Оспорват влога от 694 272,89 лева на Доган в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135579

Ахмед Доган е в списъка с хора и фирми, чийто вземания от КТБ са оспорени. Това стана ясно, след като синдиците на фалиралата банка публикуваха списъка в Търговския регистър. Посочено че, в него не са включени кредиторите, които са оспорили собствените си вземания. Това означава, че не самият Доган, а друг е оспорил вземането му.
Ахмед Доган е в списъка с хора и фирми, чийто вземания от КТБ са оспорени. Това стана ясно, след като синдиците на фалиралата банка публикуваха списъка в Търговския регистър. Посочено че, в него не са включени кредиторите, които са оспорили собствените си вземания. Това означава, че не самият Доган, а друг е оспорил вземането му.

ЕП прие европейския бюджет за догодина

http://europe.actualno.com/ep-prie-evropejskija-budjet-za-dogodina-news_509777.html

Европейският парламент (ЕП) прие бюджета на Европейския съюз (ЕС) за 2016 година, съобщи БНР. В проекта са включени 155 милиарда евро в бюджетни кредити и близо 144 милиарда в кредити за плащания, както беше договорено със Съвета на ЕС. Всички налични ресурси ще бъдат използвани за справяне с бежанската и миграционна криза. Предвидени са допълнителни 34 млн. евро за незабавно изпълнение на обещанието за финансова подкрепа за Турция.  

ИД пое отговорност и за атаката в Тунис

http://africa.actualno.com/id-poe-otgovornost-i-za-atakata-v-tunis-news_509776.html

Групировката „Ислямска държава” пое отговорност за инцидента снощи (24 ноември) в столицата на Тунис, при която загинаха 13 души, а други 20 бяха ранени, предаде БГНЕС. В момента в страната има засилени мерки за сигурност. Подсилен е контролът на всички изходи и входове на града, както и по границите. По-специална защита е осигурена на посолствата, правителствените офиси, летището, основните магистрали и оживени места. Районът на вчерашната атака е изцяло обсаден от полицията, а на

Концентрацията на вниманието зависи от...

http://interest.actualno.com/koncentracijata-na-vnimanieto-zavisi-ot-news_509599.html

Качеството на невронните връзки на главния мозък при здрав възрастен човек може да предопределя индивидуалните му способности да концентрира вниманието си, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Neuroscience. За разлика от някои умствени процеси – като реакцията или паметта – вниманието е сложно да се измери само въз основа на поведението на човека. Екип учени под ръководството на Моника Розенберг са използвали функционална магнитно-резонансна томография за определяне на сп

Видео: Борисов се похвали с пътуване с влак-стрела в Китай

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2656564_video_borisov_se_pohvali_s_putuvane_s_vlak-strela_v/?ref=rss


След като вчера се похвали със свой портрет, изработен по специална 3D технология и подарен му от премиера на Китай, днес министър-председателят Бойко Борисов публикува на страницата си във Фейсбук видео от пътуване с високоскоростен влак азиатската страна.   "Бойко Борисов пътува с високоскоростния влак до Шанхай от Суджоу след края на Четвъртата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай", гласи анонсът към видеото.   В друго съобщение в профила...

Ген. Атанасов хвърли бомбата в ефира! Вижте защо Турция е свалила руския бомбардировач

http://petel.bg/Gen--Atanasov-hvarli-bombata-v-efira--Vizhte-zashho-Turtsiya-e-svalila-ruskiya-bombardirovach__135313

Кадър: Нова ТВ Шефът на комисия Вътрешен ред и сигурност генерал Атанас Атанасов заяви, че Турция е предупредила Русия, че ако навлезе...

Ветеринари лекуват баби по селата - няма алтернатива

http://petel.bg/Veterinari-lekuvat-babi-po-selata---nyama-alternativa__135314

Снимка Булфото Жители на села, отдалечени от градовете в Бургаски регион, прибягват при нужда все по-често до помощта не на хуманни...

Извънредно! Експлозии в Анкара, има ранени

http://petel.bg/Izvanredno--Eksplozii-v-Ankara--ima-raneni__135315

Снимка Булфото Няколко експлозии се чуха днес в Анкара. Взривовете са избухнали в промишлена зона, съобщава телевизионният канал...

Цацаров посече депутат от ГЕРБ: Методи Андреев искал да сложи свое протеже полицейски шеф в Пловдив!

http://pik.bg/цацаров-посече-депутат-от-герб-методи-андреев-искал-да-сложи-свое-протеже-полицейски-шеф-в-news441628.html

Цацаров посече депутат от ГЕРБ: Методи Андреев искал да сложи свое протеже полицейски шеф в Пловдив!

Поредния скандал с името на Сотир Цацаров гръмна днес. Главният прокурор е дал народния представител от ГЕРБ Методи Андреев на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, съобщава прокуратурата .

Поводът е оказан от Андреев натиск върху полицейски шеф в Пловдив. Андреев е искал да назначи свое протеже за директор на РУП – Първомай, а след установяване на липса на ценз за заемане на длъжността  на въпросния кандидат, депутатът е отправил закана, че „ще отнесе въпроса по-нагоре“. С това си действие Методи Андреев, като представител на законодателната власт, се е опитал да упражни вмешателство в дейността на изпълнителната власт.

За деянията на Андреев свидетелства бившият шеф на ОД на МВР – Пловдив Пламен Узунов. Депутатът е звънял по телефона на Узунов  в началото на тази година със съобщение, че се извършват нередности в РУП – Първомай и това налага смяната на шефа на полицейското управление в града.  Въпреки ангажимента на Узунов да извърши проверка и при необходимост, да докладва на министъра на вътрешните работи, ако се отнася до кадрови промени, Андреев направо му е посочил, че има кандидат за поста.

Тъй като действията на Методи Андреев не съставляват престъпление по смисъла на действащия Наказателен кодекс, то главният прокурор Сотир Цацаров е отправил запитване до Комисията по парламентарната етика дали действията на народния представител са съвместими с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

 

Баща и син от Бургас в неизвестност след риболов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135614

Баща и син рибари от Бургас мистериозно изчезнаха след риболов в бургаското езеро Мандра. Те са в неизвестност от 18,30 ч. във вторник и до късния следобед не бяха открити.
44-годишния Танчо Петков и 15 годишния му син - Йорам са обявани от полицията за издирване след като лодката им била намерена празна в района на езерото.
Баща и син рибари от Бургас мистериозно изчезнаха след риболов в бургаското езеро Мандра. Те са в неизвестност от 18,30 ч. във вторник и до късния следобед не бяха открити. 44-годишния Танчо Петков и 15 годишния му син - Йорам са обявани от полицията за издирване след като лодката им била намерена празна в района на езерото.

Изгубени в превода, или когато комплиментите са грешни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134501

Може и да изглежда странно, но все още има някои похвали, които мъжете разбират по тотално сбъркан начин. Понякога господата до нас са толкова мнителни и докачливи, че дори и най-искрените ни комплименти биват криворазбрани. Макар и да нямаме нищо критично предвид, мъжкото его има склонност да разбира някои от женските думи по изопачен начин.
Може и да изглежда странно, но все още има някои похвали, които мъжете разбират по тотално сбъркан начин. Понякога господата до нас са толкова мнителни и докачливи, че дори и най-искрените ни комплименти биват криворазбрани. Макар и да нямаме нищо критично предвид, мъжкото его има склонност да разбира някои от женските думи по изопачен начин.

За съветското минало и евразийското бъдеще – книга на доц. Дарина Григорова

http://www.cross.bg/grigorova-rysiya-darina-1489473.html

/КРОСС/ „В последните 25 години се забелязва възраждане на руската държава и нейната свръхцентрализация, която е неизбежна. От друга страна обаче се открива и позабравеният руски опит от Съветския съюз и концентриране в собствените национални интереси", каза преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Дарина Григорова в интервю за БНР. В книгата се разглежда междинният период, който изживя Русия от разпадането на Съветския съюз до присъединяването на Крим, обясни доц. Григорова: „Това е нейният постсъветски период. Сегашният е съвършено различен, нов. Опитах се да представя нейните търсения - на идентичност, как си представя историята, какви са беларусите, украинците и руснаците. Сега руснаците са разделени на проимперски, които отричат Съветския съюз, идеализирайки империята от последните й години, и просъветските, за които империята е минус. Някъде по средата има тънък пласт, който се опитва да запази доброто от съветската система и същевременно да не прекъсне връзката с руската империя". Книгата на Дарина Григорова „Империя-феникс - между съветското минало и евразийското бъдеще" ще бъде представена днес в Централния военен клуб, от 18 ч. от проф. д.и.н. Христина Мирчева, проф. д.и.н. Андрей Пантев и проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова

Роден абсурд! Издигат ченгета, действащи по "най-тъпия, глупав и брутален начин“, според Борисов

http://frognews.bg/news_102554/Roden-absurd!-Izdigat-chengeta-deistvashti-po-nai-tapiia-glupav-i-brutalen-nachin-spored-Borisov/

Издигат ченгета, действали по "най-тъпия, глупав и брутален начин“, според премиера Бойко Борисов. Това допълва картинката на абсурдите, които ежедневно се случват у нас.

Парламентът прие стратегическия документ за развитието на армията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2656498_parlamentut_prie_strategicheskiia_dokument_za/?ref=rss


Българската армията ще наброява най-малко 37 000 души, бюджетите за отбрана в следващите 3 години ще са не по-ниски от 1.33% от БВП, а разходите за личен състав ще намаляват за сметка на инвестициите в нови бойни способности. Това предвижда приетата днес от парламента Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020". Документа подкрепиха 106 депутати, един беше против, а 7 се въздържаха.

Програмата определя параметрите за развитие и...

Решетки за търновка, измамила земеделец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135565

Районният съд във Велико Търново постанови 1 година и 9 месеца затвор за жена измамила земеделец. Тодорка Т. е призната за виновна в условията на опасен рецидив.
Престъплението е извършено за времето от август 2013 г. до 18 февруари 2014 г. в Полски Тръмбеш. За да набави за себе си имотна облага измамила земеделския производител Георги Г.
Районният съд във Велико Търново постанови 1 година и 9 месеца затвор за жена измамила земеделец. Тодорка Т. е призната за виновна в условията на опасен рецидив. Престъплението е извършено за времето от август 2013 г. до 18 февруари 2014 г. в Полски Тръмбеш. За да набави за себе си имотна облага измамила земеделския производител Георги Г.

Облаци и дъжд по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=307381

През нощта ще се задържи облачно и на много места ще превалява дъжд, който в западната част на Предбалкана ще преминава в сняг. По-интензивни ще са валежите в Южна България. Ще духа слаб изток-североизточен вятър, който до сутринта в Източна България ще се усили.

Четвърт от българите вярват, че могат да въртят бизнес, но ги е страх

http://www.mediapool.bg/chetvart-ot-balgarite-vyarvat-che-mogat-da-vartyat-biznes-no-gi-e-strah-news242276.html

Повече от една четвърт от българите (27%) са убедени, че притежават нужните умения да започнат бизнес, почти половината (42%) от тях имат желание да станат предприемачи, но повечето изтъкват страха от фалит и икономическа криза като причина да не започват подобно начинание. Това сочат данните на ежегодния световен доклад за предприемачество за 2015 г., изготвен от една от най-големите компании за директен маркетинг в света "Амуей" (Amway). В него за пръв път присъства информация за България и тя сочи, че в сравнение с останалите държави по-малко българи имат предприемачески дух, а още по-малко реално се впускат в бизнес начинания. Една трета от българите считат, че превръщането им в предприемачи би ги направило независими от работодател, а друга една трета твърдят, че това би им донесло допълнителен доход. За сравнение, средно процента на готовност в световен план е 43%, а на ниво Европа – 38%. За българите основната пречка пред реализирането им като предприемачи се крие в страха от провал. Трима от четирима отговорили . или 78% ,изтъкват тази причина за главната, която ги отказва, което е доста по-слабо изразено в Европа (69%) и света (70%). Притеснението от провал при българите се асоциира най-вече със страх от фалит и страх от икономическа криза. По-малко от един от десет от интервюираните смятат, че българското общество насърчава и стимулира предприемачеството.

Сексът веднъж седмично е... достатъчен?

http://www.vesti.bg/seksyt-vednyzh-sedmichno-e...-dostatychen-6046101

Резултатите са устойчиви, независимо от пола на участниците, възрастовата им група или продължителността на отношенията с партньора - от месеци до десетилетия

Оркестър от невръстни цигулари свири в забавачка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135561


Уникален оркестър от невръстни цигулари сформираха в детска градина "Първи юни" във Велико Търново. Музикантите са на възраст от 4 до 6 години. Подобна музикална формация няма в страната, затова и ръководителят на оркестъра маестро Дочка Михова получава покани да работи и в други детски градини в цяла България.
Уникален оркестър от невръстни цигулари сформираха в детска градина "Първи юни" във Велико Търново. Музикантите са на възраст от 4 до 6 години. Подобна музикална формация няма в страната, затова и ръководителят на оркестъра маестро Дочка Михова получава покани да работи и в други детски градини в цяла България.

Проект "София помни": онлайн енциклопедия на видните личности, погребани в Софийските централни гробища

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2656471_proekt_sofiia_pomni_onlain_enciklopediia_na_vidnite/?ref=rss


Централните софийски гробища да се превърнат в културна забележителност, както е в други европейски столици. Това е една от целите, поставили си създателите на проекта "София помни" Филип Филипов и Симеон Попов.
 
Задачата на проекта е да се създаде база данни за личностите от българския политически, културен, военен и научен елит, погребани в София, казаха Филип Филипов и Симеон Попов на пресконференция днес. Към момента на сайта sofiapomni.bg се намират снимки на паметниците, карта...

Професориум или за деянията и реченията на кардамингите

http://offnews.bg/news/n_1/n_597462.html

В съобщение до медиите директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров изрази позицията си относно протестите за реставрация на Ларгото и специално обърна внимание на най-активните в демонстрациите: Манол Глишев и две НПО-та. За да отговори на нападките, Манол Глишев написа своя отговор, който OFFNews публикува без редакция: Велемощний Ичиргу-професоре! Културната революция в Китай, която така мило споменавате, започва не през 70-те, а през 60-те години на ХХ-то столетие след Христа, както един така начетен кардаминг* като Вас би трябвало несъмнено да знае. Навярно грешката произлиза от писаря на Ваше Ичиргу-професорство, тъй като историята един ден ще запомни и тервелингите, и хунвейбингите като безписмени народи, отдали се на контрапродуктивни словесни престрелки из електронните степи. Но тази дребна неточност е нищо в сравнение с някои други – като например, че обсадата на Константинопол в 717-718 (а не в 716, както благоволихте да известите тия дни по телевизията) е краят на първия Халифат – първият Халифат е „Праведният“ и приключва малко по-рано, още в VІІ в., сверете си датите. А вторият, тоест Омаядският, престава да съществува известно време след 716, чак към средата на осмото столетие. За третия, Абасидския да не говорим. Или като тази също досадна Ваша неточност, че обновлението на базиликата „Св. Петър“ в Рим е започнало в 1605 г. (имали сте предвид 1506, разбира се, трудно е с тези арабски цифри, когато човек е свикнал с римски, влизам Ви в положението). Или като онази – че базиликата в Плиска била най-големият християнски храм в Европа до 1605 (или 1506, както предпочете Ваше Ичиргу-професорство). Сериозно ли твърдите, че базиликата в Плиска е по-голяма от константинополската „Св. София“? Естествено, кардамингският патриотизъм изисква някои жертви, но по скромното ми хунвейбингско мнение истината не е сред тях. И нека ми бъде простено, че ще сложа сол върху раната, но колко точно са „десетките драми“, писани, според Вас, за владетеля Тервел? И кои са авторите им? Две трагедии, една комедия и един романс от Шекспир, четири фарса с маски от Лопе де Вега, трагедия и половина от Расин, завършена от Молиер, който добавя от себе си и балета в три картини „Галантният Тервел и спасената византийка“, а най-сетне – и прословутата пиеса „Българи край Босфора“, създадена в съавторство от Уебстър, Джонсън, Наш и Марлоу? За какви „десетки драми“ става дума, действително? Просветлете не само мен, убогия хунвейбин (извинявам се, хунвейбинг) или благоволете най-сетне да си признаете, че обичате да доизмисляте историята като забавен роман. Това не е грях... ако човек не е ичиргу-професор на Националния исторически аул, разбира се. Но да минем към друга една неточност. Думата „кан“, според Вас, е иранска, а „хан“ - тюркска. Но, Ваше Ичиргу-професорство, и двете форми са на една и съща алтайска дума! В иранските езици „кан“ май не се среща или е заемка от тюркските. Май на Бехистунския надпис липсва. И на двата персеполски надписа на Ксеркс не я намирам. Как ли присъства „кан“ в индо-иранската група езици? Може би шаховете на Иран са канове? Или съпругата на шаха е каничка за мляко? Но да оставим това. Стигат ни толкова историко-филологически мъки. Зная, че за един висок професионалист и велемощен ичиргу-професор на всички кадесарски кардаминги фактологията е дребно неудобство. Та – за реставрациите. Ваше велемощно Ичиргу-професорство ще благоволи да си припомни, че никой и никога не е говорил против наследството на покойния проф. Китов. Пак ще Ви обърна внимание на фактологията. Не приписвайте на хората неща, които те не са казвали и правили. Не е почтено, някак си. Вярно е обаче, че мои съмишленици и аз си позволихме много резки забележки срещу работата на арх. Юлий Фърков, чието име сте сбъркали. Срамота е да бъркате името на човек, когото сте се нагърбили да защитавате, Ичиргу-професоре. Така че - „Юлий“, а не „Юли“. Като Юлий Цезар, ако си спомняте кой беше този. Ще си спомните и че не смеехте да говорите толкова високо, когато пловдивчани позорно изхвърлиха Вас и споменатия арх. Фърков от града си заради общия Ви план да украсите прелестния Филипопол с една бутафорна кула на Небет-тепе. По същество – що за проекти защитавате? Бутафорни е доста точна дума и не изпадайте в истерия от това, че я използвам, защото тя за първи път беше употребена от Вашия приятел и съмишленик, багаина на кардамингската култура, канар-тик(в)ина на скулптурата, кана-боила-колобъра на пурите и уискито. Сърдете се на него, задето Ви припомням точния термин за нещата, които се опитвате да пробутвате на българското, извинявам се, на хунвейбингското общество като „историческо наследство“. Навсякъде Вие и подобните Ви рушите истинските руини от древността, за да надградите отгоре някакви фантазии и, разбира се, да приберете по някоя жълтица за личната си хазна. Няма да коментирам дребните лични нападки срещу себе си, Ваше Ичиргу-професорство. Те могат само да ме разсмеят. Но ще коментирам с гняв и отвращение факта, че си позволявате да се подигравате с човек, който беше включен в работна група на Министерството на културата в качеството си именно на експерт по туризма. Ще коментирам с погнуса това, че си позволявате много низки забележки за възраст и външен вид. Най-сетне, ще коментирам като абсолютно отблъскващо това, че си позволявате грозно отношение към едно честно българско име (българско, а не кадесарско, кардаминге) като това на г-жа Щурова. Дълго има да се учите, Вие и подобните Ви, как се държи почтеният човек, дори когато влиза в спор. И какво диктува елементарното възпитание. Поведението Ви не приляга нито на възрастта, нито на неясно как все още заеманата от Вас позиция, Ичиргу-“професоре“. И не тук ще Ви припомня най-нелепите думи, които сте си позволявали в неумението си да се владеете, когато някой си позволи да не Ви величае, а да заяви очевидния факт, че ичиргу-професорът е гол. Колкото до ИКОМОС, тук всякакви приказки са излишни. Експертността на свързаните с тази организация лица е вън от съмнение, както и тяхната добросъвестност. По-скоро трябва да помислите за собствения си т. нар. „професионализъм“, щом дори един хунвейбин (пардон, хунвейбинг) засича, че редовно, систематично бъркате добре известни исторически имена и дати. Да не говорим за Вашите отявлени измислици с „вампира“, които още са обект на вицове. Не знаете ли, Ичиргу-професоре, че не само моето племе на хунвейбингите, но и десетки хиляди обикновени жители на степите и планините се подиграват с Вашия „вампир“? Не се ли засрамвате мъничко понякога, като си спомните, че се наложи набързо да престанете да бъдете министър (извинявам се, багаин), па макар и уж без портфейл (тоест без кесия), защото направихте сериозен политически гаф? Не Ви ли е някак съвестно, че толкова много хора в страната се питат дали пък няма нещо общо между Вас и иманярството, отговорно за толкова изнесени антични ценности от страната, сиреч саракта ни? Не Ви ли беше грях да говорите абсурдни неща за приятелски държави в изпитание като Украйна и дори самата свещена наша Македония, че и да злорадствате над тревогите им? Най-сетне, как можахте изобщо да споменете този връх на историко-фантастическия кич относно името на евентуалната военна операция в Сирия и Ирак? Операция, в която на всичкото отгоре любимият Ви правителствен шеф беше заявил, че България няма да участва? И сетне да добавите, че няма от какво да ни е страх, защото не сме сами, когато барутният дим над парижките жертви още не се беше разсеял? За нищо ли нямате живота на сънародниците си? Да изоставя ли кардамингско-хумористичния тон и да Ви нарека с истинското име, което заслужавате, вместо да си губя повече времето с незаслужени любезности? Вие си позволявате да говорите за „професионализъм“! Точно Вие! Вие си позволявате да да говорите за „експертност“! Точно Вие, който се киприте на протест, на който нямате никакво право да бъдете – и при това недопустимо и панаирджийски се киприте като София Енгастромену-Шлиман с предмет от VІ в., към който трябва да се подхожда внимателно, а не като към часовник за показ! Вие, Ичиргу-вампире на Националния исторически абсурд, който защитавате кич след кич и фалшификация след фалшификация. Вие, който си измисляте Средновековие, каквото никога не е имало и на това отгоре си позволявате да го правите с тона на кръчмарски оратор за срам на цялата гилдия. После кой бил мразел националната идентичност... Нямате никакво право да призовавате когото и да е към каквото и да е. Самият Вие, Ичиргу-агенте на Държавна сигрност, трябва да бъдете призован към един последен почтен жест. И аз Ви призовавам: извинете се на нацията, с която се подигравате и чието наистина славно минало превръщате в цирк. Извинете се и се оттеглете с поне троха достойнство. Крайно време Ви е. *Кардамингите, известни още като тервелинги, са древно племе (може би от кадесарски произход), сблъскало се из степите с друго племе, така наречените хунвейбинги. Някои учени предполагат, че хунвейбингите са сродни с хуните, а оттам – и с прабългарите. Ообено интересна за историята на кардамингско-хунвейбингския конфликт е следното писмо на млад и неначетен хунвейбингски вожд до мъдрия и далеч по-опитен владетел на могъщите тервелинги (или кардаминги). Това писмо си позволихме да преведем от древнохунвейбингски за любознателния новобългарски читател. Преди настоящата публикация то мина през редакцията на народния мегапрофесорарх Тервелодар Кардамитров, с когото имаме обичая да пием рикиня през сламки по старославянски, да измисляме различни исторически ребуси и с това милозливо да отклоняваме вниманието на будната общественост от по-болезнени проблеми.

Жена на България 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260872_%D0%96%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+2015

       Харизма, красота и естетика, това са само част от качествата, които притежават претендентките за най-дългоочакваният конкурс за красота - „Жена на България 2015“.

        Събитието определящо най-красивата българка ще се проведе традиционно в столичният клуб Ревю на 26 ноември. Участничките ще бъдат представени в три кръга, като ще бъдат подготвени  от най-добрите коафьори и гримьори – Ваня Иванова и Бени Янакиева.

        Конкурсът вече от години е позната марка, сред  всички красиви дами и с изкусителните си награди.  И тази година не изневерявайки на имиджа си изненади са подготвени от: Клиника по пластично-възстановителна естетична хирургия и дерматология ВиА – Медика, хотел Норис- гр. Пловдив, Вита Естетик Център, езиков център Бизи, химическо чистене Макс Клийн , художникът - Петър Гривеков и бутик за цветя и подаръци - Оливас. Партньори на събитието са eCasting.bg, Кастингът на България и Klassa.bg.

Заповядайте ще Ви очакваме, началният час е 00:00.

Източник: eCasting.bg

Как Путин печели от тероризма

http://offnews.bg/news/n_1/n_597475.html

Путин умело използва борбата срещу тероризма за свои цели: той залага още по-силно на милитаризацията на Русия. Нищо, че в Москва никой няма намерение да използва танковете срещу терористите. Те им трябват за друго. След катастрофата над Синай и последните терористични атентати по света, в социалните мрежи и в медиите се появяват все повече предположения, че е възможно руските власти да са косвено свързани с терористите. За това намекват както преки политически противници на руския президент като Ахмед Закаев, самопровъзгласил се за премиер на Ичкерия, така и някои експерти като политолога Станислав Белковский. Те твърдят, че Путин знаел предварително за терористичните нападения в Париж. Според тях, атаките били дошли в толкова изгодно за Кремъл време, че явно свидетелстват или за негово участие в организирането им, или най-малкото за това, че в Москва са знаели предварително за подготовката им. Хората, които разсъждават по този начин, изглежда смятат всички западни политици за недостойни за заеманите от тях постове. Защото ако Русия е вдъхновила терористичните нападения в Париж, с нея не може да се изгражда единен фронт в борбата срещу "Ислямска държава". В такъв случай би трябвало да ѝ бъдат наложени нови санкции. Тук се сливат интересите на противниците на Путин и някои кремълски пропагандатори, които през последните две години печелят популярност от проучването на "машинациите на Запада" срещу руската държава. Сега тези пропагандатори прогнозират, че в близко време САЩ и ЕС ще обвинят първо Асад, а след това и Путин, че именно те са организирали парижките атентати. В края на краищата сред този гръмогласен единен хор от русофоби и путинофили става все по-трудно да се чуе за какво говори реално Кремъл. Тероризмът е само повод Руската антитерористична политика има две съвършено различни измерения - външнополитическо и вътрешно инструментално. И това не е новост. Много държави действат по същия начин, но в случая с Русия има някои особености. Във външнополитическо отношение Москва се държи като отговорен играч. За това говори подкрепата за Джордж Буш след атентатите от 11 септември 2001 година, унищожаването на чеченски терористи и на чужда територия, както и предложената на Франция помощ след атентатите в Париж. Във вътрешнополитически план обаче борбата срещу тероризма се превръща в инструмент за укрепване на властта. Така беше и през 1999 година, когато Владимир Путин и неговите съратници поеха контрола над парламента и над Кремъл след втората специална операция в Чечения и терористичните атаки в Москва и Волгодонск. Така беше и след трагедията от Беслан. Гибелта на децата тогава не стана основание за усилена борба срещу тероризма, а повод за сериозни политически реформи за концентрация на централната власт в ръцете на президента и за демонтаж на федеративните отношения на регионите с Москва. Кремъл прие солидарността на европейските си партньори и в същото време взе спорно от правна гледна точка решение за фактическата отмяна на изборите за губернатори. Случилото се беше пример за това как руските власти инструментализират тероризма за свои цели. Като че ли гибелта на децата в северна Осетия имаше нещо общо с изборите на губернатори? Разбира се, че не. Но в този трагичен момент, руското общество изобщо не беше в състояние да се съпротивлява, а политическата опозиция се опасяваше, че ще бъде обвинена за помагач на терористите. И така Кремъл използва терористичното нападение като предлог за преразпределение на властта. В Москва не са глупави За съжаление Кремъл използва същия прийом още няколко пъти. Под предлог, че се бори срещу тероризма, Кремъл пренаписа законодателството, регулира дейността на медиите и въведе цензура. Под същия предлог Кремъл забраняваше дейността на умерено националистическите организации от опозицията. И ето, че историята се повтаря. От февруари насам Кремъл се стреми към максимална мобилизация на икономиката и милитаризацията в руското общество, т.е. подчинява живота на страната на сегашни и бъдещи военни цели за увеличаване на своето влияние в чужбина и укрепването на властта вътре в Русия. Обществото се съпротивлява вяло. Умерената опозиция от време на време обявява, че е успяла да докаже на Путин, че по-нататъшната милитаризация ще погуби руската икономика. Бившият министър на финансите Алексей Кудрин наскоро увери журналистите, че по негова информация, програмата за превъоръжаване на руската армия ще да бъде продължена за 5 години, а разходите за въоръжаване ще бъдат занижени. Тези надежди обаче явно няма да се сбъднат. Изявлението на Кудрин противоречи на това, което казва Путин. На срещата си със силовите структури на 17 ноември той призна, че катастрофата с пътническия самолет над Синай е била предизвикана от терористична атака. И веднага след това издаде поредната си заповед за приемане на нов план за отбраната на страната до 2020 година, който предвижда ускоряване на модернизацията и приоритетно финансиране на руската армия. Малко по-късно той подписа и съответния указ. Разбира се, че в Москва не са глупаци и никой няма намерение да воюва с танкове срещу терористите. За това си има тайни служби. Новата армия е необходима на Кремъл за съвсем други цели. Същите, каквито виждаме през последните две години в Украйна. А терористичните атаки са просто удобен повод за Кремъл да поднесе на масите своите стари милитаристични планове под такава форма, че всеки, който се изкаже срещу растящите разходи за война, да се окаже помагач на международния тероризъм. Дойче веле

Французите да украсят домовете си с националния флаг в памет на жертвите, зове Оланд

http://www.cross.bg/oland-pamet-ykrasyat-1489472.html

/КРОСС/Френският президент Франсоа Оланд призова французите да украсят домовете си с националния флаг на страната в петък по време на церемониите в памет на жертвите на атаките от Париж. Петък е определен за ден за отдаване на почит в памет на жертвите. Оланд каза, че французите могат да участват като символично украсят домовете си с френския флаг - синьо, бяло и червено, обясни говорителят на правителството Стефан льо Фол, цитиран от Агенция „Франс прес". По-късно днес в Париж Оланд ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел.  

Руснаци хвърляха камъни и яйца по турското посолство

http://www.mediapool.bg/rusnatsi-hvarlyaha-kamani-i-yaytsa-po-turskoto-posolstvo-news242275.html

Около 500 души са протестирали пред турското посолство в Москва, като част от тях са замервали сградата с камъни, съобщиха информационните агенции, Полицията не е се намесила, няма задържани. Акцията е била организирана от Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски. Неговите хора са хвърляли по посолството и яйца, кутии с боя и други. Анкара се обърна с молба към руските власти охраната край сградата да се засили. "Около 800 души се събраха пред сградата на турското посолство. Те скандираха лозунги, а след това започнаха да хвърлят камъни и бутилки. Няколко от прозорците на сградата са счупени", обясни пред РБК говорителят на посолството.

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Синоптици от БАН: Зимата ни връхлита с пълна сила! Утре сняг в половин България, обявен е жълт код!

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-синоптици-от-бан-зимата-ни-връхлита-с-пълна-сила-утре-сняг-в-половин-бъл-news441619.html

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК!  Синоптици от БАН: Зимата ни връхлита с пълна сила! Утре сняг в половин България, обявен е жълт код!

Зимата ни връхлита с пълна сила. Жълт код е обявен за 26 ноември в цялата страна заради интензивни валежи от дъжд, на места от сняг, както и заради силен вятър.

Значителни количества валежи се очакват в Западна, Централна и Източна България - между 20 и 30 л/кв.м, като в Източна и Североизточна България ще духа и силен вятър. За 3 области е обявен жълт код заради обилни валежи от дъжд и сняг – това са Видинска, Врачанска и Монтанска.

През нощта на 25 срещу 26 ноември и рано сутринта на 26 ноември в планинските райони на областта /Западен Предбалкан/ дъждът ще премине в сняг.

През деня в Дунавската равнина валежите от дъжд ще са значителни по количество, между 15 и 25 л/кв.м. Следобед валежите от югозапад ще започнат да спират, най-късно вечерта в Североизточна България. Минималните температури ще са от 2° в северозападните, до 10° в югоизточните райони.

Над южните райони ще има временни разкъсвания на облачността, но привечер на места там отново ще превали. Ще духа умерен, в Източна България и временно силен източен вятър, който постепенно ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са в широки граници: от 3°-4° в северозападните, до 16°-17° в югоизточните райони. Над планините ще е облачно, по билата мъгливо. Преваляванията от юг на север ще са в процес на спиране.

На височина над 2000 метра, а в Западна Стара планина и в ниските планински райони валежите ще са от сняг. Вятърът ще е предимно от запад-югозапад – умерен, по върховете и силен. Вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 4°, на 2000 метра – около 0°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, по-значителни ще са количествата по северното крайбрежие.

Временни разкъсвания на облачността ще има над южните райони. Вятърът преди и около обяд ще бъде умерен и силен от изток-североизток, в следобедните часове ще отслабне.

РФ прехвърли в Латакия ракетни системи С-400

http://www.cross.bg/otbranata-latakiya-ryskiyat-1489471.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната на РФ вече е реализирало редица мерки в отговор на катастрофата на бомбардировача Су-24, в частност като е прехвърлило в Латакия ракетния крайцер „Москва“, съобщи в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу. „Ние предприехме приоритетни действия… Моля всички, към които се отнася това, да пристъпят към незабавното им изпълнение. Генералният щаб вече реализира редица мерки“, заяви той по време на заседание на колегията на министерството на отбраната на РФ. По думите на министъра, „ново място на бойно дежурство зае нашият ракетен крайцер „Москва“, разположен в района на крайбрежната част на Латакия. Крайцерът е „готов да унищожи всяка въздушна цел, представляваща потенциална опасност за нашата авиация“, отбеляза руският министър на отбраната. Освен това, по думите му, всички бъдещи действия на ударната авиация на Русия в Сирия ще се осъществяват само под прикритието на изтребители. „По решение на върховния главнокомандващ за гарантирането на ПВО във всички посоки в Сирия на летището „Хмеймим“ ще бъде прехвърлена зенитна ракетна система С-400“, припомни Шойгу, като отбеляза, че РФ прекратява всичките си контакти с Турция по военна линия. „Още веднъж повтарям, че всички нареждания и решения са приети и одобрени от върховния главнокомандващ

РФ прехвърли в Латакия ракетния крайцер „Москва” и ракетни системи С-400

http://www.cross.bg/otbranata-latakiya-kraiitzer-1489471.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната на РФ вече е реализирало редица мерки в отговор на катастрофата на бомбардировача Су-24, в частност като е прехвърлило в Латакия ракетния крайцер „Москва“, съобщи в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу. „Ние предприехме приоритетни действия… Моля всички, към които се отнася това, да пристъпят към незабавното им изпълнение. Генералният щаб вече реализира редица мерки“, заяви той по време на заседание на колегията на министерството на отбраната на РФ. По думите на министъра, „ново място на бойно дежурство зае нашият ракетен крайцер „Москва“, разположен в района на крайбрежната част на Латакия. Крайцерът е „готов да унищожи всяка въздушна цел, представляваща потенциална опасност за нашата авиация“, отбеляза руският министър на отбраната. Освен това, по думите му, всички бъдещи действия на ударната авиация на Русия в Сирия ще се осъществяват само под прикритието на изтребители. „По решение на върховния главнокомандващ за гарантирането на ПВО във всички посоки в Сирия на летището „Хмеймим“ ще бъде прехвърлена зенитна ракетна система С-400“, припомни Шойгу, като отбеляза, че РФ прекратява всичките си контакти с Турция по военна линия. „Още веднъж повтарям, че всички нареждания и решения са приети и одобрени от върховния главнокомандващ

В отговор на свалянето на Су-24 в Сирия РФ прехвърли в Латакия ракетния крайцер „Москва“ и ракетни системи С-400

http://www.cross.bg/otbranata-kraiitzer-latakiya-1489471.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната на РФ вече е реализирало редица мерки в отговор на катастрофата на бомбардировача Су-24, в частност като е прехвърлило в Латакия ракетния крайцер „Москва“, съобщи в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу. „Ние предприехме приоритетни действия… Моля всички, към които се отнася това, да пристъпят към незабавното им изпълнение. Генералният щаб вече реализира редица мерки“, заяви той по време на заседание на колегията на министерството на отбраната на РФ. По думите на министъра, „ново място на бойно дежурство зае нашият ракетен крайцер „Москва“, разположен в района на крайбрежната част на Латакия. Крайцерът е „готов да унищожи всяка въздушна цел, представляваща потенциална опасност за нашата авиация“, отбеляза руският министър на отбраната. Освен това, по думите му, всички бъдещи действия на ударната авиация на Русия в Сирия ще се осъществяват само под прикритието на изтребители. „По решение на върховния главнокомандващ за гарантирането на ПВО във всички посоки в Сирия на летището „Хмеймим“ ще бъде прехвърлена зенитна ракетна система С-400“, припомни Шойгу, като отбеляза, че РФ прекратява всичките си контакти с Турция по военна линия. „Още веднъж повтарям, че всички нареждания и решения са приети и одобрени от върховния главнокомандващ

Видео: Неволите на котката и посланието на един магазин за Коледа

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/25/2656361_video_nevolite_na_kotkata_i_poslanieto_na_edin_magazin/?ref=rss


 

С наближаването на Коледа вълната от тематични реклами започва да залива медиите. Сред многобройните комерсиални клипове не липсват и оригинални идеи. 

Британската верига супермаркети "Сейнсбъри" залага на силно социално послание - "Коледа е за споделяне", но и на симпатичен сюжет, който ще зарадва любителите на котките.

Официалната реклама, озаглавена "Коледното бедствие на Мог", събира поредица от злощастни инциденти, които заплашват да провалят тържеството...

Полша ще се стреми към денонсирането на споразумението НАТО - Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656515_polsha_shte_se_stremi_kum_denonsiraneto_na/?ref=rss


Полша ще се стреми към денонсиране на споразумението между НАТО и Русия, заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски в публикувано днес интервю за варшавския вестник "Газета виборча", съобщи БТА.

По думите на Вашчиковски така Полша се стреми да изравни нивото на сигурност в алианса.

"Германия смята, че това ще бъде конфронтационно поведение спрямо Русия. Тогава ние питаме: за чие удобство ви е грижа повече? За държава, която е в съюз с вас в ЕС и НАТО,...

Жълт код за дъжд, сняг и вятър за четвъртък

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhylt-kod-za-dyzhd-sniag-i-viatyr-za-chetvyrtyk-6046106

Максималните температури ще са от 3 – 4 градуса в северозападните, до 16 – 17градуса в югоизточните райони

Недоволни руснаци тъпкаха турското знаме на протест

http://offnews.bg/news/n_1/n_597414.html

Около 100 граждани на руския град Уляновск се събраха на протест пред стените на големия турски пивоварен завод на Efes. Те са поискали от ръководството на завода националният флаг на Турция, който се издига заедно с руския, да бъде свален. Това е станало часове след свалянето на руския самолет Су 24 от турските ВВС. Искането на протестиращите обаче е било отхвърлено, но без администрацията да изпраща свой човек при недоволните граждани. Това не удовлетворило руснаците, някои от тях измъкнали турския национален флаг и започнали да го късат и тъпчат на земята, след което го засипали с яйца. Няколко десетки демонстранти се събраха и пред руското консулство в Истанбул, за да протестират против руските операции в райони на Сирия. Демонстрантите пред руското консулство скандираха "Тюркменските братя не са сами" и "Русия, убиец, махни се от Сирия". Флаг наш! Вместо него над турецким заводом поднят Российский флаг и флаг ВДВ. #Турция #су24 #незабудем #непростим A photo posted by Mix_Fed (@mix_fed) on Nov 24, 2015 at 2:16pm PST

Меркел призова Анкара към деескалация

http://www.moreto.net/novini.php?n=307364

В обръщение пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел призова за деескалация на напрежението между съюзниците в борбата срещу Ислямска държава, появило се, след като турските въоръжени сили свалиха руски самолет. „Трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да избегнем ескалация”, предупреди германският канцлер.

В Рака: Ислямска държава бие жените с тояги, разпъва на кръст по площадите

http://offnews.bg/news/n_1/n_597270.html

Петима млади сирийци влизат в събота вечер в бар в Ню Йорк за по питие. Барманът ги пита дали имат нещо против да им сипе водка от неизвестна марка, младежите се разсмиват - искат просто да пийнат нещо, не държат на маркова напитка. Те са бежанци от град Рака, който Ислямска държава обяви за столица на завладените територии. Работят за Raqqa Is Being Slaughtered Silently - R.B.S.S. е нелегална мрежа от журналисти, които рискуват живота си, за да изпращат снимки и новини от града на джихадистите , които техни съмишленици по света качват в социалните мрежи и онлайн медии.  "Даеш“ завладя Рака преди почти две години и по-голяма част от медиите разчитат на R.B.S.S. за информация от първа ръка за ежедневието в сирийския град. И понеже са публикували кадри на разпъвания на кръст, обезглавявания, изнасилвания и други престъпления, членовете на R.B.S.S. са преследвани и убивани.   Говорител на групата е 24-годишият Абдел Азиз ал-Хамза. Преди няколко години той бил студент по биология в Университета в Рака, мечтаел да учи фармакология в Йордания или Турция, след това да работи и да създаде семейство. „Бях нормално момче. Висях с приятели по кафета и барове. Никой от нас не се интересуваше от политика. Преди революцията в Сирия и без това беше незаконно", разказва той.   През май 2011 г. избухват антиправителствени демонстрации в южния град Дара. Новината, че режимът на Башар Асад е използвал сила, се разпространява бързо. Тогава Хамза и неговите приятели протестират в Рака. „Искахме да сме свободни. Тогава ни изглеждаше просто“, обяснява младежът. След като бунтът се разпространява и броят на жертвите расте, десетки хиляди напускат Алепо, Хомс, Идлиб и пристигат в Рака. Градът става известен като „хотела на революцията“. До март 2013 г. Свободната сирийска армия и ислямистки бунтовнически групи, сред които ал-Нусра, контролират града. Те събарят статуя на бащата на Башар – Хафез ал-Асад. „Рака беше първият освободен град в Сирия“, казва Хамза. В близкото градче Слук обаче членове на „Даеш“ вече веят черни знамена. „В началото бяха само 15 души“, спомня си Хамза. После бойците от ал-Нусра започват да преминават към тях и след време 90% стават членове на „Даеш“.  През май започват да отвличат и да нападат лидери на Свободната сирийска армия (ССА), два-три месеца се водят ожесточени битки между ССА и „Даеш“. Свободната армия губи, нейни лидери са екзекутирани или отвлечени, а останалите бойци - изплашени до смърт, също преминават към „Даеш“, допълва друго от момчетата в бара.  Хората в Рака виждат, че джихадистката групировка става по-силна, че се сдобива с тежко въоръжение от Ирак и че наема войници, които са се сражавали преди за Саддам Хюсеин.  В началото на 2014 г. „Даеш“ овладява напълно града. Те ръководят джамиите, гонят християните от града и превръщат общинските сгради в свои щабове.  "Никой не е мислил за халифат до 2014, когато те обявиха Рака за столица халифата. После започнаха да пристигат хора от цял свят“, разказва един от членовете на R.B.S.S. „Стана като в Ню Йорк. Втори Ню Йорк! Хора от Австралия, от Белгия, от Германия, от Франция! От целия свят! Може би следващото Световно по футбол ще бъде в Рака“, иронизира един от журналистите.  Младите бойци от чужбина се ползват с привилегии. „Навсякъде по улиците ги виждаш. Обичат местата за хапване на крак, кафенетата с интернет, хапват "Нутела" и пият "Редбул". Хората в Рака за първи път виждат тези скъпи удоволствия.  По това време е извършено и първото разпъване на кръст. Всички на масата си спомнят с ужас за него. После започват да разказват: двама души, застреляни в главите от бойци на „Даеш“, разпънати и оставени в продължение на дни да висят на централното кръгово движение в града.  Хамза разказва: "Това беше нещо ново, което никога не бяхме виждали. Такова насилие не познавахме. Започнаха да режат глави, да разпъват на кръст. Страхът беше навсякъде. Издадоха декрети срещу пиенето и пушенето. Въведоха женска морална полиция, т.нар. бригада Ханза. Задължиха жените да се покриват целите и да носят само черни обувки. Ако никабът им е поразтворен, ги бият. Ако е от леко прозрачна материя – също. Бият ги и ако ги видят сами на улицата.“ „Жените страдат най-много", допълва друг от членовете на R.B.S.S. "С тояги ги бият още на улицата, ако им се виждат очите. Хората станаха много бедни, семействата са толкова слаби, че някои дават дъщерите си на „Даеш“. Едни се примиряват, други са принудени насила“.  Училищата в Рака са затворени. Много деца са изпратени в религиозните институти на „Даеш“, където ги обучават в най-фанатизираната форма на исляма. След това отиват във военни тренировъчни лагери.  „Не всеки, който се присъединява към „Даеш“, го прави, защото вярва в идеологията им“, казва Хамза. „Един приятел отиде при тях, но изобщо не ги харесва... Обадих му се и го питах „Защо се присъедини? Нали ги мразиш?!“ Той ми каза: „Аз съм доктор и не ме оставяха да работя. Казаха ми: „Ако искаш работа, идваш при нас. Иначе няма да живееш изобщо. Имам деца...“ „Даеш“ привлича младите в своите редици. Откакто училищата са затворени, децата играят безпризорно по улиците. Бойците от „Даеш“ ги заговарят, дават им подаръци, понякога и бонбони, понякога и мобилни телефони. После ги канят в „Даеш“, разказва друг член на R.B.S.S. „Познавам едно дете, което изчезна за два месеца. Родителите му го търсеха, ли търсеха. Той е момче, на 13 години. Накрая баща му попита един от лидерите на джихадистите: „Къде е синът ми, ще си платя“. Детето било в тренировъчен лагер. Отвличат децата. Първо ги изпращат в джамията за образование, т.е. за промиване на мозъка. След това отиват във военен лагер, за да се научат как да воюват, как да произвеждат и взривяват бомби. Като завършат, те получават заповед да убият някого – обезглавяване. Понякога ги карат само да отрежат главата на агне“. Най-мощният инструмент на „Даеш“ е интернет. Джихадистите прославят своите морални, исторически и политически цели, както и жестоките отмъщения срещу всеки, когото обявят за неверник. И рекламират всичко това без срам. "Ако напишехме в гугъл Рака, попадахме само на техните материали“, разказва един от членовете на R.B.S.S. „По този начин пристигнаха много бойци, привлечени от цял свят”. В средата на април 2014 г., само месец след първите разпъвания на кръст в града, група от шестима единомишленици започнали да си пишат във фейсбук. Групата се разраснала, но била разкрита от „Даеш“. След няколко седмици един от местните имами призовал всеки, който има общо с групата R.B.S.S., да бъде открит и екзекутиран. Някои били арестувани, само защото са лайкнали някой от постовете на групата. R.B.S.S. обаче продължила своята дейност в социалните мрежи, публикували снимки и разкази за ежедневието в Рака. Идеята била да се борят с джихадистката пропаганда онлайн.  Месец по-късно дали първата си жертва. „Един от репортерите ни бил спрян на пропускателен пункт, оборудването му било конфискувано. Задържаха го за три седмици, после го екзекутираха на един от площадите в Рака“, разказва младеж от групата в бара.  "В началото не предполагахме, че ще бъде опасно“, спомня си Хамза. „Не мислехме, че ще ни убиват. Всички бяхме арестувани от режима на Асад по няколко пъти по време на революцията. Но след тази екзекуция се събрахме и започнахме да обсъждаме дали да спрем, за да не изгубим още някого от нас. Накрая обаче решихме, че животът на нашия приятел е по-важен. И продължихме.“ Някои от членовете на R.B.S.S. напуснали града. Други напуснали Сирия, за да помагат „от другата страна“. Хамза хванал автобус за Турция. Сега живее в Европа. Другите също напуснали родината си. Продължават да получават новини, снимки и видео записи от свои приятели в Рака.  Опасността за групата е непрестанна. "Даеш" показва в социалните мрежи залавянето и избиването на всеки, когото смята за член или симпатизант на R.B.S.S.  " Всеки от нас получава по няколко заплахи на ден", казва Хамза. Последната към него била от някой в Германия, който му казал, че ще бъде следващият убит. "Но когато мисля за нашите репортери в Рака...Аз съм навън, живея нормален живот. Не ми пука какво ще стане с мен, в сравнение с тях, не правя нищо", допълва Хамза.  "Когато кажеш Рака, всички се сещат за „Даеш“, казва друго от момчетата. „Хората забравят за стотиците хиляди цивилни, нормални хора като нас. Аз не съм терорист. Има толкова много нормални хора, които искат да живеят в свободна и демократична Сирия. Искаме да изградим отново нашата страна. Хората се страхуват, че целият свят иска да бомбадира Рака. А проблемът, който имаме с въздушните удари, е, че самолетите им са много глупави. Те не са умни бомби ". Докато продължаваме разговора в бара, Хамза пита дали американците могат да си представят да изживяват всеки ден "11-и септември". Месец след месец, година след година. "24 часа в денонощието, седем дни в седмицата – над главата ти самолети“, допълва друг от групата.  „Западът казва „Да изкараме хората от града и да бомбардираме „Даеш“. Не могат. Това е един огромен затвор. Жените под 45-годишна възраст нямат право да напускат. „Даеш“ използва Рака като човешки щит“.  На Хамза му предстои да получи награда от Комитета за защита на журналистите от името на своите колеги – живи и мъртви. Той ще посвети наградата на „нашите мъченици“, на „анонимните герои“ и на хората от Рака. Текстът е публикуван в The New Yorker. Заглавието е на OFFNews. 

Иванов: Демокрацията е жизнена, когато гражданите познават и използват правата си

http://www.cross.bg/pravata-ivanov-aleksieva-1489470.html

/КРОСС/„В огромна степен демокрацията е технология и способността на гражданите да работят с машинарията на правата си е ключово, за да имаме жизнена демокрация. Каквито и закони да има, ако нямаме граждани, които компетентно и умело да ги използват, за да ограничават властта и безхаберието на институциите, правата ни ще си останат само на хартия." Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов при стартирането на проекта „Гражданомер" на Българското училище за политика „Димитър Паница" към Нов български университет.Министър Иванов бе първият, който публично попълни един от тестовете в интерактивната интернет страница, отнасящ се до устройството и правомощията на съдебната система. Проектът, осъществен с финансовата подкрепа на Съвета на Европа, днес бе представен от изпълнителния директор на Българското училище за политика Ирина Алексиева. На презентацията присъстваха още политическият съветник и съветник по застъпничество към "Социална платформа" в Съвета на Европа г-жа Анника Райнбек, бивши възпитаници на училището за политика и представители на медиите.„Не можем да защитаваме правата си, ако не ги познаваме, а до момента нямаме ясна статистическа информация доколко българите познават своите права, като граждани. Това бе отправната ни точка, когато мислихме върху този проект", заяви Ирина Алексиева

Цацаров даде Методи Андреев на Комисията за конфликт на интереси

http://www.bnews.bg/article-144250

От думите на обвинител №1 става ясно, че поводът е оказан от Андреев натиск върху полицейски шеф в Пловдив.

Божидар Димитров: Срещу Ларгото скачат пъпчиви безделници и хунвейбини - Манол Глишев, Гого Лозанов, Нели Огнянова, Недялко Йорданов, Лили Маринкова...

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135495

В писмо до медиите директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров защитава археологическите проекти, които разкъсват общественото мнение в последно време – Ларгото в София и Голямата базилика в Плиска. Публикуваме пълния текст на обръщението:
ЗА ЛАРГОТО, ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА И ХУНВЕЙБИНИТЕ Проф.
В писмо до медиите директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров защитава археологическите проекти, които разкъсват общественото мнение в последно време – Ларгото в София и Голямата базилика в Плиска. Публикуваме пълния текст на обръщението: ЗА ЛАРГОТО, ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА И ХУНВЕЙБИНИТЕ Проф.

Министрите на ЕС: Ще борим тероризма с ядене и пиене

http://offnews.bg/news/n_1/n_597385.html

Министрите на културата в Европейския съюз и висши представители на институциите на ЕС приеха съвместна декларация, която осъжда варварския акт в Париж от 13 ноември 2015 г., имащ за цел да подкопае нашите основополагащи ценности по най-насилствен начин. Публикуваме съвместната им декларация, приета вчера, 24 ноември, без редакция: Трагичните събития на 13 ноември 2015 г. в Париж още веднъж потопиха в скръб Европейския съюз. Те са тревожен призив. В качеството си на Министри на културата в Европейския Съюз и висши представители на институциите на ЕС, ние желаем да изразим своята солидарност с жертвите и техните близки и с целият народ на Франция. Желаем още веднъж да осъдим този безсмислен варварски акт, който има за цел да подкопае нашите основополагащи ценности по най-насилствен начин. Изправени пред такова насилие и пред опити за посегателство спрямо начина ни на живот, нашите вярвания, нашата култура – сега още повече от всякога – ние трябва да направим решаващ принос към отварянето на съзнанията и насърчаване на толерантността, междукултурния диалог, социалната интеграция и взаимното уважение. Изправени пред нетолерантност, ксенофобия, реакционерство и фанатичност от всякакъв вид, един от най-важните отговори, които Европа може да даде, е заложен в културата. Защото културата означава също да пием по питие, да споделим храна, да отидем на футболен мач или да се насладим на една и съща музика. Културата означава да използваме думи, бележки или рисувани образи, за да защитим ценностите и каузите, които са скъпи за всеки един от нас, каквито и да са те. Тя въплъщава определена идея за свобода, културно разнообразие и откритост към останалите. Освен това представлява начина, по който ние колективно придаваме смисъл на нашето съществуване и дълбочина в своя живот: културата има способността да освобождава, както и да събира хората, което е и начинът, по който се превръщаме в граждани. Ние, Министрите на културата в Европейския Съюз и висши представители на институциите на ЕС, даваме клетва категорично да отстояваме тези идеали и да се борим с варварството и престъпността с подновена амбиция спрямо културата в Европа, споделяща един общ хоризонт, от който се нуждаем сега, повече от всякога.

Русия уличи Турция в лъжа

http://frognews.bg/news_102553/Rusiia-ulichi-Turtsiia-v-laja/

Русия уличи Турция в лъжа за готвена среща между външните им министри. Говорителят на руското ведомство Мария Захарова отрече лансираната от Анкара информациа, че руският външен министър Сергей Лавров се е съгласил да се види на четири очи с турския си колега.

Жан-Клод Юнкер: Шенген е в кома, еврото ще се срине без него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135518

Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в
Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в "кома" и предупреди, че еврото ще се срине без него, заявил президентът на Еврокомисията в Европарламента, съобщи в. „Телеграф“, цитиран от БГНЕС. Говорейки на сесия за отбелязване на терористичните атаки в Париж, президентът на Европейската комисия отговори на партии като ЮКИП, които твърдят,

Жан-Клод Юнкер: Шенген е в кома, еврото няма да съществува без него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135527

Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в "кома" и предупреди, че еврото ще се срине без него, заявил президентът на Еврокомисията в Европарламента, съобщи в. „Телеграф“, цитиран от БГНЕС.
Говорейки на сесия за отбелязване на терористичните атаки в Париж, президентът на Европейската комисия отговори на партии като ЮКИП, които твърдят,
Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в "кома" и предупреди, че еврото ще се срине без него, заявил президентът на Еврокомисията в Европарламента, съобщи в. „Телеграф“, цитиран от БГНЕС. Говорейки на сесия за отбелязване на терористичните атаки в Париж, президентът на Европейската комисия отговори на партии като ЮКИП, които твърдят,

Министър Христо Иванов пръв пробва "Гражданомер"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135515

„В огромна степен демокрацията е технология и способността на гражданите да работят с машинарията на правата си е ключово, за да имаме жизнена демокрация. Каквито и закони да има, ако нямаме граждани, които компетентно и умело да ги използват, за да ограничават властта и безхаберието на институциите, правата ни ще си останат само на хартия.
„В огромна степен демокрацията е технология и способността на гражданите да работят с машинарията на правата си е ключово, за да имаме жизнена демокрация. Каквито и закони да има, ако нямаме граждани, които компетентно и умело да ги използват, за да ограничават властта и безхаберието на институциите, правата ни ще си останат само на хартия.

Дерменджиев: Новите футболисти вече разбират характера на "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656505_dermendjiev_novite_futbolisti_veche_razbirat_haraktera/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев заяви, че отборът все още не е добил облика, който той иска. 60-годишният специалист обаче изрази задоволство от отношението на привлечените през лятото футболисти.

"Все още е много рано да кажа, че отборът е това, което аз искам да виждам. Но съм доволен от факта, че новите футболисти вече разбират какъв е характерът на "Лудогорец". За мен това е видно и е много важно", каза Дерменджиев в интервю за клубния сайт.

Той се...

2015 г. бие досегашния рекорд за най-гореща година

http://www.vesti.bg/sviat/2015-g.-bie-dosegashniia-rekord-za-naj-goreshta-godina-6046104

Ако се погледнат статистиките, същото се казва за почти всяка предходна година напоследък

Проф. Герджиков: Трябва да справедливи правила, които да стимулират най-добрите

http://www.cross.bg/yniversitet-naii-dobrite-gerdzhikov-1489469.html

/КРОСС/Софийският университет „Св. Климент Охридски" няма нужда да бъде обявен за специален или за най-добър, правилният път е да настояваме за ясни и справедливи правила, които да стимулират най-добрите. Това означава приемане на национални критерии за присъждане на научни степени и назначаване на академични длъжности, значително диференциране на висшите училища според качеството на образованието и реализацията на завършилите, диференциране на финансирането и за научна дейност, въз основа на обективни показатели за постигнатите резултати и целево финансиране на стратегическите за страната направления и специалности. Това заяви в словото си за патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски" новият ректор проф. Анастас Герджиков. По думите му такива мерки ще стимулират качеството на образованието и научните изследвания, защото сегашният модел на финансиране е модел на уравниловка и не стимулира, а демотивира висшите училища. Ние трябва да пренесем тази държавна политика вътре в СУ и да стимулираме най-добрите звена и най-добрите преподаватели и изследователи, заяви проф. Герджиков. Необходимо е да изясним истинските приноси и разходи на всяко звено, специалност и магистърска програма, да оптимизираме работата си, да преодолеем дублирането на дейности и да адаптираме учебните планове и програми към потребностите на обществото, каза новият ректор на СУ

Ужас в плевенско училище! Таван се срути по време на час! Едва не уби децата

http://petel.bg/Uzhas-v-plevensko-uchilishhe--Tavan-se-sruti-po-vreme-na-chas--Edva-ne-ubi-detsata-__135312

Снимка pleven.utre.bg Таван рухна в училище по време на час. За случилото се съобщиха ученици oт Професионална гимназия по...

Турция пусна запис с предупрежденията към руския изтребител (аудио)

http://offnews.bg/news/n_1/n_597420.html

Турските власти публикуваха аудио файл, в който се чуват предупрежденията, отправени към сваления вчера руски изтребител. Публикуван първо в турски медии, в записа се чува английска реч, която предупреждава и упътва "посоката на самолета да бъде променена на юг". "Говорят Турски военновъздушни сили. Наближавате турско въздушно пространство", се казва в записа. Вчера турските власти обявиха, че са предупреждавали руския изтребител 10 пъти в рамките на 5 минути, докато пуснатият днес запис трае няколко секунди, а речта в него се повтаря.

Идея: Германия и Франция ще правят общ фонд за бежанците

http://europe.actualno.com/ideja-germanija-i-francija-shte-pravjat-obsht-fond-za-bejancite-news_509771.html

Франция и Германия могат да създадат до седмици общ фонд на стойност 10 млрд. евро, с който да финансират сигурността, контрола по външните граници както и грижа за бежанците, съобщи източник, близък до френското икономическо министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Френският икономически министър Еманюел Макрон и неговият германски колега Зигмар Габриел са предложили създаването на фонда в писмо до лидерите на Франция и Германия – президента Франсоа Олан и канцлера Ангела Меркел, уточня

Медведев "прескочи" Лавров, Турция защитавала "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/medvedev-preskochi-lavrov-turcija-zashtitavala-isljamska-dyrjava-news_509767.html

Противно на помирителния тон на руския външен министър Сергей Лавров, руският премиер Дмитрий Медведев направи много рязко и твърдо изказване относно сваления от Турция руски бомбардировач Су-24. Медведев посочи, че на първо място този инцидент не може да се оправдае със защита на суверенни граници, защото изостря опасно отношенията между Русия и НАТО. На второ място руският премиер счита, че актът на турските ВВС по същество представлява защита на бойците на „Ислямска държава“. Тов

Оцелелият пилот на руския самолет: Турция не ни предупреди

http://europe.actualno.com/ocelelijat-pilot-na-ruskija-samolet-turcija-ne-ni-predupredi--news_509773.html

Оцелелият руски пилот на сваления руски самолет Су-24 е заявил, че Турция не е предупреждавала екипажа, че е преминал границите ѝ, предаде РИА Новости. „Нямаше никакво предупреждение – нито по радиостанцията, нито визуално. Въобще не бе установен никакъв контакт. Ние изпълнявахме боен полет в нормален режим", казва пилотът. По думите му трябва да се има предвид каква е скоростта на бомбардировача и каква на изтребителя Ф-16. "Ако са искали да ни предупредят, биха могли да поемат па

Борисов се размина с министерството на Петкова за газовите доставки от Русия

http://business.actualno.com/borisov-se-razmina-s-ministerstvoto-na-petkova-za-gazovite-dostavki-ot-rusija-news_509775.html

Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна. В София е свикано съвещание по темата. Това заяви от Пекин премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР. За ситуацията е докладвала министърът на енергетиката Теменужка Петкова, уточни премиерът. Изказването на Бойко Борисов обаче се разминава с официалното съобщение на ръководеното от Петкова енергийно ведомство. Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопре

Варненче намери скъп телефон - върна го на собственика му

http://www.moreto.net/novini.php?n=307379

Дете от Варна намери смартфон, след което го върна на собственика му. Тази добра новина изпрати на редакционната поща на Moreto.net наш читател. Случката се разиграла снощи в двора на ОУ "Захари Стоянов". След учебните занятия четвъртокласничката Яница Тодорова намерила смартфона.

Запратиха камъни и яйца към турското посолство в Москва

http://frognews.bg/news_102551/Zapratiha-kamani-i-iaitsa-kam-turskoto-posolstvo-v-Moskva/

Камъни и яйца полетяха днес към сградата на турското посолство в Москва, съобщава газета.ру. Много прозорци са изпочупени от атаката.

УЕФА наказа "Динамо" (Киев) с два мача без публика

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656508_uefa_nakaza_dinamo_kiev_s_dva_macha_bez_publika/?ref=rss


"Динамо" (Киев) беше наказан да изиграе без публика следващите си два мача в европейските клубни турнири. УЕФА наложи санкцията заради расистки прояви и лоша организация на срещата с "Челси" в Шампионската лига миналия месец.

Освен това украинският първенец ще трябва да плати и 100 хил. евро глоба. Ако инцидентите се повторят в следващите три години, "Динамо" ще бъде наказан и с трети мач пред празен стадион.

Наказанието идва преди важното домакинство срещу "Макаби" (Тел...

Пловдив домакинства на световно по спортен риболов на плувка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135511

Пловдив ще бъде организатор на световното първенство по спортен риболов на плувка през 2016 г., съобщиха организаторите от Българската федерация по риболовни спортове и Съюза на ловците и риболовците в България. Шампионатът ще се проведе на 17 и 18 септември на гребния канал, където ще замятат въдици най-добрите риболовци от цял свят.
Пловдив ще бъде организатор на световното първенство по спортен риболов на плувка през 2016 г., съобщиха организаторите от Българската федерация по риболовни спортове и Съюза на ловците и риболовците в България. Шампионатът ще се проведе на 17 и 18 септември на гребния канал, където ще замятат въдици най-добрите риболовци от цял свят.

Активисти замеряха с камъни посолството на Турция в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656501_aktivisti_zameriaha_s_kamuni_posolstvoto_na_turciia_v/?ref=rss





Група активисти са замеряли с камъни турското посолство е Москва, предаде РБК. Полицията не се е намесила, за да им попречи.

По данни на РИА "Новости" около 500 души са се събрали днес следобед пред сградата на турското посолство в руската столица. Акцията е била организирана от Либерално-демократическата партия заради сваления във вторник руски военен самолет. Активистите на партията замеряха посолството на Турция с камъни, яйца, домати и кутии от боя.
...

Над 80% от животните във Видинска област са изследвани за туберкулоза

http://pik.bg/над-80-от-животните-във-видинска-област-са-изследвани-за-туберкулоза-news441624.html

Над 80% от животните във Видинска област са изследвани за туберкулоза

"Над 80% от животните във Видинска област са изследвани за туберкулоза", каза д-р Димитър Цанков, председател на Съюза на частните ветеринарни лекари във Видин, съобщава "Фокус". Изследванията за туберкулоза се правят всяка година и тази са закъснели заради доставката на туберколин.

„Във Видинския регион има малко животни, още от миналата година има туберколин и бе раздаден на частните ветеринарни лекари и изследванията започнаха. Видинска област, в сравнение с други, е най-добре, най-голям брой животни са изследвани“, обясни д-р Цанков. Той посочи, че изследването за туберкулоза се извършва в рамките на 45 дни, но от дадените до сега проби, нито една не е положителна, заяви д-р Цанков. През 2014 година в село Тополовец е имало положителни проби при стадо крави и се е наложило цялото стадо да бъде унищожено. 

Как започна 13-тата Руско-турска война

http://frognews.bg/news_102550/Kak-zapochna-13-tata-Rusko-turska-voina/

Игра с огъня. Такава е ситуацията със сваления руски самолет Су 24 от Турция. В смисъл, че огънят вече бушува и е въпрос на (не)разумно решение колко щети ще нанесе. Знаем, че и по-малки поводи са предшествали колосални бойни действия.

ДБГ внасят в деловодството на парламента предложения за изменения на Закона за бюджета на ДОО

http://www.cross.bg/pensii-leva-parlamenta-1489467.html

/КРОСС/Депутатите от ДБГ внасят днес в деловодството на парламента предложения за изменения на Закона за бюджета на ДОО. Те искат намаляване на средствата за инвалидни пенсии, които са се вдигнали над 6 пъти за последните години, и пренасочване на освободения ресурс към обезщетенията за безработица. Депутатите настояват за увеличаване на обезщетението за безработица, така че минималната ставка от 7,20 лева на ден да се увеличи на 8,00 лева на ден. Според тях намаляването на Фонд пенсии на НОИ с по-малко от 1 % ще доведе до оптимизиране на средствата за инвалидни пенсии и спиране на източването на социалната система през тях. Касае се за приблизително 5 милиона лева и с тях увеличаваме парите за обезщетения за безработица, коментира Димитър Танев, заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и заместник-председател на „Движение България на гражданите" от РБ. Той подчерта, че ДБГ алармира от месец юли за нуждата от оптимизиране на инвалидните пенсии, в т.ч. и с изменението на Кодекса за социално осигуряване, защото те като брой са достигнали вече над 40 % от общия брой на пенсиите в България. За последните 14 години броят на инвалидните пенсии се е увеличил 6,5 пъти. От 248 млн. лева през 2000 г. сега е 1,646 млрд.лева, което означава, че ръстът е от 10 % на 20 % от общите разходи. Това е риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване, категоричен бе Димитър Танев от РБ който е един от седемте вносители на новото предложение

Ненчев иска временна комисия за договорите за ремонт на МиГ-овете

http://offnews.bg/news/n_1/n_597382.html

Военният министър Николай Ненчев предлага да се създаде временна комисия към парламента, която да разследва всички договори, протоколи и разговори за ремонт на българските изтребители. Пред журналисти в Народното събрание Ненчев уточни, че не става дума само за сегашния договор, но и за предишните. Министърът заяви, че отлагането на ратификацията на договора за ремонта на МиГ-овете ни в Полша е заради "технически причини". Според него в петък ще има повече време за дебати, въпреки че тогава ще има само час и половина, в който се приемат законопроекти, а след това започва парламентарният контрол. Ако точката не беше преместена за петък, тя щеше да започне да се гледа още днес. Той не пожела да отговори дали в договора изрично е записано, че самолетите ни ще бъдат ремонтирани с нови части, след като вчера представителят в България на руската компания "РСК МиГ" ген. Александър Александров заяви, че Полша няма лиценз за ремонт на самолетите и не може да произвежда сама резервни части. Ненчев каза още, че няма риск за нашата национална сигурност от случващото се между Русия и Турция. Той обаче призна, че "следим с тревога случващото се".

Литературен клуб “Перото” се сдоби с първата онлайн глобална библиотека

http://frognews.bg/news_102549/Literaturen-klub-Peroto-se-sdobi-s-parvata-onlain-globalna-biblioteka/

В литературен клуб „Перото” беше открит първият кът с компютри, предоставящи свободен и денонощен достъп до глобални библиотеки. Инициативата е на фондация „Глобални библиотеки – България”, чиято мисия е да подпомага приобщаването на българите към глобалното информационно общество, да повишава качеството им на живот и да насърчава гражданското участие.

Габровец на съд за фалшива диплома

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135486

Районна прокуратура в Габрово е внесла в съда обвинителен акт за използване на фалшива диплома от 31-годишен мъж. Той ще отговаря за документно престъпление при издаване на свидетелство за управление на автомобил.
Иван Г. е обвинен за това, че през периода 23 октомври до 22 декември 2008 г в Габрово, при условията на продължавано престъпление,
Районна прокуратура в Габрово е внесла в съда обвинителен акт за използване на фалшива диплома от 31-годишен мъж. Той ще отговаря за документно престъпление при издаване на свидетелство за управление на автомобил. Иван Г. е обвинен за това, че през периода 23 октомври до 22 декември 2008 г в Габрово, при условията на продължавано престъпление,

Лавров: Турция може да е съгласувала със САЩ нападението срещу Су-24

http://www.cross.bg/tyrtziya-lavrov-vazhi-1489468.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров счита, че турските власти са могли да съгласуват със САЩ решението си да свалят руския бомбардировач Су-24 над сирийската територия, тъй като Турция влиза в състава на американската коалиция, предаде ТАСС. „Турция формално се явява член на коалицията, създадена от САЩ, – каза той пред журналисти. – Освен задълженията, съдържащи се в руско-американския меморандум по линия на военните за избягване на инциденти във въздуха и за приемането на конкретните мерки, изброени в този меморандум, американците записаха в него, че той важи за всички участници (в коалицията), включително и на Турция. Но турците не са предприели каквито и да било от мерките, предвидени в този документ“. Лавров отбеляза също, че освен руско-американският меморандум, съществува и вътрешна коалиционна дисциплина. „Някои членове на коалицията, включително и тези, които предоставят свои бойни самолети за нанасяне на удари по територията на Ирак и Сирия, ни увериха, че понеже самолетите, които са на въоръжение на техните ВВС са американско производство, американците изискват преди да нанасят удари, да поискат съгласието на САЩ за такива действия, – съобщи руският министър. – Доколкото разбрах, нашият самолет е бил свален от американски F-16

НАТО призова за успокояване на напрежението между Русия и Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=307345

На извънредната среща на съюзниците от Алианса в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руския самолет в турското въздушно пространство. НАТО подкрепя версията на турските власти за нарушеното въздушно пространство и обстоятелствата при обстрела на руския бомбардировач Су-24, стана ясно от изказването на генералния секретар на НАТО: „Анализите, които получихме от няколко съюзници през деня, съвпадат с информацията, представена от Турция".

Цацаров обвини депутата от ГЕРБ Методи Андреев в конфликт на интереси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135488

Главният прокурор Сотир Цацаров е дал народния представител от ГЕРБ Методи Андреев на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, съобщи БГНЕС.
От думите на обвинител №1 става ясно, че поводът е оказан от Андреев натиск върху полицейски шеф в Пловдив. Според Цацаров,
Главният прокурор Сотир Цацаров е дал народния представител от ГЕРБ Методи Андреев на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, съобщи БГНЕС. От думите на обвинител №1 става ясно, че поводът е оказан от Андреев натиск върху полицейски шеф в Пловдив. Според Цацаров,

Цацаров обвини депутата от ГЕРБ Методи Андреев в конфликт на интереси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135499

Главният прокурор Сотир Цацаров е дал народния представител от ГЕРБ Методи Андреев на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, съобщи БГНЕС.
От думите на обвинител №1 става ясно, че поводът е оказан от Андреев натиск върху полицейски шеф в Пловдив. Според Цацаров,
Главният прокурор Сотир Цацаров е дал народния представител от ГЕРБ Методи Андреев на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, съобщи БГНЕС. От думите на обвинител №1 става ясно, че поводът е оказан от Андреев натиск върху полицейски шеф в Пловдив. Според Цацаров,

Парите за катаджиите не били рушвет, а благодарност

http://www.cross.bg/rylev-ivaiilo-trupkov-1489466.html

/КРОСС/Свидетелят по делото срещу подкупния катаджия Сашо Тръпков, Ивайло Рулев заяви категорично, че полицаят не му е искал пари.Свидетелят е сред шофьорите, които са записани в любителското видео. Ивайло Рулев обаче подал на катаджията класьор, в който имало различни банкноти. Тръпков си взел 10 лева. „Аз му ги дадох в знак на благодарност, затова че не ми състави акт", е заявил свидетелят пред следовател. Пред съда днес той доплъни - „Не съм ги давал за рушвет, а да се почерпи". Свидетелят уточни, че има страх да не го подведат под отговорност и затова няколко пъти наблегна на факта, че не е давал парите като подкуп. Свидетелят не е видял къде катаджията е сложил парите, след като си ги е взел. Рулев е бил спрян от катаджията, документите му са били проверени и всичко е било наред. Проблемът е бил, че е шофирал без предпазен колан, поради което обвиняемият катаджия му е казал, че е в нарушение. След вземането на показанията на Ивайло Рулев, съдът даде 30-минутна почивка, в което време обаче бе подаден сигнал за бомба. Проверката най-вероятно ще доведе до насрочване на друга дата за следващо заседание по делото срещу Сашо Тръпков.  

Младото поколение имигранти в Белгия е изгубено, предупреждава мюсюлмански лидер

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/25/2656500_mladoto_pokolenie_imigranti_v_belgiia_e_izgubeno/?ref=rss


Цел на "Ислямска държава" са младите и безработни мюсюлмани в Брюксел, заяви директорът на най-голямата джамия в града.

"Някои от тях набират млади хора. Дават им грешна информация за това какво ще намерят там [в Сирия] и се опитват да ги изпратят в ада. Когато отидат там, сами разбират истината", коментира директорът на джамията "Парк дю Сенкантенер" Джамал Салех Моменах пред EU Observer.

"Ако хората имаха работа и възможности тук, не биха заминали, вярвайте ми", добавя той.

Радикалистите търсят "млади хора без опит в живота". По думите му тези, които нямат работа, са много по-уязвими на пропаганда.

"Свободното време не влияе добре на младите. Те трябва да бъдат ангажирани, независимо дали работят в завод, компания или ходят на училище. На арабски имаме поговорка "Ако имаш младост и свободно време, ще свършиш беля", коментира Моменах.

"По-възрастното поколение на белгийските мюсюлмани имаше повече късмет от днешните млади. Когато те дойдоха, всичко им беше на разположение. Намериха добри възможности тук. Но за новото поколение е по-трудно да намери работа, добро здравеопазване. Това е заради икономическата ситуация в Европа. В момента нищо не е такова, каквото беше преди. Всичко в Европа се промени", добавя духовникът.

Абделкадер Дахмихи, който работи в ислямския културен център, допълва, че институцията е убедила над 400 белгийски мюсюлмани да не отидат в Сирия:

"Говорих с няколко младежи, които бяха там и се върнаха. Тя бяха страшно разочаровани. Казаха, че не е било нищо подобно на онова, което са им обещали."

В същото време вътрешното министерство на САЩ заяви, че определени квартали във и около белгийската столица (Моленбек, Лаекен и Вилворде) имат най-висок процент на присъединяващи се към "Ислямска държава" на глава от населението в целия свят.

Ченалова сензационно: Янева ми предлагаше пари, за да не говоря срещу главния прокурор

http://frognews.bg/news_102548/CHenalova-senzatsionno-IAneva-mi-predlagashe-pari-za-da-ne-govoria-sreshtu-glavniia-prokuror/

Бившата шефка на СГС Владимира Янева е предлагала пари на съдийката Румяна Ченалова след пускането й от ареста. Това сподели тя в интервю за сайта „Биволъ”.

По красотата посрещат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134494

До такава степен сме свикнали ежедневно да полагаме грижи за външния си вид, че почти сме забравили втората част от поговорката. И колкото и да твърдят, че умните жени не се отличават с идеална красота, ама имате дори само капка здрав разум, със сигурност не пропускате да обърнете внимание на тялото си.
До такава степен сме свикнали ежедневно да полагаме грижи за външния си вид, че почти сме забравили втората част от поговорката. И колкото и да твърдят, че умните жени не се отличават с идеална красота, ама имате дори само капка здрав разум, със сигурност не пропускате да обърнете внимание на тялото си.

Камерунецът Нгом близо до договор с "Левски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135467

Камерунецът с френски паспорт Санти Нгом най-вероятно ще подпише с отбора на Левски до края на седмицата, съобщи bTV. 22-годишният нападател тренира повече от седмица със
Камерунецът с френски паспорт Санти Нгом най-вероятно ще подпише с отбора на Левски до края на седмицата, съобщи bTV. 22-годишният нападател тренира повече от седмица със "сините" и ръководството е доволно от показаните качества от страна на юношата на ПСЖ. Очаква се контракта на Нгом да е до лятото,

Камерунският нападател Нгом близо до договор с "Левски"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135482

Камерунецът с френски паспорт Санти Нгом най-вероятно ще подпише с отбора на Левски до края на седмицата, съобщи bTV. 22-годишният нападател тренира повече от седмица със "сините" и ръководството е доволно от показаните качества от страна на юношата на ПСЖ.
Очаква се контракта на Нгом да е до лятото,
Камерунецът с френски паспорт Санти Нгом най-вероятно ще подпише с отбора на Левски до края на седмицата, съобщи bTV. 22-годишният нападател тренира повече от седмица със "сините" и ръководството е доволно от показаните качества от страна на юношата на ПСЖ. Очаква се контракта на Нгом да е до лятото,

Екшън в Голямо Белово: Полицаи се струпаха заради бутане на стопански постройки

http://pik.bg/екшън-в-голямо-белово-полицаи-се-струпаха-заради-бутане-на-стопански-постройки-news441616.html

Екшън в Голямо Белово: Полицаи се струпаха заради бутане на стопански постройки

Екипи на РУ "Полиция" в Септември и полицейския участък в Белово са в района на село Голямо Белово, за да осигурят нормалното протичане на процедура по бутане на две незаконни стопански постройки, съобщават от полицията в Пазарджик. Около 15 полицаи са пред последната къща от селото в посока Юндола, където трябва са бъдат съборени две стопански сгради. Там има и техника, с която ще бъде изпълнена процедурата. Полицейското присъствие има само една цел - да се осигури изпълнението на разпоредби от Закона за устройството на територията и на заповед на кмета на Община Белово. Полицаите трябва да осигурят обществен ред и спокойствие, обясни Стоянов.

"Пред къщата ми има около 40 полицаи, които ни избутаха и в момента машините започват да бутат сградата, в която са животните ми", Любомир Варев, собственик на стопански сгради в село Голямо Белово, съобщава Фокус

Това се случва само въз основа на заповед на кмета на община Белово, която съм обжалвал. Имам обръщение на областния управител към кмета, за спиране на процедурата, но въпреки това започва събаряне. През миналата година е променен статута на земята, която е обявена за общинска и за това е издадена тази заповед, обясни Варев.

Близо хиляда медицински сестри годишно напускали България

http://pik.bg/близо-хиляда-медицински-сестри-годишно-напускали-българия-news441615.html

Близо хиляда медицински сестри годишно напускали България

През последните 25 години страната ни са напуснали 24 хиляди медицински сестри, каза Милка Василева - председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Василева участва във форум, посветен на здравната политика и организиран от омбудсмана Мая Манолова.

Василева изрази тревогата си, че в България за 30 болни се грижи една медицинска сестра. От началото на тази година асоциацията е издала 498 удостоверения, които обикновено медицинските сестри изискват, за да напуснат страната ни и да работят в чужбина, допълни тя.

Василева посочи, че медицинските ни сестри започват с базова заплата 1800 евро, докато в България те получават средно месечно възнаграждение 520 лева. Колкото и да сме милосърдни, всяко нещо има край, каза още Василева и добави, че в България има недостиг и на акушерки, и на медицински лаборанти, пише БТА.

Мними служители на ЕВН събират лични данни и неплатени сметки

http://www.mediapool.bg/mnimi-sluzhiteli-na-evn-sabirat-lichni-danni-i-neplateni-smetki-news242274.html

Неизвестни лица се представят по телефона за служители на доставчика на таз за Югоизточна България ЕВН и събират лични данни на хората и имота им за неясни цели, предупредиха в сряда от енергийната компания. В други случаи пък се представят за техници и отчетници, дошли на място да съберат не платената сметка. Измамите станали ясни след сигнали на клиенти за обажданията, при които им били искани името на титуляра на партида за електроенергия, адреса, както и информация относно членове на семейството и др. Регистрираните в последния месец подобни случаи са от районите на Димитровград, Хасково и Ямбол, но потребителите не са се поддали на манипулацията и са се обадили в телефонния център на дружеството. То посочва, че когато актуализира данните на своите клиенти това става с лично посещение на служител или по телефона, но сътрудниците се легитимират с име, фамилия и обясняват в детайли повода за посещението или обаждането. Всеки клиент може да извърши проверка за съответния сътрудник по име, фамилия и телефонен номер в денонощния телефонен център на дружеството на тел. 0700 1 7777. В допълнение ЕВН напомня, че събиране на дължими суми за консумирана енергия или за технически услуги никога не се извършва в брой и на място от техници или отчетници на дружеството. Компанията съветва клиентите си при всяко съмнение да сигнализират на денонощната линия  и да сигнализират в МВР.

ЕНЕРГО-ПРО с регионален търговски директор за Южна България

http://www.cross.bg/bulgariya-energo-pro-pazar-1489465.html

/КРОСС/ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги продължава да разширява своята дейност на територията на цялата страна. От ноември компанията има регионален търговски директор в Южна България, базиран в град Пловдив. ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги е част от чешката група ЕНЕРГО-ПРО, която притежава дружествата за разпределение и снабдяване с електрическа енергия в Североизточна България. С либерализацията на енергийния пазар в България компанията разшири своята търговска структура и обслужва клиенти на свободния пазар на територията на цялата страна. Костадин Илиев е новият търговски директор в екипа на ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги. Той е магистър по икономика, с повече от 20 години професионален опит в сферата на обслужването на клиенти на различни управленски позиции в банковия сектор. Костадин Илиев ще вложи своя професионален опит в обслужването на клиентите и предлагането на продуктовото портфолио на компанията на пазара по свободно договорени цени на електроенергия в Южна България. Развитието на свободния пазар през последните няколко години създаде по-широк хоризонт както на потребителите, които могат да изберат своя доставчик на електроенергия, така и на компаниите, които в конкурентни условия се стремят да предложат на своите клиенти продукти, които в най-голяма степен да отговарят на техните нужди.  

През септември външният дълг спада с 5,2 милиарда евро на годишна база

http://econ.bg/Новини/През-септември-външният-дълг-спада-с-5-2-милиарда-евро-на-годишна-база_l.a_i.709233_at.1.html

Към края на септември тази година брутният външен дълг в страната е регистрирал спад от 5,157 милиарда евро на годишна база, достигайки до 34,199...

През септември външният дълг спада с 5,2 милиарда евро на годишна база

http://econ.bg/Новини/През-септември-външният-дълг-спада-с-5-2-милиарда-евро-спрямо-септември-2014-г-_l.a_i.709233_at.1.html

Към края на септември тази година брутният външен дълг в страната е регистрирал спад от 5,157 милиарда евро на годишна база, достигайки до 34,199...

Уведомяват селата кога остават на тъмно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135465

Кметовете и жителите на населените места в Община Велико Търново вече ще знаят предварително за плановите спирания на тока заради профилактика. Това бе договорено по време на тяхна среща с представители на електроразпределителното дружество "Енерго Про - България", която бе открита от заместник-кмета на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова.
Кметовете и жителите на населените места в Община Велико Търново вече ще знаят предварително за плановите спирания на тока заради профилактика. Това бе договорено по време на тяхна среща с представители на електроразпределителното дружество "Енерго Про - България", която бе открита от заместник-кмета на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова.

Магията на "Disney" и "DreamWorks" през очите на един български аниматор

http://offnews.bg/news/n_1/n_595170.html

Емил Симеонов е художник и 3D аниматор, роден и израснал в България, където работи до 1989 г. Веднага след падането на комунизма заминава да работи зад граница и то не къде да е, а в студиото за анимация на Стивън Спилбърг в Лондон - "Amblimation". Оттам насетне кариерата му тръгва рязко нагоре, отвеждайки го в различни страни и континенти, както и в различни филмови студиа, две от които са "DreamWorks" и "Disney", които, в случай че сте живели в пещера, са отговорни за създаването на някои от най-любимите анимационни филми на малки и големи по целия свят.  Симеонов оставя своя отпечатък в множество продукции, част от които са „Трансформърс“, „Принцът на Египет“ , „Забвение“ , „Синбад – Легендата на седемте морета“ , както и „Златният компас“ - носител на наградата „Оскар“ точно за визуални ефекти. През последните няколко месеца аниматорът отново си е в България, където работи по холивудски и родни проекти в "Worldwide FX" - студиото за визуални ефекти, част от  "Ню Бояна" . Освен това той е и един от преподавателите в курса по 3D визуални ефекти , който даде шанс на 16 българи (12 от които получиха стипендии за напълно безплатно обучение) да влязат и да се обучат в кухнята на едно от най-големите филмови студиа в Европа. OFFNews се срещна с Емил, за да ни разкаже за пътя си от България до Холивуд, актуалните тенденции в анимацията, ефектите в киното, дупката между поколенията в страната и още много.  Как един човек, израснал и завършил в социалистическа България, отива да работи в студиото на Стивън Спилбърг? Може да се каже, че всичко започна през 1978 г., когато постъпих да работя в киноцентъра в „Бояна“. Тогава все още се правеха български артистични филми и телевизионни сериали, сред които и "Тримата глупаци", по които съм правил миниатюри. Един ден във ВИТИЗ, сега НАТФИЗ, обявиха началото на специализиран едногодишен практически курс само за специалност анимация, който се различаваше сериозно от редовната 4-годишна специалност по анимационна режисура в университета. Завърших го и започнах да се занимавам активно с анимация, като скоро след това в България настъпи т.нар. "тиха революция" от 1989 г., 6 месеца след която кандидатствах за работа в Лондон и заминах с работна виза за "Amblimation", което беше анимационният филиал на студиото на Стивън Спилбърг „Amblin”. Там работих като асистент аниматор по 3 филма, преди Джефри Каценбърг - човекът, създал и развил за 10 години целия анимационен отдел на "Disney" и отговорен за хитовете им от „Аладин“ до „Цар лъв“ - да напусне "Disney" и да създаде „DreamWorks”. Малко след това повече от 60 души бяхме преместени от Лондон в Лос Анджелис, за да работим по първия филм на новото студио - „Принцът на Египет“. Там вече започнах да бъда младши аниматор, направих малко дизайн на част от второстепенните герои, и останах да работя в следващите 5-6 години, а после се преместих за около 2 години в „Disney“. Точно в това време обаче нещата започнаха да се променят, излязоха филмите на „Pixar“ и цялата индустрия се преобърна и се насочи към 3D анимацията, 2D изкуството почти замря и изчезна, като в момента почти го няма с изключение на няколко интересни филма, но те са нискобюджетни и не са популярни. Може би някои от анимационните сериали все още са 2D? Сериалите да, но и те се правят вече на таблети и компютри, те са 2D обаче използват 2D програми, които да ги рисуват, попълват, оцветяват – всичко освен може би писането на сценария се прави на компютър. Това добре ли е, или е зле? В началото, когато се появиха първите 3D филми, бях много скептичен, защото нивото на 2D анимацията тогава беше много високо, говорим за „Покахонтас“, за „Тарзан“, ние пък нарисувахме  „Spirit“ , а после „Синбад“, който също беше много интересен. През това време компютърната анимация все още прохождаше, беше немислимо да се направи пълнометражен филм и затова в началото не започнах да работя с нея, даже бях сред последните, които се преориентираха към 3D анимацията – голяма грешка. Трябваше по-рано да го направя, защото софтуерът и програмите се развиха изключително бързо, като днес вече можем да правим неща, които с 2D никога нямаше да успеем - говоря не само като техника и визуално, ами като артистична експресия. Има ли плюсове 2D анимацията пред 3D? Има едно специфично чувство и усещане, когато човек види рисунка в движение, която той знае, че е нарисувана на ръка, това е доста специфично нещо. Но то вече не върви и не става за пълнометражен филм, може да се използва в кратка форма, 10-15, дори 20-минутен филм, но вече не може да задържи зрителя за час и половина-два. Кадър от "Трансформърс: Отмъщението". Какви интересни случки можете да разкажете от големите продукции, където сте участвал? Имаше един аниматор на име  Джеймс Бакстър , който работеше за „Disney“, той е супервайзър на маймуната в „Цар лъв“, бабуина с пръчката. Та той дойде в „DreamWorks”, за да работи по  „Пътят към Елдорадо“ , втората продукция на студиото, която, смея да кажа, беше изключително интересно и богато филмче, по което много се радвах да работя. Там Джеймс беше супервайзър на Тулио, героя с дългата черна опашка, а аз бях в неговия екип. Един ден той ме повика при себе си, обясни ми какво иска от кадъра и ме отпрати да работя. Върнах се в офиса си, започнах да рисувам и след няколко часа работа реших, че всичко е готово и отидох да му покажа кадъра. Той го погледна, рече ми, че не е така, по друг начин трябва да стане, но не там беше въпросът - докато той ми говореше, аз погледнах бюрото му и видях, че той вече е завършил своя кадър, който беше 2 пъти по-дълъг от моя, а в кошчето му за боклук нямаше нито една хартийка. Той цял ден не беше сгрешил и една рисунка! Тогава изпаднах в тотална депресия и си казах, „Защо съм се мъчил тези 15 години, няма да стане аниматор от мене“. Но след това пих една английска бира и се оправих. Като чуем „Disney“, „Pixar“, „DreamWorks”, си представяме нещо огромно, масивно със зверски професионалисти и труд, така ли е всъщност, или е по-леко? Абсолютно вярно е това, те са на много високо ниво, защото вземат таланти от целия свят и от най-добрите училища, наемат най-младите и прогресивни хора с много амбиция, новаторски идеи, хъс и работливост. Колко голям е екипът на „DreamWorks”, да речем? Студиото им беше около 2000 и нещо души, ако не се лъжа. Но там се работят по 2-3 филма едновременно, има екипи, които ги изграждат визуално, които правят сторибордове , има други филми в процес на работа, трети пък се завършват и им трябват още повече хора. Понякога се наемат хора и екипът набъбва повече и когато свърши проектът, се смалява. Както се прави във всяко студио и особено сега, когато за визуалните ефекти за игралните филми се работи на проекти, на парче - събира се екип за определен проект и филм, който след 6-7 месеца, като всичко приключи, се разпуска и се събира нов за следващата продукция. Така че самата индустрия се промени доста, преди човек знаеше, че може да работи на едно място 5-6 години и повече, да прави филм след филм, а сега след всеки проект трябва да се адаптира, да сменя студиото, държавата. Аз съм ходил в Канада вече 2 пъти по работа, от Лос Анджелис се върнах обратно в Лондон за проект, после пак отидох в ЛА - нещата в последните 5-6 години са все така на парче и виждам, че всичките колеги са по този начин, пътуват на различни места, за да се изхранват. Даже няколко колеги, след като завършихме втория „Трансформърс“ в "Digital Domain", заминаха за Нова Зеландия, но не помня за кой голям проект на „Weta Workshop”. Това не е ли много натоварващо, успява ли човек да си намира работа, така че да не остава 1-2 месеца примерно без заетост? Даже може и по 4 и повече месеца човек да остане без работа. Забелязал съм, че това е негативно за индустрията, защото последният път, когато бях в „Digital Domain” за „Забвение“ с Том Круз, бях главен аниматор на екипа и започнахме с 5-6 души, а завършихме с 10-12. Тогава от самото начало ми направи впечатление, че в момента, в който някой го наемат на работа, той започва да търси следващ проект, което малко вреди на целия екип и концентрацията да работиш по това, за което си нает. Още втората седмица започнаха да питат какъв е следващият филм, ще бъдат ли назначени и става малко какафония, но пък явно е полезно за бюджета, защото искат да съкращават от глухото време, в което няма да се работи. Но такава е индустрията, доста конкуренция има. Това е положението в големите студиа, а в по-малките? По-малките действат на същия принцип, но когато има работа, когато има 2-3 филма един след друг, екипите си стоят. Имам колеги, с които започнахме в „DreamWorks” през 1995 г. някъде, които все още ги виждам в надписите, но не са много. Има вълни от хора и талант, които се получават през някакво време, и аз явно съм хванал една от тях през 90-те, когато кипеше анимационната индустрия в Лондон и събираха хора от цяла Европа. Може би заради тази случайност ме взеха и мен, а аз даже не говорех английски тогава, не, че говоря по-добре сега. В момента Ванкувър е много популярен, почти всички студиа отвориха филиали там. Естествено, държавата ги подпомага, защото 20-30% от таксите на всички продукции в Британска Колумбия се връщат. Това влияе много на продукциите и бюджетите, но не много и на нас, ние си пътуваме като сезонни работници. В сегашните условия как може някой млад аниматор или специалист по ефектите да си намери работа? Първо, колкото и да не е задължително, едно образование е много важно, трябва да се мине през всички етапи образователно, защото човек не може да има пропуски, тъй като няма да може да прогресира и да се надгражда както трябва. С България не съм много запознат, но не мисля, че тук има някакво стабилно образование на високо ниво. В НАТФИЗ и НБУ има специалност анимация, където се учат хора, но не съм сигурен доколко е наблегнато на 3D анимацията. Има таланти, има желаещи, но не са много, не е море от хора, откъдето да израснат големи таланти. Както навсякъде и във всичко, количеството ражда и качеството. От около година съм тук и не съм забелязал в анимационните среди да има голямо развитие и стабилно образование, което имаше преди, по времето на социализма. За да има повече обучени аниматори и съответно количество, повече хора трябва да имат финансовата възможност да си го позволят – първо да се обучат, а след това и да си закупят техника, с която да работят и да се развиват. Комбинация от всичко е, да, със сигурност курсовете струват пари и без тях не може да мине, и, второ, трябва да се изберат хората, които да ги образоват, защото има дупка между генерациите в момента – няма хора, които да обучат новото поколение аниматори. Във всички сфери на висшето ни образование, с които съм запознат, има изоставане от страна на преподавателите в областта на новите технологии и новите тенденции. Масово работещите в университетите са 50-60-70-годишни. Да, да, има дупка в поколенията. Може би специалистите , които напуснаха България, за да работят в чужбина преди време, сега трябваше да преподават тук – но тях ги няма. Получи се един вакуум между 70-80-годишни преподаватели и професори, които не могат да изпратят един имейл, и младото поколение, което има съвсем различни нужди като образование. Не знам как ще се покрие този вакуум, може би с времето. Светът в момента е доста отворен, особено с интернет, можеш да се образоваш и следиш последните тенденции в анимацията и без да ходиш в чужбина. Въпросът е да си амбициозен, да имаш малко талант и да си доста работлив. Част от студентите в курса на "Ню Бояна" по визуални ефекти по време на работа. Снимка: OFFNews. Стигаме до момента с курса, който водите, ще разкажете ли за него?  За курса кандидатстваха около 60 души от цялата страна, които се подбраха по резюмета и видео демо, след което направихме интервю с около 20 души, от които взехме 16. Курсът е безплатен за 12 от тях, плаща се от „Ню Бояна“, той е строго специализиран за изграждане на кадри за работа, като се фокусира върху практиката, а не върху теорията. Преди около 2 месеца момчетата и момичетата започнаха обучението си с общообразователен курс за това каква е идеята на визуалните ефекти и какво върши едно студио за визуални ефекти. След това се разпределиха в отделни специалности – анимация, моделиране, лейаут, симулации, осветление, като най-големият екип е 3D анимацията. Курсът ще приключи някъде около 5-и февруари и ще положат изпит. Искам за времето, което той се провежда, да им покажа всичко, по което съм работил и да знаят колкото се може повече в областта на анимацията. Това ли трябва да се прави от университетите и от частните институции, да създават подобни курсове, които да образоват младите в последните тенденции? За да има предлагане, трябва да има и търсене, но не може и да търсиш нещо, което го няма. Точно така, трябва да има много курсове, не съм сигурен дали други частни или държавни образователни заведения предлагат такива неща, но нашият курс е уникален, защото преподаваме на най-високо ниво. Преподаваме това, което работим в момента, а ние работим по холивудски продукции, обучаващите се тук ще са в кухнята на нещата, ще видят как се правят игрални филми. С какво се занимават в момента, видях някакви комини и хеликоптери? Сега правим тест. Първият тест, с който да видим на какво са способни, беше да направят цикъл на човек, който да ходи. В момента вторият им тест е кадър от филма "Непобедимите" – едни хеликоптери се гонят между комини, което е заснето в „Кремиковци“. Сега слагаме компютърно генерираните хеликоптери в сцената и ги анимираме, което е реалистичен кадър.  Каква е следващата стъпка на развитие за момчетата и момичетата след края на обучението им? Някои от тях вече са професионалисти, когато кандидатстваха, работеха или в телевизия, или по други студиа. Така че дори да не ги наемем, това ще им помогне в бъдеще. Идеалният вариант е поне 1-2 души да завършат анимационния модул на курса и да ги наемем на работа в „Ню Бояна“. Това беше де факто целта, затова казвам, че това не е теоретичен, а практичен курс. Ще има ли следващи издания на курса и ще продължи ли Вашата работа в „Ню Бояна“ или си търсите работа в Австралия и Нова Зеландия вече? Засега намерението е да се провеждат такива курсове поне веднъж годишно. Колкото повече курсове има и колкото повече хора минават през тях, толкова повече таланти ще се появяват - особено без пари, както го правим ние. Което не е маловажно, между другото, защото работилницата продължава няколко месеца по цял ден - от 09:00 до 18:00 часа, което пречи на курсистите да се обучават и да изкарват пари. Преди няколко месеца в „Ню Бояна“ завършихме „London has Fallen” , който излиза март догодина. В него има доста наша работа – няколко разрушавания на мостове, избухвания, каскади и т.н., като той е продължение на „Olympus has Fallen” с Джерард Бътлър в главната роля. След това се заехме с няколко филма и продукции, върху които работим и в момента, курсът е допълнително занимание, с което се заехме благородно. Кои са те? Не мога да кажа, тайна е. Мога да споделя обаче, че проектите ни са интересни и разнообразни – анимации, реклами, големи игрални филми. В момента разработваме един 3D анимационен сериал, който ще бъде чисто български, вътрешен продукт на „WorldWide FX“. Отделно до 2 години има перспектива да се започне работа по анимационен пълнометражен филм, като се създаде цял екип, който да може да поеме една голяма продукция като „Ледена епоха“ примерно. Може ли да се развива студиото в „Бояна“ само с български кадри, вместо да се привличат на парче хора от чужбина? В момента зависи. Да вземем големи продукции като „Star Wars”, където има и същества, и по-сложни анимации – не можем да го поемем като работа, защото се броят на пръсти талантите. Но това е целта на курсовете, да се обучават хората. Кадърът с хеликоптерите и комините, по които работят обучаващите се в курса. Снимки: OFFNews. Изгубили ли сте рефлекса да рисувате на ръка? Все още се опитвам да рисувам, но много по-малко, естествено, някои неща съм ги забравил, но напълно да изчезне умението – не е. Не съм анимирал 2D от много време и не знам, ако започна, дали ще имам това усещане, което имах преди, за тайминг, перспектива, рисунка. Но все още работя по подобни неща, имам таблет, с който рисувам на ръка, и в момента работя по свой си проект за детска книжка. Вие самият радвате ли се на анимации, гледате ли? Много обичам, да, особено ако е направена добре – от японската анимация до холивудски проекти. Харесвам много „The Incredibles” , страшен филм, невероятно направен. Върху анимация или Ви е по-приятно да работите, или... Да, не довършвай въпроса, със сигурност върху анимация. По-забавно е, има повече актьорска игра, особено ако си главен аниматор или супервайзър на някой от главните герои, ти де факто си като актьор. В „Disney“ и „DreamWorks” има звезди аниматори, както има звезди актьори. На тях им се дава голям картбланш да изиграят ролята както те искат, както намерят за добре в полза на филма. Това е много по-творческо като процес на работа, отколкото анимирането на летящи хеликоптери в игрални филми например. Какво е бъдещето на анимацията, има ли тенденция, която да е явна, както преди години е навлизала 3D анимацията на мястото на 2D? Много философски въпрос. Тенденцията е, че с разви софтуерът е всичко може да се прави вече, всички стилове и начини на анимация в 3D. Забелязва се, че стиловете започват да стават по-екстремни и интересни, преди бяха по-стандартни и много „Disney“ тип. Вече като дизайн и история става по-разнообразно и общо, появяват се истории от различни краища на света. Колкото до игралните филми – там тенденцията е, че рано или късно всичко ще е CGI. Гледали ли сте някой филм, за който да си кажете: „Ей, много ме кефят ефектите, искам да работя с тези хора, в това студио“, или да имате мечтан проект? Не знам, нямам такъв желан проект. 99% от хората в индустрията мечтаят да работят по „Междузвездни войни”, да работят по Йода е най-великото нещо в кариерата им, но тогава след това няма какво да правят вече. Аз лично не съм луд фен на някаква поредица от сорта на „Междузвездни войни”, но по принцип обичам и се стремя да работя по филми, в които има създания, като в „Пърси Джаксън“ например, там имаше една хидра, по която работих. Драконите, хидрите и другите органични същества са ми по-интересни и приятни за работа, отколкото разни механични хеликоптери, роботи и др. Изключение правят роботите в „Трансформърс“, защото наподобяваха човешки същества, имаха характер, емоции. От хидрата се подсетих, че в „Игра на тронове“ има сцена, където Денерис гали главата на един от драконите си, който е легнал в скута ѝ. Преди да се намесят визуалните ефекти обаче виждаме, че тя гали някаква зелена топка на пръчка . Така ли протича всеки анимиран процес в киното? По принцип се снима първо на живо, с актьорите. Така, както в анимационните филми се записва първо диалогът, гласа на актьора, който озвучава, после от него се избират най-добрите реплики и върху тях се анимира вече. Кадърът с Денерис е заснет точно така. Но професията на актьорите стана доста трудна вече, защото 90% от това, което ги заобикаля, е компютърно генерирана анимация (CGI), те трябва да си представят къде се намират, че тук е замъкът, че там е драконът, на това място му е опашката и там трябва да го гали. Най-елементарното е да се сложи тенис топка, за да се покаже къде е главата или очите на дракона или съществото, за да може да се ориентира актьорът в 3D пространството къде да гледа, докато си изиграва сцената. Има полемика от 10-15 години вече, че компютрите ще заместят и актьорите, още не са, но все повече и повече се навлиза в това, че артистът играе сам в едно зелено пространство без нищо около него. Това е малко натоварващо, спомням си, че Иън Маккелън, който играе Гандалф във „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, се беше разплакал на снимачната площадка на един от „Хобит“-тите, тъй като беше заобиколен от зелено пространство и малки екрани с лицата на останалите актьори. Тогава той заяви, че не е станал актьор за това. Той е класически образован актьор от английската театрална сцена, така че е нормално да се шашне, като говори на зелени топки след десетки години кариера и 15 сезона на „Шекспир“. Но по-младите актьори се адаптират, те от самото начало на кариерите си работят на зелен екран. Защо точно зелено, да попитам като пълен лаик? В зависимост от това какви са дрехите на актьора, каква е средата и осветлението – трябва да е зелен или син екранът, защото като се композира после, това, което е героят, се изрязва. За да може да се изреже по-лесно и да няма отражения, се слага зелен екран. Ако имаш коса примерно, тя има много финни косъмчета, които трябва да бъдат изрязани, и зеленият екран е този, който е негативен като цвят. Няколко актьори могат да бъдат заснети на различни сцени на различни места и да бъдат композирани в един кадър. Ако има експлозии, огньове, пушеци, минаващи куршуми и т.н. - те са отделни елементи, които накрая се композират в едно цяло. "Пътят към Елдорадо". Какво е мнението Ви за игралните 3D филми по кината, много хора се дразнят, че повечето игрални филми, особено холивудските, се гледат само с 3D очила, а ползата от това е никаква? Някои наистина са грозни на 3D, но това не идва от факта, че се правят с 3D програми, ами самата им концепция не е пригодена за триизмерно представяне. Защо се прави това? Имам лична версия и тя е, че е за да надуят цената на билетите. Не съм се впечатлявал досега от филм на 3D на кино, 1-2 филма може би съм гледал, където 3D-то да е използвано максимално. Но това да слагам някакви очила, за да гледам филм, защото ще ми покажат как няколко камъка летят срещу мен и това би трябвало да го направи по-интересен – не мисля. Интересни са филми като „Гравитация“ със Сандра Бълок, той беше уникален, аз щях да си изляза на втората минута, понеже имам две фобии – от малки пространства и височини, а там ги има и двете, малката капсула и безкрайно високото пространство. В 3D така изглеждаше и звучеше, че направо влезнах в сцената и ми се зави свят буквално. По този начин може да бъде използвано 3D-то, но в други филми не виждам смисъл за няколко ефекта да се ползва. Има ли 4D кино или повече D-та? Има май, ходил съм на някакво, където клатят столовете и пускат миризми, не знам дали това се нарича 4Д. Бях чел преди време, че в някакъв киносалон прожектирали филм на ужасите и пуснали образа на мишките в краката на хората, не знам дали е истина това, но възможно ли е да се развият в бъдеще така филмите? Чрез холограми ли? Да, възможно е, вече има подобни неща и нищо чудно да се развие така индустрията. Не знам точно как може да стане комбинация от 3D екран и холограми, които да са в салона, но може да го измислят, или ще изскочи друга тенденция, към която да се насочат нещата.

Турция подкрепя ИД, съзряха националистите от "Атака"

http://www.cross.bg/islyamska-tyrtziya-durzhava-1489464.html

/КРОСС/Турция е на страната на Ислямска държава, обвиниха от "Атака" заради сваления руски самолет. Според националистите самолетът е летял над сирийска територия, а не над турска, за да води битка с ислямистите. Депутатите от "Атака" вече внесоха в деловодството на Народното събрание и проект за декларация за "осъждане на военната агресия на Република Турция спрямо Руската Федерация". "В момент, в който все повече европейски държави подкрепят антитерористичната коалиция срещу "Ислямска държава", начело с Русия, Турция извърши варварска военна провокация, унищожавайки руски военен фронтови бомбардировач СУ-24 във въздушното пространство на Сирийската арабска република. Със свалянето на самолета на антитерористичната коалиция, Турция заяви подкрепата си за "Ислямска държава", пише в декларацията на хората на Волен Сидеров. От партията настояват парламентът остро да осъди военното нападение над руски военен самолет, изпълняващ мисии, насочени срещу терористичната организация "Ислямска държава".  

БСП иска засилване на охраната в софийските училища и забавачки

http://www.mediapool.bg/bsp-iska-zasilvane-na-ohranata-v-sofiyskite-uchilishta-i-zabavachki-news242273.html

Заради атентатите в Европа БСП иска засилване на охраната в софийските училища и детски градини. Групата общински съветници от БСП е внесла в Столичния общински съвет (СОС) доклад с такова искане, съобщиха от БСП – София.   Левите съветници настояват да се направи преглед на състоянието на охраната в детските градини и училищата на територията на столицата. За резултатите от проверката да се информират постоянните комисии по "Образование, култура, наука и културно многообразие" и "Обществен ред и сигурност" на СОС. При обсъждането на бюджета на Столична община за 2016 г. да се планират средства за цялостно решение на проблема с оградите на училищните дворове, за да се гарантира сигурността на учащите се, настояват от БСП.   Аргументите им са, че в много от училищата оградите на дворовете не са в добро състояние и достъпът е възможен от няколко места. Освен това голяма част от училищата нямат достатъчно средства, за да разширят видеонаблюдението извън помещенията, в които се провеждат зрелостните изпити. Има училища в София, които не са наели охранителна фирма поради недостиг на средства. Така охранителният режим се осъществява от назначени от директорите портиери. Те нямат правомощията на охранители и по всяка вероятност нямат и капацитета да изпълняват охранителна дейност, смятат от БСП. При останалите училища, които се охраняват от охранителни фирми, проблемът е в качеството на предоставяната услуга. Поради "непрестижност" на охраняваните обекти – училища и детски градини, охранителите обикновено са пенсионери или лица със "съмнителни интелектуални и дори физически възможности", смятат в БСП.

Оспорват влога на Ахмед Доган в КТБ

http://business.actualno.com/osporvat-vloga-na-ahmed-dogan-v-ktb-news_509765.html

Влогът от 694 272,89 лв. в Корпоративна търговска банка (КТБ) на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган е в списък с вземания, които са оспорвани. Там са и финансовата помощ от 3,7 млрд. лв., предоставена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и цесии за около 85 млн. лв., сключени от завода "Дунарит". Списъкът е внесен на 23 ноември в Търговския регистър от синдиците на банката, съобщава "Клуб Z".  Сред оспорваните вземания е и влог от 448,27 лв. на Зара Петрова - жената, от коя

ЕК иска независима проверка по "Яневагейт" с изключване на замесените от процеса

http://crime.actualno.com/ek-iska-nezavisima-proverka-po-janevagejt-s-izkluchvane-na-zamesenite-ot-procesa-news_509769.html

Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса. Това се казва в позиция на Европейската комисия (ЕК), изпратена след запитване на Mediapool дали, според ЕК, е нужно да се разследва скандалът с изтеклите записи "Яневагейт" и дали главният прокурор да се оттегли временно. Прокуратурата е единственият орган в държавата, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившия шеф на Софийския градски съ

Осветена чорба в заведение или пълнен шаран за дома за Никулден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307383

Средно между 14 и 60 лева варират цените на празничните куверти за предстоящия празник на моряци, рибари и банкери Никулден във Варна, показа репортерска проверка на Moreto.net. Макар и по-малобройни от тези за Коледните и Новогодишни празненства, предложенията за 6 декември включват богат асортимент от рибни специалитети, шоу и музика и танци, и дори бонуси като СПА пакети.

Изчезналият руски пилот от сваления Су-24 е спасен!

http://www.bnews.bg/article-144246

Другият пилот на самолета е бил убит. Не е ясно какво се е случило с тялото му.

Полицията в Белгия: Терористът Мохамед е въоръжен!

http://petel.bg/Politsiyata-v-Belgiya--Teroristat-Mohamed-e-vaorazhen-__135307

30-годишният жител на Брюксел, община Моленбек, Мохамед Абрин, е обявен за международно издирване от полицията в Белгия, съобщава РИА...

Шамар за гражданите на Варна! Съдът реши, че ж.к. „Чайка“ може да бъде презастроен!

http://petel.bg/SHamar-za-grazhdanite-na-Varna--Sadat-reshi--che-zh-k-----CHayka----mozhe-da-bade-prezastroen--__135308

Административен съд – Варна обяви за нищожно решението на Общински съвет–Варна от август, с което съветниците отмениха решението си от...

Борисов: Да се въздържаме от войнственост и крайни изказвания за сваления руски самолет

http://petel.bg/Borisov--Da-se-vazdarzhame-ot-voynstvenost-i-krayni-izkazvaniya-za-svaleniya-ruski-samolet__135310

Снимка Булфото Бойко Борисов съобщи, че се работи за голям китайски инвеститор в строежа на следващите реактори на АЕЦ „Козлодуй”....

Бившият шеф на пътния фонд няма да получи осъдителна присъда и на втора инстанция

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-shef-na-patniya-fond-nyama-da-poluchi-osaditelna-prisada-i-na-vtora-instantsiya-news242272.html

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев няма да получи осъдителна присъда по първото си дело и на втора инстанция. Това стана ясно по време на заседанието на Софийския апелативен съд (САС) в сряда, на което казусът бе разгледан и обявен за решаване в срок. Това на практика означава, че решението на първата инстанция ще бъде потвърдено или делото ще бъде върнато за ново разглеждане. На 30 април съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) оправда Георгиев. Бившият шеф на фонда е обвинен в длъжностно престъпление, свързано с това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв. Първата инстанция обаче прие, че Георгиев не се е явявал възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които са сключвали договорите с фирмите на братята му "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Така съдия Крънчева се мотивира, че след като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица. Само преди месец Веселин Георгиев беше оправдан от СГС и по второто дело срещу него, което е за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от сключени 5 договора. Според обвинението те са за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по 20 000 лева.

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Сигнал за бомба изпразни Съдебната палата (снимки)

http://pik.bg/извънредно-в-пик-сигнал-за-бомба-изпразни-съдебната-палата-снимки-news441611.html

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Сигнал за бомба изпразни Съдебната палата (снимки)

Анонимен сигнал за бомба стана причина за затварянето на Съдебната палата, научи ПИК.

Стотици съдии, прокурори, адвокати и граждани бяха принудени да напуснат храма на Темида. Това е поредната заплаха за взривно устройство в държавната институция.

Често такива случаи са предизвиквани от тарикатските опити на някои подсъдими да отложат делата си.

Ненчев: Няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната ни сигурност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135447

"Няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в парламента.
„Наблюдаваме с тревога всичко онова, което се случи вчера, следим процеса, ще се произнесем след окончателната проверка”, посочи още той.
Според него страната ни трябва да има умерена позиция по
"Няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в парламента. „Наблюдаваме с тревога всичко онова, което се случи вчера, следим процеса, ще се произнесем след окончателната проверка”, посочи още той. Според него страната ни трябва да има умерена позиция по

EVN България предупреждава за измами от мними служители на дружеството

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MEsh_204oZo/

EVN България информира за постъпили сигнали в дружеството от клиенти относно различни опити за телефонни измами oт неизвестни лица. Според постъпилите сигнали клиентите получават телефонно обаждане от неизвестно лице, което се представя за служител на EVN България. Въпросното лице изисква от клиента данни – име на титуляр на партида за електроенергия, адрес, както и информация относно членове на семейството и др. Клиентите на EVN България не са се поддали на опитите за измама и са сигнализирали в телефонния център на компанията. Регистрираните в последния месец случаи са от районите на Димитровград, Хасково, Ямбол.

EVN България информира, че в случаите, когато компанията актуализира данните на своите клиенти – чрез лично посещение или по телефон – сътрудниците на EVN България се легитимират с име, фамилия и обясняват в детайли повода за посещението или обаждането. Всеки клиент може да извърши проверка за съответния сътрудник по име, фамилия и телефонен номер в денонощния телефонен център на дружеството на тел. 0700 1 7777.

В допълнение EVN България напомня, че събиране на дължими суми за консумирана енергия или за технически услуги никога не се извършва в брой и на място от техници или отчетници на дружеството.

EVN България съветва клиентите при всяко съмнение да сигнализират на денонощна телефонна линия 0700 1 7777. Дружеството съветва своите клиенти при подобни опити за измама да сигнализират и МВР.

ЕVN България
Телефонен център 24 часа в денонощието
0700 1 0007 – телефон при аварии
0700 1 7777 – телефон за обща информация и справки
0700 10207 – телефон за автоматична проверка на сметка
еmail: info@evn.bg
www.evn.bg

Дадоха на съд петима за отвличане и искане на откуп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135437

Окръжната прокуратура в Русе е внесла обвинителен акт срещу петима за отвличане на 36-годишна жена и искане на откуп 20 000 лв от съпруга и. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.
За злодеянието е повдигнато обвинение срещу Йордан Г., Гергина Г, Румен Г, непълнолетните Симеон Г и Иво Г.
Окръжната прокуратура в Русе е внесла обвинителен акт срещу петима за отвличане на 36-годишна жена и искане на откуп 20 000 лв от съпруга и. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. За злодеянието е повдигнато обвинение срещу Йордан Г., Гергина Г, Румен Г, непълнолетните Симеон Г и Иво Г.

Ретро наръчник за срещите през 50-те години

http://frognews.bg/news_102505/Retro-narachnik-za-sreshtite-prez-50-te-godini/

Ретро наръчник за срещите разкрива какви са били първите срещи за необвързаните жени през 50-те години.Изданието на списание Woman’s Own от октомври 1950 г. хвърля светлина върху правилата на срещите през този период. Наръчникът „Как да се държим в ресторант” изобилства от правила за младите жени. Едно от тях гласи: „Мъжът винаги прави поръчките, никога не питайте сервитьора сами”.

Ненчев: Няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната ни сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135431


"Няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в парламента. „Наблюдаваме с тревога всичко онова, което се случи вчера, следим процеса, ще се произнесем след окончателната проверка”, посочи още той. Според него страната ни трябва да има умерена позиция по

Военният ни министър призовава към „особена умереност” на България

http://www.cross.bg/nenchev-ministur-dogovora-1489462.html

/КРОСС/„Следим с тревога всичко онова, което се случи вчера. Следим този процес". Към момента няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България. Този успокояващ коментар направи военният министър Николай Ненчев по повод на сваления от Турция руски самолет. "България трябва да бъде особено умерена така, както и до момента, да имаме балансирана позиция", изтъкна Ненчев. Нашите партньори в ЕС и в НАТО трябвало също да проявят мъдрост в създалата се ситуация. "Вярвам в мъдростта на политическите лидери", каза още министърът на отбраната. Иначе военният министър поиска анкетна комисия в НС, която да проучи договора с Полша за ремонта на МиГ-овете. Ненчев бе в парламента, където бе одобрена програмата за развитие на въоръжените ни сили. Той се надява на широка подкрепа за ратификацията за ремонта на двигателите на нашите изтребители МиГ 29 в петък. "Не ме притеснява нищо". Така министър Ненчев отговори на въпроса дали се притеснява от евентуален съдебен иск, както заплаши руската компания, ако ратифицираме договора с Полша. "Аз съм на страната на държавата", подчерта той в коментар дали ще се ремонтират двигателите ни със стари части. Затова и той иска анкетна комисия в парламента да проучи договора. Защитавам националния интерес срещу комисионерите, категоричен бе Николай Ненчев.  

Руските туроператори анулират почивките в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135435

Руските туроператори анулират продадените до края на годината почивни пакети в Турция, предаде Интерфакс, позовавайки се на Руския съюз на туристическата индустрия.
Прессекретарят Ирина Тюрина заяви, че операторите ще предложат почивки в други дестинации. Те няма да могат да връщат пари, тъй като средствата вече са преведени на турските
Руските туроператори анулират продадените до края на годината почивни пакети в Турция, предаде Интерфакс, позовавайки се на Руския съюз на туристическата индустрия. Прессекретарят Ирина Тюрина заяви, че операторите ще предложат почивки в други дестинации. Те няма да могат да връщат пари, тъй като средствата вече са преведени на турските

Според Русия свалянето на изтребителя е планирана провокация

http://offnews.bg/news/n_1/n_597410.html

Инцидентът със свалянето на руския изтребител Су-24 прилича на планирана провокация. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. Имаме сериозни съмнения за това, че това е непреднамерен акт. Това много прилича на планирана акция, подчерта Лавров. В същото време той уточни, че Русия няма намерение да воюва с Турция и в отношението им към турския народ нищо не се е променило. Въпреки това по думите му свалянето на руския изтребител ще има ответна реакция и Москва ще преразгледа отношенията си с Анкара. Руският външен министър каза още, че терористи са използвали турска територия, за да подготвят атаки в други държави, без да даде повече информация по въпроса. Лавров повтори препоръката си руските граждани да се въздържат от пътуване в Турция. В същото време турското външно министерство обяви, че външните министри на Турция и Русия ще се срещнат в следващите дни, за да обсъдят ситуацията. По-рано днес турският премиер Ахмет Давутоглу направи опит да намали напрежението между двете страни, като обяви, че Турция не е знаела чий е сваленият самолет и е разбрала едва след съобщението на Москва. Въпреки това той защити свалянето на самолета, като подчерта, че Русия нееднократно е била предупреждавана, че Турция ще предприеме действия, ако руски самолети нарушават въздушното й пространство.

Руските туроператори анулират почивките в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135424

Руските туроператори анулират продадените до края на годината почивни пакети в Турция, предаде Интерфакс, позовавайки се на Руския съюз на туристическата индустрия.
Прессекретарят Ирина Тюрина заяви, че операторите ще предложат почивки в други дестинации. Те няма да могат да връщат пари, тъй като средствата вече са преведени на турските
Руските туроператори анулират продадените до края на годината почивни пакети в Турция, предаде Интерфакс, позовавайки се на Руския съюз на туристическата индустрия. Прессекретарят Ирина Тюрина заяви, че операторите ще предложат почивки в други дестинации. Те няма да могат да връщат пари, тъй като средствата вече са преведени на турските

Сергей Лавров: Русия няма намерение да воюва с Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=307372

Русия няма намерение да воюва с Турция, подчерта по време на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. „Ние не възнамеряваме да воюваме с Турция“, заяви Лавров пред журналисти. По думите му, Русия не е променила „отношението си към турския народ“.

Москва: Лавров не се е съгласявал на среща с турския си колега

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135430

Руският външен министър Сергей Лавров не се е съгласявал на среща с турския си колега Мевлут Кавусоглу по време на телефонния им разговор в сряда, обяви Кремъл.
Говорителка на Лавров опроверга по-ранно съобщение на турското външно министерство, че двамата министри се разбрали да се срещнат в следващите дни.
Руският външен министър Сергей Лавров не се е съгласявал на среща с турския си колега Мевлут Кавусоглу по време на телефонния им разговор в сряда, обяви Кремъл. Говорителка на Лавров опроверга по-ранно съобщение на турското външно министерство, че двамата министри се разбрали да се срещнат в следващите дни.

Театърът във Велико Търново с 500 000 лева дългове и стари заглавия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135423

Музикално-драматичният театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново тъне в борчове за около 500 000 лв, но ще излиза от кризата със стари заглавия. Пари за нови постановки няма. Васил Вълчев ще ръководи културната институция до обявяването на конкурс, след като преди около месец досегашният театрален шеф Христофор Йонов подаде оставка под
Музикално-драматичният театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново тъне в борчове за около 500 000 лв, но ще излиза от кризата със стари заглавия. Пари за нови постановки няма. Васил Вълчев ще ръководи културната институция до обявяването на конкурс, след като преди около месец досегашният театрален шеф Христофор Йонов подаде оставка под

Никарагуа отказва да пропусне хиляди кубинци към САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656444_nikaragua_otkazva_da_propusne_hiliadi_kubinci_kum_sasht/?ref=rss


Хиляди кубински мигранти, отправили се към САЩ, сa блокирани в Коста Рика, след като северната ѝ съседка Никарагуа отхвърли създаването на "хуманитарен коридор", съобщи агенция "Ройтерс".

Над 3000 души останаха на границата, а поне 150 кубинци пристигат всеки ден. Мигрантската вълна се засили в последната година, след като Хавана и Вашингтон обявиха затопляне на отношенията си.

Кубинците се боят, че това ще сложи край на американските закони, които им гарантират облекчена...

И "Рено" са мамели при тестовете на дизеловите двигатели

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/25/2656475_i_reno_sa_mameli_pri_testovete_na_dizelovite_dvigateli/?ref=rss


Германската лобистка група за околната среда DUH заяви във вторник, че емисиите на азотен оксид от "Рено Еспас" 1.6 dCi  са до 25 пъти по-високи от допустимите в Европейския съюз граници, позовавайки се на изследвания, направени от Университета за приложни науки в Берн, Швейцария.

DUH съобщи, че прекалено високите нива на емисиите за дизеловите двигатели на "Рено Еспас" са открити при новите европейски изпитателни цикли (NEFZ) в пет отделни теста при топъл двигател, предаде...

Ненчев предлага анкетна комисия да провери всичко, свързано с ремонта на МиГ-овете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2656478_nenchev_predlaga_anketna_komisiia_da_proveri_vsichko/?ref=rss


Най-добре е да се направи анкетна комисия, която да провери всичко, свързано с ремонта на МиГ-29, включително и договорите, които са били свързвани в миналото, протоколите и разговорите. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от агенция "Фокус". Той беше в парламента за приемането на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и за определяне числеността на въоръжените сили.

"Говоря само и...

БСП напусна парламентарната зала заради Фискалния резерв

http://www.cross.bg/suvet-organ-fiskalniya-1489461.html

/КРОСС/ Народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ напуснаха пленарната зала в знак на протест. Това се случи след като мнозинството гласува срещу предложението на левицата за член на Фискалния съвет и по този начин остави основната опозиционна сила без представител в контролния орган. Представителите на левицата заявиха, че единственото, което се постига с този акт, е създаването на един орган със съмнителна независимост и прозрачност на работата, осигуряващ комфорт на правителството. Михаил Миков: Опозицията няма да позволи Фискалният съвет да се използва за осигуряване на контрол на управляващите "Изправени сме пред процедура по избор на съвет, който трябва в много висока степен да създаде условия за независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка, с оглед на поддържане на устойчиви публични финанси. Предлаганите кандидати трябва да отговарят на високи професионални условия. Проф. Димитър Иванов е човек, който в годините е отстоявал независима и ясна позиция, включително когато е работил с президента на републиката и е участвал в работата на НС". Това заяви по време на дебатите председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той предупреди, че парламентът е изправен пред един сериозен риск - да нагласи по брой гласове състава на фискалния съвет и да бъде игнорирана опозицията. "Ако това се случи, съветът няма да отговаря на чл

Къде ще удари Путин

http://www.cross.bg/pytin-tyrtziya-strana-1489463.html

/КРОСС/Путин, разбира се, няма да остави Турция ненаказана. Това би ударило по безпрецедентния му статут на неоспорим лидер в Русия. Руснакът не прощава на провалилите се политици. Открита конфронтация с НАТО също не би допуснал - това значи Трета световна война. Вероятно ще има няколко турски самолета, които не са канени от правителството на Асад, докато Путин официално е поканен в Сирия. Арабският свят, в това число и Израел, са взели вече руска страна, така че Путин трябва да доказва не само в Русия, но и там, че е твърд и отстоява позиции. Съвсем наскоро, при срещата с Г-20 и световните лидери му засвидетелстваха уважение. Дали пък свалянето на руския бомбардировач да не дойде и заради това, като опит да бъде компрометирана Русия, заемаща вече главна роля в геостратегическото пространство, измествайки САЩ от мястото им на световен лидер. В момента ще има дрънкане на оръжия и прекратяване на дипломатически отношения, но не това ще запази лидерската позиция и авторитета на Путин. Руснакът няма да приеме хвърляне на прах в очите, защото той е честолюбив. По-скоро честолюбив и това честолюбие се приема в света като имперско високомерие. Руснакът няма да се задоволи и с прекратяване на туристическите си пътувания до Турция. Въпреки че това ще бъде сериозен удар върху Турската икономика. Руските туроператори прекратиха вече пращането на туристи там - можем да завиждаме на този патриотизъм - игнорирайки икономическите си интереси те поставиха Русия над тях

Г. Марков: По един повод може да пламне голяма война

http://frognews.bg/news_102546/G-Markov-Po-edin-povod-moje-da-plamne-goliama-voina/

Историческият опит показва, че понякога по един повод може да пламне голяма война. Това каза в Плевен акад. Георги Марков. Той припомни, че за атентата в Сараево малцина са предполагали, че ще разгори Първата световна война - верижно в нея се включват първо Австро-Унгария и Сърбия, след тях и Русия, Германия, Франция, Великобритания и се намесва светът. Така че от един повод може да избухне сериозен военен конфликт, заяви академикът, цитиран от БТА.

Скандални снимки на Боби от Биг Брадър (СНИМКИ 18+)

http://www.bnews.bg/article-144231

Скандални голи снимки на Борислав Атанасов от ''Къртицата”, който сега се изявява в „Биг Брадър Ол Старс”, пунликува списанието LOVE style.

Русия отличи с държавни награди екипажа на сваления бомбардировач

http://offnews.bg/news/n_1/n_597394.html

Руският президентът Владимир Путин е подписал указ за награждаване на командира и щурмана на сваления във вторник бомбардировач Су-24М, съобщи Интерфакс. Подполковник Олег Пешков, пилот на бомбардировача, е награден посмъртно със звезда на Герой на Руската федерация. Пешков е убит от тюркмени след катапултирането. Капитан Константин Мурахин - щурман на самолета е награден с орден на Мъжеството. Спасили са го руски и сирийски военни. По-рано Путин съобщи за него: „Мисля, че той се намира в базата, на летището“ („Хмеймим“, недалеч от Латакия). Посмъртно е награден с орден на Мъжеството матрос Александър Позинич. Той е участвал в спасителната операция и е убит от тюркмени в хода на издирвателните работи. Вчера бе съобщено за морски пехотинец, загинал при инцидент с хеликоптер Ми-8. Званията Герой на Руската федерация и Герой на труда Руската федерация са най-високите държавни награди в страната.

Лавров: Терористите използват територията на Турция за свои цели

http://www.cross.bg/izpolzvat-lavrov-siriya-1489459.html

/КРОСС/ Терористите използват територията на Турция за подготовката на терористични актове в Сирия и други страни, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. „Ние сега говорим за това, че терористите използват турската територия за подготовка на операциите си в Сирия и други страни“, заяви Лавров на пресконференция днес. „Това вече не трябва да е тайна за никого“, подчерта министърът.

Дейвид Ковърдейл с хитове на "Уайтснейк" и "Дийп Пърпъл" (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135331

Burn на
Burn на "Дийп Пърпъл" бе парчето, с което легендарната банда "Уайтснейк" започна концерта си във вторник вечерта в зала "Арена Армеец". Бандата пристигна у нас по покана на "София Мюзик Ентърпрайсис" и направи впечатляващо шоу.  Такива бяха и очакванията, залата бе напълно разпродадена и буквално претъпкана от фенове на метъл музиката.

Фенове на ЦСКА подеха кампания за оздравяване на клуба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135405

Сдружение
Сдружение "ЦСКА Акционерите" се зае с поредната си кампания за любимия отбор. В сайта на организацията беше публикувано писмо към феновете на "армейците", което публикуваме без редакторска намеса: Това писмо е отправено към всеки, който обича ЦСКА. За всички нас моментът е изключително труден и тежък, но и съдбоносен за нашия клуб.

Сдружение "ЦСКА Акционерите" поде кампания за оздравяване на клуба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135407

Сдружение "ЦСКА Акционерите" се зае с поредната си кампания за любимия отбор.
В сайта на организацията беше публикувано писмо към феновете на "армейците", което публикуваме без редакторска намеса:
Това писмо е отправено към всеки, който обича ЦСКА. За всички нас моментът е изключително труден и тежък, но и съдбоносен за нашия клуб.
Сдружение "ЦСКА Акционерите" се зае с поредната си кампания за любимия отбор. В сайта на организацията беше публикувано писмо към феновете на "армейците", което публикуваме без редакторска намеса: Това писмо е отправено към всеки, който обича ЦСКА. За всички нас моментът е изключително труден и тежък, но и съдбоносен за нашия клуб.

Държавата купува електромобили на чиновниците за 1 млн. лева

http://www.cross.bg/vasileva-vuzdyh-sreda-1489458.html

/КРОСС/Правителството отделя 1 млн. лв за закупуване на електромобили на държавната и общинска администрация, включително и за служителите на Министерски съвет, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на bTV. Всеки чиновник, който има желание да използва екологичен автомобил, ще може да се възползва от тази възможност. Средствата за закупуването им ще идват от Националния доверителен екофонд. Василева заяви, че по този начин администрацията ще даде добър пример на гражданите и ще покаже важността на придвижването с екологично чисти автомобили за справянето със замърсяването на въздуха в страната. От години редица български градове са на челните места в Европа по превишаване на допустимите норми на замърсяване на въздуха. Най-сериозен е проблемът с опасните за човешкото здраве фини прахови частици, а сред основните причини са битовото отопление и транспортът. В новата оперативна програма "Околна среда" са заделени 120 млн. лв. за справяне с проблема "мръсен въздух". Василева обясни, че с тези средства държавата ще подпомага добрите проекти на общините за по-чист въздух.    

Изложба Свилен Блажев "Пейзаж"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260871_%D0%98%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B2+%22%D0%9F%D0%B5%D0%B9%D0%B7%D0%B0%D0%B6%22

 2- 15 декември 2015г.

 Вернисаж:
2
декември 2015г. от 17:00 до 20:00 часа

 

Галерия „Нюанс”, ул. „Денкоглу” 42

 

 

На втори декември галерия  Нюанс, София ще събере почитатели и приятели на  един от най-харесваните съвременни художници у нас - Свилен Блажев. С новата си изложба – „Пейзаж“ Свилен Блажев ни представя три насоки в творческите си търсения по отношение на пейзажа. Обособени като три цикъла  –  Южни пейзажи,  Северни морета и природни картини от Ханджоу в Китай, те свидетелстват за силния заряд на автора  - да експериментира в нови насоки и да достига нови измерения на картинното внушение.
           
Разнообразието от настроения, стилови и композиционни похвати,  които представените произведения носят в себе си, създава oпределена динамичност на експозицията. От яркия, наситен колорит и светлите проблясъци, през сдържано сиво и бяло, до откровено графичното, тези естетически издържани творби създават усещане за аромата на горещ гръцки следобед,  дъх на море и мистични преживявания.
            За пейзажната живопис на Свилен Блажев, изкуствоведа Ружа Маринска пише : „Взети от видяното, тези пейзажи на Свилен Блажев всъщност изразяват скритото, невидимото – неговата чувствителност и природата на реакцията му“. И ако искате да видите и откриете невидимите емоции, които вълнуват един от най-известните съвременни автори у нас, заповядайте в галерия Нюанс.

 

 

 

                                                                                       
                                                                                                  Повече за автора:

 


            Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. в  Кюстендил.
Завършва Художествената гимназия през 1972г.  През 1980 г. завършва стенопис в НХА при проф. Димо Заимов. Член е на СБХ от 1981 г.
През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. 
Участвал е в над 200 общи и самостоятелни изложби в Европа, Азия и Северна Америка.
Носител на осем награди за живопис и рисунка на национални изложби.    През 1987 г. получава Гран При при на Международното триенале на реалистичната живопис. Носител е на националната награда „Струма” за цялостен принос и постижения в изкуството и други.
Картини на Свилен Блажев са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ Кюстендил, ХГ Сливен, ХГ Добрич, ХГ Монтана, ХГ Русе, ХГ Ловеч, музей „Пушкин” Москва, колекция Лудвиг – Кьолн и Ахен, колекция Брондо - Хелзинки, колекция Джулио Андреоти – Рим, Ватиканския музей за модерно изкуство, както и на колекции във Финландия, Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия, Белгия, САЩ и други. 

 

Малката армия и непълният резерв притесниха депутати на фона на кризата в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_597351.html

Армия между 37 хил. и 40 хил. души и непълният резерв може да се окажат сериозен пропуск в системата на отбраната, особено на фона на бежанския поток, атентатите в Париж и конфликта в Близкия Изток. Тези притеснения бяха изразени от част депутатите в парламента, които днес приеха Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020. Документът беше приет с пълно мнозинство от 106 гласа "за", само 1 против и 7 въздържали се. В него е предвидено плавно увеличение на парите, отделяни за отбрана, до 2024 година да достигнат 20% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това беше отбелязано като положителна тенденция и ангажираност на правителството към армията, но депутати от управляващото мнозинство изложиха опасенията си, свързани с малкия брой на армията и непълния резерв.  Според доклада на специализираната комисия по отбрана, представен от председателя ѝ Михо Михов от АБВ, определената бройка от 37 000-40 000 хиляди души в армията е критичното ниво, "допускащо възможности за неизпълнение на основните задачи". От парламентарната трибуна съпартиецът на Михов  Петър Кадиев  първи разви хипотезите, при които по-малката численост на армията ще е сериозна пречка, като я обвърза с бежанския поток. Той поиска от министъра на отбаната Николай Ненчев да помисли сериозно за повишаване на статута на алпийския батальон в Смолян. Според него формированието трябва да бъде преобразувано в полк, като дори даде предложение той да се нарича "родопски". Според депутата трябва да се "има предвид международната обстановка". "Ние сме на границата с Гърция, а почти всички, които преминават, минават през Гърция", аргументира се Кадиев.  От изказването му стана ясно, че темата е обсъждана с военния министър заедно с депутатите от комисията по отбрана. Предложението беше подкрепено от Милен Михов от Патриотичния фронт, който допълни, че трябва да бъде преосмислено и намаляването на статута на бригадата за специални сили, за която се предвижда да бъде сведена до полк. "Ние смятаме, че трансформирането на 101 алпийски батальон в Смолян в полк е обосновано и в този дух на разсъждение смятаме, че силите за специални операции трябва да останат в размерите на бригада", каза депутатът.  Той отиде дори по-далеч. Според него трябва да се работи сериозно по попълването на доброволния резерв, който трябва да е 3000 души. Михов прокара идеята за въвеждане на "всеобщо военно обучение в съвременни условия" и припомни, че ВМРО неведнъж е предлагало създаването на национална гвардия или "народно опълчение". "Важен е въпросът за запаса или за подготвените мъже и жени, които могат да бъдат призовани под знамената при въоръжен конфликт", поясни той. По думите му Министерството на отбраната трябва да помисли сериозно за увеличаване броя на студентите, които всяко лято имат възможност доброволно да се обучават във военно дело. Патриотите изразиха резерви и във връзка със списъците на запасняците. По думите на Михов те не са актуални и немалка част от хората в тях отдавна са зад граница. Така властта на практика не е наясно с колко души ще разполага, ако се наложи да ги привика в редиците на армията.  Христо Гаджев от ГЕРБ побърза да уточни, че задължителната казарма няма как да бъде върната, но даде да се разбере, че парламентарната група на партията подкрепя идеята за по-активно доброволно обучение. "Следва да се отдели повече внимание на доброволния резерв и обучението, което е добра банка кадри в положение на недокомплект", поясни депутатът. Съпартиецът му Валентин Радев , който беше зам.-министър на отбраната при първото правителство на ГЕРБ, беше още по-категоричен. "Много е важно да говорим за резерв и запас, особено когато светът се тресе. Задължително трябва да говорим за резерва, г-н министър", обърна се той към Николай Ненчев.  От ДПС също изразиха опасенията си във връзка с числеността на армията. Недостигът на хора е голям и това е свързано с мотивацията им, обясни депутатът Янко Янков . Той обвърза това с постоянните промени в министерството при всяка промяна на властта. "В отбраната има липса на приемственост и всеки следващ игнорира това, което предишният е правил", обясни депутатът. Въпреки че от левицата не изразиха отношение по програмата, БСП подкрепи програмата. Тя предвижда разходите за отбрана до 2018 г. да запасят средно ниво, достигнато с бюджета за 2014 г. Предвижда се до 2024 година да има преструктуриране на разходите за отбрана от сегашното им съотношение 73:21:6 (разходи за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи) на съотношение 60:20:20. То отразява средните норми за страните от ЕС, а постигането на 20% капиталови разходи е в съответствие с Декларацията от Уелс.

Зам.-шефът на КФН Ралица Агайн се отказа от свръхправомощия

http://business.actualno.com/zam-shefyt-na-kfn-ralica-agajn-se-otkaza-ot-svryhpravomoshtija-news_509759.html

Ралица Агайн се отказа от свръхправомощия като зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), предвидени в новия Кодекс за застраховането, в полза на колективния орган. Това стана днес по време на второто четене на кодекса в икономическата комисия на НС, информира БГНЕС. Тежките правомощия трябва да бъдат възложени на колективен орган, тъй като това представлява огромна тежест за едно лице, потвърди тя пред медиите след заседанието. Проверката на балансите и стрес тестовете ще покажат

Идва музикалният инкубатор COCOON

http://music.actualno.com/idva-muzikalnijat-inkubator-cocoon-news_509763.html

След като преди две години, за пръв път в България, пионерите на електронната култура у нас-METROPOLIS, ни направиха част от „приказната джунгла“ COCOON, отново дойде времето, да се потопим в музикалните ѝ дебри. The Sound of The 16th Season турнето ще се спре в София на 04 декември 2015 в зала Христо Ботев. Cocoon е институция, която е един от основните фактори, електронната музика и култура да звучат и изглеждат по начинa, по който изглеждат в момента. През далечната 1996 година

Григор Димитров дава урок на варненски тенисисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=307378

Григор Димитров, който се прибра в България за демонстративния мач с Монфис на 28 ноември в зала "Арена Армеец" призна, че и той и Мария Шарапова остават с най-добри чувства към другия. "Всеки си тръгна по неговия път.

Юнкер: Ако падне Шенген, пада и еврото

http://frognews.bg/news_102539/IUnker-Ako-padne-SHengen-pada-i-evroto/

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви пред Европарламента, че Шенгенската система за свободно придвижване е поставена под заплаха, и предупреди, че ако тя се провали, може да повлече и еврото след себе си.

Русия и Египет ще борят заедно терористите

http://petel.bg/Rusiya-i-Egipet-shhe-boryat-zaedno-teroristite__135295

Терористичните атаки срещу руския самолет A 321, който бе взривен с бомба, водят до необходимостта да се обединят усилия за борба с ИГ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване