Утре по Черноморието времето ще е облачно с превалявания от дъжд

http://www.moreto.net/novini.php?n=284715

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще се увеличи и на места ще има валежи от дъжд. С временни прекъсвания ще продължи да превалява през целия ден. По-късно след обяд от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява.

Наемат 1672 студенти на стаж в държавната администрация

http://www.bnews.bg/article-132375

Най-много стажантски позиции са в Икономика (486), Администрация и управление (188), Право (185), Архитектура, строителство и геодезия (153) и Социални дейности (68).

Как да се защитите, ако не искате съдия-изпълнителят на "Топлофикация" да разпродаде имуществото ви

http://www.cross.bg/toplofikatziya-delo-slychaii-1459137.html

В последно време "Топлофикация" стана изключително агресивна при събиранията на вземанията си. Ако сте получили покана от съдия изпълнител със заплаха да ви запорира сметките и разпродаде имуществото или директно ви е запорирал сметките, то трябва да знаете, че има решение на този проблем! Добрата новина е, че най-често вземанията, за които претендира "Топлофикация", вече са погасени по давност и не ги дължите. Естествено, за да се установи дали това е така във вашия конкретен случай, препоръчваме да се свържете с адвокат с опит в дела с топлофикация. Това, което е направила "Топлофикация" е да извади „изпълнителен лист" на база на фактурираните суми, без дори да водят дело за това. Погасените по давност задължения не изчезват автоматично По всички медии коректно разпространяват, че давността е три годишна. За съжаление обаче, когато отидете на касата на "Топлофикация" тези задължения си стоят и не изчезват автоматично. Решение на проблема има ... и то е да се предприемат действия пред съда, който да установи, че сумата претендирана от "Tоплофикация" по начислени сметки не се дължи. В конкретния случай наистина има смисъл да се предприемат стъпки пред съда срещу "Топлофикация". Това разбраха хората, които вече спечелиха делата си срещу "Топлофикация"

Лозанов отново шеф на СЕМ. За шести път

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249971_%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%95%D0%9C.+%D0%97%D0%B0+%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82

 Георги Лозанов е новият стар председател на СЕМ. Беше беше избран за шести път на поста си. Единодушно.

Това решиха членовете на медийния регулатор на заседанието си във вторник. Лозанов беше подкрепен единодушно от всички трима присъстващи. СЕМ има петима членове, всеки от които има право да издига номинация за председател. Двама от тях са от квотата на президента: Мария Стоянова (Росен Плевнелиев) и Анюта Асенова (Георги Първанов). Останалите трима са от парламентарната квота: Георги Лозанов, Анна Хаджиева и Иво Атанасов. От заседанието днес отсъстваше само Мария Стоянова по лични причини.

Лозанов оглави СЕМ през 2010 г., беше избран от квотата на Народното събрание. Кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ. 

Медийният експерт има дълга кариера в регулаторния орган. Бил е член на НСРТ (предшестващия СЕМ регулатор) от 1997 г. до 2001 г. и негов председател за една година. Първият му мандат като член на СЕМ е от 2001 до 2003 г.

За председател на медийния регулаторен орган се гласува всяка година. След като беше избран през 2010 г., Лозанов лансира идеята съставът на СЕМ да бъде намален от девет на пет души. Малко след това парламентът гласува бързи промени в Закона за радио и телевизия.

Един от последните шумни скандал около СЕМ беше свързан с изслушването на водещия на "Деконструкция" по "Хоризонт" Петър Волгин. СЕМ извика ръководството на БНР да дава обяснения защо допуска небалансирани политически изказвания и мнения в предаването. След това медийната комисия на свой ред привика в парламента по същия казус част от състава на СЕМ, за да каже дали има тенденциозно отношение към Волгин. И в двете ситуации Лозанов подходи с характерната си дипломатичност и предпазливост.

Лозанов остро възрази и срещу текста на песента на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни". Въпреки обоснования патос на първоначалната реакция на доцента, след това СЕМ призна: Не можев да спрем "Видимо доволни". 

По закон СЕМ е независим специализиран орган, който регулира медийните услуги, регламентирани в закона за радиото и телевизията. Медийният регулатор трябва да се ръководи от интересите на обществото, като защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги. Поне в закона така е записано. Заради начина на избиране на членовете му и финансирането от държавния бюджет обаче СЕМ често е бил обект на сериозни критики. Медийните надзорници избират и назначават директорите на БНТ и БНР. Взимат решения за издаване, изменение, отнемане, прехвърляне и прекратяване на лицензия за радио- и телевизионна дейност за създаване на програми.

Георги Лозанов е автор на много статии и книги, посветени на медиите, българския печат и т. н. Човекът-папийонка, медийният експерт, ерудитът са сред най-честите определения за Лозанов.

Пуснаха под домашен арест 19-годишния Николай, убил мъж от Горна Оряховица с един юмрук

http://petel.bg/Pusnaha-pod-domashen-arest-19-godishniya-Nikolay--ubil-mazh-ot-Gorna-Oryahovitsa-s-edin-yumruk__106693

Съдът пусна под домашен арест 19-годишния Николай Белчев, който в неделя призори преби до смърт 41-годишен мъж от Горна Оряховица, без...

Цветан Василев е готов да бъде изслушан в Комисията "КТБ"

http://petel.bg/TSvetan-Vasilev-e-gotov-da-bade-izslushan-v-Komisiyata-KTB__106694

В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със "случая КТБ АД", от името на "Бромак" ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с преписи...

Ето какво трябва да избягвате, ако искате да не увредите мозъка си

http://petel.bg/Eto-kakvo-tryabva-da-izbyagvate--ako-iskate-da-ne-uvredite-mozaka-si__106695

Японски учени установиха и систематизираха факторите, които влияят за умирането на мозъчните клетки. Експертите смятат, че тази фактори...

Лукарски: Бъдещето е в автомобилостроенето

http://pik.bg/лукарски-бъдещето-е-в-автомобилостроенето-news308468.html

Лукарски: Бъдещето е в автомобилостроенето

Министърът на икономиката Божидар Лукарски вижда шанс за развитието на страната в чуждите инвеститори, които ще дойдат да произвеждат автомобили у нас. Това той заяви днес в Кърджали, след като преряза лентата на втория Бизнес-инкубатор, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

"Кърджали е град, в който се развива автомобилната индустрия и се произвеждат компоненти за автомобили и камиони, но не от А до Я, до шасито. Това е бъдещето, с развитието на инфраструктурата в промишлените зони можем да поканим много инвеститори", подчерта министърът. Той свърза това с Русия и санкциите, които ЕС й наложи и според него България може да спечели в тази ситуация. "Голяма част от европейските производители, най-вече германските, в последните години изградиха много заводи в чужбина, особено в Китай. Там само "Фолксваген" има 13 заводи за производството на автомобили. Идеята на тези заводи беше да задоволяват руския пазар, но те вече са нерентабилни. Много от германските производители на автомобили искат да пренесат производството си в България. Така, че понякога санкциите могат да имат и положително влияние върху развитието на нашата индустрия", обясни Лукарски.

Запитан как държавата облекчава лицензионните режими за малкия и средния бизнес, той се похвали, че вече е намален един сериозен обем от административната тежест, а в МС вече е минал и втори пакет от такива мерки. Той посочи, че ведомството му не е правило сметки във връзка с новия превантивен данък върху сделките между гръцки и български фирми, който въвежда Гърция.

"Този данък не касае само България, всички са пряко засегнати от драконовските мерки на гърците. Министерството на финансите готви анализ за предстоящите загуби и щети, които страната ни ще понесе и ще изпрати сигнал до ЕК, тъй като новият данък е нарушение на европейските норми, надеждата е да има бърза реакция", подчерта Лукарски. На среща на икономическите министри в Рига миналата седмица колегите му от Естония, Австрия и Ирландия изразили сериозно притеснение и от финансовата дисциплина, и от непопулярните мерки, които гърците въвеждат. Министърът на икономиката Божидар Лукарски пристигна в Кърджали за откриването на втория Бизнес-инкубатор в града. Запитан какъв е смисълът евросредствата да се влагат в подобни проекти, към които няма никакъв интерес от фирмите, той каза: "Питайте Брюксел. След като и там са преценили, че трябва да има бизнес-инкубатори за насърчаване на бизнеса, значи трябва да има такива проекти".

На церемонията по откриването Лукарски заяви, че частната бизнес-инициатива е силата, която следва да движи икономиката, а ролята на държавата - да превърне в успешен бизнес идеите на предприемачите. Той декларира, че усилията на министерството са насочени към създаване на механизми за подкрепа, чрез които предприемачите да могат да развият идеите си. "Именно бизнес-инкубаторът ще допринесе за успехи на местния бизнес и ще бъде неизменна част за неговото развитие. Одобрена е и новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". До края на април ще бъде обявена първата процедура по нея, размерът на безвъзмездната финансова помощ е близо 1,4 млрд. евро, с които ще бъдат подпомогнати над 9 000 фирми", посочи Лукарски. Във фронт-офиса на новия Бизнес-инкубатор работят 5 експерти, които осигуряват на фирмите безплатен достъп до нужната им информация, експертна помощ и широк кръг от услуги. В друга сграда са помещенията, които ще се предоставят на местни фирми. Бизнес-инкубаторът е създаден по проект на Българската финансова група, местната фирма "ГАРС" и читалище "Обединение 2013". Средствата за 36 месеца са осигурени от Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". /БГНЕС 

Шофьори се биха след катастрофа, единият е в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687742

Катастрофа стана преди минути зад театъра в Благоевград. Ударили са се два леки автомобила. При установяване на причините за катастрофата се разиграл истински екшън между двамата шофьори след като станало ясно, че един от водачите е употребил алкохол, пише struma.bg. Последвала физическа саморазправа.
Катастрофа стана преди минути зад театъра в Благоевград. Ударили са се два леки автомобила. При установяване на причините за катастрофата се разиграл истински екшън между двамата шофьори след като станало ясно, че един от водачите е употребил алкохол, пише struma.bg. Последвала физическа саморазправа.

АБВ предлага общински служители да получат полицейски правомощия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/31/2503107_abv_predlaga_obshtinski_slujiteli_da_poluchat/?ref=rss


Общински служители да получат част от правомощията на полицаи, сред които да изискват документи за самоличност, за да могат да съставят актове без присъствието на представител на МВР. Такива промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация са внесли депутатите от АБВ Кирил Цочев, Михо Михов, Иван Славов и Лъчезар Никифоров.

Така контрольори от градския транспорт, паркирането, инспектори и други ще могат да налагат санкции на нарушители без да е необходимо да...

Картата със земеделските земи се влива в кадастъра

http://www.mediapool.bg/kartata-sas-zemedelskite-zemi-se-vliva-v-kadastara-news232392.html

Картата на възстановената собственост на Министерство на земеделието и храните ще бъде преобразувана в кадастрална. Така с минимални усилия и без големи разходи кадастралното покритие на страната ще се вдигне от 18% на 92%. Това ще стане с промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, които са подготвени от Министерството на регионалното развитие.   Освен това е заложено имотните партиди, които в момента са базирани на система от данни за собственика, да преминат на система базирана на данните на имота, както е в развитите страни.   Целта на промените в Закона за кадастъра и имотния регистър е с облекчена процедура, която не изисква много пари, да се осигури покритието на страната с кадастрална карта и регистри, е посочено в съобщението на регионалното министерство.   Покриването на България с кадастрална карта   За да се случи това се предвижда преобразуване на картата на възстановената собственост на Министерство на земеделието и храните в кадастрална. Това ще се извърши от службите по геодезия, картография и кадастър. Така в кратки срокове и с минимален финансов ресурс ще се постигне покриване на голям процент от територията на страната с кадастрална карта и регистри, е посочено в съобщението.   Картата на възстановената собственост представлява съвкупност от карти и планове. Те са одобрени по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд.   Тези карти са били подложени на съдебен контрол за законосъобразност на тяхното създаване. По тази причина не се предвижда да подлежат на обжалване след тяхното преобразуване в кадастрална карта.   По този начин обслужването на гражданите с кадастрална информация за повече от 90 % от територията на страната ще се съсредоточи в един административен орган. Това ще доведе до въвеждането на общ стандарт в предоставянето на услуги с кадастрална информация и заплащането им.   До одобряването на кадастрална карта обслужването с кадастрална информация за останалите урбанизирани територии ще продължи да се осъществява от неголям брой общински администрации.   Дава се възможност и за създаване на единен поземлен регистър, който представлява основа на имотния регистър и дава стабилност при покупко-продажбите на недвижими имоти. Очаква се това да доведе до повишаване на инвестиционната активност.   Създава се процедура за отстраняване на явна фактическа грешка, при пренасяне в кадастралната карта от картата на възстановената собственост, като се дава право за обезщетяване на засегнатите собственици.   С промените се дава възможност и за използването на скици, подписани с електронен подпис, в нотариалните, съдебни и административни производства.   Смяна на системата в имотните партиди   Другата част от промените в Закона за кадастъра и имотния регистър са свързани със създаването на имотните партиди, като се предвижда преминаване от система, базирана на данни за собственик, в система, базирана на данни за имота.   С тази промяна се цели реалното обвързване на идентификатора на имота от кадастралната карта с данните за собственост, ипотеки, неговите цялостна история и правно състояние, е посочено в съобщението.   Така, когато някой купува имот, ще има пълната история и обследване за него по отношение на собственици и тежести. По този начин се дава сигурност на сделките с имоти и се избягват евентуални измами.   Тази реформа беше започната още през 2000 г., но поради неработещи правни норми не беше доведена до край.   С промените сега се цели да бъдат премахнати нормативните и административни пречки това да се случи в кратки срокове.

Нова мода: Млади красавици с "косата на баба" (снимки)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/nova-moda-mladi-krasavici-s-kosata-na-baba-snimki-6033879

Онлайн пространството и най-вече социалните мрежи са залети от снимки с „посивели“ красавици

Нова мода: Млади красависи с "косата на баба" (снимки)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/nova-moda-mladi-krasavisi-s-kosata-na-baba-snimki-6033879

Онлайн пространството и най-вече социалните мрежи са залети от снимки с „посивели“ красавици

Най-големите скокове във фристайл мотокроса (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/naj-golemite-skokove-vyv-fristajl-motokrosa-video-6033881

От тази проста идея, да накараш мотора да полети, сега живеем в свят с много по-сложни изпълнения

Бъдещето на Украйна: президент срещу олигарх

http://www.mediapool.bg/badeshteto-na-ukraina-prezident-sreshtu-oligarh-news232391.html

През последната година украинското правителство си осигури подкрепата на могъщите олигарси в страната за войната си срещу проруските сепаратисти. Тази седмица започна нова война, изправила правителството срещу един от същите тези олигарси, на които разчиташе. На 25 март украинският президент Петро Порошенко принуди бизнес магната Игор Коломойски да подаде оставка от поста губернатор на централната Днепропетровска област.   Коломойски финансираше подкрепящи Киев батальони и изигра жизненоважна роля за възпиране на разпространението на сепаратизма. Но въпреки това, след като Коломойски разположи личните си милиции в Киев, за да попречи на правителството да контролира неговите бизнес интереси, президентът нямаше друг избор, освен да го уволни.   Сблъсъкът беше най-голямата схватка до момента в разгръщащия се конфликт между правителството и олигархията. Това може да се окаже най-важният фронт в борбата за бъдещето на Украйна.   Сергий Лешченко, бивш разследващ журналист, а в момента депутат реформатор, го нарича втората фаза на революцията от Майдана: "Майданът свали бившия президент Виктор Янукович, но не и олигархичната система". Но това може да означава война с олигарсите в момент, когато Украйна трудно може да си позволи нестабилност.   Украинските олигарси натрупаха богатствата си със съмнителни приватизационни сделки през 90-те години. Коломойски създаде холдинги в петролната и газовата индустрия, авиацията, банките и медиите. Миналата година той започна да финансира доброволчески батальони, за да подсили съсипаната армия на страната. Защитавайки Украйна, Коломойски защитаваше и своята бизнес империя. Неговата банка "Приватбанк" предложи награди от 10 000 долара за заловени сепаратисти и преоборудва някои от собствените си блиндирани коли за военни цели. През март миналата година Коломойски получи губернаторски пост.   Други магнати играеха не толкова официална роля в правителството като Коломойски. Но за разлика от руските олигарси, които Владимир Путин прогони от политиката, украинските запазват неограниченото си влияние върху държавното ръководство. Собствеността над медиите им позволява да действат като хора, които качват и свалят управляващи. Затворената система за гласуване по партийни листи означава, че техните лакеи могат да стигат до парламента, без да срещат конкуренти. Корумпираните съдилища правят това, което им поръчат. В резултат бизнесът и правителството не просто съжителстват, те често са едно и също.   Именно заплахата за тази връзка предизвика изблика на гняв у Коломойски. Под въпрос беше поставен неговият дял в "Укрнафта", държавна петролна компания. Дотогава украинският закон изискваше на заседанията на държавните предприятия да има кворум от 60 на сто от държателите на акциите и това даваше на Коломойски, собственик на 42 на сто от акциите, практически пълен контрол. Той изцеди компанията за пари, задържайки милиарди гривни дивиденти на държавата.   Коломойски твърди, че в началото на 2000-те години е плащал по 5 милиона долара месечно на Виктор Пинчук, друг олигарх, за да защитава дела му в доходното предприятие. Представители на Пинчук отричат.   На 19 март реформаторите в парламента приеха закон, намаляващ изискването за кворум за държавните предприятия до просто мнозинство и отнеха възможността на Коломойски да налага вето. Няколко дни по-късно група въоръжени мъже, очевидно верни на Коломойски, пристигнаха във военен автомобил без регистрационни номера и издигнаха метални барикади около централата на Укрнафта. По-рано същата седмица Коломойски се беше появил с голяма група охранители в друга държавна фирма, Укртранснафта, след като правителството се опита да смени лоялния към него шеф на предприятието. И в двете компании в крайна сметка Коломойски отстъпи.   Украинските реформатори искат да освободят страната от олигарсите още от революцията на Майдана, но имат ограничен успех. Корупционният марж при държавните поръчки е спаднал от около 40 на сто до 10 на сто, казват активистите, борещи се срещу корупцията. Някои печално известни схеми бяха ликвидирани, включително, миналата седмица в Укрекоресурси, притежавана от държавата компания за рециклиране, която всъщност рециклираше само пари за собствениците си.   И въпреки това зад фасадата на реформите корупцията продължава. Ако подкупите са по-малки, това отчасти се дължи на факта, че Янукович монополизира корупцията в голям мащаб. Сега тя се завърна в по-децентрализираната си форма отпреди Янукович, казва Виталий Шабунин от Центъра за действие против корупцията.   Напредък се постига само когато новият елит и западните партньори окажат натиск заедно. Америка изпрати сигнал миналата година, като отправи обвинения за подкупи срещу Дмитрий Фирташ, друг украински олигарх. Той е блокиран във Виена и се бори срещу екстрадирането си.   Истинската промяна може да настъпи само след "рестарт на системата", казва Виктория Войцицка, нова депутатка, която подкрепи закона за кворума на акционерите. В противен случай "само ще подхранваме войните на олигарсите".   Олигарсите постоянно се борят помежду си за парчетата от икономическата торта. Пинчук и Коломойски водят съдебен спор в Лондон. Порошенко, който също е олигарх, подхрани недоволството, като назначи свои бизнес партньори и приятели на правителствени постове. Той не изпълни и задължението си да продаде фирмата си за сладкарски изделия "Рошен". Освен ако олигарсите като класа не се превърнат в спазващи закона големи предприятия, активите им само ще се прехвърлят от един на друг, казва Войцицка.   Укртранснафта е олицетворение на тези рискове. Коломойски нарича опита на правителството да смени лоялния към него шеф на компанията "набег". Новият шеф, бивш служител на силите за сигурност, беше назначен без открит конкурс. Той е свързан с депутат от парламента, който е един от бизнес конкурентите на Коломойски. "Беше грозно", казва Войцицка.   Може би Коломойски тайно е получил компенсация за уволнението си. Юлия Мостовая, редактор на вестника "Зеркало недели", казва, че задкулисните сделки може да включват рефинансиране на "Приватбанк" или обещание за неутрално ръководство на "Укрнафта" и "Укртранснафта". Ако Коломойски не получава нищо, мирното му споразумение с Порошенко може да не издържи и Коломойски може да се опита да отвърне на удара. Но не и като подронва военните усилия. В момента това няма да е в интерес на Коломойски повече, отколкото миналата пролет, твърди Володимир Фесенко от "Пента", базиран в Киев център за анализи.   Вместо това неговите връзки с Националната гвардия и притежанието на "Приватбанк" може да му помогнат да си върне влиянието. Насрочените за октомври местни избори ще са друга възможност за печелене на политически съюзници. Процесът на "деолигархизация", казва Фесенко, ще бъде "сложен и болезнен". Но поне е започнал.   По БТА

Разчистват в Иганово с контролирани взривове

http://news.ibox.bg/news/id_1168829658

Основната версия за инцидента е пожар, не се изключва и замитане на нарушения

Жителите на Цар Симеоново се вдигат на протест заради свлачище

http://pik.bg/жителите-на-цар-симеоново-се-вдигат-на-протест-заради-свлачище-news308463.html

Жителите на Цар Симеоново се вдигат на протест заради свлачище

Жителите на видинското село Цар Симеоново са в готовност за протестни действия заради активизирало се свлачище, каза Емил Димитров, кмет на населеното място, предаде "Фокус". Той заяви, че сред основните искания на местните е по-бързо нормализиране на ситуацията в селото.

„Исканията на хората са да се оправят нещата, колкото се може по-бързо. Вчера идваха от Oбщината и от Плевен, трябва да се вземат мерки, вече има и други засегнати къщи”, коментира още Димитров. Според него, заради подпочвените води и дъждовете, положението в селото е нетърпимо. „Тук е ад”, категоричен е Емил Димитров.

Депутат към Искров: Вие нищо не разбирате от банков надзор!

http://frognews.bg/news_88684/

Депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова възропта срещу думите на Иван Искров, че политиците са виновни за фалита на КТБ. Тя попита гуверньора на заседанието в парламента: Какво не ви позволиха политиците, за да отворите банката и за какво сте имали готовност?, предаде репортер на Фрог нюз.

НАД 560 ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ ЩЕ БЪДАТ СВЪРЗАНИ В ИНТЕГРИРАНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249970_%D0%9D%D0%90%D0%94+560+%D0%94%D0%AA%D0%A0%D0%96%D0%90%D0%92%D0%9D%D0%98+%D0%A1%D0%A2%D0%A0%D0%A3%D0%9A%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%98+%D0%A9%D0%95+%D0%91%D0%AA%D0%94%D0%90%D0%A2+%D0%A1%D0%92%D0%AA%D0%A0%D0%97%D0%90%D

 От месец ноември 2015 г. ще започне да функционира Интегрирана информационна система на държавната администрация (ИИСДА). Тя е разработена по проект на Министерския съвет, финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет". Информационната система ще осигури единен източник на информация за администрацията, услугите и режимите, както и цялостен справочен инструментариум за функционирането на централните и териториалните органи на изпълнителната власт. С внедряването на новата интегрирана система се постига еднократно въвеждане и многократно използване на данните.

Гражданите ще бъдат значително улеснени, когато  получават услуги от администрацията, а самата администрация ще бъде значително облекчена както от гледна точка на използваните административни ресурси, така и в комуникацията между различните структури. ИИСДА ще повиши прозрачността в работата на служителите от администрацията, стана ясно по време на пресконференцията в Гранитната зала на Министерския съвет за представяне на резултатите от проекта..

Към момента въвеждането на данни става поотделно, в три необвързани една с друга системи: Административен регистър (АР), Система за самооценка на административното обслужване (ССАО) и Информационна система за попълване на отчетните доклади за състоянието на администрацията (ИСПОДСА). Списъкът на унифицираните наименования на административните услуги (СУНАУ), който се поддържа електронно, ще бъде ключова част от функционирането на Интегрираната информационна система. СУНАУ ще се превърне от „списък" в регистър на административните услуги. Той ще служи като динамичен каталог на услугите, към който ще се обръщат всички останали информационни системи - за тарифи, за определяне на свързани/зависими услуги и др.

Данните в ИИСДА ще се предоставят в отворен машинно-четим формат, в съответствие с ангажиментите за Отворени данни, заложени в Директива 2013/37/ЕС и решението на Съвета за административна реформа за приоритетно отваряне на 119 бази данни. ИИСДА ще работи и във взаимодействие с Единната информационна система за управление на човешките ресурси в държавната администрация (ЕИСУЧРДА).

Вече е изготвен проект на Наредба за поддържане и ползване на ИИСДА, като се регламентират две нива на контрол върху изпълнението на задълженията за поддържане на информация в регистъра - децентрализиран контрол, осъществяван във всяка административна структура, и централизиран контрол от Администрацията на Министерския съвет.

За реализирането на проект К12-11-1 „Интегрирана информационна система на държавната администрация (ИИСДА) - гаранция за прозрачност и ефективност" по ОПАК са предоставени 1 494 118 лв.

 

Цацаров: Има връзка между откритата жената в Приморско и детето в куфара

http://www.cross.bg/tzatzarov-sotir-glavniya-1459136.html

София /КРОСС/ Има връзка между откритата в Приморско жена и детенцето, което бе намерено в куфар край Пасарел. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента.„Не мога да кажа повече, защото интересите на разследването не позволяват това да бъде казано. Нека дадем възможност както на колегите от прокуратурата, така и на колегите от Криминална полиция да свършат работа", каза обвинител номер 1.На въпрос дали представители на руската прокуратура ще участват в разследването, Цацаров отговори така: „Ако се налага да се предприемат действия, те ще бъдат предприети по линията на международната правна помощ".Попитан дали снимките от МВР на дете и жена от вчера имат нещо общо със случая, Цацаров поясни, че това, което е разпространено от МВР, е съгласувано с разследващия екип. "Малко преди да дойда тук съм разговарял с главния секретар. Става дума за изключително тежко криминално престъпление, дори не едно", допълни Сотир Цацаров.

LIC33: Злоупотребяващи с властта изкуствено атакуват дружествата, които придобихме

http://www.moreto.net/novini.php?n=284668

Чуждестранната компания LIC33, която закупи контролния пакет дялове в дружества свързани с КТБ, изпрати писмо до премиера Бойко Борисов. В обръщението към министър-председателя от LIC33 разкриват, че хора, злоупотребяващи с властта, изкуствено атакуват дружествата придобити от компанията.

Двама са нападателите, взели турския прокурор за заложник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687720

Двама са нападателите, взели за заложник турския прокурор Мехмет Селим Кираз в Истанбул, предаде Daily sabah, цитиран от Фокус.
Те са от турската крайнолява марксистка групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“.
Двамата са влезли в съдебната палата в 12:30 часа. Единият е успял да вземе за заложник прокурора,
Двама са нападателите, взели за заложник турския прокурор Мехмет Селим Кираз в Истанбул, предаде Daily sabah, цитиран от Фокус. Те са от турската крайнолява марксистка групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“. Двамата са влезли в съдебната палата в 12:30 часа. Единият е успял да вземе за заложник прокурора,

Двама са нападателите, взели прокурора Мехмет Селим Кираз за заложник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687725

Двама са нападателите, взели за заложник турския прокурор Мехмет Селим Кираз в Истанбул, предаде Daily sabah, цитиран от Фокус.
Те са от турската крайнолява марксистка групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“.
Двамата са влезли в съдебната палата в 12:30 часа. Единият е успял да вземе за заложник прокурора,
Двама са нападателите, взели за заложник турския прокурор Мехмет Селим Кираз в Истанбул, предаде Daily sabah, цитиран от Фокус. Те са от турската крайнолява марксистка групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“. Двамата са влезли в съдебната палата в 12:30 часа. Единият е успял да вземе за заложник прокурора,

ОИСР: ЕС трябва да ревизира напълно фискалните си правила

http://www.investor.bg/evropa/334/a/oisr-es-triabva-da-revizira-napylno-fiskalnite-si-pravila-192085/

Брюксел трябва да приеме по-широк подход за анализ на бюджетната политика на страните, заяви Анхел Гурия

Шофьори се биха след катастрофа, единият е в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687667

Катастрофа стана преди минути зад театъра в Благоевград. Ударили са се два леки автомобила. При установяване на причините за катастрофата се разиграл истински екшън между двамата шофьори след като станало ясно, че един от водачите е употребил алкохол, пише struma.bg. Последвала физическа саморазправа.
Катастрофа стана преди минути зад театъра в Благоевград. Ударили са се два леки автомобила. При установяване на причините за катастрофата се разиграл истински екшън между двамата шофьори след като станало ясно, че един от водачите е употребил алкохол, пише struma.bg. Последвала физическа саморазправа.

Агнешко по Великден - сукалче, голямо или млечно

http://frognews.bg/news_88683/

В навечерието на Великден традиционно зачестява търговията на агнешко месо. Какво трябва да знаем, за да подсигурим качествения избор на вкусното месо?

Нетната печалба на "Газпром" е намаляла със 70% през 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/31/2503362_netnata_pechalba_na_gazprom_e_namaliala_sus_70_prez/?ref=rss


Нетната печалба на руската държавна фирма "Газпром", изчислена по руските счетоводни стандарти, е намаляла със 70%, до 189 милиарда рубли (3.3 милиарда долара) през 2014 г., съобщава The Moscow Times, позовавайки се на доклад на компанията.

Нетната печалба на "Газпром" според руския счетоводен стандарт е съставена само от печалбата на "компанията майка", а не на дъщерните фирми, например "Газпром нефт". Тази цифра се ползва за основа за изчислението на изплащаните от фирмата...

Apple пуска онлайн телевизия 25 канала ще могат да се гледат през iPhone и iPad

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249969_Apple+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F+25+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1

      Apple пуска онлайн телевизионна услуга в САЩ, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова на отлично осведомени източници. Плановете на компанията са да осигури стрийминг на поне 25 канала на потребителите на iPhone, iPad и устройствата Apple TV.

Технологичният гигант е в преговори с големи играчи като ABC, CBS и Fox. Предвижда се в пакета от програми да бъдат включени само най-рейтинговите канали, като за месечен достъп ще се плаща между $30 и $40.

     Официално услугата ще бъде обявена през юни, а тя ще се предлага на потребителите от септември.

     Само преди ден Youtube обяви, че планира срещу абонамент услуга, която ще позволи да бъдат гледани неограничен брой клипове, без на тях да излизат реклами.

Местан: Интеграцията на ромите трябва да започне от детската градина

http://www.cross.bg/mestan-omrazata-sliven-1459133.html

София /КРОСС/ Езикът на омразата е осъдим априори. Осъдим е, независимо от коя етническа общност от България се продуцира. Еднакво остро осъждаме изказвания като „Циганите на сапун", „Турците под ножа", „Българите на кайма". Призоваваме към еднаква чувствителност - цялото общество да има цялата остра реакция на казуса в Сливен. Това заяви на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него трябва да се постигне консенсус за политика за ромската интеграция чрез ресурсите на образованието. „Тази интеграция трябва да започне от детските градини. Давах за пример точно Сливен, защото от два квартала с близо 20 000 души население, няма нито една детска градина. Стигаме до маргинализиране, до затворените общности. Интегриране чрез образование, това започва под наслов „Всяко дете в детска градина", уточни Местан. „За да няма подобни проява на език на омразата, компетентните власти трябва да се активизират и да направят необходимото срещу агресията чрез слово, което е престъпление от общ характер", добави Местан. Той призова властите да проверят кой е провокирал децата от Сливен и ги използва като оръжие.„Абсолютно непримиримо трябва да се преследва езика на омразата, дори политически представители да дават определения като „скотове", „животни" и други. Тази отговорна позиция на ДПС е пример, че не трябва да мерим с различен аршин

Премълчаните факти в биографиите на Стив Джобс

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/31/2503177_premulchanite_fakti_v_biografiite_na_stiv_djobs/?ref=rss


Полемичната фигура на Стив Джобс отново създаде повод за спор. Според някои критици двете биографии за създателя на Apple съзнателно пропускат някои от делата на Джобс, които го представят в не толкова добра светлина.

Основна част от критиката пада върху "Да се превърнеш в Стив Джобс" на Брент Шлендер и Рик Тецели. Това е и биографията, която Apple определи като най-точното описание на Стив Джобс. Според Дан Гилмор от онлайн изданието Slate обаче книгата не разказва в пълни...

Пожар е основната версия за взрива в Иганово

http://www.cross.bg/sklada-iganovo-raiiona-1459135.html

/КРОСС/ Пожар е основната версия в разследването на взрива в склада в цеха на ВМЗ-Сопот в село Иганово. Това обяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По думите му във взривения склад е имало около 10 000 боеприпаса от 13 вида. При обезвреждането на района ще трябва да се съберат всички парчета от взривените, както и невзривените снаряди, като последните ще бъдат контролирано унищожени на полигона край Иганово през следващите два дни, обясни окръжният прокурор.„Нека населението не се страхува, утре и вдругиден предстоят контролирани взривове в Иганово", предупреди прокурорът.До момента са разпитани 200 души, сред които 37-те охранители на склада и членове на мениджърския екип, назначени са много и сложни експертизи, допълни Попов. В района на склада ще се влезе едва след като категорично се установи, че няма опасност за хората, увери той. Извършен е само един оглед на самия склад, като до него се е стигнало по просека, осигурена от военни сапьори.„През това време ще остане забраната за влизане в трикилометровата зона около цеха, въпреки затрудненията и за гражданите, и на ВМЗ като цяло", обясни прокурорът. Очаква се да се установи дали количеството взривени боеприпаси отговаря на това, което по документи е било в склада", посочи той.

За три месеца са задържани 281 нелегални имигранти на българо-румънската граница

http://www.mediapool.bg/za-tri-mesetsa-sa-zadarzhani-281-nelegalni-imigranti-na-balgaro-rumanskata-granitsa-news232390.html

От началото на годината на българо-румънската граница са задържани 281 нелегални имигранти. Това съобщиха от Гранична полиция-Русе. Голяма част от бежанците са били заловени при опит да преминат ГКПП "Дунав мост". Последните два случая са от снощи и от тази сутрин, когато са били задържани общо седем нелегални имигранти. Около 20.30 часа вчера трима сирийци се опитали да заобиколят проверките на граничното съоръжение, но били задържани от патрул. По Дунав мост мъжете преминали с такси, като преди контролните пунктове слезли от автомобила и продължили пеш. Други четирима нелегални имигранти, които са от Афганистан, били заловени около 7.20 часа тази сутрин в товарен влак на гара "Разпределителна" в Русе. Композицията, която пътувала от Турция за Германия, превозвала ремаркета на камиони, а афганистанците били открити в две от товарните помещения. Задържаните бежанци ще бъдат транспортирани до разпределителния център за незаконни имигранти в Елхово.

Йемен призова за арабска сухопътна операция срещу шиитските бунтовници

http://www.mediapool.bg/yemen-prizova-za-arabska-suhopatna-operatsiya-sreshtu-shiitskite-buntovnitsi-news232389.html

Йеменският външен министър Рияд Ясин призова за арабска сухопътна намеса срещу шиитските бунтовници хуси "възможно най-скоро", предаде Ройтерс.   Пред телевизионния канал Ал Арабия Ясин се обяви за сухопътна операция на водената от Саудитска Арабия коалиция от сунитски арабски държави, за да бъдат спасени инфраструктурата на страната и йеменците, озовали се под обсада в много градове.   От шест дни коалицията извършва въздушни удари срещу подкрепяните от Иран бойци хуси и армейски части, воюващи срещу президента Абд Рабу Хади, чиято последна крепост в южния град Аден беше обстрелвана интензивно миналата нощ.   В Рияд саудитският външен министър принц Сауд Ал Фейсал каза, че операцията в Йемен ще продължи до пълното стабилизиране на обстановката. "Ще защитаваме законната власт и ще действаме, докато постигнем целта си, а именно, връщане на Йемен към стабилност, сигурност и единство", заяви Ал Фейсал.   Вчера саудитският крал Салман каза, че вратите на Саудитска Арабия са отворени за междуйеменски диалог, но постави като условие за начало на мирните преговори разоръжаването на всички формирования.   В Кувейт иранският заместник-външен министър Хосейн Амир каза, че Иран и Саудитска Арабия могат да си сътрудничат за решаване на йеменския конфликт, съобщи Ройтерс. Запитан от журналисти дали Иран е установил връзка с регионалния си съперник, той отговори: "Опитваме се." Хосейн Амир добави, че Техеран има конкретно предложение за прекратяване на войната.

В Русия образуваха дело за убийството на детето в куфар

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/v-rusiia-obrazuvaha-delo-za-ubijstvoto-na-deteto-v-kufar-6033876

Откритото мъртво 5-годишно момченце е било разпознато от неговата баба в Русия, съобщи пълномощникът на руското президентство за правата на детето Павел Астахов

Ди Каприо и Сандра Бълок оглавиха списъка за високоплатени актьори

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/31/2503299_di_kaprio_i_sandra_bulok_oglaviha_spisuka_za/?ref=rss


С 25 милиона долара за ролята си във "Вълкът от Уолстрийт" Леонардо ди Каприо оглави списъка за най-високо платени актьори в Холивуд според ново допитване сред агенти и продуценти, цитирано от "Холивуд рипортър".

Сред жените все още води Сандра Бълок, която досега е събрала фантастичната сума от 70 млн. долара от участието си в "Гравитация" на Алфонсо Куарон, 20 млн. от тях под формата на предварителен хонорар.

Проучването е на базата на твърдите възнаграждения, които...

Фандъкова: София е на прав път

http://www.cross.bg/sofiya-grad-fandukova-1459134.html

София /КРОСС/ Новите четири станции на метрото до летището ще бъдат пуснати на 2 април и в деня на откриването пътуването по тях ще е безплатно. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след като получи приза за най-добър град за живеене за 2014 г. София е вторият град след Бургас, който получава за трети път приза в класацията на „24 часа" и Дарик. Фандъкова получи табелата за най-добър град от президента Росен Плевнелиев. Тя посочи, че наградата показва, че градът е на прав път, но все още има много работа и задачи, които трябва да бъдат решени.

Финалисти от „Евровизия“ и „Сан Ремо“ ще мерят сили на сцената на „Откритие 2015“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284700

Миро и „Тумбаито“ в съпътстващата програма през април Финалисти от Евровизия и Сан Ремо ще мерят сили на сцената на „Откритие 2015“, информира основателят и директор на международното събитие Доно Цветков. „От 47 песни от млади композитори от 23 държави от света селектирахме 18, които ще чуем премиерно във Варна”, разказва той.

Опозиционен кандидат е на път да спечели президентските избори в Нигерия

http://www.mediapool.bg/opozitsionen-kandidat-e-na-pat-da-specheli-prezidentskite-izbori-v-nigeriya-news232388.html

Опозиционният кандидат Мухамаду Бухари е на път измести президента Гудлък Джонатан и да спечели президентските избори в Нигерия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои данни.   Преброяването на гласовете в 34 от всичките 36 щата показва, че за Бухари са гласували 14,6 милиона избиратели, а за Джонатан - 11,3 милиона, посочва агенцията.   Преброяването и оповестяването на резултатите от изборите в неделя се бави и вчера САЩ и Великобритания предупредиха за "смущаващи признаци" за политическа намеса и манипулации.   За първи път в историята на Нигерия опозиционен кандидат има шанс да победи действащия президент. Изборите в неделя бяха осмите, откакто страната получи независимостта си от Великобритания през 1960 г.

"Галъп": Две трети от българите смятат, че санирането само частично решава проблемите на панелките

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/31/2503357_galup_dve_treti_ot_bulgarite_smiatat_che_saniraneto/?ref=rss


Близо 90% твърдят, че са чували за програмата за саниране на панелни блокове. Хората са наясно с обичайните рискове на такива проекти, но като цяло са положително настроени, а партийните различия не се отразяват в толкова голяма степен на нагласите. Не е докрай изяснен обаче въпросът за чия сметка са разходите по санирането, а това, че не всички ще могат да се възползват сега, е потенциален проблем за обществото.

Това сочат данни на "Галъп интернешънъл", получени в периода между 27...

Атанас Атанасов: Да проявим уважение и търпимост един към друг

http://dobrudjatv.net/%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%b8%d0%bc-%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b8/

Нови две питания към кмета на Добрич отправи на редовната сесия съветникът от ПП „Атака“ Атанас Атанасов. Едното се позовава на информация от Фейсбук, където Атанасов прочел от Силвия Димитрова апел да се съберат парите за охрана в СОУ „П.Р.Славейков“. Нали дебатирахме и се разбрахме, […]

Данъчните официално запорираха акции на БТК

http://www.mediapool.bg/danachnite-ofitsialno-zaporiraha-aktsii-na-btk-news232387.html

Националната агенция за приходите е запорирала акциите на "Вива Телеком България" в "Българската телекомуникационна компания" (БТК). Запорното съобщение е вписано във вторник в търговския регистър. В него се казва, че блокирането на акциите е във връзка с "бъдещо публично вземане с предполагаем размер от 500 000 лв. Така става невъзможно прехвърлянето на въпросните акции на други собственици. "Вива Телеком България" е едноличен собственик на БТК, а собствеността в нея е на "ИнтерВ Инвестмънт". В края на миналата седмица от Реформаторския блок поискаха данъчните да запорират дяловете в шестте дружества, свързани с Цветан Василев, които неизвестната компания LIC33 обяви, че е купила. Целта е да се спре сделката за БТК, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", дружество за телевизионно и радиоразпръскване "НУРТС България", вторият мултиплекс "Фърст диджитал" и пийпълметричната агенция "Гарб". Собственикът на фирмата купувач Пиер Луврие обясни, че за активите Цветан Василев е получил 1 евро, а новите собственици са поели ангажимент да платят дълговете на компаниите за около 900 млн. евро, включително и към затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). В отворено писмо до премиера Бойко Борисов по-рано във вторник Луврие обяви, че Василев окончателно е продал компаниите. Преди дни от НАП обявиха, че запорират дяловете и в шестте дружества, предмет на сделката между Валисел и LIC33, но засега блокирани са само акциите в БТК. Веригата на собствеността на шестте дружества обаче е дълга и завършва обикновено в други държави. Не е ясно как запорът от страна на НАП върху българските дружества може да спре прехвърлянето на дялове в компаниите, регистрирани извън България.

БСП – Перник каза ,не на спирането на тролеите

http://www.zapernik.com/pernik/bsp-pernik-kaza-ne-na-spiraneto-na-troleite_37969/

БСП-Перник заяви твърдо своята позиция против спирането на тролеите и рязането им за скрап. Председателят на БСП –Перник Ненко Темелков не скри изненадата си ,от думите на кмета Иван Иванов ,който неотдавна каза ,че тролеите спират работа."Никой освен общинския съвет не може да затваря общинско търговско дружество", категоричен бе Темелков . Той припомни, че самооблагането на гражданите на Перник преди тридесет години е помогнало за изграждането на „Тролейбусен...

Продължава

Роми отмъкват стада агнета за Великден

http://frognews.bg/news_88681/

Две седмици преди Великден крадците са се вдигнали по тревога. Масово са започнали да обикалят селата по границата и да грабят цели стада агнета.На ден в полицията от цялата страна постъпват сигнали за по 40-50 животни, но се очаква в трите дни преди празника бройката да скочи главоломно. Това алармират от МВР.

Местан: Искаме истината за КТБ, Цветан Василев да не държи тайните в сейфовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687623

ДПС иска истината и цялата истина, пълната нередактирана до последния детайл истина, по казуса КТБ, заяви още Местан.
„Нямаме друг приятел освен истината. При консултациите при президента следвахме държавния и публичния интерес. Затова внесохме този специален закон’, уточни Местан.
„ Готови сме да подкрепим закони,
ДПС иска истината и цялата истина, пълната нередактирана до последния детайл истина, по казуса КТБ, заяви още Местан. „Нямаме друг приятел освен истината. При консултациите при президента следвахме държавния и публичния интерес. Затова внесохме този специален закон’, уточни Местан. „ Готови сме да подкрепим закони,

Актуално за цветята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687662


Жива вода за разсада
В процеса на пикиране корените на разсада се повреждат и не могат да пълноценно да усвояват хранителните вещества от почвата. За да им помогнете, пригответе течен органичен тор, например компостна вода. 
Целия материал чети
Жива вода за разсада В процеса на пикиране корените на разсада се повреждат и не могат да пълноценно да усвояват хранителните вещества от почвата. За да им помогнете, пригответе течен органичен тор, например компостна вода.  Целия материал чети

Обявиха 1672 позиции за летни студентски стажове в държавната администрация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687640

Днес бяха публикувани 1672 стажантски позиции по Програмата за летни студентски стажове в държавната администрация за 2015 г. Програмата се провежда за четвърта поредна година при изключителен интерес както от страна на студентите, така и от страна на държавната администрация, съобщиха от правителствения пресцентър.
Днес бяха публикувани 1672 стажантски позиции по Програмата за летни студентски стажове в държавната администрация за 2015 г. Програмата се провежда за четвърта поредна година при изключителен интерес както от страна на студентите, така и от страна на държавната администрация, съобщиха от правителствения пресцентър.

Актуално за цветята

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687670


Жива вода за разсада
В процеса на пикиране корените на разсада се повреждат и не могат да пълноценно да усвояват хранителните вещества от почвата. За да им помогнете, пригответе течен органичен тор, например компостна вода. 
Целия материал чети
Жива вода за разсада В процеса на пикиране корените на разсада се повреждат и не могат да пълноценно да усвояват хранителните вещества от почвата. За да им помогнете, пригответе течен органичен тор, например компостна вода.  Целия материал чети

Публикуваха 1672 позиции по програмата за летни студентски стажове в държавната администрация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687675

Днес бяха публикувани 1672 стажантски позиции по Програмата за летни студентски стажове в държавната администрация за 2015 г. Програмата се провежда за четвърта поредна година при изключителен интерес както от страна на студентите, така и от страна на държавната администрация, съобщиха от правителствения пресцентър.
Днес бяха публикувани 1672 стажантски позиции по Програмата за летни студентски стажове в държавната администрация за 2015 г. Програмата се провежда за четвърта поредна година при изключителен интерес както от страна на студентите, така и от страна на държавната администрация, съобщиха от правителствения пресцентър.

Бионични мравки са утрешните работници във фабрики

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/bionichni-mravki-sa-utreshnite-rabotnici-vyv-fabriki-6033878

Създателите им от германската технологична фирма "Фесто" обясняват, че са се вдъхновили за бионичната разработка не само от необичайната анатомия на истинските мравки, но и от колективния интелект на колониите им

Гарет Бейл е най-бързият футболист в света

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/31/2503342_garet_beil_e_nai-burziiat_futbolist_v_sveta/?ref=rss


Крилото на "Реал" (Мадрид) Гарет Бейл е най-бързият в света футболист с топка в краката, показва проучване на ФИФА.

Уелсецът беше втори в тази класация през миналата година, когато най-добра скорост демонстрираше Антонио Валенсия от "Манчестър юнайтед".

Сега обаче Бейл е недостижим на първото място, след като е документирано как развива скорост от 36.9 километра в час. 

На второто място изненадващо е сравнително млад футболист, който обаче вече е в полезрението...

Каталуния очерта "пътна карта" за независимост

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kataluniia-ocherta-pytna-karta-za-nezavisimost-192082/

Ако подкрепящите независимостта партии спечелят местните избори през септември, ще започне да се подготвят проект за каталунска конституция

Цистерна увисна на метри над жп линията в Дупница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249968_%D0%A6%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%B6%D0%BF+%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%

 Камион-цистерна се преобърна на мост на входа на Дупница и увисна от него на метри от жп линията, съобщиха от местното МВР.

Инцидентът вдигна на крак всички институции в града.

Камионът се преобърнал на моста над жп линията, помел перилата и увиснал, закачен само на едно от колелата си. В началото бе съобщено, че той е пълен с 20 тона пропан бутан. Това вдигна по тревога пожарната команда, полицията и Гражданска защита в Дупница. Районът на инцидента бе отцепен.

По-късно обаче се оказа, че 20-тонната цистерна е празна.

Не се наложи спиране на влаковете.

Шофьорът е изваден от кабината видимо невредим, но е откаран на преглед. Той е пътувал към Благоевград. 

Причина за инцидента е най-вероятно технически проблем, който е довел до загуба на контрола над управленето на цистерната.

Местан: Цветан Василев да не държи тайните в сейфовете (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687619

Никога и при никакви обстоятелства не съм се срещал с лицето Цветан Василев. Това каза Лютви Местан лидер на ДПС по време на пресконференция на партията, съобщи  „Фокус”.
„Не само преди рухването на КТБ, никога през живота си не съм имал нито една среща, дори телефонен разговор с това лице”, зави Местан, попитан за интервюто на Цветан Василев,
Никога и при никакви обстоятелства не съм се срещал с лицето Цветан Василев. Това каза Лютви Местан лидер на ДПС по време на пресконференция на партията, съобщи  „Фокус”. „Не само преди рухването на КТБ, никога през живота си не съм имал нито една среща, дори телефонен разговор с това лице”, зави Местан, попитан за интервюто на Цветан Василев,

ВКС потвърди 20-годишната присъда на убиеца на банкерката

http://petel.bg/VKS-potvardi-20-godishnata-prisada-na-ubietsa-na-bankerkata__106689

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди 20-годишната присъда на Любомир Симеонов, който на 23 септември 2013 година хладнокръвно застреля...

От 1 април пациентите ще постъпват в болница само срещу лична карта

http://petel.bg/Ot-1-april-patsientite-shhe-postapvat-v-bolnitsa-samo-sreshhu-lichna-karta__106690

От утре всички пациенти, които постъпват в болница или пък биват изписвани, ще трябва задължително да се регистрират с документ за...

Стягат пореден протест срещу изсичането на горите над "Аспарухово"

http://petel.bg/Styagat-poreden-protest-sreshhu-izsichaneto-na-gorite-nad-Asparuhovo__106691

Пореден поход-протест срещу изсичането на гората над квартал „Аспарухово“ организират за събота група варненци, научи Moreto.net. След като...

Вече съм обвиняем. Благодаря на СГП и Кой

http://frognews.bg/news_88682/

На 31.03.2015 г. дознател от 4 РПУ в София ми повдигна обвинение. Формално то се базира на някакви съмнения около казус с несъстоятелността на фирма, издавала вестник преди години. Няма да ви занимавам с подробности - скучни са, а са и работа на юристите. В тях са замесени и мастити издатели, маши на Кой и сърдити прокурори, но с за това ще поговорим отделно. Причината за това обвинение е да изиграе "възпитателна" роля и да ме принуди да си затворя устата.

Оряхово получи първите пари за справяне с последствията от свлачищата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687541

Първите средства за тази година за преодоляване на последствията от свлачищните процеси ще получи Оряхово тези дни. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към правителството задели от резервите на бюджета 890 хиляди лв. за изграждането на нов водонапорен водоем в крайдунавския град.
Първите средства за тази година за преодоляване на последствията от свлачищните процеси ще получи Оряхово тези дни. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към правителството задели от резервите на бюджета 890 хиляди лв. за изграждането на нов водонапорен водоем в крайдунавския град.

НАП наложи запор на акции на БТК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687647

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала всички акции на Българската телекомуникационна компания, които са собственост на "Вива Телеком България".
Съобщението е публикувано днес в Търговския регистър.
Причината за действията на приходната агенция е предполагаем дълг от 500 000 лева.
Запорното съобщение влиза в сила от днес.
Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала всички акции на Българската телекомуникационна компания, които са собственост на "Вива Телеком България". Съобщението е публикувано днес в Търговския регистър. Причината за действията на приходната агенция е предполагаем дълг от 500 000 лева. Запорното съобщение влиза в сила от днес.

Горанов пак предлага многократно местене на парите между НОИ и частни фондове

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/31/2503286_goranov_pak_predlaga_mnogokratno_mestene_na_parite/?ref=rss


Според финансовия министър Владислав Горанов има един -два процента от работещите, които не искат да се осигуряват за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове. Той коментира това на представянето на предложенията на Министерството на труда и социалната политика за реформи в
пенсионната система в Министерския съвет, цитиран от БТА.

Така той мотивира оповестения през януари проект на страницата на Министерството на финансите, които предвижда възможността за многократно...

В София масово няма информация за качеството на горивото в бензиностанциите

http://sofia.actualno.com/V-Sofija-masovo-njama-informacija-za-kachestvoto-na-gorivoto-v-benzinostanciite-news_465241.html

При изненадващата нощна проверка на бензиностанции в столицата, която инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършиха, бяха установени ​36 нарушения. ​Затворе...

Отстраниха от длъжност кмета на Неделино

http://smolyan.actualno.com/Otstraniha-ot-dlyjnost-kmeta-na-Nedelino-news_465243.html

Кметът на Неделино е отстранен от длъжност, предаде "Фокус". Окръжен съд – Смолян днес даде ход на делото след няколкократно неявяване на Беширов поради здравословни причини. Адв...

Калфин: Чрез пенсионната реформа пенсиите може да се вдигнат с 40%

http://society.actualno.com/Kalfin-Chrez-pensionnata-reforma-pensiite-moje-da-se-vdignat-s-40-news_465245.html

Пенсионната реформа ще осигури по-голяма самостоятелност, мек подход, който да е поносим и перспектива за увеличение. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. ...

Иван Искров: Централата банка нямаше капитала, за да подпомогне КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=284716

Централата банка нямаше капитала, за да подпомогне КТБ Това каза управителят на БНБ Иван Искров по време на заседание на Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции в КТБ, пише Фокус.

Георги Лозанов бе преизбран за шеф на СЕМ за осми път

http://www.mediapool.bg/georgi-lozanov-be-preizbran-za-shef-na-sem-za-osmi-pat-news232386.html

Доц. Георги Лозанов остава председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщиха от институцията. За преизбирането му гласуваха единодушно четирима от петимата членове на съвета във вторник (отсъстваше Мария Стоянова). Двама от членовете на СЕМ са от квотата на президента - Мария Стоянова (Росен Плевнелиев) и Анюта Асенова (Георги Първанов), останалите трима са от квотата на парламента - Георги Лозанов, Анна Хаджиева и Иво Атанасов. Това ще е шестият му пореден мандат начело на институцията, която регулира радио и телевизионната дейност в България. Новият мандат на Лозанов влиза в сила на 8 април. Той е в състава на съвета от 2001 г., като част от квотата на Народното събрание. Преди това Лозанов е бил член на Националния съвет за радио и телевизия (предшестващия СЕМ регулатор) и негов председател за една година. Доц. Лозанов е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

Удар по цигарената мафия: 26 души арестувани за контрабанда за 16 млн. лв., сред тях трима митничари и трима граничари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687639

Трима гранични полицаи и 13 митничари от ГКПП-Капитан Андреево са сред арестуваните 26 души за участие в контрабанден канал за цигари през България за близо 16 млн.лв., съобщи във вторник в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов.
Заедно с тях са задържани и седем контрабандисти, сред които е и шофьор турчин, и трима конвоиращи охранители,
Трима гранични полицаи и 13 митничари от ГКПП-Капитан Андреево са сред арестуваните 26 души за участие в контрабанден канал за цигари през България за близо 16 млн.лв., съобщи във вторник в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов. Заедно с тях са задържани и седем контрабандисти, сред които е и шофьор турчин, и трима конвоиращи охранители,

Депутати внасят законови промени за ограничаване на казуси като КТБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/deputati-vnasiat-zakonovi-promeni-za-ogranichavane-na-kazusi-kato-ktb-192084/

ГЕРБ предлага главният прокурор да може да атакува в съда сделки между частни фирми в защита на обществения интерес

Местан отрече да се е срещал или разговарял по телефона с Цветан Василев

http://pik.bg/местан-отрече-да-се-е-срещал-или-разговарял-по-телефона-с-цветан-василев-news308454.html

Местан отрече да се е срещал или разговарял по телефона с Цветан Василев

Не преди рухването на КТБ, никога през живота си не съм имал нито една среща с този човек, нито един разговор в това число и по телефона. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на въпрос дали се е срещал с Цветан Василев преди рухването на КТБ.

"Не съм имал дори случаен визуален контакт с това лице, разбирам под случайно стечение на обстоятелствата да сме се озовали по едно и също време на едно и също място, да речем на прием при президента по повод на Националния празник, нито на коктейл, светско събитие или случайно разминаване по улицата. Защо го твърди питайте го него", каза още по темата Местан.(Вижте в "Още по темата").

Относно казуса в ромската махала в Сливен, където роми отправиха призива "Българите на кайма", Местан изрази категорична позиция на ДПС, която осъжда тези възгледи като проява на език на омразата. "ДПС е на позиция, че езикът на омразата е осъдим априори. Особено осъдим е, когато идва от политически сили, независимо кои. Той е осъдим и независимо от коя етническа общност идва. Осъждаме възгласи като циганите на сапун, турците под ножа и сега българите на кайма", категоричен е Местан. Той отправи призив към политическите сили и те да бъдат на принципна позиция за осъждане на езика на омразата.

"Призоваваме към еднаква чувствителност и цялото гражданско общество да има същата остра реакция, каквато сега има по отношение на казуса Сливен и срещу прояви на език на омраза, когато такъв се чува и от трибуната на НС. Подобен език не може да бъде оправдан, а трябва да се осъди задължително. Политиката трябва да внимава с причинно-следствените връзки за това. Трябва да анализираме причините, които водят до език на омразата", каза лидерът на ДПС. Според него трябва да се постигне широко политическо съгласие за политика на интегриране на всички български граждани със силен акцент върху ромската интеграция чрез ресурсите на образованието.

"Тази интеграция е късно да започне от училищна степен, трябва да започне от детските градини. В Сливен в два квартала с 20 хил. души няма нито една детска градина. Всяко дете трябва да бъде в детска градина. За да няма прояви на език на омразата компетентните власти трябва да преследват езикът на омразата като престъпление от общ характер. Агресията чрез слово е агресия от общ характер, не трябва да се създава усещане за ненаказаност за езика на омразата", посочи председателят на ДПС.

Той отправи и призив към властите да проверят кои стоят зад езика на децата от Сливен, кой ги е провокирал и ги ползва като оръжие. Според Местан по същия начин властите трябва да преследват езика на омразата и в случаите, когато политически лидери си позволяват да оприличават български граждани от ромски произход на скотове, човекоподобни, полуживотни. Не може да мерим с различен аршин еднакво уродливи явление, заключи Лютви Местан.

Искров: Централата банка нямаше капитала, за да подпомогне КТБ

http://econ.bg/Новини/Искров-Централата-банка-нямаше-капитала-за-да-подпомогне-КТБ_l.a_i.664738_at.1.html

Централата банка нямаше капитала, за да подпомогне Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза управителят на БНБ Иван Искров по време на заседание...

Иран e готов на сътрудничество със Саудитска Арабия за конфликта в Йемен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/31/2503329_iran_e_gotov_na_sutrudnichestvo_sus_sauditska_arabiia/?ref=rss


Иран иска всички страни в Йемен да се върнат към преговори, заяви Хосейн Амир Абдолахиан, заместник външен министър на Иран, цитиран от "Ройтерс". Той добави, че ислямската република и Саудитска Арабия биха могли да работят заедно, за да решат конфликта в Йемен.

"Иран и Саудитска Арабия могат да си сътрудничат по йеменската криза", каза Абдолахиан пред журналисти в Кувейт. "Призоваваме всички страни в Йемен да се върнат към спокойствие и диалог", допълни той.

На въпрос...

Футболистите върнаха Христо Колев-Бащата в "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/31/2503324_futbolistite_vurnaha_hristo_kolev-bashtata_v_lokomotiv/?ref=rss


Ръководството на "Локомотив" (Пловдив) не прие оставката на старши треньора Христо Колев-Бащата и той ще продължи да води "железничарите" до края на сезона.

Решението беше взето днес след разговори между 50-годишния специалист, управата на клуба и футболистите. Основната причина е изричното настояване на играчите той да остане треньор, съобщават от клуба чрез официалния си сайт.

Играчите, които през миналата седмица бойкотираха тренировките на тима заради неполучени...

Пет съвета за оцеляване при лавина

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/pet-syveta-za-oceliavane-pri-lavina-6033877

Най-добрият начин да оцелеете при лавина е да не попадате в такава, казват специалистите, но все пак е добре да сте подготвени, ако се случи

Великов: Промените в устава са възможности за промяна в партията

http://www.cross.bg/velikov-partiyata-stoilov-1459132.html

София /КРОСС/ Промените в устава са възможности за промяна в партията, която ние искаме да реализираме. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов. Той подчерта, че има няколко основни цели, които се опитват да се постигнат с промените. Като социалистът посочи засилването на младежкото представителство в ръководните органи на партията на всички равнища - от общински, през областни партийни организации до НС на партията. По думите му новото в тази област е, че изборът на младите ще става на изборен принцип, а не чрез делегиране. Като втора цел на промените Великов посочи ясното определяне на функциите на ръководните органи. „Искаме ясен регламент относно това- кои решения за кого са задължителни, за да няма противоречиви тълкования", обясни зам.-председателят на НС на БСП. Трети основен момент е регламентирането на мандатността. Той припомни, че през 2008г. е въведена мандатност, но тя влиза в сила реално в края на тази година с провеждането на този цикъл отчет и избори за следващия редовен конгрес. Великов подчерта, че мандатността е важна и трябва да има ясни правила за нея, тъй като чрез нея ще влизат новите лица в партията и в ръководството. Бойко Великов изтъкна, че уставът и регламентът, който той задава, трябва да е равен за всички - от председателите на общинските партийни съвети, през областните и градските съвети- до НС. Зам

Почина изпълнителката на "Лека нощ, деца!" Лина Бояджиева

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2015/03/31/2503320_pochina_izpulnitelkata_na_leka_nosht_deca_lina/?ref=rss


Куклената актриса Лина Бояджиева, чийто глас звучи в песничката от "Сънчо" "Лека нощ, деца!", е починала на 86 години, предаде БНР.

През 1946 г. Лина Бояджиева влиза в трупата, която поставя основите на Централния куклен театър. Актрисата е посветила 40 години от живота си на кукленото изкуство, на дублажа в телевизията и музиката. През 60-те записва песничката за "Аз съм Сънчо" по музика на Петър Ступел и текст на Димитър Спасов, която приспива децата от ефира в продължение на 40...

НАП блокира акциите на "Вива Телеком“ в БТК

http://www.bnews.bg/article-132372

Запорът не позволява смяна на собствеността на Българската телекомуникационна компания

Бащата и бабата на убития Никита пристигат в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687635

Бащата и бабата на петгодишното дете, открито мъртво в куфар в края на март, ще пристигнат в България за разпознаването на неговото тяло и това на майка му, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Павел Астахов, пълномощник при президента на Русия по въпросите за правата на детето.
„Става въпрос за умишлено убийство на двама граждани на Руската
Бащата и бабата на петгодишното дете, открито мъртво в куфар в края на март, ще пристигнат в България за разпознаването на неговото тяло и това на майка му, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Павел Астахов, пълномощник при президента на Русия по въпросите за правата на детето. „Става въпрос за умишлено убийство на двама граждани на Руската

Местан: Никога през живота си не съм имал среща с Цветан Василев

http://www.cross.bg/vasilev-istina-tzvetan-1459131.html

София /КРОСС/ Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че никога не се е срещал с банкера Цветан Василев. Той беше категоричен, че дори "визуален контакт" не е имало между тях."Не преди рухването на КТБ, никога през живота си не съм имал нито една среща с този човек, нито един разговор в това число и по телефона. Не съм имал дори случаен визуален контакт с това лице, разбирам под случайно стечение на обстоятелствата да сме се озовали по едно и също време на едно и също място, да речем на прием при президента по повод на Националния празник, нито на коктейл, светско събитие или случайно разминаване по улицата. Защо го твърди питайте го него", каза Местан.Той допълни, че не той, а Василев трябва да обясни твърденията си. ДПС иска истината и цялата истина, пълната нередактирана до последния детайл истина, по казуса КТБ, заяви още Местан.„Нямаме друг приятел освен истината. При консултациите при президента следвахме държавния и публичния интерес. Затова внесохме този специален закон", уточни той. „ Готови сме да подкрепим закони, които защитават държавния и публичния интерес. Няма да позволим да се говори за КТБ като за митологема. Ще разкрием цялата истина и призоваваме в аванс въпросното лице - Цветан Василев да не държи тайните в сейфовете, а да ги предостави на главния прокурор. Искам всички лидери на големи и малки партии да се присъединят към моя призив. Той признава, че прикрива неща, свързани с КТБ

В Испания започнаха да замразяват сметки на руснаци с неясен произход на парите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/31/2503314_v_ispaniia_zapochnaha_da_zamraziavat_smetki_na_rusnaci/?ref=rss


Стотици емигранти от бившия СССР, включително много руснаци, не са успели да обяснят на испанските власти произхода на средствата, които използват в страната. Поради това сметките им са замразени, съобщи "Дойче веле".

Новината идва от Грегорио Фуентес, адвокат от Валенсия, според когото това се е случило с поне десетина негови познати, пристигнали от Русия и Украйна. Точният брой на засегнатите не му е известен, тъй като такава информация не се обявява официално, но със сигурност...

Люис Хамилтън ще получава към 40 млн. долара с новия си договор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/31/2503303_ljuis_hamiltun_shte_poluchava_kum_40_mln_dolara_s/?ref=rss


Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън очаква да подпише новия си договор с "Мерцедес" тази седмица и според Би Би Си ще е за повече от 27 милиона паунда (40 милиона долара) на година. 

30-годишният британец обяви, че разговорите са приключили и че остава само юристите да дооформят договора. 

"Трябва да се случи тази седмица. Няма причина да не се случи. Честно казано, 99.6% е готово. Няма върху какво да се преговаря, само юридически неща", заяви Хамилтън, който се...

София е обявена за най-добър град за живеене за трети път

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/31/2503327_sofiia_e_obiavena_za_nai-dobur_grad_za_jiveene_za/?ref=rss


София беше избрана за най-добър град за живеене в България за трети път и по този показател се изравни с Бургас. Класацията е на "Дарик радио" и вестник "24 часа".

Инициативата се провежда за осма поредна година, като се оценява качеството на живот в българските областни градове по 33 критерия, обединени в 10 групи: икономика, зелен живот, баланс работа/свободно време, семейство, уличен живот, трафик/състояние на пътната мрежа, свързаност, здраве, образование и култура,...

Миков: Внушават ни, че не е момент за промени в устава

http://frognews.bg/news_88680/

„Чувам внушението, че не сега е моментът за промени в устава.. Най-нормалното е на заседанието на конгреса, който е последен от този цикъл, да се занимаем с правилата, по които ще се проведе една нормална кампания за следващия конгрес. Това заяви на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП председателят на партията Михаил Миков.

От утре започват контролирани взривове в Иганово

http://pik.bg/от-утре-започват-контролирани-взривове-в-иганово-news308451.html

От утре започват контролирани взривове в Иганово

Нека населението не се страхува, утре и вдругиден предстоят контролирани взривове в Иганово. Това каза днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Военните ще трябва да прочистят основно терена от осколки и неизбухнали снаряди, те ще бъдат взривени на военния полигон. Засега е ясно, че взривовете са причинени от пожар. Как точно е възникнал, предстои да се установи, каза още той.

Над 200 души са разпитани за инцидента в Иганово. Сапьори работят в момента там, за да подготвят терена за контролираните взривове. Досега те са направили просека, от която е извършен първоначален оглед на склада, но следствените действия и експертизите ще започнат, след като районът е окончателно разчистен. Проверява се версия за заличаване на злоупотреби. По документи в склада е имало 10 000 снаряда, въпрос на експертиза е от останките те да бъдат преброени.

Сред разпитаните 200 лица са 37-те пазачи на цеха, както и членове на мениджърския екип. Окръжният прокурор на Пловдив увери, че ще направят всичко възможно да разкрият причините за пожара и взрива и апелира към още търпение, защото работата е изключително опасна, а хората от село Иганово не могат да стигнат до земеделските си площи. ВМЗ Сопот също търпи загуби от престоя.

Бащата и бабата на убития Никита пристигат в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687630

Бащата и бабата на петгодишното дете, открито мъртво в куфар в края на март, ще пристигнат в България за разпознаването на неговото тяло и това на майка му, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Павел Астахов, пълномощник при президента на Русия по въпросите за правата на детето.
„Става въпрос за умишлено убийство на двама граждани на Руската
Бащата и бабата на петгодишното дете, открито мъртво в куфар в края на март, ще пристигнат в България за разпознаването на неговото тяло и това на майка му, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Павел Астахов, пълномощник при президента на Русия по въпросите за правата на детето. „Става въпрос за умишлено убийство на двама граждани на Руската

Варна е най-добър град за живот на младите

http://www.moreto.net/novini.php?n=284719

Варна спечели приза "Най-добър град за живот на младите" в класацията на Дарик и "24 часа". Градът заслужи отличието заради решаването на проблема с липсата на места в детските градини, който дълги години измъчваше семействата с малки деца.

Антон Станков: Закриването на Агенцията по вписванията е удар по прозрачността

http://pik.bg/антон-станков-закриването-на-агенцията-по-вписванията-е-удар-по-прозрачността-news308449.html

Антон Станков: Закриването на Агенцията по вписванията е удар по прозрачността

По принцип не може да бъде подкрепено решението за закриване на Агенцията по вписванията. Това заяви бившият министър на правосъдието Антон Станков.

Той припомни, че тази агенция е създадена, за да се обединят всички регистри в България: имотен регистър, регистър на моторните превозни средства – което не се изпълнява и този регистър стои все още подведомствен на МВР – регистрите на водоплавателните и въздухоплавателните средства, регистър на акциите, на дружествата и участието в тях и т.н. Според него цялата идея може да бъде обобщена с едно изречение.

"Публичността означава, ако искам да сключа сделка с някой, аз трябва да знам с кого сключвам сделка. Натискам, например, името на Антон Станков в тези регистри и излиза дали имам кола, женен ли съм, какво притежавам като имоти, какво е участието ми в компании - цялата публична информация", заяви бившият правосъден министър в кабинета "Сакскобургготски".

"Проектът за Агенцията по вписванията беше създаден с помощта на норвежкото правителство. Това че нещата не се случват по най-правилния начин в момента, в никакъв случай не може да означава закриване на агенцията", каза Антон Станков. Той е категоричен противник на закриването й. "По-скоро трябва да се търсят решения за агенцията по кадастъра, защото те изостават, за имотния регистър – там нещата не са добре... Има нужда от усъвършенстване на нещата. Има нужда да бъде определена по-ясно посоката на работа, но в никакъв случай да бъде закривана", смята Станков. "Ако закрием Агенцията по вписвания ние намаляваме публичността и прозрачността. Категорично не мога да подкрепя такова нещо", категоричен е той.

Припомняме, че министерството на правосъдието планира да закрие на 1 август 2015 г. Агенцията по вписванията и Централния регистър за особени залози (ЦРОЗ), като ги слее и ги трансформира в "дирекции" в Министерството на правосъдието. Замисълът става ясен от документ, изготвен от екипа на Христо Иванов в Министерство на правосъдието. Той е озаглавен Програма за структурни и функционални реформи в сектор "Правосъдие". Реорганизацията ще бъде извършена без обществено обсъждане, без за това да са уведомени работодателските и браншови организации, Нотариалната камара и съдебната власт, съобщава вестник "Преса". Мотивът за готвената промяна е намаляване на администрацията. Освен това се планира намаляването на регионалните дирекции на Агенцията по вписванията от 12 на 6, без да се посочва кои ще бъдат закрити и по какъв принцип.

REFAN ви кани на Световния ден за информираност за аутизма пред президентството

http://frognews.bg/news_88678/

Да отбележим заедно 2-ри април - Световният ден за информираност за аутизма през 2015, който ще се проведе под личния патронаж на Президента на Р България Росен Плевнелиев. Организатори на събитието по традиция са „Аутизъм днес”, Сдружение „Тацитус” и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”.

Местан осъди призива "Българите на кайма"

http://offnews.bg/news/n_1/n_483271.html

ДПС осъжда езика на омразата, независимо от коя етническа общност се продуцира. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан по повод възгласите в циганската махала на Сливен "Българите на кайма". Възгласите се чуха в репортаж на Миролюба Бенатова, които бяха излъчени по Нова телевизия. Той уточни, че казусът в сливенския квартал "Надежда" е бил обсъден на днешното заседание на партийното ръководство. "Еднакво остро осъждаме изказвания като „Циганите на сапун”, „Турците под ножа”, „Българите на кайма”. Призоваваме към еднаква чувствителност - цялото общество да има цялата остра реакция на казуса в Сливен", обяви лидерът на ДПС.

София е най-добрият град за живеене

http://www.bnews.bg/article-132371

Харманли обявен за град-герой, а Хисаря за най-зеленото място за живеене у нас.

Бащата и бабата на убитото в куфар дете идват в България

http://pik.bg/бащата-и-бабата-на-убитото-в-куфар-дете-идват-в-българия-news308444.html

Бащата и бабата на убитото в куфар дете идват в България

 Бащата и бабата на петгодишното дете, открито мъртво в куфар в края на март, ще пристигнат в България за разпознаването на неговото тяло и това на майка му, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Павел Астахов, пълномощник при президента на Русия по въпросите за правата на детето.

„Става въпрос за умишлено убийство на двама граждани на Руската федерация. На 30 март българската страна се обърна към консулството на Русия с молба да уточни данни за намерените трупове. Успяхме да открием бабата на загиналото дете, тя живее в Тува и има готовност да замине, за да го разпознае“, заяви Астанов, предаде агенция "Фокус".

По данни на омбудсмена на този етап бабата е разпознала своя внук и дъщеря само по снимка, публикувана в средствата за масова информация. По-рано стана известно, че убитата жена, за която се предполага, че е майка на загиналото дете, е била в процес на развод с бащата, но той ги е издържал. „Свързахме се също и с бащата, той също има готовност да замине, за да участва в разпознаването, макар и по неговите думи да се е виждал рядко със загиналите“, поясни Астахов. 

Ще изучават езика, историята и икономиката на Израел в Софийския университет

http://pik.bg/ще-изучават-езика-историята-и-икономиката-на-израел-в-софийския-университет-news308440.html

Ще изучават езика, историята и икономиката на Израел в Софийския университет

Софийският университет открива нова специалност "Хебраистика". В нея ще се изучава езикът, историята и икономиката на Израел. Специалността е интердисциплинарна, има практическа насоченост и се състои от 3 модула, каза проф. Христо Матанов, преподавател в Историческия факултет.

"Първият модул е филологически, тъй наречен, а всъщност той е свързан с изучаването на езика, не в ивритския му вариант, а в неговия съвременен вариант - еврейският общ език, който е официален за държавата Израел. Вторият модул ще бъде исторически, без развитието на дадена общност, цивилизация в исторически план не можем да схванем нейният светоглед, нейното държане в съвременния свят, нейната политика. Третото, стопанство на държавата Израел, в който водеща роля има стопанския факултет на СУ, стопанският модел на държавата Израел би могъл да бъде до голяма степен учител на съвременното поколение", каза още той в интервю за БНР.


Преизбраха Георги Лозанов за председател на СЕМ

http://frognews.bg/news_88679/

Георги Лозанов беше преизбран за председател на Съвета за електронни медии, предаде БНР.

Грабител нападна 3 деца за половин час във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687606

Сериен грабител, нападнал три деца за половин час, издирва варненската полиция. Набезите били извършени в понеделник по обяд в района на Колхозния пазар.
Първа в лапите на обирджията попаднала шестокласничка от Руското училище. В 12,30 ч на метри от входа на дома си на ул. "Поп Харитон" момичето било атакувано в гръб,
Сериен грабител, нападнал три деца за половин час, издирва варненската полиция. Набезите били извършени в понеделник по обяд в района на Колхозния пазар. Първа в лапите на обирджията попаднала шестокласничка от Руското училище. В 12,30 ч на метри от входа на дома си на ул. "Поп Харитон" момичето било атакувано в гръб,

Плевнелиев: Това ще е рекордна година за усвояване на европейските фондове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687615

Днес ние заедно с вас отчитаме година, която ще е рекордна за усвояване на европейските фондове. Имаме поводи за самочувствие и знаем колко е трудно в политиката някой да ви даде повод за гордост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в НДК.
Плевнелиев подчерта, че се чувства свързан с идеята на състезанието за най-добър град.
Днес ние заедно с вас отчитаме година, която ще е рекордна за усвояване на европейските фондове. Имаме поводи за самочувствие и знаем колко е трудно в политиката някой да ви даде повод за гордост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в НДК. Плевнелиев подчерта, че се чувства свързан с идеята на състезанието за най-добър град.

Плевнелиев: Това ще е рекордна година за усвояване на европейските фондове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687603

Днес ние заедно с вас отчитаме година, която ще е рекордна за усвояване на европейските фондове. Имаме поводи за самочувствие и знаем колко е трудно в политиката някой да ви даде повод за гордост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в НДК Плевнелиев подчерта, че се чувства свързан с идеята на състезанието за най-добър град.

Преизбраха Георги Лозанов за председател на СЕМ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687595

Георги Лозанов бе преизбран за председател на Съвета за електронни медии, предаде БНР.
Така Лозанов ще бъде на този пост за шести път. Четирима от членовете на СЕМ гласуваха за неговата кандидатура, а един от тях – Мария Стоянова не присъства на
Георги Лозанов бе преизбран за председател на Съвета за електронни медии, предаде БНР. Така Лозанов ще бъде на този пост за шести път. Четирима от членовете на СЕМ гласуваха за неговата кандидатура, а един от тях – Мария Стоянова не присъства на

Песков: Световните лидери започнаха да свикват с това, че Русия отстоява твърдо интересите си

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-peskov-1459130.html

/КРОСС/ По време на управлението на Владимир Путин в Русия в света се появиха световни лидери, които свикнаха с твърдото отстояване от страна на Москва на националните й интереси. Такова мнение изрази прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков на „кръгла маса“ в ТАСС, посветена на 15-тата година, през която Путин е на власт. „За 15 години израсна поколение от млади хора, които не знаят какво е това край на Съветския Съюз през 1970-1980 г., не знаят какво е ужасът на 90-те и които израснаха като поколение на Путин“, отбеляза Песков. Според него, „болшинството от тези млади хора ще намерят своето приложение в Русия – те знаят какво да правят, готови са да работят и ще се обединят около Путин“. „Това показва статистиката“, добави представителят на Кремъл. Според Песков, „едновременно с това в света се е формирал клуб от световни лидери, които също не знаят какво е това Русия без Путин, и които са започнали да свикват с това, че Русия твърдо отстоява своите интереси, започват да разбират, че Русия ще продължава да го прави начело с Путин“. „Самият Путин има по всички данни абсолютно стабилна и пълна основа, необходима за продължаването на всичките му начинания, може би, за компенсация на това, което не е било изпълнено изцяло. Голяма част от хората подкрепят нашия президент за това“, заяви прессекретарят на руския държавен глава

Централната банка на Украйна запази високите лихви

http://www.investor.bg/novini/130/a/centralnata-banka-na-ukraina-zapazi-visokite-lihvi-192079/

Инфлацията ще остане висока, а гривната ще продължи да поевтинява в хода на задълбочаващата се рецесия, предупреждават от финансовата институция

Георги Лозанов беше преизбран за председател на СЕМ

http://offnews.bg/news/n_1/n_483275.html

Доц. Георги Лозанов беше преизбран за председател на Съвета за електронни медии. Това ще е неговият шести мандат на този пост. Четирима от членовете на СЕМ гласуваха за кандидатурата на Лозанов, а един от тях - Мария Стоянова, не присъства на заседанието, съобщава БНР. Най-общо, това, което мога да кажа и което мен ме радва, е че наблюдавайки проблемите на другите регулатори, Съветът за електронни медии е относително стабилен, не е генериращ противоречия и съпротива от страна на обществото регулатор и освен това не е обвиняван и подозиран в това, че надвишава правомощията си, в това, че е обект на външни зависимости. В този мандат се случи нещо важно и добро - повиши се ролята на Съвета за електронни медии в предизборна ситуация, коментира в отчета на работата си досега доц. Лозанов.

Ненчев се бъзика със Сидеров: Дано не ни срещне, че ще помисли, че нападаме Русия

http://frognews.bg/news_88677/

37 военнослужещи и един лекар получиха своето признание и награда за това, че отдадоха силите си в помощ на бедстващите българи по време на снежната блокада в някои части на страната ни. Министърът на отбраната Николай Ненчев лично ги награди в МО . „Дано само да не ни срещне Волен Сидеров, че в този състав ще си помисли, че отиваме да нападаме Русия", пошегува се той на път за президентството.

Фандъкова: Пускаме новите станции на метрото до летището, на 2 април ще работят безплатно (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687588

Новите 4 станции на метрото до летището  ще бъдат пуснати на 2 април и в деня на откриването  пътуването по тях ще е безплатно. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след като получи приза за най-добър град за живеене за 2014 г. 
София е вторият град след Бургас, който получава за трети път приза  в класацията на 24 часа и Дарик.
Новите 4 станции на метрото до летището  ще бъдат пуснати на 2 април и в деня на откриването  пътуването по тях ще е безплатно. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след като получи приза за най-добър град за живеене за 2014 г.  София е вторият град след Бургас, който получава за трети път приза  в класацията на 24 часа и Дарик.

За потреблението до 300 квтч да не се вдига цената на тока, предлага кандидатът за шеф на КЕВР

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/31/2503315_za_potreblenieto_do_300_kvtch_da_ne_se_vdiga_cenata_na/?ref=rss


Кандидатът да оглави Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов предлага да не се повишава цената на тока за потребителите, които ползват до 300 киловатчаса месечно. Това се разбра при изслушването му в парламентарната комисия по енергетика. Следващата промяна в цената на тока се очаква да бъде направена от 1 юли, като в близките дни изтича срокът за предложения за новата цена.

В концепцията си за дейността на комисията Иванов предлага още повишаване на...

Искането на „Бакарди“ мина с 26 „за“

http://dobrudjatv.net/%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81-26-%d0%b7%d0%b0/

Клуб „Бакарди“, получи съгласието на 26 общински съветници от Добрич, по искането си за предоставяне на терен с площ 641 кв.м. пред заведението за „Обществено обслужване“, както е записано в докладната внесена от арх.Пламен Ганчев.След сериозни оспорвания четирима гласуваха „против“ и осем „въздържал се“. Аргументи […]

Миков: Приемаме правилата, осигуряващи нормална кампания за следващия конгрес

http://www.cross.bg/mikov-otnoshenie-mestnata-1459129.html

София /КРОСС/ Чувам внушението, че не сега е моментът за промени в устава.. Най-нормалното е на заседанието на конгреса, който е последен от този цикъл, да се занимаем с правилата, по които ще се проведе една нормална кампания за следващия конгрес. Това заяви на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той допълни, че не е получил отговор от тези, които не искат сега да се обсъждат промените, кога е подходящото време. „Позволих си на едно място да кажа - добре, да не обсъждаме това, да не обсъждаме онова, защото щяло да има тежка дискусия. Тогава на Цветница да се съберем в НДК- цветя ли да си подаряваме? Трябва работата да се свърши", каза още Миков. По думите му задачата на конгреса е да очертае реализацията на политическите и организационни мерки, приети от Националния съвет, като това е свързано както с политическата декларация, така и промените в устава на партията. „Не без значение са и левите стандарти в местната власт, тяхното приемане от върховния орган ще очертае и рамките на онези възможни взаимодействия на местно равнище", каза още лидерът на БСП. Според него това е естественият, принципният, публичният подход пред гражданите за реализация на възможните съюзи по отношение на местната власт

Под прикритие: "Начинаеща" очилата шофьорка разби инструкторите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687586

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Предлагат съвет за съдебната реформа към парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=284711

Главният прокурор Сотир Цацаров и членове на ВСС подкрепиха идеята на АБВ са сформиране на съвет към парламента, който да разработи предложения за съдебната реформа. От политическата сила организираха кръгла маса, в която участие взеха депутати, юристи, главният прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и ВАС и членове на ВСС и министърът на правосъдието Христо Иванов.

Активизирало се свлачище край Сухиндол заплашва да затвори пътното платно

http://pik.bg/активизирало-се-свлачище-край-сухиндол-заплашва-да-затвори-пътното-платно-news308437.html

Активизирало се свлачище край Сухиндол заплашва да затвори пътното платно

50-метрово свлачище между Сухиндол и Севлиево се е активизирало и заплашва да затвори пътното платно в засегнатия район. Повече от 2000 куб.м скали и пръст може да се изсипят на платното, което граничи с коритото на река Росица, обясни кметът на Сухиндол Пламен Чернев. Днес на мястото беше и областният управител проф. Пенчо Пенчев. Той проведе спешни разговори с Агенция "Пътна инфраструктура" и с "Геозащита"- Плевен, които започват работа по свлачищете още днес.

В най-кратки срокове на проблемното място ще започнат спешни укрепителни дейности. Първо ще бъдат премахнати изкоренените дървета, а след това специалисти от Геозащита ще направят проучвания и сондажи на терена. Към този момент няма да се налага затваряне на пътната отсечка, но ще бъдат наложени ограничения на скоростта и евентуална забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили.

Доказано: Гарет Бейл е най-бързият футболист в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687596

Футболистът с най-скъпия трансфер в историята Гарет Бейл бе обявен и за най-бързия в света. Халфът на "Реал" е способен да развие скорост от 36,9 км/ч, контролирайки едновременно топката, съобщи испанското издание "Ас".
Изследването е било по поръчка на мексиканския клуб "Пачука" и е било одобрено от ФИФА.
Футболистът с най-скъпия трансфер в историята Гарет Бейл бе обявен и за най-бързия в света. Халфът на "Реал" е способен да развие скорост от 36,9 км/ч, контролирайки едновременно топката, съобщи испанското издание "Ас". Изследването е било по поръчка на мексиканския клуб "Пачука" и е било одобрено от ФИФА.

Обявиха Гарет Бейл за най-бързия футболист в света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687580

Футболистът с най-скъпия трансфер в историята Гарет Бейл бе обявен и за най-бързия в света. Халфът на
Футболистът с най-скъпия трансфер в историята Гарет Бейл бе обявен и за най-бързия в света. Халфът на "Реал" е способен да развие скорост от 36,9 км/ч, контролирайки едновременно топката, съобщи испанското издание "Ас". Изследването е било по поръчка на мексиканския клуб "Пачука" и е било одобрено от ФИФА.

Турция: Взеха за заложник прокурор по знаково дело

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/turciia-vzeha-za-zalozhnik-prokuror-po-znakovo-delo-6033874

Предполагаеми членове на групировката ДХКП-С са взели за заложник прокурор по делото за убийство на момче при протестите за парка „Гези“ през 2013 г.

Разярени шофьори се биха в Благоевград

http://www.cross.bg/razyareni-shofyori-se-biha-v-blagoevgrad-1459128.html

/КРОСС/ Катастрофа стана около 13 часа зад театъра в Благоевград. Ударили са се два леки автомобила. При установяване на причините за катастрофата се разиграл истински екшън между двамата шофьори след като станало ясно, че един от водачите е употребил алкохол. Последвала физическа саморазправа. 43-годишен мъж е приет със счупен нос в спешно отделение на благоевградската болница, съобщава struma.bg.    

Смазващ филм по "Евронюз": „Как се живее и умира в България?”

http://petel.bg/Smazvashh-film-po-Evronyuz-----Kak-se-zhivee-i-umira-v-Balgariya----__106684

Филм на “Euronews (in italiano)”, озаглавен „Как се живее и умира в България” показва грозната действителност в страната ни..., пише lentata.com...

Утре вятърът се засилва! Температурите се понижават

http://petel.bg/Utre-vyatarat-se-zasilva--Temperaturite-se-ponizhavat__106685

Утре ще има променлива, по-често значителна облачност. С временни прекъсвания преваляванията ще продължат. Още сутринта вятърът ще се...

Какво да правите, ако имате свободни 5000 лева?

http://petel.bg/Kakvo-da-pravite--ako-imate-svobodni-5000-leva-__106686

Имате свободен финансов ресурс, а банковите лихви падат, някои до под 1,8%. Доларът и еврото са в игра за надмощие. Имотният пазар бавно се...

Внимание! Във Варна издирват много опасен бияч на деца!

http://petel.bg/Vnimanie--Vav-Varna-izdirvat-mnogo-opasen-biyach-na-detsa--__106687

Варненската полиция издирва мъж, нападнал и заплашвал три деца, за да им вземе телефоните. За случая първа съобщи читателка на "Петел",...

13 митничари и 3-ма граничари са арестувани за контрабандата

http://frognews.bg/news_88676/

13 митничари и 3-ма гранични полицаи са арестувани на ГКПП "Капитан Андреево" за участие в контрабанден канал за цигари през България. Освен тях са задържани и седем контрабандисти и трима охранители. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов.

Йордан Цонев: КТБ е източвана чрез фирми бушони

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/iordan-conev-ktb-e-iztochvana-chrez-firmi-bushoni-6033875

В КТБ има кредити на фирми бушони и затова одиторите не могат да видят връзката с активи като БТК и други големи фирми, обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев на изслушване в Парламента

Сменят доставчика на храна в забавачката, в която бе открита салмонела

http://www.cross.bg/chervenata-zavedenie-detskoto-1459127.html

/КРОСС/ Публична покана за извършване на услуга кетъринг - приготвяне и доставка на храна за децата от ЦДГ „Червената шапчица"-филиал Пловдив, е обявена на интернет страницата на детското заведение, в което през февруари две деца се заразиха със салмонела.До този момент фирмата за кетъринг, обслужваща детската градина бе „1-Експресно парти". Именно нейният управител е този, който е прекратил договора си с детското заведение, научи Дарик.В средата на месец март изпратих заявление за прекратяване на договора с ЦДГ „Червената шапчица" заради психическия натиск, който ни бе оказан заради случаите на салмонела, коментира пред Дарик управителят на кетъринговата фирма.По думите му, персоналът работи под стрес и напрежение след този случай и част от него дори се канят да напуснат работното си място.Управителят на „1-Експресно парти" припомни, че взетите проби отстрана на Агенцията по храните, както от персонала, така и от посудата, в която е приготвена храната, не са отчели наличие на салмонела.Фирмата продължава да приготвя и доставя храната на децата от останалите две пловдивските детски градини, с които има сключен договор - ЦДГ „Каменица" и ЦДГ „Радост".    

София е най-добрият град за живеене в България (видео и снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4686415

Столицата на България София получава за трети път наградата за „Най-добър град за живеене“, връчвана от в. „24 часа“ и Дарик радио. Наградата ще бъде връчена от президента Росен Плевнелиев на специалната церемония, която започна преди минути в НДК.
Чети още:

Фандъкова: Пускаме новите станции на метрото до летището,
Столицата на България София получава за трети път наградата за „Най-добър град за живеене“, връчвана от в. „24 часа“ и Дарик радио. Наградата ще бъде връчена от президента Росен Плевнелиев на специалната церемония, която започна преди минути в НДК. Чети още: Фандъкова: Пускаме новите станции на метрото до летището,

"Досие": Жертвах личния си живот заради успеха, казва Евгени Димитров-Маестрото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4685301

 КРАСИМИР БОЕВ
- Евгени, старателна справка в интернет доказа, че рядко даваш интервюта. На какво се дължи тази твоя неприязън?
- Давам интервюта, когато наистина има за какво да говорим. И без това повече от 20 години живеем в телевизора, във вестниците... Няма смисъл да се появя някъде просто за да запълня страниците и или телевизионното време.
 КРАСИМИР БОЕВ - Евгени, старателна справка в интернет доказа, че рядко даваш интервюта. На какво се дължи тази твоя неприязън? - Давам интервюта, когато наистина има за какво да говорим. И без това повече от 20 години живеем в телевизора, във вестниците... Няма смисъл да се появя някъде просто за да запълня страниците и или телевизионното време.

ВКС потвърди: 20 години затвор за убиеца на банкерката в Бургас

http://society.actualno.com/VKS-potvyrdi-20-godini-zatvor-za-ubieca-na-bankerkata-v-Burgas-news_465227.html

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Бургаския апелативен съд, с което на 20 години затвор бе осъден Любомир Симеонов за убийството на банкерката Павлинка Йовчева през септемв...

"Газпром" платил 1 млрд. евро за пълния контрол над морското трасе на "Южен поток"

http://asia.actualno.com/Gazprom-platil-1-mlrd-evro-za-pylnija-kontrol-nad-morskoto-trase-na-Ujen-potok-news_465231.html

През декември 2014 г. руската компания "Гзапром" е платила 56.1 млрд. рубли или около милиард евро на европейските си партньори в компанията за морското трасе на "Южен поток", за...

Лукарски сочи автомобилния сектор като бизнес възможност за Кърджали

http://kardjali.actualno.com/Lukarski-sochi-avtomobilnija-sektor-kato-biznes-vyzmojnost-za-Kyrdjali-news_465236.html

"Идеята на оперативната програма за подобряване конкурентноспособността на българската икономика е да се стимулират икономически слабо развитите региони, а не просто да се усвояват средства. Създ...

Плевнелиев: Трудно е някой в политиката да даде повод за гордост

http://pik.bg/плевнелиев-трудно-е-някой-в-политиката-да-даде-повод-за-гордост-news308430.html

Плевнелиев: Трудно е някой в политиката да даде повод за гордост

Днес ние заедно с вас отчитаме година, в която освен природните бедствия, това ще е година, която ще е рекордна за усвояване на европейските фонове. Имаме поводи за самочувствие и знаем колко е трудно в политиката някой да ви даде повод за гордост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в НДК, предаде "Фокус".

Плевнелиев подчерта, че се чувства свързан с идеята на състезанието за най-добър град. „Чувствам себе си дълбоко свързан с идеята за това състезание. В МРРБ имахме възможност още в първите стъпки да бъдем с вас. Вие мотивирате българските кметове. Кметовете, които са добри стопани, които слагат на сърцето си и уменията си за собствените си градове, които в последните години постигат много. Нямаме толкова поводи за ниското самочувствие”, подчерта държавния глава.

Той допълни, че кметовете изпълняват по достоен начин хиляди проекти, назначавайки млади хора в администрацията, които работят прозрачно.

„Днес вече знаем – имаме интегрираните планове за развитие. Днес можем да погледнем напред, защото вие пазите силите си и специализирате. Като клъстер постигаме едно – вие инвестирате в нови индустриални зони, спорт, култура. Вие полагате усилия за всеки инвеститор, защото всеки е важен”, каза още Росен Плевнелиев.

 

КЗК отмени решение за избор на изпълнител в обществена поръчка на МЗХ

http://pik.bg/кзк-отмени-решение-за-избор-на-изпълнител-в-обществена-поръчка-на-мзх-news308431.html

КЗК отмени решение за избор на изпълнител в обществена поръчка на МЗХ

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на министъра на земеделието и храните, за класиране на участниците и избор на изпълнител за възлагане на обществена поръчка.

Обществената поръчка е с предмет "Услуги за извършване на технически дейности за поддържане на картата на възстановената собственост – КВС, /до предоставяне на поддържането на КВС на АГКК по реда на ЗКИР", разделена на двадесет обособени позиции, открита с Решение № РД52-46 от 18.06.2014г., в частта по позиция 11: Съдебен район Бяла (общ. Бяла, Борово, Две могили, Ценово), информират от КЗК.

По жалбата на "Строител" ООД проучването установи, че при оценяване по подпоказател "разпределение на дейностите на специалистите в екипа/екипите, техника и автомобили, които участникът ще ползва за изпълнението на поръчката" оценителната комисия е изложила мотиви, които не отговарят на съдържанието на подпоказателя. В този смисъл оценяването се явява немотивирано и не дава яснота кой участник в каква степен ще изпълни изискванията на възложителя по отношение на техническите дейности за поддържане на картата на възстановената собственост (КВС) в съдебен район Бяла.

КЗК връща процедурата от етап разглеждане и оценяване на техническите предложения на участниците по обособена позиция 11 в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението. 

Карайте внимателно, кърпят "Хемус" и "Тракия"

http://news.ibox.bg/news/id_757447356

От АПИ обясняват в кои участъци ще има ограничение за скоростта

Започва кърпене на дупки и ремонти на оградите по "Тракия" и "Хемус"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/03/31/2503305_zapochva_kurpene_na_dupki_i_remonti_na_ogradite_po/?ref=rss


Шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация на движението при извършващите се ремонтни дейности на старите участъци от автомагистралите "Тракия" и Хемус", призоваха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Оттам уточняват, че до края на седмицата при подходящи метеорологични условия е предвидено пътоподдържащите фирми да изкърпват асфалтовата настилка на автомагистрала "Тракия" на територията на областите София, Пазарджик и...

Затвор за двама варненци, склонили към проституция непълнолетни момичета

http://www.moreto.net/novini.php?n=284712

Дело за склоняване към проституция приключи с осъдителна присъда на Районен съд - Варна. Ефективни наказания наложи съдът на двамата подсъдими по делото - 28-годишния С. Иванов, с псевдоним „Чипи“ и 46 – год. Д. Красимиров, с псевдоним „Джони“, научи Moreto.

Един от арестуваните митничари опитал да избяга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687575


"Никой даже и не разбра какво става. Шестима колеги са били прибрани по време на работата им на входното платно на влизащи от Турция камиони към 1,30 часа след полунощ. Не е имало екшъни, настилане по земята и белезници, всичко е минало кротко. Директно са били откарани за разпити в Пловдив. Цялата смяна е 20 души,

ДПС пита: Кой използва като оръжие децата от Сливен?

http://www.bnews.bg/article-132364

Призоваваме властите да проверят кой стои зад езика на децата от Сливен, кой ги използва като оръжие. Това каза на брифинг лидерът на Движението Лютви Местан.

Подпалиха луксозна кола на бургаски кикбоксьор с титла от световното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687573

Мерцедесът на бургаския кикбоксьор Атанас Божилов е бил подпален миналата нощ.
От полицията уточниха, че колата е била паркирана до бл.71 в к-с
Мерцедесът на бургаския кикбоксьор Атанас Божилов е бил подпален миналата нощ. От полицията уточниха, че колата е била паркирана до бл.71 в к-с "Бр.Миладинови". Въпреки че на място са изпратени четирима огнеборци, мерцедъсът е напълно унищожен. Частчно е засегнат и фиат, паркиран в съседство. Той е с обгорели предна лява гума, калник и броня.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване