ДАНС и прокуратурата с акция за "генерална превенция" срещу Ислямска държава

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2427244_dans_i_prokuraturata_s_akciia_za_generalna_prevenciia/?ref=rss


Приемете, че сме провели акция за генерална превенция... Това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде.

Думите са на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, който заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Борсислав Сарафов дадоха пресконференция по повод вчерашната акция на двете институции в четири града в страната.

На нея бяха прожектирани част от "намерените" доказателства (данни от Фейсбук профилите на задържаните), според които има данни, че...

5 коли се нанизаха по "Цариградско"

http://frognews.bg/news_81113/

Катастрофа е станала на бул. „Цариградско шосе” в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пътният инцидент е станал преди около 15-30 минути преди моста на 4-ти километър в посока хотел „Плиска“.

Мюфтийството: Имами с договор не са арестувани в акцията на ДАНС

http://www.bnews.bg/article-122828

Служители-имами имащи трудови правоотношения с Мюсюлманско изповедание не са арестувани или подведени под отговорност в следствие на акцията проведена от ДАНС на 25.11.2014 г.

Засаждат 4 хил. кедъра на мястото на незаконните ромски къщи в Стара Загора

http://offnews.bg/news/n_1/n_422634.html

4 хиляди двугодишни фиданки атласки кедър ще бъдат засадени върху 15-те декара терен, освободен след събарянето на незаконните ромски къщи в Стара Загора, съобщи БНР. Предвижда се да бъдат засадени по 250-300 дръвчета на декар, като до 10 години мястото ще се превърне в млада иглолистна гора.  Кметът на Стара Загора Живко Тодоров лично посади първата фиданка. Събарянето на незаконните ромски домове ще продължи и през 2015 г., когато трябва да бъдат премахнати 50 незаконни постройки. "Ние сме безработни, няма как да строим. За да строиш, трябва да имаш пари. На тая криза как се строи", жалваше се една от жените, чиито къщи ще бъдат разрушени. Общинските съветници от БСП отказаха да подкрепят предложението на кмета за безвъзмездно отдаване на общински терени на социално слаби роми. Служители на звено „Озеленяване" към Община Стара Загора ще засадят атласките кедъри, за които предстоящите дни от годината са най-подходящи Целта на ръководството на община Стара Загора е да бъде възстановена гората в близост до кв. „Лозенец".

МО: Няма запитване за разполагане на военна техника на САЩ на наша територия

http://www.moreto.net/novini.php?n=272026

Във връзка с изявление на генерал-лейтенант Бен Ходжис, командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, относно разполагане на сили на САЩ на ротационен принцип в страни от Източна Европа, уведомяваме, че няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали, за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията на България.

Пасажери в Русия бутаха закъсал самолет в арктическия студ

http://www.mediapool.bg/pasazheri-v-rusiya-butaha-zakasal-samolet-v-arkticheskiya-stud-news227660.html

Пасажери в Русия от полет в Арктика слязоха от закъсалия самолет в жестокия студ, за да помогнат за придвижването му до пистата, съобщи Асошиейтед прес. Самолетът "Ту-134" със 74 нефтени работници и 7 души екипаж на борда трябвало да излети вчера от град Ингарка за Красноярск, но имал проблем с потеглянето. Температурата навън била минус 52 градуса и хората, изглежда, отчаяно искали да се приберат у дома. Нетърпеливи да помогнат, няколко десетки мъже се включили в избутването на самолета, както показва любителски видеозапис. Руските власти обаче не били очаровани от случилото се и прокуратурата започнала разследване за възможно нарушаване на правилата за безопасност. Представителка на прокуратурата каза, че пътниците били помолени да напуснат самолета, след като той не могъл да потегли. Когато влекач започнал да тегли машината, някои от пътниците слезли от автобуса и се опитали да помогнат. "Самолетът бил теглен, естествено, защото за хората би било физически невъзможно (да го преместят)", каза Оксана Горбунова от транспортната прокуратура на Западен Сибир.

Полицайка ще бъде съдена, защото съдействала за изнудване на Стивън Джерард

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/26/2427090_policaika_shte_bude_sudena_zashtoto_sudeistvala_za/?ref=rss


Капитанът на "Ливърпул" Стивън Джерард е станал жертва на изнудване, в което е замесен и служител на полицията в града, съобщават медиите в Англия.

34-годишният играч е бил изнудван от 33-годишната полицайка Хелън Джоунс и нейн приятел с видеозапис от сбиване, в което полузащитникът е участвал.

Инцидентът е станал в и пред бар, близо до дома на Джерард, където той празнувал със своите приятели. Стигнало се до разправия с друга компания. Футболистът е опитвал да предотврати...

"Ауди" отнесе фиркан привърженик на БСП в Кюстендил

http://pik.bg/ауди-отнесе-фиркан-привърженик-на-бсп-в-кюстендил-news254255.html

"Ауди" отнесе фиркан привърженик на БСП в Кюстендил

79-годишният Мишо Станойков от Кюстендил лежи в болницата със счупен таз, след като лек автомобил го отнесе на една от централните улици в града – ул. „Цар Симеон”.

Шофьорът, който блъсна дядото с Ауди 80, изпадна в шок от случилото се и цял час не можа да се свести, стоя в колата си дълго време след инцидента, казаха очевидци.Възрастният мъж е известен активист на БСП в града, съобщава в."Вяра". Нелепият случай стана малко след 20 часа, след като дядо Мишо решил да се почерпи с питие в кварталното кафене „Алекс“.

По-късно възрастният мъж тръгнал да пресича пътното платно, но не видял идващия автомобил и тръгнал с бойна крачка през пътното платно. Въпреки усилията на водача той не успял да овладее возилото и блъснал възрастния мъж. „Какво да ви кажа, вижте само как е тука. Няма улична лампа, няма и пешеходна пътека. Вярно, че човекът беше пиян, но с тъмни дрехи как да го видиш“, каза притесненият от случката шофьор.

Собственичката на кафене Теодора Иванова пък се възмути от факта, че подобни предпоставки за катастрофи има доста често поради липсата на пешеходни пътеки. „Ето на какво голямо разстояние по улицата няма нито една пешеходна. Аз го познавам дядото. Той пи в нашето кафене и после тръгна да пресича. Тръгна напред-назад и накрая се заби в колата. Сега нещо ако му стане, кой ще е виновен“, възмущава се още собственичката на кафенето.

На място е извикан екип на Спешен център и полиция. На шофьора е направена проба за алкохол, като резултатът е отрицателен. Дядото пък е закаран в болницата, където са му направени необходимите прегледи. Той е със счупен таз. „Знаем го дядото, той е един от активистите на БСП. Много е деен, живее отсреща в къщата. Добре че не станало най-лошото. Хвърчаха линейки, стана нещо страшно. Все пак има спирачен път на автомобила, всичко ще се разбере“, сподели млад мъж, живеещ в съседната кооперация. 

Адв. Екимджиев за Фрог: Приказки на Шехерезада са терористичните четива?

http://frognews.bg/news_81118/

Преди години имахме жалба в Страсбург на подобна акция, като тази вчера в Пазарджик, на въоръжени и маскирани полицаи. Те бяха нахлули в дом на българка, омъжена за сириец. Тогава се твърдеше, че те са ядка на радикален ислям. Бяха иззели много „страшни” книги от къщата. При съдебната експертиза обаче се установи, че това са приказки на Шехерезада, написани на арабски. Струва ми се, че нещо подобно се случва и в момента, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.

България продължава договора за рейтинг с Moody's

http://econ.bg/Новини/България-продължава-договора-за-рейтинг-с-Moody-s_l.a_i.615353_at.1.html

Договорът за рейтинг между България и Moody's ще бъде продължен. Това реши правителството на днешното си редовно заседание. Кабинетът упълномощи...

Смениха директора на НЕК

http://offnews.bg/news/n_1/n_422642.html

Директорът на Националната електрическа компания Екатерина Истакова е била уволнена, а за нов директор на НЕК и избран Петър Илиев, съобщиха от Българския енергиен холдинг. С решение на Съвета на директорите на БЕХ са направени и промени в ръководствата на други енергийни дружества. Георги Христозов и Георги Златев са освободени от Съвета на директорите на „Мини Марица-изток” ЕАД. На тяхно място влизат Диян Червенкондев и Николай Диков. Андон Андонов запазва позицията си в борда на директорите на дружеството, а след заседание на Съвета на директорите ще бъде избран и изпълнителен директор. В ТЕЦ „Марица Изток 2“ за член на Съвета на директорите е избран Диян Димитров, който заменя Михаил Митков. Промени има и в състава на управителния съвет на Електроенергийния системен оператор, като в новия екип влизат Иван Йотов, Димитър Вълчанов и Милко Милков. Промените ще влязат в сила, след като бъдат вписани в Търговския регистър.

Ненчев: В МО не е постъпило искане за разполагане на танкови бази у нас

http://frognews.bg/news_81117/

До момента в Министерството на отбраната не е постъпило официално искане за разполагане на танкови бази на територията на страната. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Народното събрание във връзка с твърденията за разполагане на танкови бази в страната за провеждане на военни учения на НАТО, съобщи „Фокус” .

Кошмар на "Цариградско шосе" в столицата: Пет автомобила се сблъскаха - движението е затруднено

http://pik.bg/кошмар-на-цариградско-шосе-в-столицата-пет-автомобила-се-сблъскаха---движението-е-затрудне-news254254.html

Кошмар на "Цариградско шосе" в столицата: Пет автомобила се сблъскаха - движението е затруднено

Катастрофа е станала на бул. „Цариградско шосе” в София, съобщиха  от пресцентъра на МВР.

Пътният инцидент е станал преди около 15-30 минути преди моста на 4-ти километър в посока хотел „Плиска“.

Катастрофирали са 5 автомобила, но към момента няма данни за пострадали. Движението към момента е затруднено. На място има екипи на полицията.

Тепърва ще се установяват причините за инцидента. 

Превес на губещите акции на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/preves-na-gubeshtite-akcii-na-bfb-184547/

Индексите се понижиха леко, като оборотът бе по-висок от обичайния напоследък

България обвързва споразумението ЕС-САЩ с българския визов проблем

http://www.mediapool.bg/bulgaria-obvarzva-sporazumenieto-es-sasht-s-balgarskiya-vizov-problem-news227659.html

Официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и Съединените американски щати е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ, съобщи Министерството на икономиката в сряда.   ТТИП е била сред основните дискутирани въпроси в рамките на Съвета по външна търговия, проведен през миналата седмица в Брюксел. Министрите са взели решение за продължаване на преговорите по споразумението, което ще насърчи инвестициите и търговско-икономическите отношения в общността.   Визовият режим е частно искане на България, което заложихме в позицията на страната ни по време на Съвета за външна търговия, заявява министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на МИ.   По думите му правителството държи този въпрос да бъде разгледан по време на преговорите, но страната ни не го поставя като условие. Според Лукарски бъдещите преговори трябва да имат подкрепа и от американска страна.   От МИЕ посочват, че по време на Съвета по външна търговия министрите са се обединили около необходимостта от по-голяма гласност и информираност за проектоклаузите по споразумението за широката общественост. Трябва да се запазят и високите стандарти на ЕС за стоките, които биха се внасяли от САЩ, допълва Лукарски.

Търсят екип с интересни разработки в дигиталната сфера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271961

Beehive Co-working Space - Варна е домакин на Фонда за сийд инвестиции LAUNCHub, който от 2012 година насам е инвестирал над 4.5 милиона евро в стартиращи компании от дигиталната сфера продължава своите усилия за откриване на най-талантливите екипи.

Каракачанов: ПФ няма друг полезен ход освен да оттегли подкрепата си за правителството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447620

ПФ няма друг полезен ход освен да оттегли подкрепата си за правителството, ако е вярно назначението на Веселин Пенев за областен управител на София. Това заяви Красимир Каракачанов пред журналисти след срещата с министъра на отбраната Николай Ненчев във връзка с назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, съобщи „Фокус” . ПФ няма друг полезен ход освен да оттегли подкрепата си за правителството, ако е вярно назначението на Веселин Пенев за областен управител на София. Това заяви Красимир Каракачанов пред журналисти след срещата с министъра на отбраната Николай Ненчев във връзка с назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, съобщи „Фокус” .

Военният министър Николай Ненчев: Няма основание да оттегля Орхан Исмаилов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447618

На този етап не намирам основание да поискам оттеглянето на Орхан Исмаилов от поста на заместник-министър на отбраната. Не получих никакви аргументи и доказателства различни от онези, които вече бях видял в медиите. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след среща с лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов На този етап не намирам основание да поискам оттеглянето на Орхан Исмаилов от поста на заместник-министър на отбраната. Не получих никакви аргументи и доказателства различни от онези, които вече бях видял в медиите. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след среща с лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Младежите на "Лудогорец" с нова загуба в Шампионската лига, голът остава мираж

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/26/2427323_mladejite_na_ludogorec_s_nova_zaguba_v_shampionskata/?ref=rss


Младежкият отбор на "Лудогорец" допуснаха петата си поредна загуба без отбелязан гол в Шампионската лига. Българският състав падна с 0:3 от "Ливърпул" на "Георги Аспарухов".

Отборът от Разград остава най-слабият в надпреварата. Той е на последното място в групата с голова разлика 0:21.

Мачът в София не се различаваше особено от предишните. "Ливърпул" имаше пълно превъзходство и стигна до трите попадения, като в 79-ата минута вратарят Емил Господинов спаси дузпа, изпълнена...

Станишев готов да работи с правителството за влизането ни в Шенген

http://offnews.bg/news/n_1/n_422575.html

"Има ясни критерии за влизането в Шенген и България ги е изпълнила. Трябва да признаем, че Европейската комисия има основания в критиките си по отношение на съдебната система, вътрешния ред и борбата с корупцията и организираната престъпност. Надявам се на обективен следващ доклад на комисията, който изрично да посочи проблемите и какво очаква от българските институции". Това заяви евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев по повод изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че предстоящият доклад на Европейската комисия се очаква да бъде негативен и това може отново да забави приемането на България в Шенген. "Шенген не е разменна монета и не може постоянно да се поставят нови условия пред страната ни. Трябва ни единна позиция, която да защитава националния интерес и аз съм готов да работя с българското правителство, за да направим тази кауза възможна", каза Станишев. Освен това той призова българското Народно събрание да излезе с нарочна декларация по темата. "Партията на европейските социалисти и парламентарната ни група винаги са стояли на позицията, че България отдавна е готова да влезе в Шенген. И че не е редно за едно и също нещо страната ни да бъде наказвана два пъти. Ще настоявам за подкрепа от Европейската комисия и в рамките на Европейския съвет. Вече поисках подкрепата на заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс, който отговаря за Механизма за сътрудничество и проверка", каза още Станишев. Планът "Юнкер" е стъпка в правилната посока, но не е достатъчно амбициозна Планът Юнкер едва ли ще съживи европейската икономика. Той е стъпка в правилната посока, но не е достатъчно амбициозна, каза лидерът на ПЕС по повод "Инвестиционния план за Европа", който беше представен в Европейския парламент в Страсбург от председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер. "Новата Комисия спази обещанието си и представи плана в кратки срокове. Положителното е създаването на нов инвестиционен инструмент – Европейски фонд за стратегически инвестиции с капитал от 21 млрд. евро. Този инструмент ще помогне за осъществяването на важни проекти в областта на железопътния транспорт, енергийната ефективност и иновациите. От планираните 315 млрд. евро около 75 млрд. евро ще бъдат инвестирани в малки и средни предприятия", обясни лидерът на ПЕС.  Планът предвижда да бъдат привлечени 315 млрд. евро инвестиции в следващите три години. Според Станишев обаче инвестиции в такива размери са трудно постижими, защото реално фондът ще разполага с едва 21 млрд. евро, като Комисията разчита за всяко инвестирано евро да се привлекат 15 евро частен капитал. „Социалистите очаквахме много по-мащабен план със свеж финансов ресурс. Нашата амбиция е да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите членки. За това обаче трябва да се дадат гаранции на държавите, че евентуални техни вноски няма да се броят като нов дълг и няма да се отчитат като бюджетни дефицити. Наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти като се избегне рискът парите да бъдат инвестирани само в големите икономики”, каза Станишев. Лидерът на ПЕС е на мнение, че планът на Юнкер, който ще се изпълнява през следващите 3 години, трябва да бъде удължен поне до 2020 година, за да бъдат осигурени липсващите 700 млрд. евро инвестиции за съживяване на икономиката.

БНБ си трае за заплатите на Искров и компания

http://frognews.bg/news_81115/

Институтът за модерна политика ще обжалва пред Върховния административен съд отказа на Българската народна банка да предостави информация за заплатите на своето ръководство.

Военният министър Ненчев след срещата с патриотите: Не намерих основание да оттегля Орхан Исмаилов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447607

На този етап не намирам основание да поискам оттеглянето на Орхан Исмаилов от поста на заместник-министър на отбраната. Не получих никакви аргументи и доказателства различни от онези, които вече бях видял в медиите. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след среща с лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов На този етап не намирам основание да поискам оттеглянето на Орхан Исмаилов от поста на заместник-министър на отбраната. Не получих никакви аргументи и доказателства различни от онези, които вече бях видял в медиите. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след среща с лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Каракачанов: Полезният ход на ПФ е да оттегли подкрепата си за кабинета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447608

ПФ няма друг полезен ход освен да оттегли подкрепата си за правителството, ако е вярно назначението на Веселин Пенев за областен управител на София. Това заяви Красимир Каракачанов пред журналисти след срещата с министъра на отбраната Николай Ненчев във връзка с назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, съобщи „Фокус” . ПФ няма друг полезен ход освен да оттегли подкрепата си за правителството, ако е вярно назначението на Веселин Пенев за областен управител на София. Това заяви Красимир Каракачанов пред журналисти след срещата с министъра на отбраната Николай Ненчев във връзка с назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, съобщи „Фокус” .

БФС не спи за Гонзо, но спи за Ешпиньо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447622

Дисциплинарната комисия на БФС стартира ударна акция да накаже треньора на “Левски” Георги Иванов за съботния мач с “Литекс” на “Аспарухов”. 

Във вторник отложиха случая с влизането на Гонзо половин метър в терена при 3:0 с “Ботев” в неделя. Следващото редовно заседание е в понеделник, но свикаха извънредно. Треньорът заслужено ще бъде наказан з Дисциплинарната комисия на БФС стартира ударна акция да накаже треньора на “Левски” Георги Иванов за съботния мач с “Литекс” на “Аспарухов”. Във вторник отложиха случая с влизането на Гонзо половин метър в терена при 3:0 с “Ботев” в неделя. Следващото редовно заседание е в понеделник, но свикаха извънредно. Треньорът заслужено ще бъде наказан з

Домусчиев продължава да е за чужденец за национален селекционер

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/26/2427250_domuschiev_produljava_da_e_za_chujdenec_za_nacionalen/?ref=rss


Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев продължава да е на мнение, че за селекционер на националния отбор трябва да бъде назначен чужденец.

"Предпочитам да вземем добър чужденец, без да е бомбастично име, но да е добър специалист, да е работил с клубовете", каза той пред "Дарик". И засегна работата на уволнения Любослав Пенев с думите: "Не са ни толкова много клубовете в България, че да не могат да бъдат обикаляни."

Домусчиев е по-скоро отрицателно настроен за избора...

12-годишно момче в комоцио, осмокласници го набили, защото ги настъпил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447594

Двама ученици от 8 клас са нанесли тежък побой на 12-годишния Петко. Това се е случило в училище „Петко Славейков” в Ямбол, съобщава bTV. Биячите са се разминали само със забележка.
Хулиганите удряли Петко по главата. „Защото ни дразнеше", с тези думи се аргументираха двамата относно побоя над 12-годишното момче. Двама ученици от 8 клас са нанесли тежък побой на 12-годишния Петко. Това се е случило в училище „Петко Славейков” в Ямбол, съобщава bTV. Биячите са се разминали само със забележка. Хулиганите удряли Петко по главата. „Защото ни дразнеше", с тези думи се аргументираха двамата относно побоя над 12-годишното момче.

Осмокласници набили 12-годишно момче, дразнело ги

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447573

Двама ученици от 8 клас са нанесли тежък побой на 12-годишния Петко. Това се е случило в училище „Петко Славейков” в Ямбол, съобщава bTV. Биячите са се разминали само със забележка.
Хулиганите удряли Петко по главата. „Защото ни дразнеше Двама ученици от 8 клас са нанесли тежък побой на 12-годишния Петко. Това се е случило в училище „Петко Славейков” в Ямбол, съобщава bTV. Биячите са се разминали само със забележка. Хулиганите удряли Петко по главата. „Защото ни дразнеше", с тези думи се аргументираха двамата относно побоя над 12-годишното момче.

Netflix съди свой бивш вицепрезидент

http://www.investor.bg/novini/261/a/netflix-sydi-svoi-bivsh-viceprezident-184537/

Компанията го обвинява, че е приемал подкупи от фирми, с които Netflix е работила

Само газовата връзка с Гърция ще получи държавна гаранция за заем догодина

http://www.mediapool.bg/samo-gazovata-vrazka-s-gartsiya-shte-poluchi-darzhavna-garantsiya-za-zaem-dogodina-news227658.html

През следващата година единствената държавна гаранция за вземането на заем ще бъде издадена за строежа на междусистемната газова връзка с Гърция, реши правителството на редовното си заседание в сряда. Нито един друг инвестиционен проект няма да получи държавни гаранции за тегленето на кредит, които позволяват договарянето на по-добри условия с банките. На газовата връзка между Гърция и България се разчита да разнообрази доставките на синьо гориво у нас и да ни предпазва от газови кризи и затова "Българският енергиен холдинг", който държи половината от проекта заедно с гръцко-италианската "Ай Джи Ай Посейдон", ще получи държавна гаранция за теглене на заем до 157 млн. лв. Според окончателните инвестиционни проучвания прогнозната стойност на 180-километровото трасе от Стара Загора през Хасково до Комотини ще е 220 млн. евро, но окончателната цена ще зависи от проведените търгове за изпълнител и доставка на материали и оборудване, обясни българският представител в акционерното дружество за интерконектора Асен Гагаузов пред Mediapool. 45 млн. евро от финансирането се покрива с отпуснатите още през 2009 г. от Европейската комисия средства за тази газова връзка. Останалите 175 млн. евро трябва да осигурят акционерите. За БЕХ това означава 86.5 млн. евро, като според финансовия модел на проекта 30 процента от средствата трябва да се покрият със собствен капитал, а останалите от кредит. Най-вероятно държавно гарантираният заем на българския участник ще бъде взет от Европейската банка за възстановяване и развитие, допълни Гагаузов. По думите му около 6 млн. лв. ще са нужни на проектната компания за газовата връзка за отчуждаване на терените, през които ще минава газопроводът на българска територия, и за учредяване на сервитутните зони по трасето. Според Гагаузов през март 2015 г. ще има пълна готовност за започване на строежа на газопровода, но реалният старт ще зависи от осигуряването на финансирането и провеждането на поръчките. От правителството посочват, че решението от сряда на практика удължава одобрението за държавна гаранция за газовата връзка, която е предвидена в тазгодишния бюджет, но не е била усвоена заради забавянето на развитието на проекта. През 2015 г. няма да бъдат одобрявани други инвестиционни проекти, за чието финансиране да се сключват договори за държавни заеми или да се издават държавни гаранции, допълват от Министерския съвет.

18 от новите областни са на ГЕРБ, 5-има на реформаторите, един на АБВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447524

19 от общо 24-имата нови областни управители, които бяха назначени днес от премиера Бойко Борисов, са от ГЕРБ.

Сред тях има бивши депутати на партията от предния парламент - например Ирена Соколова от Перник и Донка Иванова от Шумен.

Очаквано, Борисов даде София-град на реформаторите. Изненадващото е обаче, че в креслото ще седне не Стамен Я 19 от общо 24-имата нови областни управители, които бяха назначени днес от премиера Бойко Борисов, са от ГЕРБ. Сред тях има бивши депутати на партията от предния парламент - например Ирена Соколова от Перник и Донка Иванова от Шумен. Очаквано, Борисов даде София-град на реформаторите. Изненадващото е обаче, че в креслото ще седне не Стамен Я

Борисов и Станишев със златни телефони от Теленор, без такси и лимити

http://www.bnews.bg/article-122814

Български висши политици и чиновници говорят „на корем” с VIP планове на мобилния оператор "Теленор". Те нямат месечни такси и лимити, пише BPost.bg.

Повдигнаха обвинения на 7 души за разпространяване на идеологията на "Ислямска държава" у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=272021

Прокуратурата повдига обвинения на 7 души, сред които и пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед, за проповядване на идеологията на терористичната групировка „Ислямска държава” у нас. Новината бе съобщена на специален брифинг по случай мащабната операция, проведена във вторник.

Основните индекси на БФБ излязоха на червена територия

http://econ.bg/Новини/Основните-индекси-на-БФБ-излязоха-на-червена-територия_l.a_i.615414_at.1.html

След два поредни дни на ръст, основните индекси на БФБ излязоха на червена територия в началото на борсовата търговия в сряда, 26 ноември. За разлика...

Кунева се жалва на Борисов, че ДБГ няма областен управител

http://politics.actualno.com/Kuneva-se-jalva-na-Borisov-che-DBG-njama-oblasten-upravitel-news_62592.html

След Патриотичния фронт, и вицепремиерът Меглена Кунева изрази несъгласие с назначението на новия областен управител на София-град Веселин Пенев. Освен това тя е недоволна и от факта, че сред петимата...

Журналисти: Публични средства само за медии с прозрачна собственост

http://www.mediapool.bg/zhurnalisti-publichni-sredstva-samo-za-medii-s-prozrachna-sobstvenost-news227657.html

Журналистически асоциации, отделни журналисти и медии излязоха в сряда с призив към правителството и другите държавни институции да приемат и прилагат ясни правила за разпределяне на публичните средства, предвидени по различни програми за медиите.   Като основа за тези правила са посочени два основни критерия – съответните медии да са подписали Етичния кодекс на българските медии и да отговарят на законовите изисквания за прозрачност на собствеността.   "Българските журналисти с отговорна обществена позиция, както и редица представители на академичната общност и гражданското общество са все по-разтревожени от влошаващата се медийна среда, масовото погазване на етичните правила в професията, незачитането на човешкото достойнство, редовното присъствие на езика на омразата и грубото поругаване на основни постижения на демокрацията и европейските ценности, в немалка част от медиите в България", се казва в призива.   Авторите му посочват, че "възстановяването на доверието в медиите в полза на обществото, изисква активизиране на усилията на журналистическата общност, но също така и ясна политика на държавата за разграничаване от медии, които отявлено нарушават законите на страната и европейските и национални ценности".   "Разчитаме, че новото правителство ще реформира политиката на държавата, която да се разграничи от подобни медии, като създаде ясни правила за разпределение на публичните средства по комуникационните програми, медийните пакети за изборите, държавни поръчки и общински обявления в медиите. Основополагащ принцип в случая трябва да бъде както спазването на закона, така и зачитането на утвърдени през годините единни професионални етични норми", се казва в текста.   Неговите автори са се обединили около следните предложения:   1. За възлагане на поръчки, финансирани с публични средства, като изпълнители или подизпълнители да бъдат допускани единствено медии, подписали националния Етичнен кодекс на българските медии, приет през 2004 г. и единствен признат в Закона за радио и телевизия. Те припомнят, че в изпълнение на препоръките на Европейската директива за аудио-визуални медийни услуги през 2010 г. в Закона за радио и телевизия беше приет чл. 76, ал. (2), според който доставчиците на медийни услуги са задължени да спазват нормите на националния Етичен кодекс на българските медии, разработен от Фондация "Национален съвет за журналистическа етика", и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация, разработени от Сдружение "Национален съвет за саморегулация".   Разбира се, възможно е съществуването на други допълнителни браншови кодекси, които не противоречат на националния етичен кодекс и които се прилагат от медиите, които са ги приели, но за целите на ясните правила и единното третиране на всички медии в България, настояваме в правилата за разпределение на публични средства да бъде включен утвърдения национален Eтичен кодекс от 2004, който е създаден в сътрудничество с европейски специалисти и е записан и в Закона за радио и телевизия, пишат авторите на призива.   2. Публични средства да не бъдат пряко или косвено насочвани към медии, които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността, според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.   Предложението е тези правила да бъдат въведени чрез постановление на Министерски съвет от всички държавни и общински структури, разпределящи публични средства.   Сред подкрепилите този призив засега са:   Асоциация на европейските журналисти-България, Александър Кашъмов, ръководител правен екип, Фондация "Програма достъп до информация", Въпреки.com сайт за културата в изкуството и обществото – Зелма Алмалех, Стефан Джамбазов, Димитрана Александрова, журналист, Иван Димов, журналист, Маргиналия – сайт за човешки права, Юлияна Методиева, Нели Огнянова, преподавател, Мрежа за свободно слово: Аделина Марини, журналист; Еми Барух, журналист; Емил Роберт Коен, правозащитник; Ирен Филева, журналист; Капка Тодорова, журналист; Лили Тодорова, журналист; Светла Енчева, блогър и журналист; Татяна Величкова, журналист; Марин Бодаков, преподавател; Митко Новков, медиен критик; Иван Бедров, журналист; Лора Филева, журналист; Ралица Ковачева, журналист; Весислава Антонова, журналист, Ружа Смилова, програмен директор Център за либерални стратегии и преподавател, катедра Политология, СУ, Руслан Трад, блогър, Светослав Терзиев, журналист, преподавател по журналистическа деонтология в СУ "Св. Кл. Охридски", Фондация "Медийна демокрация" Move.bg.

Бъчварова: Премиерът няма да оттегли О. Исмаилов и това е правилно

http://frognews.bg/news_81108/

Позицията на премиера е, че няма да оттегли Орхан Исмаилов като зам.-министър на отбраната и това е правилната позиция, заяви по БТВ вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова. Тя обясни, че при преговорите за съставяне на правителството от ПФ нямали против кадрите от партията на Корман Исмаилов, защото те не били кадри от управлението на ДПС.

САЩ не са ни питали да разполагат военна техника у нас

http://news.ibox.bg/news/id_168782838

След изявление от страна на САЩ за разполагане на сили на САЩ в Източна Европа

Руски войски са гръбнакът на сепаратистите в Украйна, твърди ген. Брийдлав

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/26/2427313_ruski_voiski_sa_grubnakut_na_separatistite_v_ukraina/?ref=rss


Части на руската армия продължават да действат в Източна Украйна и осигуряват "гръбнак" на сепаратистите, сражаващи се с правителството в Киев, заяви днес в украинската столица ген. Филип Брийдлав. Той гостува в качеството си на най-високопставения американски военен в Европа, а не на главнокомандващ силите а НАТО.

След разговори с домакините Брийдлав каза, че милитаризирането на анексирания Кримски полуостров от страна на Русия означава, че Москва може да разпростра влиянието си...

Нови рокади в енергетиката

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/novi-rokadi-v-energetikata-184540/

БЕХ направи промени в управлението на "Мини Марица-изток", НЕК, ЕСО и ТЕЦ "Марица Изток 2"

МО: Няма официално запитване за разполагане на американска военна техника в България

http://www.cross.bg/sili-podgotovki-teritoriyata-1441414.html

/КРОСС/ По военно-дипломатическите канали не е постъпвало запитване за разполагане на военна техника на САЩ на територията на България, заявява пресцентърът Министерството на отбраната в коментар на изявлението на командващия Въоръжените сили на САЩ в Европа ген.-лейт. Бен Ходжис относно планове на американската армия да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в няколко страни от НАТО, включително България. Изявлението на командващия Въоръжените сили на САЩ в Европа визира концепцията на САЩ за регионално разполагане на формирования от сухопътните войски на ротационен принцип на територията на страни от Източна Европа, включително интензифициране на сътрудничеството в областта на съвместни подготовки, тренировки и учения с въоръжените сили на тези държави. Съгласно Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2006 г., на територията на нашата страна всяка година се провеждат съвместни българо-американски подготовки и учения, които способстват за повишаване на оперативната съвместимост между въоръжените сили на двете страни. През последните четири години се запазва тенденцията за увеличаване на броя на съвместните подготовки, тренировки и учения като за участие в тях се привличат и военни формирования от въоръжените сили на други държави-членове на НАТО и страни-партньори, припомня ведомственият пресцентър. В изпълнение на Споразумението през следващата 2015 г

Патриотичният фронт ще мисли седмица, но полезният им ход бил да оттеглят подкрепата си за кабинета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2427308_patriotichniiat_front_shte_misli_sedmica_no_polezniiat/?ref=rss


Единственият полезен ход е да оттеглим подкрепата си за правителството, ако е вярна информацията за назначението на човек от партията на Корман Исмаилов за областен управител на София град. Това каза в отговор на въпрос лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след среща с военния министър Николай Ненчев, който дойде в парламента на среща с лидерите на "Патриотичния фронт" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов във връзка с назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.
...

Деян Енев представя дебютната книга на Бистра Величкова "Малка, мръсна и тъжна"

http://offnews.bg/news/n_1/n_421624.html

На 10 декември от 19:00 часа в НДК писателите Деян Енев и Чавдар Ценов ще представят дебютната книга на Бистра Величкова  - "Малка, мръсна и тъжна" . Ето какво казва за сборника с разкази Деян Енев: Гласът на младата писателка Бистра Величкова е неочаквано суров и мъдър. Дебютният й сборник с разкази, озаглавен „Малка, мръсна и тъжна”, изследва съдбата на разломената и разбягваща се навън и надолу българска галактика през годините на прехода. Почти всички разкази са написани в аз-форма. Този похват гарантира висока степен на достоверност при изобразяването на героите, но може да се превърне в нож с две остриета за неуверения разказвач. Трябва да подчертаем, че Бистра Величкова се справя майсторски с предизвикателството и съумява да използва докрай динамиката на речевата характеристика при конструирането на голяма част от историите си.  Бистра Величкова не търси самоцелните ефекти, не се опитва да смае читателя, не се прави на всяка цена на писателка. Тя гледа на писателския труд не като стилист, а търси по-високото му измерение, като се превръща в хроникьор на радостта и болката. Тя възражда в книгата си по безспорен начин една от най-важните и високи възможности на литературата – да свидетелства за възторга и гибелта на надеждите, затваряйки, уплътнявайки, кондензирайки цели житейски съдби в капсулата на разказа тъй, че и след сто години ароматът на цветята или мирисът на кръв, смехът на човека или сълзите му да са живи, страшни, въздействащи. Спокойно бих сравнил някои от разказите й с парчетата красив и страшен живот, затворени в страниците на сборника „Из Русия” на младия Максим Горки. Бистра Величкова е родена през 1986 г. в София. Завършила е Журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и магистратура по Европейски науки в Университета в Туенте, Холандия и Вестфалския Вилхелмс Университет в Мюнстер, Германия. Нейни произведения са отличени с награди на литературните конкурси: за къс разказ „Рашко Сугарев” (2012 г.), за поезия – „Веселин Ханчев” (2012 г.) и „Димитър Бояджиев” (2013 г.). През 2012 г. е стипендиант на Фондация „Елизабет Костова" в Созополския семинар по творческо писане. Бистра Величкова е автор и в OFFNews.bg през 2012 - 2013 г. Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна” (ИК „Рива”) излезе през октомври 2014 г. Автор е и на блога за култура и литература - „Двойна измама” .

Анджелина се учи да готви, иска да е по-добра съпруга /видео/

http://www.bnews.bg/article-122808

След като жълто списание публикува снимки, на които се вижда как Брад Пит и Анджелина Джоли се карат на балкона на хотелската си стая в Австралия , тя каза в интервю, че ще се опита да промени някой неща в себе си.

Писанчев: Не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде

http://frognews.bg/news_81111/

Това не е клетка на ИДИЛ, но можеше да бъде, заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата на Р България, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс.

БНБ отказва да обяви заплатите на Искров и подуправителите

http://www.cross.bg/informatziya-otkaza-organi-1441413.html

/КРОСС/ Институтът за модерна политика ще обжалва пред Върховния административен съд отказа на Българската народна банка да предостави информация за заплатите на своето ръководство. „С писмо, подписано от подуправителя на БНБ Димитър Костов, централната банка отказа да предостави информация относно възнагражденията на своето ръководство, което ИМП поиска на 5 ноември по реда на Закона за достъп до обществена информация. Поискани бяха сведения относно размера на възнагражденията за следните длъжности в БНБ: управител, подуправител, главен секретар, главен одитор, директор на дирекция. Полученият отказ е напълно незаконен и ще бъде обжалван пред Върховния административен съд", категоричен е юридическият екип на ИМП. „Според изричната разпоредба на чл. 3, ал. 2 от ЗДОИ, задължени субекти са не само държавните органи, техните териториални звена и органите на местното самоуправление, а и всички останали публичноправни органи и организации. Вън от всяко съмнение е, че БНБ е публичноправен орган, създаден със специален закон", отбелязва ИМП в коментар на мотива за отказа. „Сигурен съм, че юристите на БНБ добре разбират, че становището им е в противоречие със Закона за достъп до обществена информация и отказът ще падне в съда. Но очевидно ръководството на БНБ се опитва да отложи колкото може повече във времето предоставянето на тази информация, прехвърляйки топката на съда. Явно има какво да крият

МО: От САЩ не са отправяли запитване за разполагане на военна техника на наша територия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447570

Във връзка с изявление на генерал-лейтенант Бен Ходжис, командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, относно разполагане на сили на САЩ на ротационен принцип в страни от Източна Европа, уведомяваме, че няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали, за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията Във връзка с изявление на генерал-лейтенант Бен Ходжис, командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, относно разполагане на сили на САЩ на ротационен принцип в страни от Източна Европа, уведомяваме, че няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали, за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията

МО: Няма запитване за разполагане на военна техника на САЩ на наша територия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447567

Във връзка с изявление на генерал-лейтенант Бен Ходжис, командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, относно разполагане на сили на САЩ на ротационен принцип в страни от Източна Европа, уведомяваме, че няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали, за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията Във връзка с изявление на генерал-лейтенант Бен Ходжис, командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, относно разполагане на сили на САЩ на ротационен принцип в страни от Източна Европа, уведомяваме, че няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали, за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията

Работна среща „ЦЕРН и предизвикателствата пред професионалното образование“ ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=271993

На 27 ноември в Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” гр. Варна ще се проведе работна среща „ЦЕРН и предизвикателствата пред професионалното образование“, научи Moreto.net. На нея участниците в първата Национална учителска програма за учители- инженери по професионална подготовка, проведена от 6 до 10 октомври 2014 г.

ЕС подцени идеята на Путин

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/es-podceni-ideiata-na-putin-6028095

Европейците не разпознаха шанса в проекта на Путин за Евразийски съюз и вместо да го поздравят - се разсърдиха. Това късогледство предизвика сегашната криза, смятат геополитическите експерти Иван Кръстев и Марк Леонард

Болен от рак отказа химиотерапия и живя до 102 години, домашното вино е тайната на дълголетието му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447565

На 102 години почина Стаматис Мораитис, който 36 години по-рано бе диагностициран с рак на белите дробове, предаде greece.greekreporter.com.
Мъжът е от остров Икария в Гърция. Когато съобщили му съобщили, че страда от тежката болест, той не се примирил. 9 други лекари обаче потвърдили диагнозата и му дали най-много 9 месеца живот. На 102 години почина Стаматис Мораитис, който 36 години по-рано бе диагностициран с рак на белите дробове, предаде greece.greekreporter.com. Мъжът е от остров Икария в Гърция. Когато съобщили му съобщили, че страда от тежката болест, той не се примирил. 9 други лекари обаче потвърдили диагнозата и му дали най-много 9 месеца живот.

К. Исмаилов: Абсурд! Не сме национални предатели!

http://frognews.bg/news_81107/

Държавата е много стабилна и един случай като този със зам.-министъра на отбраната не може да я взриви, но интеграцията на различните е фундаментален въпрос, заяви по БТВ Корман Исмаилов от РБ.

Мъж, болен от рак, отказа химиотерапия и живя до 102 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447525

На 102 години почина Стаматис Мораитис, който 36 години по-рано бе диагностициран с рак на белите дробове, предаде greece.greekreporter.com.
Мъжът е от остров Икария в Гърция . Когато в САЩ му съобщили, че страда от тежката болест, той не се примирил. 9 лекари обаче потвърдили диагнозата и му дали най-много 9 месеца живот. На 102 години почина Стаматис Мораитис, който 36 години по-рано бе диагностициран с рак на белите дробове, предаде greece.greekreporter.com. Мъжът е от остров Икария в Гърция . Когато в САЩ му съобщили, че страда от тежката болест, той не се примирил. 9 лекари обаче потвърдили диагнозата и му дали най-много 9 месеца живот.

Проектът за третия метролъч е без екооценка

http://offnews.bg/news/n_1/n_422521.html

Проектът за строителството на третия метролъч е без доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Именно това оспорва в съда "Сдружение независим обществен контрол" и се надява да спре проекта, докато не се направи екооценка. Ние не сме срещу метрото и срещу третия метролъч или неговия маршрут, ние искаме екооценка. Цяла година природата ни предупреждава чрез наводненията", обясни пред OFFNews Иван Димитров от сдружението. Според него най-вероятно има и археология по трасето на третата линия на метрото и от общината не искат да се разбере, за да не се забави строителството. Димитров има и друг проблем - твърди, че отпадъци от строителството на втория метролъч се извозват не до специалните депа за строителни отпадъци, а ги изсипват в близост до неговия имот в кв. "Горубляне". Той е сезирал кмета и Столичния инспекторат, но не е имало реакция. Заплашва със сигнал до ДАНС и прокуратурата. "Има доклад от независими експерти - 200 стр., който играе ролята на ОВОС. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е компетентно да каже дали тази оценка е достатъчна, те са преценили, че е достатъчна", коментира за OFFNews Стоян Братоев , шеф на общинското дружество "Метрополитен", което отговаря за стопанисването и строителството на метрото в София. По думите му във внесения в МОСВ материал са анализирани всички аспекти – въздух, почви, зелена система, птици. "Оценката не е само за строителството, но и как после ще влияе експлоатациата. Описано е и къде ще се извозват строителните отпадъци. Заключението е, че това е един от най-екологичните проекти", уточни Братоев. Той обясни, че земните маси от строителството на метрото се извозват до депа в кварталите "Суходол" и "Враждебна". В някои случаи земната маса може да се използва и затова стои до обекта, докато приключи строителството, допълни шефът на "Метрополитен". И по информация от главния архитект на София Петър Диков има подготвени материали за оценка на въздействието върху околната среда от строителството на третия метролъч. Относно строителните отпадъци той напомни, че от от 14 юли тази година е в сила нова Наредба за управление на отпадъците, която задължава всички строителни обекти да имат проект за управление на отпадъците. "В този проект трябва да се опише точно количеството по проект на отпадъците и де се посочи депото, където ще се извозват. Досега строителите ги изхвърляха, където им падне и това беше наистина голям проблем", признава главният архитект. Относно оспорващите в съда проекта на третия метролъч Диков твърди: "Тези хора не спекулират, те рекетират". OFFNews попита и екоминистерството има ли или не ОВОС за строителството на третия метролъч и оттам отговориха следното: "Относно предстоящото разширение на метрото в София – „Изграждане на ІІІ метродиаметър – „Депо Ботевградско шосе - бул. Владимир Вазов – ЦГЧ – ж.к. Овча купел“ в Министерство на околната среда и водите е проведена процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС – преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). От министъра на околната среда и водите е издадено мотивирано Решение № 10-ПР/2013 г., с което е преценено да не се извършва ОВОС за инвестиционното предложение (ИП). В хода на процедурата е проведена и консултация с Министерство на здравеопазването, относно предполагаемото въздействие върху човека и възможния на риск за човешкото здраве.  Предвид становището на МЗ за отсъствие на риск за човешкото здраве и поради липсата на вероятност от значително отрицателно въздействие върху околната среда, е постановено решение да не се извършва ОВОС, съгласно законодателството по околна среда, като не е изискано да бъде изготвен доклад по ОВОС за ИП, тъй като не може да се очаква значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Метрополите е преборил в съда решението на КЗК срещу обществената поръчка за изпълнител на третия метролъч за отсечката от кв. „Красно село“ до „Театър зад канала“. Оферти ще се приемат след новогодишните празници, а строителството ще започне от лятото на следващата година. Не можем да започнем да строим третия метролъч, докато строим предължението на първи, защото ще блокираме града, обясни инж. Братоев" . Проектът на третия метролъч предвижда той да е дълъг малко над 16 км. с 19 метростанции и ще се движи от кв. "Овча Купел" през центъра до "Ботевградско шосе". Прогнозната стойност на проекта е около 680 млн. евро или близо 1.4 млрд. лева. В "Овча купел" метрото ще тръгва от жп. линията София-Перник, като там ще бъде изградена обща гара и метростанция. През квартал "Овча Купел" ще има три метростанции -на бул. "Монтевидео", на бул. "Линкълн" и на Околовръстното шосе. Линията продължава към пазара на "Красно село", през кв. "Бели брези", където има предвидена станция на улиците "Кюстендил" и "Дойран" и следваща метростанция ще е на все още кръгово кръстовище на булевардите "Гешов" и "България" (то трябва да е готово до 1-2 години). Оттам линията продължава към НДК със спирка на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий" (има топла връзка с втория метролъч), следващата спирка е на Орлов мост с топла връзка към първия метролъч. От Орлов мост третия метролъч отива към Театър зад канала, после към стадион "Герена" и последната му спирка е на колелото на трамваите на бул. "Ботевградско шосе". На две места новоизгражданите тунели на третата линия ще преминават непосредствено под действащата линия на метрото – до МС „Орлов мост” и до МС „НДК”. По план изграждането на първия етап от третия метродиаметър - от пазара на кв. "Кресно село" до Театър зад канала, трябва да започне втората половина на следващата годиа и целият лъч да е готов в края на 2018 година. За да не се бави изграждането на инфрастурктурни проекти с национално значение, като метрото в София, в момента ГЕРБ прекарва в Народното събрание промени в Закона за държавната собственост. С тях се възстановява режима, който действа от 2011 г. до средата на миналата година - делата срещу отчуждаването не спираха строителството на пътища и магистрали. В средата на миналата година обаче Конституционният съд отмени тези разпоредби и дори и едно заведено дело може да спре строителството. Новият момент в предложените промени в закона, за да бъде удовлетворен Конституционният съд, е предварителното влизане в имота да става с решение на съда. Промените са по-скоро по повод делата срещу оценката за отчуждаване на имоти. От ГЕРБ обещават по-справедливи компенсации за имотите, които трябва да бъдат съборени заради големите инфраструктурни проекти.

Топ 10 на най-абсурдните картини, продадени за милиони

http://econ.bg/Новини/Топ-10-на-най-абсурдните-картини-продадени-за-милиони_l.a_i.615388_at.1.html

Изкуството не е за всеки, трябва да си естет, за да разбереш някои творби, но има такива, на които и най-смелите художници не биха могли да обяснят...

ПФ в шок: Свалят подкрепата от Борисов заради новия губернатор на София

http://www.bnews.bg/article-122824

Единственият ни полезен ход след тази новина е да оттеглим подкрепата са. Това заяви Красимир Каракачанов по повод назначаването на заместника на Корман Исмаилов за областен управител на София.

Личните лекари настояват за увеличаване на парите за първична извънболнична помощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=272019

Личните лекари настояват средствата за първична извънболнична медицинска помощ да станат 8 на сто от общите здравноосигурителни плащания на НЗОК. Това се казва в обръщение, прието по време на Четвъртия национален конгрес по обща медицина, изпратено до БТА.

Арестуваха бизнесмена Радослав Керанов за палеж на лидера на пловдивските шофьори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447530

Пловдивският бизнесменът Радослав Керанов, който притежава фирма за таксиметрови услуги, е арестуван заедно със свой служител, научи Пловдивският бизнесменът Радослав Керанов, който притежава фирма за таксиметрови услуги, е арестуван заедно със свой служител, научи "24 часа". Двамата са заподозрени в палежа на автомобила на Георги Ряпов, който е шеф на националната асоциация за защита на превозвачите. Таксито му беше опожарено на 24 септември и от него остана само купчина

БЕХ махна Георги Христозов и Георги Златев от мини „Марица-Изток”

http://frognews.bg/news_81109/

С Решение на Съвета на директорите на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД, Георги Христозов и Георги Златев са освободени от Съвета на директорите на „Мини Марица-изток” ЕАД.

Станишев: България е готова за Шенген

http://frognews.bg/news_81110/

Има ясни критерии за влизането в Шенген и България ги е изпълнила. Трябва да признаем, че Европейската комисия има основания в критиките си по отношение на съдебната система, вътрешния ред и борбата с корупцията и организираната престъпност. Надявам се на обективен следващ доклад на комисията, който изрично да посочи проблемите и какво очаква от българските институции.

Общопрактикуващите лекари поискаха 8% от бюджета на Касата

http://pik.bg/общопрактикуващите-лекари-поискаха-8-от-бюджета-на-касата-news254234.html

Общопрактикуващите лекари поискаха 8% от бюджета на Касата

Средствата, заделяни за общопрактикуващите лекари в България, да се повишат до 8% от общия бюджет на Здравната каса, информира Дарик.

За това настояха от Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас, като уточниха, че тази година са били финансирани със 7,1 % от парите на Касата.

Оказва се, че още през 2008 година в 15 европейски държави бюджетът на общопрактикуващите лекари е представлявал между 15 и 20% от общите пари за здраве.

При нас, освен че този процент е до три пъти по-нисък, през последните години се наблюдавала и трайна тенденция към неговото намаляване, твърдят от организацията.

В официално обръщение до отговорните институции от сдружението призовават държавата да заплати на личните лекари за август, септември и октомври, дължимите суми, с които да компенсира намалената потребителска такса за пенсионерите.

Чипровски килими в световното културно наследство

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chiprovski-kilimi-v-svetovnoto-kulturno-nasledstvo-6028094

След Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009), сега в Световната листа място намери и известният български килимарски център

Американски танкове ще бъдат разположени в България заради Украйна

http://www.cross.bg/hodzhis-bronirani-ycheniya-1441412.html

/КРОСС/ Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в няколко страни от НАТО. Част от тях ще бъдат разположени и в страни от Източна Европа, съобщи висш американски военен служител. Според ген. Фредерик (Бен) Ходжис, това е част от операция „Атлантическа решителност". Тя има за цел да успокои балтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия в Украйна. Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни. „Петдесетина бронирани коли вече са на място. Стотина танка Abrams M1 и бронирани бойни коли на пехотата „Брадли" ще бъдат препозиционирани в Германия, а вероятно и на други места, когато американските войски провеждат съвместни учения с войници на съюзниците си от Атлантическия алианс, заяви ген. Ходжис", който в момента работи в Естония. Преди три седмици той застана начело на въоръжените сили на САЩ в Европа. „Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане на място", каза Ходжис и поясни, че това решение е много по-икономично. „При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан", каза още той. В близко време ген. Ходжис ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из източноевропейските страни-членове на НАТО

Чипровските килими в световното културно наследство

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chiprovskite-kilimi-v-svetovnoto-kulturno-nasledstvo-6028094

След Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009), сега в Световната листа място намери и известният български килимарски център

Американски танкове ще бъдат разположени в България заради Украйна

http://www.cross.bg/hodzhes-bronirani-ycheniya-1441412.html

/КРОСС/ Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в няколко страни от НАТО. Част от тях ще бъдат разположени и в страни от Източна Европа, съобщи висш американски военен служител. Според ген. Бен Ходжес, това е част от операция „Атлантическа решителност". Тя има за цел да успокои балтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия в Украйна. Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни. „Петдесетина бронирани коли вече са на място. Стотина танка Abrams M1 и бронирани бойни коли на пехотата „Брадли" ще бъдат препозиционирани в Германия, а вероятно и на други места, когато американските войски провеждат съвместни учения с войници на съюзниците си от Атлантическия алианс, заяви ген. Ходжес", който в момента работи в Естония. Преди три седмици той застана начело на въоръжените сили на САЩ в Европа. „Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане на място", каза Ходжес и поясни, че това решение е много по-икономично. „При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан", каза още той. В близко време ген. Ходжес ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из източноевропейските страни-членове на НАТО

Борисов: След година ще правим ремонт на кабинета

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-sled-godina-shte-pravim-remont-na-kabineta-6028092

С тези думи премиерът успокои вицепремиера Меглена Кунева за това, че в квотата на РБ за областни управители няма представител на ДБГ

Варненският въздух е от най-чистите в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=272020

Въздухът във Варна е един от най-чистите в България, въпреки че страната ни е на първо място в Европа по замърсяване с фини прахови частици. Това сочи новият годишен доклад за качеството на въздуха на Европейската агенция по околна среда, който се базира на данни за 2012 г.

Ненчев няма да иска оставката на Исмаилов

http://politics.actualno.com/Nenchev-njama-da-iska-ostavkata-na-Ismailov-news_62584.html

Към момента не намирам основание да поискам оттеглянето на Орхан Исмаилов от поста на заместник-министър на отбраната. Не получих никакви аргументи и доказателства различни от онези, които вече бях...

ЕС трябва да мобилизира 5000 лекари за борба с ебола

http://europe.actualno.com/ES-trjabva-da-mobilizira-5000-lekari-za-borba-s-ebola--news_62587.html

Усилията на международни организации и отделни правителства за спряне с епидемията от ебола към момента се оказват недостатъчни. Затова координаторът на ЕС за борба с разпространението на болести, пр...

Русия разкритикува САЩ за отношението към протестиращите

http://europe.actualno.com/Rusija-razkritikuva-SASht-za-otnoshenieto-kym-protestirashtite--news_62590.html

Американците са много загрижени за протестиращите в други страни, но срещу демонстрантите в САЩ използват всички налични силови средства. Това гласи изявление на официалния представител на руското в...

Обвинен за нагъл грабеж в Ямбол не се признава за виновен, съдът отказа да го пусне от ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447502

Апелативен съд - Бургас отказа да замени постоянния арест на Костадин Димитров, обвинен като подбудител и помагач, че заедно със съучастници е извършил грабеж на над 80 хил. лв., собственост на Община Ямбол и „ВиК Апелативен съд - Бургас отказа да замени постоянния арест на Костадин Димитров, обвинен като подбудител и помагач, че заедно със съучастници е извършил грабеж на над 80 хил. лв., собственост на Община Ямбол и „ВиК" ЕООД - Ямбол. Парите са отнети от служител на фирма за инкасо, докато ги пренасял до банков клон. Престъплението е извършено

Сменени са шефове в държавни енергийни компании

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/11/26/2427246_smeneni_sa_shefove_v_durjavni_energiini_kompanii/?ref=rss


Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг смени ръководствата на няколко енергийни дружества. 

Георги Христозов и Георги Златев са освободени от съвета на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД. На тяхно място, в ръководството на държавното въгледобивно предприятие, влизат бившият депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев и Николай Диков.  Андон Андонов запазва позицията си в борда. След провеждане на заседание на Съвета на директорите ще бъде избран изпълнителен директор на...

Писанчев за акцията в Пазарджик и Пловдив: Това не е клетка на ИДИЛ, но можеше да бъде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447521

Това не е клетка на ИДИЛ , но можеше да бъде. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата на Р България, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс, съобщи „Фокус”. Това не е клетка на ИДИЛ , но можеше да бъде. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата на Р България, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс, съобщи „Фокус”.

Възстановяват търговията с акции на КТБ на фондовата борса

http://econ.bg/Новини/Възстановяват-търговията-с-акции-на-КТБ-на-фондовата-борса_l.a_i.615378_at.1.html

Временно спряната търговия на акции на Корпоративна търговска банка (КТБ) на Българската фондова борса (БФБ) е възстановена. Това се потвърждава в...

Задържаните в Пазарджик нямат общо с ИДИЛ, но били нейни последователи

http://www.mediapool.bg/zadarzhanite-v-pazardzhik-nyamat-obshto-s-idil-no-bili-neini-posledovateli-news227656.html

Задържаните в ромския квартал на Пазарджик "Изток" общо 26-има души не са финансирани по никакъв начин от джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), а просто са нейни последователи. Това стана ясно в сряда от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Борислав Сарафов и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, които огласиха подробности около мащабната акция на държавното обвинение, агенцията и МВР преди ден. Само на седем от арестуваните обаче са с повдигнати обвинения и в момента те се намират в ареста със 72-часови мерки за неотклонение. Основният обвиняем – имамът Ахмед Муса, ще отговаря за проповядване на антидемократична идеология, както и за сформиране на група с цел извършване на престъпления против републиката. Останалите шестима обвиняеми по делото – Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова - пък са обвинени за пропаганда за война. [div class='right_orange']Хюсеин Хафъзов: Акцията на ДАНС и прокуратурата е политическа поръчка По този начин страната ни привличала вниманието на терористи На този етап смятам, че акцията на ДАНС, МВР и прокуратурата е неоснователна и имам усещането, че е политическа поръчка, за да се удовлетворят пропагандните интереси на определена политическа формация. Това заявява в сряда депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов, цитиран от БТА по повод акцията на ДАНС и обвинението в ромския квартал "Изток"в Пазарджик. Той уточни, че ще направи обобщен анализ след изслушването на председателя на ДАНС Владимир Писанчев в парламента утре. Депутатът заяви, че очаква от Писанчев "ясни и категорични доказателства за необходимостта на провеждането на вчерашната мащабна и показна акция". Още... [class='right_orange' div] "Това не е клетка на "Ислямска държава, но можеше да бъде", обяви Писанчев, уточнявайки, че разследващите са пристъпили към операцията, тъй като във въпросния квартал се появили "атрибути на ИДИЛ", както и призиви за джихад и участие във военни действия на страната на крайните ислямисти. По време на общата си пресконференция разследващите на няколко пъти подчертаха, че акцията не е била насочена срещу определена етническа или религиозна група и не са осквернявани джамии. По думите на Писанчев основният обвиняем по разследването – Муса, не е задържан, докато е бил в религиозен храм. "В проповедите си Муса говори за възхвала на ИДИЛ и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Проповядват, че всеки трябва да слуша безусловно своите духовни водачи и да изпълни своя дълг, ако това му бъде вменено. Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни", разказа зам.-главният прокурор Сарафов. По думите му по време на многобройните претърсвания на адреси в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково са били иззети знамена, фланелки, шапки, ленти за глава и стикери с логото на ИДИЛ. На компютрите, собственост на заподозрените, пък имало множество клипове, възхваляващи дейността на джихадистите и проповядващи "свещена война". От прокуратурата обаче подчертаха, че разследването не се крепяло само на въпросните видеоматериали, тъй като те се разпространявали съвсем свободно в интерент. Обвиненията се основавали на показанията на над 30 свидетели. По време на пресконференцията бяха прожектирани и кадри, на които Ахмед Муса се вижда как води проповеди на фона на знаме, за което разследващите твърдят, че носи типичните за ИДИЛ атрибути. Местни жители от кв. "Изток" в Пазарджик обаче твърдят пред медиите, че въпросните надписи нямат нищо общо с "Ислямска държава", а възхваляват делото на пророка Мохамед. Според Борислав Сарафов става дума за знаци на ИДИЛ, които "нашите герои гордо и със самочувствие са носели в своето ежедневие". От прокуратурата прожектираха и кратък клип, на който се виждат група хора да скандират "Аллах Акбар", уточнявайки, че това са част от обвиняемите. Шефът на ДАНС Писанчев пък съобщи, че агенцията имала данни, че заподозрените приютявали хора, свързани с ИДИЛ, които впоследствие пътували за Западна Европа. Те обаче минавали абсолютно легално през България и имали документи за самоличност, издадени в страни от Шенген. Затова и нямало как да бъдат задържани. По този повод Писанчев добави, че българското законодателство все още не е криминализирало подпомагането и участието в действия на "Ислямска държава", което според него трябва да бъде направено. Той предположи, че евентуалните бъдещи законодателни промени по темата ще бъдат обсъдени в парламента след изслушването му за акцията, насрочено за четвъртък сутринта. По време на пресконференцията стана ясно още, че акцията е била планирана за края на първата десетдневка от декември, но изтичане на информация е наложило по-бързото й провеждане. Става въпрос за съдебно разрешение за претърсване и изземване в пазарджишкия кв. "Изток", изтекло в медиите.

Имамът Ахмед Муса е обвинен като водач на група за радикален ислям

http://www.mediapool.bg/imamat-ahmed-musa-e-obvinen-kato-vodach-na-grupa-za-radikalen-islyam-news227656.html

Седем души са обвинени за участие в престъпна група срещу републиката, оглавявана от имама на Пазарджик Ахмед Муса, за проповядване на радикален ислям. Това съобщи прокуратурата в сряда, ден след масираната спецакция в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково, при която бяха задържани 26 души, претърсени бяха жилища, религиозни училища и други помещения. Сред седемте членове на групата има и жена. Всички те са български граждани от ромски произход, които са се наричали по между си с арабски имена. Открити са множество "рекламни материали” на екстремистката групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери, информира на пресконефренция зам.- главният прокурор Борислав Сарафов. "Иззети бяха и компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеите си за водене на война с християнството”, допълни Сарафов. "Ахмед Муса от юли 2014-та година до ноември на територията на трите града е проповядвал възгледите на ИДИЛ. Всички обвиняеми са с български произход. В проповедите си Муса говори за възхвала на ИДИЛ и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Проповядват, че всеки трябва да слуша безусловно своите духовни водачи и да изпълни своя дълг, ако това му бъде вменено. Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни”, заяви Сарафов. По думите му са били и публикувани материали в интернет, които пропагандират за ИДИЛ. "Това не е клетка на ИДИЛ , но можеше да бъде", коментира председателят на ДАНС Владимир Писанчев и допълни: "Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на "Ислямска държава”. Службите са установили, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти и има опити за набиране на бойци за "Ислямска държава”. На пресконференцията бяха показани снимки на Ахмед Муса по време на проповед със знамето, за което разследващите казват, че е на "Ислямска държава". Показана бяха клипове и снимки. На една от тях е разчетена от разследващите, че България ще е първата страна на Балканите, където ще се развее "великото черно знаме". Писанчев каза, че са се стремили да не накърняват етническите отношения и изрично подчерта, че джамията, в която Ахмед Муса е бил задържан, не е била осквернявана. "Джамията не е осквернявана, Ахмед Муса е арестуван в помещение близо до джамията”, каза шефът на ДАНС. Писанчев посочи, че това е тяхна разработка и не става дума за международна операция. Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция, поясни главният прокурор Сотир Цацаров. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно, разказа той. "Дължим обяснение защо стартирането на операцията беше извършено на 25 ноември. Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември”, каза Сотир Цацаров. Той изтъкна, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на наши съграждани. "Участваха над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР”, съобщи Цацаров. Причината за използването на служители на МВР в такъв мащаб е било направено с цел да се осигури пълна безопасност на екипи, за да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици. Заместник-главният прокурор уточни, че са били извършени общо 46 претърсвания, 23 от които в Пазарджик. 26 човека са задържани за едно денонощие. "До настоящия момент са разпитани около 30 свидетели”, заяви Сарафов в сряда следобед. На седем човека са повдигнати обвинения, а Ахмед Муса е ръководител на въпросната група, която си е поставила за цел да върши престъпления срещу републиката, информира зам.-главният прокурор. Окръжната прокуратура в Пазарджик в сряда повдигна обвинение срещу Ахмед Муса Ахмед за участие в група, подстрекаваща към война и налагане на антидемократична идеология. Арестът му е удължен на 72 часа, потвърди пред БНР адвокатът му Елвира Панкова: "Като в рамките на тези 72 часа ще видим дали прокурорът ще внесе искане за взимане на постоянна мярка, която обаче има правото да вземе само съдът. Предполагам, че ще бъдат повдигнати обвинения на още 5-6 души. Ахмед не се признава за виновен и ми обясни, че няма отношение към това, в което го обвиняват". Пред сградата на полицията в Пазарджик продължава струпването на роднини, които чакат информация. Сутринта в джамията "Абу Бекир" в ромския квартал "Изток", където преди ден бе задържан Ахмед Муса, се проведе традиционната молитва. Обстановката в квартала е спокойна, засиленото полицейско присъствие остава. Освободените отказаха да коментират подробности, но техни близки споделиха, че при престоя им в ареста не е имало полицейски натиск над тях. В Пазарджик бяха арестувани шестима души – петима мъже и една жена. Претърсени са джамията "Абу Бекир" и над 30 частни жилища. Иззети са компютри, голямо количество литература и видеоматериали. Работата на прокуратурата и агентите на ДАНС беше подкрепена от жандармерията. Ахмед Муса Ахмед е с 4-годишна присъда за проповядване на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд. Снощи са били освободени двамата задържани от златоградското село Старцево. Имамът на селото Хасан Щърбов и Моника Веизова са били разпитани от разследващите. Очаквайте подробности

България никога не се извини за погромите в окупираните от нея части на Гърция

http://www.grreporter.info/Blgariya_nikoga_ne_se_izvini_za_pogromite_v_okupiranite_ot_neya_chasti_na_Grciya/16460

Германски представители поставят венец всяка година на паметника на жертвите в Кердилия, българите обаче никога не отидоха в Доксато, за да поставят венец за кланетата, които извършиха,казва изследователят Василис Дзанакарис в интервю за GRReporter.

прочети повече

ЕК започва 2 нови наказателни процедури срещу нас

http://www.bnews.bg/article-122818

От България и от още три страни Комисията иска да приложат правилата на ЕС за обмен на информация за пътните нарушения, а от страната ни и Унгария иска да транспонират изцяло законодателството на ЕС за енергийна ефективност.

Писанчев за акцията в Пазарджик: Това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447509

Това не е клетка на ИДИЛ , но можеше да бъде. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата на Р България, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс. Това не е клетка на ИДИЛ , но можеше да бъде. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата на Р България, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс.

Ева Паунова: Планът "Юнкер" ще помогне на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_422412.html

Целта на плана за инвестиции и растеж на Комисията "Юнкер" е да мобилизира средства, без да се създава нов дълг за Европа. С тях ще бъдат подобрени условията за растеж, развитие и създаване на работни места именно в страни като България, заяви българският евродепутат от ЕНП Ева Паунова. Пакетът за заетост, растеж и инвестиции на Европейската комисия беше представен на пленарното заседание в Страсбург. Паунова е на мнение, че планът на Жан-Клод Юнкер е "шанс за финансирането на важни системни проекти като базовата инфраструктура в България." От наличните финанси 21 милиарда ще бъдат предоставени от европейския бюджет и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), но всяко едно евро от обществените финанси се очаква да привлече още 15 евро от частни инвеститори, акумулирайки 315 милиарда евро на разположение за следващите 3 години. Три са основните акценти в новия план - мобилизация на инвестиции чрез новосъздадената институция на ЕИБ – Европейския фонд за стратегически инвестиции; създаване на канал за проекти, за които да бъде достъпно финансирането; по-добро управление на единия европейски пазар. С промяната на правната рамка, като част от този план, ще създадем благоприятна инвестиционна среда и ще предотвратим „Европа на две скорости“, осигурявайки равен достъп до средства за всички страни-членки, коментира Ева Паунова. Инвестиционният план за Европа трябва да бъде одобрен от Комисията и Съвета, с което също да се вземе официално решение за създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Очаква се Комисията официално да представи новото законодателство, което да влезе в сила до юни месец на следващата година.

Промени в ръководството на четири държавни енергийни компании

http://www.cross.bg/direktorite-suveta-rukovodstvoto-1441411.html

/КРОСС/ С Решение на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг" ЕАД, Георги Христозов и Георги Златев са освободени от Съвета на директорите на „Мини Марица-изток" ЕАД. На тяхно място в ръководството на държавното въгледобивно предприятие влизат Диян Червенкондев и Николай Диков. Андон Андонов запазва позицията си в борда на директоритре на „Мини Марица-изток" ЕАД. Изпълнителен директор на дружеството ще бъде избран след провеждане на заседание на Съвета на директорите, съобщава пресцентърът на БЕХ. От поста изпълнителен директор на „Национална електрическа компания" ЕАД е освободена Екатерина Истаткова. На нейно място е избран Петър Илиев, който и преди е бил част от ръководството на енергийното дружество. Извършени са промени и в състава на Управителния съвет на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД. В новия екип влизат Иван Йотов, Димитър Вълчанов и Милко Милков. В държавната ТЕЦ „Марица Изток 2" ЕАД за член на Съвета на директорите е избран Диян Димитров, който заменя Михаил Митков. Промените ще влязат в сила от деня на вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписвания. Промените в ръководствата на държавните дружества от енергийния сектор целят подобряване на тяхното управление и стабилизиране на финансовото им състояние.  

Москва разположи 14 изтребителя в Крим

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/moskva-razpolozhi-14-iztrebitelia-v-krim-6028088

Главнокомандващият на съюзническите сили на НАТО генерал Филип Брийдлав изрази тревога от милитаризацията на украинския полуострова

12-метрова коледна елха поставиха в Сливен

http://pik.bg/12-метрова-коледна-елха-поставиха-в-сливен-news254231.html

12-метрова коледна елха поставиха в Сливен

Коледна елха е монтирана на обичайното място пред сградата на община Сливен. Дървото е високо 12 метра и е на 60 - 70 години, предаде репортер на Радио „Фокус”.

Това е ела от гора на 30 км. от Сливен. Светлините й заедно ще запалят децата на Сливен на коледно тържество на 4 декември в 16.30 часа. По булевардите на Сливен са монтирани 25 светещи транспаранта и около 100 светещи елемента по улиците и пешеходните зони на града. Монтирана е 11 метрова стрингова елха пред сградата на Драматичния театър, на площад „Хаджи Димитър”.

Сградата на Драматичния театър и градинката до храм „Свети Димитър” са украсени. Във формата на елха е украсена цялата южна фасада на сградата на НТС. Общата стойност на монтажа и демонтажа на коледната украса е 20 000 лв.

Министерският съвет отпуска средства за 12 франкофонски стипендии

http://pik.bg/министерският-съвет-отпуска-средства-за-12-франкофонски-стипендии-news254233.html

Министерският съвет отпуска средства за 12 франкофонски стипендии

Правителството ще предостави доброволна вноска в полза на Франкофонския институт за администрация и управление (ФИАУ) със седалище в София с цел осигуряване на 12 стипендии за негови студенти от Източна Европа и Балканския регион, съобщиха от правителствената информационна служба.

Вноската е по линия на участието на България в международното сътрудничество за развитие и възлиза на 30 000 евро. Средствата са планирани в централния бюджет. Отпускането на средства за франкофонски стипендии ще укрепи авторитета на България и ще се отрази положително върху образа на страната в Източна Европа и Балканския регион.

Освен това ще допринесе за по-нататъшното засилване на ролята и влиянието на България в Международната организация на Франкофонията, като същевременно ще направи по-видима дейността й в областта на международното сътрудничество за развитие.


В Украйна има около 10 хил. руски войници, твърдят от Киев

http://www.moreto.net/novini.php?n=271977

Кризата в Източна Украйна се задълбочава - воюващите страни продължават да нарушават примирието и да се обстрелват взаимно. Говорител на външното министерство в Киев обвини Русия, че е изпратила пет колони от камиони с тежко военно оборудване за сепаратистите в Донбас.

Премиера на стихосбирката "Дървото на достъпните за мен удоволствия" от Владимир Морзоханов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247072_+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%81%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%22%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D

Драги приятели и почитатели,

Заповядайте на премиерата на поетичната книга "Дървото на достъпните за мен удоволствия" от Владимир Морзоханов (излязла в поредицата "Нова българска лира") на 26 ноември, сряда, от 18 ч, в салона на Унгарския културен институт (София, ул. "Аксаков" 16).

Книгата ще представи литераторът д-р Йордан Ефтимов, стихове ще прочете актьорът Тодор Димитров, с участието на автора Вл. Морзоханов и издателя М. Христов.

Владимир Морзоханов (р. 1963, София) е художник, преводач и поет. В общи художествени изложби участва от 1983 г., първата му самостоятелна изява е организирана от галерия „Арте” през 2008 г. Втората е пак там през 2013 г. Издателство „Ерго” е публикувало следните две книги с негови преводи: „Арсений Тарковски. Самосъзнаваща душа” (2010) и „Осип Манделщам. Небехранилище” (2012, удостоена с почетна диплома от АСКИ на Международния панаир на книгата в Москва през 2014 г.). Настоящата стихосбирка е първата му авторска книга.

"Словото за мен не е нито инертен материал, с който да запълвам страниците, нито средство за манипулация, нито начин да удовлетворя тщеславието си или арогантността си, не е параван за прагматични цели, или поле за дебилни забавления, не е и някаква мистична самостоятелна субстанция, съществуваща по свои закони, напълно вън от реалността. Словото е смисъл (и е добре той да е истинен), търсене на смисъл, изграждане на смисъл, осмисляне на себе си и света" - казва авторът за своята книга.

Цитат на деня: Това не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/11/26/2427241_citat_na_denia_tova_ne_e_kletka_na_isliamska_durjava/?ref=rss


Това не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде.

Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев на прескоференция по повод вчерашната акция съвместно с прокуратурата в няколко мюсюлмански ромски махали в четири града в страната.

Чипровските килими станаха световно културно наследство

http://frognews.bg/news_81106/

Комитетът на ЮНЕСКО единодушно прие вписването на "Традицията на производство на Чипровски килими" като част от Световното нематериално културно наследство.

След срещата с ПФ: Исмаилов остава зам.-министър!

http://www.bnews.bg/article-122821

Проведохме среща в добър дух и разбирателство, но аз не получих повече аргументи и доказателства, различни от тези в медиите медиите и затова не намирам основание да го оттеглям, призна Ненчев.

Тъкането на чипровски килими стана част от световното културно наследство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2427234_tukaneto_na_chiprovski_kilimi_stana_chast_ot/?ref=rss


Производството на чипровските килими влезе в световния списък на нематериалното културно наследство. Българската традиция е избрана единодушно на днешното заседание на междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, съобщи Министерството на културата.

Това е третият български елемент, който влиза в Световната листа, след Бистришките баби и нестинарството. Чрез вписването в листата на ЮНЕСКО известният български килимарски център получава световна видимост, достойна за качествата на неговата...

Облачно с превалявания от дъжд и сняг

http://www.vesti.bg/bulgaria/oblachno-s-prevaliavaniia-ot-dyzhd-i-sniag-6028091

Ще остане студено, с преобладаващи максимални температури между 0 и 5 градуса, в София - около 3 градуса

Лукарски: Ще поставим въпроса за визите за САЩ при преговорите по Трансатлантическото споразумение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447498

Официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и Съединените американски щати е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ“. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на Официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и Съединените американски щати е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ“. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на

Лукарски: Ще поставим въпроса за визите за САЩ при преговорите по Трансатлантическото споразумение

http://pik.bg/лукарски-ще-поставим-въпроса-за-визите-за-сащ-при-преговорите-по-трансатлантическото-спора-news254230.html

Лукарски: Ще поставим въпроса за визите за САЩ при преговорите по Трансатлантическото споразумение

Официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и Съединените американски щати е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ“. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката (МИ).

Той припомни, че ТТИП бе сред основните дискутирани въпроси в рамките на Съвета по външна търговия, проведен през миналата седмица в Брюксел. Министрите взеха решение за продължаване на преговорите по споразумението, което ще насърчи инвестициите и търговско-икономическите отношения в общността.

„Визовият режим е частно искане на България, което заложихме в позицията на страната ни по време на Съвета за външна търговия“, каза министър Божидар Лукарски. Той бе категоричен, че правителството държи този въпрос да бъде разгледан по време на преговорите, но изрично подчерта, че страната ни не го поставя като условие.

„Надявам се на сериозна подкрепа от страните членки на ЕС, както и на разбиране от страна на нашите американски партньори“, заяви икономическият министър.

По негови думи бъдещите преговори трябва да имат подкрепа и от американска страна: „Очакваме тяхната позиция в отговор на взетите решения по време на Съвета по външна търговия“. Министър Лукарски допълни, че принципната позиция на България за ТТПИТ съвпада с позициите на останалите страни членки на ЕС.

„Всички страни членки на ЕС сме на мнение, че преговорите по споразумението трябва да продължат, но при пълна прозрачност“, заяви икономическият министър.

По негови думи по време на Съвета по външна търговия министрите са се обединили около необходимостта от по-голяма гласност и информираност за проектоклаузите по споразумението за широката общественост.

„Трябва да се запазят и високите стандарти на ЕС по отношение на стоките, които биха се внасяли от САЩ“, допълни министър Лукарски.

ЕК спира 20 процедури срещу България

http://econ.bg/Новини/ЕК-спира-20-процедури-срещу-България_l.a_i.615342_at.1.html

Очаква се Европейската комисия да закрие 20 от оставащите процедури срещу България за неизпълнение на поети ангажименти. Това се посочва в доклад за...

873 са сигналите за деца в риск от началото на годината във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272012

873 са сигналите за деца в риск от началото на годината във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Анна Конукова, ръководител на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна. Това са всички получени и обработени молби и сигнали, които са получени в службата за нарушаване правата на децата.

Лукарски: Ще поставим въпроса за визите за САЩ при преговорите по Трансатлантическото споразумение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447492

Официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и Съединените американски щати е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ“. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на Официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и Съединените американски щати е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ“. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на

Данъчните с предварителни данни за държавните плащания към фирмите

http://www.mediapool.bg/danachnite-s-predvaritelni-danni-za-darzhavnite-plashtaniya-kam-firmite-news227655.html

Държавните ведомства – министерства и агенции, се задължават да дадат предварителна информация на приходните агенции преди да преведат плащанията към фирмите по сключени договори. Това реши кабинетът в сряда, съобщи правителствената информационна служба. Целта е затягане на финансовата дисциплина и увеличаване на приходите в държавния бюджет, заради рекордния дефицит, който се очаква в края на годината да е 3.7% от БВП. Решението на кабинета предвижда десет дни преди да платят на бизнеса държавните ведомства да информират за това Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници". Те ще имат задължение да проверят дали фирмата е платила всички данъци към бюджета. Ако това не е направено, най-вероятно ще последва данъчна проверка, казаха от правителствената пресслужба. Не е ясно дали държавата ще си направи прихващане на дължимата сума, преди да я преведе на фирмата изпълнител по конкретния договор. Днешното решение на кабинета беше извънредна точка в дневния ред. Очаквайте подробности

България иска въпросът за визите да се постави на преговорите ЕС - САЩ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2427224_bulgariia_iska_vuprosut_za_vizite_da_se_postavi_na/?ref=rss


В хода на преговорите за търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ да бъде разгледан и визовият режим за българите, пътуващи до САЩ, настоява България. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на ведомството. 

Уточнението е по повод решението от миналата седмица на Съветат по външна търговия на ЕС за продължаване на преговорите по споразумението за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции.

Лукарски уточни, че...

ЮНЕСКО реши: Чипровските килими са световно културно наследство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447484

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който заседава в Париж на своята Девета сесия, днес единодушно вписа в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство предложената от България кандидатура "Традицията на производство на Чипровски килими", предаде БГНЕС. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който заседава в Париж на своята Девета сесия, днес единодушно вписа в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство предложената от България кандидатура "Традицията на производство на Чипровски килими", предаде БГНЕС.

ЮНЕСКО обяви чипровските килими за световно културно наследство

http://pik.bg/юнеско-обяви-чипровските-килими-за-световно-културно-наследство-news254227.html

ЮНЕСКО обяви чипровските килими за световно културно наследство

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който заседава в Париж на своята Девета сесия, днес единодушно вписа в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство предложената от България кандидатура "Традицията на производство на Чипровски килими", предаде БГНЕС.

Министерството на културата представи българската кандидатура на производството на Чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на март миналата година.

Тъкането на Чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа. След Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009), чрез вписването в Световната листа известният български килимарски център получава световна видимост, достойна за качествата на неговата килимарска продукция.

И до днес тъкачките в Чипровци тъкат на вертикален стан, тъкането на който се приема като древна форма на тъкачна техника. Младите хора в Чипровци се учат да тъкат както в семействата си, така и в организирани към училището и читалището групи за тъкане и багрене с естествени багрила.

Досието на кандидатурата за Чипровските килими е разработено под ръководството на проф. Мила Сантова от екип в състав - д-р Ива Станоева и д-р Миглена Иванова, съобщиха от културното министерство.

Лукарски се закани: Спираме търговското споразумение, ако САЩ не ни махнат визите

http://frognews.bg/news_81105/

България няма да подкрепи Трансатлантическото търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, ако в края на преговорния процес не бъде стартирана процедура за премахване на визите за наши граждани за САЩ. Това заяви на пресконференция министърът на икономиката Божидар Лукарски, който наскоро присъства на заседание на Европейския съвет по външноикономически въпроси.

Мел Гибсън се проявява като грижовен баща

http://www.bnews.bg/article-122807

Гибсън редовно се разхожда с наследницата си из детските площадки в Малибу, а близки до актьора актьора казват, че той има много силна връзка с детето.

ДАНС: Джихадисти са набирали у нас бойци за Ислямска държава

http://offnews.bg/news/n_1/n_422553.html

Държавната агенция „Национална сигурност” е засякла джихадисти, които са се отбивали на местата, на които беше проведена антитерористичната операция. Във вторник прокуратурата и ДАНС проведоха специализирана операция в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково. Днес на брифинг в Конферентната зала на Съдебната палата шефът на ДАНС Владимир Писанчев съобщи, че на проверените адреси е имало атрибути на "Ислямска държава" и призиви за джихад и война. Това не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде. Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на „Ислямска държава”, заяви Писанчев. Председателят на ДАНС добави, че са установили, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти и има опити за набиране на бойци за „Ислямска държава”. При претърсвания са открити множество „рекламни материали” на ИДИЛ – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Някои от наблюдаваните пък имали редица снимки, наподобяващи тези, които си правят членовете на Ислямска държава. На пресконференцията бяха показани такива кадри. Иззети бяха и компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеите си за водене на война с християнството, каза Сарафов. Писанчев подчерта, че са се стремили да не накърняват етническите отношения и изрично подчерта, че джамията, в която Ахмед Муса е бил задържан, не е била осквернявана. „Джамията не е осквернявана, Ахмед Муса е арестуван в помещение близо до джамията”, обясни Писанчев. Шефът на ДАНС посочи, че това е тяхна разработка и не става дума за международна операция. Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинга. „Дължим обяснение защо стартирането на операцията беше извършено на 25 ноември. Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември”, обясни Сотир Цацаров. Цацаров подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на наши съграждани. „Участваха над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР”, добави Цацаров. Очаквайте подробности!

Цацаров: Акцията срещу имамите беше заради изтекла информация

http://pik.bg/цацаров-акцията-срещу-имамите-беше-заради-изтекла-информация-news254225.html

Цацаров: Акцията срещу имамите беше заради изтекла информация

Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно. Това заяви главният прокурор на Република България Сотир Цацаров на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата на Р България, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс, съобщи „Фокус”.

„Дължим обяснение защо стартирането на операцията беше извършено на 25 ноември. Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември”, обясни Сотир Цацаров.

Цацаров подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на наши съграждани. „Участваха над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР”, добави Цацаров.

Цацаров обясни и причината за използването на служители на МВР в такъв мащаб като посочи, че е било с цел осигуряване пълна безопасност на екипи, за да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

Европейците не разпознаха шанса в проекта за Евразийски съюз

http://www.mediapool.bg/evropeitsite-ne-razpoznaha-shansa-v-proekta-za-evraziyski-sayuz-news227654.html

Европейците не разпознаха шанса в проекта на Путин за Евразийски съюз и вместо да го поздравят - се разсърдиха. Това късогледство предизвика сегашната криза, смятат геополитическите експерти Иван Кръстев* и Марк Леонард**. В сряда Дойче веле представя основните тези в техния доклад "Новият европейски безпорядък". Анексията на Крим и дестабилизирането на Украйна не поставят начало на нова криза в европейския ред след Студената война. Това просто е последната фаза на един конфликт, който тлее от години. През март 2014 година европейците осъмнаха в света на Путин. Свят, в който границите могат да се променят насилствено, в който международните институции са немощни, в който икономическата взаимозависимост се разглежда като източник на нестабилност, и в който непредвидимостта е качество, а не недостатък, пишат двамата автори. По думите им кризата в Украйна принуди Европейския съюз да признае, че собствената му идея за европейски ред се е провалила. Вместо да обедини континента, а оттам и цялата планета, постмодерният ред на Европа в момента се намира в отстъпление. Вината за това според Кръстев и Леонард е на европейските лидери, които със самочувствието на победители изгубиха своята любознателност към останалия свят и най-вече към Русия. Двамата експерти припомнят, че европейският ред изпъкна и рязко се отличи от устройството на останалия свят с мирната трансформация на властта след 1989 година. В ключов елемент на новия европейски ред се превърна силно развитата система на взаимна намеса във вътрешните дела и сигурност, основана на прозрачността. Новата постмодерна система на взаимна сигурност вече не се крепи върху баланса на силите. Нейната философия отрича употребата на оръжие при уреждането на конфликти и налага идеята за силна взаимозависимост между страните в ЕС. Постмодерният европейски ред не се интересува от прекрояване на границите в Европа и от създаването на нови държави (както е след Първата световна война), нито пък от защитата на граничния суверенитет (както е след Втората световна война). Вместо да се фокусира върху географската карта, след 1989 година Европа реши да отвори границите си за капитали, хора, стоки и идеи. На мястото на бариерите се появиха икономическите графики, показващи финансовата и търговска обвързаност на Европа и благоденствието на европейските нации. Европейците вярваха, че тази стопанска взаимозависимост и уеднаквяващ се жизнен стандарт ще породят повече сигурност в утрешния свят, пишат Кръстев и Леонард. Но подобно на японските технологични компании, за чиито съвършени продукти светът преди години още не бе узрял, така и европейският ред се оказа прекалено напредничав, подранил във времето. Тоест, за останалия свят е много трудно да го следва. ЕС обаче не го разбра, главозамая се от своето новаторство и без да ще прекъсна връзката си с другите световни сили. Европа мереше останалите според собствените си стандарти, вместо да се опита да разбере разнообразните гледни точки на другите геополитически фактори. Нещо повече: европейският проект претендира за уникалност и универсалност и тъкмо поради това европейците не могат да приемат алтернативни проекти за обединение на континента. На тях дори им е трудно да си представят, че има държави, които не мечтаят за европейското семейство. Навремето СССР и Западът се съревноваваха кой ще предложи "по-добър" живот на своите граждани. Днешният конфликт между Русия и ЕС е за това кой живее в "истинския” живот, казват Кръстев и Леонард в доклада си, цитиран от Дойче веле. И припомнят, че сегашната криза започна от битката за избора на Украйна: дали ще се присъедини към Източното партньорство на ЕС или към Евразийския икономически съюз (ЕИС) на Русия. След като Русия взе Крим и се замеси в украинската криза, най-големият шанс за европейците да изградят работещи отношения с Москва минава през сътрудничество между ЕС и ЕИС. Другите варианти, според авторите, се свеждат до военна стратегия за възпиране и гарантиране на териториалната цялост на европейските държави и до институционалната стратегия за укрепване и опазване на постмодерния ред в ЕС. Според Кръстев и Леонард провалът на европейците се състои именно в това: че не разпознаха шансовете в проекта на Путин за Евразийски икономически съюз. Учредяването на ЕИС беше опит на Москва да спечели статут и признание, имитирайки институциите и структурата на Европейския съюз. Евразийският проект предлага сътрудничество по европейски образец – посредством търговия и икономически контакти, вместо военно съревнование. И макар корените му да са геополитически, ЕИС има предимството да бъде приобщаващ, интегриращ, обединяващ - а не просто съчленен посредством инструмента на руския етнически национализъм. И е основан на принципите на икономическата взаимообвързаност. ЕС трябва да се отнесе положително към Евразийския проект не защото той ще бъде успешен, а защото е единственият начин Русия да бъде отклонена от пътя на военната принуда и националистическата риторика. Но вместо да разпознае собствения си отпечатък върху ЕИС, Брюксел се разсърди на опита за имитация и пропусна възможността да парира конфликта с Русия, смятат двамата стратези, автори на доклада. Ако ЕС предложи сътрудничество с ЕИС, това ще изпрати ясно послание на Москва, че Брюксел признава на Русия правото да инициира интеграционен процес по неин собствен начин. Подобна позиция би показала още нещо: че новият европейски ред ще стъпва не върху обещанието за безкрайно разширяване на НАТО и ЕС, а върху сътрудничеството и конкуренцията между два интеграционни проекта, основани на различни философии, но отворени за двустранно членство и различни форми на сътрудничество. Това ще покаже на света, че ЕС признава правото на постсъветските държави да изберат онзи интеграционен проект, който те желаят. Ако европейците признаят "евразийския" избор на Армения, това ще даде на Брюксел възможност да притисне Москва за признаване на „европейския” избор на Молдова и на Украйна. За Брюксел голямото предизвикателство при сегашната криза е не да превърне Русия в "една от нас", а да изгради структура, в която да живеем съвместно с Русия. Тук Европа може да почерпи от опита на САЩ спрямо Китай и да предложи коктейл от ползи и баланси. * Иван Кръстев е председател на Центъра за либерални стратегии в София, постоянен сътрудник на Института за човешки науки във Виена и член на борда на Европейския съвет за външни отношения (ECFR). ** Марк Леонард е съосновател и директор на Европейския съвет за външни отношения (ECFR). Той е колумнист в Ройтерс по въпросите за глобалните отношения и е председател на Съвета за глобален дневен ред за геоикономика към Световния икономически форум.

ЮНЕСКО обяви чипровските килими за световно културно наследство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447450

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който заседава в Париж на своята Девета сесия, днес единодушно вписа в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство предложената от България кандидатура Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който заседава в Париж на своята Девета сесия, днес единодушно вписа в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство предложената от България кандидатура "Традицията на производство на Чипровски килими", предаде БГНЕС.

Решенията в ПФ се налагат силово и авторитарно

http://www.cross.bg/borisov-kabineta-gerb-1441410.html

/КРОСС/ - Г-н Енчев, ПФ трябва да вземе решение дали да оттегли подкрепата си за кабинета, след като Борисов заяви, че няма да се поддава на натиск. Защо се стигна дотук? - Аз от самото начало бях категорично против съюза с Бойко Борисов и сега няма как да искам да продължаваме да подкрепяме кабинета му. Но в същото време не одобрявам и повода за скъсване с ГЕРБ и РБ. Първо, това би затвърдило представата за НФСБ като ксенофобска партия. Образованието и предишните длъжности на Орхан Исмаилов говорят, че той донякъде е подходящ за поста. Единственият му недостатък не е, че е етнически турчин, а че е кадър на ДПС и в момента е представител на друга протурска партия, пряко свързана с Ердоган - НПСД. Но вижте какво противоречие изниква. ПФ се съгласи да управлява заедно с ГЕРБ и с партията, издигнала кандидатурата на Исмаилов, и дадохме своя „златен пръст", както преди време направи Волен Сидеров за първия кабинет на Борисов. Това е един морален дискомфорт, за който предупредих още от самото начало преди гласуването в НС, но не срещнах никаква подкрепа. - Бяхте наказан дори. - Бях абсолютно изолиран. След моето изказване в пленарната зала бях обвинен в грубо нарушаване на партийната дисциплина, а Валентин Касабов отправи към мен груба вербална агресия. Така че, след като дадохме съгласие за участие в кабинета с тази протурска партия, ние неизбежно ще консумираме пасивите от това съвместно управление

Зоополицията ни нямало да бъде като по "Анимал планет"

http://frognews.bg/news_81103/

Най-големият проблем за създаването на специализирано звено Зоополиция към МВР е финансирането. Всяка промяна в МВР, а и във всяко друго министерство, трябва да бъде обоснована със съответния бюджет.

Антон Страшимиров на дуел с Петко Тодоров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4445690

Безпаричието накара Антон Страшимиров да извърти театрална шашма през 1906 г. 
Той преметна Мелпомена с фалшификат, разгневи писателското братство и си навлече покана за дуел.
Тогава е обявен конкурс за пиеса, с която да бъде открит новопостроеният Народен театър. Страшимиров подостря перото си и решава да участва не с една, а с три драми.
Безпаричието накара Антон Страшимиров да извърти театрална шашма през 1906 г. Той преметна Мелпомена с фалшификат, разгневи писателското братство и си навлече покана за дуел. Тогава е обявен конкурс за пиеса, с която да бъде открит новопостроеният Народен театър. Страшимиров подостря перото си и решава да участва не с една, а с три драми.

ЕК с 4 последни предупреждения за България

http://www.moreto.net/novini.php?n=272008

Европейската комисия изпрати на България последни предупреждения по четири открити по-рано наказателни процедури. Те са свързани с пътната безопасност, енергийната ефективност, замърсяването на въздуха и "единно европейско небе" - управлението на въздушното движение.

Завод ще произвежда 100 т химикали на ден, но ще е безопасен

http://pik.bg/завод-ще-произвежда-100-т-химикали-на-ден-но-ще-е-безопасен-news254223.html

Завод ще произвежда 100 т химикали на ден, но ще е безопасен

Първият завод за хлор у нас, който ще произвежда по близо 100 тона химикали дневно, иска да вдигне в Горна Оряховица фирмата "Континвест". Авторите на проекта се заеха да обясняват на гражданите, че инсталацията в промишлената зона на града не крие риск от обгазяване и не застрашава здравето им. От дружеството поканиха на площадката медии, за да покажат, че нищо не се строи зад гърба на обществеността. Поводът бе нарастващото брожение срещу проекта, който ще произвежда опасни химикали на метри от домове, училища и болница в железничарския град, информира "24 часа". Активисти от сдружение "Анти-хлор" започнаха подписка в социалните мрежи и написаха дори петиция до премиера Бойко Борисов.

Инвестиционното намерение е за 25 милиона евро, ще разкрие 200 работни места, а водещите инженер -химици ще преминат 6 месечно обучение в чужбина, обясни изпълнителният директор на фирмата Цветан Цветков.

Проектът е за модулен тип хлор-алкална електролиза, която ще произвежда 45 тона хлор дневно и 50 тона натриева основа. "Инсталацията е последно 5-то поколение. Цялото оборудване ще бъде произведено и доставено от топ-европейски компании, сертифицирани до най-високо ниво на безопасност. Всеки възел ще бъде оборудван с датчици и в случай на проблем, цялата система ще се изключва автоматизирано", обясни Цветков.

Той призна, че рисковете са ясно осъзнати и затова в залата за елетролиза в случай на изтичане ще се задейства система за сигурност, която изсмуква хлора и го унищожава. Складът ще е с бетонов саркофаг, проектиран да издържа на изискванията за 8-ма степен на земетресение и недопускане на емисии хлор в околната среда. Тръбопроводите между отделните модули ще бъдат титаниеви, изградени по технологията тръба в тръба. 
Производственият капацитет от 15 000 тона годишно хлор ще покрива нуждите на страната ни за пречистване на питейната вода, както и необходимата потребност за хлор-алкални продукти на България, каза Цветков.

По думите му България е единствената страна в Европейския съюз, която няма такъв тип производство и в момента внасяме хлор от Румъния. Реализирайки този проект ще остават над 15 млн.лв. приходи годишно, които в момента изтичат навън, коментира Цветков.

В безопасността на бъдещото производство и сигурността на използваната технология увери и Йончо Пеловски, зам.-председател на Българската камара на химическата промишленост. "Последните 40 години в химическата индустрия настъпиха колосални изменения и в момента производственият процес, свързан с хлор, покрива всички най-строги изисквания не само на европейското законодателство, но и на Световната здравна организация. Това позволява такъв тип инсталации вече да се разполагат и в населени места, както например е в Лойна, Германия", подчерта Пеловски. Докладът за въздействието върху околната среда на инсталацията е получил положителна оценка от Изпълнителната агенция по околна среда, каза още Цветан Цветков. Общественото му обсъждане е насрочено за 16 декември.

Официалната позиция на България по TTIP: По време на преговорния процес трябва да се разгледат визите за САЩ

http://www.cross.bg/vreme-lykarski-turgoviya-1441409.html

/КРОСС/ „Официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) между Европейския съюз и САЩ е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция днес.  Лукарски припомни, че TTIP бе сред основните дискутирани въпроси в рамките на Съвета по външна търговия, проведен през миналата седмица в Брюксел. Министрите взеха решение за продължаване на преговорите по споразумението, което ще насърчи инвестициите и търговско-икономическите отношения в общността. „Визовият режим е частно искане на България, което заложихме в позицията на страната ни по време на Съвета за външна търговия", каза министър Лукарски. Той е категоричен, че правителството държи този въпрос да бъде разгледан по време на преговорите, но изрично подчерта, че страната ни не го поставя като условие. „Надявам се на сериозна подкрепа от страните от ЕС, както и на разбиране от страна на нашите американски партньори", заяви икономическият министър. По негови думи бъдещите преговори трябва да имат подкрепа и от американска страна: „Очакваме тяхната позиция в отговор на взетите решения по време на Съвета по външна търговия". Министър Лукарски заяви, че принципната позиция на България за TTIP съвпада с позициите на останалите страни от ЕС

Футболната магия "Ливърпул" докосна български деца със специални нужди

http://www.mediapool.bg/futbolnata-magiya-livarpul-dokosna-balgarski-detsa-sas-spetsialni-nuzhdi-news227653.html

Четиридесет деца от различни градове на България, които са от социални домове, имат увреждания или са от малцинствени групи, се докоснаха до футболната магия "Ливърпул" в сряда часове преди мача на английския гранд с българския шампион "Лудогорец. Момчета и няколко момичета участваха в тренировка, проведена от треньори на фондацията на ФК "Ливърпул“, в която се включи и британският посланик у нас Джонатан Алън, а основен партньор на инициативата бе УНИЦИФ България. Сред тренировката имаше и футболен мач, а в подкрепа на най-нуждаещите се деца в България футболните клубове "Ливърпул“ и "Лудогорец“ дариха сувенири с автографи. За фланелките и футболните топки с подписите на някои от най-легендарните играчи на двата тима бе разиграна томбола, в която феновете можеха да участват със СМС-и. Някои от късметлиите спечелиха органичен брой от най-новото издание на плей-стейшън играта ФИФА 2015. Събраните средства са предназначени за кампаниите на УНИЦЕФ в България. Джонатан Алън коментира, че проявата на благотворителната фондация на "Ливърпул" в България е прекрасна възможност да се увеличи информираността на обществото за проблемите на децата, както и да се обмени опит между двете страни в областта на детската грижа, социалните услуги и образованието. "Подкрепата за младите хора да достигнат пълния си потенциал е условие за успеха и развитието на всяка държава по света“, каза британският посланик. “За нас е удоволствие да сме част от това събитие – и благодарим за любезното домакинство на Джонатан и Елизабет Алън, както и за партньорството с УНИЦЕФ. Нашата мисия е да вдъхновим хората за положителна промяна както за тях самите, така и за останалите – чрез всеотдайната им подкрепа за футболен клуб "Ливърпул“. Нашите професионални треньори наистина се включиха с удоволствие в тренировката с деца от България. Подобри кампании провеждаме във Великобритания през последните 20 години”, каза Андреа Купър, ръководител на благотворителната дейност във фондацията на "Ливърпул“. Предишната вечер съпругата на британския посланик у нас – Елизабет Алън, бе домакин на събитие, като част от партньорството с УНИЦЕФ България, чиято цел е повишаване на информираността относно проблемите на най-уязвимите деца в страната. Гости на приема бяха футболисти от "Ливърпул" и "Лудогорец“, както и на държавни институции, неправителствения сектор и бизнеса.

Двама агенти на ФБР простреляни край Фъргюсън

http://offnews.bg/news/n_1/n_422546.html

Двама агенти на ФБР бяха ранени при стрелба край американския град Фъргюсън, където вече второ денонощие има размирици, след като съдът оневини полицая, който застреля невъоръжен чернокож тинейджър през август. Двамата агенти са помагали на местните власти при ареста на мъж, барикадирал се в къща в района. Агентите не са с опасност за живота - единият е прострелян в рамото, а другият - в крака, съобщи говорителят на ФБР Ребека Ву, цитирана от Ройтерс. "Инцидентът не е директно свързан с протестите във Фъргюсън", допълни тя. Протестите започнаха отново, след като полицаят, застрелял невъоръжен чернокож младеж през август, беше оневинен.  През първата нощ на демонстрациите бяха арестувани 61 души, а през втората нощ - 44 души.  Над 2200 войници от Националната гвардия на САЩ помагат за поддържането на обществения ред в предградието на Сейнт Луис. Въпреки засиленото полицейски присъствие обаче обстановката във Фъргюсън продължава да е напрегната.  Няколко отсечки от централни улици са затворени, а автомобилното движение е ограничено по една от главните улици, на която се намира полицейският участък. В района обикалят войници, въоръжени с пистолети и автомати. Достъпът до полицейския участък е спрян. Над града кръжат хеликоптери. Случаят предизвика вълна от протести из САЩ, като демонстрации имаше вече в 37 щата.

Правителството смени 24-ма областни управители

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pravitelstvoto-smeni-24-ma-oblastni-upraviteli-184538/

Постове заемат бивши депутати, предложения на коалиционните партньори на ГЕРБ и областни управители, сменени от правителството на Пламен Орешарски

Домашен арест за брата на Траян Бъсеску

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447462

Мирча Бъсеску, брат на румънския президент Траян Бъсеску, ще бъде поставен под домашен арест заради афера с предполагаем търговия с влияние, съобщи апелативният съд в Констанца.
60-годишният Бъсеску се намираше в предварителния арест от юни. Той е подозиран, че е получил 2500 евро, за да ходатайства пред магистрати в подкрепа на Санду Ангел, Мирча Бъсеску, брат на румънския президент Траян Бъсеску, ще бъде поставен под домашен арест заради афера с предполагаем търговия с влияние, съобщи апелативният съд в Констанца. 60-годишният Бъсеску се намираше в предварителния арест от юни. Той е подозиран, че е получил 2500 евро, за да ходатайства пред магистрати в подкрепа на Санду Ангел,

Братът на Траян Бъсеску поставен под домашен арест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447455

Мирча Бъсеску, брат на румънския президент Траян Бъсеску, ще бъде поставен под домашен арест заради афера с предполагаем търговия с влияние, съобщи апелативният съд в Констанца.
60-годишният Бъсеску се намираше в предварителния арест от юни. Той е подозиран, че е получил 2500 евро, за да ходатайства пред магистрати в подкрепа на Санду Ангел, Мирча Бъсеску, брат на румънския президент Траян Бъсеску, ще бъде поставен под домашен арест заради афера с предполагаем търговия с влияние, съобщи апелативният съд в Констанца. 60-годишният Бъсеску се намираше в предварителния арест от юни. Той е подозиран, че е получил 2500 евро, за да ходатайства пред магистрати в подкрепа на Санду Ангел,

Работещите в мини "Черно море" отново излизат на протест?

http://pik.bg/работещите-в-мини-черно-море-отново-излизат-на-протест-news254221.html

Работещите в мини "Черно море" отново излизат на протест?

Работещите в мини "Черно море" ще протестират, ако до края на седмицата  НЕК не се разплати с "Топлофикация-Сливен". Това заяви пред БНР председателят на Федерацията на миньорските синдикати към КНСБ Валентин Вълчев. Вчера  министърът на енергетиката Теменужка  Петкова е провела среща с миньорските федерации към КНСБ и КТ "Подкрепа" в рамките на Браншовия съвет по въгледобив.

В мини "Черно море" заплати не са давани от септември, при положение, че работниците е трябвало да вземат парите си за октомври, обясни Валентин Вълчев. Той настоя Националната електрическа компания (НЕК) да подходи диференцирано към централите, работещи с български въглища, за да не останат без пари миньорите по Коледа и Нова година:

"Естествено, че знаем тежкото състояние, в което се намира НЕК, но в края на краищата, след като миньорите са работили, те трябва да получат своите възнаграждения."

Задълженията на топлоцентралите в комплекса „Марица-Изток“ към мините са достигнали 210 милиона лева, което буди сериозно притеснение, каза още Валентин Вълчев. Той обясни, че диалогът с министър Теменужка Петкова продължава. Очаква се в събота тя да посети Раднево. Разговорите обаче не отменят готовността за протести, категоричен е Вълчев.

В рамките на първото заседание на браншовия съвет за тристранно сътрудничество, провело се в Министерството на енергетиката вчера, на няколко пъти е имало прехвърчане на искри, описа ситуацията Владимир Топалов, председател на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа":

"С отговорите на НЕК - не знам, не мога, или няма да предприемат действия, ако някой не иска да работи по посока на оздравяване на енергетиката, той няма място."

Николай Ненчев и Патриотичния фронт на среща за оставката на зам.-министъра на отбраната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4447446

В момента тече дългоочакваната среща между министъра на отбраната Николай Ненчев и съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.   Срещата е в стаята на Патриотичния фронт в парламента. Тримата са се събрали, за да обсъдят исканията на Патриотичния фронт зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов да подаде оставка. В момента тече дългоочакваната среща между министъра на отбраната Николай Ненчев и съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Срещата е в стаята на Патриотичния фронт в парламента. Тримата са се събрали, за да обсъдят исканията на Патриотичния фронт зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов да подаде оставка.

„Св. Александър Невски” отваря врати за записи, продуцирани от БНР

http://www.cross.bg/hristov-boris-albym-1441408.html

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит и Светият синод на Българската православна църква дадоха благословията си Детският и Смесеният хорове на БНР да запишат Литургията на Св. Йоан Златоуст и „Всенощно бдение" от Сергей Рахманинов в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", заедно с певците от смесения хор към храма. Част от приходите от продажбата на албумите ще бъдат преведени за реставрация на най-голямата църква у нас. Новината обяви директорът на „Музикална къща БНР" Хелия Чавдарова по време на тържественото представяне на най-новия музикален проект на обществената медия - двойния мултимедиен албум (DVD и CD), който БНР издава в чест на 100-годишнината от рождението на легендарния български бас Борис Христов. Продукцията е осъществена с подкрепата на Министерството на културата, в партньорство с БНТ и „Балкантон". Двойният мултимедиен албум е посветен изцяло на творчеството и живота на гениалния оперен артист Борис Христов. DVD изданието представя документалния филм „Гласът, който моли Бога за България" (2014 г.) по сценарий на Невена Коралова и Петя Тетевенска, заснет от оператора Пламен Герасимов под режисурата на Росен Елезов. Лентата разказва за живота на оперната легенда, за разтърсващите превратности в живота на великия българин чрез уникални, непоказвани преди кадри

Цацаров: Изтече информация за акцията срещу имамите

http://frognews.bg/news_81102/

Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно.

Вижте кои са новите 24 областни управители!

http://pik.bg/вижте-кои-са-новите-24-областни-управители-news254222.html

Вижте кои са новите 24 областни управители!

В Благоевград постът ще заеме юристът Бисер Михайлов. Заемал е длъжността заместник-областен управител в периода 2009-2013 г.

Начело на областната управа в Бургас застава Вълчо Чолаков, магистър по право от Бургаския свободен университет. Член е на Бургаската адвокатска колегия и е общински съветник от 2007 г.

Пенчо Пенчев става областен управител на Велико Търново. Той е заемал същата длъжност в периода 2009-2013 г. Избран за народен представител в 43-ото Народно събрание.

Постът в област Видин ще бъде зает от Момчил Станков. Той е магистър по право, адвокат, от 2008 г. е общински съветник.

Малина Николова е новият областен управител на Враца. Дълги години тя е директор на НУ „Иван Вазов” в града, председател на Общинския съвет във Враца от м. май 2013 г.

Областната управа в Габрово поема Николай Сираков, председател на местния Общински съвет. В периода 2010-2011 г. е кмет на общината.

Постът в Добрич ще бъде поет от Маргарита Новоселска. Тя е магистър по медицина от ВМИ - Варна и по здравен мениджмънт от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2006 г. до сега е управител на ЦПЗ „Д-р П.Станчев” - Добрич.

Областен управител на Кърджали става икономистът Илия Илиев, който се занимава с частен бизнес. Общински съветник е от 2011 г.

Новият областен управител на Кюстендил е Виктор Янев, в момента заместник-кмет на община Кюстендил. Той е магистър по спортен мениджмънт, има специализации по „Управление на администрацията“ и „Европейска административна практика“.

Мадлена Бояджиева-Ничева е назначена за областен управител на Ловеч. Тя е председател на Общинския съвет в Тетевен. Преди това е била управител на МБАЛ „Д-р А. Пешев” в града.

Ивайло Петров поема ръководството на областната администрация в Монтана. Той е бил на същия пост в периода 2009-2013 г.

Областен управител на Пазарджик става Трендафил Величков. Дълги години е работил като журналист, телевизионен водещ, продуцент и редактор на публицистични предавания.

Народният представител Ирена Соколова ще застане начело на областната администрация в Перник.

Ралица Добрева става областен управител на Плевен. Дългогодишен служител е в системата на МЗХ, до август 2013 г. е била директор на Областната дирекция „Земеделие” в Плевен.

Областен управител на Разград ще бъде икономистът Петър Василев. От 2008 г. е заместник-директор на РЗОК в града.

Стефко Бурджиев оглавява областната администрация в Русе. Той е заемал този пост в периода ноември 2011 г. – юни 2013 г. В момента е главен асистент в Русенския университет.

Юристът Димитър Сяров става областен управител на Сливен. Адвокат към местната адвокатска колегия, юрисконсулт в Регионалния инспекторат по образованието.

Областен управител на Смолян е Недялко Славов. Завършил е икономика във ВИУ – Варна. Бил е заместник-областен управител, а след това – народен представител в 41-ото Народно събрание. В момента се занимава с частен бизнес.

Областната администрация в София поема Веселин Пенев. Той е магистър по социална и юридическа психология от СУ „Св. Климент Охридски”. Занимава се с консултантска дейност.

Администрацията на София-област ще бъде ръководена от Росица Тодорова. Тя е директор на НУ „Христо Ботев” в Годеч. Била е заместник-областен управител на София-област.

Георги Ранов е областен управител на Стара Загора. Има две магистратури от Миннногеоложкия университет в София. Работи в частната сфера и е общински съветник от 2011 г.

Областната администрация в Търговище ще бъде оглавена от икономиста Светлин Бонев, чиято професионална кариера е свързана със сферата на телекомуникациите.

Начело на област Шумен застава Донка Иванова. Тя е завършила руска филология и е специализирала педагогика. Била е заместник-кмет, общински съветник, народен представител. Директор е на СОУ „Сава Доброплодни” в Шумен.

Димитър Иванов е областен управител на Ямбол. В областната администрация е работил от 2009 г. първоначално като заместник-областен, а след това и като областен управител. Депутат е в 42-ото Народно събрание.

 

Район "Приморски": Още машините и работниците не са излезли от деретата и вече са факт първите битови отпадъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=272005

Продължават дейностите по аварийното почистване на участъци от дерета и отводнителни (охранителни) канали на територията на Район „Приморски”. На първия етап на 9 обекта от фирмата, спечелила обществената поръчка, работят 60 работника и 13 тежкотоварни машини, съобщиха от районното кметство за Moreto.

Борислав Михайлов призова за примирие и изясняване "в съблекалнята"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/26/2427203_borislav_mihailov_prizova_za_primirie_i_iziasniavane_v/?ref=rss


Президентът на БФС Борислав Михайлов призова да се сложи край на атаките през медиите между бившия селекционер Любослав Пенев и членовете на изпълкома.

Той настоява за разговори очи в очи, а не за хвърляне на публични обвинения. Всичко започна със звучната атака на Пенев към петима от членовете на ръководството на БФС. Последваха остри отговори и още лични нападки.

Михайлов определи случващото се за "недопустимо". "Като президент на Българския футболен съюз категорично...

Антония Първанова: Не съм получавала пари от Цветан Василев, ще съдя клеветниците

http://frognews.bg/news_81101/

По повод казаното от г-жа Маргарита Михнева на 26 ноември в сутрешния блок на Би Ти Ви в интервю с водещия Антон Хекимян, категорично заявявам, че нито едно от нейните твърдения не отговаря на истината.

До 2020-а в България да се вее черното знаме на халифата, проповядвал имамът в Пазарджик

http://news.ibox.bg/news/id_588209343

България щяла да бъде първата страна на Балканите, където щяло да се развее знамето на „Ислямска държава", гласи един от плакатите, открити при акцията на ДАНС

Ето кои са новите 24 областни управители!

http://www.bnews.bg/article-122819

Министерският съвет освободи 24-ма областни управители и назначи нови на тяхно място, съобщиха от правителствена пресслужба.

Цацаров: Изтичането на отделна информация стана причина за незабавната акцията срещу имамите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4447439

Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно. Това заяви главният прокурор на Република България Сотир Цацаров на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно. Това заяви главният прокурор на Република България Сотир Цацаров на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана

Кокос, чесън и яйца за по-голямо сексуално желание

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kokos-chesyn-i-iajca-za-po-goliamo-seksualno-zhelanie-6028089

Някои храни са добре познати афродизиаци, а има и изненадващи, които стимулират сексуалния апетит

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване