"Уестингхаус" държи на VII блок в "Козлодуй"

http://frognews.bg/news_88843/

"Уестингхаус Електрик Къмпани" не се отказва от строежа на VII блок в "Козлодуй", бе оповестено в съобщение до медиите. Президентът на американската компания Дани Родерик обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението, ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период.

Фирмите с бонус „служител над 55 г.”

http://www.monitor.bg/article?id=465552

Бонус от държавата за фирмите, наели служители над 55 г., предвижда социалното министерство. Новата схема за насърчаване на заетостта сред хората в предпенсионна възраст ще стартира през лятото. „В период от 12 месеца държавата ще поема възнагражденията на хората в размер на минималния осигурителен праг на съответната длъжност”, разясни програмата пред „Монитор” зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Данаил Кирилов: Решението за поправките в съдебния закон са на парламентарната група на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2505188_danail_kirilov_reshenieto_za_popravkite_v_sudebniia/?ref=rss


Решението за внасянето на поправките в закона за съдебната власт от ГЕРБ е взето от парламентарната група. Това каза пред "Дневник" председателят на правната комисия и вносител на измененията Данаил Киролов (ГЕРБ) на въпрос дали поправките са съгласувани с лидера на партията и премиер Бойко Борисов.

Попитан кога е взето решението, той отговори "поетапно". Кирилов мотивира внасянето на промените със заявената в началото на седмицата готовност на АБВ да внесе свои изменения в Закона за...

НДК ще продуцира филми

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ndk-shte-producira-filmi-6034035

По думите на директора на НДК Мирослав Боршош има собствена програма за производство на игрални и документални филми

ЕС планира антитръстови обвинения спрямо Google

http://econ.bg/Новини/ЕС-планира-антитръстови-обвинения-спрямо-Google_l.a_i.665300_at.1.html

ЕС подготвя повдигането на антитръстови обвинения спрямо Google, които трябва да бъдат обявени официално „в следващите няколко седмици“, научаваме от...

ВМЗ иска помощ от МО за разчистване на площадката в Иганово

http://www.mediapool.bg/vmz-iska-pomosht-ot-mo-za-razchistvane-na-ploshtadkata-v-iganovo-news232518.html

Ръководството на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ)-Сопот е поискало съдействие от Министерство на отбраната за прочистване на района на площадката в Иганово от невзривени боеприпаси и взривни отпадъци, съобщиха от Министерството на икономиката. Молбата е отправена към министъра на отбpаната Николай Ненчев и Началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов във връзка с инцидента на територията на складова база Иганово на 21 март 2015 г., заради който дейността на площадката в момента е спряна. Ръководството на предприятието предлага разчистванто да се извърши от специалисти на завода, които са обучени в съответствие с Правилника по безопасността на труда при взривни работи, под ръководството на специалисти от Министерство на отбраната и под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив. В писмото на ВМЗ се посочва, че в момента дружеството не разполага със свободни финансови средства, за да заплати услугата по извършване на прочистването на външни експерти.

ГЕРБ бламира правосъдния министър

http://www.cross.bg/gerb-ivanov-hristo-1459566.html

София /КРОСС/ 16 народни представители от мандатоносителя ГЕРБ, начело с председателя на ПГ Цветан Цветанов, внесоха изненадващо този следобед проект на изменение на Закона за съдебната власт.Документът е подписан и от председателя на правната комисия Данаил Кирилов, неговата заместничка Десислава Атанасова.Проектът заедно с мотивите са общо 28 страници и са публикувани на сайта на парламента. Ходът на депутати от ГЕРБ на практика означава пълно бламиране на правосъдния министър Христо Иванов. До момента от най-голямата парламентарна група никога не са обявявали намерения да предлагат собствени промени в ЗСВ. Такива се очакваше да бъдат обявени от министерството на правосъдието, като по думите на Христо Иванов, това трябва да стане след Великден.От законопроекта на ГЕРБ става ясно, че депутатите нямат намерение да прекратяват предсрочно мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Предлага се разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорско-следователска. От законопроекта става ясно още, че в колегиите ще има равнопоставеност между броя на магистратите и броя на излъчените от Народното събрание членове на ВСС.ВСС остава постоянно действащ орган, предлагат депутатите от мнозинството. По информация на БГНЕС законопроектът, подготвян от министерството на правосъдието, в сътрудничество на Съюза на съдиите в България, се предвижда съдийската колегия да е непостоянно действаща, а прокурорско-следователската - постоянно действаща

Бунтовниците хуси превзеха президентския дворец в Аден

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/buntovnicite-husi-prevzeha-prezidentskiia-dvorec-v-aden-6034029

Това е тежък удар по международната коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, която се опитва чрез въздушни удари да попречи на напредъка на хусите в Йемен

Полицията издирва шофьора, прегазил с колата си мъж край Долни чифлик

http://petel.bg/Politsiyata-izdirva-shofora--pregazil-s-kolata-si-mazh-kray-Dolni-chiflik__106997

Полицията продължава издирването на автомобила и избягалия шофьор, както и свидетели на инцидента, при който край с. Горен чифлик снощи...

Какво предстои на 4-ти април в Поморие?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N-l4aA5wQEI/

11.00 часа, НЧ “Светлина 1939″ – Бисери от поморийския бряг”

Тази година в детския конкурс за изпълнение на българска популярна песен ще участват над 30 индивидуални изпълнители, разделени в 4 възрастови групи. Журито е в следния състав: Сефан Диомов – композитор, Йорданка Туджарова- музикален педагог и Пейо Пантелеев – поет

17:00 часа, Стадион Поморие, ОФК „Поморие” – ФК „Марица”
Мъжкият отбор на ОФК „Поморие” ще играе срещу ФК „Марица” Пловдив в среща от първенството на Югоизточна “В” група. Победата на домакините просто е задължителна, ако от следващия сезон ще играят в “Б” група. Гостите дълго време през есента бяха водачи в класирането на групата, а в момента се намират на трето място във временното класиране.

18.00 часа, НЧ “Просвета 1888″ – Демонстрации на клубове по различни японски бойни изкуства от цялата страна.
Община Поморие за трета поредна година ще потопи своите жители и гости в мистичната атмосфера на древните японски традиции. В дните от 3-ти до 5-и април 2015 г. градът отново е домакин на Международния семинар по традиционно джу – джицу и Международната будо гала по традиционни бойни изкуства.
В събота (4.04.) от 18:00 часа в залата на НЧ „Просвета 1888” ще имате възможността да станете свидетели на изпълнението на „последния самурай” – президентът на Световната джу-джицу и кобудо организация шике Джакомо Спартако Бертолети.
В демонстрациите ще се включат клубове по различни японски бойни изкуства от цялата страна. Участие ще вземат и децата от Айкидо клуб – Поморие, които всяка година впечатляват шиханите с добрата си подготовка и умения.

19.00 часа, Здравница „Санмарина”, – “Нощно ателие на живо”

За четвърта поредна година художниците от Поморие организират „Нощно ателие на живо”.
Всеки, който има желание за творчество и да види нещо ново, нещо различно, е добре дошъл на 4 април 2015 г. от 19.00 часа, съобщават организаторите на “Нощното ателие на живо” в Поморие.
Участници: Нели Тодорова, Георги Скумов, Жоро Димитров, Милена Златарова, Ина, Таня Милева, Деница Жекова, Йоанна Тодорова, Мариана Кехайова, Кирил Димитров, Албена Попова, Мехмед Сали, Радостин Бонев, Дарина Гильова, Николай Славов, Стефка Стоянова, Нина Бинчева и др.

Американските борси започват търговията с ръст

http://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskite-borsi-zapochvat-tyrgoviiata-s-ryst-192273/

Dow Jones Industrial Average за кратко добави сто пункта на фона на пологителни данни за работните места

ВМЗ Сопот иска помощ за разчистването в Иганово

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/vmz-sopot-iska-pomosht-za-razchistvaneto-v-iganovo-6034036

ВМЗ не разполага със свободни финансови средства, за да заплати услугата по прочистването на външни експерти

БАИ отчете активизиране на инвеститорите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bai-otchete-aktivizirane-na-investitorite-192272/

В агенцията имат 14 проекта за общо над 340 млн. лв., които предстои да бъдат сертифицирани

Всеки втори младеж с мерак да променя политиката

http://www.monitor.bg/article?id=465548

Всеки втори от младежите у нас вярва, че може да повлияе и да промени политиката. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция АФИС сред българи на възраст между 16 и 29 г. в 10 града на страната, възложено от Националния младежки форум.

20 тв продукции ще се състезават за наградите “Свети Влас”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690097


Двадесет тв продукции ще се състезават за петите поред годишни награди за телевизионна журналистика “Свети Влас”, реши традиционната среща на “Кръг 11” преди дни. Това е сдружението на интелектуалците, което учреди наградите.
Този кръг на практика определя списъка с финалистите, който ще бъде обявен след 1 май.
Двадесет тв продукции ще се състезават за петите поред годишни награди за телевизионна журналистика “Свети Влас”, реши традиционната среща на “Кръг 11” преди дни. Това е сдружението на интелектуалците, което учреди наградите. Този кръг на практика определя списъка с финалистите, който ще бъде обявен след 1 май.

Трима пострадали при катастрофа в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692499

Два автомобила са се ударили на бул. „Д-р Петър Дертлиев” в столицата, предаде Фокус. Катастрофирали са автомобили с марки „БМВ” и „Пежо”. В следствие на катастрофата се е образувало задръстване от ж.к. „Люлин” към бул. „Сливница”, което започва от преди тунела.
Трима души са пострадали при катастрофата, съобщиха от МВР.
Два автомобила са се ударили на бул. „Д-р Петър Дертлиев” в столицата, предаде Фокус. Катастрофирали са автомобили с марки „БМВ” и „Пежо”. В следствие на катастрофата се е образувало задръстване от ж.к. „Люлин” към бул. „Сливница”, което започва от преди тунела. Трима души са пострадали при катастрофата, съобщиха от МВР.

Трима пострадали при катастрофа в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692497

Два автомобила са се ударили на бул. „Д-р Петър Дертлиев” в столицата, предаде Фокус. Катастрофирали са автомобили с марки „БМВ” и „Пежо”. В следствие на катастрофата се е образувало задръстване от ж.к. „Люлин” към бул. „Сливница”, което започва от преди тунела.
Трима души са пострадали при катастрофата, съобщиха от МВР.
Два автомобила са се ударили на бул. „Д-р Петър Дертлиев” в столицата, предаде Фокус. Катастрофирали са автомобили с марки „БМВ” и „Пежо”. В следствие на катастрофата се е образувало задръстване от ж.к. „Люлин” към бул. „Сливница”, което започва от преди тунела. Трима души са пострадали при катастрофата, съобщиха от МВР.

Зърнопроизводителите на извънредна среща в МЗХ

http://www.cross.bg/sreshta-razminavaniya-rymyana-1459565.html

София /КРОСС/ Управнителният съвет на асоциациацията на зърнопроизводителите е поискал извънредна среща с ръководството на министерството на земеделието по повод кампанията за директните плащания и неизплатените ваучери за горивата от миналата година. Срещата ще се проведе утре в министерството, е съобщила председателят на асоциацията Румяна Ангелова пред Farmer.bg.Въпреки обещанията, че няма да има проблеми с очертаването на земята при директните плащания, сигнали от цялата страна показват, че има разминавания между декларираното според доброволните споразумения и това, което фигурира като слой в държавните регистри. Тези разминавания ще създадат големи проблеми с изплащането на субсидиите, затова и стопаните изчакват, като не подават заявленията си.На места има сериозни разминавания, особено при очертаване на земята от бившите селскостопански дворове, затова настояхме за тази среща, обясни Румяна Ангелова. Реално до 15-и май остават около 27 работни дни и ако Европейската комисия не удължи сроковете за кандидатстване, има опасност от провал при заявяването на обработваемите земи. Трудността идва и от изискванията за зелени площи, където парцелите трябва да граничат с общите площи, което на места трудно се постига.Фермерите очакват обяснение и за голямато забавяне при изплащането на остатъка от 40% от цената на ваучерите, които трябваше да се преведат за горивото, използвано през миналата година

Между 30 и 40% от българите избират културния туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=284973

Близо 60% от туристите в световен мащаб избират културата или културното наследство като причина за своите пътувания. Очакванията на Световната организация по туризъм са през 2020 г. културният туризъм да бъде водещ. По данни от 2014 г.

Комисията за защита на потребителите затвори пистата "Мечи чал"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2505178_komisiiata_za_zashtita_na_potrebitelite_zatvori/?ref=rss


Комисията защита на потребителите спря експроатацията на пистата "Мечи чал" в град Чепеларе, на която на 14 февруари загина скиор. В съобщението до медиите се уточнява, че тя няма да се ползва, докато не бъдат предоставени гаранции, че е извършена оценка на нейната безопасност.

Спирането на експлоатацията на "Мечи чал" е в резултат на извършени проверки съвместно с Министерство на туризма, а решението е взето днес на първото редовно заседание на Комисията за защита на потребителите...

Комисията за защита на потребителите спря експлоатацията на пистата "Мечи чал"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2505178_komisiiata_za_zashtita_na_potrebitelite_spria/?ref=rss


Комисията защита на потребителите спря експроатацията на пистата "Мечи чал" в град Чепеларе, на която на 14 февруари загина скиор. В съобщението до медиите се уточнява, че тя няма да се ползва, докато не бъдат предоставени гаранции, че е извършена оценка на нейната безопасност.

Спирането на експлоатацията на "Мечи чал" е в резултат на извършени проверки съвместно с Министерство на туризма, а решението е взето днес на първото редовно заседание на Комисията за защита на потребителите...

Метрото порасна до 36 км

http://www.monitor.bg/article?id=465542

Столичното метро вече има 31 станции и общо 36 км подземни трасета, а всеки ден то ще се ползва от 500 000 души. Влаковете до летището бяха пуснати безплатно за редовите пътници от четирите нови спирки точно в 13 ч, а преди това лично премиерът Бойко Борисов преряза лентата на новата отсечка.

Започна делото срещу шестимата, разпространявали радикален ислям във фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692480

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за мярката за неотклонение на шестимата задържани при акция на ДАНС, съобщи Фокус. Прокурорът по делото Недялка Попова каза, че са им повдигнати обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за пропаганда на война.
Освен това, на един от обвиняемите е повдигнато и обвинение за незаконно
Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за мярката за неотклонение на шестимата задържани при акция на ДАНС, съобщи Фокус. Прокурорът по делото Недялка Попова каза, че са им повдигнати обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за пропаганда на война. Освен това, на един от обвиняемите е повдигнато и обвинение за незаконно

ВМЗ поиска помощ от МО за разчистване на площадката в Иганово

http://pik.bg/вмз-поиска-помощ-от-мо-за-разчистване-на-площадката-в-иганово-news309811.html

ВМЗ поиска помощ от МО за разчистване на площадката в Иганово

Ръководството на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ)-Сопот изпрати писмо до министъра на икономиката Божидар Лукарски, с което го информира, че е поискало съдействие от Министерство на отбраната за прочистване на района на площадката в Иганово от невзривени боеприпаси и взривни отпадъци, съобщиха от МИ.

Молбата е отправена към министъра на отбpаната Николай Ненчев и Началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов във връзка с инцидента на територията на складова база Иганово на 21 март 2015 г., заради който дейността на площадката в момента е спряна. Ръководството на предприятието предлага разчистванто да се извърши от специалисти на завода, които са обучени в съответствие с правилника по безопасността на труда при взривни работи, под ръководството на специалисти от Министерство на отбраната и под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив.

В писмото на ВМЗ се посочва, че в момента дружеството не разполага със свободни финансови средства, за да заплати услугата по извършване на прочистването на външни експерти.

Започна делото срещу шестимата, разпространявали радикален ислям във фейсбук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692493

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за мярката за неотклонение на шестимата задържани при акция на ДАНС, съобщи Фокус. Прокурорът по делото Недялка Попова каза, че са им повдигнати обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за пропаганда на война.
Освен това, на един от обвиняемите е повдигнато и обвинение за незаконно
Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за мярката за неотклонение на шестимата задържани при акция на ДАНС, съобщи Фокус. Прокурорът по делото Недялка Попова каза, че са им повдигнати обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за пропаганда на война. Освен това, на един от обвиняемите е повдигнато и обвинение за незаконно

ГЕРБ отсвири правосъдния министър

http://www.bnews.bg/article-132534

Този ход може да се счете за сваляне на политическото доверие от ресорния министър.

АБВ иска понижаване на прага за валидност на референдум

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/abv-iska-ponizhavane-na-praga-za-validnost-na-referendum-6034034

В сега действащия закон критерият за валидност на референдумите е свързан с избирателната активност от последните избори преди референдума

Нова експертиза ще установи дали е девствена 40-годишната поетеса от Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_484531.html

Магистратите от Районния съд в Пловдив постановиха да се извърши нова съдебна експертиза по делото на 40-годишната поетеса Албена Хинкова срещу 57-годишния поет Николай Славов. Гинеколози в качеството си на вещи лица ще трябва да установят дали девствеността й не е възстановена чрез хименопластика. Съдията по делото Иван Калибацев обясни, че АГ клиниката на УМБАЛ "Свети Георги" не може да осигури вещо лице и затова експертната оценка е възложена на специалисти в МБАЛ Пловдив. Заради смяната на болничното заведение бе отложено и делото. Това е втора експертиза по делото, след като първата установи категорично, че поетесата е девствена. Адвокатът на Николай Славов - ответната страна по делото, поиска на предишното съдебно заседание експертиза, която да докаже, че не става дума за хименопластика. Същевременно стана ясно, че поетесата е подала жалба в полицията - заради снимка по време на сбирка на литературния клуб "Младост". Хинкова имала рожден ден и занесла торта и шампанско в литературния клуб, за да почерпи, а Славов решил да я снима. Председателят на клуб "Младост" Минчо Палавров и Славов са предупредени в полицията да не приближават поетесата. Следващото заседание по делото е на 7 май. От октомври миналата година Албена Хинкова търси справедливост в Районния съд в Пловдив, за да се докаже, че и до днес е запазила целомъдрието си. До безпрецедентното дело се стигна, след като писателят Николай Славов я нарекъл “Мома, ама не съвсем…” на събиране на литературното студио “Младост” в Пловдив. Девствената поетеса Хинкова иска обезщетение от 3000 лева за нанесената обида. Като веществено доказателство по делото тя приложи медицинско свидетелство, с което доказва, че не е имала интимни контакти с мъже. "Кажи, бе моме, макар, че ти въобще не си мома, но това всъщност няма значение… Намерението за обида е фикция и ако такова съществува, то е само в съзнанието на госпожа Хинкова. Извън това няма обида” – коментира миналата година Николай Славов пред БНТ.

Ангел Славчев пред Фрог: Банковото лоби държи депутатите на къса каишка

http://frognews.bg/news_88842/

Имах от среща с Мая Манолова и Димитър Байрактаров относно законопроектите за частните съдебни изпълнители и банките, които бяха разгледани в правна комисия. Аз не съм съгласен с промяната на Манолова, касаеща ЧСИ. Тя предлага да се измени закона така, че когато длъжникът си изплати в 14-дневен срок задължението, съдебният изпълнител да слага половин такса. Има постановление на МС тази такса да бъде премахната, коментира пред Фрог нюз Ангел Славчев от „Граждански контрол”.

ДПС сезира обвинител №1 за сейфовете на Василев

http://www.monitor.bg/article?id=465541

Лидерът на ДПС Лютви Местан е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за самопризнания на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев за укриване на данни от правосъдието. В интервю за „Гласове” той заявява, че има сейфове, в които държи тайни, уличаващи хора от българския политически елит.

Лубиц проучвал самоубийства и вратите на пилотската кабина в интернет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692479

Вторият пилот на катастрофиралия над Алпите самолет Андреас Лубиц е проучвал в интернет теми като самоубийството и блиндираните врати на пилотската кабина, предаде AFP, цитирана от Фокус.
При обиск в дома на Лубиц следователите са иззели таблет, на който са намерени следи от посещаваните сайтове до 23 март.
Вторият пилот на катастрофиралия над Алпите самолет Андреас Лубиц е проучвал в интернет теми като самоубийството и блиндираните врати на пилотската кабина, предаде AFP, цитирана от Фокус. При обиск в дома на Лубиц следователите са иззели таблет, на който са намерени следи от посещаваните сайтове до 23 март.

Лубиц проучвал самоубийства и вратите на пилотската кабина в интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692485

Вторият пилот на катастрофиралия над Алпите самолет Андреас Лубиц е проучвал в интернет теми като самоубийството и блиндираните врати на пилотската кабина, предаде AFP, цитирана от Фокус.
При обиск в дома на Лубиц следователите са иззели таблет, на който са намерени следи от посещаваните сайтове до 23 март.
Вторият пилот на катастрофиралия над Алпите самолет Андреас Лубиц е проучвал в интернет теми като самоубийството и блиндираните врати на пилотската кабина, предаде AFP, цитирана от Фокус. При обиск в дома на Лубиц следователите са иззели таблет, на който са намерени следи от посещаваните сайтове до 23 март.

Прокуратурата иска постоянен арест за задържаните за радикален ислям

http://www.cross.bg/ideologiya-antidemokratichna-pazardzhik-1459564.html

Пазарджик /КРОСС/ Пазарджишката окръжа прокуратура поиска постоянна мярка „задържане под стража" за шестимата, арестувани на 31 март за проповядване на антидемократична идеология в Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Арестуваните Йосиф Минчев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Кърталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов са присъединени към дело №87/2014 г., по което бяха задържани през ноември м.г. Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова, каза прокурор Нели Попова. Шестимата обвиняеми имат многократни пътувания в чужбина и е възможно да се укрият или да напуснат страната, ако бъдат освободени. Освен това, всички имат негативни характеристични справки, в които се посочва, че са настроени негативно към други религиозни общности, че са крайно фанатизирани, за някои, че за агресивни, поради което се иска налагане на постоянна мярка „задържане под стража". Срещу тях са повдигнати обвинения по чл. 109, ал. 2 и чл. 407 от НК - участие в група за проповядвяне на антидемократична идеология и пропаганда за война, а спрямо Йосиф Минчев е предявено обвинение и по чл. 108, ал. 1 за лично проповядване на антидемократична идеология. Александър Иванов пък е обвинен и по чл. 339, ал. 1 от НК за незаконно съхраняване на бойна пушка

Тръгва делото за разпространение на радикален ислям във Фейсбук

http://www.cross.bg/antidemokratichna-ideologiya-pazardzhik-1459564.html

Пазарджик /КРОСС/ Пазарджишката окръжа прокуратура поиска постоянна мярка „задържане под стража" за шестимата, арестувани на 31 март за проповядване на антидемократична идеология в Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Арестуваните Йосиф Минчев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Кърталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов са присъединени към дело №87/2014 г., по което бяха задържани през ноември м.г. Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова, каза прокурор Нели Попова. Шестимата обвиняеми имат многократни пътувания в чужбина и е възможно да се укрият или да напуснат страната, ако бъдат освободени. Освен това, всички имат негативни характеристични справки, в които се посочва, че са настроени негативно към други религиозни общности, че са крайно фанатизирани, за някои, че за агресивни, поради което се иска налагане на постоянна мярка „задържане под стража". Срещу тях са повдигнати обвинения по чл. 109, ал. 2 и чл. 407 от НК - участие в група за проповядвяне на антидемократична идеология и пропаганда за война, а спрямо Йосиф Минчев е предявено обвинение и по чл. 108, ал. 1 за лично проповядване на антидемократична идеология. Александър Иванов пък е обвинен и по чл. 339, ал. 1 от НК за незаконно съхраняване на бойна пушка

Започна делото срещу шестимата задържани за радикален ислям в Пазарджик

http://frognews.bg/news_88841/

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за мярката за неотклонение на шестимата задържани при акция на ДАНС.

КТБ остана без лиценз

http://www.monitor.bg/article?id=465539

КТБ остана без лиценз, след като вчера Върховният административен съд се произнесе окончателно по казуса. Разрешителното за извършване на банкова дейност на трезора беше отнето на 6 ноември 2014 г. от БНБ, след като стана ясно, че КТБ е с отрицателен капитал от над 3,7 млрд. лв. Решението на националната банка обаче бе атакувано в съда от част от акционерите в затворения трезор.

Борисов към лесовъди: От вас зависи гората да е здрава и красива

http://www.mediapool.bg/borisov-kam-lesovadi-ot-vas-zavisi-gorata-da-e-zdrava-i-krasiva-news232517.html

От вас зависи гората да е здрава и красива, както и да бъде тя използвана в икономиката ни по най-разумният начин, обърна се премиерът Бойко Борисов към служители на Южноцентралното горско предприятие по време на официалното откриване на Седмицата на горите в четвъртък. Той зарадва лесовъдите с новината, че е взето решение да бъдат вдигнати с 20% заплатите на 400 служители на Изпълнителната агенция по горите, които в момента са най-ниско платените в системата. Те ще получат и средства за работно облекло, каквито не са им били давани от четири години. Борисов каза още, че е наредил министерствата на земеделието, на транспорта и на вътрешните работи да следят да не се допуска претоварване на пътната мрежа в страната и спазването на означените максимално допустими товари по пътищата там, където се превозва дървесен материал. Ще положа усилия горите да бъдат управлявани по различен начин, каза от своя страна министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Според него това е нужно, за да се върне общественото доверие в системата за управление на горите. "Има ерозия на общественото мнение за нас и е необходимо да положим усилия, за да я намалим. Надявам се на съпричастност от ваша страна и разбиране на тази философия на промяната и да пазите българската гора”, каза Танева на лесовъдите. Тя посочи, че след великденските празници ще бъдат внесени в парламента предложенията на ведомството за поправки в Закона за горите, заради приемането на които бе наложен тримесечен мораториум върху износа на дървесина. Ще се подобри контролът в сектора и явления като незаконна сеч и недобри горски практики би следвало да останат в миналото, каза заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Като примери за промяна той даде забраната за извършване на дейности в горите в тъмната част от денонощието, както и ограничението за окончателно изсичане на големи площи. Танева припомни, че Седмицата на гората е започнала да се отбелязва преди 90 години като идея на държавата да възпитава младото поколение и да го включи в залесителни дейности. Тази идея има своята сила и днес, допълни агроминистърът. След тържеството тя и лесовъдите засадиха дръвчета в двора на Националния исторически музей.

"БМВ" и "Пежо" се удариха в столицата, трима пострадаха (обновена)

http://pik.bg/бмв-и-пежо-се-удариха-в-столицата-трима-пострадаха-обновена-news309810.html

"БМВ" и "Пежо" се удариха в столицата, трима пострадаха (обновена)

Два автомобила са се ударили на бул. „Д-р Петър Дертлиев” в столицата, предаде „Фокус”.

След инцидента има трима пострадали.

Катастрофирали са автомобили с марки „БМВ” и „Пежо”. В следствие на катастрофата се е образувало задръстване от ж.к. „Люлин” към бул. „Сливница”, което започва от преди тунела.

Очаквайте подробности!

Ново свлачище затвори пътя Асеновград–Смолян

http://frognews.bg/news_88849/

Пътят Асеновград-Смолян отново е затворен заради поредното активизирало се свлачище. Свличането на земна маса е на 1 км след Асеновград и е станало през нощта. Пътят е затворен за движение и в двете посоки, а разчистването е започнало рано сутринта, тъй като през нощта са продължавали да падат камъни.

Данъчните продължават със запорите на дружества, свързани с Цветан Василев

http://www.mediapool.bg/danachnite-prodalzhavat-sas-zaporite-na-druzhestva-svarzani-s-tsvetan-vasilev-news232516.html

Националната агенция за приходите (НАП) продължава със запорите върху дялове в дружества, свързани с Цветан Василев. От четвъртък са блокирани дяловете на фирмата "Кемира" в завода за боеприпаси "Дунарит" на основание "очаквани публични задължения", като не е посочена конкретна сума, показва справка в търговския регистър. "Дунарит" е част от шестте дружества, които Цветан Василев продава на неизвестната компания LIC33, регистрирана в Люксембург и притежавана от белгиеца Пиер Луврие. Най-голямото сред тях е "Българска телекомуникационна компания (БТК), а останалите са компанията за радио и телевизионно разпръскване "НУРТС България", вторият мултиплекс "Фърст диджитал", авиоремонтният завод "Авионамс" и пийпълметричната агенция "Гарб". Луврие вече е управител на "Кемира". Преди дни Цветан Василев обяви на личния си сайт, че Луврие контролира "Дунарит" и авиоремонтния завод "Авионамс" през дружеството "Хедж инвестмънт България". То е собственик на "Кемира" и се притежава от фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови. Луврие пък заяви в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, че сделката за шестте компания за 1 евро и ангажимент за изплащане на кредити за около 900 млн. евро е окончателна. В същото време държавата се опитва да я спре, включително и през запорите от НАП. С мотива "бъдещо публично вземане с предполагаем размер от 500 000 лв." бяха запорирани акциите на "Вива Телеком България" в БТК. "Вива Телеком България" е едноличен собственик на БТК, а собствеността в нея е на "ИнтерВ Инвестмънт". Вече са блокирани са и 300 броя акции на "Кен трейд" в "НУРТС България" заради предполагаемо публично вземане за 77 534 лв. Делът на дружеството в компанията за телевизионно и радиоразпръскване е малък. Данъчните запорираха и дяловете на Цветан Василев в дружеството "Бромак" и компанията "Фина-С". Мотивът е предполагаемо публично вземане за над 1.989 млн. лв. Чрез "Бромак" Василев притежаваше мажоритарния пакет акции в КТБ. До скоро "Фина-С" работеше като инвестиционен посредник, но по молба на ръководството на компанията лицензът й беше отнет. Блокирани са и акциите на "Технологичен център - Институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ) в дружеството "Технотел инвест" заради публично вземане за 1.5 млн. лв. Запорирани са и акции на "Бромак Финанс" в "Бромак телеком инвест".

Откриха 30 мъртви елен-лопатари

http://www.cross.bg/elen-lopatari-nanovitza-dryzhinka-1459563.html

/КРОСС/ 30 мъртви елен-лопатари бяха открити в Момчилградско, съобщиха ловци. Информацията беше потвърдена и от шефа на местното горско стопанство Светла Тенева. Причина за масовата смърт най-вероятно е недохранване по време на снежното бедствие в Кърджалийско през месец март. Ветеринар, прегледал животинските трупове, категорично отхвърлил възможността смъртта да е настъпила заради зараза.Мъртвите животни били открити при оглед за начина на подхранване на дивеча на територията на ловищата "Гургулица" и "Девинци", които се стопанисват от ловна дружинка "Нановица". Труповете на елен-лопатари били намерени на площ от около 50 декара.Районът е известен като най-голямото местообитание на елени-лопатари в България. Заради неподхранване ловна дружинка "Нановица" вече е била налагана забрана за ловуване за срок от 3 месеца, пише "24 часа".

"168 часа": Екзекуторът Лубиц разбива самолета по модела "самоубийство с придружител"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691979

149 души загиват заедно със самоубиеца Андреас Лубиц в една от най-жестоките самолетни катастрофи през изминалите десетилетия. Той слага край на живота си по модел, който в психологията е известен като
149 души загиват заедно със самоубиеца Андреас Лубиц в една от най-жестоките самолетни катастрофи през изминалите десетилетия. Той слага край на живота си по модел, който в психологията е известен като "самоубийство с придружител". Когато човек смята, че не е справедливо само той да умре, понякога взема невинни жертви на своя последен съзнателен

ЕК разследва връзките на Apple със звукозаписни компании

http://www.investor.bg/novini/261/a/ek-razsledva-vryzkite-na-apple-sys-zvukozapisni-kompanii-192271/

Комисията се опасява за възникването на практики, ограничаващи безплатните стрийминг услуги

Намериха общ език за ядрената програма на Иран

http://asia.actualno.com/Nameriha-obsht-ezik-za-jadrenata-programa-na-Iran-news_465715.html

Иранският президент Хасан Рухани, заяви че е постигната договореност по "ключови параметри" на преговорите в швейцарския град Лозана за ядрената програма на страната му. По думите му окон...

Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев Порт Варна” е домакин на четири регати от спортния календар на БФВ

http://www.moreto.net/novini.php?n=284942

Яхт клуб “Кап. Георги Георгиев Порт Варна” ще вземе участие в предстоящата Регата Бриз Пролет 2015 във Варненското езеро от 10-ти до 11-ти април с целият си капацитет от състезатели, лодки и друга материална част, научи Moreto.net.

Арестуваха румънец в Испания, опитал да продаде бебето си за 5000 евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692464

Испанската полиция арестува румънец, опитал се да продаде едноседмичната си дъщеря за 5000 евро.
38-годишната майка все още не е задържана, но срещу нея и бащата са предявени наказателни обвинения.
Следователите подозират, че 43-годишният баща и майката са решили да продадат бебето от самото начало.
Испанската полиция арестува румънец, опитал се да продаде едноседмичната си дъщеря за 5000 евро. 38-годишната майка все още не е задържана, но срещу нея и бащата са предявени наказателни обвинения. Следователите подозират, че 43-годишният баща и майката са решили да продадат бебето от самото начало.

Арестуваха румънец в Испания, опитал да продаде бебето си за 5000 евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692469

Испанската полиция арестува румънец, опитал се да продаде едноседмичната си дъщеря за 5000 евро.
38-годишната майка все още не е задържана, но срещу нея и бащата са предявени наказателни обвинения.
Следователите подозират, че 43-годишният баща и майката са решили да продадат бебето от самото начало.
Испанската полиция арестува румънец, опитал се да продаде едноседмичната си дъщеря за 5000 евро. 38-годишната майка все още не е задържана, но срещу нея и бащата са предявени наказателни обвинения. Следователите подозират, че 43-годишният баща и майката са решили да продадат бебето от самото начало.

Кало: Не се чувстваме употребени от ГЕРБ

http://www.cross.bg/kalo-ypotrebeni-chyvstvame-1459562.html

София /КРОСС/ Включването на АБВ в този коалиционен формат не беше самоцел, не беше за извличане на ползи. Нашето присъствие в правителството е стремежа ни да покажем, че политика може да се прави с мостове, с опити за съгласие, а не само с крясъци и викове. Ще сме в това споразумение, докато можем да реализираме поне част от обещанията, които сме дали на електората си. Оказа се обаче, че в това споразумение другата страна почти отсъства, няма диалог. Пренебрегват ни и ние не смятаме, че това е правилно. Това заяви пред ТВ7 Емил Кало, секретар по коалиционната политика в АБВ. Въпреки това, не се чувстваме употребени от ГЕРБ, защото служим на програмата, която сме обещали на хората, допълни Кало. Никой не се е съмнявал, че кандидатурата на Георги Първанов за председател на АБВ ще бъде единствена. Но мога да ви уверя, че в неговите дълбоки вътрешни съмнения и терзания, не са цирк, защото аз бях до него в този момент. Така Кало коментира бъдещия избор на нов лидер на партията.

Д. Кочков пред Фрог: Очаквам БСП да потвърди доверието си в моя професионализъм

http://frognews.bg/news_88840/

Депутатите от левицата днес поискаха да оттеглят своите кандидати за членове на новия състав на КЕВР. Техният довод бе, че те не желаят да бъдат подлагани на унижения, тъй като съзират задкулисни договорки между останалите парламентарно представени партии. За целта те бламираха гласуването на новия състав на КЕВР. От Фрог нюз потърсихме за коментар предложеният от БСП Димитър Кочков, който бе избран за член на комисията, но така и не положи клетва.

ГЕРБ с промени за съдебната власт преди министър Иванов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-s-promeni-za-sydebnata-vlast-predi-ministyr-ivanov-6034033

Проектът предвижда разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите

Търсят двете дипломи на чистачката от Дупница

http://pik.bg/търсят-двете-дипломи-на-чистачката-от-дупница-news309809.html

Търсят двете дипломи на чистачката от Дупница

Даниела Борисова, която вчера в парламента беше дадена от червената депутатка Мая Манолова като пример за драстична политическа чистка, действително работи като чистачка в "Напоителни системи" в Дупница. В досието й обаче няма приложени две дипломи за завършено висше образование, казаха от ръководството на фирмата.

"Чудим се какви точно университети и дисциплини е завършила Борисова и с какъв успех се е дипломирала", каза шефът на дружеството Иво Иванов, цитиран от "Труд". Той твърди, че е дал шанс на жената да си избере дали сутрин, или вечер ще работи по 4 часа, като така й се дава възможност да работи и на друго място. "Навсякъде чистачките в системата на "Напоителни системи" са на по половин щат, не можем да правим изключение само за нея. Чисти 5 канцеларии.

А за семейното й положение не мога да знам нищо повече, че имала болно дете, че е самотна майка и т.н. За мен се получи чисто пиар акция с отиването й в Народното събрание, където се каза шокиращото, че жена с две висши образования работи като чистачка, при това на 4 часа", каза управителят на фирмата Иванов. Борисова е била назначена за чистачка при управлението на кабинета "Орешарски". Непрекъснато е в болнични - или за детето, или за нея самата. Сега пак не е на работа, има 14-дневен отпуск по болест, каза шефът й.

"Имам две висши образования и болно дете на 9 години, което е с диабет и бронхиална астма. Майка ми също е болна, на легло и живее при мен. Предлага ми се да работя на 4 часа за 190 лв. Няма как да гледам болното си дете. Това е политиката на ГЕРБ - да принуждават хората да си тръгнат сами", каза пред репортери в Кюстендил Даниела Борисова.

"Уестингхаус" не се отказала от VII блок в "Козлодуй"

http://www.cross.bg/tehnologiya-kozlodyii-sveta-1459561.html

София /КРОСС/ "Уестингхаус Електрик Къмпани" не се отказва от строежа на VII блок в "Козлодуй". Днес президентът на американската компания Дани Родерик обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението, ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период."Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб, посочва Родерик."Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® за в бъдеще"."Уестингхаус" е доволна от сътрудничеството, което разви с АЕЦ "Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит.Родерик добавя, че ще продължават да предоставят съдействието си и международната технология на целия спектър дейности на АЕЦ "Козлодуй" - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците.Осем реактора с технология AP1000® вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките Vogtle и V.C. Summer в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ Sanmen и AEЦ Haijang в Китай

"Уестингхаус" ще продължи преговорите за АЕЦ "Козлодуй", твърдят от компанията

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/04/02/2505165_uestinghaus_shte_produlji_pregovorite_za_aec_kozlodui/?ref=rss


"Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на "АЕЦ Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период. Това бе оповестено в съобщение до медиите.

В него се казва, че това решение е било взето "съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб". Думите са на Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус".
...

За месец: Митничарите на Капитан Андреево пуснали 19 тира с контрабандни цигари от Турция

http://petel.bg/Za-mesets--Mitnicharite-na-Kapitan-Andreevo-pusnali-19-tira-s-kontrabandni-tsigari-ot-Turtsiya__106995

Общо 19 тира с контрабандни цигари от Турция са пуснали митничарите на Капитан Андреево за последния месец, съобщи окръжният прокурор на...

„Газпром” инвестира 277.9 млрд. рубли в „Турски поток”

http://www.cross.bg/tyrski-rybli-potok-1459560.html

/КРОСС/ Инвестициите в "Турски поток" за 2015 г. ще възлизат на 277.9 милиарда рубли. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на материали от „Газпром". Руската компания възнамерява да похарчи средствата за разширяване на единната система за газоснабдяване за подаване на синьо гориво за "Турски поток". Общата стойност на проекта се оценява на 714.6 милиарда рубли.    

Книгоиздателска къща „ТРУД” в четвъртия „Поход на книгите” 2 април 2015 г. – 23 април 2015 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691535

„Походът на книгите” през 2015
Всяка година Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките - „Походът на книгите”, организиран от Асоциация „Българска книга”, се провежда между два празника на книгата. Официалното начало ще бъде поставено в 11 ч. в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека,
„Походът на книгите” през 2015 Всяка година Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките - „Походът на книгите”, организиран от Асоциация „Българска книга”, се провежда между два празника на книгата. Официалното начало ще бъде поставено в 11 ч. в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека,

Фондът за гарантиране на влоговете спестил 306 хил. лв. през миналата година

http://econ.bg/Новини/Фондът-за-гарантиране-на-влоговете-спестил-306-хил-лв-през-миналата-година_l.a_i.665294_at.1.html

Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ) е успял да спести общо 306 980 лв. или 17% от бюджета си за миналата година. Това се казва в съобщение на...

Гергов: БСП още не е готова за коалиция с ГЕРБ

http://frognews.bg/news_88828/

С устава си ние притеснихме много другите партии, защото техния устав е на базата на нашия, те използват нашия гръбнак, заяви по БТВ Георги Гергов от БСП. Той определи като несериозно твърдението, че е фараон в БСП.

5% от българите не са прочели нито една книга през живота си

http://www.moreto.net/novini.php?n=284971

Изследване показва, че 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Около 12% от сънародниците ни са прочели до 10 книги, 16 на сто - до 100. Над 500 книги са прочели 14% от сънародниците ни. Според проучването, около 36% четат книги поне няколко пъти седмично.

Лубиц търсел в нета начини за самоубийство

http://frognews.bg/news_88839/

Иззетият от следствието компютър от дома на германския помощник-пилот Андреас Лубиц показва, че той е търсел в интернет методи за извършване на самоубийство дни преди самолетната катастрофа в Южна Франция, при която загинаха всички 150 души на борда.

Десислава Атанасова: Никой не иска да поеме отговорност за КТБ

http://pik.bg/десислава-атанасова-никой-не-иска-да-поеме-отговорност-за-ктб-news309808.html

Десислава Атанасова: Никой не иска да поеме отговорност за КТБ

Нашата комисия има за цел да изслуша длъжностните лица, които са имали контрол върху КТБ., за да се изясни основния въпрос, източвана ли е КТБ и какво се е случвало там, каза Десислава Атанасова в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Категорично е ясно, че никой не иска да поеме отговорност. Изслушвали сме представители на БНБ. Голяма част от колегите в комисията са на мнение, че поведението на представителя на БНБ, който си изтегли парите един ден преди кризата с КТБ, е подозрително, коментира Атанасова. Предстои да изслушаме финансовото разузнаване на ДАНС, които имат роля за следенето на финансовите процеси. Заседанието ще е закрито, но ние ще кажем какво е станало ясно на него, категорична беше Атанасова.

Крайно време е да стане ясно какво се случи около кризата с КТБ. Все пак наши пари са вкарани в нея, припомни Атанасова. Факт е, че когато управляваше Орешарски се създаде тази криза и гръмна КТБ. Звучи несериозно изказването на г-н Цонев, че ГЕРБ не са се постарали да оздравят КТБ, когато са били в опозиция. Нека припомня, че на срещите, проведени при президента БСП, ДПС и Атака имаха много различни мнения за КТБ, каза Атанасова.

Липсваше политическа стабилност. Не можеха да се взимат никакви решения и не беше ясно кой кой е. Винаги, когато е имало важни въпроси за държавата ние от ГЕРБ се държахме достойно. Цветан Василев може да посети заседанието на нашата комисия, но нашата комисия няма да ходи в друга държава да го изслуша. Другият възможен вариант е той да изпрати становището си писмено, никакви живи онлайн-връзки не са възможни, заключи Атанасова.

Westinghouse: Преговорите за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" продължават

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/westinghouse-pregovorite-za-7-mi-blok-v-aec-kozlodui-prodyljavat-192268/

Доволни сме от сътрудничеството, което развихме с „АЕЦ Козлодуй“, коментират от американската компания

Цените на храните стигнаха ново дъно в световен мащаб

http://www.mediapool.bg/tsenite-na-hranite-stignaha-novo-dano-v-svetoven-mashtab-news232515.html

Най-ниското си ниво от пет години насам достигнаха цените на хранителните продукти през март в световен мащаб, съобщи агенцията по храните на ООН, цитирана от Ройтерс в четвъртък. Причина за това е стабилното предлагане на повечето хранителни стоки, в това число зърнените култури и месото. Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), който измерва месечните амплитуди в цените на кошница продукти, включваща зърнени храни, маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар, достигна средна стойност от 173.8 пункта през март.. Това е най-ниското ниво от юни 2010 г. насам и с 2.6 пункта под нивото от януари. "Наблюдаваме значителни излишъци на предлагането на пазарите, което притиска цените на всички храни надолу, особено що се отнася до млечните продукти", коментира икономистът на организацията Абролреза Аббасиан. Силното производство на глобално равнище и ниската цена на суровия петрол спомагат за задържането на ръста на цените на хранителните стоки през последната година и по тази причина индексът на агенцията спада от април 2014 г. насам. Организацията повиши прогнозата си за световното производство на зърнени храни до 2.544 милиарда тона през 2015 г. - с 2 милиона тона над февруарската прогноза. В края на сезон 2014-15 г. се очаква запасите на зърно да достигнат най-високото си ниво от 15 години насам, до 645.3 милиона тона. Според Аббасиан промените в прогнозата ще окажат допълнителен натиск върху цената на хранителните продукти. Млечните продукти, обратно, поскъпват за втори пореден месец. Индексът за млечни продукти на ФAO достигна 184.9 пункта, увеличение с 1.7% в сравнение с февруари. Причина за това е ограниченият износ на Европа и Азия.

„Уестингхаус“ продължава дискусиите с България за „АЕЦ Козлодуй“

http://offnews.bg/news/n_1/n_484584.html

"Уестингхаус Електрик Къмпани“ обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на „АЕЦ Козлодуй“, ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период, съобщи M3 Communications Group. Президентът на „Уестингхаус“ Дани Родерик заяви, че компанията ще продължи да предоставя и предлага съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на АЕЦ "Козлодуй" - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците. „Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб. Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® за в бъдеще“, каза още Родерик.  От компанията твърдят, че са доволни от сътрудничеството, което са развили с АЕЦ "Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусират върху "незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности" у нас. Това щяло да стане чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит. Осем реактора с технология AP1000® вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките “Vogtle” и “V.C. Summer” в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ “Sanmen” и AEЦ “Haijang” в Китай.

Иван Иванов се заема да повиши авторитета на енергийния регулатор

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/04/02/2505150_ivan_ivanov_se_zaema_da_povishi_avtoriteta_na/?ref=rss


Моята първа и важна задача е да повиша независимостта, авторитета на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това заяви пред журналисти председателят на комисията Иван Иванов след избора му от Народното събрание. По думите му сред спешните задачи пред новия състав на регулатора са финансовото оздравяване на НЕК, бързи стъпки за либерализиране на пазара и създаване на електроенергийна борса.

Иван Иванов увери, цитиран от БТА, че ток в страната ще има. Той изрази надежда да...

Атанасова: Никой не иска да поеме отговорност за КТБ

http://www.cross.bg/atanasova-komisiya-gerb-1459559.html

София /КРОСС/ Нашата комисия има за цел да изслуша длъжностните лица, които са имали контрол върху КТБ, за да се изясни основния въпрос, източвана ли е КТБ и какво се е случвало там. Това каза пред bTV Десислава Атанасова. Категорично е ясно, че никой не иска да поеме отговорност. Изслушвали сме представители на БНБ. Голяма част от колегите в комисията са на мнение, че поведението на представителя на БНБ, който си изтегли парите един ден преди кризата с КТБ, е подозрително, коментира Атанасова. Предстои да изслушаме финансовото разузнаване на ДАНС, които имат роля за следенето на финансовите процеси. Заседанието ще е закрито, но ние ще кажем какво е станало ясно на него, категорична беше Атанасова. Крайно време е да стане ясно какво се случи около кризата с КТБ. Все пак наши пари са вкарани в нея, припомни Атанасова. Факт е, че когато управляваше Орешарски, се създаде тази криза и гръмна КТБ. Звучи несериозно изказването на г-н Цонев, че ГЕРБ не са се постарали да оздравят КТБ, когато са били в опозиция. Нека припомня, че на срещите, проведени при президента БСП, ДПС и "Атака" имаха много различни мнения за КТБ, каза Атанасова. Липсваше политическа стабилност. Не можеха да се взимат никакви решения и не беше ясно кой-кой е. Винаги, когато е имало важни въпроси за държавата ние от ГЕРБ се държахме достойно. Цветан Василев може да посети заседанието на нашата комисия, но нашата комисия няма да ходи в друга държава да го изслуша

БСП си взима вестник „Дума”

http://frognews.bg/news_88837/

БСП си взима вестник „Дума”. От понеделник вестник той ще продължи да излиза, а от днес започва процесът на преназначаване на журналистите от партийното издание в Националния съвет на БСП.

Голямото бягство на българина от Черно море едва започва

http://www.moreto.net/novini.php?n=284962

Нека си кажем истината в очите: в последните 15 години българинът беше буквално прогонен от родното Черноморие и днес няма никакъв шанс да се върне само защото премиерът Борисов го призова да забрави за Гърция. Напротив. Ще се случи точно обратното.

Русенецът, предал се слад убийството на приятел, имал 9 присъди

http://pik.bg/русенецът-предал-се-слад-убийството-на-приятел-имал-9-присъди-news309803.html

Русенецът, предал се слад убийството на приятел, имал 9 присъди

С богат набор от присъди е 23-годишният русенец, който сам се предаде в полицията след убийството на свой приятел. Съдът в Русе наложи постоянна мярка „задържане под стража” на младия мъж, за да не се укрие или извърши ново престъпление. От прокуратурата казаха, че русенецът има 9 присъди, основно за  кражби и противозаконно отнемане на автомобил като криминалните му прояви започват още като непълнолетен, предаде "Дарик".

Рецидивистът се предаде в полицията в понеделник. Пред криминалистите той разказал, че предната вечер при скандал е убил свой приятел в неговата квартира на ул. "Троян" в Русе. При последвалата аутопсия на жертвата е установено, че 31-годишният мъж от Русе е издъхнал след тежък побой. В хода на разследването са разпитани и свидетели. На задържания мъж е повдигнато обвинение за умишлено убийство. Той е направил самопризнания. При подобно обвинение законът предвижда затвор от 10 до 20 години.

Зърнопроизводителите на извънредна среща утре в МЗХ за директните плащания и ваучерите за горивата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692448

Управнителният съвет на асоциациацията на зърнопроизводителите е поискал извънредна среща с ръководството на министерството на земеделието по повод кампанията за директните плащания и неизплатените ваучери за горивата от миналата година. 
Повече информация чети
Управнителният съвет на асоциациацията на зърнопроизводителите е поискал извънредна среща с ръководството на министерството на земеделието по повод кампанията за директните плащания и неизплатените ваучери за горивата от миналата година.  Повече информация чети

От ВМЗ предлагат сами да разчистват край Иганово заради липса на пари

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/04/02/2505120_ot_vmz_predlagat_sami_da_razchistvat_krai_iganovo/?ref=rss


Ръководството на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот, изпрати писмо до министъра на икономиката Божидар Лукарски, с което го информира, че е поискало съдействие от Министерството на отбраната за прочистване на района на площадката в Иганово от невзривени боеприпаси и взривни отпадъци, съобщиха от Министерството на икономиката.

Молбата е отправена към министъра на отбpаната Николай Ненчев и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов във връзка с инцидента на...

Йелън: Нужни са още изследвания, за да се справим с неравенството

http://www.investor.bg/sasht/337/a/ielyn-nujni-sa-oshte-izsledvaniia-za-da-se-spravim-s-neravenstvoto-192266/

Трябва да разберем кои политически решения позволяват на хората да се изкачват по икономическата стълбица и кои им пречат, смята председателят на Фед

Джихадисти убиха 70 студенти в Кения

http://africa.actualno.com/Djihadisti-ubiha-70-studenti-v-Kenija-news_465704.html

Най-малко 70 студенти са убити при днешното нападение на сомалийски джихадисти срещу университета в кенийския град Гариса, съобщиха властите. В същото време четирима от нападателите сомалийската и...

Христо Иванов ще продължи реформата, въпреки предложението на ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Hristo-Ivanov-shte-prodylji-reformata-vypreki-predlojenieto-na-GERB-news_465713.html

Във връзка с внесените от група народни представители от ГЕРБ предложения за промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ), министър Христо Иванов потвърждава ангажимента си да доведе до край работата...

Ревизоро: Сблъсъкът за правомощията на прокурор №1 е очакван

http://politics.actualno.com/Revizoro-Sblysykyt-za-pravomoshtijata-na-prokuror-1-e-ochakvan--news_465708.html

Емил Димитров – Ревизоро, депутат от Патриотичния фронт и член на Правната комисия в парламента, коментира в студиото на “Още от деня”, че се е знаело за назряващ сблъс...

Шестстепенно меню за реклама на новата програма "Региони в растеж"

http://www.mediapool.bg/sheststepenno-menyu-za-reklama-na-novata-programa-regioni-v-rastezh-news232514.html

Министерството на регионалното развитие ще даде 150 000 лева за реклама на приключващата оперативна програма "Регионално развитие" през тази година и още 850 000 лв. за популяризирането на новата "Региони в растеж" за три години. Това става ясно от обявената обществена поръчка за логистично обезпечаване на събитията по двете програми и текущата работа по тях. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие. Изпълнителите на поръчката трябва да осигурят провеждането на определен брой събития в различни градове на страната. За изминалия програмен период мероприятията са по 5 за всеки от шестте планови района плюс София, а за настоящия 2014-2020 – 15 за София и 30 за останалата част от страната. Предвижда се във всяко едно от събитията да вземат участие по около стотина души. Те ще бъдат настанявани в хотели с 4 или 5 звезди. Превозът ще става с автобуси не по-стари от 5 години. Храната не е детайлно посочена, както в отменената по нареждане на премиера Бойко Борисов поръчка на "Авиоотряд 28". Всичко е в рамките на нормалното с изключение на шест степенната вечеря от салата, супа, предястие, ястие, следястие асорти, десерт и три вида основни напитки. За да отразят събитията, се предвижда да бъдат канени най-малко 15 медии, е посочено в тръжната документация. Крайният срок за подаване на офертите е 12 май, като предложенията ще бъдат отворени на следващия ден. Бъдещите изпълнители ще бъдат избрани по критерия "икономически най-изгодна оферта". С най-голяма тежест в нея е цената – 40. Описание на етапите и дейностите, предмет на логистичната подкрепа и хотелско настаняване имат 25. Още толкова ще се дават, ако събитието трябва да се организира спешно например в разгара на туристическия сезон на морето. За допълнителни предложения за дейности и услуги, които повишават качеството, ще се дават 10 точки.

Шест степенно меню за реклама на новата програма "Региони в растеж"

http://www.mediapool.bg/shest-stepenno-menyu-za-reklama-na-novata-programa-regioni-v-rastezh-news232514.html

Министерството на регионалното развитие ще даде 150 000 лева за реклама на приключващата оперативна програма "Регионално развитие" през тази година и още 850 000 лв. за популяризирането на новата "Региони в растеж" за три години. Това става ясно от обявената обществена поръчка за логистично обезпечаване на събитията по двете програми и текущата работа по тях. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие. Изпълнителите на поръчката трябва да осигурят провеждането на определен брой събития в различни градове на страната. За изминалия програмен период мероприятията са по 5 за всеки от шестте планови района плюс София, а за настоящия 2014-2020 – 15 за София и 30 за останалата част от страната. Предвижда се във всяко едно от събитията да вземат участие по около стотина души. Те ще бъдат настанявани в хотели с 4 или 5 звезди. Превозът ще става с автобуси не по-стари от 5 години. Храната не е детайлно посочена, както в отменената по нареждане на премиера Бойко Борисов поръчка на "Авиоотряд 28". Всичко е в рамките на нормалното с изключение на шест степенната вечеря от салата, супа, предястие, ястие, следястие асорти, десерт и три вида основни напитки. За да отразят събитията, се предвижда да бъдат канени най-малко 15 медии, е посочено в тръжната документация. Крайният срок за подаване на офертите е 12 май, като предложенията ще бъдат отворени на следващия ден. Бъдещите изпълнители ще бъдат избрани по критерия "икономически най-изгодна оферта". С най-голяма тежест в нея е цената – 40. Описание на етапите и дейностите, предмет на логистичната подкрепа и хотелско настаняване имат 25. Още толкова ще се дават, ако събитието трябва да се организира спешно например в разгара на туристическия сезон на морето. За допълнителни предложения за дейности и услуги, които повишават качеството, ще се дават 10 точки.

Зърнопроизводителите на извънредна среща утре в МЗХ за директните плащания и ваучерите за горивата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692446

Управнителният съвет на асоциациацията на зърнопроизводителите е поискал извънредна среща с ръководството на министерството на земеделието по повод кампанията за директните плащания и неизплатените ваучери за горивата от миналата година. Срещата ще се проведе утре в министерството, е съобщила председателят на асоциацията Румяна Ангелова пред
Управнителният съвет на асоциациацията на зърнопроизводителите е поискал извънредна среща с ръководството на министерството на земеделието по повод кампанията за директните плащания и неизплатените ваучери за горивата от миналата година. Срещата ще се проведе утре в министерството, е съобщила председателят на асоциацията Румяна Ангелова пред

Допинг инспектори посетиха Кристиано Роналдо и "Реал" (Мадрид)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/02/2505126_doping_inspektori_posetiha_kristiano_ronaldo_i_real/?ref=rss


Десет футболисти на "Реал" (Мадрид) дадоха допинг проби тази сутрин в базата на клуба, съобщи местното издание "Ас".

Сред тестваните футболисти е и звездата на тима Кристиано Роналдо.

Такава проверка бе направена на играчите на "Реал" и през декември, затова днешното посещение едва ли е изненада за някого.

Освен португалския голмайстор проби са дали Икер Касияс, Варан, Хамес, Коентрао, Кедира, Кроос, Бензема, Лука Модрич и младият Йорегаард.
...

ВМЗ търси съдействие от МО за разчистване на площадката в Иганово

http://www.cross.bg/iganovo-ploshtadkata-vzrivni-1459558.html

/КРОСС/ Ръководството на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ)-Сопот изпрати писмо до министъра на икономиката Божидар Лукарски, с което го информира, че е поискало съдействие от Министерство на отрбаната за прочистване на района на площадката в Иганово от невзривени боеприпаси и взривни отпадъци. Молбата е отправена към министъра на отбpаната Николай Ненчев и Началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов във връзка с инцидента на територията на складова база Иганово на 21 март 2015 г., заради който дейността на площадката в момента е спряна. Ръководството на предприятието предлага разчистванто да се извърши от специалисти на завода, които са обучени в съответствие с Правилника по безопасността на труда при взривни работи, под ръководството на специалисти от Министерство на отбраната и под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив. В писмото на ВМЗ се посочва, че в момента дружеството не разполага със свободни финансови средства, за да заплати услугата по извършване на прочистването на външни експерти.    

Понижения за индексите на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/ponijeniia-za-indeksite-na-bfb-192267/

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата бе 16/26, а при 5 позиции нямаше промяна

Самоубийцата Тонка, която се хвърли от кооперация в Бургас, лежала в психиатрия

http://pik.bg/самоубийцата-тонка-която-се-хвърли-от-кооперация-в-бургас-лежала-в-психиатрия-news309780.html

Самоубийцата Тонка, която се хвърли от кооперация в Бургас, лежала в психиатрия

71-годишната Тонка Комнева, която полетя от четвъртия етаж на кооперация в центъра на Бургас, е лежала в психиатрия. Това заявиха близки на семейството на загиналата, информира faragency.bg.

От полицията все още отказват да съобщят дали възрастната жена се е самоубила или е паднала през терасата на жилището си на улица „Сливница” 25. Според роднини обаче Тонка и друг път е посягала на живота си. Жената дори прекарала известен период в психиатрия заради душевни проблеми. Нейният син живеел в апартамент в същата кооперация, на един и същи етаж със загиналата.

Сигналът за инцидента е подаден днес около 14:50 часа. Случайни минувачи забелязали трупа и се обадили на телефон 112.

Това е поредно самоубийство в Бургас. Във вторник край на живота си сложи и 65-годишен мъж. Той се хвърли от 11-ия етаж на блок в комплекс „Изгрев”.
 

Хърсев: Прелетна птица за шеф на БНБ не ни трябва

http://frognews.bg/news_88838/

Начело на Българската народна банка трябва да застане човек, който познава системата от години, работил е в областта на регулирането и преди всичко „не е прелетна птица", каквито идеи се появиха.

Ерменков: Нужни са още международни срещи, които да спомогнат за премахване санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktziite-ermenkov-rysiya-1459557.html

София /КРОСС/ Нужни са още подобни срещи с международно участие, които да спомогнат за премахване санкциите срещу Русия. Това заяви след състоялата се днес в София конференция на тема „Икономическите санкции на ЕС срещу Русия - влияние върху страните от Югоизточна Европа". Ерменков поясни, че това е първата от серия регулярни срещи по темата за санкциите и щетите от тях.Форумът бе открит от председателя на БСП Михаил Миков, като участие в него взеха и депутатите от левицата Таско Ерменков и Валери Жаблянов и представители от Гърция, Сърбия и Унгария.    

Обезщетенията за жертвите в катастрофата на Germanwings - според държавата

http://www.investor.bg/evropa/334/a/obezshteteniiata-za-jertvite-v-katastrofata-na-germanwings-spored-dyrjavata-192260/

Очаква се катастрофата да излезе скъпо на застрахователите на превозвача и Lufthansa едва ли ще се опита да отхвърли пълната отговорност

"Уестингхаус": Продължават дискусиите за АЕЦ "Козлодуй"

http://pik.bg/уестингхаус-продължават-дискусиите-за-аец-козлодуй-news309801.html

"Уестингхаус": Продължават дискусиите за АЕЦ "Козлодуй"

"Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период, съобщиха от компанията.

"Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб, каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус". - Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® за в бъдеще." "Уестингхаус" е доволна от сътрудничеството, което разви с АЕЦ "Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит.

Родерик добави: "Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на АЕЦ "Козлодуй" - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците". Осем реактора с технология AP1000® вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките "Vogtle" и "V.C. Summer" в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ "Sanmen" и AEЦ "Haijang" в Китай. Неотдавна бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000® на площадката "Мурсайд" в Обединеното кралство.

"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. През 1957 г. "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ. Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа. AP1000® е търговска марка на "Уестингхаус Електрик Къмпани ЛЛС". Всички права са запазени.

Признаха училището по изкуства за държавен културен институт

http://petel.bg/Priznaha-uchilishheto-po-izkustva-za-darzhaven-kulturen-institut__106992

Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна получи удостоверение №27 (1145) за регистрация и вписване в регистъра на...

Ураганен вятър в Русе! Достигна 108 км/ч!

http://petel.bg/Uraganen-vyatar-v-Ruse--Dostigna-108-km-ch-__106993

До 108 километра в час стигна скоростта на вятъра в Русе на днешния 2 април. Това съобщиха за Topnovini.bg дежурните хидрометеоролози....

6000 висши чиновници под постоянно наблюдение за корупция

http://petel.bg/6000-visshi-chinovnitsi-pod-postoyanno-nablyudenie-za-koruptsiya__106994

Фокусът на Стратегията по борба с корупцията ще бъде върху дейността на около 6000 висши държавни длъжности, от които зависи взимането на...

Откриха и втората черна кутия на разбилия се в Алпите самолет на Джърмънуингс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692325

Открита е втората черна кутия на падналия над френските Алпи самолет, съобщи AFP, позовавайки се на прокуратурата в Марсилия.
Кутията съдържа информация за параметрите на полета на самолета на компания „Джърмънуингс“, чието падане на 24 март предизвика смъртта на 150 души.
От анализа на първата намерена черна кутия стана ясно,
Открита е втората черна кутия на падналия над френските Алпи самолет, съобщи AFP, позовавайки се на прокуратурата в Марсилия. Кутията съдържа информация за параметрите на полета на самолета на компания „Джърмънуингс“, чието падане на 24 март предизвика смъртта на 150 души. От анализа на първата намерена черна кутия стана ясно,

Лубиц проучвал в нета методите за самоубийство

http://www.cross.bg/prokyratyrata-metodite-lybitz-1459556.html

/КРОСС/ Вторият пилот на разбилия се самолет Airbus A320 Андреас Лубиц е търсил в интернет информация за вратите на пилотските кабини, както и за тяхната безопасност. Това съобщиха от прокуратурата в Дюселдорф."Най-малко един ден няколко минути той е търсил в интернет информация за вратите на кабините и тяхната безопасност", съобщиха от прокуратурата. Освен това разследването е заключило, че Лубиц се е интересувал от темата „самоубийство"."Историята на браузъра не е била изтрита, може да се види историята на търсенията за периода от 16 март до 23 март. От една страна, потребителят се е интересувал от методите на лечение, а от друга страна - от методите за самоубийство", посочват още от прокуратурата.

Бащата и бабата на Никита разпознаха снимките: Това са те!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692435

Бащата и бабата на Никита, за който се предполагаше, че е откритото в куфар мъртво дете на 23 март край Пасарел, са разпознали своите близки на снимките, разпространени от МВР. Това е съобщи пред руския сайт Bloknot.ru, Павел Астахов, омбудсман по правата на детето на Русия.
По думите му, 5-годишното момче носи фамилията на баща си - Плотников,
Бащата и бабата на Никита, за който се предполагаше, че е откритото в куфар мъртво дете на 23 март край Пасарел, са разпознали своите близки на снимките, разпространени от МВР. Това е съобщи пред руския сайт Bloknot.ru, Павел Астахов, омбудсман по правата на детето на Русия. По думите му, 5-годишното момче носи фамилията на баща си - Плотников,

Бащата и бабата на Никита видяха снимките: Това са те!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692383

Бащата и бабата на Никита, за който се предполагаше, че е откритото в куфар мъртво дете на 23 март край Пасарел, са разпознали своите близки на снимките, разпространени от МВР. Това е съобщи пред руския сайт Bloknot.ru, Павел Астахов, омбудсман по правата на детето на Русия.
По думите му, 5-годишното момче носи фамилията на баща си - Плотников,
Бащата и бабата на Никита, за който се предполагаше, че е откритото в куфар мъртво дете на 23 март край Пасарел, са разпознали своите близки на снимките, разпространени от МВР. Това е съобщи пред руския сайт Bloknot.ru, Павел Астахов, омбудсман по правата на детето на Русия. По думите му, 5-годишното момче носи фамилията на баща си - Плотников,

Кадиев:Иван Иванов ще свали правителството на Борисов до октомври

http://frognews.bg/news_88835/

Според партията изборът на Иван Иванов за шеф на КЕВР е бил предрешен. Това каза Георги Кадиев по БНР.

Допингираните връщат държавните премии

http://www.moreto.net/novini.php?n=284969

Спортистите, заловени в употреба на допинг, занапред ще връщат държавните премии, получени за успехите. Това предвижда новата „Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от Министерството на младежта и спорта за постигнати призови класирания през 2015 година“, утвърдена от министър Красен Кралев.

Откриха втората „черна кутия“ на падналия самолет

http://offnews.bg/news/n_1/n_484578.html

Открита е втората „черна кутия“ на падналия във Франция самолет. Това съобщи прокуратурата в Марсилия. Тази втора кутия е известна като FDR ("Flight Data Recorder") и записва всички технически данни на полета, така че е особено важна за изясняване на обстоятелствата около произшествието. „Черната кутия“ е силно пострадала, което ще създаде проблеми при извличането на информацията от нея. По-рано беше намерена другата „черна кутия“, съдържаща записващото устройство. След като бяха извлечени данните от прокуратурата в Марсилия обявиха, че според данните вероятно вторият пилот Андреас Лубиц е предизвикал умишлено самолетната катастрофа, при която загинаха 150 души. От записа от пилотската кабина става ясно, че по време на самолетната катастрофа в кабината се е намирал само вторият пилот, който не е пуснал капитана, посочиха разследващите.  Те допълниха, че на записа се чува как капитанът се опитва да разбие вратата. Разследващите съобщиха още, че на мястото на катастрофата са открили мобилни телефони, но досега те не са донесли никакви улики относно случилото се преди катастрофата. 

Уестингхаус и България с договорка да продължат дискусиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692395

"Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на "АЕЦ Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период, предаде БГНЕС.
"Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб,
"Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на "АЕЦ Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период, предаде БГНЕС. "Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб,

Уестингхаус и България с договорка да продължат дискусиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692375


"Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на "АЕЦ Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период, предаде БГНЕС. "Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб,

И новите предложения на Гърция не очароват Брюксел

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/i-novite-predlojeniia-na-gyrciia-ne-ocharovat-briuksel-192263/

Проблематичен от гледна точка на еврозоната е фактът, че списъкът не съдържа почти никакви структурни реформи

Гърция съобщи, че няма да може да изпълни задълженията си по дълга

http://www.cross.bg/gurtziya-tzipras-atina-1459555.html

/КРОСС/ Гърция съобщи на кредиторите, че не може да изпълнява задълженията си по дълга. Това съобщават европейски медии, позовавайки се на представители на Европейския съюз. На 9 април гръцкото правителство трябва да плати кредит в размер на 450 млн. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Следва да се отбележи, че ако Атина не преведе необходимата сума на МВФ на 9 април, това ще бъде явно нарушение на Устава на МВФ, според което разсрочено плащане не може да бъде отлагано. В историята на МВФ няма такъв случай. През март медиите съобщиха за писмо, което премиерът на Гърция Алексис Ципрас е изпратил до германския канцлер Ангела Меркел. В него Ципрас твърди, че може да се стигне до забавяния на плащанията, ако Атина не получи краткосрочна финансова помощ.

Лазер изпарява „мушиците“, появили се в очите ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690103

Както побеляват косите ни, така петната изникват в зрението ни

Започвате да виждате странно - в очите ви се появяват „мушички“, „точки“, „паяжини“ и дори да отмествате погледа си встрани, нагоре или надолу, те пак са там. Няма спасение от тях. Дразнят постоянно - и у дома, и в работата, дори пречат на нормалното изпълнение на задълженията.
Както побеляват косите ни, така петната изникват в зрението ни Започвате да виждате странно - в очите ви се появяват „мушички“, „точки“, „паяжини“ и дори да отмествате погледа си встрани, нагоре или надолу, те пак са там. Няма спасение от тях. Дразнят постоянно - и у дома, и в работата, дори пречат на нормалното изпълнение на задълженията.

Гробищата в Перник плуват в язовир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692207

Част от гробищата в Перник се превърнаха в своеобразен язовир, а гробовете на десетки перничани плувнаха във вода.
До местата за вечен покой на мъртъвците се стига през кал и тиня, защото липсват алеи. Опечалените са принудени да газят в тях и да тъпчат чужди гробове, защото няма откъде другаде да минат,
Част от гробищата в Перник се превърнаха в своеобразен язовир, а гробовете на десетки перничани плувнаха във вода. До местата за вечен покой на мъртъвците се стига през кал и тиня, защото липсват алеи. Опечалените са принудени да газят в тях и да тъпчат чужди гробове, защото няма откъде другаде да минат,

"Аш Шабаб" пое отговорност за нападението в Кения, жертвите вече са 14 (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/02/2505110_ash_shabab_poe_otgovornost_za_napadenieto_v_keniia/?ref=rss


Най-малко 14 души бяха убити при нападение на сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб" срещу университетски кампус в Гариса, Кения, съобщава "Ройтерс". Терористите взеха християни за заложници и стреляха няколко часа по силите за сигурност.

Десетки студенти са ранени, а стотици са в неизвестност. Полицията и армията са обкръжили университета и опитват да изтласкат нападателите от него.

"Аш Шашаб" пое отговорност за атаката срещу университета край границата със...

Паметникът на Ботев в Калофер застрашен от свлачище

http://offnews.bg/news/n_1/n_484546.html

Свлачище застрашава паметника на Христо Ботев в Калофер. Целият мемориален комплекс се нуждае от укрепване и цялостен ремонт. Това съобщи кметът на града Румен Стоянов пред "Дарик". Стъпалата на комплекса са разместени, а гранитните камъни са пропаднали. Шадраваните пък са пропукани, като на места има фуги от по 10 – 15 см. "Не може повече да се отлага ремонтът. Не бива нещо лошо да се случи, за да се задействаме", заяви Румен Стоянов. Местността, в която е построен паметникът, преди 30 години е била дере, което е било укрепено, преди да започне строежът. Стоянов обясни, че там си играят много деца и дори миналата година на косъм се разминал инцидент с дете, чието краче се заклещило в пукнатина. Комплексът е собственост на община Карлово, но тя е абдикирала отдавна от тези проблеми. Оправданието е, че няма средства, допълни кметът на Калофер. Стоянов вече е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до министъра на културата Вежди Рашидов с молба да се отпуснат средства за спешния ремонт. Все още обаче не е получил отговор.

Разработва се стратегия за инвестиции според спецификата на региона

http://www.mediapool.bg/razrabotva-se-strategiya-za-investitsii-spored-spetsifikata-na-regiona-news232513.html

Стратегия за инвестиции, съобразена с приоритетите за развитие на всеки един регион в България, разработва в момента Министерството на икономиката и енергетиката. Тава съобщи зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева в Плевен на кръгла маса с участието на потенциални и реални инвеститори, представители на бизнеса от Северозападния район на планиране. Тя допълни, че ведомството се насърчи вложения в този регион за стартирането на нови производства и предприятия, които създават трайна заетост и висока добавена стойност в региона. Според нея общините също трябва да са активни в насърчаване на инвестициите като прилагат разработени собствени мерки. Само усилията на Българската агенция за инвестиции не са достатъчни за привличане на инвестиции, има нужда и от допълнително стимулиране и от общините. Изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев съобщи, че в Плевен се очаква много скоро да стартира инвестиция в размер на 30 млн. евро.

Атанасова: Никой от държавните органи не иска да поеме отговорност за КТБ

http://frognews.bg/news_88826/

Ние не разследваме, нямаме подобна роля, но трябва да установим факти и данни, свързани с държавните органи и длъжностни лица, които е следвало да упражняват контрол и надзор, заяви по БТВ Десислава Атанасова от ГЕРБ, която оглавява Комисията за КТБ в НС.

Биг Брадър влиза в складовете за дървесина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690063

С директора на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов разговаря Тихомир Тончев
- Г-н Нинов, темата за горите и незаконната сеч е сред водещите. Каква е ситуацията при вас?
- За съжаление, не мога да кажа, че е по-добра от тази в останалите райони. За 2014 г. на територията на Североизточното предприятие са констатирани 1341 нарушения.
С директора на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов разговаря Тихомир Тончев - Г-н Нинов, темата за горите и незаконната сеч е сред водещите. Каква е ситуацията при вас? - За съжаление, не мога да кажа, че е по-добра от тази в останалите райони. За 2014 г. на територията на Североизточното предприятие са констатирани 1341 нарушения.

Вдигат заплатите на горските

http://frognews.bg/news_88834/

От 1 май с министър Десислава Танева вдигаме с до 20% от заплатите на 400 души от Агенцията по горите, от най-ниско платените. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на Седмицата на гората.

Осъдиха варненец, измамил 10 човека, че ще им помогне да започнат работа в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=284964

Условно наказание за измама при посредничество за работа в чужбина– това постанови Районен съд – Варна по отношение на 63-годишен мъж. В задочно производство 63-год. С. Димитров бе признат за виновен, че в периода от 10 юли до 3 ноември 2009 г.

Фондът за гарантиране на влоговете спестил 306 980 лева за 2014 г.

http://www.cross.bg/leva-razhodi-garantirane-1459554.html

София /КРОСС/ Българската народна банка отчете 306 980 лв. икономии от Фонда за гарантиране на влоговете, което се равнява на около 17% от утвърдения бюджет.Управителният съвет на БНБ днес е одобрил Отчета за изпълнение на бюджета за административните разходи на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за 2014 г.„Бюджетът за административните разходи на Фонда за 2014 г. е одобрен с Решение на УС на БНБ от май 2014 г. с обща сума на разходите от 1 671 860 лева. С решение от ноември 2014 г. на УС на БНБ бе одобрено увеличение на разходите със 100 000 лева във връзка с поетия ангажимент при изплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка АД таксите за междубанкови преводи да са за сметка на фонда", гласи съобщението.Отчетените разходи са в размер на 1 464 879.60 лева, с което е постигната икономия от 306 980 лева или около 17 на сто спрямо утвърдения бюджет.

110 туристи от Израел откриха сезона в Слънчев бряг

http://pik.bg/110-туристи-от-израел-откриха-сезона-в-слънчев-бряг-news309793.html

110 туристи от Израел откриха сезона в Слънчев бряг

110 израелски туристи откриха сезона на южното черноморие. Подранилите летовници кацнаха на летището в Бургас и веднага бяха откарани до хотела им в Слънчев бряг. Първите за сезона туристи ще останат само три дни на морето. Само след няколко дни пристига и втората група, която има 4-дневна резервация, съобщава Стандарт.

Гостите от Израел бяха посрещнати с хляб и сол, а фолклорен състав от Несебър ги поздрави с традиционен танц. Макар, че ще останат само до края на седмицата, туроператорите са се погрижили да им осигурят пълна програма със забавления.

"Може ли да отидем на плаж" и "Водата в морето топла ли е", бяха първите въпроси на гостите. "2 процента ръст на израелските туристи се чака тази година, в сравнение с миналата. Групите вече започнаха да пристигат, а почивките ще продължат чак до декември", каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

За по-голяма сигурност през цялото лято туристите от Израел ще минават през специален коридор на летището, отделно от другите летовници. Засилени мерки са взети и в Слънчев бряг. Пред всички хотели, в които почиват израелци, ще дежурят денонощно полицейски екипи. Персоналът в хотелите пък е преминал специално обучение, а туристите ще минават инструктаж по време на трансфера.

Фондът за влоговете спестил 307 000 лв. от разходите за администрация

http://www.mediapool.bg/fondat-za-vlogovete-spestil-307-000-lv-ot-razhodite-za-administratsiya-news232512.html

Близо 307 000 лв. спестил Фондът за гарантиране на влоговете в банките през 2014 г. Икономията е от бюджета за административни разходи на институцията, съобщиха от Българската народна банка (БНБ). В четвъртък управителният съвет на банката е одобрил отчета за изпълнение на бюджета на фонда за 2014 г. През миналата година фондът е имал 1.67 млн. лв. за разходи, като те са увеличени със 100 000 лв. през ноември заради изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ), тъй като таксите за междубанкови преводи са за сметка на фонда. Въпреки увеличения лимит на разходите фондът е похарчил под 1.5 млн. лв. за администрация. "Постигнатите икономии са в резултат на добро текущо управление и оптимизиране на разходите при осигуряване на нормални условия за изпълнение на възложените със закона функции и задачи на фонда", обясниха от БНБ. До момента фондът е платил над 3.55 млрд. лв. за гарантираните депозити в КТБ. За целта институцията получи заем от бюджета, тъй като натрупаните средства във фонда бяха около 2 млрд. лв.

"Дупката" във Варна стигна до Министерството на културата

http://varna.actualno.com/Dupkata-vyv-Varna-stigna-do-Ministerstvoto-na-kulturata-news_465706.html

Проведохме разговор с министъра на културата, надявам се да бъде намерен вариант, с който тази язва в сърцето на Варна да бъде разчистена. Състоянието на Дупката в момента е отвратително, трябва д...

Христо Иванов: Не съм доволен от концентрацията на власт в прокуратурата

http://frognews.bg/news_88833/

Министърът на правосъдието Христо Иванов не е доволен от концентрацията на власт в ръцете на главния прокурор.

Ненужен мост в Добричко стана световна сензация

http://www.cross.bg/slaveevo-kalta-suoruzhenie-1459553.html

Добрич /КРОСС/ Мост, построен в добричкото село Славеево, който започва от калта, минава над калта и свършва в калта, стана световна сензация, съобщава Добрич Онлайн. Причината е, че снимка на това наглед абсолютно ненужно съоръжение беше качена в най-известния в света сайт за забавни снимки и картинки.Мостът, поставен в Славеево след наводненията от миналото лято, веднага се превърна в онлайн хит. Интернет потребители от различни краища на планетата коментират уникалното съоръжение в добричкото село.Жителите на село Славеево се шегуват, че подобна уникална придобивка чакат 25 години. Пред телевизия "Добруджа" те разказват, че той не може да се използва нито в сухо, нито в мокро време. Когато е снежно или вали, първите стъпала са залети с вода. Когато не е валяло, ако по случайност няма кал наоколо, мостът не помага нито на пешеходците, нито на велосипедистите. Жителите не знаят нито предназначението, нито цената на изграденото съоръжение. По думите на кметския наместник Жеко Жеков, когато се вдигне водата на дерето на селото, под моста се образува цяла река и тогава той е нужен."Тя за едно денонощие се оттича, а хората отиват за хляб", казва кметският наместник. Той не знае колко струва съоръжението. Според него хората са искали този мост, съобщава ТВ7.   Снимка: dobrichonline.com

Откриха втората черна кутия на разбилия се в Алпите самолет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4692265

Открита е втората черна кутия на падналия над френските Алпи самолет, съобщи AFP, позовавайки се на прокуратурата в Марсилия.
Кутията съдържа информация за параметрите на полета на самолета на компания „Джърмънуингс“, чието падане на 24 март предизвика смъртта на 150 души.
От анализа на първата намерена черна кутия стана ясно,
Открита е втората черна кутия на падналия над френските Алпи самолет, съобщи AFP, позовавайки се на прокуратурата в Марсилия. Кутията съдържа информация за параметрите на полета на самолета на компания „Джърмънуингс“, чието падане на 24 март предизвика смъртта на 150 души. От анализа на първата намерена черна кутия стана ясно,

Британска съпружеска двойка за втори път спечели джакпота от лотарията

http://www.moreto.net/novini.php?n=284919

Джакпотът за 1 милион паунда и скъпа кола в лотарията "Евромилиони" бе спечелен от британско семейство. Съпрузите грабнаха голямата печалба от играта и през 2013 година. Дейвид Лонг и Катлин Маккензи от Сканторп през 2013 г.

Банките са спечелили с 91,5 млн. лв. повече от лихви през 2014 г.

http://econ.bg/Новини/Банките-са-спечелили-с-91-5-млн-лв-повече-от-лихви-през-2014-г-_l.a_i.665293_at.1.html

Търговските банки у нас са спечелили с 91,5 млн. лв. повече от лихви през 2014 г. за разлика от предходната година. Така общият размер на нетните...

Намерена е и втората черна кутия от самолета на Germanwings

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/02/2505085_namerena_e_i_vtorata_cherna_kutiia_ot_samoleta_na/?ref=rss


Втората черна кутия с техническите данни от разбилия се самолет на Germanwings е открита във Френските Алпи. Това съобщиха германските медии, позовавайки се на прокуратурата в Марсилия.

Другата черна кутия, със записа на разговорите в пилотската кабина, беше намерена почти веднага след катастрофата на 24 март. От записа стана ясно, че вторият пилот, Андреас Лубиц, съзнателно е разбил Airbus A320, който излетя от Барселона с дестинация Дюселдорф.

Разследващите екипи на...

Казусът КТБ - "черната кутия" на българския преход

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/kazusyt-ktb-chernata-kutiia-na-bylgarskiia-prehod-6034032

Когато битката за КТБ ще се пренесе в международните съдилища, потенциалните загуби се измерват с милиарди евро, пише в блога си Илиян Василев

Фотоконкурс "Европейски проекти за красива България"

http://www.mediapool.bg/fotokonkurs-evropeiski-proekti-za-krasiva-bulgaria-news232511.html

Областният информационен център (ОИЦ) в София организира фотоконкурс "Европейски проекти за красива България".   Целта е да се популяризират красивите и добри неща, случили се около нас през годините, финансирани по европейски проекти, каза Елза Григорова, управител на ОБЦ-София.   Искаме да покажем променената градска среда през погледа на обектива – природни, културни, исторически обекти, допълни тя.   В конкурса могат да участват ученици, студенти, любители фотографи и всички жители на столицата и Софийска област.   Срокът за получаване на фотографиите е до 17 часа на 2 май.   Трите най-добри фотографии ще бъдат отличени с награди, като голямата е фотоапарт.   30 от фотографиите ще участват в изложба "Европейски проекти за красива България", която ще бъде открита на 9 май – Денят на Европа.

Бабата на Алиса: Не знам защо се самоуби майка й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4692275

„Алиса се чувства добре, възстановява се. За нея оттук нататък ще се грижи баща й, предстои й лечение в един от най-известните медицински центрове в Москва. Не мога да ви кажа, защо майка й е взела това страшно решение, имайте малко човещина”, каза Наталия минути преди да излети за Москва.
Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей
„Алиса се чувства добре, възстановява се. За нея оттук нататък ще се грижи баща й, предстои й лечение в един от най-известните медицински центрове в Москва. Не мога да ви кажа, защо майка й е взела това страшно решение, имайте малко човещина”, каза Наталия минути преди да излети за Москва. Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей

Рахим Стърлинг не бърза за нов договор с "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/02/2505082_rahim_sturling_ne_burza_za_nov_dogovor_s_livurpul/?ref=rss


Рахим Стърлинг няма да поднови преговорите за нов договор с "Ливърпул", докато футболният сезон в Англия не завърши.

Юношата на "мърсисайдци" сподели в интервю за Би Би Си, че повод за забавянето не са финансовите му условия.

Офанзивният футболист призна, че е отхвърлил договор за 100 000 паунда седмична заплата.

"Искам да се фокусирам върху футбола и когато приключи сезона, тогава ще разгледам опциите си", заяви английският национал. Неговият настоящ договор...

Рахийм Стърлинг не бърза за нов договор с "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/02/2505082_rahiim_sturling_ne_burza_za_nov_dogovor_s_livurpul/?ref=rss


Рахим Стърлинг няма да поднови преговорите за нов договор с "Ливърпул", докато футболният сезон в Англия не завърши.

Юношата на "мърсисайдци" сподели в интервю за Би Би Си, че повод за забавянето не са финансовите му условия.

Атакуващият футболист призна, че е отхвърлил договор за 100 000 паунда седмична заплата.

"Искам да се фокусирам върху футбола и когато приключи сезона, тогава ще разгледам опциите си," заяви английският национал. Неговият настоящ договор...

БСП приютява вестник "Дума" отново

http://news.ibox.bg/news/id_1634533793

Назначават журналистите от „Дума” в Националния съвет на БСП

Никита и Анна - убити от психично болен

http://www.bnews.bg/article-132532

Ако бе детето бе единствената жертва, тогава би могло да се предположи, че убийството е извършено в състояние на афект.

Станишев може да се бори за шеф на БСП

http://frognews.bg/news_88830/

Ако реши, Сергей Станишев би могъл да се кандидатира отново за лидер на БСП на редовния конгрес догодина. Това става възможно, след като настоящото соцръководство смегчи текста в устава, нашумял като поправката “анти-Станишев”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване