Оспорват влога от 694 272,89 лева на Доган в КТБ

http://petel.bg/Osporvat-vloga-ot-694-272-89-leva-na-Dogan-v-KTB__135305

Снимка Булфото Ахмед Доган е в списъка с хора и фирми, чийто вземания от КТБ са оспорени. Това стана ясно, след като синдиците на...

Пристигнаха нови, още по-лоши новини за Михаел Шумахер

http://petel.bg/Pristignaha-novi--oshhe-po-loshi-novini-za-Mihael-SHumaher__135306

Почти две години изминаха от ски катастрофата, която покруси всички любители на Формула 1.   Михаел Шумахер на 29 декември претърпя...

Яценюк: Украйна ще спре руски транзитни самолети през въздушното си пространство

http://frognews.bg/news_102545/IAtseniuk-Ukraina-shte-spre-ruski-tranzitni-samoleti-prez-vazdushnoto-si-prostranstvo/

Украинското правителство ще забрани всички транзитни полети на руски превозвачи през украинското въздушно пространство, обяви премиерът Арсений Яценюк, съобщи Ройтерс. Украйна вече прекрати директните пътнически полети между двете страни.

Маргарита Попова ще бъде на официално посещение във Виетнам и Лаос

http://pik.bg/маргарита-попова-ще-бъде-на-официално-посещение-във-виетнам-и-лаос-news441603.html

Маргарита Попова ще бъде на официално посещение във Виетнам и Лаос

От 26 до 30 ноември 2015 г. вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на официално посещение в Социалистическа Република Виетнам и в Лаоската Народнодемократична Република, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Визитата във Виетнам е в контекста на отбелязването на 65 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави. 

В рамките на посещението вицепрезидентът Маргарита Попова ще проведе срещи с вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам Нгуен Тхи Зоан, с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен Шин Хунг, а така също и с министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг.
На 26 ноември в българското посолство в Ханой вицепрезидентът Маргарита Попова ще се срещне с представители на виетнамски организации за приятелство с България. Попова ще бъде гост на детската градина „Виетнам-България“ и ще участва в откриването на изложба на български детски рисунки „Символите на българската идентичност“.

На 27 ноември вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде посрещната с официална церемония в Ханой от вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам Нгуен Тхи Зоан, след което ще се проведат пленарни разговори между двете делегации.

В Дипломатическата академия в Ханой Маргарита Попова ще изнесе лекция на тема „Виетнамско-българските отношения: перспективи за развитие“. Предвидени са разговори на българския вицепрезидент с председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Нгуен Шин Хунг, с министър-председателя на страната домакин Нгуен Тан Зунг, както и с ръководството на Банката за инвестиции и развитие на Виетнам.

На 28 ноември Маргарита Попова ще бъде в град Хай Фонг, където ще се срещне с представители на Дружеството за приятелство Виетнам-България и на местните власти, а на 29 ноември вицепрезидентът ще посети Храма на литературата в Ханой. 

На 30 ноември българският вицепрезидент ще бъде на посещение в Лаоската Народнодемократична Република, където ще разговаря с вицепрезидента на страната Бунян Ворачит.

Лавров: Русия няма да воюва с Турция

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/lavrov-rusiia-niama-da-voiuva-s-turciia-6046099

Свалянето на руския самолет „Су-24“ много прилича на планирана провокация, каза руският външен министър

Наши самолети са сваляни в Афганистан, Чечня, Южна Осетия, но сега е друго - подлост и лицемерие

http://www.cross.bg/litzemerie-podlost-nesmeyanov-1489460.html

/КРОСС/От днес Турция престава да съществува. И ще ви кажа защо. Наши самолети са сваляни в Афганистан, Чечня, Южна Осетия и при много други конфликти. Но тях ги сваляше противникът в бой. Разбираемо е. И колкото и тежки да бяха загубите, това за мен беше нормално. Войната е невъзможна без загуби. И ние, военните, сме готови за това.  Но сега нещата са други - подлост и лицемерие. Това е коментарът на руския летец Валера Несмеянов, който той публикува във Фейсбук. Но да се представяш за съюзник в борбата с абсолютното зло, а едновременно с това заради своите интереси да удряш в гърба този, който най-активно се бори с това зло, това е подлост и безпределно лицемерие. И няма смисъл да се говори за нарушаване на границата, било-небило, всичко това е от лукавия, професионалистите ще разберат, няма нужда да обяснявам.  Подъл удар от засада - това е всичко, пише Несмеянов. Не случайно се пее: "Не нужен нам берег Турецкий..." - завършва руският летец. 

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата

http://www.cross.bg/signal-palata-deloto-1489457.html

/КРОСС/Сигнал за бомба опразни съдебната палата, където се разглежда делото за подкуп екскатаджията Сашо Тръпков. Докато течеше 30-минутна почивка по делото стана ясно, че около 14.05 - 14.10 часа е постъпил сигнал за поставено взривно устройство. Предстои да бъде извършена проверка, за да се установи дали не се касае отново за обичайния фалшив сигнал.  

Ето къде спират водата в София на 27 ноември

http://pik.bg/ето-къде-спират-водата-в-софия-на-27-ноември-news441601.html

Ето къде спират водата в София на 27 ноември

На 27 ноември (петък), във връзка с реконструкция на уличен водопрпвод на ул. „Букет“ кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Прекъсванията ще засегнат живеещите в района на:
ул. „Букет“ между ул. „Любляна“ и ул. „Войводина могила“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Букет“ на ъгъла с ул. „Любляна“.

На 27 ноември (петък), във връзка с реконструкция на уличен водопрпвод на ул. „Хаджи Димитър“ с. Мало Бучино, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:
в.з. Симоница
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Хаджи Димитър“ ъгъла с ул. „Васил Левски“.
На 27 ноември (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Емборе“ кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:
ул. „Емборе“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Планинско цвете“ на кръстовището с ул. „Емборе“.

На 27 ноември (петък), във връзка с преработка на водомерен възел на ул. „Папрат“ кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района между:
ул. „Папрат“, ул. „Захари Зограф“, ул. „Крушова градина“, ул. „Гергьовче“, ул. „Кимчовец“, ул. „Казаните“, ул. „Горска поляна“, ул. „Момино венче“ и 160 ОДЗ „Здравец“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Захари Зограф“ на кръстовището с ул. „Панайот Пипков“.

На 27 ноември (петък), във връзка с диагностика на водопровод на ул. „Породин“ и ул. „Георги Сава Раковски“ в кв. „Славовци“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района между:
ул. „Победа“, ул. “Породин“, ул. “Липите“, ул. „Летец“, ул. „Снежанка“ и ул. „Искърско дефиле“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Георги Сава Раковски“ на ъгъла с ул. „Додо Наков“.

На 27 ноември 2015 г. (петък), във връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. „Асен Игнатов“ с. Бусманци се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района между:

ул. „Асен Игнатов“, ул. „Перуника“, ул. „Троянски път“, ул. “Чукура“, ул. „Пчелина“ и кв. „Нова враждебна“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Асен Игнатов“ на ъгъла с ул. „Перуника“.

На 27 ноември (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Горски пътник“ ж.к. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района между:
ул. „Цветна градина“, ул. „Вежен“, ул. „Николай Лилиев“, бул. „Черни връх“, бул. „Арсеналски“, ул. „Славище“
бул. „Черни връх“ от бул. „Арсеналски“ до ул. „Вежен“, жилищна група "Южен парк“, хипермаркет на ул. „Козяк“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски в: жилищна група "Южен парк“.

На 27 ноември (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Монтевидео“ кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района между:
ул. „Монтевидео“, ул. „Маестро Кънев“, ул. „Иван Радоев“ и ул. „Букет“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Боряна“ на ъгъла с ул. „Монтевидео“.

На 27 ноември (петък), във връзка с пресвързване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Благой Тодоров“ с. Желява се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:
ул. „Мургаж“ от №1 до №72
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Мургаж“ на ъгъла с ул. „Благой Тодоров“.

На 27 ноември (петък), във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи на ул. „Висо”, ул. „Пирин”, ул. „Веслец” и ул. „Стара планина” в.з. Врана-Лозен Триъгълника, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:
в.з. Врана-Лозен Триъгълника
Институт по генетика „Академик Дончо Костов“ хотел „Black cat“, бензиностанция и гуми център.
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: бул. „Цариградско шосе“ 10-ти километър.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

TaxiMе – рецепта за успех

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/4bc82d6f/sc/26/l/0L0Sdnes0Bbg0Cpr0C20A150C110C250Ctaxime0Erecepta0Eza0Euspeh0B284496/story01.htm

Авторът от Пощенска кутия за приказки – Яни Димитров, пише какво би станало, ако модела на TaxiMe се приложи и в други сфери








Салах Абдеслам - от купони и момичета до джихад

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/salah-abdeslam-ot-kuponi-i-momicheta-do-dzhihad-6046100

Купонджийски живот, дребни кражби и светкавична радикализация сред дима от джойнта в кафене на Моленбек, разказва за терориста АФП

Ученици снимат филм във Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135397

Ученици снимат филм "Синьо сирене" във Велико Търново. Дванадесетокласникът от Американския колеж "Аркус" в старата столица Димитър Славов е автор на сценария и режисьор.
В няколко класни стаи на СОУ "Емилиян Станев" са разположени камерите на ученическата продукция. Около 50 момчета и момичета са се записали за участие във филма като статисти.
Ученици снимат филм "Синьо сирене" във Велико Търново. Дванадесетокласникът от Американския колеж "Аркус" в старата столица Димитър Славов е автор на сценария и режисьор. В няколко класни стаи на СОУ "Емилиян Станев" са разположени камерите на ученическата продукция. Около 50 момчета и момичета са се записали за участие във филма като статисти.

Съкращават кондуктори в градския транспорт на Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135398

46 служители, предимно кондуктори в обществения транспорт на Русе, ще останат за работа след 28 ноември т.г. Уведомлението за масови съкращения е депозирано от градския превозвач "ЕГЕЕД - Русе", съобщи директорът на Бюрото по труда Румен Януаров. Вероятната причина е финансовото състояние на дружеството.
46 служители, предимно кондуктори в обществения транспорт на Русе, ще останат за работа след 28 ноември т.г. Уведомлението за масови съкращения е депозирано от градския превозвач "ЕГЕЕД - Русе", съобщи директорът на Бюрото по труда Румен Януаров. Вероятната причина е финансовото състояние на дружеството.

Зинаида Златанова: Образованието е единствената имунизация срещу радикализма

http://pik.bg/зинаида-златанова-образованието-е-единствената-имунизация-срещу-радикализма-news441599.html

Зинаида Златанова: Образованието е единствената имунизация срещу радикализма

Демокрацията е изправена пред много голямо предизвикателство. Всичко, което се случва през последните седмици в Европа и света, цялата тази радикализация, всички терористични актове, дават повод на продавачите на страх в българското и европейското общество да вършат своята работа.

Да ни обясняват, че ни трябва повече сигурност за сметка на свободата. А знаете, че който жертва свободата за сметка на сигурността, в крайна сметка няма нито едното, нито другото. Изключително важно е да се знае, че образованието е единствената имунизация, единственото ни оръжие за предотвратяването на радикални течения и за въвличане на младите в лоши идеи, и в същото време то ни помага в борбата за демокрация, толерантност и човешки права.

Образованият и грамотен човек е много по-защитен. Човекът, който мисли критично много по-трудно може да бъде въвлечен във всякакви радикални идеи. За съжаление неграмотният и необразованият е първата жертва на тези радикални идеи, той превръща в жертви и другите хора след себе си. Ще предложим на Министерството на образование гражданското образование да бъде по-силно застъпено в българските училища.

В момента то се учи само една година и то в последния 12 клас, когато вече имаме пълнолетни граждани, които активно участват в обществения живот и едва ли им е от полза. Според проучване на Европейската комисия само в България и Турция гражданското образование се преподава само 1 година, а във Франция са цели 12 години. Ние имаме огромно поле за съществено увеличаване на гражданското образование. Въпросите са какво да съдържа и  се преподава. Дискусиите в тази посока продължават. / Зинаида Златанова, вицепремиер по еврофондовете и министър на правосъдието /2013-2014 г./ 

Вероника Николова е избрана за съдия-докладчик по делото КТБ

http://www.cross.bg/eood-bromak-zhalbi-1489456.html

/КРОСС/Съдия Вероника Николова ще бъде съдия-докладчик по делото КТБ, съобщи Дарик. Днес публично бе разпределено делото за несъстоятелността на КТБ и съдия Николова бе избрана чрез системата за случайно разпределение на делата. Във ВКС постъпиха частни жалби от КТБ АД, представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак" ЕООД - легитимиращо се като мажоритарен акционер, отделно от „Бромак" ЕООД и от „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л" - Люксембург, срещу тези части на решението на Софийския апелативен съд от 3 юли т.г., с които въззивните им жалби са оставени без разглеждане като недопустими. В частните жалби се съдържат искания за отправяне на запитвания, като смисълът на въпросите в тях е: дали е легитимиран длъжникът, чрез органите му и акционерите, да обжалва първоинстанционния акт; възможно ли е съдът по банковата несъстоятелност да извърши косвен инцидентен съдебен контрол на валидността и законосъобразността на административния акт на БНБ за отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност, ако липсва административен ред за обжалването му; разполагат ли органите на длъжника (изпълнителните директори) и акционерът „с право на ефективна съдебна защита". Във ВКС бяха подадени и касационни жалби от КТБ АД - представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак" ЕООД, и от „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р

Делото "КТБ" беше публично разпределено на Вероника Николова от ВКС

http://www.mediapool.bg/deloto-ktb-beshe-publichno-razpredeleno-na-veronika-nikolova-ot-vks-news242271.html

Съдия Вероника Николова от Върховния касационен съд (ВКС) беше публично разпределена в сряда като докладчик по делото за несъстоятелността на "Корпоративна търговска банка" (КТБ). ВКС ще заседава по жалби от бившите изпълнителните директори на банката, от "Бромак" ЕООД, собственост на Цветан Василев, както и от "Бългериан Акуизшън Къмпани", срещу частта от решението на Софийския апелативен съд (САС) от 3 юли, с която претенциите им бяха оставени без разглеждане. Както е известно, и първата, и втората инстанция приеха по казуса, че нито "Бромак" и "Бългериан акуизишън къмпани", нито бившите шефове на банката имат право да атакуват решението на Софийския градски съд (СГС) за фалита на КТБ. Според решението на САС от 3 юли пък, банката е изпаднала в състояние на неплатежоспособност от 20 юни 2014 г. На тази дата БНБ постави банката под специален надзор, а отне лиценза й четири месеца по-късно, на 6 ноември 2014 г. Именно 6 ноември беше определена от Софийския градски съд като дата за фалита на банката. Решението на САС бе изненадващо, тъй като БНБ, прокуратурата и синдиците настояваха за начална дата за фалит на банката да бъде определена 30 септември 2014 г., когато отчетите са показали, че КТБ има отрицателен капитал. Това беше причината да обжалват решението на градския съд. Официалната дата за фалита на КТБ е от ключово значение, защото от това зависи кои прихващания ще бъдат законни и кои ще станат лесно атакуеми по съдебен път. След затварянето на банката миналия юни до отнемането на лиценза й бяха сключени цесии и прихващания за над 800 млн. лв. По този начин много от компаниите и хората с депозити над гарантирания минимум се опитаха да спасят частично парите си. Освен това има разпореждане с обезпечения и с имущество на банката.

Парламентът избра председател и членове на Фискалния съвет

http://www.cross.bg/glasa-predsedatel-chlenove-1489455.html

/КРОСС/ На днешното парламентарно заседание депутатите избраха председател и членове на Фискалния съвет, съобщи „Фокус". Фискалният съвет е новосъздаден независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление. Неговата цел е независимото наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси. Той се състои от четирима членове и председател с 6-годишен мандат. Издигнатите кандидатури за членове на съвета бяха общо седем. Член на фискалния съвет стана Борис Грозданов, чиято кандидатура бе издигната от ГЕРБ. Той получи 159 гласа „за" и два гласа „против". НС прие и кандидатурата на Григорий Вазов, издигнат от ПФ и получи 132 гласа „за", пет гласа „против" и 14 - „въздържал се". За член на съвета бе избрана и Дора Андреева, която бе издигната от БДЦ и събра 101 гласа „за" и един глас „против". Кандидатурата на Реформаторския блок - Любомир Дацов също бе избран за член на Фискалния съвет, събирайки 141 гласа „за" и два - „въздържал се". Кандидатът на ДПС Юнал Тасим също бе избран за член на съвета. Той получи 113 гласа „за", седем - „против" и 18 - „въздържал се". НС отхвърли кандидатурите на Димитър Иванов (БСП) и Георги Ганев, които не успяха да съберат достатъчен брой гласове

Вероника Николова е избрана за съдия-докладчик по делото КТБ

http://pik.bg/вероника-николова-е-избрана-за-съдия-докладчик-по-делото-ктб-news441596.html

Вероника Николова е избрана за съдия-докладчик по делото КТБ

Съдия Вероника Николова ще бъде съдия-докладчик по делото КТБ.

Днес публично бе разпределено делото за несъстоятелността на КТБ и съдия Николова бе избрана чрез системата за случайно разпределение на делата. Във ВКС постъпиха частни жалби от КТБ АД, представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД - легитимиращо се като мажоритарен акционер, отделно от „Бромак” ЕООД и от „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург, срещу тези части на решението на Софийския апелативен съд от 3 юли тази година, с които въззивните им жалби са оставени без разглеждане като недопустими.

В частните жалби се съдържат искания за отправяне на преюдициални запитвания, като смисълът на въпросите в тях е: дали е легитимиран длъжникът, чрез органите му и акционерите, да обжалва първоинстанционния акт; възможно ли е съдът по банковата несъстоятелност да извърши косвен инцидентен съдебен контрол по реда на чл. 17, ал. 2 от ГПК на валидността и законосъобразността на административния акт на БНБ за отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност, ако липсва административен ред за обжалването му; разполагат ли органите на длъжника (изпълнителните директори) и акционерът – процесуален субституент „с право на ефективна съдебна защита”.

Във ВКС бяха подадени и касационни жалби от КТБ АД - представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД, и от „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург, срещу тази част от решението на САС, с която съдът се е произнесъл по същество за неплатежоспособността на КТБ. С решението си от 22 април тази година Софийският градски съд обявява неплатежоспособността на КТБ с начална дата 6 ноември 2014 година. Въззивното производство пред САС е образувано по шест жалби.

Тази на Българската народна банка е срещу частта на решението на СГС, с която е определена началната дата на неплатежоспособността на КТБ, като искането е за определяне на 30 септември 2014 г. като начална дата. Акционерът „Бромак” ЕООД обжалва първоинстанционното решение изцяло. Срещу цялото решение е и общата въззивна жалба от името на длъжника КТБ АД, представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД.

Изцяло обжалва акта на СГС и „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург. Въззивна жалба срещу решението на СГС в частта за началната дата е депозирана и от синдиците на КТБ, според които датата трябва да е 30 септември 2014 г. Софийската градска прокуратура протестира акта на СГС също в частта за началната дата.

С атакуваното пред ВКС решение Софийският апелативен съд оставя без разглеждане въззивните жалби на КТБ АД - представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД - „Бромак” ЕООД и „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург. С акта си съдът се произнася и по същество по жалбите на БНБ, КТБ АД (представлявано от синдиците) и по протеста на СГП относно началната дата, като приема, че тя трябва да бъде 20 юни 2014 г.

Лавров: Възникват много въпроси за настоящето управление на Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135384

Русия няма намерение да воюва с Турция, подчерта по време на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости, съобщава
Русия няма намерение да воюва с Турция, подчерта по време на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости, съобщава "Фокус". Лавров заяви, че Русия не е променила „отношението си към турския народ“. „Възникват обаче въпроси относно действията на настоящото управление на Турция“, подчертал е министърът.

Как да не връщаме свалените килограми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134482

Хубавото време свърши и макар да бяхме влезли в прекрасна форма, днес постепенно си връщаме килограмите от миналата зима. Това се повтаря всяка есен, защото организмът ни започва да трупа тлъстинки за през зимата, както и поради напрегнатата работа и липсата на време за редовно хапване и за изграждане на здравословен режим.
Хубавото време свърши и макар да бяхме влезли в прекрасна форма, днес постепенно си връщаме килограмите от миналата зима. Това се повтаря всяка есен, защото организмът ни започва да трупа тлъстинки за през зимата, както и поради напрегнатата работа и липсата на време за редовно хапване и за изграждане на здравословен режим.

Юнкер: Шенген е в кома, еврото ще се срине без него

http://www.cross.bg/shengen-yunker-neiinite-1489454.html

/КРОСС/Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в "кома" и предупреди, че еврото ще се срине без него, заяви председателят на Еврокомисията в Европарламента, съобщи в. „Телеграф". Говорейки на сесия по повод терористичните атаки в Париж, президентът на Европейската комисия отговори на партии като ЮКИП, които твърдят, че Шенген е гарантирал „свободно придвижване на джихада". "Моля, не смесвайте нещата. Ние не трябва да се възползва по един абсурден начин от тези трагични събития", каза Юнкер. "Ние трябва да запазим духа зад Шенген. Да, шенгенската система е отчасти в кома. Но тези, които вярват в Европа, нейните ценности, нейните принципи и нейните свободи, трябва да се опитат да вдъхнат нов живот на духа зад Шенген.Ако духът напусне сърцата ни, ще загубим повече от Шенген". Юнкер подчертал, че има жизненоважна връзка между свободното придвижване и съществуването на единна валута в ЕС: „Единната валута не съществува, ако Шенген се провали. Това не е неутрална концепция. Това не е банално. Това е един от стълбовете на изграждането на Европа."

Лавров: Русия няма намерение да воюва с Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135391

Русия няма намерение да воюва с Турция, подчерта по време на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости, съобщава "Фокус".
Лавров заяви, че Русия не е променила „отношението си към турския народ“. „Възникват обаче въпроси относно действията на настоящото управление на Турция“, подчертал е министърът.
Русия няма намерение да воюва с Турция, подчерта по време на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости, съобщава "Фокус". Лавров заяви, че Русия не е променила „отношението си към турския народ“. „Възникват обаче въпроси относно действията на настоящото управление на Турция“, подчертал е министърът.

Съдия Вероника Николова ще гледа делото за КТБ във Върховния съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2656436_sudiia_veronika_nikolova_shte_gleda_deloto_za_ktb_vuv/?ref=rss


Системата за разпределение на делата посочи  съдия Вероника Николова от първо търговско отделение на Върховния касационен съд (ВКС) да гледа делото за несъстоятелността на Корпоративно търговка банка (КТБ). 

От системата за случайно разпределение на дела бе изключена съдия Мария Славчева, на която предстои пенсиониране средата на декември.

Във ВКС не е въведена новата централизирана система, по която разпределят дела всички съдилища в страната от началото на октомври 2015...

Юнкер: Шенген е в кома, еврото ще се срине без него

http://www.moreto.net/novini.php?n=307376

Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в "кома" и предупреди, че еврото ще се срине без него, заявил президентът на Еврокомисията в Европарламента, съобщи в. „Телеграф“. Говорейки на сесия за отбелязване на терористичните атаки в Париж, президентът на Европейската комисия отговори на партии като ЮКИП, които твърдят, че Шенген е гарантирал „свободно придвижване на джихада“.

Хвърлят камъни по турското посолство в Москва

http://www.cross.bg/kamuni-posolstvo-moskva-1489452.html

/КРОСС/Посолството на Турция в Москва е било подложено на атака с камъни и яйца, съобщава лента.ру.Посолството е било обстрелвяно с много камъни, предава кореспондент на МОСЛЕНТА: "Прозорците на няколко етажа от зданието са счупени, насвякъде има следи от боя."Около сградата дежурят много полицаи. Те се опитват да спрат недоволните.Снощи пред турското посолство също имаше протестен митинг, в който участваха около 600 души.

Аквариумните комплекси във Варна и Констанца ще бъдат модернизирани по европейски проект

http://pik.bg/аквариумните-комплекси-във-варна-и-констанца-ще-бъдат-модернизирани-по-европейски-проект-news441595.html

Аквариумните комплекси във Варна и Констанца ще бъдат модернизирани по европейски проект

Аквариумните комплекси във Варна и Констанца ще бъдат модернизирани по проект, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013, съобщиха от Института по рибни ресурси в крайморския град, цитирани от БТА.

При реализацията на проекта във Варна ще бъдат обновени аквариумите в изложбената зала на комплекса. Предвижда се изграждане на аудио и видео системи за информация на посетителите, обновяване на залите без аквариуми, както и закупуването на ново микроскопично оборудване да научни изследвания.

В рамките на проекта ще бъде изработен общ туристически продукт за двата комплекса. Общата стойност на проекта надхвърля 1.2 милиона евро, като за Аквариума във Варна са предвидени малко над 280 000 от тях.

Банов се притесни от разрухата на културни паметници в Сирия и Ирак, а в България?

http://offnews.bg/news/n_1/n_597361.html

Заместник-министърът на културата Боил Банов, който е в Брюксел за участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз във формат „Образование, младеж, култура и спорт“, вчера направи изказване, посветено на необходимостта от съвместни действия срещу унищожаването на културното наследство в зони на конфликт и срещу трафика с произведения от това наследство. „България приветства предложената тема за дебата и я счита за изключително важна и навременна. Културното наследство е наше общо богатство и опазването му е споделена отговорност на човечеството. Без прилагането на този координиран подход много трудно би могло да се гарантира предаването на наследството на бъдещите поколения във вида, в който сме го наследили. Днес, както и всички цивилизовани държави в света, България е силно обезпокоена от разрушителните посегателства върху обекти на културното наследство в Сирия, Ирак, в музеите на Тунис . Високо оценяваме общите усилия на ЮНЕСКО и Европейския съюз и държавите членки да се преборят с това негативно явление. Координираните усилия могат да бъдат насочени към конкретни действия, като цифровизация на застрашени обекти на културното наследство, обучение на музейни специалисти от засегнатите държави и др.”, отбеляза зам.-министърът на културата Боил Банов по време на дискусията относно вижданията за съвместни действия срещу унищожаването на културното наследство в зони на конфликт и срещу трафика с произведения от това наследство, в контекста на настоящата геополитическа ситуация. „В същото време за България, предвид географското й разположение на пътя от изток на запад и като външна граница на Европейския съюз, борбата с нелегалния трафик на културни ценности е от изключително значение . Нелегалният трафик на предмети на културното наследство е източник и за финансиране на тероризма и борбата с него трябва да бъде безкомпромисна. Като добър пример можем да посочим сключеното с Турция споразумение за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно пренасяне и прехвърляне на собствеността на културни ценности, в резултат на което между двете страни са върнати на страната по произход множество предмети. Подобен двустранен договор сме подписали и с Италия, съвместните дейности с която дават също много добри резултати. „От особено значение за България е прилагането на координиран подход с другите секторни политики за опазването на наследството и за неговото устойчиво използване за социално и икономическо развитие. Необходимостта от въвеждането на система за споделено формулиране, изпълнение и контрол на политики, както и управление на наследството, в която да се включат всички заинтересовани страни: публични власти, бизнес, нестопански и доброволчески организации, граждански сектор и т.н., продължава да бъде актуален въпрос”, заяви той. Думите на зам.-министъра идват в момент, в който редица международни и местни организации за защита на културното и историческо наследство от месеци наред алармират, че българската държава разрушава активно паметниците на културата, като ги реставрира и консервира некачествено с цел да бъдат усвоени милиони левове евросредства. Засега обаче изглежда, че никой в МК не се е притеснил за контрабандата с археологически находки от България, нито със състоянието на нейното историческо наследство.

Филми с Клуни, Деп и Брадли Купър са "холивудските провали" на 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/25/2656441_filmi_s_kluni_dep_i_bradli_kupur_sa_holivudskite/?ref=rss


Филми със суперзвездите Джордж Клуни, Джони Деп, Брадли Купър и Шон Пен са сред холивудските провали на годината според "Форбс", съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА. Класацията на списанието е изготвена на базата на разликата между бюджет и приходите от филма до 18 ноември.

На първо място е комедията "Rock the Kasbah: Добре дошли в Афганистан" с Бил Мъри с 2,9 милиона долара печалби при 15 милиона долара бюджет. Филмът, който в момента може да бъде видян в програмата на "Киномания",...

Гръцката полиция се опасява от ескалация на насилието в Атина

http://www.grreporter.info/grtskata-politsiya-se-opasyava-ot-eskalatsiya-na-nasilieto-v-atina/18266

Повод за опасенията даде вчерашният взрив в офисите на Съюза на гръцките индустриалци, както и заплахата на Никос Романос за "черен декември" във връзка с годишнината от убийството на неговия приятел Алексис Григоропулос

прочети повече

Лавров: Свалянето на самолета изглежда като планирана провокация

http://frognews.bg/news_102544/Lavrov-Svalianeto-na-samoleta-izglejda-kato-planirana-provokatsiia/

Сваленият от Турция руски боен самолет Су-24 изглежда като „планирана провокация”. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров във връзка с напрегнатите отношения между Москва и Анкара след вчерашния инцидент, цитиран от „Франс прес” и Нюз. бг.

Истина или лъжа: Ернестина Шинова се ядосала, че Джино спечелил, обърнала му гръб

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133426


ЖЪЛТИНИТЕ Голямото приятелство, което Ернестина Шинова демонстрирала към Джино Бианкалана в къщата на “ВИП Брадър”, се оказало театър и лицемерие. Това написа преди дни жълта медия. Според статията актрисата не само не поздравила победителя, но и спряла комуникацията си с него. След финала на ВИП сезона Шинова дори бесняла пред съпруга си Андрей
ЖЪЛТИНИТЕ Голямото приятелство, което Ернестина Шинова демонстрирала към Джино Бианкалана в къщата на “ВИП Брадър”, се оказало театър и лицемерие. Това написа преди дни жълта медия. Според статията актрисата не само не поздравила победителя, но и спряла комуникацията си с него. След финала на ВИП сезона Шинова дори бесняла пред съпруга си Андрей

Ненчев: Няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България

http://pik.bg/ненчев-няма-нито-пряка-нито-косвена-заплаха-за-националната-сигурност-на-българия-news441593.html

Ненчев: Няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви в кулоарите на парламента, че в момента няма опасност нито пряка, нито косвена за националната сигурност на България.

"Наблюдаваме с тревога всичко, което се случва, но ще имаме становище тогава, когато има резултати от проверката", допълни министърът на отбраната.

Днес се очакваше да бъде ратифицирано и споразумението ни с Полша за ремонт на МиГ-овете ни, но точката бе отложена за петък", добави министър Ненчев. Той обясни, че това се е наложило поради технически причини. "Нямам безпокойство от това", посочи той. Ненчев заяви, че е убеден, че парламентът ще одобри договора ни с Полша.

"До 20 дни след ратификацията полската страна ще ни предостави два двигателя" На въпрос дали ремонтът ще бъде извършен със стари части, министър Ненчев не отговори, но увери, че ще предложи да бъде създадена бюджетна комисия, която да провери всички договори. "Аз говоря истината и защитавам интересите на държавата", категоричен беше министърът на отбраната.


БСП напусна парламентарната зала заради Фискалния резерв

http://frognews.bg/news_102543/BSP-napusna-parlamentarnata-zala-zaradi-Fiskalniia-rezerv/

Народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ напуснаха пленарната зала в знак на протест. Това се случи след като мнозинството гласува срещу предложението на левицата за член на Фискалния съвет и по този начин остави основната опозиционна сила без представител в контролния орган. Представителите на левицата заявиха, че единственото, което се постига с този акт, е създаването на един орган със съмнителна независимост и прозрачност на работата, осигуряващ комфорт на правителството.

Я. Стоилов: Трябва да се проведе независимо международно разследване на случилото се на турско-сирийската граница

http://www.cross.bg/durzhava-nezavisimo-deiistviya-1489451.html

/КРОСС/ „БСП категорично отстоява принципа за териториалната цялост и ненарушимост на границите, както в Европа, така и в останалите региони. Но това, което стана вчера изисква една много ясна международна реакция. Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване- какви са точно обстоятелствата по сваляне на руския военен самолет", се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов. Той подчерта, че никоя държава не може да претендира за някакъв контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници.  По думите на Стоилов конфликтът в Сирия от вътрешно-държавен и национален придобива все повече глобално измерение. Той обясни, че в него се намесва т. нар. „Ислямска държава" и тези действия далеч не се ограничават вече само на територията на Сирия- пример: случилото се преди няколко дни в Париж. По думите му в момента се повдига въпросът - ще се формира ли световна антитерористична коалиция, която да включи държавите от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори. „Ние не искаме да бъдем адвокати единствено на една национална позиция, на позицията на една държава, независимо коя е тя", заяви той. В декларацията, представена от Стоилов, социалистите призоват българския парламент да отчете, че за България тези конфликти създават потенциални опасности

Мариус Донкин за 150-и като господин Ибрахим

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/marius-donkin-za-150-i-kato-gospodin-ibrahim-6046098

Моноспектакълът е трудно, изтощително, понякога щастливо, понякога заредено с драматизъм, но винаги необикновено силно преживяване за актьора, казва актьорът

Сваленият руски самолет от Турция усложни ситуацията, призна Меркел

http://www.cross.bg/merkel-sityatziyata-samolet-1489450.html

/КРОСС/Сваленият руски самолет от Турция усложнява процеса за намиране на политическо решение в Сирия. Всичко възможно трябва да бъде сторено, за да се избегне допълнителна ескалация. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред долната камара на парламента на Германия, цитирана от Ройтерс. „Ситуацията се влоши със свалянето на руския самолет от Турция", каза тя пред Бундестага. „Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем ескалация", добави Меркел. „Разбира се, всяка страна има правото да защити територията си, но от друга страна ние знаем колко напрегната е ситуацията в Сирия и в района там. Вчера разговарях с турския премиер и го помолих да направи всичко за деескалиране на ситуацията", допълни германският канцлер.  

Давутоглу твърд: Русия е наш приятел

http://frognews.bg/news_102542/Davutoglu-tvard-Rusiia-e-nash-priiatel/

Русия е наш приятел и съсед. Нямаме намерение да обтягаме отношенията с Руската Федерация. Това заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ден след свалянето на руски боен самолет от Турция на сирийската граница, цитиран от „Франс прес”.

Иво Христов: Целта на Анкара и Вашингтон е да противопоставят НАТО и Русия

http://www.cross.bg/rysiya-vashington-tzelta-1489453.html

/КРОСС/Тази седмица е решителна за световната дипломация, смята журналистът Иво Христов.  Във Фейсбук, във вторник, той коментира: Вчера Оланд се срещна с Камерън. Днес е срещата му с Обама. В сряда Меркел е в Париж. В четвъртък е срещата Оланд-Путин. Путин междувременно е в Техеран. Решението на Турция да свали руски самолет е опит да се предотврати създаването на широка коалиция срещу Ислямска държава. И това решение едва ли е взето без американско съгласие. Целта на Вашингтон е да съхрани лидерството в бъдещата коалиция, което към момента му убягва, след като Русия създаде оста Москва-Дамаск-Багдад-Техеран, а Франция разбра, че коалицията под американска егида е бутафорна и влезе в разговори с Москва за съвместни действия от Средиземно море. Целта на Анкара и Вашингтон е да противопоставят НАТО и Русия на базата на инцидента със самолета и да изолират Русия в сирийската криза.

Лиляна Павлова: Китай има интерес в строителството на автомагистралите „Черно море“ и Русе- Свиленград, заедно тунела под Шипка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260870_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D

 Китайски инвеститори проявяват сериозен интерес към изграждането на автомагистрала „Черно море“, строителството на тунела под връх Шипка, както и строителството на магистрала Русе-Свиленград, но по нов маршрут, включващ и самия тунел. Това заяви пред журналисти в Суджоу министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след сесията „Един пояс, един път“ на Петия икономически форум „Китай и страните от Централна и Източна Европа“. Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата „16+1“, в която участва и министър-председателят Бойко Борисов.

 

По време на форума министър Павлова представи пред потенциални инвеститори проектите за довършване на изграждането на автомагистралния пръстен на България, който обхваща стратегически важна пътна инфраструктура като завършването на автомагистралите „Хемус“, „Черно море“, София –Калотина, София – Видин и Русе- Велико Търново като част от цялостното направление Русе- Свиленград.

Министър Лиляна Павлова заяви, че строителството на магистрали трябва да става като първо условие на принципа на концесия или публично-частно партньорство - без държавна гаранция и без очакване за доплащане при липса или при намален трафик. „Това е категоричната ни позиция. Трябва да се търсят стратегически, взаимноизгодни проекти, но без държавна гаранция и без доплащане“, категорична бе тя. В тази връзка регионалният министър представи модела на тол-система, която се предвижда да бъде внедрена у нас в две категории. Едната тол такса ще бъде само за използване на конкретен пътен участък, а другата включва и цената за откупуване на строителството на участъка при наличие на частен инвеститор.

Конкретната реализация на проектите зависи от инициативата на компаниите, които ще дойдат в България, защото с формирането на партньорства с български компании процедурите отнемат около 2 години.

Министър Лиляна Павлова отбеляза, че България не само подкрепя инициативата „16+1“, в която активно участваме, но и инициативата „ЕС - Китай платформа за свързаност“ и концепцията за „Един пояс, един път“. „Ние ще настояваме България да заеме своето важно място, което има със стратегически географската си локация – на кръстопът между Европа и Азия, през който минават и ще минават важни транспортни коридори между Китай и Европа“, допълни тя.

Лавров: Няма да започваме руско-турска война след тази провокация

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656460_lavrov_niama_da_zapochvame_rusko-turska_voina_sled/?ref=rss


Русия няма намерение да започва война срещу Турция след като турските военновъздушни сили свалиха руски боен самолет на границата със Сирия.

Това заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

По думите му Москва смята случилото се за предварително подготвен провокационен акт и "сериозно ще преосмисли" отношенията си с Анкара.

Турският премиер Ахмет Давутоглу нарече днес Русия "приятел" и поднесе съболезнования за загиналия пилот.

Между...

Борисов се среща с българската общност в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135371

Днес всички делегации от формата 16+1 вече сме в Пекин. Тази вечер ще дам прием в Българското посолство и ще се срещна с българската общност в Китай. Това написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.
"Министрите продължават със срещите си с едни от най-големите китайски фирми. Това е първото ми официално посещение в Китайската народна
Днес всички делегации от формата 16+1 вече сме в Пекин. Тази вечер ще дам прием в Българското посолство и ще се срещна с българската общност в Китай. Това написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Министрите продължават със срещите си с едни от най-големите китайски фирми. Това е първото ми официално посещение в Китайската народна

Изби отличници представят България на световен винен форум

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135256

Елитни български вина ще представят страната ни на световния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, чието 23-о издание ще се проведе догодина от 29 април до 1 май в Пловдив. На специален щанд ще бъдат презентирани изби, участници в Международната изложба „Винария 2016
Елитни български вина ще представят страната ни на световния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, чието 23-о издание ще се проведе догодина от 29 април до 1 май в Пловдив. На специален щанд ще бъдат презентирани изби, участници в Международната изложба „Винария 2016", и техни продукти, наградени с приза „Златен ритон“ и златни медали в

Глобиха с 2 бона наш таксиметров шофьор, прекарал през „Маказа“ албански килър

http://pik.bg/глобиха-с-2-бона-наш-таксиметров-шофьор-прекарал-през-„маказа“-албански-килър-news441590.html

Глобиха с 2 бона наш таксиметров шофьор, прекарал през „Маказа“ албански килър

2 000 лева глоба отнесе нелегален таксиметров шофьор, който прекарал през границата с Гърция албанец, сочен за поръчител на три убийства, съобщи rodopi24.bg. Кърджалиецът Ш.Ч. изпълнявал поръчка на грък от Комотини, за която му били обещани 150 евро. Шофьорът дори не предполагал, че в колата му е издирван от властите в съседката ни държава бандит. Албанецът Арманд Фоня бе задържан в опит да премине границата при ГКПП „Златоград" на 5 февруари т.г. 20 дни по-рано, той влезнал в страната ни през пункта „Маказа" с подправените документи на починал гръцки гражданин, отново в колата на нелегалния таксиметров шофьор. За курса Комотини-София, мъжът от Кърджали отново прибрал 150 евро. Поръчката дошла от жител на Комотини с името Ахмед, до когото водачът на таксито без лиценз закарал свой познат, който търсел работа като овчар в южната ни съседка.

Фоня бе обявен за издирване от Европол по молба на гръцките власти. В Атина албанецът ще отговаря за подбудителство към три убийства, въпреки че покушенията са били неуспешни.

35-годишният Арманд Фоня е роден в град Лушня. Не е ясно дали той е поддържал връзки с ъндърграунда в родния си град, но за клана „Лушня" се знае, че е една от най-бруталните престъпни групировки в Албания. Фоня е със средно образование, женен и има дете. 

Той бе търсен чрез Шенгенската информационна система, след като атинската апелативна прокуратура му повдигна обвинения за подбудителство към три убийства. Покушенията, при които в крайна сметка жертвите оцелели, са извършени вечерта на 13 ноември миналата година. 


Турски медии: Турция е изпратила 20 танка към сирийската граница

http://www.cross.bg/siriiiskata-tanka-stranata-1489448.html

/КРОСС/ Турските военни са прехвърлили допълнително 20 танка от западната част на страната към сирийската граница, съобщи агенция Anadolu, позовавайки се на военни източници, предаде РИА Новости. „Двадесет танка, разположени в западните провинции в Турция, бяха прехвърлени по железопътната линия в Газиентеп в южната част на страната, откъдето, съпроводени от полиция и жандармерия, бяха изпратени към сирийската граница“, се казва в съобщението.

Как ще работи свободният пазар на електроенергия у нас, разясниха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307370

Разяснителна кампания за предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната през идната година се проведе във Варна. Залата в сградата на Областна администрация се оказа тясна, за да побере всички битови потребители, представители на бизнеса и учреждения, желаещи да научат повече за възможностите на свободния пазар на електроенергия, предаде репортер на Moreto.

„Пейзаж” на Свилен Блажев в галерия „Нюанс”

http://www.cross.bg/blazhev-svilen-kolektziya-1489449.html

/КРОСС/ На 2 декември галерия „Нюанс" ще събере почитатели и приятели на художника Свилен Блажев. Изложбата „Пейзаж" представя три насоки в творческите търсения на Свилен Блажев по отношение на пейзажа. Обособени като три цикъла - „Южни пейзажи", „Северни морета" и природни картини от Ханджоу в Китай, те свидетелстват за силния заряд на автора - да експериментира в нови насоки и да достига нови измерения на картинното внушение. Разнообразието от настроения, стилови и композиционни похвати, които представените произведения носят в себе си, създава oпределена динамичност на експозицията. От яркия, наситен колорит и светлите проблясъци, през сдържано сиво и бяло, до откровено графичното, тези естетически издържани творби създават усещане за аромата на горещ гръцки следобед, дъх на море и мистични преживявания. „Взети от видяното, тези пейзажи на Свилен Блажев всъщност изразяват скритото, невидимото - неговата чувствителност и природата на реакцията му", пише изкуствоведът Ружа Маринска за пейзажната живопис на Свилен Блажев.   Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. в Кюстендил. Завършва Художествената гимназия през 1972 г. През 1980 г. завършва стенопис в НХА при проф. Димо Заимов. Член е на СБХ от 1981 г. През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. Участвал е в над 200 общи и самостоятелни изложби в Европа, Азия и Северна Америка

Вижте Лютви Местан и дъщеря му Елиз (Галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135227

Елиз Атасой - Абаджъ, дъщерята на Лютви Местан от първия му брак смени снимката на корицата в профила си във фейсбук. Новата показва прегръдката на баща и дъщеря на нейната сватба. 
Елиз се омъжи за корабния инженер Гьоксел Абаджъ на 22 август в комплекс „Маказа“ край Кърджали, собственост на кмета на Момчилград. (Оттам е Лютви Местан).
Елиз Атасой - Абаджъ, дъщерята на Лютви Местан от първия му брак смени снимката на корицата в профила си във фейсбук. Новата показва прегръдката на баща и дъщеря на нейната сватба.  Елиз се омъжи за корабния инженер Гьоксел Абаджъ на 22 август в комплекс „Маказа“ край Кърджали, собственост на кмета на Момчилград. (Оттам е Лютви Местан).

Борисов се среща с българската общност в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135243

Днес всички делегации от формата 16+1 вече сме в Пекин. Тази вечер ще дам прием в Българското посолство и ще се срещна с българската общност в Китай. Това написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.
Днес всички делегации от формата 16+1 вече сме в Пекин. Тази вечер ще дам прием в Българското посолство и ще се срещна с българската общност в Китай. Това написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Министрите продължават със срещите си с едни от най-големите китайски фирми. Това е първото ми официално посещение в Китайската народна

Съдят румънци за незаконна сеч у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135317

Двама румънци на 18 и 25 г. са задържани за незаконна сеч на остров Средняк в река Дунав близо до Никопол. Бракониерите били засечени, докато режели с моторен трион дърва от горския фонд на острова - топола и червена върба. Двамата тръгнали от Търну Мъгурели с конски каруци и минали нелегално границата по Дунав на 18 ноември около 3 ч следобед.
Двама румънци на 18 и 25 г. са задържани за незаконна сеч на остров Средняк в река Дунав близо до Никопол. Бракониерите били засечени, докато режели с моторен трион дърва от горския фонд на острова - топола и червена върба. Двамата тръгнали от Търну Мъгурели с конски каруци и минали нелегално границата по Дунав на 18 ноември около 3 ч следобед.

Скандална обществена поръчка: 14 млн. лв. за 48 лешояда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135325

„На 20.11.2015 година Министерство на околна среда и водите е одобрило обществена поръчка на стойност 7 милиона евро (близо 14 млн. лв.) за опазване популацията на 48 черни лешояда и 10-тина кръстати орли“, алармира вчера неправителствената организация Форум „Природа“ и поиска незабавното прекратяване на скандалния търг.
„На 20.11.2015 година Министерство на околна среда и водите е одобрило обществена поръчка на стойност 7 милиона евро (близо 14 млн. лв.) за опазване популацията на 48 черни лешояда и 10-тина кръстати орли“, алармира вчера неправителствената организация Форум „Природа“ и поиска незабавното прекратяване на скандалния търг.

Жан-Клод Юнкер: Шенген е в кома, еврото ще се срине без него

http://petel.bg/ZHan-Klod-YUnker--SHengen-e-v-koma--evroto-shhe-se-srine-bez-nego__135297

Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в "кома" и предупреди, че еврото ще се срине без него, заявил президентът на Еврокомисията в...

Безстрашни митничари пребъркаха кучешка колиба и откриха ... (снимки)

http://petel.bg/Bezstrashni-mitnichari-prebarkaha-kucheshka-koliba-i-otkriha------snimki-__135298

Снимки Агенция "Митници" Оригинален тайник за контрабандни цигари бе разкрит в Ловеч в сряда. 225 кутии с папироси от различни марки -...

Старшата на Черно море на ½-финал за купата на БФС. Картечницата с два гола за успеха под Аязмото

http://petel.bg/Starshata-na-CHerno-more-na----final-za-kupata-na-BFS--Kartechnitsata-s-dva-gola-za-uspeha-pod-Ayazmoto__135300

19-годишните футболисти на Черно море се класираха за 1/2-финалите в турнира за купата на БФС. "Моряците", водени от Тодор Каменов, победиха...

Варненци: Поставят 400-килограмова антена до нас! Пълно е с училища, ще ни облъчат децата!

http://petel.bg/Varnentsi--Postavyat-400-kilogramova-antena-do-nas--Palno-e-s-uchilishha--shhe-ni-oblachat-detsata-__135288

Антена на мобилен оператор ще бъде поставена върху бл. 25 на ул. „Александър Дякович“, сигнализираха живеещите в бл. 24 на същата улица....

Извънредно! Турция с нови 20 танка на сирийската граница, отсреща настъпва армията на Асад

http://petel.bg/Izvanredno--Turtsiya-s-novi-20-tanka-na-siriyskata-granitsa--otsreshha-nastapva-armiyata-na-Asad__135301

Снимка Булфото Турция спешно прехвърля още 20 танка към сирийската граница след инцидента със свалянето на руския самолет, предава...

С. Марков: Не съм съгласен да се намаляват средствата за сигурност в София за сметка на парите за почистване

http://www.cross.bg/markov-byudzheta-obshtinskite-1489447.html

/КРОСС/Парите за отбрана и сигурност намаляват с 1 милион лева, а за сметка на това ще има 15 милиона повече за почистване и 500 000 лева за почистване на междублоковите пространства - явно междублоковото почистване е различно от общото, а международната ситуация не подсказва да променим приоритетите си. Това коментира по повод бюджета на столицата Стефан Марков, общински съветник от "Движение България на гражданите", част от групата на РБ в СОС. Проеткобюджетът беше представен вчера на пресконференция от заместник-кмета по финанси, а Марков допълни, че е смущаващ начинът, по който общинските съветници биват поставени за пореден път пред свършен факт. След случилото се в Париж на 13 ноември не просто не трябва да намаляваме парите за сигурност, а трябва да ги увеличим, коментира Марков. Той добави, че явно за ГЕРБ, АТАКА и ВМРО почистването на листата по улиците е изключителен приоритет, като се имат предвид допълнителните 5 милиона лева от миналата седмица за подобни дейности. Смущаващ е начинът, по който общинските съветници биват поставени за пореден път пред свършен факт. Проеткобюджетът беше представен вчера на пресконференция от заместник-кмета по финанси. Излиза така, че е по-важно дмедийното внимани, а не мнението на общинските съветници, които разбрахме от медиите за бюджета. От това аз разбирам, че ГЕРБ нямат нужда от гласовете на Реформаторски блок при гласуването на бюджета, каза още Марков

Лорд Коу е заподозрян в конфликт на инереси заради световното по лека атлетика през 2021 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656426_lord_kou_e_zapodozrian_v_konflikt_na_ineresi_zaradi/?ref=rss


Президентът на международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу е изправен пред обвинения в конфликт на интереси заради избора на домакин на световното първенство през 2021 г.

Юджийн получи правото да организира шампионата без конкурс, въпреки че имаше интерес oт Гьотеборг. Това е първият американски град, който ще бъде домакин на световно първенство по лека атлетика.

Коу е посланик на "Найки", а по това време беше вицепрезидент на IAAF. Американският...

Градският транспорт в Русе с електронни карти от днес

http://ruse.actualno.com/gradskijat-transport-v-ruse-s-elektronni-karti-ot-dnes-news_509753.html

Продажбата на предплатени електронни карти за градските автобуси в Русе започва от днес, съобщава Радио Шумен. Те се предлагат на булевард „Скобелев“ №45, където се намира общинското бюро към Центъра за контрол и управление на обществения транспорт. Цените на картите варират в зависимост от желания предплатен период, а покупката става срещу представяне на лична карта. Нововъведението е част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на Русе”. Въвеждането на е

Запасите на газ в Чирен ще ни стигнат за 100 дни, твърди експерт

http://frognews.bg/news_102541/Zapasite-na-gaz-v-CHiren-shte-ni-stignat-za-100-dni-tvardi-ekspert/

Резервът на газ в „Чирен” е пълен и имаме около 350 млн. куб. м газ. Това съобщи енергийният експерт проф. Атанас Тасев за "Фокус" във връзка със спирането на газовите доставки от Русия към Украйна и предупреждението от председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер, че това ще застраши зимните доставки на газ за Европа.

Откриха модерна криминална лаборатория в София

http://sofia.actualno.com/otkriha-moderna-kriminalna-laboratorija-v-sofija-news_509756.html

Модерна криминална лаборатория, с помощта на която ще бъдат разкривани тежки престъпления, беше открита в София. Бусовете са снабдени с модерна техника, която да изследва на място уликите на дадено местопрестъпление. Това става с финансовата помощ на Швейцария. Техниката е модерна на фона на нивата на модерност на българската криминалистична техника, обясняват от БНР. В момента обаче не може да се каже, че посредством проекта вече събраните доказателства няма да падат в съда. Бяха демонстрира

Зам.-шефът на КФН Ралица Агай се отказа от свръхправомощия

http://business.actualno.com/zam-shefyt-na-kfn-ralica-agaj-se-otkaza-ot-svryhpravomoshtija-news_509759.html

Ралица Агайн се отказа от свръхправомощия като зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), предвидени в новия Кодекс за застраховането, в полза на колективния орган. Това стана днес по време на второто четене на кодекса в икономическата комисия на НС, информира БГНЕС. Тежките правомощия трябва да бъдат възложени на колективен орган, тъй като това представлява огромна тежест за едно лице, потвърди тя пред медиите след заседанието. Проверката на балансите и стрес тестовете ще покажат

Оцелял на 11 септември измамил смъртта и в Париж

http://europe.actualno.com/oceljal-na-11-septemvri-izmamil-smyrtta-i-v-parij--news_509761.html

Американец, който оцелял при атаките в Ню Йорк от 11 септември 2001 г., се е спасил и при атентата в парижката концертна зала „Батаклан“ от 13 ноември тази година. Мъжът, който е представен само с първото си име – Матю, разказва историята си пред Le Monde. На 11 септември Матю бил на улицата пред Световния търговски център, когато първият самолет се врязъл в северната кула. „Спринтирах през половин Манхатън, за да се спася“, казва той. По думите му обаче в Париж би

Бивш хърватски премиер се размина с ареста

http://balkani.actualno.com/bivsh-hyrvatski-premier-se-razmina-s-aresta-news_509762.html

Съд в Загреб отмени ареста на бившия хърватски премиер Иво Санадер, който в рамките на днешния ден може да бъде пуснат на свобода, предаде БГНЕС. Според местни медии Санадер, който от три години е в ареста, ще получи обратно паспорта си и ще излезе на свобода, без да плаща гаранция. Съдът в Загреб взе решението си, след като Конституционният съд постанови, че Върховният съд неправомерно е удължил ареста на Санадер. През 2010 г. хърватските власти започнаха дело срещу него и повдигнаха обвинен

До края на годината ще има обвиняеми за взрива в Горни Лом

http://www.cross.bg/vzriva-gorni-godinata-1489446.html

/КРОСС/До края на годината трима или четирима души ще получат обвинения за взрива в бившия завод "Миджур" в Горни Лом, при който на 1 октомври м.г. загинаха 15 души, съобщи "Медиапул", като цитира директора на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков.  Той уточни, че все още се изчаква експертизата на БАН. На вещите лица са били предоставени 118 тома материали. Експертизата ще трябва да каже конкретната причина за взрива и дали са спазени всички инструкции, свързани с утилизацията на боеприпаси.След взрива в Горни Лом от прокуратура обявиха две основни версии за трагедията - експлозия на взривно вещество в машината за мелене при опериране с експериментален взрив или неправилно утилизиране на мините.

Избраха съдия-докладчик по делото за КТБ

http://econ.bg/Новини/Избраха-съдия-докладчик-по-делото-за-КТБ_l.a_i.709231_at.1.html

Вероника Николова е избрана за съдия-докладчик по делото за Корпоративна търговска банка (КТБ). То бе разпределено публично днес в деловодството на...

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135318

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата.
Сигналът прекъсна делото срещу катаджията Сашо Тръпков.
Очаквайте
Сигнал за бомба затвори Съдебната палата. Сигналът прекъсна делото срещу катаджията Сашо Тръпков. Очаквайте

Избраха съдия-докладчик по делото за КТБ

http://econ.bg/Новини/Избраха-съдия-докладчик-за-делото-за-КТБ_l.a_i.709231_at.1.html

Вероника Николова е избрана за съдия-докладчик по делото за Корпоративна търговска банка (КТБ). То бе разпределено публично днес в деловодството на...

Българските разследващи с лаборатория като на Хорейшио

http://pik.bg/българските-разследващи-с-лаборатория-като-на-хорейшио-news441585.html

Българските разследващи с лаборатория като на Хорейшио

Оперативният дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления работи в Националната следствена служба в София, предаде БГНЕС. 

Центърът ще разполага със съвременно оборудване. Към него са оборудвани мобилни центрове за разследване, предназначени за транспорт на разследващия екип до местопроизшествието и извършване на действия по разследването там. Откриването на центъра е в рамките на международен проект за повишаване на капацитета на българската прокуратура за справяне със съвременните предизвикателства на организираната престъпност, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Изграденият за 9 месеца оперативен дежурен център, който почти навява мисли за оборудването на Хорейшио Кейн – познатият телевизионен герой, който в сериала оглавява лабораторията по криминалистика. 

Специализирано криминалистическо оборудване ще има в мобилните центрове за разследване към оперативен дежурен център, базиран в НСлС. Тези центрове са автомобили, микробус и автомобил с повишена проходимост, оборудвани със специалната техника и лични предпазни средства, за разследване, оглед на местопроизшествие, претърсване и изземане, следствени експерименти и др. Всяко местопрестъпление е различно, затова и на експертите е необходимо разнообразно техническо оборудване, за да направи пълноценен оглед. Така в единия комплект, който бе показан днес например имаше универсален комплект за оглед, комплект за изземване на следи от автомобилни гуми и обувки, за биологични следи, за изследване на пръстови отпечатъци, дори комплект за определяне направлението и траекторията на изстрел. 

Преди три седмици в сградата, в която живея стана едно произшествие, дойде разследващ полицай, който извади една пишеща машина Марица от микробуса, смятам, че когато говорим за киберпрестъпления и че белите пластики са остарели методи, едва ли с пишеща машина Марица можем да се борим, така че смятам, че това оборудване е може би най-доброто, което някога е постъпвало в НСлС, каза заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков. Ръководителят на Апелативна специализирана прокуратура и ръководител на проекта Даниела Попова също обясни, че към настоящия момент това е най-добрата техника.

Кларксън се сдоби с почетна плоча... на скандала си

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/klarksyn-se-sdobi-s-pochetna-plocha...-na-skandala-si-6046092

Луксозният хотел „Саймънстоун Хол“ в Северен Йоркшир публикува снимка на плочата в профила си във „Фейсбук“. На нея пише: „Тук почива кариерата на Джеръми Кларксън в Би Би Си“

Свидетел оправда катаджията Тръпков (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135246

"Почерпих пътния полицай, след като ми каза, че няма да ме санкционира. По никакъв начин човвекът не ми е искал подкуп." Това каза в съда Ивайло Рулев, който е дал 10 лева на катаджията Сашо Тръпков. Мъжът обясни, че е бил спрян, тъй като е карал без колан. Тръпков поискал документите му. Погледнал ги, видял, че са редовни и ги върнал на шофьора.

В Македония предизборно са направени над 30 000 фалшиви лични карти, твърди министър

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/25/2656455_v_makedoniia_predizborno_sa_napraveni_nad_30_000/?ref=rss


Македонската полиция разследва поне 30 000 открити лични карти, произведени в периода преди предсрочните парламентарни избори през следващата година. Това заяви вътрешният министър на страната от служебното правителство Оливер Спасовски, цитиран от Balkan Insight.

Фалшивите документи за самоличност са произведени на две места – в македонския гард Щип и скопското предградие Шуто Оризари.

По-рано седмичното македонско издание "Фокус" съобщи, че са му представени 105 фалшиви...

Първи голям концерт в Париж след терора: „Скорпиънс” пяха Марсилезата с 20 000 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=307352

Германската група "Скорпиънс" изнесе в арена "Берси" първия голям концерт в Париж след терористичните атентати, окървавили френската столица на 13 ноември, предаде ДПА, цитирана от БТА. Всички билети за спектакъла бяха разпродадени, като очакванията на феновете бяха напълно оправдани.

Оцелелият руски летец бил един от най-добрите в родината си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135234

Щурманът капитан Константин Мурахтин, който оцеля след свалянето на неговия Су-24 на границата между Сирия и Турция, е един от най-добрите в руските ВВС, съобщава военният телевизионен канал „Звезда”, цитиран bTV.
По време на военното съревнование „Авиодартс” през юли 2014 г. роденият в Липецк летец и пилотът Станислав Гасанов са били признати за
Щурманът капитан Константин Мурахтин, който оцеля след свалянето на неговия Су-24 на границата между Сирия и Турция, е един от най-добрите в руските ВВС, съобщава военният телевизионен канал „Звезда”, цитиран bTV. По време на военното съревнование „Авиодартс” през юли 2014 г. роденият в Липецк летец и пилотът Станислав Гасанов са били признати за

Руският летец, който оцеля след свалянето на Су-24, бил един от най-добрите в родината си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135252

Щурманът капитан Константин Мурахтин, който оцеля след свалянето на неговия Су-24 на границата между Сирия и Турция, е един от най-добрите в руските ВВС, съобщава военният телевизионен канал „Звезда”, цитиран bTV.
По време на военното съревнование „Авиодартс” през юли 2014 г. роденият в Липецк летец и пилотът Станислав Гасанов са били признати за
Щурманът капитан Константин Мурахтин, който оцеля след свалянето на неговия Су-24 на границата между Сирия и Турция, е един от най-добрите в руските ВВС, съобщава военният телевизионен канал „Звезда”, цитиран bTV. По време на военното съревнование „Авиодартс” през юли 2014 г. роденият в Липецк летец и пилотът Станислав Гасанов са били признати за

Държавата купува електромобили на чиновниците за 1 млн. лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_597314.html

Правителството отделя 1 млн. лв за закупуване на електромобили на държавната и общинска администрация, включително и за служителите на Министерски съвет, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на bTV. Всеки чиновник, който има желание да използва екологичен автомобил, ще може да се възползва от тази възможност. Средствата за закупуването им ще идват от Националния доверителен екофонд. Василева заяви, че по този начин администрацията ще даде добър пример на гражданите и ще покаже важността на придвижването с екологично чисти автомобили за справянето със замърсяването на въздуха в страната. От години редица български градове са на челните места в Европа по превишаване на допустимите норми на замърсяване на въздуха. Най-сериозен е проблемът с опасните за човешкото здраве фини прахови частици, а сред основните причини са битовото отопление и транспортът. В новата оперативна програма "Околна среда" са заделени 120 млн. лв. за справяне с проблема "мръсен въздух". Василева обясни, че с тези средства държавата ще подпомага добрите проекти на общините за по-чист въздух.

Атака с камъни срещу турското посолство в Москва, полиция пази сградата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135239

Посолството на Турция в Москва е било подложено на атака с камъни, съобщава лента.ру.
Посолството е било обстрелвяно с много камъни, предава кореспондент на МОСЛЕНТА: "прозорците на зданието на счупени, насвякъде има следи от боя."
Около сградата дежурят много полицаи. Те опитват да спрат недоволните.
Очаквайте подробности.
Посолството на Турция в Москва е било подложено на атака с камъни, съобщава лента.ру. Посолството е било обстрелвяно с много камъни, предава кореспондент на МОСЛЕНТА: "прозорците на зданието на счупени, насвякъде има следи от боя." Около сградата дежурят много полицаи. Те опитват да спрат недоволните. Очаквайте подробности.

Видео: Метрото и училищата в Брюксел отново отвориха врати

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/25/2656453_video_metroto_i_uchilishtata_v_brjuksel_otnovo/?ref=rss




Училища и системата на метрото отново отвориха в Брюксел в сряда, след като бяха затворени заради "сериозна и непосредствена" опасност от атака в столицата.

Белгия удължи състоянието на максимална тревога в Брюксел до следващия понеделник заради опасенията от атентати като тези в Париж, при които загинаха 130 души.

Около половината от гарите в системата за метрото заработиха отново, както и градските училища. Край тях ще бъдат разположени повече от 300...

Шофьори се сбиха кой да мине пръв през рампа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135240

Криминалисти от Велико Търонво разследват разпра между двама шофьори на камиони, която прераснала в меле. Сбиването възникнало в 17,30 часа във вторник в района на завод "Кроношпан".
Очевидци на юмручната саморазправа алармирали полицията. Пристигналите на място блюстители на реда установили, че са се сбили 56-годишен мъж от Трявна и на 42-годишен
Криминалисти от Велико Търонво разследват разпра между двама шофьори на камиони, която прераснала в меле. Сбиването възникнало в 17,30 часа във вторник в района на завод "Кроношпан". Очевидци на юмручната саморазправа алармирали полицията. Пристигналите на място блюстители на реда установили, че са се сбили 56-годишен мъж от Трявна и на 42-годишен

Шоколадът, качествен като вино и с нюансиран вкус

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/shokoladyt-kachestven-kato-vino-i-s-niuansiran-vkus-6046095

Ще бъдат създавани серии от бутикови шоколади, които да отговарят на всякакви желания, подобно на виното, чая и кафето

МК ще връчи почетен знак "Златен век" на Хосе Карерас

http://offnews.bg/news/n_1/n_597337.html

Министерството на културата ще удостои прочутия испански оперен певец Хосе Карерас, един от Тримата тенори, с най-престижното си отличие - почетен знак „Златен век” - звезда с огърлие, по време на прощалния концерт на великия тенор на 3 декември в зала 1 на НДК. Великият тенор ще получи и грамота за постигнати изключително високи творчески резултати и големи заслуги за развитието и популяризирането на културата и изкуството. За съжаление Хосе Карерас няма да може да осъществи желанието си да се срещне с министър Вежди Рашидов, но се очаква да бъде приет от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Единият от Тримата тенори е отделил и време, за да успее да разгледа столицата ни в компанията на българските си приятели. На сцената в зала 1 на НДК на Карерас ще партнира оркестърът на Любка Биаджони “София Симфоникс”, съставен от класни български инструменталисти. Освен тях на сцената ще излязат още диригентът Давид Хименес и сопраното на Болшой Театър Анна Аглатова. Ще прозвучат пиеси от Йохан Щраус, Джузепе Верди, Дмитрий Шостакович, Ерик Сати, Едвард Григ и други автори. Интересът към концерта на великия тенор “A Life In Music” е изключително голям. Една от причините за това е и фактът, че това ще бъде последното излизане на Карерас пред родна публика. По-рано тази година Маестрото обяви, че се оттегля от активната кариера в музиката, за да се посвети на фондацията си за борба с левкемията.

До края на годината ще обвинят двама или трима за атентата в Сарафово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135235

До края на годината се очаква да бъде внесен в съда обвинителен акт за атентата на бургаското летище. Това прогнозира директорът на Националното следствие Евгени Диков, съобщи Дарик.
Той допълни, че обвиняемите ще са двама или трима, като те ще бъдат привлечени задочно, тъй като все още не са задържани.
До края на годината се очаква да бъде внесен в съда обвинителен акт за атентата на бургаското летище. Това прогнозира директорът на Националното следствие Евгени Диков, съобщи Дарик. Той допълни, че обвиняемите ще са двама или трима, като те ще бъдат привлечени задочно, тъй като все още не са задържани.

До края на годината ще обвинят двама или трима за атентата на летище "Бургас"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135224

До края на годината се очаква да бъде внесен в съда обвинителен акт за атентата на бургаското летище. Това прогнозира директорът на Националното следствие Евгени Диков, съобщи Дарик.
Той допълни, че обвиняемите ще са двама или трима, като те ще бъдат привлечени задочно, тъй като все още не са задържани.
До края на годината се очаква да бъде внесен в съда обвинителен акт за атентата на бургаското летище. Това прогнозира директорът на Националното следствие Евгени Диков, съобщи Дарик. Той допълни, че обвиняемите ще са двама или трима, като те ще бъдат привлечени задочно, тъй като все още не са задържани.

Спипаха нови 30 мигранти

http://pik.bg/спипаха-нови-30-мигранти-news441584.html

Спипаха нови 30 мигранти

Каналджиите промениха схемата си на работа, но не и маршрута през ловните полета на Осман баир. Преди минути в красивата странджанска местност бяха заловени 30-ина мигранти, представящи се за афганистанци, пише "Флагман".

Впечатление прави, че за пръв път сред задържаните има и жени. Групата е локализирана край Буковския манастир от възрастен жител, който е събрал смелост и веднага е уведомил Гранична полиция. 30-ина минути по-късно дошлите на място униформени са задържали бежанците.

Това е поредна група, заловена на Осман баир. До преди две седмици, каналджиите прокарваха с нелегалните мигранти през уикенда, но няколко пъти попадаха на ловци, които сами обезвреждаха и задържаха нарушителите на държавната граница.

Последният знаков случай бе свързан с бившия главен секретар на МВР ген.Илия Илиев, който сам респектирал и повали на земята бригада от над 30 добре организирани афганистанци.

ПИБ реорганизира ръководството си след ангажимент да намали рисковете

http://www.mediapool.bg/pib-reorganizira-rakovodstvoto-si-sled-angazhiment-da-namali-riskovete-news242270.html

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е реорганизирала ръководната си структура, за да отговори на изискванията на Европейската комисия за повишаване сигурността и прозрачността си. Банката миналата година изпита сериозни ликвидни проблеми, след като й се наложи да плати за ден 800 млн. лв. на вложители, паникьосани от случващото се във фалиралата по-късно Корпоративна търговска банка. Затова държавата депозира 1.2 млрд. лв. като помощ с одобрението на Брюксел. Вече финансовата институция има главен директор по риска и главен директор по съответствията. Дъсегашният член на управата Димитър Костов става  главен директор по риска, а главен директор по съответствията ще бъде Светозар Попов. Двамата ще се отчитат пред Комитет по риска към Надзорния съвет на банката. Решено е още ПИБ да има вече главен изпълнителен директор и това ще е Васил Христов. Той, Димитър Костов, Васил Христов и Светослав Молдовански са преизбрани за членове на Управителния съвет за нов мандат и заедно с Мая Ойфайлош, остават изпълнителни директори. Освен това главният финансов директор на ПИБ Живко Тодоров става член на УС. Досегашните членове на управата Ивайло Иванов, Мариана Саджаклиева, Милка Тодорова и Чавдар Златев ще бъдат освободени. Те, заедно с изпълнителните директори на банката, ще станат част от новосъздадения Ръководен комитет, който ще се занимава със стратегически въпроси и въпроси от дейността на бизнес звената в банката, за които те отговарят, посочват от ПИБ в съобщение до борсата. Новата структура отговаря на изискванията на Европейската комисия (ЕК) и отразява препоръките на Международната финансова корпорация (МФК) към Световната банка, поясняват от банката. Промяната идва пет месеца, след като през юни 2015 г. ПИБ включи нов независим член на Надзорния съвет в лицето на Юрки Коскело, който е заемал редица ръководни постове в МФК.

Украйна забрани на руски самолети да прелитат над територията й

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656437_ukraina_zabrani_na_ruski_samoleti_da_prelitat_nad/?ref=rss


Украйна обяви, че забранява на руски самолети да прелитат над територията й, предаде РБК. Съобщението бе направено от премиера Арсений Яценюк по време на правителствено заседание. Той обаче не посочи откога влиза в сила забраната.

Наскоро Украйна забрани директните полети между двете държави.

Яценюк обяви, че правителството е инструктирало украинската държавна агенция за въздухоплаване да информира властите в Русия, че техните авиокомпании и самолети вече няма да имат...

"ЦСКА Акционерите" започна събирането на 20 млн. лева до март за спасението на клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656448_cska_akcionerite_zapochna_subiraneto_na_20_mln_leva_do/?ref=rss


Могат ли привържениците на ЦСКА да съберат 20 млн. лева за три месеца? Това опитват да разберат членовете на сдружението "ЦСКА Акционерите", които искат да спасят любимия си клуб.

Те обявиха началото на спешна кампания и откриха сметка за набирането на средства, с които клубът да бъде оздравен. Твърдят, че при срещата с привържениците Гриша Ганчев е заявил, че ако се съберат 20 милиона лева, той ще осигури останалата част, за да се погасят задълженията на ПФК ЦСКА АД.

След...

Варненски каратеки участваха в семинар със сенсей Масахико Танака

http://www.moreto.net/novini.php?n=307351

Варненските каратеки - сенсей Пламен Тенев и Димитър Димитров от спортен клуб „Шотокан Арай", участваха на специален семинар, воден от сенсей Масахико Танака – 8-ми дан. Това съобщиха от клуба за Moreto.net. На семинара в Дания бяха поканени само 50 каратеки от света.

Апаши отмъкнаха сейф с 20 000 лева на земеделска кооперация в павликенско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135218

Криминалисти от Павликени издирват дръзки апаши, които са задигнали метална каса с 20 000 лв от офис на Земеделска кооперация "Наша нива" в павликенското село Горна липница.
Взломна кражба била извършена в нощта срещу 24 ноември. Злосторниците взломили входната врата, други две вътрешни врати и строшили прозорец на сградата.
Криминалисти от Павликени издирват дръзки апаши, които са задигнали метална каса с 20 000 лв от офис на Земеделска кооперация "Наша нива" в павликенското село Горна липница. Взломна кражба била извършена в нощта срещу 24 ноември. Злосторниците взломили входната врата, други две вътрешни врати и строшили прозорец на сградата.

На протест в Русия тъпкаха турското знаме

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656440_na_protest_v_rusiia_tupkaha_turskoto_zname/?ref=rss


Група жители на руския град Уляновск късаха, тъпкаха и замеряха с яйца турското знаме, издигнато от местен производител на бира.

Това стана пред завода на пивоварната компания Efes в град Уляновск по време на протест по повод свалянето на руски боен самолет на турско-сирийската граница и гибелта на двама руски военни.

Според местното издание Media73 вечерта десетки жители се събрали пред предприятието и настояли да бъде свалено турското знаме, което се издига заедно с...

Монтана струпа 1000 т пясък за зимата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135207

Община Монтана е готова за посрещане на снега и зимните стихии. В базата на фирма "Чистота" са складирани 1000 т пясък и 100 тона сол, съобщи кметът Златко Живков.
Пред прага на зимата градът е разделен на 11 района и са подготвени екипи, които да почистват улици и площади. 11 машини са прегледани и потегнати, готови са и работниците,
Община Монтана е готова за посрещане на снега и зимните стихии. В базата на фирма "Чистота" са складирани 1000 т пясък и 100 тона сол, съобщи кметът Златко Живков. Пред прага на зимата градът е разделен на 11 района и са подготвени екипи, които да почистват улици и площади. 11 машини са прегледани и потегнати, готови са и работниците,

Турция изпрати танкове на сирийската граница

http://petel.bg/-Turtsiya-izprati-tankove-na-siriyskata-granitsa__135292

Танкове, разположени в западните провинции на Турция, бяха изпратени с железопътен транспорт до Газиантеп на юг. След това те бяха...

Докато всички се преструват, че им пука! Ежегодно 1000 медицински сестри потъват в чужбина

http://petel.bg/Dokato-vsichki-se-prestruvat--che-im-puka--Ezhegodno-1000-meditsinski-sestri-potavat-v-chuzhbina__135293

Снимка Булфото През последните 25 години страната ни са напуснали 24 хиляди медицински сестри, каза Милка Василева - председател на...

Извънредно! Синоптици от БАН: Зимата ни връхлита с пълна сила! Утре сняг в половин България

http://petel.bg/Izvanredno--Sinoptitsi-ot-BAN--Zimata-ni-vrahlita-s-palna-sila--Utre-snyag-v-polovin-Balgariya__135294

Снимка Булфото Зимата ни връхлита с пълна сила. Жълт код е обявен за 26 ноември в цялата страна заради интензивни валежи от дъжд, на места...

Акад. Марков: Историческият опит показва, че по един повод може да пламне голяма война

http://www.cross.bg/voiina-markov-povod-1489445.html

/КРОСС/Историческият опит показва, че понякога по един повод може да пламне голяма война. Това каза в Плевен акад. Георги Марков. Той припомни, че за атентата в Сараево малцина са предполагали, че ще разгори Първата световна война - верижно в нея се включват първо Австро-Унгария и Сърбия, след тях и Русия, Германия, Франция, Великобритания и се намесва светът. Така че от един повод може да избухне сериозен военен конфликт, заяви академикът. "Затова трябва да се прави всичко възможно за избягване на поводи за военни конфликти, тъй като след като се разгори военен конфликт, не се знае кога ще спре и дали някой може да го спре. За Първата световна война се е смятало, че ще свърши до Коледа на 1914 г., а тя продължава повече от четири години и взема 12 млн. жертви", аргументира се акад. Марков. Ученият предупреди, че "днес също има опасност". "В Сирия се води гражданска война, която може да се превърне във война между други държави. Един свален самолет може да бъде повод за военен конфликт - зависи какви са обстоятелствата. Опасност за България има, защото тя е на моста между две религии, две цивилизации. Затова трябва много внимателно политиците да си мерят приказките", каза историкът. "Да не се увличат в реторика, при положение че не са изяснени условията около сваления руски самолет. Не бива веднага да засвидетелстваме една прибързана лоялност, че сме съюзници с Турция, и трябва да изпълним нашите задължения

Нов тест за успешно ин витро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134485

Ново за медицината изследване показва кога точно да се извърши ин витро процедурата, така че да е успешна. ERA (Endometrial Receptivity Array) се прилага за първи път в Испания през 2010 година и отскоро се прави и у нас. Методът увеличава шансовете на семейства с безплодие.
Обикновено имплантационният прозорец е 2 дни
10 години испански научни
Ново за медицината изследване показва кога точно да се извърши ин витро процедурата, така че да е успешна. ERA (Endometrial Receptivity Array) се прилага за първи път в Испания през 2010 година и отскоро се прави и у нас. Методът увеличава шансовете на семейства с безплодие. Обикновено имплантационният прозорец е 2 дни 10 години испански научни

Награждават спасения руски пилот

http://frognews.bg/news_102540/Nagrajdavat-spaseniia-ruski-pilot/

Щурманът капитан Константин Мурахтин, който оцеля след свалянето на неговия Су-24 на границата между Сирия и Турция, е един от най-добрите в руските ВВС, съобщава военният телевизионен канал „Звезда”.

"Възходът на свръхчовека": Тази книга описва невъзможното

http://books.actualno.com/vyzhodyt-na-svryhchoveka-tazi-kniga-opisva-nevyzmojnoto-news_509740.html

Внимание: „Възходът на свръхчовека“ може да предизвика анормално поведение – още на първата страница ще ви изпълни неудържимо желание да разширите границите си и вероятността да не откриете крайния предел е заплашително голяма. Никога досега в човешката история не сме ставали свидетели на такова скоростно развитие в човешките възможности. От десетилетия учените забелязват, че човек се държи различно в обстоятелства, които изискват пълната му концентрация, независимо дали свир

Европейският парламент - единен срещу тероризма, но не съвсем

http://europe.actualno.com/evropejskijat-parlament---edinen-sreshtu-terorizma-no-ne-syvsem-news_509744.html

Политическото обединение, което приравнява бежанци на терористи само подклажда омраза и дава ново основание нови европейски граждани да търсят начин да се присъединят към терористични групи. Това е основното заключение, до което достигнаха европейските депутати по време на днешната дискусия за радикализацията и тероризма с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В началото на дискусията председателят на ЕП Мартин Шулц заклейми вчерашната терористична атака в Тунис, при която загина

"Е на куб" - Пам Граут доразвива идеята, че мислите ни създават нашата вселена

http://books.actualno.com/e-na-kub---pam-graut-dorazviva-idejata-che-mislite-ni-syzdavat-nashata-vselena-news_509748.html

С феноменалния си световен хит Е на КВАДРАТ Пам Граут показа, че мислите ни създават нашата вселена, а доказателството за това са хилядите писма от възторжени читатели, които горещо й благодарят и споделят невероятните си истории. Сега успешната авторка ни представя Е на КУБ – равностойно по своята удивителност продължение, чрез което ни извежда на следващото ниво на познанието в областта на квантовото поле. Настоящата книга предлага още девет експеримента (и един невероятен допълнителен

Протестиращи замеряха с яйца и камъни турското посолство в Москва

http://europe.actualno.com/protestirashti-zamerjaha-s-jajca-i-kamyni-turskoto-posolstvo-v-moskva-news_509747.html

Напрежението е ескалирало по време на протест пред турското посолство в Москва. Демонстранти са замеряли сградата с яйца и камъни и са счупи прозорци, съобщават AP и Интерфакс. „Демонстранти хвърляха камъни по посолството. Прозорците на втория и третия етаж са разбити, камъните са попаднали в кабинетите“, заяви говорителят на посолството Орхан Газигил. „Служителите се страхуват да излязат в коридора. Може да има ранени, но тази информация се уточнява“, отбелязал е говор

В четвъртък е обявен жълт код в цялата страна за валежи от дъжд и сняг

http://society.actualno.com/v-chetvyrtyk-e-objaven-jylt-kod-v-cjalata-strana-za-valeji-ot-dyjd-i-snjag-news_509749.html

Жълт код е обявен за четвъртък, 26 ноември в цялата страна заради интензивни валежи от дъжд, на места от сняг, както и заради силен вятър, информира БГНЕС. Значителни количества валежи се очакват в Западна, Централна и Източна България - между 20 и 30 л/кв.м, като в Източна и Североизточна България ще духа и силен вятър. За 3 области е обявен жълт код заради обилни валежи от дъжд и сняг – това са Видинска, Врачанска и Монтанска. През нощта на 25 срещу 26 ноември и рано сутринта на 26 ноем

Тайната на косата и защо индианците трябва да носят дълги коси

http://curious.actualno.com/tajnata-na-kosata-i-zashto-indiancite-trjabva-da-nosjat-dylgi-kosi-news_509751.html

Нашата култура кара хората да вярват, че прическата е въпрос на лично предпочитание, че прическата е въпрос на мода и / или удобство, а това как хората да носят косата си е просто козметичен проблем. Връщайки се обратно към годините на войната във Виетнам, обаче, се очертава съвсем различна картина, която е била внимателно покрита и скрита от погледа на обществеността. В началото на деветдесетте години, Сали (името е променено, за да защити неприкосновеността на личния живот) е била омъжена за

Последният стих на Висоцки, писан за любимата - на търг

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/posledniiat-stih-na-visocki-pisan-za-liubimata-na-tyrg-6046096

Лични вещи, принадлежали на руския поет и съпругата му, актрисата Марина Влади, бяха изложени в аукционната къща хотел "Друо" в Париж преди да бъдат продадени на търг

Лавров: Русия няма намерение да воюва с Турция

http://www.cross.bg/lavrov-vunshen-tyrtziya-1489444.html

/КРОСС/ Русия няма намерение да воюва с Турция, подчерта по време на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. „Ние не възнамеряваме да воюваме с Турция“, заяви Лавров пред журналисти. По думите му, Русия не е променила „отношението си към турския народ“. „У нас възникват обаче въпроси относно действията на настоящото управление на Турция“, отбеляза руският външен министър.

Amazon, Google и Microsoft засилват конкуренцията в облачните услуги

http://www.investor.bg/web/456/a/amazon-google-i-microsoft-zasilvat-konkurenciiata-v-oblachnite-uslugi-206677/

Традиционни компании за съхранение на данни като IBM и VMware са изправени пред нови предизвикателства

В естествената и социалната ни същност, или другият живот на бегачите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135185

Френският фотограф Саша Голдбергер решава да създаде свой проект - събира екип около себе си и прави студио на открито в парка Булонския лес, който се намира в Западната част на Париж, съобщава mymodernmet.com.
Булонският лес е 2,5 пъти по-голям от Сентръл парк в Ню Йорк и 3,3 пъти по-голям от Хайд Парк в Лондон.
Френският фотограф Саша Голдбергер решава да създаде свой проект - събира екип около себе си и прави студио на открито в парка Булонския лес, който се намира в Западната част на Париж, съобщава mymodernmet.com. Булонският лес е 2,5 пъти по-голям от Сентръл парк в Ню Йорк и 3,3 пъти по-голям от Хайд Парк в Лондон.

ГЕРБ призова да се снишим за конфликта между Русия и Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_597313.html

Нека имаме по-балансирани изказвания за сваления руски самолет, да бъдем много внимателни и да се надяваме, че разумът ще надделее. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод изказванията на партиите в парламента за сваления руски самолет. "Ако влезем в спиралата на взимане на страна в едната или другата позиция на двете държави, можем да изпаднем в неблагоприятна ситуация ние като страна, която пряко може да бъде засегната от всичко това, което може да се разрасне като един сериозен международен конфликт”, каза Цветанов. Той обясни, че именно това е причината от неговата парламентарната група да са внимателни в изказванията си.  "Разчитаме и на позицията на НАТО - по всяка вероятност може би ще има обща декларация. От вчерашното заседание поне нямаше никакви крайни изказвания", каза той и обясни, че според него отношенията между двете страни трябва да се решат на дипломатическа основа. Междувременно "Атака" излязоха с позиция по темата, с която "осъждат престъпното сваляне на руския самолет". А съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов нарече свалянето на самолета "провокация".

Президентът Росен Плевнелиев награди с почетен знак 100-годишната гимназия в Монтана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135161

Най-високото отличие почетния знак на президента получи природоматематическата гимназия
Най-високото отличие почетния знак на президента получи природоматематическата гимназия "Свети Климент Охридски" в Монтана по повод 100-годишния си юбилей. Директорката Ксения Йотова благодари за признанието, че училището е запазена марка за качествено образование.Това е ден на почит и признателност към онези ентусиасти, поставили началото,

В естествената и социалната ни същност, или другият живот на бегачите (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135091

Френският фотограф Саша Голдбергер решава да създаде свой проект - събира екип около себе си и прави студио на открито в парка Булонския лес, който се намира в Западната част на Париж, съобщава mymodernmet.com.
Булонският лес е 2,5 пъти по-голям от Сентръл парк в Ню Йорк и 3,3 пъти по-голям от Хайд Парк в Лондон.
Френският фотограф Саша Голдбергер решава да създаде свой проект - събира екип около себе си и прави студио на открито в парка Булонския лес, който се намира в Западната част на Париж, съобщава mymodernmet.com. Булонският лес е 2,5 пъти по-голям от Сентръл парк в Ню Йорк и 3,3 пъти по-голям от Хайд Парк в Лондон.

Променя се частично маршрутът на автобусна линия №100 в кв. „Бенковски“

http://pik.bg/променя-се-частично-маршрутът-на-автобусна-линия-№100-в-кв-„бенковски“-news441579.html

Променя се частично маршрутът на автобусна линия №100 в кв. „Бенковски“

От 5.00 ч на 28 ноември до края на работния ден автобусите по линия 100 в кв. „Бенковски“ ще се движат по променен маршрут, съобщиха от Столична община. 

Автобусите ще се движат по ул. „Биримирски извор“, направо до ул. „Лазар Михайлов“ , наляво по ул. „Лазар Михайлов“ и по маршрута си. В обратна посока маршрутът не се променя.

Путин: Ръководството на Турция провежда целенасочена политика на ислямизация на страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=307359

Руският президент Владимир Путин констатира, че действащото ръководство на Турция провежда целенасочена подкрепа на ислямизация на страната, предаде ТАСС. „Проблемът не е в трагедията, с която се сблъскахме вчера (инцидентът с руския самолет Су-24), проблемът е много по-дълбок, – заяви пред журналисти руският президент.

Златанова: Образованието е единствената имунизация срещу радикализма

http://frognews.bg/news_102537/Zlatanova-Obrazovanieto-e-edinstvenata-imunizatsiia-sreshtu-radikalizma/

Демокрацията е изправена пред много голямо предизвикателство. Всичко, което се случва през последните седмици в Европа и света, цялата тази радикализация, всички терористични актове, дават повод на продавачите на страх в българското и европейското общество да вършат своята работа. Да ни обясняват, че ни трябва повече сигурност за сметка на свободата. А знаете, че който жертва свободата за сметка на сигурността, в крайна сметка няма нито едното, нито другото. Това коментира бившият правосъден министър Зинаида Златанова.

Турция и руският Су-24: какво да очакваме сега?

http://frognews.bg/news_102538/Turtsiia-i-ruskiiat-Su-24-kakvo-da-ochakvame-sega/

Вчера Турция свали руски бомбардировач. Този инцидент си има предистория. Каква е тя и какво можем да очакваме да се случи оттук нататък? Коментар на Николас Бусе от ФАЦ, цитиран от "Дойче веле".

Националната галерия представя графичната си колекция в самостоятелна изложба

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/25/2656342_nacionalnata_galeriia_predstavia_grafichnata_si/?ref=rss


Националната галерия ще представи 80 отпечатъка от колекцията си с европейска графика в изложба от 26 ноември, съобщават оттам. 

Експозицията под заглавие "Историята на една колекция" скицира еволюцията на жанра от странично занимание на великите художници до оформянето му като жанр на "високото" изкуство и същевременно говори за историята на музея.

Част от сбирката е формирана през 40-те години на миналия век, а активното й обогатяване става след отделянето на...

Висока лихва отказа държавата от нов дълг за 123 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/visoka-lihva-otkaza-darzhavata-ot-nov-dalg-za-123-mln-lv-news242269.html

Заради високата поискана от инвеститорите доходност,  държавата се отказа от нов дълг от 123.5 млн. лв. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите, разпространено в сряда.  На проведен аукцион в понеделник за продажба на 3-годишни държавни цени книжа (ДЦК) на вътрешния пазар за 150 млн. лв. са изтъргувани книжа само за 26.5 млн. лв. В същото време подадените поръчки са били за 161.55 млн. лв. Министерството на финансите не съобщава каква е причината да не пласира първоначално заявения нов дълг, но най-вероятно е по-високата доходност, става ясно от публикуваните данни на БНБ.  Операцията по емитирането на нов дълг става дни след като правителството продаде на неизвестен инвеститор 20-годишни облигации от външния дълг за 50 млн. евро тайно и при спорни условия, с посредничеството на "Голдман Сакс" (Goldman Sachs). Постигнатата доходност е 0.49% Постигната среднопретеглената годишна доходност на продадените сега ДЦК за 26.5 млн. лв. е  0.49%, е посочено в съобщението от ведомството на министър Владислав Горанов. В него се казва още, че спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 87 базисни пункта. Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките – 92.45%. Останалата част, в размер на 7.55%,  е била закупена от пенсионни фондове, посочва финнансовото министерство. Слабо търсене на вътрешния пазар Данните показват, че интересът към тази емисия е бил слаб. Подадените поръчки превишават обявения обем от 150 млн. лв. с едва 8%, което е най-ниското ниво на коефициент на покритие на аукцион на ДЦК за последните три години. Постигнатата доходност е сходна с тази на провелия се аукцион на 7 септември и малко по-висока от този по същите книжа в края на октомври - 0.47%, когато бяха продадени ДЦК за 150 млн. лв. От обявената средна цена от всички допуснати до аукциона поръчки (101.13 лв. за 100 лв. номинал) може да се направи извод, че ако беше продадено цялото количество, доходността щеше да е близо до 0.6% С наближаването на падежа на емисията в края на януари 2018 г. е нормално доходността да се понижава и затова търсената в понеделник е възможно да е била висока за държавата. От Министерството на финансите имат право по своя преценка да одобряват, отказват или пускат допълнителни количества на аукционите на ДЦК. Една от критиките на дилъри напоследък обаче е, че държавата се финансира приоритетно от външните пазари, за сметка на вътрешния. За много институционални инвеститори аукционите на ДЦК са важни и за попълване на определени лимити и ликвидност. Само през март България пласира на международните пазари облигации за 3.1 млрд. евро. В същото време Министерство на финансите отказа поръчки на няколко вътрешни аукциона заради висока доходност, а през юни, юли и август нямаше продажби на вътрешния пазар. Обяснението беше, че бюджетът е на излишък. Сега обаче събраните повече пари са изхарчени.

Причината за „турската ярост” е нефтът от ИДИЛ

http://www.cross.bg/tyrtziya-rysiya-siriya-1489443.html

/КРОСС/Предизвиквайки инцидента с руския СУ-24, Турция е готова да принесе в жертва както милиардните доходи от туризма, така и други изгодни договори, включително „Турски поток". Наистина ли за Турция по-важен е нефтът от ИДИЛ, идващ от територията на „халифата". Или пък нещо друго е подбудило Анкара да предизвика такъв остър конфликт с Русия... Турската държава не представи доказатества за нарушаване на турското въздушно пространство от руския военен самолет СУ-24 преди да бъде атакуван, заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков. Едновременно с това Стив Уорън, официален представител на Министерството на отбраната на САЩ, призна, че Пентагонът не може да потвърди, че сваленият руски самолет СУ-24 се е намирал във въздушното пространство на Турция. По-рано стана известно, че външният министър на Русия Сергей Лавров е отменил визитата си в Турция. Това може да се счита за един от важните отговори на Москва на инцидента със самолета, свален от турския F-16. „Министерството на външните работи на Русия не препоръчва на руските граждани да посещават Турция" - заяви Сергей Лавров и допълни, че терористичните заплахи от Турция нарастват: „Там заплахите не са по-малко възможни, отколкото в Египет." „Това, което днес е необходимо да подчертаем е нарастването на терористичните заплахи от Турция - заяви Лавров. - И това е така, независимо от днешния случай със СУ-24

Само в BNews! Eвропейският парламент прие Бюджет 2016

http://www.bnews.bg/article-144242

Според непотвърдена информация новият бюджет ще включва 155 млрд. евро

Лавров: Инцидентът с руския Су-24 прилича на планирана провокация

http://www.cross.bg/planirana-siriya-prilicha-1489442.html

/КРОСС/ Инцидентът с руския Су-24 в Сирия прилича на планирана провокация, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. „Ние имаме сериозни съмнения относно това, че случилото се е било непреднамерено. Това много прилича на планирана акция“, каза той в интервю за руски и чужди медии. Във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа в Сирия. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент определи това като „удар с нож в гърба“ от страна на съучастниците на терористите.

Търновските височини подходящи за пеперуден туризъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135120

Височините около Велико Търново са подходящ маршрут за пеперуден туризъм. В околностите на болярския град са познати с богатството от различни видове пеперуди и водни кончета. Това съобщиха изследователите по проекта "Търновските височини - нашата природна съкровищница" с ръководител Евгени Коев.
Според него все повече фотографи и изследователи от
Височините около Велико Търново са подходящ маршрут за пеперуден туризъм. В околностите на болярския град са познати с богатството от различни видове пеперуди и водни кончета. Това съобщиха изследователите по проекта "Търновските височини - нашата природна съкровищница" с ръководител Евгени Коев. Според него все повече фотографи и изследователи от

Салах Абдеслам – светкавичното радикализиране на един дребен бандит от Моленбек

http://www.mediapool.bg/salah-abdeslam-svetkavichnoto-radikalizirane-na-edin-dreben-bandit-ot-molenbek-news242267.html

Купонджийски живот, дребни кражби и светкавична радикализация сред дима от джойнта в кафене на Моленбек: Салах Абдеслам, преследван от полицията в няколко държави, несъмнено е последният ключов заподозрян, издирван във връзка с атентатите в Париж. Той обаче продължава да е неоткриваем. Снимката му постоянно се върти по телевизиите: висок 1,75 м, кафяви очи, намазана с гел коса, "опасен тип", 26-годишният французин е издирван за активно участие в атентатите редом с брат си Брахим - един от камикадзетата. В Моленбек, бедняшки квартал на Брюксел и дом на семейство Абдеслам, обаче младежът не е създал впечатление за джихадистки следовник, а по-скоро е смятан за чаровно момче, обичащо купоните. Както и братята му Мохамед и Брахим, Салах Абдеслам живеел с родителите и сестра си в хубав блок, гледащ към кметството - нещо като пашкул за едно сплотено, "отворено и либерално семейство, което нямаше склонност към религията", спомня си Оливие Мартенс, бивш адвокат на Брахим. Салах и Брахим ли? Едни обикновени младежи: "Обичаха футбола, ходеха по заведения, срещаха се с момичета", разказва Джамал - възпитател и приятел на братя Абдеслам. "Много пиеха, много пушеха, но не бяха радикализирани", допълва друг техен познат, Юсеф. После, както казва Джамал, един ден те попаднали "на неподходящи хора в неподходящ момент". Сред приятелите им се появил Абделхамид Абауд, бъдещото лице на белгийския джихадизъм и предполагаем организатор на парижките атентати. След въоръжено нападение през 2010 г. те попадат зад решетките. На почивка След като известно време работи като техник в брюкселската компания за обществен транспорт "Стиб", през март 2013 г. Салах се захваща със семеен бизнес - бар на име "Ле бегин" ("Монахините), намиращ се на приземния етаж в тухлена сграда в Моленбек. Брахим е собственик, а Салах - управител. В бара се предлага само бира. "Много хора пушеха и трева, казва редовният посетител Абдел. "Още щом влезеш, Брахим те връхлиташе, за да ти продаде нещо", допълва той. Откриването на недопушени цигари с джойнт в пепелниците в средата на август тази година кара властите на 5 ноември да затворят заведението. Знак, че нещо се готви? При всички положения на 30 септември братята вече са продали бара. В последните месеци "те престанаха да пият и се молеха малко повече от обикновено", каза брат им Мохамед, който след атентатите беше задържан, а после оневинен и освободен. От известно време обаче някои клиенти в "Ле бегин" забелязали оживление в интернет: "всеки път щом човек влезеше в това кафене, от компютрите се чуваха изявления на "Ислямска държава", т.е. призиви за война, довери редовен зрител на френското телевизионно предаване "Специален пратеник". Собственикът Брахим гледа и видеозаписи на джихадистката групировка. "Понякога като се нервираше, казваше: " Ще вдигна всичко във въздуха", разказа друг местен жител пред телевизия "Франс 2". На 13 ноември Брахим се самовзриви на булевард "Волтер". И брат му ли е трябвало да направи същото? - се питат разследващите, проследяващи маршрута му по време на атентатите. Единственото, което се знае със сигурност е, че Салах е наел два автомобила и две стаи, послужили за скривалища на ударните бригади. Вечерта в деня на атентатите той оставя в 18-ти район на Париж една кола, може би след като е откарал камикадзетата до "Стад дьо Франс". Дали и той е имал задача да извърши атентат в северната част на Париж, за какъвто се говореше в изявлението, с което ИД пое отговорност за атаките, но който така и не се състоя? В Монруж, в южната част на Париж, близо до мястото, където той е бил засечен отново след касапницата, беше намерен пояс с експлозиви. След атентатите Салах е неоткриваем, вероятно е бил изведен в Белгия от двама приятели, дошли от Моленбек. "Надявам се да не греша (...) че в последната минута Салах е решил да не извършва тежки деяния", каза пред "Франс 2" брат му Мохамед, според когото Брахим и Салах са били "манипулирани". Той казва, че нищо не му е подсказвало какво предстои. "Два или три дни преди атентатите" Мохамед установил, че двамата му братя не са се прибрали. Майка му му казала, че те "намерили евтини билети, за да отидат на почивка".   По БТА.

Спорът около сваления руски изтребител се пренесе в Народното събрание

http://www.mediapool.bg/sporat-okolo-svaleniya-ruski-iztrebitel-se-prenese-v-narodnoto-sabranie-news242268.html

Темата за сваления от Турция руски изтребител се пренесе и в българското Народно събрание. В специална декларация от ДПС подкрепиха призивите за деескалация на отношенията между Русия и Турция и връщане към политическия диалог, но като цяло подкрепиха гледната точка на Анкара за причините, довели до инцидента.   От БСП призоваха за обективност и международно разследване, но декларацията им прозвуча по-скоро като завоалирана подкрепа за аргументите на Москва в спора.   Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала, докато лидерът на ДПС представяше декларацията на движението и обратно – после депутатите от ДПС напуснаха залата, когато на трибуната застана Янаки Стоилов от БСП.   Междувременно от "Атака" направо внесоха проект за обща декларация на НС по въпроса, в който настояват парламентът да осъди "военната агресия" на Турция спрямо Руската федерация и дословно повтарят основни тези от руската официална позиция..   От ГЕРБ запазиха мълчание в пленарната зала, но след размяната на двете декларации председателят на парламентарната група Цветан Цветанов призова всички да бъдат "максимално мъдри, внимателни и балансирани" в изказванията си.   "Русия е нарушила турското въздушно пространство, но е нужна е деескалация"   Призоваваме към още по-активен диалог страните-членки на НАТО и ЕС за разработване на обща политика и конкретно противодействие срещу експанзията на т.нар. Ислямска държава /ИДИЛ/ и нарастващата терористична агресия. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той подчерта, че движението застава зад призива на Алианса за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог   Участието във военни действия на която и да е държава срещу ИДИЛ не може да преследва като съпътстваща цел защитата на режима на Башар ал Асад, подчерта Местан. Режимът, по думите му, не може да бъде участник в противодействията срещу ИДИЛ, защото точно този режим и т.нар. Ислямска държава са основната причина за военния конфликт в Близкия изток, чиято последица е огромната бежанска криза.   ДПС отчита като безспорен факта, че през последния месец руската военна авиация нарушава турското въздушно пространство многократно. Налице е информация, че това се е случило, въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик и към военния аташе в Анкара, подчерта Лютви Местан. Той отбеляза, че тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО от извънредната среща на посланиците на страните-членки.   От ДПС припомнят, че нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава - член на Пакта, е нарушаване на пространството и суверенитета на самия Атлантически съюз.   За ефективното противодействие на ИДИЛ безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО, защото тя е предизвикателство не само срещу евроатлантизма, но и срещу съвременната цивилизация и човечество, се заявява в декларацията. Противодействието срещу нея в т.ч. и военното следва да се извършва при стриктна координация между всички страни-участници и спазване на международното право в т.ч. териториалната цялост и суверенитета на всяка една страна, заявяват от ДПС.   "Никоя държава не може да претендира за контрол на територии извън собствените й граници" Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване за това какви са точно обстоятелствата по свалянето на руския военен самолет, заяви след това в декларация Янаки Стоилов. По думите му трябва да се разбере какви военни действия са извършвани, дали и как са нарушени границите на съседна държава и как е било използвано въздушното пространство в този регион. Защото никоя държава не може да претендира за някакъв контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници, посочи Стоилов.   Стоилов каза, че възниква въпросът, когато се водят военни действия, по кои правила на войната е допустимо да се разстрелват пилоти, спасили се от падащ самолет. Ако има отговорни, те трябва да бъдат изправени пред съда, посочи той и отбеляза, че човешкият живот е важен, независимо дали в Париж, Африка или Азия, или някъде другаде. По думите му в момента в света се поставя големият въпрос - ще се формира ли световна антитерористична коалиция, която да включи държавите от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори. Това, което стана вчера, повдига нови въпроси пред това може ли да се сплоти международната общност в противодействие на тази най-голяма опасност, допълни той.   Изискваме българският парламент и правителството да имат съзнание, че за България тези конфликти също създават потенциални опасности. Ние сме за установяване на траен мир и на прогресивно развитие в света, защото военната ескалация, цялостната дестабилизация в района на Близкия Изток и Северна Африка не водят към нищо добро и застрашават живота и здравето на стотици хиляди и милиони хора в Европа и целия свят, заяви Янаки Стоилов.   Призовавам да се формира българска национална позиция, зад която да застанат парламентът, правителството и президентът, апелира той и допълни, че призивите за някаква евроатлантическа солидарност не могат единствени да решат проблема, пред който е изправен светът и Европа.   "Атака": парламентът да осъди "военната агресия" на Турция   "Атака" внесе в деловодството на Народното събрание проект за декларация "за осъждане на военната агресия на Република Турция спрямо Руската федерация".   "В момент, в който все повече европейски държави подкрепят антитерористичната коалиция срещу "Ислямска държава", начело с Русия, Република Турция извърши варварска военна провокация, унищожавайки руски военен фронтови бомбардировач "СУ-24" във въздушното пространство на Сирийска арабска република. Със свалянето на самолета на антитерористичната коалиция Турция заяви подкрепата си за "Ислямска държава", се посочва в текста, който на практика дословно повтаря руската официална позиция.   "Осъжда терористичните действия на Република Турция и възлага на правителството на Република България незабавно да осъди военната агресия на Република Турция спрямо Руската федерация по дипломатичен път на всички политически международни нива", се казва още в проекта за декларация, внесен от "Атака".   Цветанов: Не трябва да взимаме страна   Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова чрез медиите парламентарните групи да бъдат по-прецизни и сдържани в изказванията си по инцидента със сваления руски военен самолет.   "В момента трябва да бъдем много внимателни и прецизни в изказванията си, не трябва да взимаме страна - за всичко, което се случва, дано да има разбирателство, разум между Русия и Турция", каза той.   В момента България не трябва да взима агресивна позиция и страна, добави Цветанов и се върна към вчерашното извънредно заседание на НАТО, за да акцентира върху очакваната обща декларация, въз основа на която след това и ние да можем да вземем някакво отношение. Но трябва да бъдем много балансирани, внимателни, препоръча председателят на ПГ на ГЕРБ.   Той подчерта, че в момента предизвикателството пред света е борбата с тероризма. Смятаме, че Турция и Русия ще намерят общ начин за излизане от ситуацията, добави Цветанов. Затова, според него, другите парламентарни групи трябва да са по-внимателни, защото ситуацията е напрегната и всяко изказване може да провокира напрежение на двустранна основа с държавите, които са участвали в инцидента.   Според Цветанов може да се помисли за обща декларация на НС по случая, но на този етап не би могло да се стигне до такъв документ заради различията в позициите на политическите сили. Затова и ПГ на ГЕРБ се въздържа, искаме да бъдем мъдри и прецизни в изказванията си, уточни лидерът на групата.

Депутатите намалиха прага за плащания в брой от 15 000 на 10 000 лв.

http://econ.bg/Новини/Депутатите-намалиха-прага-за-плащания-в-брой-от-15-000-на-10-000-лв-_l.a_i.709230_at.1.html

Поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), станали известни като данък „уикенд“ и данък „градина“ не минаха. Те бяха отхвърлени...

Депутатите намалиха прага за плащания в брой от 15 000 на 10 000 лв.

http://econ.bg/Новини/Депутатите-отписаха-данъците-уикенд-и-градина-_l.a_i.709230_at.1.html

Поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), станали известни като данък „уикенд“ и данък „градина“ не минаха. Те бяха отхвърлени...

Путин: Турската власт подкрепя ислямизацията на страната си

http://offnews.bg/news/n_1/n_597339.html

Турските държавници подкрепят ислямизацията на страната си. Това заяви русият президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции. "Проблемът не е във вчерашната трагедия. Той е много по-дълбоко. Наблюдаваме, че сегашното турско правителство през последните години подкрепя ислямизацията на страната си", коментира Путин. Президентът коментира и че армията ще разположи защитни системи S-300 в Сирия, чиято цел ще бъде да "предотвратяват" подобни инциденти. Ислямът е важна световна религия, една от традиционните религии, включително в Русия. Самите ние подкрепяме исляма и ще продължим да правим това, но сега говорим за подкрепа за по-радикално течение. Това само по себе си създава много неблагоприятна среда, което на пръв поглед не се вижда, отбеляза Путин. Той подкрепи препоръката на руското външно министерство към руснаците да се въздържат от пътувания в Турция. Той предупреди, че руските граждани в Турция може да бъдат изложени на сериозна опасност. "След случилото се вчера не можем да изключим други инциденти, добави президентът.

Ердоган отстреля Путин

http://www.mediapool.bg/erdogan-otstrelya-putin-news242266.html

Какво си мислеше Ердоган? Допускането е, че умишленото сваляне на руски бомбардировач от турски изтребител не е било случаен инцидент, че е било наредено отгоре. В противен случай щяхме да чуем добре огласени дипломатически извинения от турската страна към Кремъл. Нито пък Путин щеше открито да го нарече "удар в гърба".   Този малък възел от какво -не се - случи е показателен сам по себе си. Турците вероятно можеха да се правят, че цялата работа е била случаен инцидент, предполагайки, че Путин е схванал посланието. Вместо това Анкара предпочете да превърне инцидента от понеделник в публично порицание и унижение за Кремъл, осезаем акт враждебност между двете държави и всъщност- между двата силови блока, като Ердоган бързо поиска среща с висшите представители на НАТО. Така че, какви са били неговите калкулации?   * * *   Би трябвало първо да разберем лидерския стил на двамата президенти, за да видим как е могла да възникне такава конфронтация. Както мнозина са забелязали, Путин и Ердоган са изградили властта си по сходни начини, използвайки полудеспотични методи на управление, за да съхранят и разполагат с властта си едностранно. Това позволи на Путин да нахлуе в Грузия и Украйна, докато Ердоган бомбардира в Сирия кюрдите, които се борят с "Ислямска държава". И в двата случая подклаждането на въоръжен конфликт въпреки световните критики доведе до консолидация на вътрешната подкрепа.   В случая с Ердоган подобно рисковано използване на турската военновъздушна мощ показва също, че той напълно е преодолял всякаква остатъчна съпротива от страна на въоръжените сили към неговите самонадеяни схеми. И двамата лидери, също така, са свободни да действат според личните си прищявки, склонни са да реагират водени от личната си злоба към чуждестранни лидери, като постоянните хули на Путин към бившия президент Саакашвили и на Ердоган срещу Асад.   И така войната на нерви между Путин и Ердоган стана мотивираща сила сама по себе си, независимо от потенциалните сериозни щети върху интересите на двете страни, не на последно място върху обещаващото споразумение за руски газопровод към Европа през Турция. Този проект означаваше освобождаване на руския газ от зависимостта му от транзита през Украйна, който дава на Киев стратегически лост за влияние спрямо Москва.   Когато Путин разпореди руските бомбардировки в Сирия, за да подкрепи Асад, Ердоган явно е направил своите изводи. Кремъл не го е грижа достатъчно за газопровода, за да покаже уважение към чувствата на Ердоган. Нещо повече, "умерените" сирийски опозиционни сили, които Русия бомбардира първи, бяха именно тези, които имат открита подкрепа от Анкара. Освен това Ердоган трябва да е разбрал, че не би могъл да зависи от САЩ или Европа (или на НАТО), за да обуздае инициативите на Путин в стил "Голямата игра" от 19 век. Путин в Сирия може да представлява заплаха за приближените съюзници на Запада, но Западът бе пренатоварен с други грижи; като същевременно това присъствие представлява директна и цялостна заплаха за Турция: руското насърчаване на шиитския полумесец от Техеран към Ирак до Сирия изцяло обкръжава сухопътните граници на Турция към другите мюсюлмански държави. Ердоган може да се сбогува с нео-османските си имперски мечти. А вероятно и отчасти с масивни икономически приливи от Сунитския залив, които укрепват вътрешните му позиции. Защо да го подкрепя, ако наблюдава плахо как шиитите изграждат конкурентен властови блок с помощта на Москва?   * * *   Преди всичко, обаче, последните събития около "Ислямска държава" са най-вероятният мотив за действията на Ердоган. Не толкова защото той, изглежда, храни неохотна симпатия към техния просунитски принос, но защото вижда потенциал за прегрупиране на съюзниците, които да се съсредоточат първо върху изкореняването на "Ислямска държава". Той усеща, че Европа може да омекне към Путин в тази съвместна цел – и какво би последвало от това. Той подбужда сунитски религиозни чувства у дома, за да съхрани властта си и сега трябва да ги отстоява: Християнският блок изглежда се обединява срещу Турция по начин, напомнящ много отоманските векове, които той жадува да пресъздаде. При такъв сценарий дори Гърция и Грузия ще затворят вратите си и така Турция ще е изолирана напълно.   Така Ердоган избра да провери верността на Запада чрез нещо като съзнателно провокиране на опасност от война, което е виждал Москва да прилага нееднократно. Той изиска от своите съюзници отговор на пределно разделящ въпрос, такъв, който заплашва да пренареди световния ред за следващите 100 или повече години: Искате ли възкресяване на кръстоносните походи?   Именно това "Ислямска държава" се надява да направи. *Мелик Кайлан е външнополитически колумнист на Forbes.com и съавтор на книгата "Оста Русия -Китай: Новата студена война". (Encounter Books, 2014).

Атанас Колев с промоция на солово парче на 27 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133499

Любимецът на тийнейджърките представя песента “По-добре” в онлайн пространството.
Това лято той направи дует с Мария Илиева - “Така да е”, а сега е готов със соловия си проект. Той е автор на текста, а за музиката и аранжимента работи заедно с Декстър. Към парчето Наско Колев засне и видеоклип, чийто режисьор е Павлин Иванов-Башмоушън.
Любимецът на тийнейджърките представя песента “По-добре” в онлайн пространството. Това лято той направи дует с Мария Илиева - “Така да е”, а сега е готов със соловия си проект. Той е автор на текста, а за музиката и аранжимента работи заедно с Декстър. Към парчето Наско Колев засне и видеоклип, чийто режисьор е Павлин Иванов-Башмоушън.

Най-старото хасковско училище днес празнува

http://pik.bg/най-старото-хасковско-училище-днес-празнува-news441573.html

Най-старото хасковско училище днес празнува

Най-старото хасковско училище "Св. Климент Охридски" отпразнува патронния си празник с шествие по централните градски улици и концерт на сцената на площад "Свобода", предаде БГНЕС. 

Климентова награда за отличен успех заслужи седмокласничката в хасковското ОУ "Св. Климент Охридски" Ния Ванчева. 

Отличието за учител пък отиде при преподавателя по математика Анелия Цолова, чийто учителски стаж е само в училището. Наградите бяха връчени от директора на училището Гинка Райчева по време на концерта по повод патрона на училището. 

Награди за достойни ученици получиха и 17 седмокласници, които също са отличници.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване