Включват и малините в борбата с рака

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735735

Малината унищожава раковите клетки, показват последните проучвания на специалисти от американския Университет Клемсън. След изследвания с животни, на които учените давали извлек от малина, те установили, че 90% от клетките на тумора измирали.
Целия материал четете в
Малината унищожава раковите клетки, показват последните проучвания на специалисти от американския Университет Клемсън. След изследвания с животни, на които учените давали извлек от малина, те установили, че 90% от клетките на тумора измирали. Целия материал четете в "Български

Учен пие по 100 хапчета на ден, за да доживее до 150

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/27/2521037_uchen_pie_po_100_hapcheta_na_den_za_da_dojivee_do_150/?ref=rss


Учен, който се е отдал на борбата срещу стареенето, твърди, че ще живее до 150-годишна възраст, пише вестник "Индипендънт".

Д-р Алекс Жавoронков приема по 100 различни лекарства на ден и редовно следи биохимичния състав на кръвта си, за да наблюдава процеса към успешното приключване на амбициозния си проект. Ваксинира се незабавно, щом се появи нова ваксина, и потиска естествените човешки желания за брак, деца и материални придобивки, за да може да се съсредоточи върху работата си в...

БЧК: На телефон 1466 събираме помощи за Непал

http://frognews.bg/news_90183/BCHK-Na-telefon-1466-sabirame-pomoshti-za-Nepal/

БЧК подпомага пострадалите от земетресението в Непал чрез изпращане на благотворителни СМС-и на номер 1466 към всички мобилни оператори на стойност 1 лев, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Засадиха 40 млади чинара на столичното летище

http://pik.bg/засадиха-40-млади-чинара-на-столичното-летище-news323207.html

Засадиха 40 млади чинара на столичното летище

40 млади чинара, дарени от авиокомпания Turkish Airlines, вече ще посрещат пътниците, които пристигат на Терминал 2 на летище "София".

Събитието е част от социално-отговорната политика за опазване на околната среда и естетическо оформяне на външното пространство, съобщиха от летище. В засаждането участваха изпълнителният директор на летището Христо Щерионов и генералният директор на Turkish Airlines за България Дженк Йоджал.

 В началото на април с откриването на метрото до летището също бяха засадени млади дръвчета. 

Отвориха границата, трафикът се точи бавно

http://www.bnews.bg/article-133969

В момента не може да се извършва регистрация и пререгистрация на МПС на гишетата на КАТ.

Утре ще превалява и прегърмява, градусите - между 18° и 26°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735737

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за април и ще продължи да се понижава. През нощта по-значителна облачност ще има над западните райони, където на места ще превали. Утре ще има по-често значителна облачност. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи Фокус.
Преди обяд в Западна България,
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за април и ще продължи да се понижава. През нощта по-значителна облачност ще има над западните райони, където на места ще превали. Утре ще има по-често значителна облачност. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи Фокус. Преди обяд в Западна България,

Учени изследват за първи път у нас нивото на подводния шум в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=287406

За първи път у нас учени ще изследват нивото на подводния шум в българската акватория на Черно море. Проучването на специалистите от Института по океанология към БАН ще бъде част от реализирането на европроект съвместно с Басейнова дирекция за Черноморски регион, който стартира този месец, предаде репортер на Moreto.

Превъртял потроши аптека с чук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735760

23-годишен жител на Хасково побесня и буквално помля аптека в търговския комплекс на
23-годишен жител на Хасково побесня и буквално помля аптека в търговския комплекс на "Кауфланд" в града. Инцидентът стана към 12,30 часа пред стотици свидетели в търговската верига, съобщиха очевидци. "В началото изглеждаше съвсем нормално, обиколи обекта и оглеждаше изложеното. На излизане се върна и започна да ломи всичко пред очите му",

Георги Първанов ще участва в третия Бакински глобален форум

http://www.cross.bg/purvanov-georgi-strani-1462813.html

/КРОСС/ Председателят на партия АБВ Георги Първанов е на посещение в Азербайджан по покана на организацията „Международен център Низами Ганжави", съобщава партийният пресцентър. Първанов ще участва в третия Бакински глобален форум, който ще обсъди изграждането на доверие в условията на възникващия нов световен ред. В изказването си Първанов ще засегне актуални проблеми на световната и регионалната сигурност, с особен акцент върху политиката на ЕС и България по отношение на Черноморския регион, Каспийския басейн и Централна Азия. В този контекст той ще сподели вижданията си за сътрудничеството с тези страни в областта на енергийната политика и за разпростиране върху тях на инициативата за „културните коридори" в Югоизточна Европа. Програмата на посещението включва и срещи с представители на домакините и на други страни.  

Плевнелиев ще получи международна награда за толерантност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2521309_plevneliev_shte_poluchi_mejdunarodna_nagrada_za/?ref=rss


Президентът Плевнелиев ще бъде удостоен днес с международната награда "Низами Ганджеви" за принос към междукултурното разбирателство, толерантността и уважението към световното културно многообразие, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Церемонията ще се състои тази вечер в рамките на Третия глобален форум, чийто домакин е столицата на Азербайджан Баку.

Освен българския държавен глава със същото отличие ще бъдат удостоени Бутрос Бутрос Гали - генерален секретар...

Европа - нов шанс за фермите за крокодили в Камбоджа

http://www.investor.bg/stil/348/a/evropa-nov-shans-za-fermite-za-krokodili-v-kambodja-193677/

Френският консорциум Kering започва проучвателен проект за покупка на крокодилски кожи от азиатската страна

Посланикът на САЩ и кметът на Несебър стартираха проект за консервация и реставрация на църквата “Св. Йоан Алитургетос“

http://pik.bg/посланикът-на-сащ-и-кметът-на-несебър-стартираха-проект-за-консервация-и-реставрация-на-цъ-news323201.html

Посланикът  на САЩ и кметът на Несебър стартираха проект за консервация и реставрация на църквата “Св. Йоан  Алитургетос“

Една от най-емблематичните и харизматични църкви в Несебър от периода на Средновековието, важен акцент в градския силует на стария град, ще възкръсне за нов живот. Днес кметът на Несебър Николай Димитров, посланикът на САЩ Марси Б. Рийс и доц. Стефан Белишки, председател на БНК на ИКОМОС, дадоха символичен старт на проекта за консервация и реставрация на средновековната църква от 14-и век „Св. Йоан Алитургетос“ в единствения български град в листата на ЮНЕСКО.

Средновековният храм ще бъде консервиран и реставриран със средства от американското посолство. Проектът е подкрепен от правителството на САЩ като част от Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН). Финансовата част възлиза в размер на 700 000 долара. Това е най-големият проект, спонсориран досега по тази програма в България, стана ясно днес по време на официалния старт на проекта. Изпълнител на проекта за консервация и реставрация на църквата е Българският комитет на ИКОМОС.

Очаква се храмът да бъде отворен за посетители през октомври 2017 г. Нейно Превъзходителство бе посрещната пред крепостните стени на древния град с един от най-впечатляващи фолклорни танци, изпълнен от възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата- Несебър. По стар български обичай, посланикът на САЩ Марси Б. Рийс бе гостена с топла пита и сол. Веднага след това Нейно Превъзходителство, кметът на община Несебър и председателят на ИКОМОС България преминаха по така нар. „Духовен път“ в стария град, включващ емблематичните църкви на полуострова. Финална точка бе храмът „Св.Йоан Алитургетос“, който бележи върховия етап в строителството на култови сгради през Средновековието. Точно там бяха отправени и официалните приветствия и бе даден символичен старт на проекта. „От няколко години община Несебър полага неимоверни усилия за опазване на културно-историческото богатство на стария град.


Ние имаме голяма отговорност - към България и към целия свят, защото Несебър от 32 г. е в престижния списък на ЮНЕСКО.“, бяха част от думите на кмета. Градоначалникът благодари от името на община Несебър и нейните жители за жеста, който американското правителство е направил за Несебър, отпускайки средства за реставрация и консервация на храма. „След реставрацията на църквата, тя ще бъде включена в „ Духовния път.“, сподели още кметът. Нейно превъходителство Марси Б. Рийс сподели, че в последната църква от „Духовния път“ –„Св. Стефан“ е срещнала американски туристи и изрази надежда, че Несебър и занапред да бъде посещаван от повече нейни сънародници. Посланичката подчерта, че църквата „ Св. Йоан Алитургетос“ е символ на Несебър в съзнанието на хората и именно заради това е било решено тя да бъде запазена за бъдещите поколения. „За нас е голяма чест да помогнем за запазването на тази красива църква и да напомняме на българите за важната роля, която те имат в световната история-религиозна и културна.“, сподели с усмивка още тя. „За нас е голяма чест и професионално признание да бъдем изпълнители на такъв проект.“, каза в словото си доц. Белишки, председател на БНК на ИКОМОС .

Той разкри още, че „в днешно време, когато в България сме свидетели на поредица от карикатурни реконструкции на археологически паметници, подменящи историята на нашата държава, община Несебър застана на страната на професионалните и етични принципи при опазване на културното наследство.“. Проектът ще стабилизира конструкцията на църквата, за да се предотврати по-нататъшното й разрушаване, уникалните средновековни пластични декорации и архитектурни елементи ще бъдат консервирани и ще бъде осигурен по-лесен и безопасен достъп до емблематичния храм. На финала на официалната част, в знак на уважение и признателност, кметът на Несебър Николай Димитров подари на Нейно Превъзходителство картина на известния несебърски художник Радослав Ралев. Посалникът на САЩ върна жеста с книга за своята родина. Сред присъстващите на събитието днес бяха секретарят на община Несебър Стойко Стоянов, заместник-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев, Петя Кияшкина, директор на музей „Старинен Несебър“ и др. Консервацията и реставрацията на храма в стария Несебър ще бъде в две основни направления: съхраняване на паметника в руинен вид и съхраняване и изявяване на декоративните стойности на паметника.

Съхраняването на паметника в руинен вид означава, че няма да има намеса в обемно-пространствените дадености, ще бъдат запазени елементите от последните намеси, ще се осигури стабилитета на структурата и на отделните строително-конструктивни елементи, както и че ще бъде извършена постоянна консервация на обекта. При съхраняване и изявяване на декоративните стойности на паметника се визира запазването на ранните намеси - от периода преди 1913 г., възстановяване на повредените участъци в строителната техника на съответния период, без реконструкция на предполагаемия оригинален вид; Консервация и реставрация или възстановяване на характерните декоративни елементи по фасадите, отстраняване на увреждащи материали от намесите през периода след 1913 г., както и хармонизиране на най-конфликтните елементи на късните намеси.

След изследвания на състоянието на църквата и поведение на пукнатините в източната й част, както и изследванията за определяне на устойчивостта на склона, върху който е ситуиран храмът, показват необходимостта от заздравяване на земната основа под фундаментите. Ще бъде извършено и закоравяване на ивичните основи и надземна структура. В интериора на „Свети Йоан Алетургетос“ ще бъдат хармонизирани неоригиналните колони, ще бъде положена нова настилка, а запазените няколко фрагмента от стенописи, намиращи се в източната част на църквата в зоната на олтара, ще бъдат реставрирани. Предвижда се заменяне на съществуващите охранителни решетки с такива, изработени по образец от църквите “Христос Пантократор” и “Св. ахр. Михаил и Гавраил”, които са сочени у нас и в чуждбина като примери за удачна намеса. Ще бъде оформено естетически и околното пространство на църквата, като се предвижда да има рампа към северния вход и стъпала към южния вход.

Финални щрихи на проекта ще дадат предвидените за играждане екстериорно и интерионо художествено осветление. Целта е да се подчертаят обемно-пространствените и декоративните достойнства на обекта, както и запазените оригинални строителни елементи.

След 8 години съдебни саги излязоха оправдателни присъди по делото "Майбах"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735711

Тримата подсъдими за кражбата на един  танк и опита за кражба на втори танк "Майбах" от полосата на южната ни граница бяха напълно оневинени по повдигнатите обвинения.
Присъдата бе постановена следобяд на 27 април от състав на Военния окръжен съд в Сливен в присъствието само на единия подсъдим - българският офицер от резерва Алексей Петров.
Тримата подсъдими за кражбата на един  танк и опита за кражба на втори танк "Майбах" от полосата на южната ни граница бяха напълно оневинени по повдигнатите обвинения. Присъдата бе постановена следобяд на 27 април от състав на Военния окръжен съд в Сливен в присъствието само на единия подсъдим - българският офицер от резерва Алексей Петров.

Австралийски учени използват ултразвук в борбата с Алцхаймер

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/04/27/2521235_avstraliiski_ucheni_izpolzvat_ultrazvuk_v_borbata_s/?ref=rss


Учени от Института за мозъчни изследвания в Университета на Куинсланд са открили, че натрупванията от невротоксини, отговорни за загубата на памет и когнитивни умения при пациенти с Алцхаймер, могат да се "прочистват" чрез ултразвук. Научният им труд, публикуван в журнала Science Translational Medicine, може да даде нова посока на лечението на болестта, пише научното издание ScienceAlert.com. 

Болестта на Алцхаймер засяга 50 милиона души по света и за нея все още няма превенция или...

Изчезналият в Непал българин е жив и здрав

http://www.mediapool.bg/izcheznaliyat-v-nepal-balgarin-e-zhiv-i-zdrav-news233401.html

Варненецът Александър Димитров, който бе обявен за изчезнал след силното земетресение в Непал, е жив и здрав, съобщи Нова телевизия. Той е успял да се свърже с майка си в понеделник следобед. През последните три дни Александър е прекарал в палатков лагер и не е имал възможност да се обади на близките си. 25-годишният българин се намира в палатков лагер от събота, когато стана земетресението. В понеделник сутринта родителите му отправиха нападки към външното министерство, че не им оказва съдействие в издирването му.

Росен Желязков напуска като директор на затворите

http://www.moreto.net/novini.php?n=287424

Росен Желязков напуска като директор на затворите, информира Министерството на правосъдието. Заповед за това вече е подписана от ресорния министър Христо Иванов. Росен Желязков е освободен по негово желание, считано от днес, като е упражнил правото си на ранно пенсиониране.

Проблем с информационната система на МВР блокира пунктовете на КАТ и границата с Гърция

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/04/27/2521308_problem_s_informacionnata_sistema_na_mvr_blokira/?ref=rss


Проблем с информационната система на МВР блокира напълно работа по регистрация и пререгистрация на автомобили в пунктовете на КАТ и доведе до образуването на километрична колона от камиони на ГКПП-Кулата. От пресцентъра на МВР официално съобщават за временно затруднено извършването на регистрация и пререгистрация на МПС и забавяне на трафика през ГКПП по южната граница.

Колоната от камиони на Кулата накара областният управител на Благоевград Бисер Михайлов да предприеме мерки за...

Отборът на "Уилямс" е на загуба с 48 милиона евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/27/2521302_otborut_na_uiliams_e_na_zaguba_s_48_miliona_evro/?ref=rss


Отборът на "Уилямс" във Формула 1 обяви финансовите си резултати за миналата година и те не са никак добри.

Компанията е завършила с пасив от 48 милиона евро, което отбелязва негативна тенденция за тима. През 2013 година "Уилямс" отново бе на загуба, но само с 16,61 милиона евро.

Спадът в приходите на клуба е значителен – от 182 милиона до 126 милиона евро през 2014 година. Спадът се дължи най-вече с оттеглянето на спонсора PDSVA.

Венецуелската държавна нефтена...

Осем квартала в София без топла вода за 14 дни

http://www.cross.bg/osem-kvartala-v-sofiya-bez-topla-voda-za-dni-1462812.html

/КРОСС/ „Топлофикация -София" предупреди за спиране на топлата вода в продължение на 14 дни в някои столични квартали. Топла вода няма да има от 7 до 20 май включително в:- ж.к. „Младост 1" бл. 1А, 1Б, 1В, 1Г, 1Д, 1И;- ж.к. „Младост 1A";- ж.к. „Младост 2";- ж.к. „Младост 3";- ж.к. „Младост 4";- ж.к. „Дървеница";- ж.к. „Студентски град";- кв. „Витоша" (в посолствата на бул. „Симеоновско шосе" и ВЕЦ „Симеоново").Топла вода няма да има и в „Газтрейд" и в хотел „Метрополитен". Причината е извършване на планов ремонт, уточниха от дружеството.    

КЗК: Има 8 проблема в проекта за нов Закон за адвокатурата

http://frognews.bg/news_90182/KZK-Ima-8-problema-v-proekta-za-nov-Zakon-za-advokaturata/

Проектът за изменения и допълнения на Закона за адвокатурата предизвика много спорове в юридическата общност. От Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че в него се съдържат норми, ограничаващи конкуренцията.

Раздават дървесина, пострадала при снеговалежите през март

http://pik.bg/раздават-дървесина-пострадала-при-снеговалежите-през-март-news323189.html

Раздават дървесина, пострадала при снеговалежите през март

150 хиляди кубически метра лежаща маса е прогнозното количество пострадала дървесина от обилните снеговалежи през март в област Кърджали след обработка на дърветата. Това каза директорът на Регионална дирекция по горите  в Кърджали инж. Юсеин Ефендиев, предаде "Дарик".

По думите на инж.Ефендиев, свлечената от снеговете дървесна маса е повредила много от горските пътища, а дървесината се отстранява трудно, заради преплетени дървесни корони.

Местата където се е случил снеголома са обозначени върху картата на горските терени в областта. Подписаните разрешителни за сеч преди снежното бедствие са били анулирани, като на фирмите са издадени нови, за прибиране само на счупените дървета. Пострадала дървесина ще бъде раздавана за собствени нужди на хора от населени места в близост до засегнатите горски терени, срещу документ за получени количества, обясни още директорът на РДГ – Кърджали инж.Ефендиев.

Той уточни, че една трета от дървесината вече е инвентаризирана, а документите са предоставени на РДГ Кърджали. Инвентаризация в област Кърджали се извършва на територията на горските стопанства в Крумовград, Кирково, Момчилград, Ардино и Кърджали. Комисия от Изпълнителната агенция по горите извършва проверки в областта и оказва методическа помощ на служителите от Държавните горски стопанства за начина на работа в засегнатите райони.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=287415

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 28 април - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:30 ч. до 16:30 ч. - местност "Панорама". - от 08:00 ч.

Порошенко: Украйна може да стане част от ЕС до пет години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735725

Украинският президент Петро Порошенко призова ЕС да заяви ясно, че бившата съветска република може да стане членка на общността, ако изпълни всички критерии за членство. Според него това може да се случи за 5 години, съобщава УНИАН.
Порошенко каза това по време на срещата ЕС-Украйна в Киев. По думите му стратегически ориентир за реформите е именно
Украинският президент Петро Порошенко призова ЕС да заяви ясно, че бившата съветска република може да стане членка на общността, ако изпълни всички критерии за членство. Според него това може да се случи за 5 години, съобщава УНИАН. Порошенко каза това по време на срещата ЕС-Украйна в Киев. По думите му стратегически ориентир за реформите е именно

Порошенко: Украйна може да стане част от ЕС до пет години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735716

Украинският президент Петро Порошенко призова ЕС да заяви ясно, че бившата съветска република може да стане членка на общността, ако изпълни всички критерии за членство. Според него това може да се случи за 5 години, съобщава УНИАН.
Порошенко каза това по време на срещата ЕС-Украйна в Киев. По думите му стратегически ориентир за реформите е именно
Украинският президент Петро Порошенко призова ЕС да заяви ясно, че бившата съветска република може да стане членка на общността, ако изпълни всички критерии за членство. Според него това може да се случи за 5 години, съобщава УНИАН. Порошенко каза това по време на срещата ЕС-Украйна в Киев. По думите му стратегически ориентир за реформите е именно

Дават 20 млн. лв. на общините за безплатни учебници до 7-ми клас

http://petel.bg/Davat-20-mln--lv--na-obshhinite-za-bezplatni-uchebnitsi-do-7-mi-klas__109972

С преразпределение на бюджета на Министерството на образованието и науката за 2015 г., правителството предстои да отпусне 20 млн.лв. за...

Евростат: България е трета по мързел в ЕС

http://petel.bg/Evrostat--Balgariya-e-treta-po-marzel-v-ES__109973

232 000 трудоспособни българи не търсят работа, а 25 000 биха работили, но не веднага, показва проучване на Евростат, огласено днес. България се...

Деян Неделчев-Икебаната: Осмивам жените патки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735709

Деян Неделчев-Икебаната даде интервю за "България днес".
- Господин Неделчев, разкажете малко повече за албума, който издадохте преди седмици. Част от него е и най-новият ви тотален хит "Гуменото пате".
- Албумът се казва "Да бъдеш" и съдържа 17 песни, като последната 18-а е инструментал на самата заглавна песен "Да бъдеш".
Деян Неделчев-Икебаната даде интервю за "България днес". - Господин Неделчев, разкажете малко повече за албума, който издадохте преди седмици. Част от него е и най-новият ви тотален хит "Гуменото пате". - Албумът се казва "Да бъдеш" и съдържа 17 песни, като последната 18-а е инструментал на самата заглавна песен "Да бъдеш".

Деян Неделчев-Икебаната: Осмивам жените патки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735688

Деян Неделчев-Икебаната даде интервю за
Деян Неделчев-Икебаната даде интервю за "България днес". - Господин Неделчев, разкажете малко повече за албума, който издадохте преди седмици. Част от него е и най-новият ви тотален хит "Гуменото пате". - Албумът се казва "Да бъдеш" и съдържа 17 песни, като последната 18-а е инструментал на самата заглавна песен "Да бъдеш".

Министър Павлова ще открие обновения парк в град Карлово

http://pik.bg/министър-павлова-ще-открие-обновения-парк-в-град-карлово-news323191.html

Министър Павлова ще открие обновения парк в град Карлово

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще открие обновения парк пред стадион „Васил Левски“ в град Карлово.

Обектът е част от проекта „Зелена и достъпна среда в град Карлово“, на стойност около 5 млн. лв., финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“. Събитието ще се състои утре, 28 април 2015 година, от 11 часа.

FT: Истинската заплаха за ЕС не е Гърция, а Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287363

Излизането на Гърция от Еврозоната и ЕС може да се превърне в катастрофа за балканската страна и в огромна финансова загуба за съюза, но това няма да разруши валутния съюз, а дори може да бъде в негова полза. Това пише The Financial Times, като предполага, че всъщност разковничето за Европа е Украйна.

Как да направим дарение за спасителните операции в Непал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2521290_kak_da_napravim_darenie_za_spasitelnite_operacii_v/?ref=rss


Земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер удари Непал и региона на долината на Катманду, като сравни със земята много сгради и отне живота на над 3200 души. Толкова силен трус би довел до хуманитарна криза където и по света да се беше случил, но в бедна държава като Непал жителите са особено застрашени.

Международните групи, които осигуряват хуманитарна помощ, създадоха схеми за даряване по интернет и започнаха незабавно кампании за подпомагане на засегнатите от...

„Златен скункс” и „Бяла лястовица” за Вежди Рашидов

http://offnews.bg/news/n_1/n_496575.html

Вежди Рашидов ще получи едновременно "Златен скункс" и "Бяла лястовица" от "Господари на ефира", съобщава Нова телевизия. Министърът на културата ще е първият човек, който получава двата приза, връчвани от предаването, едновременно. С "Бяла лястовица" той ще се сдобие заради усилията, които положи за организирането на изложбата на тракийските царе в Лувъра в Париж. Култувият "Златен скункс" пък се присъжда на Рашидов, заради скандала с хориста от "Йоан Кукузел" Георги Петров. 

Експерт: България трябва да увеличи боеспособността на армията си

http://pik.bg/експерт-българия-трябва-да-увеличи-боеспособността-на-армията-си-news323188.html

Експерт: България трябва да увеличи боеспособността на армията си

"От заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност се очакваше поне да се уточнят заплахите пред националната сигурност за укрепването на която се искат пари, но тези заплахи не бяха изречени." Това заяви Васил Василев - председател на неправителствената организация „Бизнес лидери за национална сигурност" пред агенция "Фокус".

Според него заплахите, които се струпват около страната ни са твърде сериозни, за да бъдат пренебрегнати, а едно от най-важните условия, за да може да се противостои на такива заплахи, е увеличаването на боеспособноста и военната мощ на българската армия. 

„Първата възможна заплаха би могла да дойде от страна на Русия, ако България участва в бойни действия срещу нея и тя отвърне на удара. Втората заплаха е възможна от страна на Турция. Това може да се случи, ако Турция провокира и подкрепя исканията за автономия сред свързаните с нея кръгове у нас за да има след това основание да действа в съответствие с неоосманистката доктрина. Тук член 5 от Вашингтонския договор няма какк да се приложи, т.е. ние не може да се надяваме НАТО да се противопостави на такава заплаха или да предприеме каквото и да е в наша полза. При сегашното отношение на тежестта и влиянието ни в НАТО, блокът по-скоро ще стои безучастен и най-много като в Кипърския сценарий да играе помирителна роля“, обясни Василев. 

По думите му, третата заплаха би могла да дойде от страна на неизвестни извършители, ако те внедрят колкото се може повече имигранти – друговерци и спящи терористични клетки, прикрити като бежанци, за да се ускори прогонването на българите християни от цели райони, да се промени етническото и религиозното статукво и създаденото равновесие. 

„Видяхме че такива планове има опасност да се реализират, бежанската вълна е огромна опасност за България и съчетана с другите две изисква много сериозни, смели и бързи действия за укрепването на националната сигурност, каквито действия обаче не видяхме да са били обсъдени на днешното заседание при президента“, коментира Васил Василев.

Според него за превъоръжаването на армията е необходима висша дипломация от страна на българските политици, които да убедят съюзниците ни да ни предоставят необходимото въоръжение, за да може да се гарантира боеспособността на нашите въоръжени сили.

Сърбите хванаха имигранти, минали през България

http://frognews.bg/news_90181/Sarbite-hvanaha-imigranti-minali-prez-Balgariia/

Сръбската полиция е арестувала 15 души, заподозрени в трафик на над 200 нелегални имигранти от Сирия, Афганистан и Пакистан към страните от Европейския съюз.

Български филм номиниран за 7 награди на фестивала в Ню Йорк

http://offnews.bg/news/n_1/n_496626.html

Българският филм „Потъването на Созопол“ е получил седем номинации, сред които и за най-добър филм, на кинофестивала в Ню Йорк. Това съобщи на страницата си във Фейсбук Стефан Вълдобрев. Филмът е по романа на Ина Вълчанова и разказва историята на 50-годишен архитект, който се отправя към Созопол, а негов неизменен спътник е алкохолът. Режисьор на филма е Константин Бонев. В главните роли са Деян Донков и Снежина Петрова. Във филма участват още Стефан Вълдобрев, Васил Гюров, Веселин Мезеклиев, Леонид Йовчев и Светлана Янчева. „Потъването на Созопол“ е част от селекцията на Нюйоркския кинофестивал. Той е номиниран седем пъти в различни категории. Номинациите са за най-добър филм, за режисура, за главна мъжка и главна женска роли, поддържаща мъжка и поддържаща женска роли, както и за операторско майсторство.

Утре над Черноморието ще се заоблачи и на места ще превали

http://www.moreto.net/novini.php?n=287410

През нощта по-значителна облачност ще има над западните райони, където на места ще превали. Утре ще има по-често значителна облачност. Преди обяд в Западна България, а по-късно на много места в станата ще има превалявания от дъжд, придружени с гръмотевици.

Институционални наблюдения

http://www.mediapool.bg/institutsionalni-nablyudeniya-news233400.html

Да реформираш институция било като да местиш гробища - отвътре не може да се очаква помощ. За помощ не знам, но съпротива - може. Да питаш тия по върховете на институцията, дали институцията има проблем, е все едно да питаш призрак, дали го е страх да ходи нощем из гробищата. Не може хем да реформираш институция, хем да имаш приятели в нея. Ако искаш да реформираш институция за една година, те изхвърлят от нея на шестия месец. Ако искаш да оправиш всичко, по-добре се отчай още преди да си започнал. Лошите в институцията всякога са перфектно организирани. Добрите често са глуповати и безволеви. И във всеки случай изчакват, кой ще бие. Ако питаш в институцията, как да я реформираш, ще ти обяснят, защо не можеш и защо няма нужда. Ако проявиш разбиране, може и да почерпят. Направеното добро при реформите винаги е естествено, а допуснатите грешки - всякога непростими. В институцията, когато те предават, винаги се позовават на нарушена от тебе или спазена от тях процедура. Успехът ти ще се забрави, но злобата към теб ще те надживее. Когато реформираш, не се сърди на противника - действа при самоотбрана. Не се опитвай да убедиш противника на реформите в правотата си. Нямаш толкова пари. Не се опитвай да спечелиш противника на реформите за идеите си. Нямаш толкова пари. Не се опитвай да се сприятелиш с противника на реформите. Нямаш толкова пари. Останалото – после. *Публикацията е от блога на Кристиан Таков

Любомир Левчев на 80 - събира приятели със "Звездите са мои"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734276

Той е роден на 27 април 1935 г. Тогава - навръх Великден. Сега християнският празник е отшумял, но приятели ще честитят 80-ия рожден ден на Любомир Левчев. Днес - в по-камерен кръг. А всички, които харесват поезията му, ще могат да го поздравят на 29 април от 18 часа в зала 6 на НДК.
В сряда Столичната община ще обяви официално почетното
Той е роден на 27 април 1935 г. Тогава - навръх Великден. Сега християнският празник е отшумял, но приятели ще честитят 80-ия рожден ден на Любомир Левчев. Днес - в по-камерен кръг. А всички, които харесват поезията му, ще могат да го поздравят на 29 април от 18 часа в зала 6 на НДК. В сряда Столичната община ще обяви официално почетното

Защо хеликоптерите извеждат бавно блокираните под Еверест

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2521267_zashto_helikopterite_izvejdat_bavno_blokiranite_pod/?ref=rss


Десетки алпинисти и шерпи остават блокирани по склоновете под Еверест след земетресението, което разтресе Непал и предизвика свличане на лавина. 

Пътят им от височинните лагери към базовия лагер е отрязан заради свличанията на сняг и лед. Те са подложени на допълнителен риск от възможни нови трусове и изчерпващи се хранителни припаси. 

От вчера в района върви спасителна акция с хеликоптери, но според румънския алпинист Алекс Гаван извозването на всички е затруднено, тъй...

Кънчо Филипов: Всичките ни действия трябва да водят до повишаване на отбранителната способност на България

http://pik.bg/кънчо-филипов-всичките-ни-действия-трябва-да-водят-до-повишаване-на-отбранителната-способн-news323186.html

Кънчо Филипов: Всичките ни действия трябва да водят до повишаване на отбранителната способност на България

„Приветствам това, че участниците в КСНС се обединихме около принципа за необходимостта от приемане на програма от Народното събрание за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили и план за развитие на въоръжените сили изготвен от Министерски съвет“. Това заяви след приключване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента – Кънчо Филипов, народен представител от ПГ Български демократичен център.

„България трябва, съгласно решенията взети на срещата на върха на НАТО в Уелс в края на миналата година, планово да увеличава средствата за отбрана, до достигане на 2% от БВП до 2024г. и ние от БДЦ ще работим за това“, допълни Филипов.

Според него бъдещите инвестиции в отбраната трябва да водят до подобряване на оперативната съвместимост със съюзниците ни в НАТО.

По думите му всички тези действия ще доведат до подобряване на отбранителната способност на държавата.

„Ние сме за това, че трябва да има съгласие, и че отбраната на България не трябва да бъде територия за търсене на политически дивиденти от различните партии“, категоричен е народният представител.

Филипов допълни, че сигурността на страната е задача, не само на Министерството на отбраната, а и на всички институции, и на цялото общество, с оглед международната обстановка. Филипов даде като пример миграцията, която вече е елемент на националната ни сигурност. 

Загиналите след трусовете в Непал вече са над 3700

http://www.vesti.bg/sviat/azia/zaginalite-sled-trusovete-v-nepal-veche-sa-nad-3700-6035244

Хиляди непалци започнаха днес да напускат Катманду след два дни силни вторични трусове и недостиг на храна и вода

Броят на жертвите от земетресението може да достигне 5 хиляди

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/w87cBNTMhHU/

Броят на жертвите от земетресението в Непал може да достигне 5 хиляди, а този на ранените – около 10 хиляди, заяви регионалният директор на Световната здравна организация за Югоизточна Азия д-р Пунам Сингх.

Сингх се опасява, че липсата на санитарни условия в района на бедствието може да доведе до разпространение на болести: „В момента нещата са добре, изпращаме хората в болниците само за случаи, свързани с наранявания. Но в следващите дни може да възникнат чревни разстройства, тъй като водата не е безопасна за пиене. Смятаме, че ако температурата през нощта надвиши 20 градуса, може да има и случаи на малария”.

Най-малко 25 души са загиналите в Тибет в резултат на земетресението, съобщава китайската агенция Синхуа. Броят на пострадалите достигна 117.

Около десетина или повече алпинисти в Хималаите остават в неизвестност, заяви катерачът Джон Райтър, който е успял да се прибере в Катманду. По думите му, част от хората са изчезнали в района около базовия лагер и Лагер 1. Райтър каза още, че тези, които са в основния лагер, по всяка вероятност ще се опитат да слязат утре: „Все още има хора в базовия лагер. Те ще останат, защото всеки, който иска да слезе в Катманду точно сега, ще види, че инфраструктурата тук е силно повредена. Няма много неща като вода, хотелски стаи и т.н. Групите ще започнат да слизат от базовия лагер вероятно утре”, цитира Кросс.

От Webit: Мобилните устройства не са задължителен канал за реклама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735674



Мобилните устройства не са задължителен канал за реклама въпреки техния възход. По-скоро са място, от което компаниите могат да получават важна информация за своите потребители. Това каза Рупърт Стейнс, управляващ директор на американската рекламна платформа RadiumOne на семинар за рекламата, който беше част от конгреса за дигитални технологии
Мобилните устройства не са задължителен канал за реклама въпреки техния възход. По-скоро са място, от което компаниите могат да получават важна информация за своите потребители. Това каза Рупърт Стейнс, управляващ директор на американската рекламна платформа RadiumOne на семинар за рекламата, който беше част от конгреса за дигитални технологии

Единен код в книжките за шофьори, хващани пияни зад волана, предлага ЕК

http://www.moreto.net/novini.php?n=287411

Европейската комисия съобщи, че предлага въвеждането на незадължителен единен код "69", който да се вписва в свидетелствата за правоуправление на водачите, които вече са били залавяни да шофират след употреба на алкохол. Пояснява се, че в някои държави от ЕС вече е въведен някакъв подобен код върху шофьорските книжки.

Кадиев: Пленумът на БСП взе унизително решение

http://offnews.bg/news/n_1/n_496589.html

"Продължавам да очаквам реакция в БСП на решението да нямаш право да се кандидатираш, ако два пъти си губил избори за кмет. Решението е лично срещу мен. Не се сещам в друг голям град някой да е бил два пъти кандидат - извинете ме, ако не съм прав.  Решението е дискриминационно". Това обяви социалистът Георги Кадиев в профила си във Facebook. Той два пъти беше кандидат за кмет на София. На пленум в събота ръководството на Столетницата реши, че не могат да бъдат кандидати на предстоящия местен вот хора, които два пъти са губили избори за същата позиция. "Всеки има право да избира и да бъде избиран. То е ненужно - можеха да ме отстранят на конференция. Не с тия номера. Решението е унизително", написа още Кадиев. Социалистът изрази възмущение и от отношението на съпратийците му към Драгомир Стойнев , енергиен министър в кабинета "Орешарски". На пленума му беше поискана оставката с мотива, че носи голяма част от вината, че "Южен поток" не се е случил в България. "Заедно с Драго Стойнев сме на конференция в Дубровник. Чета по медиите какво се е случило на пленума на БСП вчера. Доста грозна картина. Можеха поне да изчакат да е там. Така не се прави, все пак е зам.-председател", коментира Кадиев в социалната мрежа.

Петър Кичашки: Решението на КСНС е безобразие и цинизъм

http://pik.bg/петър-кичашки-решението-на-кснс-е-безобразие-и-цинизъм-news323182.html

Петър Кичашки: Решението на КСНС е безобразие и цинизъм

Решението на Консултативния съвет по национална сигурност да приеме план за повишаване на бойната готовност на армията, както и да иска от правителството нови мерки за увеличаване на разходите за въоръжени сили, е абсолютно и тотално безобразие! Този висок форум, чиято задача е да внася спокойствие в обществото и да действа обединително с цел решаване на важни за националната сигурност въпроси, се превърна в един квази-военен щаб за подготовка на бойни действия. Срещу кого искат да се „отбранява“ България Ненчев и Плевнелиев?

Президентът казва, че това било важно, за да сме били отразили „заплахата, откъдето и да идва тя“. И от къде идва? Плевнелиев предпочита да мълчи дълбокомислено, докато всъщност всички се сещаме каква е интимната президентско-реформаторска мисъл – ние, дами и господа, вече официализирано през КСНС, сме сред военните ястреби на НАТО и Европа срещу Русия. Искането на министъра на войната (не на отбраната, защото той не работи за отбрана, а за предизвикване на война) Николай Ненчев за 4 млрд. кеш в подкрепа на „модернизирането“ на армията, което беше де факто подкрепено от КСНС на Плевнелиев, е тежък цинизъм в една държава, в която няма пари за здравеопазване, пенсии и детски надбавки. Да закриваш, сливаш и режеш бюджетите на болници, да оставяш хора без животоспасяващи лекарства, но да гарнираш това с искания за огромни държавни средства за фактическа военна подготовка, е невиждана гротеска и откровено престъпление.

Истината е, че Реформаторският блок и присъдружният им Плевнелиев говорят с опорните точки на най-тежките войнолюбци на американската политическа сцена. С искането, което вече не е само голи приказки по медиите, а е официализирано решение на важен държавен орган, да се увеличава бойната готовност и да се модернизира армията с цел справяне „с когото трябва“, звучи сякаш е сред арсенала от приказки на най-консервативните генерали от Пентагона. В този смисъл това, че Виктория Нюланд ни обяви за „фронтова държава“, е било ясно на отвъдокеанските господари на днешната власт още тогава. Помните как Митов и Ненчев мънкаха и лъгаха, че няма подготовка за война, помните как заплашваха всеки, който кажеше нещо в тази посока. Днес, те и политическата им глутница, вече открито и официално се готвят именно за война. Война не трябва да има! България не трябва и не може да е сред най-големите любители на дрънчащото оръжие.

Ние трябва да запазим мироопазваща роля и да се борим за мирно решаване на каквито и конфликти да има между Запада и Изтока. Ако днешните управляващи, поради скудоумие, безгръбначност или други финикийско-фарисейски причини ни вкарат във война, един ден те ще трябва да отговорят за извършването на чутовно престъпление срещу България.

Премиерът Бойко Борисов открива предприятие за преработка на зеленчуци в Долна Диканя. Фабриката ще предлага свежи и качествени зеленчуци

http://www.zapernik.com/pernik/premierut-boiko-borisov-otkriva-predpriyatie-za-prerabotka-na-zelenchuci-v_38313/

Министър- председателят Бойко Борисов ще открие новосъздадено предприятие за преработка на зеленчуци в радомирското село село Долна Диканя. Това ще стане на 28 април от 10:00ч., съобщиха от Фонд Земеделие.

Общата стойност на ивнестицията е 8 милиона лева, като половината от тях са осигурени по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г.

Предприятието ще предлага на...

Продължава

Екоминистерството: Установено е наличие на сиви дюни на територията на къмпинг "Юг"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735654

Наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на "Къмпинг Юг" и на самия къмпинг "Юг" установи съвместната проверка на междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на БАН, съобщиха от екоминистерството.
Наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на "Къмпинг Юг" и на самия къмпинг "Юг" установи съвместната проверка на междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на БАН, съобщиха от екоминистерството.

Екоминистерството: Има сиви дюни на територията на къмпинг "Юг"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735647

Наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на
Наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на "Къмпинг Юг" и на самия къмпинг "Юг" установи съвместната проверка на междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на БАН, съобщиха от екоминистерството.

Никой не знае как са определени лимитите за болниците, твърди Емил Райнов

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nikoi-ne-znae-kak-sa-opredeleni-limitite-za-bolnicite-tvyrdi-emil-rainov-193674/

Според зам.-председателя на парламентарната комисия по здравеопазване в НС решението на НЗОК по този въпрос е взето в разрез със закона

Здраве без лекарства: Присаждат глава на руснак, операцията извършват 100 лекари, струва 7,5 млн. долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735237

АНГЕЛИНА АНГЕЛОВА
РОСЕН ЯНКОВ
Руснак, страдащ от фатално заболяване, може да стане първият човек в света, чиято глава ще бъде присадена на друго тяло, съобщи сп. “Ню сайънтист”.
Компютърният учен Валери Спиридонов заяви, че е готов да се довери на хирурга д-р Серджо Канаверо, с когото планират трансплантацията от две години.
АНГЕЛИНА АНГЕЛОВА РОСЕН ЯНКОВ Руснак, страдащ от фатално заболяване, може да стане първият човек в света, чиято глава ще бъде присадена на друго тяло, съобщи сп. “Ню сайънтист”. Компютърният учен Валери Спиридонов заяви, че е готов да се довери на хирурга д-р Серджо Канаверо, с когото планират трансплантацията от две години.

За 14 дни няма да има топла вода в част от "Младост" и още квартали на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2521275_za_14_dni_niama_da_ima_topla_voda_v_chast_ot_mladost_i/?ref=rss


В столичните квартали "Младост" 2, 3, 4, 1A, "Младост 1" - бл. 1А, 1Б, 1В, 1Г, 1Д, 1И, както и в кварталите "Дървеница", "Студентски град", "Витоша", няма да има топла вода от 7 до 20 май, включително, съобщиха от общинското дружество "Топлофикация - София".

Без топла вода ще бъдат и "Макдоналдс" в "Младост", "Газтрейд", х-л "Метрополитен", посолствата на бул. "Симеоновско шосе" и ВЕЦ "Симеоново".

Причината е извършването на планов ремонт. "Топлофикация - София" ЕАД...

Оманският фонд е завел дело срещу България за 700 мн. евро

http://business.actualno.com/Omanskijat-fond-e-zavel-delo-sreshtu-Bylgarija-za-700-mn-evro-news_469971.html

Оманският фонд вече е завел дело срещу България за 700 млн. евро в европейските институции. Това съобщи адвокат Константин Симеонов, който защитава интересите на банкера Цветан Василев, пред ...

Синдиците на КТБ в опит да съберат вземания за близо 19 млн. евро

http://business.actualno.com/Sindicite-na-KTB-v-opit-da-syberat-vzemanija-za-blizo-19-mln-evro-news_469972.html

Синдиците в Корпоративна търговска банка (КТБ) се опитват да възстановят вземания по кредит за близо 19 млн. евро. Това става ясно от отчета на Лазар Илиев и Росен Ангелчев за периода от 20 до 23 апри...

Отложиха делото Гранити за края на май

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735644

Окръжният съд в Бургас не даде днес ход на наказателното дело срещу Стоян Петров, Станислав Михайлов, Галин Костов, Нено Стоянов и Стоян Колев за отвличане и убийство на бургаски бизнесмен Стоян Стоянов, съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от
Окръжният съд в Бургас не даде днес ход на наказателното дело срещу Стоян Петров, Станислав Михайлов, Галин Костов, Нено Стоянов и Стоян Колев за отвличане и убийство на бургаски бизнесмен Стоян Стоянов, съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от "Фокус". Причина за това стана неявяването на упълномощените от подсъдимите защитници.

Делото Гранити бе отложено за края на май

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735662

Окръжният съд в Бургас не даде днес ход на наказателното дело срещу Стоян Петров, Станислав Михайлов, Галин Костов, Нено Стоянов и Стоян Колев за отвличане и убийство на бургаски бизнесмен Стоян Стоянов, съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от "Фокус".
Причина за това стана неявяването на упълномощените от подсъдимите защитници.
Окръжният съд в Бургас не даде днес ход на наказателното дело срещу Стоян Петров, Станислав Михайлов, Галин Костов, Нено Стоянов и Стоян Колев за отвличане и убийство на бургаски бизнесмен Стоян Стоянов, съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от "Фокус". Причина за това стана неявяването на упълномощените от подсъдимите защитници.

Червени депутати: Бъдете здрави, за да не се сблъскате с реформата на Москов

http://pik.bg/червени-депутати-бъдете-здрави-за-да-не-се-сблъскате-с-реформата-на-москов-news323171.html

Червени депутати: Бъдете здрави, за да не се сблъскате с реформата на Москов

В сектора на здравеопазването се задава хаос, който ще рефлектира върху всеки един от нас. Това заяви на пресконференция във Варна народният представител от „БСП лява България“ и зам.- председател на здравната комисия в парламента д-р Емил Райнов. По думите му залагането на твърди лимити за финансирането на болниците – по-ниски от миналогодишните, което се случва за първи път, вече създава листи на чакащите пациенти и се превръща в огромен проблем за българските граждани. „Миналата седмица стана известен скандалният начин, по който надзора на здравната каса е взел решението за определянето на тези помесечни бюджети на болниците. Решението е взето с четири на три гласа, при изрично записано в Закона за здравното осигуряване, че решенията се взимат с минимум пет гласа.

Затова в БСП обсъждаме да сезираме Върховния административен съд“, посочи д-р Емил Райнов. „Проблемът с лимитите в онкологичната болница във Варна е чудовищен“. Това заяви на срещата с журналисти урологът д-р Десислав Тасков от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков“ в града. По думите му, изключително жестоко е да се връщат пациенти или да не им се извършва химиотерапия вече половин месец, като причината за това не е липсата на лекари или лекарства, а лимитът. Д-р Десислав Тасков допълни, че лимитът за химиотерапията за април е бил изчерпан още на 16-и, поради което възникват и тези сериозни проблеми. „Всеки ден тези хора се борят за живота си, а ние ги обричаме”, категоричен бе специалистът. Той подчерта, че когато не се предоставя възможността на пациентите да се лекуват, това означава, че те са подложени на геноцид.

Д-р Десислав Тасков апелира управляващите да разрешат този проблем във възможно най-кратки срокове и допълни, че откакто са започнали да действат тези лимитирани бюджети, той лично е спрял 80 човека да се лекуват с локална химиотерапия за карцином на пикочния мехур. „От тези хора – само 4- ма или 5-ма имат финансовата възможност да си купят медикаментите”, каза още д-р Тасков. Той допълни, че от петък няма възможност да изписва дори обезболяващи медикаменти. Това което се случва в момента в сферата на здравеопазването може да бъде променено единствено с обществен натиск, заяви от своя страна варненският народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков. Той допълни, че управляващите реагират единствено, когато има ескалация на напрежението в обществото. Народният представител от левицата подчерта, че намаляването на лимитите, непрозрачното им разпределение между болниците и невъзможността на лекарите да приемат пациенти след изчерпване на тези лимити, са всъщност и най-сериозните проблеми в областта на здравеопазването. Красимир Янков посочи, че Българската социалистическа партия, като отговорна опозиция е задължена да информира обществото за това, което се случва в сферата на здравеопазването и най-вече какви решения се взимат от управляващите.

„Това вълнува всички нас, защото в голяма степен решенията, които се взимат от властта се отразяват мигновено на обслужването в здравните заведения, а много от тези решения, са като бомба със закъснител, която ще избухне в следващите месеци”, категоричен бе народният представител от левицата. Той допълни, че шумно прокламираният рейтинг на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов не кореспондира с решенията, които той взима. Красимир Янков припомни, че миналата седмица здравният министър е направил опит да потърси подкрепа от парламентарната група на левицата. „По време на тази среща ние бяхме свидетели на безпардонно, уведомително волеизявление от страна на министъра за мерките, които предприема и има намерение да приложи, без да се вслуша в нашето мнение. Явно му беше необходим пореден ПР, за това че той търси диалог, включително и с опозиционните сили, в това число и Българската социалистическа партия”, каза още Красимир Янков. Народните представители д-р Емил Райнов и Красимир Янков пожелаха на българските граждани да бъдат здрави, за да не им се налага сблъсък с „реформата“ на здравния министър Москов.

Стягат протест заради мащабната санитарна резитба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287409

Протест за запазването на дърветата във Варна и незабавното спиране на санитарната резитба, организират група варненци във фейсбук. Проявата е планирана за сряда от 18.00 часа пред сградата на Община Варна, научи Moreto.net. „Протестът не е против санитарната сеч изобщо.

Съдът остави в ареста стрелеца от Лясковец

http://www.bnews.bg/article-133967

Петко Петков ще отговаря пред съда за смъртта на 40-годишния спецполицай Емил Шарков и за ранените петима негови колеги при престрелката в Лясковец .

Община Бургас: Туристическите автобуси да спазват нашите изисквания, за да няма инциденти и задръствания

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9ulfSKA-vJc/

Туристическите автобуси са длъжни да спазват изискванията на Община Бургас, за да не натоварват допълнително затрудненото движение из града през лятото. Те са следните:

 

* През настоящия туристически сезон Лято 2015 туристическите автобуси, влизащи в гр. Бургас с цел шопинг-турове, посещение на музеи, галерии и други туристически пътувания, могат да престояват не повече от 10 мин. при пристигане – за слизане на пътниците и 10 мин. при заминаване – за качване на пътниците, на обозначените места:

 

– Ул. “Хр.Ботев”№30,  в  уширението преди ДНА (в посока ЖП гара) – 1 автобусно място;

– Ул. “Гурко” №62, след входа на “Спeциализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания” ЕООД – 1 автобусно място;

– Бул. “24-ти пехотен Черноморски полк” – експозиционен център “Флора” (в двете посоки) – 1 автобусно място;

– Фестивал на пясъчните фигури – Приморски парк – 1 автобусно място.

 

* Определени са следните маршрути за движение в гр. Бургас:

 

I. Ул. “Хр.Ботев” №30

Път I-9 (север) – ул. “Транспортна” – бул. “Ст.Стамболов” – ул.”Струга” – ул.    “Одрин” – ул. “Хр.Ботев”;

Път I-9 (юг) – бул. “Т.Александров” – ул.”Одрин” – ул.”Хр.Ботев”;

Път I-6 – бул.”Ст.Стамболов” – ул. “Струга” – ул.”Одрин” – ул. “Хр.Ботев”.

 

II. Ул. “Гурко”№62

Път I-9 (север) – бул. “Д.Димов” – бул.”24-ти пехотен Черноморски полк” – бул. “Демокрация” – ул. “Гурко”;

Път I-9 (юг) – бул. “Т.Александров” – ул. “Спортна” – ул.”Индустриална” – бул. “Ив.Вазов” – ул.”Булаир” – бул.”Демокрация”  – ул. “Гурко”;

Път I-6 – бул. “Ст.Стамболов” – бул.”Демокрация” – ул. “Гурко”.

 

III. Бул. “24-ти пехотен Черноморски полк” – експозиционен център “Флора”

Път I-9 (север) – бул. “Д.Димов” – бул.”24-ти пехотен Черноморски полк” – експозиционен център “Флора”;

Път I-9 (юг) – бул. “Т. Александров” – ул. “Спортна” – ул. “Индустриална” – бул. “Иван Вазов” – ул. “Булаир” – бул.” “24-ти пехотен Черноморски полк” – експозиционен център “Флора”;

Път I-6 – бул. “Ст.Стамболов” – бул. “Демокрация” – ул. “К. Величков” – бул. “24-ти пехотен Черноморски полк”- експозиционен център “Флора”.

 

IV. Фестивал на пясъчните фигури- Приморски парк

Път I-9 (север) – бул. “Д.Димов” – бул.”24-ти пехотен Черноморски полк” – експозиционен център “Флора”- Фестивал на пясъчните фигури – Приморски парк;

Път I-9 (юг) – бул. “Т. Александров” – ул. “Спортна” – ул. “Индустриална” – бул. “Иван Вазов” – ул. “Булаир” – бул.” “24-ти пехотен Черноморски полк” – експозиционен център “Флора”- Фестивал на пясъчните фигури – Приморски парк;

Път I-6 – бул. “Ст.Стамболов” – бул. “Демокрация” – ул. “К. Величков” – бул. “24-ти пехотен Черноморски полк”- експозиционен център “Флора”- Фестивал на пясъчните фигури – Приморски парк.

 

Престоят трябва да се извършва при спазване на изискванията на Закона за движение по пътищата. След разтоварване на пътниците, автобусите се насочват за престой на охраняем общински паркинг зад ДКЦ  II (Трета поликлиника), с адрес гр.Бургас, ул.”Ген. Гурко” №62.

Забранява се спирането на автобуси, изпълняващи случайни превози, на автобусни спирки по маршрутите на вътрешноградския транспорт.

Ще има газ за завода за стъкло на Цветан Василев в Парачин

http://frognews.bg/news_90180/SHTe-ima-gaz-za-zavoda-za-staklo-na-TSvetan-Vasilev-v-Parachin/

Правителството и ръководството на завода за стъкло в Парачин постигнаха споразумение за дълга, който компанията на Цветан Василев в Сърбия има към „Сърбиягаз“, предаде електронното издание на сръбския вестник Blic, цитирано от Фокус.

Ще има газ за завода за стъкло в Парачин

http://frognews.bg/news_90180/SHTe-ima-gaz-za-zavoda-za-staklo-v-Parachin/

Правителството и ръководството на завода за стъкло в Парачин постигнаха споразумение за дълга, който компанията на Цветан Василев в Сърбия има към „Сърбиягаз“, предаде електронното издание на сръбския вестник Blic, цитирано от Фокус.

Окончателно: Дюните на "Корал" са дюни, бетонът ще бъде премахнат

http://offnews.bg/news/n_1/n_496539.html

Бетонните плочи на къмпинг "Юг" край в залива Корал са излети върху пясъчни дюни, строителството е незаконно и бетонът ще бъдат премахнат. Това заяви в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Дюните в залива първоначално не бяха отразени в кадастралните карти при издаването на заповедта за временно спиране на строителството и от ведомството назначиха проверка. Работна група, която бе сформирана със заповед на министрите на околната среда и водите и регионалното министерство подготвиха доклад по случая и решиха спора.  "Установено е наличие на сиви дюни на къмпинг "Юг" в залива Корал, където бяха излети две бетонни плоскости.  Строежът е спрян. Ще бъде изпратена препоръка към кмета на община Царево за премахването на бетона", каза Василева, цитирана от "Фокус'. Сивите дюни представляват неподвижни дюни с тревна растителност, които се срещат основно на юг от р.Камчия. Преди време министерството на регионалното развитие посочи, че в залива има дюни и затова частни земи там ще бъдат отчуждени. За по-малко от месец държавата успя да отговори на въпроса дюни ли са дюните, които обаче на хартия се водят частна земеделска земя. При визитата си в Бургас екоминистърът заяви още, че кадастралните карти на местността трябва да бъдат актуализирани. Тя припомни, че според документите, които са от 2012 г., на мястото на строителството няма дюни. От думите й се разбра, че темата със застрояването на дюните ще бъде обсъдена и в парламента тази сряда. "По време на тези обсъждания се надявам, че ще има съществен дебат относно изискванията на закона и прецизиране на текстовете, както и въпросa със собствеността", каза Ивелина Василева. Тя добави, че подкрепя идеята на министерството на регионалното развитие за реализация на "Делфин" и "Корал" като екоплажове. "Няма как да не подкрепяме подобни идеи, които целят опазването на околната среда. Това, което разбрах от колегите, е, че документацията е подготвена и ще бъде обявен конкурс за концесиониране. Предвид това, че няма много време до старта на сезона и в случай че процедурата не може да приключи, за кратко тези плажове ще бъдат отдадени под наем", каза Василева. Тя коментира и казуса с незаконното строителство в село Синеморец, като по думите й той е "доста комплициран" и датира още от 2004 година. "Компетентните органи са сезирани по случая, нека те да се произнесат за наличието на нарушения", посочи Василева за спряния строеж. От министерството проверяват работата на регионалната екоинспекция. Още преди десетина дни стана ясно, че инвеститорът в строежа на вилното селище на брега на "ИФ Фаворит" е обещал да премахне плочите. Скандалът с незаконно залетите с бетон пясъчни дюни избухна преди две седмици и строежът на 16 къщи върху общо 1200 кв. м бе спрян до приключването на разпоредените от различните ведомства проверки. Специализирана комисия на министерствата на околната среда и на регионалното развитие и БАН установило, че в района има сиви дюни и част от тях са засегнати от строежа. От обясненията на Василева стана ясно, че до заливането с бетон на защитените зони се е стигнало заради неактуални кадастрални карти на къмпинг "Юг" край Царево, на които дюните не били отбелязани. Последните специализирани карти са от 2012 година и те не посочват наличие на дюни. Затова сега кадастралните карти ще бъдат обновени и върху тях ще се отбележат дюните. Предстои изпращане на препоръка към кмета на община Царево да издаде заповед за премахването на бетона. На 29 април в Министерски съвет се надявам да има дебат относно изискванията на закона и прецизиране на текстовете, както и въпросa със собствеността, каза още екоминистърът.

1 630 са подадените заявления за прием в детските градини във Варна

http://petel.bg/1-630-sa-podadenite-zayavleniya-za-priem-v-detskite-gradini-vav-Varna__109970

1 630 заявления за прием в детските градини във Варна са подадени от началото на месеца. 2 328 са свободните места в първа възрастова група за...

Зловеща схема във Варна! Адвокати преследват почернена майка на гробището, за да вземат тлъст хонорар

http://petel.bg/Zloveshha-shema-vav-Varna--Advokati-presledvat-pochernena-mayka-na-grobishheto--za-da-vzemat-tlast-honorar__109971

Адвокати преследват семейства на загинали при катастрофа, за да предлагат услугите си при високи хонорари. Схемата започва да работи...

Издирват майка и син заради разследване срещу хирург

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735422

Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди да бъдат издирени майка и син заради разследване срещу хирург от болницата в старата столица. Мица Николова и 17-годишният и син Георги трябва да бъдат разпитани като свидетели пред съдия, но не могат да бъдат намерени вече няколко месеца. Според държавното обвинение належащо е двамата дадат
Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди да бъдат издирени майка и син заради разследване срещу хирург от болницата в старата столица. Мица Николова и 17-годишният и син Георги трябва да бъдат разпитани като свидетели пред съдия, но не могат да бъдат намерени вече няколко месеца. Според държавното обвинение належащо е двамата дадат

5000 нелегални имигранти са задържани от началото на годината

http://www.mediapool.bg/5000-nelegalni-imigranti-sa-zadarzhani-ot-nachaloto-na-godinata-news233399.html

Около 5000 нелегални имигранти са задържани от началото на годината, съобщи заместник-вътрешният министър Филип Гунев в понеделник. Той обясни, че част от тях са се опитвали да влязат в страната, други да излязат, а някои са заловени във вътрешността на страната. За същото време други 16 000 нелегални не са допуснати да преминат границата, докато за цялата 2014 година те са били 32 000. Бежанският натиск към България се засили от началото на годината, като според данни на Държавната агенция за бежанците само за първите три месеца на годината има 60% ръст при потърсилите закрила в сравнение със същия период на миналата. Очаква се потокът към България традиционно да се засили още повече през лятото. Правителството реши да отговори на засиления натиск с изграждането на ограда почти по цялата граница с Турция въпреки критиките от правозащитни организации. Филип Гунев съобщи, че изграждането на останалите 136 километра от защитното съоръжение ще започне веднага, след като завърши неговото проектиране. Първоначално се планираше оградата да бъде завършена до края на годината, но не е изключено да бъде забавена. "Досега е извършено проектирането на участъците в Ямболска област с дължина 34 километра и в Хасковска област с дължина 36 километра. Продължава проектирането в най-дългия участък от 66 километра в Бургаска област, който е разделен на три части", каза Гунев по време на посещение в Елхово. В понеделник заедно със заместник-военния министър Димитър Куюмджиев двамата дадоха началото на логистичните дейности, с които Българската армия ще подпомага работата на ГД "Гранична полиция", съобщи БТА. От понеделник Българската армия се включва в охраната на границата с Турция с 83-ма военнослужещи с 34 автомобила с различно предназначение, разпределени в петте полицейски управления по южната ни граница. "При засилване на миграционния натиск армията ще увеличи своето участие", съобщи заместник-военният министър Димитър Кюмюрджиев. Военните ще превозват задържаните нелегални емигранти, служителите на МВР, които охраняват границата, а също и органите, контролиращи тяхната работа. Те ще поддържат техниката, с която участват в операцията и ще ремонтират и поддържат изграденото досега гранично съоръжение. По думите му за първите шест месеца операцията ще струва на военното министерство 2 128 360 лева. Досега за нейната подготовка са похарчени около 180 000 лева.

Обратното изкупуване на акции в САЩ ограбва бъдещето

http://www.investor.bg/sasht/337/a/obratnoto-izkupuvane-na-akcii-v-sasht-ograbva-bydeshteto-193675/

Корпоративните лидери би трябвало да поставят дългосрочните инвестиции и ръст преди бързите печалби, пише FT

17- годишен от с. Бата откраднал пари от възрастна жена

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/F9BvEZ1vx80/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Поморие по отношение кражбата на сумата от 50 лв., собственост на 70- годишна жена от с. Бата, осъществена на 22.04.т.г. от незаключената й къща, е установен извършителят на деянието. Това е  17 годишният М.М. от с. Бата, криминално проявен. Отнетата сума е върната на възрастната жена, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Френски геолози: В Непал ще има още земетресения

http://offnews.bg/news/n_1/n_496595.html

Разрушителното земетресение, което разтърси в събота Непал, е било предопределено преди 81 години, когато не по-малко мощни трусове унищожават една четвърт от столицата на страната Катманду и са убити повече от 17 000 души, разказва  BBC Science. Според учените, тези две катаклизма са свързани и се вместват в една и съща схема на двойни земетресения, които са се случили преди тук преди около 700 години. Този "ефект на доминото" и в двата случая е бил причинен от факта, че първото земетресение e довело до разпространението на напрежение в земната кора по продължение на преминаващия в този район геоложки разлом.  Изследователите открили вероятно съществуването на този двоен ефект само преди няколко седмици, по време на работа на терен в района. Освен това, според учените, земетресението в събота в района между Катманду и Покхара има дълбоки последици. Според най-новите данни, в резултат на природни бедствия убити повече от три и половина милиона души в Бангладеш, Индия, Китай, както и на връх Еверест, където трусовете са предизвикали лавини. Официалният брой на жертвите вероятно ще нараства през следващите дни, както и рискът от свлачища върху нестабилни склонове показва, че опасността далеч не е свършила. Освен тази опасност остава заплахата от нов трус в близко бъдеще, предупреждават геолозите.  Изследване на разлома Това, че земетресенията в тази област се вместват в определена схема, е открила група геолози, водена от Лоран Боленже (Laurent Bollinger) от Комисариата за атомна енергетика на Франция. Като работили през март в Непал, учените са открили тази закономерност и са предсказали земетресение в същия район, където то се и случи. Екипът на Боленже изкопали траншея по продължение на основния геоложки разлом в Непал (която се простира на разстояние от 1000 км от запад на изток на страната) на мястото, където разломът излиза на повърхността. Учените взели проби на намерени в разлома въглища и по метода радиовъглеродния анализ са определили, кога този разлом за последен път е бил активен В древни текстове може да се намерят описания на няколко големи земетресения в района, но със сигурност много трудно да бъдат локализирани. Екипът на Боленже  успял да докаже, този разлом не е бил активен много дълго време.  "Ние показахме, че този разлом не е отговорен за големите земетресения през 1505-та и 1833. За последен път той е бил активен, най-вероятно през 1344", - казва френският геолог. Резултатите от това изследване са представени преди две седмици на сайта на Геоложкото общество на Непал . Преди това френският екип е работил на друг разлом, който минава на изток от Катманду. Смъртоносният модел на земетресението около Катманду : В събота става земетресение с магнитуд 7.8 северозападно от Катманду За последен път трусове в този разлом е имало през 1344.  Преди това, през 1255 е имало земетресение източно от Катманду.  Последното земетресение е станало през 1934 г., а след него напреженията в разлома се натрупват на запад.  Земетресението 2015 се вписва в този модел, случвайки се 81 години по-късно. Когато Боленже и колегите му открили този историческа закономерност, те били силно разтревожени. "Видяхме, че Катманду и Покхара може да бъдат подложени на земетресение по основния разлом между двата града, където вероятно се случило и през 1344" - обяснява члебът на екипа Пол Тапоние (Paul Tappone) от Обсерваторията на Сингапур ( Earth Observatory of Singapore ). Когато се случи силно земетресение, подземните трусове често предават деформацията далече по продължение на разлома, което, както изглежда, се е случило през 1255. За следващите 89 години деформации се натрупвали в съседство на западния сегмент на разлома, в който в крайна сметка през 1344 става разрив. Сега историята се повтаря. Земетресението през 1934 г. е довело до деформации и напрежението по продължение на разлома в посока запад се проявява след 81 години. Учените се притесняват, че в този район може да се очакват нови земетресения. Повече четете на:  Наука OFFNews . фейсбук група: Наука OFFNews

Бум на исканията за персонални кодове в НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=287387

По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от Агенцията. ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен.

БЧК събира пари за жертвите на земетресението в Непал

http://www.mediapool.bg/bchk-sabira-pari-za-zhertvite-na-zemetresenieto-v-nepal-news233398.html

Българският червен кръст (БЧК) започна в понеделник дарителска акция за събиране на средства за пострадалите от земетресението в Непал. Средствата ще се събират чрез есемес на кратък номер 1466, както и чрез дарения през сайта на организацията или по банков път. В понеделник международната организация на Червения кръст създаде специална страница в помощ на близките на изчезналите след трусовете. Там всеки може да потърси информация за близките си в наличната засега база данни. Информацията досега е, че при земетресението са загинали най-малко 3600 души, а над 1 милиона са изгубили домовете си.

Проверка от прокуратурата и арести в КАТ - Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2521265_proverka_ot_prokuraturata_i_aresti_v_kat_-_plovdiv/?ref=rss


Прокурори и дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР започват от днес проверка в КАТ-Пловдив, съобщиха от прокуратурата в града. Според БГНЕС днес са задържани шестима души, като двама от тях са офицери.

Проверката ще се ръководи от трима прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив, и трима прокурори от Районна прокуратура - Пловдив. Според

В съобщението се уточнява, че проверката е в резултат на сигнали за пропуски при регистрациите и техническите прегледи на моторните превозни...

Прокуратурата започва проверка по сигнали за нарушения в КАТ - Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2521265_prokuraturata_zapochva_proverka_po_signali_za/?ref=rss


Прокурори и дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР започват от днес проверка в КАТ-Пловдив, съобщиха от прокуратурата в града. Тя ще се ръководи от трима прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив, и трима прокурори от Районна прокуратура - Пловдив.

В съобщението се уточнява, че проверката е в резултат на сигнали за пропуски при регистрациите и техническите прегледи на моторните превозни средства и нередности при издаването на документите за тях и шофьорските книжки. Има и оплаквания за...

Бивш волейболен национал е повикан за изслушване след положителна допинг проба

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/27/2521259_bivsh_voleibolen_nacional_e_povikan_za_izslushvane/?ref=rss


Бившият волейболен национал и настоящ състезател на "Нефтохимик" Теодор Богданов е призован да се яви на изслушване в националния допинг център, съобщиха от волейболната федерация за "Дневник".

Блокировачът е дал положителна допинг проба преди месец. В кръвта му е засечено наличие на ефедрин.

"В периода, в който ми взеха пробата, бях болен от грип и използвах капки за нос, за лекуване на грипа. Тогава не съм подозирал какво съдържат самите капки и не съм си представял, че...

Над минималната е доходността на пенсионните фондове

http://news.ibox.bg/news/id_1775135898

Най-висока доходност от над 7% са постигнали универсалните пенсионни фондове

Няма да спират доставките на газ към завода на Цветан Василев в Парачин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735635

Правителството и ръководството на завода за стъкло в Парачин постигнаха споразумение за дълга, който компанията на Цветан Василев в Сърбия има към „Сърбиягаз“, предаде електронното издание на сръбския вестник Blic, цитирано от Фокус. 
Генералният директор на завода Борис Вукович и председателят на независимия синдикат Боривойе Йевтич са заявили,
Правителството и ръководството на завода за стъкло в Парачин постигнаха споразумение за дълга, който компанията на Цветан Василев в Сърбия има към „Сърбиягаз“, предаде електронното издание на сръбския вестник Blic, цитирано от Фокус.  Генералният директор на завода Борис Вукович и председателят на независимия синдикат Боривойе Йевтич са заявили,

Митничар пред Фрог: Всяко чудо е за три дни, когато е по-голямо-за седем

http://frognews.bg/news_90179/Mitnichar-pred-Frog-Vsiako-chudo-e-za-tri-dni-kogato-e-po-goliamo-za-sedem/

Всяко чудо за три дни. Когато е по-голямо, минава за седем. Това призна пред Фрог нюз действащ митничар от ГКПП „Капитан Андреево” по повод мерките на властта срещу контрабандата на цигари.

Премиерът се появи с посинено око на КСНС (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_496588.html

Премиерът Бойко Борисов се появи на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) с посинено око. Обективите на фотоапаратите запечатаха травмата на премиера. Не е ясно какви са причините за синината.

Няма да спират доставките на газ за завода на Цветан Василев в Парачин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735629

Правителството и ръководството на завода за стъкло в Парачин постигнаха споразумение за дълга, който компанията на Цветан Василев в Сърбия има към „Сърбиягаз“, предаде електронното издание на сръбския вестник Blic, цитирано от Фокус. 
Генералният директор на завода Борис Вукович и председателят на независимия синдикат Боривойе Йевтич са заявили,
Правителството и ръководството на завода за стъкло в Парачин постигнаха споразумение за дълга, който компанията на Цветан Василев в Сърбия има към „Сърбиягаз“, предаде електронното издание на сръбския вестник Blic, цитирано от Фокус.  Генералният директор на завода Борис Вукович и председателят на независимия синдикат Боривойе Йевтич са заявили,

"Игра на тронове": титаничната машина за успех на HBO

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735528

ВЛАДИСЛАВ АПОСТОЛОВ
София – Белфаст – София
Епично. Това е думата, която изплува в съзнанието на човек, озовал се на снимачната площадка на чудовищно успешния сериал на HBO “Игра на тронове”. За четири сезона поредицата на творческото дуо Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс, вдъхновена от книгите на Джордж Мартин “Песен за огън и лед”,
ВЛАДИСЛАВ АПОСТОЛОВ София – Белфаст – София Епично. Това е думата, която изплува в съзнанието на човек, озовал се на снимачната площадка на чудовищно успешния сериал на HBO “Игра на тронове”. За четири сезона поредицата на творческото дуо Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс, вдъхновена от книгите на Джордж Мартин “Песен за огън и лед”,

Румънец обран от жрици на любовта

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-FOL54Y_ouY/

На 26.04.т.г. около 16.50 ч. в Четвърто Районно управление – Бургас е получено съобщение от румънски гражданин, отседнал в хотел «Върли бряг» за това, че предния ден около 23.00 ч., след вечеря в заведение в центъра на м.с. «Върли бряг», се прибрал към хотела, като качвайки се по стълбите е пресрещнат от две непознати момичета. Едното от тях започнало да го опипва, предлагайки му сексуални услуги срещу заплащане. Румънецът отказал и се прибрал в стаята си. На следващия ден констатирал, че непознатата му откраднала портмонето, съдържащо лични документи, сумата от 200 лв. и кредитна карта, от която е извършена транзакция на сумата от 700 евро, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Депозитите на домакинствата с ръст от 4,8% през март

http://econ.bg/Новини/Депозитите-на-домакинствата-с-ръст-от-4-8-през-март_l.a_i.670119_at.1.html

Депозитите на домакинствата са нараснали с 4,8% до 40,406 млрд. лв. през март. От друга страна влоговете на финансовите предприятия са се свили с 25...

„Българска пролет” срещу подмяната на понятието „геноцид”

http://www.cross.bg/prolet-parlament-subranie-1462811.html

/КРОСС/ „На 24 април 2015 г. Народното събрание прие решение за признаване на масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г., като отхвърли, под натиска на премиера Бойко Борисов и ДПС, квалификацията „геноцид". Така доминираното от ГЕРБ Народно събрание, с подкрепата на „Патриотичен фронт", Реформаторския блок и АБВ, отказа да даде истинското определение на това престъпление срещу човечеството", декларира Движението за радикална промяна „Българска пролет", председателствано от независимия народен представител Велизар Енчев. „С този свой акт Народното събрание отказа да се присъедини към позицията на Европейския парламент от 15 април т.г., в която се използва квалификацията „геноцид". По този начин българският парламент се разграничи и от приети вече декларации по въпроса от Франция, Канада, Гърция, Русия, Белгия, Швеция, Швейцария, Кипър, Полша, Литва, Шотландия, Словакия и други държавни и международни институции, както и от Общински съвети в България. „Българската пролет" счита, че е време да нещата да се наричат с истинските им имена и да не се страхуваме да отстояваме както националната, така и европейската позиция към тези трагични събития.България е балканската страна, пострадала най-много от политиката на геноцид, защото сме били под турско робство 500 години

Дават 20 млн. лв. на общините за безплатни учебници до 7-ми клас

http://pik.bg/дават-20-млн-лв-на-общините-за-безплатни-учебници-до-7-ми-клас-news323158.html

Дават 20 млн. лв. на общините за безплатни учебници до 7-ми клас

С преразпределение на бюджета на Министерството на образованието и науката за 2015 г., правителството предстои да отпусне 20 млн.лв. за покриване на нуждите за закупуване на нови учебници и учебни помагала за деца и ученици в общинските детски градини и училищата до 7-ми клас. Това става ясно от проект на Постановление, което правителството ще разгледа в навечерието на 24 май.

Средствата ще са за сметка на намаление на утвърдените разходи по "Политика в областта на всеобхватно, достъпно и качествено образование и обучение в предучилищно възпитание и подготовка и училищно образование", пише в проекта на Постановление. Средствата ще бъдат отпуснати на общините. Изготвеното разпределение на финансовия ресурс е съобразено с постъпилата в МОН информация от Центъра за информационно осигуряване на образованието за броя на децата по възраст и учениците по класове, области и общини след последната актуализация, която е извършена през месец февруари 2015 г., става ясно от Доклада към Постановлението, изготвен от министър Тодор Танев.

Плевнелиев ще получи международна награда в Азербайджан

http://pik.bg/плевнелиев-ще-получи-международна-награда-в-азербайджан-news323157.html

Плевнелиев ще получи международна награда в Азербайджан

По повод провеждането на Третия глобален форум президентът Росен Плевнелиев отпътува за азербайджанската столица Баку, където ще бъде удостоен на тържествена церемония тази вечер с международната награда "Низами Ганджеви". Отличието ще бъде присъдено на българския държавен глава за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантността и уважението към световното културно многообразие, съобщиха от прессегретариата на държавния глава.

На церемонията в Баку с престижния международен приз ще бъдат отличени и Бутрос Бутрос Гали - генерален секретар (1992-1996 г.) на ООН и Абдулах Гюл - президент (2007 – 2014 г.) на Република Турция.

На събитието ще присъстват множество държавни и правителствени ръководители от близкото минало на държави от цял свят. Наградата носи името на международно признатия персийски поет, философ и обществен реформатор от 12-и век Низами Ганджеви.

Сред носителите на наградата са 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън, Хенри Кисинджър - държавен секретар на САЩ (1973-1977 г.), както и Маргарет Тачър – министър-председател на Великобритания (1979-1990 г.). Призът е основан от организацията Международен център "Низами Ганджеви", която поощрява политическото лидерство и окуражава настоящи и бъдещи политически лидери за нови и смели идеи, които да доведат до позитивна промяна за по-мирен свят.

В Баку ще бъдат президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Шофират с отнети шофьорски книжки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YqNGL5BykAI/

На 26.04.т.г. служители от Районно управление – Поморие образували бързи полицейски производства срещу 33- годишния С.Г. от с. Мъглен, общ. Айтос, шофирал л.а. «Опел Тигра», с бургаска регистрация и 19-годишния Д.Ж. от Бургас също с «Опел Тигра», с бургаска регистрация, карали с отнети шофьорски книжки в едногодишния срок от наказването им по административен ред, съобщиха от пресцентъра на полицията.

РЗИ: Водата във Варна не е замърсена с алуминий

http://www.moreto.net/novini.php?n=287408

Извършените анализи на проба питейна вода, взета в 10,00ч. и в 13,00 ч. днес, 27 април, не показват превишаване на максималната стойност за алуминий в питейната вода, съобщиха от РЗИ-Варна за Moreto.net. Въз основа на получените резултати, водата в град Варна може да се ползва за пиене и приготвяне на храна.

Наркодилър отново в ареста за притежание и разпространение на забранени вещества във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287389

Жулиян Михалев, привлечен миналата седмица като обвиняем за притежание на наркотици, предназначени за наркопазара, от днес ще търпи най-тежката процесуална мярка за принуда "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд.

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов посети Брезник

http://www.zapernik.com/politika/narodniyat-predstavitel-ot-bsp-lyava-bulgariya-valeri-jablyanov-poseti-breznik_38312/

Днес, от 11:00ч. в Народно Читалище „Просвещение 1870”, в гр. Брезник се проведе заседание на Общински съвет на БСП – Брезник. В работата на пленума взе участие и Валери Жаблянов – Народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

На заседанието на пленума Жаблянов запозна членовете на ОбС на БСП – Брезник с актуалната политическа обстановка в страната, работата на парламента и на БСП в него, материалите и решенията от петото заседание на 48-ми Конгрес на...

Продължава

Бум на искания за персонални кодове в НАП

http://pik.bg/бум-на-искания-за-персонални-кодове-в-нап-news323151.html

Бум на искания за персонални кодове в НАП

По 1000 персонални идентификационни кодове на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от агенцията.
ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи - осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.
От НАП напомнят, че остават само 3 работни дни до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. - 30 април 2015 г. До момента са получени над 350 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път с ПИК или електронен подпис.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 “Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Наръчник на денс маниака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734328

Затопли се, край! Пролетното слънце ни кара да се размечтаем за морето. Време е да извадим леките дрехи, ако не ни стават вече, да си накупим нови, по-широки. Или...
 Сещаме се да се погледнем как изглеждаме по бански едва когато застягаме куфарите за лятната почивка. И тогава вече е късно да се опитваме да влезем във форма.
Затопли се, край! Пролетното слънце ни кара да се размечтаем за морето. Време е да извадим леките дрехи, ако не ни стават вече, да си накупим нови, по-широки. Или... Сещаме се да се погледнем как изглеждаме по бански едва когато застягаме куфарите за лятната почивка. И тогава вече е късно да се опитваме да влезем във форма.

Намери се изчезналият в Непал варненец

http://www.vesti.bg/sviat/nameri-se-izcheznaliiat-v-nepal-varnenec-6035242

Последните три дни той е прекарал в палатков лагер и не е имал възможност да се обади на близките си

Бащата на Уайнхаус подскочи, не се харесва във филма „Ейми”

http://frognews.bg/news_90178/Bashtata-na-Uainhaus-podskochi-ne-se-haresva-vav-filma-Eimi/

Семейството на Ейми Уайнхаус разкритикува документалния филм за певицата, "Ейми" на режисьора Асиф Кападия, с думите, че е "подвеждащ". Според тях лентата, която ще бъде излъчена на филмовия фестивал в Кан тази година, е небалансирана и ги поставя в неблагоприятна светлина.

Изчезналият в Непал българин Александър Димитров е жив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2521260_izcheznaliiat_v_nepal_bulgarin_aleksandur_dimitrov_e/?ref=rss


Александър Димитров от Варна, който от петък беше в неизвестност след опустошителното земетресение в Непал,  е жив и здрав. Днес следобед той е успял да се свърже с майка си по мобилния си телефон, съобщи БНТ.

За изчезването на 26-годишния българин съобщи тази сутрин баща му пред медиите, малко по-късно от външно министерство обявиха, че няма данни за загинали или ранени българи в Непал.

Разговорът на Александър Димитров с майка му продължил не повече от минута, защото...

Mercedes-Benz подготвя конкурент на ТТ

http://cars.actualno.com/Mercedes-Benz-podgotvja-konkurent-na-TT-news_469948.html

Спортно 2-врато купе е едно от компактните предложения, които може да очакваме да бъдат качени на второто поколение на платформата MFA. То ще застане срещу Audi TT и BMW Series 2, твърди Autocar. На ...

Овчаров: Енергийната борса няма да намали цената на тока

http://politics.actualno.com/Ovcharov-Energijnata-borsa-njama-da-namali-cenata-na-toka-news_469968.html

"Енергийната борса няма да намали цената на тока", това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в ефира на bTV. Той обясни, че либерализацията на енергийния пазар има смисъл, когато има...

Александър Димитров, който беше в неизвестност в Непал, е жив и здрав

http://asia.actualno.com/Aleksandyr-Dimitrov-kojto-beshe-v-neizvestnost-v-Nepal-e-jiv-i-zdrav-news_469969.html

26-годишният студент Александър Димитров от Варна, който 48 часа бе в неизвестност след опустошителното земетресение в Непал, е жив и здрав. Днес той се е свързал със семейството си, съобщава bTV. ...

Ислямска държава вербува дори бебета

http://www.cross.bg/vizhda-idil-pyblikyva-1462810.html

/КРОСС/ Снимка на бебе, кротко спящо до пистолет, граната и акт за раждане, издаден от ИДИЛ, шокира интернет обществото, предаде телевизия „Звезда“. Надписът под снимката гласи: „Това дете е опасно за вас, а не само за нас“. Фотографията публикува в личния си профил в Twitter активистът от анти-ИДИЛ движението в Сирия Абу Вард Ал Ракави, който казва, че я е взел от член на екстремистката групировка. Активистът твърди, че така наречената „Ислямска държава“ възнамерява буквално да отглежда нови бойци от съвсем невръстна детска възраст. Да тренират бебета е невъзможно, разбира се, но експерти алармират, че екстремистите масово привличат в своите редици деца. Неотдавна ИДИЛ публикува в мрежата видео, на което се вижда как десетгодишни деца са обучавани да боравят с оръжие. Видеото е проверено от експерти от Австрийския национален университет, които потвърдиха, че кадрите са оригинални и това, което се вижда на тях, не е постановка.

Световен конкурс: Ето наградите “Ефи” за 2015-а

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735512


За пета поредна година индексът “Ефи” (Effie - от ефективност) показва създателите на най-ефективните идеи в областта на маркетинговите комуникации от цял свят. Те водят благодарение на успехите си в повече от 40 национални и регионални конкурси Effie.
Според този индекс за 2015 г. WPP Group е най-ефективният холдинг в света и в Европа,
За пета поредна година индексът “Ефи” (Effie - от ефективност) показва създателите на най-ефективните идеи в областта на маркетинговите комуникации от цял свят. Те водят благодарение на успехите си в повече от 40 национални и регионални конкурси Effie. Според този индекс за 2015 г. WPP Group е най-ефективният холдинг в света и в Европа,

ИДИЛ вербува дори бебета

http://www.cross.bg/idil-detza-vizhda-1462810.html

/КРОСС/ Снимка на бебе, кротко спящо до пистолет, граната и акт за раждане, издаден от ИДИЛ, шокира интернет обществото, предаде телевизия „Звезда“. Надписът под снимката гласи: „Това дете е опасно за вас, а не само за нас“. Фотографията публикува в личния си профил в Twitter активистът от анти-ИДИЛ движението в Сирия Абу Вард Ал Ракави, който казва, че я е взел от член на екстремистката групировка. Активистът твърди, че така наречената „Ислямска държава“ възнамерява буквално да отглежда нови бойци от съвсем невръстна детска възраст. Да тренират бебета е невъзможно, разбира се, но експерти алармират, че екстремистите масово привличат в своите редици деца. Неотдавна ИДИЛ публикува в мрежата видео, на което се вижда как десетгодишни деца са обучавани да боравят с оръжие. Видеото е проверено от експерти от Австрийския национален университет, които потвърдиха, че кадрите са оригинални и това, което се вижда на тях, не е постановка.

Кметът Иван Иванов отличи победителите в 10-тия Международен конкурс за изпълнители на класическа музика

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kmetut-ivan-ivanov-otlichi-pobeditelite-v-10-tiya-mejdunaroden-konkurs-za_38311/

Георги Димитров – класическа китара от Националното музикално училище „Любомир Пипков” спечели Голямата награда на Кмета на Община Перник  в 10-тия юбилеен Международен конкурс за изпълнители на класическа музика. Лауреатът получи статуетка и парична награда- 1000 лева  лично от кмета Иван Иванов. Градоначалникът поздрави всички участници за отличното им представяне в конкурса.

В  юбилейното издание на престижното  музикално състезание  в...

Продължава

Облаци скриват слънцето утре, остава топло

http://petel.bg/Oblatsi-skrivat-slantseto-utre--ostava-toplo__109964

Утре облачността бързо ще се увеличи и вплътни. Следобед и вечерта се очакват краткотрайни валежи, на места по-интензивни, придружени и от...

Ново страшно свлачище! Разцепи се главният път за Сърбия

http://petel.bg/Novo-strashno-svlachishhe--Raztsepi-se-glavniyat-pat-za-Sarbiya__109967

Главният път за Сърбия и пропускателен пункт "Връшка чука" се разцепи и е непроходим за пътуващите. Засегнатият участък се намира...

17-годишният Калоян от Монтана учи в гимназия с бюджет $1 млрд.

http://petel.bg/17-godishniyat-Kaloyan-ot-Montana-uchi-v-gimnaziya-s-byudzhet--1-mlrd-__109969

17-годишният Калоян Първанов от Монтана вече година учи “Филипс академи” в САЩ. 238 годишното училище  е едно от най-богатите училища в...

Откриха изчезналия българин в Непал

http://offnews.bg/news/n_1/n_496571.html

Варненският студент Александър Димитров е в палатков лагер в Непал. Младежът беше обявен за издирване след силното земетресение в събота. Александър е жив и здрав, съобщи Нова телевизия. 26-годишният ни сънародник е в палатков лагер от събота, когато стана трусът. Тази сутрин родителите му отправиха нападки към външното министерство в София, че не им оказва съдействие в издирването му. От ведомството заявиха, че нямат данни за загинали или изчезнали българи.

БЧК започва дарителска акция, има готовност да изпрати спасители и кучета в Непал

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2521242_bchk_zapochva_daritelska_akciia_ima_gotovnost_da/?ref=rss


От днес Българският червен кръст (БЧК) започва дарителска акция за събиране на средства за пострадалите след опустошителното земетресение в събота в Непал, съобщиха за "Дневник" от там.

Средствата ще се събират чрез смс на номер 1466, дарение през сайта на организацията или по банков път, а акцията е в отговор на апела на Международната федерация на червения кръст.

Междувременно международната организация създаде специална страница в интернет в помощ на близките на...

Александър, който изчезна след земетресението в Непал, е добре

http://pik.bg/александър-който-изчезна-след-земетресението-в-непал-е-добре-news323150.html

Александър, който изчезна след земетресението в Непал, е добре

26-годишният българин Александър Димитров, който от февруари е на стаж в Непал, е добре, пише Нова телевизия.

Александър е успял да се свърже с майка си и да ѝ обясни, че е жив и здрав. Последните три дни той е прекарал в палатков лагер и не е имал възможност да се обади на близките си. 

 

От 2016 г. ударно модернизираме армията с пари от НАП и Митниците, решен Борисов

http://www.moreto.net/novini.php?n=287398

Министър-председателят Бойко Борисов обяви 2015 година за нулева що се отнася до закупуване на въоръжение за армията. На излизане от Консултативния съвет по национална сигурност при президента, премиерът Борисов обяви, че закупуването на въоръжение и модернизацията ще стане от 2016 година и ще продължи до 2024 година и така ще влезем в срок за ангажиментите, които сме поели към НАТО.

Съдии искат наказания за старото ръководство на СГС

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sydii-iskat-nakazaniia-za-staroto-rykovodstvo-na-sgs-6035224

Съдиите напомнят, че Висшият съдебен съвет вече установи множество нарушения в съда, но липсва "обоснован анализ", който да ангажира конкретната отговорност на старото ръководство

Издирваният в Непал Александър е добре, в палатков лагер е

http://frognews.bg/news_90177/Izdirvaniiat-v-Nepal-Aleksandar-e-dobre-v-palatkov-lager-e/

26-годишният българин Александър Димитров, който от февруари e на стаж в Непал, е добре, съобщава Нова телевизия.

Видео: Срещата на САЩ и СССР на река Елба

http://www.dnevnik.bg/video/sviat/2015/04/27/2521238_video_sreshtata_na_sasht_i_sssr_na_reka_elba/?ref=rss




Историческата среща на река Елба между съветски и американски войници, което се превръща в символ на наближаващия край на Втората световна война в Европа, беше разиграна отново в германския град Торгау 70 години по-късно, предаде "Ройтерс".

Членове на местни исторически дружества пресъздадоха събитието, станало известно като "Деня на Елба".

На 25 април 1945 г. съединения от 12-та армия на генерал Брадли и съветските части на маршал Конев от Първи украински...

3 футболни игрища отпечатъци на динозаври откриха в Канада

http://frognews.bg/news_90176/3-futbolni-igrishta-otpechatatsi-na-dinozavri-otkriha-v-Kanada/

Пътека на динозаври на 100 милиона години беше открита в североизточната част на провинция Британска Колумбия, Канада. Пътеката била в близост до езерото Уилистън, което е на хиляда и петстотин километра от най-големия мегаполис на провинцията - Ванкувър.

Откриват предприятие за преработка на зеленчуци в Долна Диканя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735598

Новосъздадено предприятие за преработка на зеленчуци ще бъде официално открито в село Долна Диканя, община Радомир, област Перник, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие".
Целия материал чети
Новосъздадено предприятие за преработка на зеленчуци ще бъде официално открито в село Долна Диканя, община Радомир, област Перник, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие". Целия материал чети

Спечелете два билета за концерта на Найджъл Кенеди в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_496534.html

Днес стартира новата игра на OFFNews и Loud Concerts, в която нашите читатели могат да спечелят два билета за концерта на виртуозния цигулар Найджъл Кенеди.  Правилата на играта са следните: в официалната Фейсбук страница на OFFNews под тази снимка като коментар трябва да отговорите на въпроса "На кой британски футболен отбор Найджъл Кенеди е върл фен?". Всеки отговорил правилно участва в жребия за два билета за концерта на цигуларя в София на 10 май.  Играта ще приключи на 6 май в 23:59 часа, като победителят ще бъде обявен на 7 май през деня. Той ще получи лично съобщение, с което ще разбере как да си вземе наградата.  Шоуто на Кенеди ще започне точно в 20:00 часа на 10 май в НДК, а билети може да откриете в мрежата на Eventim.bg на цена от 55 до 110 лв.

България е трета в ЕС по брой трудоспособни, които не търсят работа

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/27/2521239_bulgariia_e_treta_v_es_po_broi_trudosposobni_koito_ne/?ref=rss


В България общо 232 хиляди трудоспособни не търсят работа, а 25 хиляди не желаят да започнат работа веднага.  Това означава, че общата потенциална допълнителна работна сила на България са 257 души – 7.6% от трудоспособното население на страната на възраст от 15 до 74 г. 

Делът на жените в категорията на неработещите и нетърсещи работа в България е доста по-нисък, отколкото в останалите държави членки на ЕС – 46%. По-малко са само в Ирландия – 43%. 

Потенциалната...

България е трета в ЕС по брой неработещи трудоспособни

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/27/2521239_bulgariia_e_treta_v_es_po_broi_neraboteshti/?ref=rss


От общо 44.1 млн. души в Европейския съюз (ЕС), работещи на непълно работно време през 2014 г., 9.8 млн. (или 22%) са имали възможност и желание да работят повече. Това означава, че 4.5% от трудоспособното население не могат да се възползват от възможностите си за заетост напълно. По-голямата част от тях са жени – 67%.

9.5 млн. са трудоспособните в Европа, които не търсят работа или са обезкуражени да търсят работа, сочат данни на Евростат.

Ако към тази категория се...

Наличие на дюни в къмпинг „Юг” установи съвместната проверка на МРРБ и МОСВ

http://www.cross.bg/dnsk-dyuni-obshtina-1462809.html

/КРОСС/ Наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на „Къмпинг Юг" и на самия къмпинг „Юг" установи съвместната проверка на междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на Българската академия на науките. Тя беше създадена със заповед РД-02-14-510/17.04.2015 г. на министър Лиляна Павлова и РД-241/17.04.2015 г. на министър Ивелина Василева, съобщава пресцентърът на МРРБ. Строежът на къмпинг „Юг" беше спрян на 16 април 2015 г. с издаване на принудителна административна мярка от РИОСВ-Бургас заради липсата на оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Разчитайки на експертизата на учените от БАН, беше създадена междуведомствената работна група. Тя установи наличие на дюни, включително и под излетите две бетонни плочи. Експертите препоръчват да се промени границата на морския плаж „Къмпинг юг", както и да се изработи специализирана карта за имота, в който са излетите бетонните плочи. Съгласно законодателството строежът върху дюни е абсолютно забранен. Затова РИОСВ-Бургас ще предпише на кмета на община Царево да предприеме съответните действия за премахване на строежа. От своя страна ДНСК ще разпореди на кмета на община Царево да предприеме действия за спиране на строителството по реда на ЗУТ, тъй като строежът е пета категория

Наличие на дюни в къмпинг „Юг” установи съвместната проверка на МРРБ и МОСВ

http://www.cross.bg/dyuni-dnsk-tzarevo-1462809.html

/КРОСС/ Наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на „Къмпинг Юг" и на самия къмпинг „Юг" установи съвместната проверка на междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на Българската академия на науките. Тя беше създадена със заповед РД-02-14-510/17.04.2015 г. на министър Лиляна Павлова и РД-241/17.04.2015 г. на министър Ивелина Василева, съобщава пресцентърът на МРРБ. Строежът на къмпинг „Юг" беше спрян на 16 април 2015 г. с издаване на принудителна административна мярка от РИОСВ-Бургас заради липсата на оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Разчитайки на експертизата на учените от БАН, беше създадена междуведомствената работна група. Тя установи наличие на дюни, включително и под излетите две бетонни плочи. Експертите препоръчват да се промени границата на морския плаж „Къмпинг юг", както и да се изработи специализирана карта за имота, в който са излетите бетонните плочи. Съгласно законодателството строежът върху дюни е абсолютно забранен. Затова РИОСВ-Бургас ще предпише на кмета на община Царево да предприеме съответните действия за премахване на строежа. От своя страна ДНСК ще разпореди на кмета на община Царево да предприеме действия за спиране на строителството по реда на ЗУТ, тъй като строежът е пета категория

Ненчев: Няма да подам оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_496533.html

Не виждам никакво основание за оставка, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който се разгледаха проблемите на българската армия. Вчера АБВ, която е част от управляващото мнозинство, поиска оставките на Ненчев и на министъра на външните работи Даниел Митов . От Реформаторския блок пък защитиха министъра на отбраната в усилията му за модернизиране на въоръжените сили и преодоляване на зависимостта от съветска военна техника. Днес пред сградата на президентството се проведе и протест, организиран от партията на Ненчев БЗНС, в подкрепа на министъра. Около стотина души излязоха да изразят позицията си, като скандираха "Тук не е Москва" и " Браво, министър Ненчев ." „Получавам подкрепа, която е много повече от коалиционната. Така че не виждам каквото и да е основание за оставка”, обясни пред протестиращите министърът. Един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ) също изрази удовлетворението си от провелия се съвет при президента. По думите му министър Ненчев получил много силна подкрепа от държавния глава и от премиера Борисов, както и от представителите на другите парламентарни групи. Той дори се похвали, че нивото на доверие спрямо политиката на министъра на отбраната се е повишила. Кънев е удовлетворен от факта, че тонът на заседанието е бил изключително конструктивен.

13-годишна роди в Благоевград

http://frognews.bg/news_90175/13-godishna-rodi-v-Blagoevgrad/

13-годишна майка от Благоевград е родила здраво и доносено момченце. Бебето тежи 3.400 кг, информира struma.bg.

Роскосмос ще търси извънземни цивилизации

http://www.cross.bg/izvunzemni-planira-tzivilizatziya-1462808.html

/КРОСС/ Първият спътник ще бъде изпратен още тази година. Освен всичко останало, Руската космическа агенция (Роскосмос) планира за период 2016 - 2025 година да изследва тъмната материя и да издирва извънземни цивилизация. За тези цели се планира да бъдат стартирани редица научни сонди, като площадка за пусковете им ще бъде новостроящият се космодрум „Восточни". Представители на Роскосмос разказаха за намеренията си на мероприятията, посветени на 50-годишнината от създаването на Центъра за управлене на полети (ЦУП). По-рано ръководителите на ЦНИИ (Централен научно-изследователски институт) по машиностроене заявиха, че „в перспектива „Восточни" се разглежда основно като площадка за пускове на апарати за планетни изследвания, сред които основно са Луна, Марс, възможно Меркурий и други планети, както и астероиди". Основно, в космодрума „Восточни" в недалечно бъдеще се планира и пуск на космическа сонда към точка Ланграндж (място, където се уравновесяват притегателните сили на Земята и Слънцето). Тази точка се намира на разстояние от 1,5 милиона километра от нашата планета. Всичко, което достига до там сякаш увисва и може да остава така вечно. Заради отсъствието на гравитацията е много сложно излизането от тази зона. Учените предполагат, че в зоната най-вероятно може да се открият остатъци от вещества, от които е възникнала Вселената - така наречената проматерия, както и следи от извънземни цивилизации

Оманският фонд е завел дело срещу България заради КТБ, обяви адвокат на Цветан Василев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/04/27/2521193_omanskiiat_fond_e_zavel_delo_sreshtu_bulgariia_zaradi/?ref=rss


Доколкото ми е известно, Оманският фонд май вече е завел дело срещу България за една хубава кръгла сума - 700 млн. евро. Това обяви в сутрешния блок на ТВ7 един от адвокатите на Цветан Василев -
Константин Симеонов. Той не можа да каже каква е точно формулировката на съдебния иск, нито в кой съд е, само посочи, че става дума за европейска институция.

"Те са акционери и е напълно нормално да защитават интересите си и очевидно начинът, по който работи българската правосъдна...

Американски абитуриент се „премени“ като камикадзе в училище

http://www.cross.bg/amerikanski-abityrient-mladezha-1462807.html

/КРОСС/ Американски абитуриент реши да покани дама за бала, като избра за това доста нестандартен начин, съобщи телевизия „Звезда“. 18-годишният Ибрахим Ахмад се „премени“ като камикадзе и облече жилетка с експлозиви, за щастие бутафорни. В голямото междучасие в училищния стол ученикът облякъл самоделната жилетка и вдигнал плакат с надпис: „Знам, че е малко късно, но имам нещо интересно… Бомба! Ши, ще дойдеш ли с мен на бала?“ Оригиналната покана се оказала ефективна – девойката се трогнала и се съгласила да придружи младежа в абитуриентската вечер. За съжаление, оригиналността на ученика не била оценена от учителите в школото. Те наказали младежа за неуважението към учебното заведение и му забранили да присъства на абитуриентския бал.

Обявеният за изчезнал в Непал варненец е жив и здрав, свързал се с майка си

http://www.moreto.net/novini.php?n=287403

25-годишният варненец в Катманду Александър Димитров, с когото роднините му нямаха връзка в продължение на 3 дни, е жив и здрав и в относителна безопасност. Това съобщи за Топ Новини неговият баща Христо Димитров, като уточни, че добрата вест дошла от съпругата му в Германия, с която синът им успял да се свърже късно снощи.

Интер хвърлил око на Ивайло Чочев

http://news.ibox.bg/news/id_538339039

Треньорът Роберто Манчини бил впечатлен от качествата му

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване