Предизборно няма да има драстично поскъпване на тока

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252325_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A

 От 1 юли няма да има драстичен скок в цените на тока. Това прогнозира Еленко Божков, енергиен експерт, бивш член на енергийния регулатор, пред Нова ТВ. Коментарът ми е по повод очакванията на експерти за вдигане цената на тока с 10%.
Според него в година на избори трудно някой ще експериментира с увеличаване на цената на тока. Мисля, че и догодина ще бъде същото, допълва той.  
По думите на Божков, всеки потребител трябва да знае, че крайната цена на тока, независимо дали ще се либерализира енергийният пазар или част от него ще остане регулиран, зависи в най-голяма степен от три компонента - договорите с двете американски централи, кафявите централи и ВЕИ-тата. 
"Това, че друг бивш енергиен министър се оплаква и иска пари за инвестиции за тези електроразпределителни дружества, не означава нищо друго, освен че той е част от лобито на тези ЕРП-та", коментира той.
Еленко Божков посочва още, че "сумата, която НЕК дължи на ТЕЦ-овете, е спорна", тъй като по време на предишния състав на регулатора е ставало въпрос за 400 млн. лв., а не за 700 млн. лв. "Държавата може да набави средствата чрез заем", смята енергийният експерт. Той не изключи и варианта за целта да бъдат приватизирани и някои енергийни дружества.
По думите на Божков положителна стъпка за намаляване на дефицитите в бюджета на НЕК са нормативните промени, касаещи изкупуването на кафява енергия от топлинните централи и заводите. За по-осезаем финансов ефект обаче според него са нужни по-сериозни промени в дългосрочните договори с американските и ВЕИ производителите.
300 млн. лева годишно трябва да се спестят от разходите за разполагаемост от тези договори, а не по 90 млн. лева, както се говори, подчерта Божков. Той припомни и наличието на клаузата "take or pay", която задължава плащането на всичката прогнозирана енергия, без значение дали тя ще се използва или не. Това е един от факторите за генериране на дългове на НЕК и като резултат - за вдигане на цената за крайния потребител. 

Десетки вярващи отдадоха почит към дядо Добри

http://pik.bg/десетки-вярващи-отдадоха-почит-към-дядо-добри-news328066.html

Десетки вярващи отдадоха почит към дядо Добри

Десетки вярващи отдадоха почитта си към дядо Добри пред столичния храм “Св. Георги” днес. Хората целуваха ръцете на благотвореца, а не на свещениците от храма, информира "Труд"

Столетникът е известен с това, че събира милостиня, която внася в касата на църквата. От години дядо Добри се е превърнал в символ на милосърдие и християнска любов.

Борисов: Трябва да се гордеем с нашите военнослужещи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252324_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%B5%D0%BC+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%

 Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява, пожелава премиерът Б. Борисов във фб-публикация по случай празника на Свети великомъченик Георги Победоносец. 

Да склоним глави и отдадем почит пред паметта на доблестните български воини, които отдадоха живота си за България, призовава Борисов. „Трябва да се гордеем с професионализма и отговорността на нашите военнослужещи, за това, че проявяват характер и смелост за подкрепа на международния мир и за подпомагане на населението в трудни моменти", отбелязва премиерът.




Цената на цигарите постепенно ще прехвърли психологическата граница от 5 лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2527446_cenata_na_cigarite_postepenno_shte_prehvurli/?ref=rss


Цената на най-масово потребяваните цигари догодина ще прехвърли психологическата граница от 5 лева, припомня "Нова телевизия. Увеличението е свързано с европейските изисквания за увеличаване на акциза, които България трябва да наложи през следващите няколко години.

Така цигари, които сега струват 4 лева и 70 ст., догодина ще са 4.90, а през 2017 и 2018 г. - съответно 5.10 и 5.30 лв. В края на периода най-евтините цигари, които в момента струват 4,10 лв., ще станат почти 5, а...

Бой между протестиращи и полицията в Скопие

http://www.monitor.bg/article?id=468555

Около 2000 протестиращи се събраха късно във вторник пред сградата на правителството в Скопие и влязоха в сблъсък с македонската полиция, предаде Ройтерс. Демонстрантите настоявали за оставка на премиера Никола Груевски, когото опозиционният лидер Зоран Заев обвини, че се е опитал да прикрие през 2011 г. смъртта на 22-годишен младеж, който бил пребит от полицията по време на следизборни празненства.

Инфлацията в Русия се понижи за първи път от юли

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/inflaciiata-v-rusiia-se-poniji-za-pyrvi-pyt-ot-iuli-194209/

Потребителските цени в страната през април са се покачили с 16,4% годишно след ръста от 16,9% за март

Лубиц тренирал катастрофата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252323_%D0%9B%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%86+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Андреас Лубиц, вторият пилот на фаталния самолет на "Джърмануингс", който катастрофира във Френските Алпи, е тренирал контролирано снижаване по време на предишен полет. В деня на фаталната самолетна катастрофа, убила 150 души, Андреас Лубиц се е упражнявал по време на друг полет. Според източници на в. "Билд" тази информация ще бъде публикувана в доклад на разследващите органи днес. Андреас Лубиц остава главен заподозрян за самолетната катастрофа със самолет на "Джърмануингс", в която загинаха 150 души.

МС решава всички с научна степен да са в електронен регистър

http://pik.bg/мс-решава-всички-с-научна-степен-да-са-в-електронен-регистър-news328063.html

МС решава всички с научна степен да са в електронен регистър

На заседание на 7 май правителството ще обсъди и ще вземе решение за създаване на електронен регистър на лицата, придобили научна степен във висше училище или научна организация в България, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в държавата.

Министрите ще обсъдят законопроект за изменение и допълнение на Закона за развитие на академичния състав в Република България. В регистъра ще бъдат отразявани индивидуалните им наукометрични показатели, както и показателите им за академични постижения в преподавателската дейност. Основа на този регистър ще бъде съществуващата към момента база данни за защитените дисертационни трудове и за хабилитираните лица в България.

Законопроектът е изготвен на базата на постъпили предложения от висши училища, научни организации и представители на академичната общност за актуализиране и усъвършенстване на определени разпоредби на действащия закон. В основната си част те целят подобряване на условията за обективно, безпристрастно и законосъобразно прилагане на единни национални изисквания към кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности във висшите училища и научните организации чрез гарантиран административен контрол от страна на министъра на образованието и науката върху прилагането им.

Със законопроекта се очертава обхватът на минималните национални изисквания, установено е какво представляват те и е определено тяхното съдържание. Конкретните минимални числови стойности ще бъдат определени в Правилника за прилагане на закона. Въвеждат се правила за лицата, които ще участват в научните журита. Дава се възможност на висшите училища и научните организации да определят в правилниците си допълнителни изисквания към кандидатите за заемане на академичните длъжности.

В средносрочен план тези промени ще доведат до повишаване компетенциите на академичния състав чрез създаване на условия за обективна конкуренция на базата на националните изисквания, повишаване на качеството и количеството на научната продукция в България, осигуряване на ефективен контрол върху провежданите процедури. Министерският съвет ще обсъди и доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, с който се предлага Управляващият орган на Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. в МТИТС да поиска увеличение от 80% на 85% на дела на съфинансиране на проекти по програмата със средства от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Целта е да бъде намалена тежестта на националното участие и бъде постигнато по-добро усвояване на предоставените по оперативната програма средства от ЕС.

Предложението за увеличение на приноса на Кохезионния фонд на 85% е заложено като мярка в Плана за действие за 2015 г. по ОП "Транспорт" за приключване на програмен период 2007-2013 г. Документът е създаден по препоръка на ЕК и е съгласуван с нея. Правителството ще разгледа и предложение за изменение в Споразумението с Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария за предоставяне на безвъзмездна помощ, което позволява удължаване със седем месеца на срока на действие на документа.

Целта на промяната е в рамките на спестените до момента средства да се удължи изпълнението на Програмата "Укрепване на националната програма по туберкулоза в България" за постигане на устойчивост на резултатите на национално ниво. В резултат на изпълнението на различни мерки, в последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта и ограничаване на разпространението на туберкулозата в страната от 38 на 100 000 души през 2008 г. до 23,8 на 100 000 души през 2013 г.

Удължаването на срока на програмата ще подпомогне ключови интервенции, които се очаква да доведат до повишаване на относителния дял на пациентите с туберкулоза с успешен изход от лечението до над 85%, както и до намаляване на относителния дял на пациентите, прекъснали лечение под 3 на сто. Очаква се Министерският съвет да одобри проект на меморандум за разбирателство между правителството и "Гаранти-Коза България" ЕАД за изпълнение на инвестиционен проект "Гранд Каньон – София".

Проектът предвижда изграждането на голям туристически и развлекателен комплекс в столичния район "Младост" върху терени, собственост на инвеститора. Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 120 млн. лева за изграждането на хотел, шопинг мол, парк със зелени площи, амфитеатър, детска площадка, скейт парк. С въвеждането в експлоатация на обектите по проекта ще бъдат създадени около 240 нови работни места. Предвижда се изграждането на комплекса да приключи през месец януари 2018 г. 

Македонците се вдигнаха на бунт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252322_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82

 Над 3000 протестиращи македонци влязоха в сблъсъци с полицията пред сградата на правителството в Скопие, искайки оставката на премиера, който е замесен в скандал с подслушване. По време на шествие с искането за оставката на Никола Груевски и неговия кабинет демонстрантите запалиха контейнери за боклук и замеряха с камъни полицията, охраняваща сградата.
Протестите срещу полицейското насилие в Скопие ще продължават всеки ден и ще се провеждат по едно и също време, докато исканията на протестиращите не бъдат изпълнени, обяви Александър Нешковски, брат на убития Мартин Нешковски, разкриването на подробности около чиято смърт предизвика масовите протести в Македония. Исканията на протестиращите са властите не само да подадат оставка, но и да понесат наказателна отговорност за действията си.

Външното оценяване започва с четвъртокласниците

http://pik.bg/външното-оценяване-започва-с-четвъртокласниците-news328062.html

Външното оценяване започва с четвъртокласниците

С националното външно оценяване по български език и литература за всички ученици от четвърти клас на 7 май 2015 г. започва поредицата традиционни изпитвания и изпити, които ежегодно се провеждат през този месец. Останалите дати за националните външни оценявания за четвъртокласниците са 8 май, 12 май и 13 май 2015 г., съобщават от МОН.

В първия ден учениците ще бъдат оценявани върху диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него. Те ще имат на разположение 40 минути време за работа върху задачите. Максималният брой точки е 20, които показват степента на овладяване на учебното съдържание според държавните образователни изисквания за учебно съдържание за началния етап на обучение. Училищни комисии ще извършат проверката и оценяването в рамките на три работни дни. Националното външно оценяване ще започне в 10 часа. 

Алена: Акушерка ме е преповила като бебе и съм изпаднала в клинична смърт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750394

Акушерка ме е преповила като бебе и съм изпаднала в клинична смърт. Това е станало часове, след като съм била родена. По мое време нямаше памперси, а имаше пелени. Просто акушерката ме е стегнала повече от необходимото и така съм изпаднала в клинична смърт, защото ми е спряла сърдечната дейност. Това сподели пред bTV астроложката Алена.
Акушерка ме е преповила като бебе и съм изпаднала в клинична смърт. Това е станало часове, след като съм била родена. По мое време нямаше памперси, а имаше пелени. Просто акушерката ме е стегнала повече от необходимото и така съм изпаднала в клинична смърт, защото ми е спряла сърдечната дейност. Това сподели пред bTV астроложката Алена.

Температурите днес надминаха 33 градуса

http://society.actualno.com/Temperaturite-dnes-nadminaha-33-gradusa-news_471486.html

Тази година Гергьовден в цялата страна беше слънчев и топъл, на места живакът удари дори летни стойности. 33,2 градуса са най-високи температури измерени днес и те са в градовете Гоце Делчев и В...

Алена: Акушерка ме е преповила като бебе и съм изпаднала в клинична смърт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750390

Акушерка ме е преповила като бебе и съм изпаднала в клинична смърт. Това е станало часове, след като съм била родена. По мое време нямаше памперси, а имаше пелени. Просто акушерката ме е стегнала повече от необходимото и така съм изпаднала в клинична смърт, защото ми е спряла сърдечната дейност. Това сподели пред bTV астроложката Алена.
Акушерка ме е преповила като бебе и съм изпаднала в клинична смърт. Това е станало часове, след като съм била родена. По мое време нямаше памперси, а имаше пелени. Просто акушерката ме е стегнала повече от необходимото и така съм изпаднала в клинична смърт, защото ми е спряла сърдечната дейност. Това сподели пред bTV астроложката Алена.

Жандармерия охранява бежанските центрове в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_501018.html

Екипи на дирекция „Жандармерия” към „Охранителна полиция” охраняват бежанските центрове в страната, съобщава bTV. До това се стигнало, след като договорът на фирмата, която осигурявала безопасността и сигурността на центрове, изтекъл, а до назначаване на нова така и не се стигнало. Обявяването на конкурс за нова охранителна фирма, която да пази чужденците, се забавило, а когато най-накрая била избрана фирма, един от загубилите участници в конкурса обжалвал решението и в момента центровете няма как да бъдат пазени от частна фирма. Това наложило жандармерията да осигури сигурността на бежанците. Екипи на Охранителна полиция дават денонощни дежурства, а на входа на най-големия център за бежанци в страната - в Харманли, дежурства дават и жители на центъра.

Роботите могат да отнемат работата на 18 милиона германци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252321_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+18+%D0%BC%D

  В дългосрочен план интензивната автоматизация застрашава 59 процента от работните места в Германия, според проучване на банката ING-Diba, цитирано от Ingenieur.de. Около 18 милиона от общо 30.9 милиона заети германци, които изследването обхваща, ще бъдат заместени от машини и софтуер. “Преходът вече е започнал”, казва Карстен Бжески, един от мениджърите на банката и съавтор на проучването. “Някои области на индустрията вече са обхванати изцяло в мрежа и се управляват от роботи”. 
Най-застрашени са заетите с административна работа и обработка на документи. Вероятността тази работа да бъде поета от компютърни програми или роботи е 86 процента. 1.9 милиона администратори и технически помощници биха могли да загубят работата си. От 340 хиляди счетоводители пък едва 10 хиляди ще устоят на настъпването на машините. Изгледите не са много по-добри за помощния персонал в складовете и пощите, където се очаква 1.5 милиона да загубят работните си места. Предвижданията в сферата на търговията на дребно са за 1.2 милиона безработни, а в областта на услугите за почистване - 1.2 милиона. Има изгледи машините да изместят и над две трети от механиците, шофьорите и операторите на машини. 
Все пак има и лъч на надежда в този мрачен сценарий. Авторите смятат, че ще минат много години, докато роботите станат достатъчно умни, а и евтини, за да поемат извършването на сложни задачи. И все пак машините на биха могли да изместят хората навсякъде. Професиите, изискващи експертно познание и взаимодействие с други хора, каквито са професиите на лекарите и научните работници, например, са по-защитени от инвазията на машините. 

Белоглави лешояди спънаха ремонт на Е-79

http://www.bnews.bg/article-134495

Ремонта на свлачището на главен път Е-79 в Кресненското дефиле може да се наложи да чака до края на юли.

Вижте последствията от урагана в Германия

http://petel.bg/Vizhte-posledstviyata-ot-uragana-v-Germaniya__111090

Все повече подробности излизат за опустошителния ураган, определен от самите германци като „торнадо”, ударил Северна Германия. Силата...

Любов като на кино! Наско и Антония от “Женени от пръв поглед” правят бебе

http://petel.bg/Lyubov-kato-na-kino--Nasko-i-Antoniya-ot----ZHeneni-ot-prav-pogled----pravyat-bebe__111091

Антония и Наско от “Женени от пръв поглед” изглежда са най-сполучливата двойка в риалити експеримента. До днес двамата все още живеят...

Големите китове имат еластични нерви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252320_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8

 Учени от Канада са открили една от тайните зад огромните глътки на най-големите китове в света и тя е, че нервите в челюстта им са еластични, пише BBC News. Ивичестите китове, към които принадлежат гърбатият и синият кит, се хранят, поглъщайки огромни количества храна и вода - понякога по-големи от самите тях. Изследователите неволно са разпънали дебела жила в челюстта на гърбат кит и така са направили откритието си. Повечето нерви са деликатни и нееластични, а това е първият по рода си нерв, открит в тялото на гръбначни животни. 
Канадският изследователски екип е пътувал до Исландия, за да проучи начина на хранене на някои видове китове. За целта учените са работили съвместно с комерсиални китоловци. “Вероятно това е единственото място в света, където могат да се проведат подобни изследвания, тъй като тези животни са толкова огромни, че дори пробиването на кожата им не е възможно без тежка машинария”, казва проф. Уейн Фогл от Университета на Британска Колумбия. “Когато работиш с 20-метров кит е важно да разполагаш с необходимото оборудване”, изтъква ученият и добавя, че „ако сърце на кит падне върху теб, може да те убие”. 
Проф. Фогл заедно с колегата си Робърт Шадуик са се натъкнали на дълги бели жили на дъното на устата на кита. Оказало се е, че жилите могат да се разтегнат, достигайки два пъти дължината си и да се върнат към първоначалния си размер. Разрезът им е показал, че вътре няма кръвоносен съд, а малка жълтеникава сърцевина. “Разбрахме, че това е нерв и той беше различен от всичко, което сме виждали досега”, отбелязва проф. Фогл. 
Еластичността е непривично качество за нерв. Нервите са проводниците на мозъка за доставяне на съобщения в тялото и в повечето случаи, ако някой от тях бъде разтегнат, се смята, че увреден. Разглеждайки под микроскоп нерва на кита, учените са установили, че нишките му са плътно преплетени в центъра и се разтварят при разтягане. Дебелият бял външен слой пък е изграден от здрави, еластични нишки от еластин - протеин, какъвто има и в човешката кожа и кръвоносни съдове. 

Рак уби Ерол Браун от "Хот Чокълит"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750381

Гласът на легендарната група "Хот чокълит" Ерол Браун почина на 71 години в къщата си на Бахамските острови, съобщи "Скай Нюс". Трагичната новина бе съобщена от мениджъра му Фил Дол.
Браун страдаше от рак на черния дроб и не успя да се пребори с болестта. До последно музикантът работеше върху нова песен и около него винаги имаше музика,
Гласът на легендарната група "Хот чокълит" Ерол Браун почина на 71 години в къщата си на Бахамските острови, съобщи "Скай Нюс". Трагичната новина бе съобщена от мениджъра му Фил Дол. Браун страдаше от рак на черния дроб и не успя да се пребори с болестта. До последно музикантът работеше върху нова песен и около него винаги имаше музика,

"Царското" решение е само пожелателно, но било променено на сайта на Синода

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2527451_carskoto_reshenie_e_samo_pojelatelno_no_bilo_promeneno/?ref=rss


Решението на Светия синод Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като български цар при богослуженията на големи християнски празници е имало само пожелателен характер, но е било променено при публикуването му на сайта на българската патриаршия. Това се разбира от съобщение на русенския митрополит Наум в социалната мрежа "Фейсбук".

Митрополитът казва, че прави уточнението заради множество запитвания на клирици и миряни.

"Св. Синод в заседанието си от 29.04.2015 г. е...

"Царското" решение на Синода било само пожелателно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2527451_carskoto_reshenie_na_sinoda_bilo_samo_pojelatelno/?ref=rss


Решението на Светия синод Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като български цар при богослуженията на големи християнски празници е имало само пожелателен характер, но е било променено при публикуването му на сайта на българската патриаршия. Това се разбира от съобщение на русенския митрополит Наум в социалната мрежа "Фейсбук".

Митрополитът казва, че прави уточнението заради множество запитвания на клирици и миряни.

"Св. Синод в заседанието си от 29.04.2015 г. е...

Красен Кралев поздрави участниците в Евро 2015 и откри реновирано футболно игрище в Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750386

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в официалното откриване на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години на стадион „Берое” в Стара Загора. Стартът на Евро 2015 бе даден от Стилиян Петров, който пожела успех на България.
Европейското първенство по футбол ще се проведе в Бургас, Созопол, Сливен и Стара Загора.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в официалното откриване на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години на стадион „Берое” в Стара Загора. Стартът на Евро 2015 бе даден от Стилиян Петров, който пожела успех на България. Европейското първенство по футбол ще се проведе в Бургас, Созопол, Сливен и Стара Загора.

“Умна” чиния брои калории

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252319_%E2%80%9C%D0%A3%D0%BC%D0%BD%D0%B0%E2%80%9D+%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8

  Отчитането на калории става все по-лесно и по-точно, благодарение на бурното развитие на персоналните технологии, а екип от инженери предлага да замести обикновената чиния с нов “умен” съд, пише Popular Science. SmartPlate има три отделения и напомня на обикновена детска пластмасова чиния. В стените й обаче са скрити нейните необичайни способности - три малки дигитални камери, които използват алгоритъм за разпознаване на предмети, идентифицират храната, сложена във всяко отделение. Наред с това в интелигентната чиния са интегрирани сензори за тегло. Така оборудвана SmartPlate се свързва с онлайн база данни и изчислява колко калории са сложени в нея. Разпознаването на изображения е толкова прецизно, че различава филии от бял и черен хляб. Събраната информация се предава към придружаващо мобилно приложение в смартфон.
На пазара има, разбира се, множество джаджи, които биха могли да се конкурират в броенето на калории. SCiO, например, анализира молекулярния състав на веществата и предоставя информация за хранителната им стойност. TellSpec използва лазерен спектрометър, за да идентифицира храна. Междувременно, приложения за смартфон като Lose It и MyFitnessPal използват инструментите, които вече са на разположение в мобилното устройство. 
Това, което отличава SmartPlate е автоматичното й функциониране. Тъй като тя измерва и разпознава всичко, което се сложи в нея и идентифицира храната чрез база данни, възможността за човешка греша е съвсем малка. Друго предимство е, че е чиния, каквато така или иначе се използва при хранене, а не отделно устройство. В момента създателите й провеждат кампания за финансиране в Kickstarter и при успех планират да започнат доставките й през 2016 година. 

Рак уби Ерол Браун от "Хот Чокълит"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750376

Гласът на легендарната група
Гласът на легендарната група "Хот чокълит" Ерол Браун почина на 71 години в къщата си на Бахамските острови, съобщи "Скай Нюс". Трагичната новина бе съобщена от мениджъра му Фил Дол. Браун страдаше от рак на черния дроб и не успя да се пребори с болестта. До последно музикантът работеше върху нова песен и около него винаги имаше музика,

Два влака се сблъскаха челно в Австрия, 10 души са ранени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252318_%D0%94%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C+10+%D0%

 Челен сблъсък между два влака в Австрия рани тежко 10 души, съобщиха службите за спешна помощ в страната.

"Общо 10 души са сериозно ранени. Единият от машинистите все още е блокиран. В момента работим, за да го освободим. Неговото състояние е критично", съобщи говорител на пожарната в страната.

Инцидентът е станал близо до Валдщайн, северно от австрийския град Грац. 

Изоставаме сериозно в използването на интернет за бизнес

http://pik.bg/изоставаме-сериозно-в-използването-на-интернет-за-бизнес-news327997.html

Изоставаме сериозно в използването на интернет за бизнес

Българите използват интернет по-малко от средното равнище в ЕС, показват данни, представени днес от Европейската комисия и цитирани от БТА.

Най-значимо е изоставането при използването на глобалната мрежа за бизнес. В ЕС 15 на сто от малките и средните предприятия продават онлайн, докато в България това правят едва пет процента. Така не е изненада, че само 28 на сто от българите пазаруват онлайн при 63 на сто средно в евросъюза. У нас се отчита, че електронни рецепти издават едва 4.6 на сто от лекарите, докато в ЕС тази услуга предлагат 27 на сто от медиците.

Едва 19 на сто от формулярите на обществените служби в България са достъпни за попълване онлайн, докато в ЕС достига 45 процента. Около 40 на сто от гражданите отбелязват, че се безпокоят за сигурността на данните им, когато банкират онлайн. Плащанията в интернет притесняват 22 на сто от хората в ЕС и 42 на сто от българите. Една пета от отговорилите не са сигурни, че ще получат стока, ако я купят в интернет.

Златолист: Силата на Свети Георги и вярата на Преподобна Стойна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252317_%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%3A+%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%B8+%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B0%D

 Само на едно място в България можеш да усетиш храбростта на Свети Георги, да поемеш силата на вярата на една пророчица и се заредиш с енергия, бликаща от реликва, взета от Йерусалим.

 
Това е храмът "Свети Георги" в малкото селце Златолист. Стотици от цялата страна се стекоха в 158-годишната черква "Свети Георги" в санданското село, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
 
Село Златолист се намира от другата страна на Мелник, на 7 км от село Катунци. Хиляди идват тук за да се заредят с енергия от необикновеното място. Селцето е тихо, къщите са се разпаднали, само няколко нови вили показват, че духът на селото е все още жив.
 
Днес, Гергьовден, храмът чества своя празник. Тук, накрай света н близост до българо-гръцката граница идват стотици. Сред тях политици, министри, премиери, но почти всички те идват тук когато няма много хора. Тук е идвала и Людмила Живкова, почти веднага сред пътуването си до Индия. И тя неофициално.
 
Храмът е построен през 1857 година и от 1967 г. е национален художествен паметник на културата. Заради стенописите, в един от които българин убива турчин върху кон с лък. Плочата пред олтара на храма, в който се влиза приведен заради ниската врата, излъчва силна енергия. Такава се черпи и под короната на 1295-годишния чинар, растящ в двора на храма. Всеки трябва да застане под него или да докосне с ръка дебелия ствол на чинара. Мнозина отнасят със себе си малко парче от кората му. Силно вярват, че това ще им донесе щастие. На дългия му клон, сочещ гроба на Преподобна Стойна /1833-1933 г./, се връзват люлки, на които и млади, и стари се люлеят за здраве. Следващото място за поклонение е гроба на Преподобна Стойна. Сляпата предшественица на леля Ванга е живял в малка стаичка в храма до смъртта си през 1933 г., спасила го е от опожаряване от турците в размирната 1912 г. Това станало посредством левитация, тъй като не успяла да убеди агата от Неврокоп, че не трябва да пали черквата, а да се върне в града, днес носещ името на Гоце Делчев, за да излекува болния си син. Агата наредил на аскера си да запалят черквата. Тогава изведнъж Стойна се озовала пред олтара, за да изгори заедно с храма. Сепнат от саможертвата й, агата се върнал в Неврокоп. Наистина заварил сина си болен, излекувал го и се върнал в Златолист, за да благодари на пророчицата. А черквата останала една от малкото неопожарени от поробителите. Стойна е родом от с. Хазнатар, Серско, дошла тук след като открила една заровена икона на Свети Георги. Живяла в малка стаичка на втория етаж в храма до смъртта си през 1933 г.
 
Тази малка стая като кутийка не може да побере стотиците, които искат да й отдадат почит и се поклонят пред силата на вярата й. Затова пред нея има още няколко икони на Преподобната, пред които се пишат на листчета молби и желания, които всички вярват, че се сбъдват.
 
След като се премине през черкавата, гроба на Преподобна Стойна и чинара, всички измиват лицата си на чешмата, която също е с лика на Стойна.
 
Според една легенда тук, между Мелник и Роженския манастир някога е погребан рицар. Той се връщал от поредния кръстоносен поход до Йерусалим. От първият храм на Соломон, той взел някаква реликва. Когато умрял скоропостижно тук, рицарите и местните хора го погребали като фараон. В гробница, която засипали с пръст, така се оформила нещо като пирамида, която днес иманярите търсят. Заради реликвата в нея в района има много силна енергия. Затова всички идват тук всеки ден - зиме и лете, за да се въоръжат с храбростта на Свети Георги, да поемат в сърцето си вярата на Преподобна Стойна и се заредят с енергия от реликвата, взета от Йерусалим.

Денят на храбростта повдига националното ни самочувствие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252316_%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%

 С духов оркестър, гергьовски народни обичаи и войнишка боб чорба Националният военноисторически музей посрещна хилядите си посетители в Деня на храбростта, предаде репортер на БГНЕС.

На един от най-големите и обичани български празници слънчевото време подтикна малки и големи да се докоснат до историята на Българската армия. Тържествата в Деня на отворените врати, организиран от музея, започнаха с дегустация на боб чорба. Ястието, което за мнозина български мъже е символ на времето, прекарано в казармата, бе приготвено от военен готвач и подгрято във военна кухня, разказа пред БГНЕС зам.-директорът на НВИМ Даниела Ганчева.

По-късно, в кино залата, младежи и девойки в народни носии, представиха красотата на българския фолклор и всичко онова, което свързваме с Гергьовден – зелената гергьовска люлчица, наричанията за плодородна година и ритуалното доене на овцете. Последваха и изпълненията на духовия оркестър на Сухопътните войски.

Накъдето и да се обърне човек, нямаше как да подмине щастието, усмивките и празничното настроение на хората. Най-радостни обаче бяха децата – както заради възможността да "управляват" танкове и военни хеликоптери, така и да се видят в камуфлажни униформи.

10-годишният Калоян Христов бе сред броените малчугани, които се предрешиха като войници. С подобаваща сериозност той каза, че за него дворът с изложената бойната техника, не е място за игра. Именно затова Калоян бе дошъл да разгледа минометите отблизо. Големия интерес към армията, той обясни с всичките си дядовци, които са били военни и сподели, че ще последва техния пример, когато порасне.

"Лесно се управлява самолет. Искам да отлетя и да стрелям, а тук видях страхотни неща", викаше възторжено малкият Ангел от пилотната кабина.

За ценителите на изкуството пък, музеят бе подготвил специална изложба с творби емблематични български художници като Владимир Димитров – Майстора, Сирак Скитник и Никола Танев. С майсторски нарисуваните картини те разказваха за епичните битки и болката от войната.

В Деня на храбростта посетителите на "Храма на паметта на Българската армия" безспорно показаха, че празникът повдига националното самочувствие на българина. И най-ярко това пролича заради хилядите хора, дошли в музея с националния трибагреник в ръка. 

България - Хърватия играят футбол на Европейското първенство за юноши

http://frognews.bg/news_90724/Balgariia---Harvatiia-igraiat-futbol-na-Evropeiskoto-parvenstvo-za-iunoshi/

На стадион „Берое“ в Стара Загора започна мачът между България и Хърватия от група „А“ на Европейското първенство за юноши до 17 години, на което страната ни е домакин, съобщи „Фокус“.

Михов: 2% от БВП няма да решат проблемите на армията

http://politics.actualno.com/Mihov-2-ot-BVP-njama-da-reshat-problemite-na-armijata-news_471485.html

КСНС не взима решение, той препоръчва на МС подобни стъпки. Тези 2% не са панацея и не биха решили проблемите на армията. Това каза ген. Михо Михов, народен представител от АБВ и председател на пар...

Билетите за театър в Народния – по-ниски от тези за кино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252315_%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B2+%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8+

 Билетите за живото изкуство в Народния театър стават по-ниски от тези за кино. От първата ни сцена обявяват, че входът за спектаклите преди лятната ваканция ще бъде 8 и 10 лв. за място. За сравнение – билетите за кино в един от столичните молове струват от 8,50 лв. до 15, 50 лв.

Ниските цени ще важат за всички заглавия в афиша на театъра до края на сезона, с изключение на „На ръба”, „Каквато ти ме искаш”, „Жана”, „Добри хора” и „Две”. Билетите за тях за различните сцени струват от 8 лв. до 20 лв.

Комерсиалните спектакли на столичния Бродуей с участието на телевизионни мечки обаче ще вървят на същите цени – от 12 до 30 лв.

Товарният космически кораб „Прогрес” пада на 8 май в Тихия океан

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VvibBfOQa2U/

Товарният космически кораб „Прогрес”, който се повреди малко след изстрелването си на 29 април, ще навлезе в атмосферата на Земята на 8 май. Прогнозата е на Центъра за космически операции на стратегическото командване на САЩ.

Според данните корабът ще изгори в горните слоеве на атмосферата в петък, в 16.30 ч. българско време. Очаква се отломки от апарата да паднат край тихоокеанското крайбрежие на САЩ.

„Прогрес” бе натоварен с няколко тона храна, сгъстен въздух и апаратура за екипажа на Международната космическа станция, който в момента се състои от шест души.

Центърът за управление на полетите в Москва препоръча вчера на космонавтите в МКС да икономисват ресурси, цитира Кросс. В най-скоро време към станцията трябва да поеме американски товарен кораб „Дракон”, който да достави необходимите товари и техника на космонавтите.

Рекорд по скъпотия: 6 лв. за килограм български домати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750267

Българските розови домати достигнаха 6 лв. за килограм, установи проверка на “24 часа”. Извън София, където продукцията се предлага директно от производители, цената им е от 3 до 3,80 лв.
Червените домати, които обикновено са внос от Гърция, са между 3,50 и 4,50 лв за килограм. 2,50-3 лв. са тези от Турция. Толкова струват и внесените от Румъния.
Българските розови домати достигнаха 6 лв. за килограм, установи проверка на “24 часа”. Извън София, където продукцията се предлага директно от производители, цената им е от 3 до 3,80 лв. Червените домати, които обикновено са внос от Гърция, са между 3,50 и 4,50 лв за килограм. 2,50-3 лв. са тези от Турция. Толкова струват и внесените от Румъния.

Правителството одобрява проекта "Гранд Каньон София”

http://pik.bg/правителството-одобрява-проекта-гранд-каньон-софия”-news328056.html

Правителството одобрява проекта "Гранд Каньон София”

Правителството одобрява на утрешното си заседание проекта "Гранд Каньон София" в "Младост".  Това ще стане с изпълнението на меморандум с турската компания "Гаранти-Коза България”. Очаква се да бъде създадена и работна група, която да осигури институционална подкрепа на проекта. 

Проектът, който се прави за мястото на някогашната "Нова Деница" е за комплекс със 765 апартамента, търговски център, луксозна хотелска част, голяма паркова зона с фонтан и водни площи. Очаква се инвестициите в наго да са над 100 млн. евро. 

Разгъната застроена площ на "Гранд Каньон" ще е 138 хил. кв.м, а парковата зона - около 20 хил. кв.м. Трите сгради в комплекса ще се казват "Витоша", "Пирин" и "Рила".

Почит към дядо Добри

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750369

Десетки вярващи отдадоха почитта си към дядо Добри пред столичния храм “Св. Георги” днес. Хората целуваха ръцете на благотвореца, а не на свещениците от храма.
Столетникът е известен с това, че събира милостиня, която внася в касата на църквата. От години дядо Добри се е превърнал в символ на милосърдие и християнска любов.
Десетки вярващи отдадоха почитта си към дядо Добри пред столичния храм “Св. Георги” днес. Хората целуваха ръцете на благотвореца, а не на свещениците от храма. Столетникът е известен с това, че събира милостиня, която внася в касата на църквата. От години дядо Добри се е превърнал в символ на милосърдие и християнска любов.

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 8 май

http://pik.bg/софийска-вода-временно-ще-прекъсне-водоснабдяването-в-някои-части-на-столицата-на-8-май-news327994.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 8 май

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 8 май /петък/, съобщават от дружеството. 

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. "Ястребец" кв. "Борово" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. по улиците "Природа", "Родопски извор", "Пирински проход", "Ястребец".

Заради ремонт на уличен водопровод на ул. "Царибродска" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. в района на ул. "Царибродска", бул. "Александър Стамболийски", бул. "Тодор Александров", ул. "Димитър Петков". 
Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. "Кестен", кв. "Курило" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. в района на улиците "Кокиче", "Циклама", "Кестен", "Тодорини кукли", "Теменуга", "Мальовица", "Жълтурче","Ласка".

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул."Боянска река", кв. "Бояна" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. в района на ул. "Панайот Николов", по ул."Боянска река" от ул. "Десислава" до ул. "Карамфил", ул. 
"Десислава" 3. Засегнатите от прекъсването на водата могат да получат 
повече информация на телефон 0700 12121./BTA

Армията слага 266 имота на тезгяха

http://www.monitor.bg/article?id=468549

266 имота, голяма част от които в примамливи местности край морския бряг, фигурират в списъка за продажба на излишните на МО терени през 2015 година. В момента се търсят усилено купувачи заради недостига на средства за армията, признаха от военното министерство, като припомниха за призива на премиера Бойко Борисов, който обеща повече пари за отбрана от догодина и посъветва МО да си набави средства от продажбата на имоти с отпаднала необходимост.

Държавата и Черноморието - едно напред, две назад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252314_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+-+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%2C+%D0%B4%

 Когато на 2 април се появи първата информация за предстоящото изграждане на вилно селище от 16 къщи с бетонови основи на къмпинг "Юг", никой не реагира. Новината бе изкоментирана в един сутрешен блок, не е като да е останала само в рамките на знанието на първоизточника си. Но пак не последва нищо. Държавата сякаш услужливо я пропусна покрай ушите си.

Близо две седмици по-късно, точно на Великден, фейсбук "гръмна" - пак опити за застрояване в залива Корал. Този път информацията дойде от "Да запазим Корал" и бързо се разпространи чрез страницата й в социалната мрежа. И държавата се почувства длъжна да реагира - през 2015 г. тръгна тепърва да установява има ли дюни на "Юг" или няма - нещо, което трябваше да е установено за цялото Черноморие и публикувано на сайта на Агенцията по кадастъра поне преди година.

SLO4AENOSS???

"SLO4AENOSS???", както се казва на един жаргонен фейсбук език, или не - въпросните специализирани карти с дюните бяха публикувани насред скандала със застрояването. Като от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) уточниха, че тъкмо са мислели да ги публикуват, когато се е случила случката с къмпинг "Юг".

И въпреки това, оказа се, че къмпингът не е бил картографиран. На пожар бяха изпратени учени от БАН, за да установят очевидното - дюни са, не са някакви "пясъчни навявания" и съответно върху тях не може да се строи. 

Паралелно по казуса се разви още една сюжетна линия - тази за противоречивата съдебна практика в Административния съд в Бургас. Оказа се, че ДНСК е обжалвала проекта за вилното селище с мотива, че няма оценка за съвместимост с околната среда и няма съпътстваща инфраструктура за присъединяване към ВиК и ел. мрежите. Съдът е постановил, че не е работа на строителния контрол да се произнася по въпросите на съвместимостта с околната среда, което е от компетенциите на РИОСВ и на тази основа е дал зелена светлина за изливането на бетона. Остава отворен въпросът защо РИОСВ не се е намесила, както и защо МРРБ не е спряло централно проекта. 

Любопитното тук е, че по казуса със застрояването на "Корал" преди година, на същото основание ДНСК е обжалвала и други проекти и същият този съд, но в друг състав, се е произнесъл в полза на държавата.

По този повод регионалната министърка Лиляна Павлова, пак на пожар, анонсира изменения в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които предложи да се върне възможността за двуинстанционно правосъдие, т. е. заинтересованите страни да имат възможност да обжалват актовете на първата инстанция. 

Тази възможност бе приета като нещо хубаво от екоорганизациите. Стига наскоро Павлова да не анонсира промяна в плана - обяви, че въпросните изменения в ЗУТ ще бъдат приети от кабинета и предложени за гласуване в парламента чак наесен - след местните избори. Отстъплението Павлова мотивира именно с кметския вот.

Къмпинг "Юг" повлече крак

Случаят с къмпинг "Юг" повлече крак и от всички краища на Черноморието започнаха да пристигат информации за нови и нови строителни безумия, които никнат преди старта на летния сезон. Оказа се, че "ИФ Фаворит", фирмата стопанин на "Юг", е заравнила дюните на друг стопанисван от нея къмпинг - "Китен". Засипала ги е с инертни материали, оправдавайки се с възстановяване на терена от щетите от миналогодишните наводнения. 

Последствията - глоба. И нищо повече. Иначе, говорейки за наказания, в закона за черноморското крайбрежие не се предвиждат такива за увреждане на изключителната държавна собственост и защитена дюна. Още един законодателен пропуск, за който не се говори.

Покрай "Юг" и "Китен" научихме и за изградената по средата на плажа ограда в Кранево. Тя също бе експресно премахната. Или поне така бе съобщено от властите след като гръмна скандалът. Но..., както съобщи тазу сутрин Нова тв, оказа се премахната само наполовина, а в община Балчик са подадени нови документи за поставянето на същото това заграждение.

Изникна и още един скандален случай - със строежа на бизнесмена Неделчо Гинин в Синеморец. За този строеж РИОСВ не е дала зелена светлина, но Гинин решил, че има всички необходими разрешителни и започнал да излива бетона. Последваха серия от репортажи и включвания на живо от "мястото на събитието" като един от говорещите по темата бе екоинспекторка от РИОСВ - Бургас. Малко след това въпросната екоинспекторка получи анонимна заплаха по телефона. И със случая се зае, забележете, не криминална, а икономическа полиция. Към днешна дата този строеж е замразен, т. е. казусът е на изчакване.

Как генерално реагира държавата?

Разпореди преглед от прокуратурата на всички сделки по замени и закупуване на земи по Черноморието. Но какво от това, ако давността е изтекла. Похвална, но малко закъсняла инициатива - оказа се, че 2/3 от плажовете отдавна са частна собственост. Справка - последната публична изява на Павлова по темата.

На места предстои отчуждаване. Други инвеститори са в очакване на разрешаване на техните казуси от съда. Предстои да разберем ще има ли "луксозен къмпинг" на Карадере. Тихо си се строи и на Иракли. Появиха се брожения и около Аркутино.

Къде ще са следващите?

Кмет търси малокалибрено зенитно оръдие срещу дронове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252313_%D0%9A%D0%BC%D0%B5%D1%82+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B4%D0%B8%

 Малки обяви

- Продава се билет София-Москва-София: отиване 8 май, връщане 11 май, бизнес класа с царски екстри.

- Кмет търси малокалибрено зенитно оръдие срещу дронове.

- Синод приема оферти от граждани, желаещи да бъдат произведени в "цар на българите".

- Институт продава разлом между консерватизъм и либерализъм. Ако се употребява под лекарски надзор, той не води до видими поведенчески отклонения, твърдят изследователите, които засега са го изпитали основно върху себе си.

От фейсбук профила на Даниел Смилов

Вижте къде ще има ремонти в София

http://frognews.bg/news_90723/Vijte-kade-shte-ima-remonti-v-Sofiia/

До 10 юни продължава ремонтът от Околовръстния път до разклона за „Младост” в София. От утре до края на май се затваря нов участък от „Цариградско” - между булевардите „Копенхаген” и „Александър Малинов”.

Българките жени са деветите най-секси в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252312_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D1%

 Поредно признание за прелестите на българските жени! Те попадат на девето място в класацията за най-секси жените в света. Това съобщи реномираното онлайн издание "Хъфингтън пост", което публикува данни от ново изследване на сайта за запознанства "МисТравел".

За това доколко меродавно е проучването е показателен броят на анкетираните. А той е доста внушителен - 110 000 американци, търсещи сърдечна половинка без да робуват на рамките на националните граници.

На въпроса "кои са най-секси" при мъжете печелят ирландците (българските мачовци липсват от топ 10), а при жените изненадващо на първо място са арменките.

По този повод "Хъфингтън пост" спекулира, че основната причина затова вероятно е уникалният релеф на природните форми на актрисата Ким Кардашиян. Според изданието тя се е превърнала в жива реклама на родината на родителите си и страшно много американци са склонни да търсят нещо подобно в задкавказката република.

Преди година в същото допитване първото място при жените е било за бразилките, а при мъжете - за австралийците.

Ето я пълната класация:

Най-секси жени в света

1 Армения

2 Барбадос

3 САЩ

4 Колумбия

5 Великобритания

6 Австралия

7 Бразилия

8 Филипини

9 България

10 Ливан

 

Най-секси мъже в света

1 Ирландия

2 Австралия

3 Пакистан

4 САЩ

5 Англия

6 Шотландия

7 Италия

8 Нигерия

9 Дания

10 Испания

9 лв. за нов талон и при лизинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750303

С приближаването на лятото все повече хора планират пътуване в чужбина. Ако ще пътешествате с личния си автомобил, трябва да имате предвид, че в някои държави от Европейския съюз (ЕС) при проверка могат да ви поискат големия талон на колата. Това обаче може да се окаже проблем, ако сте си взели превозното средство на лизинг.
С приближаването на лятото все повече хора планират пътуване в чужбина. Ако ще пътешествате с личния си автомобил, трябва да имате предвид, че в някои държави от Европейския съюз (ЕС) при проверка могат да ви поискат големия талон на колата. Това обаче може да се окаже проблем, ако сте си взели превозното средство на лизинг.

Денят на храбростта повдига националното ни самочувствие

http://pik.bg/денят-на-храбростта-повдига-националното-ни-самочувствие-news327995.html

Денят на храбростта повдига националното ни самочувствие

С духов оркестър, гергьовски народни обичаи и войнишка боб чорба Националният военноисторически музей посрещна хилядите си посетители в Деня на храбростта.

На един от най-големите и обичани български празници слънчевото време подтикна малки и големи да се докоснат до историята на Българската армия. Тържествата в Деня на отворените врати, организиран от музея, започнаха с дегустация на боб чорба. Ястието, което за мнозина български мъже е символ на времето, прекарано в казармата, бе приготвено от военен готвач и подгрято във военна кухня, разказа пред БГНЕС зам.-директорът на НВИМ Даниела Ганчева.

По-късно, в кино залата, младежи и девойки в народни носии, представиха красотата на българския фолклор и всичко онова, което свързваме с Гергьовден – зелената гергьовска люлчица, наричанията за плодородна година и ритуалното доене на овцете. Последваха и изпълненията на духовия оркестър на Сухопътните войски. Накъдето и да се обърне човек, нямаше как да подмине щастието, усмивките и празничното настроение на хората.

Най-радостни обаче бяха децата – както заради възможността да "управляват" танкове и военни хеликоптери, така и да се видят в камуфлажни униформи. 10-годишният Калоян Христов бе сред броените малчугани, които се предрешиха като войници. С подобаваща сериозност той каза, че за него дворът с изложената бойната техника, не е място за игра. Именно затова Калоян бе дошъл да разгледа минометите отблизо. Големия интерес към армията, той обясни с всичките си дядовци, които са били военни и сподели, че ще последва техния пример, когато порасне.

"Лесно се управлява самолет. Искам да отлетя и да стрелям, а тук видях страхотни неща", викаше възторжено малкият Ангел от пилотната кабина. За ценителите на изкуството пък, музеят бе подготвил специална изложба с творби емблематични български художници като Владимир Димитров – Майстора, Сирак Скитник и Никола Танев. С майсторски нарисуваните картини те разказваха за епичните битки и болката от войната. В Деня на храбростта посетителите на "Храма на паметта на Българската армия" безспорно показаха, че празникът повдига националното самочувствие на българина. И най-ярко това пролича заради хилядите хора, дошли в музея с националния трибагреник в ръка.

Йелън: Нивото на фондовия пазар е доста високо

http://www.investor.bg/sasht/337/a/ielyn-nivoto-na-fondoviia-pazar-e-dosta-visoko-194208/

То представлява потенциална опасност, посочва председателят на Федералния резерв

Фед ще следи за рискове в банковата система

http://www.investor.bg/sasht/337/a/fed-shte-sledi-za-riskove-v-bankovata-sistema-194208/

Трябва да останем нащрек, дори след като банките станаха по-стабилни, посочва председателят на щатската централна банка Джанет Йелън

Хенри Кисинджър: Бъдещето на Европа

http://www.cross.bg/evropa-durzhavi-stepen-1464177.html

/КРОСС/ Наистина колко път е трябвало да мине Европа, за да стигне дотук. Тя се хвърля в глобални изследвания, разпространява своите практики и ценности из целия свят. Всяко столетие сменя своите вътрешни структури и изнамира нови начини за оценки на международния ред. Но сега, в кулминацията на новата епоха, Европа, вместо да участва в нея, се чувства задължена да стои настрана от политическите механизми, чрез които е управлявала своите дела в продължение на три и половина столетия. Воден от желанието да смекчи до известна степен обединението на Германия, Европейският съюз установява през 2002 г. обща валута и официална политическа структура през 2004 г. Така обединена Европа, цяла и свободна, урежда своите различия чрез мирни механизми. Обединението на Германия променя равновесието в Европа, защото никакво конституционно споразумение не може да промени факта, че Германия отново е най-силната европейска държава. Общата валута предизвиква степен на единение, невиждано в Европа от времето на Свещената римска империя. Дали ЕС ще постигне глобалната роля, прокламирана от неговата харта, или, подобно на империята на Карл V, ще се окаже неспособен да запази обединението си? Новата структура в известен смисъл представлява възстановяване на принципите на Вестфалската конференция

Видео: Олимпийският метод за вадене на зъб

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527444_video_olimpiiskiiat_metod_za_vadene_na_zub/?ref=rss


Ако се чудите за какво да използвате своите копия, когато прекратите състезателна си кариера, Брайън Клей има съвет за вас.

Олимпийският и световен шампион по десетобой се оттегли от спорта преди три години, но е намерил практична полза за един от уредите, които му донесоха златото в Пекин през 2008 г.

35-годишният американец публикува видео в Twitter, на което с помощта на копие и дълъг конец вади един от млечните зъби на своята петгодишна дъщеря Елизабет. "За какво да...

Кметове от "оня списък": Нека дронът на Би Ти Ви да заповяда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252311_%D0%9A%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%22%D0%BE%D0%BD%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA%22%3A+%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B8+

 Кметът на Хасково Георги Иванов онзи ден извади списък с имена на градоначалници, които ще бъдат посетени от дрона на Би Ти Ви. Нещо като предупреждение или предсказание. Поводът за откровението на кмета ветеран, който не един път е бил обект на разследване, беше материал на телевизията. От него става ясно, че Иванов обитава палат за 2,5 млн. лв. Дни преди това дронът прелетя и над имотите на кмета на Пазарджик Тодор Попов, чийто имот се оказа за около 1,5 млн. лв.

Георги Иванов обяви, че срещу него има поръчка и посочи други кметове и кандидат-кметове, които предстои да бъдат ударени по подобен начин преди изборите. Според Иванов зад този списък стоят ГЕРБ и Бойко Борисов.

Клуб Z реши да провери как реагират някои от хората в този списък на перспективата да бъдат посетени от дрона, очакват ли го, притесняват ли се. 

Кметът на Кюстендил Петър Паунов беше лаконичен. Заяви, че не иска да коментира, защото не е запознат с казаното от Иванов и всяка негова дума може да се разглежда като спекулация.

"Нямам от какво да се притеснявам", каза Паунов, който е втори мандат кмет на Кюстендил.

Красимир Костов в Шумен не скри изненадата си.

"Аз съм много изненадан. Няма от какво да се чувствам застрашен", коментира Костов.

Той поясни, че отдава казаното от кмета Иванов на "политически турбуленции". Костов не вярвал да има подобни действия срещу кметове от страна на ГЕРБ. "Не искам да вярвам, че това може да се случи в нашата държава", добави нотка на неясно доколко оправдан оптимизъм кметът на Шумен.

Андон Тотев, кмет на Сандански, даже показа гостоприемство.

"Нищо не ме притеснява", заяви Тотев. Но все пак уточни: "Някои хора ги дразни това, че съм независим кмет". Тотев дори покани дрона да дойде и в Сандански. "Да заповяда", отсече той.

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков, който ще се кандидатира на местния вот през есента, също бе включен от кмета на Хасково в списъка с онези, които ще бъдат ударени.

"Какво да ми готвят, те ме готвят вече 5 години", коментира Лечков, имайки предвид делата, водени срещу него.

Преди два месеца Върховният касационен съд оправда окончателно Лечков по обвинението, че е ощетил общината  в Сливен с над 671 000 лв.

Лечков все пак допусна, че е възможно да има и нови атаки срещу него. Според него основната причина за подобни атаки е фактът, че той е категоричен застъпник на децентрализацията на общините. Докато държавата само говори за децентрализация, но на практика не прави нищо по въпроса.

Все повече хора влагат в имоти

http://petel.bg/Vse-poveche-hora-vlagat-v-imoti__111088

Оформя се стабилна група купувачи, които "спасяват" спестяванията си Лихвите по депозитите падат стремглаво и вместо да печелим,...

Гарван се вкопчи в главата на Венета Райкова посред бял ден на тиха уличка

http://petel.bg/Garvan-se-vkopchi-v-glavata-na-Veneta-Raykova-posred-byal-den-na-tiha-ulichka__111089

Като в сцена от “Птиците” - легендарния филм на Хичкок, гарван се вкопчи в главата на Венета Райкова във вторник следобед. Докато...

Божидар Димитров: Няма историк, който да използва термина "турско робство"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252310_%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BA%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B0

 "Не сме били роби в юридическия смисъл на думата. Терминът "робство" може да се използва в литературата, публицистиката, киното, но няма да има историк, който да се насили, тъй като историците трябва да пишем с точни критерии. Айде робство да си остане за вас - хората, журналистите, а пък ние ще използваме друг термин - доминация, управление, защото наистина е така".

Това каза пред Би Ти Ви шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Така той се включи в дискусията, предизвикана от кмета на Панагюрище Никола Белишки по време на честванията на Априлското въстание. В словото си Белишки заяви, че синоним на турско робство няма и всеки, който го търси е национален предател.

"Българинът не е бил продаван като американските негри, нито е бил закрепостен като руските крепостни селяни. Бил е свободен човек, но е нямал права. В Априлското въстание се включват 2500 човека с висше образование. Тези хора не са можели да станат дори лейтенанти в турската армия, не могат да станат околийски управители, не могат да станат кметове". Така Димитров обясни накратко някои от причините за въстанието. "Борили са се за свободата и за правото сами да регулират живота си", поясни шефът на НИМ.

Димитров представи макет на Голямата базилика в Плиска, която предстои да бъде възстановена. Той припомни, че базиликата е разрушена именно след завладяването на България от османските турци. 

"Разстоянието от единия до другия край е 102 м. и 50 см., широка е 30 м. Представте си игралното поле на стадион "Васил Левски" застроено като църква. Това е най-голямата църковна сграда в Европа до 17 в. Тя е била разрушена от турците съзнателно, до основи. Османските турци не са били глупави хора, иначе не биха удържали тука 500 години. Те завладяните народи ги превръщат рая, което означава стадо. Едно стадо, за да бъде лесно управлявано и манипулирано, не бива да има спомен за миналото си величие. Те изповядват принципа на римляните - изтриване на паметта. Могли са да я превърнат в склад, могли са да я превърнат в казарма, дори в джамия, но не са го направили. Твърде е голяма. Защото хората ще си спомнят, че това не е било джамия. Каменните блокове са използвани за строеж на казарми и джамии в Шумен. Томбул джамия до голяма степен е построена с камъни от Плиска и Преслав", разказа Димитров. 

Според професора най-важното е възстановяването на историческата памет на българите. "Баба Ванга веднъж ми е каза "България ке се оправи, като се оправи Света София". Тя се е казвала Света София и тази църква, голямата базилика", разказа Димитров. И поясни, че пророчицата не е имала предвид някаква мистика. "Тя е имала предвид, че българският народ ако е способен да се обедини и възстанови тази църква ще е способен да възстанови и себе си като една достойна нация с висок жизнен стандарт, развита икономика и със силна армия", смята историкът.

Димитров отхвърли обвиненията, че възстановката ще е бутафория, защото тя нямало да се прави с леки материали като "картон и шперплат". Камъните щели да се вземат дори от същата кариера, която е била използвана на времето. "Църквите са типови строежи, затова знаем как е изглеждала", обясни Димитров.

Григор Димитров се класира за осминафиналите в Мадрид

http://frognews.bg/news_90722/Grigor-Dimitrov-se-klasira-za-osminafinalite-v-Madrid/

Григор Димитров се класира за осминафиналите на тенис турнира от сериите „Мастърс“ на червени кортове в Мадрид. Той победи Фабио Фонини от Италия с 3:6, 6:2, 7:5.

Неделев тренира пак с “Майнц 05” след 6 месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750321



След почти 6-месечно възстановяване от травма българският национал Тодор Неделев поднови тренировки с първия отбор на “Майнц 05”. 22-годишният футболист взе участие в заниманието на Мартин Шмид, а след това каза няколко думи.
“Чувствам се добре. Вече всичко е наред и всички са доволни, че започнах да тренирам с отбора.
След почти 6-месечно възстановяване от травма българският национал Тодор Неделев поднови тренировки с първия отбор на “Майнц 05”. 22-годишният футболист взе участие в заниманието на Мартин Шмид, а след това каза няколко думи. “Чувствам се добре. Вече всичко е наред и всички са доволни, че започнах да тренирам с отбора.

Григор със страхотен обрат в Мадрид

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252309_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%B4

 Григор Димитров се класира за осминафиналите на силния турнир от сериите „Мастърс 1000“ в Мадрид  след драматична победа с 2-1 сета (3:6, 6:2, 7:5) над Фабио Фонини (Италия). Първата ни ракета отново показа две лица на играта си – апатичен и разпилян тенис в първия сет и страхотен във втория. След борбена трета част, преминалa и през размяната на няколко пробива, българинът все пак си взе своето. След този успех Гришо поведе с 3-1 победи в съперничеството си с италианеца. 

Григор започна колебливо срещата. Допусна пробив още на първия си сервис гейм и не успя да върне изоставането до края на сета. Във втората част Димитров бе далеч по-стабилен и разнообразен. Заложи на атакуващ тенис и спечели. Гришо продължи с агресивната игра от основна линия и в третия решителен сет и след повече от два часа здрава битка зарадва десетките българи на корт „Аранча Санчес-Викарио“.

Днешната победа донесе на най-добрия ни тенисист чек за 52,090 евро, както и 90 точки за ранглистата. На осминафиналите  пък го очаква швейцарецът Стан Вавринка, който вчера надделя трудно над Жоао Соуса (Португалия) след 7-6(1) 7-5. Димитров и Вавринка се изправиха един срещу друг само преди две седмици на Мастърс турнира в Монте Карло, а победата бе на сметката на българина след разгромното 6:1, 6:2.

„Гергьовден-Бургас“раздаде курбан в благотворителна инициатива за Натали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4ik70xQLUp8/

За поредна година „Движение Гергьовден“- Бургас отбеляза патронния си празник с раздаване на курбан в Морската градина. Точно по обяд на Гергьовден на крайбрежната алея черпак развъртя общинският съветник Стефан Цинцарскии за кратко време привлече около себе си десетки, желаещи да опитат специалната рецепта на движението.Да поздрави колегите си от „Гергьовден“ бе дошъл и депутатът от Реформаторския блок Костадин Марков. На гергьовденци бе нужен по-малко от час, за да раздадат цели четири казана от вкусната агнешка чорба.
Тази годинатрадиционният курбан на „Движение Гергьовден“ бе обвързан с благотворителна инициатива- събиране на средства в подкрепа на малката Натали, страдаща от детска церебрална парализа.Всеки, който се спря край пункта на движението, бе призован да подкрепи детето в борбата с коварната болест. За кратко време в дарителската кутия на Натали бяха събрани 200 лв., а десетки билети за благотворителния концерт в нейна подкрепа, който ще се проведе на 11 май в Бургас, бяха продадени.
Идеята да се обвържат двете събития дошла спонтанно на Стефан Цинцарски, запознат със съдбата на детето.„Всяка година на Гергьовден успяваме да съберем много хора на едно място. Затова със заместник- председателя на движението Георги Маринчев решихме, ченепременно трябва да призовем нашите приятели и съмишленици, ако имат възможност, да подпомогнат Натали и нейното желание за по-добър живот.Нека поне в днешния ден за момент да спрем да показваме на Бог, че имаме проблеми и да покажем на проблемите, че имаме Бог.“коментира Цинцарски минути преди да надене готварската престилка.
Общинският съветник напомни, че билети за концерта в подкрепа на Натали могат да се закупят и от касата на Дома на нефтохимика до 19:30 на 11 май. Така само за пет лева бургазлии ще имат възможност освен да направят добро дело, да си подарят и изпълненията на Тони Димитрова, Рафи и редица други изпълнители, прегърнали благотворителната кауза.

С поръчка на пица жена се спаси от плен

http://www.bnews.bg/article-134494

Служителите на ресторанта забелязали, че в секцията за коментари Шерил Тредуей не е посочила какви са предпочитанията й, а вместо това иска някой да набере спешния телефон 911.

Министър Петкова ще участва във втората дискусия "Да! На българската икономика"

http://pik.bg/министър-петкова-ще-участва-във-втората-дискусия-да-на-българската-икономика-news327992.html

Министър Петкова ще участва във втората дискусия "Да! На българската икономика"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва утре в Панагюрище във втората национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика".

Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на енергетика.
Тема на разговорите ще бъде необходимостта от специализирани кадри за индустрията и бизнеса. Участниците ще обсъждат как да бъде подобрена образователната система в полза на икономиката, от какви кадри имат нужда фирмите, какви са плюсовете и минусите на дуалната система на обучение. Те ще се 
запознаят освен това и с опита на Българската минно-геоложка камара при въвеждане на браншова система за подготовка на кадри.

Какви български тайни крият архивите на Русия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252308_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0

 Веднага след 9 септември 1944 г. от пристанището в Лом специална част на Трети украински фронт изнася за Москва 130 чувала с български документи, които са разпределени в различни руски архиви. Повече от 10 години българската държава се опитва да си ги върне или поне да се сдобие с техни копия.

Пред Георги Папакочев от "Дойче Веле" шефът на Държавна агенция "Ахриви" Михаил Груев заяви, че според него е нормално всяка държава да иска да възстанови документалното си наследство.

"Проблемът не е само български, а стои пред почти всички държави, окупирани от Червената армия. Странното е, че отношението на Москва към настояванията на всяка страна е индивидуално – към някои е по-враждебно, но спрямо България то е по-скоро равнодушно“, пояснява историкът.

Липсват всякакви описи и номера на отнетото и остава неясно какво точно съдържат документите и каква ценност представляват за историческата наука. Груев все още няма обяснение на въпроса, по какъв принцип руснаците са подбрали документите.

"Голяма загадка е например това, че в изнесените чували е попаднал и архивът на Съюзната контролна комисия, която е действала в България след Първата световна война. Тези книжа са свързани с плащането на репарациите по силата на Ньойския договор в периода 1919 – 1928 г. Вероятно много от документите са били известни на съветската агентура в България – известно е, че са имали доста добра представа къде и какво точно да търсят – но при подбора видимо е имало и елемент на случайност“,пояснява Груев.

Бившият председател на Държавната агенция „Архиви“ Мартин Иванов преди време изнесе в печата данни, че в руската страна е попаднала и документацията на Германския научен институт от 1939 до 1944 г. В нея е имало списъци на българите, изучавали немски език, които след 1945 г. вероятно са били репресирани. Взети са били и документи, свързани с "бялата емиграция" в България - руснаци, намерили убежище в страната след Първата световна война. Впоследствие част от тези хора са били арестувани и изпратени в ГУЛАГ.

Според Груев за България далеч по-важни са оригиналните руски архиви, имащи връзка с България, както и протоколите от разпитите на регентите, министрите и на целия царски елит след 9 септември.

"Протоколите от тези разпити са собственост на руската страна и за съжаление ние не можем да претендираме за тях. Именно оттам очаквам по-големи изненади, тъй като сведенията в тях ще хвърлят повече светлина върху случилото се през бурните дни и месеци на 1944-1945 г.", смята шефът на архивите. Той припомня, че в началото 90-те години на миналия век български изследователи все пак са успели да влязат в специалните руски архиви и да прочетат малко от тях. При управлението на Владимир Путин обаче режимът на достъп бил затегнат силно. 

"Подборът на хората, които се допускат до тези фондове, е строго субективен и се определя от руската страна“, допълни Груев.

При посещението на Путин в България през 2008 г. се появиха информации, че при разговор с тогавашния президент Георги Първанов, руският му колега дискретно го предупредил, че отварянето на архиви на КГБ "може да донесе немалки разочарования за българската страна“. Според Груев това е по-скоро опит за медийна сензация. Той е съгласен, че от фондовете на КГБ и ГРУ (Главно разузнавателно управление) вероятно могат да се научат някои нови подробности за руската агентура в България и кои българи са работили за нея през и след войната, но като цяло тези данни не са нещо непознато за българското общество.

Груев е убеден, че наследената от комунистическото минало идеологическа и пропагандна историческа митология ще започне постепенно да ерозира сама от фактите и документите.

Източник Дойче веле

Какво разкрива за нас любимият ни цвят

http://curious.actualno.com/Kakvo-razkriva-za-nas-lubimijat-ni-cvjat--news_471484.html

Според множество проучвания цветовете оказват голямо влияние върху начина, по който възприемаме действителността около нас. А любимите ни багри могат да разкрият части от характера ни. Така например...

Белоглави лешояди блокират ремонт на Е-79

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750318

Четири двойки белоглави лешояди, които живеят в района на Кривия тунел в Кресненското дефиле, се оказаха пречка за по-скорошното приключване на ремонта на свлачището на главен път Е-79, който се извършва от 5 март. Toва съобщи struma.bg.
Пред „Струма“ екозащитници сигнализираха, че пътната агенция е отправила телефонно запитване до РИОСВ -
Четири двойки белоглави лешояди, които живеят в района на Кривия тунел в Кресненското дефиле, се оказаха пречка за по-скорошното приключване на ремонта на свлачището на главен път Е-79, който се извършва от 5 март. Toва съобщи struma.bg. Пред „Струма“ екозащитници сигнализираха, че пътната агенция е отправила телефонно запитване до РИОСВ -

Цецка Цачева в Берлин: Медиите у нас са свободни. Това не означава, че са независими

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252307_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B2

 “В пакета от въпроси и теми, които обсъждахме, акцентът беше изработването на обща европейска политика по отношение на миграцията и бежанците, каквато до момента все още не е факт”.

Това заяви днес пред журналисти председателката на Народното събрание Цецка Цачева след среща в Бундестага (германския парламент) с неговия председател проф. д-р Норберт Ламерт.

Цачева е на двудневно работно посещение в Берлин начело на парламентарна делегация.

“Българската делегация откровено сподели усилията, които България полага по отношение на безпрецедентния поток от бежанци. Обстоятелството, че де факто ние се държим като държава членка на Шенгенското пространство, използваме техническите възможности, информационната шенгенска система, ние нееднократно заявихме категоричното мнение на Народното събрание на Република България, че сигурността на Европа в много по-голяма степен би била гарантирана, ако България и Румъния час по-скоро бъдат приети в Шенгенското пространство. Успоредно с това обърнах внимание на общия фокус, в който ЕС трябва да гледа към морските и сухопътните граници, както и че сега е моментът отново да се прояви европейската солидарност, тъй като не е по силите на отделна държава членка, която географски е на пътя на тази миграционна вълна, сама да се справи с проблемите без европейска солидарност”, обясни след срещата Цачева.

 

 

 

Снимка за спомен на българската делегация с Норберт Ламерт

На въпрос имаме ли подкрепата в това отношение на германската страна, тя отговори: “Необходимостта от изработване на обща европейска политика по отношение на миграцията се споделя от любезните ни домакини. Що се отнася до темата за Шенген, те отчитат стабилността в държавата ни след изборите от края на 2014 г. Усилията ни и реформите, които започнаха и се провеждат, са известни на домакините ни. Те очакват България да изпълни своите задължения, така, както сме ги поели като държава членка на ЕС. Но това, което искам да заявя на всички сънародници е, че Шенгенското пространство е пространство на свобода, на върховенство на закона и на реформирана съдебна система.

Много е важно ние да се справим с тази реформа, която стартирахме успешно в парламента с приемането на стратегията за актуализиране на реформата. Предстоят конкретни стъпки. Във фокуса отново е битката с престъпността и корупцията. Хубавото е, че доверието, което традиционно съществува между Бундестага и Народното събрание, между германските и българските политици, между гражданите на двете държави, има своето значение. Тук ни посрещат като партньори, които са коректни. Убедена съм, че така ще бъде и занапред.”

На въпрос какво българската страна разбира под европейска солидарност относно вълната от бежанци и каква подкрепа очакваме, Цачева отговори: “Ангажираност на всички държави членки на ЕС като логистика, но и финанси. За всички нас е ясно, че отделяйки финансов и кадрови ресурс за охраняване на външната граница на ЕС, която е сухопътна между България и Турция, създаваме проблеми във вътрешността на страната. Борбата с битовата престъпност също изисква ресурс. Държавата ни полага много усилия и е трудно сама да се справи с бежанския поток.”

Ламерт е поставил въпроса за свободата на медиите у нас, както и защо в класаците, при цялата условност на обективността на една такава класация, показателите относно свободата на словото в България падат надолу, което не е добре.

Цачева е изразила позицията си, че медиите у нас са свободни, но това не означава, че са независими. 

”Икономическата зависимост вероятно прави заглавията такива, че да са по-продаваеми. И като че ли бизнес интересът излиза на преден план пред обективността на българските медии. Нашите партньори много внимателно следят и тази тема. Така е в един общ дом. Няма затворени пространства за останалите държави членки на съюза, за партньорите ни. Аз споделих, че по посока прозрачност и достъпност от практиката на Народното събрание, от преките излъчвания на парламентарните заседания, мисля, че няма какво повече да се желае. Достъпността на работата на политиците за медиите е друг въпрос. Това е сложен двустранен процес, за да не кажа комплексен. Изискват се усилия и от двете страни”, обобщи Цецка Цачева.

Довечера Цачева има среща в посолството ни в Берлин с българската общност.

След дискусията е предвиден концерт на композитора Хайгашот Агасян с негово участие.

Ципрас и Юнкер обсъдиха напредъка на гръцките преговори

http://europe.actualno.com/Cipras-i-Unker-obsydiha-napredyka-na-gryckite-pregovori--news_471482.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и гръцкият премиер Алексис Ципрас отбелязаха в телефонен разговор днес напредък в преговорите между Атина и международните й кредитори, съобщи п...

Белоглави лешояди блокират ремонт на Е-79

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750315

Четири двойки белоглави лешояди, които живеят в района на Кривия тунел в Кресненското дефиле, се оказаха пречка за по-скорошното приключване на ремонта на свлачището на главен път Е-79, който се извършва от 5 март. Toва съобщи struma.bg.
Пред „Струма“ екозащитници сигнализираха, че пътната агенция е отправила телефонно запитване до РИОСВ -
Четири двойки белоглави лешояди, които живеят в района на Кривия тунел в Кресненското дефиле, се оказаха пречка за по-скорошното приключване на ремонта на свлачището на главен път Е-79, който се извършва от 5 март. Toва съобщи struma.bg. Пред „Струма“ екозащитници сигнализираха, че пътната агенция е отправила телефонно запитване до РИОСВ -

ЕС съжалява за инцидентите на протеста в Скопие

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/es-syzhaliava-za-incidentite-na-protesta-v-skopie-6035685

ЕС отново подчертава силното си безпокойство във връзка със ситуацията в Македония, както бе посочено неотдавна в заключенията на Съвета по общи въпроси

“Каблешково“ спечели Областното по мини футбол

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1pmvIPdAKqc/

Футболистите на “Каблешково” спечелиха своята историческа първа титла в Областното първенство по мини футбол, след като се наложиха с 8:5 като домакини срещу “Руен”, в мач от 20-тия кръг.

Каблешковлии бяха наградени след 16 победи, две равенства и нито една загуба. Четата на Злати Златинов приключи първенството с 50 + 3 предстоящи точки.

В 20-тия кръг зрителите по стадионите видяха още само два мача. В комшийското дерби “Спортист” /Бата/ падна с 2:9 от “Ястреб” /Страцин/, а “Сокол” /Порой/ спря “Локомотив” /Бс/ с 5:3.
До края на сезон 2014/2015 в Областното първенство по мини футбол остават едва два кръга, но по всичко личи, че в тях ще преобладават служебните победи. На практика играните срещи ще бъдат дефицит, вследствие на изваждането на два отбора от шампионата, които в 20-тия кръг не се явиха за втори път. Това са “Топчийско” и “Барселона” /Просеник/, които заради липса на играчи не можаха да се явят срещу своите противници. Така те ще губят оставащите си мачове с 0:3 служебно.

Областно първенство по мини футбол – 20 кръг
Резултати:
Каблешково – Руен 8:5
ФК Бургас футбол – Топчийско 3:0 сл.
Спортист /Бата/ – Ястреб /Страцин/ 2:9
Сокол /Порой/ – Локомотив 1932 /Бс/ 5:3
Балкан /Добра поляна/ – Барселона /Просеник/ 3:0 сл.

Сърбия ще спасява от фалит завода за стъкло на Цветан Василев в Парачин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252306_%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%

 Белград е приел план за спасяването на 25 стратегически компании в страната, сред тях е и притежаваното от банкера предприятие

Сръбското правителство е започнало консултации с МВФ за отпускане на средства за спасяване на 25 стратегически компании в държавата, които трябва да продължат да работят, съобщи kurir.rs, като се позова на министъра на икономиката Желко Сертич.Сред тях е и Заводът за стъкло в Парачин, собственост на Цветан Василев и най-голям производител на Балканите. 

Това е окончателния списък за компаниите за спасяване, след като вече бе обявено, че през юни без държавна защита остават 97 дружества, повечето от които се очаква да фалират. Идеята е с пари от МВФ и Световната банка да се даде възможност на влезлите в списъка компании да се преструктурират и да продължат да работят до есента на 2015 година. Другият вариант е ликвидация и продажба на части.

Пътнически автобус за Търново се запали в движение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252305_%D0%9F%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8

 Автобус се запали в движение на пътя между Велико Търново и село Беляковец, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново. Вчера в 15:47 часа в оперативен център - гр. Велико Търново е получен сигнал за горящ автобус, намиращ се между Велико Търново и село Беляковец. Собствеността на превозното средство е фирмена.

Причина за възникване на пожара е техническа неизправност на превозното средство. Унищожени са пет метра ел. инсталация, два метра горивопровод и два ремъка. Останалата част от автобуса е спасена. Произшествието е ликвидирано от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” - Велико Търново с един пожарен автомобил и трима пожарникари. При произшествието няма пострадали хора.

Башар Асад: Сирийската армия понесе загуби от ислямистите

http://offnews.bg/news/n_1/n_501005.html

Президентът на Сирия Башар Асад за пръв път призна публично, че правителствената войска е понесла загуби срещу "Ислямска държава" и другите ислямистки групировки, окупирали голяма част от страната, но въпреки това войната срещу бунтовниците не е загубена, съобщи Франс прес. "Не говорим за десетки, нито за стотици, а за хиляди битки и, разбира се, в битките има отстъпления, победи и загуби. Има високи и ниски точки. Днес водим война и във всяка война няма само една битка, а поредица от битки". Това заяви той по време на посещението си в училище за деца на загинали войници. Асад обеща да изпрати подкрепления в провинцията Идлиб на 320 км от столицата Дамаск, където войските му се бият с екстремистката групировка "Джейш ал фатх". "Армията скоро ще се притече на помощ на бойците, които защитават болницата в град Джиср аш Шугур", паднал през април връцете на джихадистите от "Джебхат ан Нусра", добави Асад.  За по-малко от месец сирийската армия изгуби Идлиб и Джиср аш Шугур - два важни града в северната част от страната, на юг- последния контролиран от нея КПП на границата с Йордания, а бунтовниците отблъснаха опита на армията да ти ги изтласка от района близо до Дамаск.

Преместиха в единична килия убиеца на малката Ани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252304_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B

 Станислав Бакърджиев е преместен в затвор на остров Корфу, а не в Атина, както се очакваше първоначално. Той е сам в килия, тъй като се смята, че останалите затворници оказват натиск върху осъдените за насилие над деца, съобщава БНР.

Адвокатът отказва да поеме защитата на бащата убиец, а все още се изяснява и ролята на майката. Стана ясно, че от гръцка организация за борба с наркотиците няколко пъти са информирали властите за насилие върху детето, но не е имало реакция. Подобна информация са дали и съседи на детето, които заявяват пред медиите, че често са чували Ани да плаче. Според юристи, въпреки че бащата е наркозависим, той ще бъде съден и се очаква максимална присъда за тежкото престъпление. В предаване на гръцка телевизия родителите на майката казаха, че внучето им ги е молело по телефона да го вземат и да го върнат в България. Родителите обаче не са позволили. Припомняме, че зверското убийство ужаси цяла Гърция. Беше направен опит бащата да бъде линчуван пред прокуратурата.

Станислав е съжителствал с травестит на име Роза през 2007 година. Не е имал собствено жилище, а живеел в хотели, информира Нова телевизия. “Правех компания с Роза и така се запознах със Станислав, а по-късно станахме двойка и до 2010 година живеехме заедно по хотели”, разказва в показанията приятелят и бивш партньор на 27-годишния мъж. Личността на детеубиеца се опитват да разчетат през последните часове експерти и психолози. “Става въпрос за психопат, който изпитва удоволствие от болката на другите. Той е човек със здрав разум. Това, че е извършил престъплението по този начин показва, че всичко е планирано от известно време, а не е спонтанно извършено престъпление. Този човек няма чувства”, коментира пред медиите психотерапевтът Димитра Сфика.

Петър Стоянов: Националният идеал може да бъде постигнат чрез мястото ни в ЕС и НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252303_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0

 "Националният идеал на България може да бъде постигнат чрез мястото ни в ЕС и НАТО", каза пред журналисти президентът (1997-2002) Петър Стоянов, който днес участва в тържеството по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия в мемориалния комплекс "Военна гробница - 1916 г." край тутраканското село Шуменци.

"Аз мисля, че с членството ни в ЕС и НАТО постигнахме точно това - да приемем, че и най-лошият мир е по-добър от най-победоносната война", заяви Стоянов. Той направи историческа справка за Тутраканската епопея, с която се свързва мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г.", където са погребани над 8000 войници от различни националности, участвали в битката за Тутракан. Това е операция на българската срещу румънската армия през Първата световна война, завършила с победа на българските воини. "След Тутраканската епопея Тутракан прави още един подвиг - погребва заедно всичките 8000 загинали, които са и българи, и румънци, и германци, и това е стъпката към онова, което се нарича помирение и което е в темелите на днешния ЕС", отбеляза Петър Стоянов. Той си пожела да работим повече, да бъдем по-солидарни, да имаме по-силна вяра

На годишнината от рождението на Гена Димитрова млади певци създадоха нов оперен проект

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252302_%D0%9D%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B8%D0%B

 В навечерието на годишнината от рождението на оперната прима Гена Димитрова млади оперни певци сложиха началото на квартет Vocali5simo. Десислава Стоименова (спинтов сопран), Гергана Рияшева (мецосопран), Стефани Кръстева (лиричен сопран) и Емил Павлов (тенор) представиха своята авторска продукция "Духът на операта", обединяваща едни от най-популярните арии от опери на Моцарт, Верди, Пучини, Бизе. Всички те са лауреати от български и международни конкурси за класическа музика и участват в спектакли в опери в страната. Младите певци избраха именно рождената дата на Гена Димитрова за своя първи съвместен концерт, за да покажат своята почит и възхищение към нейния талант.

Vocali5simo събира за първи път в България четири напълно различни оперни гласа,  за да пресъздаде многообразието на голямото оперно изкуство на всяка една малка сцена, където има потребност и желание за красива музика, стил и изтънченост. Младите певци се надяват, че по този начин ще успеят да привлекат и хора, които традиционно не посещават опери. Те са създали няколко авторски спектакли за различни публики, които могат да бъдат изпълнявани навсякъде,  като има и детско представление за най-малките ценители на операта. Същевременно младият квартет искат да покажат оперното изкуство в духа на класиката, а не да правят опити да го модернизират и комерсиализират само, за да привлекат по-широка публика.

„От години всеки от нас работи в различни опери и представления. Всички сме израснали на сцената, защото от много малки се занимаваме с класическа музика и ни беше тъжно, че нашите връстници не ни разбират, не харесват и не слушат опера. До голяма степен това се дължи на факта, че нашето поколение искаме всичко да е бързо смилаемо, да не ни кара много да се замисляме. Всъщност класическата музика може да донесе спокойствие, хармония, финес, духовна наслада на всеки, стига той да има сетивата да я усети. Надяваме се с Vocali5simo да достигнем и до по-младото поколение и да им покажем, че си заслужава да слушаш оперна музика“ – сподели Десислава Стоименова от Vocali5simo по време на концерта.

Vocali5simo планират още няколко концерта в Център за култура и дебат "Червената къща", спектакли за ученици и дори за бебета. Младите певци се надяват, че тепърва към тях ще има нови покани да представят своите изпълнения.

Водещ на концерта бе Николай Павлов - солист в Софийската опера и балет, който с чувство за хумор и много финес поведе публиката на едночасово музикално пътешествие в света на оперното изкуство. Той разкажа, че в името на квартета се съдържа цифрата 5, макар и певците в него да са четирима, защото петият и най-важен елемент в тяхната група е любовта към оперното изкуство.

Утре ни очаква дъжд, светкавици и гръмотевици

http://frognews.bg/news_90721/Utre-ni-ochakva-dajd-svetkavitsi-i-gramotevitsi/

Утре ни очаква дъжд, светкавици и гръмотевици.Прогнозира се, че на места може да има и градушки.

Естония настоява да не се отменят санкциите срещу Русия

http://europe.actualno.com/Estonija-nastojava-da-ne-se-otmenjat-sankciite-sreshtu-Rusija-news_471481.html

Рано е да се отменят санкциите на Евросъюза срещу Русия, заяви естонският премиер Таави Рийвас, цитиран от ТАСС. Той изрази позицията си в Брюксел по време на среща с председателя на Еврокомисията Ж...

Стилиян и Мартин откриха Евро 2015

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750285

Стилиян и Мартин Петрови откриха европейското за юноши до 17 години у нас. Двамата направиха обиколка на терена и поздравиха публиката в Стара Загора преди първия мач на България срещу Хърватия. Преди това двамата доскорошни асове на националния раздадоха автографи във фензоната пред стадиона, който едва побра публиката за двубоя - над 10 000 души
Стилиян и Мартин Петрови откриха европейското за юноши до 17 години у нас. Двамата направиха обиколка на терена и поздравиха публиката в Стара Загора преди първия мач на България срещу Хърватия. Преди това двамата доскорошни асове на националния раздадоха автографи във фензоната пред стадиона, който едва побра публиката за двубоя - над 10 000 души

Европейската комисията представи 16 инициативи за създаването на цифров единен пазар за Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/252301_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+16+%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8

 Европейската комисия представи подробни планове за създаването на цифров единен пазар в ЕС, като по този начин изпълнява ангажимента си по един от своите ключови приоритети.

Стратегията, приета днес, включва набор от целенасочени действия, които трябва да бъдат изпълнени до края на 2016 г. Тя се концентрира върху 16 инициативи, основани на три стълба: 1) по-добър достъп за потребителите и предприятията до цифрови стоки и услуги в цяла Европа; 2) създаване на подходящи условия и равнопоставеност за развитието на цифровите мрежи и новаторските услуги; 3) максимизиране на потенциала за растеж на цифровата икономика.

Подробности за 16-те инициативи, като и редица полезни информационни материали за стратегията на ЕК ще намерите в прикаченото съобщение за медиите и на интернет страниците, посочени в него. Приложен е и националният информационен документ за България, който обобщава ситуацията у нас по показателите на цифровия единен пазар.

Бабата на убиеца на малката Ани: Заслужава да лежи, докато е жив (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750289


"Станислав заслужава народа да го съди както може! Защо ще посяга той на това невинно дете да го съсече, красиво като капка. Заслужава да лежи в затвора, докато е жив. Мъчно ми е, защото съм му баба, но аз това бих му дала", каза пред "24 часа" Снежана Бакърджиева. 67-годишната жена е отгледала от бебе в Дряново 27-годишния Станислав,

Областният управител Вълчо Чолаков прие строя на фрегата „Горди“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iZBhjW4iGhw/

Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков бе посрещнат на борда на фрегата „Горди“, където прие строя на екипажа от Командира на кораба капитан II ранг Павлин Петков. Високата чест бе оказана на Чолаков за първи път по повод Деня на храбростта и празник на българската армия. Областният управител поздрави офицерите, старшините и матросите и подари реплика на най-старото обработено злато открито по българското черноморие. „ Приемете този подарък като символ на вечността, безценността на българска земя, която вие имате високата чест на браните. Бъдете здрави и успех при изпълнението на отговорните мисии по гарантирането на националната сигурност“. – пожела той.
Фрегата „Горди“ е една от трите фрегати по проект “Е-71″ получени от Кралство Белгия, част от състава на Военноморска база – ВМС от 2008 година. Дълги години тя не е изпълнявала функциите си поради технически причини и структурни промени, но с помощта на държавата в лицето на областния управител и високата мотивация на целия екипаж от днес тя отново е на ход.
Функциите, които „Горди“ изпълнява са защита на търговски кораби от подводници, ембаргови операции, контрол на корабоплаването, търсене и спасяване на бедстващи хора на море и самозащита от въздушни и надводни цели.
Хиляди граждани изпълниха района на Морска гара Бургас, за да разгледат фрегатата, която днес е отворена за посещения до 17:00 часа.
На борда на „Горди“ бе отслужен и водосвет за здраве и успехи от Сливенския метрополит Йоаникий. След водосвета командира на кораба запозна официалните гости, сред които кметът на Бургас Димитър Николов, зам.кметът по образование Йорданка Ананиева, зам.областният управител Владимир Крумов със способностите и задачите, които може да изпълнява фрегатата.
Честванията на празника в Бургас започнаха на площад “Атанас Сиреков” пред сградата на Община Бургас с тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас. С военен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на “24-ти пехотен Черноморски полк” бе почетена паметта на загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България.

Facebook обяви премиерната дата на потребителския Oculus Rift

http://econ.bg/Новини/Facebook-обяви-премиерната-дата-на-потребителския-Oculus-Rift_l.a_i.671828_at.1.html

Facebook обяви старта на продажбите на потребителската версия на Oculus Rift. Той ще се състои в началото на 2016 година. Припомняме, че Oculus VR...

Продължават протестите срещу полицейското насилие в Македония

http://frognews.bg/news_90720/Prodaljavat-protestite-sreshtu-politseiskoto-nasilie-v-Makedoniia/

Протести срещу полицейското насилие в Македония. В 18.00 часа трябва да започнат демонстрации в Скопие и Битоля.

Протестите в Македония продължават и тази вечер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527440_protestite_v_makedoniia_produljavat_i_tazi_vecher/?ref=rss


Избухналите вчера протести в Македония ще продължат и тази вечер, съобщава БТА. Две шествия в Скопие и Битоля са насрочени за 18 ч. местно време (19 ч. българско). 

Александър Нешковски, брат на убития преди четири години Мартин Нешковски, заяви пред Македонската медия "плусинфо", че демонстрациите ще продължат всеки ден по същото време, докато не бъдат изпълнени исканията на протестиращите за оставка на правителството.

Междувременно министърът на вътрешните работи на...

Лято на Гергьовден, 33 градуса във Велико Търново

http://pik.bg/лято-на-гергьовден-33-градуса-във-велико-търново-news327987.html

Лято на Гергьовден, 33 градуса във Велико Търново

Най-висока температура на въздуха от 33 градуса е измерена днес към 15.00 ч. във Велико Търново, съобщи за БТА Мартин Славчев, дежурен синоптик на НИМХ -БАН. Високи температури са измерени на много места в Северна България като стойностите варират между 29 и 30 градуса.

По Черноморието температурите са по-ниски - 17-18 градуса, посочи Славчев. Той информира, че през май е било най-горещо - 39,5 градуса, през 1973 година в с. Бръшлян, Югоизточна България. Най-ниски са били температурите на връх Мусала - минус 11 градуса, през 2011 година. Утре през страната ще преминава студен атмосферен фронт.

Сутринта от запад облачността ще се увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ-БАН.

Европейските акции се повишиха леко

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-akcii-se-povishiha-leko-194207/

Инвеститорите реагираха на някои корпоративни отчети и икономически данни

Еръл Браун от Hot Chocolate почина на 71

http://www.cross.bg/brayn-chocolate-erul-1464176.html

/КРОСС/ Гласът на легендарната група Hot Chocolate Еръл Браун почина на 71 години в дома си на Бахамските острови, съобщи мениджъра му Фил Дол. Браун не успя да се пребори рак на черния дроб. До последно музикантът работеше върху нова песен и около него винаги имаше музика, казват негови приятели. Еръл Браун поведе Hot Chocolate към музикалната слава в началото на `70-те и до средата на следващото десетилетие ежегодно вадят поне един хит, оглавил класациите. Хитовете им са повече от 25 - Love Is Life, It Started With a Kiss, So You Win Again, You Sexy Thing, припомня Skynews. Лейбълът на „Бийтълс" - Apple Records, подписва договор с тях след успешния им реге-кавър на песента на Джон Ленън Give Peace a Chance. Hot Chocolate пробиват и в германските класации с Never Pretend, а през лятото на 1981 г. машината за хитове взема участие в сватбеното парти на Чарлз и Даяна в Бъкингамския дворец. Еръл Браун разпуска групата през 1986 година.

Разходите за чиновници не само не намаляват, а растат

http://petel.bg/Razhodite-za-chinovnitsi-ne-samo-ne-namalyavat--a-rastat__111085

Едно от основните обещания на кабинета за намаляване на държавните разходи - спестяването на близо 350 млн. лв. от заплати и осигуровки в...

Тръгва ферибот между Куба и САЩ

http://petel.bg/Tragva-feribot-mezhdu-Kuba-i-SASHH__111086

Президентът на САЩ Барак Обама одобри възстановяването на фериботните връзки между САЩ и Куба след прекъсване от 50 години, съобщи...

Башар Асад за първи път призна, че армията му търпи поражения

http://www.mediapool.bg/bashar-asad-za-parvi-pat-prizna-che-armiyata-mu-tarpi-porazheniya-news233731.html

Сирийският президент Башар Асад за първи път призна, че армията му е понесла поражения, но увери, че войната срещу бунтовниците не е загубена, съобщи Франс прес. "Не говорим за десетки, нито за стотици, а за хиляди битки и разбира се, в битките има отстъпления, победи и загуби. Има високи и ниски точки", каза Асад в Дамаск, където се отбелязва Денят на мъчениците. "Днес водим война и във всяка война няма само една битка, а поредица от битки", добави той в словото си. Асад говори в училище за деца на войници, паднали на бойното поле. Сирийският лидер обеща да изпрати армейски подкрепления в провинцията Идлиб (на 320 километра от Дамаск), където правителствени войски водят тежки сражения с екстремистката групировка "Джейш ал фатх". "Армията скоро ще се притече на помощ на бойците, които защитават болницата в град Джиср аш Шугур", паднал през април в ръцете на джихадистите от "Джебхат ан Нусра", каза Асад, цитиран от ТАСС. Сирийският президент изрази възхищение от героизма на войниците и офицерите, бранещи позиции на режима в южната част на града. За по-малко от месец сирийската армия изгуби Идлиб и Джиср аш Шугур - два важни града в северната част от страната, а на юг - последния контролиран от нея КПП на границата с Йордания. Сплотените бунтовници отблъснаха опитите й да напредне в района на Дамаск, припомня АФП, цитирана от БТА.

Съпругата на Клуни му подари кола за ЧРД

http://www.bnews.bg/article-134493

Съпругата на Джордж Клуни Амал се е охарчила сериозно заради него.

Руски експерти очакват ръст от 30 процента на почивките у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750278

Интересът на руснаците към пътуванията в България се е увеличил значително, съобщава Тrn-news.ru, цитиран от Фокус.
За това допринася ценовата достъпност на дестинацията, както и привлекателността й за вкуса на руските туристи. Според експертите от сектора руските туристи и тази година ще предпочитат резервациите за 9-14 нощи,
Интересът на руснаците към пътуванията в България се е увеличил значително, съобщава Тrn-news.ru, цитиран от Фокус. За това допринася ценовата достъпност на дестинацията, както и привлекателността й за вкуса на руските туристи. Според експертите от сектора руските туристи и тази година ще предпочитат резервациите за 9-14 нощи,

Слави Трифонов прави концерт през септември на стадион “Васил Левски”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750203


Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” да направят концерт на стадион “Васил Левски”. Това подметна тв водещият в шоуто си, след като разказа, че не е очаквал толкова голям успех на концерта си в “Арена Армеец” на 25 април. И дори подкани малкия господин Андреев да подготви нещо специално, така че и той да се качи на сцената на националния стадион.
Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” да направят концерт на стадион “Васил Левски”. Това подметна тв водещият в шоуто си, след като разказа, че не е очаквал толкова голям успех на концерта си в “Арена Армеец” на 25 април. И дори подкани малкия господин Андреев да подготви нещо специално, така че и той да се качи на сцената на националния стадион.

Ивайло Захариев отбеляза 3 г. брак със съпругата си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750166

Актьорът и съпругата му Миряна имат традиция - всяка година на 5 май да отиват в градината на столичен хотел, да застанат прегърнати и така да се снимат. Това става за първи път на 5 май 2012 г., когато току-що са сключили брак, и се повтаря за всяка годишнина от сватбата им. Всяка снимка обаче е с малка разлика,
Актьорът и съпругата му Миряна имат традиция - всяка година на 5 май да отиват в градината на столичен хотел, да застанат прегърнати и така да се снимат. Това става за първи път на 5 май 2012 г., когато току-що са сключили брак, и се повтаря за всяка годишнина от сватбата им. Всяка снимка обаче е с малка разлика,

Руски експерти очакват ръст от 30 процента на почивките у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750273

Интересът на руснаците към пътуванията в България се е увеличил значително, съобщава Тrn-news.ru, цитиран от Фокус.
За това допринася ценовата достъпност на дестинацията, както и привлекателността й за вкуса на руските туристи. Според експертите от сектора руските туристи и тази година ще предпочитат резервациите за 9-14 нощи,
Интересът на руснаците към пътуванията в България се е увеличил значително, съобщава Тrn-news.ru, цитиран от Фокус. За това допринася ценовата достъпност на дестинацията, както и привлекателността й за вкуса на руските туристи. Според експертите от сектора руските туристи и тази година ще предпочитат резервациите за 9-14 нощи,

Децата на Миньор 2001 размазаха Локо София с 5:3

http://www.zapernik.com/sport/decata-na-minior-2001-razmazaha-loko-sofiya-s-5-3_38421/

Децата, водени от Данаил Бачков размазаха връстниците си от Локо София с 5:3.  Срещата се игра в София на стадион Требич. Резултатът можеше да бъде 5:0, но слаба игра на вратарите.

Григор Димитров се класира за осминафиналите на турнира в Мадрид

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750263

Григор Димитров се класира за осминафиналите на тенис турнира от сериите „Мастърс“ на червени кортове в Мадрид. Първата ни ракета победи Фабио Фонини от Италия с 3:6, 6:2, 7:5.
Срещата продължи 2 часа и 5 минути, а Димитров успя да защити спечелените от миналия сезон 90 точки.
Успехът за най-добрия българския тенисист е трети от четири мача между
Григор Димитров се класира за осминафиналите на тенис турнира от сериите „Мастърс“ на червени кортове в Мадрид. Първата ни ракета победи Фабио Фонини от Италия с 3:6, 6:2, 7:5. Срещата продължи 2 часа и 5 минути, а Димитров успя да защити спечелените от миналия сезон 90 точки. Успехът за най-добрия българския тенисист е трети от четири мача между

Видео: Войнишка боб чорба, духов оркестър и танкове в музея

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2527441_video_voinishka_bob_chorba_duhov_orkestur_i_tankove_v/?ref=rss




С духов оркестър, гергьовски народни обичаи и войнишка боб чорба Националният военноисторически музей посрещна посетители в Деня на храбростта.

По традиция на 6 май музеят организира ден на отворените врати и има специална програма. Днес тържествата за празника започнаха с дегустация на боб чорба, приготвена от военен готвач и подгрята във военна кухня, разказа зам.-директорът на НВИМ Даниела Ганчева.

Младежи и девойки в народни носии представиха традициите,...

Видео: Войнишка боб чорба, духов оркестър и танкове във Военноисторическия музей

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/06/2527441_video_voinishka_bob_chorba_duhov_orkestur_i_tankove/?ref=rss



С духов оркестър, гергьовски народни обичаи и войнишка боб чорба Националният военноисторически музей посрещна посетители в Деня на храбростта.

По традиция на 6 май музеят организира ден на отворените врати и има специална програма. Днес тържествата за празника започнаха с дегустация на боб чорба, приготвена от военен готвач и подгрята във военна кухня, разказа зам.-директорът на НВИМ Даниела Ганчева.

Младежи и девойки в народни носии представиха традициите,...

"Фигаро": Франция по-скоро ще потопи "Мистрал"-ите, но няма да ги даде на Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_500954.html

Френските власти са готови да потопят двата хеликоптероносача "Мистрал", които трябваше да доставят на Русия , вместо да ги предадат на Кремъл, съобщи френското издание "Фигаро", цитирано от RT. Първият кораб "Владивосток" трябваше да бъде доставен на Москва през ноември 2013 г., а "Севастопол" ще бъде готов тази година, като Русия трябваше да заплати за двата морски съда общо 1,12 милиарда евро. Това обаче не се случи заради намесата на Путин в Донбас и анексирането на Крим.  "Сред възможностите за действие, които се обмислят от френското правителство, е тази хеликоптероносачите да бъдат унищожени. Те ще бъдат разчленени, префасонирани или потопени в открито море", пише френският вестник, като се позовава на информиран по въпроса военнослужещ. Тези сведения предизвикаха гневни реакции от високопоставен френски военен, който е заявил пред вестника, че възможността корабите да бъдат потопени  е "неприемлива" заради усилията, които са вложени в построяването им.  "Фигаро" добавя, че плановете за адаптиране на корабите към френския флот са трудно постижими, защото те са специално пригодени, за да съвпадат с нуждите на руския флот. Ако съдовете бъдат преправени, това може да струва стотици милиони евро. През това време Русия обяви, че не е против Франция да продаде корабите на трета страна, като според "Фигаро" желаещи са "Канада, една северна държава и Египет". Путин заяви, че страната му иска само да си върне вложените досега пари, с което френският президент Франсоа Оланд се съгласи. "Фигаро" отбелязва, че Франция може да се наложи да плати на Москва 300 милиона евро компенсации заради нарушаване на договора.

Македонски гимназисти оставят униформите си пред просветното министерство

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/64301/Makedonski-gimnazisti-ostavyat-uniformite-si-pred-prosvetnoto-ministerstvo

/Поглед.инфо/ Македонски гимназисти, родители и учители протестират пред Министерството на образованието и науката.

Жертвите на земетресението в Непал достигнаха 7700 души

http://asia.actualno.com/Jertvite-na-zemetresenieto-v-Nepal-dostignaha-7700-dushi-news_471475.html

Броят на загиналите при разрушителното земетресение в Непал и последвалите вторични трусове достига почти 7700 души. Това съобщиха местните власти, цитирани от АФП. "Точният брой на загиналите...

Фрегатата "Горди" отвори врати за бургазлии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750227

а Гергьовден фрегатата "Горди" отвори врати за посетители в Бургас. Тя е една от трите фрегати по проект "Е-71", получени от Кралство Белгия и е в състава на Военноморска база - ВМС от 22.08.2008 г. Още от сутринта тържествено бяха издигнати военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на фрегата "Горди".
а Гергьовден фрегатата "Горди" отвори врати за посетители в Бургас. Тя е една от трите фрегати по проект "Е-71", получени от Кралство Белгия и е в състава на Военноморска база - ВМС от 22.08.2008 г. Още от сутринта тържествено бяха издигнати военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на фрегата "Горди".

Григор Димитров се класира за осминафиналите на турнира в Мадрид

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750244

Григор Димитров се класира за осминафиналите на тенис турнира от сериите „Мастърс“ на червени кортове в Мадрид. Първата ни ракета победи Фабио Фонини от Италия с 3:6, 6:2, 7:5.
Срещата продължи 2 часа и 5 минути, а Димитров успя да защити спечелените от миналия сезон 90 точки.
Успехът за най-добрия българския тенисист е трети от четири мача между
Григор Димитров се класира за осминафиналите на тенис турнира от сериите „Мастърс“ на червени кортове в Мадрид. Първата ни ракета победи Фабио Фонини от Италия с 3:6, 6:2, 7:5. Срещата продължи 2 часа и 5 минути, а Димитров успя да защити спечелените от миналия сезон 90 точки. Успехът за най-добрия българския тенисист е трети от четири мача между

Митрополит Галактион произведе нов архонт

http://www.cross.bg/raiikov-ignatiii-starozagorski-1464175.html

/КРОСС/ Шефът на ВиК-Стара Загора инж. Румен Райков бе удостоен с почетното звание архонт в знак на признателност за даренията му за строежа на църквата „Св. Игнатий Старозагорски", съобщава „Труд". Райков обяснява, че е бил посветен на церемония в храм-паметника „Рождество Христово" в Шипка на 30 април от митрополит Галактион. Преди месец получил покана да стане член на Архонтския събор заради даренията си за изграждане на храмове в Старозагорската епархия и заради съдействието, което оказал за пристигането в Града на липите на мощите на св. Игнатий Старозагорски - небесен покровител на Стара Загора. Това не е първата архонтска титла, която връчва старозагорският владика. Преди години той удостои с това звание и бившия евродепутат Слави Бинев. Бизнесмени в архонти произведе и митрополит Николай. Самата церемония била семпла, на нея присъствали само най-близките хора на новия архонт. Райков отрича слуховете, че е платил за титлата си сериозна сума. Инж. Румен Райков е сред основните дарители за строежа на храма „Св. Игнатий Старозагорски". Сред ктиторите са партия ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов, които са дарили 70 хил. лева. Първата копка на храма с площ 1250 кв. м е направена на 10 юли 2011 година.

Григор Димитров се класира за третия кръг в Мадрид след обрат срещу Фонини

http://www.moreto.net/novini.php?n=288291

Григор Димитров достигна до третия кръг на силния турнир от сериите „Мастърс” в Мадрид. Българинът победи в много оспорван мач Фабио Фонини с 3:6, 6:2, 7:5. Срещата продължи 2:05 часа и предложи зрелищни отигравания и много емоции на феновете.

Варна Фото Фест представя фотографска изложба "БГ Дивата Природа"

http://www.moreto.net/novini.php?n=288292

Фотографска изложба "БГ Дивата Природа" ще могат да видят варненци от утре - 7 май. Събитието е в рамките на Варна Фото Фест, а домакин на изложбата е Градската художествена галерия. Откриването е в 18.30 часа на 7 май. "БГ дивата природа" е сборна изложба от 28 фотографии представени от седем от най – добрите снимащи дива природа фотографи на България: Богдан Боев, Христо Пешев, Николай Стайков, Веселин Граматиков, Сергей Панайотов, Радослав Цветков и Светослав Цветанов.

Стотици търсят изцеление чрез камъни в старо турско гробище в Подкова

http://petel.bg/Stotitsi-tarsyat-iztselenie-chrez-kamani-v-staro-tursko-grobishhe-v-Podkova__111083

Стотици вярващи от България, Гърция и Турция на 6 май търсят изцеление чрез камъни в старо турско гробище. Ритуалите се извършват всяка...

От последните минути! Масов бой с брадви и ножове до "Практикер" в София!

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Masov-boy-s-bradvi-i-nozhove-do-Praktiker-v-Sofiya-__111084

Масово меле са заформили цигани, недалеч от магазин "Практикер" в ж.к. "Дружба" в столицата, съобщ "Блиц", позовавайки се на очевидци. Боят е...

Григор Димитров победи Фонини и среща Вавринка в Мадрид

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-pobedi-fonini-i-sreshta-vavrinka-v-madrid-news233730.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи трудно италианеца Фабио Фонини с 2:1 сета /3:6, 6:2, 7:5/ на турнира ” Мастърс” в Мадрид и в третия кръг ще играе с швейцареца Стан Варинка. С преодоляването на втория кръг Димитров ще си заслужи чек за 52 090 евро и защити 90-те точки за ранглистата от миналия сезон. Ако успее да победи Вавринка, за първи път в кариерата си Димитров ще достигне до четвъртфиналите в испанската столица. Българинът спечели последните си две срещи срещу осмия в ранглистата швейцарец.  

Пиян ученик без книжка катастрофира с колата на баща си гастарбайтер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750220

Десетокласник от ПГ по автотранспорт в Дупница подкара автомобила на баща си, гастарбайтер в Италия, и се заби с бясна скорост в стълб на ул. "Венелин" пред дома на шефа на КАТ - Дупница Радослав Боюклийски. Това съобщи struma.bg.
17-годишният гимназист карал семейния автомобил пиян и без книжка. От жестокия удар стълбът замалко не се прекършил.
Десетокласник от ПГ по автотранспорт в Дупница подкара автомобила на баща си, гастарбайтер в Италия, и се заби с бясна скорост в стълб на ул. "Венелин" пред дома на шефа на КАТ - Дупница Радослав Боюклийски. Това съобщи struma.bg. 17-годишният гимназист карал семейния автомобил пиян и без книжка. От жестокия удар стълбът замалко не се прекършил.

Гришо разказа играта на Фонини, чака Вавринка

http://www.bnews.bg/article-134492

В оспорван двубой българският тенисист успя да покаже по-здрави нерви.

Гришо продължава напред на турнира в Мадрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_500986.html

Григор Димитров отстрани италианеца Фабио Фонини с 2:1 сета (3:6, 6:2, 7:5) във втория кръг на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Италианецът спечели първия сет с 3:6. Димитров обаче успя победи във втория с 6:2. В третия сет първата ни ракета отново надделя и поведе с 3:0. Според това обаче Фонини се мобилизира и изравни – 4:4 и 5:5. В крайна сметка българинът успя да вземе сета със 7:5 и така спечели мача с 2:1. Така най-добрият български тенисист се класира за осминафиналите на турнира, където ще се изправи срещу швейцареца Станислас Вавринка. Димитров вече е спечелил 52 090 евро от участието си в турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид.

Шокиращи факти от личния живот на бащата на Ани

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/shokirashti-fakti-ot-lichniia-zhivot-na-bashtata-na-ani-6035684

27-годишният Станислав Бакърджиев е съжителствал с травестит на име Роза през 2007 г. Не е имал собствено жилище, а живеел в хотели

Родители на протест срещу задължителните ваксини

http://offnews.bg/news/n_1/n_500989.html

Родители ще излязат на протест в центъра на Пловдив срещу задължителните ваксини. Жители на Пловдив ще излязат на площад „Джумаята“ в 12 часа на 10 май. В същото време протестът ще се провежда „във Фейсбук и навсякъде“, обясняват организаторите на демонстрацията. „По този начин всеки, независимо къде се намира в България или по света, чрез включване в това събитие чрез използване на някое от изображенията на протеста на дреха, във Фейсбук профила, на работното място, по улиците, на прозореца у дома и където намери за добре, ще заяви своя протест срещу задължителното ваксиниране и своето искане за право на информиран избор“, казват организаторите. Протестът е обявен като общобалкански и според организаторите ще се проведе още в Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Хърватия. „В съвременното развито общество правото на избор и неприкосновеността на личността са императив, докато у нас и в другите страни от Балканския полуостров по отношение на ваксинопрофилактиката подходът е авторитарен и противоречащ на гарантираното от европейското законодателство право на информация и избор. Законът за здравето подлежи на субсумиране под редица норми, те са от различен ранг. Конституцията на Република България, европейската Конвенция за правата на човека и Конвенцията за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината, стоят над българския Закон за здравето, останал от тоталитарни времена, проформа напаснат впоследствие, но не изцяло към европейските актове и Конституцията“, категорични са организаторите на протеста. До момента желание за участие в протеста са обявили 3500 души.

Синът на Киро Японеца гръмнат с краден пистолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750077


Марин Петров (58 г.) е стрелял с краден пистолет “Хеклер и Кох” по сина на ромския бос Кирил Кирилов-Киро Японеца Януш. Това се разбра късно във вторник в Софийския градски съд.
Петров е обвинен, че се е опитал да убие ромския син и че притежавал незаконни боеприпаси. Първоначално за покушението срещу братовчед си Януш бе закопчан с белезници
Марин Петров (58 г.) е стрелял с краден пистолет “Хеклер и Кох” по сина на ромския бос Кирил Кирилов-Киро Японеца Януш. Това се разбра късно във вторник в Софийския градски съд. Петров е обвинен, че се е опитал да убие ромския син и че притежавал незаконни боеприпаси. Първоначално за покушението срещу братовчед си Януш бе закопчан с белезници

Първа копка на нов параклис над село Брежани на Георгьовден

http://pik.bg/първа-копка-на-нов-параклис-над-село-брежани-на-георгьовден-news327981.html

Първа копка на нов параклис над село Брежани на Георгьовден

На хълма, възвишение над село Брежани, свещеник благослови начинанието и миролюбиви християни направиха ритуална първа копка на църква, наречена на Свети Георги Победоносец, съобщиха от пресцентъра на Община Симитли.

Мястото е свещено, има открити белези от стара църква, а вярващи казват, че заглеждайки се в планинския масив, се откроява ясно фигурата на кон и змей, което подсказва, че Св. Георги бди над село Брежани. Навръх Георгьовден се постави началото на богоугодното дело – изграждането на храм, за което местен инициативен комитет събира дарения, ще е необходим и доброволен труд, че ще помага за строителството и на този храм е дал дума общинският кмет Апостол Апостолов, който почете Св. Георги на святото място в Брежани, след като запали свещица в Черниче на храмовия им празник.

"Духовната стена, която кметът Апостолов и общинското ръководство построиха пази Симитли и всички села в общината, всички параклиси и храмове ни пазят от злини", отбеляза отец Яне след празничната литургия и ритуалната първа копка на новия параклис над село Брежани. Божият храм там ще се гради на основите на стара църква, за която има данни, че е разрушена преди повече от 200 години. Смята се, че храмът датира от преди 7 века. Мястото може да се окаже римска базилика, но проучване предстои да се прави. По първоначални данни, мястото е главната артерия, която е свързвала Цариград и Рим, най-прекият път до Цариград.

В района са се събирали животновъди и стокари, от сегашните села около Брежани. Много сделки са извършвани на територията на днешно Брежани, а мястото е наречено на Св. Георги, защото той е покровител на животновъдите. Скоро на мястото ще започнат разкопки, с които да установят интересни данни от историята и за храма, на който и днес ясно личат старите основи.

Десетки жители на село Черниче и община Симитли се събраха в църквата „Св. Георги Победоносец”, която днес отбелязва храмов празник. Тържествена света литургия отслужи отец Спас. Тъй като тази година празникът е в сряда, а той е постен ден, отец Спас освети 3 казана бобена чорба, поръси всички миряни за здраве и благослови населението на общината. На празника свещичка за здраве запалиха общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на местния парламент Владимир Христов, миряни от управленския екип на Апостолов, кметът на село Черниче Иван Андонов и много гости, дошли да почетат големия празник Гергьовден. Трапезите бяха отрупани с постни хлябове и питки, които миряните бяха приготвили за здравето на семействата си. Отец Спас помоли всички вярващи да се поучат от храбростта на светеца, почитан днес, и да се борим с несполуките в живота.

Пиян ученик без книжка катастрофира с колата на баща си гастарбайтер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750193

Десетокласник от ПГ по автотранспорт в Дупница подкара автомобила на баща си, гастарбайтер в Италия, и се заби с бясна скорост в стълб на ул.
Десетокласник от ПГ по автотранспорт в Дупница подкара автомобила на баща си, гастарбайтер в Италия, и се заби с бясна скорост в стълб на ул. "Венелин" пред дома на шефа на КАТ - Дупница Радослав Боюклийски. Това съобщи struma.bg. 17-годишният гимназист карал семейния автомобил пиян и без книжка. От жестокия удар стълбът замалко не се прекършил.

Българките ще са най-затлъстелите европейки през 2030 г.

http://society.actualno.com/Bylgarkite-shte-sa-naj-zatlystelite-evropejki-prez-2030-g-news_471474.html

По прогноза на Световната здравна организация през 2030 година в Европа ще има безпрецедентно високо ниво на затлъстяването, съобщи Ройтерс. Прогнозата е особено лоша за българките, които според ек...

Андреас Лубиц се е опитал да разбие самолета и по-рано

http://www.moreto.net/novini.php?n=288289

Вторият пилот на "Джърмануингс" Андреас Лубиц се е опитал да разбие самолета по-рано през деня. Още по време на първия полет на Airbus A 320 - от Дюселдорф към Барселона, Лубец е снишавал летателния апарат без да има нужда от това.

Цигани хвърчат в насрещното с каруца край Бургас (снимки)

http://pik.bg/цигани-хвърчат-в-насрещното-с-каруца-край-бургас-снимки-news327980.html

Цигани хвърчат в насрещното с каруца край Бургас (снимки)

Мургави нашенци, възседнали каруца, набиваха камшици на коня в насрещното движение по четирилентовия път от Бургас към Сарафово, съобщава сайтът burgasdream.com.

Изумените шофьори им бибиткаха и се мъчеха да избегнат поредния инцидент с фатален край.

Броени дни, след като Бургас бе потресен от случая с прегазеното 8-годишно циганче, шофьорите се видяха в чудо от ромската безочливост.



Циганите като по чудо не предизвикаха тежка катастрофа по натоварения пътен участък

Очевидно считайки, че за тях закони в България няма, катунът пресече платното въпреки насрещното движение и за малко не предизвика тежка верижна катастрофа.

Вие преценете доколко имат вина водачите при такива обстоятелства.

Днес е пикът на метеорния поток Ета Аквариди

http://www.moreto.net/novini.php?n=288288

Максимумът на метеорния поток Ета Аквариди настъпва на 6 май, предаде ТАСС. Метеорният поток е получил името Ета Аквариди, тъй като радианът му е в съзвездието Водолей, до една от най-ярките му звезди Ета Водолей. Дължи появата си на Халеевата комета.

Спецакция за безопасност на движението проведоха в Разград

http://pik.bg/спецакция-за-безопасност-на-движението-проведоха-в-разград-news327979.html

Спецакция за безопасност на движението проведоха в Разград

Специализирана полицейска акция на Гергьовден с активното участие на Младежки червен кръст, в рамките на Трета глобална седмица на ООН за безопасност на движението, беше проведена днес в Разград.

Пътна полиция проверява за обезопасителни колани, средства за безопасно пътуване на децата, алкохол и правоспособност на водачите. Младежите от Червения кръст раздаваха листовки и агитационни материали

„Прогрес” пада на 8 май в Тихия океан

http://www.cross.bg/vreme-kosmonavtite-atmosferata-1464174.html

/КРОСС/ Товарният космически кораб „Прогрес", който се повреди малко след изстрелването си на 29 април, ще навлезе в атмосферата на Земята на 8 май. Прогнозата е на Центъра за космически операции на стратегическото командване на САЩ. Според данните корабът ще изгори в горните слоеве на атмосферата в петък, в 16.30 ч. българско време. Очаква се отломки от апарата да паднат край тихоокеанското крайбрежие на САЩ. „Прогрес" бе натоварен с няколко тона храна, сгъстен въздух и апаратура за екипажа на Международната космическа станция, който в момента се състои от шест души. Центърът за управление на полетите в Москва препоръча вчера на космонавтите в МКС да икономисват ресурси. В най-скоро време към станцията трябва да поеме американски товарен кораб „Дракон", който да достави необходимите товари и техника на космонавтите.

В Германия Цачева призова за европейска солидарност по проблема с бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/06/2527438_v_germaniia_cacheva_prizova_za_evropeiska_solidarnost/?ref=rss


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева призова за европейската солидарност по отношение на проблема с бежанците, както и Европейският съюз да гледа равнопоставено както на морските, така и на сухопътните граници. Цачева каза това в Германия, където се срещна с председателя на Германския Бундестаг проф. д-р Норберт Ламерт.

Цачева е изтъкнала, че не е по силите на отделна държава-членка като България, която географски е на пътя на тази миграционна вълна, да се справи сама с...

Белоглави лешояди блокираха ремонта на пътя за Гърция! 4 двойки мътят в Кресненското дефиле

http://petel.bg/Beloglavi-leshoyadi-blokiraha-remonta-na-patya-za-Gartsiya--4-dvoyki-matyat-v-Kresnenskoto-defile__111082

Четири двойки белоглави лешояди, които живеят в района на Кривия тунел в Кресненското дефиле, се оказаха пречка за по-скорошното...

Протестът беше политически, а не спонтанен, заяви Груевски

http://balkani.actualno.com/Protestyt-beshe-politicheski-a-ne-spontanen-zajavi-Gruevski-news_471473.html

Вчерашните протести пред сградата на правителството в Скопие не бяха спонтанни, а добре организирани. Това каза македонският премиер и лидер на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в първи...

Част от центъра на Варна ще е без вода утре - 7 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=288287

Част от центъра на Варна ще е без вода утре - 7 май - четвъртък, съобщиха от ВиК-дружеството в морската столица за Moreto.net Причината е извършване на ремонт и реконструкция на съществуващи водопроводи. Без вода от 9 до 21 часа ще са абонатите заключени в карето между Община Варна, Севастопол, подлеза Шипка и Музея (между бул.

Утре температурите падат, на места ще има градушки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4750099

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 13° и 18°. Утре през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Сутринта от запад облачността ще увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове.
През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 13° и 18°. Утре през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Сутринта от запад облачността ще увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове.

Похапването на плодове засилва чувството на глад

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/pohapvaneto-na-plodove-zasilva-chuvstvoto-na-glad-6035683

Екипът на проф.Катлийн Пейдж от Медицинския институт "Кек" към университета в Южна Калифорния предупреждава, че трябва много да внимаваме със съдържащата се в плодовете фруктоза

Григор с красив обрат срещу Фонини в Мадрид

http://tennis.actualno.com/Grigor-s-krasiv-obrat-sreshtu-Fonini-v-Madrid-news_471449.html

В голямо препятствие се превърна втория мач на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров на Мастърса в Мадрид. Българинът се изправи пред познат съперник – италианеца Фабио Фонини, с кого...

Григор Димитров продължава напред в Мадрид след обрат в здрава битка с Фонини

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/06/2527407_grigor_dimitrov_produljava_napred_v_madrid_sled_obrat/?ref=rss


Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид след трудна победа над италианеца Фабио Фонини с 3:6, 6:2, 7:5. 

Българският тенисист изигра доста неубедителен първи сет и значително по-добър втори, а в решителната трета част показа по-здрави нерви от съперника, за да направи обрат в оспорваната битка, продължила 2.05 часа. 

В първия сет Фонини показа много качествен тенис и категорично надигра Димитров. Италианецът пласираше по-мощни и...

BMW 3 Series празнува 40-годишен юбилей!

http://cars.actualno.com/BMW-3-Series-praznuva-40-godishen-ubilej-news_471472.html

През 1975 г. е дебютът на нов баварски модел, състоял се на Олимпийския стадион в Мюнхен. Той е заместник на легендарния 2002 Series. Много хора смятат, че немският производител прави грешка. Обознач...

Белград възкръсна и направи от снарядите кръстове

http://travel.actualno.com/Belgrad-vyzkrysna-i-napravi-ot-snarjadite-krystove-news_471467.html

Белград е странно място. Едновременно модерно и историческо, кипящо от живот и раздирано от смъртна болка, устремено в бъдещето и вкопчено в миналото, белязано от безмерно щастие и дълбока скръб. Град...

Няма наплив на завръщащи се столичани

http://pik.bg/няма-наплив-на-завръщащи-се-столичани-news328015.html

Няма наплив на завръщащи се столичани

Спокоен е трафикът от автомобили към София, въпреки очакванията, че много столичани са свързали първомайските празници с гергьовските.

На входа на София откъм АМ "Тракия" нямаше интензивно движение. Въпреки ремонтите нямаше струпване на повече автомобили, характерно за натоварен трафик.

На Гергьовден се очакваше интензивен трафик по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и път I-1 (Е-79) София – Кулата. От пътна полиция препоръчват на шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените организации на движението, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция". Днес до 20 ч. има и ограничение на движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа.

Поради извършването на планирани ремонтни дейности е въведена временна организация на движението по три участъка от АМ "Тракия" и по лявото платно на виадуктите "Елешница" – при км 6+960, "Бебреш" – при км 30+874, и км 33+100 на АМ "Хемус". На АМ "Тракия" е ограничено движението от км 5+650 до км 11+900. На АМ "Тракия" е ограничено движението от км 5+650 до км 11+900. Преминаването по дясното платно е ограничено и превозните средства ще се движат двупосочно в лявото платно - в посока София.

Скоростта е до 70 км/ч. В този участък през днешния ден движението ще се осъществява в две ленти в посока София и една лента в посока Пловдив. Ограничено е движението в дясното платно на отсечките от км 60+600 до км 62+900 и от км 80+950 до км 89+500 на АМ "Тракия" и ще се осъществява двупосочно в лявото платно – посока София. От 12 ч. до 19 ч. ще има две ленти за движение в посока Перник - София на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е от км 278 до км 282 София – Драгичево. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

Бъчварова се поклони на българското военно гробище в Ново село

http://pik.bg/бъчварова-се-поклони-на-българското-военно-гробище-в-ново-село-news327977.html

Бъчварова се поклони на българското военно гробище в Ново село

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова се поклони на българското военно гробище в Ново село, Македония. Тя бе част от стотиците българи и македонци, дошли да почетат паметта на падналите герои, загинали в Балканската и Първата световна войни. В инициативата се включи главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан.

"Днес повече от всякога е важно да помним и да не забравяме героите от общото ни минало". Той отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите български и македонски войни. "Паметта и солидарността ни правят истински граждани на Европа", каза българския евродепутат д-р Андрей Ковачев. В поклонението участие взеха и представители на президентската администрация, Министерски съвет, Софийска община, министерствата на отбраната на България и Македония,както и военните аташета на Гърция и САЩ.

Под звуците на военен марш бяха поднесени венци и цветя от националната гвардейска част. Да се поклонят пред подвига на героите в Ново село дойдоха 250 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини и Детския хор и Духовия оркестър на НМУ "Любомир Пипков" – София. "Общата ни история с Македония не ни разделя, а ни свързва", обърна се към присъстващите д-р Милен Врабевски, по чиято инициатива се организира поклонението за осма поредна година на възстановеното българско военно гробище в Ново село, Македония.

37 % от работещите у нас не са използвали интернет

http://frognews.bg/news_90719/37-procenta-ot-raboteshtite-u-nas-ne-sa-izpolzvali-internet/

Едва 54% от сънародниците ни ползват интернет, докато средно в страните от ЕС техният брой е 75 на сто. По този показател сме на предпоследно място, като само Румъния е с по лоши цифри от нас, сочи изследване на Еврокомисията.

Утре температурите падат, на места ще има градушки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4750082

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 13° и 18°. Утре през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Сутринта от запад облачността ще увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове.
През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 13° и 18°. Утре през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Сутринта от запад облачността ще увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване