Изпускат контролирано язовир „Искър"

http://www.cross.bg/yazovir-izpyskane-iskur-1462773.html

София /КРОСС/ Продължава тестването на проводимостта на река Искър с контролирано изпускане на водни количества от язовир „ Искър" към язовир „Кокаляне". Дебитът на изпускане е 10 куб м в секунда. Програмата е съставена от „Язовири и каскади" ЕАД и „Напоителни системи" ЕАД. Дейностите стартираха с изпускате на вода от язовир Кокаляне на 23 април 2015 г. и продължат няколко дни през светлата част на денонощието. Плановото изпускане се прави с цел превенция от наводнения. Дейностите се координират от екипи на Столичната община, Министерството на вътрешните работи, Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и водите, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението, Басейнова дирекция към МОСВ, Национална електрическа компания и областните управители на София-град и София - област. По време на контролираното изпускане ще бъде извършено и тестване на системата за реакция при кризи с участие на всички компетентни институции.

Жена предаде на измамници 2 бона за 2 ваксини!

http://pik.bg/жена-предаде-на-измамници-2-бона-за-2-ваксини-news323058.html

Жена предаде на измамници 2 бона за 2 ваксини!

На 25 април, около 08:30 часа, в Първо полицейско управление на  Добрич е получено съобщение от Д.М., на 70 г. от гр. Добрич, която заявява, че на 24 април, около 12:30 часа, е получила обаждане на домашния си телефон от лице, представило се за лекар.

Чрез въвеждане в заблуждение, мнимият доктор е заявил на възрастната жена, че неин близък е болен, като за неговото лечение е нужно тя да заплати 2 бр. ваксини.

Малко по-късно жената е предала сумата от 9 000 лева на неизвестно за нея лице пред дома си в ж.к. „Иглика”.

По случая е образувано досъдебно производство.

Файненшъл таймс: Заплахата за ЕС е Украйна, а не Гърция

http://svetoven.pogled.info/news/64070/Fainenshal-taims-Zaplahata-za-ES-e-Ukraina-a-ne-Gartsiya

/Поглед.инфо/ Истинската заплаха за ЕС е свързана не с еврото и Гърция, а с Украйна, твърди в. "Файненшъл таймс" в своя статия.

Путин: Западът трябва да разбира геополитическите интереси на Русия

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-stranata-1462770.html

/КРОСС/ По руската национална телевизия вчера бе излъчена премиерата на филма „Президент“, заснет по случай 15-тата годишнина от встъпването в длъжност на Владимир Путин на президентския пост на страната. Във филма-интервю руският президент разказва за повратните моменти в голямата политика, решили съдбата на света. Картината обхваща периода от август 1999 г. до днес и разказва за пътя, който страната, заедно с президента е изминала през последните 15 години. Руският държавен глава заяви, че западните страни след разпада на Съветския Съюз е трябвало да разберат, че Русия има свои геополитически интереси и към това трябва да се отнасят уважително, да се търси баланс. Путин разказва, че съветските хора са хранили илюзии за заличаване на идеологичните различия със западните страни. „И на нас ни се стори, че с изчезването на идеологическия компонент, разделящ бившия Съветски Съюз и цялата останала част от цивилизования свят, че сега „… братята ще ни дадат меча“. „Братя“ – имаше се предвид там, зад хълма. Но братята не бързаха, не само да ни дадат меч, но и с удоволствие биха взели остатъците от бившата бойна мощ, която притежаваше Съветският Съюз“, каза президентът на РФ. „Вече съм го казвал. Почти двадесет години съм работил в КГБ, във външно разузнаване

Киев наложи санкции на Владимир Путин

http://www.cross.bg/vladimir-ykrainskiya-prezidenta-1462772.html

/КРОСС/ Говорителят на Върховната рада на Украйна Владимир Гройсман подписа постановление с препоръка на Съвета за национална сигурност, да бъдат наложени персонални санкции на президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщи руският телевизионен канал „Звезда". Документът бе изложен в официалния сайт на украинския парламент и е утвърден от 35 лица. Причината за санкциите е „незаконното задържане под стража" на украинския пилот Надежда Савченко. Освен руския президент в украинския санкционен списък фигурират имената на първия заместник на президентската администрация Вячеслав Володин, на съветника на президента Владислав Сурков, председателя на Държавната дума Сергей Наришкин, на директора на Федералните служби за сигурност на Русия Александър Бортников, началника на Следствения Комитет на РФ Владимир Маркин, а също на лидера на руската делегация в ПАСЕ и председателя на комитета в Държавната дума по международни въпроси Алексей Пушков и др.    

Лидерът на БСП напусна заседанието на КСНС

http://www.cross.bg/mikov-mihail-zasedanieto-1462774.html

/КРОСС/Развитието на въоръжените сили в актуалната среда за сигурност обсъждат участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Очаква се да бъде поставен въпросът за изтребителите за военновъздушните сили (ВВС). Лидерът на левицата Михаил Миков напусна предсрочно заседанието като заяви, че няма да участва в приемането на окончателното решение. Причината е, че според него предложенията са гласувани предварително. "Защото за нас е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и въоръжените сили, без преди това ясно в парламента да са обсъдени всички параметри", обясни председателят на БСП Михаил Миков. Според него предвиденото постепенно увеличение на процента от БВП не държи сметка за други сектори, които са изключително важни. „Трябва да има много повече информация за обществото за състоянието на отбраната, ангажиментите, които поема България и сигурността като комплекс от въпроси", настоя той и даде за пример демографския въпрос, икономическото развитие на страната. „Внесеният проект за решение е неприемлив за нас", заяви Миков. Очаква се БСП да излезе с официална позиция по въпроса. Михаил Миков разясни, че въпросът с оставката на военния министър не е бил обсъждан на заседанието на КСНС.

Границата затворена от 3 часа, блокирала системата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735272

Километрични опашки на ГКПП Капитан-Андреево заради блокаш в системата. Чакащи информират, че границата е затворена и от двете страни, а задръстването продължава 3 часа.  Същото се случва и на ГКПП – Кулата,  съобщи за „Фокус” дежурният граничен полицай. Преминаването на тежкотоварните и леки автомобили се осъществява със сериозно забавяне.
Километрични опашки на ГКПП Капитан-Андреево заради блокаш в системата. Чакащи информират, че границата е затворена и от двете страни, а задръстването продължава 3 часа. Същото се случва и на ГКПП – Кулата,  съобщи за „Фокус” дежурният граничен полицай. Преминаването на тежкотоварните и леки автомобили се осъществява със сериозно забавяне.

Тийнейджър нареди кубчето на Рубик за 5,25 секунди /видео/

http://www.cross.bg/burns-kybcheto-kolin-1462771.html

/КРОСС/ Американски тийнейджър постави световен рекорд по подреждане на кубчето на Рубик. Колин Бърнс е успял да се справи с главоблъсканицата за 5,25 секунди. Предишният рекорд, поставен през 2013 г., е 5,55 секунди.Рекордът на Бърнс е поставен на провеждащата се в Пенсилвания надпревара, организирана от World Cube Association, (WCA).Представителят на организацията Тим Рейнолдс коментира, че най-вероятно постижението на момчето ще влезе в новото издание на Книгата на рекордите Гинес. През 2014 г. Колин Бърнс става шампион на САЩ по редене на кубчето.       Видео

Драма в Любимец! Мъж в развод стреля и рани жена си и сестра й

http://pik.bg/драма-в-любимец-мъж-в-развод-стреля-и-рани-жена-си-и-сестра-й-news323055.html

Драма в Любимец! Мъж в развод стреля и рани жена си и сестра й

42-годишен мъж от Любимец е задържан за опит за убийство, след като стреля с ловна пушка по съпругата си и сестра й. Двете жени са ранени и са в болница.

Вчера в 11.50 часа, на спешния телефон 112 е получен сигнал за простреляни две жени в Любимец, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На място веднага е изпратен автопатрул на РУ-Свиленград, който установил, че на улица „Родопи”мъж е стрелял по 35-годишната си съпруга и 55-годишната й сестра с незаконно притежавана ловна пушка, 12 калибър. 

При разследването е установено, че 42-годишният стрелец и съпругата му са в процес на развод. Жената е простреляна в коремната област, а сестра й - в десния крак. Двете са настанени в болница без опасност за живота. 

След стрелбата, мъжът е избягал с лек автомобил „Фолксваген Пасат” и е бил обявен за общодържавно издирване. Около полунощ той е задържан между селата Бисер и Лозен. В землището на село Лозен е намерено и иззето оръжието.

Стрелецът ще остане в ареста за 24 часа. Работата по случая продължава.

Преди десет дни 57-годишен мъж застреля от ревност съпругата си, след което опита да се самоубие в хисарското село Мало Крушево. Лекарите в пловдивската Университетска болница "Св. Георги" обаче го спасиха.

Преди година 36-годишният военен полицай Валери Калчев от Враца застреля съпругата си Клавдия, а след няколко часа сам захапа дулото на пистолета и се простреля. Ревност бе причината за драмата. 
След три седмици в столична болница, Калчев издъхна, а двете му малки деца останаха пълни сираци.

Новоизбраният президент на СКТР обеща да работи за обединяване на Кипър

http://www.mediapool.bg/novoizbraniyat-prezident-na-sktr-obeshta-da-raboti-za-obedinyavane-na-kipar-news233385.html

Избраният за президент на Севернокипърската турска република (СКТР) Мустафа Акънджъ обеща да работи за споразумение за обединение на Кипър, предаде Асошиейтед прес. "Ние постигнахме промяна и моята политика ще бъде съсредоточена върху постигането на мирно споразумение. Страната не може да си позволи да пропилее още време", заяви Акънджъ пред хиляди свои ликуващи привърженици.   Бъдещият президент на СКТР, която не е призната от международната общност, а само от Турция, обяви, че вече се е чул по телефона с кипърския президент Никос Анастасиадис и двамата са се разбрали да се срещнат скоро.   "Анастасиадис и аз сме от едно и също поколение... ако не можем да решим (спора) сега, той ще е огромно бреме за следващите поколения", предупреди Акънджъ. Той допълни, че избирателите са отговорили на онези, които са го обвинявали, че се е продал на кипърските гърци.   Анастасиадис написа в Туитър, че победата на Акънджъ е "многообещаващо събитие за нашата обща родина", допълвайки, че очаква с нетърпение да се срещне с него.   Специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Айде поздрави победителя на президентските избори в СКТР и приветства неговия ангажимент да възобнови мирните преговори възможно най-скоро. Айде ще пристигне на острова в началото на следващия месец, за да подготви подновяването на диалога между кипърските гърци и турци, замразен заради спор за правата върху газовите находища в района.   Според окончателните резултати от произведения вчера втори тур на президентските избори в СКТР Мустафа Акънджъ печели убедително с 60,35 процента от гласовете срещу своя съперник, твърдолинейния сегашен президент Дервиш Ероглу с 39,65 на сто. Избирателната активност е била малко над 64 процента.   67-годишният Акънджъ, умерен левичар, направи забележително завръщане в политиката след години в миманса. Той е бивш кмет на турската част на столицата Никозия от края на 70-те до началото на 90-те години на миналия век. Тогава Акънджъ се доказа като привърженик на курса към обединяване на Кипър. Заедно с кмета на гръцката част на Никозия той изготви архитектурен план на града като бъдеща обединена столица.

Миков напусна заседанието на КСНС

http://pik.bg/миков-напусна-заседанието-на-кснс-news323054.html

Миков напусна заседанието на КСНС

От Президентството излезе Михаил Миков, който беше освиркан от привържениците на Реформаторския блок.

Те скандираха "червени боклуци" при появата на левия лидер.

Миков заяви, че трябва да бъде представена повече информация относно националната ни сигурност пред обществото. Малко се драматизира състоянието на армията, за да се повишат парите, смята социалистът.

На въпрос на журналисти дали са обсъждани предстоящи оставки, той отговори, че не е дискутирана подобна тема.


Започна пръскането срещу кърлежи и комари в София

http://pik.bg/започна-пръскането-срещу-кърлежи-и-комари-в-софия-news323053.html

Започна пръскането срещу кърлежи и комари в София

От 25 до 29 април се извършва обработка на тревните площи, градини и зелени площи срещу кърлежи и комари.

Вече са обработени зелените ивици към транспортни обекти като бул. “Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, бул. “П. Яворов“ до моста на бул. “Цариградско шосе“, бул. “Вапцаров“.

На 27 април ще се извършват обработки в Южен парк, на 29 април – в парк „Св. св. Петър и Павел“. 

Обработките се извършват при благоприятни метеорологични условия при сухо време. 

Предвижда се работата на фирмите, ангажирани с дейността да продължи и следващия месец по график. 

Контролът на дейността се извършва на столичната РЗEИ и районната администрация. 

 

Главният път за ГКПП "Връшка чука" е непроходим

http://www.vesti.bg/glavniiat-pyt-za-gkpp-vryshka-chuka-e-neprohodim-6035228

Огромните пукнатини в земята са се появили преди повече от месец. Най-вероятната причина е свлачище. Засега няма информация кога пътят ще бъде укрепен и ремонтиран

САЩ обмислят забрана за семействата на заложници в чужбина да плащат откупи

http://www.mediapool.bg/sasht-obmislyat-zabrana-za-semeistvata-na-zalozhnitsi-v-chuzhbina-da-plashtat-otkupi-news233384.html

Правителството на президента на САЩ Барак Обама обмисля промяна в политиката на страната, забраняваща на семействата на американски заложници в чужбина да плащат откупи на техните похитители, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Ей Би Си. Това предложение се съдържало в експертен доклад с препоръки до Белия дом.   Трима високопоставени представители на правителството на САЩ потвърдили, че то е на път да преразгледа своята политика по въпроса. Те обаче не посочили кога може да бъде взето съответното решение. Представител на Белия дом, с когото агенция Ройтерс се е свързала, отказал коментар.   Правителството на САЩ е започнало да преразглежда политиката на страната що се отнася до плащането на откупи на похитители на американци в чужбина, след като джихадистката групировка "Ислямска държава" обезглави миналата година в Сирия Джеймс Фоули. Семейството на американския журналист твърди, че е било заплашено от Белия дом със съд, ако се опита да плати откуп за своя роднина.   Миналата година американски командоси направиха неуспешен опит да освободят Фоули и други заложници на "Ислямска държава". След това американецът бе обезглавен от джихадистите.

Откриват мини „Икеа“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287372

Мини магазин на „Икеа“ ще бъде открит във Варна тази година. Това потвърдиха за Moreto.net от фирмата по повод ширещата се информация в социалните мрежи и множеството коментари по темата на варненци. На този етап все още няма официална информация кога ще бъде открит и къде точно ще се намира магазинът.

Скандал при президента, БСП напускат КСНС

http://news.ibox.bg/news/id_1249643305

Не са склонни да приемат извеждането на един сектор като приоритетен

Адвокат Марин Марковски: Без видеото акушерката се измъква!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735273


"Случаят с акушерката е ключов момент за родното законодателство. Ако нямаше видеоклип как акушерката налага новороденото с изключителна жестокост, тя можеше да не признае вината си и развоят на този казус щеше да е съвсем друг!" Това заяви специално за "България Днес" топадвокатът Марин Марковски във връзка със скандалния случай,

Сметната палата отнема правото на ББЦ да се явява на избори

http://pik.bg/сметната-палата-отнема-правото-на-ббц-да-се-явява-на-избори-news323045.html

 Сметната палата отнема правото на ББЦ да се явява на избори

Проблемите, които Сметната палата създава на ПП „България без цензура“, могат да лишат партията от право да се явява на парламентарни, президентски, европейски или местни избори. Съгласно чл. 82 и чл. 89 от Изборния кодекс, към заявлението за регистрациите на партиите за избори трябва да се представи и удостоверение от Сметна палата, което да потвърждава, че партията е подала годишния си финансов отчет в срок.
 
В момента Сметна палата води ББЦ в регистър на партии, които са подали всичките си документи, но извън установения от закона срок. ББЦ влезе в тази графа две седмици след крайния срок за внасяне на отчетите, след като първоначално беше в графа „подали в срок“, но не всички документи.
 
Николай Бареков и представители на ръководството на ББЦ вече сигнализираха за заплахата от отнемане на субсидията и че финансовият министър и Сметна палата се канят да извадят служебно партията от политическия живот на страната, но сега стана ясно, че ЦИК може да суспендира организацията от демократичното право на участие във вот.
Атаката срещу ББЦ започна заради дребни пропуски в подадената финансова документация. Опитът на администрацията да заличи партията ще е безпрецедентен за последните 26 години.
 
Днес активисти на ББЦ раздаваха флаери с призив към ръководството на Сметна палата да не изпълняват политически поръчки, като акцентираха върху това, че за партията са гласували 500 000 души, а не са статистическа грешка.
Дали Николай Бареков ще излезе завинаги от политическия живот на България, ще стане ясно до четвъртък.

Над 2 200 подписа да не се отделят бебетата от майките им в болниците

http://www.cross.bg/bebetata-maiikite-bolnitzite-1462769.html

/КРОСС/Над 2 200 души са се подписали в тръгналата онлайн петиция да не се отделят бебетата от майките им в болниците. "Не можем да предвидим коя ще е следващата акушерка, която ще получи психологическо разстройство, затова нека използваме модела на европейските държави и забраним отделянето на бебетата от майките им в болниците", гласи текстът на онлайн петиция. "В повечето западноевропейски страни има протоколи за раждане и послеродовия период и бебетата не се отделят от майките или ако трябва нещо да се случи, то се случва в непосредствена близост до майката - претегляне, някакви изследвания, поясни още Мутафова. Майките имат право да са с бебетата си още от самото раждане и това е залегнало в законодателството, категорична бе Нели Мутафова - заместник-председател на Сдружение "Родилница" в ефира на БНР. Информация за това обаче липсва. Отделно, че има болнични практики, където се прави за удобство на медицинския персонал.        

Тодор Танев: Реформата цели връщане към образованието

http://pik.bg/тодор-танев-реформата-цели-връщане-към-образованието-news323048.html

Тодор Танев: Реформата цели връщане към образованието

Реформата цели създаването на система с различни изходи, която винаги позволява както връщане към образованието, така и кариерно развитие. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев при представянето на образователната реформа.

Танев подчерта, че МОН няма стремеж да извърши революционна реформа, но нейната цел е да даде такива резултати. Идеята е след промените, образованието да бъде онова място, където се учи още, но само това, което е необходимо. И така от просветен човек, да бъде изграден просветен професионалист. Това ще се случи чрез изграждане на връзка между науката, пазара на труда, и продължаващото обучение, като желаният резултат е смаляването на дистанцията между центъра и периферия, както и намаляването на отпадащите ученици и безработните висшисти.

Не малка част от парите за реформата ще дойдат от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", което гарантира финансов ресурс за тях. Най-голямата промяна е свързана със създаването на интегрирани професионални колежи, с две нива на обучение и подготвителен курс. Те ще бъдат предназначени за хора, завършили професионално образование с дуална система на обучение. Тези, които са завършили 10 клас, с първа професионално-квалификационна степен, и не са продължили към по-високо ниво, ще имат възможност да се обучават в подготвителния курс, а след това – да учат още две години за 4-та професионално-квалификационна степен. Завършилите 12 клас пък, ще имат възможност да кандидатстват и в университети, и в интегрирани професионални колежи, където отново след 2-годишно обучение, ще получат 4-та професионално-квалификационна степен.

Второто ниво на интегрираните професионални колежи ще дава диплома за мениджъри или за "майстори на майсторите". Ако някой реши да продължи образованието си в университета, след като е преминал през интегрирания професионален колеж, може да го направи, но само след полагане и на държавен зрелостен изпит, ако не е положил такъв. Програмата за обучение в новите звена ще бъде задавана от работодателските организации, но под контрола на министерството.

Засега най-голям интерес към изграждането на подобни специалисти изявяват от строителния бранш. Създаването на интегрирани професионални колежи няма да доведе нито до изчезването на центровете за професионална квалификация, нито до познатите ни досега колежи, в които се обучават професионални бакалаври. Реформата предвижда и създаването на центрове за високи постижения, които ще бъдат звена над интегрираните професионални колежи и университетите. Те ще съчетават в себе си изследователска и производствена дейност и ще дават възможност за работа и на хората с майсторска степен, и на докторантите от университетите. В университетите пък освен факултетите, основни звена ще бъдат и департаментите. 

Над половината българи, пазаруващи онлайн, купуват през смартфона

http://www.mediapool.bg/nad-polovinata-balgari-pazaruvashti-onlain-kupuvat-prez-smartfona-news233383.html

Над 50% от онлайн купувачите в България пазаруват през смартфона си, показва допитване сред 700 българи, извършено от унгарската компания за проучвания GKI Digital през февруари 2015 г. по поръчка на платформата Pazaruvaj.com. Все пак най-често онлайн пазаруването става през лаптопа, следван от смартфона, настолния компютър и таблета. Като основни причини да предпочетат интернет пред стандартния тип пазаруване, потребителите посочват възможността да сравнят различните оферти на основата на различни параметри, избягването на опашки и по-ниските цени в сравнение с традиционните магазини. Макар и по-рядко, анкетираните посочват възможността да се възползват веднага от актуални промоции и отстъпки, по-големия избор и удобството да не се ходи до магазина. Според изследването изборът на онлайн магазин за пазаруване се определя от цената на продуктите, възможностите за доставка, надеждността на магазина и предлагания избор. Българските онлайн потребители използват между два и четири различни източника на информация преди закупуването и избирането на продукт или магазин. Най-често те използват сайтовете за сравнение на цените и разглеждат описанията на уеб магазините. Значителна част от купувачите се допитват до мнението на членове на семейството, приятели, познати или търсят информация в страниците на социалните мрежи. Според данните от изследването, най-предпочитаният начин за доставка от страна на онлайн потребителите е с куриер до дома (80%) или на работното място (70%), а около 30% от анкетираните са заявили, че приемат и традиционната доставка по пощата. Едва един на всеки пет души (18%) предпочита възможността за лично получаване на пратката в магазина. Това се обяснява с достъпността на уеб страниците, както и с факта, че най-популярните уеб страници не разполагат с традиционен магазин, или ако разполагат, не е възможно получаването на поръчаните продукти чрез различни пунктове. Повечето онлайн купувачи у нас предпочитат плащането в брой –с наложен платеж при получаване на пратката от куриера (85%) или на място в магазина (35%). Около 30% от потребителите приемат електронните решения за плащане, като привържениците на плащането с банкова карта онлайн и при получаване на закупената стока са приблизително по равно. Най-малко – около 15%, са потребителите, които биха платили по банков превод. Сумата от процентите е по-голяма от 100%, защото запитаните дават повече от един отговор. Пазаруващите онлайн българи са добре запознати със сайтовете на чуждестранните уеб магазини, показва още изследването. Над 50% от анкетираните заявяват, че са пазарували веднъж или повече пъти от чуждестранни магазини, а близо 40% споделят, че познават такива сайтове, но още не са ги ползвали. Едва 10% от респондентите признават, че не познават чуждестранни сайтове за пазаруване. Най-популярни сред родните онлайн купувачи са Ebay.com и Alibaba.com, следвани от Amazon.com и TinyDeal.com. "Анкетата ни показва, че мнозинството от българските онлайн потребителите ползват интернет ежедневно и разполагат с две или повече устройства за връзка с мрежата. Окуражаващ е фактът, че над 70% от всички купувачи разполагат с лаптоп, а собствениците на смартфон са над половината от анкетираните. Тези данни ни дават основание да смятаме, че дигиталната търговия в България ще продължи да нараства и да се развива с бързи темпове през следващите няколко години“, каза Елена Гeлеменова, мениджър на pazaruvaj.com за България. Изследването разглежда и причините за отказ от пазаруване онлайн. Най-често потребителите посочват, че не желаят да плащат през интернет и да дават личните си данни, както и че биха искали първо да пробват продукта или да го получат незабавно. Проучването показва, че преобладаващият брой потребители в България не използват платени онлайн услуги. Най-непопулярни са музикалните онлайн услуги, които се ползват от едва 4% от купувачите. Около 10% от всички анкетирани ползват платени онлайн телевизионни услуги. Приблизително същият е и процентът на потребителите, които си плащат, за да гледат филми и сериали онлайн. Близо 8% от респондентите споделят, че са се възползвали от други платени приложения. Най-популярни сред българските потребители са облачните хранилища за съхранение на данни (30%) и торент сайтовете за сваляне и споделяне на файлове (25%).

Завеждащ лекар от "Токуда": Травмата на Никол би убила възрастен

http://society.actualno.com/Zavejdasht-lekar-ot-Tokuda-Travmata-na-Nikol-bi-ubila-vyzrasten-news_469936.html

„При приемането на 18 април в Неонатологията Никол беше с 6 сантиметра увеличение на обиколката на главата вследствие мозъчния оток. За една седмица главичката успя да се прибере в нормалнит...

Най-скъпите десерти със сладолед в света

http://curious.actualno.com/Naj-skypite-deserti-sys-sladoled-v-sveta-news_469916.html

Някои десерти просто не са създадени за простолюдието. Ако някога ви се прииска да опитате от тези сладоледени изкушения например, сигурно ще ви се наложи да ипотекирате жилището си. Представяме ви на...

Бакояни поиска оставката на "нарциса" Варуфакис

http://balkani.actualno.com/Bakojani-poiska-ostavkata-na-narcisa-Varufakis-news_469938.html

Депутатката от основната гръцка опозиционна партия Нова демокрация Дора Бакояни поиска оставка на министъра на финансите Янис Варуфакис, предаде БГНЕС. Според нея Варифакис е "тежест" в каб...

"Ислямска държава" вербува и бебета

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-verbuva-i-bebeta-news_469942.html

Снимка на бебе, кротко спящо до пистолет, граната и акт за раждане, издаден от "Ислямска държава", шокира интернет пространството, предаде телевизия „Star“. Надписът под...

МВнР проверява всички сигнали за българи в Непал, няма данни за загинали или ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735257

МВнР и посолството на Република България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението.   Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено.
МВнР и посолството на Република България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението. Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено.

Над 120 лв. в жълти стотинки получи Рашидов, "защото песента му е изпята"

http://www.mediapool.bg/nad-120-lv-v-zhalti-stotinki-poluchi-rashidov-zashtoto-pesenta-mu-e-izpyata-news233382.html

Над 120 лева в жълти стотинки, дребни монети в други валути, пура и малка бутилка уиски внесоха протестиращи срещу Вежди Рашидов в Министерството на културата в понеделник  сутринта, "Даренията" бяха събрани по време на акциите #ПейWithMe миналата седмица. Протестът бе провокиран от скандалите около изложбата в Лувъра и изказването на министъра срещу уволнения от хор "Йоан Кукузел" тенор Георги Петров. В ефира на бТВ министърът каза: "Ще му дадеме 100 лева, за да се успокои и да не пее, ако може." Повод за думите му стана искането на хористът да пее срещу хонорар, а не безплатно. Въпреки извинението на Рашидов, над 300 души в четвъртък и около стотина в петък се събраха да поискат оставката му пред министерството и да съберат 100 лева "да си ходи, защото песента му е изпята". В понеделник част от тях връчиха "подаръците" за Рашидов на охранител на вратата на Министерството на културата, който благодари от името на министъра. Надяваме се Рашидов да ни благодари публично чрез оставка, казаха внасящите, защото така се наричат извиненията на политиците в цивилизования свят. Те обясниха, че акцията е била еднократна и няма да продължава. "Оставяме всичко на неговата съвест."

Травма на Крисчън Бейл отложи снимките на The Deep Blue Good-by

http://www.cross.bg/beiil-krischun-snimkite-1462768.html

/КРОСС/ 20th Century Fox отложи снимките на The Deep Blue Good-by заради травма на актьора Крисчън Бейл. Работата по лентата трябваше да започне през 2015 г., но е отложена с една година, съобщава Cinema Blend. Според изданието, актьорът е със скъсани сухожилия на коляното.Бейл се е контузил в дома си. Подробности около инцидента не се съобщават. Във филма той трябва да играе ловец, който се занимава с издирване на чуждо имущество и връщането му на законните му собственици. Героят живее в плаваща къща и е принуден постоянно да се бори с враговете си. Според създателите на филма, за да изиграе ролята си, Крисчън Бейл трябва да е в добра физическа форма.

"Тайни вечери за Гърция"

http://www.mediapool.bg/taini-vecheri-za-gartsiya-news233381.html

Международни тайни контакти в луксозни хотели със и без участието на високопоставени представители на гръцкото правителство, скрити планове за крайни сценарии съставят руската рулетка, която Европа играе с Гърция. Версиите за страната са две: лоша - преговорите с кредиторите да не излязат изобщо от безизходицата, и добра - да има споразумение и да бъде осигурен пакет от 32 милиарда евро, които да дойдат от неизползваните пари от предишни спасителни програми. Това пишев понеделник гръцкият в. "Етнос".   Вестникът твърди, че след състоялите се тайни срещи на финансовите министри от еврозоната с участието и на шефовете на ЕЦБ и МВФ и високопоставени представители на Еврокомисията, гръцкият премиер Алексис Ципрас е имал среща с германския канцлер Ангела Меркел в рамките на извънредния Европейски съвет за миграцията в Брюксел, а след това е говорил с нея и по телефона. Агенция Ройтерс снощи също съобщи за телефонен разговор между Ципрас и Меркел, по време на който те се договорили да поддържат постоянен контакт по време на преговорите между Гърция и кердиторите й. Те изразиха общото си желание да постоянна комуникация през целия процес на преговорите с цел скорошно постигане на взаимноприемливо решение, съобщил гръцки правителствен представител.   По думите му техническите екипи от Гърция и кредиторите й - т.нар. Брюкселска група - ще проведат телеконференция утре и ще се срещнат в сряда, за да ускорят преговорите.   Германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" твърди, че по телефона Алексис Ципрас е молил Ангела Меркел за пари. "Свършиха ли парите на Атина", пита вестникът.   Според "Етнос" в същото време по темата за Гърция интензивни тайни съвещания и срещи е имало между представителя на ЕЦБ Клаус Реглинг, шеф на Европейския фонд за стабилност, и ръководителя на МВФ за Европа Пол Томсен. Двамата са съгласували насоки с оглед на последвалата среща на Еврогрупата в петък.   Наред с тях текат и всекидневни телеконферентни връзки, като основната теза на участниците в тях била Европейският валутен съюз да запази сегашния си състав от 19 страни членки. На тях било решено петчленна "комисия" да търси политическо решение на проблема за Гърция.   Има също и един по-разширен Вашингтонски клуб, в който участвали шефът на МВФ Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ Марио Драги, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, финансовите министри на Германия, Франция и Италия, както и представителите на Еврокомисията Пиер Московиси и Валдис Домбровскис, пише "Етнос".   Според изданието Вашингтонският клуб е заседавал миналия месец, но без участието на гръцкия финансов министър. На неговото заседание обаче не било взето конкретно решение зад гърба на гръцкото правителство.   Тайна вечеря е имал също и финансовият министър Янис Варуфакис на 9 април в елитен Берлински хотел с американския финансов магнат Джордж Сорос. Вестникът припомня, че двамата са познават от години и че не пропускат възможност да обменят мисли по същността на гръцкия проблем, а също за Европа и световната икономика, както и относно тактиката на гръцкото правителство за намиране на решение.   Срещата между двамата е била договорена в рамките на състоялия се в Берлин форум, организиран от Института за нова икономическа мисъл. На него лектори са били Варуфакис, Сорос, а също професорите Джоузеф Стиглиц, Джеймс Гълбрайт и Джефри Сакс, посочва гръцкият вестник.   Новата тактика на Атина   На фона на засилен натиск и на поредни слухове за "Грексит" (излизане на Гърция от еврозоната - бел. ред.) Атина подготвя нова тактика, за да преодолее очерталата се безизходица на преговорите с кредиторите, добавя "Етнос". Новата тактика включвала два хода на кабинета, като първият се свеждал до това да се поддържа открита линия между гръцкия премиер и германския канцлер, изразила воля да се направи всичко възможно, за да не остане Гърция без пари.   Вторият ход се отнасял до това управляващите в Атина да съдействат, така че консултациите с кредиторите в рамките на Брюкселската група да бъдат ускорени с цел постигане на споразумение.   Вестникът пише, че макар двете страни на преговорите да са стигнали до съгласие относно размера на първичния бюджетен излишък за тази година, партньорите на Гърция са поискали този размер да бъде увеличен за следващите години.   В същото време между тях имало разнобой по пет пункта и по-специално във връзка с исканията на кредиторите за нови болезнени промени в пенсионното осигуряване и трудовия пазар, а също за повишаване на данъчните ставки и за премахване на датнъчните облекчения.   Игра на пинг-понг Ройтерс определя консултациите като игра на "пинг-понг" с прехвърляне на топката между правителството и кредиторите. Тази игра обаче се превръща в омагьосан кръг на прехвърляне на отговорности, тъй като Атина все повече се доближава до фалит, без да се очертава на хоризонта някакво споразумение за отпускане на пари срещу реформи.   В. "Файненшъл таймс" твърди, че европейците са започнали да заобикалят "изолирания" гръцки финансов министър Янис Варуфакис и че вече се насочвали към премиера Алексис Ципрас, за да дадат тласък на преговорите за финансиране на страната.   В профила си, цитиран от в. "Имерисия", Варуфакис отговаря на своите критици с думи, казани от Франклин Рузвелт през 1936 г. "Обединява ги омразата към мен, а аз посрещам добронамерено тази омраза".   Във връзка с отсъствието на Варуфакис от вечерята на финансовите министри от еврозоната на срещата им в Рига в петък, източници от финансовото министерство в Атина уточнили, че той не можел да присъства на "досадни вечери" и че за това предпочел да вечеря с приятели и сътрудници, като дори прекарал прекрасно. Те обаче се опасяват, че натискът върху Атина ще се засили с наближаването на момента за постигане на споразумение с кредиторите. В статията се споменава и за критиките, които били отправени по адрес на гръцкия финансов министър на състоялата се в петък среща на Еврогрупата в Рига.   Германските вестници "Цайт" и "Велт" определят ситуацията, в която се намира сега Гърция, като "повече от драматична".   Позовавайки се на неотдавнашни социологически проучвания, "Цайт" пише, че повечето от гърците искат страната им да остане в еврозоната.   "Велт" пише, че заради ескалация на кризата в Гърция вече не били табу мисли, като тази за възможен "План Б", който щял да включва и евентуален Грексит. Вестникът твърди, че подобно нещо не било обсъждано на срещата в Рига и че в Атина се говорело за евентуална смяна на финансовия министър Янис Варуфакис.

Съдът запорира активи на Бисеров и сина му за над 1.5 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/sadat-zaporira-aktivi-na-biserov-i-sina-mu-za-nad-15-mln-lv-news233380.html

Софийският градски съд (СГС) запорира имущество на обща стойност над 1.5 млн. лева, собственост на бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Това съобщиха в понеделник от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество с уточнението, че по време на проверката срещу двамата са поискали информация от седем европейски държави, включително Македония и Швейцария. Тя започна през ноември 2013 г., когато срещу тях бе образувано разследване за данъчни престъпления и пране на пари. Сред запорираните активи на Бисеров на обща стойност 1 262 483 лв. са имот в София, лек автомобил, както и 9 банкови сметки. В иска се претендират и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала на заем на сина си Ивайло Главинков, както и суми от прехвърлянето на акции от дружества от Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях. От комисията добавят, че СГС е запорирал имущество на доведения син на Бисеров за общо 293 400 лева, което включва апартамент в София, вила в землището на Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки. В иска се претендират още левовата равностойност на акции и дялове, суми от продажбата на дялове и имущество, средства, които Главинков е внесъл за дейността на две търговски дружества, и касовата наличност в едно дружество. Искат се средства, които Ивайло Главинков е давал на заем на физически и юридически лица, както и средства, които връщал по заеми от физически и юридически лица. Комисията за отнемане на незаконно имущество претендира от двамата сумите, които Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков в размер на 314 529 долара и 117 192 евро, които са обект на наказателното производство срещу двамата. Предстои Христо Бисеров да отговаря пред съда по обвинението си за укриване на данъци в размер на 25 678 лева, недеклариране на сделки с валута и укриване на информация по декларацията си пред Сметната палата. В обвинителния му акт, който бе внесен в СГС на 9 април обаче не фигурира обвинение за пране на пари, което първоначално бе включено в разследването. Наблюдаващ прокурор по делото е Боряна Бецова, която отказа да образува дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа". Малко по-късно тя образува проверка срещу хората от "Протестна мрежа", които подадоха сигнала срещу Пеевски. Миналата седмица стана ясно, че от комисията за конфликт на интереси не са установили такъв в дейността на Бисеров, докато е бил депутат от ДПС. В решението на комисията се потвърждаваха част от данните в сигнала за наличия на дружества, търгуващи със зелена енергия, и участие в тях на свързани с Бисеров лица, но не е открит конфликт на интереси. Аргументите бяха, че като депутат той не се е изказвал и не е гласувал за законопроектите. Преди да напусне парламента, Бисеров бе член на комисията по правни въпроси. През нея минаха законопроектите за Закона за енергетиката, внесен от правителството на 23 януари 2012 г., промени в същия закон, внесени на 18 юни 2013 г., както и нови текстове в Закона за енергията от възобновяеми източници от същата дата.

Съдът запорира активи на Бисеров и доведения му син за над 1.5 млн. лева

http://www.mediapool.bg/sadat-zaporira-aktivi-na-biserov-i-dovedeniya-mu-sin-za-nad-15-mln-leva-news233380.html

Софийският градски съд (СГС) запорира имущество на обща стойност над 1.5 млн. лева, собственост на бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Това съобщиха в понеделник от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество с уточнението, че по време на проверката срещу двамата са поискали информация от седем европейски държави, включително Македония и Швейцария. Тя започна през ноември 2013 г., когато срещу тях бе образувано разследване за данъчни престъпления и пране на пари. Сред запорираните активи на Бисеров на обща стойност 1 262 483 лв. са имот в София, лек автомобил, както и 9 банкови сметки. В иска се претендират и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала на заем на сина си Ивайло Главинков, както и суми от прехвърлянето на акции от дружества от Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях. Очаквайте подробности.

100 години от смъртта на Александър Скрябин

http://www.cross.bg/skryabin-myzika-akord-1462767.html

/КРОСС/ На 27 април 1915 година, на 43 години в Москва умира Александър Скрябин, гениален композитор, пианист виртуоз и философ мистик, който утопично е мечтаел посредством музиката да промени света и да преобрази човечеството. Скрябин има тотално различен подход към писането на произведенията си. Той е смятал, че първо трябва вътрешно да изстрада творбите си, преди да ги запише на нотен лист.Предпоставка за изключителната дълбочина в музиката на Скрябин е използването на т.нар Мистичен или Прометеев акорд. Мистичният акорд е сложен шестнотен акорд или скала, която служи като хармонична и мелодична основа за произведенията на Скрябин, като характерното при него е, че композиторът не се възползва от акордите пряко, а е създал собствен подход към тях. В своите търсения на съвършена музика Скрябин попада на философията на Хазрат Инаят Хан - най-големия суфист на времето си, който в „Мистицизмът на звука" твърди, че „звукът има собствена, автономна, пречистваща сила". За първи път Скрябин въвежда в музикалната практика специална партия за светлината („Прометей"), което се свързва с използването на т.нар. „цветен слух" - тоналностите имат цветове според него. Има запазени скици за специален клавирен инструмент, чрез натиска на чиито клавиши се прожектират цветове на екран

Над 50% от онлайн купувачите в България влизат в мрежата чрез смартфон

http://www.investor.bg/novini/261/a/nad-50-ot-onlain-kupuvachite-v-bylgariia-vlizat-v-mrejata-chrez-smartfon-193656/

Мнозинството от интернет потребителите у нас не познават платените онлайн услуги, показва проучване на Pazaruvaj.com

Консултативният съвет при президента препоръча: Средствата за отбрана да достигнат 2% до 2025 г.

http://petel.bg/Konsultativniyat-savet-pri-prezidenta-preporacha--Sredstvata-za-otbrana-da-dostignat-2--do-2025-g-__109946

Консултативният съвет за национална сигурност отправя препоръкa към изпълнителната и законодателната власти да осигурят спазването на...

27 съдии: ВСС да довърши проверката на Владимира Янева

http://offnews.bg/news/n_1/n_496298.html

27 съдии от Софийски градски съд (СГС) искат Висшият съдебен съвет (ВСС) да  довърши работата си по проверката на управлението на институцията.  В свое писмо магистратите обръщат внимание на факта, че в доклада липсват изводи за причините за множеството проблеми и нарушения в дейността на съда от страна на председателя му Владимира Янева и нейните заместници. Според съдиите "пред ВСС са представени неверни данни за причините за неизпълнение от страна на ръководството на СГС". В писмото магистратите посочват, че некоментиран е останал и казусът "Белвереде". Също така в доклада е изнесена информация за подадени жалби срещу отделни съдии, които обаче не са анализирани, нито пък е извършена проверка за отделните случаи.  "Проблемите, с които Ви сезирахме са от особена важност. Не само за нашия съд. Те са с принципен характер, защото по същината си касаят дължимото добро, ефективно и прозрачно управление на различните съдебни органи, от което зависи и качеството на правосъдието. Затова „случаят СГС” съвсем не се ограничава до конкретния съд, пишат още съдиите. 

Психар напада с нож и души деца в Берковица

http://www.bnews.bg/article-133948

"Това бездействие, което до този момент се случва в община Берковица, не може да продължава, коментира кметът Димитранка Каменова.

Сухопътни войски ще помагат на граничните полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=287364

По разпореждане на министъра на отбраната Николай Ненчев, още 50 военнослужещи от състава на Сухопътните войски ще се включат в дейностите по прочистване на земни площи край складовата база на ВМЗ - Сопот в с. Иганово. Следващата седмица военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще започнат да разузнават и да прочистват от осколки и невзривени боеприпаси 3-километрова зона от външната страна на складовата база.

Екоминистерството видя дюни на "Корал", бетонът ще бъде премахнат

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/04/27/2520905_ekoministerstvoto_vidia_djuni_na_koral_betonut_shte/?ref=rss


След като първоначално министерството на околната среда и водите (МОСВ) отричаше на залятия с бетон къмпинг "Юг" да е имало дюни, а такива не са отразени и в кадастралните карти, днес ресорният министър Ивелина Василева призна, че все пак в залива Корал има дюни.  "Установено е наличие на сиви дюни на къмпинг "Юг" в залива Корал, където бяха излети две бетонни плоскости", заяви екомимистърът, цитирана от агенция "Фокус". Досега, включително и при издаването на заповедта за временно спиране на...

Екоминистерството все пак отчете, че на "Корал" има дюни, бетонът ще бъде премахнат

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/04/27/2520905_ekoministerstvoto_vse_pak_otchete_che_na_koral_ima/?ref=rss


След като първоначално Екоминистерството отричаше на залетия с бетон къмпинг "Юг" да е имало дюни, а такива не са отразени и в кадастралните карти, днес ресорният министър призна, че все пак в залива "Корал" има дюни.  "Установено е наличие на сиви дюни на къмпинг "Юг" в залива Корал, където бяха излети две бетонни плоскости", заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от агенция "Фокус". Досега, включително и при издаването на заповедта за временно спиране на...

Мъж стреля по две сестри с ловна пушка

http://www.cross.bg/zadurzhan-oruzhieto-lozen-1462766.html

/КРОСС/ 42-годишен жител на Любимец е задържан за опит за убийство. Вчера в 11.50 часа, на спешния телефон е получен сигнал за простреляни две жени в града. На място веднага е изпратен автопатрул на РУ-Свиленград, който установил, че мъж е стрелял по две сестри с незаконно притежавана ловна пушка, 12 калибър. Според разследващите, оръжието е било насочено срещу съпругата му, с която били в процес на развод. 55-годишната пострадала е с наранявания в десния крак, а 53-годишната й сестра - в коремната област. Двете са настанени в болница без опасност за живота. След инцидента, извършителят Д.Ф. избягал с лек автомобил Фолксваген "Пасат" и бил обявен за общодържавно издирване. След предприетите незабавни заградителни действия, днес в полунощ, между селата Бисер и Лозен, мъжът е задържан от полицейските служители. В хода на процесуално-следствените действия в землището на село Лозен е намерено и иззето оръжието на престъплението. Д.Ф. е задържан до 24 часа по образуваното досъдебно производство по чл.115 във вр.с чл.18,ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

Два протеста пред президентството - за и против НАТО

http://pik.bg/два-протеста-пред-президентството---за-и-против-нато-news323039.html

Два протеста пред президентството - за и против НАТО

Два протеста се провеждат пред сградата на президентството, където в момента заседава Консултативният съвет по национална сигурност с участието на държавния глава и в лидерите на всички парламентарно представени партии без Атака.

Единият е в подкрепа на евроатлантическата ориентация на София и за министъра на отбраната Николай Ненчев. Те скандират: "Тук не е Русия". Част от лозунгите им гласят: "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация", "Стоп на Кремълската агресия" "България – сигурен член на ЕС и НАТО". Оставката на Ненчев беше поискана от лидера на АБВ Георги Първанов, който също така заяви, че има добра комуникация с премиера Бойко Борисов. Другият протест е на Атака, който е насочен срещу НАТО. Лозунгът на атакистите гласи: "НАТО не ни въвличай във война с Русия". Гражданите скандират "НАТО вън".

И двата митинга се охраняват от засилено полицейско присъствие и жандармерия. Органите на реда не позволяват двата протеста да се смесят. Темата на заседанието на КСНС при президента е "Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност". Очаква се военният министър Николай Ненчев да изнесе доклад за състоянието на армията и въоръжените сили и да представи план за модернизация.

Освен членовете на Консултативния съвет от политическите партии, за участие в заседанието са поканени заместник министър-председателят Меглена Кунева, директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) генерал-майор Драгомир Димитров и изпълняващият длъжността директор на Служба "Военна информация" полковник Светослав Даскалов. 

Една година затвор за опита за палеж на Джумая джамия

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/edna-godina-zatvor-za-opita-za-palezh-na-dzhumaia-dzhamiia-6035226

Обвиняемият се призна за виновен и обяви, че се радва, че опитът му за палеж, извършен в пияно състояние, е бил неуспешен

Отложиха делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов

http://www.cross.bg/stoyanov-stoyan-deloto-1462765.html

Бургас /КРОСС/ Водещият съдия Петя Петрова по делото за убийството на бизнесмена Стоан Стоянов не пожела да въведе в процеса „Гранити" резервните защитници и отложи старта на делото за убийството на бизнесмена Стоянов, предаде "Флагман".Припомняме, делото трябваше да тръгне отново за втори път с четвърти съдебен състав в Бургаския окръжен съд (БОС). Още в петък стана ясно, че заседание най-вероятно няма да има. Тогава адвокатите на обвиняемите в един тон декларираха, че са ангажирани с други дела. Те помолиха за нова дата - най-добре през май или юни.За да не се допусне подобно забавяне на процеса, съдия-докладчикът Петя Петрова можеше да въведе резервните защитници, които и днес бяха в залата, но не бяха допуснати да водят процеса. Ако това бе станало, адвокатите на Галин Костов, Нено Стоянов, Стоян Колев и Стоян Петров щяха да получат ясен знак, че съдът няма да допусне с юридически похвати делото да се точи с години.Докато водещите адвокати бяха ангажирани с други дела, прокурор Ангел Георгиев си даде отвод по делото. Той е основният обвинител и един от малкото прокурори в Бургас, които са запознати в детайли с над 60-те тома документи в обвинителния акт, пише изданието. Вторият прокурор Албена Панчева, също си направи отвод, защото приживе познавала убития собственик на "Гранити".Припомняме, че Стоян Стоянов бе отвлечен и убит на 6 март 2008 година

Кое е опасно и какво ще ни спаси на пътя (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/koe-e-opasno-i-kakvo-shte-ni-spasi-na-pytia-video-6035223

"Високата скорост е враг номер едно на шофьора. Колкото по-нови стават автомобилите, толкова по-малко се усеща скоростта", казва осемкратният национален рали шампион Димитър Илиев

Числото на пострадалите в катастрофата в Ханти-Мансийск се увеличи

http://www.cross.bg/hanti-mansiiisk-katastrofata-chisloto-1462764.html

/КРОСС/ Числото на пострадалите в катастрофата в Ханти-Мансийск стигна 21 души. Четирима души са доставени в болниците на Ханти-Мансийск. Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация планира да транспортира с хеликоптер 12 пострадали, които в момента се намират в Горноправдинск, съобщава телевизионният канал „Звезда". По последни данни, в катастрофата са загинали трима души. Припомняме, че на 26 април автобус с 22 пътници от Ханти-Мансийск пътувал към Тюмен. На 129 километър от магистралата, возилото се обърнало в канавка, като се преобърнало няколко пъти. Според една от версиите, причината за катастрофата е станала поледица - шофьорът направил опит да обиколи дупка на пътя, но заради заледяването не успял да се справи с управлението на автобуса.  

П. Иванов пред Фрог: Изтребвам се отнася за хлебарки, но не и за хора. Колко е тъжно да си прост!

http://frognews.bg/news_90159/P-Ivanov-pred-Frog-Iztrebvam-se-otnasia-za-hlebarki-no-ne-i-za-hora-Kolko-e-tajno-da-si-prost!/

Парламентът обяви Турция за масов изтребител. Колко е опасно да си прост! Изтребвам се отнася за мишки, хлебарки и други вредители, но не и за хора. Това направи България със своите глупави и зомбирани депутати, заяви пред Фрог нюз академик Петър Иванов относно приетата от народното събрание декларация за осъждане изтреблението на арменците. Ето какво още сподели психологът:

Германци видяха Блатечки като Ръсел Кроу

http://frognews.bg/news_90158/Germantsi-vidiaha-Blatechki-kato-Rasel-Krou/

След трите награди в Париж за „Съдилището” на Стефан Командарев, миналата седмица стартира разпространението по кината в Германия. Филмът имаше символични премиери в три града: Щендал – градът, в който екипът имаше няколко снимачни дни, Берлин и Лайпциг.

Привличат туристи в Букурещ с призрака на комунизма

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/privlichat-turisti-v-bukuresht-s-prizraka-na-komunizma-6035220

Най-новата оферта на румънска туристическа агенция е "Комунистическата обиколка" – маршрут, по който чуждестранните туристи трябва да видят, почувстват и разберат комунизма в Румъния, разказва в статия Клаудиу Замфир

Технически затруднения забавят трафика през ГКПП по южната граница

http://www.cross.bg/trafika-zatrydneniya-granitza-1462763.html

София /КРОСС/ Временни технически затруднения забавят трафика през ГКПП по южната граница, съобщиха от пресцентъра на МВР. Има частични технически затруднения при обработването на документите при граничния контрол. Предприети са мерки за своевременното им отстраняване, както и за по-бързата обработка на пътникопотока с цел облекчаване на трафика.

Международен фитнес фестивал гостува на Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=287365

От 8 до 10 май на Златни пясъци ще се проведе едно от най-големите събития за групови фитнес занимания в България, научи Moreto.net. За незабравимото преживяване се обединяват повече от 40 инструктори, мастър треньори, презентатори и лектори от България, Турция, Румъния и Аржентина.

Васил Самарски: Стандартите за лява политика в местната власт отличават БСП от другите партии

http://pik.bg/васил-самарски-стандартите-за-лява-политика-в-местната-власт-отличават-бсп-от-другите-парт-news323031.html

Васил Самарски: Стандартите за лява политика в местната власт отличават БСП от другите партии

Председателят на Областния съвет на БСП-Стара Загора Васил Самарски започна поредица от срещи със социалисти, партийни структури и симпатизанти на левицата . Той проведе първите две срещи с председателите на основни партийни структури в общинската организация на БСП в Казанлък. С тях Самарски коментира решенията на Конгреса, общите параметри за кандидатите за местна власт и рамката на взаимоотношения с политическите партии. БСП ще търси съюзници с ясен политически облик и с които да може да провежда лява политика.

Потенциалните коалиционни партньори са партиите от коалиция БСП Лява България, партии с ясна политика и доказали своята защита на социалните ценности. „Стандартите за лява политика в местната власт ни отличават от другите партии, те са нашите ангажименти пред гражданите и трябва да са акценти в предизборните ни програми по общини”, подчерта областният председател. По думите му те ще бъдат основа за преговори, взаимодействие и подкрепа на кандидатите за кметове на общини. БСП няма да допуска участие в общи листи с партии, провеждащи антисоциална политика, екстремистки и ксенофобски организации и личности, несподелящи демократичните ценности. Националното ръководство на партията е утвърдило правила, с които не се допускат компромиси за взаимодействие с ГЕРБ или десни партии, както и разговори за перспектива на дясна общинска политика, каквато сегашното правителство и местната власт в Казанлък водят. Кандидатите за кметове и листите за общински съветници на БСП ще бъдат обявени след края на м. август, каза още Самарски.

Той запозна казанлъшките социалисти с областните прояви, които се организират за Деня на труда и за Деня на победата в Стара Загора. Председателят на ОбС на БСП-Казанлък Николай Терзиев представи мероприятията в Казанлък, които започват от 30 април. „На общинската организация й предстои много работа както запознаване с резолюцията, политическата декларация и останалите документи от Конгреса, така и с тази среща стартира подготовка за предстоящите местни избори”, каза на финала Терзиев.

Европа слага страскащи послания и върху бутилките с алкохол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735246

Европейският парламент ще обсъди въвеждането на предупредителни стикери върху бутилките с алкохол, подобни на стряскащите послания върху кутиите с цигари, съобщи bTV.
Евродепутатите ще разискват темата на пленарната сесия тази седмица в Страсбург, като целта е да се намали употребата на алкохол от непълнолетни.
Европейският парламент ще обсъди въвеждането на предупредителни стикери върху бутилките с алкохол, подобни на стряскащите послания върху кутиите с цигари, съобщи bTV. Евродепутатите ще разискват темата на пленарната сесия тази седмица в Страсбург, като целта е да се намали употребата на алкохол от непълнолетни.

Европа слага предупредителни стикери и върху бутилките с алкохол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735236

Европейският парламент ще обсъди въвеждането на предупредителни стикери върху бутилките с алкохол, подобни на стряскащите послания върху кутиите с цигари, съобщи bTV.
Евродепутатите ще разискват темата на пленарната сесия тази седмица в Страсбург, като целта е да се намали употребата на алкохол от непълнолетни.
Европейският парламент ще обсъди въвеждането на предупредителни стикери върху бутилките с алкохол, подобни на стряскащите послания върху кутиите с цигари, съобщи bTV. Евродепутатите ще разискват темата на пленарната сесия тази седмица в Страсбург, като целта е да се намали употребата на алкохол от непълнолетни.

Борят се за живота на младежа, блъснат от джип на Околовръстното шосе

http://pik.bg/борят-се-за-живота-на-младежа-блъснат-от-джип-на-околовръстното-шосе-news323033.html

Борят се за живота на младежа, блъснат от джип на Околовръстното шосе

25-годишният младеж, който пострада при катастрофа на Околовръстното шосе в София в неделя, е в критично състояние и с опасност за живота. Той е със сериозна черепно-мозъчна травма и снощи е претърпял петчасова операция на главата, съобщиха от ВМА пред Би Ти Ви.

Инцидентът стана вчера по обед, когато джип връхлетя върху аварирал автомобил и друг, дошъл на помощ.

Шофьорът на джипа е турски гражданин, който учи медицина в София. Младежът твърди, че е карал с 80-90 км/ч. Проверката с дрегера показа, че 24-годишният Ибрахим не е употребил алкохол.

Протест пред президентството подкрепи НАТО и Ненчев (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_496295.html

Около 100 души излязоха на протест пред сградата на президентството, за да изразят подкрепата си към военния министър Николай Ненчев и членството на България в ЕС и НАТО. Това се случи по време на Консултативния съвет за национална сигурност, чиято тема е „Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност". На днешното заседание ще бъде изнесен доклад на военното министерство за състоянието на армията и въоръжените сили. Според активистите лидерът на АБВ Георги Първанов е отправил провокация с искането си за уволнение на министъра на отбраната Николай Ненчев и министъра на външните работи Даниел Митов . Пред президентството се развяват знамена на БЗНС, на ЕС, както и българският трибагреник. Протестиращите са издигнали и флаг на Реформаторския блок, които заявиха подкрепата си за министър Ненчев още вчера. Според събралите се на протеста Атлантическия съюз е цивилизационният избор на България. "Тук не е Москва, а София, столицата на България", обявиха протестиращите в подкрепа на северноатлантическата идея. "България е там, където мечтаеше Левски. Никога България няма да се върне в отровната прегръдка на Русия", скандира протестът. Някои от демонстрантите дойдоха с плакати: „Пълна и безусловна декомунизация и лустрация"; „ Стоп на руската агресия "; България силен и лоялен член на НАТО и ЕС; „НАТО - да, Путин - не"; „ Браво, министър Ненчев ". На протеста присъстваше и активистът Манол Глишев , който преди седмица беше хванат да драска Паметника на Съветската армия.

Общински съветници от Карлово подготвят декларация за турския геноцид над българите

http://society.actualno.com/Obshtinski-syvetnici-ot-Karlovo-podgotvjat-deklaracija-za-turskija-genocid-nad-bylgarite-news_469932.html

Съветниците в Карлово подготвят декларация за арменския геноцид и за това, че е крайно време да се постави въпроса и за геноцида спрямо тракийските българи от началото на века. Това съобщи Стойо Караг...

Няма връзка с трима българи в Непал

http://society.actualno.com/Njama-vryzka-s-trima-bylgari-v-Nepal--news_469933.html

19 българи са били в района на земетресението, което удари Непал в събота. С трима от сънародниците ни няма връзка, съобщи БТВ. Част от хората са успели да се свържат с Министерство на външните работ...

Руските рокери "Нощни вълци" влизат в Полша поединично

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2520990_ruskite_rokeri_noshtni_vulci_vlizat_v_polsha/?ref=rss


Руски рокери от симпатизиращия на Владимир Путин клуб "Нощни вълци" започнаха да влизат в Полша поединично или по двама и от различни гранични пунктове, след като властите във Варшава не позволиха преминаването на техния поход до Берлин.

Официално граничната служба твърди, че наистина преминават руски туристи на мотори, но те не са членове на "Нощни вълци", чийто лидер Александър Залдостанов-Хирург е санкциониран от САЩ и Канада за участието си в анексирането на Крим преди година....

Влиза в сила забраната за продажба на плодови сокове с добавена захар

http://www.cross.bg/zahar-sila-zabranata-1462762.html

/КРОСС/От вторник, 28 април, се забранява продажбата на плодови сокове с добавена захар. Рестрикцията важи не само за българския пазар, но и за целия Европейски съюз. Това става след влизането в сила на директива на европейската комисия, която беше одобрена през март 2012 г. Вече от доста време е в сила забраната за поставянето на подсладители в соковете. В директивата беше определен срок за прилагане от 18 месеца от влизането й в сила. Така забраната за поставянето на захар беше въведена на 28 октомври 2013 г. Съответно на 28 април изтича 18-месечният преходен период. Така от сряда в търговската мрежа е забранена продажбата на сокове със захар. "Сладкото ще идва само от плодовете, вложени в напитките", съобщи пред "Труд" Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Важно уточнение е, че забраната важи само за напитки, означени като сок. Такива, които са наречени плодова напитка, еликсир и други подобни могат да съдържат захар и подсладители. Добавянето на всякакви подсладители, като аспартан и други, е забранено от години. "В соковете от плодове и преди приемането на сегашната промяна, и след това не е разрешено влагане на подсладители. Така че нека потребителите да са спокойни", каза още Величкова.  

Мъж запали жена в кюстендилското гробище

http://offnews.bg/news/n_1/n_496303.html

54-годишна жена е била запалена от неизвестен мъж в гробищния парк на Кюстендил, съобщиха за OFFNews от полицията в града. Инцидентът е станал около 13.00 часа в събота, когато жената e залята със запалителна течност, а после запалена. На място веднага пристигнала линейка, която откарала жената в Спешния център на града. Там й била оказана медицинска помощ. Според лекарите жената има около 20-25% изгаряния по тялото. Тя е била контактна и е разказала на медиците, че не познава човекът, който я е залял и запалил. Извършителят все още се издирва. Пострадалата жена е била откарана за лечение в столицата- в "Пирогов" .

Deutsche Bank затваря 200 филиала

http://econ.bg/Новини/Deutsche-Bank-затваря-200-филиала_l.a_i.670077_at.1.html

Най-голямата частна кредитно-финансова институция на Германия Deutsche Bank смята да закрие около 200 филиала до 2017 г. Това се казва в...

Бебето Никол било с 40° температура и счупен череп

http://frognews.bg/news_90157/Bebeto-Nikol-bilo-s-40°-temperatura-i-schupen-cherep/

Състоянието на бебето Никол, което преди седмица беше бито от акушерка в столичната болница „Софиямед", е стабилно, съобщиха на брифинг от болница „Токуда", където е настанено момиченцето.

Бебето Никол се стабилизира

http://frognews.bg/news_90157/Bebeto-Nikol-se-stabilizira/

Състоянието на бебето Никол, което преди седмица беше бито от акушерка в столичната болница „Софиямед", е стабилно, съобщиха на брифинг от болница „Токуда", където е настанено момиченцето.

От утре е забранена продажбата на плодови сокове с добавена захар

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/04/27/2520986_ot_utre_e_zabranena_prodajbata_na_plodovi_sokove_s/?ref=rss


От вторник, 28 април, се забранява продажбата на плодови сокове с добавена захар. Рестрикцията важи не само за българския пазар, но и за целия Европейски съюз. Това става след влизането в сила на директива на Европейската комисия, която беше одобрена през март 2012 г. Вече от доста време е в сила забраната за поставянето на подсладители в соковете. В директивата беше определен срок за прилагане от 18 месеца от влизането й в сила.

Така забраната за поставянето на захар беше въведена...

Да отидеш на сватбата си след приземяване в царевична нива

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/da-otidesh-na-svatbata-si-sled-prizemiavane-v-carevichna-niva-6035225

И такава история за разказване има най-старият действащ пилот в света – 95-годишният Питър Уебър-младши

Видео: Слаш поздравява българските си фенове за шоуто си през юни

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/27/2520992_video_slash_pozdraviava_bulgarskite_si_fenove_za/?ref=rss


Бившият китарист на Guns N Roses, Velvet Revolver и понастоящем успешен соло изпълнител Слаш отправи видеообръщение към българските си почитатели по повод предстоящото си гостуване в София. Той ще направи втория си концерт у нас на 29 юни в зала "Христо Ботев" заедно с вокалиста Майлс Кенеди и групата The Conspirators по покана на M. E. Music.

Виртуозният китарист и групата гостуваха за пръв път у нас през 2013 г. Сега те ще представят втория си съвместен албум World On Fire, излязъл...

Вносните домати удариха 2,70 лв./кг на едро

http://www.moreto.net/novini.php?n=287350

Килограм вносни домати в петък на борсите в страната се предлагаше средно по 2,70 лв./кг, което е със 72 ст. по-скъпо, отколкото в началото на януари. Това сочи статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Киа помете колчета и се натресе в дърво във Варна. Вижте какво се случи с дете на задната седалка

http://petel.bg/Kia-pomete-kolcheta-i-se-natrese-v-darvo-vav-Varna--Vizhte-kakvo-se-sluchi-s-dete-na-zadnata-sedalka-__109939

Лек автомобил Киа предизвика катастрофа във Варна, при която пострада дете, информират от полицията. На 25 април около 08,30 часа на ул. „Д-р...

Хванаха варненец с голямо количество дрога, предназначена за продажба

http://petel.bg/Hvanaha-varnenets-s-golyamo-kolichestvo-droga--prednaznachena-za-prodazhba__109940

Варненец е спипан с голямо количество наркотик, предназначено за наркопазара, съобщиха от Окръжния съд в морксата столица. След...

Криминално проявен е осъден на две години затвор за кражба от такси

http://petel.bg/Kriminalno-proyaven-e-osaden-na-dve-godini-zatvor-za-krazhba-ot-taksi-----------------__109942

С присъда по реда на съкратеното съдебно следствие, Районен съд Варна наложи на 39 - годишния С. Маринов наказание от 2 години лишаване от...

Фолксваген се натресе зверски в Хонда на гумения завой край "Виница". Пътничка е потрошена

http://petel.bg/Folksvagen-se-natrese-zverski-v-Honda-na-gumeniya-zavoy-kray-Vinitsa--Patnichka-e-potroshena__109944

Тежка катастрофа на „Гумен завой“ потроши жена, съобщиха от полицията. Произшествието е станало на 25 април около 14,40 часа на пътя между...

Окастриха "джунглите" в Морската градина във Варна, но се откри нещо неочаквано...

http://petel.bg/Okastriha-dzhunglite-v-Morskata-gradina-vav-Varna--no-se-otkri-neshho-neochakvano---__109938

Масовото рязане на клони във Варна разкри много незабелязани до сега гледки, повечето от които не толкова приятни. След оголването на...

От последните минути! Страхотна новина! Сашо от Варна е жив в Непал!

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Strahotna-novina--Sasho-ot-Varna-e-zhiv-v-Nepal--__109945

26-годишният българин Александър Димитров, който от февруари на стаж в Непал, е добре. Той е успял да се свърже с майка си и да ѝ обясни, че е...

Ограничават ролята на Варуфакис в преговорите с кредиторите

http://www.grreporter.info/ogranichavat-rolyata-na-varufakis-v-pregovorite-s-kreditorite/17187

Гръцкото правителствореформира преговорната група, която нарече „политическа група за преговори”. Тя ще се координира от заместник-министъра за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос

прочети повече

Из делниците на един луд (20-24 април)

http://offnews.bg/news/n_1/n_496339.html

Понеделник, 20 април По данни на НСИ в края на 2014 г. сме били 7 202 198 души, със 43 479 по-малко спрямо 2013 г. Като се сметне излиза, че населението на страната се топи с по пет човека на час. С това темпо ще свършим след 1 440 439 часа и 35 мин. 164 години. При последното преброяване през 2011 г. сме били 7 364 570 души. Само лани са емигрирали 29 000. 20% от населението са пенсии – над 65 г. А децата под 15 г. са 13.9%. Което показва ясно накъде сме се запътили. Е, възможно е междувременно да ни се случи някой управник, който да привдигне икономиката, да оправи здравеопазването, да подобри цялостно живота на населението и да спрем да се топим. Да не повярваш… Това, което турците не можаха да направят за 500 години, българските управници постигнаха за 25! При това без насилие, с чисто демократични средства, с избори, пазарна икономика, правова държава… Да не забравим и плуралистичната партийна система, много плуралистична! Над 300 партии имаме. Дето викал Андрей Ляпчев, българинът, като няма какво да прави, драпа си кайсиите или основава партия. Не отива да печели пари по честен начин - с търговия, с работа, с чифлика си - ами гледа все към парламента, гледа все към Министерския съвет… И въпреки тази преливаща отвсякъде демокрация народът пак бяга. Кой ще ви ходи по магистралите, господа управляващи?! Кой ще ви живее в санираните блокове? Кой ще ви разглежда музеите?! По данни на ЦРУ обаче още в средата на 2014 г. сме били под 7 млн. - 6 924 716. Което е с 277 хил. по-малко от числото на НСИ и показва, че ще изчезнем след 1 384 943 часа и 15 мин. 158 г. Според ЦРУ по прираст на населението сме на 229-то място от 233 държави. Само малко пред Сирия, където бушува война. И още един факт, за пълно настръхване на космите. България е на 6-то място сред анализираните 225 държави по смъртност с 14,3 на 1000. Триумф на здравната каса над българина. Пред нас са само Гвинея-Бисау, ЧАД, Лесото, Украйна и Южна Африка. Изпреварваме дори Афганистан и Сомалия, в които от години се водят военни действия. Само да отбележа, че след 1 384 943 часа ще изчезне последният български гражданин. Което не означава етнически българин. Най-вероятно ще е циганин. Българите ще са изчезнали много по-рано. Министърът Москов вика: "Искам да спрем теча на парите за здраве. От това няма да пострадат нито родилките, нито онкоболните. Има много болници, през които в годините минаваха мъртви души…” „Кривнах, наистина кривнах, обясняваше търговецът на мъртви души Чичиков, кривнах, какво да се прави? Ала кривнах чак когато видях, че по прав път не се сполучва и че по крив път е по-пряко. Ако съм вземал, вземал съм от богатите. А тия мерзавци, които са по съдилищата, вземат с хиляди…” По прав път не се сполучва… И затова никой не върви по правия път. Та може и да стане това, дето го е намислил министърът, но по-вероятно е да не стане. Кадрите на българското здравеопазване вече 25 г. карат направо по кривите пътища, изработили са си една норма на печалба и тя ще се запази. Като крайно наистина ще пострадат родилките и онкоболните. Винаги така става, затова съм сигурен. Пуснали арестуваната Ченалова под гаранция от 8 хил. лева. Вика: "Проявява се изключителна активност спрямо мен, а за сходни ситуации по отношение на други хора било то магистрати или не, това не се е случва. Това е съмнително…" Демек, от толкова много корумпирани магистрати и политици, избраха мен. Тя сама се избра. Просто госпожата настъпи котака по случая „Белведере”, та се наложи френският посланик лично да спасява собствеността на френския инвеститор. И стана международен скандал. Ако се ограничаваше в рамките на националната далавера, като нищо щеше да продължи да раздава правосъдие. Вторник, 21 април Вежди росен-росен по телевизора: „Какъв скандал, че ме показват в музей на пъпа на Европа?” Него показват? Не главата на Севт III! То верно, че има известна прилика, ама чак дотам… Приличаше ми малко на снощен. Ама той винаги на това прилича. Може да взима по малко веднага след сутрешния си намаз („за пресичане на настроението”)… Турците имат една поговорка: „Пияна камила по-лесно носи товара.” Ама при хората май не е така… Не знам, но е грозно да си избиваш махмурлука през медиите да разправя за кукузела Георги Петров, както той веждиво нарича хористите от „Йоан Кукузел”, който се оплака, че не им плащат хонорар: "Получиха командировъчни, колкото получава един министър - 35 евро. Човекът си има самолетния билет, дневните са му осигурени, хотелът – ще му дадем сто лева да се успокои без да пее, ако може. Айде аз ще му дам 50 лв. от моя джоб…" Да, бе, тоя кукузел от какво се оплаква? Можеха да го пратят с влака, да спи на гарата и да яде суха храна доде се запече. Не знам дали съм ви казвал, но Захари Стоянов от това умрял. През 1893 г тръгнал за Парижкото изложение и по целия път ял пастърма и се задръстил. Както и да е. Сто лева му се досвидя на Веждито, но 50 ще му даде като нищо. Колегата Мирослав Иванов пише в блога си, че големият патриот и меценат спасил милионите си в КТБ. Направил две цесии с фирми на енергийния бос Богомил Манчев. Наричам го бос, макар, че някои други си позволяват да го наричат по друг начин. Имат бол пари, наричат го. Гледам, че Румен Овчаров е осъдил Лудото Яне на 1500 лв. глоба и 1200 лв. разноски, дето му рекъл, че е част от енергийната мафия. И на Яне му турили запор на заплатата… Та едната цесия на Вежди била за 661 122.53 лева и друга за 1 939 995.52 лева. Общо 2 601 118.05 лева. Банално е вече да се напомня за приятелството на Вежди с Илия Павлов. Затова ето нещо различно - Вежди Рашидов в прегръдките на Иво Карамански. Сн. burgas-podlupa.com Разбира се, ще се отклоня за малко, една снимка нищо не доказва. През 90-те години на миналия век бях възложил на рекламния отдел на вестника, който ръководех, да организира едно купонче на бартер срещу реклама. Докторът много обичаше купончетата, пък и му се отдаваха някак си… Та организираха го хората, някъде в „Младост” беше. Към 10-11, тъкмо вече сме изпаднали в „източно великолепие”, се появи Карамански. Седна, запознахме се, чукнахме се. (Дано никой не е снимал!) Оказа се, че кръчмата е негова и той ни е домакин. Надълго ни разказа за мечката си. Но до прегръдки и целувки не сме стигали. От една среща не може да се постигне чак такава близост. Но Веждито е по-непосредствен. Той, както обясни Божо, сяда с френския министър и веднага скъсява дистанцията: „Наздраве, приятел!” Та не знам… Казах ли ви, че туй, дето престана да реве като шотландско пони, не е случайно? Друг път да ме слушате. Да се върнем още за малко на скандала с изложбата. Всъщност, скандал наистина няма. Един сайт, основавайки се на някои контрафакти, написа, че Мадам В. взела 1500 евро командировъчни, двама емигранти оспориха налаганата от медиите представа, че Париж се е завъртял около българската изложба и главно около придружаващите я лица… И всичко щеше да мине и замине. Кучето си лае, керванът си върви. Но не би, керванът реши и той да лае по кучето. Вежди пети ден обикаля телевизиите и вестниците да обяснява с инфернален патос какви мизерници са критиците и какво чудо е направил той за културата на България. Та казвам, че скандалът му е добре дошъл като вторичен и третичен повод за реклама. За да може да обикаля като цветарка из медиите и да се самовеличае. Но друго ме ядосва. Свободата на словото се е укрила дълбоко във Фейсбук и няколко сайта, малка кохорта от антисистемни писачи партизанства из мрежата, но на властта и това ѝ се зловиди, ако може да го запуши. И да се чува само „Ура” и „Да живей”! Ама не може! Няма как Пеевски да ни купи всичките! А няма и с какво да ни уплашат. В статията си „За интереса на партията”, адресирана до премиера Петко Каравелов, Захари Стоянов пише: „Няма от що да се боим. Ние стоим толкова низко, щото няма нужда от събаряне.” Та и ние така. Нито нещо могат да ни дадат, нито нещо могат да ни вземат. Това стана малко патетично, не ли? Имах навремето един колега в СУ, после стана банкер. Близки бяхме, та веднъж го попитах регъл взема ли комисионна за кредитите, които дава. „Пробван съм, вика, на $100 хил., издържах. За друго не мога да гарантирам.” Та искам да кажа, че човек, който не е пробван с неустоимо предложение, не може да е сигурен. Предполагам, че в такъв момент един честен човек си мисли: Сега съм относително честен, но ако взема тия пари, ще мога да си позволя да бъда напълно честен… Обаче изглежда, че за да получиш предложение, трябва да дадеш някой и друг нишан, че си готов да го приемеш. То е една такава сложна диалектика… Сряда, 22 април Зарекъл се бях да не се занимавам с Бареков повече. Но се вбесих от разговора му с Митко Цонев по БНТ. Бареков рече: „Не може партия, взела 17% на изборите, да бъде унищожавана за сметка на проектчета на Татяна Дончева, на агент Гоце.” И сто пъти повтори тия 17%. А Митко Цонев, иначе доста любознателен, хич не поиска да разбере каква е тая трънска сметка, по която Бареков ги изкарва 17%. А тя сметката била точно като на министър Теменужка с отстъпките за американските централи. На изборите за ЕП през 2014 г. бебеците взеха 10.65%, кажи ги 11. На парламентарните взеха 5.7%, кажи ги 6. И те станаха 17. Значи имал Бареков 17%, ама не наведнъж… По тази логика Бойко вече иляди. И водещият от националната телевизия Цонев го остави да си наставя на воля! Що бе, Цонев? И защо Бареков е през ден в предаването ти? Зер представлява некоя голяма политическа сила?! Знаех си, че тази подкрепа, дето Цонев я даде публично на Бареков лани, не е била случайна. Има нещо зад нея, чувам как шумоли… Вежди се извинил. Смотолевил нещо подобно на извинение. Дето викаше един герой на Балдачи, ако извинението струваше пари, щях да съм Бил Гейтс. Да си навре извиненията… Един мъж може да си навре нещо на поне четири места, но ние разбира се имаме предвид само едно от тях… Новият шеф на КЕВР Иван Иванов вика, че в българската енергетика има течове за стотици милиони левове, изчезнали и откраднати. Имало слънчеви централи, които продавали ток и през нощта, възползвайки се от небрежността на съответните институции, в това число и на енергийния регулатор. Небрежност?! Я, даге! После тия небрежните си намират едни пачки в джебетата, но нали са небрежни, хич не обръщат внимание… „Ние, вика, сме една от най-бедните енергийно държави в Европа, 61% от домакинствата у нас харчат повече от 10% от бюджета си за ток и парно.” Тоест, признава, че 61% от българите са енергийно бедни! Казах ли ви, че енергийната бедност вече е настъпила? Четвъртък, 23 април Много глупави хора са това българите! Не им е достатъчно да забогатеят, трябва и всички да разберат. Изкарат някой лев и веднага си купуват скъпа кола, построяват си огромна къща… Що, бе?! Що не си ядете и пиете парите тихо, има време и да се покажете! И в секса сме такива. Пет пари не струва чукането без хваленето. Имах един колега в „Монитор”. Колчем стане дума за некоя мома и той се обади: „Тая съм я е…” Кой те пита, бе! И във властта сме същите. Забелязвате ли, че вече не се говори за сиви кардинали? Всичките искат да са на ачика! Та по темата, де… Кметът на родния Пазарджик Тодор Попов, който е и шеф на сдружението на общините, си направил малка селска къщичка в с. Паталеница. Обаче от Битивито отишли и я снимали. Няколко декара двор, къща над 400 кв., друга къща за гости, оранжерия, басейн, джакузи, фитнес, BBQ, малка рекичка дори си прекарал… Малка спретната къщурка, две липи отпред… Експерт по имотите оцени обекта на 1.5 млн. лв. Кметът вика, че е пресилено. В Пазарджик цените били по-ниски. Обаче признава, че само оградата му излязла 86 хил. лв. За да събере 1.5 млн. при 2000 лв. заплатата са му нужни 750 месеца. Жена му има участие в четири фирми (бизнесът ѝ, естествено, потръгнал след неговото възшествие), но и с нейните приходи остава дупка от къде милион. А не се е чуло да събират жълъди в близката гора с цел прехрана… Та имотът остава малко необоснован от приходна гледна точка. И прокуратурата проявява обезпокоително внимание. Още повече, че се разбра, че шефката на кабинета на господин кмета е застреляна защото прибрала тлъст рушвет за сделка с имот в центъра на града, но рушветодателят не спечелил сделката, а тя (те?!) не върнала парите. „Факт е и аз не се крия, че имам имот и селска къща в Паталеница и аз не се крия. На мое име. Нали, защото сега като стане зелено, като ти се покажат розите, това-онова, да седнеш вънка, уникално. Разбираш ли ме?” Ние, понеже живеехме близо до затвора в Пазарджик, та отговорно твърдим, че и там има зеленко, градинка с рози, много рози… „Хората в селото са доволни, защото заради селската къща на кмета имат идеален асфалтиран път без дупки”, пише „Стандарт”. То на хората колко им трябва… За Вежди повече няма да говоря. Ако и той спре да говори, ще си направи неоценима услуга. Но ще изясня един въпрос, който не ми даваше мира няколко дена. Когато обясняваше как Оланд го похвалил и как изложбата нямало да мине толкова добре, ако не било това правителство, Борисов нарече Оланд „форлайтера на социалистите в Европа”. За втори път употребява тая мъчна дума. Каза я за Меркел преди време. И двата пъти на заседание на МС и от всичките му умни министри един се не намери да попита кво е това. Загубих си половин ден да питам тоя и оня. Оказа се, че става дума за vorlaufer (предтеча, предварителен спускач при ските, също при автомобилните ралита). Произнася се: форлойфер, а не форлайтер. Както съм казвал, с новите думи трябва да се внимава много. И със старите, де… Не подигравам незнанието, а самочувствието и самомнението. Кажи си водач, лидер, що си кълчиш езика с думи, дето не ги разбираш. В Лас Вегас се учредила Църквата на бекона. „Беконът е нашият бог. Защото беконът е истински.“ Вече се били записали над 4000 членове. Чудя се дали да не стана и аз беконист. Лесно ще приема новата вяра. Хич не е нужно новият бог да ме агитира да нямам друг бог, освен него. Аз и така нямам. От дете се кръстя в бекона – осолен, пушен, пържен, на скара, с паста, с яйца, с кромид… В какъвто и вид да ми се яви, вярвам в него. Може би само богът на вратната пържола може да ме вкара в изкушение и да ме отклони от правата беконска вяра. Но те са роднини, не вярвам да се ревнуват. Петък, 24 април Данни от изследване на „Екзакта” показват, че българите много-много не свързват собственото си благополучие с това на държавата. Песимистите за бъдещето на страната били 50% срещу 37% оптимисти. Но по отношение на личните перспективи нещата се променят. 41% са песимисти за бъдещето си, а оптимистите са 44%. Много отдавна сме казал, че българинът, за разлика от Лудвиг XIV, както го нарича Веждичката, не мисли, че той е държавата, точно обратното: „Държавата – това не съм аз”… И мрази държавата и я краде при всеки удобен случай. И това не се дължи само на робството, а и на последвалите го български управления. Но така е, като се оставяме да управляват българопитеци… „Най-обичам да е.., по-обичам да пия.” Това е кредото на културния министър, изповядвано пред всеки, готов да го изслуша… Пък Магнолий фон Анцуг Самсунгготски обича да казва: „Много обичам да ям…” Ахтунг анцуг! Малко е да се каже, че си приличат. Те са направо като разделени сиамски близнаци. Даже не са и напълно разделени… Рустификацията на нацията навлезе в стабилна орбита. Жалко, че много хора още не искат да разберат какъв тласък за опростачването дава това шествие на примитиви по върховете на властта. И опростачването ще продължи, защото ние пак ще си ги изберем. Каквото ни е настоящето, такова ще ни е и бъдещето, нема как да е различно. Българите, би казал моят приятел Селин, „отмъщават за несправедливото си настояще, като вътрешно си изработват бъдеще от чисти лайна…” Дано не сте на масата, но най-малко сто пъти съм ви казвал да не четете, докато се храните. Защото възнамерявам да свърша с притчата за острова на маймуните, която разказва Харуки Мураками в „Хроника на птицата с пружина”, която в никакъв случай не е в съзвучие с добрия апетит..  Някъде много, много далеч има един лайнян остров. Остров без име. Остров, който не заслужава да е с име. Лайнян остров с лайнян вид. На този лайнян остров растат палми, които също са с лайнян вид. И лайняните палми раждат кокосови орехи, които миришат на лайна. Лайняните маймуни живеят по дърветата и обичат кокосовите орехи с лайняна воня - ядат ги и след това изсират най-гадните лайна на света. Лайната падат на земята и се трупат на лайнян тор, а лайняните палми, които растат от лайняния тор, стават още по-лайняни. Това е безкраен кръговрат... Някаква лайняност, някакъв гнилоч, някакъв мрак сам си се множи в кръговрат, който сам захранва. И след като прескочи някаква точка, човек вече не може да го спре - дори и да иска.” Но човек рядко иска. По-често свиква. Родина… P.S. Мислех някъде да сложа една епиграма на Радой Ралин: “По страшен от спина, по опасен от рака, сега за сега си остава простака". Но забравих. Преместете си я, ако обичате, където си ѝ е мястото. To be continued

В Тайван е спрян ядрен реактор заради пожар

http://www.cross.bg/reaktor-taiivan-vreme-1462760.html

/КРОСС/ Ядрен реактор в Тайван бе спрян рано днес местно време заради пожар, предизвикан от неизправен трансформатор, предаде ДПА, като се позова на държавната електрическа компания Тайпауър (Taipower), пише novini.bg. Огънят бил потушен след 17 минути. Сградата на атомната електроцентрала в южната част на острова не е била евакуирана, тъй като не е изтекла радиация. Засегнатият, 951-мегаватов реактор, е бил въведен в експлоатация през май 1985 г. Той е най-новият в Тайван. Ремонтните дейности ще отнемат около две седмици. През това време другият реактор в централата ще продължи да функционира нормално. Подобен инцидент е станал в същата АЕЦ през 2013 г. Тогава са били необходими 85 дни за оправяне на проблема.  

Любимият тенисист на Григор Димитров е... Григор Димитров

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-dobur-1462761.html

/КРОСС/ Преди старта на турнира в Истанбул, Григор Димитров даде няколко интервюта пред турските медии, а в едно от тях 11-ият в световната ранглиста даде любопитен отговор на въпроса, кой е любимият му тенисист.Гришо призна, че идол в детството му е бил Пийт Сампрас, но вече няма любимци в тениса. "Аз съм моят любим тенисист", сподели с усмивка Димитров в Истанбул.Първите впечатления на Димитров за турнира в Турция са, че "усещането е уютно"."Близо е до родния ми град, надявам се да се представя добре", каза Григор. "Засега се чувствам добре. Имах добър старт в Монте Карло. Мисля, че играх добър тенис...Никога не е лесно бързо да смениш настилките. Мисля, че имах добра подготовка.""Тепърва ще се играят много турнири, така че това ще бъде добър тест. Основният ми приоритет е да спечеля всеки мач, който играя, независимо от това срещу кого играя. Ако всичко върви добре и по план, ще бъде добре за мен", допълни Григор.В неделя програмата на първата ни ракета бе доста натоварена. Освен тренировката с Роджър Федерер, той посети детска клиника, поигра с местни деца и разгледа съораженията на тенис комплекса в Истанбул, пише gong.bg."Получих малък тур около мястото и изглежда невероятно. Да имаш такива съоражения и да имаш възможността да изградиш нещо такова е просто чудесно", допълни Димитров.

С блокиране на пътя жителите на Златарица протестираха срещу разбитите пътища

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2520987_s_blokirane_na_putia_jitelite_na_zlatarica/?ref=rss


Жителите на две села блокираха за няколко часа часове входовете на град Златарица в знак на протест срещу дългогодишното бездействие на държавата по поддръжката на 15-километровата третокласна пътна мрежа в общината, предаде БНР.

Асфалтът е доразрушен, след като през района е отклонено движението от село Мерданя за град Елена. След като в края на миналата година свлачище прекъсна пътя към град Елена, трафикът беше насочен по обходен маршрут - през Златарица.

"На хората им...

Състоянието на битото новородено е стабилизирано

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/systoianieto-na-bitoto-novorodeno-e-stabilizirano-6035222

Към момента има подобрение в неврологичния статус на детето, храни се самостоятелно, но е рано да се прави оценка на късните усложнения, до които може да доведе черепно-мозъчната травма, съобщи пред д-р Радка Масларска

Новоизбраният НИС на Предприемачи-ГЕРБ проведе първата си среща

http://pik.bg/новоизбраният-нис-на-предприемачи-герб-проведе-първата-си-среща-news323024.html

Новоизбраният НИС на Предприемачи-ГЕРБ проведе първата си среща

В края на миналата седмица новоизбраният състав на Националния изпълнителен съвет (НИС) на Предприемачи-ГЕРБ (ПГЕРБ) проведе първата си работна среща в централата на ПП ГЕРБ в София.

Членовете на НИС избраха за международен секретар на организацията евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова. За организационен секретар бе избран общинският съветник от Столичния общински съвет Зафир Зарков.

На срещата беше обсъдена стратегията на ПГЕРБ за насърчаване на предприемаческия дух в България, подобряване на бизнес средата в страната и осигуряване на по-гъвкав и отворен трудов пазар.

Първата стъпка, която предстои да бъде предприета, е да се проведе поредица от събрания на ПГЕРБ в различни областни градове в България, на които ще бъдат определени членовете на местните структури на ПГЕРБ. Новият НИС на ПГЕРБ и новият председател на организацията Валя Чилова бяха избрани по време на Общото събрание на ПГЕРБ, провело се в неделя, 29-ти март 2015 г. в НДК в София. Основна цел на ПГЕРБ е създаването и развиването на екосистема от предприемачи, бизнеси, държавни и образователни институции и НПО в България.

54-годишен мъж е открит мъртъв в постройка в град Тервел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735213

Вчера около 07:40 часа, в Районно управление
Вчера около 07:40 часа, в Районно управление "Полиция" - Тервел се явява 64 - годишен мъж с инициали Р.М от село Безмер, който съобщава, че в стая на постройка, намираща се в дворно място по ул. „Цар Калоян” в гр. Тервел, е намерил да лежи на пода лицето с инициали Г.А, на 54 г. от с. Бонево. На място е намерен трупа на Г.

Назърбаев спечели нов президентски мандат в Казахстан с 97.7% от гласовете

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2520985_nazurbaev_specheli_nov_prezidentski_mandat_v_kazahstan/?ref=rss


Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев спечели нов мандат на държавен глава на изборите в неделя с огромно мнозинство, съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от "Ройтерс".

Седемдесет и четири годишният Назърбаев, който управлява страната от 1989 г. насам спечли подкрепата на 97.7% от избирателите, обяви ръководителят на ЦИК Куандик Турганколов пред репортери в понеделник. Избирателната активност е била 95.22%, добави той.

Втори на изборите се класира...

Чужденци на гурме в 200-годишни къщи в Банско

http://www.cross.bg/bansko-banski-mestni-1462759.html

/КРОСС/ На гости и гурме в типична банска къща в курорта Банско и съседните селища. Хотелиерите предлагат тази атракция на чужди туристи в планинския град. Целта е чужденците да се запознаят с бита и подредбата в банските домове. Някои от къщите са на повече от два века.„Най-важното е, че нашите клиенти имат възможност да дегустират характерни за региона храни - капама, чомлек, бански старец, бански суджук, катино мезе, бъркада /б.а.-бански качамак/, костурета /б.а.-боб/ с чекане /червено цвекло/ и сланина. Приготвят им ги любезните домакини или се правят по заявка от местни майстори", споделят собственици на хотелски комплекси в Банско.Все по-често чужди туристи посещават вековни къщи в селата Обидим и Кремен, за да опитат от вкусните бански специалитети и ястия. Интересът към новата услуга е все по-голям сред чуждите гости на курорта. Банскалии също са доволни, защото туристите си плащат за удоволствието да хапнат, да пийнат и да се веселят в техните жилища. Стопаните посрещат с усмивка чужденците, канят ги на масата. Черпят дошлите с различни местни специалитети. Не липсват и напитките - домашни вино и ракийка, пише "Стандарт".„Идеята ни намира все повече последователи, тъй като по този начин разкриваме нови и интересни неща за Банско на нашите клиенти", хвалят се хотелиери.

Двойките от "Женени от пръв поглед" в откровен разговор с експерти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735216

Младоженците от „Женени от пръв поглед” прекарват своите първи седмици заедно. Нещата между тях се развиват много по-бързо, отколкото в нормалния живот. Само за 10 дни те се запознаха, ожениха, заминаха на сватбени пътешествия, преместиха се у половинките си, празнуваха и се запознаваха с близките на другия.
Младоженците от „Женени от пръв поглед” прекарват своите първи седмици заедно. Нещата между тях се развиват много по-бързо, отколкото в нормалния живот. Само за 10 дни те се запознаха, ожениха, заминаха на сватбени пътешествия, преместиха се у половинките си, празнуваха и се запознаваха с близките на другия.

Двойките от "Женени от пръв поглед" в откровен разговор с експерти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735221

Младоженците от „Женени от пръв поглед” прекарват своите първи седмици заедно. Нещата между тях се развиват много по-бързо, отколкото в нормалния живот. Само за 10 дни те се запознаха, ожениха, заминаха на сватбени пътешествия, преместиха се у половинките си, празнуваха и се запознаваха с близките на другия.
Младоженците от „Женени от пръв поглед” прекарват своите първи седмици заедно. Нещата между тях се развиват много по-бързо, отколкото в нормалния живот. Само за 10 дни те се запознаха, ожениха, заминаха на сватбени пътешествия, преместиха се у половинките си, празнуваха и се запознаваха с близките на другия.

Съдии искат наказания за старото ръководство на Софийския градски съд

http://www.mediapool.bg/sadii-iskat-nakazaniya-za-staroto-rakovodstvo-na-sofiyskiya-gradski-sad-news233379.html

Съдии от Софийския градски съд (СГС) настояха да се предприемат дисциплинарни мерки срещу бившото ръководство на техния съд. В писмото, подписано от 27 магистрати, се препоръчва на Висшия съдебен съвет (ВСС) да извърши задълбочен анализ на установените нарушения при проверката в СГС и да предприеме необходимите стъпки.   Съдиите напомнят, че ВСС вече установи множество нарушение в съда, но липсва "обоснован анализ", който да ангажира конкретната отговорност на бившото ръководство.   "Организацията на работата в СГС е била под критичното ниво на задоволителност", се казва в писмото. Владимира Янева и нейните заместниците не са притежавали необходимите управленски умения, за да се справят със задачите. Това на свой ред е довело до порочните практики в СГС, които са създали благоприятна среда за развитие на корупция, пишат магистратите.   Проверката в Софийския градски съд показа нарушения на всички нива на управление. Пълен хаос е царял със случайното разпределение на делата, информационните системи не са били защитени, а скандалът "Червей" извади наяве и липсата на контрол върху разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства.   Засега само двама съдии се очертават като изкупителни жертви на пълния хаос в СГС. Срещу "гнилата ябълка" Румяна Черналова има образувано дело, а Петя Крънчева е с дисциплинарно производство за манипулиране на разпределението на съдебните заседатели.   Срещу бившата шефка на съда Владимира Янева има досъдебно производство за разрешаване на незаконните СРС-та по аферата "Червей". В крайна сметка обаче ВСС още не е предприел мерки за пълния хаос в управлението на съда.   Критиката на редовите съдии към ВСС е, че проверяващите от ВСС не са препоръчали налагането на наказания за Янева и екипа й именно за лошото управление на съда.   "Вместо това комисията (от ВСС) е отправила множество препоръки към следващото ръководство. Така остава неизяснен централният въпрос за отговорните лица за нередностите в управлението на съда, констатирани при проверката", казват съдиите. Според тях проблемите в СГС трябва да бъдат разглеждани в контекста на цялата съдебна система.   "Ненапразно той (докладът за СГС) предизвика широк обществен резонанс, в това число и в професионалните среди. Той се нуждае от ясно и убедително разрешение. Такова, от което да е видно, че в съдебната система има нулева толерантност към лоши и порочни управленски практики", се казва в писмото.   Съдиите предупреждават, че ако ВСС не предприеме адекватни мерки, това ще даде сигнал за безнаказаност и търпимост към произвол в обществото.   Съдиите напомнят настояването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да се потърси дисциплинарна отговорност на отговорните лица от ръководството на СГС.   "Тази задача е основно Ваша (на ВСС) и ние очакваме да я реализирате. Не ни е известно да са предприети конкретни действия от страна на ВСС, освен във връзка с предложението на председателя на ВКС, въз основа на което е било образувано дисциплинарно производство срещу заместник-председателя и ръководител на Наказателно отделение Петя Крънчева", казват още магистратите.

Романтичната Гърция в черно-бяло

http://www.grreporter.info/romantichnata-grtsiya-v-cherno-byalo/17186

Една изложба с фотографии на Волфганг Сушицки в Галерията „Никос Хаджикириякос-Гикас“

прочети повече

Два протеста съпътстваха КСНС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dva-protesta-sypytstvaha-ksns-6035217

Темата на консултациите при държавния глава е състоянието и развитието на въоръжените сили

Борислав Белазелков, ВКС: Разделянето на Съдебния съвет не изчерпва реформата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2520903_borislav_belazelkov_vks_razdelianeto_na_sudebniia/?ref=rss


За истинска реформа на съдебната власт са задължителни промените в конституцията, но те зависят от  волята на политическите сили, от тяхната отговорност и готовност за съгласие в името на търсения резултат. Очертава се консенсус по отношение на разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска камара, но това не изчерпва необходимостта от промени.

Този позиция изрази съдията от Върховния касационен съд Борислав Белазелков, който е и председател на Съюза на съдиите в...

Два протеста съпътстват КСНС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dva-protesta-sypytstvat-ksns-6035217

Темата на консултациите при държавния глава е състоянието и развитието на въоръжените сили

Борислав Белазелков, съдия от ВКС: Разделянето на Висшия съдебен съвет не изчерпва съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2520903_borislav_belazelkov_sudiia_ot_vks_razdelianeto_na/?ref=rss


За истинска реформа на съдебната власт са задължителни промените в конституцията, но те зависят от  волята на политическите сили, от тяхната отговорност и готовност за съгласие в името на търсения резултат. Очертава се консенсус по отношение на разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска камара, но това не изчерпва необходимостта от промени.

Този позиция изрази съдията от Върховния касационен съд Борислав Белазелков, който е и председател на Съюза на съдиите в...

С протест в подкрепа на военния министър започна КСНС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/s-protest-v-podkrepa-na-voenniia-ministyr-zapochna-ksns-6035217

Темата на консултациите при държавния глава е състоянието и развитието на въоръжените сили

КНСБ отбелязва Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки

http://www.cross.bg/knsb-zlopolyki-trydovite-1462758.html

/КРОСС/ Днес конгресното ръководство на КНСБ, начело с президента Пламен Димитров, представители на основните членове и на централата на КНСБ, на законодателната и изпълнителната власт, поднесоха цветя на паметната плоча пред сградата на КНСБ, като отдадоха почит към загиналите и пострадалите при трудови злополуки.Сред присъстващите бяха д-р Хасан Адемов - председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, Гълъб Донев - заместник-министър на труда и социалната политика, Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бисер Петков - управител на НОИ и други. На пресконференция, след поднасянето на цветята, бяха представени данни и статистика относно трудовите злополуки през 2014 г."На базата на интегриран подход трябва да гарантираме необходимите стандарти за безопасни и здравословни условия на труд и да преодолеем негативните тенденции. Благодаря на КНСБ, че в продължение на толкова много години не спира да поставя този въпрос на вниманието на обществеността", заяви д-р Адемов."МТСП продължава да работи по усъвършенстване на законодателството, като основен акцент поставяме на превенцията срещу трудовите злополуки и професионалните болести, тъй като именно тя е основният фактор за борба с тях", посочи Гълъб Донев. Според Васил Велев българските работодатели осъзнават колко важна роля имат за сигурността на трудовия процес

Увеличават се майките студентки във Варна, получаващи еднократна социална помощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=287353

Увеличават се майките студентки във Варна, получаващи еднократна социална помощ. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Директорът на Дирекция „Социално подпомагане“- Варна Адриана Григорова. По данни на Адриана Григорова, за първото тримесечие на 2014 година тези студентки майки са били 117, сега техния брой е 140.

Дюни изненадаха МОСВ под бетона на къмпинг „Юг”

http://frognews.bg/news_90156/Diuni-iznenadaha-MOSV-pod-betona-na-kamping-IUg/

На къмпинг „Юг" в залива Корал все пак има дюни, се казва в доклада от проверката на сформираната по случая работната група със заповед на министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите.

Белият дом обмисля да премахне забраната за семейства на заложници да плащат откуп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2520973_beliiat_dom_obmislia_da_premahne_zabranata_za/?ref=rss


Белият дом обмисля промяна в политиката, забраняваща на семейства да американски заложници в чужбина да плащат откуп за своите близки на похитителите им, съобщи телевизионният канал ABC, цитиран от агенция "Ройтерс".

Това предложение се съдържа в експертен доклад с препоръки до Белия дом.

Трима високопоставени представители на правителството на САЩ потвърдили, че то е на път да преразгледа своята политика по въпроса. Те обаче не посочиха кога може да бъде взето съответното...

ЕК ще предложи обособяването на център за борба с тероризма

http://www.mediapool.bg/ek-shte-predlozhi-obosobyavaneto-na-tsentar-za-borba-s-terorizma-news233378.html

Европейската комисия ще предложи да бъде обособен общ европейски център за борба с тероризма в рамките на Европол, съобщават белгийски медии, цитирани от БТА в понеделник.   Предложението се очаква да бъде представено в рамките на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Предвижда се новият център да следи дейността на терористичните мрежи, на европейските джихадисти, търговията с оръжие и съмнителните финансови операции.   ЕК ще предложи да бъде задълбочен обменът на данни за съмнителни лица между европейските разузнавателни агенции. Друга мярка е подобряването на контрола по външните граници на Шенгенското пространство.   Според дневния ред на сесията ЕП във вторник ще разисква новата програма за сигурност, която определя основните приоритети и дейности за борба с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпленията до 2020 година. В края на миналата година евродепутатите призоваха страните от ЕС за по-тясно сътрудничество и по-бързо и по-ефективно споделяне на данни.   ЕП ще обсъди и въпроса за въвеждането на "интелигентни" външни граници на ЕС.

Оманският фонд съди България за 700 млн. евро заради КТБ

http://www.mediapool.bg/omanskiyat-fond-sadi-bulgaria-za-700-mln-evro-zaradi-ktb-news233377.html

Оманският фонд, който е миноритарен акционер в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ), е завел дело срещу България за 700 млн. евро в европейските институции заради действията на държавата срещу банката. Това съобщи пред TV7 адвокат Константин Симеонов, който защитава интересите на Цветан Василев, чиято компания "Бромак" държи мажоритарния пакет акции в КТБ. Симеонов заяви, че продължават заплахите за живота на банкера, последната била получена преди около 20 дни. Адвокатът отказа да разкрие повече подробности, за да не попречи на сръбското разследване, но коментира, че от "тези хора" може да се очаква всичко. Според него дадените пред нотариуси  в две различни държави показания от Цветан Василев, които ще станат обществено достояние при евентуалната му смърт, не застрашават националната сигурност на България, както коментира преди дни депутатът от БСП Георги Кадиев. Защитникът на Цветан Василев заяви, че клипът с дуетното изпълнение на неговия клиент с управителя на БНБ Иван Искров на песента "Моме Калино" бил закъснял подарък за рождения ден на Искров. "Неговото желание беше за рождения си ден да бъде освободен от длъжността, която заема, и с това му напомнихме, че има такова желание", каза Симеонов. Според обясненията му видеото било заснето три-четири месеца, преди да започне атаката срещу КТБ с активното участие на БНБ. КТБ беше поставена под особен надзор в края на юни 2014 г., а в началото на ноември БНБ отне лиценза на банката и поиска обявяването й в несъстоятелност. Преди това Оманският фонд, заедно с други инвеститори отправи офелрта към БНБ за спасяване на банката, която обаче бе отхвърлена от централния трезор като несериозна. Миналата седмица Софийският градски съд обяви фалита на КТБ. Междувременно синдиците в Корпоративна търговска банка (КТБ) се опитват да възстановят вземания по кредит за близо 19 млн. евро. Това става ясно от отчета на Лазар Илиев и Росен Ангелчев за периода от 20 до 23 април, когато все още бяха в ролята си на временни синдици, предаде БНР в понеделник. От документа става ясно, че преди съдът да разреши старта на производството по несъстоятелност на банката, двамата са пристъпили към вписване на изпълнение в Централния регистър на особените залози и на Централния депозитар, тъй като става дума за заложени акции и вземания на обща стойност от 18.7 млн. евро. Името на компанията - длъжник обаче не става ясно, тъй като е банкова тайна. Като временни синдици Илиев и Ангелчев са започнали действия по събиране на вземания от компании, които също са в производство по несъстоятелност. Описани са две дела, при които КТБ се явява кредитор с признати вземания за над 40 млн. лева всяко. Извършени са действия и за обявяване на прихващания за недействителни. Също така е проведена среща с международна одиторска компания. Илиев и Ангелчев бяха вписани като титулярни синдици на КТБ на 23 април, ден след започването на процедурата по несъстоятелност. 

Синдиците на КТБ опитват да възстановят вземания за 19 млн. евро

http://www.mediapool.bg/sinditsite-na-ktb-opitvat-da-vazstanovyat-vzemaniya-za-19-mln-evro-news233377.html

Синдиците в Корпоративна търговска банка (КТБ) се опитват да възстановят вземания по кредит за близо 19 млн. евро. Това става ясно от отчета на Лазар Илиев и Росен Ангелчев за периода от 20 до 23 април, когато все още бяха в ролята си на временни синдици, предаде БНР в понеделник. От документа става ясно, че преди съдът да разреши старта на производството по несъстоятелност на банката, двамата са пристъпили към вписване на изпълнение в Централния регистър на особените залози и на Централния депозитар, тъй като става дума за заложени акции и вземания на обща стойност от 18.7 млн. евро. Името на компанията - длъжник обаче не става ясно, тъй като е банкова тайна. Като временни синдици Илиев и Ангелчев са започнали действия по събиране на вземания от компании, които също са в производство по несъстоятелност. Описани са две дела, при които КТБ се явява кредитор с признати вземания за над 40 млн. лева всяко. Извършени са действия и за обявяване на прихващания за недействителни. Също така е проведена среща с международна одиторска компания. Илиев и Ангелчев бяха вписани като титулярни синдици на КТБ на 23 април, ден след започването на процедурата по несъстоятелност.

„Съдилището" тръгна в Германия

http://www.cross.bg/filma-laiiptzig-igra-1462757.html

/КРОСС/ Добрите новини около „Съдилището" продължават. След трите награди в Париж, миналата седмица стартира разпространението по кината в Германия. Филмът имаше символични премиери в три града: Щендал, градът в който екипът имаше няколко снимачни дни, Берлин и Лайпциг. „И трите представяния минаха страхотно и пред пълни зали. Лично мен най-много ме зарадваха група български студенти, които бяха видяли плакатите на филма и дойдоха на прожекцията в Лайпциг. Бяха много щастливи и горди, че могат да видят български филм в нормално немско кино и да поканят свои колеги. На 60 екрана сме, което е сериозно предизвикателство. Надявам се филмът да се приеме добре и най-важно да се гледа от повече хора", споделя режисьорът и продуцент Стефан Командарев.Отзивите до момента също са положителни, критиците определят като цяло актьорската игра в филма като изключителна и особено ролята на Асен Блатечки като много силна. В разговорите след прожекциите няколко пъти немски зрители сравниха Асен Блатечки с Ръсел Кроу - и като стил и качество на игра и като външност. „След международния успех на филма, очакваме той да бъде оценен и от немската публика", коментират германските продуценти, вярвайки че копродукцията ще интригува с най-вече с вълнуващата, добре разказана и актуална за днес история.  

Строежът на къмпинг "Юг" се оказа върху дюни

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/stroejyt-na-kymping-iug-se-okaza-vyrhu-diuni-193652/

Това е окончателното становище на експертите от междуведомствената комисия, която направи проверка на място

Запорираха имущество на Христо Бисеров за 1 555 883 лв.

http://news.ibox.bg/news/id_1388026574

Запор е наложен включително и на имуществото на сина му Ивайло Главинков

Временно е спряно движението по Дунав мост

http://pik.bg/временно-е-спряно-движението-по-дунав-мост-news323019.html

Временно е спряно движението по Дунав мост

Временно е спряно движението по Дунав мост при Русе, алармираха пред БГНЕС български граждани, които са блокирани сред дългата колона от превозни средства.

Те са чули, че има проблем с компютърната система, който продължава повече от час. Опашката е от над 40 ТИР-а и незнайно колко още автомобили на граничния контрол на румънска територия, на 3 км. след Дунав мост. Обърнахме се към пресцентъра на ГУ"Митници" за повече информация. Причината е в ремонтни дейности под контрола на Гранична полиция-полага се асфалт и доколкото разбираме участъците са на самия Дунав мост, заяви пред нас Руслина Александрова, говорител на Митница-Русе. Спирането на движението е временно, в готовност сме веднага щом има възможност да започнем да пропускаме колите, посочи Александрова.

Съществува вероятност да е блокирала компютърната система на Гранична полиция и това да е затруднило не само този граничен пункт. Затруднено е и движението в района на граничния пункт "Капитан Андреево", където са се образували километрични опашки от чакащи граждани и ТИР-ове. Те твърдят, че става дума за срив на системата. В същото време днес изненадваща проверка на "Капитан Андреево" направи министър Ивайло Москов. 

Руски депутати готвят закон срещу тунеядците

http://www.mediapool.bg/ruski-deputati-gotvyat-zakon-sreshtu-tuneyadtsite-news233376.html

Градският парламент на Санкт Петербург е подготвил проект за федерален закон, според който руските граждани, които в срок от шест месеца отказват трудоустрояване при наличието на подходяща работа, да бъдат осъждани на поправителен труд до една година.   Това съобщава вестник "Известия", който се е сдобил с текста на проекта.   "За да може да търси наказателна отговорност, се предлага в конституцията на Русия да са запише, че трудът е не само право, а и задължение за всеки гражданин. Няма да бъдат смятани за тунеядци гражданите до 18 години, инвалидите, родителите на деца инвалиди, жените с деца до 14-годишна възраст и редица други категории граждани", пише вестникът, цитирайки документите, които скоро ще бъдат внесени в Думата.   Членът на комисията по труда, социалната политика и въпросите на ветераните към Държавната дума Валерий Трапезников казал, че идеята непременно ще бъде обсъдена в комисията. Той се позовава на правителствени данни, че сега в Русия има над 15 милиона души, които не работят, тоест държавата не получава от тях данъци.   ТАСС цитира и заместник-председателя на парламентарната комисия по конституционно законодателство Александър Агеев, който заявил, че конституцията трябва да бъде променяна "само за осъществяването на права и свободи, а не за тяхното ограничаване". По думите му при сегашната криза работа си намират истинските специалисти и в резултат "пазарът сам ще реагира кой е тунеядец и кой - не".   Първият заместник-председател на парламентарната комисия по труда Михаил Тарасенко се обявил против идеята за криминализиране на тунеядството. "Тази инициатива ми изглежда не толкова спорна, колкото безспорно излишна", казва той. Депутатът пояснява, че когато има безработица, е трудно да се очертае граница между тези, които активно търсят работа, и останалите, "защото ако той е преподавател, а не иска да работи като товарач, той продължава да си търси работа като педагог", казал пред ТАСС Тарасенко.

Помните ли тази класация по ТВ Кракра (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/Pomnite-li-tazi-klasacija-po-TV-Krakra-VIDEO-news_469924.html

Преди няколко години сред множеството български телевизии се появи, макар и за кратко, една незабравима и култова пернишка телевизия. Нейното име беше Кракра, а невероятните ѝ водещи ни разсмиваха с...

Откриха три нови щама на птичия грип

http://europe.actualno.com/Otkriha-tri-novi-shtama-na-ptichija-grip-news_469928.html

Американски учени откриха три нови щама на птичия грип. Вирусът е открит при домашни и диви птици, съобщава „Ройтерс". Към момента няма информация за заразени хора, но специалистите см...

Украйна поиска изпращането на европейски миротворци в Донбас

http://europe.actualno.com/Ukrajna-poiska-izprashtaneto-na-evropejski-mirotvorci-v-Donbas-news_469931.html

Украйна поиска от ЕС да изпрати миротворци за стабилизирането на обстановката в източните региони на страната, предаде АФП. Високопоставени европейски чиновници кацнаха в Киев за ключова среща на въ...

Шестокласничка роди в Благоевград

http://blagoevgrad.actualno.com/Shestoklasnichka-rodi-v-Blagoevgrad-news_469929.html

13-годишна роди със секцио момче в Благоевград, съобщи БГНЕС. Момичето от ромски произход, която трябва да е ученичка в 6 клас, родила на термина си в 9.45 часа тази сутрин в АГ Отделението на МБАЛ-Б...

9 знака, че той НЕ си пада по теб

http://curious.actualno.com/9-znaka-che-toj-NE-si-pada-po-teb-news_469887.html

Всяка връзка е различна и никога не можем да предвидим края й, но винаги трябва да сме наясно какво се случва в момента. Има мъже, които нямат смелостта да се изправят очи в очи срещу теб и да ти каж...

120 лв. в жълти стотинки дариха протестиращи на Вежди Рашидов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2520952_120_lv_v_julti_stotinki_dariha_protestirashti_na_vejdi/?ref=rss


Над 120 лева в жълти стотинки, дребни монети в други валути, пура и малка бутилка уиски внесоха протестиращи срещу Вежди Рашидов в Министерството на културата тази сутрин. "Съкровището" беше събрано по време на акциите #ПейWithMe миналата седмица, провокирани от скандалите около изложбата в Лувъра и изказването на министъра срещу уволнения от хор "Йоан Кукузел" тенор Георги Петров: "Ще му дадеме 100 лева, за да се успокои и да не пее, ако може."

Въпреки извинението на Рашидов над 300...

Германски зрители сравниха Асен Блатечки с Ръсел Кроу

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/germanski-zriteli-sravniha-asen-blatechki-s-rysel-krou-6035221

Отзивите за филма "Съдилището" на Стефан Командарев до момента са много положителни, критиците определят като цяло актьорската игра във филма за много добра

Тече злокобен план: Унищожават положителния пример в здравеопазването

http://www.bnews.bg/article-133945

Според уволнения директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев това, че е в опозиция му е взело главата.

Психично болен младеж вилнее с нож в Берковица, напада деца за пари и дъвки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4735167

Поне три нападения с нож над деца са извършени в Берковица. Извършителят е 19-годишен младеж с психично заболяване. Той е задържан два пъти от полицията и освобождаван. В момента е в ареста за трети път, съобщи БиТиВи.
Поне три нападения с нож над деца са извършени в Берковица. Извършителят е 19-годишен младеж с психично заболяване. Той е задържан два пъти от полицията и освобождаван. В момента е в ареста за трети път, съобщи БиТиВи. "Той е взел раницата й и като е видял, че няма пари... Че има пари всъщност, понеже тя му е казала, че няма пари,

Психично болен напада с нож деца за пари и дъвки в Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4735198

Поне три нападения с нож над деца са извършени в Берковица. Извършителят е 19-годишен младеж с психично заболяване. Той е задържан два пъти от полицията и освобождаван. В момента е в ареста за трети път, съобщи БиТиВи.
"Той е взел раницата й и като е видял, че няма пари... Че има пари всъщност, понеже тя му е казала, че няма пари,
Поне три нападения с нож над деца са извършени в Берковица. Извършителят е 19-годишен младеж с психично заболяване. Той е задържан два пъти от полицията и освобождаван. В момента е в ареста за трети път, съобщи БиТиВи. "Той е взел раницата й и като е видял, че няма пари... Че има пари всъщност, понеже тя му е казала, че няма пари,

20 000 декара гори остават в община Разлог

http://www.cross.bg/razlog-obshtina-gori-1462756.html

/КРОСС/ Окончателно е решен правният статут на 20 000 декара гори в землището на село Елешница. С Решение на Административен съд - Благоевград те остават държавна собственост в границите на община Разлог, като се провъзгласява за нищожно решението на Общинска служба „Земеделие", с което горите са възстановени на община Белица. Елешнишките гори и за напред ще продължат да се управляват от ДГС „Елешница".Решението е справедливо и идва близо година след старта на борбата на община Разлог и Инициативния комитет на жителите на село Елешница за запазване на 20 000 декари гори. Тогава Община Разлог входира в съда иск за решаване по съдебен път на спора кой е собственик на 20 000 декара гори, находящи се в землището на село Елешница, община Разлог. Последва и мотивиран протест на Районна прокуратура - Разлог срещу Решението, узаконяващо община Белица като собственик на горите на Елешница.В окончателното постановлението на Административен съд - Благоевград се казва, че „оспорения административен акт е издаден при изначална липса на правна норма, като основание за издаване на акта, което води до неговата нищожност. Актът е нищожен поради материална незаконосъобразност, когато нарушението на материалноправните норми е дотолкова тежко и съществено, че прави акта изначално несъвместим с правовия ред

81-годишен шофьор загина при катастрофа в Плевен

http://pik.bg/81-годишен-шофьор-загина-при-катастрофа-в-плевен-news323014.html

81-годишен шофьор загина при катастрофа в Плевен

81-годишен шофьор е загинал при катастрофа в Плевен, разгирала се в петък, 24 април, съобщават днес от пресцентъра на ОД на МВР.

Инцидентът е станал около 18 часа. Починалият мъж, който е софиянец, е управлявал "Форд Торнео Конект" по булевард "Георги Кочев", когато е изгубил контрол, удрил е с лява гума разделителен остров. После е преминал през кръстовище, образувано от улица "Георги Бенковски" и булевард "Георги Кочев". Продължил е по булевард "Георги Кочев" и е удрил с предната си част задната част на паркиран автомобил "Фиат Брава". Във "Фиат Брава" на предна лява седалка е бил 64-годишен плевенчанин.

От своя страна  "Фиат Брава" удря с предната си част в задната част друг паркиран пред него "Фиат Браво", в който не е имало хора.

81-годишният е починал на място. Мъжът от "Фиат Брава" е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство "Дрегер" и уредът е отчел отрицателен резултат. Уведомен е прокурор.

Проверка установи, че в къмпинг "Юг" има дюни

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/proverka-ustanovi-che-v-kymping-iug-ima-diuni-6035219

Установено е наличие на сиви дюни в района, където е стартирало строителството, обяви екоминистърът Ивелина Василева

Външно проверява всички сигнали за български граждани в Непал

http://www.cross.bg/grazhdani-nepal-bulgarski-1462755.html

София /КРОСС/ Министерството на външните работи и посолството на Република България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението. Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено. Няма данни за загинали или ранени българи в Непал. МВнР призовава всички, които имат информация за български граждани, които са в района на бедствието, да се свържат със Ситуационния център към външно министерство.

Десет години, а не безкрайно търсене на дългове от физически лица, предлага ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/04/27/2520942_deset_godini_a_ne_bezkraino_tursene_na_dulgove_ot/?ref=rss


Абсолютната погасителна давност да бъде десет години, а не както в момента - безкрайна, предлагат депутати от ГЕРБ с промени в Закона за задълженията и договорите. На практика това означава, че кредитор може да си търси дълговете от физическо лице не повече от десет години назад.

"В последните години се наблюдават редица случай на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават над десет години, а в някои случаи и по петнадесет и повече години. През цялото това време на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване