Любиц пробвал снижаването на самолета на път към Барселона

http://frognews.bg/news_90718/Liubits-probval-snijavaneto-na-samoleta-na-pat-kam-Barselona/

Помощник-пилотът Андреас Любиц, който разби самолет на Germanwings във Френските Алпи, е репетирал снижаването при предишния полет, пише германският вестник „Билд".

Външно не потвърждава, че българският капитан в Иран е освободен

http://offnews.bg/news/n_1/n_500973.html

Министерство на външните работи (МВнР) не потвърждава информацията на иранските си колеги, че е освободен българският капитан и екипажът на кораба „Мерск Тигрис”. „До този момент нямаме официална информация, която да потвърждава освобождаването на екипажа на кораба”, обясни говорителят на МВнР Бетина Жотева пред агенция „Фокус”. Корабът бе задържан  на 28 април в Персийския залив, докато датската компания „Мерск“ и иранската „Парс Талайе“ уредят паричния си спор. Екипажът на кораба се състои от представители на няколко държави. Капитанът е българин, заместник-капитанът е руснак, 13 моряци са от Мианма, четирима от Румъния, двама от Шри Ланка и по един - от Великобритания, Полша и Украйна. По-рано днес говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам заяви, че всички 24 членове на екипажа са освободени. Тя допълни, че преговорите между двете компании продължават и се очаква случат да бъде уреден до няколко дни.

Два пътнически влака се сблъскаха в Австрия

http://frognews.bg/news_90717/Dva-patnicheski-vlaka-se-sblaskaha-v-Avstriia/

Два пътнически влака са се сблъскали челно близо до южния австрийски град Грац. При катастрофата е загинал един човек, съобщават световните агенции.

Индонезийски бизнес шоурум отвори врати във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=288286

Индонезийски бизнес шоурум бе открит вчера в мебелна къща „Лазур“ във Варна. На проявата присъстваха посланикът на Република Индонезия в България- Н. Пр. Бунян Саптомо, зам.-министърът на търговията на Индонезия Чахя Видаянти, зам.

AFP: Дания забрани на Total да сондира за шистов газ

http://www.cross.bg/total-daniya-kompaniya-1464173.html

/КРОСС/ Ден след началото им, Дания обяви, че е спряла проучванията на френската компания Total за шистов газ, предаде AFP. Говорителят на датската енергийна агенция обяви, че френската компания използва непозволени вещества. Според местни медии компанията е използвала химикал, обявен за вреден за околната среда. Веществото не е незаконно, но не присъства в списъка с използвани продукти по проекта, тъй като групата не мислела, че „това ще представлява проблем", отговориха от Total.

Паметен знак в чест на българските воини бе открит в Средец

http://pik.bg/паметен-знак-в-чест-на-българските-воини-бе-открит-в-средец-news327975.html

Паметен знак в чест на българските воини бе открит в Средец

Паметен знак за военнослужилите в поделенията на българската армия в Средец бе открит днес в странджанския град. Откриването на мемориала е съвместна инициатива на местната Община и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По случай днешния празник Гергьовден кметът Иван Жабов връчи почетния знак на Средец, който тази година отбелязва 55 години от обявяването си за град, на официалните гости и героите в битката при Драва.

В церемонията по откриването на паметния знак се включиха и ветерани от Втората световна война, участвали в битката при Драва - Бойчо Бойчев, Иван Чобанов и Иван Колелиев. Преди 70 години едва 20-годишните тогава момчета се сражавали мъжки на бойното боле. Затова днес гордо носеха кръстовете за храброст, които са получили за това, че са защитавали родината си.

Специално за церемонията дойдоха генерал-лейтенант от запада Гиньо Тонев - командващ Трета армия, командващ Сухопътните войски - първи заместник на генералния щаб на Българската армия, бригаден генерал Васил Джелебов - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Бургас, генерал-майор Кирчо Куртев - командир на Четвърта дивизия.

Празникът продължи с музикална програма, а жителите на Средец опитаха и от агнешния курбан за здраве, който бе раздаден днес в центъра на града./topnovini.bg

Българките ще са най-затлъстелите в Европа през 2030 г.

http://www.bnews.bg/article-134490

89% от българките след 15 години ще са с наднормено тегло и затлъстяване.

Екипажът на задържания в Иран кораб е освободен

http://frognews.bg/news_90716/Ekipajat-na-zadarjaniia-v-Iran-korab-e-osvoboden/

Eкипажът на задържания търговски кораб „Маерск Тигрис" е освободен. Това обяви на брифинг говорителката на иранското външно министерство, цитирана от агенция ИРНА и АФП. Капитанът му е българин. Членовете на екипажа се възползват от дипломатическа помощ.

40 ранени и 30 арестувани на протеста снощи в Скопие

http://offnews.bg/news/n_1/n_500971.html

Повече от 40 души, по-голямата част от които служители на реда, бяха ранени, а 30 демонстранти бяха задържани по време на протеста пред сградата на правителството в Скопие във вторник вечерта, предаде AFP, цитиран от "Фокус". Министърът на вътрешните работи на страната Гордана Янкуловска съобщи, че 38 полицаи са били ранени от хвърлени по тях по време на протеста предмети. Двама от тях още са в болница. Най-малко четирима демонстранти и един фотограф също са ранени при възникналите безредици. За днес отново са предвидени протести в Скопие и Битоля, съобщават от македонското електронно издание Плус инфо, цитирано от "Фокус". Причина за антиправителствените протести са записите от подслушвани телефонни разговори, които бяха показани от опозицията и които са свързани с убийството на 22-годишния Мартин Нешковски през 2011 г. от страна на полицейски служител. Те представляват записи на телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски, от които става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Мартин Нешковски, който е полицай и да набедят обикновен служител от охраната. Младежът на 21 години бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски - ВМРО-ДПМНЕ Братът на убитият Нешковски заяви, че протестите срещу полицейското насилие ще продължат всеки ден, докато не бъдат изпълнени техните искания. „Нашите искания са за повдигане на обвинение срещу незаконната власт. Необходимо е и отговорност от страна на ръководството на МВР“, заяви Александър Нешковски.

Внимавайте какво купувате! "Телеграф": Смъртоносна хранителна добавка за се продава масово в Интернет

http://petel.bg/Vnimavayte-kakvo-kupuvate--Telegraf--Smartonosna-hranitelna-dobavka-za-se-prodava-masovo-v-Internet__111080

Смъртоносна хранителна добавка, горяща мазнини, се продава у нас, съобщава „Телеграф”. Става въпрос за продукта динитрофенол, познат...

Алена: Акушерка ме е преповила като бебе и съм изпаднала в клинична смърт

http://petel.bg/Alena--Akusherka-me-e-prepovila-kato-bebe-i-sam-izpadnala-v-klinichna-smart__111081

Акушерка ме е преповила като бебе и съм изпаднала в клинична смърт. Това е станало часове, след като съм била родена. По мое време нямаше...

Бареков гост на официален обяд на иранска делегация в Брюксел

http://pik.bg/бареков-гост-на-официален-обяд-на-иранска-делегация-в-брюксел-news328006.html

Бареков гост на официален обяд на иранска делегация в Брюксел

Евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на групата на ЕКР Николай Бареков присъства на официален обяд в президентския протоколен салон в ЕП по повод посещение на делегация на високо равнище от Иран.
 
Той е поканен в качеството си на член на Делегацията за връзки с Иран.

Срещата тече в момента в Брюксел.

“Революция Z” канят само 30 от феновете си на таен концерт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749020

Младежката група “Революция Z”, която бе създадена заради едноименния сериал, ще представи новия си сингъл на таен концерт. Наричат го така, тъй като на него ще поканят едва 30 от феновете си. Те ще бъдат избрани чрез томбола.
Концертът ще е в края на май и въпреки че е таен, в продължение на 19 дни музикантите ще разкриват всеки ден какво включва
Младежката група “Революция Z”, която бе създадена заради едноименния сериал, ще представи новия си сингъл на таен концерт. Наричат го така, тъй като на него ще поканят едва 30 от феновете си. Те ще бъдат избрани чрез томбола. Концертът ще е в края на май и въпреки че е таен, в продължение на 19 дни музикантите ще разкриват всеки ден какво включва

Засилен трафик към София в края на почивния ден

http://society.actualno.com/Zasilen-trafik-kym-Sofija-v-kraja-na-pochivnija-den--news_471470.html

Днес се очаква интензивен трафик в посока София. Изтичат дългите празнични дни между 1 и 6 май, които много българи избраха да слеят в по-продължителна ваканция. От Пътната полиция ограничават до 20....

Ужас на пътя край Добрич! Трима са тежко ранени при зверски сблъсък между микробус с пътници и камион

http://pik.bg/ужас-на-пътя-край-добрич-трима-са-тежко-ранени-при-зверски-сблъсък-между-микробус-с-пътниц-news327990.html

Ужас на пътя край Добрич! Трима са тежко ранени при зверски сблъсък между микробус с пътници и камион

Трима мъже са сериозно пострадали при катастрофа, при която пътнически микробус се е блъснал в камион, натоварен с дърва. Катастрофата е станала в вчера по пътя Батово – Добрич.

От ауспуха на камиона излизал гъст пушек, който пречел на видимостта на шофьора на микробуса, разказаха очевидци. Той предприел неправилно изпреварване, при което бусът се блъснал отзад в камиона.

Ранените са със счупени крайници и мозъчно сътресение. Те са настанени в болницата в Добрич. Останалите пътници са се отървали с леки наранявания.

Установено е, че шофьорът на товарния камион е бил неправоспособен. По случая е образувано полицейско дознание.

Каналджии изоставиха 27 бежанци в манастир

http://frognews.bg/news_90715/Kanaldjii-izostaviha-27-bejantsi-v-manastir/

27 бежанци от различни държави със статут за пребиваване у нас са били открити вчера в Добридолския манастир край Лом. Това съобщава БиТиВи, позовавайки се на информация от граничните власти. Сред тях са 21 мъже, четири жени и две деца.

Македонската опозиция: Груевски избра пътя на диктаторите

http://balkani.actualno.com/Makedonskata-opozicija-Gruevski-izbra-pytja-na-diktatorite-news_471469.html

Македонският премиер Никола Груевски (на снимката) вчера избра пътя на диктаторите като Слободан Милошевич, Николае Чаушеску и Александър Лукашенко за напускането на властта. Решението за бруталното...

Варна търси пари за детски площадки от армията на САЩ

http://www.cross.bg/ploshtadki-varna-leva-1464172.html

/КРОСС/ Община Варна се готви да кандидатства за финансиране на ремонта на две специализирани площадки от програмата за хуманитарна помощ на командването на Въоръжените сили на САЩ в Европа. Предложението на кмета Иван Портних ще бъде разгледано от комисия по европейско и международно сътрудничество. Двете площадки за игра на деца са в Оздравителната детска градина „Ален мак" в квартал „Чайка" и в Логопедичната детска градина в „Салтанат". Стойността на първата е около 168 хил. лв., а на втората - над 187 хил. лева. Хуманитарната програма на Въоръжените сили на САЩ в Европа финансира проекти за подобряването на живота на хора и деца в неравностойно положение, предотвратяването на последици от кризи и аварии, работа с НПО и образование. Ако американските военни одобрят помощта, Община Варна няма да има нужда да участва със свои средства в проекта. В началото на годината, заедно с приемането на новия местен бюджет, администрацията на кмета Портних предложи поемането на нов дълг в 43 млн. лева. Мнозинството в Общинския съвет одобри този нов дълг, повече от една трета от който трябваше да бъде насочен именно към обновяването на детските площадки в града. Цялата сума, която влиза в общината под формата на кредит специално за местата за игра, е 15,3 млн. лева. Явно обаче или сумата не стига за финансиране на всички обекти, или някои от тях не са били предвидени в предварителните разчети.

ЦЕРН осъществи първия сблъсък на протони в Големия адронен колайдер

http://www.moreto.net/novini.php?n=288284

Специалисти на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) осъществи за пръв път сблъсък на сноп протони в най-големия и най-мощен ускорител на частици в света - Големия адронен колайдер, след 2-годишната му модернизация, съобщиха световните информационни агенции.

Бащата на Ани имал интимна връзка с травестит

http://frognews.bg/news_90714/Bashtata-na-Ani-imal-intimna-vrazka-s-travestit/

27-годишният Станислав Бакърджиев, който уби малката Ани, имал интимна връзка с травестит на име Роза през 2007 година.

Как да „защитим“ мозъка в жегата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750021

Жена на 65 г. решила да се порадва на хубавото време, седнала на пейка в парка, поседяла час, но припаднала. Наложило се да я откарат в столичната университетска болница „Св. Наум“, където лекарите успели да й помогнат. „Когато температурите минат 30 градуса, тези случаи ще станат още повече“, заяви вчера пред „Труд“ проф.
Жена на 65 г. решила да се порадва на хубавото време, седнала на пейка в парка, поседяла час, но припаднала. Наложило се да я откарат в столичната университетска болница „Св. Наум“, където лекарите успели да й помогнат. „Когато температурите минат 30 градуса, тези случаи ще станат още повече“, заяви вчера пред „Труд“ проф.

Големият адронен колайдер започна отново да сблъсква протони

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527427_golemiiat_adronen_kolaider_zapochna_otnovo_da_sbluskva/?ref=rss


Учени от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) осъществиха първия сблъсък на лъчи протони в Големия адронен колайдер след повторното му стартиране през април. 

Тестовият сблъсък е станал сутринта на 5 май. Протоните са били насочени един срещу друг в колайдера при ниска енергия - 450 гигаелектронволта на всеки лъч. В резултат от всеки сблъсък приборите са регистрирали поява на частици.

Колайдерът заработи отново в началото на април след двугодишно...

Осъждат Георги Марков през 1972 г. на 6,5 г. затвор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749036

Вестник “24 часа” разказа в съботния си брой каква е причината за заминаването на писателя Георги Марков за Италия през 1969 г. Авторът на “Задочните репортажи” тръгва за Болоня, града, в който живее брат му Никола Марков, с идеята да реализира на Запад филм по своя роман “Жените на Варшава”. Предложението му е отправено от известния журналист
Вестник “24 часа” разказа в съботния си брой каква е причината за заминаването на писателя Георги Марков за Италия през 1969 г. Авторът на “Задочните репортажи” тръгва за Болоня, града, в който живее брат му Никола Марков, с идеята да реализира на Запад филм по своя роман “Жените на Варшава”. Предложението му е отправено от известния журналист

Масовите цигари скачат над 5 лв.

http://frognews.bg/news_90713/Masovite-tsigari-skachat-nad-5-lv/

Цената на най-масовите цигари скача над 5 лева. Това поскъпване е само началото, защото през следващите 3 години страната ни трябва значително да вдигне акцизите върху цигарите, съобщи НТВ.

Американските индекси се понижават в началото на сесията

http://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskite-indeksi-se-ponijavat-v-nachaloto-na-sesiiata-194203/

Повишената доходност на ДЦК и цените на енергията остават във фокус преди петъчния доклад за заетостта

По повод решението на Св. Синод да споменава цар Симеон при богослужение

http://www.cross.bg/tzurkvata-durzhavata-resheniya-1464171.html

/КРОСС/ Преди няколко дни част от обществеността в страната беше поразена от следната новина: „Св. Синод разгледа предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и след проведеното гласуване единодушно реши: Дава благословение при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската Православна Църква да се споменава името на Негово Величество Симеон Втори, цар на българите..." (цитирам по прочетеното в Рravoslavie.bg, Dveri.bg и другаде). Някои сайтове представиха решението на Светия Синод като „скандал". Коментарите - живописни. Хората се безпокоят. Предполагам, че съвсем скоро част от въцърковените християни ще инициират протести срещу решението на Синода, както вече се е случвало. Те изглежда не мислят, че епископството на БПЦ може самостоятелно да взима решения за това, кой ще е епископ или какво ще се прави по време на богослужение. Те виждат себе си като далеч по-православни от патриарха и много по-наясно кое е полезно за Църквата. Затова са решили да бъдат „коректив". Освен това знаят, че медиите са техни - особено ако става въпрос да се правят бели. Причината за тази им увереност е, че си представят, че Църквата е в същото положение като държавата. Тоест, че е окупирана. А те са местните й „окупатори". Трябва да им се напомни, че положението е по-сложно

По повод решението на Св. Синод да споменава цар Симеон при богослужение

http://www.cross.bg/tzurkvata-resheniya-durzhavata-1464171.html

/КРОСС/ Преди няколко дни част от обществеността в страната беше поразена от следната новина: „Св. Синод разгледа предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и след проведеното гласуване единодушно реши: Дава благословение при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската Православна Църква да се споменава името на Негово Величество Симеон Втори, цар на българите..." (цитирам по прочетеното в Рravoslavie.bg, Dveri.bg и другаде). Някои сайтове представиха решението на Светия Синод като „скандал". Коментарите - живописни. Хората се безпокоят. Предполагам, че съвсем скоро част от въцърковените християни ще инициират протести срещу решението на Синода, както вече се е случвало. Те изглежда не мислят, че епископството на БПЦ може самостоятелно да взима решения за това, кой ще е епископ или какво ще се прави по време на богослужение. Те виждат себе си като далеч по-православни от патриарха и много по-наясно кое е полезно за Църквата. Затова са решили да бъдат „коректив". Освен това знаят, че медиите са техни - особено ако става въпрос да се правят бели.Причината за тази им увереност е, че си представят, че Църквата е в същото положение като държавата. Тоест, че е окупирана. А те са местните й „окупатори". Трябва да им се напомни, че положението е по-сложно

Над 40 ранени и 30 арестувани по време на протеста в Скопие (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750039

Над 40 души, повечето от които полицаи, са ранени, а 30 демонстранти са арестувани по време на демонстрацията, която се проведе във вторник вечерта пред сградата на правителството в Скопие, предаде АФП, позовавайки се на македонските власти.
Пред журналисти вътрешният министър Гордана Янкуловска заяви,
Над 40 души, повечето от които полицаи, са ранени, а 30 демонстранти са арестувани по време на демонстрацията, която се проведе във вторник вечерта пред сградата на правителството в Скопие, предаде АФП, позовавайки се на македонските власти. Пред журналисти вътрешният министър Гордана Янкуловска заяви,

Атракцион се прецака и държа седем души с главата надолу (видео)

http://petel.bg/Atraktsion-se-pretsaka-i-darzha-sedem-dushi-s-glavata-nadolu--video-__111079

Група от седем души, решили да се повеселят в парка за развлечения в холандския град Дидам, преживя неприятен инцидент, съобщи omroepgelderland.nl....

В Златолист се зареждаш със силата на Св. Георги

http://frognews.bg/news_90712/V-Zlatolist-se-zarejdash-sas-silata-na-Sv-Georgi/

Единствено в малкото българско селце Златолист и неговия храм "Свети Георги" можеш да усетиш храбростта на Свети Георги, да поемеш силата на вярата на една пророчица и се заредиш с енергия, бликаща от реликва, взета от Йерусалим.

Уличеният в убийството на дъщеря си българин ще лежи сам в килия на о. Корфу

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527428_ulicheniiat_v_ubiistvoto_na_dushteria_si_bulgarin_shte/?ref=rss


27-годишният българин, обвинен от гръцките власти в жестоко убийство на 4-годишната си дъщеря, ще бъде настанен в самостоятелна килия на затвора на остров Корфу.

Мъжът ще бъде отделен от другите затворници от съображения за сигурност, тъй като властите се опасяват, че той може да се самоубие или да бъде убит в затвора, съобщава Би Ти Ви.

Че другите затворници може да му посегнат заради жестокостта, с която е отнел живота на собствената си дъщеря, намекна дори отговорният...

Хелзинкският комитет: Полицията в Македония е използвала неправомерна сила

http://balkani.actualno.com/Helzinkskijat-komitet-Policijata-v-Makedonija-e-izpolzvala-nepravomerna-sila-news_471466.html

Полицията в Скопие е използвала непропорционална и прекомерна сила при разпръскванено на вчерашния протест пред сградата на правителството. Това заявиха от Хелзинкския комитет по човешките права по п...

Над 40 ранени и 30 арестувани по време на протеста в Скопие (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750032

Над 40 души, повечето от които полицаи, са ранени, а 30 демонстранти са арестувани по време на демонстрацията, която се проведе във вторник вечерта пред сградата на правителството в Скопие, предаде АФП, позовавайки се на македонските власти.
Пред журналисти вътрешният министър Гордана Янкуловска заяви,
Над 40 души, повечето от които полицаи, са ранени, а 30 демонстранти са арестувани по време на демонстрацията, която се проведе във вторник вечерта пред сградата на правителството в Скопие, предаде АФП, позовавайки се на македонските власти. Пред журналисти вътрешният министър Гордана Янкуловска заяви,

„Ислямска държава“ заяви, че на територията на САЩ се намират 71 бойци на джихадистката групировка

http://www.moreto.net/novini.php?n=288282

„Ислямска държава“ заявява, че на територията на САЩ се намират 71 бойци на джихадистката групировка, „готови да извършат атака“, съобщава вестник "Ню Йорк Дейли Нюз". По данни на изданието, представители на групировката са публикували в интернет послание със заплахи към организатора на изложба на карикатури на пророка Мохамед в американския щат Тексас Памела Гелър.

Европейското за юноши започна с равенство между Испания и Австрия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527413_evropeiskoto_za_junoshi_zapochna_s_ravenstvo_mejdu/?ref=rss


Испания и Австрия завършиха 1:1 в откриващия мач на европейското първенство за юноши до 17 години в България.

На стадион "Лазур" в Бургас двата отбора изиграха лишен от много интересни ситуации мач в доста бавно темпо, което испанците контролираха през по-голямата част. 

Австрийските футболисти започнаха неуверено мача, изиграха доста колебливо първо полувреме и допуснаха гол в началото на втората част. Те обаче успяха да изравнят след час игра, а в края дори имаха...

Ужас в Пещера! 7 свлачища откъснаха стотици хора в Родопите, вижте размера на природната стихия (видео)

http://pik.bg/ужас-в-пещера-7-свлачища-откъснаха-стотици-хора-в-родопите-вижте-размера-на-природната-сти-news327959.html

Ужас в Пещера! 7 свлачища откъснаха стотици хора в Родопите, вижте размера на природната стихия (видео)

Частично бедствено положение е обявено в Пещера. Огромно свлачище откъсна основния път към курортния комплекс "Свети Константин". Над 1100 частни вили, хотели и почивни бази са откъснати. Едновременно в района са се активизирали 7 свлачища.

Причината за напълно затворения път за летовище Свети Константин са свличания на пътното платно на три участъка. Свлачище има и по пътя от Пещера за село Дебращица. Това наложи обявяване на частично бедствено положение.

"Все още няма яснота колко ще струва ремонтът на проблемните участъци, нито кога ще започне възстановяването им," заяви пред кметът на града Георги Козарев.

Засега община Пещера кандидатства за пари от фонд Солидарност на Европейския съюз за сумата от 780 хиляди лева и ще търси финансиране от Комисията по бедствия и аварии. Има опасност част от Пещера да остане без вода, а първите застрашени къщи се намират едва на 20 метра от най-голямото свлачище.

Курбан за здраве раздадоха по случай 6-ти май в село Велчево

http://pik.bg/курбан-за-здраве-раздадоха-по-случай-6-ти-май-в-село-велчево-news327969.html

Курбан за здраве раздадоха по случай 6-ти май в село Велчево

Курбан за здраве раздадоха във великотърновското село Велчево по повод Деня на Българската армия и Гергьовден. Областният управител проф. Пенчо Пенчев уважи празничното събитие, съобщиха от пресцентъра на Областната управа във Велико Търново. Заедно със Снежана Данева, заместник кмет на община Велико Търново и Мустан Юсменов, кметски наместник на селото, поднесоха цветя на паметната плоча монтирана на фасадата на народно читалище „Светлина".

Тя е поставено там в памет на 11 загинали в Балканската, Първата световна война, Междусъюзническата и Втората световна война. Село Велчево е разположено в предбалканската котловина на 15 км югоизточно от Велико Търново.Землището му държи вододела на реките Белица и Дрента. Съседни села на с. Велчево са c. Плаково, c. Пчелище, c. Присово и гр. Килифарево. Велчево съществува от 1700 година под името „Феда бей”. След опожаряването на с. Киселчово, намиращо се в завоите на р. Елица, част от населението се заселва около федабеевия чифлик – вакъф, който е бил собственост на майката султанка.

С това име селото съществува до 1893 г., когато Цар Фердинанд и Мария Луиза минават през него. В чест на височайшта особа е прекръстено на с. Марийно. От 1951 г. носи името на Велчо Атанасов Джамджията, организатор на Велчовата завера по време на турското робство.

Съществуват данни, че още в далечната 1800 г. в селото е имало малка църква, дълбоко вкопана, почти незабележима. По-късно селяните издействали разрешение от турските власти и през 1875 г. е построена и осветена нова църква по проект на Колю Фичето. Духовници, които са служили през годините в храма са Дамаскин, Костадин Ганев, Марко Николов, Георги Мусински и др. Настоящият свещеник се казва Илия.

Училището в селото е построено през 1890 година от дряновски майстори. Жителите на цялото село се включват в градежа с доброволен труд, материали, осигуряват и храна за майсторите. Учители в него са Даскал Ради, Райчо Деветаков, Никола Владов, Юрдан Стефански, Марко Радев, Никола Радев, Величко Георгиев, Светослав Стефанов и много други. През 1892 година е открито и читалище „Светлина”.

Негови основатели са Марко Радев, Дончо Кръстев, Никола Радев, Димо Стефански, Цанко Доброжалиев. Сградата на читалището е построено в периода 1957-1961 г. Действащо настоятелство в момента са Петьо Душков, Мустан Юсменов и Марияна Добрева. Към Читалищното настоятелство работят Център за услуги, Читалищна библиотека с над 3000 тома, Група за автентичен фолклор „Дълголетие”.

В сградата  може да се види и уникална етнографска сбирка. На 09 юли 2006 г. Мустан Юсменов, Васил Попов, Иван Маринов, Пенка Цончева, Пенка Станчева, Мария Денчева и други жители на селото основават сдружение „Св. Георги”. То се грижи за възраждането и развитието на селото. Подпомага с инициативи социално слаби граждани и лица в неравностойно социално положение. Работи за опазване на културно-историческото и етнографско наследство в с. Велчево. Подпомага развитието на селски и екотуризъм в региона.

Забележителностите, които могат да се видят тук са Църковният храм „Св. Георги”, паметниците на загиналите във войните от село Велчево, паметна плоча на Никола Станев, паметник на Велчо Атанасов – Джамджията, паметна плоча на загиналите във войните. Плаковският манастир „Св. Илия” и Капиновският манастир „Св. Никола” са близо до селото и могат да бъдат посетени./topnovini.bg

Ден на храбростта - не е ли отживелица?

http://offnews.bg/news/n_1/n_500957.html

Всяка година на 6 май в България се отбелязва т.нар. Ден на храбростта. Не е ли архаизъм в 21 век да се отдава почит на такива ценности като храбростта, подвига и саможертвата? Коментар от Александър Андреев: Сигурно повечето хора вярват, че храбростта, подвигът и саможертвата са ценности, които заслужават да ги уважаваме и поощряваме. Но колкото и да са малко хората, които мислят различно, тяхното мнение поне трябва да се изслуша. Ето част от аргументите им, които лично аз споделям: Поне от времето на Древна Елада храбростта, подвигът и саможертвата наистина са се утвърдили като безспорни ценности в съзнанието ни. Те са изкристализирали хилядолетия наред в условията на несигурност, опасности, войни и насилствени борби за едно или друго. Храбростта и саможертвата винаги са били „употребявани”, за да се постигне някакво по-висше благо: да се опази семейството, родът, религиозната общност, градът, отечеството или пък да се изгради по-добро и справедливо общество. През последните десетилетия обаче мисленето постепенно се променя - поне в икономически по-напредналата част от света. Казано съвсем просто: за постигането на „по-висшето благо” трябва да се грижат демократичните институции, а за сигурността на хората и техните колективни права - съответните органи, легитимирани по този демократичен начин. А още по-кратко: парламентът и правовата държава снемат от плещите на човека тежкото бреме да бъде готов на подвиг и саможертва. Красиви, но надживени ценности Успоредно с това в същите тези общества постепенно се налага идеята за човешките права, за правата на индивида като първостепенна ценност. Нима е възможно тогава, след като казваш на човека, че неговият живот е на върха на ценностната пирамида, а за всичко останало се грижи правовата държава, в същото време да очакваш от него готовност за подвиг и саможертва? Не, в това няма логика. Логичният извод гласи: модерните (и до голяма степен умиротворени) общества наистина вече не очакват от гражданите храброст, подвиг или саможертва - освен в случаите, когато тези граждани доброволно са избрали професия, свързана с рискове. А героизмът, подвигът и саможертвата се оказват просто някакви красиви, но надживени ценности, които паметта ни пази без връзка с действителния живот. Чудесно разбирам, че тук закономерно ще прозвучи съвсем основателният въпрос: Добре бе, умнико, ами ако трябва да се хвърлиш в огъня за детето си? За семейството си? Или да помогнеш на хора в беда? Къде отиват тогава всичките тези абстрактни разсъждения? Ето моя отговор: да, макар и рядко, човек изпада в крайни ситуации, когато трябва да прави такива - нечовешки - избори. Но тези избори са интимни, индивидуални, те идват от вътрешната нагласа и морала, правят се обикновено съвсем спонтанно, а не под натиска на обществото или защото някой ми е набил в главата, че „така трябва”. И дай Боже на човек да не му се налага да прави подобни избори! Защото - каквото и да си говорим - повечето хора не са по природа храбри, у повечето хора обикновено надделява инстинктът за самосъхранение. Нима е хуманно при това положение да изискваме от тях нещо, срещу което се противи цялото им същество? Живеем днес, в 21 век Тъкмо тук искам да задам насрещния въпрос: колцина от всички онези, които смятат храбростта, подвига и саможертвата за неотменими и първостепенни ценности, колцина от тях наистина са в състояние да ги извършат - не на приказки в кръчмата, а наистина? На този въпрос обаче никой не може да отговори, преди наистина сам да е изпаднал в екстремна ситуация. А в такава ситуация, впрочем, хората понякога действат безразсъдно и глупаво, което - колкото и да е парадоксално - в крайна сметка може да навреди на „по-висшето благо”. Така че нека оставим храбростта, подвига и саможертвата в системата на историческите ценности, а за днешния ден да отдадем на всеки човек интимното право да взима сам подобни драматични решения. Всичко друго е архаизъм и лицемерие.

ЦЕРН осъществи първия сблъсък на протони в Големия адронен колайдер

http://www.mediapool.bg/tsern-osashtestvi-parviya-sblasak-na-protoni-v-golemiya-adronen-kolaider-news233729.html

Специалисти на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) осъществи за пръв път сблъсък на сноп протони в най-големия и най-мощен ускорител на частици в света - Големия адронен колайдер, след 2-годишната му модернизация, съобщиха световните информационни агенции. Сблъсъкът е станал сутринта на 5 май. В тестов режим протоните са били “инжектирани” в колайдера при ниска енергия - 450 гигаелектронволта на всеки сноп. В резултат на всеки сблъсък са се образували частици, които са били регистрирани от приборите. Така специалистите са имали възможност да проверят оборудването. В продължение на две години по ускорителя се извършваха работи за повишаването на неговата мощност. Една от целите се състоеше в това, да бъде увеличена почти двойно енергията на сблъсъка на сноповете протони в сравнение с 2012 г. - от 8 на 13 тераелектронволта. Специалистите се надяват, че при такова равнище на енергията ще бъдат открити нови възможности за изследвания. Сблъсъците на протони с двойно по-голяма мощ от досегашната обаче няма бъдат възобновени, преди да приключат тестовете. Въпросните сблъсъци, протичащи със скорост близка до светлинната и довели до откриването на отдавна търсената частица Хигс бозон, създават условия, близки до тези след Големия взрив преди 13.8 млрд. години, за който се смята, че е дал начало на Вселената. Продуктите от сблъсъците се улавят от гигантските детектори на Големия адронен колайдер и се анализират от учени от ЦЕРН и по света в търсене на нова информация за космоса и функционирането му на ниво елементарни частици. По БТА

Отстраниха асфалтирания стълб в трънско, който предизвика фурор и недоумение в Интернет

http://www.zapernik.com/obshtestvo/otstraniha-asfaltiraniya-stulb-v-trunsko-koito-predizvika-furor-i-nedoumenie_38419/

Стълбът в трънско, който предизвика фурор в мрежата е премахнат, съобщи кметицата на Община Трън Станислава Алексиева.

Уникално безумното съоръжение стърчеше асфалтиран като част от пътното платно на новия път при трънското село Студени извор.

Въпрос на време бе някой шофьор да се заблуди и да се удари в него. Кметската управа на Трън обаче реагира преди това да се е случило и отстрани опасния стълб.

Два влака се сблъскаха челно в Австрия, има една жертва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527422_dva_vlaka_se_sbluskaha_chelno_v_avstriia_ima_edna/?ref=rss


Един човек загина, а осем са ранени, двама от тях тежко, при челен сблъсък между два регионални влака в южната част на Австрия, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс". Катастрофата е станала близо до южния град Грац.

Машинистът на единия влак е издъхнал от раните си. Този на другия влак и 60-годишна пътничка са превозени с хеликоптер в спешно отделение в критично състояние. Други шестима пътници са с по-леки рани.

Влаковете са се сблъскали на еднопосочна линия. Според...

Партия, свързана с Марин льо Пен, е обвинена за финансова измама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750017

Малка френска партия, която е свързана с лидера на „Национален фронт“ Марин льо Пен, е била обвинена днес за финансова измама по време на парламентарните избори през 2012 година, предаде АФП, цитирана от Фокус.
Партията „Жана“ е обвинена в рамките на разследване за финансирането на кампаниите на „Национален фронт“.
Малка френска партия, която е свързана с лидера на „Национален фронт“ Марин льо Пен, е била обвинена днес за финансова измама по време на парламентарните избори през 2012 година, предаде АФП, цитирана от Фокус. Партията „Жана“ е обвинена в рамките на разследване за финансирането на кампаниите на „Национален фронт“.

Партия, свързана с Марин льо Пен, е обвинена за финансова измама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750012

Малка френска партия, която е свързана с лидера на „Национален фронт“ Марин льо Пен, е била обвинена днес за финансова измама по време на парламентарните избори през 2012 година, предаде АФП, цитирана от Фокус.
Партията „Жана“ е обвинена в рамките на разследване за финансирането на кампаниите на „Национален фронт“.
Малка френска партия, която е свързана с лидера на „Национален фронт“ Марин льо Пен, е била обвинена днес за финансова измама по време на парламентарните избори през 2012 година, предаде АФП, цитирана от Фокус. Партията „Жана“ е обвинена в рамките на разследване за финансирането на кампаниите на „Национален фронт“.

Още една US компания планира да проучва за газ и нефт в българския шелф на Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=288280

Една от най-големите американски компании за добив на газ и нефт „Анадарко" планира да участва в конкурсите за издаване на разрешително за търсене и проучване на блоковете „Терес" и „Силистар" в Черно море. Намерението е обявил главният директор по международните преговори в „Анадарко" Ерик Фрай след среща с българска делегация в САЩ.

Модерният патриотизъм: Борисов и Плевнелиев на парада

http://frognews.bg/news_90705/Moderniiat-patriotizam-Borisov-i-Plevneliev-na-parada/

"Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война, мирът е върховенство на закона. Модерният патриотизъм изисква от нас да не позволяваме повече войни и свидни жертви". С тези приказки за "модерния патриотизъм" президентът Плевнелиев ще остане в историята на армията като Главнокомандващ въоръжени сили.

Модерният патриотизъм и прегръдката Боко-Плевньо на парада

http://frognews.bg/news_90705/Moderniiat-patriotizam-i-pregradkata-Boko-Plevnjo-na-parada/

"Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война, мирът е върховенство на закона. Модерният патриотизъм изисква от нас да не позволяваме повече войни и свидни жертви". С тези приказки за "модерния патриотизъм" президентът Плевнелиев ще остане в историята на армията като Главнокомандващ въоръжени сили.

Цачева разговаря по бежанския проблем с проф. д-р Норберт Ламерт

http://pik.bg/цачева-разговаря-по-бежанския-проблем-с-проф-д-р-норберт-ламерт-news327965.html

Цачева разговаря по бежанския проблем с проф. д-р Норберт Ламерт

Изработването на обща европейска политика по отношение на миграцията и бежанците, каквато до момента все още няма, бе акцентът на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Германския Бундестаг проф. д-р Норберт Ламерт. Българска парламентарна делегация е на посещение в Берлин на 6 и 7 май 2015 г., съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Цецка Цачева информира проф. Ламерт за усилията, които България полага по отношение на безпрецедентния поток на бежанци. Тя отбеляза, че сега е моментът да се прояви европейската солидарност, както и ЕС да гледа равнопоставено както на морските, така и на сухопътните граници. По думите й не е по силите на отделна държава-членка като България, която географски е на пътя на тази миграционна вълна, да се справи сама с проблемите, без европейската солидарност. Норберт Ламерт заяви, че трябва да се изработи обща европейска политика по отношение на миграцията и бежанците, тъй като в момента разпределението на тежестите в Евросъюза не е равнопоставено. Твърдо вярваме, че сигурността на Европа ще бъде много по-силно гарантирана, ако България и Румъния час по-скоро бъдат приети в Шенгенското пространство, подчерта председателят на Народното събрание. Ние сме изпълнили всички технически условия, използваме информационната шенгенска система и реално се държим като държава-членка на Шенген, допълни Цачева. Тя запозна германските парламентаристи с усилията и реформите, които България провежда по отношение на борбата с престъпността и реформите в съдебната система. Ние имаме ясна политическа воля, наясно сме какво очакват нашите партньори и работим активно, за да изпълним своите ангажименти така, както сме ги поели като страна-членка на ЕС, подчерта председателят на българския парламент. Председателят на Комисията по вътрешни работи в Германския Бундестаг Волфганг Босбах отбеляза в разговора си с българската делегация, че страната му също е изправена пред голямо предизвикателство, свързано с миграционната вълна.

Германия и Швеция приемат най-много бежанци, посочи той и сподели, че през 2008 г. броят им е бил 28 000, а тази година е 300 000, с тенденция да достигнат до 400 000. Председателят на българския парламент се срещна в Бундестага и с председателя на Комисията по европейски въпроси Гунтер Крихбаум. На срещите единодушно бе дадена най-висока оценка на двустранните контакти между България и Германия. Потвърдено бе и стратегическото значение на сътрудничество ни. На 7 май 2015 г. българските парламентаристи ще бъдат посрещнати при официалното откриване на пленарното заседание на парламента на Федерална провинция Берлин. Те ще разговарят с председателя на Групата за приятелство Германия – България Гернот Ерлер. Цачева ще се срещне с председателя на парламентарната група на ХДС Фолкер Каудер, председателя на групата на ХСС Герда Хаселфелдт и със заместник-председателя на парламентарната група на ГСДП Аксел Шефер. В състава на делегацията са заместник-председателите на Народното събрание Иван Иванов и Красимир Каракачанов и народният представител и член на Групата за приятелство България – Германия Атанас Мерджанов.

Жена е в тежко състояние след катастрофа край Шипка

http://offnews.bg/news/n_1/n_500948.html

Жена от Габрово пострада тежко при катастрофа край Шипка, станала днес около 13:00 часа, съобщи БГНЕС. Инцидентът е станал, след като автомобил с марка Опел, идващ от Шейново, спира на знак стоп и блъска странично автомобил Рено, в който се е возела пострадалата жена заедно с мъжа си. Тя е настанена в казанлъшката болница с множество травми и опасност за живота. В другия автомобил е пътувало малко дете, което не е пострадало.

Дания забрани на Total да сондира за шистов газ

http://europe.actualno.com/Danija-zabrani-na-Total-da-sondira-za-shistov-gaz-news_471464.html

Днес Дания обяви, че е спряла сондирането за шистов газ на френската компания Total ден след започването му, предаде AFP. Говорителят на датската енергийна агенция обяви, че френската компания изпол...

Каварна отбелязва празника на града

http://www.moreto.net/novini.php?n=288281

Днес Каварна отбелязва празника на града, съобщиха от пресцентъра на общината. С настроение и танци ФТА „Бизоне“ постави началото на празничната програма, като представи китка от фолклорни ритми. Екзотичният ганаец Кофе Бабоне изпя две от своите песни, а за доброто настроение на публиката се погрижиха и водещите Краси Добрев и Влади Въргала.

Външно не може да потвърди, че е освободен екипажът на кораба, задържан в Иран

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750005

Министерство на външните работи към този момент не може да потвърди, че е освободен екипажът на кораба „Мерск Тигрис”, който беше задържан от иранските власти. Това заяви за Фокус говорителят на МВнР Бетина Жотева.
„До този момент нямаме официална информация, която да потвърждава освобождаването на екипажа на кораба”, обясни Жотева.
Министерство на външните работи към този момент не може да потвърди, че е освободен екипажът на кораба „Мерск Тигрис”, който беше задържан от иранските власти. Това заяви за Фокус говорителят на МВнР Бетина Жотева. „До този момент нямаме официална информация, която да потвърждава освобождаването на екипажа на кораба”, обясни Жотева.

Външно не може да потвърди, че е освободен екипажът на кораба, задържан в Иран

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750002

Министерство на външните работи към този момент не може да потвърди, че е освободен екипажът на кораба „Мерск Тигрис”, който беше задържан от иранските власти. Това заяви за Фокус говорителят на МВнР Бетина Жотева.
„До този момент нямаме официална информация, която да потвърждава освобождаването на екипажа на кораба”, обясни Жотева.
Министерство на външните работи към този момент не може да потвърди, че е освободен екипажът на кораба „Мерск Тигрис”, който беше задържан от иранските власти. Това заяви за Фокус говорителят на МВнР Бетина Жотева. „До този момент нямаме официална информация, която да потвърждава освобождаването на екипажа на кораба”, обясни Жотева.

Световни медии: Убийство на малката Ани е едно от най-жестоките на века

http://petel.bg/Svetovni-medii--Ubiystvo-na-malkata-Ani-e-edno-ot-nay-zhestokite-na-veka__111078

Темата за ужасяващото убийство на малката Ани от собствения й баща разтърси цялото гръцко общество и е водеща новина във всички гръцки...

Значително поскъпване на петрола на борсата в Ню Йорк

http://www.cross.bg/iiemen-petrola-dolara-1464170.html

/КРОСС/ Цените на петрола се покачиха значително на борсата в Ню Йорк, преминавайки за първи път през тази година символичната граница от 60 долара за барел. Според анализатори, това се дължи на напрежението в Йемен и Либия, както и на относителния оптимизъм за намаляване на предлагането в САЩ.  Цената на барел американски лек суров петрол скочи с 1,47 долара до 60,40 долара. Такава цена петролът имаше в средата на декември 2014 година. Цените на петрола може да спрат да се повишават ако доларът отслабне, защото по-слабият долар прави „черното злато" по-евтино и по този начин - по-привлекателно за инвеститорите. Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че по време на посещението си в Саудитска Арабия ще обсъди възможността за „пауза" на военните операции в Йемен, с цел улесняване на хуманитарната помощ, предаде AFP. В тази връзка той посочи, че в саудитската столица ще обсъди начина, по които въздушните удари над Йемен да бъдат временно прекратени. „Крайно обезпокоени сме от хуманитарната ситуация в Йемен", подчерта той. Кери ще пристигне в Рияд тази вечер.

Хелзинкският комитет осъди остро македонската полиция

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/helzinkskiiat-komitet-osydi-ostro-makedonskata-policiia-6035681

Използвана е безразборна и прекомерна сила срещу протестиращите в Скопие, отбелязва Хелзинкският комитет по човешките права

Външното министерство не потвърждава, че Иран е освободил задържания екипаж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527412_vunshnoto_ministerstvo_ne_potvurjdava_che_iran_e/?ref=rss


Българското министерство на външните работи не може да потвърди информацията, че е освободен екипажът на задържания в Иран кораб с български капитан.

"До този момент нямаме официална информация, която да потвърждава освобождаването на екипажа на кораба", заяви говорителят на МВнР Бетина Жотева пред агенция "Фокус".

Тя уточни, че няма потвърждения за това и от българския посланик в Иран.

По-рано днес "Франс прес" съобщи, че екипажът на кораба "Мерск Тигрис" е...

Външно министерство не потвърждава, че Иран е освободил задържания екипаж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527412_vunshno_ministerstvo_ne_potvurjdava_che_iran_e/?ref=rss


Българското министерство на външните работи не може да потвърди информацията, че е освободен екипажът на задържания в Иран кораб с български капитан.

"До този момент нямаме официална информация, която да потвърждава освобождаването на екипажа на кораба", заяви говорителят на МВнР Бетина Жотева пред агенция "Фокус".

Тя уточни, че няма потвърждения за това и от българския посланик в Иран.

По-рано днес "Франс прес" съобщи, че екипажът на кораба "Мерск Тигрис" е освободен.Плавателният съд, плаващ под флага на Маршалските острови с капитан българин, бе задържан на 28 април в Персийския залив, като Иран обясни, че мотивите за това са неплатени дългове на компанията собственик.

Датската фирма собственик на кораба настояваше той и екипажът да бъдат освободени, заявявайки, че плавателният съд се експлоатира от друга фирма - "Рикмер шипмениджмънт".

Торнадо разруши градче в Германия и уби един човек (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_500926.html

Немското градче Бюцов понесе тежки щети от буря, описана от жителите му като торнадо, която е разрушила покривите на голяма част от постройките, преобръщала е коли и е изкоренявала дървета, предаде "Ройтерс". Бурята е продължила и към други части на страната, като понесени от нея отломки от къщи са убили един човек в Хамбург. Улиците на градчето са покрити с натрошени керемиди, откъснати части от сгради и изкоренени дървета. Десетки коли са унищожени, а много хора са били ранени от потрошените прозорци и изкоренени дървета. Част от щетите в Бюцов. Снимка: AFP. Все още не е направена оценка на щетите, но тези дни в Германия се очакват още бури. Въпреки че очевидци описаха бурята като торнадо, от метеорологичните станции заявиха, че ветровете не са отговаряли напълно на дефиницията за торнадо. Керемиди и изкъртени знаци по улиците на градчето. Снимка: AFP. "Стотици дървета са изкоренени, покриви са напълно разрушени, никога не съм виждал подобно нещо през живота си, пълна лудост", коментира един от жителите на Бюцов.

МВнР не може да потвърди освобождаването на задържания в Иран български капитан (обновена)

http://www.cross.bg/maersk-koraba-iran-1464169.html

/КРОСС/ Българското министерство на външните работи не може да потвърди информацията, че екипажът на задържания в Иран кораб с български капитан е освободен.„До този момент нямаме официална информация, която да потвърждава освобождаването на екипажа на кораба", заяви говорителят на МВнР Бетина Жотева пред Агенция „Фокус". Потвърждение за това няма и от българския посланик в Иран, допълни тя. Екипажът на контейнеровоза Maersk Tigris, задържан миналата седмица от Иран, е на свобода, заяви по-рано днес говорителка на иранската дипломатическо ведомство, цитирана от AFP.  Корабът с датски собственик и с капитан българин, плаващ под флага на Маршаловите острови, бе спрян на 28 април в Персийския залив по силата на съдебно решение, благоприятно за едно иранско дружество, посочва агенцията. Датската фирма настояваше екипажът да бъде освободен, заявявайки, че моряците не са служители на Maersk Line Shipping, нито корабът е собственост на тази компания. Превозвачът твърди, че корабен оператор е Rickmers Shipmanagement, а Maersk - само наемател. „24-мата членове на екипажа на този кораб са на свобода. Те получават консулска помощ и от наша гледна точка не са засегнати от задържането на кораба", заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам. „Преговорите между частната компания-ищец и другата страна продължават и случаят може би ще бъде уреден до ден-два", обясни тя

Задържаният в Иран български капитан е освободен

http://www.cross.bg/maersk-koraba-ekipazha-1464169.html

/КРОСС/ Екипажът на контейнеровоза Maersk Tigris, задържан миналата седмица от Иран, е на свобода, заяви днес говорителка на иранската дипломация, цитирана от AFP.  Корабът с датски собственик и с капитан българин, плаващ под флага на Маршаловите острови, бе спрян на 28 април в Персийския залив по силата на съдебно решение, благоприятно за едно иранско дружество, посочва агенцията. Датската фирма настояваше екипажът да бъде освободен, заявявайки, че моряците не са служители на Maersk Line Shipping, нито корабът е собственост на тази компания. Превозвачът твърди, че корабен оператор е Rickmers Shipmanagement, а Maersk - само наемател. „24-мата членове на екипажа на този кораб са на свобода. Те получават консулска помощ и от наша гледна точка не са засегнати от задържането на кораба", заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам. „Преговорите между частната компания-ищец и другата страна продължават и случаят може би ще бъде уреден до ден-два", обясни тя. Капитан на кораба е българинът Георги Петров, а неговият заместник - руснак. 13от останалите членове на екипажа са граждани на Мианма, четирима - на Румъния, двама - на Шри Ланка, и по един - на Великобритания, Полша и Украйна. Говорителката повтори, че задържането на кораба е „случай от съдебната сфера, а не политически или военен"

Златолист: Силата на Свети Георги и вярата на Преподобна Стойна

http://pik.bg/златолист-силата-на-свети-георги-и-вярата-на-преподобна-стойна-news327957.html

Златолист: Силата на Свети Георги и вярата на Преподобна Стойна

Само на едно място в България можеш да усетиш храбростта на Свети Георги, да поемеш силата на вярата на една пророчица и се заредиш с енергия, бликаща от реликва, взета от Йерусалим. Това е храмът "Свети Георги" в малкото селце Златолист. Стотици от цялата страна се стекоха в 158-годишната черква "Свети Георги" в санданското село.

Село Златолист се намира от другата страна на Мелник, на 7 км от село Катунци. Хиляди идват тук за да се заредят с енергия от необикновеното място. Селцето е тихо, къщите са се разпаднали, само няколко нови вили показват, че духът на селото е все още жив. Днес, Гергьовден, храмът чества своя празник. Тук, накрай света н близост до българо-гръцката граница идват стотици. Сред тях политици, министри, премиери, но почти всички те идват тук когато няма много хора.

Тук е идвала и Людмила Живкова, почти веднага сред пътуването си до Индия. И тя неофициално. Храмът е построен през 1857 година и от 1967 г. е национален художествен паметник на културата. Заради стенописите, в един от които българин убива турчин върху кон с лък. Плочата пред олтара на храма, в който се влиза приведен заради ниската врата, излъчва силна енергия. Такава се черпи и под короната на 1295-годишния чинар, растящ в двора на храма. Всеки трябва да застане под него или да докосне с ръка дебелия ствол на чинара. Мнозина отнасят със себе си малко парче от кората му.

Силно вярват, че това ще им донесе щастие. На дългия му клон, сочещ гроба на Преподобна Стойна /1833-1933 г./, се връзват люлки, на които и млади, и стари се люлеят за здраве. Следващото място за поклонение е гроба на Преподобна Стойна. Сляпата предшественица на леля Ванга е живял в малка стаичка в храма до смъртта си през 1933 г., спасила го е от опожаряване от турците в размирната 1912 г. Това станало посредством левитация, тъй като не успяла да убеди агата от Неврокоп, че не трябва да пали черквата, а да се върне в града, днес носещ името на Гоце Делчев, за да излекува болния си син. Агата наредил на аскера си да запалят черквата.

Тогава изведнъж Стойна се озовала пред олтара, за да изгори заедно с храма. Сепнат от саможертвата й, агата се върнал в Неврокоп. Наистина заварил сина си болен, излекувал го и се върнал в Златолист, за да благодари на пророчицата. А черквата останала една от малкото неопожарени от поробителите. Стойна е родом от с. Хазнатар, Серско, дошла тук след като открила една заровена икона на Свети Георги. Живяла в малка стаичка на втория етаж в храма до смъртта си през 1933 г. Тази малка стая като кутийка не може да побере стотиците, които искат да й отдадат почит и се поклонят пред силата на вярата й.

Затова пред нея има още няколко икони на Преподобната, пред които се пишат на листчета молби и желания, които всички вярват, че се сбъдват. След като се премине през черкавата, гроба на Преподобна Стойна и чинара, всички измиват лицата си на чешмата, която също е с лика на Стойна. Според една легенда тук, между Мелник и Роженския манастир някога е погребан рицар. Той се връщал от поредния кръстоносен поход до Йерусалим. От първият храм на Соломон, той взел някаква реликва.

Когато умрял скоропостижно тук, рицарите и местните хора го погребали като фараон. В гробница, която засипали с пръст, така се оформила нещо като пирамида, която днес иманярите търсят. Заради реликвата в нея в района има много силна енергия. Затова всички идват тук всеки ден - зиме и лете, за да се въоръжат с храбростта на Свети Георги, да поемат в сърцето си вярата на Преподобна Стойна и се заредят с енергия от реликвата, взета от Йерусалим. 

Без ток във Варна и областта утре ще са

http://www.moreto.net/novini.php?n=288279

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 7 май - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 08:00 ч. до 17:00 ч. - жк "Владиславово", бл.

Жена пострада тежко при катастрофа край Шипка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749991

Жена от Габрово пострада тежко при катастрофа край Шипка, станала днес около 13.00 часа.
Сблъскали са се два автомобила. Единият е идвал от Шейново, не е спрял на знак „Стоп” и блъснал странично другата кола, пише БГНЕС.
Пострадалата жена е пътувала със съпруга си. Тя е настанена в казанлъшката болница с множество травми и опасност за живота.
Жена от Габрово пострада тежко при катастрофа край Шипка, станала днес около 13.00 часа. Сблъскали са се два автомобила. Единият е идвал от Шейново, не е спрял на знак „Стоп” и блъснал странично другата кола, пише БГНЕС. Пострадалата жена е пътувала със съпруга си. Тя е настанена в казанлъшката болница с множество травми и опасност за живота.

Жена пострада тежко при катастрофа край Шипка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749996

Жена от Габрово пострада тежко при катастрофа край Шипка, станала днес около 13.00 часа.
Сблъскали са се два автомобила. Единият е идвал от Шейново, не е спрял на знак „Стоп” и блъснал странично другата кола, пише БГНЕС.
Пострадалата жена е пътувала със съпруга си. Тя е настанена в казанлъшката болница с множество травми и опасност за живота.
Жена от Габрово пострада тежко при катастрофа край Шипка, станала днес около 13.00 часа. Сблъскали са се два автомобила. Единият е идвал от Шейново, не е спрял на знак „Стоп” и блъснал странично другата кола, пише БГНЕС. Пострадалата жена е пътувала със съпруга си. Тя е настанена в казанлъшката болница с множество травми и опасност за живота.

Външно все още не може да потвърди освобождаването на българските моряци в Иран

http://society.actualno.com/Vynshno-vse-oshte-ne-moje-da-potvyrdi-osvobojdavaneto-na-bylgarskite-morjaci-v-Iran-news_471463.html

Министерство на външните работи към този момент не може да потвърди, че е освободен екипажът на кораба „Мерск Тигрис”, който беше задържан от иранските власти. Това заяви говорит...

Военните духови оркестри посрещнаха Гергьовден с Дийп Пърпъл (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_500872.html

Военните духови оркестри посрещнаха Гергьовден с голям концерт, в рамките на който изпълниха песни на зивестни изпълнители като "Дийп Пърпъл" и Майкъл Джексън. В концерта участие взеха гвардейският представителен духов оркестър, представителните военни духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Фестивалният оркестър и военният оркестър от гр. Солун, както и военният духов оркестър от гр. Констанца. Освен тях в Музикалния парад взеха участие „цивилните” Орлин Горанов и Еделина Кънева, Детският радио хор, рокгрупа "Кикимора", струнно трио "Хипнотик", танцьори от Националното училище за танцово изкуство и мажоретният състав към читалище "Христо Ботев 1884" - гр. Ботевград. Музикантите представиха разнообразни музикални стилове. Представителният оркестър на военно-въздушните сили изпълни песента на Дийп Пърпъл "Smoke on the water". Гвардейският представителен духов оркестър и младите певци от Детския радио хор пък изпълниха "We are the world" на Майкъл Джексън. Гръцкият духов оркестър се представи с традиционно сиртаки. Румънците поканиха на валс публиката. Военнослужещите от Националната гвардейска част изпълниха сцени от спектакъла "Искри". Концертът завърши с "Моя страна моя България" на Емил Димитров, в която се включиха всички участници и публиката.

Изследване установи най-досадната година в поп музиката

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/06/2527366_izsledvane_ustanovi_nai-dosadnata_godina_v_pop_muzikata/?ref=rss


1986 е годината на най-досадната и повтаряема поп музика, а 1991 г. - на най-революционната. Това сочи ново университетско изследване на над 17 хиляди хита от периода 60-те години на 20 век - 2010 г., чиито резултати противоречат на канона на рокендрола.

Оказва се например, че хип-хопът е донесъл много повече разнообразие в щатските класации, отколкото "британската инвазия" от 1964 г., разказва "Индипендънт".

С помощта на музикалния сайт Last.fm и най-съвременните...

Изследване установи най-досадната година в попмузиката

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/06/2527366_izsledvane_ustanovi_nai-dosadnata_godina_v_popmuzikata/?ref=rss


1986 е годината на най-досадната и повтаряема попмузика, а 1991 г. - на най-революционната. Това сочи ново университетско изследване на над 17 хиляди хита от 60-те до 2010 година, а резултатите му противоречат на канона на рокендрола. Оказва се например, че хип-хопа е донесъл много повече разнообразие в щатските класации, отколкото "британската инвазия" от 1964 г., разказва "Индипендънт".

С помощта на музикалния сайт Last.fm и най-съвременните алгоритми за изследване на музиката...

Садист стреля по кучета и хора в "Надежда"

http://frognews.bg/news_90710/Sadist-strelia-po-kucheta-i-hora-v-Nadejda/

От години в блок 305 в столичния квартал "Надежда" живее Драго Матеев. Съседите му го наричат "садист" и "психопат". Те твърдят, че мъжът ненавижда бездомните животни и стреля по тях с пушка.

128 млн. евро инвестиции за два месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749896

За първите два месеца на тази година чуждестранните инвестиции в България са 128,2 млн. евро, а за цялата 2014 година са били 1,290 млрд. евро, съобщи вчера заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която връчи сертификат за инвестиция клас А на „Фьосталпине ФАЕ София“ ООД.
По време на церемонията тя изрази задоволство,
За първите два месеца на тази година чуждестранните инвестиции в България са 128,2 млн. евро, а за цялата 2014 година са били 1,290 млрд. евро, съобщи вчера заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която връчи сертификат за инвестиция клас А на „Фьосталпине ФАЕ София“ ООД. По време на церемонията тя изрази задоволство,

Българинът, който преди 100 години спаси Русия от "снаряден глад"

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/05/06/2527409_bulgarinut_koito_predi_100_godini_spasi_rusiia_ot/?ref=rss


В Деня на храбростта и Българската армия, отбелязващ предимно успехите на командири и саможертвата на войници и офицери, "Дневник" се спря на малко познатата история за превратностите в живота на един български офицер, който обаче участва в първия (неуспешен) преврат в новата българска история. Съдбата му отрежда да изиграе важна роля в отбранителната индустрия на Руската империя по време на Първата световна война, когато тя воюва срещу България. Тя за Симеон Ванков и е разказана от московското...

IAB Bulgaria към широкия спектър на дигиталната среда и бизнеса

http://www.vesti.bg/tehnologii/iab-bulgaria-kym-shirokiia-spektyr-na-digitalnata-sreda-i-biznesa-6035680

Изборът на нов Управителен съвет на Интерактив Адвъртайзин Бюро България (ИАБ България) е знаков за развитието на сектора в България

Части от "Прогрес" падат на земята на 8 май

http://www.bnews.bg/article-134485

Приблизителният район ще стане известен не по-рано от денонощие.

100 дни Ципрас, 100 дни треперене

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/100-dni-cipras-100-dni-treperene-194201/

Със серия от гафове новото гръцко правителство пропиля лековато доверието на европейските партньори

Хиляди търсят изцерение от култови места в Кърджалийско /Снимки/

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749940

Хиляди мюсюлмани от България, Турция и Гърция отбелязаха Хъдърлез /Гергьовден/ край уникална дървена джамия до кирковското с. Подкова. През целия ден имами четоха молитви, раздаваха се пилаф /курбан от месо с ориз/, дребни бонбони и чаши с шербет. Повечето от хората бяха дошли не заради мевлида /молебена/, а заради поверието,
Хиляди мюсюлмани от България, Турция и Гърция отбелязаха Хъдърлез /Гергьовден/ край уникална дървена джамия до кирковското с. Подкова. През целия ден имами четоха молитви, раздаваха се пилаф /курбан от месо с ориз/, дребни бонбони и чаши с шербет. Повечето от хората бяха дошли не заради мевлида /молебена/, а заради поверието,

Затварят бащата на Ани в изолирана килия

http://petel.bg/Zatvaryat-bashhata-na-Ani-v-izolirana-kiliya__111076

Бащата на 4-годишната Ани, който е заподозрян за убийството на детето, беше прехвърлен в изолирана килия в затвора на остров Корфу, за да...

Почна се! Засилен е трафикът по "Тракия" и "Хемус"

http://petel.bg/Pochna-se--Zasilen-e-trafikat-po-Trakiya-i-Hemus__111077

Засилен трафик на Гергьовден по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и път Е-79 - София-Кулата. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ограничи...

Военните конфликти са прогонили рекорден брой хора от домовете им през 2014

http://asia.actualno.com/Voennite-konflikti-sa-progonili-rekorden-broj-hora-ot-domovete-im-prez-2014-news_471461.html

Близо 38 милиона души са напуснали домовете си през 2014 година заради конфликтите по света, предаде AFP, позовавайки се на норвежката неправителствена организация Обсерватория за вътрешно разселените...

Автобус е горял на пътя край Велико Търново

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2527406_avtobus_e_gorial_na_putia_krai_veliko_turnovo/?ref=rss


Автобус на частна фирма се е запалил на пътя между Велико Търново и село Беляковец, съобщи агенция "Фокус".

Инцидентът е станал вчера следобед и местни пожарникари са изгасили превозното средство скоро след подаването на сигнала за инцидента.

При произшествието няма пострадали хора. Унищожени са електрическата инсталация и два ремъка на превозното средство. 

Според разследващите причина за пожара е техническа неизправност на автобуса, който е собственост на...

Тежка катастрофа край Шипка, една жена е пострадала

http://gabrovo.actualno.com/Tejka-katastrofa-kraj-Shipka-edna-jena-e-postradala-news_471460.html

Жена от Габрово пострада тежко при катастрофа край Шипка, станала днес около 13 часа, предаде БГНЕС. Сблъскали са се Опел и Рено. Опелът идва от Шейново, не спира на знак стоп и блъска странично ре...

Автобус горя край Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749969

Автобус горя на пътя между Велико Търново и село Беляковец, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново, цитирани от Фокус.
Вчера в 15:47 часа в оперативен център - гр. Велико Търново е получен сигнал за горящ автобус, намиращ се между Велико Търново и село Беляковец.
Автобус горя на пътя между Велико Търново и село Беляковец, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново, цитирани от Фокус. Вчера в 15:47 часа в оперативен център - гр. Велико Търново е получен сигнал за горящ автобус, намиращ се между Велико Търново и село Беляковец.

Автобус горя край Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749965

Автобус горя на пътя между Велико Търново и село Беляковец, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново, цитирани от Фокус.
Вчера в 15:47 часа в оперативен център - гр. Велико Търново е получен сигнал за горящ автобус, намиращ се между Велико Търново и село Беляковец.
Автобус горя на пътя между Велико Търново и село Беляковец, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново, цитирани от Фокус. Вчера в 15:47 часа в оперативен център - гр. Велико Търново е получен сигнал за горящ автобус, намиращ се между Велико Търново и село Беляковец.

Учени установиха как кокаинът руши мозъка

http://pik.bg/учени-установиха-как-кокаинът-руши-мозъка-news327948.html

Учени установиха как кокаинът руши мозъка

Само една доза кокаин и в състояние да промени мозъка, установиха учени от Университета на Източна Англия. При извършване на опити с плъхове те установиха, че кокаинът нарушава връзката между два важни белтъка в мозъка, съобщи британският вестник "Дейли мейл". Поради това отслабва способността за самоконтрол. Способността на мозъка да се справя със стреса намалява, увеличава се и вероятността човек да опита с помощта на наркотик да избяга от проблемите.

Този стрес може да подтикне към рецидив онези, които се стараят да победят зависимостта. Стресът може да бъде какво ли не – от психологическо напрежение до кадър с употребата на кокаин, мернат по телевизията. При това достатъчно е само еднократна употреба на кокаин, за да се промени структурата на мозъка. И макар изследването да се провеждаше върху плъхове, изследователите са убедени, че изводите са валидни и за хората. Нещо подобно се случва, когато алкохолици или хероиновите наркомани се опитват да се справят със зависимостта си. Специалистите предполагат, че препарат, който възстановява връзката между белтъците, ще помогне да се предотврати рецидива при хората, които се борят с кокаиновата зависимост. 

Каналджии зарязаха бежанци в манастир край Лом

http://www.bnews.bg/article-134484

Проверява се дали монаси са участвали в схемата за трафик на хора.

"Прогрес" пада на 8 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=288276

Руският товарен космически кораб "Прогрес М-27М" ще слезе от орбита на 8 май, като част от неговите фрагменти могат да достигнат повърхността на Земята, съобщиха от Роскосмос, предаде ТАСС. "Според изчисленията на специалисти на Роскосмос транспортният товарен кораб "Прогрес М-27М" ще прекрати съществуването си на 8 май ориентировъчно от 1.

70 години след войната: Белезите по архитектурното лице на София

http://www.cross.bg/sofiya-sgradi-razrysheni-1464168.html

/КРОСС/ Промените в софийския архитектурен пейзаж след бомбардировките на британските и американските ВВС (1941-45) ще дискутират архитекти, историци и журналисти утре в Музея за история на София.  Гости на събитието, посветено на 70-годишнината от края на Втората световна война, ще бъдат легендарният журналист Димитри Иванов и кметът на София Йорданка Фандъкова. Уникални фотоси на частично и напълно разрушени сгради ще бъдат експонирани в градината пред музея - някогашната Централна баня, една от знаковите софийски сгради, разрушени през този период. Сред повече от 12-те хиляди разрушени сгради са тези на Народния театър, Народното събрание, МВР, базиликата „Света София" и Халите. Част от снимките са предоставени от музея, а друга - от сайта „Изгубената България". Фотоекспозицията ще остане в градината до 8 май. Дискусията е организирана от Сдружение „Екопрограма" в партньорство с Музея за история на София по проект от програма „Култура" на Столичната община.

ПИК TV: Жена пострада тежко в катастрофа край Шипка

http://pik.bg/пик-tv-жена-пострада-тежко-в-катастрофа-край-шипка-news327947.html

ПИК TV: Жена пострада тежко в катастрофа край Шипка

Жена от Габрово пострада тежко при катастрофа край Шипка, станала днес около 13 часа. Сблъскали са се "Опел" и "Рено".

"Опел"-а идва от Шейново, не спира на знак стоп и блъска странично реното. Пострадалата жена е пътувала със съпруга си в реното. Тя е настанена в казанлъшката болница с множество травми и опасност за живота. В другия автомобил е пътувало малко дете, което за щастие не е пострадало.

Жена пострада тежко в катастрофа край Шипка

http://pik.bg/жена-пострада-тежко-в-катастрофа-край-шипка-news327947.html

Жена пострада тежко в катастрофа край Шипка

Жена от Габрово пострада тежко при катастрофа край Шипка, станала днес около 13 часа. Сблъскали са се "Опел" и "Рено".

"Опел"-а идва от Шейново, не спира на знак стоп и блъска странично реното. Пострадалата жена е пътувала със съпруга си в реното. Тя е настанена в казанлъшката болница с множество травми и опасност за живота. В другия автомобил е пътувало малко дете, което за щастие не е пострадало.

Световната купа по спортна гимнастика и акробатика започна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749957

Под съпровода на духовия оркестър на военноморските сили в град Варна и с изпълнения на традиционни български танци от ансамбъл "Одесос" беше официално открита Световната купа по спортна гимнастика и акробатика. Това съобщи "Варна Утре".
Стилната церемония се състоя пред Двореца на културата и спорта,
Под съпровода на духовия оркестър на военноморските сили в град Варна и с изпълнения на традиционни български танци от ансамбъл "Одесос" беше официално открита Световната купа по спортна гимнастика и акробатика. Това съобщи "Варна Утре". Стилната церемония се състоя пред Двореца на културата и спорта,

Жълт код в 18 области за гръмотевични бури и дъждове

http://www.vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-v-18-oblasti-za-grymotevichni-buri-i-dyzhdove-6035679

Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Варненска, Бургаска, Добричка, Силистренска, Разградска, Шуменска и Търговищка.

Очакват ни понижени градуси, а на места градушки

http://www.vesti.bg/bulgaria/ochakvat-ni-ponizheni-gradusi-a-na-mesta-gradushki-6035679

Значителни по количество ще са валежите в Централна България, до полунощ - и в Източна България, на места там ще има и градушки

ЮНЕСКО показва Национален парк Пирин на изложба във Венеция

http://offnews.bg/news/n_1/n_500892.html

Снимки на Национален парк Пирин са част от мултимедийната изложба "Отвъд устойчивата прехрана", която бе открита днес във Венеция от регионалното бюро на ЮНЕСКО. Събитието е част от Експо 2015 в Милано и представя връзката между територията, изхранването и общността. Фотоизложбата поставя въпроса как това се отразява на възможността на планетата да произвежда и потребява храната по устойчив начин. Тя е разделена на пет различни теми - управление на водните ресурси, грижа за земята, намиране на баланс в икономиката на прехранването, защита на биоразнообразието и по-голямо участие в усилията за постигане на устойчиво развитие, съобщава "Дарик". Всяка от темите е нагледно представена с различни примери от списъците на ЮНЕСКО с обекти на Световното културно и природно наследство. Именно като такъв в изложбата е включен и Национален парк Пирин, който беше вписан в представителния Списък на ЮНЕСКО през 1983 г. В изложбата са показани фотоси от планината с нейната флора, фауна и богато екологично разнообрази. "Отвъд устойчивата прехрана" е отворена за посетители до края на октомври. Фотоизложбата ще бъде показана и на други места в Италия, сред които ботаническата градина в Падуа и биосферния резерват по делтата на реката По.

Автобус пламна в движение на пътя Велико Търново - Беляковец

http://pik.bg/автобус-пламна-в-движение-на-пътя-велико-търново---беляковец-news327945.html

Автобус пламна в движение на пътя Велико Търново - Беляковец

Автобус горя на пътя между Велико Търново и село Беляковец, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново.

Вчера в 15:47 часа в оперативен център - гр. Велико Търново е получен сигнал за горящ автобус, намиращ се между Велико Търново и село Беляковец. Собствеността на превозното средство е фирмена. Причина за възникване на пожара е техническа неизправност на превозното средство. Унищожени са пет метра ел. инсталация, два метра горивопровод и два ремъка.

Останалата част от автобуса е спасена. Произшествието е ликвидирано от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” - гр. Велико Търново с един пожарен автомобил и трима пожарникари. При произшествието няма пострадали хора.

"Макларън" премени болида си в "динамично, графитено сиво"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527391_maklarun_premeni_bolida_si_v_dinamichno_grafiteno_sivo/?ref=rss


"Макларън" представи променения дизайн на болида си, с който ще участва още в Гран при на Испания тази седмица. От отбора се спряха на "динамично, хищно, графитено сиво".

Според тях новите цветове по-добре ще паснат както за дневните, така и за нощните стартове, отколкото досегашните сребристи нюанси.

При представянето на болида през зимата почитателите на отбора останаха разочаровани. Тогава се появи широко обсъждане защо цветовете са сходни с тези от миналия сезон....

Световната купа по спортна гимнастика и акробатика започна (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749948

Под съпровода на духовия оркестър на военноморските сили в град Варна и с изпълнения на традиционни български танци от ансамбъл
Под съпровода на духовия оркестър на военноморските сили в град Варна и с изпълнения на традиционни български танци от ансамбъл "Одесос" беше официално открита Световната купа по спортна гимнастика и акробатика. Това съобщи "Варна Утре". Стилната церемония се състоя пред Двореца на културата и спорта,

ПИК TV: Смяната на караула събра десетки любопитни погледи

http://pik.bg/пик-tv-смяната-на-караула-събра-десетки-любопитни-погледи-news327941.html

ПИК TV: Смяната на караула събра десетки любопитни погледи

Хора от различни възрасти и семейства с деца дойдоха да видят тържествената смяна на караула пред сградата на президентството.

На първа линия в публиката естествено бяха децата. За да види гвардейците и парада на този български празник, пред сградата на президентството доведе детето си и Йорданка."Това е много отговорно, това е уникална професия. Баща ми е бивш военен и поздравявам всички военни и военнослужещи", каза младата жена. Синът й Димитър макар и още малък вече е избрал професията си – именно тази на военен. А обяснението за това на момчето е много кратко и засега необоримо: защото му харесва.

9-годишният Росен също хареса това, което видял и му било интересно. Младият мъж смята, че има армия, за да освобождават други страни от война. За да почете този празник, бе дошла и Малинка. Според жената има нужда от празник. "Защото засега нямаме армия в България – разпуснаха я, а би трябвало да има", каза тя. А гвардейците днес бяха сред най-сниманите и не само от българи. Никола, който е от Италия също беше пред сградата на президентската администрация с фотоапарат в ръка. Жена му е българка, а мъжът побърза да каже, че обича много България и нашата култура.

Тази година на ритуала публиката можеше да види и единствената жена – гвардеец. Гергана Иванова е първата жена в представителната част на армията. Миналата година тя застана за първи път на пост номер едно в републиката – караулът пред президентството. Тогава обаче това се случи на 12 юли при тържествената смяна на караула по повод празника на Националната гвардейска част.

Тържествена смяна се извършва няколко пъти в годината - на Националния празник - 3 март, днес – когато е празникът на армията, на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Деня на Съединението - 6 септември, в Деня на Независимостта - 22 септември, в Деня на народените будители - 1 ноември, на Деня на Ботев - 2 юни и 12 юли – празник на Националната гвардейска част. Той се прави и всяка първа сряда в месеца, без декември, януари и февруари.

Ритуалът има вече 12 годишна история, защото за първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

Гарван се тресна в главата на Венета Райкова

http://frognews.bg/news_90707/Garvan-se-tresna-v-glavata-na-Veneta-Raikova/

Гарван се заби в главата на телевизионерката Венета Райкова. За неприятния инцидент съобщи самата блондинка на страницата си във Фейсбук.

Духовият оркестър на Перник изнесе концерт за Гергьовден, храмовете в пернишко почерняха от хора

http://www.zapernik.com/obshtestvo/duhoviyat-orkestur-na-pernik-iznese-koncert-za-gergiovden-hramovete-v_38415/

Перничани празнуваха Гергьовден на редица места в областта. Още сутринта храмовете и манастирите в пернишко отвориха врати за да посрещнат хората за празника.

В редица читалища имаше празнични програми.

Духовият оркестър на Перник с диригент Трифон Трифонов поздравиха перничани пред Двореца на културата и бяха единствената атракция за празника в центъра на града, преди всичко за децата на Перник.

Продължава

Духовият оркестър на Перник изнесе концерт за Гергьовден, храмовете в пернишко почерняха от хора

http://www.zapernik.com/pernik/duhoviyat-orkestur-na-pernik-iznese-koncert-za-gergiovden-hramovete-v_38415/

Перничани празнуваха Гергьовден на редица места в областта. Още сутринта храмовете и манастирите в пернишко отвориха врати за да посрещнат хората за празника.

В редица читалища имаше празнични програми.

Духовият оркестър на Перник с диригент Трифон Трифонов поздравиха перничани пред Двореца на културата и бяха единствената атракция за празника в центъра на града, преди всичко за децата на Перник.

Продължава

Покъртителна история! 8-годишно българче живее в подземен град заедно с още четирима бездомници

http://petel.bg/Pokartitelna-istoriya--8-godishno-balgarche-zhivee-v-podzemen-grad-zaedno-s-oshhe-chetirima-bezdomnitsi__111074

8-годишно българче живее в подземен град заедно с още четирима бездомници. Майка му от три години е в сливенския затвор, казва бащата на...

Могерини: Изолирана Русия не е в интерес на никого

http://petel.bg/Mogerini--Izolirana-Rusiya-ne-e-v-interes-na-nikogo__111075

Дестабилизирана и изолирана Русия не е в интерес на никого и санкциите остават в сила, тъй като примирието за конфликта в Украйна не се...

Така се паркира в София (снимки) - 5 част

http://offnews.bg/news/n_1/n_500871.html

Наши читатели продължават да изпращат снимки на нарушения на правилата за движение по пътищата и на неправилно паркирани автомобили. Снимките са от бул. "Стамболийски" и от идеалния център на столицата, точно срещу Софийския университет. "Юнаците паркират така след знак забраняващ спирането и паркирането и знак забраняваш уж влизането. Уж пешеходна зона, тротоари, подлез към метростанция. Това е точно преди "Ялта", в малкото локално от паркинга пред Парламента, посока бул. "Васил Левски", пише читателят ни. "Безброй пъти съм се обаждал на Столичен Инспекторат и 112 - ефект, както ние всички много добре знаем, няма абсолютно никакъв", допълва той. Друг читател на OFFNews ни изпрати снимки на джип, невъзмутимо спрял на тротоара на бул. "Стамболийски" в столицата. Ако и вие искате да подадете сигнал за нередност на пътя или извън него, може да го направите на нашия редакционен мейл offnews@offnews.bg и на нашата Фейсбук страница . Съветваме ви, когато станете свидетели на неправилно паркиране или друг тип нарушение, да сигнализирате също така и отговорните органи.

Освободиха варненския капитан и екипажа на задържания в Иран кораб

http://www.moreto.net/novini.php?n=288274

Екипажът на кораба „Мерск Тигрис" с български капитан, който беше задържан в Иран миналата седмица, вече е на свобода. Това съобщи говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам, цитирана от световните агенции.

14 хил. деца не посещават училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=288273

14 хил. деца вече не посещават училище. Те са напуснали образователната ни система само за една учебна година. Данните са на националната статистика, цитирана от "Нова". Въпреки че намаляват отпадащите ученици - проблемът остава.

Люси Дяковска забърса ново гадже

http://www.bnews.bg/article-134483

Източник твърди, че е станал свидетел на любовните ласки между Люси Дяковска и непозната брюнетка.

"Ауди" пропадна в канавка след удар в мантинелата при Мърчаево

http://pik.bg/ауди-пропадна-в-канавка-след-удар-в-мантинелата-при-мърчаево-news327940.html

"Ауди" пропадна в канавка след удар в мантинелата при Мърчаево

Лек автомобил "Ауди" катастрофира при с. Мърчаево малко преди 15 ч. днес.

По първоначална информация при инцидента няма пострадали. Катастрофата стана между Драгичево и Мърчаево в посока София. "Ауди"-то се удари в мантинелата и пропадна в крайпътната канавка. Автомобилът е смачкан, особено предната му част. На мястото все още няма полиция.

Жителите на Надежда 3: В квартала вилнее психопат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749924

От години в блок 305 живее Драго Матеев. Съседите му от квартал
От години в блок 305 живее Драго Матеев. Съседите му от квартал "Надежда” го наричат "садист" и "психопат". Те твърдят, че мъжът ненавижда бездомните животни и стреля по тях с пушка, информира Нова тв. Живеещите в квартала твърдят още, че агресията на Данчо е не само към уличните животни, но и към хората, които ги хранят.

Създадоха "умна" чиния, която брои калориите

http://interest.actualno.com/Syzdadoha-umna-chinija-kojato-broi-kaloriite-news_471456.html

Отчитането на калории става все по-лесно и по-точно, благодарение на бурното развитие на персоналните технологии, а екип от инженери предлага да замести обикновената чиния с нов “умен&...

Калиник: Не споменавайте Симеон като цар в църквите във Врачанско

http://offnews.bg/news/n_1/n_500891.html

Симеон Втори да не бъде споменаван в църквите във Врачанска епархия разпореди митрополит Калиник. Нареждането му е по повод решението на Светия синод във всички служби Симеон Сакскобургготски да се споменава като цар на българите.  Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите. "Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си, обясни викария на Врачанската митрополия епископ Киприян, цитиран от врачанския сайт tribali.info. Ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на синода през юни", обяснява той.  Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха на тържествата в Плиска и Варна по случай 1150-годишнината от покръстването на българите. 

Записаха благотворителен сингъл за жертвите в Непал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749913

Мик Джагър и Рони Ууд от култовата британска група
Мик Джагър и Рони Ууд от култовата британска група "Ролинг стоунс" обединиха усилията си с британската соул певица Бевърли Найт и записаха благотворителен сингъл в помощ на жертвите на разрушителното земетресение в Непал, съобщи Ройтерс. Песента е озаглавена "Look into Your Heart". Ууд заяви, че се радва,

Пентагонът търси нов двигател за дрон в гаража ви*

http://offnews.bg/news/n_1/n_500856.html

Обичате ли опасно въоръжени летящи роботи? Ето една нова възможност да се отдадете на страстта си. Във вторник Военновъздушните сили на САЩ обявиха награда от 2 млн. долара за този американски гражданин, който успее да създаде най-подходящият нов двигател за безпилотен самолет (дрон).  Ето какво точно търсят американските ВВС: турбо двигател със 100 конски сили, който да бъде захранван с авиационно гориво и да харчи по 250 гр. на час.  Този двигател може да не изглежда достатъчно мощен, но той е с приблизителните параметри на двигателя на най-успешния и най-употребяван от американската армия безпилотен самолет  Predator . Идеята на Пентагона е да инвестира в нови технологии, като по този начин стимулира и пазара на иновациите.  Predator прави първите си полети още през 1994 година, като основната му задача е да събира разузнавателна информация. През 2004 година за първи път в Афганистан той е използван и като бойна машина, въоръжен с ракети. Освен успехи, това довлече и много неприятности на военните, след като от секретните документи, изтекли през Уикилийкс, стана ясно, че с дронове многократно са убивани цивилни граждани, деца и журналисти от съюзни държави. Дронът има обхват от 240 мили и може да издържи във въздуха до 24 часа. Плавно Пентагонът започна да измества  Predator с новия  MQ-9 Reaper , който разполага с двигател с мощност 950 конски сили. Това му позволява да носи значително по-голям товар, той има подобрена електроника и е два пъти по-бърз. И ако Predator вече не е толкова предпочитан от Вашингтон, той си има своите последователи в света. Военновъздушните сили на Италия и Китай имат дори разработена своя версия на този дрон. Въпреки че Пентагонът е на път да пенсионира напълно по-дребния предшественик на  Reaper , летящ робот с неговите размери все още е полезен за армията. Това, което военните искат да направят, е по-икономичен лек дрон. Ако начинанието на Пентагона успее, това означава Военновъздушните сили на САЩ да се сдобият с нов вид безпилотен самолет, който да лети на по-големи разстояния, да носи повече товар и да е икономичен.  За да ограничи разходите, Пентагонът търси маркетингов подход, който освен на армията, да бъде от полза и на пазара. "Ако можем да поставим на едно равнище Военновъздушните сили и пазара, ще успеем да огънем и кривата на разходите", коментира секретарят на ВВС Дебора Лий Джеймс. Целта е да бъде създаден един нов вид дрон, който обаче да не се отличава драстично от предшествениците си и да изпълнява същите задачи. ________  *Материалът е публикуван със съкращения от специализираното издание Defenseone.com.

Георги Иванов: Имам и къща на морето. Защо не показаха и нея?

http://petel.bg/Georgi-Ivanov--Imam-i-kashha-na-moreto--Zashho-ne-pokazaha-i-neya-__111072

В понеделник сутринта bTV излъчи репортаж за имотното състояние на кмета на Хасково Георги Иванов и неговото семейство. В разследването...

Хиляди остават утре цял ден без вода в центъра на Варна

http://petel.bg/Hilyadi-ostavat-utre-tsyal-den-bez-voda-v-tsentara-na-Varna__111073

Хиляди абонати на ВиК-Варна ще останат без водоснабдяване утре в центъра на морската столица. Това се налага поради ремонт и...

Шампионката Шарапова стигна трудно четвъртфиналите в Мадрид

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527383_shampionkata_sharapova_stigna_trudno_chetvurtfinalite/?ref=rss


Третата в схемата и шампионка от миналата година Мария Шарапова стигна до четвъртфиналите на силния тенис турнир в Мадрид. Тя преодоля трудно французойката Каролин Гарсия.

Рускинята имаше нужда от 2.35 часа, за да стигне до победата с 6:2, 4:6, 7:5.

Мачът беше много оспорван, като Шарапова се възползва от опита и настоятелността си в решителните мигове. Шампионката постигна ключов пробив в 11-ия гейм на третия сет и след като го затвърди, спечели мача.

Руската...

Излизат шокиращи факти: Бащата на Ани имал връзка с травестит

http://www.bnews.bg/article-134482

Според психолозите детеубиецът е психопат, който изпитва удоволствие от болката на другите.

Борисов: Трябва да се гордеем с нашите военнослужещи

http://www.cross.bg/borisov-georgi-voennoslyzheshti-1464167.html

/КРОСС/ Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява, пожелава премиерът Б. Борисов във фб-публикация по случай празника на Свети великомъченик Георги Победоносец.  Да склоним глави и отдадем почит пред паметта на доблестните български воини, които отдадоха живота си за България, призовава Борисов. „Трябва да се гордеем с професионализма и отговорността на нашите военнослужещи, за това, че проявяват характер и смелост за подкрепа на международния мир и за подпомагане на населението в трудни моменти", отбелязва премиерът.

Варна търси пари за детски площадки от армията на САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749911

Община Варна се готви да кандидатства за финансиране на ремонта на две специализирани площадки от програмата за хуманитарна помощ на командването на въоръжените сили на САЩ в Европа. Предложението да се търсят пари от този източник е внесено от кмета Иван Портних и ще бъде разгледано от комисия по европейско и международно сътрудничество.
Община Варна се готви да кандидатства за финансиране на ремонта на две специализирани площадки от програмата за хуманитарна помощ на командването на въоръжените сили на САЩ в Европа. Предложението да се търсят пари от този източник е внесено от кмета Иван Портних и ще бъде разгледано от комисия по европейско и международно сътрудничество.

Гърците са похарчили за хазарт почти 6 млрд. евро през 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/05/06/2527380_gurcite_sa_poharchili_za_hazart_pochti_6_mlrd_evro/?ref=rss


Гърците са похарчили 5.9 млрд. евро в игри на щастието през 2014 г., което е увеличение с 9% спрямо предходната година, показват данни на Комисията за хазарта (EEEP).

Миналата година е първата от избухването на световната криза през 2009 г., в която гръцката хазартна индустрия е отчела растеж. Увеличил се е и размерът на залаганите суми - със 7.5% до средно 187 евро на отделен играч. През 2013 г. тази сума бе 172 евро.

Близо три четвърти (72%) от залозите са прибрани от...

Депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева и кметът на Своге Жоро Цветков направиха първа копка на водния цикъл в с. Свидня

http://pik.bg/депутатът-от-герб-ирена-коцева-и-кметът-на-своге-жоро-цветков-направиха-първа-копка-на-вод-news327933.html

Депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева и кметът на Своге Жоро Цветков направиха първа копка на  водния цикъл в с. Свидня

Народният представител от ПП ГЕРБ Ирена Коцева и кметът на Община Своге Жоро Цветков направиха първа копка на  проект за  „Повишаване на жизнения стандарт на жителите на община Своге чрез по-добър достъп до качествена питейна вода и рехабилитация на съществуващи пътища” в село Свидня. Проектът е на стойност 5 822 178 лв.  и се финансира от Държавен фонд „Земеделие“ по мярка 321 “Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 год.

По време на събитието Ирена  Коцева заяви, че този проект  показва в ясни измерения, как помощта от Европейския съюз може да достигне до всеки български гражданин и да подобри качеството на живот. Коцева поздрави кмета и екипа на Общината, които са подготвила и защитила проекта.

„Днешното събитие бележи старта на строително-монтажните дейности по реализирането на един от най-мащабните  проекти на Община Своге, в резултат на който ще се подобри качеството на живот и екологичните условия“, заяви кметът на Своге Жоро Цветков. Той обясни, че основните дейности по изпълнението му включват рехабилитация на водоснабдителна мрежа в с. Свидня; както и рехабилитация на общинските пътища между с. Бов – с. Гара Бов; с. Лакатник – с. Гара Лакатник; гр. Своге - с. Желен; с. Искрец – с. Брезе; с. Томпсън – с. Церецел. „Проектът ще създаде условия за нови инвестиции, което от своя страна ще повиши благосъстоянието на населението“, допълни той.

Жоро Цветков подчерта, че реализирането на проекти, финансирани от Европейския съюз са ключови за развитието на общината. „Към момента реализираме  поредния изключително важен проект за община Своге, който е  за подмяна на уличното осветление в 35 населени места в общината“, заяви Цветков. Той изтъкна, че изпълнението му ще намали разходите за осветление до 50 процента, чрез поставяне на енергоефективни и високоикономични осветителни тела. „Община Своге е първата в България, която ще осъществи такъв проект. Благодарение на правителството на Бойко Борисов се отблокираха европейските фондове, което  оказва влияние върху населените ни места“, категоричен бе кметът на Своге.

На събитието присъстваха кметове и общински съветници от София област, както и много жители на община Своге.

 

Цената на цигарите скоро ще надмине 5 лв.

http://business.actualno.com/Cenata-na-cigarite-skoro-shte-nadmine-5-lv-news_471455.html

Цената на най-масовите цигари на път да прескочи психологическата граница от 5 лева. Това поскъпване е само началото – през следващите 3 години страната ни трябва значително да вдигне акцизи...

Ремонтират варненски забавачки с хуманитарна помощ на Американската армия

http://www.moreto.net/novini.php?n=288271

Община Варна ще кандидатства по програмата за хуманитарна помощ на Въоръжените сили на САЩ в Европа с два проекта за ремонт на детски градини. Тяхната обща стойност е над 355 000 лв., като с парите се предвижда да бъда обновени и изградени площадки в забавачки, посещавани от деца с тежки заболявания.

Варна търси пари за детски площадки от армията на САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749907

Община Варна се готви да кандидатства за финансиране на ремонта на две специализирани площадки от програмата за хуманитарна помощ на командването на въоръжените сили на САЩ в Европа. Предложението да се търсят пари от този източник е внесено от кмета Иван Портних и ще бъде разгледано от комисия по европейско и международно сътрудничество.
Община Варна се готви да кандидатства за финансиране на ремонта на две специализирани площадки от програмата за хуманитарна помощ на командването на въоръжените сили на САЩ в Европа. Предложението да се търсят пари от този източник е внесено от кмета Иван Портних и ще бъде разгледано от комисия по европейско и международно сътрудничество.

Членове на "Ролинг стоунс" и "Пинк Флойд" записват благотворителна песен за Непал

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/06/2527357_chlenove_na_roling_stouns_i_pink_floid_zapisvat/?ref=rss


Членовете на "Ролинг стоунс" Мик Джагър и Рони Ууд обединяват сили с британската соул певица Бевърли Найт за благотворителен сингъл в помощ на жертвите от земетресението в Непал, съобщава "Ройтерс". 

Песента Look into Your Heart е продуцирана от барабаниста на "Пинк Флойд" Ник Мейсън, а приходите от нея ще отидат за организацията Save the Children. Освен Джагър и Найт в записа ще участва хор от 100 души.

Ужасяващите събития в Непал показват колко крехък е човек пред...

Народните представители от ПП ГЕРБ-София почетоха 6 май (снимки)

http://pik.bg/народните-представители-от-пп-герб-софия-почетоха-6-май-снимки-news327929.html

Народните представители от ПП ГЕРБ-София почетоха 6 май (снимки)

Народните представители от ПП ГЕРБ-София Валентин Радев, Христо Гаджев, Александър Ненков, Станислав Иванов и Джема Грозданова се включиха в честването на 6 май - Гергьовден, Денят на храбростта и на българската армия. Те присъстваха на церемонията пред паметника на Незнайния войн, където беше извършен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини.

Народните представители от ГЕРБ-София наблюдаваха и военния парад, с участието на близо 1 000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България.

„Поглеждайки назад към историята и осъзнавайки славните успехи не само на нашата армия, но и на целия български народ, си пожелавам да успеем да си върнем самочувствието на славна нация“, каза Александър Ненков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване