Невръстната Ани убита, сварена и сготвена от баща си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252269_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%90%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0%2C+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D1%81%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0

 “Няма да намерим и кокалче”, заявиха гръцки полицейски служители по случая с убийството на 4-годишната Ани. Извършителят - 27 годишният ѝ баща, е направил самопризнания и е описал подробно жестоките си действия.

Въпреки това до момента за полицията остава неизяснен начинът, по който е убито детето. Според полицията между 8 и 9 април бащата Станислав Бакърджиев от София се е отървал от трупа на момиченцето по особено зверски начин.

По време на дългите разпити той не е признавал за убийството на детето, а само за това, че е разчленил трупа и след това го е сварил.

Бащата твърдял, че е намерил детето си мъртво в леглото.

Обхванат от паника, че ще го

обвинят за смъртта му, той разчленил

и сварил трупа

Показателен за вината според полицията е фактът, че на прозорците на приземното жилище на улица “Михаил Вода” в Атина, където живеел, извършителят е поставил кърпи, за да покрие прозорците от парата, отделяна по време на сваряването на трупа на 4-годишната Ани. Момиченцето е варено в продължение на два дни.

Кръв на Бакърджиев е открита върху нож и върху чаршафите, а в жилището е намерена кръв и от момиченцето.

Няколко дни след потресаващите действия

бащата продал играчките,

количката и креватчето

на Ани в магазина на румънец в района срещу 55 евро. Погрижил се даже и да освободи апартамента на “Михаил Вода”.

Майката Димитрина Борисова е от София.

 

Според полицията мотивът на извършителя е била ревността към 25-годишната му приятелка и майка на Ани Димитрина Борисова, също от София. Тя заминала за Германия с неин приятел, който ѝ дал 12 000 евро. Бакърджиев се страхувал, че Димитрина ще избяга в Германия и ще вземе и детето му.

Според разкритията до момента, когато майката на Ани заминала за Германия, детето останало с баба си - майката на бащата, за две седмици. Малко преди Великден обаче детето е взето от баща си в приземния апартамент на улица “Михаил Вода”, където останало да живее и няколко дни след това било убито.

Полицаите определят Станислав Бакърджиев като човек “неразкайващ се, спокоен, с разсъдъка си”, който се интересува само от това да не загуби партньорката си.

Некролог на невръстната Ани, пуснат в гръцките социални мрежи.

 

Гръцката полиция определи като “голям успех” признанията на бащата, като се нуждаели от над 25 часа при три различни разпита, за да изкопчат признание. “Бяхме изгубили надежда, не очаквахме вече да признае”, заявиха полицаите.

Според тях майката не

е знаела за убийството

на детето, а само, че то е изчезнало. Едва в понеделник Димитрина Борисова е уведомена от полицията за случилото се. Тя все още не вярва, че детето ѝ е мъртво, и то разчленено.

4-годишната Ани у дома

 

Убийството е извършено на 8-9 април от 27-годишния биологичен баща на детето, който се намирал в “спокойно психично състояние”. Той

грижливо прикрил

всички следи,

за да не бъде намерено тялото.

Назиф Мехмедов - приятел на Станислав и наричан накратко Ники, е човекът, който не успя да поеме товара на угризенията и подаде нишката на полицията за разплитане на нечовешкото престъпление. Ники е в България. Той бе посочен от майката на Ани като близък на бащата.

Полицията го издири и разпита в събота на граничен пункт Промахон-Кулата, където Мехмедов разказал потресаващи подробности за убийството, споделени му от бащата. Малката Ани преживява трудни времена в мазето на баща си. Викове, побоища, плач. В жилището пребивава и Ники, който ще се окаже ключът към разрешаването на мистерията. Той си тръгва и се връща в България, оставяйки бащата сам с Ани.

Станислав гали по корема бременната с Ани Димитрина. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

 

В жилището на ул. “Михаил Вода” виковете и плачът на малката Ани в дните около Великден не трогнали никого, защото много хора са я чували да плаче, но никой не подал сигнал. 4-годишното момиче всъщност било изоставено там от майка си, която заминала за Германия, а Ани живяла няколко дни с биологичния си баща. Станислав Бакърджиев,

заслепен от ревност към

жена си, която му оставила “трошици” хероин,

си го изкарвал всеки ден на собственото си дете. Според полицейските служители обаче всичко това са оправдания на един циничен, студен и безмилостен човек, който след убийството с абсолютно хладнокръвие и яснота измислил план за скриването на трупа.

“Събудих се след употребата на наркотици и видях Ани мъртва на канапето. Беше болна, но не знаех какво ѝ е. Помислих си, че ако кажа на майка ѝ, тя ще ме изостави завинаги и реших да се отърва от трупа”, заявил пред полицията убиецът.

Вчера стана ясно, че бащата е разчленил детето, след което е сварил в тенджера частите от тялото и ги сготвил с ориз и картофи. По този начин искал да отвлече вниманието на хората, че това е изхвърлена храна, ако открият частите. Докато извършвал деянието, Бакърджиев се движел с кърпа на главата, за да се прикрие.

Една част от тялото е изхвърлена в

кофите за боклук, а друга - в

тоалетната чиния

на дома му. Именно там са намерени и остатъци от кръв, от която е направен ДНК тест - едно от доказателствата за убийството на малкото дете.

Бащата Станислав Бакърджиев СНИМКА: ФЕЙСБУК

 

След като се отървал завинаги от трупа, Станислав казал на майката Димитрина, която се прибрала от Германия, че детето е изчезнало. След като първоначално се върнали в родината, се прибрали в Атина и лъжите започнали.

Друг факт, върху който се концентрира разследването, е светкавичното кратко пътуване на двамата родители до България, преди да обявят детето за издирване, където според информации са се срещнали с Ники. Противоречивите показания, които двамата даваха, също насочиха вниманието на разследващите върху самите родители. След завръщането на майката от Германия бащата споделил, че детето е изчезнало, като версията му била, че докато е спял, Ани е напуснала дома сама. Следва светкавичното пътуване в рамките на 24 часа в България и обявяването на детето за изчезнало.

За да прикрие бащата на детето си, дали под действието на заплахи или не, предстои да се изясни, майката измисля историята с несъществуващата приятелка Силвия, на която била оставила детето.

На 21 април двамата родители отишли във фондация “Детска усмивка”, но не казали, че Ани е изчезнала, а три дни по-късно отишли в полицейския участък Омония и заявили, че детето липсва.

“Всеки ден ни разказваха различен

сценарий. Че детето е

изчезнало, че е отвлечено,

че е излязло само от дома си. Дори и когато открихме жена с дете в Никеа (имаше информация, че това е Ани) и се доказа, че нямат никаква връзка, 25-годишната жена продължи да настоява, че момиченцето е дъщеря ѝ. Тогава вече разбрахме, че нещата не отиват на добре”, разказва полицейски служител. “Никой обаче не можеше да си представи, че самият баща е нарязал трупа, сварил го е и го е изхвърлил, за да заличи следите си. Само 10% от това, което се е случило, стана публично. Може би става дума за най-жестокото и омразно престъпление на века”, съобщи полицейски източник.

В понеделник бащата на малката Ани бе арестуван и отведен в затвора. Срещу него е повдигнато обвинение за убийство по особено жесток начин, а часове по-късно бе издадена заповед за задържане и на майката. Тя ще стои в предварителния арест до четвъртък, когато ще бъде разпитана. До момента няма доказателства за съучастието ѝ в убийството. Борисова е обвинена за прикриване на страшния акт, лъжесвидетелство и недобросъвестно попечителство върху детето.

Вчера разпитът на двамата родители бе отложен. Бащата ще бъде разпитван без адвокат по негово желание.

Десетки жители на Атина искаха

да линчуват двамата българи

при довеждането им в съда. Охраната обаче успя да ги запази невредими.

Пред съда от рано сутринта се бяха събрали и много българи, основно познати на двамата родители, които започнаха да викат и да ги ругаят “Ще те убием, ще те смачкаме”, крещяха българите с пълно гърло.

От снощи социалните мрежи се взривиха от възмущението на гръцкото общество относно клип, качен от майката в личния ѝ профил във фейсбук, където флиртува с двама българи и им подава цигари с марихуана, а на заден план във видеото се виждат играчките на малката Ани.

Според информирани бащата на Ани е наркоман, а майката е

издържала семейството

чрез проституция

Дори пътуването ѝ в Германия било с такава цел, а сценарият за съществуващ приятел там е измислен, подозират запознати.

В сценария на двамата бе заплетен и 70-годишен грък, където двамата живееха през последните три дни, вероятно след напускане на жилището им, място на ужасното убийство. Там бяха намерени наркотици и тримата бяха задържани, но делото бе отложено за 12 май.

Гръцката общественост е настръхнала за престъплението. От партията “Независими гърци” излязоха с изявление относно жестокото убийство на малката Ани.

Бабата: Синът ми е невинен, да го освободят

Шокирана е бабата на 4-годишната Ани и майка на 27-годишния Станислав Бакърджиев, който уби по особено жесток начин собственото си дете. “Синът ми е добро дете и невинен. Всички казват, че е болен, но аз не вярвам”, заяви пред медиите бабата, която също живее в Гърция.

“Той се закле и каза, че нищо не е истина. Майко, ти знаеш какъв човек съм”, разказа потресената жена. Според нея синът ѝ е отгледал сам брат си и не е способен на подобно престъпление.

Бабата е дала показания в полицията, според които твърди, че детето е избягало само̀, като е отворило вратата на апартамента, доката бащата спял.

Гергьовден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=288234

На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Името Георги е най-често срещаното мъжко име в България, изпреварващо дори Ивановците. Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - за това денят е изпълнен с много обичаи свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

Италия чака Краев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4748898

Треньорът на „Левски“ Стойчо Стоев призна, че младата звезда Божидар Краев вероятно ще напусне към чужбина след края на сезона. През зимата Краев бе поканен да тренира в „Манчестър Сити“ и „Ювентус“. А през сезона са го гледали още „Рома“, „Интер“, „Палермо“, „Удинезе“ и „Катания“. Вероятно трансферът ще е на Апенините.
Треньорът на „Левски“ Стойчо Стоев призна, че младата звезда Божидар Краев вероятно ще напусне към чужбина след края на сезона. През зимата Краев бе поканен да тренира в „Манчестър Сити“ и „Ювентус“. А през сезона са го гледали още „Рома“, „Интер“, „Палермо“, „Удинезе“ и „Катания“. Вероятно трансферът ще е на Апенините.

България и Македония заедно в Деня на храбростта на гробището в Ново село

http://frognews.bg/news_90680/Balgariia-i-Makedoniia-zaedno-v-Denia-na-hrabrostta-na-grobishteto-v-Novo-selo/

За осма поредна година Фондация Българска Памет организира поклонение на българското военно гробище в Ново село, Македония и тържествено честване на Деня на храбростта 6 май.

25-годишният преход доведе България до отстъпление

http://bulgarski.pogled.info/news/64295/25-godishniyat-prehod-dovede-Balgariya-do-otstaplenie

/Поглед.инфо/ БСП е партия, която оценява, че 25-годишният преход доведе България до отстъпление. Независимо от членството ни в ЕС и НАТО ние се отдалечихме от тях. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов на среща с граждани в гр. Пещера.

Синоним няма. А робство има ли?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252268_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0.+%D0%90+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%3F

 Вече дни наред словото на кмета на Панагюрище Никола Белишки по повод 139 години от Априлското въстание е хит в социалните мрежи. "Няма синоним на "турско робство". Всички опити да бъде намерен са равносилни на национално предателство", заяви тогава кметът.

С тези си думи Белишки си спечели възторг и одобрение в социалните мрежи. "Има мъже в тая държава! Браво г-н Кмете!". Много изказвания в този дух биха могли да бъдат прочетени по повод словото на Белишки.

Има и други, разбира се. "Изказвам силното си възмущение, че осквернихте с невежеството си 139 – годишнината от Априлското въстание. Пред цяла България и останалите Балкански държави Вие показахте, че познанията Ви по история  и по етимология на думите, са крайно незадоволителни за заеманата от Вас позиция, като по този начин дадохте повод за пореден път да се заговори за прословутата българска некомпетентност".

Дали кметът е мъж е въпрос на гледна точка. Дали познанията му по история са задоволителни също не може да се каже обективно, защото вероятно е бил в училище, когато в учебниците по този предмет се употребяваше точно терминът "турско робство".

Но едно е сигурно. Никой добросъвестен български историк не се опитва да намери синоним на този термин. Единственото, което се прави през последните години е опит за уточнение. Защото терминът "турско робство" не е съвсем коректен от историческа гледна точка. Вярно, възрожденците ни са го употребявали, а Иван Вазов е написал "Под игото", но това е друга тема.

Това, че Априлското въстание е потушено с жестоки зверства, е исторически факт. Но доколко въстаналите са били роби е съвсем отделен въпрос. Слава Богу, че Копривщица, градът, където е гръмнала първата пушка през 1876 г. е запазен за поколенията. И много ясно може да се види какъв точно стандарт на живот са имали копривщенци. Особено Тодор Каблешков, местният водач на въстанието, написал прочутото "Кърваво писмо", чиято родна къща е една от най-впечатляващите в градчето.

Нека дадем думата на Иван Хаджийски, безспорен авторитет, който едва ли може да бъде обвинен в липса на патриотизъм. Една от неговите творби е озаглавена "Психология на Априлското възстание". В периода 1936-1938 г. Хаджийски обикаля много от населените места, участвали във въстанието и разговаря с негови съвременици, които са все още живи. Ето някои от неговите бележки:

"Не е вярно, дори смешно е да се твърди, че въстанието било предизвикано само от непоносими данъци, произвол на турската администрация, безчинства на частни лица - турци, - обезчестяване на жени, дишхакъ и други насилия. Данъците преди въстанието в местата, които лично съм посетил, решително не са били непоносими особено като се сравняват с днешните.

Смешно е да се говори за системен произвол от страна на турската администрация. Какъв произвол е имало в един Калофер например, където всеки пратен мюдюрин е треперел да не засегне нещо старците, защото достатъчно  било те да пишат два реда на дядо Тъпчилеща в Цариград, за да изстине мястото му в Калофер и той да си замине  между два дни? Какъв произвол е имало в Копривщица, Панагюрище, Тетевен, където турчин не е имал право да минава яхнал на кон, където кадъна не е могла да роди? Какъв произвол е имало в Котел или Казанлък, управлявани фактически от българи - мемлекет-чорбаджии? Какъв произвол е имало в Сливен и Ямбол, където за най-голяма турска храброст се е смятало минаването нощем през Клуцохор или Каргона (българските части от тези градове)  и където, когато турчин искал да се похвали, че е храбър, казвал: "Наемам се да мина нощем през Каргона." Какъв произвол е имало в Габрово, дето дядо Илия Видинлията, личен приятел на султана, е обуздавал дори изпратените там турски офицери?...

Турската феодална експлоатация (данъци и повинности) в никой случай не е превишавала тази във Второто ни българско царство. Нещо повече — привилегированите раи получаваха положение по-благоприятно от това, което имаха при българската власт. И ние смело можем да кажем с думите на проф. П. Ников: "След първите два завоевателни века на примерно турско управление на мир, ред и сигурност, правда и благосъстояние, които българският народ почувствувал като благодат въпреки чуждия ярем, от края на XVI век турската държава почнала да се разлага и запада вътрешно и външно".

Но да се обърнем и към Захари Стоянов, летописецът на въстанието:

"Но преди руските войни българският народ е живял под турското владителство сравнително много по-добре, отколкото когато са захванали да се грижат за неговите съдбини различни християнски държави. Това се доказва още по-добре, като се вземе пред вид, че на българите се е позволявало да носят оръжие открито наедно с турците, че във време на кърджалийските времена те са били свободни да се бранят от нападателите с оръжие в ръка, убивали са ги, събирали са чети, мнозина са били предводители на тези чети, съставени от българи и турци, нещо, което у последните се считало за престъпление в по-новите времена"...

Турското правителство при всичката си деморализация винаги е държало страната на народа срещу тиранията на различни забити, аени, чорбаджии, па дори и на подвластни князе. Много паши и каймаками са били изгонвани и сваляни от своите постове следствие на най-малкото оплакване от страна на населението, без разлика на вяра и народност".

Горещо съветваме всички да прочетат тези творби в тяхната цялост, особено написаното от Хаджийски, което е по-неизвестно за широката публика. Нито Хаджийски, нито пък Стоянов, разбира се, твърдят, че по време на османската власт българите са живеели цветущо. И никой не би могъл да го твърди.

Но не са били роби, т.е. нечия собственост без никакви права. Дискириминирани на религиозен принцип - да. Живеещи в условията на власт, която не може да им осигури спокойствие, за да си гледат бизнеса, ако използваме съвременната дума - да. По-добре образовани от своите управници турци, на които трябва да правят теманета  - да. Всичко това е много неприятна ситуация, достатъчна за да се вдигне въстание. Но не е робство.

Патриотизмът може да се докаже по различни начини. Но какъв точно патриот си при положение, че обиждаш паметта на предците си с определението "роби"?

Промени в движението заради масовото завръщане на 6 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_500539.html

Промени в организацията на движението ще бъдат въведени днес заради очакваното масово завръщане на хората, които сляха празниците и почиваха между 1 и 6 май. От 14 до 20 ч. се ограничава движението на тежкотоварни превозни средства над 12 тона по автомагистралите и по определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа. От Агенция "Пътната инфраструктура" (АПИ) съветват шофьорите да използват алтернативни маршрути заради ремонтите на "Хемус" и "Тракия". На 6 май на пътя Перник-София ще има две ленти за движение в посока София. Движението по виадуктите "Елешница" и "Бебреш" на АМ "Хемус" на 6 май ще преминава в две ленти в посока София и една лента в посока Варна. На магистрала "Тракия" е ограничено движението от км 5 + 650 до км 11 + 900. На 6 май в този участък движението ще става в две ленти в посока София и една лента в посока Бургас. Ограничено е движението в дясното платно на отсечките от км 60 + 600 до км 62 + 900 и от км 80 + 950 до км 89 + 500 на АМ "Тракия" и ще се осъществява двупосочно в лявото платно в посока София. На Гергьовден се очаква интензивен трафик по  магистралите "Тракия" и "Хемус", и път Е-79 в участъка София-Кулата. От Пътната агенция препоръчват на шофьорите да използват алтернативни маршрути за "Хемус" и "Тракия", а именно да минават през проходите "Петрохан", "Шипка", "Троянски", "Републиката" и подбалканския път. Около 100 хиляди българи сляха почивните си дни от 1 до 6 май и се очаква да пътуват именно на Гергьовден.

Не сме роби, а лъгани с ориенталско дебелоочие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252267_%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%2C+%D0%B0+%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%

 За какво мисли днес Европа? За онзи недалечен ден например, когато дори и най-големите ѝ държави няма да се класират в Г-7. Когато 35 на сто от населението ѝ ще е в пенсионна възраст, а то цялото от 20 на сто от световното ще стане 4 на сто от него. За това, че европейците сега са 7 процента от хората на Земята, но ползват над 50 процента от всички социални разходи. За това, че четири пети от глобалния икономически растеж става извън ЕС. За вълната от имигранти, които ни залива. За дъгата от конфликти, която ни опасва.

За какво мисли България? За това имало ли е “турско робство” и как да го наричаме. Турско или османско? Робство, владичество или присъствие? Това е в центъра на дебата днес. Ганковото кафене е безсмъртно.

Тонът на националния дебат задава панагюрският кмет. Няма лошо. Липсва ли съгласие по една тема, по-добре е да се обсъжда.

Трудно ми е да си представя обаче днешни европейци, освен може би на Балканите, да се терзаят от това как да наричат тежките периоди в историята си и то да ги обзема до такава степен, че да забравят за света около себе си. Освен всичко друго Европа означава съгласие по миналото, включително най-болезненото, като Холокоста например, за да не яде то от енергията за настоящето и бъдещето.

Трудно е да обясниш това фетишистко вкопчване в думата у нас на който и да е нормален човек от Финландия до Португалия, от Ирландия до Малта. С какво ще стане по-хубав животът ни, ако наложим задължително “робство”?

Винаги съм гледал да избягвам тази дума. Тя съдържа признание, че предците ми са били “роби”. Не е вярно. Прадядо ми е поборник в Преображенското въстание. Имал си е и живот, и имот, но ги е сложил на карта заради свободата. Той е искал да има своя държава, да бъде неин гражданин, а не поданик на падишаха. Всякак може да наречете такъв човек, но не и “роб”.

Необходимо ли е да припомням тесния смисъл на понятието “роб”? Това е човешко същество, което е обект на собственост, лишено е свобода и от права – преди всичко на живот и на собственост – представлява само работна сила, продава се и собственикът му може да прави с него каквото пожелае, включително да го убие.

Колкото и деспотична да е била Османската империя, колкото и варварски да се е разправяла с неподчинението, положението на българите и на другите владени от нея народи не е било такова. За това има исторически документи. Следователно “робство” е идеологема, емоционално оцветена от духа на XIX век, когато се ражда нацията и започва организираната борба за нейното освобождение. Става дума не за политически термин, а за поетично изразно средство, за хипербола, която изразява и мотивира отхвърлянето на чуждото владичество, представяйки го като непоносимо тегло и унижение.

Оттогава “турско робство” е израз исторически вкоренен във всекидневното съзнание на българина и в езика му. Той едва ли може да бъде изгонен с правила за политическа коректност. Признавам си, че във всекидневната реч и аз го употребявам често, макар да съзнавам неточността и двусмислието му. В същото време не смятам, че ако някой каже “османско владичество” омаловажава страданията и борбите на предците ми. Чуждото владичество е достатъчно основание да се бунтуваш и да искаш сам да си си господар. Що се отнася до “османско присъствие”, то звучи перверзно. Властта над определена територия и населението ѝ, често упражнявана по брутален начин, насилствената смяна на вярата, кланетата, не могат да бъдат описвани като “присъствие”. Това е невярно и несправедливо.

Мисля, че огромното мнозинство от българските гражданин, включително етническите турци, са наясно за себе си по този въпрос. И той едва ли е сред приоритетите на ежедневието им. Смятате ли, че безработният в Кърджали или в Разград става и ляга с дилемата “робство” или “владичество”? Съмнявам се дълбоко.

Тогава на кого е нужна тя? Щом не е нужна на хората, защо се явява в речите на лидерите им? Защо се разгаря спор около миналото, когато има толкова неразрешени въпроси в настоящето? Защо говорим за някаква мнима “подмяна на историята”, когато всекидневно страдаме от подмяна на демокрацията?

Онзи ден например шефът на комунистическата политическа полиция ме поучаваше от екрана на националната телевизия как да се отнасям към Русия. Как да повярвам, че е извършен “преход”, когато лице споделящо отговорността за най-тежките престъпления на тоталитарния режим, 25 години след падането му е бизнесмен, издател и телевизионен назидател?

Днес главният прокурор ме сезира, че 1700 осъдени са избягали от изпълнение на наказанията. В кърджалийските времена ли живеем или в Европа на XXI век?

Малко преди главния прокурор пък Европейската комисия ме уведоми, че българският икономически растеж тази година ще е близо два пъти по бавен от средния за ЕС заради последствията от фалита на КТБ.

Престъпно малоумие е при това положение е да ме занимават с “робство” или “владичество”.

Господин панагюрският кмет може да го е заболяло, че му “подменят историята”, мене обаче ме боли, че ми подменят дневния ред и живота, тук и сега.Тридесет и две години опит като журналист ме научиха, че ровенето в миналото обикновено започва, когато се натрупат въпроси без отговори в настоящето.

Както отбелязах, робство е емоционално натоварена дума. Тя изразява страдание и омраза. Да държиш на нея означава, че ти е нужен обект на омраза. Той става още по-конкретен с пълния израз “турско робство”.

Нямам причини да мразя моите съграждани, българските турци, нито техните роднини отвъд южната ни граница. Имам причини обаче да се интересувам от произхода на състоянието на депутата от ДПС Делян Пеевски, от ролята на връзките му със съдебната система, от необяснимо непокътнатия му монопол в разпространението на периодичния печат, от ролята му във възхода и падението на КТБ и от неловкото мълчание на Алианса на либералите и демократите за Европа за всичко това.

Не се чувствам “поробен”, чувствам се лъган със средновековно ориенталско дебелоочие и с европейско лицемерие едновременно. Не подменят представата ми за историята. Подменят представата ми за Европа.

Готов ли е "Барселона" да се изправи срещу Хосеп Гуардиола

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527061_gotov_li_e_barselona_da_se_izpravi_sreshtu_hosep/?ref=rss


Готови ли сте за един от най-красивите мачове, които можете да гледате в Европа? Поне такъв трябва да е двубоят между "Барселона" и "Байерн" в полуфиналите на Шампионската лига според треньора на каталунците Луис Енрике.

Срещата се очаква с голям интерес заради завръщането на Хосеп Гуардиола на "Камп ноу". Този път треньорът няма да е на страната на "Барселона", а ще направи всичко възможно, за да отстрани бившия си отбор.

Двата отбора играха в полуфиналите и преди две...

Защо в "Преса", "24 часа" и "Труд" няма да влезе съдия изпълнител?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252266_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B2+%22%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%22%2C+%2224+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0%22+%D0%B8+%22%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%B4%22+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0

 Икономистът Владимир Каролев и разследващият журналист Иван Бакалов обясниха в сутрешния блок на "Нова телевизия" защо зрелищното влизане на съдия изпълнител в ТВ7 няма да има продължение и във вестниците, финансирани от КТБ. Още миналото лято "Протестна мрежа" разкри, че банката с отнет лиценз е наляла 34 милиона лева в определени медии през верига от кухи фирми. 

"Преса", "24 часа" и "Труд" бяха схема на Цветан Василев и Делян Пеевски. Те създадоха монопол, който както тогава, така и сега обслужва Бойко Борисов. КТБ дава кредит на фирма, а тя отпуска парите на "Преса". Ще изгърми фирмата, а вестникът - не. В крайна сметка полиция няма да влезе в "Преса" и останалите издания на Пеевски", каза Бакалов.

Думите му бяха потвърдени и от Каролев.

"Съдия изпълнител може да влезе само в дружество, което е нередовен длъжник на КТБ. Ако става дума за фирма, да речем, АВС, която е взела кредит от банката, то тя може да продаде активите само на АВС, но не и на вестника, който ги е получил от нея", обясни съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски.

Според него в случая има документална следа, но КТБ не може да направи нищо, за да си получи парите. 

Пеевски пак е силен и отново контролира тези издания, въпреки че не е официален собственик, посочи Бакалов. Според него това ставя ясно от редакционната политика на тези медии.

"Разгърнете ги и ще видите, че в тях няма и една дума срещу Пеевски", посочи журналистът.

Според него това се потвърждава и от факта, че месец преди да фалира КТБ официалните издания на ДПС депутата "Телеграф", "Монитор" и "Уикенд" са започнали да се печатат в старата печатница на "Труд" и "24 часа", а чисто новата, изградена за над 60 милиона евро с кредит от КТБ не работи.

"Сега синдиците ще я продадат евтино на някого, защото едно неработещо предприятие струва много по-малко от работещо", посочи журналистът.

Ердоган пропуска парада в Москва заради арменския геноцид

http://svetoven.pogled.info/news/64294/Erdogan-propuska-parada-v-Moskva-zaradi-armenskiya-genotsid

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган отклони поканата на руския си колега Владимир Путин да участва на церемонията по отбелязването на 70 години от победата на Съветския съюз над Нацистка Германия през Втората световна война, пише „Хюриет"

Волейболистите обикалят залите като чергари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252265_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%87%D0%B5%

 Наставникът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов даде пресконференция ден след старта на подготовката на "лъвовете". В нея бившият капитан разкри доста от проблемите около тима и условията, в които са принудени да работят.

„Най-голямото ни притеснение в момента е с Цецо Соколов. От магнитния резонанс стана ясно, че с това рамо няма как да играе. На 11 май Цецо има час за тестове в Италия, при професор Порчелини. В тях ще се види дали травмата е само мускулна или има засегнато сухожилие. Тогава ще стане ясно дали се налага операция. Но дори и да не се налага интервенция пак ще е необходимо възстановяване”, рече Константинов.

При тази ситуация основният диагонал на отбора ще бъде 37-годишният Владимир Николов, който направи много силен сезон във Франция. Лека травма е получил и Андрей Жеков. Разпределителят е контузил пръстите си и ще бъде на специална подготовка. 

Гибона не скри и разочарованието си от факта, че на националите им се налага да обикалят из различни зали, за да тренират. Първоначално се смяташе, че мачовете от Световната лига ще се играят във Варна, но впоследствие стана ясно, че Ботевград ще домакинства поне на мачовете от предварителната фаза.

„Подготовката претърпя промяна, вследствие на неизпълненото обещание. Ние разчитахме да сме във Варна. Оказа се, че в последния момент няма да можем да ползваме залата поне до финалната фаза на Световната лига, като няма гаранции и след това. Ще пренасяме катуна всяка седмица. Започваме в "Христо Ботев", после малката „Арена Армеец“, зала „Васил Симов“... За контролите в Сърбия ще отиде половината състав от 30-те човека. Другата половина ще е в Ботевград за първите два мача с Канада",добави треньорът.

Константинов не подмина и темата доколко и дали изобщо зала „Aрена Армеец“ е подходяща за спортни мероприятия.

„Тук седи един грандиозен паметник, който не можем да използваме - ”Арена Армеец”. Можеше да се направят финалите там, но никой не се наема да рискува с тези цени, защото ние не можем да я наемаме по тарифите на концерт. За един концерт я наемат за два дни. Ние, ако трябва да играем Световна лига, трябва да я наемем за целия период от време, защото слагаме настилка и тя става неизползваема. Трябва да тренираме там, както и другите отбори, които идват. Не я наемаме за деня на състезанието и като се сметне цената, става невъзможно. Уж идеята беше да имаме спортна зала, нали? Тази спортна зала да е достъпна за българския спорт?“, недуомява Гибона.

Националният селекционер определи и най-важните цели пред отбора: 

„В първия етап цел №1 пред нас е представянето на тима в Световната лига. Добро класиране там ще ни донесе още точки за световната ранглиста, които пък ще ни дадат възможност за участие в европейска олимпийска квалификация, която може да ни класира за Олимпиадата в Рио.“

В Световната лига България започва срещу Канада. Мачовете са на 30-и и 31 май в Ботевград.

Агнешка курбан чорба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4748962

КОЙ ГОТВИ
Навръх днешния празник Димитър Димитров ви предлага вкусна традиционна рецепта за агнешка чорба.

ПРОДУКТИ
500 г агнешко месо, 500 г агнешки дреболии, 2 глави стар кромид лук, 1 връзка зелен кромид лук, 1 червена сурова чушка, 1 зелена чушка, 1 морков, 1 к.ч. домати, 1 к.ч. ориз, 2 щипки сух джоджен, чубрица, десетина зърна черен пипер,
КОЙ ГОТВИ Навръх днешния празник Димитър Димитров ви предлага вкусна традиционна рецепта за агнешка чорба. ПРОДУКТИ 500 г агнешко месо, 500 г агнешки дреболии, 2 глави стар кромид лук, 1 връзка зелен кромид лук, 1 червена сурова чушка, 1 зелена чушка, 1 морков, 1 к.ч. домати, 1 к.ч. ориз, 2 щипки сух джоджен, чубрица, десетина зърна черен пипер,

Калфин и Москов са най-застрашени от смяна, Бъчварова - най-влиятелна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252264_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BC%D1%8F%D0%

 Вицепремиерът Ивайло Калфин и здравният министър Петър Москов са най-застрашените от смяна членове на кабинета. Това прогнозираха от Института за дясна политика. Според тях е възможно след местните избори наесен да се стигне до ремонт на кабинета.

"Не мога да предскажа кои ще са сменените министри при евентуален ремонт на кабинета. Но със сигурност има два сектора, в които реформите наистина буксуват, това са здравеопазването и социалната реформа. И в двете сфери имаше претенция за бързо решаване на проблемите, но и двете сфери зациклиха. Разбира се, до местните избори има още време, така че не е ясно как ще се развият тези два сектора, но към момента забелязваме явно забавяне на реформите".

Това каза директорът на института Нено Димов.

Според Димов АБВ ще се обърне срещу лидера си Георги Първанов, но дори и да излезе от властта, това нямало да разклати управлението. Той изтъкна, че стабилността на кабинета зависи от отношенията на Реформаторския блок с ГЕРБ."Всъщност това, което се очертава като тенденция, е десницата да престане да бъде реформаторски фактор, а да бъде стабилизиращ фактор", добави Димов.

Според него правителството успява да преодолява собствените си кризи, макар че често има напрежение между партньорите, а властта е стабилна, което се дължи на липсата на алтернатива.

Според института ДПС постоянно губи от своята физиономия, откакто негов лидер е Лютви Местан. Неправителствената организация смята, че вицепремиерът Румяна Бъчварова е най-влиятелният член на кабинета след премиера Бойко Борисов.

Защо българите учат в Робърт колеж?

http://frognews.bg/news_90678/Zashto-balgarite-uchat-v-Robart-kolej/

Историята, образователните идеали, политиката и значението на престижния Робърт колеж в Цариград са обстойно разгледани от доц. Орлин Събев в книгата „Робърт колеж и българите“ (ИК „Изток-Запад“). Ценният труд съдържа слабо проучвани и нецитирани до момента документи от архивите на колежа, съхранявани в Истанбул и в библиотеката на Колумбийския университет в Ню Йорк, както и пренебрегваните доскоро османски архиви.

Москва през 2025-а

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252263_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2025-%D0%B0

 Когато китайската династия Мин се срещнала за първи път с настъпващата към северната й граница нова държава – Русия – властта в Китай трябвало да избере правилните йероглифи, с които да нарече новия си съсед. Те го нарекли 俄國, което се превежда като „Държава на непредсказуемостта“.

Можем само да се възхищаваме на прозорливостта на онези бюрократи от 17 век. Те открили лютия нерв в руската анатомия с прецизността на виртуозен хиропрактор. Да, моята скъпа родина е непредсказуема. Цял живот, до съвсем скоро, живях в нейната столица. Но простият въпрос как може би ще изглежда Москва след 10 години – всъщност, кратък период от време, ме поставя в недоумение.

Вероятно държавният символ на Русия – двуглавият орел – може също да послужи за обяснение на моята обърканост. Обърканият мутант не знае накъде да погледне – на Изток или на Запад – и се опитва да лети в двете противоположни посоки.

Започнах с този преамбюл, защото усещам, че трябва да обясня как така свързвам двете понятия – „Москва“ и „2025 година“, не с образа на един град, а на два града, които си приличат точно колкото мистър Хайд си прилича с мистър Джекил.

Ще нарека тези въображаеми два града от не-чак-толкова-далечното бъдеще Москва-1 и Москва-2.

Москва-1

В това ще се превърне Москва, ако нещата продължат по начина, по който се развиват от март 2014 година, когато Русия се забърза към изолацията.

Представям си как пристигам в Москва след дълго отсъствие. В последните 10 години не можех да я посещавам, защото бях обявен за предател и враг на народа, но съвсем отскоро се появи леко разведряване. Пристигам като гост на Комитета за културни връзки със сънародници. Решавам да приема. Нямам търпение да видя родния си град отново.

Не е трудно да си представя Москва-1.

Бил съм там и преди. Отраснах в СССР, спомените ми са живи. Изглежда като че времето е спряло. Скок в миналото.

Строг граничен полицай опитва да провери паспорта ми с помощта на антична компютърна система, но автономната RusNet не проработва и се налага да изчакам няколко минути под доброжелателния и изпитващ поглед на Великия Лидер – огромният му портрет виси в будката. Докато аз съм остарял през последните 10 години, Великият Лидер изглежда се подмладява. Челото му е гладко, епулетите му на генералисимус блестят.

Посреща ме моят водач, който първо ме гледа предпазливо, но после се отпуска. Шепне така, че нашият шофьор да не чува. Разказва ми нов виц за нашия Велик Лидер, който изпраща Великия Лидер на Северна Корея на летището, целува го, а после маха ръката си дълго, дълго време. Когато го попитали защо, той отговаря замечтано „О, каква целувка беше!“

Усмихвам се кисело. Чувал съм го преди половин век. За Брежнев и Хонекер, тогавашният лидер на Германската демократична република.

Шумната Волга тропа заради дупките в паважа. Тежкото състояние на улиците е маскирано от неизброими постери – оранжево-черни и бяло-синьо-червени. Няма реклами, само лозунги и портрети на Великия Лидер. Виждам го на кон, в пилотската кабина на изтребител, заобиколен от щастливи деца, ръкува се с благодарен пенсионер.

Във фоайето на хотел "Интурист", докато водачът ме регистрира, подъл младеж ме дърпа за ръкава. Иска да ми продаде рубли на пет пъти по-висок курс от официалния.

После тръгвам по улиците, където съм живял толкова много години.

Моят блок не е саниран. Огромните стари климатици са още там, покрити с ръжда.

Минавам покрай бившия Музей на толерантността, днес Музей на Патриотизма. После виждам дълга опашка пред хранителен магазин. Чета бележката на вратата: “Китайско говеждо в консерви. До две кутии на човек. Купони не важат“.

Обратно в хотела гледам новините. Всичко е за втория процес срещу „Бандата на Медведев“. Бившият президент и неговите министри признават, че са били агенти на ЦРУ и са практикували незаконно хомосексуализъм. Молят за снизходителност. По тона на репортажа разбирам, че няма да има такава.

Тръпки ме побиват. Отварям хладилника и пия каквото намеря вътре: гадна дагестанска ракия и водка „Путинка“.

Достатъчно. Спирам да описвам Москва-1 преди да ми се е припило още.

Москва-2

Ако животът в моята страна се върне към нормалността (което се надявам, че ще стане), към 2025 година Москва ще бъде най-интересното място на света. Не най-красивият или най-богатият, или пък най-удобният град. Не, не, ще бъде градът, който прелива от енергия.

Това не е пожелателно мислене, а просто обикновените закони на физиката. Под „нормалност“ имам предвид свобода. Когато голяма държава стане свободна след дълъг период на потисничество, тя е като освободена метална пружина. Въздухът вибрира от адреналин, всичко се движи, всичко се променя.

Изтичането на мозъци от предишното десетилетие вече е в обратна посока. Професионалисти, предприемачи и интелектуалци се прибират в Русия. Там се правят сега големите пари, там нещата се случват.

Няма да забележа колко се е променил моят град, защото ме е нямало цяло десетилетие. Като писател аз ще празнувам цялата насъбрана енергия и свежест. Пиша по различен начин през тази 2025 година и не искам да препрочитам старите си неща. Това са друга Русия, друга Москва, друг аз.

Днес е 22 април, 2025 година. Разбирам, че това е рожденият ден на Владимир Илич Ленин. Внезапно се сещам нещо. Защо да не посетя мавзолея на Ленин? Не съм ходил там от детството си.

Далече е, защото мавзолеят отдавна бе преместен от Червения площад. Сега той е основна атракция в „СССР-ленд“, парк в покрайнините на Москва, където са преместени всички тоталитарни паметници. Нещо като исторически Дисниленд на отминалата епоха.

Разхождам се по алеите сред Лениновци, Сталиновци, Дзержински, Свредловци, весели миньори и едрогърди колхознички, спомени от времето, когато бях млад пионер. Има също бронзов Путин в екип за джудо, изработен от скулптура Зураб Церетели, захвърлен преди двайсетина години.

Това ме подсеща. Не искам да изпусна пресконференцията, така че бързам към дома. Току-що джудистът е освободен от затвора, след като е излежал едва половината си присъда. Гледам сбръчканото му лице на екрана. Не, няма намерение да се връща в политиката, казва той. Да, иска да прекара цялото си време с децата си, за да компенсира дългото отсъствие. Не, той не може да разкрие какъв е авансът, който е получил за бъдещите си мемоари.

Това не е честно, мисля си завистливо. Мемоарите на този гадняр със сигурност ще се превърнат в световен бестселър, докато моите книги не се продават изобщо. Вярно е, че днес пиша различно, пиша по-добре отпреди, но младите ме мислят за писател от миналото. Казвам си, че бъдещите поколения със сигурност ще ме преоткрият, но знам, че няма.

ОК. Снизходителен съм към моето по-старо аз от 2025 година. След като този пич не чувства никаква носталгия по времената, когато животът беше ужасен, но пък книгите му се продаваха добре.

Знам, знам. В реалността нещата обикновено се оказват някъде по-средата между бляскавото бяло и мрачното черно, в сивата зона. Но не и този път. Никакви нюанси сиво за Москва през 2025. Ще бъде или единият вариант, или другият. Ще видите.

Борис Акунин е руски писател. Истинското му име е Григорий Шалвович Чхартишвили. През септември 2014 година той обяви, че напуска путинска Русия. Текстът е публикуван в Politico.eu. 

Инспектират ремонтните дейности на бул. „Цариградско шосе”

http://pik.bg/инспектират-ремонтните-дейности-на-бул-„цариградско-шосе”-news327647.html

Инспектират ремонтните дейности на бул. „Цариградско шосе”

Ще бъде направена проверка на ремонтните дейности на бул. „Цариградско шосе” в 10.30 часа, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

По време на проверката ще бъде предоставена информация и за следващия етап на строителните дейности.

Проверката ще се извърши на бул. „Цариградско шосе” при моста на река Искър - автосалон „Инфинити”.

6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

http://www.moreto.net/novini.php?n=288235

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ номер 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

Станишев единствен кандидат за лидер на ПЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252262_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0

 Крайният срок за номинации изтича утре

Сергей Станишев засега е единствен кандидат за лидер на ПЕС, съобщава „24 часа”.

Крайният срок за номинации изтича утре. Конгресът, на който европейските социалисти ще гласуват за лидер, е на 12 и 13 юни в унгарската столица Будапеща.

Ако бъде преизбран, Станишев ще изкара втори пълен мандат начело на ПЕС. Той оглави европейските социалисти при предсрочното оттегляне на дългогодишния им водач Пол Нируп Расмусен през ноември 2011 г., а година по-късно на редовен конгрес бе преизбран за президент.

Голяма конференция на ПЕС ще се проведе на 10 и 11 май в хотел “Шератон” в София. Домакин ще е БСП и форумът ще бъде открит съвместно от Станишев и соцлидера Михаил Миков, за да се разсеят спекулациите за напрежение между тях и за втори властови център в партията.

Конференцията е на тема “Балканите - визия за общо бъдеще” и е опит на европейските социалисти да поощрят страните от Западните Балкани за членството им в ЕС. 

Между 400 и 500 акушерки заминават годишно в чужбина

http://pik.bg/между-400-и-500-акушерки-заминават-годишно-в-чужбина-news327646.html

Между 400 и 500 акушерки заминават годишно в чужбина

Между 400-500 акушерки заминават годишно в чужбина, за да търсят по-добра реализация в Европа. Приблизително толкова е и един випускмедицински специалисти, които завършват акушерство. Това съобщи вчера председателят на Алианса на акушерките Емилия Казълова. „Младите колеги имат голяма възможност да се реализират. Отиват към Германия и Великобритания, пише "Монитор".В Англия заплатата е около 1600 паунда

а средните заплати у нас са около 600 лева”, коментира тя и допълни, че освен по-високото заплащане, акушерките в чужбина получават и по-добро кариерно развитие. Казълова добави, че болшинството от акушерките останали у нас - 90% се трудят на по две места и често им се налага да карат дълги смени. Причините са липсата на кадри и ниското заплащане.

„Възможно е акушерките да карат 24-часови дежурства, което е провокирано не само от недостига на специалисти, но е продиктувано от финансови проблеми”, признава Казълова.

Тя отчете, че у нас има недостиг на акушерки. В момента те са около 3700-3800, което е крайно недостатъчно защото са ни необходими около 5000.

На международния ден на акушерката, който беше вчера, съсловието поиска законови промени, които да позволят на медицинските специалисти да работят самостоятелно.

„Нормативната ни уредба не позволява на акушерките да оказват медицинска помощ на родилки извън болнични заведения без надзор на лекар. С това на практика е отнета възможността на акушерката да упражнява реално традиционната си дейност - да подпомага родилката по време на естествения процес на раждане, когато липсват показания за необходимост от медицинска интервенция”, коментира Емилия Казълова. Тя добави още, че продължителността на прегледите при лекар по време на женска консултация и детска консултация е лимитиран, поради което е неуместно да се говори за качествена грижа.

Според нея трябва да се променят и законови текстове, така че акушерките да имат право да сключват договор със здравната каса, която да им плаща за полаганите от тях грижи.

От съсловната организация смятат за нужна и промяна в образователните и изследователските програми на акушерките, така че и у нас да се придобиват необходимите знания и умения за обучение на родителите в практики, основани на медицински доказателства при зачитане на техните права.

Край на "лесния" петрол за Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252261_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F%22+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 Русия върви към края на епохата на така наречения лесен петрол, добиван при ниски разходи и продаван на високи цени, а това излага на още по-голяма опасност сегашния социално-икономически модел в страната, който години наред се крепи на печалбите от износ на енергийни източници, пише агенция ЕФЕ.

 
Самото руско правителство призна, че добивът на черно злато ще спадне от 526 милиона тона годишно на 476 през 2035 година най-вече заради изчерпването на традиционните находища.
 
Междувременно ниските цени на въглеводородите, западните санкции срещу Москва и в не по-малка степен неефективността на големите руски монополисти заплашват проектите на "петрола на бъдещето", добиван от труднодостъпни находища, посочи Михаил Крутихин, експерт в компанията за консултации по енергийни проблеми RusEnergy.
 
Находищата на бъдещето на Русия са в Арктика и на подводната континентална платформа - два сектора, в които руските петролни компании се нуждаят от западни технологии, за да могат да добиват въглеводородите.
 
Давайки си сметка за това, САЩ и Европейският съюз удариха там, където боли най-много, забранявайки продажбата на Русия на технологии за добив на петрол в зони с труден достъп в отговор на позицията на Москва по кризата в Украйна.
 
От друга страна "санкциите създават сериозни финансови проблеми на руските енергийни групи, изгубили достъп до дългосрочни западни кредити", констатира експертът.
 
Руският държавен петролен гигант Роснефт, който е включен в списъка на санкционираните от Вашингтон и Брюксел, показа колко крехки са бъдещите му проекти, искайки от държавата помощ от 2,4 милиарда рубли (над 46 милиона долара при сегашния курс), аргументирайки се със санкциите.
 
"Роснефт е натрупала гигантски активи, които не е в състояние нито да управлява, нито да развива. Няма пари, нито пък възможности, за да започне експлоатацията на някои находища, за които е получила лиценз", подчертава анализаторът от RusEnergy.
 
Като последица от това "компанията бива принудена да моли за пари държавата, за да може да изпълнява проектите, с които се е ангажирала", допълва той.
 
При все това през 2014 година Роснефт не успя да увеличи производството на суров петрол, докато в същото време дори Газпром - другият държавен консорциум, който бива критикуван наред с Роснефт, увеличи добива си с 6,7 %.
 
Освен това, предупреждава експертът, корпорацията, оглавявана от Игор Сечин (Роснефт - бел. ред.) "е натрупала дългове за милиарди" и поради това голямата част от кредита, който иска от Фонда за национално благосъстояние (ФНБ), създаден, за да се даде отпор на кризисни ситуации и да бъдат гарантирани пенсиите, "почти със сигурност ще бъде за връщането на дълговете й".
 
Бившият финансов министър на Русия Алексей Кудрин, на който се приписва създаването на ФНБ и на други фондове за стабилност, бе ясен по въпроса: "Мисля, че отпускането на Роснефт на държавни заеми или придобиването на негови облигации от държавата показва, че Роснефт не е в състояние да намери сам рефинансиране за дълговете си, а това понижава кредитния му рейтинг".
 
Експертът от RosEnergy подчертава, че макар в слаба степен, правителството разпределя несправедливо помощите за сектора, облагодетелствайки държавните монополи въпреки тяхната неефективност и липсата на конкурентоспособност.
 
Сред 120-те основни държавни консорциума, според престижната агенция РБК, Роснефт е на шеста позиция по неефективност, докато другите две петролни компании от класацията - Транснефт и Газпромнефт - са на предпоследните места. 
 
Крутихин припомни, че "през последните години Роснефт е придобила голяма част от най-печелившите компании и именно те са й позволили да продължи да отчита печалба и да остане на повърхността". Плановете на Роснефт да получи значителна помощ от ФНБ породиха редица критики срещу компанията, както стана и през декември миналата година, когато мнозина експерти обвиниха монополиста, че е предизвикал тогавашния срив на рублата.
 
Компанията пусна на облигационния пазар ценни книжа за 625 милиарда рубли (11,5 милиарда долара при тогавашен курс) на 11 декември. Тогава националната валута се разменяше при курс 54 рубли за долара, а само четири дни по-късно рублата рязко поевтиня.
 
"Макар компанията да отрича, Роснефт получи от тази операция необходимите средства, от които се нуждаеше, за да покрие дълговете си в долари. И така допринесе за срива на рублата", коментира Крутихин, споделяйки мнението на Кудрин.
 
Бившият министър на икономиката Андрей Нечаев също е скептично настроен към държавната подкрепа за Роснефт: "Случаят се Роснефт е повече от грозен и доведе до срив на пазара в продължение на два дни, през които курсовете на чуждестранните валути достигнаха своите максимуми".
 
Освен това, допълни експертът от RusEnergy, санкциите не са единственият мотив, поради който банките, "не само западните, но и азиатските", са все по-въздържани при запитванията за кредити, с които да се финансират бъдещите руски находища.
 
"Банките са наясно, че бъдещето на някои от тези проекти зависи изключително от политическата воля на една-единствена личност", на руския президент Владимир Путин, подчерта Крутихин.

Бисер Чилингиров: На село плащат агнетата със социални помощи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749068

- Г-н Чилингиров, изкупиха ли се българските агнета за Гергьовден?
- Да. Има единични бройки в по-малки ферми. Доволни сме и от изкупната цена на агнешкото тази година - между 5 и 6 лева за килограм живо тегло, но за закупено по-голямо количество. За единични бройки цената варира от 6 до 8 лева. Ще има агнета и за Богородица, 15 август,
- Г-н Чилингиров, изкупиха ли се българските агнета за Гергьовден? - Да. Има единични бройки в по-малки ферми. Доволни сме и от изкупната цена на агнешкото тази година - между 5 и 6 лева за килограм живо тегло, но за закупено по-голямо количество. За единични бройки цената варира от 6 до 8 лева. Ще има агнета и за Богородица, 15 август,

Няма да има драстичен скок на цените на тока от 1 юли, твърди експерт

http://petel.bg/Nyama-da-ima-drastichen-skok-na-tsenite-na-toka-ot-1-yuli--tvardi-ekspert__111002

„В година на изборите трудно някой ще експериментира с увеличаване на цената на тока. Мисля, че и догодина ще бъде същото”. Това заяви...

САЩ върнаха на Германия картини, спечелени на покер по време на войната

http://petel.bg/SASHH-varnaha-na-Germaniya-kartini--specheleni-na-poker-po-vreme-na-voynata__111003

САЩ върнаха на Германия пет картини, които са били изнесени незаконно от страната по време на Втората световна война, съобщава са...

Гергьовден е, вземаме сила от Светеца войн

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252260_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B5%2C+%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D

 6 май е сред най-тачените дни в годината. Той е свързан с чудния живот на свети великомъченик Георги Победоносец. Уникална личност в християнската история, неговото име е на особена почит не само сред последователите на кръста, но и сред мюсюлманите - шиити и сунити, роми и др.

Памет за светеца откриваме още преди хилядолетия, в образа на

Тракийският Херос, който според някои изследователи е първообраз на светеца войн.

По българските земи войнът с копие, който убива звяр, е сакрално божество от хиляди години, за което предците ни са оставили много свидетелства. В неговия образ дълго време те пазят древните митологични представи за двуединството между божествата, покровители на земеделието и войната. В тях изследователите виждат връзка между образа на св. Георги с античния Тракийски конник – Херос, главният безименен бог на траките.

Изобразяван най-често като млад конник с копие и щит, или с убит дивеч в ръце, следван от прислужник, куче или лъв, векове той е олицетворявал многостранна и многолика сила. В своя загадъчен образ Херосът е съвместявал функциите на покровител на растителността и лова, на ливадите и лозята. Той бил обаче почитан и като всезнаещ и всечуващ – всебог. В него народът на Орфей припознавал и бога лечител, който гонел болестите и дарявал здраве, но също и бога на войната, непобедим в битките с врага.

В народната митология свети Георги е представен като 

юнак, с девет сърца, язди бял хвъркат кон, 

дели мегдана със самовили, слиза в долната земя и лети високо в небето, свети като ясно слънце, води люта битка с лами и змейове, които побеждава.

По стар обичай още в ранни зори жените и децата се търкалят в росата, която има лековита сила. Берат млад здравец, гергьовче, коприва, детелина, кичат с тях вратите на къщите, праговете на кошарите и оборите за здрави, плодовитост и берекет. Децата се люлеят на люлки, за да са пъргави и жизнерадостни. Момите свиват китки, които пазат за лек срещу болести, магии и лоши очи.

С магическата символика на 6 май е свързван и обичаят наричане на китки и гадаят кой ще бъде техния бъдещ съпруг.

В чест на св. Георги Победоносец се коли курбан – мъжко агне, за здраве и благополучие на цялото семейство. Жените приготвят обредни хрябове за общоселската трапеза.

Светецът е покровител на домашните животни и е на особена почит сред овчарите.

Днес той е патрон на българското войнство, което му отдава заслужена почест на тържествен парад и освещаване на войнските знамена на българската армия.

Отколешна е традицията на българските мюсюлмани на 6 май да празнуват

Хъдърлез

Посветен е на двама мюсюлмански светци – Хъдър и Илияз, чиято мисия била да помагат на хората. Белязал начало на лятото, Хъдърлез кореспондира непосредствено с идеята за възраждащата се природа. Мюсюлманите вярват, че с помощта на определени обреди човек може да достигне до ново състояние на тялото и духа. Затова по традиция ходят по ливадите и миели лицата си в росата, вярвайки в божествения произход и пречистваща сила на водата. Берат зелени клонки, с които кичат къщите и хамбарите, за да е плодовита годината. Провират се под корените на орехови дървета и люлеят децата на люлки, за да са здрави.

Такава чудодейна сила на 6 май има капещата вода на масива Дамбалъ над Момчилград. Стара традиция е в навечерието на Хъдърлез на тези свети места да отиват тежко болни от заекване, глухота, ревматизъм, безпродие, епилепсии, стресови неврози и др, за да намерят изцеление. Там болните се потопят в студената вода, направят аптез и отпиват три пъти от лековитата вода. Дрехите, с които извършват ритуала, оставят по клоните на близките дървета, за да прогонят болестите от себе си. Много често вярващите хвърлят дребни пари в лековитите води, като дар на извора.

Именници: Георги, Георгиа, Геро, Гео, Джордж, Джоро, Джуро, Джорджета, Джорджия, Жоро, Жореса, Йорго, Юра, Юрия, Юрка.

Бойко Борисов ще бъде гост на официалното откриване на EП за юноши на стадион “Берое” в Стара Загора

http://pik.bg/бойко-борисов-ще-бъде-гост-на-официалното-откриване-на-eп-за-юноши-на-стадион-“берое”-в-ст-news327645.html

Бойко Борисов ще бъде гост на официалното откриване на EП за юноши на стадион “Берое” в Стара Загора

Премиерът Бойко Борисов ще бъде гост на официалното откриване на Европейското първенство за юноши на стадион “Берое” в Стара Загора, което започва в 18.45 часа, съобщиха от пресцентъра на общината.

За първи път България организира първенство от подобен ранг, а това ще бъде първото участие на юношеския ни национален отбор от 1991 година насам. „Правим всичко възможно, за да се представим достойно като домакини, за да покажем на цяла Европа възможностите, които притежаваме. Освен отлична спортна база имаме история, култура и природни дадености", коментира Тодоров. По думите му, основната работа е свършена през изминалите три години. Той посочи построяването на нови спортни съоръжения и спортни зали.

До 22 май, в рамките на 16 дни, ще се проведат 33 международни мача с участието на 288 футболисти и 200 служебни лица и официални гости. В дните на шампионата Стара Загора ще посрещне няколко хиляди души- футболисти, клубни екипи, гости, фенове,представители на българския и европейския футбол. 54 телевизии от цял свят ще предават футболните срещи на стадион „Берое".

Общо 8 срещи от УЕФА Европейското първенство за юноши ще се играят на стадион Берое. Откриващият двубой на юношеските ни национали срещу силния съперник от Хърватия започва утре в 19.00 ч., веднага след програмата по откриването от 18.00 часа, с участието на посланика на евротурнира Стилиян Петров, министъра на спорта Красен Кралев и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

За откриването УЕФА и Българският футболен съюз осигуриха безплатни билети за всички ученици и спортни школи. Свободната продажба на билети ще се извършва на касите на стадион „Берое, в дните, в които има насрочени мачове. Цената им е 2 лв. за всички срещи от шампионата.

13 неправителствени организации настояват ЕС да приеме нова Стратегия за правата на детето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252259_13+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%B2

 Европейската мрежа за децата Eurochild заедно с 12 неправителствени организации изпратиха отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което настояват за приемането на нова Стратегия за правата на детето на ниво ЕС.

 

 

Национална мрежа за децата като член на Eurochild подкрепя инициативата и вярва, че с целенасочени действия най-добрия интерес на детето ще бъде гарантиран чрез политиките и законодателството на ЕС.

 

Първата Стратегия на ЕС за правата на детето изтече през 2014 г.  Конкретен пример за положителен резултат от нейното прилагане е фактът, че мрежата от 116 000 горещи линии за изчезнали деца се разрасна, за да включи 27 страни-членки на ЕС през 2014 г. в сравнение с 11 страни-членки през 2011 г. 

 

Въпреки постигнатите резултати продължават да съществуват много предизвикателства и нарушения на правата на децата, а се появяват и нови. Много от тях изискват реакция на европейско ниво, която да се заеме с корените на тези нарушения, да попълни съществуващите празнини и да работи по трансгранични проблеми в сферите правосъдие, миграция, намаляване на бедността, социално включване, образование, здраве, устойчиво развитие и др.

 

Важно е импулсът,  създаден от първата Стратегия да не се изгуби поради липса на визия, ефективно планиране и стратегическо ръководство, за да могат всички служители и представители на ЕС да продължат напред.  Новата Стратегия трябва да се основава на постигнатото до момента, но и да бъде развита чрез консултации със заинтересованите страни. По-конкретно, тя трябва да отстоява защитата  на правата на децата чрез осигуряването на системно сътрудничество между институциите, да насърчва редовен диалог със заинтересованите лица и организации и  да развива съгласувани европейски действия, в синхрон с целите на Договора от Лисабон. Той, заедно с Хартата на основните права отстояват задълженията на ЕС да популяризира, защитава и реализира правата на детето във всички актуални политики и действия на ЕС.

 

13-те европейски неправителствени организации призовават в края на писмото Европейската комисия да определи детайлна, нова и солидна Стратегия, която да очертае ясна рамка за действия от страна на ЕС относно правата на детето в Европа и чужбина.

Диагнозата: Не само свещена простота, а агресивна простащина

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/06/2523400_diagnozata_ne_samo_sveshtena_prostota_a_agresivna/?ref=rss


"Дневник" препечатва коментара от блога на Николай Слатински. Оригиналното заглавие е "Да се постави вярната диагноза на обществото ни"

Един мой приятел казва: Всички не могат да бъдат умни. Да си умен е въпрос на гени, родители, учители, възпитание, шанс – каквото ти се падне от рулетката на живота. Но да си прост е съзнателен избор. И за него не може да има оправдание!

Аз винаги съм спорил с него – не съм съгласен, че винаги да си прост зависи само от теб. Защото когато...

Най-важното от Варна във вчерашния 5 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=288163

Към 20 милиона би струвало укрепването на срутилия се скат в Морската градина (видео) Засега няма данни за нови срутвания по ската в Морската градина във Варна, след вчерашното свличане на земни маси. До 7 май експертите ще изчакат успокояване на процесите и ще наблюдават движението на подпочвените води.

Особености на британските парламентарни избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527047_osobenosti_na_britanskite_parlamentarni_izbori/?ref=rss


Парламентарните избори във Великобритания в четвъртък се очаква да бъдат едни от най-непредсказуемите и по всяка вероятност нито една партия няма да спечели мнозинство и да управлява сама. Агенция "Ройтерс" обяснява принципите на британската избирателна система, как ще протекат изборите и вероятното формиране на коалиция след това.

Избирателната система

Избирателната система във Великобритания (first-past-the-post) предполага, че след повечето избори управлява една партия....

До 32 градуса днес, от утре рязко захлаждане

http://offnews.bg/news/n_1/n_500359.html

В днешния празничен ден ще се радваме на слънчево и топло време. Температурите ще се покачат спрямо вчера и максималните ще достигнат до 32°. В сутрешните часове термометрите ще показват 14° и 19°, по морето максималните температури ще са около 24°. Над планините ще преобладава слънчево време с купеста облачност в следобедните часове. Максимална температура на 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра - около 15°. По Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа слаб, след обяд до умерен югоизточен вятър. Максимални температури 21°-24°. Температурата на морската вода ще е от 13° по северното, до 16° по южното крайбрежие. В четвъртък обаче температурите рязко ще паднат - с около 10 градуса. Минималните ще са около 15 градуса, а максималните - 25 градуса. Очакват се дъжд и гръмотевици, възможно е на места да паднат и градушки. Понижението на градусите ще продължи и следващите дни, и в неделя термометрите ще показват между 9 и 22 градуса. 

Еврокомисар Корина Крецу: "Повече гъвкавост за използването на евросредствата от програмния период 2007 – 2013 г."

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252258_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D1%86%D1%83%3A+%22%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%BA%D0%B0%

 Европейската комисия прие преработени Насоки за приключване на програмитепо политиката на сближаване за периода 2007-2013 г. на 30 април 2015 г. По този повод г-жа Корина Крецу, европейски комисар по регионалната политика направи следното изявление:

 

"Чрез Работната група за по-добро изпълнение, която създадох веднага след избирането ми за европейски комисар по регионалната политика, работим в тясно сътрудничество с правителствата на България, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Словения, за да им помогнем да извлекат максимума от оставащите им европейски фондове за периода 2007-2013 година, в рамките на приложимите правила, които изискват тези средства да бъдат изразходвани по проекти до края на 2015.

След Европейския съвет от декември 2014 г., поехме ангажимент да намерим решения, които да гарантират бързото и ефективно използване на заделените средства за програмния период 2007-2013 г., за да помогнем на съответните държави-членки да осъществят дългосрочни проекти през идните години, като използват гъвкавостта на съществуващите правила.

За тази цел Комисията прие на 30 април преработената версия на Насоките за приключване на програмите по политиката на сближаване за периода 2007-2013 г.

Насоките за приключване на програмите са решение на Комисията, обясняващо подробно стъпките, които ние, държавите-членки и Комисията, трябва да предприемем, за да финализираме програмите по политиката на сближаване за периода 2007-2013 г.. По тези програми се изразходват европейски средства от 2007 г. до края на 2015 г. След това, до март 2017 г., държавите-членки трябва да представят окончателен доклад, който да показва какво са направили, преглед на изразходваното финансиране и декларация за приключване, която оценява законосъобразността и редовността на разходите.

Новото преработено издание приведе Насоките за приключване в съответствие с промените в законодателната рамка, направени от Съвета на ЕС и Европейския парламент в края на 2013 г., и опрости някой от процедурите по приключването, отнасящи се до инструментите за финансово инженерство и т.нар. "фазиране" – процеса на започване на даден проект в един програмен период и завършването му в следващия. Кои са новите моменти в Насоките за приключване?

На първо място, добавихме възможност за "10% гъвкавост". Тя позволяваоперативна програма да изразходва с 10% повече от определените средства по даден приоритет при условие, че това се компенсира с еквивалентно намаление на разходите по друг приоритет на същата програма.

Второ, преработените насоки изясняват, че инструментите за финансово инженерство могат да продължат да инвестират в реалната икономика през 2016 г.

И накрая, бяха опростени и изяснени процедурите, които определят как проекти могат да бъдат "фазирани" от програмния период 2007 – 2013 г. в програмния период 2014 – 2020 г.

Много добри резултати могат да бъдат постигнати в рамките на съществуващите правила и благодарение на усилията на Работната група, която предоставя бързи решения, съобразени с условията в конкретните страни-членки, за да им помогне да ускорят използването на европейските фондове, сме решени да не изоставим никого да загуби средства.

Вече виждаме напредък в изпълнението на програмите от периода 2007 – 2013 г. Това е много добър сигнал, който означава, че усилията се отплащат и сме на правилен път."

Росен Плевнелиев ще вземе участие в честванията за 6 май

http://pik.bg/росен-плевнелиев-ще-вземе-участие-в-честванията-за-6-май-news327644.html

Росен Плевнелиев ще вземе участие в честванията за 6 май

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествената програма за отбелязване на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски“ в София.

Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Княз Александър I“ в столицата.

Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. По-късно ще се проведе традиционния парад на Въоръжените сили.

Родните престъпници без телефони и компютри

http://pik.bg/родните-престъпници-без-телефони-и-компютри-news327643.html

Родните престъпници без телефони и компютри

Български бандити, хванати да вършат престъпления зад граница или техни „колеги” от ЕС, дошли да живеят у нас, няма да могат да ползват компютри или телефони, пише "Монитор". Забраната ще важи за лица, които са ползвали техническите устройства, за да вършат далавери в чужбина.Така например, ако БГ ало-измамник е хванат да лъже баби по телефона в европейска страна и местните власти са му забранили да ползва GSM, тази мярка ще може да важи и у нас. Ветото се налага от страната, в която е текла престъпната дейност, но ще важи и на територията на България.

За целта от правосъдното министерство са изготвили законопроект, който да уеднакви мерките за процесуална принуда със задграничните. Особеното обаче е това, че подобни мерки няма да се налагат у нас, но веднъж наложени в чужбина ще важат и у нас, а местните правоохранителни органи ще следят за изпълнението им.

От правосъдното министерство мотивират проекта си с това, че в момента се налага бандити, заловени зад граница, да останат в другата страна, докато трае делото срещу тях, тъй като у нас принудителните мерки срещу тях не важат. Това обаче е в нарушение на еврозаконодателството и затова се налага спешното уеднаквяване на нормативната ни уредба.

В закона се предвижда още, че ако едно лице е било задължено примерно да се явява през определен период от време пред полицейските органи в съответната държава, тази мярка да се изпълнява и у нас. За целта просто ще се посочва полицейско управление, през което разследвания за престъпления, ще трябва да минава периодично.

Предвидено е още в случай на наложена забрана на разследвано лице да ползва компютри, тъй като е спипан да точи кредитни карти или да хаква чужди PC-та, да се изпълнява и у нас. Освен това може да му бъде наложено и вето да посещава компютърни зали или други места, на които да ползва интернет устройства.

Други мерки за процесуална принуда, за които ще признават по реда на новия закон, са такива, с които обвиняемият е задължен да се намира на определено място в определено време. В обхвата на новия закон влизат и актовете, с които разследваният е задължен да избягва контакти с определени лица, свързани с извършеното престъпление. Правилата ще важат и относно паричната гаранция.

Първото условие дадена мярка да бъде призната у нас е да се отнася за деяние, което е престъпление и според българското законодателство. По признаването на мерките ще се произнася окръжният съд по местоживеенето на лицето, спрямо което са постановени. Делото ще се разглежда от съда еднолично в открито заседание, със задължително участие на прокурор и с призоваване на човека, на когото е наложена мярката. Неявяването му, когато е редовно призован, няма да е пречка за разглеждане на делото. Съдът ще се произнася с определение, което след влизане в сила ще се изпраща на съответния прокурор за изпълнение.

Днес рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749001

Георги Тодоров,
зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски
Драгомир Стойнев,
депутат в 43-ото НС, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски
Елеонора Негулова,
председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес
Ивелин Николов,
Георги Тодоров, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски Драгомир Стойнев, депутат в 43-ото НС, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес Ивелин Николов,

Полицията разпръсна протеста срещу правителството в Скопие

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/64293/Politsiyata-razprasna-protesta-sreshtu-pravitelstvoto-v-Skopie

/Поглед.инфо/ Спонтанен протест се проведе във вторник вечерта пред сградата на правителството на Никола Груевски в Скопие. Полицията го разпръсна с помощта и на водни оръдия и шумови гранати.

КАТ ще проверява днес масово за използването на колани и детски столчета

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/05/06/2526604_kat_shte_proveriava_dnes_masovo_za_izpolzvaneto_na/?ref=rss


Специализирани полицейски операции по метода на широкообхватния контрол в цялата страна ще се проведат днес, като при тях основно ще се проверява обезопасяването на децата в автомобилите и използването на предпазните колани. Акцията е една от инициативите, част от третата глобална седмица на ООН по безопасност на движението с мото "Спаси живота на децата", която започва в понеделник.

През миналата година при катастрофи са загинали 33 деца, като в 26 от случаите те са намерили смъртта...

Прокуратурата пак проверява кмета на Хасково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749110

Окръжната прокуратура в Хасково разпореди на полицията да започне проверка срещу кмета Георги Иванов дали е укривал данъци. Държавното обвинение се самосезира след излъчения от Би Ти Ви материал, в който дрон с камера снима имота на хасковския градоначалник на брега на язовир "Клокотница", за който се смята, че струва към 2,5 млн. лв.
Окръжната прокуратура в Хасково разпореди на полицията да започне проверка срещу кмета Георги Иванов дали е укривал данъци. Държавното обвинение се самосезира след излъчения от Би Ти Ви материал, в който дрон с камера снима имота на хасковския градоначалник на брега на язовир "Клокотница", за който се смята, че струва към 2,5 млн. лв.

Гергьовден е! Честит празник!

http://www.bnews.bg/article-134453

171 356 са българите, които се наричат Георги и в това отношение името на храбрия светец-покровител на войската оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена.

Тимошенко критикува присъствието на чужденци в украинското правителство

http://svetoven.pogled.info/news/64292/Timoshenko-kritikuva-prisastvieto-na-chuzhdentsi-v-ukrainskoto-pravitelstvo

/Поглед.инфо/ Бившият украински премиер и лидер на парламентарната група на "Отечество" Юлия Тимошенко разкритикува присъствието на чужденци в украинското правителство, които не са запознати със спецификата и проблемите на страната.

Пътна обстановка в страната - 6 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=288225

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик и Пловдив: от км 63+000 до км 90+197 – ограничава се скоростта на движение до 90 км/ч; област Пазарджик: изцяло се затваря за движение участъците от км 60+600 до км 62+900 в посока гр.

Адреналинката Яна е съкрушена от новото домашно видео! Ето какво разкри красавицата!

http://petel.bg/Adrenalinkata-YAna-e-sakrushena-ot-novoto-domashno-video--Eto-kakvo-razkri-krasavitsata--__110997

10 гoдини cлeд изтичaнeтo нa пъpвoтo дoмaшнo ĸлипчe c Янa Xpиcтoвa, в интepнeт ce пoяви и нeгoвoтo пpoдължeниe, пише www.hotnews.bg. Bтopoтo видeo тpae близo 10 минyти –...

14 хиляди деца са напуснали училище само през последната учебна година

http://petel.bg/14-hilyadi-detsa-sa-napusnali-uchilishhe-samo-prez-poslednata-uchebna-godina__110999

14 хил. деца вече не посещават училище. Те са напуснали образователната ни система само за една учебна година. Данните са на националната...

Линейка се запали докато превозваше болен към София

http://petel.bg/Lineyka-se-zapali-dokato-prevozvashe-bolen-kam-Sofiya__111000

Линейка на Спешен център - Дупница се запали на "Околовръстно шосе" край София, докато транспортира мъж с тежък инфаркт. Пациентът е...

Проф. Божидар Димитров: Българската армия чества от 1150 години празника на своя патрон Св. Георги

http://petel.bg/Prof--Bozhidar-Dimitrov--Balgarskata-armiya-chestva-ot-1150-godini-praznika-na-svoya-patron-Sv--Georgi__111001

Малко армии в света имат патронен празник с такъв общочовешки светия като Св. Георги. Това каза проф. Божидар Димитров, историк и директор...

Агнешки курбан и обредни хлябове за празника на Св. Георги

http://bulgarski.pogled.info/news/64291/Agneshki-kurban-i-obredni-hlyabove-za-praznika-na-Sv-Georgi

/Поглед.инфо/ Гергьовден, заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, който е подвижен празник, винаги е сред разцъфналата пролет. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).

България празнува Гергьовден и Деня на храбростта

http://offnews.bg/news/n_1/n_500171.html

България днес почита Свети Георги Победоносец - Гергьовден, както и Деня на храбростта и Българската армия. Интересен факт е, че православният свят почита Св. Георги на 23 април и датата не се мести. На тази дата през 306 г. той е посечен. Как в България е била подменена датата в средата на 70-те години разказа пред bTV църковният историк доц. Христо Темелски . До 1976 г. в България Св. Георги се почита на 23 април, както е във всички православни страни. На 6 Май е бил Деня на овчаря и пастиря. Бившият първи в държавата Тодор Живков решава да обедини двата празника и поискал от владиците да преместят Гергьовден. Те обаче му отказали. Тогава директорът на синодалното издателство - д-р Харитон Попов , където се печатат църковните календари, решил да изпълни заръката на партийните другари и от 1977 г. в календарчето било записано, че Свети Георги Победоносец се почита на 6 май. В съседна православна Гърция Гергьовден се празнува на 23 април. Решение на Светия синод по този въпрос няма, категоричен е доц. Темелски.  Денят на храбростта пък започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден за храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет. Гергьовден е и денят с най-много именници в България - около 180 хиляди души. На днешния ден празнуват носещите имената Георги и Гергана, Генади, Гочо, Гинка, Ганка и Ганчо, Гено, Генчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.

Министър Василева: Няма да допуснем още хотели върху дюни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4748973

С министъра на околната среда Ивелина Василева разговаря Тихомир Тончев
- Г-жо министър, защо 3/4 от дюните се оказаха частни терени?
- Това е проблем, който е идентифициран във връзка с разпоредбите на закона за черноморското крайбрежие. Според него всички територии, на които има установено наличие на дюни, са изключителна държавна собственост.
С министъра на околната среда Ивелина Василева разговаря Тихомир Тончев - Г-жо министър, защо 3/4 от дюните се оказаха частни терени? - Това е проблем, който е идентифициран във връзка с разпоредбите на закона за черноморското крайбрежие. Според него всички територии, на които има установено наличие на дюни, са изключителна държавна собственост.

Три поуки от скучните британски избори

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/06/2524974_tri_pouki_ot_skuchnite_britanski_izbori/?ref=rss


Изборите в други държави обикновено са скучни и неясни и това важи в пълна сила и за предстоящите на 7 май парламентарни избори във Великобритания. Всъщност, и мнозина британци ги възприемат по този начин.

Най-продължителната предизборна кампания в британската история е стъписващо лишена от фокус.

Въпреки това тя съдържа три важни момента за останалите западни демокрации.

Първият е, че прочутият лозунг от кампанията на Бил Клинтън за Белия дом през 1992г. ...

171 356 българи носят името Георги

http://bulgarski.pogled.info/news/64290/171-356-balgari-nosyat-imeto-Georgi

/Поглед.инфо/ На 6 май православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден.

Кои са те? Отборът на бъдещето!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749146


Те са националният отбор на България до 17 г. Познаваме ги с това обобщение покрай започващото днес европейско първенство по футбол, на което сме домакини. Но кои са всъщност те? Кои са личностите зад този все още непознат национален отбор? Кои са момчетата на бъдещето? В деня на дебюта на България на еврофинали до 17 г.
Те са националният отбор на България до 17 г. Познаваме ги с това обобщение покрай започващото днес европейско първенство по футбол, на което сме домакини. Но кои са всъщност те? Кои са личностите зад този все още непознат национален отбор? Кои са момчетата на бъдещето? В деня на дебюта на България на еврофинали до 17 г.

Русия показа нова бойна техника

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4748951

Русия за първи път показа най-новите си бойни машини, които ще дефилират в събота на парада на победата в Москва за 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Това стана на репетициите, след като военното министерство качи на сайта си техни снимки.
Най-накрая без брезент върху купола бе показан танкът „Армата Т-14“.
Русия за първи път показа най-новите си бойни машини, които ще дефилират в събота на парада на победата в Москва за 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Това стана на репетициите, след като военното министерство качи на сайта си техни снимки. Най-накрая без брезент върху купола бе показан танкът „Армата Т-14“.

6 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=288224

Събития 1527 г. — Рим е ограбен от войските на Карл V. 1651 г. — В Рим е отпечатана първата печатна книга на новобългарски език Абагар. 1829 г. — Във Виена е регистриран първият патент за акордеон от Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо.

На Гергьовден слънчево с разкъсана облачност

http://pik.bg/на-гергьовден-слънчево-с-разкъсана-облачност-news327639.html

На Гергьовден слънчево с разкъсана облачност

На Гергьовден ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност, но привечер от северозапад ще започне увеличение на облачността, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток.

Минималните температури ще са между 14° и 19°. Максималните ще достигнат 27-32°, с 5-6° по-ниски ще са температурите по Черноморието.

Атмосферното налягане ще е около средното за месеца и през деня бавно ще се понижава.

Над планините ще преобладава слънчево време с купеста облачност в следобедните часове. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на 1200 метра около 23°, на 2000 метра около 15°.

По Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа слаб, след обяд до умерен югоизточен вятър. Максимални температури 21°-24°. Температурата на морската вода от 13° по северното, до 16° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. /БГНЕС 

Гергьовска жега днес

http://frognews.bg/news_90681/Gergjovska-jega-dnes/

Днес минималните температури ще са между 14° и 19°. Максималните ще достигнат 27-32°, с 5-6° по-ниски ще са температурите по Черноморието. По Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа слаб, след обяд до умерен югоизточен вятър. Максимални температури 21°-24°.

Гергьовден - Ден на храбростта и празник на армията. Честито на имениците!

http://bulgarski.pogled.info/news/64289/Gergovden-Den-na-hrabrostta-i-praznik-na-armiyata-CHestito-na-imenitsite

/Поглед.инфо/ На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква.

Дядото на убитата Ани: Молеше да я прибера, сякаш усещаше

http://petel.bg/Dyadoto-na-ubitata-Ani--Moleshe-da-ya-pribera--syakash-useshhashe__110992

Бабата и дядото на убитата Ани плюс братът на майката проговориха пред медиите в Гърция. Те разказаха, че момиченцето е отгледано основно...

Милиардер строи хиляди къщи в Непал

http://petel.bg/Miliarder-stroi-hilyadi-kashhi-v-Nepal__110994

Най-богатият човек в Непал и единствен милиардер в страната се е заел сам да възстанови планинската държава след опустошителното...

Местят бащата на Ани в затвор в Корфу, за да не бъде убит

http://petel.bg/Mestyat-bashhata-na-Ani-v-zatvor-v-Korfu--za-da-ne-bade-ubit__110995

27-годишният баща на малката Ани, обвинен в нейното убийство в Атина, ще бъде транспортиран в затвор на остров Корфу днес. Мъжът ще бъде...

Изложба и Ден на отворените врати във Военноморския музей

http://petel.bg/Izlozhba-i-Den-na-otvorenite-vrati-vav-Voennomorskiya-muzey__110996

Вход свободен и Ден на отворените врати е обявил днес Военноморският музей във Варна. Инициативата е във връзка с днешния Ден на...

171 356 българи с името Георги

http://pik.bg/171-356-българи-с-името-георги-news327637.html

171 356 българи с името Георги

На 6 май православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден. Името е с гръцки произход, образувано е от думите "гео", което значи "земя" и "ерго" – "работя", от тук и значението на името – "земеделец".

В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

По данни на Националния статистически институт, за трета поредна година най-популярно сред родените през миналата година деца е било именно името Георги, с което са кръстени 1249.

171 356 са българите, които се наричат Георги и в това отношение името на храбрия светец-покровител на войската оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно родно име Иван. /БГНЕС 

Армията и около 200 000 именици празнуват днес Гергьовден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2526900_armiiata_i_okolo_200_000_imenici_praznuvat_dnes/?ref=rss


Със сравнително скромен военен парад днес в София ще бъде отбелязан денят на храбростта и празника на българската армия, а около 200 000 българи в цялата страна ще празнуват именният си ден. 6 май е специален и за жителите на Русе, Петрич, Каварна и Поморие, който отбелязват деня на своя град.

Светецът
Покровител на войската е християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец, честван днес от православната църква. Светията е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето...

Гергьовден е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4748686

Св. вмчк Георги Победоносец. Св. прав. Иов Многострадални (Гергьовден) Преполовение
 Св. Георги Победоносец бил хвърлен в тъмница, подложен на мъчения и обезглавен заради вярата си в Христа. Според житието му недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището.
Св. вмчк Георги Победоносец. Св. прав. Иов Многострадални (Гергьовден) Преполовение Св. Георги Победоносец бил хвърлен в тъмница, подложен на мъчения и обезглавен заради вярата си в Христа. Според житието му недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището.

Прогноза за времето - 6 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=288223

Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока облачност, но привечер от северозапад ще започне увеличение на облачността. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще са между 14° и 19°. Максималните ще достигнат 27-32°, с 5-6° по-ниски ще са температурите по Черноморието.

Гергьовден - Ден на храбростта и празник на армията

http://pik.bg/гергьовден---ден-на-храбростта-и-празник-на-армията-news327635.html

Гергьовден - Ден на храбростта и празник на армията

На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква.

По времето на император Диоклетиан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната църква чества паметта му на 23 април. Българската православна църква и народът го честват на 6 май и е официален държавен празник.

На 6 май в България е и Денят на храбростта и празник на Българската армия. Той започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена "За храброст". Тържеството завършва с военен парад. До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година).

През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г.

Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник.

През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия. /БГНЕС 

10 000 на старта на Евро 2015

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4748532

Пълен стадион се очаква днес в Стара Загора за мача на откриването на Евро 2015. Първенството за юноши до 17 г. стартира часове по-рано, но двубоят България - Хърватия на стадион „Берое“ ще сложи тържественото начало.
Церемонията е от 18 ч, а час по-късно е мачът. Откриването ще уважат премиерът Бойко Борисов, спортният министър Красен Кралев,
Пълен стадион се очаква днес в Стара Загора за мача на откриването на Евро 2015. Първенството за юноши до 17 г. стартира часове по-рано, но двубоят България - Хърватия на стадион „Берое“ ще сложи тържественото начало. Церемонията е от 18 ч, а час по-късно е мачът. Откриването ще уважат премиерът Бойко Борисов, спортният министър Красен Кралев,

Слагат нови маркери на дърветата за сеч

http://pik.bg/слагат-нови-маркери-на-дърветата-за-сеч-news327602.html

Слагат нови маркери на дърветата за сеч

До края на месеца всичките държавни горски предприятия ще започнат допълнително маркиране на добитата дървесина с пластмасови пластини с уникален идентификационен номер, пише "Стандарт". Първото предприятие, което въведе мярката във всичките си 38 териториални поделения, е Югозападното държавно предприятие.

"Това е поредната мярка на Министерството на земеделието за повишаване на контрола при ползване и транспортиране на дървесина", заяви директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов. По думите му, чрез тази мярка голям процент от незаконно превозваната дървесина ще бъде пресечен. Новите пластини не заменят, а допълват контролната горска мярка с подробна информация и се поставят едновременно с нея и непосредствено преди експедиция.

 

Мотористите на Путин се канят да съдят Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_500664.html

Близкият до Владимир Путин мото клуб "Нощни вълци", който организира пробег из Европа по случай 70 години от победата над фашизма, ще подаде иск срещу Германия. Това заявява лидерът на рокерите Александър Залдостанов пред в. "Известия". Към делото ще се присъединят и мотористи от други европейски страни. В най-скоро време ще подадем иск в съда срещу Германия за забраната да ни пусне в страната, анулирането на визите ни и депортирането на наши членове. В момента събираме всички необходими документи и ще наемем немски адвокат, обяснява Залдостанов пред изданието.  В края на април германските власти анулираха визите, издадени на някои от членовете на "Нощни вълци" и им забрани да влязат в страната. Според немските власти визите са били анулирани заради предоставени неверни данни. Рокерите представлявали и потенциална опасност от нарушаване на обществения ред. Според лидера на "Нощните вълци" подобни действия са незаконни, тъй като визите били получени официално, а те са "рокерски клуб, а не забранена екстремистка организация. Маршрутът на "Нощни вълци" включва Москва, Минск, Брест, Вроцлав, Бърно, Братислава, Виена, Мюнхен, Прага и Берлин. Полша обаче отказа да пусне участниците в пробега на своя територия. Част от мотористите успяха да влязат в Германия и в неделя да стигнат до малък град на австрийската граница. Навръх 9 май пропутиновските рокери искат да преминат през Берлин с развети руски знамена. Последната им спирка е мемориалът на съветските войници в парка Трептов.  Рокерският клуб "Нощни вълци", известен с националистическите си изяви и посещаван няколко пъти - включително на територията на Крим - от руския президент Владимир Путин, е в списъка със санкции на САЩ.

Бащата-убиец в изолирана килия в затвора на остров Корфу

http://www.grreporter.info/bashchata-ubiets-v-izolirana-kiliya-v-zatvora-na-ostrov-korfu/17228

“Много скоро този човек ще бъде мъртъв”, предрече отговорният министър на вътрешните работи Янис Панусис

прочети повече

Почитаме св. Георги и Деня на храбростта

http://news.ibox.bg/news/id_1987397313

Днешният Ден на храбростта и официален празник на българската армия.започва с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин и военен парад на площад „Княз Александър I". И през тази година в Националния военноисторически музей 6 май ще бъде отбелязан с празнична програма и Ден на отворените врати, който ще продължи от 10:00 до 18:00 ч...

Без военна техника на парада тази година

http://offnews.bg/news/n_1/n_500246.html

Традиционният военен парад на 6 май ще се проведе без участието на военна техника.  От 10:00 часа днес на площад „Княз Александър I” крак ще набият близо 1 000 военнослужещи. Командващ парада тази година е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. По време на военния парад, при изпълнение на националния химн, ще се произведат 20 артилерийски салюта. След завършване на военния парад, на площада ще бъдат демонстрирани музикално-строеви умения на военните духови оркестри. По традиция над София ще прелети един боен хеликоптер Ми-17 , който ще развее родния трибагреник. Любопитните да разгледат военна техника ще могат да го направят в Националния военноисторически музей, който ще отвори врати безплатно за празника. Там те ще могат да опитат и емблематичната за войската ни боб чорба, сготвена от опитни армейски готвачи. Миналата година беше направен опит за изкарване на бойна техника. Лошото време обаче провали излитането на изтребителите  МиГ-21 и МиГ-29 и хеликоптерите "Кугър"  Парадът тази година се провежда на фона на плачевното състояние на армията ни и в частност на Военновъздушни сили , които са пред колапс. Въпреки, че военният министър Николай Ненчев заяви, че няма опасност въздушното ни пространство да остане без охрана, той не уточни все пак до края на годината ще бъде ли извършен ремонт на част от МиГ-овете.  Тази година властта определи като нулева за модернизацията на армията ни. На заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, което беше свикано именно заради драматичното състояние на войската, беше взето решение да не се отпускат допълнително пари. По този начин до края на годината Министерството на отбраната ще трябва да разчита на икономии, съкращения и продажба на имущество, за да закърпи бюджета. 

Днес е Гергьовден!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749007

На 6 май православната църква чества Свети Георги Победоносец.
Денят е обявен и за Ден на храбростта и Българската армия. Отбелязва се и като Празник на овчаря.
Свети Георги Победоносец е мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския мператор Диоклециан.
В българския народен календар Гергьовден е един от
На 6 май православната църква чества Свети Георги Победоносец. Денят е обявен и за Ден на храбростта и Българската армия. Отбелязва се и като Празник на овчаря. Свети Георги Победоносец е мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския мператор Диоклециан. В българския народен календар Гергьовден е един от

Агнешки курбан и обредни хлябове за празника на Св. Георги

http://pik.bg/агнешки-курбан-и-обредни-хлябове-за-празника-на-св-георги-news327631.html

Агнешки курбан и обредни хлябове за празника на Св. Георги

Гергьовден, заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, който е подвижен празник, винаги е сред разцъфналата пролет. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).

Подготовката за празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на Св. Георги. Коли се първото мъжко, родило се през годината агне, прекажда се и се освещава. Коленето става пред трапезата, на която има сол, трици и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва върху лехите, за да ражда земята повече. Всички се събират на обща трапеза, прекаждат я, пият, веселят се и пеят песни: "Св. Георги обикаля нивите", "Здравец за Гергьовден", "Венец за агънцата".

На трапезата освен печено агнешко трябва да има пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино. След обяда се играят хора и се връзват люлки, които моми и момци не люлеят, няма да им върви през годината. Някъде момите вадят от бял котел с мълчана вода предварително оставени да пренощуват пръстени, гривни или китки и наричат коя мома за кого ще се омъжи.

Другаде има обичай събличане и забраждане на булките. Всички млади булки, омъжени през тази година, излизат на мегдана с невестинските си премени. Кръстниците (или кумовете) свалят ритуално връхната им дреха и събуват обувките им. После им дават обикновени и ги забраждат с кърпа. Празнуват и всички именници - Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга и др., като посрещат гости в домовете си.

Под християнската същност на Св. Георги Победоносец се откриват древномитологични реликти; той е героят-мъченик, с когото фолклорната традиция свързва езическите пролетни скотовъдни култове и мотивите на змееборството. Побеждавайки демона на злото (змей, дракон), той възстановява хармонията на битието. /БГНЕС 

Ето как Варна ще отбележи днешния празник

http://petel.bg/Eto-kak-Varna-shhe-otbelezhi-dneshniya-praznik__110991

По случай 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия Военноморските сили ще проведат редица мероприятия във Варненския...

Над 1000 военни участват на парада в Деня на храбростта

http://pik.bg/над-1000-военни-участват-на-парада-в-деня-на-храбростта-news327630.html

Над 1000 военни участват на парада в Деня на храбростта

Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май в столицата с празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини и военен парад. Тържествата по случай 6 май ще започнат от 9.00 ч. с Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини пред паметника на Незнайния войн, а в 12. 00 ч. ще станем свидетели на тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството. Близо 1000 военнослужещи ще вземат участие в тържествения парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Той ще се проведе от 10:00 ч., на площад "Княз Александър I", а командващ през тази година ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

По време на военния парад, при изпълнение на националния химн, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. След края на събитието, отново на площад "Княз Александър I" ще бъдат демонстрирани музикално-строеви умения на военните духови оркестри.

В празничния ден Националният военноисторически музей ще представи фотоизложбата "Преживяното в три войни", която ще бъде разположена до 14 май в пространството пред Министерството на отбраната и Народния театър "Иван Вазов". Експозицията е посветена на трите големи годишнини, отбелязвани през 2015 г. – 130 години от Сръбско-българската война, 100 години от влизането на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война. С архивни снимки от милионния си фонд музеят ще направи публиката съпричастна към спомена от преживяното на фронта и към славните моменти от българската история. По традиция, в Деня на храбростта,

Националният военноисторически музей обявява и ден на отворени врати. От 10.00 до 18.00 ч., той ще очаква посетителите със специална празнична програма. /БГНЕС 

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4748508

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Честит празник, Поморие!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Z9ZnwpPet1U/

Празникът на Поморие е на 6 май, в деня на Св. вмчк Георги Победоносец (Гергьовден). Празнуваме го с надежди за по-добро. Пожелаваме си здраве, дълголетие и успехи, защото за нас, поморийци, Гергьовден винаги е бил Празник на вярата за мирни и успешни дни, за щастие и благоденствие.
Възникнал преди 25 века, неколкократно опожаряван и отново изграждан, градът е оцелял и преуспял, благодарение на трудолюбието на поморийци. Така е било, защото дедите ни са вярвали в силата на земята си, на морето и на собствените си ръце. Така и ще бъде, ако влагаме усилия да живеем по-добре и да работим за напредъка на града ни.
През 1856 г. е изграден манастирът, посветен на Свети Георги Победоносец, мъченик за християнската вяра, когото почитаме като покровител на града. Християнската символика на нашия патрон свързва името му с храбростта, с победата на доброто над злото и с плодородието. Затова нека се обрнем към нашия застъпник и се помолим Св. Георги да благослови и възнагради думите и делата ни! Нека преливат от плод лозята, нека са пълни мрежите на рибарите, да е успешен бизнесът, да посрещнем един успешен курортен сезон. Да ни спохождат много здраве, радост и успехи!
Честит празник, Поморие! Честит имен ден на Георги, Гергана, Гинка, Галя, Галин, Ганка, Ганчо!

Radiomilena.com

Нова специалност - Архитектурна реставрация откриват в Строителната гимназия в Перник за следващата учебна година

http://www.zapernik.com/pernik/nova-specialnost-arhitekturna-restavraciya-otkrivat-v-stroitelnata_38410/

През учебната 2015/2016 година в ПГТС „Арх. Йордан Миланов” се открива нова специалност „Архитектурна реставрация”- прием след завършен VII клас. В нея ще се подготвят бъдещи техници- реставратори в строителството.

Младите специалисти ще имат възможност да ръководят възстановяването на културно-историческите паметници в цялата страна. Недостигът на подготвени кадри в тази област е изключително голям.

Завършилият тази специалност ще...

Продължава

САЩ обявиха награда от $20 млн. за информация за четирима лидери на ИДИЛ

http://news.ibox.bg/news/id_368127747

Американските власти са готови за заплатят 7 милиона долара за сведения за Абд Рахман Мустафа Кадули – един от водачите на джихадистите в Ирак...

Мъри Стоилов чака Лудогорец в квалификациите на Шампионска лига

http://petel.bg/Mari-Stoilov-chaka-Ludogorets-v-kvalifikatsiite-na-SHampionska-liga__110987

Лудогорец ще е непоставен в плейофите в Шампионската лига през август и само чудо може да го прати сред фаворитите при жребия. За целта в...

По 400-500 акушерки бягат в чужбина всяка година

http://petel.bg/Po-400-500-akusherki-byagat-v-chuzhbina-vsyaka-godina__110988

Между 400-500 акушерки заминават годишно в чужбина, за да търсят по-добра реализация в Европа. Приблизително толкова е и един випуск...

Бездомно дете живее 5 години в шахта

http://petel.bg/Bezdomno-dete-zhivee-5-godini-v-shahta__110989

Бездомници са създали в шахтите свои домове. Там се хранят, там спят и там отглеждат децата си. Подземният град е малко познат на всички...

386 кила кокаин в банани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4748985

„Логистична грешка“ на колумбийските наркокартели прати 386 килограма кокаин в 14 супермаркета „Алди“ в Берлин и околностите му.
Така определи рекордната за германската столица находка говорителят на местната полиция Щефан Редлих. Уличната стойност на заловената дрога възлиза на около 15 милиона евро.
„Логистична грешка“ на колумбийските наркокартели прати 386 килограма кокаин в 14 супермаркета „Алди“ в Берлин и околностите му. Така определи рекордната за германската столица находка говорителят на местната полиция Щефан Редлих. Уличната стойност на заловената дрога възлиза на около 15 милиона евро.

Ранените в Скопие станаха поне 19 (видео)

http://petel.bg/Ranenite-v-Skopie-stanaha-pone-19--video-__110983

Най-малко 19 души са ранени по време на протестната демонстрация в Скопие, като сред пострадалите са 15 полицаи и един фотограф, пише...

Заловиха най-дълго издирвания беглец в САЩ

http://petel.bg/Zaloviha-nay-dalgo-izdirvaniya-beglets-v-SASHH__110984

Заловиха най-дълго издирваният беглец в Съединените щати. След 56 години на свобода, 79-годишният Харолд Фреш-уотърс беше вкаран зад...

САЩ дава $20 млн. за информация за четирима от ИД

http://petel.bg/SASHH-dava--20-mln--za-informatsiya-za-chetirima-ot-ID__110985

САЩ обявиха награда от 20 милиона долара за информация за четирима от лидерите на Ислямска държава, предадоха информационните агенции....

Нова схема: Длъжници лъжат, че им крадат колите

http://petel.bg/Nova-shema--Dlazhnitsi-lazhat--che-im-kradat-kolite__110986

Коли, на които данъците не са плащани с години, масово се обявяват за откраднати, съобщава „Телеграф”. Схемата се прилага, когато...

Гергьовден – празник на с.Гълъбец

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SS6OkW-kHao/

Поздравителен концерт по повод Гергьовден -празник на с.Гълъбец се състоя на площада пред кметството, с участието на Клуб “Зорница” с. Ръжица, Вокално Студио “Дъга” гр. Ахелой, Фолклорните групи към НЧ „Самообразование” с. Гълъбец и НЧ „Поука-1907” с. Горица и ФГ „Здравец” гр. Ахелой.
11150697_578325522309513_3900343910013542054_n

11207281_578326288976103_6521734997849626691_n

11012758_10202819644730521_5650753377220662492_n

11188314_578326115642787_8821037391281422071_n

11209733_578326325642766_7480500507406720922_n

11205015_10202819642370462_614036848826683452_n

11200597_10202819598089355_3841605009273287088_n

Изкараха Григор батко на Маша

http://petel.bg/Izkaraha-Grigor-batko-na-Masha__110981

Популярен сайт обърна съотношението във възрастта в най-горещата тенис двойка в света. Според how-old.net Мария Шарапова е по-млада с две...

Роналдо мина Меси със 76-ия си гол в Шампионската лига

http://petel.bg/Ronaldo-mina-Mesi-sas-76-iya-si-gol-v-SHampionskata-liga__110982

Кристиано Роналдо изпревари Лионел Меси във вечната ранглиста на голмайсторите в Шампионската лига. До снощи двамата имаха по 75 гола в...

Няма да има вода на 7.05.2015 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/98yP8yyBKd8/

От ВиК съобщават за спиране на водоподаването в гр.Поморие от 08.00 ч. до 18.00 ч. на 07.05.2015 г. /четвъртък/,  поради авария на главен водопровод.

Парадът на армията скромен, но с аплодисменти

http://pik.bg/парадът-на-армията-скромен-но-с-аплодисменти-news327917.html

Парадът на армията скромен, но с аплодисменти

Армията отбеляза със скромен парад, но с аплодисментите на многобройната публика, Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Тазгодишният военен парад премина по жълтите павета на площада без военна техника, но десетки граждани дойдоха да видят марша на военните за 6 май. По традиция парадът бе открит от вертолет Ми-17, носещ националния флаг. В марш пред хората преминаха близо 1 000 военни, подредени в 8 представителни блока. Тази година те бяха от военни от ВА "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Националния военен университет "Васил Левски".

В парада участваха и Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини: Знамето на Стилияна Параскевовa, Щандартът на Първи конен полк, Знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, Знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, Знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знамето на 25-ти Драгомански полк и Знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

В словото си президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев посочи, че народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора. Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си, заяви Плевнелиев. Върховният главнокомандващ коментира и геостратегическата обстановка и посочи, че е налице трайно влошаване на средата за сигурност в близост до границите ни. "Днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа реторика и използване на езика на омразата, това е крайно опасно и недопустимо. Важно е да научим уроците от историята, в миналото езикът на омразата доведе до концентрационни лагери и две кървави световни войни, гражданите и институциите да си дадат сметка за рисковете.

Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно. Днес е наложително още повече да заздравим принципите за траен мир в Европа", каза президентът и изтъкна, че е недопустимо днес да сме свидетели на замразени конфликти, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19 век. "Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите", подчерта той. Плевнелиев отбеляза, че имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм. Модерните патриоти отстояват върховенството на закона, защото без правила, няма мир.

Диспутите се решават не с оръжия. Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война, мирът е интеграция, човешки права и свободи, а не дестабилизация и замразени конфликт, каза той. Преди парада по традиция българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Негово Светейшество посочи, че вековната християнска история ярко свидетелства за упованието на българското войнство в Бога, за вярата ни в Христа Спасителя, водил стотици и хиляди незнайни и знайни войни, отдаващи живота си за слабите и беззащитни свои братя.

"Като отбелязваме днес Деня на храбростта и на славната Българска армия, нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава", каза главата на православната ни църква.

Кабинетът ще проведе редовно заседание в четвъртък

http://pik.bg/кабинетът-ще-проведе-редовно-заседание-в-четвъртък-news327619.html

Кабинетът ще проведе редовно заседание в четвъртък

Редовното заседание на кабинета се мести с един ден тази седмица. Причината е фактът, че сряда, когато е Гергьовден, е почивен ден.

Премиерът Бойко Борисов обаче е бил категоричен, че независимо от почивните дни, заседание ще има, пише "Стандарт". "Има важни за страната ни въпроси, не можем да си позволим да не проведем заседание на кабинета. Ако имате друга програма, или я сменете, или пратете заместници", наредил премиерът на министрите си. Очаква се по време на заседанието на правителството да бъде отпусната и целевата субсидия от 500 000 лв. за старата столица Плиска.

Борисов обеща още в събота, че сумата ще се даде за разкопки и за археология, които да направят Плиска да грейне като Перперикон.

 

Вашият хороскоп за деня

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-denya__110975

Овен  На работата може да се случи нещо необикновено - нещо, което може да Ви принуди да действате още по-упорито. Много жалко, че В този...

Температури до 24 градуса по Черноморието днес

http://petel.bg/Temperaturi-do-24-gradusa-po-CHernomorieto-dnes__110976

Днес по Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа слаб, след обяд до умерен югоизточен вятър. Максимални температури 21°-24°....

Дете почина 6 дни след раждането, водят го живо… 14 години

http://petel.bg/Dete-pochina-6-dni-sled-razhdaneto--vodyat-go-zhivo----14-godini__110977

Детенце, починало шест дни след раждането си, се е водило живо в продължение на… повече от 14 години, пише 24rodopi.com. Районният съд в...

Гръцки министър: Убиецът на Ани няма да оцелее в затвора

http://petel.bg/Gratski-ministar--Ubietsat-na-Ani-nyama-da-otselee-v-zatvora__110978

Гръцкият втори министър в министерство на вътрешните работи, който отговаря за защита на гражданите - Янис Панусис, окачестви днес...

180 000 българи празнуват имен ден днес. Ето кои трябва да почерпят

http://petel.bg/180-000-balgari-praznuvat-imen-den-dnes--Eto-koi-tryabva-da-pocherpyat__110979

На този ден Българската православна църква чества деня на свети Георги Победоносец - мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при...

Лубиц се опитал да разбие самолета и на отиване за Барселона

http://petel.bg/Lubits-se-opital-da-razbie-samoleta-i-na-otivane-za-Barselona__110980

Вторият пилот на самолета А320, който се разби над Алпите на 24 март Андеарс Лубиц е опитал в деня на катастрофата да сниши височината и на...

Студент премазал Страхил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749122

Студент от Строителния университет в София премазал с беемвето си 8-годишния Страхил на околовръстния път в Бургас и избягал. Вчера Бургаският окръжен съд пусна Даниел Катрапелов (23 г.) под домашен арест.
Инцидентът стана в събота. Студентът се движел с 80-90 км/ч, когато пред колата му изскочили няколко ромчета.
Студент от Строителния университет в София премазал с беемвето си 8-годишния Страхил на околовръстния път в Бургас и избягал. Вчера Бургаският окръжен съд пусна Даниел Катрапелов (23 г.) под домашен арест. Инцидентът стана в събота. Студентът се движел с 80-90 км/ч, когато пред колата му изскочили няколко ромчета.

Държавният дълг скочи с 4,5 млрд. евро

http://pik.bg/държавният-дълг-скочи-с-45-млрд-евро-news327606.html

Държавният дълг скочи с 4,5 млрд. евро

Държавният дълг нарасна с 4,5 млрд. евро за година и в края на март е 12,244 млрд. евро, сочат данните на МФ. Вътрешните задължения са 4,3 млрд. евро, като за година се увеличават с 600 млн. евро. А външният дълг на държавата достига 7,935 млрд. евро. като в рамките на година нараства с 3,93 млрд. евро. В резултат в край на март делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт на страната достига 28,7%, при дял от 18,5% година по-рано.

През миналата година бяха взети нови заеми, за да се финансира бюджетният дефицит за 2014 г. от 3 млрд. лв., както и за да се изплатят гарантираните влогове в КТБ и да се гарантира ликвидност в банковата система, пише "Стандарт". За целта през декември 2014 г. беше взет мостови заем от 1,5 млрд. евро от HSBC Bank Plc, SOCIETE GENERALE, CITIBANK, N.A., LONDON BRANCH и UNICREDIT BULBANK AD. След това в края на март 2015 г. страната пусна на международните капиталови пазари нови облигации в общ размер на 3,1 млрд. евро. С част от постъпилите от емисията средства беше изплатен мостовият заем, а останалите пари влязоха във фискалния резерв на страната.

В резултат към края на март фискалният резерв е 11,09 млрд. лв. От тях 10,07 млрд. лв. са депозити в БНБ и банки, а 1,02 млрд. лв. са вземания от фондовете на ЕС. Част от фискалния резерв в БНБ са и парите от Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионната система в размер на 2,44 млрд. лв. Поради нулевите лихви, с които се олихвяват депозитите при БНБ, към края на март няма постъпления от лихви във фискалния резерв.

 

Новият сериал “Връзки” по Би Ти Ви от 3 юни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749028



Невиждан досега сериал - “Връзки”, тръгва по Би Ти Ви от 3 юни. Той е явление за българския ефир, защото за първи път съчетава градска комедия с елементи на драма. Сюжетът разглежда отношенията в модерното семейство и извън него, вечното желание на човек да търси любов и начините, по които я получава днес,
Невиждан досега сериал - “Връзки”, тръгва по Би Ти Ви от 3 юни. Той е явление за българския ефир, защото за първи път съчетава градска комедия с елементи на драма. Сюжетът разглежда отношенията в модерното семейство и извън него, вечното желание на човек да търси любов и начините, по които я получава днес,

Поляци присадиха гърло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4748980

Екип от полски лекари, начело с Адам Мачиевски, направи рядка трансплантация на гърло, предаде АФП. Операцията е извършена на 11 април и е продължила 17 часа в град Главице.
При нея на страдащия от рак на гръкляна Михал (37 г.) били присадени ларинкс, трахея, хранопровод, гърло, мускули и кожа. „Благодаря на всички за всичко“,
Екип от полски лекари, начело с Адам Мачиевски, направи рядка трансплантация на гърло, предаде АФП. Операцията е извършена на 11 април и е продължила 17 часа в град Главице. При нея на страдащия от рак на гръкляна Михал (37 г.) били присадени ларинкс, трахея, хранопровод, гърло, мускули и кожа. „Благодаря на всички за всичко“,

Арест за майката на Сияна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749131

Постоянен арест наложи Районният съд в Търговище във вторник на 21-годишната Любослава Любенова, майка на пребитата Сияна. Младата жена е обвинена за причиняване на две средни телесни повреди на дъщеричката си, която е на две години и половина. Адвокатът на Любенова обяви, че клиентката му е признала вината си под психически натиск от полицаи,
Постоянен арест наложи Районният съд в Търговище във вторник на 21-годишната Любослава Любенова, майка на пребитата Сияна. Младата жена е обвинена за причиняване на две средни телесни повреди на дъщеричката си, която е на две години и половина. Адвокатът на Любенова обяви, че клиентката му е признала вината си под психически натиск от полицаи,

Земетресение 2,9 регистрирано край Ракитово

http://pik.bg/земетресение-29-регистрирано-край-ракитово-news327591.html

Земетресение 2,9 регистрирано край Ракитово

Според автоматичния регистратор на БАН трус с магнитуд 2,9 и дълбочина 2,4 км е регистриран в района на Ракитово. Параметрите на регистрираното сеизмично събитие преди полунощ срещу сряда са получени чрез автоматичен анализ на наличните данни от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Според информацията обобщена от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, трусът е с дълбочина 2 км и същия магнитуд (2,9). Районът на Чепинската долина е сеизмично активен.

През 1977 г. трус с магнитуд 5,3 засегна района на Дорково, Костандово, Ракитово, засегна ж.п. гарите Костандово, Долене и Цепина и други 20-тина селища в близост. Необитаеми тогава се оказаха близо 400 къщи, е почти 300 бяха опасни за обитаване. Пострадаха и 14 производствени предприятия и 157 обществени сгради.

Трусовете продължават да се усещат като в продължение на 5 месеца са регистрирани над 500 земетресения в района. /БГНЕС 

Ограничителни мерки за обвинени чужденци

http://pik.bg/ограничителни-мерки-за-обвинени-чужденци-news327586.html

Ограничителни мерки за обвинени чужденци

България ще прилага ограничителни мерки, наложени на чужденци от власти в друга страна на ЕС, но пребиваващи у нас. Това предвиждат проектопромени на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на актове за налагане на мерки за процесуална принуда, различни от мерките, изискващи задържане.

Ако в искащата страна спрямо обвиняемите е наложена някаква процесуална принуда, различна от задържане под стража, тя ще може да се прилага у нас. Проектът предвижда разследваните чужденци да бъдат задължавани да информират за всяка промяна в мястото си на пребиваване и целите му, да се намират на определено място и в определено време, да не контактуват с определени лица, да не упражняват определени професии или дейности, свързани с престъпление, за което са обвинени, пише "Труд". Изискването е престъплението, за което са търсени, да се преследва от закона и у нас.

Законопроектът предвижда мерките да се прилагат и във връзка с данъци и такси, въпреки че българското законодателство не предвижда същия вид данък или такса.

Новият закон ще се отнася за обвиняеми като французина Фриц Жули Жоашен, който бе търсен заради атентата в редакцията на „Шарли ебдо“ в родината си.

Чехи искат да инвестират в тролеите на Перник, на 7 май се решава съдбата на общинското дружество

http://www.zapernik.com/biznes/chehi-iskat-da-investirat-v-troleite-na-pernik-na_38412/

Чешка фирма иска да инвестира в тролейбусите на Перник и да ги спаси от фалит. Чехите вече са провели среща с председателя на общинския съвет Милан Миланов, който е и принципал на тролейбусното дружество, а предложението на чужденците на пръв поглед изглежда привлекателно, разбра zaPernik.com.

Фирмата, проявила интерес към фалиралите тролеи стопанисва заводите за производство на трамваи, автобуси, коли и тролеи "Татра".

По непотвърдена официално...

Продължава

Милчо Левиев свири с “Акустична версия” за бенефиса си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749006


На 10 юни световноизвестният музикант ще свири джаз заедно с Антони Дончев, Георги Дончев и Христо Йоцов - тримата виртуози от “Акустична версия”. Така ще отбележат два бенефиса в зала “България” - 60 години, откакто Левиев е на сцената, и 30 години от съществуването на джаз формацията. Тя е една от българските групи с най-голям международен
На 10 юни световноизвестният музикант ще свири джаз заедно с Антони Дончев, Георги Дончев и Христо Йоцов - тримата виртуози от “Акустична версия”. Така ще отбележат два бенефиса в зала “България” - 60 години, откакто Левиев е на сцената, и 30 години от съществуването на джаз формацията. Тя е една от българските групи с най-голям международен

Пиян заспа в джип на кръстовище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749105

Пиян младеж спря на червен светофар с луксозния си джип и заспа. След 10-ина минути полицаите го събудиха и закопчаха с белезници.
Невероятната случка се разигра вчера минути преди 7 часа сутринта на кръстовището пред Софийския университет “Св. Климент Охридски”. След тежка нощ 24-годишният Теди К. подкарал джип “Мерцедес ML” с благоевградски
Пиян младеж спря на червен светофар с луксозния си джип и заспа. След 10-ина минути полицаите го събудиха и закопчаха с белезници. Невероятната случка се разигра вчера минути преди 7 часа сутринта на кръстовището пред Софийския университет “Св. Климент Охридски”. След тежка нощ 24-годишният Теди К. подкарал джип “Мерцедес ML” с благоевградски

Община Перник ще се включи в инициативата "Да изчистим България заедно". Вижте къде ще се чисти в Перник!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/obshtina-pernik-shte-se-vklyuchi-v-iniciativata-da-izchistim-bulgariya_38406/

За поредна година Община Перник ще се включи в инициативата на bTV Media Group "Да изчистим България заедно". Петото издание на инициативата включва организиране на 5 еднодневни акции за почистване на най-уязвимите зони – градска среда, места за отдих и спорт, детски площадки, природни паркове и защитени територии, както и речни корита и

водоеми.

Кампанията "Да изчистим България за един ден!” е най-големият доброволчески и обществен проект,...

Продължава

Родните зеленчуци на пазара в края на май

http://pik.bg/родните-зеленчуци-на-пазара-в-края-на-май-news327577.html

Родните зеленчуци на пазара в края на май

Зеленчуците на пазара в Добрич са предимно вносни. Фермерите са категорични, че родни домати и краставици ще се появят по щандовете най-рано в края на май, защото студената и дъждовна пролет е забавила сеитбата им. Георги Градинаров - зеленчукопроизводител от добричкото село Одринци, сподели, че няма откъде да има родни домати и краставици на пазарите, защото в региона стопаните тепърва почват да сеят разсада на доматите.

"В нашия регион няма отопляеми оранжерии, защото една отоплителна инсталация е колкото една оранжерия. Нощните температури са все още много ниски, а и има опасности от слана и затова сеитбата на краставици и домати не е масова и няма масово предлагане на наши оранжерийни зеленчуци", казва производителят.

Повечето зеленчукопроизводители още не са започнали да сеят краставици, защото за тях е още студено и има реална опасност да не поникнат или да бъдат осланени, пише "Стандарт". Зелените салати също започват да изчезват, защото стопаните, които имат оранжерии, изскубват салатите, за да засеят на тяхно място домати и до края на май - началото на юни да могат да изкарат първите родни домати на пазара. В момента в Добрич масово се предлагат гръцки и турски домати, като цената им е от 2,30 лв. за кг до малко над 3 лв. за розовия домат. Много домати се внасят и от Румъния, но там секторът е добре подпомаган от държавата и те могат да продават на по-ниски цени, което убива родния производител, казва Градинаров.

Народната певица от Перник Ива Давидова написа песен в памет на баща си: Теб те няма, кой ще ме обича... - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/pernik/narodnata-pevica-ot-pernik-iva-davidova-napisa-pesen-v-pamet_38411/

В навечерието на Гергьовден чаровната и талантлива фолклорна изпълнителка Ива Давидова поднася на почитателите на българския фолклор нов прочит на обичана и популярна песен. С нов аранжимент и текст изпълнителката на Ара мюзик възпява един от най-почитаните светци и мъченици за вярата – Свети Георги.

В изпълнението Ива Давидова вплита и много личен момент. Преди 3 месеца певицата загуби внезапно баща си Валентин, който приживе обичал и често си припявал песента за Свети Георги....

Продължава

Отпечатана е първата печатна книга на новобългарски език "Абагар"

http://chronicles.actualno.com/Otpechatana-e-pyrvata-pechatna-kniga-na-novobylgarski-ezik-Abagar-news_470605.html

„Абага̀р“ е молитвеник, издаден в Рим през 1651 година от бъдещия никополски католически епископ Филип Станиславов, често определяна като първата българска печатна книга. Тя е отпе...

Родопчанин си готви на фурна змии, плъхове и къртици

http://frognews.bg/news_90685/Rodopchanin-si-gotvi-na-furna-zmii-plahove-i-kartitsi/

„Ял съм месо от мечка, магаре, змия и какво ли не. Опитвал съм вкуса на животни, до които не само не бихте се докоснали, но се ужасявате само като чуете имената им. За насекомите да не говоря", твърди кърджалиецът Неджатин Мехмедалиев.

Родопчанин пробвал месо от змия, мечка, плъх и къртица

http://frognews.bg/news_90685/Rodopchanin-probval-meso-ot-zmiia-mechka-plah-i-kartitsa/

„Ял съм месо от мечка, магаре, змия и какво ли не. Опитвал съм вкуса на животни, до които не само не бихте се докоснали, но се ужасявате само като чуете имената им. За насекомите да не говоря", твърди кърджалиецът Неджатин Мехмедалиев.

Рязането на дървета в Дивотино е законно, над седем пъти инспектори проверяват сечта, съобщиха от Агенцията по горите

http://www.zapernik.com/pernik/ryazaneto-na-durveta-v-divotino-e-zakonno-nad-sedem-puti_38408/

Добивът на дървесина в землището на с. Дивотино се извършва по лесоустройствен проект

Добивът на дървесина в землището на с. Дивотино е предвиден по лесоустройствен проект, показа инспекция на горски служители от Регионална дирекция по горите – Кюстендил. Проверката е по сигнал на местни жители и е извършена в присъствието на кмета на с. Дивотино и управителя на «Общински гори» Перник. При проверка на документите не са констатирани пропуски. Добивът...

Продължава

Рязянето на дървета в Дивотино е законно, над седем пъти инспектори проверяват сечта, съобщиха от Агенцията по горите

http://www.zapernik.com/pernik/ryazyaneto-na-durveta-v-divotino-e-zakonno-nad-sedem-puti_38408/

Добивът на дървесина в землището на с. Дивотино се извършва по лесоустройствен проект

Добивът на дървесина в землището на с. Дивотино е предвиден по лесоустройствен проект, показа инспекция на горски служители от Регионална дирекция по горите – Кюстендил. Проверката е по сигнал на местни жители и е извършена в присъствието на кмета на с. Дивотино и управителя на «Общински гори» Перник. При проверка на документите не са констатирани пропуски. Добивът...

Продължава

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737850

Деляна Хаджиянкова, актриса.
Проф. Дина Станишева, езиковед.
Драгомир Стойнев, депутат от БСП в 43-ото НС, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Орешарски, 39 г.
Елеонора Негулова председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.
Мая Новоселска, актриса.
Минчо Казанджиев, кмет на Ловеч, 58 г.
Деляна Хаджиянкова, актриса. Проф. Дина Станишева, езиковед. Драгомир Стойнев, депутат от БСП в 43-ото НС, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Орешарски, 39 г. Елеонора Негулова председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Мая Новоселска, актриса. Минчо Казанджиев, кмет на Ловеч, 58 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване