Honda Civic - повече спорт и стил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392613

През следващата моделна година петвратият Civic и комбито Civic Tourer ще изглеждат значително по-спортно. Основните външни корекции са в предната част на автомобила. Фаровете са нови и включват интегрирани дневни светлини. Бронята е станала по-агресивна, калниците - по-елегантни. Ревизирана е и задната броня, над нея светят LED стопове. През следващата моделна година петвратият Civic и комбито Civic Tourer ще изглеждат значително по-спортно. Основните външни корекции са в предната част на автомобила. Фаровете са нови и включват интегрирани дневни светлини. Бронята е станала по-агресивна, калниците - по-елегантни. Ревизирана е и задната броня, над нея светят LED стопове.

Антони Здравков е новият селекционер на младежите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408515_antoni_zdravkov_e_noviiat_selekcioner_na_mladejite/?ref=rss


Бившият треньор на "Левски" Антони Здравков е новият селекционер на младежкия национален отбор до 21 години. 

Решението беше взето по време на днешното заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС).

50-годишният специалист заменя на поста Павел Панов, който временно беше начело на тима за последните два мача от европейските квалификации след освобождаването на Михаил Мадански през август.

Асистент на Здравков ще бъде Петър Михтарски....

Заразена с ебола медицинска сестра в Тексас е изписана след като оздравяла

http://www.mediapool.bg/zarazena-s-ebola-meditsinska-sestra-v-teksas-e-izpisana-sled-kato-ozdravyala-news226518.html

Медицинска сестра от Тексас, която се заразила с ебола, бе изписана от университетската болница Емъри в Атланта след като се оказало, че в кръвта й вече няма никакви следи от вируса, предаде Ройтерс.   Амбър Винсън е една от двете медицински сестри от болница в Далас, които били заразени с ебола след като лекували първия диагностициран с тази болест пациент в САЩ. Тя е била приета в болницата Емъри на 15 октомври.   Другата медицинска сестра, Нина Фам, миналата седмица също бе обявена за оздравяла и напусна болницата в Мериленд, където бе приета за лечение.

Любослав Пенев остана начело на националния

http://frognews.bg/news_79104/

Любослав Пенев остава начело на националния тим на България по футбол, обяви Наско Сираков, член на Изпълкома на БФС след редовното заседание на футболните ни управници.

Министерството на правосъдието публикува пътна карта за електронно управление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393114

Министерство на правосъдието публикува Пътна карта за изпълнение на Секторна стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в Република България за периода 2014 г.– 2020 г., соъбщиха от пресцентъра на държавното ведомство.
В общо пет стратегически цели, документът обективира необходимите мерки и дейности за поетапното Министерство на правосъдието публикува Пътна карта за изпълнение на Секторна стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в Република България за периода 2014 г.– 2020 г., соъбщиха от пресцентъра на държавното ведомство. В общо пет стратегически цели, документът обективира необходимите мерки и дейности за поетапното

ARM подготвя нови графични процесори за по-евтини таблети и смартфони

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/28/2408322_arm_podgotvia_novi_grafichni_procesori_za_po-evtini/?ref=rss


Компанията ARM, която разработва едноименните процесори за мобилни устройства, подготвя нови графични чипове, които са насочени конкретно към по-достъпните модели. С тях компанията иска да се възползва от развиващите се пазари, съобщава онлайн изданието CNET.

ARM ще предложи нова серия графични чипове в гамата Mali. Новите предложения очаквано имат по-голяма производителност. Моделът Mali T860 ще поддържа 4К видео и ще има подобрена консумация на енергия. Чипът ще е насочен към...

Военни откриха осма мина в района на "Миджур"

http://www.cross.bg/plosht-prochistvane-razyznavane-1437291.html

/КРОСС/ Продължават действията на Специализираната инженерна група от военно формирование 28 880 - Белене, с ръководител капитан Минчо Минчев, по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завод „Миджур" в село Горни Лом, община Чупрене. При разузнаването и повърхностното прочистване на площ от 73 дка вчера беше открита още една противопехотна мина M16A2. С нея общият брой открити боеприпаси от началото на операцията става осем, от същия тип. Общата разузната площ до момента е 1218 дка, оставащата площ за разузнаване до приключване на дейностите е 962 дка.  

От -7 до 20 градуса ще са температурите през ноември

http://www.vesti.bg/bulgaria/ot-7-do-20-gradusa-shte-sa-temperaturite-prez-noemvri-6026018

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони - между 70 и 100 литра на квадратен метър

Горя училищен трафопост в Бургас

http://pik.bg/горя-училищен-трафопост-в-бургас-news243122.html

Горя училищен трафопост в Бургас

Съобщение за пожар, възникнал в трафопоста в двора на училище “Свети Свети Кирил и Методий” било получено в Първо районно полицейско управление в Бургас.

Инцидентът бил потушен от петима огнеборци с един специализиран автомобил. Според специалист от ЕVN, най-вероятната причина за него е късо съединение.

 

10 потенциално опасни язовира в Силистренско разкри проверка

http://pik.bg/10-потенциално-опасни-язовира-в-силистренско-разкри-проверка-news243123.html

10 потенциално опасни язовира в Силистренско разкри проверка

Десет язовира в Силистренска област са потенциално опасни. Това показва проверка на експертна комисия, назначена от областния управител. Констатирани са и проблемни участъци по дунавската дига, съобщи БНР.

Само един от опасните водоеми е държавен. Това е язовирът в Тутраканското село Антимово. Останалите девет се стопанисват от концесионери. Сред тревожните констатации от проверката са непочистени язовирни диги и обрасли с растителност райони около водоемите. На концесионерите са връчени предписания за отстраняване на нередностите.

При проверката е установено, че язовирите в с. Ламбриново и местността Орехова гора край Силистра преливат през преливниците. Специалистите са препоръчали водоемите да бъдат източени до ниво 1 метър под преливния ръб. Проблеми има и в два участъка от дунавската дига - при селата Татарица и Гарван. Дигите се стопанисват от дружеството "Напоителни системи".

Захариева: Частна фирма да събира раздадените от КТБ кредити

http://business.actualno.com/Zaharieva-Chastna-firma-da-sybira-razdadenite-ot-KTB-krediti-news_57379.html

Сагата около КТБ продължава, а с нея и различните мнения как трябва да се действа по казуса. Според вицепремиера Екатерина Захариева например трябва да бъде наета частна фирма, която да събира раздад...

Лукарски: Правителството не трябва да се основава на плаващо мнозинство

http://politics.actualno.com/Lukarski-Pravitelstvoto-ne-trjabva-da-se-osnovava-na-plavashto-mnozinstvo--news_57382.html

Искаме дясноцентристко правителство, но такова, което е подкрепяно от ясно парламентарно мнозинство, а не на плаващо. Това заяви Божидар Лукарски от Реформаторския блок по повод днешните различни изка...

Хванаха измамници каналджии и 34 нелегални имигранти

http://crime.actualno.com/Hvanaha-izmamnici-kanaldjii-i-34-nelegalni-imigranti--news_57383.html

Гранични полицаи задържаха 34 нелегални имигранти и трима каналджии. В 02.30 часа днес служители от РДГП Елхово са задържали в землището на с. Момина Църква, община Средец, 34 нарушители на границат...

САЩ са готови на цена от 57 долара за барел нефт, Русия - не

http://www.moreto.net/novini.php?n=268851

Добивът на шистов газ ще остане рентабилен даже и при цена на барела от 57 долара, година по-рано беше необходима по-висока цена – 70 долара. Това сочат изчисленията на анализаторите на IHS. Анализите съществено се отличават от тези на руското министерство на енергетиката.

Понижено е налягането по газопровода, от който получаваме синьо гориво

http://econ.bg/Новини/Понижено-е-налягането-по-газопровода-от-който-получаваме-синьо-гориво_l.a_i.588774_at.1.html

Понижило се е налягането в газопровода, по който България получава природен газ от Русия. Газопроводът минава през територията на Украйна, но за...

Вицепремиер се обяви за създаване на Енергиен съюз в ЕС

http://econ.bg/Новини/Вицепремиер-призова-за-създаване-на-енергиен-съюз-в-ЕС_l.a_i.588774_at.1.html

„Всички държави от ЕС трябва да работят заедно за диверсификация на енергийните доставки и за създаването на енергиен съюз. Европа е доказала, че,...

Конституционният съд отказа на ВАС да касира изборите

http://www.bnews.bg/article-120240

С разпореждане председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев е върнал на Върховния административен съд (ВАС) петте искания на партии за частично касиране на резултатите от парламентарните избори.

"Мистрал" може да потегли за Русия между 15 и 20 ноември

http://www.cross.bg/rysiya-mistral-potegli-1437290.html

/КРОСС/ Първият хеликоптероносач тип "Мистрал" за Русия може да потегли от Франция през периода между 15 и 20 ноември, съобщава източник от френската делегация на „Евронавал 2014", цитиран от Гласът на Русия. В понеделник от профсъюза на френските корабостроителници бяха съобщили, че предаването на първия "Мистрал" предварително е набелязано за 14 ноември.  

Предстои обществено обсъждане на проект “Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/e800OdcBKDU/

Общественото обсъждане на проекта „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Поморие” за периода 2014 – 2020 година, ще се проведе на 31 октомври, петък, от 18:00 часа в читалище „Просвета“ (адрес: гр. Поморие, ул.”Кн.Борис І” 51) , съобщава Община Поморие.

На предварително обявената дата за общественото обсъждане – 30 октомври (четвъртък) от 18:00 часа в читалище „Просвета“ (адрес: гр. Поморие, ул.”Кн.Борис І” 51) желаещите да се запознаят по-подробно със съдържанието на Интегрирания план, могат да се срещнат с консултантския екип, разработил документа, който ще бъде на разположение до 19.00 ч.

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на град Поморие е средносрочен планов документ за периода 2014 – 2020 година, който съдържа конкретни параметри за развитието на града, конкретни инвестиционни предложения и конкретна ресурсна обезпеченост за изпълнението му. ИПГВР на град Поморие представлява съвкупност от свързани във времето и пространството проекти, действия и инвестиционни намерения, които ще се прилагат в рамките на строителните граници на града. Той интегрира политики и обединява разнородни участници за тяхното съвместно провеждане, като допринася за реализацията на визията, целите и стратегията за развитие на град Поморие.

Общественото обсъждане се провежда в рамките на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  № BG161РО001/5-03/2013/008 от 10.07.2013 г. за проект „Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Поморие ”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Всеки, който желае да изрази своето мнение и да сподели идеите си за развитието на града, може свободно да участва в публичното обсъждане. Вашето мнение е важно за нас, затова Ви каним да го споделите. Само така можем да направим нашия град по-добро място за живеене!

 

Почина военен в Хизбула, отговорен за Сарафово

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-atentatyt-v-burgas/pochina-voenen-v-hizbula-otgovoren-za-sarafovo-6026019

Според израелската медия Arutz Sheva военният командир на шиитското движение Хизбулла Мустафа Шехадех издъхнал след дълго боледуване в неделя

Гришо започва в Париж срещу уругваец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393103

Григор Димитров ще стартира участието си на Мастърса в Париж с мач срещу уругваеца Пабло Куевас. 28-годишният южноамериканец си осигури мач с деветия поставен българин, след като отстрани аржентинеца Леонардо Майер.
Куевас водеше със 7-6 (7-3), 1-0, когато противникът му се контузи и не можа да доиграе срещата. Григор Димитров ще стартира участието си на Мастърса в Париж с мач срещу уругваеца Пабло Куевас. 28-годишният южноамериканец си осигури мач с деветия поставен българин, след като отстрани аржентинеца Леонардо Майер. Куевас водеше със 7-6 (7-3), 1-0, когато противникът му се контузи и не можа да доиграе срещата.

Захариева: И при фалит, и при оздравяване на КТБ трябва колектор за кредитите й

http://www.mediapool.bg/zaharieva-i-pri-falit-i-pri-ozdravyavane-na-ktb-tryabva-kolektor-za-kreditite-y-news226517.html

Независимо дали се реши "Корпоративна търговска банка" да бъде обявена в несъстоятелност, или да бъде оздравена, трябва да се наеме фирма, която да търси и да събере кредитите на банката. Това мнение изказа отново във вторник вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева пред журналисти. Според нея, ако се наеме такава колекторска фирма, голяма част от раздадените необезпечени кредити от КТБ ще могат да се съберат и да се покрие част от дупката във финансите нан банката, които според одиторските доклади на три консултантски фирми надхвърля 4.2 млрд. лв. По думите й няма как редовен или служебен кабинет да наеме такава фирма, би трябвало това да го направи БНБ или квесторите на КТБ, а ако се реши да се отнеме лицензът на банката и тя да се обяви несъстоятелност, това трябва да сторят бъдещите синдици. Ако се мине по процедура оздравяване на банката, това също трябва да бъде направено, защото никой не е длъжен да плаща чужди кредити и хората не са длъжни да плащат покупките на някой, коментира Захариева. Тя отбеляза, че предвидените в предложената и внесена във вторник в парламента от служебния кабинет актуализация на бюджета за 2014 г. два милиарда лева за КТБ всъщност са за Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да може той да покрие своя финансов дефицит от около 1.5 млн. лв. и да може да се платят всички гарантирани по закон депозити до 100 хил. евро в банката. В отговор на въпрос относно преговорите за съставяне на правителство на ГЕРБ, Захариева коментира, че според нея всяка формула, която води до съставяне на кабинет, е по-добра от липса на правителство и нови избори. Надявам се политическите сили да подходят отговорно и да подкрепят първата политическа сила за съставяне на правителство, допълни тя.

"Черно море" взе добра преднина срещу "Славия" за Купата на България

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408521_cherno_more_vze_dobra_prednina_sreshtu_slaviia_za/?ref=rss


Футболистите на "Черно море" си осигуриха добра преднина срещу "Славия" след първия мач от осминафиналите за Купата на България. Варненци се наложиха с 2:0 у дома.

Те поведоха в края на първото полувреме с попадението на Стенио до Сантос, а след почивката Бекир Расим удвои. "Черно море" имаше още възможности, но не можа да се възползва.

Първи белите стигнаха до положение пред Илко Пиргов. Радослав Василев и Жереми Манзоро обаче стреляха неточно.

Последва натиск...

Напрежение в газоснабдяването заради спаднало налягане на доставките

http://www.mediapool.bg/naprezhenie-v-gazosnabdyavaneto-zaradi-spadnalo-nalyagane-na-dostavkite-news226516.html

От няколко дни е намаляло налягането на газовите доставки в страната, съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева пред започналата във вторник в София регионална енергийна конференция. По-късно пред журналисти тя обясни, че измереното същия ден налягане в газовата ни мрежа е било 34 бара при положение, че трябва да е минимум 38 бара и в никакъв случай да не пада под 28 бара. Захариева не се ангажира с отговор дали това се дължи на намалени доставки от страна на "Газпром", но обясни, че ситуацията се следи ежедневно от сформирания още преди повече от месец кризисен щаб заради опасността от прекъсване на руския газ през зимата заради кризата в Украйна. Вицепремиерът заяви, че ако продължи спадането на налягането, ще се ползва опцията за пускане на ТЕЦ "Варна", въпреки че не отговаря на екоизискванията, каквато възможност допусна и Брюксел наскоро, както и алтернативни доставки, каквито преди време министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов каза, че са договорени с Гърция в обем на 1 млрд. куб. м. Намаляването на налягането на газовите доставки означава, че потреблението на природен газ се е повишило спрямо това, което може да се осигури, обясни пред Mediapool Кирил Темелков, изпълнителен директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз". Според него това е нормално предвид застудяването в последните няколко дни и започването на работата на топлофикациите. Той не се ангажира с конкретен отговор дали до България стига по-малко от внасяния от Русия газ като обясни, че налягането в системата е променлива величина и зависи както от консумацията вътре на пазара, така и от вноса. "Случващото се не е нещо, което да попада в графата кризисна ситуация, и е нещо, което се следи, предприемат се мерки за стабилизирането на налягането, за балансиранете му се използва и газохранилището в Чирен", успокои Темелков. Други експерти от газовия сектор също коментираха, че подобно напрежение в газоснабдяването е на практика резонно в първите дни на застудяването и увеличаването на газовото потребление след пуска на топлофикациите и надали става въпрос за намалени доставки от страна на "Газпром". Връзката с газовата мрежа на Румъния и тази зима няма да може да се ползва като трасе за диверсификация на газовите доставки, заради проблеми с подводния сондаж за прокарване на тръбата по дъното на река Дунав между Русе и Гюргево, стана ясно от думите на Екатерина Захариева. Това лято изпълнителят на този участък от газовата връзка – румънският консорциум "Кала", обяви оттеглянето си от проекта и от "Булгартрансгаз" обявиха, че ще има избор на нов изпълнител. Сега Захариева заяви, че такава процедура не е провеждана, но румънският консорциум бил дал уверения, че ще се справи с геоложките проблеми. По неофициална информация на Mediapool обаче за целта от "Кела" искали допълнителни 5 млн. евро, които не е ясно откъде ще се осигурят. В същото време проектът, който получи близо 9 млн. евро от Европейската програма за възстановяване и развитие трябва да бъде готов до края на 2015 г., ако не иска да загуби тези средства. Пред форума Захариева заяви още, че България освен трите досегашни приоритети в енергийния сектор – за диверсификация, либерализация и ефективност, трябва да изведе още един – четвърти, който дори да е пред досегашните. "Осъзнах през месеците на поста, че едно от най-важните неща в енергетиката е доброто управление – на държавните дружества, на стратегическата визия, на дългосрочните политики. Именно липсата на такова е причината от няколко години да се говори, че системата е в колапс", каза вицепремиерът по икономическите въпроси. По думите й крачка в тази посока е преодоляването на липсата на капацитет и в Министерството на икономиката и енергетиката, и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това щяло да стане с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, които вече обещали помощ на България за засилване на квалификацията на държавните енергийни експерти и изготвяне на препоръки за промяна на регулаторните режими и методиките за образуване на енергийните цени у нас.

Община Варна настани семейство в нечовешка мизерия, лъжат ги, че ще ги местят

http://www.moreto.net/novini.php?n=268835

Хората, които са принудени да живеят в мизерия у нас, не са никак малко. Страшно и скандално е обаче, когато едно домакинство с две деца е настанено в нечовешки условия от общината, чиято главна задача е да се грижи за гражданите си.

Училището в село Филиповци става старчески дом

http://www.zapernik.com/obshtestvo/uchilishteto-v-selo-filipovci-stava-starcheski-dom_35199/

Училище в трънското село Филиповци ще стане Дом за възрастни хора, съобщиха от общината.

Бившият интернат ще бъде ремонтиран основно и оборудван като капацитетът му ще бъде пригоден за 70 човека. Възрастните хора ще обитават стаи с по две легла и самостоятелен санитарен възел.

Ще бъдат обособени кътове за отдих и занимания по интереси. Преустройството струва 900 000 лева и се финансира по Програмата за развитие на селските райони.

Училището е затворено от около 20 години,...

Продължава

Падна налягането по тръбата с газ от Русия

http://www.bnews.bg/article-120239

Има намаление на налягането в тръбата, по която България получава природен газ от Русия през Украйна. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева.

Започва специализирана полицейска операция за безопасност на пътя

http://pik.bg/започва-специализирана-полицейска-операция-за-безопасност-на-пътя-news243118.html

Започва специализирана полицейска операция за безопасност на пътя

Двудневна специализирана полицейска операция "Сигурни пътища" започва утре. Тя е в рамките на предприетите мерки от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и е за подобряване на пътната обстановка, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.

Пътните полицаи ще следят за спазването на разрешената максимална скорост за движение в населените места, по главните пътища и пътищата от трети клас. Ще се проверява за шофиране след употреба на алкохол и упойващи вещества, за наличие на застраховка "Гражданска отговорност", за платена винетна такса, за превоз на необезопасени товари, за техническа изправност на автомобилите. По данни на Областната дирекция на МВР само заради превишена скорост от началото на годината досега в Силистренска област са регистрирани 80 пътнотранспортни произшествия с шестима загинали и 79 ранени.

Общо са станали 298 пътнотранспортни произшествия с 13 загинали и 116 ранени. През миналата година злополуките са били 296 с петима загинали и 96 ранени. Операцията се осъществява на територията на цялата страна.

Смилов: Все още има вариант за правителство вдясно от центъра

http://www.cross.bg/smilov-pravitelstvoto-gerb-1437289.html

/КРОСС/ "Не ми се струва, че противоречията, артикулирани от лидерите, са непреодолима пречка за създаването на коалиционно управление. Това, което имаме със сигурност до тук е, че правителството ще бъде около ГЕРБ и РБ." Това каза за предаването "12+3" политологът Даниел Смилов, който предложи алтернатива, за да е ясно, че правителството може да разчита на подкрепата на ПФ, които не искат да се ангажират с представителство в изпълнителната власт. "Доколкото аз разбирам, проблемът е по какъв начин ще бъде дадена подкрепа от страна на Патриотичния фронт. И тук ми се струва, че има различни формули, които могат да бъдат обсъждани. Една формула например е да има коалиционно споразумение между ГЕРБ и реформаторите, което е подписано от ПФ само в частта, която е програмна, като има една специална клауза, която казва, че всъщност разпределението на министрите ще е отговорност само на две от трите партии", коментира той. Според Смилов все още има вариант за правителство вдясно от центъра. "Евентуален отказ от такова не би легитимирал други форми на управление", смята той. "В този парламент има две големи мнозинства - проевропейско и не толкова голямото - десноцентристко. Около тези възможности трябва да се мисли за управленски формат", на мнение е политологът.  

Гришо започва в Париж срещу уругваец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393095

Григор Димитров ще стартира участието си на Мастърса в Париж с мач срещу уругваеца Пабло Куевас. 28-годишният южноамериканец си осигури мач с деветия поставен българин, след като отстрани аржентинеца Леонардо Майер.
Куевас водеше със 7-6 (7-3), 1-0, когато противникът му се контузи и не можа да доиграе срещата. Григор Димитров ще стартира участието си на Мастърса в Париж с мач срещу уругваеца Пабло Куевас. 28-годишният южноамериканец си осигури мач с деветия поставен българин, след като отстрани аржентинеца Леонардо Майер. Куевас водеше със 7-6 (7-3), 1-0, когато противникът му се контузи и не можа да доиграе срещата.

Държавната топлоцентрала е в тежко финансово състояние заради ДКЕВР

http://econ.bg/Новини/Държавната-топлоцентрала-е-в-тежко-финансово-състояние-заради-ДКЕВР_l.a_i.588750_at.1.html

До края на годината загубите на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД се очаква да достигнат 30 млн. лв. Причината за това са драстично намалените приходи на...

Чичото на Бербатов търси помощ срещу "Свидетелите на Йехова"

http://pik.bg/чичото-на-бербатов-търси-помощ-срещу-свидетелите-на-йехова-news243116.html

Чичото на Бербатов търси помощ срещу "Свидетелите на Йехова"

Над 600 са събраните подписи срещу сектата "Свидетелите на Йехова" в Благоевград, съобщи за Дарик инициаторът на подписката Георги Костадинов. Тя стартира преди повече от месец, след като стана ясно, че йеховистите са наели офис в централната част на града.

От тогава противници на движението се събираха на няколко пъти пред помещението, в което сектантите проповядват. Благоевградчани са притеснени от факта, че сектата проповядва в близост до учебно заведение и колеж. Пред медията благоевградският свещеник отец Стоян Бербатов коментира, че проповедниците привличат към движението най-уязвимите групи от обществото. "Те се насочват освен към възрастните хора и към деца между 15 и 18-годишна възраст.

"Това се случва, когато децата започват да се оформят като личности, някои от тях имат проблеми в семейството, в училище и търсят други начини за решаване на проблемите си. След като влязат в сектата, на децата им се забранява да ходят на рождени дни, да спортуват, да празнуват национални и религиозни празници. Членството в тази секта е подобно на наркоманството", категоричен е отец Бербатов. Той описва движението като много силно икономическа секта.

"По много хитър и лукав начин успяват да вземат имуществото на свои последователи. Те са от групата на т. нар. тоталитарни секти и същността на тяхната дейност е по-скоро финансово-икономическа, а не религиозна", коментира благоевградският свещеник. Той отправи апел към родителите за диалог с техните деца, с цел информиране за вредата от подобни затворени общества.

"Държавата, семейството, църквата трябва да подпомагат и децата и възрастните, да не бъдат излъгани от секта като "Свидетелите на Йехова", допълни отец Бербатов. Той е категоричен, че човек влезе ли веднъж в сектата, много трудно може да се отърве.

Отчетоха 4.1% ръст на приходите от чуждестранни туристи

http://www.cross.bg/tyrizum-bulgariya-reklama-1437288.html

/КРОСС/ "4.1% е ръстът на приходите от чуждестранен туризъм по текущата сметка на платежния баланс от януари до август 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. Според данните на БНБ приходите възлизат на 2.325 млрд. евро", заяви служебният заместник-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на пресконференция за отчитане изпълнението на проекта за провеждане на интегрирани комуникационни кампании за България на целеви пазари в чужбина. Той добави, че ръстът на броя чуждестранни туристи, посетили страната ни през първите девет месеца на годината, е 5.6%. Общо те са 6 245 794, без транзитно преминаващите, като най-силно увеличение има при посещенията с цел гостуване - ръст от 151 на сто, стана ясно от предоставената информация от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) по данни на НСИ. Проектът „Интегрирани комуникационни кампании за България на целеви пазари" е на стойност 7.28 млн. лева и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие" чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС. Проектът се изпълнява за 36 месеца - до април 2015 г., и включва дейности за изграждане на имидж на България като целогодишна туристическа дестинация с богати възможности за туризъм

Подводните скали на плаващото мнозинство са ДПС и моделът "КОЙ"

http://www.mediapool.bg/podvodnite-skali-na-plavashtoto-mnozinstvo-sa-dps-i-modelat-koi-news226515.html

Предложеното от Бойко Борисов правителство на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде нестабилно, провеждането на радикални реформи не е реалистично, а ДПС ще има решаваща дума за продължителността на неговия мандат. Това е общата допирна точка в мненията на трима политолози, изказани пред Mediapool. Най-скептичен за смисъла от подобно правителство бе Живко Георгиев, който изрази сериозни съмнения за капацитета на представената управленска формула. "Не съм въодушевен. Ефективността на формулата ще зависи от качеството на опозиционния контрол. Правителството ще бъде много нестабилно. Съмнявам се като цяло в управленския капацитет на тези две формации (ГЕРБ и РР-бел.ред.)", каза той. Георгиев допълни, че хоризонтът на съществуване на подобно правителство ще зависи от "ДПС и другите". "Не очаквам радикални реформи. Те могат да се случат след следващите парламентарни избори", каза той в отговор на въпрос дали може да се очаква разпадане на модела "КОЙ". Политологът от "Галъп" Първан Симеонов на свой ред коментира, че това ще е труден кабинет, който трудно би предприел непопулярни мерки, но има редица предпоставки, които все пак му дават шанс. Без свръхочаквания Първата предпоставка е липсата на свръхочаквания към правителството, защото то няма да има висок първоначален рейтинг за опазване. "Преди пет години Борисов тръгна с такъв рейтинг и не свърши нищо, за да го брани. Бъдещият кабинет няма да бъде обременен от подобно нещо и с по-чиста съвест би могъл да предприеме някои действия", каза Първан Симеонов. Втората предпоставка е, че на Реформаторите им се "занимава с реформи", а третата, че поне в началото на 43-то Народно събрание градусът на напрежение няма да е висок. "Градусът няма да е висок, защото парламентарно представените формации се страхуват. На тях им е ясно, че вотът на хората бе силно протестен. Те са изплашени от тежестта на проблемите и настроенията сред хората, което ги кара да държат вратата за диалог отворена", каза Симеонов. При обосноваването на четвъртата предпоставка той се опря върху последните проучвания на "Галъп". Те показват, че голяма част от обществото не вижда бързи решения на тежките проблеми. "Протестният потенциал остава висок, но голям част от хората осъзнават нуждата от стабилност", каза Симеонов. "Подводната скала ДПС" "Под плаващата подкрепа в парламента има една стабилна подводна скала и това е ДПС", смята политологът. Според него правителството трудно би могло да изкара пълен мандат от четири години, защото противоречията има дори вътре в самата управляваща коалиция. "Реформаторският блок е разделен. Част от него реагира по-бързо на управленските заявки, а другата част около ДСБ остава резервирана. Радан Кънев вече даде знак за това (той гласува "въздържал се" при избора на Цецка Цачева за председател на НС-бел.ред.). Според мен ДСБ ще се опита да запази своя облик, защото в ДСБ смятат, че може да оберат бонусите от падението на ГЕРБ. Те се опитват и да си вдигат цената пред ГЕРБ. Отделно Патриотичният фронт ще работи на полусъединител – те няма да са безкритични към управлението", каза политологът. Той подозира ГЕРБ в бъдещ опит за "подкупване" на хората от областните градове с програма за саниране на жилищата, но предупреди, че в обществото това не би минало за голяма реформа. "Нужни са реформи в здравеопазването, образованието, енергетиката, социалната сфера и съдебната система. Това са големите реформи", обясни Симеонов. Борисов още гледа към президентството Политологът не отхвърли възможността при разпад на управлението преди президентските избори Бойко Борисов да се "катапултира" към президенството, опирайки се за няколко месеца в парламента само на ДПС. "Бойко Борисов не се е отказал от президентството. Той каза единствено, че за него това не е определящо", обясни политологът. В тази сложна обстановка Първан Симеонов не очаква бъдещото правителство да разпадне рязко модела "Пеевски", наричан също "КОЙ". "Този процес може да случи само с постоянен граждански натиск и еволюция. Тези, които попаднаха в парламента вкупом нямат решаващата дума и нямат план. Моделът "КОЙ" обаче е един от подводните камъни между ГЕРБ и Реформаторския блок. Ако няма дистанциране на Бойко Борисов от него, някои хора при Реформаторите ще започнат да ръмжат", прогнозира Първан Симеонов. Според него, ако все пак има някакво разграждане на модела, то ще се забележи от всички едва след 5-10 години. "Спешният дневен ред диктува" Политологът Димитър Димитров определи начеващата се коалиция като "най-неподходящата за големи реформи". В същото време той обясни, че това ще е едно правителство, "предпоставено от обстоятелствата и спешния дневен ред". "Не е време за договаряне и предоговаряне. Проблеми има от първия ден. Това, което се премълчава от всички формации е, че не може да няма правителство", коментира той. Според него хоризонтът на съществуването на бъдещия кабинет ще се определи от неговата успешност. "Ако се постигнат някакви успехи, то и неговият хоризонт ще се отдалечи. Много е важна комуникацията на отделните министри с медиите. Те трябва да убеждават всички в своята успешност", каза Димитров. Той смята, че в първите си месеци правителство ще може да разчита на известна свобода в Народното събрание. Политологът съди за това от спокойния тон в кулоарите в първия ден на парламента. "Нищо от протестите отвън не се пренесе в кулоара. Всички показаха, че съзнават спешните проблеми за решаване и това запази обстановката", каза Димитров. В отговор на въпрос дали може да се очаква разграждане на модела "Кой" Димитров коментира, че въпросът е щекотлив за повечето парламентарно представени партии. "ДПС бе по-малък партньор в този модел. Роля в него обаче имаха още ГЕРБ и БСП. Изглежда Реформаторският блок е отработил един по-реалистичен ракурс към тема. Те признават, че ще е необходимо по-дълго време за радикалните реформи в държавата. Такъв проблем е и съдебната реформа", допълни Димитров. Според него за положителен резултат може да се смята недопускането на модела "КОЙ" да възникне отново, както и да не се позволява на същите играчи да имат същата роля в държавата. Димитър Димитров е на мнение, че правителството на малцинство трябва да покаже на широката публика готовност да играе и на "по-високи обороти". Пример за такава игра, според него, е вкарването в Конституционния съд на въпроса за премахване на института "Велико Народно събрание".

Почина вероятният организатор на атентата в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_409716.html

Почина военнокомандващ от ливанското движение „Хизбула”, за когото се смята, че е организирал атентатът на летище Сарафово през юли 2012 година, съобщи израелската медия Arutz Sheva. Мустафа Шехадех е починал в неделя след дълго боледуване. В понеделник е бил погребан в присъствието на стотици хора в Южен Ливан. Шехадех е имал различни отговорности в „Хизбула”, бил е командващ за Южен Ливан и командир на международните операции на групата. Известно е, че е участвал в дейността на терористична клетка в Тайланд и в самоубийствен атентат близо до Еврейския център в Буенос Айрес през 1994 г.

Блъснатото от влак момиче е с опасност за живота, местните подозират самоубийство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393084

Тийнейджърка от Русе е в много тежко състояние, след като бе ударена от влак днес по обед. Момичето е в кома, на изкуствено дишане, с опасност от живота. Настанена е в интензивното отделение, лекарите не са оптимисти. Това обясниха от лечебното заведение, предаде БГНЕС.
Момичето е на видима възраст 15-16 години, Тийнейджърка от Русе е в много тежко състояние, след като бе ударена от влак днес по обед. Момичето е в кома, на изкуствено дишане, с опасност от живота. Настанена е в интензивното отделение, лекарите не са оптимисти. Това обясниха от лечебното заведение, предаде БГНЕС. Момичето е на видима възраст 15-16 години,

Пиявиците изпиват много болести

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393023

В слюнката им има 180 полезни вещества
Пиявицата е жива фармацевтична фабрика. Тя впръсква чрез слюнката си в тялото на болния цяла гама биологично активни вещества и ферменти. Освен че отстраняват конкретния проблем, водните червеи имат общ оздравителен и подмладяващ ефект.
Известни са около 400 вида пиявици, В слюнката им има 180 полезни вещества Пиявицата е жива фармацевтична фабрика. Тя впръсква чрез слюнката си в тялото на болния цяла гама биологично активни вещества и ферменти. Освен че отстраняват конкретния проблем, водните червеи имат общ оздравителен и подмладяващ ефект. Известни са около 400 вида пиявици,

Пенев остава, България има шанс за Евро 2016

http://www.bnews.bg/article-120238

Моментът не е подходящ за треньорска смяна. Все още имаме шансове за участие на Евро 2016, обяви президентът на БФС Боби Михайлов.

145 хил. са двойките с репродуктивни проблеми в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=268842

145 хил. са двойките в България, които са заявили, че имат репродуктивни проблеми. Това заяви председателят на фондация „Искам бебе“ Радина Велчева, предаде репортер на Moreto.net. Статистиката показва, че средно 5 години отнема на едно семейство да реши репродуктивния си проблем.

Правят нова кадастрална карта, включваща и Област Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pravyat-nova-kadastralna-karta-vklyuchvashta-i-oblast-pernik_35197/

Създават кадастрална карта за нови над 20 населени места, информират от Министерството на инвестиционното проектиране. Създаването на кадастрална карта и регистри се финансира от държавата и гражданите нямат финансови ангажименти към тази дейност, поясняват от ведомството.

Копия от документите за собственост могат да бъдат подавани по електронен път

Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) откри производство по създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри...

Продължава

Пореден инцидент на жп линия - влак блъсна момиче в Русе

http://www.cross.bg/ryse-blusnato-politziyata-1437287.html

/КРОСС/ Момиче беше блъснато от влак в Русе. Веднага след инцидента то е откарано в болницата. Сигнал за ударен човек на релсите е подаден от машиниста на влака в 13:35 ч., съобщиха от полицията. Момичето е блъснато от пътническа композиция, пътуваща между Централна и Гара Разпределителна в Русе. Инцидентът е станал в района на жп линията в кв. „Родина", след прелеза на Кооперативния пазар. Според първоначалната информация пострадалата е на видима възраст 15-16 години. Екип на полицията е на мястото на инцидента.    

Снимката на Деси с полицая във филм на Мерил Стрийп

http://offnews.bg/news/n_1/n_409713.html

Обиколилата целия свят снимка от миналогодишните протести на плачещата 16-годишна Деси Николова с полицая стигна до Холивуд във филма The Giver с участието на актрисата Мерил Стрийп.  За това потвърди самата Деси Николова пред OFFNews. Тя  разбрала, че е част от филм на Мерил Стрийп, Джеф Бриджис и Кейти Холмс, преди няколко месеца.  Филмът The Giver ("Пазителят") излезе на големия екран през август тази година. Лентата разказва историята на Джонас (Брентън Туейтс) - младеж, който живее в на пръв поглед идеалния, макар и безцветен, свят на съгласие и доволство. Единственият пазител на обществената памет е "Пазителят" (Джеф Бриджис), с когото Джонас започва да прекарва повече време и бързо навлиза в тъмните и смъртоносни истини за тайното минало на своето общество. The Giver е адаптация по едноименния бестеслър на Лоис Лаури. 

Блъснатото от влак момиче е с опасност за живота, местните подозират самоубийство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393069

Тийнейджърка от Русе е в много тежко състояние, след като бе ударена от влак днес по обед. Момичето е в кома, на изкуствено дишане, с опасност от живота. Настанена е в интензивното отделение, лекарите не са оптимисти. Това обясниха от лечебното заведение, предаде БГНЕС.
Момичето е на видима възраст 15-16 години, Тийнейджърка от Русе е в много тежко състояние, след като бе ударена от влак днес по обед. Момичето е в кома, на изкуствено дишане, с опасност от живота. Настанена е в интензивното отделение, лекарите не са оптимисти. Това обясниха от лечебното заведение, предаде БГНЕС. Момичето е на видима възраст 15-16 години,

Турският посланик: Ако минаването на границата беше лесно, щяхте да имате 1 млн. бежанци

http://society.actualno.com/Turskijat-poslanik-Ako-minavaneto-na-granicata-beshe-lesno-shtjahte-da-imate-1-mln-bejanci-news_57369.html

Турският посланик в България Сюлейман Гьокче увери, че принципите на Ататюрк, върху които е изградена съвременната турска държава, продължават да са основа за валидни и значими и към днешна дата. &...

Къде се намират най-скъпите жилища на света?

http://europe.actualno.com/Kyde-se-namirat-naj-skypite-jilishta-na-sveta-news_57378.html

Ако си мечтаете за жилище в Лондон, ще трябва добре да се потрудите. Британската столица изпревари Хонконг и се превърна в мястото на Земята, където се предлагат най-скъпите новопостроени жилища. Цена...

Подгряват ни за дебюта на Subaru Forester STi

http://cars.actualno.com/Podgrjavat-ni-za-debuta-na-Subaru-Forester-STi-news_57189.html

В началото на миналия месец, на пистата „Сузука“, по време на Japan Motorsport Festival, бе показан Subaru Forester STi iS concept. Изглежда, че почти (или малко) непроменена верси...

НС ще гледа проекта на промени в Бюджет 2014 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_409709.html

Правителството внесе в Народното събрание (НС) предложението си за актуализация на бюджета и се очаква това да е един от първите закони, с които ще се заемат депутатите. В проекта на Министерския съвет се предлага да бъде поет нов дълг от 4.5 млрд. лв., а бюджетният дефицит да се повиши до 3,6%. Ако това бъде одобрено от депутатите, дефицитът ще надскочи прагът в еврозоната от 3%. Служебният кабинет предлага също възможност за поемане на нов дълг от 700 млн. лева, с който да бъде подпомогнат Фондът за гарантиране на влоговете, ако са нужни допълнителни средства заради кризата в КТБ. Същото така самият фонд да може да поеме нов дълг от 2 млрд. лева, като и възможност за подпомагане на банковия сектор с 2,9 млрд. лв., което е разрешената помощ от Европейската комисия. Разрешението бе поискано след банковата паника през юли. В парламента е внесе и проекта на промени в бюджета на НЗОК, който предвижда допълнителни 100 млн. лв. за Здравната каса. Парите са нужни за субсидиране на различни видове лекарства, включително и за злокачествени заболявания.  Също така пари за здравеопазване ще бъдат осигурени и през републиканския бюджет - допълнителни 24 млн. лв. за психиатрична помощ, хемодиализа и подпомагане на болнични заведения в отдалечени региони. Социалното министерство ще получи 50 млн. лева, от които 36 млн. лв. са за социални дейности. Допълнително пари ще има за земеделското и за регионалното министерство. 

Захариева: Има спад в налягането е газовата тръга от Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_409736.html

Има намаляване на налягането в тръбата, по която България получава газ от Украйна. Това заяви вицепреиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева, която откри Петата международна енергийна конференция в София. Налягането по тръбата е 34 бара при нормално налягане над 38 бара. Това обаче не означава, че не можем да изтегляме толкова, колкото ни трябва, но налягането не трябва да пада под 28 бара, обясни Захариева. По думите й до момента България не е получавала предупреждения за възможно намаляване на доставките на газ. Следим информацията непрекъснато, подготвени са за една така ситуация. Следим непрекъснато налягането по тръбата, а кризисният щаб не е спирал работа, посочи тя. При това положение ТЕЦ „Варна“ ще продължи да работи и след 1 януари 2015 г., когато изтича срокът за работа без сероочистващи инсталации. Евродирективите позволяват изключения в случай на криза, уточни вицепремиерът. Захариева каза, че интерконекторът с Румъния все още не е готов, въпреки че срокът за завършването му беше през това лято, и затова няма да бъде използван през тази зима. Все още не е обявен конкурс за избор на нов изпълнител. Имаме уверение, че румънският консорциум ще се справи, но ако не успее, може би ще се върви към избор на друг, подчерта Захариева. Според нея има няколко приоритета, които са важни за енергийната сигурност на страната. Сред тях са добро управление на сектор „Енергетика“, енергийна диверсификация. Създадохме енергийния борд като място за конструктивен дебат за необходимите промени в сектора. Надявам се той да продължи да работи, но бордът не е панацея и държавата не трябва да се крие зад него. През годините видяхме, че вземането на решения набързо и на тъмно, без да се обсъждат с експертите, не е добрият начин, подчерта Захариева.

Четири дебюта и една премиера в Музикалния театър

http://www.cross.bg/teatur-myzikalen-peene-1437286.html

/КРОСС/ Четирима възпитаници на Националната музикална академия „Панчо Владигеров" ще направят своя дебют в постановка на Националния музикален театър „Стефан Македонски" на 29 октомври в 11:00 в премиерния детски мюзикъл „Котаракът Шарл". Илона Иванова ще влезе в „кожата" на смелия и находчив котарак Шарл. Тя учи магистратура „Класическо пеене" при проф. Мила Дюлгерова. И като всяко дете от музикантско семейство свири на инструмент - пиано. Има участия като солист в концерти с Врачанската филхармония. Заедно с друг от дебютантите Калин Душков вече си е партнирала в мюзикълите „Службогонци" по музика на Парашкев Хаджиев и „Достатъчно" по музика на младата Емелина Гочева и в операта „Измамения кадия" от Глук - постановки на Учебния театър на Музикалната академия. Елица Желева ще дебютира като принцеса Натали и също е свирила на пиано като малка. Завършва Музикалното училище в Стара Загора с оперно пеене и вече е студентка в Музикалната академия. Тя вече има своя дебют като Елайза Дулитъл от „Моята прекрасна лейди" по музика на Фр. Лоу в постановка на Русенската опера. За сърцето на принцеса Натали ще се пребори Жан - в изпълнение на Велин Михайлов. Той освен, че е най-младият от квартета на дебютантите, от най-ранна детска възраст пее

Поредният уволнен от областната администрация на Перник е Боряна Велинова

http://www.zapernik.com/politika/poredniyat-uvolnen-ot-oblastnata-administraciya-na-pernik-e-boryana-velinova_35196/

В средата на работния ден вчера от длъжност е освободена Боряна Велинова, главен секретар в администрацията,предаде БНР.

Заповедта за уволнение на Велинова е дошла, след като тя е представила нов проект за повишаване квалификацията на служителите. По думите на служителката, документът й връчил експерт по регионално развитие, а не по човешки ресурси. Уволнената чиновничка не го е подписала и не знаела какви мотиви са посочени в него.

От встъпването в длъжност на новия областен...

Продължава

Община Перник е като КТБ!

http://www.zapernik.com/politika/obshtina-pernik-e-kato-ktb_35195/

Състоянието на Община Перник, оставена от Росица Янакиева е същото като състоянието на КТБ. Това каза пред zaPernik.com член на Изпълнителното бюро на БСП.

"Всичко в Община Перник е обгърнато в мъгла и мистика. Гадаем какво е финансовото състояние в Община Перник, какви договори са сключени, трябвало ли е да се сключват, кой контролира изпълнението им, с какви финансови параметри са, как се изпълняват. За няколко дни вече сметките на община Перник е запорирана за огромни суми....

Продължава

Любо Пенев остава треньор на националния отбор

http://www.mediapool.bg/lyubo-penev-ostava-trenyor-na-natsionalniya-otbor-news226514.html

Любослав Пенев остава треньор на националния футболен отбор. Това реши Изпълкомът на БФС във вторник.   "Любо Пенев остава треньор на националния отбор. Програма минимум е трето място ( в квалификационната група за Евро 2016). С оглед на точките, които имаме, смятаме, че третото място е осъществимо. Моментът не е подходящ за смяната. Даваме му втори шанс да продължи с отбора. Той е трета година национален селекционер. Когато не се постигат резултати, някой трябва да носи отговорност. Не мога само аз да нося отговорност, защото всичко, което зависи от мен, съм го направил", каза президентът на БФС Борислав Михайлов.   В първите три мача от групата България победи Азербайджан, но загуби от Хърватия и Норвегия.   "Любо Пенев е млад треньор и му даваме шанс да продължи. Не смятах за необходимо да го викаме, защото не искам да се връщаме в ерата преди 89-та година. Аз не работя така. Данчо Лечков отговаря за първия отбор, а Емо Костадинов за юношите и младежите. Не виждам какви други консултанти ни трябват. Любо Пенев си избира екипа. Основното за резултатите е слабата форма на водещите играчи", каза Михайлов.

Калфин: Трудно може да има ясно дефинирана коалиция

http://www.bnews.bg/article-120232

АБВ би подкрепила правителството, ако предложенията им съвпадат с политиката на партията.

Дадоха втори шанс на Любо Пенев в националния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393070

Любослав Пенев получава втори шанс и ще продължи да води националния отбор, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов на пресконференцията след заседанието на Изпълкома. Той каза, че целта е минимум трето място в групата по пътя към Евро 2016.
Сбирката в БФС продължи почти час, след което шефът на футболната централа даде кратък брифинг. Любослав Пенев получава втори шанс и ще продължи да води националния отбор, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов на пресконференцията след заседанието на Изпълкома. Той каза, че целта е минимум трето място в групата по пътя към Евро 2016. Сбирката в БФС продължи почти час, след което шефът на футболната централа даде кратък брифинг.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=268840

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 29 октомври - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 08:30 ч. до 16:30 ч. - част от вилна зона "Горна Трака", част от ул.

БФС реши: Любо Пенев остава начело на националите

http://www.cross.bg/penev-ostava-nachelo-1437285.html

/КРОСС/ Любослав Пенев остава начело на националния тим на България по футбол. Това обяви Наско Сираков след края на заседанието. "Любо Пенев остава треньор на националния отбор. Програма минимум е трето място. С оглед на точките, които имаме, смятаме, че третото място е осъществимо. Моментът не е подходящ за смяната. Даваме му втори шанс да продължи с отбора. Той е трета година национален селекционер." Това каза от своя страна президентът на футболния съюз Борислав Михайлов. Любо Пенев е начело на "лъвовете" от 2 ноември 2011 година като повод за неговото освобождаване станаха слабите изяви на "трикольорите" през последните два двубоя. България записа загуби от Хърватия и Норвегия в квалфикационната група.    

Проектът за актуализация на бюджета влезе в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393061

Правителството внесе проектите за актуализация на държавния бюджет за 2014 г.  и на НЗОКв деловодството на парламента във вторник, предаде bTV.
Актуализираните прогнози за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението на планираните параметри да възлезе на 1061, 8 млн. лв. /1,3 на сто от прогнозния БВП/, Правителството внесе проектите за актуализация на държавния бюджет за 2014 г.  и на НЗОКв деловодството на парламента във вторник, предаде bTV. Актуализираните прогнози за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението на планираните параметри да възлезе на 1061, 8 млн. лв. /1,3 на сто от прогнозния БВП/,

Протестите в Хонконг станаха на месец

http://www.vesti.bg/sviat/azia/protestite-v-honkong-stanaha-na-mesec-6026015

Бившата британска колония, сега китайска територия с широка автономия, преживява най-тежката си политическа криза от връщането ѝ на Китай през 1997 г.

Проектът за актуализация на държавния бюджет е внесен в парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393051

Правителството внесе проектите за актуализация на държавния бюджет за 2014 г.  и на НЗОКв деловодството на парламента във вторник, предаде bTV.
Актуализираните прогнози за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението на планираните параметри да възлезе на 1061, 8 млн. лв. /1,3 на сто от прогнозния БВП/, Правителството внесе проектите за актуализация на държавния бюджет за 2014 г.  и на НЗОКв деловодството на парламента във вторник, предаде bTV. Актуализираните прогнози за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението на планираните параметри да възлезе на 1061, 8 млн. лв. /1,3 на сто от прогнозния БВП/,

Авария остави 3700 домакинства в Рига без ток

http://www.vesti.bg/novini/avariia-ostavi-3700-domakinstva-v-riga-bez-tok-6026017

Повече от 3700 домакинства в Рига са без електричество поради технически проблем, съобщи пресслужбата на енергийната компания "Латвенерго".

Мишо Константинов: ГЕРБ и РБ са естествени съюзници

http://pik.bg/мишо-константинов-герб-и-рб-са-естествени-съюзници-news243110.html

Мишо Константинов: ГЕРБ и РБ са естествени съюзници

Коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок е най-логичната формула за съставяне на правителство. Това каза математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов в интервю за „Фокус”.

„Това е известният формат Европейска народна партия, за който толкова много се говори. В него участват три сестрински партии – голямата партия ГЕРБ и две по-малки партии ДСБ и СДС. Това е логичната коалиция”, посочи проф. Константинов. По думите му, ГЕРБ и Реформаторският блок са естествени съюзници.

„Единственият проблем тук е здравината на Реформаторския блок. Ако нещо се пропука, това за съжаление ще бъде блокът, така че аз лично желая на колегите от Реформаторския блок единство и национално отговорно поведение, от което държавата се нуждае”, добави той. Според него ДПС има пълната възможност да подкрепя тази коалиция, ако желае, тъй като формално Патриотичният фронт не е в централната власт. „Това беше условието на ДПС, за да подкрепи едно такова управление на малцинството”, поясни проф. Михаил Константинов.

Боби Михайлов: Любо Пенев получава втори шанс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393059

Любослав Пенев получава втори шанс и ще продължи да води националния отбор, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов на пресконференцията след заседанието на Изпълкома. Той каза, че целта е минимум трето място в групата по пътя към Евро 2016. Сбирката в БФС продължи почти час, след което шефът на футболната централа даде кратък брифинг. Любослав Пенев получава втори шанс и ще продължи да води националния отбор, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов на пресконференцията след заседанието на Изпълкома. Той каза, че целта е минимум трето място в групата по пътя към Евро 2016. Сбирката в БФС продължи почти час, след което шефът на футболната централа даде кратък брифинг.

Вкусно-страшно - куриози от кухните на френските замъци

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/28/2408435_vkusno-strashno_-_kuriozi_ot_kuhnite_na_frenskite/?ref=rss


Списанието "Бакхус" стана едновременно на 15 (години) и на 150 (броя) и по този повод в "Дневник" публикуваме един от текстовете, който може да откриете в юбилейния октомврийски брой.

Идеята да прекараш седмица в обикаляне на френски благороднически кухни и трапезарии от отминали векове звучи на пръв поглед примамливо. В действителност преживяването е фрустриращо – тези места просто се пръскат от призраците на кулинарни разточителства, до едно – недостъпни. Сладкишите във формичките...

13 слепци проглеждат в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393046

Присадили са им стволови клетки в ретината
13 слепци прогледнаха с едното око в САЩ след присаждане на стволови клетки в ретината, съобщи сп. “Лансет”.
Терапията е приложена на 18 души и те са наблюдавани средно 22 месеца, а двама от тях - над- 3 години.
Това е най-голямото досега изследване на ефекта от присаждането на стволови клетки на хора. Присадили са им стволови клетки в ретината 13 слепци прогледнаха с едното око в САЩ след присаждане на стволови клетки в ретината, съобщи сп. “Лансет”. Терапията е приложена на 18 души и те са наблюдавани средно 22 месеца, а двама от тях - над- 3 години. Това е най-голямото досега изследване на ефекта от присаждането на стволови клетки на хора.

Министър Захариева призова за създаване на енергиен съюз в ЕС

http://www.cross.bg/zaharieva-razvitie-dymi-1437283.html

/КРОСС/ „Всички държави от ЕС трябва да работят заедно за диверсификация на енергийните доставки и за създаването на енергиен съюз. Европа е доказала, че, обединена, успява да се справи по-успешно с всяка криза". Това каза вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева при откриването на Петата регионална енергийна конференция „Регионално енергийно развитие и енергийна сигурност". По нейните думи досега България е направила малко по отношение на диверсификацията на газовите доставки. Затова приоритет на служебното правителство е изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави. Вицепремиерът Захариева илюстрира моментната ситуация в страната по отношение на снабдяването със синьо гориво. „Към момента налягането е намалено, но все още успяваме да получаваме редовни доставки", каза тя и допълни, че правителството следи ситуацията ежедневно, за да не се допусне риск от газова криза. По нейните думи наличието само на един източник е рисково и затова трябва да се работи за свързаността със съседните държави. Пред участниците във форума вицепремиерът Захариева очерта ролята на отрасъла за устойчивото развитие на страната. "Енергетиката е не само кръвоносната система на икономиката, но е от критична важност за нейното развитие", каза тя

Синдикати и работодатели в "шесторна коалиция" срещу предлаганата рамка за ревизия на държавния бюджет

http://www.moreto.net/novini.php?n=268832

Двете синдикални и четирите работодателски организиции, представени в съвета за тристранно сътрудничество, още веднъж се обявиха срещу предлаганата и вече внесена в парламента ревизия на държавния бюджет. И двете страни в социалния диалог са на мнение, че актуализация е необходима, но не в този вид и не предложена от служебен кабинет.

Изгубен е мобилен телефон съдържащ ценни семейни спомени (Възнаграждение)

http://www.zapernik.com/obshtestvo/izguben-e-mobilen-telefon-sudurjasht-cenni-semeini-spomeni-vuznagrajdenie_35194/

Изгубеният телефон е модел samsung galaxy s2 plus, черен на цвят, с бял/сив протектор на 25.10.2014 ( събота ) вероятно около блоковете срещу Елена Георгиева/ Технокомерс. Моля, ако някой случайно го е намерил да прояви малко човечност и да се свърже с нас на номер 0898232320 / 0878667742. Телефонът е вещ с наистина голяма стойност за собственика му и съдържа много ценни семейни спомени. За проявилия човечност и разбиране ще има възнаграждение.

Почина писателят и сценарист Даниел Буланже

http://www.vesti.bg/sviat/pochina-pisateliat-i-scenarist-daniel-bulanzhe-6026012

Буланже е роден на 24 януари 1922 г. в Компиен, Северна Франция. Творческото му наследство включва 15 сборника разкази, 29 романа, десетки стихосбирки, пет пиеси и над 40 филмови сценария

Проф. Константинов: ГЕРБ и РБ е логичната формула за правителство

http://frognews.bg/news_79102/

Коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок е най-логичната формула за съставяне на правителство. Това е известният формат Европейска народна партия, за който толкова много се говори. В него участват три сестрински партии – голямата партия ГЕРБ и две по-малки партии ДСБ и СДС.

Любо Пенев остава треньор на националния! (обновена)

http://pik.bg/любо-пенев-остава-треньор-на-националния-обновена-news243107.html

Любо Пенев остава треньор на националния! (обновена)

Селекционерът на България по футбол Любослав Пенев остава начело на "трикольорите". Това решение взе на свое заседание Изпълкома на БФС, а след него президентът на футболния съюз Борислав Михайлов заяви:

"Любо Пенев остава треньор на националния отбор. Програма минимум е трето място. С оглед на точките, които имаме, смятаме, че третото място е осъществимо. Моментът не е подходящ за смяната. Даваме му втори шанс да продължи с отбора. Той е трета година национален селекционер. Когато не се постигат резултати, някой трябва да носи отговорност. Не мога само аз да нося отговорност, защото всичко, което зависи от мен, съм го направил. Любо Пенев е млад треньор и му даваме шанс да продължи.

Не смятах за необходимо да го викаме, защото не искам да се връщаме в ерата преди 89-та година. Аз не работя така. Данчо Лечков отговаря за първия отбор, а Емо Костадинов за юношите и младежите. Не виждам какви други консултанти ни трябват. Любо Пенев си избира екипа. Основното за резултатите е слабата форма на водещите играчи. Данчо Лечков вече конкретизира. Не забравяйте, че не сме играли с Андора, а с Хърватия - един от най-добрите отбори в момента. Лошото е, че не играхме с агресията на Норвегия. Никой не се бърка на Любослав Пенев. С Венци Стефанов се чухме по телефона, казах му да си гледа отбора и треньора. Винаги може да има критики", поясни Михайлов.

Любо Пенев остава треньор на националния!

http://pik.bg/любо-пенев-остава-треньор-на-националния-news243107.html

Любо Пенев остава треньор на националния!

Любослав Пенев остава начело на националния тим на България по футбол. Това обяви един от членовете на Изпълкома Наско Сираков, след края на заседанието.

Очаквайте подробности!

Линдарева е елементарна, а и психично болна

http://www.bnews.bg/article-120218

Камелия Тодорова съсипа Зорница Линдарева с убийствен коментар при Гала в "На кафе"

Иран обвини Турция, че удължава войната в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/28/2408498_iran_obvini_turciia_che_uduljava_voinata_v_siriia/?ref=rss


Иран обвини властите в Турция, че удължават тригодишния кръвопролитен конфликт в съседна Сирия с настояването си да бъде свален от власт президентът Башар ал Асад и подкрепата си за "терористични групировки" в страната.

"Ройтерс" обяснява, че Анкара и Техеран подкрепят противостоящи си сили в гражданския конфликт. Асад е най-близкият регионален съюзник на Иран, а Турция помага на сунитски бунтовници, каквито са и членовете на групировката Ислямска държава, допълва агенцията.
...

Публикуваха Пътната карта за изпълнение на Стратегията за електронно управление

http://www.cross.bg/karta-ypravlenie-elektronno-1437282.html

/КРОСС/ Министерство на правосъдието публикува Пътна карта за изпълнение на Секторна стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в Република България за периода 2014 г.- 2020 г. В общо пет стратегически цели, документът обективира необходимите мерки и дейности за поетапното въвеждане и прилагане на електронното правосъдие (е-правосъдие), които да се предприемат координирано от изпълнителната и съдебна власти. Пътната карта се явява ключов инструмент в подкрепа на съдебната реформа, съобразяващ препоръките за постигане на реален напредък в е-правосъдието, посочени в доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 22.01.2014 г. Предвидените за изпълнение дейности целят да осигурят максимално облекчен достъп до правосъдие и административни услуги за гражданите и бизнеса, както и да улеснят работата на магистрати и служители посредством оперирането с електронно съдържание. Следва да се отбележи, че настоящата пътна карта е неизменна част и от проекта на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, представен от министъра на правосъдието Христо Иванов на 14.10.2014 г. Приоритетите, свързани с е-правосъдието са отбелязани като специфична цел в Стратегическа цел № 3 „Ефективно администриране на съдебната власт"

Фрог научи: Шепа депутати ще помагат на бедстващите

http://frognews.bg/news_79103/

Дали новото Народно събрание ще милее повече за хората от предшествениците му? Дали новите депутати ще се вгледат в болката на обикновения човек и ще му протегнат ръка? Дали ще проявят съчувствие и към стотиците пострадали от природните катаклизми? Фрог потърси за коментар народни представители за това как биха откликнали на нуждите на семействата, останали без покрив от водната стихия, и на жителите на най-засегнатите райони от наводненията и подранилия първи сняг.

Конституционният съд върна исканията за касиране на изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_409712.html

Председателят на Конституционния съд Димитър Токушев е разпоредил връщане на петте искания за касиране на изборите .  Миналата седмица Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) изпрати в Конституционния съд 5 жалби на различни партии с искане за касиране на резултатите от парламентарните избори на 5 октомври. Мотивите, с които Конституционният съд връща исканията за касиране, е че ВАС механично е препратил оспорванията на субектите, без да ги мотивира. Според проф. Токушев ВАС е задължен да сезира Конституционния съд с мотивирано искане, с което  да изрази доводи  относно законността на изборите, което обаче от ВАС не е направено.  В мотивите се казва още, че ВАС в случая е задължен да извърши самостоятелна проверка на твърденията, с които съответните партии са поискали касиране на вота. След това законът задължава ВАС да изготви самостоятелно искане, като изложи в него своите съображения, с които да мотивира диспозитивната част на искането за оспорване на законността на произведените парламентарни избори. Исканията не съдържат мотиви защо съдът намира основание да сезира Конституционния съд. Този въпрос не е обсъждан по същество от пленума на Върховния административен съд, видно от приложените преписи от протоколи, се казва в разпореждането, подписано от Токушев.

Двама украински войници са убити в Източна Украйна

http://www.mediapool.bg/dvama-ukrainski-voinitsi-sa-ubiti-v-iztochna-ukraina-news226513.html

Двама украински войници са убити, а други двама са ранени през последното денонощие в боеве срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Андрий Лисенко, цитиран от Франс прес.   Лисенко не уточни къде са убити войниците, но посочи, че бунтовниците са ожесточили действията си от неделя, когато в Украйна се произведоха парламентарни избори.   Летището на Донецк, едно от най-оспорваните места, което и двете страни в конфликта твърдят, че контролират, е било подложено на обстрел с миномети, гранатомети и леки стрелково оръжие, добави Лисенко.   Украинските войски са се изтеглили от "32-и КПП", гореща точка на боевете между проруските сепаратисти и украинските сили близо до село Смиле в Луганска област, съобщи Националният съвет за сигурност и отбрана, който уточни, че никой войник не е бил убит или ранен при това изтегляне. Повече от 10 украински военни са убити в този район от септември, двама от които в неделя, въпреки сключеното на 5 септември примирие, посочи Лисенко.   По данни на ООН при боевете в Източна Украйна от април са загинали над 3700 души.

Специална комисия описва щетите от пороите в Бургаско

http://pik.bg/специална-комисия-описва-щетите-от-пороите-в-бургаско-news243104.html

Специална комисия описва щетите от пороите в Бургаско

Специална комисия все още описва щетите, нанесени от поройните дъждове в края на миналата седмица в Бургаско. В град Средец има затрупани улици, разрушени пътища има в Драчево, Дюлево и Дебелт.

Улиците на Средец са залети с битови и строителни отпадъци.

Тези от тях в по-ниските части на града са затрупани с чакъл и пясък от стичащите се от високите зони води. В някои участъци пороят е изровил асфалтовата настилка. Разчистването там върви по график, информира "Дарик".

Сериозно е положението в Драчево. В събота водата беше заляла участък от пътя Драчево - Аврамов мост, наводнени са частни имоти и стопански сгради, от които водата вече се оттича.

Разрушена инфраструктура от стихията има в селата Драчево, Дюлево и Дебелт.

Голяма част от кредитите в КТБ могат да бъдат събрани

http://econ.bg/Новини/Голяма-част-от-кредитите-в-КТБ-могат-да-бъдат-събрани_l.a_i.588722_at.1.html

Трябва да бъде наета фирма за събиране на раздадените от КТБ кредити. Ако се наемат качествени фирми, които събират такива средства, би трябвало...

4.1% повече приходи от чуждите туристи

http://business.actualno.com/41-poveche-prihodi-ot-chujdite-turisti-news_57367.html

4.1% е ръстът на приходите от чуждестранен туризъм по текущата сметка на платежния баланс от януари до август 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи пресслужбата на МИЕ. Спор...

Конституционният съд към ВАС: Оправете жалбите за изборите и тогава ни ги давайте

http://izbori2014.actualno.com/Konstitucionnijat-syd-kym-VAS-Opravete-jalbite-za-izborite-i-togava-ni-gi-davajte-news_57376.html

Конституционният съд реши да върне жалбите относно законността на изборите на 5 октомври за разглеждане от Върховния административен съд. Причината - жалбите не са мотивирани, твърдят конституционни...

Любослав Пенев остава селекционер, целта е минимум третото място

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408496_ljuboslav_penev_ostava_selekcioner_celta_e_minimum/?ref=rss


Любослав Пенев остава селекционер на българския национален отбор по футбол, реши изпълнителният комитет на БФС след днешното си заседание.

Президентът на футболния съюз Борислав Михайлов обясни, че е поставена задача съставът да заеме минимум третото място в група Н от квалификациите за Евро 2016. Според него това е изпълнима цел.

"Моментът не е подходящ за смяната. Даваме му втори шанс да продължи с отбора. Той е трета година национален селекционер. Когато не се постигат...

Любослав Пенев остава национален селекционер

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408496_ljuboslav_penev_ostava_nacionalen_selekcioner/?ref=rss


Любослав Пенев остава селекционер на българския национален отбор по футбол, реши изпълнителният комитет на БФС след днешното си заседание.

Очаквайте подробности!

Утре над Черноморието ще бъде облачно със слаби превалявания

http://www.moreto.net/novini.php?n=268838

През следващото денонощие над страната ще бъде облачно. Превалявания ще има на места главно в Източна и Централна България. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места във високите полета и котловините видимостта ще е намалена от мъгла.

Почина писателят и сценарист Даниел Буланже

http://www.cross.bg/bylanzhe-daniel-stzenarist-1437281.html

/КРОСС/ Френският писател, сценарист и актьор Даниел Буланже почина на 92-годишна възраст, предават световните агенции. Той е носител на награда "Гонкур" за новелата си "Бий с камшик, кочияшо!" през 1974 година. Роден е на 24 януари 1922 г. в Компиен в Северна Франция и става известен автор на романи, новели и поезия. Сценарист е на филми на Клод Шаброл и Филип дьо Брока. Снимал се е също в редица филми, по-специално в ленти на Жан-Люк Годар и Франсоа Трюфо. Буланже бе член на академията "Гонкур" от 1983 г. до 2008 г.  

Влак блъсна момиче в Русе, то се бори за живота

http://www.bnews.bg/article-120237

Момиче е в тежко състояние, след като бе блъснато от влак в Русе.

Тийнейджърка в кома след удар от влак в Русе

http://www.vesti.bg/novini/tijnejdzhyrka-v-koma-sled-udar-ot-vlak-v-ruse-6026014

Тийнейджърка от Русе е в много тежко увредено състояние, след като бе ударена от влак днес по обед, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Зрелищни арести пред The Mall, закопчаха ексченге!

http://www.bnews.bg/article-120235

Трима души са арестувани при полицейска операция, проведена пред мола на на булевард „Цариградско шосе“ в столицата.

Трима рекетьори са арестувани пред столичен мол, изнудвали са бизнесмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392991

Трима души са арестувани при операция на Столичната полиция пред столичен мол на булевард "Цариградско шосе" заради изнудване. Те са криминално проявени, предаде БНР.
Тримата мъже искали от бизнесмен да им съдейства за получаването на банков кредит. След като той отказал да им помогне, те започнали да го шантажират и да искат сумата от 3 хиляди Трима души са арестувани при операция на Столичната полиция пред столичен мол на булевард "Цариградско шосе" заради изнудване. Те са криминално проявени, предаде БНР. Тримата мъже искали от бизнесмен да им съдейства за получаването на банков кредит. След като той отказал да им помогне, те започнали да го шантажират и да искат сумата от 3 хиляди

60% от преминалите програми за заетост намират постоянна работа

http://www.cross.bg/rabota-programi-zaetost-1437280.html

/КРОСС/ Почти 60% от хората, участвали в програми и мерки за заетост на МТСП, са намерили работа след това. При някои заетостта е била временна, докато други са започнали дори собствен бизнес. Това сочат данните от представената днес в МТСП оценка на активните политики на пазара на труда. Изследването е изготвено по поръчка на МТСП с финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". То се реализира по проект „Извършване на оценка на ефекта на активните политики на пазара на труда, финансирани със средства от държавния бюджет". Направени са три проучвания сред безработни, работодатели и служители на АЗ, които директно работят с безработни. Оценката е по критериите ефективност, икономичност и ефикасност на програмите. За целите на изследването са използвани също данни на Агенцията по заетостта, Националния статистически институт и Евростат. 29% от безработните, включени в субсидирана програма, след края на програмата са останали на работа в същата фирма. Извън програмите на бюрата по труда работа са намерили 23% от хората, по 3% са започнали собствен бизнес или са участвали в някаква друга програма за субсидирана заетост. Около 1/3 или 36% от всички изследвани лица не са успели да си намерят нова работа след края на програмата. Работодателите, участвали в изследването, дават висока оценка на програмите и мерките, в които са участвали

Арестувани са трима рекетьори пред столичен мол, изнудвали бизнесмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392971

Трима души са арестувани при операция на Столичната полиция пред столичен мол на булевард Трима души са арестувани при операция на Столичната полиция пред столичен мол на булевард "Цариградско шосе" заради изнудване. Те са криминално проявени, предаде БНР. Тримата мъже искали от бизнесмен да им съдейства за получаването на банков кредит. След като той отказал да им помогне, те започнали да го шантажират и да искат сумата от 3 хиляди

КНСБ: При несъстоятелност на КТБ фалират болници и училища

http://frognews.bg/news_79101/

КТБ трябва да бъде спасена от гледна точка на реалния живот. Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, ще фалират редица институции, сред които болници и училища. Необходимо е да се вземе решение, което да сведе до минимум удара върху данъкоплатците.

Липсата на Суарес в номинациите за "Златната топка" предизвика вълна от недоволство

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408463_lipsata_na_suares_v_nominaciite_za_zlatnata_topka/?ref=rss


Луис Суарес направи впечатляващ сезон с екипа на "Ливърпул", но въпреки това изненадващо за всички не попадна сред 23-мата номинирани за "Златната топка".

Уругвайският нападател отбеляза 31 гола и направи 12 асистенции във Висшата лига, като беше на крачка от това да изведе "мърсисайдци" до мечтаната титла. Той раздели  "Златната обувка" за най-добър реализатор в Европа с Кристиано Роналдо, но за разлика от португалеца нито едно от попаденията му не беше от дузпа.
...

Съдът отложи с месец делото срещу футболиста Балджийски, убил човек при сбиване пред казино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392986

Софийският градски съд отложи делото срещу бившия футболист на "Славия" Борислав Балджийски за 27 ноември от 9.30 часа, съобщи „Фокус”.
Балджийски е съден за смъртта на Петър Алексов, който почина при сбиване между него и обвиняемия.
На днешното съдебно заседание бяха разпитани четирима свидетели. При следващото съдебно заседание съдът насрочи Софийският градски съд отложи делото срещу бившия футболист на "Славия" Борислав Балджийски за 27 ноември от 9.30 часа, съобщи „Фокус”. Балджийски е съден за смъртта на Петър Алексов, който почина при сбиване между него и обвиняемия. На днешното съдебно заседание бяха разпитани четирима свидетели. При следващото съдебно заседание съдът насрочи

Нови въздушни на анти-ИД коалицията в Сирия и Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=268786

Тежки бомбардировки и боеве в контролирани от джихадистите райони на Ирак и Сирия. Американски и иракски самолети са нанесли щети на позиции на Ислямска държава, като няколко бомби са паднали и около граничния град Кобани. По данни на Пентагона досега операцията срещу джихадистката групировка е струвала 580 милиона долара.

Цецка Цачева: Все още емоцията е толкова силна, че не съм имала време да се отдам на чувствата си

http://www.mediapool.bg/tsetska-tsacheva-vse-oshte-emotsiyata-e-tolkova-silna-che-ne-sam-imala-vreme-da-se-otdam-na-chuvstvata-si-news226512.html

Все още емоцията е толкова силна, че не съм имала време да се отдам на чувствата си. Обстановката е позната, но и много по-различна. Така Цецка Цачева от ГЕРБ, избрана за председател на 43-тото Народно събрание, отговори на въпроса на бТВ как се чувства при завръщането си в шефския кабинет, където се помещаваше като председател на 41-то НС.   Цачева уточни, че все още не е проверявала чекмеджетата в кабинета, в търсене на нещо "в наследство” от Михаил Миков, който ръководеше предишния парламент.   "Има добра традиция между различните председатели на НС – той ми е оставил кабинета”, зави Цецка Цачева в отговор на въпрос какво е оставил Миков.   Стремяла се е да спазва добрите практики от предшествениците, от всеки председател има какво да се научи, ще има приемственост в Народното събрание, увери тя.   От думите на Цачева стана ясно, че тя няма да търси някакви специални интериорни решения за кабинета си, а сред многото папки и документи, които ще затрепват бюрото ѝ, ще внесе уют със семейни снимки. Цецка Цачева уточни, че не се сърди на лидера си Бойко Борисов, който предложи председателското кресло на Михаил Миков в търсене на ангажираност от страна на БСП за бъдещето управление. "Когато е налице сложна политическа конфигурация, големият политик трябва да търси различни варианти за стабилизиране на държавата. За нас от ГЕРБ и на Бойко Борисов това минаваше през ангажиране на втората по големина парламентарна група”, заяви Цачева.  

Отложиха делото срещу футболиста Балджийски заради убийството пред казино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392962

Софийският градски съд отложи делото срещу бившия футболист на Софийският градски съд отложи делото срещу бившия футболист на "Славия" Борислав Балджийски за 27 ноември от 9.30 часа, съобщи „Фокус”. Балджийски е съден за смъртта на Петър Алексов, който почина при сбиване между него и обвиняемия. На днешното съдебно заседание бяха разпитани четирима свидетели. При следващото съдебно заседание съдът насрочи

Атака "налагат" 43% данък за заплата над 3200 лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_409687.html

43% данък при чиста заплата над 3200 лева поиска "Атака". Лидерът на партията Волен Сидеров и още 1-има депутати от "Атака" са внесли в парламента законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица на 27 октомври. Атакистите искат премахване на плоския данък (10% без значение от дохода) и връщане на прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум 4800 лева годишна данъчна основа (т.е. 400 лева месечен облагаем доход без удръжките за задължително пенсионно и здравно осигуряване). Ето скалата на облагане според законопроекта: 4801 - 9600 лева обща годишна данъчна основа (от 400.08 до 800 лева чисто на месец) - 10% данък; 9601 - 14 400 лева обща годишна данъчна основа (от 800.08 до 1 200 лева чисто на месец) - 14% данък; 14 401 - 21 600 лева обща годишна данъчна основа (от 1 200.08 до 1 800 лева чисто на месец) - 18% данък; 21 601 - 30 000 лева обща годишна данъчна основа (от 1 800.08 до 2 500 лева чисто на месец) - 25% данък; 30 001 - 38 400 лева обща годишна данъчна основа (от 2 500.08 до 3 200 лева чисто на месец) - 35% данък. За обща годишна данъчна основа от 38 401 нагоре данъкът да е 43%, иска Волен Сидеров, който предизборно обещаваше 1000 лева минимална заплата. Отделно „Атака“ предлага и промени в Закона за ДДС, които предвиждат нулева ставка за учебници, лекарства и някои храни. Идеята на вносителите остава леко неясна, тъй като са записали, че ДДС няма да се плаща за „доставката на стоки, които са месни и са учебници, учебни помагала и пособия за основно, средно и висше образование“. В предходния член пък се посочва, че нулевата ставка важи за доставка на „месни продукти“ и продукти по смисъла на Закона за храните (според него храна е всичко годно за консумация от човека – б.р.). Дали атакистите поставят специален акцент върху месото или искат да защитят месТните производители? В подкрепа на второто допускане в мотивите е записано, че вносът на стоки от ЕС, Македония и Турция налага дъмпинг в цените на българските производители.

Как да си отгледам джинджифил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392968

От няколко години в някои от магазините у нас се предлага джинджифил. Продават се корените на растението, които имат неправилна форма и са светлокафяви. Джинджифилът е тропическо многогодишно тревисто растение, което прилича на тръстика. Стъблата достигат на височина 1-1,5 м, а цветовете са оранжево-жълти, събрани в класовидни съцветия. От няколко години в някои от магазините у нас се предлага джинджифил. Продават се корените на растението, които имат неправилна форма и са светлокафяви. Джинджифилът е тропическо многогодишно тревисто растение, което прилича на тръстика. Стъблата достигат на височина 1-1,5 м, а цветовете са оранжево-жълти, събрани в класовидни съцветия.

Турция постави условия за участие в коалицията срещу „Ислямска държава"

http://www.cross.bg/tyrtziya-durzhava-davytogly-1437279.html

/КРОСС/ Турция би искала обсаденият от от джихадистката групировка Ислямска държава /ИД/ град Кобане да бъде превзет от сирийската умерена опозиция, а не от режима в Дамаск или от кюрдите, потвърди днес турският премиер Ахмет Давутоглу. В интервю за БиБиСи Давутоглу призова за „интегрирана стратегия" на САЩ, която да оборудва и тренира сирийските бунтовници с цел сваляне на Асад. Той намекна, че Турция ще предложи своите авиобази и други обекти на международната коалиция срещу „Ислямска държава" (ИД), ако тази стратегия бъде приложена. "Ако ИД бъде елиминирана, кланетата не трябва да продължат", посочи ръководителят на ислямско-консервативното правителство в Анкара и добави, че "терористите от Кюрдската работническа партия не трябва да окупират територията". Турция отказва категорично да окаже помощ на кюрдските сили, защитаващи вече над един месец обсадения от джихадистите град, защото се опасява, че от такава операция биха били облагодетелствани режимът в Дамаск и турските кюрди от ПКК  

Робот с отворен код вдъхновява иновациите в учебната среда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yZWhFHTz_dI/

Запознайте се с Poppy, първия хуманоиден робот, който е създаден чрез триизмерен печат и е изцяло с отворен код (@poppy_project). Poppy е робот, който всеки може да конструира и програмира. Това означава, че той не е предназначен само за учени и инженери — неговите създатели искат да го включат в професионалното обучение и да дадат възможност на учащите да експериментират.

Poppy е създаден във Франция от екипа Flowers в Inria, който разработва компютърни модели и модели на роботи като инструменти за изучаване на процесите на развитие на човека. Д-р Пиер-Ив Удейе, получател на начални субсидии на Европейския научноизследователски съвет (ЕНС) в областта на компютърните науки и информатиката, обяснява: „Много малко са изследванията на ползите от триизмерния печат и неговото взаимодействие с компютърните науки в учебната среда. С нашата платформа Poppy предлагаме на учебните заведения и преподавателите начин да развиват творчеството на учащите в области като механика, компютърни науки, електроника и триизмерен печат“.

Създайте свой собствена робот

Тялото на Poppy е отпечатано с триизмерен принтер, а поведението му се контролира чрез свободно достъпен софтуер. Това означава, че потребителите могат бързо и лесно да проектират частите на тялото и сами да програмират как да се държи роботът. Д-р Удейе разяснява: „Хардуерът и софтуерът са свободно достъпни. Хуманоидният робот Poppy не е само един — има толкова роботи Poppy, колкото и потребители. Това го прави много привлекателен, защото той се превърна от чисто технологичен инструмент в истинска социална платформа“.

Свободно достъпният хардуер и софтуер за пръв път дават възможност на потребителите сами лесно да конструират свои роботи. Poppy вече е съвместим и с платформата Arduino, което позволява на робота да взаимодейства с други електронни устройства, включително „интелигентни“ облекла, светлинни устройства, сензори и музикални инструменти.

„Направи си сам“ за учащите

Д-р Удейе планира да пренесе тази технология извън изследователската лаборатория, по-специално в образователния сектор. В своя коментар за инициативата Poppy европейският комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите Мойра-Гейгън Куин каза: „Това е чудесен съпътстващ ефект от проект, финансиран от ЕНС: евтина платформа, с която може да се насърчи създаването на по-интерактивна и по-вдъхновяваща учебна среда, приближаваща света на научните изследвания и проектирането до учащите“.
Платформата Poppy се появи благодарение на финансирания от ЕНС проект „Изследователи“, в чиито рамки д-р Удейе изучава механизмите на ученето и развитието с помощта на роботи. „Нашата хипотеза е, че тялото е съществена променлива при придобиването на двигателни и социални умения от хората. За да изследваме тази теория, се нуждаехме от платформа, която позволява бързото провеждане на експерименти с различни видове морфология на роботи. Така бе създадена платформата Poppy.“
Благодарение на финансирането от ЕНС д-р Удейе успя да разработи начини за решаване на проблеми и за критично мислене в областта на роботиката. Той се надява, че студентите по компютърни науки, програмиране и проектиране ще могат да се обучават с помощта на Poppy и, може би, по-късно да си намерят работа в сектора на роботиката. Проектът „Изследователи“ е на стойност 1,5 млн. евро и ще приключи през 2015 г.

Прекосяване на границите между различни сфери

Poppy също така ще даде възможност на потребителите да обменят идеи и резултати и да си сътрудничат по изключително открит начин чрез специална уеб платформа, обединяваща хора от областите на образованието, изкуството, науката и промишлеността. Екипът на д-р Удейе вече е използвал Poppy в други области, включително в областта на изкуството. В рамките на текущата програма за творчески престой „Êtres et Numérique“ екипът работи заедно с танцьор и визуален творец, за да изследва емоциите и възприятията на жестовете и движенията на тялото с помощта на робот. Те се надяват да извършат подобни експерименти в рамките и на други художествени представления.

Служителите от завода в Горни Лом най-после получиха заплатите си за септември

http://pik.bg/служителите-от-завода-в-горни-лом-най-после-получиха-заплатите-си-за-септември-news243086.html

Служителите от завода в Горни Лом най-после получиха заплатите си за септември

Изплатени са заплатите за месец септември на служителите в завода за боеприпаси в Горни Лом. Toва съобщи пред Фокус Емил Борисов, съкратен служител на завода.

Той обясни, че това били парите, за които служителите са работили през месец септември. „В момента тече 30-дневният срок на предизвестието. Документите ще ни бъдат връчени в средата на месец ноември”, обясни той. По думите му, съкратените служители не очакват да получат по-високо обезщетение. „Разбрахме, че ще ни бъдат изплатени по 340 лева при получаване на трудовите книжки”, добави още Борисов.

ФИФА подкрепи мачове на неутрален терен заради ебола

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408456_fifa_podkrepi_machove_na_neutralen_teren_zaradi_ebola/?ref=rss


ФИФА подкрепя решението на Африканската футболна конфедерация за провеждане на мачове на националните отбори на неутрална територия с цел да се попречи на разпространението на вируса ебола.

От ФИФА уведомяват, че са в постоянен контакт със Световната здравна организация.

"Медицинската комисия ще продължи да следи развитието на заболяването и ще предприема необходимите мерки", съобщават от ФИФА.

Ръководството на централата подкрепя решението мачовете на...

Бизнес климатът се влошава през октомври

http://www.vesti.bg/pari/biznes/biznes-klimatyt-se-vloshava-prez-oktomvri-6026009

Очакванията на предприемачите се влошават, показват данните на националната статистика

Американски вестник: Болен ли е Путин от рак?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392958

Слухове, че руският президент Владимир Путин е болен от рак, обикалят света от изветсно време, пише американският вестник Слухове, че руският президент Владимир Путин е болен от рак, обикалят света от изветсно време, пише американският вестник "Ню Йорк пост". Още преди месеци пресата в Беларус и Полша обяви, че първият мъж на Русия страда от рак на гръбначния мозък. Според други източници обаче Путин има рак на панкреаса,

В очакване на три бебета благодарение на общинската ин витро програма във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268839

Благодарение на тазгодишната ин витро програма на Община Варна, финансирана със 100 хил. лева, която стартира по молба на фондация „Искам бебе“, в очакване на своите рожби са три двойки с репродуктивни проблеми. Това стана ясно по време на отбелязването на една година от създаването на информационен център на фондацията във Варна, предаде репортер на Moreto.

"Ню Йорк пост": Болен ли е Путин от рак?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392952

Слухове, че руският президент Владимир Путин е болен от рак, обикалят света от изветсно време, пише американският вестник "Ню Йорк пост".
Още преди месеци пресата в Беларус и Полша обяви, че първият мъж на Русия страда от рак на гръбначния мозък. Според други източници обаче Путин има рак на панкреаса, Слухове, че руският президент Владимир Путин е болен от рак, обикалят света от изветсно време, пише американският вестник "Ню Йорк пост". Още преди месеци пресата в Беларус и Полша обяви, че първият мъж на Русия страда от рак на гръбначния мозък. Според други източници обаче Путин има рак на панкреаса,

Първото летище с дистанционен въздушен контрол ще е в Швеция (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/28/2408437_purvoto_letishte_s_distancionen_vuzdushen_kontrol_shte/?ref=rss


След като в продължение на 17 години Пер Гронквист е контролирал трафика за малко летище в Северна Швеция той скоро ще се премести на 150 км в по-големия град Сундсвал. Самолетите ще продължат да излитат и кацат на пистата в Йорнскьодсвик, но там вече няма да има никой в контролната кула.

Защото това вероятно ще е първото летище в света, на което трафикът се управлява дистанционно, разказва "Ню Йорк таймс".

Хората ще бъдат заместени от 15-метрова мачта, окичена с модерна...

Влак блъсна момиче в Русе

http://frognews.bg/news_79100/

Момиче е блъснато от влак в Русе, съобщиха от МВР. Веднага пострадалата е откарана в русенската болница. Сигнал за инцидента е подаден от машиниста на влака в 13.35 часа, уточниха от полицията.

Зеленогорски: Не е вярно, че Кунева изнудва Реформаторския блок

http://politics.actualno.com/Zelenogorski-Ne-e-vjarno-che-Kuneva-iznudva-Reformatorskija-blok-news_57365.html

Твърдението на Грзодан Караджов, че Меглена Кунева прокарва всичките си желания в Реформаторския блок, заплашвайки го с разпад, е абсолютно невярно. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Найде...

Домът на Иларион Драгостинов се е досрутил, пари за възстановяване няма

http://society.actualno.com/Domyt-na-Ilarion-Dragostinov-se-e-dosrutil-pari-za-vyzstanovjavane-njama-news_57372.html

Домът на Иларион Драгостинов – български възрожденец и апостол от Сливенския революционен окръг, се в срутила. Държавата, която е собственик, няма пари да го възстанови. Граждани предложиха...

Русия ни изправя на нокти заради природния газ

http://business.actualno.com/Rusija-ni-izpravja-na-nokti-zaradi-prirodnija-gaz-news_57373.html

Регистрирано е намаление на налягането в тръбата, от която тече руски газ през Украйна за България. Това призна вицепремиерът, отговарящ за икономическите въпроси Екатерина Захариева. По думите на За...

Самолетите на бъдещето ще ни показват панорамната гледка отвън (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://econ.bg/Новини/Самолетите-на-бъдещето-ще-ни-показват-панорамната-гледка-отвън-СНИМКИ-ВИДЕО-_l.a_i.588682_at.1.html

Следващата голяма стъпка в авиационния транспорт изглежда е на път да бъде направена. Британска технологична компания смята, че бъдещето на...

Спад на приходите в Гърция, но скок на инвестициите

http://www.vesti.bg/novini/spad-na-prihodite-v-gyrciia-no-skok-na-investiciite-6026011

Приходите на гърците са намалели с 4,3% през второто тримесечие на 2014 г., което е довело до спад на търсенето с 1,6 на сто.

Риана: Добре ми е сама, не си търся гадже

http://www.bnews.bg/article-120194

Не. Но наистина ми се ще да си имам някой, който да подуши аромата на "Rogue Man", каза Риана на въпрос чувства ли се самотна.

Депутатите от ГЕРБ-Бургас даряват първите си заплати на пострадали райони от наводненията в областта

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2P6EsUJP0Is/

Народните представители от ГЕРБ-Бургас ще дарят първите си получени възнаграждения на пострадали райони от наводненията в областта. Областният лидер на партията Димитър Бойчев заедно с Ивелина Василева, Иван Вълков, Диана Йорданова и Семир Абу Мелих единодушно са взели това решение, което ще стане факт веднага след получаване на заплатите.

След последните проливни дъждове в края на миналата седмица, в област Бургас бе обявено бедствено положение. Ситуацията постепенно се нормализира, но все още много места са сериозно пострадали и имат нужда от помощ. Сред тях са рибарското селище Ченгене скеле и селища на територията на общините Бургас и Приморско.

Още от началото на проливните валежи народните представители са в постоянен контакт с хората от кризисните точки и следят внимателно какво се случва.

Не за първи път от ГЕРБ-Бургас оказват помощ на засегнатите жители в областта. От партията се включиха активно в отстраняването на щетите при поредното наводнение през месец септември във в.с Черниците, рибарското селище Ченгене скеле, в.з.Росенец, Ново Паничарево. Тогава от ГЕРБ дариха домакинска техника, строителни материали, моторна лодка, продукти от първа необходимост, дрехи.

Септемврийските заплати на служителите от завода в Горни Лом са преведени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392943

Изплатени са заплатите за месец септември на служителите в завода за боеприпаси в Горни Лом. Toва съобщи пред Фокус Емил Борисов, съкратен служител на завода.
Той обясни, че това били парите, за които служителите са работили през месец септември. „В момента тече 30-дневният срок на предизвестието. Документите ще ни бъдат връчени в средата на месец Изплатени са заплатите за месец септември на служителите в завода за боеприпаси в Горни Лом. Toва съобщи пред Фокус Емил Борисов, съкратен служител на завода. Той обясни, че това били парите, за които служителите са работили през месец септември. „В момента тече 30-дневният срок на предизвестието. Документите ще ни бъдат връчени в средата на месец

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване