Президентството ще бъде осветено в синьо на Световния ден на информираност за аутизма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2504403_prezidentstvoto_shte_bude_osveteno_v_sinyo_na/?ref=rss


Днес за четвърти път в България Световният ден на информираност за аутизма ще бъде отбелязан с кампанията "Освети в синьо". На церемония под патронажа на президента Росен Плевнелиев от 19 часа днес сградата на президентската институция ще бъде осветена в синьо.  Денят 2 април се отбелязва по инициативата на ООН с цел да алармира световната общност за превръщането на аутизма в глобален проблем, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, както и...

Най-доброто хаус парти в гр.Перник ! Dj Doncho и Kaloyan Rider разбиха !

http://www.zapernik.com/pernik/nai-dobroto-haus-parti-v-gr-pernik-dj-doncho-i-kaloyan_38002/

В Перник се състоя се най-невероятното хаус парти ! Парти, което ще си спомняме за доста дълго време. Купонът започна със специалния гост-Dj Doncho. За 1 час той накара малчуганите да се развихрят. След него се появи Християн Йорданов, макар и за 10 минути той подгря публиката за вече изгряващата звезда-Kaloyan Rider.

В продължение на час и...

Продължава

Нова парична система за Гърция и балканските страни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690213


Има елегантно решение - съвместно циркулиране
на еврото и на националните пари

ВСЕ повече се очертават контурите на възможните два сценария за развитието на Гърция: запазване на еврото с цената на финансови рестрикции (за които гърците не са готови) или възстановяване на националните пари и тяхната девалвация (с всичките ясни и неясни
Има елегантно решение - съвместно циркулиране на еврото и на националните пари ВСЕ повече се очертават контурите на възможните два сценария за развитието на Гърция: запазване на еврото с цената на финансови рестрикции (за които гърците не са готови) или възстановяване на националните пари и тяхната девалвация (с всичките ясни и неясни

Тръгва метрото до Летище София

http://www.cross.bg/metroto-sofiya-dvizhenieto-1459416.html

/КРОСС/От днес метрото ще се движи до Летище София. Четири са станциите, които ще обслужват аерогарата, столичния квартал „Дружба" и близките райони. Влаковете ще бъдат пуснати в 13.00 ч. и до полунощ пътниците по новата отсечка ще имат възможността да се возят безплатно. Заради метрото ще има промяна и в движението, и разписанията на наземния транспорт. Автобусна линия 10 ще се движи по нов маршрут, който ще осигурява пряк достъп на жителите от кварталите „Абдовица", „Димитър Миленков", „Кривина" и селата „Бусманци" и „Казичене" с метростанциите „Софийска света гора" и „Искърско шосе". Промяна ще има и в движението на автобус номер 384. Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност каза за Дарик, че на около 500 метра от улица „Неделчо Бончев", в посока летището, са осигурени места за паркиране.  

Видинският митрополит Дометиан ще извърши водосвет в Център за социална рехабилитация и интеграция

http://pik.bg/видинският-митрополит-дометиан-ще-извърши-водосвет-в-център-за-социална-рехабилитация-и-ин-news309390.html

Видинският митрополит Дометиан ще извърши водосвет в Център за социална рехабилитация и интеграция

В 12:30 ч. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще извърши водоосвет в Център за социална рехабилитация и интеграция към Фондация „Подкрепа за реализация”, намиращ се в сградата на бившето Епархийско училище в двора на Видинска света митрополия.

В духовното тържество ще вземат участие Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, както и духовници от Видин и страната.
След освещаването на центъра, видинският дърворезбар Любен Димитров, който в продължение на две години изработва кръст по подобие на Рафаиловия от Рилския манастир, ще подари своето творение чрез Величкия епископ Сионий на Троянската света обител.

Преглед на печата от 2 април

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2504391_pregled_na_pechata_ot_2_april/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

НАП продължи със запорите на акции на Цветан Василев
Данъчните наложиха обезпечения върху още три дружества на банкера

Депутатите забързаха промените в НПК и ГПК
Спешни законови поправки ще дадат права на прокуратурата да се меси в частни сделки

Кабинетът все пак ще отпусне 100 млн. лв. за ремонт на магистралите
Вероятен сценарий е парите да са от събраните с 250 млн. лв. повече приходи от данъци и...

Идва край на защитата на европейския пазар от китайските стоки, смятат адвокати от ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/02/2504230_idva_krai_na_zashtitata_na_evropeiskiia_pazar_ot/?ref=rss


Опасенията на Европа, че ще се наложи да се намаляват тарифните защити срещу евтините китайски вносни стоки растат, след предупреждение от страна на адвокатите на ЕС, че общността не би следвало да пренебрегва промените в международното търговско право в полза на Пекин. 

В писмо, цитирано от "Ройтерс", ръководителят на правната служба на Европейската комисия Луис Роремо Рекуена предупреждава директорът на търговската генерална дирекция на ЕК, че ЕС не трябва да игнорира последствията...

Сменят борда на „Слънчев бряг” АД, ще го оглавява Живко Табаков

http://pik.bg/сменят-борда-на-„слънчев-бряг”-ад-ще-го-оглавява-живко-табаков-news309391.html

Сменят борда на „Слънчев бряг” АД, ще го оглавява Живко Табаков

Бордът на „Слънчев бряг” АД ще претърпи спешна промяна, като той ще се оглавява от съветника на министъра на туризма Николина Ангелкова – Живко Табаков.

Събранието за избора ще бъде свикано до дни, рокадата се налага заради новите виждания за развитието на дружеството, както и заради дебата дали изобщо то да съществува. За член на борда ще бъде предложен и Живко Димитров – общински съветник от ГЕРБ в Бургас, председател на комисията по общинска собственост и член на комисията по правни въпроси.

Разговори за новите позиции на двамата в курорта вече са проведени със самите тях, остава само да се изпълни процедурата по избор на новия борд. Очаква се настоящият изпълнителен директор Златко Димитров да запази позициите си.

В момента действащият борд в „Слънчев бряг” АД е в състав Иво Маринов, Златко Димитров, Мариела Павлова, Соня Енилова, Константин Лефтеров, въпреки многократните опити по време на правителството на Пламен Орешарски той да бъде сменен. Тогава имаше три опита за промяна на състава, свиквани бяха Общи събрания, последвани от серия атаки в съда.

По данни на регионалния сайт Флагман.бг Живко Табаков ще бъде представител на държавата, тъй като в момента е на работа в министерството на туризма, добре познава Южното Черноморие и има богат опит в бранша.

„Не съм известен засега за провеждане на Общо събрание”, каза Живко Табаков, но не отрече, че името му е коментирано като представител на държавата.

„Разговори с мен са водени, дал съм принципното си съгласие, но като юрист знам, че първо трябва да мине процедурата. Трябва да излезе обявата за провеждането на Общо събрание първо, така че избор тепърва предстои”, каза Живко Димитров.

Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

http://www.mediapool.bg/parlamentat-izbra-teodora-tochkova-za-glaven-sadeben-inspektor-news232474.html

Народното събрание избра с безпрецедентно единодушие председателя на Хасковския административен съд Теодора Точкова за главен съдебен инспектор в четвъртък. Така, ръководният пост в Инспектората към Висшия съдебен съвет най-накрая бе попълнен след два неуспешни опита по време на мандатите на предишните два парламента. Изборът е ключов за съдебната система и със сигурност ще бъде отчетен позитивно от Европейската комисия, която през последните повече от две години не спираше да напомня, че той трябва да се състои. Друг е въпросът какъв сигнал изпраща парламентът към европейските ни партньори, провеждайки поредна кадрова процедура в рамките на съдебната система, очевидно организирана чрез задкулисни договорки. Кандидатурата на съдия Точкова бе подкрепена от всички парламентарни групи, като от общо гласувалите 197 депутати тя събра 195 гласа. Както Mediapool вече съобщи, този убедителен резултат изобщо не е изненадващ, тъй като повечето партии в парламента предварително се бяха консолидирали около нейната номинация. Другият кандидат – Вера Чочкова от Софийския градски съд, събра едва 35 гласа, като за нея гласуваха основно депутати от БСП и Реформаторския блок. 124-ма от общо гласувалите 161 депутати обаче се въздържаха. "Да пожелаем успех в работата на г-жа Точкова и с облекчение да въздъхнем, че проведохме този важен избор, макар и от третия път", доволно обобщи ситуацията парламентарният председател Цецка Цачева. Намерението на депутатите този път да изберат главен съдебен инспектор пролича още по време на формалните дебати, които демонстративно бяха претупани. Изказвания направиха само двама народни представители – Мая Манолова (БСП) и Данаил Кирилов (ГЕРБ). Въпроси към кандидатите нямаше. "Не мисля, че един толкова важен избор трябва да мине без нито едно изказване", обърна се социалистката към колегите си, след като известно време Цачева безуспешно ги подканяше да започнат дебата. Манолова не спести суперлативи и за двете кандидатури, но заяви, че ще подкрепи съдия Точкова, която познавала лично, тъй като е родена в Кюстендил. По думите й юристката се ползвала с авториет сред колегите и съгражданите си и семейството й било "емблема за града". След Манолова на трибуната излезе председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който също реши да сподели "личните си предпочитания", посочвайки, че познава Вера Чочкова от Софийския университет, където са били състуденти, а Теодора Точкова – от родния си град. "Колеги, няма да останат народни представители за гласуване с тези лични предпочитания", прекъсна го Цецка Цачева, след което Кирилов набързо заяви, че ще подкрепи Точкова и слезе от трибуната. Двете кандидатури за главен съдебен инспектор бяха предложени за пръв път на депутатите от предишния парламент като магистрати с отлична репутация и ясна визия за дейността на Инспектората към ВСС, след като Съюзът на съдиите в България инициира изслушването им пред гилдията. Процедурата по избор обаче пропадна заради разпускането на 42-ото Народно събрание. Първата процедура пък бе провалена заради скандал около имотните сделки на единствения излъчен тогава кандидат – съдия Веселина Тенева от Върховния административен съд. Срещу евентуалния й избор остро възразиха и от съдийските среди, тъй като номинацията й бе обявена абсолютно непрозрачно. Оказа се и, че тя е била член на съдебния състав, оправдал почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по делото му за конфликт на интереси. Неслучващият се в продължение на над две години избор на главен съдебен инспектор неведнъж бе посочван от Европейската комисия като сериозен проблем за нормалното функциониране на съдебната система. Мандатът на предишния титуляр на поста Ана Караиванова изтече още в края на 2012 г. През октомври 2013 г. тя подаде оставка пред парламента, но заради липсата на процедура по отзоваването й преди да бъде избран неин наследник, продължи да изпълнява тази длъжност.

Парламентът успя да избере главен съдебен инспектор от третия опит

http://www.mediapool.bg/parlamentat-uspya-da-izbere-glaven-sadeben-inspektor-ot-tretiya-opit-news232474.html

Парламентът избра със забележително единодушие председателя на Хасковския административен съд Теодора Точкова за главен съдебен инспектор в четвъртък. Така, ръководният пост в Инспектората към Висшия съдебен съвет бе попълнен от третия опит, след като повече от две години на практика бе заеман от Ана Караиванова, въпреки че мандатът й изтече още в края на 2012 г. За кандидатурата на съдия Точкова гласуваха всички парламентарни групи, като от общо гласувалите 197 депутати тя събра 195 гласа в своя подкрепа. Както Mediapool вече съобщи, този убедителен резултат не е изненадващ, тъй като по-големите партии в парламента предварително се бяха консолидирали около нейната номинация. Другият кандидат - Вера Чочкова от Софийския градски съд, събра едва 35 гласа, като за нея гласуваха основно депутати от Реформаторския блок. 124-ма от общо гласувалите 161 депутати обаче се въздържаха. Съдиите Точкова и Чочкова бяха издигнати след безпрецедента процедура, организирана от Съюза на съдиите в България в мандата на миналия парламент, но до избор тогава така и не се стигна. Вера Чочкова има над 18 години юридически стаж. Тя е наказателен съдия в Софийски градски съд. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има два апартамента в София, един гараж, както и къща край Мездра. Теодора Чочкова има над 20 години юридически стаж. Тя е председател на Административен съд-Хасково. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има по един апартамент в Хасково и Кюстендил, къща в Павликени и къща в Равногор. Очаквайте подробности.

Парламентът прави трети опит да избере главен съдебен инспектор

http://www.mediapool.bg/parlamentat-pravi-treti-opit-da-izbere-glaven-sadeben-inspektor-news232474.html

Народното събрание (НС) ще направи трети пореден опит за последните повече от две години да избере ръководител на Инспектората към Висшия съдебен съвет в четвъртък. Номинирани за ключовия пост са съдиите Вера Чочкова от Софийския градски съд и Теодора Точкова, председател на Хасковския административен съд. Те бяха издигнати след безпрецедента процедура, организирана от Съюза на съдиите в България в мандата на миналия парламент, но до избор така и не се стигна. По неофициална информация на Mediapoolфаворит за поста е хасковския съдия около чиято кандидатура са се консолидирали парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС. За да се стигне до избор са нужни гласовете на минимум 160 народни представители, т.е. формиране на конституционно мнозинство. Именно липсата на политически консенсус направи невъзможно избирането на главен съдебен инспектор в изминалите повече от две години, в края на мандата на 41-то НС и в краткия мандат на 42-рия парламент. Вера Чочкова има над 18 години юридически стаж. Тя е наказателен съдия в Софийски градски съд. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има два апартамента в София, един гараж, както и къща край Мездра. Теодора Чочкова има над 20 години юридически стаж. Тя е председател на Административен съд-Хасково. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има по един апартамент в Хасково и Кюстендил, къща в Павликени и къща в Равногор. Проблемът с избора на главен съдебен инспектор е много сериозен и бе поставен за пореден път в доклада на Европейската комисия, огласен т.г. Вече повече от две години Ана Караиванова на практика заема поста в разрез с конституцията, тъй като мандатът й изтече в края на 2012 г. През октомври 2013 г. тя подаде оставка пред парламента, но заради липсата на процедура по отзоваването й преди да бъде избран неин наследник, продължи да изпълнява тази длъжност.

Три земни труса край Тополовград

http://www.cross.bg/kilometra-topolovgrad-sytrinta-1459415.html

/КРОСС/Три земни труса са били регистрирани рано тази сутрин на територията на Югоизточна България. Според данни от Европейския сеизмологичен център единият трус, който е бил в 5.24 часа сутринта е бил 3,3. по Рихтер. БАН съобщава за магнитуд от 3,2. Епицентърът се е намирал на 42 километра южно от Ямбол и на 5 километра североизточно от Тополовград. Трусът е бил на 2 километра дълбочина. Три минути по-късно - в 5.27 часа, сутринта е последвало второ земетресение в същия район. Според Европейския сеизмологичен център то е било с магнитуд 3,9, а според БАН- 3,4 по Рихтер. Епицентърът е бил на 253 километра източно от София, на 6 километра северозападно от Тополовград и на 43 километра югозападно от Ямбол. Трусът е бил на 10 километра дълбочина. Имало е и трети трус, който обаче е бил по-слаб -2,6.

Центърът на Варна остава днес без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=284880

Голяма част на Варна ще остане без вода днес - 2 април (четвъртък), от 9 до 21 часа, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Причината е извършване на ремонт и реконструкция на подземната инфраструктура в централната градска част. Засегнат ще е районът заключен в карето - бул.

НС ще гласува новия състав на КЕВР

http://www.cross.bg/elektroenergiya-tzentrali-noviya-1459414.html

/КРОСС/Депутатите трябва да гласуват в пленарна зала новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Кандидатите за членове на регулатора бяха изслушани в ресорната комисия във вторник. Единственият претендент за председателския пост - Иван Иванов, заяви, че финансовото оздравяване на Националната електрическа компания ще бъде приоритет на Комисията. Той посочи начините, по които това може да се случи: На първо място това е изкупуване от заводските и топлофикационните централи само на онази част от произведената електроенергия, която е произведена по високоефективен комбиниран способ. Останалата електроенергия трябва да се реализира на свободния пазар. На второ място - завършване на преговорите с американските централи, постепенно да бъде намалена цената на тези централи. Третата мярка - ограничаване на изкупуваната електроенергия от възобновяемите източници, чрез запазване на наложените годишни часови лимити.  

БНТ прави пети сезон на „Под прикритие“, но без Митовски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250075_%D0%91%D0%9D%D0%A2+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9F%D0%BE%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%E2%80%9

 Димитър Митовски най-вероятно няма да бъде ангажиран с продуцирането на 5-ия сезон на „Под прикритие”. Въпреки това БНТ не се отказала от кримката и планира нови епизоди.„Телевизията взе решение да има пети сезон на „Под прикритие”, заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова, цитирана от „Площад Славейков”. Управителният съвет е дал съгласие за прехвърлянето на всички права за използване на сериала „Под прикритие” от „Камера” (собственост на Митовски и Гочев) на „Камера Ентъртейнмънт” (собственост единствено на Митовски). Това ще стане, като за целта бъде сключено тристранно споразумение между БНТ, „Камера” ООД и „Камера Ентъртейнмънт” ЕООД за заместване на страна по договорите за производство и използване на сериала „Под прикритие” сезони 1, 2, 3 и 4.Според Анкова днес основен аргумент за решението за петия сезон е било изключително успешното разпространение на сериала в много държави, от което се очаква развитие на приходите от продажни права – тъй като договорите не са еднократни, а са за година напред за всички сезони, които има. Заради големия интерес към „Под прикритие” се търси спазването на висок стандарт, поясни Вяра Анкова. Това предпоставяло и забавянето на проекта, за който още не е ясно с кои партньори ще се реализира, кой ще работи по сценария му и т.н.

Три земни труса край Тополовград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690771

Три земни труса са били регистрирани рано тази сутрин на територията на Югоизточна България. Според данни от Европейския сеизмологичен център единият трус, който е бил в 5.24 часа сутринта, е бил 3,3. по Рихтер. БАН съобщава за магнитуд от 3,2. Епицентърът се е намирал на 42 километра южно от Ямбол и на 5 километра североизточно от Тополовград.
Три земни труса са били регистрирани рано тази сутрин на територията на Югоизточна България. Според данни от Европейския сеизмологичен център единият трус, който е бил в 5.24 часа сутринта, е бил 3,3. по Рихтер. БАН съобщава за магнитуд от 3,2. Епицентърът се е намирал на 42 километра южно от Ямбол и на 5 километра североизточно от Тополовград.

Избират главен инспектор към Инспектората на ВСС

http://www.cross.bg/vera-teodora-predsedatel-1459413.html

/КРОСС/ Депутатите ще избират нов главен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет. В края на 2013 г. Ана Караиванова подаде оставка пред парламента, след дълго изчакване депутатите да намерят неин заместник. Заради предсрочното прекратяване на мандата на предния парламент, Караиванова остана на поста.Депутатите ще трябва да избират между Вера Чочкова и Теодора Точкова. Вера Чочкова е съдия в наказателно отделение на Софийски градски съд. Теодора Точкова е председател на Административния съд в Хасково.По конституция ВСС е органът, който налага дисциплинарно наказание на магистратите. Депутатите трябва да одобрят и кандидатурите за членове на КЕВР. За председател от Реформаторския блок предлагат бившия депутат Иван Иванов.

Три земни труса край Тополовград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690775

Два земни труса са били регистрирани рано тази сутрин на територията на Югоизточна България, информира Нова тв.   Според данни от Европейския сеизмологичен център единият трус, който е бил в 5.24 часа сутринта е бил с магнитуд 3,3. по Рихтер. Епицентърът се намира на 42 километра южно от Ямбол и на 5 километра североизточно от Тополовград.
Два земни труса са били регистрирани рано тази сутрин на територията на Югоизточна България, информира Нова тв. Според данни от Европейския сеизмологичен център единият трус, който е бил в 5.24 часа сутринта е бил с магнитуд 3,3. по Рихтер. Епицентърът се намира на 42 километра южно от Ямбол и на 5 километра североизточно от Тополовград.

Депутатите избират нов главен инспектор към Инспектората на ВСС

http://www.cross.bg/depytatite-izbirat-vera-1459413.html

/КРОСС/ Депутатите ще избират нов главен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет. В края на 2013 г. Ана Караиванова подаде оставка пред парламента, след дълго изчакване депутатите да намерят неин заместник. Заради предсрочното прекратяване на мандата на предния парламент, Караиванова остана на поста.Депутатите ще трябва да избират между Вера Чочкова и Теодора Точкова. Вера Чочкова е съдия в наказателно отделение на Софийски градски съд. Теодора Точкова е председател на Административния съд в Хасково.По конституция ВСС е органът, който налага дисциплинарно наказание на магистратите. Депутатите трябва да одобрят и кандидатурите за членове на КЕВР. За председател от Реформаторския блок предлагат бившия депутат Иван Иванов.

Национален маратон на четенето започва под патронажа на Фандъкова

http://pik.bg/национален-маратон-на-четенето-започва-под-патронажа-на-фандъкова-news309386.html

Национален маратон на четенето започва под патронажа на Фандъкова

От 11:00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека ще се проведе Национален маратон на четенето – четвърто издание на "Походът на книгите". Официалното откриване е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Празнична програма ще изпълнят децата от ОДЗ 77 “Х. К. Андерсен” ж. к. “Дружба” 2 с директор Наталия Димитрова. Те са подготвили части от оперетата “Новите дрехи на царя” по повод 210 г. от рождението на Х. К. Андерсен. Организатори са Столична библиотека - Детско-юношески отдел и Асоциация “Българска книга”. 

Гръцкият приоритет са заплатите и пенсиите, а не дълга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250074_%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8

 Гръцкият вътрешен министър Никос Вутиц заяви, че страната му ще пропусне вноската по задължението си към МВФ, ако не получи финансиране от международните си кредитори. По неговите думи Атина има пари за половин месец, но приоритетна задача за правителството ще бъде изплащането на заплатите и пенсиите, пише „Независимая газета“. Вутцис добавя, че Гърция ще изиска отпускането на 1,9 млрд. долара, които й се полагат по текущия план за финансова помощ, но са задържани от кредиторите заради разминаване в преговорите. Правителството в Атина продължава преговори с европейските си партьори за постигане на споразумение по реформения пакет на страната, след утвърждаването на който Гърция ще получи нова финансова инжекция.

Депутатите избират шеф на инспектората на ВСС

http://frognews.bg/news_88785/

Вера Чочкова и Теодора Точкова са кандидатките за нов главен инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет. За избора трябва формиране на конституционно мнозинство- гласуване най-малко на 160 народни представители.

Пробойна от удар с дрейфащ лед потопила "Дальний Восток"

http://www.bnews.bg/article-132474

На практика всички спасени са с хипотермия и при крайна необходимост ще бъдат откарани с вертолети до болници.

Клошари се крият в опасни сгради

http://pik.bg/клошари-се-крият-в-опасни-сгради-news309385.html

Клошари се крият в опасни сгради

Клошари се крият и рискуват да ги затрупат опасни сгради в Русе. Бездомниците периодично ги опожаряват и спестяват усилията на собственици на имотите да ги ремонтират или поддържат. Още м.г. общината подгони реститути за изоставени имоти със статут на архитектурни паметници на културата, които се рушат и застрашават минувачи, пише новини.бг.

Специална комисия огледа 10 здания в аварийно състояние, които се нуждаят от спешен ремонт. В крайдунавския град има над 250 сгради, недвижими културни ценности. На собствениците им се предписва да ремонтират фасадите по Закона за устройство на територията, но повечето са в чужбина или София и не стопанисват имотите си.

Досега само няколко реститути са ги обезопасили. Ако останалите не започнат аварийно-временно укрепване в определения срок, им се търси административно-наказателна отговорност от ГД "Инспекторат по опазване на културното наследство" при Министерство на културата, предупредиха от общината.

Кметът на Русе Пламен Стоилов /ГЕРБ/ предложи на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ да инициира законодателна промяна. Тя ще позволи на градоначалниците да задължат собствениците на сгради архитектурни паметници да ги поддържат. Идеята е общините да ги ремонтират и да стават техни собственици, докато си възстановят разходите.

Ако имотите се укрепват за сметка на местните бюджети, общините могат да си получат парите по съдебен ред чак след 6-7 г.

Международен ден на детската книга

http://www.cross.bg/kniga-detskata-prikazki-1459412.html

/КРОСС/Днес отбелязваме Международния ден на детската книга.т Този празник се отбелязва от 1967 г. Датата съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. Роден през 1805 г. в малкото градче Одезе, Ханс живее в скромно семейство на обущар и перачка. Заедно с баща си майстори малки фигурки от дърво, рисува, чете и декламира. От малък е надарен с богато въображение и артистични заложби, има развита фантазия и винаги е замечтан. Светът около него оживява - купичката, лъжичката, вилицата, уличният фенер... и разказва собствена история. "Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории. В своите приказки: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", "Принцесата върху граховото зърно" и т.н., писателят разкрива с изключително майсторство човешките слабости и добродетели на неговите герои. Днес започва походът, а официално началото на четвъртото му издание ще даде кметът на София Йорданка Фандъкова в 11 часа в детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Тя ще прочете и една Андерсенова приказка по повод 210-годишнината от рождението му, съобщиха организаторите от асоциация "Българска книга"

В Морската изникна цяла горичка от коледни елхи

http://petel.bg/V-Morskata-iznikna-tsyala-gorichka-ot-koledni-elhi__106905

Повече от 20 елхи бяха засадени в района на Делфинариума от Младежкото обединение на БСП-Варна. Инициативата е част от акцията „Да запазим...

Вместо присъди за убийците - свещички за Ники

http://petel.bg/Vmesto-prisadi-za-ubiytsite---sveshhichki-za-Niki__106906

Приятели, роднини и близки на починалия след побой преди повече от година 16-годишен Николай Димитров, се събраха пред сградата на...

Приятелката на Лубиц напусна родното си място: Страх ме е от световната омраза

http://petel.bg/Priyatelkata-na-Lubits-napusna-rodnoto-si-myasto--Strah-me-e-ot-svetovnata-omraza__106907

Приятелката на пилота на Андреас Лубиц – Катрин Голдбах и нейното семейство са напуснали родния си град, пише британският в. Дейли мейл....

400 бона кръвнина заради асансьора ковчег

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690760

Общо 400 бона кръвнина са поискали роднините на жената, която загина в асансьора ковчег на 9-етажния блок на столичния булевард “Цариградско шосе”, съобщава „Монитор”.  При инцидента от 19 август миналата година на място почина 46-годишната Цветелина Радунчева, а 41-годишната й съседка Мария Ваклинова въпреки сериозните травми и няколкото операции
Общо 400 бона кръвнина са поискали роднините на жената, която загина в асансьора ковчег на 9-етажния блок на столичния булевард “Цариградско шосе”, съобщава „Монитор”. При инцидента от 19 август миналата година на място почина 46-годишната Цветелина Радунчева, а 41-годишната й съседка Мария Ваклинова въпреки сериозните травми и няколкото операции

Смъртоносна епидемия плъзна в "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Smyrtonosna-epidemija-plyzna-v-Isljamska-dyrjava-news_465519.html

Членовете на радикалната групировка "Ислямска държава" са застрашени от епидемия от лайшманиоза, пише британският вестник The Daily Express. Според източници на изданието редица членове са ...

МОСВ: Речните нива продължават да се понижават

http://society.actualno.com/MOSV-Rechnite-niva-prodyljavat-da-se-ponijavat--news_465527.html

Речните нива продължават да се понижават, съобщават от пресцентъра на МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН(НИМХ-БАН) днес ще е без валежи. През нощта ...

Живот с аутизъм: Историята на една майка

http://healthy.actualno.com/Jivot-s-autizym-Istorijata-na-edna-majka-news_465525.html

Днес, 2 април е Световния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. За все повече родители този ден става особено важен. Името на диагнозата се чува все по-често, неясно...

Преглед на печата - 2 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=284886

Спирането на финансови сделки от страна на прокуратурата е сред водещите теми на вестниците в четвъртък. „Главният прокурор или негов заместник да може да спира финансови операции или сделка с имущество за срок от 48 часа. Това ще може да се случва в изключителни случаи, предвиждат извънредни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от депутати от четири различни групи (ГЕРБ, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт).

Членовете на Ислямска държава застрашени от смъртоносна епидемия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690758

Членовете на радикалната групировка "Ислямска държава" са застрашени от епидемия от лайшманиоза, пише британският вестник The Daily Express.   Според източници на изданието редица членове са заразени, но въпреки това терористите конфискуват оборудване и арестуват служители, които се опитват да ограничат по-нататъшното разпространение на силно
Членовете на радикалната групировка "Ислямска държава" са застрашени от епидемия от лайшманиоза, пише британският вестник The Daily Express. Според източници на изданието редица членове са заразени, но въпреки това терористите конфискуват оборудване и арестуват служители, които се опитват да ограничат по-нататъшното разпространение на силно

Няма по-хубави приказки от тези, които животът създава

http://www.cross.bg/zhivotut-suzdava-po-hybavi-1459411.html

/КРОСС/Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875) - датски поет и писател, автор на романи, пиеси, пътеписи, стихове: Няма по-хубави приказки от тези, които животът създава.  

Три земетресения за 4 минути край Тополовград. Най-силното е 3.9 по Рихтер

http://offnews.bg/news/n_1/n_484132.html

Три земетресения станаха край Тополовград рано тази сутрин. Те са регистрирани в 5:24, 5:27 и 5:28 ч. Първото е с магнитуд 3.3 според Европейския средиземноморски сеизмологичен център и 3.2 според БАН. Второто е най-силното - 3.9 според ЕССЦ и 3.4 според БАН. Третият трус е с магнитуд 2.6 по Рихтер. Той е отчетен само от БАН. Епицентърът на най-силното земетресение, според ЕССЦ, е с координати 42.13 с.ш; 26.30 и.д. БАН дава координати 42.19 с.ш.; 26.32 и.д. Дълбочината му е 10 км., дистанцията (според ЕССЦ) от София е 253 км източно, от Ямбол - 43 км югозападно и от Тополовград - 6 км северозападно.  "Ясно се чу тропот - три или четири пъти, като шум от бавно движещ се тежкотоварен автомобил. Знаех, че е земетресение, защото съм чувал същия шум и преди. Някои от вътрешните врати заскърцаха, животните се събудиха", пише човек, усетил земетресението до ЕССЦ.

Банка "Кадри" срещу преяждането с власт на реформаторите

http://frognews.bg/news_88784/

Банка "Кадри" за бъдещи експерти в държавните структури и край на партийните назначения - това предвижда стратегия за развитие на публичния сектор. Тя се подготвя от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова, която отговаря и за административната реформа.

Осъдиха измамник за несъстояло се поклонение в Мека

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690116

Измамник, действащ уж от името на мюфтийството и мюсюлманска фондация, беше осъден условно заради завлечени пари за несъстояло се поклонение в Мека.
Районният съд в Търговище осъди 63-годишния Е.С. на шест месеца лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок след сключено споразумение и признаване на фактите от подсъдимия.
Измамник, действащ уж от името на мюфтийството и мюсюлманска фондация, беше осъден условно заради завлечени пари за несъстояло се поклонение в Мека. Районният съд в Търговище осъди 63-годишния Е.С. на шест месеца лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок след сключено споразумение и признаване на фактите от подсъдимия.

Кметът на Лисабон се оттегли, за да се състезава за премиер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/02/2504332_kmetut_na_lisabon_se_ottegli_za_da_se_sustezava_za/?ref=rss


Антонио Коща - популярният кмет социалист на Лисабон, подаде в сряда оставка, за да се отдаде на кампанията си да стане премиер на страната след парламентарните избори през есента.

Вотът през септември или октомври се възприема като допитване за антикризисната политика на дясноцентристкото правителство. Засега инвеститорите са доволни от излизането на Португалия от кризата при отсъствие на популистки леви сили като СИРИЗА в Гърция и "Подемос" в Испания.

Кметът Коща...

Членовете на Ислямска държава застрашени от смъртоносна епидемия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690756

Членовете на радикалната групировка
Членовете на радикалната групировка "Ислямска държава" са застрашени от епидемия от лайшманиоза, пише британският вестник The Daily Express. Според източници на изданието редица членове са заразени, но въпреки това терористите конфискуват оборудване и арестуват служители, които се опитват да ограничат по-нататъшното разпространение на силно

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiyaot-sustav-1459410.html

/КРОСС/*** София.  От 08.45 часа председателят на парламента Цецка Цачева ще се включи в инициативата по повод Световния ден за информираност за аутизма и ще разговаря с представители на неправителствени организации в Народното събрание. ***София. С церемония за осветяване на сградата на Президентството в синьо ще бъде отбелязан Световния ден на информираност за аутизма. Събитието е в рамките на световната кампания за повишаване информираността по въпросите на аутизма „Освети в синьо".***София. От 10.00 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие официално честванията по повод на 90-годишния юбилей от отбелязването на „Седмицата на гората" пред сградата на МЗХ откъм бул. „Христо Ботев". ***София. От 11.00 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие официално „Седмица на гората - 2015". Тържеството ще се проведе в Национален исторически музей, където ще бъдат връчени и наградите на лесовъдската колегия. ***Велико Търново.От 10.00 часа министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие Международното туристическо изложение „Културен туризъм" пред изложбени зали „Рафаел Михайлов".***Велико Търново.От 14.00 часа в конферентната зала на хотел „Премиер" часа министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе годишна среща с представители на местната власт. ***София.От 09

Десислава Танева открива честванията за седмицата на гората

http://pik.bg/десислава-танева-открива-честванията-за-седмицата-на-гората-news309374.html

Десислава Танева открива честванията за седмицата на гората

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие официално честванията по повод на 90-годишния юбилей от отбелязването на „Седмицата на гората“. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Събитията ще започнат с откриване на изложба пред сградата на Министерството. На нея ще бъде изложен снимков материал от началото на миналия век, посветен на гората. Откриването е от 10:00 часа пред сградата на МЗХ откъм бул. „Христо Ботев”.

По-късно в 11:00 часа, министър Танева ще открие официално Седмица на гората – 2015. Тържеството ще се проведе в Национален исторически музей, където ще бъдат връчени и наградите на лесовъдската колегия. 

Преглед на печата

http://www.cross.bg/izdanieto-sdelki-nasilieto-1459409.html

/КРОСС/"24 часа", "Преса" и "Стандарт" поместват в челните си заглавия призива на министър-председателя към българите да почиват в родните курорти. „Премиерът призова населението за Великден: Забравете Гърция, почивайте у нас", пише "24 часа". „Бойко Борисов нареди: цялата власт на море у нас", гласи заглавието в "Преса". „По-ниски цени и по-добро обслужване в курортите у нас поиска премиерът", допълва "Стандарт". Водещата новина на "Капитал дейли" е, че „Проектът за седми блок на АЕЦ „Козлодуй" пропада". „Американската компания Westinghouse няма да участва като стратегически инвеститор в проекта, съобщиха няколко правителствени източника. От Министерството на енергетиката не обявиха официално новината. Крайният срок за подписването на споразумението беше 31-и март, а размерът на инвестицията - 7,7 милиарда долара, припомня изданието. След отказа на Westinghouse, изграждането на новата ядрена мощност изглежда непостижимо, заключава изданието. „Депутатите забързаха промените в наказателно-процесуалния и Гражданския процесуален кодекс. Спешните законови поправки ще дадат права на прокуратурата да се меси в частни сделки", съобщава "Капитал дейли" в репортаж за вчерашното заседание на правната комисия на Народното събрание

Казусът КТБ – „черната кутия” на българския преход

http://www.cross.bg/aktivi-vasilev-bankata-1459408.html

/КРОСС/ Толкова много се изписа и каза по темата, но не за да се хвърли светлина, а за да се защитят информационно тезите на противоборещите страни, че се чуствам почти неловко с моите анализи. Нямам никакъв интерес, освен общата тревога, че от толкова много групови и користни интереси няма кой да защити обществения. Затова пиша. Въпреки, че казаното от Цветан Василев не трябва да се приема за чиста монета, тъй като е казано от заинтересована, при това потенциално натоварена с подлежаща на съдебна санкция отговорност, съм склонен да повярвам на част от казаното от него и да видя в случващото се уникален шанс. Първо, звучи логично и достоверно, че Пеевски е поискал безвъзмездно да му прехвърли купените с кредити от КТБ активи на Кой? Защото именно Кой? бе политическият гарант, който направи от една средно малка системна банка - четвъртата или петата банка по активи. Без включването на този политически ускорител Цветан Василев не можеше по никакъв начин да остане начело като шеф и собственик на безпрецедента по размерите си банка. Просто Кой? си поиска своето при развода, т.е. всичко. В същност тук Василев направи голямата си грешка - показа суетност и започна да кокетничи с твърдението си, че контролира България чрез собственост върху активи, които произвеждат 10% от БВП. Добрият банкер няма нужда от самохвалство или излишна суетност, защото първото и основното му задължение е да пази банката си от рискове, свързани с непремено собствено поведение, т.е

Преглед на печата

http://www.cross.bg/sdelki-izdanieto-westinghouse-1459409.html

/КРОСС/"24 часа", "Преса" и "Стандарт" поместват в челните си заглавия призива на министър-председателя към българите да почиват в родните курорти. „Премиерът призова населението за Великден: Забравете Гърция, почивайте у нас", пише "24 часа". „Бойко Борисов нареди: цялата власт на море у нас", гласи заглавието в "Преса". „По-ниски цени и по-добро обслужване в курортите у нас поиска премиерът", допълва "Стандарт". Водещата новина на "Капитал дейли" е, че „Проектът за седми блок на АЕЦ „Козлодуй" пропада". „Американската компания Westinghouse няма да участва като стратегически инвеститор в проекта, съобщиха няколко правителствени източника. От Министерството на енергетиката не обявиха официално новината. Крайният срок за подписването на споразумението беше 31-и март, а размерът на инвестицията - 7,7 милиарда долара, припомня изданието. След отказа на Westinghouse, изграждането на новата ядрена мощност изглежда непостижимо, заключава изданието. „Депутатите забързаха промените в наказателно-процесуалния и Гражданския процесуален кодекс. Спешните законови поправки ще дадат права на прокуратурата да се меси в частни сделки", съобщава "Капитал дейли" в репортаж за вчерашното заседание на правната комисия на Народното събрание

За пръв път в историята си Калифорния въведе режим на водата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/02/2504470_za_pruv_put_v_istoriiata_si_kaliforniia_vuvede_rejim/?ref=rss


Губернаторът на Калифорния въведе за пръв път в историята на американския щат задължителен режим на водата. Джери Браун нареди населените места и земеделците да ограничат потреблението с 25%.

Причината е продължаващата четвърта поредна година тежка суша.

Браун направи изявлението си до станция за следене на снеговалежите в планината Сиера Невада до езерото Тахои. "Стъпили сме върху суха земя там, където би трябвало да газим метър и половина сняг.", заяви той.
...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1459407.html

/КРОСС/Проф. Боряна Слънчева, началник на Клиника по неонатология в „Майчин дом" - София Проф. Георги Едрев, специалист "Уши, нос и гърло", 71 г. Доц. д-р Георги Николов, първият председател на Сметната палата, 70 г. Катя Станева, член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.Люси Дяковска, певица

Заводът за боклуци в Перник бил готов на 95%

http://pik.bg/заводът-за-боклуци-в-перник-бил-готов-на-95-news309376.html

Заводът за боклуци в Перник бил готов на 95%

Заводът с компостираща и сепарираща инсталация за битови отпадъци в Перник е готов на 95%, пише Мироглед.

Той ще обслужва новото сметище в региона, което в момента се изгражда по проект. Градежът на депото бе инспектиран днес от екоминистърката Ивелина Василева.
До момента е готова една клетка на новото сметище. Тя била изпълнена на 90%. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда”.

Ивелина Василева посочи, че се полагат всички усилия за изграждането на тези системи за управление на отпадъци и се докладва напредъка пред Европейската комисия.С реализацията на проекта ще се подобри управлението на отпадъците в страната в съответствие с определената йерархия за управление на отпадъците, подобряване на почвите и подземните води и намаляване на частта от територията на страната, покрита със стари депа за битови отпадъци.

Депото ще обслужва освен Перник и останалите пет общини от областта, които генерират 46 000 тона отпадък. Сметището заема 140 декара.

Мила Йовович роди второ момиченце

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/mila-iovovich-rodi-vtoro-momichence-6033977

Двамата с режисьора Пол Андерсън имат и по-голяма дъщеря – Евър Габо, която тази година става на седем

Откриват метролинията до летището

http://www.bnews.bg/article-132473

Покана за откриването има премиерът Борисов. Събитието ще се проведе от 10.00 часа на метростанция „Летище”.

Най-важното от Варна във вчерашния 1 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=284849

Предлагат алтернативни маршрути на ремонтираните булеварди във Варна Алтернативни маршрути на ремонтираните булеварди в града, в помощ на водачите на моторни превозни средства, предлагат експертите от общинския отдел „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

2 април в годините назад

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-papa-1459404.html

/КРОСС/1512 г. - Испанският мореплавател Понсе де Леон достига източното американско крайбрежие и нарича полуострова Флорида. 1861 г. - Йосиф Соколски е ръкоположен от римския папа за архиепископ на Униатската църква в България.1889 г. - Американецът Чарлз Хол патентова нов метод за производство на алуминий.1912 г. - Проведени са първите изпитания на презокеанския лайнер Титаник.1915 г. - В България е дадена амнистия за престъпления по печата, при избори и при публични събрания.1917 г. - Първа световна война: Американският конгрес гласува САЩ да влязат във война с Германия.1917 г. - С Декрета за отмяна на вероизповедалните и национални ограничения е премахната Линията на уседналост в Русия.1924 г. - С Определение № 1 на Върховен касационен съд на основата на Закона за защита на държавата са забранени БКП, Партията на труда, БКМС и техните синдикални и кооперативни организации.1956 г. - Започва Априлският пленум на ЦК на БКП, който осъжда култа към личността на Вълко Червенков, и Тодор Живков застава начело на БКП.1958 г. - Националният съвет по аеронавтика на САЩ е преобразуван в НАСА.1962 г. - Йемен става член на ЮНЕСКО.1962 г. - Отбелязано е раждането на 8-милионния българин.1964 г. - СССР изстрелва космическия апарат Зонд 1.1972 г. - Актьорът Чарли Чаплин се завръща в САЩ за първи път, откакто е обявен за комунист по време на Маккартизма.1978 г. - По CBS започва излъчването на сапунената опера Далас, което продължава 13 години.1982 г

Преп. Тит Чудотворец. Мчци Амфиан и Едесий

http://www.cross.bg/zhivot-pravoslavnoto-ychenie-1459405.html

/КРОСС/Житие на св. преподобни Тит Чудотворец През осмия век животът на Христовата църква на Изток бил разстроен от иконоборческата ерес. Повечето от византийските императори от онова време сами били иконоборци, покровителствали иконоборците и издавали постановления и наредби срещу почитателите на светите икони. Защитниците на православното учение били гонени, отстранявани от служение, заточвани и притеснявани по най-различни начини. Поради това мнозина от тях доброволно напускали светския живот, уединявали се в пустинни места и там се предавали на молитва и духовни подвизи. Укрепнали духовно, те отново се връщали в градовете и ставали смели защитници на православното учение. Такъв бил и блаженият и свят отец Тит. От малък той обикнал Христа, напуснал светския живот и станал монах. Целия си живот той прекарал в молитва и монашески подвизи, като проявявал кротост и смирение, любов към ближните и милосърдие. За този му свят живот Господ удостоил верния Си служител Тит с дар на чудотворство. Твърдо убеден в истината на православното учение по въпроса за почитанието на светите икони, преподобни Тит се проявил като непоколебим защитник на истината.  

Съпруга на корумпиран министър избяга от затвора

http://www.grreporter.info/spruga-na-korumpiran-ministr-izbyaga-ot-zatvora/17072

Вики Стамати бе подложена на лечение в психиатрична болница под полицейска охрана след осъждането си на 12 години затвор по делото срещу Акис Цохадзопулос за получаване на подкупи по оръжейните сделки.

прочети повече

Майката на Пеевски продаде къща за 2,34 милиона лева

http://frognews.bg/news_88783/

Бившият депутат от „Атака“ и кандидатза кмет на София Николай пехливанов е купил триетажна къща от Ирена Кръстева – майката на депутата Делян Пеевски. Сделката станала преди седмица между фирмата „Грийнлайф Сити“ ЕООД на Пехливанов и „Балканска медийна компания“ ЕАД. Стойността е 2,34 милиона лева. Същия ден имотът бил ипотекиран в „Булбанк“ за 1,5 милиона лева, показва справка в Имотния регистър.

Борисов и Фандъкова откриват разширението на метрото до летището

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690752

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на проекта за разширение на метрото в София – участъка бул. ”Цариградско шосе” – летище, финансиран от ОП „Транспорт”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.  На събитието са поканени министър-председателят на България
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на проекта за разширение на метрото в София – участъка бул. ”Цариградско шосе” – летище, финансиран от ОП „Транспорт”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. На събитието са поканени министър-председателят на България

Борисов и Фандъкова откриват разширението на метрото до летището

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690750

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на проекта за разширение на метрото в София – участъка бул. ”Цариградско шосе” – летище, финансиран от ОП „Транспорт”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.  На събитието са поканени министър-председателят на България
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на проекта за разширение на метрото в София – участъка бул. ”Цариградско шосе” – летище, финансиран от ОП „Транспорт”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. На събитието са поканени министър-председателят на България

27-годишна варненка почина, но спаси живота на петима

http://petel.bg/27-godishna-varnenka-pochina--no-spasi-zhivota-na-petima__106899

Петима тежко болни пациенти бяха спасени, след като им бяха трансплантирани органи от 27-годишна жена, съобщиха от здравното министерство....

Убиецът на красавицата Стефка не се яви в съда

http://petel.bg/Ubietsat-na-krasavitsata-Stefka-ne-se-yavi-v-sada__106902

Убиецът на пловдивската абитуриентка Стефка Маджарова – Владимир Костадинов не се яви днес в Окръжния съд. Причината - младият мъж е бил...

Без пострадали в 48 катастрофи във Варна през денонощието

http://petel.bg/Bez-postradali-v-48-katastrofi-vav-Varna-prez-denonoshhieto__106903

48 катастрофи са регистрирани на територията на Варна през последното денонощие. Това съобщиха заРадио „Фокус” – Варна от „Пътна...

Манол е прегазеният на пътя пешеходец край Горен чифлик. Колата е минала през главата му

http://petel.bg/Manol-e-pregazeniyat-na-patya-peshehodets-kray-Goren-chiflik--Kolata-e-minala-prez-glavata-mu__106904

Прегазеният пешеходец край село Горен Чифлик се казва Манол. Той е убит на място, след като бил заспал на пътя. За трагедията petel.bg вече...

НС избра Теодора Точкова за главен инспектор към ВСС

http://politics.actualno.com/NS-izbra-Teodora-Tochkova-za-glaven-inspektor-kym-VSS-news_465509.html

Народното събрание избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, предаде „Фокус”. Съдия Точкова е от Хасковския административен съд, има над 2...

Харчим 52 млн. лв. в чужди курорти по Великден и Гергьовден

http://society.actualno.com/Harchim-52-mln-lv-v-chujdi-kurorti-po-Velikden-i-Gergiovden-news_465512.html

Българинът ще изхарчи 52 милиона лева в чуждестранни курорти за Великден и Гергьовден, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма. От тази сума 17 милиона ще бъдат дадени по Великден, к...

Започна подаването на документи за 1 клас

http://education.actualno.com/Zapochna-podavaneto-na-dokumenti-za-1-klas-news_465516.html

От днес официално във всички училища в София започва подаването на документи за записване в първи клас. В някои училища кампанията стартира още през февруари. Крайният срок е 29 май. Още от вчера ро...

Уха! Тръгва метрото до аерогара „София“ от днес

http://frognews.bg/news_88782/

Тръгна метрото до аерогара София от днес. Разклонението до Бизнес парка пък ще е готово началото на май.В 10 часа премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова ще прережат лентата на 5-километровото продължение на първия лъч на метрото - от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата.

Захраниха Фонда за гарантиране на влоговете с 258 млн. лв.

http://pik.bg/захраниха-фонда-за-гарантиране-на-влоговете-с-258-млн-лв-news309365.html

Захраниха Фонда за гарантиране на влоговете с 258 млн. лв.

Всички банки преведоха в срок годишните си вноски във ФГВБ, съобщи Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Сумата на събраните премийни вноски е 258.09 млн. лв., съобщи електронното издание на в. „Сега". Съгласно Закона за гарантиране на влоговете банките, които са български юридически лица, са задължени до 31 март всяка година да превеждат във фонда вноски в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа.

Клоновете на банки от ЕС са освободени от плащане на вноски, както и клоновете на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритието. Алфа банка - клон България, БНП Париба С.А. - клон София, ИНГ Банк Н.В. - клон София, Ишбанк АГ - клон София и Ситибанк Европа АД - клон България не участват в българската система за гарантиране на влоговете. Тези клонове съответно не плащат премийни вноски към ФГВБ, тъй като по силата на европейските изисквания защитата на депозитите се осъществява от системата в страната на банката майка, обясниха от фонда. Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в левове по курса на БНБ за съответния ден. Банка, неплатила вноската си в определения от закона срок, дължи на ФГВБ законовоопределена лихва за забава.


Преживяване за цял живот

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/450a63e8/sc/26/l/0L0Sdnes0Bbg0Cpr0C20A150C0A40C0A20Cprejiviavane0Eza0Ecial0Ejivot0B259294/story01.htm

Програма Млад банкер на ПроКредит Банк и тази година подготвя младежи за работа в компанията, като ги учи на спецификите на банковия сектор и ценностите в живота


Български студенти участват в евроконкурс с нова екокола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690143


Шестима студенти от Техническия университет във Варна ще премерят сили на финалите на конкурса "Shell Eco-marathon Европа 2015" през май в Ротердам с автомобил, задвижван от компресиран природен газ.
Нисковъглеродното екогориво може да се използва като алтернатива на бензина и дизела и се въвежда за първи път в 30-годишната история на
Шестима студенти от Техническия университет във Варна ще премерят сили на финалите на конкурса "Shell Eco-marathon Европа 2015" през май в Ротердам с автомобил, задвижван от компресиран природен газ. Нисковъглеродното екогориво може да се използва като алтернатива на бензина и дизела и се въвежда за първи път в 30-годишната история на

Пътна обстановка в страната - 2 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=284876

Ограничения за товарни автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за официалните празнични дни целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 ч.

Трите Европи

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/63507/Trite-Evropi

/Поглед.инфо/ По въпроса за антируските санкции в Европейския съюз са се сформирали три лагера. /Рус. ез./

Английска звезда на таекуондо ще се състезава за Молдова

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/02/2504415_angliiska_zvezda_na_taekuondo_shte_se_sustezava_za/?ref=rss


Най-добрият състезател по таеукондо в света - англичанинът Аарон Кук иска да се състезава за Молдова на олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина. 

Той беше зачеркнат за финансиране след игрите в Лондон през 2012 г., а тези дни е получил молдовски паспорт.

24-годишният Кук се състезаваше за остров Ман след избухването на скандала и спечели европейската титла в категория до 80 кг миналата година. Тази опция обаче няма да му свърши работа за олимпиадата.

"Мисля,...

Руски траулер потъна край бреговете на п-в Камчатка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690741

Руският траулер „Далечен Изток“ потъна в Охотско море, южно от Шелейховския залив при бреговете на полуостров Камчатка, съобщава Интерфакс, цитиран от
Руският траулер „Далечен Изток“ потъна в Охотско море, южно от Шелейховския залив при бреговете на полуостров Камчатка, съобщава Интерфакс, цитиран от "Фокус". За инцидента се разбра от съобщение на официалните власти. Произшествието стана известно в четвъртък сутринта по местно време. BBC: Руският траулер „Далечен Изток“ вероятно е потънал

Щатски бронирани машини кацнаха в Бургас

http://www.bnews.bg/article-132471

Изтребителите се чакат след 10 април за поредица тренировки, които ще продължат до 30 юни.

Соня Йончева: Съпругата на Пласидо Доминго ми каза да правя коремни преси още на петия ден след раждането

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690098

- Наричат ви любимката на Пласидо Доминго. Успявате ли да се срещате често с него - по работа или като приятели?
- Да. Работим вече по-рядко, защото моят график тръгна в по-различна посока, той също има много ангажименти, но се срещаме по някои концерти. Щях да бъда в България и да пея заедно с него на концерта му миналата година, но за жалост,
- Наричат ви любимката на Пласидо Доминго. Успявате ли да се срещате често с него - по работа или като приятели? - Да. Работим вече по-рядко, защото моят график тръгна в по-различна посока, той също има много ангажименти, но се срещаме по някои концерти. Щях да бъда в България и да пея заедно с него на концерта му миналата година, но за жалост,

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=284867

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 2 април - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 11:00 ч. – района на кв Младост бл.147, вх.

Слъчево с температури до 14°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690735

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над североизточните райони, но ще е почти без валежи. Това съобщиха за  "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.  Ще духа умерен, в Дунавската равнина и по Черноморието до силен западен вятър,
Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над североизточните райони, но ще е почти без валежи. Това съобщиха за  "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и по Черноморието до силен западен вятър,

Слъчево с температури до 14°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690732

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над североизточните райони, но ще е почти без валежи. Това съобщиха за 
Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над североизточните райони, но ще е почти без валежи. Това съобщиха за  "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и по Черноморието до силен западен вятър,

Бетина Жотева поиска закон срещу троловете в интернет

http://society.actualno.com/Betina-Joteva-poiska-zakon-sreshtu-trolovete-v-internet-news_465500.html

Говорителят на външно министерство Бетина Жотева поиска закон за интернет, защото така щели да се ограничат „троловете”, които пишат лошо или добро под политическите материали, съо...

Дървените философи!

http://viewpoint.actualno.com/Dyrvenite-filosofi-news_465501.html

Ако дървените философи бяха само философи и само дървени, с мед да ги мажеш. Но като ги слушаш сутрин, а и цял ден, по всички телевизии и радиа, както и когато ги четеш по всевъзможните интернет сайто...

Кой се страхува от Иран?

http://asia.actualno.com/Koj-se-strahuva-ot-Iran-news_465503.html

Арабските лидери изненадващо се обединиха около идеята за съвместни сили за бързо реагиране. Така те създават общ фронт срещу Иран и неговото надмощие в региона, твърди Лоай Мъдхун в коментара си. ...

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Култура и бизнес - новият сити стайл, който задава Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690358

- Г-н Тотев, какво не достигна и тази година на Пловдив, за да стане най-добрият град за живеене?
- Категоричен съм, че Пловдив има всички данни за най-добър град. И сега той задава новия модел на сити стайл, който съчетава култура и бизнес. Пловдив е световно признат и е първият български град, избран за европейска столица на културата.
- Г-н Тотев, какво не достигна и тази година на Пловдив, за да стане най-добрият град за живеене? - Категоричен съм, че Пловдив има всички данни за най-добър град. И сега той задава новия модел на сити стайл, който съчетава култура и бизнес. Пловдив е световно признат и е първият български град, избран за европейска столица на културата.

Експерти разбиха мита, че със софийското метро ще се стига бързо от Централна гара до летището

http://petel.bg/Eksperti-razbiha-mita--che-sas-sofiyskoto-metro-shhe-se-stiga-barzo-ot-TSentralna-gara-do-letishheto__106896

По повод очакваното официално пускане в експлоатация на отсечката на метрото от Летище „София” до метростанция „Цариградско шосе”,...

В Русия признават: Бербатов прави от футбола изкуство

http://petel.bg/V-Rusiya-priznavat--Berbatov-pravi-ot-futbola-izkustvo__106897

Триумф в Шампионската лига е мечта за много футболисти и в този смисъл Димитър Бербатов не е изключение, пише sportbox.ru в посветен на...

Не е виц! Холандия приема български студенти да учат безплатно

http://petel.bg/Ne-e-vits--Holandiya-priema-balgarski-studenti-da-uchat-bezplatno__106898

Български студенти ще могат да следват висше безплатно в Холандия. Става дума за тези младежи, чиито родители получават под 7500 лева...

Органите на 27-годишна варненка спасиха живота на петима

http://petel.bg/Organite-na-27-godishna-varnenka-spasiha-zhivota-na-petima__106899

Петима тежко болни пациенти бяха спасени, след като им бяха трансплантирани органи от 27-годишна жена, съобщиха от здравното министерство....

Тръгва ремонтът на Юнашкия салон

http://petel.bg/Tragva-remontat-na-YUnashkiya-salon__106900

В 11,00 часа ще бъде даден старт на ремонта на Юнашкия салон, информират от Общината. Договорът за финансиране на ремонта е по програма...

Ученичката Симона, чиито родители искат да я арестуват, с потресаваща изповед пред БТВ

http://petel.bg/Uchenichkata-Simona--chiito-roditeli-iskat-da-ya-arestuvat--s-potresavashha-izpoved-pred-BTV__106901

Кадър БТВ Родители от Сливен се чувстват безпомощни при отглеждането на 17-годишната си дъщеря Симона. Според тях детето им е зависимо от...

Вера Ахундова за Фрог: УС на БНБ е като мафия, всички са в конфликт на интереси

http://frognews.bg/news_88780/

Вложителите и кредиторите в КТБ продължават да се борят за правата си и най-вече за правото си да задават въпроси, на които няма кой да отговори. С триста зора те се добраха до временната анкетна комисия за фалираната банка с надеждата, че ще получат яснота за своите пари. Вместо това те се сблъскаха с високомерието на ръководството на БНБ, за пореден път те получиха ледено мълчание и присмех. За неволите си с институциите, разказва пред Фрог нюз Вера Ахундова, лице на организацията „Ние, гражданите”.

Петър Диков: София щеше да е като Виена, ако не беше ограбвана 15 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690450

В центъра ще строим малко паркинги, за да намалим колите
Само два блока в София имат договори за саниране

- Арх. Диков, какво ще отговорите на онези, които посрещнаха новината, че София е най-добрият град за живеене, с недоверие и иронични усмивки?
- Факт е, че София е най-желаното място за живеене и това никой не оспорва.
В центъра ще строим малко паркинги, за да намалим колите Само два блока в София имат договори за саниране - Арх. Диков, какво ще отговорите на онези, които посрещнаха новината, че София е най-добрият град за живеене, с недоверие и иронични усмивки? - Факт е, че София е най-желаното място за живеене и това никой не оспорва.

Люис Хамилтън разкри тайната на татуировките си (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/02/2504432_ljuis_hamiltun_razkri_tainata_na_tatuirovkite_si_video/?ref=rss


Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън разкри идеите зад татуировките по тялото си. Според него във всяка татуировка има замисъл.

Английският пилот говори за изкуството по тялото по време на фотосесия за списания Men's Health, където се очаква да бъде на корицата в броя през май.

30-годишният Хамилтън, който рядко може да бъде видян без пилотски костюм, беше склонен да показва и разказва за татусите. 

"Харесвам рисунките. Всяка от тях има значение....

Руският траулер "Дальний Восток“ потъна до Камчатка

http://www.bnews.bg/article-132469

Произшествието стана известно в четвъртък сутринта местно време. По данни на ТАСС загиналите засега са 54, а спасените - 64 души, още 15 се издирват..

2 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=284875

Събития 1512 г. — Испанският мореплавател Понсе де Леон достига източното американско крайбрежие и нарича полуострова Флорида. 1861 г. — Йосиф Соколски е ръкоположен от римския папа за архиепископ на Униатската църква в България.

Президентството ще светне в синьо

http://pik.bg/президентството-ще-светне-в-синьо-news309348.html

Президентството ще светне в синьо

Сградата на президентството ще бъде осветена в синьо тази вечер по повод Световния ден на информираност за аутизма - 2 април. Под патронажа на президента Росен Плевнелиев Световният ден на ООН на информираност за аутизма ще бъде отбелязан за четвърти път в България, в рамките на световната кампания за повишаване информираността по въпросите на заболяването "Освети в синьо". Инициативата е с цел да алармира световната общност за превръщането на аутизма в глобален проблем, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране, както и социализирането на хората с проблеми от аутистичния спектър.

На церемонията за осветяването на сградата на президентството ще присъстват кметът на столицата, министри, омбудсманът, дипломати. Сред участниците в концерта по повод инициативата ще бъдат Орлин Павлов, Дидо от Д2, Графа, Любо, Камен Воденичаров, София, Йоана Драгнева, Део, детската вокална група Бон-Бон. Водещи ще бъдат Ники Кънчев, Део и Елена Петрова.


Новият "Линкълн Континентал" ще изумява с лукс и технологии

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/04/02/2503354_noviiat_linkuln_kontinental_shte_izumiava_s_luks_i/?ref=rss


Американският производител на луксозни автомобили "Линкълн" разпространи първа информация и снимки на новото поколение на култовия си модел "Континентал". За момента автомобилът се води концептуален, но напрактика е готов за производство.

Лансирането на серийния модел се очаква догодина, като в "Континентал" ще дебютират новата форма на радиаторната решетка на марката и основните щрихи от нова вълна в дизайна. Лимузината се отличава с матрични LED светлини, което е най-новата...

ЦСКА губи точки на 8 април заради Боладо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690033

ФИФА прати известие на ЦСКА - ако не плати до 7 април дължими около 100 000 евро, ще загуби 3 или 6 точки. Решението изобщо няма да мине за одобрение през БФС, ще го наложи директно световната централа.
ЦСКА имаше срок до 30 ноември да плати на мениджъра Хоакин Барсена Уриарте, който доведе Боладо в България преди 3 години.
ФИФА прати известие на ЦСКА - ако не плати до 7 април дължими около 100 000 евро, ще загуби 3 или 6 точки. Решението изобщо няма да мине за одобрение през БФС, ще го наложи директно световната централа. ЦСКА имаше срок до 30 ноември да плати на мениджъра Хоакин Барсена Уриарте, който доведе Боладо в България преди 3 години.

Пускат метрото до летище София

http://pik.bg/пускат-метрото-до-летище-софия-news309347.html

Пускат метрото до летище София

От днес до столичното летище вече ще може да се стига за броени минути не с такси, а с 1 лв. за метро. В 10 часа премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова ще прережат лентата на 5-километровото продължение на първия лъч на метрото - от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата.

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са осигурени от Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г., съобщиха от МТИТС. Церемонията по откриването ще се проведе в новата станция "Летище", която се намира до самия вход на Терминал 2. Четирите нови метростанции са Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София. Влакчетата ще бъдат пуснати в движение по новото трасе от 13 часа, съобщи за "Преса" шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. От следобед до полунощ всички пътници, които се качат на някоя от четирите нови станции, ще пътуват безплатно с метрото навсякъде, обеща Братоев.

Центърът за градска мобилност вече е готов с новата схема на движение на градския транспорт в района. Автобусите по линия 10 ще се движат по нов маршрут, който ще осигурява връзка на жителите на кварталите "Абдовица", "Димитър Миленков", "Видните" и на селата Бусманци и Казичене с метростанциите "Софийска Света гора" и "Искърско шосе". С променен маршрут ще е и линия 384. Автобусите ще тръгват от летището и ще се движат по булевардите "Христофор Колумб", наляво по "Проф. Цветан Лазаров", надясно по "Копенхаген" и наляво по "Обиколна" ще стигат до обръщалото в "Дружба 2". Специално за жителите на "Дружба" ще бъдат осигурени две нови спирки на градския транспорт, които ще се намират непосредствено до входовете на метростанция "Дружба". Едната ще бъде на бул. "Цветан Лазаров", а другата - на ул. "Димитър Списаревски". Така пътуващите с тролеи 4 и 11 и с автобусите 204, 384, 404 и 604 могат да ги използват като довеждащ транспорт до метрото. /БГНЕС

ВАС гледа делото за КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_484060.html

Днес Върховният административен съд гледа делото за КТБ, съобщии адвокатското дружество "Менков и съдружници", което защитава правата на Цветан Василев. Откритото съдебно заседание по дело № 1696/2015 г. ще е в зала 1 във Върховния административен съд от петчленен състав, I – колегия. Делото бе образувано по жалба от изпълнителните директори на Корпоративна търговска банка срещу решение 137 от 6 ноември 2014 г. на Управителния съвет на БНБ, с което УС отне лиценза за извършване на банкова дейност на КТБ.

Риба плакия с праз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690122

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Метрото до летище София тръгва днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2504170_metroto_do_letishte_sofiia_trugva_dnes/?ref=rss


Разширението на метрото в София до летището ще бъде официално открито днес, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. От 13 ч. новите станции ще бъдат отворени за използване от гражданите, като пътуването ще бъде безплатно.

Официалната церемония ще се проведе в 10 ч. на станцията при летището и на нея ще присъстват кметът на града Йорданка Фандъкова, а покани са получили премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски,...

11 държави представят оферти на борсата "Културен туризъм" в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689842


Министерството на туризма за първи път ще участва в международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново със свой щанд. Той ще заема 40 кв. м площ и ще представи общини и туристически сдружения.
Общо 78 български и чуждестранни участници ще представят нови туристически продукти, атракции и оферти по време на борсата,
Министерството на туризма за първи път ще участва в международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново със свой щанд. Той ще заема 40 кв. м площ и ще представи общини и туристически сдружения. Общо 78 български и чуждестранни участници ще представят нови туристически продукти, атракции и оферти по време на борсата,

С 1,7 промила е шофирала миската, която отне живота на двама в Кресна

http://petel.bg/S-1-7-promila-e-shofirala-miskata--koyato-otne-zhivota-na-dvama-v-Kresna__106891

1,7 промила алкохол е кръвната проба на младата шофьорка Михаела Осева, коята катастрофира в Кресна. Това показаха резултатите от...

Родители поискаха арест за дъщеря си, за да я откажат от наркотиците

http://petel.bg/Roditeli-poiskaha-arest-za-dashherya-si--za-da-ya-otkazhat-ot-narkotitsite-__106892

Родители от Сливен се чувстват безпомощни при отглеждането на 17-годишната си дъщеря Симона. Според тях детето им е зависимо от наркотици...

Свлачище помита Ботев в Калофер

http://petel.bg/Svlachishhe-pomita-Botev-v-Kalofer__106894

Свлачище може да затисне паметника на Ботев в родния му Калофер. Заради дъждовете има опасност да се активизират тонове земна маса,...

Отбелязват "Международния ден на детската книга" с тържество във варненската библиотека

http://petel.bg/Otbelyazvat-Mezhdunarodniya-den-na-detskata-kniga-s-tarzhestvo-vav-varnenskata-biblioteka__106895

Във Варна ще бъде отбелязан Международния ден на детската книга, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . По този повод от...

Депутатите избират главен съдебен инспектор

http://pik.bg/депутатите-избират-главен-съдебен-инспектор-news309346.html

Депутатите избират главен съдебен инспектор

НС ще избере главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Това е предвидено като точка първа на пленарното заседание в четвъртък, предаде репортер на БГНЕС. Процедурата на избора е по правила, приети с решение на Народното събрание от 11 декември 2014 г. Две са кандидатурите за поста - на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова. За да бъде избран главен съдебен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет са нужни гласовете на минимум 160 народни представители. Именно липсата на конституционно мнозинство е причината за забавяне на избора на нов главен съдебен инспектор с вече повече от две години.

Ръководителят на Инспектората към ВСС трябваше да бъде избран още в края на 2012 г. или началото на 2013 г., но заради скандалите около кандидатурата на ГЕРБ за член на Конституционния съд, до процедура в 41-то Народно събрание не се стигна. 42-то Народно събрание също не успя да проведе успешна процедура, макар тогава да бяха внесени именно кандидатурите на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова. И тогава, и сега, Чочкова и Точкова бяха издигнати от Съюза на съдиите в България и група неправителствени организации.

Шансът да се стигне до избор в 43-то Народно събрание е значителен и с оглед на факта, че този път кандидатурите на Чочкова и Точкова бяха внесени от депутати и от осемте парламентарни групи. Липсата на избор на главен съдебен инспектор присъства като критика към България в последните два мониторингови доклада за правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия. Чочкова и Точкова вече бяха изслушани от Правната комисия в НС, то бе второто в кариерата им. През юни 2014 г. двете бяха изслушвани от депутати от същата комисия, но от 41-то Народното събрание. Вера Чочкова има над 18 години юридически стаж. Тя е съдия в Софийски градски съд. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има два апартамента в София, един гараж, както и къща край Мездра. Доходът на съдия Чочкова от трудови правоотношения за предходната година е 40 хиляди лева. Теодора Чочкова има над 20 години юридически стаж. Тя е председател на Административен съд-Хасково. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има по един апартамент в Хасково и Кюстендил, къща в Павликени и къща в Равногор. Доходът на съдия Точкова от трудови правоотношения за предходната година е 43 хиляди лева. /БГНЕС

Парламентът ще направи пореден опит да избере главен съдебен инспектор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2504368_parlamentut_shte_napravi_poreden_opit_da_izbere_glaven/?ref=rss


Сагата.

Така неколкократно депутати са наричали  неуспешните опити през последните две години на парламента да избере нов главен съдебен инспектор. Днес Народното събрание е включило като първа точка в дневния си ред провеждането на този избор, за който за да има избран кандидат, са необходими гласовете на над 2/3 от депутатите.

Номинациите са две - съдиите Теодора Точкова (председател на Хасковския административен съд и смятана за фаворит за поста) и Вера Чочкова (от...

Прогноза за времето - 2 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=284874

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. С временни увеличения на облачността, но почти без валежи ще бъде над североизточните райони. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и по Черноморието до силен западен вятър, с тенденция на отслабване в късните следобедните часове.

Или моделът на купуване на циганските гласове ще бъде разбит, или ни чака гражданска война – да не се лъжем

http://cite.actualno.com/Ili-modelyt-na-kupuvane-na-ciganskite-glasove-shte-byde-razbit-ili-ni-chaka-grajdanska-vojna--da-ne-se-lyjem-news_465492.html

Това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по въпроса със статута на ромското малцинство в България. Джамбазки беше категоричен, че моделът за купуване на гласове сред ци...

Скандално - "общината не реагира" и журналист е на съд заради наводнение

http://starazagora.actualno.com/Skandalno---obshtinata-ne-reagira-i-jurnalist-e-na-syd-zaradi-navodnenie-news_465496.html

Прокурор пие биричка. В един момент се среща с кметицата. Тя му казва, че медиите всяват паника и прокурорът се самосезира – заради репортаж за наводнение в Казанлък. Така накратно Нова теле...

На 2 април рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690141


Проф. д-р Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология
Доц. Георги Николов, бивш председател на Сметната палата и бивш депутат
Доц. Златин Радев, художник-аниматор, режисьор
Катя Станева, член на Комисията за конфликт на интереси
Люси Дяковска, певица
Павел Гоневски, журналист и писател
Стефан Хаджиниколов,
Проф. д-р Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология Доц. Георги Николов, бивш председател на Сметната палата и бивш депутат Доц. Златин Радев, художник-аниматор, режисьор Катя Станева, член на Комисията за конфликт на интереси Люси Дяковска, певица Павел Гоневски, журналист и писател Стефан Хаджиниколов,

Къде няма да има вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_484035.html

За временно спиране на водата в някои части на столицата днес, 2 април, предупреди "Софийска вода". От 10 до 19 ч. няма да има вода по ул. „Княз Борис I “ от ул. „Тунджа“ до бул. „Ген. Скобелев“; по ул. „Доспат“ от ул. „Цар Асен“ до ул. „Княз Борис I “; по ул. „Свиленица“ от ул. „Доспат“ до ул. „Шандор Петьофи“. Причината е подмяна на спирателен кран. Заради разкриване на уличен водопровод на ул. "Бесарабия" в кв. "Васил Левски" от 9 до 19 ч. няма да има вода на ул.“Витиня“, ул. „Рилска обител“, ул. „Летоструй“, бул. „Владимир Вазов“,бл. 1, бл. 2, бл. 4, ул. „Свети Тома Иконописец“, по ул. „Бесарабия“ от ул. „Летоструй“ до №114 Заради прекъсване на уличен водопровод на ул. „Крум Стоянов“ жк. „Света Троица“, вода няма да имат от 10 до 16 часа живеещите на ул. „Крум Стоянов“, ул. „Трън“ и ул. „Врана“. Заради подмяна на пожарни хидранти на ул. „Ален мак“ в с. Лозен, ще спре водоподаването от 9 до 17 часа на живеещите на ул. „Райкя“, ул. „Ален мак“, ул. „Мусала“, ул. „Мургаш“, ул. „Радилица“, ул. „Шипка“, ул. „Зорница“, ул. „Трънски път“, ул. „Божур“. Подмяна на спирателен кран на ул. „Липите“ в с. Казичене е причината за спирането на водата от 9 до 21 ч на ул. „Васил Левски“, ул. „Мито Войнишки“, ул. „Любен Каравелов“, ул. „Александър Стамболийски“, ул. „Спас Андреев“, ул. „Георги Бенковски“, ул. „Траянов път“, ул. „Освобождение“, ул. „Отец Паисий“ и ул. „Хаджи Димитър“. Заради реконструкция на уличен водопровод по ул. „Петър Панайотов“ кв. „Илиянци“, се налага спиране на водоподаването от 10 до 22 часа на живеещите по бул. „Рожен“ от ул. „Ген. Никола Жеков“ и жп надлез на кв. „Илиянци“. Заради монтаж на спирателен кран на ул. „Чепинско шосе“ с. Чепинци, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на живеещите на ул. „Чепинско шосе“ №15 - около складове „Зора“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ген. Асен Николов“ жк. „Люлин“ 8, се налага спиране на водоподаването от 10 до 18 часа на живеещите в бл. 902, бл. 916 П, на ул. „Ген. Асен Николов“ от ул. 400 до ул. „Търново“. Заради изграждане на водомерна шахта на ул. „Виолета Якова“ в жк. „Люлин“ 2, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на живеещите на ул. „Виолета Якова" №2.

Парламентът гласува новия състав на КЕВР

http://pik.bg/парламентът-гласува-новия-състав-на-кевр-news309345.html

Парламентът гласува новия състав на КЕВР

Депутатите ще избират председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Процедурата на избора е по правила, приети с решение на Народното събрание от 18 март 2015 г. Изборът е предвиден като точка втора за пленарното заседание в четвъртък, предаде репортер на БГНЕС. До избора на членове и нов председател на КЕВР се стигна след промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене на 26 февруари 2015 г. Тогава парламентът реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се преименува на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да бъде съставена от деветима членове, както и да се избира от Народно събрание. След решението на НС стана ясно, че регулаторният орган ще бъде изграден от два състава от по четирима членове, които ще се занимават съответно с енергетика и с въпросите на ВиК сектора, като председателят на комисията остава един. До този момент ДКЕВР беше изградена от седем членове. Съставът на комисията вече се избира от Народното събрание, а не както досега - от Министерски съвет. Членовете трябва да имат минимална образователна степен магистър, 10 години трудов стаж, от които поне седем в енергетиката или във водния сектор, поне един от членовете трябва да има юридическо образование, а друг - икономическо.

Бюджетът на КЕВР ще бъде в размер на 30% от средствата, които той събира от лицензионни такси, които са средно на година около 12 млн. лева. Комисията по енергетика в НС изслуша кандидатите за членове и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 31 март 2015 г. Те са досегашният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова и членът на комисията Евгения Харитонова - предложения на ГЕРБ за членове на КЕВР. Вероятно една от двете кандидатури ще оглави комисията. Иван Иванов е предложението на Реформаторския блок за председателския пост на комисията. За членове реформаторите предлагат Славчо Смилков, Валентин Петков и Елена Маринова. БСП-Лява България предлага за членове в комисията Валентин Терзийски, Димитър Кочков, Еленко Божков, Илиян Илиев, Любомир Денчев и Петър Бояджиев. От ДПС предлагат в КЕВР да влезе Ремзи Осман. Георги Златев и Боян Боев са предложени от БДЦ в състава на комисията. Предложенията на Патриотичния фронт са Владко Владимиров, Александър Йорданов, Петко Михайлов, Милена Миланова, Румяна Кръстева. /БГНЕС

Приемат документи за детските градини във Варна до 8 май

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690159

Документи за кандидатстване в общинските забавачки ще се приемат до 8 май, съобщиха от просветната дирекция в кметството на Варна. Кампанията стартира вчера, а класирането ще стане ясно в края на май. Вакантните места за 3-годишни хлапета са 2328. Въпреки че родените през 2012 година варненчета са 3700,
Документи за кандидатстване в общинските забавачки ще се приемат до 8 май, съобщиха от просветната дирекция в кметството на Варна. Кампанията стартира вчера, а класирането ще стане ясно в края на май. Вакантните места за 3-годишни хлапета са 2328. Въпреки че родените през 2012 година варненчета са 3700,

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4689666

Преп. Тит Чудотворец. Мчци Амфиан и Едесий
 Преп. Тит живял във време, когато Христовата църква била разтърсвана от иконоборческата ерес. Много хора били гонени и мъчени заради вярата си, но имало християни, които защитавали смело православното учение. Такъв бил преп. Тит. От малък той се отказал от светския живот и станал монах.
Преп. Тит Чудотворец. Мчци Амфиан и Едесий Преп. Тит живял във време, когато Христовата църква била разтърсвана от иконоборческата ерес. Много хора били гонени и мъчени заради вярата си, но имало християни, които защитавали смело православното учение. Такъв бил преп. Тит. От малък той се отказал от светския живот и станал монах.

Пешеходец загина при катастрофа край Горен чифлик

http://petel.bg/Peshehodets-zagina-pri-katastrofa-kray-Goren-chiflik__106884

44-годишен мъж е загинал на място, след като е бил ударен от лек автомобил в село Горен чифлик. Това съобщиха от пресцентъра на Областната...

Анна и Никита страдали от рядко заболяване. Ето от какво се лекували преди да бъдат открити мъртви

http://petel.bg/Anna-i-Nikita-stradali-ot-ryadko-zabolyavane--Eto-ot-kakvo-se-lekuvali-predi-da-badat-otkriti-martvi__106886

Убитата и разчленена рускиня Анна Леонтиева и синът й Никита са се лекували в "Пирогов" малко преди да бъдат открити мъртви. Това твърди...

Шофьори, внимавайте! Вижте къде ще дебнат от КАТ за превишена скорост във Варна днес

http://petel.bg/SHofori--vnimavayte--Vizhte-kade-shhe-debnat-ot-KAT-za-previshena-skorost-vav-Varna-dnes__106887

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. Ето къде...

Най-малко 54 са удавените при потъването на руския траулер "Далечен изток"

http://petel.bg/Nay-malko-54-sa-udavenite-pri-potavaneto-na-ruskiya-trauler-Dalechen-iztok__106888

117 души, от които - 54 са загинали са извадени по последни данни от водата с минусова температура от морето край Камчатка, където тази нощ...

„Къщата на езерото“ – райски оазис от Великден до Великден

http://petel.bg/---Kashhata-na-ezeroto--------rayski-oazis-ot-Velikden-do-Velikden__106672

Дървена порта се отваря пред Вас, минавате по каменната стълба и се открива цял нов свят. Веднага забравяте откъде сте дошли и Ви...

Ангел Джамбазки: Защо ромите не викат марсианците на кайма?

http://petel.bg/Angel-Dzhambazki--Zashho-romite-ne-vikat-marsiantsite-na-kayma-__106889

Ситуацията в ромската махала в Сливен не се е променила от социализма. Бил съм кмет на града, ходил съм няколко пъти там, няма нищо...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване