Великобритания няма да напусне ЕС, уверена е Могерини

http://europe.actualno.com/Velikobritanija-njama-da-napusne-ES-uverena-e-Mogerini-news_471453.html

Великобритания ще остане в Европейският съюз. Това предрече Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, предаде АФП. "Не смятам, че Европейският съюз ще напр...

Кошмар на пътя! Нов мост на ужасите в Пловдив - вижте как шофьори и пешеходци рискуват живота си (снимки)

http://pik.bg/кошмар-на-пътя-нов-мост-на-ужасите-в-пловдив---вижте-как-шофьори-и-пешеходци-рискуват-живо-news327918.html

Кошмар на пътя! Нов мост на ужасите в Пловдив - вижте как шофьори и пешеходци рискуват живота си (снимки)

Мостът в Пловдив на "Коматево поле" е в окаян вид, а стълбите са запушени от камъни и боклуци и преминаването е невъзможно, разказва очевидец, цитиран от TrafficNews.bg.

Читателят изпратил снимки, на които се вижда, че постройката не е поддържана от Татово време. Той изрази възмущението си от полусрутения мост, за който явно институциите са забравили.  

Колите профучават през шосето, а на пешеходците се налага да тичат, за да пресекат. Обичайна практика в България е да чакаме един проблем да ескалира, за да му обърнем внимание, а междувременно си затваряме очите и само цъкаме възмутително.

Припомняме ви, че в подобен окаян вид е и моста над река Дермендере до Гебния канал. През опасния мост преминават десетки граждани ежедневно и е въпрос на време да се случи инцидент.

 

Кабинетът пуска проекта "Гранд-Каньон", подписва с турска компания

http://offnews.bg/news/n_1/n_500867.html

Правителството одобрява на утрешното си заседание меморандум с турската компания "Гаранти-Коза България" за изпълнение на проекта "Гранд Каньон - София" в "Младост". Ще бъде създадена и работна група, която да осигури институционална подкрепа на проекта.  Инвеститорът планира да вдигне на мястото на някогашната "Нова Деница" комплекс със 765 апартамента, търговски център, луксозна хотелска част, престижна очна клиника, голяма паркова зона с фонтан и водни площи, стана ясно още миналата година. Предвидените инвестиции са за над 100 млн. евро.  Garanti Koza е сред най-големите турски компании. Разгъната застроена площ на "Гранд Каньон" ще е 138 хил. кв.м, а парковата зона - около 20 хил. кв.м. Трите сгради в комплекса ще се казват "Витоша", "Пирин" и "Рила". 

Гърция ще плати 200 млн. евро на МВФ

http://www.cross.bg/plati-evro-atina-1464166.html

/КРОСС/ „Гърция днес ще плати вноска от 200 млн. евро на Международния валутен фонд", съобщи гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас, цитиран от агенция MIA/ БГНЕС. Следващият транш на Гърция към МВФ на стойност 750 млн. евро трябва да бъде изплатен до 12 май. Плащането идва на фона на продължаващите разговори на техническо ниво между Атина и кредитори за отпускане на още средства от блокираната финансова помощ за страната. Редица гръцки медии повдигнаха въпроса за способността на Атина да плати днешната вноска, при положение, че в момента продължават да се изплащат заплати и пенсии. В някои издания беше публикувана и информация, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е провел телефонен разговор с ръководителя на МВФ Кристин Лагард. Въпреки че от кабинета на премиера заявиха, че са били „обсъждани въпроси, свързани с настоящите преговори", се появи информация, че Ципрас е заявил на Лагард, че страната няма да може да плати вноската си към фонда.

Черногорец- Ноевци и Дружба - Мещица завършиха с 0:0 на 30-градусова жега и много контузии

http://www.zapernik.com/sport/chernogorec-noevci-i-drujba-meshtica-zavurshiha-s-0-0-na_38414/

Отборите на Черногорец Ноевци и Дружба Мещица не успяха да се победят в отложен мач игран днес 06.05.2015г.  Мачът завърши при резултат 0-0 като домакините от ФК Дружба могат да съжаляват за изпуснатите възможности за реализиране на гол.

Срещата се игра при 30 градусува жега пред 150 човека дошли да подкрепят отборите. Повече положения за гол създаде отборът домакин. В 15 мин В.Лозанов от Дружба бе изведен отлично от Г.Рошилков, но не успя да преодолее от близо вратаря на...

Продължава

Бащата на Ани имал връзка с травестит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749899

Шокиращи са фактите, относно личния живот на Станислав (Сава), който хладнокръвно уби собственото си дете по особено мъчителен начин.
27-годишният Станислав Бакърджиев е съжителствал с травестит на име Роза през 2007 година. Не е имал собствено жилище, а живеел в хотели, информира Нова тв.
“Правех компания с Роза и така се запознах със Станислав,
Шокиращи са фактите, относно личния живот на Станислав (Сава), който хладнокръвно уби собственото си дете по особено мъчителен начин. 27-годишният Станислав Бакърджиев е съжителствал с травестит на име Роза през 2007 година. Не е имал собствено жилище, а живеел в хотели, информира Нова тв. “Правех компания с Роза и така се запознах със Станислав,

Бащата на Ани имал връзка с травестит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749902

Шокиращи са фактите, относно личния живот на Станислав (Сава), който хладнокръвно уби собственото си дете по особено мъчителен начин.
27-годишният Станислав Бакърджиев е съжителствал с травестит на име Роза през 2007 година. Не е имал собствено жилище, а живеел в хотели, информира Нова тв.
“Правех компания с Роза и така се запознах със Станислав,
Шокиращи са фактите, относно личния живот на Станислав (Сава), който хладнокръвно уби собственото си дете по особено мъчителен начин. 27-годишният Станислав Бакърджиев е съжителствал с травестит на име Роза през 2007 година. Не е имал собствено жилище, а живеел в хотели, информира Нова тв. “Правех компания с Роза и така се запознах със Станислав,

Агентът на Бейл: Критиките към него са неоснователни

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527377_agentut_na_beil_kritikite_kum_nego_sa_neosnovatelni/?ref=rss


Мениджърът на Гарет Бейл - Джонатан Барнет, смята, че критиките към футболиста са неоснователни. Уелският национал не се представи на очакваното ниво в мача с "Ювентус", загубен с 1:2 в Торино.

Бейл беше футболистът в състава на "Реал" с най-малко докосвания и подавания. Той не отправи нито един точен удар, нито създаде опасност пред вратата на "бианконерите".

Уелсецът докосна топката 32 пъти, като повече имаше дори вратарят Икер Касияс (36). Играта му предизвика Рой Кийн...

Цената на цигарите скача до 5 лева от догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_500869.html

Цената на най-масовите цигари ще достигне до 5 лева догодина. Причината за това е в изискванията на ЕС, според които акцизът върху цигарите трябва да се вдигне със поне 20% през следващите 3 години. От Асоциацията на търговците на тютюневи изделия обясняват, че е възможно вдигането на акциза да не се отрази директно върху цените на цигарите, ако производителите решат да поемат част от поскъпването, макар че това досега не се е случвало. Всеки производител ще реши самостоятелно дали да прехвърли пропорционално вдигането на акциза върху цената. Може увеличението да не е за сметка на цената, ако иска да насърчи продажбите си, коментира Иван Делчев от Асоциацията пред Нова телевизия.

Поклон пред паметта на воините и пълни църкви в Кърджали

http://pik.bg/поклон-пред-паметта-на-воините-и-пълни-църкви-в-кърджали-news327925.html

Поклон пред паметта на воините и пълни църкви в Кърджали

Трите православни храма в Кърджали се изпълниха с миряни днес, а паметникът на освободителите на града бе отрупан с венци и цветя.

Празникът на храбростта и на българската армия обаче събра рехаво присъствие от чиновници и политици пред паметника в Градската градина, където по традиция се провеждат всички значими прояви. "Хиляди доблестни и храбри български воини отдадоха живота си за правото ни на независимост, обединение, свободно съществуване и национално самоопределение на България. Отдаваме заслужена почит и на загиналите при съвременните военни мисии и операции.

През тази година отбелязваме 100 г. от включването на България в Първата световна война и 70 г. от победата над хитлерофашизма през Втората световна война", посочи зам.-началникът на областния военен отдел майор Белев. Той подчерта, че само 7 г. след завръщането на страната ни в картата на Европа тя е трябвало да приеме бойното си кръщение през Сръбско-българската война. По алеите на Градската градина бе експонирана изложба с фотоси, представящи военната слава и участието на български войници в съвременни мисии на НАТО. В реставрирания средновековен манастирски комплекс "Св.Йоан Предтеча" бе раздаден курбан.

Централният храм "Св.Георги Победоносец", който днес отбелязва и собствен празник, довечера след залеза на слънцето ще събере отново миряните. Тогава ще бъде раздаден курбан от 12 казана, осигурени от анонимни дарители. Църквата е предвидила сряда като ден за пост, затова месото ще бъде раздадено вечерта, уточни енорийският свещеник Петър Гарена. Той отслужи тържествената литургия заедно с гръцки свещеник. През целия ден потокът от миряни към църквата не спира, стотици се стекоха да се поклонят пред иконата на Св.Георги Победоносец. 

ПИК TV: Русенци празнуват с цветя и венци пред Паметника на свободата

http://pik.bg/пик-tv-русенци-празнуват-с-цветя-и-венци-пред-паметника-на-свободата-news327923.html

ПИК TV: Русенци празнуват с цветя и венци пред Паметника на свободата

Десетки русенци се събраха днес пред Паметника на свободата, за да отбележат 6 май – Гергьовден и Празник на Русе. Малки и големи поднесоха цветя, а институции, партии и организации почетоха деня с венци. Венец поднесоха и представителите на съседния румънски град Гюргево.

Церемонията пред Паметника на свободата започна с приемането на почетния караул под звуците на Духовия оркестър. Слово за празника и подвига на българските воини произнесе областният управител Стефко Бурджиев, а свещеници от Русенската епархия отслужиха молебен. Гости на церемонията бяха известни русенци, които са номинирани за посланици на своя град по света.

След церемонията се състоя концерт на открито с участието на детски състави. Вечерта ще гостува "Фондацията" на площада пред общината.

Нов удар по джоба на българите! Храните в хипермаркетите ще поскъпнат рязко заради депутатите!

http://petel.bg/Nov-udar-po-dzhoba-na-balgarite--Hranite-v-hipermarketite-shhe-poskapnat-ryazko-zaradi-deputatite--__111070

Цените на храните ще тръгнат нагоре заради промените в Закона за защита на конкуренцията. Повишение с около 3 до 5% ще има само заради...

Майка погреба бебето си 6 дни след раждането! 14 години по-късно съдът го води живо

http://petel.bg/Mayka-pogreba-bebeto-si-6-dni-sled-razhdaneto--14-godini-po-kasno-sadat-go-vodi-zhivo__111071

Детенце, починало шест дни след раждането си, се е водило живо в продължение на… повече от 14 години, пише 24rodopi.com. Районният съд в...

Още една американска компания се интересува от "Терес" и "Силистар"

http://business.actualno.com/Oshte-edna-amerikanska-kompanija-se-interesuva-ot-Teres-i-Silistar-news_471452.html

След като вчера стана ясно, че Exxon Mobil се интересува от участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море, оказва се, че още ед...

Ердоган няма да ходи в Москва за 9 май, преговорите за "Турски поток" буксуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=288264

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отклони покана на руския си колега Владимир Путин да участва на церемонията по отбелязването на 70 години от победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война. Руски дипломатически източници заявиха пред в.

Гърция ще плати 200 млн. евро на МВФ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749892


"Гърция днес ще плати вноска от 200 млн. евро на Международния валутен фонд", съобщи гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас, цитиран от агенция МИА и от БГНЕС. Следващият транш на Гърция към МВФ на стойност 750 млн. евро трябва да бъде изплатен до 12 май. Плащането идва на фона на продължаващите разговори на техническо ниво между

Еврокомисията представи как ще изгражда единен пазар за онлайн услуги

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/05/06/2527372_evrokomisiiata_predstavi_kak_shte_izgrajda_edinen/?ref=rss


Европейската комисия представи в сряда обширен план, с който ще се опита да обедини разпокъсания пазар на онлайн услуги и да прекрати и предотврати потенциални злоупотреби от американски интернет гиганти като Google и Facebook. Една от основните цели на Стратегията за единен дигитален пазар (Digital Single Market Strategy) е да се създаде нова динамика и растеж на европейската икономика.

Какво включва

Планът включва широк спектър мерки - от цялостна промяна на...

Торнадо опустоши градче в Северна Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527370_tornado_opustoshi_gradche_v_severna_germaniia/?ref=rss


Торнадо, задействано от силни бури, причини разрушения и отне човешки живот в Северна Германия.

Малкото градче Бюцов е пострадало сериозно, като свидетели разказват, че вятърът е изхвърлял коли на 70 метра, а от покривите, включително на местната болница, са хвърчали керемиди, съобщава Би Би Си. Наложило се е болницата да бъде евакуирана. Улици в градчето са осеяни със счупени керемиди, а пътища в региона са блокирани от паднали дървета.

Загинал е един мъж, а бременната му...

Тимошенко разкритикува плановете за приватизиране на държавните монополи

http://www.cross.bg/timoshenko-monopoli-durzhavnite-1464165.html

/КРОСС/ Лидерът на фракцията на партия „Батьківщина" във Върховната рада и бивш премиер на Украйна Юлия Тимошенко разкритикува плановете на правителството за приватизиране на държавните монополи . „Подготвя се приватизация на държавните монополи. Такова нещо не са правили дори престъпните режими. Държавните монополи, като „Укрзализниц", „Енергоатом" и „Нафтогаз" представляват ключови елементи за сигурността на държавата. Такива структури не може да не бъдат под държавен контрол. Сега, в условията на война, на криза, се готвят да продават собственост на безценица", каза Тимошенко в интервю за телевизия „112 Украйна". Тимошенко посочи като пример трикратния опит за приватизиране на железопътния транспорт във Великобритания и възстановяването, в крайна сметка, на държавната собственост.

4-годишно момиченце е със счупен череп след падане по стълбите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749888

4-годишно момиченце е транспортирано в „Пирогов” с тежка травма на главата след падане. Инцидентът стана днес около обяд. Детето бързало по стълбите, когато внезапно залитнало и паднало, пише struma.bg. На място веднага е извикан екип на Спешен център. След консултация в благоевградската болница детето е транспортирано в отделението по неврология
4-годишно момиченце е транспортирано в „Пирогов” с тежка травма на главата след падане. Инцидентът стана днес около обяд. Детето бързало по стълбите, когато внезапно залитнало и паднало, пише struma.bg. На място веднага е извикан екип на Спешен център. След консултация в благоевградската болница детето е транспортирано в отделението по неврология

4-годишно момиченце е със счупен череп след падане по стълбите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749886

4-годишно момиченце е транспортирано в „Пирогов” с тежка травма на главата след падане. Инцидентът стана днес около обяд. Детето бързало по стълбите, когато внезапно залитнало и паднало, пише struma.bg. На място веднага е извикан екип на Спешен център. След консултация в благоевградската болница детето е транспортирано в отделението по неврология
4-годишно момиченце е транспортирано в „Пирогов” с тежка травма на главата след падане. Инцидентът стана днес около обяд. Детето бързало по стълбите, когато внезапно залитнало и паднало, пише struma.bg. На място веднага е извикан екип на Спешен център. След консултация в благоевградската болница детето е транспортирано в отделението по неврология

Откриха официално Световната купа по гимнастика и акробатика във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=288268

Официален старт бе даден днес на Световната купа по акробатика и спортна гимнастика във Варна, предаде репортер на Moreto.net. В следващите дни в обновената зала „Конгресна” на Двореца н културата и спорта сили ще мерят състезатели от 37 държави.

Григор Димитров излиза днес срещу Фонини на турнира в Мадрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_500853.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе днес срещу Фабио Фонини на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Двамата ще се борят за място в третия кръг, а срещата ще се очаква да започне около 16:00 часа. Първата ни ракета се класира за втория кръг в Мадрид, след като Доналд Йънг се отказа заради контузия при резултат 6-4, 3-0 в полза на българина. Победителят от срещата между Димитров и Фонини ще се класира за осминафиналите на турнира и ще играе със швейцареца Станислас Вавринка, който елиминира Жоао Соуса със 7-6, 7-5.

Плюсове и минуси на рециклирането

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4748723

Знакът за рециклиране краси опаковката на всяка стока, която купим от магазина. Той трябва да ни подтикне да сме отговорни към околната среда, а не просто да изхвърлим опаковката, след като сме я отворили.
От всички страни ни заливат с информация колко е важно да се рециклира и как по този начин спасяваме света.
Знакът за рециклиране краси опаковката на всяка стока, която купим от магазина. Той трябва да ни подтикне да сме отговорни към околната среда, а не просто да изхвърлим опаковката, след като сме я отворили. От всички страни ни заливат с информация колко е важно да се рециклира и как по този начин спасяваме света.

Два влака се сблъскаха в Австрия

http://europe.actualno.com/Dva-vlaka-se-sblyskaha-v-Avstrija-news_471448.html

Челен сблъсък между два влака в Австрия рани тежко 10 души, съобщиха службите за спешна помощ в страната, цитирани от АФП. "Общо 10 души са сериозно ранени. Единият от машинистите все още е бло...

Изтрезняването на Фараж

http://www.investor.bg/evropa/334/a/iztrezniavaneto-na-faraj-194199/

Неговата ЮКИП губи влияние и отива неуверена на изборите във Великобритания

Футболист на "Левски": Три месеца сме без заплати

http://petel.bg/Futbolist-na-Levski--Tri-mesetsa-sme-bez-zaplati__111067

Един от най-силно представящите се футболисти на “Левски” през пролетния полусезон - Роман Про­хазка, изплю камъчето пред камерите на...

Ужас в Пещера! 7 свлачища откъснаха стотици хора в Родопите, вижте размера на природната стихия (видео)

http://petel.bg/Uzhas-v-Peshhera--7-svlachishha-otkasnaha-stotitsi-hora-v-Rodopite--vizhte-razmera-na-prirodnata-stihiya--video-__111068

Частично бедствено положение е обявено в Пещера. Огромно свлачище откъсна основния път към курортния комплекс "Свети Константин". Над 1100...

Неприятна новина! Бензинът скача!

http://petel.bg/Nepriyatna-novina--Benzinat-skacha--__111069

Бензинът в страната ще поскъпне за летните отпуски и пътуването до морето с кола и тази година ще ни излезе солено, прогнозираха експерти....

67 чужденци са загинали в Непал, над 100 са изчезнали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749879

Броят на загиналите чужденци при земетресението в Непал е ревизиран до 67. Това съобщават властите, цитирани от ДПА. Най-малко 112 чужденци все още в неизвестност в различни части на страната. Много от жертвите са намерили смъртта си в живописната долина Лангтанг, северно от Катманду. Тя бе тежко засегната от земетресението.
Броят на загиналите чужденци при земетресението в Непал е ревизиран до 67. Това съобщават властите, цитирани от ДПА. Най-малко 112 чужденци все още в неизвестност в различни части на страната. Много от жертвите са намерили смъртта си в живописната долина Лангтанг, северно от Катманду. Тя бе тежко засегната от земетресението.

67 чужденци са загинали в Непал, над 100 са изчезнали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749881

Броят на загиналите чужденци при земетресението в Непал е ревизиран до 67. Това съобщават властите, цитирани от ДПА. Най-малко 112 чужденци все още в неизвестност в различни части на страната. Много от жертвите са намерили смъртта си в живописната долина Лангтанг, северно от Катманду. Тя бе тежко засегната от земетресението.
Броят на загиналите чужденци при земетресението в Непал е ревизиран до 67. Това съобщават властите, цитирани от ДПА. Най-малко 112 чужденци все още в неизвестност в различни части на страната. Много от жертвите са намерили смъртта си в живописната долина Лангтанг, северно от Катманду. Тя бе тежко засегната от земетресението.

България иска по-голямо финансиране от Брюксел по ОП "Транспорт"

http://econ.bg/Новини/България-иска-по-голямо-финансиране-от-Брюксел-по-ОП-Транспорт-_l.a_i.671758_at.1.html

България се кани да поиска по-голямо финансиране от Брюксел по Оперативна програма "Транспорт". Кабинетът ще обсъди доклад на транспортния министър...

Започна визитата на Раул Кастро в Русия

http://www.cross.bg/kastro-rayl-ramkite-1464164.html

/КРОСС/ Кубинският лидер Раул Кастро започна няколкодневната си визита в Русия, в рамките на която ще присъства на парада за Деня на победата на 9 май. Кастро е пристигнал вчера. Програмата му за днес включва няколко срещи, в това число с министър-председателя Дмитрий Медведев. В рамките на визитата той ще се срещне и с президента Владимир Путин, съобщава пресслужбата на Кремъл. Последната среща на Раул Кастро и руския държавен глава бе през юли 2014 г., когато Путин посети Куба в рамките на своята обиколка в Латинска Америка. Това ще бъде първата среща на двамата след промяната в отношенията между Куба и САЩ в края на миналата година. Раул Кастро е първият от поканените държавни лидери, който пристига в Русия за честванията на 70-та годишнина от победата на Съветския съюз над фашистка Германия през 1945 година.

Четвъртокласниците се явяват на 7 май на външно оценяване

http://pik.bg/четвъртокласниците-се-явяват-на-7-май-на-външно-оценяване-news327913.html

Четвъртокласниците се явяват на 7 май на външно оценяване

С националното външно оценяване по български език и литература за всички ученици от четвърти клас на 7 май започва поредицата традиционни изпитвания и изпити, които ежегодно са през този месец. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Останалите дати за националните външни оценявания за четвъртокласниците са 8, 12 13 май, се посочва в съобщението. В първия ден учениците ще бъдат оценявани върху диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него. Те ще имат на разположение 40 минути време за работа върху задачите.

Максималният брой точки е 20, които показват степента на овладяване на учебното съдържание според държавните образователни изисквания за учебно съдържание за началния етап на обучение. Училищни комисии ще извършат проверката и оценяването в рамките на три работни дни.

Националното външно оценяване ще започне в 10.00 ч. на 7 май.

Асад за пръв път призна, че армията му е претърпяла поражения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749877

Президентът на Сирия Башар Асад днес за първи път призна, че армията му е претърпяла поражения, но увери, че войната не е изгубена, предаде Фокус, позовавайки се на АФП.
„Водим не десетки, не стотици, а хиляди битки и съвсем естествено в битките има изтегляне, победи и загуби. Има възходи и спадове“,
Президентът на Сирия Башар Асад днес за първи път призна, че армията му е претърпяла поражения, но увери, че войната не е изгубена, предаде Фокус, позовавайки се на АФП. „Водим не десетки, не стотици, а хиляди битки и съвсем естествено в битките има изтегляне, победи и загуби. Има възходи и спадове“,

Панагюрка отговаря за "робството": В темелите на всяка къща има кръв от Април-1876

http://frognews.bg/news_90706/Panagiurka-otgovaria-za-robstvoto-V-temelite-na-vsiaka-kashta-ima-krav-ot-April-1876/

Дарина Дечева от Панагюрище е написала писмо-отговор на Стефания Николаева, която ден след честването на Априлската епопея в Пангюрище и речта на кмета Никола Белишки написа обръщение и се противопостави на израза, че всякакъв синоним на робство е национално предателство. "В темелите на всяка къща има кръв на загинали, горени и клани в Априлската епопея предци...", пише Дарина.

Асад за пръв път призна, че армията му е претърпяла поражения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749862

Президентът на Сирия Башар Асад днес за първи път призна, че армията му е претърпяла поражения, но увери, че войната не е изгубена, предаде Фокус, позовавайки се на АФП.
„Водим не десетки, не стотици, а хиляди битки и съвсем естествено в битките има изтегляне, победи и загуби. Има възходи и спадове“,
Президентът на Сирия Башар Асад днес за първи път призна, че армията му е претърпяла поражения, но увери, че войната не е изгубена, предаде Фокус, позовавайки се на АФП. „Водим не десетки, не стотици, а хиляди битки и съвсем естествено в битките има изтегляне, победи и загуби. Има възходи и спадове“,

Издирват 37-годишен мъж от Видин. Виждали ли сте го?

http://www.bnews.bg/article-134479

В деня на изчезването си Цветомир е бил облечен с дънки и светла блуза с дълъг ръкав. Носел е червена бейзболна шапка.

Борисов: Трябва да се гордеем с професионализма на военнослужещите

http://politics.actualno.com/Borisov-Trjabva-da-se-gordeem-s-profesionalizma-na-voennoslujeshtite-news_471446.html

"Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Пожелавам на всички, които носят името на светеца-мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека Свети Георги ...

Частично бедствено положение в Пещера заради свлачище

http://www.mediapool.bg/chastichno-bedstveno-polozhenie-v-peshtera-zaradi-svlachishte-news233728.html

Пещера е в частично бедствено положение, след като огромно свлачище откъсна основния път към курортния комплекс "Свети Константин". Над 1100 частни вили, хотели и почивни бази са откъснати, съобщи Нова телевизия. Седем свлачища са се активизирали на пътя за курорта "Свети Константин". На много места асфалтът е пропаднал в дерето, едната лента за движение я няма, а мантинелите висят във въздуха. Едно от свлачищата е тръгнало към близките къщи. Има опасност част от Пещера да остане без вода. ”Свлачището е подкопало два водопровода, които захранват два квартала и кабели на водоснабдяване", обясни зам.-кметът на Пещера Николай Атанасов. Въпреки че пътят към курорта е затворен, шофьорите рискуват да минават оттук, тъй като заобиколния маршрут през Батак удължава пътя им с 23 километра. Само укрепването на едно свлачище ще струва 100 000 лева. Общината няма пари и ще иска от Комисията по бедствия и аварии.  

Детенце е със счупен череп, след като падна по стълби

http://pik.bg/детенце-е-със-счупен-череп-след-като-падна-по-стълби-news327912.html

Детенце е със счупен череп, след като падна по стълби

4-годишно момиченце е транспортирано в „Пирогов” с тежка травма на главата след падане, пише "Струма бг".

Инцидентът стана днес около обяд.

Детето бързало по стълбите, когато внезапно залитнало и паднало. На място веднага е извикан екип на Спешен център.

След консултация в благоевградската болница детето е транспортирано в отделението по неврология на столичния институт със счупен череп.

"Любезните хора" вече имат паметник в Русия

http://www.bnews.bg/article-134478

Депутатите от Държавната Дума на Русия предложиха да бъде обявен Ден на „любезните хора” и той да се чества на 7 октомври, когато е рождения ден на Владимир Путин.

Топло, но с превалявания в утрешния ден по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=288265

Утре преди обяд над Черноморието ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността ще се увеличи и ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 19° и 24°, вълнението на морето ще е около 2 бала.

В Асеновград извиха най-дългото Гергьовденско хоро

http://pik.bg/в-асеновград-извиха-най-дългото-гергьовденско-хоро-news327907.html

В Асеновград извиха най-дългото Гергьовденско хоро

Днес на един от най-големите български празници кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов, заедно със стотици жители, извиха най-дългото Гергьовденско хоро с песните на народния певец Илия Луков. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Асеновградчани почетоха и Деня на храбростта и Празника на българската армия. Тържествената програма започна с освещаване на бойните знамена на Четвърти артилерийски полк в Асеновград и почетния караул. Подполковник Красимир Ташев поздрави всички присъстващи по случай празника, като разкри историята на паметната дата 6 май. След военния ритуал празникът продължи със завладяващите ритми на българската народна музика на Илия Луков и танцова формация „Мездра“. Повече от час жителите на най-красивия град танцуваха и пяха любимите си български песни на централния площад в града.

Кметът на Община Асеновград поздрави и всички жители на село Мулдава по случай техния празник днес. Традиционно празника на селото започва с народни борби. Специален гост на тържеството беше и народният представител от Асеновград Манол Генов.

Борисов: Трябва да се гордеем с професионализма на нашите военнослужещи

http://www.mediapool.bg/borisov-tryabva-da-se-gordeem-s-profesionalizma-na-nashite-voennosluzheshti-news233727.html

Всички ние трябва да се гордеем с професионализма и отговорността на нашите военнослужещи, за това, че проявяват характер и смелост за подкрепа на международния мир и за подпомагане на населението в трудни моменти. Това заявява министър-председателят Бойко Борисов по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия на официалната си страница във ”Фейсбук”. ”Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява. На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта, затова нека на празника на Българската армия да склоним глави и отдадем почит пред паметта на доблестните български воини, които отдадоха живота си за България”, посочва Борисов. Той пожелава на всички, които носят името на светеца-мъченик за Христовата вяра, здраве, дълголетие, радости и смирение. Премиерът поздравява всички, които са свързали живота си с Българската армия, техните семейства, майките и бащите им.  

Венцислав Анастасов пее в "Аида" на Софийската опера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749087

Венцислав Анастасов, един от най-известните млади български баритони, които гастролират на световни сцени, ще бъде гост в “Аида” от Верди в Софийската опера на 10 май. Заедно с него на сцената в зрелищната постановка на Уго де Ана ще бъдат част от най-добрите солисти на трупата Петър Бучков, Цвета Сарамбелиева, Баясгалан Дашням, Костадин Андреев,
Венцислав Анастасов, един от най-известните млади български баритони, които гастролират на световни сцени, ще бъде гост в “Аида” от Верди в Софийската опера на 10 май. Заедно с него на сцената в зрелищната постановка на Уго де Ана ще бъдат част от най-добрите солисти на трупата Петър Бучков, Цвета Сарамбелиева, Баясгалан Дашням, Костадин Андреев,

Бедоя: Не мога да повярвам, но срещу "Лудогорец" пробягах 14 километра

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527351_bedoia_ne_moga_da_poviarvam_no_sreshtu_ludogorec/?ref=rss


Футболистът на "Левски" Мигел Бедоя е останал изненадан от представянето си срещу "Лудогорец" в реванша за Купата на България. Статистиката за измерване показвала, че е пробягал 14 километра.

"Винаги съм се старал, но това ми беше трудно да го повярвам. Обичам да атакувам, но трябва и да се връщам. Резултатът е, че трябва да тичам много километри. Тези 14 километра ги навъртях срещу "Лудогорец", защото те просто ме задължиха да го направя. Още повече че съм в центъра на терена", каза...

Кръв и ужас! За 4 месеца има над 200 почернени семейства в катастрофи!

http://pik.bg/кръв-и-ужас-за-4-месеца-има-над-200-почернени-семейства-в-катастрофи-news327906.html

Кръв и ужас! За 4 месеца има над 200 почернени семейства в катастрофи!

Само от началото на годината над 200 български семейства са загубили близък при катастрофа. В началото на сезона, в който инцидентите на пътя рязко се увеличават, полицаите - със специални мерки. В месеца на абитуриентските балове катаджиите влязоха в час, информира Нова тв.

„Тук съм, за да поговорим за нещо много важно и това важно нещо е вашата безопасност”, обяснява Георги Милев от КАТ.

За един учебен час инспектор Георги Милев разказва на тези петокласници къде и как да пресичат, кой е с предимство на пътя, както и че преди да навършат 12 години не може да се возят на предната седлака.

„Научих, че трамвая не може да ни изчака и ние трябва да го изчкаме. Научих как се пресича без пешеходна пътека без светофар, без подлез, без надлез. Как се пресича? Вдигаш ръка, за да предупредиш, че ще пресичаш, оглеждаш се първо наля, после надясно и пресичаш”, разказва Ния.

И от малките ученици, които се учат как да пресичат пътното платно, отиваме при по-големите, които имат по-сериозен проблем - да не сядат зад волана след употреба на алкохол. Тук полицаите им показват какво е да си зад волана след промила алкохол в кръвта.

Алкоочилата предизвикват смях у абитуриентите. Но и, учудващо ги карат да се замислят. Поне на думи.

Димитър обещава да не се казва пил в колата. Същото обещава и Габриела.

„Не бих се качила, тъй като много мои приятели загинаха. - Тежко ли е да загубиш приятел? - Да, тежко е, 5 проятеля един след друг”, споделя Габриела.

Приятели, които все карали с висока скорост и пияни.

Издирват 37-годишен мъж от Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749857

37-годишен мъж от Видин е в неизвестност от 30 април, алармираха негови близки в социалните мрежи. За случая вече е уведомена и полицията в крайдунавския град.
Цветомир Миланов е изчезнал в родния си град, пише "Конкурент". От полицията призовават всеки, който има някаква информация за 37-годишния видинчанин да се обади на телефон 112 или в
37-годишен мъж от Видин е в неизвестност от 30 април, алармираха негови близки в социалните мрежи. За случая вече е уведомена и полицията в крайдунавския град. Цветомир Миланов е изчезнал в родния си град, пише "Конкурент". От полицията призовават всеки, който има някаква информация за 37-годишния видинчанин да се обади на телефон 112 или в

Частите от космическия кораб Прогрес ще паднат на 8 май

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749842

Падането на неизгорелите в плътните слоеве на атмосферата неголеми фрагменти от космическия товарен кораб „Прогрес М-27М” може да стане на 8 май, а приблизителният район ще стане известен не по-рано от денонощие, съобщава РИА-Новости. Корабът беше изведен в орбита несполучливо на 8 април.  „Всички данни,
Падането на неизгорелите в плътните слоеве на атмосферата неголеми фрагменти от космическия товарен кораб „Прогрес М-27М” може да стане на 8 май, а приблизителният район ще стане известен не по-рано от денонощие, съобщава РИА-Новости. Корабът беше изведен в орбита несполучливо на 8 април. „Всички данни,

Черно море се раздели с Петър Златинов

http://petel.bg/CHerno-more-se-razdeli-s-Petar-Zlatinov__111064

Ръководството на Черно море и халфът Петър Златинов стигнаха до споразумение да прекратят договора на футболиста по взаимно съгласие....

Издирват 37-годишен мъж от Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749851

37-годишен мъж от Видин е в неизвестност от 30 април, алармираха негови близки в социалните мрежи. За случая вече е уведомена и полицията в крайдунавския град.
Цветомир Миланов е изчезнал в родния си град, пише
37-годишен мъж от Видин е в неизвестност от 30 април, алармираха негови близки в социалните мрежи. За случая вече е уведомена и полицията в крайдунавския град. Цветомир Миланов е изчезнал в родния си град, пише "Конкурент". От полицията призовават всеки, който има някаква информация за 37-годишния видинчанин да се обади на телефон 112 или в

ЕК подготвя план срещу газовата зависимост на Югоизточна Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=288215

Европейската комисия препоръча държавите от Югоизточна Европа да насочат усилията си към развитието на инфраструктурата за пренос и терминалите за втечнен газ, за да се избегнат сривове и да се подобри енергийната сигурност. "Държавите от Югоизточна Европа са особено зависими в доставките от един-единствен източник и трябва да бъдат свързани, за да не бъдат под натиск, „ако нещо се обърка”.

Калиник нареди да не се споменава Симеон II във врачанските храмове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749742

Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите.
Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите.

Истината за армията ни съвсем не е празнична

http://www.cross.bg/armiyata-sigyrnost-reforma-1464163.html

/КРОСС/ Истината за армията ни сега съвсем не е празнична, каза председателят на Българската офицерска легия „Раковски" о. р. Иван Милов в интервю за БНР. „На всички трябва да е ясно, че царят е гол! След толкова години реформи, трансформации...българската армия беше един инструмент, върху който всеки политик, който яхваше коня в Министерството на отбраната, се опитваше да прави някакви велики неща. Няколко основни точки, които трябваше да бъдат спазвани от българските политици, за съжаление, бяха забравени - че армията е инструмент, който генерира и произвежда нещо, без което българската държава нямаше да съществува, а това е националната й сигурност. Нещо, което е в основата на развитие, впоследствие и на бизнес, и на строежи на магистрали, на развитие на икономиката...Ако няма национална сигурност, всичко останало би било просто една територия някъде на Балканите! Тези хора бяха мачкани, тези хора бяха заплашвани, тези хора бяха оставени на улицата под благовидното желание всеки да направи една реформа, която реформа се състоеше основно в намаляване на състава. Гръмките обещания на някои политици, че така ще останат пари и тези пари ще бъдат вложени в модернизация...В резултат на тези прословути псевдореформи не само че не се случи модернизацията. В момента сме в това тежко и окаяно състояние. Материално-техническото осигуряване е недостатъчно за задачите, които изпълнява армията

Смяната на караула събра десетки любопитни погледи

http://pik.bg/смяната-на-караула-събра-десетки-любопитни-погледи-news327898.html

Смяната на караула събра десетки любопитни погледи

Хора от различни възрасти и семейства с деца дойдоха да видят тържествената смяна на караула пред сградата на президентството, предаде репортер на БГНЕС. На първа линия в публиката естествено бяха децата. За да види гвардейците и парада на този български празник, пред сградата на президентството доведе детето си и Йорданка."Това е много отговорно, това е уникална професия.

Баща ми е бивш военен и поздравявам всички военни и военнослужещи", каза младата жена. Синът й Димитър макар и още малък вече е избрал професията си – именно тази на военен. А обяснението за това на момчето е много кратко и засега необоримо: защото му харесва. 9-годишният Росен също хареса това, което видял и му било интересно. Младият мъж смята, че има армия, за да освобождават други страни от война. За да почете този празник, бе дошла и Малинка. Според жената има нужда от празник. "Защото засега нямаме армия в България – разпуснаха я, а би трябвало да има", каза тя. А гвардейците днес бяха сред най-сниманите и не само от българи. Никола, който е от Италия също беше пред сградата на президентската администрация с фотоапарат в ръка. Жена му е българка, а мъжът побърза да каже, че обича много България и нашата култура. Тази година на ритуала публиката можеше да види и единствената жена – гвардеец.

Гергана Иванова е първата жена в представителната част на армията. Миналата година тя застана за първи път на пост номер едно в републиката – караулът пред президентството. Тогава обаче това се случи на 12 юли при тържествената смяна на караула по повод празника на Националната гвардейска част. Тържествена смяна се извършва няколко пъти в годината - на Националния празник - 3 март, днес – когато е празникът на армията, на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Деня на Съединението - 6 септември, в Деня на Независимостта - 22 септември, в Деня на народените будители - 1 ноември, на Деня на Ботев - 2 юни и 12 юли – празник на Националната гвардейска част. Той се прави и всяка първа сряда в месеца, без декември, януари и февруари. Ритуалът има вече 12 годишна история, защото за първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г.

Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

С Христо Явашев в една лодка

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/06/2527268_s_hristo_iavashev_v_edna_lodka/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура".

През юни 2016 г. езерото Изео в Северна Италия ще привлече погледите и ще бъде звезда за 16 дни. Христо Явашев, най-известният художник от български произход, го е направил част от своя следващ проект – "Плаващите кейове". Артистът пристигна в Италия да обяви събитието пред почитателите си и медиите.

Първата ни среща на италианска земя с Христо е случайна. Натъкваме се на него сутринта, часове преди обявената...

ЕС започва разследване на пазара за онлайн търговия

http://europe.actualno.com/ES-zapochva-razsledvane-na-pazara-za-onlajn-tyrgovija-news_471445.html

Европейският съюз официално започна антитръстово разследване на европейския пазар за онлайн търговия заради притеснения за начина, по който големи компании като Google и Amazon упражняват своето вл...

Два влака се удариха челно в Австрия, има ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_500846.html

Два влака се удариха челно в Австрия, при удара са ранени 10 души по информация на службите за спешна помощ в страната. Единият от машинистите е блокиран в локомотива, състоянието му е критично, информира говорител на пожарната, цитиран от БГНЕС. Катастрофата е станала близо до Валдщайн, северно от австрийския град Грац.

Зографският манастир получи противопожарна техника

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2527349_zografskiiat_manastir_poluchi_protivopojarna_tehnika/?ref=rss


Зографският манастир, българската света обител на полуостров Атон, получи техника за борба с горските пожари, съобщи Министерството на земеделието и храните. 

С решение на Министерския съвет и съдействието на българските държавните горски предприятия днес са  предадени пожарен автомобил, помпи, моторни триони, защитни облекла, моторни гръбни пръскачки и храсторези. 

Районът е известен с горските си пожари. През 2012 г. един от тях достигна в непосредствена близост до...

Иран освободи българския капитан и екипажа на контейнеровоза "Мерск Тигрис"

http://www.mediapool.bg/iran-osvobodi-balgarskiya-kapitan-i-ekipazha-na-konteinerovoza-mersk-tigris-news233726.html

Екипажът на контейнеровоза "Мерск Тигрис", задържан миналата седмица от Иран, е "на свобода", заяви в сряда говорителка на иранската дипломация Марзие Афхам, цитирана от Франс прес. Корабът с датски собственик и с капитан българин, плаващ под флага на Маршаловите острови, бе спрян на 28 април в Персийсккия залив по силата на съдебно решение в полза на иранско дружество, посочва агенцията. Датската фирма настояваше екипажът да бъде освободен, заявявайки, че моряците "не са служители на "Мерск лайн шипинг", нито пък корабът е собственост" на тази компания. Превозвачът твърди, че корабен оператор е "Рикмер Шипмениджмънт", а "Мерск" - само наемател. "24-мата членове на екипажа на този кораб са на свобода. Те получават консулска помощ и от наша гледна точка не са засегнати от задържането на кораба", заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам. "Преговорите между частната компания ищец и другата страна продължават и случаят може би ще бъде уреден до един-два дни", обясни тя. Екипажът на кораба се състои от представители на различни страни - капитанът е българин, а неговият заместник - руснак. От останалите членове на екипажа 13 са граждани на Мианма, четирима - на Румъния, двама - на Шри Ланка, и по един - на  Великобритания, Полша и Украйна. Говорителката повтори, че задържането на кораба е "случай от съдебната сфера, а не политически или военен". Иранската фирма "Парс Талайех Ойл Продъкшънс" съди "Мерск" в рамките на търговски спор за 10 контейнера, изпратени в Дубай през януари 2005 г. Датското дружество изгуби на апелативна инстанция и трябва да плати 3.6 милиона долара обезщетение, напомня АФП.  

Два влака се удариха челно в Австрия, има ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749828

Челен сблъсък между два влака в Австрия рани тежко 10 души, съобщиха службите за спешна помощ в страната.
Челен сблъсък между два влака в Австрия рани тежко 10 души, съобщиха службите за спешна помощ в страната. "Общо 10 души са сериозно ранени. Единият от машинистите все още е блокиран. В момента работим, за да го освободим. Неговото състояние е критично", съобщи говорител на пожарната в страната, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

Два влака се удариха челно в Австрия, има ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749836

Челен сблъсък между два влака в Австрия рани тежко 10 души, съобщиха службите за спешна помощ в страната.
"Общо 10 души са сериозно ранени. Единият от машинистите все още е блокиран. В момента работим, за да го освободим. Неговото състояние е критично", съобщи говорител на пожарната в страната, цитиран от Франс прес и БГНЕС.
Челен сблъсък между два влака в Австрия рани тежко 10 души, съобщиха службите за спешна помощ в страната. "Общо 10 души са сериозно ранени. Единият от машинистите все още е блокиран. В момента работим, за да го освободим. Неговото състояние е критично", съобщи говорител на пожарната в страната, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

Бъчварова: Залцбургският форум е възможност за силен глас пред ЕС

http://pik.bg/бъчварова-залцбургският-форум-е-възможност-за-силен-глас-пред-ес-news327894.html

Бъчварова: Залцбургският форум е възможност за силен глас пред ЕС

„Залцбургският форум е възможност да споделяме опит, да изготвяме общи позиции и да ги отстояваме заедно на ниво Европейски съюз“, подчерта вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на съвместната пресконференция на вътрешните министри на Австрия и България през втория ден от участието във форума. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

От 1 юли тази година България ще поеме от Австрия председателството на форума. До края на годината страната ни ще разработи и организира поредица от министерски и експертни срещи в областта на сигурността и правоприлагането. По време на официалното представяне на предстоящото българско председателство на Залцбургския форум, министър Бъчварова открои като приоритети противодействието на нелегалната миграция и каналджийството, укрепването на граничната сигурност, противодействието на теророизма и радикализацията, както и на киберпрестъпността, и засилването на сътрудничеството със Западните Балкани и Молдова. В рамките на българското председателство ще стартира и „кибер-диалогът в Централна и Източна Европа“.

Всички държави-членки се обединиха около необходимостта за подобряване на ефективността и сигурността на информационните системи, както на правоприлагащите служби, така и на държавните администрации като цяло. По време на разговорите им, вицепремиерът и вътрешен министър на Люксембург Етиен Шнайдер увери българския вицепремиер Бъчварова в подкрепата на Люксембург за присъединяването на България към Шенген. Люксембург предстои да поеме председателството на ЕС от 1 юли тази година. Шнайдер очерта темата, като един от приоритетите в програмата им и че ще се търсят лостовете то да се случи в рамките на тяхното председателство.

Още в първия ден участниците във форума, който се проведе на 04 -05 май в Санкт Пьолтен, Австрия, единодушно подкрепиха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Вътрешните министри на Австрия и Словакия изрично подчертаха, че няма причина за забавяне на финалното решение за България и Румъния. Еврокомисарят Йоханес Хан също участва и изрази своята подкрепа, като подчерта, че отлагането трябва да приключи.

"Ние смятаме, че е абсолютно необходимо тяхното приемане". По време на форума България, Австрия, Унгария и Хърватия подписаха многостранно споразумение за подобряване изпълнението на санкции при нарушения на правилата за движение по пътищата. Споразумението „АТИА“ ще надгради настоящите мерки за съблюдаване безопасността на пътя в четирите държави, както и за прилагането на финансови санкции независимо в коя от четирите държави-членки на ЕС се извърши правонарушението. Участници във форума бяха още директорът на Европол Роб Уейнрайт и генералният-секретар на Интерпол Юрген Щок. Те подчертаха значението на бързия и ефективен обмен на информация между страните и двете агенции. Справянето с каналджийството на мигранти бе откроено като ключов приоритет за всичките държави-членки на форума.

„Докато виждат шанс за спасение чрез каналджийството, ще използват тази мафия“, каза вътрешният министър на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер. Четири пъти се е увеличил броят на преминалите през европейските граници мигранти, търсещи убежище. Докато през 2014 година общият брой е бил 660 хиляди, тази година са отчетени нива от по 70 хиляди на месец, поясни Роберт Висер, директор на Европейската служба за подпомагане в областта на убежището.

През настоящата година се наблюдава и значително покачване на притока на нелегални мигранти от Косово, като 33% (или една трета) от всички кандидатури за убежище в ЕС през март са били от Западните Балкани. България, която е една от чувствителните външни граници на ЕС, подкрепи засилването на капацитета на европейската агенция за граничен контрол „Фронтекс“, както и задълбочаването на сътрудничеството с Европол и Интерпол за справяне с нелегалната миграция и каналджийството и при борбата с организираните криминални мрежи и тероризма. През втория ден на форума участие взеха и представители на Западните Балкани - от Албания, Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и от Молдова. Западните Балкани са транзитна зона за нелегалните мигранти и са изправени пред трудности със справянето с увеличаващия се брой нелегални мигранти.

Залцбургският форум е инициатива за сътрудничество в областта на сигурността между група държави-членки на ЕС, на ниво министри и експерти. Понастоящем в него участват девет централно и източноевропейски държави – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. По подобие на Съвета на ЕС, Залцбургският форум се председателства от държавите-членки на ротационен принцип.

България ще поеме председателството от 1 юли тази година, на база на 18-месечна програма, изработена съвместно от България и следващите две председателства през 2016 година – Чехия и Хърватия.

Русия издигна паметник на ”любезните хора”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749824

Паметник на „любезния войник” беше открит в град Белогорск в Амурска област, съобщава „Интерфакс”. Един от инициаторите на издигането му е кметът на града Станислав Мелюков. „Завършил съм Семфиропоското висше военно училище... И нещо вътре в мен ме подтикна”, обясни градоначалникът.  Монументът с човешки ръст се издига на главния площад на града.
Паметник на „любезния войник” беше открит в град Белогорск в Амурска област, съобщава „Интерфакс”. Един от инициаторите на издигането му е кметът на града Станислав Мелюков. „Завършил съм Семфиропоското висше военно училище... И нещо вътре в мен ме подтикна”, обясни градоначалникът. Монументът с човешки ръст се издига на главния площад на града.

Русия издигна паметник на ”любезните хора”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749821

Паметник на „любезния войник” беше открит в град Белогорск в Амурска област, съобщава „Интерфакс”. Един от инициаторите на издигането му е кметът на града Станислав Мелюков. „Завършил съм Семфиропоското висше военно училище... И нещо вътре в мен ме подтикна”, обясни градоначалникът.  Монументът с човешки ръст се издига на главния площад на града.
Паметник на „любезния войник” беше открит в град Белогорск в Амурска област, съобщава „Интерфакс”. Един от инициаторите на издигането му е кметът на града Станислав Мелюков. „Завършил съм Семфиропоското висше военно училище... И нещо вътре в мен ме подтикна”, обясни градоначалникът. Монументът с човешки ръст се издига на главния площад на града.

Варна става част от турнето на Лили Иванова в края на август

http://www.moreto.net/novini.php?n=288222

От екипа на Лили Иванова обявиха, че прибавят 3 нови дати към концертите й за 2015-та година – летен театър Варна на 26-ти Август, летен театър Бургас на 28-ми Август и античен театър Пловдив на 3-ти Септември. Билетите са в продажба от днес в мрежата на ивентим - в интернет, както и в Техномаркет, Технополис и бензоностанции OMV.

Преди втория полуфинал в ШЛ между "Барселона" и "Байерн" (Мюнхен)

http://www.moreto.net/novini.php?n=288252

Във втората от двете крайно любопитни полуфинални срещи в Шампионската лига, "Барселона" приема шампиона на Германия "Байерн" (Мюнхен). Очаква се наставникът на „баварците” Хосеп Гуардиола, който положи основите на силния каталунски тим и беше футболист в отбора, когато той спечели единствения си трофей от Шампионската лига, да бъде посрещнат подобаващо от феновете на домакините.

Иран пусна екипажа на кораба с български капитан

http://www.bnews.bg/article-134477

В задържането на кораба няма политически мотиви, а се основава на съдебно решение, произнесено в рамките на търговски спор.

Мотивът за убийството на българчето в Гърция вероятно е ревност

http://crime.actualno.com/Motivyt-za-ubijstvoto-na-bylgarcheto-v-Gyrcija-verojatno-e-revnost-news_471444.html

Мотивът за убийството на 4-годишното българче в Гърция вероятно е ревност. Според полицията 27-годишният баща на убитата Ани Борисова се е опасявал, че майката на детето ще го напусне заради 50-годи...

Протестите в Скопие родиха ново движение - "Има бъдеще"

http://offnews.bg/news/n_1/n_500829.html

Македонски политици, представители на научните среди и общественици учредиха Гражданското сдружение за диалог с гражданите "Има бъдеще". Мотото на събитието е "Македония има бъдеще", съобщи БГНЕС.  В словото си във връзка с основаването на сдружението председателят му Владимир Лазаревик заяви: "Има бъдеще" се формира във време на най-дълбоката политическа и институционална криза. Ние сме отворени към всички хора, които споделят нашите ценности, обединени от идеята за диалог, независимо от своята религиозна, етническа или друга принадлежност и готови да генерират политики и практики, полезни за развитието и просперитета на Македония. Ще работим активно да направим страната ни добре уредена правова държава, в която всички ние се развиваме свободно в условията на демократично общество, плурализъм, пазарна икономика и евроатлантическа ориентация…" Хиляди излязоха на протест в македонската столица вчера вечерта, за да поискат оставката на премиера Никола Груевски. Напрежението ескалира след нови скандални разкрития за убийството на 21-годишния Мартин Нешковски , пребит от полицията по време на следизборните празненства през 2011 година. Македонската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралите се пред сградата на правителството хора. Най-малко 19 души са ранени. Никола Груевски, който е на власт от близо 10 г., от няколко месеца е в остър конфликт със социалдемократическия опозиционен лидер Зоран Заев. Заев огласи поредица от аудиозаписи, уличаващи министър-председателя и висши политици от неговия кръг в корупция и злоупотреба с властта. В повечето корупционни схеми участва лично директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков , който е братовчед на Груевски.

Квартет Vocali5simo превзема света

http://frognews.bg/news_90709/Kvartet-Vocali5simo-prevzema-sveta/

В навечерието на годишнината от рождението на оперната прима Гена Димитрова млади оперни певци сложиха началото на квартет Vocali5simo. Десислава Стоименова (спинтов сопран), Гергана Рияшева (мецосопран), Стефани Кръстева (лиричен сопран) и Емил Павлов (тенор) представиха своята авторска продукция "Духът на операта", обединяваща едни от най-популярните арии от опери на Моцарт, Верди, Пучини, Бизе.

Слънце утре преди обяд над Варна, следобед се задават дъжд и гръмотевици

http://petel.bg/Slantse-utre-predi-obyad-nad-Varna--sledobed-se-zadavat-dazhd-i-gramotevitsi__111060

Утре преди обяд над Черноморието ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността ще се увеличи и ще превали и прегърми. Ще духа умерен...

Обезпокоителни данни! Българките ще бъдат най-дебели в Европа през 2030 г.

http://petel.bg/Obezpokoitelni-danni--Balgarkite-shhe-badat-nay-debeli-v-Evropa-prez-2030-g--__111062

Страховити данни за опасността от затлъстяване в Европа извади Световната здравна организация на конгрес в Прага. С тези темпове през 2030...

Колко е трудно да бъдеш майка в България (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kolko-e-trudno-da-bydesh-majka-v-bylgariia-video-6035677

Българките се водят най-облагодетелствани в Европа - с майчинство от над 400 дни. Затова пък месечната надбавка за дете у нас е 35 лева, а в Германия - 184 евро

Зографският манастир получи техника за гасене на пожари

http://offnews.bg/news/n_1/n_500826.html

Зографският манастир получи днес пожарен автомобил и техника за гасене на пламъци. Правителството одобри осигуряването на специализираното оборудване на единствения български православен манастир в монашеската република Света гора на Атон.  Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов присъства при предаването техниката за предотвратяване на горски пожари, съобщи МЗХ.  На полуострова и в близост до манастира периодично бушуват горски пожари. Зографската Света обител е един от най-големите в монашеската република и съхранява безценни за страната ни и световната култура исторически и културни наследства. 

В месеца на абитуриентските балове катаджиите влязоха в час

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749806

Само от началото на годината над 200 български семейства са загубили близък при катастрофа. В началото на сезона, в който инцидентите на пътя рязко се увеличават, полицаите - със специални мерки. В месеца на абитуриентските балове катаджиите влязоха в час, информира Нова тв.
„Тук съм, за да поговорим за нещо много важно и това важно нещо е вашата
Само от началото на годината над 200 български семейства са загубили близък при катастрофа. В началото на сезона, в който инцидентите на пътя рязко се увеличават, полицаите - със специални мерки. В месеца на абитуриентските балове катаджиите влязоха в час, информира Нова тв. „Тук съм, за да поговорим за нещо много важно и това важно нещо е вашата

МЗХ предостави техника за гасене на пожари на Зографския манастир в Атон

http://pik.bg/мзх-предостави-техника-за-гасене-на-пожари-на-зографския-манастир-в-атон-news327889.html

МЗХ предостави техника за гасене на пожари на Зографския манастир в Атон

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов присъства при предаването на Зографската света обител на полуостов Атон на техниката за предотвратяване на горски пожари, съобщиха от МЗХ.

С решение на Министерски съвет се одобри осигуряването на специализирано оборудване за гасене на пожари в сградите и горите около единствения български православен манастир в монашеската република Света гора на полуострова. Със съдействието на държавните горски предприятия на манастира са предоставени пожарен автомобил, помпи, моторни триони, защитни облекла, моторни гръбни пръскачки и храсторези. На полуострова и в близост до манастира периодично бушуват горски пожари.

Припомняме, че през 2012 г. в потушаването на голям пожар на полуостров Света гора, достигнал в непосредствена близост до манастира. В овладяването му тогава участваха служители на Югозападното държавно предприятие - Благоевград и на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград. Зографската Света обител е един от най-големите в монашеската република и съхранява безценни за страната ни и световната култура исторически и културни наследства.

Освободиха екипажа на задържания в Иран кораб с български капитан

http://offnews.bg/news/n_1/n_500831.html

Екипажът на кораба „Мерск Тигрис“ с български капитан, който беше задържан в Иран миналата седмица, вече е на свобода. Това съобщи говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам, цитирана от световните агенции. Корабът беше задържан на 28 април в Персийския залив, докато датската компания „Мерск“ и иранската „Парс Талайе“ уредят паричния си спор. Екипажът на кораба се състои от представители на няколко държави, заместник-капитанът е руснак, 13 моряци са от Мианма, четирима от Румъния, двама от Шри Ланка и по един - от Великобритания, Полша и Украйна.  Всички 24 членове на екипажа са освободени. Те получават консулска помощ и според нас не са засегнати от задържането на кораба, посочи Афхам. Тя допълни, че преговорите между двете компании продължават и се очаква случат да бъде уреден до няколко дни.

Петима войници са убити в Украйна

http://europe.actualno.com/Petima-vojnici-sa-ubiti-v-Ukrajna--news_471442.html

Петима украински войници са били убити, а 12 други ранени през последните 24 часа, предаде АФП. Това се казва в съобщение на украинския военен говорител Андрей Лисенко. Все още продължават сблъсъцит...

Михаела Филева ще "взривява" Търново

http://www.bnews.bg/article-134474

Почитателите на изпълнителката ще бъдат свидетели при посрещането й с хеликоптер.

Ретро парад на Българската армия (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_500812.html

В последните няколко години парадът за Деня на храбростта и празник на Българската армия се провежда без участие на военна техника.  Последното показване на военна техника беше през 2009 година. Тогава парадът беше планиран заради 5-годишнината от членството ни в НАТО. За последен път по жълтите павета гастролира тежко въоръжение - танкове Т-72, бойни машини на пехотата, високопроходимите М 1117 "Гардиън", "Пустинна котка". В небето тогава за последно видяхме "МиГ-29", "Пилатус" и "Су-25". За първи път беше показан и новопридобитият по това време военнотранспортен самолет "Спартан". Зрителите тогава видяха и вертолети "Ми-17", "Ми-24", "Кугър" и Bell 206. За миналогодишния парад бяха планирани полети на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29 и хеликоптерите "Кугър". Намеренията на военните обаче бяха провалени заради метеорологичните условия, които не позволиха на техниката да излети. Тази година заради орязания военен бюджет, а и заради лошото състояние на авиацията , парадът мина без демонстрация на техника.  В годините на Студената война традицията на парада е била да се изважда колкото се може повече техника. По този начин се е демонстрирала военната сила на страната ни, която в тези години е харчила малко повече от 3% от бутния си вътрешен продукт за отбрана. Сега този процент е около 1.19. 

Борисов във Фейсбук: На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749800

Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Пожелавам на всички, които носят името на светеца-мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява.   На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта,
Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Пожелавам на всички, които носят името на светеца-мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява. На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта,

Борисов във Фейсбук: На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749796

Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Пожелавам на всички, които носят името на светеца-мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява.   На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта,
Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Пожелавам на всички, които носят името на светеца-мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява. На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта,

Трапезата за Гергьовден - петте ястия, които похапваме

http://www.vesti.bg/bulgaria/trapezata-za-gergiovden-pette-iastiia-koito-pohapvame-6035676

Веселието, доброто настроение и богата трапеза са задължителни на този ден, за може да има здраве и берекет през цялата година

Токът няма да скача преди изборите

http://frognews.bg/news_90708/Tokat-niama-da-skacha-predi-izborite/

Цените на тока няма да се повишават от 1 юли, но задържането им ще е изкуствено и ще се натрупат нови загуби за енергетиката.Това прогнозира енергиен експерт Еленко Божков, който е и бивш член на енергийния регулатор.

Свлачището в Морската отвори вход за коли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749786

Заради активизиралото се свлачище в района на Станчовата алея в Морската градина във Варна, автомобилният достъп до крайбрежната зона вече става край плувния комплекс „Приморски“. Засега придвижването на коли в района става нормално, съобщава „Петел“. Както вече съобщихме, достъпът до крайбрежната алея с коли ще е този,
Заради активизиралото се свлачище в района на Станчовата алея в Морската градина във Варна, автомобилният достъп до крайбрежната зона вече става край плувния комплекс „Приморски“. Засега придвижването на коли в района става нормално, съобщава „Петел“. Както вече съобщихме, достъпът до крайбрежната алея с коли ще е този,

Строителната гимназия във Варна обяви 7 май за Ден на отворените врати

http://www.moreto.net/novini.php?n=288220

Ден на отворените врати ще се проведе на 7 май в Професионалната гимназия по строителство "Васил Левски” във Варна, съобщиха за Moreto.net от ръководството. Програмата включва представяне на постиженията на гимназията, изложба на проекти, реализирани в училището и открити уроци по различни учебни дисциплини.

Автобус горя край Велико Търново

http://petel.bg/Avtobus-gorya-kray-Veliko-Tarnovo__111057

Автобус горя на пътя между Велико Търново и село Беляковец, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на...

Строят нов квартал в София - "Гранд каньон"

http://petel.bg/Stroyat-nov-kvartal-v-Sofiya---Grand-kanon__111058

Правителството одобрява на утрешното си заседание меморандум с турската компания "Гаранти-Коза България" за изпълнение на проекта "Гранд...

Бойко Борисов: Св. Георги да ни пази и смирява (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_500811.html

Премиерът Бойко Борисов поздрави българите за Гергьовден във фейсбук. В профила си в социалната мрежа той написа:  Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Пожелавам на всички, които носят името на светеца-мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява. На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта, затова нека на празника на Българската армия да склоним глави и отдадем почит пред паметта на доблестните български воини, които отдадоха живота си за България. Поздравявам всички, които са свързали живота си с Българската армия, техните семейства, майките и бащите им. Всички ние трябва да се гордеем с професионализма и отговорността на нашите военнослужещи, за това, че проявяват характер и смелост за подкрепа на международния мир и за подпомагане на населението в трудни моменти. Бъдете живи и здрави. Честит празник!

Въвеждат лимити за зеления ток на ВЕИ-тата

http://econ.bg/Новини/Въвеждат-лимити-за-зеления-ток-на-ВЕИ-тата_l.a_i.671752_at.1.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще въведе лимити за зеления ток, който се плаща по високи преференциални цени. Те ще се отнасят за...

Шофьорка отнесе 300 лв. глоба, нарекла полицаи "пияни келеши"

http://www.bnews.bg/article-134475

"Ще ви уволня и от утре няма да сте на работа", заканила се разлютената жена.

В Германия заловиха четирима терористи

http://europe.actualno.com/V-Germanija-zaloviha-chetirima-teroristi-news_471441.html

Немските власти арестуваха четирима души по обвинение за подготвяне на терористичен атентат, предаде Associated Press. Задържани са четирима души – трима мъже и една жена, за коит...

Топ5 на Гергьовската трапеза- агнешко, агнешко, агнешко ......

http://frognews.bg/news_90704/Top5-na-Gergjovskata-trapeza--agneshko-agneshko-agneshko/

Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

Освободен е екипажът на кораба с български капитан, задържан в Иран

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2527283_osvoboden_e_ekipajut_na_koraba_s_bulgarski_kapitan/?ref=rss


Екипажът на контейнеровоза "Мерск Тигрис", задържан миналата седмица от Иран, е "на свобода", заяви днес говорителка на иранската дипломация, цитирана от Франс прес и БТА.

Корабът с датски собственик и с капитан българин, плаващ под флага на Маршаловите острови, бе спрян на 28 април в Персийсккия залив по силата на съдебно решение, благоприятно за едно иранско дружество, посочва агенцията. Мотивите са от търговско естество, каза по-рано Иран. 

Датската фирма настояваше...

MasterChef готвят в магазин и правят акупунктура на омар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749779

Утре вечер от 21:30 часа състезателите ще излязат за първи път от комфорта на кухнята на MasterChef. Отборната битка ще се състои в голяма търговска верига, където те ще трябва да приготвят за 50 от клиентите празнично кетъринг меню в три части.   Задачата се състои в 50 местни, 50 вегетариански и 50 сладки хапки с гурме почерк и вкус,
Утре вечер от 21:30 часа състезателите ще излязат за първи път от комфорта на кухнята на MasterChef. Отборната битка ще се състои в голяма търговска верига, където те ще трябва да приготвят за 50 от клиентите празнично кетъринг меню в три части. Задачата се състои в 50 местни, 50 вегетариански и 50 сладки хапки с гурме почерк и вкус,

MasterChef готвят в магазин и правят акопунктура на омар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749775

Утре вечер от 21:30 часа състезателите ще излязат за първи път от комфорта на кухнята на MasterChef. Отборната битка ще се състои в голяма търговска верига, където те ще трябва да приготвят като кимплимент за 50 от клиентите празнично кетъринг меню в три части.   Задачата се състои в 50 местни, 50 вегетариански и 50 сладки хапки с гурме почерк и
Утре вечер от 21:30 часа състезателите ще излязат за първи път от комфорта на кухнята на MasterChef. Отборната битка ще се състои в голяма търговска верига, където те ще трябва да приготвят като кимплимент за 50 от клиентите празнично кетъринг меню в три части. Задачата се състои в 50 местни, 50 вегетариански и 50 сладки хапки с гурме почерк и

Шофьорка отнесе 300 лв. глоба, за "пияни келеши" към катаджии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749773

300 лв. глоба наложи Районния съд в Горна Оряховица на 59-годишна шофьорка от Долна Оряховица. Хулиганката изсипала псувни и обиди срещу полицаи, дошли да обработят произшествие, и дори ги нарекла
300 лв. глоба наложи Районния съд в Горна Оряховица на 59-годишна шофьорка от Долна Оряховица. Хулиганката изсипала псувни и обиди срещу полицаи, дошли да обработят произшествие, и дори ги нарекла "пияни келеши". Преди дни шофьорката ударила при маневра паркирана кола в градчето. По сигнал на мястото пристигнали ченгета,

Борисов: Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява (снимки)

http://pik.bg/борисов-нека-свети-георги-ни-пази-закриля-и-смирява-снимки-news327875.html

Борисов: Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява (снимки)

Бойко Борисов честити Деня на храбростта в социалната мрежа "Фейсбук".

"Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Пожелавам на всички, които носят името на светеца-мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява. На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта, затова нека на празника на Българската армия да склоним глави и отдадем почит пред паметта на доблестните български воини, които отдадоха живота си за България. Поздравявам всички, които са свързали живота си с Българската армия, техните семейства, майките и бащите им. Всички ние трябва да се гордеем с професионализма и отговорността на нашите военнослужещи, за това, че проявяват характер и смелост за подкрепа на международния мир и за подпомагане на населението в трудни моменти. Бъдете живи и здрави".

Честит празник!

 

Десет души пострадаха сериозно при челен сблъсък на два влака в Австрия

http://www.cross.bg/avstriya-deset-vlaka-1464162.html

/КРОСС/ Десет души пострадаха сериозно при челен сблъсък на два влака в Австрия. Говорител на пожарната съобщи пред телевизия ОRF, че единият от машинистите все още е блокиран, състоянието му е критично. Инцидентът е станал близо до Грац. Засега причините за катастрофата не са изяснени.

МОСВ: От днес реките тръгват нагоре

http://www.bnews.bg/article-134473

В четвъртък на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Има условия за интензивни извалявания, в отделни райони със значителни количества.

Шок! Цигарите на път да прескочат психологическата граница от 5 лева

http://pik.bg/шок-цигарите-на-път-да-прескочат-психологическата-граница-от-5-лева-news327872.html

Шок! Цигарите на път да прескочат психологическата граница от 5 лева

Цената на най-масовите цигари на път да прескочи психологическата граница от 5 лева. А това поскъпване е само началото – през следващите 3 години страната ни трябва значително да вдигне акцизите върху цигарите.

Евроизискванията са за скок от поне 20%. Така натрупаното поскъпване ще е 1 лев. Ако сега най-масовите цигари струват 4 лева и 70 ст. – догодина ще са почти 5 лева.

От Асоциацията на търговците на тютюневи изделия коментираха, че е възможно този ръст на акциза да не се отрази директно на цената и производителите например да поемат част от поскъпването, макар че подобни жестове досега не са правени.

„Всеки производител ще реши самостоятелно – дали да прехвърли пропорционално вдигането на акциза върху цената. - Може ли да е за сметка на печалбата? – Да, ако иска да насърчи продажбите си”, обясни Иван Делчев от Асоциация на търговците с тютюневи изделия.

ЕК особено заинтересована от избегналите наказания в България

http://www.mediapool.bg/ek-osobeno-zainteresovana-ot-izbegnalite-nakazaniya-v-bulgaria-news233725.html

Близо 1700 осъдени у нас се издирват за изпълнение на влезли в сила присъди, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. При срещата им в Брюксел комисарят по правосъдието Вера Юрова е проявила особен интерес към този проблем, който присъстваше и в последния мониторингов доклад, съобщи БНР. Цацаров коментира, че не само братя Галеви и убиецът от ”Соло” са се възползвали от празнотите в закона и призова за незабавни действия, включително и политически, за да се пресече тази възможност. ”По същата пътека са преминали още близо 1700 осъдени лица. Какво чакаме още? Да станат 2700. Питам и част от политическата класа, питам и себе си, аз не свалям своята отговорност”, заяви Цацаров. По повод появилите се напоследък твърдения, че ”оперативно интересни” ромски фамилии имат високопоставени покровители в полицията, главният прокурор заяви, че ще се поинтересува, и при всички случаи ще има реакция. Междувременно той разкритикува практиката социалният мир да бъде пазен със струпване на полицейски сили около домовете на емблематични фигури. Според Сотир Цацаров това не е нормално. ”Тези полицейски сили могат да вършат съвсем друга работа, свързана със защитата на правата и обществения ред на българския гражданин. Кого пазим в случая? Една ромска фамилия от друга ромска фамилия. Законите са за всички, те са еднакви за роми, за българи, за арменци, за цигани, за всички”, каза Цацаров.  

Освободиха членовете на екипажа на кораба, задържан в Иран

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749767

Членовете на екипажа на товарния кораб „Мерск Тигрис“, който миналата седмица бе задържан от иранските власти, са свободни. Това заяви в сряда говорителят на иранското външно министерство, цитиран от АFP.  Според иранската държавна телевизия членовете на екипажа са граждани на България, Мианмар, Румъния и Великобритания.
Членовете на екипажа на товарния кораб „Мерск Тигрис“, който миналата седмица бе задържан от иранските власти, са свободни. Това заяви в сряда говорителят на иранското външно министерство, цитиран от АFP. Според иранската държавна телевизия членовете на екипажа са граждани на България, Мианмар, Румъния и Великобритания.

Членовете на екипажа на кораба, задържан в Иран, са свободни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749770

Членовете на екипажа на товарния кораб „Мерск Тигрис“, който миналата седмица бе задържан от иранските власти, са свободни. Това заяви в сряда говорителят на иранското външно министерство, цитиран от АFP.  Според иранската държавна телевизия членовете на екипажа са граждани на България, Мианмар, Румъния и Великобритания.
Членовете на екипажа на товарния кораб „Мерск Тигрис“, който миналата седмица бе задържан от иранските власти, са свободни. Това заяви в сряда говорителят на иранското външно министерство, цитиран от АFP. Според иранската държавна телевизия членовете на екипажа са граждани на България, Мианмар, Румъния и Великобритания.

Божидар Димитров: Ванга ми каза, че България ще се оправи, като възстановим Света София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749740

Тъжно е, че на Гергьовден само 1500 мъже набиват крак по жълтите павета, а само един хеликоптер ще лети над София със знамето. За това са отделени 300 000 лева. За сравнение изложбата ни в Париж струваше 295 000 лева. Знам това, защото аз, а не Вежди Рашидов, подписах договорите, каза пред bTV директорът на Националния исторически музей проф.
Тъжно е, че на Гергьовден само 1500 мъже набиват крак по жълтите павета, а само един хеликоптер ще лети над София със знамето. За това са отделени 300 000 лева. За сравнение изложбата ни в Париж струваше 295 000 лева. Знам това, защото аз, а не Вежди Рашидов, подписах договорите, каза пред bTV директорът на Националния исторически музей проф.

Бурите в Северна Германия взеха жертва

http://www.cross.bg/germaniya-hambyrg-severna-1464161.html

/КРОСС/ 26-годишен мъж стана жертва на бурите в Северна Германия, след като отломки се стовариха върху колата му в Хамбург. Торнадо нанесе щети на сгради и автомобили в град Бютцов, близо до Рощок, а северно от Аахен скоростта на вятъра достигна 119 км/час. Силните ветрове попречиха на движението на влакове и автобуси. Паднало дърво блокира жп линията между Хамбург и Любек. Лошото време идва след период на необичайни горещини в северната част на Германия, а метеоролозите очакват още бури.

Андреас Лубиц е репетирал разбиването на самолета в деня на катастрофата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527279_andreas_lubic_e_repetiral_razbivaneto_na_samoleta_v/?ref=rss


Андрейс Лубиц, вторият пилот на самолета А320 на авиокомпания Germanwings, заподозрян в умишленото му разбиване във френските Алпи, е репетирал цялата операция същия ден. Мнението е на френски специалисти от Бюрото за разследване и анализ на сигурността на гражданската авиация (ВЕА), цитирани от в. "Билд". Малко по-късно официално потвърждение дойде и от ВЕА.

Това е станало при полета от Дюселдорф до Барселона, а при завръщането в германския град машината се блъсна в планината,...

Адвокат съди прокуратурата за 50 000 лв заради неправомерно разследване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749769

Адвокат Стоян Петров от Велико Търново съди прокуратурата за 50 000 лв. Делото е заведено в Окръжния съд в старата столица и е по Закона за отговорността на държавата за вреди,причинени на граждани и общини /ЗОДОВ/.
Предявеният от юриста иск е заради образуване на досъдебно производство срещу него във Варна заради неистини в документи на две
Адвокат Стоян Петров от Велико Търново съди прокуратурата за 50 000 лв. Делото е заведено в Окръжния съд в старата столица и е по Закона за отговорността на държавата за вреди,причинени на граждани и общини /ЗОДОВ/. Предявеният от юриста иск е заради образуване на досъдебно производство срещу него във Варна заради неистини в документи на две

Кола от гаража на Путин блъсна колоездач (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749754

Шофьор на служебно БМВ от гаража на президента Владимир Путин с държавен номер от серията АМР е блъснал колоездач по време на турнира по колоездене „Петте обръча на Москва”, посветен на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война, съобщава LifeNews. Шофьоърт на служебното БМВ излизал от сградата на президентската администрация на

Русия съди украински политолог за подстрекателство към убийство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749738

Следственият комитет на Русия започна наказателно дело срещу украинския политолог Юрий Романенко след публичните му призиви руските журналисти в Донбас да бъдат убивани. Обвиненията са по члена за разпалване на мождунационална вражда, съобщава LifeNews.  „Управлението за разследване на престъпления,
Следственият комитет на Русия започна наказателно дело срещу украинския политолог Юрий Романенко след публичните му призиви руските журналисти в Донбас да бъдат убивани. Обвиненията са по члена за разпалване на мождунационална вражда, съобщава LifeNews. „Управлението за разследване на престъпления,

Драма в софийския квартал "Надежда"! Комшии скочиха на съсед, стрелял по бездомни кучета! Той отрича

http://petel.bg/Drama-v-sofiyskiya-kvartal-Nadezhda--Komshii-skochiha-na-sased--strelyal-po-bezdomni-kucheta--Toy-otricha__111055

От години в блок 305 живее Драго Матеев. Съседите му от квартал "Надежда” го наричат"садист" и "психопат". Те твърдят, че мъжът ненавижда...

Вижте кадри от грандиозната репетиция за парада в Москва! 140 самолета в небето изписаха...

http://petel.bg/Vizhte-kadri-ot-grandioznata-repetitsiya-za-parada-v-Moskva--140-samoleta-v-nebeto-izpisaha---__111056

Грандиозен ще бъде парадът в Москва по случай 70 години от Победата. Вчера в Москва се проведе репетиция. Над Червения площад...

Засилено полицейско присъствие на ГКПП „Кулата“

http://pik.bg/засилено-полицейско-присъствие-на-гкпп-„кулата“-news327868.html

Засилено полицейско присъствие на ГКПП „Кулата“

Към момента движението в районна на ГКПП „Кулата“ се осъществява нормално.

Трафикът по главен път Е-79 също е с нормална интензивност.

Очаква се до края на деня трафикът в района да се увеличи, затова от днес „Гранична полиция” са създали необходимата организация, като е осигурен достатъчно състав за насищане на граничните зони с полицейски патрули и засилено присъствие на служители в зоните на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Част от центъра, "Борово" и "Бояна" в София ще са без вода в петък

http://offnews.bg/news/n_1/n_500794.html

Част от кв. "Борово" ще е без вода на 8 май - петък, заради подмяна на спирателен кран. От 10 до 18 часа без вода ще са живеещите ул. "Природа", ул. "Родопски извор", ул. "Пирински проход", ул. "Ястребец".  Отново на 8 май във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул."Боянска река" в кв. "Бояна" се налага спиране на водоподаването от 10 до 18 часа на живеещи в района на ул. "Панайот Николов". На същата дата във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. "Царибродска" в център ще бъде спраня водата от 10 ч. до 16 ч. на ул. "Царибродска", бул. "Александър Стамболийски", бул. "Тодор Александров", ул. "Димитър Петков". В петък се налага спиране и на водата и в кв. "Курило" за реконструкция на уличен водопровод на ул. "Кестен". Заради ремонта от 9 ч. до 21 ч. без вода ще са ул. "Кокиче", ул. "Циклама", ул. "Кестен", ул. "Тодорини кукли", ул. "Теменуга", ул. "Мальовица", ул. "Жълтурче", ул. "Ласка".

Без съдебно разпореждане за информацията за местоположението на заподозрени лица в САЩ

http://www.cross.bg/razporezhdane-informatziya-mestopolozhenieto-1464160.html

/КРОСС/ На фона на дебата за защитата на личните данни, американски федерален апелативен съд реши, че полицията няма нужда от съдебно разпореждане, за да се сдобие с информацията за местоположението на заподозрени лица. Решението подменя акт на друг съдебен състав и се приема за победа за органите на реда, съобщава БНР. Съдебното постановление идва след жалба на Куортавиос Дейвис, който излежава присъда от 162 години затвор за серия от въоръжени грабежи. При неговия случай в Маями прокурорите са използвали записи за местоположението му от антените на мобилен оператор. И въпреки че властите са се сдобили със заповед за обиск, в нея не е имало аргументирано достатъчно основание и вероятна причина и така тя не е била квалифицирана като „съдебно разпореждане". Двама от 11-те съдии от XI съдебен апелативен окръг в Атланта гласуваха против, като коментираха, че решението противоречи на Конституцията, която изисква съдебно разпореждане за придобиване на информация. Те изразиха съмнение, че този прецедент ще даде възможност за нарушаване на личната неприкосновеност в интернет. Подобна е тезата и на Американския съюз на гражданските свободи.Адвокатите на заподозрения заявиха, че ще обжалват във Върховния съд. Според доводите на съдиите дадената от Дейвис доброволно информация за местонахождението се обработва и съхранявана от телефонната компания, с която той е сключил договор. Тя не му принадлежи и не може да се категоризира като лична

Плевнелиев: 6 май е ден на българската победа и национална саможертва

http://www.moreto.net/novini.php?n=288254

Президентът Плевнелиев участва в тържествения водоствет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния войн на пл. „Свети Александър Невски” в София. След това държавният глава произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Янаки Стоилов по случай празника на гр. Пещера: Най-голямото богатство на този край са хората

http://pik.bg/янаки-стоилов-по-случай-празника-на-гр-пещера-най-голямото-богатство-на-този-край-са-хорат-news327867.html

Янаки Стоилов по случай празника на гр. Пещера: Най-голямото богатство на този край са хората

“Пещерският край е богат и с природни красоти и със забележително културно- историческо наследство, но най-голямото му богатство си остават хората и уникалният модел на толерантност между тях, независимо от религиозната и етническа принадлежност”. 

Това заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов в словото си по случай празника на гр. Пещера – 6-ти май пред събралите се хиляди граждани. По думите му изграденият дух на разбирателство и толерантност са безценен капитал и доказателство за него е градивността. „Благодарение на предприемчивостта и професионализма на ръководството на общината беше постигнало много в социалната политика и успешно бяха реализирани проекти по различни европейски програми през последните години”, заяви зам.-председателят на левицата. В събитието взеха участие и областният председател на БСП - Георги Петърнейчев, кметовете на Брацигово – Васил Гюлеметов и Батак - Петър Паунов.          

Янаки Стоилов взе участие и в празника на с. Радилово, който е свързан с 139- годишпнина от Априлското въстание.           В деня на храбростта и празника на Българската армия 6-ми май Янаки Стоилов посети и град Велинград. Там той поднесе венци на паметника на загиналите през войните и паметника на 27-ми Чепински полк.

Освободиха българския капитан и екипажа на кораба, задържан в Иран

http://asia.actualno.com/Osvobodiha-bylgarskija-kapitan-i-ekipaja-na-koraba-zadyrjan-v-Iran-news_471438.html

Членовете на екипажа на товарния кораб „Мерск Тигрис“, който миналата седмица бе задържан от иранските власти, са свободни. Това заяви в сряда говорителят на иранското външно мин...

Дупета в пердета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749683

Новите дрехи на царя от приказката на Андерсен си намериха достоен еквивалент в настоящето. Звездите, които се включиха в годишния бал на музея “Метрополитън” в Ню Йорк, доказаха, че знаят как да привличат вниманието - или с безумни тоалети, или почти голи.
Към втората категория се причислиха Бионсе, Ким Кардашиян и Дженифър Лопес.
Новите дрехи на царя от приказката на Андерсен си намериха достоен еквивалент в настоящето. Звездите, които се включиха в годишния бал на музея “Метрополитън” в Ню Йорк, доказаха, че знаят как да привличат вниманието - или с безумни тоалети, или почти голи. Към втората категория се причислиха Бионсе, Ким Кардашиян и Дженифър Лопес.

Самолетът за украинците в Непал спука гума

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749736

Самолетът Ил-76, с който трябваше да бъдат евакуирани украинците от Непал, е спукал гума по време на техническото си кацане в Делхи, съобщава сайтът „Украинская правда”. При инцидента не е пострадал никой, но засега не се знае кога самолетът ще излети за Украйна. Според сайта, в момента екипажът сменя колелото.
Самолетът Ил-76, с който трябваше да бъдат евакуирани украинците от Непал, е спукал гума по време на техническото си кацане в Делхи, съобщава сайтът „Украинская правда”. При инцидента не е пострадал никой, но засега не се знае кога самолетът ще излети за Украйна. Според сайта, в момента екипажът сменя колелото.

Реки се надигат от утре, дъжд до 30 литра на квадрат

http://offnews.bg/news/n_1/n_500797.html

Реки се надигат от днес, повишението на водните нива ще е по-значително от утре, съобщи МОСВ. В четвъртък на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Значителни по количество валежи ще се излеят утре в Северна България, а по-късно през деня и през нощта срещу петък и в Родопите и източните райони. Количествата за страната ще са между 5 и 20 л/кв.м, на отделни места между 25 и 35 л/кв.м. Сега водните количества на по-голямата част от наблюдаваните реки са около праговете за високи води. През изминалото денонощие нивата им са се изменяли в границите от -15 см до +10 см.  През следващите два дни са възможни значителни повишения на речните нива, вследствие на продължаващото частично снеготопене и прогнозираните количества дъжд. Повишения са възможни по течението на реките Огоста, Искър, Осъм и за басейна на Янтра, както и за Провадийска, Камчия, Средецка, Факийска и Велека. Източнобеломорски басейн: • река Тунджа – възможни са повишения в долно течение • река Марица – в резултат на снеготопене и валежи от дъжд са възможни повишения в горното течение на основната река и на Родопските й притоци • река Арда – очакват се повишения в горното течение на реката и на притоците й : Есенишка, Черешовска, Бориковска, Текирска, Елховка, Черна и Бяла. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива в басейните на реките Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водното ниво на река Черна при Смолян се очаква да се повиши и да достигне жълтия праг на предупреждение на 7 май вечерта. Водното ниво на река Елховска при Рудозем се очаква да се повиши и да достигне жълтия праг на предупреждение на 8 май рано сутринта.  Западнобеломорски басейн : възможни са повишения на нивата в поречието на река Места, както и на притоците й: Честна, Вотрачка, Безбожна, Ретиже, Каменица и Костена. Повишения се очакват и в поречието на Струма.

Как Xiaomi ухажва потребителите си?

http://www.investor.bg/novini/261/a/kak-xiaomi-uhajva-potrebitelite-si-194179/

Китайската компания, която продава предимно онлайн, е открила начин как да бъде близо до своите клиенти

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване