Даниел Смилов: Няма гаранции срещу злоупотреба с правото на прокуратурата да разваля сделки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250073_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%83%D0

 Предложените от ГЕРБ, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт нови правомощия на главния прокурор да разваля сделки или финансови операции крие риск от злоупотреба, смята политологът Даниел Смилов. Промените в Наказаелно-процесуалния и Гражданско-процесуалния кодекс днес минаха на първо четене в правната комисия и предстои да бъдат гледани в пленарна зала.
 
"Притеснението е, че за да се справим с КТБ, ние въвеждаме една процедура, която в дългосрочен план не знаем какви ще й бъдат последствията. При едно отговорно отношение те може да функционират добре, от друга страна в нея няма заложени достатъчно институционални гаранции срещу злоупотреба", каза Смилов пред БНР. Той изтъкна, че в една правова държава правомощия се дават на институции, които са доказали своята ефективност, а същевременно текстовете трябва да бъдат разписани на ясен език. "Всякакви фрази като "специални случаи", като "защита на обществения интерес" дават възможност за много широг кръг интерпретации, каза политологът. Той допълни, че тези правомощия се дават в момент, в който доверието и към съда, и към прокуратурата е ниско.

Според политолога трябва да бъде отговорено на питанията на "Протестна мрежа" до премиера Борисов по казуса "КТБ", около който продължават да се повдигат още повече въпроси.
 
"Всъщност ние имаме провал на основни институции дотук – и службите не са си свършили работата, и регулаторите не са си свършили работата, и в доста сериозен смисъл прокуратурата също има провали по КТБ, да си спомним как започна самата ликвидна криза – със изпращането на разследващи екипи, със създаването на паника и прочие, и прочие", припомни той. Според него трябва да бъде изяснено каква е била ролята на тези институции, да се направи оценка и където е необходимо "да се направят и персонални промени, защото все пак става дума за милиарди, които хората на практика трябва да покриват".
 
"С две думи, проблемът ни е малко като на Барон Мюнхаузен, който трябва сам да се изтегли от блатото за косата", каза още Смилов. Той допълни, че все още липсва ясен анализ на ролята на държавното обвинение в случая.
 
"Самото иницииране на започването на ликвидната криза, там имаше роля на прокуратурата. Каква е тя, каква е оценката, която сме дали дотук, каква е била ролята на цялата институция по отношение на казуса? Когато има такива съмнения, когато тези въпроси не са отговорени, да разширяват правомощията на тази институция естествено, че ще поражда съмнения у хората", каза той. 

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690080

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Метрото до летището тръгва днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_483779.html

От днес метрото ще стига до летище София. В експлоатация се пуска линията от ж.к. "Дружба" до летището. Новият участък ще бъде пуснат в 13 ч. Днес пътниците, които се качват от новите станции, ще се возят безплатно. Четири са новите спирки по трасето: "Дружба", "Искърско шосе", "Софийска света гора" и "Летище София". Очаква се лентата да бъде прерязана в 10 часа от премиера Бойко Борисов , вицепремиера Томислав Дончев и министъра на транспорта Ивайло Московски . На събитието ще присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова . Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер най-вероятно също ще дойде в столицата за откриването на новия лъч на метрото.  Редица промени бяха направени със столичното метро заради пускането на лъча до летището. Вече повече от седмица съобщенията по уредбата са на български и на английски език, за да може максимално да се улеснят чуждестранните граждани, които ще пътуват с метрото. Поетапно се променят и информационните табла, на които пише след колко минути ще пристигне следващият влак. Те вече са с две графи: "Сливница- Младост 1- Летище" и "Сливница - Младост 1- Бизнес парк".  Заради пускането на метрото до летището, а и предстоящото откриване на линията до Бизнес парка в ж.к. "Младост" 4, се налага  промяна в маршрута на част от автобусите в район "Искър" и район "Младост" . 

Видео: Астронавти заснеха мощен тайфун, напредващ към Филипините

http://www.dnevnik.bg/video/2015/04/02/2504461_video_astronavti_zasneha_moshten_taifun_napredvasht/?ref=rss



Екипажът на Международната космическа станция засне супертайфуна Майсак, който се насочва към Филипините.

В сряда властите поставиха армията в повишена готовност и подготвиха храни и медикаменти за аварийни доставки. Към населението и туристите по източния бряг се отправят предупреждения да очакват тайфунът да се стовари в следващите 60 часа часа.

Майсак бе оценен първоначално с най-опасната 5 категория, но след това леко отслабна, придвижвайки се през Тихия океан...

Калфин призова социалните работници да го търсят за помощите на ромите

http://business.actualno.com/Kalfin-prizova-socialnite-rabotnici-da-go-tyrsjat-za-pomoshtite-na-romite-news_465489.html

Недопустимо е социален работник да бъде уволнен, защото е спрял на законово основание помощи за ромски семейства, които не са ги заслужавали. Не знам в подробности какъв е случаят, но е факт, че работ...

Заев: Шефът на македонски спецслужби получил €500 000 подкуп

http://balkani.actualno.com/Zaev-Shefyt-na-makedonski-specslujbi-poluchil-500-000-podkup-news_465491.html

Днес Македония ще получи директни и безспорни доказателства за участието в тежки корупционни схеми на директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е братовчед на прем...

Лоран Фабиюс: На метри сме от споразумение, но те са най-трудните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250072_%D0%9B%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%A4%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8E%D1%81%3A+%D0%9D%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D

 Международните преговори по иранската ядрена програма са на последната права, каза френският външен министър Лоран Фабиюс, който се върна в Лозана, за да продължи участието си в 8-я ден от дипломатическия маратон.

"На метри от финала сме, няколко десетки метра, но се знае, че те винаги са най-трудните", каза Фабиюс при пристигането си в Лозана малко преди полунощ. "Залогът е твърде голям тъй като става въпрос за борба срещу разпространението на ядрени оръжия и в известен смисъл за връщане на Иран в международната общност", добави той. В същото време френският външен министър призна, че има още какво да се прави, особено от иранска страна. "Продължаваме да отбелязваме напредък, но все още не сме постигнали политически компромис", посочи говорителката на Държавния департамент. САЩ казаха, че няма да прекъсват преговорите колкото и да продължат, докато напредват, но в случай, че вече няма напредък, те ще се оттеглят и ще мислят за нови санкции. Това каза по-рано говорителят на Държавния департамент Джош Ърнест.

Снощи иранският първи дипломат Мохамед Джавад Зариф призова големите сили да "се възползват от момента, който може би няма да се повтори". "Нашите приятели трябва да решат дали искат да дискутират с Иран на базата на уважението или искат да продължат на базата на натиска", каза още той и настоя големите сили да "изберат нов път по отношение на иранския народ". "По много въпроси ние намерихме решения, но има няколко точки, по които има неяснота. Ние дискутираме едновременно със шест страни, които имат различни интереси, различни отношения с Ислямската република и понякога различия в позициите и помежду си", изтъкна още Зариф. 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Това вече e новина :) : Руснак ухапа полицай в Тайланд

http://svetoven.pogled.info/news/63505/Tova-veche-e-novina-Rusnak-uhapa-politsai-v-Tailand

/Поглед.инфо/ Руснак ухапа полицай в Тайланд по време на арестуването му за нарушаване на обществения ред.

Любен Обретенов: БСП е лява партия, само когато е в опозиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250071_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B5+%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%2C+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%

 БСП има един идеологически и политически проблем, който е по-общ. Тя е истинска лява и социална партия само когато е в опозиция. Когато е на власт, тя става партия на олигархията и ако използваме един израз отпреди 1989 г. на най-реакционната част от олигархията, на най-мръсния капитализъм.

Но дори най-активните избиратели на БСП вече започнаха да разбират това. Това е и причината за най-ниския й резултат на последните парламентарни избори, когато тя получи едва 500 000 гласа, което е сравнимо с резултата на ДПС. Това е срамно за БСП, която е партия със своя 100-годишна история.

Тя трябва да бъде социална партия не само в опозиция. Когато дойде на власт, не трябва само да вдига пенсиите с по около десетина лева и дори по-малко, защото това не е социална политика. Социална политика е следващият път, когато вземат властта, Инспекцията по охрана на труда да започне масови проверки на всички работодатели, за да се установи дали те спазват законите. Ако това се случи, левите ще бъдат дълги години на власт и много хора ще гласуват за тях. В Европа има смисъл да има модерни леви партии, това важи и за България. БСП обаче не е такава. Това дава простор на популистки и антисистемни сили да заемат нейното място.

Американските бази и заиграването с русофилството

По отношение на американските бази на територията на България БСП или поне част от нейното ръководство има последователна позиция – подкрепа за тях. Друг въпрос е, че електоратът й има други настроения и в по-голямата си част е проруски ориентиран и не желае американските бази. БСП като член на ПЕС и като партия, която твърди, че изповядва европейски ценности, е длъжна да следва евроатлантическа позиция.

Има и друг факт. В столетницата има хора, които искат да флиртуват с тези настроения против американските бази. В този случай те се превръщат в конкуренция на Атака, но пак трябва да се каже, че партията на Сидеров е на около 10 години, а БСП е на 100 години. Тя би трябвало да е партия, която се държи на положение, да има собствена визия и собствени критерии.

Също така не звучи и съвсем убедително, че загубата на последните избори е свързана с липсата на проруска ориентация. Смешно е, защото БСП би трябвало да бъде сериозна и последователна европейска социалдемократическа партия. Русофилските тежнения и заиграването с тях едва ли ще донесат нещо за успеха на БСП. Партията трябва да се реформира в други насоки.

БСП по пътя на СДС

Напоследък се чуват сравнения, че БСП може да последва СДС след 2001 г., когато тръгна по пътя на разпадане. Има разлика. Все пак СДС беше млада партия на около 10 години и по-бързо се разпадна. При БСП няма да е толкова лесно, защото тя има повече история, повече електорат. Но е факт, че дори по-младите и модерно мислещи лица в партията признават, че ако нещата продължат по стария начин след около десетина години по-чисто биологични причини електоратът й ще се стопи.

По-младите не гласуват за БСП

Проблемът на столетницата е много сериозен и аз не виждам изход пред нея. В един момент най-вероятно ще се появи една нова левица, но тя ще бъде нещо различно - както например на базата на старите десни партии сега се появи Реформаторският блок. Перспективите пред БСП не са розови. Това не е добре, защото България се нуждае от лява партия. У нас имаме само 10% свръхбогати и 90% много бедни. Трябва да има лява партия, която да извърши необходимите реформи. 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Слънчево над цялата страна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250070_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0

 Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. С временни увеличения на облачността, но почти без валежи ще бъде над североизточните райони, съобщиха от НИМХ.

Ще духа умерен, в Дунавската равнина и по Черноморието до силен западен вятър, с тенденция на отслабване в късните следобедните часове. Температурите сутринта ще са между минус 1° и 4°, в София около 0°. Максималните температури ще са между 9° и 14°, в Софийско около 9-10°.

Времето в планините ще е студено. На 1200 м н. в. дневната температура ще е около 3°, на 2000 м около минус 5°. Ще е предимно слънчево, но твърде ветровито, особено по Старопланинското било, където скоростта на западния вятър често ще достига и надминава 20 м/сек.

Времето по Черноморието ще е ветровито - с умерен до силен западен вятър, който ще отслабне едва привечер. Ще има временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. 

 

 

 

 

 

БГНЕС

МКС прелетя над супертайфуна Майсак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250069_%D0%9C%D0%9A%D0%A1+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%B0%D0%BA

 Международната космическа станция прелетя над супертайфуна Майсак, който астронавтката от ЕСА Саманта Кристофорети засне.

НАСА публикува заснетия от италианката супертайфун в Туитър. Американският астронавт Тери Въртс пък е фотографирал "окото на бурята", широко 15 морски мили. Майсак се превърна в супертайфун на 31 март, когато увеличи мощта си до категория 5 по скалата на Сафир-Симпсънт.

Междувременно, от Центъра на управление на полета съобщиха, че орбитата на МКС ще бъде повдигната със 700 м. Това ще стане довечера в 20,32 часа българско време с помощта на двигателите на скачения за станцията товарен космически кораб "Прогрес", които ще работят 197 секунди. Корекцията e с цел създаване на оптимални условия за скачване със следващия кораб "Прогрес", който ще излети от космодрума Байконур към МКС на 28 април. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Три труса разлюляха земята в Югоизточна България

http://petel.bg/Tri-trusa-razlyulyaha-zemyata-v-YUgoiztochna-Balgariya__106879

Три земни труса са били регистрирани рано тази сутрин на територията на Югоизточна България. Според данни от Европейския сеизмологичен...

Жулят с глоби и фишове за неправилно паркиране във Варна

http://petel.bg/ZHulyat-s-globi-i-fishove-za-nepravilno-parkirane-vav-Varna__106882

Служителите на Общинска полиция вече ще издават фишове за неправилно паркиране на автомобили по тротоари и пътни артерии. Това гласи...

Хиляди без ток след пожара в Лондон

http://petel.bg/Hilyadi-bez-tok-sled-pozhara-v-London-__106883

Хиляди хора бяха евакуирани и останаха без ток заради огромен пожар в центъра на Лондон. Пламнаха електрически кабели под земята....

Пешеходец загина при катастрофа край Долни чифлик

http://petel.bg/Peshehodets-zagina-pri-katastrofa-kray-Dolni-chiflik__106884

45-годишен пешеходец е загинал на място, след като е бил блъснат от автомобил. Тежкият пътен инцидент е станал на пътя между Долни чифлик и Гроздьово снощи около 20,35 часа, съобщават от полицията. Причините за злощастния инцидент се изясняват.

ФИФА извести ЦСКА: Плащате или отнемаме точки

http://petel.bg/FIFA-izvesti-TSSKA--Plashhate-ili-otnemame-tochki__106885

ФИФА ще отнеме на ЦСКА 3 или 6 точки, ако „червените” не платят около 100 000 евро на мениджъра Хоакин Барсена Уриарте. От централата са...

Ваксината срещу ебола VSV-ZEBOV дава добри резултати

http://zdraven.pogled.info/news/63504/Vaksinata-sreshtu-ebola-VSV-ZEBOV-dava-dobri-rezultati

/Поглед.инфо/ Експерименталната ваксина срещу ебола VSV-ZEBOV, която е обект на клинични тестове във фаза 1, провеждащи се паралелно в Швейцария, Габон, Кения и Германия, позволява синтезирането на антитела, способни да се справят с вируса, съобщиха от Университетските болници в Женева /HUG/.

Щатските бронирани машини кацнаха в Бургас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250068_%D0%A9%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%83%D1%80

 Бронирани машини Strykers на щатската армия бяха разтоварени в България от транспортни самолети и пристигнаха в полигона в Ново село.

Това стана ясно от снимка в туитър на мисията на НАТО в Брюксел и от снимки на зяпачи по бургаските улици. По информация на "Труд" щатските самолети C-17 кацат на летище Сарафово.

Модерните бронирани машини на пехотата ще участват в учения на Алианса на полигона до Сливен като част от поредицата маневри Operation Atlantic Resolve. Близо 350 американски военни ще се включат в ученията на Ново село с участието на американски бронетранспортьори, танкове и хеликоптери. Очаква се в следващите 3 месеца в рамките на мащабните учения на НАТО у нас да се присъединят и дузина самолети F-15 на американските военновъздушни сили. Изтребителите се чакат след 10 април за поредица тренировки, които ще продължат до 30 юни.

Ученията Operation Atlantic Resolve на НАТО целят да демонстрират, че САЩ са ангажирани със сигурността на партньорите си в НАТО покрай напрежението от руските действия в Украйна и анексирането на Крим. Москва възприема ученията като провокация.

България е една от шестте източноевропейски членове на НАТО, в които ще има нови командни пунктове до края на годината. 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Американски сенатори искат да лишат Русия от световното по футбол-2018

http://sporten.pogled.info/news/63503/Amerikanski-senatori-iskat-da-lishat-Rusiya-ot-svetovnoto-po-futbol-2018

/Поглед.инфо/ Група американски сенатори написа писмо до президента на ФИФА Сеп Блатер, в което се настоява Русия да бъде лишена от домакинството на СП 2018.

Бъдещето на Украйна зависи от битката на олигарсите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250067_%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 През последната година украинското правителство си осигури подкрепата на могъщите олигарси в страната за войната си срещу проруските сепаратисти. Тази седмица започна нова война, изправила правителството срещу един от същите тези олигарси, на които разчиташе. На 25 март украинският президент Петро Порошенко принуди бизнес магната Игор Коломойски да подаде оставка от поста губернатор на централната Днепропетровска област.

Коломойски финансираше подкрепящи Киев батальони и изигра жизненоважна роля за възпиране на разпространението на сепаратизма. Но въпреки това, след като Коломойски разположи личните си милиции в Киев, за да попречи на правителството да контролира неговите бизнес интереси, президентът нямаше друг избор, освен да го уволни.Сблъсъкът беше най-голямата схватка до момента в разгръщащия се конфликт между правителството и олигархията. Това може да се окаже най-важният фронт в борбата за бъдещето на Украйна.

Сергий Лешченко, бивш разследващ журналист, а в момента депутат реформатор, го нарича втората фаза на революцията от Майдана: “Майданът свали бившия президент Виктор Янукович, но не и олигархичната система”.

Но това може да означава война с олигарсите в момент, когато Украйна трудно може да си позволи нестабилност.

Украинските олигарси натрупаха богатствата си със съмнителни приватизационни сделки през 90-те години. Коломойски създаде холдинги в петролната и газовата индустрия, авиацията, банките и медиите. Миналата година той започна да финансира доброволчески батальони, за да подсили съсипаната армия на страната.

Защитавайки Украйна, Коломойски защитаваше и своята бизнес империя. Неговата банка “Приватбанк” предложи награди от 10 000 долара за заловени сепаратисти и преоборудва някои от собствените си блиндирани коли за военни цели. През март миналата година Коломойски получи губернаторски пост.

Други магнати играеха не толкова официална роля в правителството от Коломойски. Но за разлика от руските олигарси, които Владимир Путин прогони от политиката, украинските запазват неограниченото си влияние върху държавното ръководство.

Собствеността над медиите им позволява да действат като хора, които качват и свалят управляващи. Затворената система за гласуване по партийни листи означава, че техните лакеи могат да стигат до парламента, без да срещат конкуренти. Корумпираните съдилища правят това, което им поръчат. В резултат бизнесът и правителството не просто съжителстват, те често са едно и също.

Именно заплахата за тази връзка предизвика изблика на гняв у Коломойски. Под въпрос беше поставен неговият дял в “Укрнафта”, държавна петролна компания. Дотогава украинският закон изискваше на заседанията на държавните предприятия да има кворум от 60 на сто от държателите на акциите и това даваше на Коломойски, собственик на 42 на сто от акциите, практически пълен контрол. Той изцеди компанията за пари, задържайки милиарди гривни дивиденти на държавата. Коломойски твърди, че в началото на 2000-те години е плащал по 5 милиона долара месечно на Виктор Пинчук, друг олигарх, за да защитава дела му в доходното предприятие. Представители на Пинчук отричат.

На 19 март реформаторите в парламента приеха закон, намаляващ изискването за кворум за държавните предприятия до просто мнозинство и отнеха възможността на Коломойски да налага вето. Няколко дни по-късно група въоръжени мъже, очевидно верни на Коломойски, пристигнаха във военен автомобил без регистрационни номера и издигнаха метални барикади около централата на Укрнафта. По-рано същата седмица Коломойски се беше появил с голяма група охранители в друга държавна фирма, Укртранснафта, след като правителството се опита да смени лоялния към него шеф на предприятието. И в двете компании в крайна сметка Коломойски отстъпи.

Украинските реформатори искат да освободят страната от олигарсите още от революцията на Майдана, но имат ограничен успех. Корупционният марж при държавните поръчки е спаднал от около 40 на сто до 10 на сто, казват активистите, борещи се срещу корупцията. Някои печално известни схеми бяха ликвидирани, включително, миналата седмица в Укрекоресурси, притежавана от държавата компания за рециклиране, която всъщност рециклираше само пари за собствениците си.

И въпреки това зад фасадата на реформите корупцията продължава. Ако подкупите са по-малки, това отчасти се дължи на факта, че Янукович монополизира корупцията в голям мащаб. Сега тя се завърна в по-децентрализираната си форма отпреди Янукович, казва Виталий Шабунин от Центъра за действие против корупцията.

Напредък се постига само когато новият елит и западните партньори окажат натиск заедно. Америка изпрати сигнал миналата година, като отправи обвинения за подкупи срещу Дмитрий Фирташ, друг украински олигарх. Той е блокиран във Виена и се бори срещу екстрадирането си.

Истинската промяна може да настъпи само след “рестарт на системата”, казва Виктория Войцицка, нова депутатка, която подкрепи закона за кворума на акционерите. В противен случай “само ще подхранваме войните на олигарсите”. Олигарсите постоянно се борят помежду си за парчетата от икономическата торта. Пинчук и Коломойски водят съдебен спор в Лондон.

Порошенко, който също е олигарх, подхрани недоволството, като назначи свои бизнес партньори и приятели на правителствени постове. Той не изпълни и задължението си да продаде фирмата си за сладкарски изделия “Рошен”. Освен ако олигарсите като класа не се превърнат в спазващи закона големи предприятия, активите им само ще се прехвърлят от един на друг, казва Войцицка.

Укртранснафта е олицетворение на тези рискове. Коломойски нарича опита на правителството да смени лоялния към него шеф на компанията “набег”. Новият шеф, бивш служител на силите за сигурност, беше назначен без открит конкурс. Той е свързан с депутат от парламента, който е един от бизнес конкурентите на Коломойски. “Беше грозно”, казва Войцицка.

Може би Коломойски тайно е получил компенсация за уволнението си. Юлия Мостовая, редактор на вестника “Зеркало недели”, казва, че задкулисните сделки може да включват рефинансиране на “Приватбанк” или обещание за неутрално ръководство на “Укрнафта” и “Укртранснафта”. Ако Коломойски не получава нищо, мирното му споразумение с Порошенко може да не издържи и Коломойски може да се опита да отвърне на удара.

Но не и като подронва военните усилия. В момента това няма да е в интерес на Коломойски повече, отколкото миналата пролет, твърди Володимир Фесенко от “Пента”, базиран в Киев център за анализи. Вместо това неговите връзки с Националната гвардия и притежанието на “Приватбанк” може да му помогнат да си върне влиянието. Насрочените за октомври местни избори ще са друга възможност за печелене на политически съюзници. Процесът на “деолигархизация”, казва Фесенко, ще бъде “сложен и болезнен”.

Но поне е започнал.

Св. преподобни Тит Чудотворец

http://celebrate.actualno.com/Sv-prepodobni-Tit-Chudotvorec-news_465483.html

През осмия век животът на Христовата църква на Изток бил разстроен от иконоборческата ерес. Повечето от византийските императори от онова време сами били иконоборци, покровителствали иконоборците и...

"Българите на кайма" - за поведението на ромите са виновни политиците

http://sliven.actualno.com/Bylgarite-na-kajma---za-povedenieto-na-romite-sa-vinovni-politicite-news_465484.html

Родителите не спряха децата си да повтарят „Българите на кайма”. Децата са първични и говорят много неща, но е факт, че родителите им не им направиха забележка. А в циганската маха...

Може ли "жонгльорът" Бисмарк да бъде образец?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250066_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%22%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82%22+%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B

 Честен посредник или регионален хегемон - как би трябвало да се държи днес Берлин като основна европейска политическа и икономическа сила? Трябва ли сега, когато се навършват 200 години от рождението на Ото фон Бисмарк, пруският държавник да служи за пример за актуалната германска политика?

* * *

В момент, когато германците отбелязват 200-годишнината от рождението на Ото фон Бисмарк, пруският държавник отново е на голяма почит.Неотдавна германският делови ежедневник “Ханделсблат” излезе на първа страница с изображение на канцлера Ангела Меркел и Бисмарк с неговия островърх шлем. Заглавието беше: “Баланс на силите - Западът срещу Русия или какво е научила Ангела Меркел от някогашния райхсканцлер”.

Може да се направят някои сравнения. 1871 - годината, когато Бисмарк създава Германската империя и става канцлер, може да се разглежда в сходна светлина с 1990 г., когато Западна и Източна Германия се обединиха. Но има ли наистина основание за подобни паралели? Според “Ханделсблат” Бисмарк, който никога не е изпускал от поглед интересите на съседните страни, щеше да знае какво да прави при сегашната криза в Украйна. “Той никога не подлагал на съмнение интересите на Русия в сферата на сигурността”, писа вестникът.

Днес, казват някои, Германия вече се утвърждава като най-голямата икономическа сила в центъра на Европа. “Също както през 1871 г., през 1990 г. обединена Германия стана икономическата и политическа суперсила на континента”, смята историкът Кристоф Нон от Университета в Щутгарт. “И двата пъти политическото й ръководство изключва всякакво по-нататъшно териториално разширение”. Но по думите му както след 1871 г., така и след 1990 г. над политическите отношения тегнат сложни икономически реалности.

Макар историците да не са единодушни по този въпрос, някои като Ханс-Кристоф Краус прокарват “паралели между онова време и настоящето”. Според него и в двата случая Германия е най-голямата сила в Европа и в интерес на германците е да действат като модератори и помирители - точно както Бисмарк е действал като “честен посредник”.

Бисмарк е роден на 1 април 1815 г. Става министър-председател на Прусия през 1862 г., а след това - от 1871 до 1890 г, е и канцлер на Германската империя. Почива през 1898 г.

През 1871 г. постига обединението на Германия с “кръв и желязо”, както той самият се изразява и след три последователни войни с Дания, Австрия и Франция. След обединението Бисмарк заявява, че страната му се е “наситила” и не се нуждае от по-нататъшно териториално разширение.

С цел да постигне равновесие на силите на континента той води политика на изграждане на съюзи - “политика на балансиране”, както я наричат понякога.

Съюзът на тримата императори, Двойният съюз, Тройният съюз, Договорът за презастраховане с Русия - картините за тези събития са познати на поколения ученици от учебниците им по история. Кайзер Вилхелм Първи възторжено казва за Бисмарк, че той е единственият политик, който може “да жонглира с пет топки,… от които поне две винаги са във въздуха”.

Бисмарк, който съдейства за организирането на Берлинския конгрес през 1878 г. и съумява да предотврати избухването на нова война в Европа, е много тачен и в наши дни.

Той е имал специални отношения с Русия - и не само защото е бил посланик на Прусия в Санкт Петербург. Говорел е руски и когато е бил канцлер, е четял руски вестници.

Русия е заемала централна роля в системата на Бисмарк от договори и съюзи. Той е искал преди всичко да не допусне тя да се съюзи със заклетия враг (на Германия) Франция и след това евентуално те да атакуват Германия. Поради тази причина канцлерът е зачитал интересите на Русия в сферата на сигурността въпреки спорадичните големи конфликти.

Дори днес в Германия има много политици, които са готови да призоват за по-близки отношения с Русия и повече разбиране към нея въпреки кризата в Украйна.

Но трябва ли политиката на Бисмарк към Русия да е образец и за днешната? “Изключително скептичен съм по този въпрос”, каза историкът Хайнрих Аугуст Винклер, който предупреждава, че “специалните отношения между Германия и Русия” крият своите рискове. Според него те изобщо няма да бъдат приети добре, преди всичко в Полша и балтийските държави.

Геополитическите отношения са се променили толкова много от 19 век, че формулите на Бисмарк вече не са подходящи за съвременния свят, смята журналистът Норберт Ф. Пьоцъл. Чрез евроатлантическата система от договори Германия е силно обвързана с Франция, която от дълго време е и най-близкият й съюзник, каза той.

Тясното сътрудничество с Париж пролича ясно през последните години в битката за спасяването на еврото. Франция обаче трябваше да се бори със собствените си икономически и структурни проблеми, а това отново разпали дебата за германската хегемония в Европа.

Тази дискусия всъщност бе подновена през 1990 г. при повторното обединение на Германия, което породи тревога в чужбина, безпокойство от появата на нова силна държава в сърцето на Европа. По онова време името на Бисмарк пак изплува на фона на усилията на Германия да преоткрие мястото си в Европа и света, смята Карстен Кречман от Университета в Щутгарт.

“Това промени мнението ни за Бисмарк, то стана по-благосклонно, но същевременно донесе и нови опасности, а именно - да действаме така, сякаш поведението на Бисмарк, най-вече във външната политика, по някакъв начин служи като пробен модел за сегашната германска дипломация. Това със сигурност не е така”, заяви Кречман.

Боксерки и баджове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250065_%D0%91%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B5

 Най-напред - новини от Президентството, защото то е единственото място, което ни осигурява известно настроение в тъй сивото ни иначе ежедневие.


И вместо да оценят това, някои неблагодарници пак крякали в Мрежата срещу президента: защо си бил сложил бадж с името и длъжността на конференцията в Мюнхен. Това вече е несправедливо.


Вие не разбирате ли, че този човек и досега не може да проумее чудото, което го е сполетяло, експлозията, която го е превърнала в един миг в президент на една страна. Именно в това е предназначението на въпросния бадж -


да му напомня за чудото


От друга страна, баджът всъщност е свидетелство за неговите честност и невинност, това е неговият поклон към Съдбата, това е признание, че оценява нейните шеги и главоблъсканици, в една от които тя го е катапултирала към този държавнически връх - тъй както раздрънканите ни МиГ-ове катапултират пилотите си дори когато си стоят на летището.


Така се случи и с Плевнелиев - и той бе катапултиран по този начин, докато кротко си преживяше далеч от политиката. Всъщност, ако искаме да се изразим по-красиво, можем да кажем, че


той просто бомбира


- както бомбира един буркан от неприкосновения резерв на някое българско домакинство, престоял повече от 25 години в някое мазе, очаквайки най-черните дни на Българското Нямане; пазиш го, пазиш го - а накрая той, бурканът - вземе, че бомбира и те оставя с пръст в устата. Така и с нашия баджоносител.


Да ходиш, накичен с бадж „Президент на РБ“, е знак на скромност, чиста човешка скромност; нещо повече, тя сякаш извира от скромността на Апостола, с който нашият Пл. толкова се родее. И Мрежата в случая трябва да миряса, а не да злослови.


Но в случая има и някои нюанси, които трябва да бъдат обяснени - специално в мюнхенското изявление на президента. Ако не носеше въпросния бадж, споделеното там от него можеше да мине и като дрънканиците на някой външнополитически коментатор,


прекалил с 
мюнхенската бира


Затова трябва да проникнем в по-дълбоките пластове на изявлението му.


На президентския дебат Нашият Бадж обявил, че се намираме в епохата на „студен мир“ - и по този начин смело въвел едно ново понятие, което да стане основополагащо в съвременната политическа доктрина. Поне така си е мислел той, докато е катапултирал в мюнхенските небеса.


Имаше епоха на „Студена война“ - когато корсетът на въздържанието ни предпази от по-големи злини. Кисинджър наскоро заяви, че навлизаме в нова фаза на тази „Студена война“, подкрепи го и Горбачов; но нашият благоевградски Горбачов навлиза по-надълбоко и там открива „студен мир“ - и по този начин отново развихря въображението ни, както винаги се случва, когато се препънем в нещо толкова новаторско, ако, разбира се, имате вкус към мазохистичните забавления. Всъщност той проверява участниците в конференцията дали са наясно с произхода на понятието „Студена война“ - дали са чували за Джордж Оруел, който още преди 70 години пише, че „Студена война“ е „мир, който не е мир“.


Нашият Бадж отива 
по-далеч от Оруел


и стига до идеята за „студен мир“ - тя изглежда направо като пладнешко присвояване на чуждо понятие, но не е; това е просто полет на мисълта, когато въображението е напълно отключено - и вече не знаеш кой си, Оруел ли си, или си ти самият, и пр. (Мама му стара, какво пък значение има това, какво толкова се задълбочаваме.)


А следващото му твърдение направо ще остане като шедьовър на политическия разум, ето го. „Бъдещето не идва по газопроводите“, казва Нашият Бадж. Това вече е нещо наистина магистрално, над тази фраза трябва да разсъждават хора като Фукуяма, да се трудят като скромни чираци на нашия човек. Толкова парадоксална, толкова игрива, но и посвоему проникновена фраза рядко се ражда в днешното политическо бърборене, тя трябва да се проумява безкрайно; и колкото повече разсъждава човек, толкова по-дълбока му се вижда тя, макар че в същото време нещо му подсказва, че е направо глупава. Обаче това съвсем не е така. Тази фраза е и красива метафора: Нашият Бадж иска да ни подскаже, че бъдещето не идва от Русия, а от някъде другаде. Това е великолепно прозрение - и човек би се съгласил


да споделя едно 
одеяло с Пл.


дори в най-студените дни, когато руският газ ще изчезне и ще очакваме бъдещето от някъде другаде.


Всичко това ни говори, че Нашият Бадж се стреми скромно, но упорито, да остави следа в политиката, дори намира време творчески да обогати нещо от Оруел. Това, че Съдбата се е спънала в него и по някаква милост го е изпратила на „Дондуков“ 1, за него вече няма никакво значение.


Между другото той носи въпросния бадж и по време на срещата си с вицепрезидента на САЩ - за да не забравя Байдън с кого си има работа.


Диалогът е исторически 
понеже не тече по газопроводи.


Байдън: „България може да бъде важен фактор на промяната в целия регион… За да имат сигурност американските инвеститори.“


Баджът: „България е важен фактор. Сега обаче трябва да продължим да пишем история.“ (Следващите боксерки трябва да имат този надпис - „Пишем история“ - но за това по-долу.)


И всъщност какво толкова се дзверите в Баджа Му - кажете ми колцина от нашите политикани не се събуждат нощем с въпроса, дали наистина са това, което са. А и в кариерата си съм срещал немалко знаменити хора, които независимо от световните си постижения все още търсеха причината за успеха си, сякаш вярваха, че в постиженията им има и нещо магическо, нещо необяснимо; защо да откажем това вълнение на Нашия Бадж. Един Паулу Коелю би обяснил добре сътресенията на един подобен странен персонаж, лутането му по време на Поклонничеството му към Истината и пр. Хайде, стига ви толкова, че ме заболя главата от студения мир.


Някои пък твърдят, че вече 
продавали боксерки с надпис „Роско“


- но това вече е от друга област, прекалено интимна, за да я обясняваме публично, макар че има някои интересни ракурси и към тази тема. Не съзирате ли обаче в тази интимност - само това да ви кажа - някакъв повик за единение, макар и през памука на едни боксерки. Близост до една персона, но все пак овладяна, без никаква фриволност. Студена интимност. Нещо като студения мир.


Тия дни бившият грузински президент Михаил Саакашвили каза, че Украйна може да превземе Русия.


Украинската армия имала всичко - освен знания, навици и военна техника. Другото било в изобилие. Дори грузинските цветари, които в бившата съветска империя печелеха на всеки 8 март милиони от спекулативната продажба на карамфили, не се изхвърляха толкова брутално. Всъщност Саакашвили навря едно огледало в лицето на нашите плямпала - да се видят какви са, понеже и те се дърлят като него.


А Ципрас говори все повече като Волен - какво следва от това? 
Тук, у нас, имам предвид.

 

 

 

Кеворк Кеворкян

От Катар готови да платят $700 млн., за да домакинстват Формула 1

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250064_%D0%9E%D1%82+%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%8F%D1%82+%24700+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%

 Разговорите за възможното включване на Гран При на Катар в календара на Формула 1 продължават. През зимата Бърни Екълстоун коментира пред медиите, че провеждането на още едно състезание в Близкия Изток може да се проведе само със съгласието на организаторите в Бахрейн, с които Екълстоун има съответна договореност.

 

"Разглеждаме различни възможности. Договорът още не е подписан, но в Катар са готови", коментира Екълстоун пред Форбс.

 

По данни на изданието, Катар са готови да платят за провеждане на надпревара около 70 милиона долара годишно (в Абу Даби плащат 80 милиона долара) и са съгласни на договор за 10 години, който да стартира през 2017 година.

 

Съществуват две възможности за провеждане на етапа в Доха или Лосаил.

БСП като топлофикация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250063_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Автор: Георги КАДИЕВ*

 

В понеделник вечерта бях на пленум на градската организация на БСП-София. Исках да чуя визията на Миков за това, което ще се промени в БСП. Всичко се въртеше около промени в устава, който (както сполучливо се изрази един колега) се променя през три-четири години и стана като договор с „Топлофикация София“: при едни условия ставаш член, при други работиш, при трети се махаш...

 

ИСКАМ ДА ДАМ ПО-ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА.

 

Да погледнем на БСП като на едно предприятие. Преди 20 години то е произвеждало 100 единици. Днес произвежда 10 единици. Технологията (идеологията) е остаряла, продуктът (водената политика) е неатрактивен, служителите (апаратът) са немотивирани, потребителите (гласоподавателите) са разочаровани, стажанти (младежи) почти няма, мениджмънтът (ръководството) е един и същ, моралът е разграден, конкуренцията е силна.

 

Всички са наясно, че много неща не са наред, всички виждат кризата и всички се концентрират в повече продажби на стария продукт.

 

Нещо като Apple Computers преди завръщането на Стив Джобс през 1997 г. и въвеждането на IMac, Ipod, Iphone, Ipad, etc.

 

Към момента на завръщането на Джобс след 12 години отсъствие Apple губеха пари и клиенти над 10 години и бяха минали през фази на големи уволнения. Джобс намери нова ниша (идеология), назначи нов мениджмънт (ръководство), избра дизайнерът Jonathan Ive да създаде нови продукти (водената политика), мотивира служителите (апарата) с думите we are going to make history и накара потребителите (гласоподавателите) да се влюбят в продуктите му. Отне му три години, но през 2000 г. Apple излезе на печалба след цяло десетилетие.

 

Днес е най-голямата листвана компания в света с пазарна стойност над 700 млрд. долара.

 

Това е пътят според мен.

 

Промените в устава може и да имат някакви основания, но не решават нито един от тези проблеми, описани погоре. Нито създават нов продукт, нито мотивират служителите, нито привличат потребители.

 

В БСП ТРЯБВА РАДИКАЛНА, КОРЕННА, ПОВСЕМЕСТНА, БЕЗПОЩАДНА ПРОМЯНА. И тук не става въпрос за заяждания от типа „фараони срещу богати младоци“. Става въпрос за кардинално нов продукт, изработен от кардинално различни хора с кардинално различни качества, продаван по кардинално различен начин.

 

Това се прави от лидери, визионери, не от подчинени хора, стегнати в железен партиен устав. БСП винаги е била силна с различието и многообразието си. Не е лидерска партия и не е партия на демократическия централизъм.

 

С това трябва да се занимава БСП. Кой е новият продукт, кои са хората, които го изработват, и кои са хората, които го продават. Уставът, за мен поне, е последна грижа.

2000 души в Лондон евакуирани заради пожар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250062_2000+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80

 Заради голям пожар в центъра на Лондон бяха евакуирани 2000 души, включително студенти и преподаватели от Лондонската школа по икономика.

 

Огънят пламнал в едно от мазетата на сградата, където се намира Управлението за гражданска авиация в лондонския район Холбърн. В момента по съседните улици се теле гъст и ядовит дим, на място работят пожарникари и полиция.

Борисов връща на работа уволнена чистачка с висше по ядрена енергетика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250061_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87

 Инж. Даниела Борисова от Дупница, с две висши, едното - по ядрена енергетика, самотна майка с болно дете. Работи като чистачка, откъдето е уволнена от назначените от ГЕРБ ръководители в “Напоителни системи”. Друга - Татяна Ковачева от Враца, с 91% инвалидност, спечелила конкурс в областната управа на Враца, е уволнена от новата областна управителка в деня на инвалида - 6 дни преди изтичане на изпитателния ѝ срок и без да се поинтересуват как работи.

Трогателните истории - тези и още три, разказа от парламентарната трибуна соцдепутатът Мая Манолова на премиера Бойко Борисов. А въпросните 5 жени бяха по това време в парламента. На това Борисов реагира мигновено: “Дайте тези хора и ще чуете после как съм се отнесъл.” Но и предупреди: “Лично ще проверя как е възможно във вашия мандат на жената с две висши да не ѝ намерите работа и да я направите чистачка. Ще проявя разбиране за назначаването на тези хора.” И премиерът остави началника на кабинета си Анжелина Тотева да запише данните на уволнените.

“Съветвам и министрите, и депутатите - не е правилно това отношение с човешките съдби, не може животът им да протича на 4 г. - 4 г. да живеят, после 4 да се мъчат”, предупреди Борисов. Лично той спрял поне 300 назначения, предложени му от ГЕРБ, където имало силно недоволство от заварени кадри, които остават, и от такива, назначени от партньорите. Но Борисов дал пълна свобода на министрите да изберат екипа си така, че да постигат резултат. Защото “това е коалицията”, а и както казвал дядо му: “С чужди коне трудно се оре.”

Любим виц на Георги Енчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690148


Любим виц на Георги Енчев
Младеж и девойка се запознали в една дискотека, а по-късно отишли в квартирата на мадамата. След това тя заплакала:
- Кой знае какво ще си помислиш за мен сега... Аз съвсем не съм такава!
- Не си, не си, вярвам ти! - утешил я той.
А тя още по-безутешно заридала:
- Ти си ми първият!
- Какво, първият, с когото спиш ли?
Любим виц на Георги Енчев Младеж и девойка се запознали в една дискотека, а по-късно отишли в квартирата на мадамата. След това тя заплакала: - Кой знае какво ще си помислиш за мен сега... Аз съвсем не съм такава! - Не си, не си, вярвам ти! - утешил я той. А тя още по-безутешно заридала: - Ти си ми първият! - Какво, първият, с когото спиш ли?

Клошари се крият в опасни сгради

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690057


Клошари се крият и рискуват да ги затрупат опасни сгради в Русе. Бездомниците периодично ги опожаряват и спестяват усилията на собственици на имотите да ги ремонтират или поддържат. Още м.г. общината подгони реститути за изоставени имоти със статут на архитектурни паметници на културата, които се рушат и застрашават минувачи.
Клошари се крият и рискуват да ги затрупат опасни сгради в Русе. Бездомниците периодично ги опожаряват и спестяват усилията на собственици на имотите да ги ремонтират или поддържат. Още м.г. общината подгони реститути за изоставени имоти със статут на архитектурни паметници на културата, които се рушат и застрашават минувачи.

Роми на бунт заради арестувани коне

http://petel.bg/Romi-na-bunt-zaradi-arestuvani-kone__106880

Десетки роми от квартал „Изток” в Кюстендил се надигнаха на бунт заради арестувани коне, съобщава „Монитор”. Две безстопанствени...

Николай Михайлов обмислял оттегляне от националния отбор

http://petel.bg/Nikolay-Mihaylov-obmislyal-otteglyane-ot-natsionalniya-otbor__106881

Вратарят Николай Михайлов обмислял да бойкотира следваща покана за мачове на националния отбор, тъй като са му дошли в повече критиките и...

Закриват КАТ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250060_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%9A%D0%90%D0%A2

 Бойко Борисов предприема най-голямата си реформа - разформирова КАТ и го замества с нова цивилна служба към пътното ведомство. Това става ясно от пакет работни документи, които “24 часа” получи от МВР след искане по Закона за достъп до информацията. Сред тях е заповед на вицепремиера и шеф на МВР Румяна Бъчварова за девоенизиране на пътните полицаи и законопроект за създаване на службата “Пътни такси и контрол” в министерството на Лиляна Павлова. В нея се влива и сегашната Държавна автомобилна инспекция (ДАИ).

Поради очаквани брожения сред полицаите и служителите на МВР въпросът е бил обсъден от Консултативен съвет по националната сигурност при президента на 27 март, но в непълен формат (без “Атака” и барековци). Според стенограмата от него Борисов казва за Бъчварова и Павлова:

“Аз им наредих и те двете много бързо са се разбрали по женски.

Тия хубавци ги съкращаваме

и който иска да работи същото, да подава молба за назначение при Лиляна. Тя ще ги пресява един по един и който е бил на хранилка и е вземал, ще стои вънка, ще гледа как колегите от ДАИ викат “Дай!” и ще подсмърча.”

Реформата решава няколко болезнени проблема наведнъж. Първият е, че се съкращава значително щатът на МВР, за което Евросъюзът настояваше още по времето на Цветан Цветанов.

“МВР трябва да се грижи за обществения ред, да пази по селата, на улицата”, казва Борисов. “А не да се занимава с пътното движение. За това си има регулировчици. Сега ми казват от полицейския синдикат, че

МВР било “Министерство на всичките работи” Ами прави са, КАТ е несвойствена дейност за МВР. “Нашата полиция ни пази.” Ако ни пази на пътя, да ни пази и на плажа. Да направим водните спасители сержанти и да се меткат с униформите. Ама не щат, щото оня, голия, къде да си тури парите за рушвета. Ще ги намокри в банските и спасителят остава на сухо.

Пътищата да пази и да проверява тоя, дето ги стопанисва - общините или пътното. Както гората е на горските, а язовирите са на НЕК. Защо полицаите да контролират тъкмо автотранспорта? Що не поемат и водния, въздушния, влаковете - все е транспорт. Като правят прегледи на колите, да правят и на трамваи, тролеи - и те са участници в движението. Ама в небето няма храсти да клечат на пусия и да дебнат който мине, да го одерат. Ние с Цецо нали навремето разбихме магистралните банди. Тия братя Крокодили къде ги сега? Няма ги. Но пък пътни разбойници станаха самите катаджии.

Дебнат като хайдути в гората, нали сме си хайдушка държава. И това ми били народни закрилници! Като сте такива “закрилници”, сега Румяна ще ви закрие.”

На заседанието Борисов казва още, че служба, “която е просмукана от корупция, няма какво да се преустройва - ще режем из дъно като Дучето! Той италианските карабинери какво да им реформира? Направо ги закри. И не само той - вижте Украйна.”

Премиерът има предвид указа от 2004 г. на бившия президент Виктор Юшченко, с който пътната милиция в Украйна бе разформирована и заменена с цивилна служба. “Те заради това го отровиха с диоксин. Нали помните какъв стана сипаничав. Руснаците си го отровиха. А вижте Путин, лицето му какво е гладко, опънато. Щото КГБ го ваксинира срещу диоксин.

И срещу плутоний е ваксиниран.”

Тук се включва президентът Росен Плевнелиев: “Аз защо не отивам при него в Москва за 9 май? Защото Русия не ни е освобождавала от нищо. Моят полски колега обяви, че не поканил Путин в Освиенцим, щото лагера го освободили украинци, от Първи украински фронт. А България я е освободил Трети украински фронт. Затова ще ви помоля за подкрепа, като издам указа за преминуване на оня, еректиралия шмайзер - от Паметник на Съветската армия да се казва Паметник на Украинската армия. Особено към вас се обръщам, г-н Миков, щото нали вашият човек е родом от Херсон, парче украинец. За нас вече що е Русия, все е Украйна. Такава е новата доктрина на НАТО.”

Към реформата на КАТ по украински модел се пристъпва и защото имало данни, че и Румъния ще го приложи. “С госпожа Кунева му казвахме на Вучков да действа незабавно. Иначе няма да видим Шенген още 100 години, ако румънците ни изпреварят и в това. Ама той мек, нали е доцент. И го смених с желязна дама. Тя и Лилето е желязна, та вече ми станаха две и няма мърдане”, казва Борисов.

Втората цел, която реформата постига, е очакваният шумен успех в борбата с корупцията, с който България да впечатли Европа поне колкото Румъния. Напоследък затворите там се заселват с министри, депутати, че даже и бивш премиер. У нас обаче тази прослойка от населението минава за олигархия и не се пипа.

Така катаджиите наред с чиновниците по долните етажи на администрацията остават единствените мишени за зрелищен отстрел на корумпираните пред очите на Брюксел.

“Новите са цивилни, ама ще си имат униформи. Да ги шие Жени Живкова, вижте там обществената поръчка да мине.

Аз съм му обещал на дедо ѝ да се грижа,

нали, още навремето. (Това не го пиши!)”, казва Борисов, но в стенограмата този запис е останал по нареждане на президента.

Предвижда се новите служители да събират и магистралните такси, когато тол системата замени винетките. “Правим му къщичката, слагаме го да чучне вътре и да вдига бариерата. Протяга ръка, взема пари, както си е свикнал. Ама по тарифа. И камерата го гледа, нали. Има и броячи в асфалта колко коли са минали и Лиляна следи постъпленията в реално време, както НАП следи бензиновите колонки”, обяснява Борисов.

“Четох в “24 часа” Алекси Стратиев да казва, че знакът за радар обезсмислял камерите. И това го казва експерт! Иска да те снимат тайно, нищо че конституцията го забранява да те спират и да ти пишат акта. Забележете, не фиш, а направо акт. Че да има пазарене, “кво правим сега” - техният си репертоар. То аз го разбирам... Ако не им пази “хляба”, ще му скроят шапката за една седмица. Те полицаите и на министрите си им кроят шапки. Това Бонев, дето им забрани да спират коли, това Румен Петков... Е, Петканов не можаха, понеже аз му пазех гърба. Ха сега да ги видим, като ни Румето, ни Лилето носят шапки. Ще им накривят капата”, разсъждава Борисов.

“Няма ранно пенсиониране, няма заплати накуп - ще кисне на пътя, докато пакетът му

увисне до петите, без да има право да спира и да глобява. Само ще регулира с палката - ти наляво, вие вдясно, дай н'зад, дай още н'зад... И ще видите как ще се юрнат да стават митничари в мобилните екипи. Ама нали помните “Ало, Ваньо”? Аз ги чакам и там”, казва в заключение Борисов.

Отмениха военното положение в Тайланд

http://asia.actualno.com/Otmeniha-voennoto-polojenie-v-Tajland-news_465479.html

В Тайланд бе отменено военното положение, действало през последните 10 месеца. Съответният указ бе подписан от крал Пумипон Аулядет, като отмяната на военното положение бе обявена по националната тел...

Руски траулер потъна, над 40 загинали

http://europe.actualno.com/Ruski-trauler-potyna-nad-40-zaginali-news_465480.html

Повече от 40 тела са изплували на повърхността на водата около мястото на крушението на руския траулер „Далечен Изток“ в Охотско море, предава ТАСС. Огромният кораб, който потъна ...

Две земетресения край Тополовград

http://haskovo.actualno.com/Dve-zemetresenija-kraj-Topolovgrad-news_465481.html

Два земни труса станаха рано тази сутрин на територията на Югоизточна България, показва справка в Европейския сеизмологичен център. Първото земетресение, станало в 05.24 часа сутринта, е с магнитуд...

13 арестувани във връзка с вчерашното нападение в Истанбул

http://europe.actualno.com/13-arestuvani-vyv-vryzka-s-vcherashnoto-napadenie-v-Istanbul-news_465482.html

Турската полиция задържа 13 души във връзка с нападението срещу щаб-квартирата на полицията в Истанбул. Счита се, че сред тях може да има съучастници на жената, която бе убита при престрелка по-рано...

Три земни труса на територията на Югоизточна България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8PSYycxCLQM/

Три земни труса са били регистрирани рано тази сутрин на територията на Югоизточна България.

Според данни от Европейския сеизмологичен център единият трус, който е бил в 5.24 часа сутринта е бил 3,3. по Рихтер. БАН съобщава за магнитуд от 3,2. Епицентърът се е намирал на 42 километра южно от Ямбол и на 5 километра североизточно от Тополовград. Трусът е бил на 2 километра дълбочина.

Три минути по-късно – в 5.27 часа, сутринта е последвало второ земетресение в същия район. Според Европейския сеизмологичен център то е било с магнитуд 3,9, а според БАН- 3,4 по Рихтер. Епицентърът е бил на 253 километра източно от София, на 6 километра северозападно от Тополовград и на 43 километра югозападно от Ямбол. Трусът е бил на 10 километра дълбочина.

Имало е и трети трус, който обаче е бил по-слаб -2,6.

Единодушна е подкрепата в българския парламент за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250059_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0

 Представителите на различните политически сили в Народното събрание са единодушни в подкрепата си за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай. Около това мнение се обединиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и Сун Джънцай, член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и партиен секретар на град Чунцин. На 1 април 2015 г. председателят на парламента разговаря със Сун Джънцай, който е на посещение в България от 31 март до 2 април 2015 г.

 
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази задоволство от интензивния политически диалог, свидетелстващ за приоритетното значение, което България отдава на отношенията с Китай. Тя отправи покана делегация на Общокитайското събрание на народните представители, водена от неговия председател, да посети София. Преките контакти между висшите държавни ръководители на двустранно равнище са от особена важност за развитието и укрепването на сътрудничеството между нашите две страни, посочи председателят на Народното събрание и уточни, че е важно политиците да зададат рамката на сътрудничеството, за да може след това представителите на бизнеса да имат добри възможности за партньорство.
 
България и Китай са далеч една от друга, но между двете страни съществува традиционно приятелство, посочи на срещата Сун Джънцай. Той изрази задоволство от развитието на двустранните отношения, парламентарното сътрудничество между двете законодателни институции и посочи, че все повече се активизират установените постоянни контакти на двустранно равнище в областите на търговията, икономиката и културата. Има огромен потенциал за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между нашите две страни, за което е създадена добра основа, подчерта Сун Джънцай.
 
България разглежда Инициативата за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (16+1) като важна платформа за разширяване на двустранните връзки с Китай във всички области, както и като допълващ елемент на стратегическото партньорство ЕС-Китай, подчерта председателят на Народното събрание. Сун Джънцай отбеляза, че безспорно България има важно място в инициативата 16+1 и че всяко начало е трудно, но реализирането на този проект би било от полза за всички страни.
 
На срещата Сун Джънцай посочи, че за динамичното сътрудничество между двете страни би спомогнало и активизирането на контактите между представители на местните власти.

БГ премиерът подслушван в Скопие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250058_%D0%91%D0%93+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%B2+%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5

 Българският премиер Бойко Борисов е бил подслушван незаконно в Скопие наред с други висши политици и международни лидери. Това скандално разкритие направиха вчера пред агенция „Фокус“ от най-голямата опозиционна партия в Македония Социалдемократически съюз (СДСМ). Според изнесената информация Борисов е бил „на слушалка“ при посещението си в западната ни съседка на 16 февруари 2013 г. - четири дни преди да подаде оставка при първия мандат във властта. Със СРС били прихващани предимно лични разговори на българския премиер, уточняват от СДСМ, без обаче засега да разпространяват записите. Наред с Борисов бръмбари били прилагани и на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по време на официалното му посещение в Скопие през май миналата година.

 

Наскоро лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви, че са били подслушвани и български посланици в Македония, като записите вече били предадени на засегнатите дипломати.

 

Скандалът с незаконните подслушвания в съседна Македония тече вече повече от месец. Заев разкри, че в противоречие със закона СРС били прилагани на над 20 000 души в продължение на 4 години. Сред тях са министри, журналисти, юристи, депутати, полицаи и религиозни дейци. За тежките нарушения бе обвинен премиерът Никола Груевски. Според опозицията основният двигател на подслушването е шефът на македонското разузнаване Сашо Миялков, който е братовчед на Груевски. Премиерът на западната ни съседка пък отхвърля обвиненията, като твърди, че Заев опитва да извърши преврат и да дестабилизира страната.

12 успели жени ще дефилират в ревю

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qAUPD_b4Yg4/

“Равноденствие” е модният ревю-спектакъл, в който 12 успели жени, ярки представителки на 12-те зодиакални знака и с 12 различни професии, ще представят дебютната колекция на дизайнера Денислав Трандев – DeFF.

Подборът на тъканите, цветовете, аксесоарите и кройките на тоалетите е в равноденствие с хилядолетните закони на Зодиака и най-актуалните модни тенденции. Дрехите на всички участнички ще бъдат подарък за тях от дизайнера DeFF и от неговия меценат Гергана Ташкова, която финансира закупуването на висококачествени платове от чужбина и ръчната изработка на обувките за дефилето, които са неотменна част от тоалета.

Зодия РАК ще бъде представена от една от най-красивите българки, занимавали се с политика – Юлияна Дончева.
Достойно лице на ЛЪВА ще е професор Валерия Фол, която ще вмести артистичния ангажимент сред многобройните си пътувания зад граница, където чете лекции и научните си занимания у нас.
ДЕВАТА ще бъде представена от прима-балерината, по настоящем хореограф Маша Илиева, чиито балетни образи възпламеняват сърцата на поколения българи.
А СКОРПИОНЪТ ще намери най-красивото си превъплащение в лицето на ортодонта Румяна Маринова, която отдавна има свои почитатели по целия свят.

Нестандартната идея, която няма свой световен аналог, е на режисьора Стилиян Иванов и дебютанта в модата Денислав Трандев.

На снимката: дизайнерът Денислав Трандев – DeFF

Банкерът си призна за схемите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250057_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5

 „В последното си интервю Цветан Василев признава, че стои зад всички тези схеми“, това заяви вчера пред ПИК шефът на КРИБ Кирил Домусчиев по повод удобното изявление, което забегналият банкер направи пред избран лично от него журналист от хотела си в Белград.

 

Домусчиев допълни, че макар Василев да се опитва да замаскира далаверите зад термина „SPV фирми“, те си остават престъпление. „Това, че нарича фирмите SPV-та, не прави схемите му законни“, категоричен бе шефът на работодателската организация.

 

Според Домусчиев обвиняемият за източването на КТБ финансист му имал зъб отдавна.

 

 „Факт е, че преди време той се опита да открадне телевизионните права за футболното първенство. Вие си спомняте, че аз се опълчих и се борих, за да не се случи това. Опита се да ги открадне, като предложи смешната сума от 1,4 млн. лева, за да бъдат взети телевизионните права от ТВ7 при положение, че към днешна дата клубовете получават от тях 5 млн. лева, а в бъдеще ще взимат и повече“, разказа Домусчиев и допълни: “На няколко пъти обясних какво означават олигарсите. Явно Цветан Василев доста се е засегнал от думите ми“.

 

Шефът на КРИБ отрече и твърденията на Василев, че „го е спасявал“ и обясни, че фирмите му никога не са теглили кредити от КТБ, нито са били финансирани от дружества, свързани с банкера. Домусчиев заяви още, че Василев не трябва да се крие в чужбина, а да се върне у нас, за да отговори на въпросите на ужилените от него вложители, както и да се изправи пред правосъдието.

 

„Аз не смятам, че е редно да се страхува при положение, че твърди, че е невинен и е жертва на политически репресии. Съмнявам се, че България не е правова държава и нещо ще му се случи, ако си дойде. Напротив - смятам, че ако той наистина е един невинен човек, то мястото му е тук, в България, за да отиде и обясни в прокуратурата и съда какво мисли за всички обвинения срещу него и да се изправи лице в лице пред десетките хиляди вложители, които изгоряха“, категоричен бе шефът на КРИБ.

Нямам спор с Василев, да си отговаря пред държавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250056_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D0%BC+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80+%D1%81+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%2C+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+

 - Г-н Пеевски, как ще коментирате твърденията на Цветан Василев, че е действал под натиск?

 

- Той го твърдеше още преди година това нещо и това вече е проверено. Дори тези лица, които той визира, казват, че няма такива разговори. Той претопля едни стари манджи.

 

- Кои са лицата, които той визира?

 

- Той визира Лазов и мисля че Ангелов. Пише го ясно в постановлението, което е изпратено от прокуратурата.

 

- Имате ли отговор на интервюто на Цветан Василев?

 

- Никакъв отговор. Според мен господин Василев се опитва да отклони и много да елементаризира спора - че е само между мен и него. Нямаме спор. Да си отговаря пред държавата, да обяснява защо прехвърля тези активи по едно евро. С мен той няма друга тема.

 

- Има ли от какво да се притеснява Цветан Василев?

 

- Не знам, питайте го от какво се притеснява. От мен със сигурност няма от какво да се притеснява.

 

- А вие притеснявате ли се от него и от тайните, които пази в сейф?

 

- Изобщо не се притеснявам. Да отваря всички сейфове, вчера ясно го заявихме.

 

- Според вас той ще се върне ли в България?

 

- Според мен е най-редно да се върне в България. И да отговори на всички въпроси. Не може да обяснява, че нещо някъде крие и да излъчва някакви послания незнайно към кого.

 

- Радан Кънев поиска прокуратурата да ви провери?

 

- Аз съм толкова пъти проверяван вече, да ме проверяват, колкото искат. Мисля, че по-ровен човек от мен няма в тази държава.

Метрото без пари от 4 нови станции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250055_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+4+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8

 Без пари ще се возим днес от новите 4 станции на метрото по маршрута до летище София. От останалите станции обаче столичани ще трябва да си платят левче, за да се качат на подземната железница. Влаковете ще се пуснат в движение точно в 13 ч за редовите пътници, а преди това лично премиерът Бойко Борисов ще инспектира станциите.

 

През май ще бъде завършена и линията на метрото до кв. „Младост 4”. В пиковите часове влакчетата по двата маршрута ще се движат през 6 минути. Те ще се редуват - една към летището, а следващата към Бизнес парка.

 

Заради новите спирки на метрото ще има промяна в схемата на движение на наземния градски транспорт. Автобусите по линия 10 ще се движат по нов маршрут, който ще осигурява връзка на жителите на кварталите „Абдовица”, „Димитър Миленков”, „Видните” и на селата Бусманци и Казичене с метростанциите „Софийска Света гора” и „Искърско шосе”. Промяна има и в маршрута на линия 384.

Не Пеевски е отговорен за фалита на КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250054_%D0%9D%D0%B5+%D0%9F%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91

 „Не виждам вина на Делян Пеевски за фалита на КТБ. Ако е бил премиер, министър, какъвто и да е – да, но той не подписва нищо, един депутат.”

 

С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира в интервю за ТV+ във вторник вечерта обвиненията срещу депутата от ДПС, че той носи отговорността за

 

краха на трезора

 

„Не мога да кажа, че Пеевски е виновен, защото Орешарски е спал или Чобанов е спал. Ни най-малко не искам да го защитавам, че утре ще излезе „Борисов защити Пеевски”. Не ме интересува Пеевски. Орешарски и Чобанов са властта”, допълни Борисов и заяви, че основните виновници за фалита на банката се опитват да прехвърлят отговорността върху други, в това число и върху депутата от ДПС. Борисов отново призова Цветан Василев да се прибере в България, за да разкаже и за другите си срещи с политици. „Аз просто се чудя на г-н Василев, че споменава моето име и че е дошъл в Банкя, а не казва къде се е срещал с Орешарски, с всичките тези хора. Ако гледате сайтовете ще видите, че Орешарски ходеше в къщата на г-н Василев”, отсече премиерът, който във вторник потвърди, че се е видял с банкера след

 

настойчиви молби

 

на Василев. Разговорът обаче не бил по темата за ситуацията в КТБ, както заяви в интервюто си от неделя мажоритарният собственик на трезора, а се оказало, че банкерът искал да му се извини, че му е „пращал ордите на Бареков” и платени протестиращи да го обсаждат цяла година.

 

Изявлението на Борисов предизвика веднага коментар от финансовия министър и настоящ депутат Петър Чобанов, който на обвиненията на премиера, че е проспал фалита на КТБ, отсече вчера: „Чобанов не е спал. Чобанов спасяваше банки”. Той припомни, че условията на Брюксел за даване на финансова помощ на трезори е те да са здрави.

 

„А за КТБ вече имаше сигнали, че не е такава”, допълни парламентаристът. Според него за фалита на банката трябва да се търси отговорност от тези, които са я управлявали, и от банковия надзор. "Пеевски не е участвал в управлението на банката, няма как той да е виновен", заяви и Чобанов в отговор на въпрос.

В Бургас на 3 април – протест на хората, искащи достоен живот

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JDnVTylVhFQ/

На 03.04.2015 год, петък, в 11:00 ч. на Площад Тройката в гр. Бургас ще се състои протест на родители на деца с увреждания, хора с увреждания и всички, които подкрепят тяхната борба за достоен живот. Протестът е част от Националният протест за правата на деца/лица с увреждания и техните родители.
Отворено писмо:
ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
ДО МИНИСТЪРА НА МТСП
Г-Н ИВАЙЛО КАЛФИН
ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
ДО МИНИСТЪРА НА МОН
ПРОФ.ДПН ТОДОР ТАНЕВ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАЗД
Г-ЖА ЕВА ЖЕЧЕВА
Предложенията за структурни, законодателни и институционални реформи в политиките за децата с увреждания, бяха представени през 2009 г., в началото на сформирането на правителство на ПП ГЕРБ от родители на деца с увреждания и родителски неправителствени организации на съвместна среща с министър-председателя. Последва създаването на работни групи с наше участие в МЗ и АСП, които не доведоха до никакви промени. Нещо повече – институциите се фокусираха върху процеса на деинституционализация, без обаче да се предприемат структурни реформи, които да създадат условия да се повиши капацитета на родителите и благосъстоянието на децата изобщо, като превантивна мярка за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания.
За да се случи деинституционализацията е нужно да се стимулира отговорното родителство, което да бъде подкрепено с подходящ букет от социални, здравни и образователни услуги.
Към настоящия момент децата с увреждания оцеляват не благодарение на смислена институционална политика, а с помощта на паралелна социална и здравна система посредством благотворителност.
Тъй като ние, родителите на неизоставени деца, нямаме право да се откажем от борбата си за реформи, предлагаме за пореден път на вниманието Ви нашите искания.
Уважаеми дами и господа,
В заключителен доклад на 48 сесия на Комитета по правата на детето към ООН, се препоръчва , цитираме „ Комитетът препоръчва държавата да обмисли създаването на единен механизъм за цялостна координация, мониторинг и оценка на всички дейности, свързани с прилагането на Конвенцията за правата на детето. На този координиращ орган следва да бъде предоставен подходящ мандат и да се обезпечи с достатъчен финансов човешки ресурс, за да осъществява ефективно правомощията си по прилагането на Конвенцията за правата на детето“,целия доклад е в сайта на ДАЗД.
В тази връзка и провокирани от филма „Заложници на децата си” на Миролюба Бенатова, журналист в Нова телевизия, за пореден път ние настояваме за:
I. Институционални промени.
1.На Държавна агенция за закрила на детето/ДАЗД/, да бъдат възложени допълнителни функции и политики, предоставящи възможности за реално въздействие върху институционалния геноцид над децата с увреждания и семействата им.
2.Повишаване институционалния статут на Агенция на хората с увреждания /АХУ/ -чрез промяна на Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/ и правилника за прилагането му, както и отнемане на функциите на Агенция за социално подпомагане /АСП/ , свързани с медицинските последствия от увреждането или тежкото заболяване.
3. Закриване поради неефективност на Националния съвет за закрила на детето /НСЗД/ и Национален съвет за интеграция на хората с увреждания /НСИХУ /, премахване на статута на национално представени Неправителствени организации /НПО/ и установяване на равнопоставеност на НПО, регистрирани в обществена полза, работещи за защита на интересите на лицата с увреждания, като държавните субсидии да бъдат предоставяни на проектен принцип при висока обществена значимост на проектите, в условия на равнопоставеност. Да се изготви прозрачна и ясна методика за разработка, представяне и защита на проекти с обществена значимост по отношение на хората с увреждания, като периодично бъдат организирани обучения и брифинги за НПО с цел популяризиране на възможностите за финансиране, методологията и етапите на изготвяне на проектни предложения, представянето им и тяхната оценка. Обезпечаване на публичност и прозрачност по отношение на спечелилите финансиране НПО и осигураване на проследимост и публичност по отношение на резултатите от изпълнението на спечелили проекти. Да бъде осигурен механизъм на ограничаване на финансирането при установяване на съмнителни практики по отношение изпълнението на проекти насочени към хората с увреждания.
II. Промени в здравеопазването/Искания към Министерство на здравеопазването /МЗ/.
1. Спешно да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата с увреждания, по заболявания. За същия да бъде осигурена възможност за достъп през интернет при спазване на Закона за защита на личните данни.
2. Eкспертните лекарски комисии (ТЕЛК, РЕЛК, ЛКК) да са равностойни и по местоживеене (районната болница или поликлиника в квартала/града) да създадат и/или допълват наличната си база данни, която да прибавят към регистъра на деца с увреждания), обследвайки дадено дете според диагнозата му в решението си да посочват според индивидуалните му потребности от какво точно има нужда то за компенсиране на дефицитите, причинени от увреждането. Да бъдат изготвени и приети правила/ред/ за своевременно актуализиране на регистъра и да бъдат посочени конкретни срокове, в които тази актуализация да бъде извършвана. Да бъдат определени длъжностни лица, отговорни за своевременното създаване, поддържане, актуализация на регистъра.
• В регистъра да се вписва и информация относно каква терапия и с каква продължителност следва да бъде извършвана за съответното дете- медикаментозна, рехабилитация, физиотерапия, речева, слухова, зрителна и прочие.
• При висок процент (тежка) инвалидност след първия ТЕЛК, да бъде регламентирана възможност съответната лекарска комисията с оглед на темпото на възстановяване (прогнозите на това темпо) да определя по-дълъг срок (например 5 , 7, 10 и пр.години.) за следващо явяване пред комисията за децата над 3години. За децата с генетични заболявания да бъде регламентирана възможност за издаване на пожизнени решения на лекарска комисия.
3. Министерството на здравеопазването да осигурява безплатно всички помощни средства, касаещи здравето на децата с увреждания. Да се създаде отделен фонд за осигуряване на финансиране за предоставяне на помощни. средства и медицинските изделия за деца с увреждания. В списъците с помощни средства и медицински изделия да се въведат детски модели на инвалидни колички, позициониращ стол, вертикализатори, шезлонги за баня, тоалетни столове, ортези, протези, слухови или зрителни апарати /импланти/, очила, инсулинови помпи и т.н..
4. Всички аномалии и състояния, подлежащи на оперативно лечение , да бъдат осигурени със съответните клинични пътеки и необходими клапи, протези, стентове, кохлеарни имплантанти, постоянни кардиостимулатори, СЕТ за временна кардиостимулация и др., и необходимите консумативи и материали за оперативен и постоперативен период. Както и специални консумативи за извършване на медицински манипулации в домашни условия. Посочените медицински изделия да се предоставят от видове и марки, най- подходящи за състоянието на детето, по преценка на лекаря, и в оптимален срок, посочен от него. Финансирането на медицински дейности, операции, манипулации, лечение /постоперативно и продължаващо/ на специфични аномани, генетични, следоперативни и други подобни състояния, както и редки заболявания при деца с увреждания да бъде осигурено за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването за всяка бюджетна година.
5. Да бъде гарантирана безплатна специализирана помощ, координираща услугите за рехабилитация, логопедична, психологична и педагогическа помощ. В това число премахване на ограниченията на броя на направленията за специалист за деца/лица с увреждания. Внос на високоефективни лекарства и включване на най-скъпите в реинбурсния списък на Национална здравно осигурителна каса /НЗОК/.
• Да се увеличи сумата, заплащана от НЗОК за направление N3 , така че адекватно да покрива разходите за рехабилитация на деца/лица с увреждания и да може да се ползва от специализирани медицински центрове за рехабилитация.
• Да се осигури гъвкаво финансиране на здравните услуги за деца/лица с увреждания – отчитане на процедурите на дневна база с годишен лимит.
• Да се увеличи лимита за ползване на терапевтични процедури по клинични пътеки за всички деца/лица с увреждания
• Да се позволи на децата с епилепсия, аутизъм, аутистичен спектър, синдром на Даун и други генетични заболявания да ползват клинични пътеки за рехабилитация.
• Да могат да се ползват в пакета рехабилитационни процедури – психолог, ерготерапия, монтесори терапия.
III. Промени в образованието. Искания относно промени в достъпа и възможностите за обезпечаване на образователните потребности на децата с увреждания.
1. Да се гарантира правото на децата с увреждания да посещават масови детски градини и училища. Интегрираното образование е опит да се върнат децата с увреждания в системата на общото образование. Независимо от успешната адаптация на тези деца в масовите училища, има и редица проблеми.
2. Специализирана индивидуална помощ и поддръжка, съобразени с нуждите на детето в масовото училище.
3. В и около училищата да бъдат премахнати всички архитектурни бариери. Отстраняването им трябва да бъде на такова ниво, че да позволява самостоятелната пространствена мобилност на децата в инвалидни колички, а не както е досега, премахването на архитектурните бариери води до зависима интеграция.
4. Осигуряването на достъпна физическа среда изисква и отстраняването на транспортните бариери. Крайно време е да се разбере, че наличието на бариери във физическата среда обрича на изолация и сегрегация децата с увреждания
5. Всички деца с физически, сензорни и умствени увреждания трябва да имат свободен достъп до възможно най-разнообразни помощни технически средства в масовото училище, които им помагат да бъдат ако не изцяло, то поне значително по-независими.
6. Системата на образованието трябва да има непрекъсната информация за
това, какво се случва в процеса на интегриране и включване на децата с увреждания в масовите училища.
7. Помощните училища да придобият статут на специализирани звена за работа с деца
IV. Промени в социалната политика.
Активната социална защита на децата/лицата с увреждания е пряко свързана с подкрепата насочена към семействата им.
За да се предотврати социалната изолация на родител на дете/лице с увреждане е крайно наложително:
1. Да се увеличи броя /по региони/ и да се усъвършенстват алтернативните социални услуги – дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция, ресурсни центрове и консултативни центрове.
Качеството на горепосочените услуги зависи и налага:
• Подобряване квалификацията на персонала.
• Стимулиращо финансово възнаграждение на специалистите/обслужващия персонал/ ангажирани с грижите и терапията на деца/лица с увреждания.
• Достъпната архитектурна и битова среда.
• Въвеждане на задължителна услуга-транспортиране на бенефициентите от домовете им до сградата на Дневния център, ЦСРИ, Ресурсен център, Консултативен център и обратно, като се осигурят средства от държавния бюджет за закупуване на специализирано транспортно средство.
• Да се разработи ясна и конкретна методика и конкретни изисквания относно документацията, която трябва да се води в ЦСРИ, ДЦДМУ.
• Анализ на резултатите от работата на съществуващите ДЦДМУ, ЦСРИ за деца /лица с увреждания
С цел стимулиране на отговорно родителство и осигуряване на достоен начин на живот на семействата на деца/лица с увреждания, настояваме за:
1. Достъп на родители на деца/лица с над 50% намалена възможност за социална адаптация (НВСА) до всички действащи социални услуги, според нуждите на семействата.
2. Регламентиране на безусловно финансово обезщетение за придружител на дете/лице с увреждане, когато в ЕР на ТЕЛК е отбелязано, че детето/лицето се нуждае от такъв, в размер,определен според степента на увреждането, като минималното обезщетение да е средната за страната работна заплата.
Национална програма „АСИСТЕНТИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ“ е насочена към осигуряване на заетост, а не компенсиране дефицитите и подпомагане на децата/лицата с увреждания. Критериите и за включване са нечовешки и дискриминиращи.
Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси-Личен асистент за достоен живот“, беше спряна поради изтичане на програмния период, но не се предвидиха навреме средства за компенсиране на времето до началото на следващата Оперативна програма. Близо 12 000 лица с увреждания бяха лишени от асистентски услуги.Как децата стигаха до градини и училища без асистент, как протичаше деня на едно дете с двигателно увреждане без придружител?
С цел обезпечаване на един достоен живот на семействата с деца / лица с увреждания, при които единият от членовете на семейството е постоянно ангажиран с отглеждане /обслужване/ на дете /лице/ с увреждане и е невъзможно същия да работи /да бъде ангажиран извън семейството си/ считаме за необходимо:
Да се разработи механизъм за обезпечаване на финансирането за изплащане на възнаграждения /социална помощ / в размер на средната работна заплата за страната, определена със Закона за държавния бюджет за съответната година. За целта предлагаме да се създаде специален фонд към Националния осигурителен институт /НОИ/ или към Министерството на труда и социалната политика. Финансирането на този фонд да се обезпечи чрез процент осигурителна вноска, на принципа на Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите /ГВРС/.
• Да се осигури достъп до социална помощ /възнаграждение/ при ясно определени условия, които да не представляват препятствия пред семействата на лица с увреждания до възможността да бъдат включени в програмата. Да се разработи механизъм за ограничаване на евентуалната възможност лица незаконно или без право да се възползват от предложената програма .
3. Строг контрол от страна на държавните институции за изпълнението на задълженията на общините към изискванията за осигуряване на достъпна архитектурна среда за училища, детски градини и обществени сгради.

Родители и приятели на деца с увреждания от цялата страна.
ПОДКРЕПЯЩИ ОРГАНИЗАЦИИ :
СДРУЖЕНИЕ „ПОГЛЕДНИ МЕ“- гр. София
НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС УСМИХНИ СЕ С МЕН – РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ“
СДРУЖЕНИЕ “РАВЕН СТАРТ – 2008″ – РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА ОТ АУТИСТИЧНИЯ СПЕКТЪР
„РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН“
СДРУЖЕНИЕ “СВЕТИ МИНА”- РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ, гр. Добрич

Руски траулер потъна край бреговете на Камчатка

http://petel.bg/Ruski-trauler-potana-kray-bregovete-na-Kamchatka__106875

Руският траулер „Далечен Изток“ потъна в Охотско море, южно от Шелейховския залив при бреговете на полуостров Камчатка, съобщава...

Райони във Варна остават без ток. Вижте кои са

http://petel.bg/Rayoni-vav-Varna-ostavat-bez-tok--Vizhte-koi-sa__106876

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 2 април - четвъртък, без...

Студената пролет забавя алергиите

http://petel.bg/Studenata-prolet-zabavya-alergiite__106877

С пролетта сезонът на настинките отшумява. Противно на очакванията обаче течащите носове и кихавиците не спират. Проблемът този път не са...

400 бона кръвнина заради асансьора ковчег

http://petel.bg/400-bona-kravnina-zaradi-asansora-kovcheg__106878

Общо 400 бона кръвнина са поискали роднините на жената, която загина в асансьора ковчег на 9-етажния блок на столичния булевард...

Два труса разлюляха земята в Югоизточна България

http://petel.bg/Dva-trusa-razlyulyaha-zemyata-v-YUgoiztochna-Balgariya__106879

Два земни труса станаха рано тази сутрин на територията на Югоизточна България, показава справка на БГНЕС в Европейския сеизмологичен...

2,2 млн. лв. си спестиха побързалите с данъчна декларация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250053_2%2C2+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0

 Общо 2,2 млн. лв. данък върху доходите спестиха 30 134 клиенти на НАП, подали своите подоходни декларации по електронен път до края на март, показват обобщените данни на приходното ведомство.

 

Общо подадените декларации за облагане на доходите в цялата страна към 31 март са 200 000. 36% от тях са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година.

 

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като дотогава трябва да се плати и дължимия данък.

 

От НАП напомнят на своите клиенти, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента са издадени близо 250 000 персонални кода на физически лица. Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ).

 

Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

Почина най-възрастният човек на Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250052_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Японката Мисао Окава, призната от Книгата на Гинес за най-възрастния обитател на планетата, е починала вчера сутринта на 117-годишна възраст.

 

Окава е родена на 5 март 1898 година в семейството на собственик на магазин за кимона в Осака. Тя е починала в болница в същия град. През февруари 2013 година. „Гинес” я признава за най-старата жена в света. През август същата година, след смъртта на 117-годишния японец Дзироемон Кимура, тя е обявена и за най-стария човек в света.

В „Луфханза” все пак знаели за проблемите на Андреас Лубиц

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250051_%D0%92+%E2%80%9E%D0%9B%D1%83%D1%84%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B

 Вторият пилот, който заби самолета на „Джърмануингс” в скала във Френските Алпи

 

и уби 149 души, още през 2009 г. е информирал  центъра за подготовка на пилоти на авиокомпания „Луфтханза” за това, че е преживял депресивен епизод.

 

„Луфханза” посочва в изявлението си по въпроса, че училището за пилоти е било информирано от Лубиц чрез имейли. Компанията е открила сега тази информация в имейлите между Лубиц и училището и ги е предоставила на прокуратурата.

 

Изпълнителният директор на германската авиокомпания „Луфханза” заяви, че ще мине дълго време, преди да бъдат установени събитията, довели до разбиването на самолета. ”Научаваме по нещо всеки ден за причините за инцидента”, заяви Карстен Шпор близо до мястото на катастрофата. ”Ще трябва доста време за всички нас, за да разберем какво се е случило.” Той отказа да говори по въпроса какво е знаела „Луфханза” за психичното здраве на Андреас Лубиц.

Клип показва последните мигове над Алпите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250050_%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BF+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%90%D0%BB%D0%BF%D0%B8

 Участник в издирвателната операция на мястото на катастрофата намерил телефон с видеозапис на случващото се в салона, а германският в. ”Билд” и френското сп. ”Пари мач”

 

съобщиха, че са могли да видят записа. Според него пътниците съзнавали, че самолетът ще се разбие. На записа се чували викове ”Боже мой!” на няколко езика, няма никакво съмнение за произхода на записа от мобилен телефон. ”Сцената е толкова хаотична, че не може да се различи никой, но виковете на пътниците показват, че са били

 

напълно наясно

 

какво ще се случи. Към края, след едно по-силно разтърсване, виковете се засилват. После нищо”. На същия запис се чували ”поне три пъти удари по метал, които навеждат на мисълта, че пилотът се опитва да отвори вратата на пилотската кабина с тежък предмет”.

 

Информацията за намерен мобилен телефон с видеозапис, който запечатал последните секунди от полета на ”Еърбъс” A320 преди катастрофата във Френските Алпи, е напълно невярна, заяви вчера подполковникът от френската жандармерия Жан-Марк Меникини, цитиран от АФП. Според него мобилните телефони, открити на мястото на катастрофата, още не са проучвани от разследващите. Тези телефони трябва да бъдат изпратени за анализ в Института за криминални изследвания на националната жандармерия в Росни-су-Боа край Париж.

 

Същевременно в Марсилия френският прокурор, натоварен със съдебното разследване на катастрофата, призова

 

всяко лице

 

което евентуално притежава видеозапис, свързан с катастрофата, да го предаде на разследващите, като също отрече, че разполага с подобен запис. В хипотетичния случай, че някой разполага с такова видео, трябва незабавно да го предаде на разследващите от жандармерията, подчерта Брис Робен в изявление за АФП.

 

Малко преди това бе съобщено, че тленните останки на всички жертви на самолетната катастрофа са евакуирани от мястото на трагедията. Вчера се предвиждаше военни и специализирани екипи да започнат да събират личните вещи на жертвите. Все още се търси и втората черна кутия на самолета, разбил се на 24 март.

От днес - с метро до Терминал 2

http://sofia.actualno.com/Ot-dnes---s-metro-do-Terminal-2-news_465468.html

Дългоочакваното пускане на поредната отсечка на софийското метро ще стане факт днес, от 10:00 часа. Проектът за разширение на метрото в София - Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн...

Слънчево над цялата страна

http://society.actualno.com/Slynchevo-nad-cjalata-strana-news_465478.html

Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. С временни увеличения на облачността, но почти без валежи ще бъде над североизточните райони, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен, в Дун...

Парламентът избира нов състав на КЕВР

http://business.actualno.com/Parlamentyt-izbira-nov-systav-na-KEVR-news_465469.html

Депутатите ще избират председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Процедурата на избора е по правила, приети с решение на Народното събрание от 18 март 2015 г. Изборът е пре...

Отделяме €50 000 за покупка на жилище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250049_%D0%9E%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%E2%82%AC50+000+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5

 Най-често купуваме жи­­лище на цена около 50 000 евро, смятат имотните брокери.

 

“Масовите сделки са от 40 000 до 50 000 евро”, казва Наско Атанасов от “Виктория инвест”.

 

Те са около половината от всички в момента

 

смята той. “Най-често се купуват жилища, строени след 2000 г. Предпочитат се най-много двустайни. В София единствено в кв. Студентски град и околните райони се търсят гарсониери за студенти.

 

Според Даниела Грозева от “Веда корект” за двустаен апартамент най-често сделките са на цени от 40 000 до 60 000 евро. “Всеки дава според джоба си, но психологията на българина е да има собствено жилище. Заради това хората с по-малко пари купуват според средствата, с които разполагат”, поясни тя.

 

Полина Стойкова от Bul­garian properties смята, че в идеалния случай българинът иска да даде до 40 000-45 000 евро за двустаен. Тези цени обаче са само в представите на купувачите. Ако има такива имоти, то те биват купени в рамките на дни. Реалността е друга и качествените

 

жилища на добри цени са все по-голяма рядкост

 

казва тя.

 

Константин Пандов от ЕППИ смята, че сега най-често се сключват сделки в най-ниския диапазон от 25 000 до 35 000 евро. Най-много се купуват гарсониери в районите близо до метрото, особено в района на “Младост”. Повечето жилища се придобиват за лично ползване. От няколко месеца обаче хората със свободни пари, изтеглени от банки, търсят да ги инвестират в какъвто и да е имот, който да им носи доход, и звънят по агенциите”, добави брокерът.

 

Според Тихомир Тошев от консултантската фирма “Кредит център” от началото на март  има ръст от около 7% на търсенето на ипотечни кредити на годишна база. “Основно се търсят суми между 30 000 и 40 000 евро. Най-често се иска заем за 70-80% от цената на имота, който ще се купува”, уточни той.

ОУ “Христо Ботев” град Ахелой представи мюзикъл в Деня на шегата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZVR8yi4MzC4/

В Деня на шегата – Първи април,  ОУ “Христо Ботев” град Ахелой представи мюзикъл по проект “Успех”- “Как се лекува лъвски страх /със смях/” . Много усмивки, танци и настроение завладяха сцената на читалище “Светлина- 1934″ в гр.Ахелой ,  благодарение на професионализма на ръководителя на клуб “Усмивка” Рада Джафарова, както и желанието, труда  и таланта на ахелойските деца.

uspeh1

uspeh3

Бюджетът на плюс с 250 млн. лв. през март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250048_%D0%91%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D1%8E%D1%81+%D1%81+250+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82

 Бюджетът през март е на плюс с 250 млн. лв. (0,3% от прогнозния БВП), съобщиха от Министерството на финансите, като уточниха, че данните са предварителни и са на база на оценки. За първи път след 2009 г. се очаква излишък по Консолидираната фискална програма за първото тримесечие, посочиха от ведомството на Владислав Горанов. За сравнение салдото към март 2014 г. беше дефицит в размер на 874,7 млн. лв. (-1,1% от БВП), което означава, че на годишна база през първото тримесечие бюджетната позиция се подобрява с 1,4% от БВП.

 

По-високите приходи продължават да бъдат основния фактор за подобрението на бюджетното салдо, докато разходите остават близки до отчетените за януари-март 2014 г. Само за последните два дни на март приходите, администрирани от приходните администрации, са в размер на около 340 млн. лв.

 

Приходите и помощите по КФП към март 2015 г. се очаква да бъдат в размер на около 7,78 млрд. лв. Освен данъчните постъпления за доброто изпълнение на приходите за месеца допринасят и възстановените към България от ЕК пари по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони. Разходите по КФП (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) се очаква да са около 7,5 млрд. лв.

 

За февруари от МФ отчитат дефицит в размер на 105,5 млн. лв. (0,1% от прогнозния БВП). Той се формира от излишък по националния бюджет в размер на 73,3 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 178,8 млн. лева. Съпоставена с края на февруари 2014 г., бюджетната позиция се подобрява с 0,7% от БВП. Подобрението в бюджетната позиция се дължи основно на ръст при данъчните постъпления, докато разходите по консолидираната фискална програма остават по-ниски от отчетените за същия период на предходната година. Следва също така да се отбележи, че дефицитът за първите два месеца на 2015 г. е най-ниският за последните 5 г., подчертават от финансовото ведомство.

Няма да се споразумеем с “Уестингхаус”, ако не са инвеститор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250047_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D0%BC+%D1%81+%E2%80%9C%D0%A3%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%85%D0%B0%D1%83%D1%81%E2%80%9D

 Премиерът Бойко Бо­­рисов обяви, че правителството няма да одобри споразумението с американската компания “Уестинг­хаус” за 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов вчера в парламента. В края на март  изтече срокът, в който кабинетът трябваше да вземе решение по това споразумение. Акционерното споразумение беше подписано под условие в края на мандата на кабинета на Пламен Орешарски. Условието беше то да бъде препотвърдено от новия кабинет.

 

“Трябва да ви кажа, че толкова ядове ми създадохте с това, което тогава абсолютно ненужно беше подписано, за да го предоговаря  следващото правителство”, заяви премиерът.

 

Борисов обясни, че мнение на неговия кабинет е, че

 

този проект

 

не може да бъде реализиран

 

по така предложената схема и подписани споразумения от МС. В акционерното споразумение е заложено, че американската компания няма да бъде инвеститор, а търговец, и българската страна трябва да направи инвестицията за реактора.

 

Страната не може да вземе такъв голям заем и да се емитира нов огромен дълг от 10-15 милиарда евро или долара, категоричен беше той. “Да, разбира се, ще продължим да работим с “Уестингхаус” като партньор”, каза още премиерът.

 

Опозицията в лицето на БСП

 

пое ангажимент

 

да подкрепи правителството във всичко

 

което е от национален интерес и в търсене на най-изгодното решение за строеж на новия реактор.

 

“Като инвеститори са добре дошли. Ако е изгоден проектът, те би трябвало да намерят работеща схема”, заяви министър-председателят. Той допълни, че ще продължат преговори и с други компании за стратегически инвеститори.

 

Още миналия четвъртък по време на ядрена конференция в София енергийният министър Теменужка Петкова даде да стане ясно, че “Уестингхаус” има броени дни, за да каже дали е готова да участва със свеж финансов ресурс в проекта за изграждането на 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. И по-конкретно да стане стратегически инвеститор в проекта с дял от 49 на сто. Другото поставено от българска страна условие е американската компания да не излиза от проекта възможно най-дълго. Освен това страната ни отказва да предоставя държавни гаранции и осигуряването на

 

финансиране да не бъде за сметка на дълга и дефицита

 

на страната ни.

 

Освен акционерното споразумение с “Уестингхаус” на 31 март изтече и срокът, който си бяха поставили както енергийното министерство, така и двата американски ТЕЦ-а да приключат преговорите по намаляване на цената по дългосрочните договори. НЕК и централите подписаха меморандум за началото на преговорите за по-ниски цени в края на февруари. Срещу тях НЕК декларира, че е готова да издължи просрочените 600 млн. лв. към тях. До редакционното приключване на вестника не беше съобщено официално дали преговорите са приключили, както и с какъв резултат.

Мадона подготвя пикантни мемоари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250046_%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F+%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8

 Мадона обмисля дали да не напише автобиография, защото има „толкова много истории за разказване", съобщи Контактмюзик. Това обаче ще стане "един ден в бъдещето".

 

Макар и Кралицата на попа да е писала лични песни, тя признава, че те са "само част от живота й". "Ако напиша книга, тя ще е от началото до края. А има много за разказване. Мисля, че ще споделя истории, които са ценни за другите, вдъхновяващи, които хората могат да съпреживеят", обясни Мадона пред радио Би Би Си 2.

 

56-годишната певица, която падна на сцената на церемонията за наградите БРИТ в Лондон миналия месец, заяви, че не е гледала запис от инцидента. Тя обясни, че не обича да гледа изпълненията си, защото действителността винаги се разминава с представите й.

Цеца се обясни в любов на БГ феновете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250045_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%93+%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5

 Кралицата на сръбската музика Цеца Величкович засвидетелства любовта си към българските си фенове. В интервю за сп. „Старлет“ изпълнителката на „Кукавица“ разказа как наш фен я трогнал по време на концерта й в зала „Арена Армеец“ миналата година.

 

„Щастливка съм, че публиката ме приема и обича през цялата ми дългогодишна кариера. Всеки един от моите почитатели по свой начин ми показва любовта си. Ето например на последния ми концерт в България през ноември при мен дойде едно момче и ме помоли за автограф на една от първите ми издадени плочи. Това наистина много ме трогна... Бях изключително поласкана и впечатлена, защото дори аз я нямам вкъщи", разказа Цеца.

 

Примата на балканската музика ще се завърне това лято у нас, за да зарадва българските си почитатели с още по-грандиозен и впечатляващ концерт. Датата е 21 август, а мястото - Градски стадион „Несебър". Сръбската звезда ще представи най-големия си проект до момента, подобен на последните й две изяви в Ушче (Белград), събрали общо рекордните 350 000 души.

Щатските бронирани машини пристигнаха в Бургас

http://petel.bg/SHHatskite-bronirani-mashini-pristignaha-v-Burgas__106872

Бронирани машини Strykers на щатската армия бяха разтоварени в България от транспортни самолети и пристигнаха в полигона в Ново село. Това...

Японците кътат над 300 млрд. долара под дюшека

http://petel.bg/YApontsite-katat-nad-300-mlrd--dolara-pod-dyusheka__106873

Японците кътат над 300 млрд. долара под дюшеците и тези пари вероятно ще си останат там, освен ако в страната не се разрази някаква голяма...

Слънце грее над България днес, темепературата стига 14 градуса

http://petel.bg/Slantse-gree-nad-Balgariya-dnes--temeperaturata-stiga-14-gradusa__106874

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над североизточните райони, но ще...

Ринго Стар пусна албум, а Пол Маккартни го води за втори път в Залата на славата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690166


74-годишният Ринго Стар издаде поредния си самостоятелен албум дни преди да бъде въведен в Залата на славата на рокендрола като индивидуален изпълнител. Той отдавна е там като член на “Бийтълс”, но е единственият от четиримата, който не бе почетен самостоятелно. Това ще се промени на 18 април в Кливланд,
74-годишният Ринго Стар издаде поредния си самостоятелен албум дни преди да бъде въведен в Залата на славата на рокендрола като индивидуален изпълнител. Той отдавна е там като член на “Бийтълс”, но е единственият от четиримата, който не бе почетен самостоятелно. Това ще се промени на 18 април в Кливланд,

Роден е Георги Сава Раковски

http://chronicles.actualno.com/Roden-e-Georgi-Sava-Rakovski-news_465429.html

Георги Стойков Раковски е български революционер и възрожденец. Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, публицис...

Неделино ще избира нов кмет

http://smolyan.actualno.com/Nedelino-shte-izbira-nov-kmet-news_465466.html

Общинският съвет в Неделино ще заседава, за да избере нов кмет на общината. Окръжният съд в Смолян отстрани от длъжност кмета на Неделино Стоян Беширов, който е обвинен в длъжностно престъпление. Сл...

Протест пред здравното министерство заради златната мина в Крумовград

http://kardjali.actualno.com/Protest-pred-zdravnoto-ministerstvo-zaradi-zlatnata-mina-v-Krumovgrad-news_465476.html

"Москов, спри арсена от мината в Крумовград" - това ще бъде призивът, който ще ехти между 9:30 и 11:00 часа днес пред здравното министерство. Тогава ще има протест и връчване на открито писм...

Скандали с болнична бариера в Дупница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4689939

Бариерата на входа на болница "Св. Иван Рилски 2003" в Дупница е поставена незаконосъобразно. Не може на терен, общинска собственост, да се въвежда такса, която да се събира от частно дружество, а не от общината. Това каза вчера областният управител на Кюстендил Виктор Янев /ГЕРБ/ за скандала с поставената от две седмици на входа на здравното
Бариерата на входа на болница "Св. Иван Рилски 2003" в Дупница е поставена незаконосъобразно. Не може на терен, общинска собственост, да се въвежда такса, която да се събира от частно дружество, а не от общината. Това каза вчера областният управител на Кюстендил Виктор Янев /ГЕРБ/ за скандала с поставената от две седмици на входа на здравното

Убиецът на Никита и майка му не е един и същ

http://petel.bg/Ubietsat-na-Nikita-i-mayka-mu-ne-e-edin-i-sashh__106871

Убиецът на 5-годишния Никита и на майка му Анна вероятно не е един и същ. Това е една от версиите, по които работи МВР под ръководството на...

Вашият хороскоп за днес. Вижте кои зодии трябва да внимават

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes--Vizhte-koi-zodii-tryabva-da-vnimavat__106870

Овен  Погрижете се за здравето си! Възможно е обострянето на хронични заболявания или неочаквано влошаване на общото състояние , без...

Глобяват до 800 лв. за унищожен контейнер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690042


800 лв. глоба грози всеки, който унищожи метален контейнер за смет в Русе. Ако гражданин или едноличен търговец посегне на пластмасова кофа за боклук, санкцията е 100 лв. Това предвижда Наредба номер 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци в общината, съобщиха от кметската управа.
800 лв. глоба грози всеки, който унищожи метален контейнер за смет в Русе. Ако гражданин или едноличен търговец посегне на пластмасова кофа за боклук, санкцията е 100 лв. Това предвижда Наредба номер 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци в общината, съобщиха от кметската управа.

Правят банка "Кадри" за чиновници

http://pik.bg/правят-банка-кадри-за-чиновници-news309402.html

Правят банка "Кадри" за чиновници

Банка "Кадри" за бъдещи чиновници и край на партийните назначения. Такива са очакваните резултати от нова цялостна стратегия за развитие на публичния сектор. Документът се подготвя от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Така правителството ще направи опит да пресече нерегламентираните партийни кадрувания в държавната администрация особено след сериозните обвинения към Реформаторския блок за преяждане с власт, отбелязва "Преса".

Предлага се създаване и на листа на чакащи бъдещи чиновници. В нея ще влизат експерти, които са преминали успешно специален тест, който ще окаже дали покриват минималните изисквания, за да станат държавни служители. Екипът на Бъчварова обмисля и други промени като менторски програми за държавни служители и повече гъвкавост на чиновниците, които при желание за развитие ще могат да трупат опит в различни ведомства. Ще бъде записано още,ч е 6 месеца чиновник не може да заема поста изпълняващ длъжността.

Според официалните данни в публичния сектор към 31 декември 2013 година щатът е 144 832 бройки. Във ведомствата по закона за администрацията (без МВР) работят 89 919 души. Преди дни стана ясно, че без конкурс за последните три години са назначение 5057 служители. През изминалата година парашутистите са 1738.

Две български групи с общ концерт в Берлин навръх 24 май

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690031


“Остава” и П.И.Ф заминават за немската столица и ще изнесат общ концерт навръх Деня на българската просвета и култура. Той ще е в един от най-големите клубове в града. Датата не е избрана случайно - не само защото е на най-хубавия български празник, а и 25 май е понеделник на Светия Дух. Заради това този ден е неработен за Германия.
“Остава” и П.И.Ф заминават за немската столица и ще изнесат общ концерт навръх Деня на българската просвета и култура. Той ще е в един от най-големите клубове в града. Датата не е избрана случайно - не само защото е на най-хубавия български празник, а и 25 май е понеделник на Светия Дух. Заради това този ден е неработен за Германия.

Варненската общинска полиция глобява и за неправилно паркиране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4690136

Служителите на “Общинска полиция” във Варна ще могат да пишат и фишове за неправилно паркиране, става ясно от заповед на кмета на града Иван Портних. С нея той допълва свое разпореждане от февруари, с което даде право на общинските полицаи да пишат актове по Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Фишовете ще се налагат за малки нарушения,
Служителите на “Общинска полиция” във Варна ще могат да пишат и фишове за неправилно паркиране, става ясно от заповед на кмета на града Иван Портних. С нея той допълва свое разпореждане от февруари, с което даде право на общинските полицаи да пишат актове по Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Фишовете ще се налагат за малки нарушения,

Перничанка отведе кучето си на фризьор в кв. Изток, а то избяга от фризьорката, все още се търси Роко

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichanka-otvede-kucheto-si-na-frizior-v-kv-iztok-a_37998/

Нямам думи, с които да опиша разочарованието си от немарливостта и безотговорността на фризьорски салон за кучета "Сладурче"

Искам да изкажа разочарованието си от "фризьорката" в салон "Сладурче", кв. Изток. Вчера около 14:15ч. заведох кучето си за подстрижка във въпросното студио. Фризьорката ми каза да го оставя - тя щяла да се справи с него. След около 1 час въпросната госпожа ми звънна с думите: "Елате да си хванете кучето, то избяга!" Казах й да го пази само да не избяга на улицата, не и да го гони. Госпожата обаче, в опита си да не разбера за случилото се, го е гонила в...

Продължава

Дичо на разходка с новородената си дъщеря Ариел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690007


Дичо в обичайния си стил - с шапка на главата и слънчеви очила, реши да изведе на разходка първородното си дете. А половинката му Карина Попова го снима в парка с детската количка и веднага публикува кадъра в личния си профил във фейсбук. Двамата са решили да не чакат дълго, преди дъщеря им Ариел да излезе навън.
Дичо в обичайния си стил - с шапка на главата и слънчеви очила, реши да изведе на разходка първородното си дете. А половинката му Карина Попова го снима в парка с детската количка и веднага публикува кадъра в личния си профил във фейсбук. Двамата са решили да не чакат дълго, преди дъщеря им Ариел да излезе навън.

Перничанката Светлана и нейният съпруг от "пръв поглед" на меден месец в Малта

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichankata-svetlana-i-neiniyat-suprug-ot-pruv-pogled-na-meden_38001/

Малта е предпочитан “декор” за медените изживявания на младоженци от цял свят и Стефан и Светлана не правят изключение. Двамата ще изживеят много щастливи мигове заедно. Те са и двойката, която най-често прибягва до личната си камера, за да запечата първите им дни и нощи заедно. С много хумор двамата предизвикват себе си и зрителите като включват камерата на самоснимане по време на по-голямата част от престоя си в Малта.

Невероятно шоу ще видят зрителите в поредния епизод...

Продължава

Учителка подари книжка със секс пози на първолаци. Редно ли е децата ни да знаят истината за произхода на света?

http://www.zapernik.com/hailaif/uchitelka-podari-knijka-sus-seks-pozi-na-purvolaci-redno-li_37999/

Учителка от пловдивско училище подарила на децата, на които преподава, книжка със секс пози. Книжката се казва "Мамо, мамо, я кажи кой прави децата?" и е на издателство "Кибеа". Текстовете и илюстрациите показват откъде идват децата, съобщава TrafficNews.bg.

„Порасналият човек може да прави с пениса си деца на жената. Тогава той става баща, а тя майка... Тогава мъжът целува жената, понеже той почти винаги има желание и те лягат в леглото или на поляната или...

Продължава

София Борисова получи статуетка “Златна игла”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4690022

Наградата се дава на най-добрия дизайнер на годината от Академията за мода. София Борисова я получи за втори път във вторник вечерта. Статуетката и? връчи Жени Живкова, която миналата година взе същия приз. По време на официалната церемонията Борисова представи и рокли от последната си колекция - всички модели от нея са изработени от дантела.
Наградата се дава на най-добрия дизайнер на годината от Академията за мода. София Борисова я получи за втори път във вторник вечерта. Статуетката и? връчи Жени Живкова, която миналата година взе същия приз. По време на официалната церемонията Борисова представи и рокли от последната си колекция - всички модели от нея са изработени от дантела.

До 2020 година светодиодните технологии могат да намалят разходите за електроенергия с 850 милиона лева годишно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250044_%D0%94%D0%BE+2020+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D

 До 2020 година светодиодните технологии могат да намалят разходите за електроенергия на домакинствата, бизнеса и общините с 850 милиона лева годишно. Това прогнозират експертите от бранша, които организират днес национална дискусия. Тя е посветена на въздействието на светодиодната технология върху енергетиката, икономиката и околната среда.

Осветлението чрез светодиодната технология допринася за съществено намаляване на консумацията на електрическа енергия, твърдят от бранша. Освен това приложението ѝ има значителен екологичен ефект за чувствително намаляване на емисиите от парникови газове, за ограничаването на светлинното замърсяване и замърсяването с живак.

Спестяването на близо по милиард годишно от разхода за електроенергия, по изчисление на експертите, към 2020 година ще освободи средства за развитието на икономиката и за разкриването на нови работни места.

Форумът е част от националната програма за честването на Международната година на светлината, която се провежда под патронажа на президента на републиката Росен Плевнелиев. Организатори са Българската академия на науките, Камарата на инженерите, а домакин на проявата е Българската стопанска камара.



Откриха фрагменти от златния трон на цар Севт III до язовир "Копринка"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250043_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B0%D1%8

 Археолози от БАН тази сутрин са открили край язовир "Копринка", крепостта на тракийския цар Севт III. Тя е само на 350 метра от древния град Севтополис, който лежи на дъното на язовира. Районът е отцепен от жандармерия и полиция. Към мястото пътува министърът на културата Вежди Рашидов, очаква се по-късно през деня да пристигне и министър-председателят на България Бойко Борисов. В крепостта са открити фрагменти от златния трон на Севт III, намерени са и редица тухлени сгради и могили. В тях са живели траки от най-висшите съсловия. Според учените това е невероятно откритие, което крие безценни находки, много по-големи от досега откритите по земите на траките. Гробът на Севт III е открит в тракийската гробница „Голяма Косматка" край днешния град Шипка, където бе открита бронзовата глава на тракийския цар. Според учените това доказва до-голяма степен, че са открили крепостта на царя, понеже е било нормално по тракийско време владетелите да бъдат погребвани далеч от крепостта си. Учени от Франция и Англия ще пристигнат до 2 дни, за да помогнат на българските археолози с разкопките. Заедно с тях пристига и екип на телевизия Discovery. Това сподели ексклузивно за newsbp.com. ръководителят на разкопките археолога от БАН - проф. д-р. Димитър Янков. Според професора предстои да бъде намерено най-ценното тракийско съкровище открито до сега в България и света.


Невероятната Яна Маринова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/250042_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%AF%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+

 Heвepoятнaтa Янa Mapинoвa, или Жeнaтa-чyдo, ĸaĸтo вeчe я нapичaт, ce oĸaзa и мнoгo вeщa c пилoнa,

 
Aĸтpиcaтa, ĸoятo тaзи вeчep щe пoĸaжe нeпpиличeн тaнц нa ĸoл в шoyтo „И aз гo мoгa“, нe зa пъpви път щe ce изявявa в тaзи cфepa.
 
Πpипoмнямe, чe във филмa „Живи лeгeнди“ Янa игpaeшe poлятa нa cтpиптийзьopĸa и зpитeлитe имaxa възмoжнocт дa видят yниĸaлнитe й yмeния.
 
„Tя нe пpocтo тaнцyвaшe, Янa пoĸaзa иcтинcĸa пpoфecиoнaлнa aĸpoбaтиĸa, тoвa мoмичe e нeвepoятнo“, ĸoмeнтиpaxa филмoвитe ĸpитици.
 
Дyмитe им ce пoтвъpдиxa и минaлaтa ceдмицa в „И aз гo мoгa“, ĸoгaтo Mapинoвa cпpя дъxa нa вcичĸи, виceйĸи oт 5 мeтpa бeз пpeдпaзни въжeтa.
 
Toгaвa ocвeн aĸpoбaтичнитe й зaлoжби, лъcнa и aтлeтичнoтo й тялo, ĸoeтo oщe дългo щe дъpжи влaгa нa мъжĸaтa пoлoвинa.
 
„He биx ce cнимaлa зa epoтичнo cпиcaниe, нe биx ce cъбляĸлa зa мъжĸaтa библия ниĸoгa. Ho в ĸинoтo e дpyгo – ĸoгaтo poлятa гo нaлaгa, aз нямaм пpoблeм дa ce cъбличaм. Paзбиpa ce, чe нямa ĸaĸ дa ce ĸъпeш c дpexи в бaнятa“, cмee ce Янa.


Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4686188

Проф. Боряна Слънчева, началник на Клиника по неонатология в „Майчин дом" - София.
Проф. Георги Едрев, специалист "Уши, нос и гърло", 71 г.
Доц. д-р Георги Николов, първият председател на Сметната палата, 70 г.
Катя Станева, член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Люси Дяковска, певица.
Проф. Боряна Слънчева, началник на Клиника по неонатология в „Майчин дом" - София. Проф. Георги Едрев, специалист "Уши, нос и гърло", 71 г. Доц. д-р Георги Николов, първият председател на Сметната палата, 70 г. Катя Станева, член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Люси Дяковска, певица.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване