Улица "Загреб" в Пловдив става пешеходна

http://pik.bg/улица-загреб-в-пловдив-става-пешеходна-news308328.html

Улица "Загреб" в Пловдив става пешеходна

Поредната улица в пловдивския квартал "Капана" се включва в пешеходната зона. Ресорният зам.-кмет Александър Държиков се е срещнал с граждани, живеещи на ул. "Загреб", след техни заявления, че желаят улицата им да бъде затворена за достъп на коли.

Улицата ще е пешеходна в отсечката между ул. "Златарска" и ул. "Алцеко". Освен че ще бъде затворена за движение на автомобили, на "Загреб" ще бъде подменена и канализацията.

"За нас това е добро решение, тъй като тук има и общински имот с площ 400 кв. м, който се ползва и за открита сцена. По този начин той ще се впише много добре в пешеходната зона в "Капана", която напоследък се наложи като място за обществени събития", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев./topnovini.bg

Филип Златанов обвини прокуратурата в манипулация на тефтерите

http://www.moreto.net/novini.php?n=284698

Склонен съм да вярвам, че има манипулации на съдържанието на тефтерите. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” и в присъствието на адвокатите си бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. За един от най-спорните текстове в прословутите му тефтери – дали е изписано ДП или 10, той каза, че инициалите са оригиналният текст, а не показаното от прокуратурата число.

Цацаров потвърди връзката между мъртвото дете в куфар и разчленената жена от Приморско

http://pik.bg/цацаров-потвърди-връзката-между-мъртвото-дете-в-куфар-и-разчленената-жена-от-приморско-news308324.html

Цацаров потвърди връзката между мъртвото дете в куфар и разчленената жена от Приморско

Няма да бъдат дадени каквито и да е подробности, докато не достигнем до конкретна версия, която да мога да потвърдя. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента, предаде "Фокус".

На въпрос дали има връзка между жената от Приморско и детето, Цацаров обясни, че са на лице такива данни. „Не мога да кажа повече, защото интересите на разследването не позволяват това да бъде казано. Нека дадем възможност както на колегите от Прокуратурата, така и на колегите от Криминална полиция да свършат работа”, подчерта той.

„Ако се налага да се предприемат действия, те ще бъдат предприети по линията на международната правна помощ”, обясни главният прокурор на въпрос дали представители на руската прокуратура ще участват в разследването.
Попитан дали снимките от МВР на дете и жена от вчера имат нещо общо със случая, Цацаров поясни, че това, което е разпространено от МВР, е съгласувано с разследващия екип. Малко преди да дойда тук съм разговарял с главния секретар. Става дума за изключително тежко криминално престъпление, дори не едно”, каза още Сотир Цацаров.

Шефът на музея на ЦСКА за Фрог: Поклон на Стоичков за "Златната топка"

http://frognews.bg/news_88662/

"Поклон за вас, че изпълнихте обещанието си. Думата е спазена, благодаря ви. В музея има много големи отличия, но "Златната топка" и "Златната обувка" ще бъдат над всичко. Това каза директорът на музея на ЦСКА легендарният спортен журналист Александър Манов по време на връчване на отличията от Христо Стоичков.

Евростат: Безработицата в България с един от най-силните годишни спадове в ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687264

През февруари безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС. Според данните на Евростат, цитирани от Фокус, през февруари делът на безработните българи е бил 10,2%, докато година по-рано е достигал 12,3%.
Безработицата се е понижила в общо 22 страни и се е повишила в шест.
През февруари безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС. Според данните на Евростат, цитирани от Фокус, през февруари делът на безработните българи е бил 10,2%, докато година по-рано е достигал 12,3%. Безработицата се е понижила в общо 22 страни и се е повишила в шест.

Издирват двама за проповядване на радикален ислям

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687238

 С европейска заповед за арест двама мъже - Мустафа Али от Пазарджик и Рангел Илиев от Пловдив са обявени за издирване от прокуратурата във връзка с акцията за проповядване на радикален ислям от тази сутрин, за която вече съобщихме.
За тях от държавното обвинение е издадена европейска заповед за арест.
 С европейска заповед за арест двама мъже - Мустафа Али от Пазарджик и Рангел Илиев от Пловдив са обявени за издирване от прокуратурата във връзка с акцията за проповядване на радикален ислям от тази сутрин, за която вече съобщихме. За тях от държавното обвинение е издадена европейска заповед за арест.

Симов: Цветан Василев очевидно е единственият, който знае къде да натисне Б.Б., за да го накара да признава и да говори

http://www.cross.bg/simov-vasilev-izvini-1459091.html

/КРОСС/Бойко Борисов навлиза в плаващи пясъци, пише във Фейсбук профила си журналистът Александър Симов в коментар на срещата между премиера и мажоритарния собственик на КТБ в Банкя, за която банкерът разказа в интервюто си за "Гласове", а днес Борисов потвърди, като уточни, че се е състояла в гаража му в дома му по настояване на Цветан Василев. Бойко Борисов каза, че Василев е дошъл при него, за да му се извини.  Значи - на 6 юни Цветан Василев отишъл да му се извини. Не да го предупреди за това, че дългите ръце на Пеевски се протягат към КТБ, а да му се извини. Брех, брех, брех, пише Симов. Познавайки нарцистичната същност на настоящия премиер, нали си представяте как, ако срещата им беше за извинение, сутрешните блокове на телевизиите и обожаващите властта журналистки щяха да пишат дълги анализи на тема - даже мустакатият банкер са извини на небесния представител на ГЕРБ, разсъждава журналистът.  Според него "има нещо много измислено в това изтръгнато насила признание". Интересно как тази широка душа, която иначе създава усещането за пълен показ на живота си, трябваше да бъде притиснат от едно интервю, за да признае за такава среща, чуди се Симов. Сега - допълва той - чакам с интерес следващо интервю на Цветан Василев, защото очевидно той е единственият, който знае къде да натисне Б.Б., за да го накара да признава и да говори

Момче на 19 г. преби до смърт мъж в Горна Оряховица

http://offnews.bg/news/n_1/n_483170.html

Момче на 19 години е било арестувано от полицията в Горна Оряховица за убийството на 41-годишен негов съгражданин, предаде "Дарик". Органите на реда са получили сигнал в неделя сутринта за мъж, лежащ на кръстовище в града. Пристигналите на мястото на инцидента полицейски и медицински екипи са установили, че тялото е на мъж на 41 години. Трупът е откаран във великотърновската болница за аутопсия, която е доказала, че човекът е починал от удар с юмрук. Последвалото разследване е установило, че убиецът е 19-годишен младеж от Горна Оряховица. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда, като е задържан в ареста за 72 часа. Предстои да се разберат причините, довели до побоя.

Студент преби до смърт работник, заплаши свидетелите да си траят

http://pik.bg/студент-преби-до-смърт-работник-заплаши-свидетелите-да-си-траят-news308326.html

Студент преби до смърт работник, заплаши свидетелите да си траят

Студент от Горна Оряховица е задържан в понеделник за убийство по непредпазливост на работник от "Захарни заводи" АД. 19-годишният Николай Б. бил разкрит и арестуван от криминалисти от железничарския град броени часове след като пребил мъжът без причина на улицата, предаде "Труд".

Екшънът се разиграл около 4 часа призори на 29 март на главната улица на железничарския град на метри от входа на болницата. Час по-късно в полицията бил подаден сигнал, че на кръстовище е проснат мъж в локва кръв. На мястото незабавно е изпратен полицейски екип, но мъжът вече бил мъртъв.

Установено било, че това е 41-годишния Петко П., който в злополучната нощ се прибирал солидно почерпен след банкет. Работникът вървял по тротоара като силно залитал под въздействието на алкохола. В същия момент край него минал автомобил с петима младежи. Компанията се връщала от купон, но в друго заведение. В колата се возели четирима ученици, които на излизане от дискотеката взели Николай Б. да го откарат до дома му. Когато студентът съзрял люшкащият се пешеходец, наредил на шофьора да спре. Момчетата в колата се опитали да разубедят студента да не слиза, но той не ги послушал. Настигнал пияния мъж и го ударил с юмрук в лицето. Петко П. изгубил равновесие, паднал и си ударил главата в бордюра на тротоара. Пострадалият издъхнал на място от получената тежка черепно-мозъчна травма.

Учениците, които станали свидетели на кървавата драма изтръпнали от страх. Николай Б.ги заплашил, че ако не си мълчат, ще ги издири един по един и ще се саморазправи и с тях. Въпреки заканите единият от младежите още щом се прибрал, разказал за случилото се на баща си. Като чул зловещата история, родителят незабавно алармирал полицията.

Николай Б. е задържан за 72 часа. Държавното обвинение настоява съдът да му наложи постоянна мярка "задържане под стража". Той е с чисто криминално и съдебно досие. Горнооряховецът е студент по гражданска специалност в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. С постановление на Окръжната прокуратура във Велико Търново му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда.

Отиде си актрисата, която изпя песничката за Сънчо

http://frognews.bg/news_88661/

Отиде си куклената актриса Лина Бояджиева. Поколения българи ще запомнят песничката на Сънчо с нейния глас.

Евростат: Безработицата в България е намаляла с 2% за година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687241

През февруари безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС. Според данните на Евростат, цитирани от Фокус, през февруари делът на безработните българи е бил 10,2%, докато година по-рано е достигал 12,3%.
Безработицата се е понижила в общо 22 страни и се е повишила в шест.
През февруари безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС. Според данните на Евростат, цитирани от Фокус, през февруари делът на безработните българи е бил 10,2%, докато година по-рано е достигал 12,3%. Безработицата се е понижила в общо 22 страни и се е повишила в шест.

Жеков: Манджуков увери, че няма да има проблем с лиценза

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/31/2503104_jekov_mandjukov_uveri_che_niama_da_ima_problem_s/?ref=rss


ЦСКА няма да има проблем с взимането на лиценз, заяви Петър Жеков, който вчера подаде оставка като член на Надзорния съвет. Той е получил уверение от Ивайло Манджуков, който беше спряган за един от новите главни акционери, но впоследствие се отказа от намерението да инвестира в клуба.

"Доколкото чух от Ивайло, работите ще се оправят. Няма да има проблем. Ще се оправят работите. Няма да се притеснявате", заяви Жеков, който днес присъства на връчването на копията от "Златната обувка" и...

Пенсионната реформа - по-висока възраст за пенсия и по-високи вноски

http://offnews.bg/news/n_1/n_483093.html

Пенсионната реформа на кабинета "Борисов 2", която беше представена днес, предвижда плавно увеличаване на възрастта и стажа за пенсия, както и увеличаване на осигурителните вноски и възможност хората да прехвърлят парите си от универсалните фондове в НОИ. Мерките бяха представени днес от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и финансовия министър Владислав Горанов в присъствието на премиера Бойко Борисов . Осигурителните вноски ще се увеличават в следващите 12 години с по 0.5% за фонд "Пенсии" и 0.2% за фонд "Безработица" всяка година. За целия период нарастването на осигурителните вноски ще е с 4.5%. За сметка на това няма да се увеличат с 2% осигуровките за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове от 2017 г., уточни Горанов. Възрастта за пенсиониране ще нараства постепенно, докато стане 65 години и за мъжете, и за жените. За мъжете възрастта ще нараства първо с 2 месеца, а от 2017 г. с по 1 месец до 2020 година. При жените нарастването ще е с 2 месеца до 2030 г. и после до 2037 г. - с по 3 месеца. Стажът и за мъжете и за жените ще нараства с по 2 месеца до 2027 година, докато стане 40 години за мъжете и 37 години за жените. В момента жените се пенсионират на 60 години и 8 месеца и 35 години стаж, а мъжете на 63 години и 8 месеца и 38 години стаж. С промените в пенсионния модел обаче ще се предвиди възможност за пенсиониране с 12 месеца по-рано от минималната възраст срещу намалена пенсия. Ще бъде въведена и минимална възраст за пенсиониране на работещите в МВР, ДАНС, Министерството на отбраната и охранителите на затворите, но още се уточнява каква да е тя, уточни Калфин. В момента работещите в тези ведомства се пенсионират при стаж 27 години, от които минимум 18 години в съответната система. Ще е възможно прехвърлянето на средства от универсалните пенсионни фондове, където се осигуряваме за втора пенсия, към НОИ, както и обратното. Владислав Горанов обяви, че ще предложи на парламента проекта на промени в Закона за социалното осигуряване, който пусна на сайта на финансовото министерство януари. Тези промени са много по-меки от първоначално предложените в края на миналата година и са компромисен вариант между защитаваната от ГЕРБ и синдикатите позиция и тази на Реформаторския блок, частните фондове и повечето икономисти. Всеки роден след 31.12.1959 г. ще може да прехвърли вноската си за втора пенсия от частен фонд към НОИ, но ако това не му хареса, ще може да се върне обратно. Изборът може да се прави веднъж годишно. За времето, в което човек внася осигуровки в НОИ, първата му пенсия няма да се редуцира. Индивидуалната му партида, натрупана в частен фонд, ще стои в Сребърния фонд. Ако човекът реши да се върне в капиталовата схема, Сребърният фонд ще прехвърли средствата му там. Младите хора, които сега започват първа работа, ще имат право да изберат НОИ или частен фонд. Но ако не направят избор, ще бъдат разпределени в частен фонд, както досега. "Калфин е свършил огромна работа. Като премиер му давам отлична оценка", каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали ще смени Калфин, ако АБВ оттегли подкрепата си за правителството. Борисов уточни, че присъствието му на брифинга за пенсионната реформа означава, че ще осигури подкрепата на депутатите на ГЕРБ за нея. Калфин трябва да осигури подкрепата на АБВ, обяви премиерът. "И пак да има избори, пак ще е същото. Благодаря на всички партии, че оценяват това", коментира Бойко Борисов.

Не ходете на тази изложба!

http://www.cross.bg/todeva-zlatina-smurtta-1459090.html

/КРОСС/Голото тяло на 81-годишната Златина Тодева, представено като критика на масовите стереотипи за красота, пише Диляна Димитрова в коментара си за изложбата на фотографа Юлиан Табаков - „Мигновения". Прощавайте за заглавието - избрах го, за да покажа как със средствата на словото ще ви подтикна да отворите тази статия - така както един фотограф чрез голотата на една отиваща си от този свят актриса ни провокира да посетим изложбата му. Нарича се „Мигновения" и се открива на 3 април в столичната галерия „Райко Алексиев". Фотографът и сценограф Юлиан Табаков е портретирал 81-годишната Златина Тодева през 2007 г. - няколко месеца преди смъртта й. Актрисата е приела да се снима без дрехи, за да разголи прозата на старостта, смъртта, началото и края. Изложбата е критика на естетиката, която ни лансират медиите. Снимките остават непоказани осем години след смъртта на Мама Злата, както наричаха приживе актрисата в театралните среди. През есента на 2014 година дъщерята на актрисата - режисьорката Гергана Тодева-Гуга, предлага фотографиите на майка й да бъдат показани пред широката публика и авторът на снимките започва да търси начин за реализация на отложения проект. Намерението за изложба не получава подкрепата на Столична община, но кадрите му попадат при българи в САЩ и две дами се ентусиазират да му помогнат - пианистката Павлина Доковска и Кояна Тренчева

Иван Иванов: КЕВР трябва да извоюва финансова независимост

http://pik.bg/иван-иванов-кевр-трябва-да-извоюва-финансова-независимост-news308322.html

 Иван Иванов: КЕВР трябва да извоюва финансова независимост

КЕВР трябва да извоюва своята финансова независимост, а капацитетът може да бъде изцяло реализиран с приходите на регулатора от такси и глоби. Това заяви кандидатът за председател на КЕВР Иван Иванов по време на изслушването си пред Комисията по енергетика.

Иванов се обяви за ограничаване на енергията, изкупувана от ВЕИ-та, както и за недопускане на преференциални цени за изкупуване на ток от нови ВЕИ-та.

Кандидатът за председател на КЕВР, предложен от Реформаторския блок, каза, че неговата концепция е свързана с вижданията му за реформа в областта на енергетиката и енергийния регулатор.

Според него едно от най-големите предизвикателства пред КЕВР е връщането на авторитета, компетентността и независимостта на регулатора, а избирането на ръководството му от Народното събрание е стъпка в тази посока. Що се отнася до корпоративната независимост, Иванов смята, че авторитетът на КЕВР ще бъде повишен чрез индивидуалната отговорност на всеки един от членовете на Комисията. За целта той предлага вотът на комисарите да бъде открит, а техните становища и аргументи, публично достъпни.

Кандидатът за председател на КЕВР се обяви и за промяна в структурата на регулаторния орган и въвеждане на дирекция, която ще се занимава с интегрирането в Европейския енергиен съюз. Иванов заяви, че финансовото спасяване на НЕК, трябва да стане чрез преодоляване на текущия дефицит и създаване на финансово устойчив и диверсифициран пазар на енергия. Иванов предложи още изкупуване на електроенергията, произведена по високоефективен комбиниран способ, завършване на преговорите с т. нар. американски централи, както и натоварване на централите на 100%.

Според Иванов България трябва да участва и на пазара на балансирана енергия. Кандидатът за председател на КЕВР се обяви още за запазване на цените на тока за потребителите, които използват до 300 КW/h ел. енергия. Иванов подчерта необходимостта от засилване на енергийната ефективност, както и от нова енергийна стратегия. Като проблеми на топлофикациите той очерта ниската ефективност, лошото обслужване на техническите съоръжения, както и недоволните потребители. За да се избегне нарушаването на правата на потребителите, Иванов каза, че е необходим преглед и корекция на общите условия в договора за ползване на топлоенергия.

Според кандидата за председател на КЕВР липсва мотивация за развитие на газопреносната мрежа и това се дължи на начина на изчисляване на инвестициите. Наред с това няма и мотивация за газифициране на домакинствата, като тези, които са газифицирани са между 2 и 3%. Затова Иванов настоява газифицирането да влезе в Националния план за енергоспестяването. По отношение на ВиК сектора Иванов очерта като проблем липсата на лицензионен режим за ВиК операторите, който да обхваща всички мерки за качество.

"Трябва да бъде променена и цената на водата. В България тя възлиза на 4% от месечния доход на член от семейството, а по настояване на Световната банка, не трябва да надхвърля 2.5%", каза още Иванов. 

Наближава крайният срок за споразумение по иранската ядрена програма

http://www.mediapool.bg/nablizhava-krainiyat-srok-za-sporazumenie-po-iranskata-yadrena-programa-news232370.html

В Лозана започна поредната среща на шестте велики сили (петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия) в рамките на преговорите за ядрената програма на Иран, съобщиха осведомителните агенции във вторник. Иранският външен министър ще се присъедини по-късно към колегите си от САЩ, Франция, Великобритания, Германия и Китай.   Русия е представена от заместник-външния министър Сергей Рябков, съобщи пред ТАСС дипломатически източник, участващ в преговорите. Руският външен министър Сергей Лавров вчера се върна в Москва с намерението да отиде отново в Лозана днес, ако бъде постигнат напредък в преговорите.   Продължилите цялата нощ в Лозана двустранни консултации по Иран не доведоха до пробив, посочил източникът. Основният нерешен проблем остава въпросът за вдигането на санкциите срещу Иран.   Участниците в преговорите са си поставили краен срок до днес в полунощ да постигнат рамково споразумение.   Късно снощи държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че остават някои трудности в преговорите. "Работим много усилено за решаването им. Ще работим до късно тази нощ и утре с цел да се постигне нещо", каза Кери за Си Ен Ен. Той добави, че "всички знаят какво е значението на утрешния ден".   ТАСС цитира дипломатически източник, участващ в разговорите, казал, че преговорите навлизат в критичната си фаза и че се повишава равнището на секретност. "Пред прага сме на важни решения. Сега вече е важно да се запази медийна тишина", заяви източникът.   Официално Иран и международната общност все още имат противоречия по три проблема. Първо - за срока на прилагане на споразумението: Иран иска да го ограничи на 10 години, а световните сили искат да важи 15 години. Вторият спорен момент е "научната и развойна дейност", която шесторката иска да ограничи и постави в рамки, за да попречи на Техеран да разработва нови, по-ефективни центрофуги. И накрая - въпросът за санкциите: Иран изисква те да бъдат отменени незабавно и изцяло, докато големите сили настояват това да стане постепенно.   Говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф каза, че не е задължително в бъдещето споразумение да залегне, че Иран трябва да складира в чужбина високообогатения си си уран, предаде Ройтерс. Харф допълни, че има и други начини да се постигна американската цел, а именно на Иран да му е необходима една година, за да произведе количеството обогатен уран, необходимо за една ядрена бомба. Досега се смяташе, че Иран е проявил готовност да складира урана си в Русия, но в неделя ирански преговарящ каза, че "за Иран това не е част от дневния му ред".   Според Харф възможността за постигане на сделка между шестте сили и Иран е "50 на 50".   Преговорите за иранската ядрена програма в Лозана продължават в трескава атмосфера, пише френският в. "Монд". Дипломат, цитиран от вестника, констатира, че "иранците много обичат да преговарят на ръба на пропастта и много добре го умеят".   Рядко е имало толкова тежки, продължителни и сложни дипломатически преговори, пише френският вестник. Изходът от разговорите в Лозана все още не е ясен, въпреки продължаващите 12 години дискусии и 16-те месеца на усилени консултации след подписването на временното споразумение между Иран и групата "5+1" през ноември 2013 г.   Трудно е да се разбере защо тази седмица да няма споразумение. Всяка от страните, участваща във финалния кръг на преговорите в Лозана, има убедителни причини да иска успешен изход, а споразумението би подсилило репутацията на ключови фигури. Като оставим настрана подобни прагматични съображения, споразумението е желано по стратегически, морални причини и причини, свързани със сигурността, пише британският в. "Гардиън".   "Вашингтон пост" публикува резултатите от ново допитване, извършено по поръчка на вестника и на "Ей Би Си Нюз". Като цяло 59 на сто от анкетираните подкрепят споразумение, включващо отменяне на тежките икономически санкции в замяна на ограничаване на иранската ядрена програма, посочва вестникът.

Българин към служители на ЕК: Ще ви избия като пилци!

http://www.bnews.bg/article-132352

38-годишният Душко Венелинов Вълчев вчера беше изправен пред съда в Портланд, щата Мейн.

Над €100 млрд. били изтеглени от гръцките банки

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/nad-100-mlrd.-bili-iztegleni-ot-gryckite-banki-6033859

„Голдман Сакс“ предупреди, че условията за функциониране на гръцките банки се влошават

Свиха два акумулатора в Цар Калоян

http://pik.bg/свиха-два-акумулатора-в-цар-калоян-news308321.html

Свиха два акумулатора в Цар Калоян

Два акумулатора са откраднати от микробуси „Ситроен Джъмпер” и „Мерцедес Спринтер”, стопанисвани от 46-годишния С.П. от Цар Калоян – съобщават от ОДМВР-Разград.

Превозните средства били паркирани в двора на бившето БКС в Цар Калоян. Акумулаторните им батерии изчезнали през нощта на 29 срещу 30 март. Нанесените щети са за 200 лева.

Пунктове за опасни домакински отпадъци в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/punktove-za-opasni-domakinski-otpadyci-v-sofiia-6033857

Те ще приемат неща като лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри, стари бои и лакове, домакински препарати

И Варна не е „капо“. Измислиха награда и за нея в класацията за най-добър град

http://petel.bg/I-Varna-ne-e----kapo-----Izmisliha-nagrada-i-za-neya-v-klasatsiyata-za-nay-dobar-grad-__106659

Традиционната класация на Дарик радио и „24 часа“ определи тази година София като най-добър град за живеене в България. Столицата е...

Поредна кражба на проводник от мрежата на „Енерго про” в село Конево

http://petel.bg/Poredna-krazhba-na-provodnik-ot-mrezhata-na----Energo-pro----v-selo-Konevo__106660

Специалисти на ЕНЕРГО-ПРО възстановиха 400 метра проводник в Шуменското село Конево. Старият меден проводник стана обект на кражба....

Красавицата, летяла 10 метра от мост в Дупница, карала с 3,1 промила

http://petel.bg/Krasavitsata--letyala-10-metra-ot-most-v-Dupnitsa--karala-s-3-1-promila__106661

26-годишната Паулина Ванегас, която неотдавна излетя с "Пежо" от детелината край старата автогара в Дупница и падна от 10 метра височина до...

Обявиха Гарет Бейл за най-бързия футболист в света

http://petel.bg/Obyaviha-Garet-Beyl-za-nay-barziya-futbolist-v-sveta__106662

Футболистът с най-скъпия трансфер в историята Гарет Бейл бе обявен и за най-бързия в света. Халфът на "Реал" е способен да развие скорост от...

Местан призова Цветан Василев да отвори сейфовете си

http://petel.bg/Mestan-prizova-TSvetan-Vasilev-da-otvori-seyfovete-si__106663

ДПС също ще подкрепи поправката, даваща разширени правомощия на главния прокурор да стопира сделки, от които произтича заплаха за...

Крайчовски за Фрог: Стоя зад идеята „Златният Орфей” да се възроди

http://frognews.bg/news_88660/

В течение съм на идеята за евентуално възраждане на „Златния Орфей”, все пак бях 6-7 години в журито, в организационния комитет и общо взето ми е ясно какво се случва, заяви за Фрогнюз басистът на легендарните групи ФСБ и „Стари муцуни” Ивайло Крайчовски.

Скални късове са паднали в близост до къщи в Провадия

http://www.moreto.net/novini.php?n=284692

"Два големи скални къса от западния скален венец са паднали в неделя на около метър от къщите на хората в Провадия", каза за радио Варна кметът на града Филчо Филев. Хората са подали веднага сигнал в общината и са се обадили на телефон 112.

Quarto Quartet и Христо Казаков свирят Шостакович в зала “България”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687199

Искате да познаете “Тъмната страна на класиката”? Побързайте тази вечер към столичната зала “България”, където точно в 19 часа ще започне едноименният концерт. На сцената ще бъдат музикантите от Quarto Quartet, които не се уморяват да привличат меломани с атрактивните си идеи. Техен гост ще бъде пианистът Христо Казаков,
Искате да познаете “Тъмната страна на класиката”? Побързайте тази вечер към столичната зала “България”, където точно в 19 часа ще започне едноименният концерт. На сцената ще бъдат музикантите от Quarto Quartet, които не се уморяват да привличат меломани с атрактивните си идеи. Техен гост ще бъде пианистът Христо Казаков,

Борисов даде отлична оценка на Калфин за свършената работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687231

Калфин е свършил огромна работа. Като премиер му давам отлична оценка. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция.
Искам да благодаря на вицепремиера Калфин и неговия екип. "От няколко месеца работи много усърдно. Виждате колко обем от работа е извършен от Министерство на финансите и Министерство на труда и социалната политика",
Калфин е свършил огромна работа. Като премиер му давам отлична оценка. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция. Искам да благодаря на вицепремиера Калфин и неговия екип. "От няколко месеца работи много усърдно. Виждате колко обем от работа е извършен от Министерство на финансите и Министерство на труда и социалната политика",

Държавният глава удостои с Почетния си знак поделения на Българската армия

http://www.cross.bg/sili-bulgarskata-armiya-1459089.html

/КРОСС/Президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев удостои с Почетния знак на държавния глава поделения на Българската армия, във връзка със значимия принос на личния им състав за преодоляването на последиците от природните бедствия и оказване на помощ на местното население в Южна България през месец март тази година. С Почетния знак на Президента на Републиката бяха удостоени 24-та Авиационна база от състава на Военновъздушните сили на Българската армия, Многопрофилна болница за активно лечение-Пловдив от състава на Военномедицинска академия-София и 101-ви алпийски батальон от състава на 68-ма бригада специални сили от Сухопътните войски на Българската армия. Отличията на държавния глава получиха командирът на 24-та Авиационна база в Крумово бригаден генерал Петьо Мирчев, директорът на ВМА МБАЛ-Пловдив полк. д-р Ангел Пеев и подп. Димитър Кацаров, командир на военно формирование 28330-Смолян. „Българският народ неслучайно уважава и обича армията си. Въоръжените сили се ползват с доверието на обществото. Това се дължи най-вече на доблестния ежедневен труд, който полагат български военнослужещи и цивилни служители. Когато е трудно, народът разчита на армията си и армията застава на страната на народа

„Еврофутбол": Италия ще бие Англия в Торино

http://www.cross.bg/leva-live -zalog-1459088.html

/КРОСС/Италия ще постигне победа срещу Англия в приятелска среща, която ще се играе на „Ювентус Стейдиъм" в Торино днес от 21.45 часа - това сочат коефициентите на българския букмейкър. Общо 58 отделни видове за залог пусна „Еврофутбол" за сблъсъка, а ето какво компанията определи за краен изход: Италия - Англия Сингъл, Live „1" - 2.20 „Х" - 2.72 „2" - 2.64 Девет са по-интересните футболни сблъсъци, сред които е и е евроквалификацията на младежкия ни национален отбор срещу Уелс, както и мегасблъсъка в Евролигата по баскетбол между Барселона и Реал Мадрид:Уелс (21) - България (21) Сингъл, Live „1" - 2.18 „Х" - 2.88 „2" - 2.53Словакия - Чехия Сингъл, Live „1" - 2.17 „Х" - 2.78 „2" - 2.63Израел - Белгия Сингъл, Live „1" - 5.50 „Х" - 3.46 „2" - 1.37Холандия - Испания Сингъл, Live „1" - 2.70 „Х" - 2.83 „2" - 2.10Аржентина - Еквадор Сингъл, „1" - 1.35 „Х" - 3.40 „2" - 5.20Мексико - Парагвай Сингъл, „1" - 1.78 „Х" - 2.85 „2" - 3.48Тернана - Бари Сингъл, Live „1" - 2.60 „Х" - 2.69 „2" - 2

България на челно място на черната класация по безработица в ЕС

http://pik.bg/българия-на-челно-място-на-черната-класация-по-безработица-в-ес-news308309.html

България на челно място на черната класация по безработица в ЕС

През февруари безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС. Според данните на Евростат през февруари делът на безработните българи е бил 10,2%, докато година по-рано безработицата е достигала 12,3%. Безработицата се е понижила в общо 22 страни и се е повишила в шест.

Други държави със силни спадове са Естония (от 8,4% на 6,2%) и Ирландия (от 12,1% на 9,9%). Най-отчетливите повишения са регистрирани в Хърватия (от 17,3% на 18,5%), Кипър (от 15,6% на 16,3%) и Финландия (от 8,4% на 9,1%). 

Борисов писа отличен на Калфин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687224

Калфин е свършил огромна работа. Като премиер му давам отлична оценка. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция.
Искам да благодаря на вицепремиера Калфин и неговия екип.
Калфин е свършил огромна работа. Като премиер му давам отлична оценка. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция. Искам да благодаря на вицепремиера Калфин и неговия екип. "От няколко месеца работи много усърдно. Виждате колко обем от работа е извършен от Министерство на финансите и Министерство на труда и социалната политика",

Студент уби работник и заплаши свидетелите да мълчат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687223


Студент от Горна Оряховица е задържан в понеделник за убийство по непредпазливост на работник от "Захарни заводи" АД. 19-годишният Николай Б. бил разкрит и арестуван от криминалисти от железничарския град броени часове след като пребил мъжът без причина на улицата.
Екшънът се разиграл около 4 часа призори на 29 март на главната улица на
Студент от Горна Оряховица е задържан в понеделник за убийство по непредпазливост на работник от "Захарни заводи" АД. 19-годишният Николай Б. бил разкрит и арестуван от криминалисти от железничарския град броени часове след като пребил мъжът без причина на улицата. Екшънът се разиграл около 4 часа призори на 29 март на главната улица на

Повреда в елзахранването засегна много турски градове

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/povreda-v-elzahranvaneto-zasegna-mnogo-turski-gradove-6033858

В Анкара и Истанбул е прекъснато движението на метрото и трамваите, съобщава АФП, като се позовава на турски медии

За близо половината руснаци жертвите при режима на Сталин са оправдани

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/31/2503071_za_blizo_polovinata_rusnaci_jertvite_pri_rejima_na/?ref=rss


Близо половината руснаци (45%) смятат, че жертвите, които съветският народ е понесъл по време на режима на Сталин, са били оправдани от големите цели и постигнатите резултати. Това сочи проучване на "Левада център", цитирано от "Интерфакс".

Според 41 на сто нищо не може да оправдае масовите човешки жертви.

Нееднозначно е отношението на руснаците към смъртта на Йосиф Сталин. 46% от запитаните я свързват с прекратяване на терора и масовите репресии, но за 24 на сто това е...

Могат ли слоновете да надушват бомби?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/mogat-li-slonovete-da-nadushvat-bombi-6033855

"Данните показват, че слоновете имат невероятна способност да откриват тротил", казва Ашейди Кей Милър, учен от университета в Уитуотърсранд, Южна Африка

Леки повишения за индексите на БФБ*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/leki-povisheniia-za-indeksite-na-bfb-192066/

Адванс Терафонд поскъпва с 0,7%, след като задели по 0,27 лв. дивидент на акция за 2014 г.

Девет университета са поискали увеличение на таксите за някои специалности

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/31/2503030_devet_universiteta_sa_poiskali_uvelichenie_na_taksite/?ref=rss


Девет университета са поискали увеличение на таксите тази година. Това става ясно от проект за постановление на Министерския съвет, качен на страницата на портала за обществени консултации. Големите висши училища  като Софийския университет не са поискали увеличение, отбелязва вестник "Стандарт". 

Увеличение на таксите са поискали Националната художествена академия, където специалността реставрация поскъпва от 970 на 1100 лева, а останалите специалности от 840 стават 880 лева. В...

Айфеловата кула стана на 126

http://www.bnews.bg/article-132349

Кулата е най-посещаваният архитектурен паметник в света.

Прокуратурата задържа още осем души, привърженици на "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/31/2503049_prokuraturata_zadurja_oshte_osem_dushi_privurjenici_na/?ref=rss


Групата, обвинена в проповядване на война и антидемократична идеология от Пазарджик набъбна с още осем души, след като днес прокуратурата проведе още една акция в града и в Асеновград.

Задържани за 72 часа и обвинени са Йосиф Минчев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Кърталов, Ненко Щерев, Веселин Стефанов. Срещу Рангел Илиев и Мустафа Али обвинението е задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест, защото те се намират в чужбина, съобщиха от държавното обвинение....

Гърция ще преговаря с кредиторите за облекчаване на дълга

http://www.moreto.net/novini.php?n=284661

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че европейските кредитори на страната са се съгласили да започнат през юни преговори за облекчаване на дълга Гръцкият парламент обсъди пакета с нови реформи, които правителството на Алексис Ципрас предложи на европейските си партньори в опит да получи ликвидни средства за покриване на текущите си финансови нужди.

Агънце уплаши Дагестан, сравниха го с Антихриста

http://web.barometar.net/67282/

Овца в Дагестан роди агне със зловещо лице, пише британският „Метро“. Блазиус Лаврентиев, собственик на плашещото агне, разказва, че се зарадвал много, когато разбрал, че овцата е бременна. „Имахме много тежка зима, зарадвах се, че ще има агне и ще можем да го продадем и да припечелим пари“, разказва той. Но когато животното се родило, [...]

Н. Цонев за Фрог: Цв. Василев даде знак, че ще продължи борбата, Борисов е манипулатор

http://frognews.bg/news_88659/

Цветан Василев даде знак, че е готов да продължи борбата, която води срещу тези, които искат активите на банката и трябва да бъде подкрепен. Защо? Защото на българското общество трябва да стане ясно, какво се върши през последните години в България. Това каза за Фрог бившият министър на отбраната Николай Цонев, лидер на партия "Нова алтернатива".

ТИР се преобърна на пътя Русе-Бяла (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_483139.html

Румънски ТИР се е блъснал в няколко дървета на пътя Русе - Бяла, след което се преобърнал в дерето , съобщи bTV. Инцидентът е около 3:00 часа станал тази нощ. Камионът се е движил в посока Русе. Най-вероятно 33-годишният водач е заспал зад волана и изгубил управление над ТИР-а, при което камионът е излязъл от пътя. Шофьорът е в болница със контузия на главата и счупен прешлен. Част от товара от стъклени бутилки се е натрошил и разпилял по целия участък след удара.

"Ситроен" горя във Вършец

http://pik.bg/ситроен-горя-във-вършец-news308310.html

"Ситроен" горя във Вършец

Лек автомобил „Ситроен Ксара" с монтанска регистрация е изгорял напълно предишната нощ във Вършец. Сигнал за пожара е подаден в 03,10 ч. Колата е собственост на 46-годишния С.П. от същия град, предаде "Дарик"

Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство в РУ МВР Вършец. Нанесените загуби са за около 4 000 лева, съобщават от ОД на МВР Монтана.

СК на РФ повдигна дело за убийство на двама руски граждани в България

http://www.cross.bg/deteto-bulgariya-kipur-1459087.html

/КРОСС/Следственият комитет на Русия повдигна наказателно дело във връзка с убийствата на двама руски граждани в България, предаде RT. Това съобщи официалният представител на руското ведомство Владимир Маркин. Припомняме, че на 20 март беше открито тяло на 5-годишно момченце в куфар край ВЕЦ "Пасарел", а разчленена жена, за която се смята, че е майката на детето, е намерена на 3 март в гора край Приморско, цитира Маркин РИА Новости.Майката и убитото момченце пристигнали в България от Кипър, казаха запознати с разследването, цитирани от "24 часа". Руснак, който живее там, ги свързал с техни сънародници в България. Той обаче не е Герман, собственикът на апартаментите в Приморско и София, а друг, казаха криминалистите. С какво се е занимавала жената в Кипър, не е ясно. "Няма съмнение, че мъртвата жена е майката на детето", обясни близък до разследването. Първата експертиза обаче не показала това на 100%, защото трябвало да се вземе и ДНК проба от биологичния баща на детето, който живее в Русия. Разследващите се надяват да му бъде взета проба, когато той пристигне у нас. "Мъжът трябва да дойде, за да прибере тялото на момчето, до момента не е разпитван", обясни криминалист. Установено е, че бащата на детето не е влизал в България и е извън списъка на заподозрените. Във връзка с двойното убийство на майката и момчето полицията издирва мъж от кавказки произход. Официално обаче не е съобщено името му

Ветрове със скорост 120 км/ч нарушиха въздушния и морски трафик в Холандия

http://www.mediapool.bg/vetrove-sas-skorost-120-kmch-narushiha-vazdushniya-i-morski-trafik-v-holandiya-news232369.html

Пролетни бури връхлетяха Холандия с ветрове, достигащи 120 км/ч, и причиниха анулиране на полети на амстердамското летище Схипхол и затварянето на три контейнерни терминала на пристанище Ротердам, съобщи Ройтерс.   Националната метеорологична служба обяви червен код за северните и крайбрежни провинции на страната.   Говорител на летище Схипхол, четвъртото по големина в Европа, заяви че 80 полета, повечето европейски, са били отменени заради силния вятър, ограничаващ капацитета на пистите. На най-голямото европейско пристанище Ротердам два контейнерни терминала бяха затворени и корабите са принудени да чакат на опашка в морето.

Премиерът даде заден за възможността прокуратурата да разваля сделки

http://econ.bg/Новини/Премиерът-даде-заден-за-възможността-прокуратурата-да-разваля-сделки_l.a_i.664688_at.1.html

Прокуратурата няма да има правомощия да разваля да разваля сделки между частни фирми. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като даде показания по...

Атанасова покани Цветан Василев на изслушване във Временната комисия за КТБ

http://politics.actualno.com/Atanasova-pokani-Cvetan-Vasilev-na-izslushvane-vyv-Vremennata-komisija-za-KTB-news_465192.html

Временната парламентарна комисия за КТБ ще разгледа интервюто с Цветан Василев. Това стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок Димитър Танев, който е член на комисията. Според него, очев...

София е най-добрият град за живеене в България

http://sofia.actualno.com/Sofija-e-naj-dobrijat-grad-za-jiveene-v-Bylgarija-news_465194.html

София е най-добрият град за живеене в България. Това стана ясно по време на церемонията по връчване на приза "Най-добър град за живеене в България", предаде „Фокус“. Дър...

Батков предизвика виртуална атака на руски фенове

http://bgfootball.actualno.com/Batkov-predizvika-virtualna-ataka-na-ruski-fenove-news_465196.html

Визита на собственика на Левски Тодор Батков в Русия предизвика истинска полемика сред местните фенове. Информацията, че адвокатът е търсил спонсори за тима си в Москва отключи дълго събиран гняв сре...

Как да удължите живота на лаптопа си

http://curious.actualno.com/Kak-da-udyljite-jivota-na-laptopa-si-news_465178.html

Като всеки нов революционен продукт, в началото лаптопите бяха доста скъпи. После цените им намаляха, но въпреки това преносимите компютри все още са голяма инвестиция. Те струват скъпо и могат да ви ...

Дивогласи

http://books.actualno.com/Divoglasi-news_465109.html

Зловеща заплаха. Застрашен град. Момче, притежаващо силата да командва враните. Някога Блекстоун е проспериращ мегаполис, но Тъмното лято променя всичко. Вълна от насилие и престъпност помита града, ...

Арестуваха 11 митничари на Капитан Андреево за контрабанда на цигари

http://frognews.bg/news_88658/

Арестуваха 11 митничари от граничния пункт "Капитан Андреево" тази нощ. Причината е, че умишлено са пропуснали голяма пратка контрабандни цигари, съобщи Нова тв.

Бойко Борисов: "Имам големи гърди, само за кърменето в мола не са ме питали"

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-imam-golemi-gardi-samo-za-karmeneto-v-mola-ne-sa-me-pitali-news232368.html

"Имам големи гърди, само за кърменето в мола не са ме питали". Това отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос на журналист дали очаква да бъде извикан за показания и по случая с КТБ.   Тази сутрин Борисов беше в Съдебната палата, където бе разпитан по делото срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров.

Над 70 адвокати са обучени по проект "Адвокати в защита правата на децата"

http://www.mediapool.bg/nad-70-advokati-sa-obucheni-po-proekt-advokati-v-zashtita-pravata-na-detsata-news232367.html

Над 70 адвоката от Пловдив, Враца и Варна са обучени по проект "Адвокати в защита правата на децата", съобщиха на заключителната конференция по проекта от "Програма за развитие на съдебната система" /ПРСС/, които са сред изпълнителите му.   Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Швейцарската Конфедерация чрез Фонда за партньорство, а изпълнението му е започнало през април 2014 г. Предоставената финансова помощ е в размер на 88 203 швейцарски франка.   По проекта е изготвен анализ на средата, в която работят адвокатите при защита на правата на децата, който беше представен от Диляна Гитева от ПРСС. Сред констатациите в него са, че у нас липсва специализация на адвокатите, предоставящи правна помощ на децата, липсват знания относно детската психика и системата за закрила на детето, както и за международните стандарти и закрилата на детето. Липсва и механизъм, позволяващ на адвокатските колегии, при определянето на служебен защитник или особен представител, да вземат предвид специализацията на адвоката за правата на детето, сочи анализът.   От ПРСС препоръчват да се извършва специализация на адвокатите и да се създаде механизъм за привличане на специализирани адвокати за представяне на правна помощ на децата.   По проекта са подготвени и шестима обучаващи за адвокати от цялата страна. Допълнително още 20 адвоката от страната са получили специализация по международните стандарти по правата на детето.   Проектът е извършен в партньорството с Центъра за обучение на адвокати и Международния институт за правата на детето в Сион, Швейцария.   Според данни на Националния статистически институт, през 2013 г. престъпления са извършили 6007 деца, а от престъпления са пострадали 1937 деца. Възпитателни мерки са били наложени на 1157 деца, като част от тях са били настанени във възпитателни училища-интернати.

Митничари и граничари арестувани за контрабанда

http://www.vesti.bg/bulgaria/mitnichari-i-granichari-arestuvani-za-kontrabanda-6033856

Разбит е незаконен канал за разпространение и продажба на контрабандни цигари, обявиха от МВР

Задържаха 11 митничари на „Капитан Андреево“

http://www.vesti.bg/bulgaria/zadyrzhaha-11-mitnichari-na-kapitan-andreevo-6033856

Причина за акцията е била голяма пратка контрабандни цигари, която е пропусната от служители от нощната смяна

Цистерна се обърна край Дупница

http://pik.bg/цистерна-се-обърна-край-дупница-news308305.html

Цистерна се обърна край Дупница

Цистерна се е преобърнала на главен път Е-79 край Дупница, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил.

Цистерната е пътувала в посока Благоевград и се е преобърнала на входа на град Дупница.

На място има екипи на полицията,  съобщи "Фокус". От „Спешен център” в Кюстендил съобщиха, че водачът на товарния автомобил е обслужен от медицински екип, не е пострадал тежко, няма опасност за живота му.

Движението по пътя беше ограничено заради инцидента, но в момента това става нормално. 

Минималистичен майсторски клас в MasterChef

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687120

Шеф Петър Михалчев прави минималистичен майсторски клас в MasterChef по bTV
Утре вечер от 21:30 часа в MasterChef по bTV майсторът на японската кухня шеф Петър Михалчев ще предизвика двама кулинарни гладиатори в битка за имунитет. Претендентите за наградата ще бъдат ръкоположени в ритуала на приготвяне на кайсеки плато,
Шеф Петър Михалчев прави минималистичен майсторски клас в MasterChef по bTV Утре вечер от 21:30 часа в MasterChef по bTV майсторът на японската кухня шеф Петър Михалчев ще предизвика двама кулинарни гладиатори в битка за имунитет. Претендентите за наградата ще бъдат ръкоположени в ритуала на приготвяне на кайсеки плато,

Минималистичен майсторски клас в MasterChef

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687123

Шеф Петър Михалчев прави минималистичен майсторски клас в MasterChef по bTV
Утре вечер от 21:30 часа в MasterChef по bTV майсторът на японската кухня шеф Петър Михалчев ще предизвика двама кулинарни гладиатори в битка за имунитет. Претендентите за наградата ще бъдат ръкоположени в ритуала на приготвяне на кайсеки плато,
Шеф Петър Михалчев прави минималистичен майсторски клас в MasterChef по bTV Утре вечер от 21:30 часа в MasterChef по bTV майсторът на японската кухня шеф Петър Михалчев ще предизвика двама кулинарни гладиатори в битка за имунитет. Претендентите за наградата ще бъдат ръкоположени в ритуала на приготвяне на кайсеки плато,

Голям спад на безработицата през февруари

http://pik.bg/голям-спад-на-безработицата-през-февруари-news308304.html

Голям спад на безработицата през февруари

България е една от трите страни от ЕС с най-голям спад на безработицата в периода февруари 2015 г. – февруари 2014 г., показва статистиката на Евростат. Безработицата в еврозоната е намаляла до 11,3% през февруари от 11,4% през януари и 11,8 % година по-рано.

Това е най-ниското ниво в зоната с единна валута от май 2012 г. Равнището на безработицата в 28-членния ЕС е било 9,8% през февруари 2015 г. спрямо 9,9% през предходния месец и 10,5% през същия месец на минала година. Това е най-ниското ниво на безработица в ЕС от септември 2011 г. Според изчисленията на Евростат 23,8 милиона мъже и жени в ЕС, от които 18,2 милиона в еврозоната, са били без работа през миналия месец.

В сравнение с януари 2015 г. броят на безработните е намалял с 91 000 души в ЕС и с 49 000 души в еврозоната. Сред държавите-членки с най-ниски нива на безработица през февруари 2015 г. са Германия (4,8%) и Австрия (5,3%), а най-високи нива са в Гърция (26% през декември 2014 г.) и Испания (23,2%).

В сравнение с преди една година, процентът на безработица през февруари 2015 г. е намалял в 22 членки на съюза. Най-големите спадове са регистрирани в Естония (8,4% до 6,2% за периода януари 2014 г. и януари 2015 г.), Ирландия (12,1% до 9,9%) и България (12,3% до 10,2%). Най-големите увеличения са били регистрирани в Хърватия (17,3% до 18,5%), Кипър (15,6% до 16,3%) и Финландия (8,4% до 9,1%). През февруари 2015 г. равнището на безработица в САЩ е 5,5% спрямо 5,7% през януари 2015 г.

Великобритания няма да има футболни отбори на олимпиадата в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/31/2503046_velikobritaniia_niama_da_ima_futbolni_otbori_na/?ref=rss


Великобритания се е отказала да изпраща футболни отбори на олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година, съобщиха медиите на Острова.

Поводът отново е неразбирателство между футболните централи на четирите страни в състава на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Ръководството на Футболната асоциация на англичаните е изпратила писма до колегите си, за да ги уведоми за решението, до което се стигна заради липса на консенсус между тях.
...

Задигнаха смартфон от варненски шестокласник на път за училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=284689

Заради задигнат мобилен телефон, вместо в час, ученици от Варна прекараха следобеда в районното управление. За кражбата, станала посред бял ден, близо до Основно училище „Цар Симеон“, потвърдиха за Moreto.net и от полицията в морския град.

Бум на съвременна българска драматургия отчитат номинациите за "Аскеер"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/31/2502989_bum_na_suvremenna_bulgarska_dramaturgiia_otchitat/?ref=rss


Рекорден брой от 31 драматургични текста са били разгледани за номинация в категорията "Съвременна българска драматургия" за тазгодишните награди "Аскеер", съобщиха организаторите им от Театър "Българска армия" на пресконференция днес. В конкурса участват всички пиеси, поставени за пръв път на сцена между 1 април 2014 г и 31 март 2015 г. 

В края на краищата за наградата ще се състезават 3 пиеси - "Мадам Мишима" на Елена Алексиева (постановка Калин Ангелов в Театър "София"), "Семеен...

19-годишен убил с един юмрук мъжа в Горна Оряховица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687198

За броени часове горнооряховски криминалисти разкриха извършителя на тежко престъпление. Както
За броени часове горнооряховски криминалисти разкриха извършителя на тежко престъпление. Както "24 часа" първи съобщи, около 5:30 ч. в неделя в полицейското управление е получен сигнал, че на кръстовище в железничарския град е намерен мъж в безпомощно състояние. На мястото незабавно е изпратен полицейски екип.

Бум на съвременната българска драматургия отчитат номинациите за "Аскеер"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/31/2502989_bum_na_suvremennata_bulgarska_dramaturgiia_otchitat/?ref=rss


Рекорден брой от 31 драматургични текста са били разгледани за номинация в категорията "Съвременна българска драматургия" за тазгодишните награди "Аскеер", съобщиха организаторите им от Театър "Българска армия" на пресконференция днес. В конкурса участват всички пиеси, поставени за пръв път на сцена между 1 април 2014 г и 31 март 2015 г. 

В края на краищата за наградата ще се състезават 3 пиеси - "Мадам Мишима" на Елена Алексиева (постановка Калин Ангелов в Театър "София"), "Семеен...

Овчаров призова Миков да посочи персонално виновния за поредицата изборни провали на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/31/2503032_ovcharov_prizova_mikov_da_posochi_personalno_vinovniia/?ref=rss


Дългогодишният бивш председател на най-голяма организация на БСП - тази в София, Румен Овчаров призовал сегашния лидер на БСП Михаил Миков на конгреса в неделя да направи оценка кой доведе БСП до провал в управлението и на десетина поредни избора. Логично е в системата от промени, които Миков предприема в устава, да се каже и кой е виновен за изборните загуби - Изпълнителното бюро, Националният съвет, председателят на партията, иначе изглежда, че я търсим само в местните структури, каза пред...

Детето, което помисли обектива за оръжие

http://offnews.bg/news/n_1/n_483113.html

Десетки хиляди интернет потребители споделиха снимката на сирийско дете, което вдига своите ръце във въздуха, за да се предаде пред турски фотограф, като решило, че обективът на апарата му е оръжие, съобщи Би Би Си. Хората по света бяха разчувствани от страха в очите на детето, което си мисли, че срещу него е насочено дуло на оръжие. Снимката започна да се разпространява скоростно в интернет, след като фотожурналистката от Газа Надя Абу Шабан я публикува в Туитър . Туитът ѝ беше споделен от над 14 000 души само в социалната мрежа, като се разпространи и по стотици други сайтове. Не за пръв път обаче подобни снимки в мрежата се оказват фалшификати или заснети при съвсем различни от представените обстоятелства - затова много хора се усъмниха в историята зад уплашеното дете. Би Би Си се зае да потърси турския фотограф, за да разбере истина ли всичкото това.  Изданието е намерило Сагирли, който в момента се намира в Танзания. Той разказва, че детето е момиченце на 4 г. на име Худеа, чиято снимка е била направена в бежански лагер в Атмех през декември 2014 г. Майката на Худеа пропътувала с нея и другите си 2 деца 150 км от дома им в Хама до бежанския лагер, намиращ се на 10 км от турската граница. "Използвах телефото обектив и тя реши, че е оръжие. Осъзнах, че момиченцето е ужасено едва след като направих снимката и я погледнах, тъй като тя прехапа устни и вдигна ръце във въздуха. Обикновено когато ги снимаш, децата бягат, крият лицата си или се усмихват. В лагерите обаче има хора от цялата страна. Можеш да видиш по-добре страданията, през които са преминали, не чрез възрастните, а чрез децата. Именно те отразяват чувствата най-добре чрез невинността си", коментира Сагирли. Снимката е публикувана в турски вестник още януари, като тогава е получила широк отзвук в турските медии и социални мрежи, но едва сега тя доби популярност в западните страни.

Бунтовниците в Йемен не се отказват въпреки саудитските удари

http://www.investor.bg/drugi/338/a/buntovnicite-v-iemen-ne-se-otkazvat-vypreki-sauditskite-udari-192060/

Шиитските бунтовници продължават настъплението си към ключовия град Аден въпреки започналата международна операция срещу тях

Разходите за труд у нас са най-ниски в ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687161

Разходите за час труд в България са средно 3,8 евро, като това е най-ниското ниво на заплащане в ЕС, сочат данни на Евростат, обявени вчера. За сравнение през 2013 г. заплатите в България са били средно 3,7 евро за час, а през 2012 г. - 3,4 евро.
Според европейската статистика почасовото заплащане у нас е най-високо в сферата на услугите - 4 евро,
Разходите за час труд в България са средно 3,8 евро, като това е най-ниското ниво на заплащане в ЕС, сочат данни на Евростат, обявени вчера. За сравнение през 2013 г. заплатите в България са били средно 3,7 евро за час, а през 2012 г. - 3,4 евро. Според европейската статистика почасовото заплащане у нас е най-високо в сферата на услугите - 4 евро,

Синдикалисти искат по-бързо разследване на взрива в Иганово

http://www.cross.bg/iganovo-vzriva-institytzii-1459086.html

/КРОСС/По-бързо да приключи разследването в района на взрива на склада на ВМЗ - Сопот край Иганово. За това настояват в писмо до прокуратурата и държавните институции от КТ „Подкрепа". 800 човека са пренасочени от площадката в Иганово към Сопот и хората се притесняват, тъй като не са сигурни кога ще се върнат отново в цеха край карловското село, съобщи в ефира на Дарик председателят на синдикалната организация в завода Димитър Атанасов. „Хората искат да са там и сред тях няма никаква уплаха от взривовете", каза Атанасов. По думите му след инцидента няма нито едно счупено стъкло. „Колкото по-бързо заработи площадката в Иганово, толкова по-добре. Имаме да изпълняваме договори, а без експедиции нищо не се случва във ВМЗ", заяви сидикалният лидер, като уточни, че вече са изпратили исканията си до окръжната прокуратура. От конфедерацията подготвят и писма до министъра на икономиката Божидар Лукарски и премиера Бойко Борисов. Случаят в Иганово бе изпитание за нервите и организацията на всички институции. Всички възможни служби се задействаха за реакцията в такива ситуации, коментира кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той уточни, че продължава прочистването на района в радиус от 3 км от зоната на взрива. На този етап няма яснота кога ще бъде осигурен достъпът на хора в животни в тази зона.  

Бареков: Премиерът призна, че се страхува от мен, удовлетворен съм

http://frognews.bg/news_88657/

Държа да отбележа, че съм удовлетворен, че премиерът най-после публично признава, че е изпитвал страх от Бареков. Това съобщи самият той в писмо до медиите.

Плевнелиев: Въоръжените сили се ползват с доверието на обществото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687190

Българският народ неслучайно уважава и обича армията си. Въоръжените сили се ползват с доверието на обществото. Това се дължи на доблестния ежедневен труд, който полагат българските военнослужещи и цивилни служители. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след като удостои с Почетен знак на държавния глава поделения на Българската армия.
Българският народ неслучайно уважава и обича армията си. Въоръжените сили се ползват с доверието на обществото. Това се дължи на доблестния ежедневен труд, който полагат българските военнослужещи и цивилни служители. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след като удостои с Почетен знак на държавния глава поделения на Българската армия.

Петнадесет комисии в европарламента работят по търговското споразумение между ЕС и САЩ

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/03/31/2503043_petnadeset_komisii_v_evroparlamenta_rabotiat_po/?ref=rss


Петнадесет парламентарни комисии в Европейския парламент (ЕП) тази седмица започват работа върху становището си върху търговското споразумение между Съединените щати и Европейския съюз (ЕС), по-известно като Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Комисията по международна търговия е отговорна за финалното изготвяне на препоръките на Европейския парламент, като всички останали 14 комисии също ще предоставят мнението си. Дебатът и гласуването върху...

Откриха склад за нелегални цигари в изба

http://petel.bg/Otkriha-sklad-za-nelegalni-tsigari-v-izba__106648

В около 17 часа в понеделник след получен сигнал полицаи направили проверка на частен дом в кв. „Вл. Варненчик“. В хода на извършените...

Вдигат вноските за пенсия с 4,5 % и годините за пенсиониране

http://petel.bg/Vdigat-vnoskite-za-pensiya-s-4-5---i-godinite-za-pensionirane__106650

Вноската за пенсия да скочи с 4,5% през следващите 12 години. Това предлага социалният министър Ивайло Калфин след продължилите месеци...

Златната топка на Стоичков акостира в музея на славата на ЦСКА

http://petel.bg/Zlatnata-topka-na-Stoichkov-akostira-v-muzeya-na-slavata-na-TSSKA__106651

Христо Стоичков дари днес на музея на славата на ЦСКА две от най-ценнните си индивидуални награди пред десетки фенове и журналисти. Той...

Осъдиха мъж, живял с непълнолетна на семейни начала

http://petel.bg/Osadiha-mazh--zhivyal-s-nepalnoletna-na-semeyni-nachala__106652

Районният съд в Белоградчик осъди на пробация и 150 часа общественополезен труд любовчия от Белоградчик, който заживял с непълнолетна...

Подпалиха луксозна кола на известен кикбоксьор от Бургас

http://petel.bg/Podpaliha-luksozna-kola-na-izvesten-kikboksor-ot-Burgas__106653

Мерцедесът на бургаския кикбоксьор Атанас Божилов е бил подпален миналата нощ. От полицията уточниха, че колата е била паркирана до бл.71...

Как да си купим щастие с пари

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/31/2502973_kak_da_si_kupim_shtastie_s_pari/?ref=rss


Народът е казал, че парите не купуват щастие. Според учените обаче това не е точно така. Парите все пак може да купят щастие, но не под формата на предмети и луксозни стоки.

Специалистите казват, че начинът, по който хората харчат парите си, е ключов за това дали ще се чувстват щастливи. "Един от враговете на щастието е адаптацията. Купуваме си неща, за да сме щастливи и успяваме. Но само за известно време. В началото новите неща са интересни. След това свикваме с тях", коментира...

Живеещ в САЩ българин плаши служители на ЕК с "ще ви избия като пилци"

http://www.mediapool.bg/zhiveesht-v-sasht-balgarin-plashi-sluzhiteli-na-ek-s-shte-vi-izbiya-kato-piltsi-news232366.html

Българин, който живее в Хултън, САЩ, е обвинен в отправяне на заплахи срещу служители на Европейската комисия. Това съобщи американското издание Main Sun Journal.   В понеделник 38-годишният Душко Венелинов Вълчев е бил изправен пред съда в Портланд, щата Мейн. Той бил арестуван в неделя, след като властите разбрали, че възнамерява да лети до България на следващия ден.   "Ще ви избия като пилци", написал мъжът в писмо до български икономист, който работи в ЕК, както и до още няколко души.   Разследването започнало на 5 февруари, след като подалият сигнала и други служители на ЕК получили заплахите.   ФБР разкрило, че Вълчев е изпратил имейлите, използвайки безжичния интернет на съседа си.   Заплахите били написани на български език с големи букви   В писмата мъжът искал да бъде изготвен пълен списък на българските граждани, пребиваващи в Португалия и Англия, които след това да бъдат изтеглени от тези страни и наети на работа в Европа.   В противен случай Душко заплашвал със смърт: "Давам ви две седмици, ще ви прережа гърлата, ще ви обеся както направих в Париж". Следователите все още не са изяснили в каква връзка е спомената френската столица.   В друг имейл пишело: "Който не се подчинява на заповед по време на война, бива осъден на смърт чрез разстрел. Който е получил имейл от мен, е получил целувка от Дявола. Ако не ми се подчините... ще ви избия, к***и."   Съседът на мъжа разказал пред ФБР, че българинът не бил добре, откакто се развел със съпругата си.   Душко Вълчев, който има американско гражданство, може да бъде осъден на пет години затвор и глоба от 250 хил. долара.

Кориандърът бори холестерола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687187

На всички кулинари са известни чудесните вкусови качества на кориандъра, но малцина знаят, че той има и ценни целебни свойства. В народната медицина тревата се използа най-често при подуване на корема, повишен холестерол, диария, анемия, при конюктивити, кожни заболявания и др.
Целия материал чети тук.
На всички кулинари са известни чудесните вкусови качества на кориандъра, но малцина знаят, че той има и ценни целебни свойства. В народната медицина тревата се използа най-често при подуване на корема, повишен холестерол, диария, анемия, при конюктивити, кожни заболявания и др. Целия материал чети тук.

Малко преди рухването на КТБ Цветан Василев се извинил на Борисов за протестите пред дома му

http://www.moreto.net/novini.php?n=284681

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че миналия юни се е срещал с банкера Цветан Василев. Срещата била след настойчива молба от страна на Василев и се осъществила в дома на Борисов в Банкя. За нея пръв съобщи бившият мажоритарен собственик на КТБ.

Варна е най-добър град за живот на младите

http://web.barometar.net/67281/

Варна спечели приза „Най-добър град за живот на младите“ в класацията на Дарик и „24 часа“. Градът заслужи отличието заради решаването на проблема с липсата на места в детските градини, който дълги години измъчваше семействата с малки деца. Освен строежа и разширяването на забавачници общината залага и на ремонт на 230 детски площадки на територията [...]

Кориандърът бори холестерола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687183

На всички кулинари са известни чудесните вкусови качества на кориандъра, но малцина знаят, че той има и ценни целебни свойства. В народната медицина тревата се използа най-често при подуване на корема, повишен холестерол, диария, анемия, при конюктивити, кожни заболявания и др.
Храносмилателна система
Листата на растението широко се използват в
На всички кулинари са известни чудесните вкусови качества на кориандъра, но малцина знаят, че той има и ценни целебни свойства. В народната медицина тревата се използа най-често при подуване на корема, повишен холестерол, диария, анемия, при конюктивити, кожни заболявания и др. Храносмилателна система Листата на растението широко се използват в

Електрическа авария спря метрото в Истанбул и Анкара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687180

Мащабно прекъсване на електрозахранването спря метрото в Истанбул и Анкара и предизвика хаос в големи части от Турция, предаде АФП, съобщи Фокус.
Частната телевизия НТВ обяви, че аварията е засегнала около 20 града, където са прекъснати телефоните и интернет връзките.
Електричеството е било прекъснато към 10:40 часа българско време.
Мащабно прекъсване на електрозахранването спря метрото в Истанбул и Анкара и предизвика хаос в големи части от Турция, предаде АФП, съобщи Фокус. Частната телевизия НТВ обяви, че аварията е засегнала около 20 града, където са прекъснати телефоните и интернет връзките. Електричеството е било прекъснато към 10:40 часа българско време.

Електрическа авария спря метрото в Истанбул и Анкара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687185

Мащабно прекъсване на електрозахранването спря метрото в Истанбул и Анкара и предизвика хаос в големи части от Турция, предаде АФП, съобщи Фокус.
Частната телевизия НТВ обяви, че аварията е засегнала около 20 града, където са прекъснати телефоните и интернет връзките.
Електричеството е било прекъснато към 10:40 часа българско време.
Мащабно прекъсване на електрозахранването спря метрото в Истанбул и Анкара и предизвика хаос в големи части от Турция, предаде АФП, съобщи Фокус. Частната телевизия НТВ обяви, че аварията е засегнала около 20 града, където са прекъснати телефоните и интернет връзките. Електричеството е било прекъснато към 10:40 часа българско време.

Кадиев: БСП е старо предприятие. Нещо като Apple преди завръщането на Стив Джобс през 1997

http://www.cross.bg/prodykt-dzhobs-apple-1459085.html

/КРОСС/БСП е предприятие с остаряла технология, неатрактивен продукт, потребителите са разочаровани, а мениджмънтът е един и същи, коментира във "Фейсбук" социалистът Георги Кадиев. Според него технологията е остаряла, продуктът - неатрактивен, служителите - немотивирани, а потребителите - разочаровани... Нещо като Apple Computers преди завръщането на Стив Джобс през 1997 и въвеждането на IMac, Ipod, Iphone, Ipad, etc. Затова Кадиев настоява за радикална, коренна, повсеместна и безпощадна промяна в столетницата.  "Снощи бях на пленум на градската организация на БСП-София. Исках да чуя визията на Миков за това, което ще се промени в БСП. Всичко се въртеше около промени в устава, който (както сполучливо се изрази един колега) се променя през 3-4 години и стана като договор с Топлофикация-София: при едни условия ставаш член, при други работиш, при трети се махаш...", разказва социалистът. И продължава: "Искам да дам по-друга гледна точка.Да погледнем на БСП като едно предприятие. Преди 20 години то е произвеждало 100 единици. Днес произвежда 10 единици. Технологията (идеологията) е остаряла, продуктът (водената политика) е неатрактивен, служителите (апаратът) са немотивирани, потребителите (гласоподавателите) са разочаровани, стажанти (младежи) почти няма, мениджмънтът (ръководството) е един и същи, моралът е разграден, конкуренцията е силна

Видео: Стоичков дари копие от "Златната топка" на музея на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/31/2503015_video_stoichkov_dari_kopie_ot_zlatnata_topka_na_muzeia/?ref=rss


Най-успешният български футболист Христо Стоичков връчи на музея на ЦСКА копия от двете си най-престижни индивидуални отличия - "Златната топка" от 1994 г. и "Златната обувка" от 1990 г. Той предостави двата трофея на директора на музея Александър Манов.

"Бате Сашо, когато дойдох тук 1984 г., ти беше човекът, от който разбрах какво е ЦСКА. Затова го заслужаваш. Минаха доста години, откакто тези два трофея ми ги връчиха. Никога не съм казвал, че аз съм ги спечелил, защото съм ги...

Зеленогорски: Реформаторският блок ще играе като отбор с различни играчи - и в защита, и в нападение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/31/2503010_zelenogorski_reformatorskiiat_blok_shte_igrae_kato/?ref=rss


Реформаторският блок ще играе като отбор с различни играчи - и в защита, и в нападение, но е важно да се запази добрият тим, заяви в Шумен съпредседателят на парламентарната група на формацията Найден Зеленогорски, цитиран от партийния пресцентър. Според него до изборите най-вероятно блокът ще има федеративна структура и изрази съмнения, че ще се сформира единен политически обект.

В момента председателският съвет на коалицията работил по обща концепция за местните избори и по места...

IBM иска да свърже всички уреди с интернет

http://www.investor.bg/web/456/a/ibm-iska-da-svyrje-vsichki-uredi-s-internet-192057/

Компанията ще инвестира 3 млрд. долара през следващите 5 години в облачния си бизнес

Възрастта за пенсия да започне да расте с 2 месеца на година, предлага кабинетът

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/31/2503004_vuzrastta_za_pensiia_da_zapochne_da_raste_s_2_meseca/?ref=rss


Възрастта за пенсиониране на жените да расте с по 2 месеца на година до 2029 г., а след това с по 3 месеца до 2037 г. При мъжете се предвижда нарастването с 2 месеца годишно да е през 2016 и 2017 г., а от 2018 г. - с по 1 месец на година до 2029 г.

Това предлагат управляващите за усъвършенстване на пенсионния модел. Това става след три месеца консултации с представителите на работодателските организации, синдикатите и депутати.

При тази схема се предвижда през 2037 г. да...

Цацаров: Ако ще да разделим ВСС на пет колегии, нищо няма да се промени

http://pik.bg/цацаров-ако-ще-да-разделим-всс-на-пет-колегии-нищо-няма-да-се-промени-news308276.html

Цацаров: Ако ще да разделим ВСС на пет колегии, нищо няма да се промени

Ако ще да разделим ВСС на пет колегии, ако правилата в съдебната зала по отношение на наказателните дела останат същите, нищо няма да се промени. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на кръгла маса, инициирана от АБВ за реформа в съдебната система, предаде "Фокус". „Нямам съмнения за това, че разделянето на ВСС на колегии ще доведе до полезна стъпка напред. По отношение на колегията на съдиите, тя е с един член по-голяма от колегията на прокурорите”, уточни Цацаров и изрази резерви, че председателите на двата върховни съда и главния прокурор трябва да участват в колегиите.

„Бих подкрепил идеята за пряк избор. Идеята за Съвет за съдебна реформа я подкрепям и по още една причина – планиране на конкретни стъпки. Вторачили сме се върху институционалната реформа. Ако ще да разделим ВСС на пет колегии, ако правилата в съдебната зала по отношение на наказателните дела останат същите, нищо няма се промени за българските граждани”, посочи главният прокурор. Той допълни, че ако правилата и всички онези процедури по търговската несъстоятелност останат същите, инвеститорът ще бъде поставен пред същата неизвестност, както и сега. „Хайде да помислим малко и за процедурни правила. Ако НПК остане същият, ако НК остане същия, запазвайки този режим на наказуемост на длъжностните лица, какво ще се промени, освен датите на заседанията на ВСС?”, попита Цацаров.

Калфин предвижда плавно увеличаване на вноските за пенсия и безработица

http://www.cross.bg/predvizhda-kalfin-pensiya-1459084.html

/КРОСС/Плавно увеличение на вноските за пенсия и безработица от догодина до 2027-ма година предвижда предложението на социалното министерство за пенсионна реформа, представено от вицепремиера Ивайло Калфин. Това означава вноската за пенсия да се увеличава с 0.5 процентни пункта през година, а вноската за безработица да се увеличава с 0.2 процентни пункта, също през година, като през 2027-ма година общата осигурителна тежест да е вдигната с 4.5 процентни пункта. Социалният министър ще предложи плавно увеличение на възрастта за пенсиониране - за мъжете от трета категория се предвижда вдигане с по 2 месеца през първите две години, а след това с по 1 месец на година до 2029-та година. За жените от трета категория предложението предвижда до 2030-та година възрастта да нараства с по 2 месеца на година, а след това стъпката да стане 3 месеца на година до 2037-ма година. Целта е изравняване на възрастта за двата пола на 65 години. За осигурителния стаж стъпката на нарастване е 2 месеца на година. Промените предвиждат още от 2029-та година размерът на тавана на пенсиите да се увеличи от 35 на 40 процента от максималния осигурителен доход. Вицепремиерът Калфин обяви, че все още се водят разговори за условията, при които ще се пенсионират военните и полицаите, но при всички положения ще се върви към въвеждане на минимална възраст. Ще се търси и разграничение между чиновниците и оперативните служители в тези системи

През ваканцията ще пръскат срещу кърлежи в училищните дворове във Варна

http://web.barometar.net/67279/

В периода от 2-ри до 9-ти април ще бъдат обработени против кърлежи зелените площи в училищата на територията на община Варна. Датите съвпадат с пролетната ваканция на учениците. Всички биоциди, които ще се използват, притежават кратък карантинен период, разрешително за пускане на пазара и информационен лист за безопасност. Третираните площи ще се маркират с предупредителни [...]

Синдикат "Образование": Учителите в България са „квалифицираните работещи бедни"

http://www.cross.bg/bulgariya-bedni-ychilishta-1459083.html

/КРОСС/Учителите в България са „квалифицираните работещи бедни" в очите не само на европейската образователна система, но са бедни дори и за представите за бедност в страните от третия свят. Дали това ще бъде националната политика на България - стремеж към повишаване статуса и достойното заплащане на труда на педагогическите кадри или ще се запази стремежа към поддържане на обидно ниските нива на заплащане на този труд, което ще генерира нова учителска стачка по-голяма от тази през на 2007 година, ще покаже бъдещето. Това заявиха от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Безспорно българските учители, с около 300 евро чисто трудово възнаграждение, са на челно място като най-бедните в Европа. Те са по-лошо заплатени от учителите в Египет, които вземат по 600 долара минимум, изключително високо заплащане за техните стандарти. Българското образование е посочено в европейската статистика като най-бедното или най-евтиното. Това гарантирано пречи то да бъде качествено. Образованието в България, за съжаление, е твърде напред в класацията за най-много закрити училища в сравнение с броя на учениците и населението. От 2000 година са закрити над 2000 училища и детски градини. В Африка - например в Египет, строят по 10 000 училища годишно при почти сто милиона население. В България построените изцяло нови училища през последните 25 години са по-малко от пръстите на едната ръка

Въоръжени в Истанбул взеха прокурор за заложник

http://asia.actualno.com/Vyoryjeni-v-Istanbul-vzeha-prokuror-za-zalojnik-news_465184.html

В Истанбул въоръжени нападатели са взели за заложник прокурора Мехмет Селим Кираз, който разследва смъртта на младеж, ранен от полицаи по време на антиправителствените протести през 2013 година, преда...

Цистерна за малко не предизвика огромна трагедия в Дупница (СНИМКИ)

http://kustendil.actualno.com/Cisterna-za-malko-ne-predizvika-ogromna-tragedija-v-Dupnica-SNIMKI-news_465185.html

Празна цистерна с благоевградска регистрация излезе от пътя, скъса перилата на мост в Дупница и увисна над жп-линията София-Кулата, предаде БГНЕС. Пътният инцидент е станал на входа на Дупница откъ...

Кало: АБВ е на "една ръка разстояние" от напускане на коалицията

http://politics.actualno.com/Kalo-ABV-e-na-edna-ryka-razstojanie-ot-napuskane-na-koalicijata-news_465187.html

АБВ е на "една ръка разстояние" от напускане на коалицията. Дали ще продължим да участваме в управлението на страната, ще се реши на Националната конференция на партията на 26 април. Това за...

НАП блокира акциите на "Вива Телеком България" в БТК

http://business.actualno.com/NAP-blokira-akciite-na-Viva-Telekom-Bylgarija-v-BTK-news_465188.html

След като през миналата седмица собственикът на компанията LIC33 Пиер Луврие обяви, че е придобил "Виваком", "Дунарит", "Авионамс", НУРТС и ГАРБ за едно евро от Цветан Ва...

СЕМ преизбра Георги Лозанов за председател

http://society.actualno.com/SEM-preizbra-Georgi-Lozanov-za-predsedatel-news_465191.html

Съветът за електронни медии преизбра за свой председател Георги Лозанов. Лозанов бе подкрепен единодушно от всички трима присъстващи. СЕМ има петима членове, всеки от които има право да издига номина...

НОИ плаща десет дни санаториум на 44 хиляди българи

http://www.bnews.bg/article-132347

От 31 март започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2015 година.

РБ доволни от НАП и с очаквания към ДАНС и КЗК по отношение на компаниите от актива на КТБ

http://www.cross.bg/izbori-zelenogorski-mestnite-1459082.html

/КРОСС/Реформаторският блок още в края на миналата седмица излезе с позиция с препоръки към институциите. Удовлетворени сме, че НАП са се вслушали в препоръките ни и наложиха запор върху акциите и дяловете в шестте стратегически предприятия (БТК, „Дунарит", „Авионамс", ГАРБ, НУРТС и „Фърст диджитал"). Разчитаме и на по-активни действия от страна на ДАНС и КЗК, защото това са компании, формирали около 10 % от БВП на България. Това каза на пресконференция днес в Шумен Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок, заместник-председател на „Движение България на гражданите" от РБ и председател на комисията по регионална политика в 43-то Народно събрание по повод информацията за купуване на шестте компании от актива на КТБ за 1 евро. По думите му не може да се поставя под съмнение ефективността на тези фирми, нито възможността да се възстановят 3,6 млрд.лева, изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете и държавния бюджет, за да се удовлетворят депозантите в банката. Зеленогорски обясни, че РБ активно работи в тази връзка и ако се наложи, ще предложи и други промени в законодателството. Временните синдици и тяхното влизане в КТБ бяха сериозна и успешна стъпка, подчерта Зеленогорски и призова държавните институции да действат синхронизирано, за да се възстановят парите в бюджета на страната и да не се поставя под заплаха функционирането на компаниите

Задържаха варненец с 346 кутии цигари без бандерол

http://www.moreto.net/novini.php?n=284682

На 27 март около 17:00 часа, след получен сигнал, е започната полицейска проверка на частен дом в ж.к. "Владислав Варненчик". В хода на извършените процесуално – следствени действия, в избено помещение, прилежащо към жилището, са намерени и иззети 346 кутии с цигари, необлепени с акцизен бандерол от различни марки "Torro", "Raquel Super Slim", "Turquoise", "President", "Famous" и други, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.

Закопчаха митничари и гранични полицаи за контрабанда на цигари (обновена)

http://www.cross.bg/tzigari-bulgariya-plovdiv-1459080.html

/КРОСС/13 митничари и 3-ма гранични полицаи са арестувани на ГКПП "Капитан Андреево" за участие в контрабанден канал за цигари през България. Освен тях са задържани и седем контрабандисти и трима охранители. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов. Схемата е започнала да се разплита в неделя, когато в склад в Пловдив е хванат турски ТИР с фалшиви български номера и контрабандни цигари. Арестувани за 72 часа са петимата наети товарачи, човекът, който ги е наел и шофьорът - турски гражданин. При прегледа на камерите на пункта „Капитан Андреево е установен още един ТИР с фалшиви номера и нелегални цигари, който е хванат на ГКПП-то. Стоката само в двата камиона е оценена за близо 16 милиона лева. Конфискувани са два тира с турски контрабандни цигари "Jin Ling" и "President". Задържаните марки цигари са: "Jin Ling", 1 тир с1420 мастърбокса или 710 000 кутии и "President", 1 тир с 1420 мастърбокса или 710 000 кутии. Схемата е била - до границата на Турция с България ТИР-овете са били с документи, че превозват транзитни цигари през България. На входа на нашата страна на ГКПП „Капитан Андреево" обаче, турските регистрационни номера били сменяни с български и са ползвани нов комплект документи, според които стоката в била бобини за текстилната промишленост

Закопчаха митничари и гранични полицаи за контрабанда на цигари (обнвена)

http://www.cross.bg/tzigari-bulgariya-georgi-1459080.html

/КРОСС/13 митничари и 3-ма гранични полицаи са арестувани на ГКПП "Капитан Андреево" за участие в контрабанден канал за цигари през България. Освен тях са задържани и седем контрабандисти и трима охранители. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов. Схемата е започнала да се разплита в неделя, когато в склад в Пловдив е хванат турски ТИР с фалшиви български номера и контрабандни цигари. Арестувани за 72 часа са петимата наети товарачи, човекът, който ги е наел и шофьорът - турски гражданин. При прегледа на камерите на пункта „Капитан Андреево е установен още един ТИР с фалшиви номера и нелегални цигари, който е хванат на ГКПП-то. Стоката само в двата камиона е оценена за близо 16 милиона лева. Схемата е била - до границата на Турция с България ТИР-овете са били с документи, че превозват транзитни цигари през България. На входа на нашата страна на ГКПП „Капитан Андреево" обаче, турските регистрационни номера били сменяни с български и са ползвани нов комплект документи, според които стоката в била бобини за текстилната промишленост. Има информация, че в последните месеци по тази схема са успели да преминат други 15 ТИР-а от Турция през България, посочи Георги Костов. Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов поясни, че камионите са минавали по време на дежурството на арестуваните митничари и гранични полицаи, те са в ареста за 24 часа, като е възможно не всички да са в схемата, посочи Даскалов

9 митничари са задържани при акция в Пловдив и Свиленград

http://www.cross.bg/plovdiv-prokyratyrata-kamiona-1459080.html

/КРОСС/Мащабна акция на ДАНС и прокуратурата срещу контрабандата на цигари е проведена в Пловдив и Свиленград. Арестувани са 9 митничари от смените на пункт Капитан Андреево. В рамките на операцията са проследени 15 камиона, натъпкани с цигари, които са преминали границата безпрепятствено. Два камиона са заловени. По информация на "Преса", става дума за организирана престъпна група, която достига до висшите началници в митница Пловдив. Очаква се по обяд прокуратурата и полицията да дадат пресконференция в Пловдив, на която да бъде обявена акцията и детайли по нея.  

Руските власти откриха бабата на петгодишния Никита

http://offnews.bg/news/n_1/n_483120.html

Мъртвото дете, открито в куфар на територията на България, е разпознато от неговата баба в Русия. Това съобщи пълномощникът на руското президентство за правата на детето Павел Астахов, цитиран от Интерфакс, пише "Фокус". „В България продължава разследването на чудовищното престъпление – убийството на 5-годишния Никита и 35-годишната му майка Анна от Русия. Делото е взето под особен контрол. Работим в сътрудничество с МВнР на Русия и българските власти. Успяхме да намерим майката на Анна (бабата на Никита), която вече ги разпозна по снимка“, се казва в съобщение на Астахов. Българските служби преди дни установиха, че детето се казва Никита Леонтев. Родено е в Санкт Петербург, но е живяло в град Перм, Русия. Разследващите са установили и коя е неговата майка. Тя се казва Ана Леонтева. Криминалистите работят по версията, че откритите части от тяло на жена на 2 март край пътя за тракийското светилище Беглик Таш са именно на Ана Леонтева. Два дни по-късно са намерени и череп без долна челюст, лакътна кост и 6 поясни прешлена. Според съдебни медици те са на млада жена, висока около 170 см. Тя е била облечена със скъпи маркови дрехи и обувки. Направените до момента ДНК експертизи обаче не доказват по категоричен начин, че именно тя е майката на детето. Установен е и бащата на 5-годишния Никита. Той е руски гражданин. За него в масивите на "Гранична полиция" няма никакви данни да е влизал на територията на България. Във вторник МВР разпространи снимки на дете и жена, за които се предполага, че са убитите. 

Бареков: Борисов най-накрая си призна страха от мен

http://www.bnews.bg/article-132348

Все пак държа да отбележа че съм удовлетворен, че премиера най-после публично признава, че е изпитвал страх от Бареков, коментира Николай Бареков.

Уилям Джоунс: В Щатите свободна журналистика не съществува

http://www.cross.bg/dzhoyns-medii-shtatite-1459081.html

/КРОСС/ Големите американски медии работят ръка за ръка с правителството, водейки пропагандна война, и това се вижда особено добре по отношение на Украйна, твърди Уилям Джоунс от сп. Executive Intelligence Review, пред RT*.RT: Съветът за радио и телевизионно разпространение** иска петнадесет милиона долара, за да „се противопостави на "реваншистка Русия". Защо САЩ се чувстват толкова застрашени?Уилям Джоунс: Очевидно е по-трудно да се изрече голяма лъжа вместо малка. Всеки знае например, че „Ислямска държава" е опасна групировка, но не всички вярват, че Путин е злодей. Следователно, за да бъдат убедени хората, че това е истина, трябва да се похарчат много повече пари, отколкото са нужни, за да се покаже, че ИД е заплаха и трябва да бъде спряна. RT: Доклад на бившия председател на Съвета твърдеше, че мнението на медиите не винаги е в унисон с външната политика на Вашингтон. Това може би е добър знак, нали?Уилям Джоунс: Това е само песъчинка в морето. Свободна журналистика не съществува в Щатите. Има една стара поговорка, че най-старата професия е проституцията, а втората най-древна е журналистиката. Те си приличат изключително много. Работил съм в сферата на медиите повече от четиридесет години и съм виждал как, когато някой начертае определени граници, никой не смее да ги прекрачи

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/03/31/2503007_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Изпълнителният директор на компанията LIC33 Пиер Луврие изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

В полунощ днес изтича крайният срок за постигане на споразумение за иранската ядрена програма.

Холандски и международни експерти, които разследват падането на малайзийския самолет...

Проектът за каскада "Горна Арда" не е замразен

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/proektyt-za-kaskada-gorna-arda-ne-e-zamrazen-192052/

Правят се допълнителни проучвания за прецизирането на проекта, коментира председателят на УС на "Горна Арда" Вернер Казагранде

Полша ще обучава около 50 украински военни инструктори

http://www.mediapool.bg/polsha-shte-obuchava-okolo-50-ukrainski-voenni-instruktori-news232365.html

Полша ще обучава тази година около 50 украински военни инструктори, което е част от усилията на НАТО да подобри отбранителния капацитет на Украйна, изправена пред проруски бунт в източната си част. Това съобщи полското военно министерство, цитирано от Ройтерс. Украинците ще се обучават в Полша. Курсовете ще са през юни, септември и октомври. И други натовски страни ще организират подобно обучение, уточни министерството. По-рано тази година Великобритания съобщи, че ще изпрати 75 военни в Украйна, които да помагат при обучаването на армията й. Полша е един от най-гласовитите критици на политиката на Русия към проруския сепаратистки бунт в Източна Украйна. Заедно със западните си съюзници тя обвинява Москва, че подкрепя сепаратистите. Кремъл отрича, отбелязва Ройтерс.

Издирват възрастна столичанка, няма я от седмица

http://www.bnews.bg/article-132342

Марийка Йорданова е висока около 160 см, с късо подстригана коса и с пъстри очи.

София продължава с пълненето на уличните дупки

http://www.mediapool.bg/sofiya-prodalzhava-s-palneneto-na-ulichnite-dupki-news232364.html

Столична община възобнови работата по текущите ремонти на улиците.   Пътно-строителните компании, отговарящи за отделните столични райони, започнаха работа.   Аварийни ремонти се извършват по околовръстния път, по ул."Житница", на бул."Ситняково", на бул."Гео Милев" и други.   Работи се по инжекционен метод, като се ремонтират пукнатини по уличните платна.

„Да продадеш колата си” се отправя към САЩ в търсене на легендарни автомобилни шедьоври

http://www.cross.bg/kolata-avtomobilni-maiik-1459065.html

/КРОСС/Автомобилните легенди Майк Брюър и Ед Чайна поемат най-големия риск в своята кариера - създават магазин в сърцето на най-вълнуващия и конкурентен район в автомобилния бизнес на планетата: Западното крайбрежие на САЩ. Те ще търсят, купуват, възстановяват, тестват и продават осем автомобилни гиганти в САЩ - но това не са само американски коли. Вълнуващият 12-ти сезон на „Да продадеш колата си" се завръща по Discovery Channel на 4-и април, събота, от 20:00 ч. Ед и Майк забелязват, че американските коли винаги привличат интереса на зрителите, след като имат зад гърба си повече от 100 основно ремонтирани автомобила в гаража на „Да продадеш колата си". Феновете, жадни да научават нови и любопитни факти за американските легенди в областта на автомобилостроенето ще се насладят на редица автомобилни шедьоври, известни с характерния звук на двигателя и високата скорост, която развиват за секунди. В новия сезон поредицата „Да продадеш колата си" Майк пресича САЩ от Чикаго до живописната Южна Калифорния, за да открие превозни средства, които се нуждаят от сериозно внимание, преди да се върне в работилницата на Ед. Опитният търговец и механик договаря продажбата им с трудни клиенти и се среща с едни от най-големите фенове на американските автомобилни концерни в света

Тъжна вест! Почина куклената актриса Лина Бояджиева, изпяла песничката на Сънчо

http://pik.bg/тъжна-вест-почина-куклената-актриса-лина-бояджиева-изпяла-песничката-на-сънчо-news308272.html

Тъжна вест! Почина куклената актриса Лина Бояджиева, изпяла песничката на Сънчо

Отиде си куклената актриса Лина Бояджиева.

Поколения българи ще запомнят песничката на Сънчо с нейния глас, предава БНР. Лина Бояджиева посвети 40 години от живота си на кукления театър, на дублажа в телевизията, на музиката, която става нейна любов и съдба. Поклон пред паметта й.

Екипът на Агенция ПИК поднася искрените си съболезнования на близките на актрисата.

Пекин предприема мерки за овладяване на спада на жилищния пазар

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/pekin-predpriema-merki-za-ovladiavane-na-spada-na-jilishtniia-pazar-192056/

Правителството намали минималната първоначална вноска за покупка на второ жилище и освободи от данък продавачите на имоти, които са ги държали поне 2 години

Съмнително писмо на LIC33 до Бойко Борисов разпространява анонимна агенция (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4687071

Открито писмо на Пиер Луврие от тайнствената компания LIC33 до премиера Бойко Борисов разпространи тази сутрин до медиите непознатата пиар фирма Positive PR.
Пиер Луврие, изпълнителният директор на LIC33, която обяви, че купува ключови за икономиката компании като БТК, „Дунарит
Открито писмо на Пиер Луврие от тайнствената компания LIC33 до премиера Бойко Борисов разпространи тази сутрин до медиите непознатата пиар фирма Positive PR. Пиер Луврие, изпълнителният директор на LIC33, която обяви, че купува ключови за икономиката компании като БТК, „Дунарит", НУРС и други, иска среща с премиера Бойко Борисов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване