Лоши са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/лоши-са-условията-за-туризъм-в-планините-news441375.html

Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба. Във високите части има мъгла и силен вятър. Температурите са минус 1 до 6 градуса.

ПСС съветва, ако хората излизат в планината, да е в ниските части, тъй като времето е неприятно.

Съоръженията не работят никъде, тъй като се извършва зимна профилактика.
Не е имало инциденти през изминалото денонощие.

САЩ: Руският самолет е свален над Сирия

http://www.cross.bg/sasht-ryskiyat-samolet-e-svalen-nad-siriya-1489382.html

/КРОСС/ САЩ смятат, че сваленият от Турция руски изтребител е бил ударен във въздушното пространство на Сирия след кратко навлизане в турското въздушно пространство, заяви американски служител, цитиран от Ройтерс. Според служителя, пожелал анонимност, това становище се основава на засичане на топлинната следа на изтребителя.  

Паси: Русия ще отговори на удара в държава от НАТО

http://frognews.bg/news_102500/Pasi-Rusiia-shte-otgovori-na-udara-v-darjava-ot-NATO/

Русия няма никакъв интерес от ескалация на този случай, както и от продължаване на конфликта с война. Русия ще отговори, но дали ще е в Турция или в друга държава-членка на НАТО е загадка. След пет години това ще е инцидент, който ще бъде забравен.Това каза бившият ни външен министър Соломон Паси пред bTV.

305 тона пясък, 135 тона сол и 14 машини в готовност за зимния сезон в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/305-tona-pjasyk-135-tona-sol-i-14-mashini-v-gotovnost-za-zimnija-sezon-v-asenovgrad-news_509624.html

Общо 14 ще са специализираните автомобили, които ще се грижат за снегопочистването на пътната мрежа на територията на Асеновград, съобщава кореспондентът ни от града. Фирмата, изпълнител на поръчката за града, е "КМД". Тя е ангажирана и със сметосъбирането в общината. Във връзка с подготовката за зимния сезон, изпълнителят е заявил шест снегорина, пет пясъкоразпръсквачи, две фадроми и един самосвал. За общинските пътища и улични мрежи по населените места на община Асеновград е сключен договор

Истории от Уикипедия, които ще ви изпълнят с ужас

http://curious.actualno.com/istorii-ot-uikipedija-koito-shte-vi-izpylnjat-s-ujas-news_509468.html

Надяваме се, че не смятате да спите тази нощ, защото тези страховити истории са последното нещо, за което ще искате да си мислите в тъмното. Юни и Дженифър Гибънс Пише, че близначките от Уелс са били неразделни и прекарват целия си живот, говорейки само една с друга и тяхната сестра. Нещата стават най-лоши, когато близначките започват да вярва, че за да заживеят нормален живот, те трябва да жертват сестра си.   Бенджамин Кайл Бенджамин Кайл е загадка. Той е открит на 69 години в Джордж

Държавата на главния олигарх и обслужващата съдебна система

http://actualno.actualno.com/dyrjavata-na-glavnija-oligarh-i-obslujvashtata-sydebna-sistema-news_509627.html

Когато позицията на главен олигарх се освободи, винаги се появява нов кандидат и иска да заема това място. Това заяви по време на вчерашната конференция "Банките и бизнесът" главният изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк”, Левон Хампарцумян. "Тази позиция трупа власт без отговорност“, добави той. "Хора от старите служби се настаниха в новия политически елит, бизнеса и медиите още в началото на прехода... Кадри на Държавна сигурност заеха ключови позиции в банковия сектор

Интернет телевизията на "Левски" стартира в началото на декември

http://bgfootball.actualno.com/internet-televizijata-na-levski-startira-v-nachaloto-na-dekemvri-news_509628.html

Проектът на членове­те на новия Управителен съвет Иван Христов и Андрей Арнаудов за интернет телевизия "Левс­ки ТВ" ще стартира на 5 декември. Дотогава трябва да започне да функционира и нов сайт на сините. "Левски ТВ" е иновативна интернет медия, неизменна част от уебпортала. Видеоканалът ще предлага ексклузивно FULL-HD кад­ри от живота в Левски и събитията зад кулисите, следени от професиона­лен екип. Единствено та­зи телевизия ще излъчва онлайн мачовете на раз­личните

ДПС и БСП се сдърпаха жестоко заради сваления руски самолет

http://asia.actualno.com/dps-i-bsp-se-sdyrpaha-jestoko-zaradi-svalenija-ruski-samolet-news_509629.html

Безспорен факт е, че през последния месец руската авиация нарушава многократно турското въздушно пространство. Това е станало след многократните предупреждения от страна на Турция към руския посланик и руското военно аташе в Анкара. Тези факти са установени и от НАТО, на вчерашната извънредна среща на Алианса. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в нарочна декларация пред Народното събрание относно Местан припомни, че нарушаването на въздушното пространство на страна-членка на НАТО е нарушава

Гърците все по-зависими от интернет

http://www.grreporter.info/grtsite-vse-po-zavisimi-ot-internet/18264

Процентът на прекаленото потребление на интернет в страната през първата половина на 2015 е достигнал до 40 на сто

прочети повече

Депутатите решават окончателно за „данък уикенд”

http://www.cross.bg/zakona-danuk-rakiya-1489379.html

КРОСС/Депутатите ще гласуват окончателно промените в закона за корпоративното подоходно облагане. С измененията се налагат промени на още пет данъчни закона, а поправките станаха известни като „данък градина", „данък уикенд" и „данък ракия". Промените в закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат въвеждане на т.нар. данък „градина", чрез който ще се облагат с данък малките дворове и ниви. Друга промяна въвежда задължението регистрирано лице, което възнамерява да използва превозни средства освен за целите на икономическата си дейност и за лични нужди, да подаде декларация в Националната агенция за приходите. Промяната стана известна като „данък уикенд", а срещу нея се обявиха от работодателските организации. С друг текст в закона се удря по домашните казани за варене на ракия. Т.нар. селски ракиджийници вече ще трябва да са с обем до 500 литра, а не до 1000, както беше досега. Така дребните производители на ракия, които досега са варили в казани до 1000 литра, вече ще плащат по-висок акциз.  

Избират ректор на Тракийския университет

http://www.cross.bg/predsedatel-rektor-yniversitet-1489381.html

/КРОСС/Временно изпълняващият длъжността проф. Иван Въшин, доц. Добри Ярков - помощник ректор, проф. Радослав Славов - декан на Аграрния факултет и доц.Борислав Попов от Медицинския факултет са кандидатите за поста ректор на Тракийския университет. Той трябва да бъде избран днес на Общо събрание, което започва в 9.30 часа и ще се проведе в Аудитория №1 на Медицински факултет. Отчет за 4-годишния мандат от 2011 до 2015 година на Академичното ръководство ще направи проф. Иван Станков. По време на събранието освен нов ректор на висшето училище, ще бъдат избрани Академичен съвет на Тракийски университет, председател, заместник - председател и членове на Контролния съвет, председател и заместник - председател на Общото събрание.  

Пожар в столичния квартал "Овча купел", гори дърводелски цех

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134258

Пожар пламна в софийския квартал
Пожар пламна в софийския квартал "Овча купел" малко след 4 часа тази сутрин. Горял е дърводелски цех. Сигналът е подаден от пазача. Заради пожара за кратко е спрян токът на кв. "Овча купел" и целия район "Витоша", тъй като точно над пламъците е имало електропровод. Той е бил прекъснат от съображения за сигурност, за да не се разпространи огъня.

„Лебедово езеро“ с оригиналната хореография на Мариус Петипа от преди 120 години днес и утре в Пловдив

http://www.cross.bg/opera-plovdiv-ezero-1489378.html

/КРОСС/Премиерата на балета „Лебедово езеро" ще е тази и утре вечер на сцената на Градския дом на културата „Борис Христов". Постановката е на Държавна опера - Пловдив с оригиналната хореография на Мариус Петипа от преди 120 години. Припомняме, че в Мариинския театър, Санкт Петербург Русия се е състояла премиерата на "Лебедово езеро" от Чайковски през 1895 година. Изненадата за почитателите на Чайковски е, че оркестърът на Пловдивската опера с диригент Диан Чобанов ще изпълни музиката на живо, което е рядкост за балетните спектакли напоследък. "Лебедово езеро" е копродукция със СофАртистс и на сцената ще видим Веса Тонова - прима на Софийска опера и балет, Овидиу Янку - балетен солист на Национална опера Букурещ, Игор Веланоски - балетен солист на Македонската опера и балет, както и балетната трупа на Държавна опера - Пловдив.  

Депуатите отложиха гледането на договора с Полша

http://pik.bg/депуатите-отложиха-гледането-на-договора-с-полша-news441372.html

Депуатите отложиха гледането на договора с Полша

Днес Народното събрание трябваше да заседава, по отношение договора с Полша за ремонта на двигателите РД-33 за българските МиГ-29. Точката обаче бе отложена за петък, като първа точка, след и вчера не остана време за решаване на този въпрос.

В точката бе записано, че ще се разгледа и гласува  законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29, внесен от Министерски съвет на 29 октомври 2015 г.

Договорът бе подписан в Полша от министъра на отбраната Николай Ненчев и вече бившия му полски колега Томаш Шемоняк на 22 октомври и шест дни по-късно бе одобрен от Министерски съвет.

Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя РД-33, както и ползване на два полски двигателя за период от две години за сметка на часовете на два български двигателя. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението.

Международен ден за борба с насилието срещу жени

http://www.moreto.net/novini.php?n=307323

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Денят е по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), упражнявано върху жени, и е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

Саудитска Арабия пак е първа в света по нефтодобив

http://offnews.bg/news/n_1/n_597157.html

Саудитска Арабия за първи път от 2003 г. насам си върна мястото на най-голям в света производител на суров петрол, съобщи руският вестник „Комерсант”. Той се позовава на публикувани в кралството данни за първите 9 месеца на годината. В този период средно на денонощие е добиван 10,19 милиона барела саудитски петрол. В заелата второ място Русия, същият показател е 10,12 милиона барела. Сегашните обеми на производство са най-високи в цялата история на петролната промишленост в Саудитска Арабия, отбелязват медиите в страната. Предишния й рекорд е отбелязан през 2012 г. – среднодневно 9,8 милиона барела, като цената тогава е около 112 щ. долара за барел. За деветте месеца на тази година световното производство е нараснало с 1,8% - до 74,2 милиона барела в денонощие. Така стана, пояснява „Комерсант”, защото най-големите производители решиха да увеличат добива, да запазят пазарния си дял и така да компенсират загубите от силното падане на цените. (Сега един барел се търгува за чувствително по-малко от 50 долара.) Руският вестник припомня и данни на Главното митническо управление на Китай, според които през октомври Саудитска Арабия е заела първото място като вносител на петрол там. Изместената Русия се оказва трета, тъй като до второ място е сигнала Ангола.

Експерт: Прогнозите за ръст на чуждестранните туристи през зимния сезон са напълно реални

http://pik.bg/експерт-прогнозите-за-ръст-на-чуждестранните-туристи-през-зимния-сезон-са-напълно-реални-news441371.html

Експерт: Прогнозите за ръст на чуждестранните туристи през зимния сезон са напълно реални

Прогнозите за ръст на чуждестранните туристи през зимния сезон са напълно реални. Това каза директорът на Института за анализи и прогнози за туризма Румен Драганов във връзка с обявеното от министъра на туризма Николина Ангелкова, че се очаква увеличение на чуждестранните туристи през зимния сезон с 5-7 %, пише "Фокус".

"Тази прогноза се дължи на два фактора. Единият е увеличаването на процента на предварителните записвания, който надхвърля 20% към момента, вследствие на срива на английската валута спрямо еврото от началото на годината, който още в края на предходния зимен сезон направи така, че над 1500 англичани и ирландци да се запишат за предварителния сезон 2015-2016 заради изключително благоприятния курс. Тогава еврото се срина с близо 30%, както и швейцарският франк, американският долар, японската йена и стана изключително изгодно за пътуване на туристите, които заплащат в такава валута", обясни Драганов.

"Освен това предварителните записвания добавят още около 30% по-ниска цена за тези, които се записват", допълни той. Като втори фактор Румен Драганов посочи доброто име на българските зимни курорти. "В последните няколко години България е на шесто място на английския пазар като туристическа дестинация за зимен ски туризъм. Но също така в последните години видяхме едно силно увеличаване на интереса от съседни страни", отбеляза той.

По думите му на първо място по това отношение е Турция, където увеличението в последните години се движи в рамките на 40% средно годишно и надеждите са и тази година интересът към Пампорово и Боровец да продължи да оказва това влияние. "В същото време се засилва търсенето на услуги, като балнео, спа и уелнес, които станаха много популярни, както на съседни пазари, главно Румъния, Сърбия и Гърция, така и на европейски пазари, тъй като ние имаме все повече туристи от Европа, които ползват българските спа курорти през зимата", заяви още Драганов.

Новата 20-еврова банкнота влиза в обращение от днес

http://www.cross.bg/evro-banknota-obrashtenie-1489377.html

/КРОСС/От днес влиза в обращение новата 20-еврова банкнота. Тя е с по-добра защита срещу фалшификации. Новата 20-еврова банкнота е от серията "Европа" и е посветена на готическата архитектура на Стария континент. Тя е третата от тази серия, като вече в обращение са други две банкноти - от 5 евро, чиито дизайн е посветен на класическата архитектура и от 10 евро, върху които има архитектурни шедьоври от епоката на романтизма. Цялата серия "Европа" е с много по-добри защити от предишните. Банкнотите от 20 евро са сред най-фалшифицираните. От Европейската централна банка припомнят, че скоро ще бъде пусната банкнота от 100 евро, изобразяваща стила рококо. На бъдещите 200 евро ще се виждат архитектурните произведения от желязо и стъкло на 19-и век, а на 500-те евро - архитектурата на 20 век.  

Go2Balkans tourism forum kicks off in Bulgaria’s capital

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260864_Go2Balkans+tourism+forum+kicks+off+in+Bulgaria%E2%80%99s+capital

Second edition of the Go2Balkans tourism forum will be held in the Bulgarian capital city Sofia.  This year’s edition of the forum is themed Balkans – Nature, History and Culture.

The event will be hosted by the Inter Expo Centre. The format of the forum includes an exhibition with opportunities for establishing direct business contacts and holding business meetings. It will allow the municipalities and regions present their natural, cultural and historical sites to the tour operators.

The Go2Balkans forum will be officially opened by Bulgarian Deputy Minister of Tourism Irena Georgieva.

Соломон Паси: Русия ще отговори на атаката

http://pik.bg/соломон-паси-русия-ще-отговори-на-атаката-news441369.html

Соломон Паси: Русия ще отговори на атаката

На извънредната среща на НАТО беше посочено, че всяка държава има право да защитава своите суверенни граници. НАТО подчерта, че ще се търси начин за деескалация на конфликта. Това каза бившият ни външен министър Соломон Паси в ефира на Би Ти Ви.

"Чу се версия, според която руският самолет е навлязъл в териториалното пространство на Турция. В момента спешно трябва да изчакаме заключенията на комисиите, които се занимават с разследването на инцидента. Русия има много либерално отношение към чуждите граници", припомни Паси. Той даде пример с Абхазия, която редовно се оплаква от това. "Аз самия попаднах в много сложна ситуация. Малко след 11 септември един самолет наближи до АЕЦ "Козлодуй".

Решението, което трябва да се вземе в такъв случай е в секунди. Тогава ние решихме да не сваляме този самолет, който се оказа германски. Извикахме посланичката и я предупредихме, че това е недопустимо. Така реагирахме на тази критична ситуация. Добре, че не го свалихме", спомни си Паси. Съюзът между Русия и Запада е неизбежен. Те имат общ враг - "Ислямска държава" и само с общо усилия ще успеят да се справят с нея.

Единствената щастлива сила от вчерашния инцидент е именно тя, смята Соломон Паси. Русия няма никакъв интерес от ескалация на този случай, както и от продължаване на конфликта с война. Русия ще отговори, но дали ще е в Турция или в друга държава-членка на НАТО е загадка. След пет години това ще е инцидент, който ще бъде забравен, прогнозира Паси.


Иво Инджев: Путин се държи като автобус "Икарус"

http://frognews.bg/news_102499/Ivo-Indjev-Putin-se-darji-kato-avtobus-Ikarus/

"Когато Русия няколко пъти получи предупреждения за навлизане в турското въздушно пространство, от Москва казаха, че имало грешка в навигацията. На следващия ден също имаше, после пак. Къде е лимитът, къде е границата? Или Путин се държи като автобус "Икарус" и казва: Аз се движа, а който се блъсне в мен, лошо", каза Иво Инджев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Звездни имена в постановките на Московския театър за класически балет

http://www.cross.bg/pepelyashka-berezina-balet-1489380.html

/КРОСС/ Народната артистка на Русия Екатерина Березина е примата на Московския театър за класически балет, която ще танцува в постановките „Лешникотрошачката" на П. И. Чайковски и „Пепеляшка" на С. Прокофиев. Березина е в трупата вече 24 години и в репертоари си има водещите партии в „Лебедово езеро", „Жизел", „Дон Кихот", „Ромео и Жулиета" и т.н. и по-скоро може да се каже, че няма главна роля, която тя да не е танцувала. Критиката винаги е била безкрайно благосклонна към нея, тъй като талантът й е неоспорим. „Уникално дарование" и „абсолютен перфекционизъм" са определенията, които най-често присъстват в отзивите за представянето й. Лауреат на редица международни балетни конкурси. В „Лешникотрошачката" я видим Екатерина Березина в ролята на Мари , а в „Пепеляшка" в едноименната роля. Другото голямо име е Марина Ржанникова - заслужила артистка на Русия. Представленията на Московския класически балет започват с „Лешникотрошачката"на П.И.Чайковски на 10 декември, Велико Търново, ДКС „В.Левски", 11 декември, Пловдив, Зала „Колодрума", 12 декември - София, НДК. На 13 декември в София и 15 декември в Старозагорската опера ще бъде показан спектакъла „Пепеляшка" на С. Прокофиев. Билети в мрежата на Ивентим.Организатор „Жокер медиа".

„Мис България 2014” открива месарница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134319

„Мис България 2014” Симона Евгениева замрази временно плановете си за собствена ферма и се зае с организацията на конкурс за красота. Грацията от Монтана купи лиценза на Miss Intercontinental, който ще се проведе на 4 декември в столичен хотел, съобщава „Монитор”.
За правото да представят страната ни на световния финал в Магдебург между 5 и 20
„Мис България 2014” Симона Евгениева замрази временно плановете си за собствена ферма и се зае с организацията на конкурс за красота. Грацията от Монтана купи лиценза на Miss Intercontinental, който ще се проведе на 4 декември в столичен хотел, съобщава „Монитор”. За правото да представят страната ни на световния финал в Магдебург между 5 и 20

Звездни имена в постановките на държавния академичен театър за класически балет под ръководството на Н.А.Кастакина и Васильов

http://www.cross.bg/klasicheski-pepelyashka-balet-1489380.html

/КРОСС/ Народната артистка на Русия Екатерина Березина е примата на Московския театър за класически балет, която ще танцува в постановките „Лешникотрошачката" на П.И.Чайковски и „Пепеляшка" на С.Прокофиев. Березина е в трупата вече 24 години и в репертоари си има водещите партии в „Лебедово езеро", „Жизел", „Дон Кихот", „Ромео и Жулиета" и т.н. и по-скоро може да се каже, че няма главна роля, която тя да не е танцувала. Критиката винаги е била безкрайно благосклонна към нея, тъй като талантът й е неоспорим. „Уникално дарование" и „абсолютен перфекционизъм" са определенията, които най-често присъстват в отзивите за представянето й. Лауреат на редица международни балетни конкурси. В „Лешникотрошачката" я видим Екатерина Березина в ролята на Мари , а в „Пепеляшка" в едноименната роля.   Другото голямо име е Марина Ржанникова - заслужила артистка на Русия. Представленията на Московския класически балет започват с „Лешникотрошачката"на П.И.Чайковски на 10 декември, Велико Търново, ДКС „В.Левски", 11 декември, Пловдив, Зала „Колодрума", 12 декември - София, НДК. На 13 декември в София и 15 декември в Старозагорската опера ще бъде показан спектакъла „Пепеляшка" на С. Прокофиев. Билети в мрежата на Ивентим.Организатор „Жокер медиа".

„Мис България 2014” открива месарница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134314

„Мис България 2014” Симона Евгениева замрази временно плановете си за собствена ферма и се зае с организацията на конкурс за красота. Грацията от Монтана купи лиценза на Miss Intercontinental, който ще се проведе на 4 декември в столичен хотел, съобщава „Монитор”.
За правото да представят страната ни на световния финал в Магдебург между 5 и 20
„Мис България 2014” Симона Евгениева замрази временно плановете си за собствена ферма и се зае с организацията на конкурс за красота. Грацията от Монтана купи лиценза на Miss Intercontinental, който ще се проведе на 4 декември в столичен хотел, съобщава „Монитор”. За правото да представят страната ни на световния финал в Магдебург между 5 и 20

Медведев: Инцидентът със Су-24 може да доведе до отказ от редица съвместни проекти на Русия и Турция

http://www.cross.bg/sy-reditza-medvedev-1489375.html

/КРОСС/ Руският премиер Дмитрий Медведев нарече престъпни действията на турските ВВС, свалили руския Су-24, предаде ТАСС. Нападението срещу Су-24 предизвика опасно изостряне на отношенията между РФ и НАТО и не може да бъде оправдано от никакви интереси, включително и защитата на границите, заяви Медведев. Руският премиер подчерта, че РФ разполага с информация за прекия финансов интерес на редица турски държавни служители към купуването на петрол от ИД. Сваляйки руския Су-24, Анкара подкопа дългогодишните добросъседски отношения между РФ и Турция, като нанесените щети трудно могат да бъдат възстановени. Инцидентът със Су-24 може да доведе до отказ от редица съвместни проекти на Русия и Турция.

Деца едва не бяха прегазени на пешеходна пътека от млад шофьор в кв. Изток, хора тръгнали да го линчуват. Майка търси помощ от свидетели и зове: Оставете децата ни живи!

http://www.zapernik.com/pernik/deca-edva-ne-byaha-pregazeni-na-peshehodna-puteka-ot-mlad_40686/

Ето какво пише до читателите на zaPernik.com майката на едно от момчетата Елза Димитрова:

"Днес в 13.30 детето ми с негов приятел правят опит да пресекат пешеходната пътека срещу Еврофутбол в кв.Изток.Колата в едната част на платното спира и те тръгват.Когато стигат средата на пътеката чуват спирачки-сина ми отскача назад а другото дете се прекатурва,за да избегне удара.Няма начин да не е видял децата- сина ми е 1.80 висок.Луд ли е,сляп ли е, дрогиран ли е????????Имало много...

Продължава

Фотогалерия: На кон в сърцето на Андалусия

http://www.dnevnik.bg/photos/2015/11/25/2652673_fotogaleriia_na_kon_v_surceto_na_andalusiia/?ref=rss


От 1991 г. насам столицата на Андалусия - Севиля, е домакин на фестивала, предназначен за любителите на чистокръвни испански коне. Обичайно той привлича интереса на над 240 хил. души, които идват в Двореца за изложби и конгреси, за да се насладят на представянето на над хиляда коня. Организаторите през тази година отчитат, че ценителите на чистокръвните коне са се увеличили с 10 на сто.

Тазгодишното издание на фестивала приключи в неделя, 22 ноември.

Чистокръвните испански...

Пожар в цех доведе до спиране на тока в кв. “Овча купел“ и район “Витоша“

http://www.mediapool.bg/pozhar-v-tseh-dovede-do-spirane-na-toka-v-kv-ovcha-kupel-i-raion-vitosha-news242252.html

Пожар в дърводелски цех в столичния квартал "Овча купел" е довел до временно спиране на електричеството в този квартал, както и в целия район “Витоша“. Сигналът е подаден около 4.30 часа тази сутрин. Спирането на тока е било наложително, тъй като точно над пламъците е имало електропровод. Целта е била да се предотврати тежка авария. Пожарът е довел до сериозни щети за дърводелския цех, сериозно повредени по-голямата част от машините.

Йордан Цонев предупреди, че ако не започнат реформи, ще се наложи вдигане на данъците

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/25/2656143_iordan_conev_predupredi_che_ako_ne_zapochnat_reformi/?ref=rss


Изследването на социологическата агенция "Алфа рисърч", показало, че ДПС губи ореола си на силна партия, е приятелска поръчка на Реформаторския блок. Тази теза разви членът на ръководството на движението Йордан Цонев без да назовава агенцията.

По думите му Реформаторският блок вместо да провежда реформите, които са в ресорите именно на неговите министри, създава паралелни реалности като активира приятелски социологически агенции.

Ако не се случат реформите и ако не се...

Видео на убийството на чернокож младеж от полицай предизвика протести в Чикаго

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656163_video_na_ubiistvoto_na_chernokoj_mladej_ot_policai/?ref=rss


Бял полицай от Чикаго, който уби чернокож тийнейджър миналата година, бе обвинен в убийство във вторник, няколко часа преди властите да пуснат дългоочакваното видео, което показва, че младежът се е отдалечавал от полицаите, докато е бил прострелян 16 пъти, предаде "Ройтерс".

Графичните кадри от миналогодишната стрелба, заснети от камера, монтирана на таблото на една полицейска кола, бяха направени публичн по заповед от съдия и предизвикаха предимно мирни улични демонстрации в Чикаго...

Погват шефа на БАН заради ордена на Вартоломей

http://petel.bg/Pogvat-shefa-na-BAN-zaradi-ordena-na-Vartolomey__135238

Снимка: Булфото Механизмът, по който е взето решението вселенския патриарх Вартоломей да бъде удостоен с най-високото държавно...

Бан Ки Мун призова за спешни мерки за намаляване на напрежението след свалянето на руския самолет

http://www.cross.bg/prizova-ryskiya-naprezhenieto-1489374.html

/КРОСС/Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова да се вземат спешни мерки за намаляване на напрежението след свалянето на руския самолет от турските военновъздушни сили, предаде Франс прес. Той посочи, че едно достоверно и задълбочено разглеждане ще помогне за изясняване на случилото се и за предотвратяване на подобен инцидент в бъдеще. Съветът за сигурност ще се събере спешно, ако постъпи искане за това, каза британският посланик в организацията, чиято страна е ротационен председател на Съвета. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия и за дипломатическо решение след снощната извънредната среща на съюзниците от Алианса в Брюксел. НАТО подкрепя версията на турските власти за нарушеното въздушно пространство и обстоятелствата при обстрела на руския бомбардировач Су-24, заяви Столтенберг, след извънредното заседание на съюзниците от Алианса в Брюксел. Междувременно, според американски официални източници от сферата на отбраната, цитирани от Ен Би Си, руският самолет е бил за не повече от 3 секунди в турското пространство преди да бъдат изпратени Ф-16, за да го свалят. Същият източник пояснява, че през изминалите няколко дни Русия е нанасяла удари по турски съюзнически сили, които се сражават на територията на Сирия.  

Преглед на варненския печат - 25 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307324

„НАП погна 34-ма в Игнатиево”, е заглавие от първа страница на варненския вестник „Черно море”. Продължават проверките в Игнатиево. Това съобщи директорът на ТД на НАП – Варна, Милена Колева. Инспекторите от приходната агенция съпоставят доходите с придобитото имущество, като първоначално са били привлечени 14 лица, но после към тях са били “добавени” още 20.

Каракачанов: Турция е на страната на "Ислямска държава"

http://pik.bg/каракачанов-турция-е-на-страната-на-ислямска-държава-news441365.html

Каракачанов: Турция е на страната на "Ислямска държава"

Турция е на страната на Ислямска държава. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по ТВ7.

По думите му Турция няма интерес Русия или ЕС да решат проблема в Близкия изток, Турция е страната, която купува петрола от Ислямска държава, посочи още лидерът на ВМРО.

Голяма амбиция на Турция е хаосът в Близкия изток да се управлява именно от нея, каза Каракачанов. Целта на Турция, по думите му, е да скара съюзниците, каквито в момента са Русия и Франция.

Нещата в международната политика са много прости, това е като игра на шах, коментира той.

Турция последователни си гони политиката в Близкия изток. Но мегаломанската амбиция на Ердоган ще му изяде главата, каза Каракачанов.

 

Москва няма доказателства от Анкара за нарушение от руския бомбардировач

http://www.cross.bg/ryskiya-tyrtziya-samolet-1489373.html

/КРОСС/Русия все още не е получила доказателство от турските власти, кое ги е накарало да свалят руския самолет СУ24 над Сирия. Според говорителя на Путин - Дмитрий Песков, Русия все още не е получила от Анкара конкретни доказателства за нарушението от руския бомбардировач, който бе свален вчера от Турция в Сирия. Русия се опира на данните на своите военни анализатори, които са категорични, че турските военно въздушни части са свалили руския самолет в сирийското въздушно пространство, където Москва помага на правителствените части на режима на Башар Асад срещу терористичната групировка "Ислямска държва". Руските коментатори смятат че Турция, която е член на НАТО не би могла да вземе самостоятелно решение да свали руския военен самолет без външна подкрепа. Дмитрий Куликов от "Зиновиевския клуб" заяви: Не може страна член на НАТО, да сваля чужд самолет без заповед на Алианса и без това да е съгласувано.Има множество текстове в устава на НАТО в тази посока.Не мислимо е президентът на Турция да е изпратил изстребители си и да е дал заповед да бъде унищожен руския самолет при това нарастващо противопоставяне между Русия и НАТО. За това аз мисля че това е планирана операция и сделката вече е факт. Междувременно руското външно министерство излезе с препоръка към руснаците да не пътуват за Турция. Ръководителя на комисията по външна политика в Съвета на федерацията Константин Лихачов дори поиска Русия да замрази отношенията си с Турция.  

Китай строи най-голямата фабрика за клониране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134304

В Китай се строи най-голямата в света фабрика за клониране, като плановете са да се произвеждат кучета, коне и до един милион говеда годишно, пише Discovery News.
Съоръжението струва 31 милиона долара. Ще има лаборатории за клониране и генна банка, съобщава държавната информационна агенция Xinhua.
Проектът е на китайската биотехнологична компания
В Китай се строи най-голямата в света фабрика за клониране, като плановете са да се произвеждат кучета, коне и до един милион говеда годишно, пише Discovery News. Съоръжението струва 31 милиона долара. Ще има лаборатории за клониране и генна банка, съобщава държавната информационна агенция Xinhua. Проектът е на китайската биотехнологична компания

Турция свали собствените си мечти в Сирия! Ердоган не е Ататюрк, но и Путин не е лекомислен болшевик

http://www.bnews.bg/article-144223

На турските власти не им издържаха нервите и решиха просто да сплашат Русия. Това сплашване обаче ще има последствия.

Унгария е задържала четирима души с бомби, отиващи към Будапеща

http://www.mediapool.bg/ungariya-e-zadarzhala-chetirima-dushi-s-bombi-otivashti-kam-budapeshta-news242251.html

Унгарската антитерористична полиция е арестувала четирима души, които са се били запътили към столицата Будапеща с кола пълна с експлозиви. Задържането им се е случило през миналата седмица. По-късно властите са открили и лаборатория за производство на взривни вещества. Не е изключена връзката с ислямистки терористи, съобщава "Ройтерс". Извън това полицията е заловила други двама души с автомати, боеприпаси и заглушители в колата им, но не е ясно дали двете групи са свързани. Унгарските власти засега отказват да разкрият на идентичността, националността или предполагаемите мотиви на заподозрените. Голяма част от Западна Европа е в повишена бойна готовност след атентатите в Париж на 13 ноември, за които пое отговорност "Ислямска държава“.

Инджев: Според анализатор Путин е имал данни за Париж

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/indzhev-spored-analizator-putin-e-imal-danni-za-parizh-6046061

Журналистът посочи, че руските самолети многократно от 5 октомври насам са нарушавали турското въздушно пространство

Иво Инджев: Русия е в Сирия по политически причини

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ivo-indzhev-rusiia-e-v-siriia-po-politicheski-prichini-6046061

Журналистът посочи, че руските самолети многократно от 5 октомври насам са нарушавали турското въздушно пространство

Китай строи най-голямата фабрика за клониране

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134294

В Китай се строи най-голямата в света фабрика за клониране, като плановете са да се произвеждат кучета, коне и до един милион говеда годишно, пише Discovery News.
Съоръжението струва 31 милиона долара. Ще има лаборатории за клониране и генна банка, съобщава държавната информационна агенция Xinhua.
Проектът е на китайската биотехнологична компания
В Китай се строи най-голямата в света фабрика за клониране, като плановете са да се произвеждат кучета, коне и до един милион говеда годишно, пише Discovery News. Съоръжението струва 31 милиона долара. Ще има лаборатории за клониране и генна банка, съобщава държавната информационна агенция Xinhua. Проектът е на китайската биотехнологична компания

Талибани отвлякоха хеликоптер с 21 молдовци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134297

Молдовски хеликоптер с 21 човека на борда извърши аварийно кацане в Афганистан и беше похитен от талибански бойци, съобщава ТАСС. По предварителни данни в плен на нападателите се намират трима членове на екипажа и 18 пътници.
Инцидентът е станал в провинция Фариаб. Според наличната информация хеликоптерът „Ми-8” принадлежи на молдовската
Молдовски хеликоптер с 21 човека на борда извърши аварийно кацане в Афганистан и беше похитен от талибански бойци, съобщава ТАСС. По предварителни данни в плен на нападателите се намират трима членове на екипажа и 18 пътници. Инцидентът е станал в провинция Фариаб. Според наличната информация хеликоптерът „Ми-8” принадлежи на молдовската

Жаблянов от БСП: Турция подпомага бунтовниците в Алепо

http://frognews.bg/news_102513/Jablianov-ot-BSP-Turtsiia-podpomaga-buntovnitsite-v-Alepo/

Държава от НАТО воюва нелегално в Сирия. Турция подпомага бунтовниците в Алепо. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от БСП Валери Жаблянов, коментирайки инцидента със сваления руски самолет.

ЕП ще обсъжда атентатите в Париж и последвалите военни и полицейски операции

http://www.cross.bg/politzeiiski-operatzii-posledvalite-1489372.html

/КРОСС/Евродепутатите ще обсъдят в Страсбург атентатите в Париж и последвалите полицейски и военни операции. В дебата ще участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Никола Шмит, представител на председателството на Съвета. Ще бъде гласувана резолюция за предотвратяване на радикализацията и вербуването на европейски граждани от терористични организации.  

Русия спря доставките на газ за Украйна

http://europe.actualno.com/rusija-sprja-dostavkite-na-gaz-za-ukrajna-news_509611.html

Руската енергиен гигант „Газпром“ прекрати доставките на газ за Украйна. Причината е, че Киев не е успял да осигури авансови плащания за още синьо гориво, припомня Expert.bg. Ръководителят на компанията Алексей Милер заяви, че от 7 ч. по Гринуич украинската „Нафтогаз“ вече е използвала всичкия газ, за който си е платила и „не са били направени нови плащания“, предаде AFP. Той допълни също, че отказът на Киев да купи руски газ представлява „сериозен

Живков ли ще връщаме!

http://viewpoint.actualno.com/jivkov-li-shte-vryshtame-news_509616.html

Две са политическите тези откакто Борисов дойде за втори път на власт. Едната е, че той, заедно с своя ГЕРБ, извършва масови политически убийства. Колективни политически убийства и пълен геноцид на цели политически партии. Другата е, че тези политически партии сами са се убили и се убиват. Самоубиват се! Кое от двете е вярно - нека всеки сам реши! Но че политическите опоненти на Борисов направо изчезват от политическия хоризонт, е повече от достоверен факт. Сочи го за пореден път и последното с

Откриха гени, които превръщат пениса в подобие на вагина

http://health.actualno.com/otkriha-geni-koito-prevryshtat-penisa-v-podobie-na-vagina-news_509572.html

Биолозите разкриха генетичните и хормоналните корени на развитието на цяла редица нарушения в развитието на половите органи при мъже, които водят до сериозна деформация на пениса и дори превръщането му в подобие на вагина, става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS. "Получените от нас резултати показват, че работата на тези гени може да се нарушава в резултат на хормонален дисбаланс, свързан с присъствието на андрогени и естрогени в околната среда. Тези нарушения водят до същите последствия,

Властите в Белгия са предотвратили атентати в Брюксел

http://europe.actualno.com/vlastite-v-belgija-sa-predotvratili-atentati-v-bruksel-news_509620.html

Белгийските власти обявиха, че благодарение на извършените в неделя обиски са предотвратили планирани атентати в Белгия, съобщава вестник L'Echo. Въпреки че максималното ниво на тревога в Брюксел остава в сила, по време на разследването си властите са получили информация, според която терористичната мрежа е дестабилизирана. Разследването продължава, но сега то е повече съсредоточено върху това да бъдат идентифицирани максимален брой членове от ядрото на мрежата. Според вестника планираните ат

НС отхвърли данъчното облекчение за хора, помагащи за лечението на деца

http://politics.actualno.com/ns-othvyrli-danychnoto-oblekchenie-za-hora-pomagashti-za-lechenieto-na-deca-news_509623.html

Парламентът отхвърли предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от ПГ на Реформаторския блок да има данъчно облекчение на физически лица, които правят дарение на семейства с деца, нуждаещи се от лечение, предаде „Фокус”. Това стана по време на второто гласуване на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Текстът предизвика широк дебат и се стигна до две гласувания. На първото депутатите подкрепиха предложението, но при прегласуването гласуваха със 70 гласа &bdqu

621 загинаха на пътя от началото на година

http://pik.bg/621-загинаха-на-пътя-от-началото-на-година-news441361.html

621 загинаха на пътя от началото на година

Загубилите живота си във войната по пътищата от началото на годината до днес са 621 души, сочи статистиката на Министерството на вътрешните работи.

Ранените са 8 134.

Само за последното денонощие в София са станали 219 леки произшествия и 6 тежки, при които има 7 ранени. От началото на месеца има 43 загинали, а 23 са с опасност за живота.

През изминалата година във войната по пътищата са загинали 655 души, ранените са над 8500.

Талибани отвлякоха хеликоптер с 21 молдовци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134290

Молдовски хеликоптер с 21 човека на борда извърши аварийно кацане в Афганистан и беше похитен от талибански бойци, съобщава ТАСС. По предварителни данни в плен на нападателите се намират трима членове на екипажа и 18 пътници.
Инцидентът е станал в провинция Фариаб. Според наличната информация хеликоптерът „Ми-8” принадлежи на молдовската
Молдовски хеликоптер с 21 човека на борда извърши аварийно кацане в Афганистан и беше похитен от талибански бойци, съобщава ТАСС. По предварителни данни в плен на нападателите се намират трима членове на екипажа и 18 пътници. Инцидентът е станал в провинция Фариаб. Според наличната информация хеликоптерът „Ми-8” принадлежи на молдовската

Откриват туристическия форум "Елате на Балканите"

http://www.cross.bg/balkanite-tyristicheskiya-forym-1489371.html

/КРОСС/Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева ще открие туристическия форум "Елате на Балканите" в Интер Експо център в София. "Балканите - природа, история и култура" е надслова на туристическия форум Go2Balkans, който се провежда за втора поредна година. Инициативата възниква от туристическия бизнес в лицето на членовете на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Председателят на асоциацията Байко Байков: Go2Balkans не случайно носи това име. Ние се опитваме да асоциираме продукта към Югоизточна Европа и към Балканите по простата причина, че голяма част от интереса, който се генерира към нашия район, е свързан с това общо туристическо наследство. Форматът на събитието е изложение с възможност за осъществяване на директни бизнес срещи. Събитието ще даде възможност на общини и региони да представят пред туроператорите природните, културните и историческите забележителности.  

Борисов: България може да играе важна роля в изграждането на нови евразийски транспортни коридори

http://www.cross.bg/kitaii-bulgariya-izgrazhdaneto-1489370.html

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов смята, че България може да играе важна роля в изграждането на нови евразийски транспортни коридори. Това каза той по време на срещата на високо равнище между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Основна тема на форума е изграждането на свързваща инфраструктура в региона с китайско финансиране. 16-те и Китай ще потърсят взаимноизгодни бизнес модели за успешно изпълнение на инфраструктурни проекти, които Китай да финансира и така да се ускори икономическото развитие на страните от Централна и Източна Европа. България обаче няма да отпуска държавни гаранции за обектите, към които Китай вече проявява интерес, беше категоричен Бойко Борисов: Категорично сме казали, че ние държавни гаранции не даваме, но има голям интерес, защото, за разлика от другите, ние сме много стабилни. Ние сме на кръстопът и с вече изградените жп линии, скоростните "Тракия" и "Марица" и "Люлин" и "Струма". Според мен един много работещ вариант е - Букурещ-Русе-Търново-тунелът под Шипка до Тракия и Марица. Това мисля, че е една дългосрочна концесия, с тол-система може да свърши много работа там. Пред колегите си от региона той отбеляза, че икономическите реалности обуславят задълбочаването на диалога между Европа и Китай. Целта е прагматично сътрудничество, което да ускори икономическото развитие и да се повиши жизненото равнище на хората

Разпределят делото за фалита на КТБ в публична процедура

http://offnews.bg/news/n_1/n_597146.html

Делота за фалита на КТБ, който трябва да тръгне на последна инстанция във Върховния касационен съд (ВКС), ще бъде разпределено публично, съобщиха от съда. Това ще стане в 13.00 часа в деловодството на Търговската колегия на съда.  Неплатежоспособността на банката с начална дата 6 ноември 2014 г. беше обявена от Софийския градски съд (СГС) с решение от 22 април т.г. На втора инстанция решението е атакувано с шест жалби. БНБ не са съгласни с началната дата на фалита. От Централната банка настояват неплатежоспособността да бъде изместена с месец по-рано - 30 септември 2014 г. Акционерът „Бромак” ЕООД обжалва решението на съда изцяло. Срещу цялото решение е и общата въззивна жалба от името на длъжника КТБ АД, представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД. Изцяло обжалва акта на СГС и „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург. Въззивна жалба срещу решението на СГС в частта за началната дата е депозирана и от синдиците на КТБ, според които датата трябва да е 30.09.2014 г. Решението за началната дата е протестирано и от прокуратурата.  С атакуваното пред ВКС решение Апелативният съд е оставил без разглеждане жалбите на изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД и „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург. С акта си съдът се произнася и по същество по жалбите на БНБ, КТБ АД (представлявано от синдиците) и по протеста на СГП относно началната дата, като приема, че тя трябва да бъде не един, а няколко месеца по-рано 20 юни 2014 г. В частните жалби се съдържат и искания за отправяне на преюдициални запитвания, като смисълът на въпросите в тях е: дали е легитимиран длъжникът, чрез органите му и акционерите, да обжалва първоинстанционния акт; възможно ли е съдът по банковата несъстоятелност да извърши косвен инцидентен съдебен контрол по реда на чл. 17, ал. 2 от ГПК на валидността и законосъобразността на административния акт на БНБ за отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност, ако липсва административен ред за обжалването му; разполагат ли органите на длъжника (изпълнителните директори) и акционерът – процесуален субституент „с право на ефективна съдебна защита”.

“Каста дива” праща двама слушатели в Италия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5133411

Трябва само да посочите кой е любимият ви оперен хор и имате шанс да спечелите награда за двама. Традиционната предколедна анкета на предаването на програма "Хоризонт" на БНР за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива" тази година предоставя шанс на всеки участник да спечели 5-дневна екскурзия за двама в Италия,
Трябва само да посочите кой е любимият ви оперен хор и имате шанс да спечелите награда за двама. Традиционната предколедна анкета на предаването на програма "Хоризонт" на БНР за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива" тази година предоставя шанс на всеки участник да спечели 5-дневна екскурзия за двама в Италия,

САЩ: руският Су-24 е бил свален във въздушното пространство на Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=307321

САЩ предполагат, че руският бомбардировач Су-24 е бил свален във въздушното пространство на Сирия, съобщи във вторник агенция Reuters, цитирана от ТАСС. Съединените щати предполагат, че руският самолет е бил свален в сирийското въздушно пространство след кратко навлизане в турското, цитира агенцията думите на източника си в администрацията на американския президент Барак Обама.

Унгария е задържала въоръжена с бомби група на път към Будапеща

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/25/2656152_ungariia_e_zadurjala_vuorujena_s_bombi_grupa_na_put/?ref=rss


Унгарската антитерористична полиция миналата седмица е задържала четирима души, които са се били отправили към столицата Будапеща с експлозиви в колата си, а по-късно е намерена лаборатория за бомби, каза във вторник шефът на специалното подразделение като не изключи връзка с ислямистки атентатори, предаде "Ройтерс".

Генералният директор на Центъра за борба с тероризма, Янош Хайду, съобщи, че четиримата са били задържани миналата седмица, след като е била затегната сигурността в...

Ударната авиация на РФ ще действа под прикритието на изтребители

http://www.cross.bg/protivovuzdyshnata-ysilvane-latakiya-1489368.html

/КРОСС/ Крайцерът „Москва“, оборудван със системата за ПВО „Форт“, аналогична на С-300, ще бъде разположен в района в близост до Латакия за усилване на противовъздушната отбрана, съобщи пред журналисти началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на РФ генерал-лейтенант Сергей Рудской, предаде РИА Новости. Във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа в Сирия във вторник. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент определи това като „удар с нож в гърба“ от страна на съучастниците на терористите. „Ще бъдат предприети мерки за усилване на противовъздушната отбрана. За тази цел крайцерът „Москва“, оборудван със система за ПВО „Форт“, аналогична на С-300, ще бъде разположен в района на крайбрежната част на Латакия. Предупреждаваме, че всички цели, представляващи потенциална опасност за нас, ще бъдат унищожени“, заяви Рудской.

Вторият пилот от сваления руски самолет е жив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134281

Вторият пилот на сваления руски Су-24 е евакуиран от сирийски военнослужещи, съобщава телевизионният канал Al Mayadeen.
Връзката с пилота е била възстановена след издирванията, които са продължили шест часа.
Сирийски спецчасти са извели пилота от тила на бунтовниците и към момента той се намира в безопасност в руската база Хмеймим.
Вторият пилот на сваления руски Су-24 е евакуиран от сирийски военнослужещи, съобщава телевизионният канал Al Mayadeen. Връзката с пилота е била възстановена след издирванията, които са продължили шест часа. Сирийски спецчасти са извели пилота от тила на бунтовниците и към момента той се намира в безопасност в руската база Хмеймим.

Жаблянов: Турция воюва нелегално в Сирия

http://pik.bg/жаблянов-турция-воюва-нелегално-в-сирия-news441356.html

Жаблянов: Турция воюва нелегално в Сирия

Трябва да се преоцени ролята на Турция в конфликта в Сирия. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от БСП Валери Жаблянов.

"След като така зорко се охранява югозапдната граница на Турция, защото не се охранява така и границата при Егейско море", попита той.

"Преди няколко месеца научихме, че Турция е основният купувач на петрол от "Ислямска държава", а днес разбираме, че страната обезпечава с оръжие и част от бунтовническите групировки в Сирия", продължи народният представител.

"Държава от НАТО воюва нелегално в Сирия. Турция подпомага бунтовниците в Алепо", каза още Валери Жаблянов.

Експерт: Над 95% от домакинствата у нас са енергийно бедни

http://frognews.bg/news_102512/Ekspert-Nad-95procenta-ot-domakinstvata-u-nas-sa-energiino-bedni/

По методологията на Европейския съюз, използвана от Великобритания, 95% от домакинствата в България са енергийно бедни. Това каза в студиото на БНТ Ангел Божилов.„Трябва да си дадем сметка каква е реалната ситуация у нас. Достъпната енергия е основен критерий доколко цивилизована е всяка държава и трябва да признаем, че у нас достатъчно на брой хора имат трудности да си плащат енергийните сметки”, смята експертът.

Bulgaria 'Should Accept More Migrants' to Overcome Demographic Crisis

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260863_Bulgaria+%27Should+Accept+More+Migrants%27+to+Overcome+Demographic+Crisis

The Bulgarian Academy of Science has suggested the arrival of migrants from the Middle East and North Africa, but also from EU accession countries can be used to tackle the demographic crisis Bulgaria has plundged into.

A report on population trends until 2030 unveiled by the academy on Tuesday reads that some 7200 migrants from the region should be accepted and convinced to stay.

It also suggests growth rate can be improved by an influx of nationals from EU accession countries. While last year 8975 citizens of such countries were granted residence permits, the overal number for the next 15 years could be increased to 45-185 000 through specific policies.

Expats who left the country over the course of 25 years should also be encouraged to return, with the academy saying Bulgaria needs 60-80 000 of them to help reverse demographic trends.

The best-case senario for Bulgaria would be a zero growth rate in 2030, against the backdrop of negative values throughout the past two-and-a-half decades. In 2014, the rate was a negative 0.6%.

Bulgaria's population, currently about 7.2 million, has shrunk by more than two million since the fall of Communism, partially due to the mass exodus of Bulgarians that started in the 1990s, with many looking for a job in Western and Southern Europe. As of the last few years, between 50 and 70 000 Bulgarians leave the country annually.

A recent report by the National Statistical Instutute (NSI) warned the country's population could sink below five million by 2070.

И днес депутатите няма да ратифицират договора за ремонта на МиГ-овете в Полша

http://petel.bg/I-dnes-deputatite-nyama-da-ratifitsirat-dogovora-za-remonta-na-MiG-ovete-v-Polsha__135237

Снимка: Булфото Скандалното споразумение за ремонт на българските самолети в Полша, подписано от военния министър Николай Ненчев, няма...

Вторият пилот от сваления руски самолет е жив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134277

Вторият пилот на сваления руски Су-24 е евакуиран от сирийски военнослужещи, съобщава телевизионният канал Al Mayadeen.
Връзката с пилота е била възстановена след издирванията, които са продължили шест часа.
Сирийски спецчасти са извели пилота от тила на бунтовниците и към момента той се намира в безопасност в руската база Хмеймим.
Вторият пилот на сваления руски Су-24 е евакуиран от сирийски военнослужещи, съобщава телевизионният канал Al Mayadeen. Връзката с пилота е била възстановена след издирванията, които са продължили шест часа. Сирийски спецчасти са извели пилота от тила на бунтовниците и към момента той се намира в безопасност в руската база Хмеймим.

Bulgarian Ambassador to Turkey: Risks for Bulgaria derive from possibility of escalation of conflict

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260862_Bulgarian+Ambassador+to+Turkey%3A+Risks+for+Bulgaria+derive+from+possibility+of+escalation+of+conflict

“Risks for Bulgaria derive from the possibility of escalation of the conflict and the possible refugee inflow in Bulgaria. This is what NATO said, too, and this is what the official position should be – to look for de-escalation of the conflict and a contact between the two countries,” said Nadezhda Neynsky, Bulgarian Ambassador to Turkey, speaking for bTV, commenting on the Russian aircraft taken down by Turkey.

“I will remind you that the violation of the airspace of turkey and NATO happened several times already,” Ms Neynski remarked.

“The issue should be divided into two aspects. One of them is the violation of the border area, of both Turkey and NATO. The second one is whether the Turkmens have terrorist cores and groups,” the expert said further.

In her words, these issues should be cleared out within a constructive dialogue.

„Вашингтон пост”: Русия и Турция са твърде зависими една от друга, за да се карат

http://www.bnews.bg/article-144221

През следващите дни трябва да се следят няколко признака, за да се разбере случилото се как ще повлияе на политиката на двете страни.

Задържаха криминално проявен мъж в Шумен

http://pik.bg/задържаха-криминално-проявен-мъж-в-шумен-news441353.html

Задържаха криминално проявен мъж в Шумен

29-годишен, криминално проявен, е бил задържан снощи в Шумен, след преследване. Това съобщиха от МВР.

Малко преди 18.00 часа бил получен сигнал от жена, че на пл."Оборище" в града агресивен мъж й нанесъл няколко удара в лицето.

Пред пристигналият полицейски екип дала описание на мъжа и посочила посоката в която се отдалечил. Малко след това бил получен сигнал, че неизвестен блъска по вратите на православен храм, а след това нахлул в заведение и притеснявал клиентите. Екипът го установил и след като му отправил разпореждане да спре на място 29-годишният мъж ударил с камък в лицето полицейски служител и побягнал към бившата сладкарница "Мария".

Там скочил в реката, след него скочили и полицейските служители и го заловили. Мъжът бил отведен в МБАЛ- Шумен за преглед преди да бъде задържан в полицейското управление. Разпитват се свидетели, снемат се сведения от пострадалите. Жената е прегледана в болницата, 40-годишният полицай е с разкъсано-контузна рана и подутина в лявата част на главата.

Мъжът е бил в нетрезво състояние и изключително агресивен. Работата по изясняване на случая продължава.

С 25 милиона лева могат да се удовлетворят исканията на работещите в музеите, библиотеките и галериите

http://www.cross.bg/manolov-dimitrov-pari-1489369.html

/КРОСС/Служители в музеи, библиотеки и галерии излязоха на национален протест във вторник с искане за увеличаване на възнагражденията им, които са близки до минималната заплата и са едни от най-ниските в страната. 80% от работещите в тези институти излязоха да протестират. И това, че сега ги виждаме, не значи, че нещата са започнали вчера или онзи ден. Проблемите са трупани с години. Тези хора не са от тия, които ходят и викат, защото в техните институции се влиза на пръсти и се говори тихо. И никой не им обръща внимание, коментира в ефира на ТВ7 Димитър Манолов, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. За да се тръгне към решаване на проблема, бюджетът трябва да се коригира с 1,5 хилядни, посочи той и допълни: Ако аз бях политик, щях да направя именно това. Грубо в пари това прави 25 - 26 милиона лева, това е нищо, уточни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него тези пари ще стигнат както за 50% увеличение на заплатите, което е около 150 - 200 лева, така и за издръжка на дейностите. Общо 6 000 човека работят във всичките ни музеи и галерии, уточниха Димитров и Манолов. Божидар Димитров каза, че е разговарял с премиера Бойко Борисов и е получил неговото уверение, че ще помисли по въпроса

Кола блъснаха пешеходец в Бургас

http://pik.bg/кола-блъснаха-пешеходец-в-бургас-news441352.html

Кола блъснаха пешеходец в Бургас

49-годишен пешеходец е бил блъснат от лек автомобил в Бургас през изминалото денонощие, предадоха от ОД на МВР-Бургас, цитирани от "Фокус". Пътният инцидент е станал вчера сутринта на ул. „Индустриална“ срещу входа за Славянка.

Общо 26 катастрофи са станали през денонощието на територията на Община Бургас. Лек автомобил се е възпламенил заради техническа неизправност, допълни дежурният в Община Бургас. Той обясни, че собственикът на превозното средство веднага е потушил пламъците и щетите са незначителни. 

Илиян Василев: Военен отговор от Русия няма да има

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134273

Военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор ще има. Това коментира bTV бившият български посланик в Русия Илиян Василев.
Продължава изясняването на обстоятелствата около инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет, нарушил нейтото въздушно пространство.
Военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор ще има. Това коментира bTV бившият български посланик в Русия Илиян Василев. Продължава изясняването на обстоятелствата около инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет, нарушил нейтото въздушно пространство.

Бедоя: В България треньорите се сменят бързо, липсва търпение

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656157_bedoia_v_bulgariia_trenyorite_se_smeniat_burzo_lipsva/?ref=rss


Полузащитникът на "Левски" Мигел Бедоя е впечатлен от политиката на клубовете в А група често да сменят треньорите си. Испанецът говори пред "Марка", като в интервюто си сравни сините с "Реал" (Мадрид).

"В българския футбол сменят треньорите много бързо. Липсва търпение да се докара до край даден дългосрочен проект", каза Бедоя.

Испанецът добави, че в А група има само три или четири стадиона с добри терени. "Иначе първенството е здраво и оспорвано."

Бедоя заяви,...

Кр. Каракачанов: Голямата амбиция на Турция е да управлява големият хаос в Близкия Изток

http://www.cross.bg/tyrtziya-iztok-blizkiya-1489367.html

/КРОСС/Турция няма интерес да се решат проблемите в Сирия. Турция участваше активно в конфликта. Турция е страната, която купува на смешни цени петрола на завладените територии. Голямата амбиция на Турция е да управлява големият хаос в Близкия Изток.  Хората, които управляват, не крият своите неоосманиски амбиции. Това коментира в ефира на ТВ7 лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Тази мегаломанска амбиция на Ердоган обаче ще му изяде главата, прогнозира Каракачанов, тъй като, по думите му, Турция не може да се съизмерва със САЩ, Европа и Русия. Според него основната игра на Турция е да няма коалиция, която да реши проблемите в Сирия. Явно събитията в Близкия Изток ще ескалират, каза лидерът на ВМРО и допълни: Надявам се да има обща европейска политика за решаване на проблемите там, защото Европа ще бъде потърпевша, ако този конфликт не приключи. За съжаление, България няма единна политика. Ние трябва да настояваме Европа да има самостоятелна политика, а не да бъде зависима от външната политика на някоя от големите сили. Турция последователно си гони политиката да изгони всички европейски фактори от Близкия Изток, допълни Каракачанов.     

Илиян Василев: Военен отговор от Русия няма да има

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134259

Военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор ще има. Това коментира bTV бившият български посланик в Русия Илиян Василев.
Продължава изясняването на обстоятелствата около инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет, нарушил нейтото въздушно пространство.
Военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор ще има. Това коментира bTV бившият български посланик в Русия Илиян Василев. Продължава изясняването на обстоятелствата около инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет, нарушил нейтото въздушно пространство.

Пускат новата банкнота от 20 евро в обръщение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134267

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес новата банкнота от 20 евро, информират световните агенции.
Общо 4.3 милиарда купюри от новата банкнота са отпeчатани за всички страни от еврозоната. Само във Франция техният брой е 1.9 милиарда или 44 на сто от общия обем.
Банкнотата е от серията "Европа" и бе предшествана от пускането на купюри от 5 и
Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес новата банкнота от 20 евро, информират световните агенции. Общо 4.3 милиарда купюри от новата банкнота са отпeчатани за всички страни от еврозоната. Само във Франция техният брой е 1.9 милиарда или 44 на сто от общия обем. Банкнотата е от серията "Европа" и бе предшествана от пускането на купюри от 5 и

Пристанище Варна е отворено за маневриране на кораби

http://pik.bg/пристанище-варна-е-отворено-за-маневриране-на-кораби-news441351.html

Пристанище Варна е отворено за маневриране на кораби

Пристанище Варна е отворено за маневриране на кораби, предаде „Фокус. По данни на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море”, за момента няма въведена забрана за отделните портове и канали. Времето в района на пристанището е предимно облачно, духа слаб вятър.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/25/2655934_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг".

Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите в емисията днес:

Пускат новата банкнота от 20 евро в обръщение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134262

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес новата банкнота от 20 евро, информират световните агенции.
Общо 4.3 милиарда купюри от новата банкнота са отпeчатани за всички страни от еврозоната. Само във Франция техният брой е 1.9 милиарда или 44 на сто от общия обем.
Банкнотата е от серията
Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес новата банкнота от 20 евро, информират световните агенции. Общо 4.3 милиарда купюри от новата банкнота са отпeчатани за всички страни от еврозоната. Само във Франция техният брой е 1.9 милиарда или 44 на сто от общия обем. Банкнотата е от серията "Европа" и бе предшествана от пускането на купюри от 5 и

Аквариумът във Варна изнася днес лекции и демонстрации за Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=307322

Презентация на тема „Черно море и неговия жив свят“ организира Аквариум Варна днес - 25-ти ноември. Събитието ще протече под формата на лекции и научни демонстрации за ученици и възрастни. Ще има осигурен арт кът за деца, както и презентации за туроператори.

М. Халаф: Русия трудно ще преглътне свалянето на самолетите

http://frognews.bg/news_102511/M-Halaf-Rusiia-trudno-shte-preglatne-svalianeto-na-samoletite/

Цялата геополитическа ситуация ще бъде променена след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от Турция. Това каза в сутрешния блок на БНТ журналистът Мохамед Халаф. Този инцидент показва, че нетърпението и недоверието на различните фактори в региона са достигнали върха си, добави той.

Започва делото срещу полицая, заснет с подкуп

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zapochva-deloto-sreshtu-policaia-zasnet-s-podkup-6046060

На видеото се вижда как Сашо Тръпков взима пари от шофьор, мачка банкнотите и си ги слага в джобовете си

Започва 15-ият фестивал "Банскофилмфест"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656138_zapochva_15-iiat_festival_banskofilmfest/?ref=rss


С филма филма "Щрайф: Пъкълът на спускачите" днес се открива 15-ото издание на фестивала за планинарско кино "Банскофилмфест". Прожекцията е 19 часа в Голямата зала на културния център "Никола Вапцаров" в Банско, а фестивалът продължава до неделя.

Тази година в програмата са включени 100 филма от 25  страни и пет континента - върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове.

Фестивалното жури ще оценява филмите от конкурсната...

Започва делото срещу полицая, заснет с откуп

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zapochva-deloto-sreshtu-policaia-zasnet-s-otkup-6046060

На видеото се вижда как Сашо Тръпков взима пари от шофьор, мачка банкнотите и си ги слага в джобовете си.

Der Spiegel: Арсеналът на терористите идва от сърцето на Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134255

Автомати, револвери, ръчни гранати -  терористите могат да придобият произволен брой оръжия. Но откъде идва скритият арсенал? Отговорът е тревожен - от сърцето на Европа, коментира германското издание Der Spiegel.
Контрабандата на оръжие от Източна и Югоизточна Европа е част от европейската реалност вече повече от две десетилетия.
Автомати, револвери, ръчни гранати -  терористите могат да придобият произволен брой оръжия. Но откъде идва скритият арсенал? Отговорът е тревожен - от сърцето на Европа, коментира германското издание Der Spiegel. Контрабандата на оръжие от Източна и Югоизточна Европа е част от европейската реалност вече повече от две десетилетия.

Корман Исмаилов: Сблъсъкът между Русия и Турция ще има своите последствия

http://pik.bg/корман-исмаилов-сблъсъкът-между-русия-и-турция-ще-има-своите-последствия-news441349.html

Корман Исмаилов: Сблъсъкът между Русия и Турция ще има своите последствия

Депутатите Корман Исмаилов и Валери Жаблянов коментираха в кулоарите на парламента за сутрешния блок на Нова телевизия вчерашнят инцидент с руски самолет.

Припомняме ви, че Турция свали самолет на Русия, тъй като според съседката ни. Исмаилов е категоричен, че сблъсъкът между Русия и Турция ще има своите последствия.

По думите му, несигурността в региона се задълбочава непрекъснато.  Той напомни как преди време Сирия, Ирак, Афганистан са били далечни територии за нас, но с времето, с бежанците и с терористите вече не е така.

"Случилото се е пример какво може да се случи и ако българското въздушно пространство бъде нарушено", каза от своя страна и левият депутат Жаблянов. "Трябва да се направят няколко извода от това, което наблюдаваме. Трябва да се преоцени ролята на Турция", добави той.


Пожар в "Овча купел" спря тока в няколко квартала в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2656140_pojar_v_ovcha_kupel_spria_toka_v_niakolko_kvartala_v/?ref=rss


Малко след 4 часа таза сутрин е избухнал пожар в цех за дървен материал с столичния квартал "Овча купел", предаде Нова телевизия.

Пожарът е овладян и няма загинали или пострадали. По предварителни данни са се запалили бали със сено, които са били в близост до цеха и са били предназначени за близката кравеферма.

Заради пожара за кратко е спрян токът на кв. "Овча купел" и целия район "Витоша", тъй като над пламъците е имало електропровод. Той е бил прекъснат умишлено, за да...

Един човек е загинал, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

http://pik.bg/един-човек-е-загинал-а-26-са-ранени-при-катастрофи-в-страната-през-изминалото-денонощие-news441348.html

Един човек е загинал, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Един човек е загинал, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от пресцентъра на МВР. Регистрирани са 19 пътни инцидента в страната.

На територията на столицата са станали 6 тежки и 219 леки пътно-транспортни произшествия, при които са пострадали 7 души.

Манолова организира дискусия на тема "Има ли болестта финансови, административни и географски граници"

http://pik.bg/манолова-организира-дискусия-на-тема-има-ли-болестта-финансови-административни-и-географск-news441341.html

Манолова организира дискусия на тема "Има ли болестта финансови, административни и географски граници"

От 11:00 часа в сградата на администрацията на омбудсмана на адрес: гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22 ще се проведе обществена дискусия на тема “ИМА ЛИ БОЛЕСТТА ФИНАНСОВИ, АДМИНИСТРАТИВНИ И ГЕОГРАФСКИ ГРАНИЦИ“. Това съобщиха от кабинета на Омбудсмана на Република България.

По време на дебата ще бъдат обсъдени възможностите за достъп на пациента до съвременно и своевременно лечение, както и правото му на свободен избор на лекар и лечебно заведение през призмата на последните изменения на нормативната уредба и в частност: 

Националната здравна карта;
лимитите на медицински услуги;
основният и допълнителният пакет, гарантиран с бюджета на Националната здравноосигурителна каса;
измерване на удовлетвореността на пациента.

Целите на дискусията са генериране на нови идеи и решения по проблемите на медицинската помощ у нас, както и постигане на широко обществено съгласие за развитие на българското здравеопазване. Омбудсманът ще вземе предвид изразените по време на дебата позиции и становища при упражняване на своите правомощия по закон. 

Поканени за участие в обществената дискусия са министърът на здравеопазването, народни представители, членове на Комисията по здравеопазването към Народното събрание, представител на Министерство на финансите, управителят на Националната здравноосигурителна каса, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Медицински одит“, представители на пациентски, синдикални и работодателски организации.

Как може да се промени едно провалено училище

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/25/2655900_kak_moje_da_se_promeni_edno_provaleno_uchilishte/?ref=rss


Възможно ли е едно училище в беден квартал, в което учат дееца от 50 националности и не говорят основния език на преподаване в него, така да се промени, че всички ученици да започнат да постигат високи резултати?

Съдейки по българския опит, това е кауза пердута. На годишната конференция "Образование 2015" директорът на академия "Арк Елвин" във Великобритания Анабел Бейс обаче сподели опита си, който показва, че тази мисия е възможна. Тя заяви, че всичките й действия са водени от една...

Der Spiegel: Арсеналът на терористите идва от сърцето на Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134244

Автомати, револвери, ръчни гранати -  терористите могат да придобият произволен брой оръжия. Но откъде идва скритият арсенал? Отговорът е тревожен - от сърцето на Европа, коментира германското издание Der Spiegel.
Контрабандата на оръжие от Източна и Югоизточна Европа е част от европейската реалност вече повече от две десетилетия.
Автомати, револвери, ръчни гранати -  терористите могат да придобият произволен брой оръжия. Но откъде идва скритият арсенал? Отговорът е тревожен - от сърцето на Европа, коментира германското издание Der Spiegel. Контрабандата на оръжие от Източна и Югоизточна Европа е част от европейската реалност вече повече от две десетилетия.

Депутат от Бундестага за сваления Су-24: Турското правителство хвърли маската

http://www.cross.bg/sara-hvurli-islyamska-1489360.html

/КРОСС/ Депутатът от Бундестага от фракцията на Левите Сара Вагенкнехт коментира действията на Анкара по отношение на руския бомбардировач Су-24, свален на територията на Сирия в близост до турската граница, предаде РИА Новости. Според политика, подобни действия говорят за подкрепата на турското правителство на терористичната групировка „Ислямска държава“. „В Турция има привърженици на „Ислямска държава“. Правителството хвърли маската“, пише Сара Вагенкнехт на страницата си в социалната мрежа Twitter.

Турският удар в гърба на Русия и българската секция на Ислямска държава

http://www.cross.bg/idil-tyrtziya-rysiya-1489361.html

/КРОСС/ “Те първи започнаха да бомбардират нашите бензиновози, които карат нефт от Сирия – заяви ръководството на Турция.” С този брилянтен статус любимият виртуален сатирик на Русия Лев Щарански изрази като шега потресът от това, че Турция си позволи да свали руски самолет. Турската версия е, че самолетът е наруишил въздушното пространство на тяхната държава, но руските източници извадиха карти и траектории, които показват, че турската версия е лъжа. В крайна сметка самолетът падна на сирийска територия и турските власти ще трябва много да се обясняват как така е станало така. И не е само сваленият самолет – видео в Ю Тюб показа как членове на Сирийската свободна армия (прословутата “умерена опозиция”) намират тялото на единия пилот с викове “Аллах Акбар”, същите викове, които, както отбеляза един коментатор във фейсбук, звучаха в зала “Батаклан” в Париж. След това умерените с гордост обявиха, че са разстреляли пилотите. Очевидно е, че разликата между умерената опозиция и ИДИЛ е, че вторите са варвари, които режат глави, а първите са хуманисти и само убиват. Простете черния хумор! Не искам да обидя никого. Атаката срещу руския самолет става още по-съмнителна, като се вземе предвид, че само преди два месеца Русия и САЩ се споразумаха за избягване на инцидентите във въздуха и за предупреждение именно, за да не се случи нещо такова

Цветослав Цачев: Евтино евро би било добра новина за българския пазар

http://www.investor.bg/investor-finance-forum/468/a/cvetoslav-cachev-evtino-evro-bi-bilo-dobra-novina-za-bylgarskiia-pazar-206566/

Ако ЕЦБ разшири плана си за стимули, износителите в България ще могат да увеличат производството си, смята главният инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг"

Парното праща по 4 изравнителни сметки, противоречащи си една на друга

http://society.actualno.com/parnoto-prashta-po-4-izravnitelni-smetki-protivorechashti-si-edna-na-druga-news_509598.html

Потребители на парното все още получават изравнителни сметки за изминалия отоплителен сезон, макар новият вече да започна, оплакаха се абонати, пише „Телеграф”. Клиентка от столичния квартал „Изток” обясни, че досега е получила общо 4 изравнителни сметки, като топлофикацията ту има да й връща пари, ту да й взема. „Направо луднах. Преди 20 дни получих изравнителна фактура с 1000 лв., които имат да ми връщат. Отидох на касата на топлофикация и ми изплатиха парите. В

НОИ с 2 нови е-услуги за пенсионерите

http://society.actualno.com/noi-s-2-novi-e-uslugi-za-pensionerite--news_509602.html

От 24 ноември Националният осигурителен институт (НОИ) допълни списъка с електронни услуги с две нови административни услуги, насочени към пенсионерите. „Заявление от пенсионер за смяна на настоящ адрес на територията на Република България или друга държава“ е административна услуга, която облекчава всички лица, получаващи пенсия по българското законодателство и желаeщи да сменят адреса, на който я получават в България или в чужбина. Електронното заявление се подава през сай

Пилот от сваления Су-24 е прибран от сирийската армия

http://asia.actualno.com/pilot-ot-svalenija-su-24-e-pribran-ot-sirijskata-armija-news_509609.html

Единият от пилотите руския Су-24 е бил прибран от сирийската армия. Това е съобщил, руският посланик във Франция Александър Орлов за радио Ероп-1. По-рано ливанския ТВ канал Al Mayadeen в Facebook предаде, че в продължение на два часа специалните части са извеждали пилота от тила на бунтовниците.  В момента той е в безопасност в базата Хмеймим, където е разгърната руската авиация.   Снимка: архив

Свалете малко напрежението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133529

След тежкия инцидент, при който турските военни свалиха руски боен самолет до границата със Сирия, ще има ескалация на напрежението между Москва и Анкара. Путин вече изригна и обвини Турция, че купува петрол от терористите на “Ислямска държава”.  
Последва логично и спешно заседание в НАТО. Засега не е ясно дали Кремъл ще се ограничи само с
След тежкия инцидент, при който турските военни свалиха руски боен самолет до границата със Сирия, ще има ескалация на напрежението между Москва и Анкара. Путин вече изригна и обвини Турция, че купува петрол от терористите на “Ислямска държава”. Последва логично и спешно заседание в НАТО. Засега не е ясно дали Кремъл ще се ограничи само с

Данев и Кадиев се изпокараха за офшорките, "ваканцуването" и петолъчките

http://frognews.bg/news_102502/Danev-i-Kadiev-se-izpokaraha-za-ofshorkite-vakantsuvaneto-i-petolachkite/

Целта на Закона за офшорките беше "да се опраска някой". Скрития престъпен капитал трябва да се скрие през офшорките. Това каза независимият депутат Георги Кадиев в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Макар да се отдава всекиму, красотата не принадлежи никому

http://www.cross.bg/nikomy-prinadlezhi-makar-1489366.html

/КРОСС/Юкио Мишима (Кимитаке Хираока) - японски писател и драматург, прочут с нихилистичната си следвоенна проза и завършил живота си с ритуално самоубийство: Макар да се отдава всекиму, красотата не принадлежи никому.  

Доставките на руски газ за Украйна са прекратени

http://petel.bg/Dostavkite-na-ruski-gaz-za-Ukrayna-sa-prekrateni__135235

Доставките на руски газ за Украйна са прекратени, докато украинската компания „Нафтогаз“ не предплати следващите количества, предаде...

Извънредно! Молдова свиква заседание заради свалянето на хеликоптера в Афганистан

http://petel.bg/Izvanredno--Moldova-svikva-zasedanie-zaradi-svalyaneto-na-helikoptera-v-Afganistan__135229

Илюстрация: Уикипедия В сряда сутринта правителството на Молдова се събра на извънредно заседание във връзка със сваления в Афганистан...

Мъж се опита да подкупки с 50 лева полицаи, арестуваха го

http://petel.bg/-Mazh-se-opita-da-podkupki-s-50-leva-politsai--arestuvaha-go__135236

Июлстрация: Булфото В Районно управление "Полиция" в Сливен е започнато бързо досъдебно производство срещу 41-годишен мъж от село Сотиря...

Нов запис от Янева-гейт: Главният прокурор сговарял членове на ВСС срещу Янева

http://bulgarski.pogled.info/news/69493/Nov-zapis-ot-YAneva-geit-Glavniyat-prokuror-sgovaryal-chlenove-na-VSS-sreshtu-YAneva

/Поглед.инфо/ /Два дни преди 19 февруари т.г. - деня, в който Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Владимира Янева от председателския пост в Софийския градски съд, главният прокурор Сотир Цацаров е свикал група членове на съвета и ги убеждавал, че Янева трябва да бъде отстранена временно. Това се разбира от нов, шести поред запис на разговор между Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, публикуван днес в сайта "Бивол".

Депутатите решават днес за „данък уикенд” и „данък ракия”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134230

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. С измененията се налагат промени на още пет данъчни закона, а поправките станаха известни като „данък градина”, „данък уикенд” и „данък ракия”, съобщава Дарик.
Промените в закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат въвеждане на т.нар.
Депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. С измененията се налагат промени на още пет данъчни закона, а поправките станаха известни като „данък градина”, „данък уикенд” и „данък ракия”, съобщава Дарик. Промените в закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат въвеждане на т.нар.

Депутатите решават днес за „данък уикенд” и „данък ракия”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134222

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. С измененията се налагат промени на още пет данъчни закона, а поправките станаха известни като „данък градина”, „данък уикенд” и „данък ракия”, съобщава Дарик.
Промените в закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат въвеждане на т.нар.
Депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. С измененията се налагат промени на още пет данъчни закона, а поправките станаха известни като „данък градина”, „данък уикенд” и „данък ракия”, съобщава Дарик. Промените в закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат въвеждане на т.нар.

Нова банкнота от 20 евро влиза в обращение

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/25/2656142_nova_banknota_ot_20_evro_vliza_v_obrashtenie/?ref=rss


Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес новата банкнота от 20 евро, информират световните агенции.

Общо 4.3 милиарда купюри от новата банкнота са отпeчатани за всички страни от еврозоната. Само във Франция техният брой е 1.9 милиарда или 44 на сто от общия обем.

Банкнотата е от серията "Европа" и бе предшествана от пускането на купюри от 5 и 10 евро. Тя съдържа подобрени защитни символи в сравнение със сегашната, уточни банката.

"Серията "Европа" е...

Нова банкнота от 20 евро се пуска в обращение

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/25/2656142_nova_banknota_ot_20_evro_se_puska_v_obrashtenie/?ref=rss


Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес новата банкнота от 20 евро, информират световните агенции.

Общо 4.3 милиарда купюри от новата банкнота са отпeчатани за всички страни от еврозоната. Само във Франция техният брой е 1.9 милиарда или 44 на сто от общия обем.

Банкнотата е от серията "Европа" и бе предшествана от пускането на купюри от 5 и 10 евро. Тя съдържа подобрени защитни символи в сравнение със сегашната, уточни банката.

"Серията "Европа" е...

Иво Инджев: Руският морков не сработи и Турция извади тоягата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134236

Русия влезе в в Сирия по политически причини. Когато Русия няколко пъти получи предупреждения за навлизане в турското въздушно пространство, от Москва казаха, че имало грешка в навигацията. На следващия ден също имаше, после пак. Къде е лимита? Или Путин се държи като
Русия влезе в в Сирия по политически причини. Когато Русия няколко пъти получи предупреждения за навлизане в турското въздушно пространство, от Москва казаха, че имало грешка в навигацията. На следващия ден също имаше, после пак. Къде е лимита? Или Путин се държи като "автобус Икарус" и казва: Аз се движа, а който се блъсне в мен, лошо.

Прибират бездомниците от софийските улици

http://pik.bg/прибират-бездомниците-от-софийските-улици-news441345.html

Прибират бездомниците от софийските улици

Премръзналите бездомници от София ще получат топла супа и подслон за в двата кризисни центъра в столичния квартал „Захарна фабрика”. В тях могат да се настанят 170 нуждаещи се от 6 ч. вечерта до 10 ч. на другата сутрин. Освен легло бездомниците ще получават и дрехи, възможност да се изкъпят, а при нужда и консултация от социален работник или психолог, съобщава „Монитор”.

На сутринта, преди да напуснат, ще закусват и ще пият чай. Вечерта, ако отново са без покрив над главата, могат да се върнат и така да изкарат до 31 март, когато ще бъдат закрити двата центъра. В приютите няма да бъдат допускани обаче тежко болни, употребили алкохол или лица, които се издирват от МВР.

Всяка нощ линейки и мобилни екипи на общината ще отзовават на сигнали на граждани. Всеки може да подаде сигнал за нуждаещ се на телефон 112 или на горещата линия на Столичната община 02 987 5555.

Земан: Инцидентът със Су-24 в Сирия ще влоши атмосферата в региона

http://www.cross.bg/vloshi-regiona-zeman-1489357.html

/КРОСС/ Инцидентът с руския военен самолет в Сирия само ще влоши атмосферата в региона, заяви във вторник президентът на Чехия Милош Земан, цитиран от РИА Новости. „Понякога възниква подозрение, че Турция неформално си взаимодейства с ИДИЛ, тоест с  „Ислямска държава“, каза Земан. По думите му, във връзка с това, че руската авиация се бори срещу „Ислямска държава”, то свалянето на руския самолет само „ще влоши атмосферата“ в региона, отбеляза президентът.

OГЪН! Пожар блокира квартали на София!

http://www.bnews.bg/article-144218

Затворен за движение за автомобили е участък от бул.”Президент Линкъл” между бул.”Димитър Мушанов” и бул.”Никола Петков”

Мохамед Халаф: Всичко досега в Сирия беше игра, истинската война сега започва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260861_%D0%9C%D0%BE%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%B4+%D0%A5%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%84%3A+%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D

 Досегашните бойни действия на руската авиация в Сирия ще бъдат като детска игра в сравнение с това, което ни очаква сега. Нещата в региона са коренно променени след свалянето на руския самолет и истинската война сега започва. Това каза в студиото на БНТ журналистът Мохамед Халаф.
 Той определи случилото се като „голяма обида за Русия” и заяви, че едва ли Москва ще остави нещата така. „Турция е предоставила на САЩ достатъчно информация и затова президентът Обама заяви подкрепата си за Анкара”, каза още Халаф.

Според него, до военен сблъсък няма да се стигне, защото нито една от страните няма интерес от това. „По-скоро Русия ще започне да хвърля дипломатически бомби и това ще се отрази на отношенията й с НАТО. Ердоган е решен да направи зона за сигурност на границата си със Сирия, докато Путин се опитва да начертае нови граници в района”, смята журналистът.

Той бе категоричен, че главната цел на Турция сега е да не допусне създаването на кюрдска държава, докато Русия обяви, че никога няма да изостави съюзника си Башар Асад.

Започна делото срещу катаджията, сниман с подкуп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134223

Започва делото срещу полицая Сашо Тръпков, който беше заснет в любителски клип как взима подкуп от шофьор.
Клипът с катаджията буквално взриви социалните мрежи. На него се вижда как Тръпков взима пари от шофьор, мачка банкнотите и си ги слага в джобовете си. За броени часове сценката беше споделена няколко хиляди пъти и видяна от десетки хиляди
Започва делото срещу полицая Сашо Тръпков, който беше заснет в любителски клип как взима подкуп от шофьор. Клипът с катаджията буквално взриви социалните мрежи. На него се вижда как Тръпков взима пари от шофьор, мачка банкнотите и си ги слага в джобовете си. За броени часове сценката беше споделена няколко хиляди пъти и видяна от десетки хиляди

Руснак загина при спасителна операця за сваления СУ-24

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rusnak-zagina-pri-spasitelna-operacia-za-svaleniia-su-24-6046059

Във вторник изтребител Ф-16 на турските ВВС свали руски Су-24, който според Анкара е нарушил турското въздушно пространство

Истерия след атентатите в Париж! Телефоните на МВР прегряха със сигнали за бомби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260860_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6%21+%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0

 Двойно повече сигнали за бомби и съмнителни пакети са подадени у нас на тел 112 и МВР след атентатите в Париж. Само за последната седмица спешните екипи и хора на Дирекция "Оперативно техническо издирване" (ДОТИ) са били вдигани под тревога за 28 сигнала, съобщиха от МВР, цитирани от "Телеграф".
Данните от спешният телефон показват, че преди терористи да атакуват сърцето на Париж, в периода 4-14 ноември вътрешното ведомство и 112 са приели 12 сигнала за взривни устройства и то поставени най-вече в училища или в Съдебната палата в София. От 14 до 23 ноември обаче бройката е скочила два пъти и половина.

"Ние не водим отделна статистика дали става въпрос за сигнал за бомба или за съмнителен пакет. Прави впечатление обаче, че след терористичните атаки в Париж близо половината от сигналите са за изоставени сакове, куфари или кашони, и то на централни места", коментираха от вътрешното ведомство. 

Според ченгета пък в провинцията вдигнали ръце от ученици, които започнали ежедневно да звънят и да плашат с взривове училищата си, тъй като имали контролни или трябвало да ги изпитват. Не липсвали и бандити, които плашели, че храмът на Темида ще литне във въздуха, за да отложат процесите, коментираха оператори от 112.

Почитаме Свети Климент Охридски

http://www.moreto.net/novini.php?n=307320

На 25 ноември всяка година Православната Църква чества паметта на св. Климент Охридски. Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.

Нейнски: Конфликт между Русия и Турция може да доведе нова бежанска вълна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2656133_neinski_konflikt_mejdu_rusiia_i_turciia_moje_da_dovede/?ref=rss


Трябва да се търси диалог и дипломатическо решение за случая със сваления руски самолет, коментира посланикът ни в Турция Надежда Нейнски пред Нова телевизия.

Според нея трябва да има сближаване на позициите и да се търси какво точно се е случило, както при директни разговори между Турция и Русия, така и на ниво НАТО-Русия.

Рискът за България произтича от възможностите за ескалация на конфликта и възможна бежанска вълна у нас. Това каза и НАТО и позицията трябва да е да се...

Турция свали собствените си мечти в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5133494

С преднамерената си провокация Анкара може и да се прости с идеята за нова зона за сигурност, а Русия може да постави въпроса за нова кюрдска автономия

Ердоган не е Ататюрк, но и Путин не е лекомислен болшевик


Над небето на Сирия вече имаме първия свален самолет на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия.
С преднамерената си провокация Анкара може и да се прости с идеята за нова зона за сигурност, а Русия може да постави въпроса за нова кюрдска автономия Ердоган не е Ататюрк, но и Путин не е лекомислен болшевик Над небето на Сирия вече имаме първия свален самолет на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия.

Режисьорът Стефан Командарев: В Холивуд никой не е фаворит, никой не е аутсайдер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260859_%D0%A0%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%92+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%83%D0%

 - Само преди дни се върнахте от Холивуд, където представихте филма „Съдилището“ пред членове на Американската филмова академия като българско предложение за „Оскар“ за чуждоезичен филм. Колко малка изглежда България оттам?

- Не изглежда никак малка. Направихме много достойна кампания и се чувствахме равностойни и седим достойно сред другите държави.
- В България настроението е такова, сякаш идва апокалипсис. Едва ли не идва краят на Европейския съюз, разпад на Европа. Така ли ви изглеждат и на вас светът, България, Европа?
- Ами аз съм от два дни тук и нямам такова усещане. Не мисля, че това са реалистични прогнози. Наистина ли има такова настроение?
- Да, ако гледате сутрешните тв блокове, четете вестниците - бежанци ни заливат, терористи ни дебнат от храстите, започва трета световна война, сблъсък на цивилизациите...
- Май е прекалено. Нали има една теза, че лошата новина е добра новина, а добрата новина - реклама. Естествено, че се злоупотребява, но аз телевизия не съм гледал отдавна, а българска - хептен. През последния месец основно стоях зад волана.
- Наскоро един от актьорите в „Съдилището“ - Ованес Торосян, сподели в интервю за „Труд“, че когато се снимал във филма, темата за бежанците му се е струвала малко пресилена, а сега вече не. Доколко темата помага на филма?
- След всяка прожекция в Холивуд имаше и доста дълга дискусия и неизбежно се стигаше до бежанската криза. Филмът обаче не е за бежанците, темата е фон, върху който се случват други драматични събития. Благодарение на новините от Европа зрителите и критиците винаги се връщаха към тази тема. Аз обяснявах на всички, че нищо не сме предсказали с този филм, защото и когато снимах документалния филм преди години, и по време на снимките на „Съдилището“ трафикът от бежанци и мигранти си съществуваше, каналите си работеха, знаеше се кои хора си вадят хляба с тази дейност. Просто мащабите бяха други.
Членовете на Филмовата академия, интелигентните зрители в Америка са наясно с мащабите и кризата в Европа днес и затова се интересуваха, но самите американци тоя въпрос много-много не ги интересува.
- От какво се интересуват в Лос Анджелис?
- От трафика по пътищата, прогнозата за времето и как да сготвят пуйката за Деня на благодарността.
- Какво представлява една кампания за оскарите?
- Ние направихме достойна кампания. Относително малка - за около $60 хил., но се получи много добра кампания. Заговори се и за филма, при това много. Направихме прожекция на най-престижните места. Излязоха много добри статии в специализираната преса. Тръгна мълва, даже последната прожекция, която беше организирана от списание The WRAP, беше и най-престижната и най-скъпата - $10 хил. Резултатите от нея бяха много оптимистични. Нашата пиарка, която присъстваше на прожекцията, беше силно изненадана, защото в залата почти нямаше свободни места, а повече от 20 членове на Академията бяха дошли, което според нея е абсолютен рекорд. Присъстваше включително и майката на Леонадро ди Каприо, която активно гласува за оскарите.
- А какво се очаква да стане със „Съдилището“?
- Към 18 декември ще е ясно какво ще стане. Тогава ще бъде обявен т.нар. кратък списък (short list) от 9 филма, а от тях Академията ще определи номинираните. Асен Блатечки, който също присъстваше, е много ентусиазиран. Видя много възторжени отзиви и от публика, и от критиката - както за филма, така и за играта си. Аз съм по-голям реалист, защото това са 81 държави кандидатки. Това е лобиране, това е и геополитика, това е и географски принцип - да има равномерна представителност на различните континенти. Това е такава лотария, че никой не знае какво ще се случи. Но най-важното е, че ние си свършихме работата по добър начин и аз съм доволен.
- Асен Блатечки беше за първи път в Холивуд, как му подейства?
- Асен беше много възторгнат. Там много му се радваха, чу много добри думи за ролята си. Всички говореха за прословутата сцена от 6 минути и половина, в която персонажът на Блатечки в един кадър разказва цялата си история. Коментарите бяха, че много малко актьори в света могат да направят такова нещо. Но отзивите бяха страхотни и за филма, и за операторската работа, и за музиката, и за актьорската игра.
- На вас разчитаме да видим червения килим.
- Трябва да сме реалисти все пак.
- Ако направите сравнение със „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, който бе избран в късия списък?
- Като кампания е сходно, като възприятие - също. Разликата е, че „Светът е голям...“ беше много по-лек филм и с елементи на комедия на моменти, с повече светлина като цяло, което помага при членовете на Филмовата академия. „Съдилището“ е различен, което е хубаво, но той е по-мрачен, много по-драматичен, което е някакъв минус. Но той е замислен. Абсурдно е обаче да смяташ, че ако направиш кампания А, ще получиш резултат Х. Никой не е фаворит, никой не е аутсайдер. Опитваме се да си свършим работата, и си я свършихме по добър начин.
- Гледах списъка и видях доста сериозни кандидатури.
- О, да - носители на мечки, палми и каквото се сетиш. И затова човек трябва да бъде реалист и не трябва да летим на високо.
- Каква е ролята на публициста в Холивуд?
- Това е най-важният ти човек, когато правиш кампания. Той познава почти всички членове на академията, той ги навива лично да присъстват на прожекциите, познава журналистите, медиите, знае нагласите, планира цялата рекламна кампания, интервюта, прожекциите - без него не става.
- Без него никой няма да разбере, че си там.
- Conditio sine qua non.
- Което означава?
- Условие, без което не може (смее се). Понеже съм завършил медицина, да използвам беглите си познания по латински. Щеш не щеш, без публицист не можеш. Но добрите са много малко и битката за тях е огромна. Иначе щом бяхме избрани за български кандидат, веднага се свързаха с мен от няколко холивудски компании, за да си предложат услугите. Аз предпочетох същата публицистка, която правеше кампанията и на „Светът е голям...“ - Татяна Детлофсон. Нейната компания е една от водещите и са отказали доста други филми. Спрели са се само на 5 филма, сред които и „Съдилището“. Когато се свързах с нея, тя ми каза, че първо иска да гледа филма, защото „не може да прави кампания на филм, в който не вярва“. Целият екип гледал филма и ми съобщиха, че поемат кампанията.
- Има ли някаква магия в Холивуд?
- Чак магия - не бих казал. Целият район около Холивуд, „Долби театър“ е туристически. Иначе това е бизнес, зад който стои доста работа.
- Видяхте се с Тед Кочев. Що за човек е той?
- Той е бил на първата прожекция на „Съдилището“, която беше закрита за екипа, и понеже е бил в страшен възторг от филма, се свързаха с мен и ме поканиха на обяд от името на Тед Кочев и съпругата му. Говорихме много за филма, за него, за неговите филми, за България. Той е известен у нас с „Рамбо“...
- „Рамбо - първа кръв“ - най-добрият!
- Да, но той е направил изключително добри филми. Той има „Златна мечка“ от фестивала в Берлин, два пъти е номиниран за „Златна палма“, за „Оскар“. В дома си в Бевърли хилс има нещо като музей на всички филми, които е правил - плакати, награди, артефакти. Осъзнаваш, че влизаш в историята.
- А Тед Кочев коментира ли играта на Асен?
- Той даже му обеща да му намери агент в Холивуд. Каза му, че след такава игра, ако имаше агент щяха да го засипят с предложения.
- Спечелихте субсидия за нов филм - „Съвместимост“.
- Той е от нискобюджетната сесия.
- Не е ли изненада след „Светът е голям“ и „Съдилището“ Командарев да прави малък филм?
- Хич не е малък като послание, като замисъл, като теми, които се разискват в него, просто за разлика от „Съдилището“ няма да снимаме на връх „Св. Илия“, където трябва да качим кран по време на буря, а ще снимаме в София, в таксиметрови коли с малки камери. Шест истории в шест коли. Това е европейска тенденция, защото заради голямата криза започнаха да мислят през малки бюджети. Има един такъв лаф, че преди 10 ноември имало политическа цензура, а днес - икономическа.

Палим свещи за Св. Климент Охридски - първоучител на българския народ

http://frognews.bg/news_102510/Palim-sveshti-za-Sv-Kliment-Ohridski---parvouchitel-na-balgarskiia-narod/

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Той е е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония.

Терорист с бомба на пояса ще взривява Фердинанд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133688

Атентатът срещу царя е насрочен за Никулден 1914 г.
Смъртоносните колани не са изобретение на днешните терористи. Още преди столетие такъв колан изработва група български атентатори. С него те искат да взривят цар Фердинанд. Щастливата звезда на монарха го спасява от гибел.
В края на 1914 г. Серафим Манов,
Атентатът срещу царя е насрочен за Никулден 1914 г. Смъртоносните колани не са изобретение на днешните терористи. Още преди столетие такъв колан изработва група български атентатори. С него те искат да взривят цар Фердинанд. Щастливата звезда на монарха го спасява от гибел. В края на 1914 г. Серафим Манов,

Русия ни съди заради ремонта на МиГ-овете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5133778


Скандал в парламента за внос на касетъчни бомби
Руската държавна компания РСК “МиГ” ще съди България за договора с Полша за ремонт на българските изтребители. Той трябваше да бъде ратифициран от парламента вчера, но до тази точка не се стигна.
“Ще оспорим договора по съдебен път, ние имаме споразумение за интелектуалната собственост,
Скандал в парламента за внос на касетъчни бомби Руската държавна компания РСК “МиГ” ще съди България за договора с Полша за ремонт на българските изтребители. Той трябваше да бъде ратифициран от парламента вчера, но до тази точка не се стигна. “Ще оспорим договора по съдебен път, ние имаме споразумение за интелектуалната собственост,

Днес ще е предимно облачно

http://www.bnews.bg/article-144217

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за ноември.

БНБ: Нулева лихва за парите на влог

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260858_%D0%91%D0%9D%D0%91%3A+%D0%9D%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B3

 Лихвите по депозитите у нас догодина ще паднат до равнища, близки до нулата. Това прогнозира Калин Христов, подуправител на БНБ, отговарящ за управление “Емисионно”, по време на банкова конференция в София.

Той обаче уточни, че няма да се стигне до въвеждането на отрицателни лихви за домакинствата, каквито вече са се появили по текущите сметки на фирмите в някои страни от ЕС.

Според Христов процесът ще е ефект от допълнителното увеличаване на количествените улеснения в еврозоната, които създава Европейската централна банка. “Тази парична политика доведе до по-умерен спад на лихвите по кредитите в сравнение с този по депозитите”, каза още подуправителят на БНБ.

Анкета на БНБ сред банките относно търсенето и предлагането на кредити показва, че търсенето в България се ускорява малко по-бързо в сравнение с търсенето на кредити в еврозоната. По оценката на Калин Христов този процес ще продължи и догодина. Засилва се търсенето най-вече на краткосрочни кредити в корпоративния сектор и на потребителски заеми от страна на домакинствата за сметка на ипотечните кредити, уточни Христов.

“Ниските лихви не са генератор на кредитната активност. Това са склонността на домакинствата да заемат средства и нивото на тяхната задлъжнялост”, коментира сравнително слабият ръст на кредитите банкерът. Според Христов обаче ниските лихвени нива могат да принудят някои банки да откажат даването на кредити, ако преценят, че кредитният риск е по-висок от цената, на която се отпуска заема.

В същото време обаче той подчерта, че ниските лихви водят до стабилизиране на нивото на необслужваните кредити и нивото на провизиите, което от своя страна влияе положително на печалбата на банките, тъй като се спестяват лихвени разходи. Според Христов растежът, който се наблюдава в повечето европейски държави, не е устойчиво възстановяване на икономиките в резултат от структурни промени, а бавен и мъчителен ръст, движен от циклична фискална и парична политика. “Това възстановяване е крехко, неустойчиво и не би могло да генерира по-силен импулс за банковата система”, каза членът на Управителния съвет на БНБ.

 

 

Намаляват промоциите за спестявания

 

Според последния месечен доклад на финансовия портал „Моите пари“ за един от най-често използваните депозити, със срок от 12 месеца, в момента банките предлагат лихви от порядъка на 1,84 до 2,75% на годишна база за влоговете в лева. За тези в евро и долари лихвата е още по-ниска - между 1,56 и 2,07%.

За по-кратките, например 3 месеца, има и лихви под 1 %.

През октомври 9 банки са намалили лихвите върху депозитите с между 0,20 и 0,50 пр. пункта. Според анализаторите, докато преди трезорите непрекъснато имаха промоции за различните видове спестявания, сега след изтичането им те не се подновяват.

Срещи с български автори дават старт на Литературния фестивал

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/25/2656079_sreshti_s_bulgarski_avtori_davat_start_na/?ref=rss


Срещи с български автори дават старт на Софийския международен литературен фестивал, който ще бъде открит от 19 ч. днес в пространството за танц и пърформънс "ДНК" в НДК. Третото издание събира 29 наши с 12 испански и португалски писатели, които ще гостуват за основната програма на събитието от 8 до 13 декември.

Тази вечер към пишещите ще се присъединят още 12 дебютанта плюс шестима илюстратори - победителите в литературния конкурс "Дуенде, безпокойство, кеф", в който са участвали 67...

Велошествие за климата ще има в София тази събота

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/11/25/2655744_veloshestvie_za_klimata_shte_ima_v_sofiia_tazi_subota/?ref=rss


"Велошествие за климата" ще има по улиците на столицата тази събота (28 ноември). Поводът е началото на световна среща за климата (COP21) в Париж в понеделник (30 ноември).

Организаторите от Коалиция за климата-България призовават всички, които желаят да изразят своята подкрепа за Париж и за климатичното движение, да се включат към велошествието.

Събитието ще мине под надслова "100% Възобновяема енергия за всички".

По време на срещата в Париж се очаква...

Космическата ракета New Shepard на Blue Origin се приземи успешно (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/25/2656129_kosmicheskata_raketa_new_shepard_na_blue_origin_se/?ref=rss


Космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin направи историческо първо успешно кацане. Тя става първата космическа ракета за многократно използване, която постига това на фона на сериозната конкуренция на Space X.

"Виждали сте много ракети да излитат, но нито една да кацне. Многократното използване променя играта. Променя и цените и структурата на космическите пътувания", коментира основателят на компанията Джеф Безос пред телевизионното предаване CBS This Morning....

Защо Турция свали руския бомбардировач?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260857_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%

 Джан Касапоглу е експерт в Центъра за изследвания на икономиката и международната политика EDAM в Истанбул. Той е и нещатен сътрудник на Колежа по отбраната на НАТО в Рим. Интервюто е за “Дойче веле”, публикуваме го със съкращения.

- Какви са вашите информации за сваления самолет?

- Турция даде ясно да се разбере, че когато бъде нарушено въздушното ѝ пространство, няма да прилага различни критерии в зависимост от националността на самолета нарушител. Преди около месец Турция вече свали руски безпилотен самолет. Това е ясно предупреждение към Русия да не нарушава турското въздушно пространство. Турция показва, че следва твърди правила и няма да позволи нито на сирийците, нито на руснаците да поставят под въпрос тези правила.

- Защо самолетът е летял над граничната зона?

- “Сухой-24” са тактически бомбардировачи, които се използват главно за масивни бомбардировки срещу наземни цели. Сваленият самолет е бомбардирал тюркменски сили, тоест етнически турци, които участват в бойните действия в Сирия със силна подкрепа от Турция. Става дума за около 5000 до 9000 турскоезични бойци, които са обект на интензивни атаки от силите на Асад, подкрепяни от дълго време от руснаците и иранците. Този самолет е имал за цел да бомбардира тюркменски сили, а това е доста критично. Защото има опасност от “балтизация” на южния фланг на НАТО и турското въздушно пространство.

- Какво означава това?

- Чрез постоянни нарушения на въздушното пространство по южния фланг на НАТО, който включва въздушното пространство на Турция, да се създаде ситуация, сходна с тази на Балтийския фланг на НАТО. Там руските нарушения на въздушното пространство вече са едва ли не всекидневие.

- Руснаците твърдят, че самолетът им е бил в сирийското въздушно пространство. Каква е вашата информация?

- Според турската процедура, когато самолет доближи на по-малко от 12 мили турското въздушно пространство, зенитната отбрана започва да го предупреждава. Когато дистанцията стане пет мили, Турция вдига своите изтребители F-16 и се подготвя за прехващане, като продължава с предупрежденията. И ако самолетът, идващ от Сирия, все пак навлезе в турското въздушно пространство, тогава вече го свалят. Като имам предвид и предишните руски нарушения, смятам, че бомбардировачът “Сухой-24” е нарушил турското въздушно пространство и затова е бил свален.

- Какви последствия ще има това за отношенията между Русия и Турция?

- Важно е да наблюдаваме дали руснаците ще се решат на ескалация, дали ще има нови нарушения на въздушното пространство. Ако това стане, ще се повиши напрежението не само между Русия и Турция, но също така и между НАТО и Русия. Турски високопоставени служители дадоха много ясно да се разбере, че в случая е било нарушено не само турското въздушно пространство, но и въздушното пространство на НАТО.

- Това е първият случай, в който страна от НАТО сваля руски военен самолет. Какво означава това за отношенията Русия-НАТО?

- Подобна ескалация наблюдаваме на Източния фланг на НАТО. Много е важно, защото се случва преди срещата на върха на НАТО във Варшава догодина. И ескалация се наблюдава вече не само в балтийските страни, но и по границата на една от военно най-мощните страни в НАТО. След първия подобен инцидент президентът Ердоган вече предупреди, че ще има последици, ако Русия продължава да действа по този начин. А Русия има много добри отношения с Турция, голям стокообмен, енергийно сътрудничество. Затова такива инциденти могат да променят правилата на играта.

- След терористичните атаки в Париж Русия настоява за широка коалиция срещу “Ислямска държава”. Как свалянето на самолета ще се отрази на подобни планове?

- Ако руснаците желаят да са част от коалицията срещу “Ислямска държава”, те ще трябва да променят целта на своите атаки в сирийската война. От самото начало руската операция е насочена не толкова срещу “Ислямска държава”, колкото срещу сирийската опозиция. И вместо да нарушават въздушното пространство на НАТО, руснаците да координират действията във въздуха с другите в коалицията.

- Може ли Турция да поиска подкрепа от НАТО?

- Най-вероятно. Според мен не става дума да се задейства чл. 5 от Северноатлантическия договор (нападението срещу една страна се смята за нападение срещу всички - б.р.), но член 4 случаи е приложим. Тоест спешни консултации, когато е възникнала сериозна опасност за сигурността и отбраната на НАТО.

Недоволството срещу мизерията в културата изкара на протест и пернишките музейни работници. Синдикалистите Наташа Ангелова и Любомир Жотев предвождаха протеста

http://www.zapernik.com/politika/nedovolstvoto-sreshtu-mizeriyata-v-kulturata-izkara-na-protest-i-pernishkite_40689/

Директорката на библиотеката Росица Симеонова: 20 библиотекари магистри вземат по 420 лв. на месец, съществуваме с 90 000 лв. на година

Шефката на четирите галери Елена Темелкова: Петимата ми служители живеят с минимална работна заплата

Недоволството срещу мизерията в културата изкара на протест пред входа на единствения по рода си у нас Подземен минен музей работещите в Регионалния исторически музей, библиотекари и галеристи от Перник, пише вестник Вяра.

Бунтът бе...

Продължава

Телефоните на МВР гръмнаха след атентатите в Париж - двойно повече сигнали за бомби

http://pik.bg/телефоните-на-мвр-гръмнаха-след-атентатите-в-париж---двойно-повече-сигнали-за-бомби-news441343.html

Телефоните на МВР гръмнаха след атентатите в Париж - двойно повече сигнали за бомби

Двойно повече сигнали за бомби и съмнителни пакети са подадени у нас на тел 112 и МВР след атентатите в Париж. Само за последната седмица спешните екипи и хора на Дирекция "Оперативно техническо издирване" (ДОТИ) са били вдигани под тревога за 28 сигнала, съобщиха от МВР, цитирани от "Телеграф".

Данните от спешният телефон показват, че преди терористи да атакуват сърцето на Париж, в периода 4-14 ноември вътрешното ведомство и 112 са приели 12 сигнала за взривни устройства и то поставени най-вече в училища или в Съдебната палата в София. От 14 до 23 ноември обаче бройката е скочила два пъти и половина.

"Ние не водим отделна статистика дали става въпрос за сигнал за бомба или за съмнителен пакет. Прави впечатление обаче, че след терористичните атаки в Париж близо половината от сигналите са за изоставени сакове, куфари или кашони, и то на централни места", коментираха от вътрешното ведомство.

Според ченгета пък в провинцията вдигнали ръце от ученици, които започнали ежедневно да звънят и да плашат с взривове училищата си, тъй като имали контролни или трябвало да ги изпитват. Не липсвали и бандити, които плашели, че храмът на Темида ще литне във въздуха, за да отложат процесите, коментираха оператори от 112.

Турция трябва да бъде изключена от НАТО, смята норвежки политолог

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260856_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E%2C+%

 В Брюксел се проведе извънредно заседание на Съвета на НАТО, свикано от Турция след унищожаването на руски самолет на турско-сирийската граница, пише вестник„Известия“. Със свалянето на самолета на антитерористичната коалиция, Турция изрази подкрепата си за „Ислямска държава“ и сега може да бъде изключена от Алианса, заяви норвежкия политолог и писател Бьорн Нистад.
„НАТО многократно е заявявала, че ще се бори с ислямските терористи, в този дух, Турция като най-близък до Сирия член на Алианса можеше да се присъедини към операциите. Вместо това, тя забранява на чужди бойни изтребители, включително на членове на НАТО и на коалицията срещу тероризма, да пресичат нейното въздушно пространство, докато самата тя не желае да участва в тази операция“, казва Нистад.
„Не става въпрос за това, че Турция започва война срещу Русия. Ако над нейната територия беше летял, например, френски самолет, то той също можеше да бъде свален. Това дава право на НАТО да изключи страната от Алианса. В допълнение, все още няма ясни доказателства, че самолетът е бил свален над турска земя“, добави политологът.

Илиян Василев: Военен отговор от Русия няма да има

http://offnews.bg/news/n_1/n_597142.html

Военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор ще има. Това коментира пред bTV Илиян Василев - бивш български посланик в Русия. По думите му конфликтът в Сирия трупа напрежение, което може да ескалира да и да "премине през границата" и това може да доведе до напрежение и в дружи държави. „Не изключвам и опит за изравняване на резултата. И Путин и Ердоган са политици, които живеят в PR светлина”, допълни още Василев. Той припомни за други случаи, в които Русия е нарушавала въздушното пространство на Турция, като тогава е последвало извинение. „Не знаят ли, че всеки един такъв полет е взривоопасен, просто заради натрупаното напрежение”, каза Василев. По думите му Владимир Путин и Реджеп Ердоган са много сходни като политици. „Военните операции на границата между Сирия и Турция могат да предизвикат бежански поток и да усложнят хуманитарната ситуация в Турция”, каза българският посланик в Анкара Надежда Нейнски. „Рискът за България произлиза от възможността за ескалация и възможната бежанска вълна”, допълни още тя. По думите й това напрежение между Русия и Турция няма да повлияе добре на ситуацията.

Софийският университет "Свети Климент Охридски" чества патронния си празник

http://www.cross.bg/imeto-yniversitet-stipendiya-1489376.html

/КРОСС/С академично тържество, Софийският университет "Свети Климент Охридски" ще отбележи патронния си празник. Частици от мощите на светеца бяха пренесени във вторник с литийно шествие от столичния катедрален храм "Света Неделя" до параклиса на Богословския факултет на университета, където днес ще бъде отслужена Божествена Света литургия. Университетът получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон. Мощите бяха дарени от игумена на светата Троянска обител епископ Сионий с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. Събитието се случва в навечерието на 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски, което през 2016 г. ще бъде отбелязано под патронажа на ЮНЕСКО. Академическият съвет на СУ начело с ректора професор Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на Свети Климент Охридски. Тържество по повод празника ще се проведе в аулата на "Алма матер". Ще бъдат връчени и дипломите на новоизбраните за последната година професори, както и наградате на Столичната община за най-добър млад учен на университета и годишната стипендия на името на Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово. Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11:00 часа. Тържеството ще бъде открито от проф. Иван Илчев. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Проф

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване