Застраховател бе осъден да плати 45 000 лева на пострадала от катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132651

Една от големите застрахователни компании бе осъдена да плати 45 000 лева обезщетение на пострадала от катастрофа. С решението си Великотърновският окръжен съд постановява, че сумата е за неимуществените вреди, претърпени от 52-годишна жителка на Велико Търново. Тя получила средна телесна повреда, а периодът на възстановяване продължил четири
Една от големите застрахователни компании бе осъдена да плати 45 000 лева обезщетение на пострадала от катастрофа. С решението си Великотърновският окръжен съд постановява, че сумата е за неимуществените вреди, претърпени от 52-годишна жителка на Велико Търново. Тя получила средна телесна повреда, а периодът на възстановяване продължил четири

Калфин: Във всяка една система има напрежение

http://pik.bg/калфин-във-всяка-една-система-има-напрежение-news440999.html

Калфин: Във всяка една система има напрежение

Във всяка една система има напрежение. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Калфин бе запитан какво е мнението му относно това доколко е реалистично увеличението на заплатите, които служителите в музеите и библиотеките искат. „Във всяка една система има напрежение. Продължавам да стоя на мнението, че минималната работна заплата трябва да се повишава. Проявявам разбиране към тези, които протестират и към тези, които се опитват да сглобят бюджета”, каза той.

Във връзка с това дали АБВ ще подкрепи предложението на БСП за размразяване на социалните плащания в бюджет 2016 г., Калфин заяви, че бюджетът не е хладилник, който да замразява и размразява. „Има социални плащания, които се увеличават и такива, които от години стоят на тези равнища. Опитали сме се в бюджета за следващата година да насочим основните усилия към възрастните хора, децата и приемните семейства за деца”, категоричен бе вицепремиерът.

Ивайло Калфин коментира и мерките, които учени от БАН представиха във връзка с Националната стратегия за демографско развитие на населението в България 2012 – 2030 г. Една от тях - за гъвкавото работно време, Калфин заяви, че то вече е факт с промените в Кодекса на труда, като работникът може определени дни да си тръгва по-рано от работа, за сметка на други, както и да работи от вкъщи.

Другата идея беше бременните жени, които не са здравноосигурени, да стават автоматично. За нея социалният министър посочи, че е интересна и съществува в някои страни. „Тази година до някъде се въвежда и друга идея-стимулирането на работещите родители чрез отстъпка от данъците им. В момента това, което се случва е намаление за едно дете с 200 лв., за две деца-400 лв. и за 3 деца с 600 лв. Иска ми се да нарасне, но става въпрос за ограничени ресурси, които имаме”, обясни Ивайло Калфин.

В областта на здравеопазването, той се обяви за задължителното влизане на превенция от най-честите заболявания на българина в здравната реформа, а именно сърдечносъдовите, онкологичните и катастрофите. 

Ген. Михо Михов: Странно е защо руснаците не са си спасили летците

http://pik.bg/ген-михо-михов-странно-е-защо-руснаците-не-са-си-спасили-летците-news440996.html

Ген. Михо Михов: Странно е защо руснаците не са си спасили летците

Генерал Михо Михов коментира новината от днес, за сваления от Турция руски самолет. Според него има няколко странни неща около това. 

"Напрежението сега ще ескалира. Не знаем от кой точно е свален самолета. Първо е странно, защо е летял на 6 хиляди километра, другото което също е много странно е, че руските аварийни служби не са си прибрали пилотите, които според мен са прибрани от същите хора които са го свалили. Очакваме да излезе декларация от страна на ЕС и НАТО", каза Михов в Народното събрание. 

Припомняме, че по-рано днес руски самолет Су-24 бе свален от Турция, защото е нарушил въздушното пространство. 

 

Франция поставя детектори за метал на международни влакове "Талис"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132657

След атентата на 13 ноември в Париж френското правителство е решило да постави детектори за метал, през които ще трябва да минават пътниците на международните влакове „Талис“ между Франция, Белгия и Холандия, съобщава RTBF.
Скенерите ще бъдат поставени в Париж и Лил преди 20 декември.
В Брюксел, Амстердам и Кьолн също е предвидено монтирането на
След атентата на 13 ноември в Париж френското правителство е решило да постави детектори за метал, през които ще трябва да минават пътниците на международните влакове „Талис“ между Франция, Белгия и Холандия, съобщава RTBF. Скенерите ще бъдат поставени в Париж и Лил преди 20 декември. В Брюксел, Амстердам и Кьолн също е предвидено монтирането на

Умните часовници на Samsung - Gear S2 и Gear S2 Classic вече са в магазините на Мтел

http://www.cross.bg/gear-classic-leva-1489294.html

/КРОСС/ Феновете на технологичните устройства вече могат да намерят в магазините на Мтел един от най-очакваните аксесоари тази есен - умните часовници Samsung Gear S2 и Samsung Gear S2 Classic. Телекомът предлага устройството и в двете му разновидности - класически модел с черна кожена каишка, както и спортна версия. Цената на моделите на изплащане е 27 лева на месец за Gear S2 и 29 лева на месец за Gear S2 Classic. В брой устройствата се предлагат срещу 590 лева за спортния модел и 620 лева за класическата версия. Samsung Gear S2 има 1.2-инчов Super AMOLED дисплей, въртящ се пръстен около екрана, разполага с интуитивен контрол с два бутона и може да следи трeнировъчната програма на своя притежател и пулса му. Gear S2 Classic предлага същите функционалности, но събрани в елегантна визия. Благодарение на бързите и удобни функции на устройството, както и на множеството вградени сензори, Gear S2 е идеален личен асистент за всеки, който иска да отделя повече внимание на здравословното си състояние и своята фитнес форма. Той помага на потребителите да следват определена диета, както и да следят някои от основните си физически показатели, по начин който най-добре отговаря на собствените им потребности.

Ал. Симов за Фрог: Турция пази главорезите на ИД

http://frognews.bg/news_102467/Al-Simov-za-Frog-Turtsiia-pazi-glavorezite-na-ID/

В близко бъдеще едва ли ще разберем къде точно е свален руският самолет от Турция. Дори и да се появи точна информация, всеки ще я тълкува както му харесва. Показателното в случая е как на Ердоган и на турците нервите им не издържат, тъй като руснаците прочистват пограничните райони между Турция и Сирия, където се намира умерената опозиция. Това коментира пред Фрог нюз журналистът Александър Симов.

Етичната комисия на ФИФА иска доживотно наказание за Платини

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/24/2655693_etichnata_komisiia_na_fifa_iska_dojivotno_nakazanie_za/?ref=rss


Етичната комисия на ФИФА е поискала доживотно наказание за президента на УЕФА Мишел Платини.

Адвокатите на французина съобщиха, че комисията е препоръчала максималната забрана за участие във всякакви футболни дейности. Становището се основава на заключителния доклад от разследването срещу Платини и Блатер, който беше предаден на съдията Ханс-Йоахим Екарт.

Вчера световната футболна централа започна криминално производство срещу двамата. Окончателните им наказания трябва да...

Трябва да се разследва свалянето на руския самолет, притеснен ген. Атанасов

http://www.cross.bg/atanasov-general-izyasni-1489293.html

/КРОСС/Председателят на вътрешната парламентарна комисия генерал Атанас Атанасов е притеснен от сваления руски самолет от турските власти. Според реформатора трябва да се види кой държи „клечката от кибрита". Съществуват рискове за България, защото сме съвсем близо до епицентъра на тази ситуация, коментира генерал Атанас Атанасов в кулоарите на НС. „Много внимателно трябвало да се подходи. Трябва да се изясни, международно разследване трябва да се направи, да се изясни как точно се е случило това, за да може да се предотврати ескалация на напрежението", смята реформаторът.  

Раждаемостта бележи нов спад

http://www.cross.bg/razhdaemostta-detza-rodeni-1489295.html

/КРОСС/ От 1 януари до 23 ноември в България са родени 53 686 бебета. За същия период на 2014 г. са родени 57 509 деца, което е с 3823 повече от тази година. Това сочат данните на Информационната система за ражданията на МЗ.  След своеобразния български бейби бум през 2009 г., когато се родиха 80 956 деца, последваха години на рязък спад в раждаемостта. През 2010 г. се родиха с 5443 по-малко деца. Според експертите в първата година на икономическата криза раждаемостта спада предимно за сметка на раждането на второ дете. През следващата 2011 г. се родиха с още 4667 по-малко деца. Една от причините за спада е, че минималната заплата от 1 януари 2009 г., когато бе увеличена по време на управлението на Тройната коалиция на 240 лв., бе замразена до 31 август 2011 г., а цените на стоките и услугите скочиха значително за сметка на доходите на домакинствата. Спадът в раждаемостта продължи, макар и с по-бавни темпове, и през следващите две години, като през 2013 г. стигна нивата от 1945 г. Като първи знак за икономическо оживление раждаемостта за пръв път от 2010 г. отбеляза ръст от 1007 новородени през 2014 г. От началото на т.г. отново раждаемостта бележи спад. Единствено в Благоевградска област за периода са родени повече деца - с 22. От четирите области с най-голям брой раждания за последните две години най-сериозен е спадът във Варненска, където за година новородените са с 895 по-малко. В София град през т.г. са родени 331 бебета по-малко от 2014 г

Франция поставя детектори за метал на международни влакове "Талис"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132652

След атентата на 13 ноември в Париж френското правителство е решило да постави детектори за метал, през които ще трябва да минават пътниците на международните влакове „Талис“ между Франция, Белгия и Холандия, съобщава RTBF.
Скенерите ще бъдат поставени в Париж и Лил преди 20 декември.
В Брюксел, Амстердам и Кьолн също е предвидено монтирането на
След атентата на 13 ноември в Париж френското правителство е решило да постави детектори за метал, през които ще трябва да минават пътниците на международните влакове „Талис“ между Франция, Белгия и Холандия, съобщава RTBF. Скенерите ще бъдат поставени в Париж и Лил преди 20 декември. В Брюксел, Амстердам и Кьолн също е предвидено монтирането на

Каним китайски фирми в "София тех парк" и логистичен хъб в Пловдив

http://www.mediapool.bg/kanim-kitaiski-firmi-v-sofiya-teh-park-i-logistichen-hab-v-plovdiv-news242219.html

Българското правителство покани китайски инвеститори да развиват дейност в "София тех парк" и в логичистен хъб в Пловдив, за развиват по-добре търговията си с Европа. Това стана по време на  Петия икономически форум "Китай и страните от Централна и Източна Европа" в Суджоу, съпътстващ срещата на правителствените лидери на Инициативата 16+1, в която участва и българският премиер Бойко Борисов. Той е придружаван делегация, включваща редица министри. Борисов посочи на срещата, че Инициативата 16+1 предоставя важна платформа за координиране на съвместни действия за ускоряване на икономическото развитие и повишаване жизненото равнище на участниците в нея.  "Целта ни е да се засили прагматичното, ориентирано към резултати сътрудничество в областта на търговията, селското стопанство, транспорта, машиностроенето, информационните технологии”, посочи Борисов. Той съобщи, че с китайската страна ще бъде обсъдено създаването на работна група, която да потърси взаимоизгодни бизнес модели за успешното изпълнение на инфраструктурни проекти. "За нас най-значимият резултат от подобно партньорство би било увеличаването на китайските инвестиции в България и на стокообмена ни“, добави министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на икономическия форум. Според него страната ни може да привлече китайски инвестиции в областта на  машиностроенето, автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, химическата и фармацевтичната промишленост, земеделието и хранително-вкусовата промишленост, както и съвместното изграждане на индустриални зони и технологични паркове."Ние предлагаме индустриални и високотехнологични паркове и зони които се ползват с подкрепа от държавата, и които смятаме, че ще са от интерес за китайските компании, заяви министърът, цитиран от правителствата информационна служба. Лукарски представил пред китайските бизнесмени Икономическа зона Божурище, която е близо до София, има около 27 млн. кв. метра терени, а с добре развитата си инфраструктура е насочена към производство, логистика и услуги. Той лансира и"София Тех Парк“ като първия научен и технологичен парк в България, предоставящ отлична възможност за разширяване на дейността на раззвойните центрове от Китай в Европа. Пред местния бизнес бе представена евро-китайската икономическа зона Тракия като публично-частна инициатива, включваща девет общини, шест индустриални зони и три клъстера в региона на Пловдив в Централна България. До момента зоната успешно е привлякла инвестиции от над 1 млрд. евро и над 110 чужди и местни водещи компании, посочи Лукарски. Целта на зоната е да създаде мост между Китай и Европа и да се превърне в център на индустрията, търговията и модерна логистика, допълни той. Зоната се намира на на магистрала "Тракия", която свързва Европа с Турция и Близкия Изток. Той изрази надежда, че е предстоящата концесия на летище Пловдив допълнително ще подпомогне логистиката и развитието на бизнеса в този регион. Първият етап от развитието на зоната предвижда инвестиции на стойност от 150 млн. евро. "Логистичен хъб Пловдив има за цел за съчетае увеличаващия се карго трафик от Китай към ЕС чрез електронната търговия с интегрирана логистика и авиационен проект. Конкурентните предимства на проекта са в интегрирането на неговите компоненти – Пловдивското летище, намиращите се в близост икономически зони, свободната търговска зона, като по този начин се изгражда едно гише за китайските компании вносители в ЕС“, поясни икономическият ни министър. Според него, тези предимства, съчетани с благоприятния икономически, данъчен и ценови режим, правят България конкурентна спрямо другите европейски входни точки към пазара на ЕС. Земеделският министър Десислава Танева пък съобщи, че до два месеца китайски инвеститор ще започне изграждането на най-големите предприятия за преработка на фуражи в България на териорията на област Добрич. По думите й, е интересът за инвестиции на Китай в страната ни през последните години се увеличава. "Има още няколко инвеститора, които работят с предварителни проучвания за изграждане на производствени мощности за фуражи”, допълни агроминистърът. Според нея, основният интерес на китайските фирми у нас е към производството на храни, зърнени суровини и производството от тях на фуражи за животни, които да бъдат изнасяни в Китай за задоволяване потребностите на местното животновъдство. Китайските инвеститори имали интерес и към слънчогледа и производството на олио. Надявам се още следващата година китайското правителство да даде одобрение на още процедури за износ на храни, каза още Танева.

Ген. Александров: Безопасността на нашите летци е поставена на карта

http://www.cross.bg/aleksandrov-chasti-polsha-1489292.html

/КРОСС/„Аз съм силно обезпокоен от факта, че българската авиация е поставена на колене и днешната ратификация на договора за ремонта на изтребителите МиГ-29 в Полша е последната стъпка за унищожаването на самолетите ни. Полша няма нито документация за реконструкцията на изтребителите, нито лиценз." Това заяви в парламента представителят на руската корпорация РСК-МиГ в България ген. Александър Александров, цитиран от Епицентър.бг.  Той обясни, че двигателите са руско производство и ремонтът може да се извършва само от завода-производител. Завод с лиценз от руската компания е имало доскоро в Пловдив и там ремонтирани над 60 двигателя на МиГ. Безопасността на нашите летци е поставена на карта, допълни ген. Александров.Той зададе следния въпрос на военния министър Николай Ненчев: Има ли клауза в договора с Полша за поставяне на нови части при ремонта на изтребителите ни? От думите му стана ясно, че в деня, когато Ненчев е бил в Полша, същия ден в РСК са получили от поляците покана за преговори за доставка на резервни части за МиГ - 29, на която е отказано. Миналата седмица представители на фирмата отново са били в Москва с искане да получат части за самолетите. Руснаците са ги предупредили, че ако не прекратят този срамен договор с България - те никога няма да получат нищо. Ген

Какво може да научи Европа от Израел

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kakvo-moje-da-nauchi-evropa-ot-izrael-206608/

Израелците са свикнали да бъдат внимателни навсякъде - било в супермаркета, киното или музея

Още части от Варна остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=307283

Абонатите по булевард "Янош Хуниади", в участъка от булевард "Сливница" до булевард "Владислав" няма да имат вода до 17 часа днес. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. По-рано без вода останаха: - местностите Св.

Пиян каруцар от Казанлък помете 5-годишно момиченце, карал с несъобразена скорост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132643

Пиян каруцар от Казанлък отнесе глоба по Закона за движение по пътищата, след като управлявана от него каруца блъсна 5-годишно момиченце, съобщиха днес от полицията. Проверка с дрегер намясто показала, че
Пиян каруцар от Казанлък отнесе глоба по Закона за движение по пътищата, след като управлявана от него каруца блъсна 5-годишно момиченце, съобщиха днес от полицията. Проверка с дрегер намясто показала, че "водачът на пътното превозно средство", както е официалната терминология на пътната полиция, е с 2,08 промила алкохол в издишвания въздух.

Руските самолети СУ-24, навлезли в Турция, са били два, само един е свален

http://www.cross.bg/tyrskata-prostranstvo-vuzdyshno-1489291.html

/КРОСС/Руските самолети, които са нарушили турското въздушно пространство тази сутрин, са били два, предаде извънредно Ройтерс. Агенцията се позовава на официални представители на турската държава. Изтребителите на Анкара Ф-16 обаче са свалили само единият от тях, въпреки че и двете машини Су-24 са били неколкократно предупредени, че навлизат в чуждо въздушно пространство и срещу тях ще бъдат предприети мерки. От турската армия казват, че е стреляно от два турски Ф-16, които са предупредили нарушителя, преди да открият стрелба по него. В продължение на около 5 минути те са отправили към него 10 предупреждения, се казва в съобщението на въоръжените сили. По-рано руските медии потвърдиха, че техен изтребител е бил свален на територията на Сирия, но отрекоха той да е нарушавал турското въздушно пространство. Пилотът е успял да катапултира. Според ТАСС и РИА Новости падането на машината, която се намирала на 6000 м височина, е било причинено от обстрел по време на наземни боеве между силите на президента Башар Асад и бунтовниците. Междувременно на сайта на в. "Хйриет" се появи информация, че един от пилотите на сваления самолет е открит и задържан. Двама турски граждани са били ранени от падащите отломки на сваления руски бомбардировач, съобщава телевизионния канал Ulusal, цитиран от РИА Новости. Пострадалите са жители на турската провинция Хатай.  

М. Бояджиева: Културата и науката са гаранция за националната сигурност на страната

http://www.cross.bg/bulgarskata-raboteshtite-instityti-1489290.html

/КРОСС/ Депутатът от „БСП лява България" Мариана Бояджиева представи от парламентарната трибуна декларация от името на групата на социалистите. „Културата и науката са гаранция за националната сигурност на страната, защото само духовно извисена нация може да направи верни крачки по пътя на своето развитие", заяви Бояджиева. Според нея е важно по какви пътища се движим, но не по-малко важно е колко грамотни и културно извисени са тези, които ще дават оценка на това, какъв е смисълът и качеството на живота на нацията. Тя допълни, че днешният протест на работещите в музеи, галерии и библиотеки показва истинското отношение на хората на духовността към българската култура, които настояват не само за заслужена оценка на техния труд, но и за коренна промяна в грижата на държавата за културното наследство на България и равния достъп до информация и знание. „Ние смятаме, че техните искания са справедливи, основателни и ще направим предложения за второ четене за бюджета за 2016 г., за да могат тези въпроси да бъдат решавани през следващата година", каза още депутатът от левицата. Тя се обърна към депутатите, като цитира думи на протестиращите: „Когато преди минути се срещнахме с протестиращите, те посочиха, че това трябва да бъде грижа и отговорност на всички партии, защото според протестиращите въпросите на българската духовност и българската култура са надпартийни"

В НАП - Варна са образувани 222 проверки за разминавания между доход и имущество

http://pik.bg/в-нап---варна-са-образувани-222-проверки-за-разминавания-между-доход-и-имущество-news440993.html

В НАП - Варна са образувани 222 проверки за разминавания между доход и имущество

През настоящата година в НАП - Варна са образувани 222 проверки за разминавания между доход и имущество, съобщи днес директорът на данъчната структура в крайморския град Милена Колева.

Тя уточни, че все още не са приключили инспекциите на богатите ромски фамилии в град Игнатиево, Варненско. По думите й първоначално образуваните там проверки са били 14, но постепенно обхватът е нараснал и те вече са 20. Според Колева дали ще има санкции и какви ще бъдат ще стане ясно в края на януари 2016 г.

До края на октомври тази година служителите на НАП-Варна са приключили 1 200 ревизии, по които са събрани 148 600 000 лева. Извършени са 6 600 оперативни проверки, като съставените актове са близо 1 700 за над 600 000 лева.

До момента инспекторите от НАП-Варна са събрали над 346 милиона лева просрочени задължения. По думите на Колева 224 милиона от тази сума са невнесени навреме данъци, а останалите - неизплатени осигуровки на служители. За 10-те месеца на тази година данъчните във Варна са провели близо 290 търга с имоти и стоки, отнети в полза на държавата. В резултат в бюджета са постъпили над 1 милион лева, предаде БТА

Към средата на ноември общата събираемост в териториалната дирекция на НАП е близо 1,3 милиарда лева, което е 90 на сто от годишния план, отчете Колева, според която няма да има проблеми с изпълнението на заложените в началото на годината параметри.

„Петрол“ при Гриша Ганчев – липсващи горива, ограбени активи и невърнати кредити.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132626

През последната година „Петрол“ се оказа твърде лесна плячка за тандема Василев-Ганчев. В суматохата след затварянето на банката през 2014г., избягалият банкер - и то докато е издирван от Интерпол,бързо „усвои“ най-атрактивните активи, придобити с парите на вложителите в КТБ.
Освен БТК, 43% от която прехвърли на собственото си люксембургско
През последната година „Петрол“ се оказа твърде лесна плячка за тандема Василев-Ганчев. В суматохата след затварянето на банката през 2014г., избягалият банкер - и то докато е издирван от Интерпол,бързо „усвои“ най-атрактивните активи, придобити с парите на вложителите в КТБ. Освен БТК, 43% от която прехвърли на собственото си люксембургско

Служителите от Археологическия музей във Варна се включиха в националния протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=307280

Над 20 служители в Археологическия музей във Варна точно по обяд се събраха във фоайето на сградата и се закичиха с лентички „Аз протестирам", за да покажат солидарност с общонационалния протест на работещи в музеи и галерии, предаде репортер на Moreto.

Над 2500 варненци пуснаха касови бонове в лотарията на НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=307281

Лотарията с касови бележки на Националната агенция по приходите набира все по-голяма популярност във Варна. От старта на играта над 2500 жители на морската столица са се записали за участие, отчете директорът на Териториалната дирекция Милена Колева, предаде репортер на Moreto.

Представят на българската публика „Рождественска оратория” на 4 декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132630

Произведението на Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) «Рождественска оратория» ще бъде представено на 4 декември на фестивала
Произведението на Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) «Рождественска оратория» ще бъде представено на 4 декември на фестивала "Рождество Христово в Софийската опера и балет, съобщиха организаторите на събитието. Творческата му съдба е твърде необичайна. След като получава професионално средно и висше музикално образование,

Представят на българската публика „Рождественска оратория” на 4 декември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132649

Произведението на Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) «Рождественска оратория» ще бъде представено на 4 декември на фестивала "Рождество Христово в Софийската опера и балет, съобщиха организаторите на събитието.
Творческата му съдба е твърде необичайна. След като получава професионално средно и висше музикално образование,
Произведението на Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) «Рождественска оратория» ще бъде представено на 4 декември на фестивала "Рождество Христово в Софийската опера и балет, съобщиха организаторите на събитието. Творческата му съдба е твърде необичайна. След като получава професионално средно и висше музикално образование,

Нечовешки крясъци в Къщата накараха "Биг Брадър" да се намеси. Ето какво точно се случи

http://petel.bg/Nechoveshki-kryasatsi-v-Kashhata-nakaraha-Big-Bradar-da-se-namesi--Eto-kakvo-tochno-se-sluchi__135150

Cлeд cнoщнитe eлиминaции и нaпycĸaнeтo нa Йoaнa Зaxapиeвa oт Kъщaтa нa Биг Бpaдъp Oл Cтapc, пoлoжeниeтo вътpe cтaнa нeтъpпимo. Cтpacтитe ecĸaлиpaxa дoтaм, чe нeчoвeшĸи...

Община Варна се издъни здраво с приходите, но бюджетът й набъбва с милиони. Как става този фокус?

http://petel.bg/Obshhina-Varna-se-izdani-zdravo-s-prihodite--no-byudzhetat-y-nababva-s-milioni--Kak-stava-tozi-fokus--__135135

Веселин Златков Лоши тенденции в бюджета на Варна показват изнесените данни за неговото изпълнение до края на септември тази година. Те...

Белгия е съставила списък с 945 "свои" джихадисти

http://petel.bg/Belgiya-e-sastavila-spisak-s-945-svoi-dzhihadisti__135152

Белгийските власти са съставили списък с 945 „свои” джихадисти, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Списъкът съдържа имената на хора,...

Кольо Спасов: Защо оглеждам млади момчета? Няма как сега да дойде добър футболист на „Тича“

http://petel.bg/Kolo-Spasov--Zashho-oglezhdam-mladi-momcheta--Nyama-kak-sega-da-doyde-dobar-futbolist-na----Ticha---__135145

Треньорът на Черно море Никола Спасов обясни защо тества неизвестни чужденци или млади момчета. Както е известно, преди две седмици на...

Син уби с дървен кол баща си в Кричим, чакат го 20 г. затвор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132571

От 15 до 20 г. затвор заплашват син, умъртвил с дървен кол родния си баща. Кървавият инцидент се разиграл на 7 август т.г. в Кричим. Пловдивската окръжна прокуратура изправя на съд 35-годишния Рангел Василев, причинил смъртта на своя родител.
След солидна употреба на алкохол Атанас Василев пристигнал пред дома на своя син на ул.
От 15 до 20 г. затвор заплашват син, умъртвил с дървен кол родния си баща. Кървавият инцидент се разиграл на 7 август т.г. в Кричим. Пловдивската окръжна прокуратура изправя на съд 35-годишния Рангел Василев, причинил смъртта на своя родител. След солидна употреба на алкохол Атанас Василев пристигнал пред дома на своя син на ул. "Синчец".

НАТО свиква извънредно заседание във връзка с инцидента с руския Су-24

http://www.cross.bg/siriya-samolet-sy--1489289.html

/КРОСС/ НАТО ще свика днес извънредно заседание на ниво посланици във връзка с инцидента с руския самолет в Сирия, съобщи пред РИА „Новости" представител на Алианса. Северноатлантическият съвет е висшият политически орган на НАТО. „Заседанието на Северноатлантическия съвет ще се състои в 17 ч. (18 ч. българско време) по искане на Турция“, заяви представителят на Алианса, като отбеляза, че към момента не са предвидени никакви мероприятия за пресата. Руски самолет Су-24 претърпя катастрофа в Сирия. Турската страна твърди, че военният самолет е нарушил въздушното й пространство и е бил свален. Министерството на отбраната на РФ заяви, че Су-24 се е намирал единствено в небето над територията на Сирия, което е установено чрез средства за обективен контрол.

Обвиниха бандата, обирала „Лафка” в Пловдивско

http://pik.bg/обвиниха-бандата-обирала-„лафка”-в-пловдивско-news440989.html

Обвиниха бандата, обирала „Лафка” в Пловдивско

Районната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу четирима мъже от София за обира на три търговски обекта на територията на Първомай и Пловдив.

Йордан Георгиев на 25 години, Благой Николаев на 43 години, Антон Илиев на 31 години и Георги Драганов на 39 години, са разбили павилионите от познатата верига „Лафка” в периода между 7 и 15 ноември 2013 година. Те са използвали щанга тип „кози крак” и автомобил БМВ без регистрационни табели с надпис „Продава се”.

На всички места са действали много бързо и са отнасяли на първо място цигари, понякога и хранителни стоки. Общо са задигнали 1452 кутии цигари, които са продавали на мъж от София, а парите са поделяли помежду си. Трима от обвиняемите са с криминално минало и вече са били осъждани. Обвинението е по чл. 195 от НК, а за двама от обвиняемите това е и опасен рецидив. 

Сирийски бунтовници: Единият руски пилот е мъртъв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132618

Единият пилот на сваления днес руски бомбардировач е загинал, информира Би Би Си, позовавайки се на сирийски бунтовници. Според тях пилотът бил мъртъв още при падането на земята.
По-ранни съобщения гласяха, че единият пилот е бил заловен от въоръжена опозиционна група в Сирия. Бил хванат от сирийските тюркмени,
Единият пилот на сваления днес руски бомбардировач е загинал, информира Би Би Си, позовавайки се на сирийски бунтовници. Според тях пилотът бил мъртъв още при падането на земята. По-ранни съобщения гласяха, че единият пилот е бил заловен от въоръжена опозиционна група в Сирия. Бил хванат от сирийските тюркмени,

Треньорът на Бербо спротява ПАОК на софра

http://football.actualno.com/trenioryt-na-berbo-sprotjava-paok-na-sofra--news_509479.html

Треньорът на Димитър Бербатов в ПАОК Игор Тудор прибегна до стар и изпитан метод в опита си да извади отбора от кризата. След като се накара на играчите си си за издънката срещу новака Панайтоликос (0:0) у дома, хърватинът реши да стави напрежението с богата софра. Тудор заведе играчите и щаба си в един от най-тузарските рибни резсторанти в Солун. Подробности и снимки от банкета - вижте в Sportlive.bg

"Ема" - една млада жена, която мисли, че знае всичко

http://books.actualno.com/ema---edna-mlada-jena-kojato-misli-che-znae-vsichko-news_509445.html

Запознайте се с една млада жена, която мисли, че знае всичко. Обикновено минава доста време, докато опознаеш самия себе си, а за Ема Удхаус пътят към себепознанието едва започва. След като завършва следването си, Ема се връща в семейното имение в Норфолк, където иска да основе фирма за интериорен дизайн. Скоро тя се сприятелява с Хариет Смит – наивно и бедно, но очарователно младо момиче. Хариет се превръща в истинско вдъхновение за Ема и тя се отдавна на двете неща, които владее до съвър

Длъжни сме да защитаваме границите си, заяви Давутоглу

http://asia.actualno.com/dlyjni-sme-da-zashtitavame-granicite-si-zajavi-davutoglu--news_509486.html

Турция има право да защитава своите граници. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след инцидента със сваления руски самолет. "Нека светът знае, че всеки, който нарушава границата ни, ще получи ответен отговор от наша страна. Наше право е да предприемем действия”, заяви Давутоглу, цитиран от ТАСС. По-рано днес руският изтребител Су-24 се разби над Сирия. По думите на руския държавен глава Владимир Путин самолетът е свален от ракета „въздух-въздух” на турския изтребител

Стоичков: Роналдо не е дори за тройката на Златната топка

http://football.actualno.com/stoichkov-ronaldo-ne-e-dori-za-trojkata-na-zlatnata-topka-news_509489.html

Три дни след категоричната победа на Берселона срещу Реал с 4:0 Христо Стоичков продължава да е в еуфория. След като се подигра с "белите" в социалните мрежи, Камата заяде и звездата им Кристиано Роналдо. В интервю за радио RAC 1 той обяви, че португалецът няма никакво място във финалната тройка, от която ще бъде определен тосителят на Златната топка за 2015 година, пише Sportlive.bg "Меси, Неймар и Луис Суарес трябва да бъдат на подиума през януари. Сега и Сеп Блатер го няма, за да манипулира

500 истини за зодиите

http://books.actualno.com/500-istini-za-zodiite-news_509447.html

С усмивка и хумор – кратка, точна и ясна астрология за всеки 500 внимателно подбрани факта за зодиите 12 зодиакални знака, представени така, както никъде другаде Златна селекция от най-точните и верни сентенции за зодиака 500 истини за 12-те зодиакални съзвездия Специално оформление и уникални илюстрации, които правят от този кратък том идеалния подарък за всеки Специална селекция, включваща най-верните и стриктни тези на нумеролози и астролози. Настоящият кратък том представлява а

Раждаемостта бележи нов спад

http://society.actualno.com/rajdaemostta-beleji-nov-spad-news_509490.html

От 1 януари до 23 ноември в България са родени 53 686 бебета. За същия период на 2014 г. са родени 57 509 деца, което е с 3823 повече от тази година. Това сочат данните на Информационната система за ражданията на МЗ. След своеобразния български бейби бум през 2009 г., когато се родиха 80 956 деца, последваха години на рязък спад в раждаемостта. През 2010 г. се родиха с 5443 по-малко деца. Според експертите в първата година на икономическата криза раждаемостта спада предимно за сметка на раждане

Близо 34 000 000 лева е прогнозната рамка на Бюджет 2016 г. на община Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/blizo-34-000-000-leva-e-prognoznata-ramka-na-budjet-2016-g-na-obshtina-asenovgrad-news_509492.html

Прогнозната рамка, която е заложена за Бюджет 2016 г. на община Асеновград, включващ приходната и разходната част, е в общ размер на 33 625 000 лева. Това съобщи пред медии днес кметът на града доктор Емил Караиванов, предаде кореспондентът на Actualno.com от града.  Той обясни, че това е общата рамка, като се има предвид, че на този етап не е приет Държавният бюджет. „Има някои средства, които не са включени в него. Ние, от Сдружение на общините“, имахме среща в Министерството

След инцидента в Турция: Борсите по цял свят тръгнаха надолу, цената на петрола расте

http://europe.actualno.com/sled-incidenta-v-turcija-borsite-po-cjal-svjat-trygnaha-nadolu-cenata-na-petrola-raste-news_509494.html

След като руският президент Владимир Путин определи действията на Турция при свалянето на руския Су-24 като „удар в гърба от привърженици на терористите“, цената на европейския петрол Brent скочи с вече 2%. Януарският контракт на Brent-a е вече 45,66 долара за барел – към 15:55 часа, след като беше достигнал 45,83 долара за барел. Лекият суров петрол пък стигна 42,37 долара за барел. Отзвукът на борсите също е много сериозен. Руският индекс RTS падна с 4%, докато Истанбулскат

Пловдив обяви война на плъховете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132587

Нашествие на мишки се очаква в Пловдив след застудяването и градската управа предприе акция срещу изтребването им. От днес до 30-и в общинско предприятие
Нашествие на мишки се очаква в Пловдив след застудяването и градската управа предприе акция срещу изтребването им. От днес до 30-и в общинско предприятие "Дезинфекционна станция" предоставят на гражданите безплатно примамки. Домоуправителите на всяка сграда ще получат от препарата срещу подпис и документ за самоличност,

Сирийски бунтовници показаха във видео единия руски пилот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132624

Един от двамата руски пилоти е мъртъв, пише Independent  Видео от сирийска бунтовническа групировка, свързано със свалянето на руския изтребител СУ-24 на турско-сирийската граница, е получила агенция "Ройтерс" преди минути.  Видеото показва как единият от авиаторите се приземява след атаката на самолета в гориста местност абсолютно невредим.
Един от двамата руски пилоти е мъртъв, пише Independent Видео от сирийска бунтовническа групировка, свързано със свалянето на руския изтребител СУ-24 на турско-сирийската граница, е получила агенция "Ройтерс" преди минути. Видеото показва как единият от авиаторите се приземява след атаката на самолета в гориста местност абсолютно невредим.

Петима номинирани спорят за наградата „Николай Кънчев” на Поетичния Никулден 2015 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132619

Традиционният вече Поетичен Никулден 2015, посветен на поета Николай Кънчев /1936-2007/, ще се състои за девети път тази година в рамките на Софийския международен литературен фестивал на 6 декември, неделя, от 17:00 часа в изложбената зала на Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17.
Традиционният вече Поетичен Никулден 2015, посветен на поета Николай Кънчев /1936-2007/, ще се състои за девети път тази година в рамките на Софийския международен литературен фестивал на 6 декември, неделя, от 17:00 часа в изложбената зала на Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17.

Петима спорят за наградата „Николай Кънчев” на Поетичния Никулден 2015 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132600

Традиционният вече Поетичен Никулден 2015, посветен на поета Николай Кънчев /1936-2007/, ще се състои за девети път тази година в рамките на Софийския международен литературен фестивал на 6 декември, неделя, от 17:00 часа в изложбената зала на Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17.
Традиционният вече Поетичен Никулден 2015, посветен на поета Николай Кънчев /1936-2007/, ще се състои за девети път тази година в рамките на Софийския международен литературен фестивал на 6 декември, неделя, от 17:00 часа в изложбената зала на Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17.

БСП подкрепи протеста на галеристите и библиотекарите

http://news.ibox.bg/news/id_1122543222

Културата и науката са гаранция за националната сигурност на страната, заяви Марияна Бояджиева

Сидеров и Чуколов остават на свобода срещу 6 бона

http://www.bnews.bg/article-144189

Волен: Искат да ме изкарат от политиката. Чуколов: Имаме само едното си добро име.

Калин Христов: Очаква ни понижение на лихвите по депозитите

http://www.moreto.net/novini.php?n=307277

Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще доведе за България до значително понижение на лихвените проценти по депозити у нас. Този ефект ще продължи да съществува през следващата година. Това, което е започнало сега с намаление от 0.

Ново разследване на VW за данъчни престъпления

http://www.investor.bg/novini/444/a/novo-razsledvane-na-vw-za-danychni-prestypleniia-206606/

Причината е признанието на Volkswagen, че е манипулирал умишлено данни за въглеродния диоксид и стойността на използваните горива

ПФ: За цивилизоваността на една държава се съди по отношението към културните институции

http://www.cross.bg/yvelichen-bibliotekite-dopulnitelno-1489288.html

/КРОСС/Народните представители от ВМРО в ПГ на Патриотичен фронт Красимир Богданов, Юлиан Ангелов и доц. Милен Михов се срещаха днес с протестиращите пред парламента служители на библиотеки, галерии и музеи. Депутатите подкрепиха напълно исканията на работещите в тези културни институции за повишаване на заплатите им и условията на труд Народните представители поеха конкретни ангажименти. Те ще внесат исканията на протестиращите в народното събрание преди бюджет 2016 да бъде окончателно приет. Според тях, в него трябва да бъдат предвидени средства, с които да бъдат удовлетворени исканията на протестиращите, които са формулирали в следните точки: „1. Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални"), както и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите! За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите /МФ/ да се разпределят целево по общините. 2

От "Офанзива" категорични: Не на обединение ЦСКА - "Литекс"!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132610

Най-авторитетната фракция на фенове на ЦСКА
Най-авторитетната фракция на фенове на ЦСКА "Офанзива" потвърди позицията си, че в никакъв случай не би подкрепила сливането на сегашния клуб с друг и припознаването му посредством преименуване. Уточняващата декларация е във връзка със цачестилите информации, че всички освен нея подкрепят евентуална трансформация на "Литекс" в ЦСКА с чел тимът от

Сирийски бунтовници показаха във видео единия руски пилот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132603

Един от двамата руски пилоти е мъртъв, пише Independent  Видео от сирийска бунтовническа групировка, свързано със свалянето на руския изтребител СУ-24 на турско-сирийската граница, е получила агенция
Един от двамата руски пилоти е мъртъв, пише Independent Видео от сирийска бунтовническа групировка, свързано със свалянето на руския изтребител СУ-24 на турско-сирийската граница, е получила агенция "Ройтерс" преди минути. Видеото показва как единият от авиаторите се приземява след атаката на самолета в гориста местност абсолютно невредим.

Библиотекари и музейни работници излязоха на протест във Враца

http://pik.bg/библиотекари-и-музейни-работници-излязоха-на-протест-във-враца-news440984.html

Библиотекари и музейни работници излязоха на протест във Враца

Да бъде увеличен единният разходен стандарт на библиотеките с регионален характер и читалищните библиотеки и увеличаване на трудовите възнаграждения настояват протестиращите служители на Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца. Това каза Мариета Василева, председател на синдикалната организация в културната институция, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че висококвалифицирани специалисти в библиотеката в момента получават между 400 и 500 лв., което по думите й е обидно ниска сума. Исканията на протестиращите са да бъде увеличен бюджета за културно наследство, за да може възнагражденията да нарастват поне с 50%, а стартовата заплата на младите специалисти да стане 600 лв. Работещите в регионалната библиотека „Христо Ботев“ заедно със служителите на читалище „Развитие“ и Регионален исторически музей във Враца излязоха на протест по време на обедната почивка пред сградите, в които работят. 

Спас Русев - Контактният

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132599

“Мога да се обадя на всеки български политик.” Това признание направи бизнесменът Спас Русев през 2010 г., когато в предаването на Би Ти Ви “Тази неделя” беше попитан дали наистина не дължи кариерата си и успехите в бизнеса на близкото познанство с много политици. Признание, направено доста късно. Но по-добре късно, отколкото никога.
“Мога да се обадя на всеки български политик.” Това признание направи бизнесменът Спас Русев през 2010 г., когато в предаването на Би Ти Ви “Тази неделя” беше попитан дали наистина не дължи кариерата си и успехите в бизнеса на близкото познанство с много политици. Признание, направено доста късно. Но по-добре късно, отколкото никога.

Сидеров и Чуколов остават извън ареста

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/24/2655673_siderov_i_chukolov_ostavat_izvun_aresta/?ref=rss


Софийски апелативен съд потвърди наложените от Софийски градски съд мерки за неотклонение на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов - парична гаранция.

По този начин апелативната инстанция отхвърли протеста на Софийска градска прокуратура против определението на Софийски градски съд от 18 ноември, с което искането на прокуратурата двамата да останат в ареста.

Софийски апелативен съд определи задържането на депутатите под стража за 72 часа като незаконосъобразно,...

Владимир Зарев представя “Разруха” в Москва, превеждат романа на руски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5131332

Писателят Владимир Зарев ще участва в XVII международен панаир на интелектуалната литература 25-29 ноември, в Централния дом на художниците на Кримския вал в Москва. В петък писателят ще представи наскоро преведения си и на руски роман “Разруха”. Книгата е публикувана като част от поредицата “Нов български роман” - съвместна инициатива на
Писателят Владимир Зарев ще участва в XVII международен панаир на интелектуалната литература 25-29 ноември, в Централния дом на художниците на Кримския вал в Москва. В петък писателят ще представи наскоро преведения си и на руски роман “Разруха”. Книгата е публикувана като част от поредицата “Нов български роман” - съвместна инициатива на

На ледена пързалка ще се радват казанлъчани за Коледа

http://pik.bg/на-ледена-пързалка-ще-се-радват-казанлъчани-за-коледа-news440979.html

На ледена пързалка ще се радват казанлъчани за Коледа

Ледена пързалка от 400 квадратни метра ще радва жителите и гостите на община Казанлък за коледно-новогодишните празници.Пързалката ще е с капацитет за 100 човека и е реализирана дългогодишна идея на общинската управа в града. Тя ще остане на разположение на гражданите в продължение на 3 месеца, съобщи Сребра Касева, началник отдел "Култура и туризъм" в общината.

Ледената атракция ще бъде едно от местата за забавления, които ще имат на разположение жителите на града на розите. Пързалката ще бъде построена на площад "Севтополис" в града и ще работи 7 дни в седмицата, от началото на декември до края на февруари следващата година, предаде БТА.

Общината в Казанлък е подготвила разнообразна програма за предстоящите коледно-новогодишни празници, която включва различни концерти, изложби, детски спектакли, кулинарни изложби, сцени на открито.Граждани и фирми също могат да се включат активно в предновогодишното настроение на Казанлък, като участват в обявения от Общината в града конкурс за коледна украса. Срещу изпратена снимка на направената от тях украса, те могат да кандидатстват за награди от общината.

Коледната елха на казанлъчани тази година ще бъде построена в новоизграден мини площад в централната градска градина "Искра". Тя ще грейне в светлини на 8 декември, допълват от Общината в Казанлък.

Играйте и спечелете със Sinoptik.bg

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/igrajte-i-spechelete-sys-sinoptik.bg-6046029

Тествайте знанията си по география и участвайте в томболата за страхотни награди

Съдът отказа да върне Сидеров и Чуколов в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_596800.html

Софийски апелативен съд (САС) потвърди наложените от Софийски градски съд (СГС) мерки за неотклонение "парична гаранция" на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуковолов. В края на миналата седмица Софийската градска прокуратура (СГП) оспори решението на Градския съд, което освободи от ареста Сидеров и Чуколов под парична гаранция от 6000 лева. Прокуратурата поиска на двамата депутати да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Въпреки че според СГП е доказана не хипотетична, а реална опасност Сидеров и Чуколов да извършат друго престъпление и че обвиняемите са лица със завишена степен на обществена опасност в сравнение с другите граждани, съдът реши двамата да останат на свобода. Софийски апелативен съд е определил задържането на депутатите под стража за 72 часа като незаконосъобразно.

Сидеров остава на свобода срещу 6000 лв.

http://www.cross.bg/siderov-neotklonenie-volen-1489287.html

/КРОСС/Волен Сидеров остава на свобода под парична гаранция от 6 000 лева, реши окончателно Апелативният съд. Прокуратурата настоя спрямо двамата депутати да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Според СГП доказана е не хипотетична, а реална опасност Волен Сидеров и Десислав Чуколов да извършат друго престъпление. Софийска градска прокуратура подаде частен протест до Апелативен съд - София против определението на Софийски градски съд от 18 ноември, с което искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Волен Сидеров и Десислав Чуколов не бе уважено, а спрямо тях бе взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на по 6000 лева. Волен Сидеров и Десислав Чуколов са обвинени в хулиганство, извършено с изключителна дързост, а Сидеров е и с обвинение за принуда. Обвиненията са заради нахлуването им в НАТФИЗ в нощта на първия тур на местните избори. Второто обвинение срещу Сидеров пък е затова, че си е позволил да извие китките на студентка, за да пусне телефона, с който го снимала. Общо за двете престъпления законът предвижда до 11 години затвор.  

Рецепта за бързо и вкусно пиле (видео)

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/recepta-za-byrzo-i-vkusno-pile-video-6046030

Необходими са ви единствено пилешко месо, 2 – 3 глави лук и заквасена сметана

Община Велико Търново е готова с нови проекти за 30 милиона лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132602

Община Велико Търново е готова с първата група нови проекти, с които ще кандидатства за европейско финансиране по оперативна програма „Региони в растеж”. Разработките следват интегрирания план за градско възстановяване и развитие и имат няколко цели: подобряване на градската среда в историческата стара част на града, благоустрояване на кварталите,
Община Велико Търново е готова с първата група нови проекти, с които ще кандидатства за европейско финансиране по оперативна програма „Региони в растеж”. Разработките следват интегрирания план за градско възстановяване и развитие и имат няколко цели: подобряване на градската среда в историческата стара част на града, благоустрояване на кварталите,

Нови медикаменти за хепатит С влизат в лекарствения списък

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/11/24/2655672_novi_medikamenti_za_hepatit_s_vlizat_v_lekarstveniia/?ref=rss


От догодина лечението на хепатит С ще става с нови медикаменти, които лекуват инфекцията до 98% от случаите. Те се приемат под формата на таблетки и вече са включени в позитивния лекарствен списък, съобщиха от Националното сдружение за борба с хепатита пред БНР.

Друго важно предимство на новите медикаменти е, че предизвикват малко странични реакции. Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването, като терапията може да се използва и от претърпели...

Нови медикаменти лекуват 98% от инфекциите с хепатит С

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/11/24/2655672_novi_medikamenti_lekuvat_98_ot_infekciite_s_hepatit_s/?ref=rss


От догодина лечението на хепатит С ще става с нови медикаменти, които лекуват инфекцията до 98% от случаите. Те се приемат под формата на таблетки и вече са включени в позитивния лекарствен списък, съобщиха от Националното сдружение за борба с хепатита пред БНР.

Друго важно предимство на новите медикаменти е, че предизвикват малко странични реакции. Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването, като терапията може да се използва и от претърпели...

Песков: Да говорим сега за последствията за отношенията между РФ и Турция, би било погрешно

http://www.cross.bg/peskov-kremul-intzidenta-1489286.html

/КРОСС/ В Кремъл считат за неправилно да се говори сега за каквито и да било последствия за руско-турските отношения в резултат на инцидента с руския самолет Су-24. Това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. „Би било неуместно сега да се дават каквито и да било оценки, предположения и да се правят изводи, преди да знаем със сигурност какво се е случило“, заявил е Песков пред журналисти на въпрос за отношенията между двете страни. „Това е сериозен инцидент, но трябва да имаме търпение. Тъй като нямаме пълна информация за случилото се, би било невъзможно и погрешно да говорим сега“, подчертал е той. В Кремъл не знаят дали заради инцидента ще бъде отменена визитата на външния министър Сергей Лавров в Турция, която бе планирана на 25 ноември.

ВСС дебатира с административните ръководители от Варненския апелативен район оптимизирането на съдебната карта

http://www.moreto.net/novini.php?n=307244

Реорганизацията и оптимизирането на съдебната карта на районните съдилища в Апелативен район Варна бе темата на първата от серия дискусии, които ВСС организира по апелативни региони в страната. Ръководител на групата, избрана от ВСС, за да обсъдят актуалния проблем със съдебната карта на Варненския апелативен район е Юлияна Колева.

Парапланеристът Веселин Овчаров постави рекорд по дължина на прелета

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/24/2655656_paraplaneristut_veselin_ovcharov_postavi_rekord_po/?ref=rss


Парапланеристът Веселин Овчарова постави нов рекорд на България по дължина на прелета.

По време на серия от полети в Кишада (Бразилия) Овчаров измина разстоянието от 344 километра по въздух. Той подобри с 31 километра предишния рекорд, който се държеше от Николай Велев.

Овчаров е познат най-вече с постиженията си в акробатичния параглайдинг, където има няколко световни рекорд. Единственият български атлет на "Ред бул" обаче е голям любител и на крос кънтри летенето (полети...

LG Electronics удостоена с 21 награди по време на CES 2016 Innovation Awards

http://www.cross.bg/oled-nagrada-inovatzii-1489285.html

/КРОСС/ Асоциацията за потребителски технологии (Consumer Technology Association - CTA®) отличи постиженията на LG Electronics (LG) в областта на дизайна и технологиите с 21 награди за иновативни продукти. Те ще бъдат показани по време на изложението CES 2016 в Лас Вегас от 6-ти до 9-ти януари 2016 г. LG получи престижната награда за иновации - 2016 CES® Innovation Award в 10 силно конкурентни категории: битова техника, компютърна периферия, хардуер и компютърни компоненти, достъпни технологии, технологии за умен дом, видео дисплеи, слушалки, носими технологии, безжични телефони и аксесоари за безжични телефони. Наградените продукти по време на CES 2016 Innovation Award включват най-успешния дебютиращ продукт на компанията през 2016 г. - 77-инчовия 4K OLED телевизор, изцяло новия смартфон LG V10 и революционната перална машина LG TWIN WashTM with SideKickTM Pedestal Washer. С това се отбелязва четвъртата поредна година, в която OLED телевизорите и смартфоните на LG печелят CES награда за иновции. Другите продукти на LG с награда от церемонията, сред които OLED 4K TVs и LCD/LED 4K телевизорите, уреди за дома и мобилни устройства, ще бъдат обявени на 5-ти януари по време на изложението CES 2016

Чеченци и ингуши са най-трезвени в Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132586


Еврейската автономна област най-обича алкохола
Кавказците са най-трезвените руснаци, а в Далечния изток пият най-много, заключи доклад на федералния проект „Трезвена Русия”, посветен на проблема с алкохолизацията на най-обширната държава на света.
Съгласно индекс, вариращ между 0 за най-успешните и 600 точки за най-неуспешните борци срещу този
Еврейската автономна област най-обича алкохола Кавказците са най-трезвените руснаци, а в Далечния изток пият най-много, заключи доклад на федералния проект „Трезвена Русия”, посветен на проблема с алкохолизацията на най-обширната държава на света. Съгласно индекс, вариращ между 0 за най-успешните и 600 точки за най-неуспешните борци срещу този

Току-що и Турция обяви позицията си за сваления самолет

http://petel.bg/Toku-shho-i-Turtsiya-obyavi-pozitsiyata-si-za-svaleniya-samolet__135146

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция има право да отговори, ако въздушното й пространство е нарушено въпреки...

Часове след самолета: В Сирия е свален руски хеликоптер?

http://petel.bg/CHasove-sled-samoleta--V-Siriya-e-svalen-ruski-helikopter-__135148

Една от военните групи, воюващи срещу Башар Асад в Сирия е заявила, че е свалила руски боен хеликоптер с противотанкова ракета, съобщава...

Мтел открива нов магазин в Силистра със специални оферти

http://www.cross.bg/mtel-magazin-noviya-1489284.html

/КРОСС/Новият магазин на Мтел в Силистра ще отвори врати на 25-и ноември, сряда, и ще предложи специални оферти за клиентите. Потребителите, посетили търговския обект, ще могат да закупят на промоционална цена от 15 левa апаратa Nokia 225. Срещу 20 лева те ще могат да вземат смартфоните Alcatel C7 и Alcatel D5. Офертите важат при сключване на двугодишен договор с някой от плановете Мтел трансфер.Телекомът е подготвил специални промоционални предложения и за тези, които искат да са онлайн постоянно. За тях в новия магазин ще се предлагат таблетите Alcatel Pixi 3 7'' или Allview AX4 Nano Plus срещу 10.00 лева с план Мтел сърф L. Офертите важат от 25-и до 30-и ноември, а адресът на новия магазин е на ул. „Цар Симеон Велики" №29. В новия магазин на Мтел в Силистра клиентите могат да намерят специално място за тестване на устройства и домашна зона, в която ще се запознаят с телевизионните услуги, които предлага телекомът. В началото на 2014 година Мтел започна поетапно да обновява своите магазини, като голяма част от тях ще бъдат и с променени локации. Интериорният дизайн на обновените клиентски центрове е унифициран и е дело една от най-известните компании в бранша. Така телекомът цели да гарантира още по-доброто обслужване на своите клиенти, независимо от офиса, който са избрали да посетят.

Почина една от легендите на "Ботев" Добрин Ненов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132574

Почина една от големите легенди на пловдивския
Почина една от големите легенди на пловдивския "Ботев" Добрин Ненов, съобщи БНР. Той е един от футболистите, завоювали шампионската титла през 1967 година. Автор е на най-много голове в един мач в „А” група за Ботев – 5 попадения при рекордната победа на „канарчетата” над Марек с 9:0 през август 1965 г. Ненов е роден на 12 юли 1942 г.

Легендата на пловдивския "Ботев" Добрин Ненов почина на 73 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132588

Почина една от големите легенди на пловдивския "Ботев" Добрин Ненов, съобщи БНР. Той е един от футболистите, завоювали шампионската титла през 1967 година. Автор е на най-много голове в един мач в „А” група за Ботев – 5 попадения при рекордната победа на „канарчетата” над Марек с 9:0 през август 1965 г.
Ненов е роден на 12 юли 1942 г.
Почина една от големите легенди на пловдивския "Ботев" Добрин Ненов, съобщи БНР. Той е един от футболистите, завоювали шампионската титла през 1967 година. Автор е на най-много голове в един мач в „А” група за Ботев – 5 попадения при рекордната победа на „канарчетата” над Марек с 9:0 през август 1965 г. Ненов е роден на 12 юли 1942 г.

Потвърдиха гаранциите от по 6000 лева на Сидеров и Чуколов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132584

Софийски апелативен съд потвърди наложените от СГС мерки за неотклонение на Волен Сидеров и Десислав Чуколов - „парична гаранция”, съобщи „Фокус”.
По този начин САС отхвърли протеста на Софийска градска прокуратура против определението на Софийски градски съд от 18.11.2015г., с което искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение
Софийски апелативен съд потвърди наложените от СГС мерки за неотклонение на Волен Сидеров и Десислав Чуколов - „парична гаранция”, съобщи „Фокус”. По този начин САС отхвърли протеста на Софийска градска прокуратура против определението на Софийски градски съд от 18.11.2015г., с което искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение

София предлага по-малък бюджет за 2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sofiia-predlaga-po-malyk-biudjet-za-2016-g-206605/

Проектобюджетът на Столичната община е 1,18 млрд. лв. спрямо 1,49 млрд. лв. за тази година, промяна на данъците няма да има

Екзекуторът на наркобоса от Поморие бере душа зад решетките

http://pik.bg/екзекуторът-на-наркобоса-от-поморие-бере-душа-зад-решетките-news440971.html

Екзекуторът на наркобоса от Поморие бере душа зад решетките

Димитър Димитров – Бабата може да излезе на свобода още преди началото на делото срещу него за показния разстрел на наркобоса Иван Попов-Костов в Поморие.

34-годишният мъж е в много тежко здравословно състояние, като вече няколко пъти лекари са го посещавали в ареста, съобщава "Флагман", позовавайки се на отлично осведомени източници.

Припомняме, че екзекуторът на знаковата фигура в бургаския ъндърграунд Костов е с един бъбрек, който преди 10 години е трансплантиран от майка му. Поради тази причина той се нуждае от специално лечение, което да го поддържа жив.

Въпреки влошеното му състояние заради тежките условия в ареста, няма внесена жалба от страна на неговия адвокат за промяна на постоянната му мярка за неотклонение. Запознати заявиха, че това е стратегия на Благой Потеров, който първо „ще си опече нещата”, преди да поиска освобождаването на Димитров.

Въпреки изтичането на срока за обжалване на мярката, законът позволява изключения при подобни случаи. Очаква се съвсем скоро Потеров да внесе нова молба въз основа на тежкото състояние на Бабата, която ще мине много по-лесно пред магистратите, коментират запознати.

Припомняме, че Бабата разстреля Костов преди малко повече от седмица в центъра на Поморие.

Килърът изпразни цял пълнител в тялото на наркобоса пред десетки свидетели в кафе „Омара”.

Лукарски покани китайски инвеститори в индустриалните ни зони и София тех парк

http://pik.bg/лукарски-покани-китайски-инвеститори-в-индустриалните-ни-зони-и-софия-тех-парк-news440970.html

Лукарски покани китайски инвеститори в индустриалните ни зони и София тех парк

Българското правителство заявява силната си подкрепа за Инициативата за партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. За нас най-значимият резултат от подобно партньорство би било увеличаването на китайските инвестиции в България и на стокообмена ни.

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на сесията на Петия икономически форум Китай и страните от Централна и Източна Европа в Суджоу, посветена на развитието на индустриалните паркове. Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата 16+1, в която участва министър-председателят Бойко Борисов.

Лукарски представи България като отлично място за правене на бизнес, което предлага значителни икономически и логистични предимства на китайските компании. По думите му, стратегическата локация и добра инфраструктурна свързаност позиционират България като Източната врата на Европа, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Като приоритетни за България сектори, в които имаме потенциал за привличане на китайски инвестиции, министърът на икономиката посочи машиностроенето, автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, химическата и фармацевтичната промишленост, земеделието и хранително-вкусовата промишленост, както и съвместното изграждане на индустриални зони и технологични паркове. От името на българското правителство той отправи покана към китайските компании да инвестират в българските индустриални паркове като стратегически инвеститори за съвместно изграждане или като индивидуални инвеститори в своите конкретни сектори. Ние предлагаме индустриални и високотехнологични паркове и зони които се ползват с подкрепа от държавата, и които смятаме, че ще са от интерес за китайските компании, подчерта той.

Конкретно Лукарски представи Икономическа зона Божурище, управлявана от държавната Национална компания Индустриални зони. Зоната е със стратегическо местоположение в близост до столицата и се простира на площ от около 2,7 млн. кв. метра. Има добре развита инфраструктура и е насочена към производство, логистика и услуги.
„София Тех Парк“ беше лансиран като първият научен и технологичен парк в България, предоставящ отлична възможност за разширяване на дейността на R&D центрове от Китай в Европа. Основният фокус на парка е върху ИКТ; естествени науки – биотехнологии, храни и селско стопанство; зелена енергия и чисти технологии. Компанията е собственост на държавата.

Евро-китайската икономическа зона Тракия беше презентирана като публично-частна инициатива, включваща девет общини, шест индустриални зони и три клъстера в региона на Пловдив в Централна България. До момента зоната успешно е привлякла инвестиции от над 1 млрд. евро и над 110 чужди и местни водещи компании. Целта на зоната е да създаде мост между Китай и Европа и да се превърне в център на индустрията, търговията и модерна логистика. Разположена е стратегически на магистрала Тракия, която свързва Европа с Турция и Близкия Изток. Лукарски изрази надежда, че предстоящата концесия на летище Пловдив допълнително ще подпомогне логистиката и развитието на бизнеса в този регион. Първият етап от развитието на зоната предвижда инвестиции на стойност от 150 млн. евро.

„Логистичен хъб Пловдив има за цел за съчетае увеличаващия се карго трафик от Китай към ЕС чрез електронната търговия с интегрирана логистика и авиационен проект. Конкурентните предимства на проекта са в интегрирането на неговите компоненти – Пловдивското летище, намиращите се в близост икономически зони, свободната търговска зона, като по този начин се изгражда „one-stop shop” (едно гише) за китайските компании вносители в ЕС“, поясни икономическият ни министър. Според него, тези предимства, съчетани с благоприятния икономически, данъчен и ценови режим, правят България конкурентна спрямо другите европейски входни точки към пазара на ЕС.

БСП: В бюджета има възможности за изпълнение на исканията на протестиращите в сферата на културата

http://www.cross.bg/ninova-merdzhanov-kyltyrata-1489283.html

/КРОСС/Депутатите от "БСП - лява България" Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Мариана Бояджиева и Стоян Мирчев се срещнаха с протестиращи служители от културните институции. Зам.-председателят на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов припомни, че в петък социалистите са се срещнали с ръководството на КНСБ и практически са подкрепили исканията на протестиращите. Той обяви, че днес предстои декларация на ПГ на "БСП - лява България", а отделно социалистите ще предложат промени между първо и второ четене за набавянето на необходимите 25 млн. лв. „Следете какво ще бъде отношението на всяка една парламентарна група към тези предложения, защото едно е да се флиртува с представителите на културата, друго е реално да осигуряваш средства и да показваш позиция какъв трябва да бъде бюджетът за нормалното функциониране на сектора", каза още Мерджанов. Корнелия Нинова връчи на протестиращите декларацията и обясни, че тя е обвързана не само с днешното събитие, но и с бюджета за 2016 и изобщо с отношението на политиката и държавниците към тема духовност и култура. „Бюджетът разполага с възможности за тази помощ, която искате. Над 2,5 млрд. лв. са предвидени за капиталови разходи. Просто човек трябва да каже кое му е по-важно - култура и духовност или ремонт и строителство", подчерта Нинова

Главната сирийска опозиционна сила призова Фронта Ан Нусра да скъса с Ал Каида

http://www.mediapool.bg/glavnata-siriyska-opozitsionna-sila-prizova-fronta-an-nusra-da-skasa-s-al-kaida-news242218.html

Лидерът на основната сирийска опозиционна сила призова Фронта Ан Нусра, сирийския клон на Ал Каида, да скъса отношенията си с тази джихадистка организация след смъртоносните атентати в редица столици, включително Бейрут, Париж и Бамако, предаде Франс прес.   Единствено за атентата в Мали отговорност е поела организация, свързана с Ал Каида. За другите два отговорност пое нейният съперник "Ислямска държава", отбелязва АФП. "От един месец светът е разтърсван от редица терористични нападения в Турция, в Ливан, във Франция и в Мали", заяви Халед Ходжа, лидер на Сирийската национална коалиция - главната сирийска опозиционна група извън страната.   "За неотдавнашното нападение в Мали отговорност пое Ал Каида, затова подновявам призива си към Ан Нусра да прекъсне отношенията си с Ал Каида", каза Ходжа на пресконференция в Турция.   Фронтът Ан Нусра стана официално сирийския клон на Ал Каида през април 2013 г. и Ходжа редовно е призовавал групировката да скъса с Ал Каида.   Този път обаче призивът му идва в нов дипломатически контекст на ускорени дискусии между страните по сирийския конфликт, по-специално по темата кои антиправителствени групи да бъдат консултирани и включени в бъдещите преговори, отбелязва Франс прес.   На среща във Виена в средата на ноември големите сили обсъдиха план, предвиждащ сформиране на преходно правителство в Сирия, изготвяне на нова конституция и провеждане на избори.   Планът предвижда и прекратяване на огъня в Сирия, освен в териториите под контрол на "Ислямска държава". На теория то ще важи и за зоните под контрола на Фронта Ан Нусра и бунтовническите му съюзници.   Фронтът Ан Нусра е възприеман от много бунтовнически групи за съюзник срещу режима на Башар Асад, защото набляга на въоръжената борба и не се стреми да създаде "халифат", като този, който обяви през 2014 г. ИД в райони на Сирия и Ирак.

Как да ни назначат на първа работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132568

28 български фирми за година взеха на стаж 3229 младежи
Пазарът на труда в България е достатъчно свит, но от неговата негостоприемност страдат най-вече младите българи, които току-що са завършили университета. Пред тях няма много възможности за развитие в страната, тъй като повечето работодатели се отнасят доста скептично към университетската
28 български фирми за година взеха на стаж 3229 младежи Пазарът на труда в България е достатъчно свит, но от неговата негостоприемност страдат най-вече младите българи, които току-що са завършили университета. Пред тях няма много възможности за развитие в страната, тъй като повечето работодатели се отнасят доста скептично към университетската

Министър Лукарски покани китайски инвеститори в индустриалните ни зони и София тех парк

http://www.cross.bg/bulgariya-zoni-evropa-1489282.html

/КРОСС/„Българското правителство заявява силната си подкрепа за Инициативата за партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. За нас най-значимият резултат от подобно партньорство би било увеличаването на китайските инвестиции в България и на стокообмена ни". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на сесията на Петия икономически форум Китай и страните от Централна и Източна Европа в Суджоу, посветена на развитието на индустриалните паркове. Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата 16+1, в която участва министър-председателят Бойко Борисов. Министър Лукарски представи България като отлично място за правене на бизнес, което предлага значителни икономически и логистични предимства на китайските компании. По думите му, стратегическата локация и добра инфраструктурна свързаност позиционират България като Източната врата на Европа. Като приоритетни за България сектори, в които имаме потенциал за привличане на китайски инвестиции, министърът на икономиката посочи машиностроенето, автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, химическата и фармацевтичната промишленост, земеделието и хранително-вкусовата промишленост, както и съвместното изграждане на индустриални зони и технологични паркове

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие

http://www.mediapool.bg/vsyaka-treta-zhena-v-es-e-bila-zhertva-na-nasilie-news242217.html

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на някаква форма на насилие, основано на пола, съобщи във вторник Европейската комисия по повод Международния ден за премахване на насилието над жените. Много момичета биват омъжвани или осакатявани в детска възраст в Европа и по света, се посочва в изявление на четирима еврокомисари, отговарящи за международната и правната политика. В много държави повече от половината от убийствата на жени се извършват от интимния партньор, роднина или член на семейството, в собствените им домове. Жените са много уязвими към всички форми на насилие в райони на конфликт и по време на хуманитарни кризи, отбелязва комисията. От догодина ЕС ще прилага нов план за действие за равенството между половете в рамките на политиката, свързана с международните отношения. Пояснява се, че Европейската служба за външна дейност е започнала дипломатически контакти, насочени към всички форми на насилие над деца и жени, особено за прекратяване на браковете на деца, ранните и принудителните бракове, както и гениталното осакатяване на жени. Тази година ЕК е отпуснала около осем милиона евро за проекти за предотвратяване и борба с насилието над жени и момичета в ЕС и 20 милиона евро за борба с тези прояви в рамките на Общността. Днес централата на ЕК е осветена в оранжево, в подкрепа на кампанията на Генералния секретариат на ООН срещу насилието, основано на пола.

Путин с рекордните 88% одобрение

http://www.moreto.net/novini.php?n=307273

Нивото на одобрение на дейността на руския президент Владимир Путин сред руснаците остава стабилно високо през последното шестмесечие. В последните месеци рейтингът му се намирал в пика на максималните достижения - 87-88%, през октомври 2015 година той е бил 87%, за което свидетелстват резултатите на социологическото проучване на ВЦИОМ (Всерусийския център за изследване на общественото мнение).

Лукарски представи в Китай България като Източната врата на Европа

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/24/2655651_lukarski_predstavi_v_kitai_bulgariia_kato_iztochnata/?ref=rss


Като Източната врата на Европа представи България пред потенциални китайски инвеститори министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Той направи изказване на сесията, посветена на развитието на индустриалните паркове, на Петия икономически форум Китай и страните от Централна и Източна Европа в Суджоу.

Лукарски представи България като отлично място за правене на бизнес, което предлага значителни икономически и логистични предимства на...

Китайци искат да привлекат Уейн Рууни в местното първенство

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/24/2655652_kitaici_iskat_da_privlekat_uein_ruuni_v_mestnoto/?ref=rss


Ръководителите на китайското първенство по футбол искат да привлекат капитана на "Манчестър юнайтед" Уейн Рууни.

За момента не е ясно кой отбор ще се опита да подпише с нападателя, но целта е английският национал да се превърне в едно от лицата на футбола в азиатската страна.

В момента Рууни има договор за още три години с "червените дяволи", но китайското първенство в момента процъфтява финансово, най-вече заради продажбата на телевизионните му права за около 830 млн....

Франция предупреди Ватикана за опасност от атентати при обиколката на папата в Африка

http://www.mediapool.bg/frantsiya-predupredi-vatikana-za-opasnost-ot-atentati-pri-obikolkata-na-papata-v-afrika-news242216.html

Френските служби за разузнаване и сигурност са подали няколко сигнала до Държавния секретариат (правителството) на Ватикана за конкретна заплаха от терористични действия по време на започващата утре обиколка на папа Франциск в Африка, потвърдиха източници, близки до Светия престол, цитирани от БТА във вторник.   Съгласно църковната терминология, Светият отец ще предприеме своето Единадесето международно странстване от 25 до 30 ноември, което включва Кения, Уганда и Централноафриканската република (ЦАР).   Сигналите се отнасят именно до ЦАР, която е наречена "страна с висока степен на несигурност" и представляваща "значителен риск". Разузнавателните служби на Франция визират и точна дата - 29 ноември, когато в столицата Банги папата официално ще обяви началото на Юбилей 2015 за Африка. Изпратените до Ватикана сигнали за терористични заплахи се делят на две категории. Едната се отнася до посегателства срещу личността на Франциск, докато другата категория съдържа предупреждения за атентати сред тълпата, сходни с тези в Париж, уточниха източниците.   В изявление миналата седмица държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин се спря и на предстоящата обиколка на папа Франциск в трите африкански страни, като не отрече, че са налице опасения, свързани както с джихадисткия тероризъм, така и с вътрешните религиозни и политически размирици.   "Трите етапа остават. За последния етап ще видим на място съобразно обстановката," посочи Паролин.

Космонавтът Александър Александров: Полша няма ресурса за ремонта на нашите самолети, а Русия им отказа резервни части! Сигурността на нашите летци е поставена на карта

http://pik.bg/космонавтът-александър-александров-полша-няма-ресурса-за-ремонта-на-нашите-самолети-а-руси-news440969.html

Космонавтът Александър Александров: Полша няма ресурса за ремонта на нашите самолети, а Русия им отказа резервни части! Сигурността на нашите летци е поставена на карта

Космонавтът Александър Александров и представител на руската компания "МИГ" направи изявление в Народното събрание, по покана на Велизар Енчев, относно спорния договор с Полша за ремонта на нашите самолети. 

"Безопасността на нашите летци е поставена на карта. Полша няма лиценз за ремонт на нашите самолети, освен това нямат и резервни части. Миналата седмица от Полша идваха да молят Русия за резервни части, но те им отказаха. Питам аз с какво ще ремонтират тогава нашите самолети, след като нямат ресурс за това. Това е огромен провал на министър Ненчев и той с този договор ще провали българската авиация. Ако този договор се ретифицира той ще си измие ръцете с българския парламент, ако нещо се случи. Ще ви припомня случая с двама летци които загинаха в Израел. Поляците ремонтираха техни самолети, черните кутии показаха, че са сложили стари части и за това двама души умряха. Надявам се, че Народното събрание няма да допусне това да се случи и при нас, защото Ненчев, пак повтарям, ще си измие ръцете. Този договор е срамен за всички и трябва да бъде прекратен. Ние призоваваме да не се допуска подобно нещо", каза Александров.

Той допълни, че миналата година подобно гласуване не се е налагало, защото в Пловдив е имало завод, който е получавал части от Русия и всичко е било наред. Той припомни и случаят с българските хеликоптери, които също са били ремонтиране в Полша. Поради липсата на лиценз поляците не са могли да ремонтират хеликоптерите. На тях обаче им е платено за това предварително 15 млн. лв., които до днес никой не е потърсил обратно. 

"Питам аз къде са тези 15 млн. и защо никой не ги търси", завърши Александров. 

 

Над 26 милиона лева са задълженията на община Сливен

http://pik.bg/над-26-милиона-лева-са-задълженията-на-община-сливен-news440967.html

Над 26 милиона лева са задълженията на община Сливен

Над 26 милиона лева са задълженията на община Сливен. Това съобщи на своята първа пресконференция новоизбраният кмет на общината Стефан Радев.

Сред тях са просрочени задължения за текущи разходи в размер на 9 639 000 лева, близо 8 347 000 разходи по капиталовата програма, както и просрочени задължения за осигуровки за заплати и банкови кредити. Необходимо е да бъдат разплатени договорите с фирмата за сметосъбиране и сметоизвозване, както и за осветлението на града и селата.

По думите на Радев финансовото състояние на общината е по-тежко от очакваното, като посочи, че ако ставаше дума за търговско дружество, то би трябвало да бъде обявено в несъстоятелност. Той изрази тревога от риска да не бъде довършен водният цикъл на града, чийто краен срок изтича през март 2016 година. Радев обясни, че са необходими около 2 милиона лева за изпълнение на мерки, предписани от ДНСК. Те касаят правилно заустване на колектори, които не са били качествено изградени по време на първия етап на проекта. При обявяване на водния цикъл за неуспешен, общината ще трябва да възстановява над 40 милиона лева. Риск съществува и за програмата за саниране, при която има голямо забавяне, каза още кметът.

Новото общинско ръководство е предприело начални мерки за финансово стабилизиране, сред които оптимизиране структурата на общината и разходите. Ще бъдат прекратени десетки граждански договори, предстоят и съкращения в администрацията. Ще бъде преструктурирана кредитната задлъжнялост.

Днес Стефан Радев представи своя екип, като негови заместници ще бъдат Пепа Чиликова в ресор "Хуманитарни дейности", Румен Иванов - финансов заместник -кмет, Стефан Кондузов ще поеме ресора "Строителство", а Стоян Марков ще отговаря за европейските проекти и финансиране. Секретар на общината е юристът Валя Радева.

Софийският университет получава мощи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132563

Частица от светите мощи на Климент Охридски, патрон на Софийския университет, ще получи днес висшето училище от игумена на Троянската обител Сионий с благословията на патриарх Неофит. Поводът за дарението е празникът на най-старото ни висше училище - 25 ноември. Тогава се отбелязва успението на светеца.
Частица от светите мощи на Климент Охридски, патрон на Софийския университет, ще получи днес висшето училище от игумена на Троянската обител Сионий с благословията на патриарх Неофит. Поводът за дарението е празникът на най-старото ни висше училище - 25 ноември. Тогава се отбелязва успението на светеца.

ИЗВЪНРЕДНО! Сидеров и Чуколов остават под гаранция (обновена и снимки)

http://pik.bg/извънредно-сидеров-и-чуколов-остават-под-гаранция-обновена-и-снимки-news440966.html

ИЗВЪНРЕДНО! Сидеров и Чуколов остават под гаранция (обновена и снимки)

Софийският апелативен съд потвърди паричната гаранция за Волен Сидеров и Десислав Чуколов, като отхвърли протеста на прокуратурата.

Обвинението извади още мотиви, че Сидеров и Чуколов са опасни за обществото и предложи на Главния прокурор да поиска имунитета на лидера на АТАКА по още два казуса - за подобни, хулигански действия от 2011-та и 2013-та година в Батак и Бургас.

Съдът прие това за доказателства, но те не повлияха на решението.

Според Апелативния съд, няма опасност двамата депутати да се укрият или да извършат ново престъпление. Магистратите нарекоха обоснаваното предположение на прокуратурата "дълбоко погрешно". Гаранцията остава 6000 лева.

Потвърдиха гаранциите от по 6000 лева на Сидеров и Чуколов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132564

Софийският апелативен съд потвърди гаранциите от по 6000 лева на депутатите от
Софийският апелативен съд потвърди гаранциите от по 6000 лева на депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Двама са обвиняеми за хулиганство в сградата на НАТФИЗ, а Сидеров е обвинен и в принуда. Съдът изтъкна, че има обосновано предположение за причините за които са изтъкнали за задържането им.

Париж формира световен фронт срещу "Ислямска държава"

http://www.bnews.bg/article-144187

Франсоа Оланд започна светкавична дипломатическа офанзива, за да увеличи международното сътрудничество срещу заплахата от екстремизъм.

Всеки трети българин няма достъп до изградена канализация

http://offnews.bg/news/n_1/n_596714.html

Процентът на населението, което няма достъп до изградена канализация, е 30-32%. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след откриването на петата конференция на тема „ОП „Околна среда“ и Програма за развитие на селските райони – в преход към новия оперативен период“, организирана от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите. По-голямата част на неприсъединеното население към вече изградени канализационни системи е вследствие на това, че е ангажимент на самия собственик на жилищна сграда да се присъедини на доброволен принцип към канализационния колектор. Ангажимент на държавата е да осигури канализация до тротоара до сградата, а вече собственикът на доброволен принцип изгражда връзката с нея. Нанков допълни, че това е една от темите, които са много дискусионни и много коментирани на съвета за реформа на ВиК сектора, тъй като това компрометира и е предпоставка за компрометиране на много ВиК проекти.  Нанков даде пример с изграждането на канализационна система за 40 хил. души, към която се присъединяват едва четвърт от тях. Това води до неефективна експлоатация, нерентабилност за ВиК оператора и ред други проблеми. Той заяви, че се търсят мерки да се стимулират собствениците на сгради да се присъединят към мрежата. По време на конференцията той обясни, че за стабилизиране на ВиК сектора до 2023 г. са необходими над 11 млрд. лв., като от европейското финансиране до 2020 г. страната ни ще получи около 3 млрд. лв. До средата на 2016 г. предстои да бъдат подписани всички договори между ВиК-асоциациите и ВиК-оператори във всички 29 обособени територии в страната.  Зам.-министър Нанков подчерта, че европейските фондове са основният финансов инструмент, който ползваме за обновяване на водоснабдителните системи. За сравнение в същия период публичният ресурс за инвестиции по линия на държавния бюджет, общините и ВиК операторите се очаква да бъде в рамките на около 1- 1,5 млрд. лв.

Писатели: Бъдете гневни, искайте това, което заслужавате

http://pik.bg/писатели-бъдете-гневни-искайте-това-което-заслужавате-news440965.html

Писатели: Бъдете гневни, искайте това, което заслужавате

Подкрепям протеста, защото моят живот са книгите, а библиотеките са сърцето на българската култура. Съкровищницата, където се пазят книгите. Това заяви писателят Деян Енев, който подкрепи протеста на библиотекарите.

Ако не подкрепяме тези, които ни предлагат книгите, ще трябва да подкрепяме тези, които ни предлагат бомби и оръжия. Много хубаво трябва да си помислим кого подкрепяме. Книгите са това, което е отрицанието на бомбите, оръжията, на безсмислието, на ужаса и на ада. Така че, нека да помислим. Това заяви и писателят Калин Терзийски, който също беше сред участниците в протеста.

“Социален дебилизъм е да се мисли, че трудът на библиотекарите няма придадена стойност и че от него не се печели, заяви проф. Михаил Неделчев. Според него до момента, в който управляващите в страната мислят по този начин, не само трябва хората да бъдат гневни, но и трябва да се повтаря на управляващите, че от труда на работниците в музеите, библиотекарите и др., се печели най-много и така е навсякъде по света, допълни той. Всички, които се включиха в недоволството срещу случващото се с институциите, които олицетворяват културата, носеха бели лентички с надпис “Гневен съм”.

По този повод писателят Захари Карабашлиев заяви: “Бъдете гневни. Време е да се говори за пари. Това го говоря много отдавна. Не се срамувайте да говорите за пари”. Карабашлиев разказа, че миналата година е посетил над 50 библиотеки и читалища из страната и след като го попитали само тези ли са силовите методи, с които може да се постигат резултати, той посочил, че тази общност, която е срещнал по време на обиколката си из България, е възможно най-малко силовата групировка. Не се срамувайте да сте гневни, заяви той и призова хората да искат това, което заслужават.

Поетът Георги Константинов заяви, че подкрепя протеста, защото съдбата на българската книга е в ръцете на тези хора, които отдават живота си за книгите, които осветяват душите на хората. Неслучайно е казано, че възходът на една страна зависи от културата и изкуството, посочи той и заяви, че не е водещ единствено бизнесът.

“Нека си го кажем, книгата е едва ли не девета дупка на кавала, даже кавал изобщо няма в някои случаи, защото все повече стават неграмотните хора. Живеем в бездуховно време”, посочи той. Според него младите хора са неграмотни, не само защото нямат пари да си купят книги, но и защото не знаят пътя към библиотеката, а и никой не ги поощрява за това. По тази причина, според него, е необходима помощ за българската книга и да се помисли за професионалното израстване и развитие на хората, които работят за българската книга.

В началото на протеста стана ясно, че средната работна заплата в страната е 890 лв., а библиотекарите получават между 400 и 450 лв. Освен това са необходими и повече средства за компютри, сървъри, софтуер и друга техника, която е необходима на библиотеките, за да продължат да функционират. Необходими са и по-добри условия за четене. Освен това е необходимо да бъде променен и принципът на финансиране на библиотеката в София, която е най-големият културен институт в столицата и разполага с много голям фонд, затова не може да се приравнява с библиотеките в страната.

Китайски инвеститор ще строи предприятие за фураж в България

http://econ.bg/Новини/Китайски-инвеститор-ще-строи-предприятие-за-фураж-в-България_l.a_i.709128_at.1.html

До два месеца китайски инвеститор ще започне изграждането на най-големите предприятия за преработка на фуражи в България на територията на област...

Извънредно! Тежка катастрофа задръсти кръстовище, има и линейки

http://pik.bg/извънредно-тежка-катастрофа-задръсти-кръстовище-има-и-линейки-news440963.html

Извънредно! Тежка катастрофа задръсти кръстовище, има и линейки

Тежка катастрофа е станала преди минути на кръстовището при Чифте баня, съобщи очевидец, цитиран от Марица.бг.

Ударили са се БМВ и бял пикап. Баварецът идвал откъм пл. "Шахбазян" и правел ляв завой към тунела, когато откъм съда го връхлетял лекотоварният автомобил. При удара е пострадал шофьорът на пикапа.

На място има линейки, районът е отцепен от полиция. Препоръчва се на водачите на МПС да избягват следващия час маршрути през този район на града, защото се образува задръстване. Колоната се е проточила от Чифте баня чак до Сточна гара.

По-високи данъци итакса смет очакват в Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132556

Падат малките налози, въведени под натиска на ГЕРБ
Общината ще има с 24,5 на сто по-малък бюджет догодина
С 24,5 на сто, или с близо една четвърт ще е по-малък бюджетът на Сливен за следващата година. Според проекта планираните приходи и разходи за 2016 г. ще са 76 млн. лева. Предлаганият бюджет предвижда частична промяна в данъчната тежест за
Падат малките налози, въведени под натиска на ГЕРБ Общината ще има с 24,5 на сто по-малък бюджет догодина С 24,5 на сто, или с близо една четвърт ще е по-малък бюджетът на Сливен за следващата година. Според проекта планираните приходи и разходи за 2016 г. ще са 76 млн. лева. Предлаганият бюджет предвижда частична промяна в данъчната тежест за

Българка спечели короната за най-красива жена в Европа

http://curious.actualno.com/bylgarka-specheli-koronata-za-naj-krasiva-jena-v-evropa-news_509409.html

Лидия Иванова е победителката в голям конкурс в Европа и първото място е абсолютно заслужено. „Miss Europe Global“ се проведе в Ню Йорк, а българката плени сърцата на журито със своята красота, интелект и грация. Във Фейсбук страницата си Лидия пише "Направо не мога да повярвам,че спечелих. Не мога да ви опиша колко невероятно е чувството да представям моята красива родина България и да получа короната в престижния конкурс „Miss Europe Global“. Благодаря на всички, коит

Военното аташе на Турция е привикан в руското министерство на отбраната

http://balkani.actualno.com/voennoto-atashe-na-turcija-e-privikan-v-ruskoto-ministerstvo-na-otbranata-news_509477.html

Военното аташе на Турция в Русия е привикан в руското министерство на отбраната във връзка с инцидента с руския бомбардировач. Това съобщиха от ведомството, предаде „РИА Новости“. Днес руски изтребител Су-24 беше свален от турската страна с ракета „земя-въздух“ F-16. Според Москва самолетът се е намирал на сирийска територия, докато Анкара твърди, че изтребителят е нарушил въздушното й пространство. Днешната загуба е свързана с удар в гърба от привърженици на терористи

Три години условно за притежание на цигари без бандерол за над 500 000 лв.

http://pik.bg/три-години-условно-за-притежание-на-цигари-без-бандерол-за-над-500-000-лв-news440962.html

Три години условно за притежание на цигари без бандерол за над 500 000 лв.

Осем месеца затвор, отложен за срок от три години, присъди Районен съд Велико Търново на двама подсъдими, обвинени в притежание на цигари без бандерол на стойност над половин милион лева.

И.Б.С. държал 50 000 кутии /1 000 000 къса/ цигари без бандерол, марка „Turguvise", като предметът на престъплението е в големи размери - с обща стойност 375 000 лева с дължим акциз 187 250 лева.

Другият подсъдим с инициали П.С.С. държал в с. Балван 18 000 кутии /360 000 къса/ цигари, марка „Famous”, на обща стойност 135 000 лева, с дължим акциз 67 410 лева. Присъдата идва след споразумение с прокуратурата, одобрено от съда. По разпореждане на магистратите цигарите се отнемат в полза на държавата.

Последна възможност да гласувате в ПРОМЯНАТА

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/posledna-vyzmozhnost-da-glasuvate-v-promianata-6046027

Окончателното решение на журито и обявяването на победителя ще стане в началото на декември

Великобритания може да започне бомбардировки срещу ИД в Сирия още на 1 декември

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-mozhe-da-zapochne-bombardirovki-sreshtu-id-v-siriya-oshte-na-1-dekemvri-news242215.html

Великобритания може да започне бомбардировки по позиции на "Ислямска държава" в Сирия идната седмица, пише във вторник в. "Дейли мейл". Не е изключено това да се случи още на 1 декември, посочва вестникът.   Великобритания може да започне бомбардировки срещу ИД в Сирия няколко дни след вчерашното потвърждение на правителството, че групировката се опитва да извърши ядрени, химически и биологични нападения.   Според вътрешни източници гласуването за военна акция (в британския парламент) може да се състои още идния вторник и на самолетите на Кралските ВВС ще бъде дадена заповед да започнат военни удари няколко часа по-късно, пише изданието.

Кибератаки може да застрашат британската програма за ядрено въоръжаване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132520

Кибератаки може да застрашат британската програма за ядрено въоръжаване „Тризъбец“ и да я направят нефункционална, предаде Би Би Си, позовавайки се на бившия министър на отбраната лорд Браун.
Браун заяви, че ако „слабите звена“ не бъдат защитени, премиерът Дейвид Камерън „няма гаранция“, че ще успее да осигури на страната надеждно ядрено оръжие,
Кибератаки може да застрашат британската програма за ядрено въоръжаване „Тризъбец“ и да я направят нефункционална, предаде Би Би Си, позовавайки се на бившия министър на отбраната лорд Браун. Браун заяви, че ако „слабите звена“ не бъдат защитени, премиерът Дейвид Камерън „няма гаранция“, че ще успее да осигури на страната надеждно ядрено оръжие,

Заловиха 25-годишен, задигнал LCD телевизор

http://pik.bg/заловиха-25-годишен-задигнал-lcd-телевизор-news440960.html

Заловиха 25-годишен, задигнал LCD телевизор

Полицейско разследване на служители от 01 РУМВР – Плевен установи, че 25-годишен плевенчанин е извършител на домова кражба. За времето от 10 часа на 20 ноември до 2 часа на 21 ноември чрез взломяване на дървена входна врата той е проникнал в жилище в Плевен, за да открадне LCD телевизор.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 от НК. Вещта, обект на кражба, е върната на собственика. Продължава работа разследващ полицай. Уведомен е дежурен прокурор от Районна прокуратура - Плевен.

Пилотът на сваления самолет е загинал

http://frognews.bg/news_102466/Pilotat-na-svaleniia-samolet-e-zaginal/

Видеозапис на сирийска бунтовническа групировка показва руски пилот от сваления самолет да лежи неподвижно на земята, съобщи агенция Ройтерс, където бил изпратен записът.

Поне 5 години ще са нужни на икономиката, за да заработи на пълен капацитет

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pone-5-godini-shte-sa-nujni-na-ikonomikata-za-da-zaraboti-na-pylen-kapacitet-206603/

До 2020 г. българската икономика може да достигне състояние на пълна заетост, коментира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов

Москва заплаши Киев със спиране на газа и въглищата

http://www.mediapool.bg/moskva-zaplashi-kiev-sas-spirane-na-gaza-i-vaglishtata-news242214.html

Москва може да вземе в следващите два дни решение да прекрати доставките на природния газ за Украйна заради невнесена предплата за суровината, както и на въглищата като ответна мярка за енергийната блокада, под която е полуостров Крим от неделя заради взривени на украинска територия далекопроводи. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за радиостанция "Вести ФМ" във вторник. В съботната нощ неизвестни взривиха двата електропровода, захранващи Крим, и заради инцидента над 1.1 млн. жители на полуострова още нямат ток и действа режим. Без електричество в Република Крим остават над 900 000 души и в Севастопол - почти 260 000, съобщава руската агенция ТАСС, обрисувайки ситуацията в двата нови региона на Русия, образувани през 2014 г., когато федерацията анексира украинския полуостров. Руското министерство на извънредните ситуации е подготвило за изпращане в Крим и Симферопол 300 електрогенератора, В региона е задействана енергийна система за самозадоволяване с ток - четири ТЕЦ, 13 мобилни газотурбинни инсталации, вятърни и слънчеви електроцентрали. Киев отказа помощта на Русия за решаване на проблема с електрозахранването и сега по думите на Новак "може в тази ситуация и дори е необходимо да приемем аналогично решение за спиране на доставките на въглища за украинските топлоелектрически централи". Той обаче признава, че в краткосрочен период тази санкция няма да има ефект, защото Украйна има запаси и собствен въгледобив. По-дългосрочно обаче подобна мярка ще доведе до дефицит и някои ТЕЦ да са принудени да спрат работи или да търсят други доставчици на въглища. Новак заяви още, че до два дни Русия може да спре газовите доставки за Украйна, тъй като все още "Газпром" не е получил авансово плащане за бъдещите количества, които обаче са много малък обем. В отговор директорът на украинската газова компания "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви, че страната не се нуждае от руския газ и може да осигури гориво от Европейския съюз през тази и другата зима, както и всяка следваща. "Диверсификацията и газовият пазар работят", написа във Фейсбук Коболев, отговаряйки на въпрос дали е възможно да спре газа в Украйна. По-рано министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин заяви, че наличните количества газ показват, че страната е добре подготвена за зимата и до края на 2015 г. няма да се купува руски газ. В момента в Украйна потреблението е по-ниско от очакваното и в газохранилищата й има около 17 млрд. куб. м газ при необходими за зимата 19 млрд. куб. м.

The Independent: Повече от половината британци искат страната да напусне ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=307276

Повече от половината граждани на Великобритания искат страната да напусне Европейския съюз, показват данни от проучване, изготвено за британския вестник The Independent. В изследването, проведено след атентатите в Париж, са участвали 2 хиляди души.

Икономическото забавяне в Китай буди безпокойство сред германските износители

http://www.mediapool.bg/ikonomicheskoto-zabavyane-v-kitai-budi-bezpokoistvo-sred-germanskite-iznositeli-news242213.html

Германските износители понесоха удар от забавянето в Китай, макар ключовият автомобилен пазар да се активизира в отговор на данъчните облекчения. Машиностроенето и химическата промишленост отчитат спад, а луксозните стоки са особено тежко засегнати, пише германската информационна агенция ДПА. Години наред нововъзникаващи икономики като Китай, Бразилия и Русия, даваха обещание за бърз растеж и големи печалби, а и след като финансовата криза удари вътрешната им икономика, германските бизнес лидери видяха добри перспективи в тези страни.   Сега е възприет вече по-трезв подход. Русия и Бразилия са в рецесия, а след две десетилетия на двуцифрен растеж китайската икономика нарастват по-бавно. Това се отрази и на германските компании.   Повечето фирми са в добра форма благодарение на слабото евро, което облагодетелства износителите, силно остава и потребителското търсене, но Китай продължава да е от съществено значение като най-важен търговски партньор на Германия до момента. Това важи особено за сектора на машиностроенето и електроинженерството, както и за автомобилната индустрия.   Забавящото се търсене в Китай, високите дългови равнища и бавният темп на реформи са основания за безпокойство. Затова определени германски компании понижиха прогнозите си през третото тримесечие, изтъквайки Китай като причина.   Охлаждането във втората по големина икономика в света бе забелязано най-напред от автомобилостроителите.   През септември промишлените производители отчетоха леко увеличение на оборота, а сега тенденцията се обърна с двуцифрен растеж през октомври, отчасти благодарение на огромните данъчни облекчения.   Пекин намали наполовина данък добавена стойност върху продажбите на нови автомобили с по-малки двигатели с цел да засили търсенето.   Това осигури глътка въздух на германските автомобилопроизводители. Главният финансов директор на BMW Фридрих Айхнер заяви неотдавна, че дъното е достигнато. Продажбите на BMW в континентален Китай нараснаха с над 2 % през първите десет месеца на годината. Daimler, производител на Mercedes, отчете увеличение на продажбите с над 30 %. Само че Daimler се появи по-късно в Китай и имаше да наваксва.   Volkswagen (VW) обяви спад на продажбите с 4,5 %. Китай е най-важният пазар за най-големия европейски автомобилостроител, който продава там над една трета от продукцията си.   Малко вероятно е неотдавнашният скандал с дизеловите двигатели на VW да е оказал въздействие в Китай, тъй като дизелите са рядко срещани там.   Настроението в химическия сектор бе помрачено през лятото. Има много малко изгледи за повишение на оборота в този сектор през тази година.   В машиностроителния сектор също се наблюдава спад на поръчките, като Съюзът на германското машиностроене (VDMA) прогнозира стагнация за тази и идната година. Заетите в германския стоманодобив са истински обезпокоени от случващото се в Китай. През последните години Китай стана най-големият производител на стомана в света, но добив в такъв голям мащаб вече не е нужен.   Затова Китай има за цел да продава свръхпродукцията си на световния пазар. Цените бяха поставени под натиск през лятото, довеждайки до загуба много европейски стоманопроизводители. В резултат се появиха призиви за налагане на мита.   Във финансовия сектор настроенията са смесени. Сътресенията на капиталовите пазари, предизвикани от опасенията около Китай, доведоха до активна търговия и нарастване на комисионите, но несигурността на облигационния пазар е "отрова" за инвестиционните банки.   Производителите на потребителски стоки засега се справят добре. Шампоаните и кремовете за ръце продължават да се продават, донякъде защото тези всекидневни продукти са с достъпни цени.   Спортните стоки също удържат позиции. "Не виждаме признак на забавяне в Китай, нито в нашия бизнес, нито в спортния сектор като цяло", отбеляза неотдавна главният изпълнителен директор на Adidas Херберт Хайнер. Той остава оптимист и за предстоящата година. Когато става дума за скъпи артикули, китайската средна класа е видимо по-предпазлива.   Сегментът на луксозните стоки понесе загуби, особено след като първокласните марки са няколко пъти по-скъпи в Азия. Крахът на борсовите котировки в Китай през лятото се отрази отрицателно на потребителското доверие, посочва компанията за луксозни стоки с централа в Париж LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton SA). Твърди се, че компанията, която продава облекло, вина и спиртни напитки, парфюми и козметика от най-високо качество, обмисля да затвори магазини в Китай.   Германската модна къща Hugo Boss също усеща отслабването на търсенето и понижи очакванията си за годината.   По БТА

САЩ изпробват нови начини да водят икономическа война с "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/24/2655596_sasht_izprobvat_novi_nachini_da_vodiat_ikonomicheska/?ref=rss


От миналия месец насам американските военни самолети удариха петролната инфраструктура на "Ислямска държава" в Сирия в засилена кампания на икономическа война, която по оценките на САЩ е намалила приходите на организацията от продажба на петрол на черния пазар с близо една трета.

Избирайки мишените си, армията разчита отчасти на нетрадиционен източник на информация - достъп до банкови данни, които разкриват кои рафинерии и петролни кладенци генерират приходи за джихадистката...

Смартфоните с най-висока и най-ниска радиация

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/smartfonite-s-naj-visoka-i-naj-niska-radiaciia-6046026

Само 15 минути говорене по телефона могат да доведат до опасни изменения в структурата на клетките на мозъка

Царят на клошарите в Пловдив плаши да се самозапали, ако му вземат кашоните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132544

Царят на клошарите в Пловдив Душко Абаджиев е готов да пламне като факла, но да не се раздели с безценните си кашони със стара хартия, метални отпадъци и мебели втора употреба. Царството на Дитрих ІІ, както нарича себе си 53-годишният бездомник, е под открито небе на бул. "Васил Априлов", недалеч от сградата на Второ районно.
Царят на клошарите в Пловдив Душко Абаджиев е готов да пламне като факла, но да не се раздели с безценните си кашони със стара хартия, метални отпадъци и мебели втора употреба. Царството на Дитрих ІІ, както нарича себе си 53-годишният бездомник, е под открито небе на бул. "Васил Априлов", недалеч от сградата на Второ районно.

Джипито ще прави оценка на психическия ни статус

http://www.cross.bg/pregled-izsledvaniya-otzenka-1489280.html

/КРОСС/Джипито ще прави оценка на психическото развитие при децата и на психическия статус при възрастните. От следващата година това ще бъде включено в задължителния профилактичен преглед на пациентите. Това е записано в проект, с който се правят промени в Наредба 39 на здравното министерство за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Тя ще влезе в сила още през януари 2016 г. Измененията предвиждат също и повече безплатни изследвания за здравноосигурените пациенти. Първата психооценка, лекарите ще правят на бебета до 1 годинка при ежемесечните им посещения за рутинните измервания за ръст, тегло, гърди и главичка. При децата от 1 до 2 г. психическото развитие ще се следи на всеки три месеца, а при децата до 7 г. - на всеки 6. При пълнолетните джипито ще проверява статуса веднъж в годината. Специално внимание ще се обръща и на майките, чието психическо състояние ще се преценява два пъти - в първата седмица след раждането и след 30-я ден. Това обаче е само едно от допълнителните изследвания, които се включват към профилактичния преглед. Друго такова е за рак на млечната жлеза. При жени над 30 г., както и за рак на простатата при мъжете над 50 г. Тези изследвания също ще бъдат задължителни и ще се случват с безплатен мануален преглед и тест за простатно специфичен антиген. По-възрастните жени между 50 и 69 г. ще могат да си правят мамография на всеки 24 месеца. Веднъж на 5 г. пациентите над 35 г

Кобрата излиза на ринга срещу американец на 5 декември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5132540

Стана ясен следващия противник на Кубрат Пулев за Гала вечерта на 5 декември в Хамбург. Това ще бъде американският боксьор Морис Харис.
Той е роден на 21 февруари 1976 година и се подвизава с прякора Захарния Мо. Харис има 45 мача, от които 26 победи. Последната му изява е на 10 октомври в Каракас (Венесуела),
Стана ясен следващия противник на Кубрат Пулев за Гала вечерта на 5 декември в Хамбург. Това ще бъде американският боксьор Морис Харис. Той е роден на 21 февруари 1976 година и се подвизава с прякора Захарния Мо. Харис има 45 мача, от които 26 победи. Последната му изява е на 10 октомври в Каракас (Венесуела),

"Нисан" удари джип на Съдебна охрана в Благоевград

http://pik.bg/нисан-удари-джип-на-съдебна-охрана-в-благоевград-news440955.html

"Нисан" удари джип на Съдебна охрана в Благоевград

Катастрофа с участието на джип на шефа на съдебната охрана в Благоевград стана на Покровнишко шосе, предаде БГНЕС. 

Пътният инцидент става в 12:10 часа на изхода на града в посока село Покровник. "Нисан Примера" се включва в Покровнишко шосе, идвайки от Е-79, но не пропуска идващия от ляво с предимство джип "КИА" на Съдебна охрана-Благоевград. Следва сблъсък, двата автомобила се спират в мантинелата, която издържа удара.

Предпазната ограда е поставена върху 5-метрова стена, под която се намира пътят за гаража на КАТ. Ако мантинелата не бе удържала автомобилите, щеше да има много по-тежки последици както за шефа на съдебната охрана, така и на двамата в "Нисан"-а.

На мястото на инцидента пристигна линейка, но за щастие не са пострадали водачката на "Нисан”-а, пътуващият с нея мъж и шефът на охраната на съда. След джипа се движи и микробус на съдебната охрана, който не е замесен в катастрофата. Произшествието се изяснява от КАТ-Пътна полиция.

В НАП Варна събрали просрочени задължения за 346 милиона лева

http://petel.bg/V-NAP-Varna-sabrali-prosrocheni-zadalzheniya-za-346-miliona-leva__135128

Снимка: Булфото, архив От ТД НАП Варна изнесоха данни за дейността си от 1 януари 2015 година до 31 октомври 2015 година. Предоставяме ви...

Пламен Алексиев стана играч на кръга

http://petel.bg/Plamen-Aleksiev-stana-igrach-na-kraga__135139

Постоянството на Пламен Алексиев през този сезон изведе Черно море до нова победа в Националната баскетболна лига, но този път над Ямбол...

Болният от рак Антонио може да се излекува, но няма достатъчно пари за операция. Събира ги с концерт

http://petel.bg/Bolniyat-ot-rak-Antonio-mozhe-da-se-izlekuva--no-nyama-dostatachno-pari-za-operatsiya--Sabira-gi-s-kontsert__135130

Снимка: Фейсбук Концерт събира пари за болно момче от Плевен. 16-годишният Антонио страда от рак. За да бъде спасен животът му, той трябва...

Историческа грешка на Турция: Руският самолет не е нарушил въздушното пространство

http://petel.bg/Istoricheska-greshka-na-Turtsiya--Ruskiyat-samolet-ne-e-narushil-vazdushnoto-prostranstvo-__135142

Анализът на данните ясно показа, че сваленият руски Су-24 не нарушава въздушното пространство на Турция, според Министерството на...

От последните минути: Рублата и руските акции се сринаха заради сваления самолет

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Rublata-i-ruskite-aktsii-se-srinaha-zaradi-svaleniya-samolet__135143

Курсът на рублата и стойността на руските акции тръгнаха рязко надолу след като информационните агенции съобщиха за сваления от Турция...

В Стара Загора поискаха още 20 милиона лева за музеи, библиотеки и галерии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5132528

Още 20 милиона лева са необходими в новия бюджет на държавата за 2016 г., за да работят нормално музеите, галериите и библиотеките в страната, пресметнаха от КНСБ в Стара Загора. Тази сума съобщи регионалният лидер на синдиката Иванка Данаилова днес по време на проведения от служители на библиотеките, музея и художествената галерия протест,
Още 20 милиона лева са необходими в новия бюджет на държавата за 2016 г., за да работят нормално музеите, галериите и библиотеките в страната, пресметнаха от КНСБ в Стара Загора. Тази сума съобщи регионалният лидер на синдиката Иванка Данаилова днес по време на проведения от служители на библиотеките, музея и художествената галерия протест,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване