Евакуираха летището в Рига заради сигнал за бомба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734823

Международното летище в латвийската столица Рига днес беше евакуирано заради бомбена заплаха, предаде ТАСС.
Самолетите са пренасочвани към близките летища. Говорител на летището заяви, че телефонно обаждане за поставено взривно устройство на летището било получено към 7.00 часа местно време (8 българско).
Силите за сигурност проверяват терминала.
Международното летище в латвийската столица Рига днес беше евакуирано заради бомбена заплаха, предаде ТАСС. Самолетите са пренасочвани към близките летища. Говорител на летището заяви, че телефонно обаждане за поставено взривно устройство на летището било получено към 7.00 часа местно време (8 българско). Силите за сигурност проверяват терминала.

Цитат на деня: Първо да си спася партията, после ще мисля за изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/04/27/2520765_citat_na_denia_purvo_da_si_spasia_partiiata_posle_shte/?ref=rss


"Първо, г-жо Цолова, имам проблем да си спася партията и партийната субсидия, която сметната палата се опитва да ми открадне. После ще мисля за идващите избори." Това заяви евродепутатът и лидер на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков пред Нова телевизия, попитан дали ще се кандидатира за кмет на Пловдив.

Той не даде категоричен отговор на въпроса, но обяви, че оттук нататък ще се ориентира към мажоритарни избори.

Бареков още веднъж изтъкна, че проблемите с...

Психично болен напада с нож деца, иска им пари и дъвки

http://petel.bg/Psihichno-bolen-napada-s-nozh-detsa--iska-im-pari-i-davki-__109908

Поне три нападения с нож над деца са извършени в Берковица. Извършителят е 19-годишен младеж с психично заболяване. Той е задържан два пъти...

Смазаният от джип младеж на околовръстното в София е в критично състояние

http://petel.bg/Smazaniyat-ot-dzhip-mladezh-na-okolovrastnoto-v-Sofiya-e-v-kritichno-sastoyanie-__109910

25-годишният младеж, който пострада при катастрофа на Околовръстното шосе в София в неделя, е в критично състояние и с опасност за живота....

ПСК "Черно море" с рекордно количество медали в турнира "Голямо великденско гмуркане" (снимки)

http://petel.bg/-PSK-CHerno-more-s-rekordno-kolichestvo-medali-v-turnira-Golyamo-velikdensko-gmurkane--snimki-__109912

Плувците на ПСК "Черно море" завоюваха рекордно количество медали – 48, по време на шестото издание на турнира "Голямо великденско...

Все повече са майките студентки, получаващи по 3 бона помощи във Варна

http://petel.bg/Vse-poveche-sa-maykite-studentki--poluchavashhi-po-3-bona-pomoshhi-vav-Varna__109914

Увеличава се броят на майките студентки във Варна, получаващи еднократна социална помощ, съобщи директорът на Дирекция „Социално...

Пореден протест в София срещу базите на НАТО (видео)

http://www.cross.bg/bulgariya-nato-sofiya-1462704.html

/КРОСС/ За 12 поредна седмица в София се проведе протест срещу американските бази в България и за излизане на страната от НАТО. Организатор на протеста е Гражданска инициатива "България - зона на мира". След като демонстрантите се събраха през Президентството, традиционното митинг-шествие потегли по своя път със скандиране "НАТО - вън". Протестиращите се спряха пред руската църква в София - "Свети Николай Чудотворец" и се помолиха за мир. Те бяха единодушни - България и Русия ще бъдат винаги заедно и на никого няма да позволим от нашата територия да се изстрелват ракети срещу нашите братя по кръв и по дух. Шествието завърши традиционно пред паметника на Цар Освободител и пред статуята на руския император Александър II протестиращите за пореден път поискаха България да напусне НАТО. Протестите се провеждат всяка неделя включително до 9 май, когато ще се проведе празнично шествие по случай 70-годишнината от победата над фашизма. Шествието ще продължи до паметника на Съветската армия, където ще бъдат положени цветя. Гледайте тук: ДА ЗАЩИТИМ МИРА, ДОКАТО ОЩЕ МОЖЕМ НАЦИОНАЛНО МИТИНГ ШЕСТВИЕ "БЪЛГАРИЯ - ЗОНА НА МИРА"  

Пореден протест в София срещу базите на НАТО

http://www.cross.bg/nato-bulgariya-sofiya-1462704.html

/КРОСС/ За 12 поредна седмица в София се проведе протест срещу американските бази в България и за излизане на страната от НАТО. Организатор на протеста е Гражданска инициатива "България - зона на мира". След като демонстрантите се събраха през Президентството, традиционното митинг-шествие потегли по своя път със скандиране "НАТО - вън". Протестиращите се спряха пред руската църква в София - "Свети Николай Чудотворец" и се помолиха за мир. Те бяха единодушни - България и Русия ще бъдат винаги заедно и на никого няма да позволим от нашата територия да се изстрелват ракети срещу нашите братя по кръв и по дух. Шествието завърши традиционно пред паметника на Цар Освободител и пред статуята на руския император Александър II протестиращите за пореден път поискаха България да напусне НАТО. Протестите се провеждат всяка неделя включително до 9 май, когато ще се проведе празнично шествие по случай 70-годишнината от победата над фашизма. Шествието ще продължи до паметника на Съветската армия, където ще бъдат положени цветя.  

ЕП иска бутилките с алкохол със страшни надписи като цигарите

http://offnews.bg/news/n_1/n_496244.html

Предупредителни етикети за вредата от алкохола обсъжда на пленарнаната си сесия тази седмица европарламентът. Мярката на Страсбург цели да се намали пиенето, особено сред непълнолетните и шофьорите.  Ако предложението бъде прието, бутилките с алкохол ще се продават със страшни надписи, посланията ще са подобни на тези на кутиите с цигари, съобщи БНТ. Те ще информират и за опасността от злоупотреба и при бременност.  Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на Европейския Съюз за алкохола до 2022 година, за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки. Три милиона и 300 хиляди души умират преждевременно всяка години по причини, свързани с алкохол, сочи статистиката.  

Сигнал за бомба евакуира международното летище в Рига

http://www.cross.bg/riga-letishte-bomba-1462702.html

/КРОСС/ Сигнал за бомба евакуира международното летище в латвийската столица Рига, предаде ТАСС. Самолетите са пренасочвани към близките летища. Говорител на аеропорта заяви, че телефонно обаждане за поставено взривно устройство е получено към 7.00 часа местно време. Силите за сигурност проверяват терминала. Всички кацащи и излитащи полети са прекратени.    

Моуриньо към феновете на "Арсенал": Скучно е десет години да си без титла

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/27/2520742_mourinyo_kum_fenovete_na_arsenal_skuchno_e_deset/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо отговори в свой стил на въпрос за песните на привържениците на "Арсенал", ключовата дума в които беше "скучен". Сините стигнаха до нулево равенство на "Емиратс" и протегнаха ръце към титлата.

"Знаете ли, мисля, че скучно е, когато десет години си без титла. Това е много скучно. Подкрепяш отбора си и чакаш, чакаш, чакаш толкова много години без титла във Висшата лига. И това е много скучно", започна Моуриньо.

"А може би те не пееха на...

Разградчанин се самоуби, скачайки от петия етаж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734817

66-годишен мъж от Разград се самоуби, скачайки от прозореца на апартамента си на петия етаж, съобщи Фокус.
Мъжът с инициали Д.Д. се хвърлил около 16:40 часа на 26 април пред входа на жилищния блок, в който живеел в квартал „Абритус”.
Трупът е откаран за аутопсия в Търговищката болница.
По случая е образувано досъдебно производство по чл.127 от НК.
66-годишен мъж от Разград се самоуби, скачайки от прозореца на апартамента си на петия етаж, съобщи Фокус. Мъжът с инициали Д.Д. се хвърлил около 16:40 часа на 26 април пред входа на жилищния блок, в който живеел в квартал „Абритус”. Трупът е откаран за аутопсия в Търговищката болница. По случая е образувано досъдебно производство по чл.127 от НК.

Facebook подготвя мащабна промяна на секцията с уведомления

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/04/27/2519336_facebook_podgotvia_mashtabna_promiana_na_sekciiata_s/?ref=rss


Facebook подготвя сериозни промени в секцията за уведомления. Те засягат най-вече мобилните приложения, като ще донесат повече функции и информация от социалната мрежа, съобщава онлайн изданието Mashable.

Както досега, секцията Notifications ще продължи да дава информация за нови харесвания, коментари, рождени дни на приятели. Към тях тя ще показва и списък със споделените от приятелите случи в живота им, публикувани същия ден.

Ще има и информация за интересни събития в...

Протестиращи връчват жълти стотинки на Вежди Рашидов

http://www.cross.bg/rashidov-vezhdi-ministerstvoto-1462703.html

/КРОСС/Недоволни от министър на културата Вежди Рашидов организираха акция и занесоха в министерството над 120 лева на стотинки, пури и уиски. Акцията беше организирана заради реплика на министъра към хорист от „Йоан Кукузел". Протестиращите внесоха парите в сградата на министерството, но не и до деловодството, откъдето да получат обратна разписка. „Това е обезщетение да спре да бъде министър", заявиха протестиращите. На протеста на 23 април български граждани, не само от творческата гилдия,  поискаха оставкта на министъра на културата След "горановките" на Мая Манолова се появиха и банкноти от 100 лева с лика на Вежди Рашидов, който пуши пура и надпис "Pay with me". Те бяха раздавани по време на протестната демонстрация.      

Нютон става герой в детективски трилър

http://www.cross.bg/nyuton-geroii-trilur-1462701.html

/КРОСС/ Известният учен Исак Нютон става герой в детективски трилър. Със сценария на лентата ще се заеме авторът на филма "Батман срещу Супермен" Дейвид Гойер. Според The Guardian, действието във филма ще се развива 4 века назад, а престъпникът, който ще преследва Нютон, ще черпи вдъхновение от труда му"Математически принципи на природната философия" . Все още няма информация кога филмът ще се появи по екраните.    

Временни технически затруднения забавят трафика през ГКПП по южната граница

http://press.mvr.bg/NEWS/news150427_01.htm

Поради същия проблем не може да се извършва регистрация и пререгистрация на МПС на гишетата на КАТ

Гърция продължава преговорите с кредиторите за финансово споразумение

http://www.moreto.net/novini.php?n=287329

Гърция продължава в началото на седмицата техническите преговори с представители на европейските институции за постигане на споразумение за спешно финансиране. Премиерът Алексис Ципрас е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, като и двамата са постигнали съгласие относно необходимостта от ускоряване на преговорите между Атина и партньорите Гърция продължава преговорите с международните кредитори по дълга си, съобщи Франс прес.

Поредно недоразумение. Кой посреща така гостите си?

http://www.zapernik.com/pernik/poredno-nedorazumenie-koi-posreshta-taka-gostite-si_38306/

Кой посреща така гостите си? Нали искаме да привлечем повече туристи, да дойдат, да видят, да разказват за нашия град. Посрещаме ги с мини сметище и даже трябва да преминат през него. На кого му хрумна, че кофите за смет е добре да бъдат на най-тясната част от тротоара, а даже наоколо няма къщи?!

Обраха магазин в Сандански

http://pik.bg/обраха-магазин-в-сандански-news322896.html

Обраха магазин в Сандански

Крадци ограбиха магазин за часовници и чанти в Сандански тази нощ, съобщава struma.com.

Oбирджиите използвали хитрост и лукавост, заблуждавайки охранителите по СОТ.

Те задействали системата на един от магазините, охраняван от същия СОТ и докато сотаджиите били на мястото, където системата работи, крадците ударили другия магазин с часовниците.

Полиция е на място, правят оглед.

Щетите се уточняват.

Пейчо Печев: Радваме се, че Варна е домакин на Славянският фестивал „Златен витяз“

http://web.barometar.net/79843/

През септември Славянският форум на изкуствата „Златен витяз“ може да се върне във Варна в пълния си престижен фирмат и с цялото съзвездие от различни фестивали, които включва -кинофестивал, театрален, литературен, музикален фестивал, фестивал на изобразителните изкуства, на руското бойно изкуство и кинофорум на екологичното кино. Това съобщи вчера президентът на «Златен витяз» Николай Бурляев […]

Акушерката няма спомени за случилото се, обяви адвокатът й

http://frognews.bg/news_90151/Akusherkata-niama-spomeni-za-sluchiloto-se-obiavi-advokatat-i/

Акушерката Емилия Ковачева е в изключително тежко състояние. Безспорно детето е в по-тежко състояние и аз изключително много съжалявам. Акушерката няма пълен спомен какво е станало. Това пречи на самата защита, защото аз не мога да се подготвя. Комуникацията с нея е изключително трудна. Има бели петна.

Спират парното

http://www.bnews.bg/article-133929

Закъснели с мярката заради ината на зимата.

Минималните температури през нощта са били 5 до 14°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734788

Минималните измерени температури през нощта са били от 5 градуса в Казанлък до 14 градуса във Враца. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
В 09:00 часа измерените температури са от 11 градуса в Казанлък, Ахтопол, Гоце Делчев и Кюстендил до 18 градуса в Плевен.
Минималните измерени температури през нощта са били от 5 градуса в Казанлък до 14 градуса във Враца. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В 09:00 часа измерените температури са от 11 градуса в Казанлък, Ахтопол, Гоце Делчев и Кюстендил до 18 градуса в Плевен.

Полицаи пеят в дует и се превърнаха в хит (видеа)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/policai-peiat-v-duet-i-se-prevyrnaha-v-hit-videa-6035200

Органите на реда спазват за дисциплината по пътищата, но това не им пречи и да се позабавляват малко

Тарашат камионите на границата

http://www.bnews.bg/article-133928

Засега са засечени нарушения в пробега на километри и незаверени свидетелства за правоуправление.

Deutsche Bank затяга коланите и закрива филиали

http://www.investor.bg/evropa/334/a/deutsche-bank-zatiaga-kolanite-i-zakriva-filiali-193624/

До 2020 г. най-голямата германска банка възнамерява да свива разходите си с 3,5 млрд. евро на година

Свлачища и кални лавини - новата опасност след труса в Непал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2520754_svlachishta_i_kalni_lavini_-_novata_opasnost_sled/?ref=rss


Свлачища, срутища, прекъсване на пътища и много по-опасното препречване на реки от хиляди тонове скали - това е новата заплаха, за която предупреждават жителите на Непал американски и британски сеизмолози.

Задаващият се летен сезон на мусоните (май-септември) може да направи ситуацията още по-тежка и да предизвика нови бедствия с жертви на кални свлачища.



Те припомнят, че в първите часове вниманието винаги се насочва към места, където има журналисти, какъвто е...

Няколко района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287338

Няколко района ще са без вода днес във Варна поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството в морската столица за Moreto.net. На сухо ще са абонатите в следните места: - абонатите по булевард "Мария Луиза" - от ул."Антим I" до бул.

Над 1 млн. деца в Непал се нуждаят от помощ

http://news.ibox.bg/news/id_1928797615

От събота до днес в Непал: 3200 загинали, 6500 ранени. Очаква се броят да расте

Съдят мъжа, опитал да подпали Джумая джамия в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734782

Пред съда се изправя днес Виктор Александров, 31 годишен, който опита на 5 януари тази година да подпали Джумая джамия, предаде БГНЕС.
След сериозна употреба на алкохол с приятели, мъжът залял с бензин основите на джамията откъм сладкарницата, но тъй като количеството гориво било недостатъчно, тръгнал да си набавя още.
Пред съда се изправя днес Виктор Александров, 31 годишен, който опита на 5 януари тази година да подпали Джумая джамия, предаде БГНЕС. След сериозна употреба на алкохол с приятели, мъжът залял с бензин основите на джамията откъм сладкарницата, но тъй като количеството гориво било недостатъчно, тръгнал да си набавя още.

Ексминистър на здравеопазването: 30% от медсестрите страдат от burn out

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734771

„Катастрофално се стопява броят на акушерите”, каза пред Нова тв бившият министър на здравеопазването и акушер-гинеколог д-р Стефан Константинов.
„През 1980 година в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 година акушерките вече са само 3276. През 1980 година лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937”,
„Катастрофално се стопява броят на акушерите”, каза пред Нова тв бившият министър на здравеопазването и акушер-гинеколог д-р Стефан Константинов. „През 1980 година в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 година акушерките вече са само 3276. През 1980 година лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937”,

Ексминистър на здравеопазването: 30% от медсестрите страдат от burn out

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734786

„Катастрофално се стопява броят на акушерите”, каза пред Нова тв бившият министър на здравеопазването и акушер-гинеколог д-р Стефан Константинов.
„През 1980 година в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 година акушерките вече са само 3276. През 1980 година лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937”,
„Катастрофално се стопява броят на акушерите”, каза пред Нова тв бившият министър на здравеопазването и акушер-гинеколог д-р Стефан Константинов. „През 1980 година в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 година акушерките вече са само 3276. През 1980 година лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937”,

Календерска: Случилото се с ББЦ в Сметната палата е политическа поръчка

http://pik.bg/календерска-случилото-се-с-ббц-в-сметната-палата-е-политическа-поръчка-news322888.html

Календерска: Случилото се с ББЦ в Сметната палата е политическа поръчка

Това, което се случи с „България без цензура“ в Сметната палата, е една съвършена политическа поръчка. Това е една страхотна манипулация, обяви по Нова ТВ Мария Келендерска – председател на Контролния съвет на „България без цензура“.

Те ни обвиняват в това, че липсва един списък. Седмица преди това ББЦ излезе от предишен одит, взе същият този списък, който вече беше заверен, одитиран и признат от Сметната палата като абсолютно изряден и го закача за годишния отчет, като прилага и образеца и те сега казват: Това нещо не отговаря, обясни Календерска и даде пример: „Все едно си купуваш апартамент с акт 16, нанасяш се, раждат ти се деца, започваш да си плащат сметките за вода. В един момент, понеже ти си единственият опозиционно настроен в този блок, идват и ти казват: „Спираме ти водата“. „Защо, нали съм си я платил?“ – „Да, ама ти си я платил не по банка, а си внесъл по каса и не в жълт плик, а в бял“.

ББЦ излезе с една единствена забележка, посочи Календерска. Тя цитира финансовия министър, който е завил, че Сметната палата е надпартиен орган и г-н Цветков трябва да излезе с решение, което да е справедливо.

„Ако нашият отчет не е подаден в тази табличка, а на този лист, прикрепен за тази табличка, това причина ли е да бъде спряна субсидията на единствената опозиционна партия, която не е гласувала за този нов шеф на Сметната палата?“, попита Мария Календерска.

„Къде може да е нарушен законът, ако Сметната палата е получила списъка и това е одитиран  списък, за който две седмици по-рано казва, че е изряден?“, недоумява тя.

„Когато искат да вземат субсидията на една партия, която се готви за местни избори, те взимат парите не от Бареков, а от всички хора, които са работили за тези избори“, категорична е  Календерска.

Партията е много млада, тя е на една година. Младите хора имат силен дух и когато ги мачкаш, те само повече се сплотяват, предупреди председателят на КС на ББЦ.

Тя попита водещият дали живее по-добре към днешна дата и чул ли е някой, който да живее по-добре, след като свалиха Орешарски и Борисов дойде на власт.  „Тогава хората гласуваха за Реформаторския блок и за нас.  Сега РБ здраво държат Борисов за шлифера и няма много алтернативи за кого да се гласува“, коментира Календерска.

Тя коментира и арогантното поведение на двама министри – Вежди Рашидов и Ивайло Калфин. „Вежди Рашидов не бива да си позволява да говори така, да дели хората на свои и чужди и да решава кой от творците има право да получава пари и кой не. Той е там, за да осигури на творците една по-добра сцена за изява и по-добро качество на живот“, коментира тя по повод скандала между министъра на културата и хориста от хор „ Йоан Кукузел“.

„Ако бях на мястото Борисов, щях да помоля и Рашидов, и Калфин да се държат с хората, за които трябва да работят, малко по-учтиво“, коментира председателят на КС на ББЦ и припомни как социалният министър е отказал да се срещне с майките на болни деца. „Той трябва да ги моли за среща, защото би трябвало да олицетворява борбата за социална справедливост“, възмути се Календерска.

ББЦ е единствената партия, която не участва в управлението на страната. „Атака“ този сезон не участват, но са участвали в предишни конфигурации, припомни тя и зададе риторичен въпрос: „Радан Кънев не се ли кълнеше, че Борисов повече няма да управлява и няма да е премиер, а неговите хора не скрепиха ли неговото управление и няма ли седем министри?“.

По повод изказванията на Кънев, че реформатор трябва да се разграничава от революционер, Календерска коментира: „Това е такова бързо завъртане на палачинката, браво на Борисов, че му е стъпил на врата“.

За депутатите на ББЦ, напуснали партията, тя посочи, че е простила непростими неща и е взела решение за себе си да не се занимава повече с хора, които нямат гръбнак. „Мога да ги квалифицирам като зелена еуглена – едно същество, което уж има форма, а няма гръбнак“.

На въпрос дали „България без цензура“ не е била финансирана от банкера Цветан Василев, Календерска отговори: „Може би ще се повторя, но ако Цветан Василев реши да излезе и да каже истината финансирал ли е партии, уверявам те, че ще ходиш и ще преследваш в парламента съвършено други хора и изобщо няма да е Бареков“.

Председателят на КС на ББЦ беше категорична, в момента всички медии са се докарали до там, че дори ако Бареков тръгне да ходи по вода, ще кажат: „Този глупак защо не се е научил да плува досега“ и пак ще се намери кой да го оплюе. Тя упрекна водещия Сашо Диков, че пее в същия хор, на тези, които осъждат Бареков – единственият, който остана противник на това управление.

По повод злобните коментари и упреци към Бареков, тя припомни: „Този човек, с този английски докара 10 млн. евро за България след наводненията и беше 10 милиона пъти по-ефективен от всеки друг евродепутат“.

„Николай е един изключителен мъж, с когото смятам да остарея, ако Бог така е решил“, призна Календерска. „За една седмица за него се появиха четири афери. Ние не сме афиширали нашата връзка и не сме я набутвали на хората, не сме си правили пиар, защото сме смятали, че така е редно. Искрено желая на нашите врагове да им се случи да намерят своята сродна душа, както ние сме се намерили”, заключи Мария Календерска. 

Путин за битката с олигарсите, войната в Чечня и други (ВИДЕО)

http://www.cross.bg/pytin-razkazva-prezident-1462700.html

/КРОСС/ На 26 април руската телевизия „Россия 1" излъчи документалния филм „Президент", в чиято основа е залегнало почти двучасово интервю на журналиста Владимир Соловьов от ВГТРК. В него Путин разказва за най-драматичните моменти по време на неговата 15-годишна президентска кариера: войната в Чечня, гибелта на подводницата „Курск", терористичните актове в Дубровка и Беслан, присъединяването на Крим, а така също ще се изкаже за бъдещето на Русия. Владимир Путин е убеден, че страната му не нарушава никакви правила на играта и спазва международното право, а Западът вижда в нея елемент на геополитическо съперничество и се опитва да забави развитието на Русия. „Да вземем например управляващите кръгове, елита - политически, икономически - на тези страни. Те ни обичат, когато сме бедни, изпаднали и стоим като просяци с протегната ръка. Щом започнем да заявяваме своите интереси, те чувстват някакъв елемент на геополитическо съперничество", заявява Путин. „Дълбоко съм убеден, че ние не нарушаваме никакви правила на играта. Когато казвам „правила на играта", имам предвид преди всичко публичното международно право, устава на ООН и всичко, което е свързано с него. Това се отнася и за отношенията с Украйна, за ситуацията в Крим, това засяга нашите позиции спрямо други региони в света, където има борба с международния тероризъм", подчертава главата на руската държава

Путин за битката с олигарсите, войната в Чечня и други (ВИДЕО)

http://www.cross.bg/pytin-razkazva-rysiya-1462700.html

/КРОСС/ На 26 април, от 21 часа руската телевизия „Россия 1" излъчи документалния филм „Президент", в чиято основа е залегнало почти двучасово интервю на журналиста Владимир Соловьов от ВГТРК. В него Путин разказва за най-драматичните моменти по време на неговата 15-годишна президентска кариера: войната в Чечня, гибелта на подводницата „Курск", терористичните актове в Дубровка и Беслан, присъединяването на Крим, а така също ще се изкаже за бъдещето на Русия. Владимир Путин е убеден, че страната му не нарушава никакви правила на играта и спазва международното право, а Западът вижда в нея елемент на геополитическо съперничество и се опитва да забави развитието на Русия. „Да вземем например управляващите кръгове, елита - политически, икономически - на тези страни. Те ни обичат, когато сме бедни, изпаднали и стоим като просяци с протегната ръка. Щом започнем да заявяваме своите интереси, те чувстват някакъв елемент на геополитическо съперничество", заявява Путин. „Дълбоко съм убеден, че ние не нарушаваме никакви правила на играта. Когато казвам „правила на играта", имам предвид преди всичко публичното международно право, устава на ООН и всичко, което е свързано с него. Това се отнася и за отношенията с Украйна, за ситуацията в Крим, това засяга нашите позиции спрямо други региони в света, където има борба с международния тероризъм", подчертава главата на руската държава

Съдят мъжа, опитал да подпали Джумая джамия в Пловдив

http://pik.bg/съдят-мъжа-опитал-да-подпали-джумая-джамия-в-пловдив-news322887.html

Съдят мъжа, опитал да подпали Джумая джамия в Пловдив

Пред съда се изправя днес Виктор Александров, 31 годишен, който опита на 5 януари тази година да подпали Джумая джамия.

След сериозна употреба на алкохол с приятели, мъжът залял с бензин основите на джамията откъм сладкарницата, но тъй като количеството гориво било недостатъчно, тръгнал да си набавя още. Нямал пари, така че откраднал от една бензиностанция още два литра и половина и се върнал да довърши започнатото.

Бдителни охранители от съседното Министерство на туризма обаче пресекли опитите на пияния мъж. Сега Александров ще отговаря съвсем сериозно на обвинение по чл. 330 ал. 2 т.3 и чл. 194 ал. 1 от НК, че е опитал да подпали сграда на стойност над 1 млн. лв. с историческа и художествена стойност.

По делото в Пловдивски окръжен съд са призовани 15 свидетели и 8 вещи лица.

Психолозите със стряскаща статистика: 70% от лекарите ни са "прегрели"

http://petel.bg/Psiholozite-sas-stryaskashha-statistika--70--ot-lekarite-ni-sa-pregreli__109904

В голяма степен случилото се с битото бебе е показател за състоянието на българското здравеопазване. Тези сериозни проценти на...

25-годишна българка почина от рак в Гърция, оставили я без осигуровки

http://petel.bg/25-godishna-balgarka-pochina-ot-rak-v-Gartsiya--ostavili-ya-bez-osigurovki__109905

Лекарски комитет отказал да удостовери инвалидността й, поискал умиращата да се яви лично Бащата на трагично починалото момиче не...

Митко Вампира става строител! Баща му от страх подостри дръжка на метла!

http://petel.bg/Mitko-Vampira-stava-stroitel--Bashha-mu-ot-strah-podostri-drazhka-na-metla--__109906

bgdnes.bg   Митко Борисов се разболява преди 13 години Митко Борисов от видинското село Рупци стана строител след последния си престой в...

13-годишна ражда днес със секцио в Благоевград! Заченала на 12

http://petel.bg/13-godishna-razhda-dnes-sas-sektsio-v-Blagoevgrad--Zachenala-na-12__109907

13-годишна благоевградчанка влезе да ражда в МБАЛ-Благоевград. Малолетното момиче е навлязло в 9-ия месец и за днес е било планувано секцио. Това е поредният случай на малолетна родилка в благоевградската болница, съобщава Struma.bg.

Преглед на печата, понеделник, 27 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-27-април_l.a_i.670037_at.1.html

Вижда се краят на силния долар Еврото и британският паунд дават все по-сериозни признаци, че са приключили с драматичната си обезценка спрямо...

Ало измамници вече се правят на пожарникари, съобщават за взрив с ранени роднини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734781

С нова измамна схема действат телефонните измамници в Шуменска област, предупреди ОДМВР. Вместо прокурори, лекари и полицаи на домашните телефони на измамените звънят
С нова измамна схема действат телефонните измамници в Шуменска област, предупреди ОДМВР. Вместо прокурори, лекари и полицаи на домашните телефони на измамените звънят "пожарникари", а в новия сезон сюжетът на измамата се върти около трагичен взрив с ранени роднини. В момента вървяла вълна от обаждания на огнеборци,

Забрана за палене на стрънища и сухи треви в Перник

http://www.zapernik.com/krimi/zabrana-za-palene-na-strunishta-i-suhi-trevi-v-pernik_38305/

Забрана за палене на стърнища и треви бе издадена за Община Перник на основание чл.155 ал2 от Закона за опазване на околната среда.

Абсолютно се забранява паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви, с цел предотвратяване възникването и бързото разпространение на пожари, което намалява плодородието на почвите и уврежда околната среда, се казва в заповедтта.

В случай на нарушение виновните ще понесат наказателна отговорност.

Глобата за подобно...

Продължава

На "Софиямед", където е било удряно 4-дневно бебе, ще бъде съставен акт

http://offnews.bg/news/n_1/n_496234.html

На лечебното заведение, в което беше извършено посегателството срещу детето, най-вероятно ще бъде съставен акт. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по повод инцидента в болница "Софиямед", където акушерката Емилия Ковачева е била 4-дневно бебе. Бойко Пенков е бил изпълнителен директор на болницата, обяви пък пред Нова телевизия д-р Стефан Константинов , гинеколог и бивш здравен министър в кабинета "Борисов". Д-р Константинов не е е сигурен кой в момента ръководи лечебното заведение. "Към момента, когато се даваше разрешение знам кой беше собственик на болница и кой стана първия директор. Тогава собственик на болницата беше д-р Михаил Тиков, който го познавам от лекарския съюз. Първият директор на болницата беше д-р Михаил Зортев, който беше мой заместник-министър", уточни той. Пенков уточни, че след инцидента здравното министерство е разпоредило проверка, която да установи дали Ковачева е малтретирала бебета и в други болници, в които е работила. "Тази жена е имала безупречна трудова биография до момента. Помолил съм колеги от предишни болници да разпитат дали е имала подобно агресивно поведение спрямо децата. Известно ни е това, че са нанесени удари по главата на детето. Според колегите от “Токуда”, размерът, диаметарът на главата на детето е нараснал с шест сантиметра от отока", уточни зам.-министърът. Адвокатът на акушерката Владислав Анев обяви пред Нова телевизия, че тя е дълбоко травмирана. "Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ѝ. Тя няма спомен да го е направила”, уточни Анев.  По думите на адвокат Анев Ковачева не е дала пълни самопризнания за случилото се. „Каза ми, че няма пълен спомен за това как е протекла нейната нощна смяна. Мога да си го обясня с много тежка преумора. Явно системно е работила повече отколкото е възможно”, коментира още адвокатът. Оказва се, че Емилия Ковачева е работила едновременно по трудов и граждански договор. "Разследването работи само по една версия. Има някаква алогичност в цялото нещо. Кадрите показват ударите от 1:30 часа до 3:30 часа през нощта. А хематомът се появява много, много по-късно”, смята Анев.

Акушерката не помнела, че е била бебето

http://www.cross.bg/konstantinov-kovacheva-advokatut-1462698.html

/КРОСС/Акушерката, обвинена в опит за убийство на новородено, не си спомняла да е била 4-дневното момиченце. Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ѝ. Тя няма спомен да го е направила, каза пред Нова телевизия адвокатът й Владислав Анев. 40-годишната Емилия Ковачева е в ареста след като преби жестоко новородено момиченце в родилното на болница „Софиямед". Тя направи самопризнания, които съответстват и на заснетото от камерите на лечебното заведение. Детето в момента е в болница „Токуда" с множество наранявания. Лекарите там се борят да минимизират последствията от черепно-мозъчната травма, с която е прието бебето. Адвокат Анев обаче отхвърли информацията, Емилия Ковачева да е дала пълни самопризнания за случилото се, тъй като, по думите му, акушерката не помни какво е станало. Това му пречи да изгради защитна теза, каза той. „Каза ми, че няма пълен спомен за това как е протекла нейната нощна смяна. Мога да си го обясня с много тежка преумора. Явно системно е работила повече отколкото е възможно", заяви адвокатът. Оказва се, че Емилия Ковачева е работила едновременно по трудов и граждански договор. Адвокат Владислав Анев заяви, че Ковачева е знаела, че има камера в отделението. Той обаче разкритикува разследването. „Разследването работи само по една версия

Манджуков призова след 0:2 от Литекс: Икономическа полиция и прокуратурата да влязат в ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734776

Един от двамата нови мажоритарни собственици на ЦСКА Ивайло Манджуков изгледа загубата от Литекс с 0:2. След това той говори пред медиите за случващото се при "армейците" и призова икономическа полиция и прокуратурата да се заемат с клуба.
На въпрос има ли добри новини около ЦСКА, Манджуков отговори: "Добри - лоши,
Един от двамата нови мажоритарни собственици на ЦСКА Ивайло Манджуков изгледа загубата от Литекс с 0:2. След това той говори пред медиите за случващото се при "армейците" и призова икономическа полиция и прокуратурата да се заемат с клуба. На въпрос има ли добри новини около ЦСКА, Манджуков отговори: "Добри - лоши,

Манджуков след 0:2 от Литекс: Икономическа полиция да влезе в ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734772

Един от двамата нови мажоритарни собственици на ЦСКА Ивайло Манджуков изгледа загубата от Литекс с 0:2. След това той говори пред медиите за случващото се при
Един от двамата нови мажоритарни собственици на ЦСКА Ивайло Манджуков изгледа загубата от Литекс с 0:2. След това той говори пред медиите за случващото се при "армейците" и призова икономическа полиция и прокуратурата да се заемат с клуба. На въпрос има ли добри новини около ЦСКА, Манджуков отговори: "Добри - лоши,

Гришо отново №11

http://www.cross.bg/tochki-chilich-grisho-1462697.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров запазва мястото си в световните ранглисти на АТР и WTA. Хасковлията точки, след като не успя да защити титлата си в Букурещ. Гришо е с актив от 2985 точки и е на 420 от десетия Марин Чилич, но и с аванс от 605 точки от 12-ия Фелисиано Лопес.Тази седмица Григор Димитров е втори в схемата на турнира в Истанбул. Той почива в първия кръг, а днес в ранния следобяд ще разбере съперника си на осминафиналите.При жените Цветана Пиронкова загуби две места и е №54 от днес. Пловдивчанката ще научи днес името на първата си съперничка на турнира в Прага, която ще е тенисистка от квалификациите. Един от вариантите е Сесил Каратанчева. Втората ни ракета прогресира с две позиции до 107-ата.При мъжете в челото единствената промяна е размяната на местата на Стан Вавринка и Марин Чилич като швейцарецът е №9 тази седмица.При дамите Серина Уилямс започна 114-ата си седмица на върха. Това е третата най-дълга серия в историята. Най-продължително време като номер едно е била Щефи Граф - 186 седмици. Второто място е за Мартина Навратилова със 156 седмици.

Над 90 души са убити при последните сражения в Йемен

http://www.moreto.net/novini.php?n=287313

Най-малко 92 човека в Йемен са загинали през последното денонощие от въздушните удари на водената от Саудитска Арабия регионална коалиция, съобщава AFP. В стратегическото пристанище Аден са убити 46 шиитски бунтовници в сблъсъци и в продължилите повече от 12 часа масирани въздушни удари на арабските съюзници.

Съдии напомнят на ВСС, че за лошото управление на СГС има виновни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2520737_sudii_napomniat_na_vss_che_za_loshoto_upravlenie_na/?ref=rss


Съдии от Софийски градски съд (СГС) се обръщат към Висшия съдебен съвет с призив да довърши работата си по проверката на управлението на институцията и им напомнят, че за проблемите, посочени от тях и установени в доклад има виновни.

В писмо, подписано от 27 съдии и внесено в петък магистратите анализират изводите от проверката, която кадровият орган на Темида назначи и обръщат внимание, че доклада липсват изводи за причините за множеството посочени проблеми и нарушения в...

Унищожава се положителното в здравната система, смята уволненият директор на "Св. Иван Рилски"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2520746_unishtojava_se_polojitelnoto_v_zdravnata_sistema/?ref=rss


Тече един злокобен план и явно аз не се вписвам в него. Искат да унищожат положителния пример в здравеопазването и да дадат приоритет на негативните. Това заяви д-р Дечо Дечев, който бе освободен от съвета на директорите на УМБАЛ "СВ. Иван Рилски" в края на миналата седмица, пред Би Ти Ви.

Министерството на здравеопазването аргументира действията си със "започналата процедура по сливане на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и УМБАЛ "Александровска", което цели оптимизация на административното...

Златото отстъпи до 5-седмично дъно

http://www.investor.bg/surovini/365/a/zlatoto-otstypi-do-5-sedmichno-dyno-193620/

Жълтият метал остана под натиск поради продължаващия възход на фондовите пазари по света

Внезапна проверка на "Капитан Андреево", съставиха 15 акта

http://offnews.bg/news/n_1/n_496235.html

Масираната проверка на „Автомобилната инспекция” стартира в рано тази сутрин на граничен пункт „Капитан Анреево". За четири часа инспекторите са съставили 15 акта.  До 08,00 часа тази сутрин инспекторите са проверили 48 превозни средства.  Нелегалният превоз на пътнициобаче не може да бъде спрян. „Когато декларират, че са семейство или роднини, няма какво да направим”, заяви транспортният министър Ивайло Московски. 

Адвокатът на акушерката: Защо не са проверени записите от всички камери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734762

„Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът и?. Тя няма спомен да го е направила”. Това заяви в предаването пред Нова телевизия Владислав Анев - адвокат на акушерката Емилия Ковачева.
„Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът и?. Тя няма спомен да го е направила”. Това заяви в предаването пред Нова телевизия Владислав Анев - адвокат на акушерката Емилия Ковачева.

Тръгват съкращения в земеделието

http://econ.bg/Новини/Тръгват-съкращения-в-земеделието_l.a_i.670032_at.1.html

От началото на май тръгват съкращения в земеделието. Очаква се да има сериозно намаление на персонала на администрацията към Министерство на...

Важно! Още 4 дни плащаме данъци без лихви

http://pik.bg/важно-още-4-дни-плащаме-данъци-без-лихви-news322867.html

Важно! Още 4 дни плащаме данъци без лихви

Само четири дни остават до крайния срок за подаване на данъчната декларация за получените от гражданите доходи през 2014 г.

До 30 април декларацията трябва да е подадена в офиса на Националната агенция за приходи по постоянен адрес, а дължимият данък за довнасяне да бъде преведен по сметка на приходната агенция. Декларация трябва да подадат всички, които през миналата година са получили облагаеми доходи извън заплатата си по трудов договор - например суми по граждански договори, наеми и хонорари, както и всички, които искат да ползват някакво данъчно облекчение, пише "Стандарт".

Декларация не подават хората, които имат доходи само от заплата, както и необлагаеми доходи - като например печалби от хазарт. За получените доходи от лихви по депозити също не се подава декларация, тъй като налогът се удържа и внася в хазната от самата банка.

Ако декларацията не бъде подадена в срок, глобата е до 500 лв., а за укрити доходи санкцията е до 1000 лв., ако нарушението не подлежи на по-тежко наказание.

Най-лесно декларацията може да се подаде по интернет с персонален идентификационен код, който се взима безплатно от офиса на НАП.

Няма предвидена глоба, ако изпуснете срока за плащане на данъка, но върху дължимата сума започват да се трупат наказателни лихви.

Те са в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 пункта, или в момента това е 10,01% годишно.

Плащането на данъка може да стане и в последния ден - 30 април, като лихва не се дължи, стига сумата да постъпи по сметката на НАП на следващия работен ден. Данъкът може да бъде платен по три начина - по интернет, в офис на банка или по пощата.

ЕП ще обсъжда имиграцията и сигурността

http://www.cross.bg/ep-shte-obsuzhda-imigratziyata-i-sigyrnostta-1462695.html

/КРОСС/ Имиграцията и сигурността ще са сред акцентите на започващата днес в Страсбург редовна месечна сесия на Европейския парламент.В сряда евродепутатите ще дебатират по проблема с миграционния натиск и ноебходимостта да се предотвратят нови трагедии в Средиземно море.И Европейската комисия ще заседава в Страсбург, утре. Очаква се тя да одобри и представи стратегията си за сигурността в Европа до 2020 година. Трите основни приоритета ще са борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, предаде БНР.

Ген. Самандов: Искаме самолети, но никой не ни дава

http://frognews.bg/news_90150/Gen-Samandov-Iskame-samoleti-no-nikoi-ne-ni-dava/

За да имаме една добра армия, тя трябва да е финансово обезпечена. Ако продължава с този финансов ресурс, армията ще загуби оперативните си способности.

Да се опитаме да намерим българския интерес в ТТИП

http://www.cross.bg/ttip-bulgariya-sporazymenie-1462696.html

/КРОСС/Професионална информация за ТТИП липсва. Това, което се дава публично са някакви политически декларации, общи коментари и пожелания. ТТИП не е лъжица за българската уста, но трябва активно и професионално да се обсъжда в България, за да не възпроизвеждаме слепотата и далтонизма сред младото поколение. Какво липсва по темата? Често се казва, че става въпрос за зона за свободна търговия, което не е вярно. Такива многостранни споразумения има доста по света, които се нотифицират в СТО, но това не е случаят с ТТИП. То покрива няколко търговски области и предстои да влезе в сила. Но що се отнася до България, може би, част от ТТИП вече е в сила. Защо смятам така? България едностранно е предоставила преференции на базата на двустранни споразумения със САЩ, например. Според Ранд корпорейшън в рамките на евроатлантическия диалог ТТИП би могло да доведе до това, че личните данни на европейските пътници в самолетните превози ще могат да се предоставят на американските власти. Информацията по банковите плащания в рамките на SWIFT на европейците също ще може да бъде ползвана от американските заинтересовани институции. На базата дори само на тези два примера питам: готова ли е Европа това да се случи? Защото зад това привлекателно, интригуващо име Трансатлантическо търговско споразумение има също и много здрави аргументи. Става въпрос за 1.5-2 млрд. търговски потока всекидневно и в тях винаги има какво да се усъвършенства, за да се улеснят търговските агенти и потребители

Софийските квартали Витоша и Дружба с най-много дупки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734758

До една седмица навсякъде ще започне програмата за текущия ремонт на пътните настилки. Това каза Васил Начевски, директор на Дирекция „Транспорт и инфраструктура“ в Столична община пред ТВ7.  „След приключване на зимния сезон от големите амплитудни разлики в амортизираните настилки в територията на София се появиха много дефекти”, заяви той.
До една седмица навсякъде ще започне програмата за текущия ремонт на пътните настилки. Това каза Васил Начевски, директор на Дирекция „Транспорт и инфраструктура“ в Столична община пред ТВ7. „След приключване на зимния сезон от големите амплитудни разлики в амортизираните настилки в територията на София се появиха много дефекти”, заяви той.

Адвокатът на акушерката: Тя няма спомен да е удряла бебето

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2520744_advokatut_na_akusherkata_tia_niama_spomen_da_e_udriala/?ref=rss


Адвокатът на акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на 4-дневно бебе, заяви, че тя няма пълен спомен за случилото се в нощта на 18 април и че в момента е в много тежко състояние. Владислав Янев разказа пред Нова телевизия, че жената е "много трудна за контакт". Уточни, че това не е защитна теза, а дори състоянието й в момента пречи на защитата.

"Тя е изключително затормозена, трудно разсъждава, има много бели петна. Това, което ми разказа е, че няма пълен...

Адвокатът на акушерката: Съсипана е, непрекъснато плаче, няма спомен за случилото се

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734757

„Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ?. Тя няма спомен да го е направила”. Това заяви в предаването пред Нова телевизия Владислав Анев - адвокат на акушерката Емилия Ковачева.
„Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ?. Тя няма спомен да го е направила”. Това заяви в предаването пред Нова телевизия Владислав Анев - адвокат на акушерката Емилия Ковачева.

Адвокатът на акушерката: Тя изживява истинска криза

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/advokatyt-na-akusherkata-tia-izzhiviava-istinska-kriza-6035198

Според адвокат Анев акушерката не помни какво е станало, а това му пречи да изгради защитна теза

Видео запечата ужаса под Еверест

http://www.cross.bg/video-zapechata-yzhasa-pod-everest-1462694.html

/КРОСС/ Видео от кошмара, който са преживявали алпинистите в Хималаите, се появи в интернет. На кадрите се вижда как хората от лагера са излезли от палатките, след като са усетили силния трус. Хората се оглеждат и когато виждат снежната стена, която се спуска към тях изпадат в ужас.Припомняме, че земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разстърси в събота Непал. По последни данни броят не жертвите от опустошителния трус може да достигне 8 хил. души.   Видео

Вълна от съкращения в земеделието

http://www.cross.bg/mollov-otdelnite-institytite-1462693.html

/КРОСС/От май започва вълна от съкращения в системата на земеделието. Това не е изненада, но досега се чакаха устройствените правилници на отделните поделения, които са под шапката на централното ведомство. Намалението на персонала ще бъде повсеместно. С 380-390 души ще бъде свит съставът на Българската агенция по безопасност на храните, съобщи пред „Преса" нейният шеф проф. Пламен Моллов. В агенцията работят над 2600 души. Днес проф. Моллов ще се срещне с представители на двата синдиката - КНСБ и „Подкрепа", за да обсъдят съкращенията. Очакват се горещи спорове между двете основни крила - това на ветеринарите, от една страна, и на растителните защитници, от друга. Според Моллов ще си отидат онези чиновници, за които има несъответствие между изискванията в длъжностната характеристика и образователния ценз, както и хората, достигнали пенсионна възраст. Сериозно рязане ще има и в Селскостопанската академия. Там в момента работят 2340 души, а трябва да останат 1990. Това обаче няма да разреши хроничния финансов дефицит в аграрната наука. Логичното решение е науката да бъде поставена на пазарни принципи и институтите да получат финансова независимост. Т.е. част от постъпленията от изследванията да постъпват в отделните звена и те да имат интерес да правят наука в полза на бизнеса. Вместо това се обсъжда идеята академията да бъде разпарчетосана - едни от институтите да преминат към БАН, други към аграрните вузове.    

Варненец в неизвестност след земетресението в Непал?

http://www.moreto.net/novini.php?n=287333

26-годишен българин е в неизвестност след опустошителното земетресение в Непал. Родителите на 26-годишния Александър Димитров трети ден не могат да се свържат с него. Това каза в „Здравей България" по Нова телевизия бащата на момчето Христо Димитров.

Ердоган се озъби на Европа заради арменския геноцид

http://www.moreto.net/novini.php?n=287309

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган остро се противопостави на ЕС и на европейските лидери заради признаването на геноцида срещу арменците в Османската империя. Ердоган обвини президентите на Франция, на Русия и на Германия, които използваха думата геноцид, за на нарекат кланетата, че "подкрепят искания, основани на арменските лъжи" по време на събрание в Истанбул.

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734291

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Преглед на варненския печат - 27 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=287335

От началото на ремонта в ДКС министърът на младежта и спорта Красен Кралев следи отблизо възстановителните работи, научаваме от днешния брой на вестник „Черно море”. "Очаквах да заваря Спортна зала в по-завършен вид. Признавам, че съм притеснен, защото Световната купа по акробатика и спортна гимнастика е след броени дни", каза при посещението си в неделя в ДКС Красен Кралев.

Мъж запали 54-годишна жена на гробищата в Кюстендил

http://crime.actualno.com/Myj-zapali-54-godishna-jena-na-grobishtata-v-Kustendil-news_469868.html

54-годишна жена бе залята със запалителна течност и подпалена от все още неизвестен мъж в град Кюстендил, съобщи БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден към 13 часа в събота от района на гробищния п...

Кардинална рокада във Volkswagen: Фердинанд Пиех напусна

http://cars.actualno.com/Kardinalna-rokada-vyv-Volkswagen-Ferdinand-Pieh-napusna-news_469870.html

Битките в автомобилния бранш се водят от столетие, което е нещо нормално. Но битката в рамките на една компания често води до това в каква посока на ризвитие ще поеме марката в следващите години. А ту...

В къмпинг "Юг" все пак има дюни

http://society.actualno.com/V-kymping-Ug-vse-pak-ima-duni-news_469872.html

Установено е наличие на сиви дюни на къмпинг „Юг“ в залива Корал, където бяха излети две бетонни плоскости. Това каза пред журналисти в Бургас Ивелина Василева, Министър на околнат...

Отчитаме слаб ръст на посещенията на чужденци през март

http://society.actualno.com/Otchitame-slab-ryst-na-poseshtenijata-na-chujdenci-prez-mart-news_469873.html

През март тази година посещенията на чужденци в България се увеличават с 2,6% на годишна база, като достигат 370,5 хиляди. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НС...

Deutsche Bank закрива около 200 клона

http://europe.actualno.com/Deutsche-Bank-zakriva-okolo-200-klona-news_469876.html

Около 200 клона ще закрие най-голямата частна германска банка - Deutsche Bank с централа във Франкфурт на Майн, предаде ТАСС. Днес една от най-старите финансови институции в западноевропейската държа...

Видео: Ударът на лавината по Базовия лагер на Еверест

http://curious.actualno.com/Video-Udaryt-na-lavinata-po-Bazovija-lager-na-Everest-news_469879.html

Страховити кадри от момента, в който предизвикана от земетресението в Непал лавина връхлита Базовия лагер на изкачващите Еверест, беше разпространен от един от оцелелите. Видеото е заснето от германс...

Проверки за нерегламентирани превози на "Капитан Андреево"

http://www.mediapool.bg/proverki-za-nereglamentirani-prevozi-na-kapitan-andreevo-news233373.html

Екипи на Държавната автомобилна агенция (ДАИ) проверяват всички автобуси и товарни автомобили, които влизат и излизат от страната на ГКПП "Капитан Андреево". Акцията е по заповед на транспортното министерство и е започнала в 4.00 часа тази сутрин, съобщи бТВ, в понеделник. Към 8.00 часа са проверени 47 превозни средства. Съставени са 15 акта. 4 от тях на автобуси, превозващи пътници. Най-честите нарушения са липсата на тахографски листове за изминали периоди, заверени преводи и свидетелства за управление и копие за лиценз на общността. Акцията е по сигнал на превозвачи, че не всички техни колеги работят легално.   На практика се оказва. че е трудно да се спре нелегалният превоз на пътници. "Когато декларират, че са семейство или роднини, няма какво да направим", заяви транспортният министър Ивайло Московски пред Нова телевизия. Това е поредната проверка на дейността на граничния пункт. Миналата седмица полицията задържа член на отряда за борба с тероризма за участието в контрабандния канал за цигари на "Капитан Андреево". В началото на месеца Пловдивският окръжен съд остави в ареста шестимата мъже, между които и митнически служители, уличени в контрабанда на цигари за милиони левове през пункта. В края на март заради пропусната голяма пратка контрабандни цигари бяха арестувани 13 митничари и трима гранични полицаи. След случая премиерът Бойко Борисов предложи сливането на агенция "Митници" и НАП, което бе включено и в предизборната програма на ГЕРБ. По-късно обаче Борисов се отказа от своята идея.

Московски се похвали: Ще има изненади по границата

http://frognews.bg/news_90149/Moskovski-se-pohvali-SHTe-ima-iznenadi-po-granitsata/

Изненадваща проверка на Автомобилна администрация срещу нерегламентирания превоз на пътници и товари се провежда на „Капитан Андреево". Тя е започнала в 4 часа тази сутрин.

Еден Азар беше избран за футболист на сезона във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/27/2520735_eden_azar_beshe_izbran_za_futbolist_na_sezona_vuv/?ref=rss


Играчът на "Челси" Еден Азар беше определен за футболист на сезона във Висшата лига. Той получи най-много гласове във вота сред професионалните състезатели в Англия.

Другите номинирани бяха съотборникът му Диего Коща, голмайсторът на "Тотнъм" Хари Кейн, вратарят на "Манчестър юнайтед" Давид де Хеа, плеймейкърът на "Ливърпул" Фелипе Коутиньо и Алексис Санчес от "Арсенал".

Никой от тях досега не беше печелил отличието. Преди година Азар взе приза за най-добър млад...

Европа притиска Киев да изпълнява Минските споразумения

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/64069/Evropa-pritiska-Kiev-da-izpalnyava-Minskite-sporazumeniya

/Поглед.инфо/ Германия, Франция и Великобритания призовават Украйна да ускори изпълнението на Минските споразумения, пише в. "Файненшъл таймс".

Още две украински семейства пристигнаха в Гурково

http://www.cross.bg/gyrkovo-semeiistva-semeiistvata-1462691.html

/КРОСС/ Още две украински семейства са пристигнали в събота вечерта в Гурково. Това обяви пред Дарик местният бизнесмен Кольо Атанасов, който оказва подкрепа на бежанците. Едно от семействата е с малко дете - момченце на 1,2 години.С тях общият брой на пристигналите от Украйна е 30 души. Всички те са настанени в град Гурково, а бизнесменът се грижи да им осигури и начини да изкарват прехраната си.Доброволци от Варна пък са събрали пакетирани хранителни продукти, които заедно с двете семейства са отпътували за Гурково. Те вече са раздадени на всички, потърсили помощ в града.Две от семействата са с по четири деца, най-малкото дете, което е в Гурково е на едва девет месеца. В социалните мрежи в Стара Загора от миналата вече върви организация за набиране на необходимите на украинските бежанци вещи от първа необходимост.

Die Welt: Германските танкове нямат шанс против руските

http://www.cross.bg/leopard-ryule-tankove-1462692.html

/КРОСС/Най-добрият немски танк Leopard 2 няма бронебойни боеприпаси, които да са ефективни против руските танкове, пише за германския вестник Die Welt бившият шеф на департамента по планиране във военното министерство Ханс Рюле. Според Рюле, още в средата на 1980-те Бундесверът и вътрешното разузнаване на ФРГ дошли до неутешителния извод, че снарядите на „най-добрия танк в света" Leopard 2 не са способни да пробият бронята на съветския Т-80. Проблемът се заключава в това, че боеприпасите за Leopard 2 се изготвят на основата на волфрамов карбид, а не на обеднен уран, пише Рюле. Обаче германските власти решили да избягнат всичко, където има думата „уран", макар натовските съюзници САЩ, Великобритания и Франция да използват подобни снаряди. Сега Бундесверът използва танков боеприпас DM63 на основата на волфрамов карбид, които по бронепробиваемост практически се сравняват с американските боеприпаси от 1980-те години. „Това обаче не е достатъчно, за да бъдат поразени новите модификации танкове Т-80 и Т-90 и още повече най-новия „Армата", пише Рюле. Във връзка с това плановете на Бундесвера да модернизира стотици свалени от въоръжение Leopard 2 нямат смисъл, отбелязва той, цитиран от Блиц

Министър Ивайло Московски ръководи извънредна акция на границата ни с Турция

http://web.barometar.net/79841/

Под ръководството на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес се проведе извънредна акция на ГКПП „Капитан Андреево”, за контрол на превозите на пътници и товари. Министър Ивайло Московски заяви, че основната цел на проверките е да се сведе до минимум нерегламентирания превоз на пътници. По думите му, резултатите през тази година […]

Българското агнешко кът за Гергьовден, килограмът е 6 лева

http://petel.bg/Balgarskoto-agneshko-kat-za-Gergovden--kilogramat-e-6-leva__109901

Заради синия език младите животни с 40% по-малко Гергьовденската трапеза може да остане без българско агнешко месо, защото младите...

Втора вълна румънски туристи очакват край Варна

http://petel.bg/Vtora-valna-rumanski-turisti-ochakvat-kray-Varna-__109902

Курортите по Северното Черноморие се готвят за втора вълна румънски туристи през майските празници, след като около Великден посрещнаха...

Чанович тръгва с Черно море за Пловдив. Вижте групата за реванша с Локо

http://petel.bg/CHanovich-tragva-s-CHerno-more-za-Plovdiv--Vizhte-grupata-za-revansha-s-Loko-__109900

Вратарят Александър Чанович преодоля болките и тръгна с Черно море за Пловдив. Както е известно, той имаше разтежение в областта на...

В момента! Пълен хаос в НАП-Варна! Очаквайте подробности!

http://petel.bg/V-momenta--Palen-haos-v-NAP-Varna--Ochakvayte-podrobnosti--__109903

Снимка: Булфото, архив Пълен хаос е в момента в НАП-Варна, където стотици хора чакат на опашка за данъци, съобщиха потресени читатели от липсата на организация в държавното ведомство. Очаквайте подробности!  

60-годишен e открит мъртъв под тераса в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734752

60-годишен мъж бе открит мъртъв под терасата на жилището си в Благоевград, съобщи БГНЕС.
Към 1 часа след полунощ е подаден сигнал за открит мъртъв мъж под тераса на бл. 7 в жк.
60-годишен мъж бе открит мъртъв под терасата на жилището си в Благоевград, съобщи БГНЕС. Към 1 часа след полунощ е подаден сигнал за открит мъртъв мъж под тераса на бл. 7 в жк. "Струмско". Мъжът бил бос и с травма на главата. На местопроизшествието е извършен оглед от следователи от Второ РУП-Благоевград.

Изтрийте видеото с насилието над бебето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734262

 В здравеопазването разговорите за цени са по-интересни от тези за ценности
 Бебе пострада от акушерка. Една случка - много въпроси. За човешката психика, за условията на труд, за непрестанната преса на живота в България да правиш няколко неща едновременно, за да оцелееш, за етиката в медиите, за уважението на личността като ценност и има ли
 В здравеопазването разговорите за цени са по-интересни от тези за ценности  Бебе пострада от акушерка. Една случка - много въпроси. За човешката психика, за условията на труд, за непрестанната преса на живота в България да правиш няколко неща едновременно, за да оцелееш, за етиката в медиите, за уважението на личността като ценност и има ли

Да закрием армията, щом държавата няма пари за нея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734129



КАКЪВ е смисълът да поддържаме 30-хилядна войска, след като държавата няма пари за нея?!
Стигам до този извод след 25-годишни перипетии, в които всяка власт заявяваше, че ще резне от армията, но пък ще увеличи нейните способности за сметка на по-модерно въоръжение. Рязането се усещаше най-вече от хилядите съкратени офицери и сержанти и техните
КАКЪВ е смисълът да поддържаме 30-хилядна войска, след като държавата няма пари за нея?! Стигам до този извод след 25-годишни перипетии, в които всяка власт заявяваше, че ще резне от армията, но пък ще увеличи нейните способности за сметка на по-модерно въоръжение. Рязането се усещаше най-вече от хилядите съкратени офицери и сержанти и техните

Стефан Константинов защити отстранения директор на "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев

http://www.cross.bg/dechev-rilski-ivan-1462689.html

/КРОСС/Директорът на болница „Свети Иван Рилски" Дечо Дечев си отива, при положение, че това е една от малкото държавни болници, която няма дългове, а се афишира, че ще наказваме директорите, които не спазват финансовата дисциплина. Това каза в студиото на Нова телевизия бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. С протокол на министър Петър Москов от 23 април 2015 г. д-р Дечо Дечев бе освободен от съвета на директорите на УМБАЛ "СВ. Иван Рилски". От Министерството на образованието аргументираха решението като "част от започналата процедура по сливане на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и УМБАЛ "Александровска", което цели оптимизация на административното управление на новата структура". Задено с това се осъществява и сливането на Детската онкохематология с болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Още на следващия ден, д-р Константинов реагира във Фейсбук. На 24 април той написа на стената си в социалната мрежа: Петък е идеалния ден да се направи нещо, което не искаш да бъде забелязано. Сиреч, да мине тихичко, без възражения, похлупено от идващия уикенд. Като например да уволниш директор. От новините преди малко разбрах, че това преимущество давано от последния ден на работната седмица е било използвано за отстраняването на директора на болница „Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев. Лично за мен новината е полуизненада

„Да открием таланта“ и тенденциите в наемането на управленски кадри с Антал България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4729338

Отличена с първа награда в категорията „Най–добра международна компания за подбор на персонал“ на „Global Recruiter Awards“ за 2013 г. (водещо събитие в сферата на услугите за подбор), Антал Интернешънал представя какво стои зад новата ? корпоративна идентичност.
Новото лого - преплетени пръстени и изгряващо слънце, символизира партньорство,
Отличена с първа награда в категорията „Най–добра международна компания за подбор на персонал“ на „Global Recruiter Awards“ за 2013 г. (водещо събитие в сферата на услугите за подбор), Антал Интернешънал представя какво стои зад новата ? корпоративна идентичност. Новото лого - преплетени пръстени и изгряващо слънце, символизира партньорство,

„Да открием таланта“ и тенденциите в наемането на управленски кадри с Антал България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4729313

Отличена с първа награда в категорията „Най–добра международна компания за подбор на персонал“ на „Global Recruiter Awards“ за 2013 г. (водещо събитие в сферата на услугите за подбор), Антал Интернешънал представя какво стои зад новата ? корпоративна идентичност.
Новото лого - преплетени пръстени и изгряващо слънце, символизира партньорство,
Отличена с първа награда в категорията „Най–добра международна компания за подбор на персонал“ на „Global Recruiter Awards“ за 2013 г. (водещо събитие в сферата на услугите за подбор), Антал Интернешънал представя какво стои зад новата ? корпоративна идентичност. Новото лого - преплетени пръстени и изгряващо слънце, символизира партньорство,

Съдът гледа отново делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов

http://www.cross.bg/deloto-stoyan-ybiiistvoto-1462690.html

София /КРОСС/ За втори път, четвърти съдебен състав на Бургаския окръжен съд ще започне отначало съдебния процес за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов. Престъплението беше извършено на 6-и март 2008-а година. Петима са обвиняемите по делото. Бившият директор на Агенцията за държавни вземания - Станислав Михайлов, който се сочи за поръчител на убийството, е съден задочно, тъй като е в неизвестност от 8 години.Три оправдателни и две осъдителни присъди произнесе Бургаският окръжен съд по делото за убийството на собственика на фирма "Гранити", Стоян Стоянов. Сочените за поръчители на престъплението Станислав Михайлов и съдия изпълнителят от Варна Галин Костов, както и обвиняемият, като подбудител и съучастник, Нено Стоянов, бяха оправдани. Присъди по 18 години затвор получиха физическият извършител на убийството Стоян Петров и неговият съучастник Стоян Колев. В мотивите на Окръжния съд в Бургас обаче, апелативните магистрати откриха вътрешни, взаимно изключващи се противоречия и върнаха делото за повторно разглеждане от първоинстанционния съд.Делото трябваше да бъде върнато не за ново разглеждане, а направо за ново разследване, каза адвокатът на подсъдимия Галин Костов, Бранимир Балачев. Той предрече трудно начало на потворния съдебен процес.Ние няма да се откажем от нашите искания, свързани с прекратяване на делото и връщането му обратно на прокуратурата

Защо храната в самолетите е толкова лоша

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/04/27/2518449_zashto_hranata_v_samoletite_e_tolkova_losha/?ref=rss


Никой не обича самолетната храна. Разбира се, всички я ядем, защото нямаме избор, а тези, които летят по-често, дори могат да развият сантименталност към нея, но това не променя факта...  

Дори най-скъпите и престижни авиолинии не могат да се похвалят с богато и добре изглеждащо меню. Защо е така? Отговорът дава американското издание "Бизнес инсайдър". 

Храната в самолетите станала традиция след Втората световна война, когато полетите и прекачванията дори на близки...

Ако не си оправим самолетите, европейските сили към НАТО поемат охраната на въздушното пространство

http://news.ibox.bg/news/id_1418578278

За това предупреди генерал-лейтенант Атанас Самандов, секретар по отбрана и сигурност към президента на РБ България.

Съдът в Бургас гледа отново делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов

http://pik.bg/съдът-в-бургас-гледа-отново-делото-за-убийството-на-бизнесмена-стоян-стоянов-news322853.html

Съдът в Бургас гледа отново делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов

За втори път, четвърти съдебен състав на Бургаския окръжен съд ще започне отначало съдебния процес за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, предаде БНР.

Престъплението беше извършено на 6-и март 2008-а година. Петима са обвиняемите по делото. Бившият директор на Агенцията за държавни вземания - Станислав Михайлов, който се сочи за поръчител на убийството, е съден задочно, тъй като е в неизвестност от 8 години.

Три оправдателни и две осъдителни присъди произнесе Бургаският окръжен съд по делото за убийството на собственика на фирма “Гранити“, Стоян Стоянов. Сочените за поръчители на престъплението Станислав Михайлов и съдия изпълнителят от Варна Галин Костов, както и обвиняемият, като подбудител и съучастник, Нено Стоянов, бяха оправдани.

Присъди по 18 години затвор получиха физическият извършител на убийството Стоян Петров и неговият съучастник Стоян Колев. В мотивите на Окръжния съд в Бургас обаче, апелативните магистрати откриха вътрешни, взаимно изключващи се противоречия и върнаха делото за повторно разглеждане от първоинстанционния съд.Делото трябваше да бъде върнато не за ново разглеждане, а направо за ново разследване, каза адвокатът на подсъдимия Галин Костов, Бранимир Балачев.

Той предрече трудно начало на потворния съдебен процес.Ние няма да се откажем от нашите искания, свързани с прекратяване на делото и връщането му обратно на прокуратурата. Защото и ние, и обществото, според мен и пострадалите, искаме едно и също - да се разкрие обективната истина, която не е в кориците на това дело. За съжаление ще започнем отново, което не е добре за системата. Това вече не е правосъдие, това е имитация на правосъдие.

Пет пъти делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов беше връщано, за отстраняване на нередности в прокуратурата. А първият съдебен състав по случая, беше сменен, след като си направи отвод. Съдебният процес продължи две години и приключи с три оправдателни и две осъдителни присъди. Сега делото започва отначало.

Назарбаев спечели президентските избори в Казахстан с близо 98% подкрепа

http://www.mediapool.bg/nazarbaev-specheli-prezidentskite-izbori-v-kazahstan-s-blizo-98-podkrepa-news233372.html

Действащият държавен глава на Казахстан и лидер на партията "Светлината на отечеството" Нурсултан Назарбаев печели президентските избори в страна с огромна преднина пред опонентите си. Според цитирани от ТАСС данни, Назарбаев получава 97,5 на сто от гласовете. Втори, с 1,87 процента, е членът на Комунистическата партия Тургун Сиздиков, а трети, с 0,63 на сто, е председателят на Федерацията на профсъюзите Абелгази Кусаинов. Нурсултан Назарбаев е първият и единствен досега президент на Казахстан от 1991 година, когато републиката обяви независимост от бившия СССР. През 2007 година парламентът на страната му предостави правото да се кандидатира за висшия държавен пост неограничено.

Вижте лавината, затрупала алпинисти на Еверест (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-133925

Ексклузивни кадри от чудовищна лавина се появиха в социалните мрежи.

Левон Хампарцумян: Явно е, че Василев и Искров са били близки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734731

Явно е, че собственикът на КТБ Цветан Василев и гуверньора на БНБ Иван Искров са били близки. Кой обаче е злоупотребил с приятелството? Този въпрос зададе председателя на УС на „Булбанк” Левон Хампарцумян в ефира на bTV,. Той бе поканен да коментира клипът на двамата банкери, който се върти в последно време по медиите.
Явно е, че собственикът на КТБ Цветан Василев и гуверньора на БНБ Иван Искров са били близки. Кой обаче е злоупотребил с приятелството? Този въпрос зададе председателя на УС на „Булбанк” Левон Хампарцумян в ефира на bTV,. Той бе поканен да коментира клипът на двамата банкери, който се върти в последно време по медиите.

Московски: Ще има динамични проверки по граничните пунктове

http://pik.bg/московски-ще-има-динамични-проверки-по-граничните-пунктове-news322850.html

Московски: Ще има динамични проверки по граничните пунктове

Месец-два ще има много динамични проверки по граничните пунктове срещу нерегламентирания превоз на пътници и товари. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в предаването „Денят започва” по БНТ във връзка с извършена изненадваща проверка на митница „Свиленград” на Автомобилната администрация срещу нерегламентирания превоз на пътници и товари.

„Проверката е в контекста на всички усилия, които държавата полага за въвеждане на малко по-строги санкции, особено за граничните пунктове. През последните месеци имаше сериозна тема и с контрабанда, и с нерегламентирани превози”, заяви той. Министър Московски обясни, че две мобилни лаборатории на „Автомобилна администрация” в момента извършват проверки – едната е при тежкотоварните автомобили, другата – при автобусите.

„Съставени са 15 акта до момента, 47 автобуса са проверени. Най-общо в 4-5 категории са нарушенията”, каза той и допълни, че при автобусите, които влизат към територията на България, няма констатирани технически проблеми, но има нарушения в тахографските шайби и липса на документи, които се изискват за лицензиран превозвач, като са съставени актове.

По димите на министъра проверките ще продължат и по другите гранични пунктове, а месец-два ще има много динамични проверки. „Зачестиха доста произшествията с нерегламентиран превоз – това е основната причина да се задействаме”, посочи министърът. 

Вили Лилков: АБВ да бъдат по-активни в НС

http://www.cross.bg/ypravlenieto-blok-parlamentarnata-1462688.html

София /КРОСС/ Лидерът на АБВ разкритикува остро петима министри и поиска оставките им. Случайно или не, те са представители на Реформаторския блок, откъдето пък разчетоха това като предизборен ход."Това е атака срещу цялото правителство и коалицията. Предизборен ход на Първанов да отлепи АБВ от управлението. По-нормално беше да чуем критиките от парламентарната трибуна", заяви в студиото на ТВ7 депутатът от Реформаторският блок Вили Лилков. Той призова колегите си от парламентарната група на АБВ да бъдат по-активни и да поемат по-големи отговорности в Народното събрание. Явор Гечев от БСП пък директно припомни на хората на Първанов, че са част от това правителство и в този смисъл е странно криволиченето между опозиционното говорене и участието в управлението.

20-хиляден антиправителствен митинг в Белград

http://www.moreto.net/novini.php?n=287314

Над 20 000 души се включиха в опозиционен митинг на Демократическата партия в Белград с искане премиерът Александър Вучич да подаде оставката заради неуспеха на правителството му да съживи икономиката, предаде ДПА. "Имаме най-лошите икономически показатели в региона", заяви лидерът на Демократическата партия Боян Пайтич пред участниците в митинга.

Топлофикация започва поетапно спиране на парното в София

http://www.mediapool.bg/toplofikatsiya-zapochva-poetapno-spirane-na-parnoto-v-sofiya-news233371.html

"Топлофикация София" започва спиране на отоплението. От дружеството посочват, че краят на отоплителния сезон е бил отложен заради застудяването миналата седмица. При желание от страна на клиентите, отоплението в отделни сгради може да остане включено. За тази цел е необходимо да има решение на общото събрание на етажната собственост.

Акция на Капитан Андреево за незаконен превоз на пътници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734735

Масираната проверка на „Автомобилната инспекция” стартира в 04,00 часа тази сутрин на „Капитан Анреево", съобщи Нова тв.
Акцията е по сигнал на превозвачи, че не всички техни колеги работят легално.
До 08,00 часа тази сутрин инспекторите са проверили 48 превозни средства, сред които товарни автомобили и автобуси. Съставени са 15 акта.
Масираната проверка на „Автомобилната инспекция” стартира в 04,00 часа тази сутрин на „Капитан Анреево", съобщи Нова тв. Акцията е по сигнал на превозвачи, че не всички техни колеги работят легално. До 08,00 часа тази сутрин инспекторите са проверили 48 превозни средства, сред които товарни автомобили и автобуси. Съставени са 15 акта.

11-те най-важни правила за поведение в службата

http://curious.actualno.com/11-te-naj-vajni-pravila-za-povedenie-v-slujbata--news_469854.html

Срещите и събитията, свързани с работата, понякога могат да бъдат неловки. А нерядко хората се излагат, тъй като не знаят как трябва да се държат в такива ситуации. С книгата си „Есенцията н...

Добре е, че изтече записът с побоя над бебето

http://actualno.actualno.com/Dobre-e-che-izteche-zapisyt-s-poboja-nad-bebeto-news_469862.html

Малко неща в днешно време могат да те оставят безмълвен. И хубави, и лоши. В такива времена живеем - наситени, динамични, информирани, цинични. Много неща сме видели, много неща сме чули. И въпреки то...

Българче изчеза в Атина

http://crime.actualno.com/Bylgarche-izcheza-v-Atina--news_469863.html

Гръцките власти издирват 4-годишната Ана Борисова, която изчезна в района на площад „Омония" в центъра на Атина на 21 април. Изчезването на Ана е декларирано в полицията от майката на д...

Съдът запорира имущество за 1,5 млн. лв на Христо Бисеров и доведения му син

http://politics.actualno.com/Sydyt-zaporira-imushtestvo-za-15-mln-lv-na-Hristo-Biserov-i-dovedenija-mu-sin-news_469866.html

Софийският градски съд запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Това става по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущ...

Прокуратурата проверява Ваньо Танов след сигнал, че нагласил конкурс

http://pik.bg/прокуратурата-проверява-ваньо-танов-след-сигнал-че-нагласил-конкурс-news322803.html

Прокуратурата проверява Ваньо Танов след сигнал, че нагласил конкурс

Софийска градска прокуратура е образувала предварителна проверка срещу шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов по сигнал, съдържащ данни за престъпления, съобщава „Преса”.

Проверката, започнала на 15 април, е възложена на полицията. Става дума за провеждането на конкурс за директор на дирекция „Организация и управление на човешките ресурси” в Агенция „Митници”. 

Според сигнала конкурсът е бил нагласен да бъде спечелен от определен човек – бившия началник на тази дирекция от първия мандат на Танов в митниците Елена Кирилова – Шчербакова.

ЕП обсъжда предупредителни надписи върху бутилките с алкохол

http://www.mediapool.bg/ep-obsazhda-predupreditelni-nadpisi-varhu-butilkite-s-alkohol-news233370.html

Въвеждането на предупредителни етикети върху бутилките с алкохол в Европейския съюз ще обсъди европарламента на пленарната си сесия тази седмица в Страсбург. Ако предложението бъде прието, бутилките с алкохол, ще се продават с предупредителни послания, подобни на тези на кутиите с цигари. Мярката цели да се намалят злоупотребите със спиртни напитки. Документът, който евродепутатите ще обсъдят в понеделник и ще гласуват в сряда, предвижда намаляване на употребата на алкохол от непълнолетни и поставянето на предупреждения върху етикетите на бутилките срещу опасностите от шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол при бременност. Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на Европейския Съюз за алкохола до 2022 година, за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки. Отчита се, че злоупотребата с алкохол причинява 3 милиона и 300 хиляди случая на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година. Във възрастовата група от 20 до 39 години приблизително всеки четвърти смъртен случай може да бъде свързан с употребата на алкохол. Тези смъртни случаи често са следствие от злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

ЕП обсъжда въвеждането на предупредителни надписи върху бутилките на алкохола

http://www.mediapool.bg/ep-obsazhda-vavezhdaneto-na-predupreditelni-nadpisi-varhu-butilkite-na-alkohola-news233370.html

Въвеждането на предупредителни етикети върху бутилките с алкохол в Европейския съюз ще обсъди европарламента на пленарната си сесия тази седмица в Страсбург. Ако предложението бъде прието, бутилките с алкохол, ще се продават с предупредителни послания, подобни на тези на кутиите с цигари. Мярката цели да се намалят злоупотребите със спиртни напитки. Документът, който евродепутатите ще обсъдят в понеделник и ще гласуват в сряда, предвижда намаляване на употребата на алкохол от непълнолетни и поставянето на предупреждения върху етикетите на бутилките срещу опасностите от шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол при бременност. Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на Европейския Съюз за алкохола до 2022 година, за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки. Отчита се, че злоупотребата с алкохол причинява 3 милиона и 300 хиляди случая на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година. Във възрастовата група от 20 до 39 години приблизително всеки четвърти смъртен случай може да бъде свързан с употребата на алкохол. Тези смъртни случаи често са следствие от злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

Акция на Капитан Андреево за незаконен превоз на пътници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734728

Масираната проверка на „Автомобилната инспекция” стартира в 04,00 часа тази сутрин на „Капитан Анреево
Масираната проверка на „Автомобилната инспекция” стартира в 04,00 часа тази сутрин на „Капитан Анреево", съобщи Нова тв. Акцията е по сигнал на превозвачи, че не всички техни колеги работят легално. До 08,00 часа тази сутрин инспекторите са проверили 48 превозни средства, сред които товарни автомобили и автобуси. Съставени са 15 акта.

Бареков: Ако ни отнемат субсидията, ще сезираме съда в Страсбург

http://offnews.bg/news/n_1/n_496227.html

Ако се стигне до отнемане на субсидията, ще сезираме Европейската сметна палата и съда в Страсбург. Това обяви пред Нова телевизия лидерът на „България без цензура” (ББЦ) Николай Бареков . Той отново заяви, че Сметната палата е "гилотинирала" ББЦ с лъжливо твърдение, че декларацията не е подадена в срок. Не било вярно, че са скрили дарителите на партията. Срокът е 31 март, точно тогава тя е подадена, уточни Бареков. По думите му става въпрос за дребен пропуск. "Подадохме си в срок декларацията пред Сметната палата, междувременно беше сменено ръководството на Сметната палата, а "България без цензура” е единствената партия без представител вътре", обясни още лидерът на ББЦ. "От 10 дни се развива сценарий за унищожаване на "България без цензура” , всяка голяма партия, която загуби субсидията е обречена, защото няма как да си издържа местните структури, няма как да си плаща офисите", коментира още той. По думите му в момента има една голяма братска прегръдка между ГЕРБ и ДПС и това е скритото управление на България.

Започват профилактичните имунологични прегледи в болница "Пирогов"

http://www.cross.bg/bolnitza-pirogov-imynologichni-1462687.html

/КРОСС/От днес започват профилактичните имунологични прегледи в болница "Пирогов" по повод Световната седмица на имунологията. Прегледите ще се извършват четири дни, от 8:00 до 13:30 часа. Необходимо е предварително записване по телефона на номер 02/ 91 54 311. Направление от личния лекар не е необходимо.  

Кметът на Ботевград: Няма данни и доказателства за нарушения в общината

http://www.cross.bg/botevgrad-obshtinata-georgi-1462686.html

София /КРОСС/ Никога не може да има равенство между 500 метра и 10 километра, но друг е въпросът, че една лъжа повторена сто пъти и след това хората започват да смятат за нея, че е истина. Това каза в bTV Георги Георгиев, кмет на Ботевград. Никъде в одитния доклад на Сметната палата няма да прочетете, че според него има щета за община Ботевград, нито има щета и злоупотреба с някоя от оперативните европейски програми. Хората от палатата трябваше да останат в общината и да изготвят своя доклад в рамките на един месец, а те стояха шест месеца, но никой от тях не е поискал от нас да го заведем на място и да измерят какво е било разстоянието при извозването на пръст от новопостроеното депо за твърди отпадъци край града. Какво са мерили аз не знам, отбеляза Георги Георгиев. В доклада на Финансовата инспекция също няма данни и доказателства за нарушения в общината.В окончателния доклад на Сметната палата констатациите за нарушения в община Ботевград в размер на 1.3 милиона лева са отпаднали след съответните обжалвания от наша страна, заяви кметът на Ботевград. Георги Георгиев отрече информациите и твърденията, че в общината има злоупотреба с продажба на общински имоти на негови роднини, от което са настъпили парични загуби за общината. Имотите ми са проверявани за последно от прокуратурата през 2013 година, а в момента също има проверки над имотите ми, при положение че в последната година нямам промени в имотното си състояние, коментира кметът на Ботевград

Печалбата на банките и състоянието на бюджета на фокус през седмицата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pechalbata-na-bankite-i-systoianieto-na-biudjeta-na-fokus-prez-sedmicata-193530/

В понеделник ще се проведе свиканото от президента Росен Плевнелиев заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

Броят на загиналите при земетресението в Непал надхвърли 3700

http://www.mediapool.bg/broyat-na-zaginalite-pri-zemetresenieto-v-nepal-nadhvarli-3700-news233369.html

Броят на загиналите от земетресението в Непал достигна 3729 души, а пострадалите са 6944, съобщи в "Туитър" непалското министерство на вътрешните работи, цитирано от осведомителните агенции. Най-големи щети нанесе стихията в столицата Катманду, където загинаха 808 души и пострадаха 2400. В град Бхактапур загинаха 232 души и още толкова бяха ранени. Броят на загиналите в Индия в резултат на разрушителното земетресение в съседен Непал достигна 69, предаде ТАСС, като се позова на местни медии. 270 човека са ранени. Най-много загинали, 50, има в източния щат Бихар. Четиринайсет души са намерили смъртта си в Утар Прадеш и 5 - в Западна Бенгалия. Броят на загиналите в Тибетския автономен район на Китай достигна 20. Четирима души са в неизвестност, а най-малко 58 са били ранени. Земетресението в Непал е нанесло и сериозни материални щети в Тибет. Разрушени са над 1200 жилища, а други близо 10 000, както и 54 ламаистки храма, са понесли щети. Повредени са пътища и са нарушени комуникации. Спасителните работи са сериозни затруднени от дълбоката снежна покривка в Тибет, както и от свлачищата и лавините, предизвикани от труса, които са затрупали шосета. Това е най-смъртоносното земетресение в Непал от 81 години. Световната здравна организация (СЗО) е доставила в Непал медицински материали за 40 000 души след разрушителното земетресение, предаде ТАСС, като се позова на заместник генералния секретар на ООН за хуманитарната помощ Валъри Еймъс. Близо 1 милион деца в хималайската страна се нуждаят от помощ, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Асошиейтед прес. УНИЦЕФ съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду. Спасителни и логистични екипи на Световната програма на ООН по прехраната вече са пристигнали в непалската столица. Редица международни благотворителни организации съобщиха, че ще доставят хуманитарна помощ в пострадалата страна. Според базираната в Колорадо консултантска агенция Ай Ейч Ес възстановяването на Непал след съботното земетресение в дългосрочен план ще срутва повече от 5 милиарда долара или около 20 процента от БВП. Високопоставен източник от вътрешното министерство каза, че властите не могат да установят контакт с някои от най-тежко засегнатите зони в планинската страна. Хуманитарната група "Уърлд вижън" съобщи, че нейни служители са успели да стигнат до окръг Горкха, където бе епицентърът на земетресението, но е трудно да се събере информация от селата. Хиляди непалци започнаха днес да напускат Катманду след два дни силни вторични трусове и недостиг на храна и вода, съобщи Ройтерс. Пътищата за излизане от Катманду бяха залети от хора, опитващи се да хванат автобус или да се придвижат на автостоп към равнините. Голяма част от едномилионното население на Катманду спи на открито след съботния трус, защото къщите са изравнени със земята или защото се страхуват, че вторичните трусове могат да ги съборят. Смъртта на двама френски граждани, загинали при предизвикано от земетресението свлачище, бе потвърдена от френския външен министър Лоран Фабиюс. Френските власти са установили къде се намират около 1400 френски граждани в Непал и все още опитват да се свържат с 676 души. Десет французи са ранени при бедствието. Около 20 хиляди чуждестранни туристи вероятно са се намирали в Непал по време на мощното земетресение там, съобщава в. "Хималаян таймс", като се позовава на данни на вътрешното министерство на Непал. "За съжаление, не всички чуждестранни туристи регистрират пребиваването си в Непал", съобщава министерството. "Но според данните за регистриралите се чужденци, и въз основа на информация от посолствата на редица страни, броят на намиращите се в момента на труса чуждестранни гости в Непал може да е възлизал примерно на 20 хиляди." Непал е най-популярна дестинация за туристите от Индия и Китай. В момента на земетресението там вероятно са се намирали около 3 хиляди индийци и над 4 хиляди китайци. По данни на двете посолства при стихийното бедствие са загинали петима индийци, сред тях дъщерята на един дипломат, и четирима туристи от Китай. Засега няма информация къде се намират 300 от 549-те регистрирани граждани на Австралия, 54 от 155 чехи, а също за петима индийци, седем колумбийци, 18 индонезийци, петима литовци, 28 тайванци, 91 украинци и 300 японци. Представител на руското посолство в Катманду каза, че не всички руски туристи в страната са се обадили да кажат къде са, но предположи, че причина за мълчанието им може да са и повреди в комуникационните мрежи. Сред руснаците "няма сериозно пострадали". На най-малко 250 от тях е била оказана помощ в руския културен и научен център в Катманду.

Жертвите на земетресението в Непал надхвърлиха 3200 души

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-zemetresenieto-v-nepal-nadhvarliha-3200-dushi-news233369.html

Броят на загиналите при разрушителното земетресение в Непал в събота надхвърли 3200, предадоха Ройтерс и Франс пресв понеделник, като се позоваха на най-новите данни на властите. До момента е потвърдена смъртта на 3218 души. 6538 човека са били ранени. Предишните данни бяха за близо 2500 загинали. Трусът е взел близо 100 жертви в съседни страни като Индия и Китай. Броят на загиналите в Индия в резултат на разрушителното земетресение в съседен Непал достигна 69, предаде ТАСС, като се позова на местни медии. 270 човека са пострадали. Най-много загинали, 50, има в източния щат Бихар. 14 души са намерили смъртта си в Утар Прадеш и 5 – в Западна Бенгалия. Това е най-смъртоносното земетресение в Непал от 81 години. Световната здравна организация (СЗО) е доставила в Непал медицински материали за 40 000 души след разрушителното земетресение, предаде ТАСС, като се позова на заместник генералния секретар на ООН за хуманитарната помощ Валъри Еймъс. Близо 1 милион деца в хималайската страна се нуждаят от помощ, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Асошиейтед прес. УНИЦЕФ съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду. Спасителни и логистични екипи на Световната програма на ООН по прехраната вече са пристигнали в непалската столица. Редица международни благотворителни организации съобщиха, че ще доставят хуманитарна помощ в пострадалата страна.

Броят на загиналите при земетресението в Непал надхвърли 3200 души

http://www.mediapool.bg/broyat-na-zaginalite-pri-zemetresenieto-v-nepal-nadhvarli-3200-dushi-news233369.html

Броят на загиналите при разрушителното земетресение в Непал в събота надхвърли 3200, предадоха Ройтерс и Франс пресв понеделник, като се позоваха на най-новите данни на властите. До момента е потвърдена смъртта на 3218 души. 6538 човека са били ранени. Предишните данни бяха за близо 2500 загинали. Трусът е взел близо 100 жертви в съседни страни като Индия и Китай. Броят на загиналите в Индия в резултат на разрушителното земетресение в съседен Непал достигна 69, предаде ТАСС, като се позова на местни медии. 270 човека са пострадали. Най-много загинали, 50, има в източния щат Бихар. 14 души са намерили смъртта си в Утар Прадеш и 5 – в Западна Бенгалия. Това е най-смъртоносното земетресение в Непал от 81 години. Световната здравна организация (СЗО) е доставила в Непал медицински материали за 40 000 души след разрушителното земетресение, предаде ТАСС, като се позова на заместник генералния секретар на ООН за хуманитарната помощ Валъри Еймъс. Близо 1 милион деца в хималайската страна се нуждаят от помощ, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Асошиейтед прес. УНИЦЕФ съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду. Спасителни и логистични екипи на Световната програма на ООН по прехраната вече са пристигнали в непалската столица. Редица международни благотворителни организации съобщиха, че ще доставят хуманитарна помощ в пострадалата страна.

Броят на загиналите при земетресението в Нелап надхвърли 3200 души

http://www.mediapool.bg/broyat-na-zaginalite-pri-zemetresenieto-v-nelap-nadhvarli-3200-dushi-news233369.html

Броят на загиналите при разрушителното земетресение в Непал в събота надхвърли 3200, предадоха Ройтерс и Франс пресв понеделник, като се позоваха на най-новите данни на властите. До момента е потвърдена смъртта на 3218 души. 6538 човека са били ранени. Предишните данни бяха за близо 2500 загинали. Трусът е взел близо 100 жертви в съседни страни като Индия и Китай. Броят на загиналите в Индия в резултат на разрушителното земетресение в съседен Непал достигна 69, предаде ТАСС, като се позова на местни медии. 270 човека са пострадали. Най-много загинали, 50, има в източния щат Бихар. 14 души са намерили смъртта си в Утар Прадеш и 5 – в Западна Бенгалия. Това е най-смъртоносното земетресение в Непал от 81 години. Световната здравна организация (СЗО) е доставила в Непал медицински материали за 40 000 души след разрушителното земетресение, предаде ТАСС, като се позова на заместник генералния секретар на ООН за хуманитарната помощ Валъри Еймъс. Близо 1 милион деца в хималайската страна се нуждаят от помощ, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Асошиейтед прес. УНИЦЕФ съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду. Спасителни и логистични екипи на Световната програма на ООН по прехраната вече са пристигнали в непалската столица. Редица международни благотворителни организации съобщиха, че ще доставят хуманитарна помощ в пострадалата страна.

Търсят още записи на побоя, 30 медици бдят над малката Никол

http://petel.bg/Tarsyat-oshhe-zapisi-na-poboya--30-meditsi-bdyat-nad-malkata-Nikol__109894

Още записи от болница „Софиямед”, които да покажат дали само акушерката Емилия Ковачева е виновна за побоя над бебето, смята да поиска...

След публикация на “Петел”: Циментираха "магическите" плочки в кв.”Чайка” във Варна

http://petel.bg/Sled-publikatsiya-na----Petel-----TSimentiraha-magicheskite-plochki-v-kv----CHayka----vav-Varna__109895

Циментираха плочките в кв. “Чайка”, за които “Петел” писа по-рано. Те се намират до параклиса между Математическата и 5-та Езикова....

Доростол пусна факс до ЗС на БФС. Вижте защо отборът не се явил на мача в Кубрат

http://petel.bg/Dorostol-pusna-faks-do-ZS-na-BFS--Vizhte-zashho-otborat-ne-se-yavil-na-macha-v-Kubrat__109896

Сигурният изпадащ от Североизточна „В“ група Доростол (Силистра) аргументира с факс до ЗС на БФС Варна днес предобед неявяването си на...

Мотор помля дядо пред болницата във Враца

http://petel.bg/Motor-pomlya-dyado-pred-bolnitsata-vav-Vratsa__109897

снимка: konkurent.bg Възрастен мъж е бил блъснат от скутер в района на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца. Инцидентът е станал към 7,40 ч. днес,...

Хеликоптери търсят катерачи, блокирани на Еверест

http://petel.bg/Helikopteri-tarsyat-katerachi--blokirani-na-Everest__109898

Хеликоптери евакуират катерачи, които са все още блокирани по склоновете на връх Еверест, след като в събота земетресение предизвика...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване