Борисов: Готвим коалиция на малцинството с РБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-gotvim-koaliciia-na-malcinstvoto-s-rb-6025982

Той очаква до петък Реформаторите да решат дали да подпишат коалиционно споразумение с програма за бъдещо управление

Приключи лидерската среща в НС

http://frognews.bg/news_79085/

Приключи лидерската среща в парламента, на която така и не се появи представител на „Атака”. Цачева посрещна в кабинета си в НС лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя БСП Михаил Миков, на ДПС - Лютви Местан, на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов, съпредседателя на Реформаторския блок Меглена Кунева, председателя и зам.-председателя на „Български демократичен център” Светлин Танчев и Румен Йончев и председателя на АБВ Ивайло Калфин.

Децата стават зависими от смартфоните

http://www.moreto.net/novini.php?n=268785

Учениците са склонни към зависимост от смартфоните и някои деца могат да прекарат часове с модерен телефон в ръката. Това заяви пред Дарик психологът Радка Цонкова. По думите й, трябва да има доза нормалност при ползването на тези технологии.

ЧЕЗ търси решения за ТЕЦ "Варна"

http://pik.bg/чез-търси-решения-за-тец-варна-news243005.html

ЧЕЗ търси решения за ТЕЦ "Варна"

Ако отговорните институции преценят, че ТЕЦ "Варна" е необходима на електроенергийната система, особено при евентуална газова криза, ЧЕЗ е готова да поддържа централата и след 31 декември 2014 г. Това обяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна" Минчо Минчев, пише varnautre.bg.

За целта е необходимо да бъде направена промяна на комплексните разрешителни на централата и сгуроотвала, поясни той. Освен това трябва да бъдат подписани и договори с ЕСО и НЕК за изкупуване на определени количества електроенергия и студен резерв, обясни Минчев. Съответните решения трябва да бъдат взети възможно най-скоро, за да се осигурят условия за работата на ТЕЦ-а, посочи Минчев. Един от вариантите е създаване на съвместно дружество между БЕХ и ЧЕЗ, което да оперира ТЕЦ "Варна". То трябва да модернизира блоковете, но само с гаранция от държавата, че инвестициите ще бъдат възстановени, обясни Минчев.


Създадената преди месец работна група от експерти на БЕХ и ЧЕЗ обсъжда начините да продължи работата на ТЕЦ "Варна" след 1 януари 2015 г., обясни Минчев. След приключване на преговорите с БЕХ пред ТЕЦ "Варна" има няколко алтернативи. Едната е учредяване на проектна компания за екологизация, която включва изграждане на инсталации за очистване на серните и азотните окиси и подобряване на електрофилтрите. Този процес ще продължи поне 29 месеца след подписване на договор с изпълнителя. В случай, че ЧЕЗ и БЕХ не стигнат до съгласие за реализация на проекта, ЧЕЗ ще преговаря с кандидати за наемане или покупка на ТЕЦ-а. При всички случаи, ако не бъдат променени комплексните разрешителни, от Нова година ЧЕЗ ще бъде принудена да преустанови временно работата на всички блокове, като това ще е съпроводено и с оптимизиране на персонала.

Първоначален арест за наркодилър от Варна

http://www.cross.bg/yuliyan-myarka-neotklonenie-1437227.html

/КРОСС/ Юлиян Ст., разследван за наркоразпространение при условията на опасен рецидив, от днес е с първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд (ВОС). Юлиян е обвиняем по досъдебно производство на ДАНС Варна, свързано с действията на различни лица, разпространявали наркотични вещества. В хода на разработката разследващите установили, че Юлиян и три други лица системно придобиват различна по вид дрога и я продават. Операцията по задържането на 30-годишния варненец е била проведена на 24 октомври. При последвалите процесуално-следствени действия у Юлиян, в дома му и в автомивката, стопанисвана от него, органите на реда иззели близо 300 г марихуана, хашиш, множество самозалепващи се пакетчета и електронни везни. Експертиза е потвърдила, че иззетата тревна маса е марихуана. По отношение на всички четири лица, разследвани за системно наркоразпространение е било повдигнато обвинение за тежко престъпление. Варненска окръжна прокуратура поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" единствено за Юлиян Ст., съобщава пресцентърът на Окръжен съд Варна. Днес първата съдебна инстанция уважи искането на обвинението след като се съобрази с множеството доказателства, които по несъмнен и категоричен начин обосновават предположението, че младият мъж е автор на тежкото престъпление, за което е привлечен като обвиняем

Два часа продължава лидерската среща в Народното събрание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392451

Два часа продължава срещата между лидерите на парламентарно представените сили в 43-то Народно събрание.
Председателят на парламента Цецка Цачева посрещна в кабинета си в НС лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя БСП Михаил Миков, на ДПС - Лютви Местан, на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов, Два часа продължава срещата между лидерите на парламентарно представените сили в 43-то Народно събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева посрещна в кабинета си в НС лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя БСП Михаил Миков, на ДПС - Лютви Местан, на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов,

КЗК отмени избор на изпълнител в обществена поръчка на НЗОК

http://www.vesti.bg/novini/kzk-otmeni-izbor-na-izpylnitel-v-obshtestvena-porychka-na-nzok-6025985

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на управителя на Национална здравноосигурителна каса за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка, съобщиха от КЗК.

Разпитaха 12-има от банковия надзор на БНБ, те мълчат

http://frognews.bg/news_79083/

Дванайсет човека от банковия надзор на БНБ се явиха на разпит в Столичната следствена служба. По неофициална информация разпитите са заради разследването в Корпоративна търговска банка.

НАП намери 4,5 пъти повече дизел в монтанска бензиностанция

http://www.vesti.bg/novini/nap-nameri-45-pyti-poveche-dizel-v-montanska-benzinostanciia-6025984

Над 4,5 пъти повече дизел в резервоарите от показанията на нивомерната система установи съвместна проверка на органите на НАП и Агенция "Митници" в бензиностанция в Монтана.

Плевнелиев: Изследванията на българската полярна база на Антарктида са от световно значение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392431

Изследванията, реализирани на българската полярна база на Антарктида, са от световно значение. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който връчи националния флаг на участниците от 23-ата българска антарктическа експедиция.
„За мен е удоволствие да приветствам членовете на 23 българска антарктическа експедиция. Изследванията, реализирани на българската полярна база на Антарктида, са от световно значение. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който връчи националния флаг на участниците от 23-ата българска антарктическа експедиция. „За мен е удоволствие да приветствам членовете на 23 българска антарктическа експедиция.

Отмъкнаха бижута за 9 бона през дупка в стената

http://www.bnews.bg/article-120192

Бижута за 9 хиляди лева са отмъкнати от магазин в Шумен. Кражбата е станала след като е направена дупка в стената.

Русия изпраща днес четвърти "хуманитарен конвой" в Донецка и Луганска област

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/28/2408247_rusiia_izprashta_dnes_chetvurti_humanitaren_konvoi_v/?ref=rss


Русия изпраща четвърти по ред "хуманитарен конвой" в Донецка и Луганска област, съобщава РБК. Според съобщение на Министерство на гражданската отбрана, извънредните ситуации и борбата с бедствията, колоната от 50 камиона ще напусне днес Подмосковието.

"На 28 октомври 2014 г. в 15:00 от Ногинск ще тръгне автомобилна колона с хуманитарна помощ за населението на Донецка и Луганска област", казва се в съобщението, цитирано от "Интерфакс".

Планът за изпращането на нов конвой...

Фандъкова: До Нова година ще се открият още шест детски градини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392442

До Нова година предстои да се открият шест детски градини. ОДЗ 107 „Мусала” е 65-тата нова сграда, която откриваме. Този път тя се намира в един от сложните райони в столицата - Витоша. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на ОДЗ 107 „Мусала”, съобщи Фокус.
„Нови 50 семейства са зарадвани. До Нова година предстои да се открият шест детски градини. ОДЗ 107 „Мусала” е 65-тата нова сграда, която откриваме. Този път тя се намира в един от сложните райони в столицата - Витоша. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на ОДЗ 107 „Мусала”, съобщи Фокус. „Нови 50 семейства са зарадвани.

Фандъкова: До Нова година предстои да се открият шест детски градини

http://pik.bg/фандъкова-до-нова-година-предстои-да-се-открият-шест-детски-градини-news243004.html

Фандъкова: До Нова година предстои да се открият шест детски градини

До Нова година предстои да се открият шест детски градини. ОДЗ 107 „Мусала” е 65-тата нова сграда, която откриваме. Този път тя се намира в един от сложните райони в столицата - Витоша. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на ОДЗ 107 „Мусала”, предаде Фокус”.

„Нови 50 семейства са зарадвани. Виждаме, че всеки лев инвестиран в децата си струва”, коментира Фандъкова. Тя поясни, че децата в тази детска градина до този момент не са имали двор, като вече е изграден такъв.

„Тази година открихме 8 нови детски градини, а до Нова година предстои откриването на още шест. За следващата година сме заложили в проектобюджета нови 8 детски градини и ще разчитаме на Общинския съвет да гласуват нашето решение, защото показахме, че инвестициите в образованието са едни от най-важните, наред с инфраструктурата и екологията”, допълни Йорданка Фандъкова. 

4,5 пъти повече дизел от показанията установи проверка в монтанска бензиностанция

http://www.cross.bg/proverkata-teritoriyata-benzinostantziyata-1437226.html

/КРОСС/ Над 4,5 пъти повече дизел в резервоарите от показанията на нивомерната система установи съвместна проверка на органите на НАП и Агенция „Митници" в бензиностанция в Монтана. По време на контролните действия станало ясно също, че електронната нивомерна система на бензиностанцията не работи.  Приходните органи са разкрили, че горивото при зареждане на автомобилите не се отчита като разход, както и че не са отразени доставките на горивата през месец октомври. При проверката е станало ясно, че показанията на наличните горива не са се променяли от 18 септември 2014 г. При извършването на проверката на територията на бензиностанцията е открита и цистерна с около 1300 литра гориво, за което не са представени никакви документи за произход. Цистерната е пломбирана от органите на Агенция „Митници". След проверката на управителя на дружеството, е даден срок, в който да представи пред НАП документи за произхода на горивата, открити на територията на бензиностанцията. Ако това не се случи, го грози санкция в размер до 10 хил. лв., заради откритите нарушения на територията на обекта.  

Глобяват собственици на сгради заради липса на технически паспорти

http://pik.bg/глобяват-собственици-на-сгради-заради-липса-на-технически-паспорти-news243003.html

Глобяват собственици на сгради заради липса на технически паспорти

Глоба и акт по ЗУТ грозят собствениците на сгради първа, втора и трета категория, които не направят технически паспорти на строежите си до края на годината, информираха от район "Одесос". До 31 декември т.г. изтича срокът за изготвяне. Как и в какви срокове се съставят паспортите се описва в нарочна наредба от 2006-а г. и в тази връзка е издадена заповед на кмета на община Варна, уточниха оттам, пише varnautre.

За съставяне на техническия паспорт е необходимо обследване за установяване на техническите му характеристики, което се извършва от технически правоспособни лица с пълна проектантска правоспособност въз основа на договор за възлагане със собствениците или упълномощен техен представител. След приключване на обследването възложителят /собственикът/ приема с протокол доклада от изследването и съставения технически паспорт.

Техническият паспорт може да бъде възложен на консултантски/надзорни/ фирми и се изготвя в два екземпляра на хартиен носител, подписани от съставителя, както и на магнитен носител, един екземпляр за възложителя и един за органа, който го регистрира. Възложителят предоставя заверено копие от регистрирания технически паспорт на строежа и на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.В раздел на техническия паспорт са предвидени сроковете за извършване на основните и текущите ремонти на строежа. Задължение за поддържане на безопасната експлоатация на строежа в съответствие с действащите нормативни актове е на собствениците. Те трябва да съставят график за изпълнение на посочените в техническия паспорт мерки.В случай на съсобственост на строежа - собствениците възлагат с договор съставянето на техническия паспорт.

Техническият паспорт се регистрира в районната администрация по местонахождение на строежа. Един екземпляр се връща на възложителя, а другият екземпляр заедно с магнитния носител остава в общинската администрация.

В случай, че собствениците не предприемат действия по съставянето на технически паспорт на сградата, и не го регистрират в срока, ще им бъде съставен акт за установяване на административно нарушение съгласно чл.232, ал.9 от ЗУТ, който гласи: „Наказва се с глоба от 100-300лв., ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, възложител на строеж, който не възложи съставянето на технически паспорт в сроковете от наредбата"

Сроковете за изготвяне на технически паспорт на строежи четвърта категория е 31 декември 2016-а г., а за пета категория- 31 декември 2018 г.

Денди обяви Кунева за модната икона в 43-ото НС. Мая Манолова остава на втора позиция

http://www.cross.bg/dendi-depytatite-tzacheva-1437229.html

/КРОСС/Новите 240 се заклеха тържествено в парламента. В кулоарите на Народното събрание заедно с депутатите се разходи и модният полицай Любомир Милчев-Денди, за да разгледа стила на народните представители. "Имах много ползотворен разговор с Цецка Цачева, с която решихме да оборудваме една гардеробна за депутати, които имат склонност да се явяват с костюми за езда. Там ще наредим 5-6 костюма и те щи ги обличат", сподели Денди пред Нова телевизия. Наблюдава се промяна в начина й на обличане - от крещящи цветни дрехи, тя е преминала към строг и формален вид, коментира той стила на нашумялата Анна Баракова. Аз я погледнах, нещата изглеждаха нормални, но отдолу имаше едни много странни ботушки със златни орнаменти, коментира Денди. Според него бялата й ризка се е извадила от панталона й може би от вълнение. Що се отнася до фризурата й той каза: Този тип прически се налага сред депутатките, даже в още по-големи обеми.  Сред депутатите, хванати на модно местопрестъпление, бяха Росен Петров, Цецка Цачева, Слави Бинев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова, Меглена Кунева и Лиляна Павлова. Тържествена като самата парламентарна трибуна, определи той мадам Цачева. В облеклото й той открои "интересни възрожденсси дантелки".  Денди забеляза "пищните масури около много добре гримираното лице" на бившата зам.-министърка на образованието Милена Дамянова

Денди обяви Кунева за модната икона в 43-ото НС. Мая Манолава остава на втора позиция

http://www.cross.bg/dendi-depytatite-slavi-1437229.html

/КРОСС/Новите 240 се заклеха тържествено в парламента. В кулоарите на Народното събрание заедно с депутатите се разходи и модният полицай Любомир Милчев-Денди, за да разгледа стила на народните представители. "Имах много ползотворен разговор с Цецка Цачева, с която решихме да оборудваме една гардеробна за депутати, които имат склонност да се явяват с костюми за езда. Там ще наредим 5-6 костюма и те щи ги обличат", сподели Денди пред Нова телевизия. Наблюдава се промяна в начина й на обличане - от крещящи цветни дрехи, тя е преминала към строг и формален вид, коментира той стила на нашумялата Анна Баракова. Аз я погледнах, нещата изглеждаха нормални, но отдолу имаше едни много странни ботушки със златни орнаменти, коментира Денди. Според него бялата й ризка се е извадила от панталона й може би от вълнение. Що се отнася до фризурата й той каза: Този тип прически се налага сред депутатките, даже в още по-големи обеми.  Сред депутатите, хванати на модно местопрестъпление, бяха Росен Петров, Цецка Цачева, Слави Бинев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова, Меглена Кунева и Лиляна Павлова. Тържествена като самата парламентарна трибуна, определи той мадам Цачева. В облеклото й той открои "интересни възрожденсси дантелки".  Денди забеляза "пищните масури около много добре гримираното лице" на бившата зам.-министърка на образованието Милена Дамянова

Фандъкова: До Нова година ще открием още шест детски градини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392435

До Нова година предстои да се открият шест детски градини. ОДЗ 107 „Мусала” е 65-тата нова сграда, която откриваме. Този път тя се намира в един от сложните райони в столицата - Витоша. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на ОДЗ 107 „Мусала”, съобщи Фокус.
„Нови 50 семейства са зарадвани. До Нова година предстои да се открият шест детски градини. ОДЗ 107 „Мусала” е 65-тата нова сграда, която откриваме. Този път тя се намира в един от сложните райони в столицата - Витоша. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на ОДЗ 107 „Мусала”, съобщи Фокус. „Нови 50 семейства са зарадвани.

T-Mobile US разширява загубата

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/t-mobile-us-razshiriava-zagubata-182680/

Мобилният оператор е в ценова война с конкурентите, за да увеличи пазарния си дял

Джакман отново се подложи на лечение срещу рак

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/dzhakman-otnovo-se-podlozhi-na-lechenie-sreshtu-rak-6025980

Говорител на звездата заявил пред "Е! Нюз", че актьорът се е подложил на лечение срещу базално-клетъчен карцином, но уточнил, че всичко с него е наред

Сорос връчи наградата „Отворено общество“ на Кристалина Георгиева

http://offnews.bg/news/n_1/n_409574.html

Известният американски инвеститор Джордж Сорос връчи наградата „Отворено общество“ на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. За това съобщи самата Георгиева на страницата си във Facebook. Още през юни стана ясно, че тазгодишната награда „Отворено общество“, която се присъжда от основания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща, ще бъде връчена на Кристалина Георгиева. Тогава обаче Георгиева отмени пътуването си до Будапеща заради наводненията в България. В Унгария българският еврокомисар трябваше да произнесе реч и да получи отличието на церемонията за раздаването на дипломите в Централноевропейския университет. Наградата „Отворено общество“ се връчва на изтъкнати личности, чиито постижения са допринесли значително за изграждането на отворено общество, обясни тогава Кристалина Георгиева. За пръв път наградата е връчена през 1994 г. на сър Карл Попър, а сред носителите ѝ са още Вацлав Хавел, Арпад Гьонц, Рикардо Лагос, Карла Дел Понте, Кофи Анан, Хавиер Солана, Ричард Холбрук и др.

Донор в Бургас даде шанс за живот на трима души

http://www.cross.bg/mbal-byrgas-zhivot-smurt-1437225.html

/КРОСС/Втора донорска ситуация в МБАЛ-Бургас в рамките на два месеца даде шанс за живот на трима души. Донорът е 58-годишна жена, която е приета в Отделението по анестезиология и интензивно лечение в кома и с мозъчен кръвоизлив на 23 октомври вечерта. Ден по-късно, след установяване на мозъчна смърт, близките на жената се съгласяват да дарят органите й за трансплантация. На 24 октомври екип от хирурзи експлантира черния дроб и бъбреците. Благородният жест на семейството на починалата спасява живота на общо трима души. Черният дроб е трансплантиран още на 25 октомври във Военномедицинска академия - София, а бъбреците следващия ден на двама пациенти в Александровска болница. „Изказвам съболезнования на близките на жената, които в толкова тежък за тях момент са дали надежда за живот на трима души. Жестът на роднините заслужава преклон. Благодаря и на медицинските екипи, защото доказаха, че са изключителни професионалисти ", каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски. Лекарите от Отделението по анестезиология и интензивно лечение са действали изключително адекватно и навременно, защото са реагирали веднага след заключението на комисията по установяване на мозъчна смърт. Експлантационните екипи също са свършили своята работа прецизно. 20 август семейството на 61-годишен мъж, починал в МБАЛ-Бургас, дари органите му за трансплантация и спаси трима души

Изтича срокът за плащане на втората вноска на местните данъци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268788

Срокът за плащане на втората вноска на местните данъци изтича на 30 октомври. Това напомнят от ресорното звено в общината. Плащането на втората вноска за данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства може да се направи в брой на касите за плащане, които са разположени на следните адреси: 1.

26 училища още затворени, не пускат ток заради преспите

http://www.bnews.bg/article-120193

26 училища в Габровско са все още затворени след падналия сняг преди дни. На други места не могат да възстановят електричеството заради 50-сантиметрови преспи.

Георги Божинов и Георги Гергов направиха голямо дарение за Мизия

http://www.cross.bg/georgi-veshti-miziya-1437224.html

/КРОСС/ Телевизори, хладилници, легла, врати, мебели, одеяла, спално бельо и други вещи - част от обзавеждането на хотел от комплекс „Слънчев ден" във Варна, дари на Мизия Георги Гергов. Транспортът на вещите е платен от народния представител в XLIII Народно събрание от „БСП лява България" Георги Божинов, съобщава пресцентърът на партията. Необходимостта от тези вещи е съгласувана с кмета на Общината д-р Виолин Крушовенски. Той определи дарението като изключително навременно и благодари на дарителите за жеста. Така ще стане възможно оборудването на фургоните и бившето общежитие на ОУ „Ц. Церковски", в които ще се настаняват хората, останали без домове след опустошителното наводнение от 2 август.  

Нов подписан фотоалбум на Rolling Stones ще струва 5000 долара

http://www.investor.bg/novini/346/a/nov-podpisan-fotoalbum-na-rolling-stones-shte-struva-5000-dolara-182686/

Мик Джагър, Кийт Ричардс, Рон Ууд, и Чарли Уотс са подписали саморъчно всички 1 150 колекционерски копия

"Контур Глобал" купи 201 мегавата ВЕИ мощности

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/28/2408245_kontur_global_kupi_201_megavata_vei_moshtnosti/?ref=rss


Американската енергийна компания "Контур Глобал" (Contour Global) и филиали на австрийската банкова група Raiffeisen обявиха, че са подписали споразумения за придобиването на близо 201 мегавата действащи централи, използващи възобновяеми енергийни източници в Австрия, Словакия и Чешката република.

Компанията работи и на българския пазар, тя е собственик на "Марица-изток 3". Това е една от компаниите, с които предишното правителство и старото ръководство на ДКЕВР обмисляха да водят...

Евродокладът за България "няма да е кой знае колко позитивен"

http://www.mediapool.bg/evrodokladat-za-bulgaria-nyama-da-e-koi-znae-kolko-pozitiven-news226503.html

Следващият доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка няма да бъде "кой знае колко позитивен", съобщи във вторник служебният вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов след серия от срещи с Брюксел. Той замина на официално посещение, за да представи актуализираната стратегия за съдебна реформа. Христо Иванов се срещна с генералния секретар на комисията Катрин Дей и експерти от ЕК. "Трябва да се подготвим, че не бива да очакваме особено позитивен доклад", обясни Иванов след срещата си с Катрин Дей. Той допълни, че докладът на ЕК ще бъде представен във втората половина на януари догодина. Представителите на комисията са подчертали, че разликата между България и Румъния се увеличава и тя не е в полза на България. "Оттук нататък нашата цел трябва да бъде сами за себе си да бъдем наясно с проблемите и да покажем, че има ясна посока за излизане от тях, без да си поставяме цели за два месеца и за шест месеца", каза вицепремирът. Той обясни, че контрастът в представянето на двете страни трябва да ни притеснява, но и да ни мобилизира на политическо ниво. По неговите думи, Дей е отбелязала, че е ключово политическите сили у нас да се обединят около ясен план в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. "Ако не искаме контрастът с Румъния, който полека преминава в разделение, да се засилва, трябва да положим усилия и да постигнем политически консенсус. Не е достатъчно правителството да има добри намерения, но и политическите сили в парламента по възможност да се обединят около общите приоритети в тази област", каза Христо Иванов. Политически проблеми в България Христо Иванов каза, че при разговорите му в ЕК не е ставало дума за разделянето на България и Румъния по механизма. В същото време той коментира, че докладът за България може да има по-сериозни отражения за властите в София, защото страната ни все по-трудно ще може да защитава оставането си в една двойка със страна, която се движи доста по-бързо напред. Правосъдният министър все пак каза, че България има има всички възможности да отбележи видим напредък в обозрима перспектива, макар и не до декември тази година. По неговите думи е необходимо България да покаже поредица от действия в една добра посока. "Това е нещо, което на нас не ни се отдава (досега), а е показател за необратимост на реформите. Не е вярно, че у нас нищо не се прави в областта на съдебната система, но ключовият елемент е да имаме ясен политически консенсус и законодателно действие. България може в рамките на две-три години да отбележи чувствителен прогрес и да има поредица от действия в правилна посока. Имаме човешкия ресурс, знаем какво трябва да се направи", коментира вицепремиерът. Той съобщи, че е запознал ЕК с проекта на актуализацията на стратегията за съдебна реформа у нас. "Беше важно да се подчертае, че немалко от политическите сили припознават темата за съдебната реформа като важна насока за работа. Основната ми цел - да започнем да разговаряме за план какво правим, вече е постигната", каза Иванов. Ясно признание за корупцията По думите му България трябва ясно да си признае проблемите като започне с темата за системната корупция. "Трябва да покажем мерки, адекватни на дефинираните проблеми. Румънските колеги имат национална агенция за интегритет, която при тях даде добре оценени резултати. Вероятно за България създаването на още един такъв орган не би било добра стъпка, по-скоро е важно да работим на по-широк фронт, да създадем условия всички органи, които имат антикорупционни функции, да заработят по-добре", каза Христо Иванов. Той отбеляза, че ЕК очаква по-добра работа на прокуратурата и по-голяма независимост на съда. "Ако не допълним усилията си в областта на съдебната реформа със същата задълбоченост и обхват при полицията и МВР, няма да успеем да имаме сериозен прогрес. Това е голямо предизвикателство за следващото управление - да постави реформата в МВР на дневен ред и по също толкова изразен начин", обясни вицепремиерът. Актуализацията на стратегията за съдебна реформа беше изискване от последния доклад на ЕК. Екипът на Христо Иванов заложи в нея множество тежки реформи, в това число демократизиране на системата на управление на съда и разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегия. Най-много коментари обаче предизвика желанието на екипа на правосъдното министерство да се извърши международна проверка на прокуратурата. Христо Иванов аргументира това с нуждата да се разбере каква реформа трябва да се проведе в държавното обвинение, за да се направят прокурорите по-ефективни и независими. Съпротива обаче има и тя идва именно от прокуратурата. Самият Христо Иванов казва, че би приел да стане правосъден министър в редовното правителство, но ако му се гарантира, че няма да бъде спирана реформата.

Христо Иванов ще представи в Брюксел стратегията за съдебна реформа

http://www.mediapool.bg/hristo-ivanov-shte-predstavi-v-bryuksel-strategiyata-za-sadebna-reforma-news226503.html

Служебният вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов ще представи в сряда в Брюксел актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, съобщиха от правосъдното министерство.   По време на посещението си Иванов ще се срещне с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, генералния директор на Главна дирекция "Правосъдие“ Параскеви Миху и с директора на Дирекция "Координация на политиките" Уилям Слийт.   Актуализацията на стратегията беше изискване от последния доклад на ЕК. Екипът на Христо Иванов заложи в нея множество тежки реформи, в това число демократизиране на системата на управление на съда и разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегия.   Най-много коментари обаче предизвика желанието на екипа на правосъдното министерство да се извърши международна проверка на прокуратурата. Христо Иванов аргументира това с нуждата да се разбере каква реформа трябва да се проведе в държавното обвинение, за да се направят прокурорите по-ефективни и независими. Съпротива обаче има и тя идва именно от прокуратурата.   Самият Христо Иванов казва, че би приел да стане правосъден министър в редовното правителство, но ако му се гарантира, че няма да бъде спирана реформата.

Джамбазки: Колко пари поиска България от ЕС за наводненията?

http://pik.bg/джамбазки-колко-пари-поиска-българия-от-ес-за-наводненията-news242999.html

Джамбазки: Колко пари поиска България от ЕС за наводненията?

Писмо до Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие относно оценката на щетите от природните бедствия и действията на властта до момента изпрати заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европарламента Ангел Джамбазки.

Въпросите, които поставя евродепутата, са:

1. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията за областите Варна, Бургас, Добрич, Враца, Хасково?

2. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията в страната върху инфраструктурата – публична общинска и публична държавна собственост?

3. Какъв е размерът на поисканата помощ от Министерски съвет от Европейската комисия?

4. Получил ли е Министерски съвет официален отговор в какъв размер Европейската комисия ще отпусне помощ за преодоляване на последствията от наводненията и в какъв срок?

Питането на заместник-председателя на ВМРО, който е и български представител в Европейския парламент, бе предшествано от изказване в Страсбург миналата седмица. В рамките на разискването в Европейския парламент за по-добрата превенция и управление на наводненията на европейско равнище Джамбазки поиска повече информация за механизма, по който се разпределя помощта, и за сроковете, в които тя ще бъде получена от държавите-членки на ЕС.

Можем с голяма доза основание да твърдим, че България е една от най-тежко засегнатите държави-членки по линия на природните бедствия през последната година. Считам, че по отношение на превенцията, по отношение на подготовката на институциите и населението при природни бедствия в последните две десетилетия не е направено почти нищо.

Отделно от това вече е пределно ясно, че България няма изработен механизъм – нормативен, институционален и финансов, който да се ползва за преодоляване на последиците от природните бедствия, посочва Джамбазки. Попитах официално министър-председателя, вътрешния министър и министъра на регионалното развитие какви са щетите до момента и какво са поискали като компенсации от Брюксел. Чакам техния отговор. Имам лошото предчувствие, че отново някой някъде няма да си е свършил работата, поради което ще получим в пъти по-малко отколкото ни е необходимо. Имам лошото предчувствие, че това поредно безхаберие ще остави хиляди българи без покрив, без пътища, без ВиК система, без елементарни условия за живот, допълва евродепутатът.

Очевидна е нуждата от национален механизъм за превенция, реагиране и преодоляване на природни бедствия, завършва писмото си Джамбазки.


В Европа забраняват пушенето в коли с деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392362

След началото на учебната година във френския парламент бе представен законопроект за още по-драстично ограничение на тютюнопушенето. Той предвижда глоби за хора, които пушат на детски площадки или в автомобили, в които се возят деца. Ако проектът бъде приет, полицаите ще имат право да спират и да глобяват възрастни, пътуващи с цигара в ръка. След началото на учебната година във френския парламент бе представен законопроект за още по-драстично ограничение на тютюнопушенето. Той предвижда глоби за хора, които пушат на детски площадки или в автомобили, в които се возят деца. Ако проектът бъде приет, полицаите ще имат право да спират и да глобяват възрастни, пътуващи с цигара в ръка.

Даниел Митов: Украинските граждани показаха, че искат демократична държава

http://www.mediapool.bg/daniel-mitov-ukrainskite-grazhdani-pokazaha-che-iskat-demokratichna-darzhava-news226502.html

Украинските граждани показаха категорично своята воля да живеят в демократична и свободна държава. Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов по повод състоялите се парламентарни избори в Украйна, цитирано от МвнР.   След проведените на 26 октомври т.г. парламентарни избори, ние очакваме сформирането на стабилно правителство в Киев, което да реализира необходимите икономически и политически реформи в страната. Украйна трябва да продължи по пътя на промените и да гарантира равни права на всички свои граждани независимо от техния произход, етническа или религиозна принадлежност, се отбелязва в изявлението.   България участва активно както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС в диалога с украинските власти и следи внимателно положението на украинските граждани от български произход. Ние подкрепяме единна, независима, демократична и стабилна Украйна, се казва още в изявлението на българския външен министър.

Популярни Хелуин дестинации

http://www.cross.bg/heloyin-murtvite-kostyumi-1437223.html

/КРОСС/Хелоуин е един от най-старите празници, който не само че не губи своята популярност, но става все по-известен и се празнува във все повече страни. Според келтската традиция на този ден духовете на мъртвите могат да преминат границата на отвъдния свят и да посетят света на живите. Вярва се, че мъртвите дори могат да вземат със себе си живите в отвъдния свят. За да се предпазят от подобна съдба, хората започнали да се обличат като призраци и духове с цел да заблудят мъртвите и по този начин да се спасят. В България отбелязването на Хелоуин е сравнително нова традиция, наложена най-вече от децата, за разлика от други държави, в които празникът на вещиците и зомбитата е истинско събитие. Сайтът idi.bg показва как се провежда този зловещ карнавал в различните краища на света. Може пък да отскочите до някоя от тях с маска и добро настроение: В Канада Хелоуин е много популярен празник и всяка къща се декорира с фенер от тиква, плашило с глава от тиква и т.н. В Париж Хелоуин се отбелязва със специално парти в местния Дисниленд. Гостите на партито биват окуражавани да облекат карнавални костюми и да се включат в парада, в който могат да се видят всички злодеи на Дисни като Кралицата на сърцата, Капитан Хук, Злата кралица и т.н. Всяка година по случай Хелоуин в централната част на Ню Йорк се провежда парад на зомбита, в който всички участници носят ужасяващи костюми и грим. Празникът е доста популярен и много хора прекарват седмици в подготовка за събитието

Бизнес климатът се влошава в пети пореден месец

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznes-klimatyt-se-vloshava-v-peti-poreden-mesec-182684/

Понижават се нагласите в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството се покачват, а при услугите са без промяна

Лавров: Няма я вече Русия от 1990-те, винаги казваща „Да”

http://www.cross.bg/lavrov-sigyrnost-interesi-1437222.html

/КРОСС/ Москва ще провежда диалог със Запада паралелно с развиването на отношенията с АТР (Азиатско-тихоокеанския регион), Латинска Америка и Африка. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. „Известия”. „Опитът да реализираме своята, както те (Западът) смятат, „победа” в студената война се наложи заради това, че Западът видимо се разстрои, когато разбра, че Русия от 90-те години вече я няма, тази, която на практика винаги казваше „Да” и не се опитваше да отстоява интересите си, мислейки, че съюзът със Запада ще реши едва ли не всички наши проблеми”, отбеляза Лавров. „Това бе аномалия, абсолютно неадекватна история, предназначението на Русия в света и необходимостта от осигуряването на равноправен справедлив диалог по въпросите, представляващи за нас законен интерес,- продължи министърът. – Когато ние започнахме да отстояваме легитимните си права на международната арена, сигурно някой е решил: „Каква е причината, нали на всички стана ясно, а руснаците няма да се успокоят”. Това е лошо”. Според Лавров това са „рецидиви от имперското мислене”, което „е особено печално на фона на нашите многократни инициативи, насочени към намирането на баланс на интересите”

ИД публикува видео с британския заложник Джон Кантли, който твърди, че Кобани е превзет от джихадистите

http://www.moreto.net/novini.php?n=268783

Облечен в черни дрехи и разхождащ се сред руините на обсадения сирийски кюрдски град Кобани мъж, идентифициращ се като британския заложник Джон Кантли говори пред камера в кореспондентския стил на западен журналист. Не е ясно кога е заснет пет и половина минутният клип, който е качен в сайта на организацията SITE.

Волен Сидеров: Борисов подмамва и успива, като сирена в „Одисея”

http://www.cross.bg/borisov-siderov-ataka-1437220.html

/КРОСС/ „Каква лидерска среща? За какво ще си говорим на нея? Всяка една от парламентарните групи да каже дали ще подкрепя Борисов като премиер. Аз отсега казвам, че няма да подкрепя Борисов за премиер. Това е ясно. Той вече е управлявал и е показал, че не може да изгони от България дори едно ЕРП, не може да пипне монополистите, не смее да пипне цената на тока. Този човек е страхливец. Как да подкрепиш един страхливец и какво трябва да кажа на срещите? Целият този театър и демонстрацията на любезност и съглашателство са много вредни", каза председателят на „Атака" Волен Сидеров в коментар на лидерската среща. Борисов подмамва и успива, като сирените в „Одисея". „Той не иска да бъде критикуван, не иска опозиция, защото моментът бил тежък. Моментът винаги ще бъде тежък. Той беше тежък и през 2013 г., когато хората излязоха на улицата, имаше мощна протестна вълна. Така че да не си прави илюзии Борисов, че всичко ще е сладко и медено. „Атака" ще бъде много силна и критична опозиция на безпринципното управление, което се подготвя", категоричен е Сидеров. На консултациите при президента на 15 октомври Сидеров настоя подобен вид срещи да бъдат отворени за журналисти и да има възможност да бъдат излъчени на живо по телевизиите

12-годишен е най-младият, лежал в Токсикологията във Варна

http://pik.bg/12-годишен-е-най-младият-лежал-в-токсикологията-във-варна-news242997.html

12-годишен е най-младият, лежал в Токсикологията във Варна

12-годишен е най-младият пациент на Токсикологията във Варна през тази година. Това съобщи доц. д-р Снежа Златева, началник на Клиниката и председател на Сдружение „Живот без алкохол”, по време на представянето на резултатите от направено епидемиологично изследване за град Варна, предаде Радио „Фокус” – Варна.

12-годишното дете е постъпило в клиниката, вследствие на злоупотреба с алкохол. По данни на д-р Златева, най-младият пациент на Варненската токсикология през годината, който е лекуван след употреба на психоактивни вещества – марихуана е на възраст 13 години.

В проучването: “Търсене на помощ по повод остри интоксикации след употреба на наркотици и други психоактивни вещества при деца и млади хора” е направен сравнителен анализ на острите нефатални интоксикации след употребата на наркотици и / или алкохол във възрастовата група от 12 до 18 години и след употребата на наркотици във възрастта над 18 години.

Изследването е ретроспективно и дава информация за тенденциите свързани с хоспитализирането на употребяващите психоактивни вещества. За първи път се проследява дижението на всеки пациент от ЦСМП към Токсикология и други места в града и се оформя реална представа за честотата на острите средно тежки и тежки интоксикации в град Варна.

Според резултатите, комбинирането на различни по химически характер и действие наркотици е най-често срещаната причина за хоспитализация във възрастта 10-18 години. Комбинациите са между два, три, четири и повече наркотика. Най-чести комбинации са ТНС (tetrahydrocanabinol) или марихуана + амфетамини; марихуана + кокаин; кокаин + хероин; екстази + ефедрин; кокаин + метамфетамини + хероин.

Амфетамините като причинители на остри интоксикации макар и с малко изпреварват марихуаната до 2012 година след което честотата на острите интоксикации с тези два наркотика се изравнява през 2013 и 2014 година.

Остри интоксикации с метамфетамините под форма на таблетки екстази и „Пико” са сравнително редки през целия наблюдаван период, включително и тази година. Редки са острите интоксикации при младежи с кокаин през 2011 и 2012. От тогава не са регистрирани чисти кокаинови интоксикации при младежи от 10-18 години. Острите интоксикации с хероин сред младежите намаляват през 2011-2013 година, докато тази година отново се отчита нарастване. Хероинът остава основен опиоид, който води до тежки остри интоксикации, тежки усложнения и смърт. За наблюдавания прериод не са отчетени случаи на интоксикации сред младежи от синтетични опиоди (метадон, бупренорфин, фентанил).

Повече британци вярват в НЛО, отколкото в бог

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392411

По-голям е броят на британците, вярващи в съществуването на извънземни, отколкото в тези, които вярват в бог. Това стана ясно от изследване, публикувано във в. "Метро". 
Проучването обхванало 1500 пълнолетни и 500 деца на възраст между 8 и 12 години. Статистиката сочи, че повече от половината възрастни приемат същестуването на извънземните за По-голям е броят на британците, вярващи в съществуването на извънземни, отколкото в тези, които вярват в бог. Това стана ясно от изследване, публикувано във в. "Метро".  Проучването обхванало 1500 пълнолетни и 500 деца на възраст между 8 и 12 години. Статистиката сочи, че повече от половината възрастни приемат същестуването на извънземните за

Депутат от Реформаторите: Меглена Кунева ни изнудва

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/deputat-ot-reformatorite-meglena-kuneva-ni-iznudva-6025979

Отделни хора в Реформаторския блок се водят сепаративни преговори за участие в правителството, твърди Гроздан Караджов

Обвиняем за тероризъм в Белгия опитал да избяга

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/obviniaem-za-terorizym-v-belgiia-opital-da-izbiaga-6025978

Според прокуратурата Фуад Белкасем набирал джихадисти за фронта в Сирия и проповядвал насилствена промяна на държавния ред в – искал тя да се превърне в халифат, подчинен на ислямското право

Почерпени шофьори изтрезняват в ареста

http://pik.bg/почерпени-шофьори-изтрезняват-в-ареста-news242990.html

Почерпени шофьори изтрезняват в ареста

Бързи производства за шофиране в нетрезво състояние бяха образувани срещу трима водачи на МПС.

Лек автомобил „Фолксваген Голф" е спрян в понеделник през нощта на улица в село Сатовча. Зад волана седял 20-годишният А.Д., който е тестван с дрегер. Техническото средство установило наличие на 1,33 промила алкохол в издишания въздух. рано сутринта в понеделник е спипан друг почерпен джигит, но на улица "Владимир Черноземски" в Благоевград.

43-годишният благоевградчанин П.Ш. шофирал лек автомобил „Фолксваген Поло" с наличие на 1,38 промила алкохол в издишания въздух. Късно вечерта пък е спипан 53-г. петричанин Л.Ш., който карал товарен автомобил „Тойота". Той пътувал към изхода на Сандански, за да се включи в главен път Е-79. Полицаите обаче установили при проверка с дрегер, че водачът е с наличие на 1,32 промила алкохол в издишания въздух. Тримата нарушители са изтрезнели в ареста.

 

Спипаха мъж за жестоко убийство на друг в село Тръстика

http://pik.bg/спипаха-мъж-за-жестоко-убийство-на-друг-в-село-тръстика-news242994.html

Спипаха мъж за жестоко убийство на друг в село Тръстика

 37-годишен мъж е задържан от полицията в Търговище във връзка с убийството на мъж от село Тръстика, община Попово. Това съобщиха от  МВР – Търговище.

На 27 октомври 2014 г. след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен извършителят на убийството на 49-годишен мъж от село Тръстика, община Попово.

На пострадалия е била нанесена прободна рана в областта на бедрото на 26 октомври 2014 г. вечерта в заведение в същото село, а впоследствие същият е починал в МБАЛ-Разград, където е бил откаран за лечение.

Извършител на деянието е 37-годишният Х.Х. от село Тръстика. Той е задържан за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, след което задържането му е удължено за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура-Търговище.

Повдигнато му е обвинение за извършено от него престъпление по чл. 124 от Наказателния кодекс.

Кънев: Гласувах "въздържал се" за Цачева, защото така реших

http://politics.actualno.com/Kynev-Glasuvah-vyzdyrjal-se-za-Cacheva-zashtoto-taka-reshih-news_57296.html

Гласуването с "въздържал се" за председателя на парламента Цецка Цачева е мое лично решение. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Ако бях гласувал "п...

Месец и половина след Неков и Джамбазки натисна за наводненията

http://society.actualno.com/Mesec-i-polovina-sled-Nekov-i-Djambazki-natisna-za-navodnenijata-news_57297.html

След като българският евродепутат Момчил Неков, представител на БСП в ПЕС, засегна темата за наводненията и полагащото се на България обезщетение и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обърна вн...

Кога да взимаме лекарства, за да са най-ефективни

http://interest.actualno.com/Koga-da-vzimame-lekarstva-za-da-sa-naj-efektivni--news_57298.html

Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник, съобщи Daily telegraph. Учени от ...

Кражба като на кино в центъра на Шумен

http://shumen.actualno.com/Krajba-kato-na-kino-v-centyra-na-Shumen--news_57299.html

Сребро за 9 хил. лв. е било открадното през дупка в стената на бижутерски магазин на главната улица на Шумен. Кражбата станала между 15,00 часа в събота и 9,00 часа вчера сутринта, съобщиха от пресце...

Най-добрият кавър на всички времена е...

http://music.actualno.com/Naj-dobrijat-kavyr-na-vsichki-vremena-e-news_57300.html

Песента "Always On My Mind" на Pet Shop Boys оглави класацията за най-добри кавъри на всички времена, съобщи ВВС. Хитът е изпълнен първо от Бренда Лий и Елвис Пресли през 1972 г. Когато Pet...

Мародери нападнаха изоставени при потопа къщи в Бургаско

http://www.cross.bg/byrgas-dimitur-nikolov-1437221.html

/КРОСС/Мародери нападнаха изоставени при потопа къщ и вили в Бургаско.  Английското семейство, което потърси помощ от стихията и беше настанено за два дни в дома за стари хора в Бургас, е било ограбено, разказа кметът Димитър Николов, цитиран от Радио Бургас. Англичаните са намерили вратата си отворена, а част от вещите им липсвали щом се прибрали у дома. Ромски набези е имало и в къщите на хората, които са били евакуирани от вилна зона Росенец. Два дни там не е имало никого и къщите им са били обрани. Кметът е поискал засилено полицейско присъствие в районите, пострадали от наводнението през почивните дни. Остава бедственото положение в община Бургас, но обстановката се нормализира, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. То остава в сила поради проблемите с язовирите и с нарушената инфраструктура. Язовирите са под 24-часово наблюдение и към момента няма опасност да прелеят. Във всички селища има ток и вода. Кметът Димитър Николов заяви, че бедственото положение в общината няма да бъде отменено докато хората не се върнат към нормалния си ритъм на живот. Комисия от областна управа започна да описва щетите от наводнението. Те са най-сериозни в Приморско и Царево. Резултатите ще бъдат готови до сряда, но кметът на Царево Георги Лапчев прогнозира, че там ще са нужни 1 млн. лв за ремонти след стихията. Най-вече за пътища и повредени сгради

За и против ваксините

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391752

 Ненаучно е да се твърди, че тези лекарства натоварват имунната система на детето

Проф. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ *

През последните години спорът за или против ваксините не се появява само преди сезона на грипове, но точно тогава като че ли става най-разгорещен.
Ваксините са лекарства, които предизвикват имунен отговор и предпазват от заболявания.  Ненаучно е да се твърди, че тези лекарства натоварват имунната система на детето Проф. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ * През последните години спорът за или против ваксините не се появява само преди сезона на грипове, но точно тогава като че ли става най-разгорещен. Ваксините са лекарства, които предизвикват имунен отговор и предпазват от заболявания.

Мародери нападнаха изоставени при потопа къщ и вили в Бургаско

http://www.cross.bg/byrgas-kmetut-nikolov-1437221.html

/КРОСС/Мародери нападнаха изоставени при потопа къщ и вили в Бургаско.  Английското семейство, което потърси помощ от стихията и беше настанено за два дни в дома за стари хора в Бургас, е било ограбено, разказа кметът Димитър Николов, цитиран от Радио Бургас. Англичаните са намерили вратата си отворена, а част от вещите им липсвали щом се прибрали у дома. Ромски набези е имало и в къщите на хората, които са били евакуирани от вилна зона Росенец. Два дни там не е имало никого и къщите им са били обрани. Кметът е поискал засилено полицейско присъствие в районите, пострадали от наводнението през почивните дни. Остава бедственото положение в община Бургас, но обстановката се нормализира, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. То остава в сила поради проблемите с язовирите и с нарушената инфраструктура. Язовирите са под 24-часово наблюдение и към момента няма опасност да прелеят. Във всички селища има ток и вода. Кметът Димитър Николов заяви, че бедственото положение в общината няма да бъде отменено докато хората не се върнат към нормалния си ритъм на живот. Комисия от областна управа започна да описва щетите от наводнението. Те са най-сериозни в Приморско и Царево. Резултатите ще бъдат готови до сряда, но кметът на Царево Георги Лапчев прогнозира, че там ще са нужни 1 млн. лв за ремонти след стихията. Най-вече за пътища и повредени сгради

Русия готова да работи с новия украински парламент

http://offnews.bg/news/n_1/n_409567.html

Русия изрази готовност да работи с новия украински парламент. От Москва въпреки това обявиха, че отношенията до голяма степен ще зависят от новите украински депутати. Партията на настоящия премиер Арсений Яценюк събра най-много гласове на предсрочните избори, които се проведоха в неделя в Украйна. При 85% обработени протоколи партията на Яценюк „Народен фронт“ печели изборите с 22,06% от гласовете. На второ място се нареди партията на президента Петро Порошенко - „Блок на Петро Порошенко“, получи 21,68% от гласовете. 5-процентната бариера за влизане в парламента преминават още обединение „Самопомощ“ - с 10,92%, „Опозиционен блок“ - с 9,46%, Радикалната партия на Олег Ляшко – 7,48%, и партията на Юлия Тимошенко „Баткившчина“ - с 5,7%. Под бариерата остана партия „Свобода“. Предварителните резултати от изборите показват, че украинският народ е гласувал. Оставяме настрана многочислените нарушения, които бяха установени при подготовката на изборите, принудителните методи, коиот бяха приложени на редица кандидати, и отстраняването на партии от политическия процес, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров. Москва очаква окончателните резултати. Считаме, че избраният състав на Върховната Рада ще може да сформира правителство, което ще е конструктивно и ще насочи силите си не за продължаване на нагнетяването на конфронтационните настроения както в обществото, така и с Русия, а за работата, която е крайно необходимо да се осъществи в интерес на украинския народ, подчерта Лавров. Русия ще подкрепя именно една такава настройка за реформи, за спазване на минските договорености и за организиране на широк обществен диалог, каза той.

Сребро за 9 хиляди лева изчезна от бижутерия в Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392417

Обирджии откраднаха сребърни накити на стойност 9 хиляди лева от бижутерски магазин в Шумен, съобщиха от ОД на МВР Шумен.
Престъплението е извършено за времето от 15:00 часа на 25 октомври 2014 г. до 09:00 часа на 27 октомври 2014 г. Крадците направили отвор в тухлена стена е проникнали в бижутерията, намираща се в центъра на град Шумен. Обирджии откраднаха сребърни накити на стойност 9 хиляди лева от бижутерски магазин в Шумен, съобщиха от ОД на МВР Шумен. Престъплението е извършено за времето от 15:00 часа на 25 октомври 2014 г. до 09:00 часа на 27 октомври 2014 г. Крадците направили отвор в тухлена стена е проникнали в бижутерията, намираща се в центъра на град Шумен.

МОН: Учебният процес в 27 училища в страната е преустановен

http://www.cross.bg/oblast-protzes-preystanoven-1437219.html

/КРОСС/ За преустановен учебен процес в 27 училища в страната съобщава пресцентърът на МОН.  В 16 училища в област Габрово, в седем в област Ловеч и в едно в в област Стара Загора учебният процес е преустановен поради влошени метеорологични и пътни условия. В едно училище в област Разград учебният процес е преустановен поради спряно електрозахранване и водоснабдяване. До 29 октомври 2014 г. е преустановен учебният процес в 1 училище в област Хасково - поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация и в 1 училище в област Габрово - поради неотложни строително-ремонтни дейности.

"Любовният еликсир" на древните гърци

http://www.grreporter.info/Lyubovniyat_eliksir_na_drevnite_grci/16310

Нашите културни предци са разпознавали цели четири вида любов. Познаването им е предпоставка всеки от нас да изживее цялостна и вдъхновена връзка.

прочети повече

Еврозоната: най-големият икономически проблем в света

http://www.mediapool.bg/evrozonata-nai-golemiyat-ikonomicheski-problem-v-sveta-news226501.html

Дефлацията в еврозоната е съвсем близо и би била изключително опасна. Световната икономика не е в добра форма. Новините от САЩ и Великобритания са умерено позитивни, но Япония изпитва проблеми, а растежът на Китай е на най-ниското си равнище от 2009 година.В света освен това има много непредсказуеми опасности, по-специално идващите от епидемия от ебола - вирус, който уби хиляди хора в Западна Африка и опъна нервите на милиарди други на планетата. Най-голямата икономическа заплаха, за момента, обаче идва от континентална Европа.   Сега, когато икономическият растеж на Германия започна да зацикля, еврозоната е на ръба да изпадне в третата си рецесия от шест години. Нейните лидери пропиляха двете години на временно облекчение на конюнктурата, осигурени от обещанието на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги да направи "каквото е необходимо", за да спаси единната валута.   Французите и италианците се скриха от структурните реформи, докато германците настояваха за прекалено строги мерки за икономии. Цените спадат в осем европейски държави. Инфлацията в еврозоната като цяло се плъзна надолу до 0.3% и е напълно възможно да стане отрицателна догодина. Един регион, на който се пада дял от почти една пета от световния брутен вътрешен продукт (БВП), върви към стагнация и дефлация. Оптимистите - и в Европа, и извън нея - често цитират примера с Япония.   Тя изпадна в дефлация в края на 90-те години на 20-и век, с неприятни, но не апокалиптични последици, както за самата нея, така и за световната икономика. Еврозоната създава далеч по-големи рискове. За разлика от Япония, тя не е изолиран случай: от Китай до САЩ инфлацията е тревожно ниска и при това се плъзга надолу. И, за разлика от Япония, която има хомогенно, стоически настроено общество, еврозоната не може да премине единна през години на икономическа скованост и спадащи цени.   В момент, когато дългото бреме на някои страни - от Италия до Гърция - стане изключително тежко, инвеститорите ще се уплашат, популистки политици ще спечелят позиции и доста скоро еврото ще рухне. Въпреки че много европейци, по-конкретно германците, бяха научени да се страхуват от инфлацията, дефлацията все пак може да е по-опасна. Ако хората и фирмите очакват цените да се понижават, те спират да харчат, и с намаляването на търсенето, лошите кредити се увеличават. Точно това се случи по време на Голямата депресия с особено тежки последици за Германия в началото на 30-те години на 20-и век.   Обезпокоително, че от 46-те страни, чиито централни банки гонят целева инфлация, 30 не са я постигнали. Понижаването на цените на определени стоки е добре дошло. Поевтиняването по-конкретно на петрола повишава реалните доходи на потребителите.   Понижаващите се цени и стагниращите заплати обаче са резултат от слабото търсене и приблизително 45 милиона души са без работа в богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Инвеститорите започват да очакват по-ниска инфлация дори в икономики като американската, които растат със сносни темпове. Нещо по-лошо, краткосрочните лихвени проценти са близо до нулата в много икономики, така че централните банки не могат да ги понижат, за да подкрепят търсенето.   Единствените механизми на разположение са количественото облекчаване и други форми на печатане на пари.   Глобалната заплаха от ниска инфлация е основателна причина за повечето централни банки да запазват паричната си политика в подкрепа на бизнеса. Тя също така в по-дългосрочен план е стимул за преразглеждане на инфлационните цели в посока нагоре.   Непосредственият проблем обаче е еврозоната. Икономиката на континентална Европа има множество големи фундаментални слабости - от лошата демографска картина през огромните дългове до скования трудов пазар. Тя обаче освен това допусна чудовищни политически грешки. Франция, Италия и Германия - всички те избягват повишаващите икономическия растеж структурни реформи.   Еврозоната е особено уязвима от дефлацията заради настойчивостта, с която Германия изисква прекалено сурови мерки за икономии, и от липсата на решителност на ЕЦБ. Дори сега, на фона на свиването на някои икономики, Германия все още е обсебена от намаляването на дефицита на всички правителства, а опозицията й срещу смекчаването на паричната политика означава, че ЕЦБ, за очевидното огорчение на Драги, прави далеч по-малко в сравнение с други големи централни банки в областта на количественото облекчаване (въпреки решението й от тази (б. пр.: миналата) седмица да започне да купува т. нар. облигации с покритие).   Дори да е имало логика в тази политика на постепенно възприемане на такъв курс, тя вече е изчерпала своите основания. В момент, когато бюджетите се стопяват и ЕЦБ се мъчи да убеди хората, че може да спре понижаването на цените, изпадането в дефлация изглежда съвсем правдоподобно.   Признаците за стрес започват да се появяват както на пазарите, така и на политическата сцена. Лихвите по облигациите в Гърция нараснаха рязко, на фона на скока на подкрепата за лявата партия СИРИЗА.   Франция и Германия си разменят словесни нападки за ново бюджетно предложение на Париж.   Ако Европа иска да спре влошаването на състоянието на икономиката си, тя трябва да прекрати саморазрушителното си поведение. Необходимо е ЕЦБ да започне да купува държавни облигации. Германският канцлер Ангела Меркел трябва да позволи на Франция и Италия да забавят темповете на бюджетните си съкращения, а в замяна тези страни трябва да ускорят структурните си реформи.   Германия, която има възможността да взима кредити при отрицателни реални лихви, може да харчи повече за инфраструктура у дома.   Това ще помогне, но няма да е достатъчно. Ситуацията е донякъде като през първите години от катастрофата в еврозоната, преди Драги да даде своето обещание да направи "каквото е необходимо", когато половинчатите решения само поддържаха кризата.   Необходимо е нещо радикално. Препъникамъкът е, че европейското законодателство забранява много решения като по учебник, например, купуването от ЕЦБ на новоемитирани държавни облигации.   Най-добрият законен вариант е комбинация от силно повишаване на инфраструктурните разходи с купуване на облигации от ЕЦБ. Така Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще може да започне в голяма степен да увеличава инвестиции (да кажем, 300 милиарда евро) от типа на по-бързи международни железопътни връзки или по-интегрирани електроенергийни мрежи, като събира парите чрез емитиране на облигации, които пък ЕЦБ ще може да купува на вторичния пазар.   Друга възможност би било предефинирането на правилата на ЕС в областта на дефицита, за да бъдат изключени от сметката инвестиционните разходи, което ще позволи на правителствата да имат по-голям дефицит, обаче с поддръжка от ЕЦБ.   Зад всичко това стои проблемът с политическата воля. Меркел и германците изглеждат готови да предприемат действия, едва когато единната валута е на ръба на катастрофата. В цяла Европа хората страдат - в Италия и Испания младежката безработица надхвърля 40%.   Избирателите изляха своя гняв срещу установения ред на изборите за Европейски парламент по-рано това лято и получиха много слаба промяна. Едно ново слизане в бездната ще подложи на изпитание тяхното търпение. А когато дефлацията захапе дадена икономика, много трудно я пуска. Европейските лидери вече нямат време да се бавят.   По БТА.

Криминалисти иззеха четири килограма канабис

http://pik.bg/криминалисти-иззеха-четири-килограма-канабис-news242992.html

Криминалисти иззеха четири килограма канабис

В хода на полицейска операция за противодействие на разпространяването на наркотични вещества, проведена вчера от полицаи от РУ – Свищов, съвместно със служители на Дирекция „Противодействие на криминалната престъпност” при ГД „Криминална полиция”, отдел „Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода”, на пътя с. Вардим – Свищов е извършена проверка на лек автомобил "Алфа Ромео", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Колата управлявал 25-годишният В. Д. от русенското село Кривина, известен на полицията и осъждан за притежание на наркотични вещества и грабеж. В хода на проверката водачът и пътникът - 28-годишният Д. В. от Русе, също известен на полицията и осъждан за наркотици изхвърлили на пътя пликове със суха зелена тревиста маса.

От В.Д. са иззети и 7 топчета. При полевия наркотест листната маса реагирала на канабис. Общото тегло на установеното наркотично вещество възлязло на около 7 гр.

При последвало претърсване в жилище в с. Кривина, обитавано от 24-годишният Ц. Д. от Русе, известен на полицията и осъждан за притежание на наркотични вещества и грабеж, са иззети още около 4 кг. канабис.

Тримата са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.

Осуетиха опит за телефонна измама в Аксаково

http://www.moreto.net/novini.php?n=268782

Опит за телефонна измама е бил предотвратен в гр. Аксаково, съобщиха от полицията за Moreto.net. На 27 октомври е получен сигнал за това, че неизвестно лице е въвело в заблуждение възрастна жена, на 80 г., с цел да набави за себе си имотна облага, използвайки стандартен сценарий за получаване на колетна пратка от чужбина.

Намереният в контейнер Димитър вече е в приемно семейство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392405

Намереното в контейнер за боклук бебе вече е настанено в приемно семейство, съобщи казанлъшката телевизия presstv.bg, позовавайки се на източници от социалните служби.
В акта му за раждане пише, че родителите са неизвестни. Майката на детето е деветокласничка, а баща му - ученик в 11 клас. Двамата решили да го хвърлят в контейнера за смет, Намереното в контейнер за боклук бебе вече е настанено в приемно семейство, съобщи казанлъшката телевизия presstv.bg, позовавайки се на източници от социалните служби. В акта му за раждане пише, че родителите са неизвестни. Майката на детето е деветокласничка, а баща му - ученик в 11 клас. Двамата решили да го хвърлят в контейнера за смет,

Намериха родители на бебето от контейнера

http://www.bnews.bg/article-120189

Новороденото бебе,което миналата седмица беше намерено в контейнер в Казанлък, вече е в примено семейство.

Намереното на боклука бебе вече е в приемно семейство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392396

Намереното в контейнер за боклук бебе вече е настанено в приемно семейство, съобщи казанлъшката телевизия presstv.bg, позовавайки се на източници от социалните служби.
В акта му за раждане пише, че родителите са неизвестни. Майката на детето е деветокласничка, а баща му - ученик в 11 клас. Двамата решили да го хвърлят в контейнера за смет, Намереното в контейнер за боклук бебе вече е настанено в приемно семейство, съобщи казанлъшката телевизия presstv.bg, позовавайки се на източници от социалните служби. В акта му за раждане пише, че родителите са неизвестни. Майката на детето е деветокласничка, а баща му - ученик в 11 клас. Двамата решили да го хвърлят в контейнера за смет,

Британците вярват повече в извънземни, отколкото в бог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392380

По-голям е броят на британците, вярващи в съществуването на извънземни, отколкото в тези, които вярват в бог. Това стана ясно от изследване, публикувано във в. По-голям е броят на британците, вярващи в съществуването на извънземни, отколкото в тези, които вярват в бог. Това стана ясно от изследване, публикувано във в. "Метро".  Проучването обхванало 1500 пълнолетни и 500 деца на възраст между 8 и 12 години. Статистиката сочи, че повече от половината възрастни приемат същестуването на извънземните за

UBS разочарова с тримесечните си резултати

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ubs-razocharova-s-trimesechnite-si-rezultati-182677/

Нетната печалба на банката между юли и септември остава под прогнозите заради заделени за събедни разходи 1,9 млрд. франка

Откриха българския турист, обявен за "изгубен" в Гърция - пийвал си ракия

http://pik.bg/откриха-българския-турист-обявен-за-изгубен-в-гърция---пийвал-си-ракия-news242989.html

Откриха българския турист, обявен за "изгубен" в Гърция - пийвал си ракия

Собственичката на туроператорската фирма в Дупница Мариана Угрева, с която е пътувал 53-годишният турист Г.Д. от Пернишко, изчезнал внезапно вчера, си отдъхна, след като разбра, че екскурзиантът е жив и здрав. Той дори успял да се добере до родината, пише в. "Струма".

50 екскурзианти от Дупница издирваха почти два часа в гр. Кукуш изгубилия се екскурзиант и преди да потеглят обратно се обадиха в полицията в Кукуш да съобщят за изчезването му.

"Сутринта го чух по телефона, заяви ми, че се е прибрал. Жив и здрав е. От събота до понеделник сутринта му звънях, но не успях да се свържа с него, тъй като нямаше включен роуминг.

Оказа се, че по пътя от Дупница до Кукуш си сръбвал ракийка. В Гърция продължил с алкохола и забравил къде е паркиран автобусът", разказа тя.

50-те спътници на изчезналия се скъсали да го издирват по кафенета и капанчета.

Наш посланик влиза с пълни гащи при етиопския император

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392329

В свръхконфузна ситуация попаднал български посланик в Етиопия в края на 60-те или в началото на 70-те години. Появил се пред императора да връчи акредитивните си писма с напълнени гащи. Излагацията била неизбежна, защото нуждата споходила човека минути преди официалната церемония в двореца на Хайле Селасие и  нямало как да се преоблече Посланикът В свръхконфузна ситуация попаднал български посланик в Етиопия в края на 60-те или в началото на 70-те години. Появил се пред императора да връчи акредитивните си писма с напълнени гащи. Излагацията била неизбежна, защото нуждата споходила човека минути преди официалната церемония в двореца на Хайле Селасие и нямало как да се преоблече Посланикът

Датският град Хадерслев се сдоби с уникален център за градски спортове и култура

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/28/2407042_datskiiat_grad_haderslev_se_sdobi_s_unikalen_centur_za/?ref=rss


Скейтборд, паркур, боулдър катерене и кану поло са само част от дейностите, които може да се практикуват в новия спортен и културен център StreetDome в датския град Хадерслев. 

Проектът за центъра е на екипите на датските компании CEBRA и Glifberg + Lykke, а създаването му определено открива нови стандарти в практикуването на уличен спорт и градски развлечения. StreetDome може да служи като обикновена открита детска площадка, но е място и за социално общуване и предлага възможност за...

Обирджии взеха сребро за 9 хиляди лева от бижутерия в Шумен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392397

Обирджии откраднаха сребърни накити на стойност 9 хиляди лева от бижутерски магазин в Шумен, съобщиха от ОД на МВР Шумен.
Престъплението е извършено за времето от 15:00 часа на 25 октомври 2014 г. до 09:00 часа на 27 октомври 2014 г. Крадците направили отвор в тухлена стена е проникнали в бижутерията, намираща се в центъра на град Шумен. Обирджии откраднаха сребърни накити на стойност 9 хиляди лева от бижутерски магазин в Шумен, съобщиха от ОД на МВР Шумен. Престъплението е извършено за времето от 15:00 часа на 25 октомври 2014 г. до 09:00 часа на 27 октомври 2014 г. Крадците направили отвор в тухлена стена е проникнали в бижутерията, намираща се в центъра на град Шумен.

"Ислямска държава" разпространи нов видеозапис с журналиста Джон Кантли

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-razprostrani-nov-videozapis-s-zhurnalista-dzhon-kantli-news226500.html

"Ислямска държава" разпространи нов видеозапис с британския журналист Джон Кантли, направен на място, за което се твърди, че е обсаденият сирийски град Кобане.   Видеозаписът се различава от предишните с 43-годишния британски фоторепортер. Този път той е на открито, като зад гърба му се вижда градски пейзаж и не стои зад бюро, облечен в оранжев комбинезон, отбелязва "Гардиън".   Журналистът, който е държан в плен вече повече от две години казва, че хълмист терен зад него е територията на Турция, която граничи със сирийската област, в която се намира Кобане и че вижда в далечината веещото се турско знаме.   Видеозаписът с времетраене 5 мин и 30 сек започва с кадри на град в развалини, съдържащи разяснение, че са направени от самолет на групировката.   Кантли спокойно заявява на зрителите, че силите на "Ислямска държава" са навлезли дълбоко в сърцето на Кобане, където те се бият с кюрдски милиции, и че сега контролират източния и южния сектор на града.   Той също така споменава скорошни съобщения в медиите и коментари на представител на Пентагона във връзка с боевете за града и посочва, че от мястото, на което се намира в момента, могат да се видят обширни части от града.   "Мога дори да видя как турското знаме се вее зад мен и всичко, което видях тук в град Кобане са муджахидини (на Ислямска държава)", казва той.   Видеозаписът е разпространен два дни след публикуването на друг, в който Кантли казва, че пленници са били изтезавани чрез мъчението симулиране на удавяне, защото се опитали да избягат, посочва "Гардиън", цитиран от БТА. В последния видеозапис Кантли също така повтаря твърденията,че спусканите от въздуха американски доставки за кюрдските силиса попаднали в ръцете на "Ислямска държава".   "Битката за Кобане наближава края си. Муджахидините сега просто прочистват града", казва Кантли.

12 служители от БНБ все още на разпит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392394

12 служители на Банков надзор са все още на разпит в Столичната следствена служба. 
Първите дойдоха около десет без десет, като част от служителите - предимно жени, бяха докарани с бял бус с надпис 12 служители на Банков надзор са все още на разпит в Столичната следствена служба.  Първите дойдоха около десет без десет, като част от служителите - предимно жени, бяха докарани с бял бус с надпис "Българска народна банка". На влизане в следствието служителите отказаха коментар. Някои от тях признаха, че работят в Банков надзор,

"Истината е, че Бойко Борисов се страхува"

http://offnews.bg/news/n_1/n_409553.html

"Истината е, че Бойко Борисов се страхува, ако нещата не тръгнат добре, ако хората го разлюбят – един политик не би трябвало да се страхува от такива неща". Това каза председателят на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНР по повод преговорите за сформиране на ново правителство. Според Дончева лидерът на ГЕРБ прави странни оферти на другите политически сили от "доста време", а част от "пазарлъците" са били на за подкрепа на президентските: "Това прилича на рибата в морето, те стегнали тигана, запалили печката. Изчакайте до президентските избори. Дотогава има много време. И да кажеш, че искаш догодина сливане на местни избори с парламентарни, пак трябва да имаш предвид, че години наред изборите са били есента, как сега ще ги преместиш лятото. Нали и до лятото трябва да има правителство с мандат на някоя от политическите сили, което да прави нещо" , обясни тя. Дончева допълни, че цялата предизборна кампания на ГЕРБ е минала под мотото "Плаша ви, че ще отидем веднага на избори, ако не ни дадете достатъчно много" . Тя смята, че проблемът на предстоящата лидерска среща е в "публиката", защото не е възможно толкова дълго време да гледаш "едно и също представление и да не вярваш на очите си и на ушите си", а да вярваш на желанието си нещо да бъде различно. "Беше повече от ясно, че ГЕРБ не разполага с кадрови потенциал, различен от този, който е имал. Като всички са недоволни, от какво са недоволни", обясни лидерът на "Движение 21". Тя смята още, че поведението на ГЕРБ и като опозиция е било "безкрайно деструктивно", а това не е харесвано поведение.

Хазартна радост гарнирана с чиновническо безхаберие. Има ли обръчи на ДПС в хазарта?

http://www.cross.bg/komisiya-hazarta-strana-1437218.html

/КРОСС/ 2014 г. е годината на късмета за лотарийните игри и бингата. Те получиха неочаквана данъчна ваканция и не заплащат такси за хазартна дейност както останалите организатори от бранша. Вече повече от десет месеца от тези хазартни игри не постъпват суми в държавния бюджет, като тенденцията най-вероятно ще се задържи до края на годината, поради липсата на технологично време за придвижване на промени в хазартното законодателство. Загубите за държавата се изчисляват в милиони, но до момента няма видими адекватни действия на отговорните институции - МФ и най-вече от Държавната комисия по хазарта като специализиран орган, провеждащ държавната политика в тази сфера. Виновни длъжностни лица също няма, а бюджетът е на червено. Щедрият подарък за операторите на лотарии и бинга се оказа в резултат на законодателен пропуск след като в края на миналата година се приеха последните изменения в Закона за хазарта. С тях депутатите въведоха такса в размер на 15 % върху стойността от направените залозите за фирмите, които организират офлайн хазарт и 20% такса за разликата между залозите и изплатените печалби за онлайн организаторите. Според новия ред таксите се събират от Държавната комисия по хазарта, а не от НАП. В дъното на цялата тази хазартна каша седи поредното чиновническо безхаберие и бездействия, от което явно личи как някой не си е свършил работата. А при анализирането на проблема изникват множество въпроси без отговор

Ще вадят със сила Бат Сали от парламента

http://www.bnews.bg/article-120188

Ще изчакаме ходовете в рамките на закона, но сме готови и със сила да изведем Бат Сали от парламента. Това заяви пред bTV кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Обявиха номинираните за "Златната топка"

http://www.moreto.net/novini.php?n=268761

ФИФА и "Франс футбол" обявиха номинираните за "Златната топка". От 23 номинирани играчи общо 12 са от два отбора - "Реал" (Мадрид) и "Байерн" (Мюнхен), а "Барселона" тази година има само 4.

Намереният на боклука Димитър вече е в приемно семейство

http://pik.bg/намереният-на-боклука-димитър-вече-е-в-приемно-семейство-news242984.html

Намереният на боклука Димитър вече е в приемно семейство

Намереното до боклука миналата седмица изоставено бебе вече е настанено в приемно семейство. В акта му за раждане пише, че родители му са неизвестни, съобщи presstv.bg, позовавайки се на източници от социалните служби.

Бебето е плод на ученическа любов - майка му е деветокласничка, баща му - ученик в 11 клас. Двамата решили да го хвърлят в контейнера за смет, поставяйки го в раница.Новороденото бе кръстено от социалните Димитър - на св. Димитър Чудотворец, честването на когото предстоеше два дни след като детето бе намерено.

Презимето си му даде жена от социалния отдел, а фамилното му име е на улицата, където бе оставено в раница - на казанлъшкия художник и интелектуалец Иван Енчев-Видю, създател на Художествената галерия в Казанлък. Видю не е имал семейство, но има огромни заслуги за духовния живот на Казанлък и България.

Може би за Митко поговорката "Роди ме, мамо, с късмет, пък ме хвърли на смет" може да се окаже съдбоносна. 

Подходящо приемно семейство, в което да бъде настанено бебето, бе намерено бързо. Семействата, желаещи да отгледат детето, бяха много, съобщи по-рано шефката на общинския отдел "Закрила на детето" в Даниела Русева. 

Фирма за киберсигурност пусна доказателства за хакерската дейност на Кремъл

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/28/2408234_firma_za_kibersigurnost_pusna_dokazatelstva_za/?ref=rss


По-рано тази година компанията за киберсигурност FireEye посещава американска фирма, за да определи кой и как е влязъл в мрежата й, която съдържа военни тайни. Wall street journal пише, че откриват изключително сложно кибероръжие, което успява да остане скрито и да зарази дори компютри, изолирани от интернет.

Шпионският софтуер е писан на рускоезични компютри, работещи с московско време. Заключението на FireEye е, че шпионската кампания е "спонсорирана от правителство, и по конкретно...

Фирма за киберсигурност публикува доказателства за хакерската дейност на Кремъл

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/28/2408234_firma_za_kibersigurnost_publikuva_dokazatelstva_za/?ref=rss


По-рано тази година компанията за киберсигурност FireEye посещава американска фирма, за да определи кой и как е влязъл в мрежата й, която съдържа военни тайни. Wall street journal пише, че откриват изключително сложно кибероръжие, което успява да остане скрито и да зарази дори компютри, изолирани от интернет.

Шпионският софтуер е писан на рускоезични компютри, работещи с московско време. Заключението на FireEye е, че шпионската кампания е "спонсорирана от правителство, и по конкретно...

1 млн. лв. на месец ни излизат депутатите

http://pik.bg/1-млн-лв-на-месец-ни-излизат-депутатите-news242982.html

1 млн. лв. на месец ни излизат депутатите

1 милион лева - толкова ще ни струват депутатите на месец. Това прави малко над 4000 лева за всеки един от тях, информира news.bg.

В сметката влиза първо заплатата им. В 43-тото Народно събрание депутатите ще получават по 2590 лева месечно. Освен тези пари, депутатите получават допълнително заплащане и за участията си в комисии и още около 1700 лева за сътрудниците им, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

И независимо, че парламентът започва работа 22 дни след предсрочните избори, депутатите вече получават заплати от деня, в който ЦИК ги обяви поименно. Така до момента те са ни излезли над 300 000 лева.

Жилищата на депутатите също вече ги очакват. В част от тях са направени козметични ремонти. Докато новите им домове бъдат разпределени, народните ни представители ще бъдат настанени в хотел с гледка към Борисовата градина.

Новата власт ще се вози и на чисто нови луксозни автомобили. Цената им е над 720 000 лева, купени са им от НСО. От там увериха, че колите са без екстри, но пък за сметка на това достатъчно бързи. По правилник на народните представители се полагат и командировъчни за пътуванията им до избирателите. Всички тези екстри обаче трябва да бъдат изплатени от депутатите, но не с пари, а с качествени закони.

И тоалетните в парламента вече са подсигурени и то още от миналия парламент до края на годината. Над 40 000 лева струват тоалетната хартия, хартиени кърпи за ръце, салфетки за маса и носните кърпички в Народното събрание. За около 60 хиляди пък е сключен договор от парламента за метли, четки и почистващи препарати.

Бетина Терзиева преди дни призова депутатите да се откажат от месечното си възнаграждение, за да спасят един детски живот. Слави е с детска церебрална парализа и епилепсия по рождение. Въпреки провежданото лечение, то се нуждае от по-специално, което е с клетъчни технологии. Нужната сума е 105 000 евро, а лечението продължава три години.

Русия ще признае изборите на сепаратистите в Украйна

http://www.bnews.bg/article-120187

Шокиращо Русия обяви, че ще признае резултатите от изборите в източна Украйна, контролирана от проруски сепаратисти.

Колко протеини трябва да приемаме дневно

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/kolko-proteini-triabva-da-priemame-dnevno-6025973

Баварската асоциация на млекопроизводителите препоръчва всеки човек да приема между 50 и 55 грама протеини дневно

Гроздан Караджов: Кунева изнудва Реформаторския блок

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392382

Дефектът на Реформаторския блок е, че, откакто загуби на европейските избори, г-жа Кунева в своите публични декларации непрекъснато сочи като свой голям принос запазването на единството на Реформаторския блок. Тези, които са вътре, обаче много добре знаят, че това единство става на цената на отстъпките, Дефектът на Реформаторския блок е, че, откакто загуби на европейските избори, г-жа Кунева в своите публични декларации непрекъснато сочи като свой голям принос запазването на единството на Реформаторския блок. Тези, които са вътре, обаче много добре знаят, че това единство става на цената на отстъпките,

Несигурната среда влошава бизнес климата и през октомври

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/28/2408220_nesigurnata_sreda_vloshava_biznes_klimata_i_prez/?ref=rss

През октомври показателят на бизнесклимата се понижава с 0.5 пункта спрямо септември заради влошаването в промишлеността и търговията на дребно, съобщи Националният статистически институт. Във всички сектори предприемачите изпитват най-силно безпокойство от несигурната икономическа среда и не планират увеличение на цените поне до януари. 

Спадът в промишлеността е с 1.1 пункта заради влошените очаквания на индустриалните компании за бизнес състоянието им през следващите шест месеца....

Борис Акунин: Путинизмът няма да издържи дълго

http://www.mediapool.bg/boris-akunin-putinizmat-nyama-da-izdarzhi-dalgo-news226499.html

Днешната политическа система в Русия - т. нар. путинизъм, "няма да издържи дълго", предрича известният руски писател Борис Акунин, цитиран от Франс прес.   Акунин заявява, че е "песимист за Русия в краткосрочен план, но оптимист в средносрочен", въпреки че днес страната му "тъне в мрак".   "Страхувам се, че ще трябва да се плати висока цена за смянана режима", изтъква литераторът пред АФП в кулоарите на фестивала "Джоузеф Конрад", организиран в Краков (Южна Полша) в чест на големия британски писател от полски произход.   Руският "режим без съмнение ще си отиде, просто защото е извънредно неефикасен, един исторически анахронизъм", допълва Акунин - създател на прочутия детектив Ераст Фандорин, събрал ведно черти на Джеймс Бонд и Шерлок Холмс в романи из живота на царска Русия от предреволюционния период.   Запитан за видимо ефективните действия на руската власт в Украйна, Акунин признава, че "не знае много добре какво става там", но изразява убеденост, че "руската заплаха е фактор, сплотяващ украинската нация". Като основен проблем на украинците той определя "същия като в Русия – корупцията".   Участвал в демонстрации срещу Путин в Москва, писателят наред с книгите за Фандорин пише история на Русия в 8 тома, два от които вече са излезли.   Манталитетът на руския народ според него има твърде дълбоки корени, стигащи "чак до Златната орда. Днешна Русия е наследила далеч повече от империята на Чингис хан, отколкото от Византия", посочва той. И заявява: "Не бих могъл да остана обективен, говорейки за Ленин или за Сталин. За последния ще може да се говори, едва щом стане невъзможно той да се върне отново. А сега виждаме нещо като ренесанс на сталинизма".

Декоративните контактни лещи може да доведат до слепота

http://www.vesti.bg/novini/dekorativnite-kontaktni-leshti-mozhe-da-dovedat-do-slepota-6025976

Страните контактни лещи за Хелоуин може да доведат до слепота, предупреждават специалистите.

Нов скандал в Реформаторския блок: Гроздан Караджов обвини Меглена Кунева в изнудване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392364

Дефектът на Реформаторския блок е, че, откакто загуби на европейските избори, г-жа Кунева в своите публични декларации непрекъснато сочи като свой голям принос запазването на единството на Реформаторския блок. Тези, които са вътре, обаче много добре знаят, че това единство става на цената на отстъпките, Дефектът на Реформаторския блок е, че, откакто загуби на европейските избори, г-жа Кунева в своите публични декларации непрекъснато сочи като свой голям принос запазването на единството на Реформаторския блок. Тези, които са вътре, обаче много добре знаят, че това единство става на цената на отстъпките,

Пиян нервак гърмя с пистолет в кръчма във Варна

http://www.bnews.bg/article-120109

Алкохол вдигна страстите на почерпен варненец, който извади пистолета и започна да стреля в местна кръчма.

Приключенията на Минерва Минт: Легендата за пирата Блек Барт

http://books.actualno.com/Prikluchenijata-na-Minerva-Mint-Legendata-za-pirata-Blek-Bart-news_57286.html

Поредицата “Приключенията на Минерва Минт” разказва за преживелиците на малката Минерва и нейните приятели Рави и Томазина в малкото, но безкрайно любопитно градче Пемброуз. В не...

Пиратски приключения на острова на скелета

http://books.actualno.com/Piratski-prikluchenija-na-ostrova-na-skeleta-news_57287.html

Има ли момче (а защо не и момиче?), което да не иска да се носи по вълните с бърз пиратски кораб начело със смел капитан в преследване на съкровище? Сигурно има и такива деца, но не вярвам да са много...

Ще бъде закупен нов ехограф за ДКЦ II в Бургас

http://burgas.actualno.com/Shte-byde-zakupen-nov-ehograf-za-DKC-II-v-Burgas-news_57290.html

По предложение на кмета на Бургас Димитър Николов и със съгласието на общинския съвет, от градската хазна ще бъде дадена първа вноска от сумата, необходима за купуване на нов ехограф. Апаратът ще посл...

Путин е болен от рак?

http://asia.actualno.com/Putin-e-bolen-ot-rak-news_57291.html

Има обяснение защо руският президент Владимир Путин е бързал с кризата около Украйна – защото той е болен от рак, пише в. "Билд". Изданието се позовава на публикация във в. "...

Училище става старчески дом

http://society.actualno.com/Uchilishte-stava-starcheski-dom-news_57294.html

Училище в трънското село Филиповци ще стане Дом за възрастни хора, съобщиха от общината. Бившият интернат ще бъде ремонтиран основно и оборудван като капацитетът му ще бъде пригоден за 70 човека. Въз...

Колко пари поиска България от ЕС за наводненията, пита Джамбазки

http://www.cross.bg/navodneniyata-bulgariya-dzhambazki-1437216.html

/КРОСС/ Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията за областите Варна, Бургас, Добрич, Враца, Хасково? Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията в страната върху инфраструктурата - публична общинска и публична държавна собственост? Какъв е размерът на помощта, поискана от Министерския съвет от Европейската комисия? Получил ли е Министерският съвет официален отговор в какъв размер Европейската комисия ще отпусне помощ за преодоляване на последствията от наводненията и в какъв срок, пита заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европарламента Ангел Джамбазки в писмо до до Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие. Питането на заместник-председателя на ВМРО бе предшествано от изказване в Страсбург миналата седмица. В рамките на разискването в Европейския парламент за по-добрата превенция и управление на наводненията на европейско равнище Джамбазки поиска повече информация за механизма, по който се разпределя помощта, и за сроковете, в които тя ще бъде получена от държавите от ЕС. Можем с голяма доза основание да твърдим, че България е една държавите, най-тежко засегнати от природните бедствия през последната година. Считам, че по отношение на превенцията, по отношение на подготовката на институциите и населението при природни бедствия в последните две десетилетия не е направено почти нищо

Преглеждат безплатно деца в ортопедичната болница на Горна баня

http://pik.bg/преглеждат-безплатно-деца-в-ортопедичната-болница-на-горна-баня-news242976.html

Преглеждат безплатно деца в ортопедичната болница на Горна баня

От утре до петък ще се проведе благотворителна кампания на Института за семейна политика за профилактични безплатни прегледи на деца. Партньор в инициативата е специализираната болница по ортопедия в Горна баня. Няма нужда от предварително записване, съобщи БНР.

60% от децата в училищна възраст имат проблеми с костно-мускулната система. Почти 13% от тях на възраст между 7 и 9 години страдат от гръбначни изкривявания, които по-късно оказват влияние и на здравния им статус. Инициативата коментира бившият социален министър и председател на Института за семейна политика Христина Христова.

От болницата са създали чудесна организация. Четири кабинета са отворили. В тях ще приемат децата най-добрите специалисти в България по ортопедия. Ще има и кинезитерапевт.

Не е необходимо записване. Не е необходимо и да се носи никаква медицинска документация. Ще бъдат направени прегледи на всички, сподели тя и допълни:  "Ще бъдат насочени, ако имат нужда от лечение. Помолих лекарите в Горна баня да подготвят нещо, което да е практически полезно за детето и родителите му, като например упражнения, които да могат да правят вкъщи или пред компютъра".

Блумбърг: Европейските банки продължават да бъдат заплаха

http://www.vesti.bg/novini/blumbyrg-evropejskite-banki-prodylzhavat-da-bydat-zaplaha-6025977

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува резултатите от новите стрес тестове на банките от ЕС с надеждата да убеди финансовите пазари, че банковата система вече е достатъчно силна да устои на нова криза.

Откриха българския турист, обявен за "изгубен" в Гърция - пийвал си ракия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392371

Собственичката на туроператорската фирма в Дупница Мариана Угрева, с която е пътувал 53-годишният турист Г.Д. от Пернишко, изчезнал внезапно вчера, си отдъхна, след като разбра, че екскурзиантът е жив и здрав. Той дори успял да се добере до родината, пише в. "Струма".
Както "Труд" писа, 50 екскурзианти от Дупница издирваха почти два часа в гр. Собственичката на туроператорската фирма в Дупница Мариана Угрева, с която е пътувал 53-годишният турист Г.Д. от Пернишко, изчезнал внезапно вчера, си отдъхна, след като разбра, че екскурзиантът е жив и здрав. Той дори успял да се добере до родината, пише в. "Струма". Както "Труд" писа, 50 екскурзианти от Дупница издирваха почти два часа в гр.

Намериха изгубилия се в Гърция български турист, сръбвал си ракия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392363

Собственичката на туроператорската фирма в Дупница Мариана Угрева, с която е пътувал 53-годишният турист Г.Д. от Пернишко, изчезнал внезапно вчера, си отдъхна, след като разбра, че екскурзиантът е жив и здрав. Той дори успял да се добере до родината, пише в. Собственичката на туроператорската фирма в Дупница Мариана Угрева, с която е пътувал 53-годишният турист Г.Д. от Пернишко, изчезнал внезапно вчера, си отдъхна, след като разбра, че екскурзиантът е жив и здрав. Той дори успял да се добере до родината, пише в. "Струма". Както "24 часа" писа, 50 екскурзианти от Дупница издирваха почти два часа в гр.

Том Палмър: Санкциите срещу Русия няма да сработят

http://www.investor.bg/sasht/337/a/tom-palmyr-sankciite-sreshtu-rusiia-niama-da-srabotiat-182674/

Политиката на безкрайни лесни пари в САЩ е голяма грешка, заяви още старши сътрудникът в Cato Institute пред Bulgaria On Air

Путин поздрави украинците със 70-годишнината от освобождението от фашистите

http://www.cross.bg/ykraiina-okypatori-pytin-1437215.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин поздрави Украйна по случай 70-ата годишнина от освобождението на територията ѝ от фашистките окупатори. Той също така пожела на украинския народ сила и просперитет. Това се казва в поздравителното съобщение на уебсайта на Кремъл, отправено от Путин към ветераните от Великата отечествена война и народа на Украйна. "В годините на Великата отечествена война, в тежки, кървави битки за Украйна, в цялото си величие се е проявявала силата на духа и сплотеността на нашия мултинационален народ, смелостта и издръжливостта на освободителите, партизаните, тези в нелегалност и тружениците в тила" - предава пресслужбата на Кремъл думите на президента. Освен това, Путин е пожелал на "украинските ветерани добро здраве, благополучие и бодър дух, а на целия братски народ на Украйна - мир и просперитет". Припомняме, че на 22 октомври Държавния комитет за телевизия и радио на Украйна (Госкомтелерадио) поиска от медиите в страната да се откажат от използването на термина "освобождение от фашистките окупатори". Вместо това, те препоръчват при отразяване на събитията, посветени на 70-годишнината от отстъплението на германските войски, медиите да използват термина "изгонване на нацистките окупатори от Украйна". Денят на освобождението на Украйна от фашистките окупатори се чества на 28 октомври. Националният празник с това име е създаден през 2009 г. от третия президент на страната - Виктор Юшченко

Овчаров: Прегръдка с ГЕРБ - чак такъв подскок няма как да обясним на избирателите си

http://www.cross.bg/gerb-borisov-ovcharov-1437217.html

/КРОСС/Ако Бойко Борисов не успее да създаде правителство, най-големият губещ ще бъде ГЕРБ, защото той и на следващи избори няма да получи това, което иска - пълно мнозинство и цялата власт. Това коментира Румен Овчаров в интервю за Дарик. Той беше категоричен, че БСП не може и не трябва да става параван на новите стари задкулисия. Час преди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да обяви от парламентарната трибуна три варианта за правителство с различна продължителност на работа и дори да изрече, че е готов да не е премиер в новия кабинет, бившият министър от левицата коментира, че правителство ще има, но той се притеснява за експертния му потенциал. Защото такъв според Овчаров не са показали нито ГЕРБ по време на управлението си, нито пък реформаторите имали такъв потенциал, който се коментира или внушава. В ситуацията, в която се намира България, грубата политизация на правителството, включването само на партийни фигури в кабинета, ще бъде изключително опасно, предупреди още Овчаров. Не мисля, че парламентът е изправен пред някаква сериозна драма. Съвсем изкуствено Бойко Борисов и ГЕРБ се опитват да ни поставят в някаква изключително тежка ситуация, в която видите ли няма никакво решение. И те сега с много дълбоко замисляне търсят някакви кой знае какви скрити ходове. Това, че са 8 групи в парламента - ами те бяха и 7 преди два парламента. Въпросът е, че трябва да се намери обща платформа, върху която да се изгради правителството, коментира Румен Овчаров

ЧЕЗ дава под наем ТЕЦ "Варна"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391719

Чешката компания ЧЕЗ планира да даде под наем или да продаде ТЕЦ „Варна“. Това съобщи в понеделник изп. директор на топлоелектрическата централа Минчо Минчев. Само преди седмица зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов коментира пред „Труд”, че ако се наложи, държавата е готова да купи отново теца, за да го спаси.
„Планираме да създадем проект Чешката компания ЧЕЗ планира да даде под наем или да продаде ТЕЦ „Варна“. Това съобщи в понеделник изп. директор на топлоелектрическата централа Минчо Минчев. Само преди седмица зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов коментира пред „Труд”, че ако се наложи, държавата е готова да купи отново теца, за да го спаси. „Планираме да създадем проект

Денди в парламента: Кунева е модната икона, депутатите да спрат да се явяват с костюми за езда и цветни вратовръзки

http://www.zapernik.com/obshtestvo/dendi-v-parlamenta-kuneva-e-modnata-ikona-deputatite-da-sprat_35190/

Денди пропусна да коментира перлената огърлица на депутатката от АБВ Росица Янакиева

Новите 240 се заклеха тържествено в парламента. В кулоарите на Народното събрание заедно с депутатите се разходи и модният полицай Любомир Милчев-Денди, за да разгледа стила на депутатите.

"Имах много ползотворен разговор с Цецка Цачева, с която решихме да оборудваме една гардеробна за депутати, които имат склонност да се явяват с костюми за езда. Там ще наредим 5-6 костюма и те щи ги обличат”, сподели в "Здравей, България” Денди.

Модният полицай коментира стила...

Продължава

Два часа продължи лидерската среща в НС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dva-chasa-prodylzhi-liderskata-sreshta-v-ns-6025972

На срещата присъстваха всички лидери на всички политически сили в НС без "Атака"

Задачата на новия парламент изглежда невъзможна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391517

Правителство “мрън-мрън”. Така изглеждат политическите преговори за съставяне на новия кабинет. Нищо не е ясно, нито ангажиментите на партиите, които биха го подкрепили, нито е сигурно, че някоя от тях няма да се отметне от желанието си да стане част от новия кабинет. За сметка на това, поведени от ГЕРБ, основните партии вече започнаха да търсят Правителство “мрън-мрън”. Така изглеждат политическите преговори за съставяне на новия кабинет. Нищо не е ясно, нито ангажиментите на партиите, които биха го подкрепили, нито е сигурно, че някоя от тях няма да се отметне от желанието си да стане част от новия кабинет. За сметка на това, поведени от ГЕРБ, основните партии вече започнаха да търсят

Камерън отново влезе в спор с ЕК, отказа да плаща близо 2 милиарда евро допълнителна вноска в бюджета на ЕСх

http://www.moreto.net/novini.php?n=268762

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви пред британски депутати, че страната му няма да плати исканите от ЕС допълнителни 2 милиарда евро в съюзния бюджет. Той обеща да се бори докрай срещу това решение. Сумата се базира на калкулации как се справят икономиките на страните членки от 1995 г.

Карлос Тевес се завръща в националния отбор след 3 години пауза

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408217_karlos_teves_se_zavrushta_v_nacionalniia_otbor_sled_3/?ref=rss


Карлос Тевес беше включен в националния отбор на Аржентина за пръв път от три години. Той беше повикан за следващите две контроли с Португалия и Хърватия в Англия.

Тевес, наричан още играча на народа, игра за последно с националния екип през 2011 година в домашния турнир Копа Америка. Нападателят на "Ювентус" пропусна световното първенство това лято в Бразилия.

Той е един от четиримата нападатели заедно с капитана на отбора Лионел Меси, Серхио Агуеро и Гонсало Игуаин, личи...

Захари Паунов все още е в неизвестност

http://www.cross.bg/paynov-zahari-rezhisyor-1437214.html

/КРОСС/Все още не е открит режисьорът Захари Паунов. 49-годишният режисьор и продуцент е в неизвестност от 18 октомври. В този ден, около 12.30 часа, Паунов е напуснал хотел във Варна и е тръгнал с лекия си автомобил "Хонда Сивик" за София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Оттогава следите му се губят. Захари Паунов е висок към 180 см, с едро телосложение. Косата му е права, кестенява, лицето - овално, с пъстри очи, с брада и мустаци. Адресната му регистрация е в столичния жк "Младост". От МВР молят хората, които имат информация за него или за автомобила, с който се движи, да позвънят на тел. 112; 02/982 89 83; 982 89 37. 49-годишният мъж е бил във Варна, тъй като дебютният му филм като режисьор "Омбре" участва във фестивала "Златна роза". Лентата получава диплом за цялостно актьорско изпълнение. В главните роли са Валери Йорданов, Стефка Янорова, Диана Костова и др. Захари Паунов е завършил УНСС през 1986 г., а през 2001 г. се дипломира в НАТФИЗ като филмов и телевизионен режисьор, пише в официалния сайт на кинофестивала. В киното работи още от много млад. Започва като организатор във филмопроизводството в студия "Бояна". През 1986 г. зам.-директор на филмите "Да обичаш на инат" с режисьор Николай Волев и "Съдията" на Пламен Масларов.  

Сорос връчи на Кристалина Георгиева наградата "Отворено общество"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/28/2408228_soros_vruchi_na_kristalina_georgieva_nagradata/?ref=rss


Джордж Сорос - известният американски инвеститор и дългогодишен дарител на каузи за защита на демокрацията в Източна Европа, връчи в понеделник на еврокомисар Кристалина Георгиева наградата "Отворено общество".

Тя се присъжда от основания от Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ) в Будапеща.

Новината, че българката е удостоена с тазгодишната награда, бе съобщена през лятото. Но тогава Георгиева отмени визитата си в унгарската столица заради наводненията в България, в...

Бойко Астатков става общински съветник на мястото на влезлия в парламента д-р Валентин Павлов

http://www.zapernik.com/politika/boiko-astatkov-stava-obshtinski-suvetnik-na-myastoto-na-vlezliya-v_35189/

Общинската избирателна комисия в Перник е прекратила мандата на кмета на Перник Росица Янакиева и общинския съветник д-р Валентин Павлов, които са избрани за народни представители, съобщи председателят на комисията Петър Трендафилов, пише "Съперник".

Росица Янакиева влезе в парламента като водач на листата на АБВ в 14-ти МИР в Перник, д-р Валентин Павлов бе начело на листата на Реформаторския блок.Неговото място в Общинския съвет заема председателят на БЗНС в Перник Бойко Астатков,...

Продължава

Лидерската среща в парламента продължава вече час

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392356

Един час продължава срещата между лидерите на парламентарно представените сили в 43-то Народно събрание.
Председателят на парламента Цецка Цачева посрещна в кабинета си в НС лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя БСП Михаил Миков, на ДПС - Лютви Местан, на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов, Един час продължава срещата между лидерите на парламентарно представените сили в 43-то Народно събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева посрещна в кабинета си в НС лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя БСП Михаил Миков, на ДПС - Лютви Местан, на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов,

Два лоши и един добър вариант за правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391743



Предсрочните парламентарни избори не успяха да решат политическата криза, която преживява България от година и половина. Те се превърнаха в част от нея. Три седмици след провеждането на предсрочния вот преговорите между политическите сили вече се водят под мотото „Какъв ще бъде срокът на годност на новото правителство”. Според лидера на ГЕРБ Предсрочните парламентарни избори не успяха да решат политическата криза, която преживява България от година и половина. Те се превърнаха в част от нея. Три седмици след провеждането на предсрочния вот преговорите между политическите сили вече се водят под мотото „Какъв ще бъде срокът на годност на новото правителство”. Според лидера на ГЕРБ

НСИ: През октомври бизнес климатът се понижава с 0.5 пункта

http://www.vesti.bg/novini/nsi-prez-oktomvri-biznes-klimatyt-se-ponizhava-s-0.5-punkta-6025975

През октомври 2014 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността и търговията на дребно.

Зверска катастрофа в Пловдив, един човек е в болница

http://pik.bg/зверска-катастрофа-в-пловдив-един-човек-е-в-болница-news242969.html

Зверска катастрофа в Пловдив, един човек е в болница

Зверска катастрофа е стана на оживено кръстовище в Пловдив.  Според очевидци "Опел" и джип "Мерцедес" са се блъснали на кръстовището на булевардите "Източен" и "Княгиня Мария Луиза". Движението в района е затруднено, предаде Plovdiv24.bg.

Отнемане на предимство от страна на опела е причината за тежката катастрофа на кръстовището, заявили от пловдивската полиция.

65-годишният водач на опела е откаран в болница, където се установяват травмите му. Назначена му е кръвна проба за наличие на алкохол. 43-годишен пък е управлявал джипа "Мерцедес". Неговата проба за алкохол е отрицателна.

Жените търсят скромни мъже за сериозна връзка

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zhenite-tyrsiat-skromni-myzhe-za-seriozna-vryzka-6025970

Скромната натура е качество, което привлича представителите и на двата пола и е предпочитан фактор за дълготрайна връзка, показва ново проучване

Един час продължава лидерската среща в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392352

Един час продължава срещата между лидерите на парламентарно представените сили в 43-то Народно събрание.
Председателят на парламента Цецка Цачева посрещна в кабинета си в НС лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя БСП Михаил Миков, на ДПС - Лютви Местан, на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов, Един час продължава срещата между лидерите на парламентарно представените сили в 43-то Народно събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева посрещна в кабинета си в НС лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя БСП Михаил Миков, на ДПС - Лютви Местан, на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов,

Жените търсят скромните мъже за сериозна връзка

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zhenite-tyrsiat-skromnite-myzhe-za-seriozna-vryzka-6025970

Скромната натура е качество, което привлича представителите и на двата пола и е предпочитан фактор за дълготрайна връзка, показва ново проучване

Осло е лидер в Европа по ръст на наемите на водещите търговски улици

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/oslo-e-lider-v-evropa-po-ryst-na-naemite-na-vodeshtite-tyrgovski-ulici-182672/

В София също е отчетено повишение на наемните равнища, включително и във водещите търговски центрове, според данни на Colliers

Искат увеличение на цените на такситата във Варна с 50%

http://www.moreto.net/novini.php?n=268779

Дневната тарифа на такситата във Варна да бъде увеличена на 1,20 лева за километър, а нощната – на 1,30 лева. Тази актуализация да одобри Общинският съвет в града, настояват от Независимия транспортен синдикат „Авто-94”, позовавайки се на промяна в Закона за автомобилните превози, касаеща минималната цена на таксиметровата услуга.

Гръцки филми били оттеглени от фестивал в Швейцария заради името на Македония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392144

Гръцки филми били оттеглени от фестивал в Швейцария заради участието на Македония под конституционното й име, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Гръцкият център за филм е отказал участието на седем късометражни филма, тъй като македонските участници в програмата били написани с конституционното име. Гръцки филми били оттеглени от фестивал в Швейцария заради участието на Македония под конституционното й име, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Гръцкият център за филм е отказал участието на седем късометражни филма, тъй като македонските участници в програмата били написани с конституционното име.

Десният отбор оредява

http://politics.actualno.com/Desnijat-otbor-oredjava-news_57274.html

Вариантите за ново правителство се поизчистиха. Всички са на мнение, че правителството трябва да изкара 4 години. Те не приемат вариантите за избори "2 в 1" с президентския или местния вот. ...

Проектът за актуализация на бюджета е внесен в НС

http://politics.actualno.com/Proektyt-za-aktualizacija-na-budjeta-e-vnesen-v-NS-news_57279.html

В деловодството на Народното събрание тази сутрин са внесени законопроектите за актуализация на държавния бюджет за настоящата година както и за бюджета на здравната каса. В началото на октомври пр...

Детективите Агата и Лари: Изчезналият календар на маите

http://books.actualno.com/Detektivite-Agata-i-Lari-Izcheznalijat-kalendar-na-maite-news_57283.html

Поредицата “Детективите Агата и Лари”  е пълна с увлекателни романи за деца, които обичат криминалните загадки и пътешествията в далечни страни. Заедно с 12-годишната Аг...

Симеонов: Ако подпишем една програма, ще подкрепим правителството

http://politics.actualno.com/Simeonov-Ako-podpishem-edna-programa-shte-podkrepim-pravitelstvoto-news_57282.html

Готови сме да дадем експерти, ако поискат. Важното е България да започне да бъде изваждана от тази криза. Определящо е съвпадението на програмите. Ако се изготви една програма, която е подпишем всички...

Служители на "Банков надзор" в БНБ са на разпит

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/28/2408206_slujiteli_na_bankov_nadzor_v_bnb_sa_na_razpit/?ref=rss


Служители на "Банков надзор" от БНБ са били призовани в столичното следствие днес да дадат показания по разследването за длъжност присвояване на 206 млн. от КТБ. Информацията беше потвърдена от прокуратурата като по неофициални данни за днес са извикани 20 души.

По информация на агенция "Фокус" показания досега са давали само управителят на Централната банка Иван Искров и Нели Кордовска, която временно пое функциите на Цветан Гунев начело на "Банковия надзор".

Към момента всички обвиняеми по делото за КТБ са на свобода.

Първоначално бяха задържани четирима души, но впоследствие съдът измени мерките на трима от тях, а главната касиерка на банката Маргарита Петрова мярката беше изменена от прокуратурата.

 

Защо и Баждеков не пусна парното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391555

Константин Баждеков, изпълнителният директор на “Левски”, контрира сплетните около организацията на вечното дерби в събота. Особено нашумя (траги)комедията “Топло” - защо не бе пуснато парното, нищо че теренът издържа...

“Ако бяхме го включили от петък, ефект щеше да има най-рано в неделя или по-вероятно в понеделник - заяви шефът. - Това не е к Константин Баждеков, изпълнителният директор на “Левски”, контрира сплетните около организацията на вечното дерби в събота. Особено нашумя (траги)комедията “Топло” - защо не бе пуснато парното, нищо че теренът издържа... “Ако бяхме го включили от петък, ефект щеше да има най-рано в неделя или по-вероятно в понеделник - заяви шефът. - Това не е к

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване