Убитата Анна Леонтева била омъжена за по-възрастен баровец

http://frognews.bg/news_88704/

Рускинята Анна Леонтева, чиято снимка МВР разпространи заедно с тази на 5-годишния й син Никита, е била омъжена за доста по-възрастен от нея мъж, който разполагал с много средства.

Четирима са кандидатите за изграждане на участъка Поморие – Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ATfKaDiBGcU/

Четири са отворените оферти в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка за реконструкция на път І-9 Слънчев бряг – Бургас, с изграждане на второ платно, от км 212+233,06 до км 217+000 (километраж по проекта) от км 210+862,10 до км 215+629,05 (километраж по съществуващ път). Проектът да бъде изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на АПИ. Индикативната му стойност е около 7 млн. лв.
Отворените оферти по реда на постъпването им в деловодството на АПИ са на:
• ДЗЗД „Слънчев бряг 2015“, в което участват: „ПСТ Груп“ ЕАД и „АБ ИНВЕСТ НН“ ЕООД;
• „Автомагистрали Черно море“ АД;
• „Щрабаг“ ЕАД;
• „Трейс Груп Холд“ АД;
Първокласният път 1-9 е от изключително значение за Бургаския регион, като трафикът по него е целогодишно интензивен. С реализацията на проекта ще се повиши безопасността на движението и ще се облекчи автомобилният трафик между туристическите комплекси. Началото на реконструирания участък при км 212 е от проектирания обход на гр. Ахелой, а краят е при проектирания обход на гр. Поморие при км 217. Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг „Ахелой“.
Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 12 месеца, съобщават от Агенция “Пътна инфраструктура”. Критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта.

Робин Уилямс забранил да използват образа му

http://www.cross.bg/zabranil-robin-yilyams-1459186.html

/КРОСС/ Холивудският актьор Робин Уилямс, който миналата година сложи край на живота си, е забранил в следващите 25 години образът му да бъде използван. Това става ясно от завещанието му, което бе показано в съда във връзка с разделянето на имуществото му. В документа комикът забранява името, подписа и снимките му да бъдат използвани до 2039 година. Става въпрос както за филми, така и за рекламни клипове. Образът му може да се експлоатира единствено от благотворителната фондация Windfall Foundation.Според The Hollywood Reporter това е нов тип правна защита, която цели да се избегнат евентуални "появи" на актьора, осъществени чрез новите технологии - като "оживяването" на Одри Хепбърн за телевизионна реклама и холограмното изпълнение на Майкъл Джексън на наградите "Билборд" миналата година.

Васил Грудев във Варна: Над 19 милиарда лева ще бъдат инвестирани в българското земеделие

http://www.moreto.net/novini.php?n=284755

На 14 април предстои отваряне на първите инвестиционни приеми по Програмата за развитие на селските райони. Това заяви пред журналисти във Варна зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

МФ се похвали с ръст на данъчните постъпления

http://www.cross.bg/razmer-predstavlyava-danutzi-1459185.html

София /КРОСС/ По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец февруари 2015 г. е минимален дефицит в размер на 105,5 млн. лв. (0,1% от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 73,3 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 178,8 млн. лева. Съпоставена с края на февруари 2014 г. бюджетната позиция се подобрява с 0,7% от БВП. Подобрението в бюджетната позиция се дължи основно на ръст при данъчните постъпления, докато разходите по консолидираната фискална програма остават по-ниски от отчетените за същия период на предходната година. Следва също така да се отбележи, че дефицитът за първите два месеца на 2015 г. е най-ниският за последните 5 години. Постъпилите приходи и помощи по КФП към 28.02.2015 г. са в размер на 4 761,6 млн. лв., или 15,7% от разчетите към ЗДБРБ за 2015 година. Съпоставено със същия период на предходната година приходите и помощите нарастват с 558,8 млн. лв. (13,3%). Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец февруари възлиза на 3 850,2 млн. лв., което представлява 16,0 % от планираните за годината приходи. Съпоставено с 2014 г. данъчните постъпления нарастват номинално с 18,4% (598,9 млн. лв.). В структурно отношение най-значителен ръст се отчита при постъпленията от косвени данъци, следвани от приходите от социално и здравноосигурителни вноски

Марксисти похитиха турски прокурор в кабинета му (Обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688003

Леви екстремисти похитиха турския прокурор Мехмет Селим Кираз, разследващ смъртта на момче, ранено при антиправителствените протести от лятото на 2013 г., и заплашиха да го гръмнат, ако не разкрие виновниците за убийството на Беркин Елван (15 г.), предаде АФП.
Елван бе уцелен в главата от газова граната през юни 2013 г.
Леви екстремисти похитиха турския прокурор Мехмет Селим Кираз, разследващ смъртта на момче, ранено при антиправителствените протести от лятото на 2013 г., и заплашиха да го гръмнат, ако не разкрие виновниците за убийството на Беркин Елван (15 г.), предаде АФП. Елван бе уцелен в главата от газова граната през юни 2013 г.

Травма на Джони Деп отлага снимките на "Карибски пирати" 5

http://www.mediapool.bg/travma-na-dzhoni-dep-otlaga-snimkite-na-karibski-pirati-5-news232410.html

Снимките на петата част от филмовата поредица "Карибски пирати: Мъртвите не разказват приказки" се отлага до 15 април заради травма на актьора Джони Деп, пише "Сидни Морнинг Хералд". С Две седмици се отлага работата по фирма, след като се оказало, че травмата на ръката, случила се в свободното време на актьора, който се превъплъщава в ролята на капитан Джак Спароу, е по-сериозна от предполаганото. На Деп се наложило да претърпи операция и сега той се възстановява от нея в САЩ. Заради инцидента без работа остават временно 200 души, макар и в неговото отсъствие да се снимат сцените, в които той не участва. До завършването на снимките остават още 14 седмици Твърди се, че Деп счупил ръката си по време на парти в дома на австралийския мотоциклетист Мика Дуан, когато в пристъп на ярост ударил с юмрук стената. Петите "Карибски пирати" трябва да излязат на екран на 7 юли 2017 г. Предишните ленти събраха над 3.73 млрд. долара приходи.

Украйна ще продава по-скъп ток на Крим?

http://www.cross.bg/ykraiina-energetikata-demchishin-1459184.html

/КРОСС/ Украйна може да повиши цената на електроенергията за Крим с 10-15%. Това каза министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин. По думите му в момента цената на тока е 2.99 рубли на киловатчас. Демчишин мотивира увеличението с "необходимостта от компенсиране на разходите за производство, транспортиране и доставка на електрическа енергия"."Има такава вероятност. Става въпрос за около 10-15%. Има някои споразумения, но все още не сме подписал договора", каза ръководителят на Министерството на енергетиката пред репортери.    

Прага отговори с рок концерт и бира на "руските тролове"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/31/2503565_praga_otgovori_s_rok_koncert_i_bira_na_ruskite_trolove/?ref=rss


Колона от американския военен поход Dragoon Ride бе посрещната изненадващо радушно в Прага, където бе организиран рок концерт, с който да се отговори на проруската и националистическа пропаганда в интернет.

Част от пътуващите от Естония до Германия 118 бронирани машини "Страйкър" и съпровождаща техника нощуваха в казармите в района Рузине. По пътя до чешката столица въпреки лошото време и очакванията за антиамерикански протести, колоната бе посрещана от хиляди любопитни и...

Украйна вдига цената на тока за Крим

http://www.cross.bg/ykraiina-tzenata-energetikata-1459184.html

/КРОСС/ Украйна може да повиши цената на електроенергията за Крим с 10-15%. Това каза министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин. По думите му в момента цената на тока е 2.99 рубли на киловатчас. Демчишин мотивира увеличението с "необходимостта от компенсиране на разходите за производство, транспортиране и доставка на електрическа енергия"."Има такава вероятност. Става въпрос за около 10-15%. Има някои споразумения, но все още не сме подписал договора", каза ръководителят на Министерството на енергетиката пред репортери.    

Варненец заплаши да се самозапали заради бюрокрация

http://pik.bg/варненец-заплаши-да-се-самозапали-заради-бюрокрация-news308555.html

Варненец заплаши да се самозапали заради бюрокрация

Варненец заплаши, че ще се самозапали пред Агенцията по кадастъра заради невъзможност да получи услуга от звеното, за която е платил, в определен срок. Желязко Костов се нуждаел от скица, за да може да осъществи имотна сделка за 20 000 евро. Тъй като документът му трябвал бързо, платил за експресна услуга, която би трябвало да се осъществи в рамките на 15 дни. След като периодът минал, варненецът посетил Агенцията, където му обяснили, че ще трябва да чака още.

Защо вземат пари за услуга, която не могат да изпълнят в срок, възмущава се мъжът, който заради чиновническото отношение губи имотната сделка. При пристигането му днес в Агенцията той бе посрещнат от полицаи, с които малко по-късно влезе в сградата. Появата на униформените служители и на журналисти предизвика суматоха, като само една от служителките се нае да обяснява за казуса на Костов, към когото отправи молба да изчака.

Междувременно се появи охранител, който поиска представителите на медиите да напуснат, а малко по-късно заяви, че само журналист от БНТ може да разговаря с директора на Агенцията по кадастъра във Варна Красимира Божкова, но без микрофон и камера. Въпреки желанието и на други журналисти да влязат при нея те не бяха допуснати.

Малко по-късно от ведомството посъветваха медиите да се обърнат към пресцентъра на Министерството на регионалното развитие, на чието подчинение са./topnovini.bg

Новините от деня, вторник, 31 март

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-вторник-31-март_l.a_i.664783_at.1.html

Цената на парното пада до 8,43% от 1 април С до 8.43% поевтинява от утре парното у нас. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране...

Никита и майка му убити заради дълг

http://www.monitor.bg/article?id=465345

Никита и майка му са били убити заради много голям дълг. Това е една от версиите, която все по-сериозно набира сила след поредицата от разкрития около двата намерени трупа в Пасарел и Приморско на 5-годишното дете и 35-годишната Анна.

Борисов: От приходите, които събираме, ще се наложи да преасфалтираме и старите магистрали

http://pik.bg/борисов-от-приходите-които-събираме-ще-се-наложи-да-преасфалтираме-и-старите-магистрали-news308598.html

Борисов: От приходите, които събираме, ще се наложи да преасфалтираме и старите магистрали

"От приходите, които събираме, ще се наложи да преасфалтираме и старите магистрали."

Това каза в предаването „Свободна зона” по ТV+ министър-председателят Бойко Борисов. Той уточни, че ограниченията, които ще бъдат въведени по магистралите, ще бъдат поставени именно в старите участъци, направени от преди 50 години. 


„АМ „Тракия” е стара магистрала в зоната Пловдив, Пазарджик”, обясни Борисов. На въпрос, какво стана с АМ „Люлин”, Борисов отговори - фантастична е. На въпрос има ли средства за магистралите, премиерът Бойко Борисов отговори, че от повечето приходи, които събират ще трябва да ги правят и тях.

„Правим нови, но вижте тук 40-50 години, аз знам АМ „Тракия” на колко е, но да речем да вземем от 1975 година до 2015 година колко правителства са минали? Един път не са сменили асфалта. И сега виновен е ГЕРБ, не стига, че правим нови, а и старите трябва да им преасфалтираме. Защо не я преасфалтираха толкова правителства”, попита Бойко Борисов. 

Кърпят столицата за Великден

http://www.monitor.bg/article?id=465344

Експресно кърпене на дупките, зейнали от снега, ще тече през следващите две седмици, съобщиха вчера от Столичната община. Това обаче ще стане само ако времето го позволява. При дъжд или сняг ремонтите ще се отложат, докато пътната настилка изсъхне. Плановете обаче са до Великден всички кратери в центъра, които са се отворили през зимата, да бъдат запълнени.

Премиерът: Лично ще чакам Цветан Василев на границата (ОБЗОР)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688256

„Ще осигуря не НСО, ако иска - жандармерия. На границата ще ида лично да го чакам, за да е 100% прозрачно.“ С тези думи днес премиерът Бойко Борисов призова чрез медиите собственика на КТБ Цветан Василев да се върне в България. После предначерта: „Прокуратурата ще го арестува, след това ще му даде домашен арест и ще го разпита.
„Ще осигуря не НСО, ако иска - жандармерия. На границата ще ида лично да го чакам, за да е 100% прозрачно.“ С тези думи днес премиерът Бойко Борисов призова чрез медиите собственика на КТБ Цветан Василев да се върне в България. После предначерта: „Прокуратурата ще го арестува, след това ще му даде домашен арест и ще го разпита.

Сложиха Ивелин Попов до Бейл, Пике, Хумелс, Фелаини и Джеко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688379


Направилият много силен мач срещу Италия Ивелин Попов бе поставен в идеалния отбор на авторитетния руски “Спорт Експрес” за изминалите срещи от квалификациите на националните отбори за Евро 2016.
В материал, озаглавен “Касияс, Хумелс, Попов и Бейл в един отбор” от изданието събират главните герои на двубоите в един идеален състав по схема 4-3-3.
Направилият много силен мач срещу Италия Ивелин Попов бе поставен в идеалния отбор на авторитетния руски “Спорт Експрес” за изминалите срещи от квалификациите на националните отбори за Евро 2016. В материал, озаглавен “Касияс, Хумелс, Попов и Бейл в един отбор” от изданието събират главните герои на двубоите в един идеален състав по схема 4-3-3.

НАП запорира акции на БТК

http://www.moreto.net/novini.php?n=284754

Националната агенция за приходите е запорирала акциите на "Вива Телеком България" в "Българската телекомуникационна компания" (БТК), както и върху "Бромак" ЕООД, собственост на Цветан Василев. Запорното съобщение е вписано във вторник в търговския регистър.

Спецорган към НС следи съдебната реформа

http://www.monitor.bg/article?id=465343

Нов съвет по съдебна реформа към Народното събрание да изготви план за действие по актуализираната стратегия за реформа в сектора и да извършва мониторинг в хода й. Такова предложение направи ръководството на АБВ на дискусия с участието на главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието Христо Иванов, председателя на ВКС Лозан Панов, председателя на ВАС Георги Колев, членове на Висшия съдебен съвет.

Цацаров се обяви за промени в НК и НПК (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688144

“Да помислим малко и за процедурни правила. Ако НПК остане същият, ако НК остане същия, запазвайки този режим на наказуемост на длъжностните лица, какво ще се промени освен датите на заседанията на ВСС?”, каза главният прокурор Сотир Цацаров на дискусия за реформата в съдебната система, инициирана от АБВ.
“Да помислим малко и за процедурни правила. Ако НПК остане същият, ако НК остане същия, запазвайки този режим на наказуемост на длъжностните лица, какво ще се промени освен датите на заседанията на ВСС?”, каза главният прокурор Сотир Цацаров на дискусия за реформата в съдебната система, инициирана от АБВ.

Явор Дачков: Държат Цветан Василев в изолация, за да не може да говори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249995_%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%94%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D

      Главният прокурор Сотир Цацаров не иска да обясни на българските граждани защо Цветан Василев все още не е обвинен официялно. Вчерашното му изказване е по-скоро на притеснен и уплашен човек, коментира пред БНР журналистът Явор Дачков, който разговаря с банкера в Сърбия. 

Вчера обвинител номер едно отказа да коментира по същество обвинения на банкера Цветан Василев, че държавното обвинение е било използвано в разправата срещу него. Той заяви, че всеки има право да казва това, което мисли и във формата, която си избере че държавното обвинение няма да проверява казаното от Цветан Василев, както за срещите, които е правил по отношение състоянието на КТБ миналия юни, така и твърденията, че проблемите му са били инспирирани от действия на Делян Пеевски.

Мисля, че господин Цацаров е доста интелигентен човек и даде заявка, в началото, за нещо сериозно. След това, лека-полека, всичко си тръгна по старому. - коментира Дачков. - Вчерашното му изказване е по-скоро на притеснен и уплашен човек. Когато човек иронизира, чисто психологически, го прави или когато е много силен или когато е слаб и прикрива слабостта си. В случая, мисля, че господин Цацаров прикрива слабостта си, защото няма какво да обясни, заяви журналистът. По думите му главният прокурор използва иронията, защото не иска да обясни на българските граждани защо не иска да изслуша Цветан Василев, защо Цветан Василев не е обвинен официално.

Всички смятат, че той е подсъдим. Откъде накъде няма да проверява твърденията на един висш банкер, при когота са ходили всички от политическия елит, който твърди, че депутат от определена политическа сила, която е представена в парламента, го изнудвал, попита Дачков. На мене това не ми се вижда безобидно. Освен това, в интервюто на Цветан Василев има доста други неща, които звучат скандално, отбеляза той. 

Явор Дачков подчерта, че е еднакво отдалечен от двете спорещи страни в казуса КТБ.

Зад Цветан Василев няма никой, няма политическа подкрепа.

Зад Делян Пеевски стои най-силният човек в държавата - Доган.

Василев казва нещо интересно - истинските олигарси са политиците в България. Имат финансов ресурс, който е скрит, ние не го знаем. Той е бил крепен и от ДПС, и от ГЕРБ, и от управляващите, които са били - БСП или други. Но в един момент, когато става дума за пари, миналия април, когато са му поискали безвъзмездно активи, всички се обединяват, коментира още Дачков. 

Ние видяхме какво се случи след това. Именно прокуратурата започна цялата работа, повдигайки обвинение, и то по аноннимни доноси, че Цветан Василев искал да убие Делян Пеевски. Това обвинение не отиде никъде и нямаше нито един сериозен аргумент то да се случи, продължи журналистът. Освен това, посочи той, много е интересен този подход към Цветан Василев "Какво ще го слушате, той е престъпник!", а срещу него няма повдигнато обвинение.

Българската държава нарочно държи Василев в изолация, за да не може да говори, категоричен бе Явор Дачков. 

 




Летецът камикадзе с две лица в медиите

http://www.monitor.bg/article?id=465342

Името му е Андреас, като това на пилота, който предизвика катастрофата със самолета на “Джър­ман­уингс”. Сним­ката му упорито обикаля всевъзможни издания по света, а под нея пише, че това е летецът в амок, който заради страх и разочарование от факта, че няма да може да лети, взе и просто ей така уби 149 невинни пътници и колеги.

Робин Уилямс защитил образа си от посмъртно използване

http://www.mediapool.bg/robin-uilyams-zashtitil-obraza-si-ot-posmartno-izpolzvane-news232409.html

Робин Уилямс е ограничил правата над образа си за период от 25 години след смъртта си, стана ясно по време на разглеждането на завещанието на актьора в съда заради спора между вдовицата му Сюзън Шнайдер и дъщеря му Зелда и синя му Коди, които са от предишен негов брак, за разпределянето на част от имуществото му. Шнайдер твърди, че децата на самоубилия се миналия август актьор са отнесли от жилището му негови вещи, включително спечеленият от него през 1998 г. Оскра за фирма "Добрият Уил Хънтинг", без тя да знае за това. В Крайна сметка двете страни се разбраха да решат спора си извън съда. На съдебното заседание стана ясно, че актьорът е приписал всички права над името, подписа, снимката и образа си на учредената в негово име фондация "Уиндфол" до 2039 г. Според "Холивуд рипортър" това е нов тип правна защита, която цели да се избегнат евентуални "появи" на актьора, осъществени чрез новите технологии - като "оживяването" на Одри Хепбърн за телевизионна реклама и холограмното изпълнение на Майкъл Джексън на наградите "Билборд" миналата година.

Робин Уилям защитил образа си от посмъртно използване

http://www.mediapool.bg/robin-uilyam-zashtitil-obraza-si-ot-posmartno-izpolzvane-news232409.html

Робин Уилямс е ограничил правата над образа си за период от 25 години след смъртта си, стана ясно по време на разглеждането на завещанието на актьора в съда заради спора между вдовицата му Сюзън Шнайдер и дъщеря му Зелда и синя му Коди, които са от предишен негов брак, за разпределянето на част от имуществото му. Шнайдер твърди, че децата на самоубилия се миналия август актьор са отнесли от жилището му негови вещи, включително спечеленият от него през 1998 г. Оскра за фирма "Добрият Уил Хънтинг", без тя да знае за това. В Крайна сметка двете страни се разбраха да решат спора си извън съда. На съдебното заседание стана ясно, че актьорът е приписал всички права над името, подписа, снимката и образа си на учредената в негово име фондация "Уиндфол" до 2039 г. Според "Холивуд рипортър" това е нов тип правна защита, която цели да се избегнат евентуални "появи" на актьора, осъществени чрез новите технологии - като "оживяването" на Одри Хепбърн за телевизионна реклама и холограмното изпълнение на Майкъл Джексън на наградите "Билборд" миналата година.

ЕС ще ползва ”Ариана” вместо ”Союз” от 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249994_%D0%95%D0%A1+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9D%D0%90%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE+%E2%80%9D%D0%A1%D0%BE%D1%8E%D0%B7%E2%80%9D+%D0%BE%D1%8

 ЕС планира от началото на 2016 г. да използва ракета-носител "Ариана", вместо руската "Союз", за изстрелване на спътници от навигационната система "Галилео".

Това бе оповестено на пресконференция в Брюксел от еврокомисаря за вътрешния пазар Елжбета Бенковска, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Чакаме да разберем кога ракети "Ариана" ще са готови за следващи изстрелвания, но това ще стане едва в началото на 2016 г.", каза тя. 

По думите ѝ за да се постигнат целите за 30 спътници от системата "Галилео" на орбита към 2020 г., ще трябва да се вземе решение.

"Ще трябва или да се осланяме на ракети-носители "Союз", които са широко използвани от САЩ, или да изчакаме още една година. Сега решихме да използваме ракета "Союз", но от началото на 2016 г. или края на 2015 г. ще пристъпим към използване на ракети "Ариана" за изстрелване на спътници", заяви Бенковска.

Два нови спътника от навигационната система "Галилео" бяха изведени на планираната орбита с помощта на ракета-носител "Союз-СТ", изстреляна от космодрума във Френска Гвиана на 28 март.

"Коста Конкордия" транспортирал голяма пратка кокаин

http://www.cross.bg/kokain-kosta-konkordiya-1459183.html

/КРОСС/ Круизният кораб "Коста Конкордия" е транспортирал голяма пратка кокаин. Според италианския вестник "La Repubblica", финансовата полиция е разбрала случайно за нея докато подслушвала разговори на мафиотите. Престъпните групировки използват туристически кораби за транспортиране на кокаин от Южна Америка към Европа. Престъпният товар не бил открит след корабокрушението, пише вестникът. Корабът "Коста Конкордия" се удари в риф и потъна край бреговете на Италия през януари 2012 година. При инцидента загинаха повече от 30 души.

Непознатите младоженци от "Женени от пръв поглед" на меден месец (Ето как живеят заедно)

http://petel.bg/Nepoznatite-mladozhentsi-ot-ZHeneni-ot-prav-pogled-na-meden-mesets--Eto-kak-zhiveyat-zaedno-__106716

Невероятно шоу ще видят зрителите в поредния епизод на "Женени от пръв поглед", когато любимците на публиката Наско и Антония поемат на...

От есента СУ ще предлага специалност "Хебраистика"

http://petel.bg/Ot-esenta-SU-shhe-predlaga-spetsialnost-Hebraistika__106717

Новата дисциплина, която е единствена на Балканите, ще учи на иврит, история, култура и стопанството на Израел От следващата учебна...

Отстраниха от длъжност кмета на община Неделино

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/otstraniha-ot-dlyzhnost-kmeta-na-obshtina-nedelino-6033898

Ако Стоян Беширов остане на длъжност, има вероятност да възпрепятства разследването срещу него, заявяват от Смолянския окръжен съд

Тръгва делото за асансьора убиец от „Цариградско шосе“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688276

Делото за трагедията, при която жена загина след падане на асансьор в шахта, а друга бе тежко ранена, тръгва в Софийския градски съд. Процесът е насрочен за 22 април.
Инцидентът стана през август 2014 г. в жилищната сграда на бул. “Цариградско шосе”. Тогава кабината на асансьора падна заедно с пътуващите вътре Цветелина Радунчева (46 г.
Делото за трагедията, при която жена загина след падане на асансьор в шахта, а друга бе тежко ранена, тръгва в Софийския градски съд. Процесът е насрочен за 22 април. Инцидентът стана през август 2014 г. в жилищната сграда на бул. “Цариградско шосе”. Тогава кабината на асансьора падна заедно с пътуващите вътре Цветелина Радунчева (46 г.

"Луфтханза" няма да чества 60-та си годишнина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249993_%22%D0%9B%D1%83%D1%84%D1%82%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B0%22+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+60-%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D

 Авиокомпанията "Луфтханза" отмени празненствата по случай 60-ата годишнина от дейността на групата, заради трагедията с пътническия самолет А320, съобщи авиопревозвачът.

"Тържествата, планирани за 15 април, няма да се осъществят от уважение към жертвите на полета", съобщиха официално от авиокомпанията. Вместо празненствата, служителите ще присъстват на траурна церемония в Кьолнската катедрала, посветена на паметта на жертвите на 17 април.

От авиопревозвача обявиха, че денят на катастрофата остава "черен ден в 60-годишната история на компанията". 

МВР: Не било сигурно, че убитите са Никита и Анна

http://pik.bg/мвр-не-било-сигурно-че-убитите-са-никита-и-анна-news308553.html

МВР: Не било сигурно, че убитите са Никита и Анна

"Пуснахме снимките на Никита Леонтиев и майка му Анна Леонтиева в медиите, защото има голяма степен на вероятност те да са жертви на тежко престъпление.

Няма обаче категорични доказателства, че това е така. На този етап твърдението все още е хипотеза”, каза в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от Нова ТВ.

До този момент било сигурно, че има труп на дете, починало от насилствена смърт с неустановена самоличност. Снимките пък били публикувани с надежда да се получат още сигнали по случая, уточни главният секретар.

Напълно било възможно Анна и Никита Леонтиеви да се обадят отнякъде живи и здрави, каза Костов.

В същото време руска телевизия съобщи, че бабата на убитото русначе е разпознала детето, както и дъщеря си - Анна. Тя е била чиновник в правителството на руския град Перм. Тя е имала два брака, като вторият е бил с по-възрастен от нея мъж. С него те са инвестирали спестяванията си в недвижими имоти в България и Кипър.

Руските власти не изключват да има и други жертви в тежкото престъпление, извършителят на което все още се издирва.

Акциите на Химипорт АД с ръст от 117 хил. лота на БФБ

http://econ.bg/Новини/Акциите-на-Химипорт-АД-с-ръст-от-117-хил-лота-на-БФБ_l.a_i.664787_at.1.html

Почти всички индекси на Българската фондова борса (БФБ) завършиха търговията във вторник (31 март) на зелено. Най-голям ръст от 0,89% отчете...

"Уестингхаус" отказва да инвестира в VІІ блок

http://www.mediapool.bg/uestinghaus-otkazva-da-investira-v-v-blok-news232408.html

Американската компания "Уестингхаус" не е съгласна да придобие 49 на сто от капитала на бъдещия VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" и да осигури съответстващото на този дял финансиране за построяването на новата ядрена мощност по нейна технология, каквото условие бе поставено от Министерството на енергетиката. Това научи Mediapool от свои източници във ведомството. Не е постигнато споразумение и за предоговаряне на дългосрочното изкупуване на електроенергията от двете ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". На 31 март изтича споразумението между американската "Уестингхаус" и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технологията АР-1000, която ще струва 7.7 млрд. долара според базовата цена. С обяснението, че България няма необходимите средства, пред "Уеснигхаус" бе поставено условието да стане инвеститор в проекта. Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че официално е поискано американската компания да поеме 49 на сто от капитала на дружеството на VІІ блок и да осигури финансирането, както и да не се оттегля от проекта "възможно най-дълго". Още тогава източници, запознати с преговорите, се съмняваха, че "Уестингхаус" ще приеме подобна сделка, тъй като корпоративната й политика не е да инвестира в ядрени проекти, а да продава технологии и да изпълнява строежа им. По неофициална информация, от "Уестингхаус" са отказали да приемат предложението да инвестират в проекта, но е възможно да се стигне до удължаване с шест месеца на споразумението и в този период преговорите да продължат и дори да променят своята форма. Според запознати, американската компания нямала нищо против да се оттегли от плановете за новия реактор, но имала претенции за 12 млн. долара разходи, направени около проекта. Българската страна обаче не била съгласна да изплати тази сума. Представителите на "Уестингхаус" в преговорите засега отказват коментар. Пред Mediapool те обясниха, че когато има какво да съобщят по случая, ще го направят официално.  Без постигнат резултат изтече и срокът за предоговаряне на условията в споразуменията, задължаващи НЕК да изкупува 15 години по преференциални цени електроенергията от "Ей И Ес Гълъбово" (по-позната като "Марица Изток 1") и от "КонтурГлобал Марица Изток 3". На това предоговаряне управляващите разчитат да задържат ръста на цената на тока за домакинствата от 1 юли. Според запознати с преговорите предложението на държавата е да се намали с 20 процента цената, която НЕК плаща на дружествата за т.нар. разпологаемост – тоест да държи мощностите си в готовност. Подобно поевтиняване ще се отрази на разходите на НЕК и съответно на нейната цена на тока за домакинствата, но със сигурност намалението няма да се усети от крайните клиенти. За да понижи разходите на държавната електрическа компания, министерството иска също така да купи сгуроотвала на централата на "Ей И Ес", чиято норма на възвръщаемост на капитала е много висока и товари цените. Офертата на "Българския енергиен холдинг" за около 70 млн. евро обаче не е приета от собственика. Друг препъникамък пред преговорите е искането на двете американски дружества, като част от споразумението за сваляне на цената на електроенергията им, НЕК да покрие накуп всички задължения към тях. Става дума за около 700 млн. лв. за изкупени в миналото количества ток. Освен това двете дружества настояват НЕК да поеме ангажимент за редовно плащане на бъдещите сметки. НЕК обаче няма тези пари, но се планира Министерството на енергетиката като принципал на БЕХ, който е собственик на НЕК, да поиска от финансовия министър Владислав Горанов държавна гаранция за  теглене на кредит от страна на НЕК за уреждане на задълженията към "Ей И Ес" и "КонтурГлобал". Подобна заявка дадоха както министър Теменужка Петкова, така и премиерът Бойко Борисов преди около две седмици. Уреждането на такъв заем обаче ще отнеме време, заради което и вероятно ще бъде обявено удължавана не преговорите с двете американски централи.

Никита от куфара - син на руски богаташ

http://www.bnews.bg/article-132387

Майката карала червено кабрио, купувала имоти в чужбина с по-възрастния си съпруг.

Хванаха 16 митничари, въртели контрабанден канал

http://www.monitor.bg/article?id=465339

Мегаканал за контрабандни цигари от Турция през ГКПП Капитан Андреево бе разбит от три областни дирекции на полицията в Пловдив, Хасково и София. По време на акцията в ареста са попаднали 16 митничари и трима гранични полицаи. Това се случило след получен интересен оперативен сигнал в полицията за натъпкани догоре с мастербоксове тирове, които без проверка минавали необезпокоявано граничния пункт. Акцията продължи и вчера в столицата, а в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов изчисли, че щетите за националния бюджет вероятно надхвърлят стотици милиони левове.

Таланти на ПСК „Черно море” донесоха 5 медала от плувния турнир „Цветница”

http://www.moreto.net/novini.php?n=284672

Пет медала – два златни, един сребърен и два бронзови, спечелиха плувците на варненския клуб „Черно море” във второто издание на турнира „Цветница”. Надпреварата, в която участваха 440 момчета и момичета, родени през 2003, 2004, 2005 и 2006 г.

Искров: Не оздравихме КТБ, защото не предполагахме подобна дупка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249992_%D0%98%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%9A%D0%A2%D0%91%2C+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B

 Българската народна банка не се е възползвала от правото си да увеличи капитала на Корпоративна търговска банка поради липса на политическа воля, породена от неяснотата относно качеството на активи за над 3,5 млрд. лева.

Тази своя теза повтори управителят на Българската народна банка Иван Искров пред депутати от временната парламентарна комисия, която се занимава с уточняване на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на институциите около казуса с КТБ, предаде репортер на БГНЕС.

При поставянето на КТБ под специален надзор по искане на изпълнителните директори, никой не си е мислил, че ще стигне до ситуация с отнемане на лиценза, подчерта Иван Искров. Напротив, той многократно е посочвал, че БНБ ще направи всичко възможно банката да отвори врати на 21 юли. "За да знаем как да процедираме, веднага след поставянето на квестори, беше изискан бърз анализ на активите и пасивите на КТБ поради съществените съмнения по отношение качеството на активите. За наша голяма изненада и неудоволствие, одиторите в рамките на 10 дни активна работа установиха, че не биха могли да се изкажат за качеството на активи в размер на повече от 3,5 млрд. лева", преразказа доклада на БНБ Искров.

Поради тази причина никой от политиците не е искал да поеме риска "да се пълни каца без дъно", тъй като не е било ясно какво има в тази банка, обясни гуверньорът на БНБ. Оказало се, че трябва да има допълнителни провизии за 4,2 млрд. лева, посочи Искров и обясни, че са изготвени надзорни отчети, след което УС на БНБ е отнел лиценза на КТБ. След като е станало ясно, че няма как да има капитализация при тези обстоятелства, се е пристъпило към варианта за разделяне на банката на "добра" и "лоша", обясни Искров. Такъв вариант е използван на други места в Европа, например Португалия, но политически сили не постигнали консенсус той да се приложи и у нас, подчерта Искров.

БНБ е имала план за действия институция по институция и разчети колко пари трябва да се вземат от Фонда за гарантиране на влоговете, колкото от Министерство на финансите, колко от БНБ, обясни Искров. "Бяхме готови с интеграционни планове, но не се постигна политическа воля да се гласуват съответните поправки", каза Искров и настоя, че този въпрос не е бил в правомощията на БНБ, тъй като няма централна банка в света, която сама да се оправи с подобен казус без решение на суверена, представен от Народното събрание и правителството.

Иван Искров бе категоричен, че има стенографски протоколи от срещи с акционерите, от които става ясно, че всичко е било игра за печелене на време, като в последните месеци е станала ясна причината за тази игра. Тази причина беше адресирана от премиера Бойко Борисов, като в следствие на това се приеха измененията в Закона за банковата несъстоятелност, обясни Искров.

Най-важният е да се изясни бизнес модела, по който е действала Корпоративна търговска банка, обяви по време на заседанието на комисията Йордан Цонев от ДПС. Цонев посочи, че самият той не е очаквал чрез едно свое интервю самият Цветан Василев да осветли обществеността относно този бизнес модел. Василев отговаря на въпроса защо не можем да видим в активите на КТБ закупените с пари от банката дружества, които днес се продават за едно евро, посочи Цонев. Той цитира интервюто на Василев, в което мажоритарният собственик на КТБ обяснява как въпросните активи са закупени от дружеството SPV. Ако това е било така, то веднага след влизането на одиторите е щяло да стане ясно, че въпросното дружество е получило кредит, с което е закупило например акциите на БТК. "Такова нещо няма - едно дружество получава кредита, предоставя го на друго, на трето и някъде в четвърти ред се появява покупката", обясни моделът Цонев. Според него 70% от портфейла на банката е раздаван на такива фирми "бушони", а в света наричат това "финансова пирамида".

Йордан Цонев посочи, че в случая трябва да се отговори на ключов въпрос - как са плащани лихвите по тези кредити. Въпросът е дали са плащани от икономическа дейност или са плащани от други кредити на други дружества. Отговорът на този въпрос ще даде яснота и относно информацията, която е предоставяне на "Банков надзор" към БНБ. Оказва се, че няма лоши кредити, защото когато трябва да се погаси лихвата, тя се погасява чрез взимането на нов кредит, каза Цонев и настоя, че ако това е така, то става дума за класическа пирамида.

В отговор един от квесторите, изпратени в КТБ Станислав Лютов коментира, че именно това е въпросът, който е трябвало далеч по-рано да бъде повдигнат и чут, защото е основополагащ за модела. "Няма статистика каква част от лихвите и главниците са правени чрез рефинансиране. Масовият случай на дружествата е да бъдат добри кредити чрез постоянно рефинансиране. Отпуска се нов кредит, предоговаря се, имаме случай на над 20 пъти предоговаряне", призна Лютов. Това според него показва и защо при влизането в банката на квесторите е нямало лоши кредити. "Всичко е в бяло, но започва срутване - срутването е показано в доклада за дейността ни, той много добре илюстрира този модел", каза Лютов.

Ръководителят на "Банков надзор" до 2013 година Румен Симеонов също призна, че събираната от управлението информация не дава представа за финансовото състояние на дружествата, нито за източниците за погасяване на лихвите. Това принуди председателят на комисия Десислава Атанасова да попита не са ли правени проверки на кредитни досиета на място, които да покажат това многократно предоговаряне и рефинансиране. Отговор от нито един представител на БНБ обаче така и не последва, като въпросът остана да се изясни евентуално на следващото заседание.

Всички тези процеси са били видими с години наред, обяви от своя страна представителят на БСП в тази комисия Румен Гечев. Има грубо нарушение на принципите за свръхконцентрираност, като на 20 души са раздадени 1,5 млрд. лева кредити, а на 138 фирми - кредити за 6 млрд. лева. Нещо повече, кредитополучателите са фирми на един адрес. Освен това, както става ясно, не са били използвани от кредитополучателите, а са преотстъпвани, каза Гечев. Той коментира, че на третия ден квесторите разбират всичко това, но преди това пет години "Банков надзор" не може да го направи". Той поиска и писмена и заверена с подпис и печат информация на кои дати, от кого и какви проверки са извършвани в КТБ за целия период от 2009 година досега. Какво е правил банковият надзор, многократно попита Гечев - или е бил излъган, или някой си е затварял очите, анализира той.

Румен Гечев повдигна и въпроса относно отнемането на лиценза на одиторската фирма KMPG, която е предоставила "в бяло" ситуацията в КТБ и очевидно е излъгала държавата. Лицензът на KMPG е обсъден от Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори, но не е отнет след гласуване. Как е гласуват представителят на БНБ в тази комисия, попита Гечев гуверньора на БНБ. Тази комисия е независим орган, който се избира от Народното събрание, отговори Искров и призна, че техният представител не се отчита пред УС на БНБ и лично той не знае как е гласувал относно лиценза на KMPG. Това е най-малкото странно, защото ако вие не сте го упълномощили, тогава кой и с какви подбуди е гласувал по съответния начин, каза Румен Гечев.

По време на заседанието стана ясно, че "Банков надзор" е разполагал с шест екипа със състав от пет души, които са се занимавали с надзор над всички банки. "Вие решавате колко души да правят проверката, държавата ви е дала възможност да назначите колкото хора искате и нас не ни интересува, дали са били пет или петдесет души. Интересува ни, че не сте си свършили работата", каза Румен Гечев. В тази връзка от БНБ са потърси становище от експерти на Световната банка и Международния валутен фонд, които скоро трябва да дадат своите препоръки за "Банков надзор".

"Даваме си сметка, че сигурно има пропуски в надзорния процес. Веднага след поставянето на специалния надзор стартирахме вътрешен анализ и оценка. Незабавно се инициира диалог с МВФ и СБ, с тях беше съгласувано и договорено стартиране на такава оценка. Тя стартира на място преди две седмици. В момента екипа е към приключване на своя анализ и оценка. Утре е планирана вътрешна презентация на техните констатации. Не смятаме наивно, че няма пропуски. Констатациите ще бъдат публично достояние", обяви настоящият директор на "Банков надзор" Нели Кордовска.

Прокуратурата оневини Петьо Еврото

http://www.cross.bg/petrov-slychaya-petyo-1459182.html

София /КРОСС/ Софийската градска прокуратура (СГП) е приключила проверката срещу бившия ръководител на столичното следствие и настоящ редови следовател Петьо Петров, известен с прозвището си "Еврото", с отказ от образуване на досъдебно производство. Причината е, че не са били открити данни за извършено от магистрата престъпление по делото за даване на подкуп от 20 000 евро срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.Това съобщи говорителят на СГП Павел Панов пред Mediapool във вторник в отговор на официално запитване по темата. Точно в този ден изтича и абсолютната 5-годишна давност на провокацията към подкуп, която според три съдебни инстанции именно Петров е извършил в качеството си на основен свидетел по делото.Прокурор Панов обаче отказа да уточни какви са били доводите на колегата му от СГП, постановил диаметрално противоположен на съда акт, заявявайки единствено, че това било въпрос на "лична преценка".Интересен момент от казуса е, че докато съдът категорично намери доказателства за престъплението на Петров, разглеждайки казуса в продължение на повече от 4 години, държавното обвинение не откри такива, произнасяйки се по случая след по-малко от 2 месеца

Логото и слоганът на детската "Евровизия" ще рекламират България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688348

БНТ започва работа по създаването на лого и слоган на българското домакинство на Детската Евровизия 2015, които най-добре да представят България. Това съобщи днес на среща с медиите генералният директор на БНТ Вяра Анкова.
Освен нея, на срещата присъстваха и изпълнителният директор на телевизията Симеон Касабов,
БНТ започва работа по създаването на лого и слоган на българското домакинство на Детската Евровизия 2015, които най-добре да представят България. Това съобщи днес на среща с медиите генералният директор на БНТ Вяра Анкова. Освен нея, на срещата присъстваха и изпълнителният директор на телевизията Симеон Касабов,

Данъчен запор за БТК, НУРТС и Бромак

http://www.monitor.bg/article?id=465334

Всички акции на БТК са под запор от вчера. Той е наложен от НАП и беше вписан в Търговския регистър следобед. Пак със съобщение от вчера под запор на данъчните са и 300 дяла от НУРТС, собственост на друго свързано с банкера дружество ­ „Кен трейд”. Блокирани са и всички дялове на Цветан Василев във фирмата му Бромак, чрез която държи мажоритарния дял в КТБ, а също и акциите в друга негова компания – „Фина Ц”. Запорите са наложени въз основа на данъчните проверки на тези дружества, правени от НАП, а причината, изтъкната от агенцията, са „бъдещи публични вземания от длъжника”. За Бромак и „Фина Ц.” те са в размер на 1 989 241 лева, дължими от Цветан Василев, а за БТК – около 500 000 лева. Акциите се блокират като обезпечение по тях.

Йордан Цонев: Кой е Цветан Василев, че ще го слушам видеоконферентно?

http://offnews.bg/news/n_1/n_483356.html

Кой е Цветан Василев, че ще го слушам видеоконферентно? Един човек, който срути четвъртата по големина банка. Ограби на стотици хиляди хора, фирми и общини средствата и иска да го слушаме с видеоконферентна връзка, защото той се чувствал несигурен от правораздавателната система да се върне, да се яви и да се защити доброто име. Да бъде така добър да се яви, да си защити доброто име. Всички ще го изслушаме. Това заяви пред БНТ Йордан Цонев – депутат от ДПС и член на временната комисия, която разследва източването на КТБ. От какво се страхува? Ние не сме ли държава-член на Европейския съюз, на НАТО? Ние не сме ли европейска държава? Няма ли тук върховенство на закона? Той се страхува от българската правораздавателна система. Срамота е да го изрича това дори. Срамота е за всеки българин да го изрича. Ще му се осигури охрана, като иска, каза народният представител от ДПС. В момента в парламентарната комисия се опитваме да разберем как се е случил този модел да бъде превърната четвъртата по големина банка във финансова пирамида. Водим разговори с БНБ, с Банков надзор, ще водим с финансовото разузнаване, с другите институции и т.н. Но много ни помогна това интервю от последните дни на самия собственик Цветан Василев, който проговори от мястото, където се укрива от правосъдието, каза Цонев. Василев призна и показа нещо, което всички знаем, особено тези, които се занимаваме с изследването на този процес - как точно е източена КТБ. Той каза: Това е вид бизнес модел, който през едни инвестиционни дружества финансираме инвестиционни проекти и т.н. И аз днес в комисията го казах, ще обясня сега и за широката аудитория: Много е простичко. Би било бизнес модел, би било – SPV-та се наричат тези дружества – ако собствеността, получена с кредити от банката, т.е. с парите на вложителите и депозитантите, оставаше в тези дружества. A тя не остава. Тези дружества взимат кредити от банката по личното разпореждане на Цветан Василев, след това ги дават на други дружества, те на други, и след това той придобива една собственост, твърди депутатът от ДПС. И ви давам пример с най-голямата компания - БТК или „Виваком“, която е обект на няколко прехвърляния, и на която странстващи инвеститори като някой си г-н Луврие шетаха из страната тези дни. И обясняваха как са купили лично от г-н Цветан Василев за 1 евро 6 компании. Само този модел искам да обясня и то с две изречения: Четири дружества на Цветан Василев – „Бромак“, ТЦ-ИМЕ, „Технотел инвест" и „Бромак телеком инвест“ с кредити от банката придобиват 43% от телекома. След това през месец юли Цветан Василев продава тяхната собственост, акциите, които имат в телекома, на една офшорна люксембургска компания, имам и нейното име, SHCO 79, Люксембург, каза Йордан Цонев. Влизат квесторите, банката се поставя под особен надзор, БНБ иска запор на цялото имущество на банката, съдът запорира цялото имущество на банката. Запорира имуществото на тези четири компании, но в тях няма БТК. Какво запорира съда? В тях няма БТК. Ето, това е дупката в законодателството, заяви депутатът от ДПС. ДПС има много ясна позиция и тя днес беше огласена за пореден път от председателя на партията - г-н Местан. Той казва така: в това интервю Цветан Василев казва, че знае много нелицеприятни истини за политици и т.н. и ги е разказвал пред двама нотариуси, които щели да ги отворят при евентуална негова смърт. Ние му пожелаваме да живее дълго, да се радва на добро здраве. Това е християнско и човешко, но да носи отговорност за постъпките си. Г-н Местан го призова незабавно този сигнал да го изпрати на главния прокурор и да излезе цялата истина за КТБ. Всичко – ако вътре има сигнали, доказателства за депутати от ДПС или за други политици – добре, отговорността е наша, ако няма… За КТБ трябва да се говори с истинските неща, а не с митологемите – този се скарал с онзи, другият направил това, третият направил. Истината е една – човекът е управлявал банката си като финансова пирамида. С парите на вложителите си е купувал активи, управлявал ги е лошо, плащал е високи лихви с нови кредити и това по същество е финансова пирамида. Ние искаме да разберем следното: първо – защо и как е проспано това в годините и кой е виновен, цялата истина, заяви още Йордан Цонев.

Борисов: Спирам кетъринга на "Авиоотряд 28"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249991_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC+%D0%BA%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%90%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B4+

 Напълно подкрепям критиките за обявената от "Авиоотряд 28" обществена поръчка за кетъринг.

Това пише премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук след публикацията на БГНЕС за обществената поръчка на "Авиоотряд 28" от вчера сутринта.

До 48 000 лв., с ДДС, се предвижда да плати "Авиоотряд 28" за кетъринг за самолетите на властта за период от една година. Това стана ясно от обществената поръчка за доставка на хранителни продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и консумативи за бюфета на правителствените самолети "Еърбъс", "Фалкон" и три хеликоптера, които се ползват приоритетно от президента, премиера и министрите.

Борисов добавя във фейсбук, че след като се запознал "с екзотичното меню, е разпоредил на министъра на транспорта обществената поръчка да бъде спряна". Настоявам занапред разходите за кетъринг да бъдат максимално редуцирани и да се търси икономически най-изгодният вариант. Министерският съвет е една от институциите, която по закон използва "Авиоотряд 28". Аз лично заявявам, че отказвам да бъда обслужван от кетъринга на авиоотряда и при бъдещите ми работни полети такъв няма да има, подчертава Борисов.

В разследването на БГНЕС се казваше, че на база икономически "най-изгодна" оферта в средата на април "Авиоотряд 28" трябваше да избере фирмата, която ще осигурява храната и напитките по време на полетите на властта в страната и чужбина. Според обявлението на борда на самолетите и хеликоптерите ще се пие само 12-годишно шотландско уиски, лондонски джин, руска водка и ликьор от ирландско уиски и сметана.

Сериозно внимание е отделено на ордьоврите, сред които има и такива със скариди, синьо сирене, кайзер пастърма и др. Ползващите услугите на "Авиоотряд 28" ще консумират предимно леки основни ястия от телешко месо и риба, както и деликатеси като октопод, калмари и омар. Предвидено е и вегетарианско меню.

За десерт пасажерите ще могат да избират между торти Гараш и Сахер, както и тирамису. 15 вида плодове ще са на разположение на пътуващите с "Авиоотряд 28", включително екзотичните за нашите географски ширини манго и папая. 

Бабикян: Имам дълбоко съмнение, че Цветан Василев е отишъл в Банкя, за да се извини

http://www.cross.bg/tzvetan-babikyan-vasilev-1459181.html

София /КРОСС/ Политическият анализатор Арман Бабикян изрази съмнение в думите на премиера Бойко Борисов, че Цветан Василев е ходил в Банкя, за да се извини.Подозирам, че е имал други тревоги, които е искал да сподели... За да проговори човек, за да каже неща, които преди не е казвал, или се чувства застрашен, или чувства застрашени интересите си. Някъде в хоризонта между тези две заплахи е скрит мотивът за проговарянето. Застрахова интереси, които, очевидно, са подложени на риск... В интервюто се говори за две групировки. Отговорът коя е втората го търся в срещите, които са упоменати. Има две хипотези: едната е, че все пак няма да може толкова лесно да бъде отнета собствеността на Цветан Василев, каквито желания има. Другата е, че тези, които са силни и са на власт, нищо чудно да се сдобият с това, което искат, каза Бабикян пред БНР.

АБВ предлага съвет към парламента да се заеме със съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/31/2503423_abv_predlaga_suvet_kum_parlamenta_da_se_zaeme_sus/?ref=rss


 На дискусия в парламента с най-високо присъствие на върха на съдебната власт и на Висшия съдебен съвет АБВ представи два законопроекта за реформа на съдебната система - единият за създаване на Съвет по съдебната реформа към паррламента. И вторият, доста обемен проект, който бе същинската изненада на събитието - за промени в Закона за съдебната власт /ЗСВ/..

Това става само дни след като в петък правосъдният министър Христо Иванов обяви от парламентарната трибуна, че проектът на...

Цветан Василев - готов да бъде изслушан в Комисията "КТБ"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249990_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+-+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD+%D0%B2+%D

 В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със "случая КТБ АД", от името на "Бромак" ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с преписи от приложени множество документи по подробен опис.

Предоставените документи представляват молби и сигнали на "Бромак" ЕООД в качеството му на мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) до институции и ведомства, имащи законови правомощия по случая-КТБ. Това се казва в съобщение на Адвокатско дружество Менко Менков до председателя на анкетната комисия Десислава Атанасова.

От там заявяват още, че приложените сигнали, молби и материали от медиите се отнасят за действия и бездействия на адресатите им, съответно институции и ведомства в България, относно "случая КТБ", които институции и ведомства имат законови правомощия да упражняват надзорни функции по отношение на дейността на банковата система и спазването на законите в България (БНБ, Министерски съвет, Министри, Прокуратура, Комисия за установяване и предотвратяване конфликт на интереси и други).

"Със сигнала е потвърдена готовността и волята на едноличния собственик на капитала на "Бромак" ЕООД – господин Цветан Василев, да бъде изслушан от ръководената от Вас Комисия", се казва още в съобщението на адвокатското дружество.

БГНЕС припомня, че вчера Върховният административен съд не уважи искането на "Бромак" за съдебни отводи по делото за отнемане на лиценза на КТБ. Петчленният състав на ВАС остави без уважение исканията на жалбоподателя "Бромак" ЕООД за отвод на съдиите Георги Колев, Милка Панчева, Александър Еленков, Наталия Марчева и Росен Василев, като неоснователни. ВАС остави без уважение и особените искания на "Бромак" за спиране на производството по административното дело. ВАС остави без уважение и особеното искане на "Бромак" за прекратяване на производството по настоящето дело. Определението не подлежи на обжалване.

Освен, че адвокатите на основния акционер в Корпоративна търговска банка - фирма "Бромак" на Цветан Василев, поискаха отвод на съдията докладчик Росен Василев и на председателя на състава съдия Георги Колев като членове на съдебния състав, поискан бе и отвод на целия 5-членен състав на ВАС по делото за отнемане на лиценза на банката. Според "Бромак" липсва субективният и обективен критерий за безпристрастност на съда, съгласно трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. "Бромак" поискаха отвода на Георги Колев, защото според тях, той ще повлияе върху мнението на останалите четирима административни съдии при преценката за законността на отнемането на лиценза на КТБ. Самият Колев каза след това, че няма да си направи отвод и коментира като несериозен мотив, твърдението, че би могъл да повлияе за решаването на делото. 

 

 

 

 

БГНЕС

Спират вноса на три вида инсулин

http://www.bnews.bg/article-132386

Диабетиците сменят лекарството заради проблеми на производителя.

EVN иска поскъпване на тока с 8,5% от 1 юли

http://www.cross.bg/evn-iska-poskupvane-na-toka-s--ot-yuli-1459180.html

София /КРОСС/ Токът за бита да поскъпне с 8,5 процента от юли, предлага енергоразпределителното дружество EVN. Първоначалните сметки на компанията предвиждаха скок от 7 на сто.От компанията обясняват разликата със сменената методика за ценообразуване. Освен това от EVN са предвидили и повече инвестиции в мрежата след многото аварии в Родопите от преди месец. Другите две електроразпределителни дружества - ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО не съобщават точния процент на поскъпването, което са заявили в Комисията за енергийно и водно регулиране. От НЕК, ЕСО и АЕЦ "Козлодуй" вече обявиха, че според тях не трябва да има промяна в цените им, предаде БНР.

Мика Зайкова: Мизерни пенсии, палиативна реформа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249989_%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9C%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%

 Предложението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин за пенсионната реформа е палиативно решение в отговор на демографската криза и нивото на доходите на българите.

Защото този осигурителен фонд за пенсии никога няма да се напълни и няма да бъде достатъчен. Дори и в този вариант няма как да не се посяга към бюджета за доплащане на пенсиите, тъй като доходите на българите са много ниски, има 45% сива икономика и не са запушени пробойните на системата. В предложението на Калфин само се правят някакви намеци по отношение на ТЕЛК-овете, на инвалидните пенсии. Да, но системата има стотици други пробойни и на мен ми се струва, че при 3 месечните срещи по темата трябваше да се направи пълен анализ и да се отстрани изтичането на средства.

Калфин не ни предлага реформа, то е продължение на реформата.

Ще се спра на пробойните в системата. Първата е свързана с корупционните практики при отпускането на инвалидните пенсии. Те са продиктувани не от това, че българинът е мошеник, а защото пенсиите са невъобразимо мизерни. Убедете се сами - повече от половината пенсионери у нас получават пенсии под прага на бедността или около него. Това означава, че те са в риск и няма откъде другаде да си набавят липсващите средства.

Втората пробойна е по отношение на регламентите за ранното пенсиониране. Не става въпрос то да се премахне, а да се извадят от тази група т.нар. шапкари, стоящи на бюро в МО и в МВР. Няма логика чиновничките, които стоят на гише и ни вземат парите за глобите в КАТ, да бъдат в режим на ранно пенсиониране - откъде накъде! Предишният министър на МВР каза, че ще направи стъпка в тази посока, но този темп се оказа твърде бавен. Работещите и воюващите на терен, редовите полицаи и тези, чийто живот е в опасност при изпълнение на задълженията им, трябва не само да бъдат ранно пенсионирани, но и да бъдат подобрени условията им за работа. Редно е тези хора да имат и добри доходи.

Следващата пробойна са всички неприсъщи плащания в пенсионната система. Предстои скоро плащане на великденски добавки за пенсионерите. Това е хубаво, но такива трябва да получат всички, а не само тези от тях с пенсии под 286 лв. Защото питам - а тези с 287 лв. богати ли са, че да бъдат лишени от тях? И трябва да се знае, както коледните, така и великденските добавки са форма на социално подпомагане. Такива пари трябва да дойдат от фондовете на социалното подпомагане, а не от осигурителната система.

Не е за пренебрегване и още един кризисен момент. Мнозина българи имат възрастта за пенсия, но нямат необходимия стаж, поради вечните шоково-пазарни политики, които изхвърлиха много българи от работа, а други просто не ги осигуряват. Такива не могат да вземат дори и половин пенсия, получават т.нар. социална пенсия и те никак не са малко. Повечето от тях чакат да станат на 65 г., за да вземат едни обидно дребни пари, а сега тази възраст ще бъде вдигната на 70 г. Нека се знае - социалната пенсия не е продукт на осигурителната система, тя е социално подпомагане.

В предложението на Ивайло Калфин има няколко уловки. Той говори, че ще се увеличава плавно възрастта за пенсиониране, до 2037 г. за жените, но ще увеличава не толкова плавно стажа, който се "дърпа" с 10 г. напред. Не го приемайте като груба, а като лека ирония, но бих казала на днешните млади: при тази тенденция трябва да сте благодарни, ако един ден се пенсионирате на 70 г. в България.

А днес, при тази безработица как се осигурява искания от нас трудов стаж за пенсиониране? Интересува ли се някой? Прибавете и отчайващия икономически растеж, намаляването на чуждите инвестиции и нерадостния хал на бизнеса - какво излиза накрая? Няма да ви плаша, но безработицата се очертава да бъде хронична за България и тя ще продължи не до 2017 г., а може и до 2050 г., ако не се пребори сивата икономика, която изяжда осигурителния доход.

Какво казва г-н Калфин за начина на изчисляване на пенсиите. "Ще предложа увеличаване от 1 януари 2017 г. тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите размер – минимум размера на швейцарското правило, до достигане на коефициент от 1.5 на сто", каза той.

Ще повторя, че за мен предложението на г-н Калфин не е реформа, а нейно продължение и не знам как ще реагират социалните партньори - работодатели и синдикати. Но ще чакам да видя окончателния вариант в края на април и тогава ще коментирам отново. 

БГНЕС

Почват дребни ремонти по „Тракия“ и „Хемус“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688193

Закърпване на асфалтовите настилки, подрязване на крайпътните храсти и възстановяване на оградната мрежа ще започне по магистралите „Тракия“ и „Хемус“ до края на седмицата при благоприятни метеорологични условия. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.
Ремотните работи по „Тракия“ са предвидени от началото на аутобана до 34-тия километър,
Закърпване на асфалтовите настилки, подрязване на крайпътните храсти и възстановяване на оградната мрежа ще започне по магистралите „Тракия“ и „Хемус“ до края на седмицата при благоприятни метеорологични условия. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ремотните работи по „Тракия“ са предвидени от началото на аутобана до 34-тия километър,

13 митничари и трима граничари от "Капитан Андреево" бяха арестувани за контрабанда

http://www.moreto.net/novini.php?n=284756

15 камиона с контрабандни цигари са преминали границата с Турция за последния месец. ТИР с фалшива българска регистрация е задържан в неделя в пловдивски склад, след като е допуснат да премине контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево”.

Променят автобусни маршрути в район „Искър“ заради метрото

http://pik.bg/променят-автобусни-маршрути-в-район-„искър“-заради-метрото-news308551.html

Променят автобусни маршрути в район „Искър“ заради метрото

От 2 април „Център за градска мобилност” въвежда промени в организацията на движение на обществения транспорт в район „Искър”. Промените се въвеждат във връзка с пускането на метрото до летище София, съобщи пресцентърът на Столична община. 
    
Автобусите по линия № 10 ще се движат по нов маршрут, като по този начин ще се осигури връзка с метростанция "Софийска Света гора" и метростанция „Искърско шосе”. 
    
Ще се промени трасето на автобус № 88. От ж.к. „Дружба 2” ще се движи както досега до бул. „Ал. Малинов”, а след това надясно по „Андрей Ляпчев” и по маршрута си до Зоопарка – двупосочно. Интервалът на движение в пиковите сутрешни и следобедни часове ще е между 9/11 мин. От автобусната спирка на гара „Искър” до метростанцията в съседство ще се стига за 3-4 минути. 
    
Ще бъде закрита автобусна линия № 114, тъй като в момента тя правеше връзката между двата квартала и метростанция „Цариградско шосе” преди да мине метрото през „Дружба”. 
    
Ще се промени маршрутът на автобусна линия № 384 - от Терминал 2 на Летище София ще се движи по ул. „Продан Таракчиев”, после по „Христофор Колумб”, наляво по „Проф.Цветан Лазаров”, надясно по бул. „Копенхаген”, наляво по ул.„Обиколна” и по маршрута си до обръщалото на „Дружба 2”. Автобусите ще продължат да се движат само в пиковите часове, като в делнични дни движението ще става на интервал от 13 минути. 
    
Поради спецификата на линия № 8 промяната на маршрута няма да засегне селата в район „Панчарево”, тъй като автобусите осигуряват достъпа на гражданите до районната администрация. Автобусите ще се движат от с.Герман до с.Кривина, без да преминават през кв.”Видните” в село Казичене.   

“Моя страна, моя България” на Емил Димитров остава на БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688268

Хитът на Емил Димитров “Моя страна, моя България” остава на БСП. За това се разбраха синът на легендарния ни певец и соцлидерът Михаил Миков. Срещата им на “Позитано” бе предизвикана от публикация на “24 часа”, че в устава се заличава текстът, че партията има химн, заради неуредени авторски права за песента.
Хитът на Емил Димитров “Моя страна, моя България” остава на БСП. За това се разбраха синът на легендарния ни певец и соцлидерът Михаил Миков. Срещата им на “Позитано” бе предизвикана от публикация на “24 часа”, че в устава се заличава текстът, че партията има химн, заради неуредени авторски права за песента.

Оланд обеща да продължи реформите

http://www.cross.bg/oland-produlzhi-obeshta-1459178.html

/КРОСС/ Френският президент Франсоа Оланд обеща да продължи политиката на реформи въпреки неуспеха на местните избори, съобщи „Франс прес". "Курсът бе взет и ще продължи. Моите два приоритета: подкрепа на инвестициите и създаване на работни места", каза Оланд в Берлин по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.Той призна, че лошото представяне на управляващата партия на местния вот означава изразяване на определени чувства от страна на избирателите и те трябва да бъдат взети под внимание."Правителството ще предостави своите предложения, но в рамките на парадигмата, която вече започна да дава резултати", каза още Оланд.

Главният прокурор Сотир Цацаров обсъди предлаганите от прокуратурата промени в НПК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249988_%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%A1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%80+%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+

 Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна днес с народните представители от ПГ „Български демократичен център“ в сградата на Народното събрание. На срещата бяха представени и обсъдени предложенията на прокуратурата за промени в НПК, Стратегията за съдебна реформа и в частност Закона за съдебната власт. Цацаров изрази мнение, че съдебна реформа не може да има ако паралелно не се променят Закона за съдебната власт и процесуалните закони. Народният представител Стефан Кенов заяви, че точно заради това групата на БДЦ е гласувала „въздържал се“ предложената от Министерството на правосъдието Стратегия за съдебна реформа.

На срещата бяха обсъдени и проблемите с липсата на съдебни лекари и бавните ДНК експертизи. Д-р Красимира Ковачка съпредседател на ПГ БДЦ заяви, че няма никакъв стимул за младите лекари да специализират съдебна медицина. Тя допълни, че на първо време липсата на тези кадри може да се навакса като бъдат включени патолози, които след допълнителна квалификация мога да обслужват системата като съдебни лекари. Според Стефан Кенов трябва се преразгледа и мястото на Института по криминология и криминалистика, който в момента е на подчинение на МВР. Според него Институтът трябва да бъде под прякото ръководство на прокуратурата.

Георги Ковачев повдигна въпроса за промените в прокуратурата и относителната децентрализация, която се предлага. Цацаров заяви, че в закона в момента е записано, че  „Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор“, което според него създава предпоставки за известна безтегловност на административния ръководител на съответната прокуратура.

Още един актуален въпрос бе обсъден на срещата – развалянето на сделки от страна на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че това е „нож с две остриета“, тъй като създава предпоставки за корупция. 

Пожар вероятно е причинил взривовете в склада на ВМЗ в Иганово

http://www.mediapool.bg/pozhar-veroyatno-e-prichinil-vzrivovete-v-sklada-na-vmz-v-iganovo-news232407.html

Най-вероятно пожар е причинил взривовете в склада за боеприпаси на ВМЗ-Сопот, избухнали на 21 март в село Иганово, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от БНР във вторник. Дали пожарът е бил умишлен или не, ще стане ясно след извършването на всички огледи на терена, но експертите все още не може да работят на мястото на инцидента и затова разследването ще се забави. Предстои сапьорски отряд от Министерството на отбраната да разчисти целия район от взривените боеприпаси, обясни пловдивският апелативен прокурор Иван Даскалов. До момента е извършен само първоначален оглед на взривения склад, след като сапьорите са направили просека, за да преминат разследващите. Районът обаче не е прочистен, в сила е и ограничението за навлизане в 3-километровата зона, която се охранява от полицията, обясни Даскалов "Няма как, преди да сме убедени на 100 процента, че няма опасност за никой, нито да продължи работата във ВМЗ, нито да позволим на гражданите от района да си извършват селскостопанските мероприятия, нито пък да допуснем служители на полицията и на прокуратурата да извършват работа някаква на место", каза той. . По думите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов предварителната информация е, че боеприпасите в склада трябва да са били около 10 хиляди от 13 вида. По думите му, това означава, че след обезвреждане на вътрешния и външен периметър на района трябва да бъде събрана всяка една част от останал боеприпас, и невзривилите да бъдат обезвредени контролирано. Подготвя се специален склад с контейнери, където веществените доказателства ще бъдат събрани, преброени и разпределени по видове, за да изготвят вещите лища експертизите, допълни Румен Попов. Той допълни, че вече са разпитани 200 души, сред тях и 37 охранители. 8 от тях са били на смяна. Двамата, които са отговаряли за взривилия се склад в нощта на експлозиите, са казали пред разследващите, че са чули гръм и са се скрили.

Дейвид Камерън бил братовчед на Ким Кардашиян

http://europe.actualno.com/Dejvid-Kameryn-bil-bratovched-na-Kim-Kardashijan-news_465275.html

Британският премиер Дейвид Камерън има роднинска връзка не с кого да е, а с популярната риалити звезда Ким Кардашиян. Това разкри самият той в интервю за списание Heat. Оказва се, че Камерън и Кардаши...

Пената призова: Стоичков да се върне в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687976

Димитър Пенев призова своя най-добър ученик Христо Стоичков да остави временно работата си в американския тв канал „Унивижън“ и да се върне към треньорството. Направи го на тържество, на което Камата изпълни обещанието си и връчи на музея на ЦСКА реплики на две от най-свидните си отличия - „Златната топка“ за №1 в Европа и „Златната обувка“ за
Димитър Пенев призова своя най-добър ученик Христо Стоичков да остави временно работата си в американския тв канал „Унивижън“ и да се върне към треньорството. Направи го на тържество, на което Камата изпълни обещанието си и връчи на музея на ЦСКА реплики на две от най-свидните си отличия - „Златната топка“ за №1 в Европа и „Златната обувка“ за

Василева ще направи инспекция на проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Перник"

http://pik.bg/василева-ще-направи-инспекция-на-проект-изграждане-на-регионална-система-за-управление-на--news308550.html

Василева ще направи инспекция на проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Перник"

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще направи инспекция на работните дейности по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Перник", съобщиха от ведомството.

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г."
Инспекцията ще се състои 1 април /сряда/ от 14.30 часа на територията на регионалното депо в Перник./БТА

Москов и румънския му колега с трансгранично споразумение за спешната помощ

http://www.cross.bg/pomosht-sporazymenie-moskov-1459177.html

/КРОСС/ Министър д-р Петър Москов и министърът на здравеопазването на Румъния д-р Николае Баничиоиу постигнаха предварително съгласие за изготвяне на междуправителствено споразумение за трансгранично сътрудничество за оказване на спешна медицинска помощ при бедствия и аварии. Документът ще предвижда и конкретни механизми за съвместна работа между системите за спешна помощ на двете страни, включително и размяна на специалисти. Работата по изготвянето на текстовете и механизмите започва веднага.

Мъж с две трансплантации: Всяка сутрин се събуждам с усмивка, защото съм жив

http://petel.bg/Mazh-s-dve-transplantatsii--Vsyaka-sutrin-se-sabuzhdam-s-usmivka--zashhoto-sam-zhiv__106714

Преди месец след уникална операция в Александровска болница пациентът с трансплантирано сърце Георги Пеев получи и бъбрек от майка си и...

80% подкрепят санирането

http://petel.bg/80--podkrepyat-saniraneto__106715

"Стандарт"   90% твърдят, че са чували за програмата за саниране на панелни блокове. Хората са наясно с обичайните рискове на такива...

Началникът на полицията в Албания се оттегли след разкрития за "чадър" над депутат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/31/2503551_nachalnikut_na_policiiata_v_albaniia_se_ottegli_sled/?ref=rss


Началникът на полицията в Албания подаде оставка и двама албански представители в "Интерпол" са арестувани във вторник след разкрития, че умишлено са бавили изпълнението на искане от Белгия за екстрадиране на депутат от управляващата коалиция в Тирана.

"Ройтерс" припомня, че скандалът е поредният във върховете на страната и по него се отправят обвинения за убиство и фалшиви свидетелски показания. Случаят е и изпитание за предвожданото от социалистите правителство в опита му да наложи...

Сугарев: Цветан Василев няма какво да губи

http://www.cross.bg/vasilev-banka-ybiiistvo-1459176.html

София /КРОСС/ Напълно вярвам във версията, че Василев е бил изнудван от Пеевски да му прехвърли безвъзмездно дялове от бизнеса си. Това заяви пред БНТ общественикът и писател Едвин Сугарев.Какво се случва с КТБ, когато е била поставена под особен надзор е най-интересното. Към 30 септември нейните активи са над 6 милиарда, малко по-късно те се стопяват. Това става чрез счетоводно убийство, това е изкуствен фалит, констатира той. Квесторите са изпълнители, те слушат това, което им се разпорежда от БНБ, добави Сугарев.Част от фалирането на КТБ е свързано с протакането във времето. Когато банка се постави под особен надзор, то се прави, за да се оздрави. Нищо такова не става с КТБ. Докато е затворена, кредите й се просрочват, стават изискуеми. В политиката, която мениджмънта е водил години наред, има много грехове, но фактите за счетоводното убийство са ясни. Фирми се създават, за да участват инвестиционно на българския пазар. Има по света такива банки, това е по-рисково, но е начин да се подпомага икономиката, каза Сугарев. Той посочи и участието на медии в сценария с атаката към КТБ. Атаката започна с версията за подготвяното убийство на Пеевски от Василев, което се оказа въздух под налягане. Но вложителите се паникьосват и стресират. Няма банка в България, която да издържи на такова нещо. БНБ беше длъжна да предприеме мерки за оздравяването на тази банка, нещо, което тя не направи

Цветан Василев идва на изслушване в парламента за КТБ

http://www.bnews.bg/article-132385

Имал готовност да се яви пред Анкетната комисия, твърдят от фирмата му "Бромак"

Новият исторически проект „Моята българска история“ отбелязва със своя старт рождената дата на Раковски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249987_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%E2%80%9E%D0%9C%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%

 Началото на онлайн проекта „Моята българска история“ отбелязва рождената дата на Георги Сава Раковски  със събитие на 2 април 2015 г. в 11:30 часа в градина „Чайка“ на улица „Г.С. Раковски“ (в участъка между улиците „Гурко“ и „Иван Вазов“).

На 2 април в градина „Чайка“ ще бъдат поставени голяма карта на софийската улица „Г.С.Раковски“ и карта на България, на които присъстващи и минувачи ще могат да напишат на специални картончета история или спомен от историческо събитие, свързана с адрес на улицата, региона или с друг град в страната. Те ще могат да маркират своята история на картата, като я отбележат на конкретната локация и по този начин поставят началото на мащабния исторически проект „Моята българска история“.  На събитието ще присъстват историци, личности, които имат лични истории, свързани с района на улицата, екипът на създателите на проекта – MoveBG, жители и доброволци.

Сайтът „Моята българска история“ (www.myhistory.bg – активен от 01.04.2015 г.) е проект за нашето общо минало, който цели да начертае една независима и обективна историческа карта на България. Съдържанието на сайта се генерира от споделянето на лични истории на посетителите, свързани с историческите епохи, събития и личности.

Първият етап от проекта е посветен на улиците „Раковски“ в София и Велико Търново. Тези улици са избрани за старт на проекта не само заради тяхната наситена история, но и заради личността на Г. С. Раковски – възрожденец, демократ, утвърдил с живота си идеала за свобода на България. Като баща на революционното движение и активен двигател на българското Възраждане, неговите живот и дело въплъщават думите му „Нашата свобода от нас си зависи“. Този негов завет приемат и създателите на сайта от MoveBG, като крайна цел на проекта – да сглоби пъзела на неподправената история на България, на тази, която не намира място в книгите и учебниците, и която ще даде основата, върху която да стъпим за осъзнаването си на свободни граждани на България и Европа.

В следващите етапи проектът ще обхване географската карта на цяла България и има амбицията да събере и маркира историите на българи в целия свят. Проектът цели да обедини и архивира популярни и малко познати исторически факти от българското минало, за да спомогне за  създаването на един своеобразен виртуален музей на живата история такава, каквато е.

 

Убитата Анна Леонтева карала червено кабрио, била омъжена за по-възрастен богаташ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688265

Рускинята Анна Леонтева, чиято снимка МВР разпространи заедно с тази на 5-годишния й син Никита, е била омъжена за доста по-възрастен от нея мъж, който разполагал с много средства.
Младата жена карала червен мерцедес-кабрио, двамата купували имоти по чужбина - предимно в България и Кипър, пише Ura.Ru.
Рускинята Анна Леонтева, чиято снимка МВР разпространи заедно с тази на 5-годишния й син Никита, е била омъжена за доста по-възрастен от нея мъж, който разполагал с много средства. Младата жена карала червен мерцедес-кабрио, двамата купували имоти по чужбина - предимно в България и Кипър, пише Ura.Ru.

Представят Варненското златно съкровище в Европарламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=284722

Поставил съм си амбициозната задача да представим Варненското златно съкровище в Европейския парламент. Организацията на подобно събитие е доста сложна, но искрено се надявам да успеем да покажем в Брюксел най-старото обработено злато в света още тази есен.

40% от онлайн купувачите в България пазаруват редовно

http://www.investor.bg/web/456/a/40-ot-onlain-kupuvachite-v-bylgariia-pazaruvat-redovno-192113/

Българските потребители демонстрират 6 различни вида поведение при пазаруване в интернет

Ирина Флорин засенчи Мария Илиева

http://www.bnews.bg/article-132363

Към края на събитието гостите бяха изненадани да видят Мария Илиева –пристигнала почти преди финала на благотворителното събитие.

Овца със зловещо лице се роди в Дагестан (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688292

Овца със зловещо лице се роди в Дагестан, пише британският "Метро". Собственикът на животинчето Блазиус Лаврентиев разказва, че се зарадвал много, когато разбрал, че овцата е бременна. "Имахме много тежка зима, зарадвах се, че ще има агне и ще можем да го продадем и да припечелим пари", разказва той.

Овца със зловещо лице се роди в Дагестан (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688277

Овца със зловещо лице се роди в Дагестан, пише британският "Метро". Собственикът на животинчето Блазиус Лаврентиев разказва, че се зарадвал много, когато разбрал, че овцата е бременна. "Имахме много тежка зима, зарадвах се, че ще има агне и ще можем да го продадем и да припечелим пари", разказва той.

НАП наложи запор над БТК (ОБЗОР)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688202

Националната агенция за приходите (НАП) наложи запор върху акциите на „Вива телеком България“ ЕООД в БТК.
 Още в събота „Труд“ съобщи, че НАП е предприела обезпечителни мерки и запори спрямо шестте фирми, продадени за 1 евро от Цветан Василев на LIC33. Вчера в 11,43 ч запорът спрямо БТК стана факт. До редакционното приключване на броя във вторник
Националната агенция за приходите (НАП) наложи запор върху акциите на „Вива телеком България“ ЕООД в БТК. Още в събота „Труд“ съобщи, че НАП е предприела обезпечителни мерки и запори спрямо шестте фирми, продадени за 1 евро от Цветан Василев на LIC33. Вчера в 11,43 ч запорът спрямо БТК стана факт. До редакционното приключване на броя във вторник

34-годишният командир - герой на фаталния полет на "Джърмануингс", оставя две сирачета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688188

Патрик Сонденхаймер обичал работата си като летец. Но 34-годишният първи пилот на “Джърмануингс”, който до последно е опитвал да разбие залостената врата на пилотската кабина, за да спаси пътниците в самолета, бил също и любящ баща, разказва Си Ен Ен. Той е героят на полета, твърдят и много хора в социалните мрежи.
Патрик Сонденхаймер обичал работата си като летец. Но 34-годишният първи пилот на “Джърмануингс”, който до последно е опитвал да разбие залостената врата на пилотската кабина, за да спаси пътниците в самолета, бил също и любящ баща, разказва Си Ен Ен. Той е героят на полета, твърдят и много хора в социалните мрежи.

„Да продадеш колата си” се отправя към САЩ в търсене на легендарни автомобилни шедьоври

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249986_%E2%80%9E%D0%94%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%88+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8%E2%80%9D+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%

 Автомобилните легенди Майк Брюър и Ед Чайна поемат най-големия риск в своята кариера – създават магазин в сърцето на най-вълнуващия и конкурентен район в автомобилния бизнес на планетата: Западното крайбрежие на САЩ. Те ще търсят, купуват, възстановяват, тестват и продават осем автомобилни гиганти в САЩ – но това не са само американски коли. Вълнуващият 12-ти сезон на „Да продадеш колата си” се завръща по Discovery Channel на 4-и април, събота, от 20:00 ч.

Ед и Майк забелязват, че американските коли винаги привличат интереса на зрителите, след като имат зад гърба си повече от 100 основно ремонтирани  автомобила в гаража на „Да продадеш колата си”. Феновете, жадни да научават нови и любопитни факти за американските легенди в областта на автомобилостроенето ще се насладят на редица автомобилни шедьоври, известни с характерния звук на двигателя и високата скорост, която развиват за секунди.

 

В новия сезон поредицата „Да продадеш колата си” Майк пресича САЩ от Чикаго до живописната Южна Калифорния, за да открие превозни средства, които се нуждаят от сериозно внимание, преди да се върне в работилницата на Ед. Опитният търговец и механик договаря продажбата им с трудни клиенти и се среща с едни от най-големите фенове на американските автомобилни концерни в света. След като колата е завършена, е време да се отправи на път за вдъхновяващ пробен пробег по невероятни пътища, специализирани тестови писти и класически автомобилни събития. Където и да е, пробното пътуване дава възможност на зрителите да се насладят на чисто автомобилните елементи на предаването и да надникнат в света на класиката, както и да чуят какво мислят Майк и Ед за постигнатото от тях. Едва тогава автомобилът най-накрая е продаден на развълнуван нов собственик.

 

НАП наложи запор върху акции в БТК

http://frognews.bg/news_88703/

Столичният офис на Националната агенция за приходите е наложил днес запор върху акциите на "Вива Телеком България" ЕОООД в БТК. Това се вижда от документ в Търговския регистър.

Ирина Папазова: Мъжът ми Васил и Илия Павлов бяха застреляни заради Мис България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688258

"Знакови убийства в родния ъндърграунд са извършвани заради конкурса „Мис България“. Това каза пред Люба Кулезич в "Нова телевизия" Ирина Папазова. Тя заяви, че отдавна подозира, че зад смъртта на съпруга й Васил Папазов и Илия Павлов стоят интереси, свързани с конкурса за красота.
„Макар да има много версии за смъртта на съпруга ми,
"Знакови убийства в родния ъндърграунд са извършвани заради конкурса „Мис България“. Това каза пред Люба Кулезич в "Нова телевизия" Ирина Папазова. Тя заяви, че отдавна подозира, че зад смъртта на съпруга й Васил Папазов и Илия Павлов стоят интереси, свързани с конкурса за красота. „Макар да има много версии за смъртта на съпруга ми,

Ирина Папазова: Мъжът ми Васил и Илия Павлов бяха застреляни заради Мис България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688251


"Знакови убийства в родния ъндърграунд са извършвани заради конкурса „Мис България“. Това каза пред Люба Кулезич в "Нова телевизия" Ирина Папазова. Тя заяви, че отдавна подозира, че зад смъртта на съпруга й Васил Папазов и Илия Павлов стоят интереси, свързани с конкурса за красота. „Макар да има много версии за смъртта на съпруга ми,

Вашингтон се ангажира с цели за климата до 2025 година

http://www.vesti.bg/sviat/vashington-se-angazhira-s-celi-za-klimata-do-2025-godina-6033897

Междувременно ново американско проучване установи, че на морските екосистеми ще са необходими хилядолетия, за да преодолеят негативните последствия от климатичните промени

Специалисти на електроразпредилетелно дружество са възстановили 400 метра проводник в село Конево

http://pik.bg/специалисти-на-електроразпредилетелно-дружество-са-възстановили-400-метра--news308546.html

Специалисти на електроразпредилетелно дружество са възстановили 400 метра 
проводник в село Конево

Специалисти на "Енерго-Про" са възстановили 400 метра проводник в село Конево, Шуменско. Старият меден проводник е станал обект на кражба, неизвестни лица са откраднали проводниците от деветнадесет междустълбия по електроразпределителната мрежа на трафопостове и са оставили голяма част от селото без ток.

Това съобщават от пресцентъра на електроразпредилетелното дружество. 
След постъпил сигнал в телефонния център на компанията за липса на електрозахранване в селото е изпратен екип от електромонтьори, които на място са установили кражбата и са уведомили районното полицейско управление. След като органите на реда са свършили работата си, екипът е описал загубите и е 
започнал да възстановява щетите. В резултат на навременната организация, техници на дружеството са подменили откраднатия проводник с нов. Монтираните нови проводници са по-устойчиви на неблагоприятни атмосферни условия и с по-добри механични и електропроводни показатели, уточняват от пресцентъра на 
компанията.

От там допълват, че не за първи път съоръжения от електроразпределителната мрежа в село Конево стават обект на набези от крадци. През 2012 г. са откраднати медни проводници от шест междустълбия. Освен материалните щети, които компанията понася, кражбите на съоръжения водят и до продължително 
прекъсване на електрозахранването на клиентите за времето, през 
което мрежата се възстановява. 

Единствено благодарение на бързата организация и на експедитивната работа на екипите на дружеството, електрозахранването на жителите на селото е възстановено още на следващия ден, съобщават още от пресцентъра на компанията. /БТА

Гърция не постигна предварителна сделка с кредиторите си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/31/2503544_gurciia_ne_postigna_predvaritelna_sdelka_s_kreditorite/?ref=rss


Гърция не успя да постигне предварително споразумение с ЕС и МВФ за подновяване на траншовете с финансова помощ, тъй като кредиторите са отхвърлили като недостатъчен предложеният им преди дни план на новото правителство в Атина. 
  Източник на "Ройтерс" казва, че списъкът с реформи бил повече нахвърляни идеи, отколкото конкретни мерки.
  Това увеличава натиска над правителството на крайната левица и националистите да демонстрират реална воля и проекти за промени. В противен случай до...

Робин Уилямс защитил образа си срещу технологично "възкръсване"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/31/2503541_robin_uiliams_zashtitil_obraza_si_sreshtu/?ref=rss


Робин Уилямс е ограничил правата над образа си за период от 25 години след смъртта си, сочи част от завещанието, показано в съда по повод разделянето на имуществото на американския комик, който почина в следствие на самоубийство миналата година.

Актьорът е приписал всички права над името, подписа, снимката и образа си на учредената в негово име фондация "Уиндфол" до 2039 г. Според "Холивуд рипортър" това е нов тип правна защита, която цели да се избегнат евентуални "появи" на...

Местан отрече да се е виждал с Цветан Василев за КТБ, призова го да извади "тайните от сейфа"

http://www.moreto.net/novini.php?n=284748

Председателят на ДПС Лютви Местан отрече твърденията на банкера Цветан Василев, че преди случая с КТБ двамата са се срещали. Така от политическите лидери, които Василев засегна в свой коментар от Сърбия, а именно Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан само премиерът оповести, че в действителност се е срещал с банкера миналия юни.

НАП наложи запор върху акции в БТК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688237

Столичният офис на Националната агенция за приходите е наложил днес запор върху акциите на
Столичният офис на Националната агенция за приходите е наложил днес запор върху акциите на "Вива Телеком България" ЕОООД в БТК. Това се вижда от документ в Търговския регистър, съобщи "Дневник".Като мотив за наложения запор е посочено бъдещо публично вземане в предполагаем размер от 500 хил. лв.В документа се посочва,

Доган и Илия Павлов помагали на партии прикрито

http://www.cross.bg/dogan-durzhavata-kriza-1459175.html

София /КРОСС/ Илия Павлов и Ахмед Доган не бяха толкова обвързани финансово, както се говори. И по мое време обаче в "Мултигруп" сме помагали на определени партии прикрито чрез фондации и медии. Това заяви пред ТВ7 Димитър Иванов, който е бивш вицепрезидент на групировката.ДПС е една изключително стабилна партия. Въпросът е, че тя се свързва с много далавери в държавата и се управлява трудно, след като Доган освободи председателския пост. Сатанизирането на Делян Пеевски е израз точно на това нещо, каза Иванов.Лошото е, че продуктът на Доган ДПС предизвика две криза в държавата, втората от които аферата с КТБ.Грешката на Цветан Василев беше, че не се върна в страната още в началото на кризата с банката му. Ясно беше, че ще изпие горчивата чаша до дъно, макар и капка по капка, допълни издателят.Не може да се пренасят процеси, ситуации и хора от един период в друг. Не може да се прави паралел с банковата криза от 1996 г. и проблемът с КТБ, която просто беше изтърбушена и можеше да продължи да съществува при малко по-здрав разум, категоричен беше Иванов.

Борисов забрани 12-годишното уиски и омарите за полетите на властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_483413.html

Напълно подкрепям критиките за обявената от „Авиоотряд 28“ обществена поръчка за кетъринг. След като се запознах с екзотичното меню, съм разпоредил на министъра на транспорта обществената поръчка да бъде спряна. Това обяви в личния си профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. Настоявам занапред разходите за кетъринг да бъдат максимално редуцирани и да се търси икономически най-изгодният вариант. Министерският съвет е една от институциите, която по закон използва „Авиоотряд 28“. Аз лично заявявам, че отказвам да бъда обслужван от кетъринга на авиоотряда и при бъдещите ми работни полети такъв няма да има, каза още Борисов. Припомняме, че правителственият „Авиоотряд 28“ обяви обществена поръчка за кетъринг услуги за полетите на властта. Срещу прогнозната стойност от 40 хил. лв. за една година доставчикът на услугата трябваше да осигури общо 119 артикула – напитки и храни, за общо пет летателни средства, с които летят високопоставените държавници. Сред артикулите са уиски „Johnni Wolker” - black (спазен е правописът в офертата, бел. ред.), чиято единичина цена за 0.7 л. е около 46 лв. и водка „Smirnoff”, джин „Beefeater” и „Baileys“. За бирата на борда е указано само, че е достатъчно да има българска и вносна. Храната трябваше да включва от банички със сирене до ордьоври от скариди, сьомга на скара, октопод, калмари, омар, както и традиционните колбаси и сирена (български и вносни). Кетърнигът трябваше да бъде за самолетите Airbus и Фалкон-2000 и за три хеликоптера – МИ-8ПС, МИ-8Т и Агуста А-109Е.

Турция замря след масивен срив на тока, властите допускат терористична кибератака (ОБЗОР)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4687994

Мащабно спиране на тока предизвика хаос в Турция, блокира движението на метрото в Истанбул и столицата Анкара, а правителството допусна, че може да става въпрос за терористична кибератака, предаде АФП.
Сривът започна в 10,36 ч в Истанбул и засегна 49 от общо 81 окръга от границата с Гърция на запад до райони, граничещи с Иран и Ирак на югоизток,
Мащабно спиране на тока предизвика хаос в Турция, блокира движението на метрото в Истанбул и столицата Анкара, а правителството допусна, че може да става въпрос за терористична кибератака, предаде АФП. Сривът започна в 10,36 ч в Истанбул и засегна 49 от общо 81 окръга от границата с Гърция на запад до райони, граничещи с Иран и Ирак на югоизток,

Съдът отстрани от длъжност кмета на Неделино

http://www.cross.bg/beshirov-kmeta-nedelino-1459174.html

Смолян /КРОСС/ Смолянският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на община Неделино Стоян Беширов. Делото се гледа в негово отсъствие във вторник. Защитата му представи декларация, с която той се съгласява да се даде ход на делото. Той не присъства по здравословни причини. В мотивите си съда изтъкна, че ако Беширов остане на длъжността кмет, има реална възможност да окаже въздействие върху свидетели и служители на общината по време на разследването срещу него.Стоян Беширов е обвинен в престъпление по служба за това, че в периода от 1 януари 2012 г. до 24 октомври 2014 г. в Неделино, при условията на продължавано престъпление, като извършител не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв. по четири поръчки. Според държавното обвинение и в четирите случая от действията на кмета са се облагодетелствали трети лица.Определението за отстраняването му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

Провидент Файненшъл България с две нови назначения на висши позиции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249985_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%88%D1%8A%D0%BB+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8

 Компанията за потребителски кредити „Провидент Файненшъл България“ има удоволствието да съобщи за назначаването на двама нови членове на мениджърския си екип в България: Тодор Петков е новият финансов директор на Провидент, а Балаж Кароли - новият оперативен директор. Двамата заеха тези позиции през март 2015 г.

През последните 10 години Тодор Петков е заемал различни позиции в най-голямата холандска застрахователна компания Achmea. Преди присъединяването си към Провидент той е бил финансов директор и член на Управителния съвет на EUREKO Румъния (дъщерна компания на Achmea), където е ръководил екип от 25 служители.

 

От 2010 г. до 2013 г. Тодор Петков е оглавявал Отдела за планиране, отчетност и контрол в Oranta Insurance (също дъщерна компания на Achmea) в Москва. В периода преди това той заема позицията на старши анализатор в Отдела за бизнес развитие на Achmea в Холандия, където е работил предимно по стратегическото развитие и сливания и придобивания.

 

Тодор Петков е завършил „Комуникации“ и „Международен бизнес и мениджмънт“ в университета Inholland в Холандия.

 

Балаж Кароли заема позицията оперативен директор през февруари 2015 г., след като преди това е бил регионален оперативен мениджър за Източна България. Той идва в България от унгарския екип на Провидент, където е работил 7 години. В Унгария Кароли е бил регионален оперативен мениджър в град Кечкемет, където ръководи екип от 50 служители и почти 500 кредитни консултанти.

Преди това Балаж Кароли е мениджър „Ефективно представяне“ на ниво клон в Будапеща и мениджър „Развитие“ в гр. Печ, Унгария.

Балаж Кароли е завършил психология и човешки ресурси в Университета в Печ. 

От първи април пациентите ще постъпват в болница само срещу лична карта

http://pik.bg/от-първи-април-пациентите-ще-постъпват-в-болница-само-срещу-лична-карта-news308545.html

От първи април пациентите ще постъпват в болница само срещу лична карта

От утре всички пациенти, които постъпват в болница или пък биват изписвани, ще трябва задължително да се регистрират с документ за самоличност.

На първи април изтича тримесечният гратисен период, в който болниците трябваше да се снабдят с четци за личните документи на своите пациенти. Целта е да се осигури повече прозрачност при хоспитализациите.

От Здравната каса съобщиха за "Дарик", че към 30 март лечебните заведения в страната без четци, са били по-малко от 30. 

Гратисният период обаче няма да се удължава и от утре в страната не трябва да има болница без четец.

От касата призовават всички, на които им предстои планов прием в лечебно заведение в страната, задължително да носят със себе си документ за самоличност. Новородени и деца, на възраст под 14 години, ще се приемат в болница с документ на родител или настойник.

Д-р Б. Миланов за Фрог: БНБ нарушава собствените си заповеди

http://frognews.bg/news_88702/

Председателят на Зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов посочи поредното нарушения на БНБ по казуса КТБ по време на анкетната комисия. Той попита ръководството на БНБ дали има извършено плащане в размер на 30109210 лв. на 26 юни съгласно решение на Управителния съвет на БНБ от 25 юни. Той подчерта, че с това плащане е извършено нарушение на решение №73 от 20 юни, според което банката прекратява всякаква банкова дейност и всякакви плащания.

Борисов: Цветан Василев да се върне, ще му осигуря охрана (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688178

Бойко Борисов потвърди вчера за срещата си с банкера Цветан Василев през юни м.г., призова го да се върне и обеща да му осигури охрана. Това стана, след като премиерът даде показания като свидетел по делото срещу ексшефа на разузнаването Кирчо Киров.
“Понеже имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал някой”, отбеляза Борисов,
Бойко Борисов потвърди вчера за срещата си с банкера Цветан Василев през юни м.г., призова го да се върне и обеща да му осигури охрана. Това стана, след като премиерът даде показания като свидетел по делото срещу ексшефа на разузнаването Кирчо Киров. “Понеже имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал някой”, отбеляза Борисов,

Износители на дървесина и транспортни фирми ще блокират пл. „Народно събрание“ с тирове и специализирана техника

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249984_%D0%98%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D1%84

 На 1 април (сряда) износителите на дървесина и дърводобивни предприятия ще блокират за втори път пл. „Народно събрание“. От 10.30 ч. до 16.30 ч. представителите на бранша излизат отново на протест, който цели отмяна на Забраната за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, влязла в сила на 10 март 2015 г. Представителите на бранша са категорично несъгласни с мотивите на народните представители, внесли за гласуване Забраната, че именно спирането на износа на дървесина трябва да е превантивната мярка срещу констатираните нарушения в горските територии в страната и че ограничението ще спре незаконната сеч у нас.

 

Съкращенията от 10 март до момента са над 1 300, а загубите за бизнеса за същия период се оценяват на около 7,5 млн. лв. Общата загуба за тримесечния период ще е 40 млн. лв., от които 10 млн. ще са фонд работна заплата, а 18 млн. ще са загубите за сектор държавни горски стопанства. Забраната е наложена, след като са минали 1/3 от тръжните сесии за годината и 12 млн. лв. са вложени в държавата за дървесина, предназначена за износ, която в момента е блокирана и не може да се реализира на вътрешния пазар.  

 

„Незаконна сеч има и в момента, след налагането на мораториума. Това не е ли достатъчно показателно за несъстоятелността на така наречените работещи мерки, взети от парламента? Изправяме се и срещу липсата на прозрачност при обсъждането на предстоящите законодателни промени. Погубването на малкия и средния бизнес може да постигне други цели, но не и справяне с незаконната сеч.“, каза инж. Димитър Николов, износител на дървесина. „До момента няма нито един законоуставен акт, издаден на наш кораб или товарен камион. Как, тогава, се стига до извода, че това трябва да е мярката?“, допълни той.

 

„Готови сме на диалог с всички институции и контролни органи в държавата, защото желанието ни е да се намери решението, което да санкционира виновниците за незаконната сеч. Ще продължим с протестните действия, колкото се налага и няма да се откажем да защитаваме интересите на бизнеса, нито ще се съгласим с твърдението, че ние, износителите на дървесина и дръводобивни предприятия в страната, сме виновни за незаконната сеч в България.“, каза още Димитър Николов.

 

Въпреки първия протест, провел се на 18 март, последвалата среща на износителите на дървесина и дърводобивни дружества с парламентарната Комисия по земеделието и храните, и частичната блокада на граничните пунктове при Свиленград и прохода на Републиката Хаинбоаз на 24 март, до момента няма диалог между бизнеса и държавата.

Сирийче трогна света, бърка фотоапарат с оръжие

http://petel.bg/Siriyche-trogna-sveta--barka-fotoaparat-s-orazhie__106711

Снимка на 4-годишно момиченце от сирийски бежански лагер на границата с Турция се превърна в символ на ужасите на войната в Сирия, пише...

Ураганни ветрове в Европа отмениха десетки полети

http://petel.bg/Uraganni-vetrove-v-Evropa-otmeniha-desetki-poleti__106712

Ураганни ветрове в Северна Европа отмениха десетки полети, спряха влакове и кораби. Най-засегнати от стихията са Германия и Холандия. На...

Майката на убитото дете в куфара - консултант на правителство (обзор)

http://petel.bg/Maykata-na-ubitoto-dete-v-kufara---konsultant-na-pravitelstvo--obzor-__106713

Кирил Борисов; 24 часа   Разчленената майка на детето от куфара Анна Леонтиева е била високопоставен служител в правителството на...

Ето какви точки ще разглежда кабинетът на утрешното си заседание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688231

Седмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 1 април, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред, съобщиха от правителствения пресцентър:
1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА МНОГОГОДИШНА ПРОГРАМА (2015-2019) ЗА ПОДКРЕПА НА ИЗБРАНИЯ ЗА „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА” БЪЛГАРСКИ ГРАД
Внася: министърът на
Седмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 1 април, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред, съобщиха от правителствения пресцентър: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА МНОГОГОДИШНА ПРОГРАМА (2015-2019) ЗА ПОДКРЕПА НА ИЗБРАНИЯ ЗА „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА” БЪЛГАРСКИ ГРАД Внася: министърът на

Виж какви точки ще разглежда кабинетът на утрешното си заседание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688222

Седмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 1 април, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред, съобщиха от правителствения пресцентър:
1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА МНОГОГОДИШНА ПРОГРАМА (2015-2019) ЗА ПОДКРЕПА НА ИЗБРАНИЯ ЗА „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА” БЪЛГАРСКИ ГРАД
Внася: министърът на
Седмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 1 април, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред, съобщиха от правителствения пресцентър: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА МНОГОГОДИШНА ПРОГРАМА (2015-2019) ЗА ПОДКРЕПА НА ИЗБРАНИЯ ЗА „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА” БЪЛГАРСКИ ГРАД Внася: министърът на

Сръбската прокуратура погна пловдивска компания, смятана за пирамида и у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249983_%D0%A1%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D

 Сръбските власти започнаха разследване на пловдивската компания Saveway, занимаваща се с мрежови маркетинг, която развива своята дейност и в съседна Сърбия от година. Компанията е добре позната у нас, сериозно критикувано от обществото и медиите и санкционирана от Комисията за защита на потребителите за пирамидални продажби. През последните месеци в Сърбия са регистрирани множество жалби от клиенти, които твърдят, че са излъгани от  финансовата схема Saveway, която обещава бързо забогатяване срещу малка инвестиция.

Основателите на компанията твърдят, че бизнес моделът на компанията е изграден на мрежовия маркетинг и че използват американски опит, но всъщност обещанията за бърза печалба без много работа и изискванията за входна такса силно напомнят за пирамида.

Припомняме, че първоначално компанията стартира с името Save Company International( SCI), но през 2014 година смени своята собственост, седалище, както и името си на Saveway.

Временният парламент на Либия уволни премиера ал Хаси

http://www.cross.bg/hasi-yvolni-libiya-1459173.html

/КРОСС/ Всеобщият национален конгрес на Либия уволни ръководителя на правителството на „националното спасение" Омар ал Хаси. Това съобщи Al Jazeera, позовавайки се на представител на заседаващия в Триполи и загубил легитимност законодателен орган. От 31 март всички министри от кабинета се смятат за временно изпълняващи длъжностите си. Те ще бъдат ръководени от вицепремиера. Ал Хаси бе назначен на поста министър-председател от парламента през август миналата година.  

Горските стягат обръча около бракониерите

http://pik.bg/горските-стягат-обръча-около-бракониерите-news308544.html

Горските стягат обръча около бракониерите

През миналата година за пръв път от доста време в Старозагорско има ефективна присъда за незаконна сеч. Нарушителят от ромския кв. „Лозенец" е бил осъден на 11 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Т

ова съобщи шефът на регионалната дирекция на горите Петър Заяков в навечерието на традиционната седмица на гората, която се открива официално в четвъртък. Присъди, макар и условни са получили и други 10 бракониери, а горската стража е съставила общо 600 акта през миналата година. От тях само 9 издадене наказателни постановелния са били обжалвани. Конфискувани са били в полза на държавата и разпродадени на търг 17 моторни возила – камиони, микробуси, леки коли, 75 каруци, 12 велосипеда и 19 коня.

С 56 на са се увеличили и събраните суми от наложените глоби, които по принцип са твърде скромни – общо малко над 22 хил. лв. „Дирекцията започна да работи по-активно и с частни съдебни изпълнители", поясни Заяков рязкото нарастване на събраните суми от санкции.

Мъжете на 51 първи в пенсия на 65 г. (ОБЗОР)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688115

Мъжете, които са родени през 1964 г. и в момента са на 51-годишна възраст, са първият набор, който ще трябва да работи до 65 г., за да получи право на пенсия. Това предвижда проектът за пенсионна реформа, представен вчера от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Възрастта за пенсиониране на мъжете,
Мъжете, които са родени през 1964 г. и в момента са на 51-годишна възраст, са първият набор, който ще трябва да работи до 65 г., за да получи право на пенсия. Това предвижда проектът за пенсионна реформа, представен вчера от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Възрастта за пенсиониране на мъжете,

Студент във Варна стана председател на Асоциацията на студентите медици

http://www.moreto.net/novini.php?n=284753

С убедителен брой гласове за нов председател на Асоциацията на студентите по медицина в България бе избран студентът в пети курс Станислав Морфов. Това стана на провелото се на 21 и 22 март в Пловдив Общо събрание на всички клонове на Асоциацията.

Започна операция по освобождаването на турския прокурор, взет за заложник

http://balkani.actualno.com/Zapochna-operacija-po-osvobojdavaneto-na-turskija-prokuror-vzet-za-zalojnik-news_465274.html

Полицията започна операцията по освобождаването на турския прокурор, държан в сградата на съда в Истанбул, и неутрализирането на похитителите. Избухнал е взрив и се е чула стрелба, съобщава БГНЕС. ...

Съдии от апелативния спцесъд не издавали присъди три години

http://crime.actualno.com/Sydii-ot-apelativnija-spcesyd-ne-izdavali-prisydi-tri-godini-news_465273.html

Съдии от апелативния спецсъд три години не са постановявали присъди. Освен това отменяли решенията на първоинстанционния съд, без да има нарушения по делата. Това съобщи на отчета на спецсъда за 201...

Йоан Павел II “агитира“ за изборите в Полша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688023

Плакати с лика на покойния папа Йоан Павел II разбуниха духовете в родната му Полша малко повече от месец преди президентските избори. Светият отец е изобразен в бизнес костюм, а под него пише: „Винаги заедно, никога един срещу друг!“
Организаторите на кампанията от Варшавския център за размисъл за Йоан Павел II твърдят,
Плакати с лика на покойния папа Йоан Павел II разбуниха духовете в родната му Полша малко повече от месец преди президентските избори. Светият отец е изобразен в бизнес костюм, а под него пише: „Винаги заедно, никога един срещу друг!“ Организаторите на кампанията от Варшавския център за размисъл за Йоан Павел II твърдят,

MobiSystems с приз за най-иновативна компания от БТП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249982_MobiSystems+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%

 MobiSystems беше отличена с призовото място за най-иновативна компания на 2014 г. от Българската търговско-промишлена палата (БТП Отличията бяха връчени на 30 март, в присъствието на заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева и заместник-министъра на образованието проф. д-р Костадин Костадинов. Конкурсът за иновации сред българските компании се провежда за втора година и е организиран по инициатива на Съвета по иновации и енергийна ефективност към БТП съвместно с EEN.

Ния Йотова, мениджър Бизнес развитие в MobiSystems, получи грамотата лично от Цветан Симеонов, председател на БТП

 

 „Тъй като 80% от иновациите в България се внедряват от големи предприятия, MobiSystems се гордее, че е от групата на малките и средни предприятия в България, които постигат международно признание, благодарение на иновативните си продукти.” Това заяви Ния Йотова, приемайки приза.

 

MobiSystems беше отличена за своите иновативни продукти и в конкурса на Първа инвестиционна банка през ноември 2014 г. Компанията е сред 5000-те най-бързо развиващи се фирми в Америка.

 

 

За MobiSystems:

 

MobiSystems е създадена през 2001 г. и разработва софтуер за мобилни приложения за операционните системи Android и iOS. Централата на компанията е в София. През 2002 г. откриват офис в Сан Диего, а през миналата година - в Китай.

 

Компанията разработва най-продаваното в света офис мобилно приложение OfficeSuite, което е инсталирано на повече от 200 млн. устройства в 205 страни. Приложението позволява лесно да се преглеждат, редактират и създават документи в Word, Excel, PowerPoint, както и да се конвертират от или в PDF. OfficeSuite е вграден в инсталационния пакет на едни от водещите технологични марки като Sony, Amazon (Kindle), Barnes and Noble (Nook), Acer, Toshiba и Sharp. Първата версия на OfficeSuite е създадена през 2009 г. 

 

Нетаняху: Споразумението за ядрената програма на Иран е заплаха за Израел

http://www.cross.bg/iran-zaplaha-izrael-1459172.html

/КРОСС/ Споразумението за ядрената програма на Иран представлява заплаха за Израел. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху."Най-голямата заплаха за нашата сигурност и нашето бъдеще остават усилията на Иран, насочени към разработването на ядрени оръжия", каза той. По думите му споразумението, което се подготвя в Лозана, отваря пътя на ислямската република към тази цел.    

Искат висше учебно заведение в Казанлък

http://pik.bg/искат-висше-учебно-заведение-в-казанлък-news308543.html

Искат висше учебно заведение в Казанлък

„Има реална възможност през учебната 2016-2017 г. в Казанлък да се открие висше учебно заведение, филиал или факултет на  университет”, съобщи в Казанлък зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов. Той участва в специална среща с представители на бизнеса и на средните училища в общината по темата за откриване на висше учебно заведение в Града на розите.

Кметът Галина Стоянова пък обясни, съществуват реални предпоставки това да се случи, тъй като в Казанлък има база и обществена нагласа  затова. Стоянова коментира още, че на територията на община Казанлък работят повече от три хиляди фирми и това е един от сериозните мотиви. Друг от аргументите е наличието на 22 общински училища на територията на общината и 5 държавни професионални училища, в които се обучават 7500 деца. „Това са млади хора, а ние искаме те да имат правото на избор да останат в родния си град, за да завършат своето образование и да намерят своята реализация тук. Практически много от фирмите на територията на общината имат различни програми, за подготовка и финансиране на образованието им“, каза още кметът Галина Стоянова.

Според социологическа анкета, проведенасред  2655 ученици от 11-те общини в област Стара Загора 72%  от всички запитани са отговорили положително за подобна възможност. Проучване сред над 100 фирми в Старозагорска област показва, че те също подкрепят откриването на филиал на висше учебно заведение в Казанлък със специалностите машиностроене и машиностроителни технологии, хидравлика и пневматична техника, етеричномаслени култури./topnovini.bg

Публикуван е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249981_%D0%9F%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B

 

С настоящото изменение на Закона за кадастъра и имотния регистър се изпълняват две основни предизвикателства и реализиране на реформи, които в годините се реализираха бавно, изисквайки тежки административни процедури и сериозен финансов ресурс.

 

            Първата част е фокусирана върху по-голямо покритие на територията на България с кадастрална карта с облекчени административни процедури и с минимален финансов ресурс.

 

            Целта на изготвения законопроект е да се ускори процеса по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на страната, като се регламентира облекчена процедура за създаването й за неурбанизираните (земеделски) територии. Предвижда се преобразуване на картата на възстановената собственост на Министерство на земеделието и храните в кадастрална. Това преобразуване ще се извърши от службите по геодезия, картография и кадастър, което ще осигури възможност в кратки срокове и с минимален финансов ресурс да се постигне покриване на голям процент от територията на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри (към момента е 18% от територията на страната, като след промените ще се даде възможност с облекчена процедура да се достигнат 92% покритие на територията на страната).

 

            Картата на възстановената собственост представлява съвкупност от карти и планове, одобрени по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, които веднъж са били подложени на съдебен контрол за законосъобразност на тяхното създаване, поради което се предвижда да не подлежат на обжалване след тяхното преобразуване в кадастрална карта. Съществените ползи от така предложеното бързо създаване на кадастрална карта за неурбанизираната територия се изразяват в следните положителни аспекти:

 

            Обслужването на гражданите с кадастрална информация за повече от 90 % от територията на страната ще се съсредоточи в един административен орган, което ще доведе до унифициране в предоставянето на услуги с кадастрална информация и заплащането им. До одобряването на кадастрална карта обслужването с кадастрална информация за останалите урбанизирани територии ще продължи да се осъществява от неголям брой общински администрации;

 

Ще се осигури пълноценна предпоставка за реализиране на заложените в Закона за кадастъра и имотния регистър цели за създаване на единен поземлен регистър, представляващ основа на имотния регистър и стабилитет в гражданския оборот с недвижими имоти;

 

Ще се намали финансовият ресурс, необходим за изработване на кадастралната карта и кадастралните регистри;

 

Съсредоточаването на кадастралната информация в един административен орган ще даде възможност за по-бързо и облекчено реализиране на големи инвестиционни проекти;

 

Създава се процедура за отстраняване на явна фактическа грешка, пренесена в кадастралната карта от картата на възстановената собственост и възможност за обезщетяване на засегнатите собственици;

 

Въвежда се използването на скици, подписани с електронен подпис, в нотариалните, съдебни и административни производства.

 

Втората част е с фокус създаване на имотни партиди и реално преминаване от система, базирана на данни за собственик, в система, базирана на данни за имота.

 

С тази промяна се цели реалното обвързване на идентификатора на имота от кадастралната карта с данните за собственост, ипотеки, неговите цялостна история и правно състояние. По този начин когато някой закупува определен имот, ще има пълната история и обследване за него по отношение на собственици и тежести, с което се дава сигурност на сделките с имоти и се избягват евентуални измами.

 

Тази реформа е залегнала още от 2000 г., но поради неработещи правни норми не бе осъществена на практика, като с настоящите промени се цели, премахвайки нормативните и административни пречки, същите да се реализират в кратки срокове.

 

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър можете да намерите на интернет страницата на МРРБ: http://www.mrrb.government.bg/?controller=category&catid=32

 

Сугарев: Цв. Василев няма какво да губи; знанието е неговият капитал

http://frognews.bg/news_88698/

Олигархичният модел КОЙ управляваше България повече от година, заяви по БНТ общественикът и писател Едвин Сугарев. Според него в него прозирали и политически интереси. Напълно вярвам във версията, че Василев е бил изнудван от Пеевски да му прехвърли безвъзмездно дялове от бизнеса си, добави той.

Холандското кралско семейство има крадена от нацистите картина

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/03/31/2503527_holandskoto_kralsko_semeistvo_ima_kradena_ot_nacistite/?ref=rss


Холандското кралско семейство притежава картина, заграбена от нацистите по време на окупацията на страната през Втората световна война, съобщава "Ройтерс". 

"Хагската гора с изглед към двореца Хейс-тен Бос" на холандския майстор от 17 век. Йорис ван дер Хааген е била отнета насилствено от собственика й, сочи разследването на огромната кралска художествена колекция, поръчано от самия монарх. Тя ще бъде върната на собственика й, остана неназован.

Картината е закупена от...

Цветанов бил сред вносителите на поправките за разваляне на сделки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688166

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който на две съдебни инстанции получи ефективна присъда от четири години затвор, е сред петимата вносители на поправките в законодателството, което да позволи на прокуратурата да разваля сделки между юридически лица.
Предложенията бяха внесени в деловодството на НС в края на работния ден
Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който на две съдебни инстанции получи ефективна присъда от четири години затвор, е сред петимата вносители на поправките в законодателството, което да позволи на прокуратурата да разваля сделки между юридически лица. Предложенията бяха внесени в деловодството на НС в края на работния ден

Цветанов бил сред петимата вносители на поправките за разваляне на сделки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688179

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който на две съдебни инстанции получи ефективна присъда от четири години затвор, е сред петимата вносители на поправките в законодателството, което да позволи на прокуратурата да разваля сделки между юридически лица.
Предложенията бяха внесени в деловодството на НС в края на работния ден
Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който на две съдебни инстанции получи ефективна присъда от четири години затвор, е сред петимата вносители на поправките в законодателството, което да позволи на прокуратурата да разваля сделки между юридически лица. Предложенията бяха внесени в деловодството на НС в края на работния ден

Пожар е основната версия за взрива в Иганово

http://www.moreto.net/novini.php?n=284727

Основната версия, по която се работи за взрива в склада на ВМЗ-Сопот в карловското село Иганово, е пожар. Това заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. "От какво е причинен пожарът, дали е причинен умишлено или не, ще стане ясно, след като бъдат извършени всички огледи", категоричен е той.

Обявиха първите победители в рамките на Световните награди за фотография на Sony за 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249980_%D0%9E%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0

 „Най-добра снимка от България“, както и основните категории „Любителска“, „Младежка“ и „Снимки с мобилен телефон“ на Световните награди за фотография 2015 на Sony - най-големият конкурс за фотография

 

Ясен Георгиев е заснел най-добрата снимка в подкатегорията за любители „Пътешествия“ сред всички международни кандидати

 

 

 

Емил Рашковски е победител с най-добрата снимка за България

 

 

  • Отличените фотографии ще бъдат показани в Самърсет Хаус, Лондон, в периода 24 април – 10 май

     

  • Първият победител от новата категория „Снимка с мобилен телефон“ е избран от публиката със зашеметяващите 6718 гласа

     

  • Снимките са достъпни на press.worldphoto.org или Image.net

     

31 март: Българският фотограф Емил Рашковски от София бе обявен днес за победител в националния конкурс, в рамките на престижните Световни награди за фотография на Sony за 2015.

 

 

Творбата-победител на Рашковски „A Dreamscape” бе избрана за най-добра фотография, дело на български фотограф, в една от 10-те любителски категории в тазгодишното издание на Световните награди за фотография на Sony, най-големият конкурс за фотография в света.

 

Магичният пейзаж, спечелил наградата, е заснет в края на август 2014 г. на Страшното езеро, на 2465 надморска височина в Национален парк Рила, България. Мястото е популярна туристическа дестинация, тъй като съчетава красиво езеро, заобиколено от скалисти планини с уютен, построен в близост заслон.

 

Подгласници в конкурса са:

 

  • 2-ро място – Красимир Матаров

     

  • 3-то място – Бойчо Костадинов

     

Днес Sony обяви и победителите в категориите „Любителска“ и „Младежка“, както и първият победител в новата категория „Снимка с мобилен телефон“ в рамките на най-големия фотографски конкурс - Световните награди за фотография 2015 на Sony.

 

 

 

Българският фотограф Ясен Георгиев е запечатал един наистина вълшебен миг от своите пътешествия и неговата снимка е отличена като победител в подкатегорията си.

 

 

 

Обявените днес победители са от:

 

Категория „Любителска“

 

Победителите с най-добър кадър за всяка една от десетте подкатегории за любители са:

 

·         Архитектура – Армин Апел, Германия

 

·         Изкуство и култура – Хектор Муньоз Хуерта, Мексико

 

·         Усъвършенстване – Антъни Кросфийлд, Великобритания

 

·         Слаба осветеност – Ник Нг Ю Кий, Малайзия

 

·         Природа & диви животни – Антоан Уайз, Швейцария/Люксмебург (двойно гражданство)

 

·         Панорамен кадър – Норман Куин, Великобритания

 

·         Хора – Салех Розати, Иран (живее в Австрия)

 

·         Усмивка – Уилсън Лий, Хонг Конг

 

·         Част от секундата – Хайме Масие, Испания

 

·         Пътешествия – Ясен Георгиев, България

 

 

Категория „Младежка“

 

 

Победителите на възраст под 19 години, оценявани на база единичен кадър, са:

 

·         Култура – Беатрис Мота да Роша, Португалия (15 г.)

 

·         Околна среда – Йонг Лин Тан, Малайзия (19 г.)

 

·         Портрети – Стефани Анджо, Великобритания (14 г.)

 

 

Категория „Снимка с мобилен телефон“

 

Първият победител и неговите подгласници  в новата категория за най-добро изображение, направено с мобилен телефон, са:

 

  • Победител – Тури Калафато, Италия

     

  • 2-ро място – Йонош М Шмидт, Унгария

     

  • 3-то място – Ако Салеми, Иран

     

 

 

 

 

Пристигнали от четирите краища на света и обхващащи огромна палитра от теми, победителите в трите категории са избрани сред 90,000 кандидатури, участвали в Световните награди за фотография 2015 на Sony.

 

Постиженията на 14-те победители са изключителни не само от гледна точка на голямата конкуренция, а и поради факта, че победителите не са професионални фотографи; те са просто хора, които обичат фотографията. Победителите са от различни точки на света - от Мексико до Малайзия, а най-младият сред тях е Стефани Анджо от Великобритания, която е само на 14 години.

 

Победителите в категориите „Любителска“ и „Младежка“ бяха избрани от експертна група, водена от Сам Барзилей, творчески директор на „Обединени Фото индустрии“. Победителят в категорията „Снимка с мобилен телефон“ бе избран след публично гласуване на сайта на Световната организация по фотография. Категорията „Снимка с мобилен телефон“ бе въведена за първи път през 2015 на Световните награди за фотография на Sony в отговор на широкото разпространение на  най-новите камера технологии сред мобилните телефони, милионите различни възможности и творческата свобода, които те позволяват.

 

НАГРАДИ

 

Емил Рашковски спечели компактният пълноформатен фотоапарат Sony ILCE-7KB, а победителите във всяка от трите категории „Любителска“, „Младежка“ и „Снимка с мобилен телефон“ ще получат най-съвременна техника от Sony за цифрови изображения и смартфон Xperia™.  Творбите на победителите ще бъдат изложени в емблематичната Самърсет Хаус, Лондон, като част от изложбата на Световните награди за фотография на Sony от 24 април до 10 май.

 

Победителите в категория „Любителска“ и „Младежка“ ще се състезават за големите награди „Любител-фотограф на годината“ и „Млад фотограф на годината“, които ще бъдат обявени и връчени на официалната гала-церемония на Световните награди за фотография на Sony на 23 април в Лондон. Те ще бъдат избрани измежду победителите във всички 13 категории и заедно с победителя от категория „Снимка с мобилен телефон“ ще пристигнат в Лондон, за да присъстват на церемонията, където финалният победителят от категория „Любителска“ ще получи $5,000 (USD) парична награда.

 

 

Снимките, в качество за публикуване, са достъпни на press.worldphoto.org

 

 

 

  • За Световната фотографска асоциация (СФА)

     

СФА е инициатива, която издига фотографията на едно по-високо ниво и представя изкуството на фотографа. Работейки с професионалисти, аматьори и начинаещи, СФА им предоставя глобална платформа за комуникация, сближаване и представяне на актуалните тенденции във всички жанрове на фотографията. СФА организира различни инициативи в глобален мащаб:  Sony World Photography Awards, най-мащабният в света фотографски конкурс; World Photography Student Focus Programme, която вдъхновява младата генерация фотографи,  и Photo Shanghai, най-известният за региона фестивал на изкуствата, посветен на фотографията.  Също така, СФА има силно присъствие онлайн чрез своя уеб сайт, Twitter, Facebook и Instagram и публикува в месечното си онлайн издание  The Magazine актуални теми, свързани с фотографията. За повече информация посетете: www.worldphoto.org

 

 

 

За Sony Corporation

 

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своя музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е уникално позиционирана като водеща компания за електроника и забавление в света. Sony постигна годишни продажби, възлизащи на приблизително $75 милиарда за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г. Sony Глобална уеб
 страница: http://www.sony.net

Кои футболисти имат двойници в "Игра на тронове" (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688174

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Цветан Василев е готов да бъде изслушан в Комисията "КТБ"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4688153

В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със
В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със "случая КТБ АД", от името на "Бромак" ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с преписи от приложени множество документи по подробен опис. Предоставените документи представляват молби и сигнали на "Бромак" ЕООД в качеството му на мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ)

Цветан Василев е готов да бъде изслушан в Комисията "КТБ"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688168

В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със "случая КТБ АД", от името на "Бромак" ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с преписи от приложени множество документи по подробен опис. Предоставените документи представляват молби и сигнали на "Бромак" ЕООД в качеството му на мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ)
В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със "случая КТБ АД", от името на "Бромак" ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с преписи от приложени множество документи по подробен опис. Предоставените документи представляват молби и сигнали на "Бромак" ЕООД в качеството му на мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ)

ВКС: 20-години затвор за убиеца на банкерката

http://frognews.bg/news_88701/

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди 20-годишната присъда на Любомир Симеонов, който на 23 септември 2013 година хладнокръвно застреля банкерката Павлинка Йовчева в центъра на Бургас, съобщава "Флагман".

Марая Кери с нова любов

http://www.bnews.bg/article-132368

Брет Рантър все още отрича връзката си с певицата.

Баждеков: Спазихме всички изисквания за лицензирането

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/31/2503523_bajdekov_spazihme_vsichki_iziskvaniia_za_licenziraneto/?ref=rss


"Левски" е изпълнил всички изисквания, за да получи лиценз за Европа и за А група, заяви изпълнителният директор по финансовите въпроси в клуба Константин Баждеков.

Той обясни, че усилията в последните дни са дали резултат. По думите му обаче предстои още работа и в следващите дни.

Баждеков каза, че много хора са помогнали с различни средства в надпреварата с времето преди крайния срок за подаването на документите. "Сумата, която се акумулира е сериозна, но основно беше...

Министър Лиляна Павлова: Бизнесът е там, където има инфраструктура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249979_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D0%BC%2C

 „Бизнесът е там, където има инфраструктура, пътища и добри условия за развитие на бизнеса. Усилията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са в тази посока. Затова и чрез Оперативна програма „Регионално развитие“ общините успяха да изградят по-добра градска среда и инфраструктура.“ Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна  Павлова на церемонията „Най-добър град за живеене в България за 2014 г.“.

 

Регионалният министър връчи приза за „Бизнес град“ на кмета на община Пловдив Иван Тотев в осмото издание на организираната от вестник „24 часа“ и Дарик радио инициатива.

Според нея Пловдив има висок потенциал, тъй като съчетава добра довеждаща пътна и железопътна инфраструктура, квалифицирана работна ръка и предоставяните на гражданите административни услуги. Градът е с най-високи показатели като индустриален и логистичен център и е на първо място по IT и аутсорсинг бизнес, каза министърът. Независимо, че е известен с културно-историческите ценности, Пловдив съчетава възможностите за развитие едновременно на туризъм и на бизнес, допълни тя.

Путин в изкуството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688031

Мислите си, че култът към личността, избуял през ХХ век, е нещо ретро и безвъзвратно отминала човешка глупост? Наивници! Една идея за издигане на бронзов бюст на руския президент Путин като римски император се превърна в „дребен” повод да намерим още арт изблици, посветени на „бащицата”. От патриотични творби и модерни инсталации,
Мислите си, че култът към личността, избуял през ХХ век, е нещо ретро и безвъзвратно отминала човешка глупост? Наивници! Една идея за издигане на бронзов бюст на руския президент Путин като римски император се превърна в „дребен” повод да намерим още арт изблици, посветени на „бащицата”. От патриотични творби и модерни инсталации,

Село брани с жива верига строеж без разрешително

http://petel.bg/Selo-brani-s-zhiva-veriga-stroezh-bez-razreshitelno__106708

“Защо са дошли да бутат една селска къща, а в същото време десетки хотели в Пампорово, Слънчев бряг и къде ли не никой не ги пипа”, роптаят...

Граничен шеф отказа да поеме отговорност за избягалия троен убиец Хюриет

http://petel.bg/Granichen-shef-otkaza-da-poeme-otgovornost-za-izbyagaliya-troen-ubiets-Hyuriet__106709

Не е задължително да правим справка граждани на ЕС дали имат наложена забрана да напускат страната, или не. Това каза в предаването на...

Руснак, издирван за детето в куфара, заминал с влак за Солун

http://petel.bg/Rusnak--izdirvan-za-deteto-v-kufara--zaminal-s-vlak-za-Solun__106710

Руски гражданин, издирван за двойното убийство на детето от куфара и майка му, е отпътувал от София с влак за Солун. Това гласи една от...

Китайски интерес към летище Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688032

Китайски компании проявяват интерес към концесионирането на летището в Пловдив и превръщането му в логистичен и търговски център, съобщи Министерството на икономиката.
От този център ще могат да се представят и изнасят на азиатските пазари продукти от България и Европа, е казал на среща с министър Божидар Лукарски Чангцинг Джанг от компанията
Китайски компании проявяват интерес към концесионирането на летището в Пловдив и превръщането му в логистичен и търговски център, съобщи Министерството на икономиката. От този център ще могат да се представят и изнасят на азиатските пазари продукти от България и Европа, е казал на среща с министър Божидар Лукарски Чангцинг Джанг от компанията

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване