Битката за балотажа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=300211

Настоящ и бивш градоначалник, неуспял претендент от предишния вот, общински съветник и двама ексминистри от кабинета "Орешарски" атакуват кметския стол във Варна. До този момент официално издигнатите кандидати са шестима, но до средата на септември се очаква в надпреварата да се включат още.

Влаковете под Ламанша отново са спрени заради бежанци

http://www.mediapool.bg/vlakovete-pod-lamansha-otnovo-sa-spreni-zaradi-bezhantsi-news238720.html

Движението на влаковете между Франция и Великобритания отново е спряно заради мигранти, които са се движели по железопътната линия, свързваща двете страни, предадоха информационните агенции. По информация на в. "Гардиън", хората са били забелязани между откъм френската страна на тунела под Ламанща - между неговия вход и гарата на град Кале. Заради бежанците са били отменени пет влака тази нощ, които е трябвало да тръгнат от Франция. Причината е била, че на релсите имало нарушители. Към момента в Кале има около 1500 мигранти, които търсят начин на преминат на британска територия. По данни на компанията-оператор на тунела "Евротунел" от началото на годината службата за сигурност на съображението е заловила 37 хиляди души, които са се опитвали да преминат от Франция във Великобритания.

Николай Бареков: Поучителният вредител

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955694

Откак Николай Бареков олицетворява българската политическа надстройка в Брюксел, разни анализатори прибързано го отписаха от локалния пейзаж. Отредиха му участта на Яне Янев, въдворен като съветник в Министерски съвет. Само че черните гологани в политиката току-така не мирясват. Тия дни подобията се вкопчиха в публичен въргал,
Откак Николай Бареков олицетворява българската политическа надстройка в Брюксел, разни анализатори прибързано го отписаха от локалния пейзаж. Отредиха му участта на Яне Янев, въдворен като съветник в Министерски съвет. Само че черните гологани в политиката току-така не мирясват. Тия дни подобията се вкопчиха в публичен въргал,

Буруджиева: Пак ще се кичим със "сезон на реформите"

http://frognews.bg/news_97074/Burudjieva-Pak-shte-se-kichim-sas-sezon-na-reformite/

Пак ще се кичим със "сезон на реформите", т.е. с гръмки имена, заяви по БТВ политоложката Татяна Буруджиева. Тя посочи, че в същото време законите за образование и здравеопазване отлежават години, а съдебната система няма да може да бъде реформирана наистина. Според нея нова концепция в здравеопазването няма.

Опасни горещини и през втория ден на септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4956005

И днешният ден е белязан с високи температури, в 21 области е обявен жълт код. В по-голямата част от страната температурите ще достигнат до 38 градуса. Код не е обявен само за областите София, София област, Парник, Добрич, Бургас, Варна и Смолян.
Времето ще бъде слънчево, сутринта топло, след обяд горещо, с максимални температури между 33. и 38.
И днешният ден е белязан с високи температури, в 21 области е обявен жълт код. В по-голямата част от страната температурите ще достигнат до 38 градуса. Код не е обявен само за областите София, София област, Парник, Добрич, Бургас, Варна и Смолян. Времето ще бъде слънчево, сутринта топло, след обяд горещо, с максимални температури между 33. и 38.

Товарят шкаф в линейка - "по кой стандарт", пита очевидец

http://offnews.bg/news/n_1/n_553695.html

Екип на линейка товари шкаф в столичния квартал "Люлин" 10. Кадрите са заснети от столичанин и изпратени в рубриката „Аз, репортерът” на bTV. „На 1.09 около 13:30 пристигна линейка близо да офиса, където работя. Зачудих се какво се случва и погледнах през прозореца. Явно на този шкаф доста му е прилошало, щом са му пратили екип на „Пирогов”. Питам се по кой стандарт е пристигнала линейката - за 8 или 120 минути”, пише очевидецът. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова се ангажира да провери сигнала и да уведоми здравния министър Петър Москов за случая. 

Цитат на деня: Ролята на Пеевски е да стои под прожекторите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/09/02/2601941_citat_na_denia_roliata_na_peevski_e_da_stoi_pod/?ref=rss


"Ролята на Пеевски е да стои под прожекторите."

Това заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов през Би Ти Ви в коментар за информацията в медиите, че Делян Пеевски ще напусне парламента в близките дни.

Според него Пеевски е подставено лице, като истинската власт остава в ръцете на ръководството на ДПС и Ахмед Доган.

В края на август беше обявено, че Пеевски и майка му Ирена Кръстева са придобили 5% от акциите на "Булгартабак холдинг". Преди това стана известно, че...

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-preskonferentziya-sofiyaot-1479224.html

/КРОСС/*** Кюстендил/Дупница.От 14.00 часа пред сградата на ЧЕЗ в град Кюстендил екип от експерти на Министерството на енергетиката, заедно с енергийния министър Теменужка Петкова ще проверят готовността за зимния сезон на „ЧЕЗ" АД на територията на община Кюстендил. В 16.00 часа в град Дупница министър Петкова ще посети ОУ „Евлоги Георгиев", ул. „Кулата 13", а от 16.30 ч. и СОУ „Паисий Хилендарски" на ул. „Страхил Войвода" 5. ***София.От 14.30 часа на ул. „Проф. Д-р Иван Странски" № 20 министърът на икономиката Божидар Лукарски ще открие десети юбилеен хипермаркет от веригата Кауфланд в София. ***София.От 09.00 часа ще се проведе редовно заседание на Народното събрание. ***София.От 10.00 часа в сградата на Министерски съвет ще се проведе седмичното правителствено заседание. ***София.В 11.00 часа в сградата на ЦИК ДПС ще внесе документите си за регистрация за предстоящите местни избори на 25 октомври. ***София.От 09.00 часа пред сградата на Народното събрание ще се проведе протест срещу „гнилите ябълки" в правосъдната ни система. ***София.От 09.30 часа в сградата на Министерски съвет ще бъде внесена подписка с искането за пенсионирането на Божидар Димитров - директор на НИМ. ***София.От 10

Дизелът в България вчера беше втория най-скъп в ЕС, обяви Мартин Димитров

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/02/2601947_dizelut_v_bulgariia_vchera_beshe_vtoriia_nai-skup_v_es/?ref=rss


Без данъци и акцизи цената на дизеловото гориво вчера е била втората най-висока в целия ЕС, обяви днес по "Нова телевизия" депутатът от "Реформаторския блок" Мартин Димитров. Той допълни, че литър е струвал с 22 стотинки повече, от средното за Евросъюза.

С бензина ситуацията е била малко по-добра, като цената за литър е четвъртата най-висока, след Малта, Дания и Италия. "Категорично не приемам тезата на Лукарски", обяви Мартин Димитров.

Вчера икономическият министър обясни високите цени на горивата с факта, че България няма добив, а пазарът е малък. Според Мартин Димитров конкуренцията е изкривена и вариант, пазарът да се регулира, е улесняване на вноса.

Като друга мярка депутатът посочи в състава на Комисията за защита на потребителите да влязат професионалисти и регулаторът да започне да работи ефективно.

Румен Гечев от левицата пък обяви, че българската държава е улеснила спекулантите, като е обявила предварително, че започват проверки по бензиностанциите. Според него става въпрос за кампанийно мероприятие преди изборите.

 

Дизелът в България вчера беше вторият най-скъп в ЕС, обяви Мартин Димитров

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/02/2601947_dizelut_v_bulgariia_vchera_beshe_vtoriiat_nai-skup_v/?ref=rss


Без данъци и акцизи цената на дизеловото гориво вчера е била втората най-висока в целия ЕС, обяви днес по "Нова телевизия" депутатът от "Реформаторския блок" Мартин Димитров. Той допълни, че литър е струвал с 22 стотинки повече, от средното за Евросъюза.

С бензина ситуацията е била малко по-добра, като цената за литър е четвъртата най-висока, след Малта, Дания и Италия. "Категорично не приемам тезата на Лукарски", обяви Мартин Димитров.

Вчера икономическият министър обясни...

Мълния уби български шофьор във Франция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4956019

Български шофьор на камион е загинал от мълния на крайпътен паркинг във Франция в понеделник вечерта. Според френски медии 35-годишният мъж излязъл бос от кабината на камиона и малко след това го ударила гръмотевицата, съобщава БНТ.
Първи на зова за помощ се отзовали пожарникарите, но не успели да го реанимират.
Български шофьор на камион е загинал от мълния на крайпътен паркинг във Франция в понеделник вечерта. Според френски медии 35-годишният мъж излязъл бос от кабината на камиона и малко след това го ударила гръмотевицата, съобщава БНТ. Първи на зова за помощ се отзовали пожарникарите, но не успели да го реанимират.

Атанас Атанасов: Г-жа Кунева и г-н Лукарски не искат да припознаят Радан Кънев като лидер

http://www.cross.bg/atanasov-blok-atanas-1479233.html

/КРОСС/Трудности за Реформаторския блок прогнозира Атанас Атанасов от ДСБ, част от Блока.  Основание за твърдението си той намира в това, че "г-жа Кунева и г-н Лукарски не искат да припознаят Радан Кънев като лидер, което неформално е точно така". Хората го търсят него, кандидатите ни за кметове - също. Когато Бойко Борисов иска нещо да се случи, той се обажда на Радан Кънев, останалите - и Кунева, и Москов, и Лукарски са негови министри, посочи Атанасов. Все пак той заяви, че Блокът е монолитен, обединен. Има фактически лидер, някои не искат да го приемат, но и това ще се случи, допълни Атанасов. Реформаторския блок се наложи като един успешен политически проект и получи неочаквана за някои хора подкрепа на парламентарните избори, каза още той.   Според Атанас Атанасов Реформаторският блок е подложен на безмилостна медийна атака от огромната медийна групировка на ДПС и най-тежките удари са към именно Радан Кънев, също и към здравния министър Петър Москов и към него самия от време на време. В сутрешния блок на бТВ Атанас Атанасов коментира започващата днес нова парламентарна сесия

БЧК наема жилища за настаняване на бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_553691.html

БЧК наема жилища за настаняване на бежанци, съобщава БНР. Парите за наемите ще бъдат оигурени от европейско финансиране. Проектът не обхваща всички мигранти, а само хора, които вече са получили статут на бежанец или хуманитарна закрила, тоест - имат право да пребивават в страната, получават лични документи.  "Бройката във всички центрове на Агенция за бежанците е между 700 и 800 човека, които повече от няколко месеца имат този статут, но нямат финансова възможност да излязат на външен адрес. Центровете са за новите пристигащи и за да се освободи приемателен капацитет ЕК отпуска определени средства на Агенция за бежанците и в случая тази възможност агенцията прехвърля на нас, за да може хората да излязат на външни адреси", коментира пред БНР Марияна Стоянова - ръководител на мигрантската служба към Червения кръст поясни.

Пламен Димитров: Пазарът изисква да бъдат вдигнати заплатите

http://www.cross.bg/dimitrov-plamen-iziskva-1479240.html

/КРОСС/До 20% ръст на заплатите трябва да има годишно. Това смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров.  „Почти няма сектори, в които да няма обявени работни места. Има една основна причина да има такъв глад - отвореният пазар на Запад с далеч по-високи възнаграждения и нашият пазар, който не дава това", заяви пред Нова тв Димитров. Според него в някои от големите градове почти няма безработица. В София например тя била фикционна - около 2-3%. Що се отнася до имигрантите, Пламен Димитров заяви, че дори и те не биха дошли да работят в България. „Пазарът изисква да бъдат вдигнати възнагражденията и имигрантите не искат да работят за 500-600 лева", коментира Пламен Димитров. Според него в момента много сектори на икономиката могат да си позволят по-високи заплати, но не ги дават. По-високите възнаграждения биха били за сметка на печалбата и ограничаване на инвестициите. „Положението е неудържимо. Трябва да се вземат тези стъпки. Ако някой не може да се вмести в тези рамки, пазарът ще го измести", заяви Пламен Димитров.

Товарят шкаф в линейка в София (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955996

Екип на Спешна помощ, който товари шкаф в линейка, беше заснет от бдителен столичанин. Той изпратила снимките в рубриката „Аз, репортерът” на bTV.  „На 1.09 около 13:30 пристигна линейка близо да офиса, където работя. Зачудих се какво се случва и погледнах през прозореца. Явно на този шкаф доста му е прилошало, щом са му пратили екип на „Пирогов”.
Екип на Спешна помощ, който товари шкаф в линейка, беше заснет от бдителен столичанин. Той изпратила снимките в рубриката „Аз, репортерът” на bTV. „На 1.09 около 13:30 пристигна линейка близо да офиса, където работя. Зачудих се какво се случва и погледнах през прозореца. Явно на този шкаф доста му е прилошало, щом са му пратили екип на „Пирогов”.

Локализираха пожара в местността "Папаз чаир" край Гоце Делчев, подновиха гасенето

http://pik.bg/локализираха-пожара-в-местността-папаз-чаир-край-гоце-делчев-подновиха-гасенето-news392222.html

Локализираха пожара в местността "Папаз чаир" край Гоце Делчев, подновиха гасенето

Окончателно локализиран е пожарът, който възникна в местността „Папаз чаир” край Гоце Делчев, подновено е гасенето на тлеещи огнища. Това каза за „Фокус“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. „Пожарът е окончателно локализиран, обезпечено е всичко. В момента около 20 души са на терен с гръбни пръскачки и обхождат територията, за да изгасят тлеещите огнища, които не са много”, уточни Дамянов. Той допълни, че засегната територия от огнената стихия е около 120 дка.

Припомняме, че първоначалната му площ беше около 250 дка, от които 16 дка горска територия. Останалата площ, която огънят е обхванал, е заета от сухи треви и храсти. Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов посочи, че е била изградена специално 100-метрова просека, имаща за цел да предотврати евентуалното разпространение на огъня. По думите му, към мястото веднага са били изпратени 3 допълнителни противопожарни автомобила от Югозападното държавно предприятие, а в гасенето на огъня са се включили над 40 души.

Тяхната работа е била значително затруднена от голямата площ на пожара и гъстия черен дим от горящите хвойни. Към настоящия момент огънят е изцяло локализиран и не съществува никаква опасност за съседните населени места.

Св. мчк Мамант. Преп. Йоан постник, патриарх Константинополски. Св. 3628 мчци в Никомидия

http://www.cross.bg/ioan-mamant-patriarh-1479223.html

/КРОСС/ Св. мчк Мамант. Преп. Йоан постник, патриарх Константинополски. Св. 3628 мчци в Никомидия Житие на св. мъченик Мамант Св. мъченик Мамант се родил в началото на втората половина на третия век в Пафлагония, област в северната част на Мала Азия, между Понт и Витиния. Родителите му - Теодот и Руфина - били знатни и богати римски патриции. Просветени с евангелското учение, те открито изповядвали своята вяра в Господа Иисуса Христа и тъй привличали към Църквата много езичници. През време на гонението при римския император Валериан те били хванати и отведени в Кесария кападокийскаРечник. И там били изправени на съд. Увещавани били да се откажат от евангелската вяра. Те не се съгласили да се отрекат от Христа Спасителя. Затова били затворени в тъмница. Теодот, бащата, умрял в затвора. Жена му, Руфина, която била по това време в напреднала бременност, поразена от смъртта на мъжа си, родила преждевременно сина си Мамант.Като гледала безжизненото тяло на мъжа си и новороденото си чедо, тя молела със сълзи Бога да й разреши да последва съпруга си, като я освободи от този кратковременен живот и я приеме заедно с него във вечните небесни селения.За скъпото си дете тя молела с такива думи:- Господи Боже, Ти сам възпитавай, както знаеш, роденото от мене дете! Бъди му баща. Бъди крепител и пазител на живота му!Разчувствала се силно при тая молитва, тя починала.Милосърдният Господ чул молитвата на Руфина и не оставил без помощ и грижи детето й

Новият Майдан

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-obratnoto-1479219.html

/КРОСС/ Дали много хора са изненадани от това, което става тези дни в Украйна. Приема се, че компромисът е висша форма на политическа мъдрост, но когато компромисът отиде много далече, той става причина за гибелта и краха на този, който го е предприел. Компромис означава умерено запазване на принципите при малко отклонение от тях, но не и тяхното отрицание. Хитлер идва на власт в Германия, като всички финансисти, фабриканти, индустриалци са смятали, че като му дадат малко власт, той ще оправи икономиката. След което знаем какво стана. Сталин се въздига отначало като невзрачен активист на болшевишкото движение и също знаем какво стана по-късно. Така че крайностите, които виждаме в Украйна, до голяма степен показват, че който отстъпва от принципи, поддава се на външни влияния и на организирането на изкуствени улични прояви, в крайна сметка сам става жертва. Има много подобни примери в световната, европейската и балканската история. Украйна просто бе пожертвана от американците в желанието им да осъществят своите планове срещу Русия. Украйна е част от идеята на американската политика винаги да има горещи точки и конфликти по света, първо за да има повод за намеса и второ, за да се поддържа гигантският военнопромишлен комплекс, без който голяма част от богатствата на Америка не биха били осъществими. Идеята обаче, че Украйна, както и всички прибалтийски републики и Полша трябва да затегнат желязна бариерна стена срещу Русия, може да стигне, както често става, до точно обратното

1055 първолаци, с две деца по-малко от миналата година прекрачват училищния праг в Перник на 15-ти септември

http://www.zapernik.com/pernik/1055-purvolaci-s-dve-deca-po-malko-ot-minalata-godina-prekrachvat_39782/

Само двама първокласници по-малко в сравнение с миналата година ще прекрачат училищния праг в община Перник, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование /РИО/. На 15 септември 1055 малки перничани ще влязат за първи път в класните стаи. През учебната 2014/2015г. първокласниците в общината са били 1057.

Тенденцията е устойчива, вече шеста поредна година цифрата на постъпващите в първи клас ученици е приблизително една и съща, децата да са достатъчно на брой и не се налага...

Продължава

Атанасов: Кунева и Лукарски не щат да приемат, че Радан е лидерът

http://frognews.bg/news_97072/Atanasov-Kuneva-i-Lukarski-ne-shtat-da-priemat-che-Radan-e-liderat/

Ще има трудности по нашия път, прогнозира по БТВ Атанас Атанасов от РБ. РБ е нещо като ЕС, той е нещо сериозно, съществува, но когато трябва да се обадиш, има на кого да се обадиш. Цялата работа е в това, че г-жа Кунева и г-н Лукарски не искат да припознаят Радан Кънев като лидер, което неформално е точно така. Хората го търсят него, кандидатите ни за кметове - също, уточни Атанасов.

Двама души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие

http://pik.bg/двама-души-са-загинали-при-катастрофи-в-страната-през-изминалото-денонощие-news392220.html

Двама души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Двама души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Регистрирани са 26 пътни инцидента, при които са ранени 28 души, като един от тях е с опасност за живота. В столицата са станали 2 тежки и 114 леки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени двама души.

Днес да почерпят...

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1479222.html

/КРОСС/Велислава Кръстева - бивш зам.-министър на културата Елица Тодорова - певица и инструменталистка Иван Тенев - шоумен Йордан Николов - зам. кмет на Стара Загора Коста Базитов - бивш областен управител на Варна Найден Зеленогорски - бивш кмет на Плевен Петър Вучков - актьор, тв водещ Радослав Великов - борец  

Започнаха ремонтите по магистрала „Хемус”

http://pik.bg/започнаха-ремонтите-по-магистрала-„хемус”-news392218.html

Започнаха ремонтите по магистрала „Хемус”

Ремонтите по магистрала „Хемус” започнаха, предаде Нова. Предвидено е да бъдат ремонтирани общо около 30 километра в Шуменска и Варненска област.

От тази сутрин от Варна към София е затворено платното в района на пътен възел Ветрино-Провадия. На пътен възел Каспичан пък е затворено платното от София за Варна.

Навсякъде има добре поставена маркировка.

В района на тунелите Ечемишки и Топли дол в петък ще бъдат отворени две ленти за движение в посока Варна и една в посока София, а в неделя движението ще бъде обърнато – две ленти в посока София и една в посока Варна.

От фирмата изпълнител обещават до 2 месеца ремонтите да бъдат приключени.

От понеделник започват ремонтите и по магистрала „Тракия”.

Еврокомисията може да промени Шенгенския кодекс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955988

Еврокомисията не изключва възможността от нови промени в Шенгенския кодекс, заяви говорителката на ЕК Наташа Берто.
Еврокомисията не изключва възможността от нови промени в Шенгенския кодекс, заяви говорителката на ЕК Наташа Берто. "Шенгенският кодекс за границите няколко пъти бе преразглеждан, за да стане по надежден. Ние внесохме възможност за възстановяване на контрола при изключителни обстоятелства, при терористични нападения и така нататък.

Колко се печели от каналджийство през България

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/kolko-se-pecheli-ot-kanaldzhijstvo-prez-bylgariia-6042000

Според журналиста Стефан Ташев каналите за трафик на наркотици през България в момента се използват за трафик на хора заради огромните печалби

И не мога да разбера този абсурд в 21 век да има вражда на религиозна база

http://www.cross.bg/religiozna-vrazhda-absyrd-1479221.html

/КРОСС/ Таня Масалитинова (1921 г. - 2014 г.)- българска актриса. Дъщеря е на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов:Целият свят сега не е в ред. След 11 септември 2001 г. като че ли всичко се обърка. И не мога да разбера този абсурд в 21 век да има вражда на религиозна база! Абе, едни наричат бог - Господ, други - Аллах, Йехова... едно и също е. Какво делят Господа, връщаме се в средните векове.    

Заподозрян за бомбената атака в Тайланд e в Турция

http://frognews.bg/news_97071/Zapodozrian-za-bombenata-ataka-v-Tailand-e-v-Turtsiia/

Заподозрян за бомбената атака в Тайланд се намира в Турция. Според тайландските власти в списъка със заподозрени лица е 26-годишната Ванна Суансан. В апартаментът й в Банкок полицията е открила доказателства за направата на взривни материали, предаде БГНЕС.

Кърваво меле в ромската махала в Пловдив, 10 патрулки ги озаптяват

http://petel.bg/Karvavo-mele-v-romskata-mahala-v-Plovdiv--10-patrulki-gi-ozaptyavat__125261

Илюстрация: Булфото, архив Масово меле е станало снощи късно в „Шекер махала” в Пловдив. Както се черпели и запивали, представители на...

Водолази извадиха удавник от водите на Струма

http://petel.bg/Vodolazi-izvadiha-udavnik-ot-vodite-na-Struma__125260

Снимка: Булфото, архив Сигнал, че мъж се дави във водите на река Струма в района на село Четирци, е постъпил вчера на телефон 112 около 16,42...

Уникален благотворителен фестивал стартира през септември във Варна

http://petel.bg/Unikalen-blagotvoritelen-festival-startira-prez-septemvri-vav-Varna__125263

Уникален фестивал с благородна кауза ще се проведе за радост на всички варненци между 18-ти и 20-ти септември в зелената градина на Карин...

БЧК в Радомир подпомага социално слаби семейства, организира акция за събиране на дрехи, обувки и учебни помагала за началото на учебната година

http://www.zapernik.com/obshtestvo/bchk-v-radomir-podpomaga-socialno-slabi-semeistva-organizira-akciya-za_39781/

Всички желаещи могат да направят дарение в офиса на организацията в сградата на Младежкия дом.

БЧК в Радомир ще подпомогне социално слаби семейства в началото на учебната година. Регионалната структура на доброволческата организация обяви акция за набиране на стари дрехи, обувки и учебни помагала. Всеки, който желае да се включи в кампанията, може да направи дарение в офиса на БЧК в Радомир, който се намира в сградата на Младежкия дом на втория етаж. Акцията няма краен срок. Целта е...

Продължава

Путин ще се срещне със Си Дзинпин в Пекин

http://www.cross.bg/pytin-sergeii-dzinpin-1479214.html

/КРОСС/ В сряда руският президент Владимир Путин ще пристигне в Пекин, където ще участва в тържествата по случай 70-тата годишнина от победата на китайския народ във войната – съпротива срещу Япония и края на Втората световна война. Той ще се срещне с председателя на КНР Си Дзинпин и ще бъдат проведени редица двустранни срещи, предаде РИА Новости. Посещението в Китай на руския лидер за пореден път демонстрира, че на този етап отношенията между двете страни са най-високото си ниво за цялата история. В състава на делегацията влизат ръководителя на администрацията на Кремъл Сергей Иванов, първият вицепремиер на РФ Игор Шувалов, вицепремиерите Олга Голодец и Дмитрий Рогозин. В преговорите ще участват и външният министър Сергей Лавров, министърът на енергетиката Александър Новак, транспортният министър Максим Соколов и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Тази година Путин вече два пъти се среща с председателя на КНР: Си Дзинпин посети Москва на 8-10 май, когато участва в тържествените мероприятия по случай 70-тата годишнина от победата във Великата отечествена война, а на 9 юни се състоя срещата между двамата лидери на срещата на върха на БРИКС и заседанието на съвета на държавните глави на ШОС в Уфа.

Свалиха ме с преврат, оправда се Кирил Йорданов

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/09/02/2601935_svaliha_me_s_prevrat_opravda_se_kiril_iordanov/?ref=rss


Бившият кмет на Варна и кандидат за нов мандат Кирил Йорданов обвини медиите, че провеждат негативна кампания срещу него, след като обяви, че ще се кандидатира отново за кмет на Варна.

Пред Би Ти Ви Йорданов заяви, че протестите, които доведоха до неговата оставка, са "преврат".

"Политическите опоненти разбраха, че по пътя на демокрацията, на изборите не могат да ме премахнат от длъжността, на която 4 пъти варненци ме избираха", заяви Йорданов.

Йорданов беше кмет на Варна от 1999 до март 2013г. когато ГЕРБ, партията, която издигна кандидатурата му за четвърти пореден мандат, оттегли политическата си подкрепа за него.

Решението на ГЕРБ беше продиктувано от най-масовите протести във Варна след 1989г. Заради тях оставка подаде и тогавашния министър – председател Бойко Борисов.

С искане за оставката на Кирил Йорданов и целия Общински съвет във Варна на 20 февруари 2013г. пред парадния вход на варненското кметство се самозапали Пламен Горанов.

Йорданов заяви, че не се чувства виновен за смъртта на Горанов. "23-ма души се запалиха в този период, някой друг да е поел отговорност? Искаше се и оставката на всички общински съветници, но те извървяха поредното съпало в кариерата си. Станаха кметове, депутати, министри", заяви той.

Гавра! Линейка превозва...шкаф! Лошо ли му е? (снимки)

http://pik.bg/гавра-линейка-превозвашкаф-лошо-ли-му-е-снимки-news392216.html

Гавра! Линейка превозва...шкаф! Лошо ли му е? (снимки)

Екип на Спешна помощ, който товари шкаф в линейка, беше заснет от бдителен столичанин. Той изпратила снимките в рубриката „Аз, репортерът” на bTV.

„На 1.09 около 13:30 пристигна линейка близо да офиса, където работя. Зачудих се какво се случва и погледнах през прозореца. Явно на този шкаф доста му е прилошало, щом са му пратили екип на „Пирогов”. Питам се по кой стандарт е пристигнала линейката - за 8 или 120 минути”, пише очевидецът.

Снимките са направени пред известен мебелен магазин в столичния квартал „Люлин” 10. Най-вероятно шкафът е закупен от там.

Председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова пое отговорност да провери сигнала. Тя уточни в сутрешния блок на bTV, че като представител на законодателната власт не се занимава с такива случай, но все пак ще повдигне въпроса пред здравния министър Петър Москов. 

По думите й, възможно е да има приемливо обяснение зад кадрите, но това трябва да се изясни, защото иначе у хората остава неприятно впечатление.

Ето какви са последствията от недоспиването

http://health.actualno.com/Eto-kakvi-sa-posledstvijata-ot-nedospivaneto-news_493142.html

Хората, които спят по-малко от шест часа на денонощие, четири пъти повече рискуват да прихванат вируси в сравнение с тези, които спят по седем и повече часове. Това става ясно от статия, публикувана в сп. Sleep. "Намалената продължителност на сън, която сме измервали с актиграфи и която е предшествала контакт с вирус, е била свързана с по-висока склонност към простуда", пишат Шелдъ Коен (Sheldon Cohen) и колегите му от университета Карнеги-Мелън (САЩ). В техните изследвания взели участие 164 д

"Сириза" води само с 1% пред "Нова демокрация" преди изборите в Гърция

http://balkani.actualno.com/Siriza-vodi-samo-s-1-pred-Nova-demokracija-predi-izborite-v-Gyrcija-news_493180.html

Партията на бившия премиер Алексис Ципрас – "Сириза" – води с едва 1% пред основната опозиционна партия "Нова демокрация" в нагласите преди предсрочните избори в Гърция, които ще се проведат на 20 септември, показват резултати от последно проучване на общественото мнение, предаде БНР. През август Ципрас подаде оставка, след като неговото правителство успя да договори нова тригодишна спасителна програма за 86 млрд. евро с международните кредитори от Европейския съюз и МВФ и обяви про

Тези предмети носят нещастие - веднага ги изхвърлете

http://curious.actualno.com/Tezi-predmeti-nosjat-neshtastie---vednaga-gi-izhvyrlete-news_493178.html

Скъсани и негодни дрехи и обувки, напукани и надраскани съдове – приборите и сервизите за хранене символизират семейството и дефектите върху тях се отразяват като проблеми в отношенията. Счупени битови предмети, спукани огледала. Старайте се да поддържате чистота в дома си. Тъмните сили обожават мръсотията, немитите тела и мръсните души. Подаръци, които не ви харесват, носят нещастие, тъй като са подарени с недобри чувства или със зловещи наричания. Картини с изображение на нещо дискомф

17 турски служители са отвлечени в Багдад

http://asia.actualno.com/17-turski-slujiteli-sa-otvlecheni-v-Bagdad-news_493176.html

Въоръжени лица отвлякоха най-малко 17 турски служители на дружество, изграждащо на футболен стадион в района на Садр Сити на север Багдад, съобщиха служители по сигурността. Полковник от полицията съобщи, че 17 турци са били отвлечени от въоръжени мъже, облечени в черно в пикапи, пише БГНЕС. Служител на вътрешното министерство обяви, че отвлечените турски служители са 18.

Google с ново лого

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955980

Най-голямата търсачка представи ново си корпоративно лого, няколко седмици след като изненада света с основно преструктуриране, при което Google става част от холдингова компания, наречена Aphabet, пише CNET, цитиран от
Най-голямата търсачка представи ново си корпоративно лого, няколко седмици след като изненада света с основно преструктуриране, при което Google става част от холдингова компания, наречена Aphabet, пише CNET, цитиран от "Фокус" Промяната на логото е поредната крачка на Google, утвърждаваща я като напълно различна фирма от уебсайта за търсения в

2 септември в годините назад

http://www.cross.bg/pravitelstvo-kalendar-oktavian-1479220.html

/КРОСС/31 г. пр.н.е. - Война между Октавиан и Антоний: В Битката при Акциум Октавиан разгромява флотилията на Марк Антоний и Клеопатра. 1666 г. - Избухва Големият пожар в Лондон, който гори три дни и унищожава 10 000 сгради, включително катедралата Свети Павел.1752 г. - Великобритания и нейните колонии в Америка изоставят Юлианския календар и започва използването на Грегорианския календар, при което датата 2 септември става 14 септември.1789 г. - Основано е Министерството на финансите на САЩ.1870 г. - Френско-пруската война: В Битката при Седан прусаци вземат в плен Наполеон III заедно с цялата му армия от 100 000 войници. 1944 г. - Назначено е правителство на Константин Муравиев.1945 г. - Втората световна война завършва: Япония подписва акт за безусловна капитулация на борда на американския кораб Missouri в Токийския залив.1945 г. - Виетнам провъзгласява своята независимост от Франция и се преименува във Виетнамска Демократична Република (Северен Виетнам). 1947 г. - Основан е град Димитровград.1967 г. - Създадена е микродържавата Сийланд.1987 г. - В Москва започва процес срещу 19-годишния германски пилот Матиас Руст, който необезпокояван каца със своя самолет Чесна на Червения площад през май 1987. 1991 г. - САЩ признава независимостта на балтийските страни - Латвия, Литва и Естония.1991 г. - БЗНС "Никола Петков" напуска СДС и заявява, че ще участва в изборите самостоятелно.1994 г

Сваленият с "преврат" К. Йорданов иска пак да кметува във Варна

http://frognews.bg/news_97073/Svaleniiat-s-prevrat-K-Iordanov-iska-pak-da-kmetuva-vav-Varna/

Варненци знаят, че не приключих това, с което влязох в мандата си. Ще ме подкрепят различни политически сили и варненци, каза по БТВ Кирил Йорданов, който отново влиза в битката за града.

Димитров: До 20% да растат заплатите годишно; глад е на пазара

http://frognews.bg/news_97069/Dimitrov-Do-20procenta-da-rastat-zaplatite-godishno-glad-e-na-pazara/

До 20% ръст на заплатите трябва да има годишно, заяви по НТВ лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Почти няма сектори, в които да няма обявени работни места. Има една основна причина да има такъв глад – отвореният пазар на Запад с далеч по-високи възнаграждения и нашият пазар, който не дава това, каза още Димитров.

Форбс нареди Григор Димитров на 11 място по приходи в тениса

http://www.moreto.net/novini.php?n=300207

Григор Димитров пада в ранглистата, но се изкачва в класацията по приходи, показва годишното подреждане на "Форбс". Българинът заема 11-ото място със спечелени 7,8 милиона долара между 1 юни 2014 г. и 1 юни 2015 г. От тях 2,3 милиона са от наградни фондове на турнири, а останалите от спонсорски и рекламни договори.

Подновява се търсенето на младежа, изчезнал в района на Черни връх в неделя

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/02/2601931_podnoviava_se_turseneto_na_mladeja_izcheznal_v_raiona/?ref=rss


Подновява се търсенето на младежа, който се изгуби в района на Черни връх в неделя, съобщиха за Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Нова група от 12 души ще се включи в търсенето му, която е сформирана от доброволни спасителни екипи.

Планинските спасители ще търсят младежа в определени райони на Витоша. До момента все още няма резултат от търсенето.

Родителите на 21-годишния младеж създадоха и "Фейсбук" група, в която всеки, който желае да се включи...

Журналист: България участва активно в трафика на хора по стари канали

http://frognews.bg/news_97070/Jurnalist-Balgariia-uchastva-aktivno-v-trafika-na-hora-po-stari-kanali/

България участва много активно в трафика на хора, заяви по НТВ журналистът Стефан Ташев, който наскоро той публикува снимки от столичния булевард "Мария Луиза" с твърдението, че всяка вечер там каналджиите разтоварват нелегални имигранти, които след това тръгват към сръбската граница.

Откриха нелегален имигрант при двигателя на автомобил в Испания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955975

Нелегален имигрант беше открит при двигателя на автомобил, пише BBC.
Мъж от Гвинея и беше намерен от испанската полиция превит в тясното пространство зад двигателя под капака в предната част на автомобил. Мъжът влязъл в Испания от Мароко.
Според лекари ако е бил престоял още малко там, нямало да оцелее.
Нелегален имигрант беше открит при двигателя на автомобил, пише BBC. Мъж от Гвинея и беше намерен от испанската полиция превит в тясното пространство зад двигателя под капака в предната част на автомобил. Мъжът влязъл в Испания от Мароко. Според лекари ако е бил престоял още малко там, нямало да оцелее.

Учителите с по-високи заплати! Да, но засега еднократно

http://pik.bg/учителите-с-по-високи-заплати-да-но-засега-еднократно-news392211.html

Учителите с по-високи заплати! Да, но засега еднократно

Заплатите на учителите в средното образование ще бъдат увеличени от началото на октомври. Държавата ще отпусне допълнително финансиране в размер на 20 млн. лв. за по-високите възнаграждения в последните три месеца от годината. Това съобщи пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той поясни обаче, че към момента не е решено точно как ще се разпределят парите.

„Има вариант тези 20 млн. лева да се отпуснат еднократно. Ако тенденцията се за постоянно увеличение на заплатите се приеме, това ще рефлектира върху бюджета за 2016-а. Става въпрос за увеличение с между 7 и 10%. Ако се приеме постоянно увеличение, ще са нужни около 118 млн. лева в бюджета за следващата година. Финансовият министър Владислав Горанов в момента си прави разчетите”, обясни Димитров.

Към момента не е определено и дали парите ще са само за педагогическия персонал, или за всички служители в средното образование.

Не се дават заеми днес! Симеоновден е!

http://frognews.bg/news_97068/Ne-se-davat-zaemi-dnes!-Simeonovden-e!/

Днес е Симеоновден, на който Православната църква почита св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта.

Влаковете под Ламанша спряха заради притока на бежанци

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/02/2601928_vlakovete_pod_lamansha_spriaha_zaradi_pritoka_na/?ref=rss


Стотици пътници бяха блокирани за няколко часа в пет скоростни влака на "Евростар" по линията през тунела под Ламанша снощи след съобщения, че мигранти са блокирали линията, водеща към тунела, и се опитат да се качат във вагоните, предаде "Ройтерс".

От компанията "Евростар" съобщиха в Туитър късно снощи, че задържат влаковете, "защото се борят с нарушители", а по-късно бе добавено, че нарушителите са били забелязани на релсите на гарата в Кале.

Влаковете бяха спрени, докато нарушителите бъдат отстранени от тунела и от релсите, гласеше съобщението.

На пътниците на един от пътуващите за Лондон влакове, спрян на около 1.5 км от входа на тунела, в един момент дори било казано да пазят тишина и да се ослушват за хора, опитващи се да се качат на покрива на влака. Над композицията се появил хеликоптер, докато служители по сигурността обхождали релсовия път, търсейки мигранти, но изглежда не открили никого.

Електричеството било изключено и пътниците останали на тъмно почти четири часа. Във вагоните станало горещо и задушно, докато кондуктори обхождали коридорите и купетата на влака. На много хора им прилошало.

Три от влаковете са продължили към Лондон, а други два се върнали съответно в Лондон и в Париж.

По-рано този месец Великобритания и Франция подписаха споразумение за справяне с бежанския наплив край Кале и опитите на имигрантите да достигнат Великобритания през тунела.

Русия и Китай изтласкват САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955545

Последици от политиката на санкции


Трябва ли Вашингтон да се готви за конфликт с една набираща мощ нова суперсила



Русия и Китай стават все по-близки - подобен съюз би могъл да се превърне в огромна заплаха за САЩ. И това е така, защото икономическото бъдеще на тези две страни зависи от едно по-тясно военно сътрудничество между тях.
Последици от политиката на санкции Трябва ли Вашингтон да се готви за конфликт с една набираща мощ нова суперсила Русия и Китай стават все по-близки - подобен съюз би могъл да се превърне в огромна заплаха за САЩ. И това е така, защото икономическото бъдеще на тези две страни зависи от едно по-тясно военно сътрудничество между тях.

Кораб с оръжия и експлозиви за Ислямска държава задържан край Крит

http://www.grreporter.info/korab-s-orzhiya-i-eksplozivi-za-islyamska-drzhava-zadrzhan-krai-krit/17833

Според гръцкото издание Катимерини от 1 февруари 2015 корабът принадлежи на компания със седалище в Пирея. На конкретния адрес се намира както седалището на компанията собственик, така и на компанията, която управлява плаващия под боливийски флаг „Haddad I”

прочети повече

САЩ въвеждат нови санкции срещу руски компании заради Иран и КНДР

http://www.cross.bg/iran-kndr-kompanii-1479207.html

/КРОСС/ Американските власти въвеждат санкции срещу редица руски компании за нарушаване на закона за неразпространение (на ядрено оръжие) във връзка с Иран, КНДР и Сирия, предаде РИА Новости. Документът, който трябва да бъде официално публикуван в сряда, вече е достъпен на сайта на Federal Register. Според съдържащата се в него информация, в „черния списък“ са включени Тулското Конструкторско бюро за корабостроене, компанията „Катод“, „НПО Машиностроене“, корпорацията „МиГ“ и „Рособоронекспорт“, като санкциите засягат и техните „наследници, подразделения и дъщерни структури“. Ведомството, отговорно за дадения документ е Държавният департамент на САЩ. „Бе прието решение, че редица едностранни структури са въвлечени в действия, предполагащи допълнителни мерки в рамките на част 3-та от закона за неразпространение във връзка с Иран, КНДР и Сирия“, се казва в уведомлението. В него също така се подчертава, че даденият закон „предвижда наказания за чуждите компании и частни лица за доставки в Иран, Сирия и КНДР, както и за получаването от там на стоки, услуги и технологии, попадащи под (така наречените) многостранни контролни списъци“.  Отбелязва се, че по отношение на Иран тези норми са в сила от 1 януари 1999 г., на Сирия – от 1 януари 2005 г. и КНДР – от 1 януари 2006 г

Най-губещият фондов пазар през август в ЦИЕ не е Гърция

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/nai-gubeshtiiat-fondov-pazar-prez-avgust-v-cie-ne-e-gyrciia-201547/

Само четири индекса в региона изпращат месеца с повишения, а българският SOFIX попада на 13-то място от общо 19 индекса

Банките увеличили печалбата си два и половина пъти за година

http://www.moreto.net/novini.php?n=300210

овече от два и половина пъти - с над 166%, или с 383.4 милиона лева, е нараснала печалбата на банките у нас за 1 година. Положителният резултат на трезорите в края на сегашния юли е бил 614 милиона лева, става ясно от последните данни на БНБ, цитирани от "Сега".

Скандал! България участва много активно в трафика на хора! Каналджиите разтоварват нелегалните имигранти в центъра на София

http://pik.bg/скандал-българия-участва-много-активно-в-трафика-на-хора-каналджиите-разтоварват-нелегални-news392208.html

Скандал! България участва много активно в трафика на хора! Каналджиите разтоварват нелегалните имигранти в центъра на София

 

България участва много активно в трафика на хора. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия журналистът Стефан Ташев. Наскоро той публикува снимки от столичния булевард "Мария Луиза" с твърдението, че всяка вечер там каналджиите разтоварват нелегални имигранти, които след това тръгват към сръбската граница.

"В района вечер след 21 ч. присъствие на нормални хора няма. Хората там живеят в ужас, тъй като има шум и сбивания между бежанците. Подавали са многократно сигнали в полицията и на 112", поясни журналистът.

Той обърна внимание, че сред хората, които биват разтоварвани в района на "Мария Луиза", няма нито жени, нито деца: Това са 20-годишни младежи. Никой не може да каже какви са, защото те нямат документи".

"Целият район на Видин, който е изключително беден, се занимава с това нещо. Близо 850 евро плащат те да ги прекарат от София до Белград без документи. 150-200 души се прекарват през границата всяка вечер. Там има и полицейска закрила", посочи журналистът.

По думите му това са стари канали, които по принцип се използват за наркотици, и те се ползват от политически чадър.

Извънредно! Работниците, пострадали при срутената платформа, са работели без каска. Има опасност за живота им

http://pik.bg/извънредно-работниците-пострадали-при-срутената-платформа-са-работели-без-каска-има-опасно-news392204.html

Извънредно! Работниците, пострадали при срутената платформа, са работели без каска. Има опасност за живота им

И двамата работници, които пострадаха при падналата метална платформа от петия етаж на административна сграда близо до столичния бул. "Цариградско шосе", са били без каска. Това попринцип е забранено при работа на височина над 1,5 метра, предаде Би Ти Ви. Работниците се озовали под метал, който пожарникарите трябвало да режат, за да ги извадят. Пострадалите са настанени в болницата "Св. Анна'' с тежки травми.

Д-р Николай Добрев сподели, че работниците са докарани в състояние на травматичен шок. Единият е бил с двустранна фрактура на долните крайници, а другият е бил още по-тежко пострадал –с множество фрактури на тазовите кости и с увреда на органите в тазовата област.

На въпрос успяха ли да разкажат нещо за самия инцидент, докато още са били в съзнание, лекарят отговори, че работицнитие са се срещнали се с органи на МВР, но това не е обект на медицината и не може да отговори.

"Има опасност за живота и на двамата, тъй като в по-късен етап може да се проявят много сериозни усложнения", допълни медикът.

Путин счита възхваляването на нацистите за начин за разваляне на отношенията между народите

http://www.cross.bg/sveta-pytin-mezhdynarodnata-1479206.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин счита за недопустима героизацията и реабилитацията от някои страни на нацистките престъпници и техните съучастници. Според него, целта на подобни действия е да развали отношенията между страните и народите в полза на съмнителни геополитически игри, заяви той в интервю за ТАСС и „Синхуа“. „Днес и в Европа, и в Азия ние виждаме опити за изопачаване на историята за Втората световна война, насърчаване на свободните, не основани на фактите, изкривени интерпретации на събитията, особено от предвоенния и следвоенния периоди, – каза той. – Предизвикващи обида от решенията на Нюрнбергския и Токийския трибунали станаха стъпките на някои страни по възхваляването и реабилитацията на престъпниците и техните съучастници“. Руският президент отбеляза, че „Русия и Китай споделят сходни възгледи за причините, историята и резултатите от Втората световна война“. „За нашите народи са свещени и нейната памет, и уроците от нея, – добави той. – Това трагично минало призовава към нашата обща отговорност за съдбата на света, към осъзнаването на това, до какви страшни последици може да доведе разрушителната идеология на собствената изключителност и задоволеност“

Истина или лъжа: Рачков ще прави продуцентска компания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955470


Димитър Рачков и половинката му Мария Игнатова били решили да напуснат компанията на Маги Халваджиян, писаха жълти издания. Двамата недоволствали, че не можели да се развиват. За да върви нагоре, Рачков решил да направи своя продуцентска компания, допълват клюкарските издания. Вече обмислял с какви предавания да се заеме,
Димитър Рачков и половинката му Мария Игнатова били решили да напуснат компанията на Маги Халваджиян, писаха жълти издания. Двамата недоволствали, че не можели да се развиват. За да върви нагоре, Рачков решил да направи своя продуцентска компания, допълват клюкарските издания. Вече обмислял с какви предавания да се заеме,

Удобство или глезотия? Столичните ученици напират за гимназии в центъра

http://pik.bg/удобство-или-глезотия-столичните-ученици-напират-за-гимназии-в-центъра-news392207.html

Удобство или глезотия? Столичните ученици напират за гимназии в центъра

 

Наплив към гимназиите в централната част на столицата отчитат от столичния регионален образователен инспекторат (РИО). Учениците имат засилен интерес към училищата, които се намират в центъра на София. Централните гимназии са предпочитани по две основни причини – от една страна авторитетът им на институции, които гарантират качествено образование и от друга страна възможността за децата да сменят обкръжаващата ги среда коментира пред „Монитор” заместник-министърът на образование Ваня Кастрева, която дълги години беше началник на РИО – София.

Едновременно с наплива от ученици към централната част на града, столични райони като „Студентски” и „Сердика” са останали без прием в профилирани паралелки след завършен VІІ клас. През настоящата кампания тревожен факт е и трудното реализиране на паралелките в районите „Младост”, „Люлин” и „Подуяне”, коментираха пред „Монитор”още от РИО – София. Много от кандидат – гимназистите от отдалечените райони пък са предпочели да останат в близкото училище в VІІІ общообразователен клас, вместо да учат в профилирана паралелка в по-отдалечен район.

Причината е закритите профилирани паралелките в техните райони, в които тийнейджърите са искали да учат и са били приети. След като обаче прием не е реализиран, учениците са предпочели да учат в общообразователен клас, но да останат близо до дома си, вместо да се запишат някакъв профил в училище в друг район, където има места.

50 паралелки са закрити в столицата, като 29 от тях са в профилирани гимназии, а 21 – в професионални, отчетоха още от просветния инспекторат в София. Така за учебната 2015/2016 година се реализира прием в общо 249 паралелки в столицата, от които 169 в СОУ и профилирани гимназии и 82 паралелки в професионални гимназии. Предварителният план беше за запълване на 198 профилирани паралелки и 103 професионални.

Големият брой закрити паралелки се дължи на факта, че като цялото учениците тази година са по-малко на брой, както и на по-големия брой слаби оценки на националното външно оценяване, коментираха още от РИО – София. От инспектората не пожелаха да назоват конкретните закрити паралелки с мотива, че така ще навредят още повече на престижа на училищата.

95 училища в столицата предлагат места за учениците, които не са попаднали в нито една от столичните гимназии след финалния етап на класирането. Това обикновено са деца, които поради лошо подредени желания, слаб успех или друга причина не са успели да се класират.

Седмокласниците, които пък дори не са се пробвали да кандидатстват, също могат да избират между тези столични школа, които ще сформират непрофилирани паралелки. Записването в обявените 95 непрофилирани паралелки ще продължи до началото на учебната година. Пълният списък на училищата вече може да се намери на сайта на Регионалния инспекторат по образование. Училищата са разпръснати из много от кварталите в София. Сред тях са 29-о СОУ в „Сердика”, 23-то СОУ в „Слатина”, 121-во СОУ в „Триадица”, 101-во СОУ в „Надежда”, 56-о СОУ в „Люлин” и др.

Делът на Windows 10 изпревари Windows 8 само за месец

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/02/2601925_delut_na_windows_10_izprevari_windows_8_samo_za_mesec/?ref=rss


Пазарният дял на Windows 10 успя да изпревари дяловете на Windows 8 и Windows Vista само за месец след появата си на пазара, съобщава компанията Net Applications, цитирана от онлайн изданието VentureBeat.

Windows 10 вече е инсталиран на над 75 млн. компютъра. Това е равно на дял от 5.21% и за пръв път операционна система прехвърля 5% дял в рамките на месец от появата си.

Windows Vista има дял от едва 1.82%, а Windows 8 - 2.56%. Ако темповете на растеж се запазят и през...

Кабинетът дава 150 000 лв. на обсерваторията в Рожен

http://www.cross.bg/vasileva-sreda-okolnata-1479217.html

/КРОСС/150 хил. лв. ще бъдат отпуснати на на националната обсерватория в Рожен, която е в тежко положение.  Имаме принципната подкрепа на управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда да бъдат отпуснати 150 хил. лв. Те ще са за изпълнение на проект, свързан с качеството на въздуха. Това е подкрепата, която можем да окажем, каза  в интервй за "24 часа" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и подчерта, че въпросът с поддържането на базата и режийните разходи за персонала са предмет на процедура за отделяне на финансов ресурс по линия на БАН и бюджета. Днес предстои среща с ръководството на института по астрономия към БАН и обсерваторията, на която ще бъдат изяснени параметрите на проекта, който ще бъде финансиран от ПУДООС. Парите ще бъдат отпуснати веднга след уточняване на параметрите на проекта. Разчитаме да бъдат извършвани анализи и да бъдат предоставяни данни, които да бъдат ползвани от изпълнителната агенция по околна среда към министерството, допълни министър Василева. Министър Василева посочи още, че по приоритетната ос за биоразнообразието има 200 млн. лв. Бенефициенти вече могат за бъдат и научни институти. Това се въвежда за първи път. Досега научни институти нямаха право, което е още една възможност да се надгражда взаимодействието с БАН и други научни институти. И един принос, който министерството може да даде за подкрепа на учените в България

Издирват 18-годишна българка за продажба на бебе в Гърция

http://petel.bg/Izdirvat-18-godishna-balgarka-za-prodazhba-na-bebe-v-Gartsiya__125259

Илюстрация: Булфото, архив Гръцката полиция осъществи арести на четирима души, които са се опитали да осъществят продажба на новородено...

Красимир Неделчев: Брестак не е курбанджийски отбор! Имам повече спартаклии в състава, отколкото Спартак

http://petel.bg/Krasimir-Nedelchev--Brestak-ne-e-kurbandzhiyski-otbor--Imam-poveche-spartaklii-v-sastava--otkolkoto-Spartak-__125257

Треньорът на Ботев (Брестак) Красимир Неделчев очаква спокойно първия им мач от новия сезон в „А“ областна група срещу новия ФК Спартак в...

Ужас в Крупник: Маскирани крадци с боядисани лица изнасилиха жена и плячкосаха къщата й

http://petel.bg/Uzhas-v-Krupnik--Maskirani-kradtsi-s-boyadisani-litsa-iznasiliha-zhena-i-plyachkosaha-kashhata-y__125258

45-годишна жена бе брутално изнасилена от двама крадци. Гнусното престъпление е станало вчера в къща в село Крупник, пише в. "Струма". През...

Македонският съд отказа да разследва Груевски по обвиненията на Заев

http://balkani.actualno.com/Makedonskijat-syd-otkaza-da-razsledva-Gruevski-po-obvinenijata-na-Zaev-news_493173.html

Основният съд в Скопие определи като неоснователни обвиненията на ръководителя на опозицията Зоран Заев и отказа да започне разследване срещу македонския премиер и лидер на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. В продължение на няколко месеца Заев разпространяваше десетки телефонни разговори, в които основни герои бяха Груевски и най-близкото му обкръжение - вътрешният министър Гордана Янкуловска и неговият братовчед и шеф на спецслужбите Сашо Миялков. Разкритията, които бяха наричан

Радан Кънев: Политиката на преговори и компромиси е възможна

http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-Politikata-na-pregovori-i-kompromisi-e-vyzmojna-news_493172.html

"От първия ден на 43-ия НС е ясно, че това НС или ще е терен на съгласието или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политическа криза от последните години". Това заяви съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев, който прочете декларация от името на блока от трибуната на парламента, предаде  БГНЕС Според Кънев, постигането на политика на компромиси и политически морал в обществото е било най-тежкото предизвикателство пред този парламент,

ВМРО сезира главния прокурор за съмнителни адресни регистрации

http://politics.actualno.com/VMRO-sezira-glavnija-prokuror-za-symnitelni-adresni-registracii-news_493171.html

Заместник-председателят на Националната контролна комисия на ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с извършвани регистрации по постоянен и настоящ адрес на територията на община Банско. Повод за сигнала е информацията, че само за една година – от 1 юли 2014 г. до 30 април 2015 г., в населените места в общината са регистрирани 658 души. Не е ясно колко са регистрирани в предходни периоди. Според Контрера твърде

Google с нова търсачка

http://sciencelogy.actualno.com/Google-s-nova-tyrsachka-news_493159.html

Търсачката Google смени своя дизайн. Необходимостта според разработчиците се появила поради стремежа на Google да се адаптира към всякакви устройства. В официалния блог на Google се отбелязва, че новото лого е създадено за работа на няколко устройства. Дизайнът също е адаптиран под различни начини за въвеждане на информация – печат, натискане и гласови команди. Нови елементи, като например разноцветен микрофон, подсказват как да се взаимодейства с Google в различни ситуации – дали

Днес пускат движението по ''Цариградско шосе''

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955962

Пускат движението по ''Цариградско шосе'' - предсрочно. От днес ще можем да се движим свободно по основните платна на булеварда.
Движението се пуска две седмици преди крайния срок за завършване на ремонтните дейности.
В следващите два месеца предстои работа по локалните платна на
Пускат движението по ''Цариградско шосе'' - предсрочно. От днес ще можем да се движим свободно по основните платна на булеварда. Движението се пуска две седмици преди крайния срок за завършване на ремонтните дейности. В следващите два месеца предстои работа по локалните платна на "Цариградско шосе".

Рашидов иска още пари за консервация и реставрация

http://offnews.bg/news/n_1/n_553680.html

Министърът на културата Вежди Рашидов ще поиска днес от правителството да бъдат отпуснати допълнително средства за консервация и реставрация на археологически обекти. Причината е, че предвидените половин милион лева за тази дейност не могат да покрият необходимите аварийно-възстановителни дейности на пострадалите от обилните дъждове миналата година тракийски гробници в Старосел и в село Александрово, област Ямбол. На министерството ще са необходими са още 300 000 лева.   Рашидов е вторият министър от правителството на Бойко Борисов, който се престраши да иска допълнително пари, въпреки заканите на премиера, всеки министър, който иска още средства, да носи и оставката си. Първа това поиска Румяна Бъчварова. В МВР не достигат 16 млн. лв. за изплащане на обезщетения за напуснали служители.  За намеренията на премиера да иска оставки, съобщи правителствената пресслужба, която разпространи специално прессъобщение за това. Причината за заканите на премиера е, че някои министерства не спазват финансовата дисциплина и заложените съкращения на разходите не се изпълняват. Днес правителството трябва да вземе решение за сливането на центровете за спешна медицинска помощ в София - град и София - област. Въпреки че медиците реагираха остро на идеята за обединение, здравният министър Петър Москов е категоричен, че структурната промяна ще доведе до по-бързо и ефективно обслужване на пациентите. Също така министрите днес ще обсъдят и възможността за увеличаване на бюджета на програмата "На училище без остъствия" с нови 700 000 лева. По този начин при отсъствие на преподаватели няма да се прекъсва учебният процес .

Унгария ще връща икономическитe имигранти в страната, от която са влезли

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/02/2601926_ungariia_shte_vrushta_ikonomicheskite_imigranti_v/?ref=rss


Унгария ще регистрира всички идващи в страната мигранти и ще връща икономическите мигранти обратно в страната, от която са влезли в Унгария, заяви външният министър Петер Сиярто, предаде "Ройтерс".

Той добави, че Унгария, която в последните месеци е изправена пред значителен мигрантски поток, не подкрепя квотната система за разпределяне на мигранти. По думите му, такава система само насърчава имигрантите и каналджиите.

"Планираме да регистрираме всички мигранти, въпреки че не сме първата страна членка на ЕС, в която те влизат. Ще регистрираме всеки, който подава молба за убежище и ще придвижим процедурата. Ако решението бъде положително, бежанецът може да остане. Ако обаче то не е положително, не можем да дадем убежище на икономическите мигранти, не можем да поемем този товар, така че те ще бъдат върнати откъдето са дошли", заяви унгарският външен министър в словенския град Блед, където участва в бизнес конференция.

По-рано във вторник Унгария попречи на мигранти да влязат в главната железопътна гара в Будапеща, откъдето искаха да отидат в Австрия и Германия.

Пускат движението по ''Цариградско шосе''

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/puskat-dvizhenieto-po-carigradsko-shose-6041998

Движението се пуска две седмици преди крайния срок за завършване на ремонтните дейности

Пускат дрон по дирите на изчезналия в Рила

http://www.bnews.bg/article-140980

Вместо папарашки снимки на къщи на богаташи, летящите "папараци" ще търсят младежа.

Част от Владиславово без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=300209

Част от абонатите в кв. Владислав Варненчик ще останат без вода днес поради авария, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството във Варна. На сухо до 9 до 17 часа ще са абонатите от бл.№1 до №18 - първи микрорайон под пощата и от бл.

Банките увеличиха печалбата си повече от два и половина пъти за година

http://www.cross.bg/leva-miliona-bankite-1479215.html

/КРОСС/Повече от два и половина пъти - с над 166%, или с 383.4 милиона лева, е нараснала печалбата на банките у нас за 1 година. Положителният резултат на трезорите в края на сегашния юли е бил 614 милиона лева, става ясно от последните данни на БНБ, цитирани от "Сега". В края на миналия юли банковата система отчете 230.2 милиона лева печалба. Само през юли банките са прибавили нови 110.4 милиона лева към печалбата си. Това е един от най-успешните им месеци тази година. По-голяма печалба банките са имали само през януари, когато са натрупали 120.6 милиона лева. По думите на икономиста Любомир Дацов все по-сериозните банкови печалби се дължат на подготовката за предстоящите стрес тестове и прегледа на активите им. "Банките започнаха много усилено да преструктурират портфейлите си заради предстоящите проверки", заяви вчера той пред "Сега". Има и друг фактор, повлиял ръста на печалбите - раздвижването на икономиката. Според него това е и причината за свиването на просрочените кредити. Основна причина за растежа на печалбата на банките обаче остават приходите от такси и комисионни. В края на юли те са надхвърлили 586.7 милиона лева. Реално приходите по това перо са почти равни на цялата печалба на банковата система за периода. Само през юли банките в България са събрали над 93.2 милиона лева от граждани и фирми под формата на такси и комисиони. Приходите от лихви през юли са били 305.9 милиона лева

Родителският кошмар: някой тормози детето и то мълчи

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/02/2598827_roditelskiiat_koshmar_niakoi_tormozi_deteto_i_to_mulchi/?ref=rss


2чилищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа, ако се оплачеш... 

Тъкмо и заради това процентът на тормозените в училище деца, според официалната статистика, се разминава драстично с реалния им брой. Поради страх или друга причина повечето деца, жертви на училищен тормоз, не споделят с родителите или учителите си.

Според статистиката на Националната телефонна...

Преглед на печата - 2 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300208

Отбраната и националната сигурност са сред актуалните теми на вестниците в сряда. „Ремонтът на изтребителите МиГ-29 от Полша ще излезе с 50% по-евтин, отколкото ако беше направен от руската РСК "МиГ", която досега поддържаше самолетите, обяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Хаирлия да е! Започва новият политически сезон

http://frognews.bg/news_97066/Hairliia-da-e!-Zapochva-noviiat-politicheski-sezon/

Новият политически сезон започва. Депутатите се събират отново на работа след лятната ваканция. Първото заседание от новата сесия ще започнe в 9.00 часа. Съдебната реформа и промените в Конституцията се очаква да бъдат едни от първите теми в работата на депутатите.

Лукарски ще открие 10-тия юбилеен магазин на "Кауфланд''

http://pik.bg/лукарски-ще-открие-10-тия-юбилеен-магазин-на-кауфланд-news392200.html

Лукарски ще открие 10-тия юбилеен магазин на "Кауфланд''

Министър Лукарски ще открие десети юбилеен хипермаркет от веригата Кауфланд в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

С откиването на новия 54-ти поред хипермаркет в България и десети за град София, Кауфланд България създава над 200 нови работни места.

Фирмата е инвестирала над 1,2 млрд.лв. в страна ни до този момент, което я прави един от най-големите чуждестранни инвеститори в България.

Церемонията по откриването ще се състои 14.301., на ул. „Проф. Д-р Иван Странски" № 20. 

164 села изчезнаха от България

http://www.cross.bg/selata-sela-bulgariya-1479213.html

/КРОСС/ 164 села изчезнаха от картата на България. Според статистиката на НСИ пък в още 564 селища живеят по по-малко от 10 души. Въпрос на време е и те да бъдат махнати завинаги от историята на страната ни. От години големите градове се развиват за сметка на селата, но в последно време тоталният превес на миграцията от селото към града дава трайни резултати, отчитат експертите. Дори световната компания Гугъл няколко пъти обновява съдържанието си и заради заличени от картата ни села и землища, пише "Стандарт". Последното село, което с решение на Министерски съвет вече не съществува у нас, е Бързея, община Кирково. Причината е, че селото не отговаря на изискванията в чл. 3, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство за наличие на постоянно живеещо население. Преди него е заличено и село Градинка, община Антоново. Законът е категоричен - за да се води едно място като населено, то трябва да има поне един жител и собствено землище. В последните години по този начин са закрити стотици села. Според данните едва 23% от жителите на страната ни са регистрирани с адреси в селата. От години най-лошо е положението в областите Габрово, Перник, Русе, Велико Търново и Кърджали. Има изключително силна и трайна тенденция на миграция от селата към столицата, областните и по-малките градове. Младото, работоспособно население се ориентира към градовете, където има повече перспектива и възможности за образование и работа

Претърсиха цяла Витоша, няма и следа от изгубения младеж (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955951

Четвърти ден продължава издирването на младежа, изчезнал във Витоша.
Запрян Хорозов, дежурен в Планинска спасителна служба, заяви пред Нова телевизия, че планината напрактика вече е претърсена цялата и сега ще се прави повторен оглед.
Хорозов обясни, че по информация 21-годишният Тодор е добре екипиран и най-вероятно има вода в себе си.
Четвърти ден продължава издирването на младежа, изчезнал във Витоша. Запрян Хорозов, дежурен в Планинска спасителна служба, заяви пред Нова телевизия, че планината напрактика вече е претърсена цялата и сега ще се прави повторен оглед. Хорозов обясни, че по информация 21-годишният Тодор е добре екипиран и най-вероятно има вода в себе си.

Претърсиха цяла Витоша, няма и следа от изгубения младеж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955957

Четвърти ден продължава издирването на младежа, изчезнал във Витоша.
Запрян Хорозов, дежурен в Планинска спасителна служба, заяви пред Нова телевизия, че планината напрактика вече е претърсена цялата и сега ще се прави повторен оглед.
Хорозов обясни, че по информация 21-годишният Тодор е добре екипиран и най-вероятно има вода в себе си.
Четвърти ден продължава издирването на младежа, изчезнал във Витоша. Запрян Хорозов, дежурен в Планинска спасителна служба, заяви пред Нова телевизия, че планината напрактика вече е претърсена цялата и сега ще се прави повторен оглед. Хорозов обясни, че по информация 21-годишният Тодор е добре екипиран и най-вероятно има вода в себе си.

Полиомиелит в Украйна носи риск и за нас

http://www.cross.bg/zaplaha-poliomielit-bulgariya-1479212.html

/КРОСС/ Епидемичен взрив на полиомиелит, по-познат като детски паралич, е открит в украинската Закарпатска област. За това алармира вчера украинското здравно министерство, съобщи за „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България. За съжаление заплаха има и за страната ни, ако у нас пристигнат украинци, които не са били ваксинирани и осъществят контакт с българчета, също без поставени ваксини.Последната такава заплаха за държавата ни дойде преди около 2 г. от Сирия, от която заприиждаха бежанци. В началото на военните действия там обхватът на задължителните имунизации падна на 65%. „Днес никой не знае въобще на какъв процент от населението се поставят", каза още д-р Кунчев.Спасение в такива ситуации е родителите да не пропускат ваксините в задължителния имунизационен календар на България. Само това е начинът децата да бъдат защитени от тежките заболявания като полиомиелит, дифтерия, коклюш, хепатит Б и много други.

Тревога! Идат бури, наводнения и суши по целия свят

http://frognews.bg/news_97065/Trevoga!-Idat-buri-navodneniia-i-sushi-po-tseliia-sviat/

Явлението Ел Ниньо, което набира сила над Тихия океан, може да се окаже най-мощното в историята, предупреждават от Световната метеорологична организация, цитирани от НТВ.

Обновеният DS4 ще има и приключенска версия

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/02/2601379_obnoveniiat_ds4_shte_ima_i_prikljuchenska_versiia/?ref=rss


Обновеният DS4 ще има в гамата си и приключенска версия с 3 см. увеличен просвет и защитни елементи по купето. Колата в двата си варианта ще дебютира на автосалона във Франкфурт, който се открива на 15 септември.

От лансирането на DS4 през 2011 година до момента от модела са купени 115 000 бройки. С пускането на DS4 Crossback, надеждите са интересът към модела да се засили.

Промените в стандартния DS4 включват нова предница, като променени са фаровете, радиаторната решетка...

Служители на КАТ-Варна следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=300195

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 2 септември, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00-12:00 гр.Варна кв.Аспарухово ул.Първи май до автомивкаAMG 14:10-15:00 гр.

Започва новата парламентарна сесия

http://www.cross.bg/parlamentarna-sesiya-depytatite-1479211.html

/КРОСС/Днес е първият работен ден на народните представители след лятната ваканция. В началото на пленарния ден депутатите ще обявят от парламентарната трибуна приоритетите си за четвъртата сесия на 43-ото Народно събрание. Очаква се акцент в изказванията да бъдат предстоящите местни избори на 25 октомври. Съдебната реформа и поправките в конституцията също ще бъдат сред приоритетите на управляващите ГЕРБ и Реформаторски блок, а БСП ще заложи на социалния дух на ангажиментите си и ще предложи своя алтернатива за бюджета за 2016 г. Възможността за традиционните изявления може да бъде отнета на групата на Български демократичен център, тъй като петима от общо 14-те депутати на групата обявиха, че я напускат в последния ден преди ваканцията. Това са Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов. Според правилата на депутатите парламентарна група може да се формира при най-малко 10 депутати. Така Народното събрание ще започне новия сезон със седем вместо с осем групи. Първо заседание от новата парламентарна сесия обаче няма да открие председателят на НС Цецка Цаче­ва, тъй като е на служебно посещение в САЩ, където участва в международен фо­­рум на жените председатели на парламенти. В програмата на парламента за днес са предвидени и два часа за т.нар. блиц контрол. Въпроси ще бъдат задавани към премиера Бойко Борисов и четиримата му заместници

Депутатите се връщат на работа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955945

Депутатите се връщат на работа. След едномесечна лятна ваканция пленарната зала отново ще се напълни, информира Нова тв.
Новият сезон ще започне с политически декларации на лидерите. В първия ден депутатите ще задават въпросите си и към вицепремиерите в кабинета.
Изборите също ще са тема. Няма да липсват и скандали по темата,
Депутатите се връщат на работа. След едномесечна лятна ваканция пленарната зала отново ще се напълни, информира Нова тв. Новият сезон ще започне с политически декларации на лидерите. В първия ден депутатите ще задават въпросите си и към вицепремиерите в кабинета. Изборите също ще са тема. Няма да липсват и скандали по темата,

Временната парламентарна комисия ще гласува проекта за промени в Конституцията

http://www.cross.bg/promeni-zakon-promenite-1479210.html

/КРОСС/Временната парламентарна комисия ще проведе заседание, на което ще обсъди и гласува на първо четене проектът за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Поправките в основия закон бяха внесени с подписите на 180 депутати в края на лятната сесия на парламента. Очаква се те да бъдат одобрени. Гласуването в комисията няма отношение към по нататъшното След като минат през комисия, проектът ще влезе в зала. Намерението на управляващите е конституционните промени да са факт още до края на септември преди да е започнала официалната предизборна кампания за местните избори. В средата на септември се чака и произнасянето на Конституционния съд, който вероятно ще обяви за недопустимо предварителното тълкуване на измененията в основния закон, както поискаха 144 депутати. Вероятно промените ще бъдат приети с мнозинство от три четвърти от депутатите - 180 гласа. Това ще осигури и по-бързото придвижване на промените между трите четения. Текстовете на внесения проект, постигнат по думите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев след "исторически компромис", предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари - на съдиите и прокурорите, като решенията им няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд

Руският президент Владимир Путин пристига на двудневно посещение в Китай

http://www.cross.bg/kitaii-pytin-prezident-1479209.html

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин пристига днес на двудневно посещение в Китай. В навечерието на визитата той заяви, че двете държави се насочват към създаване на стратегически енергиен съюз. "Нашите страни последователно вървят към формиране на стратегически енергиен алианс, който, убеден съм, ще играе важна роля в международните икономически отношения", каза Путин в интервю за агенциите ТАСС и "Синхуа". Руският президент подчерта, че през 2014 г. е постигнат истински пробив в газовия сектор. По-конкретно, той припомни за договора за годишни доставки за Китай в обем 38 милиарда кубични метра руски природен газ по "западен" и "източен" маршрут. "Изпълнението на тези мащабни проекти е безусловен приоритет на близкото бъдеще", изтъкна руският президент. Путин отбеляза и осезаемия напредък в други сегменти на енергийното сътрудничество. Той даде за пример петролопровода от Русия за Китай, който вече функционира, сключените споразумение за увеличаване на петролните доставки, създаването на съвместно предприятие за проучване и добив на петрол в Русия. Руският президент нарече интензивно и взаимодействието в атомната сфера. В заключение той определи като много голям потенциала на руско-китайското енергийно сътрудничество. Над 20 двустранни документа се планира да бъдат подписани при посещението на руския Путин в Китай

Обсъждат сливането на спешната помощ в Софийско

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/obsyzhdat-slivaneto-na-speshnata-pomosht-v-sofijsko-6041997

Въпреки че медиците реагираха остро на идеята за обединение, здравният министър Петър Москов е категоричен, че структурната промяна ще доведе до по-бързо и ефективно обслужване на пациентите

От ПСС: Изчезналият на Витоша младеж може вече да не е там, но го търсим

http://frognews.bg/news_97064/Ot-PSS-Izcheznaliiat-na-Vitosha-mladej-moje-veche-da-ne-e-tam-no-go-tarsim/

Днес отново подновяваме издирването на изчезналия младеж на Витоша, заяви по НТВ Запрян Хорозов от ПСС. Нощите не са екстремални, няма проблеми, ако човек е физически здрав и екипиран добре, а той е, всичко да е наред. Витоша е обходена в много райони, сега пак ги препретърсваме, но малко на сляпо работим, защото не знаем какви действия предприема той, добави Хорозов.

Жестока катастрофа край Чирпан

http://starazagora.actualno.com/Jestoka-katastrofa-kraj-Chirpan-news_493167.html

Двама души са загинали при тежка катастрофа край Чирпан. Самоличността им все още не е установена, съобщиха от МВР. Около 2.00 ч. тази нощ в ОДМВР – Стара Загора е получено съобщение за горящ автомобил на автомагистрала "Тракия" в посока изток-запад, на км 184+800. На място е установено, че л.а. "Опел Зафира", собственост на 38-годишен мъж от София, управляван от неустановен до момента водач е напуснал пътното платно, блъснал се е в указателна табела в дясно по посока на движението и се е

ПАОК не успя да картотекира Барбатов за Лига Европа

http://football.actualno.com/PAOK-ne-uspja-da-kartotekira-Barbatov-za-Liga-Evropa-news_493165.html

Димитър Бербатов няма да вземе участие в групите на Лига Европа с новия си отбор ПАОК, тъй като ръководството на тима не е успяло да подаде навреме документи за картотек. Двете страни се разбраха за договор късно снощи и веднага е била изпратена молба за картотека за турнира, но тя е пристигнала час след крайни срок, определен от УЕФА. Димитър Бербатов, който се очаква да бъде представен по-късно днес като играч на гранда от Солун, ще може да участва в Лига Европа, само ако ПАОК прескочи групо

Местан: Нужна е нова формула на властта

http://politics.actualno.com/Mestan-Nujna-e-nova-formula-na-vlastta-news_493166.html

България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта, местните избори ще потвърдят категорично тази наша теза. Това се посочва в декларация за приоритетите през новата пленарна сесия, прочетена от парламентарната трибуна от председателят на ДПС Лютви Местан, предаде „Фокус”. „Думата стабилност не може да замести думата развитие. Стабилността не е самоцел, а само средата, в която следва да се разгърне политика на развитие”, обясни той и поясни, че това

Продължава търсенето на младежа, който се изгуби на Витоша

http://sofia.actualno.com/Prodyljava-tyrseneto-na-mladeja-kojto-se-izgubi-na-Vitosha-news_493164.html

Подновява се търсенето на младежа, който се изгуби в района на Черни връх, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) за Агенция "Фокус". Нова група от 12 души ще се включи в търсенето му, която е сформирана от доброволни спасителни екипи. Планинските спасители ще търсят младежа в определени райони на Витоша. До момента все още няма резултат от търсенето. 21-годишният младеж се е изгубил на 30 август в района около Черни връх и това е четвъртият ден от не

Частни компании инвестират милиарди в Космоса

http://america.actualno.com/Chastni-kompanii-investirat-miliardi-v-Kosmosa--news_493160.html

Милиарди долари за компании, свързани с Космоса, дават в САЩ. Повече от 2 милиарда долара е сумата на частните инвестиции в новите търговски компании, които се появиха на пазара в САЩ през последните 3,5 години, предаде БГНЕС. Както съобщи в доклада си американската компания за консултации и финансиране „Си Би инсайт” (CB Insight) 80% от капиталовложенията в тази област за само през първата половина на 2015 година. Според експертите това означава закрепване на пазара на нов

Пеевски за депутатското място: Ами, ето тук съм

http://politics.actualno.com/Peevski-za-deputatskoto-mjasto-Ami-eto-tuk-sym-news_493161.html

Ами, ето, тук съм. Това заяви в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски, попитан дали ще остане народен представител в парламент, предаде БГНЕС. Няма какво да ви кажа по тази тема, каза още Пеевски по въпроса. На въпрос дали са верни слуховете, че ще се оттегли, Пеевски заяви: „Питайте тези, които са ги пуснали”. От известно време в публичното пространство се разпространява информацията, че депутатът от ДПС Делян Пеевски ще се оттегли от политиката. Същевременно първият работен

Цветанов: Няма да променяме изборното законодателство в последния момент

http://politics.actualno.com/Cvetanov-Njama-da-promenjame-izbornoto-zakonodatelstvo-v-poslednija-moment-news_493158.html

Социалната реформа е пропита от философията на възможното. Ние се стремим да създаваме реалистични очаквания у хората. Полагаме усилия да гарантираме адекватни спрямо икономическата ни среда и социалния статус на помощи и плащания. Работим неотклонно в трудовото законодателство, чрез които да обезпечим гъвкав и динамичен пазар на труда и намаляване на безработицата. Това се посочва в декларация за приоритетите през новата пленарна сесия, прочетена от парламентарната трибуна от председателят на П

Четвърти ден без следа от Тодор, спасителите обходили цялата Витоша

http://offnews.bg/news/n_1/n_553672.html

Четвърти ден продължава издирването на изчезналия в неделя преди обяд 21-годишен Тодор. Рано тази сутрин 12 спасители - доброволци и щатни служители на БЧК, подновяват търсенето, като ще бъдат обходени отново някои терени. "Витоша цялата е претърсена, отново се спираме на едни места, на които евентуално би могло да го открием", коментира в сряда сутринта пред Нова телевизия дежурният в Планинската спасителна служба (ПСС) Запрян Хорозов. Спасителите не изключват възможността младежът вече и да не е в района на планината, но те се концентрират в издирването в планината.  "Отчитаме, че меоторологичните условия са подходящи, нощните температури не се екстремални. Ако е екипиран добре и физически здрав, няма опасения да изпадне в по-трудна ситуация", обясни Хорозов. Той каза, че планината е обходена изцяло и днес започва повторно обикаляне на терени, на които би могъл да бъде открит Тодор. Спасителите не са наясно как ще реагира момчето, ако види спасители, тъй като той страда от аутизъм.  Вчера близките на Тодор разпространиха негова снимка с надеждата той да бъде открит по-бързо. В издирването се включиха спасителни кучета и дрон, с който е направен оглед на трудни терени от високо. 

ПАОК чака Бербатов за подпис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955953

Димитър Бербатов е казал "Да" на предложението на солунския ПАОК за едногодишен договор, съобщава Спортал, позовавайки се на гръцките медии.
Според информация на contra.gr, 34-годишният български ас е дал положителен отговор в късния следобед на 1 септември, след като стана ясно, че английският Астън Вила не приема финансовите му условия. В 1 ч.
Димитър Бербатов е казал "Да" на предложението на солунския ПАОК за едногодишен договор, съобщава Спортал, позовавайки се на гръцките медии. Според информация на contra.gr, 34-годишният български ас е дал положителен отговор в късния следобед на 1 септември, след като стана ясно, че английският Астън Вила не приема финансовите му условия. В 1 ч.

Зловещ инцидент на АМ "Тракия"! Два обгорели трупа в "Зафира" на софиянец

http://petel.bg/Zloveshh-intsident-na-AM-Trakiya---Dva-obgoreli-trupa-v-Zafira-na-sofiyanets__125256

Илюстрация:Булфото, архив Двама души са загинали тази нощ при пожар в лека кола, недалеч от Чирпан, съобщиха от полицията в Стара Загора....

Пловдивчани спасиха кон, нахраниха го със супа

http://pik.bg/пловдивчани-спасиха-кон-нахраниха-го-със-супа-news392192.html

Пловдивчани спасиха кон, нахраниха го със супа

 

Две патрулки и кон - такава бе нестандартната гледка на пловдивския булевард "Гладстон" късно снощи, пише TrafficNews.bg.

Конят бил вързан за дърво до супа -бара, а пред него имало цяла коф със супа и зеленчуци. Животното било спасено, след като група граждани се намесили, виждайки как три циганчета налагат дръгливото животно, като го карали дда тегли тежката каруца. те извикали полиция, а междувременно ромчетата си плюли на петите.

От близкото заведение се погрижили за изпосталялото добиче, а след това каруцата била репатрирана с паяк на Общинска охрана, а конят -отведен под конвой до Второ районно. Където се намира и в момента.

Днес полицаите ще издирват собсвеника на коня и каруцата, за да му съставят акт.

"Изглежда малко замаян. Човекът пренасяше някакви боклуци, когато патрулката го спря", коментира нашият читател.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/vodeshtoto-zaglavie-stranitza-1479208.html

/КРОСС/"13 хиляди първолаци дим да ги няма" е водещото заглавие на "Стандарт". Според експерти, децата са на гурбет с родителите си или пък са от семейства на емигранти. Вестник "Сега" съобщава, че Министерството на образованието финансира 115 училища зад граница. По националната програма "Роден език и култура зад граница" са отпуснати един милион и 440 хиляди лева. Парите отиват в Украйна, Молдова, Сърбия и на други места по света."Земя" допълва темата с водещото си заглавие "Половината първолаци бедни". Над 30 хиляди са подадените досега молби за еднократна помощ от 250 лева за социално слаби семейства, в които има дете за първи клас. "Монитор" информира на първа страница, че в София се закриват 50 паралелки. "Ученици напират за гимназия в центъра", е заглавието, под което има съвет към родителите "Не купувайте скъпи телефони на първокласниците". Съветът е от асоциация "Родители".    "Банките увеличиха печалбата си повече от два и половина пъти за една година", съобщава "Сега" на първа страница. Ниските лихви по депозитите са свалили драстично разходите на банките, освен това се увеличават приходите от такси и комисиони.   "Пращат чиновниците на уроци по почтеност" пише "Труд". Ако чиновник направи донос срещу колега, да бъде уволнен, се предлага в проектокодекс за публичния сектор

Отново спряха влаковете между Франция и Британия заради мигрантите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955937

Железопътният превоз между Франция и Великобритания е преустановен тази нощ заради мигранти, оказали се на релсите, предаде РИА Новости, цитирана от
Железопътният превоз между Франция и Великобритания е преустановен тази нощ заради мигранти, оказали се на релсите, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". „Хората са били забелязани на железопътната линия между френския вход на тунела под Ла Манша и гарата на град Кале. Представители на компания „Евростар“ съобщиха, че са задържани пет влака,

Най-важното от Варна във вчерашния 1 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300198

Нова ограда на варненско школо заменя старата и опасна Новата ограда на ОУ „Васил Априлов" би трябвало да бъде напълно завършена до следващата седмица в сряда. Стърчащите елементи по нея ще бъдат покрити по цялата й дължина с метални ленти.

Синоптици алармират за явлението Ел Ниньо, може да се окаже най-мощното в историята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955931

Явлението Ел Ниньо, което набира сила над Тихия океан, може да се окаже най-мощното в историята, предупреждават от Световната метеорологична организация.
Ел Ниньо е климатично явление, което се повтаря в период от 2 до осем години и предизвиква бури, наводнения и суши, пише DailyNews. То представлява периодично затопляне на водите в източната
Явлението Ел Ниньо, което набира сила над Тихия океан, може да се окаже най-мощното в историята, предупреждават от Световната метеорологична организация. Ел Ниньо е климатично явление, което се повтаря в период от 2 до осем години и предизвиква бури, наводнения и суши, пише DailyNews. То представлява периодично затопляне на водите в източната

Пет влака бяха блокирани под Ламанша заради мигранти

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/pet-vlaka-biaha-blokirani-pod-lamansha-zaradi-migranti-6041996

На пътниците на един от пътуващите за Лондон влакове, спрян на около 1,5 км от входа на тунела, в един момент дори било казано да пазят тишина и да се ослушват за хора, опитващи се да се качат на покрива на влака

Имигрантската вълна постави под въпрос бъдещето на Шенгенското пространство

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/02/2601840_imigrantskata_vulna_postavi_pod_vupros_budeshteto_na/?ref=rss


Докато България разчита скоро да бъде приета сред 26-те държави от Шенгенското споразумение за трансгранично движение без паспортен контрол, бежанската вълна поставя под сериозен въпрос бъдещето му. Няколко държави, включително Гърция, Унгария и Австрия откровено нарушават или временно си затварят очите за част от правилата му.

Само през последните седмици Европа посрещна на територията си по море и суша десетки хиляди бежанци, които оправдаха и най-сериозните опасения на...

Хората, които спят по-малко от 6 часа, са по-предразположени към настинка

http://pik.bg/хората-които-спят-по-малко-от-6-часа-са-по-предразположени-към-настинка-news392186.html

Хората, които спят по-малко от 6 часа, са по-предразположени към настинка

Недостатъчният сън е най-важният фактор за предразположението към настинка, според ново изследване, цитирано от "Да Телеграф".

Вероятността от заразяване с инфекциозното заболяване е четири пъти по-голяма при хора, които спят по-малко от шест часа на нощ в сравнение с тези, които спят най-малко седем часа. 

Това е първото изследване, което категорично свързва навиците за сън с риска от заразяване с вирус. Оказва се, че сънят е по-важен фактор от стреса, тютюнопушенето или доходите, които имат влияние върху здравословното ни състояние. “Сънят е по-важен от всеки друг фактор, когато искаме да предвидим предразположението на хората към настинка”, казва ръководителят на проучването д-р Арик Пратър от Калифорнийския университет в Сан Франциско. “Няма значение на каква възраст са хората, какви са нивата им на стрес, расата, образованието или доходът. Няма значение дали са пушачи. Дори при отчитането на всички тези фактори заедно сънят продължава да е водещ. Липсата му причинява не само чувство за умора и раздразнителност, а влияе фундаментално на физическото здраве.”

Недостатъчният сън се свързва и с хронични заболявания, затлъстяване и дори преждевременна смърт. Това е причина и за автомобилни катастрофи, индустриални инциденти и медицински грешки. Предишни изследвания на д-р Пратър доказват, че хората, които спят по-малко са по-незащитени срещу неразположение след ваксинация, а други проучвания потвърждават, че съпротивителните сили на имунната система намаляват при липса на сън. 

За да установят степента на важност на съня при разболяването от настинка, изследователите са наблюдавали 164 доброволци в рамките на два месеца, отбелязвайки моделите на сън, употребата на цигари и алкохол и нивата на стрес. Участниците са били заведени в хотел, където са приемали вируси, причиняващи настинка чрез капки за нос.

Състоянието им е било следено в продължение на една седмица. Учените са изследвали проби от секрети всекидневно и са открили, че хората, които са спали по-малко от шест часа на нощ са 4.2 пъти по-предразположени към зараза в сравнение с доброволците с над седем часа сън. Изследователите изтъкват, че независимо от резултатите хората трудно могат да бъдат убедени да спят повече. “В съвременното забързано всекидневие все още има немалко хора, които се гордеят, че не спят и успяват да свършат много работа”, казва Пратър. 

И днес ще е горещо, максималните температури ще са между 33° и 38°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955926

Времето ще бъде слънчево, до обяд топло, след обяд горещо, с максимални температури между 33° и 38°, в София 33°, по-ниски по морския бряг. Температурите в страната са над обичайните за началото на септември, без да достигат измерените досега екстремни стойности. Такава е прогнозата за времето съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по
Времето ще бъде слънчево, до обяд топло, след обяд горещо, с максимални температури между 33° и 38°, в София 33°, по-ниски по морския бряг. Температурите в страната са над обичайните за началото на септември, без да достигат измерените досега екстремни стойности. Такава е прогнозата за времето съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по

И днес ще е горещо, максималните температури ще са между 33° и 38°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955922

Времето ще бъде слънчево, до обяд топло, след обяд горещо, с максимални температури между 33° и 38°, в София 33°, по-ниски по морския бряг. Температурите в страната са над обичайните за началото на септември, без да достигат измерените досега екстремни стойности. Такава е прогнозата за времето съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по
Времето ще бъде слънчево, до обяд топло, след обяд горещо, с максимални температури между 33° и 38°, в София 33°, по-ниски по морския бряг. Температурите в страната са над обичайните за началото на септември, без да достигат измерените досега екстремни стойности. Такава е прогнозата за времето съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по

Пътна обстановка в страната - 2 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300194

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София, - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци.

Енигмата приключи! Бербатов ще играе в ПАОК

http://frognews.bg/news_97067/Enigmata-prikliuchi!-Berbatov-shte-igrae-v-PAOK/

Димитър Бербатов ще играе в ПАОК от новия сезон, научи Гонг от свой достатъчно надежден източник. Българинът приключи успешно преговорите със солунския клуб един час след полунощ в сряда.

Започва кинофестивалът във Венеция

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/zapochva-kinofestivalyt-vyv-veneciia-6041995

Най-старият кинофестивал има репутация, че избира за откриването си филми с голям потенциал в предстоящия награден сезон

Путин: Русия и Китай вървят към стратегически енергиен алианс

http://asia.actualno.com/Putin-Rusija-i-Kitaj-vyrvjat-kym-strategicheski-energien-alians-news_493156.html

Русия и Китай се насочват към създаване на стратегически енергиен съюз. Това заяви в интервю за информационните агенции ТАСС и "Синхуа" руският президент Владимир Путин. Заявлението идва в навечерието на двудневното му посещение в Китай, където се планира да пристигне днес. Поводът са честванията по повод 70-годишнината от края на Втората световна война. Организиран е и невиждан военен парад, предаде БЛИЦ. "Нашите страни последователно вървят към формиране на стратегически енергиен алианс, к

Opel Astra дойде в България 20 дни преди световната си премиера

http://cars.actualno.com/Opel-Astra-dojde-v-Bylgarija-20-dni-predi-svetovnata-si-premiera-news_493093.html

Миналата седмица Opel Astra дебютира пред родните журналисти, които бяха едни от първите, видели модела на живо преди официалната му световна премиара във Франкфурт на 15 септември. По-лека, по-икономична и по-компактна независимо от значително по-обширното вътрешно пространство – всичко в новата Astra следва идеята за постигане на максимална ефективност. Като цяло новата Astra е с до 200 килограма по-лека от своя предшественик. В зависимост от версията и нивото на оборудване, новият м

МС обсъжда допълнителни средства за консервация и реставрация на археологически обекти

http://politics.actualno.com/MS-obsyjda-dopylnitelni-sredstva-za-konservacija-i-restavracija-na-arheologicheski-obekti-news_493155.html

Министерски съвет ще обсъди отпускане на допълните средства за консервация и реставрация и консервация на археологически обекти. Постановлението е внесено от министъра на културата Вежди Рашидов. На няколко пъти Рашидов обясни, че през времето, когато не е заемал поста министър на културата не се е работило по проектите за консервация и реставрация. Той уточни, че трябва се работи по-интензивно по проектите финансирани от европейските фондове, за да не бъдат изгубени средства. На днешното пра

Махмуд Абас иска да се оттегли от политиката

http://asia.actualno.com/Mahmud-Abas-iska-da-se-ottegli-ot-politikata--news_493154.html

Палестинският президент Махмуд Абас заяви намерението си да се оттегли от политиката, съобщава агенция Синхуа, предаде БГНЕС. Според неназован палестински източник, Абас е изразил такова желание по време на заседание на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във вторник вечерта. По-рано се получи информация за оставката на Абас като ръководител на Изпълнителния комитет на ООП и на девет негови членове.

БЧК поема дейността по наемането на жилища за настаняване на бежанци

http://society.actualno.com/BChK-poema-dejnostta-po-naemaneto-na-jilishta-za-nastanjavane-na-bejanci-news_493151.html

Българският червен кръст (БЧК) наема жилища за настаняване на бежанци, като с европейски средства осигурява плащането на месечния наем. Марияна Стоянова, ръководител на мигрантската служба към Червения кръст поясни пред БНР, че проектът не обхваща всички мигранти, а само хора, които вече са получили статут на бежанец или хуманитарна закрила. Този статут означава, че имат право да пребивават в страната, получават лични документи. "Бройката във всички центрове на Агенция за бежанците е между 700

В Истанбул проведоха спецакции срещу членове на терористични групи

http://balkani.actualno.com/V-Istanbul-provedoha-specakcii-sreshtu-chlenove-na-teroristichni-grupi-news_493149.html

Рано тази сутрин полицейски спецчасти в Истанбул претърсили редица адреси на членове на терористични организации. Според телевизия NTV операциите са се провели в районите на Есенюрт и Кючукчекмедже в европейската част на града, предаде БГНЕС. С бронирани автомобили полицията е блокирала входовете към кварталите, където се извършили операциите. Силите за сигурност контролирали акцията по въздух с полицейски хеликоптери. Претърсени са няколко апартамента и местно интернет кафене. Иззети са записи

За 74,76 лв. на месец може да се купи осигурителен стаж

http://www.cross.bg/stazh-osigyritelen-vuzrast-1479218.html

/КРОСС/През 2015 г. мъжете придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 63 г. и 8 м. и 38 г. осигурителен стаж. Тези, на които не достига осигурителният стаж, придобиват право на пенсия при навършване на възраст 65 г. и 8 м. и не по-малко от 15 г. действителен осигурителен стаж. През 2016 г. право на пенсия от мъжете се придобива при навършване на възраст 63 г. и 10 м. и осигурителен стаж 38 г. и 2 м. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 2 месеца до 31 декември 2017 г., а от 1 януари 2018 г. - с по 1 месец за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст. От 31 декември 2016 г. осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на осигурителен стаж 40 г. за мъжете. Това обясни вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговор на читател на "24 часа". Калфин посочи още, че през 2016 г. условията за пенсиониране при недостигащ осигурителен стаж за мъжете и жените са навършена възраст 65 г. и 10 м. и наличие на най-малко 15 г. действителен осигурителен стаж. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 67 г

8 души, сред тях и деца, загинаха в ужасяващ пожар в Париж

http://petel.bg/8-dushi--sred-tyah-i-detsa--zaginaha-v-uzhasyavashh-pozhar-v-Parizh__125255

Снимка: theguardian.com Огромен пожар, който е избухнал рано тази сутрин в жилищна сграда в северната част на френската столица, е отнел живота...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване