ДАНС ще докладва на депутатите за акцията срещу радикалния ислям

http://offnews.bg/news/n_1/n_422268.html

Ръководството на ДАНС ще докладва утре на депутатите за проведената във вторник - 25 ноември, акция в няколко града срещу проповядването на радикален ислям. Изслушването ще е на закрито заседание, уточни председателката на парламента Цецка Цачева . Вчера по време на спецакция на ДАНС и прокуратурата по образувано досъдебно производство за проповядване на радикален ислям и налагане на антидемократична идеология бяха претърсени над 40 адреса в в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково. Операцията започна в 7 ч. сутринта във вторник с блокиране на ромския квартал „Изток“ в Пазарджик, където беше задържан ислямският имам Ахмед Муса Ахмед заедно с негов поддръжник. Служителите на реда претърсваха жилища, обществени сгради, училища заради използвани материали, свързани с "Ислямска държава". От претърсените адреси са иззети веществени доказателства като книги, компютри и други материали. 

Събуди се най-големият вулкан в Япония

http://www.bnews.bg/article-122746

В Япония започна изригване на най-големия действащ вулкан в страната

Командващият на НАТО е на посещение в Киев

http://www.mediapool.bg/komandvashtiyat-na-nato-e-na-poseshtenie-v-kiev-news227627.html

Командващият силите на НАТО и САЩ в Европа ген. Филип Брийдлав е на посещение в сряда в украинската столица Киев. Той проведе разговори с високопоставени политически лидери и военни командири. Визитата му обаче е в качеството на командващ силите на САЩ в Европа, а не като най-високопоставеният военен в НАТО, уточни негов говорител. Целта на срещите му е да бъде обсъдена ситуацията в Източна Украйна, подкрепата от САЩ и реформите, планирани от новото правителство в сектора на отбраната. Американската помощ засега не включва оръжие. САЩ предоставя на Украйна бронирани жилетки, уреди за нощно виждане и военни джипове. Във вторник Москва предупреди Киев за поетите ангажименти за неутралност, което изключва усилия за привеждане на страната към стандартите на НАТО. Представител на руското външно министерство предупреди, че идеите на президента  Петро Порошенко за провеждане на референдум за членство в алианса след няколко години само ще увеличи напрежението в региона. В петък говорител на Държавния департамент на САЩ е казал пред германското списание "Шпигел", че Вашингтон няма възражения срещу желанието на Киев да се присъедини към съюза. "Нашата политика е да оставяме вратата отворена", казва говорителят. Според него Украйна има правото сама да решава за политиката си. Но външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза пред изданието: "По въпроса за алианса важи това, което казах преди месеци: Виждам партньорски отношения на Украйна с НАТО, но не и членство." Според него реформирането на страната ще отнеме поколения и няма смисъл да се спекулира и за членството й в ЕС. Тази седмица президентът на Чехия Милош Земан също каза, че напълно споделя позицията на Щайнмайер, че Украйна не бива да влиза в НАТО, а "трябва да остане неутрална като Финландия"..

Без дебати депутатите приеха на първо четене облагане за лотариите и бингото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2426733_bez_debati_deputatite_prieha_na_purvo_chetene_oblagane/?ref=rss


Седмица след като парламентът отхвърли предлаганите от депутата от БСП Георги Кадиев промени в закона за хазарта, които предвиждат лотарийните игри, кено, бинго и разновидностите им също да плащат такса, днес парламентът одобри на първо четене без дебати сходни поправки, но внесени от ГЕРБ.

През тази година те не я плащаха заради пропуски в данъчните закони, промени в които бяха приети през декември 2013 г.

Предвижда се организаторите и на тези игри да внасят в бюджета 15%...

Част от задържаните при акцията на ДАНС в Пазарджик са били освободени късно снощи

http://pik.bg/част-от-задържаните-при-акцията-на-данс-в-пазарджик-са-били-освободени-късно-снощи-news254000.html

Част от задържаните при акцията на ДАНС в Пазарджик са били освободени късно снощи

Няколко от задържаните 21 човека при акцията на ДАНС и прокуратурата в ромския квартал "Изток" на Пазарджик са били освободени късно снощи, съобщиха пред "24 часа" техни близки, но отказаха категорично да съобщат имената нма родствениците си. Те твърдят, че от освободените, срещу които не е имало конкретни обвинения, са били изисквани писмени обяснения и са били разпитвани за персоналните им профили в социалните мрежи.

Според председателят на джамийското настоятелство в ромския квартал и официален собственик на джамията "Абу Бекир" Яшар Мустафа повечето от арестуваните са били активни потребители на интернет. Той твърди, че някои от задържаните дори не са ходили в джамията, а са били задържани заради профилите си в социалната мрежа. В ареста все още е и духовният лидер на ромите мюсюлмани Ахмед Муса Ахмед, потвърди неговата майка Живка. 

До късно снощи, а и от рано тази сутрин, близки на арестуваните чакат пред сградата на областната полицейска дирекция в Пазарджик информация дали и кога родствениците им ще бъдат освободени. Все няма изявление от Окръжната прокуратура в Пазарджик, която е водеща в разлседването, дали ще има повдигнати обвинения срещу някои от арестуваните. 24-часовият арест, по полицейска заповед, с която те са задържани изтича около обяд. 

След това по закон те трябва да бъдат освободени, ако няма повдигнати конкретни обвинения срещу тях. Тази сутрин обстановката в ромския квартал "Изток" е изключително спокойна. Частите на жандармерията, които до късно снощи все още бяха в махалите да следят за евентуална ескалация на напрежението, вече са се изтеглили. 

Как протестиращите спасиха Бойко Борисов от затвора

http://www.cross.bg/shteshe-borisov-prokyratyrata-1441291.html

/КРОСС/Това не е коментар, а по-скоро реплика по повод интервюто с Филип Златанов, който казва, че е отказал да бъде защитен свидетел срещу Бойко БорисовСега нарежда ли ви се пъзелът? Ето защо протестиращите изиграха една от най-отвратителните роли в най-новата българска история. Попречиха за първи път в България да има осъдени висши представители на властта. Ако нямаше протести, ГЕРБ щеше да се спихне и този човек щеше да свидетелства, а назначеният от Борисов Цацаров щеше да се чувства свободен да действа - че е правил опити, това личи от неговото интервю и от акцията на прокуратурата в Костинброд. Ако правителството на Орешарски беше стабилно и на хоризонта не се виждаха предсрочни избори, Борисов щеше да бъде изправен пред съда по няколко дела, включително и за Мишо Бирата. Ако бяха разръчкали и тефтерчето докрай, с върхушката на ГЕРБ щеше да се свърши. Протестиращите направиха ситуацията несигурна и дадоха надежда на Бойко, че може да се върне във властта. Ето защо той изля милиони, за да плаща на протестъри и да поддържа уличния натиск - това го спаси от затвора, а прокуратурата и разследващите се отказаха да правят каквото и да е пред перспективата утре Борисов да им отмъсти, ако се върне на власт. Как да му повдигнат силно обвинение, след като след година, когато отново е на власт, някой съдия, близък на Цветанов, реши да върне делото за ново разглеждане или направо го признае за "невиновен"

Изригна най-големият действащ вулкан в Япония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446389

На южния японски остров Кюшу в сряда започна да изригва най-големият активен вулкан в страната - Асо. Според местната метеорологична служба, стълб от нагорещена пепел с височина 1 км се издига над един от кратерите му.
Очаквайте На южния японски остров Кюшу в сряда започна да изригва най-големият активен вулкан в страната - Асо. Според местната метеорологична служба, стълб от нагорещена пепел с височина 1 км се издига над един от кратерите му. Очаквайте

Старец загина след взрив на газова бутилка

http://www.cross.bg/varna-bytilka-gazova-1441290.html

Варна /КРОСС/ 75-годишен мъж e загинал в дома си след взрив на газова бутилка, съобщиха от ОД на МВР - Варна. Вчера, около 23:05 часа е получен сигнал за взрив на газова бутилка и възникнал след това пожар в постройка, намираща се в м-ст „Кочмар". Инцидентът е възникнал вследствие на неправилно използване на отоплителен уред. При разчистване на срутилия се покрив и покъщнината е открито тялото на мъж на 75 години от Варна, живущ в имота. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Чижов: Франция „ще плати“ на Русия за "Мистрал"

http://www.cross.bg/frantziya-rysiya-mistral-1441293.html

/КРОСС/ Русия няма намерение да моли Париж за "Мистрал" и предупреждава Франция за високата цена, която ще трябва да плати в случай на окончателен отказ от реализирането на договора. Това съобщи постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов, коментирайки решението на Елисейския дворец, предаде ТАСС. „Ако решението е окончателно, цената за Франция ще е повече от стойността на самите кораби "Мистрал" и дори повече от компенсациите, които при това ще получи Русия. В случая става дума за авторитета и престижа на страната като делови партньор", каза Чижов. Във вторник президентът на Франция Франсоа Оланд реши да отложи предаването на първия хеликоптероносач «Владивосток» тип "Мистрал" заради ситуацията в Украйна.    

Възрастен мъж загина в дома си след взрив на газова бутилка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446391

75-годишен мъж e загинал в дома си след взрив на газова бутилка, съобщиха от полицията във Варна.
Сигналът за инцидента е получен в МВР вчера около 23:05 часа. След като бутилката е избухнала, е възникнал пожар в постройката, намираща се в м-ст „Кочмар”.
Инцидентът е възникнал вследствие на неправилно използване на отоплителен уред. 75-годишен мъж e загинал в дома си след взрив на газова бутилка, съобщиха от полицията във Варна. Сигналът за инцидента е получен в МВР вчера около 23:05 часа. След като бутилката е избухнала, е възникнал пожар в постройката, намираща се в м-ст „Кочмар”. Инцидентът е възникнал вследствие на неправилно използване на отоплителен уред.

300-милиардният инвестиционен план на Еврокомисията ще бъде представен днес

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/26/2424141_300-miliardniiat_investicionen_plan_na_evrokomisiiata/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес ще представи дългоочаквания си инвестиционен план за стимулиране на заетостта и растежа в ЕС на стойност 300 милиарда евро, предаде EU Business.

Планът е част от широкообхватен дневен ред за реформи, който трябва да бъде осъществен в рамките на мандата на комисията "Юнкер".

Подробностите около стратегията ще бъдат разкрити пред Европейския парламент на предстоящата пленарна сесия в Страсбург. След заседанието,...

БНБ иска фирма да издирва активите на КТБ

http://www.cross.bg/fonda-izvurshenite-protzedyra-1441289.html

/КРОСС/Представителят на БНБ във Фонда за гарантиране на влоговете в банките Нели Кордовска е внесла предложение фондът да стартира процедура за избор на компания, която да проследи извършените операции с активи на КТБ, пише "Сега", цитирайки съобщение на Централната банка. Управителят на БНБ Иван Искров е изпратил поздравителен адрес на Радослав Миленков по случай избирането му за председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/, се посочва в съобщението.Като пожелава успех в неговата работа, управителят на БНБ напомня за предложението на УС на БНБ, което представителят на централната банка във ФГВБ Нели Кордовска е внесла за разглеждане в УС на Фонда. Това предложение предвижда стартиране на процедура за избор на компания, притежаваща необходимия международен опит за проследяване и разследване на извършените операции с активи на КТБ, довели до отрицателен собствен капитал на банката и до отнемане на лиценза, посочват от БНБ.

Юпитер населен със същества, подобни на скаридите

http://www.cross.bg/povurhnostta-zhiveyat-yupiter-1441288.html

/КРОСС/ Американски изследователи от НАСА смятат, че на Юпитер живеят същества, които приличат на скаридите. Учените са стигнали до извода след задълбочено обработване на данните, получени от повърхността на планетата. На повърхността на спътниците му е засечена вулканична дейност. Това е дало повод на специалистите да смятат, че на много километри под леда има термални води, в които може да има живи организми. Подобна е средата в Карибския басейн, където на дълбочина от 3000 метра в сероводородна среда при температура от около 400 градуса живеят скариди. Оцеляването им при такива условия се дължи на специална бактерии в тялото им, които преработват сероводорода в питателен протеин.    

Изригна най-големият действащ вулкан в Япония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446379

На южния японски остров Кюшу в сряда започна да изригва най-големият активен вулкан в страната - Асо. Според местната метеорологична служба, стълб от нагорещена пепел с височина 1 км се издига над един от кратерите му.
Очаквайте На южния японски остров Кюшу в сряда започна да изригва най-големият активен вулкан в страната - Асо. Според местната метеорологична служба, стълб от нагорещена пепел с височина 1 км се издига над един от кратерите му. Очаквайте

Катаджиите ще се преквалифицират в оператори с новата организация на работата

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/11/26/2426731_katadjiite_shte_se_prekvalificirat_v_operatori_s/?ref=rss


Докато всички патрулни автомобили на "Пътна полиция" бъдат оборудвани с камери, катаджиите ще се преквалифицират в оператори, за да изпълнят изискванията на ръководството на МВР, всяка проверка на пътя да се филмитра, стана ясно от интервю пред "Нова телевизия" на заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Новата организация на работа в КАТ влиза в сила от днес и беше представена вчера.

Основните промени са, че вече коли на пътя за превишена скорост няма да се спират,...

Част от задържаните при акцията на ДАНС в Пазарджик са били освободени късно снощи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446366

Няколко от задържаните 21 човека при акцията на ДАНС и прокуратурата в ромския квартал Няколко от задържаните 21 човека при акцията на ДАНС и прокуратурата в ромския квартал "Изток" на Пазарджик са били освободени късно снощи, съобщиха пред "24 часа" техни близки, но отказаха категорично да съобщат имената нма родствениците си. Те твърдят, че от освободените, срещу които не е имало конкретни обвинения,

Волен си даде имунитета в последния момент

http://www.bnews.bg/article-122749

Лидерът на Атака Волен Сидеров се отказа от депутатската си защита в последния момент.

Вучков: Всяка държава може да бъде интересна за терористите, особено ако е балканска

http://offnews.bg/news/n_1/n_422269.html

Всяка държава може да бъде интересна за терористите, особено ако е балканска. Това каза пред БНТ вътрешният министър Веселин Вучков във връзка с акцията на ДАНС и прокуратурата срещу разпространението на радикални настроения сред мюсюлманите в няколко български града.  На този етап няма причина за безпокойство относно сигурността в България, нивото на сигурност е стабилно, но това не означава, че институциите не трябва да са бдителни, допълни Вучков. Според него освен превенция са необходими и конкретни наказателни производства, за да се предотврати развитието на "всякакви терористични клетки" в страната. Той отбеляза още, че институциите са изградени сполучливо, но липсва законова уредба, която да внесе баланс по тази тема. Вътрешният министър увери, че има филтър при приемане на бежанците в България. Очаква се утре прокуратурата да даде пресконференция, на която ще поясни всичко около акцията.

Сидеров се отказа от имунитета си

http://www.cross.bg/siderov-tzatzarov-otkaza-1441287.html

/КРОСС/Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се отказа от депутатския си имунитет. На 25 ноември е постъпило заявление в деловодството на парламента, че дава съгласие да се води наказателно преследване срещу него, съобщи в началото на днешното заседание председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Имунитетът на Сидеров беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров на 12 ноември заради обвинението срещу него за хулигански действия в самолета за Варна в началотона 2014 г. (чл. 131, ал. 2 от НК - причиняване на телесна повреда на длъжностно лице). Цацаров поиска имунитетите на още четирима депутати - Цветан Цветанов от ГЕРБ, Илия Илиев от ДПС, Димитър Димитров и Георги Свиленски от БСП, които вече се отказаха от защитата си.  

Групата на АБВ в парламента ще има двама съпредседатели

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2426727_grupata_na_abv_v_parlamenta_shte_ima_dvama/?ref=rss


Парламентарната група на АБВ ще има двама съпредседатели - бившият ректор на УНСС Борислав Борисов и зам.-председателят на Народното събрание и бивш кмет на Перник Росица Янакиева. Това обяви в началото на днешното заседание председателят на парламента Цецка Цачева.

Промяната настъпи след избирането на Ивайло Калфин за вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Като зам.-председател на партията АБВ Калфин беше и ръководител на парламентарната група.
...

Депутатите привикаха шефа на ДАНС да обясни за акцията в джамията

http://www.bnews.bg/article-122748

Депутатите се обявиха „за“ Писанчев да се яви, за да бъде изслушан на закрито заседание в четвъртък, 27 ноември. Предложението за идването му в парламента е на депутата от „Български демократичен център“ и заместник-председател на НС Явор Хайтов.

75-годишен варненец загина при пожар в дома си

http://www.moreto.net/novini.php?n=271932

75-годишем мъж загинал в дома си след взрив на газова бутилка, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. Вчера, около 23:05 часа, е получен сигнал за взрив на газова бутилка и възникнал след това пожар в постройка, намираща се в местност „Кочмар”.

Сближаване между БСП и АБВ? Да, но не заради Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446070

Ще има ли сближаване между БСП и АБВ близо година след раздалечаването? Лидерът на АБВ Георги Първанов говори за нуждата от консолидация на левицата и отново настоява за голяма коалиция с БСП и ГЕРБ. Според социолога Юрий Асланов двете леви формации ще доближат позиции. Ангел Найденов и Георги Гергов съжаляват, че голямата коалиция не се е получила

Сидеров се отказа от имунитета си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2426725_siderov_se_otkaza_ot_imuniteta_si/?ref=rss


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се отказа от депутатския си имунитет. На 25 ноември е постъпило заявление в деловодството на парламента, че дава съгласие да се води наказателно преследване срещу него, съобщи в началото на днешното заседание председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Имунитетът на Сидеров беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров на 12 ноември заради обвинението срещу него за хулигански действия в самолета за Варна в началотона 2014 г. (чл. 131, ал. 2 от...

Петролът продължава да пада

http://www.cross.bg/tzenite-barel-spad-1441286.html

/КРОСС/Петролът продължава да пада на световните пазари, отбелязва АП. Американският лек суров петрол отбеляза на борсата в Ню Йорк спад от $1,69 до $74,09 за барел. Сортът Брент също отбеляза спад от $1,35 до $78,33 за барел. Падането на цените на черното злато става на фона на очакваната среща на ОПЕК във Виена. Русия, Венецуела, Саудитска Арабия и Мексико обаче не можаха да се договорят за снижаването на цените на черното злато.  

От 20 г. има проповедници на радикален ислям у нас, обяви Каракачанов

http://news.ibox.bg/news/id_637048097

Светът се намира в една изключително нова ситуация, защото за първи път подобно на съветската революция през 1917 година се формира държавно образование на базата на внос на революция, на базата на идеология, не пролетарска както беше през 1917 година, а на базата на един радикален ислям, който директно говори за прекрояване на света, на режима в света.

Вирусът Regin прониква и в GSM мрежи

http://www.cross.bg/mrezhi-regin-kasperski-1441284.html

/КРОСС/ Шпионският софтуер Regin, който беше засечен от Symantec да атакува корпоративни мрежи, се оказва още по-опасен, отколкото се предполагаше.Изследване на Лаборатория Касперски твърди, че Regin е способен да проникне дори в мрежи по стандарта GSM и да следи потребителите на мобилни връзки.С помощта на зловредната програма са извършвани кибер атаки в 13 държави. Най-често атакувани са телекомуникационни оператори, правителствени структури, финансови институции, изследователски организации и лица, които се занимават със сложни математически и криптографски дейности, по данни от компаниите за сигурност.Лаборатория Касперски разполага с образци на Regin. Анализът им показва, че платформата включва множество зловредни инструменти и модули, способни да заразяват компютърни мрежи и да ги контролират отдалечено на всички възможни нива.Освен това заразените правителствени мрежи в една страна могат да комуникират с мрежите в друга държава и да обменят информация помежду си. По такъв начин киберпрестъпниците събират необходимата информация на сървърите само на една от жертвите - именно това им е позволило да останат незабелязани дълго време.Най-интересната функция на Regin е възможността за атака на GSM мрежи. Престъпниците могат да извлекат регистрационни данни за контрол на GSM клетките в рамките на телекомуникационната мрежа на даден оператор

Михнева: Колтуклиева да каже дали е плащала данъци за парите от Цветан Василев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446368

Разследващата журналистка Маргарита Михнева призова в ефира на bTV Соня Колтуклиева да обяви дали е платила данъци върху получените от името на Цветан Василев пари.
Двете станаха част от скандал за финансови взаимоотношения с КТБ на хора, които коментират публично скандалите.
"Соня Колтуклиева да отговори - разпитвана ли е в прокуратурата, Разследващата журналистка Маргарита Михнева призова в ефира на bTV Соня Колтуклиева да обяви дали е платила данъци върху получените от името на Цветан Василев пари. Двете станаха част от скандал за финансови взаимоотношения с КТБ на хора, които коментират публично скандалите. "Соня Колтуклиева да отговори - разпитвана ли е в прокуратурата,

В Уфа се проведе „Българска диктовка”

http://www.cross.bg/bulgarski-bulgariya-yniversitet-1441285.html

/КРОСС/ Уфа, Башкортостан. На 22 Ноември в Башкирския държавен педагогически университет (БГПУ) се проведе уникална по рода си „Българска диктовка". Близо 50 участника в празничното състезание със съорганизатор Сдружението за дружба „Башкортостан - България" писаха български текст, съставен и записан от гл. ас. Галина Куртева от Нов български университет. Неговите възпитаници - чуждестранни студенти, едновременно с уфимските си колеги преодоляваха същото изпитание в София. Пишещите - студенти, изучаващи български, филолози и просто приятели на България, бяха приветствани от директора на Института за филологическо образование на БГПУ - Халида Галимова, българския магистрант в местния нефтен университет - Денислав Каменов, както и от главния виновник за събитието - преподавателката по български език в БГПУ доц. Гузел Курбангалеева. Събитието беше допълнено с презентации, български стихове и песни. Изпълнителният директор на Сдружението „Башкортостан - България" Татяна Коробова поздрави участниците и ги награди с дипломи за участие и подаръци за победителите, допуснали най-малко грешки. *През 2004 г. в Новосибирск за първи път се организира масовата акция „Тотальный диктант". Днес диктовката се провежда във всички големи руски градове с използването на текстове, написани от известни писатели

В Уфа се проведе „Българска диктовка”

http://www.cross.bg/bulgarski-yniversitet-diktovka-1441285.html

/КРОСС/ Уфа, Башкортостан. На 22 Ноември в Башкирския държавен педагогически университет (БГПУ) се проведе уникална по рода си „Българска диктовка". Близо 50 участника в празничното състезание със съорганизатор Сдружението за дружба „Башкортостан - България" писаха български текст, съставен и записан от гл. ас. Галина Куртева от Нов български университет. Неговите възпитаници - чуждестранни студенти, едновременно с уфимските си колеги преодоляваха същото изпитание в София. Пишещите - студенти, изучаващи български, филолози и просто приятели на България, бяха приветствани от директора на Института за филологическо образование на БГПУ - Халида Галимова, българския магистрант в местния нефтен университет - Денислав Каменов, както и от главния виновник за събитието - преподавателката по български език в БГПУ доц. Гузел Курбангалеева. Събитието беше допълнено с презентации, български стихове и песни. Изпълнителният директор на Сдружението „Башкортостан - България" Татяна Коробова поздрави участниците и ги награди с дипломи за участие и подаръци за победителите, допуснали най-малко грешки. *През 2004 г. в Новосибирск за първи път се организира масовата акция „Тотальный диктант". Днес диктовката се провежда във всички големи руски градове с използването на текстове, написани от известни писатели

САЩ може да разположи танкове на територията на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=271929

Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в страни от НАТО през следващата година, като някои от най-тежко въоръжените ще бъдат разположени в Източна Европа, заяви висш американски генерал във вторник.

Напрегната, но по-спокойна нощ във Фъргюсън

http://www.mediapool.bg/napregnata-no-po-spokoina-nosht-vav-fargyusan-news227626.html

Американската полиция съобщи, че 44 души са арестувани през втората, по-спокойна нощ на демонстрации в американския град Фъргюсън след решението да не бъде подведен под наказателна отговорност бял полицай, смъртоносно прострелял чернокожо момче през август,съобщи Ройтерс. За сравнение предната нощ бяха арестувани 61 човека при избухналите размирици в града. Все пак обстановката във Фъргюсън продължава да е напрегната. Няколко отсечки от централни улици са затворени, а автомобилното движение е ограничено по една от главните улици, на която се намира полицейският участък. В района обикалят войници, въоръжени с пистолети и автомати. Достъпът до полицейския участък е спрян. Над града кръжат хеликоптери. По-рано полицията в предградието на Сейнт Луис нареди на демонстрантите, събрали се за втора нощ, за да протестират, да се разпръснат. Те се бяха събрали пред сградата на полицейското управление. Този път протестът им нямаше нищо общо с протеста, прераснал насилие и вандалски прояви, след като беше обявено в понеделник, че полицаят, прострелял фатално 18-годишния цветнокож Майкъл Браун няма да отиде на съд. Въпреки че протестът протече по-скоро мирно, малко след полунощ група демонстранти се отцепи от основната група протестиращи и успя да подпали полицейска кола пред местното кметство. Полицията бързо потуши пожара и арестува няколко души. След това полицаите използваха високоговорители, за да приканят протестиращите да се изтеглят от улиците на Фъргюсън, за да не бъдат задържани. Американският президент Барак Обама заяви, че не може да бъде оправдано подпалването на сгради, коли и разрушаването на собственост във връзка с вчерашните размирици. Такива деструктивни действия са престъпление и отговорниците трябва да си понесат вината, заяви Обама в Чикаго. Продължиха и протестите на други места в страната. В град Сейнт Луис протестиращи блокираха за няколко часа централни улици, автомобилния път и моста над река Мисисипи, свързващи града с щата Илинойс. В Ню Йорк хиляди демонстранти се събраха на площад "Таймс скуеър" и прилежащите към него улици. Те стояха с вдигнати ръце и държаха плакати с надписи "Не стреляй!". Този лозунг не е избран случайно. По думите на очевидци Браун е стоял с вдигнати ръце, когато полицаят е стрелял по него. Няколко души са арестувани по информация на Франс прес, която цитира говорител на нюйоркската полиция. По-рано вчера протестиращи блокираха за известно време Бруклинския мост, свързващ Манхатън с Бруклин. Многобройни демонстрации имаше още в Чикаго, Филаделфия, Атланта, Лос Анджелис, Сан Франциско и други градове. По данни на медии протестната вълна е обхванала общо 37 от 50 щата. Гледната точка на полицая Полицаят Дарън Уилсън, който уби в началото на август невъоръжения 18-годишен Майкъл Браун, заяви, че съжалява за смъртта на младежа, но не чувства угризения на съвестта. В интервю телевизия Ей Би Си 28-годишният Уилсън обясни, че просто си е вършел работата. На въпрос дали би постъпил по друг начин, ако пак изпадне в такава ситуация, полицаят отвърна "Категорично не". Той допълни, че се е уплашил за живота си и е действал единствено с цел самоотбрана. По думите на Уилсън, той е бил принуден да стреля по Браун, който първоначално е проникнал в автомобила му, а след това е отказал да вдигне ръцете си във въздуха, игнорирайки заповедта на полицая. Уилсън заяви, че е следвал длъжностните инструкции на полицаите. Освен това той подчерта, че в такава ситуация би стрелял и ако нападателят е бил бял, а не чернокож. Съдебно жури реши в понеделник, че Дарън Уилсън е действал при неизбежна самоотбрана, стреляйки на 9 август дванайсет пъти срещу Майкъл Браун, който ударил служителя на реда в лицето и е побягнал.

Десетки ранени при безредиците във Фъргюсън

http://www.mediapool.bg/desetki-raneni-pri-bezreditsite-vav-fargyusan-news227626.html

Втора поредна нощ продължават бунтове във американския град Фъргюсън (предградие на Сейнт Луис, щата Мисури), след като бял полицай беше оправдан за убийството на чернокож младеж.  Стотици жители на града излязоха на улиците, за да протестират срещу това решение. Действието бързо прерасна в безредици с погроми, палежи, грабежи и стрелба. Арестувани са над 80 души, ранени са 18 души. Губернаторът на Мисури Джей Никсън съобщи, че повече от 2200 военнослужещи от Националната гвардия са разположени край град Фъргюсън снощи, за да реагират в случай на нови размирици, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от бТВ. Полицията е била принудена да използва сълзотворен газ. В Сейнт Луис също е имало арестувани – 21 души. Повечето от задържаните са обвинение в грабежи и проникване в частна собственост. Президентът Барак Обама осъди насилието, защото няма как да бъде оправдано подпалването на сгради, коли и разрушаването на собственост. ”Това са престъпления”,каза той, но в същото време изрази съчувствието си към малцинствата, които смятат, че законът не се прилага ”еднакво или справедливо”. Президентът призова всички наскърбени от събитията във Фъргюсън да работят заедно за постигане на промяна. ”Изводът е, че нищо важно или добро в крайна сметка не произтича от деструктивни действия”, каза той. В Ню Йорк хиляди демонстранти се събраха на площад ”Таймс Скуеър”. Много от тях бяха с вдигнати във въздуха ръце и държаха плакати с надпис ”Не стреляй”. Протестиращи затвориха движението по Бруклинския мост. Един от демонстрантите бе задържан, след като е облял полицай с червена боя. Мащабни демонстрации имаше и в Чикаго, Филаделфия, Атланта, Лос Анжелис, Сан Франциско и други градове в цялата страна. Според американските медиите вълната от протести е обхванала общо 37 от 50 щати на САЩ. В столицата Вашингтон протестиращи легнаха на тротоара пред полицейско управление, преструвайки се на мъртви. На гърдите им е имало табелки с надписи ”Животът на чернокожите също има значение”. В Минеаполис стотици студенти бойкотираха занятията си, като устроиха демонстрация в университета. Междувременно, американският полицай Дарън Уилсън, който застреля чернокожия невъоръжен младеж Майкъл Браун, каза в интервю за ABC News, че смята действията си за правилни и че ако отново попадне в такава ситуация, той би направил същото. По думите на Уилсън, той е бил принуден да стреля по Браун, който първоначално е проникнал в автомобила му, а след това е отказал да вдигне ръцете си във въздуха, игнорирайки заповедта на полицая. Уилсън заяви, че съжалява за смъртта на Майкъл Браун, но подчерта, че действията му в ситуацията са били правилни, тъй като е следвал длъжностните инструкции на полицаите. Освен това той подчерта, че в такава ситуация би стрелял, дори и ако нападателят е бил бял, а не чернокож.

Кабинетът обсъжда ОП "Околна среда" и "Наука и образование"

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-обсъжда-ОП-Околна-среда-и-Наука-и-образование-_l.a_i.615053_at.1.html

По време на редовното си заседание кабинетът ще обсъжда проектите на две оперативни програми – „Околна среда” и „Наука и образование за интелигентен...

Депутатите ще изслушат утре шефа на ДАНС за акцията в Пазарджик

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2426723_deputatite_shte_izslushat_utre_shefa_na_dans_za/?ref=rss


Парламентът ще изслуша в четвъртък на закрито заседание председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев за акцията в Пазарджик. Предложението е на Български демократичен център на председателския съвет на парламента, съобщи в началото на днешното заседание шефът на Народното събрание Цецка Цачева.

По думите й уговорката е това да бъде първа точка в заседанието в четвъртък и изслушването да е при закрити врата.

Във вторник прокуратурата и ДАНС...

Меси постави нов рекорд

http://www.cross.bg/mesi-rekord-sreshta-1441282.html

/КРОСС/ Нападателят на Барселона Лионел Меси постави нов рекорд в Шампионската лига. Аржентинецът стана най-добрият реализатор в историята на турнира при успеха на Барселона с 4:0 над АПОЕЛ при гостуването в Никозия в среща от група "F" на Шампионската лига. Меси беше изравнен на върха с Раул, но отбеляза нови три гола (38, 58 и 87), за да покачи актива си на 74 попадения. В събота футболистът отново мушна хеттрик, с който се изкачи на абсолютния голов връх в Примера. Вечерта беше специална и за Луис Суарес, отбелязал първия си гол за "синьо-червените" в официален мач (27). Каталунците вече си бяха осигурили място напред, а в последната среща ще си оспорват първата позиция с Пари Сен Жермен.

Михнева призова Колтуклиева да каже дали е плащала данъци за парите от Цветан Василев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446364

Разследващата журналистка Маргарита Михнева призова в ефира на bTV Соня Колтуклиева да обяви дали е платила данъци върху получените от името на Цветан Василев пари.
Двете станаха част от скандал за финансови взаимоотношения с КТБ на хора, които коментират публично скандалите.
Разследващата журналистка Маргарита Михнева призова в ефира на bTV Соня Колтуклиева да обяви дали е платила данъци върху получените от името на Цветан Василев пари. Двете станаха част от скандал за финансови взаимоотношения с КТБ на хора, които коментират публично скандалите. "Соня Колтуклиева да отговори - разпитвана ли е в прокуратурата,

Историята на "невидимото дете" Яки

http://www.zapernik.com/pernik/istoriyata-na-nevidimoto-dete-yaki_36072/

Наричат ги "невидимите деца". Те са онези хлапета, които са в т.нар. аутистичен спектър. Съдбата на 13-годишната Ана-Мария от Перник, макар и в негативен план, отново припомни за тях. Тези деца са особени в нашите очи, но живеят в свой собствен свят, където друг трудно наднича. А светът на онези, които се имат за нормални, за тях е непонятен. Такова дете е Яким. Той живее в малък провинциален град с майка си и нейните родители, разказва Стандарт.

Вече е на 8 г., но не ходи на училище,...

Продължава

Михнева продължи с разкритията: Цветан Василев е давал пари на малки политически партии, за да влезе в политиката! (обновена)

http://pik.bg/михнева-продължи-с-разкритията-цветан-василев-е-давал-пари-на-малки-политически-партии-за--news253981.html

Михнева продължи с разкритията: Цветан Василев е давал пари на малки политически партии, за да влезе в политиката! (обновена)

"Сотир Цацаров трябва да изнесе списък от 2500 души, които са получавали пари на ръка от Цветан Василев. Те са стигнали едва до 900-я. Трябва да разпитат още много хора, а всеки може да отрече думите на предишния."

Това каза по Би Ти Ви Маргарита Михнева. Тя потвърди днес сензационната информация, която разкри пред ПИК.

Вчера пред медията ни Михнева разкри как лидерката на НФСБ Антония Първанова е взела 250 000 евро на ръка от Цветан Василев, за да го похвали при Кеворк Кеворкян. (Виж в Още по темата)

"Цветан Василев е раздавал пари на малки политически партии, искал е да влезе в политиката. Първанова не е казала на хората си от НДСВ за това. Питат я на събрание и тя отрича" разказа журналистката.  

"Соня Колтуклиева да отговори - разпитвана ли е в прокуратурата, плащала ли е данъци за тези пари. Тя е направила самопризнания, така че аз смятам, че разговорът ми с нея е приключил", каза Михнева, като категорично подчерта, че Колтуклиева е била разпитвана в прокуратурата.

Михнева се позовава на данни, които според нея са в прокуратурата. Тя е изчислила, че всеки ден пред офиса на Цветан Василев в банката са се редили за пари по 40-50 души. Лидерите на малки партии са били канени на лична среща на 4 очи.

Луис Енрике: Меси е най-великият за всички времена

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/26/2426706_luis_enrike_mesi_e_nai-velikiiat_za_vsichki_vremena/?ref=rss


Старши треньорът на "Барселона" Луис Енрике определи Лионел Меси за най-великия футболисти на всички времена. 

Във вторник аржентинският нападател отбеляза хеттрик и подобри рекорда за най-много попадения в историята на Шампионската лига. Той вече има 74 гола, като изпревари с два легендата на "Реал" (Мадрид) Раул Гонсалес. 

Само три дни по-рано Меси счупи друг впечатляващ рекорд след още един хеттрик. Той стана най-резултатният играч в историята на испанското първенство,...

Маратонец иска затвор за употреба на допинг в Кения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4445987

Известният бегач на дълги разстояния Яфет Корир е повел сериозна борба срещу допинга в Кения. Победителят от Бостънския маратон през 2012 г. официално поиска затвор за употреба на непозволени стимуланти в родината си.Корир, който е депутат в Националната асамблея на Кения, е известен като един от най-големите критици на приемането на анаболни стедо Известният бегач на дълги разстояния Яфет Корир е повел сериозна борба срещу допинга в Кения. Победителят от Бостънския маратон през 2012 г. официално поиска затвор за употреба на непозволени стимуланти в родината си.Корир, който е депутат в Националната асамблея на Кения, е известен като един от най-големите критици на приемането на анаболни стедо

Петролният бум се завръща в Мексиканския залив

http://www.investor.bg/analizi/91/a/petrolniiat-bum-se-zavryshta-v-meksikanskiia-zaliv-184480/

Четири години след аварията на Deepwater Horizon петролните проекти са по-мащабни и скъпи от когато и да е било

Антония Първанова взела 250 000 евро от Цветан Василев

http://www.bnews.bg/article-122747

Тодор Великов и нейният шофьор в чувал изнесли парите от мазето на КТБ.

ООН прие 5 резолюции в подкрепа на Палестина

http://asia.actualno.com/OON-prie-5-rezolucii-v-podkrepa-na-Palestina-news_62432.html

Общото събрание на ООН прие във вторник пет резолюции в подкрепа на Палестина и осъждащи Израел за дейността му за заселване на окупираните територии, предаде БГНЕС. Документите, утвърждавани на еж...

Знамето на Велика Албания се появи и в Черна гора

http://balkani.actualno.com/Znameto-na-Velika-Albanija-se-pojavi-i-v-Cherna-gora-news_62435.html

Знамето на Велика Албания, което се вихреше на мача между Сърбия и Албания в Белград, се появи в Черна гора, пише днес черногорският вестник Vijesti. Според изданието знамето било издигнато на пътя П...

Новото метро ще има прегради срещу инциденти и самоубийства

http://society.actualno.com/Novoto-metro-shte-ima-pregradi-sreshtu-incidenti-i-samoubijstva-news_62443.html

Всичките 19 станции от третия лъч на метрото в София ще бъдат оборудвани със стъклен параван. Той ще пречи на хората да навлизат в тунелите и ще бъде преграда срещу падане на релсите и опити за само&a...

Футболен фен: Лудогорец е селски отбор

http://curious.actualno.com/Futbolen-fen-Ludogorec-e-selski-otbor-news_62444.html

"Лудогорец е селски отбор! Довечера с радост ще викам за Ливърпул, отбор, който с гордост може да излезе на всеки футболен терен. За разлика от зелените некадърници, които не знам как не ги е сра...

Над 100 фирми от 10 държави в Първия балкански туристически форум

http://society.actualno.com/Nad-100-firmi-ot-10-dyrjavi-v-Pyrvija-balkanski-turisticheski-forum-news_62446.html

Над 100 фирми от 10 държави участват в Първия балкански туристически форум Go2Balkans. Това заяви Николина Ангелкова, министър на туризма, при откриването на Първия балкански туристически форум Go2Bal...

БГ Радио с два нови музикални канала

http://music.actualno.com/BG-Radio-s-dva-novi-muzikalni-kanala--news_62449.html

Екипът на БГ Радио, за пореден път доказа иновативността и находчивостта си, като стартира ново интернет забавление за феновете на българската музика – онлайн канали за стрийминг на музика ...

Весо Овчаров в небето над Хавай и "Мечтата Еверест" на БНТ влизат в програмата на 10-тите "Дни на предизвикателствата"

http://cinema.actualno.com/Veso-Ovcharov-v-nebeto-nad-Havaj-i-Mechtata-Everest-na-BNT-vlizat-v-programata-na-10-tite-Dni-na-predizvikatelstvata-news_62448.html

Филмът „Fly Again” за приключенията в Хавай на феноменалия акро парапланерист Веселин Овчаров става част от програмата на юбилейното издание на фестивала „Дни на предизви...

Блеър: Западът трябва да си сътрудничи с Русия в борбата с екстремизма

http://www.cross.bg/rysiya-bleur-zapadut-1441281.html

/КРОСС/ Западът трябва да работи с Русия в борбата срещу ислямския екстремизъм и другите сили, които разпалват конфликти в Близкия Изток. Това заяви бившият британски министър-председател Тони Блеър в интервю за The Wall Street Journal.По думите на британския политик, ислямският екстремизъм е "най-голямата заплаха в дългосрочен план" и Западът трябва да бъде готови да си сътрудничат в тази област с Русия и други страни, като Китай и Индия, за да й се противопостави. "Русия продължава да бъде силен играч (на международната сцена), и по редица проблеми, включително близкоизточния, Москва е важен компонент от това как ние отразяваме тези предизвикателства", каза Блеър. Той смята, че Руската федерация трябва да се включи в търсенето на регулиране на обстановката в Сирия.

Актуализацията на бюджета за 2014 г. влиза на второ четене в НС

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/aktualizaciiata-na-biudjeta-za-2014-g-vliza-na-vtoro-chetene-v-ns-184481/

На първо четене в залата влизат и промени в закона за хазарта, според които организаторите на лотарии и др. ще плащат 15% данък върху приходите

Полицаят от Фъргюсън: Нямам угризения

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/policaiat-ot-fyrgiusyn-niamam-ugrizeniia-6028049

Полицай Дарън Уилсън, който няма да бъде съден за убийството на невъоръжен чернокож младеж, заяви, че е действал при самоотбрана и няма угризения на съвестта

Лекция за опазване на културното наследство на Варна ще се проведе днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=271900

Лекция на тема "Юридическа проблематика по опазване на недвижимото културно наследство" ще се проведе днес във Варна, научи Moreto.net. Гост лектор е Християн Облаков - един от най-големите радетели за опазване на недвижимото културно наследство на Варна.

На спътник на Юпитер може да има живот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446351

НАСА публикува висококачествени изображения на спътника Европа - един от спътниците на Юпитер. Те дават основания отново да се върне на дневен ред темата за живота в космоса.
Видеото на американската космическа агенция е с висока резолюция и позволява ясно да се види дебелата над 10 километра ледена покривка на космическото тяло. НАСА публикува висококачествени изображения на спътника Европа - един от спътниците на Юпитер. Те дават основания отново да се върне на дневен ред темата за живота в космоса. Видеото на американската космическа агенция е с висока резолюция и позволява ясно да се види дебелата над 10 километра ледена покривка на космическото тяло.

Изригна най-големият действащ вулкан в Япония

http://www.cross.bg/vylkana-pepel-yaponiya-1441280.html

/КРОСС/ На южния японски остров Кюшу изригна най-големият действащ вулкан в Япония Асо, предаде ТАСС. Над кратера на вулкана се издигна стълб от вулканична пепел, висок един метър. От зоните край вулкана спешно бяха евакуирани много туристи, за които е забранено да се приближават към него по-близо от километър. Районът на Асо се разтърсва от малки чести земетресения, а пепел има и на 30 км от мястото на изригването.Асо е един от най-големите вулкани в света. Висок е 1592 метра. Калдерата на вулкана също се смята за една от най-впечатляващите в света - обиколката и е около 120 км.

Ципов: С видео ще защитим правата на гражданите на пътя

http://frognews.bg/news_81055/

"По никакъв начин няма да бъдат намалени възможностите за пътен контрол. Организационните мерки на МВР са насочени за осигуряване сигурността на самите служители. Идеята е всички действия, които ще се предприемат по линията на пътния контрол, да стават чрез видео заснемане”,обясни по Нова телевизия зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Депутат от ББЦ се бори с хлебарките във ведомственото му жилище

http://pik.bg/депутат-от-ббц-се-бори-с-хлебарките-във-ведомственото-му-жилище-news253990.html

Депутат от ББЦ се бори с хлебарките във ведомственото му жилище

Депутатът от ББЦ Георги Ковачев се бори с хлебарките във ведомственото му жилище. След като се нанесъл в предоставения му апартамент, който се намира на 16-ия етаж в блок в „Лагера”, народният представител се сблъскал с гадинките.

Като превантивни мерки той запушил каналите с кърпи, за да не щъкат буболечките из апартамента. 

Ковачев е категоричен, че не би взел семейството си в този апартамент. „За да ги взема при мен, трябва да изхвърля всичко. Секцията направо ми идва да я метна, но съм на високо и може да претрепам някого. Парапетът на балкона не е обезопасен и е абсурд детето ми го оставя там”, каза депутатът пред Нова телевизия.

Снимки от старите ленти показват 60 години Обединена школа по изкуствата в Перник - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/pernik/snimki-ot-starite-lenti-pokazvat-60-godini-obedinena-shkola-po_36071/

Фото изложба ще припомни първите години от основаването на Обединената школа по изкуствата към ОК "Дворец на културата" в Перник. Празничен концерт с участието на бивши и настоящи възпитаници на школата ще отбележи годишнината.

Уникална фото изложба ще представи 60-те години от съществуването на Обединената школа по изкуствата към ОК "Дворец на културата" в Перник. Черно-бели снимки, сред които има фотоси още от 50-те и 60-те години на миналия век, ще покажат...

Продължава

Училищата сами ще си определят програмите

http://www.cross.bg/damyanova-vuzmozhnost-ychebnata-1441283.html

/КРОСС/По-голяма свбода на учителите и отговорност на родителите предвижда законопроекта на ГЕРБ за училищното и предучилищно образование.  Учебният план ще утвърждава годишния брой часове. Той ще даде възможност на училищата сами да разпределят седмичните часове, което ще позволи съобразяване и на учебното съдържание с потребностите на учениците. Предвидено е учебната програма да се утвърждава не за клас, както е в момента, а на етап. Така всяко училище ще може да прецени какъв процент от учебната програма да се усвои съответно в първи, втори, трети или четвърти клас, обясни в интервю за "Стандарт" бившият зам.-министър на просветата Милена Дамянова. Учителят на ХХI век не трябва да бъде поставян в рамка, защото времената, а и децата, са други, смята тя.  Като най-голяма отстъпка е отказът на ГЕРБ от задължителна детска градина за четиригодишните деца, отбеляза Дамянова. Това беше една от най-дискутираните теми в рамките на 41-вото Народно събрание.  В новия проектозакон се предвижда и самостоятелна форма на обучение, коятосъщо не е нова тема.  С разширяването на самостоятелната форма на обучение се дава възможност на тези родители, които предпочитат и имат необходимите възможности и условия, сами да организират обучението на своите деца, обясни Дамянова

Русия договори с държави от ОПЕК мониторинг, но не и по-ниски добиви на петрол

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/26/2426522_rusiia_dogovori_s_durjavi_ot_opek_monitoring_no_ne_i/?ref=rss


Русия се договори с Мексико, Венецуела и Саудитска Арабия съвместно да следят международните пазари за петрол и отново да се срещнат през февруари по повод ниските цени, но не постигна ангажимент някоя от тези страни от ОПЕК да намалят добивите си.

Това стана на четиристранна среща във Виена малко преди редовното заседание на сдружението на страните, производителки на петрол.

Според мексиканското министерство на енергетиката министър Педро Хоакин Колдуел е повдигнал...

Депутат от ББЦ се бори с хлебарките във ведомственото си жилище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446341

Депутатът от ББЦ Георги Ковачев се бори с хлебарките във ведомственото си жилище. Това сподели самият той пред Нова телевизия.
След като се нанесъл в предоставения му апартамент, който се намира на 16-ия етаж в блок в „Лагера”, народният представител започнал борбата.
Като превантивни мерки той запушил каналите с кърпи, Депутатът от ББЦ Георги Ковачев се бори с хлебарките във ведомственото си жилище. Това сподели самият той пред Нова телевизия. След като се нанесъл в предоставения му апартамент, който се намира на 16-ия етаж в блок в „Лагера”, народният представител започнал борбата. Като превантивни мерки той запушил каналите с кърпи,

На спътник на Юпитер може да има живот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446332

НАСА публикува висококачествени изображения на спътника Европа - един от спътниците на Юпитер. Те дават основания отново да се върне на дневен ред темата за живота в космоса.
Видеото на американската космическа агенция е с висока резолюция и позволява ясно да се види дебелата над 10 километра ледена покривка на космическото тяло. НАСА публикува висококачествени изображения на спътника Европа - един от спътниците на Юпитер. Те дават основания отново да се върне на дневен ред темата за живота в космоса. Видеото на американската космическа агенция е с висока резолюция и позволява ясно да се види дебелата над 10 километра ледена покривка на космическото тяло.

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446326

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Жители на Пазадржик: Ние нито сме сектанти, нито сме групировка

http://offnews.bg/news/n_1/n_422258.html

Ние нито сме сектанти, нито сме групировка. Това каза пред bTV един от жителите на пазарджишкия квартал, в който вчера беше проведена акция на ДАНС. Според хората от квартала, приобщените към исляма са подлагани на постоянен тормоз като ги посочват за терористи. „Жена ми като носи бурката, дали сме терористи или сектанти? Нека се отнасят към нас по-толерантно, кой сме колили?“, попита мъжът и обясни, че никой от проповядващите в джамията в Пазарджик не насажда омраза към останалите религии. Пред bTV бившият районен мюфтия на София Али Хайредин коментира, че акцията е поредната за последните няколко години, в които подходът е един – демонстрация на сила и създаване на определени настроения. Той смята, че няма как случващото се в световен мащаб да подмине и България, но в случая с Пазарджик едва ли става въпрос за радикализирани вярващи. „Говори се за радикален ислям, което е петно върху религията. Радикално настроени хора има, но не и радикален ислям“, обясни Хайредин. Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов с изводите за акцията не трябва да се прекалява, „за да не се получи като болния от ебола, който се оказа, че боледува от нещо друго“. Той обясни, че докато е бил вътрешен министър е имало отделни изолирани сигнали и екстрадирани чужденци заради насаждане на радикални настроения. „Ако акцията е превенция, тя би трябвало да има своите основания“, коментира журналистът Иво Инджев. Според него „Ислямска държава“ е изненадала Запада „както на времето болшевиките ги изненадаха“.

175 стари коли отиват за скрап на ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=271925

175 стари и вече неизползваеми коли се рециклират дневно у нас. „През 2013 г. в България са рециклирани 64 035 автомобила. За тази година все още няма данни", каза Силвана Тодорова, мениджър в компанията за рециклиране на стари коли „Евро Стийл Трейд".

Недим Генджев: Малка група превърна джамията в Пазарджик в свърталище

http://pik.bg/недим-генджев-малка-група-превърна-джамията-в-пазарджик-в-свърталище-news253987.html

Недим Генджев: Малка група превърна джамията в Пазарджик в свърталище

Малка група от хора са обсебили джамията в Пазарджик и са я превърнали в свърталище. В този град има много трудолюбиви и честни мюсюлмани. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев.

Mюсюлмани от Пазарджик обясниха, че те живеят мирно в България и спазват както нашите, така и ислямските закони. Те отрекоха да участват в терористичната организация. По думите им председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев е неверник, който „разваля главите на всички мюсюлмани”.

"Това е малка група в Пазарджик, които са обсебили имотите на изповеданието в този град и са превърнали джамията в едно свърталище. Хилядите мюсюлмани в Пазарджик са много свестни и трудолюбиви хора”, заяви от своя страна Недим Генджиев.

 "Те казват така – ние не обичаме друговерците. Това означава, че с тях трябва да се занимаваме по друг начин и това е опасността”, коментира Генджиев.

 "Ислямска държава” не приема кой да е в своите редици. Те приемат с препоръка, която се дава от доверено лице по места. Ако няма такова, има тестове. Проблемът е, че има хора в социалните мрежи, които пускат клипове и е очевидно, че такива има и в България. Явно органите са хванали подобно нещо”, коментира арабистът Владимир Чуков.

 "Проблемът е колкото религиозен, толкова и социален, защото тези организации не работят в турските села, а в големите ромски махали, където хората са безработни и бедни. Идват с пари и купуват определени лица”, обясни Недим Генджев.

Припомняме, че ДАНС проведе мащабна акция в няколко български града, сред които и Пазарджик, в търсене на терористи от „Ислямска държава” у нас. Хората в джамията "Абу Бекир” са били обискирани. Задържан е и имамът Ахмед Муса Ахмед. От прокуратурата обясниха, че се води разследване срещу няколко души за това, че са пропагандирали война и са проповядвали радикални ислямски идеологии.

Гръцки журналисти излизат на 24-часова стачка

http://offnews.bg/news/n_1/n_422256.html

Служителите в гръцките медии ще проведат общонационална 24-часова стачка в знак на протест срещу политиката на правителството на страната, предаде ТАСС. Акцията ще започне в 06.00 часа местно време и ще продължи до 06.00 часа на 27 ноември. Освен това, вестниците, радиата и телевизиите няма да работят от 11.00 часа до 14.00 часа на 27 ноември, за да могат всички служители в медиите да се участват в планираните за този ден демонстрации в рамките на всеобщата стачка на държавните служители в Гърция. Изключение ще бъдат кореспондентите и техническият персонал, задействани в отразяването на демонстрациите в цялата страна. Сред исканията на журналистите са въвеждане на задължителни колективни трудови договори и забрана за индивидуални договори, изплащането на забавените заплати на всички работници в медиите, а също и възстановяване на работата на закритата през юни 2013 г. Гръцка радио и телевизия.

Меси: Победата срещу "Апоел" е по-важна от рекорда

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/26/2426712_mesi_pobedata_sreshtu_apoel_e_po-vajna_ot_rekorda/?ref=rss


Звездата на "Барселона" Лионел Меси записа поредното историческо постижение във впечатляващата си кариера, след като отбеляза хеттрик при победа с 4:0 срещу кипърския "Апоел" и подобри рекорда за най-много попадения в Шампионската лига. 

Аржентинският нападател вече има 74 гола в най-силния клубен турнир, като изпревари с два легендата на "Реал" (Мадрид) Раул Гонсалес. Въпреки че подобри един от най-ценните си рекорди, той оцени по-високо трите точки в мача. 

"Приятно е да...

Депутат от ББЦ не взел семейството си във ведомствено жилище заради хлебарки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446334

Депутатът от ББЦ Георги Ковачев се бори с хлебарките във ведомственото си жилище. Това сподели самият той пред Нова телевизия.
След като се нанесъл в предоставения му апартамент, който се намира на 16-ия етаж в блок в „Лагера”, народният представител започнал борбата.
Като превантивни мерки той запушил каналите с кърпи, Депутатът от ББЦ Георги Ковачев се бори с хлебарките във ведомственото си жилище. Това сподели самият той пред Нова телевизия. След като се нанесъл в предоставения му апартамент, който се намира на 16-ия етаж в блок в „Лагера”, народният представител започнал борбата. Като превантивни мерки той запушил каналите с кърпи,

Меси: Победата срещи "Апоел" е по-важна от рекорда

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/26/2426712_mesi_pobedata_sreshti_apoel_e_po-vajna_ot_rekorda/?ref=rss


Звездата на "Барселона" Лионел Меси записа поредното историческо постижение във впечатляващата си кариера, след като отбеляза хеттрик при победа с 4:0 срещу кипърския "Апоел" и подобри рекорда за най-много попадения в Шампионската лига. 

Аржентинският нападател вече има 74 гола в най-силния клубен турнир, като изпревари с два легендата на "Реал" (Мадрид) Раул Гонсалес. Въпреки че подобри един от най-ценните си рекорди, той оцени по-високо трите точки в мача. 

"Приятно е да...

Валери Симеонов: Против Исмаилов сме, защото той има политическата протекция на ДПС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446327

Никога не сме поставяли въпроса за отстраняването на едно лице заради неговата етническа принадлежност или име. Това каза съпредседателят на „Патриотичен фронт“ Валери Симеонов пред БНТ.
"Ние сме против назначаването на господин Исмаилов и сега, но медийната интерпретация, че ние сме против това лице заради неговия произход, Никога не сме поставяли въпроса за отстраняването на едно лице заради неговата етническа принадлежност или име. Това каза съпредседателят на „Патриотичен фронт“ Валери Симеонов пред БНТ. "Ние сме против назначаването на господин Исмаилов и сега, но медийната интерпретация, че ние сме против това лице заради неговия произход,

Вътрешният министър постави на изпитателен срок ръководителите в МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2426719_vutreshniiat_ministur_postavi_na_izpitatelen_srok/?ref=rss


Хората на ръководни постове в МВР имат два месеца, за да докажат на новия министър, че са подходящи за постовете, които заемат, стана ясно днес от интервю пред БНТ на министър Веселин Вучков. Сред ръководителите, чиято дейност ще се оценява е и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По-особеното при него е, че Вучков не може да го смени, тъй като според промените в закона за МВР от юли, неговият пост е мандатен и той е "бетониран" за следващите четири години и половина. "С...

Каракачанов: Патриотичният фронт запазва подкрепата си към правителството!

http://pik.bg/каракачанов-патриотичният-фронт-запазва-подкрепата-си-към-правителството-news253984.html

Каракачанов: Патриотичният фронт запазва подкрепата си към правителството!

"България се напълни с хора, които проповядват радикален ислям", заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия съпредседателят на Патриотичният фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той изрази своето възмущение от това как са облечени хората от циганската махала в Пазарджик. Според него по никакъв начин вчерашната акция на ДАНС не е била ПР. Относно Орхан Исмаилов, Каракачанов заяви, че няма нищо вярно това, че от ПФ са против зам. - министърът на отбраната, тъй като има турски име.

Той напомни, че още по време на разговорите с Реформаторския блок от ПФ са заявили, че са против това партията на Корман Исмаилов да участва във властта. Войводата напомни, че никога не е имало негативна реакция от страна на ПФ относно хората с турски имена, които участват във властта. Като пример той даде Вежди Рашидов, който е министър на културата. Каракачанов обясни също така, че ПФ е против партията на Корман Исмаилов, защото тя изповядва принципите на Ердоган.

"Политиката на Ердоган е част от този проблем с ислямизма. От както Ердоган е на власт в Турция се провежда политика на неоосманизъм", заяви още той.

Красимир Каракачанов потвърди, че ПФ не е оттеглил подкрепата си от кабинета "Борисов 2". Той поясни, че никога Фронтът не е поставял ултиматум на премиера относно Орхан Исмаилов. Той заяви още, че очаква от правителството да чуе официалния отговор относно Исмаилов и доводите за това той да остане на поста си във военното ведомство. "Много моля всички, които говорят по темата да внимават какво ние коментираме", заяви Красимир Каракачанов.

"Фен код" разби музикалните телевизии

http://www.bnews.bg/article-122711

Още с първото си излъчване предаването „ФЕН КОД” по Фен ТВ спечели младата и активна аудитория.

Парите няма да следват студента, а най-добрите университети

http://www.cross.bg/spetzialnosti-tanev-predvizhda-1441279.html

/КРОСС/Вузовете сами ще взимат решения за закриване на неефективни специалности и дори цели факултети. Това предвижда образователната реформа, която са обсъдили на неофициална среща в понеделник вечер, ректорите на висши училища, БАН и министърът на образованието проф. Тодор Танев. Първата и най-важната от договорените крачки е била нова система за финансиране на университетите. Тя предвижда поетапното премахване на плащанията на бройка записани студенти, като вместо това държавни средства ще се дават само за първите два-три университета, които са водещи в определени научни области. Идеята е към 2020 г. 60 на сто от парите за дадено направление да бъдат разпределяни въз основа на това как се представя то в рейтинговата класация. Тя мери колко от завършилите работят по специалността си, както и какви доходи получават. В момента заради принципа „парите следват студента" ректорите се изкушават да откриват нови специалности със съмнително качество. Когато не им се дават държавни пари заради слабото представяне, по естествен път ще се наложи те да бъдат закрити. Очаква се новото правило да залегне в Стратегията за висшето образование. Министър Танев е изразил подкрепа за такава мярка и е обещал да внесе стратегията за гласуване в МС. След това залегналото в стратегията трябва да влезе като изменение и допълнение в Закона за висшето образование.  

Каракачанов: Ултиматум към Борисов за Исмаилов не е имало

http://frognews.bg/news_81054/

Ултиматум към Борисов за Орхан Исмаилов не е имало. Поискахме разговор и чакаме официално от него. Ако Корман Исмаилов си промени позицията и се разграничи от политиката на Ердоган, разговорът става друг. Това каза по Нова телевизия Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

Патриотите се надъхаха допълнително срещу кабинета заради "провокацията" с областния на София

http://www.mediapool.bg/patriotite-se-nadahaha-dopalnitelno-sreshtu-kabineta-zaradi-provokatsiyata-s-oblastniya-na-sofiya-news227625.html

Единственият полезен ход е да оттеглим подкрепата си за правителството, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов в сряда, след като разбра, че за областен управител на София е назначен Веселин Пенев от НПСД (част от Реформаторския блок). Това се случи на десетия ден от тлеещата драма на Патриотите дали да минат в опозиция на кабинета "Борисов" заради назначението на зам.- министъра на отбраната Орхан Исмаилов, който също е номинация на Народна партия "Свобода и достойнство", основана след като Касим Дал и Корман Исмаилов (лидер на НПСД) се отцепиха от ДПС. ПФ настояват Орхан Исмаилов да бъде сменен, но срещнаха отказ от страна на премиера Бойко Борисов, военния министър Николай Ненчев (БЗНС, РБ) и Реформаторите. Борисов поиска РБ и ПФ да се разберат помежду си, в резултат на което от седмица насам вървят разговори между представители на ГЕРБ, РБ и ПФ – било то заедно, било то поотделно, но резултат няма. Новината за назначените 24 нови областни управители дойде, докато Симеонов и Каракачанов имаха среща с министър Ненчев по случая с Орхан Исмаилов. "Обсъдихме го без да се караме", резюмира Каракачанов пред репортери. Той заяви, че не знае за назначението на зам.-председателя на НПСД и бивш депутат от ДПС Веселин Пенев за областен управител на София-град, но уточни, че ако е вярно, допълнително усложнява нещата. "Ако към момента на срещата бяхме склонни да обмисляме как да излезем от ситуацията, то след това назначение единственият ни полезен ход е да оттеглим подкрепата си", каза лидерът на ВМРО. Ако приемем, че зам.- министърът е минал в бързината, то днешното назначение започва да мирише на нарочна провокация към нас, допълни Каракачанов, който до момента бе доста по-дистанциран от патоса на Симеонов по случая с Орхан Исмаилов. Въпреки тази "провокация", обаче, националистите не бързат да оттеглят подкрепата си за кабинета. Каракачанов каза, че решението ще бъде взето на коалиционен съвет на ПФ идната седмица. "Някои са за запазване на спокойствие, други са за оттегляне на подкрепата, но при тази нова ситуация мисля, че балансът ще надделее в посока към оттегляне", прогнозира той. И обясни, че вероятно коалицията ПФ ще поиска още една среша с премиера Борисов след новото назначение. Каракачанов уточни, че ПФ не е подписвал коалиционно споразумение с ГЕРБ и РБ и затова няма документално задължение формацията му да бъде информирани за различни назначения, но това било най-нормално. По думите му срещата с военния министър Ненчев е минала в "добър дух" и била "информативна". Николай Ненчев коментира, че не е получил повече мотиви срещу заместника си Исмаилов и не намира основание за смяната му. В същото време Валери Симеонов навлезе окончателно в зоната на конспирацията, коментирайки в сряда сутринта пред БНТ, че разглежда Орхан Исмаилов като потенциална заплаха за националната сигурност на страната, защото той дължал част от кариерата си на ДПС. Симеонов се притеснявал, че като заместник-министър на отбраната може да да изнася информация към турското разузнаване. Преди да вземем решение по случая с Орхан Исмаилов, трябва да получим отговор от премиера било лично или чрез негов представител, каза лидерът на НФСБ. Той уточни, че не приемат да получават отговор чрез пресата, при условие, че са посетили лично премиера с Каракачанов. "Не чакайте първосигнално да сваляме в началото на зимата това крехко правителство, което едвам е закрепено”, каза още Валери Симеонов. Той отбеляза, че разчитат на национално отговорно решение. Според лидера на НФСБ има няколко варианта за излизане от ситуацията - може Реформаторският блок да оттегли Исмаилов, премиерът или министърът на отбраната да го освободят или той да си подаде оставката. "Нашето настояване не трябва да се приема като атака срещу човек с друг етнос”, коментира Симеонов и за пореден път повтори, че в такъв случай биха искали и оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. "Имаме претенции срещу човек, чиято цяла кариера е партийна и е разработена от ДПС, нямащ качествата за длъжностите, които е заемал и е явно политическо назначение”, каза Симеонов. Твърдението му се разминава с предишни изказвания на Каракачанов, че Исмаилов притежава професионална квалификация за заеманата длъжност.

Валери Симеонов изпадна в тотална конспирация за зам.-министър Исмаилов

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-izpadna-v-totalna-konspiratsiya-za-zam-ministar-ismailov-news227625.html

Представители на ГЕРБ и Патриотичния фронт (ПФ) проведоха в сряда нови разговори в парламента в опит да се реши проблема с поисканото от съпредстедателя на ПФ Валери Симеонов оттегляне на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов.   По-късно през деня Симеонов трябва да се срещне с министъра на отбраната Николай Ненчев, който е от Реформаторския блок и вече заяви категорично, че не приема критиките към Исмаилов и няма намерение да го маха. Същото каза и премиерът Бойко Борисов, който настоя спорът да бъде решен между ПФ и РБ.   Патриотичният фронт разглежда Орхан Исмаилов като потенциална заплаха за националната сигурност на страната, защото той дължал част от кариерата си на ДПС, според обясненията на Симеонов пред БНТ. Затова той се притеснявал, че Исмаилов можело да изнася информация към турското разузнаване.   Преди да вземем решение по случая с Орхан Исмаилов, трябва да получим отговор от премиера било лично или чрез негов представител, каза лидерът на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов.   Той уточни, че не приемат да получават отговор чрез пресата, при условие, че са посетили премиера лично с Красимир Каракачанов, другия съпредседактел на ПФ.   "Не чакайте първосигнало да сваляме в началото на зимата това крехко правителство, което едвам е закрепено”, каза още Валери Симеонов.   Той отбеляза, че разчитат на национално отговорно решение. Според лидера на НФСБ има няколко варианта за излизане от ситуацията - може Реформаторският блок да оттегли Исмаилов, премиерът или министърът на отбраната да го освободят или той да си подаде оставката.   "Нашето настояване не трябва да се приема като атака срещу човек с друг етнос”, коментира Симеонов и допълни, че в такъв случай биха искали и оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. "Имаме претенции срещу човек, чиято цяла кариера е партийна и е разработена от ДПС, нямащ качествата за длъжностите, които е заемал и е явно политическо назначение”, каза Симеонов. Твънрдението му се разминава с предишни изказвания на Каракачанов, че Исмаилов притежава професионална квалификация за заеманата длъжност.   Според Симеонов това предложение за заместник-министър на отбраната е направено не от РБ, а еднолично от лидера на НДСП Корман Исмаилов (част от РБ), който, по думите на лидера на НФСБ, бил в близки отношения до ислямисткото ръководство на Турция. Затова е в противоречие на националните интереси Орхан Исмаилов да има достъп до сериозна класифицирана информация и различни икономически механизми в министерството, каза още Симеонов.   "Ние продължаваме да подкрепяме правителството. Ултиматум не е имало. Поискахме разговор с премиера и го получихме”, заяви от своя страна пред Нова телевизия Красимир Каракачанов.   По думите му е неприемливо представители на партията, към която е близък Исмаилов, да заемат ръководни постове. Съпредседателят на ПФ цитира думите на Корман Исмаилов, че се “гордее с подкрепата на турското правителство”. Към същата партия принадлежи и Орхан Исмаилов, против когото ПФ имат принципни съображения. "Ние се притесняваме, че в тази ситуация има партия, която е близка до политиката на неоосманизъм на Ердоган. Ако господин Исмаилов излезе и заяви, че се разграничи от тази политика, разговорът ще бъде съвсем различен”, коментира Каракачанов.   В началото на миналата седмица ПФ заплаши, че ще оттегли подкрепата си за кабинета, ако Исмаилов остане зам.-министър на отбраната. Исмаилов не е член нито на ДПС, нито на подкрепящата го Народна партия ”Свобода и достойнство”, която е част от Реформаторския блок. Именно като представител на РБ той бе назначен в Министерството на отбраната. Според съпредседателя на парламентарната група на блока и лидер на ДСБ Радан Кънев обаче Исмаилов не е кандидатура нито на РБ като цяло, нито на партията НПСД на Корман Исмаилов, а е избор на министъра на отбраната Николай Ненчев.   В сряда Валери Симеонов коментира, че фронтът все още не е взел своето решение по въпроса за подкрепата си за правителството. Това щяло да стане след като получат отговор от Бойко Борисов.

Патриотичният фронт смята Исмаилов за заплаха за националната сигурност

http://www.mediapool.bg/patriotichniyat-front-smyata-ismailov-za-zaplaha-za-natsionalnata-sigurnost-news227625.html

Патриотичният фронт разглежда заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов като потенциална заплаха за националната сигурност на страната, защото той дължал част от кариерата си на ДПС. Това обясни в сряда пред БНТ съпредседателят коалицията Валери Симеонов. Притесненията на националистите са, че Исмаилов можело да изнася информация към турското разузнаване. Изявлението на Валери Симеонов идва няколко часа преди срещата му с военния министър Николай Ненчев по темата ”Исмаилов”. ”Никога не сме поставяли въпроса за отстраняването на едно лице заради неговата етническа принадлежност или име. Ние сме против назначаването на господин Исмаилов и сега, но медийната интерпретация, че ние сме против това лице заради неговия произход, това не отговаря на истината. Единствените съображения са били от гледна точка на държавната сигурност, тъй като той има политическата протекция на ДПС. Имаме много сериозни опасения за изнасяне на информация по посока на турското разузнаване”, обясни Валери Симеонов. В началото на миналата седмица Патриотичният фронт заплаши, че ще оттегли подкрепата си за кабинета, ако Исмаилов остане позицията заместник-министър на отбраната. Исмаилов е член на Народна партия ”Свобода и достойство” и бе назначен в Министерството на отбраната като представител на Реформаторския блок. Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да иска неговата оставка заради ултиматума на Патриотичния фронт. В сряда Валери Симеонов коментира, че фронтът все още не е взел своето решение по въпроса за подкрепата си за правителството. "Отговор на този въпрос ще получите, когато получим ние отговор от господин Борисов. Редно е ние да бъдем информирани или от господин Борисов, или от госпожа Бъчварова, или от някой друг по официален начин. Позицията ще я получите и след като бъде обсъдено още веднъж на всички ръководни органи на двете партии, на консултативния съвет на 14-те партии, които влизат в нашата коалиция и най-накрая решението ще бъде взето от политическия съвет на коалицията", каза Симеонов.

Каракачанов: ПФ не е оттеглил подкрепата си от кабинета

http://www.cross.bg/erdogan-karakachanov-ismailov-1441278.html

София /КРОСС/ Ако Орхан Исмаилов излезе и каже, че се разграничава от политиката на Ердоган, това ще промени разговора. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Ние не сме против зам. - министъра на отбраната, защото има турски име, посочи Каракачанов и припомни, че още по време на разговорите с Реформаторския блок от ПФ са заявили, че са против това партията на Корман Исмаилов да участва във властта, защото изповядвала принципите на Ердоган. Политиката на Ердоган е част от този проблем с ислямизма. Откакто Ердоган е на власт, в Турция се провежда политика на неоосманизъм, каза още той. Каракачанов потвърди, че ПФ не е оттеглил подкрепата си от кабинета "Борисов 2". Той поясни, че никога Фронтът не е поставял ултиматум на премиера относно Орхан Исмаилов. Ултиматум не сме поставяли. Поискахме разговор. Изразихме нашите съображения. Разговаряхме. Чакаме неговия официален отговор. Много моля всички, които говорят по темата да внимават какво ние коментираме, подчерта съпредседателят на ПФ.

Валери Симеонов: Имаме опасения за изнасяне на информация към турското разузнаване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446319

Никога не сме поставяли въпроса за отстраняването на едно лице заради неговата етническа принадлежност или име. Това каза съпредседателят на „Патриотичен фронт“ Валери Симеонов пред БНТ.
Никога не сме поставяли въпроса за отстраняването на едно лице заради неговата етническа принадлежност или име. Това каза съпредседателят на „Патриотичен фронт“ Валери Симеонов пред БНТ. "Ние сме против назначаването на господин Исмаилов и сега, но медийната интерпретация, че ние сме против това лице заради неговия произход,

Доставката на газ на ТЕЦ-Перник е възстановена

http://www.zapernik.com/pernik/dostavkata-na-gaz-na-tec-pernik-e-vuzstanovena_36070/

Възстановено е газоподаването на ТЕЦ „Република” в Перник, съобщи изп. директор на местната „Топлофикация” Кремен Георгиев. В петък след дълги преговори и разплащане на по-голямата част от задълженията, доставката на газ е била възстановена. За жалост липсва всякаква информация, кога НЕК ще започне да се издължава към Топлофикациите, каза Георгиев. Той съобщи, че през тази година в топлоснабдителната фирма са направени всички необходими ремонтни дейности. В момента на склад в Топлофикация...

Продължава

Каракачанов: Патриотичният фронт запазва подкрепата си към правителството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446316

"България се напълни с хора, които проповядват радикален ислям", заяви пред Нова тв съпредседателят на Патриотичният фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той изрази своето възмущение от това как са облечени хората от циганската махала в Пазарджик. Според него по никакъв начин вчерашната акция на ДАНС не е била ПР. "България се напълни с хора, които проповядват радикален ислям", заяви пред Нова тв съпредседателят на Патриотичният фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той изрази своето възмущение от това как са облечени хората от циганската махала в Пазарджик. Според него по никакъв начин вчерашната акция на ДАНС не е била ПР.

Каракачанов: Патриотичният фронт запазва подкрепата си към правителството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446305

"България се напълни с хора, които проповядват радикален ислям", заяви пред Нова тв съпредседателят на Патриотичният фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той изрази своето възмущение от това как са облечени хората от циганската махала в Пазарджик. Според него по никакъв начин вчерашната акция на ДАНС не е била ПР.

Във Варна обсъждат популяризирането на културния туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=271909

През периода 26-28 ноември 2014 г. Асоциацията на Българските Черноморски общини (АБЧО) е домакин на международна среща, по време на която ще се обсъдят дейностите и ще се представи предварителния маршрут от културно-исторически обекти в гр.

Генджев: Джамията "Абу Башар" е свърталище

http://www.cross.bg/pazardzhik-gendzhev-nedim-1441276.html

София /КРОСС/ ДАНС проведе мащабна акция в няколко български града, сред които и Пазарджик, в търсене на терористи от „Ислямска държава" у нас. Хората в джамията "Абу Бекир" са били обискирани. Задържан е и имамът Ахмед Муса Ахмед. От прокуратурата обясниха, че се води разследване срещу няколко души за това, че са пропагандирали война и са проповядвали радикални ислямски идеологии. Екип на Нова телевизия се срещна с мюсюлмани от Пазарджик, които обясниха, че те живеят мирно в България и спазват както нашите, така и ислямските закони. Те отрекоха да участват в терористичната организация. По думите им председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев е неверник, който „разваля главите на всички мюсюлмани"."Това е малка група в Пазарджик, които са обсебили имотите на изповеданието в този град и са превърнали тази джамия в едно свърталище. Хилядите мюсюлмани в Пазарджик са много свестни и трудолюбиви хора", заяви от своя страна Недим Генджиев. "Те казват така - ние не обичаме друговерците. Това означава, че с тях трябва да се занимаваме по друг начин и това е опасността", коментира Генджиев. "Ислямска държава" не приема кой да е в своите редици. Те приемат с препоръка, която се дава от доверено лице по места. Ако няма такова, има тестове. Проблемът е, че има хора в социалните мрежи, които пускат клипове и е очевидно, че такива има и в България

Връщат ни бежанци, извършили престъпления в ЕС

http://www.cross.bg/bezhantzite-bezhantzi-stranata-1441277.html

/КРОСС/България е изправена пред нова криза, свързана с бежанците - близо 6000 бежанци, получили статут у нас и заминали в други страни от ЕС, ще бъдат върнати. В съответствие с Дъблинското споразумение, бежанците, които са извършили престъпления на територията на други държави в ЕС, трябва да бъдат върнати в страната, която ги е приютила първа. „Засега, по милостта на Европа, към нас проявяват разбиране и се въздържат от масово екстрадиране на бежанци в България. От началото на 2014 г. са ни върнали само 150 души, главно от Австрия и Унгария. Съществува опасност от екстрадиране, но изглежда към нас проявяват разбиране", съобщават от Държавната агенция за бежанците. През последните месеци от агенцията наблюдават нова тенденция. Ако досега чужденците са пребивавали в страната на цели семейства, то сега все по-често границата минава мъжът, за да получи статут на бежанец и да замине на Запада, където по-късно пристигат жена му и децата.  

Ради Данов стана първи в турнир по шахмат

http://www.zapernik.com/pernik/radi-danov-stana-purvi-v-turnir-po-shahmat_36069/

От 7 възможни точки Ради взе 7 и размаза конкуренцията

Ученикът Ради Данов за пореден път прослави Перник. Тийнейджърът-шахматист от клуб "Юри Бендерев" победи на проведената през този уикенд в Благоевград Купа на България "Васил Сотиров".

Ради е победил бедкомпромисно като е записал 7 точки от 7 възвожни.

Той е получил купа, златен медал и парична награда от 200 лева.

Според регламента всички участници са играли в общ турнир с отделно класиране по възрастови групи.

В надпреварата по класически шахмат, която е била...

Продължава

Ципов: Няма да бъдат намалени възможностите за пътен контрол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446308

"По никакъв начин няма да бъдат намалени възможностите за пътен контрол. Организационните мерки на МВР са насочени за осигуряване сигурността на самите служители. Идеята е всички действия, които ще се предприемат по линията на пътния контрол, да стават чрез видео заснемане”. Това обясни в пред Нова тв зам. "По никакъв начин няма да бъдат намалени възможностите за пътен контрол. Организационните мерки на МВР са насочени за осигуряване сигурността на самите служители. Идеята е всички действия, които ще се предприемат по линията на пътния контрол, да стават чрез видео заснемане”. Това обясни в пред Нова тв зам.

Стоичков от Маями: Пак излязох прав

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446025

За един ден Христо Стоичков видя две големи чудеса - Теотихуакановите пирамиди в Мексико, наричани родното място на Господ и... голям скандал по върховете на българския футбол без негово участие. Седемчасовата разлика с Маями даде надежди на мнозина за ракетен обстрел към БФС и от Камата, но явно слънчевите лъчи и мирисът на океан влияят успокояващ За един ден Христо Стоичков видя две големи чудеса - Теотихуакановите пирамиди в Мексико, наричани родното място на Господ и... голям скандал по върховете на българския футбол без негово участие. Седемчасовата разлика с Маями даде надежди на мнозина за ракетен обстрел към БФС и от Камата, но явно слънчевите лъчи и мирисът на океан влияят успокояващ

Скандал! Коритаров след акцията на ДАНС: Къде е българската църква и българската държава?!

http://pik.bg/скандал-коритаров-след-акцията-на-данс-къде-е-българската-църква-и-българската-държава-news253972.html

Скандал! Коритаров след акцията на ДАНС: Къде е българската църква и българската държава?!

"Има ли някакъв конкретен аргумент за провеждането на тази акция точно сега? Съвпадение ли е времето на акцията с това , че се заговори за смяна на шефа на ДАНС. Интерес ефект на образи се получава при подобни акции."

Това коментира журналистът Георги Коритаров по ТВ7 по повод акцията на ДАНС в Пазарджик срещу Ислямска държава.

"След такава операция на тези хора трябва да им бъдат повдигнати обвинения, ако това не стане операцията наистина е била по модела „падни-стани“. Българските роми са общността, която е оставена на произвола на съдбата от началото на прехода. Какво послание излъчва България към Ес и към света – че ромската общност, за да потърси идентичност, намират това в радикален ислям. Това е упрек срещу българската държава", коментира Коритаров. "Къде е българската църква и българската държава", попита журналистът.


"Седем рисувани истории" на децата от домове ще бъдат представени тази вечер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/26/2426207_sedem_risuvani_istorii_na_decata_ot_domove_shte_budat/?ref=rss


"Седем рисувани дестки истории" - изложба и книжка с комикси, създадени от деца на художници и техни връстници от домове за деца, лишени от родителска грижа, ще бъдат представени от 18 ч. в столичната изложбена зала Rocca в столицата тази вечер, съобщават организаторите от ателие "Прегърни ме".

Историите в книжката са плод на тримесечни занимания под ръководството на сценографа и художник Никола Тороманов. В тях освен децата в неравностойно положение, на които "Прегърни ме" се опитва...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/26/2426542_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от днес:


Мюсюлманин от Пазарджик: Носим бради, но никого не сме заклали досега

http://pik.bg/мюсюлманин-от-пазарджик-носим-бради-но-никого-не-сме-заклали-досега-news253976.html

Мюсюлманин от Пазарджик: Носим бради, но никого не сме заклали досега

Носим бради, а жените бурки, но не сме терористи. Никого не сме заклали досега. Това заяви мюсюлманин от Пазарджик в ефира на Би Ти Ви по повод вчерашната акция на ДАНС в циганската махала в града.

По думите му вчера полицията в блокира не само джамията, но и целия квартал. "Като станеш и видиш полицаи с маски в квартал от 35 000 души е страшно. Почнаха да обискират. Показаха прокурорска заповед и взеха компютъра. Него всички го ползват, който иска - сяда и говори по скайп или нещо друго. Взеха и книги, но те са за начинаещи в исляма", разказа още той.

Мъжът отрече да са сектанти или групировка. "Хората се бъркат, защото всеки тук носи брада или бурка, а те ни изкараха терористи", каза още той и призова да се уважава тяхната религия и да са по-толерантни към тях. "Досега не сме заклали никого, а казват, че сме главорези... и аз не знам вече какви сме", възмути се пазарджиклията.

Според Хари Харалапмиев, адвокат на Ахмед Муса, няма радикален ислям в България. "Ахмед Муса казва, че уважава законите у нас. Той не стана на едно от заседанията в съда, защото ми каза, че става само за Алах, но той страда от шизофрения", обясни защитникът.

Ние изповядваме нормален ислям, селафити се нарича. Нито сме сектанти, нито групировка, ние сме традиционалисти, не сме убийци, каза Яшар Мустафа, един от свидетелите на акцията на ДАНС. 

"Ние нямаме нищо против никой, искам те да уважават нашата религия.", продължи той. 


 

Ромските махали - потенциален източник на терористи

http://www.cross.bg/koritarov-smyanata-mahali-1441275.html

София /КРОСС/ Държавата е оставила ромските махали на самотек. От десетилетия тази общност е в непрекъснат процес на изключване и маргинализация и поради своята дезинтегрираност е доведена дотам, че за да потърси идентичност в радикален ислям или Ислямска държава. Това е зловещо и е упрек срещу българската държава.Това заявиха пред TV7 журналистът Георги Коритаров и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.Тези хора представляват сериозен потенциал за вербуване в терористични организации и ако държавата не обърне внимание, този потенциал ще се превърне в действие, подчерта Радулов и добави, че ако в Пазарджик наистина ставаше дума за терористична клетка, те нямаше да се снимат и да публикуват във Facebook.С Коритаров коментираха, че моментът на акцията не е избран случайно. От една страна се обсъжда смяната на шефа на ДАНС, а от друга - пред премиера стои ултиматум за смяната на зам.-военния министър Орхан Исмаилов.

Зам.-министър Красимир Ципов: Чрез видео заснемане защитаваме правата на гражданите на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446299

"По никакъв начин няма да бъдат намалени възможностите за пътен контрол. Организационните мерки на МВР са насочени за осигуряване сигурността на самите служители. Идеята е всички действия, които ще се предприемат по линията на пътния контрол, да стават чрез видео заснемане”. Това обясни в пред Нова тв зам.

Министър Вучков: Спокойно, заплати за полицаите ще има

http://frognews.bg/news_81053/

Няма опасност полицаите и другите служители в МВР да останат без заплати. Заплатите за ноември и декември са осигурени. За януари ще има нов бюджет. Това заяви по БНТ вътрешният министър Веселин Вучков.

Яшар Мустафа: Проповядваме традиционен ислям, не сме убийци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446297

Ние изповядваме нормален ислям, селафити се нарича. Нито сме сектанти, нито групировка, ние сме традиционалисти, не сме убийци, каза пред bTV имамът Яшар Мустафа, един от свидетелите на акцията на ДАНС.
"Аз като нося брада и жена ми носи бурка, това не ни прави терористи. Ние нямаме против никой. Нека да уважават нашата религия, Ние изповядваме нормален ислям, селафити се нарича. Нито сме сектанти, нито групировка, ние сме традиционалисти, не сме убийци, каза пред bTV имамът Яшар Мустафа, един от свидетелите на акцията на ДАНС. "Аз като нося брада и жена ми носи бурка, това не ни прави терористи. Ние нямаме против никой. Нека да уважават нашата религия,

Ципов: Няма да бъдат намалени възможностите за пътен контрол

http://www.cross.bg/tzipov-kontrol-politziya-1441274.html

София /КРОСС/ Идеята е всички действия, които ще се предприемат по линия на пътния контрол, да се извършват под видеонаблюдение. Това заяви пред Нова телевизия зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. По никакъв начин няма да бъдат намалени възможностите за пътен контрол. Организационните мерки на МВР са насочени за осигуряване сигурността на самите служители, добави той. Ципов поясни, че служители на "Охранителна полиция" няма да могат да извършват проверки по линия на пътния контрол. Това щяло да се прави само от пътни полицаи, които имат специализирана подготовка за това. "Охранителна полиция" ще може да спира български граждани, само когато се извършват общополицейски проверки по линия на противодействие на престъпността, уточни Ципов. "Пътните полицаи ще са в екип от поне четирима души. Първоначално проверката ще бъде заснемана от служители на МВР. В най-близко бъдеще ще бъдат оборудвани всички 450 автомобила на "Пътна полиция". Надявам се това да стане поетапно в следващите няколко месеца", заяви зам.-вътрешният министър. По думите му идеята на мерките е да се противодейства на корупционните практики и да бъдат защитени правата на българските граждани. Именно заснемането ще покаже дали полицаят изпълнява съвестно своите задължения. Красимир Ципов обясни и че в момента завършва проект за оборудване на всички полицейски коли с джипиес системи, а до края на декември се очаква над 2500 автомобила да бъдат оборудвани с тях

Яшар Мустафа: Не сме убийци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446283

Ние изповядваме нормален ислям, селафити се нарича. Нито сме сектанти, нито групировка, ние сме традиционалисти, не сме убийци, каза пред bTV Яшар Мустафа, един от свидетелите на акцията на ДАНС.   Ние изповядваме нормален ислям, селафити се нарича. Нито сме сектанти, нито групировка, ние сме традиционалисти, не сме убийци, каза пред bTV Яшар Мустафа, един от свидетелите на акцията на ДАНС.  "Ние нямаме нищо против никой, искам те да уважават нашата религия.", продължи той.  Салафити са онези хора, които проповядват корана в чист вид.

Проектите на две оперативни програми ще бъдат разглеждани в МС

http://www.moreto.net/novini.php?n=271922

На днешното си заседание Министерски съвет ще разгледа проектите на две оперативни програми – „Околна среда” и „Наука и образование за интелигентен растеж”. След това стратегическите документи ще бъдат изпратени за окончателно одобрение от Европейската комисия.

Недим Генджев: Джамията Абу Башар в Пазарджик е свърталище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446291

Джамията „Абу Башар” е свърталище. Една малка група в Пазарджик e обсебила имотите там. Хилядите останали мюсюлмани в този град са много хубави хора. Това е незаконно училище. Мюфтията на Пазарджик Абдулах Саали е осъден. Това каза пред Нова телевизия бившият главен мюфтия Недим Генджев.
„Яшар не може да носи тази брада. Джамията „Абу Башар” е свърталище. Една малка група в Пазарджик e обсебила имотите там. Хилядите останали мюсюлмани в този град са много хубави хора. Това е незаконно училище. Мюфтията на Пазарджик Абдулах Саали е осъден. Това каза пред Нова телевизия бившият главен мюфтия Недим Генджев. „Яшар не може да носи тази брада.

Кризата свила парите на СУ с 60 млн. лв.

http://www.cross.bg/ilchev-alma-mater-1441272.html

София /КРОСС/ Софийският университет е недофинансиран с 60 млн. лв. от 2008 г. насам, когато бюджетът на Алма матер беше орязан. Това съобщи вчера ректорът на СУ проф. Иван Илчев след тържеството за патронния празник на висшето училище. Той се позова на изчисления на финансовия отдел на университета. Ректорът допълни, че не очаква бюджетът на Алма матер за 2015 г. да се повиши. Той обаче изрази надежда, че ще бъде спазено обещанието, от зам. финансовия министър Кирил Ананиев СУ да получава средства за поддръжка на втората по големина национална библиотека в страната, предава "Монитор". Относно сегашния закон за научните звания проф. Илчев коментира, че журитата са в много намален състав. „Не искам нищо да казвам, но аз се натъквам на фрапантни случаи на шуробаджанащина при определянето на тези пет души. Аз лично съм връщал процедури да започнат наново заради съмнения в шуробаджанащина на журито", коментира още проф. Илчев.Сред официалните гости на празника беше и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя одобри възможността за домашно образование в проектозакона на ГЕРБ, но обясни, че трябва да има сериозен контрол над тази форма на обучение, за да няма злоупотреби.

Ген. Тонев: Не трябва да се вдига потребителската такса за пенсионерите, но трябва да бъде компенсирана

http://www.cross.bg/tonev-kasata-zdravnite-1441273.html

/КРОСС/Не трябва да се вдига тази потребителска такса за пенсионерите, но трябва да се намери начин да бъде компенсирана. Да се увеличи таксата на останалите - това също не е изход. Това каза пред БНР ген. Стоян Тонев в коментар на здравеопазването на пенсионерите. Той посочи, че в повечето страни от Европа има улеснение за възрастните хора. Да не говорим, че има страни, в които то е поето от държавата или здравните каси. Не е ясно дали едно популистко решение е за сметка основно на здравните звена, допълни Тонев.  Преди началото на конференцията "Пациентът в центъра на системата", посветена на приоритетите в здравеопзването, бившият директор на ВМА, сега депутат от ГЕРБ, коментира и графика, който си поставя здравният министър Петър Москов и който включва електронна здравна карта, основният пакет дейности, който да поеме Касата, и онези, които да поемат здравните фондове, договорите с болниците и т.н. Такъв график се приема, преди да е приет бюджетът. Той трябва да е коригиран спрямо възможностите на бюджета. По един такъв график се поставят срокове, които биха били основа на разговорите с другите субекти - БЛС, пациентски организации. Проблемът е за сметка на какво и на кого да стане реформата. Най-важен е пациентът, неговите изисквания и до каква степен финасовите ресурси, които може да осигури държавата, са важни за пациента. Пациентът трябва да контролира и парите, които вървят с него

Без повече извинения да бъдете успешни с истинския ECN

http://www.investor.bg/specialni-predlojeniia/425/a/bez-poveche-izvineniia-da-bydete-uspeshni-s-istinskiia-ecn-184445/

Admiral.Prime се основава на собствена ECN технология на Admiral Markets и е специално създадена за опитни търговци и институции

Недим Генджев: Джамията Абу Башар в Пазарджик е свърталище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446285

Джамията „Абу Башар” е свърталище. Една малка група в Пазарджик e обсебила имотите там. Хилядите останали мюсюлмани в този град са много хубави хора. Това е незаконно училище. Мюфтията на Пазарджик Абдулах Саали е осъден. Това каза пред Нова телевизия бившият главен мюфтия Недим Генджев.
„Яшар не може да носи тази брада. Джамията „Абу Башар” е свърталище. Една малка група в Пазарджик e обсебила имотите там. Хилядите останали мюсюлмани в този град са много хубави хора. Това е незаконно училище. Мюфтията на Пазарджик Абдулах Саали е осъден. Това каза пред Нова телевизия бившият главен мюфтия Недим Генджев. „Яшар не може да носи тази брада.

Коритаров: Ако няма обвинения, операцията на ДАНС е "падни-стани"

http://frognews.bg/news_81052/

Има ли някакъв конкретен аргумент за провеждането на тази акция точно сега? Съвпадение ли е времето на акцията с това , че се заговори за смяна на шефа на ДАНС. Интересен ефект на образи се получава при подобни акции. Това коментира журналистът Георги Коритаров по ТВ7.

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446340

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Командващият на НАТО е на посещение в Киев

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/26/2426704_komandvashtiiat_na_nato_e_na_poseshtenie_v_kiev/?ref=rss


Генерал Филип Брийдлав, командващ обединените сили на НАТО в Европа, е на посещение днес в Украйна за разговори с високопоставени политически лидери и военни командири.

Визитата му обаче е в качеството на командващ силите на САЩ в Европа, а не като най-високопоставеният военен в НАТО, уточни негов говорител.

Целта на срещите му е да бъде обсъдена ситуацията в Източна Украйна, подкрепата от САЩ и реформите, планирани от новото правителство в сектора на отбраната.
...

Вучков: Нивото на сигурност е достатъчно стабилно

http://www.cross.bg/vychkov-ministurut-prokyratyrata-1441271.html

София /КРОСС/ С оглед и на бежанските процеси, очевидно и терористичната заплаха нараства. Това заяви пред БНТ министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. ю Съдействахме извънпроцесуално на прокуратурата. Съдържателната информация около акцията в Пазарджик ще получите от прокуратурата и ДАНС. Работим координирано и съвместно, заяви министърът и добави, че освен превенция са необходими и наказателни производства. Всяка държава може да бъде интересна на терористите, особено балканските държави, каза още Вучков. Той категорично отрече вниманието на МВР по отношение на бежанците да е занижено. В Центровете за бежанци работят съвместни екипи, които проучват всеки един, влязъл в страната. Опасност винаги има. Много е важно споделянето на информация с чужди партньори. Към този момент нямаме притеснения за опасност. Нивото на сигурност е достатъчно стабилно. Това не означава, че институциите не трябва да бъдат бдителни. Институциите могат да се справят с всички потенциални опасности, подчерта Вучков.

ДОКОГА!?!Перник продължава да е най-мръсният град в Европа, обгазяват ни и със серен диоксид

http://www.zapernik.com/pernik/dokoga-pernik-produljava-da-e-nai-mrusniyat-grad-v-evropa-obgazyavat-ni_36068/

Процентът на населението, изложено на наднормени нива на ФПЧ10 за 2012 г. е близо 90 на сто и е значително над средният за Европа (38 на сто)

България е най-замърсената държава от страните-членки на Европейската агенция по околна среда /ЕАОС/ по отношение на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона /ФПЧ10/ за 2012 г., следвана от Полша и Словакия. Това съобщи Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, позовавайки се на публикувани данни от последния годишен доклад на ЕАОС за качеството на въздуха, цитирана от БТА.

Фините прахови частици са най-сериозният замърсител и за Европа.

У нас процентът на...

Продължава

САЩ планират да оставят свои танкове и у нас

http://www.vesti.bg/bulgaria/sasht-planirat-da-ostaviat-svoi-tankove-i-u-nas-6028047

Бронираната техника ще е нужна за съвместни учения на с източноевропейските страни, нямало смисъл тя да се пренася постоянно през океана

Кауфландски "промоции" в Перник:на щанда цената една, на касата - друга

http://www.zapernik.com/pernik/kauflandski-promocii-v-pernik-na-shtanda-cenata-edna-na-kasata_36065/

Управата на магазина трябва да осигури "промоционална" спринтова пътека до касите

Вчера към обяд пазарувах в магазин Кауфланд в центъра. Бях закупил промоционален свински бут с цена 5.90 лв/кг, с коректно нанесен етикет върху опаковката количество/цена. След плащане на касата обаче се оказа, че съм платил за цена 10.90 лв/кг.

На информация служителката там ми каза, че е трябвало да побързам с плащането, понеже стоката вече не е в промоция, затова и на касата цената е друга.

Така че клиентите трябва да проверяват редовно касовите си бележки, за да не...

Продължава

Ципов: С видео заснемане ще защитим правата на гражданите на пътя

http://pik.bg/ципов-с-видео-заснемане-ще-защитим-правата-на-гражданите-на-пътя-news253977.html

Ципов: С видео заснемане ще защитим правата на гражданите на пътя

"По никакъв начин няма да бъдат намалени възможностите за пътен контрол. Организационните мерки на МВР са насочени за осигуряване сигурността на самите служители. Идеята е всички действия, които ще се предприемат по линията на пътния контрол, да стават чрез видео заснемане”, обясни в „Здравей, България по Нова телевизия зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той поясни, че служители на "Охранителна полиция" няма да могат да извършват проверки по линия на пътния контрол.

"Това ще се прави само от пътни полицаи, които имат специализирана подготовка за това. "Охранителна полиция" ще може да спира български граждани, само когато се извършват общополицейски проверки по линия на противодействие на престъпността”, уточни Ципов. "Пътните полицаи ще са в екип от поне четирима души. Първоначално проверката ще бъде заснемана от служители на МВР. В най-близко бъдеще ще бъдат оборудвани всички 450 автомобила на "Пътна полиция".

Надявам се това да стане поетапно в следващите няколко месеца”, заяви зам.-вътрешният министър. По думите му идеята на мерките е да се противодейства на корупционните практики и да бъдат защитени правата на българските граждани. Именно заснемането ще покаже дали полицаят изпълнява съвестно своите задължения. Красимир Ципов обясни и че в момента завършва проект за оборудване на всички полицейски коли с джипиес системи, а до края на декември се очаква над 2500 автомобила да бъдат оборудвани с тях.

Линейки отказват да влязат в село Рогош

http://www.cross.bg/rogosh-selo-vika-1441270.html

/КРОСС/ Линейки отказват да посещават адреси на хора в пловдивското село Рогош. Причината - огромните дупки, които в есенно-зимния сезон се превръщат в езера. Местните са принудени да пресрещат медицинските екипи пред кметството или на табелата на селото.Митко е баща на първокласник. Наскоро детето се разболява и семейството вика Спешна помощ. Екипът се отзовава на сигнала, но отказва да влезе в квартала заради труднопроходимата улица.60-годишната баба Бистра, която страда от диабет, също често вика Бърза помощ. Когато разберат, че става въпрос за село Рогош, лекарите директно отказват.Кратерите са навсякъде, а хората често използват гумени ботуши, за да прекосят микроязовирите в селото. От кметството твърдят, че проблемът не е от вчера. Пари за ремонт имало, но се оправдават с метеорологичните условия.Жителите на селото се надяват общината по-бързо да вземе мерки, защото се притесняват, че при по-обилни валежи, ще се наводнят не само улиците, но и къщите им, съобщава ТВ7.

От 4 декември: Полиция ще пази 1134 банкови клона

http://www.bnews.bg/article-122744

По една патрулна кола или полицаи ще завардят входовете на банковите клонове, които ще плащат депозити от 4 декември.

Таксиметрови шофьори във Варна излизат днес на протест заради минимални тарифи

http://www.moreto.net/novini.php?n=271911

Варненските таксиметрови шофьори ще протестират днес срещу решение на Общинския съвет за определяне на минимални тарифи за таксиметрови услуги. На последното си заседание местните парламентаристи утвърдиха цени от 0,75 лв./км (дневна) и 0,85 лв.

Бременна катастрофира в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446281

Два автомобила се удариха късно снощи в Благоевград. Единият е управляван от 21-годишна жена, бременна в седмия месец. За щастие, тя не е пострадала, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент стана в 22,50 часа в района на Първо студентско общежитие. На кръстовището между улиците "Дойран" и "Славянска" се сблъскват "Ауди" и спортен модел "Фиат". Два автомобила се удариха късно снощи в Благоевград. Единият е управляван от 21-годишна жена, бременна в седмия месец. За щастие, тя не е пострадала, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент стана в 22,50 часа в района на Първо студентско общежитие. На кръстовището между улиците "Дойран" и "Славянска" се сблъскват "Ауди" и спортен модел "Фиат".

Криза! СУ с 60 млн. лв. по-малък бюджет

http://pik.bg/криза-су-с-60-млн-лв-по-малък-бюджет-news253975.html

Криза! СУ с 60 млн. лв. по-малък бюджет

Софийският университет е недофинансиран с 60 млн. лв. от 2008 г. насам, когато бюджетът на Алма матер беше орязан. Това съобщи вчера ректорът на СУ проф. Иван Илчев след тържеството за патронния празник на висшето училище. Той се позова на изчисления на финансовия отдел на университета.

Ректорът допълни, че не очаква бюджетът на Алма матер за 2015 г. да се повиши. Той обаче изрази надежда, че ще бъде спазено обещанието, от зам. финансовия министър Кирил Ананиев СУ да получава средства за поддръжка на втората по големина национална библиотека в страната, предава "Монитор". Относно сегашния закон за научните звания проф. Илчев коментира, че журитата са в много намален състав. „Не искам нищо да казвам, но аз се натъквам на фрапантни случаи на шуробаджанащина при определянето на тези пет души. Аз лично съм връщал процедури да започнат наново заради съмнения в шуробаджанащина на журито”, коментира още проф. Илчев.

Сред официалните гости на празника беше и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя одобри възможността за домашно образование в проектозакона на ГЕРБ, но обясни, че трябва да има сериозен контрол над тази форма на обучение, за да няма злоупотреби.

Кабинетът обсъжда две оперативни програми

http://www.cross.bg/obrazovanie-programata-sreda-1441269.html

София /КРОСС/ Проектите по две оперативни програми - "Околна среда" и "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъдат обсъдени днес от правителството. След това документите ще бъдат изпратени за окончателно одобрение от Европейската комисия.В програмата за околна среда акцент се поставя върху финансирането на реформата във ВиК сектора и строителството на водна инфраструктура, за които са предвидени близо 1,3 млрд. евро.Другите критични точки са управлението на битовите отпадъци, опазването на защитените зони и решаването на проблемите с наводненията и свлачищата.В програмата за образование като приоритети са изведени развитието на технологиите и образованието през целия живот.Правителството ще разгледа и проекта на план за изпълнение на Националната програма за развитие "България 2020" в периода 2015-2017 г. В него са заложени мерки за повишаване на жизнения стандарт.

САЩ обсъжда разполагането на танкове у нас или в Румъния

http://pik.bg/сащ-обсъжда-разполагането-на-танкове-у-нас-или-в-румъния-news253973.html

САЩ обсъжда разполагането на танкове у нас или в Румъния

Ще обсъдим няколко варианта, например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България. Това каза главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, съобщи АФП.

Според него американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни членки на НАТО. Част от тях ще бъдат позиционирани в страни от Източна Европа за участие във военни учения.

Генерал Бен Ходжес съобщи, че това "е част от операция "Атлантическа решителност". Тя има за цел да успокои балтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия в Украйна.Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни.

"Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжес и поясни, че това решение е много по-икономично.

При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан, каза още той. В близко време генерал Ходжес ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО.

Бременна катастрофира в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446273

Два автомобила се удариха късно снощи в Благоевград. Единият е управляван от 21-годишна жена, бременна в седмия месец. За щастие, тя не е пострадала, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент стана в 22,50 часа в района на Първо студентско общежитие. На кръстовището между улиците Два автомобила се удариха късно снощи в Благоевград. Единият е управляван от 21-годишна жена, бременна в седмия месец. За щастие, тя не е пострадала, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент стана в 22,50 часа в района на Първо студентско общежитие. На кръстовището между улиците "Дойран" и "Славянска" се сблъскват "Ауди" и спортен модел "Фиат".

Всеки пети харчи без сметка по празниците

http://pik.bg/всеки-пети-харчи-без-сметка-по-празниците-news253974.html

Всеки пети харчи без сметка по празниците

Една пета от българите харчат неразумно по време на коледните и новогодишните празници. Това сочи проучване на сайта creditpoint.bg. Данните от него показват, че финансовото състояние на домакинствата традиционно се влошава като резултат от необмислени празнични покупки.

Тази тенденция става все по-видима с всяка изминала година, предупреждават от сайта и съветват българите да бъдат внимателни. Сега е времето да вземат мерки и да не допуснат прекомерно задлъжняване, смятат финансистите от портала.

„През последните седмици туроператорите обявяват ръст на записванията, търговските центрове вече имат разпродажби, всички възможности, които на пръв поглед са изгодни, могат да се окажат капан за хората с по-ниски доходи, които като че ли най-често се изкушават да надскачат възможностите си”, коментира Тихомир Тошев, шеф на creditpoint.bg. По думите му финансовата култура на българите се повишава плавно през последните години, а тегленето на потребителски заем за посрещане на Коледа и Нова година вече е рядкост, но неправилното планиране на празничните разходи продължава да се разраства като тенденция.

Според проучването на сайта задлъжняването е характерно за потребителите с по-ниски до средни доходи, които не са свикнали да следят финансите си.

Друг проблем се явяват коледните бонуси. Данните от предходни години сочат, че близо 10% от работещите, въпреки че очакват бонуси, не ги получават. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в началото на новата календарна година. Затова от сайта съветват онези, които нямат вписани в трудовите си договори допълнителни доходи, да се въздържат от включването им в бюджета си, преди реално да са ги получили.

Лудогорец посреща Ливърпул

http://www.cross.bg/lydogoretz-livurpyl-dyzpa-1441268.html

София /КРОСС/ Българският шампион Лудогорец посреща Ливърпул в петия си мач от груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят започва в 21.45 часа на националния стадион "Васил Левски". Страхотна драма лиши Лудогорец от поне точка в първия мач между двата тима този сезон на „Анфийлд", след като англичаните победиха с гол от дузпа в последните секунди на срещата. Българският тим загуби с 1:2 в гостуването си, като Дани Абало бе изравнил в 90-ата минута, след като Балогели бе открил за 1:0. Вратарят Борян обаче направи нарушение, което доведе до дузпа и така Лудогорец се прости с надеждите за хикс.Българският шампион и Ливърпул имат по три точки до момента в група В на Шампионската лига, като победа в предстоящия мач ще запази шансовете за второто място в класирането, на което в момента е Базел.

Твърде много области и областни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446068

По-лесно е Реформаторският блок да се разбере с ГЕРБ, отколкото със себе си. Да договори квота за областни управители с първата партия, отколкото да предложи кои да я запълнят. И да остави на премиера да е арбитър, който сам да избира измежду имена, по които реформаторите не могат да постигнат съгласие. Противоречията в блока са не само между па

Американски танкове ще ни пазят от Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_422249.html

150 танка и бронирана техника на въоържените сили на САЩ ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които и България. Мисията им е да пазят територията ни от руска агресия. Това стана ясно от изказване на главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес.  "Ще обсъдим няколко варианта, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България", каза той. Генералът обясни, че това "е част от операция "Атлантическа решителност". Тя има за цел да успокои балтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия в Украйна.Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни. "Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжес и поясни, че това решение е много по-икономично. При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан, каза още той. В близко време генерал Ходжес ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО.

Лудогорец срещу Ливърпул - колко луди са "орлите" на Домусчиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_422248.html

Днес от 21:45 часа на стадион "Васил Левски" Лудогорец излиза срещу английския гранд Ливърпул в решаващ двубой за продължаване към 1/8 финалите на Шампионската лига.  В момента тимът от Разград е на последно място в таблицата на група "B", но ги разделят само 3 точки от отбора на Базел, които са втори във временното класиране.  При евентуална победа над Ливърпул с добра голова разлика и загуба на Базел от Реал М., Лудогорец ще може да се изкачи на второто място само мач преди заключителната фаза.  До сега от изиграните си четири двубоя отборът на Кирил Домусчиев има една победа и три загуби, но за щастие на орлите от Разград отборите в групата им освен Реал Мадрид също не се справят блестящо.  Именно лошата кондиция на Ливърпул и до някъде на Базел дават шанс, макар и минимален на Лудогорец да продължат да гледат смело към недостижимия до момента за български отбор 1/8 финал в ШЛ.  Ще покажат ли характер орлите на футболния бос Кирил Домусчиев срещу Ливърпул на Стиви Джи ще разберем тази вечер на Националния стадион "Васил Левски".  

Удари на сирийската авиация срещу "Ислямска държава" убиха десетки цивилни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/26/2426697_udari_na_siriiskata_aviaciia_sreshtu_isliamska_durjava/?ref=rss


Най-малко 63-ма души, половината от които цивилни, са били убити при удари на сирийската авиация срещу северния град Ракка, който е под контрола на групировката "Ислямска държава", съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Ройтерс.

Директорът на центъра Рами Абдел Рахман заяви, че няколко военни самолета са ударили поне 10 пъти Ракка. "Повечето нападения бяха в източната част на града. Най-малко 36 от убитите са цивилни. За останалите още не сме...

Изгубихме България в сърцата си

http://curious.actualno.com/Izgubihme-Bylgarija-v-syrcata-si-news_62427.html

Губим българското. Изплъзва ни се между пръстите като пясък и не успяваме да го задържим в ръцете си. Всичко около нас носи етикети на чужди държави - буквално и преносно. Празниците ни стават америка...

Бедстващ кораб със 700 нелегални емигранти и въоръжени край Крит

http://www.grreporter.info/Bedstvashch_korab_ss_700_nelegalni_emigranti_i_vorzheni_kray_Krit/16456

Днес по обед в град Йерапетра се очкава да акустира корабът, който е дърпан от фрегатата “Идра”, бедстващите имигранти ще бъдат настанени в затвореното баскетболно игрище на града

прочети повече

В. Симеонов: Орхан Исмаилов е опасен за националната сигурност

http://frognews.bg/news_81051/

Заместник-министърът на отбраната е опасен за националната сигурност.Това каза по БНТ Валери Симеонов, който потвърди, че позицията на Фронта по проблема е непроменена.Според него Исмаилов не е подготвен за този пост.

Аз, западногерманецът, предупреждавам: Губим Русия!

http://www.cross.bg/zapada-narod-rysiya-1441201.html

/КРОСС/ Спрете санкциите! Русия трябва пак да стане уважаван партньор на Запада, а руските граждани да почувстват, че са добре дошли в Европа. Този призив отправя Мартин Хофман, изпълнителен директор на Германо-руския форум и член на ръководството на инициативата "Петербургски диалог". Статията е публикувана в берлинския "Тагесшпигел". "Това е алармен звънец. Той би трябвало да пробуди онези политици, които сляпо се доверяват на превъзходството на Запада. Както и онези, които са убедени, че Западът най-после трябва да тропне по масата и да затегне санкциите допълнително. Това е и предупреждение към онези умерени източни политици, които, малко наивно са убедени, че не е възможно да има нова война, защото в крайна сметка разумът ще надделее. Предупреждението отправя човек, който не е нито с "леви", нито с "десни" разбирания, и който не претендира да разбира или да обяснява поведението на Русия и на президента Владимир Путин, пише авторът на статията Мартин Хофман и пояснява: В годините на Студената война, аз, западногерманецът, следвах славистика и от 25 години работя с руското гражданско общество. Тоест с хора, които в името на общия интерес се ангажират в културата, екологията, науката, политиката и икономиката. Тъкмо либералните елити са разочаровани от европейското поведение При това ще загубим не само ръководния елит около президента Путин, а цял народ - един велик, европейски мислещ народ

Безредиците във Фъргюсън продължават

http://offnews.bg/news/n_1/n_422245.html

Над 2200 военнослужещи от Националната гвардия на САЩ ще бъдат разположени край Фъргюсън, за да реагират в случай на нови размирици. Вчера в градчето имаше палежи и грабежи, след като съдът реши да не повдига обвинение срещу полицая, който застреля чернокожия тийнейджър Майкъл Браун през август. Американският президент Барак Обама осъди насилието в предградието на Сент Луис и изтъкна, че извършителите на мародерствата трябва да понесат отговорност за действията си. Самият подсъдим – полицай Дерън Уилсън заяви, че съжалява за смъртта на младежа, но не чувства угризения на съвестта. Мирни демонстрации срещу решението на съда във Фъргюсън имаше и в Ню Йорк, Бостън и Лос Анджелис.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване