БСП смекчи поправката "анти-Станишев"

http://www.cross.bg/ystava-kongresa-predsrochno-1459552.html

София /КРОСС/ Три дни преди конгреса на БСП на Цветница социалистите смекчиха поправката си в устава "анти-Станишев", научи "Дневник".Първоначалните текстове лишаваха от право бившия председател на партията да се кандидатира за поста до 2020 г., след като миналото лято мандатът му беше прекратен предсрочно. Сега ограничението, прието вчера от комисията за подготовка на промените в устава, е за една година от прекратяването на мандата. Така, ако Станишев реши отново да оглави БСП, може да го направи на конгреса на партията през 2016 г., когато ще трябва да бъде избран и нов председател.Станишев вече обяви, че няма такива планове и амбициите му са да спечели нов мандат начело на Партията на европейските социалисти.Под натиска на местните структури "Позитано" 20 смекчи и текстовете, засягащи предсрочното освобождаване на ръководствата им. Първоначалните текстове предвиждаха това да става при негативна оценка, при слаби изборни резултати, при системно нефункциониране на партийни органи или организации и при неизпълнение на решение на пленума, Националният съвет да може да прекратява предсрочно мандата на съответните партийни органи. Последната редакция включва тази възможност само при негативна комплексна оценка, без да е уточнено за какво става въпрос.Промените в устава ще се обсъждат във втората част от заседанието на конгреса и се очаква въпреки първоначалния отпор, да минат гладко и набързо.

Откриха и другата "черна кутия" на падналия самолет

http://frognews.bg/news_88831/

Открита е втората „черна кутия" на падналия във Френските Алпи самолет на Germanwings, съобщи прокурор, предаде „Франс прес".

Бабата на малката Алиса: Имайте малко човещина

http://pik.bg/бабата-на-малката-алиса-имайте-малко-човещина-news309785.html

Бабата на малката Алиса: Имайте малко човещина

Малката Алиса, която оцеля по чудо след полет от 5-ия етаж, ще продължи лечението си в един от най-известните медицински центрове в Москва. Това съобщи бабата на детето, Наталия, която не пропусна да благодари на генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Николаевич Лукянчук и почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев за безрезервната помощ, информира faragency.bg.

В ранния следобед линейка на МБАЛ-Бургас транспортира Алиса и семейството й до летище Бургас, където ги чакаше самолет АН 128 с медицински екип на борда. Докато бащата Василий Дикарев беше неотлъчно до 3-годишната си дъщеричка, бабата разясни какво предстои оттук нататък.

„Алиса се чувства добре, възстановява се. За нея оттук нататък ще се грижи баща й, предстои й лечение в един от най-известните медицински центрове в Москва. Не мога да ви кажа, защо майка й е взела това страшно решение, имайте малко човещина”, каза Наталия минути преди да излети за Москва.

Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Николаевич Лукянчук и почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, които съпроводиха линейката до летището, останаха неотлъчно до семейството до самия полет.

Сергей Николаевич Лукянчук не се ангажира да отговори дали има връзка между самоубийството на Александра и убитото дете, намерено в куфар, като заяви, че в момента се води следствие. След като то приключи ще има и категоричен отговор, дали майката е повлякла Алиса със себе си или момиченцето е скочило само.

Драмата се разигра на бургаската улица „Батак 25”. Детето бе прието в реанимация с опасност за живота и множество наранявания. Екипите на МБАЛ-Бургас успяха да изведат детето от опасното състояние. Няколко дни Алиса бе лекувана и в неврохирургичното отделение.

Бабата на Алиса: Не знам защо се самоуби майка й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692252

„Алиса се чувства добре, възстановява се. За нея оттук нататък ще се грижи баща й, предстои й лечение в един от най-известните медицински центрове в Москва. Не мога да ви кажа, защо майка й е взела това страшно решение, имайте малко човещина”, каза Наталия минути преди да излети за Москва.
Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей
„Алиса се чувства добре, възстановява се. За нея оттук нататък ще се грижи баща й, предстои й лечение в един от най-известните медицински центрове в Москва. Не мога да ви кажа, защо майка й е взела това страшно решение, имайте малко човещина”, каза Наталия минути преди да излети за Москва. Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей

Намериха втората „черна кутия” на разбилия се Еърбъс

http://www.cross.bg/kytiya-razbiliya-eurbus-1459551.html

/КРОСС/ Във френските Алпи откриха втората „черна кутия" на разбилия се Еърбъс, съобщава „Франс прес". Тя трябва да помогне на разследващите да установят дали самолетът е имал техническа неизправност преди катастрофата.Часове след катастрофата на 24 март беше намерена първата "черна кутия" със записа от разговорите в пилотската кабина.

Аксаково с изцяло нова канализация

http://www.moreto.net/novini.php?n=284967

Аксаково реши проблемите си с градската канализация за следващите поне 40 години. Строителните дейности по обект „Подобряване на градската инфраструктура за питейни и отпадъчни води в град Аксаково” приключиха, а след месец в общината ще бъдат готови и с окончателния отчет, съобщи на пресконференция инж.

Поради авария на стария водопровод на 3 април няма да има вода по ул. “Морска” и “Княз Борис”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RST9nJZ8iqE/

На 03.04.2015 г. /петък/, от 09:30 до 17:00 часа, в района на ул. „Морска“ бл. 18 и „Княз Борис I“ 146, ще бъде прекъснато водоподаването,  поради авария на стария водопровод, който все още обслужва районите. Екипите ще работят до отстраняване на аварията. От ВиК-Поморие се извиняват за причиненото неудобство.

Голямо свлачище в Родопите! Цяло село потъва в земята

http://petel.bg/Golyamo-svlachishhe-v-Rodopite--TSyalo-selo-potava-v-zemyata__106988

Кърджалийското село Сипей пропада в свлачище. Шест къщи вече са разрушени, а още около 20 са с огромни пукнатини и са опасни за обитателите....

Ремонтът на варненските булеварди приключва до лятото

http://petel.bg/Remontat-na-varnenskite-bulevardi-priklyuchva-do-lyatoto__106989

Тази година във Варна ще бъдат ремонтирани общо 7 булеварда - „Христо Ботев“, „Мария Луиза“, „Осми приморски полк“, „Княз Борис I“,...

ООН: Над 25 хиляди чуждестранни бойци са се присъединили към “Ал Кайда” и “Ислямска държава”

http://petel.bg/OON--Nad-25-hilyadi-chuzhdestranni-boytsi-sa-se-prisaedinili-kam----Al-Kayda----i----Islyamska-darzhava---__106990

Над 25 хиляди чуждестранни бойци от 100 държави са се присъединили към терористичните групировки Ал Кайда и Ислямска държава, сочи доклад...

Таблет издаде Лубиц: На търсачката изскочиха "самоубийство" и "отключване на пилотски кабини"

http://petel.bg/Tablet-izdade-Lubits--Na-tarsachkata-izskochiha-samoubiystvo-i-otklyuchvane-na-pilotski-kabini__106991

Вторият пилот на полет 9525 на Germanwings Андреас Лубиц, за който се твърди, че умишлено е предизвикал катастрофата на самолета „Еърбъс А320" на 24...

ГЕРБ внесе промени в Закона за съдебната власт, без да чака тези на Христо Иванов

http://offnews.bg/news/n_1/n_484538.html

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и още 15 депутати от партията внесоха днес проект за промени в Закона за съдебната власт. Той предвижда разделяне на ВСС на две - Колегия на съдиите и Колегия на прокурорите и следователите, и засилване на правомощията на главния прокурор. В същото време правосъдният министър Христо Иванов обяви, че е подготвил промени, които скоро ще бъдат подложени на обществено обсъждане и след това внесени в Народното събрание, напомни "Дневник". Няколко часа по-рано стана известно, че представителите на прокуратурата са напуснали работната група в Министерството на правосъдието, която подготвя също промени в Закона за съдебната власт. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на Висшия съдебен съвет днес. Законопроектът на депутатите от ГЕРБ предвижда Колегията на съдиите се състои от шестима членове, избрани от Народното събрание и от шестима членове, избрани от съдиите.  Колегията на прокурорите и следователите пък ще се състои от петима членове, избрани от Народното събрание, от четирима членове, избрани от прокурорите и от един член, избран от следователите.

Николай Малинов поема до дни ръководството на ТВ7

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692233

Николай Малинов до дни поема ръководството на ТВ7. Бившият депутат от БСП ще бъде изпълнителен директор на медията, след като тя стана собственост Гаянис Карагеоргис, съобщи БЛИЦ.
„От 18 години съм в бранша като представител на 11 руски канала чрез моята фирма „Стар ТВ“, заяви Малинов. Той потвърди,
Николай Малинов до дни поема ръководството на ТВ7. Бившият депутат от БСП ще бъде изпълнителен директор на медията, след като тя стана собственост Гаянис Карагеоргис, съобщи БЛИЦ. „От 18 години съм в бранша като представител на 11 руски канала чрез моята фирма „Стар ТВ“, заяви Малинов. Той потвърди,

Разкол в групата за реформи в съдебната власт, прокурорите я напуснаха

http://frognews.bg/news_88829/

Представителите на прокуратурата се оттеглиха от участие в работната група в Министерството на правосъдието за изработване на промени в Закона за съдебната власт.

Николай Малинов поема до дни ръководството на ТВ7

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692220

Николай Малинов до дни поема ръководството на ТВ7. Бившият депутат от БСП ще бъде изпълнителен директор на медията, след като тя стана собственост Гаянис Карагеоргис, съобщи БЛИЦ.
„От 18 години съм в бранша като представител на 11 руски канала чрез моята фирма „Стар ТВ“, заяви Малинов. Той потвърди,
Николай Малинов до дни поема ръководството на ТВ7. Бившият депутат от БСП ще бъде изпълнителен директор на медията, след като тя стана собственост Гаянис Карагеоргис, съобщи БЛИЦ. „От 18 години съм в бранша като представител на 11 руски канала чрез моята фирма „Стар ТВ“, заяви Малинов. Той потвърди,

Съпругата на бивш министър избяга от психиатрия

http://www.cross.bg/suprygata-stamati-ministur-1459550.html

/КРОСС/ Съпругата на бившия министър на отбраната на Гърция Акис Цохадзопулос Вики Стамати е избягала от психиатрично заведение. Това съобщава АП, позовавайки се на представители на гръцките власти.Заедно с мъжа си през 2012 година Стамати бе осъдена по обвинения във финансови измами. В края на 2013 г. тя направи опит за самоубийство, след което бе изпратена на лечение в психиатрична клиника.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/04/02/2505075_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

Върховният административен съд е потвърдил отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.- Иван Иванов беше е новият председател на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Бунтовници от ислямистката групировка "Ал Шабаб" убиха 15 души и плениха десетки студенти от университета в кенийския град...

МОК разкри заплатата на Томас Бах като част от кампанията за прозрачност

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/02/2505063_mok_razkri_zaplatata_na_tomas_bah_kato_chast_ot/?ref=rss


Международният олимпийски комитет разкри каква ще е годишната заплата на президента на организацията Томас Бах.

Германецът ще взема 225 000 хиляди евро за 2015 година, разкриха от Комисията по етика към МОК. Това е част от плана за развитие на МОК, който бе приет през декември в Монте Карло.

Основната цел  на програмата е прозрачност в работата на организацията, както и повече комуникация между членовете и.

Комисия по етика разкри още, че членовете и почетните...

Унгарската крайнодясна партия "Йоббик" се домогва до властта

http://www.mediapool.bg/ungarskata-krainodyasna-partiya-yobbik-se-domogva-do-vlastta-news232510.html

Унгарският крайнодесен лидер Габор Вона, основател на разформирована отдавна паравоенна групировка, направил кариера, хулейки ромите, изчиства предишния си имидж на хардлайнер. Издокаран в елегантни костюми, той смекчи риториката си и се опитва да спечели традиционния избирател, а не някакви маргинални групи. Личното му преобразяване отразява трансформацията на неговата партия "Йоббик" от екстремистко движение в сериозен политически играч. Досега по всичко личи, че стратегията работи: миналата година подкрепата за "Йоббик" е скочила и почти се е изравнила с тази за управляващата десноценстристка партия ФИДЕС. Миналата седмица в градчето Таполка в Западна Унгария гладко избръснатият 37-годишен Вона се появи на среща с избиратели, за да подкрепи местен кандидат на "Йоббик". Партията вече държи кметския пост, но се надява да спечели мандат, принадлежал досега на ФИДЕС, на частични избори този месец. На срещата с избирателите в това тихо градче в дълбоката провинция Вона говори за планове да възстанови работата на местната болница, да се бори с чиновническата корупция и да подобри икономическите перспективи в региона. Думата "роми" не беше спомената нито веднъж. "Опонентите ни може да казват, че това е само като за пред медиите или фалшива промяна, но времето ще покаже", заяви Вона пред Ройтерс. "Аз искрено желая да превърна "Йоббик" в партия на народа и да направя онова, което смятам за необходимо. Знам кога и къде да сложа чертата." Критиците отричат и казват, че в същината си "Йоббик" остава по-екстремистка от всякога, но това не пречи на възхода на партията. Подкрепата за нея е скочила с 50 процента през последната година на най-високото си ниво, докато популярността на ФИДЕС бележи рязък спад, според проучване на Ипсос. В момента в Унгария няма друг голям играч: унгарските социалисти, някога основна политическа сила, все още не са се възстановили след изборното си поражение през 2010 г. В анкетата на Ипсос подкрепата за "Йоббик" в национален мащаб е 18 процента срещу 21 процента за ФИДЕС, при 40 процента неориентирани. Сред младежите под 30 години "Йоббик" вече води по популярност. Освен от обновения имидж "Йоббик" се възползва и от поредица политически гафове на премиера Виктор Орбан и от общото усещане, че хората от обкръжението му използват постовете си за лично обогатяване. "Млади хора като нас вярват на "Йоббик", казва продавачът на книги в Таполка Петер Короди, на 35 години. "Те обсъждат проблеми, които ни засягат тук. Не мисля, че са по-радикални от останалите десни партии. Променят се към по-добро." Скептицизъм Короди отказва да мисли за екстремисткото минало на "Йоббик", което привличаше международно внимание. През 2012 г. се стигна до протести, след като лидерът на "Йоббик" заяви, че от листите на партията трябва да бъдат извадени унгарци с еврейски корени. "Избирателите се подвеждат от хитрата кампания на "Йоббик", казва политическият анализатор Петер Креко. Ако нещо не изглежда фашистко, не го разпознават като фашизъм. Не мисля, че действително има смекчаване на политическото съдържание на "Йоббик"." Лайош Риг, кандидат на партията в Таполка, остава популярен дори и след като стана известно, че някога е споделил пост във Фейсбук, описващ ромите като "биологическото оръжие на евреите срещу унгарците". Постът е свален оттогава от страницата му в социалната мрежа. Местни медии съобщиха също, че той има татуировка с думите "Лоялност и чест" - мотото на нацистките щурмови отряди СС. Риг заяви, че е разпространил поста във Фейсбук, без да обърне внимание на съдържанието му, и обясни, че думите в татуировката му са брачна клетва към съпругата му и нямат нищо общо със СС. Той отказа да покаже татуировката пред репортер на Ройтерс. Невъзможна коалиция Силните позиции на "Йоббик" в анкетата може да се изразят, а може и да не се изразят в успех на следващите избори през 2018 г., каза Креко. "В момента "Йоббик" е втората политическа сила и е възможен сценарий, при който ролята му при формиране на правителство да е наложителна", допълни Креко. Но не е необичайно за управляващи партии да претърпят спад в популярността си по средата на мандат", напомни той. ФИДЕС настоява, че няма да сътрудничи с "Йоббик", а "Йоббик" изключва участие в коалиции. Но най-голямата пречка за "Йоббик" да получи властта е липсата на партньори. "Никога не съм смятал "Йоббик" за привлекателна партия", заяви Янош Лазар, шефът на кабинета на премиера и заместник-председател на ФИДЕС в сайта index.hu миналата Крайнодясна партия в управлението би бил първият случай в Европейския съюз, откакто Партията на свободата на Йорг Хайдер влезе в правителствената коалиция в Австрия през 2000 г., изолирайки Виена и предизвиквайки прераглеждане на основополагащия договор на съюза, за да стане възможно налагането на санкции, когато привързаността към демократичните принципи на страна членка бъде поставена под съмнение. "Йоббик" е част от надигащата се крайнодясна вълна в цяла Европа, причината за която според социолозите е икономическата криза и гневът от имиграцията. Формации като Националния фронт във Франция и "Златна зора" в Гърция също набират популярност, въпреки че успехите им остават ограничени. Френският национален фронт постигна най-добрия си резултат на местните избори през март, но шансовете му да стигне до властта се спъват от широкото неодобрение на крайнодясната му политика и от избирателната система, която позволява на избирателите да блокират достъпа му до изборни постове. В Унгария има упорити съмнения, че смекченият имидж на "Йоббик" ще се задържи. "Едно е да говориш хубави неща по време на предизборни кампании" - казва по адрес на "Йоббик" Ержебет Ковач, 50-годишна симпатизантка на ФИДЕС."Но когато няма избори, са страшни, дори мислите им." По БТА

Обявиха на търг хотела на бизнесмена, наръгал двама сервитьори в Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692186

Съдия изпълнител обяви за публична продан хотела на бизнесмена Благовест Слаев от Банско. Първоначалната цена, от която тръгва наддаването, е 178 791 лв, съобщава struma.com.
Името на Слаев нашумя скандално миналата седмица, когато той в пияно състояние на връх именния си ден наръга двама сервитьори.
Съдия изпълнител обяви за публична продан хотела на бизнесмена Благовест Слаев от Банско. Първоначалната цена, от която тръгва наддаването, е 178 791 лв, съобщава struma.com. Името на Слаев нашумя скандално миналата седмица, когато той в пияно състояние на връх именния си ден наръга двама сервитьори.

Откриха 30 мъртви елен-лопатара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692226

30 мъртви елен-лопатара бяха открити в Момчилградско, съобщиха ловци. Информацията беше потвърдена и от шефа на местното горско стопанство Светла Тенева. Причина за масовата смърт най-вероятно е недохранване по време на снежното бедствие в Кърджалийско през месец март. Ветеринар, прегледал животинските трупове,
30 мъртви елен-лопатара бяха открити в Момчилградско, съобщиха ловци. Информацията беше потвърдена и от шефа на местното горско стопанство Светла Тенева. Причина за масовата смърт най-вероятно е недохранване по време на снежното бедствие в Кърджалийско през месец март. Ветеринар, прегледал животинските трупове,

Обявиха на търг хотела на бизнесмена, наръгал двама сервитьори в Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692212

Съдия изпълнител обяви за публична продан хотела на бизнесмена Благовест Слаев от Банско. Първоначалната цена, от която тръгва наддаването, е 178 791 лв, съобщава struma.com.
Името на Слаев нашумя скандално миналата седмица, когато той в пияно състояние на връх именния си ден наръга двама сервитьори.
Съдия изпълнител обяви за публична продан хотела на бизнесмена Благовест Слаев от Банско. Първоначалната цена, от която тръгва наддаването, е 178 791 лв, съобщава struma.com. Името на Слаев нашумя скандално миналата седмица, когато той в пияно състояние на връх именния си ден наръга двама сервитьори.

Абсурдно: Български мост стана световна сензация! (СНИМКА)

http://www.bnews.bg/article-132530

Жителите на Славеево не знаят нито предназначението, нито цената на изграденото съоръжение.

Пенсионерка падна от 4-ти етаж в Бургас, разследват за инцидент или самоубийство (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692045

Днес около 14.50 ч. в полицията е получен сигнал за инцидент в центъра на на града. До жилищна кооперация, разположена на бургаската улица
Днес около 14.50 ч. в полицията е получен сигнал за инцидент в центъра на на града. До жилищна кооперация, разположена на бургаската улица "Сливница" № 25 е намерено тяло на възрастна жена. Установено е, че тя е паднала от терасата на апартамент, разположен на четвъртия етаж. Сигналът е подаден от случаен минувач. Жената - Тонка К.

Прокуратурата в Казанлък: Не сме притискали журналиста Георги Манев

http://frognews.bg/news_88827/

Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото. Това заявиха от Районната прокуратура в Казанлък във връзка с повдигнатото обвинение срещу журналиста Георги Манев, съобщи Нова телевизия.

Бунтовниците превзеха президентския дворец в Аден

http://asia.actualno.com/Buntovnicite-prevzeha-prezidentskija-dvorec-v-Aden-news_465696.html

Шиитските бунтовници от племето хути превзеха президентския дворец в най-големия йеменски град Аден, съобщи източник от силите за сигурност. "Няколко десетки бойци на хути и техните съюзници п...

Ангел Найденов: Недостигът на средства пречи на армията

http://politics.actualno.com/Angel-Najdenov-Nedostigyt-na-sredstva-prechi-na-armijata-news_465698.html

Постоянен недостиг на финансови средства води до критично състоянието на въоръжените сили, което не означава, че да Българската армия и въоръжените сили не са в състояние да изпълняват своите ангаж...

БСП отстъпи: Станишев ще може да се кандидатира отново за лидер догодина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692187


Ако пожелае, Сергей Станишев ще може да се кандидатира отново за лидер на БСП на редовния конгрес догодина. Това става възможно, след като настоящото соцръководство смегчи текста в устава, нашумял като поправката “анти-Станишев”.
Първоначално се предвиждаше при предсрочно прекратен мандат лидерът да няма право да се бори отново за поста до
Ако пожелае, Сергей Станишев ще може да се кандидатира отново за лидер на БСП на редовния конгрес догодина. Това става възможно, след като настоящото соцръководство смегчи текста в устава, нашумял като поправката “анти-Станишев”. Първоначално се предвиждаше при предсрочно прекратен мандат лидерът да няма право да се бори отново за поста до

Борисов вдига заплатите на горските, иска да му пазят магистралите

http://www.moreto.net/novini.php?n=284963

От 1 май с министър Десислава Танева вдигаме с до 20% от заплатите на 400 души от Агенцията по горите, от най-ниско платените. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на Седмицата на гората. Вдигането на възнагражденията обаче върви и с някои нови задачи.

БСП смекчи поправката "анти-Станишев" и му дава право да оглави партията догодина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2505018_bsp_smekchi_popravkata_anti-stanishev_i_mu_dava_pravo/?ref=rss


Три дни преди конгреса на БСП на Цветница социалистите смекчиха поправката си в устава "анти-Станишев", научи "Дневник".

Първоначалните текстове лишаваха от право бившия председател на партията да се кандидатира за поста до 2020 г., след като миналото лято мандатът му беше прекратен предсрочно. Сега ограничението, прието вчера от комисията за подготовка на промените в устава, е за една година от прекратяването на мандата. Така, ако Станишев реши отново да оглави БСП, може да го...

Бюджетната комисия отложи обсъждането на Закона за гарантиране на влоговете

http://pik.bg/бюджетната-комисия-отложи-обсъждането-на-закона-за-гарантиране-на-влоговете-news309777.html

Бюджетната комисия отложи обсъждането на Закона за гарантиране на влоговете

Народните представители от Комисията по бюджет и финанси отложиха обсъждането на второ четене на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Причина за това бе готвеният в момента Закон за преструктуриране на банките, който трябва транспонира европейска директива. Оказа се, че той дублира текстове от отложения днес Закон за гарантиране на влоговете в банките, който също бе внесен с цел да приравни родното законодателство към европейското.

Поради тази причина Бюджетната комисия ще разглежда заедно двата законопроекта, поясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Сходна позиция изразиха и представителите на БНБ в работната група. Несъгласни с готвените промени бяха от ДПС и БСП Лява България.

"Още на първо четене предупредихме, че с тези текстове се създава паралелна централна банка. По наши сведения срещу тази идея са и Международният валутен фонд, и Световната банка", заяви народният представител от БСП Лява България Румен Гечев. Той подчерта, че навсякъде по света гаранционните фондове гарантират влоговете на гражданите, а не финансират банки. Гечев съзря опасност, че даването на такива права на Фонда, може да доведе до отпускане на средства на "харесвани банки".

"Ако след това има криза с някоя банка, отново данъкоплатците ще трябва да платят цялата сума", предупреди той.

Внимание: Опасен вятър в Дунавската равнина

http://www.bnews.bg/article-132531

Опасни пориви на вятъра са отчетени в района на Оряхово и Русе, Велико Търново и Ново село.

Търсят двете дипломи на чистачката Даниела Борисова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692154

Даниела Борисова, която вчера в парламента беше дадена от червената депутатка Мая Манолова като пример за драстична политическа чистка, действително работи като чистачка в "Напоителни системи" в Дупница. В досието й обаче няма приложени две дипломи за завършено висше образование, казаха от ръководството на фирмата.
Даниела Борисова, която вчера в парламента беше дадена от червената депутатка Мая Манолова като пример за драстична политическа чистка, действително работи като чистачка в "Напоителни системи" в Дупница. В досието й обаче няма приложени две дипломи за завършено висше образование, казаха от ръководството на фирмата.

Прокуратурата в Казанлък: Не е осъществяван натиск върху журналиста Георги Манев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692200

Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото. Това заявиха от Районната прокуратура в Казанлък във връзка с повдигнатото обвинение срещу журналиста Георги Манев, съобщи Нова телевизия.
Припомняме, че районният прокурор Кръстин Кацаров се самосезира във връзка с
Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото. Това заявиха от Районната прокуратура в Казанлък във връзка с повдигнатото обвинение срещу журналиста Георги Манев, съобщи Нова телевизия. Припомняме, че районният прокурор Кръстин Кацаров се самосезира във връзка с

Всеки час пред телевизора увеличава риска от диабет

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/vseki-chas-pred-televizora-uvelichava-riska-ot-diabet-6034027

Учените уверяват, че прекаленото заседяване води до затлъстяване, което е сред рисковите фактори за развитие на заболяването

Подновиха разследване за таен затвор на ЦРУ в Литва

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/02/2505071_podnoviha_razsledvane_za_taen_zatvor_na_cru_v_litva/?ref=rss


Литва поднови криминално разследване след обвинения, че служители на националните органи по сигурността са сътрудничили на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) при създаването на таен затвор в балтийската държава, предаде "Ройтерс".

Обвинителите прекратиха разследването преди четири години, но темата отново е на дневен ред, след като Сенатът на САЩ миналата година публикува информация за секретно съоръжение на ЦРУ, без да разкрива местоположението му....

Разградската болница не е виновна за смъртта на 5-месечната Сезен

http://www.cross.bg/smurtta-obyaviha-prichina-1459549.html

Разград /КРОСС/ Няма грешки в лечебния процес на 5-месечното бебе от село Голям Поровец, което почина в дома си, ден след като беше изписано от болницата в Разград. Това обяви днес директорът на здравното заведение д-р Марин Керчев. Той представи резултатите от медицинския одит, назначен от здравното министерство. Становището след проверката е, че малката Сезен не е починала от пневмония, каквато причина бе обявена след аутопсията в деня на инцидента, а от аспирация на стомашно и фарингиално съдържимо, в резултат на което е настъпила асфикция. Експертизата потвърди и председателят на борда на директорите д-р Искрен Калчев, който като патоанатом е участвал в аутопсията.Калчев предположи, че заради обремененото социално положение на семейството, в което има още шест деца, всички деца са спели на едно и също място. „Като натиснеш едно петмесечно бебе, то повръща и аспирира", обясни лекарят.Ден преди смъртта си бебето бе лекувано в разградското Инфекциозно отделение за лечение на гастроентерит, а веднага след аутопсията от полицията обявиха като причина за смъртта, описана в медицинското становище - „бронхопневмония".Сред инцидента родителите на малкото момиченце обявиха, че ще търсят правата си в съда.

Методи Андреев: Законът за защита на класифицираната информация не е лустрационен

http://pik.bg/методи-андреев-законът-за-защита-на-класифицираната-информация-не-е-лустрационен-news309774.html

Методи Андреев: Законът за защита на класифицираната информация не е лустрационен

Смисълът на Закона за защита на класифицираната информация е да се продължи принципната политика, която се води по отношение на това да се знае кой кой е в специалните служби, във всички служби и държавни институции, за които се изисква достъп до класифицирана информация. Това заяви Методи Андреев, който е вносител на законопроекта.

В Закона за МВР в чл.3 ал.1. беше създадена нова точка 9, която препоръчва на службите в МВР да сътрудничат на комисията по досиетата. В МВР се намират почти всички служби, които се вписват в сектора "Служби за обществен ред". В същото време служби като НРС, "Военна информация", които се вписват в сектор "Служби за сигурност", там няма все още закон, в който да е включено това нещо, коментира Андреев.

Той смята, че законът не е лустрационен, а преди всичко има за задача да създаде информираност по отношение на избора. "Когато един човек реши да отиде в една служба, да заеме даден пост и за него се изисква да бъде проверяван по Закона за защита на класифицираната информация, за него трябва да се знае всичко, включително дали той е бил със службите за сигурност на Народна Република България", каза депутатът. Той поясни, че предлаганият закон няма да важи за лица, които са се родили след 16 юли 1973 година.

"Хора, които са се родили преди тази дата и е възможно да са били съпричастни към службите на Народна Република България. Не е тайна, че на много места в различни български държавни институции, било то МС, агенции, има едно лице, което се нарича служител по сигурността на информацията. Това е лице, което се назначава от ДКСИ, проверява служителите. Не е тайна, че огромен процент от тези хора, са бивши служители на ДС", посочи Андреев.

Законопроектът тласка хората, които назначават български граждани, които ще имат достъп до класифицирана информация, да назначават млади хора, убеден в Андреев.

М. Андреев: Трябва да се знае кой - кой е в спецслужбите

http://frognews.bg/news_88825/

Трябва да се знае кой - кой е в спецслужбите. Трябват млади хора там. Това поиска депутатът от ГЕРБ Методи Андреев с внесените от него промени в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация, приети на първо четене от парламентарната комисия за контрол върху спец службите.

БНБ отчете 306 980 лв. икономии от Фонда за гарантиране на влоговете

http://pik.bg/бнб-отчете-306-980-лв-икономии-от-фонда-за-гарантиране-на-влоговете-news309775.html

БНБ отчете 306 980 лв. икономии от Фонда за гарантиране на влоговете

Управителният съвет на БНБ одобри отчета за изпълнение на бюджета за административните разходи на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за 2014 г., съобщиха от Централната банка.

Бюджетът за административните разходи на Фонда за 2014 г. е одобрен с решение на УС на БНБ от месец май 2014 г. с обща сума на разходите от 1 671 860 лева. С решение от месец ноември 2014 г. на УС на БНБ бе одобрено увеличение на разходите със 100 000 лева във връзка с поетия ангажимент при изплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка АД таксите за междубанкови преводи да са за сметка на ФГВБ.

Отчетените разходи са в размер на 1 464 879.60 лева, с което е постигната икономия от 306 980 лева или около 17% спрямо утвърдения бюджет. Постигнатите икономии са в резултат на добро текущо управление и оптимизиране на разходите при осигуряване на нормални условия за изпълнение на възложените със закона функции и задачи на Фонда, посочват от БНБ.

Вселената щяла да изчезне по-рано от прогнозата на учените

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692183

Една от теориите за тъмната енергия предполага, че Вселената няма да се разширява вечно, а вместо това, ще се свие в т.нар. "Голям колапс" , след което ще престане да съществува. Сега, според ново проучване, това би могло да се случи много по-рано, отколкото се очакваше.
Физици от Университета на Калифорния в Дейвис и Университета в Нотингам са
Една от теориите за тъмната енергия предполага, че Вселената няма да се разширява вечно, а вместо това, ще се свие в т.нар. "Голям колапс" , след което ще престане да съществува. Сега, според ново проучване, това би могло да се случи много по-рано, отколкото се очакваше. Физици от Университета на Калифорния в Дейвис и Университета в Нотингам са

Баща извади клатещия се зъб на сина си с колата (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692160

Изобретателен баща от Флорида използва автомобила си вместо клещи в стоматологичен кабинет. Той извади зъба на 8-годишния си син, като го закачи за въже и го издърпа с колата, пише news7.bg. Момчето не само, че не се стресира от ситуацията, а дори се зарадва, че клатещият му се зъб е изваден. Клипът набра популярност в интернет.

Вселената щяла да изчезне по-рано от прогнозата на учените

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692153

Една от теориите за тъмната енергия предполага, че Вселената няма да се разширява вечно, а вместо това, ще се свие в т.нар.
Една от теориите за тъмната енергия предполага, че Вселената няма да се разширява вечно, а вместо това, ще се свие в т.нар. "Голям колапс" , след което ще престане да съществува. Сега, според ново проучване, това би могло да се случи много по-рано, отколкото се очакваше. Физици от Университета на Калифорния в Дейвис и Университета в Нотингам са

Прокуратурата в Казанлък: Не е упражняван натиск върху журналиста Георги Манев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692188

Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото. Това заявиха от Районната прокуратура в Казанлък във връзка с повдигнатото обвинение срещу журналиста Георги Манев, съобщи Нова телевизия.
Припомняме, че районният прокурор Кръстин Кацаров се самосезира във връзка с
Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото. Това заявиха от Районната прокуратура в Казанлък във връзка с повдигнатото обвинение срещу журналиста Георги Манев, съобщи Нова телевизия. Припомняме, че районният прокурор Кръстин Кацаров се самосезира във връзка с

Баща извади зъба на сина си с колата (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692177

Изобретателен баща от Флорида използва автомобила си вместо клещи в стоматологичен кабинет. Той извади зъба на 8-годишния си син, като го закачи за въже и го издърпа с колата, пише news7.bg. Момчето не само, че не се стресира от ситуацията, а дори се зарадва, че клатещият му се зъб е изваден. Клипът набра популярност в интернет.

Русия заплашва да удари Крим и Прибалтийските страни с ядрено оръжие

http://news.ibox.bg/news/id_1541589636

Това станало на секретна среща на високопоставени военни ветерани от Русия и САЩ

Варна пак търси решение на проблема с "Дупката" в центъра на града

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2505029_varna_pak_tursi_reshenie_na_problema_s_dupkata_v/?ref=rss


Община Варна е потърсила съдействието на министъра на културата Вежди Рашидов "да бъдат намерени възможности за социализирането за огромния изкоп в центъра на града", известен като "Дупката", съобщи общинският пресцентър. В момента теренът е собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който преди години представи проект за строителството на търговски център.

"Проведохме разговор с министъра, надявам се да бъде намерен вариант, с който тази язва в сърцето на града да бъде...

Собственик на телевизия отнесе 4 г. затвор

http://frognews.bg/news_88824/

Собственик на телевизия "ТВ САТ КОМ" отнесе 4 г. затвор. Красимир Кирев е осъден за присвояване от Пловдивския районен съд, става ясно от съдебното решение, публикувано на сайта на съдилището.

Воден режим за първи път в историята на Калифорния

http://www.mediapool.bg/voden-rezhim-za-parvi-pat-v-istoriyata-na-kaliforniya-news232509.html

Губернаторът на Калифорния Джери Браун въведе за първи път в историята воден режим заради сушата в щата, предаде Асошиейтед прес. Браун съобщи, че е подписал заповед, която изисква от щатското управление за водните ресурси да приложи мерки във всички населени места за намаляване на потреблението на вода с 25 процента в сравнение с нивото от 2013 г. Заповедта ще засегне жителите, бизнеса, фермерите и други потребители. "Сушата, пред която сме изправени, е безпрецедентна и изисква безпрецедентни действия", заяви губернаторът Браун на пресконференция в Еко Съмит в Сиера Невада, чиято снежна покривка е най-тънката от 65 години, посочва АП. "Трябва да пестим водата по всеки възможен начин", добави той. Още през януари миналата година Браун обяви опасност от суша и призова всички калифорнийци да съкратят потреблението на вода с 20 на сто спрямо предходната година. Въпреки наложените регулации обаче жителите на щата намалиха ползването само наполовината на това количество. "Времената се промениха, заяви губернаторът. Представата за малката зелена морава, която трябва да бъде поливана всеки ден, вече е в миналото." Издадената заповед изисква от университетските кампуси, голф игрищата, гробищните паркове и други големи озеленени площи да намалят значително ползването на вода; местните власти да заменят 4,65 милиона кв. м тревни площи с растения, понасящи суша, и да въведат временна програма за отстъпки за потребителите, които заменят старите, изразходващи много вода съоръжения с по-ефективни. Губернаторът прикани също водните агенции да налагат допълнителна цена за прекалено големи количества потребена вода. Политически опоненти на губернатора казаха, че мерките му не засягат достатъчно земеделието, което е най-големият консуматор на вода в щата, съобщи АП.

Три близначки се ожениха в един и същи ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692163

Три сестри близначки Рафаела, Рошел и Тажиан Бини от бразилския град Пасу Фунду са сключили брак в един и същ ден на обща церемония, съобщи в."Дейли мейл".
29-годишните булки са били облечени в почти еднакви сватбени рокли и са предпочели еднакви прически и грим. Младоженците също са били в еднакви костюми и са си направили подобни прически.
Три сестри близначки Рафаела, Рошел и Тажиан Бини от бразилския град Пасу Фунду са сключили брак в един и същ ден на обща церемония, съобщи в."Дейли мейл". 29-годишните булки са били облечени в почти еднакви сватбени рокли и са предпочели еднакви прически и грим. Младоженците също са били в еднакви костюми и са си направили подобни прически.

Близо половината българи пътуват в чужбина с цел културен туризъм

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/04/02/2505017_blizo_polovinata_bulgari_putuvat_v_chujbina_s_cel/?ref=rss


По данни от 2014 г. около 40% от българите, пътували в чужбина, са го направили с цел културен туризъм, докато пътувалите в България с този мотив са били около 30%. "Амбицията ни е да обърнем посоката на тази тенденция". Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на XII Международно туристическо изложение "Културен туризъм 2015" във Велико Търново.

Близо 60% от туристите в световен мащаб избират културата или културното наследство като причина за своите...

Три близначки се ожениха в един и същи ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692144

Три сестри близначки Рафаела, Рошел и Тажиан Бини от бразилския град Пасу Фунду са сключили брак в един и същ ден на обща церемония, съобщи в.
Три сестри близначки Рафаела, Рошел и Тажиан Бини от бразилския град Пасу Фунду са сключили брак в един и същ ден на обща церемония, съобщи в."Дейли мейл". 29-годишните булки са били облечени в почти еднакви сватбени рокли и са предпочели еднакви прически и грим. Младоженците също са били в еднакви костюми и са си направили подобни прически.

Батето спрял първия "Сънчо"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692161

Малцина знаят, че оригиналната детска приспивна песничка и телевизионната шапка на
Малцина знаят, че оригиналната детска приспивна песничка и телевизионната шапка на "Сънчо", с която повече от 40 години заспиваха българските малчугани, е спирана и връщана няколко пъти за преработване. Това разказват някогашни кадри в БНТ по повод смъртта на Лина Бояджиева - певицата, изпяла легендарната песничка "Аз съм Сънчо, ида от горица" .

Варненци играят народни танци в помощ на пеперудени деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=284953

Благотворителни репетиции за народни танци и хора организира варненска школа в помощ на пеперудени деца от страната, научи Moreto.net. Срещу пет лева, жителите и гостите на морската столица могат да участват в инициативата. Репетициите с благотворителна цел ще се състоят в понеделник, 6 април, от 17:30 и от 19:00 часа на ул.

Син на полицай се самоуби с оръжието на баща си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692149

"Почивай ми мир, приятелче! След седмица Петър щял да навърши 20. Почивай в мир, приятелче", написаха във фейсбук приятелите на Петър Милушев, който си самоуби снощи с пистолета на баща си.
В профила на момчето във фейсбук връстници и приятели се питат един друг истина ли е, че Петьо вече го няма. Всички са в шок, съобщава "Марица".
"Почивай ми мир, приятелче! След седмица Петър щял да навърши 20. Почивай в мир, приятелче", написаха във фейсбук приятелите на Петър Милушев, който си самоуби снощи с пистолета на баща си. В профила на момчето във фейсбук връстници и приятели се питат един друг истина ли е, че Петьо вече го няма. Всички са в шок, съобщава "Марица".

Самоубилият се полицейски син след седмица щял да навърши 20 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692124


"Почивай ми мир, приятелче! След седмица Петър щял да навърши 20. Почивай в мир, приятелче", написаха във фейсбук приятелите на Петър Милушев, който си самоуби снощи с пистолета на баща си. В профила на момчето във фейсбук връстници и приятели се питат един друг истина ли е, че Петьо вече го няма. Всички са в шок, съобщава "Марица".

Азбукарите търсят подкрепа от бизнеса за създаване на иновативна образователна стая

http://www.cross.bg/azbykarite-misliteli-staya-1459548.html

/КРОСС/ Нов проект „Креативни мислители", посветен на творчеството, знанието, иновацията и модерното обучение, ще развият от „Сдружение Азбукари". Те са се заели със задачата да направят училищната стая привлекателна и уютна, а любопитството на децата ще бъде мотивирано с поредица от нестандартни занимания, предоставящи нови знания. Азбукарите са се спрeли на помещение в основно училище в град Велико Търново, което ще бъде напълно преобразено. Така един остарял ученически кабинет ще бъде реформиран в нова интерактивна образователна стая, оборудвана с модерни технологии, където ще се насърчи творчеството на децата в мащаб. За развитието на проекта „Креативни мислители" вече работят специалисти от различни области. Кампанията ще разчита и на активни дарения от страна на бизнеса в България. Училището, в което Азбукарите ще създадат интерактивната образователна стая, не е избрано случайно. „Новият ни проект е ново предизвикателство и цели да събере в едно цяло българския дух и история, традициите и новите технологии. Желанието ни е да повишим качеството на образователния процес, като отговорим на потребностите и очакванията на учениците, уточни Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари". Проектът „Креативни мислители" е още едно сътъпало в развитието на образователните проекти на Азбукарите. Екипът има голям опит в подобни кампании

Сухопътна операция в Йемен крие огромни рискове

http://www.mediapool.bg/suhopatna-operatsiya-v-yemen-krie-ogromni-riskove-news232508.html

Саудитска Арабия и нейните съюзници планират амбициозна сухопътна офанзива на няколко фронта в Йемен. Тя може да е неизбежна, ако искат да победят подкрепяните от Иран шиитски бунтовници, но освен това носи огромни рискове, от негостоприемния планински терен и потенциална партизанска война, до екстремисти от Ал Каида, чакащи за атака по фланговете. Първата голяма цел на една сухопътна офанзива ще бъде да се укрепи южният пристанищен град Аден и непосредствените му околности, за да се позволи връщането на подкрепяния от Запада и от страните от Персийския залив йеменски президент Абд Рабу Мансур Хади. Той избяга от разположения на Арабско море град през март, изправен пред натиска на бунтовниците на юг. В Аден войските ще започнат задачата по изграждането на нова йеменска армия, заменяйки разпокъсаните от конфликта въоръжени сили. Най-заплашителната част от плана е водените от Саудитска Арабия въоръжени сили да пресекат границата откъм Саудитска Арабия и да навлязат в Йемен, според египетски и йеменски представители на армията и силите за сигурност, информирани за планирането. Това означава да се навлезе в планински регион, който е родния бастион на шиитските бунтовници, известни като хуси. Там в провинция Саадах те водиха с йеменската армия шест Крайната цел не е да се унищожат хусите, а да се отблъснат техните бойци до техните родни провинции Саадах и Амран и да ги принудят да преговарят. Източниците, запознали АП с тези планове, пожелаха анонимност. Източниците заявиха, че офанзивата ще започне едва когато въздушните удари - които продължават вече осми ден - отслабят достатъчно хусите и техните съюзници, военните и полицейските части, лоялни на Али Абдула Салех, дългогодишният авторитарен управник, който през 2012 г. беше отстранен и заменен с Хади. Хусите напуснаха Севера миналата година, за да превземат столицата Сана през септември при светкавична офанзива, подкрепяна от войските на Салех, която помете голяма част от Северен Йемен. Стратегията съдържа и трудности, извън самите бойни действия. Коалиционните сили - които вероятно ще бъдат предимно египетски, саудитски и пакистански части - не се стремят да окупират големи части от Йемен. Вместо това те ще разчитат на йеменски съюзници: сунитски племена, местни милиции и каквато йеменска армия успеят да сформират. Около 70 на сто от военните подразделения се командват от офицери, лоялни на Салех, включително най-добре въоръжените и обучените. Но племената и милициите може да се окажат непредвидими съюзници. Като пример, влиятелна милиция от южната провинция Абиян, подкрепяха Хади, се изтегли от Аден, където помагаше да се защити града, защото бойците й се тревожеха, че хусите ще използват тяхното отсъствие, за да нападнат родната им провинция. Милицията освен това се оплака от това, което нарече липса на организация сред бойците от Аден. Саудитска Арабия от десетилетия се опитва да постигне влияние в стратегическия си съсед, финансирайки йеменски политици, племенни водачи, офицери от армията и медийни организации. Тя ще потърси помощ от отдавнашния си съюз със сунитски племена за сухопътната офанзива. Някои от тези сунитски племена обаче, са сключили съюзи по сметка с екстремисти от йеменския клон на Ал Каида, за да попречат на хусите да завземат още територия. Това може да постави коалицията в неудобното положение да е реално съюзник на терористична организация, чиито обявени цели включват свалянето на саудитското кралско семейство. И дори да имат общ враг, коалиционните войски трябва да внимават за възможни атаки от Ал Каида и други ислямистки екстремисти. Но пък от друга страна, ако хусите не бъдат обуздани, клонът на Ал Каида в Йемен - вече смятан за най-опасния в терористичната мрежа - вероятно само ще стане по-силен, защото печели от хаоса. Аден трябва да бъде стабилизиран, преди да може да се извърши какъвто и да е десант на коалицията, най-вероятно на египетски войници под саудитско въздушно прикритие. Подкрепящите Хади милиции, известни като "Народни комитети", са подложени на голям натиск и вероятно щяха да бъдат прегазени, ако не бяха интензивните въздушни удари през последните 48 часа срещу позициите на хусите и поддръжниците на Салех, казаха йеменски представители. Безпилотни и пилотирани самолети извършват денонощно разузнавателни мисии над града. Въздушните удари освен това попречиха на силите на хусите и поддръжниците на Салех, пристигащи от съседни райони, да се доберат до Аден, за да укрепят позициите си. Но ако десантът в Аден няма да се размине без рискове, пресичането на границата между Саудитска Арабия и Йемен може да се окаже наистина коварно. За да се подготвят за мисията, саудитците в момента провеждат съвместни военни учения с няколкостотин пакистански войници, ветерани от партизанската война срещу екстремистки ислямистки групи в племенните региони на своята страна по афганистанската граница. Учението се провежда в югозападна Саудитска Арабия, където планинският терен е подобен на този в бастиона на хусите в Саадах. Смята се, че между Саудитска Арабия и Пакистан се водят консултации за окончателно решение за участието на пакистански контингент във всякаква офанзива. Край саудитската граница с Йемен са разположени и египетски съветници, помагащи на саудитците и останалите коалиционни партньори в разработването на планове за настъплението. Сухопътната офанзива в Саадах цели да изтощи военните способности на хусите, а като странична цел се поставя убийството или залавянето на високопоставени членове на движението, включително лидера му Абдел Малек ал Хуси, заявиха източниците. Повечето бази и складове за оръжия и боеприпаси на хусите, както и летищата им, вече бяха унищожени или извадени от строя от въздушните удари, наред с някои обекти на гражданската инфраструктура като мостове. Но нахлуващите войници ще бъдат изправени пред планински терен и враждебно население. Освен това те ще са изправени пред бунтовници, които се бият на родна земя, закалени в битки от продължителни войни. Саудитската армия не е участвала в практически никакви сухопътни бойни действия след Войната в Залива през 1991 г. заради Кувейт. С едно изключение: кратка презгранична атака с навлизане в Йемен, за да се бият с хусите в края на 2009 г. и началото на 2010 г., при което загинаха 130 саудитски войници, но беше постигнато малко. Египет има своя лоша история в Йемен. През 60-те години на 20-и век социалистическият президент Гамал Абдел Насър изпрати сили в подкрепа на републиканците, които свалиха монархията с преврат през 1962 година. Смята се, че около 10 хиляди египетски войници са загинали в тази гражданска война в Йемен, приключила през 1970 година. Египет и Саудитска Арабия по това време бяха на противоположни страни. Саудитското кралство, Йордания и Великобритания подкрепяха монархията, която беше династия, принадлежаща на същия зайдитски клон на шиитския ислям, който следват и хусите. Смята се, че зайдитите, които живеят почти изключително в Йемен, са около 30 на сто от около 25-милионното население. По всяка вероятност, заявиха представителите на силите за сигурност и армията, саудитците и техните съюзници няма да останат дълго в Саадах, макар че се обсъжда да опитат да обособят гранична ивица за контрол във вътрешността на Йемен, за да предотвратят набези. Възможна трета цел на сухопътната офанзива е да се установи брегови плацдарм в провинция Таиз, която се издига над стратегическия южен вход към Червено море, известен като пролива Баб ел Мандеб. Хусите и техните съюзници превзеха столицата на провинцията през март, но оттогава имаше вълна от улични протести срещу тяхното присъствие. По БТА

Да се знае кой - кой е в спецслужбите, искат от ГЕРБ

http://news.ibox.bg/news/id_1180456546

Методи Андреев внесе допълнения в Закона за защита на класифицираната информация

Лукашевич: Провеждането на учения на своя територия е суверенно право на Русия

http://www.cross.bg/syverenno-pravo-rysiya-1459547.html

/КРОСС/ Провеждането на военни учения на своя територия, включително и на Курилските острови, е суверенно право на Русия и Москва нищо не нарушава. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи Александър Лукашевич. От руското дипломатическо ведомство добавят, че увеличението на силите на НАТО в Източна Европа е безпрецедентно опасна стъпка, която нарушава всички договорености.

НОИ предлага нова е-услуга за постъпили данни от издадени болнични листове

http://pik.bg/нои-предлага-нова-е-услуга-за-постъпили-данни-от-издадени-болнични-листове-news309767.html

НОИ предлага нова е-услуга за постъпили данни от издадени болнични листове

От днес Националният осигурителен институт (НОИ) предлага на осигурените лица нова електронна услуга - Справка за постъпили данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им (ЕРБЛРО).

Това е справочна електронна услуга, която изисква въвеждане на лични данни на лицето - (ЕГН, личен номер на чужденец /ЛНЧ/ или служебен номер) и персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ, съобщиха от института. Справката отразява цялата налична информация, подадена и постъпила в Електронния регистър на болничните листове за издадени или анулирани болнични листове на лицето от практикуващите в различни лечебни заведения органи на медицинската експертиза – лекари, лекари по дентална медицина или лекарски консултативни комисии. НОИ напомня, че срокът за подаване на данните в ЕРБЛРО от органите на медицинската експертиза по електронен път е 7-дневен от издаването или анулирането на болничния лист. Когато болничния лист се представя на хартиен носител в териториалното поделение на НОИ (през преходния период до 30 юни 2015 г.) срокът е 14-дневен.

Паричните обезщетения и помощи се изплащат на лицата по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни банкови сметки в срок 15 работни дни след представянето на необходимите документи за болничните листове (декларация приложение № 15) в НОИ от осигурителя и на данните от издадените болнични листове от лекарите. Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в срок 15 работни дни от представяне на документите и постъпване на данните за първия месец от периода. За останалите календарни месеци изплащането е до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.

За първи път в България в „Софиямед“ беше успешно имплантиран изкуствен менискус!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692143

За първи път в България в Университетска болница „Софиямед“ бе успешно имплантиран изкуствен менискус.
Интервенцията  на 38-годишния пациент се осъществи от екипа на най-добрия специалист по коленни травми в страната и завеждащ Клиниката по артроскопска травматология доц. д-р Антони Георгиев.
„Операцията на пациента премина успешно,
За първи път в България в Университетска болница „Софиямед“ бе успешно имплантиран изкуствен менискус. Интервенцията  на 38-годишния пациент се осъществи от екипа на най-добрия специалист по коленни травми в страната и завеждащ Клиниката по артроскопска травматология доц. д-р Антони Георгиев. „Операцията на пациента премина успешно,

За първи път в България в „Софиямед“ беше успешно имплантиран изкуствен менискус!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692242

За първи път в България в Университетска болница „Софиямед“ бе успешно имплантиран изкуствен менискус.
Интервенцията  на 38-годишния пациент се осъществи от екипа на най-добрия специалист по коленни травми в страната и завеждащ Клиниката по артроскопска травматология доц. д-р Антони Георгиев.
„Операцията на пациента премина успешно,
За първи път в България в Университетска болница „Софиямед“ бе успешно имплантиран изкуствен менискус. Интервенцията  на 38-годишния пациент се осъществи от екипа на най-добрия специалист по коленни травми в страната и завеждащ Клиниката по артроскопска травматология доц. д-р Антони Георгиев. „Операцията на пациента премина успешно,

Брутално свлачище в Родопите! Цяло село потъва в земята

http://petel.bg/Brutalno-svlachishhe-v-Rodopite--TSyalo-selo-potava-v-zemyata__106988

Кърджалийското село Сипей пропада в свлачище. Шест къщи вече са разрушени, а още около 20 са с огромни пукнатини и са опасни за обитателите....

Допингираните връщат държавните премии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692139


Спортистите, заловени в употреба на допинг, занапред ще връщат държавните премии, получени за успехите. Това предвижда новата „Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от Министерството на младежта и спорта за постигнати призови класирания през 2015 година“, утвърдена от министър Красен Кралев.
Спортистите, заловени в употреба на допинг, занапред ще връщат държавните премии, получени за успехите. Това предвижда новата „Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от Министерството на младежта и спорта за постигнати призови класирания през 2015 година“, утвърдена от министър Красен Кралев.

Арестуваха албански депутат за убийство в Белгия

http://europe.actualno.com/Arestuvaha-albanski-deputat-za-ubijstvo-v-Belgija-news_465701.html

Албанската полиция арестува депутат, осъден в Белгия задочно за убийство през 1999 г., което разчисти пътя за екстрадирането му в Брюксел. Парламентът вече бе вдигнал имунитета на Марк Фроку (на сн...

Помолиха МО за помощ в Иганово

http://plovdiv.actualno.com/Pomoliha-MO-za-pomosht-v-Iganovo-news_465694.html

Ръководството на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ)-Сопот изпрати писмо до министъра на икономиката Божидар Лукарски, с което го информира, че е поискало съдействие от Министерство на отбраната...

ИЗНЕНАДА: Billa напуска България

http://business.actualno.com/IZNENADA-Billa-napuska-Bylgarija--news_465638.html

Германската компания REWE, представена у нас с веригите й BILLA и PENNY, е в процес на продажба на обектите им в България. Процесът сериозно напредва, има конкретни подадени оферти и реален шанс до дв...

Свлачище застрашава паметника на Ботев в Калофер

http://www.cross.bg/rymen-kalofer-sredstva-1459546.html

/КРОСС/ Свлачище застрашава паметника на Христо Ботев в Калофер. Това потвърди пред Дарик кметът на града Румен Стоянов.Преди 30 години местността е била дере, което е било укрепено, преди да се построи паметникът. Времето обаче си е казало своето и сега целият мемориален комплекс се нуждае от спешни мерки за укрепване и цялостен ремонт.Стъпалата са разместени, гранитните камъни са пропаднали, шадраваните, в които играят толкова деца през лятото, са пропукани с фуги от по 10 - 15 см. Миналата година на косъм се размина неприятен инцидент с дете, чието краче беше пропаднало в пукнатина, разказа още Румен Стоянов.Кметът на Калофер вече е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до министъра на културата Вежди Рашидов с молба да се отпуснат средства за спешния ремонт. До момента обаче отговор от институциите няма.Мемориалният комплекс е собственост на община Карлово, но тя е абдикирала отдавна от тези проблеми. Оправданието е, че няма средства, допълни кметът на Калофер.Не може повече да се отлага ремонтът. Не бива нещо лошо да се случи, за да се задействаме, заяви Румен Стоянов.

Георги Илиев-Майкъла: Не изключвам палежа на колата ми да е и по футболна линия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692127

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла, чиято кола бе подпалена през деня, гарантира, че не е получавал заплахи или предупреждения. Луксозното му Ауди А8 бе запалено пред една от сградите му в квартал "Изток". За щастие палежът не е нанесъл сериозни щети.
"Шофьорът ми закарал колата пред една от сградите.
Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла, чиято кола бе подпалена през деня, гарантира, че не е получавал заплахи или предупреждения. Луксозното му Ауди А8 бе запалено пред една от сградите му в квартал "Изток". За щастие палежът не е нанесъл сериозни щети. "Шофьорът ми закарал колата пред една от сградите.

Майкъла: Не изключвам палежа на колата ми да е и по футболна линия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692118

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла, чиято кола бе подпалена през деня, гарантира, че не е получавал заплахи или предупреждения. Луксозното му Ауди А8 бе запалено пред една от сградите му в квартал
Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла, чиято кола бе подпалена през деня, гарантира, че не е получавал заплахи или предупреждения. Луксозното му Ауди А8 бе запалено пред една от сградите му в квартал "Изток". За щастие палежът не е нанесъл сериозни щети. "Шофьорът ми закарал колата пред една от сградите.

Рекордно високи температури на Антарктида

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/rekordno-visoki-temperaturi-na-antarktida-6034026

Сензори на аржентинската база „Есперанса” в северната част на Антарктическия полуостров, са регистрирали температура от 17,5 градуса по Целзий

Обезвреждат негодни боеприпаси от ВМЗ-Сопот

http://www.moreto.net/novini.php?n=284958

Сапьори от Министерството на отбраната обезвреждат негодните боеприпаси от склада на ВМЗ-Сопот, който наскоро се взриви. При операцията се прочиства терена от осколки и неизбухнали заряди. Следствените действия и експертизите за експлозията на 21 март, ще започнат едва, след като сапьорите приключат с обезвреждането.

Детска ясла бе обновена за 65 хил. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692108

65 хил.лева от собствения си бюджет вложи община Сливен за основно обновяване на детска ясла №14 в града. Строителните дейности приключиха тези дни. Новият кухненски блок с вентилационна система, работни маси и плотове, шкафове, умивални, смесители, обособено помощение за персонала бяха открити на 2 април от кмета на Сливен Кольо Милев.
65 хил.лева от собствения си бюджет вложи община Сливен за основно обновяване на детска ясла №14 в града. Строителните дейности приключиха тези дни. Новият кухненски блок с вентилационна система, работни маси и плотове, шкафове, умивални, смесители, обособено помощение за персонала бяха открити на 2 април от кмета на Сливен Кольо Милев.

Бисерите от научния труд, с който Лъчо Мозъка стана доцент

http://www.cross.bg/ivanov-dotzent-luchezar-1459545.html

София /КРОСС/ Определение на понятието "електронен здравен картон" е в списъка от т. нар. сериозни научни приноси на Лъчезар Иванов, представени пред комисия в СУ "Св. Климент Охридски" за придобиване на титлата "доцент", за какъвто бе произведен на 20 март, пише "168 часа"."Това е съвременна форма на традиционния амбулаторен картон, на който може да се съхраняват данни за прегледи, диагнози, епикризи, медикаменти, здравни рискове, имунизации, изследвания."Депутатът от ГЕРБ дава аргументи в полза на електронното съхранение на здравния статус на пациента, макар че противници на осъвременяването на документацията няма. Иванов изтъква очевадните факти, че хартиеният картон може да стои, потънал в прах, забравен в някой шкаф вкъщи, а при нужда лекарят разчита на личните спомени на човека за кръвната му група, тежки заболявания и алергии.Новоназначеният доцент в СУ "Климент Охридски" прави уникалния извод, че с електронния картон "независимо дали си у дома, на работа, на почивка, в командировка или в чужбина, имаш непрекъснат достъп до актуалната си здравна информация." С подобни открития едва ли може да изненада някого, още по-малко научната общност.Лъчезар Иванов се хабилитира в Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", като приложи този и още няколко свои трудове. Повечето от тях са написани в съавторство с един, двама или дори петима души

Свлачище застрашава паметника на Христо Ботев в Калофер

http://pik.bg/свлачище-застрашава-паметника-на-христо-ботев-в-калофер-news309763.html

Свлачище застрашава паметника на Христо Ботев в Калофер

Свлачище застрашава паметника на Христо Ботев в Калофер. Това потвърди кметът на града Румен Стоянов, предаде "Дарик".

Преди 30 години местността е била дере, което е било укрепено, преди да се построи паметникът. Времето обаче си е казало своето и сега целият мемориален комплекс се нуждае от спешни мерки за укрепване и цялостен ремонт.

Стъпалата са разместени, гранитните камъни са пропаднали, шадраваните, в които играят толкова деца през лятото, са пропукани с фуги от по 10 – 15 см. Миналата година на косъм се размина неприятен инцидент с дете, чието краче беше пропаднало в пукнатина, разказа още Румен Стоянов.

Кметът на Калофер вече е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до министъра на културата Вежди Рашидов с молба да се отпуснат средства за спешния ремонт. До момента обаче отговор от институциите няма.

Водата в центъра на Варна е негодна за пиене

http://pik.bg/водата-в-центъра-на-варна-е-негодна-за-пиене-news309764.html

Водата в центъра на Варна е негодна за пиене

След възстановяването на водоподаването в центъра на Варна водата да не се ползва за пиене и приготвяне на храна, препоръчват от Регионалната здравна инспекция. Оттам са издали предписание до „ВиК-Варна" за незабавна дезинфекция на водопроводната мрежа и извършване на съответния лабораторен контрол.

Водата в централната градска част бе спряна заради ремонт и реконструкция на подземната инфраструктура.  До 21 часа „на сухо” са живущите в карето между булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "8-ми Приморски полк", "Цар Освободител", "Приморски", улица "Девня" до Аспарухов мост. Местните здравни власти ще уведомят гражданите допълнително за отмяна на препоръката.

Пияни руснаци убили съседи, защото били алкохолици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692119

Трима мъже на 19 и 20 години от централната руска Челябинска област са заподозрени в убийство, предаде Интерфакс.
Възпитаник на техникум, железопътен работник и оператор на поточна линия, се почерпили, решили да вкарат в правия път свои съседи, които са били алкохолици и да им покажат предимствата от здравословния начин на живот.
Трима мъже на 19 и 20 години от централната руска Челябинска област са заподозрени в убийство, предаде Интерфакс. Възпитаник на техникум, железопътен работник и оператор на поточна линия, се почерпили, решили да вкарат в правия път свои съседи, които са били алкохолици и да им покажат предимствата от здравословния начин на живот.

Миков: „Дума” ще продължи да излиза

http://www.cross.bg/dyma-mikov-ayditoriya-1459544.html

София /КРОСС/ Днес председателят на НС на БСП Михаил Миков, досегашният издател на вестник „Дума" Николай Малинов и главният редактор Юрий Борисов дадоха съвместна пресконференция относно бъдещето на медията. „Вестникът ще продължи да излиза и от понеделник. От днес започва процесът на преназначаване на журналистите към Националния съвет на БСП, като едно временно, преходно решение до структуриране на юридическо лице, което ще бъде на партията", съобщи председателят на БСП Михаил Миков. Той изрази удовлетворение, че е било постигнато съгласие за този трансформационен период. „Вестникът ще продължи да излиза, защото е необходим на българските граждани и на левицата в България", категоричен бе Миков. Той уточни, че партията ще финансира „Дума" от продажби и абонаменти. „Ние ще поемем ангажимента абонираните за в. Дума и след неделя да го получават така, както са сключени договорите. Ще положим всички усилия, разбира се заедно с журналистите във вестника, той да бъде по-търсен", каза още лидерът на левицата. „Вестник „Дума" има с какво да се похвали за последните близо 7 години, през които бях част от колектива. Той 4 пъти увеличи своята аудитория". Това заяви на пресконференцията досегашният издател на вестника Николай Малинов. Той подчерта, че „Дума" държи първо място в сфери като култура, образование, международна политика и много други

Пияни руснаци убили съседи, защото били алкохолици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692103

Трима мъже на 19 и 20 години от централната руска Челябинска област са заподозрени в убийство, предаде Интерфакс.
Възпитаник на техникум, железопътен работник и оператор на поточна линия, се почерпили, решили да вкарат в правия път свои съседи, които са били алкохолици и да им покажат предимствата от здравословния начин на живот.
Трима мъже на 19 и 20 години от централната руска Челябинска област са заподозрени в убийство, предаде Интерфакс. Възпитаник на техникум, железопътен работник и оператор на поточна линия, се почерпили, решили да вкарат в правия път свои съседи, които са били алкохолици и да им покажат предимствата от здравословния начин на живот.

168 часа: Бисерите от научния труд, с който Лъчо Мозъка стана доцент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692110

Определение на понятието “електронен здравен картон” е в списъка от т. нар. сериозни научни приноси на Лъчезар Иванов, представени пред комисия в СУ
Определение на понятието “електронен здравен картон” е в списъка от т. нар. сериозни научни приноси на Лъчезар Иванов, представени пред комисия в СУ "Св. Климент Охридски" за придобиване на титлата "доцент", за какъвто бе произведен на 20 март. "Това е съвременна форма на традиционния амбулаторен картон,

Хърсев: Не се нуждаем от вносен управител на БНБ

http://www.cross.bg/poznava-sistema-pratil-1459542.html

София /КРОСС/ Според финансиста Емил Хърсев начело на Българската народна банка трябва да застане човек, който познава системата от години, работил е в областта на регулирането и преди всичко „не е прелетна птица", каквито идеи се появиха. „Да си напазаруваме някъде отвън цар. Това ми напомня на известната басня на Лафонтен за жабите, които си искали цар. И първо Господ им пратил един пън, а след това им пратил щъркел", каза експертът в коментар пред БГНЕС.Той посочва, че България има изключително специфична банкова система с изразени особености, породени от едно десетилетие валутен борд. Изключително важно е бъдещият управител на БНБ да познава добре тази система, а не да разчита на учебници. Ние разполагаме с достатъчно компетентни и прекрасни специалисти, категоричен е Хърсев.Той е убеден, че следващият ръководител на централната банка „не трябва да бъде вносен".

Британец съди България в Страсбург заради отнет апартамент

http://offnews.bg/news/n_1/n_484256.html

Британски бизнесмен заплашва да съди България в Страсбург, заради решение на ВКС, с което му е отнето правото на собственост върху закупен от фирмата му имот в София. В писмо до посланиците на Великобритания, САЩ, Франция, Германия и Израел д-р Саймън Пери твърди, че магистратите на трета инстанция са основали решението си на лъжливи показания на свидетел, които не са били приети от Софийски градски съд и Апелативен съд - София.  Британецът закупил апартамент в процес на изграждане в столицата през 2011 г. по препоръка на свой близък, инвестицията изглеждала добра. Сагата на Пери започва селд като неговото дружество "Инсайт Мениджмънт" е сключило сделка с друго дружество - "Голдът Вали" ЕАД на Александър Лазаров. По-късно самият Лазаров внася иск, с който оспорва собствеността на имот. През януари 2013 година като първа инстанция Софийскияг градски съд (СГС) отхвърля иска и потвърждава собствеността на представляваната от британеца фирма "Инсайт Мениджмънт". Такова е и решението на Софийския апелативен съд. През 2014 г. Лазаров подава нов иск пред ВКС, който отменя решенията на предходните две инстанции, като твърди, че двете спорещи дружества заедно със строителя на обекта, са членове на съвета на директорите на четвърто дружество. С това според съда се доказва, че британецът е бил наясно с това, че нанася вреда на ищеца. СГС и САС отхвърлят иска, защото приемат, че такова знание липсва. Според ВКС обаче това знание е доказано, тъй като "няма как да е останал в тайна" подобен договор, защото двамата ответници са две от четири дружества свързани лица по смисъла на Търговския закон, споделят един и същ адрес на управление, общи офис и телефон за връзка. Дружествата "Голдън Вали" и "Инсайт Мениджмънт" никога не са имали общи адреси на управление, общи телефони или общи офиси. Това обстоятелство е измислено от ВКС и предвид публичността на информацията е лесно проверимо", твърди Саймън Пери чрез адвоката си. Според защитника доказателствата са заменени с неправни аргументи - доводите на ВКС "няма как да не е знаел" и "Няма как да е останало в тайна" са предположения, а не установени безспорно факти.  Британецът е възмутен и за това, че е осъден да плати 11 000 лева разноски по делото, освен че е изгубил имота. Месец след края на делото съдът не намери време "да ни предостави копие от документите по него", жалва се още Пери. Той уточнява, че първо ще се обърне за съдействие към Министерството на правосъдието, за да обжалва решението на ВКС, а, ако не получи съдействие, ще търси правата си в Страсбург. 

Болници отказват да проверят химена на девствената поетеса

http://frognews.bg/news_88823/

Гинеколози от университетска болница "Св. Георги" в Пловдив са отказали да се занимават с новата съдебна експертиза, която трябва да отговори на въпроса дали поетесата Албена Хинкова се е подлагала на хименопластика.

Валутни курсове на БНБ за 3 април 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-3-април-2015-година-news309762.html

Валутни курсове на БНБ за 3 април 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 3 април 2015 година.

1 EUR - 1.95583

1 USD - 1.80594

100 JPY - 1.50924

100 CZK - 7.09405

1 GBP - 2.67336

1000 HUF - 6.52857

10 PLN - 4.81175

10 RON - 4.42816

10 SEK - 2.09303

1 CHF - 1.88061

10 NOK - 2.26092

10 TRY - 6.94912

1 AUD - 1.36361

1 CAD - 1.42834 

Със закон гръцкото правителство открива ново обществено радио и телевизия

http://www.mediapool.bg/sas-zakon-gratskoto-pravitelstvo-otkriva-novo-obshtestveno-radio-i-televiziya-news232507.html

Гръцкото правителство е внесло в парламента законопроект за откриване на ново обществено радио и телевизия ЕРТ на мястото на сегашното НЕРИТ. Старата медия с това название ЕРТ бе закрита заради икономии преди две години от предишното правителство, информира в. "Та неа". Проектът предвижда възстановяване на всички закрити телевизионни канали - ЕТ1, НЕТ, ЕТ3, на радиостанциите, както и преиздаване - на хартиен носител - на списанието "Радио и телевизия". В старото държавно радио и телевизия ЕРТ работещите бяха 2305, но при закриването му повече от половината бяха уволнени, което означава, че около 1550 души сега ще трябва да бъдат преназначени в новата медия, отбелязва изданието.

Непромененият Борисов… в цитати

http://bulgarski.pogled.info/news/63510/Nepromeneniyat-Borisov-v-tsitati

/Поглед.инфо/ Ето, че след кратко затишие, поредната порция премиерски бисери е налице. В началото на втория си мандат Бойко Борисов бе сдържан и нетипично мълчалив, но с гъстотата на медийни изяви, той отново е във вихъра на изказа си.

Блатечки и Врачански ще блестят в новия театър на Слав Бойчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691791

Сбъдната мечта. Така определи актьорът Слав Бойчев новата театрална сцена Независим театър, чийто директор ще бъде той. Независим театър ще отвори врати на 6 май със спектакъла „Омайна нощ“. Бойчев е известен като създател на актьорски школи, а по-късно и на театрална компания МОНТФИЗ. Новата започва с репертоар от 12 постановки,
Сбъдната мечта. Така определи актьорът Слав Бойчев новата театрална сцена Независим театър, чийто директор ще бъде той. Независим театър ще отвори врати на 6 май със спектакъла „Омайна нощ“. Бойчев е известен като създател на актьорски школи, а по-късно и на театрална компания МОНТФИЗ. Новата започва с репертоар от 12 постановки,

През 2014 г. пътуванията на българите в чужбина с цел туризъм са били 40%

http://pik.bg/през-2014-г-пътуванията-на-българите-в-чужбина-с-цел-туризъм-са-били-40-news309757.html

През 2014 г. пътуванията на българите в чужбина с цел туризъм са били 40%

Близо 60% от туристите в световен мащаб избират културата или културното наследство като причина за своите пътувания, а според Световната организация по туризъм през 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на XII Международно туристическо изложение "Културен туризъм 2015" във Велико Търново.

По думите й по тази причина фокус в рекламата на страната ни през 2015 г. са възможностите за културно-исторически туризъм, съобщиха от министерството. По данни от 2014 г. около 40% от българите, пътували в чужбина, са го направили с цел културен туризъм, докато пътувалите в България с този мотив са били около 30%. "Амбицията ни е да обърнем посоката на тази тенденция", подчерта Николина Ангелкова. България е на челните места в Европа по брой исторически обекти и открити артефакти на територията й.

"Трябва последователно да работим за популяризирането на това богатство. България има много какво да покаже и пред чуждестранните, и пред българските туристи. Убедена съм, че изложението във Велико Търново ще допринесе за постигането на тези цели", каза още Ангелкова. Според министъра така страната ни ще отговори и на тенденцията за ръст на културния туризъм в световен мащаб, а приближаващите великденски празници и ученическата ваканция са също добър повод за повече пътувания в страната. Предварителните записвания за този период показват засилен интерес от румънските граждани към Северното ни Черноморие.

Същевременно обилните снеговалежи удължиха зимния сезон и планинските ни курорти отчитат голям интерес за предстоящите почивни дни предимно от българи и гости от съседните ни страни. "Това ни дава добър шанс да им предложим разнообразни възможности да опознаят българската култура и история. Сигурна съм, че на борсата във Велико Търново ще бъдат предложени много идеи в тази посока", допълни министърът на туризма. Международното туристическо изложение "Културен туризъм 2015" се провежда в изложбените зали "Рафаел Михайлов" със съдействието на Министерството на туризма. Това е най-мащабното българско изложение за специализиран туризъм с международно участие, което продължава до 4 април и има богата съпътстваща програма.

Организатори са община Велико Търново и общинската агенция "Царевград Търнов" в партньорство с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

В него се включиха 78 български и чуждестранни представителя. Министерството на туризма показва национален рекламен щанд от 40 кв.м, в който участват 5 изложителя от туристически региони, културни институции, общини и др. Освен България сред останалите участници тази година са туристически компании и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония, Мароко и Корея. Програмата на борсата включва също дискусионна програма, филмов фестивал "На източния бряг на Европа", национален конкурс "Чети и пътувай", концерти и разнообразни атракции.

Утре времето по Черноморието ще е ветровито

http://www.moreto.net/novini.php?n=284951

През нощта от северозапад отново ще се заоблачи. На отделни места в северозападните райони слабо ще превали. Утре слаб дъжд ще превали и на отделни места в останалата част от страната. След обяд от запад облачността ще се разкъсва и намалява.

Фрог око: Нова интернет измама изпразни сметките на десетки БГ фирми

http://frognews.bg/news_88822/

Ако сте служител във фирма от средния бизнес и получите писмо от ваш контрагент, всичко на пръв поглед изглежда нормално. В действителност, обаче това писмо може да е пратено от интернет престъпници, които са се представили за друг. Естествено, че ще им отговорите, както сте го правили. Това, обаче може да доведе до изпразване на банковата сметка на дружеството и до фалит.

Standard and Poor's очаква по-голям икономически растеж в еврозоната

http://econ.bg/Новини/Standard-and-Poor-s-очаква-по-голям-икономически-растеж-в-еврозоната_l.a_i.665284_at.1.html

Кредитната агенция Standard and Poor's (S&P) очаква по-голям икономически растеж в еврозоната за тази и следващата година. От агенцията повишиха...

БСП ще продължи да издава "Дума" с пари от абонамент и продажби

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2505016_bsp_shte_produlji_da_izdava_duma_s_pari_ot_abonament_i/?ref=rss


БСП ще продължи да издава партийния вестник "Дума" със средства от продажби и абонамент, обяви на пресконференция днес лидерът на партията Михаил Миков.

От днес започва и процесът на преназначаване на журналистите от в. "Дума" към Националния съвет БСП като временно решение до структуриране на юридическо лице, което също ще бъде юридическо лице на БСП, за да продължи издаването на вестника, обясни той.

Казусът с "Дума" възникна в началото на годината, когато досегашният му...

Standart and Poor's очаква по-голям икономически растеж в еврозоната

http://econ.bg/Новини/Standart-and-Poor-s-очаква-по-голям-икономически-растеж-в-еврозоната_l.a_i.665284_at.1.html

Кредитната агенция Standart and Poor's (S&P) очаква по-голям икономически растеж в еврозоната за тази и следващата година. От агенцията ...

Директор от ЕЦБ се съмнява в успеха на количествените улеснения

http://www.investor.bg/evropa/334/a/direktor-ot-ecb-se-symniava-v-uspeha-na-kolichestvenite-ulesneniia-192255/

При тези ниски лихвени проценти се съмнявам дали икономическите ефекти от програмата може да постигнат желаната величина, казва Сабине Лаутеншлегер

От 1 май заплатите на лесничеите ще бъдат увеличени с 20%

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ot-1-mai-zaplatite-na-lesnicheite-shte-bydat-uvelicheni-s-20-192257/

Бойко Борисов препоръча на служителите в Агенцията по горите да следят камионите с дървен материал да не бъдат претоварвани

Извадиха 56 тела от потъналия траулер

http://www.bnews.bg/article-132528

В спасителната операция са ангажирани повече от 1600 души, 32 кораба, самолети и други необходима техника.

Българската салата почти ще липсва на пазара за Великден

http://pik.bg/българската-салата-почти-ще-липсва-на-пазара-за-великден-news309752.html

Българската салата почти ще липсва на пазара за Великден

Българската салата почти ще липсва на пазара за Великден, ще има зелен кромид, чесън, репи и много малко български домати, краставици и зеле. Това казаха Георги Кафтанов и Костадин Стаменов - производители на оранжерийни зеленчуци от санданското село Лебница, където 95% от местните жители се занимават с това производство, а оранжериите белеят като вечни снежни преспи край река Струма, предаде БТА.

Подобна е картината още в много селища по поречието на най-голямата река в Югозападна България в общините Струмяни, Сандански и Петрич. Георги Кафтанов е председател, а Костадин Стаменов е зам.-председател на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013", което обединява стотина земеделци от този южен български край.

За Великден ще има малко родна салата

Хората, които са садили салата навън на покрити лехи, сигурно ще предложат, но ще бъде много малко, обяснява Стаменов в една от оранжериите си, откъдето в момента се изважда поредна реколта репи. Репи ще има, салати - изключително малко, зеле почти нямаме - има само едно, което издържа на по-ниски температури от ранните сортове, краставиците ще са вносни, доматите - също около 90% ще бъдат внос. Т.е. домати, краставици, зеле - почти всички количества ще са внос за Великден, обобщава производителят от Лебница.

След като миналата година се наложило да изхвърли около 80 000 салати и да продаде 5000 на цена от 15 стотинки, тази година Стаменов е засадил осем декара с репи, и само два - със салати, обратно на миналогодишното съотношение. Имаме в момента само репи, марулите са дефицитни, сега разсаждаме и домати в оранжериите, разказва той.

Около 90% от тазгодишната реколта репи заминава за Румъния

Румънски търговци изкупували репите в момента за 10 евроцента връзката, а допреди десетина дни цената им е достигала 20-25 евроцента и това е много добра цена, която, по думите на Стаменов, би трябвало да устройва всеки производител. Сега румънците започвали сами да произвеждат репи, търсенето е ограничено, а както се вижда тези дни и на борсата край петричкото село Кърналово, цяло чувалче с репи се продава за левче.

Големите вериги миналата година масово изкупуваха критска салата, която се рекламираше, но не и българска, допълва Стаменов, коментирайки дефицита на българското производство от традиционния зеленчук сега. Донякъде те са прави, защото търсят субсидирана, по-евтина продукция, казва той, а ние получаваме смешни, жълти стотинки за килограм качествени домати, краставици и още три-четири артикула. Извън България ги субсидират много повече, примерно полският домат миналата година се субсидираше 60 стотинки на килограм, ние тая година взехме 16 стотинки, миналата година - 8 стотинки. Това са смешни цени, смята производителят.

Тази година Стаменов и колегите му са се пренасочили повече към производство на репи, защото имали по-сигурен пазар. Това е по думите му първата причина. "Втората е, че климатичните условия не бяха добри, имаше доста студ, това също се отрази и се получи дефицит на салати, продължава той. Почти никъде няма марули сега и, ако ги има, цената е над 80 стотинки за бройка.

Има и вносна салата, но тя е доста скъпичка", уточнява той. Табели "Български" могат да се видят и в момента пред домати по много от сергиите на пазарите. Според Стаменов много малки количества са действително български.

Това, което се вижда по пазарите, всъщност се нарича „жива измама”

"Точно затова нашето сдружение и всички производители на оранжерийно производство искаме за всяко едно нещо да има сертификат, да се пише български домат, гръцки домат, полски и т.н., а не да се лъжат клиентите, пали се Стаменов. Български домат в момента няма и не е имало цяла зима, а търговците продават цяла зима български домати. Искаме строги санкции, нямаме нищо против да се продават чужди домати краставици, но да има табела - какво е производството, произходът да се удостоверява със сертификат и т.н.

Не може един търговец да се регистрира като земеделски производител и с един декар оранжерии да продава стотици тонове домати. Нас ни задължават да работим с фактури, да се регистрираме по наредба номер 3 и т.н., да си плащаме всички задължения, а един търговец продава стотици тонове и не дава 2 стотинки на държавата. Има си контролни органи в държавата, министерство на земеделието, НАП.

Миналата година, още по времето на министър Греков, се назначиха може би над 200 служители, мобилни групи имаше и това се отрази малко на цената на доматите, консумираше се по-качествена стока. А сега отиват търговци в Гърция, взимат едно пале хубава стока и то второ качество и още три палета бракувана стока, която е за изхвърляне на животните, сортира се всичко и се продава", коментира Стаменов.

Ще искаме промени в Закона за храните

С тези думи в разговора се намесва и Георги Кафтанов, който счита, че за българската стока трябва да се въведе някакъв отличителен знак. Не може всеки един търговец да продава вносна стока - дали ще е от Европейския съюз, дали ще е от трети страни, и да злоупотребява пред родния потребител, като слага етикет, че стоката е българска, защото е по-продаваема. Тук трябва да се намесят отговорните институции, които трябва да контролират коя продукция каква е - дали е българска, китайска, немска и т.н.

Според официалните данни на Агенцията по стоковите борси и тържища за месец януари-февруари българската продукция на пазара варира от 10 до 14%, а според предлагането на пазара излиза, че едва ли не всичко е българско, като се почне от зелените салати, лука, репите, пресния чесън.

За домата да не говорим - той пък целогодишно присъства на пазара с етикет "Български", което не е вярно. Реално сега има зелен лук, зелен чесън, репи, които вече са към края. В нашия район салата почти не се намира на този етап и вече се започва спекулативно завишаване на цените, което също е проблем", допълва Георги Кафтанов.

Трябва да има по-строг контрол срещу спекулата

Това е мнението по този повод на Кафтанов, защото той не смята за нормално една салата да отива до крайния потребител на цена 2 лева. Нормалната цена, според него, е при земеделския производител да не бъде под 35 стотинки и повече от 50 стотинки, а на пазара търговската надценка да не надвишава 30-40 стотинки за бройка.

"А какво ни показва опитът от годините, допълва той. Една салата миналата година беше с минимална цена 22 стотинки, а бяхме свидетели в София да стига 1,50 лева. Сами може да сметнете каква е надценката. Това създава предпоставки да не се купува продукцията, защото, както всички знаем, българинът не е толкова богат, че да дава 1,50 или два лева за една зелена салата, защото трябва да купи и лук, и репи, за да я сложи на масата".

В момента Кафтанов произвежда оранжерийни домати. Има домати, които са разсадени в края на януари, другите са изнесени на 20 март и очаква по-ранните да реализира не по-рано от 10 май, а другите - не по-рано от 15 юни. "Ние сме от зеленчукопроизводителите, които се стараят най-рано да разсадят растенията и да бъдат сред първите на пазара, обяснява той. Но поради факта, че тази година бе по-студена от миналата, с повече превалявания през есенно-зимния период, а както се видя и през пролетта валежите са доста значителни, това рефлектира върху земеделските производители, реколтата боледува и закъснява в рамките на 20 дни до около един месец в сравнения с миналогодишната, която беше една идея по-добра.

А това, което сме засадили тук, е български домат, розов домат, за какъвто говореше наскоро, че иска да има на трапезата си и българският президент. Засаден е на 20 март. Всички в момента разсаждаме домати, а част от нас - и оранжерийни краставици. И по пазарите, ако има реално произведени български домати, те са много малко. Според нас големите отопляеми оранжерии, които са известни с техните насаждения, би трябвало да започнат да изнасят своята продукция на пазара, но и при тях има забавяне, тъй като тази година слънцето е по-малко и топлината е по-малко", уточнява производителят.

Хората започнаха масово да изграждат полиетиленови или стъклени оранжерии

В Санданско-Петричкия регион хората започнаха масово да изграждат полиетиленови или стъклени оранжерии през последните години и да се занимават с зеленчукопроизводство, разказват още Георги Кафтанов и Костадин Стаменов.

Причината според тях е проста - мнозина са загубили работата си по време на финансовата криза, започнала 2007-2008 г. Така са се ориентирали към селското стопанство и в частност към зеленчукопроизводството, за което в региона условията са подходящи.

"В същото време, както много пъти сме споменавали от нашето сдружение, секторът е в такова положение, че няма нищо сигурно в него, коментира Георги Кафтанов. Аз подкрепям хората, решили да се занимават със селско стопанство и конкретно със зеленчукопроизводство, но това е сектор, в който няма нищо сигурно и държавата не обръща достатъчно внимание, гледа се пренебрежително на него. Както всички виждат, в момента няма български домати, българските салати са кът, репичките са кът, краставиците са кът и вероятно след време работата в нашия сектор ще се превърне в хоби".

От 90-те години на миналия век насам са направени около 2000 декара оранжерии в Благоевградския регион, говорим за дребни производители, хора, които са работели някъде другаде и са останали без работа, допълва Костадин Стаменов. В Лебница около 95% от местните жители, които са около 400, разчитат на зеленчукопроизводство в оранжерии, в съседното село Струма и в Ново Делчево - около 70 на сто, в Дамяница и много от селата по на юг в Петричко - около 50%. Само на хора, на които не им се работи, и кафето или ракийката са им по-сладки, само те не се занимават с това, казва зам.-председателят на сдружение "Югозапад 2013".

Това е вид спасение от безработицата, коментират зеленчукопроизводителите

Оранжериите - полиетиленови и стоманено-стъклени, които са отопляеми, се увеличават с десетки декари ежегодно, допълва Георги Кафтанов.

"Но това е, отбелязва председателят на сдружението "Югозапад 2013", предпоставка да се изнася произведената стока в определен период от време, да се "наводнява" пазара, което довежда до по-ниски цени, нерентабилни, понякога под себестойността, до нереализиране на продукцията и обричане на наши колеги на фалит. Практиката от миналото се повтаря - една година сме добре, две сме зле или ако две сме добре, две или три сме зле. Което произведем тази година, го инвестираме за друга, следваща. Но тя, ако е пак като миналогодишната лоша, идват проблемите.

Много е добре, че повече хора се занимават с това, само че държавата трябва да се вземе в ръце, в частност всички институции, които са свързани със селското стопанство, да се обърне внимание, да се заделят повече средства за подпомагане и ако няма необходимите европейски пари, да се намерят пари от националния бюджет. Да се дадат за модернизация - по схеми или марки, за да се стимулира българският земеделски производител да работи, но на някаква печалба, за да може и българският потребител да яде български храни, български продукти. Всички искаме български храни, защото са най-хубавото, така че държавата трябва да се намеси", категоричен е Георги Кафтанов.

Секторът е разединен, а проблемите рефлектират върху производителите

Зеленчукопроизводството в България е много зле заради това, че секторът е разединен, не сме организирани браншово, всички сдружения и асоциации, които са доста, не си защитаваме интересите и затова всички проблеми рефлектират върху нас, признават Кафтанов и Стаменов. По думите им, те не са така сдружени като животновъдите, тютюнопроизводителите и зърнопроизводителите. В същото време не пропускат да отбележат, че през последната година са били заделени около 39 млн. лева за сектор "Плодове и зеленчуци" от държавата.

"Поради едни или други причини, бяхме одобрени по схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци около 2000 души и ставката, която беше определена от Министерството на земеделието и храните беше 160 лева на тон, обяснява Кафтанов. Тези пари, които получихме, са добри пари, не отричам, но съм силно притеснен от средствата, които ще бъдат за периода от 2015 до 2020 г.

За външното зеленчукопроизводство и производството на плодове са предвидени около 17 млн. евро. За нас разпределението не е правилно. Нашата работа е постоянно, ежедневно свързана с отглеждането на културите, хората ни са малко неорганизирани, няма какво да се кривим душата, и ще се осъзнаят малко по-късно, че тези пари са недостатъчни. Официалната ставка е 545 лева на декар за година, което е смешно, смята Кафтанов.

Селското стопанство се оказва спасителен вариант, спасителен пояс за много хора срещу безработицата, категорични са Георги Кафтанов и Костадин Стаменов. Затова и трябва да се подкрепя, за да не загине земеделието и зеленчукопроизводството да не се превръща в хоби, е мнението на двамата производители.

 

Природозащитник за горите над "Аспарухово": Такъв ужас не съм виждал!

http://petel.bg/Prirodozashhitnik-za-gorite-nad-Asparuhovo--Takav-uzhas-ne-sam-vizhdal-__106986

Да се забрани изсичането на гори, включително и законното, разположени на площи, от които водата се отича към „Аспарухово“. За това...

Огромно свлачище блокира пътя Асеновград-Смолян

http://petel.bg/Ogromno-svlachishhe-blokira-patya-Asenovgrad-Smolyan__106987

Ново огромно свлачище затвори напълно главния път от Асеновград за Смолян. Свличането на тонове земна маса и дървета е станало около 2.30...

Goldman Sachs: САЩ държат ключа за стабилизиране на петролния пазар

http://www.investor.bg/sasht/337/a/goldman-sachs-sasht-dyrjat-kliucha-za-stabilizirane-na-petrolniia-pazar-192254/

Брентът ще се стабилизира около 70 долара за барел до края на годината, смята експертът Мишел Дела Виня

Ново свлачище затвори пътя Асеновград – Смолян

http://www.moreto.net/novini.php?n=284956

Пътят Асеновград-Смолян отново е затворен заради поредното активизирало се свлачище. Свличането на земна маса е на 1 км след Асеновград и е станало през нощта. Пътят е затворен за движение и в двете посоки, а разчистването е започнало рано сутринта, тъй като през нощта са продължавали да падат камъни.

4 години затвор за собственик на телевизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692080

Собственикът на кабелната телевизия
Собственикът на кабелната телевизия "ТВ САТ КОМ" Красимир Кирев е получил четиригодишна ефективна присъда за присвояване от Пловдивския районен съд, става ясно от съдебното решение, публикувано на сайта на съдилището. Според обвинението, той е присвоил 1,06 млн. лв. от фирмата "Цифрова кабелна компания" ООД,

Извършиха най-сложната операция по реконструкция на човешко лице

http://www.cross.bg/litzeto-chast-choveshko-1459543.html

/КРОСС/ Испански лекари извършиха най-сложната 27-часова операция в света по реконструкция на човешко лице, пише The Daily Mail.27 часа екипа от 45 лекари, медицински сестри, анестезиолози и трансплантолози са работили по възстановяване лицето на 45-годишен пациент, който от 20 години страда от артериовенозна малформация. Това заболяване представлява вродена патологична връзка между вените и артериите. В резултат на заболяването пациентът е бил с нарушен говорен апарат, проблеми със зрението си, а долната част на лицето му е била обезобразена. Лекарите са успели напълно да възстановят долната част на лицето му, включително врата, устата, езика и задната част на гърлото. На пациента е имплантирана кожа и мускули на лицето, носа, устните, челюстта, както и скули. Специалистите, извършили интервенцията, казват, че по време на операцията е имало значителен риск за пациента, но в крайна сметка тя е успешна. Те смятат, че след възстановяването мъжът ще може да се върне към нормален живот.

Двама души са помилвани от началото на годината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2505008_dvama_dushi_sa_pomilvani_ot_nachaloto_na_godinata/?ref=rss


Комисията по помилванията към президента е помилвала двама българските граждани през първото тримесечие на 2015 година, съобщиха от администрацията на държавния глава.

46-годишен гражданин, осъден за участие в убийството на двама души през 1992 г., през февруари е помилван, като му е опростен остатъкът от наказанието – близо 7 години. Към момента на произнасяне на комисията той е изтърпял фактически над 23 години от наказанието си.

С указ от месец март с 9 месеца от...

Откъс от "Заведи ме вкъщи" на Михаил Вешим

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/04/02/2504176_otkus_ot_zavedi_me_vkushti_na_mihail_veshim/?ref=rss


Верен на идеята да насърчава четенето сред децата "Детски Дневник" и тази година е медиен партньор на гласуването за любима детска книжка "Бисерче вълшебно". 

Всеки ден до 10 април редакцията ще публикува откъси от книгите, които се състезават в категорията "Майстори (12-15 години)", за да могат и читателите на сайта да се запознаят с тях. Откъсите няма да обхванат всички книги в надпреварата, а само тези, за които  издателствата предоставиха права за публикуване.  Пълен списък на...

ГЕРБ внесе законопроект за съдебната власт без участието на Христо Иванов

http://politics.actualno.com/GERB-vnese-zakonoproekt-za-sydebnata-vlast-bez-uchastieto-na-Hristo-Ivanov-news_465687.html

16 народни представители от мандатоносителя ГЕРБ, начело с председателя на ПГ Цветан Цветанов, внесоха изненадващо проект на изменение на Закона за съдебната власт. Документът е подписан и от предсе...

Кипър криминализира отричането на арменския геноцид

http://europe.actualno.com/Kipyr-kriminalizira-otrichaneto-na-armenskija-genocid-news_465693.html

Кипър криминализира отричането на това, че османски турци са извършили геноцид срещу арменски турци, съобщава в. "Хюриет". Според изданието този ход по всяка вероятност цели да раздразни Ту...

Семействата на загиналите в катастрофиралия самолет ще получат много различни обезщетения

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/04/02/2505005_semeistvata_na_zaginalite_v_katastrofiraliia_samolet/?ref=rss


Семействата на загиналите в катастрофата със самолета Airbus A320 на Germanwings ще получат много различни обезщетения в зависимост от националността си, страната, в която са купили билетите си, и доходите си, заявиха адвокати пред "Ройтерс".

Искове могат да бъдат подавани в страната, където е купен билетът, държавата, в която е регистриран превозвачът, страната, към която се е бил отправил полетът, или родната държава на пътника.

Сумите, давани като обезщетения, обаче се...

Везано знаме с картата на България впечатли министър и кмет на борсата "Културен туризъм"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692073

Извезана от български майсторки и японки карта на България и ревю на традиционни шевици впечатли министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Велико Търново Даниел Панов на откриването на изложението
Извезана от български майсторки и японки карта на България и ревю на традиционни шевици впечатли министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Велико Търново Даниел Панов на откриването на изложението "Културен туризъм". Картата е изработвана в продължение на една година от членовете на работилница "Седянка".

Нови предизвикателства на анархистите

http://www.grreporter.info/novi-predizvikatelstva-na-anarkhistite/17075

По-рано днес бе внесен за разглеждане и гласуване проектозаконът за затворите. Правителството се надява приемането му да сложи край на окупациите на различни обществени сгради. Въпреки това окупацията на Атинския университет продължава

прочети повече

ГЕРБ бламира правосъдния министър и внесе проект за разделянето на ВСС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2505004_gerb_blamira_pravosudniia_ministur_i_vnese_proekt_za/?ref=rss


В деня, в който главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокурори се оттеглят от работната група в министерството на правосъдието по промените в закона за съдебната власт, депутати от ГЕРБ начело с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов внесоха промени  в закона за съдебната власт, с които съдебният съвет се разделя на колегии.

На практика по този начин управляващите бламират правосъдния министър Христо Иванов, който разработи стратегия за съдебната реформа и обяви, че скоро...

Дърво счупи черепа на секач

http://www.cross.bg/durvo-schypi-cherepa-na-sekach-1459541.html

/КРОСС/ 30-годишен мъж пътува към „Пирогов" със счупен череп, след като пострада при дърводобив, съобщи БГНЕС.Инцидентът с Асен У. станал в ранния следобед днес край село Сенокос, община Симитли.Отрязано дърво отскочило и клон от него се стоварил върху главата на 30-годишния работник. Първоначално състоянието на пострадалия било тежко, изгубил съзнание, колегите му дори помислили, че е умрял.Медиците в МБАЛ-Благоевград установили фрактура на черепа, като той няма мозъчен хематом.Асен бил здравно неосигурен и работодателят му е отишъл да внесе пропуснатите здравни вноски, преди пострадалият да бъде закаран до „Пирогов".

Реформаторите предлагат на 1 май да се отбелязва и годишнина от Априлското въстание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2504998_reformatorite_predlagat_na_1_mai_da_se_otbeliazva_i/?ref=rss


Депутати от Реформаторския блок предлагат на първи май, освен отбелязването на Деня на труда, да се отбелязва и годишнина от избухването на Априлското въстание. Вносителите на поправките в Кодекса на труда са Петър Славов, Мартин Димитров, Иван Иванов, Вили Лилков, Димитър Шишков, Найден Зеленогорски и Димитър Делчев.

"Тази дата е паметна за българския народ и като бележеща своеобразния апогей на борбите за национално Освобождение - датата на избухване на Априлското въстание", пише в...

Клуб по петанк правят в Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692060


Клуб по петанк ще бъде създаден за първи път в Сливен - похвалиха се от общината. Идеята за начинанието била обсъдена на срещу между кмета Кольо Милев и арх. Калин Панайотов - председател на Българската федерация по петанк. Кметът поел ангажимент да бъде създаден сливенския клуб, а в близко бъдеще да бъдат изградени площадки за практикуването на
Клуб по петанк ще бъде създаден за първи път в Сливен - похвалиха се от общината. Идеята за начинанието била обсъдена на срещу между кмета Кольо Милев и арх. Калин Панайотов - председател на Българската федерация по петанк. Кметът поел ангажимент да бъде създаден сливенския клуб, а в близко бъдеще да бъдат изградени площадки за практикуването на

Кунева: Борбата с корупцията ще засегне висшите етажи на властта

http://frognews.bg/news_88821/

Стратегията по борба с корупцията, която ще бъде представена официално утре, ще се фокусира много повече от досега върху изготвяните стратегии върху лицата, заемащи висши държавни длъжности. Това са около 6 хил. човека, от които зависи взимането на решения и именно затова фокусът пада върху тях.

5% от българите не са отваряли книга през живота си, 12% са прочели до 10 книги

http://offnews.bg/news/n_1/n_484377.html

5% от българите не са прочели нито една книга през живота си, 12% са прочели до 10 книги, 16% - до 100, 14% - повече от 500. 36% четат книги поне няколко пъти седмично. Данните са от изследователския проект "Читателски практики в България 2014", осъществен под ръководството на проф. Александър Кьосев. Представителното социологическо изследване е извършено от външен партньор - социологическата агенция Alpha Research с ръководител проф. Боряна Димитрова. Спонсори и поръчители на изследването са фонд „Научни изследвания“ (Софийски университет) и Асоциация „Българска книга“. За мнозинството от българите свободното време остава доминирано от гледането на телевизия (93%), общуването със семейството (90%). Сърфирането в интернет вече се „издига“ до трета по значимост тип дейност в свободното време – 38%. Четенето на книги попада в четвъртата по степен на разпространеност група - около 17%, заедно със занимание с лично хоби и разходките и излетите. Малко над една трета от респодентите четат книги поне няколко пъти седмично (36%). Четящите книги два пъти по-често се занимават с някакъв вид хоби. Те са с около 20% повече сред сърфиращите в интернет, както и сред ходещите на кино. Три пъти повече от останалите посещават театър, опера, концерт или балет. В зависимост практиките на четене, българското общество може да бъде условно разделено на три основни групи: - Аудитория на четящите съобразно тясното понятие за четене – това са хора, които сравнително редовно (поне няколко пъти в месеца) четат книги – 41% от населението на страната - Аудитория на четящите съобразно широкото понятие за четене – т.е. четящите вестници, списания, писма в електронна поща, брошури и др. поне няколко пъти в годината – 50% от населението на страната - Аудитория на нечетящите – хора, които по-рядко от един път годишно четат, или въобще не четат каквито и да било четива – 8% от пълнолетните българи Четящите в тесен смисъл са концентрирани са предимно в столицата и по-големите градове (областните центрове). Това са предимно хора в активна трудова възраст (до 60 г.), с по-висок социален статус: преобладаващо с по-високо образование и доходи, с по-престижни професионални занимания (работещи неръчен труд, интелигенция и свободни професии). Изключително силно е разделението между мъже и жени – почти два пъти повече жени попадат сред тясно четящата аудитория (63% към 37% мъже). По етнически състав групата на тясно четящите е изключително доминирана от българи, докато почти изцяло отсъстват етнически турци и роми. Сред младите хора, студентите са по-активни читатели от учениците – 55% от студентите са четящи в тесния смисъл, за разлика от 42% сред учениците. Като правило тясно четящата аудитория е по-активна в четенето и на други източници като вестници, списания, включително в електронен вариант през интернет, блогове и постове, професионална литература. Четящи в широк смисъл – профилът им се „измества“ в посока на по-малките населени места – малките градове и селата, за сметка на София и областните центрове. Тук попада и по-голяма част населението извън активна трудова възраст и най-ниско образованите групи (с основно и по-ниско образование), с по-ниски доходи, а съотношението мъже-жени се обръща в полза на мъжете (56%-44%). В тази група читатели, освен преобладаващо етнически българи, се включват и повече роми и турци (стойностите са близки до средното за страната: около 4% роми и 7% турци). Този тип аудитория е по-слабо активна по отношение на всички източници за четене – вестници, списания, книги. Сред най-слабо застъпените четива при този тип читатели са по-специализираните издания от сферата на професионалната литература, енциклопедии и справочници, учебници. Четивата онлайн също са сред слабо използваните, тъй като тази аудитория като цяло по-слабо ползва дигитални устройства и интернет (43% от широко четящите не четат на екран, за разлика от 28% от тясно четящите). Аудиторията на нечетящите е формирана от най-непривилегированите и уязвими групи от населението. Това са предимно хора от селата и малките градове, възрастните поколения, с основно или по-ниско образование, ниски доходи, работещи неквалифициран труд, пенсионери, безработни, роми и турци. Всеки трети респондент (31%) с ромска етническа принадлежност никога не е чел книга през живота си , а други 46% са прочели не повече от десет. Настоящото проучване регистрира леко повишаване на дела на гласуващите сред активно четящите, но не толкова силно изразено, колкото участието в различни граждански движения. Така например, при 53% средна избирателна активност (за извадката) на последните парламентарни избори, активността сред групата на тясно четящите е 57% (51% при широко четящите и 47% при нечетящите). Данните за последните избори за Европейски парламент показват също по-висока мобилизация сред активно четящата публика – 48% гласували при средно 41% за извадката и едва 31% сред нечетящите. Т.е., социално - демографския профил на тясно четящите (по-висок образователен статус, предимно градско население в активна трудова възраст и пр.) води и до по-високо участие в политическия процес. Съответно, социално-демографския статус на нечетящата публика (обикновено по-ниско образовани, живеещи в малки населени места, над трудоспособна възраст и т.н. ) води до по-непостоянна политическата активност. В общия обем четива, книгата остава на по-заден план спрямо останалите форми. Така например, 42% от пълнолетното население споделя, че чете книги поне няколко пъти месечно , а при 58% от анкетираните това се случва едва няколко пъти в годината или дори никога (23% от всички). Много по-често се четат вестници и списания (44% всяка седмица и 24% няколко пъти в месеца) , както и в интернет – порталите с новини и информация, блоговете, социалните мрежи и пр. се четат ежеседмично от приблизително всеки трети, а месечно от всеки втори респондент. През последната една година едва 14% от пълнолетното население е прочело повече от петнадесет книги , като по-малко от половината от тях (6%) са прочели над тридесет. На противоположния полюс са приблизително две трети от пълнолетното население на страната (65%), като половината от тях (32%) споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а останалите (33%) - максимум пет. Близо 22% посочват, че посещават читалищна или друга местна библиотека. Останалите типове библиотеки са ползвани от ограничен кръг читатели, като особено тревожен е ниският дял четящи в училищни/университетски библиотеки (3%). Прави впечатление, че Националната библиотека се ползва от по-висок дял читатели, отколкото съвкупно училищните/университетски библиотеки. Което по всяка вероятност означава, че се формира елитарна група на активно четящите, но учебните заведения не включват и не изискват четенето на книги като задължителна съставна част от своето обучение. Най-често използващи библиотеки е групата на тясно четящите, високо образованите, завършили висше образование, с деца от 14 до 18-годишна възраст. Силно мотивиращ фактор за по-често посещаване на библиотеки остава снабдяването с нови книги, което е показател за дългосрочен проблем с обновяването на библиотечния фонд в България. Сред останалите фактори, които биха привлекли повече читатели в библиотеките, са по-лесният достъп до книгите, наличие на повече информационни издания и обновяване на читалните. Увеличаването на масовия достъп до интернет и използването на библиотеки основно от тясно четящите изтласква достъпа до интернет от основните фактори, мотивиращи по-честото посещения на библиотеки. Той остава важен елемент главно за по-малките населени места. За период от осем години интересът към четенето на български автори на книги остава почти непроменен. Прочелите през последната година поне един български автор са 37%. Сред най-често посочваните български автори са Стефан Цанев, Валери Петров, Недялко Йорданов, както и станалите популярни през последните години Иво Сиромахов и Георги Господинов. Интересно впечатление прави продължаващото присъствие на класически български автори, изучавани в училище, като Иван Вазов, Христо Ботев и Йордан Йовков. Класацията на най-популярните чуждестранни автори се води от Пауло Куелю и Дан Браун. Към тях тази година силно се доближава Хорхе Букай. Останалите по-известни, които събират по-голям брой посочвания, са Нора Робъртс, Сандра Браун, Стивън Кинг и др.

За ЦДГ „Теменужка“ могат да кандидатстват деца от два варненски района

http://www.moreto.net/novini.php?n=284954

За филиала на ЦДГ „Теменужка“, който се намира на ул. „Кап. Райчо“ № 103А, могат да кандидатстват родителите на деца от два варненски района – „Младост“ и „Одесос“, информираха от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ към Община Варна.

Аз ще засадя дърво, заедно 7001

http://www.cross.bg/durvo-zalesyavaneto-gora-1459540.html

/КРОСС/ И тази година през  април  започва кампанията "Аз ще засадя дърво, заедно 7001". До  момента са засадени 80 888 хиляди дървета в  България. На 18 април, събота от 9:30ч в землището на с. Локорско, на 10 км от София ще започне залесяването на нова гора. Преди две години пожар изпепели красивата гора, която бе преди там. Ще се засаждат основно зимен дъб, акация, малко явори, няколко лешника- общо над 5 001 фиданки само за този терен. 2 000 дръвчета ще се подарят на детски градини, младежки организации, общини и други изявили желание, за да се засадят дръвчета  тази пролет. Който  иска да засади дърво и да помогне може да се присъедини към залесяването . https://www.facebook.com/events/808940499142313/  

Недвед призна за интерес от "Барселона" към Пол Погба

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/02/2504991_nedved_prizna_za_interes_ot_barselona_kum_pol_pogba/?ref=rss


"Барселона" иска да купи талантливия халф Пол Погба, разкри членът на борда на директорите на "Ювентус" Павел Недвед. 

Бившият чешки полузащитник даде интервю за вестник "Мундо Депортиво", в което разкри желанието на каталунците да привлекат 22-годишната звезда.

"Наясно сме, че както "Барса", така и още няколко отбора искат услугите му, но той има договор с нас", заяви чехът, който изигра почти 250 мача в Серия А с екипа на "Ювентус".

"Радостен съм , че не се...

Руски специалисти: Анна и Никита са убити от психично болен човек

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692038

Руски експерти са убедени, че убийството на Анна Леонтиева и нейния син Никита е извършено от психически болен човек, съобщи Фокус, позовавайки се на "Прогород".
„Ако бе детето бе единствената жертва, тогава би могло да се предположи, че убийството е извършено в състояние на афект. Но след като жената е убита и разчленена,
Руски експерти са убедени, че убийството на Анна Леонтиева и нейния син Никита е извършено от психически болен човек, съобщи Фокус, позовавайки се на "Прогород". „Ако бе детето бе единствената жертва, тогава би могло да се предположи, че убийството е извършено в състояние на афект. Но след като жената е убита и разчленена,

Руски специалисти: Анна и Никита са убити от психично болен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692005

Руски експерти са убедени, че убийството на Анна Леонтиева и нейния син Никита е извършено от психически болен човек, съобщи Фокус, позовавайки се на
Руски експерти са убедени, че убийството на Анна Леонтиева и нейния син Никита е извършено от психически болен човек, съобщи Фокус, позовавайки се на "Прогород". „Ако бе детето бе единствената жертва, тогава би могло да се предположи, че убийството е извършено в състояние на афект. Но след като жената е убита и разчленена,

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691804

За най-запалените почитатели на вестник
За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms. Тя е в PDF формат и съдържа 26 страници, на които може да намерите най-актуалните съвети за зеленчуците, овошките, лозите и цветята, публикувани във вестник "Хоби фермер".

Лечков осъди местен бизнесмен за 500 лева, искаше 50 000

http://www.cross.bg/leva-lechkov-delo-1459539.html

/КРОСС/ Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков получава само 500 от исканите 50 000 лева от местния бизнесмен Илия Георгиев, известен като Манастира. Сливенският окръжен съд излезе с решение по гражданското дело, заведено от Лечков срещу Георгиев.Съдът осъди бизнесмена да плати 500 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди следствие на даване на неверни показания, с които е приписано престъпление. Магистратите отхвърлиха предявения от Йордан Лечков иск за 50 000 лева обезщетение. Бившият кмет заведе дело срещу Илия Георгиев, след като бе оправдан по частно наказателно дело, образувано срещу него по показанията на бизнесмена.Решението на окръжен съд Сливен подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред апелативен съд Бургас, пише "Стандарт".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване