Най-големият транс фестивал в България започва днес в Белоградчик

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/02/2601020_nai-golemiiat_trans_festival_v_bulgariia_zapochva_dnes/?ref=rss


Най-новият планински музикален фестивал в България - Sunny Moon Festival, започва днес край село Стакевци, Белоградчишко и ще продължи до 7 септември.

За разлика от други подобни събития - Artmosferic, Troyan Riverside Festival, Meadows in the Mountains, Sunny Moon ще е посветен само на транс музиката и ще бъде най-големият електронен фестивал на открито досега. 

Искаме да представим международната култура на транса в България, казва DJ Exidus, или Велин Ловчев, част от...

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=300193

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 2 септември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net Ето и пълният списък: - От 9 до 16 часа - Варна, карето: ул.

Министър Ивелина Василева: Ще помогнем със 150 000 лв. на обсерваторията в Рожен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955384

До седмица откриваме най-големия проект в сектор “Води” - в Габрово, за 125 млн. лв., казва министърът на околната среда и водите


- Г-жо министър, успяхте ли да почивате това лято и ако сте били на Черноморието, как ви се стори?
- За кратко, но да - починах си. Бях и на Българското Черноморие. Аз съм морски човек,
До седмица откриваме най-големия проект в сектор “Води” - в Габрово, за 125 млн. лв., казва министърът на околната среда и водите - Г-жо министър, успяхте ли да почивате това лято и ако сте били на Черноморието, как ви се стори? - За кратко, но да - починах си. Бях и на Българското Черноморие. Аз съм морски човек,

Експертът по сигурността Симеон Николов пред “Труд”: Европа не може да си позволи Украйна да се превърне в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955531

 Напрежението расте от военните учения и струпването на войски близо до границата на “противника”

- Европа е залята от бежанска вълна, в Северна Африка и Арабския полуостров е хаос, в Украйна тече братоубийствена война, Северна и Южна Корея пак са на ръба на война. Изглежда сякаш всичко се случва по едно и също време - това стечение на
Напрежението расте от военните учения и струпването на войски близо до границата на “противника” - Европа е залята от бежанска вълна, в Северна Африка и Арабския полуостров е хаос, в Украйна тече братоубийствена война, Северна и Южна Корея пак са на ръба на война. Изглежда сякаш всичко се случва по едно и също време - това стечение на

Бербатов ще играе в солунския ПАОК

http://offnews.bg/news/n_1/n_553668.html

Дмитър Бербатов ще играе в ПАОК от новия сезон, той приключи успешно преговорите със солунския клуб един час след полунощ в сряда, съобщи Гонг, като се позовава на свои източници. Очаква се днес ПАОК официално да обяви Бербатов за новия си централен нападател.  Астън Вила се отказа от Димитър Бербатов, след като английските медии твърдяха, че той е на тренировъчната база в Бирмингам. 

Изчезна цял град първолаци

http://pik.bg/изчезна-цял-град-първолаци-news392172.html

Изчезна цял град първолаци

Близо 13 000 първокласници изчезнаха. Става дума за деца, родени през 2008 година и на възраст за постъпване в първи клас, които не са записани в училище. Вчера просветното министерство оповести данни за броя на първокласниците, записани към първи август. Те са около 65 000 деца. Срокът за записване всъщност тече до първия учебен ден, но малък брой са родителите, които чакат 15 септември, за да изберат училище на детето си, пише Стандарт.

В същото време през 2008 година живородените деца са били 77 712, сочат данните на Националния статистически институт. Предполага се, че по-голямата част от незаписаните деца са на гурбет или направо са емигрирали с родителите си, още преди да навършат училищна възраст. Доста стряскаща е например разликата в София, където родените през 2008 година деца са били 14 381. Първокласниците в столицата тази година са малко над 11 100, което означава, че се губят около 3000 малчугани. Най-малко са децата в първи клас във Видин, където са записани едва 678 деца. Родените там преди седем години са били 815. Всъщност броят на първолаците във Видин, където по традиция се записват най-малко деца, е равен на този в три големи софийски училища. Статистиката всяка година показва разминавания между записаните в училище деца и данните на НСИ, но за първи път данните са толкова стряскащи - всъщност това е един малък град. Миналата година липсващите първокласници са били 11 946.

В столицата най-голям прием на малчугани има в 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" - 195 деца, разпределени в седем паралелки, разказа директорът Диян Стаматов. Преди време училището имаше идея заради големия прием да ползва и помещения в съседната Професионална гимназия по фризьорство, където да изнесе или занималните, или по-големите ученици.

Родителите обаче били против децата им да отидат да учат в друга сграда, затова се наложило училището да се справи със собствени сили. Принудили се да приспособят за две нови класни стаи други административни помещения. Едното от тях е именно директорският кабинет, който вече ще бъде класна стая. Самият Стаматов ще се премести в друго по-малко помещение. Другата класна стая е изгладена, като са ползвани лекарският кабинет училищната радиоточка и стая на помощния персонал. Самият школски доктор отива в друго помещение, което е с около десетина квадрата по-малко, а техниката на радиовъзела се пренася в кабинета на директора. Четирима от досегашните възпитатели пък вече са назначени за начални учители, разказа Стаматов. Той потвърди и тенденцията учители да емигрират, която бе спомената и от лидера на учителския синдикат Янка Такева. Тази година на конкурсите за нови преподаватели се явили наполовина по-малко кандидати спрямо минали години, когато сто и над сто учители се бореха за едно място.

Предсрочно пускат движението по "Цариградско шосе" от днес

http://pik.bg/предсрочно-пускат-движението-по-цариградско-шосе-от-днес-news392170.html

Предсрочно пускат движението по "Цариградско шосе" от днес

 

С две седмици предсрочно пускат движението по бул. „Цариградско шосе” в столицата. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на инспекция на ремонтните дейности на бул. „Витоша”. Фандъкова обясни, че движението по булеварда тръгва на 2 септември по основните платна, като ремонти дейности ще се осъществяват в локалите.

Ремонтите по локалните платна на бул. „Цариградско шосе” ще продължат в следващите 2 месеца. Тя уточни, че вече се осъществява и движението по бул. „Черни връх”, както и по основните пътни обекти, каквато по думите й е била и целта на интензивните ремонтни дейности.

По време на инспекцията кметът на Столична община заяви, че на 2 септември тръгва автомобилното и трамвайното движение по бул. „Витоша” в участъка от НДК до бул. „България” - 7 дни по-рано от срока, който е заложен по договор. Фандъкова коментира, че движението там ще бъде спряно само за два дни в периода около 14 септември, за да се положи износващият слой асфалт.

Тя информира, че асфалтът няма да се полага сега, защото на улиците около НДК текат цялостни ремонтни дейности, като строителните работи и машини могат да повредят асфалта. Кметът на Столична община допълни, че до 15 септември трябва да приключат ремонтите на тротоарите около НДК, както и на подлеза , който отново се ремонтира заради вандалски прояви, като заради това ще бъде монтирано и поставено видео наблюдение.

Тя припомни, че ремонтираният участък от НДК до бул. „Витоша” е в първия етап от ремонтите, които текат там и които включват участъка на булеварда до Южния парк. Фандъкова уточни, че до 15 септември трябва да приключи и ремонтът на моста на бул. „Сливница“ и моста на "Захарна фабрика". По думите й от 1 септември движението в града трябва постепенно да се възстановява.

Тя посочи, че на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” трамвайната линия ще се възстанови заедно с изграждането на кръстовището на две нива и със строителството на третия лъч на метрото. Фандъкова поясни, че е добре, че строителство е съвпаднало с третия метро лъч. По думите й в този участък ще има сериозни затруднения, но за сметка на това в последствие хората ще имат метро и облекчено движение.

Тя припомни, че движението по бул. „Черни връх” вече е пуснато. Зам.-кметът Любомир Христов, допълни, че вече са излезели пробите, които Агенция „Пътна инфраструктура“ прави преди пускането на всеки един от етапите на бул. „Цариградско шосе“ и те са положителни. Той уточни, че се подготвя маркировката и знаците за булеварда.

Икономиката разчита твърде много на европейските средства

http://www.cross.bg/evropeiiskite-ikonomika-nikolova-1479216.html

/КРОСС/Икономиката разчита твърде много на европейските средства, смята икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика. По думите й през 2015 г. основен двигател е вътрешното потребление.  За съжаление ръстът на инвестициите в основен капитал се забавя. Това вероятно се дължи на динамиката при разплащанията по европейските проекти, каза пред "Капитал Daily" Десислава Николова и допълни: С приближаването на края на предишния програмен период се ускори разплащането по европрограмите. Досега имаше ускорено наливане на европейски пари в българската икономика. В момента започва процесът по одобряване на проектите по новия програмен период и ще минат няколко години, преди да започнат усилени плащания по новите проекти. Така че най-рано 2016-2017 г. ще усетим малко ускоряване на разплащането на средствата по тези програми. Най-вероятно това забавяне на ръста на инвестициите в икономиката отразява именно прехода между двата програмни периода. И при равни други условия и при свиване на европейските можем да очакваме подобен ръст на икономиката и през 2016 г., но всичко зависи от това как ще тръгне изпълнението на проектите по новите оперативни програми, смята икономистът.  Проблемът е, че българската икономика след кризата разчита в голяма степен на европейските средства, не толкова на частни инвестиции. Това е фундаментален проблем, който се вижда както на национално, така и на регионално ниво

2 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=300192

Събития: 31 г. пр.н.е. — Война между Октавиан и Антоний: В Битката при Акциум Октавиан разгромява флотилията на Марк Антоний и Клеопатра. 1666 г. — Избухва Големият пожар в Лондон, който гори три дни и унищожава 10 000 сгради, включително катедралата Свети Павел.

Части от София остават без вода

http://offnews.bg/news/n_1/n_553662.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоподаването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. Във връзка с направа на водопроводни връзки в кв. „Бенковски" , ул. „Георги Бенковски", се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на: с. Кубратово, жп блокове на кв. „Илиянци". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на пл. „Куманица", пред кметството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Матов", жк „Лагера", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи на ул. „Христо Матов", от ул. „Баба Илийца" до бул. „Цар Борис III" - западен локал бл. 21, бл. 22, бл. 20, бл. 19, бл. 11, бл. 12. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Христо Матов", ъгъла с ул. „Плиска". Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Чавдар войвода", с. Мировяне, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи на ул. „Спортист", ул. „Еделвайс", ул. „Канала", ул. „Перуника", ул. „Христо Ботев", ул. „Мировско шосе" и бивш стопански двор. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Чавдар войвода", ъгъла с ул. „Христо Ботев". Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Позитано", Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи на ул. „Лавале", от ул. „Алабин" до бул. „Александър Стамболийски". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Лавале", ъгъла с бул. „Александър Стамболийски". След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Във връзка с подмяна на водопроводно отклонение на ул. „Войводина могила", кв. „Карпузица", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи на ул. „Войводина могила", от ул. „Бойница" до ул. „Селище", ул. „Селище", ул. „Полк. Стойно Бачийски" №71 до №115, ул. 605. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 605 №1. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 50, в.з. „Симеоново"-север, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи на ул. 50, от ул. „Ватопедска грамота" до ул. „Босилек", ул. „Проф. Александър Милев" от ул. „Босилек" до ул. 50 При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Босилек", ъгъла с ул. 50. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Управляващите по-малко да обикалят медиите, да предупреждават престъпниците, а като ги хванат, да ни съобщят имената

http://cite.actualno.com/Upravljavashtite-po-malko-da-obikaljat-mediite-da-preduprejdavat-prestypnicite-a-kato-gi-hvanat-da-ni-syobshtjat-imenata-news_493131.html

Това заяви депутатът от ДПС и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов проф. Румен Гечев в коментар за пазара на горивата у нас. Той беше категоричен, че с изявленията си по медиите, Бойко Борисов и Ваньо Танов всъщност са предупредили "мошениците". Гечев изказа и интересната теза, че у нас търговците на горива печелят повече от производителя дори.

8 души загинаха при пожар в Париж

http://europe.actualno.com/8-dushi-zaginaha-pri-pojar-v-Parij-news_493133.html

Осем души, сред които и деца са загинали при пожар в жилищна сграда в северната част на френската столица в сряда. Това съобщи AFP, като се позовава на информация на френската полиция. Пожарът в 18-ти район на Париж, причината за който е неизвестна, е избухнал около 4:30 сутринта (местно време). Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов и началникът на френската полиция са на мястото на произшествието. Снимка: архив

Как да поевтинеят горивата - предложенията на дясното и лявото

http://business.actualno.com/Kak-da-poevtinejat-gorivata---predlojenijata-na-djasnoto-i-ljavoto-news_493130.html

Без данъците цената на дизела в България е втората най-висока в целия Европейски съюз. Вчера, на 1 септември, цената на дизела у нас е с около 22 стотинки по-висока за средното в ЕС – без да броим акциза и данъците. С Литва например разликата е 37 стотинки и мисля, че там собствен добив на петрол и газ няма. Това заяви бившият лидер на СДС и част от Реформаторския блок Мартин Димитров в сутрешния блок на Нова телевизия. Не приемам тезата на икономическия министър Божидар Лукарски за собст

Демонстрации на бежанци в Унгария

http://europe.actualno.com/Demonstracii-na-bejanci-v-Ungarija-news_493126.html

Около хиляда бежанци пренощуваха тази нощ в подземния етаж на централната гара в унгарската столица Будапеща "Келети". Всички те искат да заминат за Германия, но от вчера сутринта полицейските власти не ги допускат до влаковете. Имигрантите скандират Germany, Germany, Let us go! и показват закупените си билети за влака до Залцбург. Те твърдят, че са платили по 200 евро за еднопосочния билет.. "Или да им разрешат да продължат пътуването си, или да ги махнат от гарата", казват местните жители пред

Правителството дава 150 000 лв. на обсерваторията в Рожен

http://society.actualno.com/Pravitelstvoto-dava-150-000-lv-na-observatorijata-v-Rojen-news_493148.html

150 хил. лв. ще бъдат отпуснати на на националната обсерватория в Рожен, която е в тежко положение. Имаме принципната подкрепа на управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда да бъдат отпуснати 150 хил. лв. Те ще са за изпълнение на проект, свързан с качеството на въздуха. Това е подкрепата, която можем да окажем, каза пред  "24 часа" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и подчерта, че въпросът с поддържането на базата и ре

Българи в Брюксел започнаха подписка в подкрепа на електронното гласуване

http://society.actualno.com/Bylgari-v-Bruksel-zapochnaha-podpiska-v-podkrepa-na-elektronnoto-glasuvane-news_493147.html

В Брюксел днес започва събиране на подписи в подкрепа на референдума. „Подкрепете инициативата за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път при провеждане на изборите и референдумите в България! Елате и се подпишете!". Това е призивът в социалните мрежи. Един от организаторите там - Алина Добрева, обясни пред БНР необходимостта от въвеждането на електронното гласуване. "Например, в голяма страна като САЩ има само няколко места, където да се гласува. Т.е - за да се придвижи ед

Ген. Атанасов: Реформаторският блок няма да се срути, а напротив – укрепва

http://politics.actualno.com/Gen-Atanasov-Reformatorskijat-blok-njama-da-se-sruti-a-naprotiv--ukrepva-news_493138.html

Не сме търгували нищо, компромисът за конституционните промени нямаше цена. Това каза пред bTV ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Според него основната причина Реформаторския блок да се съгласи на компромис е била ускоряването на съдебната реформа. Ако този законопроект получи 180 гласа, за 3 седмици ще имаме изменена Конституция. В противен случай имаше риск или да не мине законопроектът изобщо, или ако мине с над 160 гласа, това означаваше с минимум 3 месеца да се удължи срокът на р

Защо Саудитска Арабия не приема бежанци?

http://features.actualno.com/Zashto-Sauditska-Arabija-ne-priema-bejanci-news_493145.html

Саудитска Арабия отпуска огромни финансови помощи за бежанците. Но не дава никому убежище. Каква е причината? В средата на август саудитският вестник "Arab News" написа, че Върховният комисариат за бежанците на ООН благодарил на Саудитска Арабия за помощите, които кралството изпратило на настанените в бежанския лагер „Заатри”. В рамките на национална кампания в помощ на сирийските бежанци тогава бяха събрани близо 70 хиляди килограма фурми, които бяха разпределени сред бежанцит

Босия отново обстреля парламента с домати, някои депутати са омазани

http://politics.actualno.com/Bosija-otnovo-obstrelja-parlamenta-s-domati-njakoi-deputati-sa-omazani-news_493140.html

В първия ден след ваканцията Николай Колев-Босия посрещна депутатите със залп от домати. Служители на НС отвътре се опитаха да почистят. Коли на жандармерията са наредени като своеобразна стена пред него. Въпреки преградата, при всяко влизане на човек в институцията към входа политаше зрял домат, който явно Босия успя да хвърли между колите. Николай Колев-Босия има разрешително за протест, който може да бъде изразяван с хвърляне на земеделска продукция, съобщи БЛИЦ. Той има право да мята домат

Вижте приоритетите на ГЕРБ, Реформаторите и БСП за есента

http://politics.actualno.com/Vijte-prioritetite-na-GERB-Reformatorite-i-BSP-za-esenta-news_493137.html

Има важни закони и реформи, които трябва да минат - конституционната реформа, Законът за корупцията, който ще мине утре (3 септмеври) на първо четене, обясни депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева пред Нова телевизия. Приоритет за нас е явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС), което да влезе в реформата. Надявам се да успеем да го вкараме и да мине в зала с подкрепата на всички колеги, заяви Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Той добави, че трябва да се търси съгласието на всички поли

Остава тежко състоянието на двамата работници, които пострадаха на строеж в София

http://sofia.actualno.com/Ostava-tejko-systojanieto-na-dvamata-rabotnici-koito-postradaha-na-stroej-v-Sofija-news_493135.html

Състоянието двамата работници, пострадали след инцидент в района на „Цариградско шосе“ е стабилизирано по отношение на жизнените им функции. Това съобщиха от болница Св. Ана, където вчера бяха транспортирани работниците, пострадали при падане от  строителна платформа. По-тежко пострадалият 49-годишен мъж е бил опериран от екип от хирург, травматолог и уролог. При него освен тежка фрактурна на тазовите кости има множество увреждания на вътрешни органи в областта таза и фрактур

Читател: Нямаме подходяща дума да определим това паркиране в центъра на Варна

http://petel.bg/CHitatel--Nyamame-podhodyashha-duma-da-opredelim-tova-parkirane-v-tsentara-na-Varna__125253

Снимка на паркирал автомобил на кръстовището на ул. "Шипка" изпрати наш читател. Пикапът е спрял пред светофара, като е заел цялата дясна...

Движението по "Цариградско" тръгва от днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_553657.html

Движението на превозни средства по основните пътни платна на столичния бул. „Цариградско шосе“ тръгва отново от днес. Ремонтът продължава с реконструкция на локалните платна, които са част от рехабилитацията на булеварда, информират от Столична община. От днес до 10 септември се забранява влизането на превозни средства по южната половина от южния локал на бул. „Цариградско шосе” между „Площад на авиацията“ и ул. „Димитър Моллов” /запад/, като движението ще се извършва двупосочно в северна част от локалното пътното платно в същия участък. От 6 до 16 септември се забранява влизането по южната половина от южния локал на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Димитър Моллов” /изток/ и ул. „Йерусалим”, като движението ще се извършва двупосочно в северна част от локалното пътното платно в същия участък. Пренасочва се движението на тролейбусни линии № 5 и №8 и автобусни линии с № 84 и №306 за времето и мястото посочени горе. Тролейбусни линии № 5 и № 8 в ремонтния участък ще се движат на дизелови двигатели. От днес се възстановява и движението на превозни средства по булевард „Витоша” между булевардите „Патриарх Евтимий” и „България” както и по пътните връзки от бул. „Витоша“ към бул. „България“ и от бул. „България“ към бул. „Витоша“; по бул. „Ген. Скобелев“ между ул. „Цар Асен“ и бул. „Витоша“. Възстановява се и трамвайното движение по редовния маршрут на трамвайна линия № 7 и автобусното движение по редовния маршрут на автобусна линия № 72. До 30 септември се удължава срокът за зaбрана за влизането на пътни превозни средства по ул. „Люба Величкова” между автостанция „Хладилника” и болница „Токуда” с изключение на пътните превозни средства, които са собственост на лица, живеещи в зоната, както и за пътните превозни средства на работещите и обслужващите обекти и клиентите им в сигнализирания пътен участък.

Владимир Путин пристига на двудневно посещение в Китай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/02/2601746_vladimir_putin_pristiga_na_dvudnevno_poseshtenie_v/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин пристига днес на двудневно посещение в Китай. В навечерието на визитата той заяви, че двете държави се насочват към създаване на стратегически енергиен съюз.

"Нашите страни последователно вървят към формиране на стратегически енергиен алианс, който, убеден съм, ще играе важна роля в международните икономически отношения", каза Путин в интервю за агенциите ТАСС и "Синхуа".

Руският президент подчерта, че през 2014 г. е постигнат истински...

Джон Лин Търнър идва за концерт в Сливен заедно със съпругата си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955001

Звездата на рока Джон Лин Търнър ще изнесе концерт в Сливен. Голямото събитие за многобройните фенове на вокалиста на "Рейнбоу", "Дийп пърпъл" и "Брейзън Абат" ще е на 19 септември на откритата сцена на античната крепост "Туида".
Съботната дата е нарочно избрана, за да бъде привлечена публика не само от града, а и от целия регион.
Звездата на рока Джон Лин Търнър ще изнесе концерт в Сливен. Голямото събитие за многобройните фенове на вокалиста на "Рейнбоу", "Дийп пърпъл" и "Брейзън Абат" ще е на 19 септември на откритата сцена на античната крепост "Туида". Съботната дата е нарочно избрана, за да бъде привлечена публика не само от града, а и от целия регион.

Новият проект за промени в Конституцията ще бъде гласуван в комисия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/02/2601745_noviiat_proekt_za_promeni_v_konstituciiata_shte_bude/?ref=rss


Временната парламентарна комисия ще проведе заседание, на което ще обсъди и гласува на първо четене проектът за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Поправките в основия закон бяха внесени с подписите на 180 депутати в края на лятната сесия на парламента. Очаква се те да бъдат одобрени. Гласуването в комисията няма отношение към по нататъшното 

След като минат през комисия, проектът ще влезе в зала. Намерението на управляващите е конституционните промени да са...

Опасна жега оцвети в жълто 21 области

http://offnews.bg/news/n_1/n_553653.html

Жълт код е обявен за 21 области днес заради опасно високи температури - това са Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. Максималните температури през втория ден от септември ще са около 33-38 градуса, в София около 33 градуса. И в планините ще е слънчево и горещо. На 1200 м дневната температура ще достигне 27-28 градуса, на 2000 м - около 19-20. По Черноморието ще е слънчево, но ще духа бриз от морето. Вълнението ще е слабо, а температурата на морската вода до 27 градуса.

Прогноза за времето - 2 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300191

Днес ще е слънчево, сутринта топло, след обяд горещо, с максимални температури между 33° и 38°, в София 33°, по-ниски по морския бряг. Температурите в страната са над обичайните за началото на септември, без да достигат измерените досега екстремните стойности.

Депутатите стартират есенната сесия на НС

http://offnews.bg/news/n_1/n_553648.html

Есенната сесия на парламента стартира днес, партиите излизат с декларации за новия политически сезон.  В дневния ред на депутатите са заложени разглеждането на първо четене на законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, и окончателното гласуване на закона за предучилищното и училищното образование. В рамките на работния ден на народните избраници ще има и блиц-контрол с участието на премиера Бойко Борисов и вицепремиерите.  Народното събрние ще започне работа с група по-малко Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов обявиха в последното заседание от миналия сезон, че напускат БНД. Така в състава й остават 9 души, които според правилника не стигат, за да се сформир ПГ.  Председателят на парла­мен­та Цецка Цаче­ва пък е на форум на жСАЩ. 

Пострадалите на „Цариградско” работници – с опасност за живота

http://petel.bg/Postradalite-na----TSarigradsko----rabotnitsi-----s-opasnost-za-zhivota__125252

Снимка: Булфото Има опасност за живота на двамата пострадали на бул. „Цариградко шосе”, макар да са стабилни. Това каза д-р Николай...

Оплескаха с домати парламента за „добре дошли”, арестуваха Босия

http://petel.bg/Opleskaha-s-domati-parlamenta-za----dobre-doshli-----arestuvaha-Bosiya__125251

Снимки: Калин Каменов, Блиц С домати беше омазан задния вход на парламента откъдето за пръв път след ваканцията народните представители...

Китайците прегръщат стария враг Япония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256971_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B3+%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Ли Хюин скача на крака, изпъва се и повдига бастуна си.

“Вдигаш пушката, държиш я здраво и се прицелваш в мишената”,
издекламира той, присвивайки първо дясното, а после и лявото
око, както е бил обучаван, когато патроните са били кът и
безценни.

91-годишният ветеран притиска бастуна към рамото си, свива
показалеца и имитира натискане на спусък.
Ли е виждал за последен път военни действия през 1944 г. в
състава на китайския експедиционен корпус, изпратен да превземе
планинската граница между Китай и Бирма, което преобръща хода на
войната в континентална Азия.

Поражението на японските сили там от сухопътни части,
командвани от китайските националисти - Гоминдан, сражавали се с
китайски доброволци от чужбина и американски пилоти от
“Летящите тигри”, позволява да бъде отворен пътят за Бирма и в
континентален Китай да достигат стоки.

Седемдесет години след капитулацията на Япония Китай започва
да признава приноса на “ветерани” като Ли, след като
десетилетия дискриминираше войниците на Гоминдана, който
по-късно изгуби китайската гражданска война.

Плановете на Пекин за военен парад на 3 септември за
отбелязване на 70-ата годишнина от капитулацията на Япония
включват само един представител от Тайван, където след
поражението си Гоминданът създава съперническо правителство след
1949 г. Решението на бившия президент националист Лян Чан да
присъства предизвика спорове в Тайван.

Малките стъпки за признаване на приноса на
Националистическата партия - преди две години, например,
ветерани от Гоминдана получиха право на пенсии и да участват в
отбелязването на годишнини - се смятат за начин за ухажване на
Тайван, за да бъде убеден да се обедини с континента.

“Постигнат е истински напредък през последните две години”,
казва Сун Чунлун, бивш журналист, чиято благотворителна фондация
организира събиране на дарения и визити за близо 7200 ветерани
от Гоминдана, които все още живеят в Китай. “Ако се надяваме да
се помирим, трябва да гледаме на историята по-обективно.”
От седем десетилетия Китайската комунистическа партия
представя себе си за главния победител във войната, като
минимизира ролята на Гоминдана. През 2006 г. притурка на вестник
беше закрита, тъй като публикува първото признание в масова
медия, че десетки хиляди войници от Гоминдана са загинали в
битките с японците.

Дори това лято на рекламни афиши за
документалния филм “Декларацията от Кайро” за срещата през 1943
г. между Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и генералисимо Чан
Кайши от Гоминдана на мястото на Чан Кайши е сложен
председателят на ККП Мао Цзедун. “Комунистическият режим се опитва да се представи като
главната сила срещу японците, което не е вярно”, казва Джордж
Цай, политолог в Тайван.

В някаква степен Комунистическата партия дължи управлението
си на японската окупация на Китай, завършила през 1945 г.
Антияпонските нападки на Мао Цзедун от базата му в Юнан, далеч
от фронта, спечелиха на ККП легитимност сред по-широките маси и
комунистически контрол над индустриалния североизток, след като
японското оттегляне му помогна да спечели гражданската война.

Офицерите и войниците, които останаха в континентален
Китай, “понесоха тежестта на историческите промени”, каза Сън. В
комунистическите чистки в началото на 50-те години е изчислено,
че са екзекутирани 1 милион поддръжници на Гоминдана. Те
станаха отново мишени по време на Големия скок през 1951-1961
година и на анархията през културната революция през 1966-1976
г.

Много оцелели сега живеят в нищета, отчасти заради
политическото си минало, без да имат право на брак и лишени по
този начин от деца, които да се грижат за тях на старини.
Изключение прави юнанското село Тънчун, където скромно
гробище на обрасъл с борове хълм е единственият мемориал за
войниците на Гоминдана. Тук помирението е по-лесно, защото
районът почти не е бил докоснат от жестоката гражданска война и
ветераните от Гоминдана като г-н Ли са почитани просто като
“стари войници”.

Посетители, отраснали с разказите за подвизите на
комунистическата армия, “идват тук и силно се изненадват”, казва
Бай Шаочин. Неговото местно историческо дружество се
надпреварва с времето да записва имената и спомените на
застаряващите местни ветерани.

Мемориалната зала в Тънчун отразява подробно боевете, които
Ли е преживял между японските сили, окупирали най-далечните
райони на Китай, и дивизиите на Гоминдана, опитващи се да ги
задържат извън северна Бирма. Тя признава също съществуването на
“жените за разтуха”, които са обслужвали сексуално японските
войници, местните бунтовнически милиции и труда на китайските
работници, които разсичали джунглите и чукали камъни, за да
построят пътя към Бирма.

Един от тези работници е 94-годишният Сюй Бънцзен, комуто
възлагат на 16 години да разпръсква чакъл по калния път в
джунглата. Г-н Сюй накрая се присъединил към местен батальон,
който измъквал инструменти от американски самолети,
катастрофирали, докато прелитали над “Гърбицата”, между Индия и
столицата на националистите Чункин. Той гордо показва снимки на
военни аташета от САЩ, които са го посещавали да му благодарят
за ролята му при спасяването на пилот от “Летящите тигри”.
“Трябва да намерим нещата, които ни обединяват”, казва г-н
Сюй, имайки предвид Тайланд.”Почитта към нас е начин да бъдат
почетени всички, които загинаха.”

Ненчев ще призове колегите си от ЕС за обща политика за спиране на бежанския поток

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493083

За общата политика за справяне с бежанския поток ще настоява министърът на отбраната Николай Ненчев на неформална среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от Министерството на отбраната. Ненчев ще участва на 2 и 3 септември на неформална среща на министрите

Рекорден спад на безработицата в еврозоната

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493082

За първи път от 3 и половина години безработицата в еврозоната отбеляза рекорден спад, засилвайки надеждите за възстановяване, предаде Евростат. През юли безработицата в 19-членната еврозона е паднала до 10,9 процента, докато през юни тя е била 11,1 процента. Фактически за пръв път от февруари 2012

8 души загинаха при пожар в Париж

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493133

Осем души, сред които и деца са загинали при пожар в жилищна сграда в северната част на френската столица в сряда. Това съобщи AFP, като се позовава на информация на френската полиция. Пожарът в 18-ти район на Париж, причината за който е неизвестна, е избухнал около 4:30 сутринта (местно време).

Демонстрации на бежанци в Унгария

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493126

Около хиляда бежанци пренощуваха тази нощ в подземния етаж на централната гара в унгарската столица Будапеща "Келети". Всички те искат да заминат за Германия, но от вчера сутринта полицейските власти не ги допускат до влаковете. Имигрантите скандират Germany, Germany, Let us go! и показват закупенит

Нов пожар в зоната около Чернобил

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493121

В забранената зона около Чернобилската АЕЦ тази вечер отново избухна пожар, съобщиха от службата за извънредни ситуации на Украйна. Не се посочва точното място на пожара, но се отбелязва, че ситуацията е под контрол. Предишният голям пожар в 30-километровата забранена зона около Чернобилската АЕЦ

Около Русия заработиха интегрираните щабове на НАТО

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493107

НАТО задейства днес щабовете в 6 страни членки в централна и източна Европа, за да подсили отбраната си на фона на руските действия в Украйна, съобщава БГНЕС. Това обяви Министерството на отбраната на Литва. „НАТО официално задейства днес интегриране щабове в Литва, Латвия, Естония, Полша, Бъ

Унгарски политик преряза оградата, полицията го прибра

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493106

Унгарската полиция задържа един от лидерите на Демократическата коалиция Джердж Какук, който днес символично преряза телената ограда по границата срещу Сърбия. Вчера приключи поставянето на бодливата тел по 175-км. граница между двете държави, която има за цел да прекрати наплива на нелегални имигра

Меркел поиска „справедливо разпределение“ на бежанците в целия ЕС

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493105

Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че бежанци трябва да бъдат разпределени в целия Европейски съюз според способността на страните членки да ги приемат, като част от стратегия за справяне с безпрецедентна имиграционна криза в Европа, информира Topnovini.bg. „За онези бежанци, които са

Полша мобилизира армията, за да търси „златния нацистки влак”

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493098

Полша оповести днес, че мобилизира технически средства на военните, за да се провери съществуването на мистериозния „нацистки влак”, който според изследователи бил заровен в земята в района на Валбжих в югозападната част на страната в края на Втората световна война, предаде Франс прес.

Ирина Бокова осъди разрушаването на храма на Бел в Палмира

http://rss.actualno.com/newsroomview/actualno/newsid/493088

Унищожаването на храма на Бел в сирийския град Палмира е недопустимо престъпление срещу цивилизацията, заяви днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в комюнике, цитирано от Франс прес. Бокова заяви, че дълбоко потресена и увери, че "това престъпление никога няма да заличи 4500 години истор

Руски закон за интернет хвърля в смут стотици хиляди компании

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256970_+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F+%D0%B2+%D1%81%D0%BC%D1%83%D1%82+%D1%81%D1%82%D0

 Руското правителство създаде правни неясноти за стотици

хиляди компании с нови правила за личната неприкосновеност,
смятани за инструмент, който да помогне на властите да разширят
наблюдението на гражданите и контрола върху интернет.
Законовите промени, които влизат в сила днес, на теория
изискват от фирмите от целия свят, които събират или обработват
данни на руски граждани, да ги съхраняват на руска територия.
Русия в никакъв случай не е единствената държава, която
затяга регулациите за личните данни.

След изтичането на информация, изнесена от живеещия в
самоналожено изгнание бивш сътрудник на Агенцията за национална
сигурност на САЩ Едуард Сноудън, много регулатори, включително
Европейският съюз, направиха по-стриктни правилата за
съхраняване и обработване на личните данни. Корпоративни шефове
и анализатори обаче осъдиха действията на Москва като опит за
подпомагане на нейните служби за сигурност да следят
електронните комуникации.

“Това няма нищо общо със защитата на личните данни. Те искат
чуждестранните компании да съхраняват сървърите си на руска
територия, защото се нуждаят от достъп (до тях)”, каза Андрей
Солдатов, автор на излизащата в скоро време книга “Червената
мрежа”, история на контрола над интернет в Русия. “Те опитаха на
много различни равнища.”

Законът съдържа неопределени и общи постановки - на някои
компании, базирани извън Русия, може и да не им се наложи да се
съобразят с него, но не е ясно кои - и позволява на
правителството да блокира интернет услугите, възприемани като
нарушители, или да ги глобява.

Миналата седмица регулаторите стреляха предупредително във
въздуха, когато за кратко включиха в “черния списък” руската
версия на Уикипедия. Предвид липсата на яснота как да изпълняват
клаузите на новия закон, руски и чуждестранни корпоративни
шефове, както и интернет анализатори, се опасяват, че новите
правила може да се превърнат в инструмент за политически натиск.
Няколко големи технологични компании вече започнаха преговори с
регулаторите за съобразяването със закона.

“Все още никой не знае как ще бъде използван законът - дали
той ще бъде употребяван политически за наказване на компаниите,
които отказват да направят определени неща”, каза Едгарс Пузо,
шеф на комисията за Ай Ти сектора и телекомите в Асоциацията на
европейските компании в Русия.

Потенциалният обсег на закона е огромен. “Това засяга
абсолютно всеки бизнес, тъй като всички компании обработват
лични данни, било то на служители, потребители или клиенти”,
заяви Наталия Гулаева, партньор в “Хоган Лъвелс”, правна фирма,
в Москва. Регулаторът на Ай Ти сектора, телекомите и медиите
Роскомнадзор изчисли броя на компаниите, обработващи лични
данни, на 2,6 милиона.

Представители на властите дали някакви обяснения за това как
може да бъде тълкуван законът, но винаги бързали да подчертаят,
че изразяват само свое лично мнение, според юристи и шефове на
компании.

“Посланието от Роскомнадзор е, че няма проблем да изнасяте
данни извън Русия, но главната база данни трябва да е вътре в
страната”, каза Гулаева. Регулаторът също така трябва да бъде
информиран за настоящото местоположение на данните.
Списък с основни въпроси и отговори на сайта на
министерството на съобщенията и комуникациите навежда на
мисълта, че чуждестранните интернет услуги ще бъдат засягани
само ако предлагат рускоезични сайтове или приложения и
допълнителни характеристики като възможност за плащане с рубли.

Юристи обаче предупредиха, че това е само неофициално
ръководство и не защитава срещу съдебни действия.
Вместо да инициират обществени дебати, регулаторите
започнаха частни разговори с някои големи компании. До този
момент Роскомнадзор съобщи, че Ибей (Ebay) и нейния филиал Пей
Пал (PayPal), китайския конкурент АлиЕкспрес (AliExpress),
продавачите на Ай Ти устройства Леново (Lenovo) и Самсунг
(Samsung), сайта за онлайн резервации на пътувания Букинг
(Booking.com) и компанията за таксиметрови услуги Юбър (Uber) са
се съгласили да прехвърлят данните си на сървъри в страната.
Правителството казва, че около половината от всички
компании, до чието мнение се е допитало, се смятат за готови да
прилагат закона. Корпоративни шефове обаче заявиха, че огромното
мнозинство не са сигурни какво да правят.

“На практика новите правила принудиха Гугъл (Google), Туитър
(Twitter) и Фейсбук (Facebook) да водят типа редовна
комуникация с Роскомнадзор, към която руските власти отдавна се
стремяха”, каза Солдатов. “Руската бюрокрация е основана на една
система от тайни разговори. Това принуждава други компании да
станат по-сговорчиви, защото никой не знае какво се случва.”
Ръководител на руска интернет фирма заяви, че Яндекс -
компанията, притежаваща местната интернет търсачка - е била
“въвлечена дълбоко” в консултации с регулаторите за интернет
съдържанието, на каквито дълго време се е противопоставяла.

От най-големите чуждестранни онлайн медии само Гугъл има
офис в Русия. Шефове в държавната компания Ростелеком казаха, че
Гугъл е станала потребител на един от нейните центрове за данни
тази година. Не е ясно какъв тип информация се съхранява там.
Една сравнително неполемична опция ще е съхраняването в Русия на
данни за местни акаунти в Адуърдс (Adwords) - услугата, която
позволява на компаниите да подават заявки за поставяне на
реклами на страниците с резултати от търсене.

Визирайки Туитър, директорът на Роскомнадзор Александър
Жаров заяви през юли, че информацията за потребителите, събирана
от американската компания, не е смятана за лични данни съгласно
новия закон.

Фейсбук проведе последен кръг разговори с Жаров миналата
седмица. Според двама души, добре запознати с дискусиите,
Фейсбук е твърдяла, че не бива да бъде принуждавана да прехвърля
информацията за своите руски потребители вътре в страната,
защото това ще изисква отделяне на данни, които са разпръснати
на сървъри в цял свят, организирани по категории, а не по
географски признак. “Аргументът бе, че цената на (една такава
операция) не може да бъде оправдана”, каза един от цитираните
източници, който е бил запознат със съдържанието на разговорите
от Роскомнадзор.

Този проблем се разпростира отвъд Фейсбук. “Във всяка голяма
компания (собственик) на социална мрежа сървърите за вашите
снимки може да са в една страна, за туитовете - в друга, и т.
н., и тя трябва да изгради цялата структура наново”, заяви Пузо.
“И след това идва един прост въпрос: Заслужава ли си да имаме
руски пазар или не? И отговорът е чисто и просто едно
изчисление.”

Кризата с бежанците - най-голямото предизвикателство пред Меркел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256969_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+-+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%

 Връщайки се от лятната си отпуска през август, германската

канцлерка Ангела Меркел предизвика известно недоумение,
описвайки европейския проблем с бежанците като по-голямо
предизвикателство от гръцката криза, засенчила всички останали
теми през първата половина на 2015 година.
Вече никой в Германия не се съмнява в нейната оценка. През
последните две седмици страната беше разтърсена от буря от
заглавия, които издигнаха бежанския проблем, който в Германия
дълго беше смятан за проблем предимно на Южна Европа, начело на
обществения и политическия дневен ред.
Първо, вътрешният министър на Меркел обяви, че очаква 800
000 души да потърсят убежище в Германия тази година, почти два
пъти повече от предвижданията само преди няколко месеца и близо
четири пъти повече, отколкото за миналата година.
След това в източния град Хайденау започнаха протестите на
крайната десница, насочени срещу бежанците. Над 30 полицаи бяха
ранени и се върна призракът на расисткото насилие, с което
Германия се сблъска през 90-те години, последния път, когато
беше нараснал броя на молбите за убежище.
В четвъртък изоставен камион със 71 мъртви мигранти беше
открит на магистрала в Австрия точно когато Меркел пристигаше
във Виена за конференция за Западните Балкани.
Тя беше освиркана предния ден като “предателка” от местни
жители в Хайденау за това, че показа солидарност с бежанците
там, и изглеждаше видимо потресена във Виена, докато разговаряше
с медиите за ужасяващото разкритие.
Изглежда, че изведнъж дълбочината на бежанската криза
започна да се усеща в Германия.
Меркел не се сблъсква с кризи за пръв път. Десетте й години
на власт преминаха под знака на глобалния финансов срив, хаоса в
еврозоната и конфликта с Русия заради Украйна. Но тези кризи
бяха далечни за повечето германци.
Сега тя трябва да се бори с проблем, който засяга сериозно
населените места в цяла Германия.
“По време на еврокризата хората имаха впечатлението, че
другите страни имат проблем, а Германия е в добро състояние.
Сега тежестта се усеща у дома”, написа тази седмица германският
седмичник “Цайт”. “За първи път откакто Меркел дойде на власт
Германия може да започне да изглежда като страна с проблеми”.

Политически последствия

Меркел остава изключително популярна след десетилетие като
канцлер, което съвпадна с преутвърждаването на Германия като
икономическа сила и влиятелен актьор във външната политика.
По време на кризите в Украйна и в еврозоната Европа гледаше
към нея за водачество и тя го осигури по собствения си
предпазлив и постепенен начин. Но кризата с бежанците е
предизвикателство с напълно различни измерения и сложност.
Това е местен, национален и европейски проблем. И той
вероятно ще изисква този вид активно лидерство и обединяване на
хората, с които Меркел невинаги се чувстваше удобно в миналото.
Тя изчака близо три дни, преди да направи изявление срещу
насилието в Хайденау, с което предизвика остри критики и показа,
че все още се адаптира към сегашната криза.
“От политиците ще се иска много”, писа в. “Цайт”.
“Те трябва да признаят, че сме в един нов свят, и да намерят
подходящите думи за това”.
В Германия проблемите започват от градове и селища, които
изведнъж се оказаха залети от потопа от търсещи убежище, които
трябва да бъдат нахранени, лекувани и да им се осигури подслон.
Миналата седмица кабинетът на Меркел реши да увеличи
федералната подкрепа за местните общини на 1 милиард евро.
Говори се, че тази сума може да бъде утроена на “среща на върха
за бежанците” на 24 септември. Но експертите казват, че и това
ще бъде недостатъчно.
Своето влияние върху дебата за ресурсите оказват и
опасенията, че ако Германия направи прекалено много - една от
идеите е да се дадат на бежанците специални карти, за да могат
да посещават лекар, без преди това да са сключвали здравни
застраховки - това само ще насърчи повече хора да се насочат на
север към Германия.
Прекалено голяма помощ от правителството може да задълбочи и
неприязънта сред обикновените германци, които се борят да
свържат двата края, засилвайки подкрепата за крайнодесни партии
като “Алтернатива за Германия” за сметка на управляващите
партии.
Политиците в Берлин вече се притесняват как кризата може да
повлияе на важните регионални избори, които ще се състоят идния
март, и парламентарните избори през 2017 г., на които се очаква
Меркел да се бори за четвърти мандат.
Високопоставени представители на Германската
социалдемократическа партия (ГСДП) обмислят как да не допуснат
потокът от бежанци да се отрази на данните за безработицата
преди тези избори. Хора от близкото обкръжение на Меркел
определят кризата като притежаваща “експлозивен потенциал” за
нейната партия, която засега остава начело в проучванията на
общественото мнение.

“Извън контрол”

Освен това има и притеснения как да се процедира с
враждебната реакция срещу бежанците от страна на крайната
десница, която беше концентрирана в бившата комунистическа
източна част на страната, но доведе до почти ежедневни палежи и
в западни провинции като Бавария, Баден-Вюртемберг и Северен
Рейн - Вестфалия.
Повечето от тези нападения са извършени срещу празни сгради,
предназначени да станат приюти, но политици признават, че е
въпрос само на време, преди да бъдат ранени или убити бежанци.
“Може много бързо да стигнем до ситуация, като тази в която
бяхме в началото на 90-те години, когато пълни с бежанци приюти
бяха нападани”, заяви високопоставен представител в Берлин,
пожелал анонимност поради чувствителността на темата. “Нещо
подобно може бързо да излезе извън контрола на политиците”.
През голяма част от следвоенния период германските политици
наричаха имигрантите “гастарбайтери”, или гостуващи работници,
като че ли ще се върнат в страните си, след като работата бъде
приключена. Тази илюзия се запази до неотдавна, когато хората
започнаха да разбират, че Германия отчаяно се нуждае от
имигрантите, за да се справи с надвисналата демографска криза,
дължаща се на ниската й раждаемост. Въпреки това акцентът беше
да се набират квалифицирани работници, отговарящи на нуждите на
германския “Мителщанд” (дребен бизнес).
Много от сирийците, косоварите, еритрейците и иракчаните,
които идват сега в Германия, не отговарят на тези критерии.
Най-голямото предизвикателство пред Меркел може да се окаже
да убеди Европа в нуждата от обща политика за даване на убежище.
През последните дни германски политици изразяват раздразнението
си от отказа на някои партньори от ЕС да приемат своя
“справедлив дял” от бежанците.
Ако този проблем не се разреши скоро, опасяват се те,
откритостта на обикновените германци може скоро да се изпари.
Оптимистите в Берлин посочват кризата в еврозоната и
конфликта в Украйна като примери, когато Европа е останала
единна въпреки очакванията. Предимно върху Меркел ще лежи
тежестта за достигане на същия консенсус за бежанците.
“Проблемът за убежището може да се окаже следващият голям
проект, при който ще покажем способни ли сме да работим заедно”,
заяви Меркел в средата на август.

Новата сесия на парламента започва днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/02/2601569_novata_sesiia_na_parlamenta_zapochva_dnes/?ref=rss


Депутатите се събират днес на първо заседание след лятната им ваканция. В началото му парламентарните групи ще обявят от парламентарната трибуна приоритетите си за четвъртата сесия на 43-ото Народно събрание.

Очаква се акцент в изказванията да бъдат предстоящите местни избори на 25 октомври, като политиците призоват за нормален тон на предизборната кампания и въздържане от агитация от парламентарната трибуна. Съдебната реформа и поправките в конституцията също ще бъдат сред...

Сондата Cassini засне преминаването на луната Диона пред Сатурн

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256968_%D0%A1%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+Cassini+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B

 Националната космическа агенция на САЩ (NASA) публикува снимка на луната на Сатурн Диона, която преминава пред гигантската планета. Явлението, наричано от астрономите “транзит“, изпълнява важна роля в астрономията, тъй като се използва за проучване на орбитите и атмосферите на планети както в Слънчевата система, така и извън нея. Наблюдавайки транзитите в системата на Сатурн, учените са в състояние да определят орбиталните характеристики на естествените спътници на планетата. 
На изображението, заснето от космическата сонда Cassini в диапазона на видимата зелена светлина, се вижда неосветената страна на пръстeните на Сатурн. Фотографията е направена от разстояние приблизително 2.3 милиона километра от газовия гигант, като мащабът е 14 километра на пиксел. 
Cassini е съвместен проект на NASA, ЕКА (Европейската космическа агенция) и Италианската космическа агенция. Сондата се управлява от Лабораторията за реактивно задвижване към Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, САЩ. Орбиталният апарат и двете му камери са разработени и сглобени от екипа на лабораторията. 

Компютърен алгоритъм създава нова картина на Винсент ван Гог или Пикасо за един час

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256967_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%

 За даровитите художници създаването на шедьовър е кулминация на кариерата им, пише The Washignton Post. Години на практика, креативни търсения и стилови експерименти водят до раждането на нещо наистина оригинално и вечно. 
Разказват, че Пикасо приел да нарисува портрет на жена срещу баснословно заплащане. Физическият акт на рисуването отнел едва няколко минути и тя изразила недоволство пред художника. “Госпожо, това ми отне един цял живот”, отвърнал той.
Но ако досега великото изкуството е било задълбочен и всепроникващ процес, днес стилът на майсторите може да се имитира в рамките на минути. Германски изследователи са разработили компютърен алгоритъм, който създава изображения, “заемайки” стила на най-великите художници. Изследователите дават за пример картини, които наподобяват творби на Джоузеф Търнър, Винсент Ван Гог, Едуард Мунк, Пикасо и Василий Кандински. Всички изображения са направени за около час. След оптимизация на технологията, изображенията ще се произвеждат дори по-бързо. 
Алгоритъмът се базира на метода на дълбокото учене, който позволява на компютри да идентифицират и класифицират модели в огромни бази данни. Изчислителният процес наподобява начина на фукциониране на човешкия мозък. Учените създават новите изображения, като съчетават фотография, например на къщи, с друго изображение или творба на известен художник. След това се използва т.нар. конволюционна невронна мрежа за създаване на ново изображение, в което стилът на художника е приложен към фотографията. Очаква се статията за разработката да бъде публикувана в журнала Nature. Ръководител на проекта е Леон Гатис, докторант в Университета в Тюбинген, Германия. 
Ето го поредният пример за това как машините все по-добре възпроизвеждат и допълват човешките способности. Разбира се, машините нямат собствен стил. Те са в състояние само да копират съществуващи стилове. Истинската креативност е по-голямо предизвикателство, с което компютрите тепърва ще трябва да се справят, коментира The Washington Post.

Защо “бежанците” са необходими на “Западната демокрация”.

http://svetoven.pogled.info/news/67300/Zashto-bezhantsite-sa-neobhodimi-na-Zapadnata-demokratsiya

/Поглед.инфо/ “Демокрацията (от гръцки: δημοκρατία, „народовластие“) е форма на управление, при която държавната власт произтича от народа чрез консенсус (консенсусна демокрация), референдуми (пряка демокрация) или избрани представители (представителна демокрация).[1] [2]

Google има ново лого

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256966_Google+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE

  Най-голямата търсачка представи ново си корпоративно лого, няколко седмици след като изненада света с основно преструктуриране, при което Google става част от холдингова компания, наречена Aphabet, пише CNET. Промяната на логото е поредната крачка на Google, утвърждаваща я като напълно различна фирма от уебсайта за търсения в интернет, основан през 1998 година. Компанията от Маунтин Вю, Калифорния, се превърна в технологичен гигант, който създава софтуер за смартфони и таблети, издига в небето балони, излъчващи интернет сигнал и разработва “умни” очила и дори прототипи на самоуправляващи се автомобили. 
Промяната на логото не е единствено символична. При старта си преди почти две десетилетия Google е замислена като компания за настолни компютри. Сега, хората имат достъп до мрежата чрез множество мобилни устройства - от смартфони и таблети до умни часовници. Google изтъква, че новото лого ще се разчита по-лесно на малки екрани и ще съчетава по-добре с новата икона “G”. 
Google не за пръв път обновява външния си вид. Компанията го е правила шест пъти, откакто основателите Лари Пейдж и Сергей Брин поставят началото на съвместния си проект като студенти в Станфордския университет. Всяка промяна следва интернет тенденциите и има за цел логото да се чете по-лесно на най-използваните устройства. 
И други технологични компании направиха козметични промени наскоро. През юли Facebook обнови логото си, за да се вижда по-добре на смартфони. През 2013 година изпълнителният директор на Yahoo Мариса Мейър промени логото на компанията, една година след като застана начело. 

Марсиал е най-скъпият тийнейджър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955649

Французинът Антони Марсиал стана най-скъпият тийнейджър в историята на футбола. Трансферът от „Монако“ в „Манчестър Юнайтед“ е за 36 милиона лири. По този начин Марсиал удари в земята бразилеца Лукас Моура, който бе купен от „Пари Сен Жермен“ за 32 милиона преди три години. Останалите най-скъпи играчи, трансферирани под 20 години, са Люк Шоу за 31,
Французинът Антони Марсиал стана най-скъпият тийнейджър в историята на футбола. Трансферът от „Монако“ в „Манчестър Юнайтед“ е за 36 милиона лири. По този начин Марсиал удари в земята бразилеца Лукас Моура, който бе купен от „Пари Сен Жермен“ за 32 милиона преди три години. Останалите най-скъпи играчи, трансферирани под 20 години, са Люк Шоу за 31,

Набиращият сила климатичен феномен Ел Ниньо ще бъде един от най-мощните досега

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256965_%D0%9D%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%95%D0%BB+%D0%9D

 Протичащото в момента климатично явление Ел Ниньо вероятно ще е едно от най-силните, регистрирани досега, посочва Световната метеорологична организация (WMO), цитирана от BBC News. Феноменът се наблюдава, когато водите на Тихия океан се затоплят твърде много и предизвиква промени в климатичните модели по целия свят. Учени допускат, че Тихият океан може да се затопли с 2 градуса по Целзий повече от обичайното. Според метеоролозите в момента Ел Ниньо набира мощ, а пикът му се очаква в края на годината. 
Най-силно проявилият се Ел Ниньо е регистриран през 1997-98 година. Феноменът е надхвърлил значително нормите и през 1972-73, както и десетилетие по-късно през 1982-83 година. “Моделите и експертните оценки предполагат, че температурата на повърхностните води в източно-централната част на тропическата зона на Тихия океан вероятно ще се увеличи с повече от 2 градуса по Целзий над средните стойности, поставяйки феномена Ел Ниньо сред четирите най-мощни от 1950 година насам”, се казва в изявление на Международната метеорологична организация. Ефектът върху глобалния климат се очаква през следващите шест до осем месеца. Явлението може да промени обичайните климатични модели в различни части на земното кълбо, предизвиквайки тежки суши в някои райони на Азия и в същото време наводнения в области на Северна Америка. Ел Ниньо може да доведе до наводнения на Сомалийския полуостров и засушавания в Южна Африка. Климатичното явление влияе и на южноазиатския мусон.
Рибарите, изкарващи прехраната си във водите на Тихия океан край бреговете на Перу и Еквадор познават Ел Ниньо от столетия, се посочва в материал на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). На всеки между три и седем години по време на месеците декември и януари рибата в крайбрежните води изчезва и те остават без поминък. Южноамериканските рибари са дали на явлението името Ел Ниньо, което на испански означава “момче”, тъй като феноменът се проявява във времето, когато се отбелязва раждането на детето Исус. 

Земята съдържа над 1500 все още неоткрити минерали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256964_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+1500+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B8

 Изследователски екип, ръководен от Робърт Хейзън от Института „Карнеги“, е изчислил с помощта на високотехнологична система за статистически модели, че на Земята има 1563 все още неоткрити минерали, които да бъдат добавени към известните вече близо 5000, пише Discovery News. Нещо повече, учените са стигнали до заключението, че минералното разнообразие на Земята е уникално и не би могло да се повтори на друго място във Вселената – дори на скалистите планети, подобни на нашата.
Минералите са образуващи се по естествен път, неорганични вещества с кристална структура и определен химичен състав. Те се формират под въздействието на различни видове геоложка активност – от вулкани и движение на тектонски плочи до взаимодействия между вода и скали и химични реакции на биологична основа. Последните са особено важни, според Хейзън, който смята, че разнообразието на земните минерали е свързано основно с развитието на живота на планетата. Над две трети от известните минерали са директно свързани с биологична активност. Такива са карбонатните минерали, създадени от сладководна бактерия, например. Развитието на фотосинтезата преди 2.4 милиарда години, което драматично увеличава нивото на кислород в атмосферата, също допринася за увеличаването на видовете минерали.
Хейзън и колегите му са използвали статистически модели на екосистеми и са ги сравнили с бази данни, за да предвидят хилядите видове минерали, формирани по време на земната история. Някои от тях са заровени вследствие на ерозия или обръщане на земната мантия, но според изчисленията на екипа 1563 все още съществуват и чакат да бъдат открити. Повечето от земните минерали са редки и се срещат на пет или по-малко места на планетата. 

Край на тапите - пускат „Цариградско” предсрочно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256963_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5+-+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%E2%80%9E%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE%E2%80%9D+%D0%BF%D1%

 Движението по основните платна на бул. “Цариградско шосе” в София ще бъде пуснато днес – две седмици предсрочно. Добрата новина за столичани съобщи вчера кметът на града Йорданка Фандъкова при инспекция на строителните работи на бул. “Витоша”.

 

“Така столичани ще могат да се движат свободно”, подчерта  градоначалникът края на тапите по едно от основните пътни трасета в София. Фан­дъкова уточни, че е започнала работа по локалните платна на “Цариградско шосе”, като дейностите ще продължат в следващите 2 месеца, но движението ще бъде изцяло възстановено. Дължината на ремонтирания участък е 5,8 км - от Околовръстното шосе до надлеза над бул. “Ал. Ма­­­линов” и от Четвърти километър до “Алея Яво­ров”. Цялата работа по преасфалтирането е

 

глътнала малко под 20 млн. лева

 

включително и мостовите съоръжения.

 

От днес се пуска и движението на автомобили и трамваи в участъка от НДК до бул. “България”, съобщи още Фандъкова. Тя уточни, че само за 2 дни - от 12 септември, движението ще бъде спряно в участъка от НДК до бул. “Скобелев” за полагане на износващия слой асфалт, защото в улиците около НДК текат цялостни ремонти. “До 15 септември трябва да приключат ремонтите и на тротоарите, както и на подлеза, който се ремонтира отново заради вандалски прояви, поради което монтираме и видео наблюдение”, посочи още градоначалникът. Това е първият етап от цялостната реконструкция на бул. “Витоша” в участъка от НДК до Южния парк. “Той включва и подмяната на трамвайните релси от бул. “Скобелев” до бул. “България”. Това вече е направено”, обясни още Фандъкова, което означава, че от днес сутринта се пуска и трамвайното движение в този участък.

 

Във връзка с ремонта на бул. “Витоша” в частта до Южния парк, тя коментира, че предстои да се реши дали ремонтните дейности да продължат или да спрат и да останат за другата пролет. “Искам да видя сроковете, разчетите, организацията на движението, защото всички си даваме сметка, че от следващия понеделник

 

движението в София става есенно

 

а от 15 септември става много интензивно”, обясни кметицата и посочи, че затова трябва да се прецени до каква степен районът от бул. “Витоша” до Южния парк ще може да понесе продължаващ ремонт.

 

Фан­­­­дъкова подчерта, че до първия учебен ден ще приключи и ремонтът на бул. “Сливница” и на моста на “Захарна фабрика”. “Така че, всички големи обекти, както бяхме поели ангажимент да са приключили до 15 септември и движението да бъде възстановено, ще са изпълнени”, зарече се Фандъкова.

Църквата започва проповеди срещу дрогата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256962_%D0%A6%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0%

 Църквата ще проповядва активно срещу наркотиците в 7 енории. Във Варна през септември започва обучение сред духовниците за превенция на зависимости. То е с надслов “Православни-те семейни ценности срещу  дрогата”. Събитието ще се реализира на два етапа в Духовно-просветния център “Св. Архангел Михаил”. В него ще се включат църковни служители, които изнасят беседи пред енориаши. Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати свещениците и активните членове на 7 варненски енории в усвояването на знания и умения за изнасяне на беседи пред енориашите по темите за наркотиците,

 

погледнати през призмата на науката и на православното християнство

 

 Първата част на семинара ще бъде насочена към теоретична подготовка за изнасяне на беседа на тема “(Не)зависимост от наркотици - поглед на науката и поглед на православието”. След края на първата част от обучението ще бъде направен подбор на участниците за втората част, която ще има практическа насоченост. Онези, които преминат и двете части на семинара и проявят желание за организиране и изнасяне на беседа в тяхната енория, ще бъдат подпомогнати от организаторите на проекта за

 

реализирането на беседите през октомври

 

Проектът се осъществява с подкрепата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се финансира от дирекция “Превенции” на община Варна.

21 области оцветени в опасно жълто

http://offnews.bg/news/n_1/n_553618.html

Жълт код е обявен за 21 области днес заради опасно високи температури - това са Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. Максималните температури през втория ден от септември ще са около 33-38 градуса, в София около 33 градуса.  И в планините ще е слънчево и горещо. На 1200 м дневната температура ще достигне 27-28 градуса, на 2000 м - около 19-20.  По Черноморието ще е слънчево, но ще духа бриз от морето. Вълнението ще е слабо, а температурата на морската вода до 27 градуса. 

За папа Франциск абортът вече не е грях

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256961_%D0%97%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D1%8F%D1%85

 Папа Франциск направи нов пробив в суровата и закостеняла доктрина на Светата католическа църква – според върховния й началник анатемосваният досега аборт повече няма да бъде смятан за смъртен грях. Светият отец го зачеркна  в нарочно писмо по повод обявената неотдавна от него Света година, започваща на следващия 8 декември и завършваща на 20 декември 2016-а. В документа, изпратен до президента на Папския съвет по евангелизацията монсиньор Рино Физикела, Франциск обявява, че през цялата юбилейна година дори обикновените свещеници ще могат да опрощават жените, които се покаят, че са абортирали. Досега това можеха да сторят владиците и то в изключителни случаи.

 

Но освен жените, папата зарадва вчера с “духовна амнистия” и католиците, излежаващи присъда в места за лишаване от свобода. В Светата година, посветена на милосърдието и състраданието, затворниците също ще могат да получават опрощение на греховете си. За целта ще е достатъчно те да се изповядват в капелата на затвора и да се молят за спасението си на Господ-бог всеки път, когато прекрачват прага на собствената килия. В писмото си до монсиньор Физикела папата обеща индулгенция и на всички вярващи, които прекрачват редовно светата врата, отворена във всички католически храмове по повод на юбилея.

Хиляди девици за краля на Свазиленд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256960_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4

 Хиляди млади жени пяха и танцуваха в чест на последния африкански абсолютен монарх крал Мсвати Трети от Свазиленд, малка държавица разположена между РЮА и Мозамбик.

 

Годишният ритуал е познат като “Умхланга”, или Танцът на тръстиките, тъй като танцьорките първо

 

режат стеблата им

 

после ги поставят край ограждението на кралската трибуна.

 

Тромпети възвестяват пристигането на монарха, пременен в леопардова кожа и с червени пера, следван от свита от 50 царедворци.

 

Хиляди танцьорки на възраст между 6 и 22 години показват своите умения пред краля и пред кралицата майка.

 

Мсвати Трети след това приветства момичетата, като преминава през редиците им, предизвиквайки радостни викове. Той има 14 жени и има правото да си избере една от танцьорките за нова съпруга.

 

Повече от 60 момичета загинаха по време на транспортно произшествие, на път за церемонията в петък. Чуха се призиви за отменяне на танците, но властите омаловажиха случая и обявиха само за 13 жертви.

 

Танцът на тръстиките има за цел да популяризира традиционните добродетели и запазването на девствеността преди брака. Повечето от момичетата са голи до кръста по време на своите изпълнения. Жените в Свазиленд

 

нямат право да притежават земя

 

и често се женят на 13-годишна възраст за по-стари мъже, на които е разрешено многобрачието. В страната са констатирани най-високите нива на заразяване с вируса ХИВ, които достигат до 28 на сто във възрастовата група на 15-49-годишните.

Кучка се цели в креслото на Обама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256959_%D0%9A%D1%83%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0

 Кметицата на американското градче Рабит Хаш, Кентъки – кучето Луси Лу, ще се кандидатира за президент на САЩ. Това съобщи собственикът й Боби Кейс.

 

Четириногата красавица стана градоначалник на Рабит Хаш през 2008 година. Тогава тя успешно пребори конкуренцията в лицето на девет кучета, котка, опосум, магаре и един човек. Девизът на предизборната й кампания беше „Кучката, на която можете да разчитате”, съобщава Cincinnati.com. По време на мандата си, който изтича на 5 септември, тя гордо вървеше начело на градските паради, появяваше се по телевизията и радиата, дори успя да се снима в няколко документални филма. За всички, които са се притесни за бъдещето на Америка, изданието отбелязва, че кметът на Рабит Хаш няма никаква реална власт и по никакъв начин не може да повлияе на обществения живот.

 

Междувременно стана известно, че Барак Обама ще тества уменията си по оцеляване сред природата в телевизионното шоу на известния британски водещ Беър Грилс Running Wild. Обама е първият държавен глава в шоуто на Грилс, което води знаменитости през трудни маршрути сред дивата природа. Двамата ще се разходят в Аляска, където президентът е на тридневно посещение, посветено на ефектите от климатичните промени.

 

 В момента администрацията му се опитва да събере подкрепа за законодателни мерки, ограничаващи значително емисиите на въглероден диоксид от електроцентралите в САЩ. Епизодът ще бъде заснет тази седмица, но излъчен по-късно през годината.

 

В предаването на Беър Грилс са се появявали личности като Бен Стилър, Кейт Уинслет и британският принц Хари.

 

На фона на тези елементи от политическото шоу в САЩ Белият дом обмисля “широк кръг” от опции за затваряне на военния затвор в Гуантанамо на остров Куба. Това съобщи говорителят на Обама - Джош Ърнест. Той говори на борда на президентския самолет “Еър форс уан”, с който президентът Барак Обама тръгна на път за Аляска.

 

Ърнест не изключи и лично решение на президента по въпроса. Той обаче добави, че все пак най-добрата опция за затварянето на затвора, което президентът Обама е обявил за един от своите приоритети, е одобрен от Конгреса план за преместване на затворниците. В Гуантанамо се държат заподозрени за тероризъм от няколко страни.

Нова жена се завъртя край Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256958_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8F+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD

 

 
alankabout.com
Руският президент си пада по спортни жени.
 
Наташа има доста откровени снимки.
Нова звезда от женски пол е изгряла за руския президент Владимир Путин, твърди американското издание The Daily Beast. Политикът сменил Алина Кабаева с друга бивша спортистка - Наталия Рагозина. Дамата е бивша абсолютна световна шампионка в женския бокс, известна с прозвището Парният чук. По-висока е от Путин - 181 сантиметра, тежи 76 кг и притежава впечатляваща физика. 39-годишната Наташа има снимки за мъжко еротично списание само по бельо. Напоследък Рагозина придружавала Путин на обществени мероприятия. Последно двамата бяха заснети преди дни на турнир по бойни изкуства в Сочи.

 

Очевидно руският президент си пада по спортни жени, не по-малко от това да демонстрира собствените си спортни умения, коментира изданието.

Пуснаха ислямски динар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256957_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80

 “Ислямска държава” обяви, че пуска в обръщение своя валута от златни, сребърни и медни монети, “за да разкъса оковите на капиталистическата финансова система на заробване, основаваща се на парче хартия под название доларова банкнота на Федералната резервна система”, предаде Ройтерс. Новата валута се нарича ислямски динар. Това е и името на златните монети, използвани през 630-те години по време на халиф Осман, които ислямистите са взели за образец. Стойността на един ислямски динар е 139 щатски долара.

Опит за преврат в Ислямска държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256956_%D0%9E%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0

 В терористичната групировка “Ислямска държава” е имало опит за преврат, след чието осуетяване са били разстреляни над 120 джихадисти. За това съобщи Саид Мамузани, представител на Демократичната партия на Кюрдистан в иракския град Мосул. “Имало е опит за свалянето от власт на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади. Прев­ратад­жиите са били

 

арестувани и екзекутирани

 

Разстреляни са били 122-ма бойци, включително 18 полеви командири. Ма­­совата екзекуция е станала в стария затвор на юг от Мосул”, казва той.

 

Превратаджиите планирали да завземат провинция Ниневия, да я обявят за независима от “Ислямска държава”, а след укрепване на властта си да тръгнат на поход срещу град Рака, обявен за столица на “халифата” на самообявилия се за халиф Абу Бакр ал Багдади. Заверата е трябвало да стартира в неделя, но два дни преди това няколко от превратаджиите били арестувани и след зверски мъчения разказали всичко.

 

Мамузани отбелязва, че вътрешният разкол в ИД напоследък е довел до десетки убити при избухнали междуособици сред джихадистите. “Разколът се основава на три неща: борба за власт, борба за влияние, подялбата на пари”.

 

Ден преди това  главорезите ислямисти изгориха живи четирима шиитски бойци в Ирак, заснеха екзекуцията на видео и го качиха в интернет. На видеото четиримата бойци на шиитските милиции “Хашид шааби” (“Народна мобилизация”) висят на въжета над кладата, а ръцете им са завързани за краката зад гърба. “Ислямска държава” съобщи, че екзекуцията е отмъщение за смъртта на четирима нейни членове, убити от проправителствените иракски сили. Те­­ро­ристичната групировка е взривила джамия в Ни­­не­вия и е осквернила две християнски църкви в историческия център на град Мосул, столица на тази северна провинция. “Бойците унищожиха исторически надписи в храма “Пресвета Бого­родица” и в халдейската църква в историческия център на Мосул”, съобщи бригаден командир на кюрдските милиции пешмерга.

 

Междувременно със сателитни снимки

 

бе потвърдено, че главният храм в древния сирийския град Палмира е унищожен, заяви ООН, цитирана от световните агенции. По-рано беше съобщено, че голяма експлозия, дело на групировката “Ислямска държава”, е нанесла значителни поражения на 2000-годишния храм на Бел, но имаше противоречиви информации за степента на разрушенията. Според ООН сателитни снимки показват, че главната сграда на храма е разрушена, както и намиращи се наблизо колони.

 

“Ислямска държава”, която превзе Палмира през май, унищожи преди седмица по-малкия храм на Баалшамин в комплекса и после разпространи снимки на разрушаването.

„Браво Тодор Живков” обслужва диктатора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256955_%E2%80%9E%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2%E2%80%9D+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BE%

 Правителственият VIP терминал на летище София е построен едва през 1974 година, а авиоотрядът се сдобива с три регионални съветски реактивни самолета Як-40. Витловият Ил-18 пък е заменен с реактивния Ту-154Б-2. Машината получава регистрация LZ-BTJ. Според градската легенда регистрацията на самолета може да се чете и като „Браво Тодор Живков”.

 

През 80-те отрядът се разраства и има в състава си три ескадрили. Първата е с тежки самолети Ту-154 и Ту-134, една с леки Як-40 и една с вертолети Ми-8. През 1988 г. старият Ту-154Б-2 е заменен с чисто нов Ту-154М. Регистрацията отново е LZ-BTZ („Браво Тодор Живков”).

Костов изтръсква хазната с $42 млн. за фалкона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256954_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%2442+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%

 След падането на Тато от власт остават едва два самолета „Ту” и един хеликоптер Ми-8. През есента на 1998 г. тогавашният транспортен министър Вилхелм Краус решава да обнови парка на отряда с машина за VIP полети. Премиерът Иван Костов набързо се съгласява, въпреки че само преди 2 години България е била на ръба на фалита.

 

Избран е свръхлуксозният френски Dassault Falcon 2000. Той може да превозва 9 - 12 души. Договорът е подписан в началото на 1999 г. и е на стойност $42 млн. Формално за самолета, който напоследък създава проблеми с незаключващия се колесник, парите идват от държавното дружество РВД. Но на практика са платени от отънялата държавна хазна. Докато бъде построен поръчаният Falcon 2000, на лизинг е взет друг френски бизнес джет - Falcon 50, припомня „Уебкафе”.

 

През 2003 г. е пенсиониран Ту-134 и започва драма по замяната на по-големия Ту-154, известен като „Куцото Ту”. Едва на 12 януари 2009 г. обаче е подписан договор между BH Air и Министерството на транспорта за два  Airbus A319.

 

Държавата изплаща лизинговите вноски на BH Air, а авиокомпанията погасява задължението си към Deutsche Bank. Стойността на сделката е $88,4 млн. и парите трябва да се върнат за пет години.

 

Двата самолета (с регистрации LZ-AOA и LZ-AOB) пристигат в България през май 2009 г. и са официално представени на 3 юни. В крайна сметка се стига до споразумението единият А-319 да бъде върнат на лизингодателя, а другият да остане в Авиоотряд 28.

Отбор от бивши в битката за Варна

http://petel.bg/Otbor-ot-bivshi-v-bitkata-za-Varna__125250

Снимка: Булфото Настоящ и бивш градоначалник, неуспял претендент от предишния вот, общински съветник и двама ексминистри от кабинета...

“Марка” похвали Мъри: Българският диригент е козът на “Астана”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4955627


Спрягат
Аршавин
за трансфер
при Стоилов

В голяма степен причина за успеха на “Астана” е качествената работа на българския специалист Станимир Стоилов.
Това пише в материал на авторитетния испански вестник “Марка”, който обикновено е цитиран в цяла Европа, за съперниците на “Атлетико” (Мадрид) в групата от Шампионската лига.
Спрягат Аршавин за трансфер при Стоилов В голяма степен причина за успеха на “Астана” е качествената работа на българския специалист Станимир Стоилов. Това пише в материал на авторитетния испански вестник “Марка”, който обикновено е цитиран в цяла Европа, за съперниците на “Атлетико” (Мадрид) в групата от Шампионската лига.

Преглед на печата от 2 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/02/2601855_pregled_na_pechata_ot_2_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Разходите за заплати в администрацията най-после започнаха да намаляват
През първите 7 месеца бюджетът е платил с около 18 млн. лв. по-малко за възнаграждения и осигуровки спрямо 2014 г.

Военният министър: Ремонтът на българските МиГ в Полша ще струва наполовина на руската оферта
В рамките на този месец трябва да бъдат доставени два ремонтирани двигателя, които ще ползваме под наем

Сега

МОН...

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955107

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Вълко Червенков не се доверявал на наши авиатори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256953_%D0%92%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%

 След Втората световна война България не разполага с гражданска авиация и самолети за обслужване на комунистическите велможи. Затова единственият в българската войска

 

бомбардировач Heinkel He-111

 

е преоборудван в пътнически

 

и става основен самолет за обслужване на висшето командване на войските и за военно-дипломатически мисии.

 

Остра потребност от гражданско въздухоплаване се появява през 1946 г., когато българска правителствена делегация трябва да участва в международни срещи, свързани с края на Втората световна война. Налага се спешно преоборудване в Държавната самолетна фабрика в Ловеч на десантно-транспортен „Юнкерс 52/3м” в пътнически. 14-членна българска делегация, водена от Васил Коларов, през април 1946 г. отлита за Прага, на другия ден за Копенхаген и след това за Париж.

 

„Юнкерс 52/3м” на гражданската авиация е ползван само веднъж от Георги Димитров по маршрута Варна - София. На 15 май 1948 г. главният инспектор пилот Никола Александров на българския държавен авиационен оператор Дирекция „Въздушни съобщения” избягва в Турция с предназначения за правителствен „He-111”. След това бягство на 30 юни 1948 г. бившият летец от въздушните войски Страхил Михалакиев отвлича в Турция и самолета Ju 52/3m. Това слага край на използването за известно време от комунистическите велможи на български летателни машини и екипажи. При необходимост Васил Коларов и Вълко Червенков известно време ползват само съветски граждански и военни самолети, изпратени специално за случая. Първият

 

истински правителствен самолет е „Ли-2 Борд 41”

 

Той бил доставен от Съветския съюз и е зачислен в 16-и транспортно-авиационен полк на летище Враждебна. Машината се произвежда по лиценз на прословутия С-47 на  „Боинг”, а в разработката на оригиналната американска   машина участва знаменитият български конструктор Асен Йорданов. В салона са поставени диван и радиоприемник. Самолетът  е обслужван от военни пилоти и се съхранява под засилена охрана в хангара на северния район на летището.

Авиоотрядът се ражда през 1964 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256952_%D0%90%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+1964+%D0%B3.

 След смяната на Вълко Червенков през 1956 г. новият първи партиен ръководител Тодор Живков се доверява на военните пилоти и техническото обслужване на правителствената машина, като започва да я ползва за пътувания в България и до социалистическите страни. Доставката на 2 самолета Ил-14 през 1956 г. за гражданската авиация налага преподготовка на български летци за експлоатацията им. След усвояването на машините по-модерният самолет се налага при извършване на полети за обслужване на правителството.

 

През 1964 г. от състава на ВВС е изведено звеното за правителствени превози. Формално то се числи към Министерството на транспорта, но реалното му подчинение е към Пето управление на ДС (Управление за безопасност и охрана – УБО). Това е и рождената година на правителствения авиоотряд. Три години по-късно двата Ил-14 са заменени с два Ан-24, които идват със салон във VIP конфигурация.

 

През 1968 г. Тодор Живков трябва да пътува до Ню Йорк за сесия на ООН. В правителствения отряд обаче няма самолет, който да прелети Океана. За целта  авиокомпания „Балкан” предоставя турбовитлов лайнер Ил-18 с четири двигателя. Веднага след това за нуждите на правителството е поръчан Ил-18Д. През 1971 г. с него Станко Тодоров, който сменя Живков на министърпредседателския пост, посещава Северен Виетнам. През същата година пък е взето решение в експлоатация да се въведат реактивните Ту-134.

Д-р Каталиева: Екипите на Бърза помощ не са равномерно разпределени

http://healthy.actualno.com/D-r-Katalieva-Ekipite-na-Byrza-pomosht-ne-sa-ravnomerno-razpredeleni-news_489076.html

След като има закъснения, най-вероятно, е защото линейките не са разположени както трябва. Това каза д-р Десислава Каталиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, пред "Фокус". „Проблем е и това, че не навсякъде е равномерно разпределението на екипите на Спешна помощ”, заяви д-р Каталиева. Тя посочи за пример европейските страни, в които се използват компютърни анализи на конкретни ситуации, например колко екипа трябва да бъдат налични в опреде

Шефът на БЛС: Сливането на болници трябва да е пожелателно

http://healthy.actualno.com/Shefyt-na-BLS-Slivaneto-na-bolnici-trjabva-da-e-pojelatelno-news_489029.html

Национална здравна карта трябва да бъде изработена. Проблемът с акредитацията е възможният субективизъм, проявяван на комисиите. Сливането на болници трябва да има пожелателен характер. Щом едно лечебно заведение дава комплексност в лечението, не виждам защо то трябва да бъде сливано. Всеки бъдещ ръководител на болница трябва да притежава квалификационна степен магистър по Здравен мениджмънт. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по повод предложената здравна

Москов: Бруцелозата в Рила е от Македония

http://healthy.actualno.com/Moskov-Brucelozata-v-Rila-e-ot-Makedonija--news_488873.html

С бруцелоза, пренесена от Македония вече заразените в Рила са 22-ма. Опасната болест е дошла от внесен нелегално козел за разплод от западната ни съседка, това каза днес в Благоевград министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС. "Големият брой заболели от бруцелоза в гр. Рила се дължи на неспазване разпоредбите на здравните органи от жителите на града не може да държиш току що издоено мляко на 35-градусова жега и да го ползваш за лекарство", каза министър Петър Москов. Той даде

Москов: Ако разбера, че някъде връщат болни, ще има сурови наказания

http://healthy.actualno.com/Moskov-Ako-razbera-che-njakyde-vryshtat-bolni-shte-ima-surovi-nakazanija-news_488861.html

Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че всички болници, независимо дали са частни, държавни или общински ще бъдат проверявани дали приемат спешни случаи. "Няма да толерирам някои болници да се ползват с привилегии. Всяка трябва да приема спешни пациенти 24 часа в денонощието. Ако разбера, че някъде се връщат болни, ще има сурови наказания. Не е еднаква натовареността на спешните отделения", заяви д-р Москов при посещението си в Благоевград, цитиран от „24 часа“. До него дости

Шефът на затворената болница: Москов предприе политическа акция

http://healthy.actualno.com/Shefyt-na-zatvorenata-bolnica-Moskov-predprie-politicheska-akcija-news_488796.html

Директорът на първата българска болница с отнет лиценз обвини здравния министър, че е предприел „наказателна акция с политико-икономически и местен характер. Доктор Добрин Папуров, собственик и управител на частната клиника в Търговище, която от вчера е затворена, заяви, че ще обжалва решението, предаде Нова телевизия. Здравният министър отне лиценза на клиниката заради доказани драстични нарушения и източване на Здравната каса. Болницата е ощетила бюджета на касата с 200 000 лева. Били

Хасан Адемов: ДПС е "за" реформа в здравеопазването, но след широко обсъждане

http://healthy.actualno.com/Hasan-Ademov-DPS-e-za-reforma-v-zdraveopazvaneto-no-sled-shiroko-obsyjdane-news_488755.html

ДПС е „за“ реформа в здравеопазването, но след широко обсъждане. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и член на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите му от Движението за права и свободи няма да подкрепят предложението на министър Петър Москов за задължителното сливане на болнични заведения. Според него с такава промяна в закона може да се стигне до закриване на по-малките болниц

България е сред държавите в ЕС с най-много жертви на здравната система

http://healthy.actualno.com/Bylgarija-e-sred-dyrjavite-v-ES-s-naj-mnogo-jertvi-na-zdravnata-sistema-news_488701.html

България е една от четирите държави в Европейския съюз с най-много жертви на здравната система, показват данни на Евростат. 1,2 милиона човешки живота на хора под 75 години в целия Европейски съюз са можели да бъдат спасени, сочи още статистиката. У нас неспасените хора през 2012 година са повече от 500 на всеки 100 000 души. От една страна, смъртта им е можело да бъде избегната, ако здравната ни система беше по-ефективна. От друга - смъртните случаи щели да бъдат по-малко, ако самите ние бяхме

200 000 лв. през 2007 г. е източила болницата в "Търговище" с отнето разрешително

http://healthy.actualno.com/200-000-lv-prez-2007-g-e-iztochila-bolnicata-v-Tyrgovishte-s-otneto-razreshitelno-news_488646.html

За 9-месечния период, за когато трае разследването през 2007 г. и решението на съда, болницата "Папуров" в Търговище е източила 200 000 лв. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС. По-рано днес здравният министър отне разрешителното за работа на частната болница в Търговище. Москов обясни, че здравното заведение чрез различни схеми е източвало пари от здравната каса. С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 27 юли 2015 г. по категоричен начин е потвърдено

Москов отне разрешителното на частна болница в Търговище, точила НЗОК

http://healthy.actualno.com/Moskov-otne-razreshitelnoto-na-chastna-bolnica-v-Tyrgovishte-tochila-NZOK-news_488606.html

Отнемам разрешителното за работа на Специализирана хирургична болница за активно лечение "Папуров" в град Търговище, която е частна болница. Това заяви днес здравният министър Петър Москов, предаде БГНЕС. Разрешителното за болницата в Търговище е отнето, защото в нея се нарушават правата с цел източване на пари от НЗОК. Освен това пациенти, които даже не знаят къде е болницата, са се водили там. Отчитани са заболявания на пациенти, които те никога не са имали. Петър Москов заяви, че отнемането

Дариткова: ГЕРБ няма за цел да бламира здравната реформа на Москов

http://healthy.actualno.com/Daritkova-GERB-njama-za-cel-da-blamira-zdravnata-reforma-na-Moskov-news_488523.html

От партия ГЕРБ заявиха, че нямат за цел да бламират предложенията на министър Петър Москов за промени в Закона за лечебните заведения. В Смолян председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова каза, че предлаганите от нея поправки целят единствено постигането на максимално широко съгласие, предаде БНР. "Това, което ние от политическа партия ГЕРБ сме предложили, в никакъв случай не е отстъпление от принципите, заложени в споразумението за коалиционно партньорство и в

Какво представляват паник атаките?

http://healthy.actualno.com/Kakvo-predstavljavat-panik-atakite-news_488383.html

Паник атаките представляват пристъпи, които могат да бъдат самостоятелни или да са един след друг. Това е състояние на интензивна тревожност с телесни ефективни и когнитивни симптоми. Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново психологът Илка Арнаудова. Тя обясни, че при паническите атаки тялото се насища със стресови хормони - адреналин и кортизол, както и че се променя биохимията на тялото. "Физиологичните симптоми са усещане за страх, може да има изпотяване, сърцебиен

До 2020 г. линейките трябва да пристигат за най-много 20 минути във всяко населено място

http://healthy.actualno.com/Do-2020-g-linejkite-trjabva-da-pristigat-za-naj-mnogo-20-minuti-vyv-vsjako-naseleno-mjasto-news_488381.html

До 2020 г. всички линейки трябва да са на най-много 4 години, а чрез реорганизация в Бърза помощ лекарите да достигат до всеки един болен в което и да е населено място за най-много 20 минути. Това заяви в ефира на bTV заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Припомняме, че по-рано Шарков обяви, че ремонти на спешните центрове трябва да започнат в средата на 2016 годин. Парите ще бъдат осигурени по проекта за модернизация на спешната помощ на стойност 85 милиона евро. Една от пър

ГЕРБ ще бламира болничната реформа на Москов?

http://healthy.actualno.com/GERB-shte-blamira-bolnichnata-reforma-na-Moskov-news_488342.html

След като ГЕРБ бламира съдебната реформа, предложена от Реформаторския блок, сега партията на Бойко Борисов отхвърля и всички сериозни промени, които здравният министър Петър Москов се опита да наложи в болниците с промените в Закона за лечебните заведения. Проектът беше променен още преди да влезе в парламента по желание на най-голямата партия от управляващата коалиция. Внесените от ГЕРБ поправки между първо и второ четене отменят редица идеи на министъра. Най-важният текст - че здравнат

Нови 5 души от град Рила са заболели от бруцелоза

http://healthy.actualno.com/Novi-5-dushi-ot-grad-Rila-sa-zaboleli-ot-bruceloza-news_489450.html

Още пет души от град Рила са болни от бруцелоза, показват последните резултати от изследванията. Животните в Рилския манастир, при които заразата е потвърдена, са били дарение на светата обител, информира БНР.  До този момент в района на епидемичния взрив са изследвани над 1400 животни и около 200 човека. Новите случаи бяха потвърдени от областния управител на Кюстендил Виктор Янев, минути след като получи справката от Агенцията за безопасност на храните и здравната инспекция, които след

25 заразени животни с бруцелоза са установени в Плевенско

http://healthy.actualno.com/25-zarazeni-jivotni-s-bruceloza-sa-ustanoveni-v-Plevensko-news_489398.html

Миналата седмица е получен сигнал, че в село Ракита - Община Червен бряг има животни доставени от района на град Рила - област Кюстендил, където бе локализирано огнище на зараза от бруцелоза, съобщиха от Областна администрация - Плевен. В тази връзка от Областна дирекция по безопасност на храните - Плевен са предприели необходимите ограничителни мерки като животните са затворени, а млякото се унищожава в специално определени за това траншеи. Проведени са разяснителни мероприятия. Към днешна да

Антраксът от Варненско стигна Пловдив

http://society.actualno.com/Antraksyt-ot-Varnensko-stigna-Plovdiv--news_489276.html

Антраксът от Варненско стигна до Пловдив. 20 животински кожи, заразени с антракс, са били заровени спешно от инспектори на Агенцията по безопасност на храните край Куклен преди дни, съобщава БНТ. Търговци закупили кожите от пазар за животни в Провадия и ги докарали за продажба в Куклен. След като чули обаче за плъзналата зараза, те се уплашили и сигнализирали в полицията, информира Topnovini.bg. Кожите са иззети за изследване. Резултатите показали, че всички са заразени с антракс. Пробите на т

Извадиха 13-килограмов тумор от бъбрек в МБАЛ "Пловдив"

http://plovdiv.actualno.com/Izvadiha-13-kilogramov-tumor-ot-bybrek-v-MBAL-Plovdiv--news_489239.html

Тумор с тегло 13 кг. извади известният уролог доц. д-р Димитър Шишков, след 5-часова операция в МБАЛ "Пловдив". Въпреки огромното образувание и загубата на литър кръв, прогнозата за 60-годишния пациент е добра, заяви водещият специалист, съобщиха от здравното заведение. Доц Шишков подчерта, че в цялата си практика е имал не повече от 10 случая, в които е лекувал толкова големи тумори. Интересното в случая е, че формацията е злокачествена, но няма метастази, което дава шанс на болния да се възст

Нелегални мигранти блокираха тунела под Ламанша

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67299/Nelegalni-migranti-blokiraha-tunela-pod-Lamansha

/Поглед.инфо/ Пет влака „Евростар” (Eurostar) бяха блокирани през нощта срещу сряда на входа на тунела под Ламанша от френската страна.

Земеделският министър открива БАТА АГРО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256949_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%90%D0%93%D0%A0%

 Земеделското изложение БАТА АГРО тази година ще бъде открито от министъра на земеделието и храните Десислава Танева. От 8 до 11 септември на летището в Стара Загора ще се проведе второто му есенно издание. Досега на изложението са заявени над 34 хил. кв. м изложбени площи от над 160 фирми, като новите участници са 20, съобщи председателят на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника Тодор Николов. По време на изложението ще се проведе  информационен семинар относно мерките от ПРСР 2014-2020, организиран съвместно с аграрното министерство.  Изложението БАТА АГРО ще покаже най-актуалното от света на земеделието – агротехника с възможност за тест драйв и демонстрации в работни условия, семена, торове, препарати, съобщават организаторите.

Индия става нов пазар за туризма ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256948_%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B8

 Индия е огромен и много перспективен туристически пазар, , обяви вчера министърът на туризма Николина Ангелкова в Балчик. По думите й министерството на туризма планира в рамките на 5 години България да стъпи на тази далечна дестинация. Тя припомни, че през последните месеци България беше посетена от звезди на “Боливуд”, които са били впечатлени от културните и природните забележителности, от гостоприемството и са станали посланици на нашата страна.

 

През октомври-ноември се очакват и голфъри от Индия, а през идната година потокът ще бъде засилен. Министерството ще подкрепи този вид туризъм при рекламирането и максимално ще улесни административните процеси, ако инвеститори проявят интерес да изградят нови голф игрища, каза още Николина Ангелкова. Посланикът на Индия в София Раджеш Кумар Сачдева пожела на България да вземе своя дял от огромния туристически пазар в неговата страна.

Банките със 110,4 млн. лв. печалба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256947_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+110%2C4+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0

 Банковата система печели нови 110,4 млн. лв. през юли, показват изчисления на Investor.bg на база статистиката на БНБ. Положителният финансов резултат е близо два пъти по-голям от този, регистриран през юни, и е вторият най-голям от началото на годината, след като секторът започна 2015 г. с печалба в размер на 121 млн. лв. И това не е всичко – за седем месеца кредитните институции спечелиха толкова, колкото за девет месеца през миналата година.

 

В седмия месец на годината 28-те банки, които оперират у нас, печелят 110,4 млн. лв., като напълно покриват загубата за 101,9 млн. лв., която инкасира секторът през юли 2014 г., когато Българска народна банка (БНБ) все още публикуваше резултатите на системата с и без тези на поставените тогава под специален надзор Корпоративна търговска банка и дъщерната й ТБ Виктория.

 

Освен това юлската печалба е с 95,7% по-голяма в сравнение със спечелените от банките 56,4 млн. лв. през юни. От началото на годината секторът натрупва печалба в размер на 613,654 млн. лв. - точно толкова, колкото спечели за деветте месеца на 2014 г., изваждайки резултатите на КТБ и ТБ „Виктория”. За периода януари-юли 2015 г. е близо 2,7 пъти по-голяма от положителния финансов резултат на сектора в размер на 230 млн. лв., какъвто беше за същия период на миналата година, когато се причислят резултатите на КТБ и ТБ „Виктория”. Когато техните резултати се извадят, за седеммесечието на 2015 г. печалбата на сектора расте с 25,4% от 489 млн. лв.

8000 евро за място в купето на „Ориент експрес”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256946_8000+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%80%D

 Около 8000 евро средно струва тази година едноседмичното пътуване от Париж до Истанбул с „Ориент експрес”. В зависимост от предлаганите екстри цената може да е и по-висока. Общо 95 са пасажерите във влака, като най-много са американците. Има също белгийци, французи, канадци, австралийци, южноафриканци , аржентинец и китаец. Най-възрастният е 86-годишен американец. Персоналът е от 45 души, които са обучени да се държат с пътниците като с кралски величия. Както всяка година, главният готвач Кристиян Бодигел излезе да поговори с посрещачите и да задоволи любопитството им за сервираните ястия. За да е по-пълна информацията, Бодигел раздаде менюта. Посрещачите пък си направиха снимки с любезния готвач.

 

В Русе влакът пристигна с 4 минути закъснение и спря в 13,09 часа. По време на 45-минутния престой бе заредена вода и оставени отпадъците, грижливо завързани в черни чували.

 

Само веднъж в годината „Ориент Експрес” се движи по маршрута Париж – Истанбул, като в България спира на две места – в Русе и във Варна. Във Варна престоят е по-дълъг и пътниците имат възможност да се разходят из града, след което се отправят за Истанбул.

Гришо за първи път в богаташка класация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256945_%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Григор Димитров попадна за първи път в кариерата си в годишната класация на най-добре печелещите тенисисти на американското списание Forbes. Той заема

 

11-о място със спечелени $7,8 млн.

 

за периода 1 юни 2014 – 1 юни 2015 г. От тях 2,3 млн. са от наградни фондове от турнири. Лидер е Роже Федерер (Швейц) с $67 млн. (9 от тенис), той е и рекордьор за цялата си кариера с $93 млн. В класацията са 12 тенисисти – 7 мъже и 5 жени. Бившата изгора на Димитров – Мария Шарапова е първа при жените  и №5 с $29,7 млн.

 

Гришо излиза днес срещу играещия за Казахстан Михаил Кукушкин във втория кръг на US Open. На старта той отстрани Матю Ебдън (Авл) с 6:4, 6:2, 6:4 за час и 28 минути. Това беше неговата трета победа над този съперник.

 

Роденият във Волгоград Кукушкин, в момента №56 в ранглистата, пък се наложи над Йен-Сун Лу от Тайван с 6:3, 6:3, 3:0 и отказ на тайванеца заради контузия. Двамата с Димитров, който е 17-и в схемата и в света, са играли досега 2 пъти и са си разменили по една победа.

 

С впечатляваща победа за час и 10 минути стартира поставеният под №1 в схемата Новак Джокович над Жоао Соуса (Браз) с 6:1, 6:1, 6:1.

 

Сърбинът наниза 8 аса, вкара 75 наниза 8 аса, вкара 75% от първите си сервиси и спечели 92% от точките си на тях, направи 7 срещу 27 непредизвикани грешки. Лидерката при жените Серена Уилямс (САЩ) стигна още по-бързо до втори кръг – само за 27 минути. Толкова продължи мачът й с Виталия Дятченко (Рус), приключил при 6:2, 2:0 и отказ на рускинята.

 

Швейцарската звезда Белинда Бенчич,

 

която победи Серена преди 2 седмици

 

на финала „Роджърс къп” в Канада пък дори не се изпоти при разгрома на нашата Сесил Каратанчева с 6:1,6:2 едва за 58 минути.

Спортист от изчезващ вид

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256944_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%89+%D0%B2%D0%B8%D0%B4

 Разположен отпред атмосферен бензинов двигател, задно предаване, ръчна скоростна кутия и само две места в купето – все хубави неща, които карат маниаците на тема спортни автомобили да настръхват. В съвременните коли вече все по-рядко се среща това съчетание, но японците продължават да правят един спортист от изчезващ вид. Като наследник на знаменитата Z-серия, водеща своето начало още от 1969 година, Nissan продължава традициите със спортното купе 370Z. Още повече състезателна страст добавят инженерите от спортното подразделение Nismo, които са направили обновена версия на 370Z Nismo, обединяваща редица дизайнерски и технологични подобрения, които превръщат купето в най-вълнуващия 370Z до момента.

 
Nissan 370Z Nismo
3,7-литров 6-цилиндров бензинов мотор

 

344 к.с. максимална мощност 7400 об./мин

 

371 Нм въртящ момент при 5200 об./мин

 

5,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

 

250 км/ч максимална скорост

 

10,6 л/100 км среден разход на бензин

 

248 г/км емисии на СО2

 

101 600 лева цена на модела

Претърсиха цяла Витоша, няма и следа от изгубения младеж

http://petel.bg/Pretarsiha-tsyala-Vitosha--nyama-i-sleda-ot-izgubeniya-mladezh-__125249

Снимка: Нова Телевизия Четвърти ден продължава издирването на младежа, изчезнал във Витоша. Запрян Хорозов, дежурен в Планинска...

Товарят шкаф в линейка, дали му е лошо?

http://petel.bg/Tovaryat-shkaf-v-lineyka--dali-mu-e-losho--__125248

Снимки: bTV Екип на Спешна помощ, който товари шкаф в линейка, беше заснет от бдителен столичанин. Той изпратила снимките в рубриката „Аз,...

Кирил Йорданов: Няколко души се запалиха в България, някой да е поел отговорност?

http://varna.actualno.com/Kiril-Jordanov-Njakolko-dushi-se-zapaliha-v-Bylgarija-njakoj-da-e-poel-otgovornost-news_493125.html

Има мотиви, които са в недалечното минало и аргументирани към днешния момент, не става дума за мераци. Крайно неподхояща дума е това. Става дума сериозни мотиви – житейски мотив – искам да изчистя името си. Имам и професионален мотив, това което мина в главата ами може да бъде полезно за хората. Това заяви в студиото на bTV бившият кмет на Варна Кирил Йорданов, за който стана ясно, че ще се кандидатира отново за поста. "Тогава се случи преврат – няма спор. Хиляди варненци и

Пламен Димитров: Глад за кадри има навсякъде, да се увеличат заплатите

http://business.actualno.com/Plamen-Dimitrov-Glad-za-kadri-ima-navsjakyde-da-se-uvelichat-zaplatite-news_493124.html

Всички сектори в България изпитват крещяща нужда от кадри, това се отнася и за образованието. Тази година се търсят учители и за хуманитарни науки, 1500 се наемат за новата учебна година. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в коментар на новината от вчера, че заплатите на учителите ще бъдат увеличени. Синдикалистът изброи и другите сектори, които има нужда от работна ръка – здравеопазване, дори индустрия, където нямало стругари, фрезисти. В София безработицата е фикционна &nd

Феноменът Ел Ниньо ще се развихри с небивала сила

http://climate.actualno.com/Fenomenyt-El-Ninio-shte-se-razvihri-s-nebivala-sila-news_493110.html

Климатичният феномен Ел Ниньо ще се усили до края на годината и ще стане един от най-мощните, от 1950 година, съобщава Световната метеорологична организация, цитирана от РИА Новости. По данни на синоптиците пикът на усилване на Ел Ниньо ще се падне в периода от октомври до януари. Климатичният феномен Ел Ниньо представлява периодично затопляне на повърхността на водата в тропическите райони на Тихия океан. По време на силните Ел Ниньо през 1982-1983 и 1997-1998 година температурата на повърхно

Реформаторите подписаха за регистрация, налагат две известни лица в София

http://sofia.actualno.com/Reformatorite-podpisaha-za-registracija-nalagat-dve-izvestni-lica-v-Sofija-news_493122.html

Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов и понастоящем член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, ще води листата за общински съветници на коалицията в София. Договорката беше постигната от лидерите на Реформаторите вчера (1 септември), когато беше подписано и споразумение за единна регистрация на местните избори, предаде "Труд". Депутатът и бивш общински съветник Вили Лилков от ДСБ вече официално е и кандидатът на Реформатор

Нов пожар в зоната около Чернобил

http://europe.actualno.com/Nov-pojar-v-zonata-okolo-Chernobil-news_493121.html

В забранената зона около Чернобилската АЕЦ тази вечер отново избухна пожар, съобщиха от службата за извънредни ситуации на Украйна. Не се посочва точното място на пожара, но се отбелязва, че ситуацията е под контрол. Предишният голям пожар в 30-километровата забранена зона около Чернобилската АЕЦ бе на 9 август, в района между бившите села Беда Варовичи и Ковшиловка. Подпалиха се сухи треви и дъвесна маса на обща площ от около 32 хектара. Пожарът бе локализиран на 14 август. Министър-председат

Материал като на "Терминатор" зараства раните си (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/Material-kato-na-Terminator-zarastva-ranite-si-VIDEO-news_493005.html

Учените от Мичиганския университет (САЩ), с финансовата подкрепа на НАСА, са разработили материал, който има способност да се самовъзстановява. За да се постигне такъв ефект, между двата слоя твърд полимер изследователите поставили специално разработена течност, чийто химичен състав се пази в тайна. В случай на нарушаване на целостта на твърдия слой течността изтича навън и ключовата ѝ съставка влиза в химична реакция с кислорода. Резултатът е невероятен – повредената обвивка зараства б

Какъв е хороскопът за днес

http://curious.actualno.com/Kakyv-e-horoskopyt-za-dnes-news_493115.html

Овен Днес много ще ви се иска да кажете нещо важно, според вас, на някого, да му отворите очите. Важното е да осъзнаете, че това не е ваша задача. Така само ще задоволите желанието си да се изкажете, но нямате право на това. Телец Днес ще сте особено мнителни. Може би страховете ви си имат своето основание, но се опитайте да си представите как бихте действали в ситуацията ако не се страхувахте от нищо. Близнаци Днес не се подавайте на първото впечатление. Ще ви се наложи да действате бързо

Св. мъченик Мамант

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenik-Mamant-news_493113.html

Св. мъченик Мамант се родил в началото на втората половина на третия век в Пафлагония, област в северната част на Мала Азия, между Понт и Витиния. Родителите му – Теодот и Руфина – били знатни и богати римски патриции. Просветени с евангелското учение, те открито изповядвали своята вяра в Господа Иисуса Христа и тъй привличали към Църквата много езичници. През време на гонението при римския император Валериан те били хванати и отведени в Кесария кападокийскаРечник. И там били изправе

Жълт код е обявен в 21 области на страната днес

http://society.actualno.com/Jylt-kod-e-objaven-v-21-oblasti-na-stranata-dnes-news_493109.html

Жълт код е обявен в 21 области на страната заради опасно високи температури, съобщи БГНЕС по информация от НИМХ. На 2 септември кодът ще е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. В по-голямата част на областите максималните температури ще са около 35-38 градуса. За останалит

Дания изпраща първия си астронавт... да кара колело

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/02/2601864_daniia_izprashta_purviia_si_astronavt_da_kara_kolelo/?ref=rss


"Датският Гагарин" - така наричат в Европейската космическа агенция Андреас Могенсен, който в сряда сутринта трябва да стане първият представител на своята страна, полетял в космоса.

В орбита той ще отнесе със себе си едно от любимите занимания на датчаните – да карат колело, коментира "Ройтерс". Експеримент в Международната космическа станция ще тества ново оборудване за произведените в Дания велоергометри на борда за поддържане на физическата форма.

Телероботика,...

Учителите с по-високи заплати, но засега еднократно

http://petel.bg/Uchitelite-s-po-visoki-zaplati--no-zasega-ednokratno__125247

Снимка: Булфото Заплатите на учителите в средното образование ще бъдат увеличени от началото на октомври. Държавата ще отпусне...

Трогателна любовна снимка просълзи Интернет

http://petel.bg/Trogatelna-lyubovna-snimka-prosalzi-Internet__125246

Снимка: noticias.uol.com.br Трогателна снимка стана хит в мрежата, защото показва нагледно, че за любовта няма граници и във времето.  Възрастен...

Депутатите се връщат на работа

http://petel.bg/Deputatite-se-vrashhat-na-rabota__125245

Снимка: Булфото Депутатите се връщат на работа. След едномесечна лятна ваканция пленарната зала отново ще се напълни, информира Нова тв....

Ето какво ще е времето днес. Опасна жега в 21 области в страната

http://petel.bg/Eto-kakvo-shhe-e-vremeto-dnes--Opasna-zhega-v-21-oblasti-v-stranata__125244

Снимка: Булфото "Жълт код" за днес е обявен в 21 области на страната заради опасно високи температури. Предупреждението е в сила за...

На този ден- един красив български град има празник днес

http://petel.bg/Na-tozi-den--edin-krasiv-balgarski-grad-ima-praznik-dnes__125232

На 2 септември през 1947 г. е основан е град Димитровград, който днес празнува 68 години от създаването си. На този ден в историята: 31 г....

Цветни линии на летището вече упътват пътниците към "правилните" таксита

http://society.actualno.com/Cvetni-linii-na-letishteto-veche-upytvat-pytnicite-kym-pravilnite-taksita-news_487450.html

От днес цветни пътеки ще улесняват пътниците на летище София при придвижването им към транспортните връзки на столицата. Тези мерки са част от предприетите от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски действия за ограничаване на случаите на подведени и излъгани пътници от недобросъвестните таксиметрови превозвачи в района на аерогарата. Трите пътеки са маркирани в различени цветове и с различно графично изображение. Те ще насочват пътниците към транспо

Предстои гайдарското надсвирване в с.Гела

http://goodnews.actualno.com/Predstoi-gajdarskoto-nadsvirvane-v-sGela-news_487378.html

Всяка година в началото на август на Илинденските поляни край родопското село Гела се събират местни родове. Традицията датира от далечното минало, спазва се и днес. Точно от нея тръгва идеята за гайдарското надсвирване, което се провежда вече 13-та година, предаде БГНЕС. Местният събор се превърна във фестивал на автентичния родопски фолклор, а изпълненията имат и конкурсен характер. Изпълнителите задължително свирят на каба гайда, а в зависимост от възрастовата група, трябва да изпълня

Български ученици спечелиха медали на олимпиада по химия в Баку

http://goodnews.actualno.com/Bylgarski-uchenici-specheliha-medali-na-olimpiada-po-himija-v-Baku--news_487195.html

Български ученици спечелиха един сребърен и три бронзови медала от 47-мата Международна олимпиада по химия, която се проведе в град Баку, Азербайджан, съобщиха от МОН. Сребърният медал завоюва Пенчо Бейков – ученик в XII клас от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) "Акад. Любомир Чакалов" в София. Бронзови медалисти са Борис Борисов – ученик в XI клас на НПМГ – София, Силян Янев – ученик в XII клас на 91 Немска езикова гимназия в София, и Любен Борис

"Баба Вида" оживява със средновековен фестивал

http://society.actualno.com/Baba-Vida-ojivjava-sys-srednovekoven-festival-news_486956.html

Средновековният замък "Баба Вида" е символът на Видин, макар да не е единствената му историческа и културна забележителност. Изграден е върху основите на античната крепост "Бонония". Сегашният си вид е придобил през десети век, характерен за Втората българска държава. Като отбранително съоръжение е получил завършен вид през ХIII - ХIV век, когато става седалище на българските царе, създали Видинското царство. Тогава той е имал 10 кули - 4 ъглови и 5 странични, вътрешна оградна стена с дебелина 2

Медал и купа завоюваха математиците от ПМГ - Бургас на състезание в Хонконг

http://goodnews.actualno.com/Medal-i-kupa-zavouvaha-matematicite-ot-PMG---Burgas-na-systezanie-v-Honkong-news_486780.html

Успех на международно състезание отбелязаха това лято възпитаниците на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, съобщиха от училището. От 12 до 17 юли в Хонконг се проведе осемнадесетото Primary Mathematics World Contest, което събра 38 отбора с ученици до 13, 5 годишна възраст от цял свят. Състезанието е организирано от фондация Po Leung Kuk. За Хонконг от морския град заминаха шестокласниците Жени Янчева, Йоана Илиева, Бояна Боянова и Галин Тотев, заедно с преподавателите Йовка Ни

Сестри Стоеви поставени на световното по бадминтон

http://moresport.actualno.com/Sestri-Stoevi-postaveni-na-svetovnoto-po-badminton-news_486700.html

Международната федерация по бадминтон публикува днес списъка на поставените състезатели за жребия за 22-ото Световно първенство в Джакарта (10-16 август). На двойки при жените Габриела и Стефани Стоеви ще бъдат №16 в схемата. Те са единствените представители на България, които ще бъдат сред поставените, предаде БГНЕС. По този начин златните сестри, които вчера триумфираха с титлата на турнира във Владивосток, ще избегнат сблъсък до осминафиналите с най-силните дуети в света. Водачки щ

7 медала за България от Международна олимпиада по математическа лингвистика

http://goodnews.actualno.com/7-medala-za-Bylgarija-ot-Mejdunarodna-olimpiada-po-matematicheska-lingvistika--news_486481.html

С впечатляващи резултати за българския национален отбор по лингвистика приключи 13-тата Международна олимпиада, която се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли, съобщиха от Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН). Общо седем от осемте ни състезатели в завършилата днес 13-та Международна олимпиада по математическа лингвистика получиха медали, нареждайки се на второ място след САЩ. На индивидуалното състезание осемте български състезатели спечелиха общо 394

Рашидов: Изложбата "Епопея на Тракийските царе" премина при огромен интерес

http://society.actualno.com/Rashidov-Izlojbata-Epopeja-na-Trakijskite-care-premina-pri-ogromen-interes-news_486094.html

Безспорно изложбата „Епопея на Тракийските царе – археологически открития в България” в Музея „Лувър” е най-престижното българско културно събитие в чужбина за 2015 година. Изключителен беше интересът към нея. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов, предаде Фокус. „Можете да пресметнете колко много ценители на изкуството и на античността от цял свят имаха възможността през последните близо 100 дни да се запознаят с 1629-те уникални находки от българс

Соларни чадъри зареждат мобилни устройства на централния плаж във Варна

http://varna.actualno.com/Solarni-chadyri-zarejdat-mobilni-ustrojstva-na-centralnija-plaj-vyv-Varna-news_485934.html

Седем плажни чадъра, наречени „Морски слънчогледи", зареждат безплатно електронни устройства на централния плаж във Варна. Официалното откриване на соларните зарядни станции се състоя днес на Алея Първа. Чадърите работят и могат да зареждат безплатно телефоните и таблетите на всички, които са на плажа в момента, каза пред БНР Теодора Стоянова от неформална група „Кашалот", които осъществиха идеята за соларните чадъри. Те са снабдени с малки соларни панели с мощност 10 вата и позв

Дарителският проект за раздаване на храна на 15-годишния Мино търси съмишленици

http://goodnews.actualno.com/Daritelskijat-proekt-za-razdavane-na-hrana-na-15-godishnija-Mino-tyrsi-symishlenici-news_485862.html

В Пловдив днес (22 юли) ще се случи благотворително раздаване на храна като част от проекта “Ако си дал”. Инициативата предприемат 15-годишният Мино Караджов и партньорът му Стефан Чолаков. Храната не е предназначена само за хора, които са лишени от дом, а за всички, които имат нужда от топъл обяд или вечеря, обясни Мино пред Actualno.com. Младежът отдавна обмислял възможността да предприеме подобна инициатива, а идеята се родила след публикацията в социалните мрежи на човек, работ

Ученичка от Пловдив грабна бронзов медал на Световното по математика

http://goodnews.actualno.com/Uchenichka-ot-Plovdiv-grabna-bronzov-medal-na-Svetovnoto-po-matematika-news_485616.html

Ученичка от пловдивското училище „Елин Пелин” завоюва бронзов медал от международното състезание „Математика без граници”, чийто финал тази година бе в Несебър. Мартина Маркова само преди дни се окичи с третото място и бе отличена сред 856 конкуренти от Азербайджан, Беларус, България, Казахстан, Китай, Мексико, Русия, Румъния, Турция и Узбекистан. Момичето вече е прието в ОМГ „Акад. Кирил Попов”. На финалите пловдивското училище „Елин Пелин”, коет

Награда за млад футболист, спасил дете в Дунава

http://goodnews.actualno.com/Nagrada-za-mlad-futbolist-spasil-dete-v-Dunava-news_485490.html

Младият видински футболист, който спаси дете дете на надуваем дюшек, отнесен от течението на Дунав, получи писмена благодарност от главен инспектор Петър Петров - началник на РУ-Видин. Наградата за 24-годишния Ангел Цолов - футболист от ОФК "Бдин" е за смелата постъпка, куража и сърцатостта при спасяване на детето от водите на река Дунав, допълва Дарик нюз. На 15 юли в 13.50 часа чрез тел.112 в дежурната част на полицията бил получен сигнал за дете на надуваем дюшек, носен от течението на р.Ду

В Бургас ще отвори врати първото в България заведение за хора с увреждания

http://burgas.actualno.com/V-Burgas-shte-otvori-vrati-pyrvoto-v-Bylgarija-zavedenie-za-hora-s-uvrejdanija-news_485334.html

Първото заведение в България за хора с увреждания ще бъде в Бургас. Това каза Атанас Атанасов, концесионер на бургаския северен плаж, пред "Фокус". По думите му на бившия Евин плаж ще се обособи зона около 50 метра. В нея ще има заведение, като от пътя ще се изгради пътека. Отделно хората ще могат и да плажуват безплатно. За сигурността им ще се грижат спасители. Ще се осигури и медицински пункт. Ще има специални колички, които да се използват от хората, за да влизат във водата след прегл

Хиляди хора прииждат към Рожен и в последния ден на събора

http://smolyan.actualno.com/Hiljadi-hora-priijdat-kym-Rojen-i-v-poslednija-den-na-sybora-news_485313.html

Хиляди хорасе стичат към Рожен и днес, в последния ден на събора на народното творчество и животновъдството „Рожен – 2015”, съобщава "Фокус". Много хора с интерес наблюдават шоуто на „Багатур”, където показват бойни похвати с характерни оръжия, с коне и стрелба с лък. Известният български кулинар и шоумен Ути Бъчваров приготвя в 1000-литров казан курбан, който ще бъде раздаден безплатно на посетителите. На всички сцени продължава да звучи българска фолклорна

България е на трето място в Европа по производство на малини

http://society.actualno.com/Bylgarija-e-na-treto-mjasto-v-Evropa-po-proizvodstvo-na-malini-news_484922.html

Може да се каже, че сме на трето място по производство и експорт на малини в Европа. Преди нас са само Полша и Сърбия. Франция произвежда също много големи количества, но голяма част от тях ги консумира сама. Това каза Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите, предаде Фокус. „Пазарът на малината за индустриални нужди е предимно в преработвателните хладилни предприятия, които изнасят за чужбина. Иначе пазарът е концентриран по Черноморието и София. Изнася

Ученик от Първа езикова във Варна с рекоден IQ резултат

http://goodnews.actualno.com/Uchenik-ot-Pyrva-ezikova-vyv-Varna-s-rekoden-IQ-rezultat-news_489382.html

Рекорден резултат на тест на МЕНСА е показал 18-годишният Йордан Ангелов, ученик от Първа езикова гимназия Варна. На последната сесия на международната организация той е получил 156 от 156 възможни за неговата възраст точки, или 100%. Този резултат на IQ-тест е най-високият за 18-годишните, с който поставя Йордан в онези малко над 1% от населението на планетата, отличаващи се с най-висок коефициент на интелигентност. На последната сесия, проведена в Морската столица в края на юли, Йордан е бил

Кмет дарява заплатата си на бедните

http://goodnews.actualno.com/Kmet-darjava-zaplatata-si-na-bednite-news_489182.html

Кметът на девинското село Селча Венелин Иванов не е взел стотинка от заплатата си като управник откакто е встъпил в длъжност. Всичките му около 20 възнаграждения отишли за болни и бедни хора не само от селото му, но и от околни села, разказват местните хора, съобщи БНР. 43-годишният Иванов встъпи в длъжност след балотаж на частични избори през есента на 2013 г., след като тогава внезапно почина кметът на селото Венелин Опов.  Иванов беше независим кандидат, подкрепен от БСП

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване