Влиза в сила забраната за продажба на плодови сокове с добавена захар

http://www.moreto.net/novini.php?n=287377

От вторник, 28 април, се забранява продажбата на плодови сокове с добавена захар. Рестрикцията важи не само за българския пазар, но и за целия Европейски съюз. Това става след влизането в сила на директива на европейската комисия, която беше одобрена през март 2012 г.

Хасан Адемов: Увеличават се трудовите злополуки с фатален край

http://pik.bg/хасан-адемов-увеличават-се-трудовите-злополуки-с-фатален-край-news323097.html

Хасан Адемов: Увеличават се трудовите злополуки с фатален край

Осъзнаваме нашия ангажимент за създаването на безопасни условия на труд. Това каза председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политика д-р Хасан Адемов по време на откриването на кампанията на КТ „Подкрепа“ по повод Световния ден за безопасност на труда, предаде агенция "Фокус".

„За съжаление обаче през 2014 година броят на трудовите злополуки завършили с фатален край е 118 и има тенденция за увеличаване. Всички ние трябва да обединим усилията си“, каза още д-р Адемов, визирайки всички институции свързани с труда.

„Истината е, че решението на този проблем минава през превенцията. За нея има финансов ресурс към Министерството на труда и социалната политика. Ако ние осъзнаваме потребността от това да работим непрекъснато за подобряване на условията на труд, ние сме направили крачка напред“, категоричен беше д-р Адемов. 

„Ние сме длъжници към онези, които сутринта са тръгнали на работа, а вечерта не са се прибрали“, добави още той и обясни, че законовите и предзаконовите актове имат нужда от усъвършенстване. 

Велизар Енчев: НС отказа да нарече "геноцида" с името му

http://pik.bg/велизар-енчев-нс-отказа-да-нарече-геноцида-с-името-му-news323100.html

Велизар Енчев: НС отказа да нарече "геноцида" с името му

Доминираното от ГЕРБ Народно събрание отказа да даде истинско определение за геноцида над арменците. Това се казва в декларация на председателя на Движение за радикална промяна "Българската пролет" Велизар Енчев.

"На 24 април 2015 година Народното събрание прие решение за признаване на масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г., като отхвърли, под натиска на премиера Бойко Борисов и ДПС, квалификацията "геноцид". Така доминираното от ГЕРБ Народно събрание, с подкрепата на Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ, отказа да даде истинското определение на това престъпление срещу човечеството", се казва в декларацията. "С този свой акт Народното събрание отказа да се присъедини към позицията на Европейския парламент от 15 април т.г., в която се използва квалификацията "геноцид". По този начин българският парламент се разграничи и от приети вече декларации по въпроса от Франция, Канада, Гърция, Русия, Белгия, Швеция, Швейцария, Кипър, Полша, Литва, Шотландия, Словакия и други държавни и международни институции, както и от общински съвети в България", се посочва в декларацията на движението на Велизар Енчев.

Национално движение за радикална промяна "Българската пролет" счита, че е време да наричаме нещата с истинските им имена и да не се страхуваме да отстояваме както националната, така и европейската позиция към тези трагични събития. България е балканската страна, пострадала най-много от политиката на геноцид, защото сме били под турско робство 500 години, се подчертава в декларацията.

"Ние, българите, най-добре знаем, че това престъпление срещу човечеството, подобно на Холокоста, не може и не трябва да бъде омаловажавано и забравяно. Настоящата декларация изпращаме в Европейския парламент. Тя ще бъде връчена и на посланиците на Армения и Турция в Република България", заявява Велизар Енчев.

Треньорът, който не беше достатъчно добър за "Левски", но стигна до Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/27/2520997_trenyorut_koito_ne_beshe_dostatuchno_dobur_za_levski/?ref=rss


Преди близо две години един сърбин с отлична визитка като футболист и обещаващо начало на кариера като треньор застана начело на българския "Левски". След по-малко от три месеца тогавашният спортен директор на сините Наско Сираков обяви, че с този наставник отборът не може да постигне високите си цели и се стигна до уволнението му. 

В събота същият този сръбски треньор класира "Уотфорд" във Висшата лига на Англия и стана едва третият чужденец в историята, спечелил промоция за...

Срив в компютърната система затвори границата ни за часове

http://offnews.bg/news/n_1/n_496405.html

Проблем с компютърната система затвори българската граница за часове.  На контролно-пропускателните пунктове - "Капитан Андреево" и "Калотина" се образуваха дълги опашки от автомобили и ТИР-ове.  Преустановено бе и преминаването на Дунав мост при Русе, който е в ремонт, като идеята е да се укрепи румънската част на Дунав мост 1. От "Гранична полиция" Русе обаче категорично заявиха за OFFNews , че проблемът с преминаването на границата със северната ни съседка не е свързан с ремонтните дейности, а с компютърната система.  Създадена е организация за движение по Дунав мост 1, но автомобилите успяват да преминат, макар и по-бавно.  Контролно-пропускателните пунктове днес бяха затворени за близо 3 часа. Проблемът вече е решен.  Междувременно тази сутрин на граничен пункт „Капитан Анреево" стартира масираната проверка на „Автомобилната инспекция”. До 08:00 часа инспекторите бяха проверили 48 превозни средства. Съставените актове пък са 15. 

400 души ще бъдат съкратени при сливането на болнични администрации в София

http://www.mediapool.bg/400-dushi-shte-badat-sakrateni-pri-slivaneto-na-bolnichni-administratsii-v-sofiya-news233394.html

До края на годината ще бъдат обединени администрациите на девет болници в карето около Александровска болница, което ще доведе до съкращаването на около 400 души административен персонал и икономиите ще бъдат насочени към медицинската дейност. Това съобщи в понеделник заместник-здравният министър Бойко Пенков. "Искаме да обединим административните дейности - цялата международна дейност, счетоводни услуги, правни услуги, доставки и болниците да извършват само присъщата за тях работа”, обясни Пенков пред БНТ. "Така ще останат средства, които ще отидат за лекарите и за болните", обясни той. Пенков направи уточнението, че не става въпрос за сливане на самите болници, а само на техните администрации. "Ние не искаме да засягаме лечебната дейност. Корпоративната идентичност на болницата си е важна, хората са работили за това добро име, трябва да го запазим", каза той. "Всички болници създават едно дружество, то се управлява от борд, в който влизат директорите на всички болници и цялата тази неприсъща, немедицинска дейност на болниците, се изнася навън", поясни Пенков. Сред болниците, чиито администрации ще бъдат обединени, са "Свети Иван Рилски", "Света Екатерина", "Майчин дом", Инфекциозна болница, Белодробна болница и др. По думите на Пенков Александровска болница е с над 100 човека администрация, Майчин дом – също с над 100 човека администрация, в "Иван Рилски" – около 50-60. "В Париж има обединени в дейността си 38 университетски болници, а отделно в друга група са обединени над 50 частни лечебни заведения", посочи Пенков. Той съобщи още, че се обсъжда и вариант за създаване на болнични консорциуми между областни и общински болници. В петък здравното министерство съобщи, че е започнало сливане на болници, като на първо време ще бъдат обединени университетските "Свети Иван Рилски" и "Александровска", както и детската онкохематология и болница "Царица Йоанна" – ИСУЛ. Като част от сливането беше огласено и освобождаването на директора на "Свети Иван Рилски" Дечо Дечев, който обаче видя в отстраняването си личен мотив, а персоналът на болницата застана зад него и излезе на протести, които продължиха и в понеделник. Протестиращите лекари и сестри поискаха обяснения за отстраняването на Дечев. Те са внесли в понеделник сутринта декларация до премиера Бойко Борисов с искане да спре започнатото от здравния министър Петър Москов сливане. Отстраненият директор на болницата Дечо Дечев коментира в понеделник пред бТВ, че "тече злокобен план за унищожаване на положителния пример в българското здравеопазване". Той изрази несъгласие печелившата "Иван Рилски" да бъде обединена със задлъжнялата Александровска болница. Според Дечев със съкращаване на длъжностите след обединението ще се спестяват по 10 000 лева на месец, което е по-малко от 1% от приходите на болницата.

Министър Красен Кралев откри международен турнир по таекуондо WTF за деца и кадети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735394

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Петия турнир Херея Оупън по олимпийско таекуондо за деца и кадети, провел се тази събота, съобщиха от пресцентъра на спортното ведомство. Над 500 състезатели от всички възрастови групи от 10 държави участваха в състезанието, което за първи път в историята на таекуондото у нас бе излъчвано на живо.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Петия турнир Херея Оупън по олимпийско таекуондо за деца и кадети, провел се тази събота, съобщиха от пресцентъра на спортното ведомство. Над 500 състезатели от всички възрастови групи от 10 държави участваха в състезанието, което за първи път в историята на таекуондото у нас бе излъчвано на живо.

Министър Кралев откри международен турнир по таекуондо WTF за деца и кадети (Галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735371

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Петия турнир Херея Оупън по олимпийско таекуондо за деца и кадети, провел се тази събота, съобщиха от пресцентъра на спортното ведомство. Над 500 състезатели от всички възрастови групи от 10 държави участваха в състезанието, което за първи път в историята на таекуондото у нас бе излъчвано на живо.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Петия турнир Херея Оупън по олимпийско таекуондо за деца и кадети, провел се тази събота, съобщиха от пресцентъра на спортното ведомство. Над 500 състезатели от всички възрастови групи от 10 държави участваха в състезанието, което за първи път в историята на таекуондото у нас бе излъчвано на живо.

Без БСП и "Атака" консултативният съвет реши: Ненамаляване на бюджета за отбрана

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2521041_bez_bsp_i_ataka_konsultativniiat_suvet_reshi/?ref=rss


След тричасово заседание членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента се обединиха около ненамаляването на бюджета за отбрана, което да се осигури от изпълнителната и съдебната власт, както Министерският съвет да изготви и внесе в Народното събрание Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България.

От БСП и "Атака" отказаха да участват в приемането на позицията след заседанието. Според лидера на...

По хиляда ПИК на ден издават от НАП в края на данъчната кампания

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/04/27/2521105_po_hiliada_pik_na_den_izdavat_ot_nap_v_kraia_na/?ref=rss


По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от агенцията. ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи – осигурителни декларации...

Външно проверява сигналите за нашенци в Непал

http://frognews.bg/news_90164/Vanshno-proveriava-signalite-za-nashentsi-v-Nepal/

МВнР и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението.

МВнР проверява сигналите за нашенци в Непал

http://frognews.bg/news_90164/MVnR-proveriava-signalite-za-nashentsi-v-Nepal/

МВнР и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението.

Борисов: Изтребители ще купуваме, когато има пари

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-iztrebiteli-shte-kupuvame-kogato-ima-pari-6035233

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че през тази година държавата няма възможност да увеличи парите за отбрана

След КСНС: Увеличение на бюджета за отбрана от 2016 г

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/sled-ksns-uvelichenie-na-biudzheta-za-otbrana-ot-2016-g-6035233

От следващата година ще започне увеличението на бюджета така, както е прието на срещата в Уелс, коментира военният министър Николай Ненчев

Фандъкова: Няма по-ценно от човешкия живот

http://pik.bg/фандъкова-няма-по-ценно-от-човешкия-живот-news323093.html

Фандъкова: Няма по-ценно от човешкия живот

"Няма по-ценно от човешкия живот." Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на откриването на кампанията на Конфедерация по труда „Подкрепа“ по отбелязване на Световния ден за безопасност на труда, в присъствието на десетки хора, представители на изпълнителната и законодателната власт, предаде агенция "Фокус".

„Виждаме, че в цял свят има бедствия, аварии, катастрофи. Присъстваме по повод деня за почитане паметта на загиналите при трудови злополуки. Това са необосновани и ненужни жертви. Те не просто могат да се намалят, а да бъдат избегнати като се взимат мерки от работодателите“, каза още кметът на София. Тя благодари на КТ „Подкрепа“, че преди години са започнали с тяхна помощ обучение по безопасност на труда на служители на Столична община. 


„Контролирам обектите, които се изпълняват с европейски средства, при които се спазват стриктно европейските правила. Не може да припариш до обекта без каска, без жилетка. Това не се разрешава от надзора. В тази посока трябва да работим всички, включително и организацията на работодателите“, коментира Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че Столична община е пряк работодател на десетки хиляди души и косвен на много други.

„Има какво още какво да се направи, за да идваме тук и да поднасяме цветя, а не да засаждаме дървета в памет на загиналите. Тези дървета ще ни напомнят, че тези жертви са можели да бъдат избегнати“, заключи Фандъкова. След словото си столичният кмет заедно с останалите присъстващи поднесоха цветя на плочата в памет на загиналите от трудови злополуки и засадиха дръвчета в памет на загиналите.

"Левски" призова феновете за подкрепа срещу "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/27/2521108_levski_prizova_fenovete_za_podkrepa_sreshtu_ludogorec/?ref=rss


"Левски" се обърна към привържениците си с призив да помогнат на отбора срещу "Лудогорец". Сините приемат шампиона в реванш от полуфиналите за Купата на България.

"Ела и вземи своя билет. Подкрепи "Левски", пише в сайта на клуба.

Според информацията предварителната продажба на пропуските върви при засилен интерес. Днес и във вторник фен магазинът на "Тодорини кукли" ще продава билети от 10.00 до 18.00 часа. 

Билетите са по 7 и 14 лева, като до момента са...

Данъчните издават по 1000 персонални кодове дневно

http://econ.bg/Новини/Данъчните-издават-по-1000-персонални-кодове-дневно_l.a_i.670110_at.1.html

Националната агенция за приходите издава по 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) дневно през последните дни. ПИК дава възможност за онлайн...

Съпруг в развод гръмна тъщата и сестра й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735359

43-годишен жител на Любимец в процес на развод гръмна с ловна пушка тъща си и сестра и, след което се укри в гората. Инцидентът стана миналата неделя в 11,50 часа по обяд на ул.
43-годишен жител на Любимец в процес на развод гръмна с ловна пушка тъща си и сестра и, след което се укри в гората. Инцидентът стана миналата неделя в 11,50 часа по обяд на ул. "Родопи" 6, съобщи ОД на МВР - Хасково. Димитър Николов бил бесен, след като освен раздялата имал и съдебно разпореждане заради семеен тормоз да не доближава 35-годишната

2 години затвор за 39-годишен варненец, откраднал техника и инструменти от паркиран таксиметров автомобил

http://www.moreto.net/novini.php?n=287388

Районният съд наложи ефективно наказаниe на 39-годишeн мъж за кражба на техника и инструменти от паркиран таксиметров автомобил, научи Moreto.net. С присъда по реда на съкратеното съдебно следствие, съдът наложи на 39-год.

Дъжд с гръмотевици утре

http://society.actualno.com/Dyjd-s-grymotevici-utre-news_469953.html

Атмосферното наляганее по-ниско от средното за април и ще продължи да се понижава. През нощта по-значителна облачност ще има над западните райони, където на места ще превали. Утре ще има по-често знач...

Никол Кидман и Кийт Ърбън отново ще се женят

http://showbusiness.actualno.com/Nikol-Kidman-i-Kijt-Yrbyn-otnovo-shte-se-jenjat-news_469960.html

Австралийската актриса Никол Кидман и нейният съпруг Кийт Ърбън ще повторят брачните си клетви. С това двойката иска да сложи край на слуховете в медиите, които спекулират с твърденията за развод. К...

Заместник-министър Филип Гунев: Интегрираната система за наблюдение по границата ще бъде изградена до края на месец юни

http://press.mvr.bg/NEWS/news150427_02.htm

Той и зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрждиев посетиха Елхово и дадоха началото на логистичните дейности, с които българската армия ще подпомага работата на ГД „Гранична полиция“

„Език мой, враг мой“ или „Криворазбраната цивилизация“?

http://www.bnews.bg/article-133957

Да, ама не, г-н Рашидов. Реакцията на протестиращите и единодушието в обществото показват, че това е най-големия ви провал и трябва да си ходите!

Затънали в заеми: Васко Кеца иска да ни кълца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735277

Лихвари ни взеха къщата! Заплашваха ни, че ще ни режат парче по парче! Заради тях отидохме да живеем на лозето, където сме и до днес. Това признаха пред спецсъда Искра и Цветан Цанови от Червен бряг, които останали без дом. Подсъдими за лихварската схема и изнудване са членът на
Лихвари ни взеха къщата! Заплашваха ни, че ще ни режат парче по парче! Заради тях отидохме да живеем на лозето, където сме и до днес. Това признаха пред спецсъда Искра и Цветан Цанови от Червен бряг, които останали без дом. Подсъдими за лихварската схема и изнудване са членът на "Килърите" Васил Костов - Васко Кеца и бившият полицай Тодор Тошев.

Уникална снимка! Няма да повярвате колко струва днес дизелът на тази бензиностанция във Варна.

http://petel.bg/Unikalna-snimka--Nyama-da-povyarvate-kolko-struva-dnes-dizelat-na-tazi-benzinostantsiya-vav-Varna-__109953

снимка: Деян Янев, Etiket.bg Любопитна снимка е успял да заснеме днес Деян Янев от Etiket.bg. Тя е от бензиностанция "Шел" на "Пикадили парк" във...

От последните минути официално! Търсят нови доказателства за смъртта на Валя от Бургас

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti-ofitsialno--Tarsyat-novi-dokazatelstva-za-smartta-na-Valya-ot-Burgas__109954

"Производството за смъртта на Валя от Бургас е спряно, полицията в момента търси нови доказателства. Намерени са всички лица, но...

МО: Над 2 128 000 лв. ще струва охраната на границата за шест месеца

http://www.cross.bg/dimitur-otbranata-shest-1462788.html

/КРОСС/ В Елхово замeстник-министрите на вътрешните работи - Филип Гунев и на отбраната - Димитър Кюмюрджиев поставиха началото на взаимодействието между двете министерства за стратегическа дейност по охрана на държавната граница.Ангажирани в операцията ще бъдат 83-ма военнослужещи и 34 машини. От Министерство на отбраната вече са изчислили, че за първите шест месеца от съвместните действия ще са необходими над 2 128 000 лева, съобщи заместник- министър Димитър Кюмюрджиев.До този момент българската армия от своя бюджет, от бюджета на Сухопътните войски е похарчила приблизително 180 000 лева за нови батерии, акумулатори, гуми и необходимите консумативи, за да може техниката да бъде в помощ на нашите колеги от "Гранична полиция".До момента от финансовото министерство не са отпуснати средства за съвместните дейности, независимо от решението на Министерски съвет, съобщи БНР.

Системата на КАТ блокира

http://www.cross.bg/sistemata-na-kat-blokira-1462787.html

/КРОСС/ За пореден път компютърната система на КАТ-София блокира и предизвика дълги опашки от чакащи да регистрират автомобилите си, сигнализираха читатели на "Стандарт".Системата не работи от 11 часа тази сутрин. А преди минути служители на "Пътна полиция" заявиха на гражданите, че проблемът може и да не бъде оправен в рамките на деня. По думите им сривът е в цялата страна.По-рано през деня за три часа бе спряла системата и на на ГКПП "Кулата".Органите на реда препоръчаха на чакащите, които имат транзитни номера, да си тръгнат и да дойдат в друг ден. Сривът обаче представлява сериозен проблем за собствениците на автомобили без временна регистрация.

Арести в КАТ-Пловдив

http://www.bnews.bg/article-133956

Сред задържаните има четирима офицери, тарашат домовете им.

Митничарите ще минават психотест при назначение и повишение

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/04/27/2521031_mitnicharite_shte_minavat_psihotest_pri_naznachenie_i/?ref=rss


Митничарите, които биват назначавани за пръв път на работа в агенцията или пък ще бъдат повишавани в длъжност, ще минават през тестове за психологическа пригодност. Това предвиждат промени в закона за митниците, предложени от правителството. Проектът за изменение е внесен в петък в Народното събрание.

Тестовете са свързани с така наречената Дъблинска стратегия - рамка, която задава параметрите за изпълнението на митническата професия в ЕС. В нея се задават и основните ценности в...

Учени дават надежда на страдащите от артрит

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/ucheni-davat-nadezhda-na-stradashtite-ot-artrit-6035231

Синтетично вещество, извлечено въз основата на броколите, дава надежда в борбата срещу заболяването

София Вергара излезе на червения килим в рокля на български дизайнер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251660_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BC+%D0%B

 Колумбийската актриса и модел София Вергара, известна от сериала "Модерно семейство", мина по червения килим на наградите на Академията за кънтри музика в рокля на български дизайнер. 

Ръчно изработеният черен тоалет до коленете, който в горната си част е тип-корсет с инкрустирани камъни, е дело на модна къща Beyond, основана от македонския дизайнер Борче Ристовски и българския стилист Добромир Киряков.

Това не е първият път, в който тяхно произведение попада на червения килим - на втори април актуалната половинка на певеца Марк Антъни Шанън де Лима се появи в Beyond на наградите BM Latin Awards за латино музика, видно е от страницата на дизайнерите във "Фейсбук". Те продават продукцията си в бутик в Лос Анджелис.

 
 

Руски учени тестват уранови центрофуги десето поколение

http://www.cross.bg/pokolenie-tzentrofygi-beloysov-1462785.html

/КРОСС/ Учените в Уралския електрохимичен комбинат провеждат изпитания с уранови центрофуги десето поколение. Това заяви генералният директор на комбината Александър Белоусов, предаде RT. „В момента работим над десето поколение. Учените и разработчиците решават технически проблеми, а това не е лесно. Всеки нов НИОКР (Научни изследвания и развитие) е рискова тема, тъй като може да се получи, а може и да не", поясни Белоусов. В настоящия момент в предприятието се въвеждат в строй технологични блокове с най-нови газови центрофуги девето поколение. Тяхното въвеждане в експлоатация ще осигури възможността да се задържат и в бъдеще 48% руски и 20% световни мощности в отделяне на уранови изотопи. Според него, производителността на центрофугите 9-то поколение примерно 4 пъти е по-висока, за разлика от 8-мо поколение и това съотношение на производителността се запазва между центрофугите от различни поколения.„Всяка машина трябва да бъде икономично ефективна. Разработват се не заради модернизациите, а заради икономическата целесъобразност. Колкото е по- енергоемка машината, толкова повече проблеми се появяват, които трябва да бъдат разрешавани", добави Белоусов.  

Сидеров: Турция ще пази небето ни

http://www.cross.bg/genotzid-ataka-armenskiya-1462786.html

/КРОСС/ Турция ще пази небето ни. За това предупреди в предаването си „Неделник" по АЛФА ТВ лидерът на "Атака" Волен Сидеров.Той мотивира твърдението си с извадки от доклада на военния министър Николай Ненчев за състоянието на армията ни. Документът се обсъжда днес на КСНС. В него се казва, че въздушното ни пространство ще бъде предоставено на други държави-членки на НАТО. „Кои са тези други държави членки на НАТО? Най-близо до нас са Турция и Гърция, и като имаме предвид, че турската армия е една от най-големите и най-модерните въоръжени армии не само в Европа, но и в света, кажете коя ще е тази държава-членка на НАТО, която ще пази нашето небе? Много просто - Турция. Всъщност, г-н министърът ни казва в този доклад, че нашето небе вече ще бъде охранявано от Турция", заяви в неделя Сидеров. Той беше категоричен, че се готвят да се похарчат 4 милиарда лв. от нашите пари за изтребители и военна техника, която ще се купува на старо от американски продавачи на оръжие, тъй като ликвидираха нашата военна промишленост. Сидеров припомни, че сме продавали оръжие за 2 милиарда долара по целия свят оръжие. „Нарязаха ни ракетите, с които можехме да се отбраняваме ефикасно, те бяха руски и бяха по-добри от американските. Унищожиха цялата ни бойна техника. Обезоръжиха ни до нула", заяви националистът. Още преди КСНС Сидеров беше категоричен, че Росен Плевнелиев го свиква , за да обяви края на армията ни

Премиерът шамароса армията и военния бюджет

http://frognews.bg/news_90163/Premierat-shamarosa-armiiata-i-voenniia-biudjet/

През тази година няма да бъдат отпуснати повече пари за военните, а това може да стане през следващата 2016-а. В момента приоритети са ни здравеопазването и образованието.Това каза премиерът Бойко Борисов след Консултативния съвет по национална сигурност и на практика отряза мераците на Плевнелиев и Ненчев за актуализация на военния бюджет.

Михаил Миков: Няма да участваме в приемането на окончателното решение на КСНС

http://pik.bg/михаил-миков-няма-да-участваме-в-приемането-на-окончателното-решение-на-кснс-news323084.html

Михаил Миков: Няма да участваме в приемането на окончателното решение на КСНС

„БСП няма да участва в приемане на окончателното решение на КСНС. За нас неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и въоръжените сили без преди това ясно в НС да са обсъдени всички параметри на ситуацията в момента.” Това заяви пред медиите председателят на НС на БСП Михаил Миков след провелото се заседание на Консултативен съвет по национална сигурност при президента на тема: „Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност“. 

 По думите му предвиденото постепенно увеличение на процента от БВП на страната за отбрана не държи сметка за други сектори.  Той обясни, че едно предварително залагане на КСНС на такова увеличение на разходите за отбрана не отчита  другите сектори, които също се нуждаят от сериозни средства. Миков бе категоричен, че такъв подход е крайно неприемлив за левицата, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Трябва да има много повече информация в обществото за състоянието на отбраната, за ангажиментите, които поема България и за сигурността като комплекс от въпроси”, каза още той. Важните  въпроси според председателя на БСП са демографският въпрос, икономическото развитие на страната, въпросите за образованието и здравеопазването. „Всичко това  ни кара да не участваме в това решение”, заяви Миков. По повод доклада на министъра на отбраната, лидерът на левицата коментира, че малко пресилено се драматизира ситуацията, за да се обоснове повишаването на разходите за отбрана.

Сидеров в „Неделник“: Турция ще пази небето ни

http://pik.bg/сидеров-в-„неделник“-турция-ще-пази-небето-ни-news323080.html

Сидеров в „Неделник“: Турция ще пази небето ни

Турция ще пази небето ни. За това предупреди в предаването си „Неделник“ по АЛФА ТВ лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Той мотивира твърдението си с извадки от доклада на военния министър Николай Ненчев за състоянието на армията ни. Документът се обсъжда днес на КСНС. В него се казва, че въздушното ни пространство ще бъде предоставено на други държави-членки на НАТО. „Кои са тези други държави членки на НАТО? Най-близо до нас са Турция и Гърция, и като имаме предвид, че турската армия е една от най-големите и най-модерните въоръжени армии не само в Европа, но и в света, кажете коя ще е тази държава-членка на НАТО, която ще пази нашето небе? Много просто – Турция. Всъщност, г-н министърът ни казва в този доклад, че нашето небе вече ще бъде охранявано от Турция“, заяви в неделя Сидеров.
        Той беше категоричен, че се готвят да се похарчат 4 милиарда лв. от нашите пари за изтребители и военна техника, която ще се купува на старо от американски продавачи на оръжие, тъй като ликвидираха нашата военна промишленост. Сидеров припомни, че сме продавали оръжие за 2 милиарда долара по целия свят оръжие. „Нарязаха ни ракетите, с които можехме да се отбраняваме ефикасно, те бяха руски и бяха по-добри от американските, съобщиха от пресцентъра на партията.

Унищожиха цялата ни бойна техника. Обезоръжиха ни до нула“, заяви националистът.
 Още преди КСНС Сидеров беше категоричен, че Росен Плевнелиев го свиква , за да обяви края на армията ни.

 Лидерът на "Атака" коментира и друга актуална тема в предаването си.
„Геноцид. Това беше думата на седмицата, защото изминалите дни минаха под знака на арменския геноцид“, заяви председателят на "Атака" ден, след като се върна от международната конференция в Ереван.

Той отбеляза, че геноцидът над арменците е част от избиването на християните в Османската империя. Християните са подлагани на постоянен геноцид с цел тяхното ликвидиране, с цел да останат само тези, които приемат исляма. Сред народите, подложени на ликвидиране. е и българският, и ако при арменците говорим за 1,5 млн. души, то при българите говорим за няколко века масирано изтребление и обезкръвяване чрез налагане на „кръвен данък“.

Сидеров отбеляза, че истината за арменския геноцид е подкрепена с много факти. Това деяние по всички международни конвенции се нарича престъпление, а когато е свързано с избиване на много хора, е геноцид. Той подчерта, че избиването на евреите е признато за геноцид, наречен „Холокост“, а в предложението на "Атака" за признаване на арменския геноцид беше сменена думата с „масово изтребление“, за да не си развалим отношенията с Турция.

Миналата сряда "Атака" предложи включване в дневния ред на НС точка признаваща арменския геноцид. По същото време Сидеров е в Ереван по покана на президента на Армения Серж Саркисян на форума „Срещу престъплението геноцид“.

Във Вашингтон Обама не се решава да признае арменския геноцид, въпреки предизборните си обещания, вследствие на което нашите управляващи изпадат в шок, че може нашата позиция да се размине с тази на Обама.
На следващия ден четвъртък 23.04 предложението на "Атака" е стопирано след натиск от турското посолство.
        В Ереван тогава тече глобалният форум, на който Сидеров заявява, че ръководената от него партия "Атака" се бори за признаване на арменския геноцид вече 10 години, но се сблъска със стена. Сидеров тогава съобщи пред форума, че има натиск от турското посолство върху българското Народно събрание, а българският народ не споделя мнението на парламентаристите.
        В петък (24.04) настъпва обрат и точката за арменския геноцид започва да се гледа. По същото време в Ереван тече траурна церемония на мемориалния комплекс на жертвите от геноцида с участието на президентите на Русия и Франция. В церемонията участва и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
В парламента предложението на "Атака" е редактирано от ГЕРБ, като думата „геноцид“ е променена на „масово изтребление“
Във Вашингтон в свое изявление по повод арменския геноцид Обама не назовава думата „геноцид“ преди всичко заради Турция.
Българският парламент все пак приема проекторешението на "Атака" за арменския геноцид, което въпреки редакцията е голяма победа за партията на Сидеров и арменците.
        ДПС тогава напуснаха залата, с което потвърдиха, че одобряват зверствата срещу арменците.

От другата година ударно модернизираме армията с парите от НАП и Митниците, решен Борисов

http://news.ibox.bg/news/id_945776203

Години наред са се купували безумни неща - кугъри, пантери, най-скъпите вертолети в света без нито един пистолет на тях. Още от 2006 година влаковете трябва да платя - кое по напред. Не е като да искаме - искаме, коментира премиерът

9 начина да ядем по-малко

http://pik.bg/9-начина-да-ядем-по-малко-news323082.html

9 начина да ядем по-малко

В допълнение към режима ни за отслабване, защо да не се възползваме от някои хитрини, които помагат да потиснем апетита и да ядем по-малко.


1. Яжте в тишина
Проучвания показват, че когато ядем, слушайки музика или гледайки телевизия, се увличаме и ядем повече. Мозъкът не успява да регистрира момента на наяждането и продължаваме да ядем и съответно да поглъщаме калории.


2. Разходете се преди хранене
Според едни шотландско изследване разходката на свеж въздух преди хранене намалява усещането за глад. Причината се крие в насищането на организма с кислород. Ако нямате възможност да се разходите, то направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания преди ядене.


3. Помиришете ябълка, банан или мента
Американски диетолози провели изследване как влияят различните аромати на апетита. Оказало се, че уханието на ябълка, банан или мента помага да ядем по-малко и впоследствие да отслабваме по-лесно.


4. Обърнете внимание на цветовете
Отдавна е доказано, че синият цвят намалява апетита. А червеният, оражевият и жълтият, напротив, възбуждат го. Затова съветът ни е да се възползвате от това откритие и да си сипвате порциите в сини чинии и купи.


5. Върнете се в детството
Купете си набор от детски прибори. Няма как да ядете по-големи порции в малките съдове и с малките прибори. Така постепенно ще се научите да ядете малки порции. И няма да тичате да си сипвате още.


6. Слушайте тялото си
Слушайте сигналите на организма си – яжте тогава, когато изпитвате чувство на глад. Ако не сте гладни, не ходете да обядвате за компания или защото е станало време за обяд.


7. Наслаждавайте са на храната
Не наказвайте себе си, не се морете от глад и ядейки храна, която не ви е вкусна. Оставете в менюто си сладкото и мазното, но обърнете внимание на количеството и дните, в които ги ядете. Кажете си, че ще ядете нещо такова по малко и не повече от един път в седмицата. Намерете си рецепти за вкусни ястия, които ще ви доставят удоволствие.


8. Здравият сън
Американски учени наблюдавали над 68 000 пациенти в течение на 15 години, за да достигнат до извода, че този, който спи по 5-6 часа, е по-склонен към затлъставяне от този, който спи по 7-8 часа. Ако искате да отслабнете, дремвайте си по-дълго нощем. И за красота!


9. Измийте си зъбите след хранене
Веднага след като хапнете, идете да си измиете зъбите. Така няма да посегнете скоро след хранене към някоя дребна закуска.

Тръгна подписка да не отделят бебетата от майките им в болниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=287374

Не можем да предвидим коя ще е следващата акушерка, която ще получи психологическо разстройство, затова нека използваме модела на европейските държави и забраним отделянето на бебетата от майките им в болниците. Това е текстът на онлайн петиция, под която само за два дни са събрани над 2200 подписа, съобщи БНР.

Бойко Борисов: Не сме виновни, че години наред са купувани фрегати без въоръжение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735345

За 2015 година нямаме възможност и го казвам на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието. Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след заседанието на КСНС на въпрос дали имаме финансова възможност за отбрана, съобщи „Фокус”.
„За 2016 година, с парите,
За 2015 година нямаме възможност и го казвам на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието. Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след заседанието на КСНС на въпрос дали имаме финансова възможност за отбрана, съобщи „Фокус”. „За 2016 година, с парите,

Обратното изкупуване на американски акции ограбва бъдещето

http://www.mediapool.bg/obratnoto-izkupuvane-na-amerikanski-aktsii-ograbva-badeshteto-news233393.html

Наблюдателите на политическата сцена в САЩ се оплакват от липса на лидери. Това важи и за корпоративния свят. Така както политиците са хипнотизирани от проучванията на общественото мнение и главните изпълнителни директори са роби на цените на акциите. Оптимистичният пазар в САЩ днес е поддържан от един ключов елемент: обратното изкупуване на акции от собствените им емитенти. Нивата на печалбите спадат. Инвестиционните възможности очевидно липсват. Остава само да бъде свит броят на акциите. Възможно е бумът на обратно изкупуване на акции в САЩ да не означава криза на капитализма. Той обаче е предупредителен знак. Когато компаниите залагат на финансово инженерство, те залагат срещу бъдещето.   Тази година обратното изкупуване на акции в САЩ е на път да постигне безпрецедентетн максимум, надхвърляйки 1 трилион долара. По-малко обезпокоително би било, ако пирът беше ограничен до един или два отрасъла, да речем големите петролни и фармацевтични компании. Нещата обаче далеч не стоят така. От Apple до Pepsi, главните изпълнителни директори във всички сектори живеят в страх от инвеститора активист. По подобен начин, би било по-малко тревожно, ако тенденцията е просто циклична. Обратното изкупуване на собствени акции обаче се увеличава като дял от печалбите в продължение на повече от 30 години. Миналата година компаниите, включени в индекса S&P 500,са похарчили 95% от оперативните си печалби за свои собствени акции или за изплащане на дивиденти. Ако съдим по активността от януари, обратните изкупувания са на път да надхвърлят 100% от печалбите през 2015 година.   На теория компаниите трябва да набират пари от фондовия пазар, за да инвестират в бъдещия растеж. Случва се точно обратното. Миналата година обратните изкупувания са възлезли на общо 550 милиарда долара, според Bloomberg, докато новите пари, влели се на пазара, предимно във взаимни и борсово търгувани фондове, са били едва 85 милиарда долара. През 2015 г. тази тенденция се е засилила рязко. Обратните изкупувания не само са скочили, те са достигнали през февруари рекордните 104 милиарда долара. Инвеститорите обаче в действителност изтеглят пари от пазара.   Има мъдри инвеститори, като Уорън Бъфет, които твърдят, че обратното изкупуване на собствени акции е разумен начин за компаниите да се разпоредят със свободни пари. Бъфет направи много пари от своя дял в IBM в период, когато печалбите на компанията спадаха и тя се мъчеше да открие нов бизнес модел. Подобно на много други изпаднали в затруднено положение гиганти, IBM правеше акционерите си доволни, като купуваше свои собствени ценни книжа. Между 2004 и 2013 г. компанията е похарчила 116 милиарда долара за обратни изкупувания, за които са отишли 92% от нейните печалби, според изследване на Brookings.   Несъмнено General Electric, която неотдавна съобщи, че ще разпродаде своя непромишлен бизнес, ще бъде също в състояние да си купи известно благоразположение. Целта на изтеглянето на инвестициите е GE да се съсредоточи върху основния си индустриален бизнес. Наличните средства обаче на първо място ще помогнат за финансирането на изкупуване собствени акции за 50 милиарда долара.   Ако бъде направено сравнение между отделните компании, Бъфет е прав. Лари Финк, шефът на Blackstone - най-големият мениджър на активи в света с портфейл от 4,65 трилиона долара - има повече право. В писмо до главните изпълнителни директори на компаниите от S&P 500 от този месец Финк обвини бизнес лидерите в САЩ, че изяждат собственото си зърно за посяване.   Тяхното обсебване да мислят в краткосрочен план ще бъде за сметка на бъдещето, предупреди той. "Все повече и повече корпоративни лидери отговориха с действия, които могат да осигурят бързи печалби за акционерите... и в същото време инвестират недостатъчно в иновации, квалифицирана работна ръка или основните капиталови разходи, необходими за поддържане на растежа в дългосрочен план", написа Финк.   Повечето главни изпълнителни директори, разбира се, няма да поемат вината. Междувременно те правят добри пари за сметка на обществото. Някъде до около 90% от възнагражденията на главните изпълнителни директори идват от плащания, свързани с акции. В съответствие със забележително небрежните регулации на Комисията за ценните книжа и борсите компаниите могат да избират кога и с колко да повишат възнагражденията на своите шефове чрез графика на обратните изкупувания.   За добрите теоретици на пазара увеличаването на ценността на отделния акционер остава ключовият елемент. На практика MSV трябва да се обявява за свеждане на социалната стойност до минимум. Не е случайно, че нарастването на обратните изкупувания съвпада с бума на свиването на размера на компаниите. Защо да инвестираш в уменията на своите служители, когато можеш да увеличиш печалбите си сега.   Изкушаващо е да се мисли, че бумът на обратните изкупувания ще спре, когато Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ започне да повишава лихвените проценти. Голяма част от обратните изкупувания са финансирани чрез корпоративни облигации, емитирани с исторически ниски лихви. Когато доходността на американските държавни облигации започне отново да нараства, ще стане по-скъпо за компаниите да изкупуват свои собствени активи с взети назаем пари. Също толкова вероятно обаче е да се случи точно обратното.   Целта на нулевите лихви бе да се помогне да се увеличат парите в обращение в икономиката на САЩ. Още преди края на количественото облекчаване миналата година, печалбите падаха. Оттогава поскъпването на щатския долар засегна продажбите в чужбина, на които се пада дял от приблизително една трета от приходите на компаниите от S&P 500. Едно обръщане на лихвения цикъл вероятно ще засили още повече долара, изцеждайки по този начин още повече печалбите на американските компании.   Какво ще направят тогава GE и IBM? В един идеален свят те ще издържат на бурята, за да се съсредоточат върху бъдещия растеж. В реалния тези компании ще бъдат подложени на още по-силен натиск да постигнат заложените печалби. Финк твърди, че "корпоративните лидери имат дълг да полагат грижи и да бъдат лоялни не към всеки борсов посредник, който притежава техни акции в даден момент, а към компанията и дългосрочните й собственици".   По БТА

Съдът запорира имущество за над един милион лева на Христо Бисеров

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251659_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D1%83%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D0%B

 Софийският градски съд (СГС) е запорирал имущество на бившия председател на Народното събрание Христо Бисеров (ДПС) и на доведения му син Ивайло Главинков. Общата стойност за двамата е 1.55 млн. лв. - от които 1.3 млн. лв. са на Бисеров, а останалите на сина му.

Запорът е по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) заради образувано срещу двамата досъдебно производство за пране на пари и данъчни престъпления. Това съобщиха от комисията днес. В хода на проверката е била поискана информация от седем европейски държави, сред които Македония и Швейцария. Наскоро прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Бисеров за укриване на доходи и нарушение на банковия режим. "Капитал" съобщи, че материалите за Главинков, срещу който също започна разследване, са отделени в друго досъдебно производство.

Общата стойност на запорираното имущество на Бисеров е 1.262 млн. лв. Наложена е възбрана на недвижим имот в София, автомобил и запор на девет банкови сметки. Комисията е поискала обезпечение и на суми, които съпругата на Бисеров - Мария, е предоставила под формата на заем на Ивайло Главинков, както и приходи от продажба на автомобил и дялове на търговски дружества.

Съдът e наложил обезпечение на имущество на обща стойност от 293 хил. лв. на Ивайло Главинков -  апартамент в София, вилна сграда в  Долна баня, дялове в пет търговски дружества, както и девет банкови сметки. Обезпечение е поискано и на средства, които Главинков е давал назаем на физически лица и фирми, както и средства, които връщал по заеми от физически и юридически лица.

От комисията са поискали и сумите, които Христо Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков, които възлизат в размер на 314 529 долара и 117 192 евро. Българската прокуратура поиска разкриване на банкова тайна за Бисеров от Швейцария, но заради непълнота на искането властите там отказаха. Те поискаха допълнително данни, които от държавното обвинение изпратиха на 16 март тази година. 

Louis Vuitton се оказа „агент” на Путин

http://svetoven.pogled.info/news/64074/Louis-Vuitton-se-okaza-agent-na-Putin

/Поглед.инфо/ Все по-абсурдни са новините, които идват от Украйна. Отстрелването на политици и журналисти, които не „хвалят” хунтата в Киев върви с пълна пара. Наказателни акции. Настроенията са като през Кристалната нощ на 9 срещу 10 ноември 1938 година в нацистка Германия.

Плодов сок със захар - забранено

http://frognews.bg/news_90162/Plodov-sok-sas-zahar---zabraneno/

Край на соковете с добавена захар. Плодовите сокове на българския пазар и в целия ЕС от утре, 28 април, трябва да са без добавена захар. В тях отдавна не се допускат и подсладители. Сладкото ще идва само от плодовете, вложени в соковете.

Синдиците на КТБ по следите на заем от близо 18 млн. евро

http://offnews.bg/news/n_1/n_496396.html

Вземания по кредит за 18 761 534.58 евро се опитват да възстановят временните синдици в КТБ. Заради банковата тайна името на компанията-длъжник не е обявено. Kредитът е получен срещу обезпечение на акции. Това става ясно от последния отчет на Лазар Илиев и Росен Ангелчев за периода от 20-и до 23-ти април. Двамата бяха вписани като титулярни синдици на КТБ на 23-ти април, ден, след като започна процедурата по несъстоятелност. От отчета им става ясно, че са пристъпили към вписване на изпълнение в Централния регистър на особените залози и на Централния депозитар, тъй като става дума за заложени акции и вземания на обща стойност от 18,7 млн. евро. Когато все още са временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев са започнали действия по събиране на вземания от компании, които също са в производство по несъстоятелност. Описани са две дела, при които КТБ се явява кредитор с признати вземания за повече от 40 млн. лева всяко. Проведена е среща с международна одиторска компания. Освен това са извършени и действия за обявяване на прихващания за недействителни. Междувременно адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, обяви, че Оманският фонд, който е акционер в кредитната институция е завел дело срещу България за 700 млн. евро. Припомняме, фондът е акционер в КТБ и беше кандидат- купувач за финансовата институция.

КНСБ: 118 души са починали и 2807 са пострадали на работното си място през 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2521029_knsb_118_dushi_sa_pochinali_i_2807_sa_postradali_na/?ref=rss


На Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки, 28 април, Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) обобщи данните за инцидентите на работното място за последните години. През 2014 г. по време на работа са загинали 118 души, а други 2 807 са пострадали в трудови инциденти. От тях 2 359 са станали на работното място, а 448 – при отиване или връщане от работа.

И в двете стойности има увеличение спрямо предходните години. През 2012 г. смъртните случаи...

Продължава тестът за проводимост на р. Искър с изпускане на язовир

http://www.mediapool.bg/prodalzhava-testat-za-provodimost-na-r-iskar-s-izpuskane-na-yazovir-news233392.html

Продължава тестването на проводимостта на река Искър с контролирано изпускане на обеми от язовир "Искър“ към язовир "Кокаляне“, съобщиха от Столичната община. То започна на 23 април и ще продължи още няколко дни. Дебитът на изпускането на водите е 10 куб. м в секунда. и това става по програма, съставена от "Язовири и каскади“ ЕАД и "Напоителни системи“ ЕАД. Целта е превенция от наводнения.    Дейностите се координират от екипи на Столичната община, Министерството на вътрешните работи, Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и водите, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението, Басейнова дирекция към МОСВ, Национална електрическа компания и областните управители на София-град и София – област. По време на контролираното изпускане ще бъде извършено и тестване на системата за реакция при кризи с участие на всички компетентни институции.

19 българи в района на труса в Непал, няма връзка с трима от тях

http://offnews.bg/news/n_1/n_496402.html

19 българи са били в района на земетресението, което удари Непал в събота. С трима от сънародниците ни няма връзка, съобщи бТВ.  Част от хората са успели да се свържат с Министерство на външните работи, за другите са сигнализирали близките им. Сред тях е и 25-годишният Александър Димитров, който е бил на стаж в Катманду.  Мъж и жена в района на труса са се свързали с посолството ни в Делхи и вече са на сигурно място. Наша сънародничка е в контакт с почетния ни консул в Катманду и търси начин да се прибере в България.  Групата от 12 алпинисти, които също са в Непал, са успели да се свържат с близките си и са ги успокоили, че са невредими. Друга българка, която също е била в Катманду по време на земетресението, вече е успяла да напусне Непал. МВнР и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението. Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено. Към момента няма данни за загинали или ранени българи в Непал. 

Миков напусна предсрочно заседанието на КСНС, социалистите несъгласни с парите за военните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735344

БСП напусна предсрочно заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Като мотив социалистите изразиха факта, че не са съгласни да се дава допълнителна сума на военните.
„Не сме съгласни със сумата, която искат да се отпусне на Министерството на отбраната,
БСП напусна предсрочно заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Като мотив социалистите изразиха факта, че не са съгласни да се дава допълнителна сума на военните. „Не сме съгласни със сумата, която искат да се отпусне на Министерството на отбраната,

Пътната агенция се готви за новия програмен период

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pytnata-agenciia-se-gotvi-za-noviia-programen-period-193663/

Агенцията търси проектант за пътищата, включени за ремонт по новата програма "Региони в растеж"

US-политолог: САЩ са настроени на конфронтация с Русия, изборите нищо няма да променят

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-moskva-1462784.html

/КРОСС/ След президентските избори в САЩ през 2016 г. Украйна ще остане в центъра на конфронтацията между Москва и Вашингтон, тъй като основните кандидати застъпват твърд подход към Русия, пише в Newsweek Ариел Коен, директор на Центъра за енергия, природни ресурси и геополитика в Институт за анализ на международната сигурност във Вашингтон. Например кандидатът от Демократическата партия Хилъри Клинтън още като държавен секретар заемаше твърда позиция по отношение на президента Владимир Путин. Тя предупреждаваше Барак Обама, че „трудните дни са занапред и отношенията с Москва по-скоро ще се влошат, преди да станат по-добри". Политиците от обкръжението на Хилъри Клинтън също са за твърд подход към Русия. Сред тях са раздаващата сладки на Майдана Виктория Нюланд и Александър Уербшоу, заместник на генералния секретар на НАТО и бивш посланик на САЩ в Русия. „С републиканците на Кремъл няма да му е по-лесно" - се отбелязва в публикацията. Потенциалният кандидат на републиканците Джеб Буш е известен с критиката си на „наивността" и „пасивността" на САЩ във външната политика, включително и по украинския въпрос. В неговия външнополитически екип вероятно ще влязат основни играчи от администрацията на Джорд Буш-младши - бившия държавен секретар Кондолиза Райс и бившия зам.-министър на отбраната Пол Уолфовиц

ББЦ към Сметната палата: Не се превръщйте в слуга на управляващите

http://www.bnews.bg/article-133954

Членове на ръководството на партия „България без цензура“ тази сутрин раздаваха флаери на служителите на Сметната палата, които отиваха на работа.

Динозавърска "магистрала" на 100 млн. години беше открита в Канада

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/27/2521053_dinozavurska_magistrala_na_100_mln_godini_beshe/?ref=rss


Историческа "магистрала" със стотици древни отпечатъци от динозаври беше открита в североизточната част на канадската провинция Британска Колумбия, предава "Канейдиън прес", цитирана от БТА. Според специалистите това е най-голямата находка от този вид и може да е на повече от 100 млн. години.

Пътеката била в близост до езерото Уилистън, на хиляда и петстотин километра от Ванкувър.

По нея ясно личат следи на различни отдавна измрели животни, запечатани в камъните и скалите....

Загадката с милиона на "Атака"

http://offnews.bg/news/n_1/n_496398.html

Финансовите отчети на българските партии съдържат странни разминавания с действителността. Отговорните институции обаче не се интересуват. Или може би просто се страхуват да се интересуват. Ясен Бояджиев дава примери: Партийните финансови отчети пред Сметната палата са скучно четиво за широката публика. Но още по-скучни са явно за разните държавни институции, които би трябвало да контролират законността на партийните приходи и разходи. Просто никой не им обръща внимание. Което е жалко, понеже ако човек отдели малко време и се порови в гората от числа, би могъл да се натъкне на твърде любопитни факти. Когато членовете на една партия не гласуват за нея Ако се съди по последните отчети, през миналата година парламентарната партия „Атака” е събрала от членски внос 1 293 000 лева, което при сравнение с други години и други партии изглежда доста странно. Първо, това е голям скок за самата „Атака”, защото година по-рано членският ѝ внос е бил едва 372 хиляди, преди две години - само 153 хиляди, а преди три - 0. Второ, по този показател партията бие всичките си „колежки”, включително притежаващата най-голяма членска маса БСП - при 250 000 членове тя е събрала 1 255 000 лева от членски внос. А партия ГЕРБ, която е неизменна победителка на всички избори през последните години, отчита по това перо мизерните 88 000 лева. За сравнение - на последните парламентарни избори през октомври м.г. „Атака” е получила 148 262 гласа или 4,52% от действителните гласове. Всичко това може да има най-различни обяснения. Може, например, партията да има неколцина богати членове, които да плащат всеки месец луди пари за членски внос. Може да има и страшно много (повече и от БСП) бедни членове, които да плащат малко. Което обаче би означавало, че голяма част от членовете на партията не гласуват за нея. Възможни са и комбинации между двата варианта, но каква е истината, няма как да разберем, защото броят на членовете и размерът на индивидуалния членски внос са вътрешна информация. Теоретично има, разбира се, и още една, не дотам законосъобразна, но позната в световната практика възможност - въпросните приходи да не са от членски внос, а от нещо друго, което по една или друга причина не е удобно или няма как да се декларира. Това по принцип би могло да се провери, като се тръгне по партийните списъци, партиен член по партиен член. Но няма кой да го направи. Не са единствените Това, разбира се, далеч не са единствените необясними странности във финансовите дела на българските партии. Вече е писано многократно за фрапиращия (финансов и политически) възход и не по-малко фрапиращото падение в рамките на само една година на друга малка партия, която излъчи двама евродепутати и цяла парламентарна група, а днес е останала почти само с председателя си - бивш телевизионен водещ. Възход и падение, които странно следваха съдбата на вече фалиралата КТБ и нейния собственик. На евроизборите през миналата година тази партия направи най-скъпата, невиждано разточителна за българските условия кампания, като наводни „пейзажа” с билбордове, митинги, шоу програми, реклами и с десетки хиляди наблюдатели и застъпници. При това без да получи нито лев държавна субсидия. Основният деклариран приход бе от дарения - над 2 милиона лева. Телевизионни репортажи запознаха публиката с някои от нищо неподозиращите „дарители” - пенсионери и безработни, едва свързващи двата края, дали лековерно не пари, а само личните си данни срещу някой лев или екскурзия до София. И това по принцип би могло да се провери, като се тръгне дарител по дарител. Но няма кой да го направи. Обяснение за политическите загадки Което е жалко, защото иначе би могло да се намери обяснение на много от загадките, с които е обрасъл българският политически живот. Като например как е възможно политици да си позволяват скъпи воаяжи и хотели, докато денонощно страдат за бедните българи, станали жертва на колониалния гнет. Или пък на какво се дължат внезапните остри завои в позициите на цели партии и отделни политици. Както и какво понякога като на магия крепи кворума в парламентарната зала. Какво споява или разбива партии, коалиции, парламентарни групи и парламентарни мнозинства... Освен медиите от време на време, никой друг не се интересува от странните и понякога драстични разминавания и несъответствия между партийните отчети и действителността. Да не говорим за приходите и разходите, които изобщо не се отчитат. Институциите, оторизирани да установяват и санкционират тия неща, се пазят като от огън да не нагазват в тях. Поредната антикорупционна стратегия обещава сега, че това ще се промени. Дали? Дойче Веле

Може ли Ципрас нещо повече от политика на благодеяния?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/moje-li-cipras-neshto-poveche-ot-politika-na-blagodeianiia-193657/

Засега гръцкото правителство го е грижа преди всичко за политиката на символите, често в полза на богаташите, пише Die Zeit

БСП отсвири президента, не иска още пари за армията

http://www.bnews.bg/article-133955

"Червените" напусна предсрочно заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

НАСА създаде екип, който ще търси извънеземен живот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251658_%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BF%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D

 Експерти, търсещи извънземен живот в Слънчевата система и отвъд нея, се обединиха в безпрецедентна според НАСА инициатива, съобщи Ред орбит.

В проекта NExSS (Nexus for Exoplanet System Science) ще участват учени с различна специалност, за да бъде осигурен "синтезиран подход в търсенето на планети с най-голям потенциал на живот", каза Джим Грийн от НАСА.

Изследването на взаимодействието между биологията и атмосферата, геологията, океаните и вътрешността на планетата и как всички те се влияят от звездата й, са много важни.

Този системен подход е в основата на проекта, който обединява геолози, планетолози, хелиофизици и астрофизици.

В екипа участват учени от 10 университета, сред които Станфордския, Калифорнийския, Бъркли, Йейл, Пенсилванския , институтите "Годард" и "Еймс" на НАСА и Лабораторията за реактивни двигатели.

Първата екзопланета беше открита само преди 20 години и макар и изследването на тези светове да е сравнително ново, телескопът "Кеплер" на НАСА откри вече повече от 1000 от тях, откакто беше изстрелян преди шест години.

Учените търсят начини да определят дали тези планети са обитаеми и да търсят биоподписи, които могат да посочат наличие на живот.
 


ПФ с три срещи утре в парламента

http://pik.bg/пф-с-три-срещи-утре-в-парламента-news323078.html

ПФ с три срещи утре в парламента

Утре, 28 април 2015 г. (вторник), ръководството и народни представители от ПГ на „Патриотичен фронт” ще проведат три срещи в сградата на Народното събрание.

От 14.30 ч. в зала „Запад” на парламента ще се проведе среща с финансови експерти, сред които: Стоян Мавродиев – председател на КФН Емил Хърсев, Григор Ивазов. Ще бъдат дискутирани темите, свързани с рисковете пред българската банкова система и страната, както и въпросите, свързани със стратегията за политика на българската банкова система. В 16.00 ч. в Народното събрание е началото на срещата на ръководството и народни представители от ПГ на Патриотичен фронт с представители на Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал, представители на Съюз на юрисконсултите и Съюз на счетоводителите.

Те ще изложат пред народните представители своето мнение и аргументи по внесен за разглеждане в парламента Законопроект за адвокатурата. За 17.00 ч. в сградата на парламента е насрочена срещата на народните представители от ПГ на Патриотичен фронт с Главния прокурор, тема на срещата са предлаганите промени в конституцията. След срещите представителите на медиите, които се интересуват от темите, ще имат възможност да получат обобщение или коментари от участниците.

Да помогнем на Божидар да не загуби зрението си

http://www.moreto.net/novini.php?n=287375

Преди шест години животът на 15-годишният Божидар от Пловдив и семейството му се преобръща на 180 градуса. Тогава става ясно, че момчето страда от сериозно очно заболяване, заради което може да загуби зрението си изцяло. Днес той се подлага на скъпоструващо лечение в Германия.

Вежди Рашидов с две награди от „Господари на ефира"

http://www.cross.bg/rashidov-skynks-lyastovitza-1462783.html

София /КРОСС/ За първи път в историята на „Господари на ефира" един и същи човек ще получи и двете награди на телевизионното шоу - „Бяла лястовица" и „Златен скункс". Заслужи си ги министърът на културата Вежди Рашидов. Бялата лястовица е за големите усилия, които той положи за организирането на изложбата на тракийските царе в Лувъра в Париж.Златният скункс е за непремерените реплики по адрес на хориста от „Йоан Кукузел" Георги Петров, за които министър Рашидов се извини официално.

Психолог пред Фрог: Акушерката няма „Бърнаут”, тя е с психично отклонение

http://frognews.bg/news_90161/Psiholog-pred-Frog-Akusherkata-niama-Barnaut-tia-e-s-psihichno-otklonenie/

Акушерката Емилия Ковачева, пребила 4-дневното бебе, няма синдром на „Бърнаут”. Тя е с психични отклонения. Това разкри пред Фрог нюз психологът Петър Стоянов.

Росен Плевнелиев: Най-силната гаранция за сигурността ни е НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251657_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0

 Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Най-силната гаранция за националната сигурност и териториалната цялост на България е членството й в НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде БГНЕС.

След влизането ни в алианса през 2004 г. сме поели ясни ангажименти, каза Плевнелиев, който прочете документ за състоянието на Въоръжените сили. По него е постигнато широко политическо съгласие в рамките на КСНС, с изключение на БСП и Атака. Те не са част от решенията и документа, който приехме, добави президентът.

Приетият план има за цел да повиши бойната готовност на нашите Въоръжени сили и да отразим заплахата, откъдето и да идва тя, каза Плевнелиев.

Препоръчваме на Министерски съвет да започне да работи нов план за развитие на Въоръжените сили, заяви държавният глава. КСНС подкрепя принципа за ненамаляване на бюджета за отбрана и поетапно увеличаване на процента от БВП, който да се заделя за отбрана.

Плевнелиев поясни, че планът на правителството ще се базира на програма, която ще бъде обсъдена и приета преди това в Народното събрание.

Препоръчваме спазване на план за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП и план за увеличението му. КСНС препоръчва и отбранителните способности трябва да са съобразени със стандартите на НАТО, каза Плевнелиев. Той уточни, че модернизацията на армията трябва да стане в рамките на възможностите на държавата.

Намираме се в труден момент с много, рекордни вътрешни и външни кризи, коментира президентът. 
 


БЧК откри дарителска сметка и номер за пострадалите в Непал

http://society.actualno.com/BChK-otkri-daritelska-smetka-i-nomer-za-postradalite-v-Nepal-news_469951.html

БЧК подпомага пострадалите от земетресението в Непал чрез изпращане на благотворителни СМС-и на номер 1466 към всички мобилни оператори на стойност 1 лев, съобщиха от пресцентъра на БЧК. Българският ...

Външно министерство съобщи, че проверява всички сигнали за българи в Непал

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2521049_vunshno_ministerstvo_suobshti_che_proveriava_vsichki/?ref=rss


Няма данни за загинали или ранени българи в Непал, съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

Външно министерство и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението, се уверява в съобщението. 

Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с българите е изключително затруднено, добавя външно министерство. 

В...

Плевнелиев: Най-силната гаранция за сигурността ни е НАТО

http://pik.bg/плевнелиев-най-силната-гаранция-за-сигурността-ни-е-нато-news323074.html

Плевнелиев: Най-силната гаранция за сигурността ни е НАТО

Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Най-силната гаранция за националната сигурност и териториалната цялост на България е членството й в НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

След влизането ни в алианса през 2004 г. сме поели ясни ангажименти, каза Плевнелиев, който прочете документ за състоянието на Въоръжените сили. По него е постигнато широко политическо съгласие в рамките на КСНС, с изключение на БСП и Атака. Те не са част от решенията и документа, който приехме, добави президентът. Приетият план има за цел да повиши бойната готовност на нашите Въоръжени сили и да отразим заплахата, откъдето и да идва тя, каза Плевнелиев. Препоръчваме на Министерски съвет да започне да работи нов план за развитие на Въоръжените сили, заяви държавният глава.

КСНС подкрепя принципа за ненамаляване на бюджета за отбрана и поетапно увеличаване на процента от БВП, който да се заделя за отбрана. Плевнелиев поясни, че планът на правителството ще се базира на програма, която ще бъде обсъдена и приета преди това в Народното събрание. Препоръчваме спазване на план за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП и план за увеличението му. КСНС препоръчва и отбранителните способности трябва да са съобразени със стандартите на НАТО, каза Плевнелиев.

Той уточни, че модернизацията на армията трябва да стане в рамките на възможностите на държавата. Намираме се в труден момент с много, рекордни вътрешни и външни кризи, коментира президентът. 

Бизнесмени и интелектуалци искат нов мост над Янтра в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735305

Известни бизнесмени и интелектуалци предлагат да бъде изграден покрит мост над река Янтра, който да свързва паметника на Асеневци и живописната улица "Гурко" в старинната част на Велико Търново.
Идеята се лансира от строителния инженер Марин Павлов, проф. Иван Стоянов от ВТУ, банкерът Антони Иванов, моделиерът Атанас Парушев,
Известни бизнесмени и интелектуалци предлагат да бъде изграден покрит мост над река Янтра, който да свързва паметника на Асеневци и живописната улица "Гурко" в старинната част на Велико Търново. Идеята се лансира от строителния инженер Марин Павлов, проф. Иван Стоянов от ВТУ, банкерът Антони Иванов, моделиерът Атанас Парушев,

Брюксел обмисля "нова стратегия за алкохола" за ограничаване на вредите от употребата му

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/27/2521040_brjuksel_obmislia_nova_strategiia_za_alkohola_za/?ref=rss


След като министрите на здравеопазването в Европейския съюз (ЕС) и ресорната комисия в Европейския парламент (ЕП) дадоха зелена светлина за нова европейска политика за ограничаването на вредата, причинена от консумация на алкохол, днес темата е на обсъждане в ЕП.

Обмисляните мерки ще хармонизират националните политики по отношение на алкохолните напитки и ще създадат общи стандарти за продажбата на алкохол на европейския пазар.

В свое комюнике, латвийското председателство...

Бум на исканията за персонални кодове в НАП

http://pik.bg/бум-на-исканията-за-персонални-кодове-в-нап-news323073.html

Бум на исканията за персонални кодове в НАП

По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от Агенцията. ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи – осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

От НАП напомнят, че остават само 3 работни дни до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. – 30 април 2015 г. До момента са получени над 350 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път с ПИК или електронен подпис. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет". 

"Куорос" работи по хибриден кросоувър

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/04/27/2521050_kuoros_raboti_po_hibriden_krosouvur/?ref=rss


Китайско-израелската компания "Куорос" работи активно по включването в гамата си на зареждащ се от контакта хибрид. На изложението в Шанхай, беше показана концептуалната разработока, на която ще стъпи серийният модел.

Qoros 2 SUV PHEV Concept е с дължина 4.18 метра, като демонстрира и бъдещета визия на колите от малката. Автомобилът има формата на купе и мускулесто излъчване. Заслужават отбелязване също вертикално разположените фарове, V-образната предна броня, отворите за въздух за...

Христо Иванов привества поредното "кърваво" писмо срещу ВСС

http://www.cross.bg/pismo-ivanov-sudiite-1462781.html

/КРОСС/ Приветствам това поредно тяхно действие. Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира поредното "кърваво" писмо от Съюза на съдиите срещу действията на ВСС. Той го свърза и със съдебната реформа, като каза, че може да се променят закони и конституцията, но най-важно е самата професионална бощност да реагира, когато има нередности.След това Иванов посочи, че ако в СГС се случват промени, това дава знак за цялата страна. Според него това е пътят, а не както "цялата отговорност се стовари врху един чужд посланик".Той каза, че има готовност за предлагане на нови дисциплинарни наказания, но ще изчака да види Съветът как ще реагира.Съюзът на съдиите излезе днес с поредното си остро писмо, в което разкритикува работата на ВСС и на Софийски градски съд. В писмо до съвета най-голямата съдийска организация изрази недоволството си от проверката на ВСС на работата на СГС. Съюзът на съдиите смята, че след нея не са формирани категорични и ясни изводи за отговорността на ръководството на съда. „Липсва анализ на установените в хода на проверката обстоятелства", пишат от съсловната организация.Според тях ВСС трябва да предприеме активни действия за конкретизиране на нарушенията в управлението на съда и за търсене на отговорност на лицата, които са ги допуснали, за да бъде ограничено прилагането на порочни практики във органите на съдебната власт.Съдиите настояват и за повече информация по случая със зам

Миков си тръгна скандално от Консултативния съвет

http://frognews.bg/news_90160/Mikov-si-tragna-skandalno-ot-Konsultativniia-savet/

Не сме съгласни със сумата, която искат да се отпусне на Министерството на отбраната, защото и други сектори в държавата имат нужда от средства. С тези думи лидерът на левите аргументира своето напускане на Консултативния съвет по националната сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Лидерът на БСП Миков си тръгна скандално от Консултативния съвет

http://frognews.bg/news_90160/Liderat-na-BSP-Mikov-si-tragna-skandalno-ot-Konsultativniia-savet/

Не сме съгласни със сумата, която искат да се отпусне на Министерството на отбраната, защото и други сектори в държавата имат нужда от средства. С тези думи лидерът на левите аргументира своето напускане на консултативния съвет по националната сигурност при президента Росен Плевнелиев.

320 деца участваха в турнири на ДФК Делфините (снимки)

http://petel.bg/320-detsa-uchastvaha-v-turniri-na-DFK-Delfinite--snimki-__109950

Общо 320 деца участваха в два турнира на ДФК Делфините във Варна през уикенда. Надпреварата се проведе на терена на Техническия...

Присаждат глава на руснак, операцията извършват 100 лекари, струва 7,5 млн. долара

http://petel.bg/Prisazhdat-glava-na-rusnak--operatsiyata-izvarshvat-100-lekari--struva-7-5-mln--dolara__109951

Руснак, страдащ от фатално заболяване, може да стане първият човек в света, чиято глава ще бъде присадена на друго тяло, съобщи сп. “Ню...

Деян Неделчев-Икебаната "изригна" с ново скандално интервю, с което надмина всичко досега

http://petel.bg/Deyan-Nedelchev-Ikebanata-izrigna-s-novo-skandalno-intervyu--s-koeto-nadmina-vsichko-dosega__109952

bgdnes.bg КОЙ Е ТОЙ: Деян Неделчев е роден на 16 януари в семейството на асансьорен техник и детска учителка в Русе. Първата му голяма...

Армията остава без пари въпреки растящите заплахи

http://offnews.bg/news/n_1/n_496404.html

Има постоянна тенденция за влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до границите на България. Въпреки това 2015 година ще бъде нулева откъм инвестиции и модернизация на Въоръжените сили на Българската армия.  Това стана ясно от приетото днес становище на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Становището беше прието от всички партии, с изключение на БСП и "Атака". Първите напуснаха заседанието в знак на несъгласие със становището, а вторите - не присъстваха на заседанието. Въпреки общите позиции на останалите парламентарно представени партии, че разходите за отбрана трябва да растат плавно, така че до 2024 година да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт, беше взето решение, че 2015 година ще е нулева за модернизацията на армията. Това означава, че най-важните модернизационни проекти, като например купуването на нов тип изтребител за бойната ни авиация, ще бъдат замразени за близо година.   От становището не става ясно още дали бюджетът за отбрана за тази година ще бъде актуализиран, както иска военният министър Николай Ненчев заради опасността от октомври да няма пари за заплати.  В становището на КСНС се казва, че армията трябва да развива адекватни отбранителни способности: На лице е трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до нашите граници. Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред, основан на върховенството на закона, демократичните ценности, човешки права и свободи. Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите и възникване на нови конфликти и кризи, които влияят върху националната сигурност и изискват развитието на адекватни отбранителни способности на Българската армия и поддържането на съответната степен на готовност. Очаквайте подробности.

Съдии искат наказания за бившето ръководство на СГС

http://www.bnews.bg/article-133953

Предупреждават, че ако ВСС не предприеме адекватни мерки, това ще даде сигнал за безнаказаност и търпимост към произвол в обществото.

Бум на искания за ПИК за данъците в края на срока за плащането им

http://www.mediapool.bg/bum-na-iskaniya-za-pik-za-danatsite-v-kraya-na-sroka-za-plashtaneto-im-news233391.html

По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) дневно издава Националната агенция по приходите в навечерието на края на срока за подаване на данъчните декларации и плащането на сумите за довнасяне, който изтича на 30 април 2015 г. Кодът дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица. Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи – осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др. От НАП напомнят, че остават само 3 работни дни до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. – 30 април 2015 г. До момента са получени над 350 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път с ПИК или електронен подпис. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер, припомнят от агенцията.   НАП посочват, че всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет“. Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки може да се получи от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на номер 0700 18 700. 

Борисов: Когато имаме пари, ще купим изтребители (обновена)

http://pik.bg/борисов-когато-имаме-пари-ще-купим-изтребители-обновена-news323071.html

Борисов: Когато имаме пари, ще купим изтребители (обновена)

За изтребителите, когато има пари, тогава ще ги купим. След 1,2 3 години тогава. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на КСНС.

Запитан дали така не се нарушава обещанието на Плевнелиев в Уелс /септември 2014 г./ да се стигне до 2 % от БВП за отбрана в по-кратък срок, Борисов каза, че не го нарушава. "Който е обещал-трябва да ми каже-вземи от образование, здравеопазване, инфраструктура или от къде. Парите са общи на всички и всички го знаят. Затова се обединихме върху тези 4 текста, които са ясни", каза Борисов. Той изтъкна, че Министерство на отбраната има много имоти с отпаднала необходимост.

"Да си ги продаде, да направи търгове, парите, които идват от тях ще бъдат заделени за преоборудване на армията. Години наред са се купували безумни неща - кугъри, пантери, най-скъпите вертолети в света без един пистолет да има вътре в тях. Дори кугърите, които са уж за спасяване на хора нямаха никакво оборудване", обясни премиерът. Той се оплака, че има да плаща още от 2006 г. влакове Сименс и запита кое да плати първо. "От днешния съвет българските военни и армията ни трябва да знаят едно, че държавата ни трябва ще направи всичко необходимо те да имат достойни условия на труд. Винаги съм казвал на колегите в НАТО-най-важното за една държава е, когато даде живата си сила. България е дала в Афганистан и на мисиите си нашите момчета, синове, приятели и колеги, което е много повече от това да купиш самолети или фрегати", смята Борисов.

Той коментира, че много велики сили са изнесли контингентите си от Афганистан, а България е останала там и е показала, че е много по-лоялен член на НАТО. "Това е важно и трябва да носи гордост на България, не само да ни говорят-купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари. Ще дадем, когато икономиката потръгне", обеща премиерът. За 2015 г. нямаме възможност и съм го казал на всички партньори. Първо пенсиите, инфраструктурата, образованието. За 2016 г. с парите, които са доста повече, събирани от НАП и Митници и всички мерки, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата ще осъществим и тази реформа в армията, каза премиерът.

Държавата ще направи всичко, за да могат нашите военни да имат достойно положение, каза Борисов. "Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3, 5 млрд. лв. сега. Тази година толкова, от догодина имаме по-големи приоритети", добави Борисов.

Борисов: Когато имаме пари, ще купим изтребители

http://pik.bg/борисов-когато-имаме-пари-ще-купим-изтребители-news323071.html

Борисов: Когато имаме пари, ще купим изтребители

Изтребителите, когато имаме пари, тогава ще ги купим. След 2-3 години. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът участва в Консултативния съвет по национална сигурност към президента, на който беше обсъдена ситуацията с българската армия. Държавата ще направи всичко, за да могат нашите военни да имат достойно положение, каза Борисов. За премиера остават приоритет пенсионната и здравната реформа, както и строителството на инфраструктурата.

Но това не трябва да се тълкува като неизпълнение на обещанията, дадени от президента Росен Плевнелиев в Уелс /септември 2014 г./ за увеличаване на средствата за отбрана. България показа, че е много по-лоялен член на НАТО, оставайки своя контингент в Афганистан. Много страни изнесоха контингентите си от там, а сега ни говорят дай пари за това и онова, добави Борисов.

Момчил Неков се срещна с представители на студентската общност в България

http://european-parliament.pogled.info/news/64073/Momchil-Nekov-se-sreshtna-s-predstaviteli-na-studentskata-obshtnost-v-Balgariya

/Поглед.инфо/ Евродепутатът ще сътрудничи с НПСС в областта на масовия и студентски спорт и социалното приобщаване на спортистите след приключване на активната им състезателна кариера

Проверяват автобуси и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево"

http://www.moreto.net/novini.php?n=287367

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди екипи на Държавната автомобилна агенция да проверяват всички автобуси и товарни автомобили, които влизат и излизат от страната на ГКПП "Капитан Андреево". Акцията е по сигнал на превозвачи, че не всички техни колеги работят легално.

Лекари протестират срещу уволнението на д-р Дечо Дечев

http://pik.bg/лекари-протестират-срещу-уволнението-на-д-р-дечо-дечев-news323069.html

Лекари протестират срещу уволнението на д-р Дечо Дечев

Лекарите и медицинските работници от болница "Св. Иван Рилски" отново протестират. Те се обявяват в защита на уволнения директор д-р Дечо Дечев и срещу плановете за сливане на клиниката им с Александровската болница. Лекарите искат обяснения за уволнението на д-р Дечев. Втора декларация е внесена тази сутрин до премиера Бойко Борисов и до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Тя е от Национален синдикат "Защита".

В нея се настоява министър-председателят спешно да се намеси и да съдейства да бъдат спрени разрушителните действия на министъра на здравеопазването, да не бъде допуснато погубването на едно от малкото печеливши държавни лечебни заведения, каквото е болница "Св. Иван Рилски". По информация на БНР лечебното заведение има нов директор и той е от средите на болницата. 

Тази година ще е нулева за армията, от 2016 г. средствата ще растат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735335

Тази година ще е нулева за армията, а от 2016 г. средствата за отбрана да растат като в срок от 10 години достигнат до 2% от БВП. Около тази позиция беше постигнато широко политическо съгласие на участниците в КСНС при президента, който беше свикан заради незадоволителното състояние на въоръжените сили.
Тази година ще е нулева за армията, а от 2016 г. средствата за отбрана да растат като в срок от 10 години достигнат до 2% от БВП. Около тази позиция беше постигнато широко политическо съгласие на участниците в КСНС при президента, който беше свикан заради незадоволителното състояние на въоръжените сили.

Над 50% от потребителите у нас пазаруват през телефона си

http://econ.bg/Новини/Над-50-от-потребителите-у-нас-пазаруват-през-телефона-си_l.a_i.670100_at.1.html

Над 50% от потребителите у нас, които пазаруват онлайн, използват за това телефона си. В същото време най-често използваното устройство за сърфиране...

Оцениха океаните на 24 милиарда долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251656_%D0%9E%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+24+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0

 Изследователите от Световния фонд на дивата природа (WWF) публикуваха изследване със заглавието Reviving the Ocean Economy, призвано да оцени стойността на Световния океан и да предложи най-важните крачки по неговото опазване.

Работата оценява стойността на основните активи на Световния океан на 24 милиарда долара. Разбира се, сами по себе си океаните са безценни, но изследователите отбелязват, че такъв род оценка е важна за разработката на стратегия от неотложни мерки по опазване на водните богатства.

Само кораловите рифове са оценени на малко по-малко от $1 млрд.

„Всъщност рифовете могат да се нарекат доставчици на стоки и услуги – те се явяват дом за множество организми, които ловуват в тях и отглеждат потомство – разказва Джон Танзер (John Tanzer), директор на морския отдел на WWF International. – Кораловите рифове осигуряват защита на бреговете, явяват се привлекателен обект за туризъм и източник на доходи за няколкостотин милиона души от тропическите крайбрежия по цял свят.“

Океанът е единна система и оценяващите неговото състояние специалисти трябвало да проследят взаимовръзката между различни обстоятелства, например между риболова и химията на океана, между климата и състоянието на океана.

„Не можем да оценим много нематериални активи, например количеството пясък по бреговите линии, значението на океаните от гледна точка на техния принос в културите и така нататък… – казва биологът Уве Хо-Гулдберг (Ove Hoegh-Guldberg) от университета на Куинсланд в Австралия. – Фактически не можем да изчислим реалната стойност – по-скоро това ще бъде много голямо число. Ако океанът беше държава, той би бил седмата страна по обем на икономика в света. За учените това не е чудно, но може да стане изненада за много хора, които не са въвлечени в морските науки.“

Работата на изследователите също призовава към съгласувани действия, които трябва да обединят голяма международна общественост, за да противостоят на вече нанесените щети и да избегнат влошаване на ситуацията.

Спряха регистрация на коли в КАТ Пловдив, има арестувани служители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735320

Регистрацията на автомобили в пловдивския КАТ е преустановена от 11 ч. Десетки автомобили чакат на опашка. Служители от гишетата обяснили на изнервените шофьори, че има срив на системата за международното издирване на коли.   Според запознати обаче истинската причина е, че е имало проверка на отдел Вътрешна сигурност в МВР,
Регистрацията на автомобили в пловдивския КАТ е преустановена от 11 ч. Десетки автомобили чакат на опашка. Служители от гишетата обяснили на изнервените шофьори, че има срив на системата за международното издирване на коли. Според запознати обаче истинската причина е, че е имало проверка на отдел Вътрешна сигурност в МВР,

Обиски и проверки в КАТ-Пловдив /обновена/

http://www.cross.bg/proverki-obiski-informatziya-1462780.html

Пловдив /КРОСС/ Обиски и проверки се извършват в КАТ - Пловидв, научи Topnovini.bg. За акцията потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.От полицията заявиха още, че за момента не разполагат с конкретна информация за причините и целта на мероприятието.Претърсванията са основно в отдела за регистрация в сектор "Пътна полиция". Изземат се документи. По информация на "24 часа" са задържани шстима служители от отдел "Регистрации на автомобили". Двама от арестуваните са офицери с инициали П.К и Х.М. Вторият е син на бивш зам.-шеф на едно от полицейските управления в града. Закопчан е и мъж на име Сергей от ромски произход, който е помагал на водачи да регистрират колите си, като е демонстрирал близки връзки с катаджиите. От Окръжна прокуратура обещаха официално съобщение по случая..

Обиски и проверки в КАТ-Пловдив

http://www.cross.bg/informatziya-obiski-proverki-1462780.html

Пловдив /КРОСС/ Обиски и проверки се извършват в КАТ - Пловидв, научи Topnovini.bg. За акцията потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.От полицията заявиха още, че за момента не разполагат с конкретна информация за причините и целта на мероприятието.Претърсванията са основно в отдела за регистрация в сектор "Пътна полиция". Изземат се документи. По непотвърдена информация има и няколко арестувани.

Как ЕС да помогне на България да предотврати банкови кризи

http://www.vesti.bg/kak-es-da-pomogne-na-bylgariia-da-predotvrati-bankovi-krizi-6035230

Необходими са три основни реформи в регулацията на банките в България, за да се гарантира, че българските финансови регулатори действат в интерес на обществото, а не на отделни лица с добри връзки

Плевнелиев: МС ще разработи нов план за развитие на въоръжените сили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735325

Предприети са действия за разработка на нови стратегически документи. МС ще разработи нов план за развитие на въоръжените сили на Република България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), чиято тема бе „Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за
Предприети са действия за разработка на нови стратегически документи. МС ще разработи нов план за развитие на въоръжените сили на Република България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), чиято тема бе „Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за

Бум на исканията за персонални кодове в НАП

http://www.cross.bg/oblagane-dohodite-podavane-1462779.html

София /КРОСС/ По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от Агенцията. ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица. Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи - осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.От НАП напомнят, че остават само 3 работни дни до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. - 30 април 2015 г. До момента са получени над 350 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път с ПИК или електронен подпис.Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер

Бум на исканията за персонални кодове в НАП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735310

По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от Агенцията. ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.
По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от Агенцията. ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Кога да се сее соргото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735314

Сеитбата на соргото най-точно се определя от три основни фактора:
Целия материал чети
Сеитбата на соргото най-точно се определя от три основни фактора: Целия материал чети

Бум на исканията за персонални кодове в НАП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735316

По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от Агенцията. ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.
По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от Агенцията. ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Затвориха границата

http://www.bnews.bg/article-133951

Блокаж в системата спря преминаването през "Кулата" и "Капитан-Андреево".

Няма да участваме в окончателното решение на КСНС

http://bulgarski.pogled.info/news/64072/Nyama-da-uchastvame-v-okonchatelnoto-reshenie-na-KSNS

/Поглед.инфо/ Няма да участваме в приемането на окончателното решение, защото е неприемливо да се обсъжда в такъв формат състоянието на отбраната и въоръжените сили, без преди това в НС да са обсъдени ясно всички параметри на ситуацията в момента.

Млада българка почина от рак в Гърция, останала без осигуровки в кома

http://offnews.bg/news/n_1/n_496390.html

25-годишна българка с рак почина в Гърция, след като изпадна в кома и бе оставена без осигуровки, съобщи "Български новини". Тежката съдба на момичето и поведението на лекарите от Комисията по инвалидност към осигурителния институт ИКА в Гърция предизвикаха социален протест. След седем години битка с рака, през февруари младата българка изпада в кома. Момичето е страдало от рак в мозъка с рядка форма на наследствена генна мутация. Когато навършва 25 години, младата жена загубва правото на осигуровка в ИКА. Бащата започнал незабавна процедура за удостоверяване инвалидността ѝ. При заседание на комисията в ИКА – Ханя на остров Крит, лекарите отказали да разглеждат молбата, тъй като момичето не се явило лично.

Три четвърти от минималната заплата в Румъния отива за храна

http://www.mediapool.bg/tri-chetvarti-ot-minimalnata-zaplata-v-rumaniya-otiva-za-hrana-news233390.html

Цените на основните хранителни продукти в Румъния и в Германия са сходни, макар че заплатите в Румъния са много по-ниски в сравнение с тези на немците, пише румънският вестник "Гъндул" и представя в обширен материал колко струват едни и същи стоки в двете държави, където разликата между минималните брутни работни заплати е 6,5 пъти.   Германците, французите, италианците, британците печелят понякога и десет пъти повече от румънците. При това положение, е нормално да смятаме, че цените на хранителните продукти е правопропорционална на дохода. Грешка! В Германия например всекидневен набор покупки струва с 18,12 леи повече отколкото в Румъния - една малка разлика, като се има предвид, че средната месечна заплата на един немец е 6,5 пъти по-висока от тази на един румънец, посочва вестникът.   Изданието е сравнило цените на продукти, като: яйца, масло, мляко, хляб, пилешко месо, свинско месо, олио, моркови, гъби, лук, домати, зелена залата, лимони, банани, киви, ябълки, спагети, моцарела, бутилка безалкохолно, зърнени храни за закуска, кутия чай, бутилка вино и др. Репортерите на изданието са взели предвид най-ниските цени на продуктите в Букурещ, а от Германия - тези в два хипермаркета във Франкфурт. Крайният резултат е бил изненадващ.   В Румъния избраният за пример набор от продукти струва средно 178,13 леи, което прави 40,21 евро, докато в Германия същите стоки могат да бъдат купени за 196,25 леи, или 46,87 евро, пише "Гъндул".   Един немец печели 8,5 евро на час, тоест 37,65 леи, докато един румънец печели 1,30 евро на час, или 5,78 леи. При това положение с минимална работна заплата могат да се закупят 5,4 подобни кошници с основни хранителни продукти, докато един немец би могъл да закупи 30,5 кошници със същите продукти, заключава "Гъндул".   В. "Журналул национал" също разработва тази тема и посочва в заглавие, че три четвърти от минималната заплата на румънците отива за храна. Едно семейство в Румъния харчи минимум 550 леи месечно за основни хранителни продукти. (едно евро се разменя за 4,41 румънски леи по днешния курс на Румънската национална банка).   Вестникът припомня за решението на правителството от 1 юни т.г. данък добавена стойност (ДДС) да бъде намален от 24 процента на 9 на сто за всички земеделски и хранителни продукти, в това число безалкохолните напитки и услугите в общественото хранене. Макар че има един месец до падането на ДДС, търговци на дребно и производители започнаха да се подозират взаимно, че няма да приложат коректно намаленията, пише "Журналул национал".

Борисов попари военните: Сега имаме по-големи приоритети!

http://www.cross.bg/borisov-po-golemi-otseche-1462778.html

София /КРОСС/ 2015 година ще е нулева за отбраната. За 2016 с парите, които събираме от НАП и Митниците, ще осъществим и тази реформа. Това заяви след заседанието на КСНС при президента министър-председателят Бойко Борисов. Сега имаме по-големи приоритети, отсече той. От 2016 до 2024 ще влезем в рамките. Не сме виновни ние, че години наред са купувани безумни неща без никакво въоръжение. Премиерът посочи, че военното министерство разполага с имоти, които може да продаде на търг и така да увеличи бюджета си. Когато имаме пари, тогава ще купим изтребителите, отсече Борисов. Българските военни да знаят, че държавата ще направи всичко необходимо, за да имат достойни условия за труд, каза още премиерът.    

Борисов отсече: Сега имаме по-големи приоритети!

http://www.cross.bg/borisov-otseche-po-golemi-1462778.html

София /КРОСС/ 2015 година ще е нулева за отбраната. За 2016 с парите, които събираме от НАП и Митниците, ще осъществим и тази реформа. Това заяви след заседанието на КСНС при президента министър-председателят Бойко Борисов. Сега имаме по-големи приоритети, отсече той. От 2016 до 2024 ще влезем в рамките. Не сме виновни ние, че години наред са купувани безумни неща без никакво въоръжение. Премиерът посочи, че военното министерство разполага с имоти, които може да продаде на търг и така да увеличи бюджета си. Когато имаме пари, тогава ще купим изтребителите, отсече Борисов. Българските военни да знаят, че държавата ще направи всичко необходимо, за да имат достойни условия за труд, каза още премиерът.    

През септември Славянският форум на изкуствата може да се върне във Варна в пълния си престижен формат

http://www.moreto.net/novini.php?n=287368

През септември Славянският форум на изкуствата „Златен витяз“ може да се върне във Варна в пълния си престижен формат и с цялото съзвездие от различни фестивали, които включва -кинофестивал, театрален, литературен, музикален фестивал, фестивал на изобразителните изкуства, на руското бойно изкуство и кинофорум на екологичното кино.

Дюните на къмпинг "Юг" вече официално са дюни

http://www.mediapool.bg/dyunite-na-kamping-yug-veche-ofitsialno-sa-dyuni-news233389.html

Специализирана комисия на министерствата на околната среда и на регионалното развитие и на БАН е установила, че на къмпинг "Юг" край Царево, на мястото където малко преди Великден бяха излети две бетонни плочи, има сиви дюни и част от тях са засегнати от строежа. Това съобщи пред журналисти в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Бетонните плочи на къмпинг "Юг"край Царево са излети незаконно върху пясъчни дюни и ще бъдат премахнати, добави министърът. Още преди десетина дни стана ясно, че инвеститорът в строежа на вилно селище на брега на Черно море "ИФ Фаворит" обещал да премахне плочите от дюните до 1 юни. Скандалът с незаконно залетите с бетон пясъчни дюни избухна преди две седмици и строежът на 16 къщи върху общо 1200 кв. м бе спрян до приключването на разпоредените от различните ведомства проверки. От обясненията на Василева стана ясно, че до заливането с бетон на защитените зони се е стигнало заради неактуални кадастрални карти на къмпинг "Юг" край Царево, на които дюните не били отбелязани. Последните специализирани карти са от 2012 година и те не посочват наличие на дюни. Затова сега кадастралните карти ще бъдат обновени и върху тях ще се отбележат дюните. Предстои изпращане на препоръка към кмета на община Царево да издаде заповед за премахването на бетона. На 29 април в Министерски съвет се надявам да има дебат относно изискванията на закона и прецизиране на текстовете, както и въпросa със собствеността, каза още екоминистърът. Министерството на околната среда и водите проверява Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/-Бургас, заради строителство в територията на Природен парк "Странджа", съобщи още Василева. Казусът е от 2004 година. Надявам се да се установи кой е сбъркал. Всъщност, строежът е в Синеморец, но попада в територията на Природния парк. По спора се водиха дела. Последното дело бе спечелено от фирмата инвеститор. РИОСВ-Бургас обаче не е обжалвала решението на съда, добави Василева по повод другата бетонна плоча, предизвикала остра обществена реакция напоследък – в Синеморец, над плажа на устието на река Велека.

Бетонът над дюните на къмпинг "Юг" ще бъде махнат

http://www.mediapool.bg/betonat-nad-dyunite-na-kamping-yug-shte-bade-mahnat-news233389.html

Бетонните плочи на къмпинг "Юг"край Царево са излети незаконно върху пясъчни дюни и  ще бъдат премахнати. Това заяви в  Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в понеделник. Още преди десетина дни стана ясно, че инвеститорът в строежа на вилно селище на брега на Черно море "ИФ Фаворит" обещал да премахне плочите от дюните до 1 юни  http://www.mediapool.bg/investitorat-premahva-betona-na-kamping-yug-do-1-yuni-news232971.html Скандалът с незаконно залетите с бетон пясъчни дюни избухна http://www.mediapool.bg/investitor-nezakonno-betonira-dyunite-na-kamping-yug-news232858.html преди две седмици и строежът на 16 къщи върху общо 1200 кв. м бе спрян до приключването на разпоредените от различните ведомства проверки. Специализирана комисия на министерствата на околната среда и на регионалното развитие  и БАН установило, че в района има сиви дюни и част от тях са засегнати от строежа. От обясненията на Василева стана ясно, че до заливането с бетон на защитените зони се е стигнало заради неактуални кадастрални карти на къмпинг "Юг" край Царево, на които дюните не били отбелязани. Последните специализирани карти са от 2012 година и те не посочват наличие на дюни. Затова сега кадастралните карти ще бъдат обновени и върху тях ще се отбележат дюните. Предстои изпращане на препоръка към кмета на община Царево да издаде заповед за премахването на бетона. На 29 април в Министерски съвет се надявам да има дебат относно изискванията на закона и прецизиране на текстовете, както и въпросa със собствеността, каза още екоминистърът.

Плевнелиев: Най-силната гаранция е НАТО

http://pik.bg/плевнелиев-най-силната-гаранция-е-нато-news323065.html

Плевнелиев: Най-силната гаранция е НАТО

Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Най-силната гаранция за националната сигурност и териториалната цялост на България е членството й в НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС. След влизането ни в алианса през 2004 г. сме пояли ясни ангажименти, каза Плевнелиев, който прочете документ за състоянието на ВС.

По него е постигнато широко политическо съгласие в рамките на КСНС, с изключение на БСП и Атака. Те не са част от решенията и документа, който приехме, добави президентът. Приетият план има за цел да повиши бойната готовност на нашите въоръжени сили и да отразим заплахата, откъдето и да идва тя, каза Плевнелиев. Очаквайте подробности.

Кога да се сее соргото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735303

Сеитбата на соргото най-точно се определя от три основни фактора:
Целия материал чети
Сеитбата на соргото най-точно се определя от три основни фактора: Целия материал чети

Семейството на Ейми Уайнхаус е недоволно от документалния филм за нея

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/27/2520999_semeistvoto_na_eimi_uainhaus_e_nedovolno_ot/?ref=rss


Семейството на Ейми Уайнхаус разкритикува документалния филм за певицата, "Ейми", с думите, че е "подвеждащ". Според тях лентата на Асиф Кападия, която ще бъде представена на филмовия фестивал в Кан тази година, е небалансирана и ги поставя в неблагоприятна светлина.

Бащата на Уайнхаус Мич твърди, че Кападия е пропуснал ключови моменти от живота й и го е представил като незагрижен родител. Ако не съм бил до нея, то това е, защото съм бил на работа или тя е била някъде другаде, но се...

Кмет оглави недоволство заради разбити пътища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735299

Над 100 жители на Община Златарица начело с кмета Пенчо Чанев /ВМРО/ в понеделник в 9 часа блокираха движението към града в знак на протест срещу разбити пътища.
Недоволството на хората от най-бедната община във Великотърновска област ескалира заради липсата на средства от държавата и осеяните с огромни ями трасета,
Над 100 жители на Община Златарица начело с кмета Пенчо Чанев /ВМРО/ в понеделник в 9 часа блокираха движението към града в знак на протест срещу разбити пътища. Недоволството на хората от най-бедната община във Великотърновска област ескалира заради липсата на средства от държавата и осеяните с огромни ями трасета,

Колко би струвал на Лондон евентуален "Брекзит"

http://www.mediapool.bg/kolko-bi-struval-na-london-eventualen-brekzit-news233388.html

Евентуално излизане на Великобритания от ЕС би струвало много скъпо на страната, но и на нейните партньори като Ирландия, Люксембург и Белгия, които имат повече за губене от останалите страни от ЕС. Това сочат резултатите от проучване на фондация "Бертелсман", публикувани и цитирани от АФП в понеделник.   Великобритания бе била най-силно засегната от "Брекзит" ("Brexit"). Към 2030 година брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в Обединеното кралство би могъл да бъде по-нисък с до 14 на сто спрямо равнището му, което се очаква да бъде по това време в останалите страни от ЕС. Икономиите, които Лондон би могъл да направи, спестявайки си вноските в европейския бюджет, няма да компенсират в никакъв случай пропуснатите ползи, предупреждават авторите на проучването.   Британският премиер консерваторът Дейвид Камерън обеща в перспективата на парламентарните избори, насрочени за 7 май, да организира, при преизбиране, референдум за оставането на страната в ЕС до 2017 година. Засега, според изследванията на нагласите на британските гласоподаватели, консерваторите и лейбъристите имат много близки резултати.   Със съдействието на мюнхенския институт за икономически проучвания Ифо (Ifo) експертите на германската фондация са оценили въздействията от евентуален "Брекзит". Те са анализирали редица сценарии на изолация - от ситуация, в която страната би продължила да участва в европейската търговия като Швейцария, до загуба на всички търговски привилегии, свързани с принадлежността към ЕС.   Във всеки един от случаите партньорите на Лондон също биха загубили и то като се започне с Ирландия със свиване между 0,8 и 2,7 на сто на БВП на човек от населението до 2030 година.   Люксембург, Белгия и Швеция също се посочват сред най-засегнатите страни при евентуален "Брекзит". За Франция свиването на БВП на човек от населението би бил от 0,06 на сто до 0,3 на сто.   Към тези чисто търговски фактори ще се прибавят и други икономически въздействия като загуба на привлекателността на Лондон като водеща финансова площадка за сметка на евентуални облаги за други европейски центрове. Освен това останалите страни членки на ЕС ще трябва да си разпределят британската вноска в бюджета на ЕС. За Германия това би се изразило в допълнителни 2,5 милиарда евро годишно, за Франция - 1,9 милиарда евро, отбелязват експертите на фондация "Бертелсман".

„Шалом” отличи БНР с награда „Шофар“

http://www.cross.bg/evreite-razvitieto-prinos-1462776.html

/КРОСС/ Програма „Христо Ботев" на Българското национално радио получи награда „Шофар" за 2014 година от Обществото на евреите в България.На официална церемония в Еврейския културен дом в София председателят на ОЕБ „Шалом" Максим Бенвенисти връчи наградата на директора на културната програма на общественото радио Стефан Димитров за принос в развитието на българското общество, културата и науката и дейности, популяризиращи уважението, толерантността и разбирателството, позитивно представящи страната ни. Шофарът е рог на дива пустинна коза, живееща в скалистите и пустинни райони на Израел, чийто звук се използва от 1200 години преди новата ера като сигнал за различни ритуали, разказа председателят на ОЕБ г-н Бенвенисти. Звукът на шофара става символ на важни събития в живота на евреите. Когато чуе неговия звук, човек се замисля какво е направил, къде е сгрешил - шофарът буди съвестта и подтиква към размисъл. Тази година наградите се връчват за 12-и пореден път в категориите "За цялостен принос в развитието на еврейската общност в България", "За утвърждаване на еврейската култура, наука и ценности", "За доброволческа дейност" и "За толерантност".

Дават на общините пари за безплатни учебници до 7 клас

http://education.actualno.com/Davat-na-obshtinite-pari-za-bezplatni-uchebnici-do-7-klas--news_469947.html

С преразпределение на бюджета на Министерството на образованието и науката за 2015 г., правителството предстои да отпусне 20 млн. лв. за покриване на нуждите за закупуване на нови учебници и учебни...

Над 50% от населението на селските райони по света няма достъп до медицински грижи

http://europe.actualno.com/Nad-50-ot-naselenieto-na-selskite-rajoni-po-sveta-njama-dostyp-do-medicinski-griji-news_469941.html

Над 50 на сто от хората, които живеят в селските райони по света, нямат достъп до основни медицински грижи. Четирима от петима жители на африкански селски райони например не получават никакви&nbs...

Година затвор за подпалвача на Джумая джамия в Пловдив

http://pik.bg/година-затвор-за-подпалвача-на-джумая-джамия-в-пловдив-news323063.html

Година затвор за подпалвача на Джумая джамия в Пловдив

Една година затвор при първоначален строг режим е присъдата, произнесена днес от Пловдивски окръжен съд на Виктор Александров, 31 годишен, който на 5 януари т.г. опита да подпали Джумаята.

Въпреки, че престъплението е извършено и на пиянска глава, и с пиянски подбуди, за което подсъдимият се разкая, съдът беше строг. Една от емблематичните за Пловдив сгради е собственост на мюфтийството, действащ храм е, същевременно е паметник на културата.

МС ще разработи нов план за развитие на въоръжените ни сили

http://www.cross.bg/sili-vuoruzhenite-plevneliev-1462777.html

/КРОСС/Предприети са действия за разработка на нови стратегически документи. МС ще разработи нов план за развитие на въоръжените сили на Република България, стана ясно след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Най-силната гаранция за националната сигурност и териториалната цялост на България е членството й в НАТО, заяви президентът Росен Плевнелиев. По думите му на съвета е постигнато широко политическо съгласие по документа за състоянието на ВС, с изключение на БСП и "Атака". Те не са част от решенията и документа, който приехме, добави президентът. Волен Сидеров не присъства на КСНС, а лидерът на левицата Михаил Миков напусна предсрочно заседанието като заяви, че няма да участва в приемането на окончателното решение, защото: "За нас е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и въоръжените сили, без преди това ясно в парламента да са обсъдени всички параметри", обясни той. Националисти се събраха пред Президенството на протест. Въз основа на изнесения доклад, КСНС отправя следните препоръки - МС да внесе в НС за обсъждане Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България, изпълнителната и законодателната власт да осигурят ненамаляването на средствата за отбрана", заяви Плевнелиев. Той посочи, че предстоят много дебати в парламента. „Приехме принципи, които ще помогнат да стъпим на здрава основа", каза още Росен Плевнелиев

МС ще разработи нов план за развитие на въоръжените ни сили

http://www.cross.bg/vuoruzhenite-sili-bulgariya-1462777.html

/КРОСС/Предприети са действия за разработка на нови стратегически документи. МС ще разработи нов план за развитие на въоръжените сили на Република България, стана ясно след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Най-силната гаранция за националната сигурност и териториалната цялост на България е членството й в НАТО, заяви президентът Росен Плевнелиев. По думите му на съвета е постигнато широко политическо съгласие по документа за състоянието на ВС, с изключение на БСП и "Атака". Те не са част от решенията и документа, който приехме, добави президентът. Волен Сидеров не присъства на КСНС, а лидерът на левицата Михаил Миков напусна предсрочно заседанието като заяви, че няма да участва в приемането на окончателното решение, защото: "За нас е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и въоръжените сили, без преди това ясно в парламента да са обсъдени всички параметри", обясни той. Националисти се събраха пред Президенството на протест.   Въз основа на изнесения доклад, КСНС отправя следните препоръки - МС да внесе в НС за обсъждане Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България, изпълнителната и законодателната власт да осигурят ненамаляването на средствата за отбрана", заяви Плевнелиев. Той посочи, че предстоят много дебати в парламента. „Приехме принципи, които ще помогнат да стъпим на здрава основа", каза още Росен Плевнелиев

Земетресението в Непал следва модел на трусове от преди 700 години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2521027_zemetresenieto_v_nepal_sledva_model_na_trusove_ot/?ref=rss


Разрушителното земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер, което удари Непал в събота, е в резултат на последното мощно земетресение през 1934 г., преди повече от 80 години, което разруши около една четвърт от столицата Катманду и причини смъртта на над 17 000 души.

Двойката трусове следва един и същи модел като големите земетресения, случили се в района преди повече от 700 години, и са в резултат на акумулиращо се напрежение, или деформация, в основния геологичен разлом на страната, пише...

В Горна Оряховица започва пръскането срещу кърлежи

http://pik.bg/в-горна-оряховица-започва-пръскането-срещу-кърлежи-news323060.html

В Горна Оряховица започва пръскането срещу кърлежи

В Горна Оряховица започва пръскането срещу кърлежи и бълхи, съобщават от общинската администрация. На 29 април, при подходящи метеорологични условия, първо ще бъдат обработени тревните площи около хижа „Божур”, тъй като от 1 до 3 май там ще се проведе „Божур фест”.

От 11 май, също при подходящо време, започва пръскането на тревните площи в детските ясли и градини в цялата Община. От 18 май ще се обработват зелените площи в централната градска част, парковете и междублоковите пространства в Горна Оряховица, предаде "Дарик"

Едновременно с третирането срещу кърлежи и бълхи, ще се извърши и обработка срещу ларвите на комарите. Препаратът, с който ще се действа, е безвреден за хората и домашните любимци. Третираните площи ще бъдат обозначени с табели.

Обработката на тревните площи срещу кърлежи, бълхи и ларвите на комарите ще бъде извършена от Дезинфекционна станция - Велико Търново.

 

 

Украинските силоваци нищо не са изтеглили

http://svetoven.pogled.info/news/64071/Ukrainskite-silovatsi-nishto-ne-sa-izteglili

/Поглед.инфо/ Съобщенията, че опълчението на Луганск е обстрелвало украинските силоваци край град Счастие е чиста провокация, твърди ръководител на местната милиция Виталий Кисельов.

Подобрява се състоянието на битото бебе

http://www.mediapool.bg/podobryava-se-sastoyanieto-na-bitoto-bebe-news233387.html

Състоянието на битото от акушерка бебе в болница "Софиямед" е стабилизирано, то се храни самостоятелно, но все още е рано да се прави оценка на последващите усложнения, които може да настъпят. Това съобщиха в понеделник от болница "Токуда", където новороденото беше преместено след инцидента заради влошеното му състояние. До края на седмицата предстои на бебето Никол да бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който ще покаже най-точно състоянието му. "Надяваме се да я изпишем с възможно най-малки отклонения", заяви д-р Радка Масларска от болница "Токуда". Междувременно заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков съобщи пред БНТ, че в момента в болница "Софиямед" тече проверка на Медицинския одит и най-вероятно ще й бъде съставен акт. По думите му болницата работи добре. Назначени са психолози, които да работят с медицинските екипи на болницата, за да бъде преодолян стресът след инцидента с бебето. Владислав Анев, адвокат на акушерката Емилия Ковачева, нанесла ударите на бебето, коментира в понеделник, че клиентката му няма пълен спомен какво точно е станало и е травмирана от случилото се. Той отхвърли информацията, че Емилия Ковачева е направила пълни самопризнания за случилото се. В петък неофициално от разследващите изтече информация, че при разпита Ковачева е обяснила, че бебето е плачело много и я изнервяло. "Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ѝ. Тя няма спомен да го е направила”, заяви Анев пред Нова телевизия. "Каза ми, че няма пълен спомен за това как е протекла нейната нощна смяна. Мога да си го обясня с много тежка преумора. Явно системно е работила повече отколкото е възможно”, каза още защитникът. Ковачева е работила в "Софиямед" едновременно по трудов и граждански договор. По думите на Анев акушерката е знаела, че има камера в отделението, която следи работата. "Има някаква алогичност в цялото нещо. Кадрите показват ударите от 1:30 часа до 3:30 часа през нощта. А хематомът се появява много, много часове по-късно. Ако последният удар е нанесен в 3:30 часа и с него е причинено счупване на черепа, този хематом би следвало да излезе до половин час максимум и той да е видим. Логиката показва, че тази версия не издържа", каза Анев. Според него, ако Ковачева е нанесла черепно-мозъчната травма в 3:30 часа при прегледа в 7 часа това е щяло да се види. "Това дете е било под особен надзор. Правени са му изследвания, кръвопреливане, минават часове. Чак до края на следобедните часове не е забелязан този хематом”, заяви адвокатът. Той смята, че следствието трябва да вземе записи от всички камери в болницата, а не само от една.

„Еврофутбол“ раздаде над 1 400 000 лева вчера

http://www.cross.bg/leva-sistema-pechalba-1462775.html

София /КРОСС/ „Еврофутбол" раздаде над 1 400 000 лева вчера! Тази новина съпътства и решението на букмейкърската къща да започне да изплаща печалби за шампионската титла на Лудогорец, независимо, че до края на сезона в родната „А" група остават още пет кръга. Ето още подробности:Още близо милион и половина лева „влязоха" в общата сума, раздадена от компанията от началото на годината на нейните участници - общо почти 65 милиона лева! Най-голям принос за този забележителен успех имаха трима майстори, които използваха едни и същи срещи, в система и за Краен изход Точен резултат, за да „съборят" петцифрени суми. Пловдивчанин грабна 26 567,50 лева за 2:4 на Реймс - Лион, 2:4 на Селта Виго - Реал Мадрид и 4:2 на Наполи - Сампдория, като това му струваше скромните 3,50 лева. По 26 512,50 лева взеха перничанин и столичанин, с по два лева залог. Всичко това се случи вчера, в последния почивен ден от и без това „ударната" седмица.Списъкът на щастливците продължава с варненец, който си тръгна с 10 605 лева, които получи срещу четири лева и система 2 и 3 от 5 мача за Точен резултат. Три от срещите бяха вече споменатите по-горе, те бяха и неговите попадения. Другите две го препънаха по пътя към максималната печалба от близо 112 000 лева, а именно предвижданията 4:2 на Севиля - Райо Валекано при реално 2:0 и 2:4 за Рандерс - ФК Копенхаген при завършен 3:0

Зверски бой с брадва в "Максуда"! Мъж е съсечен!

http://petel.bg/Zverski-boy-s-bradva-v-Maksuda--Mazh-e-sasechen-__109947

*снимката е илюстративна Варненец е бил зверски пребит с брадва, съобщиха от Областната дирекция на полицията в морксата столица....

Ексклузивно видео! Зловещ знак в небето в момента на адския трус в Непал

http://petel.bg/Ekskluzivno-video--Zloveshh-znak-v-nebeto-v-momenta-na-adskiya-trus-v-Nepal__109949

В Интернет се появи видео, показващо зловещият момент, в който хиляди птици изведнъж изпълват небето над Катманду, докато столицата на...

Кралев спира фиктивните медицински прегледи на спортисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_496373.html

"Спираме фиктивните медицински прегледи на спортистите". Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на XII Международна конференция „Медицина и футбол“, съобщи пресцентърът на ММС. "Практиката спортисти да минават фиктивно задължителните медицински прегледи ще бъде прекратена. В момента сме се заели с решаването на един проблем, на който никой не е обърнал внимание вече 13 години. Съгласно закона за физическото възпитание и спорта, задължителните прегледи на спортистите трябва да се извършват в спортни лечебни заведения, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на младежта и спорта и министъра на здравеопазването. Да, но решение на МС за определяне на лечебни заведения като спортни такива липсва! Освен това липсва и наредба, която да регламентира реда и условията за това. Какво се случва в момента? Отбор се явява на състезание, но няма медицински прегледи на състезателите. Треньорът отива при GP или друг лекар и срещу 50 лв. получава медицинско свидетелство на целия отбор. Най-често това се случва при подрастващите. Или в деня на състезанието дежурният лекар издава документ на всеки състезател, че е преминал предварителен преглед. Това трябва да спре!", заяви Кралев. "Изпратил съм писмо до министъра на здравеопазването да сформираме общ екип, който да разработи нормативна уредба, както и да предложи на МС за утвърждаване лечебни заведения, които да бъдат определени като спортни“, добави министърът на младежта и спорта. Основна тема на конференцията бяха актуалните проблеми за борба с допинга в спорта. "Борбата срещу употребата на допинг в елитния и масовия спорт е актуална тема не само у нас, но в целия свят и аз приветствам поставянето на акцента по време на конференцията именно върху нея, каза министърът. - Всички ние, участниците в тази среща, сме обединени в общата цел да изграждаме среда, в която да действа силен механизъм за борба с допинга. Приемам тази цел като лична кауза, защото ние не разглеждаме спорта само като борба за медали и постижения, но и като превенция на заболяванията. Затова не е важен само фактът, че с допинг случаите се уронва престижът на държавата ни, но и че се рискува здравето на нацията. Министерството на младежта и спорта разработи Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта 2015 – 2025 г. Документът получи широка обществена подкрепа и аз вярвам, че вървим във вярната посока. България има остра нужда от подобна стратегия, чрез която да инициираме и законови промени.", каза Красен Кралев Той допълни, че "борбата срещу употребата на допинг е един от основните приоритети на правителството в областта на спорта и е изключително важно акредитирането на Лабораторията ни за допингов контрол от Световната антидопингова агенция. Както е известно, нашата лаборатория вече има национална акредитация и може да взема и изследва проби на територията на България". "Изключително важен за нас е и контролът върху производството и продажбата на хранителни добавки“, заяви още министърът, който получи сертификат за участието си в конференцията от ректора на Медицинския университет в София и главен редактор на списание „Медицина и спорт“ член кор. проф. д-р Ваньо Митев. Изпълнителният директор на Националния антидопингов център д-р Виолета Заркова представи „Националната стратегия за борба с допинга".

Неси и нейните сестри от отвъдното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734375

Нещо тъмно и опасно се вие под игривите вълни на езерото Лох Нес в Шотландия. От векове местните знаят, че от дъното дебне опасен звяр. Напоследък дори се оформя мнението, че става дума за плезиозавър, кой знае как оцелял до днешни дни. Неси е най-често вижданото съвременно чудовище. Над 1000 пъти е било забелязвано да пори водите езерото Нес.
Нещо тъмно и опасно се вие под игривите вълни на езерото Лох Нес в Шотландия. От векове местните знаят, че от дъното дебне опасен звяр. Напоследък дори се оформя мнението, че става дума за плезиозавър, кой знае как оцелял до днешни дни. Неси е най-често вижданото съвременно чудовище. Над 1000 пъти е било забелязвано да пори водите езерото Нес.

Испанското правителство очаква 2,9 на сто ръст през 2015-та

http://www.mediapool.bg/ispanskoto-pravitelstvo-ochakva-29-na-sto-rast-prez-2015-ta-news233386.html

Премиерът на Испания Мариано Рахой повиши за пореден път прогнозата за икономическия растеж на страната през 2015 година до 2,9 на сто спрямо 2,4 на сто и след отчетените 1,4 на сто за 2014 година, предаде Франс прес.   "Испания ще има най-силния растеж сред големите икономики в еврозоната", заяви Рахой на форум в Мадрид, предвиждайки също 2,9 процента увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 година.   Тази прогноза означава, че тази година ние ще създадем над половин милион работни места, допълни испанският премиер, подчертавайки през годината на избори (местни и парламентарни - бел. ред.), че, за да стане това факт, правителството му ще продължи усилено да извършва реформи.   Испанската централна банка също вдигна в края на март прогнозата си за растежа за 2015 година до 2,8 на сто, но за 2016 година е малко по-песимистично настроена с очакване за нарастване на БВП с 2,7 на сто.   След пет години на рецесия или нулев растеж заради спукването на балона на пазара за недвижими имоти през 2008 година Испания се върна към растежа през 2014 година с нарастване на БВП с 1,4 на сто.   Теглен напред от потреблението на домакинствата, които се възползват от по-добрите условия за финансиране, предлагани от банките, те пък подкрепени от програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка, растежът се отразява положително на заетостта. Страната обаче продължава да бъде с много висока безработица, достигаща 23,78 на сто през първото тримесечие на 2015 година.

Или закриваме армията, или мислим сериозно за нея, твърд Каракачанов

http://www.moreto.net/novini.php?n=287373

От Патриотричния фронт първи пристигнаха на днешния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев. 15 минути преди обявения час съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов се запъти към масата за преговори на "Дондуков" 2.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване