На кого пречи Комисията по досиетата?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/04/27/2517683_na_kogo_prechi_komisiiata_po_dosietata/?ref=rss


 В края на миналата седмица народен представител внесе законопроект за закриване на Комисията по досиетата. Това е поводът за статията на Александър Кашъмов в блога на "Програма Достъп до информация"
 През 25-те години на преход митологията на конспиративно-патриотарското възхваляване на комунистическите тайни служби не е преставала да витае. Наистина, крачка по крачка, година след година това митологично чудовище отстъпва назад под натиска на героичната епоха на човешките права и...

Промяна на движението в столицата заради филм

http://pik.bg/промяна-на-движението-в-столицата-заради-филм-news322840.html

Промяна на движението в столицата заради филм

Въвежда се организация на движението във връзка със заснемането на българския игрален филм „Разруха”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва:

От 07.30 до 20.00 часа на 27 април на ул. „Арх. Йордан Миланов”, в частта между № 40 и № 44. От 07.30 до 19.30 часа на 28, 29 и 30 април на ул. „Иван Вазов” между ул. „6-ти септември” и ул. „Г.С.Раковски”. 

БСП и АБВ вървят към общи действия във Варна, Румен Петков не му се ходи в съда в Девня

http://web.barometar.net/79839/

„Слаб министър на отбраната, вреден министър на външните работи, безпомощен министър на енергетиката и смешен Лукарски“.- тези думи на Георги Първанов /преизбраният лидер на АБВ/ красноречиво говорят за смяна на курса на партията му. Коалицията с ГЕРБ започва да тежи на Първанов и въпреки позициите във властта, които получи АБВ с наближаването на изборите ще […]

Панорама представя днес варненското средно образование

http://www.moreto.net/novini.php?n=287325

Среднообразователни училища и професионални гимназии от Варна ще се представят днес на специализирано изложение. Панорамата на варненското средно образование е организирана от Община Варна и РИО, и ще се проведе от 9 до 19 часа в зала 3 на Интерхотел „Черно море“ в морската столица.

5,7 по Рихтер удари Перу

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734718

Земетресение с магнируд 5,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано в акваторията на Тихия океан близо до крайбрежието на Перу, съобщи Интерфакс. Трусът е станал около 03,30 часа българско време и е бил усетен най-силно в град Трухильо, който е разположен на по-малко от 90 км. от епицентъра.
Перу е в зоната,
Земетресение с магнируд 5,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано в акваторията на Тихия океан близо до крайбрежието на Перу, съобщи Интерфакс. Трусът е станал около 03,30 часа българско време и е бил усетен най-силно в град Трухильо, който е разположен на по-малко от 90 км. от епицентъра. Перу е в зоната,

Бареков: Сметната палата гилотинира нашата партия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734713

Сметната палата гилотинира нашата партия с едно лъжливо твърдение, че декларацията ни не е подадена в срок. Срокът е 31 март, точно тогава тя е подадена”. Това заяви пред Нова тв. лидерът на „България без цензура” Николай Бареков.
„Става въпрос за дребен пропуск”, твърди Бареков. „Подадохме си в срок декларацията пред Сметната палата,
Сметната палата гилотинира нашата партия с едно лъжливо твърдение, че декларацията ни не е подадена в срок. Срокът е 31 март, точно тогава тя е подадена”. Това заяви пред Нова тв. лидерът на „България без цензура” Николай Бареков. „Става въпрос за дребен пропуск”, твърди Бареков. „Подадохме си в срок декларацията пред Сметната палата,

Адв. Симеонов: „Моме Калино" бе за рождения ден на Искров

http://frognews.bg/news_90148/Adv-Simeonov-Mome-Kalino-be-za-rojdeniia-den-na-Iskrov/

Г-н Искров искаше като подарък за рождения му ден да си ходи от БНБ, но нямаше кой да го освободи, а му е време. Ние сега с този клип му правим подарък „на патерица" за рождения му ден.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/04/27/2520584_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет. Ето акцентите от деня:

 

Бареков: Сметната палата гилотинира нашата партия

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/barekov-smetnata-palata-gilotinira-nashata-partiia-6035197

"Ако се стигне до отнемане на субсидията, ще сезираме Европейската сметна палата и съда в Страсбург", заяви той

Мъж е открит мъртъв под тераса в Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-otkrit-murtuv-1462685.html

Благоевград /КРОСС/ 60-годишен мъж бе открит мъртъв под терасата на жилището си в Благоевград. Към 1 часа след полунощ е подаден сигнал за открит мъртъв мъж под тераса на бл. 7 в жк "Струмско". Мъжът бил бос и с травма на главата.На местопроизшествието е извършен оглед от следователи от Второ РУП-Благоевград. Тялото на починалия е транспортирано за аутопсия.Самоличността на загиналия е установена, това е 60-годишният Г.Б., живущ на адреса, където е открито тялото му.Най-вероятно мъжът е скочил или паднал от терасата на апартамента си. От февруари 2014 г. до днес, 60-годишният мъж е 10-та жертва след падане или самоубийство със скок от жилище в Благоевград, съобщи БГНЕС.

"Боко Харам" се прекръсти на "Ислямска държава в Западна Африка"

http://www.mediapool.bg/boko-haram-se-prekrasti-na-islyamska-darzhava-v-zapadna-afrika-news233368.html

Ислямистката групировка "Боко Харам" (в превод: "западното образование е грях") промени името си на "Ислямска държава в Западна Африка", пише "Индипендънт". Тази стъпка била направена, тъй като миналия месец бойците от "Боко Харам" се заклеха във верност на терористичната организация Ислямска държава. Целта на "Боко Харам" е да създаде в Нигерия ислямски халифат и да наложи нормите на шариата (ислямското право). От няколко години "Боко Харам" води война срещу нигерийските власти, нападайки обекти на армията и полицията, а църкви, мирни общини и граждани. В резултат на терористичните атаки от 2013 г. досега са загинали повече от 13 000 души и 1,5 милиона са били принудени да напуснат домовете си в районите, завзети от групировката.

Самандов: Ние си искаме самолети, но никой не ни дава

http://www.cross.bg/armiyata-samandov-resyrs-1462684.html

София /КРОСС/ За да имаме една добра армия, тя трябва да е финансово обезпечена. Ако продължава с този финансов ресурс, армията ще загуби оперативните си способности, заяви пред БНТ ген. Атанас Самандов, секретар по отбрана и сигурност на президента Росен Плевнелиев. Той посочи, че военните формирования са окомплектовани със стара техника, а личният състав е намален.Според него, при добро управление на финансовия ресурс на страната може да се намери ресурс за армията и за полицията. Самандов каза още, че президентът на военният министър са на едно мнение относно модернизацията на армията. Плевнелиев бил много добре запознат със състоянието на армията й нейните потребности. Проблемите със самолетите са поставени отпреди 4 години, каза ген. Самандов.Ние си искаме самолети, но никой не ни дава, добави той.

Европа работи над план за Grexit?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/evropa-raboti-nad-plan-za-grexit-193617/

Ако Гърция напусне еврозоната, членовете на съюза ще изпратят сигнал за задълбочаване на валутния съюз

Пловдивският окръжен съд ще гледа делото срещу мъжа, направил опит да запали "Джумая джамия"

http://pik.bg/пловдивският-окръжен-съд-ще-гледа-делото-срещу-мъжа-направил-опит-да-запали-джумая-джамия-news322825.html

Пловдивският окръжен съд ще гледа делото срещу мъжа, направил опит да запали "Джумая джамия"

Пловдивският окръжен съд ще гледа днес делото срещу мъжа направил опит да запали „Джумая джамия”, съобщиха от пресцентъра на съда. Срещу подсъдимия Виктор А. е повдигнато обвинение по чл. 330 ал.2 т.3 и чл.194 ал.1 от Наказателния кодекс. Ha 05 януари в град Пловдив е направил опит да запали сграда със значителна стойност - „Джумая джамия” на стойност 1 248 800 лева, собственост на Мюсюлманско Настоятелство-Пловдив, като имуществото има историческа и художествена стойност и деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини.

На 05 януари в град Пловдив е отнел чужди движими вещи - 2.600 литра бензин A 95Н на стойност 5,46 лева, от владението на частна фирма в град Пловдив, без съгласие на ръководството на дружеството с намерение противозаконно да ги присвои. Това е първо заседание по делото. Призовани са 15 свидетели и 8 вещи лица.

Българин е изченал след земетресението в Непал

http://www.mediapool.bg/balgarin-e-izchenal-sled-zemetresenieto-v-nepal-news233367.html

26-годишен българин е изчезнал след опустошителното земетресение в Непал, съобщи в понеделник Нова телевизия. Бащата на Александър Димитров – Христо, разказа пред медията, че няма връзка със сина си от петък. Младият мъж е студент в холандски университет и е бил в Непал, за да кара стаж в туристическа агенция във връзка с образованието си. Бащата разказа, че още в събота сутринта е позвънил в кризисния център на Министерството на външните работи, откъдето му дали телефони на посолството в Делхи. Той помоли за съдействие от страна на ведомството ни. Преди да бъде включен по телефона днес, Христо Димитров е писал до медиата, като е разказал, че е звънял на телефоните на българското посолство в Делхи в събота и неделя, но там никой не е вдигал. На сайта на МВнР към момента има информация, публикувана преди два дни, в която се посочва, че ведомството няма данни за пострадали български граждани в Непал. Информацията за изчезването на Александър Димитров бе публикувана в интернет услугата за издирване на хора Google Person Finder на 25 април, като се посочва, че той е от Варна, с руса коса и брада и че е пребивавал в хотел в Катманду.  

5,7 по Рихтер удари Перу

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734710

Земетресение с магнируд 5,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано в акваторията на Тихия океан близо до крайбрежието на Перу, съобщи Интерфакс. Трусът е станал около 03,30 часа българско време и е бил усетен най-силно в град Трухильо, който е разположен на по-малко от 90 км. от епицентъра.
Перу е в зоната,
Земетресение с магнируд 5,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано в акваторията на Тихия океан близо до крайбрежието на Перу, съобщи Интерфакс. Трусът е станал около 03,30 часа българско време и е бил усетен най-силно в град Трухильо, който е разположен на по-малко от 90 км. от епицентъра. Перу е в зоната,

"Единственият некомпрометиран политик" хленчи за партийната си субсидия

http://frognews.bg/news_90147/Edinstveniiat-nekomprometiran-politik-hlenchi-za-partiinata-si-subsidiia/

„Аз съм единственият политик, който не се е компрометирал с нищо. Предвид предателствата, които има в българската политика, ще се ориентирам към мажоритарни избори. Ще се кандидатирам за каквото и да било – имам своето политическо семейство.“

Преглед на печата - 27 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=287326

"Труд" напомня, че от утре, в целия Европейски съюз, плодовите сокове не трябва да имат изкуствени подсладители. Забраната обаче не важи, ако на етикета се напише "плодова напитка" вместо "плодов сок".

Президентът на Туркменистан получи почетна „конска“ титла

http://www.vesti.bg/sviat/azia/prezidentyt-na-turkmenistan-poluchi-pochetna-konska-titla-6035196

Гурбангули Бердимухамедов беше удостоен от парламента с почетното звание „Стопанин на туркменските коне“

Манджуков призова прокуратурата да влезе на проверка в ЦСКА

http://www.cross.bg/klyba-tzska-mandzhykov-1462683.html

София /КРОСС/ Собственикът на ЦСКА Ивайло Манджуков призова прокуратурата и икономическа полиция да влязат в клуба от Борисовата градина. Думите на Манджуков дойдоха след поредното поражение на "червените" с 2:0 при гостуването им на "Литекс", съобщава "Стандарт"."Ние като собственици на ЦСКА не може да разберем колко са точните задължения на клуба. По този начин няма как да се променят нещата. Трябва да се направи финансова ревизия, за да се разбере цялата истина за състоянието на клуба. Ако трябва нека прокуратурата и икономическа полиция да влязат в ЦСКА. Ние ще съберем кризистен щаб от специалисти и ще се опитаме да разкрием точните задължения. В момента никой не ни помага. Ние нямаме пари да издържаме отбора и оттам да гоним целите си. Не съжалявам, че се захванах с клуба. С Васил Божков се познаваме от 15 години и затова е нормално да контактуваме. Не сме говорили за придобиване на мажоритарния дял от негова страна. Предстои пълно преструктуриране на клуба", заяви Манджуков.

Ужас! 60-годишен открит мъртъв под тераса в Благоевград

http://pik.bg/ужас-60-годишен-открит-мъртъв-под-тераса-в-благоевград-news322829.html

Ужас! 60-годишен открит мъртъв под тераса в Благоевград

60-годишен мъж бе открит мъртъв под терасата на жилището си в Благоевград.

Към 1 часа след полунощ е подаден сигнал за открит мъртъв мъж под тераса на бл. 7 в жк "Струмско".

Мъжът бил бос и с травма на главата. На местопроизшествието е извършен оглед от следователи от Второ РУП-Благоевград. Тялото на починалия е транспортирано за аутопсия от съдебен лекар в моргата на МБАЛ-Благоевград.

Самоличността на загиналия е установена, това е 60-годишният Г.Б., живущ на адреса, където е открито тялото му. Най-вероятно мъжът е скочил или паднал от терасата на апартамента си.

От февруари 2014 г. до днес, 60-годишният мъж е 10-та жертва след падане или самоубийство със скок от жилище в Благоевград.

"С клипчето напомнихме на Искров, че е време да освободи поста управител на БНБ"

http://offnews.bg/news/n_1/n_496216.html

„Целта на публикуването на клипа, на който се вижда как Цветан Василев и управителя на БНБ Иван Искров пеят заедно „Назад, назад, моме Калино” беше да напомним, че Иван Искров искаше да си ходи, но нямаше кой да го освободи и че му е време”. Това обяви пред Нова телевизия адвокатът на банкера Цветан Василев - Константин Симеонов . Той е дал видеото на медиите. Малко на патерица му направихме подарък за рождения му ден, нищо повече, уточни Симеонов. Адвокатът напомни, че Искров неколкократно е казвал, че е имал само професионални контакти с Цветан Василев. „Дали този клип е предупреждение за други хора? Най-вероятно, да”, призна той. Той нямал информация за кого още може да се появят компрометиращи факти и данни. „Персонално не мога да кажа нищо. Аз познавам Цветан Василев от септември 2014 година, но не знам какво има той в семейния му архив”, допълни Симеонов. Той не изключва да са правени записи на срещите на Цветан Василев с редица политици в навечерието на кризата с КТБ.

Българин е изчезнал в Непал, баща му търси съдействие от министерството на външните работи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2520728_bulgarin_e_izcheznal_v_nepal_bashta_mu_tursi/?ref=rss


26-годишен българин е изчезнал след опустошителното земетресение в Непал. Бащата на Александър Димитров – Христо, разказа пред Нова телевизия, че няма връзка със сина си от петък. Младият мъж е студент в холандски университет и е бил в Непал, за да кара стаж в туристическа агенция във връзка с образованието си.

Бащата разказа, че още в събота сутринта е позвънил в кризисния център на Министерството на външните работи, откъдето му дали телефони на посолството в Делхи. Той помоли за...

"Кмете, дупка!"

http://www.cross.bg/putishtata-kmete-signali-1462682.html

София /КРОСС/ "Кмете, дупка!" се казва най-новата инициатива на партия "Глас народен". Традиционно, след края на зимата пътищата се оказват сериозно надупчени. Затова от партията на Светльо Витков направиха сайт, на който хората могат да пращат своите сигнали за дупки - със снимки и конкретно местоположение. Ангажимент на партията е да ги препрати до съответните общини.За един месец се изпратили доста сигнали, но нямаме отговор от нито едно община, каза Венци Мицов.Шефът на дирекция "Транспорт и инфраструктура" в Столична община Васил Начевски каза, че обикновено се отговаря в рамките на един месец и ще провери какво се е случило със сигналите на "Глас народен".Иначе, изкърпването на дупките в столицата вече е в ход. За тази година за текущи ремонти на пътищата в София са отделени 23 млн. лв., съобщи ТВ7.

Започнаха проверки на нерегламентираните превози на "Капитан Андреево"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2520724_zapochnaha_proverki_na_nereglamentiranite_prevozi_na/?ref=rss


Екипи на Държавната автомобилна агенция (ДАИ) проверяват всички автобуси и товарни автомобили, които влизат и излизат от страната на ГКПП "Капитан Андреево".

Акцията е по заповед на транспортното министерство и е започнала в 4.00 часа тази сутрин, съобщи Би Ти Ви.

Към 8.00 часа са проверени 47 превозни средства. Съставени са 15 акта. 4 от тях на автобуси, превозващи пътници.

Най-честите нарушения са липсата на тахографски листове за изминали периоди, заверени...

Путин: Наложително бе да смажем тероризма, заради Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251655_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BC+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0

 "Реших за себе си: друг избор няма - трябва да стигнем докрай", споделя руският лидер в излъчения от държавната телевизия "Росия 1" филм, цитиран от ТАСС и БТА. "Невъзможно бе да направим нещо друго, освен да смажем този тероризъм" - "няма начин да се разберем", казва той. Путин разказва как е чел в доклади на тайните служби цитати от подслушани разговори на международни терористи, според които в онзи момент е имало уникална историческа възможност "да откъснат Кавказ от Русия", продължава агенцията. "Е, и за нас бе ясно, че или ще задържим нещата сега, или вече никога няма да имаме шанс да опазим страната", заявява президентът. Като най-трагичните събития през 15-те години, откакто е във висшите ешелони на властта в Русия, Путин определи терористичните нападения на ул. "Дубровка" в Москва по време на мюзикъла "Норд Ост" през 2002 г. и в северноосетинския град Беслан две години по-късно. "В никакъв случай, никога и никъде не бива да се правят и опити дори за използване на терористи с цел решаване на собствени моментни политически, даже геополитически задачи", подчертава руският лидер. Путин разказва как веднъж тайните служби на Русия установили, че бунтовници от Северен Кавказ поддържат преки контакти с хора от тайна служба на САЩ в Азербайджан. "И щом го казах на тогавашния президент на Съединените щати, той - извинете, ще го кажа направо - той ми отвърна: "Ще им сритам задника". Русия ще брани своите геополитически интереси. Другите страни трябва да разберат това и да се отнасят с уважение към нея, изтъква Владимир Путин в интервюто си за филма "Президентът". "Трябва - с уважение един към друг, да търсим баланси, да търсим взаимноприемливи развръзки", казва той. Путин напомня изказването, приписвано на мафиота Ал Капоне: "Добрата дума, придружена с (револвер, б. ред.) "Смит енд Уесън", действа далеч по-ефективно, отколкото само добра дума". "За жалост, бил е прав", констатира президентът на Руската федерация, цитиран от ТАСС. Той впрочем уверява, че не се е откъснал от реалността и "напълно може да си представи как би живял извън тази длъжност" - държавен глава на Русия, добавя агенцията.

Найджъл Кенеди подготвя изненада за концерта си в София

http://scene.actualno.com/Najdjyl-Kenedi-podgotvja-iznenada-za-koncerta-si-v-Sofija-news_469849.html

Визитата на Найджъл Кенеди наближава, а нетърпението на феновете му какво точно могат да очакват от новия проект с интерпретации на незабравимия Джими Хендрикс се увеличава. Концертът му е на 10 май в...

Спечели покана за концерта на Найджъл Кенеди

http://music.actualno.com/Specheli-pokana-za-koncerta-na-Najdjyl-Kenedi-news_469850.html

Невероятният Nigel Kennedy ще посети страната ни с новия си вълнуващ проект, в който ще се насладим на неговия прочит на легендарния Jimi Hendrix. Това ще се случи на 10 май в зала 1 на НДК, а началот...

Прием от 5 клас само в математическите и природо-математическите гимназии

http://education.actualno.com/Priem-ot-5-klas-samo-v-matematicheskite-i-prirodo-matematicheskite-gimnazii-news_469852.html

Прием от пети клас ще могат да осъществяват математическите и природо-математическите гимназии. Това съобщи след извънредното тридневно заседание на парламентарната комисия по образование и наука Бойк...

Помните ли малката Матилда? Вижте как изглежда днес

http://curious.actualno.com/Pomnite-li-malkata-Matilda-Vijte-kak-izglejda-dnes-news_469853.html

Почти няма някой от нас, който да не е гледал "Матилда" - детско филмче от 90-те, което сме гледали с интерес всеки път, когато са го излъчвали по телевизията. Актрисата, която играе ролят...

Бащата на изчезналия след труса българин: Още го няма

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bashtata-na-izcheznaliia-sled-trusa-bylgarin-oshte-go-niama-6035195

„Той е втори курс студент в холандски университет и е на стаж в туроператорска фирма в Непал. Не знам защо си избра тази дестинация, имаше и други възможности”, разказа бащата на момчето

Europcar България с неустоими сезонни предложения

http://www.investor.bg/novini/444/a/europcar-bylgariia-s-neustoimi-sezonni-predlojeniia-192711/

От септември 2014 г. компанията представлява още един бранд – Interrent, позициониран в low cost сегмента

Каратанчева продължи възхода си към топ 100, Шарапова сдаде второто място

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/27/2520731_karatancheva_produlji_vuzhoda_si_kum_top_100_sharapova/?ref=rss


Българката Сесил Каратанчева се доближи до завръщане в топ 100 на ранглистата на WTA. Тя се изкачи с две места и вече е 107-а в света.

25-годишната софиянка върви успешно в квалификациите на турнира в Прага. В последния кръг преди основната схема тя ще срещне представителката на домакините Луцие Храдечка в 11.00 часа българско време.

Цветана Пирокова отстъпва с две позиции и вече е 54-а в световната ранглиста.

Убедително начело при жените остава Серена Уилямс....

Жителите на Златарица на протест заради разбити пътища

http://offnews.bg/news/n_1/n_496215.html

Жители на Златарица ще протестират днес срещу лошото състояние на републиканската пътна инфраструктура на територията на общината, съобщи БНР. Те планират тричасова блокада на входните артерии на града. Хората са недоволни от бездействието на държавата, въпреки необходимостта от спешен ремонт на пътищата в общината. Асфалтът е доразрушен, след като през района е отклонено движението от село Мерданя за град Елена. Протестът е подкрепен от общинската администрация. В края на миналата година свлачище прекъсна пътя към град Елена и трафикът беше насочен по обходен маршрут - през община Златарица. "На хората им писна, включително и на мен ми писна, да си пишем преписки с Министерството на регионалното развитие, Областно пътно, Агенция "Пътна инфраструктура", за пътищата, които са третокласна пътна мрежа на територията на община Златарица", заяви кметът на града  Пенчо Чанев . "След като стана свлачището за Елена, поискаха от мен да осигурим достъп, ние нямаше как да го откажем. Тогава беше казано, че ще бъде за месец, но това продължава вече четири месеца. Пренасочването на потока разруши пътищата. Искам да ни чуят и да разберат, че колкото и да сме малка община, тук живеят хора, плащат си винетки по тези пътища, имаме висока събираемост на пътните данъци", допълни още той. Кметът е получил предупредително писмо , че ако блокадата бъде предприета, той ще бъде глобен. От Агенцията "Пътна инфраструктура" съобщиха, че до края на май, проблемът със свлачището ще бъде решен, движението към град Елена ще бъде пуснато и тогава ще бъдат ремонтирани пътищата, използвани за обходния маршрут.

Предстоящи футболни срещи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SZRHQx8_8Co/

ЮНОШИ СТАРША ОФК “ПОМОРИЕ” – ОФК “НЕСЕБЪР”
На 29.04. /сряда/ от 17:00 часа на стадион Поморие ще се играе домакинска среща на юноши старша възраст на ОФК “Поморие” с отбора на ОФК “Несебър”
ДПГ 2003 ОФК ‘ПОМОРИЕ” – ФК “НЕФТОХИМИК”

На 03.05. /неделя/ от 15:00 часа Детска Подготвителна група родени 2003г. на ОФК “Поморие” играе футболен мач с ФК “Нефтохимик” на с.к. “Каменица-Арена” гр. Бургас.

ЮНОШИ МЛАДША И ДЕЦА “Б” НА ОФК “ПОМОРИЕ” ИГРАЕ С ЯМБОЛ
Отборът на юноши младша възраст на ОФК “Поморие” приема на свой терен ФК “Тунджа 1915″ Ямбол на 02.05. /събота/ от 10:00 часа.

Деца”Б” от отбора на ОФК “Поморие” играе домакинска среща с ФК “Тунджа 1915″ Ямбол на 02.05. /събота/ от 11:30 часа.

МЪЖЕ ОФК “НЕСЕБЪР” – ОФК “ПОМОРИЕ”
На 02.05. /събота/ от 18:00 часа ОФК “Поморие” ще гостува в следващия 29-ти кръг от първенството на ЮИ “В” група на ОФК “Несебър”.

Жертвите на труса в Непал може да достигнат 8 хил., отчаяни жители спят на открито

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251654_%D0%96%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0+%D0%B2+%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BB+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%

 Броят на жертвите на опустошителното земетресение, което удари Непал в събота със сила от 7,9 по скалата на Рихтер, може да достигне до 8 хил. души, пише местният вестник The Himalayan Times, цитиран от "Фокус".

Изданието прави прогноза на основа информация от постоянните контакти с официални представители на спасителните групи и служители, които отговарят за справяне на последиците от стихийното бедствие.

Хиляди отчаяни граждани на Непал нощуват на открито, изплашени от последвалия силен афтършок, който продължава да разлюлява малката южно азиатска държава втори ден след мощното земтресение, което уби близо 2,5 хил. души, предава Reuters.

Навсякъде в столицата Катманду и околностите й изтощени семейства, чиито домове или са разрушени от опустошителния трус, или са на път да се срутят, са издигнали импровизирани подслони от дъжда. Болните и ранените лежат редом до тях, тъй като болниците са препълнени. Хората са принудени да се редят на опашки за вода и лекарства.

По последни данни загиналите от събота насам са 3,218 човека. Земетресението отне живота на граждани и в съседните на Непал държави. Все още не е известен и броят на чужденците, които са станали жертва на природното бедствие в южно азиатската държава.

Ексклузивно видео: Лавина затрупва алпинисти под Еверест при земетресението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734694

Видео с ексклузивни кадри от чудовищна лавина, затрупваща лагер на Еверест, се появи в социалните мрежи. На записа се чуват думите "Земята се тресе", а в следващия момент се вижда бягащи хора от голямата снежна маса.  Припомняме ви, че земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разстърси в събота Непал.

Ексклузивно видео: Лавина затрупва алпинисти на Еверест при земетресението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734706

Видео с ексклузивни кадри от чудовищна лавина, затрупваща лагер на Еверест, се появи в социалните мрежи. На записа се чуват думите "Земята се тресе", а в следващия момент се вижда бягащи хора от голямата снежна маса.  Припомняме ви, че земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разстърси в събота Непал.

След клипа с Искров и Василев, може да има и още

http://www.cross.bg/vasilev-simeonov-tzvetan-1462681.html

/КРОСС/Клипът, в който Цветан Василев и Иван Искров пеят прегърнати „Назад, назад, моме Калино" е разпространен от един отсамия мажоритарен собственик на КТБ, чрез един от адвокатите му в България, като подарък за рождения ден на управителя на БНБ. Целта беше да напомним, че Иван Искров искаше да си ходи, но нямаше кой да го освободи и че му е време", обясни пред Нова адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов. Малко „на патерица" му направихме подарък за рождения му ден, нищо повече, допълни той. Василев имал и други документирани срещи с ключови фигури. В неговите нотариално заверени изявления има нелицеприятни неща за доста хора от елита на България, посочи Симеонов. „Дали този клип е предупреждение за други хора? Най-вероятно, да", допълни той. Адвокатът обаче твърди, че няма информация за кого още може да се появят компрометиращи факти и данни. „Персонално не мога да кажа нищо. Аз познавам Цветан Василев от септември 2014 година, но не знам какво има той в семейния му архив", заяви Симеонов. Цветан Василев може скоро да не се върне. Всичко е в ръцете на сръбския съд.Процедурата не е бърза. Това не е европейска заповед за арест, каза адвокат Симеонов.    

Борисов за Вежди: Да прави като мен - мълчиш, работиш, а делата говорят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251653_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8%3A+%D0%94%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%BD+-+%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B

 Вежди Рашидов да гледа постановката „Език мой, враг мой” и да се поучи от мен. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. „Мълчиш, работиш и от там нататък делата да говорят”, заяви Борисов.

 
Животновъдите в Източните Родопи благодариха на премиера Бойко Борисов за финансовото подпомагане на стопанствата им след снежния ад през март. Това се случи по време на срещата на Борисов с фермерите в село Чифлик. Борисов припомни както мерките след снежния ад, така и обезщетенията за епидемията от син език, съобщава 24rodopi.com.
 
„Защо ми крадат животните, а никой не реагира?”, с този въпрос към министър-председателя се обърна най-известният жалбоподател сред фермерите в България Айдън Алиосман Юсеин от село Петлино. Айдън Краваря и съпругата му Зекие са завели 43 дела срещу различни институции в последните две години.
 
„Всяка година ми крадат по 4-5 крави”, каза Айдън. Наложи се премиерът да включи в разговора шефа на кърджалийската полиция Венцислав Момчилов, който показа, че е запознат с проблемите на Айдън, но отбеляза, че много от жалбите били неоснователни.
 
Животновъд от Крумовградско пък повдигна въпроса за вълците, които нападат стадата. „Защо млякото се изкупува за 40 стотинки”, попита друг фермер. Ниската изкупна цена обричала на фалит животновъдите.
 
По-късно Борисов се качи на Перперикон и стана първият действащ премиер, посетил древното светилище. Заедно с премиера Бойко Борисов са министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и проф. Николай Овчаров, който води разкопките на крепостта. Те посетиха светилището, което е на над 7000 години.
 
От върха на древното светилище премиерът Борисов призова всички български граждани, които не са видели и посетили „Перперикон” да дойдат незабавно, за да видят тази незабравима гледка, която се вижда от нея.
 
Във връзка с обекта „Перперикон” министърът на културата Вежди Рашидов обясни, че са вложени общо 220 хил. лева – 180 хил. лева за разкопки и 40 хил. лева за поддръжката, която трябва да се прави.
 
„Сега, знаете, правим и в Търново, и в много други места. Имайте предвид, имаме огромни маси от експерти, специалисти, туристи, археолози и тук в този регион, и в Ивайловград имаме 3-4 страхотни обекта”, посочи Борисов. Той обясни, че в това място са събрани много култури. „Истинско бижу има България с това, което видяхме”, отбеляза премиерът.

Германия знаела за рисковете в небето над Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-raiiona-samolet-1462680.html

/КРОСС/ Германското правителство е знаело за рисковете от преминаване на самолети над Украйна, но не е предупредило авиокомпаниите в страната, съобщиха вчера няколко местни медии, цитирани от "Франс прес".Всички 298 души на борда на пътнически самолет на малайзийските авиолинии загинаха при неговото сваляне над района на конфликта в Източна Украйна на 17 юли. Украинските власти и опълченците се обвиниха взаимно, че са улучили злополучния "Боинг 777-200" с ракета.Дни преди катастрофата германското министерство на външните работи определило в дипломатическа грама ситуацията в района като обезпокоителна. Това станало, след като украински военен самолет, летящ на височина от над 6000 метра, бил свален. В деня на катастрофата, три самолета на германската авиокомпания „Луфтханза" прелетели над района. Единият от тях преминал само 20 минути по-рано, пише вестник "Зюддойче цайтунг"."Обикновено авиокомпаниите трябва да бъдат информирани незабавно в случай на промяна на ситуацията в областта на сигурността... Това обаче е станало едва след разбиването на (полет) MH17", пише "Зюддойче цайтунг".

Грък спаси 20 корабокрушенци на остров Родос (Видео)

http://petel.bg/Grak-spasi-20-korabokrushentsi-na-ostrov-Rodos--Video-__109886

Случаен гръцки минувач спаси емигрантка на остров Родос. Това стана ясно от снимка, която обиколи света, пише македонският "Вечер",...

Балчик няма спиране, мина и през Тича 1948

http://petel.bg/Balchik-nyama-spirane--mina-i-prez-Ticha-1948__109887

Отборът на Черноморец (Блачик) взе 12-а поредна победа в Североизточна „В“ група. Подопечните на Георги Иванов-Геша надиграха като гост...

Какво се случва в България? Мъж заля жена с бензин и я запали до гробищата!

http://petel.bg/Kakvo-se-sluchva-v-Balgariya--Mazh-zalya-zhena-s-benzin-i-ya-zapali-do-grobishhata--__109888

Истински кошмар се разигра в траурния парк на Кюстендил в събота около 13 часа. 54-годишна жена бе залята от неизвестен мъж с бензин и...

Извънредно! Обстановката пред президентството се нажежава!

http://petel.bg/Izvanredno--Obstanovkata-pred-prezidentstvoto-se-nazhezhava-__109889

снимка: "Блиц" Жандармерията струпва сили, за да предотврати безредици Създава се огромно напрежение пред президентството, където има...

Суворово не вкара срещу вятъра. След почивката стигна до класическа победа

http://petel.bg/Suvorovo-ne-vkara-sreshhu-vyatara--Sled-pochivkata-stigna-do-klasicheska-pobeda__109890

С голове на Никола Василев, Даниел Венков и Филип Флоров през второто полувреме Суворово надигра с 3:0 Светкавица у дома. След двубоя...

8 доказателства, че пътуването във времето е възможно

http://petel.bg/8-dokazatelstva--che-patuvaneto-vav-vremeto-e-vazmozhno__109891

Съществуват куп истории, които са призвани да докажат, че пътешествията назад и напред във времето съществуват. Някои от тях са спорни и...

Второто кралско бебе закъснява с 4 дни

http://petel.bg/Vtoroto-kralsko-bebe-zakasnyava-s-4-dni__109892

Кейт Мидълтън вече четири дни преносва второто си дете. Раждането може да бъде предизвикано тази седмица, пише "Дейли мейл", позовавайки...

Започва се! Google вече е мобилен оператор: 30$ за неограничен брой разговори и 1 GB в роуминг

http://petel.bg/Zapochva-se--Google-veche-e-mobilen-operator--30--za-neogranichen-broy-razgovori-i-1-GB-v-rouming--__109893

Wall Street Journal съобщи, че  стартира мащабният проект Project Fi на Google, в рамките на който Интернет-гигантът от днес е мобилен оператор. Това е...

Трайно затопляне, спират парното

http://frognews.bg/news_90146/Traino-zatopliane-spirat-parnoto/

„Топлофикация София” обяви, че ще започне да спира поетапно отоплението от днес. Според прогнозата на Националния институт за метеорология и хидрология на БАН, на която дружеството се позовава, се очаква трайно затопляне на времето.

Хампарцумян: Цветан Василев е злоупотребил с приятелството си с Искров

http://www.cross.bg/vasilev-hampartzymyan-prestuplenie-1462679.html

София /КРОСС/ Банкерът Цветан Василев най-вероятно е злоупотребил с приятелството си с гуверньора на БНБ Иван Искров по повече от един начин. Това коментара пред bTV Левон Хампарцумян, след като по медии бе разпространен музикален клип. На него Василев и Искров в приятелска прегръдка пеят възторжено „Назад, назад, моме Калино".Според Хампарцумян видеото е вид телеграма, или поне изглежда като такава, идваща да обяви, че Василев разполага с компрометираща информация, която може да бъде споделена. „Ако някой знае за престъпление и не го сподели с институциите, то това само по себе си е престъпление. Да знаеш за престъпление и да не го съобщаваш, не е особено етично и не е законопослушно", коментира банкерът.По думите му, ако не се бяха случили нещата с КТБ, „този клип щеше да има стойност за фамилни архиви. В момента е обект на публично внимание заради нещата, които са се случили предполагаемо след това".Хампарцумян добави още един акцент: „Въпросът е дали обществото трябва да бъде подчинено на това, което му подават хора в затруднено положение, или да се увеличат усилията, за да се разбере какво е станало, да се концентрираме върху факта, че с огромен публичен ресурс беше злоупотребено".

Д-р Гълъбова: Деянието с 4-дневното бебе е ненормално, но не става дума за психична болест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251652_%D0%94-%D1%80+%D0%93%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%94%D0%B5%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81+4-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5+%D0%B5+%D0%

 Деянието с 4-дневното бебе е много ненормално, вероятно и човекът не е бил нормален, когато го е извършил. Но тук не става дума за психична болест. Според това, което изчетох, не може да говорим за професионално заболяване – то предполага пасивност, а акушерката е проявила подчертана агресивност, коментира в студиото на Би Ти Ви д-р Цветeслава Гълъбова.

Тя счита, че този случай трябва да провокират в нашето общество и специалистите един сериозен анализ защо има такава ескалация на агресията и да се вземат мерки за превенция на такива жестоки актове. Да се направи сериозен анализ на един системен проблем в българското здравеопазване – липсата на кадри и ниско заплащане. 

Митинг в подкрепа на военния министър по време на КСНС

http://pik.bg/митинг-в-подкрепа-на-военния-министър-по-време-на-кснс-news322820.html

Митинг в подкрепа на военния министър по време на КСНС

Демонстрации в подкрепа на военния министър и членството на България в ЕС и НАТО организират Гражданският съвет на Реформаторския и партия БЗНС, на която самият Николай Ненчев е лидер. За днес е планиран митинг пред сградата на президентската институция по същото време, по което ще се проведе Консултативният съвет по национална сигурност.

Темата на срещата при държавния глава е състоянието на въоръжените сили, като министър Ненчев ще изнесе доклад. "Вместо пак да цъкаме възмутено с език, гледайки как десетина объркани същества палят знамената на ЕС и НАТО пред Президентството "за няколко рубли повече", този път ви каня да излезем там ние и да напомним, че мнозинството от българите, нормалните такива, подкрепят западното развитие на страната ни", пишат организаторите във Фейсбук.

Инициативата е подкрепена и от Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия. Междувременно БЗНС на Николай Ненчев публикува позиция. На нея се казва: Един мъж с политическо достойнство показва, че му пука за тази България, за армията ѝ и честта ѝ, но не му пука за крадливите схеми на окопалата се военна, мафиотска бюрокрация. Съобщението, наречено: Задкулисни играчи и Кремъл искат главата на министъра на отбраната Ненчев. Неудобен е за мафия и корумпирани политици", призовава за демонстрация на 4 май, информира Дарик.


70% от лекарите ни са "изпушили"

http://www.cross.bg/zdraveopazvane-pregryavane-bulgarskoto-1462678.html

София /КРОСС/ Според проучвания над 70% от по-рисковите сегменти в българското здравеопазване са засегнати от проблема с професионалното прегряване. Причините - интензификацията на труда и намалените ресурси, които се влагат в определени сектори. Към това се добавят и тежките условия на труд, обясни пред камерата на ТВ7 професорът по психиатрия и медицинска психология Дроздстой Стоянов.Преди дни съдът остави в ареста акушерката, която преби новородено бебе. На този етап няма отговор на въпроса дали тя е имала някакво психическо заболяване, но психолози смятат, че най-вероятно Емилия Ковачева е страдала именно от т.нар. burn out синдром.В голяма степен случилото се е показател за състоянието на българското здравеопазване. Тези сериозни проценти на професионално прегряване са огледало за организационните проблеми и неуредици в системата, отбеляза проф. Стоянов.

Броят на жертвите на земетресението в Непал надхвърли 3200, продължават спасителните операции

http://www.moreto.net/novini.php?n=287328

На повече от 3200 нарасна броят на жертвите при опустошителното земетресение в Непал, ранените са над 6500. Хиляди хора прекарват нощите навън, страхувайки се от нови трусове. Приоритет на властите е да спасят колкото се може повече хора изпод руините на разрушени сгради.

Янис Варуфакис е бил изолиран по време на срещата на еврозоната в Рига

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251651_%D0%AF%D0%BD%D0%B8%D1%81+%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%84%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%

 По време на срещата на финансовите министри на еврозоната в латвийската столица Рига Янис Варуфакис е попаднал в позицията на аутсайдер, който не само е прекъсван, но и очевидно не е взет на сериозно от колегите си, коментира германският вестник Die Frankfurter Rundschau. Министърът на финансите на силно задлъжнялата Гърция е посрещнат в хладна обстановка, която е била осезаема през цялото време на престоя на министрите в латвийската столица.

"Той беше тотално изолиран", коментира високопоставен представител на еврозоната, и това се е усещало през целия ден. Ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум определи като "много критични" преговорите, по време на които дори се е стигнало до словесни сблъсъци.

В традиционната вечеря, последвала неформалната среща на министрите от еврозоната, Варуфакис не се е появил. Вместо това той е напуснал хотела сам, без бодигардове или дори други членове на гръцката делегация.

Нови протести заради лошото състояние на пътищата

http://www.cross.bg/sustoyanie-putishtata-protesti-1462676.html

/КРОСС/ Отново протести заради лошото състояние на пътната мрежа. Жителите на Златарица и Горско Ново село от 09.00 до 12.00 часа ще затворят пътя между Велико Търново и Елена. Причината за протеста са огромните дупки по пътищата в района. Хората настояват държавата да вземе мерки за оправянето на пътищата в района, които, според тях, са в окаяно състояние, съобщава Нова телевизия.

Адвокатът на Василев за видеото с Искров: Това е предупреждение и за други хора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251650_%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81+%D0%98%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B

 Не мога да твърдя със сигурност, че има и други клипове като този с Иван Искров поради простата причина, че не разполагам с други записи. Пък и господин Василев каза в своето интервю, че в клипа има доста нелицеприятни неща за известни лица. Това заяви пред Нова телевизия Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.


„По отношение на чистотата на контактите трябва да питате господин Искров. Защото той е управител на БНБ, а господин Василев е частник – може да се срещне с когото си иска. Проблемът е какво прави шефът на националната банка”, заяви адвокатът.

Той посочи, че предоставянето на този клип е най-вече заради това, че медиите са достатъчно свободни да се съобщава информация, която е интересна за обществото. „А що се касае до това дали това е предупреждение за други хора, най-вероятно да. Персонално не мога да ви кажа нищо”.

Запитан дали е традиция Цветан Василев да си пази подобни записи с други хора, адвокатът отговори: „Познавам Цветан Василев от септември миналата година и не знам какви записи има. Нищо не изключвам, всичко е възможно”.

„Това не е ли рекет – с тези записи да Не мога да твърдя със сигурност, че има и други клипове като този с Иван Искров поради простата причина, че не разполагам с други записи. Пък и господин Василев каза в своето интервю, че в клипа има доста нелицеприятни неща за известни лица. Това заяви пред Нова телевизия Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.
„По отношение на чистотата на контактите трябва да питате господин Искров. Защото той е управител на БНБ, а господин Василев е частник – може да се срещне с когото си иска. Проблемът е какво прави шефът на националната банка”, заяви адвокатът.

Той посочи, че предоставянето на този клип е най-вече заради това, че медиите са достатъчно свободни да се съобщава информация, която е интересна за обществото. „А що се касае до това дали това е предупреждение за други хора, най-вероятно да. Персонално не мога да ви кажа нищо”.

Запитан дали е традиция Цветан Василев да си пази подобни записи с други хора, адвокатът отговори: „Познавам Цветан Василев от септември миналата година и не знам какви записи има. Нищо не изключвам, всичко е възможно”.

„Това не е ли рекет – с тези записи да рекетирате едни хора, да не правят или да правят едно или друго”, попита го Виктор Николаев.
„Не, не е рекет. Ние просто напомнихме на господин Искров, че искаше да си ходи”, каза Симеонов.

На въпрос кога Цветан Василев му се е обадил, за да разпространи клипа, адвокатът му отговори, че това е станало 20 дни преди това. „Чистотата на контактите на господин Искров е акцент в клипа. Не мога да кажа какъв е поводът за този запис, вероятно наистина е имения ден на съпругата на господин Василев”, коментира Константин Симеонов.

рекетирате едни хора, да не правят или да правят едно или друго”, попита го Виктор Николаев.
„Не, не е рекет. Ние просто напомнихме на господин Искров, че искаше да си ходи”, каза Симеонов.

На въпрос кога Цветан Василев му се е обадил, за да разпространи клипа, адвокатът му отговори, че това е станало 20 дни преди това. „Чистотата на контактите на господин Искров е акцент в клипа. Не мога да кажа какъв е поводът за този запис, вероятно наистина е имения ден на съпругата на господин Василев”, коментира Константин Симеонов.

Кризата в КТБ съживи пазара на имоти

http://www.cross.bg/sudebni-izpulniteli-imoti-1462675.html

/КРОСС/ Кризата в КТБ и леко подобрение в икономиката раздвижиха пазара на имоти, вследствие на което скочиха продажбите, съобщи председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, цитиран от „Монитор". Част от парите на вложителите в КТБ се върнаха в банките, а други хората предпочитат да влагат в недвижими имоти и затова се увеличава броят на желаещите да купуват, сочи анализът на частните съдебни изпълнители. Те отбелязват, че се забелязва раздвижване и на свободния пазар на имоти.Наред с това растат и продажбите на земеделски земи, като част от купувачите имат средства за тях по европейски програми.Общият брой на продадените недвижими имоти от ЧСИ-та м.г. е 11 700 при 7000 за 2013 г. През 2014 г. частните съдебни изпълнители са образували178 000 изпълнителни дела, което е намаляване в сравнение с предходните години - 185 000 през 2013 г. и 220 000 през 2012 г., сочи статистиката. 2014-а е втората поредна година, в която се отчита намаляване на общия брой на изпълнителните дела.„Това е така, защото текат оздравителни процеси и в банковата система намаляват лошите кредити", обясни Дичев. Най-много дела при ЧСИ-тата продължава да образува бизнесът - 97 400 м.г., или 55% от общия брой, само 20% от делата са по искане на банките - 36 000 през м.г., и на трето място са изпълнителните дела в полза на гражданите - 23 100 през м.г.През 2014 г

Бойци от "Ислямска държава" са екзекутирали 185 иракски войници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251649_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+%D1%81%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%80

 Бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" са екзекутирали 185 иракски войници от правителствената армия, заловени в близост до град Рамади, съобщава германският вестник Die Zeit. Сред жертвите е и ген. Хасан Абас Туфан, командир на Първа дивизия на иракските въоръжени сили, както и редица други офицери, потвърдиха службите за сигурност на Багдад. 
Масовите екзекуциите са извършени, след като "Ислямска държава" е превзела военна база на армията на Ирак край езерото Тартар, разположена на около 70 км северно от Рамади. След щурмуването на базата 140 иракски войници и офицери са застреляни на място. Други 45 мъже са откарани и убити във Фалуджа, недалеч от столицата Багдад. 
Това е най-тежкото масово убийство на иракски войници от миналото лято насам, когато джихадистите избиха 1300 новобранци след превземането на Тикрит.

„Мечтая да не просим пари за децата, които носят медали на България“

http://offnews.bg/news/n_1/n_496149.html

Хиляда лева за някои хора са джобните им пари. Вечеря навън или модна дрешка. За едни шест деца и техните двама ментори са бариера. И тя може да остане спусната. Може да се окаже непреодолимо препятствие по пътя към медалите в третото издание на престижния Международен турнир на младите естествоизпитатели в Белград. Таксата за участие в отборното състезание за средношколци с интереси в областта на природните науки е малко над 3000 лева (1640 евро) за „А“ отбора на България. „Преди броени дни незнаен благодетел преведе по сметката ни 2000 лева. Срокът за внасяне на парите изтече. Нашата страна обаче е един от съучредителите на този турнир и затова организаторите направиха компромис. Дадоха ни отсрочка до 30 май да съберем средствата“ - сподели с леко неудобство ръководителят на отбора д-р Младен Матев. И уточни, че в тази сума не влизат пътните разходи, но, както се изрази, „Белград е близо, можем да стигнем и на собствен ход до там, по-важно е да платим таксата за участие“. Беше някак трогателно да се разговаря с този вече побеляващ 53-годишен доктор по ядрена физика, който макар да е защитил докторат в Съединените щати, се е върнал да прави наука в България. И не за своя слава помага на едни 12-16 годишни деца, които вместо да висят по чалготеките, предпочитат да печелят медали за родината си в международни турнири. Не бях виждала скоро някой, който с такава любов и гордост да говори за своите малки състезатели. И който с огромно притеснение да отваря дума за пари. В случая за едни недостигащи 1000 лева. СПОНСОРИТЕ „Всички отбори в подобни турнири са спонсорирани от някои от най-авторитетните компании в областта на технологиите в света. Сериозни руски компании подпомагат отбора на Русия, турски фирми – турския отбор. А ние сме принудени да просим пари, да събираме дарения с есемси и волни пожертвувания – с тъга споделя д-р Матев. Спонсорите на турнира на младите физици, например, са „Оксфорд Юнивърсити прес“, различни фирми в областта на доставките на научно оборудване, научни издателства, университети. Южнокорейският отбор е спонсориран от големи производители на черна техника и електроника. Вярвам, че това един ден ще се случи и в България, но засега фактите са тъжни. Свързахме се със софтуерни компании, но те не проявиха интерес да ни подкрепят“. И въпреки трудностите, ядреният физик не губи надежда, че с настоящата кампания за набиране на средства все ще се намери богат човек или фирма, които да прегърнат каузата. „Пък дори и само да кажат на своите деца, че има място, където някой помага на тийнейджъри да развиват своите знания в областта на науката, не е малко. Тъжно е, че дребни факти и неща от живота на знаменитостите могат да са по-интересни и за хората, и за медиите от научните постижения на българските деца“. ДЪРЖАВАТА Международният турнир на младите естествоизпитатели за пръв път се е провел преди три години в Ескишехир. На него присъствали министърът на образованието и заместник-министърът на науката и технологиите на Турция. Запознали се с всички участници, снимали се с отборите, вестниците публикували снимки и материали на първите си страници. „Нашите деца бяха много впечатлени. – каза д-р Матев. Не очакваха да им бъде оказана такава почит.“ На второто издание на състезанието в Кюстендил учениците са били удостоени само с вниманието на местните власти, а отразяването в медиите било вяло. „Министерството пренебрегва тази дейност, защото то има общообразователни цели, а състезанията не служат на тези цели. Често пъти хората от просветното ведомство се хвалят с медалите на българските състезатели, но се оказа, че има огромен разрив между състезателната и общообразователната дейност. Учениците успяват благодарение на своите собствени усилия и мотивация и тези прекрасни резултати не са представителни за общообразователното ниво като цяло. За жалост, много чиновници се оправдават с това. Трябва да признаем, че за състезанието в Турция държавата ни отпусна тогава за единия отбор 800 евро да платим таксата за участие, но само защото хванахме период, в който образователното министерство бе оглавявано от кадър на БАН. Тогава и таксата обаче бе наполовина, защото руски и турски фирми спонсорираха не само собствените си отбори, но и състезанието като цяло. Още миналата година пробвахме да потърсим помощ от държавата, още повече, че страната ни беше домакин на турнира, но получихме любезен и хладен отказ“. Докато разговаряхме с д-р Матев, че в България науката, културата и образованието все се нареждат на опашката на държавните приоритети, неминуемо направихме паралел и със спортните постижения и резултат на какво са те – пари, реклама или мотивация. „Въобще, разликата е като между масовия спорт и олимпийския спорт. Би било хубаво олимпийските успехи да са резултат от високото ниво на масовия спорт, а вие знаете, че в България масовия спорт не е на ниво. За радост, в нашата област научните успехи са повече, отколкото спортните успехи в страната“. Но за тях не се знае толкова, колкото за спортните – опонирам на г-н Матев. А той се пошегува: „Би било хубаво да има някакъв научен тотализатор, който да финансира науката, след като тя е сведена до някаква странична за държавните приоритети дейност какъвто е спортът. Но поне при него има реклама, спонсори и пари“. ТУРНИРЪТ „Международният турнир на младите естествоизпитатели“ (International Young Naturalists’ Tournament) е нова и перспективна форма на отборно състезание с много добри възможности за индивидуална изява за ученици с подчертани интереси в извънкласната работа по природните науки. България е една от трите страни-съучредителки, заедно с Русия и Турция. На тазгодишното трето издание на състезанието, което ще се проведе в Белград от 19 до 25 юни, засега са заявили участие над 20 отбора от 19 държави като Китай, Индонезия, Бразилия, Обединените Арабски Емирства, Руската Федерация, Израел, Турция, Малта, Грузия, Йордания, дори Афганистан, като и някои балкански страни. Всяка държава може да участва с неограничен брой отбори. България ще изпрати, в случай че бъдат събрани средствата, един отбор от 6 състезатели и двама ръководители – д-р Младен Матев и треньора Никола Каравасилев. На първото издание на състезанието в Турция страната ни се е представила с два отбора и единият от тях е спечелил бронзовите медали. Миналата година в Кюстендил също сме имали два отбора – отбор „А“ на България и отбор от града домакин. „А“ отборът си е поделил първото място с учениците на Грузия. Целта-максимум, която си поставят ръководителите на отбора ни е, тази година в Белград не само да се спечелят призовите места, но и ако се съберат достатъчно средства по дарителската сметка, да се прати и „Б“ отбор, който да трупа опит за следващи състезания. Оказва се, че настоящият турнир е по-малкото братче на утвърденото вече в годините Международно състезание по физика. На него отборите се разделят на докладващи, опоненти и рецензенти, като докладващите представят своите решения на задачите под формата на презентация, опонентите инициират дискусия и накрая рецензентите се включват и правят оценка, а след това ролите се въртят по жребий. Състезанието на младите естествоизпитатели е с подобен регламент, но е адаптирано за деца от по-малка възрастова група (12-16 години) и обхваща всички природни науки - химия, физика, биология и други. Всяко едно от децата е по-сериозно подготвено в една от областите, но състезанието е отборно. Целта е да се допълват и да се стиковат като екип. Учениците са поканени за участие в разширения отбор на България след сериозен подбор и наблюдения на постиженията им в различни олимпиади по природни науки, летни лагери на НАСА и други престижни състезания. Турнирът се провежда веднъж годишно и веднага след приключването му се дават задачите за следващия. На практика децата разполагат с почти цяла година да се готвят. Правят се серия от експерименти и научни изследвания, но задачата е достатъчно закачлива и забавна, за да ги заинтригува. Младен Матев с удоволствие ни показва и задачите. Има за палачинки, за изследване на химичния механизъм на изчезващо мастило или изследване на структурата на косъма на различни видове животни, проучване на зависимостта на дебелината на леда в езеро... Задачите може да изглеждат прости, но доста често са неща, с които голямата наука не се е занимавала и за които няма информация в интернет. В същото време са такива, които е възможно да бъдат решени и в домашни условия. Могат да бъдат привлечени родителите и учителите и на практика около детето да се сформира един доста голям екип. КАУЗАТА „Нашата мотивация е, дай Боже, от догодина да не ходим така да просим пари чрез кампания като тази, а учениците да могат да работят целогодишно, да им предложим и национално състезание. Мечтаем учениците да чуят, че има такава възможност да бъдат инициативни хора, учителите да станат по-ангажирани, да има повече диалог между научните професионалисти и преподавателите в областта на природните, а и не само природните науки. Искаме да има поводи децата да посещават научни институти, да видят, че има нещо много по-интересно от това, което им предлага учебната програма, че науката не се изчерпва с това, което те получават като материал в учебниците. Бих желал да видят повече учени-професионалисти, които да ги запалят за науката. Да разберат, че науката е престижна, интересна, забавна, градивна, мотивираща, формираща бъдеща кариера за тяхната работа, че тя е уважавана дейност по света. Децата трябва да се научат да отсяват плявата от житото, да мислят критично, да усвоят научния подход в изследването на света около тях. Да осъзнаят ще е то научна почтеност, научна дискусия, научен колектив, научна конкуренция. Важно е да могат да работят заедно в отбор. Усвояването на изследователските методи не е нещо тривиално. Нормално би било учителите да им служат като кормчии в това море от информация или да ги насочват, но те рядко го правят, защото няма кой да ги стимулира. И родителите рядко го правят. Накрая става така, че учениците завършват училище без да са усвоили тези умения, отиват в университетите, където също изследователската работа не е приоритет и в един момент се оказва, че те са пропуснали възможността си да станат изследователи, а могат да започнат да учат това още от 10-годишна възраст. Не трябва да допускаме в България да израстват деца, които си мислят, че таблетите растат по дърветата в Китай и всяка година има нова реколта. Може би малко грубо се изказах, но ме разбирате какво имам предвид. Нашата цел е учениците да не остават с ограничени представи за природните науки. Да свикнат с това, че природата е единна, че изследователските подходи са доста универсални и че за тях има смисъл да развият у себе си умения на изследователи, които не са само свързани конкретно с природните науки, макар те да са повод това да се случи. Хубаво и полезно е децата да усвоят много от елементите на научния метод, да се научат сами да търсят и да се задълбочават в дадена тематика и на практика да допълват със свои собствени занимания това, което иначе им се предлага в учебната програма в доста сбит, скучен и сух материал“. ДРУГИТЕ И НИЕ Доктор Матев е преподавал 11 години на студенти в САЩ. И нямаше как да не го разпитам за американската образователна система и мястото на науката в нея. „В Америка много се набляга на приложими знания, такива, които могат да влязат в дейност, която за учениците е полезна. Може просто да е интересно и забавно, но може и да е водещо към някаква бъдеща кариера. Там много се цени инициативността и лабораторната работа. Ако успеем да стимулираме активността на учениците и тук, то за нас това би била добра първа крачка. А след това много неща са възможни. Нашите деца трябва да преодолеят тази психологическа бариера, че действителността около тях е достъпна и те могат да я изследват, да експериментират. Ако щете дори да знаят от коя страна се хваща поялника или да сглобят някакви неща с подръчна техника, например“. Струва ми се, че д-р Матев е от един изчезващ вид романтици, които се захващат с каузи, които на пръв поглед изглеждат незначителни и финансово неизгодни, но всъщност в тях има нравствена стойност. „Работя със студенти и не съм и мислил, че някога ще се занимавам с ученици. Като видях обаче колко занемарена е работата с децата в България, които имат желание да научат нещо повече от доста постната учебна програма, сърце не ми даде да не подам ръка. Това е кауза, с която са се ангажирали и доста млади учени от БАН. Никой няма да ни даде нашивки за това, че допълнително се занимаваме с деца, но все някой трябва да го прави. И защо това да не сме ние от БАН. Благодарение на добрата воля на директорите на институти ползваме при нужда базата и лабораториите на Академията. На пари не можем да разчитаме, защото бюджетът на БАН е толкова орязан, че само за най-елементарните неща като ток, вода и парно и парите са свършили още през септември. Но никак не е малко, че млади учени и една добра база са ни на разположение при необходимост. По-далечната ни цел е да направим нещо като клуб, в който да се работи целогодишно и да имаме по-широкоспектърна работа с ученици на територията на БАН. Искаме БАН да остане основната институция, която да подкрепя тази дейност, защото можем да им предложим на децата условия за работа във всички области на природните науки.“ Питам Младен Матев нещо, което изглежда съвсем очевидно, че при тази „грижа“, която държавата проявява, повечето от тези деца ще се реализират в чужбина и то добре. Но той не се притеснява. Вярва, че един ден и България ще може да си позволи да предложи на младите хора онази благодатна среда за правене на наука, каквато има в чужбина. Че мнозина от завършилите обучението си зад граница ще се върнат в България, както е направил той. И няма да съжаляват. Както и той не съжалява. И е благодарен на всяка протегната към учениците ръка. Преди да се разделим ми сподели, че е благодарен дори за това, че някой го е изслушал. Сайтoвете Offnews.bg и Nauka.offnews.bg ще отразяват кампанията за събиране на средства и ще подкрепят каузата с рекламни банери. Информация за дарителската сметка можете да намерите тук  и в страницата на DMS кампанията . Там можете да проверявате и колко средства са се събрали до този момент.

Полицията намери мъж, обявен за издирване в село Велчево

http://pik.bg/полицията-намери-мъж-обявен-за-издирване-в-село-велчево-news322804.html

Полицията намери мъж, обявен за издирване в село Велчево

32-годишен мъж, обявен за издирване, установиха служители на Районното управление във Велико Търново, съобщава пресцентърът на Областната дирекция на полицията в старата столица.

В събота в село Велчево при извършена полицейска проверка на  мъж с инициали Е. М. от град Антоново е установено, че същият се издирва от Полицейското управление в Търговище, с мярка "установяване на адрес". Връчена му е призовка.

Мексикански студенти щурмуваха сградата на Конгреса в мексиканския щат Гереро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251648_%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%89%D1%83%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D

  Демонстранти, изискващи от властта да открие изчезналите през септември 2014 г. мексикански студенти, щурмуваха сградата на Конгреса на в столицата на щата Гереро Чилпансинго, съобщава вестник „Российская газета“.
Протестиращите са разбили прозорците и входната врата на основната зала в местния парламент, в резултат на което е имало сблъсъци с полицията и специалните подразделения. Протестиращите са хвърляли по силите на реда камъни и бутилки със запалителна смес, в отговор на което полицията е употребила сълзотворен газ. 
Напрежението е ескалирало, след като участващите в протеста, главно студенти и техните преподаватели, са запалили няколко автомобила. За пострадали в хода на безредиците не се съобщава.
Главният прокурор на Мексико Хесус Мурильо Карам потвърди по-рано смъртта на изчезналите студенти, които - по негови думи – са били убити и изгорени в района на град Кокула. 

Адвокатът на Василев за видеото с Искров: Това е предупреждение и за други хора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734676

Не мога да твърдя със сигурност, че има и други клипове като този с Иван Искров поради простата причина, че не разполагам с други записи. Пък и господин Василев каза в своето интервю, че в клипа има доста нелицеприятни неща за известни лица. Това заяви пред Нова телевизия Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.
Не мога да твърдя със сигурност, че има и други клипове като този с Иван Искров поради простата причина, че не разполагам с други записи. Пък и господин Василев каза в своето интервю, че в клипа има доста нелицеприятни неща за известни лица. Това заяви пред Нова телевизия Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.

Назарбаев печели президентските избори в Казахстан

http://www.cross.bg/nazarbaev-izbori-prezidentskite-1462674.html

/КРОСС/ Действащият държавен глава на Казахстан и лидер на партията "Светлината на отечеството" Нурсултан Назарбаев печели президентските избори в страна. Според цитирани от ТАСС данни, Назарбаев получава 97.5 на сто от гласовете. Втори, с 1.87 процента, е членът на Комунистическата партия Тургун Сиздиков, а трети, с 0.63 на сто, е председателят на Федерацията на профсъюзите Абелгази Кусаинов.    

Издирва се българин в Непал, жертвите на труса вече са 3200

http://offnews.bg/news/n_1/n_496203.html

Бащата на обявения за издирване в Непал 26-годишен Александър няма връзка с него. Христо Димитров съобщи това пред сутрешните блокове на bTV и Нова телевизия. Той се оплака, че не е получил подкрепа от Външно министерство. Последят им контакт е бил два дни преди унищожителното земетресение под Еверест, което по последни данни взе над 3200 жертви.  Приятел на Александър пък публикува негова снимка и информация за него в услугата "Google person finder". Той е с руса коса и брада и е отседнал в хотел "Backpackers" в Катманду", написа Данаил в интернет. Бащата на момчето уточни, че той е бил на стаж в Непал, тъй като следва туризъм в Холандия. Димитров не знае защо синът му е избрал точно тази дестинация. Десетки хиляди хора в Непал спаха тази нощ под открито небе. Дори тези, чиито домове не бяха разрушени от мощното земетресение, не смеят да влязат на закрито от страх че може да да има нов трус и да бъдат затрупани. Хеликоптери прелетяха над отдалечени селища, до които не може да се стигне по земя. Кадрите показват големи разрушения. Вероятно и там има загинали, но с много места няма връзка.  Световната здравна организация е доставила в Непал медицински материали за 40 хиляди души. Близо един 1 млн. деца се нуждаят от помощ, предупреди Детският фонд на ООН. УНИЦЕФ съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду. Много неправителствени организации обявиха, че ще изпратят хуманитарна помощ.

Няма следа от 26-годишния Александър след земетресението в Непал

http://www.cross.bg/nepal-aleksandur-snyag-1462677.html

/КРОСС/26-годишният българин Александър Димитров продължава да е в неизвестност след опустошителното земетресение в Непал.  Все още не можем да се свържем с Александър, каза пред Нова телевизия баща му Христо Димитров След като научили за бедствието в Непал семейството на Александър се опитало да се свърже с него, но до момента всичките им опити са неуспешни. „Той е втори курс студент в холандски университет и е на стаж в туроператорска фирма в Непал. Не знам защо си избра тази дестинация, имаше и други възможности", разказа бащата на момчето. Два дни преди труса се чухме за последно, кза бащата. „Още в събота звънях в ситуационния център към Министерството на външните работи, вдигна ми един мъж и ми каза, че нямат никаква информация и ми даде три телефона на българското посолство е Делхи", заяви той. Бащата на момчето помоли за съдействие:"Синът ми, Александър Димитров изчезна след земетресението в Катманду, Непал.Той е на стаж в туроператорска фирма там от Бреда Университет - Холандия. Нямаме никаква връзка с него от петък! От ситуационния център в МВнР ми дадоха телефона на посолството ни в Делхи - но там никой не вдигна - в събота и неделя - бездушни чиновници !!! Моля за вашето съдействие да излъчите снимката му и дано най-после от МВнР се размърдат и окажат помощ на бедстващите българи в чужбина!". Приятел на Александър пък публикува негова снимка и информация за него в услугата "Google person finder"

Конфликтът в Украйна няма да приключи скоро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251647_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8+%D1%81%D0%B

 Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол заяви, че конфликтът в източната част на Украйна няма да бъде разрешен в близко бъдеще, предаде Газета.ru. Макфол каза още, че бъдещето е трудно за предсказване, особено когато в ситуацията е замесена Москва. Той прогнозира, че ще има „малко война и малко мир“, като тази неопределеност е в интерес на руския президент Владимир Путин.

Жертвите в Непал - вече над 3200

http://frognews.bg/news_90145/Jertvite-v-Nepal---veche-nad-3200/

Броят на загиналите при разрушителното земетресение в Непал в събота надхвърли 3200, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на най-новите данни на властите.

Новата тактика на Цветан Василев – попфолк мъгла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4734442

Интересно каква песен ше запее банкерът - беглец пред съда.

БАНКЕРЪТ БЕГЛЕЦ ПРОДЪЛЖАВА ДА СМЯТА ЗА СВОИ ЕДРИТЕ АКТИВИ НА КТБ

Истинската цел на банкера беглец е да отклони вниманието на обществото от основния въпрос - източването на КТБ


Какво искаше да ни покаже банкерът беглец с излъчването на съвместния му музикален хит с гуверньора на
Интересно каква песен ше запее банкерът - беглец пред съда. БАНКЕРЪТ БЕГЛЕЦ ПРОДЪЛЖАВА ДА СМЯТА ЗА СВОИ ЕДРИТЕ АКТИВИ НА КТБ Истинската цел на банкера беглец е да отклони вниманието на обществото от основния въпрос - източването на КТБ Какво искаше да ни покаже банкерът беглец с излъчването на съвместния му музикален хит с гуверньора на

Защо ни трябва модерна армия

http://www.cross.bg/armiya-nato-byudzhet-1462673.html

Едва ли има българин, който да отрече значението на Българската армия. Постоянно сме свидетели на това, как военнослужещи участват при преодоляване на последици от природни бедствия или в спасителни операции. За съжаление общественият консенсус по отношение на армията стига дотук и това най-ясно се вижда от постоянно намаляващия бюджет за отбрана. Някой би казал, че бюджет от около 1 млрд. лева годишно не е малка сума. Проблемът е, че почти 80% отиват за издръжка на личния състав, а останалото се разпределя за поддръжка на наличните въоръжение и инфраструктура, които в основната си част са остарели и силно амортизирани. И почти нищо от бюджета не остава за обновяване на техниката, за придобиване на новa, за повече обучения и тренировки и т.н. България е разположена на периферията на двата съюза, в които членува - НАТО и ЕС, и се намира в регион, който е кръстопът между Европа, Азия и Северна Африка. Географското разположение предпоставя определени рискове, които са свързани с близостта на различни конфликти, територии без държавен контрол, дейността на терористични групировки, масови миграционни потоци и много други. В условия на комплексни рискове, даже най-големите и икономически мощни държави не могат да гарантират сами своята сигурност и разчитат на колективните усилия. България е член на НАТО и на ЕС и това е най-добрият начин да осигурим сигурността си

Бареков: ГЕРБ и Сметната палата имат сценарий за унищожаването на ББЦ

http://www.cross.bg/barekov-palata-smetnata-1462672.html

/КРОСС/От десет дена в България се развива един сценарий за унищожаването на „България без цензура", заяви в студиото на Нова телевизия Николай Бареков Всяка голяма партия, загубила субсидията си, е обречена Подали сме си в срок декларацията в Сметната палата. Всяка партия, която стартира без субсидия, разчита на дарители. Така беше и с България без цензура. Дарителите на ББЦ са проверени от Сметната палата, каза Бареков. Не сме заобикаляли закона, спазвахме закона, заяви той. Той обвини Сметната палата в лъжа, като заяви, че от одитната институция са казали, че декларацията на ББЦ не е била подадена навреме. Тук става въпрос за един дребен пропуск, каза Бареков и посочи, че в декларацията са липсвали десет процента от ЕГН-тата на дарителите, които  бързо са били възстановени. Сметната палата писала две писма до министъра колко грешна била партията ни - така той обясни скандала. Сметната палата изцяло обслужва управлението. Знаем кой я избра, каза още Бареков. С този подпис на Сметната палата и с този подпис на Горанов ще бъде гилотинирана ББЦ. Ние ще сезираме и Европейската сметна палата, и съда в Страсбург, закани се Бареков. В момента има една голяма братска прегръдка между ГЕРБ и ДПС, а формално - РБ и ПФ са хванали г-н Борисов за шлифера или за една по-малка част от него, коментира политическата ситуация Бареков и допълни, че ще гледа този цирк до края. Не надценявайте фигурата на който и да е бизнесмен в България

Св. апостол Симеон, брат Господен по плът

http://celebrate.actualno.com/Sv-apostol-Simeon-brat-Gospoden-po-plyt-news_469847.html

Свети Симеон, наречен брат Господен по плът, е бил сродник на Иисус Христос, а не Негов брат в прекия смисъл на думата. Той е бил син на Клеопа, брата на Йосиф Обручник, и брат на свети апостол Яков, ...

Уволненият директор на МБАЛ Св. Ив. Рилски: Това, че съм опозиция ми взе главата

http://healthy.actualno.com/Uvolnenijat-direktor-na-MBAL-Sv-Iv-Rilski-Tova-che-sym-opozicija-mi-vze-glavata-news_469839.html

В петък бях в отпуска и по време на отпуска разбрах че съм освободен. Това каза през БТВ уволненият директор на МБАЛ Св. Ив. Рилски д-р Дечо Дечев. Относно сливането на МБАЛ Св. Ив. Рилски и Александ...

Дефицитът на ваксини у нас бил заради недостиг в световен мащаб

http://healthy.actualno.com/Deficityt-na-vaksini-u-nas-bil-zaradi-nedostig-v-svetoven-mashtab-news_469848.html

Има световен недостиг на ваксини и това е причината и за проблемите в България. Това заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той обясни, че ситуацията е при...

Трудът трябва да е не само право, но и задължение на всеки гражданин.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251646_%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8

 Трудът трябва да е не само право, но и задължение на всеки гражданин. Руснаците, които избягват трудовата заетост за срок, превишаващ шест месеца при наличие на подходяща работа, трябва да бъдат наказвани с поправителен труд за период до една година, цитира проектоизмененията в законите на РФ вестник„Известия“. Мярката е част от готвения от Законодателното събрание на Санкт Петербург пакет за поправка на федералните закони, който ще бъде внесен за разглеждане в Държавната дума в близкото бъдеще. Под отговорност за белделничество няма да бъдат подвеждани лицата до 18-годишна възраст, инвалидите, родители на инвалиди, самотните майки с деца до 14 години и още няколко категории граждани. Инициативата е основана на идеята да се увеличат данъчните приходи на държавната хазна.
„Избягването на трудова заетост за повече от шест месеца при наличието на подходяща работа се наказва с поправителен труд със срок до една година или с принудителна работа за същия период“, гласи предложената от депутати поправка. 

Corvette Z06 C7.R Edition

http://www.cross.bg/corvette-z-cr-edition-1462671.html

/КРОСС/ Както по-запознатите с Corvette от вас могат да предположат, специалната версия е вдъхновена от „състезателката" C7.R. Шосейката ще бъде ограничена в 500 броя, като ще се предлага както като купе, така и като кабрио. Колата ще идва стандартно с иначе опционалния Z7 Performance Pack, който върви с добринки, като карбо-керамиките от Brembo и лепкавите Michelin Pilot Sort Cup 2.Цветът? Специален разбира се, избор между Corvette Racing Yellow Tintcoat или черен, с C7.R графики. Колата ще може да се познае още по жълтите спирачни апарати, работещи зад черни джанти, с Corvette Racinng лого на централната капачка. Chevrolet също така добавят карбонов „ground effects" пакет - подобрява притискателната сила -, видима карбонова секция на предния капак и Spectra Gray Metallic покрития на решетките и отворите, пише topgear.bg.

Московски: Издадохме 15 акта на свиленградската митница

http://pik.bg/московски-издадохме-15-акта-на-свиленградската-митница-news322801.html

Московски: Издадохме 15 акта на свиленградската митница

15 акта са били издадени при проверка на митницата в Свиленград, каза Ивайло Московски по БНТ.

С тези думи транспортният министър обяви резултатите от започналата тази сутрин проверка на редовността на документите на превозните средства.

При проверката не са били установени нарушения на техническата изправност. Има проблеми с почивките на шофьорите на ТИР-ове и липса на документи, каза още министърът.

Министърът посочи, че е много трудно да се установят нарушения при превоза на пътници от еднодневните екскурзиите за един ден от пограничните райони до близки градове в съседни страни.


Най-предвидимата трагедия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734100

Letiashtata Kozzila Erato коментира в блога си kozzila.com с какви драстични случаи на агресия трябва да се справят жените, когато раждат
Eдна акушерка ужаси цяла България с поведението си. Особено потресени бяха жените майки, които сякаш не могат да повярват, че подобно нещо е възможно.
В интернет пространството се появи видеозапис,
Letiashtata Kozzila Erato коментира в блога си kozzila.com с какви драстични случаи на агресия трябва да се справят жените, когато раждат Eдна акушерка ужаси цяла България с поведението си. Особено потресени бяха жените майки, които сякаш не могат да повярват, че подобно нещо е възможно. В интернет пространството се появи видеозапис,

Истински майстори учат на занаят учениците от Строителния...докато ремонтират училището

http://www.zapernik.com/pernik/istinski-maistori-uchat-na-zanayat-uchenicite-ot-stroitelniya-dokato-remontirat-uchilishteto_38303/

Предвижда се и учениците от професионалните техникуми да ходят на практика при истински майстори

Ремонтите в училищата на половин цена. Идеята е заложена в национална програма, която предстои да се приеме и среща одобрението на няколко министерства.

Предвижда се строителни фирми да ремонтират през зимните месеци, когато и без това работата е малко, а в същото време учениците от професионалните техникуми по строителство да ходят на практика при истински...

Продължава

Задържаха мъж, млатил полицай с юмруци

http://pik.bg/задържаха-мъж-млатил-полицай-с-юмруци-news322800.html

Задържаха мъж, млатил полицай с юмруци

Мъж на 46-годишна възраст е задържан за 72 часа заради побой над полицейски служител, съпротива при задържането и нанесени материални щети в Русе.

Сигнал за катастрофирал автомобил „Крайслер” до блок 305 в квартал „Чародейка” бил получен към 2 часа след полунощ в събота. Незабавно към мястото тръгнал екип от двама униформени от сектор „Пътна полиция”.

Когато пристигнали, полицаите установили, че в машината има човек и го поканили да излезе. Мъжът обаче не се подчинил и продължил да стои в катастрофиралото возило. При опит на един от служителите да заснеме с фотоапарат крайслера мъжът изскочил и нанесъл няколко удара с юмрук по главата на униформения.

Оказал съпротива при задържането, а с хулиганските си прояви, обиди и псувни продължил и във Второ районно управление, където бил отведен. По-късно мъжът бил откаран в конвойното звено, където започнал да блъска по една от вратите и я потрошил.

Полицаят, на когото нарушителят нанесъл удари, се е прегледал и медиците са констатирали леки телесни повреди. Срещу К.М. е започнало досъдебно производство.

Повдигнати му са обвинения за хулигански действия, нанесени телесни повреди, унищожаване и повреждане.

 

Няма българско агнешко за Гергьовден

http://www.cross.bg/lvkg-mesoto-agneshko-1462670.html

София /КРОСС/ Гергьовската трапеза може да остане без българско агнешко месо, пише "Монитор". Причината - агнетата тази година са значително по-малко от преди. Овцевъдите пък имали и много поръчки за дните около 1 май, което още повече щяло да намали предлагането на агнешко.Много от хората предпочитали да вземат живи животни направо от стопанствата, други пък предпочитали да им ги заколят на място, за да са сигурни, че месото за празника ще бъде прясно. Цената за килограм живо тегло е около 6 лв. Животните до 30 кг. се продават за 5 лв./кг., а тези над 30 кг - по 4,5 лв./кг. "Агнетата в България в момента са с 40 на сто по-малко, заради загубите които понесохме покрай болестта син език", обяснява Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопреработвателите. "По магазините в момента цената на едро на цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В големите търговски вериги цяло агне се предлага само в четири области, като цените се движат между 12,95 лв./кг в Шумен до 12,99 лв./кг в Пловдив, Разград и Русе. През миналата седмица в малките магазини на столицата има поскъпване с 4%", допълва още той. По думите на Колев най-губещи от ценообразуването на месото у нас са и потребители, и производители. При посредниците промени в печалбата нямало

Плевнелиев ще участва в Третия глобален форум в Баку "Изграждане на доверие в новосформиращия се световен ред"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/27/2520182_plevneliev_shte_uchastva_v_tretiia_globalen_forum_v/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев ще направи днес и утре работно посещение в Азербайджан за участие в Третия глобален форум в Баку, съобщиха от прессекретариата му.

Инициативата се организира за поредна година от Международния център "Низами Ганджеви" и "Club de Madrid". Темата на тазгодишното издание ще бъде "Изграждане на доверие в новосформиращия се световeн ред".

На 28 април президентът Росен Плевнелиев ще направи изказване в рамките на встъпителната сесия на форума на тема...

Под егидата на нашия премиер се разгръща страшно падение на вкуса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251645_+%D0%9F%D0%BE%D0%B4+%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%

 Скандалът около изложбата в Лувъра изнесе на преден план устойчиви навици на национално самохвалство по повод това, което, легално или нелегално, е изровено от българската земя.

Това заяви пред БНР психиатърът д-р Николай Михайлов.

"Има едни и същи гаранти на този процес, който е много ревнив да се самоотбранява. Мисля си обаче, че това, което стана с Тракийското съкровище в Луъра, може да бъде тълкувано от гледна точка на начина, по който беше показано, има проблем в стила, някаква неумерена гордост от нарцистичен вид, целият процес беше персонализиран от определени фигури", добави Михайлов.

Той е убеден, че не е добре това, че ние свързваме собственото си национално достойнство с това, което имаме, а не с това, което сме. "Първо, отникъде не произтича правото ни да обявяваме това съкровище и тази глава на владетеля Севт за уникално национално достижение. От друга страна, всичко се свежда по един комичен начин до пряката полза, до утилитарния извод, че през този вид реклама България ще постигне инвестиции и разширение на туристическия поток. Има стабилен антураж около това културно наследство, едни и същи хора, с едни и същи навици една и съща стилистика. Нямам изненада от това, че процесът се курира от Вежди Рашидов и от Бойко Борисов, който, за малко да стане член на Съюза на художниците, по препоръка на същия този Рашидов, защото, по време на заседание на Министерския съвет, рисувал красиво и не било ясно кога голямата дарба ще се появи", подчерта Михайлов. Той допълни, че тези хора нямат трето око да се самонаблюдават в обществена проекция.

Този стил и този подход е усвоен от иначе претенциозната българска интелигенция напълно, която се свени да обяви директно, че симпатизира тайно и напълно искрено на тези фигури! Политическото представителство на интелигенцията се чувства добре в лицето на Реформаторския блок и не си представя по друг начин властта освен под покровителството на Борисов. Не мога да си спестя да не произнеса едно зрелище. Борисов се нахвърля върху европейските държавни глави да ги прегръща и целува по крайно неприличен начин, за да може да компенсира собствената си глухонемота на човек, който не може да каже там нищо членоразделно! Това е нещо, срещу което хора се опитват да се съпротивляват много деликатно, каза Михайлов.

Преди няколко дни жертва на такъв тип любвеобилност стана госпожа Могерини, има нещо дълбоко унизително. Под егидата на нашия премиер се разгръща, години наред, едно страшно падение на вкуса, на политическите нрави, на публичния режим на поведение. Едно деградирано поведение деградира всички, които живеят под свода на това деградиращо поведение, каза още Михайлов.

Консултативен съвет и протест при Плевнелиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_496197.html

Консултативният съвет за национална сигурност ще се проведе днес при президента Росен Плевнелиев. Темата е „Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност". На днешното заседание ще бъде изнесен доклад на военното министерство за състоянието на армията и въоръжените сили. Освен членовете на Консултативния съвет, за участие в заседанието са поканени заместник министър-председателят Меглена Кунева , директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) генерал-майор Драгомир Димитров и изпълняващият длъжността директор на Служба „Военна информация“ полковник Светослав Даскалов . Общите констатации в доклада са свързани със системния недостиг на пари и изоставането на модернизацията. Те повтарят направените заключения от няколко правителства преди това. Вчера АБВ, която е част от управляващото мнозинство, поиска оставките на военния министър Николай Ненчев и на министъра на външните работи Даниел Митов .  От Реформаторския блок пък защитиха министъра на отбраната в усилията му за модернизиране на въоръжените сили и преодоляване на зависимостта от съветска военна техника.  Паралелно пред президентството днес ще се проведе и митинг в подкрепа на министър Ненчев и евроатлантическата ориентация на България. "Вместо пак да цъкаме възмутено с език, гледайки как десетина объркани същества палят знамената на ЕС и НАТО пред Президентството "за няколко рубли повече", този път ви каня да излезем там ние и да напомним, че мнозинството от българите, нормалните такива, подкрепят западното развитие на страната ни", пишат организаторите във Фейсбук.

Жертвите в Непал са над 3200, милион деца са сериозно засегнати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2520712_jertvite_v_nepal_sa_nad_3200_milion_deca_sa_seriozno/?ref=rss


Близо един милион деца са "сериозно засегнати" от тежкото земетресение в Непал, което уби повече от 3 200 души, заяви говорител на детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), предаде "Ройтерс".

Стотици хиляди непалци спят в палатки или на открито, а спасителните екипи на хуманитарните агенции следят за появяването на инфекциозни заболявания.

"Това, което ние знаем към този момент е, че има почти един милион деца, които са сериозно засегнати. Най-голямата ни грижа за тях в момента ще...

Жертвите в Непал са над 3 200, милион деца са сериозно засегнати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/27/2520712_jertvite_v_nepal_sa_nad_3_200_milion_deca_sa_seriozno/?ref=rss


Близо един милион деца са "сериозно засегнати" от тежкото земетресение в Непал, което уби повече от 3 200 души, заяви говорител на детскниеия фонд на ООН (УНИЦЕФ), предаде "Ройтерс".

Стотици хиляди непалци спят в палатки или на открито, а спасителните екипи на хуманитарните агенции следят за появяването на инфекциозни заболявания.

"Това, което ние знаем към този момент е, че има почти един милион деца, които са сериозно засегнати. Най-голямата ни грижа за тях в момента ще...

Акция „Чисти обувки” се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287324

Акция „Чисти обувки” се проведе през уикенда във Варна. Единственият ваксаджия в града – бай Киро, лъска безплатно обувките на варненци в близост до разкопания и потънал в прах вече месеци наред бул. „Княз Борис І”, в участъка му от бул.

Маймуна нападна турист - показал й среден пръст (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734667

Никога не се закачай с животните, ако и те не те закачат, гласи един от многобройните коментари под едно от най-посещаваните видеа вчера. Млад турист в Шимла, столицата на индийския щат Химачал Прадеш, научи тази максима, след като беше буквално нокаутиран от маймуна. Цялата история четете

Проектът OpenOffice е пред закриване?

http://www.cross.bg/openoffice-libreoffice-proekta-1462668.html

/КРОСС/ Трудни времена настъпиха за проекта OpenOffice - алтернатива с отворен код на пакета Microsoft Office. Броят на разработчиците е сведен само до 16, като повечето от тях са служители на IBM.През последната година в OpenOffice са направени 381 изменения, докато за същия период в проекта LibreOffice са внесени 22134 промени, като за него работят 268 специалисти от множество компании, вкл. Red Hat, Canonical, Яндекс и др.OpenOffice е под въпрос още от октомври 2014 г., когато се появиха слухове за сливането му с LibreOffice. От общността на OpenOffice приписаха появилите се информации на конкурентите, които се стремят да компрометират проекта.Последните статистически данни за OpenOffice, публикувани в LWN.net, показват, че ситуацията действително е много сериозна. Но възможността за вливане в LibreOffice се счита за малко вероятна, въпреки че подобно развитие би могло да бъде от полза за проекта, особено като се имат предвид усилията на Microsoft да приведе своите Office потребители към абонаментен модел.Същевременно, за четири години и половина откакто съществува, проектът LibreOffice привлече внушителен екип от сътрудници, получи поддръжка от множество компании и се радва на чести обновления - нова версия излиза почти всеки месец.Ситуацията с OpenOffice е коренно различна. В екипа на проекта са останали само четирима водещи разработчици, а обновленията излизат няколко пъти по-рядко, в сравнение с OpenOffice

Русия и Америка вървят към сблъсък, до който не трябва да стигнат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251644_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D0%BA%2C+%D0%B4%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%

 След разпада на СССР бившият американски президент Ричард Никсън отбеляза, че САЩ са спечелили Студената война, но още не са постигнали мир.

Впечатлението сега е, че мирът е твърде далеч. Най-голяма опасност носят разногласията за световния ред и прерогативите на различните държави в техните региони. В момента главният проблем е кризата в Украйна. Засега двусмислените, ограничени и непълни споразумения Минск-2 са валидни и има надежда, че те ще доведат до нови договорености и ще предотвратят пламването на война. Но случилото се до момента показва цялата дълбочина на противоречията, чието регулиране може да се случи, само ако САЩ честно и открито ги признаят.

Мнозина в САЩ и Европа смятат, че най-добрият начин да бъдат спрени нарастващите имперски амбиции на Русия е гаранцията за независимостта на Украйна. Западът трябва да направи всичко възможно, за да не допусне пряк или непряк контрол на Кремъл над тази държава. В противен случай, казват привържениците на това становище, Русия ще възстанови Съветската империя и ще застраши цяла Европа.

В Русия пък мнозина казват, че са готови да уважат суверенитета и териториалната цялост на Украйна (с изключение на Крим), но в същото време Москва изисква онова, което иска всяка световна сила за границите си. Безопасността на западните й граници изисква особени отношения с Украйна и уважително отношение към сферата на влияние на свръхдържавата. Русия твърди, че няма да се чувства сигурна, ако Украйна влезе в НАТО. От това следва, че неутралният статут на Украйна не може да бъде предмет за обсъждане за всеки руски лидер, който трябва да отстоява националните интереси.

Изследването на серията от прогнози на Вашингтон за едни или други външнополитически действия не може да не предизвиква безпокойство. Администрацията на Клинтън не схвана същността на проточилата се кървава война в Югославия, а след това наложи своето крехко решение, ядосвайки Русия и Китай. Когато президентът Джордж Буш-младши взе решение да свали режима на Саддам Хюсеин в Ирак и да го смени с демократично избрано правителство, той смяташе, че това ще послужи като пример за един регион, който отчаяно се нуждае от свобода. Екипът му не пренебрегна многобройните предупреждения, че от тази война Ирак ще се разпадне на враждуващите кланове и религиозни общности, всяко демократично избрано правителство ще бъде контролирано от шиитите, а от отслабването на Ирак ще спечели Иран. След това администрацията на Барак Обама подкрепи Франция и Великобритания в операцията срещу режима на Кадафи в Либия. В страната се възцари хаос, довел до създаване на огнище на ислямския екстремизъм, който застрашава съседните държави и САЩ много повече в сравнение с Кадафи. Днес нито администрацията на Обама, нито конгресмените вярват, че сирийската опозиция може да бъде контролирана от радикалните ислямисти.

Може ли американската реакция на събитията в Украйна да предизвика конфликт, който да доведе до американо-руска война? Това изглежда невероятно. Но трябва да се знае, че когато казваме "невероятно", имаме предвид не реалните неща, а само собствената ни представа за тях. Ирак, Либия и Сирия показаха, че често политическите лидери не са в състояние да си представят неща, които им изглеждат неудобни, тревожни или невероятни.

Понеже отстраняването на режимите на Милошевич, Саддам и Кадафи изобщо не се отразиха върху САЩ, мнозина политици и аналитици във Вашингтон смятат, че ако САЩ се държат предизвикателно към Москва в Украйна, ако я изолират на международната сцена и й нанесат икономически щети, това няма да провокира такава ответна реакция, която би застрашила САЩ. Най-повтаряното изказване за Русия във Вашингтон звучи по следния начин: "Русия няма повече влияние". Без съмнение Русия е уязвима икономически, зависейки толкова много от добива на нефт, а и няма истински съюзници. Нещо повече, мнозина представители на деловия и интелектуалния елит на Русия ще посрещнат оставката на Путин с не по-малък възторг от в. "Вашингтон пост".

Въпреки това Русия много се различава от другите държави, в които САЩ подкрепяха смяната на режима. Първо, нейният ядрен арсенал може буквално да изтрие САЩ от лицето на Земята. Повечето американци смятат, че ядреният арсенал не играе повече важна роля в международната политика, но руските лидери имат друго мнение. Второ, руснаците смятат страната си за велика държава. А великите държави много рядко се съгласяват да играят ролята на обекти на чужда политика. Когато имат възможност, те вземат съдбата си в свои ръце - за добро или лошо.

Повечето политици и коментатори смятат една американо-руска война за много малко вероятна. Но нас ни безпокои самият ход на събитията. Съществуват три основни фактора, които могат да превърнат сегашния конфликт в истинска война: редът за вземане на решения в Русия, руската политика и състоянието на американо-руските отношения.

Относно вземането на решения трябва да се каже, че е прието Путин да бъде възприеман като едноличен управник, който решава всичко сам. Той залага на тесен кръг от съветници и никой от тях не е в състояние да оспори предложенията му. Такъв ред лишава Путин от възможността да взема добре обмислени решения и да отчита всички рискове и ползи от своите действия.

Нещо повече, политическите настроения сред елита и широката общественост тласкат Путин към засилване на изискванията, а не към отстъпки. Руският елит е разделен на два лагера - прагматичният, който сега е на власт благодарение на подкрепата на Путин, и "безкомпромисният". Руското обществено мнение подкрепя привържениците именно на максимално твърдата линия, Путин ги нарича "горещите глави". Трябва да се разбере, че благодарение именно на Путин руската реваншистка политика не е приела по-агресивни форми. Путин далеч не е най-радикалният лидер в Русия.

Никой от "горещите глави" не критикува Путин дори в частни разговори. Но наред с това все повече военни и хора от спецслужбите подкрепят втвърдяването на действията спрямо САЩ и ЕС заради украинската криза. Това личи от критичните им забележки към умерените политици като вицепремиера Игор Шувалов и външния министър Сергей Лавров. Критиците смятат, че умерените политици не осъзнават целия мащаб и тежест на предизвикателството, пред което САЩ и Европа са изправили Русия, смятат също, че положението може да се подобри без пълното подчинение на Русия спрямо неприемливия чужд диктат. Според тях играта трябва да се прехвърли в полето, където Русия е силна, да се използва военна сила за отстояването на руските интереси, както Путин направи в Крим, и в крайна сметка Русия да наложи на Запада своите условия. Неотдавна руските медии публикуваха предупреждението на бившия полеви командир Игор Стрелков, който каза, че нерешителната политика на Русия няма да удовлетвори никого и Путин рискува да завърши като Слободан Милошевич, отхвърлен както от либералите, така и от националистите.

Броят на привържениците на по-твърди действия се увеличава сред военните и гражданите, според които дрънкането с ядрено оръжие ще има положителен ефект. За тази група ядреното оръжие е не просто мощен щит, но и меч, с който може да се подчинят държави, които нямат такова оръжие и по тази причина не им минава и на ум мисълта, че може да се стигне до немислимото - използването на атомни бомби.

Директорът на руската телевизионна компания "Россия сегодня" ("Русия днес") Дмитрий Кисельов се изказа по-ясно: "Русия е единствената държава в света, която може да превърне САЩ в радиоактивна пепел". Приетата през 2014 г. военна доктрина гласи, че Русия ще бъде готова да използва ядрено оръжие в отговор не само на ядрена атака, но и против агресия срещу нея с използването на обикновените оръжия. И както показаха данни на аналитичния център "Европейско лидерство" (European Leadership Network), миналата година е имало около 40 случая, когато руски военни са спретвали провокации и това е могло да прерасне в катастрофа.

Колкото и да изглежда странно, но отслабващата руска икономика също не спомага за формиране на обществено мнение в полза на отстъпките. Напротив щетите, които понесе икономиката, смали пространството за маневри и отслаби гъвкавостта във външната политика на Путин. Руският президент трябва да покаже, че страната страда ненапразно. Отстъпките могат да подкопаят старателно изграждания образ на Путин като силен лидер, което е исторически стил за Русия, могат и да настроят срещу него ултранационалистите. Те смятат, че санкциите са ударили много по-силно обикновените хора и искат от Путин да не се предава. Мнозина смятат, че става въпрос за достойнството на Русия.

Главният въпрос е следният: ще продължи ли Путин да подкрепя прагматиците или ще предпочете "горещите глави"? Досега той действаше по друг начин. Подкрепата за сепаратистите в Украйна бе ефикасна, но ограничена - Русия се надява да оправи отношенията със Запада или поне с Европа. Путин се старае също да скрие факта за руската интервенция в Украйна, за да спечели време и да използва американо-европейските разногласия, както и разногласията между европейските страни.

В момента прагматиците са на власт. Външният министър Сергей Лавров и други привърженици на прагматичния подход смятат, че Москва може и занапред да контактува и да се договаря със САЩ и особено с Европа, ако сама не тръшне вратата на такъв подход. "Горещите глави" смятат иначе - според тях западните държави ще възприемат като слабост всяка проява на умереност от Русия. Наричайки себе си реалисти, те твърдят, че НАТО е изпълнена с решимост да отстрани Путин, да постави Русия на колене и вероятно да я доведе до разпад.

Нежеланието на Путин да променя радикално дипломатичния си подход обяснява хибридната война, която Русия води в Украйна - тя помага на сепаратистите, но официално се прави, че не участва в конфликта. С това са свързани и неубедителните опити на Русия да отрича оказването на помощ за сепаратистите.

Но опитите на Путин да преследва широките цели на прагматиците и заедно с това да опитва реализирането на вижданията на "горещите глави" не може да продължава вечно. Мнозина съветници на Путин смятат, че надеждите за възстановяване на отношенията със Запада са обречени на провал. Путин още не е достигнал до момента, когато ще трябва да прави избора между изпълнението на западните изисквания и прякото участие в конфликта, което може да предвижда и нанасяне на удари срещу западните интереси извън Украйна. Ако такъв момент настъпи, изборът на Путин може да не ни хареса.

Освен санкциите има още два фактора, които могат да повлияят върху избора на Путин: военно поражение на сепаратистите и присъединяването на Украйна към НАТО. Путин достатъчно ясно показа, че няма да допусне първия вариант. Всеки пък когато украинските правителствени сили вземаха връх, Путин засилваше помощта за сепаратистите, без да обръща внимание на предупрежденията и заплахите от западните държави.

Съвършено ясно е, че евентуалното членство на Украйна в НАТО тревожи Русия. Една от причините, поради които Путин иска Донецк и Луганск да останат в Украйна, получавайки разширена автономия, е желанието да съхрани голям проруски електорат в Украйна и да го превърне в главната спънка срещу присъединяването на Киев към НАТО. Руските политици масово не желаят до страната им да се появи враждебно настроена Украйна, която да има защита от НАТО. Това е свързано както с опасенията за националната сигурност на страната, така и с неконтролируемото сантиментално отношение към рускоезичното население на Украйна.

Не се изисква богато въображение, за да си представим вероятните причини за промени в политиката на Путин. Първото нещо, което идва на ум, е американската военна помощ за Украйна. По неговата логика доставката на оръжия ще направи явна американската дейност и ще оправдае ответната реакция на Русия - тя ще може да изпраща оръжие и дори войници, предизвиквайки такава ескалация на напрежението, която да отговаря на интересите й.

От стратегическа гледна точка това ще бъде ловък шахматен ход. Пренасяйки играта от икономическия терен, на който са силни САЩ и Европа, върху военния терен, Путин се превръща от слаб в силен играч. На военния терен Путин е много по-силен, няма такова изпратено в Украйна американско оръжие, на което Русия да не намери отговор. Путин може да изпраща оръжия по въздух, суша и вода през фактически една слаба граница, докато САЩ се намират на хиляди километри от Украйна. Путин има стотици, ако не и хиляди агенти в редиците на украинската армия. И както той вече показа, руските военни са готови не само да дават съвети на сепаратистите, но и да се сражават рамо до рамо с тях, да убиват и да загиват. Той смята, че САЩ никога няма да изпратят войници в Украйна.

Привържениците на твърдата линия смятат, че това е най-добрата възможност да се постигне стратегическа победа. Те смятат, че предимствата на Русия над САЩ и Европа са не в икономическата, а във военната област. Според тях европейците практически са разоръжени и не искат да воюват, така че няма защо те да влизат в сметките. Несъмнено американците имат най-мощната армия в света и често демонстрират своята готовност да воюват. Но нерядко побеждавайки във всички битки, те са губели войната - както във Виетнам или в Ирак. Привържениците на твърдия курс се надяват, че в Украйна Русия ще отвори очите на европейците и американците за горчивата истина.

Колкото повече Щатите затъват в Украйна, толкова повече ще се задължават в изпълнението на невъзможната задача по съхранението на териториалната цялост на Украйна, смятат руските "ястреби". На украинското поле на бойните действия Русия ще има това, което по време на Студената война се описваше като "контрол над ескалацията" - предимство на всяко равнище да изостря положението. В такава война съюзниците на САЩ не могат да победят, а Русия не може да загуби, освен ако Америка непосредствено се включи във войната.

Главните зрители на тази драма са европейците. Русия иска постомодернистичното съзнание на европейците да проумее добре следното: нито европейските членове на НАТО, нито САЩ са в състояние да спасят Украйна. Когато това се случи, Русия чрез заплахи и обещания ще може да вбие клин между Европа и САЩ, да се отърве от най-тежките санкции и да си върне достъпа до европейския финансов пазар. Путин смята да използва изтичането на действието на европейските санкции, което трябва да стане през юли. Ако това не се случи, ако ЕС подкрепи затягането на санкциите заедно със САЩ и примерно лиши Русия от достъп до финансовата система SWIFT, Путин най-вероятно няма да отстъпи, а ще прекъсне цялото сътрудничество със западните държави и ще се опита да мобилизира народа за отразяване на "новата апокалиптична заплаха за майка Русия". Както заяви един високопоставен руски политик, "ние сами издържахме срещу Наполеон и Хитлер. Нашите победи над агресора, а не дипломатическите усилия са разкъсвали вражески съюзи и са привличали към нас нови съюзници."

В такъв момент Путин ще смени правителството, ще промени и риториката. Това ще означава по-войнствена руска политика по всички въпроси, свързани с това, което Москва нарича опити на Запада да смени режима или да доведе държавата до разпад. Това ще означава примерно спиране на сътрудничеството по всички проекти от типа на Международната космическа станция или стабилизацията на Афганистан, а също доставки на стратегически материали като титан на Иран. Това може да бъде последвано от изискване към държавите от Средна Азия да спрат военното сътрудничество със САЩ и от използване на разногласията в управляващата коалиция в Афганистан за подкрепа на остатъците от Северния алианс.

Ахилесовата пета на НАТО станаха Литва, Латвия и Естония. Тях ги защитава член 5 от Устава на НАТО, според който всяко нападение срещу член на алианса се смята за нападение срещу целия блок. САЩ носят пълна отговорност да защитават балтийските държави и да сдържан една агресия срещу тях. С оглед на техния размер, близостта до Русия и наличието на голямо рускоезично малцинство, това задължение става плашещо. Не е трудно да си представим сценарий, при който ходът на събитията стигне дотам, че американски и руски войници да се убиват един друг.

Привържениците на твърдата линия в Русия обсъждат способи за използване в интерес на страната на военното превъзходство в Източна и Централна Европа както в конвенционалните, така и в неконвенционалните въоръжения. Путин открито заяви, че е умувал за използването на ядрено оръжие в отговор на опитите Крим да бъде взет обратно. Това означава, че той е разчитал на ядрения потенциала още по време на кримската операция. В този ред на мисли мнозина се питат дали президентът Обама ще рискува да загуби Чикаго, Ню Йорк и Вашингтон заради спасяването на Талин, Рига и Вилнюс. Това е опасен въпрос. Ако искате да смаете събеседника или да настъпи пълна тишина в ресторанта, попитайте сътрапезниците какво да се прави. Ако руснаците тайно влязат в Естония или Латвия, как трябва да постъпят САЩ? Готови ли са те да подкрепят изпращането на американски войници на война за спасяването на тези държави?

Представете си следното положение: въстание на руското население в трите балтийски държави, независими дали стихийно или подготвено от руските спецслужби, безкомпромисни действия на иначе слабите полицейски и военни сили на тези държави, обръщение на етническите руснаци към Путин, който вече е заявил при анексията на Крим, че винаги ще се притече на помощ на руснаците, и повторение на хибридната война по украинския сценарии, но със сблъсъци с батальона от 600 американски и други войници на НАТО, дислоцирани в Прибалтика. Някои руснаци твърдят, че това ще даде на Москва предлог да използва тактическо ядрено оръжие

Днес алиансът се е превърнал в слабак за Русия. Русия няма нито един съюзник, който да я подкрепи при война. Но не бива да се залага много на дългосрочната изолация на Русия при продължителна конфронтация със западните държави. Тези, които залагат на изолацията на Русия, изпускат от внимание, че мощният алианс, който наистина е готов да защитава интересите си, може да предизвика появата на антитела. Днес Китай разширява връзките с Русия на фона на нейния конфликт със САЩ. Пекин възприема този конфликт като сериозна заплаха, така в резултат двете страни могат тясно да се сближат, което из основи ще промени глобалния баланс на силите. Нещо повече, в случай на руско-американска война трябва сериозно да се помисли за действията, които може да предприеме Китай срещу Тайван и дори срещу съседните Япония и Виетнам, които Пекин смята, че сътрудничат с Вашингтон, за да сдържат китайските амбиции.

Нито Русия, нито Китай ще нападнат първи могъщия съюз. Но и САЩ няма охотно да откликват на призивите на потенциалните партньори, които няма да повлияят значително на общите сили, а в същото време заради задълженията към тях значително ще увеличават риска за други членове на алианса.

За решаването на проблема с Русия се изисква съчетание на решимост и сдържаност. Когато жизнените интереси на САЩ са засегнати, ние сме готови да се сражаваме, да убиваме и умираме. За ефикасното сдържане са необходими три неща: ясни "червени линии", чието пресичане е недопустимо (примерно, нападение срещу член на НАТО), способност да се отговори така, че загубите да са повече от всички очаквани ползи за агресора, и решимост, доказваща готовността ни да изпълним задължението пред съюзника.

Наред с това ние трябва да признаем, че един военен сблъсък между американски и руски войници ще наруши едно от главните ограничения от времето на Студената война, което зачитаха и двете страни, и може да провокира война, в която няма да има победители.

След Карибската криза в Куба президентът Кенеди много е мислил върху събитията, които са могли да предизвикат ядрена война. Един от главните му изводи гласи: "Защитавайки своите интереси, ядрените държави трябва да избягват ситуации, при които противникът трябва да избира между унизително отстъпление и ядрена война". Този урок трябва да бъде приложен спрямо Русия и украинската криза.





БГНЕС

Още четири дни плащаме данъци без лихви

http://pik.bg/още-четири-дни-плащаме-данъци-без-лихви-news322791.html

Още четири дни плащаме данъци без лихви

Само четири дни остават до крайния срок за подаване на данъчната декларация за получените от гражданите доходи през 2014 г. До 30 април декларацията трябва да е подадена в офиса на Националната агенция за приходи по постоянен адрес, а дължимият данък за довнасяне да бъде преведен по сметка на приходната агенция, пише "Стандарт". Декларация трябва да подадат всички, които през миналата година са получили облагаеми доходи извън заплатата си по трудов договор - например суми по граждански договори, наеми и хонорари, както и всички, които искат да ползват някакво данъчно облекчение. Декларация не подават хората, които имат доходи само от заплата, както и необлагаеми доходи - като например печалби от хазарт. За получените доходи от лихви по депозити също не се подава декларация, тъй като налогът се удържа и внася в хазната от самата банка. Ако декларацията не бъде подадена в срок, глобата е до 500 лв., а за укрити доходи санкцията е до 1000 лв., ако нарушението не подлежи на по-тежко наказание. Най-лесно декларацията може да се подаде по интернет с персонален идентификационен код, който се взима безплатно от офиса на НАП.

Няма предвидена глоба, ако изпуснете срока за плащане на данъка, но върху дължимата сума започват да се трупат наказателни лихви. Те са в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 пункта, или в момента това е 10,01% годишно. Плащането на данъка може да стане и в последния ден - 30 април, като лихва не се дължи, стига сумата да постъпи по сметката на НАП на следващия работен ден. Данъкът може да бъде платен по три начина - по интернет, в офис на банка или по пощата.

Най-лесно данъкът може да бъде внесен по интернет. Лесно и бързо това може да стане през сайта на НАП. За целта е необходима дебитна или кредитна карта и регистрации в www.nap.bg и www.epay.bg. Хората, които имат електронно банкиране, могат да го използват и за плащане на данъка върху доходите. Можете да използвате дори електронното банкиране на свой роднина или приятел, на когото да дадете парите в брой, а той да ги преведе на хазната от своята банкова сметка. В този случай в платежното нареждане в графата за данъчно задължено лице трябва да се напишат имената на гражданина, чийто данък се плаща. Предимството на плащането през сайта на НАП е, че част от полетата на платежното нареждане се попълват автоматично, което спестява време и предпазва от допускане на грешки.

Само 4 дни плащаме данъците без лихви. Данъците може да бъдат платени и по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета, както и във всеки банков офис с преводно нареждане за плащане към бюджета. В повечето офиси на НАП са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. Само там данъкът може да бъде платен напълно безплатно. За внасяне на данък върху доходите от гражданин чрез превод от банковото гише в офиса на НАП по постоянен адрес такси не се събират. Ако отидете в друг офис на банка таксата за превода може да стигне 5-6 лв.

Който и вариант за плащане да изберете, трябва да попълните платежно нареждане. В него за плащане на данъка върху доходите трябва да напишете банковата сметка на офиса на НАП по постоянен адрес. Номерата на сметките са качени в сайта на НАП www.nap.bg, а може да се видят и залепени на стените на самата данъчна служба. Освен банковата сметка и името на длъжника, при попълване на преводни нареждания към бюджета за данък върху доходите се попълва код за вид плащане 11 00 00.

 

Намериха трупа на издирван мъж

http://petel.bg/Nameriha-trupa-na-izdirvan-mazh__109882

Открит е обявеният за общодържавно издирване на 20 април 72-годишен мъж от село Брестовене. Трупът на Т.Д.Т. е намерен около 11 часа на 26 април...

Вижте резултатите от поредните кръгове в "А", "Б" и Североизточна "В" група и класирания

http://petel.bg/Vizhte-rezultatite-ot-porednite-kragove-v-A--B-i-Severoiztochna-V-grupa-i-klasiraniya__109883

„А“ група Първа шестица: XXVII кръг: Берое – Лудогорец 2:0, Локомотив (Сф) – Ботев 1:0, Литекс – ЦСКА 2:0 1. Лудогорец 55:17 55 2. Локо (Сф) 35:25 50 3....

Преображенски за новата седмица: С Венера и Уран - успех в кариерата, но в петък става напечено

http://petel.bg/Preobrazhenski-za-novata-sedmitsa--S-Venera-i-Uran---uspeh-v-karierata--no-v-petak-stava-napecheno__109884

От графиката, която астрологът Михаил Преображенски е публикувал в сайта си pro-gnosis.ru, се вижда, че първите три дни от седмицата са...

Владо Мирчев изригна. Вкара 6 гола за Септември при успеха с 8:2 над Ботев (НП)

http://petel.bg/Vlado-Mirchev-izrigna--Vkara-6-gola-za-Septemvri-pri-uspeha-s-8-2-nad-Botev--NP-__109885

Владислав Мирчев вкара 6 гола за Септември Тервел при победата на своя тим над Ботев Нови Пазар в двубой от 24-ия кръг на Североизточната В...

Топла и слънчева седмица с гръмотевици към края

http://frognews.bg/news_90144/Topla-i-slancheva-sedmitsa-s-gramotevitsi-kam-kraia/

Времето в страната ще се задържи топло и предимно слънчево, но от запад ще се появи средна и висока облачност. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, по морския бряг 17°-21°, в София около 23°, гласи прогнозата на НИМХ-БАН.

Борислав Георгиев: Да се опитаме да намерим българския интерес в ТТИП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251643_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D

 Професионална информация за ТТИП липсва. Това, което се дава публично са някакви политически декларации, общи коментари и пожелания. ТТИП не е лъжица за българската уста, но трябва активно и професионално да се обсъжда в България, за да не възпроизвеждаме слепотата и далтонизма сред младото поколение.

Какво липсва по темата? Често се казва, че става въпрос за зона за свободна търговия, което не е вярно. Такива многостранни споразумения има доста по света, които се нотифицират в СТО, но това не е случаят с ТТИП. То покрива няколко търговски области и предстои да влезе в сила.

Но що се отнася до България, може би, част от ТТИП вече е в сила. Защо смятам така? България едностранно е предоставила преференции на базата на двустранни споразумения със САЩ, например.

Според Ранд корпорейшън в рамките на евроатлантическия диалог ТТИП би могло да доведе до това, че личните данни на европейските пътници в самолетните превози ще могат да се предоставят на американските власти. Информацията по банковите плащания в рамките на SWIFT на европейците също ще може да бъде ползвана от американските заинтересовани институции. На базата дори само на тези два примера питам: готова ли е Европа това да се случи? Защото зад това привлекателно, интригуващо име Трансатлантическо търговско споразумение има също и много здрави аргументи. Става въпрос за 1.5-2 млрд. търговски потока всекидневно и в тях винаги има какво да се усъвършенства, за да се улеснят търговските агенти и потребители.

Има принципни постановки в споразумението, с които са запознати много европейци - относно по-лесното навлизане на ГМО на европейския континент, наднационалния търговски арбитраж и др. Бих казал, че има парадокс - ние и сега в България поглъщаме много ГМО, без да е влязло в сила ТТИП.

75% от предприятията, които определят структурата на българската икономика не са български и зад тях вече има лобита, които прокарват техните изисквания. Последствията "сърбаме" ежедневно. Защо трябва да чакаме да влезе в сила ТТИП, за да повдигаме проблема? Българският интерес за развитие на нашата икономика трябва да е мярката за оценка на едно споразумение дали е полезно или не. Вторият ми аргумент - кой ще чуе гласът на България в ЕС?

Ние сме малка държава, правителството и бизнесът ни могат да управляват парични потоци от порядъка на 15-20 пъти по-малки от описаните във въпросното споразумение. Образно казано - можете ли да попитате един български таксиметров шофьор какво точно да прави на пистата Шумахер, примерно? Ами няма да ви каже - той е некомпетентен и не знае. Разбира се, има български интерес, но той трябва да бъде артикулиран, ясно формулиран.

За един от най-дискутираните моменти от ТТИП - наднационалния арбитраж бих препоръчал да се разгледат позициите, становищата и фактите на ЮНКТАД - конференцията на ООН по търговия и развитие. Оказва се, че и сега в ЕС част от тези спорове се решават именно по този начин, по който предлага това споразумение. Само че сега, облечено официално като ТТИП, някой чел недочел започва да подскача.

Трудно ми е да преценя ползите и вредите от споразумението, защото нямам български ориентир. Ние не знаем каква икономика иска да има България в близките 30-50 г. Без такъв ориентир как да оценяваме ТТИП?

От друга страна, то е споразумение, което не просто покрива търговията, стокообмена, но и сектора услуги, а в тях България има положително салдо със САЩ и отрицателно в стокообмена. Българският глас и българската позиция при гласуването на ТТИП трябва да бъде съчетан с други страни, с нагласи като нашите, защото самостоятелно не биха се чули. Ние сме малки, наистина нямаме аргументи, нямаме и тегло.

Питам, все пак, колко са хората в България, които професионално с числа и в дълбочина могат да анализират споразумението? Според мен, те не са повече от 10-15 души, от които 2-3-ма са в парламента, 10-тина – в министерствата и 2-3-ма – зад граница. Другото е една опаковка…

ТТИП, противно на налаганото мнение, не е от полза само за САЩ, а и за Европа. Аз не искам да подхождам по темата като конфликт между САЩ и ЕС, а какво е нашето място в този процес, в степента, в която ние знаем какво искаме.

Имам чувството, че никой у нас не чете споразуменията, които България подписва и какви преференции предоставя на т.нар. инвеститори, защото някои от тях не са реални, а точно "тъй наречени". В реалния живот мултинационалните компании си решават проблемите по едни или друг начин, с ТТИП или без него. Те искат обаче принципно решение, въпросът е до колко и как това е в наш интерес и дали можем да окажем влияние на този процес.

Съгласен съм, че малките и средни предприятия пострадаха от влизането ни в ЕС. Стигнахме до там да ядем китайски чесън, китайски фасул - това ли искахме? Не е приятно. Но мога да контрирам и с друго - има доказателства, че в част от българските храни има по-опасни съставки, отколкото в ГМО продуктите. Казваше ни се, че купуваме сирене, а то - основно беше палмово масло, давам пример. Първо да поведем битка със собствените си "ГМО" храни, пък тогава - срещу вносните.

Ако сме още на темата за безопасност и качество нека я свържем и с асансьорите у нас. Ние нямаме изградена "имунна система"- затова като има инцидент, той се превръща в бедствие.

В България още не сме седнали и не сме казали кои сме, какво искаме и какво очакваме за нашите деца в близките 50 г., за да се ориентираме в този свят.

България няма функционален капацитет, но тук не виня изпълнителната власт - там има хора, които разбират, но не са те, които правят икономиката. Говоря за фирмите, за реалната икономика. Вземете първите 100 фирми у нас и попитайте мениджърите им какво мислят за ТТИП. Никой не ги пита, защо? Ами защото едната част вече са си уредили въпросите в рамките на Трансатлантическото споразумение, защото техните собственици не са българи, а другата част – не ги интересува и няма отношение . Изпълнителната власт на България дали ще подпише ТТИП или не е политически въпрос, но тя трябва да формулира българския интерес в този договор.

Наистина няма завършен документ на Трансатлантическото споразумение, не мисля, че след подписването му ще стане по-опасно да се живее в Европа, но ще бъде по-сложно и по-трудно. Възможно е и нас да ни няма в икономически смисъл, но все още на ниво, на което постановките по ТТИП се обсъждат този процес трябва да тече поне, за да знаем какво се случва. Пък и никой не ни пречи да търгуваме с трети страни, с развиващите се нови икономики от Азия. Напротив, САЩ и ЕС ни съдействат и с удоволствие ще ни помогнат. Но тук е въпросът дали имаме капацитет за това. 

 

 

 

БГНЕС

Военните отиват на границата

http://www.cross.bg/voennite-otivat-na-granitzata-1462667.html

София /КРОСС/ Военнослужещи от Българската армия се включват в помощ на строеж на охранителната ограда на границата от днес.90 военни от Сухопътните сили с над 30 специализирани машини започват от днес да помагат логистично в изграждането на новата ограда по южната граница. Армейците ще транспортират хора и ще ремонтират повредена техника. При необходимост ще разгръщат палатки там, където гранични полицаи носят дежурство по браздата.При злонамерени действия от страна на нарушители на границата военна модулна група ще ремонтира оградата, но с материали на МВР, твърдят от военното ведомство.

Предприемач воюва с „Топлофикация“

http://pik.bg/предприемач-воюва-с-„топлофикация“-news322794.html

Предприемач воюва с „Топлофикация“

Предприемач осъди за трети път "Топлофикация -Русе“ ЕАД да му плаща наем за изградената абонатна станция към блока, която ползва на аванта. По оценка на вещи лица монополистът трябва да дава по 135 лева месечно на СД "Сонев и синове“ или да изкупи оборудването на станцията.

«Ответникът ползва съоръжения, изградени от ищеца, които е следвало да изгради сам и за своя сметка“, мотивират се магистратите.Главоболията на Костадин Сонев започват още през 2009 г., след като топлофицира построената жилищна кооперация на ул. "Сяр“ в кв. "Ялта“.

"Топлофикация - Русе“ отказва да я присъедини и се оправда, че няма пари.Частният инвеститор влага 13 332 лв. собствени средства в обекта.

Още 2000 лв. му струва присъединеният топлопровод. Той предупреждава писмено дружеството, че по чл.137 от Закона за енерегетиката му дължи наем или трябва да му плати абонатната станция, пише “Труд“.

Русия и Америка вървят към сблъсък, до който не трябва да стигнат

http://svetoven.pogled.info/news/64068/Rusiya-i-Amerika-varvyat-kam-sblasak-do-koito-ne-tryabva-da-stignat

/Поглед.инфо/ След разпада на СССР бившият американски президент Ричард Никсън отбеляза, че САЩ са спечелили Студената война, но още не са постигнали мир.

Tе са тук, в България.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251642_T%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%82%D1%83%D0%BA%2C+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.

 Има ги, красиви, умни, интелигентни и те са тук, в България.

И нямат нищо общо с едни други, които сами се обрисуваха с тези определения, уви, без покритие.

Наскоро момичетата от Европейския олимпийски отбор по математика ни зарадваха с нови медали от международното състезание в Минск - три сребърни и един бронзов. Като че ли свикнахме с успехите на нашите млади математици, информатици и физици на международни състезания. Точно заради тях България е почти винаги в челото на класациите на страните в света. Дори в компютърната лингвистика сме трета сила, след САЩ и Русия. Това е една от малките ни национални гордости, които кой знае защо медиите отбелязват информативно, гарнирано с едно "браво". А за "награда" Министерството на образованието възнамерява да ограничи средствата, които училищата получават за успехите си на национални и международни олимпиади по природни науки.

Срамно е! Управленците ни дори не проумяват, че зад тези златни, сребърни и бронзови медали стои колосален труд, безсънни нощи, лишения на армия от учители и техните талантливи възпитаници.

Тази пролет отборът за Европейската олимпиада по математика за момичета бе ръководен от Емил Колев от Института по математика на БАН , с тях в Минск бе и учителката по математика от СМГ Линка Минчева. Отделна тема е утвърдената традиция да ни представят достойно пред света олимпийците от едно от най-елитните ни средни училища - Софийската математическа гимназия. За късмет, огнища на таланта има и в други училища в страната.

По традиция в Европейската олимпиада за момичета има няколко страни, които са изявени лидери и за наша радост България е една от тях, заяви пред БГНЕС ръководителят на отбора Емил Колев. Почти винаги от 20 участващи отбора финишираме в първата 5-ца в класирането, продължи той. Тази година представянето ни беше успешно - успяхме да спечелим 3 сребърни медала и един бронзов. Съвсем малко, една точка не достигна на Деница Маркова да спечели златен медал. Задачите на такива състезания са нестандартни, трудни - за тях не е достатъчно ученикът да си знае учебния материал, разказа Емил Колев. Примерно, имаме множество от монети, между които една е фалшива, има везни, на които да ги мерим и се пита как да намерим фалшивата с възможно най-малко претегляния. За съжаление, комбинаториката в училище се изучава доста малко, а по тези състезания голяма част от задачите изискват комбинаторно мислене, пояснява ръководителят на отбора. Затова наблягаме при обучението на нестандартния момент. В Софийската математическа гимназия има доста добра школа по математика и аз и моите колеги водим часове с отборите само преди състезанията, уточнява Емил Колев. Селектирането на талантливи математици става на ранен период, още от 6-ти, 7-ми клас в училище. Не може да се каже, че ние ги откриваме в 10-ти клас, досега не е имало такъв случай. Успехите се коват бавно и изискват усилията на много хора, както и на самите ученици, които трябва да са силно мотивирани, обяснява той.

Обикновено техните възпитаници след гимназия продължават обучението си в чужди университети. Но по-голямата част от тях не се занимават с чиста математика - насочват се към инженерните науки, към други области, които на пръв поглед нямат нищо общо с математиката. Но начинът на мислене, логическото мислене, които те изграждат са универсални и им помагат във всяка ситуация. Защото за да се реши една трудна задача на човек му е необходим творчески подход, а там няма утъпкани пътища.

В последните години у нас, макар и бавно, нещата се променят. Тези от младите математици, които заминаха зад граница в първите години след промените, почти никой от тях не се върна. Но в последните години все повече млади, образовани хора се връщат или изявяват такова намерение. Радостното е, че има в България големи фирми в сферата на информационните технологии, които търсят хора за работа на тяхното ниво, при това - добре платена. "Фирмите са доста активни и самите ни търсят, за да намерят отрано учениците, които биха изявили интерес към тях. По тази причина много от нашите ученици с перспектива да работят в софтуерна компания завършват тук висшето си образование", признава Емил Колев.

"Не знам точно кога разбрах, че съм добра математичка, но имах от малка умения в различни приложения на логиката", сподели пред нас Деница Минчева , в 11 клас на СМГ, една от медалистките от Минск. И продължи разказа си: интересувах се от пъзели, започнах да се състезавам от 3-ти клас на Европейското Кенгуру, след което продължих с курсове и да уча в СМГ. От миналата година съм член на национални отбори по математика. Родителите ми са инженери, но тяхната работа е различна от математиката. На международните състезания, в които участвам знам, че противниците ми не са другите ученици, а задачите. Най-голямо удоволствие ми прави да намеря вярното решение и то по красив начин, твърди Деница. Смеем се, че преди години класическата представа за математичките беше като за закръглени момичета, с младежки пъпки и очила. А Деница е стройна, прекалено умна за възрастта си и чаровна, както и всички останали членове на отбора. "За мен най-привлекателна за бъдещата ми професия е комбинацията от математика и компютърни науки. Математиката проста дава инструментариума за анализиране на огромно количество данни при компютрите", казва тя. Извън формулите и цифрите обича да пише поезия и проза, предимно за щастието да си сред природата.

Виолета Найденова, също ученичка в 10 клас на СМГ, носител на сребърен медал от Минск , също е започнала да се състезава по математика и логическо мислене в 3-ти клас. Има сходен път с Деница на олимпиади от малка, курсове и след това – от 5-ти клас ученичка в СМГ. Родителите и досега й припомнят, че е можела да смята с отрицателни числа още в детската градина. Самата Виолета не мисли, че това е било толкова трудно, при положение, че знае принципа на термометъра. Математиката за нея е по-скоро в таланта да намериш връзката между нещата в света, а не сухи сметки. С Дени обичаме да казваме, че не сме добри в аритметиката, а в математиката, споделя тя. Математиката не е единствения път към дисциплината на ума, но определено помага. Виолета от малка се занимава и с балет в свободното време като хоби - ако не бях се хванала сериозно с математика, сигурно вече щях да съм балерина, казва за себе си медалистката. Иска ми се да се върна в България, дори и ако отида да уча в чужбина, но все още нямам ясни планове. Виолета познава много млади хора като себе си, които полагат усилия и се развиват. Отхвърля тезата, че те са загубеното поколение на България. Придобила е особена мъдрост - смята, че не всичко е честно в живота, но точно тези примери дават опит. Не трябва да се ядосваме, а да продължим напред, казва тя.

Нито Виолета, нито Деница знаят случай, при който на олимпиада да е имало подсказване или преписване, което е абсолютно невъзможно. В тяхното училище учат деца от обикновени семейства, но в среда, в която все още са съхранени ценностите на познанието. Затова животът на нашите олимпийки по математика е сложен, но пълен с предизвикателства, с волево надмогване на препятствията и с ореола на една честна надпревара.

Все качества, които ги правят по-адаптивни към моралните общества с консервативни ценности.







БГНЕС

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734660

Държавният глава Росен Плевнелиев свиква днес, 27 април, на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пред участниците в КСНС министърът на отбраната Николай Ненчев ще изнесе доклад
Държавният глава Росен Плевнелиев свиква днес, 27 април, на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пред участниците в КСНС министърът на отбраната Николай Ненчев ще изнесе доклад

Д-р Бойко Пенков: Трябва да се вземат мерки, за да бъдат болниците оздравени

http://www.cross.bg/bolnitzite-penkov-merki-1462665.html

София /КРОСС/ Положението на болниците не е прекрасно. Има просрочени задължения. Трудна е годината, парите не стигат. Трябва да се вземат мерки, за да бъдат болниците оздравени. Част от тях са различните варианти на сливане, заяви пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Има много логика в създаването на подобен тип структури. В Париж има обединени в дейността си 38 университетски болници, а отделно в друга група са обединени над 50 частни лечебни заведения, коментира той. Искаме да обединим административните дейности в едно. Не искаме да засягаме лечебната дейност, подчерта зам.-министърът. Той бе категоричен, че това са мерки, с които ще се освободи още ресурс за болниците.Д-р Пенков коментира и случая с битото бебе в болница „Софиямед". Той посочи, че Министерството на здравеопазването поддържа контакт с експертите за медицински одит. Той подчерта, че не може да каже със сигурност дали умората е причината довела до инцидента с момиченцето. Често има 24-часови смени, макар и да не е редно. Аз самият съм работил често по едно денонощие, но тогава бях по-млад. Вероятно ще има акт от Главната инспекция по труда в Софиямед", каза още той.

Индия става най-голям пазар за българско оръжие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251641_%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B

 Индия ще стане най-големият пазар за българско оръжие, като новите договори със страната ще бъдат по-дългосрочни и с многократно по-голям обем, съобщиха от министерството на икономиката.

Най-големият износител за страната е държавната компания „Кинтекс“, която само за третото тримесечие на миналата година е изнесла за Индия оръжие за 21,94 млн. долара. Това са половината от общите приходи от експорт на дружеството за периода, които възлизат на 51,75 млн. долара.

Новите договорки са направени между зам.-министъра на икономиката Любен Петров и представители на индиския бизнес по време на 17-а та сесия на Смесения комитет за сътрудничество в областта на отбраната. През втората половина на годината се очаква да бъде следващата подобна среща.

Освен за Индия „Кинтекс“ е традиционен износител в Алжир и Египет. Компанията обаче имаше сериозни затруднения заради блокирани нейни пари по договор с индициите, които се оказаха в затворената КТБ, станая ясно от отчета на дружеството за третото тримесечие на годината.

Общо блокираните в закритата банка средства на дружеството са 29,2 млн. Лева, като те са по договор с Индия на обща стойност 55 млн. евро.

Децата на ОФК “Поморие” победиха ОФК “Несебър” с 4:0

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ge9zHQzjGwU/

Детска Подготвителна група за деца на ОФК “Поморие”, родени 2003г., игра футболен мач с отбора на ОФК “Несебър” на с.к.”Каменица -Арена” Бургас.
ОФК “Поморие” победи с 4:0.
Голмайстори : Яни Неделчев – 3 гола и Ради Петров – 1 гол

Зам.-министър на здравеопазването: Работил съм по 24 часа

http://pik.bg/зам-министър-на-здравеопазването-работил-съм-по-24-часа-news322793.html

Зам.-министър на здравеопазването: Работил съм по 24 часа

Не мога да нарека Емилия Ковачева акушерка, каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по БНТ.

Гостът в студиото коментира случая със служителката от частната клиника, която е обвинена във физическо насилие над четиридневно дете. Той посочи, че ведомството, което представлява, поддържа контакт с експертите за медицински одит.

Пенков допълни, че прегряването често се случва. В същото време той подчерта, че не може да каже със сигурност дали умората е причината довела до инцидента с момиченцето.

"Често има 24-часови смени, макар и да не е редно.  Аз самият съм работил често по едно денонощие, но тогава бях по-млад. Вероятно ще има акт от Главната инспекция по труда в Софиямед", каза още той.



Високи температури днес, но следва захлаждане

http://offnews.bg/news/n_1/n_496191.html

След вчерашния топъл ден днес ще се радваме на още по-високи температури - максималните ще достигнат до 24 градуса. От вторник обаче започва захлаждане и се очакват гръмотевични бури. В сряда и четвъртък термометрите ще паднат с 10 градуса спрямо началото на седмицата - до 14 градуса. Причина е циклон от Западна Европа, който ще донесе студен северен вятър. В трите почивни дни в края на седмицата ще е хладно и дъждовно.

Агнешкото месо изчезва за Гергьовден

http://pik.bg/агнешкото-месо-изчезва-за-гергьовден-news322782.html

Агнешкото месо изчезва за Гергьовден

Гергьовденската трапеза може да остане без българско агнешко месо, защото младите животни тази година са значително по-малко от обичайното. Освен това преди празника на свети Георги имаме три почивни покрай първи май. За тези дати много от овцевъдите са получили заявки за закупуване на животни директно от фермите, пише "Монитор". Цената за килограм живо тегло е 6 лева. Част от хората вземат живи животните от стопанствата, но някой предпочитат агнето да им бъде заколено на място. Така са по-сигурни, че ще имат за празника прясно месо. В някой части на страната цената от фермата е 5 лева за агнета до 30 кг и 4,50 лева за по-тежките, защото те имат повече мазнина и не са толкова вкусни. „Агнетата в България в момента са с 40 на сто по-малко, заради загубите които понесохме покрай болестта син език”, сподели за „Монитор” Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопреработвателите. От синия език през миналата година някой животни не се излекуваха и измряха, а други абортираха.

„Агнешко месо все още има, но остава под въпрос дали ще стигне за Гергьовден, защото бяхме свидетели, че последните два дни преди Великден родната стока се изчерпа”, припомни Колев. При 50% рандеман, когато се закупува животно от фермата, цената излиза 12 лева. По магазините в момента цената на едро на цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В големите търговски вериги цяло агне се предлага само в четири области, като цените се движат между 12,95 лв./кг в Шумен до 12,99 лв./кг в Пловдив, Разград и Русе. През миналата седмица  в малките магазини на столицата има поскъпване с 4%

С наближаването на майските празници цените тръгват нагоре и в другите части на страната. „Не е тайна, че потребители и производители са двете губещи групи от начина на ценообразуване у нас. За крайния потребител цените са стигнали тавана, а за хората, които произвеждат земеделска продукция са на дъното. При посредниците загуба няма. Подобна е ситуацията с прясното мляко, където цените паднаха с 25-30 на сто и в момента масово се изкупува по 50 ст./л от производителите а в магазините кофичка кисело мляко от 400 г масово върви по левче”, така определи ситуацията производителят. Овчето мляко пък се изкупува на 1,30 лева за литър. Стопанинът е категоричен, че животновъдството у нас изчезва, като прави паралел между годините, в които изнасяхме агнета с корабите и сегашния момент, при който няма достатъчно продукция дори за да задоволим собственото си доста свито потребление. Освен това отдавна са закрити пунктовете за изкупуване на агнета, а стопаните са притиснати от шепа търговци и прекупвачи на агнета, които им диктуват цените. Само две лицензирани кланици за овце и агнета има в момента у нас.

Предприемач воюва с „Топлофикация"

http://www.cross.bg/predpriemach-polzva-stantziya-1462664.html

/КРОСС/ Предприемач осъди за трети път „Топлофикация -Русе" ЕАД да му плаща наем за изградената абонатна станция към блока, която ползва на аванта. По оценка на вещи лица монополистът трябва да дава по 135 лева месечно на СД „Сонев и синове" или да изкупи оборудването на станцията.„Ответникът ползва съоръжения, изградени от ищеца, които е следвало да изгради сам и за своя сметка", мотивират се магистратите.Главоболията на Костадин Сонев започват още през 2009 г., след като топлофицира построената жилищна кооперация на ул. „Сяр" в кв. „Ялта". „Топлофикация - Русе" отказва да я присъедини и се оправда, че няма пари.Частният инвеститор влага 13 332 лв. собствени средства в обекта.Още 2000 лв. му струва присъединеният топлопровод. Той предупреждава писмено дружеството, че по чл.137 от Закона за енерегетиката му дължи наем или трябва да му плати абонатната станция, пише "Труд".    

Радарите за превишена скорост днес във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=287323

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. Ето къде ще има униформени екипи днес, които ще следят предимно за превишена скорост: 27 април - понеделник 08:10 - 09:30 Южен пътен възел /вход/, преди Аспарухов мост 09:00 - 10:30 бул.

Проверка на Автомобилна администрация на „Капитан Андреево”

http://www.cross.bg/pynktove-moskovski-avtobysi-1462663.html

/КРОСС/ Изненадваща проверка на Автомобилна администрация срещу нерегламентирания превоз на пътници и товари се провежда на „Капитан Андреево", съобщи БНТ. Тя е започнала в 4 часа тази сутрин. Московски: „Проверката е в контекста на всички усилия на държавата за въвеждане на по-строги санкции, особено на граничните пунктове. Две мобилни лаборатории в момента извършват проверки - на камиони и на автобуси. Съставени са 145 акта до момента. 45 автобуса са проверени. Технически проблеми при влизащите автобуси не са констатирани, каза пред БНТ транспортният министър Ивайло Московски. Той добави, че проверките ще продължат и по другите гранични пунктове.    

Проверка на Автомобилна администрация на „Капитан Андреево”

http://www.cross.bg/moskovski-pynktove-avtobysi-1462663.html

/КРОСС/ Изненадваща проверка на Автомобилна администрация се провежда на „Капитан Андреево", съобщи БНТ. Тя е започнала в 4 часа тази сутрин. Московски: „Проверката е в контекста на всички усилия на държавата за въвеждане на по-строги санкции, особено на граничните пунктове. Две мобилни лаборатории в момента извършват проверки - на камиони и на автобуси. Съставени са 145 акта до момента. 45 автобуса са проверени. Технически проблеми при влизащите автобуси не са констатирани, каза пред БНТ транспортният министър Ивайло Московски. Той добави, че проверките ще продължат и по другите гранични пунктове.    

Приятел на Путин печели избори при 95,11 % активност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251640_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+95%2C11+%25+%D0%B0%D0%BA%D1%8

 По предварлителни данни избирателната активност на вота за президент в Казахстан е 95,11 %. Това предава ТАСС, цитирайки зам.-председателя на Централната избирателна комисия Владимир Фоос. 

Над 9,5 млн. регистрирани избиратели упражняваха 13 часа правото си на глас в 9700 секции, 65 от които - в чужбина. Във впечатляващото число от над 95 % дори не са включени резултатите от секциите зад граница.

Резултатите се очакват утре, като вероятно президентът Нурсултан Назърбаев ще продължи 26-годишното си управление. 74-годишният бивш металург е на власт от 1989 г. и е известен като близък на Владимир Путин.

По инициатива на Назърбаев изборите бяха изтеглени с една година по-рано заради опасността увеличаващите се икономически проблеми на страната да ескалират, което би намалило шансовете му за успех.

Мандатът на президента е 5 г., а Назърбаев, който спечели с 96% изборите през 2011 г., е популярен като "татко" на Казахстан.

Тирамису

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734155

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

По непотвърдена информация: В Непал се издирва варненец на 25 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251639_%D0%9F%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%92+%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BB+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D

 По непотвърдена информация от интернет близки издирват 25-годишен българин в Непал, с когото не могат да се свържат. Според данни, цитирани от "Медиапул", младият мъж се казва Александър Димитров и е от Варна. Той е в неизвестност от събота, след като е бил отседнал в хотел в Катманду.

Близък на младия мъж е попълнил данни за него в Google Person Finder - услугата, чрез която се издирват хора. 

"Той е с бяла кожа, руса коса и брада и беше отседнал в хотел Backpackers в Катманду", пише човекът, представящ се като Данаил.

Според бТВ това може да се обясни и с нарушените комуникации. От МВнР съобщиха, че към момента нямат официално потвърждение от Непал за изчезнал наш сънародник.

Три групи наши сънародници са в Непал - страната, която беше ударена от мощно земетресение, предаде бТВ. От медията са се свързали с едната група, която е 12 момчета и едно момиче. Те са се качили до връх Айслънд пик и вече са слезли до гр. Лукла безпроблемно. Всички са добре. 

Българите са блокирани и не се знае кога ще намерят полет, за да се приберат.

Няма никакви данни за другите две групи. Предполага се, че едните са в Катманду, други са по алпинистките трасета. 

Инструктори планинари казаха пред телевизията, че те са 10-11-и път в Хималаите и са достатъчно опитни. Освен това нашенците били добре снаряжени. Трудно било да се посочи точният брой на нашите сънародници, защото някои са се включили към чуждестранни групи.

Според  различни информации жертвите на гибелните трусове вече са над 2500, а ранените - над 6000. Смята се, че поне 80 от загиналите са алпинисти.

Още няма следа от изчезналия в Непал Александър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734650

Бащата на обявения за издирване в Непал Александър все още няма връзка с него. Последят им контакт е бил два дни преди унищожителното земетресение, което по последни данни взе над 3200 жертви, над 6500 са ранените.  Христо Димитров заяви пред bTV, че синът му е бил в Катманду на стаж от няколко месеца, изпратен от университета в Холандия,
Бащата на обявения за издирване в Непал Александър все още няма връзка с него. Последят им контакт е бил два дни преди унищожителното земетресение, което по последни данни взе над 3200 жертви, над 6500 са ранените. Христо Димитров заяви пред bTV, че синът му е бил в Катманду на стаж от няколко месеца, изпратен от университета в Холандия,

Да излезем от ЕС? Свободно скитащо малоумие или злосторничество!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251638_%D0%94%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%A1%3F+%D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%83%D

 Вчера се навършиха десет години откакто България подписа договора си за присъединяване към Европейския съюз. Социалните мрежи естествено не подминаха темата. Наред с поздравленията се чу силно и гласът на набъбващия роден евроскептицизъм. Защо ни беше този Европейски съюз? Какво хубаво видяхме от него? Само ни скара с Русия. Кой ни пита искаме ли да влизаме? Хайде да излезем.

Бегъл поглед върху социологическите анкети е достатъчен, човек да разбере, че това е гласът на малцинството. Допускам, че сред него немалко позират като “антисистемни”, но едва ли сериозно мислят това, което говорят. Други го говорят срещу заплащане. Колкото и жалко да е това малцинство, то е подозрително гласовито. Затова си струва да му се отговори.

Който иска България да излезе от Европейския съюз, иска:

(а) българската икономика да изгуби 70 на сто от пазара на износа си;

(б) да се върнат митата и с тях българската продукция да се прости и с малкото си конкурентоспособност;

(в) българските земеделци да не получават европейски субсидии, т.е. съвсем да закрием земеделието;

(г) България да се лиши от 76 на сто от публичните си инвестиции (в инфраструктура, природна среда, икономическо и социално развитие). Сега те идват от еврофондовете. Ако ги нямаме, не метро, не магистрали, дупките по пътищата няма да има с какво да запълним. Няма да остане какво да се краде дори;

(д) да се върнат границите. Да пътуваме пак с визи. Децата ни да не могат да учат където искат в Европа, братята и сестрите ни да не могат да отидат да работят там. Студентите ни да не ползват обмена по “Еразъм”. Учените ни да не ползват финансиране по “Хоризонт 2020″. Западът да започва от границите на Сърбия и на Бившата югославска република Македония. Защото след 10-15 години те ще са готови за членство.

Как да наречем българина, който иска това? Оставям отговора на читателите.

Добре, Европа е лоша. Защо тогава всички бягат в нея? Защо дават последните си пари на трафикантите? Защо са готови да се удавят в Средиземно море, само и само да стъпят на брега ѝ? Защо драпат да отидат при омразните си колонизатори? Дето бият негрите. Защо не бягат при Путин? Я каква голяма, богата и силна страна има той!

Защо дори сърбите, които европейските сили два пъти бомбардираха след Втората световна и след Студената война (1994 и 1999 г.), искат и те в тази лоша Европа? Защо идват в Брюксел с нейно посредничество да преговарят с косовското правителство? С тази зла Европа, която в кризата (1999-2000 г.) взе страната на косоварите.

Защо и СИРИЗА, и “Подемос”, дето така проклинат финансовата политика на ЕС, искат все пак страните им да останат в него?

Зарежете и тези въпроси. Кажете само какво да избере България на мястото на ЕС? Да станем Швейцария на Балканите? Да, но Швейцария има банки, а ние имаме КТБ. Швейцария има часовници, а ние – чушкопеци. Швейцария е богата. Ние сме бедни. Богат и независим, може. Дори на Балканите. Но бедни и независими не са ми известни. Нито хора, нито държави.

Да, Норвегия гласува на два референдума против присъединяване към ЕС. Но Норвегия има нефт, газ, сьомга и чер хайвер да захранва цяла Западна Европа. А ние вече внасяме домати от Перу.

Да, голяма част от англичаните сериозно искат страната им да напусне ЕС. И нищо чудно дори референдум да направят за това. Но и да напуснат Европа, те пак ще останат най-добрите приятели на Америка. Пак ще са една от водещите в света икономики, ядрена сила, постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, един от четирите световни финансови центрове.

Какво ще сме ние, ако напуснем ЕС? Азербайджан, но без нефта и газа. Отговорът е на Кръстьо Преславски - един младеж, който достойно представя България в Европейската комисия.

При все това малцинството пак е тук и пак си знае своето. В Европа е зле, да се махаме. Малцинството трябва да може да казва това. Затова сме демокрация – всеки да може свободно да се изложи. Но това не значи и всеки да може свободно да решава.

Само че у нас този доморасъл “евроскептицизъм” седи там, където трябва да се решава и да се мисли – в парламента, в основни партии, в редакции, в това, което минава за духовен елит. То пише по вестниците, говори по телевизията и никой не го апострофира дори.

Това донякъде обяснява защо живеем зле и все се чувстваме нещастни. Това говорене е пример за свободно скитащи и неограничавани от нищо малоумие и безотговорност, а може би и злосторничество. Не се забелязват никакви гаранции, че достъпът им до важните копчета е изключен.

Това говорене показва, че обществото ни, или поне част от него, отказва да оцени може би единственото хубаво нещо, което му се е случило след Третото българско царство. А, както е известно, който си подритва коматчето, го губи. Намираме се в XXI век. За разлика от нас историческото време напредва. Вече няма начин да живееш хем глупаво, хем щастливо.

 

Веселин Желев.

Прокуратурата се заема с Ваньо Танов

http://bulgarski.pogled.info/news/64067/Prokuraturata-se-zaema-s-Vano-Tanov

/Поглед.инфо/ Софийската градска прокуратура е образувала предварителна проверка срещу шефа на митниците Ваньо Танов по сигнал, съдържащ данни за извършени престъпления, научи „Преса".

Скопяни не пожелаха да попречат и търговският център да стане "античен"

http://balkani.actualno.com/Skopjani-ne-pojelaha-da-poprechat-i-tyrgovskijat-centyr-da-stane-antichen-news_469838.html

Референдумът за запазване на автентичната фасада на Градския търговски център /ГТЦ/ в Скопие се провали. В него участваха 40.6 на сто от имащите право на глас, предаде БГНЕС. За да бъде признат в н...

Писмо от 1994 г.: Честит рожден ден, принцесо...

http://curious.actualno.com/Pismo-ot-1994-g-Chestit-rojden-den-princeso--news_469837.html

Най-романтичното писмо на света е най-простичко написаното. Това писмо е на Джони Кеш и е избрано за най-романтичното на света с малко проучване, направено в Обединеното кралство. А, ето и какво гла...

Българин оцеля с трите си деца в ада в Непал

http://www.bnews.bg/article-133922

Приклекнах, за да не падна при силния трус, после дойде глохота от падащ лед, разказва нашенецът.

САЩ: Близките на похитени в чужбина да не плащат откупи

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-blizkite-na-pohiteni-v-chuzhbina-da-ne-plashtat-otkupi-6035193

Правителството на Барак Обама обмисля промяна в политиката на САЩ, поставяща плащането на откупи извън закона

Слънце зад облаци, термометърът скача до 28 градуса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251637_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%2C+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0+%D0%B4%D0

 Времето над страната ще бъде предимно слънчево, но от запад ще се появи средна и висока облачност. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максимални температури между 23° и 28°, по морския бряг 17°-21°, в София около 23°. Това съобщи за"Фокус" дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН – Христо Христов. 

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня бавно ще се понижава. Над Черноморието бъде слънчево. Вятърът ще бъде слаб, от юг, след обяд от югоизток, поради което и максималните температури ще са по-ниски в сравнение с останалата част на страната, между 17° и 21°. Вълнението ще бъде 1-2 бала. Температурата на морската вода вече е от 10° по северното, до 14° по южното крайбрежие.

Над планините преди обяд ще бъде слънчево. През деня ще се появи средна и висока облачност, а над Западна и Централна Стара планина, както и над Рило-Родопската област ще се развие купестта облачност. Само на отделни места там краткотрайно ще превали. Вятърът по билата ще е умерен от запад-югозапад. На 1200 метра дневната температура ще е 16°-17°, на 2000 метра около 8°.

27 април в историята

http://www.cross.bg/prava-nezavisimostta-frantziya-1462662.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1124 г. Дейвид I става крал на Шотландия. През 1296 г. шотландците са разгромени от английския крал Едуард I. През 1521 г. изследователят Фернандо Магелан е убит в битка на Филипините. През 1667 г. Джон Милтън продава авторските права на „Изгубеният рай" за 10 английски паунда. През 1810 г. Лудвиг ван Бетовен завършва прочутото си произведение за пиано „На Елиза". През 1840 г. започва изграждането на Уестминстърския дворец, известен и като Камарите на парламента в Лондон. През 1881 г. Александър Батенберг разпуска второто ОНС, уволнява правителството на Петко Каравелов и назначава нов служебен кабинет начело с руския генерал Казимир Ернрот. През 1908 г. в Лондон са открити Четвъртите Олимпийски игри. През 1945 г. по време на Втората световна война съюзниците отхвърлят предложението на Хитлер за мир и искат безусловна капитулация на Германия. През 1947 г. Тур Хейердал започва пътешествие с тръстиковата си лодка Кон-Тики, с която изминава повече от 5000 морски мили. През 1950 г. Англия признава държавата Израел. През 1956 г. боксьорът Роки Марчиано се оттегля като непобеден световен шампион в тежка категория. През 1960 г. Того получава независимостта си от Франция. През 1961 г. Сиера Леоне получава независимостта си от Обединеното кралство. През 1963 г. е открита първата в България електрифицирана жп линия София - Пловдив. През 1981 г. Xerox PARC представят компютърната мишка. През 1992 г

Янис Варуфакис е бил изолиран по време на срещата на еврозоната в Рига

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734642

По време на срещата на финансовите министри на еврозоната в латвийската столица Рига Янис Варуфакис е попаднал в позицията на аутсайдер, който не само е прекъсван, но и очевидно не е взет на сериозно от колегите си, коментира германският вестник Die Frankfurter Rundschau. Министърът на финансите на силно задлъжнялата Гърция е посрещнат в хладна
По време на срещата на финансовите министри на еврозоната в латвийската столица Рига Янис Варуфакис е попаднал в позицията на аутсайдер, който не само е прекъсван, но и очевидно не е взет на сериозно от колегите си, коментира германският вестник Die Frankfurter Rundschau. Министърът на финансите на силно задлъжнялата Гърция е посрещнат в хладна

Ричард Цюндрич, финансист: Централните банки наливат пари и това създава големи проблеми

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/04/27/2517850_richard_cjundrich_finansist_centralnite_banki_nalivat/?ref=rss


Д-р Ричард Цюндрич е член на Борда на директорите на Австрийския икономически център и на института "Фридрих А. фон Хайек". Той е независим финансов консултант в Швейцария, специализиран в капиталови пазари, управление на активи, планиране на кадровото развитие и стартов капитал. Преди да основе компанията си д-р Цюндрич е работил в сферата на международните корпоративни финанси за редица международни банкови институции. Притежава докторска степен по право от Виенския университет.

В...

Любимец търси нова и модерна визия за бъдещето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251636_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%86+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%

 - Какво е характерно за Любимец, г-н Анастасов? 
- Община Любимец е една от общо 11-те общини на област Хасково. Разположена е в плодородното Тракийско поле между две от най-красивите и интересни родни планини - Източните Родопи и Сакар. Облагодетелствани сме с добро транспортно-географско положение, благоприятен и мек климат, плодородни почви. Но най-най-важното е, че тук живеят трудолюбиви и добри хора. 
- При тази трудна ситуация в страната с какво се занимава населението на Любимец? Как оценявате инвестиционния климат в общината? 
- Изключително добрите почвено-климатични условия и установените традиции са предпоставка жителите на Любимец и на останалите населени места да се занимават предимно със земеделие. Селското стопанство е важен отрасъл на общинската икономика. Стремим се да стимулираме инвестициите в тази област, както и в преработващия сектор. В помощ на стопаните въведохме агрометеорологична мрежа за мониторинг на околната среда и за анализ на почвата. Предприехме стъпки за изграждане на Пазар на производителя. Сериозен проблем за общината е недостатъчната инвестиционна активност. Ето защо предвиждаме мерки за подобряване на бизнес средата, като се стимулират инвестициите в модернизиране, включително за преработка и маркетинг на селскостопански продукти. 
- За подобряване на жизнената среда повечето от общините в страната разчитат на европейски средства. С каква насоченост са реализираните проекти на община Любимец? 
- Приоритет за моя екип е работата по подготовката и изпълнението на проекти с европейско или държавно финансиране. По този начин успяваме да реализираме в голяма степен важните за развитието на общината и заложени в Общинския план за развие 2014-2020 г. подобрения в инфраструктурата, социалните дейности, спорта, туризма, образованието и здравеопазването. 
До момента реконструирани и рехабилитирани са над 10 км от улиците в града и селата. Изградени са 5 спортни площадки и 2 спортни зали. Подновена е част от водопроводната мрежа в 3 от селата. Реновирани са сградите на читалището, детските градини, яслите и училищата в града. Във всички учебни заведения се изградиха нови отоплителни инсталации на биогориво. Работим и в посока за развитие и популяризиране на нашия регион като туристическа дестинация. Направихме цялостен ремонт на старото училище в село Малко градище, за да се превърне в Туристически информационен център и база за работа на археолози. Някои от проектите ни са по Програмата за трансгранично сътрудничество и целят задълбочаване на културните връзки със съседните ни общини от Гърция и Турция.
- Споменахте здравеопазването. В много от малките градчета болниците са в затруднено финансово състояние. Как работи общинската болница? 
- Въпреки недоброто състояние на здравеопазването в страната към настоящия момент Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Любимец работи изключително успешно. Непрекъснато расте броят на потърсилите специализирано лечение. Фактът, че тук се лекуват пациенти от 33 общини от 13 области в България, говори достатъчно ясно и красноречиво за предлаганата качествена и адекватна медицинска помощ. Общинската болница е в много добро финансово състояние и няма задължения. 
- Пред голяма част от общините в страната стои въпросът с ниската събираемост на местните приходи. Вие как се справяте? 
- На всички е ясно, че няма как общината да изпълнява задълженията си за сметопочистване, поддръжка на общинската собственост, озеленяване и други, ако не се събират местни приходи. Ето защо още в началото на мандата предприехме мерки за повишаване на събираемостта на местните данъци и такси. В началото на всяка година се изпращат съобщения до гражданите за задълженията им. Осъществихме връзка с органите на КАТ, в резултат на което се намали броят на недекларираните моторни превозни средства. На интернет страницата на община Любимец непрекъснато се обновява информацията за начина и сроковете за подаване на данъчни декларации, кодове и параграфи за видовете плащане към отдел „Местни данъци и такси“. 
- В ежедневната си работа кметът на общината разчита на екипа до себе си. Какви цели си поставяте и в каква посока смятате да работите вие и вашият екип занапред? 
- Екипът, с който работя, е сформиран от експерти и професионалисти и аз разчитам на тяхната компетентност. Надяваме се да завършим успешно реализацията на проектите, по които работим в момента, и в края на този мандат община Любимец да изглежда по нов начин, с нова визия за бъдещето и нов път за развитие. Както до момента, така и занапред основните ни усилия ще са насочени към подобряване на обществената инфраструктура и среда, осигуряващи висок жизнен стандарт. Основните ни цели са да надградим постигнатото до момента, за да имаме в бъдеще устойчиво икономическо, социално и културно развитие на общината. Притежаваме нужните капацитет, воля, желание и възможности да продължим напред!

По 1940 лв. натрупани средно по сметките за втора пенсия

http://pik.bg/по-1940-лв-натрупани-средно-по-сметките-за-втора-пенсия-news322780.html

По 1940 лв. натрупани средно по сметките за втора пенсия

6,7% е средната доходност, постигната от универсалните фондове от края на март 2013 г. до края на март тази година, изчислена на годишна база, съобщиха още от КФН. Всички девет фонда на пазара са успели да надскочат минималната доходност от 3,72%, която се определя от комисията. Иначе процентът, с който са олихвени парите на клиентите варира между различните фондове от 4,42% до 7,35 на сто.

При професионалните фондове средната лихва е 6,51% при определена минимална от КФН 3,51 на сто. Постигнатите лихви тук са от 4,02% най-ниската до 7,53% - най-високата.

За доброволните фондове КФН не определя минимална доходност. Изчислената средна за тях е 7,34%, като най-високата постигната е 11,03%, а най-ниската е 4,02%.

Според изчисленията на финансовия надзор обаче от 2004 г. насам само два от седем фонда, които работят 10 г. на пазара реално са олихвили парите на клиентите си. За останалите пет КФН отчита отрицателни проценти, като някои фондове са загубили при управлението близо 10 на сто от парите на клиентите си за въпросния 10-годишен период. За другите два пък не са правени такива изчисления, защото нямат 10-годишна история. При професионалните фондове с отрицателен резултат са 4 от седемте фонда, като най-големият процент на отрицателна доходност е 13%. Аналогичната цифра за доброволните фондове е -38%.  Въпросът с доходността предизвика скандал, след като стана ясно, че четири фонда са подали сигнал до КФН в края на миналия октомври. Според тях останалите конкуренти правят пазарни манипулации, с които завишават изкуствено постигнатата доходност. По въпроса тече проверка във всичките девет компании.

Най-евтино е в Турция, най-скъпо - в Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-tyristi-hoteli-1462661.html

София /КРОСС/ Над 110 000 българи ще почиват в чужбина през първите десет дни на май, като повечето традиционно ще хванат пътя за южните ни съседки. Тази година най-евтино ще е в Турция, където най-ниската оферта за една седмица е 198 лв., заяви пред „Преса" председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.Подобни предложения има за Кушадъсъ, Памук кале, Ди-дим и др., но настаняването е в двузвезден хотел без никакви екстри и без да се включва транспортът и храната.В Гърция почивката при равни условия излиза 280 лв. България държи малко по-ниски цени, като най-нискотарифното туристическо изживяване за 7 дни е 250 лв.Луксът и удобствата си имат своята цена. Петдневен престой ол инклузив на остров Корфу, включващ екскурзии и четиризвезден хотел, се предлага за 398 лв. Пътуване до Истанбул с автобус и три нощувки в турската столица плюс екскурзия до Принцовите острови върви по 320 лв. на човек. За най-масовия им курорт - Кушадъсъ, по-класните предложения варират от 300 лв. до 600 лв. У нас цените са разнообразни - започват от 25 лв. за нощувка, като най-масовите са по 50-60 лв.Над 220 000 души ще откликнат на призива на премиера Бойко Борисов и през почивните дни около 1 май и Гергьовден ще отморяват в България. Така, въпреки че летният сезон ще бъде открит чак през юни, курортите ще започнат да се пълнят още в началото на следващия месец. Освен нашенци още около 75 000 чужденци ще изберат да почиват в България - основно румънци и гърци

Спират парното от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4734488

l Сметките за март се оказаха най-високи за целия сезон
l Обяснението - месецът бил 31 дни, умножава се по среден отоплителен ден
“Топлофикация - София” започва да спира парното от днес, след като прогнозата показала, че времето трайно ще се затопли. Днес се очаква живакът да стигне 28 градуса.
Ядосани граждани вчера звъняха в редакцията на в.
l Сметките за март се оказаха най-високи за целия сезон l Обяснението - месецът бил 31 дни, умножава се по среден отоплителен ден “Топлофикация - София” започва да спира парното от днес, след като прогнозата показала, че времето трайно ще се затопли. Днес се очаква живакът да стигне 28 градуса. Ядосани граждани вчера звъняха в редакцията на в.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване