ОТ 14 до 20 ч. се ограничава движението на тирове по автомагистралите и натоварените пътни направления

http://pik.bg/от-14-до-20-ч-се-ограничава-движението-на-тирове-по-автомагистралите-и-натоварените-пътни--news327710.html

ОТ 14 до 20 ч. се ограничава движението на тирове по автомагистралите и натоварените пътни направления

От 14.00 ч. до 20.00 ч. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта е да се повиши безопасността на движението при очаквания засилен трафик на Гергьовден. Ограничението се въвежда за:

-автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
-път I-1 с. Ребърково – Ботевград;
-път I-1 етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п. в. „Дупница Север“ - ГКПП „Кулата”;
-път I-4;
-път I-5 Русе - Велико Търново;
-път I-8 Пловдив - Харманли;
-път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;
-път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
-път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
-път II-86 Пловдив - Смолян;
-път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

От 12.00 ч. до 19.00 ч. ще има две ленти за движение в посока Перник - София на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е от км 278 до км 282 София – Драгичево. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“. На Гергьовден се очаква интензивен трафик по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата.

Препоръката към шофьорите е да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените организации на движението, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“. Поради извършването на планирани ремонтни дейности е въведена временна организация на движението по три участъка от АМ „Тракия“ и по лявото платно на виадуктите „Елешница“ – при км 6+960, „Бебреш“ – при км 30+874, и км 33+100 на АМ „Хемус“. Движението по „Елешница“ и „Бебреш“ се осъществява двупосочно, в дясното платно, в посока София - Варна. На 6 май трафикът по двете съоръжения в посока София ще преминава в две ленти, а в посока Варна в една лента. На съоръжението при км 33+100 на АМ „Хемус“ е ограничено движението в изпреварващата лента. На АМ „Тракия“ е ограничено движението от км 5+650 до км 11+900.

Преминаването по дясното платно е ограничено и превозните средства ще се движат двупосочно в лявото платно - в посока София. Скоростта е до 70 км/ч. В този участък движението ще се осъществява в две ленти в посока София и една лента в посока Пловдив. Ограничено е движението в дясното платно на отсечките от км 60+600 до км 62+900 и от км 80+950 до км 89+500 на АМ „Тракия“ и ще се осъществява двупосочно в лявото платно – посока София.

Алтернативни маршрути на АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“.
Освен по АМ „Хемус“ пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София, както и път II-81 София – „Петрохан“ - Берковица - Благово - Монтана - Лом. Алтернативно направление на АМ „Тракия“ е подбалканският път І-6 София – Пирдоп – Карлово – Бургас.

Той може да бъде използван както от шофьорите, пътуващи към Южна България, така и от тези които са към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи „Троянски“, „Шипка“ и „Републиката“. Пътуващите към Пазарджик може да ползват и път I-8 в отсечката след Ихтиман.

На лот 1 от АМ „Струма“ - Долна Диканя - Дупница, в отсечката от км 305+220 до км 319+100, движението се пренасочва по път I-1 /Е-79/ за посока София, а в посока Дупница остава по АМ „Струма“.

При изграждащия се участък Сандански – Кулата от АМ „Струма“ движението по път I-1 София – Кулата се осъществява по обходен маршрут: при км 426 на път I-1 /при с. Дамяница/ трафикът се пренасочва по временно изграден път, след това преминава по общински път до км 426+600 и отново по новоизграден временен път се включва при км 426+950 в път I-1.

При пътния възел на път I-1 с III-108 Рибник – Петрич трафикът се отбива по третокласния път III-108 към Петрич, преминава през уличната мрежа на града, продължава по ІІІ-198 Петрич – Дрангово – Марино поле – Чучулигово и по общинския път през Кулата се свързва с път I-1. Обходният маршрут е същият и в посока Кулата – София. На АМ „Марица“ от км 70+000 /п. в. Тополовград/ до км 89+260 /п. в. Любимец/, поради строително-ремонтни дейности, движението е ограничено и се пренасочва по път III-809 и път I-8. Временната организация ще бъде до 01.06.2015 г.

От км 102+200 до км 105+240 МПС ще преминават двупосочно в лявата лента.

Организацията на движението в този участък ще е до 19.05.2015 г. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Авторката на "Хари Потър" спасява от депресия

http://books.actualno.com/Avtorkata-na-Hari-Potyr-spasjava-ot-depresija-news_471364.html

Всички сме били там. В тези тъжни моменти, в които не можем да открием смисъл в нищо, което правим и не виждаме хубавите неща. В понеделник фен, който се намираше в затруднено положение, се обърна към...

"Форд" беше обявена за най-иновативна масова автомобилна марка

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/05/06/2526659_ford_beshe_obiavena_za_nai-inovativna_masova/?ref=rss

"Форд мотор къмпани" получи наградата за най-иновативен масов бранд автомобили за 2015 година на десетото издание на конкурса, организиран от Германския център за управление на автомобилната индустрия, съобщиха от фирмата. Компанията е отличена сред 18 концерна, представящи 53 марки.

"Форд" спечели наградите за системите си за безопасност и в помощ на водача, сред които активният паркинг асистент, който помага на водачите да паркират успоредно и перпендикулярно и системата за спиране...

Изложба и Ден на отворените врати във Военноморския музей във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=288245

Вход свободен и Ден на отворените врати е обявил днес Военноморският музей във Варна. Инициативата е във връзка с днешния Ден на храбростта и празник на българската армия. Музеят вече е с лятно работно време и днес ще работи от 10 до 18 часа.

Ранени полицаи на протеста в Скопие (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/raneni-policai-na-protesta-v-skopie-video-6035664

Унищожени са полицейски автомобили, запалени са контейнери за боклук по време на протестите

Десетина полицаи ранени на протеса в Скопие (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/desetina-policai-raneni-na-protesa-v-skopie-video-6035664

Унищожени са полицейски автомобили, запалени са контейнери за боклук по време на протестите

Десетина полицаи бяха ранени на протеса в Скопие

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/desetina-policai-biaha-raneni-na-protesa-v-skopie-6035664

Унищожени са полицейски автомобили, запалени са контейнери за боклук по време на протестите

Кабинетът Борисов дава още 35 млн. лв. за спортното бижу „Арена Бургас“

http://pik.bg/кабинетът-борисов-дава-още-35-млн-лв-за-спортното-бижу-„арена-бургас“-news327707.html

Кабинетът Борисов дава още 35 млн. лв. за спортното бижу „Арена Бургас“

Кабинетът „Борисов“ ще продължи финансирането на проекта за изграждане на спортната зала „Арена Бургас“, зарече се областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, пише "Флагман".

До този момент бе подсигурен само първия етап – проектиране и изграждане на съоръжението до кота 0. За него през 2014 година бяха отпуснати 5 млн.лв. по инвестиционния механизъм „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Строителството по първия етап обаче ще приключи скоро и ако не се осигури ново финансиране проектът се очакваше да бъде замразен.

„Изграждането на спортната зала е приоритет за нас. Този проект е важен не само за Община Бургас, но и за цялата област, защото с изпълнението му Бургас ще се превърне в спортна дестинация“, каза в интервю за Флагман.бг Димитър Бойчев. Финансирането ще е поетапно - до 2017 година, когато залата трябва да бъде открита. Строителството на съоръжението ще струва малко над 38 млн.лв., без в тази сума да влиза довеждащата инфраструктура на обекта, която ще се изгради от Община Бургас.

Той маркира и другият основен приоритет на ГЕРБ – довършването на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг.

„За съжаление не бе направено нищо в последните две години. Нашето правителство стартира процедурите по отчуждаване, готови бяха и документите за обществените поръчки, но след това работата бе спряна. Загуби се ценно време. А трябва да е ясно, че само строителството на обхода на Ахелой ще отнеме 2 години. Радвам се, че всички процедури по отчуждаването, правенето на ОВОС на двете отсечки (Поморие-Ахелой и Ахелой-Слънчев бряг, б.а.) и избор на изпълнител вървят паралелно. Надявам се в края на октомври да започнем работа, а започнем ли го – ще го изпълним“, допълни Димитър Бойчев.

ГЕРБ не е забравил и друго важно обещание – пътен възел „Запад“, за който целевото финансиране от държавния бюджет ще продължи. В момента усилено се напредва с работата, но проектът е изключително сложен и няма как да бъде завършен това лято.

Стойте твърдо във вярата, пожела патриархът и освети бойните знамена

http://news.ibox.bg/news/id_91714227

Без руския посланик у нас Юрий Исаков започна традиционният Гергьовски парад. Сред представителите на дипломатическия корпус липсва и американският посланик Марси Рийс. Малко граждани дойдоха рано сутринта, за да присъстват на тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини. Патриархът пожела мирни и благословени години за народа ни.

Ванга и българските овце

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4748906

Hе исках да чета за акушерката, но трябваше да разбера фактите, без да чета тълкуванията. Трябваше да го направя заради някакво безсмислено, объркващо чувство за социална отговорност и евентуална съпричастност. Объркващо и безсмислено заради тоталната задръстеност на ситуацията. И какво като знам, че заплащането на медицинските кадри е толкова
Hе исках да чета за акушерката, но трябваше да разбера фактите, без да чета тълкуванията. Трябваше да го направя заради някакво безсмислено, объркващо чувство за социална отговорност и евентуална съпричастност. Объркващо и безсмислено заради тоталната задръстеност на ситуацията. И какво като знам, че заплащането на медицинските кадри е толкова

Местят бащата на убитата Ани в затвор на Корфу, за да не бъде убит

http://offnews.bg/news/n_1/n_500702.html

27-годишният баща на малката Ани, обвинен в нейното убийство в Атина, ще бъде транспортиран в затвор на остров Корфу днес. Мъжът ще бъде настанен в самостоятелна килия и ще бъде отделен от другите затворници, поради съображения за сигурност, съобщи бТВ.  Гръцките власти се опасяват, че бащата може да се самоубие или да бъде убит в затвора заради жестокостта, с която е отнел живота на собствената си дъщеря.  За това намекна министърът на правосъдието Янис Панусис, според когото в затвора има "закон на честта и мъжът бързо ще намери смъртта си". Майката на детето остава в предварителния арест в Атина и утре ще бъде изправена пред прокуратурата. 

Десетки са ранени след масовия протест срещу македонския премиер

http://balkani.actualno.com/Desetki-sa-raneni-sled-masovija-protest-sreshtu-makedonskija-premier-news_471408.html

Десетки граждани са ранени при масовия протест срещу режима на Никола Груевски в центъра на Скопие. За момента не се знае точният брой на ранените протестиращи, съобщава се, че сред тях има поне ед...

Водосветът започна, след парада ще има демонстрация на военните оркестри

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749438

Точно в 9.00 часа започнаха тържествата на въоръжените сили на България по случай дена на храбростта и бойната слава Гергьовден. Бригаден генерал Ставрев даде старт на водосвета, час по-късно ще тръгне и парадът. За целта целият център на София е отцепен. В 9.00 часа по традиция започва водосветeт на бойните знамена.
Точно в 9.00 часа започнаха тържествата на въоръжените сили на България по случай дена на храбростта и бойната слава Гергьовден. Бригаден генерал Ставрев даде старт на водосвета, час по-късно ще тръгне и парадът. За целта целият център на София е отцепен. В 9.00 часа по традиция започва водосветeт на бойните знамена.

Лубиц "репетирал" снижаването на самолета и на отиване за Барселона

http://www.bnews.bg/article-134459

Вторият пилот на самолета А320, който се разби над Алпите на 24 март, е опитал в деня на катастрофата да сниши височината и на друг полет.

Румен Гечев: Търговските вериги да третират бг-производителите, както немските

http://frognews.bg/news_90691/Rumen-Gechev-Targovskite-verigi-da-tretirat-bg-proizvoditelite-kakto-nemskite/

„Ние искаме да възстановим баланса на интересите между търговските вериги и българските производители. Искаме българският закон да отговаря на европейските практики“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев по БНТ.

Кадри от следвоенен Берлин обикалят интернет (видео)

http://petel.bg/Kadri-ot-sledvoenen-Berlin-obikalyat-internet--video-__111021

В навечерието на 70-годишнината от победата над хитлеристка Германия цветни кадри от следвоенен Берлин се появиха в интернет....

Американският и руският посланик не уважиха парада на Българската армия!

http://petel.bg/Amerikanskiyat-i-ruskiyat-poslanik-ne-uvazhiha-parada-na-Balgarskata-armiya--__111022

Американският посланик Марси Рийс и руският посланик Юрий Исаков знаково отсъстваха от парада на въоръжени сили по случай Деня на...

Харесва ми да съм на 98: Вдъхновяващо послание от една красива жена

http://petel.bg/Haresva-mi-da-sam-na-98--Vdahnovyavashho-poslanie-ot-edna-krasiva-zhena__111023

Евелин може и да е на 98, но тя отказва да бъде разглеждана като безполезна, пише Tiny Budha, цитирана от Obekti.bg. Нещо повече – продължава с всички...

Известни личности станаха почетни граждани на Русе за Гергьовден

http://pik.bg/известни-личности-станаха-почетни-граждани-на-русе-за-гергьовден-news327702.html

Известни личности станаха почетни граждани на Русе за Гергьовден

Русе отбелязва два дни Празника на града – Гергьовден, който събира известни личности от няколко континента, родени в крайдунавския град. Началото на тържествата бе поставено с церемония по удостояване с почетно гражданство на хора с особени заслуги за града и концерт, а днес ще бъде кулминацията на празниците, предаде БГНЕС.

Преди връчването на отличията кметът на Русе Пламен Стоилов произнесе слово, след което председателят на Общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев връчи знаците на почетното гражданство.

С тях бяха удостоени ректорът на Медицинската академия в София проф.д-р Ваньо Митев, създателят на певчески таланти Вили Икономов, основателят на тениса в Русе проф.Ангел Пенчев, диригентът Георги Димитров, а посмъртно званието бе присъдено на офицерски кандидат Валентин Донев, загинал в Ирак.

То бе връчено на майка му Йорданка. Американският учен от български произход проф. Самуел Рефетов също присъства на церемонията, въпреки че той получи званието още миналата година.

Той поздрави русенци от името на кмета на Чикаго и бе изключително развълнуван отново да бъде в родния си град. Церемонията бе съпътствана от празничен концерт, в който участваха пианистите от Националното училище по изкуствата Тереза Тодорова, Йоана Делимаркова и Николай Димитров, китарен оркестър към училището, поп трио, балетът при Русенска опера, състави от Общински младежки дом. 

Бездомни кучета нападнаха медсестра по време на нощно дежурство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749388

Две бездомни кучета нападнаха по време на нощно дежурство старшата сестра на хирургично отделение Маргарита Лазова пред общинската болница в Дупница. „Около 2 часа през нощта излязох пред болницата да изпратя дъщеря си, която отпътува за Хърватска на турне с танцов състав от Дупница. Изведнъж пред мен изскочиха две кучета и ми се нахвърлиха.
Две бездомни кучета нападнаха по време на нощно дежурство старшата сестра на хирургично отделение Маргарита Лазова пред общинската болница в Дупница. „Около 2 часа през нощта излязох пред болницата да изпратя дъщеря си, която отпътува за Хърватска на турне с танцов състав от Дупница. Изведнъж пред мен изскочиха две кучета и ми се нахвърлиха.

Празнуваме Гергьовден и Деня на храбростта

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/praznuvame-gergiovden-i-denia-na-hrabrostta-6035663

Днес имен ден имат носещите имената Георги, Гергана, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия и производните им

Бунтове в Скопие, ранени полицаи и протестиращи

http://frognews.bg/news_90690/Buntove-v-Skopie-raneni-politsai-i-protestirashti/

Близо 3000 души протестираха срещу македонското правителство с искане за незабавна оставка на министър-председателя Никола Груевски. Демонстрантите запалиха контейнери за боклук и замеряха с яйца и камъни полицаите, охраняваща сградата.

Лубиц репетирал катастрофата на Germanwings

http://web.barometar.net/79962/

Месец и половина след катастрофата на самолет А320 във френските Алпи, разкритията за втория пилот Андреас Лубиц продължават – страдащият от самоубийствени мисли пилот е репетирал снишаване на самолета на Germanwings в първия полет от Дюселдорф до Барселона. Още тогава Лубиц е имал намерение да разбие самолета, но е имал възможност да осъществи зловещия си […]

Антиправителственият протест в Скопие прерасна в насилие - 19 ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749409

Най-малко 19 души бяха ранени във вторник, поне 15 полицаи и един фотограф, когато антиправителствен протест в македонската столица прерасна в насилие, пише АФП.
Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около хилядата души, които се бяха събрали спонтанно пред сградата на правителството в Скопие,
Най-малко 19 души бяха ранени във вторник, поне 15 полицаи и един фотограф, когато антиправителствен протест в македонската столица прерасна в насилие, пише АФП. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около хилядата души, които се бяха събрали спонтанно пред сградата на правителството в Скопие,

6-ти май: Денят на Храбростта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252300_6-%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%3A+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0

 Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май в столицата с празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини и военен парад.
Водосветът на бойните знамена и Знамената-светини ще започне в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

 

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I”. В него ще участват близо 1 000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България. В осем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Националния военен университет „Васил Левски“. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини: Знамето на Стилияна Параскевовa, Щандартът на Първи конен полк, Знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, Знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, Знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знамето на 25-ти Драгомански полк и Знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк.

 

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

 

По време на парада, при изпълнението на Националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

 

След завършването на парада, на площад „Княз Александър I“ пред жителите и гостите на столицата ще бъдат представени музикално-строевите умения на военните духови оркестри.

 

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред сградата на Администрацията на Президента на Република България.

 

Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Казанлък, Смолян, Белене, Свищов, Хасково, Шумен, Враца, Велико Търново и в с. Боляровци, община Садово.

 

Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

 

Делегация от Министерството на отбраната ще поднесе венци и цветя в памет на загиналите български военнослужещи на българското военно гробище в Ново село, Македония.

 

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден “За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

 

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена “За храброст”. Тържеството завършва с военен парад.

 

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.

 

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г., с постановление на Министерския съвет, 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.
Източник: Министерство на отбраната

Снимат в Девин епизод от „Дискавъри“

http://pik.bg/снимат-в-девин-епизод-от-„дискавъри“-news327698.html

Снимат в Девин епизод от „Дискавъри“

Последният епизод от "Кралете на дивото" по Дискавъри ченъл ще бъде сниман в Девин, съобщиха от международния канал на представянето на поредицата в Плана планина вчера, цитирани от Булфото.

Лично двамата водещи Джош Джеймс и Мат Тебът присъстваха на събитието заедно с изпълнителния продуцент Том Пийнан.

Джош Джеймс е ловец от горите на Нова Зеландия, Мат Тебът е британски майстор-готвач, който е посветил живота си на изисканото хранене и обича да лови дива храна. Заедно необикновеното дуо ще се изправи пред едно от най-трудните предизвикателства в живота си. Тяхната цел: да докажат, че могат да се хранят като крале на някои от най-отдалечените кътчета на планетата. Те са решени да се впуснат в предизвикателството само с основна екипировка и без нито едно от удобствата на 21-ви век.

Джош е свикнал да лови храна с пушка, а Мат обикновено разполага кухня, пълна с изискани храни, те обаче оставят всичко зад гърба си и се опитват да подготвят храна с високо качество сред дивата природа. Първо обаче трябва да уловят и съберат най-пресните продукти, които природата им предоставя.

Ловецът Джош се завръща към корените си и ловува само с лък, прашка, примки и капани. Мат, който е вещ в търсенето на храна в родния Уелс, приема предизвикателството да открие екзотична храна, включително диво чили, агаве, жълъди и билки. Странната двойка се обединява за „кулинарното” предизвикателство на живота си, като не разчита само на собствените си умения - всяка седмица те пристигат на неизвестна локация без карта и компас.

Те трябва да си набавят вода, да си осигурят подслон, да накладят огън и да намерят, сготвят и сервират вкусни ястия, като използват едни от най-необичайните съставки. Програмата ще се излъчва около края на 2015 г. и началото на 2016 г.


 

Столичната община погва длъжниците, спецзвено събира глоби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749407

Спецзвено ще събира неплатени данъци и глоби от столичани. Очаква се неговият състав от 20-има души да започне да работи през втората половина на годината, съобщи зам. -кметът по финансите в София Дончо Барбалов.
Ревизорите ще следят влезли в сила актове, наложени от Столичния инспекторат, търговската дирекция или свързани с местни данъци и такси.
Спецзвено ще събира неплатени данъци и глоби от столичани. Очаква се неговият състав от 20-има души да започне да работи през втората половина на годината, съобщи зам. -кметът по финансите в София Дончо Барбалов. Ревизорите ще следят влезли в сила актове, наложени от Столичния инспекторат, търговската дирекция или свързани с местни данъци и такси.

Иван Нейков: Увеличаването на осигуровките не води автоматично до по-високи пенсии

http://www.moreto.net/novini.php?n=288231

Всички експертни разчети показват, че не трябва да се отказваме от непопулярните мерки за реформа в пенсионната система. Естествено е те да предизвикат съпротива, но без тях държавата ще гарантира на хората ниски пенсии, коментира в предаването „Под лупа" на телевизия "Европа" бившият социален министър Иван Нейков.

Алегри: Ако искаме финал, трябва да представим шедьовър в Мадрид

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527189_alegri_ako_iskame_final_triabva_da_predstavim/?ref=rss


Треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри смята, че победата в първия мач далеч не означава, че отборът му е преодолял "Реал" (Мадрид). "Бианконерите" спечелиха с 2:1 в Торино и направиха важна крачка към финала в Шампионската лига.

"Ако искаме да се класираме за финала, трябва да представим шедьовър в Мадрид. Футболистите ми показаха силен характер, усилие и устременост", каза Алегри.

По думите му на "Сантяго Бернабеу" не е лесно да се постигне положителен резултат....

Жорж Ганчев избухна: Румен Петков е бивш пияница и нещастник! Костов и Симеон да изчезват от сцената

http://pik.bg/жорж-ганчев-избухна-румен-петков-е-бивш-пияница-и-нещастник-костов-и-симеон-да-изчезват-от-news327686.html

Жорж Ганчев избухна: Румен Петков е бивш пияница и нещастник! Костов и Симеон да изчезват от сцената

Остри критики понесоха политиката и обществеността по време на днешното гостуване на Жорж Ганчев в сутрешния блок на бТВ.

„Румен Петков е абсолютен бивш пияница и нещастник. Не може с национални предателства да се прави държава“, категоричен бе политикът-шоумен.

Симеон Сакскобургготски бе наречен от него „ощипана девица“, а сегашните управници бяха окачествени като „нещастници“. С критики не се размина и църквата.

Според него Костов и Сакскобургготски нямат място в политиката.

„Потресен съм от простотиите на БПЦ в момента. Да тръгнат да разделят нацията на монархисти и републиканци. Така не може, това е грях голям“, възмути се Жорж Ганчев.

„Вместо да разпродадат тези земи богати и да бъдат с народа ни всеки момент, тези със златните корони и позлатените одежди – ще повърна, ако продължа да говоря за тях“, продължи той. Иначе по повод днешния си имен ден, Ганчев отбеляза: „Аз празнувам всеки ден, аз съм щастливото овчарче“.


Къде спират водата на 7 май?

http://pik.bg/къде-спират-водата-на-7-май-news327697.html

Къде спират водата на 7 май?

На 7 май 2015 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Капитан Димитър Списаревски“, жк. „Дружба“I, се налага спиране на водоподаването от 9:30  до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Капитан Димитър Списаревски“, ул. „Асен Ѝорданов“, ул. „Христофор Колумб“, бл. 190, бл. 191, бл. 192 и подстанция на НЕК.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред 13 ОДЗ- ул. „5038 ъгъла с ул. 5045 и ул. 5042 до бл. 99 вх. А .

На 7 май 2015 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводнно отклонение на ул. „Виолета“ с. Волуяк , се налага спиране на водоподаването от 9:30  до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Пламък“, ул. „Никодим Тодоров“, ул. „Здравец“, ул. „Божур“, ул. „Лале“, ул. „Зорница“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Виолета“ ъгъла с ул. „Градина“ .

На 7 май 2015 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Иван Андонов“, с. Панчарево , се налага спиране на водоподаването от 10:00  до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Вукова кория“, ул. „Лешник“, ул. „Стефан Петров“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Вукова кория“ ъгъла с ул. „Стефан Петров“.

На 7 май 2015 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Княз Борис I„, кв. „Кремиковци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00  до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Княз Борис I“, ул. „Еделвайс“, ул. „Странджа“, ул. „Райна Княгиня“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Княз Борис I“,“ ъгъла с ул. „Еделвайс“.

На 7 май 2015 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 30, вилна зона „Малинова долина“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00  до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. 30.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 30, ъгъла с ул. 31.

На 7 май 2015 г. (четвъртък), във връзка с ремонт на водомерен възел на ул. „Тинтява“, жк „Дианабад“ , се налага спиране на водоподаването от 9:30  до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Тинтява“ от ул. „Жетварка“ до ул. „Николай Хайтов“, по ул. „Константин Кисимов“ от ул. „Тинтява“ до ул. „Самоков“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Тинтява,“ ъгъла с ул. „Константин Кисимов“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа, като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx 

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.


Кристалина Георгиева: България трябва да подобри инвестиционната среда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252299_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%

 България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда. За това призова еврокомисарят Кристалина Георгиева в ефира на БНР. Повод за изказването й е пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни, но залага продължаващ спад на инвестициите. „Това, че имаме ниски данъци е добре, но очевидно не е достатъчно, защото се оказва, че на бизнеса му излизат през носа тези пречки, които се създават излишно по административен път.” уточни българският еврокомисар.

Георгиева подчерта, че са нужни гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори. Сътресенията във финансовия сектор у нас са посочени от Европейската комисия като негативен фактор за ръста на икономиката ни. „Ясно е, че не е лесно да се приключи тази тема. Не само това, което се случи с КТБ, а това, което продължава да тресе общественото мнение. Трябва да се затвори тази страница решително, но и да се създаде по-голяма увереност, че този случай няма да се повтори.” завърши тя.

Кристалина Георгиева призова да бъдат извършени ключовите реформи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749373

България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда, призова еврокомисарят Кристалина Георгиева. По повод пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни, но залага продължаващ спад на инвестициите, Георгиева препоръча и бързо премахване на
България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда, призова еврокомисарят Кристалина Георгиева. По повод пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни, но залага продължаващ спад на инвестициите, Георгиева препоръча и бързо премахване на

Белият дом разреши фероботните връзки между Куба и САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252298_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B8+%D0%BC

 Администрацията на американския президент Барак Обама направи още една стъпка към нормализирането на отношенията с Куба, като разреши превоза на пасажери с морски транспорт между двете страни, съобщава ТАСС.
Местните медии отбелязват, че компаниите, занимаващи се с корабоплаване и заинтересовани от разкриването на морски пътнически линии с Куба трябва да получат лицензи за това от държавния департамент на САЩ.

Внимание! Още една част от "Цариградско шосе" ще бъде затворена

http://pik.bg/внимание-още-една-част-от-цариградско-шосе-ще-бъде-затворена-news327695.html

Внимание! Още една част от "Цариградско шосе" ще бъде затворена

Още една част от "Цариградско шосе" ще бъде затворена заради ремонта в четвъртък, съобщиха от Столична община.

От утре сутринта до вечерта на 30 май се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе" между бул. „Александър Малинов" и бул. „Копенхаген".

Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в южното пътно платно на бул. „Цариградско шосе" в същия участък.

До края на май се въвежда и временна организация на движението на автобусни линии 1, 3, 5, 6 и 505, които се движат към центъра на столицата. 

Заради ремонт още една част от "Цариградско шосе" до бул. "Андрей Сахаров" вече е затворена. 

Възстановяват се фериботните връзки между САЩ и Куба

http://www.mediapool.bg/vazstanovyavat-se-feribotnite-vrazki-mezhdu-sasht-i-kuba-news233715.html

Президентът на Барак Обама одобри възстановяването на фериботните връзки между САЩ и Куба след прекъсване от пет десетилетия, съобщиха световните агенции. Това потенциално открива канал за пътувания на стотици хиляди хора между двете страни, както и на потребителски стоки за стотици милиони долари между Флорида и Хавана всяка година. Мексиканският корабен оператор "Баха Ферис" съобщи, че е получил от министерството на финансите на САЩ лиценз да оперира новата линия. По-късно говорител на министерството каза в Маями, че са одобрени още подобни лицензи за други оператори за пътнически фериботни връзки между САЩ и Куба, но не назова броя им и фирмите.

В американския щат Флорида е задържан мъж, укривал се от закона в продължение на повече от 50 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252297_%D0%92+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%A4%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD+%D0%BC%D1%8

 В американския щат Флорида е задържан мъж, укривал се от закона в продължение на повече от 50 години, съобщава BBC.
79-годишният Франк Фрешуотърс бил признат за виновен в непредумишлено убийство, след като през 1957 година блъснал пешеходец на улицата. За това той получил условна присъда, но нарушил условията на присъдата си, след което бил изпратен в затворническа колония с общ режим, откъдето избягал през 1959 година.
През 1975 година бил задържан в щата Западна Вирджиния, но отново успял да избяга.
Фрешуотърс се установил във Флорида, където живял в последните 20 години.

Бащата на убитата в Гърция 4-годишна Ани е от Дряново

http://pik.bg/бащата-на-убитата-в-гърция-4-годишна-ани-е-от-дряново-news327694.html

Бащата на убитата в Гърция 4-годишна Ани е от Дряново

Бащата на убитата в Гърция 4-годишна Ани Борисова е с местожителство Дряново, съобщава вестник „100 вести“.

От български служби в Окръжна прокуратура - Габрово са постъпили достатъчно данни срещу 27-годишния мъж да бъде образувано наказателно производство за убийство.

Според гръцката полиция убийството на детето вероятно е извършено на 8-9 април. Националното издирване на Ани, която беше обявена за изчезнала от 25-годишната й майка на 24 април, завърши на 4 май, след като двамата й родители бяха арестувани, а срещу баща й бяха повдигнати обвинения за убийство.

 

"Шарли ебдо" с награда в САЩ, писатели протестират

http://offnews.bg/news/n_1/n_500687.html

Френският сатиричен седмичник “Шарли Ебдо” получи награда за смела журналистика от американския ПЕН-център. Тя беше връчена на церемония в Ню Йорк при строги мерки за сигурност, съобщи БНТ.  Призът “Кураж за смелостта на изразяване” на “Шарли Ебдо” доведе до протест на писатели. Шест от творците отказаха да участват в церемонията, а още 100 подписаха протестно писмо. Новелистката Рейчъл Кушнър обяви, че не приема "културната нетолерантност" на френския седмичник. ПЕН-център е организация на писатели, преследвани за своите произведения.

Експерти се съмняват, че „Ислямска държава“ действително е ръководила атаката в Тексас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252296_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6

 „Ислямска държава“ пое отговорността за нападението срещу изложба на карикатури на пророка Мохамед, но според експерти в борбата с тероризма, групировката и в миналото е заявявала участие в атаки, в които няма никаква операционна роля, предаде CTV. Това предполага, че двамата въоръжени мъже вероятно са изпълнили своя удар като „вълци-единаци“, преди да бъдат ликвидирани на мястото на атаката в предградие на Далас. Федералните власти идентифицират двамата като Елтън Симпсън и Надир Суфи, и двамата американци, живеещи във Финикс. Властите от известно време са наблюдавали дейността на Симпсън в социалните медии, но досега не е имало индикация за планирана атака. Според председателя на комисията за вътрешните работи в Сената Майкъл Маккоул, доказателствата не сочат, че атаката е била ръководена от „Ислямска държава“, а по-скоро е била „инспирирана от нея“. „Това е случай по учебник и именно от такива атаки се опасяваме най-много“, каза Маккоул. 
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че американските власти предприемат мерки за противодействие на използването на социалните мрежи за радикализирането на лица в САЩ. 
Наскоро „Ислямска държава“ призова симпатизантите си в САЩ, Европа и Австралия, които не могат да пътуват до Сирия и Ирак, да водят джихад в страните, в които живеят. 

Лубиц се опитал да разбие самолета и на отиване за Барселона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749365

Вторият пилот на самолета А320, който се разби над Алпите на 24 март Андеарс Лубиц е опитал в деня на катастрофата да сниши височината и на друг полет - от Дюселдорф за Барселона, съобщи "Билд".  В публикацията се споменава, че днес ще бъде оповестен предварителен отчет за хода на разследването на катастрофата.
Вторият пилот на самолета А320, който се разби над Алпите на 24 март Андеарс Лубиц е опитал в деня на катастрофата да сниши височината и на друг полет - от Дюселдорф за Барселона, съобщи "Билд". В публикацията се споменава, че днес ще бъде оповестен предварителен отчет за хода на разследването на катастрофата.

Лубиц се опитал да разбие самолета и на отиване за Барселона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749362

Вторият пилот на самолета А320, който се разби над Алпите на 24 март Андеарс Лубиц е опитал в деня на катастрофата да сниши височината и на друг полет - от Дюселдорф за Барселона, съобщи
Вторият пилот на самолета А320, който се разби над Алпите на 24 март Андеарс Лубиц е опитал в деня на катастрофата да сниши височината и на друг полет - от Дюселдорф за Барселона, съобщи "Билд". В публикацията се споменава, че днес ще бъде оповестен предварителен отчет за хода на разследването на катастрофата.

Седем сценария за бъдещето на Гърция

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/sedem-scenariia-za-bydeshteto-na-gyrciia-194187/

Договореност и получаване на трета спасителна програма, фалит със задна вратичка, паралелна валута, печатане на евро или Grexit

Полицията в Чили е задържала партида наркотици с тегло 763 килограма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252295_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A7%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%8

 Полицията в Чили е задържала партида наркотици с тегло 763 килограма, чиято стойност се оценява на 8.5 милиона долара, съобщава ТАСС.
Наркотиците са открити в град Икике в северната част на страната, в оборудван с двойно дъно товарен камион. Общо са задържани 123 килограма кокаинова паста, 12 килограма ходрохлорид кокаин и 628 килограма марихуана. В хода на операцията е задържана група от 6 души, занимавали се с трафика на наркотици от Боливия и реализирането им в Чили.

Временно спират движението на автомобили около Катедралата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=288241

Във връзка с празничната програма във Варна за Деня на храбростта и празник на Българската армия, днес от 9.30 до около 10.30 часа ще бъде преустановено движението на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ , бул. „Мария Луиза“ – в частта от площада до кръстовището с ул.

Шофьорът, убил дете в Бургас, бе пуснат под домашен арест

http://pik.bg/шофьорът-убил-дете-в-бургас-бе-пуснат-под-домашен-арест-news327690.html

Шофьорът, убил дете в Бургас, бе пуснат под домашен арест

23-годишният Даниел Катрапелов, който блъсна и уби 8-годишно дете в Бургас, бе пуснат под „домашен арест”, реши във вторник Бургаският окръжен съд.
 
Съдът взе предвид, че шофьорът не е с висока степен на обществена опасност, предаде bTV.

Според съда е налице обосновано предположение за авторство на престъплението, видно от събраните доказателства.

Според тях обвиняемият е карал с превишена скорост, избягал е от мястото на инцидента и се е укрил.

Катрапелов е студент в Университета по архитектура в София и задържането под "домашен арест" ще му позволи да продължи обучението си.

Инцидентът стана в събота на околовръстния път за Созопол между езерото Вая и квартал „Акациите“ около 13.40 часа.

Шофьорът избяга от местопрестъплението, но няколко часа по-късно полицията го задържа.

Кристалина Георгиева: Реформите са спешни

http://frognews.bg/news_90689/Kristalina-Georgieva-Reformite-sa-speshni/

България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда, призова еврокомисарят Кристалина Георгиева. По повод пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни, но залага продължаващ спад на инвестициите, Георгиева препоръча и бързо премахване на административните пречки пред бизнеса.

Кристалина Георгиева: Реформите не могат да се отлагат повече

http://frognews.bg/news_90689/Kristalina-Georgieva-Reformite-ne-mogat-da-se-otlagat-poveche/

България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда, призова еврокомисарят Кристалина Георгиева. По повод пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни, но залага продължаващ спад на инвестициите, Георгиева препоръча и бързо премахване на административните пречки пред бизнеса.

Астрономи са измерили разстоянието до най-далечната позната галактика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252294_%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%BD

 Екип от астрономи обяви, че е измерил разстоянието до една от най-далечните и съответно най-млади открити досега галактики, пише The New York Times. Тя се намира отвъд северното съзвездие Воловар и е една от най-масивните и ярки галактики в младата Вселена. Обозначената като EGS-zs8-1 галактика се е формирала преди 13 милиарда години – само 670 милиона години след Големия взрив. Площта й вече е една шеста от Млечния път, който е на 10 милиарда години, като при това тя става все по-голяма и формира звезди 80 пъти по-бързо, отколкото Млечният път в момента. Откритието е публикувано в Astrophysical Journal от Пасчал Йош от Университета Йейл и колегите му. 
Според закона за разширяващата се Вселена, колкото по-далече е една галактика, толкова по-бързо се отдалечава от нас, като това се измерва чрез „червеното отместване“ - отместването на светлината към червения край на спектъра. Ефектът би могъл да се оприличи на заглъхването на сирената на линейка, която се отдалечава. През последните няколко години със създаването на инструменти като космическия телескоп Hubble астрономите откриват все по-отдалечени галактики. 
Новото откритие е плод на изследване на далечни галактики, в което са използвани космическите телескопи Hubble и Spitzer. Червеното отместване е прецизно измерено с мощния спектограф Misfire, намиращ се в единия от двойката 10-метрови телекскопи на склона на угасналия вулкан Мауна Кеа в Хавай. Това е едно от най-големите червени отмествания, засичани по този начин, казва Гарт Илингуорт от Калифорнийския университет в Санта Круз, който е един от астрономите, участвали в проучването. 
Знаейки на какво разстояние от Земята се намира галактиката, астрономите са в състояние да изчислят други нейни характеристики – например, какви звезди са се формирали и с каква скорост. Как е било възможно галактиките да се образуват и разрастнат толкова бързо след възникването на Вселената e мистерия, чийто отговор ще търсят следващото поколение инструменти като космическия телескоп James Webb и 30-метровия телескоп, исполинът, който предстои да бъде изграден на Мауна Кеа. 

Антиправителствен протест в Скопие прерасна в насилие

http://www.mediapool.bg/antipravitelstven-protest-v-skopie-prerasna-v-nasilie-news233714.html

Най-малко 19 души са пострадали по време на прераснал в насилие антиправителствен протест в македонската столица Скопие, съобщи Франс прес. Сред ранените са 15 полицаи и един фотограф. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне около 1000 души, събрали се пред сградата на правителството в Скопие. Протестиращите поискаха оставката на премиера Никола Груевски, заради обвинения от страна на опозицията, че е прикрил убиеца на Мартин Нешковски, пребит от полицията по време на следизборните празненства през 2011 година. Скандирайки  ”Убийци, убийци!“ и искайки оставката на правителството, протестиращите замеряха с предмети полицията и счупиха прозорци на сградата, запалиха няколко контейнера за боклук и разбиха коли, паркирани в близост, съобщи агенция  ”Фокус”. В Македония политическото напрежение е високо от януари, когато правителството обвини главния опозиционен лидер Зоран Заев и четирима други души в шпионаж и насилие срещу официални лица. Заев отхвърли обвиненията и вместо това заяви, че правителството е подслушвало най-малко 20 000 души, включително политици, журналисти и религиозни лидери. Спорът тласна страната в дълбока политическа криза, която принуди ЕС да призове за диалог. Социалдемократите на Заев бойкотират парламента от почти година, обвинявайки властите в измами на изборите през април 2014. Опозицията планира масов антиправителствен протест в средата на май.

Гаф в ефира! Прелетя единственият хеликоптер на парада и камерите го изтърваха!

http://petel.bg/Gaf-v-efira--Preletya-edinstveniyat-helikopter-na-parada-i-kamerite-go-iztarvaha-__111015

Преките включвания на парада в предаването на Гала в "На кафе" не успяха да хванат пряко единствения вертолет Ми-17, който прелетя над...

Махнаха оградата на плажа в Кранево, но само наполовина (видео)

http://petel.bg/Mahnaha-ogradata-na-plazha-v-Kranevo--no-samo-napolovina--video-__111016

Оградата на плажа в Кранево продължава да е на плажа. Половината от съоръжението не е премахнато и причините за това продължават да се...

Една скилитка чесън заменя инхалатора! Върши чудеса срещу астмата!

http://petel.bg/Edna-skilitka-chesan-zamenya-inhalatora--Varshi-chudesa-sreshhu-astmata--__111017

Инхалаторите, които се използват при астма, предизвикват същата зависимост като капките за нос. За да имат ефект, всъщност трябва...

Премахват стълба, "изникнал" по средата на шосе

http://petel.bg/Premahvat-stalba--izniknal-po-sredata-na-shose__111018

Електрическият стълб, който се оказа по средата на новоасфалтирано пътно платно на пътя между село Трън и Студен извор, ще бъде...

Жена роди за първи път на 66 години и смая бащата с...тризнаци

http://petel.bg/ZHena-rodi-za-parvi-pat-na-66-godini-i-smaya-bashhata-s---triznatsi__111019

lifebg.net Бхатери Деви роди тризнаци след ин витро лечение в Харяна, Индия. Деви никога не е имала деца в живота си и заветната й мечта е да...

Шведски учени са открили как да накарат хората да вярват, че са сменили телата си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252292_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%

 Екип от шведски изследователи проучва как човешкият мозък се ориентира в пространството и ни помага да намираме вярната посока, пише CNET. Оказва се, че проучването е достигнало до удивителни познания за самоличността и съчувствието. 
При предишни опити учените са пресъздали у доброволците илюзията, че имат невидимо тяло. Участниците са изпитвали реално физическо усещане при докосване на празно пространство и са реагирали със страх, когато празното пространство е било заплашвано. В нов доклад, публикуван в журнала Current Biology, изследователите описват експеримент, възпроизвеждащ усещането за смяна на тела. 
За да създаде тази илюзия, екипът е помолил участниците да легнат в машина за функционален ядрено-магнитен резонас. В същото време те са носили пред очите си шлем, показващ това, което вижда друг човек, лежащ на маса в същата стая на място, откъдето може да види човека в машината. Това е като да виждаме в близък кадър на телевизионен екран някой, който е седнал на стол в дневната ни стая и ни гледа как лежим на дивана. Чрез ядрено-магнитния резонас учените са наблюдавали мозъчната активност на доброволците. 
За да постигнат усещането, че човекът в машината се намира в тялото на другия участник, изследователите са докоснали и двамата по едно и също време и на едно и също място. „В рамките на секунди мозъкът слива усещането за докосване и визуалните данни в нова перспектива, като резултатът е илюзия, че се намираме в чуждо тяло и се намираме там, където другият човек се намира в стаята, извън нашето тяло“, обяснява Арвид Гутерстам. 
С други думи, когато двете тела са били докоснати, човекът в машината за ядрено-магнитен резонанс е почувствал, че е в тялото, което вижда, че е докоснато, намиращо се извън машината. Изследователите са продължили опитите, заплашвайки тялото извън машината с нож. Това е довело до потене и увеличаване на мозъчната активност в областите, свързани с чувството за страх. Резултатите показват, че „мозъкът е възприел чуждото тяло като собствено“. Когато учените са заплашили участника в машината с имитация на ковашки чук от пластмаса, реакцията е била по-спокойна, което налага извода, че усещането на участника е било, че атаката е била насочена към другия в стаята. 
Защо се случва това? През 2014 година изследователски екип получи Нобелова награда за откритието, че определени неврони, наречени „неврони за място“, изпълняват роля при ориентацията ни в пространството. Гутерстам и колегите му са успели да пресъздадат у участниците в опитите илюзията, че се намират на няколко различни места в стаята. Наблюдавайки мозъчната активност, учените са установили, че определени области, сред които и невроните за място са отговорни за усещането за собственост на тялото. „Това откритие е особено интересно, тъй като показва, че невроните за място участват не само в ориентацията и декодирането на паметта, но са важни и за генерирането на съзнателното изживяване за тялото на даден човек в пространството“, обяснява Хенрик Ерсон. 

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/05/06/2526975_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Микровълнова печка е източник на сигнали, смятани години наред за радиоемисии от друга галактика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252291_%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB

 Учените, обслужващи австралийския телескоп „Паркс“ са установили, че странните сигнали, които озадачават астрофизиците от 17 години, са били причинени от микровълновата печка в кухнята за персонала, пише The Telegraph. Откритието е направено от докторанта Емили Петров, която е решила да проведе контролни радиоемисии за смущенията, наричани перитонове. Сигналите, за които се е смятало, че идват от Космоса, неясно защо винаги са се появявали в рамките на работното време. Те са засечени за пръв път с телескопа през 1998 година и са близки до честотата и продължителността на т.нар. “бързи радиоемисии”, за които се предполага, че се излъчват от друга галактика. 
Скоро след началото на експеримента Петров е засякла три къси излъчвания, чиито характеристики са съответствали на източник, подобен на микровълнова печка. Сигналите са били засечени и от 64-метровия телескоп. Петров и екипът й са насочили вниманието си към микровълновата печка в кухнята и са открили, че отварянето й докато работи предизвиква перитоновете.
Сюжетът се развива в обсерваторията “Паркс”, станала известена чрез филма “The Dish”. В комедията телескопът изпълнява ролята на предавател по време на кацането на Apollo 11 на Луната през 1969 година. Продукцията с участието на Сам Нийл, която се появи на големия екран през 2000 година, описва поредица от неуспехи и грешки при направляването на лунната разходка на Нийл Армстронг. 
Изследването, разгадало мистериозните радиосигнали, е публикувано от arXiv, изследователска база данни на Университета Корнел. От една страна то е установило, че микровълновата печка е източник на загадъчните радиоемисии, но от друга е доказало, че част от засечените бързи радиоимпулси не са причинени от кухненския уред и биха могли наистина да идват от друга галактика. Радиотелескопи като “Паркс” обикновено се изграждат в отдалечени и изолирани райони, за да се сведат до минимум смущенията, които биха могли да се причинят от мобилни телефони и радиостанции. 

Най-старото пълно копие на Десетте Божи заповеди ще бъде изложено в израелски музей

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252290_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5+%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%

 Най-старото пълно копие на Десетте Божи заповеди ще бъде изложено в израелски музей, като част от изложба, проследяваща най-важните моменти в историята на цивилизацията, пише американският вестник Tampa Bay Times.
„Скрижалът от Мъртво море на възраст 2000 години, част от колекция древни библейски манускрипти, където за записани заповедите, до сега не е бил представян пред публика в Израел, но е показван на изложби в чужбина“, заяви представителят на израелската Служба по антиките Пнина Шор.
Артефактът ще бъде изложен само за две седмици в израелския музей в Ерусалим, след което ще бъде върнат обратно на мястото си на съхранение. Причината за краткотрайността на изложбата е крехкостта на манускрипта

Борисов ще бъде гост на откриването на EП за юноши на стадион Берое в Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749352

Премиерът Бойко Борисов ще бъде гост на официалното откриване на Европейското първенство за юноши на стадион “Берое” в Стара Загора, което започва в 18.45 часа, съобщиха от пресцентъра на общината.  За първи път България организира първенство от подобен ранг, а това ще бъде първото участие на юношеския ни национален отбор от 1991 година насам.
Премиерът Бойко Борисов ще бъде гост на официалното откриване на Европейското първенство за юноши на стадион “Берое” в Стара Загора, което започва в 18.45 часа, съобщиха от пресцентъра на общината. За първи път България организира първенство от подобен ранг, а това ще бъде първото участие на юношеския ни национален отбор от 1991 година насам.

Управляемата капсула Dragon ще премине първия си голям тест тази седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252289_%D0%A3%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B0+Dragon+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8

  Управляемият модел на капсулата Dragon, създадена от космическата компания SpaceX, ще премине първото от серия изключително важни изпитания на системите си за реакция при извънредни ситуации, пише Space.com. В сряда тестовият апарат ще се издигне във въздуха във военновъздушната база Кейп Канаверал, щата Флорида, за да покаже как функционира в случай на проблеми при излитане. 
Ако тестът мине по план, осемте двигателя SuperDraco на Dragon ще изтласкат модула на височина 1524 метра, посочват от Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Капсулата ще се спусне с парашут в Атлантическия океан на около 1.6 километра от брега. “SpaceX е създадена най-вече, за да осъществи полет на хора в Космоса”, казва Ханс Кьонигсман, вицепрезидент по осигуряване на експедициите на SpaceX.
Двигателите SuperDraco ще бъдат запалени само шест секунди. Заедно те ще генерират около 55 хиляди килограма тяга - достатъчно, за да “измъкнат” Dragon от истинска извънредна ситуация по време на излитане. Целият тест ще отнеме приблизително 90 секунди - от излитането до падането в океана. 
Dragon е един от двата частни кораба, на които NASA възлага надежди да бъдат готови за превозване на астронавти до Международната космическа станция (МКС) през 2017 година. Другият е капсулата CST-100, която се изгражда от Boeing. Миналия септември Агенцията предостави 2.6 милиарда долара на SpaceX и 4.2 милиарда долара на Boeing, да за довършат разработването на двата модула. 
В сряда Dragon ще стои върху подпорна конструкция, а не на върха на ракета Falcon 9. Модулът няма да се управлява от хора, но в него ще се намира пълен със сензори манекен, наречен Бъстър (Buster), който ще измерва проявата на различни сили. В самата капсула са интегрирани 270 сензора. Данните, събрани по време на изпитанието ще бъдат полезни, дори като тестът не премине според очакванията. “Важното е да се събере информация, не е необходимо тестът да премине без проблеми, за да е успешен”, отбелязва Джон Коуърт, мениджърт за SpaceX от NASA.

Жорж Ганчев: Църквата извърши грях със Симеон в молитвите

http://frognews.bg/news_90688/Jorj-Ganchev-TSarkvata-izvarshi-griah-sas-Simeon-v-molitvite/

Голям грях е вкарването на Симеон Сакскобургготски в молитвите. С това действие църквата разединява хората и това е опасно. Това обяви Жорж Ганчев пред btv.

Жорж Ганчев: Църквата извърши грях с вкарването на Симеон в молитвите

http://frognews.bg/news_90688/Jorj-Ganchev-TSarkvata-izvarshi-griah-s-vkarvaneto-na-Simeon-v-molitvite/

Голям грях е вкарването на Симеон Сакскобургготски в молитвите. С това действие църквата разединява хората и това е опасно. Това обяви Жорж Ганчев пред btv.

Изчезнаха защитени свидетели по делото срещу Парасков

http://pik.bg/изчезнаха-защитени-свидетели-по-делото-срещу-парасков-news327685.html

Изчезнаха защитени свидетели по делото срещу Парасков

Двама анонимни защитени свидетели на прокуратурата мотаят делото срещу обвинения за наркобос Михаил Парасков. Делото срещу врачанина тръгна преди дни на втора инстанция пред апелативния съд в София. 
„Защитените свидетели не се явяват на 7 или 8 заседания и то още на първа инстанция.

Сега отново са призовани, но не се явиха. Всички останали свидетели по делото потвърждават дадените показания и преди, че не съм бил лидер на каквато и да е организирана престъпна група. Очаквам да бъда оправдан изцяло от апелативния съд“, заяви Михаил Парасков, пише "Конкурент".

На първа инстанция пред окръжния съд във Враца тезата на прокуратурата, че Парасков е бил лидер на група за разпространение на наркотици, пропада и той е оправдан от магистратите в тази част. Получава наказание 3 години лишаване от свобода затова, че е членувал в такава крими организация, занимаваща се с разпространение на наркотици. Всички други обвиняеми по делото срещу Парасков сключиха споразумения с прокуратурата и се признаха за виновни.

Единствено обвиненият за тартор реши да се защитава и да не признава каквато и да е вина пред магистратите. Според разследващите, групировката е действала между май и август 2010 г. 5-има души, сред които и Михаил Парасков, бяха задържани чак през 2012 г. от отдела за борба с организираната престъпност във Враца.

По време на престоя си в ареста известният врачанин написа не 1 и 2 отворени писма, разпространени до медиите затова, че разследващи органи упражняват натиск върху задържаните по случая. Малко преди да бъде пуснат на свобода той обяви и гладна стачка зад решетките. Второто заседание в апелативния съд е насрочено след 2 седмици.

Цял випуск акушерки бяга в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252288_%D0%A6%D1%8F%D0%BB+%D0%B2%D0%B8%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA+%D0%B0%D0%BA%D1%83%D1%88%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Между 400-500 акушерки заминават годишно в чужбина, за да търсят по-добра реализация в Европа. Приблизително толкова е и един випуск медицински специалисти, които завършват акушерство. Това съобщи вчера  председателят  на Алианса на акушерките Емилия Казълова. „Младите колеги имат голяма възможност да се реализират. Отиват към Германия и Великобритания.

 

В Англия заплатата е около 1600 паунда

 

а средните заплати у нас са около 600 лева”, коментира тя и допълни, че освен по-високото заплащане, акушерките в чужбина получават и по-добро кариерно развитие. Казълова добави, че болшинството от акушерките останали у нас - 90% се трудят на по две места и често им се налага да карат дълги смени. Причините са  липсата на кадри и ниското заплащане.

 

„Възможно е  акушерките да карат 24-часови дежурства, което е провокирано не само от недостига на специалисти, но е продиктувано от финансови проблеми”, признава Казълова.

 

Тя отчете, че у нас има недостиг на акушерки. В момента те са  около  3700-3800, което е крайно недостатъчно защото са ни необходими около 5000.

 

На международния ден на акушерката, който беше вчера, съсловието  поиска законови промени, които да позволят на медицинските специалисти да работят самостоятелно.

 

„Нормативната ни уредба не позволява на акушерките да оказват медицинска помощ на родилки извън болнични заведения без надзор на лекар. С това на практика е отнета възможността на акушерката да упражнява реално традиционната си дейност - да подпомага родилката по време на естествения процес на раждане, когато липсват показания за необходимост от медицинска интервенция”, коментира Емилия Казълова. Тя добави още, че продължителността на прегледите при лекар по време на женска консултация и детска консултация е лимитиран, поради което е

 

неуместно да се говори за качествена грижа

 

Според нея трябва да се променят и законови текстове, така че акушерките да имат право да сключват договор със здравната каса, която да им плаща за полаганите от тях грижи.

 

От съсловната организация смятат за нужна и промяна в образователните  и изследователските програми на акушерките, така че и у нас да се придобиват необходимите знания и умения за обучение на родителите в практики, основани на медицински доказателства при зачитане на техните права.

Ципрас трескаво търси изход от лабиринта на преговорите

http://www.grreporter.info/tsipras-treskavo-trsi-izkhod-ot-labirinta-na-pregovorite/17229

Решаващо за изхода на преговорите ще е заседанието на Европейската централна банка, продължават срещите на Варуфакис с европейски министри на финансите

прочети повече

19 ранени при сблъсъците в Скопие

http://offnews.bg/news/n_1/n_500685.html

Най-малко 19 души са ранени по време на протестната демонстрация снощи в Скопие. Хиляди излязоха на протест в македонската столица, за да поискат оставката на премиера Никола Груевски .  Напрежението ескалира след нови скандални разкрития за убийството на 21-годишния Мартин Нешковски, пребит от полицията по време на следизборните празненства през 2011 година. Македонската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралите се пред сградата на правителството хора. Според македонските медии демонстрантите са били между 2000 и 3000 души. Те скандираха "Убийци, убийци", подпалиха контейнери за смет и хвърляха камъни по полицаите, охраняващи сградата. Безредиците продължиха близо два часа, след което полицаите успяха да разпръснат тълпата, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия. Никола Груевски, който е на власт от близо 10 г., от няколко месеца е в остър конфликт със социалдемократическия опозиционен лидер Зоран Заев . Заев огласи поредица от аудиозаписи, уличаващи министър-председателя и висши политици от неговия кръг в корупция и злоупотреба с властта.

Бирници погват от лятото длъжниците на София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252287_%D0%91%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A

 Частен съдебен изпълнител ще преследва малките и големите длъжници на Столична общината от лятото. Бирниците първо ще погнат хората, които имат текущи неплатени актове за паркиране в зелени площи или висящ данък и не възнамеряват да ги плащат. След това ще дойде ред и на тези, които висят от години на общината. За това ще се направи ново звено, което ще започне работа в края на месеца. То ще координира дейността по събиране на глобите и постановленията, издавани от местната приходна агенция, Столичния инспекторат и Центъра за градска мобилност, обясни вчера зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов.

 

Инспекторите ще събират информация за издадените наказателни постановления и ще предприемат мерки за тяхното събиране. Те ще

 

търсят около 1000 длъжници годишно

 

 „Това ще се случва по установения от закона ред. Чрез изпращане на писма, обаждане по телефона, а там, където е необходимо, ще се работи с частни съдебни изпълнители. Ще се поддържа и по-добра координация с Националната агенция по приходите ”, каза Барбалов. Така ако получим „честитка” или обаждане по телефона ще имаме месец да платим старите си задължения, иначе ще ни дадат на бирници.

 

От началото на годината общинските данъчни са изпратили 1386 напомнителни писма са за просрочени задължения за над  2,7 млн. лв. Освен това са съставени 1000 акта за некоректни платци за около 3,4 млн. лв.

 

12 фирми са дадени за принудително събиране

 

на местни данъци и такси. Те дължат общо 2,47 млн. лв

 

Зам.-кметът отчете,че към края на април собствените приходи на общината са 228  млн. лв, което е около 43% от годишния план. Според сметките това е с 14 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

 

Нараства и броят на столичаните, които предпочитат да платят данъците си онлайн вместо да висят на гише. Те са платили 1,6 млн лв., което е с 38% повече сравнение с миналата година. „В 21 детски градини са инсталирани ПОС терминали”, похвали се Барбалов. По този начин

 

7000 родители няма да чакат

 

на опашка

 

за да платят за градината. „Ще следим интереса към услугата и ако той е висок, то ще почне разработка и за приложение за онлайн плащане”, обеща финансист №1 на общината.

 

От вчера пък хората могат да проверят  задълженията си за местни данъци и такси за над 200 общини в сайта на НАП. За достъп до услугата е необходим или безплатният персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

 

„На следващ етап местните данъци и такси ще могат да се плащат директно на страницата, а момента подготвяме споразумението с приходната агенция”, обясни Барбалов.

Цачева води делегация в Берлин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252286_%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD

 Шефката на НС Цецка Цачева ще бъде начело на парламентарна делегация в Берлин днес и утре. Заедно с нея заминават заместниците й Иван Иванов и Красимир Каракачанов, както и социалистът от групата за приятелство с Германия Атанас Мерджанов. В първия ден от визитата Цачева ще се срещне с председателя на Германския Бундестаг проф. д-р Норберт Ламерт, а останалите български депутати ще разговарят със свои колеги от комисиите по европейски въпроси и вътрешни работи.

 

По-късно парламентарната шефка ще се срещне и с наши стажанти по Програмата за международни стажове на Бундестага, както и с българската общност в Берлин. Утре пък депутатите ни ще бъдат посрещнати при официалното откриване на пленарното заседание на парламента на Федерална провинция Берлин.

 

Те ще разговарят и с председателя на Групата за приятелство Германия-България Гернот Ерлер.

Жега! Живакът стига 32 градуса

http://www.bnews.bg/article-134457

Над планините също ще бъде слънчево. В следобедните часове ще се появи купеста облачност.

Среднощни биячи потрошиха мъж в леглото му

http://pik.bg/среднощни-биячи-потрошиха-мъж-в-леглото-му-news327683.html

Среднощни биячи потрошиха мъж в леглото му

Четирима неизвестни мъже са потрошили 25-годишен мъж от Вълчедръм докато спял в леглото си. Странната история се е случила малко след полунощ в на 3 срещу 4 май.

Пострадалият В.А. е транспортиран в болницата в Лом, където е настанен за лечение със счупен крак и ключица на ръката, без опасност за живота, пише "Трибали".

Сигналът за инцидента е подаден от съсед на пострадалия. До момента полицията е установила, че в дома на В.А. са нахлули четирима непознати.

Попитали го как се казва. Като чули името се нахвърлили отгоре му най-вероятно с бухалки. Пребили го и изчезнали. 

Домът на В.А. е посетен от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство.

От полицията в Монтана не съобщават пребития млад мъж с какво се занимава и дари има криминално досие. 

Постигнат е прогрес по темата за гръцкия дълг, обяви Варуфакис

http://www.moreto.net/novini.php?n=288237

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обяви, че страната е постигнала голям напредък по темата за дълга. Той имаше среща с европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси в Брюксел. По-рано ЕК понижи с цели 2 процента прогнозата си за растежа на гръцката икономика за тази година – от 2.

Хаос и насилие в Скопие

http://news.ibox.bg/news/id_311111023

Най-малко 19 ранени по време на антиправителствен протест

Путин се гласи за четвърти мандат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252285_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82

 Владимир Путин, който е на половината на третия си мандат като държавен глава, е в добра форма, тъй като кризата и външнополитическия натиск срещу Русия изискват от него колосална съсредоточеност и голяма активност. Неговият рейтинг едва ли ще спадне в близко време, но все пак липсата на кадрова динамика във властта и представянето на новата икономическа програма за развитие от руския лидер изискват решения, смятат експерти, пише РИА ”Новости”.

 

Политолозите не изключват вероятността Путин да се кандидатира за нов мандат през 2018 г., тъй като сигнали в този смисъл вече прозвучават както от страна на самия президент, така и на неговото обкръжение. Според последни данни от социологическо проучване броят на руснаците, които биха гласували за Путин на президентските избори, достигна 76%.

 

Освен това руският президент зае първо място по рейтинг на най-влиятелните хора на планетата по версията на читателите на сп. ”Тайм”.

Апаш опита да обере цяла поликлиника

http://pik.bg/апаш-опита-да-обере-цяла-поликлиника-news327682.html

Апаш опита да обере цяла поликлиника

Малко след 19 часа снощи диспечер на охранителна фирма се обадил в полицията във Видин, че гардовете са заловили мъж при опит за кражба от лекарски кабинет в сградата на поликлиниката.

Дежурният патрул веднага отишъл на място. Крадецът, 34-годишният И.К., успял да разбие вратите на 6 кабинета, пише "Трибали".

Ограбени са само 2 помещения - апарати за измерване на кръвно налягане и на кръвна захар и кочан зелени рецепти без печат са откраднати от единия, а от другия е направен опит за кражба на компютър. В останалите 4 помещения не са констатирани липси.

Всичко задигнато е намерено у крадеца.

Той е задържан за 24 часа.

Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.

И сегашните абитуриенти ги чака голямото плащане за диплома

http://viewpoint.actualno.com/I-segashnite-abiturienti-gi-chaka-goljamoto-plashtane-za-diploma-news_471314.html

Тази година на опашката за дипломи чакат по-малко от 60 000 зрелостници. Или поне с такива числа разполага oбразователното министерство. По неофициални данни 10 на сто от дипломиралите се или близо...

Учени получиха сигнал от извънземни, оказа се микровълнова фурна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749345

Учени от Австралия са получили сигнали от извънземни, но от микровълнова фурна, предаде ДПА.
Специалисти, работещи с мощния телескоп на обсерваторията
Учени от Австралия са получили сигнали от извънземни, но от микровълнова фурна, предаде ДПА. Специалисти, работещи с мощния телескоп на обсерваторията "Паркс" в Западна Австралия, изследвали странни сигнали, за които допуснали, че идват от далечни галактики. Установено било, че въпросните "бързи радиоимпулси" с продължителност една милисекунда и

Доставиха кокаин за 15 млн. евро в супермаркет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252284_%D0%94%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B8%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+15+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B2+%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%80%

 Заради грешка на наркотрафиканти във верига от супермаркети в Берлин беше доставено голямо количество кокаин, укрито в кашони с колумбийски банани. Според информациите в германските медии, наркотикът е доставен в 13 магазина от веригата “Алди“. Общото количество на кокаиновата пратка е 386 килограма, на стойност близо 15 милиона евро – това е своеобразен рекорд за Берлин. Предишният рекорд от 140  килограма кокаин беше установен през януари миналата година при подобни обстоятелства - тогава наркотикът беше доставен в същата верига от супермаркети.

 

Според полицията кашоните с банани са се използвали за контрабанда на дрога от Колумбия, а попадането им във веригата магазини се дължи на грешка на доставчиците.

 

Засега не изяснено кой е истинският получател на пратката.

Меркел отива при опозицията в Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252283_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0

 Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще се срещне с представители на руската опозиция по време на визитата си в Москва в края на седмицата, информира вчера в. „Известия”. Източници на изданието разказали, че Меркел може да се види с хора от блока „Касянов-Навални” и с лидери на други антиправителствени политически сили.

 

В преговорите около организирането на срещата участвали опозиционерите Алексей Навални, Владимир Милов, Илия Яшин и Леонид Волков, допълва вестникът. Според авторите на статията те щели да поискат от германския канцлер

 

засилване на западните санкции

 

срещу Русия. В същото време обаче самият Навални опроверга информацията за готвена среща между Меркел и руската опозиция. На страницата си в Туитър той обвини в. „Известия”, че „продължава да работи в жанра на измислените новини”. Пресаташето на Навални Кира Ярмиш заяви, че това е журналистическа партенка, която ще позволи на изданието после да излезе с „новината” - „Меркел отказа да се среща с опозицията”. Депутатът от Думата Дмитрий Гусков, който също е спряган като участник в евентуални разговори с Меркел, също отрече слуховете.

 

Канцлерът на ФРГ идва в Москва на 10 май, ден след провеждането на парада, посветен на 70-годишнинаа от победата на Русия във Великата отечествена война. НТВ припомня, че тя отказа да присъства на самия военен парад заради усложнените отношения с Москва, но въпреки това ще почете милионите жертви, поднасяйки венец пред Паметника на незнайния войн. След това президентът Владимир Путин ще приеме Меркел в Кремъл, като се очаква двамата да обсъдят обстановката в Украйна и спазването на Минското мирно съглашение. На 10 май в Москва ще пристигнат още президентите на Чехия и Беларус Милош Земан и Александър Лукашенко, както и премиерът на Словакия Роберт Фицо. Вчера стана ясно, че на самия парад ще присъства и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. На тържествата, посветени на юбилея от Победата, ще дойдат още лидерите на Китай, Куба, Македония, Палестина, ЮАР, Босна и Херцеговина, Венецуела, Виетнам, Кипър, Индия и др. Повечето западни държавни мъже обаче

 

решиха да бойкотират

 

парада и отклониха поканата от Кремъл. В тази връзка британският в. „Индипендънт” писа, че така те „пропускат още една възможност за нормализиране на отношенията с Русия”.  За Русия Денят на победата е важен патриотичен празник, а парадът на него е традиция, която трябва да се спазва. Обаче западните страни, които ревностно се отнасят към собствените си празници, са равнодушни към чуждите празници. „Всяка година на 9 май Русия не само празнува победата над нацистка Германия, но и оплаква 20 милиона загинали във войната. Руснаците си задават въпроса – разбира ли Западът жертвата, понесена от Русия и ще започне ли някога да я цени?”, коментира изданието.

САЩ дават 20 млн. долара за четирима от „Ислямска държава“

http://web.barometar.net/79960/

Държавният департамент на САЩ обеща награда от 20 милиона долара за информация за местонахождението на четиримата лидери на групировката „Ислямска държава”, съобщава Асошиейтед прес.За информация за ръководителя на „Ислямска държава” Абд ал-Рахман Мустафа ал-Кадули са обещани 7 милиона долара. Още по 5 милиона долара ще бъдат изплатени за информация за Абу Мохамед ал-Аднани, който представлява […]

Шарлот ухапа букмейкърите с милион паунда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252282_%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D1%82+%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D0%B0%D1%83%D0%BD

 Рекордната сума от 1 млн. паунда са платили букмейкърите на играчите, успели да отгатнат името на новата британска принцеса - Шарлот Елизабет Даяна. Шарлот е било безспорен фаворит сред феновете на залаганията за името. Другите две най-популярни имена за момичета били Алис и Оливия. В деня на раждането на момиченцето, залозите да се казва Шарлот се увеличили значително. Коефициентът намалял до 3:1 за разлика от 25:1 в деня, когато Кейт обявила, че е бременна.

Среднощен ужас! Две бездомни кучета нападнаха старша сестра в Дупница

http://pik.bg/среднощен-ужас-две-бездомни-кучета-нападнаха-старша-сестра-в-дупница-news327680.html

Среднощен ужас! Две бездомни кучета нападнаха старша сестра в Дупница

Две бездомни кучета нападнаха по време на нощно дежурство старшата сестра на хирургично отделение Маргарита Лазова пред общинската болница в Дупница, пише "Струма бг".

„Около 2 часа през нощта излязох пред болницата да изпратя дъщеря си, която отпътува за Хърватска на турне с танцов състав от Дупница. Изведнъж пред мен изскочиха две кучета и ми се нахвърлиха. Беше страшно”, разказа  М. Лазова.

„Изпаднах в паника. Гледайки ги в очите, тръгнах заднешком, за да вляза през вратата, но се ударих в стъклото до нея, счупих го с тялото и паднах по гръб във фоайето на болницата. Охранителят на болницата и дежурната сестра в реанимация ми помогнаха да стана. Нямам нищо счупено, но усещам болки в гърба”, допълни старшата сестра на хирургичното отделение на общинската болница в Дупница.

Вчера сутринта счупеното стъкло на входа на болницата беше подменено. Докато Маргарита Лазова разказваше за преживения стрес, в Спешен център дойде Николай Мусторов от Дупница, също нападнат от бездомно куче.

„Кучето ме одраска със зъбите си. Отидох при личния си лекар да ме прегледа, а той ме изпрати в Спешен портал на частната болница в Дупница. Отидох там. Казаха ми, че нямат ваксина, и да отида в Спешен център. Пристигнах и ми направиха ваксина. Трябваше да обиколя цял град, за да ме ваксинират против бяс. Няма оправия в тази държава”, заяви 70-годишният дупничанин. 

Гергьовден носи слънце и температури над 30 градуса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2527165_gergyovden_nosi_slunce_i_temperaturi_nad_30_gradusa/?ref=rss


Времето на празничния 6 май ще бъде слънчево и топло – с температури, на места надхвърлящи 30 градуса, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Ще има разкъсана, предимно висока облачност със слаб вятър от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 19 градуса по морското крайбрежие и 32 градуса в Северна България, в София – 29°.

Над планините ще бъде слънчево, но след обяд ще се появи купеста облачност. Ще духа до умерен вятър...

Кристалина Георгиева: Нужни са гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори

http://pik.bg/кристалина-георгиева-нужни-са-гаранции-че-случаят-с-ктб-няма-да-се-повтори-news327679.html

Кристалина Георгиева: Нужни са гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори

България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда. Това заяви пред БНР еврокомисарят Кристалина Георгиева.

По повод пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни, но залага продължаващ спад на инвестициите, Георгиева препоръча и бързо премахване на административните пречки пред бизнеса.

"Това, че имаме ниски данъци е добре, но очевидно не е достатъчно, защото се оказва, че на бизнеса му излизат през носа тези пречки, които се създават излишно по административен път", добави Георгиева. Тя подчерта, че са нужни гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори.

Сътресенията във финансовия сектор у нас са посочени от Европейската комисия като негативен фактор за ръста на икономиката ни. "Ясно е, че не е лесно да се приключи тази тема. Не само това, което се случи с КТБ, а това, което продължава да тресе общественото мнение.

Трябва да се затвори тази страница решително, но и да се създаде по-голяма увереност, че този случай няма да се повтори", подчерта още Георгиева. /

Онкоболницата във Варна отвърна на удара на здравния министър Петър Москов

http://web.barometar.net/79958/

От няколко дни Онкологичната болница във Варна е превърната в мишена за словесни нападки на различни административни нива, което създава напрежение, както сред работещите в СБАЛОЗ, така и сред стотиците пациенти, които специализираното лечебно заведение обслужва всекидневно. Това се казва в становище на екипа на СБАЛОЗ – Варна по повод отправените от ефира на национална […]

Финансовото състояние на Атина е трагично

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252281_%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%87

 Гърция може би няма да е в състояние да плати вноските си по траншовете към Международния валутен фонд (МВФ). Драматичното предупреждение е било отправено от гръцкия премиер Алексис Ципрас в негов телефонен разговор с управляващия директор на фонда Кристин Лагард, твърди атинският в. “Имерисия”.

 

Ципрас и Лагарад са говорили половин час по телефона и според информации, които не са потвърдени от МВФ, гръцкият премиер е анализирал пред нея финансовото състояние на страната, което по думите му било трагично. Той казал на Лагард, че ако европейските институции не помогнат до сряда, гръцкото правителство може би

 

няма да е в състояние

 

да се издължи

 

и да плати лихвите и траншовете към МВФ, които страната трябва да погаси.

 

През април Гърция плати 450 млн. евро на МВФ. Тогава правителството накара местните власти да прехвърлят резервите си в търговските банки в централната банка на Гърция, посочвайки като причина “изключително неотложни и непредвидени нужди”.

 

МВФ е поискал европейците да отпишат значителни суми от дълга на Гърция, като е заплашил, че ще оттегли финансовата си помощ за страната, ако това не стане, съобщав британският „Файненшъл таймс“

 

Предполага се, че предупреждението е било отправено от директора на фонда за Европа Пол Томсен на състоялата се миналия месец в Рига среща на финансовите министри от еврозоната.

 

Половината от транша в размер на 7,2 млрд. евро, които са предмет на

 

интензивни

 

преговори

 

между Атина и нейните кредитори, трябва да дойдат от МВФ, отбелязва вестникът и допълва, че Гърция иска да осигури тези 7,2 млрд. евро, за да избегне фалит.

 

Страните кредиторки от еврозоната, които държат най-голямата част от гръцкия дълг, са категорично против негово отписване, но подкрепата от МВФ е от решаващо значение за финансирането на Гърция, се казва в публикацията.

 

След разговора си с Лагард Ципрас е разговарял по телефона и с германския канцлер Ангела Меркел. Те са обсъдили хода на преговорите в Брюксел и са разменили мнения по въпроси, свързани с постигането на споразумение между Гърция и нейните кредитори. Според германския в. “Билд”, Атина се е разбрала с Берлин за следващите свои действия.

 

Посочва се, че телефонните разговори на Ципрас са предшествали планираните за вчера важни срещи на вицепремиера Янис Драгасакис и втория външен министър с ресор за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос с президента на ЕЦБ Марио Драги, както и срещите на финансовия министър Янис Варуфакис с френския си колега Мишел Сапен и с европейския комисар Пиер Московиси.

България посреща с надежда европейското по футбол за юноши

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527100_bulgariia_posreshta_s_nadejda_evropeiskoto_po_futbol/?ref=rss


Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години започва днес в България. Надпреварата ще бъде открита с мача между Испания и Австрия в 15.00 часа.

Българският национален отбор ще дебютира в двубоя с Хърватия, който е в 19.00 часа в Стара Загора.

Европейското се очаква с надежда - президентът на БФС Борислав Михайлов говори за "връщане на любовта към футбола на младите в България", а селекционерът Александър Димитров смята, че турнирът "е крачка към подобряване на...

Кметът на Аксаково откри огромна детска площадка

http://petel.bg/Kmetat-na-Aksakovo-otkri-ogromna-detska-ploshhadka__111010

Снощи до спирка „Поща“ в гр. Аксаково кметът на общината инж. Атанас Стоилов откри реновираната детска площадка, която след...

Божидар Димитров в ефира на БТВ: "Ванга ми каза! България ще се оправи, когато..."

http://petel.bg/Bozhidar-Dimitrov-v-efira-na-BTV--Vanga-mi-kaza--Balgariya-shhe-se-opravi--kogato---__111011

Кадър "БТВ" Тъжно е, че на Гергьовден само 1500 мъже набиват крак по жълтите павета, а само един хеликоптер ще лети над София със знамето. За...

Предаваме от мястото: Ето как Варна празнува Деня на храбростта (снимки от парада)

http://petel.bg/Predavame-ot-myastoto--Eto-kak-Varna-praznuva-Denya-na-hrabrostta--snimki-ot-parada-__111012

Фото Румен Сарандев Представителният духов оркестър на Военноморските сили по традиция е една от атракциите за варненци и гостите на...

Българските бандити остават без телефони и компютри

http://petel.bg/Balgarskite-banditi-ostavat-bez-telefoni-i-kompyutri__111013

Български бандити, хванати да вършат престъпления зад граница или техни „колеги” от ЕС, дошли да живеят у нас, няма да могат да ползват...

С хитър трик длъжници бягат от данъци на старите коли

http://petel.bg/S-hitar-trik-dlazhnitsi-byagat-ot-danatsi-na-starite-koli-__111014

Коли, на които данъците не са плащани с години, масово се обявяват за откраднати, съобщава „Телеграф”. Схемата се прилага, когато...

Гаф на Гала - проспа единствения хеликоптер на парада

http://petel.bg/Gaf-na-Gala---prospa-edinstveniya-helikopter-na-parada__111015

Преките включвания на парада в предаването на Гала в "На кафе" не успяха да хванат пряко единствения вертолет Ми-17, който прелетя над...

Днес от 14 до 20 ч ограничават движението на тирове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749353

От 14.00 ч. до 20.00 ч. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта е да се повиши безопасността на движението при очаквания засилен трафик на Гергьовден.
От 14.00 ч. до 20.00 ч. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта е да се повиши безопасността на движението при очаквания засилен трафик на Гергьовден.

На Гергьовден от 14.00 часа до 20.00 часа се ограничава движението на тирове по автомагистралите и натоварените пътни направления

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749340

От 14.00 ч. до 20.00 ч. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта е да се повиши безопасността на движението при очаквания засилен трафик на Гергьовден.
От 14.00 ч. до 20.00 ч. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта е да се повиши безопасността на движението при очаквания засилен трафик на Гергьовден.

128 млн. евро чужди инвестиции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252280_128+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8

 За първите два месеца на тази година чуждестранните инвестиции в България са 128,2 млн. евро, а за цялата 2014 г. – 1,29 млрд. евро. Това отчете заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на връчването на сертификат за инвестиция клас "А" на "Фьосталпине ФАЕ София".

 

Везиева отбеляза, че приоритет на министерството е привличането на инвестициите като цяло, но основно внимание се обръща на високите технологии, производството и устойчивите работни места. Тя посочи, че връченият вчера сертификат за производство в сектор "ЖП инфраструктура" спада към високотехнологичните сектори, в период на криза на инвестициите, предаде БТА.

 

Инвестиционният проект на компанията предвижда разширяване на производствената и складовата й база в София, покупка на нови машини и съоръжения, в това число линия за производство на реброви подложки за жп стрелки и релси. Инвестицията е на стойност 5,017 млн. лева и предвижда разкриването на 52 нови работни места. Компанията е основен доставчик на компоненти за жп инфраструктура, поддръжката и разширяването на железопътни трасета.

Русия променя стратегията за национална сигурност заради Украйна

http://www.mediapool.bg/rusiya-promenya-strategiyata-za-natsionalna-sigurnost-zaradi-ukraina-news233713.html

Съветът за сигурност на Руската федерация ще внесе корекции в стратегията за национална сигурност на Русия до 2020 г., както и в Доктрината за информационна сигурност на РФ,  предаде ТАСС. Това е съобщил секретарят на съвета Николай Патрушев  в статия, която ще бъде публикувана във вестник "Красная звезда". Налагащите се изменения са свързани преди всичко с "възникването на нови военни опасности и заплахи. Те видимо се проявяват в събитията от Арабската пролет, в Сирия и Ирак, в ситуацията в Украйна и около нея", отбелязва Патрушев, цитиран от БТА. Това е свързано и с тенденцията военните заплахи да се преместват в информационното пространство. Секретарят на руския Съвет за сигурност констатира, че в борбата на водещите държави в света за техните интереси типични стават "непреките действия", използването на протестния потенциал на населението, на радикалните и екстремистките организации, на частните военни компании.  "Засилва се агресивността на САЩ и НАТО спрямо Русия.  Увеличава се техният военен потенциал непосредствено край нашите граници. Активно се провеждат мероприятия по разгръщането на глобална система за противоракетна отбрана", добавя той. В условията, когато САЩ и техните съюзници внасят дисбаланс в системата на международните отношения, Русия продължава да играе стабилизираща роля, посочва Патрушев. "Пред очите ни са многобройни примери за нарушаване от САЩ на основополагащи принципи на Устава на ООН като независимостта и суверенното равенство на държавите, ненамеса във вътрешните им работи, мирното уреждане на споровете. Достатъчно е да си припомним бомбардирането на Сърбия, окупирането на Ирак, унищожаването на държавността в Либия. Тук влизат в действие и откровено лъжливи аргументи, и грубо манипулиране на мандата на Света за сигурност  на ООН, и в резултат се стига до разрушение и хаос", казва руският политик. Той се оплаква още от "продължаващата подривна дейност на чуждестранните спецслужби срещу Русия и от въвеждането на икономически санкции срещу нея, които "имат за цел рязко да влошат качеството на живота на руснаците и да провокират възникването на протестно движение". Затова руската държава трябва да поддържа боеспособността на своите въоръжени сили като гарант на сигурността и стабилността", отбелязва Патрушев. Всичко това обуславя необходимостта да се внесат съответните  изменения във Военната доктрина на Руската федерация, засягащи въпросите за сдържането и предотвратяването на военните конфликти и определящи основните задачи на въоръжените сили и на другите войски, усъвършенстване на военната организация, снабдяване на руските въоръжени сили с военна техника, развитие на отбранително-промишления комплекс, подчертава авторът на статията. Патрушев припомня, че в края на 2014 г. вече бяха внесени уточнения в руската военна доктрина. "В новата й редакция се отделя повече внимание на вътрешните проблеми, на въпросите на информационното противоборство... В същото време се запазва нейният отбранителен характер, а също привързаността на Русия към използването за защита на националните интереси на военни мерки  само в случай, че са изчерпани възможностите да се използват мерки с ненасилствен характер", подчертава авторът.

Русия променя стратегията за национална сигурност заради Украйна7

http://www.mediapool.bg/rusiya-promenya-strategiyata-za-natsionalna-sigurnost-zaradi-ukraina7-news233713.html

Съветът за сигурност на Руската ще внесе корекции в стратегията за национална сигурност на Русия до 2020 г., както и в Доктрината за информационна сигурност на РФ,  предаде ТАСС. Това е съобщил секретарят на съвета Николай Патрушев  в статия, която ще бъде публикувана във вестник "Красная звезда". Налагащите се изменения са свързани преди всичко с "възникването на нови военни опасности и заплахи. Те видимо се проявяват в събитията от Арабската пролет, в Сирия и Ирак, в ситуацията в Украйна и около нея", отбелязва Патрушев, цитиран от БТА. Това е свързано и с тенденцията военните заплахи да се преместват в информационното пространство. Секретарят на руския Съвет за сигурност констатира, че в борбата на водещите държави в света за техните интереси типични стават "непреките действия", използването на протестния потенциал на населението, на радикалните и екстремистките организации, на частните военни компании.  "Засилва се агресивността на САЩ и НАТО спрямо Русия.  Увеличава се техният военен потенциал непосредствено край нашите граници. Активно се провеждат мероприятия по разгръщането на глобална система за противоракетна отбрана", добавя той. В условията, когато САЩ и техните съюзници внасят дисбаланс в системата на международните отношения, Русия продължава да играе стабилизираща роля, посочва Патрушев. "Пред очите ни са многобройни примери за нарушаване от САЩ на основополагащи принципи на Устава на ООН като независимостта и суверенното равенство на държавите, ненамеса във вътрешните им работи, мирното уреждане на споровете. Достатъчно е да си припомним бомбардирането на Сърбия, окупирането на Ирак, унищожаването на държавността в Либия. Тук влизат в действие и откровено лъжливи аргументи, и грубо манипулиране на мандата на Света за сигурност  на ООН, и в резултат се стига до разрушение и хаос", казва руският политик. Той се оплаква още от "продължаващата подривна дейност на чуждестранните спецслужби срещу Русия и от въвеждането на икономически санкции срещу нея, които "имат за цел рязко да влошат качеството на живота на руснаците и да провокират възникването на протестно движение". Затова руската държава трябва да поддържа боеспособността на своите въоръжени сили като гарант на сигурността и стабилността", отбелязва Патрушев. Всичко това обуславя необходимостта да се внесат съответните  изменения във Военната доктрина на Руската федерация, засягащи въпросите за сдържането и предотвратяването на военните конфликти и определящи основните задачи на въоръжените сили и на другите войски, усъвършенстване на военната организация, снабдяване на руските въоръжени сили с военна техника, развитие на отбранително-промишления комплекс, подчертава авторът на статията. Патрушев припомня, че в края на 2014 г. вече бяха внесени уточнения в руската военна доктрина. "В новата й редакция се отделя повече внимание на вътрешните проблеми, на въпросите на информационното противоборство... В същото време се запазва нейният отбранителен характер, а също привързаността на Русия към използването за защита на националните интереси на военни мерки  само в случай, че са изчерпани възможностите да се използват мерки с ненасилствен характер", подчертава авторът.

Климатолог №1 доц. Георги Рачев пред ПИК и "Ретро": Лятото дойде! Изпепеляваща жега през август, градусите скачат до 35!

http://pik.bg/климатолог-№1-доц-георги-рачев-пред-пик-и-ретро-лятото-дойде-изпепеляваща-жега-през-август-news327666.html

Климатолог №1 доц. Георги Рачев пред ПИК и "Ретро": Лятото дойде! Изпепеляваща жега през август, градусите скачат до 35!

 „Лятото най-сетне дойде, тази година то ще бъде по-слънчево и без обилни валежи”, каза специално за „Ретро” най-големият спец по климата доц. Георги Рачев. Прогнозата си той прави според последните данни на НОАА – американска агенция за изследване на атмосферата и океаните, която никога досега не го е подвеждала.

 Гергьовден ще е най-горещият ден през май, а следващите дни малко ще захладнее и слабо ще превали, напомни доцентът. но през цялото идващо лято средните месечни температурите ще са около 24 градуса. Но ще има дни, в които буквално ще пукаме от жега – тогава термометрите ще показват и над 35 градуса. Опасността от потопи, каквито имаше миналата година, сега  е само няколко процента.

 Няма никакви изгледи да се повторят наводненията, каза още климатологът. Според него е най-добре да планираме почивката си на море в края на юни и началото на юли. Тогава слънцето е особено щедро. Вярно е, че на Преображение Господне  на 6 август лятото се пречупва, но това важи само за морето. Есента наближава, но не с опадалите листа, а първо със затихване на ре

Температурите днес ще се повишат и максималните ще бъдат между 25° и 30°, по-ниски по морския бряг 19°-21°, в София около 25°, сочи прогнозата на НИМХ на БАН.Облачността ще бъде разкъсана, средна и висока, през деня над много райони, намаляваща до слънчево. В следобедните часове над планините ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали за кратко. 

EK повиши прогнозата си за растежа на България до 1%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252279_EK+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D

 Европейската комисия повиши оценката си за икономическия растеж на България до 1 на сто през 2015 година. Това сочат публикуваните вчера пролетни икономически прогнози. В зимните прогнози, които Брюксел оповести през февруари, се очакваше тази година българската икономика да нарасне с 0,8 на сто. Това е и процентът, заложен в бюджета за 2015 г.

 

За догодина очакваният процент на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) е 1,3 на сто. ЕК ревизира в посока нагоре и очакванията си за растежа за миналата година – от 1,4 на сто до 1,7%. Тази ревизия се дължи основно на публичните инвестиции и на известно възстановяване на частното потребление след сериозния му спад през 2013 г., посочват от комисията.

 

Очакваното забавяне на растежа на държавните инвестиции и

 

оставащите слаби частни инвестиции

 

вероятно ще се отразят неблагоприятно върху перспективите за растеж, обобщава ЕК в частта от прогнозите си, посветени на България.

 

Очакванията са, че инфлацията ще остане отрицателна за дълъг период през 2015 година, а в края на годината ще мине на положителна територия. ЕК очаква годишна инфлация в страната от минус 0,5 на сто тази година и 1% идната година. България отчете най-големия спад на цените в ЕС през 2014 година (минус 1,6 на сто) заради комбинация от вътрешни и външни фактори, които оказваха натиск върху цените от средата на 2013 година, отбелязва ЕК.

 

Възстановяването на трудовия пазар остава бавно

 

като миналата година заетостта е нараснала с 0,4 на сто след същия спад предходната година. Растежът се дължи основно на увеличаването на броя на работните места в селското стопанство и търговията. Очакванията са, че тази година заетостта ще нарасне с 0,2 на сто, а догодина - с 0,3 процента. ЕК прогнозира, че равнището на безработица в България ще спадне от 11,4% миналата година до 10,4% тази година и 9,8 на сто догодина.

 

Институцията очаква забавяне на вътрешното търсене. След като се възползва от ниската инфлация и спада на цените към края на 2014 година, местното потребление се очаква да забави растежа си през 2015 година в съответствие с ниските заплати и растежа на заетостта, се посочва в документа.

 

Държавният дълг се очаква да е нараснал от 18,3 процента от БВП в края на 2013 година до 27,6 процента миналата година заради подкрепата за финансовия сектор и повишения бюджетен дефицит. За 2015 година прогнозата за дълга е той да скочи до 29,8 процента от БВП, а за догодина се очаква показателят да достигне 31,2 процента, според ЕК.

 

През април Министерството на финансите (МФ) ревизира в посока нагоре прогнозата си за икономическия растеж през 2015 г. и вече очаква ръст от 1,4% при първоначалните 0,8%.

 

За 2016 г. министерството очаква ускоряване на растежа до 1,7%, за 2017 г. – до 2,3%, а за 2018 г. – забавяне на ръста до 2,1%. Според МФ в следващите две години основен принос ще имат частното потребление и инвестициите заради подобряването на бизнес климата в страната и повишаване на кредитната активност.

Карло Коломбара прави майсторски клас в НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749011

Световноизвестният италиански бас Карло Коломбара идва отново в България за майсторски клас със заключителен концерт на 17 май в зала 6 на НДК. Курсът за бъдещи оперни звезди ще се проведе в зала 8 на двореца от 12 до 16 май. На 12 май заниманията ще бъдат от 11 до 20 часа, а в дните 13-16 май - от 14 до 20 часа. Входът е свободен.
Световноизвестният италиански бас Карло Коломбара идва отново в България за майсторски клас със заключителен концерт на 17 май в зала 6 на НДК. Курсът за бъдещи оперни звезди ще се проведе в зала 8 на двореца от 12 до 16 май. На 12 май заниманията ще бъдат от 11 до 20 часа, а в дните 13-16 май - от 14 до 20 часа. Входът е свободен.

Седем от задържаните в "Люлин" с обвинения за дрога

http://offnews.bg/news/n_1/n_500680.html

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем участници в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотици. Членовете на престъпната структура бяха задържани на 4 май 2015 г. в София при специализирана операция на Сектор „БОП“ – СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.  Обвинения са повдигнати на Ивайло Стойнов - ръководител на групата, и на участниците Венцислав Дамянов, Тодор Григоров, Марио Тодоров, Петър Миленов, Григор Русев, Петко Стоянов за престъпление по чл. 321 и 354а от Наказателния кодекс.  Според събраните до момента доказателства групата е действала поне от януари 2014 г. В жилища и автомобили на задържаните са намерени различни по вид и количества наркотици – хашиш, марихуана, кокаин, хероин. С прокурорски постановления на седмината е наложено прокурорско задържане до 72 часа. От Специализирания наказателен съд ще бъде поискано налагане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража" за всички участници в групата.

ExxonMobil с интерес към находищата ни в Черно море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252278_ExxonMobil+%D1%81+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%8

 ExxonMobil се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море. Това заяви вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион в щатската  корпорация Стейси Уелтмър по време на среща с председателя на Коми­сията по енергетика в Народ­ното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

 

Срещата се проведе в новопостроения глобален офис на Exxon Mobile край Хюстън, САЩ, а българската делегация беше

 

първата международна делегация, приета

 

в новата централа

 

на американския гигант, отбелязаха от партията.

 

По време на срещата Стейси Уелтмър подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока “Терес” и “Силистар” в Чер­но море.

 

Делян Добрев информира представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите им и подчерта, че обявата за старта на конкурсите за “Терес” и “Силистар” вече е публикувана в Официал­ния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват могат да купуват документи до 17 август 2015 г. Компаниите могат да подават оферти до 21 септември тази година, отбеляза още Добрев.

 

Зам.-министър Станков обясни на американските съ събеседници, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата “Силистар” и “Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години.

 

Делян Димитров от “Бул­гартрансгаз” подчерта съ­­що, че в момента България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гър­ция и Турция и това ще увеличи капацитетът на системата ни за пренос на газ.

 

От ExxonMobil

 

имат конкретни очаквания към потенциала

 

в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море, завършва съобщението на ГЕРБ.

 

През февруари Делян Добрев проведе среща и с представители на Statoil, които заявиха, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока “Хан Аспарух” и в румънската част на Черно море.

Слънчево с максимални температури до 32°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749331

Времето ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 27° и 32°, по-ниски по морския бряг 18-23°, в София 29°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Атмосферното налягане в сутрешните часове е средното за месеца и
Времето ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 27° и 32°, по-ниски по морския бряг 18-23°, в София 29°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Атмосферното налягане в сутрешните часове е средното за месеца и

Аман от тоталитаристи!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4748931

Искането на Българското вегетарианско общество да се се забранят курбаните за Гергьовден звучи в духа на тоталитарните традиции. Не им ли писна на някои 45 г. да ни налагат отгоре какво да правим, та да продължават с искането за забрани и централни команди и сега?
Днес един ни казва какво да не ядем,
Искането на Българското вегетарианско общество да се се забранят курбаните за Гергьовден звучи в духа на тоталитарните традиции. Не им ли писна на някои 45 г. да ни налагат отгоре какво да правим, та да продължават с искането за забрани и централни команди и сега? Днес един ни казва какво да не ядем,

Слънчево с максимални температури до 32°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4749334

Времето ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 27° и 32°, по-ниски по морския бряг 18-23°, в София 29°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Атмосферното налягане в сутрешните часове е средното за месеца и
Времето ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 27° и 32°, по-ниски по морския бряг 18-23°, в София 29°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Атмосферното налягане в сутрешните часове е средното за месеца и

Военните музеи отварят врати за 6 май

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/06/2526994_voennite_muzei_otvariat_vrati_za_6_mai/?ref=rss


Военноисторическите и някои исторически музеи в големите български градове ще бъдат отворени по случай днешния празник на храбростта и българската армия 6 май. Някои ще приемат посетители и безплатно, съобщават техните пресцентрове.

В столицата Националния военноисторически музей (НВИМ) отбелязва Деня на храбростта и празника на българската армия с две изложби. Забележителната с големината си експозиция "Нямах оръжие. Имах раница и статив" събира над 400 плятна от 50 български...

Георги Иванов: В науката не си развалихме отношенията с никой

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252277_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%92+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%BC%D

 Кръстен съм на дядо ми Георги, по линия на майчиния род, а приличам на бащиния. С тези думи първият ни космонавт Георги Иванов посрещна екипа на БГНЕС пред капсулата, с която той и съекипникът му Николай Рукавишников се завръщат на земята след драматичния си полет.

Той се съгласява, че името му е сред най-популярните в България и затова има толкова прославени съименници - от историята, и от днешния ден. "Ако баща ми сега беше жив, щеше да му е много тежко и щеше да реагира остро на отчуждаването на хората, на геноцида, който се провежда върху пенсионерите, на невежеството и неграмотността на младежите у нас", спомня си космонавтът за своя достоен родител, научил го на труд и родова чест.

Освен, че наскоро Георги Иванов празнува 36 г. от полета си, осъществен заедно с уважавания руски физик - космонавт Николай Рукавишников, той припомня и за други важни дати. 50 г. се навършиха през март т.г. от полета на Алексей Леонов, космонавтът, който за първи път излезе в открития Космос. В навечерието сме и на 40-годишнината от полета на "Съюз-Аполо" през 1975 г., който бе на практика първия международен космически полет, припомни Иванов.

Опитал съм жилото на много неща в живота, но съм и любител-пчелар, заговори за себе си нашият събеседник. Затова пък меда го опитвам всеки ден, защото сам съм си го произвел – не като търговска стока, а за семейството, добави той. При пчелите е интересна организацията на работата им, от която ние само можем да се поучим – ред, порядък, дисциплина, всеки знае своята роля и си я върши, задружно живеят и лятото, и зимата. Притежават всички онези ценни навици, които липсват на нашето общество днес, смята нашият космонавт.

Въпреки това, не се отдалечаваме от времето, в което България ще има трети космонавт – мисля, че дори се приближаваме, казва Георги Иванов. "Сигурен съм, че ще имаме и трети, и четвърти, и пети… Въпрос на държавническо отношение. Например, тази година станахме членове на Европейската космическа агенция, което е крачка напред и чрез нея страната ни може да има правото на легитимни очаквания. Но, за да изпратим трети космонавт ще трябват много средства, става дума за десетки милиони евро", уточни той.

Защо съм оптимист ли? "В науката и в космическата сфера България не си е разваляла взаимоотношенията с никой, нашите учени и специалисти участват в почти всички проекти и на Русия, и на САЩ, както и на Международната космическа станция, която лети постоянно на нас и на нея има българска апаратура - за изследване на радиацията", припомни космонавтът. В тази област сме се специализирали и сме нещо като абонирани за снабдяването с тези прибори. И не само - българската оранжерия летя доста дълго време на станция "Мир", повече от 15 г. На нея руски и американски астронавти събираха урожая, пресните зеленчуци и плодове.

На фона на плакат за честването на Деня на победата над хитлеро-фашизма - 9 май първият ни космонавт бе категоричен, че не е редно официален представител на България от висок ранг да не участва в празненствата по този повод в Москва. Ние сме една от страните, които благодарение на Съветския съюз и на Червената армия, запази своята териториална цялост след Втората световна война, и то след като беше в коалиция с хитлеро-фашистите, подчерта Георги Иванов. Много късогледо постъпиха българските управляващи, непростимо като реакция при положение, че 9-ти май 1945 г. реално възстанови мира в Европа и вече 70 г. няма война, заяви космонавтът. Няма гореща война.

Засега е мечта човечеството в скоро време да се пресели на друга планета, както ни посъветва наскоро един съвременен мислител, за да избягаме от евентуален апокалипсис – плод на човешката глупост и алчност, разсъждава Георги Иванов. Такива полети вероятно постепенно ще се осъществяват, но сега целта на космическите изследвания остават Луната, Марс и когато човек стъпи на Марс, оттам нататък вече ще мислим за по-големи преселения. За съжаление, масови пътувания до чужди планети на този етап са невъзможни – технологиите не са още сигурни, а и твърде скъпи са тези удоволствия, посочи първият ни космонавт. /БГНЕС

Антиправителственият протест в Скопие прерасна в насилие - 19 ранени (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749395

Най-малко 19 души бяха ранени във вторник, поне 15 полицаи и един фотограф, когато антиправителствен протест в македонската столица прерасна в насилие, пише АФП.
Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около хилядата души, които се бяха събрали спонтанно пред сградата на правителството в Скопие,
Най-малко 19 души бяха ранени във вторник, поне 15 полицаи и един фотограф, когато антиправителствен протест в македонската столица прерасна в насилие, пише АФП. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около хилядата души, които се бяха събрали спонтанно пред сградата на правителството в Скопие,

Кристалина Георгиева: Трябват гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-tryabvat-garantsii-che-sluchayat-s-ktb-nyama-da-se-povtori-news233712.html

България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда. Това призова еврокомисарят Кристалина Георгиева по повод пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни. Георгиева препоръча и бързо премахване на административните пречки пред бизнеса. ”Това, че имаме ниски данъци е добре, но очевидно не е достатъчно, защото се оказва, че на бизнеса му излизат през носа тези пречки, които се създават излишно по административен път”, каза Георгиева пред БНР. Tя посочи, че са нужни гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори. ”Ясно е, че не е лесно да се приключи тази тема. Не само това, което се случи с КТБ, а това, което продължава да тресе общественото мнение. Трябва да се затвори тази страница решително, но и да се създаде по-голяма увереност, че този случай няма да се повтори”, каза Георгиева. Европейската комисия (ЕК) повиши във вторник оценката си за икономическия растеж на България до 1% през 2015 година и 1.3 % през 2016 година. Оптимизмът се дължи основно на по-ниските стойности на петрола и еврото, което ще се отрази положително в две направления – повече вътрешно потребление и износ.   Очакваното забавяне на растежа на държавните инвестиции и оставащите слаби частни инвестиции вероятно обаче ще се отразят неблагоприятно върху перспективите за растеж, обобщава ЕК в частта от прогнозите си, посветени на България.

Дейвид Камерън: Това са най-важните избори за поколението

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252275_%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD%3A+%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D

 "Вижте как нашият план работи и помага на семействата във Великобритания и станете част от най-важните избори за поколението".

Това призова британският премиер Дейвид Камерън във видео послание до избирателите си, два дни преди изборите във Великобритания на 7 май.

Според Камерън планът на консервативната партия предлага по-добро бъдеще за семействата на Острова. "Благодарение на този план дефицитът ще намалее, икономиката ще нарасне и ще бъдат създадени нови работни места. Благодарение на нашия план данък общ доход ще бъде намален за 26 милиона души, семействата ще бъдат финансово защитени. На тези избори Великобритания се изправя пред ясен избор – да подкрепи консерваторите и плана, който работи или хаоса на несигурността, ако гласува за която и да е друга партия", отбелязва Камерън.

Проучване на британската социологическа агенция YouGov, цитирано от Ройтерс, показа, че двете основни партии, които се състезават за първото място на предстоящите избори, са с изравнени резултати само два дни преди вота. Консерваторите на настоящия премиер Дейвид Камерън, както и опозиционната Лейбъристка партия на Ед Милибанд са получили по 33% подкрепа от избирателите. Според резултатите консерваторите отчитат спад в одобрението с един процент от неделя насам, докато процентите на лейбъристите остават без промяна.

Двете партии имат много близки резултатите и няма ясен фаворит, сочат повечето от социологическите проучвания. Според тях нито една от двете партии няма да може да спечели категорично мнозинство в 650-местния парламент на Великобритания. /БГНЕС

Длъжници лъжат, че им крадат колите, след като затънат с неплатени данъци

http://pik.bg/длъжници-лъжат-че-им-крадат-колите-след-като-затънат-с-неплатени-данъци-news327670.html

Длъжници лъжат, че им крадат колите, след като затънат с неплатени данъци

Автомобили, на които данъците не са плащани с години, масово се обявяват за откраднати, съобщава „Телеграф”.

Схемата се прилага, когато автомобилът е стар, собственикът му го продал без договор и прехвърляне, поради което на може да го отпише от общината, където все още му се води и трупа задължения.

Полицейската практика сочи, че се обявяват за откраднати стари автомобили, които не биха предизвикали интерес и у най-изпадналите автокрадци. 

В сводките скоро се появили возила от марките ВАЗ и „Ауди” 80, което е на повече от 20 години. 

При единия от случаите полицаите отишли на адреса и разпитали съседите, а те казали, че човекът от около 8 години не карала такава кола. Друг пък изобщо не знаел, че има „Ауди”. 

Средно за две коли седмично в София се смята, че са обявени за откраднати, защото имат натрупани дългове.

171 356 българи с името Георги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252274_171+356+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8

 На 6 май православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден.

Името е с гръцки произход, образувано е от думите "гео", което значи "земя" и "ерго" – "работя", от тук и значението на името – "земеделец". В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

По данни на Националния статистически институт, за трета поредна година най-популярно сред родените през миналата година деца е било именно името Георги, с което са кръстени 1249. 171 356 са българите, които се наричат Георги и в това отношение името на храбрия светец-покровител на войската оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно родно име Иван.

Програма във Варна по случай 6 май - Гергьовден - Ден на храбростта и Празник на Българската армия

http://www.moreto.net/novini.php?n=288233

По случай 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия Военноморските сили ще проведат редица мероприятия във Варненския гарнизон, съобщиха от ВМС за Moreto.net. От 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър ще участват във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”.

Къде КАТ-Варна ще следи днес - 6 май за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=288226

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. Ето къде ще има униформени екипи днес, които ще следят предимно за превишена скорост: 07:30 - 09:00 ул.

Преглед на печата - 6 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=288238

Прекратяването на делото срещу Христо Бисеров е сред най-широко отразените теми във всекидневниците. „По-малко от месец след като прокуратурата внесе в съда делото срещу бившия зам.-председател на 42-рото народно събрание и шеф на правната комисия Христо Бисеров, то бе прекратено.

Здравна каса ли е, или свадлив катаджия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4748484

Ще се правят внезапни проверки, ще се налагат санкции в реално време, ще се вдигнат глобите от 200 на 10 000 лв! Звучи като предупреждение на КАТ за хайка по празниците, когато се очаква пийнали шофьори да безобразничат. Но не е. Това е предложение на шефа на Националната здравносигурителна каса ( НЗОК) д-р Глинка Комитов и се отнася за болниците.
Ще се правят внезапни проверки, ще се налагат санкции в реално време, ще се вдигнат глобите от 200 на 10 000 лв! Звучи като предупреждение на КАТ за хайка по празниците, когато се очаква пийнали шофьори да безобразничат. Но не е. Това е предложение на шефа на Националната здравносигурителна каса ( НЗОК) д-р Глинка Комитов и се отнася за болниците.

Рачо Петров: Храбростта не се получава по наследство, но дразни българопродавците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252273_%D0%A0%D0%B0%D1%87%D0%BE+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D

 Храбростта, подвигът и саможертвата не са надживени ценности. Те не са само в историята. Тези, които смятат, че тяхното място е само в историята, могат да приложат същото и към 24 май. По тяхната логика, тъй като го празнуваме толкова години вече, може да се каже, че си е пълна отживелица.

Доколкото знам, някои наши сънародници се бориха дълго време да доказват, че азбуката ни е руска, а не на българските първоучители, пък други от по-ново време - че е по-добре да пишем с латински букви, за да ни разбирали останалите европейци…

Така че въпросът дали храбростта е нещо отживяло или неотживяло може да е лично мнение, но не и с претенция за универсалност. А отживелица е тогава, когато тези ценности са заменени от нещо по висше и по-добро. Ама не го виждам…

Не мога да си представя и не разбирам хората, които коментират по този начин днешния празник - едва ли не, няма за какво да го празнуваме този Ден на храбростта. Като гледам така започна да става и с Априлското въстание, и със Съединението и с Празника на будителите и с още много други чествания, които в съзнанието на българите трябва да бъдат изтрити, според подобни автори. През изтеклите 20-25 г. се наслушах на несериозни изявления на някои нашенски "интернационалисти", такива като тях дори приеха македонската нация през 1945 г. Всичко това е безсмислица и говори за един абсолютно изкривен поглед към историческите свидетелства, фактите, националната памет и действителността.

Героизмът и храбростта не се получават по наследство, нито са професия. Това са качества, което се изявяват спонтанно. Самата историческа ситуация налага такива реакции у хората, на които те дори не са подозирали, че са способни. Храбростта, която един човек или група хора проявят в защита на отечеството си винаги носи историческа оценка в зависимост от мащаба на деянието. Героите никога не са били предварително набелязани, защото изявяват своите достойнства обикновено при опасни и критични обстоятелства.

С подобни констатации днес за храбростта като отживелица и лицемерие някой съзнателно се старае да ликвидира в българина самочувствието и самосъзнанието за национална принадлежност. Преди около 250 години един монах се обърна към българския народ с един-единствен въпрос: "О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин?"

Историята на държавата представлява онова, за което Конфуций казва: ако искаш да видиш бъдещето, погледни, огледай се в миналото. Така че, много моля, онези, които дават умни "съвети" и умишлено загърбват подвизите и героизма на предците ни, да си спомнят тези мъдри слова. И не само - бъдещето на една страна се очертава още в нейното минало, което важи не само за България, а за всички народи. Никой не може да ни отнеме това, което сме дали на света.

Никой не може с лека ръка да изтрие от паметта ни битките, пълководците, царете, книжнината, културата, ярките личности, бунтарите ни, будителите ни. Никой, колкото и да се старае!

Българският народ, наравно с другите, има право да живее със своята автентична история и със своите истини.

Много моля, тези отрицатели и подменители - на азбуката ни, на робството ни, на победите ни, на смисъла на борбата на героите ни, да вземат да се върнат на земята. Иначе ще трябва да ги изпращаме в космоса. Само че и там няма да им е удобно, тъй като там е вече песента на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин", а тя никак не е в хармония с пелтеченията на българопродавците.

 

 

Рачо Петров е бивш заместник-министър на промишлеността в правителството на Филип Димитров /1991-1992 г./. Внук е на генерал Рачо Петров - български офицер и държавник, началник-щаб на армията по време на Сръбско-българската война, модернизирал армията ни, два пъти министър-председател на България през 1901 г. и в периода 1903-1906.

Частично бедствено положение в Пещера

http://frognews.bg/news_90687/CHastichno-bedstveno-polojenie-v-Peshtera/

Частично бедствено положение в Пещера. Огромно свлачище откъсна основния път към курортния комплекс "Свети Константин". Над 1100 частни вили, хотели и почивни бази са откъснати предаде НТВ.

Меркел: Правителството работи нормално въпреки шпионския скандал

http://www.mediapool.bg/merkel-pravitelstvoto-raboti-normalno-vapreki-shpionskiya-skandal-news233711.html

Канцлерът Ангела Меркел се опита да увери германците, че  нейното правителство функционира нормално въпреки размяната на остри реплики между нейната консервативна партия на християндемократите и коалиционните им партньори - социалдемократите, във връзка с избухналия скандал относно дейността на германската разузнавателна агенция - БНД, съобщи Ройтерс. Скандалът е свързан с разкритията, че БНД е оказвала услуги на американската Агенция за национална сигурност /АНС/, шпионирайки европейски фирми и политици. Това породи напрежение в управляваща дясно-лява коалиция на Меркел, която функционираше  доста гладко вече 18 месеца. Лидерът на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел каза, че е настоял Меркел да каже дали има още случаи на  индустриален шпионаж, които може да бъдат разкрити. Меркел заяви пред Радио Бремен, че е готова да отговаря на въпроси при едно парламентарно разследване на дейността на АНС в германския Бундестаг. Тя обаче подчерта, че спорът не поставя под заплаха единството на коалицията, която предстои да управлява още 2.5  години. "Ние продължаваме да работим много, много добре заедно в коалицията", добави тя.

Владимир Каролев : Не може вчера да няма дюни, а днес да има.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252272_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4

 - Господин Каролев, на Черноморието се правят нови специализирани карти на плажовете и веднага се оказа, че според тях дюни се появяват върху частни терени, които са купувани по времето, когато действащите тогава карти не са показвали, че там има дюни. Какво следва оттук нататък?

- Първо, не съм сигурен, че там и сега има дюни. Това трябва първо да се докаже. Специалистите от БАН стояха само няколко дни в къмпинг „Юг“ в залива Корал и заключението им беше, че това са дюни, защото растителността била характерна за дюните. Моето мнение е да не вярвам на специалисти, които през 2008 г. са правили карти на тези места и не са видели дюни и сега - предизвикани от псевдозелени организации и от хора, които си държат там караваните, твърдят, че това са дюни.
Само да припомня, че в началото, когато се повдигна въпросът за къмпинг „Юг“, регионалната министърка Лиляна Павлова каза, че на мястото, на което почва строеж на бунгала, няма дюни. Същото каза до нея и заместник-министърът на екологията. Но се вдигна страшен шум от някои телевизии и така под натиск се стигна до заключението, че изведнъж са се появили дюни.
Според мен пратиха БАН на мястото с определена поръчка. Но аз смятам, че всеки инвеститор е достатъчно умен, за да си назначи добри юридически и екологически консултанти, които да стигнат до истината.
Предишното решение за спиране на строежа на това място е, забележете - защото имало опасност да повлияе върху НАТУРА 2000 в Ропотамо. Нали можете да сметнете колко десетки километра има оттам до Ропотамо?

- Вие какво бихте направили, ако притежавате такъв спорен терен?

- Ако аз съм собственик на такъв терен, щях да поискам международна експертиза. Бих си платил за такава експертиза, но да се докаже веднъж завинаги върху какво е стъпил този терен. Ако и международната експертиза докаже, че частните терени се намират върху дюни, законът е пределно ясен - не може да има такава собственост, защото държавата трябва да е собственик на плажовете и дюните. Следователно тези имоти трябва да бъдат закупени от държавата. Не използвам думата „национализация“, защото тя означава нещо съвсем друго. Тези собственици трябва да получат равностойно обезщетение.

- Добре, но Законът за устройство на Черноморското крайбрежие спира до одържавяването на имотите - в него изобщо не се третира въпросът как трябва да бъдат обезщетени собствениците или кой е виновен за допуснатите навремето сделки.

- Ами тогава трябва да се промени законът. Във всеки случай на тези собственици или трябва да бъде платено, или трябва да бъдат възмездени с други равностойни терени. Частната собственост, както и всички други собствености, според нашата конституция е неприкосновена. И обезщетението трябва да бъде на базата на цената, на която са били купени. Дори ще бъде разумно в него да бъде добавен някакъв процент за инфлацията през това време. Защото няма да бъде съвсем честно, ако аз съм дал навремето 1000 лева за този терен, а държавата ми върне само 100 лева.

- Същият казус възниква малко по на юг от къмпинг „Юг“ - на самия плаж “Корал”. Там преди години терен е купила испанската фирма „Ибердрола“ и се твърди, че стойността на сделката е била около 30 млн. евро. Според вас как трябва да постъпи фирмата, ако и за нея се докаже, че е купила терен върху дюни?

- Аз ако съм на мястото на „Ибердрола“, непременно ще поискам международна експертиза. Знам къде се намира този имот - там действително има дюни, но отпред, където е плажът. След това има един малък път и техният имот е зад пътя, където има самозалесена територия. Влезте в картите на гугъл и ще видите ясно къде свършва пясъкът и къде започва имотът на „Ибердрола“.
Според мен там дюни няма. Имайте предвид, че „Ибердрола“ е гигантска компания с оборот, равен на нашия БВП. Мислите ли, че когато са купували този имот, те не са наели експерти, които да им кажат има ли дюни там, или няма?

- Няма ли все пак възможност дюните отпред да са се разпространили и върху техния терен - според българските експерти дюните имат свойството да се местят.

- Това е най-голямата глупост, която съм чувал. Пълен абсурд е навят пясък да се превърне в дюна. Това са някакви измишльотини на псевдозелените. Има си международно признати норми за дюна и под защита на държавата трябва да минават само територии, които наистина са дюни. Миналото лято бях на централния плаж в Ибиса, на който дюната бе оградена с няколко кола и опънати въжета. Имаше табела „Това е дюна под защита на държавата, моля не преминавайте!“.
Да, дюната може да се мести. Но тя прави това движение в продължение на около 100 години. А специално на плажа “Корал“ последните изследвания бяха направени през ноември миналата година. И там ясно бе обозначено къде са дюните. Няма как оттогава да са се преместили. Нито пък да се преместили от 2005-2006 г., когато испанците са купували имота. Имайте предвид, че западните компании много внимателно правят дю дилиджънс (преглед на риска - б.р.) при такива сделки, включително и специален, екологичен. И съм абсолютно убеден, че не биха дали един лев, за да купят такъв имот. Както и не съм много сигурен, че сделката е чак за такава фантастична сума. Ще видим каква е била стойността на сделката, когато и ако дойде време, да ги обезщетяват. Но пак казвам - убеден съм, че това не са дюни.
Същото е и със съседния имот, собственост на публичния фонд „Прайм Пропърти БГ“, който е направо върху скалите. Като застанеш с гръб към морето, техният имот се пада в десния край на плажа, свързан с един полуостров със скалите. Там е направо абсурдно да има дюни - това са едни скали.

- Като съветник на икономическия министър случва ли ви се да се срещате с фирми, които се сблъскват с неясно или прекалено рестриктивно екологично законодателство у нас?

- Мен ме търсят постоянно разни фирми, но аз не си правя срещи по теми, които не са директно свързани с министерството на икономиката. Макар че от индиректна гледна точка всеки проблем, който влошава бизнес средата и пречи на инвеститорите или на потребителите, трябва да се разрешава. Впрочем, не мога да кажа с чиста съвест, че всички инвеститори са безкрайно коректни. Сблъсквал съм се и с неетични инвеститори, които трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Но по въпроса за дюните - това е екологичен въпрос, или по-точно комбинация между екологичен и градоустройствен въпрос. Т.е. министерствата на екологията и на регионалното развитие трябва да излязат с общо решение. А за самите инвеститори си има съдебна система, към която да се обърнат, ако решат, че им се нарушават правата. Иначе говоря с тях по всяка тема, която засяга или инвеститорите, или потребителите. Защото, за да бъде добра бизнес средата в България, трябва да бъдат защитени както потребителите, така и инвеститорите от всякакъв политически натиск или натиск от разни неправителствени организации. Които имат амбициите да влязат в парламента или просто имат навика да рекетират инвеститорите. Или пък го правят от глупост.

- Защо според вас в България има такива настроения срещу проучванията за шистов газ и изобщо срещу добива на енергийни ресурси?

- Не съм правил проучване за екологичните последици от шистовия газ, но смятам, че е абсурдно да се забранява проучването, както го направихме ние в по-предния парламент. Знам, че в САЩ сонда за шистов газ има дори в кампуса на два от най-добрите и най-скъпи университети в Пенсилвания - щата, от който тръгна шистовата революция. Някак си не мисля, че американците са по-глупави, по-неграмотни или не могат добре да си преценят последиците от този добив. Но вие сами виждате до какво доведе засиленият добив на шистов газ и колко са ниски в момента цените на газа в САЩ. Поради което, без да съм го проучвал, следвайки само здравия разум, стигам до заключението, че протестите срещу шистовия газ в България са плод на преувеличенията на зелените или на лобизма на производителите на природен газ по традиционни способи. Които не са задължително да са само руски. Все пак в Русия и Украйна се намират най-големите находища на шистов газ на континента и рано или късно те също ще почнат да ги разработват. И ние заради тези настроения ще бъдем безкрайно изостанали в тази област.

Нашият гост

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна. Завършил е УНСС през 1986 г. През 1993 г. завършва магистратура по бизнес в университета на Алберта, Канада.

Появява се в обществено-политическото пространство с идването на НДСВ в политиката. Той е анализатор по икономически въпроси. Участва в икономическия екип на НДСВ и е общински съветник от НДСВ в Столичната община. В момента е съветник на икономическия министър Божидар Лукарски.
Управляващ съдружник е в Балканска консултантска компания. Тя развива дейност в областта на корпоративните финанси и чуждестранните инвестиции. Преподава „Управление на инвестициите“ в Магистърската програма на City University of Seattle. Владее руски и английски език. Хобитата му са моторните спортове, гмуркането и сноубордът.

Женен, с две деца.

Плевнелиев – баш майсторът на „хибридните” войни

http://pik.bg/плевнелиев-–-баш-майсторът-на-„хибридните”-войни-news327664.html

Плевнелиев –  баш майсторът на „хибридните” войни

Сетих се тези дни за един класически виц. Посетил кралят един от островите на своите владения. Слязъл на брега и се скарал на губернатора, който го посрещнал:

- Защо нямаше топовни гърмежи в моя чест?

- По три причини, ваше величество - отговорил губернаторът - първо, нямаме топ…

- Ясно, другите две причини не ме интересуват - заключил горчиво кралят.

Подобна горчивина ще да е изпитал и нашият главнокомандващ Плевнелиев  след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от него, на който президентът призова за актуализация на бюджета за отбрана. Той подкрепи искането на военния министър за отпускането на 4 милиарда лева за превъоръжаване. Докато вътре в залата премиерът Борисов обясняваше, че това няма да стане по три причини - първо, няма пари, отвън се вихреше нещо невиждано досега по света. Група мирни граждани, съпартийци на земеделеца Ненчев, станал военен министър, скандираха за немедлено въоръжаване на армията. Обикновено мирните граждани са против харченето на пари за военни нужди. Не липсваха и такива, но и те бяха партийно организирани. А горчивината за главнокомандващия след като научи, че повече пари за армията ще има, но чак към 2024 г., идва и от лекомислено поетото от него задължение на срещата на НАТО в Уелс през септември 2014 г., че всяка година ще увеличаваме военните разходи с 0,2 % от БВП. Само че, освен че няма топ, има още много неясноти около нашата армия. Какво точно ще прави тази армия, на външнополитически цели ли ще служи или ще защитава българската територия? Тези самолети, за които ще се похарчат 4 млрд. лева, за какво са ни нужни — за операции в чужбина ли или да кръжат в нашето небе за повече национално самочувствие? И защо започваме със самолетите, а забравяме другите остри нужди - защото ще капят големи комисионни ли? Кои са потенциалните опасности за нашата национална сигурност — Русия или радикалният ислям?

Впрочем, главнокомандващият продължава своята лична война срещу Русия и нейния президент без да е получил никакви пълномощия за това от българските институции. Последният епизод - в речта си в Панагюрище на 1 май по повод 139-та годишнина от Априлското въстание той не спомена въобще Русия. Според  него  „пожарите на бунта „не позволили на Великите сили  цинично да обърнат гръб“. Тъй като съм от Панагюрския край и като дете на този ден всяка година съм бил на площада пред читалището, когато минаваше хвърковатата чета на Бенковски, а моята сестра на коня беше Райна княгиня със знамето, много добре знам, че по това време панагюрци са се уповавали единствено на Русия. И днешните им потомци едва ли ще му простят този „пропуск“. Нека президентът си води своите малки „хибридни войни“ но не за сметка на историята и на чувствата на българския народ.

Всичките тези исторически празници и тържества изключително изнервят главнокомандващия, защото все не успява да се впише в тях, да застане достойно пред хората, да ги развълнува с прочувствена реч, да го признаят най-после за национален обединител. Ето сега Българската православна църква направо го унижи и пренебрегна. Църковните награди, най-висшите ордени, които получиха Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, разпалиха ревността на президента. Даже негови служители се обадили в Светия синод, за да питат защо е пренебрегнат. От там са затруднили да обяснят, че човек сам си прави авторитета, а пък и президента не знаел как да се държи в църква като целунал патриарха по бузите. И ето че главнокомандващият изведнъж се усети като републиканец и официално възропта  срещу решението на Светия синод името на Симеон Сакскобургготски да бъде споменавано от духовниците в цялата страна при отслужване на светата литургия като цар на българите, макар и със символичен смисъл. Според Плевнелиев това решение носи риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци. Заслужава внимание колко „отговорно“ се отнася той към този протоколен проблем: „Като държавен глава заставам твърдо зад конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият синод да преосмисли своето решение“.

След като се оказахме почти в изолация с тарикатското „масово изтребление“ от Турция вместо геноцид срещу арменския народ, сега сме на път да блеснем с отсъствието на нашия президент от тържествата в Москва по случай 70-годишнината от края на Втората световна война. Съобщено беше, че и македонският президент Георге Иванов ще отиде на Червения площад. Там ще бъде и сръбският президент Томислав  Николич. Както и гръцкият президент  Прокопис Павлопулос. Турският президент Реджеп Ердоган е обещал да направи всичко възможно да присъства. Само ние и румънците няма да отидем, макар че и Гърция и Турция са членки на НАТО. Но само ние и Литва можем да се окажем единствените страни в ЕС, които напълно ще бойкотираме тържествата. Дори отказалите да присъстват ръководители от Западна Европа ще пратят длъжностни лица с по-нисък ранг или ще направят някакъв друг знак на присъствие. Ние - не!

В  коментар в „Ню Йорк Таймс“ политологът Иван Кръстев отговаря на въпроса какво наистина мисли Източна Европа за Русия по следния начин: „Поведението на европейските  правителства и общества е продиктувано от опита им от годините на преход след падането на комунистическите режими и преоткритото мислене за национален интерес, а не от спомените им за комунизма.“ Казаното от Иван Кръстев ще ни помогне да разберем защо чешкият президент, чиято страна бе окупирана от армиите на Варшавския договор, беше готов да замине за Москва, както и защо една Унгария, която дори се вдигна на въстание срещу комунистите, не се стеснява да развива икономически отношения с Русия, независимо от общите позиции на ЕС. Може би престараването на нашия президент и управляващи все пак е някакъв комплекс от сервилното ни подчинение на Русия в миналото? Но малките „хибридни“ войни на българския главнокомандващ твърде олекват на актуалния международен фон. Какво общо имат те с националния ни интерес?

Защото общата снимка на трибуната на Червения площад  добива символично значение. Ако там бяха държавните ръководители на САЩ, Великобритания, Франция, наред с Путин щяха да олицетворяват утрешния съюз на страните, които ще се противопоставят на новия главен враг - агресивния радикален ислям. За съжаление, ще чакаме този съюз да се формира в движение. Както по време на Втората световна война. С всички произтичащи последствия.

 

 

 

Германия е блокирана от стачка на железниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_500676.html

Германия е блокирана от най-голямата стачка в историята на жп транспорта във федералната република. От вторник - 5 май, до неделя над 80% от влаковете няма да се движат, съобщи bTV. Над 5 милиона пътници няма да могат да се придвижват с най ползвания транспорт в Германия. Влаковете превозват и 1/5 от основните стоки на германската икономика. Загубите за бизнеса се изчисляват на половин милиард евро. Формалната причина за стачката са заплатите на машинистите. Миналата седмица от „Дойче бан” предложиха увеличение с 4,7% от 1 юли и еднократно заплащане на 1000 евро до 30 юни. Един от двата синдиката в железниците отхвърли предложението и настоя за 5% ръст на заплатите. Реалната причина за протеста е нов закон, който влиза в сила от лятото. Според него работодателите ще преговарят само с един синдикат. За да спечели това право на влияние, по-малкият синдикат - този на машинистите, обяви стачка. Очакват се огромни задръствание в цяла Германия заради липсата на железопътен превоз.

Русия посочи неонацисти у нас

http://svetoven.pogled.info/russia/news/64296/Rusiya-posochi-neonatsisti-u-nas

/Поглед.инфо/ Руското правителство посочи кои са неонацистите у нас. "Българският национален съюз (БНС), движение "Войни на Тангра" и ВМРО са сред организациите, които сеят опасната философия", според доклад на руското външно министерство - "Неонацизмът - опасност за човешките права, демокрацията и върховенството на закона".

Комунистите десетилетия крият, че св. Георги е бил патрон на Ботевата чета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4749013


Малцина знаят, че патрон на Ботевата чета е св. Георги.
По Гергьовден 1876 г. войводата Христо Ботев определя за закрилник на своите юнаци светията Победоносец. Под неговото покровителство дружината тръгва към безсмъртието.
Този факт е премълчаван от марксистката историография. След превратната дата 9. IX. 1944 г.
Малцина знаят, че патрон на Ботевата чета е св. Георги. По Гергьовден 1876 г. войводата Христо Ботев определя за закрилник на своите юнаци светията Победоносец. Под неговото покровителство дружината тръгва към безсмъртието. Този факт е премълчаван от марксистката историография. След превратната дата 9. IX. 1944 г.

Гергьовден е!

http://pik.bg/гергьовден-е-news327663.html

Гергьовден е!

Почитаме Свети Георги победоносец - мъченик за християнската вяра и прочут със своята храброст. Свети Георги е един от най-почитаните светци изобщо в източноправославната църква.

На 6 май честваме не само неговото дело, но и отдаваме почит на героите, пожертвали живота си за нашата свобода. Гергьовден е  символ на героизма и мъжеството, на войнската доблест.

Празникът се почита в Родопите и от християни, и от мюсюлмани. За християнското население днес е празникът на Св. Георги Победоносец, изповядващите исляма го наричат още Адрелез или Едрелез.

Обредността на празника носи и езически препратки, връща към символика от епохата на траките, според Недялка Мачокова, историк, филолог и ръководител на Регионалния експертно-консултативен и информационен център-Смолян. Според нея на 6 май прехвърляме мостовете на толерантността между религиите, отбелязва БТА.

Днешният Ден на храбростта и официален празник на българската армия започва с водосвет на бойните знамена в 9:00 ч. пред паметника на Незнайния воин, а в 10:00 ч. на площад „Княз Александър I" започва военният парад, в който ще участват близо 1 000 военнослужещи от въоръжените сили на България.

От 12:00 часа пред президентството ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул.


Ювентус с ценна победа срещу Реал Мадрид в Шампионската лига

http://www.mediapool.bg/yuventus-s-tsenna-pobeda-sreshtu-real-madrid-v-shampionskata-liga-news233710.html

Ювентус спечели ценна победа срещу европейския клубен шампион Реал (Мадрид) с 2:1 в първия сблъсък от 1/2-финалите в Шампионската лига. Головете за италианския тим отбелязаха Алваро Мората в осмата минута и Карлос Тевес от дузпа в 58-ата. За Реал се разписа Кристиано Роналдо в 26-ата минута. Реваншът в Мадрид е след седмица. Вторият полуфинал е между Барселона и Байерн Мюнхен. Първият мач ще се играе в сряда.

Минало забравено! Ракети-страшилища дефилираха на 6 май по жълтите павета

http://frognews.bg/news_90686/Minalo-zabraveno!-Raketi-strashilishta-defiliraha-na-6-mai-po-jaltite-paveta/

Беше време, когато по жълтите павета в центъра на София преминаваха ракети страшилища , зенитно ракетни комплекси С-75, С-125, С-300, "КУБ”, „Оса”. Техниката на днешния парад е един.единствен Ми-17, който ще открие празника с националния флаг.

Фрог-спомен! Ракети-страшилища дефилираха на 6 май по жълтите павета

http://frognews.bg/news_90686/Frog-spomen!-Raketi-strashilishta-defiliraha-na-6-mai-po-jaltite-paveta/

Беше време, когато по жълтите павета в центъра на София преминаваха ракети страшилища , зенитно ракетни комплекси С-75, С-125, С-300, "КУБ”, „Оса”. Техниката на днешния парад е един.единствен Ми-17, който ще открие празника с националния флаг.

Почитаме Свети Георги и Българската армия

http://celebrate.actualno.com/Pochitame-Sveti-Georgi-i-Bylgarskata-armija-news_471388.html

Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. По времето н...

Aрабски медии: Башар Асад е убит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252271_A%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%3A+%D0%91%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%80+%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%B4+%D0%B5+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82+

 Сирийският президент Башар Асад е убит. Това твърдят арабските медии "Ахбаар 24", "Такдум" и други.

Твърди се, че по лидера е стреляно от близко разстояние, като той е починал в болница "Ашшами" в столицата Дамаск от загуба на кръв.

Според твърденията сирийският лидер е застрелян от негов охранител, който е подкупен от враговете му.

Френското списание "Льо поан" отрича твърденията, но близкоизточни медии твърдят, че е истина.

Радини вълнения за цар и принцеса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252270_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D0%B0%D1%80+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B0

 “Монархия или република”


      изобщо не е в дневния ред


      на загиващата ни нация

Две “важни” събития станаха централни за медиите около иначе наистина големия празник – Деня на труда. Даже почти го засенчиха раждането на поредната принцеса в Англия и решението на Светия синод да споменува в молитвите си г-н Сакскобургготски като последния “цар на българите”.

За Англия го разбирам – тя си е наследствена монархия, пък и британците, не знам защо, имат “отвратителния” навик

да си уважават

традициите –

от “лявото движение” до паунда. И да си тачат и короната, макар и реално от нея нищо да не зависи в реалния живот.

Тъй и не съумях да вдяна обаче защо решението на синода породи у нас чак такива радини вълнения.

Първо, според конституцията

църквата ни е

отделена от

държавата Следователно с каквито и становища да излиза, те изобщо не засягат житие-битието на републиката. Дори и по подобие на един футболен коментатор от 1993 г. да обяви, че Господ (Христос, де) е българин, това ще си остане само в нея, а не изобщо.

Второ, имали ли сме Първо и Второ българско царство? Ми май да. Част ли са те от нашата история, с която се гордеем? Май пак да.

Е, по каква логика тогава да зачертаем онези близо 60 години на Третата българска държава, в която сме били царство? Мигар се срамуваме, че в този период сме осъществили Съединението? Че сме обявили независимостта си от Османската империя? Постигнали сме почти пълно териториално обединение на нацията след Първата балканска война? Издрапали сме като народ след унизителния за нас Ньойски договор? Постигнали сме небивал стопански разцвет по време на “обновата” в навечерието на Втората световна война? Бащата на Симеон – Борис III, ни е спестил изпращането на наша войска на Източния фронт, макар и само ние, историците, да знаем цената, която е платил за това? Пак Борис III се заинати пред германското искане за “окончателно решение” на еврейския въпрос и не позволи нито един български гражданин от “старите земи” да бъде изпратен на сигурна гибел...

Впрочем да съобщя нещо и

за утеха на

“непримиримите

републиканци” Успокойте се, другари! Първите концлагери в България, срамежливо наричани “трудово-възпитателни общежития”, също носят подписите на регентите от името на непълнолетния тогава Симеон. Както и в крайна сметка безполезното решение да се включим във войната срещу Хитлерова Германия. От една страна, то ни струваше живота на над 30 000 български солдати, а от друга, на мирните преговори в Париж през 1946 г., не без активното участие и на монархическа Великобритания, ни пратиха в лагера на победените...

Нали няма да отречете, че всичко това е част от нашата, не само църковната, но и националната ни история? Не вярвам да отречете и факта, че след референдума от септември 1946 г. и към настоящия момент въпросът “монархия или република” изобщо не е в дневния ред на загиващата ни нация.

Та от тази гледна точка вълненията по повод решението на Св. синод са наистина съвсем радини.

Впрочем вече не като историк, а и като участник в съвременния политически живот ще кажа и още нещо. Онези, които хълцат сега по упоменаването на г-н Сакскобургготски в молитвите, да не би да са и елементарни

носталгици по

“двуполюсния

модел”,

който през 1990–2001 г. беше засмукал като ненаситна пиявица снагата на българското стопанство? Ако е така, разбирам ги. Тъкмо г-н Сакскобургготски направи сравнително успешен опит да го изнесе веднъж завинаги от политическата сцена. Та дори и само поради това заслужава да го споменават не само в църковните, но и в националните молитви.

А иначе Св. синод е и егоистично прав. Защото през 90-те години храбрите ни попове също се бяха разделили на “сини” и “червени”. И ако първите ходеха наперени с явната подкрепа (или поне бездействието) на изпълнителната и законодателната власт, а вторите се бяха изпокрили в миши дупки,тъкмо г-н Сакскобургготски преустанови срамната църковна схизма в България. Та за БПЦ той заслужава не само да го споменуват, ами направо и да го венцехвалят ежедневно...

Извън всичко това обаче ще изразя и съжалението си, че синодът пропусна да включи в решението си и Дякона Левский – най-искрения радетел “за чиста и свята република” България.

И в португалския клуб на Живко Господинов съобщиха за смъртта му

http://petel.bg/I-v-portugalskiya-klub-na-ZHivko-Gospodinov-saobshhiha-za-smartta-mu__111005

Фафе също съобщи за смъртта на Живко Господинов. Големият футболист обличаше екипа на португалския клуб в периода 1989/1990 година и добри...

Заляха социалните мрежи със снимки на опасни стълбове

http://petel.bg/Zalyaha-sotsialnite-mrezhi-sas-snimki-na-opasni-stalbove__111006

Дни след като снимката на електрически стълб по средата на път в с. Студени извор, Трънско обиколи социалните мрежи и медиите и предизвика...

Спряно е движението в центъра на Варна

http://petel.bg/Spryano-e-dvizhenieto-v-tsentara-na-Varna-__110941

От 10:30 ч. до около 11:30 ч. ще бъде ограничено движението по бул. "Мария Луиза" – в частта от кръстовището с ул. "Шипка" до кръстовището с бул....

След публикация в „Петел“: Строители възстановиха неправилно съборен покрив

http://petel.bg/Sled-publikatsiya-v----Petel-----Stroiteli-vazstanoviha-nepravilno-saboren-pokriv__111007

Веселин Златков Проблемът в централната част на Варна, при който строители започнаха да разрушават покрив на чужда постройка, е...

И това се случва: Майка издейства арест на 10-годишен син, не слушал (снимки)

http://petel.bg/I-tova-se-sluchva--Mayka-izdeystva-arest-na-10-godishen-sin--ne-slushal--snimki-__111008

Наградата за "Майка на годината" идва при Чикита Хил, която е решила да действа радикално със своя 10-годишен син Шон. Майката се опитвала...

Суворово бие в Тервел. Двама съотборници се сблъскаха пред празната врата и до втори гол не се стигна

http://petel.bg/Suvorovo-bie-v-Tervel--Dvama-saotbornitsi-se-sblaskaha-pred-praznata-vrata-i-do-vtori-gol-ne-se-stigna__111009

С гол на Никола Василев в 69-ата минута Суворово победи Септември с 1:0 в Тервел. Гостите бяха по-добри през второто полувреме и логично...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване