Вашият хороскоп за днес

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes__106598

Horoscope.bg Овен – 21.03 до 20.04 Очаква ви един успешен ден, особено ако се занимавате с математика, компютърни технологии, счетоводство....

Създадена е Българската земска войска, която по-късно става Българска армия

http://chronicles.actualno.com/Syzdadena-e-Bylgarskata-zemska-vojska-kojato-po-kysno-stava-Bylgarska-armija-news_465038.html

31 март 1878 г. - на базата на Опълчението е създадена Българска земска войска, която по-късно става Българска армия. През 1878 година на наборен принцип е създадена Българската земска войска, чиято ...

Предимно слънчево, но по-хладно

http://society.actualno.com/Predimno-slynchevo-no-po-hladno-news_465039.html

Още преди обяд над Западна България ще се установи слънчево време, докато в Източна облачността ще е все още значителна, на места с превалявания от дъжд, съобщиха от НИМХ. Минималните температури щ...

На борда на "Коста Конкордия" е имало кокаин на мафията

http://europe.actualno.com/Na-borda-na-Kosta-Konkordija-e-imalo-kokain-na-mafijata-news_465042.html

Претърпелият корабокрушение през 2012 г. круизен кораб "Коста Конкордия" е превозвал голямо количество кокаин, съобщи италианският вестник " Република". Изданието се позовава на...

Григор Димитров рухна срещу Иснър

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-ruhna-sreshtu-Isnyr-news_465041.html

Няма и няма край нестабилното представяне на най-добрия български тенисист Григор Димитров. Българинът така и не може да направи два поредни силни мача, като тенденцията беше затвърдена на Мастърса в ...

Убитото дете все още е с неустановена самоличност

http://pik.bg/убитото-дете-все-още-е-с-неустановена-самоличност-news308473.html

Убитото дете все още е с неустановена самоличност

Пуснахме снимките на Никита Леонтиев и майка му Ана Леонтиева в медиите, защото има голяма степен на вероятност те да са жертви на тежко престъпление. Но няма категорични доказателства, че това е така, на този етап твърдението все още е хипотеза.

Това каза днес в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов.

До този момент сигурното е, че имаме труп на дете, починало от насилствена смърт с неустановена самоличност, каза още Костов. Куфар с мъртво дете вътре бе открит по сигнал, подаден от Бургас, край село Пасарел преди десетина дни. Бе разпространен фоторобот на детето, което е момче на видима възраст 5 години. По-късно бе направена връзката между убитото дете и открития разчленен труп на жена край Приморско.

Медиите разпространиха новината, че става дума за майка и син - Анна и Никита Леонтиеви, които са убити с разлика от 20 дни. Бе съобщено още, че във връзка с убийството на детето, а може би и на майката, полицията издирва лице от кавказки произход. От брифинга в Пловдив днес става ясно, че това е хипотеза, твърде вероятна, но все още недоказана. Снимките са публикувани с надежда да се получат още сигнали по случая.

На въпрос на БГНЕС означава ли това, че Анна и Никита Леонтиеви може да се обадят отнякъде живи и здрави, главният секретар на МВР Георги Костов отговори, че и това е възможно. Леонтиеви са руски граждани, детето на снимката е родено в Санкт Петербург, но е израсло в Перм.

Григор Димитров се пречупи под сервисите на Иснър и напусна рано Маями

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/31/2502783_grigor_dimitrov_se_prechupi_pod_servisite_na_isnur_i/?ref=rss


Григор Димитров не успя да издържи срещу мощните сервиси на Джон Иснър и отпадна още в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Българинът загуби с 6:7 (2), 2:6 срещу 208-сантиметровия американец и по този начин приключи разочароващата първа част от сезона на твърди кортове. 

23-годишният Димитров допусна шесто поражение в 15-ия си мач през годината и ще се насочи към сезона на червено само с един турнир, в който спечели повече от два мача през 2015 г. - Australian...

208-сантиметров американец изхвърли Григор Димитров от Маями

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4686690

Григор Димитров отпадна от турнира в Маями още в третия кръг.
Най-добрият български тенисист бе победен 6:7 (2), 2:6 от представителя на домакините Джон Иснър.
23-годишният хасковлия бе на ниво само в първия сет, в който пробиви липсваха. Едва в тайбрека Димитров се пропука, допусна три минипробива и го загуби, а с него и сета.
Григор Димитров отпадна от турнира в Маями още в третия кръг. Най-добрият български тенисист бе победен 6:7 (2), 2:6 от представителя на домакините Джон Иснър. 23-годишният хасковлия бе на ниво само в първия сет, в който пробиви липсваха. Едва в тайбрека Димитров се пропука, допусна три минипробива и го загуби, а с него и сета.

МФ очаква излишък по консолидираната фискална програма за първото тримесечие

http://pik.bg/мф-очаква-излишък-по-консолидираната-фискална-програма-за-първото-тримесечие-news308603.html

МФ очаква излишък по консолидираната фискална програма за първото тримесечие

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към месец март 2015 г. се очаква да бъде положително в размер на около 250 млн. лв. (0,3% от прогнозния БВП), съобщиха от МФ.

Следва да се отбележи, че за пръв път след 2009 г. се очаква излишък по КФП за първите три месеца на годината. За сравнение салдото към март 2014 г. бе дефицит в размер на 874,7 млн. лв. (-1,1% от БВП), което означава, че съпоставено с първото тримесечие на предходната година бюджетната позиция се подобрява с 1,4% от БВП. По-високите приходи продължават да бъдат основния фактор за прогнозираното подобрение на бюджетното салдо, докато разходите остават близки до отчетените за същия период на предходната година. Само за последните два дни на март приходите, администрирани от приходните администрации, са в размер на около 340 млн. лв.

Приходите и помощите по КФП към март 2015 г. се очаква да бъдат в размер на около 7 780 млн. лв. (25,6% от годишния разчет), което представлява номинален ръст от 18,3% ( 1 204,2 млн. лв.) спрямо първото тримесечие на 2014 година. Освен данъчните постъпления за доброто изпълнение на приходите за месеца допринасят и възстановените към България от Европейската комисия декларирани за възстановяване разходи по Оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони, като в частта на помощите са постъпили 530 млн. лв., което е с около 260 млн. лв. повече от постъпленията за първото тримесечие на 2014 година.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към 31.03.2015 г. на база на оперативни данни и оценки са в размер на около 7 530 млн. лв., което е 22,9% от годишния разчет. Разходите остават номинално близки до отчетените за същия месец на предходната година. Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.03.2015 г. от централния бюджет, възлиза на 301,9 млн. лв., което е в съответствие с Регламент (ЕО, ЕВРАТОМ) 1150/2000 на Съвета на ЕС от 22 май 2000 г. за прилагане на Решение 94/728/ЕО, Евратом относно системата за собствени ресурси на Общностите. Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на консолидирания бюджет към 31 март 2015 г. на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец април 2015 година.

Ice Cream пускат нов сингъл, правят концерт в НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4686326

Животът е един, а албумите на Ice Cream ще станат три през април. Преди групата да пусне новата си тава, изпълнителите вадят ново парче. “Животът е един” може да бъде чута още тази седмица в родния ефир. Песента е поредният сингъл от едноименния албум на бандата, който се очаква да излезе другия месец.
Животът е един, а албумите на Ice Cream ще станат три през април. Преди групата да пусне новата си тава, изпълнителите вадят ново парче. “Животът е един” може да бъде чута още тази седмица в родния ефир. Песента е поредният сингъл от едноименния албум на бандата, който се очаква да излезе другия месец.

Валутни курсове на БНБ за 1 април 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-1-април-2015-година-news308519.html

Валутни курсове на БНБ за 1 април 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 1 април 2015 година. 1 EUR - 1.95583 1 USD - 1.81785 100 JPY - 1.51674 100 CZK - 7.10358 1 GBP - 2.68917 1000 HUF - 6.53184 10 PLN - 4.78736 10 RON - 4.43519 10 SEK - 2.10528 1 CHF - 1.86928 10 NOK - 2.24718 10 TRY - 6.95258 1 AUD - 1.38182 1 CAD - 1.42366 

1 април - Ден на шегата

http://pik.bg/1-април---ден-на-шегата-news308574.html

1 април - Ден на шегата

Не пропускайте да се пошегувате с приятели и колеги в Деня на шегата, но така, че да няма обидени и резултатът да е само усмивки. Ден на шегата/лъжата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 1 април.

На 28 декември в Испания празнуват "Денят на невинните" (Dia de los Santos Inocentes). Според католическата църква това е денят, в който по заповед на цар Ирод са избити всички деца до 2 години, родени в древна Юдея, за да се премахне току-що роденият Исус от Назарет. На същата дата в Испания се чества "Денят на шегата". По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания. В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста.

Помнете, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем – пари, бижута, книги. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа. В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се нарича "Ден на лъжата" и се чества на 1 април.

В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима "Априлски глупчо". Във Франция, Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден. Иранците си правят шеги на 13-тия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2-ри април. Празникът се нарича "Сиздах Бедар" или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е.

Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция. Във Франция празникът се нарича "Априлска риба". На този ден французите се опитват да закачат хартиена риба на гърба на жертвата, без да бъдат забелязани. Подобна шега се прави и в Италия. Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само, когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината.

Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за "губещ" и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг. В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта. В Дания "Денят на лъжата" идва с месец закъснение – 1 май и е известен като "Майска котка" (May-cat). Датчаните много рядко празнуват на този ден. В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет. 

Преговорите по иранската ядрена програма продължават цялата нощ

http://news.ibox.bg/news/id_1161164585

До 31 март страните трябва да съгласуват политическа рамка за цялостно ядрено споразумение

От 1 април пациентите постъпват в болница с лична карта

http://pik.bg/от-1-април-пациентите-постъпват-в-болница-с-лична-карта-news308599.html

От 1 април пациентите постъпват в болница с лична карта

От 1 април 2015 г. хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в единна Регистрационна система, припомнят от НЗОК. За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ.

Това може да бъде лична карта; Временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта; Паспорт; Моряшки паспорт; Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС; Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец; Разрешение за (постоянно) пребиваване; БЛД от стар тип (зелен паспорт); Български граждани без такъв (новородени и деца под 14 години) се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.

Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди.

Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите. Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин. НЗОК напомня на договорните си партньори, че в Държавен вестник, бр. 21 от 20.03.2015 г., е публикувано Постановление № 57 от 16.03.2015 г. на Министерския съвет за приемане на Методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал.2, т.2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).

В § 3 на Преходните и заключителни разпоредби на "Методика за заплащане на дейностите в болничната медицинска помощ", както и в чл.94 от Националния рамков договор (НРД) 2015 за медицински дейности, е записано, че медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК. /Б

Какво ще е бъдещето на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://pik.bg/какво-ще-е-бъдещето-на-7-блок-на-аец-козлодуй-news308623.html

Какво ще е бъдещето на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

На 31 март 2015 г. изтича споразумението с американския технологичен гигант "Уестингхаус" за изграждане на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". До момента министерството на енергетиката не е излязло с официална информация дали то ще бъде продължено, предаде  БГНЕС.

Споразумението за изграждането на новата ядрена мощност беше подписано в последните дни на правителството на Пламен Орешарски на 1 август 2014 г. На състоялата се в края на миналата седмица международна конференция по ядрена енергетика в София ресорният министър Теменужка Петкова заяви, че в момента преразглеждаме акционерното споразумение с "Уестингхаус" в неговата цялост, клауза по клауза. Тя обясни, че "акционерното споразумение не е влязло в сила, то е подписано под условие и условието е да бъде потвърдено от следващо правителство". Министър Петкова припомни, че кабинетът "Борисов" има свои изисквания към проекта. "Параметрите, които поставихме, се различават доста от тези в акционерното споразумение, подписано на 1 август 2014 г. Нашата молба е "Уестингхаус" да се яви като стратегически инвеститор, който стратегически инвеститор да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от проекта възможно най-дълго време", каза тя.

Теменужка Петкова уточни, че София е помолила партньорите от "Уестингхаус" тяхното участие да бъде 49% и съответно пропорционално на това участие да бъдат и инвестираните от тях пари. БГНЕС се обърна към експертите, за да научи тяхното мнение. Те се обединиха около тезата, че настоящото правителство не разбира един важен факт: американската компания "Уестингхаус" е строител на ядрени реактори, а не е оператор на такива. Според тях българското общество е станало успешно жертва на заблудата, която се разпространява не без помощта и на управляващите, че едва ли не "американците искат да стъпят на врата ни в противовес на замразения проект за АЕЦ "Белене".

"Тук не става въпрос за това, а става дума за нещо съвсем различно. "Уестингхаус" щеше да влезе в собствеността до приключване на първия горивен цикъл, което е своеобразен вид гаранция за качеството на произведения продукт. След това американският технологичен гигант се изтегля и ядрената мощност става 100% българска собственост. Или казано на по разговорен език: те ще останат в България до момента, докато не се завърти един пълен горивен цикъл, за да се види, че не дава дефекти", заяви пред БГНЕС участник в преговорния процес.

Друг енергиен експерт обърна внимание на факта, че "Уестингхаус" произвеждат, продават и инсталират оборудване за ядрени централи. "Те не са собственици, мениджъри и експлоататори на ядрени мощности. В момента българската страна се опитва да накара "Уестингхаус" да купи 49% от бъдещия реактор. Те няма какво да ги правят. На тях не им трябва това. "Уестингхаус" и не само тя работят по този начин", обясни той. В същото време властите в София се опитват да ги задължат да са инвеститори и оператори. Според него само можем да гадаем с каква цел се прави това.

Още един важен аспект на ядрената енергетика е свързан с националната сигурност. От тази гледна точка повечето експерти са на мнение, че би било по-добре, ако бъдещата нова ядрена мощност остане българска собственост. "Всяка една ядрена мощност е въпрос и на национална сигурност. Добре би било тя да бъде българска собственост, а не руска, френска, американска и т.н. Много хора бъркат технологията със собствеността на съоръжението. Примерът с АЕЦ "Козлодуй" е едно потвърждение на това. Да, тя е построена по руска технология, но централата е българска", коментират те.

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на площадката в Козлодуй, който ще струва 7,7 милиарда долара според базовата цена. Неговото изграждане ще ни позволи и занапред да останем в клуба на държавите развиващи ядрената енергетика за мирни цели.

Предлаганият проект е не само един от най-модерните, но също така ще създаде хиляди нови работни места и ще произвежда екологично чист ток за десетилетия напред на сравнително ниска цена. "Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа. Американската компания е на българския пазар отдавна. Между 2001 и 2007 г., "Уестингхаус" успешно са модернизирали всички несвързани с безопасността системи за управление на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй".

От 2009 г. насам инженерният офис на "Уестингхаус" в София успешно е завършил или в момента изпълнява множество големи проекти за модернизация на системи за контрол и управление за клиенти от регион Европа, Близкия изток и Африка. През ноември 2013 г. компанията подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на системите за управление на спецкорпус 3 (СК-3) в централата. 

Стойков: "Златната игла" се превърна в най-ценностната награда за мода и стил

http://pik.bg/стойков-златната-игла-се-превърна-в-най-ценностната-награда-за-мода-и-стил-news308616.html

Стойков: "Златната игла" се превърна в най-ценностната награда за мода и стил

21 години откакто съществува "Златната игла" са сериозен период от време на изпитания, време, през което "Златната игла" се превърна в най-ценностната награда за мода и стил в България. Това заяви проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода по време на церемонията по наградите "Златна игла" 2015 г.

"Наши дизайнери са ми казвали, че толкова са искали да получат "Златната игла", че чак са я сънували, за някои от тях тези сънища се сбъднаха", сподели проф. Стойков. Той добави, че "Златната игла" е знак за висок талант, означава, развитие и просперитет в сферата на стила. Преди обявяването на победителите се състоя ревю-спектакъл. Той бе открит от VHK Fashion с дизайнер Веселка Крачунова.

Избрани модели от свои колекции показаха и галерия-бутик RoRa с дизайнер Росица Рангелова, българската марка очила KWIAT, Fashion Gallery Esil Duran, Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова, както и дизайнерът Стоян Радичев. Мъжката мода беше представена от модна къща "Агресор" с дизайнер Марияна Папаличева и турската марка Weaver.

Кристин Димитрова ще чете приказки в детски градини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4686273

Майстори на перото се включват в четвъртия “Поход на книгите”, който насърчава четенето сред най-малките. За да покажат магията на литературата, тази година „посланици” на кампанията ще са само български писатели и поети. Те ще гостуват в 12 детски градини и 15 училища в София и заедно с децата ще прочетат откъси от любимите си детски книги.
Майстори на перото се включват в четвъртия “Поход на книгите”, който насърчава четенето сред най-малките. За да покажат магията на литературата, тази година „посланици” на кампанията ще са само български писатели и поети. Те ще гостуват в 12 детски градини и 15 училища в София и заедно с децата ще прочетат откъси от любимите си детски книги.

Чиновниците в МВР без привилегии

http://pik.bg/чиновниците-в-мвр-без-привилегии-news308033.html

Чиновниците в МВР без привилегии

Нова формула за назначенията в МВР ще влезе в сила от сряда - 1 април, съобщи "Стандарт". Това ще стане факт, след като вътрешният министър Румяна Бъчварова реши да продължи предложената от предшественика си административна реформа в системата на полицията.

Така според предложенията от 1 април 2015 г. новопостъпилите служители в администрацията на МВР ще се назначават по закона за държавния служител и няма да ползват привилегиите по закона за МВР. Една от тях бе, че при пенсионирането си взимат 20 заплати накуп.

Реформата ще засегне основно администрациите на дирекциите "Правна", "Човешки ресурси", "Счетоводство" и "Дирекцията за бюджети", "Международна". Отделно от това всички, които напуснат системата, на тяхно място назначенията ще стават по закона за държавния служител.Реформата няма да засегне служителите, които са заварено положение.

 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4676474

Валентин Моллов , бизнесмен, 61 г.
Георги Шарабов, зам.-главен редактор на издателство "Просвета", 55 г.
Елен Колева , актриса.
Иван Яхнаджиев , художник, 67 г.
Мустафа Алиш Хаджи, главен мюфтия на мюсюлманите в България, 53 г. Николай Илиев , бивш футболен национал, 51 г.
Филип Димитров , юрист, посланик на ЕС в Грузия,
Валентин Моллов , бизнесмен, 61 г. Георги Шарабов, зам.-главен редактор на издателство "Просвета", 55 г. Елен Колева , актриса. Иван Яхнаджиев , художник, 67 г. Мустафа Алиш Хаджи, главен мюфтия на мюсюлманите в България, 53 г. Николай Илиев , бивш футболен национал, 51 г. Филип Димитров , юрист, посланик на ЕС в Грузия,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване