Десислава се върна в Пайнер и пусна поп парче

http://www.bnews.bg/article-122791

Броени дни след като отново подписа договор с най-голямата музикална компания "Пайнер", с която навремето стартира успешната си музикална кариера, Десислава представи новата си поп песен.

Осъдиха условно младеж, забърквал синтетична дрога в Свети Влас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446962

С условна присъда от 1 г. с 3 г. изпитателен срок се отърва Пенко Димитров от Бургас, забърквал синтетична дрога в апартамент в Св.Влас. Наказанието бе произнесено от окръжния съд, след като одобри споразумение между Димитров и прокуратурата.
Бургазлията се призна за виновен в това, че през май т.г. С условна присъда от 1 г. с 3 г. изпитателен срок се отърва Пенко Димитров от Бургас, забърквал синтетична дрога в апартамент в Св.Влас. Наказанието бе произнесено от окръжния съд, след като одобри споразумение между Димитров и прокуратурата. Бургазлията се призна за виновен в това, че през май т.г.

Dell представи новия HPC PowerEdge C4130

http://www.cross.bg/c-dell-poweredge-1441381.html

/КРОСС/ Dell продължава да разширява границите на високопроизводителните изчислителни системи (HPC) с представянето на новия PowerEdge C4130 - следващото попълнение в Dell PowerEdge Server портфолиото, лидер в GPU/ графичен ускорител, способен да ускори дори най-големите работни натоварвания. Новото решение е в отговор на обещанието на Dell да стимулира откриването и иновациите чрез сътрудничество, както и да предостави на пазара нови решения, които да помогнат за разрешаването на истинските HPC предизвикателства, стоящи пред клиентите. Бързият, постоянен и сигурен достъп до информация е едно от най-силните предимства, която една компания може да има пред своите конкуренти. Като лидер в HPC, Dell има ангажимента да предостави силни, скалируеми и отговарящи на нуждите решения, които да са иновативни и да ускоряват времето, необходимо за даден процес. Заедно с HPC решенията и сървърите на Dell, разпространени в целия свят, готовото за бъдещето ново HPC решение има значим принос към редица революционни открития, направени от най-добрите изследователски организации, както и IT, компютърни, индустриални и финансови компании. Dell PowerEdge C4130, ускорен и оптимизиран сървърКато изключително плътен GPU и гъвкав HPC фокусиран сървър, специално създаден за ускоряване на най-сложните изчислителни натоварвания, Dell PowerEdge C4130 е единственият Intel® Xeon® E5-2600v3 1U сървър с опцията да предложи до четири графични процесора/ускорителя

Разногласия за Сирия между Белия дом и Пентагона довели до оставката на Чък Хейгъл

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/26/2427006_raznoglasiia_za_siriia_mejdu_beliia_dom_i_pentagona/?ref=rss


От момента, в който беше назначен в началото на 2013 г., министърът на отбраната Чък Хейгъл не се радваше на безпроблемна съвместна работа с екипа на Обама по националната сигурност. С напредването на бомбардировките над "Ислямска държава" в Ирак и Сирия проблемите за него се увеличиха, пише агенция "Ройтерс".

Източници от администрацията на Обама съобщават за напрегнати отношения между Пентагона и Белия дом, както и между самия Хейгъл и президента.

Въпреки че Белият дом...

Сондата New Horizons скоро ще стигне до Плутон

http://offnews.bg/news/n_1/n_422405.html

Плутон през следващата година ще бъде обект на особено внимание от NASA. На 6 декември сондата New Horizons ще се "събуди" от хибернация, за да се подготви за голямата си среща с небесното тяло в края на Слънчевата система, съобщават от  NASA . New Horizons "спи" през по-голямата част от деветгодишното си пътуване, за да запази електрониката си, но скоро ще се рестартира отново. Както и при хората, "сънят" за New Horizons не означава пълно изключване. Бордният компютър прави веднъж седмично проверка на системата и изпраща информация за състоянието й към Земята. В момента New Horizons е на близо 4,8 милиарда километра от Земята. New Horizons ще се започне работа на 15 януари с изучаване на системата Плутон / Харон (спътника на Плутон) от разстояние 260 милиона километра като най-близо до Плутон ще бъде на 14 юли. След Плутон учените от мисията New Horizons имат планове да коригират траекторията на сондата, за да изследват и други небесни тела от пояса на Кайпер .

Изработват ново поколение стъкло - дисплеят остава цял при падане на телефона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446951


Един от най-големите проблеми на смартфоните е, че ако устройството падне с десплея към земята, това най-често означава пукнато стъкло и разходи за подмяната му.
На това му се вижда краят или поне така обещават от компанията Corning. Тя произвежда популярното стъкло, наречено Gorilla Glass, което се използва от водещи производители на мобилни Един от най-големите проблеми на смартфоните е, че ако устройството падне с десплея към земята, това най-често означава пукнато стъкло и разходи за подмяната му. На това му се вижда краят или поне така обещават от компанията Corning. Тя произвежда популярното стъкло, наречено Gorilla Glass, което се използва от водещи производители на мобилни

Пътят за хижа Здравец пропадна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446961

Пътят за хижа Пътят за хижа "Здравец" пропадна преди броени минути, предаде "Марица". Това се очакваше да се случи от няколко дни, но община Родопи така и не взе мерки за предотвратяване на инцидента. Проблемът с участъка е още от лятото, когато регионът често оставеше под обилни

ЕК закрива 20 процедури срещу България?

http://www.cross.bg/protzedyri-suyuz-bulgariya-1441380.html

София /КРОСС/ Министрите приеха доклад относно изпълнението на ангажименти, произтичащи от членството на България в Европейския съюз. В документа е представена информация за актуалното състояние на процедурите за нарушения по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз, стартирани от Европейската комисия.От всички 328 процедури, започнали след 1 януари 2007 г., закрити са 261. По оставащите все още открити 67 процедури може да се очаква ЕК да вземе решение за закриването на 20 процедури поради изпълнение на ангажиментите на България, се посочва в доклада.Като основен акцент в него е изведена необходимостта от предприемането на спешни действия за ускоряване изпълнението на вече поети ангажименти, в т.ч. и допълнителни мерки, с цел отстраняване на допуснатите нарушения на правото на Европейския съюз и преодоляване на натрупаните закъснения.

ЗА ПРИМЕР! Община Брезник сама си изхвърля боклука

http://www.zapernik.com/pernik/za-primer-obshtina-breznik-sama-si-izhvurlya-bokluka_36082/

Така им излиза по-евтино и по лесно контролират процеса, вместо да възлагат поръчка на фирма-изпълнител

Докато Перник е на прага на екологична катастрофа заради нередовното сметосъбиране и неуредици с фирмата-изпълнител, в Община Брезник разчитат на собствените си сили да си изхвърлят боклука.

 

От две години насам сметосъбирането в Брезник се извършва не от фирма-изпълнител, а от самата Община. По този начин Брезник не само, че пести пари за изпълнител, но и Общината сама контролира процеса.

Кметът Васил Узунов е решен и през следващата 2015 г., както и занапред...

Продължава

Министърът на финансите ще подготви поемането на външен дълг до 3 млрд. лв.

http://offnews.bg/news/n_1/n_422441.html

Министерският съвет днес даде зелена светлина за подготовката за теглене на външен дълг до 3 млрд. лв. Външното финансиране се предвижда да бъде използвано за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките , както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа на банки. Правителството упълномощи министъра на финансите да проведе преговори с избраните банки (arrangers), дилъри за първата транзакция и правния консултант във връзка със средносрочна програма за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари и предоставяне на мостови заем, както и да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с договарянето, организирането и осъществяването на поемането на дълг. Избраните банки са UniCredit , CITI , Societe Generale и HSBC Bank PLC . Те ще предоставят и краткосрочен мостови заем на България при унифицирани условия, който ще бъде погасен с постъпленията от емисия облигации на международните капиталови пазари през 2015 година. Заключителният етап от процеса по поемането на външен държавен дълг предвижда ратифициране от Народното събрание на договорите, свързани с поемането на дълга, издаването на указ от страна на президента и обнародването на ратификационния закон в „Държавен вестник”. Междувременно днес правителството взе решение да продължи договора си рейтинговата агенция Moody’s Investor Service. Предлаганото Приложение за цени за 2014 г. от Договора е следствие от изтичането на едногодишния срок на действие на Приложението за цени за 2013 г. и по същество не променя съществуващите до момента отношения между България и рейтинговата агенция. Необходимостта от правна регулация на отношенията се обуславя от факта, че наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната ни до капиталови пазари, е записано в решението на кабинета.

Актуализацията на бюджета е приета на второ четене

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/26/2426999_aktualizaciiata_na_bjudjeta_e_prieta_na_vtoro_chetene/?ref=rss


Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета за 2014 г. С него се осигуряват се и допълнителен ресурс за Фонда за гарантиране на влоговете, за изплащане на гарантираните суми на вложителите в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка.

Те приеха и текста, с който извършените законни сделки за цесии между активите и пасивите на КТБ да подлежат на прихващане едва след осребряването на масата на несъстоятелността.

Депутатите одобриха правителството да поеме...

Продължава чистене на деретата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271974

Ударно се почистват деретата във Варна, след като за окаяното им състояние се разбра след наводнението през юни. Сега идеята е всички дерета да бъдат обработени преди разгара на зимата. Битови и строителни отпадъци, дървета, наноси са обичайна гледка на деретата в българските градове.

Абсурд: Родители спират движението, за да може да се изпълни ъглов удар (видео)

http://pik.bg/абсурд-родители-спират-движението-за-да-може-да-се-изпълни-ъглов-удар-видео-news254094.html

Абсурд: Родители спират движението, за да може да се изпълни ъглов удар (видео)

Родители на деца от Перник спират движението на главния път за Кюстендил, за да може децата им да бият ъглов удар, съобщава Нова тв.

Тъч линията на импровизираното игрището в квартал "Христо Ботев” в Перник всъщност е бордюрът. Родители на малчуганите разказват, че не липсват инциденти и затова се налага да присъстват на мачовете, за да пазят децата си, сред които има и глухонеми. Те искат поне преграда на игрището, но никой от Общината се е отзовал на техните писмени молби.

„Спираме движението и като се поднови играта, колите тръгват. Няма къде да играят, а футболния терен е на самия път”, коментира родител.

Шок! Абсурд: Родители спират движението, за да може да се изпълни ъглов удар (видео)

http://pik.bg/шок-абсурд-родители-спират-движението-за-да-може-да-се-изпълни-ъглов-удар-видео-news254094.html

Шок! Абсурд: Родители спират движението, за да може да се изпълни ъглов удар (видео)

Родители на деца от Перник спират движението на главния път за Кюстендил, за да може децата им да бият ъглов удар, съобщава Нова тв.

Тъч линията на импровизираното игрището в квартал "Христо Ботев” в Перник всъщност е бордюрът. Родители на малчуганите разказват, че не липсват инциденти и затова се налага да присъстват на мачовете, за да пазят децата си, сред които има и глухонеми. Те искат поне преграда на игрището, но никой от Общината се е отзовал на техните писмени молби.

„Спираме движението и като се поднови играта, колите тръгват. Няма къде да играят, а футболния терен е на самия път”, коментира родител.

Свищов на бунт срещу ислямски център

http://pik.bg/свищов-на-бунт-срещу-ислямски-център-news254116.html

Свищов на бунт срещу ислямски център

Религиозно напрежение в Свищов. Става въпрос за създаването на религиозно училище в центъра на крайдунавския град, маскирано като Балкански център за религии, етническа толерантност, древни езици и култура. Скандални факти около подписаният меморандум разбуниха духовете в крайдунавския град през последната седмица.

А именно – едната от трите страни в лицето на Генчо Конов. Това е председателят на настоятелството, който е следствен за купуване на гласове. Друга страна по проекта е Сдружение ЕВЕТ (Европейска визия за етническа толерантност ). Негов председател е пробвалият се неколкократно в политиката Ергин Емин. В знак на съгласие, на меморандума се появява и подписът на кмета Станислав Благов. Самият той обаче не е съвсем наясно какво е подписал.

Това, че мюсюлмани си правят център не е притеснително за местните. Опасенията им са, че зад проекта стоят Генчо Конов и неговите синове. Един от тях е близък до скандалните братя Юзеирови, които преди четири години се опитаха да учредят партия Отоман за първи път, отново в Свищов, но срещнаха сериозен отпор отново от местните, съобщава TV7. Притеснително е, че меморандумът е подписан на 1 септември, но се анонсира едва на 12 ноември, след като изборите са минали. Хората в Свищов се притесняват и откъде идва финансирането на проекта и какво стои зад него. Ние нямаме нито етнически, нито религиозни проблеми, отсичат те.

Карина Караиванова остава национален ръководител и ръководител на разплащателния орган

http://www.cross.bg/rukovoditel-fond-organ-1441379.html

София /КРОСС/ Правителството направи промени в РМС №965 от 2012 г., с което директорът на дирекция „Национален фонд" в Министерството на финансите Карина Караиванова е определена за национален ръководител, който отговаря за финансовото управление на средствата от предприсъединителните финансови инструменти на Европейския съюз - ФАР и САПАРД, както и за ръководител на разплащателния орган по Кохезионния фонд по Регламент 1164/94 (предишна програма ИСПА).Промяната се отнася само до длъжността, която г-жа Караиванова заема. Със заповед на премиера Борисов от 10 ноември т. г. тя беше назначена за заместник-министър на финансите.Националният ръководител осигурява спазването на правилата, разпоредбите и процедурите на предприсъединителните програми, европейското и националното законодателство, отнасящи се до изпълнението, отчитането и финансовото управление, както и функционирането на подходяща система за отчетност и информация. Ръководителят на разплащателния орган отговаря за сертифицирането на разходите по проектите по Кохезионния фонд пред Европейската комисия и за осигуряването на средства от помощта по проектите при спазване на приложимите нормативни и административни правила и процедури.

Зрелищен грабеж насред Париж, прераснал в заложническа криза

http://www.mediapool.bg/zrelishten-grabezh-nasred-parizh-prerasnal-v-zalozhnicheska-kriza-news227645.html

Двама мъже извършиха зрелищен въоръжен грабеж в бижутерския магазин "Картие" близо до прочутия булевард "Шан-з-Елизе", предаде Франс прес.   Мъжете откраднали пръстени и часовници с диаманти от магазина. Нападателите били въоръжени с автомат Калашников и пистолет, но действали непрофесионално, според намиращите се в магазина персонал и клиенти.   Нападателите накарали десетината служители на магазина и тримата клиенти да легнат на пода. После поискали от управителката да отвори витрините с бижута и започнали да пълнят торба с тях. Тогава на мястото се появила полицията и нападателите избягали със скутер.   Полицаите не посмели да стрелят, за да не наранят някои от минувачите. Те се впуснали в преследване на обирджиите, които в крайна сметка се укрили във фризьорски салон в квартала Монпарнас от другата страна на река Сена и взели собственика за заложник.   На мястото били извикани полицейски подкрепления. Стотина полицаи обкръжили салона, над него започнал да прелита и хеликоптер. Започнали преговори с обирджиите и накрая те приели да предадат заложника жив и здрав и се предали. Плячката била върната на бижутерския магазин.

Вицето на Корман става губернатор на София

http://www.bnews.bg/article-122793

Заместник-председателят на НПСД ще е областен управител на София.

Отказът на Париж да достави на Русия "Мистрал"- ите може да му струва 3 млрд евро

http://www.mediapool.bg/otkazat-na-parizh-da-dostavi-na-rusiya-mistral--ite-mozhe-da-mu-struva-3-mlrd-evro-news227644.html

Отказът на Париж да достави на Русия поръчаните хеликоптероносачи тип "Мистрал" може да струва на Франция 3 милиарда евро. Както в сряда в. "Паризиен", сумата се образува от стойността на самия договор - 1,2 милиарда евро, и евентуалното обезщетение от 800 милиона за всеки от двата кораба. Франция обяви вчера, че отлага "до второ нареждане" доставката на първия военен кораб тип "Мистрал" на Русия. Френският президент Франсоа Оланд смята, че ситуацията в Украйна не позволява доставката на хеликоптероносача, заяви администрацията на държавния глава. Елисейският дворец не коментира съобщенията в печата. Русия вече няколко седмици чака Париж да вземе решение за първия кораб тип "Мистрал", наречен "Владивосток". Той трябваше да бъде предаден на възложителя още на 14 ноември, но политическото ръководство на Франция отложи до второ нареждане издаването на разрешение за износ. Президентът Оланд неведнъж е заявявал, че ключово условие за доставката на хеликоптероносачите е "пълното спазване" на примирието в Източна Украйна. Френската дясна опозиция и центристите са категорично против позицията на Елисейския дворец. Бившият транспортен министър Тиери Мариани примерно твърди, че в случая с двата кораба постоянното отлагане накърнява реномето на Франция като доставчик. "С всеки ден показваме, че подписът на Франция под един оръжеен договор изобщо не гарантира доставка. Това според мен е много лоша новина за националната ни промишленост", цитира ТАСС френския парламентарист.

Отказът на Париж да достави на Русия "Мистрал"-ите може да му струва 3 млрд евро

http://www.mediapool.bg/otkazat-na-parizh-da-dostavi-na-rusiya-mistral-ite-mozhe-da-mu-struva-3-mlrd-evro-news227644.html

Отказът на Париж да достави на Русия поръчаните хеликоптероносачи тип "Мистрал" може да струва на Франция 3 милиарда евро. Както в сряда в. "Паризиен", сумата се образува от стойността на самия договор - 1,2 милиарда евро, и евентуалното обезщетение от 800 милиона за всеки от двата кораба.   Франция обяви вчера, че отлага "до второ нареждане" доставката на първия военен кораб тип "Мистрал" на Русия. Френският президент Франсоа Оланд смята, че ситуацията в Украйна не позволява доставката на хеликоптероносача, заяви администрацията на държавния глава.   Елисейският дворец не коментира съобщенията в печата.   Русия вече няколко седмици чака Париж да вземе решение за първия кораб тип "Мистрал", наречен "Владивосток". Той трябваше да бъде предаден на възложителя още на 14 ноември, но политическото ръководство на Франция отложи до второ нареждане издаването на разрешение за износ. Президентът Оланд неведнъж е заявявал, че ключово условие за доставката на хеликоптероносачите е "пълното спазване" на примирието в Източна Украйна.   Френската дясна опозиция и центристите са категорично против позицията на Елисейския дворец. Бившият транспортен министър Тиери Мариани примерно твърди, че в случая с двата кораба постоянното отлагане накърнява реномето на Франция като доставчик. "С всеки ден показваме, че подписът на Франция под един оръжеен договор изобщо не гарантира доставка. Това според мен е много лоша новина за националната ни промишленост", цитира ТАСС френския парламентарист.

Заловиха 3-ма българи да внасят нелегално алкохол в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446902

В автомобила на тримата нашенци са били открити 58 бутилки с алкохол. Съдът в Момчилград осъди условно грък за трафик на 150 литра спирт

Трима българи, на възраст 30, 25 и 18, са били арестувани при ГКПП В автомобила на тримата нашенци са били открити 58 бутилки с алкохол. Съдът в Момчилград осъди условно грък за трафик на 150 литра спирт Трима българи, на възраст 30, 25 и 18, са били арестувани при ГКПП "Маказа-Нифея" от полицията на гръцкия град Комотини за нарушаване на тамошния закони за акцизите. При влизане в Гърция нашенците били спрени

ГЕРБ прокара забраната за цесиите в КТБ. БСП: Създавате опасен прецедент

http://offnews.bg/news/n_1/n_422386.html

ГЕРБ успя да прокара текстовете, с които няма да бъдат признати прихващанията и раздробяванията на влогове и кредити в КТБ с цел осигуряване на гарантирани влогове и намаляване на кредитите. БСП ги обвини в създаването на опасен прецедент, който ще доведе до много дела. "Моля да преразгледате това предложение и да не стигаме до парадоксални нормативни уредби. Как ще със задна дата ще преуредите всички тези отношения", призова Чавдар Георгиев от БСП. Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че няма прецедент и действие със задна дата. Той напомни, че и досега сделките с влогове и кредити, направени след датата на неплатежоспособност на банката (чака се съдът да определи тази дата), са невалидни. С промените е предвидено за начална дата да се вземе или неплатежоспособността или поставянето под особен надзор - което е по-рано, уточни Кирилов. Той призна, че е имало слухове, че за дата на неплатежоспособност ще бъде обявен 30 септември, а банката беше поставена под особен надзор на 20 юни и в този период са извършвани цесии.  Мартин Димитров от Реформаторския блок пък попита БСП защо вчера по време на бюджетната комисия са подкрепили промените, касаещи цесиите. Румен Гечев обяви, че ще подкрепи щом е в полза на Фонда за гарантиране на влоговете, ще подкрепи. Миналата седмица Менда Стоянова обясни, че за целия период, в който банката беше затворена и особено напоследък много хора с депозити над гарантирания размер са ги продали на хора с кредити в банката или са раздробили депозитите си, като са продали една част на доверени хора. Вложители и кредитополучатели се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си от това, коментира Стоянова. Първоначалната идея беше чрез актуализацията на бюджета да се атакуват само цесиите под формата на раздробявания, а приспаданията - чрез Закона за банковата несъстоятелност, но после е станало ясно, че няма време. Чрез същия закон за изменение на държавния бюджет за 2014 г. се въвеждат и "поправките КТБ". Сред мерките е разрешение МС да може да предостави заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 2 милиарда лева, обезпечени с активи на фонда, включително с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски. Чрез закона се "спасяват" и влоговете на бюджетните организации в банки, обявени в несъстоятелност, като те се трансформират във вземане на Министерство на финансите и и им се възстановяват в левове за сметка на средства от централния бюджет в БНБ. Предвижда се възможност за възстановяване на средствата на бюджетните организации в банка под специален надзор или отнет лиценз (каквато е КТБ) съгласно акт, издаден от Министерския съвет. В него ще бъде разписано, че средствата се възстановяват най-късно до 1 февруари 2015 г. Чрез преходните и заключителни разпоредби се променя и Законът за гарантиране на влоговете в банките и се записва изрично, че хората с привилегировани лихви към датата на поставяне на банката под специален надзор (КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, а ТБ "Виктория" - на 22 юни) нямат право на възстановяване на суми до 196 000 лева (100 000 евро). Гарантираните депозити в посочения размер са само тези със стандартните за банката лихвени условия към момента на сключване на договора. Променя се и сегашния текст, който предвиждаше при недостиг на средства във Фонда за гарантиране на влоговете в банките да може да се вземе заем от държавния бюджет след решение от Народното събрание. Поправката гласи, че решението е на Министерски съвет, а не на НС. Разрешава се изплащането на гарантираните средства от Фонда да става чрез повече от една търговска банка. Актуализацията на Бюджет 2014 предвижда още дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто, което води до риск страната да бъде вкарана в процедура по свръхдефицит. Новият дълг до края на годината ще бъде до 4,5 млрд. лева. Допустимият максимален размер на държавния дълг към края на годината се увеличава до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП). Временната бюджетна комисия в Народното събрание даде предварително мандат на правителството да започне преговори с чуждестранни банки, от които да вземе заем до 3 млрд. лв. Владислав Горанов вече официално може да преговаря за заем. Останалите 1.5 млрд. лв. ще бъдат изтеглени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар. Депутатите приеха окончателно актуализацията на Бюджет 2014 г., която им беше предложена от Горанов. Следващата седмица се захващат с бюджета за следващата година, който беше гласуван днес от Министерския съвет.

Цитат на деня: Цацаров е феодал, който е отмъкнал институцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2426995_citat_na_denia_cacarov_e_feodal_koito_e_otmuknal/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров говори не с понятия от правото, а с такива от политиката, това означава, че иска власт, и трябва да бъде наблюдаван, заявява политологът Евгений Дайнов в интервю пред "Медиапул". "Още когато се намеси в случая КТБ, той започна да говори политически. Говори като начинаещ политик или като политолог-тройкаджия", анализира поведението му Дайнов.

В коментар на скандала около преправянето на инициалите ДП в тефтерчето на Филип Златанов политологът заявява,...

Мтел подобри телеком покритието на "Васил Левски"

http://www.cross.bg/vreme-mtel-mrezhata-1441377.html

София /КРОСС/ Мтел е телекомът с най-голям капацитет на мрежата на Националния стадион „Васил Левски" в сравнение с конкурентите, след като внедри система за увеличаване на трафика на територията на спортното съоръжение.Първи тестове на възможностите на мрежата след инвестицията ще направят журналисти по време на днешната футболна среща между „Лудогорец" и „Ливърпул", като публикуват коментари за мача и снимки от него във Фейсбук и Туитър, ползвайки хаштага на Шампионската лига #UCL.По данни на Мтел по време на интересни футболни сблъсъци, когато трибуните са пълни, трафикът при телефонните обаждания се увеличава седем пъти. Също с толкова нараства и потреблението на мобилен интернет. Най-интензивни са моментите преди началото на срещата, по време на почивката, както и след края на мача.С все по-масовото навлизане на смартфоните през последните години зрителите по трибуните ползват мобилните си устойства не само за разговор, но и за да проверяват в интернет резултати от други спортни срещи, които са по същото време, за да обсъждат събитието на стадиона с приятели в социалните мрежи, както и за да качват снимки. Често това е невъзможно, тъй като мрежите на телекомите се претоварват заради големия брой стурпани на едно място хора, които ползват мобилните си телефони.Очакванията са подобни проблеми за абонатите на Мтел вече да са минимални, тъй като капацитетът на мрежата на Националния стадион е увеличен неколкократно

Берета трейдинг имала договор за унищожаване, не за утилизация на боеприпаси!

http://www.bnews.bg/article-122754

"Берета Трейдинг" не е имала договор за утилизация на боеприпаси, а само за унищожаването им.

Над 12 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ

http://www.mediapool.bg/nad-12-miliona-siriytsi-se-nuzhdayat-ot-humanitarna-pomosht-news227643.html

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс каза, че заради нарастващото насилие и влошаващата се обстановка в Сирия около 12,2 милиона души в страната се нуждаят от помощ - за сравнение през юли броят им е бил 10,8 милиона, предаде Асошиейтед прес.   Еймъс обрисува пред Съвета за сигурност на ООН мрачна картина на все по-тежката ситуация в Сирия, където икономиката се е свила с 40 процента от 2011 г., три четвърти от населението живеят в бедност, посещаването на училище е спаднало с 50 процента, 7,6 милиона души са разселени в страната, а 3,2 милиона са избягали в други държави.   Все пак Еймъс заяви, че доставката на помощ от Турция и Йордания за контролираните от бунтовниците райони в Сирия без одобрението на правителството оказва влияние. Тя призова Съветът за сигурност на ООН да удължи разрешението за доставяне на помощ през границата, което изтича на 9 януари.   Изявлението на Еймъс беше направено, след като генералният секретар на ООН Бан Ки-мун представи доклад пред Съвета за сигурност за прилагането на приетата през юли резолюция, разрешаваща доставката на хуманитарна помощ през границата за сирийците в контролирани от бунтовниците райони без одобрението на правителството.   Еймъс каза, че откакто е била приета резолюцията, ООН е доставила хуманитарна помощ на почти всички трудно достъпни места в четири сирийски провинции - Халеб, Идлиб, Дараа и Кунейтра.

Вече 3 млрд. души в света използват интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=271975

Вече над 3 млрд. души по света използват интернет. Броят им се е увеличил с 6.6% спрямо миналата година показва редовният анализ на Международния телекомуникационен съюз (ITU) към ООН. Най-голям е ръстът в развиващите се пазари.

Калфин ще председателства тристранката

http://www.cross.bg/suvet-tryda-sotzialnata-1441376.html

София /КРОСС/ Правителството определи за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Представител на правителството в НСТС ще бъде и министърът на финансите Владислав Горанов.На днешното си заседание Министерският съвет актуализира и състава на представителите от своята квота в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Решението е резултат от избирането на новото правителство на 7 ноември т. г.От състава на Надзорния съвет са освободени Йордан Христосков, Петя Евтимова, Любомир Бакаливанов, Владимир Петров и Владимир Туджаров. Новите представители на държавата са вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, заместник-министрите на труда и социалната политика Гълъб Донев и на здравеопазването Адам Персенски, държавният експерт в МФ Илияна Владова и съветникът в Министерството на икономиката Филип Кирев.

Юнкер представи плана си за насърчаване на икономиката

http://www.bnews.bg/article-122792

Юнкер каза, че предложението, което трябва да бъде одобрено от европейските лидери на срещата им през декември, ще обединява инвестиционен фонд и схема за съчетаване на новите проекти с частни средства.

Кой ще бъде първият изгонен от Биг Брадър "Ол Старс"?

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-vip-bradyr-obrazcov-dom/koj-shte-byde-pyrviiat-izgonen-ot-big-bradyr-ol-stars-6028074

Бони, Христо, Емил и Петя са четиримата номинирани, а в живото предаване ще видим най-лошите страни, които показаха в предаването до момента

"Мерцедес" възроди "Майбах" - безшумната лимузина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446690

Новият Mercedes-Maybach S-класа направи световна премиера на салоните в Гуанджоу и в Лос Анджелис - почти едновременно в двата си основни пазара в САЩ и Китай. Германците решиха да възродят “Майбах”, но не като отделна марка, ако подбранд, какъвто е спортното подразделение AMG. В началото на века за 10 години бяха произведени едва 3000 от Новият Mercedes-Maybach S-класа направи световна премиера на салоните в Гуанджоу и в Лос Анджелис - почти едновременно в двата си основни пазара в САЩ и Китай. Германците решиха да възродят “Майбах”, но не като отделна марка, ако подбранд, какъвто е спортното подразделение AMG. В началото на века за 10 години бяха произведени едва 3000 от

Родители спират движението, за да може да се изпълни ъглов удар (ВИДЕО)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446944

Родители на деца от Перник спират движението на главния път за Кюстендил, за да може децата им да бият ъглов удар, съобщава Нова тв.  Тъч линията на импровизираното игрището в квартал "Христо Ботев” в Перник всъщност е бордюрът. Родители на малчуганите разказват, че не липсват инциденти и затова се налага да присъстват на мачовете, Родители на деца от Перник спират движението на главния път за Кюстендил, за да може децата им да бият ъглов удар, съобщава Нова тв. Тъч линията на импровизираното игрището в квартал "Христо Ботев” в Перник всъщност е бордюрът. Родители на малчуганите разказват, че не липсват инциденти и затова се налага да присъстват на мачовете,

20 дни ни вест, ни кост от 22-годишната Моника, издирват я

http://frognews.bg/news_81081/

ОДМВР - Плевен издирва безследно изчезналата Моника Стефанова Петрова на 22 години с постоянен и настоящ адрес в град Белене. Тя е в неизвестност от 6 ноември 2014 година, когато е съобщила на родителите си, че заминава за Мизия да види приятеля си, като връзка ще направи в град Плевен.

Росен Петров: Проблемът с радикалния ислям у нас е реален

http://pik.bg/росен-петров-проблемът-с-радикалния-ислям-у-нас-е-реален-news254109.html

Росен Петров: Проблемът с радикалния ислям у нас е реален

Проблемът с радикалния ислям у нас е реален. Това каза в кулоарите на парламента депутатът от Българския демократичен център и зам.-председател на "България без цензура" Росен Петров. Коментарът му е по повод проведената от ДАНС операция в Южна България и решението на НС да бъде изслушан шефът на родното ФБР.

"У нас отдавна има данни, че се проповядва селяфитски ислям. Въпросът е, че нямаме легално определение на това що е "радикален" и що е "нормален" ислям, коментира още народният представител. "Следих изказванията на хората от Пазарджик, които си пускат дълги бради и карат жените си да ходят с бурки и самият аз не мога да преценя дали това е форма на радикален ислям или на нормален", добави Петров.

Той припомни, че джамията в Пазарджик действа 20 години извън надзора на Мюфтийството. "Смятам, че това, което се случва, всъщност се случва в целия свят - радикалният ислям се засилва. Неслучайно в Пазарджик имаме човек с две присъди за радикален ислямизъм – бяха намерени документи, които открито проповядват въвеждането на Шариата. А той отменя всяка друга форма на управление освен законите на Корана. Човекът, който бе осъден, при влизането на съда, отказа да стане на крака. И на въпроса "защо?", той отговори, че става само пред Аллах.

Затова трябва да бъдем особено внимателни към антиислямските изказвания в България, защото те само засилват радикализирането на хората, изповядващи ислям. Нека все пак не се забравя, че "ислям" означава "мир", подчерта Петров. Според него не е срамно това, че службите може да са поспали нещо, след като и самият американски президент призна, че неговите служби, които са на много по-високо ниво от нашите, са пропуснали появата на Ислямска държава в Сирия и Ирак. „Затова съм удовлетворен, че НС прие предложението на БДЦ да се изслуша шефът на ДАНС, за да даде повече информация за онова, което се случва", посочи още Петров.

Първата група от антарктическата експедиция дебаркира на остров Ливингстън

http://www.mediapool.bg/parvata-grupa-ot-antarkticheskata-ekspeditsiya-debarkira-na-ostrov-livingstan-news227642.html

Първата група на 23-ата национална антарктическа експедиция успешно е дебаркирала на полярната ни станция "Св. Кл. Охридски" на о-в Ливингстън, е съобщил по сателитния телефон командирът на базата инж. Йордан Йорданов. Това се казва в съобщение, изпратено до БТА от директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.   80 на сто от постройките са под двуметрова снежна покривка и предстои усилена физическа дейност, за да може базата да работи нормално. Няколкометрова снежно-ледена стена по бреговата линия е възпрепятствала разтоварването на контейнера с многофункционалната машина "Маниту" и колегите от чилийския кораб "Ахилес" са отложили операцията за януари, е казал инж. Йорданов.   В сряда от чилийското пристанище Пунта Аренас на Магелановия проток с испанския военен кораб "Есперидес" отплава и втората група, която ще пристигне на базата след 3-4 дни.   Третата група, в състава на която ще са проф. Христо Пимпирев и алпинистите Николай Петков, Дойчин Боянов и Александър Шопов, ще замине от София на 10 декември.

Изтеглените пари от банките продължават да се връщат в тях

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/26/2426983_izteglenite_pari_ot_bankite_produljavat_da_se_vrushtat/?ref=rss


След като в началото на лятото покрай напрежението около КТБ и ПИБ от банковата система бяха изтеглени над 1 млрд. лв., вече четвърти месец тези средства продължават отново да се връщат, показват данните на БНБ. Тенденцията е валидна както за бизнеса, така и за домакинствата.

Финансовите предприятия обаче отново са изтеглили значителна част от средствата си от банковата система, показва паричната статистика на БНБ към края на октомври, цитирана от "Капитал Daily".

Според...

Ню Йорк ще има плаващ парк на река Хъдсън

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/11/26/2426607_nju_iork_shte_ima_plavasht_park_na_reka_hudsun/?ref=rss


Това ще бъде едно смело решение за крайбрежието на Манхатън - така "Ню Йорк Таймс" определи проекта на британския дизайнер Томас Хедъруик за изграждането на плаващ остров-градина на река Хъдсън край престижния нюйоркски район.

Проектът се оценява на 170 млн. долара, а основен негов донор е главният изпълнителен директор на компанията Ай Ей Си (IAC) Бари Дилър и неговата съпруга и моден дизайнер Диане фон Фурстенберг. Те ще осигурят 130 млн. долара от нужните пари, а останалите ще...

Напрежение сред Реформаторите: Заместник на Корман Исмаилов става областен на София

http://www.cross.bg/naprezhenie-sred-reformatorite-zamestnik-na-korman-ismailov-stava-oblasten-na-sofiya-1441375.html

София /КРОСС/ Зам.-председателят на Народната партия "Свобода и достойнство" Веселин Пенев ще е областен управител на София-град, научи "24 часа". След като се чуло, че изборът на "Дондуков" 2 паднал на заместника на Касим Дал, отношенията в Реформаторския блок се опънали до скъсване.Причината - там до последно се знаеше, че постът е за юриста Стамен Янев от ръководството на "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.СДС и ДБГ получават областни управители на Бургас и Стара Загора, а ДСБ - на Видин и Ямбол, разкриха още източниците ни.

БНБ отказа да обяви заплатите на Искров и подуправителите си

http://business.actualno.com/BNB-otkaza-da-objavi-zaplatite-na-Iskrov-i-podupravitelite-si-news_62528.html

В нарушение на закона Българската народна банка (БНБ) отказа да предостави на Института за модерна политика (ИМП) информация за заплатите на своето ръководство. ИМП ще обжалва пред ВАС. С писмо, по...

Меркел: "Ислямска държава" вербува хиляди в страните от Г-20

http://europe.actualno.com/Merkel-Isljamska-dyrjava-verbuva-hiljadi-v-stranite-ot-G-20-news_62529.html

Групировката "Ислямска държава" (ИД) вербува хиляди джихадисти в страните от групата на 20-те най-развити страни, предупреди германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Франс прес и БТА...

Европроекти за над 240 млн. лв. са одобрени в Ловешко

http://lovech.actualno.com/Evroproekti-za-nad-240-mln-lv-sa-odobreni-v-Loveshko-news_62527.html

В Ловешка област за периода 2007 - 2013 г. са одобрени проекти за 241 милиона лева. Информацията съобщиха от Областния информационен център в Ловеч при откриването на изложбата от добри практики "...

Обвиниха Ахмед Муса Ахмед за подклаждане на война и антидемократична идеология

http://society.actualno.com/Obviniha-Ahmed-Musa-Ahmed-za-podklajdane-na-vojna-i-antidemokratichna-ideologija-news_62532.html

Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу Ахмед Муса Ахмед за участие в група, подстрекаваща към война и за налагането на антидемократична идеология. Обвинения ще бъдат повдигна...

Има ли граница несломимостта на човешкия дух?

http://books.actualno.com/Ima-li-granica-neslomimostta-na-choveshkija-duh-news_62535.html

Американката Сю Монк Кид разказва дълбоко разтърсващата човешка история за живота на две жени – робиня и господарка – в началото на XIX век в романа „Преоткриване на крил...

Родители спират движението, за да може да се изпълни ъглов удар (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446920

Родители на деца от Перник спират движението на главния път за Кюстендил, за да може децата им да бият ъглов удар, съобщава Нова тв.  Тъч линията на импровизираното игрището в квартал Родители на деца от Перник спират движението на главния път за Кюстендил, за да може децата им да бият ъглов удар, съобщава Нова тв. Тъч линията на импровизираното игрището в квартал "Христо Ботев” в Перник всъщност е бордюрът. Родители на малчуганите разказват, че не липсват инциденти и затова се налага да присъстват на мачовете,

Кънев: Ще намерим компромис по казуса с Исмаилов

http://www.cross.bg/kunev-reshenie-radan-1441374.html

София /КРОСС/ Не се страхувам, че Патриотичният фронт може да оттегли подкрепата си за правителството, търси се верния път към компромиса, каза пред БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев. Ние стигнахме трудно до това мнозинство, направихме сериозни компромиси, проявихме за първи път в новата българска история компромиса във висшия му положителен смисъл, така че съвсем не смятам да загубим постигнатото след броени дни. Изобщо не смятам план Б и план В, коментира Кънев във връзка с възможността друга парламентарно представена партия да даде подкрепата си за правителството.Реформаторският блок продължават да стоят зад заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Радан Кънев припомни, че от трибуната на Народното събрание е заявил ясно, че българските мюсюлмани ще имат място в управлението на България и никой няма да пострада заради името или вярата си.Мерим хората единствено по това, което са постигнали през живота си, а не по партийна принадлежност и не по вяра или етнос. Няма да има посредници от типа на ДПС във връзката между българския етнически турчин и българската държава и власт. Ние до момента осъществяваме тази гаранция, ние виждаме риска, но се борим с него, не го избягваме, заяви съпредседателят на Реформаторския блок.Той е убеден, че компромис в проблема ще бъде намерен.Кънев потвърди, че вече е взето решение РБ да издигне петима областни управители:Имаше разминаване, свързано с конкретните кандидатури, а не с квоти. Имахме трудни разговори

ЕК ни прати четири последни предупреждения

http://www.vesti.bg/ek-ni-prati-chetiri-posledni-preduprezhdeniia-6028075

Те са по открити вече наказателни процедури и са свързани с пътната безопасност, енергийната ефективност, замърсяването на въздуха и въздушното движение

Албена Вулева: Отивам при бабките от "На кафе"

http://www.bnews.bg/article-122778

Албена Вулева остана вярна на себе си продължава да поддържа скандалния си имидж на устата журналистка и водеща, която прави доста провокативни и открито обидни коментари за свои колеги и популярни у нас личности .

Твърдения за фалшифициране на местните избори в Полша

http://www.mediapool.bg/tvardeniya-za-falshifitsirane-na-mestnite-izbori-v-polsha-news227641.html

Местните избори в Полша на 16 ноември бяха фалшифицирани, заяви в полския Сейм бившият премиер Ярослав Качински, оглавяващ най-голямата опозиционна партия "Право и справедливост", предадоха осведомителните агенции в сряда.   "Изборите бяха фалшифицирани. Дори ако някой не желае да го повярва по една или друга причина, броят на невалидните гласове и скандалът около изборите дискредитира властта", каза той.   Преброяването на бюлетините бе забавено поради неизправност в компютърната система, последва и хакерска атака срещу сървърите на избирателната комисия. Това предизвика политическо напрежение в Полша и ръководството на комисията подаде оставка.   Според официалните резултати партията "Право и справедливост" е получила повече гласове, но остава на второ място по брой на мандатите след управляващата партия "Гражданска платформа". Съответно партията на Качински ще има мнозинство само в един от 16-те местни парламента. Заради скандала с преброяването тя оспори изборните резултати наред с други политически и обществени сдружения.   По данни на избирателната комисия, невалидните бюлетини на изборите за местни парламенти са били 18 на сто от общия брой.   Според експерти мнозина избиратели са били заблудени от формата на бюлетините, отпечатани като книги, и са поставяли знак на всяка страница, което е недопустимо.   Комисията обаче отхвърля обвиненията и напомня, че такива бюлетини се използват в страната от 1991 г. насам.   Вторият тур от местните избори в регионите, където такъв се налага, е насрочен за 30 ноември. Повторно ще гласуват избирателите във Варшава, Гданск, Краков, Познан и други големи градове.

Данъчни под прикритие дебнат нощни клубове и ресторанти за 8 декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446927

Данъчни инспектори от Велико Търново вече наблюдават ресторанти, хотели и увеселителни заведения, заради наближаващия студентски празник. Задачата им е да гарантират, че приходите от куверти и туристически пакети ще бъдат декларирани от търговците. В последната седмица инспектори на приходната агенция следят офертите за 8 декември в интернет. Данъчни инспектори от Велико Търново вече наблюдават ресторанти, хотели и увеселителни заведения, заради наближаващия студентски празник. Задачата им е да гарантират, че приходите от куверти и туристически пакети ще бъдат декларирани от търговците. В последната седмица инспектори на приходната агенция следят офертите за 8 декември в интернет.

800 полицаи пазят англичаните в София на днешния мач “Лудогорец” - “Ливърпул” от Шампионската лига.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446825

100-тина привърженици на “Ливърпул” атакуваха “Българска армия” и пазаруваха здраво от фенмагазина на ЦСКА, видя човек на “24 часа”. Двата отбора са много близки, като са се срещали три пъти в евротурнирите и винаги в най-силния от тях. “Червените” дори са отстранявали английския гранд с две попадения на Стойчо Младенов. Според полски медии “Легия” 100-тина привърженици на “Ливърпул” атакуваха “Българска армия” и пазаруваха здраво от фенмагазина на ЦСКА, видя човек на “24 часа”. Двата отбора са много близки, като са се срещали три пъти в евротурнирите и винаги в най-силния от тях. “Червените” дори са отстранявали английския гранд с две попадения на Стойчо Младенов. Според полски медии “Легия”

Неизпълнение на законодателството на ЕС: мотивирани становища в 4 области за България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Zmdrcl3LAI0/

Днес Европейската комисията прие ежемесечния си пакет от решения във връзка с установяването на неизпълнение на законодателството на ЕС от страна на държавите членки. Пакетът съдържа 205 решения, включително 32 мотивирани становища и 6 решения за предявяване на иск пред Съда на Европейския съюз.

За България Комисията прие мотивирани становища в 4 области: пътна безопасност – за обмен на информация за пътните нарушения; енергийна ефективност – за пълно транспониране на Директивата за енергийната ефективност; околна среда – за ограничаване на излагането на гражданите на серен диоксид,  и единно европейско небе – за установяване на санкции за авиокомпании, нарушаващи правилата на ЕС за управление на въздушното движение.

Правителството прие концепция за реформиране на спешната помощ

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/11/26/2426990_pravitelstvoto_prie_koncepciia_za_reformirane_na/?ref=rss


Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ, целяща да осигури на българите услуга в съответствие с най-добрите европейски практики, прие правителството на днешното си заседание. Документът предвижда шест приоритетни направления за развитие.

Сред тях са подобряване на структурата и материално-техническа обезпеченост, осигуряване на устойчиво развитие на човешките ресурси, ефективна организация, координация и управление на системата, гарантиране на финансова...

Кунева: Ще работя стратегията за продължаване на реформата в съдебната система да влезе в парламента до края на годината

http://pik.bg/кунева-ще-работя-стратегията-за-продължаване-на-реформата-в-съдебната-система-да-влезе-в-п-news254105.html

Кунева: Ще работя стратегията за продължаване на реформата в съдебната система да влезе в парламента до края на годината

 Ще работя за това стратегията за продължаване на реформата в съдебната система да влезе в парламента до края на годината. Това каза заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред журналисти преди дискусията по предложения от Министерство на правосъдието проект на Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, предаде "Фокус".

„По въпроса за стратегията за съдебната реформа предлагам винаги да слушате министъра на правосъдието като основна движеща фигура. Аз ще направя всичко възможно това да се превърне в хоризонтална европейска политика, защото без съдебна реформа, без влизане на България в свободното пространство от граници, наречено Шенген, ние няма да имаме икономика”, подчерта вицепремиерът. 

Тя посочи, че България има достатъчно нисък ръст на БВП и всички инвеститори ще обяснят, че основата е несигурност, която се поражда от правната рамка, често сменящи се противоречащи си закони, от яснотата и правилата, по които функционира съдебната система и присъствието на България в Шенген. 

„Аз ще направя така, че да може всяка система да си говори с другата и да бъде подчинено на едно – България да има добра икономика и тази икономика да бъде базирана на много стабилно върховенство на закона. Затова съм тук – за да дам рамо на колегите и да кажа, че искам да помогна с всичко, каквото мога – политически, като вицепремиер – това да се случи”, посочи Кунева.

"Амбициозен, но реалистичен" инвестиционен план за 315 млрд. евро представи ЕК

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/26/2427002_ambiciozen_no_realistichen_investicionen_plan_za_315/?ref=rss


Днес Европейската комисия (ЕК) представи пред европарламента План за инвестиции в Европа, който трябва да проработи до юни следващата година. Чрез него ще бъдат събрани 315 милиарда евро за стимулиране на растежа на европейската икономика.

Стратегията ще се изпълнява в тясно партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ще се ръководи от три основни принципа:

1. Създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции, гарантиран с публични средства от...

Отмениха възможността за прихващания след цесии

http://www.cross.bg/depytati-nesustoyatelnost-izvursheni-1441373.html

София /КРОСС/ С промени в Закона за държавния бюджет парламентът отмени възможността да бъдат извършени прихващания в резултат на осъществени цесии между вложители и кредитополучатели. Поправките в Закона за банковата несъстоятелност и бяха внесени в Народното събрание през миналата седмица от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те се включват в заключителните разпоредби на Държавния бюджет като предложение между първо и второ четене на актуализацията. Промените бяха подкрепени в бюджетната комисия единодушно от всички представители на осемте парламентарни групи в 43-тото Народно събрание, а по време на дебатите в зала депутати от БСП изказаха резерви към тях, макар вчера техните представители също да ги подкрепиха в заседание на бюджетната комисия. "За" поправките гласува 97 депутати, 5 бяха "против", а трима се въздържаха.В промените не се включва изменение на закона със задна дата, като се регулират отношения, които ще бъдат факт в една бъдеща несъстоятелност, която още не е започнала, тъй като има жалба по отнемането на лиценза обясни един от вносителите Менда Стоянова. Чрез поправките се предвижда онези прихващания, които ще бъдат заявени или са заявени пред квесторите на КТБ, които са в резултат на извършени цесии между вложители на КТБ, да бъдат удовлетворявани или извършени само до размера, който съответния вложител, искащ прихващането, би получил от масата на несъстоятелността при приключването на тази несъстоятелност.

26 дни пациентите в ДКЦ 1 „Св. Клементина“ във Варна не могат да използват асансьори

http://www.moreto.net/novini.php?n=271979

В ДКЦ 1 „Св. Клементина“ във Варна от 1 ноември са спрени асансьорите. Двата подемника, освежени в зелено, са украсени с бележки, че не работят поради техническа неизправност. Стръмното стълбище е единственият подход до втория и третия етаж на ДКЦ-то.

Фондацията на "Ливърпул" проведе тренировка с български деца със специални нужди

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/26/2426967_fondaciiata_na_livurpul_provede_trenirovka_s_bulgarski/?ref=rss


"УНИЦЕФ България" и фондация "Ливърпул" организираха демонстративна тренировка за деца със специални нужди от всички точки на страната. Британската благотворителната организация е в България по повод двубоя на "Лудогорец" срещу "Ливърпул" в Шампионската лига.

Двама британски футболни треньори от фондация "Ливърпул" обърнаха специално внимание на децата, а в заниманието се включи и посланикът на Великобритания Джонатан Алън.

"Мисля, че една страна може да се развива само...

Меркел отново обвини Русия, че нарушава международно право

http://www.mediapool.bg/merkel-otnovo-obvini-rusiya-che-narushava-mezhdunarodno-pravo-news227640.html

Германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия, че нарушава международно право с интервенциите си в Украйна и подчерта, че решаването на украинската криза ще изисква търпение, предадоха осведомителните агенции.   "Нищо не оправдава пряко или непряко участие на Русия в сраженията в Донецка и Луганска области", каза Меркел в реч пред германския парламент. "Действията на Русия поставиха под въпрос мирния ред в Европа и представляват нарушение на международното право", добави канцлерката.   "Потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат между Москва и Киев заради сближаването на Украйна с Европа, не могат да бъдат основание за настоящата политика на Русия по отношение на тази страна", посочи Меркел. Тя подчерта, че нищо не може да оправдае анексирането на Крим от страна на Русия.   Меркел предупреди, че решаването на украинската криза ще изисква търпение и упорство и подчерта, че икономическите санкции срещу Русия изглеждат неизбежни.   От началото на кризата в Украйна Меркел разговаря често по телефона с руския президент Владимир Путин. Неотдавна тя обсъди темата на двустранна среща с Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн. След тази среща тя обвини Русия, че подкопава мира в цяла Европа.

Отмениха възможността за прихващания след цесии в КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446916

С промени в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет Народното събрание отмени възможността да бъдат извършени прихващания в резултат на осъществени цесии между вложители и кредитополучатели.
Поправките са в Закона за банковата несъстоятелност и бяха внесени в Народното събрание през миналата седмица от депутати от ГЕРБ, С промени в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет Народното събрание отмени възможността да бъдат извършени прихващания в резултат на осъществени цесии между вложители и кредитополучатели. Поправките са в Закона за банковата несъстоятелност и бяха внесени в Народното събрание през миналата седмица от депутати от ГЕРБ,

Италианско издание поставя Велико Търново сред най-оригиналните архитектурни творения в света

http://www.cross.bg/turnovo-veliko-gradove-1441382.html

/КРОСС/Италианският ежедневник „Република" постави Велико Търново сред най-хубавите градове в света построени на отвесни склонове. За изданието те са архитектурни бижута. В специална фотосесия под надслов „На островърха планина или отвесно над морето - градове съкровища" ежедневникът поставя на първо място Велико Търново, следван от гръцкия манастирски комплекс Метеора, Ронда в Испания, Рокамадур във Франция, италианските Чивита ди Баньореджо, Вернаца, Риомаджоре, Питиляно, португалския Пиодао, в Йемен Вади Даван и Ал Хаджера и др. Обръща се внимание на факта, че тези градове, построени на труднодостъпни склонове, са израз на контраста между дивата природа и човека, която той иска да подчини на себе си не само с отбранителна цел. Възторгът от тези архитектурни украшения е спонтанен, а обаянието паметно, е мнението на „Република". Специално за БНР, италиански туристи посетили Велико Търново споделят, че нашият град е живописен, с уникална идентичност и историческо богатство. С крепостта „Царевец" осветена постоянно поне през лятото, той би станал единствен по рода си.

Парламентът актуализира бюджета за 2014-а

http://www.cross.bg/leva-parlamentut-mlrd-1441372.html

София /КРОСС/ Парламентът прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. С актуализацията се дава възможност за теглене на нов външен дълг до 4.5 млрд. лева. До 2,9 млрд. лева от него ще бъдат предоставени на Фонда за гарантиране на влоговете и за ликвидна подкрепа за банковата система, а около 280 млн. лева ще отидат за допълнителни разходи по отделните министерства.С извършената актуализация дефицита ще достигне 3.7%.

Палят Коледнаха елха в София на 1 декември

http://pik.bg/палят-коледнаха-елха-в-софия-на-1-декември-news254104.html

Палят Коледнаха елха в София на 1 декември

Светлините на коледната елха на София ще бъдат запалени на 1 декември в 19.00 ч., в градината пред хотел "Рила" на ул."Алабин". Ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщават от Столичната община.

В 17.00 ч. започва празничната програма, в която ще участват вокална група от Столичен център за работа с деца "Бели Брези", детски хор и детски танцов ансамбъл към Националния учебен комплекс по култура, Студио за модерен балет "Киви", детска вокална студия "Дъга", вокална формация "Трикси", младите певци от вокално "Студио Артес".

Пред публиката ще се представят още вокална група "Чудните калинки", детско танцово студио "Хорце", експериментална театрална студия "Игра" към Общински културен институт "Средец", Николай Манолов и група "Мастило". Ученици от 144 СОУ "Народни будители" ще представят коледарски игри, песни и наричания. Ретро трамвай ще се движи от 14.00 ч. до 18.00 ч. по маршрут - пл. "Възраждане" - пл."Журналист" - пл. "Възраждане". Специален гост ще бъде Кубрат Пулев.

Правителството прие тригодишен план за изпълнение на Националната програма за развитие България 2020

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kylrPjjFJG8/

Правителството прие Тригодишен план за действие за изпълнението на Националната програма за развитие България 2020. Основната цел на документа, който обхваща периода 2015-2017 г., е да допринесе за постигането на трите стратегически цели на програмата – повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване; изграждане на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението; повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност.

За постигането на тези цели през периода 2015-2017 г. се предвижда да бъдат изпълнявани мерки, разпределени в осем приоритетни области. За всяка стратегическа цел и приоритет са дефинирани набор от показатели, стойностите на които се актуализират годишно и показват постигнатия напредък. Предварителната оценка на въздействието от изпълнението на планираните мерки показва, че ще бъдат реализирани значителни дългосрочни ефекти. Към 2020 г. (т. е. три години след края на изпълнението на предвидените в плана за действие мерки) БВП би нараснал с 6,8%, ако планът бъде реализиран с вече осигурените средства, и с 12,2%, ако мерките бъдат напълно реализирани с посочените като необходими за тяхното изпълнение средства. Положителни ефекти ще се наблюдават по отношение на състоянието на пътната и железопътната мрежа на страната, енергийната сигурност и подобряването на инфраструктурата на българските градове. Симулациите показват и съществен дългосрочен ефект по отношение на конкурентоспособността на икономиката. През 2020 г. износът на страната би нараснал съответно с 10,6% и 16,7%.

В плана за действие са посочени референтните и актуалните стойности на показателите, като така се отчита напредъкът за изпълнението на отделните стратегически цели и приоритетни области. Представена е и оценка на макроикономическото въздействие на предвидените мерки, като е използван моделът СИБИЛА (Simulation Model of Bulgaria’s Investment in Long-term Advance). Оценявани са дългосрочни ефекти, дефинирани като промени в нивата на основни макроикономически показатели, които са генерирани в резултат на направените в периода 2015-2017 г. интервенции и се наблюдават трайно след преустановяване на импулса (края на изпълнението на мерките).

Фрог разкри: Още двама терористи с прякор „българина”

http://frognews.bg/news_81080/

Още двама терористите са с прякор „българина”. Това установи разследване на Фрог нюз.

Община Пловдив загуби имот от 140 декара в парк „Отдих и култура" край Гребната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446910

Община Пловдив загуби имот от 140 декара в парк „Отдих и култура", съобщи кметът на града Иван Тотев.
Става въпрос за земя, оценена на 1,2 млн. лева, която администрацията апортира срещу 25% акции в дружеството „Увеселителен парк Тракия" по време на управлението на Иван Чомаков през 2002 г.
Идеята е била на парцела да бъде построен „Пловдив ленд", Община Пловдив загуби имот от 140 декара в парк „Отдих и култура", съобщи кметът на града Иван Тотев. Става въпрос за земя, оценена на 1,2 млн. лева, която администрацията апортира срещу 25% акции в дружеството „Увеселителен парк Тракия" по време на управлението на Иван Чомаков през 2002 г. Идеята е била на парцела да бъде построен „Пловдив ленд",

Пловдив загуби 140 декара край Гребната база

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446899

Община Пловдив загуби имот от 140 декара в парк „Отдих и култура Община Пловдив загуби имот от 140 декара в парк „Отдих и култура", съобщи кметът на града Иван Тотев. Става въпрос за земя, оценена на 1,2 млн. лева, която администрацията апортира срещу 25% акции в дружеството „Увеселителен парк Тракия" по време на управлението на Иван Чомаков през 2002 г. Идеята е била на парцела да бъде построен „Пловдив ленд",

Правителството одобри проекта на Оперативна програма „Околна среда“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TIe0nZjHbQs/

Правителството одобри проекта на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Документът определя приоритетите за финансиране в областта на околната среда със средства от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие на ЕС през програмния период, съобщиха от правителствената пресслужба. Разработването му е резултат от работата на тематична работна група, в която участват представители на администрацията и на широк кръг партньори – неправителствен сектор, бизнес, социално-икономически партньори, академична общност, организации на и за хората с увреждания, и др.

Програмата поставя акцент върху изграждане на ВиК инфраструктура и устойчиво управление на водния сектор, постигане на съответствие с йерархията при управлението на битовите отпадъци, подпомагане изпълнението на Националната приоритетна рамка за действие за Натура 2000, превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, подобряване качеството на атмосферния въздух. Приоритетите за финансиране съответстват на целите на Стратегия „Европа 2020”, както и на основните национални и европейски стратегически междусекторни и секторни документи, и отчитат коментарите на Европейската комисия.

Общият бюджет на ОПОС е 1 770 381 342 евро, в т. ч. европейско съфинансиране в размер на 1 504 824 141 евро и 265 557 201 евро от националния бюджет, разпределени между приоритетните оси както следва: „Води”- 1 216 млн. евро, „Отпадъци” – 268 млн. евро, „Натура 2000 и биоразнообразие” – 101 млн. евро, „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища” – 78 млн. евро, „Подобряване качеството на атмосферния въздух” – 58 млн. евро, „Техническа помощ” – 47 млн. евро.

 

Депутатите отмениха възможността за прихващания след цесии в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446907

С промени в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет Народното събрание отмени възможността да бъдат извършени прихващания в резултат на осъществени цесии между вложители и кредитополучатели.
Поправките са в Закона за банковата несъстоятелност и бяха внесени в Народното събрание през миналата седмица от депутати от ГЕРБ, С промени в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет Народното събрание отмени възможността да бъдат извършени прихващания в резултат на осъществени цесии между вложители и кредитополучатели. Поправките са в Закона за банковата несъстоятелност и бяха внесени в Народното събрание през миналата седмица от депутати от ГЕРБ,

Пълнят дупки в бюджета с 4,5 млрд. нов заем

http://frognews.bg/news_81079/

Парламентът одобри вземането на заем в размер 4.5 млрд. лв. през декември.

Правителството тегли още 8.1 млрд. лв. заем догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_422415.html

Правителството има намерение да изтегли нов държавен дълг от 8.1 млрд. лв. през 2015 година. Това става ясно от проекта на бюджета за следващата година, публикуван от Министерството на финансите. С това максималният размер на държавния дълг към края на 2015 г. ще достигне  24.5 млрд. лв. , като съотношението държавен дълг/БВП се очаква да бъде 29,7%.  Рамката на Бюджет 2015 е изготвена на база консервативна прогноза за основните макроикономически показатели, реалистична оценка за приходите, както и при рестриктивно планиране на разходите, обясняват от Финансовото министерство. В проекта за бюджета за догодина са взети предвид и корекциите в Бюджет 2014 г.  Фискалните цели на правителството за периода 2015-2017 г. съответстват на изведената като приоритет политика на гарантиране на финансова стабилност. Разчетите и предприетите мерки за ограничаване на бюджетния дефицит предполагат да се елиминират факторите, довели до влошаването на бюджетната позиция през 2014 г. и завръщане още с Бюджет 2015 на този показател в границата до 3% от БВП, обясняват от ведомството. В средносрочен период е планирано ежегодно намаление на дефицита със стъпка от 0,5 на сто. Това ще бъде добър сигнал за намеренията на правителството да смекчи негативния ефект от еднократното разхлабване на дефицита през 2014 г. и да покаже устойчива тенденция към подобряване на бюджетната позиция. За периода 2015-2017 г. е предвидено дефицитът постепенно да пада, като за следващата година той трябва да е  3% от БВП за 2015 г. (а не под 3%, каквито бяха намеренията на финансовия министър),  2,5% от БВП за 2016 г. и 2% от БВП за 2017 година. В Бюджет 2015 е заложено увеличаване на ставката на данъка върху лихвите по депозитни сметки от 8 на 10% и разширяване на данъчната основа за облагане. Предвижда се отмяна на данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати и въвеждането на две нови преференции за деца. Сред приоритетите е и достигане на минималните нива на акцизните ставки в Общността в съответствие с договорения преходен период, като за периода 2015-2017 г. е разчетено повишаване на акцизната ставка на цигарите . За 2015 г. по отношение на социално и здравноосигурителните вноски се предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на ДОО и участието на държавата в осигуряването за фонд „Пенсии" чрез трансфер на нивата от 2014 г., както и на размера на здравноосигурителната вноска на нивото от 2014 година. За 2015 г. се определя максимален осигурителен доход за всички осигурени лица в размер съответно на 2 600 лв., като се предвижда този доход да бъде запазен до 2017 г. включително. От 1 януари 2015 г. се предвижда увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители до размера на минималния осигурителен доход на останалите самоосигуряващи се лица - от 240 на 420 лева. В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза е предвидено увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г. - 360 лв. и от 1 януари 2017 г. - 380 лева. Предвидено е ограничаване на разходите за персонал, без делегираните бюджети с 10 на сто в бюджетната сфера, което е свързано с преглед на административните структури и тяхното оптимизиране. Приходите по КФП за 2015 г. са планирани в размер на 36,8% от БВП. Поради необходимостта от запазване на фискалната стабилност мерките за фискална консолидация в частта на приходите са насочени към създаване на по-добра организация и координация на приходните администрации, администриращи данъчно-осигурителните приходи, разширяване на базата за облагане при запазване на „плоското" облагане на доходите на физическите лица , създаване на предпоставки за по-висока събираемост на приходите при запазване на ниските нива на данъчно облагане. Очакваното ниво на разходите по КФП е 39,8% от БВП за 2015 г. при запазване на данъчната политика, основана на ниски данъци и при реалистична оценка за изпълнението на програмите, съфинансирани със средства от ЕС и други донори и съответно при заложените фискални цели за бюджетното салдо. Основният принос за фискалната консолидация имат разходите, чийто относителен дял за 2015 г. спрямо очакваното изпълнение за 2014 г. намалява с 0,6% от БВП. Пенсионната политика за 2015 г. предвижда продължаване действието на т.нар. „швейцарско правило" или осъвременяването на пенсиите е от 1 юли 2015 г. с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Процентът за индексация за 2015 г. е 1,9%. След едногодишното замразяване за 2014 г., от 2015 г. изискуемата пенсионна възраст и необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличават с по 4 месеца всяка година за периода 2015-2017 година. За реализирането на приоритетите по отделните секторни политики ключово значение ще има и успешното изпълнение на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС. През 2015 г. всички оперативни програми, съфинансирани от СКФ 2007-2013 г., навлизат във финалната фаза за реализиране на финансираните чрез тях проекти, поради което се очакват интензивни плащания по програмите за 2015 години. Политиките в бюджета по отношение на общините са насочени към разширяване на възможностите за тяхното устойчиво и балансирано развитие. Продължават дейностите за преодоляване на натрупаните вътрешни диспропорции между регионите. През 2015 г. ще продължи изпълнението на оперативни проекти, насочени към генериране на заетост и доходи в регионите.

Закоравял рецидивист, излязъл по болест от затвора, пак обира

http://www.bnews.bg/article-122776

Великотърновски криминалисти разкриха кражба на пари от жилище в старата столица.

ЕК може да закрие 20 процедури срещу България

http://www.moreto.net/novini.php?n=271978

ЕК да закрие 20 процедури срещу България поради изпълнение на ангажиментите. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Министрите са приели доклад за изпълнението на ангажименти, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

Бюлетините в Костинброд не отговаряли на изискванията на Изборния кодекс

http://www.cross.bg/kodeks-izborniya-byuletinite-1441371.html

София /КРОСС/ Бюлетините намерени в печатницата "Мултипринт" в деня за размисъл миналата година преди парламентарните избори не са отговаряли на изискванията на Изборния кодекс. Това стана ясно след като двама експерти представиха днес в Софийски градски съд заключенията си.Техните изводи са че 351 075 бюлетини намерени в склада са годни, но само като вид и съдържание. 234 120 са годни след нарязване и лепене. Те обаче не намерили нито един кочан, в който бюлетините да са по 50 бройки, каквото е изискването на Изборния кодекс, стана ясно още в съда.После съдия Ана Захариева прочете показанията на свидетели, които заради съкратеното дело не бяха призовани на разпит в съдебната зала. Тези показания са давани по време на разследването - сред тях бяха и показанията на Мая Манолова, от които стана ясно, че на 1 май при нея са дошли мъж и жена, които са й казали, че се готви манипулация на изборните раултати, а на 9 май тя е получила бял плик с флашка и два листа, в който се описвало как ще бъдат извършени тези манипулации.Манолова разказала, че се е занимавала от 2011 г. с темата за манипулирането на резултатите - т. нар. индианска нишка - пуска се предварително попълнена бюлетина, съобщава "24 часа". Снимка: Булфото, всички права запазени

Шест приоритета в стратегията за Спешната помощ

http://www.cross.bg/pomosht-speshna-meditzinska-1441370.html

/КРОСС/Правителството прие Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ. Стратегическата цел, формулирана в документа, е насочена към развитие на интегрирана система за спешна медицинска помощ, която ще осигури равнопоставен достъп на гражданите до спешна медицинска помощ в съответствие с най-добрите европейски практики и изисквания за своевременност, достатъчност, качество и безопасност. В Концепцията се определят шест приоритетни направления: подобряване на структурата и материално-техническа обезпеченост; осигуряване на устойчиво развитие на човешките ресурси; осигуряване на ефективна организация, координация и управление на системата; гарантиране на финансовата устойчивост на системата; осигуряване на готовност на системата за реакция при бедствия и развитие на европейската координация и трансгранично сътрудничество; осигуряване на прозрачност и обществен консенсус, участие на гражданите и медицинските специалисти в процеса на развитие на системата за спешна медицинска помощ. Инвестициите в инфраструктурата на системата за спешна медицинска помощ ще бъдат осигурени със средства по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Интегрираният модел за системата за спешна медицинска помощ включва две основни части - извънболнична и болнична част, свързани с регламентирани организационни връзки и механизми на координация

УНИЦЕФ, британското посолство и ФК „Ливърпул" в подкрепа на българските деца

http://www.cross.bg/bulgariya-detza-livurpyl-1441369.html

  София /КРОСС/ Треньори от фондацията на ФК „Ливърпул" заедно с посланика на Великобритания в България, Н. Пр. Джонатан Алън, проведоха тренировка, след което и футболен мач, за да повишат информираността относно предизвикателствата, с които се срещат децата в България. Четиридесет деца от страната се включиха в мача - сред тях и такива от държавните домове за медико-социална грижа, деца с увреждания или от малцинствените общности. УНИЦЕФ България беше основен партньор в инициативата. Тренировката се проведе в рамките на визитата на ФК „Ливърпул" в София, за футболна среща от „Шампионската лига" с българския шампион „Лудогорец". На 25 Ноември съпругата на британския посланик - Елизабет Алън, беше домакин на събитие, като част от партньорството с УНИЦЕФ България, чиято цел беше повишаване на информираността относно проблемите на най-уязвимите деца в страната. Сред тези предизвикателства са прилагане на Стратегията за замяна на Домовете за медико-социална грижа за деца с алтернативни форми на семейна и щадяща грижа; предотвратяване на детските изоставяния; както и интеграция в рамките на общността на децата със специални потребности и тези, принадлежащи към етнически малцинства.Фондацията на ФК „Ливърпул" сподели опита си относно благотворителните дейности, насочени към деца в Обединеното Кралство

Удар на Григор в битка за №1 (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446893

Изпълнение на Григор Димитров може да стане най-атрактивен удар за годината, ако събере достатъчно гласове от феновете.
Номинациите са на TennisTV, а от мачовете на българската звезда е избран удар от мача с Ернестс Гулбис (Лат) в третия кръг на турнира от серията “Мастърс 1000” в Индиън Уелс, Калифорния. Изпълнение на Григор Димитров може да стане най-атрактивен удар за годината, ако събере достатъчно гласове от феновете. Номинациите са на TennisTV, а от мачовете на българската звезда е избран удар от мача с Ернестс Гулбис (Лат) в третия кръг на турнира от серията “Мастърс 1000” в Индиън Уелс, Калифорния.

Wall Street Journal: ОПЕК ще поиска стриктно спазване на квотите за добив на петрол

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/26/2426979_wall_street_journal_opek_shte_poiska_striktno_spazvane/?ref=rss


Страните от петролния картел ОПЕК са близо до компромис за съкращаване на добива на петрол с 300 000 барела на ден, пише Wall Street Journal. Според вестника страните членки са длъжни да се договорят за стриктно спазване на въведените преди три години квоти. На този етап няколко от членовете на ОПЕК се обявиха за съкращаване на добива.

През последната седмица членовете на организацията са достигнали до извод, че ако установената квота от 30 милиона барела на ден бъде спазвана, то...

Готвят дисциплинарен нокаут за Любо Пенев, Стоичков- баба Ванга

http://frognews.bg/news_81077/

Агресивността и откровеността на бившия национален треньор Любослав Пенев в битката му с членовете на Изпълкома след решението да бъде освободен от поста , са на път да му докарат сериозни проблеми. Юристите на БФС вече проучват възможностите да оформят раздялата с Пенев като дисциплинарно уволнение.

Проблемният четвъртокласник от Пловдив преместен в ново училище

http://www.cross.bg/klas-roditelite-plovdiv-1441367.html

Пловдив /КРОСС/ Преди учителският съвет да вземе решение, семейството на десетгодишния Митко от Пловдив, който спука тъпанчето на своя съученичка и предизвика масов протест на родители, реши да го премести в ново училище.Ситуацията в ОУ "Братя Миладинови" ескалира дотам, родителите на децата от ІV Б клас да не пускат децата на училище, а проблемното момче да стои само в учебната стая.Митко е осиновен на 6 години от семейство интелектуалци, които се грижат за още две деца, изоставени по домовете, предаде БГНЕС. Проблемите с неговото поведение не са от днес, още преди две години момчето влезе във вестникарските заглавия заради подобен протест на родители, но от друго училище.ОУ "Братя Миладинови" е може би най-подходящото учебно заведение за него, защото там има екип от психолог, социален работник и ресурсен учител, които се грижат за деца със специални потребности, но се оказва, че родителите му не са се съгласили той да бъде включен в тази форма, предлагана по проект "Включващо образование".Момчето учи там от началото на тази учебна година, като това е петото училище, което сменя. Ръководството на училището предложи то да бъде обучавано на принципа 70-30, като в първата част са уроците, на които присъства заедно с класа, като до него плътно стои възпитател, а втората- с ресурсен учител, но с това пък не бяха съгласни родителите на съучениците му

15 години затвор за наркобарон от Столипиново

http://frognews.bg/news_81078/

Ромският наркобарон Юсуф Ашим - Ходжата от пловдивския квартал Столипиново получи 15 години затвор за трафик на 50 килограма хероин.

Тази вечер някой ще напусне Big Brother All Stars

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446860

Само седмица след влизането си в Къщата на Big Brother All Stars, една звезда ще я напусне. Бони, Христо, Емил и Петя са четиримата номинирани, а в живото предаване ще видим най-лошите страни, които те показаха в предаването до този момент.
Студиото на Ники Кънчев ще бъде окупирано от красиви и умни жени. Само седмица след влизането си в Къщата на Big Brother All Stars, една звезда ще я напусне. Бони, Христо, Емил и Петя са четиримата номинирани, а в живото предаване ще видим най-лошите страни, които те показаха в предаването до този момент. Студиото на Ники Кънчев ще бъде окупирано от красиви и умни жени.

Тази вечер някой ще напусне Big Brother All Stars

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446877

Само седмица след влизането си в Къщата на Big Brother All Stars, една звезда ще я напусне. Бони, Христо, Емил и Петя са четиримата номинирани, а в живото предаване ще видим най-лошите страни, които те показаха в предаването до този момент.
Студиото на Ники Кънчев ще бъде окупирано от красиви и умни жени. Само седмица след влизането си в Къщата на Big Brother All Stars, една звезда ще я напусне. Бони, Христо, Емил и Петя са четиримата номинирани, а в живото предаване ще видим най-лошите страни, които те показаха в предаването до този момент. Студиото на Ники Кънчев ще бъде окупирано от красиви и умни жени.

Меги Савова започва дело заради скандалната "Мисис България" от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271971

„Изпращането на Анита Желева-Мейзер на конкурса "Мисис Свят" е нарушение на търговска марка, която аз съм градила 16 години. Засягат се не само моите права и правата на марката, но и достойнството на носителките на тази титла, на техните семейства и на медиите, които ни подкрепят.

Русия започва допълнителни доставки на газ за Турция от 2016 г.

http://www.cross.bg/tyrtziya-dostavki-dopulnitelni-1441366.html

/КРОСС/ Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че руската компания "Газпром" може да започне допълнителни газови доставки за Турция по "Син поток" през 2016 г. По думите му този срок е предварителен. "Готови сме да получаваме този газ още в началото на 2015 г.", - каза той.По-рано беше съобщено, че Турция иска да получава руски газ с отстъпка.

Групата "УанРипаблик" ще гостува за първи път у нас

http://www.mediapool.bg/grupata-uanripablik-shte-gostuva-za-parvi-pat-u-nas-news227639.html

Американската поп-рок група "УанРипаблик" /OneRepublic/ ще се представи за първи път в България на 2 юни в зала "Арена Армеец", съобщиха организаторите на концерта й от "Болкан Ентъртейнмънт Къмпани".   Авторите на "Counting Stars", "If I lose myself", "Love runs out", "Apologize", "Good Life" и още много хитове избраха София за една от спирките в световното си турне "Native Tour".   "Изключително рядко се среща група, която във върха на славата обръща поглед към Източна Европа. Затова съм изключително щастлив от техния положителен отговор и очаквам с нетърпение това шоу. Мисля, че българската публика е готова за музиката на 21-ви век и ще посрещне подобаващо "OneRepublic" след 6 месеца", казва Петър Петров от "Болкън Ентъртейнмънт Къмпани", цитиран от БТА в сряда.   Групата става известна с издаването на сингъла "Apologize", чийто ремикс е част от албума на рапъра и продуцент Тимбаленд. Първият й албум "Dreaming Out Loud" излиза през 2007 година. Следва "Waking Up" от 2009 г., който допълва стила им с хибрид между поп и рок с елементи на електронна музика, госпъл, блус и фолк. Създават се песните "All the Right Moves," "Secrets" and "Good Life". Третият й албум "Native" излиза през март миналата година и достигна до номер 4 в класацията на "Billboard Top 200".   Билетите за концерта в София ще са в продажба от 28 ноември на цени от 65 до 110 лева.

Vilner представи Audi RS6 Avant със 700 к.с.

http://www.investor.bg/premieri/445/a/vilner-predstavi-audi-rs6-avant-sys-700-ks-184509/

Българската компания е отговорна за интериора, а двигателят е снабден с германски тунинг

Кабинетът упълномощи Горанов да преговаря с банките за поемането на външен дълг

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/26/2426971_kabinetut_upulnomoshti_goranov_da_pregovaria_s_bankite/?ref=rss


Министерският съвет одобри действията на министъра на финансите за подготовка на поемането на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари,
както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чийто размер в рамките на 2014 г. не може да надвишава 3 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута.

Всички тези действия подлежат на ратификация от Народното събрание. Това съобщи пресслужбата...

Стартира проучване за процеса на осиновявне в България

http://www.cross.bg/osinovyavane-bulgariya-proychvane-1441365.html

/КРОСС/Българска асоциация "Осиновени и осиновители" (БАОО) стартира първото по рода си мащабно проучване за мониторинг на процеса на осиновяване в България. До момента проучванията на организацията сочат, че процесът по осиновяване в България протича усложнено, разпокъсано между множество институции, объркващо и на моменти по - скоро демотивиращо, отколкото подкрепящо и насърчаващо. Липсват стандарти за обучения на кандидат - осиновителите; липсват услуги за подкрепа и съпровождане на детето и семейството му в следосиновителния период; липсват регламенти относно участниците и мястото на провеждане на срещите по наблюдението и то протича или травмиращо за детето и кандидат - осиновителите, или просто формално. Все още продължават да са налице престъпен брой случаи на грубо разкриване тайната на осиновяване пред осиновените деца - в неподходящ момент, от неподходящи хора, което предизвиква преживяване на стрес и оставя трайни следи на психично страдание у тях. От друга страна - продължава да съществува безпрецедентната практика на прекратяване на осиновяването, както и възпрепятстването на пълнолетни, осиновени лица да получават информация за произхода си. Резултатите от новото проучване ще бъдат включени във формирането на конкретни препоръки за подобряването на процеса на осиновяване и подкрепата на осиновени и осиновители.  

Задълбочават се проблемите на товарните превозвачи

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zadylbochavat-se-problemite-na-tovarnite-prevozvachi-184518/

Расте броят на превозените пътници с водния транспорт, сочат данните на НСИ за третото тричесечие

НС одобри нов дълг до 4,5 млрд. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446861

Народното събрание даде възможност на правителството да изтегли нов външен държавен дълг до 4,5 млрд. лева. Това стана възможно с актуализация на държавния бюджет и промяна на максималния размер на допустимия дълг от 18 млрд. лева на 22,5 млрд. лева.
Мнозинството в пленарна зала прие предложението на вносителя лицето на Министерски съвет и Народното събрание даде възможност на правителството да изтегли нов външен държавен дълг до 4,5 млрд. лева. Това стана възможно с актуализация на държавния бюджет и промяна на максималния размер на допустимия дълг от 18 млрд. лева на 22,5 млрд. лева. Мнозинството в пленарна зала прие предложението на вносителя лицето на Министерски съвет и

Заместникът на Корман Исмаилов ще е областен на София?

http://frognews.bg/news_81076/

Зам.-председателят на Народната партия "Свобода и достойнство" Веселин Пенев ще е областен управител на София-град.

Oкончателно: Парламентът одобри нов дълг до 4,5 млрд. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446856

Народното събрание даде възможност на правителството да изтегли нов външен държавен дълг до 4,5 млрд. лева. Това стана възможно с актуализация на държавния бюджет и промяна на максималния размер на допустимия дълг от 18 млрд. лева на 22,5 млрд. лева.
Мнозинството в пленарна зала прие предложението на вносителя лицето на Министерски съвет и Народното събрание даде възможност на правителството да изтегли нов външен държавен дълг до 4,5 млрд. лева. Това стана възможно с актуализация на държавния бюджет и промяна на максималния размер на допустимия дълг от 18 млрд. лева на 22,5 млрд. лева. Мнозинството в пленарна зала прие предложението на вносителя лицето на Министерски съвет и

Френски експерти: Франция ще дължи на Русия 3 млрд. евро

http://www.cross.bg/rysiya-evro-dogovora-1441368.html

/КРОСС/ Франция ще трябва да плати на Русия компенсация в размер на 3 милиарда евро, в случай, че се откаже да изпълни договореностите от договора за доставка на два хеликоптероносача тип „Мистрал" предполагат експерти за вестник Parisien. Източник на вестника от дипломатически среди на Франция прогнозира, че в допълнение към стойността на договора за доставяне на корабите (1,2 милиарда евро), Русия ще има пълното право да претендира за компенсация в размер на около 800 милиона за всеки от двата «Мистрал». Предвид това, общият размер на сумата, която Франция ще трябва да заплати на Русия е почти 3 милиарда евро. Обаче, мненията сред френските медии относно размера на компенсацията се разминават. Така например според Nouvel Observateur, минималната сума на компенсацията ще бъде 250 милиона евро. Същевременно журналисти от вестник Monde залагат на сумата от 1 милиард евро. Заедно с това Франция ще трябва да върне на Русия авансовата сума, която по-рано внесе. Та е ¾ от стойността на договора, а именно - 800 милиона евро. Напомняме, че договорът за доставките на хеликоптероносачите тип „Мистрал" е сключен между френската компания DCNS и руския "Рособоронэкспортом" през 2011 година. Стойността на договора е 1,2 милиарда евро

Френски експерти: Франция ще дължи на Русия 3 млрд. долара

http://www.cross.bg/rysiya-dogovora-evro-1441368.html

/КРОСС/ Франция ще трябва да плати на Русия компенсация в размер на 3 милиарда долара евро, в случай, че се откаже да изпълни договореностите от договора за доставка на два хеликоптероносача тип „Мистрал" предполагат експерти за вестник Parisien. Източник на вестника от дипломатически среди на Франция прогнозира, че в допълнение към стойността на договора за доставяне на корабите (1,2 милиарда евро), Русия ще има пълното право да претендира за компенсация в размер на около 800 милиона за всеки от двата «Мистрал». Предвид това, общият размер на сумата, която Франция ще трябва да заплати на Русия е почти 3 милиарда евро. Обаче, мненията сред френските медии относно размера на компенсацията се разминават. Така например според Nouvel Observateur, минималната сума на компенсацията ще бъде 250 милиона евро. Същевременно журналисти от вестник Monde залагат на сумата от 1 милиард евро. Заедно с това Франция ще трябва да върне на Русия авансовата сума, която по-рано внесе. Та е ¾ от стойността на договора, а именно - 800 милиона евро. Напомняме, че договорът за доставките на хеликоптероносачите тип „Мистрал" е сключен между френската компания DCNS и руския "Рособоронэкспортом" през 2011 година. Стойността на договора е 1,2 милиарда евро

Разследват инсценировка на въоръжен грабеж в Нови Искър

http://www.cross.bg/napadenie-kasierkata-instzenirovka-1441363.html

София /КРОСС/ Столичната полиция разследва инсценировка на въоръжен грабеж в пощенски клон в Нови Искър. Инцидентът е станал вчера, но досега няма никакви доказателства, че нападение е имало. От клона е бил подаден сигнал в Столичната дирекция на вътрешните работи. Според обаждането трима маскирани и въоръжени влезли в пощата и принудили касиерката да им предаде парите, налични към този момент вътре - сума малко над 3000 лева. След това според разказа на касиерката мъжете изчезнали.Пристигналите на място екипи на полицията са извършили оглед и разпитали касиерката, но не били открити никакви доказателства, потвърждаващи въоръжено нападение въпреки липсващите пари в касата.Затова се разглежда версията за инсценировка на нападение, при която парите са присвоени от вътрешен човек. Криминалистите ще изясняват и кръга от хора, които могат да се окажат евентуално замесени в случая.От СДВР обясниха пред БНР, че във всички подобни случаи се работи по версията за инсценировка.От "Български пощи" обясниха, че чакат становище на СДВР по случая и извършват ревизия.  

Откраднали 50 000 детонатора от завода в Горни Лом

http://www.bnews.bg/article-122786

Хиляди детонатори са били задигнати от завода за боеприпаси край Горни Лом. Има и задържан- бившият работник в предприятието Светлин Славчев, който е криминално проявен.

В парламента развяха знамето на Илинденското въстание (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_422382.html

Потомката на българи от Егейска Македония Анка Николова Хикимова – Колакова връчи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Националната реликва, която се пази в семейството на Анка Хикимова в продължение на 111 години, бе връчена на Цачева в Клуба на народния представител. Цачева заяви, че ще предаде знамето на Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей. Знамето е ушито от учителката Мария Капитанчева през зимата на 1903 г. и пред него се заклеват 250 четници от енидже вардарските чети на Апостол Терзиев и Иван Орджанов и Кукушката чета на войводата Кръстьо Асенов. След въстанието знамето е спасено от отец Димитър Джутев от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий”.

HBO пуска документален филм за Кърт Кобейн

http://www.cross.bg/kobeiin-zaedno-kurt-1441362.html

/КРОСС/ Телевизионният канал HBO пуска документален филм за Кърт Кобейн, съобщава The Guardian.Продуцент на лентата, озаглавена Montage of Heck, е дъщерята на покойния лидер на Nirvana - Франсис Бийн Кобейн. „Кърт беше противоречива личност. Той можеше да бъде искрен и сантиментален и заедно с това ироничен и саркастичен. Мил и заядлив. И заедно с това много весел - такъв искаме и да го покажем", каза режисьорът на филма Брет Моргън. По проекта работи и вдовицата на изпълнителя Кортни Лав.

Тотална чистка на областни управители, само четирима оцеляха

http://www.mediapool.bg/totalna-chistka-na-oblastni-upraviteli-samo-chetirima-otselyaha-news227638.html

Правителството на Бойко Борисов подмени 24 от общо 28 областни управители, съобщиха от правителствената информационна служба.   Оцеляха единствено областните управители на Пловдив, Варна, Хасково и Силистра.   Очаквайте подробности

Откраднаха 50 хиляди детонатора от заводa в Горни Лом

http://frognews.bg/news_81075/

Кражба беше извършена в завода за боеприпаси край Горни Лом, където в началото на октомври експлозия уби 15 души.

Пътници бутат замръзнал самолет, за да тръгне (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446836

На летището в руския град Игарка, Красноярскски край, се наложило пътниците да бутат самолета си, тъй като поради силния студ системата за размразяване на шасито замръзнала.
Във връзка с любопитния инцидент Транспортната прокуратура в град Норилск е започнала разследване, съобщи пред ТАСС Оксана Горбунова, На летището в руския град Игарка, Красноярскски край, се наложило пътниците да бутат самолета си, тъй като поради силния студ системата за размразяване на шасито замръзнала. Във връзка с любопитния инцидент Транспортната прокуратура в град Норилск е започнала разследване, съобщи пред ТАСС Оксана Горбунова,

Започва поредна ревизия в енергетиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/11/26/2426950_zapochva_poredna_reviziia_v_energetikata/?ref=rss


Пълна ревизия на енергетиката, която да установи финансовия недостиг и да покаже как да бъде преодолян започва новият ресорен министър Теменужка Петкова.

На днешното първо в рамките на мандата си заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество тя заяви, че "когато бъде налице реалната картина за състоянието на енергетиката у нас, незабавно ще се приложат неотложните реформи за разрешаване на дисбаланса в системата", съобщи пресцентърът на ведомството.

На...

Нов дълг от 8,1 млрд. лв. ще поеме страната през 2015 г., според проектобюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=271972

През 2015-а България ще тегли нов заем в размер на 8 милиарда и 100 милиона лева. Това предвижда проекта за държавен бюджет за следващата година, публикуван на сайта на Министерството на финансите. В него не се посочва изрично за какво са необходими тези средства.

Промяна на движението в столицата заради Лудогорец – Ливърпул

http://pik.bg/промяна-на-движението-в-столицата-заради-лудогорец-–-ливърпул-news254090.html

Промяна на движението в столицата заради Лудогорец – Ливърпул

Столична община въвежда ограничения в движението заради мача между „Лудогорец и Ливерпул" на Националния стадион довечера.

Влизането на автомобили около стадиона, както и престоят и паркирането на ул. "Гурко" между булевардите "Евлоги Георгиев" и "Васил Левски", е забранено до полунощ.

След 20.45 е възможно да се затворят за движение части от улица "Гурко" и от булевардите "Евлоги Георгиев" и "Драган Цанков", но само, ако е необходимо, уточниха от СО.

Част от линиите на наземния градски транспорт и метрото ще работят до 01 през нощта, за да може феновете да се приберат по-бързо след мача.

Двубоят между „Лудогорец" и „Ливърпул" е от 21, 45 часа тази вечер и ще се предава пряко по bTV Action.

 

Промяна на движението в столицата заради „Лудогорец“ – „Ливърпул

http://pik.bg/промяна-на-движението-в-столицата-заради-„лудогорец“-–-„ливърпул-news254090.html

Промяна на движението в столицата заради „Лудогорец“ – „Ливърпул

Столична община въвежда ограничения в движението заради мача между „Лудогорец и Ливерпул" на Националния стадион довечера.

Влизането на автомобили около стадиона, както и престоят и паркирането на ул. "Гурко" между булевардите "Евлоги Георгиев" и "Васил Левски", е забранено до полунощ.

След 20.45 е възможно да се затворят за движение части от улица "Гурко" и от булевардите "Евлоги Георгиев" и "Драган Цанков", но само, ако е необходимо, уточниха от СО.

Част от линиите на наземния градски транспорт и метрото ще работят до 01 през нощта, за да може феновете да се приберат по-бързо след мача.

Двубоят между „Лудогорец" и „Ливърпул" е от 21, 45 часа тази вечер и ще се предава пряко по bTV Action.

 

Меси вкара на Апоел и вече е №1 в Шампионската лига

http://www.bnews.bg/article-122785

Аржентинецът се разписа в 38-ата минута на мача срещу АПОЕЛ в Никозия и изпревари с един гол легендата на Реал Мадрид Раул.

Шест години на криза нанесоха удар на демокрацията в южната част на Източна Европа

http://www.mediapool.bg/shest-godini-na-kriza-nanesoha-udar-na-demokratsiyata-v-yuzhnata-chast-na-iztochna-evropa-news227637.html

Европейският съюз имаше амбицията да интегрира Украйна, Молдова, а също Грузия и някои бивши югославски републики през 20-те години на 21 век. Тези перспективи, които сега вече може да се определят като "оптимистични", бързо бяха помрачени, първо, заради икономическата криза, а после и заради натиска от Москва.   "Меката сила" на Европа, която се основава до голяма степен на доброто финансово управление и борбата с корупцията, се намира днес във временна задънена улица заради политическата и икономическата ситуация в новите страни членки /приети през 2004 г. и през 2007 г./. Но няма да критикуваме самото функциониране на европейските институции, нито европейския проект, който си остава един от най-новаторските заедно с АСЕАН, а по-скоро ще изтъкнем особеността на новите членки и на значението на националното измерение, за да обясним разликата в развитието на страните членки на ЕС. И макар хората все още да са склонни да правят разлика между Запада и Изтока, то днес изглежда по-логично да говорим за Северна и Южна Европа, които се противопоставят една на друга както в икономически, така и в политически план.   За да направим бърз преглед на ситуацията, е достатъчно да обърнем внимание на речите на френските и британските евроскептици, които не се колебаят да критикуват институциите, използвайки аргумента за лошото икономическо представяне и корупцията в Румъния и България, или сочейки идентичностните отклонения в Унгария. Парадоксално, евроскептиците рядко споменават Естония или Полша, които са смятани за част от Изтока. Този пропуск се обяснява с това, че е трудно да се критикува Полша, чийто БВП се удвои в периода 2004 г. - 2014 г. и която понастоящем е играч, който не може да бъде пренебрегван, когато става дума за европейско-руските отношения. Естония също не остава по-назад в това отношение. Тя по нищо не отстъпва от икономическите постижения на Полша и днес е лидер в областта на информатиката и на киберсигурността.   Евроскептиците сочат с пръст онова, което плаши, и се въздържат да припомнят, че икономическите постижения на техните собствени страни са доста по-малки в сравнение с тези на някои нови европейски членки. На какво се дължат различията между гореспоменатите източни страни, чиито икономически и политически системи често остават непознати, можем да разберем чрез съпоставка на тандема Естония - Полша с триото Унгария-Румъния-България. Естония и Полша - реваншът на естонския технофил и на полския водопроводчик Естония е страна със скромни размери на брега на Балтийско море и с определено северна култура. Въпреки че тази дефиниция се оспорва, тя изглежда най-подходяща да характеризира тази лутеранска страна, говореща угро-фински език.   Парадоксално, но тази представа, която имат естонците за своята страна, ги тласка да вървят напред и обяснява отчасти техния успех. Скандинавските страни са известни с най-ниския ръст на корупция в света, с опазването на околната среда и с най-равнопоставените общества. Естонското правителство, което иска да отговаря на тези стереотипи, трябваше да работи по трите гореспоменати точки, намалявайки социалните различия, въвеждайки стандарти за опазване на околната среда и преди всичко борейки се активно с корупцията.   Борбата срещу неравнопоставеността беше една от причините, поради които по-голяма част от населението на Естония успя да получи достъп до ресурсите й, а това доведе до увеличаване на потреблението и ограничи съсредоточаване на богатствата в ръцете на малцинство. Борбата за спазване на екологичните стандарти застави страната да ограничи потреблението на фосилни горива, което намали нейната енергийна зависимост от Русия и бюджетния дисбаланс между вноса и износа й. И накрая, желанието за борба с корупцията доведе до подмяна на старите елити и до създаване на нови идеи.   Желанието на правителството да се бори с корупцията също обяснява желанието му да се съсредоточи върху информационните технологии. Естония разполага със средства за електронно управление на информацията, свързана с нейните граждани - от купуването на автобусни билети до издаване на рецепти. Достъпът до тези данни позволява да се следи за евентуални отклонения от системата в момент, в който страните от Западна Европа се притесняват все повече от последиците от злоупотребите със социалните им системи. Същото е и при гласуването по интернет, което позволява на правителството в Талин да гарантира, че няма да има измами от типа тъпчене на урните с бюлетини.   Що се отнася до Полша, стратегията на управляващите беше радикално различна. Полските икономически постижения не могат да се обяснят по същия начин като тези на Естония. За разлика от малката Естония Варшава реши да се отвори към света и да използва азиатските икономически методи, по-специално китайските. Варшава обособи свободни търговски зони близо до Германия, което позволи на европейските и на чуждите компании да се установят в тази страна и да се възползват от близостта с Германия. Полша се опитва да инвестира в университетската си система и да създаде елити.   И накрая, Полша се възползва от значителното предимство, което имаше спрямо Западна Европа, където растежът е в стагнация. Страната беше единствената в Европа, която не изпадна в рецесия и чийто БВП нарасна. Колкото и необичайно да изглежда, една страна, чийто БВП нараства, преживява и обновление на своите политически елити, защото трябва да се назначават нови хора в администрацията, която се разширява, за да отговори на промените в страната. Полша, която през 2004 г. беше възприемана като опасност /заради прочутия полски водопроводчик/, днес е играч в европейската дипломация, който не може да бъде пренебрегнат заради своите методи на действие. Унгария, Румъния и България - структурни или културни проблеми? Унгария често изглежда като страна, в която крайната десница процъфтява, а евроскептицизмът властва. Унгария има стратегическа позиция в Европа, но трябва да решава и вътрешни проблеми, по-специално миграционни, които са трудни за разбиране за онези, които не живеят там. Но основният проблем на Унгария не е толкова нейната настояща ситуация, колкото нейното минало. За унгарците, които някога са били в сърцето на империя, днес е трудно да бъдат на втори план в Европа и в света. Тази имперска носталгия обяснява крайнодесните тенденции, които не са свързани само с многото роми, живеещи на унгарска територия, но и с чувството на унгарците, че те са под контрола на институции, които взимат решения вместо тях.   Що се отнася до Румъния и България, тук трябва да изтъкнем факта, че това са страни, в които културният фактор играе важна роля, а това обяснява трудното прилагане на реформи и засилването на неравенствата.   Румъния е латинска страна и противно на Естония, която се вдъхновява от скандинавската култура, за пример й служат Франция, Испания и Италия - страни, в които корупцията присъства повече и в които елитите се обновяват бавно. Но православната култура на Румъния кара жителите да се сравняват със страни като Гърция, Украйна или Русия, които не са пример за модернизиране и добро икономическо управление. Тези две влияния - латинското и православното - пораждат у румънците визия за Европа и за света, която е различна от тази на скандинавските страни и на Германия. Това сравнение обяснява прекалената толерантност на елитите към корупцията и по-голямата лекота, с която населението я приема.   Тъжно е, че корупцията може да бъде факторът, който вреди на икономическото възстановяване на някоя страна и преди всичко на разпределянето на богатствата й. Можем да констатираме по улиците на Букурещ различия между жителите. От една страна, са онези, които се опитват да се справят, а от друга - онези, които се възползват изцяло от отварянето на страната към света и от глобализацията. Въпреки това трябва да се отбележи, че Румъния напредва, което свидетелства за предимствата, с които тя разполага, а именно енергийни ресурси, образовано население и качествени румънски депутати, които се хващат на работа, когато например става дума за преговори между Европа и Русия или за Молдова.   Заради икономическата криза от 2008 г. Румъния загуби време, защото поради намаляването на растежа, управляващите елити не успяха да се обновят бързо. Освен това румънските граждани очакваха и очакват още много реформи в една система, която се нуждае от време, за да ги приложи. Накрая, трябва да се добави, че нетърпението на румънците и тяхната силна мобилизация за критикуване на системата са елементи, които свидетелстват за тяхното желание да напредват.   По отношение на България гражданите й са първите, които страдат от икономическата стагнация и от задълбочаващите се различия между богати и бедни. Трябва да прибавим и културната близост с Русия, която обяснява отчасти евроскептицизма, който е толкова голям, колкото и във Великобритания, тъй като рускоезичните медии представят лоши образи на ЕС и НАТО. Проблемът на българите е, че те често взимат за модел славянските страни вместо страните от Северна Европа.   В обобщение на всичко това трябва да се каже, че днес идентичностният модел има по-голямо влияние, отколкото икономическият контекст сам по себе си. Пример за това е полският растеж в разгара на кризата в периода 2008 г. - 2012 г.   Важно е да се знае, че членството в ЕС не води до просперитета на дадена страна, нито пък доброто прилагане на брюкселските препоръки, които често пъти са правилни /но много правителства трудно приемат този факт/. Националните политики, борбата с корупцията, обновяването на елитите и качеството на университетите, които да подготвят такива елити, са факторите, които влияят на икономическите постижения на дадена страна.   По БТА

Романтиката убива желанието за секс при мъжете

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/romantikata-ubiva-zhelanieto-za-seks-pri-myzhete-6028070

Мъжете участници в експеримента били по-възбудени от кадри от документален филм за английската история, отколкото от известната сцена с първата целувка в "Титаник"

Меркел: Русия нарушава международното право

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/merkel-rusiia-narushava-mezhdunarodnoto-pravo-6028069

Меркел предупреди, че разрешаването на украинската криза ще изисква търпение и упорство

Парламентът отпусна допълнителни пари за министерства и ведомства

http://www.cross.bg/ministerstvoto-leva-parlamentut-1441360.html

София /КРОСС/ Парламентът предостави допълнителни средства на министерства и ведомства. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за държавния бюджет за 2014 г. За осигуряване на изпълнението на най-неотложните задължения до края на годината се предоставят средства на МВР - до 125,7 млн. лв., на Министерството на труда и социалната политика - до 50 млн. лв., на Министерството на здравеопазването - до 24,2 млн. лева, на Министерството на регионалното развитие - до 16,4 млн. лв., на Министерството на земеделието и храните - до 16,4 млн. лв., на Висшия съдебен съвет - до 10 млн. лв., на Министерството на правосъдието - до 5 млн. лв., на МВнР - до 3 млн. лв., на Държавния фонд "Земеделие" - до 70 млн. лева. В разчетите са предвидени и до 77 млн. лв. за подпомагане финансирането на европейски проекти и други разходи.

Меркел: Русия, че нарушава международно право

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/merkel-rusiia-che-narushava-mezhdunarodno-pravo-6028069

Меркел предупреди, че разрешаването на украинската криза ще изисква търпение и упорство

Кражба на 50 хил. детонатора от завода в Горни Лом

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/krazhba-na-50-hil.-detonatora-ot-zavoda-v-gorni-lom-6028071

Задържан е бившият работник в предприятието Светлин Славчев, който е криминално проявен

Технически университет – София ще обучава по нови учебни планове и програми, създадени в съответствие с потребностите на пазара на труда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446832

От 2014 г. Технически университет – София стартира обучение по нови учебни планове и програми във Факултета по електронна техника и технологии, Факултета по телекомуникации и Машинно-технологичния факултет.
Учебните програми са създадени в сътрудничество с „Вистеон Електроникс България“, Фондация „Клъстер Информационни и Комуникационни технологии“ От 2014 г. Технически университет – София стартира обучение по нови учебни планове и програми във Факултета по електронна техника и технологии, Факултета по телекомуникации и Машинно-технологичния факултет. Учебните програми са създадени в сътрудничество с „Вистеон Електроникс България“, Фондация „Клъстер Информационни и Комуникационни технологии“

Лукарски намери кусур на ТТИП - визовият режим от наша гледна точка

http://politics.actualno.com/Lukarski-nameri-kusur-na-TTIP---vizovijat-rejim-ot-nasha-gledna-tochka-news_62519.html

Има вероятност да не подкрепим Трансатлантическото търговско споразумение между САЩ и ЕС (ТТИП) и твърдо държим визовият режим за българи, пътуващи за САЩ, да бъде част от преговорите по него. Това ...

Такситата във Варна излязоха на протест

http://varna.actualno.com/Taksitata-vyv-Varna-izljazoha-na-protest--news_62521.html

Таксиметровите шофьори във Варна излязоха протест. Те са недоволни от решението Общинския съвет за определяне на минимални тарифи за таксиметрови услуги. На последното си заседание местните общинск...

Областният управител на Бургас не е изненадан от смяната си

http://burgas.actualno.com/Oblastnijat-upravitel-na-Burgas-ne-e-iznenadan-ot-smjanata-si-news_62524.html

Правителството освободи 24 от общо 28 областни управители в страната. Това стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет. На постовете си остават само управителите на Пловдив, Варна, Хасков...

Асоциация иска публични средства да се насочват само към медии с прозрачна собственост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2426969_asociaciia_iska_publichni_sredstva_da_se_nasochvat/?ref=rss


Публични средства да не бъдат пряко или косвено насочвани към медии, които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, това иска в декларация до правителството Асоциацията на европейските журналисти - България. От организацията смятат също, че медии, които не погазват етичните правила в професията и не зачитат човешкото достойнство, не би трябвало да получават публични средства по...

Правителството подменя 24 областни управители

http://frognews.bg/news_81074/

Правителството освободи управителите на 24 области у нас и назначи нови на тяхно място.

Маршрут „100 години в 60 минути“ рекламира Варна в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=271973

Маршрут с 10 туристически обекта ще стане част от интеркултурния пътеводител „Пътека на културното наследство“, който ще рекламира Варна като атрактивна туристическа дестинация наред с други градове от държавите Румъния, Гърция, Турция, Грузия, Украйна и Молдова, предаде репортер на Moreto.

Веселин Овчаров в небето над Хавай и "Мечтата Еверест" влизат в "Дни на предизвикателствата"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/26/2426934_veselin_ovcharov_v_nebeto_nad_havai_i_mechtata_everest/?ref=rss


Филмът "Fly Again" за приключенията в Хавай на звездата в акропарапланеризма Веселин Овчаров става част от програмата на юбилейното издание на фестивала "Дни на предизвикателствата" между 2 и 4 декември в аула "Максима" на УАСГ.

Лентата ще бъде показана още в първия ден на най-големия форум за екстремни спортове, планинарство и устойчив туризъм, който се открива в 18 ч. на 2 декември. Пълната програма може да бъде разгледана на www.predizvikatelstva.com/програма.

Същата...

Кабинетът упълномощи Горанов за новия дълг

http://www.cross.bg/dulg-poemaneto-pazari-1441361.html

/КРОСС/Министърът на финансите Владислав Горанов ще подготви поемането на външен дълг до 3 млрд. лева, реши днес кабинетът "Борисов". Министерският съвет одобри действията на министъра на финансите за подготовка поемането на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чиито размер в рамките на 2014 г. не може да надвишава 3 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута, при условие на последваща ратификация. Външното финансиране се предвижда да бъде използвано за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа на банки. Правителството упълномощи министъра на финансите да проведе преговори с избраните банки (arrangers), дилъри за първата транзакция и правния консултант във връзка със средносрочна програма за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари и предоставяне на мостови заем, както и да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с договарянето, организирането и осъществяването на поемането на дълг. Избраните банки са UniCredit, CITI, Societe Generale и HSBC Bank PLC

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване