Народното събрание избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор към ВСС

http://www.moreto.net/novini.php?n=284905

195 народни представители от всички парлемантарни групи с изключение на "Атака" избраха Теодора Точкова за главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет. за избора на съдебния инспектор се изисква квалифицирано мнозинство от 160 гласа.

Въглен от котле подпали къща в Банско, изгоря покривът

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691129

Въглен от котле подпали къща в Банско вчера рано сутринта. За късмет пламъците са забелязани навреме от собственика, който веднага подал сигнал в местната пожарна и на място се е отзовал екип, който успял да го потуши. Изгоряла е част от покривната конструкция, но няма пострадали, съобщава Struma.bg.
Въглен от котле подпали къща в Банско вчера рано сутринта. За късмет пламъците са забелязани навреме от собственика, който веднага подал сигнал в местната пожарна и на място се е отзовал екип, който успял да го потуши. Изгоряла е част от покривната конструкция, но няма пострадали, съобщава Struma.bg.

Кредиторите на Гърция чакат нов списък с реформи

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/kreditorite-na-gyrciia-chakat-nov-spisyk-s-reformi-6033994

Финансовият министър Янис Варуфакис трябва днес представи нов, трети официален списък с мерки

Крайнодясната унгарска партия "Йоббик" доближава управляващите по популярност

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/02/2504223_krainodiasnata_ungarska_partiia_iobbik_doblijava/?ref=rss


Лидерът на крайнодясната унгарска партия "Йоббик" Габор Вона смекчи острата си реторика и, изглежда, опитва да достигне до умерените избиратели, а не до маргиналните обществени групи, пише агенция "Ройтерс".

Засега стратегията изглежда работи - промененият му личен имидж отразява трансформацията в "Йоббик", чиято подкрепа се доближава до тази на управляващата "Фидес".

"Опонентите ни може да казват, че това е просто медиен трик, но времето ще покаже", казва Вона пред...

Петков: В Агенцията по вписванията ще има преструктуриране

http://pik.bg/петков-в-агенцията-по-вписванията-ще-има-преструктуриране-news309502.html

Петков: В Агенцията по вписванията ще има преструктуриране

В Агенцията по вписванията ще има преструктуриране и то ще бъде в така посока да я развиваме и да й прибавяме нови функции. Това каза зам.-министърът на правосъдието Петко Петков.

Според него това на първо място личи от Устройствения правилник на Агенцията по вписванията, работят и по ЗИД на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който ще предаде и нови функции на тази агенция. "Този документ, който стана публично достояние е етап от нашата дискусии с МФ как трябва да се впишем в бюджетната рамка.

Ние не обявяваме нищо преди да е станало окончателен факт. Така че – не, Агенцията по вписванията няма да бъде закривана", заяви той и посочи, че няма да стане дирекция към МП. Документът, който изтече в медиите, той нарече "оборотен документ между МФ и МП". Очаквайте подробности.

Строителите на метрото-герои на соцтруда

http://frognews.bg/news_88796/

Новата придобивка е придобивка не само за София, но и за цяла България. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до летище София.

Аржентинската централна банка не признава шефа на местния клон на Citibank

http://www.investor.bg/drugi/338/a/arjentinskata-centralna-banka-ne-priznava-shefa-na-mestniia-klon-na-citibank-192216/

Решението е част от продължаващата съдебна битка за аржентинския дълг между правителството и неговите кредитори

Актрисата Мила Йовович роди второто си дете

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/02/2504604_aktrisata_mila_iovovich_rodi_vtoroto_si_dete/?ref=rss


Актрисата Мила Йовович роди второто си дете от режисьора Пол Андерсън, предаде БТА. Момиченцето с тегло 3,5 кг, което ще се казва Дашиел Едън, съобщава списание "Ю Ес Уийкли". 

Йовович е омъжена от шест години за режисьора, с когото се познава от снимачната площадка на "Заразно зло".  Двамата вече имат една дъщеря - Евър Габо, която този ноември ще стане на седем години. 

Мила Йовович е родена в Киев в семейството на сръбския лекар Богдан Йовович и руската актриса Галина...

BILLA каквато била

http://web.barometar.net/67304/

BILLA се изтегля от България, стана ясно тези дни. Това е икономически факт, който би трябвало да буди само съжаление – отива си голям чужд инвеститор, намаляват разнообразието и конкуренцията. Губим всички ние като потребители. А в интернет едни хора се радват, неясно на какво. И не само в интернет. Не от вчера сме чели [...]

Атакуваха руското посолство в Йемен

http://www.cross.bg/atakyvaha-ryskoto-posolstvo-v-iiemen-1459463.html

/КРОСС/ Генералното консулство на Руската Федерация в Аден беше атакувано и разграбено от шиитски бунтовници, съобщи йеменският портал Huna Aden, цитиран от ТАСС. Според информацията досега, въоръжени формирования от хуси и поддръжници на бившия президент Али Абдала Салех нападнали консулството, разбили вратите на сградата и разграбили наличното имущество и техника. Според очевидци бунтовницитге изнесли оборудване и документи, натоварили ги на автомобили и ги отнесли в неизвестна посока. По-рано РИА Новости съобщи, че руското дипломатическо представителство в столицата Сана е пострадало от бомбардировките на арабската коалиция от Саудитска Арабия. Заради създалата се ситуация, се готви евакуация на руските граждани от страната.  

Ще има възраст за пенсиониране в силовите ведомства, потвърди Калфин

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shte-ima-vyzrast-za-pensionirane-v-silovite-vedomstva-potvyrdi-kalfin-192214/

Ако нещо в системата не се промени, българите ще получават по-мизерни пенсии, защити предложенията си вицепремиерът

Атина предлага мерки за 6,1 милиарда, но за кредиторите те все още не са достатъчни

http://www.grreporter.info/atina-predlaga-merki-za-61-miliarda-no-za-kreditorite-te-vse-oshche-ne-sa-dostatchni/17074

Те включват увеличение на данъците, повишение на цените на билетите за музеите и археологичните обекти, както и премахване на плащането с пари в брой към държавни институции

прочети повече

Мила Йовович роди втората си дъщеря (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691110

Американската актриса Мила Йовович роди своята втора дъщеря Дашиел Едон. Момиченце с тегло 3,5 кг. И майката, и бебето са добре, съобщава говорителката на актрисата, цитирана от DailyMail.
 Цялата история четете
Американската актриса Мила Йовович роди своята втора дъщеря Дашиел Едон. Момиченце с тегло 3,5 кг. И майката, и бебето са добре, съобщава говорителката на актрисата, цитирана от DailyMail. Цялата история четете

Wizz Air въвежда фиксирани места

http://www.cross.bg/wizz-mesta-mestata-1459461.html

/КРОСС/ Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа*, обяви днес, че от май 2015 авиокомпанията ще въведе фиксирани места, за да подобри преживяванията и удовлетвореността на пътниците по време на полет. По определени маршрути от 4 май 2015 г. и по всички WIZZ линии от 19 май 2015 г. , клиентите ще могат да се възползват от автоматично свободно разпределение на местата, което ще стане част от резервационния процес от 8 април. Wizz Air ще запазва съседни места за пътниците, пътуващи заедно с една резервация, когато е възможно. Клиентите могат да променят своите свободно разпределени места и да избират различно място срещу такса, започваща от 1 евро на Wizzair.com или чрез WIZZ мобилни приложения по всяко време, до 3 часа преди началото на полета. Предпочитани места, като тези на първия ред за бързо слизане или с допълнително пространство за краката, могат да бъдат запазени за по-висока такса при наличност, разпределени според реда на резервацията. Запазените места на Wizz Air ще бъдат пуснати първоначално по избрани маршрути (Будапеща-Барселона, Катовице-Лондон, Букурещ-Дортмунд) от 4 май и впоследствие по всички 360 линии на Wizz Air от 110 летища във всички 37 страни от 19 май

Младите: Образованието е важно, но аз не уча

http://offnews.bg/news/n_1/n_484225.html

58% от младежите в 10 общини у нас поставят образованието като основен фактор за успех, но едва 41% декларират, че са ученици или студенти. Това става ясно от проучване на агенция АФИС. Почти всеки втори - 49 на сто, вярва, че може да промени политиката за младежта в страната. Отношението на младите към институциите е по-скоро негативно, като Народното събрание събира отрицателен вот от над 64%, правителството над 58%, а политическите партии губят доверието на повече от 72% от тях. За сметка на това местната власт начело с кмета на общината, в която се намират, печели одобрението на над 58% от младежите.  „Това показва, че действията на местно ниво са по-видими и достъпни за младите”, коментира Стефан Георгиев, представител на АФИС, пред Нова тв.  Същевременно едва 10% от запитаните са напълно запознати с гражданските си права, като над половината от тях смятат, че младите хора в тяхната община са по-скоро пасивни или изцяло пасивни по отношение на гражданската активност и доброволческата дейност. Проучването показва, че 92% от младежите биха жертвали живот, здраве и пари в името на семейството и децата. 67% са готови на такава жертва и за любовта, 41% - в името на принципите, вярата и убежденията, 40% биха го направили в името на личния успех и едва 38% в името на родината. Проучването на АФИС е проведено в периода 06-20 февруари 2015 г. и обхваща представителна извадка на населението на възраст между 16 и 29 годишна възраст в общините Батак, Бургас, Варна, Велико Търново, Казанлък, Карнобат, Кърджали, Правец, Силистра, Харманли, възложено от Националният младежки форум.

Uber подаде жалби срещу три държави, забранили услугите ѝ

http://www.investor.bg/novini/261/a/uber-podade-jalbi-sreshtu-tri-dyrjavi-zabranili-uslugite--192215/

Регулацията на услугите, предлагани от Uber и подобните на нея компании, остава под въпрос в Европейския съюз

Ако бяхме преди 90-та година, Братоев щеше да е герой на социалистическия труд

http://www.cross.bg/borisov-bratoev-tryd-1459462.html

/КРОСС/„Ако бяхме преди 90-та година, Братоев щеше да е герой на социалистическия труд", каза премиерът Бойко Борисов.  Хвалебствените думи към инж. Стоян Братоев, директор на столичната компания "Метрополитен", Борисов изрече на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София. За 23 години - 9 км метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години, похвали се премиерът. „Когато дойдохме тук се гонеха хартии и найлони по полето. Сега всеки ден 50 хиляди души ще разбират каква придобивка имат", заяви Борисов.  

Серена Уилямс стигна полуфиналите в Маями с победа №700 в карирата си

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/02/2504591_serena_uiliams_stigna_polufinalite_v_maiami_s_pobeda/?ref=rss


Световната номер 1 Серена Уилямс се класира за полуфиналите на турнира в Маями след трудна победа над германката Сабине Лисицки с 7:6 (4), 1:6, 6:3. 

33-годишната американка постигна победа №700 в професионалната си кариера. Тя стана едва осмата тенисистка с подобно постижение след Кончита Мартинес (739), Линдзи Дейвънпорт (753), Аранча Санчес Викарио (759), Вирджиния Уайлд (839), Щефи Граф (902), Крис Евърт (1309) и Мартина Навратилова (1442). 

Уилямс успя да влезе в клуб...

Борисов: Метрото е най-голямата реформа в България (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691106

С построяването на метрото и промяната в транспорта в София имаме най-голямата реформа в България. Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на новия участък от подземната железница на столицата между летището и "Цариградско шосе".  Средната скорост на движение на метрото е 40 км/ч. На градския транспорт - 14, а на автомобилите - 28.

Борисов на откриването на метрото: Асфалт не се е яло, но като няма асфалт, загиват хора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4691114

Асфалт не се яло, но като няма асфалт загиват хора. Най-голямата реформа, вършена в България е в транспорта в София.
Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на метрото при Летище София, съобщи БГНЕС.
"Ако бяхме преди 90-та година Братоев щеше да е герой на социалистическия труд. Възлагам на кмета на София да подготви за строителите, тези,
Асфалт не се яло, но като няма асфалт загиват хора. Най-голямата реформа, вършена в България е в транспорта в София. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на метрото при Летище София, съобщи БГНЕС. "Ако бяхме преди 90-та година Братоев щеше да е герой на социалистическия труд. Възлагам на кмета на София да подготви за строителите, тези,

Финалисти от „Евровизия“ и „Сан Ремо“ ще мерят сили на сцената на „Откритие 2015“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284891

Миро и „Тумбаито“ в съпътстващата програма през април Финалисти от Евровизия и Сан Ремо ще мерят сили на сцената на „Откритие 2015“, информира основателят и директор на международното събитие Доно Цветков. „От 47 песни от млади композитори от 23 държави от света селектирахме 18, които ще чуем премиерно във Варна”, разказва той.

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4691153

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Гърция вдига ДДС

http://www.cross.bg/gurtziya-evro-stranata-1459458.html

/КРОСС/ Гърция е предоставила на ЕК нов коригиран списък от реформи за следващия транш финансова помощ. Съдържащите се в документа мерки са свързани с повишаване на ДДС, борбата с укриването на данъци, приватизацията на държавната собственост, които се очаква да донесат на бюджета на страната почти 6 милиарда евро, съобщи вестник Financial Times, цитиран от БГНЕС. Една от основните цели на документа е отключване на краткосрочно финансиране, което ще позволи на гръцкото правителство да изпълни своите финансови задължения. Гърция ще изпълни задълженията си към Международния валутен фонд до 9 април, заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от Радио Атина. Пред агенция Reuters Сакеларидис каза, че преговорите, които Гърция води с кредиторите, са скъсили дистанцията, и че на тях е било постигнато сближаване на позициите. Той изрази надежда, че в следващите дни ще има по-нататъшен напредък и че скоро ще се стигне до позитивен резултат на среща на Еврогрупата, на която ще бъде ратифицирано и споразумението за допълнителна финансова помощ. Уточненията на правителствения говорител идват, след като гръцкият министър на вътрешните работи Никос Вуцис заплаши, че страната може да отложи плащането, което трябва да направи към МВФ в началото на този месец. Става дума за кредит в размер на 450 млн. евро, който Атина трябва да върне до 9 април.    

Наказание за антифашистка песен в Латвия

http://www.cross.bg/elena-strana-zhenata-1459459.html

/КРОСС/ Лат­вийските вла­сти, които раз­решиха в центъра на Рига да се състои марш на бившите леги­о­нери от СС, сякаш окон­ча­телно опре­де­лиха на коя страна са. Полици­ята обвини местна жителка в хулиган­ство заради анти­фашист­ките й действия по време на шествието, предаде ТАСС. „Вста­вай, страна огром­ная! Вста­вай на смерт­ный бой! С фашист­кой силой тем­ную!" - запя Елена Боче­вар, като видя марша на екслеги­о­не­рите от СС. „Аз съм убе­дена анти­фашистка. И като изпях куп­лет от тази песен, изра­зих граж­дан­с­ката си позиция, това е всичко. Те са вою­вали на стра­ната на фашистка Герма­ния. Те са давали клетва на Хит­лер! Ето това е исти­ната!" - поясни изпъл­ни­тел­ката на песента Елена Бочевар. Тя е потом­ствена казачка, двамата й дядовци са вою­вали в Чер­ве­ната армия, преми­нали са цялата война. Седем десе­ти­ле­тия по-​късно Елена излезе на своя песе­нен бой. Но не й дадоха да завърши песента. В клипа, снет от оче­ви­дец, се вижда как двама стражи на реда отвеж­дат жената, защото спо­ред тях това било провокация

Борисов: Откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години

http://pik.bg/борисов-откакто-герб-управлява---30-км-метро-за-10-години-news309482.html

Борисов: Откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години

 "Когато цифрите говорят и тези, които преди управляваха т. нар. "синя" София, ще замълчат. За 23 години - 9 км метро,откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София.

 „Ако бяхме преди 90-та година Братоев щеше да е герой на социалистическия труд”, посочи премиерът.

„Помните ли как заварихме моста "Брюксел"? Сега е ремонтиран”, коментира Борисов. „Когато дойдохме тук се гонеха хартии и найлони по полето. Всеки ден 500 хиляди души ще разбират каква придобивка имат", заяви Борисов. "Няма да виси на спирките, да го рекетират такситата. Даваме тази екстра на банките - да си сложат кредитната карта и направо хората да се качват на метрото.

Милиарди вкарахме в инфраструктура. 100 млн. лева сме заделили вчера и отсечките на автомагистралите ще бъдат ремонтирани. Ние от ГЕРБ строим. Думите отлитат, направеното остава. Асфалт не се е яло, но като го няма, загиват хора", каза още Бойко Борисов.

Приятелката на Лубиц: Страх ме е от световната омраза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4691100

Приятелката на пилота на Андреас Лубиц – Катрин Голдбах и нейното семейство са напуснали родния си град, пише британският в. Дейли мейл.
26-годишната преподавателка по математика, нейният брат Андреас и техните родители са решили да се преместят от родното си място Монтабаур в западния град Дюселдорф.
Приятелката на пилота на Андреас Лубиц – Катрин Голдбах и нейното семейство са напуснали родния си град, пише британският в. Дейли мейл. 26-годишната преподавателка по математика, нейният брат Андреас и техните родители са решили да се преместят от родното си място Монтабаур в западния град Дюселдорф.

Приятелката на Лубиц напусна родното си място: Страх ме е от световната омраза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691084

Приятелката на пилота на Андреас Лубиц – Катрин Голдбах и нейното семейство са напуснали родния си град, пише британският в. Дейли мейл.
26-годишната преподавателка по математика, нейният брат Андреас и техните родители са решили да се преместят от родното си място Монтабаур в западния град Дюселдорф.
Приятелката на пилота на Андреас Лубиц – Катрин Голдбах и нейното семейство са напуснали родния си град, пише британският в. Дейли мейл. 26-годишната преподавателка по математика, нейният брат Андреас и техните родители са решили да се преместят от родното си място Монтабаур в западния град Дюселдорф.

Христо Иванов: Ще има съкратени в правосъдното министерство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691091

Министърът на правосъдието Христо Иванов потвърди информацията за съкращаването на служители на Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС.
Иванов обясни в Народното събрание, че
Министърът на правосъдието Христо Иванов потвърди информацията за съкращаването на служители на Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС. Иванов обясни в Народното събрание, че "документът, който изтича в медийното пространство, свързан с бройките на съкратените служители на Министерството на правосъдието,

Христо Иванов потвърди за съкращенията в правосъдното министерство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4691103

Министърът на правосъдието Христо Иванов потвърди информацията за съкращаването на служители на Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС.
Иванов обясни в Народното събрание, че "документът, който изтича в медийното пространство, свързан с бройките на съкратените служители на Министерството на правосъдието,
Министърът на правосъдието Христо Иванов потвърди информацията за съкращаването на служители на Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС. Иванов обясни в Народното събрание, че "документът, който изтича в медийното пространство, свързан с бройките на съкратените служители на Министерството на правосъдието,

Високопоставен сенатор в САЩ беше обвинен в корупция

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/visokopostaven-senator-v-sasht-beshe-obvinen-v-korupciia-6033992

Робърт Менендес, който доскоро беше председател на комисията по външнополитически въпроси, приемал подаръци и предизборни дарения в замяна на политически „услуги“

Фандъкова: Метростанцията на летището е за София, но и за цяла България

http://pik.bg/фандъкова-метростанцията-на-летището-е-за-софия-но-и-за-цяла-българия-news309481.html

Фандъкова: Метростанцията на летището е за София, но и за цяла България

Да ни е честита новата придобивка на града ни, това е придобивка на само за София, но и за цяла България. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на метрото при Летище София. "Това е проект на партньорство и на екипната работа. Благодаря на ЕК, че оценява проекта за метрото като проект за пример. Най-вече искам да благодаря на премиера, че обърна лицето си към регионите, развитието и реалните резултати, които постигаме с екипа му", заяви столичният кмет. Според Фандъкова тази линия е знакова, защото прави връзката между летището, Централна гара, но е и нов подход, интегриран проект с доказана интермодалност. До центъра ще се стига за по-малко от 20 минути. Тя обяви, че само тази отсечка на метрото ще спести 8 000 тона вредни емисии във въздуха. Това е придобивка за софиянци, но и за всички гости на столицата, заключи Фандъкова.

От своя страна транспортният министър Ивайло Московски заяви, че за новия програмен период за 3-ти метродиаметър има заделени около 800 млн. лв. Ивелина Василева, министър на околната среда и водите също поздрави всички българи. "Това е един от проектите, който води до най-големи екологични ползи, с който трябва да се гордеем. София е с устойчива екологична политика. Този проект ще намали трафика и вредните емисии във въздуха", каза Василева. Според нея държавата ни се справя успешно с реализирането на проекти по еврофондовете.

Преди това епископ Григорий отслужи водосвет за здраве и благоденствие на присъстващите и за успешно завършилия проект. На церемонията по откриването на 5-километровото продължение на първия лъч - от бул. "Цариградско шосе" до Терминал 2 на Летище София присъстваха министрите от кабинета "Борисов 2", сред които вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметове, общински съветници и десетки граждани.

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са осигурени от Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. Четирите нови метростанции са Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София. Очаквайте подробности.

Христо Иванов потвърди за съкращенията в правосъдието

http://pik.bg/христо-иванов-потвърди-за-съкращенията-в-правосъдието-news309480.html

Христо Иванов потвърди за съкращенията в правосъдието

Министърът на правосъдието Христо Иванов потвърди информацията за съкращаването на служители на Министерството на правосъдието.

Иванов обясни в Народното събрание, че "документът, който изтича в медийното пространство, свързан с бройките на съкратените служители на Министерството на правосъдието, е елемент от съкращаването на разходите във ведомството".

"Става дума за много ограничени структурни промени и не може да се говори за затваряне на звена. Обсъждани са всякакви варианти, но това не означава, че обсъждането е някакво крайно решение", каза Иванов. "Агенцията по вписванията остава в сегашния си вид", каза Иванов и обясни, че в документа става дума за около 700 души съкращение, но дори и с тези съкращения, правосъдното министерство не може да се вмести в бюджета си.

"Движим се с 1 милион лева преразход всеки месец", обяви той. Очаквайте подробности. 

За вкуса към добре направената детска книга

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/za-vkusa-kym-dobre-napravenata-detska-kniga-6033991

В момента детското ни книгоиздаване започва да се въззема - издават се повече български автори, които бяха изчезнали почти през 90-те, както и световни класики в детската литература

Борисов: Откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години

http://www.cross.bg/borisov-metro-vasileva-1459460.html

/КРОСС/Когато цифрите говорят, и тези, които преди управляваха т. нар. "синя" София, ще замълчат. За 23 години - 9 км метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години. Това каза премиерът Бойко Борисов на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София. „Ако бяхме преди 90-та година, Братоев щеше да е герой на социалистическия труд", пошегува се Борисов. „Помните ли как заварихме моста "Брюксел"? Сега е ремонтиран", коментира Борисов. „Когато дойдохме тук се гонеха хартии и найлони по полето. Всеки ден 50 хиляди души ще разбират каква придобивка имат", заяви Борисов. "Няма да виси на спирките, да го рекетират такситата. Даваме тази екстра на банките - да си сложат кредитната карта и направо хората да се качват на метрото. Милиарди вкарахме в инфраструктура. 100 млн. лева сме заделили вчера и отсечките на автомагистралите ще бъдат ремонтирани. Ние от ГЕРБ строим. Думите отлитат, направеното остава. Асфалт не се е яло, но като го няма, загиват хора", каза още Бойко Борисов. Софийското метро е един от проектите, който води до екологични ползи, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Министър Василева подчерта, метрото е още едно доказателство, че София е добър град за живеене. „Това е проект, който ще доведе до спестяване на 2780 вредни емисии, ще намали шума. Поздравления за екипите", заяви министър Василева

Московски разпореди проверки на ученическите автобуси

http://offnews.bg/news/n_1/n_484206.html

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди проверки на всички автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици. Инспекцията е част от мерките, предприети във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН „Спаси живота на децата”, 4-10 май 2015 г., съобщиха от МТИТС.  Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” проверяват автобуси и фирми превозвачи на територията на цялата страна и ще продължат до приключването на кампанията. Транспортните фирми за превоз на ученици ще бъдат щателно инспектирани за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички автобуси превозващи деца и ученици. Контролът обхваща и правоспособността на водачите, както и наличието и редовността на документите, необходими за целта. Транспортното министерство предупреждава превозвачите да обърнат специално внимание на техническото състояние на превозните средства през пролетна ваканция заради очакваното увеличаване на превозите на деца и ученици с автобуси. По време на ваканцията проверките ще се извършват в експлоатационните центрове, а по-късно ще се провеждат пред учебните заведения, съобразени с началото на учебните занятия, като няма да се допуска нарушаване на нормалното им протичане. „Спаси живота на децата” е мотото на Третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата на ООН, посветена на безопасността на децата. Основната цел на инициативата е да се привлече вниманието към спешната необходимост от по-добра защита на децата и да се генерират мерки, необходими за постигане на това. Всеки ден повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. В тази връзка ООН разпространи „Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата”, в която децата изразяват своите мисли и страхове за движението по пътищата.

Печалбата на банките през януари и февруари е нараснала с 31.6 на сто

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/04/02/2504577_pechalbata_na_bankite_prez_ianuari_i_fevruari_e/?ref=rss


Печалбата на банките, работещи в България, се е увеличила с 31.6 на сто през първите два месеца на година в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на БНБ. От тях се вижда, че януари е завършил с добър резултат за финансовите институции, докато през февруари печалбата им е била 75.6 млн. лв., което е с 1 млн. лв. под резултата за същия месец на предходната година.

От данните се вижда още, че продължават да растат приходите на финансовите институции от лихви,...

Ивайло Калфин: През 2014 г. половината от пенсиите у нас са били инвалидни

http://econ.bg/Новини/Ивайло-Калфин-През-2014-г-половината-от-пенсиите-у-нас-са-били-инвалидни-_l.a_i.665189_at.1.html

"Над 50% от пенсиите в страната ни за миналата година са били инвалидни". Това обяви социалният министър Ивайло Калфин пред Нова тв. През...

Пресконференция на "България без цензура" във Варна

http://pik.bg/пресконференция-на-българия-без-цензура-във-варна-news309479.html

Пресконференция на "България без цензура" във Варна

Днес, 02 април 2015 г., четвъртък, в град Варна, сградата на Радио Варна, намираща се на адрес бул. "Приморски" 22, Зала “Малък арт салон” в 12.30  ч. председателят на ПП "България без цензура” Николай Бареков и представители на варненското ръководство на партията ще проведат пресконференция.

Темите ще бъдат участието на ББЦ в предстоящите избори за местна власт, както и оценка на необходимостта от предсрочни парламентарни избори.

Павлова: С началото на строителния сезон започваме ремонти на най-спешните участъци от републиканската пътна мрежа

http://pik.bg/павлова-с-началото-на-строителния-сезон-започваме-ремонти-на-най-спешните-участъци-от-репу-news309478.html

Павлова: С началото на строителния сезон започваме ремонти на най-спешните участъци от републиканската пътна мрежа

Пътят Асеновград- Смолян в района на Бачковския манастир е затворен,  заради огромно свлачище, което се е активирало тази нощ. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя посочи, че свлачището е огромно по размери, като се е активирал цял скат на планината. „Вземаме всички необходими мерки за разчистване на свлачището и неговото укрепване. Днес по обяд на мястото ще бъдат изпратени геолози, които ще направят нужните проучвания, за да се изготви проект, с който да се кандидатства за цялостно укрепване на ската, защото проблемът е наистина сериозен“, заяви министър Павлова. Тя бе категорична, че за Цветница миряните ще могат да посетят Бачковската света обител.

Министър Лиляна Павлова заяви, че преовлажняването на  почвите и повишаването на нивото на подпочвените води след обилните валежи от дъжд и снеготопенето са основна причина за активизирането на свлачищата в последния месец. Такъв е и проблемът с появилите се пукнатини по Лот 1  на АМ „Струма“  преди Дупница.“Повишаване на нивото на подземните води е довело до напукване на асфалта. Вземат се нужните мерки и всички щети ще бъдат отстранени за сметка на строителя, защото магистралата е в гаранция“, категорична бе министър Павлова. Тя добави, че строителят за своя сметка изготвя проект за допълнително отводняване и укрепване на  проблемния участък, който ще е готов до края на пролетта.  Заради свлачище остава блокирано и движението в едното платно  по АМ „Люлин“ в участъка между  8 и 9 км в посока София.   Там също има много свлечена маса, като се изготвя план за почистване и укрепване. Заради високи подпочвени води има пропадане и на участък от пътя Банско- Гоце Делчев. „Буквално всеки ден имаме свличане на земни маси или пропадане на пътища, особено в планинските райони“, заяви министър Павлова.

Лиляна Павлова заяви, че с началото на строителния сезон ще започне приоритетен ремонт на най-спешните участъци от републиканската пътна мрежа. „Паралелно с най- компрометираните участъци по автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще вземем мерки и за участъците, засегнати от свлачища“, категорична бе тя.  Министърът отбеляза, че в най-старите отсечките на АМ „Тракия“- между Пазарджик и Пловдив, както и по АМ „Хемус“  - от София до Ябланица и между Шумен и Варна, последно основни ремонти са извършвани през 1986г. „Кръпките не решават проблемите, защото всяка година се отварят нови дупки.  Предприемаме цялостно ремонтиране на пътната  основа, както и цялостно преасфалтиране на трите платна,  за да бъдат приведени в състояние, каквото е изкисването за магистрала и да се върне максималната скорост от 140 км. в час, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството. 

По отношение на бъдещото строителство на Лот 3 на АМ „Струма“ министър Лиляна Павлова коментира, че предстои специалистите да кажат, кой е най-добрият вариант – дали да има 15 –километров тунел или да се проектират няколко по-малки с виадукти. „Ние предприехме проектиране и на друго трасе, за да изберем в края на годината най-оптималния вариант, както за изграждане, така и за експлоатация и безопасност. Количествено-стойностни сметки ще покажат кой ще е най-евтиният вариант, но по предварителни разчети доста по-евтино ще е ако максимално следваме съществуващото трасе с тунели и виадукти“, обясни министър Павлова. Тя посочи, че през 2008г. е имало 8 варианта на трасе през Кресненското дефиле, като дългият тунел е избран като най-екологичен вариант. Геоложките и сеизмоложките доклади обаче имат притеснения относно проекта, който предвижда дълъг тунел и за това се разработва и ново трасе.  Министър Павлова изрази оптимизъм по отношение изграждането на Северната скоростна тангента. „След като размразихме проекта,  блокиран от над 340 дела за отчуждаване на земите, сега искаме максимално бързо да строим, за да се възползваме максимално от европейското финансиране, което е до края на годината“, обясни Павлова и добави, че са издадени строителни разрешения за нови два участъка. „Амбицията ни е до края на месец май да имаме разрешение за дейности по цялото трасе, което ще даде по-сериозен фронт за работа“, отбеляза министърът.  Целта е до края на годината да се построи по-голяма част от трасето с европейски пари, а догодина да се довърши с националното финансиране.

Министър Павлова коментира и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Тя обясни, че само за три месеца в страната са регистрирани над  1500 сдружения на собствениците, а 247 са сключените договори с Българската банка за развитие за финансиране.  „Общините започват дейностите по избор на изпълнител за енергийно обследване на сградите и тяхната конструктивна устойчивост. Аз съм оптимист , че в  края на лятото, есента  ще  видим ефекта от първите сгради“, отбеляза Павлова.

В отговор на въпрос за актуализация на избирателните списъци и пращани писма от общини до българи, живеещи в чужбина, с които има се дава срок за регистрация по настоящ адрес, министър Лиляна Павлова посочи, че Главна дирекция ГРАО към МРРБ е дало указания на общините да актуализират избирателните списъци, като премахнат живеещите в чужбина, които нямат право да гласуват на предстоящите местни избори. „Дадена е препоръка.  Това, че по-малки общини са изпращали писма си е тяхно решение, а не изискване на ГРАО. Ние се опитваме да актуализираме базата данни на населението за местните избори. Това бе апела от наша страна към общините, а не да притесняват гражданите. Глоби няма да има“, заключи министър Павлова.

 

Европейският парламент организира фотоконкурс - IV част

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/02/2504583_evropeiskiiat_parlament_organizira_fotokonkurs_-_iv/?ref=rss


Европейския парламент (ЕП) организира четвърта част на фотоконкурса, вдъхновен от Европейската година за развитие. Всеки месец до септември ще бъде обявявана различна тема, свързана с политиката за развитие.

Участниците трябва да изпращат снимките си по темата заедно с формуляр за участие. Наградата е покана за фоторепортаж от пленарно заседание на ЕП в Страсбург.

Как да участвате

Можете да изпратите снимката си и заявката за участие на електронна...

Убиецът на красивата Стефка не се яви съда, инжектирал фекалии в крака си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691065

Убиецът на пловдивската абитуриентка Стефка Маджарова – Владимир Костадинов не се яви днес в Окръжния съд, защото бил опериран на 31 март вечерта по спешност.
Костадинов е инжектирал фекалии в крака си. Пред съдебния състав бе обяснено, че от коляното се е отделила много секреция с миризма на коли бактерии.
Убиецът на пловдивската абитуриентка Стефка Маджарова – Владимир Костадинов не се яви днес в Окръжния съд, защото бил опериран на 31 март вечерта по спешност. Костадинов е инжектирал фекалии в крака си. Пред съдебния състав бе обяснено, че от коляното се е отделила много секреция с миризма на коли бактерии.

Свлачище затвори пътя Асеновград-Смолян в участъка при Бачково

http://www.cross.bg/pavlova-ychastutzi-ychastuk-1459457.html

/КРОСС/ Най-спешните ремонти, които АПИ направи с отпуснатите от МС средства, са автомагистралите „Тракия", особено в двата критични участъка в област Пазарджик и област Пловдив и АМ „Хемус" - в направлението Варна-Шумен, както по и старото направление София-Ябланица, където има най-критични участъци и най сериозни проблем, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в интервю за БНР.  С осигуряването на средства за Агенция „Пътна инфраструктура" ще започне цялостен ремонт, увери тя: „От 20 години по тези участъци е палиативни мерки и кърпежи. Запълването на малки дупки, при следващ дъжд и най-вече след зимен сезон се отварят два пъти по-големи. Където е направена кръпка, до нея старият участък е толкова лош, че се отварят нови и нови. Това са магистрали са последно изграждани и ремонтирани 1986 г. последно и оттогава в тези участъци нища не е правено. Ремонт не е правен толкова години. Ремонтът включва цялостно ремонтиране, включително с основата, с всички платна. Тук не говорим за кърпежи на дупки, а за цялостно преасфалтиране и ремонтиране на тези участъци, за да бъдат приведени в такова състояние, че да могат да отговарят на минималните изисквания за автомагистрален участък, където да позволим в последствие максималната скорост от 140 км/ч в тези участъци. Паралелно с това работим за критични участъци, на които имаме свлачища"

Убиецът на красивата Стефка Маджарова пак не се яви съда, инжектирал фекалии в крака си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4691082

Убиецът на пловдивската абитуриентка Стефка Маджарова – Владимир Костадинов не се яви днес в Окръжния съд, защото е бил опериран на 31 март вечерта по спешност, съобщи marica.bg.
Владимир е инжектирал фекалии в крака си. Вещото лице каза пред съдебния състав че от коляното се отделила много секреция с миризма на коли бактерии.
Убиецът на пловдивската абитуриентка Стефка Маджарова – Владимир Костадинов не се яви днес в Окръжния съд, защото е бил опериран на 31 март вечерта по спешност, съобщи marica.bg. Владимир е инжектирал фекалии в крака си. Вещото лице каза пред съдебния състав че от коляното се отделила много секреция с миризма на коли бактерии.

Принц Хари заминава на служба във военна база в Австралия

http://www.moreto.net/novini.php?n=284898

Принц Хари ще служи до юни в отбранителните сили на Австралия, след което ще напусне армията. Внукът на британската кралица Елизабет II заминава за Зеления континент идната седмица. В понеделник той ще положи венец на могилата на Незнайния воин в Канбера и ще посети военен мемориал.

Чужди специални служби планирали акции по време на изборите в РФ

http://www.cross.bg/slyzhbi-pytin-rysiya-1459456.html

/КРОСС/ На колегия на Феде­рал­ната служба за сигур­ност в четвъртък, 26 март, пре­зи­дентът Вла­ди­мир Путин съобщи, че се пла­ни­рат акции срещу Русия по време на избо­рите през 2016 и 2018 г. и поиска подобни опити за деста­би­ли­за­ция да не бъдат допус­кани. „Не пре­ста­ват опи­тите на западни спе­ци­ални служби да използ­ват за свои цели обще­стве­ните непра­ви­тел­ствени орга­ни­за­ции и поли­ти­зи­ра­ните обе­ди­не­ния преди всичко за дис­кре­ди­ти­ране на властта и деста­би­ли­за­ция на вътреш­ната ситу­ация в Русия", каза Путин, цити­ран от ТАСС. По думите му, вла­стите са готови за диа­лог с опо­зици­ята и продължа­ване на вза­имо­от­ноше­ни­ята с граж­дан­ското обще­ство, защото такъв диа­лог е винаги поле­зен и необ­хо­дим за всяка страна, но „е без­сми­слено да се води дис­ку­сия с тези, които рабо­тят по поръчка отвън, в инте­рес не на сво­ята, а на чужди страни"

Танева: Отговорността ни е да изпълним общественото очакване - да защитим и пощадим българската гора

http://pik.bg/танева-отговорността-ни-е-да-изпълним-общественото-очакване---да-защитим-и-пощадим-българс-news309474.html

Танева: Отговорността ни е да изпълним общественото очакване - да защитим и пощадим българската гора

Отговорността ни е да изпълним общественото очакване - да защитим и пощадим българската гора. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на честванията по повод на 90-годишния юбилей от отбелязването на „Седмицата на гората”.

“Използвам случая на всички да кажа, че обществото ни е изправено пред голямо предизвикателство. На всички нас, които имаме връзка с гората като дейности имаме отговорността да изпълним общественото очакване, а то е да защитим и пощадим българската гора.

В този аспект трябва всички да работим и да дебатираме проблемите”, заяви Танева. „Целта е да постигнем желанията на обществото и разбира се да знаем каква история е изминала българската гора”, каза още министърът и добави ,че се надява, че съхраняването на горското богатство ще бъде част от възпитанието на всички млади хора.

Десислава Танева поздрави всички служители в горската система и всички, чиято дейност е свързана със Седмицата на гората.

Камен Донев за втори път с награда „Чудомир“

http://www.cross.bg/donev-kamen-teatur-1459455.html

/КРОСС/Комедийният хит на сезона тази година е спектакълът на Камен Донев „Лекция №2: Възгледите на един учител за всеобщата просвета". В 14-ия театрален фестивал Комедийния хит на сезона, провеждащ се в рамките на Чудомирови празници 2015, участваха още три постановки „Сако от велур" на Пловдивския театър, „Народен представител" на Търговищкия театър и „Свалячи" на Драматичния театър в Разград. Публиката с гласуване избра Камен Донев да получи приза „Чудомир". Донев за втори път стана носител на наградата в историята на този театрален фестивал по повелята на публиката. Снощи с финална церемония по връчването на наградите и със специалното участие на балет „Арабеск" приключиха Чудомирови празници 2015.  

Европейският съюз подготвя ново дело срещу Google

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/04/02/2504578_evropeiskiiat_sujuz_podgotvia_novo_delo_sreshtu_google/?ref=rss


В рамките на следващите няколко седмици Европейският съюз може да започне ново дело срещу Google за злоупотреба с господстващата си позиция в сегмента на някои интернет услуги, съобщава в. The Wall Street Journal.

В момента европейските институции разговарят с компаниите, които са подавали жалби срещу Google. Властите искат да получат разрешение от фирмите да публикуват част от данните, които са били подадени конфиденциално.

Според източниците на изданието ЕС иска да...

Счупените огледала в Министерството на правосъдието

http://pik.bg/счупените-огледала-в-министерството-на-правосъдието-news309471.html

Счупените огледала в Министерството на правосъдието

От началото на кариерата на правосъдния министър Христо Иванов в изпълнителната власт не минава и ден, в който той и членове на екипа му да не обвинят политици, магистрати, медии, организации, служители на повереното им ведомство в прегрешения, нарушения, а и в злоупотреби. Така стана и вчера, когато от Министерство на правосъдието за пореден път решиха да критикуват медиите, че представяли невярна информация. Този път за намеренията на правосъдното министерство да трансформира Агенцията по вписванията в Главна дирекция към ведомството.

"Нямаме никакво намерение за закриване или преобразуване на Агенцията по вписванията, а само да я развиваме и надграждаме", заяви не на шега на 1 април 2015 г. лично министър Христо Иванов. На 16 март 2015 г. заместник-министър Вергиния Мичева-Русева поставя подписа си под Програма за структурни и функционални реформи в сектор "Правосъдие", в която дословно се посочва: "Вливане на Агенцията по вписвания и Централния регистър на особените залози в Главна дирекция на МП".

Разминаването е повече от очевадно, но това е най-малкият проблем, защото то поражда много повече въпроси от този – колко са счупените огледала в Министерството на правосъдието? На кого да вярват от администрацията, бизнеса, нотариусите, адвокатите, гражданите – на думите на министъра или на официален документ, макар и разписан от негов оторизиран заместник (на 16 март т.г. Христо Иванов е командировка в чужбина, което налага Програмата да бъде разписана от заместник-министър Вергиния Мичева). Има ли проблем с комуникацията в правосъдното ведомство или може би има сблъсък на лобита? На кого да вярва финансовият министър Владислав Горанов, който е получател на т.нар.

"Програма за структурни и функционални реформи в сектор "Правосъдие", която пък е изготвена в изпълнение на Постановление №8 на МС от 16 януари 2015 г. за изпълнение на държавния бюджет за 2015 г. Как ще се изпълни бюджетът на МП, ако в него се залага едно, а се изпълнява друго? На кого да вярват избирателите на партиите, които са подкрепили това правителство, защото от т.нар. Програма за реформи на МП става ясно, че тя е изготвена "в съответствие с Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България". Значи ли това, че управленската програма е "трик" за пред електората, а политическото ръководство на правосъдното министерство си има собствен план? Още не сме чули версията на министъра на правосъдието Христо Иванов за разписаното закриване и на Главна дирекция "Охрана" и на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и последващото им трансформиране в изпълнителна агенция. На кого да вярват надзирателите и служителите от охраната на съдебната власт, след като първо от медиите разбираха, че 720 от тях ще останат без работа? За съжаление, именно заради погрешните стъпки на Христо Иванов и на неговия екип, добрите намерения за провеждане на съдебна реформа доведоха единствено до блокиране на системата, а оттам и до влошаване на атмосферата между институциите и властите, от които нейното реализиране зависи.

Смяната на няколко съдии на КОЙ със СВОИ не е реформа, а проформа. Много погрешно е, ако непрекъснато търсиш вината в другите – за липсата на осъдени престъпници бил виновен главният прокурор и "гнилите ябълки", за неуспеха на съдебната реформа били виновни ВСС и партиите, за лошото състояние на затворите бил виновен преходът, за бягството на осъдени престъпници били виновни МВР и прокуратурата, за лошото състояние на съдебните сгради били виновни предшествениците и кризата, за проваления конкурс за Генерален адвокат в Съда на Европейския съюз били виновни кандидатите, за останалите вакантни 24 места за нови ЧСИ пак били виновни кандидатите… А може би проблемът е в счупените огледала в Министерството на правосъдието? Страшното ще е, ако се окаже, че са здрави.

КОНПИ ще може да бъде сезирана и от единния антикорупционен орган

http://pik.bg/конпи-ще-може-да-бъде-сезирана-и-от-единния-антикорупционен-орган-news309470.html

КОНПИ ще може да бъде сезирана и от единния антикорупционен орган

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще може да бъде сезирана и от бъдещия единен антикорупционен орган, който предстои да бъде създаден. Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев, съобщиха от КОНПИ.

В момента комисията може да бъде сезирана само от Прокуратурата при повдигане на обвинения по членове от Наказателния кодекс, определени в закона. Председателят на КОНПИ съобщи още, че експерти на комисията са изготвили промени в закона, според които поне 20% от отнетите имоти да могат да бъдат предоставяни за социални цели.

Друго предложение, което съответства и на препоръките в мониторинговия доклад на Европейската комисия, е намаляване на прага за отнемане на имущество от 250 000 на 120 000 лв.

Според направения от експертите на КОНПИ анализ, ако този по-нисък праг е бил в сила през 2014 г., образуваните производства са щели да бъдат двойно повече спрямо сегашните 14. 

Фандъкова: Новото метро е придобивка за цяла България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4691072

Да ни е честита новата придобивка. Тя е придобивка не само за София, но и за цяла България. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София, съобщи Фокус.
"Това е проект на партньорство. Благодаря на ЕК за това, че оценява този проект като проект за пример.
Да ни е честита новата придобивка. Тя е придобивка не само за София, но и за цяла България. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София, съобщи Фокус. "Това е проект на партньорство. Благодаря на ЕК за това, че оценява този проект като проект за пример.

Бързооборотната журналистика

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/04/02/2503465_burzooborotnata_jurnalistika/?ref=rss


Възмущението за снимката от профила на "Лубиц" във "Фейсбук" е добре забравено старо. Забрави се как в началото на 2014 г. "авторитетна" медия публикува снимката на "Иван" и го обяви за убиец на 20-годишна жена. Оказва се, че подобни практики не са само местен феномен, а сериозен проблем пред съвременните медии в глобален мащаб.

Кой "Лубиц"?

Седмица след трагедията с пътническия самолет на нискотарифната компания на "Луфтханза" стана известно, че медии са разпространили...

Борисов в шокиращо интервю: Голям срам е „Телеграф“ с „Държавен вестник“

http://frognews.bg/news_88795/

Голям срам е вестник „Телеграф“ да се продава с „Държавен вестник“. Трябва да се върнат имената на покойниците, чиито имена бяха сменени по време на Възродителния процес. Не вярвам, че Цветан Цветанов ще бъде осъден. За какво?! Това е само част от това, което каза премиерът Бойко Борисов пред журналиста Георги Коритаров по "ТВ+".

Десните: УС на БНБ да подаде оставка и да поеме отговорност

http://pik.bg/десните-ус-на-бнб-да-подаде-оставка-и-да-поеме-отговорност-news309468.html

Десните: УС на БНБ да подаде оставка и да поеме отговорност

Коалиция Десните призовава за ускоряване на процеса по приемане на страната ни в Европейския банков съюз, както и за промени в законодателството, с цел пълноценно транспониране на Директива 2014/49/ЕС, гарантиращи в максимална степен защитата на интересите на депозантите в българските банки. Това се казва в позиция на Десните във връзка с нелогичните и продължаващи, откровено задкулисни действия на управляващите свързани с казуса КТБ и избора на управител на БНБ.

След четири месечно затишие за отговорността на БНБ по случая КТБ под предлог, че мандатът на управителя на БНБ изтича през октомври 2015 г., съпътствано от спорадична, скромна и про-форма публична имитация на загриженост, на 31.03.2015 г. премиерът Борисов отново направи рязък завой в позицията си относно ръководството на БНБ заявявайки: "Иван Искров пък сме го посочили сто пъти и нахалството му, че стои го няма никъде в света, но се надявам май месец да имаме нов шеф на БНБ." Междувременно бе прието извънредно законодателство по случая с КТБ, а единият от назначените временни синдици "случайно" се оказа секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС.

От насложилите се факти става пределно ясно, че обявените решения на министър-председателя и на управляващото мнозинство за пореден път влизат в пълна колизия с непрекъснато прокламираната "мантра" за върховенството на закона, както и нямат нищо общо с постоянно заявяваната отговорност пред обществото, а по-скоро са следствие на поредните задкулисни договорки и кадрови разстановки по върховете на публичната власт, заявяват Десните.

С цел да не се допусне за трети път разклащане на банковата и финансовата система на страната, Коалиция "Десните", припомня своята позиция от 23 октомври 2014 г. Ние, "Десните" настоявахме и продължаваме да настояваме целият Управителен съвет на БНБ да подаде оставка, с което да поеме своята отговорност пред обществото за проблемите в банковата система и да даде възможност за излъчване на нови представители, с безупречна репутация и след открита процедура на номиниране и обществено изслушване. За целта предлагаме да се приемат като минимум, набор от изисквания, които да очертаят желаният професионален профил и необходимите качества за заемането на длъжността управител на БНБ, както следва: Кандидатът да е постоянно установен в България, познаващ в детайли работата и състоянието на българската банкова система; Да притежава безупречна професионална репутация, включително и международна такава, постигната на базата на личните си качества и управленски умения и доказал, че може да управлява достойно, отговорно и качествено системи, хора и процеси; Да представи или да са налични и публично известни доказателства за професионализъм и качество на работата му, както от български, така и от европейски и международни институции – под форма на анализи, ревюта, доклади, проверки и/или други писмени документи за неговата дейност през последните поне пет години; Да е ръководил и управлявал хора, институции, системи, бюджети и бизнес процеси на ръководно ниво в последните поне пет години; Да притежава образование в сферата на финансите и икономиката от реномиран български или международен университет, както и да владее свободно английски език на високо ниво;Да може да представи доказани постижения в областта на финансите и икономиката като публично изразявани позиции, концепции, програми, интервюта, публични изяви и публикации от всякакъв характер. Смятаме за неподходящи и неприемливи кандидатите за този изключително отговорен пост да са напуснали страната в преследване на личното си кариерно развитие, непознати за местната общественост и откъснали се от проблемите на местната финансова и икономическа среда.

Считаме, че би било проява на поредна политическа грешка, след бившия финансов министър Симеон Дянков, за ръководните постове на БНБ да бъдат назначавани хора, които не са били под "прожекторите" на общественото внимание и интерес, не са отстоявали идеи и позиции, не са водили битки за тяхното налагане, не са демонстрирали своите принципи в полза на България и българското общество, не са разпознаваеми в страната, не са управлявали институции и системи и реално не са вземали управленски и ръководни решения, както и не са носили съответната отговорност за това.

Позицията управител на БНБ не може да бъде поредната длъжност в личната автобиография на когото и да било. Позицията управител на БНБ следва да бъде заета от успешни хора в България, чието минало, настояще и бъдеще е свързано със страната ни, които имат силен интерес да докажат пред обществото своя професионализъм и чиято основна мотивация е да работят в полза на страната ни и на българските граждани, заявяват от Десните.

Точкова е новият шеф на инспектората на ВСС

http://frognews.bg/news_88794/

Теодора Точкова е новият главен инспектор на инспектората на ВСС. За нея гласуваха 195 депутати от общо 197 регистрирали се в пленарна зала. Процедурата се проведе за трети път. Другият кандидат за главен инспектор бе Вера Чочкова.

Московски разпореди проверки на училищните автобуси

http://pik.bg/московски-разпореди-проверки-на-училищните-автобуси-news309463.html

Московски разпореди проверки на училищните автобуси

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди проверки на всички автобуси и фирми извършващи превоз на деца и ученици. Инспекцията е част от мерките предприети във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН "Спаси живота на децата", 4 – 10 май 2015 г., съобщиха от МТИТС.

Инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" започнаха засилени проверки на територията на цялата страна, които ще продължат до приключването на кампанията. Фирмите-превозвачи ще бъдат щателно инспектирани за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички автобуси превозващи деца и ученици. Контролът обхваща и правоспособността на водачите, както и наличието и редовността на документите, необходими за целта.

По време на пролетната ваканция на учениците, проверките ще се извършват в експлоатационните центрове, а по-късно ще се провеждат пред учебните заведения, съобразени с началото на учебните занятия, като няма да се допуска нарушаване на нормалното им протичане. "Спаси живота на децата" е мотото на Третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата на ООН, посветена на безопасността на децата.

Основната цел на инициативата е да се привлече вниманието към спешната необходимост от по-добра защита на децата и да се генерират мерки, необходими за постигане на това. Всеки ден повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. В тази връзка ООН разпространи "Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата", в която децата изразяват своите мисли и страхове за движението по пътищата.

РБ: Троловете в интернет трябва да се ограничат законово

http://offnews.bg/news/n_1/n_484210.html

Троловете в интернет трябва да се ограничат законово. Във Великобритания вече има предложение за до 2 години затвор за т.нар. „тролене“. Тези примитивните практики трябва да се признаят за грешни от партиите и да се прекратят със законова уредба. Такова мнение изрази в ефира на bTV депутатът от РБ Антони Тренчев по повод на репортаж на bTV за използваните от политически партии интернет тролове. "Не може, докато ЕК обявява за свой приоритет дигиталната икономика, у нас да се принизява интернет в платформа за тролове", каза Тренчев и добави, че по време на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ, която предстои той да ръководи, ще проведе срещи с представители на Британския парламент, за да се обсъдят законовите мерки, които те предлагат против интернет троловете, за да си види кои от мерките са приложими и у нас. Според Тренчев интернет „троленето“ отблъсква младите хора от политиката и те не трябва да бъдат насърчавани да се занимават с недостойни практики. Той каза, че е присъствал на официален форум по проблемите на интернет-комуникацията, където публично представители на БСП са признали, че разполагат с 50-60 души в офиси, ангажирани с интернет-тролене и писане на положителни коментари за БСП и негативни за опонентите им. Попитан за ползването в интернет на контролирани коментари и от ГЕРБ, за което bTV показа репортаж в предаването, Тренчев бе категоричен, че като човека, отговарял в „Движение България на гражданите“ за интернет-комуникацията, от ДБГ никога не са ползвани такива услуги. "Аз лично предпочитам да изляза със собственото си име и да си кажа мнението открито, както и правя, а не да се представям за някой, който не съм", подчерта Тренчев. Той съобщи, че е запознат с тарифи за от 2 до 7 лева на коментар от различни компании за т.нар. управление на интернет репутацията и обяви подобни практики за крайно недопустими за политически партии, независимо от коя част на спектъра са. Попитан за троловете на ДСБ, Тренчев каза, че председателят на ДСБ ясно е признал за грешката да ползват тролове като Тренчев добави, че адмирира тази оценка и призова всички политически партии да се откажат от практиката с троловете публично. "ГЕРБ също да се отрекат от тази практика и да кажат, че е грешна. Председателят на младежкия ГЕРБ е мой колега, аз бих обсъдил с него как законово да се регулират правила за комуникацията в интернет с цел да не се допускат повече такива практики", каза Тренчев, като изрази надежда, че подобни законови промени ще се подкрепят в парламента от всички политически сили.

Хр. Христова: Майчинските обезщетения и през втората година трябва да бъдат поне в размера на минималната заплата

http://www.cross.bg/hristova-bulgariya-detza-1459454.html

/КРОСС/При демографската ситуация, в която се намира България, не можем да решаваме въпросите за раждаемостта и въобще за компенсация на отрицателния прираст с една мярка. Това заяви в интервю за БНР председателят на Института за семейна политика Христина Христова, която е и бивш министър на труда и социалната политика. Според нея отхвърленият от НС законопроект на ПФ за раждаемостта е можел да допринесе за подобряване на демографската ситуация, но е разгледан, след като бюджетната година е започнала и трудно може да се вмести в средствата. Законът, който предлагат от ПФ е една разновидност на семейно подоходно облагане. Такова имаше в България и действаше 1 година - 2007-а. От 1 януари 2008 г. беше премахнато. Eкспертите казаха, че не може да се правят никакви изключения при плоския данък, сякаш е някаква свещена крава, каза Христова.  Според нея в законопроекта има „рационално зърно". Христина Христова отличи и предложението от данъчни облекчения да могат да се възползват само онези семейства, които не ползват детски добавки. Заявлението от МТСП, че се подготвят мерки, които да насърчат раждаемостта на работещите жени между 35 и 45 години, които да родят второ и трето дете, тя коментира така: Аз мисля, че в България имаме добри насърчителни мерки за работещи и осигуряващи се жени. Даже някои го повтарят като някакъв дефект, че, видите ли, в България имаме най-дългата отпуска „по майчинство"

Журналистът, който "всял паника": Вярвам в разума

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zhurnalistyt-kojto-vsial-panika-viarvam-v-razuma-6033986

Временният районен прокурор на Казанлък повдига обвинение на журналиста от местната ПрессТВ Георги Манев за всяване на паника покрай наводненията в града

Лекият суров петрол отново падна под 50 долара за барел

http://econ.bg/Новини/Лекият-суров-петрол-отново-падна-под-50-долара-за-барел_l.a_i.665188_at.1.html

Цената на петрола намаля в четвъртък (2 април) на фона на продължаващите преговори за ядрената политика на Иран и очакването за нарастване на износа...

Петролът тръгна нагоре, рублата след него

http://www.cross.bg/rybli-iiemen-dolara-1459453.html

/КРОСС/ Нов военен конфликт в Близкия изток ще има непредвидими последици за цената на горивата.. Миналия четвъртък на валут­ните и пет­ролни пазари настъпи рязко ожив­ле­ние. Пет­ролът тръгна рязко нагоре и руб­лата го последва, съобщи тв „Рос­сия -24″. Рус­ката валута обнови мак­симума на ръста си от нача­лото на годи­ната по отноше­ние на долара, а към еврото - от края на ноем­ври. Така вчера по обед 1 долар се про­да­ваше за 56,30 рубли, а еврото - за 62,17 рубли, като в сеси­ята „аме­ри­ка­нецът" и „европе­ецът" достиг­наха минимуми съо­т­ветно от 56,03 рубли и 61,65 рубли. Не е изклю­чено обаче през след­ващите дни да настъпи корекция, пре­дупре­жда­ват експерти. При­чина за това ста­наха послед­ните съби­тия в Йемен - антипра­ви­тел­стве­ният бунт и реше­ни­ето на Саудит­ска Ара­бия да под­крепи пре­зи­дента на стра­ната и да обяви нача­лото на военна опе­рация

Учител по физика за малко да кастрира с брадва ученик при експеримент (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4691055

В мрежата се появи видео, на което се вижда как преподавател по физика удря с брадва ученик между краката. Трагикомичната случка се разиграва в рамките на експеримент по физика. Цялата история прочетете

Детските и младежки парламенти и съвети в страната се събират на среща във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284896

XV-та Национална пролетна сесия на българските детски и младежки парламенти и съвети в страната се открива днес – 2-ри април от 14.30 ч. в зала ”Пленарна” на Община Варна и ще продължи до 5-ти април. Срещата е под надслов „Толерантността – хармония в различията”.

Учител за малко да кастрира с брадва ученик при експеримент (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4691048

В мрежата се появи видео, на което се вижда как преподавател по физика удря с брадва ученик между краката. Трагикомичната случка се разиграва в рамките на експеримент по физика. Цялата история прочетете

Проф. Стив Ханке и експерти ще дискутират нуждата от финансово образование

http://www.investor.bg/strategii/127/a/prof-stiv-hanke-i-eksperti-shte-diskutirat-nujdata-ot-finansovo-obrazovanie-192212/

Световноизвестният финансист идва в България за участие в конференцията Образование и бизнес, а модератор ще бъде Нейра Чехич от Bloomberg TV в Лондон

Правосъдното министерство предприема мащабни съкращения в затворите

http://www.mediapool.bg/pravosadnoto-ministerstvo-predpriema-mashtabni-sakrashteniya-v-zatvorite-news232483.html

Правосъдното министерство започва съкращения на 700 чиновници от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” и съдебната охрана, предстои и преструктуриране на Агенцията по вписванията. Това съобщи в четвъртък заместник-министърът на правосъдието Петко Петков преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той информира, че ще бъдат премахнати половината от регионалните звена на Агенцията по вписванията (6 от общо 12) и ще бъде съкратен пет процента от персонала.   Според направените досега анализи администрация на затворите в страната далеч надхвърля средното за Европейския съюз. Петков гарантира, че няма да бъде съкратен нито един надзирател, социален работник или психолог, който работи пряко със затворниците. Няма да има съкращения и на служители от фронт офисите на Агенцията по вписванията.   Реформата засега изглежда неясна от финансова гледна точка. Причината е, че съкратените трябва да бъдат обезщетени с определен брой брутни работни заплати. Петко Петков призна, че министерството няма пари за тези обезщетения и се водят разговори с Министерството на финансите за решаването на проблема.   “Ако не се намерят веднага пари за изплащането на парите за всички, те ще получат обезщетенията си по-късно”, каза заместник-министърът. Той гарантира, че Агенцията по вписванията няма да бъде сведена до дирекция към Министерството на правосъдието и ще остане самостоятелна структура.   През последните няколко години изпълнителната власт е под постоянен натиск от надзирателите в затворите за увеличаване на заплатите и допълнителните социални плащания. Те настояват за изравняване на условията на работа с тези на служителите на МВР. От правосъдното министерство засега не могат да кажат дали съкращенията ще окажат някакво положително влияние върху заплатите на надзирателите.   Натиск върху България за подобряване на условията в затворите има и от Европейския съд по правата на човека. Страната ни има срок до средата на 2016 година да подобри значително условията за лишените от свобода, но пари за нови затвори няма. В момента на практика всеки затворник би могъл да осъди България пред европейския съд заради лошите условия.   Агенцията по вписванията също се намира в тежък период на реформи. В началото на седмица бе анонсиран доклад, който показва множество нарушения в Търговския регистър. Прекият резултат бе уволнението на шефа на Агенцията по вписванията Венцислав Спирдонов. На негово място бе назначена досегашната заместник-директорка Елена Маркова.

Наблюдението на птици у нас - ниша в екотуризма

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/nabliudenieto-na-ptici-u-nas-nisha-v-ekoturizma-6033984

На територията на страната ни и на Балканския полуостров има много видове, които представляват интерес за хората с хоби "бърдуочинг" (от английското bird watching)

Димо Гяуров: Бързите промени в НПК и ГПК създават риск от правен хаос

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dimo-giaurov-byrzite-promeni-v-npk-i-gpk-syzdavat-risk-ot-praven-haos-192208/

Последствията ще са негативни за гражданското правораздаване, смята бившият директор на Националната разузнавателна служба

Спипаха трима с канабис, задържаха ги

http://pik.bg/спипаха-трима-с-канабис-задържаха-ги-news309450.html

 Спипаха трима с канабис, задържаха ги

29-годишният Д.К. от село Скрът е задържан за 24 часа, след като при рутинна проверка на автомобила му „Форд Фокус” в местността Рупите полицаи откриха 1.8 гр. канабис, пише "Струма бг".

В бунгало, находящо се в същата местност и ползвано от лицето,  са намерени и иззети около шест патрона за ловна пушка без необходимите документи за тях.

По същото време на главен път Е-79 в района на полигона в Благоевград са задържани 33-годишен софиянец и спътничката му с 1 гр. канабис.

Двамата са задържани за 24 часа.

14 важни съвета, когато купувате бик за разплод

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690991

1. Бикът се нуждае от поне два-три месеца, за да се приспособи и да влезе във форма за заплождане на крави.
2. Отделете време да огледате бика, който сте решили да купите. Наблюдавайте внимателно как се движи (движението трябва да е плавно) в ограждението на аукциона и после го сравнете с останалите.
1. Бикът се нуждае от поне два-три месеца, за да се приспособи и да влезе във форма за заплождане на крави. 2. Отделете време да огледате бика, който сте решили да купите. Наблюдавайте внимателно как се движи (движението трябва да е плавно) в ограждението на аукциона и после го сравнете с останалите.

Закон срещу троловете в интернет?

http://www.cross.bg/internet-komentari-trenchev-1459452.html

/КРОСС/Журналистката и говорител на Външно министерство Бетина Жотева поиска регулации за електронните медии като мярка за справяне с „троловете" в интернет. „Трябва да има закон за интернет. Трябва да има правила, за да не се стига до това, с което се сблъскваме сега - само негативни коментари. Както имаме закон за радиото и телевизията, така да има и закон за интернет", оказа тя в интервю за бТВ. Хората, на които им се плаща, за да създават виртуална реалност и да насочват в определени посоки общественото мнение, трябва да носят отговорност, настоя Бетина Жотева. Това е по-скоро проблем на обществото отколкото проблем само на партиите и ако не се справим с него ще наблюдаваме едно по-голямо разделение в обществото за в бъдеще, смята тя. Според политолога Татяна Буруджиева всички партии използват „тролове", за да има коментари в определена посока под материалите в интернет. „Става въпрос за чисто манипулативно действие, което е продиктувано от теорията за стадото. Когато човек, симпатизант на дадена партия, чете коментарите и те не му допадат, той си задава въпроса „защо не е като другите". Така се формира у него чувство, че не близо до идеите. След като това продължи известно време, за да остане верен на идеите си, той започва да приема стила", каза тя. От репортаж по темата стана ясно, че членове на младежкото ГЕРБ са се отчитали за политически коментари в интернет

Чакаме Зидан на европейското в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690986

Започващото след месец у нас европейско първенство за юноши до 17 години вероятно ще доведе един от най-големите футболисти в световния футбол в последните години.
Световният и европейски шампион Зинедин Зидан е заявил готовност да пристигне в България, при положение, че Франция излезе от групите и стигне до финалната четворка, съобщи
Започващото след месец у нас европейско първенство за юноши до 17 години вероятно ще доведе един от най-големите футболисти в световния футбол в последните години. Световният и европейски шампион Зинедин Зидан е заявил готовност да пристигне в България, при положение, че Франция излезе от групите и стигне до финалната четворка, съобщи "Спортал".

Зинедин Зидан идва у нас на европейското, ако Франция излезе от групите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4691018

Започващото след месец у нас европейско първенство за юноши до 17 години вероятно ще доведе един от най-големите футболисти в световния футбол в последните години.
Световният и европейски шампион Зинедин Зидан е заявил готовност да пристигне в България, при положение, че Франция излезе от групите и стигне до финалната четворка, съобщи "Спортал".
Започващото след месец у нас европейско първенство за юноши до 17 години вероятно ще доведе един от най-големите футболисти в световния футбол в последните години. Световният и европейски шампион Зинедин Зидан е заявил готовност да пристигне в България, при положение, че Франция излезе от групите и стигне до финалната четворка, съобщи "Спортал".

Идва край на защитата на европейския пазар от китайските стоки

http://www.cross.bg/kitaii-pazar-ostanalite-1459449.html

/КРОСС/ Опасенията на Европа, че ще се наложи да се намаляват тарифните защити срещу евтините китайски вносни стоки растат, след предупреждение от страна на адвокатите на ЕС, че общността не би следвало да пренебрегва промените в международното търговско право в полза на Пекин. В писмо, цитирано от Reuters, ръководителят на правната служба на Европейската комисия Луис Роремо Рекуена предупреждава директорът на търговската генерална дирекция на ЕК, че ЕС не трябва да игнорира последствията от това, че Световната търговска организация вече признава Китай като по-пазарна икономика, което означава, че ще става все по-трудно за останалите пазари да обосноват високите си мита. Изпълнителният орган на ЕС очевидно се намира пред трудното решение дали да защити местната индустрия и работни местаq или да се възползва от възможността да спечели нови приятели в Пекин, докато Китай отваря пазарите си. Говорителят на комисарят за търговията Сесилия Малмстрьом отказа да коментира становището, но поясни, че юридическите мнения формират само една част от по-широкото адресиране на последиците от изтичащите рестрикции на WTO спрямо китайските искания за равнопоставеност спрямо останалите играчи на свободния пазар. Европейските производители смятат, че бъдещето на европейската индустрия зависи от това дали Китай ще бъде възпрепятстван при заливането на пазарите с нелегално евтини продукти

МОСВ: Речните нива продължават да се понижават

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690973

Речните нива продължават да се понижават, съобщават от пресцентъра на МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес ще е без валежи. През нощта срещу петък и в петък на места, главно в Северна България и в планините, ще превали слабо, до 2-3 л/кв.м. В събота - без валежи.
Речните нива продължават да се понижават, съобщават от пресцентъра на МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес ще е без валежи. През нощта срещу петък и в петък на места, главно в Северна България и в планините, ще превали слабо, до 2-3 л/кв.м. В събота - без валежи.

Този път истината е на страната на Путин

http://www.cross.bg/pytin-krim-rysiya-1459447.html

/КРОСС/ Това, че Русия не иска да живее в хаоса и разпада от ерата на Елцин, не я прави империя на злото. Ако Западът беше честен и искрен към победените от края на Студената война, щеше да постъпи, както постъпи с Германия след 1945 г. Вместо план „Маршал", създаване на независими и свободни медии и истинска декомунизация, политиците от Западна Европа и САЩ предпочетоха да работят с комунистическия и ДС елит и създадената по-късно от него олигархия, за да нямат силна конкуренция на Изток. В същото време не спират да морализаторстват и заклеймяват корупцията в бившата съветска империя и нейните сателити. Но нямат нищо против корумпираните политици или откровени бандити, ако им носят гласове в Европейския парламент и добре изпрани пари в европейските банки. Предпочитат и слаби правителства, които позволяват на западни компании да се държат така, както не биха и помислили да правят в Германия или Франция. От цялото им поведение струи фалш, двоен стандарт и деморализация, но скочиха като ужилени, след като една отписана от тях Русия си позволи да покаже характер и да им покаже границите. По парадокс днес Русия е пазител на много от ценностите, които Европа забрави, но това заслужава отделно внимание и по-задълбочено изследване. Сега бих искал да споделя няколко неща за кризата в Украйна от политическа гледна точка. Нямаше да го направя, ако политическата коректност и пропагандата не бяха взели връх дори у нас

Родители искат арест за дъщеря си, за да я откажат от наркотиците

http://www.cross.bg/simona-roditelite-deteto-1459450.html

/КРОСС/Родители от Сливен се чувстват безпомощни при отглеждането на 17-годишната си дъщеря Симона. Според тях детето им е зависимо от наркотици и затова трябва принудително да бъде лекувано. Тинейджърката, от своя страна, ги обвинява в родителски тормоз. До лятото на миналата година Симона била като всяко друго дете - поне за родителите си. Ходела на училище, не закъснявала, била добра ученичка. Промяната дошла внезапно. Под влияние на лоша среда и приятели, детето им посегнало към наркотиците, разказва бТВ.  „Тя е агресивна, въобще не ни слуша, на училище не ходи. Вкъщи не стои, постоянно бяга", разказа бащата Иван Георгиев. „Три пъти е обявявана за общодържавно издирване", допълни майката Мария Георгиева. За Симона обаче по-важна е предисторията на случващото се. Твърди, че наркотиците били изход от самотата и родителския тормоз, на който била подлагана с години.„Докато спях, тя си сложи ръката на шията ми и започна да ме души. Аз не можех да ѝ махна ръката и последва сигурно един час гонене из апартамента. „Ела тука, другият път ще взема ножа...", твърди Симона. „Момичето беше изключително разстроено, много изплашено, с разрошена коса и видими следи от насилие около врата", разказа пред bTV адвокатът на ученичката Миглена Данчева. През последните месеци Симона често бяха от къщи. Родителите й я обявяват за издирване, връщат я, но тя отново бяга

Ограничение на скоростта, което радва катаджиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690338




100 милиона ще струва ремонтът на дупките по пътищата след тази зима. И добрата новина от вчера е, че все пак пари за това ще има. (Виж 8-а стр.)
Защото, от една страна, пълненето на дупките по магистралите е абсолютно неотложно. Иначе рискът за произшествия е голям, да не говорим, че и такова животно като “магистрала с дупки” няма.
100 милиона ще струва ремонтът на дупките по пътищата след тази зима. И добрата новина от вчера е, че все пак пари за това ще има. (Виж 8-а стр.) Защото, от една страна, пълненето на дупките по магистралите е абсолютно неотложно. Иначе рискът за произшествия е голям, да не говорим, че и такова животно като “магистрала с дупки” няма.

Американски сенатори искат отмяна на Мондиал 2018 в Русия

http://www.cross.bg/rysiya-senatori-fifa-1459451.html

/КРОСС/ Група американски сенатори написа писмо до президента на ФИФА Сеп Блатер, в което се настоява Русия да бъде лишена от домакинството на СП 2018, пише топспорт, съобщи РИА Новости. „Провеждането на СП по футбол в Русия е неуместно, тъй като форумът ще укрепи престижа на Путин", се отбелязва в писмото, копие от което е изпратено и до Футболната федерация на САЩ. „Освен всичко останало, домакинството ще донесе допълнителни икономически облаги на Русия, на която са наложени санкции от международната общност", се казва още в писмото, подписано както от сенатори демократи, така и републиканци, сред които и бившият кандидат-президент Джон Маккейн, отявлен критик на Кремъл. Подобно искане към ФИФА имаше и точно преди една година. През март 2014 г. сенаторите Марк Кърк и Дан Коутс настояваха не само да се отнеме на Русия домакинството на СП 2018, но и страната да бъде извадена от ФИФА. Отговорът на Сеп Блатер бе: „ФИФА е футболна, а не политическа организация".  

Московски разпореди проверки на училищните автобуси

http://www.moreto.net/novini.php?n=284899

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди проверки на всички автобуси и фирми извършващи превоз на деца и ученици. Инспекцията е част от мерките предприети във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН „Спаси живота на децата“, 4 – 10 май 2015 г.

Спряха лекарство без заместител

http://www.cross.bg/rivotril-zamestitel-epilepsiya-1459446.html

/КРОСС/От близо два месеца хората, които страдат от епилепсия и тежки форми на депресия, са изправени пред сериозен проблем. Лекарството "Ривотрил", което е едно от най-разпространените за лечение на тези заболявания, е спряно от продажба, съобщи ТВ7. Като негов заместител в момента се продава Клонарекс. Неврологът д-р Димитрина Христова обаче обясни, че медикаментът "Ривотрил" е уникален и без заместител за хора с тези заболявания. Генеричното му название е клоназепам и ако има заместител, той трябва обезателно да бъде с тази молекула. Такъв на пазара ни в момента няма. Внезапното спиране на "Ривотрил" предизвиква при пациентите абстинентен синдром, който е изключителен опасен, може да доведе до гърч и фатални усложнения, коментира още д-р Христова. Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, съобщи, че в България хоркта, които се нуждаят от Ривотрил са стотици хиляди. Силвия Арсенова, пациент с епилепсия, която от 11 години се лекува с "Ривотрил", заяви, че ще се наложи да си търси лекарството от чужбина. За момента употребяващите медикамента си разменят остатъците от него един с друг и очакват с нетърпение да се появи адекватен генерик, на адекватна цена, на пазара у нас.  

Велизар Енчев: Свидетели сме на много странна коалиция

http://pik.bg/велизар-енчев-свидетели-сме-на-много-странна-коалиция-news309447.html

Велизар Енчев: Свидетели сме на много странна коалиция

След като вчера БСП се прегърна с ГЕРБ за военните бази, днес станахме свидетели на много странна коалиция. Толкова единодушна, но много съмнителна. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител Велизар Енчев.

Смятам, че двете госпожи трябваше да бъдат изслушани, заяви Енчев, чието изказване беше последвано с бурни скандирания в залата.

Днес българският народ трябва да знае, че има порочна коалиция. Как е възможно само 1 глас против, попита депутатът.


Избраха Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/izbraha-teodora-tochkova-za-glaven-sydeben-inspektor-6033988

Точкова е председател на Хасковския административен съд и има над 20 години юридически стаж

Избраха Точкова за главен съдебен инспектор

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/izbraha-tochkova-za-glaven-sydeben-inspektor-6033988

Точкова е председател на Хасковския административен съд и има над 20 години юридически стаж

Сенатори поискаха отнемане на световното от Русия заради Путин и Украйна

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/02/2504571_senatori_poiskaha_otnemane_na_svetovnoto_ot_rusiia/?ref=rss


Тринадесет американски сенатори поискаха от ФИФА да лиши Русия от правото да организира световното първенство по футбол през 2018 г. Те са изпратили писмо до футболната централа и президента й Сеп Блатер, в което са посочили като основен мотив "продължаващите нарушения на териториалната цялост на Украйна". 

В писмото на сенаторите, сред които демократът Ричард Дърбин и републиканците Рон Джонсън и Джон Маккейн, се казва, че "да бъде оставено Русия да организира най-големия футболен...

„Макдоналдс“ вдига заплатите на служителите си в САЩ с $1

http://www.vesti.bg/pari/biznes/makdonalds-vdiga-zaplatite-na-sluzhitelite-si-v-sasht-s-1-6033987

Мярката обаче се отнася само за работещите в ресторантите, които са собственост на компанията, а не са франчайзингови

Кола мина през главата на заспал на пътя, уби го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690962

Лек автомобил мина през главата на заспалия на пътя Манол във варненското село Горен Чифлик и го уби на място. Трупът на пияния мъж бил влачен 30 метра, а водачът на автомобила избягал от произшествието.
Лек автомобил мина през главата на заспалия на пътя Манол във варненското село Горен Чифлик и го уби на място. Трупът на пияния мъж бил влачен 30 метра, а водачът на автомобила избягал от произшествието. "Станало е около 20-20,30 часа в сряда на околовръстния път. Шофьорът явно не е от селото, а е преминавал транзит.

Теодора Точкова е новият главен съдебен инспектор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/02/2504573_teodora_tochkova_e_noviiat_glaven_sudeben_inspektor/?ref=rss


С безпрецендентно мнозинство - 195 гласа за и 1 против, парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор.

В дискусията участваха единствено Мая Манолова от БСП и шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ като и двамата се изказаха положително за кандидатурата на Точкова и за другата номинирана - Вера Чочкова. 

На двете кандидатки не беше зададен нито един въпрос.

Точкова досега беше председател на  Административния съд в Хасково. 
...

Ники Михайлов обмисля отказване на националния

http://www.cross.bg/mihaiilov-natzionalniya-niki-1459444.html

/КРОСС/Вратарят Николай Михайлов обмислял да бойкотира следваща покана за мачове на националния отбор, тъй като са му дошли в повече критиките и негативното отношение към него около мачовете на България, пише „Меридиан мач". Те не стихнаха и след престижното 2:2 с Италия в евроквалификациите на 28 март. Пред свои приятели в Мерсин, където играе, юношата на Левски е споделил, че се замисля дали да не отклони следващата покана на Ивайло Петев. Михайлов е бил категоричен, че решението да играе той, е било на треньорския щаб и не е имало никакъв натиск отгоре. Коментарите пък, че е в националния единствено заради баща си - президентът на БФС Борислав Михайлов, също му идвали в повече. Той е наясно, че през този сезон няма достатъчно игрова практика, след като пази за клуба си само в двубоите за Купата заради проблем с квотата за чужденци в южната ни съседка. Михайлов получи и две травми в главата в месеца преди важния мач със „скуадра адзура", но въпреки това Ивайло Петев заложи на него. Срещу Италия Михайлов допусна две грешки, които е можело да бъдат избегнати. Още в четвъртата минута той не успя да избие топката при центриране и тя попадна на главата на Минев, който си отбеляза автогол. При попадението на Едер за 2:2 Ники също можеше да се намеси по-добре. На този фон, решението футболист №1 на България за 2014 г. Владислав Стоянов да остане на скамейката, предизвика вече напрежение и в тима

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690950

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Смъртоносна епидемия плъзна в "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-stranata-1459443.html

/КРОСС/ Членовете на радикалната групировка "Ислямска държава" са застрашени от епидемия от лайшманиоза, пише британският вестник The Daily Express. Според източници на изданието редица членове са заразени, но въпреки това терористите конфискуват оборудване и арестуват служители, които се опитват да ограничат по-нататъшното разпространение на силно вирулентното заболяване. Болестта се разнася от мухи, които са привлечени от отломките и боклука, и може да доведе до фатален край, ако не й се противодейства. В сирийската област ал-Ракка, където се предполага, че се разполагат основните сили на "Ислямска държава", са регистрирани повече от 2,5 хил. случая на страдащи от лайшманиоза. От Световната здравна организация алармират, че здравната система на страната е рухнала, което означава, че заболяването ще се разпространи бързо из страната.  

Избраха Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690954

Народното събрание избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съобщи Фокус. Съдия Точкова е от Хасковския административен съд, има над 20- годишен юридически стаж. Припомняме, че мандатът на главния инспектор е петгодишен.
За избор на главен съдебен инспектор е необходим минимум от 160 народни представители.
Народното събрание избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съобщи Фокус. Съдия Точкова е от Хасковския административен съд, има над 20- годишен юридически стаж. Припомняме, че мандатът на главния инспектор е петгодишен. За избор на главен съдебен инспектор е необходим минимум от 160 народни представители.

Избраха Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690948

Народното събрание избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съобщи Фокус. Съдия Точкова е от Хасковския административен съд, има над 20- годишен юридически стаж. Припомняме, че мандатът на главния инспектор е петгодишен.
За избор на главен съдебен инспектор е необходим минимум от 160 народни представители.
Народното събрание избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, съобщи Фокус. Съдия Точкова е от Хасковския административен съд, има над 20- годишен юридически стаж. Припомняме, че мандатът на главния инспектор е петгодишен. За избор на главен съдебен инспектор е необходим минимум от 160 народни представители.

Американски сенатор официално обвинен в корупция

http://www.cross.bg/obvinen-menendes-koryptziya-1459442.html

/КРОСС/ Сенаторът демократ Робърт Менендес е официално обвинен в корупция и измама, съобщава The Associated Press. Политикът, който е сред най-високопоставените членове на Конгреса на САЩ, е обвинен, че е приел подаръци и предизборни дарения на стойност близо 1 млн. долара от стария си приятел - д-р Саломон Мелджен, в замяна на политически услуги. Менендес бе открит противник на усилията на президента Барак Обама да нормализира отношенията на САЩ с Куба и на преговорите с Иран за ядрената програма на Техеран  

Вече стигаме до летище София с метро (Снимки+Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690921

Минути преди 10 ч., когато трябва да бъде открит новият лъч на метрото, на метростанция
Минути преди 10 ч., когато трябва да бъде открит новият лъч на метрото, на метростанция "Летище" се струпаха хора. Премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева вече пристигнаха на новата станция. Да ни е честита новата придобивка.

Парламентът избра Теодора Точкова за главен инспектор към ВСС

http://www.cross.bg/tochkova-chochkova-teodora-1459440.html

/КРОСС/ Парламентът избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. За поста имаше две кандидатури - на Теодора Точкова и на Вера Чочкова. За Точкова гласуваха всички политически сили, само „Атака" не участва в гласуването, а един независим депутат - Велизар Енчев, гласува против. За избирането й беше необходима подкрепата на поне 160 депутати. Именно липсата на политически консенсус направи невъзможно избирането на главен съдебен инспектор в изминалите повече от две години, в края на мандата на XLI Народно събрание и в краткия мандат на XLII парламент. Чочкова и Точкова бяха номинирани от Съюза на съдиите в България, а внасянето на кандидатурите им в НС бе подкрепено от депутати от осемте парламентарни групи, което дава надежда за постигане на консенсус. Преди две седмици Чочкова и Точкова бяха изслушани и в правната комисия. Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Мандатът на главния инспектор е петгодишен. Вера Чочкова има над 18 години юридически стаж. Тя е съдия в Софийски градски съд. Теодора Чочкова има над 20 години юридически стаж. Тя е председател на Административен съд-Хасково.

Лечебни африкански масажи на хиляди години лекуват мигрена във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284745

Може ли един масаж да прогони болката, измерима с мощта на мигрената – бич, който ако ви е познат, едва ли ще намерите думи, с които да го опишете? Оказва се, че има техника, с която можете да се освободите от нетърпимата болка, без да пиете силни обезболяващи или да стоите цяло денонощие на тъмно и тихо, за да поспите поне няколко часа.

Мила Йовович роди втората си дъщеря /снимка/

http://www.cross.bg/mila-iiovovich-dushterya-1459441.html

/КРОСС/Американската актриса Мила Йовович роди своята втора дъщеря Дашиел Едон. Момиченце с тегло 3,5 кг. И майката, и бебето са добре, съобщава говорителката на актрисата.  Йовович е омъжена от шест години за режисьора Пол Андерсън, с когото снима филма „Заразно зло". Двамата имат по-голяма дъщеря - Ева Габо. Мила, която сега е на 39 години, е родена в Киев. Тя започва като модел още на 9-годишна възраст. През 1991 г. Мила Йовович участва в приключенския филм "Завръщане в синята лагуна". Следват филми като "Петия елемент", "Жана Д`Арк, "Зулендър", "Заразно зло", "Тримата мускетари" и много други.

Кметът на Кърджали: Очакваме бързо действие, за да се спре свлачището

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690937

Очакваме бързо действие, за да се спре свлачището край Кърджали, което засегна няколко села. Засегнатите хора, на които къщите са повредени, са настанени в общински жилища. Това обяви пред bTV кметът на Кърджали Хасан Азис.
Очакваме бързо действие, за да се спре свлачището край Кърджали, което засегна няколко села. Засегнатите хора, на които къщите са повредени, са настанени в общински жилища. Това обяви пред bTV кметът на Кърджали Хасан Азис. "При предишната среща с премиера той поиска проекти за спиране на свлачището. Проектите са готови и днес ще му ги предоставя.

Мила Йовович роди втората си дъщеря

http://www.cross.bg/iiovovich-mila-dushterya-1459441.html

/КРОСС/Американската актриса Мила Йовович роди своята втора дъщеря Дашиел Едон. Момиченце с тегло 3,5 кг. И майката, и бебето са добре, съобщава говорителката на актрисата.  Йовович е омъжена от шест години за режисьора Пол Андерсън, с когото снима филма „Заразно зло". Двамата имат по-голяма дъщеря - Ева Габо. Мила, която сега е на 39 години, е родена в Киев. Тя започва като модел още на 9-годишна възраст. През 1991 г. Мила Йовович участва в приключенския филм "Завръщане в синята лагуна". Следват филми като "Петия елемент", "Жана Д`Арк, "Зулендър", "Заразно зло", "Тримата мускетари" и много други.

Днес се обсъжда Бюджета на Перник - от 14:00ч. в конферентната зала на Двореца на културата

http://www.zapernik.com/politika/dnes-se-obsujda-byudjeta-na-pernik-ot-14-00ch-v_38003/

Публично обсъждане за Бюджета на Община Перник ще се проведе днес, 2 април от 14:00ч. в Конферентната зала на Двореца на културата.

Поканени са да присъстват всички граждани на Перник и да заявявт своите позиции. Обикновено всяка година Бюджета се приема с ниско участие на гражданите.

За онези, които се интересуват от развитието на Общината, но не могат да присъстват, материалите по публичното обсъждане ще бъдат публикувани на интернет страницата на Община Перник...

Продължава

Семейство спечели за втори път милион от лотария

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/semejstvo-specheli-za-vtori-pyt-milion-ot-lotariia-6033985

"Това е просто невероятно! Шансът да удариш джакпота дори веднъж в живота е минимален. Шансът да го направиш два пъти е 1 на 253 000 000 000", отбелязват от лотарията

Мая Манолова: Подкрепям кандидатурата на Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690943

"Това мнозинство има своя шанс да прояви отговорност към състоянието на съдебната система и да се обедини около избора на главен съдебен инспектор. Това заяви народният представител от БСП Мая Манолова при дебатите за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет на редовното си пленарно заседание, съобщи„Фокус”.
"Това мнозинство има своя шанс да прояви отговорност към състоянието на съдебната система и да се обедини около избора на главен съдебен инспектор. Това заяви народният представител от БСП Мая Манолова при дебатите за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет на редовното си пленарно заседание, съобщи„Фокус”.

Мая Манолова: Подкрепям кандидатурата на съдия Точкова за главен инспектор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690938


"Това мнозинство има своя шанс да прояви отговорност към състоянието на съдебната система и да се обедини около избора на главен съдебен инспектор. Това заяви народният представител от БСП Мая Манолова при дебатите за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет на редовното си пленарно заседание, съобщи„Фокус”.

Двойка късметлии: Семейство печели пак милион от лотария

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dvojka-kysmetlii-semejstvo-pecheli-pak-milion-ot-lotariia-6033985

"Това е просто невероятно! Шансът да удариш джакпота дори веднъж в живота е минимален. Шансът да го направиш два пъти е 1 на 253 000 000 000", отбелязват от лотарията

Сенатори искат отмяна на Мондиал 2018 заради Путин

http://offnews.bg/news/n_1/n_484185.html

Русия да бъде лишена от домакинство на Световното първенство по футбол през 2018 г., настоява група американси сенатори в писмо до президента на ФИФА Сеп Блатер.  „Провеждането на Мондиала в Русия е неуместно, тъй като форумът ще укрепи престижа на Путин, вместо режимът да бъде осъден”, се отбелязва в текста, копие от който е изпратено и до Футболната федерация на САЩ, съобщи Дарик.  „Освен всичко останало, домакинството ще донесе допълнителни икономически облаги на Русия, на която са наложени санкции от международната общност”, се казва още в писмото, подписано както от сенатори демократи, така и републиканци, сред които и бившият кандидат-президент Джон Маккейн, отявлен критик на Кремъл. Подобно искане към ФИФА имаше и точно преди една година. През март 2014 г. сенаторите Марк Кърк и Дан Коутс настояваха не само да се отнеме на Русия домакинството на Световното първенство през 2018 г., но и страната да бъде извадена от ФИФА. Отговорът на Сеп Блатер бе: „ФИФА е футболна, а не политическа организация”.

Прокуратурата и БНБ натискаха заседанието за КТБ да е закрито

http://frognews.bg/news_88793/

Представителите на прокуратурата и БНБ натискаха да се закрие заседанието на ВАС за КТБ. Съдът обаче прецени, че искането е несъстоянелно и обяви, че процесът ще е открит.

Започват проверки на автобуси и фирми, превозващи деца и ученици

http://www.cross.bg/detzata-detza-zhivota-1459438.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди проверки на всички автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици. Инспекцията е част от мерките предприети във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН „Спаси живота на децата", 4-10 май 2015 г., съобщава пресцентърът на МТИТС. Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация" започнаха засилени проверки на територията на цялата страна, които ще продължат до приключването на кампанията. Фирмите-превозвачи ще бъдат щателно инспектирани за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички автобуси превозващи деца и ученици. Контролът обхваща и правоспособността на водачите, както и наличието и редовността на документите, необходими за целта. По време на пролетната ваканция на учениците, проверките ще се извършват в експлоатационните центрове, а по-късно ще се провеждат пред учебните заведения, съобразени с началото на учебните занятия, като няма да се допуска нарушаване на нормалното им протичане. „Спаси живота на децата" е мотото на Третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата на ООН, посветена на безопасността на децата. Основната цел на инициативата е да се привлече вниманието към спешната необходимост от по-добра защита на децата и да се генерират мерки, необходими за постигане на това

Теодора Точкова е новият главен съдебен инспектор

http://offnews.bg/news/n_1/n_484186.html

Народното събрание избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.  Тя събра 195 гласа "за", само един депутат гласува против и един - "въздържал се". За другия кандидат Вера Чочкова гласуваха само 35 народни представители. От "Атака" заявиха, че изборът на съдебния инспектор е бил "уговорен мач" и не участваха в гласуването. Преди него депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че ще подкрепи Точкова, след като подробно се е запознала с кандидатурата ѝ. „Има ясна концепция за ролята на инспектората при осъществяване на реформата в съдебната система”, уточни тя. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов  също заяви, че ще гласува "за" Точкова. "И двамата кандидати имат качествата и изключителен опит в съдопроизводството, за да изпълняват тежката задача да бъдат инспектор на Инспектората към ВСС. И към двамата кандидати вероятно мога да адресирам лично предпочитание - с г-жа Вера Чочкова сме състуденти от Юридическия факултет на СУ, а с г-жа Точкова - от едно родно място", обясни той. Мандатът на предишния главен инспектор Анна Караиванова изтече през януари 2013 г. Тя подаде оставка октомври 2014 г. Избирането на нов инспектор се забави с година и половина, защото 41-то и 42-то Народно събрание не успяха да се обединят около една кандидатура. Двете кандидатки бяха номинирани в края на миналия парламент и дори изслушани от депутатите, но до избор така и не се стигна заради предсрочното разпускане на Народното събрание.

Цветанов не иска подаръци за юбилея, събира средства за деца с аутизъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690925


"Всички може би са информирани, че само след една седмица ще стана на 50 години. Призовал съм всички поканени на моя рожден ден да няма подаръци и цветя, а всеки да даде, колкото е смятал да задели за един подарък за мен и тези средства ще отидат за сградата, която беше дадена от Столична община в Горубляне,

Търговските центрове - живи, здрави, на пътя на промените

http://www.investor.bg/analizi/113/a/tyrgovskite-centrove-jivi-zdravi-na-pytia-na-promenite-191943/

Бомбастичните прогнози за смъртта на молове заради възхода на онлайн търговията се оказаха далеч от истината

„Далечен Изток“ не е подавал сигнал за бедствие

http://www.cross.bg/signal-ryskoto-ministerstvo-1459437.html

/КРОСС/ Руският траулер „Далечен Изток", който потъна в акваторията на Охотско море, не е подал сигнал за бедствие, предаде Интерфакс, позовавайки се на информация на руското министерство на извънредните ситуации. „По предварителни данни траулерът е потънал изключително бързо,екипажът не е успял да предаде сигнал за спасяване", заявява източникът на агенцията. Разследващите органи работят по две версии за причините, довели до произшествието. Според първата траулерът е получил пробойна, след като се е сблъскал с дрифтиращ лед. Друга възможност е съдът да е загребал вода, докато е извършвал тралиране. „Точните причини засега не са известни", заяви представител на руското министерство на извънредните ситуации.  

Йеменската "Ал Кайда" предприе контранастъпление

http://www.moreto.net/novini.php?n=284897

Сили на „Ал Кайда" са предприели настъпление срещу централния затвор, президентския дворец и централната банка на Йемен в град Ел Мукала, съобщи агенция „Новости". Според източник на агенцията има убити и ранени, но техният брой не се уточнява.

Села в Кърджалийско вървят към пропастта и смъртта

http://frognews.bg/news_88792/

Кърджалийското село Сипей бавно се изсипва към пропастта от вече половин година. Пътят към населеното място се е превърнал буквално в хармоника. Шест къщи вече са разрушени, други 20 са напукани и стават опасни за обитателите.

Съдят журналист, че предизвикал паника с репортажа си

http://www.cross.bg/katzarov-manev-panika-1459439.html

/КРОСС/Казанлъшката прокуратура повдига обвинение на журналиста от Пресс тв Георги Манев. Утре, 3 април, Манев ще бъде привлечен като обвиняем от прокурор Кръстин Кацаров. Временно изпълняващия, до предстоящия скоро конкурс, длъжността на районен прокурор на Казанлък Кацаров обвинява журналиста за „всяване на паника" с репортаж за наводнение в града. Манев е привлечен като обвиняем по чл.326 от Наказателния кодекс, който гласи, че „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода". Наказание до две години застрашава журналиста. Репортажът на Манев показва как няколко фирми на територията на бившата фабрика „Първи май", районът на „Кауфланд", входът на военното поделение и улиците „Вожели" и „Стара планина" бяха залети от придошлата водата на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора. Местни фирми признаха, че търпят щети за хиляди левове, затвориха за два дни цеховете си, за да отводнят и почистят. Пожарната изпомпваше входа на военното поделение

В Русия признават: Бербатов прави от футбола изкуство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690913

Триумф в Шампионската лига е мечта за много футболисти и в този смисъл Димитър Бербатов не е изключение, пише sportbox.ru в посветен на българския нападател голям материал. Руското издание е озаглавило статията си „Димитър Бербатов. Футбол като изкуство” и в нея проследява блестящата кариера на българина на зеления терен.
Триумф в Шампионската лига е мечта за много футболисти и в този смисъл Димитър Бербатов не е изключение, пише sportbox.ru в посветен на българския нападател голям материал. Руското издание е озаглавило статията си „Димитър Бербатов. Футбол като изкуство” и в нея проследява блестящата кариера на българина на зеления терен.

Съдят журналист, че предизвикал паника с репортажа си

http://www.cross.bg/katzarov-panika-manev-1459439.html

/КРОСС/Казанлъшката прокуратура повдига обвинение на журналиста от Пресс тв Георги Манев. Утре, 3 април, Манев ще бъде привлечен като обвиняем от прокурор Кръстин Кацаров. Временно изпълняващия, до предстоящия скоро конкурс, длъжността на районен прокурор на Казанлък Кацаров обвинява журналиста за „всяване на паника" с репортаж за наводнение в града. Манев е привлечен като обвиняем по чл.326 от Наказателния кодекс, който гласи, че „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода". Наказание до две години застрашава журналиста. Репортажът на Манев показва как няколко фирми на територията на бившата фабрика „Първи май", районът на „Кауфланд", входът на военното поделение и улиците „Вожели" и „Стара планина" бяха залети от придошлата водата на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора. Местни фирми признаха, че търпят щети за хиляди левове, затвориха за два дни цеховете си, за да отводнят и почистят. Пожарната изпомпваше входа на военното поделение

Еленко Божков: Три воденични камъка тежат на енергийния пазар

http://www.cross.bg/pazar-energiya-vodenichni-1459436.html

/КРОСС/ - Какво трябва да се направи в сектора, че цената да не рефлектира върху крайния потребител? - Има три воденични камъка, които влияят както в регулирания пазар, така и при свободните цени. Когато в регулирания пазар те влияят така, че се явяват като по-голям източник на енергия от това, което може да потреби регулирания пазар на една невероятна цена, която би довела до над 45% увеличение на цените, ако се запази. А на свободния пазар това се явява една непазарна добавка към свободните цени, които така или иначе, трябва да бъдат платени и тогава ще бъдат наречени с името „задължение към обществото", защото все някой ще плати цената. И затова трябва да се избавим от тези три воденични камъка във всяко едно от условията - и при регулиран пазар, и в условия на остатъчен регулиран пазар, и в условията на напълно свободен пазар. Трите воденични камъка, ще повторя, са: дългосрочните договори в двете американски централи в „Марица изток", където бяха направени крачки за освобождаване от тези камъни. Премахването на параграф 16 от допълнителните и заключителните разпоредби в Закона за енергетика. Този параграф изискваше договорите да бъдат спазвани и да бъдат в сила до края на срока им през 2027 година. Това вече го няма, те могат да се предоговарят. Вторият важен момент е, че ние като комисия направихме жалбата до Европейската комисия за неправомерна държавна помощ, свързана с тези два дългосрочни договора

Съденият заради репортажа си журналист: Ако бъде допуснато такова обвинение, ще бъде ударен много звучен шамар на свободата на словото

http://pik.bg/съденият-заради-репортажа-си-журналист-ако-бъде-допуснато-такова-обвинение-ще-бъде-ударен--news309436.html

Съденият заради репортажа си журналист: Ако бъде допуснато такова обвинение, ще бъде ударен много звучен шамар на свободата на словото

Прокуратурата в Казанлък повдигна обвинение на журналиста от местната телевизия Георги Манев, който направи репортаж за наводненията. Той може да получи присъда до две години затвор. Обвинението е, че с материала си е предизвикал паника сред хората.

"Ние сме показали фактите - истина, която видяха стотици казанлъчени. Не знам кое точно от материал ми предизвиква паника. Приемам цялото обвинение не персонално към мен, а към цялата журналистическа гилдия у нас, защото ако бъде допуснато такова обвинение, ще бъде ударен много звучен шамар на свободата на словото”, коментира в „Здравей, България” Георги Манев.

В интервю районният прокурор Кръстин Кацаров, който се е самосезирал, обяснява, че информацията в репортажа е пресилена и не е имало наводнение. "Беше ми смешно мои близки да ми се обаждат. В един момент усетих, че наистина става паника. Обадих се на кметицата, която ми обясни, че няма повод за паника”, казва Кацаров.

"Вярвам, че здравият разум ще ни помогнат да се справим с тази ситуация”, коментира журналистът. "Не приемам внушенията, че имам отношение към темата. Единственото, което казах на прокурора, е, че няма скъсана дига в Казанлък. Не отговарям за неговите действия”, обясни кметът на града Галина Стоянова и не пожела да отговори дали репортажът наистина е всявал паника сред хората.

Няма договореност при преговорите за ядрената програма на Иран

http://www.cross.bg/pregovorite-programa-yadrenata-1459435.html

/КРОСС/ Все още няма постигнато политическо съгласие по спорните точки в преговорите между Иран и шестте световни сили за ядрената програма на страната. Разговорите продължиха и тази нощ в Лозана. Френският външен министър Лоран Фабиюс обяви снощи, че преговорите за иранската ядрена програма са на финалната права. На метри от финала сме, но те винаги са най-трудните, каза Фабиюс при пристигането си в Лозана малко преди полунощ. САЩ обявиха, че няма да прекъсват преговорите колкото и да продължат, докато има напредък, но в случай, че вече не се върви напред, те ще се оттеглят и ще мислят за нови санкции. Иранският първи дипломат Мохамед Джавад Зариф призова световните сили да се възползват от момента, който може би няма да се повтори, съобщава БНР.

С 1,7 промила алкохол в кръвта е шофирала миската, която блъсна и уби двама души край Кресна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690915

1,7 промила алкохол е кръвната проба на младата шофьорка Михаела Осева, коята катастрофира в Кресна. Това показаха резултатите от химичната експертиза, извършена в полицейската лаборатория, съобщава тази сутрин struma.com.
„Състоянието на 24-годишна шофьорка на катастрофиралия лек автомобил „Мерцедес“ Михаела Осева е добро.
1,7 промила алкохол е кръвната проба на младата шофьорка Михаела Осева, коята катастрофира в Кресна. Това показаха резултатите от химичната експертиза, извършена в полицейската лаборатория, съобщава тази сутрин struma.com. „Състоянието на 24-годишна шофьорка на катастрофиралия лек автомобил „Мерцедес“ Михаела Осева е добро.

С 1,7 промила е шофирала миската Mихаела Осева, която блъсна и уби двама души

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690908

1,7 промила алкохол е кръвната проба на младата шофьорка Михаела Осева, коята катастрофира в Кресна. Това показаха резултатите от химичната експертиза, извършена в полицейската лаборатория, съобщава тази сутрин struma.com.
„Състоянието на 24-годишна шофьорка на катастрофиралия лек автомобил „Мерцедес“ Михаела Осева е добро.
1,7 промила алкохол е кръвната проба на младата шофьорка Михаела Осева, коята катастрофира в Кресна. Това показаха резултатите от химичната експертиза, извършена в полицейската лаборатория, съобщава тази сутрин struma.com. „Състоянието на 24-годишна шофьорка на катастрофиралия лек автомобил „Мерцедес“ Михаела Осева е добро.

Габровски криминалисти задържаха двама мъже за серия телефонни измами

http://press.mvr.bg/NEWS/news150402_02.htm

Започнати са досъдебни производства за четири престъпления, извършени по идентичен сценарий

Проф. Нина Гочева: Дълбоката венозна тромбоза е напълно овладяна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690137

Проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница:

- Проф. Гочева, до кои опасни заболявания води образуването на тромби в съдовете?
- Без значение дали става дума за артериални или венозни съдове, тромбозата носи категоричен риск за здравето на пациентите.
Проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница: - Проф. Гочева, до кои опасни заболявания води образуването на тромби в съдовете? - Без значение дали става дума за артериални или венозни съдове, тромбозата носи категоричен риск за здравето на пациентите.

Преглед на печата, четвъртък, 2 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-2-април_l.a_i.665183_at.1.html

Подготвят концесия за цялото летище Пловдив В ход е подготовка за обявяване на процедура по ЗОП за избор на изпълнител за изготвяне на анализ за...

eCommCongress ще помогне на малките онлайн магазини да станат по-големи

http://www.cross.bg/onlaiin-turgoviya-bulgariya-1459434.html

/КРОСС/„На eCommCongress ще помогнем на малките онлайн магазини да станат по-големи, а големите да подобрят определени елементи от работата си." - това сподели в интервю Георги Мирчев - управител на Mirchev Ideas и създател на Summer Cart, броени дни преди първия конгрес за онлайн търговия в България. Той ще се състои утре, 3-ти април т. г. в Интер Ескпо Център - София. Очаквайте интересна информация от деня. Събитието е първо по рода си за България и има няколко основни цели - да събере на едно място хората, които се интересуват от електронна търговия, за да се запознаят помежду си и да създадат възможности за бизнес; да повиши нивото на практическо познание в онлайн търговците; да покаже добри практики посредством ноу-хау от лекторите - доказани професионалисти с дългогодишна практика; да разкрие тенденциите, иновациите и новите трендове в онлайн търговията по света и у нас.„Тази пазарна ниша тепърва ще се развива в България. Затова поканихме представители на едни от най-популярните марки като OLX, Fashion Days, Summer Cart, SEOM, eMAG, Web Direct... за да могат да споделят и предадат личния си опит за успех." - сподели Любомир Стоянов, организатор на конгреса.Изложението към конгреса е със свободен вход и на него всеки посетител ще може да се срещне с доставчици на онлайн услуги като Summer cart, Плати после, Easy Ads, 158 Ltd., StartAPP.bg, Cloudware.bg и др. Сред тях ще бъдат и представители на Комисията за защита на потребителите

Извадиха десетки загинали от морето до Камчатка

http://offnews.bg/news/n_1/n_484175.html

Десетки загинали са извадени от ледените води край Камчатка, където тази нощ потъна траулерът "Далечен Изток". По последни данни броят на жертвите е 54, още над 60 души са извадени от морето с хипотермия, съобщи ТАСС. Близо 1500 души участват в спасителна операция, включени са 26 морски съда. Целият екипаж е бил с хидрокостюми, заяви заместник-началникът на Делекоизточната служба за извънредни ситуации Тимур Тадеев, посочва регионалната служба на министерството на извънредните ситуации. От 132-членния екипаж около половината са руснаци - 78 души. Останалите моряци са граждани на Мианма, Украйна, Литва и Вануату. Наводнавянето и потъването на кораба вероятно се дължи на пробойна, получена след сблъсък с дрейфуващ лед след грешка на капитана Александър Протоцкий, твърди lifenews.ru. Съдът не е подавал сигнал за помощ. По случая е започнато наказателно дело за нарушаване на правилата за безопасност на движението и използване на морския транспорт, довело до смърт по непредпазливост на две или повече лица.

Спират надбавките на родителите, ако детето им роди дете

http://offnews.bg/news/n_1/n_484178.html

Родители на дете, родило дете, ще останат без надбавки от държавата. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия Ивайло Калфин.  Мерките са част от реформите, които готви социалното министерство.  Въпреки това ново ограничение, децата, родили деца, ще се стимулират от държавата, ако завършат до край своето образование, съобщи Калфин.  Социалният министър коментира още и готвената дълго пенсионна реформа. Във връзка с обвиненията, че има много хора, които цял живот не работят и получават социални помощи, а после- и пенсии, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, в случай че нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години, и то с ниска пенсия". Калфин обяви още, че през 2014 г. всяка втора пенсия у нас е била инвалидна. През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Те достигат своя пик, когато има висока безработица, поясни министърът. Във връзка със случая със социалната работничка Ангелина Петрова , която беше бита от роми и уволнена, защото спряла помощите на богати ромски фамилии. "Има квартали, в които социален работник не може да стъпи. Искам да се обърна към всички социални работници. Тогава, когато имат подобни проблеми, нека се свържат с мен и кабинета ми. Нека да си прескочат началника. Те ще имат пълната ми защита, ако наистина се нарушава законът", заяви Калфин.

Теодора Точкова е новият главен съдебен инспектор

http://news.ibox.bg/news/id_245122223

От третия път парламентът избра нов главен съдебен инспектор. Без дебат почти Народното събрание избра съдия Теодора Точкова. За нея гласуваха 195 народни представители, един „против", един беше „въздържал се". Вера Чочкова спечели одобрението на 35 депутати, 2 „против", 124 гласуваха „въздържал се".

Симона вече е у дома, ще може ли да откаже наркотиците?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690910

Родители от Сливен се чувстват безпомощни при отглеждането на 17-годишната си дъщеря Симона. Според тях детето им е зависимо от наркотици и затова трябва принудително да бъде лекувано. Тинейджърката, от своя страна, ги обвинява в родителски тормоз, разказва bTV. 
До лятото на миналата година Симона била като всяко друго дете - поне за родителите
Родители от Сливен се чувстват безпомощни при отглеждането на 17-годишната си дъщеря Симона. Според тях детето им е зависимо от наркотици и затова трябва принудително да бъде лекувано. Тинейджърката, от своя страна, ги обвинява в родителски тормоз, разказва bTV. До лятото на миналата година Симона била като всяко друго дете - поне за родителите

Пръскат срещу кърлежи в училищните дворове във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284892

В периода от днес до 9-ти април ще бъдат обработени против кърлежи зелените площи в училищата на територията на община Варна, научи Moreto.net. Датите съвпадат с пролетната ваканция на учениците. Всички биоциди, които ще се използват, притежават кратък карантинен период, разрешително за пускане на пазара и информационен лист за безопасност.

Свалчище помита Ботев в Калофер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690906

Свлачище може да затисне паметника на Ботев в родния му Калофер. Заради дъждовете има опасност да се активизират тонове земна маса, алармира кметът на града Румен Стоянов. Той е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява спешно да бъдат отпуснати 900 000 лева за укрепителни действия на целия мемориален комплекс със скулптурата на
Свлачище може да затисне паметника на Ботев в родния му Калофер. Заради дъждовете има опасност да се активизират тонове земна маса, алармира кметът на града Румен Стоянов. Той е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява спешно да бъдат отпуснати 900 000 лева за укрепителни действия на целия мемориален комплекс със скулптурата на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване