След атентата в Тунис е обявено извънредно положение

http://offnews.bg/news/n_1/n_597137.html

Не по-малко от 12 души от охраната на туниския президент са загинали при вчерашния взрив в техния автобус, съобщиха АФП и Ройтерс, позовавайки се властите в северноафриканската страна. 20 души са ранени, от които поне един – тежко. В страната е въведено извънредно положение – втори път за тази година. Мярката, която ще остане в сила 30 дни, е обявена по телевизията лично от президента Беджи Каид Есебси. Той е обявил и полицейски час в района на столицата – нощем от 21 до 05 часа и до второ нареждане. Президентът е отменил своето планирано държавно посещение в Швейцария, а за днес е насрочено заседание на Съвета за национална сигурност. Силната експлозия е овъглила автобуса вчера около 17.15 ч (18.15 българско време) на централния булевард „Мохамед V”, недалеч от министерството на вътрешните работи. Според говорител на президента става дума за „терористичен атентат с експлозив”, но подробностите още не са изяснени. Агенция Ройтерс, която се позовава на източник „близък до президентството”, предаде, че самоубиец се е взривил в автобуса, но засега не е изключено бомбата да е била извън него. Още никой не е поел отговорността за атентата, извършен докато в Тунис е в ход международен кинофестивал – Картагенските кинематографични дни. Нощес 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН единодушно са осъдили престъплението, пише в електронното си издание „Монд”. Те са подчертали, че „никой терористичен атентат не може да отклони Тунис от движението му към демокрация и от усилията за икономическо съвземане”. В острата резолюция против тероризма на ИДИЛ, която Съветът прие на 20 ноември по френско искане, сред изрично посочените джихадистки престъпления е и атентатът в Сусе в Тунис на 26 юни. В него и в два взрива в столичен музей през март т.г. загинаха общо 60 души. Три месеца продължи извънредното положение, обявено след престъплението в курортна станция в Сусе. Френският президент Оланд твърдо осъди вчерашния атентат. А министър-председателят на Франция Манюел Валс изтъкна, че „всички демокрации днес са в прицела на тероризма”. Тунис – припомня „Монд” - е сочен като пример за демократичен преход сред държавите, преживели т.нар. арабска пролет. Същевременно обаче след 2011 г. хиляди граждани на страната са влезли във въоръжените екстремистки групи в Ирак, Сирия и Либия. Сред мерките на властите е започналото строителство на стена по границата с Либия. Освен това периодично се съобщава за арести на предполагаеми джихадисти в Тунис. Неотдавна са били задържани седем жени, обвинени в пропаганда в полза на ИДИЛ. Разкрити били и 20-ина души, които подготвяли нападения против хотели и правителствени сгради.

Сателит ще търси потвърждение на все още недоказана теза на Айнщайн

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260855_%D0%A1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B

 Това вероятно е най-голямото научно постижение на 20 век и следващата седмица космически изследователи ще отбележат 100-годишнината от публикацията на Общата теория за относителността на Алберт Айнщайн по подобаващ начин - с изстрелване на спътник, който да помогне да се тества точността на последното недоказано предположение на теорията, а именно съществуването на гравитационни вълни.
Извеждането на сателита Lisa Pathfinder е планирано да се извърши на 2 декември от центъра на Европейската космическа агенция (ЕКА) в Куру, Френска Гвиана. Апаратът ще носи оборудване, което ще бъде тествано като компонент от бъдеща орбитална обсерватория за наблюдение на гравитационни вълни.
“Общата теория на относителността е научният еквивалент на “Сикстинската капела” на Микеланджело,” казва Педро Ферейра от Оксфордския университет. “И двете са уникално дело на гении и всяко едно от тях би могло да се създаде само от един човек. Удивително е, че сателитът Lisa Pathfinder, които е разработен, за да помогне да се открият гравитационните вълни, предсказани от теорията, ще бъде изстрелян точно на годишнината от публикуването на труда на Айнщайн.”
Смята се, че гравитационните вълни се разпространяват в Космоса, когато звезда се освобождава от масата си - при превръщането си в черна дупка, например, или когато двойки от свръхплътни неутронни звезди започнат да се въртят все по-близо една до друга. Тези процеси разтягат и притискат тъканта на пространство-времето, при което във Вселената се генерират гънки от гравитационна енергия. Това са гравитационните вълни.
Учените се опитват да засекат гравитационни вълни директно, използвайки наземни устройства, състоящи се от две дълги рамена, които се разклоняват под прав ъгъл. Когато гравитационна вълна достигне устройството, тя би трябвало временно да скъси едното рамо и да разтегне другото. Целта е тези промени да се измерят. Основният проблем обаче е, че промяната в дължината на рамото, причинена от гравитационна вълна ще бъде едва няколко стотин милиардни от метъра. Засега такива промени не са уловени.
Ако това бъде постигнато, едно от последните препятствия в разбирането на същността на Вселената ще бъде преодоляно. Усилията се насочват към провеждане на експерименти в Космоса, тъй като там ще бъде възможно да се позиционират детектори на разстояние 5 милиона километра един от друг, което ще увеличи вероятността за засичане на компресирането и разтягането на пространство-времето.
Lisa Pathfinder ще тества оборудване, което по-късно ще бъде използвано за създаване на пълномащабен детектор за гравитационни вълни в орбита. Очаква се бъдещата обсерватория да започне работа през 2034 година. В сърцето на Lisa Pathfinder са два 2-килограмови куба от злато и платина. Те ще се носят свободно във вътрешността на спътника, защитени от всички форми на лъчения и удари от частици. Задачата на сателита ще бъде да установи, дали с помощта на лазери може да измери отклонения в движението на кубовете с точност до една трилионна от метъра.

Десетки полицаи си тананикаха "Mistreated" с Whitesnake в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_597139.html

Под изключително високи мерки за сигурност снощи мина концертът на рок легендите Whitesnake в столичната "Арена Армеец".  Десетки полицаи пазиха зрителите извън и във залата по време на двучасовото шоу, което Ковърдейл и компания изнесоха пред българска публика.  Концертът започна малко преди 20 часа с The Dead Daisies. Австралийската банда е слабо популярна у нас, но все пак се опита да даде всичко от себе си, за да подгрее публиката преди Ковърдейл.  Вокалът на The Dead Daisies напомняше на външен вид на микс между Том Арая от Slayer и Стивън Тайлър от Aerosmith. Барабанистът пък през цялото време се опитваше да компенсира липсата си на четири ръце и искаше да покрие всеки възможен чинел и том. Имаше и акробатични номера с палките, които не всеки път се получаваха.  В тона на шоуто австралийците забиха и малко Deep Purple - The Dead Daisies изсвириха Hush, която публиката с удоволствие изслуша и попя.  Както беше и по програма, малко преди 21 часа на сцената се качиха Whitesnake, които не се забавиха и секунда и веднага зазвучаха първите тонове на "Burn".  Whitesnake пристигнаха в България с новоиздаден албум, посветен на Deep Purple. В репертоара си Ковърдейл и компания бяха заложили на The Gypsy, You Keep on Moving, Mistreated и You Fool No One. Soldier of Fortune Ковърдейл посвети на Джон Лорд. За радост на феновете Whitesnake изпълниха и най-големите си хитове - Love Ain't No Stranger, Is This Love, Fool for Your Loving, Here I Go Again И Still of the Night. Въпреки проливния дъжд навън на Ковърдейл и компания не им се откъсна от сърцето един Crying in The Rain. За финал можем само да благодарим британската банда, че ни направи част от емблематичното си турне и да упрекнем организацията за опашките с бира, които ни оставиха на сухо през целия концерт. 

Н. Нейнски: Инцидентът със Су-24 може да отприщи бежанската вълна

http://frognews.bg/news_102509/N-Neinski-Intsidentat-sas-Su-24-moje-da-otprishti-bejanskata-valna/

Нарушаването на въздушното пространство на Турция и НАТО от руска страна се случва вече няколко пъти. Руският външен министър вече е бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки. В района на свалянето на руския самолет няма подразделения на ИД. Това каза посланикът ни в Турция Надежда Нейнски в ефира на bTV.

25 ноември в годините назад

http://www.cross.bg/poslednite-vlast-prevrat-1489365.html

/КРОСС/1120 г. - Белия кораб потъва близо до Нормандския бряг. 1667 г. - Опустошително земетресение в Кавказ причинява смъртта на 80 000 души.1741 г. - С помощта на войската Елисавета Петровна - дъщеря на Петър I, сваля от престола на Русия малолетния Иван VI и става императрица. 1783 г. - Джордж Вашингтон превзема Ню Йорк и последните британски войски напускат САЩ.1795 г. - Последният полски крал Станислав Понятовски абдикира след падането на Полша по руско робство. 1905 г. - Датският принц Карл пристига в Норвегия, за да стане Хаакон VII.1917 г. - По време на първите и единствени демократични избори в историята на СССР болшевиките печелят 175 места, а есерите - 410 места; парламентът се събира само веднъж - на 5 януари 1918 г., след което е разпуснат. 1936 г. - В Берлин, Нацистка Германия и Япония подписват Антикоминтерновски пакт, с който се договарят да съгласуват действията си, "за да предпазят общите си интереси" при неочаквано нападение от страна на Съветски съюз срещу някоя от тях. 1940 г. - Уди Кълвача се появява за пръв път във филма "Чук-чук" (Knock Knock).1941 г. - Финландия се присъединява към Тристранния пакт.1965 г. - В Конго е извършен военен преврат и цялата власт е поета от Джоузеф Мобуту. 1969 г. - Джон Ленън връща получения по-рано от него „Орден на Британската империя" в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам.1973 г

Компанията на Джеф Безос изстреля и приземи ракета за многократна употреба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260854_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B6%D0%B5%D1%84+%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D1%81+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B

 Предприемачът Джеф Безос обяви, че вторият изпитателен полет на космическия му кораб New Shepard е преминал успешно, пише BBC News. Летателната машина за многократна употреба, разработена да превозва хора до ръба на атмосферата, е била изстреляна от Западен Тексас в понеделник без екипаж на борда. И двете части на New Shepard - капсулата и задвижващия компонент, са се приземили невредими, посочва компанията на Безос. По време на дебютния си полет през месец април задвижващият модул се разруши заради проблем в хидравличната система.
Верен на стила си на работа, американският милиардер не съобщи предварително за провеждането на изпитанието. Миналата седмица той само спомена, че “съвсем скоро” предстои нова мисия. Това означава, че източникът на всички фотографии и видеокадри от събитието е космическата компания на Безос - Blue Origin.
New Shepard е в състояние да транспортира шестима души до височина малко над 100 километра. Корабът е достигнал тази цел по време на теста в понеделник, издигайки се на 100.5 километра. Задвижващият модул е конструиран да излита и да се приземява вертикално, така че да може да се изстрелва многократно. По време на изпитанието New Shepard е кацнал на 1.4 метра от центъра на площадката, от която е бил изстрелян. 
Херметично затворената пътническа капсула се отделя от двигателя, когато достигне определена височина, а за приземяване използва система от парашути. Капсулата също може да се използва многократно.
Вероятно първоначално Безос ще предлага New Shepard като платформа за провеждане на научни експерименти. Такива полети без екипаж биха могли да започнат през следващата година. Те ще помогнат да се изпита готовността на летателната машина за превозване на закупили билети пътници.
Въпреки потайността си, напоследък Безос обяви няколко значими космически инициативи. Компанията му Blue Origin ще произведе двигателите за следващото поколение на ракетата, с която днес се изстрелват междупланетарните сонди на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), както и множество американски секретни мисии.
Blue Origin пое контрола над една от историческите стартови площадки във военновъздушната база Кейп Канаверал в щата Флорида. Безос би искал това е домът на голяма ракета за многократно изстрелване, която да извежда хора и сателити в орбита.
Миналата седмица предприемачът представи обновен ракетен двигател от Saturn V. Двигателят, помогнал за излитането на експедицията Apollo 12 в Космоса през 1969 година, беше изваден от Безос от дъното на Атлантическия океан.

Employees of Bulgarian museums, galleries took part in “Day of Discontent” protest (ROUNDUP)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260853_Employees+of+Bulgarian+museums%2C+galleries+took+part+in+%E2%80%9CDay+of+Discontent%E2%80%9D+protest+%28ROUNDUP%29

Experts at Bulgaria’s National Museum of History tooke part in a nationwide protest organised by the Trade Union of Museum and Gallery employees, Culture Independent Trade Union Federation, the Confederation of Independent Trade Unions of Bulgaria (CITUB), the Museums and Galleries Trade Union, the National Culture Fund, and the Confederation of Labour Podkrepa, the trade unions announced.
“We will not close the doors of the museum on this day but will keep them wide open for everyone who thinks the Bulgarian cultural heritage is the most significant national spiritual wealth,” they said.
“We will protest by symbolically “arresting” Bozhidar Dimitrov, Director of the National Museum of History, in his office; by putting “protest” ribbons on the lapels of clothes; by adopting slogans and presenting posters with our demands; by playing patriotic songs and marches at the National Museum of History; by showing in a video what the damages to our work would be if our demands are not complied with; by showing how we manage to preserve cultural artifacts and present them to the Bulgarian and world public in a respectable way despite the lack of [financial] resources and low salaries; by telling about the responsible work of our specialists, who studied and popularised monuments that are emblematic for Bulgarian history and monuments,” the trade unionists commented.
In his words, “on-site” support will be lent at about 12:00 p.m. by CITUB President Plamen Dimitrov, CITUB Vice President Valentin Nikiforov as well as by Dimitar Manolov, President of the Confederation of Labour Podkrepa.
The trade union leaders will also meet with “arrestee” Bozhidar Dimitrov.
Protesting representatives of cultural institutions in coastal Burgas handed an official open letter containing their demands to District Governor Valcho Cholakov and Yordanka Ananieva, Deputy Mayor of Burgas Municipality, Radio FOCUS – Burgas reported.
Zdravko Toshkov, chair of the Burgas-based structure of the Confederation of Independent Trade Unions of Bulgaria (CITUB), expressed his gratitude to the District Governor and the Deputy Mayor for receiving them.
Toshkov remarked the group which was about to hand the letters was composed of employees of libraries, museums, community centres, and galleries.
CITUB Vice President Chavdar Hristov was also present at the meeting.
Zlatina Stoycheva from the P. K. Yavorov Regional Library said they had come to ask for cooperation and support in the face of Burgas Municipality and the District Administration of Burgas.
She commented they insisted on an increase in the financial resources for the maintenance of the regional libraries countrywide.
Plamena Kirova from the Regional Museum of History of Burgas said they indeed worked in harmony with the local municipal and district administration.
She handed the demands not only on behalf of the employees of the Regional Museum of History but on behalf of all cultural institutions countrywide.
“We want the money the state allocates for culture to be increased,” she noted.
“We work in the twenty-first century. Let our cultural institutions reach the twenty-first century. We cannot do without one another – without galleries, or community centres, or libraries and museums. Each of us relies on the rest of our colleagues,” Ms Kirova remarked.
After presenting the demands, she expressed her hope there would be results.
“It is madness people who work at the Bulgarian museums to receive BGN 450-470 salary”. That is what Plamen Sabev, director of the Historical Museum in the town Popovo said in an interview for FOCUS News Agency commenting on the national protest of employees in museums, galleries and libraries and the preservation of the cultural heritage of our country.
Mr Sabev was adamant that the attitude towards museum staff is offensive.
“These are people with university degrees, self-educating themselves and engaged in this activity round-the-clock because they have expertise in mapping functions, protection, conservation in everything connected with national cultural heritage. This is not the heritage of a separate museum or the heritage of individual municipalities, and of the whole country. There are requirements for language proficiency etc, everyone can see what the requirements for a regular museum curator are,” Sabev said.
According to him, as of January 1, when the minimum wage becomes BGN 420 will become even more difficult to motivate people to work in museums.

26 ранени и 1 загинал в катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/26-raneni-i-1-zaginal-v-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_509596.html

Един човек е загинал, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от пресцентъра на МВР. Регистрирани са 19 пътни инцидента в страната. На територията на столицата са станали 6 тежки и 219 леки пътно-транспортни произшествия, при които са пострадали 7 души.

Соломон Паси: Ако някой е щастлив от вчерашния инцидент, това е ИД

http://asia.actualno.com/solomon-pasi-ako-njakoj-e-shtastliv-ot-vcherashnija-incident-tova-e-id-news_509588.html

Важното е, че ще се търси деескалация на конфликта и дипломатически средства за решаването на конфликта, който възникна между Турция и Русия. Регионът там е много сложен, там има един малък полуостров и много трудно може да се каже къде точно е границата. Това заяви в ефира на bTV бившият външен министър Соломон Паси. Той подчерта, че е много важно да не се правят прибързани изводи: "Големите глави предпочитат да почакат малко - в момента спешно трябва да изчакаме." Освен това до момента няма о

Преглед на печата - 25 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307319

"Русия спира бизнес и туризъм с Турция" е водещото заглавие на "Стандарт". "Двете страни на нож заради свален Су-24, удариха и хеликоптер, дошъл за летците", допълва вестникът. "Земя" цитира руския президент Владимир Путин: "Свалянето на изтребителя е удар в гърба" е водещото заглавие.

Надежда Нейнски: Може да има нова бежанска вълна у нас при срив на руско-турските отношения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134167

Нарушаването на въздушното пространство на Турция и НАТО от руска страна се случва вече няколко пъти. Руският външен министър вече е бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки. В района на свалянето на руския самолет няма подразделения на „Ислямска държава”. Това каза посланикът на България в Турция Надежда Нейнски пред bTV.
Нарушаването на въздушното пространство на Турция и НАТО от руска страна се случва вече няколко пъти. Руският външен министър вече е бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки. В района на свалянето на руския самолет няма подразделения на „Ислямска държава”. Това каза посланикът на България в Турция Надежда Нейнски пред bTV.

Надежда Нейнски: Може да има нова бежанска вълна у нас при срив на руско-турските отношения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134172

Нарушаването на въздушното пространство на Турция и НАТО от руска страна се случва вече няколко пъти. Руският външен министър вече е бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки. В района на свалянето на руския самолет няма подразделения на „Ислямска държава”. Това каза посланикът на България в Турция Надежда Нейнски пред bTV.
Нарушаването на въздушното пространство на Турция и НАТО от руска страна се случва вече няколко пъти. Руският външен министър вече е бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки. В района на свалянето на руския самолет няма подразделения на „Ислямска държава”. Това каза посланикът на България в Турция Надежда Нейнски пред bTV.

Земята има невидима “коса” от тъмна материя, предполага учен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260852_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%E2%80%9C%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%8

 Обикновената материя, съставляваща всичко, което виждаме и чувстваме е едва пет процента от Вселената. Останалото е тъмна материя и тъмна енергия, пише Popular Science. Въпреки че никога не са засичали тъмната материя, учените знаят, че тя съществува, като има няколко теории за същността й. Изглежда, че тя не взаимодейства със светлина, но гравитацията й въздейства. Ново изследване, публикувано в Astrophysical Journal, изчислява, че гравитацията на Земята може да придава на тъмната енергия подобна на коса форма.
Симулации, проведени през 1990 година, предполагат, че тъмната материя се движи около нас в масивни потоци - някои по-големи от нашата Слънчева система. Гари Презьо, физик от Лабораторията за реактивно задвижване на американската Национална космическа лаборатория (NASA), е изчислил какво би могло да се случва, когато тези потоци от частици преминат покрай планета като Земята.
За разлика от други видове материя, частиците на тъмната материя биха преминали направо през Земята. Те обаче биха изпитали въздействието на земната гравитация, която би събрала потоците от частици в плътни нишки. Възможно е Земята да е покрита с такива невидими “коси”.
Според модела на Презьо “корените” на косата се намират на около 965000 километра от Земята, което два пъти разстоянието до Луната. Това е мястото, където частиците тъмна материя са най-плътни. Краищата на косата се простират на 1930000 километра. 
Планета с по-силна гравитация скъсява “прическата” от тъмна материя. Силната гравитация на Юпитер, например, притегля по-силно частиците тъмна материя и привлича нишките от частици по-близо до планетата. Корените на косата от тъмна материя на Юпитер започват на приблизително 200000 километра от центъра на небесното тяло, като косата не простира толкова далече като косата на Земята.
Откритието би могло да помогне на изследователите на тъмната материя, тъй като концентрираните в определено области частици биха могли по-лесно да се засекат. “Ако можем да намерим местоположението на корените на тези коси, бихме могли да изпратим там сонда и да съберем огромно количество данни за тъмната материя,” казва Презьо.

Sofia Hosts Third International Literary Festival Between November 25-December 13

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260851_Sofia+Hosts+Third+International+Literary+Festival+Between+November+25-December+13

The Bulgarian capital of Sofia will host for a third consecutive year the Sofia International Literary Festival, which starts on November 25 and will continue until December 13.

This year’s edition is focused on literature from the Iberian Peninsula and will present some of the most popular names in contemporary European literature.

The festival is organised by Bulgarian Book Association and consists of a preparatory part which begins on Wednesday and includes poetry, deuces, discussions, music, cinema and exhibitions.

The official start of the main part of Sofia Literary Festival will be given in the marble lobby of the National Palace of Culture (NDK) in Sofia on December 8.

For one week literature lovers will have the opportunity to meet with more than 50 writers from Spain, Portugal and Bulgaria who will gather in Sofia to promote European literature.

The audience will have the opportunity to meet with José Carlos Somoza, Maite Carranza, José Rodrigues dos Santos and many other poets and writers.

The Festival is organised with the institutional partnership of NDK, Cervantes Institute in Sofia, Camões Institute and with the financial support of Sofia Municipality.

Detailed information about the festival program, participants and events can be found on the website of the festival.

Sofia Hosts Third International Literary Festival Between November 25-December 13

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260850_Sofia+Hosts+Third+International+Literary+Festival+Between+November+25-December+13

The Bulgarian capital of Sofia will host for a third consecutive year the Sofia International Literary Festival, which starts on November 25 and will continue until December 13.

This year’s edition is focused on literature from the Iberian Peninsula and will present some of the most popular names in contemporary European literature.

The festival is organised by Bulgarian Book Association and consists of a preparatory part which begins on Wednesday and includes poetry, deuces, discussions, music, cinema and exhibitions.

The official start of the main part of Sofia Literary Festival will be given in the marble lobby of the National Palace of Culture (NDK) in Sofia on December 8.

For one week literature lovers will have the opportunity to meet with more than 50 writers from Spain, Portugal and Bulgaria who will gather in Sofia to promote European literature.

The audience will have the opportunity to meet with José Carlos Somoza, Maite Carranza, José Rodrigues dos Santos and many other poets and writers.

The Festival is organised with the institutional partnership of NDK, Cervantes Institute in Sofia, Camões Institute and with the financial support of Sofia Municipality.

Detailed information about the festival program, participants and events can be found on the website of the festival.

Piaggio с електрически колела с вграден GPS

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260849_Piaggio+%D1%81+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%81+%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD+GPS

 Piaggio Group представи нова гама от технологични електрически подпомагани велосипеди с педали, предназначени да задоволят нуждите на днешните свързани колоездачи. Wi-Bike се предлагат в два класически стила, единият проектирани за удобство, а другият за забавление. Моделите са оборудвани с централно разположен двигател и батерия и избор на степента на подпомагане до скорост от 25 км/ч и с обсег до 120 км, способност да се сдвоява със смартфон чрез Bluetooth, за да използвате придружаващото приложение, което поддържа връзка със сателитна система против кражба позволяваща ви да знаете къде точно се намира колелото ви.

Wi-Bike имат 6061 алуминиева рамка, като модела Comfort се предлага с градска или нормална рамка, а моделите Active, са с ниска или висока рамка. Между педалите е разположен патентованият от компанията електрически двигател с 250 W и с ремъчна предавка с електронно подпомагана автоматична скоростна кутия или традиционните девет скорости на веригата.
В основата на долната тръба, под седалката е водоустойчивата сваляща се литиево-йонна батерия с 418 Wh от Samsung, която се зарежда за 3.5 часа и предлага между 60 и 120 км обсег в зависимост от стила на каране, пътните условия и режима на работа.
Информация се показва на водоустойчив с подсветка и Bluetooth съвместим LCD панел, който може да се свързва безжично благодарение на NFC технология. Този панел има USB порт за зареждане на смартфон или за актуализация на софтуера.
Системата за контрол ви позволява да избирате между три режима на подпомагане. Режимът City се възползва максимално от 50 Нм въртящ момент на двигателя, за да имате тяга когато тръгвате, полезно за трафика в града. Режимът Hill се адаптира към наклона, предоставяйки по-голяма мощност когато се увеличава наклона, а стандартния режим добавя електрическа мощност пропорционална на вашето усилие.
Блока за управление на колелото, батерии и електрически мотор може да функционират само, ако са свързани и комуникират един с друг. Това ви осигурява ефективна сигурност, когато оставите колелото си някаде, като просто вземете с вас информационния дисплей, правейки Wi-Bike неизползваем.
Wi-Bike има и вграден в батерията GPS/GSM модул, така че да можете да следите местоположението му и ще получите известие от приложението, ако то се промени в реално време върху картата.
Приложението показва още състоянието на батерията, предлага навигационна функционалност, събира данни за маршрути и статистики и ви позволява да споделяте подробности за пътувания, фитнес показатели и цели с приятели чрез социалните мрежи.
Wi-Bikes разполагат с Shimano хидравлична дискова спирачна система с 180 мм диск отпред и 160 мм отзад, Continental 28-цолови гуми и интегриран светлини.

Лавина в нета: България застава зад Русия! Турция никога няма да окупира небето на Родината ни

http://petel.bg/Lavina-v-neta--Balgariya-zastava-zad-Rusiya--Turtsiya-nikoga-nyama-da-okupira-nebeto-na-Rodinata-ni__135233

Този път в интернет реакцията на българите е почти еднозначна след свалянето на руския самолет от Турция. Българите масово подкрепят...

Ген. Червенков: Новата Студена война е факт, макар и в по-мека форма

http://petel.bg/Gen--CHervenkov--Novata-Studena-voyna-e-fakt--makar-i-v-po-meka-forma__135234

Снимка: Булфото Новата Студена война е факт, макар и в по-мека форма. Това коментира пред "Фокус" ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител...

Св. Климент, архиеп. Охридски. Св. Климент, папа Римски. Св. Петър, еп. Александрийски

http://www.cross.bg/kliment-boga-bashta-1489364.html

/КРОСС/ Житие на свети равноапостолни Климент Охридски, Просветител български, чудотворец Бог във всички времена си има мъже, които просияват за Негова слава със светлината на живота си като светила в света, "имайки в себе си словото на живота". Именно такива мъже просветиха българската страна в последно време, като просияха с учение и чудеса пред Бога и народа: Методий, който красеше Панонската епархия като архиепископ Моравски, и Кирил, който подчини на Христовата мъдрост елинската философия, както се подчинява робиня на господарката си, и който познаваше естеството на действително съществуващото, толкоз повече на Единия Съществуващ, чрез Когото получи битието си всичко несъществувало. Като приеха Бога в себе си поради чистотата на живота си, те получиха словото на учителството по гръцки език. Но понеже славянският или българският род не разбираше по гръцки съчинените Писания, те считаха това за най-голяма загуба и основание за неутешима скръб. И обърнаха очи към Утешителя, Чийто първи дар са езиците, предадоха се на прилежен пост и непрестанна молитва и откриха славянските букви, преведоха боговдъхновените Писания от гръцки на български и се постараха да преподадат божествените учения на най-умните свои ученици, от които най-избрани и първи са Горазд, Климент, Наум, Ангеларий и Сава

Виктор Орбан: Една дума на Меркел и мигрантската вълна спира

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69491/Viktor-Orban-Edna-duma-na-Merkel-i-migrantskata-valna-spira

/Поглед.инфо/ Месеци наред мигрантският въпрос се разглеждаше като хуманитарен, впоследствие като технически – къде ще приютим всички бежанци, как ще ги разпределим. Никой не повдигна въпроса дали тук не става дума за нещо повече – за нашето съществуване, културна идентичност, начин на живот. Не знаем със сигурност какво ще се случи и не бих искал да обвинявам когото и да било, но подозрението е, че това не е никаква случайност. Нямам достатъчна смелост да говоря публично с увереност за това. Но не можем да се освободим от усещането, че зад случилото се стои някакъв голям план. Това казва унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за германския вестник Die Weltwoche.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1489363.html

/КРОСС/ Георги Струмски - поет, писателЕмил Розов - журналистМилко Палангурски - историкпроф. Тодор Балкански - езиковедИво Андреев - тв водещНиколай Николов - огнеборец № 1Димитър Мутафов - футболистИван Иванов - певецМартин Минков - журналистБорислав Попов - изп. директор на БФС

Слънчева светлина и наночастици почистват петролните разливи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260848_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%

 Миналата година около 2.3 милиона барела петрол бяха извличани всеки ден от катранените пясъци в Алберта, Канада, който третия по големина резерв от петрол в света. Този минен процес е изключително водано интензивен и въпреки че голяма част от водата се рециклира, все още се наблюдават огромни басейни със замърсени отпадъчни води, които са трудни за почистване и представляват заплаха за околната среда. Канадски учени са разработили нов подход за отстраняване на замърсителите, използвайки слънчева светлина и наночастици, като метода е много по-ефективен и по-евтин, отколкото съществуващите.


Извличането на битум, форма на суров нефт, от пясъците включва добавянето на много топла вода и след това добавяне на сместа. Правителството на Alberta казва, че от 80 до 95 процента от водата след това се рециклира. След това водата се изпомпва в хвостохранилища, подобни на язовир структури, предназначени да задържат вредните замърсители, които покриват област от около 77 квадратни километра. Опасенията са, че замърсяването може да проникне в близките водни системи и да увеличи риска от ерозия на почвата, а също и да отрови дивата природа.

Основният виновник за токсичността на отпадните води е наличието на нафтените киселини, които се задържат в продължение на десетилетия. Учени от Университета в Калгари търсят собствен метод на биологично обработване, което използва водорасли и бактерии за разграждане на наптенови киселини, в опит да се подобри по-скъпите и неефективни процеси използващи хлор или мембранно филтриране.

Но Университета във Ватерло твърди, че е идентифицирал по-енергийно ефективен и практически напреднал начин. Той се базира на фотокатализа, химична реакция, при която молекули титанов диоксид се активират от ултравиолетовата светлина и произвеждат свободни радикали, които могат да унищожава бактерии, гъбички и други организми. В миналото сме виждали фотокатализа да се използва при разработването на дрехи пречистващи въздуха и самопочистващи се прозорци и стени.

В тестовете, проведени върху проба от петролен пясък от отпадни води, учени от Университет във Ватерло са установили, че процесът разгражда токсичните съединения и напълно освобождава водата от нафтени киселини в рамките на часове. Обещаващо, процеса се захранва изцяло от слънчевата светлина и стабилните наночастици могат да бъдат извлечени и използвани отново и отново.

"С около един милиард тона вода, съхранявани в басейни в Алберта, премахването нафтените киселини е едно от най-големите екологични предизвикателства в Канада", казва Тим Лешък, докторант по инженерна химия във Ватерло и водещ автор на тази статията. "Конвенционалната обработка, която хората са опитвали или не е работила или ако е работила, е била твърде непрактична или скъпа за решаване на проблем с тези размери. Технологията на Ватерло е първата стъпка от това, което изглежда като един много практичен и зелен метод на обработка. "

Оттук изследователите ще имат за цел да се установи, дали получената вода е достатъчно безопасна, за да бъде освободена от големите източници, като хвостохранилищата.

Въздушният удар на САЩ срещу болница на „Лекари без граници“ в Кундуз, бил по устно описание на целта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134163

Американският въздушен удар, нанесен срещу болница на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз през октомври, се дължи на „комбинация от фактори“, включително „устното описание на целите“, съобщи вестник The New York Times, позовавайки се на военни източници.
Болница на международната организация „Лекари без
Американският въздушен удар, нанесен срещу болница на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз през октомври, се дължи на „комбинация от фактори“, включително „устното описание на целите“, съобщи вестник The New York Times, позовавайки се на военни източници. Болница на международната организация „Лекари без

Въздушният удар на САЩ срещу болница на „Лекари без граници“ в Кундуз, бил по устно описание на целта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134154

Американският въздушен удар, нанесен срещу болница на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз през октомври, се дължи на „комбинация от фактори“, включително „устното описание на целите“, съобщи вестник The New York Times, позовавайки се на военни източници.
Болница на международната организация „Лекари без
Американският въздушен удар, нанесен срещу болница на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз през октомври, се дължи на „комбинация от фактори“, включително „устното описание на целите“, съобщи вестник The New York Times, позовавайки се на военни източници. Болница на международната организация „Лекари без

Наглост! Издирваният Хуриет, убил трима студенти на пътя, се пъчи във Фейсбук с друго име

http://pik.bg/наглост-издирваният-хуриет-убил-трима-студенти-на-пътя-се-пъчи-във-фейсбук-с-друго-име-news441338.html

Наглост! Издирваният Хуриет, убил трима студенти на пътя, се пъчи във Фейсбук с друго име

Осъден за убийството на трима младежи през 2014 г., който е обявен и за общодържавно издирване заради бягството му, е много активен във Фейсбук, твърди за осъдения и на втората инстанция Хуриет Сюлейманов сестрата на убитата Цвети в тежката катастрофа - Ивелина. По думите й в последните дни той е сменил профилната си снимка и е публикувал линкове към клипове на песни. Според Ивелина обаче той се представя с името Орлин Аврамов, предава Марица.бг.

В инцидента край Луковит през миналата година загинаха студентите Влади, Цвети и Ники. Съдът в Ловеч даде максималните 15 г. затвор задочно на Сюлейманов, а Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъдата.

Подсъдимият никога не е имал шофьорска книжка, въпреки че шофира от 18 години. Той се е движел с превишена скорост и е избягал от местопроизшествието. Хуриет Сюлейманов бе признат за виновен за това, че на 5 май м.г. на главния път София - Русе, между Луковит и с. Петревене, при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата, навлязъл е в лентата за насрещно движение, без да е изпреварвал или заобикалял друг автомобил. Движел се е с превишена скорост и е причинил смърт по непредпазливост на трима младежи и средна телесна повреда на четвърти.

Кадиров: Турция дълго време ще съжалява, че е свалила руския самолет

http://www.cross.bg/tyrtziya-kadirov-siriya-1489356.html

/КРОСС/ Чеченският президент Рамзан Кадиров счита, че Турция дълго ще съжалява за това, че е свалила руския самолет Су-24 в Сирия, предаде РИА Новости. Припомняме, че руски Су-24 претърпя катастрофа в Сирия във вторник. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент определи това като „удар с нож в гърба“ от страна на съучастниците на терористите. „Изобщо не се съмнявам, че Турция много дълго време ще съжалява за извършеното. Толкова коварно не постъпват тези, които при всеки удобен случай говорят за дружба и сътрудничество!“, пише Кадиров на страницата си в социалната мрежа Instagram.

Високата зона на кв. Виница без вода днес, на сухо и в част от центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307318

Заради планирани ремонт и реконструкция на водопроводи от фирма "Хидрострой" два района във Варна ще останат без водоподаване днес - 25 ноември. Това съобщиха от ВиК дружеството в морската столица, научи Moreto.net. Без вода ще останат абонатите от висока зона на квартал "Виница" от 8 до 20 часа.

Пожар блокира квартали на София

http://frognews.bg/news_102508/Pojar-blokira-kvartali-na-Sofiia/

Eкипи на столичната пожарната работят на място за потушаване на пожар на бул.”Президент Линкълн” в „Овча купел” в дърводелски цех, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Заради пожара бе засегнат 110 киловолтов далекопровод и това доведе до спиране на електрозахранването в части от районите Овча купел, Красно село, Красна поляна и Витоша.

Държавният департамент на САЩ: Тюркмените, убили руския пилот, имат правото да се защитават

http://www.cross.bg/vupros-toner-zashtitavat-1489355.html

/КРОСС/ Представителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер, отговаряйки на въпрос на кореспондента на RT Гаяне Чичакян, заяви, че тюркмените, за които се предполага, че са убили със стрелба от земята единия от пилотите на руския Су-24, имат правото да се защитават, съобщи RT. На следващия въпрос на журналиста Мет Ли, Тонер заяви, че привържениците на Башар Асад, за разлика от тюркмените, нямат такова право.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiyaot-preskonferentziya-1489362.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа ще се проведе редовно заседание на Народното събрание. ***София.В 08.15 часа в Богословски факултет „Св. Климент Охридски". В 08.30 часа ще започне Архиерейска Света Литургия, която ще оглави Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.Денят ще продължи с множество други празнични прояви. Събитието е по повод Деня, в който честваме паметта на св. Климент Охридски Чудотворец, небесен покровител на Софийския Университет. ***София.От 09.00 часа в Конферентна зала, Дом на Европа ще се състои международна конференция на тема: „Комунистическите тайни служби - митове и реалности". ***София.От 10.00 часа в двореца „Врана"с любезното домакинство и участието на Н.В. Цар Симен II ще се проведе кръгла маса на тема: „Обучение по демокрация: Образование и активно гражданство". Организатори са Либералният институт за политически анализи, Eвропейският либерален форум и Фондация за свободата „Фридрих Науман". ***София.От 11.00 часа в зала „Джеймс Баучър" на бул. „Джеймс Баучър" № 23 ще се проведе пресконференция по проект: „София помни. Създаване на енциклопедия и карта на видните личности погребани в Софийските централни гробища". ***София.В 11

Сирийската правителствена армия откри жив втория руски пилот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260847_%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%

 Вторият пилот на сваления от турските ВВС руски самолет Су-24 е бил открит от сирийски правителствени войски, съобщи телевизия „Ал Маядин”. Засега няма потвърждение на тази информация от официален източник.
 Вчера руското Министерство на отбраната потвърди за смъртта на единия от пилотите, разстрелян във въздуха от сирийски опозиционни части. Вторият обаче не бе открит, а сега източници от района съобщават, че той е бил открит на територия, контролирана от опозиционни военни формирования и е бил изведен от там от сирийски войници.

EU Entering New Schengen Stage, UK Ambassador Believes

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260846_EU+Entering+New+Schengen+Stage%2C+UK+Ambassador+Believes

UK Ambassador to Bulgaria Emma Hopkins said on Tuesday the EU needs to jointly manage common borders and apply stricter control as part of a "new Schengen stage".

In an interview with private bTV station, Hopkins opined Europe was facing an unprecedented threat requiring a more efficient control of the bloc's external borders.

She also downplayed concerns voiced by many in Europe over the migrant crisis, putting emphasis on the much bigger burden on Turkey, Jordan and Lebanon, three countries which have already accepted millions of migrants from Syria.

Ambassador Hopkins also warned a distinction should always be made between the terrorism threat and the migrant flow.

In her words, the Islamic State (IS) group could be defeated if European countries joined forces.

Hopkins arrived in Bulgaria in the spring of this year.

She told bTV she enjoyed traveling and was working to learn Bulgarian.

Широко затворени очи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/25/2655597_shiroko_zatvoreni_ochi/?ref=rss


Авторът Надежда Дерменджиева е директор на Българския фонд за жените

Докато една част от света се готви за Трета световна война, то голяма част от него се оказва неспособна да се справи с почти невидимата война, която се води от много години насам – насилието над жени. И не, не си мислете, че това е някаква болест, която ходи само по неразвитите общества. Защото всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Защото над 1 милион българки са пострадали от домашно насилие. И защото...

Започва делото срещу катаджията, сниман с подкуп

http://pik.bg/започва-делото-срещу-катаджията-сниман-с-подкуп-news441329.html

Започва делото срещу катаджията, сниман с подкуп

Започва делото срещу полицая Сашо Тръпков, който беше заснет в любителски клип как взима подкуп от шофьор, предаде Нова тв.

Клипът с катаджията буквално взриви социалните мрежи. На него се вижда как Тръпков взима пари от шофьор, мачка банкнотите и си ги слага в джобовете си. За броени часове сценката беше споделена няколко хиляди пъти и видяна от десетки хиляди зрители.

МВР започна проверка, а след това катаджията беше обвинен. Днес е първото заседание по делото срещу него в Софийския градски съд.

Economic realities condition strengthening of dialogue between Europe and China: Premier Borissov

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260845_Economic+realities+condition+strengthening+of+dialogue+between+Europe+and+China%3A+Premier+Borissov

The economic realities condition the strengthening of dialogue between Europe and China, Bulgaria’s Premier Boyko Borissov said at the Fourth Summit of Heads of Government of Central, Eastern Europe and China held in the city of Suzhou. Bulgaria and China are to discuss the establishment of a joint working group aimed at developing models of mutual interest regarding the fulfillment of infrastructure projects, Premier Borissov said. The improvement of the connectivity between Europe and Asia encourages mutual understanding and Bulgaria’s geographic location at the border between Europe and Asia allows that country to play an important role in the construction of new Eurasian transport corridors, Prime Minister Borissov further pointed out.

Бранимир Ботев представител на Виваком в Левски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260844_%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BC+

 Един от основните спонсори на Левски – Виваком вече официално има човек в управата на клуба. Това е Бранимир Ботев, които е представител на Българска телекомуникационна компания. БТК е известна най-вече с търговската си марка Виваком. Очаква се телекомът да внесе определена сума срещу която ще получи 13 милиона акции и ще се превърне в един от собствениците на Левски.

Бранимир Ботев сменя доскорошният собственик на клуба Тодор Батков в Надзорния съвет. По този начин адвокатът вече и на хартия няма нищо общо със „сините“.

Историята на Бранимир Ботев е доста интересна. В началото на тази година той бе освободен от поста заместник министър на туризма. Ботев бе назначен още по времето на Пламен Орешарски и бе на поста още при правителствата на Георги Близнашки и на ГЕРБ . В края на миналата година обаче туристическия бранш скочи на зам, министъра, като го обвиниха, че обслужва определени интереси. Дори министърът на туризма Николина Ангелкова го призова да си подаде оставката, но Ботев не се трогна от това. В крайна сметка той бе освободен от поста през февруари.

Името му неведнъж е свързвано и с БСП и с пловдивския лидер на социалистите Георги Гергов. От 2000 г. насам Ботев активно, но неофициално, участва в подготовката и провеждането на всички предизборни кампании на червените в Карловския регион. Политическите стратегии там се реализират на базата на неговите идеи.

В биографията на Бранимир Ботев личи и топла връзка с Русия и с почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, председател на Областното ръководство на БСП.

През 2012 година той става член на УС на сдружението „Деловая Россия“. Година по-късно бива приет като член на Управителния съвет на Националния борд по туризъм, оглавяван от рекламния бос Красимир Гергов (Българска голф асоциация). Тогава изпълнителен директор на организацията е Поли Карастоянова, бивш председател на ПГ на НДСВ и приближен на Георги Гергов. Тя започва кариера си в туристическия сектор в „Международен панаир – Пловдив“ АД. Карастоянова беше кандидат-депутат от партията на Слави Бинев, която претърпя пълен провал на изборите. Тъкмо тя е предложила Бранимир Ботев за шеф на държавната администрация по туризма на среща на бранша с Пламен Орешарски преди години. Това предизвикало буря от недоволства, но той успя да оцелее.

През 2007 година е бил член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки. Година по-рано той оглавява родната асоциация на производителите, вносителите и търговците на алкохол у нас, а в периода 2002-2004 е председател на Надзорния съвет на винарска изба „Розова долина“, която се намира в град Баня.

Бранимир Ботев е завършил „Социология“ с профил „Социално управление“ в Софийския университет. През 1987 г. е бил генерален директор на Института по маркетинг. Преди това е бил съветник по управление на министъра на леката промишленост, както и управител на Българо-германското търговско дружество „ИБИКО“.

След като бе освободен от поста като заместник министър на туризма в началото на годината, Ботев стана съветник в  Научния институт по европейски програми и инвестиционни проекти към БАН.

Сега той ще дърпа конците в Левски и ще има тежката дума за случващото се на „Герена“.

Russia to cut gas supplies to Ukraine, Bulgaria does not expect gas supply disruptions

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260843_Russia+to+cut+gas+supplies+to+Ukraine%2C+Bulgaria+does+not+expect+gas+supply+disruptions

Russia is to cut the supplies of natural gas to Ukraine on Tuesday or Wednesday, because that country failed to pay a deposit, Russia’s Energy Minister Alexander Novak announced. In relation to that announcement, the Chief Executive Director of Bulgarian Bulgartransgaz Georgi Gegov said he was assured by Minister Alexander Novak that the gas crisis in Ukraine would not affect the supplies to Bulgaria. Mr Gegov pointed out that even if gas supplies are suspended for some reason, the gas storage facility in Chiren has enough quantities of gas to satisfy Bulgaria’s needs in the short term.

Йорданка Фандъкова ще връчи наградата на СУ за млад учен на годината

http://pik.bg/йорданка-фандъкова-ще-връчи-наградата-на-су-за-млад-учен-на-годината-news441335.html

Йорданка Фандъкова ще връчи наградата на СУ за млад учен на годината

От 10.30 часа кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще поднесе цветя на паметника на Свети Климент Охридски, съобщиха от пресцентъра на общината.

От 12.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ кметът Йорданка Фандъкова ще връчи наградата на Столична община за най-добър млад учен за 2015г. Наградата е учредена от 2008 г. и по традиция се връчва на патронния празник на Софийския университет. 

Кой организира спецоперация „Бежанци“

http://svetoven.pogled.info/news/69490/Koi-organizira-spetsoperatsiya-Bezhantsi

/Поглед.инфо/ Нестихващият поток бягащи от Северна Африка и Близкия изток, задръстили през последните месеци Европа, изобщо не е стихиен процес, твърди експертът по стратегии Елена Ларина*.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zhivo-1489359.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Задава ли се трета световна война след като Турция свали руски изтребител? На живо от Анкара - посланикът ни там Надежда Нейнски. Тема: И още - как ще отговори Путин? Очаквайте на живо от Москва Тема: Опасно военно напрежение! Коментират Иво Инджев и Тихомир Стойчев Тема: Реакциите от Европа! На живо от Брюксел - как се живее под обсада? Тема: България в опасна близост до конфликта! Говорят депутатите Валери Жаблянов и Корман Исмаилов Тема: Абсурдно - багер изправи на нокти стотици в жилищен комплекс в София Тема: Докога ще се топи нацията? Нови стряскащи прогнози - как да ги избегнем? Тема: За Григор Димитров броени дни преди тенис - шоуто в София   TV7, „Добро утро, България" Тема: Онкоболна жена в тежка битка със здравната система. Защо една самотна майка е принудена да търси спасение в Сърбия? Тема: Как служителите на НИМ арестуваха шефа си? В студиото: проф. Божидар Димитров и лидерът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. Тема: Турция свали руски изтребител - какво следва? Говори лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Тема: По-добре куче в Германия, отколкото човек в България! Прави ли са бежанците да ни заобикалят? Коментират Костадин Костадинов и Александър Димитров, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците

Мохамед Халаф: Всичко досега в Сирия беше игра, истинската война сега започва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134147

Досегашните бойни действия на руската авиация в Сирия ще бъдат като детска игра в сравнение с това, което ни очаква сега. Нещата в региона са коренно променени след свалянето на руския самолет и истинската война сега започва. Това каза в студиото на БНТ журналистът Мохамед Халаф.
Той определи случилото се като „голяма обида за Русия” и заяви,
Досегашните бойни действия на руската авиация в Сирия ще бъдат като детска игра в сравнение с това, което ни очаква сега. Нещата в региона са коренно променени след свалянето на руския самолет и истинската война сега започва. Това каза в студиото на БНТ журналистът Мохамед Халаф. Той определи случилото се като „голяма обида за Русия” и заяви,

Мохамед Халаф: Всичко досега в Сирия беше игра, истинската война сега започва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134152

Досегашните бойни действия на руската авиация в Сирия ще бъдат като детска игра в сравнение с това, което ни очаква сега. Нещата в региона са коренно променени след свалянето на руския самолет и истинската война сега започва. Това каза в студиото на БНТ журналистът Мохамед Халаф.
Той определи случилото се като „голяма обида за Русия” и заяви,
Досегашните бойни действия на руската авиация в Сирия ще бъдат като детска игра в сравнение с това, което ни очаква сега. Нещата в региона са коренно променени след свалянето на руския самолет и истинската война сега започва. Това каза в студиото на БНТ журналистът Мохамед Халаф. Той определи случилото се като „голяма обида за Русия” и заяви,

Most poor Bulgarians are people with elementary or lower education

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260842_Most+poor+Bulgarians+are+people+with+elementary+or+lower+education

Nearly 22% of the Bulgarians live in poverty and another 40% of the population is at risk of poverty. The share of the so-called working poor in Bulgaria amounts to 9.3% and most of these people do not have university degree, Bulgaria’s Minister of Labor and Social Policy and Deputy Premier for Demographic and Social Policies Ivailo Kalfin said at the conference on combat against poverty organized by the Economics and International Relations Institute and Friedrich Ebert Foundation. The large families, the children and the single elderly people are among those who are at highest risk of poverty. 63.5% of the poor people are with elementary or lower education. The third type of criteria is linked with the type of the households. 78.9% of the families with three, or more children are poor, i.e three-quarters of the large families are at poverty risk. Our permanent decisions and policies must be linked with these poverty factors. Apparently, the most important policy is linked with the access to the labor market, Minister Kalfin pointed out.

Външният министър на Русия Лавров отмени посещението си в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=307311

Руският министър на външните работи Сергей Лавров е отменил посещението си в Турция, планирано за 25 ноември, съобщи ТАСС. „Взето е решение за това, да се отмени тази среща, която бе планирана за утре в Истанбул на ниво министри на външните работи на Русия и Турция“, заяви Лавров пред журналисти.

Училищата в Брюксел отварят врати

http://offnews.bg/news/n_1/n_597128.html

От днес отново отварят врати училищата и детските градини в Брюксел, които бяха затворени през последните четири дни заради опасения от терористични нападения и антитерористичната операция в града.  Очаква поетапно да започне да се движи и метрото в белгийската столица. Най-високата степен на опасност в Брюксел ще остане в сила до началото на следващата седмица. Властите обявиха, че ще разположат повече военни сили извън Брюксел, което означава, че може би най-издирваният - осми терорист от Парижките атаки, вече не е в столицата.

Корман Исмаилов: Турция няколко пъти предупреди Русия за нарушаването на въздушното й пространство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134146

Когато великите сили представят своите интереси на една много близка до България територия, трябва да анализираме възможните последствия за нас. Увеличава се несигурността в региона. Конфликът ще има и икономически измерения. Много съвместни бизнеси може да бъдат нарушени
Когато великите сили представят своите интереси на една много близка до България територия, трябва да анализираме възможните последствия за нас. Увеличава се несигурността в региона. Конфликът ще има и икономически измерения. Много съвместни бизнеси може да бъдат нарушени", каза депутатът Корман Исмалилов в сутрешния блок на Нова тв.

Сваленият от Турция руски самолет - акцент в пресата днес

http://www.cross.bg/pytin-stranitza-ryski-1489358.html

/КРОСС/"Русия спира бизнес и туризъм с Турция" е водещото заглавие на "Стандарт". "Двете страни на нож заради свален Су-24, удариха и хеликоптер, дошъл за летците", допълва вестникът.  "Земя" цитира руския президент Владимир Путин: "Свалянето на изтребителя е удар в гърба" е водещото заглавие. Вестникът продължава с думите на Путин, че "Су-24 е свален от турска ракета въздух-въздух."Дума" допълва на първа страница: "Путин обвини Анкара, че подкрепя терористите". "24 часа" излиза с голяма снимка на мъж във военна униформа, част от видеозапис на сирийски бунтовници, твърдящи, че това е убитият руски пилот.  Според "Труд", съдбата на двамата руски пилоти не е ясна. И това издание цитира Путин, който е заявил: "Турция се обърна към НАТО. Сякаш ние сме свалили турски самолет, а не те наш." На първа страница вестник "Сега" също помества снимка, но от сваления бомбардировач, и на Владимир Путин, с цитат от него "...трагедията ще има сериозни последствия, в това число и за руско-турските отношения."."Монитор" съобщава на първа страница: "Две трети от общинските болници затварят заради липса на специалисти и заради новата Здравна карта. Директори хвърлят оставки, няма пари за заплати

Марк Антъни продава имението, което делеше с Дженифър Лопес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134137

Латино певецът Марк Антъни продава имението в Лонг айлънд, Ню Йорк, което поделяше с бившата си съпруга Дженифър Лопес, съобщи Контактмюзик.
Имотът, който разполага с 10 спални, 8 бани, басейн, звукозаписно студио и тенис-корт, се предлага за 9 млн. долара.
Бившата двойка се настани в луксозното имение, след като сключи брак през 2004 г.
Латино певецът Марк Антъни продава имението в Лонг айлънд, Ню Йорк, което поделяше с бившата си съпруга Дженифър Лопес, съобщи Контактмюзик. Имотът, който разполага с 10 спални, 8 бани, басейн, звукозаписно студио и тенис-корт, се предлага за 9 млн. долара. Бившата двойка се настани в луксозното имение, след като сключи брак през 2004 г.

МВнР на Русия: Москва не очаква обективност от НАТО в ситуацията с руския Су-24

http://www.cross.bg/ryabkov-nato-tyrtziya-1489354.html

/КРОСС/ Русия не очаква, че НАТО ще прояви обективност в ситуацията със сваления от Турция бомбардировач Су-24, Алиансът безспорно ще приеме турската страна, заяви зам.-външният министър на РФ Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости. „Ситуацията е изключително тревожна. Не смятам, че тук от колегите ни в НАТО можем да очакваме обективност – безспорно те ще застанат на страната на Турция като съюзник“, заяви Рябков пред журналисти. „Турция вече навсякъде представя версията за многобройните предупреждения на нашия екипаж“, каза Рябков, като отбеляза, че по-рано Турция е заявила, че „това е бил неидентифициран самолет с неустановена национална принадлежност“. В дадената ситуация, по думите на Рябков, е важно де се реализира комплекс от мерки „за защита на нашите сили и средства от подобни безпрецедентни и престъпни нападения“.

Gaming StartUp Challenge 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260839_Gaming+StartUp+Challenge+2015+

 Оспорваната надпревара в Gaming StartUp Challenge 2015 вдъхнови посетителите във втория ден от Източноевропейската конференция на игралната индустрия  

 

Първият по рода си Gaming StartUp Challenge конкурс, за стартиращи компании в сферата на игралната и развлекателната индустрия, който се проведе на 24-и ноември , в зала Витоша, Интер Експо Център, София събра 5 стартиращи компании, които презентираха оригиналните си бизнес концепции пред експертно жури и публика. В рамките на 5 минути всяка компания представи продуктите си.

 

Конкурсът започна с представянето на стартиращата компания Content Ocean - платформа за бърз и лесен начин за създаване на HTML5 реклами, представена от Тодор Тодоров. Рекламите могат да бъдат създавани буквално за минути, като не е нужно програмиране или създаване на дизайн.

 

Математически модели за слот игри представи Тодор Балабанов – собственик на Velbazd, а Делян Керемедчиев разкри новата социална платформа за любители на хазартни игри - Casino Advizer. Социална мрежа обединява казина и игрални зали, за да информира феновете на хазартните игри за бонуси и промоционални концепции. Две изцяло геймърски компании се включиха в надпреварата за първото място - BigLoop Studios, представена от главния им гейм художник - Стефан Делибеев и Dreamteck - ново българско, независимо студио за разработка на игри, чиято презентация направи управителя на студиото Димитър Цапрев. Жури, в състав: Роси МакКий – вицепрезидент на „Казино Технологии“, д-р Анджело Дали – съосновател и изпълнителен директор на Bit8, Ивайло Спасов – управляващ партньор на Entrea Capital, Нуша Спирова – програмен мениджър, Дарик Радио, Свилен Рангелов – предприемач, DRONAMICS, Белизар Маринов - мениджър инвестиционни проекти в Eleven, Владислав Василев – Start It Smart, оценяваше 5-те представители на стартиращите компании, като обърна специално внимание на бизнес концепцията, мисията и стратегията на компанията, капацитета на екипа, както и нивото на финансиране, на което се намират участващите компании.


С вдъхновяващата презентация и атрактивна гейм разработка, управлявана чрез музика, Димитър Цапрев от Dreamteck  завладя публиката и журито и спечели първото място в Gaming StartUp Challenge 2015. Второто място журито отреди на Тодор Тородов и Content Ocean, а на трето място се класира Стефан Делибеев, с трите завладяващи игри, разработени от  BigLoop Studios. Поощрителни грамоти за участие получиха CasinoAdvizer (Делян Керемедчиев) и Velbazd (Тодор Балабанов).

 

Като победител в първото издание на Gaming StartUp Challenge, Димитър Цапрев и неговия екип ще получат възможността да се срещнат с потенциални инвеститори, на които лично да представят проекта си.


„Конкурсът беше прекрасно организиран и се чувствахме комфортно. Мотивирах се да участвам, защото конкурсът е в гейминг сферата, като предоставя възможност за съревнование , а ние искаме да се реализираме занапред. Gaming StartUp Challenge е добра възможност да започнем от някъде“, каза победителят минути след награждаването.

 

Конкурсът Gaming StartUp Challenge е част от Източноевропейската конференция на игралната индустрия(EEGS) и се провежда под егидата на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ). Конкурсът цели да даде възможност на стартиращите компании да срещнат потенциални инвеститори и да създадат полезни контакти, в сферата на своето бизнес развитие.

 _________________________________________________________________________

Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ) е първата асоциация в страната, обединяваща производители, вносители и разпространители на игрално оборудване, сервизни огранизации, и организатори на хазартни игри. Членове на БТАПОИИ са компании с над 15-годишен опит в игралната индустрия в страната и чужбина. БТАПОИИ е член на Европейската Асоциация за изследване на хазарта, Американската Асоциация на производителите на игрално оборудване и др. Инициативи на Асоциацията са ежегодното Балканско изложение на игралната и развлекателната индустрия (BEGE), Източноевропейската конференция на игралната индустрия (EEGS), проектът ОТГОВОРНА ИГРА, специализираното издание GAME SPECTRUM,  курсовете за професионална квалифиакциа – EEGS MASTERCLASS, както и редица местни и международни изяви за повишаване професионализма в бранша и популяризиране на Българската игрална индустрия. 

Марк Антъни продава имението, което делеше с Дженифър Лопес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134143

Латино певецът Марк Антъни продава имението в Лонг айлънд, Ню Йорк, което поделяше с бившата си съпруга Дженифър Лопес, съобщи Контактмюзик.
Имотът, който разполага с 10 спални, 8 бани, басейн, звукозаписно студио и тенис-корт, се предлага за 9 млн. долара.
Бившата двойка се настани в луксозното имение, след като сключи брак през 2004 г.
Латино певецът Марк Антъни продава имението в Лонг айлънд, Ню Йорк, което поделяше с бившата си съпруга Дженифър Лопес, съобщи Контактмюзик. Имотът, който разполага с 10 спални, 8 бани, басейн, звукозаписно студио и тенис-корт, се предлага за 9 млн. долара. Бившата двойка се настани в луксозното имение, след като сключи брак през 2004 г.

Ройтерс: Сирийската опозиция обстрелва руски вертолет

http://svetoven.pogled.info/news/69489/Roiters-Siriiskata-opozitsiya-obstrelva-ruski-vertolet

/Поглед.инфо/ Представители на сирийската опозиция във вторник (24 ноември) съобщиха, че са свалили руски вертолет, предаде газета.ру, като се позова на агенция Ройтерс. Машината е атакувана с противотанкова ракета.

В НС ще отбележат Международния ден за елиминиране на насилието над жени

http://pik.bg/в-нс-ще-отбележат-международния-ден-за-елиминиране-на-насилието-над-жени-news441330.html

В НС ще отбележат Международния ден за елиминиране на насилието над жени

В Народното събрание ще бъде отбелязан Международният ден за елиминиране на насилието над жените. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще открие на 25 ноември 2015 г., от 11.30 часа в Северното фоайе информационна кампания „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието“.

Събитието е организирано от народния представител Мариана Тодорова от ПГ АБВ и Българския фонд за жените. То е част от световната кампания „16 дни на активни действия срещу насилието над жени“, която се провежда под егидата на ООН от 25 ноември до Международния ден за правата на човека - 10 декември.

"Манчестър юнайтед" излиза срещу ПСВ в търсене на правилния път

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/25/2656111_manchestur_junaited_izliza_sreshtu_psv_v_tursene_na/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" приема ПСВ тази вечер в среща от една от най-оспорваните групи в Шампионската лига. След няколко неубедителни мача англичаните ще опитат да намерят правилния път в турнира.

Воденият от Луис ван Гаал не впечатлява до момента, но е начело със седем точки. ПСВ и "Волфсбург" следват с по шест, а ЦСКА (Москва) има четири.

Ако спечели, "Манчестър юнайтед" ще си осигури място в осминафиналите. Задачата на състава няма да е лека, като споменът от загубата в...

Технологични иновации и нови бизнес хоризонти в игралната индустрия под един покрив на BEGE Expo 2015!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260838_%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%85%D0%BE%D1%80

 Балканското изложение на игралната и развлекателната индустрия (BEGE Еxpo) за осма поредна година отвори врати в Интер Експо Център, София. Изложението, което се провежда на 24-и и 25-и ноември, отново събира под един покрив регионални компании и световни лидери в индустрията, които ще представят най-новите си решения и продукти. Участие ще вземат производители, дистрибутори и оператори от над 14 държави, сред които България, Корея, Великобритания, САЩ, Малта, Латвия, Италия, Румъния, Словения, Сърбия, Швеция, Босна и Херцеговина, Гибралтар и остров Ман. Секторите, които ще бъдат представени, обхващат производство на игрално и казино оборудване, технологии за онлайн залагания и игри от разстояние, интерактивни и дигитални приложения, оборудване за развлекателни комплекси, както и съпътстващи сектори като маркетинг и медии, информационни технологии, мобилни приложения, системи за сигурност и др.

BEGE Expo е важна инициатива за балканския регион, която подкрепя българските производители и помага на чуждестранните фирми да се позиционират по-добре на източноевропейския пазар.

Официално откриване на BEGE Expo се проведе на 24-и ноември (вторник), от 11:30 часа,  в Зала 1 на Интер Експо Център. Официални гости на събитието и участници в откриването бяха Огнемир Митев, председател на Държавната комисия по хазарта, Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Ангел Ирибозов, председател на УС на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ).

„Горди сме от факта, че БЕГЕ Експо 2015 регистрира може би най-големия досега интерес на изложители и вярваме, че изложението ще надгради успеха на предишните издания и насърчи иновациите и професионализма в сектора.“, заяви г-н Ангел Ирибозов, председател на УС на БТАПОИИ.

Г-н Кирил Домусчиев акцентира върху приноса на българските компании производители и разработчици, които позиционират България на картата на световната игрална индустрия ,  като изтъкна производството на иновативни, високотехнологични и качествени продукти за игралния сектор.

На тазгодишното изложение най-новите си разработки ще представят лидери в индустрията като Novomatic, Apex, Alfastreet Slovenia, Кonami с представителите си за Европа Intergames, Interblock, Advansys, Gold club, Betconstruct, SBTech, Future Gaming, GTECH, SUZOHAPP, VNE Srl, Casino Systems Production и много други.

Присъствието на компании производители на традиционно казино оборудване и игрални автомати, периферни устройства и казино мениджърски системи е подсигурено от признати лидери в бранша като: Casino Technology, Casino Technology Interactive, EGT, Alfastreet Trade BG, Bulgames, Casino Game Inovation, Novo Invest Bulgaria - част от групата компании Novomatic, Noble Gaming, Rodiz, Vartec,  Decart, Wizzy Cast, AvantX Technology, Inter Service Uzunovi, Enco Vending, Barrisol Bulgaria, IGSoft, SBB Group и други.

Всяка година изложението привлича все повече компании от цял свят. За първи път тази година на BEGE Expo ще се представят фирми като Alberici, Bit8, Cards Print, Eurocoin, Ezugi, Gamayun, IGSoft, Innovate Technology, London Gaming Company, Pegasus, Proxima 3, Pioner 2, Tableswim, Tain AB и V-teck.

Тази година на изложението ще бъдат представени последните постижения на водещите компании в бранша в различни направления на производството на игрално оборудване и съдържание, както и в сферата на онлайн и мобилния гейминг.

За поредна година участие ще вземат Future Gaming и Advansys с акценти върху казино мениджърските системи. Освен най-популярните си кабинети и мултигейми, европейският производител Apex Gaming отново ще покаже своя иновативен продукт iDROP, който позволява обръщане на билети в чипове на масите за жива игра, както и високотехнологичната игрална платформа EVO за игрални продукти с висока резолюция.

Българският производител Casino Technology ще представи революционния игрален автомат - ARCH ™ - първият по рода си в индустрията, с уникален 42-инчов, извит геймърски дисплей, фул HD изображение и адаптиран дизайн, за внушително изживяване на игралната мулти-гейм платформа от ново поколение, наречена "GAMOPOLIS ARCH".

Хитовата мултигейм серия GAMOPOLIS™ ще бъде представена с най-новата си версия SPEEDWAY™, включваща над 40 игри, нов интерфейс и  ускорена игра. Мултигейм серията GAMOPOLIS HIGHWAY™ ще бъде представена с топ версиите си, обхващащи над 200 уникални заглавия, които се радват на огромна популярност и търсене по цял свят. Прогресивната серия игри с азиатска тематика 8 PEACOCKS™, включваща 5 адаптирани заглавия, сред които и  изгряващата звезда от серията PEACOCK & DRAGON™, което набира скорост на местния и международните пазари, също ще радва посетителите на щанда на  Casino Technology.

Иновационната система за многоканална игра THE BIG 5™ ще бъде представена на щанда на Casino Technology Interactive.

На тазгодишното изложение българската фирма JPL ще покаже най-новата си мулти-гейм серия – United Dreams Multigame, която съдържа 15 игри.

В сферата на съпътстващите технологии българската фирма Avant-X Technology представя последните нововъведения в диджитал сайниджа, със системата WizzyCast™ и най-новите продукти на платформата EYESIGHT и WIZZYCAST Jackpot Visualization Engine (JVE).

Лидерите Suzo-Happ ще демонстрират богата гама от периферни устройства като сензорни монитори, валидатори, билетни принтери, пуш бутони, високоговорители и други части за кабинети.

Euro Games Technology ще представи пълната си гама от продукти, сред които серията игрални автомати P-24/24 Up и автоматичната рулетка Premier R8, завоювали сериозни позициина пазарите в Източна Европа, прогресивните линии Egypt Quest, Diamond Life, Lady’s Cards и Cat 4 Cash. Универсалният терминал STORK този път ще бъде в конфигурация с бинго, живо и автоматично рулетно колело, а акцент на щанда на българския производител Euro Games Technology ще бъде чисто новият,  слант топ кабинет - P-24/24 St Slim.

Vartec е официален вносител на разнообразната гама от продукти на холандската фирма Safescan. Тази година компанията е подготвила напълно обновена гама продукти на марката.

Innovative Technology ще представи  своите иновативни решения при различните начини на плащане. Основните акценти включват SMART гамата от решения за рециклиране на банкноти и монети, новите продукти за отпечатване на билети – от традиционните бордови принтери до компактните, както и SMART Ticket, обединяващ в себе си валидатор за банкноти и възможност за издаване и приемане на билети.

По време на изложението, Decart ще представи казино мениджмънт системата ИМПЕРИУМ, платформата МЕЛИОРА - цялостно решение, насочено към оператори с пунктове за приемане на залози за числови и лотарийни игри, електронна маса за игра на Блек Джек – CGI BLACK JACK, както и автоматична система за цялостно оборудване на Бинго зали - Е-БИНГО.

 

Работно време на BEGE Expo

§  24 ноември 2015г. – 11:00 – 18:00 часа

§  25 ноември 2015г. – 10:00 – 18:00 часа

BEGE EXPO - водещото събитие на Балканите в индустрията на свободното време ще събере за 8-ма поредна година изложители и посетители от цял свят, представляващи разнородни сектори, свързани с предлагане на продукти и услуги за свободното време. Изложението е с бизнес ориентация и дава възможност за установяване на търговски контакти и представяне на продукти от развлекателния и игралния сектор, както и технологични продукти за оптимизиране на оперативните, управленските и контролните процеси. Представените сектори обхващат продукти и услуги, застъпени в основната дейност на хотели, развлекателни центрове, търговски комплекси, ресторанти, барове, казина, и др., както и спомагателни продукти от маркетинг сектора, дигиталните технологии, мобилните приложения, системите за сигурност и контрол, вендинг оборудването и др. BEGE Expo кани производители, доставчици, оператори и представители от свързани с индустрията на свободното време сектори, които търсят нови ниши и бъдещи партньори, да се запознаят с най-новите тенденции и технологии в туристическия, развлекателния, игралния и вендинг сектора, както и да потърсят перспективни бизнес партньори. За повече информация: www.balkangamingexpo.com

„Експерт“: Как може Русия да отвърне на Турция?

http://svetoven.pogled.info/news/69488/Ekspert-Kak-mozhe-Rusiya-da-otvarne-na-Turtsiya

/Поглед.инфо/ След като Турция свали руски военен самолет рано във вторник (24 ноември), руското електронно издание „Експерт“ разсъждава как Москва може да отговори на случилото се.

Нови банкноти от 20 евро са вече в обращение

http://offnews.bg/news/n_1/n_597120.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска от днес новата банкнота от 20 евро. На 24 февруари 2015 г. председателят на ЕЦБ Марио Драги представи банкнота, която е третата от серия „Европа“ и се въвежда след банкнотите от 5 и 10 €. Дизайнът на новите банкноти е поверен германския дизайнер Райнхолд Герщетер. Серията "Европа" се въвежда, за да се подобри още повече защитата срещу фалшификации и да се запази технологичната преднина. Според шефа ЕЦБ въвеждането на нова банкнота „не е просто промяна заради промяната“ и всяка централна банка трябва периодично да модернизира своите банкноти, за да оползотвори напредъка в технологията за отпечатване и за да ги пази. Останалите банкноти от серията предстои да бъдат въведени постепенно, в течение на няколко години, във възходящ ред. Купюрният строеж остава непроменен: 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. Новите купюри от 50 евро ще представляват ренесансовия стил, в стил барок и рококо ще бъдат 100-те евро. На бъдещите 200 евро ще се виждат архитектурните произведения от желязо и стъкло на 19-и век, а на 500-те евро - архитектурата на 20 век.

Reuters: В САЩ смятат, че руският Су-24 е бил свален във въздушното пространство на Сирия

http://www.cross.bg/nato-prostranstvo-tyrtziya-1489353.html

/КРОСС/ САЩ предполагат, че руският бомбардировач Су-24 е бил свален във въздушното пространство на Сирия, съобщи във вторник агенция Reuters, цитирана от ТАСС. Съединените щати предполагат, че руският самолет е бил свален в сирийското въздушно пространство след кратко навлизане в турското, цитира агенцията думите на източника си в администрацията на американския президент Барак Обама. Според него, тази позиция е „основана на открита инфрачервена следа на самолета“. По-рано се появи информация, че Барак Обама и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са провели телефонен разговор във връзка с инцидента със сваления самолет. „В хода на разговора е обсъдена темата за сваления от Турция руски самолет, който е нарушил турското въздушно пространство. Американският президент заяви, че САЩ и НАТО подкрепят правото на Турция да защити националния си суверенитет. Президентът Ердоган и президентът Обама съобщиха за съвпадане на мненията относно необходимостта от приемането на мерки за недопускане на повторения на случилото се и важността от понижаването на напрежението“, заявиха от кабинета на президента на Турция. Позициите на НАТО и ЕС Във вторник Съветът на НАТО проведе извънредно заседание, свикано по искане на Турция

НАП: Социологическо проучване ще търси причините да не си плащаме данъците

http://pik.bg/нап-социологическо-проучване-ще-търси-причините-да-не-си-плащаме-данъците-news441326.html

НАП: Социологическо проучване ще търси причините да не си плащаме данъците

Социологическо проучване, по поръчка на Националната агенция за приходите, ще търси причините за неплащане на задълженията от част от данъкоплатците. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от НАП.

Стойността на проучването е 20 000 лв., с ДДС. “Една от стратегическите цели, които стоят пред НАП, е да стимулира доброволното спазване на задълженията”, посочват в документацията от приходната агенция. Има разпознати редица фактори, които в различна степен влияят на лицата при вземането на решението дали да се избягва декларирането и плащането на дължимите по закон суми – размер на дохода, познаване на задълженията, честност, склонност към риск и нелоялна конкуренция. От друга страна е ефективността на администрацията и нейната роля при разкриване на задълженото лице и успеваемост на принудителното събиране.

Чрез социологическото проучване ще се търси актуализиране на данните за причините за неспазване на задълженията от страна на част от данъкоплатците. Проучването ще обхваща представителна извадка от всички данъкоплатци, осигурители и самоосигуряващи се лица, които в последната година са контактували с НАП. 589 000 души са физическите лица и еднолични тъгровци, които плащат данък върху доходите на физическите лица, а по данни на НАП за 2014 г. развиващите дейност еднолични търговци са 53 000.

Юридическите лица, които плащат корпоративен данък – ЕООД, ООД, АД, вкл. дружества големи данъкоплатци също ще бъдат обект на анализ. По данни на НАП за 2014 г. у нас имало 455 000 юридически лица. Големите данъкоплатци и осигурители са 1000 дружества, които внасят в бюджета данъци и осигурителни вноски, формиращи близо 30% от всички данъчни и осигурителни приходи, става ясно още от документацията. Проучването трябва да бъде готово два месеца след сключването на договора, а изборът на изпълнител ще е на база предложена “най-ниска цена”. 

Руският министър на отбраната: Групировката „Вилаят Синай“ е взривила еърбъса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134134

Терористичната групировка „Вилаят Синай“ е отговорна за организирането на терористичното нападение на борда на руския самолет A321 на авиокомпания „Когалимавиа“, който се разби в Синайския полуостров, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от вестник РБК.
„Вече от една година в Синай действа филиалът на „Ислямска държава“ - така
Терористичната групировка „Вилаят Синай“ е отговорна за организирането на терористичното нападение на борда на руския самолет A321 на авиокомпания „Когалимавиа“, който се разби в Синайския полуостров, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от вестник РБК. „Вече от една година в Синай действа филиалът на „Ислямска държава“ - така

Най-важното от Варна във вчерашния 24 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307314

Данъчните във Варна още нямат резултат от ревизиите в Игнатиево Едва в края на януари догодина ще стане ясно какво са показали данъчните ревизии на жители на Игнатиево, свързвани с джебчийския бизнес. Служителите от Археологическия музей във Варна се включиха в националния протест Над 20 служители в Археологическия музей във Варна точно по обяд се събраха във фоайето на сградата и се закичиха с лентички „Аз протестирам", за да покажат солидарност с общонационалния протест на работещи в музеи и галерии, предаде репортер на Moreto.

Руският министър на отбраната: Групировката „Вилаят Синай“ е взривила A321

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134129

Терористичната групировка „Вилаят Синай“ е отговорна за организирането на терористичното нападение на борда на руския самолет A321 на авиокомпания „Когалимавиа“, който се разби в Синайския полуостров, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от вестник РБК.
„Вече от една година в Синай действа филиалът на „Ислямска държава“ - така
Терористичната групировка „Вилаят Синай“ е отговорна за организирането на терористичното нападение на борда на руския самолет A321 на авиокомпания „Когалимавиа“, който се разби в Синайския полуостров, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от вестник РБК. „Вече от една година в Синай действа филиалът на „Ислямска държава“ - така

Сирийската армия откри жив втория руски пилот

http://petel.bg/Siriyskata-armiya-otkri-zhiv-vtoriya-ruski-pilot__135230

Вторият пилот на сваления от турските ВВС руски самолет Су-24 е бил открит от сирийски правителствени войски, съобщи телевизия „Ал...

Мениджърът на Григор Димитров току-що разкри пред "Нова" дали той има връзка с Никол Шерцингер

http://petel.bg/Menidzharat-na-Grigor-Dimitrov-toku-shho-razkri-pred-Nova-dali-toy-ima-vrazka-s-Nikol-SHertsinger__135231

Кадри: "Нова телевизия" Една от най-водещите новини в жълтите издания в последните дни е, че най-добрият български тенисист Григор...

BBC: Трима от екипажа на молдовския хеликоптер са загинали! 15 души остават в плен на талибаните

http://petel.bg/BBC--Trima-ot-ekipazha-na-moldovskiya-helikopter-sa-zaginali--15-dushi-ostavat-v-plen-na-talibanite__135232

Снимка: АФП Трима от членовете на екипажа на молдовския хеликоптер са загинали, а 15 души остават в плен на афганистанските талибани,...

Спомени за соца и Траби

http://cars.actualno.com/spomeni-za-soca-i-trabi-news_509532.html

Това вероятно е най-якият Trabant, задвижван от с 1,8T двигател и Quattro. Trabant 601 е все още популярен в Европа сред автомобилните ентусиасти, за което говорят тези снимки и видеото. Историята на този черен Trabby започва през 80-те години на миналия век. Преди 14 години той е закупен от полски автомобилен фен, който започва да го модифицира. Той изхвърля оригиналния 0,6-литров, 2-цилиндров, 2-тактов мотор и го сменя с 1,1-литров от VW Polo. След смяна с 1,3-литров, след това с 1,8- и 2,0-л

Сирийското "поколение нула"

http://features.actualno.com/sirijskoto-pokolenie-nula-news_509590.html

Бъдещето на едно цяло поколение е под въпрос - само в Турция, която до момента е приела над 2 милиона сирийски бежанци, стотици хиляди деца не ходят на училище. Пред очите ни израства сирийското "поколение нула". Необразовани и без бъдеще - проблемът със сирийските деца, лишени от възможността да посещават училище, занимава международни организации, представители на гражданското общество, учени, преподаватели и родители. Всички те се тревожат за бъдещето на едно цяло поколение сирийци, ли

Норвегия въвежда отново граничния контрол с Шенген заради мигрантите

http://asia.actualno.com/norvegija-vyvejda-otnovo-granichnija-kontrol-s-shengen-zaradi-migrantite--news_509592.html

Властите в Норвегия, която не влиза в ЕС, но е част от шенгенското пространство, връщат граничния контрол от четвъртък сутринта. Режимът ще продължи 10 дни, но с възможност да бъде продължен, предаде БГНЕС. Проверката на документите ще се извършва на идващите в Норвегия с фериботите от Дания, Германия и Швеция. Проверките ще се извършват на най-важните пунктове от норвежко-шведската сухопътна граница. Мярката, обявена от министъра на правосъдието и обществената сигурност Андерс Анунд

Лавров отмени посещението си в Турция

http://svetoven.pogled.info/news/69487/Lavrov-otmeni-poseshtenieto-si-v-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Ръководителят на руското външно министерство Сергей Лавров отмени визитата си в Турция след инцидента с руския Су-24, съобщи „Взгляд“ във вторник (24 ноември). Той предупреди и за нарастването на терористичните заплахи от страна на Турция: „Заплахата там не е по-малка, отколкото тази в Египет".

Журналист: Русия няма да преглътне лесно обидата със свалените самолети

http://pik.bg/журналист-русия-няма-да-преглътне-лесно-обидата-със-свалените-самолети-news441327.html

Журналист: Русия няма да преглътне лесно обидата със свалените самолети

Цялата геополитическа ситуация ще бъде променена след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от Турция. Това каза в сутрешния блок на БНТ журналистът Мохамед Халаф.

Този инцидент показва, че нетърпението и недоверието на различните фактори в региона са достигнали върха си, добави той. Ердоган още преди седмица много добре предупреди Русия, че не трябва да бомбардира този регион, но ударите там продължиха.

Явно Путин иска да налага вижданията си за решението на конфликта, без да се съобразява с това, което е планирано от Ердоган за тази зона за сигурност, коментира Халаф. За много кратко време два руски самолета бяха ударени. Това е голяма обида и Русия няма лесно да я преглътне, категоричен е журналистът. По думите му обаче едва ли в момента ще се стигне до военен конфликт между Турция и Русия.

Той смята и че свалянето на руския самолет от Турция "отрязва" възможността за участието на Русия в международна коалиция срещу "Ислямска държава". Той дори прогнозира, че по-вероятно е такава коалиция изобщо да не бъде съставена.


Absolut събра Фичо и Aerea Negrot в новата си концептуална поредица Reinvent

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/4bc57d72/sc/28/l/0L0Sdnes0Bbg0Cteatar0C20A150C110C250Cabsolut0Esybra0Eficho0Ei0Eaerea0Enegrot0Ev0Enovata0Esi0Ekonceptualna0Eporedica0Ereinvent0B28440A3/story01.htm

Известният сценограф Никола Тороманов - Фичо и венецуелската певица Aerea Negrot са звездите в първото издание на Absolut Reinvent в Модерен театър на 28 ноември








САЩ вярват, че руският изтребител е бил свален над Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134127

САЩ вярват, че руският изтребител Су-24 е бил свален в сирийското въздушно пространство, предаде агенция Reuters.
„Според САЩ, руския самолет е бил свален в сирийското въздушно пространство след кратко навлизане във въздуха над турските територии“, заявил източник в администрацията на президента на САЩ Барак Обама.
САЩ вярват, че руският изтребител Су-24 е бил свален в сирийското въздушно пространство, предаде агенция Reuters. „Според САЩ, руския самолет е бил свален в сирийското въздушно пространство след кратко навлизане във въздуха над турските територии“, заявил източник в администрацията на президента на САЩ Барак Обама.

САЩ вярват, че руският изтребител е бил свален над Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134122

САЩ вярват, че руският изтребител Су-24 е бил свален в сирийското въздушно пространство, предаде агенция Reuters.
„Според САЩ, руския самолет е бил свален в сирийското въздушно пространство след кратко навлизане във въздуха над турските територии“, заявил източник в администрацията на президента на САЩ Барак Обама.
САЩ вярват, че руският изтребител Су-24 е бил свален в сирийското въздушно пространство, предаде агенция Reuters. „Според САЩ, руския самолет е бил свален в сирийското въздушно пространство след кратко навлизане във въздуха над турските територии“, заявил източник в администрацията на президента на САЩ Барак Обама.

Руското външно министерство препоръча на руснаците да не пътуват за Турция

http://svetoven.pogled.info/russia/news/69486/Ruskoto-vanshno-ministerstvo-preporacha-na-rusnatsite-da-ne-patuvat-za-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Ръководителят на руското външнополитическо ведомство Сергей Лавров съобщи за това във вторник (24 ноември), пише „Газета“. Нарастващата терористична заплаха от страна на Турция е не по-малка от тази в Египет, каза още той.

Фрог око: Русия тества Турция със сваления самолет

http://frognews.bg/news_102503/Frog-oko-Rusiia-testva-Turtsiia-sas-svaleniia-samolet/

Нарушаването на турското въздушно пространство и свалянето на руския самолет не бива да се оценяват с езика на военните, а на дипломатите. Русия нарушава преднамерено турското въздушно пространство, за да сондира доколко турците имат куража да се противопоставят на едно бъдещо споразумение между великите сили в неин ущръб.

Във Върховния съд ще бъде разпределено делото за фалита на КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/25/2655751_vuv_vurhovniia_sud_shte_bude_razpredeleno_deloto_za/?ref=rss


Делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде разгледано утре от състав от Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), се казва в съобщение на съда. 

Във ВКС са постъпили жалби от най-големите акционери в банката - "Бромак" и "Бългериан Акуизшън Къмпани", както и от бившите изпълнителни директори на КТБ.

Те оспорват онези части на решението на Софийския апелативен съд (САС) от 3 юли 2015 г., с които въззивните им жалби са оставени без...

Пожар в София, "Овча купел" и район "Витоша без ток

http://offnews.bg/news/n_1/n_597112.html

Пожар пламна в София около 4:30 часа тази сутрин, заради пламъците е спрян токът на "Овча купел" и целия район "Витоша".  Горели са сеновали към дърводелски цех, точно над тях е имало електропровод, който е прекъснат, заради риск от авария, съобщи Нова тв . Сигналът за пожара е подаден от пазача. Изгорели са много от машините в цеха. Движението в района е било изцяло спряно, но към момента колите вече се движат нормално.

Днес ще е облачно с превалявания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134114

Днес ще е предимно облачно. С временни прекъсвания, на много места ще има превалявания от дъжд. Привечер и през нощта срещу четвъртък от югозапад валежите ще се усилят и в Югозападна България ще има по-значителни количества. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури в Северна България - между 5° и 10°,
Днес ще е предимно облачно. С временни прекъсвания, на много места ще има превалявания от дъжд. Привечер и през нощта срещу четвъртък от югозапад валежите ще се усилят и в Югозападна България ще има по-значителни количества. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури в Северна България - между 5° и 10°,

Днес ще е облачно с превалявания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134120

Днес ще е предимно облачно. С временни прекъсвания, на много места ще има превалявания от дъжд. Привечер и през нощта срещу четвъртък от югозапад валежите ще се усилят и в Югозападна България ще има по-значителни количества. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури в Северна България - между 5° и 10°,
Днес ще е предимно облачно. С временни прекъсвания, на много места ще има превалявания от дъжд. Привечер и през нощта срещу четвъртък от югозапад валежите ще се усилят и в Югозападна България ще има по-значителни количества. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури в Северна България - между 5° и 10°,

Пуснаха електрозахранването в районите Овча купел, Красно село, Красна поляна и Витоша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134112

Възстановено е електрозахранването в части от районите Овча купел, Красно село, Красна поляна и Витоша, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
По-рано днес поради пожара в дърводелски цех беше спряно електрозахранването в части от четирите столични райони.
Остава затворен за движение за автомобили участък от бул.”Президент Линкъл” между бул.
Възстановено е електрозахранването в части от районите Овча купел, Красно село, Красна поляна и Витоша, съобщиха от пресцентъра на Столична община. По-рано днес поради пожара в дърводелски цех беше спряно електрозахранването в части от четирите столични райони. Остава затворен за движение за автомобили участък от бул.”Президент Линкъл” между бул.

Горя склад за дървени материали в "Овча купел"

http://pik.bg/горя-склад-за-дървени-материали-в-овча-купел-news441321.html

Горя склад за дървени материали в "Овча купел"

Огнен ад в столичния квартал "Овча купел". По предварителна информация е горял склад за дървени материали, съобщава Нова телевизия.

Инцидентът е станал рано тази сутрин, около 04.00 часа.

Веднага на място са пристигнали екипи на пожарната и полицията, които са успели да загасят пламъците.

За кратко е спряно и електрозахранването на столичния квартал.

Няма пострадали.

Парламентът избира днес членовете на Фискалния съвет

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/parlamentyt-izbira-dnes-chlenovete-na-fiskalniia-syvet-206649/

Депутатите ще обсъдят дали да отпаднат спорните текстове в Закона за корпоративното подоходно облагане

В Германия за сваления Су-24: Турция е непредсказуем играч

http://frognews.bg/news_102507/V-Germaniia-za-svaleniia-Su-24-Turtsiia-e-nepredskazuem-igrach/

Действията на Турция, която свали във вторник руски самолет Су-24, са непредсказуеми, заяви в Берлин вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, цитиран от DPA.

Русия обяви официален протест срещу Турция заради нападението на Су -24

http://svetoven.pogled.info/russia/news/69485/Rusiya-obyavi-ofitsialen-protest-sreshtu-Turtsiya-zaradi-napadenieto-na-Su-24

/Поглед.инфо/ Русия връчи официален протест на турския военен аташе във връзка с атаката на турските изтребители срещу руския бомбардировач Су-24 във вторник (24 ноември).

Цачева ще открие седмото издание на „Дефиле на младото вино” в Пловдив

http://pik.bg/цачева-ще-открие-седмото-издание-на-„дефиле-на-младото-вино”-в-пловдив-news441320.html

Цачева ще открие седмото издание на „Дефиле на младото вино” в Пловдив

Седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната - фестивалът „Дефиле на младото вино” ще бъде официално открито на 27 ноември от 14.00 часа с официална церемония, предхождана от традиционното Дионисиево шествие по Главната улица на Пловдив.

Това съобщиха организаторите от Съвет по туризъм. Гости на събитието ще бъдат Цецка Цачева, Председател на Народното събрание, депутати, представители на Министерство на туризма, Националната лозаро-винарска камара, Европейския рицарски орден на виното и други. На откриването, което ще се състои на сцената на Лапидариума в Стария град ще бъде даден символичния старт на консумацията на младо вино с отваряне на „Бъчвата на младото вино”. Дегустациите, представящи 26 водещи винопроизводителя от цялата страна, разположени в 12 емблематични места в Стария град, ще се проведат в петък, събота и неделя от 11:00 до 18:30 часа.

Културната програма, предшестваща дегустациите, наречена „Дни на младото вино” вече започна с представянето на редица събития като лекции, спектакли, концерти, изложби и филмови прожекции, всички те със свободен вход за посетители.

За пръв път в рамките на „Дните на младото вино” се организира винен тур с музика на живо, по време на който в избрани клубове в Пловдив, посетителите ще могат да дегустират вина, под музикалния съпровод на разработен за събитието джаз репертоар с фолклорни елементи, изпълняван на китара и гъдулка от музикантите Добромир Велев и Богдан Ганев. Винения тур ще стартира в 18.30 часа днес.

На 26 ноември от 19.00 часа в рамките на съпътстващата културна програма, на Римския стадион ще се състои премиерата на специално създаденият за „Дефиле на младото вино” спектакъл на огъня и танца „Легенди за виното”. На него ще присъстват като специални гости Фредерик Готие, който е директор „Международни комуникации” на най-престижният независим винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles.

Той заедно с Меглена Михова – официален представител на конкурса за България, ще приветстват пловдивчани и гости на града и ще анонсират конкурса, който ще се проведе в Пловдив през пролетта на следващата година. 

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 28 ноември.
Тазгодишното издание на фестивала „Дефиле на младото вино” съвпада с провеждането на Седмата международна среща на туроператорите в Пловдив, която ще събере представители на туристическия бранш и медиите от повече от 90 компании и над 17 държави.

В програмата на участниците в срещата е включено посещение на Дефиле на младото вино, което ще допринесе за допълнително популяризиране на събитието като част от националния туристически календар.

Пуснаха електрозахранването в районите Овча купел, Красно село, Красна поляна и Витоша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134105

Възстановено е електрозахранването в части от районите Овча купел, Красно село, Красна поляна и Витоша, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
По-рано днес поради пожара в дърводелски цех беше спряно електрозахранването в части от четирите столични райони.
Остава затворен за движение за автомобили участък от бул.”Президент Линкъл” между бул.
Възстановено е електрозахранването в части от районите Овча купел, Красно село, Красна поляна и Витоша, съобщиха от пресцентъра на Столична община. По-рано днес поради пожара в дърводелски цех беше спряно електрозахранването в части от четирите столични райони. Остава затворен за движение за автомобили участък от бул.”Президент Линкъл” между бул.

Пълен мрак през Общински младежки дом и алеята до река Струма от Деня на града, та до днес

http://www.zapernik.com/pernik/pulen-mrak-prez-obshtinski-mladejki-dom-i-aleyata-do-reka_40685/

Здравейте! Сигнализирам, че осветлението в ЦЕНТЪРА, около сградата на Общински младежки дом не се включва от 19.10 -деня на града, пише Димитрова до читателите на zaPernik.com.

"Алеята до река Струма тъне в мрак , улично осветление бе поставено малко преди грандиозното откриване на РЕМОНТИРАНИЯ ЦЕНТЪР ! От ЧЕЗ потвърдиха, че проблема не е свързан с тях. Явно от Община Перник решиха, че можем да се движим като слепи и то в ЦЕНТЪРА НА ГРАДА! АБСУРД!", негосдува...

Продължава

Пътна обстановка в страната - 25 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307317

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: напълно се затваря до 17:00 ч на 11.12.2015 г. участъка от км 89+480 до км 91+576, дясно платно /посока Бургас/. Движението се прехвърля в ляво платно, в същия участък.

Зимата дойде! Студ и дъжд ни очакват днес

http://pik.bg/зимата-дойде-студ-и-дъжд-ни-очакват-днес-news441313.html

Зимата дойде! Студ и дъжд ни очакват днес

Времето ще е предимно облачно. С временни прекъсвания на много места ще има превалявания от дъжд, съобщиха от НИМХ.

Привечер и през нощта срещу четвъртък от югозапад валежите ще се усилят и в Югозападна България ще има по-значителни количества. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, максималните в Северна България - между 5° и 10°, в югоизточните райони до 16°.

В планините ще е облачно, по билата често мъгливо. Ще превалява дъжд, над 2000 м сняг.

Ще духа умерен, по билата силен вятър от югозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 9°, на 2000 м около 3°. По Черноморието ще е предимно облачно с превалявания от дъжд. Ще духа до умерен вятър от север-североизток.

НАТО призова към дипломация при разрешаването на инцидента със Су-24

http://svetoven.pogled.info/news/69484/NATO-prizova-kam-diplomatsiya-pri-razreshavaneto-na-intsidenta-sas-Su-24

/Поглед.инфо/ НАТО призова към спокойствие и намаляване на напрежението при контактите между Москва и Анкара относно инцидента със сваления от турските ВВС руски самолет Су- 24, съобщава агенция ТАСС. По време на извънредното заседание на Съвета на НАТО във вторник (24 ноември), свикано по инициатива на Турция, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: „Не можем да допуснем ситуацията да излезе извън контрол“.

Обстоятелствата около сваления руски самолет все още се изясняват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134102

Продължава изясняването на обстоятелствата около инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет, нарушил нейното въздушно пространство.
Противоречива е информацията за съдбата на двамата пилоти на самолета СУ 24. Държавният департамент на САЩ не изключва възможността сирийските туркмени да са стреляли по руските пилоти
Продължава изясняването на обстоятелствата около инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет, нарушил нейното въздушно пространство. Противоречива е информацията за съдбата на двамата пилоти на самолета СУ 24. Държавният департамент на САЩ не изключва възможността сирийските туркмени да са стреляли по руските пилоти

Топлофикация подлуди столичани

http://pik.bg/топлофикация-подлуди-столичани-news441318.html

Топлофикация подлуди столичани

Потребителите на парното все още получават изравнителни сметки за изминалия отоплителен сезон , макар новият вече да започна, оплакаха се абонати пред "Телеграф".

Клиентка от столичния квартал "Изгрев" обясни, че досега е получила четири изравнителни сметки, като топлофикацията ту има да й връща пари, ту да й взима. "Направо луднах. Преди 20 дни получих изравнителна фактура с 1000 лв., които да ми връщат.

Отидох на касата на топлофикацията и ми изплатиха парите. Вчера пък от "Техем" ми пратиха нова четвърта поред фактура.

Според нея имам над 1000 лв. за доплащане", жалва се жената. Обяснението било, че причина за корекцията е преизчисление на отоплението.


Депутатите ще обсъдят дали да отпаднат "данък градина" и "данък уикенд"

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/25/2655899_deputatite_shte_obsudiat_dali_da_otpadnat_danuk/?ref=rss


Народното събрание ще обсъди на второ четене предложените от правителството промени в  Закона за корпоративното подоходно облагане, най-спорните от които вече бяха отхвърлени от водещата бюджетна комисия.

Сред тях са предложенията за облагане на земеделските земи, получили известност като "данък градина", както и частичното облагане на автомобили и недвижими имоти с ДДС, ако се ползват и за лични нужди на собственика на компанията (т. нар. данък уикенд). 

Сред текстовете,...

Руските ракетни системи С-400 и С-300 прихващат турски самолети

http://frognews.bg/news_102501/Ruskite-raketni-sistemi-S-400-i-S-300-prihvashtat-turski-samoleti/

В конфликта в Сирия ще участва и руският комплекс С-400, който не беше там.По данни на руски сайтове комплексът ще направлява изтребителите в близост до границата с Турция.

НАТО се съгласи с турската версия за инцидента с руския Су-24

http://svetoven.pogled.info/news/69483/NATO-se-saglasi-s-turskata-versiya-za-intsidenta-s-ruskiya-Su-24

/Поглед.инфо/ "Оценката на съюзниците, която получихме, съвпада с информацията, която получихме от Турция“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на извънредното заседание на Съвета на НАТО на ниво посланици във вторник (24 ноември) в Брюксел, свикано по молба на Турция, съобщава „Взгляд“ като цитира РИА Новости.

Нова драма! 18 молдовци в плен на талибани след аварийно кацане с хеликоптер

http://petel.bg/Nova-drama--18-moldovtsi-v-plen-na-talibani-sled-avariyno-katsane-s-helikopter__135227

Илюстрация: Уикипедия Молдовски хеликоптер с 21 човека на борда извърши аварийно кацане в Афганистан и беше похитен от талибански бойци,...

Българската православна църква отдава почит на Свети Климент

http://celebrate.actualno.com/bylgarskata-pravoslavna-cyrkva-otdava-pochit-na-sveti-kliment-news_509580.html

На този ден Българската православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Св. Климент, Охридски Архиепископ бил ученик на св. братя Кирил и Методий. След смъртта на св. Методий (885 г.) прогонени от Моравия, с други ученици дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа. Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която обла

Доц. Христова: Не сме казвали, че със 7000 имигранти ще решим демографската криза

http://society.actualno.com/doc-hristova-ne-sme-kazvali-che-sys-7000-imigranti-shte-reshim-demografskata-kriza-news_509584.html

Очевидно като говорим, не ни разбират. Така доц. Антоанета Христова коментира пред Нова телевизия публикация на в „Труд”, че БАН предлага заселване на 7000 бежанци в България за борба с демографската криза. Това, което казахме, е че миграциите не могат по принцип да решат демографска криза. Не знам откъде се е появило числото „7000”, подчерта Христова. Доцент Христова заяви, че на първо място в борбата с демографската криза държавата трябва да придвижи реформата в здрав

Европа трябва да каже, че не може да настанява повече мигранти, заяви Валс

http://europe.actualno.com/evropa-trjabva-da-kaje-che-ne-moje-da-nastanjava-poveche-migranti-zajavi-vals-news_509585.html

Френският премиер Манюел Валс заяви, че упражняването на контрол по външните граници на Европейския съюз е от съществено значение за бъдещето на ЕС. „Контролирането на външните граници на ЕС е съществено за бъдещето на съюза. Ако не направим това хората просто ще си кажат: „Достатъчно, Европа!“, каза той по време на разговор с чуждестранни медии. „Европа трябва да каже, че не може вече да настанява толкова много мигранти, невъзможно е“, допълни още той. Миналият п

Поредният запис по "Яневагейт": Цацаров я "подхванал" заради натиск от Борисов?

http://crime.actualno.com/porednijat-zapis-po-janevagejt-cacarov-ja-podhvanal-zaradi-natisk-ot-borisov-news_509581.html

Два дни преди фаталния засега за съдия Владимира Янева 19-ти февруари, 2015 година, главният прокурор Сотир Цацаров е организирал среща с няколко души от Висшия съдебен съвет (ВСС). На нея Цацаров на практика е заявил, че ще бъде принуден „да опраска” Янева заради аферата „Червеи”, ако премиерът Бойко Борисов продължи да го натиска, твърди „Биволъ”, след като пусна поредна порция от записа на телефонен разговор между Янева и друга скандална съдийка – Рум

На лов за вреден дивеч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133497


Безименни герои дебнат в храстите,
как пък едно “мерси” не им казаха

Оживление цари в редовете на ловните дружинки, форумите гъмжат от коментари, стрелците са приповдигнати от трепетното очакване на следващата гонка. Високият адреналин и бодростта по принцип никога не ги напускат, но тази година е различна, по-благодатна от други,
Безименни герои дебнат в храстите, как пък едно “мерси” не им казаха Оживление цари в редовете на ловните дружинки, форумите гъмжат от коментари, стрелците са приповдигнати от трепетното очакване на следващата гонка. Високият адреналин и бодростта по принцип никога не ги напускат, но тази година е различна, по-благодатна от други,

Данъците "градина", "уикенд" и "ракия" в парламента днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_597107.html

"Данък градина", "данък уикенд" и "данък ракия" влизат в пленарна зала днес, депутатите ще гласуват окончателно промените в закона за корпоративното подоходно облагане.  Поправките предвиждат да се облагат с данък малките дворове и ниви, да се въведе задължението регистрирано лице, което възнамерява да използва превозни средства освен за целите на икономическата си дейност и за лични нужди през уикенда, да подаде декларация в НАП.  Третият удар е по селските ракиджийници, които вече ще трябва да са с обем до 500 литра, а не до 1000, както беше досега. С промяната скача акциза за количеството над 500 литра. 

Ген. Цветков:„Ислямска държава“ може да използва химическо оръжие

http://frognews.bg/news_102504/Gen-TSvetkov-Isliamska-darjava-moje-da-izpolzva-himichesko-orajie/

Напълно е възможно „Ислямска държава“ да използва химическо или биологично оръжие, за да тероризира Европа. Това каза Кирил Цветков, бивш началник на „Химически войски“. „Не искаме да създаваме паника, но хората трябва да знаят, че има такава опасност“, коментира експертът.

Радарите за превишена скорост днес - 25 ноември, във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=307315

Служители на пътната полиция ще следят днес - 25 ноември, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09.00ч.-10.00ч. с.Ветрино,център,път ІІІ-207 09:30ч.-10:30ч. АМ 2 – п.в. Слънчево 9.

Арестуваха шестима при антитерористична операция в Унгария

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69482/Arestuvaha-shestima-pri-antiteroristichna-operatsiya-v-Ungariya

/Поглед.инфо/ Унгарската полиция арестува шестима души по време на антитерористична операция, предаде Ройтерс.

13 млади поетеси задават нелеки въпроси, и търсят отговорите в петата стихосбирка на Литературно студио Пегас - „На ръба на Вселената”. Премиера : 25.11.2015 година

http://www.zapernik.com/hailaif/13-mladi-poetesi-zadavat-neleki-vuprosi-i-tursyat-otgovorite-v_40684/

13 млади поетеси задават нелеки въпроси, и търсят отговорите в петата стихосбирка на Литературно студио „Пегас” към Общински младежки дом – Перник.

„На ръба на Вселената” е съставена и редактирана от ръководителката на студиото Лиляна Манова, а художественото оформление на Мариела Ивайлова.

Стихосбирката ще бъде представена пред ценителите на поетичното слово на 25 ноември, 2015 година от 17.30 часа в салона на Общински младежки дом-...

Продължава

Режисьорът Стефан Командарев: В Холивуд никой не е фаворит, никой не е аутсайдер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5133694

- Само преди дни се върнахте от Холивуд, където представихте филма „Съдилището“ пред членове на Американската филмова академия като българско предложение за „Оскар“ за чуждоезичен филм. Колко малка изглежда България оттам?
- Не изглежда никак малка. Направихме много достойна кампания и се чувствахме равностойни и седим достойно сред другите
- Само преди дни се върнахте от Холивуд, където представихте филма „Съдилището“ пред членове на Американската филмова академия като българско предложение за „Оскар“ за чуждоезичен филм. Колко малка изглежда България оттам? - Не изглежда никак малка. Направихме много достойна кампания и се чувствахме равностойни и седим достойно сред другите

Михаил Миков: Защо на президентския вот да сме с АБВ - за повече власт ли?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133183

Когато подкрепяш ултрадесен бюджет и участваш в неговата реализация, трудно можеш да имаш претенция, че си част от левицата
Фалшиво е да подавам оставка като жест. По-резонно е конгресът да реши дали заслужавам този кредит
Голямото недоволство от промяната в партията идва от хора, които явно не виждат реализация на някакви лични,
Когато подкрепяш ултрадесен бюджет и участваш в неговата реализация, трудно можеш да имаш претенция, че си част от левицата Фалшиво е да подавам оставка като жест. По-резонно е конгресът да реши дали заслужавам този кредит Голямото недоволство от промяната в партията идва от хора, които явно не виждат реализация на някакви лични,

Софийският университет чества свети Климент Охридски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2656054_sofiiskiiat_universitet_chestva_sveti_kliment_ohridski/?ref=rss


На 25 ноември Софийският университет чества паметта на своя небесен покровител св. Климент Охридски Чудотворец.

По този повод патриарх Неофит ще посети Богословския факултет, за да благослови студентите - богослови, преподавателите и ръководството на факултета. В навечерието на празника той занесе за поклонение мощи на св. Климент, частица от които беше дарена на учебния параклис в Богословския факултет. Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя...

Софийският университет чества Свети Климент Охрадски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2656054_sofiiskiiat_universitet_chestva_sveti_kliment_ohradski/?ref=rss


На 25 ноември Софийският университет чества паметта на своя небесен покровител св. Климент Охридски Чудотворец.

По този повод патриарх Максим ще посети Богословския факултет, за да благослови студентите - богослови, преподавателите и ръководството на факултета. В навечерието на празника той занесе за поклонение мощи на св. Климент, частица от които беше дарена на учебния параклис в Богословския факултет. Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя...

Посоките в конфликта в Сирия станаха повече, според руски издания

http://svetoven.pogled.info/news/69481/Posokite-v-konflikta-v-Siriya-stanaha-poveche-spored-ruski-izdaniya

/Поглед.инфо/ След демонстрацията на Турция със свалянето на руски военен самолет в Сирия, Русия търси отговор на удара. Депутатски предложения и икономически анализи са част от прогнозите.

Църквата почита днес паметта на свети Климент Охридски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/25/2640203_curkvata_pochita_dnes_pametta_na_sveti_kliment_ohridski/?ref=rss

Християните почитат днес паметта на свети Климент Охридски - български средновековен учен и първи епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици.

25 ноември е и празник на Софийския университет, чийто патрон е свети Климент Охридски.

Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската и аланската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Той участва и във великоморавската мисия на светите братя...

Протест след видео с убийството на чернокож в САЩ

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/protest-sled-video-s-ubijstvoto-na-chernokozh-v-sasht-6046057

Ппрокуратурата на Чикаго предяви обвинения в предумишлено убийство на полицая Джейсън ван Дайк, прострелял 16 пъти 17-годишния Лакуан Макдоналд през октомври 2014 г.

„Изгорени писма” e поезия-факел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5133204

Тази книга е симптоматична за второто десетилетие на 21 век. Отново издателство „Жанет 45” ни радва с едно стойностно произведение. Като че ли нажеженото до бяло битие, ускореното възсъздаване на всеки един миг като екстремна емоция, усетът за постоянно следене (онзи вездесъщ Биг Брадър) – всичко това пренапряга съзнанието на модерния човек и
Тази книга е симптоматична за второто десетилетие на 21 век. Отново издателство „Жанет 45” ни радва с едно стойностно произведение. Като че ли нажеженото до бяло битие, ускореното възсъздаване на всеки един миг като екстремна емоция, усетът за постоянно следене (онзи вездесъщ Биг Брадър) – всичко това пренапряга съзнанието на модерния човек и

25 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=307313

Събития: 1120 г. — Белия кораб потъва близо до Нормандския бряг. 1667 г. — Опустошително земетресение в Кавказ причинява смъртта на 80 000 души. 1741 г. — С помощта на войската Елисавета Петровна — дъщеря на Петър I, сваля от престола на Русия малолетния Иван VI и става императрица.

Обама и Ердоган разговаряха за инцидента с руския самолет

http://svetoven.pogled.info/news/69480/Obama-i-Erdogan-razgovaryaha-za-intsidenta-s-ruskiya-samolet

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Барак Обама и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха в телефонен разговор инцидента с руския боен самолет, свален от турските ВВС в Сирия.

Селски франзели с плънка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133368

КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева ви предлага поредното тестено изкушение - този път за домашни франзели с вкусна плънка.
ПРОДУКТИ
600 г брашно
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 пълни с.л. свинска мас
1/2 кубче мая
100 мл вода
1 ч.ч. кисело мляко
За плънката:
сирене, пастърма



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме в загрята вода 1 ч.л. захар, 1 ч.л.
КОЙ ГОТВИ Виолета Василева ви предлага поредното тестено изкушение - този път за домашни франзели с вкусна плънка. ПРОДУКТИ 600 г брашно 2 яйца 1 ч.л. сол 1 ч.л. захар 4 пълни с.л. свинска мас 1/2 кубче мая 100 мл вода 1 ч.ч. кисело мляко За плънката: сирене, пастърма НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Слагаме в загрята вода 1 ч.л. захар, 1 ч.л.

Иво Инджев: Путин се държи като голям червен икарус, който минава на червено и казва: Вие сте малки!

http://petel.bg/Ivo-Indzhev--Putin-se-darzhi-kato-golyam-cherven-ikarus--koyto-minava-na-cherveno-i-kazva--Vie-ste-malki-__135225

Кадър: "Нова телевизия" Журналистът Иво Инджев се изказа остро срещу политиката на Русия и специално верашния инцидент със самолета...

Руски анализатори: Турция е свалила самолета над Сирия ((Видео)

http://petel.bg/Ruski-analizatori--Turtsiya-e-svalila-samoleta-nad-Siriya---Video-__135226

Кадър: Нова тв Москва очаква обяснение от Турция за вчерашния инцидент, при който турските сили свалиха руски бомбардировач.  ...

До какво води самотата?

http://curious.actualno.com/do-kakvo-vodi-samotata-news_509435.html

Американски медици са установили, че самотата предизвиква реални и изключително негативни изменения в работата на клетките на имунната система, което средно увеличава риска от преждевременна смърт за възрастните хора с 14%. Това става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS. В последните години учените откриват множество свидетелства, че самотата и чувството за изоставеност се отразяват не само върху психическото, но и върху физическото здраве на човека. Например през 2009 г. биолозите са устан

Руският морков не сработи и Турция извади тоягата

http://cite.actualno.com/ruskijat-morkov-ne-sraboti-i-turcija-izvadi-tojagata-news_509579.html

Русия влезе в Сирия по своя воля. Тя е там по политически причини, не по военни. Русия многократно наруши военното пространство на Турция. На 5 октомври руски самолети влязоха в турско военно пространство. Тогава Москва каза, че имало грешка в навигацията. На 6 октомври пак нарушение – пак ли грешка в навигацията, попита журналистът Иво Инджев в Нова телевизия. Инджев припомни и как Путин размахал като морков „Турски поток” на Анкара, а след това овладял всичко в Крим, където

Надежда Нейнски: Турция е доказала пред НАТО, че Русия е нарушила въздушното ѝ пространство

http://asia.actualno.com/nadejda-nejnski-turcija-e-dokazala-pred-nato-che-rusija-e-narushila-vyzdushnoto--prostranstvo-news_509578.html

Очевидно трябва да има диалог, военното решение не е решение. Така посланикът ни в Турция Надежда Нейнски коментира пред Нова телевизия свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС. Освен отмяната на посещението на Сергей Лавров в Истанбул, сега се очаква дали турският президент Реджеп Ердоган ще отмени посещение в Русия, свързано с диалога за Сирия. Трябва да се развие процесът от Виена за деескалация на положението в Сирия, смята Нейнски. По думите на посланика ни турските медии о

Има ли ползи от мобилното приложение на пътната агенция

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/25/2655796_ima_li_polzi_ot_mobilnoto_prilojenie_na_putnata/?ref=rss


След девет месеца работа и инвестирани 750 хил. лева европейски средства, от почти два месеца работи мобилното приложение ЛИМА, което би трябвало да улесни живота на всички пътуващи в страната. Реших да видя как работи то и дали наистина може да бъде полезно.

Кой направи ЛИМА и що е то?
За начало, нека ви припомня, какво е ЛИМА. Това е мобилно приложение за устройства под всички предлагани към момента операционни системи и е част от по-голям проект за следене на трафика по...

Има ли ползи от мобилното приложението на пътната агенция

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/25/2655796_ima_li_polzi_ot_mobilnoto_prilojenieto_na_putnata/?ref=rss


След девет месеца работа и инвестирани 750 хил. лева европейски средства, от почти два месеца работи мобилното приложение ЛИМА, което би трябвало да улесни живота на всички пътуващи в страната. Реших да видя как работи то и дали наистина може да бъде полезно.

Кой направи ЛИМА и що е то?
За начало, нека ви припомня, какво е ЛИМА. Това е мобилно приложение за устройства под всички предлагани към момента операционни системи и е част от по-голям проект за следене на трафика по...

Седем столични района без вода

http://offnews.bg/news/n_1/n_597100.html

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Татарски път“ в кв. „Бусманци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Ген. Гурко“ , ул. „Асен Игнатов“, ул. „Родината“, ул. „Татарски път“.  Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Майор Димитър Думбалаков“ в жк. „Триъгълника Надежда“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Захари Стоянов“, ул. „Мрамор“, бул. „Ломско шосе“, ул. „Виолетка“, ул. „Стефансон“.  Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Явор“ в кв. „Княжево“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Къпина“, ул. „Горска теменуга“, ул. „Явор“, ул. „Витошки бор“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Полувраг“ с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа на ул. „Полувраг“, ул. „Блазна“, ул. „Караджин“.  Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Витошко лале“ в с. Бистрица , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на ул. „Чипровица“, ул. „Зорница“, ул. „Пчеларска“, ул. „Вечерница“, ул.“Витошко лале“.  Във връзка с разкриване и диагностика на уличен водопровод на ул. „Емилиян Станев“ в кв. „Кръстова вада“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на ул. „Емилиян Станев“ от №83 до №89, от №84 до №86 по ул. „Ген. Иван Колев“ от №40 до №48.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Виолета“ в с. Волуяк , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на ул. „Виолета“, ул. „Росна китка“, ул. „Божур“, ул. „Лале“. 

Бандит с „Калашников” е убит при освобождаването на заложниците в Рубе

http://offnews.bg/news/n_1/n_597095.html

Един от тежко въоръжените бандити, взели вчера заложници в къща в град Рубе (северна Франция), е убит в акция на полицията, съобщи „Франс Енфо”, позовавайки се на прокуратурата в регионалния център Лил. До тялото на престъпника в къщата е намерен автомат „Калашников”. Негов съучастник е заловен, скрит в градината, докато се е опитвал да се отърве от оръжието си. След неуспешен опит за обир на банка и престрелка с полицията двамата се бяха укрили в дома на банковия директор, където държаха за заложници жена му и двете му деца. Но „един или повече” злосторници са успели да избягат веднага след първата престрелка. Заложниците са освободени. Инцидентът няма никаква връзка с тероризъм е съобщил прокурор, според когото става дума за акт на „мащабен бандитизъм”.

Прогноза за времето - 25 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307312

Привечер и през нощта срещу четвъртък от югозапад валежите ще се усилят и в Югозападна България ще има по-значителни количества. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, максималните в Северна България - между 5° и 10°, в югоизточните райони до 16°.

На 25 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133524

Иво Андреев, журналист и тв водещ
Марианна Асенова, политолог, бивш депутат
Николай Николов, директор на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” на МВР

                                                                                                                                                                                         
Иво Андреев, журналист и тв водещ Марианна Асенова, политолог, бивш депутат Николай Николов, директор на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” на МВР                                                                                                                                                                                          

Миски надъхват отбора на Стоилов срещу „Бенфика”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5133146

Участничките в конкурса „Мис Казахстан” ще бъдат на стадиона за мача на „Астана” с треньор Станимир Стоилов срещу „Бенфика” в сряда. Петият двубой на отбора в Шампионската лига е от 17 ч българско време. Не се съобщава броят на хубавиците, но вероятно ще бъдат поне 20. И ще викат за тима на Мъри, защото в Казахстан националната идея е по-силна от
Участничките в конкурса „Мис Казахстан” ще бъдат на стадиона за мача на „Астана” с треньор Станимир Стоилов срещу „Бенфика” в сряда. Петият двубой на отбора в Шампионската лига е от 17 ч българско време. Не се съобщава броят на хубавиците, но вероятно ще бъдат поне 20. И ще викат за тима на Мъри, защото в Казахстан националната идея е по-силна от

Експерт: "Ислямска държава" преминава към партизанска война в Западна Европа

http://petel.bg/Ekspert--Islyamska-darzhava-preminava-kam-partizanska-voyna-v-Zapadna-Evropa__135221

В какво е опасността от "Ислямска държава" и какво отличава терористичната организация от другите екстремисти? Своята гледна точка по...

Валери Жеблянов: Въвличането на Турция в конфликта няма да е от полза в борбата срещу тероризма

http://petel.bg/Valeri-ZHeblyanov--Vavlichaneto-na-Turtsiya-v-konflikta-nyama-da-e-ot-polza-v-borbata-sreshhu-terorizma__135222

Кадър: "Нова телевизия" Депутатът Валери Жеблянов заяви, че въвличането на Турция пряко в конфликта в Сирия, няма да е от полза в борбата...

Der Spiegel: Скритият арсенал на терористите идва от сърцето на Европа

http://petel.bg/Der-Spiegel--Skritiyat-arsenal-na-teroristite-idva-ot-sartseto-na-Evropa__135223

Илюстрация: Булфото Автомати, револвери, ръчни гранати - очевидно терористите могат да придобият произволен брой оръжия. Но откъде идва...

Москва назова организаторите на терористичния акт срещу A321

http://petel.bg/Moskva-nazova-organizatorite-na-teroristichniya-akt-sreshhu-A321__135219

Терористичната групировка „Вилаят Синай“ е отговорна за организирането на терористичното нападение на борда на руския самолет A321 на...

Обстановката в Брюксел: Хората в метрото се гледат подозрително

http://petel.bg/Obstanovkata-v-Bryuksel--Horata-v-metroto-se-gledat-podozritelno__135224

Кадър: "Нова телевизия" Обстановката в Брюксел постепенно започва да се нормализира. Това разкри преди минути пред "Нова телевизия"...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване