Ройтерс: 4 банки отпускат мостово финансиране на БГ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247059_%D0%A0%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%3A+4+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D

 България е избрала банките "Сити", "Ейч Ес Би Си" и местните клонове на "Сосиете Женерал" и "Уникредит" за мостово финансиране тази година, съобщиха двама запознати източници с процеса пред Ройтерс.

Българският парламент даде първоначално одобрение на плановете за вземане на допълнителни 4,5 милиарда лева за запълване на дупката в бюджета за тази година и за заздравяване на банковата система след рухването на Корпоративна търговска банка, припомня агенцията. "Две международни и две местни банки бяха избрани да предоставят мостовото финансиране... на стойност 1,3 милиарда евро (1,6 милиарда долара)", съобщи браншови източник, пожелал да остане анонимен.

Балканската страна трябва да предостави на своя Фонд за гарантиране на влоговете в банките около 2 милиарда лева, за да покрие гарантираните депозити в КТБ. Други 1 милиард лева ще бъдат използвани за рефинансирането на държавната помощ за Първа инвестиционна банка, третата най-голяма в страната, която беше засегната от паниката през юни, припомня Ройтерс.

По-рано днес Европейската комисия одобри държавната помощ за Първа инвестиционна банка и се съгласи тя да бъде удължена до 18 месеца. Говорителка на финансовото министерство отказа коментар, като заяви, че имената на банките ще бъдат обявени след одобрението на правителството.

Около 19 банки са изразили интерес да предоставят средствата, които България ще рефинансира, като емитира чуждестранни ценни книжа догодина. Втори източник заяви, че очаква продажбата на тези ценни книжа да бъде през февруари или март догодина в зависимост от пазарните условия.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред репортери, че планира да представи бюджета си и плановете за дълга за 2015 г. пред правителството в края на седмицата. Той вече съобщи, че фискалният дефицит догодина няма да превишава прага на ЕС от 3% от БВП. Новият заем ще увеличи държавния дълг на България на 28,4% от БВП тази година спрямо 18% през 2013 г., но тя ще остане страната членка на ЕС с най-нисък дълг. 

 

 

 

 

Ройтерс

Минчо Спасов: Прокуратурата да се еманципира от Пеевски и Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247058_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%BE+%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0

 Главният прокурор Сотир Цацаров трябва да каже кой има предвид, когато говори, че има политически натиск върху прокуратурата.

Досегашният политически натиск, който прозираше върху прокуратурата, идваше по-скоро от кръга около ББ и ДП, които се оказаха рамо до рамо в тефтерчето на Филип Златанов. А това, че фигурирането на Борисов и на Пеевски като поръчители в това тефтерче е политически въпрос, е ясен факт.

Протестите са основателни, тъй като вина за изчезването на тефтерчето носи прокуратурата. От изчезването му ще се ползва отново тя, за да бездейства срещу ББ и ДП. Достатъчно е прокуратурата да се еманципира от Пеевски и Борисов.

 

 

 

БГНЕС

Среднощни протести в САЩ

http://america.actualno.com/Srednoshtni-protesti-v-SASht-news_62389.html

Малкият американски град Фъргюсън вече втора нощ бе безсънен. Той отново бе обхванат от протести, този път с национално ехо, в отговор на освобождаването на полицая, убил чернокожо момче. Спонтанни пр...

Кои катаджии ще могат да ни спират на пътя?

http://society.actualno.com/Koi-katadjii-shte-mogat-da-ni-spirat-na-pytja-news_62390.html

Нови правила вече са в сила при проверките на шофьорите на пътя - само катаджиите, които се отличават от останалите служители на МВР по белите си фуражки или черните плетени шапки, когато е студено, м...

Шоколадови суфлета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4445753

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви

Рецептата предлага Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Рецептата предлага

Фъргюсън в пламъци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247057_%D0%A4%D1%8A%D1%80%D0%B3%D1%8E%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%86%D0%B8

 Сгради и автомобили бяха подпалени вчера в американския град Фъргюсън, щата Мисури в изблик на гражданско недоволство. Протестите срещу решението на съда да не бъде подведен под отговорност полицаят, стрелял и убил цветнокож невъоръжен тийнейджър, прераснаха в насилие, предаде АП.

 

Протестиращи изпочупиха прозорци на полицейски коли и сгради, няколко от които бяха плячкосани и подпалени. Полицията се опита да разпръсне тълпата със

 

сълзотворен газ

 

а сцените напомняха размириците, избухнали след смъртоносната стрелба на 9 август.

 

Насилието пламна в това предградие на Сейнт Луис след огласяването на решението на съдебните заседатели, че белият полицай Дарън Уилсън няма да бъде подведен под отговорност за смъртта на 18-годишния Майкъл Браун, и бързо придоби разрушителен характер - опожарени бяха склад, три магазина, пицария и много други обекти. Пристигналите пожарникари не са могли да си свършат работата, защото се е стреляло.

 

Началникът на полицията в Сейнт Луис Джон Белмар съобщи, че са били подпалени най малко 12 магазина и две патрулки, а той лично чул към 150 изстрела през нощта. Според него сегашните размирици са може би по-сериозни от най-тежките моменти при протестите през август. Белмар подчерта, че полицията не е произвела нито един изстрел по време на нощните протести. Най-малко 61 души са били арестувани при размириците.

 

Губернаторът на щата Мисури Джей Никсън нареди във Фъргюсън да се изпратят допълнителни сили на Националната гвардия, която изпълнява на практика функцията на резерв на въоръжените сили и се мобилизира при извънредни обстоятелства като стихийни бедствия или масови безредици. През август сили на гвардията вече бяха пратени за няколко дни във Фъргюсън.

 

Съдебните заседатели

 

три месеца

 

обсъждаха решението си и късно в понеделник прокурорът на окръг Сейнт Луис обяви, че полицаят няма да бъде съден, както очакваше цветнокожата общност. Задължението на съдебните заседатели е да отделят фактите от фикцията”, заяви пред журналисти прокурор Робърт Маккалък. Заседателите заключиха, че няма достатъчно основания да се предприемат съдебни действия срещу Уилсън, добави той.






Обама: гражданите да уважават решението на съда
Президентът на САЩ Барак Обама призова гражданите да уважават решението на съда във Фъргюсън и да се въздържат от разпалване на безредици. “Ние сме държава, която се опира на върховенството на закона. Затова трябва да се съгласим, че съдът е имал правота да вземе това решение”, зави американския президент и също така призова полицията да прояви сдържаност по време на протестите.
Въпреки призивите на президента Обама и семейството на Майкъл Браун хората да запазят спокойствие, а полицията да прояви сдържаност, гневни протестиращи скандираха във Фъргюсън: “Щом няма правосъдие, няма да има и мир”.
Хиляди хора, протестиращи срещу “отказа от правосъдие”, се събраха и на много други места в САЩ, като няколко моста в Ню Йорк и площад “Таймс скуеър”, където е бил арестуван мъж, залял с изкуствена кръв местен полицейски шеф. Във Вашингтон тълпа, се събра пред Белия дом с плакати, на които пишеше: “Справедливост за Майк Браун”, и скандираше “Горе ръцете, не стреляйте”. На други плакати се четеше: “Спрете расисткия терор на полицията” и “Животът на чернокожите също струва нещо”. Протести имаше и в Бостън, Филаделфия, Денвър, Сиатъл, Чикаго и Солт Лейк Сити. В Оукланд, Калифорния, около 2000 души, според телевизия Си Би Ес, блокираха автомагистрала, което според в. “Сан Франсиско кроникълс” е довело до множество арести. В Лос Анджелис протестиращи безуспешно се опитали да блокират магистрала, но били спрени от полицията.

Круизите по Дунав са хит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247056_%D0%9A%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2+%D1%81%D0%B0+%D1%85%D0%B8%D1%82

 Туристическите пътувания с кораб по Дунав са хит, като през последните години круизните туристи бележат ръст, коментират експерти в бранша. На пристанище Видин през туристическия сезон 2014 г. са акостирали 167 круизни кораба със средно по 150 пасажери. Така на туристически сезон, който започва в средата на март и завършва в края на ноември, преминават над 25 000 туристи, съобщи БТА.

 

Речните круизни кораби по река Дунав са сред луксозните плавателни съдове, плаващи по реката и са основно под швейцарски, германски и канадски флаг. Пристигащите във Видин туристически кораби се агентират основно от три български  туроператорски фирми, чуждите туристи са от всички континенти на земята.

 

Най-много пътуват американците, следват ги японците и европейците. Любопитното е, че всички туристи са от третата възраст - над 65 години, като преобладават семейните двойки. Значителен е делът на посетителите от страни, които по принцип не са характерни за България - САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия, сочат данните им.

Българи търсят само Крал Кени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4445994

Най-голямата въпросителна около "Ливърпул" снощи беше кой ще успее първи да се добере до Кени Далглиш.


Родните фенове питаха само за великия шотландец, който е посланик на клуба в Шампионската лига и се очакваше да води делегацията.
Българските "червени" планираха обсада на хотела на отбора. Но имаше и вариант Далглиш, наричан Крал Кени, да о Най-голямата въпросителна около "Ливърпул" снощи беше кой ще успее първи да се добере до Кени Далглиш. Родните фенове питаха само за великия шотландец, който е посланик на клуба в Шампионската лига и се очакваше да води делегацията. Българските "червени" планираха обсада на хотела на отбора. Но имаше и вариант Далглиш, наричан Крал Кени, да о

ЕК одобри удължаването на помощта за Fibank

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247055_%D0%95%D0%9A+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+Fibank

 Европейската комисия одобри срок от 18 месеца за връщане на ликвидната подкрепа от Fibank (Първа инвестиционна банка), съобщиха вчера от трезора. От ЕК са установили, че тази подкрепа е в съответствие с правилата на общността за държавната помощ. Вследствие на масовото теглене на средства от българските банки през юни 2014 г. България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема, одобрена от комисията в същия ден. Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича идващият петък. България подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум година и половина – до 28 май 2016 г., който вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца.

 

Комисията установи, че подкрепата за Fibank е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза, която настъпи в България през юни и юли 2014 г., а не се дължат на структурен проблем в банката. Освен това с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.

Банките преливат от пари, но кредити не се търсят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247054_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%

 Банките са свръхликвидни, но търсенето на кредити е замряло заради несигурността в обществото. Това стана ясно на конференцията „Банките&бизнесът” вчера.

 

Тази година има ръст на депозитите от 5 милиарда лева във всички останали банки без групата КТБ, обяви Чавдар Златев, член на УС на Fibank (Първа инвестиционна банка). По думите му това е знак, че хората и бизнесът имат доверие в банките. В същото време обаче има дисбаланс, тъй като банките не успяват да абсорбират този ръст на депозити в кредити.

 

Погледнато отвън, банковата система е с изключителна степен на сигурност. Ликвидните активи ще прехвърлят 30% от привлечените средства – това означава, че всеки десети лев на вложителите се инвестира в ликвидни активи. Това е ниво, което на Запад не може да се постигне, коментира още Златев.

 

Липсата на потребление и инвестиции е заради липсата на сигурност, посочи на свой ред и Мария Русева, зам.-председател на УС и зам.главен изп. директор на SG Експресбанк. Прогнозите на банката обаче показват, че се повишава политическата стабилност, като догодина се очаква ръст на БВП и малка инфлация, която ще замени дефлацията.

СОФИЯ СИМЕОНОВА

Резултати в мачовете от Шампионската лига във вторник

http://football.actualno.com/Rezultati-v-machovete-ot-Shampionskata-liga-vyv-vtornik-news_62388.html

Манчестър Сити излъга Байерн с 3:2 в мача им от Шампионската лига във вторник. Челси удари германския Шалке 04 с 5:0, а Барселона отнесе с 4:0 кипърския АПОЕЛ. Ето и всички резултати от мачовете във...

8-метрова елха монтираха на новия площад в Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4445656

8-метрова елха, доставена от общинските гори в Балкана, бе поставена пред кметството в Сливен. Това е първото коледно дръвче на новия площад пред общината, чийто ремонт приключва. Елхата беше почти два пъти по-висока, но се наложи работниците да я отрежат, за да се побере стволът й в специалната тръба под земята. 8-метрова елха, доставена от общинските гори в Балкана, бе поставена пред кметството в Сливен. Това е първото коледно дръвче на новия площад пред общината, чийто ремонт приключва. Елхата беше почти два пъти по-висока, но се наложи работниците да я отрежат, за да се побере стволът й в специалната тръба под земята.

Тренираха действия при авария в АЕЦ "Козлодуй"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4445632

С вой на сирени и тревожни предупрежднения от високоговорители във вторник следобед в селата край АЕЦ "Козлодуй" започна националното учение "Защита 2014". Спасители, пожарникари, медици и доброволци заедно с представители на над 30 министерства, агенции, областни управи и общини от Северозапрадна България тренираха действия при евентуален тежък С вой на сирени и тревожни предупрежднения от високоговорители във вторник следобед в селата край АЕЦ "Козлодуй" започна националното учение "Защита 2014". Спасители, пожарникари, медици и доброволци заедно с представители на над 30 министерства, агенции, областни управи и общини от Северозапрадна България тренираха действия при евентуален тежък

Зак Уайлд, свирил 20 г. с Ози Озбърн, с концерт в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4445818

Американският китарист ще свири в зала “Универсиада” на 26 юли 2015 г. Той пристига с групата си “Блек Лейбъл Сосайъти”, която създава още докато свири с Ози Озбърн. Билетите от вчера са пуснати в продажба. Бандата има издадени 9 албума, шоуто им у нас представя последния Catacombs of the Black Vatican. Американският китарист ще свири в зала “Универсиада” на 26 юли 2015 г. Той пристига с групата си “Блек Лейбъл Сосайъти”, която създава още докато свири с Ози Озбърн. Билетите от вчера са пуснати в продажба. Бандата има издадени 9 албума, шоуто им у нас представя последния Catacombs of the Black Vatican.

Офшорка на Пеевски „усвои“ депозитите на Сталийски и Сечкова в КТБ

http://e-vestnik.bg/21761/ofshorka-na-peevski-usvoi-depozitite-na-staliyski-i-sechkova-v-ktb/

Александър Сталийски. Според публикуваните снимки на списъци с вложители в КТБ, той има депозит от 30 млн. лева в КТБ. Снимка: от екрана

Близкият до премиера Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски и жената, с която живее на семейни начала - Виолета Сечкова, са спасили близо 30 млн. лв. депозит в КТБ. Това показват разпространени в интернет документи, представляващи извадка от счетоводната система на банката.

След тройно превъртане част от парите на двамата се оказват в офшорка от близкото обкръжение компании на Делян Пеевски. С друга част от 30-те милиона Сталийски, или по-скоро фантомната фирма-посредник, на който е продал депозита си, се опитала да влезе в плевенския завод за стъкло „Рубин“. Заводът се счита към групата компании, които, без да са пряка собственост, са в кръга на влияние на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Всилев.

Схемата

Данните от системата на КТБ показват, че Александър Александров Сталийски е разполагал с депозит от 20 071 000 лв., към който са начислени 215 300.50 лв. лихва. Партньорката му в живота, бившата телевизионна водеща и продуцент на ТВ предавания Виолета Сечкова е имала на сметка 9 945 000 лв., към които е добавила 801.13 лв. лихви.
Тази скромна съвкупна сума от малко над 30 млн. лв. те решават да цедират. Така на 24 октомври двамата, всеки поотделно, докладват в банката, че са продали правата си върху депозита, а квесторите скорострелно още на 27 октомври осчетоводяват двете операции. Но кой е купувач? Купувачът очевидно е тръпнал в очакване да купи заветните депозити. Защо ли? Ами защото тръгва на пазар само ден след като се учредява. Сталийски и Сечкова са продали депозитите си на фантомната компания „Кепитъл Инвестмънт“. Тя е регистрирана на 23 октомври 2014 г., а ден по-късно вече придобива 9.945 млн. лв. от Сечкова и  20.286 млн. лв. от Сталийски.

Откъде ли фирма на 1 ден с капитал от 50 000 лв., който е внесен наполовина, може да има ресурса да изкупи депозити за 30 млн. лв. Трудно е да се намери отговор дори след справка в Търговския регистър за собствениците на компанията. Това са 34-годишният Янко Симеонов, 32-годишният Димо Коцев и три години по-малкият Румен Симеонов. Последните двама нямат никакво предишно участие в компании и това ги прави идеалните лица под наем за прикриване на скрита собственост. Янко Симеонов пък от март тази година е придобил фирмата „Рея 2006“.

И така веднъж напазарували депозити за 30 млн. лв., тримата новоизпечени мастити бизнесмени тръгват на лов за сделки.

Виолета Сечкова на корицата на списание “Максим”. Според публикуваните снимки на списък с вложители в КТБ тя има почти 10 млн. лева депозит там.

Още на 30 октомври им се удава „случайността“ да разкешят едни 8 770 863.50 лв. Сумата сигурно ви изглежда комично точна. Ами не е комична. Точно толкова е трябвало на „Сиболе България“ да покрие задълженията си в КТБ. За „Сиболе България“ и връзката й с Делян Пеевски и това как получицесия с ПИБ имах възможност вече да напиша в предна статия.

Компанията, чието пълно наименование е „Сиболе сървсис инкорпорейтид България“ е мажоритарен собственик на „Техноекспортстрой“. Тя е приватизирана през 2012 г. в съмнителна процедура с предизвестен победител. Тогава единствен кандидат и впоследствие купувач срещу 51 млн. лв. при първоначално търсени от държавата 68 млн. лв. се оказа никому неизвестното дружество „АТ инженеринг 2000“.

То е собственост на Георги Пенев и Илиян Терзиев, но финансирането отново преминава през банков кредит. Впоследствие през 2013 г. акциите на „Техноекспортстрой“ са прехвърлени на компанията „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“, която от своя страна ...

Перник се вдигна в защита на университета си, управниците пращат писмо до Бойко Борисов

http://pik.bg/перник-се-вдигна-в-защита-на-университета-си-управниците-пращат-писмо-до-бойко-борисов-news253908.html

Перник се вдигна в защита на университета си, управниците пращат писмо до Бойко Борисов

Институциите в Перник, четиримата народни представители и кметовете на шесте общини в областта се обявиха в защита на Европейския политехнически университет в Перник. Те подписаха декларация, която ще бъде изпратена на премиера Бойко Борисов и на образователния министър проф. Тодор Танев. В документа се казва, че те подкрепят ръководството на университета в неговите усилия да защити правото на учебното заведение да съществува и упражнява своята дейност.

„След като се запознахме с положението на ЕПУ относно неговата акредитация и безпринципната атака от страна на определени лица, заемащи позиции в държавни и обществени организации в системата на висшето образование, сме дълбоко обезпокоени, че предприетата кампания цели унищожаване на университета с цел задкулисни лобистики и кариеристични интереси, породени от нереформираната система на висшето образование”, се казва в декларацията.
Според парафиралите документа присъствието на ВУЗ-а в областта дава своя съществен принос  за обогатяването на културната и социална среда, за привличането на инвестиции, за развитието на икономически условия и структура.

В момента ЕПУ води 7 дела срещу Агенцията по акредитация, като две от тях вече са спечелени. Води се съдебен процес и срещу Министерския съвет, съобщи президентът на учебното заведение Тошко Кръстев. Според него заради негативната кампания, която се води срещу ЕПУ, има отлив от студенти.

„Тази година в нашия университет са завършили 12 студенти само от Пернишка област.  От тях 8 са учили без да заплащат, защото са били отличници, и толкова вече са си намерили работа”, заяви Кръстев.

Общо завършилите миналата година студенти са 60. 420 пък са приетите до момента, като 60% са чужденци.   След атаките от миналата година обаче в Пернишкия университет се записали само 40 човека.  За сравнение при предишния прием, те били 120, твърди Кръстев.
„Допълнително 80 студенти се преместиха от университета. Благодаря на останалите 280, които въпреки натиска, останаха да учат при нас”, допълни Кръстев.
До сега от ЕПУ правили кандидат-студентските кампаниите си предимно в чужбина, но сега се готвят да атакуват съседните на Перник области, включително и Софийска. От догодина е предвидено също да се премине и към обучение на български език. А преподавателите говорят пред аудиторията си само на английски.

Пернишката организация на БСП скочи срещу здравния министър

http://pik.bg/пернишката-организация-на-бсп-скочи-срещу-здравния-министър-news253907.html

Пернишката организация на БСП скочи срещу здравния министър

БСП Перник скочи срещу намерението на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов да отмени предимството на пенсионерите при заплащането на потребителската такса при посещение при джипито. Намеренията са тя от 1 лв. да скочи на 3,40 лв., пише "Мироглед".

Социалистите изпратиха позицията си с писмо до медиите. Ето какво гласи то:

Изпълнителното бюро на Областния съвет БСП – Перник категорично възразява срещу намерението на д-р Петър Москов  – министър на здравеопазването в Правителството на Бойко Борисов, да се отмени въведеното от 42 НС предимство за пенсионерите за заплащане на потребителска такса при посещение на личен лекар от 1 лв.  Връщането на старата такса в размер на 3,40 лв. ще посегне за пореден път на изтънелия джоб на най-онеправданата част от българското общество – пенсионерите. Показателно е, че първата мярка на четворната коалиция в системата на здравеопазването е именно тази. Не това е начина да се решат наболелите проблеми на здравеопазването.

Господа управляващи, обществото ни се нуждае от справедливост и солидарност!

Резерватът Северозапад 2. - Верблюди шетат из Радичковата Калиманица, Боровци, Гаганица, Рашовица…

http://e-vestnik.bg/21755/rezervatat-severozapad-2-verblyudi-shetat-iz-radichkovata-kalimanitsa-borovtsi-gaganitsa-rashovitsa/

Продължение - виж “Резерватът Северозапад 1. - Старци на доизживяване - през Стояново, Долно Озирово, Черкаски, Слатина…

Черквата на с. Калиманица. Снимка: Веселина Димитрова

Поемаме по пътя за несъществуващото вече село Калиманица. Това е селото на Радичков, чиято съдба той превърнал в сюжет за филма от 70-те години „Последно лято”. Във филма актьорът Григор Вачков играе ролята на корав българин, който отказва да се изсели от селото си, залято от водата на нов язовир. И остава да живее на островче, заобиколен от вода.

Истинската история на Калиманица е по-различна. То е разрушено, къщите са заравнени с булдозери, хората изселени в Берковица и Михайловград (днес Монтана). Но водата на язовир „Огоста” не стигнала до него. И досега водите се простират на около километър от някогашното село. Пътят за там минава през Берковица.
Подминаваме я бързо, за да стигнем Калиманица преди да се е стъмнило.

На отклонението от пътя за Монтана минаваме през село Боровци. Шосето върви право, от едната му страна са къщи, от другата жп линията. Изведнъж изниква жълтата сграда на гарата, доста голяма за едно село. Сигурно и селото е било голямо някога. Отдалеч със старата си архитектура гарата изглежда красива, но наблизо ти се свива сърцето. Сградата е напълно изоставена. Прозорците изпочупени, вратите широко отворени, а на места липсващи. Първият коловоз го няма, релсите са извадени. На втори коловоз минава линията за Монтана. Влак вече не спира тук. В празната чакалня се вижда табло с разписанието от преди години. В стаите изочупени и мизерни - бюрата на някогашните жп служители. На перваза на единия отворен прозорец се е настанило малко змийче, което уплашено избяга от присъствието ни. На перона между плочките е поникнала трева. Масивната сграда има и складова част, рампа за товари, втори етаж с канцеларии. Толкова е красива, че може да се превърне в мотел, заведение или къща за живеене. Но сега е изоставена и просто се руши.

Изоставената гара в с. Боровци. Снимка: Веселина Димитрова

Кметът на Пловдив засади 6-метрова елха и си пожела град с 600 000 жители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4445616

Кметът на Пловдив Иван Тотев засади във вторник нова 6-метрова кавказка елха на площад "Стефан Стамболов" пред общината и си пожела вечно зеленото дърво да дочака раждането на 600-хилядния жител на града под тепетата. "Съдбата ни отне предишното дърво, което по традиция украсявахме по Коледа. То бе засято в чест на раждането на 300 000-ия жител на Кметът на Пловдив Иван Тотев засади във вторник нова 6-метрова кавказка елха на площад "Стефан Стамболов" пред общината и си пожела вечно зеленото дърво да дочака раждането на 600-хилядния жител на града под тепетата. "Съдбата ни отне предишното дърво, което по традиция украсявахме по Коледа. То бе засято в чест на раждането на 300 000-ия жител на

Любовни килии за затворниците в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4445981

И затворниците имат душа - до този извод са стигнали в гръцкото министерство на правосъдието, след като решиха да обособят “любовни” килии, за да осигурят на лишените от свобода възможност да правят секс с партньорките си.
Разпоредбата, която предоставя правото на секс на мъже и жени, лишени от свобода, е включена в новия затворнически кодекс, И затворниците имат душа - до този извод са стигнали в гръцкото министерство на правосъдието, след като решиха да обособят “любовни” килии, за да осигурят на лишените от свобода възможност да правят секс с партньорките си. Разпоредбата, която предоставя правото на секс на мъже и жени, лишени от свобода, е включена в новия затворнически кодекс,

Социологическо проучване показа: 78% от българите са русофили

http://pik.bg/социологическо-проучване-показа-78-от-българите-са-русофили-news253898.html

Социологическо проучване показа: 78% от българите са русофили

Управлението с ДПС и зависимостта от ДПС е основната причина за големия отлив на гласове от БСП на изборите през октомври т.г. От привържениците на БСП, които през 2013 г. са гласували за нея, а сега не са, 83% са повлияни именно от управлението с ДПС, 25 на сто го сочат като първа причина за загубата на лявата партия. След изборите обаче едва 7% от българите вярват, че ще има подобрение, а 61% казват, че страната върви към по-лошо. Това показва национално представително социологическо проучване за нагласите след изборите на населението над 18-годишна възраст, направено по поръчка на ДУМА в периода 18-28 октомври т.г., съобщава КРОСС.

От всички българи 78 на сто се определят като русофили, русофобите са 21%, всеки пети нашенец е американофоб. 63% от населението ни иска да поддържаме приятелство с Русия, 54% - да отстояваме пред ЕС и НАТО тесните си връзки с Русия. Най-голям процент русофоби има сред студентите и учащите - 29%, в ГЕРБ - 17%, и в РБ - 15%.




Лечков: Подозирам бойкот, но нямам доказателства

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446008

Първият вицепрезидент на футболния съюз Йордан Лечков конкретизира подозренията си за бойкот в националния отбор в европейската квалификация с Малта (1:1). На въпрос на "Труд" дали мисли, че е наистина е имало такъв бойкот, футболният началник заяви: "Да, мисля. Нямам доказателства, но това не ми пречи да имам собствено мнение. Освен вицепрезидент, Първият вицепрезидент на футболния съюз Йордан Лечков конкретизира подозренията си за бойкот в националния отбор в европейската квалификация с Малта (1:1). На въпрос на "Труд" дали мисли, че е наистина е имало такъв бойкот, футболният началник заяви: "Да, мисля. Нямам доказателства, но това не ми пречи да имам собствено мнение. Освен вицепрезидент,

Аронията понижава ли кръвното налягане?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4445585

Аронията сваля ли кръвното налягане? Може ли да се приема и от хора с ниско кръвно? Каква е полезната за общото здраве дневна доза? Татяна Ч., 53 г. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.
Можете да ги задавате на тел. Аронията сваля ли кръвното налягане? Може ли да се приема и от хора с ниско кръвно? Каква е полезната за общото здраве дневна доза? Татяна Ч., 53 г. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Можете да ги задавате на тел.

"Челси" удари пет шамара на "Шалке"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446191

"Шалке" е пред отпадане от Шампионската лига след унизителната домакинска загуба с 0:5 срещу "Челси". Още във втората минута капитанът на гостите Джон Тери откри с най-бързия гол за лондончани в турнира. След това Вилиан вкара за 2:0, а Ян Кирхоф си отбеляза неспасяем автогол от 3 метра в ситуация, в която около него нямаше играчи на "Челси" "Шалке" е пред отпадане от Шампионската лига след унизителната домакинска загуба с 0:5 срещу "Челси". Още във втората минута капитанът на гостите Джон Тери откри с най-бързия гол за лондончани в турнира. След това Вилиан вкара за 2:0, а Ян Кирхоф си отбеляза неспасяем автогол от 3 метра в ситуация, в която около него нямаше играчи на "Челси"

Почина Георги Стоянов – Бигор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446186

На 89-годишна възраст почина Георги Стоянов – Бигор, съобщи БНТ.
Една от ярките личности на българската култура, посветил й своя талант като критик, сценарист и режисьор. Бигор е автор на книги за историята на българското и световно филмово изкуство, сред които “Поезия в киното”, “Българското кино и пионерските му неволи”, На 89-годишна възраст почина Георги Стоянов – Бигор, съобщи БНТ. Една от ярките личности на българската култура, посветил й своя талант като критик, сценарист и режисьор. Бигор е автор на книги за историята на българското и световно филмово изкуство, сред които “Поезия в киното”, “Българското кино и пионерските му неволи”,

Почина Георги Стоянов – Бигор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446184

На 89-годишна възраст почина Георги Стоянов – Бигор, съобщи БНТ.
Една от ярките личности на българската култура, посветил й своя талант като критик, сценарист и режисьор. Бигор е автор на книги за историята на българското и световно филмово изкуство, сред които “Поезия в киното”, “Българското кино и пионерските му неволи”, На 89-годишна възраст почина Георги Стоянов – Бигор, съобщи БНТ. Една от ярките личности на българската култура, посветил й своя талант като критик, сценарист и режисьор. Бигор е автор на книги за историята на българското и световно филмово изкуство, сред които “Поезия в киното”, “Българското кино и пионерските му неволи”,

Лейди Гага остана по бельо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4445812

Точно когато си мислим, че вече няма костюм, който да се опре на Гага, и звездата се оказа непосилна да се справи с новия си тоалет. В понеделник в Париж певицата не успя да издържи цялата вечер в екстравагантните дрехи, които си беше избрала, и реши, че е най-добре да остане по бельо. 
Тоалетът , който приличаше на гигантска сребриста звезда, Точно когато си мислим, че вече няма костюм, който да се опре на Гага, и звездата се оказа непосилна да се справи с новия си тоалет. В понеделник в Париж певицата не успя да издържи цялата вечер в екстравагантните дрехи, които си беше избрала, и реши, че е най-добре да остане по бельо. Тоалетът , който приличаше на гигантска сребриста звезда,

Шампионска лига - резултати и класиране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446181

Шампионска лига – резултати и класирания

Група Е

ЦСКА (Москва) – „Рома”	1:1

„Манчестър Сити” – „Байерн”	3:2
1:0 Агуеро (21-дузпа), 1:1 Чаби Алонсо (40), 1:2 Левандовски (45), 2:2 Агуеро (85), 3:2 Агуеро (90)

1. „Байерн”	4	0	1	13-4	12
2. „Манчестър Сити”	1	2	2	7-8	5
3. „Рома”	1	2	2	8-12	5
4. ЦСКА (Москва)	Шампионска лига – резултати и класирания Група Е ЦСКА (Москва) – „Рома” 1:1 „Манчестър Сити” – „Байерн” 3:2 1:0 Агуеро (21-дузпа), 1:1 Чаби Алонсо (40), 1:2 Левандовски (45), 2:2 Агуеро (85), 3:2 Агуеро (90) 1. „Байерн” 4 0 1 13-4 12 2. „Манчестър Сити” 1 2 2 7-8 5 3. „Рома” 1 2 2 8-12 5 4. ЦСКА (Москва)

И "Порто" "закова" БАТЕ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446179

При минусови температури на стадиона в Борисов португалският "Порто" смрази местните любимци от БАТЕ с 3:0. Макар че се бяха класирали предварително за следващата фаза, гостите добавиха три точки към актива си и три попадения към отрицателната голова разлика на беларусите. БАТЕ вече е допуснал 22 гола в мрежата си за пет мача в групата, а оста При минусови температури на стадиона в Борисов португалският "Порто" смрази местните любимци от БАТЕ с 3:0. Макар че се бяха класирали предварително за следващата фаза, гостите добавиха три точки към актива си и три попадения към отрицателната голова разлика на беларусите. БАТЕ вече е допуснал 22 гола в мрежата си за пет мача в групата, а оста

В. Вацев: Задачата на "Борисов 2" е да не допусне "Южен поток"

http://frognews.bg/news_81044/

Правителството трябва да издържи до април. Мисля че през пролетта България може да има и нов премиер. Ще са клюки ако сега започнем да споменаваме имена. Някои от потенциалните премиери са и в сегашния кабинет. Кабинетът ще бъде възпитаван с вкарване и изкарване на български патриоти. Но правителството трябва да издържи до края на март, защото трябва да се решават къщни работи. Това каза по TV7 политологът Валентин Вацев.

Меси вече е голмайстор №1 в Шампионската лига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4446177

Лионел Меси вече е най-добрият голмайстор в историята на Шампионската лига, след като вкара три пъти за победата на "Барселона" с 4:0 над АПОЕЛ в Никозия. Аржентинецът събра 74 попадения - с три повече от испанеца Раул и с четири повече от Кристиано Роналдо. Само четири дни по-рано Меси пак вкара хеттрик в името на рекорда, за да стане и най- Лионел Меси вече е най-добрият голмайстор в историята на Шампионската лига, след като вкара три пъти за победата на "Барселона" с 4:0 над АПОЕЛ в Никозия. Аржентинецът събра 74 попадения - с три повече от испанеца Раул и с четири повече от Кристиано Роналдо. Само четири дни по-рано Меси пак вкара хеттрик в името на рекорда, за да стане и най-

Венеция забранява куфарите с колелца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4445978


От май догодина Венеция забранява на гостите си да влачат по улиците на града своите куфари на колелца заради шума, който вдигат. Нарушителите ще бъдат глобявани с 500 евро, ако не носят куфара си на ръка или той не е снабден с надуваеми безшумни гуми.
Разпоредбата е в отговор на засилилите се оплаквания от венецианци. От май догодина Венеция забранява на гостите си да влачат по улиците на града своите куфари на колелца заради шума, който вдигат. Нарушителите ще бъдат глобявани с 500 евро, ако не носят куфара си на ръка или той не е снабден с надуваеми безшумни гуми. Разпоредбата е в отговор на засилилите се оплаквания от венецианци.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване