Липса на знаци стана причина за катастрофа на Дъговия мост в Русе

http://pik.bg/липса-на-знаци-стана-причина-за-катастрофа-на-дъговия-мост-в-русе-news441425.html

Липса на знаци стана причина за катастрофа на Дъговия мост в Русе

Липса на знаци стана причина за катастрофа на Дъговия мост в Русе. Инцидентът между два автомобила стана тази сутрин и затрудни движението в началото на моста, по който се излиза от Русе за София.

Възрастен шофьор с лек автомобил „Рено Клио”, който идва откъм Средна кула, предприема обратен завой, за да се включи по главния път за София. Междувременно лек автомобил „Фолксваген”, движещ се с висока скорост по главния път, в последния момент забелязва френската кола, която излиза на булеварда.

По думите на пътниците, пенсионерът въобще не им е дал възможност да избегнат удара, защото е бил застанал напречно на пътя. В резултат на високата скорост немският автомобил се удря в задната част на френското возило, като отнася стоповете и мигачите му. Автомобилът е бил пълен с хора, които са отивали заедно на работа. За щастие, пострадали при инцидента няма.

По думите на водача на "Рено"-то той не се чувства нарушител, тъй като няма никакви забранителни или задължителни знаци в района на инцидента, които да са свързани с предприетата от него маневра. „Бях се огледал и като не видях никой да идва, потеглих. После не знам какво се случи. Въобще не го видях другия автомобил откъде се взе", заяви шофьорът. В колата му е имало и голяма газова бутилка, която е била обезопасена.

На мястото на инцидента действително в момента липсват каквито и да е обозначителни знаци или табели. Точно там се разклонява и пътят, водещ към Басарбовския скален манастир. Знаците за пътните отклонения отдавна са отнесени и се търкалят между мантинелите и в близките канавки от многобройните инциденти на това място.

Меси: "Барселона" няма зависимост от мен

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656231_mesi_barselona_niama_zavisimost_ot_men/?ref=rss


Звездата на "Барселона" Лионел Меси заяви, че отборът не е зависим от него. Нападателят вкара два гола при победата с 6:1 срещу "Рома" в Шампионската лига.

Медиите в Испания от години използват играта на думи Messidependencia, за да опишат важната роля, която аржентинецът има в отбора. "Никога не сме го казали ние и го показахме. Беше ми трудно да не съм на терена, но се наслаждавах, като гледах какво правят съотборниците ми във всеки мач", заяви Меси.

Той беше извън игра...

"Газпром" спря доставките на газ за Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-gazprom-miler-1489397.html

/КРОСС/Руският енергиен гигант "Газпром" съобщи, че спира доставките на газ за Украйна, след като Киев не успя да направи авансово плащане за нови количества. Директорът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че до 7.00 часа по Гринуич украинската компания "Нафтогаз" е използвала целия газ, за който е платила, и до момента не е извършено ново авансово плащане. Милер добави още, че отказът на Киев да купува руски газ представлява сериозен риск за транзита на газ за Европа през Украйна.  

Вторият пилот на сваления руски самолет е спасен от сирийски военни

http://offnews.bg/news/n_1/n_597190.html

Вторият пилот на сваления вчера от Турция руски самолет е спасен от сирийски военни. За това съобщиха световни медии, позовавайки се на посланика на Русия във Франция Александър Орлов. Връзката с пилота е била възстановена след издирванията, които са продължили шест часа. Сирийски спецчасти са извели пилота от тила на бунтовниците и към момента той се намира в безопасност на руската база Хмеймим, съобщава "Фокус", цитирайки телевизионния канал Al Mayadeen. "Успял е да избяга и по последна информация е бил спасен от сирийската армия и се очаква да се върне в руската военновъздушна база", е казал Александър Орлов по френското радио "Йороп 1", съобщава БТА. Първият пилот на руския самолет е бил убит.

Спасен е вторият пилот на сваления руски Су-24

http://www.mediapool.bg/spasen-e-vtoriyat-pilot-na-svaleniya-ruski-su-24-news242256.html

Руският посланик в Париж съобщи, че вторият пилот на сваления във вторник руски самолет Су-24 е жив и се намира в ръцете на сирийската армия на Башар ал Асад. Очаква се скоро той да бъде отведен в руската база край Латакия. "Единият от пилотите е бил ранен по време на катапултирането и зверски убит с огън от земята от джихадистите, вторият е успял да се спаси и е прибран от поделения на сирийската армия", казва Александър Орлов, цитиран от "Ройтерс". За евакуирането на пилота съобщи първо ливанският телевизионен канал "Ал Маядин". Журналистите твърдят, че издирването е продължило 6 часа, а извеждането му от района на бунтовниците - още два.

Категорично: Руският пилот спасен от сирийската армия

http://frognews.bg/news_102516/Kategorichno-Ruskiiat-pilot-spasen-ot-siriiskata-armiia/

Единият от руските пилоти, който вчера катапултира от разбития самолет е бил спасен тази нощ от бойци на легитимната сирийска армия. Това соъбщават вси‘ки арабски медии в момента.

Заседава журито, което оценява проектите за новата сграда на варненската библиотека

http://www.moreto.net/novini.php?n=307338

От днес започват заседанията на Международното жури, което ще оценява проектите за новата сграда на варненската библиотека, научи Moreto.net. Заседанията продължават до 28 ноември. Журито е в състав: Трине Бертхолд - асоцииран партньор в Schmidt Hammer Lassen Architects, където от 2007 до 2014 г.

Протести в Чикаго заради убийството на чернокож младеж

http://www.mediapool.bg/protesti-v-chikago-zaradi-ubiystvoto-na-chernokozh-mladezh-news242255.html

Стотици излязоха на протест в Чикаго във вторник след пускането на видеото от убийството на черконож тинейджър от бял полицай. Служителят на реда бе обвинен в убийство, защото е стрелял 16 пъти в младежа от “страх, че може да му извади нож“, съобщава "Ройтерс". Убийството се случи преди година, но записите от полицейската кола бяха прожектирани пред съда едва във вторник. Клипът показва как 17-годишният Лакуан МакДоналд, за когото властите твърдят, че е носел джобен нож и е бил под влияние на наркотици, е застрелян по средата на улицата на 20 октомври 2014 г. Видеото показва как двама полицаи излизат от своята кола и изваждат оръжията си, докато се приближават към младежа. За секунди той е повален от куршуми и по него продължава да се стреля. Според прокуратурата полицаят Ван Дайк е изпразнил пълнителя на оръжието си и се готвел да презареди. Полицаят твърди, че стрелбата била оправдана, защото се чувствал заплашен от МакДоналд, който според органите на реда носел нож. Властите побързаха да повдигнат обвинението, надявайки се да бъдат избегнати нови размирици, свързани с расовите проблеми и използването на смъртоносна сила от полицията, каквито избухнаха в градове като Балтимор и Фъргюсън, след като млади чернокожи мъже бяха убити от полицаи или умряха в ареста За момента протестите в Чикаго протичат мирно. Няма данни за сблъсъци и други нарушения на реда.

Бразилската полиция разследва големи компании за корупция и фиксиране на цени

http://econ.bg/Новини/Бразилската-полиция-разследва-големи-компании-за-корупция-и-фиксиране-на-цени_l.a_i.709203_at.1.html

Бразилската полиция разследва корупционен скандал около държавния петролен гигант Petrobras, посочва източник от разследването, цитиран от Reuters....

"Атака" иска осъждане на "агресията на Турция спрямо Русия"

http://politics.actualno.com/ataka-iska-osyjdane-na-agresijata-na-turcija-sprjamo-rusija-news_509651.html

Партия "Атака" внесе в деловодството на Народното събрание проект за декларация за осъждане на военната агресия на Република Турция спрямо Руската Федерация. "В момент, в който все повече европейски държави подкрепят антитерористичната коалиция срещу „Ислямска държава", начело с Русия, Република Турция извърши варварска военна провокация, унищожавайки руски военен фронтови бомбардировач СУ-24 във въздушното пространство на Сирийската ислямска република. Със свалянето на самолета на антите

Големите руски туроператори спряха продажбата на почивни пакети за Турция

http://asia.actualno.com/golemite-ruski-turoperatori-sprjaha-prodajbata-na-pochivni-paketi-za-turcija-news_509657.html

След препоръките на руското външно министерство и Ростирузъм всички големи туроператори са прекратили продажбата на почивни пакети за Турция, предаде Интерфакс. Преустановяването на продажбите е било потвърдено от компаниите Coral Travel и „Пегас Туристик“. От прессслужбата на TUI Россия обаче са обяснили, че продажбите на пакети за Турция са завършили заради края на сезона още през октомври, а резервациите за следващия сезон още не са започнали. На сайтовете си „Библио Глоб

Деца от пловдивски училища ще пазят пешеходните пътеки в града

http://plovdiv.actualno.com/deca-ot-plovdivski-uchilishta-shte-pazjat-peshehodnite-pyteki-v-grada-news_509656.html

Пловдивски ученици ще демонстрират на свои връстници как се пресича безопасно на пешеходни пътеки, съобщава Topnovini.bg. В днешната акция "Златни пазители" се включват деца от 4 училища - СОУ "Софроний Врачански", СОУ "Димитър Матевски", СОУ "Свети Седмочисленици" и СОУ "Св. св. Кирил и Методий". За времето от 13.00 до 14.30 часа малките участници ще се превърнат в златни пазители на пътя, помагайки на съучениците си да пресичат, въоръжени с палка СТОП и светлоотразителни жилетки. За правилно

Намесиха EVN в нова телефонна измама

http://business.actualno.com/namesiha-evn-v-nova-telefonna-izmama--news_509659.html

Телефонните измамници вече използват и EVN в схемите си. Това съобщиха от електроразпределителното дружество. Според постъпилите сигнали клиентите получават телефонно обаждане от неизвестно лице, което се представя за служител на EVN. Въпросното лице изисква от клиента данни - име на титуляр на партида за електроенергия, адрес, както и информация относно членове на семейството и др. Клиентите на EVN не са се поддали на опитите за измама и са сигнализирали в телефонния център на компанията. Реги

Помогнете, ако можете, на ударено жестоко от съдбата семейство

http://help.actualno.com/pomognete-ako-mojete-na-udareno-jestoko-ot-sydbata-semejstvo-news_509660.html

Actualno.com се обръща към Вас, уважаеми читатели, с молба за помощ. Този път тя ще бъде за едно семейство, на което живота поднася огромни изпитания. Накратко трагедията им започва преди около три месеца, когато Александър и двете му момченца - Никола, на 15 години и Александър-младши, на 12 години, губят своята съпруга/майка при нелеп инцидент. Само месец и половина по-късно, след пожар остават без дом, пари и дрехи. Въпреки трудностите, бащата остава силен, заради двете си момчета. В момента

Националната спортна база е с печеливш потенциал, отдават се нейни имоти без контрол

http://moresport.actualno.com/nacionalnata-sportna-baza-e-s-pechelivsh-potencial-otdavat-se-nejni-imoti-bez-kontrol-news_509661.html

Въпреки констатираната тенденция на финансова дестабилизация, дружеството „Национална спортна база“(„НСБ“) ЕАД не е финансово зависимо от кредитори, финансира се изключително за сметка на собствени средства. То е в ликвидно състояние, позволяващо своевременно и в пълен обем да изпълни своите краткосрочни задължения за сметка на текущите си активи, запазва финансовата си автономност и има нисък финансов риск, показва одита. Това показва извършения одит от Сметната палат

Ще интегрират деца от малцинствата по европроект в Долни Чифлик

http://varna.actualno.com/shte-integrirat-deca-ot-malcinstvata-po-evroproekt-v-dolni-chiflik-news_509662.html

Община Долни чифлик започва разработването на проект за образователна интеграция на учениците от етническите малцинства, както и на децата, търсещите или получили международна закрила. Съгласие за това със свое решение даде и общинският съвет, информира Topnovini.bg. "Целта е да бъдат създадени условия за подпомагане на децата от етническите малцинства, както и от маргинализирани обществени групи, да се изградят като пълноценни граждани и да получат възможност за социална и личностна реализац

Депутатите отхвърлиха на второ четене данъците "уикенд" и "градина"

http://business.actualno.com/deputatite-othvyrliha-na-vtoro-chetene-danycite-uikend-i-gradina-news_509666.html

Поправката в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), станала популярна с названието данък "уикенд", не успя днес да мине на второ четене в Народното събрание (НС), съобщава Expert.bg. Предвиждаше се не 100%, а само 70 на сто от данъка върху добавената стойност (ДДС) при покупка на автомобил, който се използва и за лични нужди, да се възстановява на фирмите. Законопрокетът беше приет на първо четене на 11 ноември, а вносител е Министерски съвет. Но между първо и второ четене при раз

Всяка четвърта българка била обект на физическо или сексуално насилие

http://society.actualno.com/vsjaka-chetvyrta-bylgarka-bila-obekt-na-fizichesko-ili-seksualno-nasilie-news_509665.html

Всяка четвърта българка е обект на физическо или сексуално насилие. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на НС Димитър Главчев по време изказване във връзка с Международния ден за елиминиране на насилието над жените, който бе отбелязан в НС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Малко жени са готови да го признаят, да потърсят помощ и да се измъкнат от този порочен кръг. Проблемът е още по-тежък, защото домашното насилие рефлектира и върху техните

Гледат шефа на БАН акад. Воденичаров под лупа заради ордена на Вартоломей

http://pik.bg/гледат-шефа-на-бан-акад-воденичаров-под-лупа-заради-ордена-на-вартоломей-news441419.html

Гледат шефа на БАН акад. Воденичаров под лупа заради ордена на Вартоломей

Решението за удостояването на вселенския патриарх Вартоломей за удостояването му с най-високото държавно отличие е подложено на детайлна проверка за механизма, по който е взето, съобщава Блиц, позовавайки се на отлично информиран източник.

Покрай него е проверявана и цялата останала дейност на акад. Стефан Воденичаров като шеф на БАН.

Причината е не само бурното възмущение, което предизвика връчването на почетния орден на Вартоломей заради неговите изявления, поставящи в деликатно положение българо-гръцките отношения по въпроси, които отдавна са решени, но и последвалото разграничаване на президента Росен Плевнелиев от мнението на вселенския патриарх. Както и изявлението на премиера Бойко Борисов, че трябва да се извърши проверка по чие предложение, как и с какви мотиви е взето съответното решение. За същото настоя и БСП.

Почти едновременно със скандала около думите на Вартоломей, пристигнал у нас по инициатива именно на акад. Воденичеров, инициативен комитет обяви кандидатурата на шефа на БАН за президент, което допълнително нагнети страстите и общественото негодувание, че високопоставеният учен е използвал тази визита за лични цели.

Освен науката, Воденичаров е свързан и с лобито на оръжейната промишленост у нас, тъй като той от дълги години е съпредседател на Сдружението на българските отбранителни индустриалци. Източниците твърдят, че е очаквал да получи подкрепата и на оръжейниците за кандидат-президентската си кандидатура.

Гафът на Вартоломей обаче поставя на карта не само участието му в надпреварата за президентския пост, но и изобщо оставането му начело на БАН, тъй като подробната проверка може да извади на бял свят и други неблагополучия и академикът да е принуден да напусне поста по собствено желание.

Според източниците органите, които извършват проверката, се пазят в тайна, за да не им се оказва въздействие. Резултатите от нея обаче ще бъдат оповестени публично.

Всеки пушач може да откаже цигарите!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134433

Интервю с терапевта на пушачи Румяна Костадинова:
www.nepushaveche.com

Кога човек става зависим от цигарите?
Зависимостта към цигарите всъщност е зависимост към никотина в тях. Човек става зависим още след първите няколко цигари. Зависимостта има два компонента – физически – 5% и психически - 95%. Главната причина за зависимостта е убеждението на
Интервю с терапевта на пушачи Румяна Костадинова: www.nepushaveche.com Кога човек става зависим от цигарите? Зависимостта към цигарите всъщност е зависимост към никотина в тях. Човек става зависим още след първите няколко цигари. Зависимостта има два компонента – физически – 5% и психически - 95%. Главната причина за зависимостта е убеждението на

Д. Медведев: Русия може да отмени съвместни проекти с Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-rysiya-suvmestni-1489396.html

/КРОСС/ Свалянето на руски военен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти, в резултат на което турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия, заяви руският премиер Дмитрий Медведев. Атаката срещу руския самолет предизвиква опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси, включително защита на националните граници. Инцидентът доведе до разрив в добросъседските отношения между Русия и Турция, щетите от които трудно ще бъдат заличени, посочи Медведев.„Случилото се подкопава продължителните добросъседски отношения между Русия и Турция, включително в икономиката и хуманитарната сфера. Тези щети са трудно поправими. Като преки последици, може да бъдат отхвърлени редица важни съвместни проекти и турските фирми да загубят своите позиции на руския пазар", гласи изявлението.Медведев определя действията на турските власти като безотговорни и престъпни.Медведев казва още, че „с действията си Турция е демонстрирала, че в действителност защитава бойците на „Ислямска държава". Той заявява, че според наличната информация някои турски официални лица имат пряк финансов интерес от доставката на петролни продукти, произведени в предприятията, принадлежащи на терористичната група „Ислямска държава".Във вторник руският президент Владимир Путин предупреди, че инцидентът ще има сериозни последствия

Реакциите в нета: България застава зад Русия

http://pik.bg/реакциите-в-нета-българия-застава-зад-русия-news441417.html

Реакциите в нета: България застава зад Русия

След инцидента със свалянето на руския самолет от Турция интернет реакцията на българите е почти еднозначна. Българите масово подкрепят Русия.

Почти веднага се организира акция "Аз заставам зад Русия", която се противопоставя на опитите българското небе да бъде пазено от турски изтребители, което би било нещо като окупация, пише "Нюз фронт". 

За българите се знае, че са миролюбив и търпелив народ, но не бива да се забравя, че този народ има велик войнски дух, благодарение на който се е запазила страната ни.

Ако политическия капан на Европа е блокирал всички страни членки, то народите на тези страни са единствения шанс на тези политици и правителства.

Франция: Европа повече не може да приема бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=307332

Европа повече не може да приема бежанци от Близкия изток и трябва да засили охраната по границите си, заяви френският премиер Мануел Валс. „Това не означава, че критикувам Германия. Германия направи своя избор, но трябва да осъзнава цялата отговорност“, каза Валс пред журналисти.

Русия праща ракетен крайцер край сирийския бряг

http://offnews.bg/news/n_1/n_597183.html

Русия ще разположи край сирийския бряг ракетния крайцер «Москва», съобщи късно снощи генерал-лейтенант Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия. Неговите изявления, разпространени от РИА «Новости» и други руски медии, са по повод свалянето на руски фронтови бомбардировач «Су-24М» от турски изтребители вчера. Преди да обяви какви стъпки ще предприемат въоръжените сили на Русия, генерал Рудской изрази руската позиция по инцидента и опроверга твърденията, разпространени от турска страна. Генерал Рудской увери, че попадението на турска ракета в руския «Су» е станало над територията на Сирия, нещо повече, турският изтребител е нарушил въздушното пространство на Сирия. Той нарече това «най-грубо нарушение на нормите на международното право с най-тежки последици». «Генералният щаб понастоящем разработва допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на руската авиационно база», заяви ген. Рудской. Мерките са следните: Първо: всички действия на ударната авиация ще се осъществяват само с прикритието на изтребители. Второ: ще бъдат взети мерки за засилване на противовъздушната отбрана. С тази цел крайцерът «Москва», снабден със система за ПВО «Форт», аналогична на С-300, ще заеме район в крайбрежната част на Латакия (в Сирия). "Предупреждаваме, че всички цели, представляващи за нас потенциална опасност, ще бъдат унищожавани", добави руският генерал. Трето: контактите с Турция по военна линия ще бъдат прекратени. Ракетният крайцер «Москва» е флагмански кораб на руския Черноморски флот и един от двата най-големи съда в него, пояснява RT, англоезична електронна медия, разпространяваща новини за Русия. Той е бил базиран в Севастопол, но през лятото е разгърнат в Средиземно море и е включен в руските военноморски сили там. От 30 септември крайцерът „Москва” действа като прикриваща сила за руските ВВС в Сирия.

М. Миков: СУ е част от духовната същност на България, извор на развитие и опора на националното достойнство

http://www.cross.bg/razvitie-mikov-deiinost-1489395.html

/КРОСС/От името на парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и от свое име председателят на НС на БСП Михаил Миков поздрави ректора на СУ „Св. Климент Охридски" по повод патронния празник на университета. „С удовлетвореност отбелязваме, че в резултат на труда на уважаваната академична общност, на високите критерии в учебната и изследователска дейност, СУ " Св. Климент Охридски" за поредна година заема достойни позиции в най-авторитетните международни класации. Не по-малко важно е ,обаче, мястото на Университета в сърцето на българина. Вярна на своя патрон, нашата Alma mater е част от духовната същност на България, извор на развитие и опора на националното достойнство", заявява Миков. Той изразява убеденост, че университетът ще продължи да изпълнява тази своя мисия. „Ние ще продължим да Ви подкрепяме, за да има по-добри условия за наука, работа и развитие с цялата ни парламентарна дейност. За повече държавна подкрепа за наука, висше образование и научни изследвания. Уверен съм, че ще работим заедно за по-нататъшното развитие на науката и образованието у нас. Искам да споделя и надеждата си, че в дните на изпитания за човечеството и за Родината, вие ще бъдете мъдрият глас на свободата, разума и хуманизма", казва още лидерът на БСП.  

Fibank с нова организационна структура

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/4bc679b0/sc/26/l/0L0Sdnes0Bbg0Cpr0C20A150C110C250Cfibank0Es0Enova0Eorganizacionna0Estruktura0B284427/story01.htm

Новата структура отговаря на изискванията на Европейската комисия и отразява препоръките на Международната финансова корпорация към Световната банка








Морската сол съдържа... микропластмаса

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/morskata-sol-sydyrzha...-mikroplastmasa-6046068

Тя се образува при разграждането на по-големи пластмасови предмети, като бутилки, пазарски торби, индустриални отпадъци

Задържаха мъж, опитал да подкупи полицаи

http://pik.bg/задържаха-мъж-опитал-да-подкупи-полицаи-news441416.html

Задържаха мъж, опитал да подкупи полицаи

В Районно управление "Полиция"-Сливен е започнато бързо досъдебно производство срещу 41-годишен мъж от село Сотиря за подкуп, съобщиха от ОД на МВР - Сливен.

На 24 ноември в село Сотиря екип на „Пътна полиция”-Сливен спира за проверка лек автомобил „Мазда”, управляван от Д.И.(41г.) от същото село. При проверката той е предложил подкуп от 50 лева на полицейските служители. Д.И. е задържан за 24 часа. 

Пиян ученик задигна скъпа кола и катастрофира в Девин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134425

15-годишен ученик отне
15-годишен ученик отне "Мерцедес S320" класа и катастрофира след като се повози из улиците в Девин. Инцидентът и станал за времето от 20,30 ч. до 05,00 ч. на 24 ноември 2015 г. от паркинг пред хотел в Девин. Младежът е бил в нетрезво в нетрезво състояние. Скъпият автомобил "Мерцедес S320", собственост на 36-годишен мъж от Перущица е откаран без

Нова структура на общината в Сливен до Нова година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134428

Нова структура на общината ще има до края на годината - съобщи кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/.
Числеността на администрацията ще бъде намалена, разходите - оптимизирани. "Има позиции, за които трудно може да се привлекат специалисти с възнагражденията, които се осигуряват от общината. И е логично да се привлекат специалисти за конкретен
Нова структура на общината ще има до края на годината - съобщи кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/. Числеността на администрацията ще бъде намалена, разходите - оптимизирани. "Има позиции, за които трудно може да се привлекат специалисти с възнагражденията, които се осигуряват от общината. И е логично да се привлекат специалисти за конкретен

Неизвестен баровец си присвои път край Старосел

http://pik.bg/неизвестен-баровец-си-присвои-път-край-старосел-news441414.html

Неизвестен баровец си присвои път край Старосел

Поредна наглост, този път на баровец, който си купил място до язовир Маньов дол, близо до Старосел, видя и засне възмутена любителка на природата, която изпрати и снимка в рубриката „Моята новина” на Нова телевизия.

Даниела Иванова се възмущава от поставените табели „Влизането забранено” и „Частна собственост” на селски път, който очевидно води до място, закупено от неизвестен баровец.

Жената е поразпитала и местни хора, но те не са проявили словоохотливост, което е ясен знак, че собственикът на частния път е доста опасна и силна личност, поне в този регион. Дали новата наглост ще остане извън вниманието на властта в района, остава да видим.

Вторият пилот на сваления Су-24 е спасен, съобщи посланикът в Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656225_vtoriiat_pilot_na_svaleniia_su-24_e_spasen_suobshti/?ref=rss


Руският посланик в Париж съобщи, че вторият пилот на сваления във вторник руски самолет Су-24 е жив, намира се в ръцете на сирийската армия на Башар ал Асад и скоро ще бъде доставен в руската база край Латакия.

"Единият от пилотите е бил ранен по време на катапултирането и зверски убит с огън от земята от джихадистите, вторият е успял да се спаси и е прибран от поделения на сирийската армия", казва Александър Орлов, цитиран от "Ройтерс".

За евакуирането на пилота съобщи...

Предотвратиха кървав атентат в Унгария!

http://petel.bg/Predotvratiha-karvav-atentat-v-Ungariya-__135248

Илюстрация: АФП Унгарската полицията е арестувала шестима души по време на антитерористична операция, съобщи агенция "Ройтерс",...

НОИ стартира две нови е-услуги за пенсионерите

http://pik.bg/нои-стартира-две-нови-е-услуги-за-пенсионерите-news441412.html

НОИ стартира две нови е-услуги за пенсионерите

От 24 ноември Националният осигурителен институт (НОИ) допълни списъка с електронни услуги с две нови административни услуги, насочени към пенсионерите. „Заявление от пенсионер за смяна на настоящ адрес на територията на Република България или друга държава“ е административна услуга, която облекчава всички лица, получаващи пенсия по българското законодателство и желаeщи да сменят адреса, на който я получават в България или в чужбина.

Електронното заявление се подава през сайта на НОИ в рубрика “Е-услуги”, раздел “Административни услуги” – „Европейски регламенти и международни договори“. Втората електронна услугата е „Заявление за спиране на пенсия“, която също попада в списъка на административните услуги на НОИ. Тя е насочена към всички лица, които по собствено волеизявление желаят спиране на пенсията/ите и добавката/те към нея.

За живеещите на територията на страната компетентният орган е съответното териториално поделение на НОИ, а за лица с постоянен адрес в чужбина - дирекция "Европейски регламенти и международни договори" в Централно управление. При подаване на електронно заявление за съответната услуга то трябва да се подпише от заявителя с квалифициран електронен подпис или да се въведе Персонален идентификационен код (ПИК) за физическите лица с ЕГН/ЛНЧ.

Паси: "Ислямска държава" потрива ръце, че е вбит клин в крехкото сътрудничество между Русия и Запада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134422

При опазване на въздушното пространство всичко трябва да е отдавна обмислено, за всяка потенциална ситуация трябва да има разработен сценарий.
Това коментира пред bTV председателят на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси във връзка със сваления от Турция руски военен самолет близо до границата със Сирия.
При опазване на въздушното пространство всичко трябва да е отдавна обмислено, за всяка потенциална ситуация трябва да има разработен сценарий. Това коментира пред bTV председателят на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси във връзка със сваления от Турция руски военен самолет близо до границата със Сирия.

Баровец си присвои път близо до Старосел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134408

Баровец си купил място до язовир Маньов дол близо до Старосел и си присвоил пътя до него, видя и засне възмутена любителка на природата, която изпрати и снимка в рубриката „Моята новина” на Нова телевизия.
Даниела Иванова се възмущава от поставените табели „Влизането забранено” и „Частна собственост” на селски път, който очевидно води до място,
Баровец си купил място до язовир Маньов дол близо до Старосел и си присвоил пътя до него, видя и засне възмутена любителка на природата, която изпрати и снимка в рубриката „Моята новина” на Нова телевизия. Даниела Иванова се възмущава от поставените табели „Влизането забранено” и „Частна собственост” на селски път, който очевидно води до място,

Баровец направи своя собственост път близо до Старосел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134426

Баровец си купил място до язовир Маньов дол близо до Старосел и си присвоил пътя до него, видя и засне възмутена любителка на природата, която изпрати и снимка в рубриката „Моята новина” на Нова телевизия.
Даниела Иванова се възмущава от поставените табели „Влизането забранено” и „Частна собственост” на селски път, който очевидно води до място,
Баровец си купил място до язовир Маньов дол близо до Старосел и си присвоил пътя до него, видя и засне възмутена любителка на природата, която изпрати и снимка в рубриката „Моята новина” на Нова телевизия. Даниела Иванова се възмущава от поставените табели „Влизането забранено” и „Частна собственост” на селски път, който очевидно води до място,

Църквата почита паметта на Св. Климент Охридски Чудотворец

http://pik.bg/църквата-почита-паметта-на-св-климент-охридски-чудотворец-news441409.html

Църквата почита паметта на Св. Климент Охридски Чудотворец

На 25 ноември се чества паметта на Св. Климент Охридски Чудотворец. Светецът е небесен покровител на Софийския университет.

Св. Климент, Охридски Архиепископ бил ученик на Св. Св. Кирил и Методий. След смъртта на Методий (885 г.) с други ученици той дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа.

Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон през 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Теофилакт Охридски го нарича „пръв епископ, който проповядвал на български език", а Димитрий Хоматиан в "Краткото житие на Св. Климент Охридски" пише за него: „Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи." Просиял в подвизи, вършил чудеса - починал в 916 година. Мощите на Св. Климент се намират в църква „Св. Пантелеймон" в Охрид.

По повод празника българският патриарх Неофит дари на Алма Матер частица от мощите на Св. Климент Охридски. Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон. Събитието се случва в навечерието на 1100-та годишнина от успението на Св. Климент Охридски, което през 2016 година ще бъде отбелязано под патронажа на ЮНЕСКО.

Паси: "Ислямска държава" потрива ръце, че е вбит клин в крехкото сътрудничество между Русия и Запада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134406

При опазване на въздушното пространство всичко трябва да е отдавна обмислено, за всяка потенциална ситуация трябва да има разработен сценарий.
Това коментира пред bTV председателят на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси във връзка със сваления от Турция руски военен самолет близо до границата със Сирия.
При опазване на въздушното пространство всичко трябва да е отдавна обмислено, за всяка потенциална ситуация трябва да има разработен сценарий. Това коментира пред bTV председателят на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси във връзка със сваления от Турция руски военен самолет близо до границата със Сирия.

Русия готви силен икономически удар срещу Турция

http://www.mediapool.bg/rusiya-gotvi-silen-ikonomicheski-udar-sreshtu-turtsiya-news242254.html

Свалянето на руски военен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти, заяви руският премиер Дмитрий Медведев. След като преди ден президентът Владимир Путин определи решението на Турция да свали руски изтребител "е удар в гърба от сътрудници на терористи", Медведев заяви, че то е "престъпно и безотговорно". "В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия", се казва в негово изявление, публикувано на страницата на руското правителството. В момента Русия и Турция работят по реализация на два големи инфраструктурни проекта – газопровода "Турски поток" и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" четири реактора с мощност 1 200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара. Още във вторник руското правителство препоръча на туроператорите да прекратят записванията за турските курорти. Около 4% от износа на Турция е за Русия. Дмитрий Медведев заяви, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси, включително и защита на националните граници. Премиерът каза, че инцидентът е довел до разрив в добросъседските отношения между Русия и Турция, щетите от които трудно ще бъдат заличени. Русия официално отрича да е нарушавала турското въздушно пространство. "Случилото се подкопава продължителните добросъседски отношения между Русия и Турция, включително в икономиката и хуманитарната сфера. Ще бъде трудно да се поправят тези щети. Като преки последици може да бъдат отхвърлени редица важни съвместни проекти и турските фирми да загубят своите позиции на руския пазар", посочва Медведев. Той коментира, че Анкара демонстрира с действията си, че в действителност защитава бойците на "Ислямска държава". Той заявява, че според наличната информация, някои турски официални лица имат пряк финансов интерес от доставката на петролни продукти, които са произведени в предприятията, принадлежащи на терористичната група "Ислямска държава". Руското външно министерство протестира остро пред посланика на Турция в Русия заради инцидента. "Пред посланика на Турция бе направено твърдо изявление във връзка с инцидента, заявен му бе решителен протест", съобщи министерството. Руското издание "Комерсант" коментира, че Турция е нанесла удар по отношенията си с Русия. Руските власти се канят да преразгледат отношенията с доскоро доста близкия си партньор, пише вестникът. Президентската Военнопромишлена комисия на Русия е изискала от министерствата на промишлеността, транспорта и съобщенията, от "Роскосмос" и "Росатом" информация за всички съвместни проекти с Турция. Първа жертва може да стане туристическият бизнес - и турският, но и руският, предвижда "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Медведев предупреди Анкара за възможна отмяна на общи проекти

http://www.mediapool.bg/medvedev-predupredi-ankara-za-vazmozhna-otmyana-na-obshti-proekti-news242254.html

Руският премиер Дмитрий Медведев  съобщи в сряда, че свалянето на руски военен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти. “В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия“, се казва в негово изявление, публикувано на страницата на руското правителството. В момента Русия и Турция работят по реализация на два големи инфраструктурни проекта – газопровода "Турски поток" и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" четири реактора с мощност 1 200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара. Още във вторник руското правителство препоръча на туроператорите да прекратят записванията за турските курорти. Около 4% от износа на Турция е за Русия. Дмитрий Медведев подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси, включително и защита на националните граници. Премиерът каза, че инцидентът е довел до разрив в добросъседските отношения между Русия и Турция, щетите от които трудно ще бъдат заличени. Русия официално отрича да е нарушавала турското въздушно пространство. "Случилото се подкопава продължителните добросъседски отношения между Русия и Турция, включително в икономиката и хуманитарната сфера. Ще бъде трудно да се поправят тези щети. Като преки последици може да бъдат отхвърлени редица важни съвместни проекти и турските фирми да загубят своите позиции на руския пазар", гласи изявлението. Той определя действията на турските власти като "безотговорни, престъпни". "Турция е демонстрира с действията си, че в действителност защитава бойците на "Ислямска държава", каза Медведев. Той заявява, че според наличната информация, някои турски официални лица имат пряк финансов интерес от доставката на петролни продукти, които са произведени в предприятията, принадлежащи на терористичната група "Ислямска държава".

Русия предупреди Анкара за възможна отмяна на общи проекти

http://www.mediapool.bg/rusiya-predupredi-ankara-za-vazmozhna-otmyana-na-obshti-proekti-news242254.html

Руският премиер Дмитрий Медведев  съобщи в сряда, че свалянето на руски военен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти. “В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия“, се казва в негово изявление, публикувано на страницата на руското правителството. В момента Русия и Турция работят по реализация на два големи инфраструктурни проекта – газопровода "Турски поток" и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" четири реактора с мощност 1 200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара. Още във вторник руското правителство препоръча на туроператорите да прекратят записванията за турските курорти. Около 4% от износа на Турция е за Русия. Дмитрий Медведев подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси, включително и защита на националните граници. Премиерът каза, че инцидентът е довел до разрив в добросъседските отношения между Русия и Турция, щетите от които трудно ще бъдат заличени. Русия официално отрича да е нарушавала турското въздушно пространство. "Случилото се подкопава продължителните добросъседски отношения между Русия и Турция, включително в икономиката и хуманитарната сфера. Ще бъде трудно да се поправят тези щети. Като преки последици може да бъдат отхвърлени редица важни съвместни проекти и турските фирми да загубят своите позиции на руския пазар", гласи изявлението. Той определя действията на турските власти като "безотговорни, престъпни". "Турция е демонстрира с действията си, че в действителност защитава бойците на "Ислямска държава", каза Медведев. Той заявява, че според наличната информация, някои турски официални лица имат пряк финансов интерес от доставката на петролни продукти, които са произведени в предприятията, принадлежащи на терористичната група "Ислямска държава".

Първият по рода си Gaming StartUp Challenge конкурс събра 5 стартиращи компании

http://www.cross.bg/challenge-kompanii-gaming-1489394.html

/КРОСС/ Оспорваната надпревара в Gaming StartUp Challenge 2015 вдъхнови посетителите във втория ден от Източноевропейската конференция на игралната индустрия Първият по рода си Gaming StartUp Challenge конкурс, за стартиращи компании в сферата на игралната и развлекателната индустрия, който се проведе на 24-и ноември , в зала Витоша, Интер Експо Център, София събра 5 стартиращи компании, които презентираха оригиналните си бизнес концепции пред експертно жури и публика. В рамките на 5 минути всяка компания представи продуктите си. Конкурсът започна с представянето на стартиращата компания Content Ocean - платформа за бърз и лесен начин за създаване на HTML5 реклами, представена от Тодор Тодоров. Рекламите могат да бъдат създавани буквално за минути, като не е нужно програмиране или създаване на дизайн. Математически модели за слот игри представи Тодор Балабанов - собственик на Velbazd, а Делян Керемедчиев разкри новата социална платформа за любители на хазартни игри - Casino Advizer. Социална мрежа обединява казина и игрални зали, за да информира феновете на хазартните игри за бонуси и промоционални концепции. Две изцяло геймърски компании се включиха в надпреварата за първото място - BigLoop Studios, представена от главния им гейм художник - Стефан Делибеев и Dreamteck - ново българско, независимо студио за разработка на игри, чиято презентация направи управителя на студиото Димитър Цапрев

Варненски съд даде 2,5 години затвор за грабеж на мобилни телефони

http://www.moreto.net/novini.php?n=307249

Варненският окръжен съд одобри споразумение между Дилян Стоянов и Окръжната прокуратура във Варна за извършен грабеж в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, съобщиха от съда за Moreto.net. С подписването на споразумението 28-годишният Стоянов декларира пред съда, че се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред и признава извършеното деяние.

"Голдън стейт" подобри рекорда за най-добър старт в историята на НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656201_goldun_steit_podobri_rekorda_za_nai-dobur_start_v/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" подобри рекорда за най-добър старт на сезон в историята на Националната баскетболна асоциация (НБА). Шампионите разгромиха гостуващия "Лос Анджелис лейкърс" със 111:77 и записаха 16-а победа от 16 мача. 

Стеф Къри и съотборниците му не срещнаха никакви трудности срещу закъсалия тим на "езерняците", за да излязат еднолично начело в класацията. Те изпревариха постиженията от 15 победи в 15 мача на "Вашингтон кепитълс" от 1948 г. и "Хюстън рокетс" от 1993 г. ...

Техник смлял от бой болен за убита котка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134357

50 000 лв. за причинени болки и страдания поиска Андрей Буков от съселянина си от с. Бегово Тошко Болгуров. Това се случи на дело в пловдивския окръжен съд, където вторият е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда. На 21 април м.г. психично болният Буков минал пред къщата на Болгуров.
50 000 лв. за причинени болки и страдания поиска Андрей Буков от съселянина си от с. Бегово Тошко Болгуров. Това се случи на дело в пловдивския окръжен съд, където вторият е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда. На 21 април м.г. психично болният Буков минал пред къщата на Болгуров. "До купчината с дърва имаше умряла котка и се наведох да

20 (безумни) неща, в които вярва Доналд Тръмп

http://america.actualno.com/20-bezumni-neshta-v-koito-vjarva-donald-trymp--news_509645.html

Към момента Доналд Тръмп се очертава като най-вероятната кандидатура на Републиканската партия в САЩ за предстоящите президентски избори догодина. Убежденията и изказванията на Тръмп обаче често изумяват избирателите със своята липса на политическа коректност. Какви са в резюме възгледите на Тръмп? 1. Арабите в Америка са се радвали на атаките от 11 септември, затова не трябва да им се съчувства. 2. Американците трябва да използват мъчения при разпитите на заподозрени в тероризъм. 3. Шефовете

Такева: Огромен проблем е, че учениците нямат информация за гражданското общество

http://education.actualno.com/takeva-ogromen-problem-e-che-uchenicite-njamat-informacija-za-grajdanskoto-obshtestvo-news_509646.html

Има изключително голям пропуск в образователната система - децата и младите хора нямат информация за гражданското общество. Това каза Янка Такева председател на Синдиката на българските учители по време на кръгла маса на тема: „Обучение по демокрация: Образование и активно гражданство", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера отидох в Самоков и се срещнах с всички 12-класници от 5 професионални гимназии и исках да видя, изучавайки предмета „Свят и личност&ldquo

Дамян Борисов замени Павлина Ванова от „Зелените“ в ОбС Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/damjan-borisov-zameni-pavlina-vanova-ot-zelenite-v-obs-asenovgrad-news_509647.html

Още една рокада в Общински съвет Асеновград бе направена снощи, съобщава кореспондентът. На извънредно заседание на асеновградските старейшини клетва да работи за благото на асеновградчани положи Дамян Борисов. Той заема мястото на Павлина Ванова. Дамян Борисов беше общински съветник от БСП за кратко през мандат 2011 г.-2015 година. Преди около две години той подаде оставка и напусна местния парламент. Сега той се връща сред редиците на старейшините в Асеновград, като член на партия „Зеле

Учените търсят помощ в причините за парижките терористични актове

http://interest.actualno.com/uchenite-tyrsjat-pomosht-v-prichinite-za-parijkite-teroristichni-aktove-news_509577.html

Националният център за научни изследвания (CNRS) – водещ научен институт на Франция, се обърна към академичната общност на страната с молба за помощ в провеждането на изследвания, които да помогнат по-добре да се разберат причините за парижките терористични актове и да се предотврати тяхното повтаряне, съобщава Science News. Президентът на CNRS Ален Фукс е призовал за участието на всички учени, независимо от тяхната специалност. В писмото също не се определят конкретни теми или обеми на б

Община Шумен залага на по-добра събираемост в бюджета за 2016 г.

http://shumen.actualno.com/obshtina-shumen-zalaga-na-po-dobra-sybiraemost-v-budjeta-za-2016-g-news_509649.html

Макрорамката на проектобюджета на община Шумен за 2016 година е в размер на 53 121 688 лева. От тях 30 577 200 лева са от общата субсидия за делегирани държавни дейности, а 22 544 488 лева са от местните приходи. Предвидени са мерки за повишаване на събираемостта на приходите от имуществени данъци, затова е заложен ръст спрямо 2015 година. Планирани са 330 000 лева повече, като постъпленията ще бъдат най-вече от данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и данък при придобива

Началник в БДЖ проговори за трагедията с 15-годишния Веско на гара "Подуяне" (видео)

http://pik.bg/началник-в-бдж-проговори-за-трагедията-с-15-годишния-веско-на-гара-подуяне-видео-news441407.html

Началник в БДЖ проговори за трагедията с 15-годишния Веско на гара "Подуяне" (видео)

Началникът на Локомотивно депо-София нж. Любомир Говедаров за първи път проговори за ужасната трагедия със смъртта на 15-годишният Веселин Савов на гара "Подуяне". Инж. Говедаров видимо се притеснява от безхаберието на ръководената от него структура, съобщават от "Господари на ефира".

Както ексклузивно ПИК и БЛИЦ съобщиха, след свое разследване 15-годишният Веселин е поразен фатално от волтова дъга на 24 август. Въпреки неистовите усилия на лекарите и 35-дневните битки, в които младото момче е стабилизирано и напълно контактно, то внезапно почива заради вторично образувал се тромб в белите му дробове.

По думите на шефа на Локомотивно депо-София влизането в района на външни лица е забранено, но това така и не е указано ясно от табели.

Има един надпис на хартия, който е сложен след като се даде гласност на случая. Инж. Говедаров твърди, че е имало и план за охрана, но таква също не се вижда.

Видеото тук!

ПИБ променя организационната си структура

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/pib-promenia-organizacionnata-si-struktura-206654/

Банката въвежда функцията на главен изпълнителен директор и назначава главен директор по риска и главен директор по съответствията

ГДБОБ задържа банда от Враца при акция

http://pik.bg/гдбоб-задържа-банда-от-враца-при-акция-news441406.html

ГДБОБ задържа банда от Враца при акция

Мащабна акция на специализираната прокуратура и ГДБОП е била проведена вчера на територията на Враца, предаде „Конкурент“. По непотвърдена информация са задържани 9 лица, добре познати в местния ъндърграунд. За залавянето им са съдействали и опитни ченгета от областната дирекция на МВР във Враца. От там обаче отказаха коментар по случая, тъй като провелата се акция не е под техен надзор.

Също по неофициална информация лицата са задържани за няколко вида престъпления, сред които разпространение на наркотици и рекет.

Акцията се е провела и на територията на Монтана и Ботевград.

През целия ден входно-изходните артерии на Враца са били блокирани от ченгета, които са проверявали щателно автомобилите.

Част от лицата, попаднали под ударите на спецпрокуратурата и ГДБОП, са с богати криминални досиета. Информационният лидер на Северозапада научи, че в петък ще бъдат разгледани мерките за неотклонение на задържаните. Към момента те остават в ареста за срок от 72 часа.

Държавата заделя 1 млн. лв. за електромобили на чиновници, за да дават добър пример

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/11/25/2656196_durjavata_zadelia_1_mln_lv_za_elektromobili_na/?ref=rss


1 млн. лв. държавни средства ще бъдат заделени за закупуване на електромобили за държавната и общинската администрация, в това число и служителите на Министерски съвет. Новината за това решение на Министерството на околната среда и водите съобщи министърът Ивелина Василева в ефира на БиТиВи в сряда (25 ноември).

Всеки чиновник, който има желание да използва екологичен автомобил, ще може да се възползва от тази възможност. Средствата са закупуването им ще идват от Националния доверителен екофонд.

Василева обясни, че така администрацията ще дава добър пример на гражданите и ще показва колко е важно да се придвижваме с екологично чисти автомобили, за да се справим с мръсния въздух в страната.

Редица български градове от години са на челните места в Европа по превишаване на допустимите норми на замърсяване на въздуха. Най-сериозен е проблемът с опасните за човешкото здраве фини прахови частици, а сред основните причини са битовото отопление и транспорта. Европейската комисия съди България заради трайно замърсения въздух и несправяне с проблема.

В новата оперативна програма "Околна среда" са заделени 120 млн. лв. за справяне с проблема мръсен въздух. Василева обясни, че с тези средства държавата ще подпомага добрите проекти на общините за по-чист въздух. През октомври парламентът прие и промени в Закона за въздуха в тази посока.
  Националният доверителен екофонд беше е основан през 1995 г. и управлява средства, предоставени целево от държавния бюджет за замяна на "Дълг срещу околна среда" и "Дълг срещу природа".

Средства в него се набират от международна търговия с предписани емисионни единици (ПЕЕ) за парникови газове, от продажба на квоти за емисии на парникови газове за авиационни дейности, както и на средства, предоставени на база на други видове споразумения с международни, чуждестранни или български източници на финансиране, предназначени за опазване на околната среда в България.

Държавта заделя 1 млн. лв. за електромобили на чиновници, за да дават добър пример

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/11/25/2656196_durjavta_zadelia_1_mln_lv_za_elektromobili_na/?ref=rss


1 млн. лв. държавни средства ще бъдат заделени за закупуване на електромобили за държавната и общинската администрация, в това число и служителите на Министерски съвет. Новината за това решение на Министерството на околната среда и водите съобщи министърът Ивелина Василева в ефира на БиТиВи в сряда (25 ноември).

Всеки чиновник, който има желание да използва екологичен автомобил, ще може да се възползва от тази възможност. Средствата са закупуването им ще идват от Националния...

Новите възрожденци - ансамбъл “Чинари”

http://pik.bg/новите-възрожденци---ансамбъл-“чинари”-news441403.html

Новите възрожденци - ансамбъл “Чинари”

Националният дворец на културата снощи се превърна в дворец на възраждащата се българщина. Това се видя в спектакъла “Ние, българите” на хореографа и режисьор на спектакъла Асен Павлов.

Такова сливане на публика и изпълнители може много рядко да се види и не защото българите сме пасивни зрители, а защото мащабът на това размиване между участващи и зрители беше титаничен. Хората не можаха да се сдържат да не се водят с ритъма на пляскането с ръце и тъпаните, и танцьорите от сцената. В пълната зала, виещите пътечки към изходите бяха пълни с малки деца, които подскачаха в ритъма на ръченицата и сами участваха в надиграването от сцената. Новите възрожденци - така, както в миналото в кризисни за страната моменти именно фолклорът ни е запазвал единни и е помагал да преминем и да оцелеем, така и снощи спектакълът беше и за сърцето, и за ума.

Основният виновник за това е Асен Павлов, който в средата на концерта излезе на сцената и като изскочил от книгите възрожденец заговори на хората, че не трябва да забравят кои са и да бъдат горди със себе си. Обърна се към Министерството на културата и Министерството на образованието и ги помоли в началните класове децата да учат български фолклор - да учат народни песни и стъпките на старите ни хора и ръченици.

В този антракт той покани на сцената и участници в започнало отдавна надиграване, които развълнуваха публиката и припомниха, че всеки може да играе северняшка или добруджанска ръченица, шопска ръченица или копаница. Хората, които се включиха в надиграването не са професионалисти - един е техник, друг икономист, трети- военен, оператор, т.е. всеки може да бъде на тяхно място..., стига да знае стъпките. Фолклорът е при народа, каза Павлов и допълни - никой не може да ни лиши от него.

Танцьорите от ансамбъл “Чинари” два часа не спряха де обхождат всяка фолклорна област и да прокарват тънките нишки между старите българи и новите, съвременни продължители на традициите. Музикантите от група “Етнотикс” и певиците от трио “Булгарина” разказваха тъжни и красиви фолклорни легенди.

Оркестърът за народна музика към Българското национално радио с диригент Димитър Христов, беше една от основните спойки на целия спектакъл. Шевицата криволичи и следва своя път така, както и неравноделният такт. Колкото уникални са българската шевица и българската народна музика и танци, толкова уникални сме и ние самите - ние, българите.

Цецка Цачева застава зад жените пострадали от насилие

http://pik.bg/цецка-цачева-застава-зад-жените-пострадали-от-насилие-news441404.html

Цецка Цачева застава зад жените пострадали от насилие

Днес Цецка Цачева ще открие информационната кампания "Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието". Председателката на Народното събрание ще застане зад капманията против насилието над нежния пол. Събитието се организира от народния представител Мариана Тодорова от ПГ АБВ и Българския фонд за жените.

То е част  от световната капмания "16 дни активни действия срещу насилието над жените", която се провежда под егидата на ООН от 25 ноември до Международния ден за правата на човека, който се отбелязва на 10 декември. 

В. Жаблянов: Да се преосмисли ролята на Турция в конфликта в Сирия

http://www.cross.bg/tyrtziya-strana-nato-1489393.html

/КРОСС/Още вчера българските политици се разделиха в мнението си за свалянето на руския самолет в Турция. Според едни това е вероломна демонстрация от страна на Анкара. Според други Русия е прекалила, при това нееднокранто. Политиците обаче бяха единни в друга позициия, а именно, че случилото се е опасно за България. „За нас Сирия, Ирак, Афганистан бяха сравнително далечни територии, но във времето се получиха тези бежански потоци и тези радикални крайно ислямистки групировки, които пренесоха свои структури в Европа. Така че проблем има. Увеличава се и несигурността в региона. Ние сме партньори в НАТО. В момента имаме нарушаване на пространство в югоизточния фланг на НАТО. Преди това имаше предупреждение между турската и руската страна, но се стигна до този краен конфликтен момент. Оттук нататък не трябва да се допуска ескалация", коментира в ефира на Нова тв Корман Исмаилов от Реформаторския блок. „Трябва да се направят няколко извода от случващото се. Трябва да се преоцени ролята на Турция в конфликта, защото до преди месец българският премиер и редица европейски политици считаха, че Турция е ефективна бариера срещу имигрантския поток. Днес ние сме свидетели на някои обстоятелства, които будят редица въпроси. Очевидно имаме криза на международното право, нарушаване на международното право. Делиатното в случая е, че в него е въвлечена една страна от НАТО

МФ преотвори емисия левови 3-годишни ДЦК при доходност 0,49%

http://pik.bg/мф-преотвори-емисия-левови-3-годишни-дцк-при-доходност-049-news441400.html

МФ преотвори емисия левови 3-годишни ДЦК при доходност 0,49%

Министерството на финансите преотвори емисия 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 28 януари 2018 година. На проведения на 23 ноември 2015 г. аукцион бяха предложени книжа с номинална стойност 150 млн. лв. и одобрени 26,5 млн. лева.

Постигната беше среднопретеглена годишна доходност от 0,49 процента. Общият размер на подадените поръчки достигна 161,55 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,08, съобщиха от МФ. Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 87 базисни пункта. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 92,45%, а останалата част, в размер на 7,55%, бяха закупени от пенсионни фондове. 

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133869

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Лихвите по депозитите падат под 1% догодина

http://www.moreto.net/novini.php?n=307328

Лихвите по влоговете на домакинствата ще продължат да падат, като догодина те вече ще са под 1 на сто. Това обаче няма да спре хората да увеличават спестяванията си в банките, но с по-бавен темп от наблюдавания тази година. Нещо повече, те ще развържат кесията за голяма част от отложените покупки през последните 7-8 г.

Мениджърът на Гришо: С Шерцингер прекарват време заедно, но не са любовници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134386

Мениджърът на най-добрия български тенисист Григор Димитров – Георги Стоименов отхвърли твърденията, че родната звезда има връзка с певицата Никол Шерцингер.
Преди няколко дни редица английски издания гръмнаха с новината, че двамата се срещата и имат по-сериозни взаимоотношения.
Стоименов, който бе гост в „Събуди се“ по Нова телевизия,
Мениджърът на най-добрия български тенисист Григор Димитров – Георги Стоименов отхвърли твърденията, че родната звезда има връзка с певицата Никол Шерцингер. Преди няколко дни редица английски издания гръмнаха с новината, че двамата се срещата и имат по-сериозни взаимоотношения. Стоименов, който бе гост в „Събуди се“ по Нова телевизия,

Мениджърът на Гришо: С Шерцингер нямат любовна връзка, но прекарват време заедно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134395

Мениджърът на най-добрия български тенисист Григор Димитров – Георги Стоименов отхвърли твърденията, че родната звезда има връзка с певицата Никол Шерцингер.
Преди няколко дни редица английски издания гръмнаха с новината, че двамата се срещата и имат по-сериозни взаимоотношения.
Стоименов, който бе гост в „Събуди се“ по Нова телевизия,
Мениджърът на най-добрия български тенисист Григор Димитров – Георги Стоименов отхвърли твърденията, че родната звезда има връзка с певицата Никол Шерцингер. Преди няколко дни редица английски издания гръмнаха с новината, че двамата се срещата и имат по-сериозни взаимоотношения. Стоименов, който бе гост в „Събуди се“ по Нова телевизия,

Фалит грози 70% от общинските болници заради здравната карта

http://pik.bg/фалит-грози-70-от-общинските-болници-заради-здравната-карта-news441396.html

Фалит грози 70% от общинските болници заради здравната карта

70 на сто от общинските болници ще фалират след април следващата година, хиляди болни ще останат без лечение. Причина за това е новата здравна карта. Тя регламентира в коя област колко болнични легла и какви специалисти да има, както и двата пакета – основен и допълнителен, на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които влизат в сила от тази дата. Това съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, цитирани от "Монитор".

Към проблема се прибавя и изискването за брой специалисти, медицинска техника и обучен персонал. Това означава, че от общо 60 общински болници сега, ще останат 18. Напълно възможно е обаче някои да затворят врати още преди април догодина, коментира д-р Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници в България.

Лечебните заведения издъхват от липсата на средства, тъй като здравната каса и сега не привежда в пълен размер изработеното над лимитите. Същевременно не можем да връщаме пациенти, тъй като сме разположени предимно в селища с преобладаващо възрастно и болно население, както и хора без доходи, които нямат възможност да се поддържат в добро здраве и търсят медицинска помощ, след като се влошат, разясни проблема д-р Тотев.

Само общинската болница в Чирпан към момента е с борчове в размер на 50 000 лева. За да не затворят още преди Нова година, повечето от общинските болници вече са намалили заплатите на лекарите и медицинските сестри и им плащат до 60% от месечното възнаграждение. Така докторите с две специалности и внушителен трудов стаж сега получават 700, вместо 1500 лв. заплата, колегите им с една специалност са оставени на по 450 лв., а медицинските сестри взимат не повече от 320 лева.

Fibank с нова организационна структура

http://www.cross.bg/fibank-banka-direktor-1489392.html

/КРОСС/През 2014 г. Fibank пое ангажимент пред Европейската комисия за по-нататъшно усъвършенстване на корпоративното управление и управлението на риска. Заедно със своя дългогодишен партньор - Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка, Fibank разработи конкретен план с ясно дефинирани цели за още по-голяма прозрачност и ефективност, насочен към клиентите и миноритарните акционери. Един от основните елементи в плана на банката е утвърждаването на нова и модерна организационна структура, както и назначаването на Главен директор по риска и Главен директор по съответствията. Тяхното включване се прави с оглед постигане на повече независимост и на прозрачност в съответствие с утвърдените световни практики на Международната финансова корпорация към Световната банка и Европейската комисия. Главният директор по риска и главният директор по съответствията ще отчитат своята дейност на Комитет по риска към Надзорния съвет на Fibank. Едновременно с това Първа инвестиционна банка въвежда и функцията на Главен изпълнителен директор.Г-н Васил Христов ще бъде Главен изпълнителен директор на банката, г-н Димитър Костов ще бъде Главен директор по риска, а Главен директор по съответствията ще бъде г-н Светозар Попов.През 2010 г. Fibank (Първа инвестиционна банка) сключи договор с Международната финансова корпорация (IFC) за прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление, които Fibank изпълнява стриктно в своята дейност. През 2012 г

Fibank с нова организационна структура

http://www.bnews.bg/article-144229

Новата структура отговаря на изискванията на Европейската комисия и отразява препоръките на Международната финансова корпорация към Световната банка.

Fibank награди най-добрите български фирми за 2015 година (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_596960.html

Проведе се четвъртото издание на конкурса "Най-добра българска фирма", организирано от Fibank. На церемония в националната галерия "Квадрат 500" бяха отличени най-успешните български фирми за 2015 година. Жури в състав: Васил Христов - Изпълнителен директор на Fibank, Венелина Гочева - Управител на „Медийна група България Холдинг”, Лъчезар Богданов - Управляващ партньор в „Индъстри уоч“, Йордан Матеев - Главен редактор на списание Форбс България, Емил Хърсев - Финансист и Кънчо Стойчев - Съосновател на ББСС „Галъп Интернешънъл“, избра победителите измежду 231 участващи компании. Участниците се състезаваха в 5 категории: "Средни и големи фирми", "Микро и малки фирми", "Стартиращ бизнес", "Фирма на публиката" и "Проектофинансиране за бизнес таланти". Финансистът Емил Хърсев сподели, че избирането на победелите е било изключително трудно, но основен критерий е бил фирмите победители да се отличават със собствена идентичност, постижения и култура.   Призът за най-добър "Стартиращ бизнес" беше присъден на "Доместина" ООД, занимаваща се с предлагането на домашни помощници онлайн и представляваше монета от лимитираната серия на БНБ - Съкровищата на България "Пегас от Вазово"  За победител в категория "Микро и малки фирми" беше избрана "Велдим 1" ЕООД, занимаваща се охранителни системи, климатични системи и сградна инсталация. Първа награда в категорията представляваше колекционната серия от монети "Панагюрско съкровище", придружена от карта с най-известните тракийски съкровища, намерени в българските земи, и сертификат, който, освен техническите данни на монетите, включва и подробна информация за Панагюрското златно съкровище. Наградата беше връчена от съоснователя на ББСС „Галъп Интернешънъл“ Кънчо Стойчев, който изрази мнение, че трябва да се обръща повече внимание на малките фирми, защото при растежа си те имат най-голям потенциал да наемат нови хора и да тласкат икономиката напред. За победител в категория "Средни и големи фирми" беше избрана "Балкан" АД Монтана, занимаваща се с изработка на метални изделия, складово обзавеждане и всякакъв вид тръбни и телени конструкции. Тя беше удостоена с лимитирана серия от 3 монети от колекционна серия "Български символи и традиции" и подробен сертификат на български и английски език. За най-добра "Фирма на публиката" беше отличена "Индустриални батерии" ЕООД от град Търговище. Фирмата е специализирана в производство и търговия на акумулаторни батерии. Победителят си тръгна с Монета „Българска роза“, произведена в Новозеландския монетен двор. За първи път в историята на конкурса беше представена категорията "Проектофинансиране на бизнес таланти". В нея бяха поканени да участват хора с иновативни бизнес идеи. Голямата награда за победителя в категорията беше беше финансиране в размер на 15 хил. лева. С призът беше отличен Георги Халачев за своята софтуерна система за управление на бизнес и жилищни сгради. OFFNews имаше възможността да поговори накратко с него за това какви са основните трудности пред една нова идея, как се заражда тя и какво развитие може да се очаква от нея. Как Ви дойде идеята да се занимавате с тази дейност? В продължение на 15 години бях в корпоративния сектор - работех в една софтуерна компания, където правехме широк набор от продукти за бизнеса. През последните години от престоя си там имах контакт с подобни компании и виждах, че в различните сектори – жилищния, корпоративния и като цяло в компаниите, които управляват подобен вид бизнес, всъщност съществува проблем. Той не беше във фокуса на компанията, в която работех, за да го адресирам. След като напуснах компанията, направих свои проучвания, намерих съмишленици и създадохме екип, който да адресира специално тези проблеми. Кои бяха основните трудности, пред които се изправихте, когато стартирахте проекта? Най-трудното беше от къде да започнем и какво да направим. Трудно е също да се намерят правилните хора, с които да бъде създадена компанията, която дълго време да работи и да може да е устойчива за идеята си. Човек има ли устойчив и единомислещ екип можеш да продължиш дълго напред. Второто нещо е валидирането на идеята т.е. да разбереш дали тя е само твоя и дали наистина има бизнес приложение. Изненадан ли сте, че бяхте избран за победител в категория „Проектно финансиране за бизнес таланти“? Определено съм много изненадан и тази награда е голяма индикация, че идеята ще има развитие в корпоративния сектор, защото Fibank всъщност е една от компаниите, които имат много активи за управление и явно са видели в това някакъв потенциал. Каква е следващата стъпка в развитието на вашата идея? По-масов пазар, популяризиране на идеята и навлизане на пазарите, които сме си определили. На първо време България, а впоследствие и околните държави. Победителят във всяка от категориите получи и плакет на конкурса, а номинираните на второ и трето място - специална грамота за участие.

Надежда Нейнски: Конфликтът Турция-Русия носи риск за засилване на бежанската криза

http://www.mediapool.bg/nadezhda-neinski-konfliktat-turtsiya-rusiya-nosi-risk-za-zasilvane-na-bezhanskata-kriza-news242253.html

Ескалация на конфликта или значително влошаване на отношенията между Турция и Русия може да има големи последици за бежанската криза и за развитието на икомическите връзки в региона. Това предупреди българският посланик в Турция Надежда Нейнски. Според нея това ще даде и отражение в обществото на България заради дълбокото разделение на обществото на русофили и русофоби. Дипломатът призова да се търси диалог и дипломатическо решение за случая със сваления руски самолет Су-24. Според Нейнски трябва да има сближаване на позициите и да се търси какво точно се е случило, както при директни разговори между Турция и Русия, така и на ниво НАТО-Русия. “Рискът за България произтича от възможностите за ескалация на конфликта и възможна бежанска вълна у нас. Това каза и НАТО и позицията трябва да е да се търси деескалация на конфликта и контакт между двете държави“, коментира българският посланик. Тя припомни отложеното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Турция, което беше насрочено за сряда (25 ноември), както и планираното посещение на президента Ердоган в Москва на 15 декември. Надежда Нейнски каза, че Русия на няколко пъти е нарушила въздушното пространство на Турция и НАТО преди тежкия инцидент, а руският външен министър вече е бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки.  Дипломатът припомни, че в района на свалянето на руския самолет няма подразделения на “Ислямска държава”. “Трябва да се разбере дали сред туркмените има терористични ядра и поддръжници на ИД. Информацията, която предостави Турция в НАТО беше т.нар. радарна карта. Счита се, че доказателствата, които са били предоставени на извънредната среща на НАТО са категорични за нарушаване на въздушното й пространство. Всъщност ударите, които се нанасят в този район са 75% срещу умерената опозиция на Башар Асад”, уточни Нейнски.

Надежда Нейнски: Конфликтът носи риск от засилване на бежанската вълна

http://www.mediapool.bg/nadezhda-neinski-konfliktat-nosi-risk-ot-zasilvane-na-bezhanskata-valna-news242253.html

Ескалация на конфликта или значително влошаване на отношенията между Турция и Русия може да има големи последици за бежанската криза и за развитието на икомическите връзки в региона. Това предупреди българският посланик в Турция Надежда Нейнски. Според нея това ще даде и отражение в обществото на България заради дълбокото разделение на обществото на русофили и русофоби. Дипломатът призова да се търси диалог и дипломатическо решение за случая със сваления руски самолет Су-24. Според Нейнски трябва да има сближаване на позициите и да се търси какво точно се е случило, както при директни разговори между Турция и Русия, така и на ниво НАТО-Русия. “Рискът за България произтича от възможностите за ескалация на конфликта и възможна бежанска вълна у нас. Това каза и НАТО и позицията трябва да е да се търси деескалация на конфликта и контакт между двете държави“, коментира българският посланик. Тя припомни отложеното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Турция, което беше насрочено за сряда (25 ноември), както и планираното посещение на президента Ердоган в Москва на 15 декември. Надежда Нейнски каза, че Русия на няколко пъти е нарушила въздушното пространство на Турция и НАТО преди тежкия инцидент, а руският външен министър вече е бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки.  Дипломатът припомни, че в района на свалянето на руския самолет няма подразделения на “Ислямска държава”. “Трябва да се разбере дали сред туркмените има терористични ядра и поддръжници на ИД. Информацията, която предостави Турция в НАТО беше т.нар. радарна карта. Счита се, че доказателствата, които са били предоставени на извънредната среща на НАТО са категорични за нарушаване на въздушното й пространство. Всъщност ударите, които се нанасят в този район са 75% срещу умерената опозиция на Башар Асад”, уточни Нейнски.

Зеленчуково предложение: Диетични пълнени картофи на фурна

http://petel.bg/Zelenchukovo-predlozhenie--Dietichni-palneni-kartofi-na-furna__135186

Необходими продукти : картофи - 4 бр. големи За плънката: царевица - 3 с.л. маслини - 1 шепа, обезкостени и обезсолени доматено пюре - 2...

Тестваха новите лампи пред Община Варна, работят... без една (Снимки)

http://petel.bg/Testvaha-novite-lampi-pred-Obshhina-Varna--rabotyat----bez-edna--Snimki-__135242

Снимки: Petel.bg Новите лампи пред сградата на Община Варна бяха тествани тази сутрин. Дори на светло, се оказа че те светят твърде ярко....

От 8 декември можем сами да избираме доставчика на електроенергия. Цената занапред ще се определя изцяло от търсенето и предлагането

http://www.zapernik.com/politika/ot-8-dekemvri-mojem-sami-da-izbirame-dostavchika-na-elektroenergiya_40690/

В Областна администрация Перник се проведе среща, част от националната информационна кампания за предстоящата либерализация на електроенергийния пазар на национално ниво.

Във срещата взеха участие областният управител д-р Александър Александров, представители на общините от областта, директори на общински училища, болници и граждани.

Експерти на Министерството на енергетиката, представители на КЕВР, БЕХ, Българската независима енергийна борса, ЕСО и ЧЕЗ, представиха обща...

Продължава

В петък НС разглежда законопроекта за ратификация на договора с Полша за МиГ-29

http://www.cross.bg/polsha-samoletite-sporazymenieto-1489389.html

/КРОСС/ Депутатите решиха да разгледат в петък законопроекта за ратификация на Споразумението между Полша и България за осигуряване на логистика за самолетите МиГ-29. Документът ще бъде точка първа на заседанието, стана ясно от гласуваната седмична програма за работа в пленарната зала. Споразумението си поставя за цел да осигури летателната годност, в краткосрочен план, на самолетите за охрана на въздушното пространство на България. С него се регламентират и условията за плащане за извършените ремонти на двигателите. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на Министерството на отбраната. Полша се ангажира да ремонтира шест и да достави временно два свои двигателя за изтребителите срещу 12 млн. лева.

Зала 3 в НДК става ресторант на Нова година, за гостите ще пеят Лили Иванова, Васил Найденов и Азис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133480

Сцената на зала 3 в НДК ще събере на едно място Лили Иванова, Васил Найденов и Васил Боянов-Азис.
Това ще се случи на мащабно парти за посрещането на 2016-а на 31 декември. Гости в навечерието на новата година там ще бъдат още групите NANA, Down Low, Гвардейският представителен духов оркестър, Стефан Рядков, Миленита, Део, Калин Вельов с Amazonia,
Сцената на зала 3 в НДК ще събере на едно място Лили Иванова, Васил Найденов и Васил Боянов-Азис. Това ще се случи на мащабно парти за посрещането на 2016-а на 31 декември. Гости в навечерието на новата година там ще бъдат още групите NANA, Down Low, Гвардейският представителен духов оркестър, Стефан Рядков, Миленита, Део, Калин Вельов с Amazonia,

Актуализираният бюджет на Варна набъбна с 6,5 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=307310

Актуализираният към 30 септември бюджет на община Варна бележи ръст от 6 537 000 лева. Това сочи отчетът за разходите и приходите на морската столица през 2015 година, научи Moreto.net. Причината обаче приходната част в общинската хазна да нарасне не е в по-добрата събираемост на местно ниво, а в получените субсидии и трансфери от Централния бюджет.

Спират водата на Казашко и Тополи

http://www.moreto.net/novini.php?n=307330

Казашко и Тополи ще бъдат без вода днес, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Точно в 10 часа водата ще бъде спряна в двете населени места. Водоподаването ще се възстанови в 14 часа. По-рано без вода останаха: - "Виница" от 8 до 20 часа.

Преглед на печата, сряда, 25 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-25-ноември_l.a_i.709201_at.1.html

Няма евродиректива, която да забранява отоплението с дърва и въглища Няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и...

Над 95% от българските домакинства попадат в категорията енергийна бедни

http://www.cross.bg/energiiina-bednost-durzhava-1489390.html

/КРОСС/България е най-уязвимата държава по отношение на енергийната бедност. Това отбелязва първият доклад за състоянието на енергийния съюз на Стария континент. В него са разглежда постигнатият напредък през последните 9 месеца и се определят основни области за действие през следващата 2016 година. Той е базиран на методика в Закона за топли домове и енергийна икономия, само че във Великобритания. Методиката признава за енергийно бедни семействата, които отделят повече от 10% от доходите си за енергия. Какво ще се окаже, ако "пренесем" изчисленията по тази формула в България? Според енергийния експерт Ангел Божилов, ако направим една проста сметка за това колко е средния доход на домакинство в България ще стигнем до ужасяващия извод, че над 95% от българските домакинства попадат в категорията енергийна бедни. В студиото на БНТ той обясни, достъпната енергия е един от основните критерии доколко цивилизована е една държава, на тази база всяка държава по отделно трябва да си даде сметка къде стои. Икономистът Калоян Стайков посочи, че докладът, който ни определя като втори по енергийна бедност е базиран на британска методология, възприета от ЕС, но обявена от Великобритания за недостатъчно добра. Също така докладът се базира на данни от Евростат и в него е изрично записано, че това не е оценка на енергийната бедност, а става въпрос за три индикатора, които могат да се използват за приближени стойности за оценка на енергийна бедност

Илиян Василев: Военен отговор от Русия няма да има

http://frognews.bg/news_102506/Iliian-Vasilev-Voenen-otgovor-ot-Rusiia-niama-da-ima/

Военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор ще има. Това каза Илиян Василев, бивш български посланик в Русия, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Ратифицират в петък спогодбата с Полша за ремонта на МиГ-29

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134365

Като първа точка от дневния си ред в петък парламентът ще разгледа ратификацията на споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. Това стана ясно, след като депутатите гласуваха седмичната си програма, съобщи „Фокус”.
В доклада от заседанието на Комисията по отбрана, проведено на 5 ноември тази година,
Като първа точка от дневния си ред в петък парламентът ще разгледа ратификацията на споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. Това стана ясно, след като депутатите гласуваха седмичната си програма, съобщи „Фокус”. В доклада от заседанието на Комисията по отбрана, проведено на 5 ноември тази година,

Парламентът ратифицира в петък спогодбата с Полша за ремонта на самолетите МиГ-29

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134376

Като първа точка от дневния си ред в петък парламентът ще разгледа ратификацията на споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. Това стана ясно, след като депутатите гласуваха седмичната си програма, съобщи „Фокус”.
В доклада от заседанието на Комисията по отбрана, проведено на 5 ноември тази година,
Като първа точка от дневния си ред в петък парламентът ще разгледа ратификацията на споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. Това стана ясно, след като депутатите гласуваха седмичната си програма, съобщи „Фокус”. В доклада от заседанието на Комисията по отбрана, проведено на 5 ноември тази година,

Патриарх Неофит отслужи Света литургия за празника на Св. Климент Охридски

http://pik.bg/патриарх-неофит-отслужи-света-литургия-за-празника-на-св-климент-охридски-news441381.html

Патриарх Неофит отслужи Света литургия за празника на Св. Климент Охридски

Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи Божествена Света литургия по случай празника на Св. Климент Охридски. Литургията бе отслужена в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет.

Десетки миряни присъстваха на службата, която започна в 8.00 часа сутринта и почетоха паметта на Св. Климент Охридски Чудотворец. Преди празничната Божествена Света литургия бе отслужена и празнична утреня. Днес честваме паметта на св. Климент Охридски Чудотворец, който е небесен покровител на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Вчера частица от мощите на Св. Климент Охридски бяха дарени на академичния параклис на Софийския университет. Вярващи съпроводиха литийното шествие от катедралния храм „Света Неделя“ до академичния параклис на Богословския факултет, а начело бе лично Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

Назад във времето с амишите

http://curious.actualno.com/nazad-vyv-vremeto-s-amishite-news_509631.html

Навярно много хора се чудят как е протичало ежедневието на предците ни преди векове, когато природосъобразният начин на живот не е бил въпрос на мода, а начин на живот; когато технологиите са се свеждали до нов метод за прекопаване на нивата или когато жените са раждали в уюта на своя дом. В интерес на истината, ако имате път към Америка, много лесно можете да си дадете отговор на този въпрос. В противен случай, днес ще ви запознаем с философията на живот на жените амиши. Амишите са общност, ко

Коледната елха в Асеновград грейва на 4 декември

http://asenovgrad.actualno.com/kolednata-elha-v-asenovgrad-grejva-na-4-dekemvri-news_509634.html

Коледната елха в Асеновград ще грейне, обляна в разноцветни светлини, на 4 декември (петък), съобщава кореспондентът ни от града. Подготовката за коледно-новогодишната програма на общината вече тече. Празниците ще стартират на 04.12.15 г. именно със запалване на коледните светлини на елхата, позиционирана пред сградата на Общинска администрация в центъра на града. Около 40 ще са събитията, които предстои да се случат в коледно-новогодишната програма на Асеновград. В нея ще са включени културни

Затягат контрола относно преместваемите гаражи в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/zatjagat-kontrola-otnosno-premestvaemite-garaji-v-asenovgrad-news_509638.html

Затяга се контролът относно преместваемите гаражни клетки в община Асеновград. Това е първата задача, с която се заема новоназначеният заместник-кмет по строителство и общинска собственост инженер Петър Бояджиев, съобщава кореспондентът на Actualno.com в града. Бояджиев обяви, че общият брой на този вид гаражи в общината надхвърля 1 200. Сред тях има и такива, които са поставени нерегламентирано. Какъв е броят на незаконните гаражни клетки към този момент, все още не е ясно. Предстои те да бъда

Пускат последните билети за Lord of the Rings in Concert на BLACK Friday

http://scene.actualno.com/puskat-poslednite-bileti-za-lord-of-the-rings-in-concert-na-black-friday-news_509640.html

Международният ден на отстъпките, BLACK Friday, по традиция ще бъде отбелязан и в България на 27-и ноември. По този повод организаторите от P&P Events и БНР обявиха, че в този ден всички билети за грандиозното шоу "Властелинът на пръстените с музика на живо" ще са с 20% отстъпка. Количеството, пуснато в продажба, ще бъде ограничено, а хубави места на извънредни цени ще могат да бъдат намерени в билетен център НДК, бензиностанции OMV, касите на EasyPay, касите на Арена Армеец и онлайн на Eve

Новото полско правителство свали знамето на ЕС от заседанията си

http://europe.actualno.com/novoto-polsko-pravitelstvo-svali-znameto-na-es-ot-zasedanijata-si-news_509642.html

Новото правителство на Полша, начело с премиера на страната Беата Шидло, наричана „полската Меркел”, е престанало да окачва в залата, където заседава, и в залата за пресконференции официалното знаме на Европейския съюз, съобщи Агенция „Франс прес”. Преди това синьото европейско знаме присъстваше във всяка изява на правителството и в държавните институции. „Приехме това решение, защото искаме заседанията на правителството и заявленията на министрите след тях да ста

Асеновград е събрал около 70% от местните данъци за тази година

http://asenovgrad.actualno.com/asenovgrad-e-sybral-okolo-70-ot-mestnite-danyci-za-tazi-godina-news_509644.html

Точно 15 180 е броят на длъжниците данъкоплатци в община Асеновград. От тях 14 300 са физически лица, а 880 са юридически лица, съобщава кореспондентът на Actualno.com. Около 70% е събираемостта от данъчни задължения за текущата 2015 г. на граждани в община Асеновград, съобщи кметът д-р Емил Караиванов. Останалата част от събраните към днешна дата средства от данъци е от неплатени такива през миналата година. До този момент постъпленията в общинската хазна от различните годишни данъчни задължен

Ердоган: Не искаме напрежение, но защитаваме границите и братята си

http://asia.actualno.com/erdogan-ne-iskame-naprejenie-no-zashtitavame-granicite-i-bratjata-si-news_509632.html

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но не може да „замълчи”, когато граничната й сигурност е застрашена. Изказването на Ердоган идва в сложна обстановка, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия вчера. „Нямаме намерение да ескалираме напрежението заради инцидента. Просто защитаваме нашата сигурност и правата на нашите братя,” заяви Ердоган в телевизионно обръщ

Йордан Цонев: Христо Бисеров се самоизолира, той така реши

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134370

Бюджетът за 2016 г. няма да реши основната поставена цел – запазване на финансовата стабилност чрез финансова консолидация или иначе казано бюджетно затягане на коланите. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Тази сутрин” по bTV.
„Позицията на ДПС е, че това няма да се случи, защото не се случи и през 2015 г.
Бюджетът за 2016 г. няма да реши основната поставена цел – запазване на финансовата стабилност чрез финансова консолидация или иначе казано бюджетно затягане на коланите. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Тази сутрин” по bTV. „Позицията на ДПС е, че това няма да се случи, защото не се случи и през 2015 г.

Й. Столтенберг призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия (видео)

http://www.cross.bg/nato-rysiya-tyrtziya-1489387.html

/КРОСС/ На извънредната среща на съюзниците от Алианса в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руския самолет в турското въздушно пространство. НАТО подкрепя версията на турските власти за нарушеното въздушно пространство и обстоятелствата при обстрела на руския бомбардировач Су-24, стана ясно от изказването на генералния секретар на НАТО: „Анализите, които получихме от няколко съюзници през деня, съвпадат с информацията, представена от Турция". video:https://www.youtube.com/watch?v=pMChbpBc0MQ Йенс Столтенберг повтори, че НАТО ще защитава териториалната цялост на своята страна-член. Той припомни, че Русия трябва да спазва договореностите за предупреждение чрез военните канали за информация и приззова за дипломатическо решение: „Очаквам нови контакти между Анкара и Москва. Призовавам за спокойствие и деескалация".Положението е сериозно и то подчертава нуждата от предсказуемост в диалога, смята той.На въпрос за начина, по който НАТО и Русия би могло да работят заедно в Сирия след този инцидент, генералният секретар на НАТО отговори: „Общият враг трябва да е ИДИЛ. Всички страни, включително Русия, трябва да се ръководят от този принцип. Ние виждаме обаче, че повечето руски атаки в Сирия са насочени срещу цели в райони, където „Ислямска държава" не присъства".

Йордан Цонев: Христо Бисеров се самоизолира, той така реши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134353

Бюджетът за 2016 г. няма да реши основната поставена цел – запазване на финансовата стабилност чрез финансова консолидация или иначе казано бюджетно затягане на коланите. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Тази сутрин” по bTV.
„Позицията на ДПС е, че това няма да се случи, защото не се случи и през 2015 г.
Бюджетът за 2016 г. няма да реши основната поставена цел – запазване на финансовата стабилност чрез финансова консолидация или иначе казано бюджетно затягане на коланите. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Тази сутрин” по bTV. „Позицията на ДПС е, че това няма да се случи, защото не се случи и през 2015 г.

Талибани: Ще екзекутираме 15 молдовци, ако не спре оздравяването на армията в Афганистан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134363

Трима от членовете на екипажа на молдовския хеликоптер са загинали, а 15 души остават в плен на афганистанските талибани, след като машината беше принудена да се приземи в северната провинция Фаряб, съобщава Би Би Си.
По непотвърдена информация има чужденци на борда. Говорител на американската мисия в Афганистан заяви,
Трима от членовете на екипажа на молдовския хеликоптер са загинали, а 15 души остават в плен на афганистанските талибани, след като машината беше принудена да се приземи в северната провинция Фаряб, съобщава Би Би Си. По непотвърдена информация има чужденци на борда. Говорител на американската мисия в Афганистан заяви,

Какъв е рискът за България от свалянето на руския самолет

http://www.vesti.bg/bulgaria/kakyv-e-riskyt-za-bylgariia-ot-svalianeto-na-ruskiia-samolet-6046065

Според дипломата трябва да се търси диалог и дипломатическо решение за случая със сваления самолет

Ротшилд е невинен! Друг уби Кенеди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133465


За най-модната конспиративна теория у нас


Pотшилд ли уби президента Джон Кенеди?
Тази теза е много на мода в момента в лява България. Не става дума за някой наследник на фамилията Ротшилд, разбира се, а за мистериозната банкерска ложа, която стои зад Федералния резерв на САЩ, наричан галено “Фед”.
За най-модната конспиративна теория у нас Pотшилд ли уби президента Джон Кенеди? Тази теза е много на мода в момента в лява България. Не става дума за някой наследник на фамилията Ротшилд, разбира се, а за мистериозната банкерска ложа, която стои зад Федералния резерв на САЩ, наричан галено “Фед”.

70% от общинските болници затварят

http://www.moreto.net/novini.php?n=307326

70% от общинските болници ще фалират след април следващата година, хиляди болни ще останат без лечение. Причина за това е новата здравна карта. Тя регламентира в коя област колко болнични легла и какви специалисти да има, както и двата пакета – основен и допълнителен, на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които влизат в сила от тази дата.

С. Паси: Русия ще отговори. Дали в Турция, или друга страна от НАТО, е трудно да се каже

http://www.cross.bg/rysiya-pasi-nato-1489386.html

/КРОСС/ „При всички случаи и Русия няма никакъв интерес от продължаване на този случай и ескалирането му във война. Дали Русия ще отговори - по-скоро да, но дали ще отговори в Турция, или друга страна-член на НАТО, е трудно да се каже. Но в средносрочен план - след пет години, този инцидент ще бъде забравен и общият интерес на Русия и НАТО ще надделее", заяви бившият вътрешен министър Соломон Паси в коментар на вчерашния инцидент, при който Турция свали руски фронтови бомбардировач Су-24 в Сирия „Русия има доста либерално отношение към чуждите граници. 2008 г. - Южна Осетия и Абкхазия, 2014 г. - Крим, балтийските държави редовно се оплакват от едни или други руски пенетрации в техните пространства", каза Паси в интервю за BTV. Той разказа за подобен случай в България преди 14 години, когато сам е бил в ситуация на подобен избор: „Това беше малко след 11 септември 2001 г., когато един неясно какъв самолет приближи АЕЦ Козлодуй. Тогава всички бяхме в една много изнервена обстановка, много по-изнервена от сега. Трябваше да се вземе решение в минимални срокове. Това, което решихме, е, да не сваляме този самолет, и слава Богу, че направихме така. Разбрахме, че това е германски самолет, с германски пилот, опознавателни знаци, и т. н. Това, което направихме, е в 12 ч. да повикаме немската посланичка да й кажем, че не се прави така". „За всяка потенциална ситуация трябва да има разработен сценарий

Кирил Добрев: Червеният бунтар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5133434

“Изпълнителното бюро е гласувало за себе си. Те се самоизбраха.” Това заяви червеният депутат и лидер на БСП в София-окръг Кирил Добрев след Националния съвет на БСП, на който предложението за оставка на ръководството заради провала на местните избори не мина.
Кирил Добрев е от най-разпознаваемите депутати,
“Изпълнителното бюро е гласувало за себе си. Те се самоизбраха.” Това заяви червеният депутат и лидер на БСП в София-окръг Кирил Добрев след Националния съвет на БСП, на който предложението за оставка на ръководството заради провала на местните избори не мина. Кирил Добрев е от най-разпознаваемите депутати,

Йордан Цонев: Опитът на Горанов да запълни липсващите реформи е неуспеше

http://www.cross.bg/reformi-goranov-ministri-1489388.html

/КРОСС/Опитът на финансовия министър Владислав Горанов да запълни липсващите реформи е неуспешен. Това е оценката на депутата от ДПС Йордан Цонев. Според него ресорните министри трябва да поемат своята отговорност за реформите в отделните сектори. „Опитът на финансовия министър Владислав Горанов да запълни липсващите реформи, като започва да ги дизайнва той, е неуспешен и неправилен и не бива да го прави. Отговорността трябва да си понесат ресорните министри, да влязат в час и да започнат да правят реформи", посочи Цонев в предаването „Тази сутрин" по bTV. Той даде за пример, че Горанов се опитва да прави реформи в пенсионната система и в сектор „Сигурност", вместо това да правят съответните министри. По отношение на финансовата консолидация и на управлението на финансите Горанов следва традициите на последните четирима-петима финансови министри, без да прави нищо и без да прави нищо по-лошо. Просто върви в руслото, в което вървят последните 4-5 правителства, отчете още депутатът от ДПС. Ако не се случат реформите и не се намерят достатъчно адекватни мерки за икономически растеж, няма да можем да запазим равнището на ниските данъци в следващите 2-3 години, предупреди той.По думите му Бюджет 2016 няма да реши основната цел, която си е поставил - да запази финансовата стабилност чрез финансова консолидация, тоест бюджетно затягане на коланите. Това няма да се случи, защото не се случи и през тази година

Русия може да отмени съвместните проекти с Турция, заяви Медведев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/25/2656178_rusiia_moje_da_otmeni_suvmestnite_proekti_s_turciia/?ref=rss


Руският премиер Дмитрий Медведев заяви в сряда, че свалянето на руски военен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти.

В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия, заяви Медведев в изявление, публикувано на интернет страницата на правителството.

Медведев подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси,...

Талибани: Ще екзекутираме 15 молдовци, ако не спре оздравяването на армията в Афганистан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134354

Трима от членовете на екипажа на молдовския хеликоптер са загинали, а 15 души остават в плен на афганистанските талибани, след като машината беше принудена да се приземи в северната провинция Фаряб, съобщава Би Би Си.
По непотвърдена информация има чужденци на борда. Говорител на американската мисия в Афганистан заяви,
Трима от членовете на екипажа на молдовския хеликоптер са загинали, а 15 души остават в плен на афганистанските талибани, след като машината беше принудена да се приземи в северната провинция Фаряб, съобщава Би Би Си. По непотвърдена информация има чужденци на борда. Говорител на американската мисия в Афганистан заяви,

МФ преотвори емисия левови 3-годишни ДЦК при доходност 0,49%

http://www.cross.bg/razmer-knizha-emisiya-1489385.html

/КРОСС/ Министерството на финансите преотвори емисия 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 28 януари 2018 година. На проведения на 23 ноември 2015 г. аукцион бяха предложени книжа с номинална стойност 150 млн. лв. и одобрени 26,5 млн. лева. Постигната беше среднопретеглена годишна доходност от 0,49 процента. Общият размер на подадените поръчки достигна 161,55 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,08. Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 87 базисни пункта. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките - 92,45%, а останалата част, в размер на 7,55%, бяха закупени от пенсионни фондове.

Паси: Русия ще отговори на удара в държава от НАТО

http://www.bnews.bg/article-144227

Спешно трябва да изчакаме заключенията на комисиите, които се занимават с разследването на инцидента, заяви бившия външен министър

Депесарят Й. Цонев нападна и предупреди Реформаторския блок

http://frognews.bg/news_102514/Depesariat-I-TSonev-napadna-i-predupredi-Reformatorskiia-blok/

Реформаторският блок вместо да провежда реформите, които са в ресорите именно на неговите министри, създава паралелни реалности като активира приятелски социологически агенции. Това каза пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев. По думите му социологическото изследване от последните дни, показващо че ДПС губи ореола си на силна партия, е приятелска поръчка на РБ.

Мениджърът на Григор Димитров: С Никол Шерцингер се познават, но нямат връзка

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656194_menidjurut_na_grigor_dimitrov_s_nikol_shercinger_se/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров няма връзка с Никол Шерцингер, заяви мениджърът му Георги Стоименов в сутрешния блок на "Нова".

"Познават се. Прекарвали са време заедно, но той познава много известни мъже и жени. Двамата (с Никол) нямат връзка", каза Стоименов.

Преди седмица таблоидът "Сън" съобщи, че българинът се среща с поп певицата. Според информацията двамата са имали тайна връзка, откакто Димитров се раздели с Мария Шарапова.

"Очаква се Григор да е...

Ген. Чавдар Червенков: Новата Студена война е факт, макар и в по-мека форма

http://pik.bg/ген-чавдар-червенков-новата-студена-война-е-факт-макар-и-в-по-мека-форма-news441378.html

Ген. Чавдар Червенков: Новата Студена война е факт, макар и в по-мека форма

Новата Студена война е факт, макар и в по-мека форма. Това коментира ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи, цитиран от "Фокус". По думите му тази нова Студена война е започнала с ескалацията на напрежението между Русия и Украйна.

„Въпреки че политиците избягват да говорят на тази тема, но всичко започна с кризата в Украйна и с повишаване на напрежението между Русия и Запада“, коментира ген. Червенков. Той допълни, че напрежението между Русия и Запада е подсилено и от други конфликти.

„Разликата е, че по времето на старата Студена война имаше двуполюсен модел, две страни с ясни позиции, граница, което определяше отношенията и политиката между тези две страни. Сега в добавка имаме нестабилност в Близкия изток и Северна Африка, войната в Сирия, бежански проблем, които много усложняват нещата“, допълни ген. Червенков.

Той каза още, че Русия ще намери начин да си отмъсти за сваления руски самолет, но засега не се очакват преки действия. По думите му, към момента няма непосредствена заплаха за България.

Медведев: Може да се стигне до отказ от съвместните проекти между Русия и Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134349

Инцидентът със Су-24 може да доведе до отказ от редица съвместни проекти между Русия и Турция.
Това предупреди руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от TACC.
Министър-председателят на Русия подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси,
Инцидентът със Су-24 може да доведе до отказ от редица съвместни проекти между Русия и Турция. Това предупреди руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от TACC. Министър-председателят на Русия подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси,

Нейнски: Военните операции могат да са причина за нов бежански поток

http://offnews.bg/news/n_1/n_597163.html

„Турция многократно твърди, че военните операции могат да предизвикат бежански поток и да влошат хуманитарната ситуация. Това е един от рисковете за България, което по същество ще има и икономически последици.” Това коментира посланикът на България в Турция Надежда Нейнски в ефира на Нова телевизия.  „Очевидно трябва да се търси решение. Трябва да има диалог. Определено военният конфликт не е решение. Въпреки че предстоеше посещение на Лавров в Анкара, което бе отменено след инцидента вчера, предстоят още две събития в края на седмицата има заседание в Брюксел на ЕС – Турция, на което ще присъства министър-председателят Давутоглу. Освен това, на 15 декември се очакваше Ердоган да посети Москва, където да води разговори по всички въпроси по Сирия и в това число проектите, които се случват в енергетиката. Предстои да ведем дали това посещение ще се състои. И какво ще се случи в този период от около 20 дни”, коментира Нейнски.  Според нея е очевидно, че трябва да се търси сближаване на позициите, както и и да се изясни какво точно се е случило. По думите й разликата в позициите и напрежението, което цари станало индиректна причина за този инцидент.

Спас Русев продава софийския "Хилтън" на основателите на "Винпром Пещера"

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2015/11/25/2656188_spas_rusev_prodava_sofiiskiia_hiltun_na_osnovatelite/?ref=rss


Пловдивската компания за недвижими имоти "Галакси инвестмънт груп", която е собственост на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, иска да купи столичния хотел "Хилтън". Това се разбира от искане за разрешение за сделката подадено до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за разрешение на сделката, информира "Капитал daily" в днешния си брой.

Изданието припомня, че Русев купи петзвездният хотел, управляван от световната верига, през есента на 2013 г....

Вторият пилот от сваления руски самолет е жив

http://www.cross.bg/vtoriyat-pilot-ryski-1489383.html

/КРОСС/ Вторият пилот на сваления във вторник руски самолет Су-24 е жив и скоро ще бъде доставен в руската база край Латакия, съобщи руският посланик във Франция. „Единият от пилотите е бил ранен по време на катапултирането и зверски убит от джихадистите с огън от земята, вторият е успял да се спаси и е прибран от поделения на сирийската армия", казва Александър Орлов, цитиран от Reuters. Вторият пилот на сваления руски Су-24 е евакуиран от сирийски военнослужещи, съобщи по-рано телевизионният канал Al Mayadeen. Връзката с пилота е била възстановена след издирванията, продължили шест часа. Сирийски спецчасти са извели пилота от тила на бунтовниците и към момента той се намира в безопасност в руската база Хмеймим.

Медведев: Може да се стигне до отказ от съвместните проекти между Русия и Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134345

Инцидентът със Су-24 може да доведе до отказ от редица съвместни проекти между Русия и Турция.
Това предупреди руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от TACC.
Министър-председателят на Русия подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси,
Инцидентът със Су-24 може да доведе до отказ от редица съвместни проекти между Русия и Турция. Това предупреди руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от TACC. Министър-председателят на Русия подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси,

Вторият пилот от сваления руски самолет е жив

http://www.cross.bg/vtoriyat-pilota-ryski-1489383.html

/КРОСС/ Вторият пилот на сваления руски Су-24 е евакуиран от сирийски военнослужещи, съобщава телевизионният канал Al Mayadeen. Връзката с пилота е била възстановена след издирванията, продължили шест часа. Сирийски спецчасти са извели пилота от тила на бунтовниците и към момента той се намира в безопасност в руската база Хмеймим.

От днес: Новата банкнота от 20 евро влиза в обращение

http://petel.bg/Ot-dnes--Novata-banknota-ot-20-evro-vliza-v-obrashhenie__135239

От днес Европейската централна банка пуска в обращение нова банкнота от 20 евро, съобщиха от БНБ. Това е третата поред евробанкнота от...

Как Русия ще накаже Турция

http://petel.bg/Kak-Rusiya-shhe-nakazhe-Turtsiya__135240

Снимка Булфото След като Турция свали руски военен самолет рано във вторник, руското електронно издание „Експерт“ разсъждава как...

Ердоган: Турция не иска ескалация на инцидента със сваления руски самолет

http://petel.bg/Erdogan--Turtsiya-ne-iska-eskalatsiya-na-intsidenta-sas-svaleniya-ruski-samolet__135241

Турция не иска ескалация на инцидента със сваления руски самолет Су-24. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от РИА...

Съюзът на стюардите в Германия отмени стачката на "Луфтханза"

http://petel.bg/Sayuzat-na-styuardite-v-Germaniya-otmeni-stachkata-na-Lufthanza__135244

Съюзът на стюардите в Германия (Ufo) отмени стачката на служителите на най-голямата авиокомпания във ФРГ „Луфтханза“, съобщава "Die Frankfurter...

Брюксел постепенно се връща към нормалния живот

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/briuksel-postepenno-se-vryshta-kym-normalniia-zhivot-6046062

Заповед за арест беше издадена във вторник в Белгия за човек на име Мохамед Абрини във връзка с атентатите в Париж

Разясняват на варненци как да преминат към свободен пазар на ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=307325

Министерството на енергетиката и електроразпределителните дружества стартират информационна кампания, посветена на предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната, съобщава Дарик. Целта е потребителите да получат отговори на своите въпроси относно преминаването към свободен пазар на електроенергия, което предстои да се случи поетапно от началото на следващата година.

Столичани спряха с телата си багер, разрушаващ единствения път към домовете им (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134340

Един багер изправи на нокти стотици хора в жилищен комплекс в София.Пред очите на местните жители разкопават път, който е единственият достъп до домовете им, съобщава Нова телевизия.
Абсурдът е пълен. Изненадата голяма. Докато си стои вкъщи, Василики вижда как багер разкопава единственият асфалтов път, който води към дома й в „Драгалевци”.
Един багер изправи на нокти стотици хора в жилищен комплекс в София.Пред очите на местните жители разкопават път, който е единственият достъп до домовете им, съобщава Нова телевизия. Абсурдът е пълен. Изненадата голяма. Докато си стои вкъщи, Василики вижда как багер разкопава единственият асфалтов път, който води към дома й в „Драгалевци”.

Столичани спряха с телата си багер, разрушаващ единствения път към домовете им (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134330

Един багер изправи на нокти стотици хора в жилищен комплекс в София.Пред очите на местните жители разкопават път, който е единственият достъп до домовете им, съобщава Нова телевизия.
Абсурдът е пълен. Изненадата голяма. Докато си стои вкъщи, Василики вижда как багер разкопава единственият асфалтов път, който води към дома й в „Драгалевци”.
Един багер изправи на нокти стотици хора в жилищен комплекс в София.Пред очите на местните жители разкопават път, който е единственият достъп до домовете им, съобщава Нова телевизия. Абсурдът е пълен. Изненадата голяма. Докато си стои вкъщи, Василики вижда как багер разкопава единственият асфалтов път, който води към дома й в „Драгалевци”.

Илиян Василев: Путин и Ердоган са много сходни като политици

http://www.cross.bg/tyrtziya-vasilev-rysiya-1489384.html

/КРОСС/Бившият български посланик в Русия Илиян Василев не смята, че отговорът на Русия спрямо Турция ще е военен. Той обаче е убеден, че при всички положения някакъв отговор ще има. „Не изключвам и опит за изравняване на резултата. И Путин и Ердоган са политици, които живеят в PR светлина", каза Василев пред bTV по повод инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет с аргумента, че е нарушил нейното въздушно пространство. „Когато едно напрежение се натрупва, няма начин в даден момент то да не ескалира и да премине през границата", каза Василев. По думите му подобен конфликт на този в Сирия би довел до напрежение и в много други страни. Василев припомни за предишните случаи, в които Русия е нарушавала въздушното пространство на Турция, като тогава е последвало извинение. „Не знаят ли, че всеки един такъв полет е взривоопасен, просто заради натрупаното напрежение", каза Василев. По думите му Владимир Путин и Реджеп Ердоган са много сходни като политици. „Военните операции на границата между Сирия и Турция могат да предизвикат бежански поток и да усложнят хуманитарната ситуация в Турция", смята българският посланик в Анкара Надежда Нейнски. „Рискът за България произлиза от възможността за ескалация и възможната бежанска вълна", допълни още тя. По думите й това напрежение между Русия и Турция няма да повлияе добре на ситуацията

Финансовото министерство преотвори емисия 3-годишни ДЦК

http://econ.bg/Новини/Финансовото-министерство-преотвори-емисия-3-годишни-ДЦК_l.a_i.709200_at.1.html

Министерството на финансите преотвори емисия 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК). Падежът им е 28 януари 2018 година, съобщиха от финансовото...

Тайната на протеста на библиотекарите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tajnata-na-protesta-na-bibliotekarite-6046063

Карикатуристът сравнява полицейските протести с тези на музейните работници

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване