Франция ограничи кръводаряването заради вируса Зика

http://www.mediapool.bg/frantsiya-ogranichi-kravodaryavaneto-zaradi-virusa-zika-news245251.html

Френските власти предупредиха хората, които се връщат от зони, където има разпространение на вируса Зика, че не могат да даряват кръв поне 28 дни след завръщането  си. Целта е се предотврати опасността от предаване на болестта, заяви френският министър на здравеопазването Марисол Турен, цитирана от Ройтерс. Решението идва дни, след като най-засегнатата от вируса страна – Бразилия, съобщи за два случая на възможно пренасяне на заразата при кръвопреливане, ако донорът е бил носител на Зика. Вирусът, който се пренася от комари и се разпространява бързо в Северна и Южна Америка, бе обявен за глобална опасност от Световната здравна организация. "Хора, завръщащи се от райони с разпространение на Зика, не могат да даряват кръв за 28-дневен период", посочи Турен в интервю за френски медии. Тя също така посъветва бременните жени да информират властите, ако са пътували до такива райони. Случаи на Зика има вече в 30 страни. Вирусът се свързва с раждането на хиляди бебета с микроцефалия - заболяване, характеризиращо се с малки глави на новородените, които често са и с недоразвити мозъци. За вируса няма ваксина и лечение. Във Франция е съобщено за 18 случая при хора, които са пътували до рискови страни, допълни Турен. Засегнати са някои от френските отвъдморски територии като карибските острови Мартиника и Гваделупа, както и съседната на Бразилия Френска Гвиана. В същото време властите в Рио де Жанейро решиха да се възползват от традиционните карнавални шествия из града, за да разпространят информация за методите за борба с вирусите, които причиняват болестите Денга и Зика. Ден след началото на карнавала представители на регионалното министерство на здравеопазването са раздавали листовки сред участниците в празненствата на прочутия плаж Копакабана. Кампанията на здравните власти е под наслов "Десет минути спасяват живот". Целта й е местното население да бъде убедено всекидневно да отделя малко време, за да проверява и унищожава възможните развъдници на комари от вида Aedes aegypti, които пренасят причинителите на зика, денга и чикунгуня. Такива места са сметища, открити водоеми и други места, предоставящи благоприятна среда за насекомите. Към усилията на здравните власти са се присъединили и много граждани. За да насочат общественото внимание към потенциалните опасности за здравето, участници в празничните шествия в други градове на Бразилия са били облечени като комари. Разпространен атрибут към карнавалните костюми тази година е мрежата за комари. Проучване пък показа, че около 41 процента от американците, запознати с разпространението и рисковете от вируса Зика, не биха предприели пътуване до Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Допитването потвърждава опасенията от отлив на туристи до екзотичните дестинации, които са особено популярни по време на зимния сезон в Северна Америка.

Заради земетресението президентът на Тайван отмени поздравителното си изявление за новата година

http://www.cross.bg/intzzyu-novata-taiivan-1497279.html

/КРОСС/Президентът на Тайван Ма Инцзю отмени планираното за в неделя изявление с поздрави по случай настъпването на новата година по китайския лунен календар, поради силното земетресение в югозападната област Тайнан, съобщава ТАСС. Вместо на празничите мероприятия Ма Инцзю ще присъства в оперативния щаб, където се получава информацията за хода на спасителните операции. По последни данни, жертви на стихийното бедствие са станали 29 души. От тях 27 са живеели в срутилата се 17-етажна сграда „Вейгуан" в района Юнкан. В момента там продължава работата по разчистването на развалините и издирването на оцелели. Към момента изчезнали безследно се водят 149 души.  

Кошмар: Дете почина от свински грип в Добрич

http://petel.bg/Koshmar--Dete-pochina-ot-svinski-grip-v-Dobrich__144188

кадър: Нова тв Едно от децата, приети в добричката болница от центровете за настаняване от семеен тип с тежка форма на грип, е починало в ...

Без лотарийни билети в Рилския манастир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5284836

В Рилския манастир не разрешавали продажбата в пощенската станция в светата обител на лотарийни билети "чрез триене", по които се е запалило мало и голямо сред българите напоследък, казаха регионални шефове на "Български пощи" в Кюстендил през уикенда.
Лично игуменът Адрианополския епископ Евлоги бил против билетите да се предлагат,
В Рилския манастир не разрешавали продажбата в пощенската станция в светата обител на лотарийни билети "чрез триене", по които се е запалило мало и голямо сред българите напоследък, казаха регионални шефове на "Български пощи" в Кюстендил през уикенда. Лично игуменът Адрианополския епископ Евлоги бил против билетите да се предлагат,

Събориха билборда-убиец, в който се удариха Ралица и Боян

http://pik.bg/събориха-билборда-убиец-в-който-се-удариха-ралица-и-боян-news481615.html

Събориха билборда-убиец, в който се удариха Ралица и Боян

Работници събориха билборда убиец на бул. „Найчо Цанов”, в който се удариха с колата си и загинаха двама влюбени, предаде Марица.бг. Рекламното съоръжение е свалено на земята, а на мястото му зее голяма дупка, оградена с оранжева предпазна лента с надпис „Гражданска защита”.

До нея върху парчета бордюр и камъни са поставени два некролога, няколко свещи и букети с карамфили. Разбитата от мерцедеса спирка все още стои смачкана, дори натрошените стъкла от нея не са събрани от тротоара.

На 23 януари вечерта на лекия ляв завой на булеварда в посока от Мебелна къща към Сточна гара мерцедесът, управляван от 22-годишния Боян Божков, излезе от пътя, помете спирката и се заби в билборда. При удара освен Боян загина и 18-годишната му приятелка Ралица Иванова, ученичка в гимназията по туризъм.

Burberry прави революция в света на модата

http://www.investor.bg/stil/348/a/burberry-pravi-revoliuciia-v-sveta-na-modata-210842/

Компанията ще прави по-малко ревюта и ще пуска веднага своите колекции в магазините си

Иракски бежанец изнасилил 10-годишно момче в Австрия

https://www.24chasa.bg/Article/5284838

Полицията във Виена съобщи, че е арестувала иракски гражданин, който е пристигнал в Австрия като бежанец през септември, за това, че е изнасилил десетгодишно местно момче, пише India Times, цитиран от Полицията във Виена съобщи, че е арестувала иракски гражданин, който е пристигнал в Австрия като бежанец през септември, за това, че е изнасилил десетгодишно местно момче, пише India Times, цитиран от "Фокус". Инцидентът се е случил през декември в плувен басейн в австрийската столица. Полицията съобщава,

Всяка година родителите дават десетки милиони за допълнителни уроци

http://pik.bg/всяка-година-родителите-дават-десетки-милиони-за-допълнителни-уроци-news481526.html

Всяка година родителите дават десетки милиони за допълнителни уроци

Всяка година родителите на ученици отделят десетки милиони левове за допълнително обучение. Изследване сочи, че близо половината ученици в 7-ми и 12-ти клас ходят на уроци преди кандидатстване, информира Би Ти Ви.

В случаите, когато родителите не могат да отделят време на децата си, прибягват до частни образователни центрове. Таксата е средно около 300 лева на месец.

Според Десислава Павлова, мениджър на образователен център, децата започват да изпитват трудности, когато в програмата навлязат разказвателните предмети. Те не могат да разказват, това ги плаши. Прочитат урока и ако не го разберат, започват да го наизустяват.

След четвърти клас учениците „навлизат в релсите, започват да вървят по един утъпкан път и да свикват, че урокът трябва да се научи и да се разкаже, казва Катерина Димитрова, начален педагог. Често се налага уроците да се обясняват още веднъж. Понякога педагозите трябва да обясняват и абсурди.

 

ДПС не очаква отлив към Местан

http://politics.actualno.com/dps-ne-ochakva-otliv-kym-mestan-news_522475.html

"Няма напуснали ДПС в Разградско в посока към евентуалната формация на Лютви Местан, нито очакваме да има". Така областният председател на ДПС и депутат от област Разград Ахмед Ахмедов отговори на въпрос има ли отлив от партията на Доган към бъдещата политическа формация. Според Ахмедов, който присъства на всичките 5 проведени досега общински конференции на ДПС в Лудогорието, структурите на партията са стабилни. „ДПС няма спиране, след приключването на едни избори, започва подготовката з

Гл.секретар Костов за спасените бежанци: Част от децата са били боси, изкарани са на ръце от гората

http://www.cross.bg/rutze-platnishta-nelegalno-1497277.html

/КРОСС/"Нашите служители са носили бежанците, открити край Малко Търново, на ръце и на платнища. Четири-пет от децата са били без обувки, най-вероятно река Делийска, която сега е много буйна, ги е отнесла. Групата е открита в местността Бърдце, източно от Малко Търново. Става дума за един изключително трудно достъпен терен", сподели току що пред "24 часа" главният секретар на МВР Георги Костов. Той уточни, че част от нелегално преминаващите са били засечени при навлизане на българска територия. "Първо са били локализирани трима мъже. Те са описали ситуцаията с другите от групата. Хората са били извозвани до линейките на ръце и на платнища от служителите на Гранична полиция", каза още гл.секратар на МВР. Той уточни, че тепърва ще се изяснява произхода на задържаната група, тъй като чужденците са без документи за самоличност. Предстоят и беседи, които ще се проведат от агенти на ДАНС. Едва след това ще стане ясно дали нелегално преминалите българската граница са от Сирия, както първоначално повечето твърдят или от друга държава. Междувременно от бургаската болница съобщиха, че най-вероятно утре, 8 февруари, 11-те деца ще бъдат изписани и настанени в специализирано заведение.  

Франция ограничава кръводаряването заради вируса Зика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549736

Френските граждани, връщащи се от страни, където е установено наличието на вируса Зика, ще могат да даряват кръв, едва след като изтече 28-дневен срок. Решението обяви днес френската министърка на здравеопазването на Марисол Турен, цитирана от ТАСС. Извънредно положение в Пуерто Рико заради вируса Зика Вземат се мерки, за да се провери, че кръвта на донорите не е заразена с вируса Зика. Въвежда се правилото всеки човек, върнал се от регион, където вирусът е разпространен, да изчака 28 дни, преди да дава кръ...

Следствена група работи на мястото, където загина румънски скиор

http://pik.bg/следствена-група-работи-на-мястото-където-загина-румънски-скиор-news481609.html

Следствена група работи на мястото, където загина румънски скиор

Следствена група от РУП-Банско работи на мястото на инцидента в ски-зона Банско, където по-рано днес загина 45-годишен румънски скиор, предаде БГНЕС.

Както информирахме, при спускане със ски по улей 45-годиният Жосес Л. се е ударил в скала и загинал на място. Сигналът за инцидента е подаден към 13 часа днес. Румънецът се е качил с лифт „Шлема” до подножието на връх Тодорка. Спуснал се по пистата към междинна станция, след което предпочел карането по един от улеите, спускащи се към хижа „Бъндерица” и едноименната долина.

По ръба на ската са разположени оръдия за борба с лавините. Спускайки се по улея, румънецът се е блъснал в скала. Спускащи се след него са подали сигнал за произшествието на тел. 112. Тъй като скиорът бил починал, е отменено излитането на хеликоптер. Към 15.30 часа на мястото на инцидента е пристигнал следствен екип от РУП-Банско, който разпитва свидетели на инцидента с 45-годишния румънски гражданин.

След приключване на огледа, тялото на загиналия ще бъде транспортирано за извършване на съдебно-медицинска експертиза за установяване причините за смъртта му в МБАЛ-Благоевград. Най-вероятно румънецът е загинал вследствие на черепно-мозъчна травма, получена при удара в скалата. 

Мобилна група разкри незаконна сеч в Родопите

http://pik.bg/мобилна-група-разкри-незаконна-сеч-в-родопите-news481525.html

Мобилна група разкри незаконна сеч в Родопите

Незаконна сеч на 150 иглолистни дървета на територията на Държавно горско стопанство – Гърмен установи мобилно звено на Югозападното държавно предприятие. Участъкът е охраняван от горския стражар Велин Агов. Проверката е извършена по сигнал на местен жител. Той твърдял, че се правят злоупотреби.

Доказано е, че отрязаните дървета от бял бор са без контролна горска марка и без позволително за сеч. Обемът на незаконно добитата дървесина се изчислява на 64 кубически метра. Това е второ нарушение само за последните 5 месеца в терен, който се пази от въпросния горски стражар. Той вече е наказван дисциплинарно със забележка и имуществена санкция, след като през септември 2015 г. инспектори от Регионална дирекция по горите - Благоевград установиха незаконна сеч на 35 дървета в охранявания от него участък. Съставен му е и акт за административно нарушение.

При проверката сега мобилното звено на ЮЗДП разкри незаконна сеч на други 36 дървета в съседен участък, опазването на който е поверено на горския стражар Баки Инузов от село Рибново. Районът е в непосредствена близост до селището и там има висока концентрация на бракониерска сеч. На виновните длъжностни лица, допуснали нарушенията, ще бъдат наложени най-строги дисциплинарни наказания по Кодекса на труда, след като изтече срокът за представяне на писмени обяснения. За нарушенията ще бъде уведомена Районна прокуратура - Гоце Делчев.

Очакват издателите на учебници да наваксат сроковете

http://www.moreto.net/novini.php?n=312992

Отлагането на закона ще бъде много лош политически знак. Отлагането на реформите ще бъде лош знак както към обществото, така и към системата. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Димитър Танев от Реформаторския блок от Движение „България на гражданите“.

Земетресение 4,6 по Рихтер разлюля Токио

http://offnews.bg/news/n_1/n_623731.html

Земетресение бе усетено в северната част на Токио, разлюлявайки сгради в японската столица, предаде Асошиейтед прес. Засега няма информация за ранени или щети и няма опасност от цунами. Земетресението с магнитуд 4,6 по Рихтер е било регистрирано около 19:30 ч. (местно време) на дълбочина 49,9 километра в префектура Ибараки по данни на Геофизическия институт на САЩ. Епицентърът е бил на 43 километра северно от Токио. Бедствието е регистрирано ден след като земетресение с магнитуд 6,4 разтърси Южен Тайван и разруши 17-етажна жилищна сграда в град Тайнан. След труса в Тайван над 20 души са загинали, а поне 130 са в неизвестност.

Нарекоха червило на принцеса Шарлот

http://frognews.bg/news_106587/Narekoha-chervilo-na-printsesa-SHarlot/

Дизайнерът Марк Джейкъбс нарече нюанс от новото си червило на принцеса Шарлот. По думите му то е "вдъхновено от най-наситените тонове на розовото на английските рози", съобщава bTV.

Вертикално село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282934

По света израстват сгради с дървета и храсти
През 2009 г. италианският архитект Стефано Боери показа проекта си за две жилищни кули в центъра на Милано, по чиито балкони растат дървета, и мнозина ахнаха. Едни от възхищение, други със скептицизъм, че това ще е трудно осъществимо.
В крайна сметка всичко мина по план и Вертикалната гора на Боери
По света израстват сгради с дървета и храсти През 2009 г. италианският архитект Стефано Боери показа проекта си за две жилищни кули в центъра на Милано, по чиито балкони растат дървета, и мнозина ахнаха. Едни от възхищение, други със скептицизъм, че това ще е трудно осъществимо. В крайна сметка всичко мина по план и Вертикалната гора на Боери

Американец се снима със съпругата си, а после я бутна от скала

http://www.cross.bg/harold-zhena-toni-1497276.html

/КРОСС/Американец бутна от скала съпругата си навърх 12-ата годишнина от сватбата им, съобщава Mirror. Харолд Хенторн е задържан от полицията за убийството на жена си Тони по време на романтично пътуване до Националния парк „Роки маунтин" по случай годишнина от сватбата им. Мъжът много внимателно планирал деянието. Даже си направил снимка с Тони, преди да я бутне от 40-метровата скала. Когато жена му полетяла към пропастта, той се обадил в спасителната служба и поискал незабавно да изпратят хеликоптер. Харолд дори бил готов да плати разходите от собствения си джоб. Докато Хенторн оплаквал трагично загиналата си съпруга, полицаите установили, че жертвата не е паднала, защото се е подхлъзнала, а някой й е помогнал. Освен това в колата на Харолд била открита карта на парка, на която мястото на фаталния инцидент било отбелязано с хиксче. През 2015 година пък жена му си направила застраховка живот. Полицията започнала да се съмнява и в обстоятелствата около кончината на първата му съпруга Сандра през 1995 година. Първоначално всички определяли смъртта й като нещастен случай. Преди повече от 25 години Харолд и Сандра отивали с колата си на вечеря с приятели. Изведнъж мъжът решил, че е спукал гума. Вдигнал возилото с крик и казал на съпругата си, че един от болтовете е паднал отдолу. Сандра се опитала да го намери, но колата се стоварила върху нея. Интересното в случая е, че и с двете жени Харолд е живял 12 години

ДБГ: Новите учебници са фатално забавени, но отлагане на реформата ще е лош знак

http://www.mediapool.bg/dbg-novite-uchebnitsi-sa-fatalno-zabaveni-no-otlagane-na-reformata-shte-e-losh-znak-news245250.html

Фатално са забавени процедурите за одобрение на учебниците на първи и пет клас, по които наесен трябва да започнат да учат първите ученици, обхванати от образователната реформа, но въпреки това отлагането на влизането н сила на просветния закон ще е много лош политически сигнал. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев, който е заместник-председател на "Движение България на гражданите” (ДБГ), чийто лидер Меглена Кунева в края на миналата седмица бе избрана трудно за министър на образованието. Според него все още има шанс да се навакса изработката на учебниците и техните проекти да бъдат внесени за одобрение в министерството по-рано от разписания срок до 9 август. По думите му в учебниците за първи клас на пример нямали драстични разлики в съдържанието и това е благоприятен фактор. Димитър Танев, който в мандата на Даниел Вълчев беше главен секретар на просветното министерство и дори беше спряган за наследник на отстранения сега Тодор Танев, смята, че управляващото мнозинство няма да се съгласи с отлагането на влизането в сила на просветния закон, чието приемане започва по време на първия мандат на ГЕРБ и едва в края на миналата година стана факт. Новият министър ще положи усилия и като политик, и като ресорен министър законът да се приложи, заяви Танев. Той подчерта, че това се случва в ситуация, при която нито времето за подготовка, нито за отпечатване и разпространение на учебниците е достатъчно. Процесът не е в ръцете на МОН, защото издателите предлагат проектите, а преподавателите и експерти от БАН правят оценките на учебниците, като процесът се децентрализира по този начин още преди години, за да е напълно прозрачен, обясни той. Предстоят срещи с издателите, за да се види дали ще успеят да представят по-рано от крайния срок проекти на учебниците, каза още Танев. Според него е необходима промяна в екипа на Министерството на образованието и науката, тъй като експерти и досегашният екип са демонстрирали пред комисията по образование в парламента готовност за стандартите и учебниците, а това се е оказало подвеждащо. В системата за образованието няма място за политиканстване. Това е една от най-тежките системи – с над 150 хиляди заети и около един милион ученици. Засяга всяко българско семейство и затова новият екип ще направи интензивна организация, посочи Танев. Той напомни, че и с въвеждането на матурите е имало 10 години спорове в обществото, но екипът на Даниел Вълчев успешно ги е въвел и те вече дават резултати. Димитър Танев подчерта, че при избирането на Меглена Кунева за министър на образованието е направен опит от партии в управляващото мнозинство да си решават вътрешните политически и партийни проблеми, вместо да се проведе дебат по същество за образованието и да се очертае реалното положение с учебниците, стандартите и плановете, като добави, че управленският опит на Меглена Кунева ще е ключов фактор за успокояването на системата.

Франция ограничава кръводаряването заради зика

http://frognews.bg/news_106586/Frantsiia-ogranichava-kravodariavaneto-zaradi-zika/

Граждани, които се връщат от страни, където е установено наличието на вируса Зика, ще могат да даряват кръв едва след като изтече 28-дневен срок от пристигането им във Франция. Решението обяви днес министърът на здравеопазването на Френската република Марисол Турен, предаде ТАСС, цитирана от bTV.

В инфекциозна клиника в Пловдив се борят за живота на 20 деца с тежък грип

http://petel.bg/V-infektsiozna-klinika-v-Plovdiv-se-boryat-za-zhivota-na-20-detsa-s-tezhak-grip__144187

 Анелия Перчева; 24 часа Има риск да развият енцефалит,  казва проф. Мариана Стойчева Двадесет деца от Пловдив са в инфекциозната кли...

Баутиста Агут показа повече класа от Троицки и заслужи титлата в София

http://petel.bg/Bautista-Agut-pokaza-poveche-klasa-ot-Troitski-i-zasluzhi-titlata-v-Sofiya__144185

снимки: Росен Добрев   aranti Koza Sofia Open, финал Роберто Баутиста Агут – Виктор Троицки 6-3 6-4 Роберто Баутиста Агут показа повече класа и ст...

Евросъюзът с план за изпращане на полицаи на гръцко-македонската граница

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/07/2700413_evrosujuzut_s_plan_za_izprashtane_na_policai_na/?ref=rss


Европейският съюз е разработил план за изпращане на гранични полицаи и войници по границата на Македония с Гърция в опит да се намали притокът на бежанци към Северна Европа, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. 

Представители от различни страни са споменали за възможността държави членки на ЕС да изпратят войници на македонска територия, за да контролират, или даже "херметически да затворят" границата с Гърция, твърди изданието, като се позовава на дипломати. Планът вече се е...

40 минути реанимирали загиналия скиор, бил на почивка с жена си в Банско

https://www.24chasa.bg/Article/5284831

Загиналият скиор на пистата „Алберто Томба” в Банско е на 45 години, екипите на ПСС са му оказвали реанимация 40 минути. Това съобщи пред „Фокус” Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК). По думите му, инцидентът е станал на ски писта „Алберто Томба” в Банско, където скиор е излязъл от пистата.
„Той се контузва много тежко.Загиналият скиор на пистата „Алберто Томба” в Банско е на 45 години, екипите на ПСС са му оказвали реанимация 40 минути. Това съобщи пред „Фокус” Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК). По думите му, инцидентът е станал на ски писта „Алберто Томба” в Банско, където скиор е излязъл от пистата. „Той се контузва много тежко.

От 17.00 часа ще бъде преустановено пропускането на МПС през ГКПП „Илинден-Eксохи”

http://pik.bg/от-1700-часа-ще-бъде-преустановено-пропускането-на-мпс-през-гкпп-„илинден-eксохи”-news481603.html

От 17.00 часа ще бъде преустановено пропускането на МПС през ГКПП „Илинден-Eксохи”

От 17.00 часа ще бъде преустановено пропускането на МПС през ГКПП „Илинден”. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, по информация към 16.30 часа.

От ГД „Гранична полиция“ информират, че днес от 17.00 до 22.30 часа ще бъде преустановено пропускането на всички моторни превозни средства през ГКПП "Илинден-Ексохи”. Очаква се след 22.30 блокадата да отпадне до 10.00 часа в утрешния ден.

Към момента през ГКПП „Кулата”, „Златоград”, „Ивайловград” и „Капитан Петко войвода” трафикът засега е нормален.

Адвокат съди сираче за над 33 000 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549735

Известен адвокат води съдебни битки срещу малолетно сираче от Панагюрище с иск за 33 629 лева. Сумата представлява немалка част от присъдено на детето обезщетение от 112 096,70 лева, изплатено за смъртта на баща му при трудова злополука. Бащата на момиченцето е 50-годишният Илко Минев, който до смъртта си работи във ВиК-Русе. На 18 септември 2008 година отишъл с група колеги за профилактика на електропровод. Напрежението в подстанцията обаче не било напълно изключено. Мъжът бил ударен от ток и починал на място. НОИ признал случилото се за труд...

Представят стихосбирката "Обичам те, любов"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549635

На 11 февруари в 18:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески" ще бъде представена стихосбирката "Обичам те, любов" (2015 г.) на Катя Кремзер. За книгата и авторката ще говори Виолета Бончева. Катя Кремзер е родена в София, но от тринадесет години живее и работи през повечето време във Виена. Завършва Техническия университет, специалност „Радио и телевизионна техника" и Магистърска степен по Електроника през 1987 г. През 2002 г. получава диплома с „Отличие" от Хъмбърсайдския университет „Линкълн", Великобритания, за Магистър по Бизнес Ад...

Миро: Българите зададоха нормални въпроси на Борисов, всеки се интересува от тях

http://frognews.bg/news_106585/Miro-Balgarite-zadadoha-normalni-vaprosi-na-Borisov-vseki-se-interesuva-ot-tiah/

Промяната трябва да е в нас. Тя трябва да е духовна и морална. И едва на втора място е политическа, финансова, съдебна. Промяната сме ние. Това каза поп изпълнителят Миро по НТВ.

НАТО осъди изстрелването на балистичната ракета от Пхенян

http://www.cross.bg/koreya-severna-phenyan-1497275.html

/КРОСС/НАТО осъди изстрелването на ракетата с далечен обсег от Северна Корея, като посочи, че то е в пряко нарушение на санкциите на ООН, съобщи агенция Ройтерс. "Остро осъждам изстрелването, при което се използваха технологии за балистични ракети и което последва проведеното на 6 януари изпитание на ядрени оръжия от Северна Корея", каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в специално изявление. "Това е в пряко нарушение на пет резолюции на Съвета за сигурност на ООН, който периодично призовава Северна Корея да прекрати всички дейности, свързани с балистичната си програма, и да не провежда следващи ядрени изпитания", допълни той. Столтенберг призова Пхенян да се въздържа от по-нататъшни провокации. Междувременни руската агенция "Интерфакс" съобщи, че Северна Корея възнамерява да продължи да изстрелва ракети, извеждащи сателити в Космоса. Агенцията цитира посолството на Пхенян в Москва, което посочва, че "държавната космическа агенция, следвайки политиката на корейската работническа партия за приоритет на науката и технологиите, ще продължи да изстрелва сателити".  

Франция ограничава кръводаряването заради зика

https://www.24chasa.bg/Article/5284765

Граждани, които се връщат от страни, където е установено наличието на вируса Зика, ще могат да даряват кръв едва след като изтече 28-дневен срок от пристигането им във Франция. Решението обяви днес министърът на здравеопазването на Френската република Марисол Турен, предаде ТАСС, цитирана от bTV.
Вземат се мерки, за да се провери,Граждани, които се връщат от страни, където е установено наличието на вируса Зика, ще могат да даряват кръв едва след като изтече 28-дневен срок от пристигането им във Франция. Решението обяви днес министърът на здравеопазването на Френската република Марисол Турен, предаде ТАСС, цитирана от bTV. Вземат се мерки, за да се провери,

Стоичков: Аз съм стара пушка с нови патрони

https://www.24chasa.bg/Article/5284823

Ден преди да отпразнува 50-ия си юбилей, Христо Стоичков направи своята равносметка в интервю за предаването Ден преди да отпразнува 50-ия си юбилей, Христо Стоичков направи своята равносметка в интервю за предаването "Код Спорт" по TV+. Кавалерът на "Златната топка" се върна към славните моменти в своята кариера и разказа за уникалното футболно шоу, което подготвя на 20 май на стадион "Васил Левски". - Христо, какво ще се промени на 8 февруари сутринта?

За 36-60 часа руската армия би стигнала до Талин и Рига, твърди доклад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/07/2700408_za_36-60_chasa_ruskata_armiia_bi_stignala_do_talin_i/?ref=rss


Руската армия е в състояние да достигне столиците на Естония и Латвия за не повече от 60 часа, ако Москва реши да провокира НАТО в балтийските републики.

Толкова бързо поражение на натовски държави би оставило за реагиране ограничен избор на алианса и всички възможни варианти са лоши.

Това твърди базираният в Калифорния анализаторски център РАНД  след поредица от разиграване на военни сценарии в продължение на няколко месеца – от есента на 2014г. до пролетта на 2015г - с...

Над 120 бойци се събраха за спаринг във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=312991

Because We Are Fighters 3 – така се казваше събитието което събра за подготовка над 120 състезателя от 14 спортни клуба, 10 от които варненски. “Вокил”, “Йорк”, “Боил”, “Ахил”, “Сторм”, “Шуменска крепост”, “Фуриозо”, “Ринг”, “Аякс”, “Дрийм”, “Легия”, “Дарзалас”, “Джет”, “Аргус” доведоха своите титуляри в категориите и младите надежди по кикбокс в стиловете лоу-кик и кик-лайт контакт.

Всяка година родителите у нас дават десетки милиони за частни уроци

http://education.actualno.com/vsjaka-godina-roditelite-u-nas-davat-desetki-milioni-za-chastni-uroci--news_522472.html

Всяка година родителите на ученици отделят десетки милиони левове за допълнително обучение. Изследване сочи, че близо половината ученици в 7 и 12 клас ходят на уроци преди кандидатстване, информира бТВ. В случаите, когато родителите не могат да отделят време на децата си, прибягват до частни образователни центрове. Таксата е средно около 300 лева на месец. Според Десислава Павлова, мениджър на образователен център, децата започват да изпитват трудности, когато в програмата навлязат разказвател

ТОП 20 на книгите, за които лъжем, че сме чели

http://www.bnews.bg/article-147779

Eдин от всеки четирима блъфира, че е чел някой класически роман, когато по телевизията се появи негова екранизация

Вирусът „Зика“ е измислен, не съществува

http://svetoven.pogled.info/news/71352/Virusat-Zika-e-izmislen-ne-sashtestvuva

/Поглед.инфо/ Вирусът „Зика“ предизвиква паника в света, но това е поредното мошеничество, които разобличават медицинските работници и журналистите на Бразилия и страните, откъдето тръгна „епидемията“ от микроцефалия. Те стигат до извода, че този вирус, както и много други в последно време са измислена история на транснационалните корпорации, които се опитват да скрият своите престъпления и да се обогатят от паниката.

Създадоха 3D принтер, който може да запълва дупки на пътя

http://www.cross.bg/dypki-printer-printeri-1497274.html

/КРОСС/Учени от Харвардския университет създадоха принтер на колела, който може да запълва дупки в плоска повърхност, съобщи сп. "Сианс е авнир". Устройството е дълго 65 сантиметра и по външния си вид напомня направлявано от разстояние возило. Не става дума обаче за автомобил, а за AddiBot - безжичен триизмерен принтер на колела. На инженера Робърт Флич от университета хрумнала идеята за създаване на преносим принтер, след като си дал сметка, че при триизмерните принтери основният проблем е свързан с ограничения им брой операции. Ако принтерът е мобилен, това ще му позволи да работи върху големи повърхности. Проектът е лансиран преди две години. Първо са създадени прототипи на мобилни двуизмерни принтери, т.е. мобилни мастиленоструйни принтери. По-късно се е преминало към следващ етап, свързан с апарат, който е монтиран върху безжичен мобилен робот и може да впръсква ледена вода в дупки и цепнатини в ледена покривка. AddiBot е бил снабден със система, която позволява температурата на водата да се поддържа малко по-висока от тази на замръзването (0 градуса Целзий). Така водата остава в течно състояние. Принтерът инжектира вода, която замръзва почти незабавно - за 700 милисекунди, след допира си до леда. Роботът стана причина за основаване на фирмата Addibots, а тестовете откриха перспективи за друго приложение - запълване на дупки по пътищата, като асфалтът се пренася в резервоара на принтера.  

„Балчик Къп”: „Черноморец „ Бч-„Септември” Тервел 2-0

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549734

„Черноморец” Бч победи „Септември” Тервел с  2-0 във втория мач от група Б на турнира „Балчик Къп” . Двубоят се игра в Балчик. В 57-ата минута централният нападател Васил Тачев реализира отблизо след пас от левия фланг. Отново той реализира за 2-0 в 79-ата след пас на Лазаров. Мачът премина под диктовката на домакините. В 8-ата минута Виктор митев проби отдясно, пусна топката успоредно на вратата, но играч на съперника изчисти в корнер. При изпълнението му Севдалин Стайков стреля с глава, но вратарят улови. В 11-ата минута след продължително ра...

Варна отбеляза 116 години от смъртта на Капитан Петко войвода

http://frognews.bg/news_106584/Varna-otbeliaza-116-godini-ot-smartta-na-Kapitan-Petko-voivoda/

Със заупокойна молитва, отслужена от свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия, и полагане на венци и цветя Варна отбеляза 116 години от смъртта на Капитан Петко войвода.

Англичанин е пострадал тежко на ски писта в Банско, настанен е в болница

https://www.24chasa.bg/Article/5284809

Англичанин е пострадал тежко на ски писта в Банско, той е настанен в болницата в Разлог. Това съобщи пред „Фокус” Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК).
По думите на Григоров, инцидентът е станал около 12:30 часа.
„Той има вътрешни кръвоизливи. Настанен е в болницата в Разлог”, каза още Григоров.Англичанин е пострадал тежко на ски писта в Банско, той е настанен в болницата в Разлог. Това съобщи пред „Фокус” Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК). По думите на Григоров, инцидентът е станал около 12:30 часа. „Той има вътрешни кръвоизливи. Настанен е в болницата в Разлог”, каза още Григоров.

“Балчик Къп“: „Локомотив“ ГО-“Ботев“ Вр 2-0

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549733

В първия мач от група Б на турнира „Балчик Къп“ „Локомотив“ ГО победи „ Ботев“ Враца с 2-0. Мачът се игра на трети терен в КК „Албена“. И двете попадения паднаха след почивката.В 54-ата минута Йордан Апостолов откри резултата с удар от границата на наказателното поле в обратния ъгъл. В 85-ата Симеон Мечев оформи крайното 2-0 . Сериозна контузия  в 70-ата минута получи Иван Пенев от „Локо“ ГО. Ивайло Михайлов /55/ и Мариян Иванов /89/ бяха отстранени от игра, но те бяха заменени от техни съотборници. Локомотив“ ГО: Чолев, Харизанов, Иванов, Пене...

БКЧ: Загиналият под връх Тодорка скиор е на 45 г., медицинските екипи безуспешно го реанимирали 40 минути

http://pik.bg/бкч-загиналият-под-връх-тодорка-скиор-е-на-45-г-медицинските-екипи-безуспешно-го-реанимира-news481598.html

БКЧ: Загиналият под връх Тодорка скиор е на 45 г., медицинските екипи безуспешно го реанимирали 40 минути

Загиналият скиор на пистата „Алберто Томба” в Банско е на 45 години, екипите на ПСС са му оказвали реанимация 40 минути. Това съобщи Христо Григоров, председател на Българския червен кръст, предаде "Фокус". По думите му, инцидентът е станал на ски писта „Алберто Томба” в Банско, където скиор е излязъл от пистата.

„Той се контузва много тежко. Сигналът за инцидентът в ПСС е получен в 13.15 часа. Веднага екипи на ПСС отиват на мястото. В спасителната акция участват 3- ма лекари от екипите на ПСС и 4–ма планински спасителите. Те му прилагат 40 минути реанимация заедно с кислород”, заяви председателят на БЧК. Той уточни, че ПСС са имали готовност да изпратят и хеликоптер, но не се е наложило, защото човекът е издъхнал. „ПСС веднага са се притекли на помощ”, заяви председателят на БЧК. Според Григоров загиналият скиор е на 45 години и е бил на почивка с жена си и приятели. „Подробностите все още не ги знаем, води се разследване от полицията”, каза още той. 

Баутиста Агут води със сет и пробив на Виктор Троицки (снимки от залата)

http://petel.bg/Bautista-Agut-vodi-sas-set-i-probiv-na-Viktor-Troitski--snimki-ot-zalata--__144185

Водачът в схемата Роберто Баутиста Агут от Испания и вторият поставен Виктор Троицки от Сърбия ще определят първия шампион от ATP турнира ...

Лекоатлет гладува, но продължава да спортува

http://petel.bg/Lekoatlet-gladuva--no-prodalzhava-da-sportuva__144186

кадър: Нова тв   Екип на предаването "Комбина" се срещна с едно момче от ромската махала в Добрич. Започва да тренира лека атлетика на 20 ...

Когато не познаваш Русия, има опасност да те гази мечката

http://bulgarski.pogled.info/news/71351/Kogato-ne-poznavash-Rusiya-ima-opasnost-da-te-gazi-mechkata

/Поглед.инфо/ С влизането на България в Европейския съюз и НАТО българската държава се отказа от самостоятелност и желание да представлява и защищава националните интереси. Преди това тя вече бе отвътре превзета от съвсем случайни, взети почти направо от улицата неподготвени управници, клъвнали от тук-оттам по нещо за занаята, колкото да могат да разменят по няколко думи на английски с европейските си попечители и господари.

Бодигард на Путин го наследява в президентската власт?!

http://www.bnews.bg/article-147778

Дюмин е бивш бодигард на Путин, негов личен приятел и вратар на хокейния отбор, в който руския президент участва

Румънски скиор загина на пистата над Банско

http://www.cross.bg/skior-bansko-pistata-1497273.html

/КРОСС/Загиналият скиор на пистата „Алберто Томба" в Банско е на 45 години, екипите на ПСС са му оказвали реанимация 40 минути. Това съобщи за Агенция „Фокус" Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК). По думите му, инцидентът е станал на ски писта „Алберто Томба" в Банско, където скиор е излязъл от пистата. „Той се контузва много тежко. Сигналът за инцидентът в ПСС е получен в 13.15 часа. Веднага екипи на ПСС отиват на мястото. В спасителната акция участват 3- ма лекари от екипите на ПСС и 4-ма планински спасителите. Те му прилагат 40 минути реанимация заедно с кислород", заяви председателят на БЧК. Той уточни, че ПСС са имали готовност да изпратят и хеликоптер, но не се е наложило, защото човекът е издъхнал. „ПСС веднага са се притекли на помощ", заяви председателят на БЧК. Според Григоров загиналият скиор е на 45 години и е бил на почивка с жена си и приятели. „Подробностите все още не ги знаем, води се разследване от полицията", каза още той.

Кражби по мрежата ощетили с 3.2 млн. лв. ЧЕЗ през миналата година

http://www.mediapool.bg/krazhbi-po-mrezhata-oshtetili-s-32-mln-lv-chez-prez-minalata-godina-news245249.html

С 3.2 млн. лв. е бил ощетен мрежовият оператор в Западна България "ЧЕЗ Разпределение" през 2015 г. от кражби на 53 хил. м кабели и проводници и източването на 30 хил. л. трансформаторно масло от съоръжения на компанията. “Кражбите на съоръжения причиниха стотици прекъсвания на електрозахранването за клиентите на ЧЕЗ и през последната година. Въпреки огромните загуби за дружеството, най-потърпевши остават хората, които търпят неудобства. Освен, че остават без ток, косвено те са ощетени и по друг начин, защото при други обстоятелства средствата, вложени за отстраняване на последиците от кражби, биха могли да бъдат вложени в рехабилитация, обновяване и развитие на остаряла електроенергийна инфраструктура и подобряване на качеството на електрозахранването", припомни, както след всяка кражба от техни обекти, Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане“ в "ЧЕЗ Разпределение България".

Иняриту е най-добрият кинорежисьор за втора поредна година

http://offnews.bg/news/n_1/n_623730.html

Гилдията на режисьорите в САЩ награди Алехандро Гонсалес Иняриту с приза за най-добър кинорежисьор на 2015 г. за филма му "Завръщането" (The Revenant). Мексиканският режисьор е печели голямата награда за втора поредна година. През 2014 г. той е взе, заради работата си над лентата "Бърдмен" (Birdman). Тазгодишният повод за наградата на Иняриту "Завръщането" е един и от филмите фаворити в надпреварата за наградата "Оскар" с 12 номинации. Във филмът се разказва за жаждата за отмъщение на легендарния трапер (ловец на животни заради тяхната кожа - б.ред.) Хю Глас (изигран от Леонардо ди Каприо на екрана), който бива оставен да умре от своите хора, които го предават и убиват сина му. Алехандро Гонсалес Иняриту е роден на 15 август 1963 г. в град Мексико, Мексико. Започва през 1984 г. като диджей в радио WFM (Мексико), композира музика за филми. Учи кино в Мейн и Лос Анджелис, после се занимава с телевизия и реклама в родината си. Става международно известен с дебютния си филм, „Кучката любов“. Близък приятел е на другите двама мексикански режисьори със световна популярност в момента - Алфонсо Куарон и Гилермо дел Торо, с които често си сътрудничи. Три от най-известните му произведения („Кучката любов“, „21 грама“ и „Вавилон“) са по сценарий на писателя Гилермо Ариага и с музика на Густаво Сантаолая („Оскар“ за саундтрака на „Вавилон“).

Зоолози с нови разкрития за паметта на кучетата

http://www.moreto.net/novini.php?n=312988

Австрийски зоолози опровергаха твърдението, че кучетата губят способностите си да учат с годините. Те действително запомнят по-лошо нови неща, но логическото им мислене става по-точно, съобщи РИА "Новости". Лиза Уолис и колегите й от виенския университет по ветеринарна медицина са работили с почти 100 бордър колита - порода, известна с интелигентността и привързаността си към стопаните.

Нарекоха червило на принцеса Шарлот

https://www.24chasa.bg/Article/5284759

Дизайнерът Марк Джейкъбс нарече нюанс от новото си червило на принцеса Шарлот. По думите му то е Дизайнерът Марк Джейкъбс нарече нюанс от новото си червило на принцеса Шарлот. По думите му то е "вдъхновено от най-наситените тонове на розовото на английските рози", съобщава bTV. Продуктът, който е част от колекцията му червила кремове, е "вдъхновено от най-наситените тонове на розовото на английските рози",

Министър Ангелкова продължава срещите си по места с туристическия бизнес

http://www.cross.bg/ministur-angelkova-produlzhava-sreshtite-si-po-mesta-s-tyristicheskiya-biznes-1497272.html

/КРОСС/Министърът на туризма Николина Ангелкова ще посети на 8 февруари 2016 г. (понеделник) община Велинград и ще проведе работна среща с представители на местната власт и бизнеса. По време на дискусиите ще бъдат обсъдени актуални теми за развитието на туризма в региона.

Румънски скиор загина на Банско

http://www.mediapool.bg/rumanski-skior-zagina-na-bansko-news245248.html

Румънски скиор е загинал  в ски зоната над Банско при спускане от връх Тодорка, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) в неделя. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 14 часа  и екипи от планински спасители и лекари са  отишли незабавно на мястото на инцидента.  По неофициална информация 45-годишният мъж е изгубил управлението на ските при спускането, излязъл извън пистата и се ударил в скала в долината на Бъндеришка река. Пристигналите спасителни екипи констатирали сериозни травми на вътрешни органи и кръвоизливи, имало е съмнения и за счупен гръбнак. Въпреки усилията на трима лекари, мъжът е починал в планината. По случая работи полицията в Разлог, очаква се аутопсия на тялото на загиналия. От ПСС допълниха, че в неделя е регистрирано увеличаване на броя на  пострадали скиори и затова призовават всички да бъдат изключително внимателни и да не подценяват обстановката и сложността на пистите.

Запълват дупките на пътя с 3D принтер

http://www.bnews.bg/article-147777

Принтерът инжектира вода, която замръзва почти незабавно - за 700 милисекунди, след допира си до леда

"Интер" стигна до равенство срещу последния "Верона" след голово шоу

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/07/2700403_inter_stigna_do_ravenstvo_sreshtu_posledniia_verona/?ref=rss


"Интер" стигна до драматично равенство 3:3 при гостуването си на "Верона", въпреки че половин час преди края на двубоя от 24-тия кръг на Серия А изоставаше с два гола.

Спечелената точка обаче едва ли се е усладила на Роберто Манчини и възпитаниците му, които имат само един успех в последните си седем шампионатни мача. 

"Нерадзурите" са на четвърто място в класирането с 45 точки, но вече изостават на осем от лидера "Наполи, който е и с мач по-малко. "Верона" остава на...

Румънски скиор е загинал над Банско

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/07/2700402_rumunski_skior_e_zaginal_nad_bansko/?ref=rss


Румънски скиор е загинал в ски зоната над Банско, съобщиха от планинската спасителна служба пред агенция "Фокус".

По информация на БГНЕС инцидентът е станал извън пистата - мъжът се е спускал от платото по улеите към хижа Бъндерица, когато се е ударил в скала.

Мъжът, който е на 45 години, е изгубил е управление на ските, докато се е спускал от "Тодорка" към кабинковия лифт, и е излязъл от пистата, уточнява "Фокус". Инцидентът е станал към 13.00 часа днес. 

На...

Древните тайни на тибетските монаси

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/drevnite-tajni-na-tibetskite-monasi-6049605

ДНК на хората от Тибет силно се различава от ДНК на останалите хора на Земята

Българските власти чакат нова блокада на "Кулата"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5284698

Нова блокада на граничен пункт "Кулата" чакат българските власти, след като по обяд гръцките фермери пуснаха движението за всички.
Според първоначалната информацията блокадата щеше да бъде вдигната трайно. Затова и започна пропускането на автомобилите. До българската гранична полиция обаче стигна информация,
Нова блокада на граничен пункт "Кулата" чакат българските власти, след като по обяд гръцките фермери пуснаха движението за всички. Според първоначалната информацията блокадата щеше да бъде вдигната трайно. Затова и започна пропускането на автомобилите. До българската гранична полиция обаче стигна информация,

НДК светва в лилаво заради деня на хората с епилепсия

http://www.mediapool.bg/ndk-svetva-v-lilavo-zaradi-denya-na-horata-s-epilepsiya-news245247.html

НДК ще светне в лилаво между 19 и 20 часа в понеделник заради Международния ден на хората с епилепсия, съобщиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Целта е да привлече общественото внимание към проблемите на хората с тази болест. Докато трае светлинното шоу, в пространството пред културната институция пациенти с тази диагноза от цялата страна ще изнесат пърформънс, скрити зад лилави маски. Един на всеки 100 е засегнат от епилепсия, а един от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. Над 65 млн. души по света и над 70 000 българи живеят с тази диагноза. Тя засяга не само физическото им здраве, но и психологическото състояние и социалния им живот. В много случаи стигмата и дискриминацията, с които тези хора се сблъскват, са много по-трудни за превъзмогване от физическите пристъпи, посочват от организацията. Международният ден на епилепсията се отбелязва втория понеделник от февруари, по инициатива на Международното бюро за епилепсията и Международната лига срещу епилепсията.

456 книги за историята на изкуството – безплатно онлайн

http://www.cross.bg/izkystvoto-istoriyata-dolara-1497271.html

/КРОСС/Почти всеки от каталозите на Музея на изкуството „Метрополитън" може да се купи от американските книжарници на цена между 100 и 150 долара. Но също така може и срещу 0 долара да бъде свален от сайтаMetPublications, който предлага „пет десетилетия публикации за историята на изкуството, достъпни за четене, сваляне и/или търсене напълно безплатно". Инициативата за свободно получаване на информация е от 2012 г., когато на сайта са качени първите 397 книги, сред които трудове за анатомичните изследвания на Леонардо да Винчи, американски импресионализъм и реализъм, китайска будистка и даоистка скулптура... Оттогава насетне „Мет" продължава да обогатява онлайн архива си, като към момента каталозите и книгите в него са 456. Те стоят редом до 400 хиляди, отново свободни за ползване, арт изображения. Така че, ако сте увлечени от историята на изкуството, разгледайте предложенията в MetPublications. Без значение дали имате интерес към африканската култура, миналото или постмодернизма, Ван Гог или френския Арт деко... А защо не и към каталог, посветен и на самия музей „Метрополитън"?  

Калин Терзийски разпали война в ефира на Нова! Каза най-грозните думи на света!

http://petel.bg/Kalin-Terziyski-razpali-voyna-v-efira-na-Nova--Kaza-nay-groznite-dumi-na-sveta--__144184

Писателят Калин Терзийски на пияна глава разпали нова война в ефира на Нова телевизия, нахвърляйки се върху имена като Николай Хайтов и Й...

Времето на 8 февруари: Облачно и по-хладно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549731

През нощта над страната ще преобладава ясно време. От запад облачността, предимно средна и висока, ще се увеличава и утре ще бъде разкъсана, по-значителна - над Западна България. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните - между 6 и 11 градуса. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня ще се понижи. Над планините облачността ще бъде разкъсана, по-значителна - в масивите от Западна България, но без валежи. Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър. Максималн...

Утре по Черноморието ще има разкъсана облачност и слънце

http://www.moreto.net/novini.php?n=312978

През нощта над страната ще преобладава ясно време. По Северното Черноморие ще има разкъсана, средна и висока облачност, по Южното - ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максималните температури ще са около 7°, близки до температурата на морската вода.

Загиналите от бяла смърт мигранти у нас станаха герои в руската преса

http://pik.bg/загиналите-от-бяла-смърт-мигранти-у-нас-станаха-герои-в-руската-преса-news481576.html

Загиналите от бяла смърт мигранти у нас станаха герои в руската преса

В България в района на град Малко Търново, недалеч от турската граница, са били задържани 19 нелегални мигранти. Двама от групата са били открити умрели от студ – 14-годишно момиче и 30-годишна жена, предаде „Московский комсомолец“, предаде "Фокус".
Повечето задържани афганистански и иракски граждани са били със симптоми на премръзване втора и трета степен. Състоянието на едно от децата е оценявано за тежко от лекарите. 
В района на задържането в момента има температури под нулата, а дебелината на снежната покривка достига до 30 сантиметра. 

В Русия хванаха избягал тигър (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5284700

В Русия успяха да хванат амурски тигър, избягал докато го транспортирали към зоологическа градина. Хищникът бил забелязан да се скита близо до град Воронеж, съобщава В Русия успяха да хванат амурски тигър, избягал докато го транспортирали към зоологическа градина. Хищникът бил забелязан да се скита близо до град Воронеж, съобщава "Нова телевизия". Той се движил покрай магистралата край града. Тигърът изглеждал уплашен и не показал агресия към хората, които го простреляли с упойващи стрелички.

Напрежението с гръцките гранични блокади остава

http://www.mediapool.bg/naprezhenieto-s-gratskite-granichni-blokadi-ostava-news245246.html

Проблемите с преминаването на граничните пунктове "Кулата-Пломахон" и "Илинден- Ексохи" заради блокадите на гръцките фермери продължават и в неделя, създавайки напрежение сред шофьорите и километрични опашки от  камиони, които са най-потърпевши от спирането на движението. От "Гранична полиция" съобщиха, че до 17 часа през ГКПП "Илинден-Ексохи" ще се пропускат леки автомобили и автобуси и в двете посоки.  По обяд е било възстановено и движението на всички моторни превозни средства през ГКПП "Кулата-Промахон", а през пунктовете "Маказа", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода" трафикът засега е нормален. Международните превозвачи обвиниха институциите в България за липсата на адекватна реакция при създалата се ситуация по границата ни с Гърция заради протестите на фермерите от южната ни съседка. Въпреки частичното пропускане на тежкотоварни автомобили на граничния пункт "Кулата-Промахон" колоната от чакащи на наша територия камиони е няколко километра, предаде БНР. От няколко дни нашите шофьори настояват за промяна на пропускателния режим предвид извънредната ситуация. Според тях повечето от проверките на гишетата са излишни и удължават обработката на камионите до 15 минути. Това обяснява и ежедневните опашки от чакащи камиони на наша територия. Служителите на "Гранична полиция" потвърдиха, че при създадените форсмажорни обстоятелства е имало как преминаването на камионите да бъде облекчено. Кантарите, които са изградени в зоната за проверка и контрол, създават ежедневни тапи от камиони, признаха те. От Асоциацията на международните превозвачи заявиха, че ще настояват за компенсации заради блокадата по границата, но по-малките собственици на транспортни фирми не вярват, че това ще има ефект.

Ердоган скочи срещу САЩ: Да избират между Турция и кюрдите

http://www.bnews.bg/article-147776

„Как можем да ви се доверим? Ние ли сме ваши партньори или терористите в Кобани“, пита турският президент

Защо Индия трябва да приветства старите телефони на Apple?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/zashto-indiia-triabva-da-privetstva-starite-telefoni-na-apple-210668/

Пазарът на електронни устройства втора ръка може да е полезен както за развиващите се страни, така и за околната среда

Арести в Испания за връзки с джихадистки организации

http://www.cross.bg/politziyata-daesh-grazhdanstvo-1497269.html

/КРОСС/Испанската полиция арестува най-малко седем души в градовете Валенсия и Аликанте и в испанския анклав Сеута в Мароко за предполагаеми връзки с джихадистките групировки Ал Каида и Даеш, предаде Франс прес. "Четирима от арестуваните имат испанско гражданство и са от сирийски, йордански и марокански произход", се съобщава в изявление на полицията. Двама други са със сирийско или мароканско гражданство. Националността на седмия арестуван не се уточнява. Той е задържан малко по-късно, около 10:30 местно време (9:30 ч. по Гринуич) при операция, която още не е приключила. Арестите са извършени след разследване, започнало през 2014 г. за "структурата в чужбина на терористичните ислямистки организации Фронт Ан Нусра и Даеш (както се нарича "Ислямска държава" в арабския свят)", обясни полицията. Тези структури имат за цел да снабдяват организациите с необходимото за терористичната им дейност, добавя полицията, без да разкрива подробности.

Чифте баня не може да се продава, постанови съдът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5284693

Откритата още през 1913 година Чифте баня в Кюстендил, която е недвижим архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парково изкуство с категория "местно значение", може да се отдава на концесия, не и да се продава, постанови административният съд.
Двуетажният комплекс със засторена площ от 1 394 кв.м.
Откритата още през 1913 година Чифте баня в Кюстендил, която е недвижим архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парково изкуство с категория "местно значение", може да се отдава на концесия, не и да се продава, постанови административният съд. Двуетажният комплекс със засторена площ от 1 394 кв.м.

Отличен мач за Везенков при нова победа на Барселона

http://offnews.bg/news/n_1/n_623729.html

Баскетболният Барселона Ласа с българския национал Александър Везенков в състава си спечели поредния си двубой в испанското първенство в мач срещу Морабанк Андора с 84:79 (21:25, 14:10, 25:23, 24:21). Везенков записа 23 минути игра и направи няколко отлични отигравания като се отчете с 8 точки и 1 борба. 6 от точките му дойдоха след две много важни тройки. Александър Везенков не игра през първата четвърт, но стартира като титуляр във втората и до края на мача не разочарова. За победителите с по 19 точки завършиха Перпероглу и Рибас, Лавал реализира 11, а Везенков 8. За Андора Гомес и Шермандини се вкараха по 18 точки, а Шрейнер отбеляза 14. В класирането Барселона е на второто място след тима на Валенсия, а Андора е на 9-о място.

Румънски скиор се удари в скала и почина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5284689

Нелеп инцидент отне живота на румънски скиор в Пирин планина над курорта Банско. В неделния ден около 13,30 часа чужденецът се е спускал от връх Тодорка, но е напуснал пистата вероятно заради високата скорост, изхвърчал е и се забил в скала.
Веднага на място са пристигнали планински спасители, които дълго време са опитвали да върнат към живота
Нелеп инцидент отне живота на румънски скиор в Пирин планина над курорта Банско. В неделния ден около 13,30 часа чужденецът се е спускал от връх Тодорка, но е напуснал пистата вероятно заради високата скорост, изхвърчал е и се забил в скала. Веднага на място са пристигнали планински спасители, които дълго време са опитвали да върнат към живота

Хората зад хита "Спотлайт"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/02/07/2698636_horata_zad_hita_spotlait/?ref=rss


Да се заемеш с екранизацията на разследване за педофилия в средите на католическата църква изисква не по-малко кураж, отколкото да разследваш такива сигнали. Продуцентите на филма "Спотлайт", с който е свързана най-новата киноигра на "Дневник", Никол Роклин и Блай Пейгън Фауст влагат усилията си за трансформиране на драматичната история за разследването на случаите на сексуален тормоз във филм за голям екран.

"Помислихме си, че това е най-невероятното нещо, което сме чували....

Родителите плащат десетки милиони за допълнителни уроци на децата

http://www.moreto.net/novini.php?n=312985

Всяка година родителите на ученици отделят десетки милиони левове за допълнително обучение. Изследване сочи, че близо половината ученици в 7-ми и 12-ти клас ходят на уроци преди кандидатстване. В случаите, когато родителите не могат да отделят време на децата си, прибягват до частни образователни центрове.

Уникални спомени от сватба на Меглена Кунева

http://petel.bg/Unikalni-spomeni-ot-svatba-na-Meglena-Kuneva__144182

http://socbg.com/ Меглена Кунева ходи по килима на Дража Вълчева. Постелката с размери 6 на 6 метра, краси хола на лидерката на реформаторите, под...

През февруари! Първите бадеми разцъфтяха и край Варна

http://petel.bg/Prez-fevruari--Parvite-bademi-raztsaftyaha-i-kray-Varna__144183

Първите дръвчета в морската столица вече разцъфтяха, както и на други места в страната. Това, както всяка година са бадемите по пътя към ку...

1000 лева за бебе дават в Чипровци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5284684

1000 лева за новородено дете ще дава през тази година балканската община Чипровци. Средствата за подпомагане на бебетата и техните семейства са заложени в приетия преди дни бюджет на балканската община
Единственото изискване е родителите на малчуганите да са с настоящ и постоянен адрес в общината. В Чипровци и околните девет села има едва 3500
1000 лева за новородено дете ще дава през тази година балканската община Чипровци. Средствата за подпомагане на бебетата и техните семейства са заложени в приетия преди дни бюджет на балканската община Единственото изискване е родителите на малчуганите да са с настоящ и постоянен адрес в общината. В Чипровци и околните девет села има едва 3500

НАТО осъди изстрелването на балистичната ракета от Пхенян

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/07/2700383_nato_osudi_izstrelvaneto_na_balistichnata_raketa_ot/?ref=rss


НАТО осъди изстрелването на ракетата с далечен обсег от Северна Корея, като посочи, че то е в пряко нарушение на санкциите на ООН, съобщи агенция Ройтерс.

"Остро осъждам изстрелването, при което са използваха технологии за балистични ракети и което последва проведеното на 6 януари изпитание на ядрени оръжия от Северна Корея", каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в специално изявление.

"Това е в пряко нарушение на пет резолюции на Съвета за сигурност на ООН, който периодично призовава Северна Корея да прекрати всички дейности, свързани с балистичната си програма, и да не провежда следващи ядрени изпитания", допълни той. Столтенберг призова Пхенян да се въздържа от по-нататъшни провокации.

Междувременни руската агенция "Интерфакс" съобщи, че Северна Корея възнамерява да продължи да изстрелва ракети, извеждащи сателити в космоса. Агенцията цитира посолството на Пхенян в Москва, което посочва, че "държавната космическа агенция, следвайки политиката на корейската работническа партия за приоритет на науката и технологиите, ще продължи да изстрелва сателити".

Скиор загина под връх Тодорка, удари се в скала

https://www.24chasa.bg/Article/5284674

Румънски скиор загина след удар в скала под връх Тодорка, предаде БГНЕС. Румънецът се е спускал от платото по улеите, спускащи се към хижа Бъндерица, когато се е ударил в скала и е загинал на място.
В началото на спускането той е карал по пистите, но след това е излязъл от обозначения район и спускайки се по улеи се е ударил в скала в долината на Румънски скиор загина след удар в скала под връх Тодорка, предаде БГНЕС. Румънецът се е спускал от платото по улеите, спускащи се към хижа Бъндерица, когато се е ударил в скала и е загинал на място. В началото на спускането той е карал по пистите, но след това е излязъл от обозначения район и спускайки се по улеи се е ударил в скала в долината на

Спечелихме проек за популяризирането на най-добрите европейски дестинации в България

http://www.cross.bg/eden-destinatzii-proekta-1497268.html

/КРОСС/Министерството на туризма спечели европейско финансиране за реализацията на проект "Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България - второ издание", съобщиха от ведомството. EDEN e акроним на European Destinations of ExcelleNce /най-добри европейски дестинации/ и представлява инициатива, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Стойността на проекта е близо 70 хил. евро, като се финансира по програма COSME* 2014 -2020 г. на Европейската комисия и е с продължителност от 18 месеца. България е сред страните в Европа, на които е предоставена възможност от Европейската комисия, да реализира проект за популяризиране на ЕДЕН дестинациите. Държавата ни печели конкурса за финансиране, заедно със страни като Белгия, Полша, Хърватия, Унгария, Чехия, Словения, Кипър, Естония, Италия, Франция, Ирландия и Малта, пише БТА. Проектът цели да надгради и доразвие проект на същата тема, реализиран в периода 2011 - 2012 г. Основната му цел е да се промотират българските ЕДЕН дестинации на национални и чуждестранни туристически пазари. Сред тези дестинации са общините Силистра, Луковит, Сандански, Кюстендил, Белоградчик, Белица, Сапарева баня, Каварна, Враца, Странджа, Белоградчик, Казанлък и Кърджали

Съоснователят на ГЕРБ Сезгин Мюмюн иска възмездие за "жертвите на Възродителния процес"

http://www.bnews.bg/article-147774

Федерация "Справедливост-България" търси справедливост и възмездие за жертвите на Възродителния процес и насилственото покръстване на турците в България

Румънски скиор се удари в скала и умря

https://www.24chasa.bg/Article/5284672

Румънски скиор почина след удар в скала в под връх Тодорка. Инцидентът станал преди около час. 45-годишният чужденец се спускал със ски по една от пистите. Вероятно заради високата скорост, буквално е излетял в страни от обработените трасета и се е ударил в скала, на около 150 метра извън пистите. Това е станало вляво от Тодорка към улеите,Румънски скиор почина след удар в скала в под връх Тодорка. Инцидентът станал преди около час. 45-годишният чужденец се спускал със ски по една от пистите. Вероятно заради високата скорост, буквално е излетял в страни от обработените трасета и се е ударил в скала, на около 150 метра извън пистите. Това е станало вляво от Тодорка към улеите,

Седмицата започва облачно и хладно

http://society.actualno.com/sedmicata-zapochva-oblachno-i-hladno-news_522467.html

През нощта над страната ще преобладава ясно време. От запад облачността, предимно средна и висока, ще се увеличава и утре ще бъде разкъсана, по-значителна - над Западна България. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще са между -5 и 0 градуса, максималните - между 6 и 11 градуса. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня ще се понижи. Над планините облачността ще бъде разкъсана, по-значителна - в масивите от Западна България, но без валежи. Ще духа с

Румънски скиор загина на пистата над Банско

http://offnews.bg/news/n_1/n_623728.html

Румънски скиор загина след удар в скала под връх Тодорка, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал около 14:00 часа. Румънецът се е спускал от платото по улеите към хижа Бъндерица, когато се е ударил в скала и е загинал на място. В началото на спускането той е карал по пистите, но след това е излязъл от обозначения район и спускайки се по улеи се е ударил в скала в долината на Бъндеришка река.

Бившият агроминистър Мирослав Найденов стана бизнес лидер

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-agroministar-miroslav-naidenov-stana-biznes-lider-news245245.html

Бившият земеделски министър от първия кабинет на ГЕРБ Мирослав Найденов бе избран за председател на Съюза за стопанска инициатива, сменяйки сегашния му ръководител – финансиста Стефан Софиянски. Това е станало на редовно общо събрание на организацията, проведено в събота. Найденов бе един от най-доверените хора на премиера Бойко Борисов и стана част от скандала с изтеклия запис през април 2013 г. от разговор в дома на Борисов в Банкя, в който участва и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов и се обсъжда саботаж на водено срещу Найденов дело за корупция, принуда и престъпление по служба. По случая бе заведено дело, Найденов стана защитен свидетел и отношенията му с Борисов се развалиха. Бившият агроминистър създаде партия БАСТА, а през февруари 2015 г. разследването срещу него бе прекратено. Сега Найденов се връща в публичния живот с намерение оглавената от него бизнес организация да стане омбудсман на малкия и среден бизнес и отново да влезе в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Съюзът за стопанска инициатива има амбицията да бъде мощен изразител на интересите на бизнеса у нас и да се бори за активна представителност и присъствие на своите членове в обществения живот на страната, посочват от организацията по повод промените в ръководството.

20-годишен наръга баща си и баба си при скандал

http://frognews.bg/news_106583/20-godishen-naraga-bashta-si-i-baba-si-pri-skandal/

20-годишен младеж наръга баща и си и баба си при скандал в село Ломци, Поповско. Това съобщиха от местната полиция.

20-годишен наръга баща и си и баба си при скандал

http://frognews.bg/news_106583/20-godishen-naraga-bashta-i-si-i-baba-si-pri-skandal/

20-годишен младеж наръга баща и си и баба си при скандал в село Ломци, Поповско. Това съобщиха от местната полиция.

Радиоактивен теч под американска АЕЦ

http://www.moreto.net/novini.php?n=312984

Радиоактивно вещество бе открито в подпочвените води под атомна елетроцентрала северно от град Ню Йорк, предаде АП. Губернаторът Андрю Куомо заяви, че водите са заразени с тритий, който е изтекъл в тях от атомната електроцентрала "Индиан пойнт енерджи сентър" в Бюканън, на около 65 км северно от Манхатън.

Всяка година родителите дават десетки милиони за допълнителни уроци

http://www.cross.bg/roditelite-klas-yrotzi-1497267.html

/КРОСС/Всяка година родителите на ученици отделят десетки милиони левове за допълнително обучение. Изследване сочи, че близо половината ученици в 7-ми и 12-ти клас ходят на уроци преди кандидатстване, информира бТВ. В случаите, когато родителите не могат да отделят време на децата си, прибягват до частни образователни центрове. Таксата е средно около 300 лева на месец. Според Десислава Павлова, мениджър на образователен център, децата започват да изпитват трудности, когато в програмата навлязат разказвателните предмети. Те не могат да разказват, това ги плаши. Прочитат урока и ако не го разберат, започват да го наизустяват. След четвърти клас учениците „навлизат в релсите, започват да вървят по един утъпкан път и да свикват, че урокът трябва да се научи и да се разкаже, казва Катерина Димитрова, начален педагог. Често се налага уроците да се обясняват още веднъж. Понякога педагозите трябва да обясняват и абсурди.

Как сляпо момче сбъдна мечтата на баща си да стане сърфист (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_623727.html

Бразилецът Дерек Рабело е един от малкото слепи хора, качили се на сърф и овладели го до впечатляващо ниво. Дерек е роден сляп, вследствие на глаукома. Още преди раждането му баща му винаги си е мечтал един ден синът му да стане сърфист, разказват от сайта Bored Panda. Снимка: grindtv.com На 17-годишна възраст и Дерек осъзнава, че иска малко по малко да сбъдне мечтата на баща си и решава, че времето е дошло. Днес той е на 23 години и баща му спокойно може да се чувства горд.  Снимка: beyondsightmovie.com "Първоначално баща ми ме окуражи и ми помогна", каза Рабело младши пред Bored Panda. "В сутрините заедно отивахме до океана. Впоследствие той ме записа на сърф курс, където да се уча и да практикувам повече. Карах много и с приятели. Те винаги са ме възприемали за обикновено момче - като тях", споделя още Дерек. "Слушам океана и го усещам. Всяка част от всяка вълна изадава различни звуци. По този начин мога да реша по какъв начин да сърфирам и към коя страна на вълната да се отправям", разказа той за техниката си на каране. Младото момче изпрати и послание към всички, достигнали до неговата история: Снимка: illawarramercury.com.au  "Ако имаш мечта, вярвай в себе си. В противен случай няма да я сбъднеш. Вярвам, че всички от нас имат изключително силни сетива, дадени от Бог. Използвайте ги със страст и постоянство".

Лара Гут нанесе първа загуба на Линдзи Вон в супергигантския слалом през този сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/07/2700368_lara_gut_nanese_purva_zaguba_na_lindzi_von_v/?ref=rss


Лара Гут постигна първа победа за сезона в супергиганския слалом, след като триумфира в състезанието от Световната купа в германския зимен център Гармиш-Партенкирхен.

24-годишната швейцарка беше най-бърза на пистата "Кандахар" и финишира за 1:20.51 минути. Така тя записа пети успех за сезона и 17-и в кариерата си.

Втора на 15 стотни остана представителката на домакините Виктория Ребенсбург, а Линдзи Вон (САЩ), която спечели спускането в събота, се нареди трета, на 23...

Нигерия - най-обещаващият пазар на Facebook в Африка

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/nigeriia-nai-obeshtavashtiiat-pazar-na-facebook-v-afrika-210877/

Бързото разпространение на интернет и на мобилните устройства в страната означава нови възможности за американската компания

Затоплянето продължава (прогноза)

http://petel.bg/Zatoplyaneto-prodalzhava--prognoza--__144181

илюстрации: Бтв   В следобедните часове времето бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен, южен вятър, предава Бтв. ...

Лола ди Мола - Шик и резил в Ел Ей

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5282214

Роклята е задължителното облекло, което трябва да има една дама. Точка! Казала го е Коко Шанел - една от най- великите в света на модата. Но както бихме го перифразирали у нас - „ То само роклята не стига, трябва и акъл да имаш!“ Да проверим колко от второто показаха някои от известните дами на тазгодишните награди на актьорската гилдия в Лос
Роклята е задължителното облекло, което трябва да има една дама. Точка! Казала го е Коко Шанел - една от най- великите в света на модата. Но както бихме го перифразирали у нас - „ То само роклята не стига, трябва и акъл да имаш!“ Да проверим колко от второто показаха някои от известните дами на тазгодишните награди на актьорската гилдия в Лос

Започва Седмицата на брака

http://frognews.bg/news_106581/Zapochva-Sedmitsata-na-braka/

От понеделник започва седмицата на брака. Всички събития ще агитират двойките да сключват граждански брак.

Протест в Стрелча преди делото по искането на Евстатиев за освобождавене под гаранция

https://www.24chasa.bg/Article/5284611

Мащабен протест подготвят жителите на Стрелча срещу Иван Евстатиев, ден преди поредното заседание на районния съд в Панагюрище по искането на бившия кмет на средногорската община да бъде пуснат под гаранция. Евстатиев бе задържан и обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче, но получи инсулт в ареста и бе настанен в болницата в Пазарджик.Мащабен протест подготвят жителите на Стрелча срещу Иван Евстатиев, ден преди поредното заседание на районния съд в Панагюрище по искането на бившия кмет на средногорската община да бъде пуснат под гаранция. Евстатиев бе задържан и обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче, но получи инсулт в ареста и бе настанен в болницата в Пазарджик.

Продължава гръцката блокада на граничните пунктове "Евзони" и "Дойран"

http://www.cross.bg/gkpp-pynktove-granichnite-1497266.html

/КРОСС/Продължава блокадата на гръцките земеделски производители на граничните пунктове „Евзони и Дойран" по гръцко-македонската граница, съобщи македонското електронно издание МКД. Според изданието се очаква продължаване на пълната блокада, въведена от стачкуващите на всички гранични пунктове по границите с Македония, България и Турция. Същевременно пресцентърът на родното МВР съобщи, че започва пропускането на леки автомобили и автобуси пред ГКПП Илинден- Ексохи и в двете посоки Възстановено е движението на всички моторни превозни средства през ГКПП Кулата-Промахон; Информация към 11.30 часа От ГД"Гранична полиция" уточняват, че от 12.00 до 17.00 часа през ГКПП Илинден - Ексохи ще се пропускат леки автомобили и автобуси и в двете посоки. На този етап е възстановено и движението на всички моторни превозни средства през ГКПП Кулата-Промахон. През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.  

Гл.секретар на МВР за спасените бежанци: Част от децата са били боси, изкарани са на ръце от гората

https://www.24chasa.bg/Article/5284658

"Нашите служители са носили бежанците, открити край Малко Търново, на ръце и на платнища. Четири-пет от децата са били без обувки, най-вероятно река Делийска, която сега е много буйна, ги е отнесла. Групата е открита в местността Бърдце, източно от Малко Търново. Става дума за един изключително трудно достъпен терен",

Създадоха 3D принтер, който може да запълва дупки на пътя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549730

Учени от Харвардския университет създадоха принтер на колела, който може да запълва дупки в плоска повърхност, съобщи сп. "Сианс е авнир". Устройството е дълго 65 сантиметра и по външния си вид напомня направлявано от разстояние возило. Не става дума обаче за автомобил, а за AddiBot - безжичен триизмерен принтер на колела. На инженера Робърт Флич от университета хрумнала идеята за създаване на преносим принтер, след като си дал сметка, че при триизмерните принтери основният проблем е свързан с ограничения им брой операции. Ако принтерът е мобил...

"Барселона" се върна на върха след пестелива победа над "Леванте"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/07/2700351_barselona_se_vurna_na_vurha_sled_pesteliva_pobeda_nad/?ref=rss


"Барселона" си върна първото място в Примера дивисион, след като постигна победа с 2:0 като гост на "Леванте".

Каталунците не играха на познатото си ниво и стигнаха до успеха след автогол на Давид Наваро и попадение на Луис Суарес във втората минута на продължението.

Шампионите водят в класирането с 54 точки, с три повече от "Атлетико" (Мадрид), който има и мач повече. Трети е "Реал" (Мадрид) с 47, следван от "Виляреал" с 45.

Луис Енрике заложи в титулярния...

Скиор загина на Банско

http://society.actualno.com/skior-zagina-na-bansko-news_522464.html

Скиор е загинал в ски зоната на Банско. Tова съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при Български червен кръст (БЧК). Сигналът за инцидента е подаден малко преди 13.00 часа в ПСС. Загиналият мъж е румънски гражданин на 45 години. Той се е спускал от „Тодорка” в посока горна станция на кабинковия лифт. Изгубил е управление на ските и е излязъл от пистата. На място екипите на ПСС са оказали помощ около 40 минути, но мъжът е починал вероятно от вътрешен кръвоизлив. По думите н

Беновска към Борисов: Забравете добротата си! Следвайте пътя си. Призван сте!

http://politics.actualno.com/benovska-kym-borisov-zabravete-dobrotata-si-sledvajte-pytja-si-prizvan-ste-news_522465.html

Илиана Беновска, политически журналист, създател на обществено-политическото „Радио К2”, се обърна към министър–председателя Бойко Борисов с думите: "Г-н Борисов, забравете добротата и търпението си! Следвайте пътя си. Призван сте!" Това е акцентът в предаването „Беновска пита”. Това съобщиха от екипа на продукцията. Обръщението гласи още: "Уважаеми господин министър-председател Борисов, каквото и да пишат хейтърите след като чуят или прочетат думите ми към Вас, н

Ердоган поиска САЩ да избират между него и кюрдите

http://asia.actualno.com/erdogan-poiska-sasht-da-izbirat-mejdu-nego-i-kurdite-news_522466.html

Турският президент Реджеп Ердоган реагира остро на подкрепата на САЩ за кюрдите в Сирия, които припознава като съюзници на кюрдските бунтовници в самата Турция. Той прикани Вашингтон да избира между него и тях. Пред журналисти в самолета, с който се завръщаше от обиколка в Латинска Америка, Ердоган разкритикува посещението, направено неотдавна от специалния пратеник на президента Обама за международната антиджихадистка коалиция Брет Макгърк при бойците от Частите за защита на народа (Y

Съдът отмени продажбата на кюстендилската Чифте баня

http://www.mediapool.bg/sadat-otmeni-prodazhbata-na-kyustendilskata-chifte-banya-news245244.html

Административният съд в Кюстендил отмени решението на Общинския съвет за продажбата на Чифте баня, като го определи за незаконосъобразно. Сто и две годишната баня бе обявена за продажба в началото на януари миналата година. Двуетажният комплекс със застроена площ от 1 394 кв. м трябваше да се пусне на таен търг при първоначална цена от 1.026 млн. лв. Срещу това се обявиха от обществени сдружения, бяха организирани протести, от БСП дори насрочиха референдум за спиране на продажбата. Накрая спорът стигна до съда, а на двата организирани междувременно търга не се яви нито един кандидат-купувач. Чифте баня и с прилежащ парков терен от 5,6 декара, е недвижим архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парково изкуство с категория "местно значение". За Чифте баня приоритетно действие има Законът за културното наследство, според който тя може да бъде предоставена на концесия, но не и продавана по Закона за приватизация и следприватизационен контрол", мотивира се съдът. Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

Варненски фармацевт: Ваксините на този етап не могат да предпазят от грипни заболявания

http://www.moreto.net/novini.php?n=312981

Ваксините на този етап не могат да са част от превантивните мерки срещу простудни и грипни заболявания, тъй като е твърде късно. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Рада Пехливанова, варненски фармацевт. „Подобни действия се предприемат до месец ноември, за да може всеки организъм да си изгради имунитет”, допълни фармацевтът.

Автомеле с джип край София! Двама са в болница

http://pik.bg/автомеле-с-джип-край-софия-двама-са-в-болница-news481544.html

Автомеле с джип край София! Двама са в болница

Автомеле с джип "Мерцедес ML" е станало край София. Двама души са пострадали при катастрофата. Инцидентът, се е разиграл посред бял ден в кв. "Кумарица" на гр. Нови Искър, недалеч от столицата, съобщават за Блиц, позовавайки се на очевидци.

Интригата се задълбочава още повече, защото джипът е самокатастрофирал на ул. "Иван Вазов" в квартала, която е с две платна и разделителна линия с растителност между тях. Т.е. не може и да става дума за натоварен трафик или кола в насрещното.

Независимо от комфортните условия за пътуване джипът е връхлетял и отсякъл уличен стълб. Препятствието обаче се оказало твърде крехко и мощното возило се стоварило върху кротко паркирал "Голф", последствията от което били плачевни.

Освен големите щети по ламарини и околна инфраструктура има и двама пострадали в катастрофата. Мъж и жена са били откарани веднага с линейка към столично болнично завадение. Патрул на пътна полиция все още установява причините за инцидента.

Спряна е незаконна сеч на 150 дървета край Гърмен

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/02/07/2700335_spriana_e_nezakonna_sech_na_150_durveta_krai_gurmen/?ref=rss


Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие е разкрило незаконна сеч на 150 иглолистни дървета на територията на горското стопанство в Гърмен, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Проверката е извършена по сигнал на жител с твърдения за злоупотреби.

Отрязаните дървета бял бор са без контролна горска марка и без позволително за сеч. Обемът на незаконно добитата дървесина се изчислява на 64 кубически метра лежаща маса, се уточнява в съобщението.

На...

Заради земетресението президентът на Тайван отмени поздравителното си изявление за новата година

https://www.24chasa.bg/Article/5284634

Президентът на Тайван Ма Инцзю отмени планираното за в неделя изявление с поздрави по случай настъпването на новата година по китайския лунен календар, поради силното земетресение в югозападната област Тайнан, съобщава ТАСС, цитирана от Президентът на Тайван Ма Инцзю отмени планираното за в неделя изявление с поздрави по случай настъпването на новата година по китайския лунен календар, поради силното земетресение в югозападната област Тайнан, съобщава ТАСС, цитирана от "Фокус". Вместо на празничите мероприятия Ма Инцзю ще присъства в оперативния щаб,

Спряна е незаконна сеч на 150 дървета край Гърмен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/07/2700335_spriana_e_nezakonna_sech_na_150_durveta_krai_gurmen/?ref=rss


Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие е разкрило незаконна сеч на 150 иглолистни дървета на територията на горското стопанство в Гърмен, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Проверката е извършена по сигнал на жител с твърдения за злоупотреби.

Отрязаните дървета бял бор са без контролна горска марка и без позволително за сеч. Обемът на незаконно добитата дървесина се изчислява на 64 кубически метра лежаща маса, се уточнява в съобщението.

На...

Румънски скиор загина на пистата над Банско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549729

Румънски скиор загина след удар в скала под връх Тодорка, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал към 14.00 часа. Румънецът се е спускал от платото по улеите към хижа Бъндерица, когато се е ударил в скала и е загинал на място. В началото на спускането той е карал по пистите, но след това е излязъл от обозначения район и спускайки се по улеи се е ударил в скала в долината на Бъндеришка река. Други новини от Благоевград  ...

Бъчварова също видя провокация срещу властта в неудобните въпроси към Борисов

http://www.mediapool.bg/bachvarova-sashto-vidya-provokatsiya-sreshtu-vlastta-v-neudobnite-vaprosi-kam-borisov-news245243.html

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че "има сили и групи, които създават провокации пред правителството и властта" по повод неудобните въпроси, които премиерът Бойко Борисов получи при срещата си в Лондон миналата седмица с представителите на българската общност там. Тя също видя сценарий за дискредитиране на управлението и премиера, след като медийният съветник на Борисов Севдалина Арнаудова обяви, че "целта беше премиерът да бъде изваден от равновесие" и допълни, че срещата в Лондон е преминала по сценарий, подготвен по "учебниците на КГБ", посочвайки, че част от задалите въпроси са активисти на "Атака" и БСП. Според нея обаче не трябва да се мисли, че атаките срещу правителството са в централизиран вариант. "По-скоро всеки, който провижда нещо, което не му харесва, се опитва със средства, които не са толкова публични. Това е същността на сценариите, в които живеем. Чрез определен тип средства, които не са пряко свързани с целта, да се стигне до целта, която е дискредитиране на правителството, дестабилизиране на управлението или дискредитиране на премиера. Тези сценарии са всъщност това", заяви Румяна Бъчварова пред бТВ в неделя. Тя обясни ,че част от сценариите за дискредитиране на правителството включват използването на невярна информация, съзнателно и преднамерено подвеждане на публиката, за да се изгуби нишката на истината и да се получи невярна картина. Попитана кого вижда, щом се погледне в огледалото, по подобие на поставения на Борисов въпрос в Лондон вижда ли Пеевски като се погледне в огледалото, Бъчварова заяви: "Себе си. Себе си виждам." На въпрос дали се притеснява от начина, по който вицеприемиерът Меглена Кунева бе изпрана за просветен министър, Румяна Бъчварова посочи, че я притеснява това, което се случва в Реформаторския блок, "защото още при първите разговори при ставането на правителството, аз имах сериозни основания за притеснение, че това би могло да се случи". "То се случи, за съжаление, и аз много се надявам вътре в блока да успеят да намерят работещо решение, така че да продължим да си партнираме по ефективния, а не по трудния начин, защото в момента е по труден начин", допълни тя. "Ако не успят, ще бъде въпрос на преценка и на много трудности, но в края на краищата това не може да се предпоставя като условие тогава, когато имаш някакви политически цели, когато искаш да постигнеш нещо. Има много закони, които трябва да бъдат приети в парламента, за да можем да отпушим процесите, които сме планирали и искаме да направим", каза вътрешният министър.

Превозвачи обвиниха България за блокираните КПП-та

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prevozvachi-obviniha-bylgariia-za-blokiranite-kpp-ta-6049602

От няколко дни нашите шофьори настояват за промяна на пропускателния режим с оглед извънредната ситуация

Доналд Тръмп се закани да върне "симулираното давене" по време на разпити

http://www.cross.bg/davene-simyliranoto-trump-1497264.html

/КРОСС/7 години, след като САЩ забрани симулираното давене като метод за извличане на информация по време на разпити, водещите кандидати за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп и Тед Круз заявиха на предизборен дебат, че биха се върнали към него, съобщават световните агенции. „Аз ще върна симулираното давене и ще върна много по-лоши неща от симулираното давене", заяви Тръмп. Круз на свой ред заяви, че не смята този метод за мъчение и като президент би разрешил употребата му, но само в ограничени случаи. „Ако е необходимо, например, за да предпазим град от непосредствена терористична опасност, можете да бъдете спокойни, че аз, като върховен главнокомандващ, ще използвам каквито методи за разпит са нужни, за да бъде тази страна в безопасност", каза той. Симулираното давене, което най-общо представлява заливане на лицето на арестанта с вода, придоби голяма известност по време на войните в Ирак и Афганистан, когато стана ясно, че така са измъчвани предполагаеми терористи. Барак Обама забрани метода малко след идването си на власт, като това беше остро критикувано от републиканците, според които решението на Белия дом издава слабост.  

ВОЙНА! Тризначките съдят "Господари на ефира" за 50 бона

http://www.bnews.bg/article-147771

Забавното шоу отива на съд заради "адски груба обида", най-много ги ядосал Димитър Рачков

5 области са пред грипна епидемия

http://petel.bg/5-oblasti-sa-pred-gripna-epidemiya__144178

От следващата седмица, когато децата се връщат от ваканция, занятията няма да бъдат преустановени, но броят на отсъстващите ще бъде следе...

Загиналият в Банско е на 45 години, бил на почивка с жена си и приятели

http://petel.bg/Zaginaliyat-v-Bansko-e-na-45-godini--bil-na-pochivka-s-zhena-si-i-priyateli__144179

снимка: Булфото, архив Загиналият скиор на пистата „Алберто Томба” в Банско е на 45 години, екипите на ПСС са му оказвали реанимация 40 ми...

Младежи от ромския квартал на Кюстендил забогатяха от лотарията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549728

Половин милион лева от Националната лотария ще отпътуват към ромския квартал на Кюстендил. Късметът се стоварил върху две 18-годишни момчета, едното от които си купило билет за пръв път, съобщава Нова телевизия. Двете момчета купили билет за 3, а той им донесъл 5...

Папа Франциск отправи публичен апел за помощ към сирийските бежанци

https://www.24chasa.bg/Article/5284632

Папа Франциск отправи публичен апел за помощ към сирийците, бягащи от гражданската война в тяхната страна, така, че тяхното оцеляване и достойнство да бъдат обезпечени, предаде ABC News, цитирана от Папа Франциск отправи публичен апел за помощ към сирийците, бягащи от гражданската война в тяхната страна, така, че тяхното оцеляване и достойнство да бъдат обезпечени, предаде ABC News, цитирана от "Фокус". „Следя с голяма тревога драматичната съдба на мирното население, хванато в капана на сраженията в Сирия и принудено да изостави всичко,

Министерството на туризма спечели проект за популяризирането на ЕДЕН дестинациите в България

http://society.actualno.com/ministerstvoto-na-turizma-specheli-proekt-za-populjariziraneto-na-eden-destinaciite-v-bylgarija--news_522447.html

Министерството на туризма спечели европейско финансиране за реализацията на проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България – второ издание“, съобщиха от пресцентъра на министерството. EDEN e акроним на European Destinations of ExcelleNce (най-добри европейски дестинации) и представлява инициатива, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Стойността на проекта е близо 70 хил. евро, к

Двама горски на прокурор, допуснали незаконна сеч край Гърмен

http://www.cross.bg/durveta-dopysnali-ychastuk-1497263.html

/КРОСС/Двама горски стражари ще бъдат предадени на прокурор и вероятно ще бъдат уволнени, защото допуснали бракониерска сеч в поверените им за охрана райони. Незаконна сеч на 150 иглолистни дървета на територията на Държавно горско стопанство Гърмен, в участък, охраняван от горския стражар В. А., разкри мобилно звено на Югозападното държавно предприятие. Проверката, извършена по сигнал на жител от община Гърмен с твърдения за злоупотреби, потвърди, че отрязаните дървета от бял бор са без контролна горска марка и без позволително за сеч. Обемът на незаконно добитата дървесина се изчислява на 64 кубически метра лежаща маса.Това е второ нарушение в рамките на пет месеца в територии, за опазването на които отговаря горският стражар. Той вече е наказван дисциплинарно със забележка и имуществена санкция, след като през септември 2015 г. инспектори от РДГ Благоевград установяват незаконна сеч на 35 дървета в охранявания от него участък. Съставен му е и акт за административно нарушение.При проверката, извършена тази седмица, мобилното звено на ЮЗДП установи незаконна сеч на други 36 дървета в съседен участък, опазването на който е поверено на горския стражар Б. И. Районът е в непосредствена близост до с. Рибново и се характеризира с висока концентрация на посегателства от горите.На виновните длъжностни лица, допуснали нарушенията, ще бъдат наложени най-строги дисциплинарни наказания по Кодекса на труда, след като изтече законоустановеният срок за представяне на писмени обяснения

В Испания арестуваха заподозрени за връзка с "Ал Кайда" и "Ислямска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_623726.html

Испанската полиция арестува най-малко шест души за предполагаеми връзки с джихадистките групировки "Ал Кайда" и "Ислямска държава", съобщи ABC News. Арестите са извършени в градовете Валенсия и Аликанте и в испанския анклав Сеута в Мароко. Четирима от задържаните имат испанско гражданство и са от сирийски, йордански и марокански произход, съобщава полицията. Другите двама са сирийци или мароканци, живеещи в Испания. Арестите са извършени след разследване, започнало през 2014 г., за "структурата в чужбина на терористичните ислямистки организации "Фронт Ан Нусра" и "Ислямска държава". От полицията съобщиха още, че тези структури имат за цел да снабдяват организациите с необходимото за терористичната им дейност, но не дадоха повече подробности.

Един хауаджа в Судан

https://www.24chasa.bg/Article/5282103

Пътуване от мястото, където Сини и Бели Нил се сливат нагоре по течението на времето
Точно десет години след първата ми среща с Хартум отново пристигам в този любим град, където Сини и Бели Нил се събират в едно. Много специално място, свързано с най-съкровените ми детски мечти и фантазии за приключения в примамливата и мистична Африка.Пътуване от мястото, където Сини и Бели Нил се сливат нагоре по течението на времето Точно десет години след първата ми среща с Хартум отново пристигам в този любим град, където Сини и Бели Нил се събират в едно. Много специално място, свързано с най-съкровените ми детски мечти и фантазии за приключения в примамливата и мистична Африка.

Арестуваха българин в Гърция, превозвал 24 бежанци

https://www.24chasa.bg/Article/5284623

Български гражданин е арестуван в събота сутрин на магистралата Арданио-Орменио-Евро от полицейски служители на Министерството на граничната охрана дирекция Суфли Александруполис, съобщава Български гражданин е арестуван в събота сутрин на магистралата Арданио-Орменио-Евро от полицейски служители на Министерството на граничната охрана дирекция Суфли Александруполис, съобщава "Български новини". 39-годишният нашенец е превозвал 24 незаконните мигранти. Двадесет от нелегалните били сирийци, а останалите четирима - граждани на Ирак.

Алжир променя конституцията си

http://www.cross.bg/alzhir-naznachava-konstitytziyata-1497262.html

/КРОСС/Парламентът на Алжир ще проведе гласуване по промени в конституцията , насочени към реформи по ограничаване на срока на управление на президентите до два мандата и за признаването на езика, използван от берберското малцинство като официален, съобщи агенция Фокус, като се позовава на западни медии.Текстът на новите проектозакони е представен днес пред Националното събрание и Сената на Алжир. В него също така се изисква парламентарното мнозинство да назначава премиера на страната. В момента алжирският премиер се назначава от парламента.

Гръцки кметове зарязаха лозята в българско погранично село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5284622

Гръцки кметове дойдоха в гоцеделчевското сео Делчево и зарязаха лозята.Те бяха поканени от кметът на Гоце Делчев Владимир Москов за двудневните чествания на Трифон Зарезан в селището.
Гръцките кметове пожелаха много берекет на стопаните, да са пълни лозята им с грозде, а бъчвите им – с вино. По-късно на селския мегдан се изви кръшно международно
Гръцки кметове дойдоха в гоцеделчевското сео Делчево и зарязаха лозята.Те бяха поканени от кметът на Гоце Делчев Владимир Москов за двудневните чествания на Трифон Зарезан в селището. Гръцките кметове пожелаха много берекет на стопаните, да са пълни лозята им с грозде, а бъчвите им – с вино. По-късно на селския мегдан се изви кръшно международно

Пхенян изстреля нова ракета, вбесявайки света

http://www.mediapool.bg/phenyan-izstrelya-nova-raketa-vbesyavaiki-sveta-news245242.html

Северна Кория изстреля ракета с далечен обсег, твърдейки, че е извела сателит в орбита, но нейните съседки и САЩ определят това като ракетен опит, извършен в нарушение на санкциите на ООН за забрана на изпитания на балистични ръкети само седмици след извършения ядрен опит. НАТО, ЕС и Русия също осъдиха действията на Пхенян. Според Южна Корея това е било изпитание на бойна междуконтинентална балистична ракета и е подготовка за нов ядрен опит. По данни на разузнаването на страната изстреляният сателит е безполезен от научна гледна точка, тъй като е прекалено малък.   Новият опит доведе до ускоряване на преговорите между Сеул и Вашингтон за разполагането на системата THAAD (противоракетен комплекс с наземно базиране за високо извънатмосферно прехващане на ракети) в Южна Корея. "Такива действия са пряка заплаха за международния мир и сигурността в региона и отвъд него. Те още повече изострят напрежението на Корейския полуостров, което е в ущърб на всички", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че изстрелването на севернокорейската ракета е в пряко нарушение на пет резолюции на Съвета за сигурност на ООН. "В тях се призовава КНДР да преустанови всички видове дейности, свързани с програмата й за балистични ракети, да възстанови предишните си задължения по мораториума над изстрелването на ракети и да не провежда никакви ядрени изпитания или изстрелвания с използване на технологията на балистичните ракети", посочи Столтенберг. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди изстрелването и призова Пхенян да прекрати "провокационните действия" и да спазва задълженията си към международната общност, предаде ТАСС. Руското външно министерство заяви, че Пхенян за пореден път демонстрира предизвикателно пренебрежение към нормите на международното право. "Очевидно е, че подобни действия водят до сериозно изостряне на обстановката на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло /.../ нанасят сериозна вреда на сигурността на държавите от региона, на първо място на самата КНДР", се отбелязва в изявлението на ведомството. В него се посочва още, че избраният от Пхенян курс "не може да не предизвика решителен протест". "Настоятелно препоръчваме на ръководството на КНДР да се замисли над това дали отговаря на интересите на страната политиката на противопоставяне срещу цялата международна общност", изтъква министерството. Китай изрази съжаление, че въпреки повсеместните протести на международната общност, Корейската народнодемократична република осъществи ракетният пуск. Пекин призова всички страни да действат предпазливо и да се въздържат от каквито и да било стъпки, които могат да повишат още повече напрежението на Корейския полуостров. Диалогът е единственият начин да бъде осигурен траен мир и стабилност в региона, посочват от Китай, предаде Ройтерс. В неделя сутринта севернокорейската държавна телевизия съобщи, че изстрелването на ракетата с далечен обсег, разпоредено от държавния ръководител Ким Чен-ун, за да изведе спътник в космоса, е "пълен успех", предаде Ройтерс. Сателитът "Куанмьонсон"-4 обикаля Земята на всеки 94 минути и Северът ще продължи да извежда спътници и в бъдеще, заяви говорителят на севернокорейската държавна телевизия в прочетеното от него изявление. Ракетата е изстреляна в южна посока, както е било по план, като е преминала покрай южната японска острова група Окинава, съобщи Японската радио-телевизионна корпорация (Ен Ейч Кей). Изглежда първата степен на ракетата се е отделила успешно, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап. Японският премиер Шиндзо Абе определи изстрелването като "абсолютно неприемливо". Японската национална медия Ен Ейч Кей заяви, че севернокорейският пуск е осъществен в 9.31 ч японско време. Япония не е предприемала действия за сваляне на ракетата на Пхенян, въпреки че е прелетяла край Окинава, съобщи още медията, цитирана от Ройтерс. Първата степен на ракетата е паднала в Жълто море край бреговете на Южна Корея, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Ведомството допълни, че няколко минути по-късно в района на южнокорейския остров Чеджудо е паднал елемент от защитния екран около спътника. Американските власти засичат севернокорейски ракетен пуск, но не смятат, че той е заплаха за САЩ и съюзниците им, заявиха американски представители от сферата на отбраната. "Можем да потвърдим, че засякохме изстрелване от Северна Корея, както и че първоначалните индикации не сочат заплаха за САЩ или съюзниците ни", каза единият от представителите. "Следим ситуацията и скоро ще разполагаме още актуална информация", допълва той. САЩ, Япония и Южна Корея са поискали извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъден на него ракетният пуск на Северна Корея. Пожелали анонимност дипломати от съвета заявиха пред Ройтерс, че заседанието вероятно ще се състои в 16 ч по Гринуич в главната квартира на ООН. Те обаче не дадоха повече подробности. Според Сеул  Северна Корея се готви за пети ядрен опит след проведените през 2006, 2009, 2013 година и извършения на 6 януари 2016 г. Заради това и Съветът за сигурност на ООН, както и САЩ, Япония и Южна Корея на двустранна основа въведоха различни санкции срещу Корейската народно-демократична република. В Пхенян смятат санкциите за "неефективни", защото икономиката на страната била "самодостатъчна", отбелязва ТАСС.

Пхенян изстреля нова ракета, вбесявайки съседите си и САЩ

http://www.mediapool.bg/phenyan-izstrelya-nova-raketa-vbesyavaiki-sasedite-si-i-sasht-news245242.html

Северна Кория изстреля ракета с далечен обсег, твърдейки, че е извела сателит в орбита, но нейните съседки и САЩ определят това като ракетен опит, извършен в нарушение на санкциите на ООН за забрана на използване на само седмици след извършения ядрен опит. Според Южна Корея това е било изпитание на бойна междуконтинентална балистична ракета и е подготовка за нов ядрен опит. По данни на разузнаването на страната изстреляният сателит е безполезен от научна гледна точка, тъй като е прекалено малък.  Новият опит доведе до ускоряване на преговорите между Сеул и Вашингтон за разполагането на системата THAAD (противоракетен комплекс с наземно базиране за високо извънатмосферно прехващане на ракети) в Южна Корея. Севернокорейската държавна телевизия съобщи, че изстрелването на ракетата с далечен обсег, разпоредено от държавния ръководител Ким Чен-ун, за да изведе спътник в космоса, е "пълен успех", предаде Ройтерс. Сателитът "Куанмьонсон"-4 обикаля Земята на всеки 94 минути и Северът ще продължи да извежда спътници и в бъдеще, заяви говорителят на севернокорейската държавна телевизия в прочетеното от него изявление. Ракетата е изстреляна в южна посока, както е било по план, като е преминала покрай южната японска острова група Окинава, съобщи Японската радио-телевизионна корпорация (Ен Ейч Кей). Изглежда първата степен на ракетата се е отделила успешно, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап. Японският премиер Шиндзо Абе определи изстрелването като "абсолютно неприемливо". Японската национална медия Ен Ейч Кей заяви, че севернокорейският пуск е осъществен в 9.31 ч японско време. Япония не е предприемала действия за сваляне на ракетата на Пхенян, въпреки че е прелетяла край Окинава, съобщи още медията, цитирана от Ройтерс. Първата степен на ракетата е паднала в Жълто море край бреговете на Южна Корея, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Ведомството допълни, че няколко минути по-късно в района на южнокорейския остров Чеджудо е паднал елемент от защитния екран около спътника. Американските власти засичат севернокорейски ракетен пуск, но не смятат, че той е заплаха за САЩ и съюзниците им, заявиха американски представители от сферата на отбраната. "Можем да потвърдим, че засякохме изстрелване от Северна Корея, както и че първоначалните индикации не сочат заплаха за САЩ или съюзниците ни", каза единият от представителите. "Следим ситуацията и скоро ще разполагаме още актуална информация", допълва той. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди изстрелването и призова Пхенян да прекрати "провокационните действия" и да спазва задълженията си към международната общност, предаде ТАСС. В разпространено от Бан писмено изявление се подчертава, че пускът на ракета с използване на балистични технологии е нарушил резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. САЩ, Япония и Южна Корея са поискали извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъден на него ракетният пуск на Северна Корея. Пожелали анонимност дипломати от съвета заявиха пред Ройтерс, че заседанието вероятно ще се състои в 16 ч по Гринуич в главната квартира на ООН. Те обаче не дадоха повече подробности. Според Сеул  Северна Корея се готви за пети ядрен опит след проведените през 2006, 2009, 2013 година и извършения на 6 януари 2016 г. Заради това и Съветът за сигурност на ООН, както и САЩ, Япония и Южна Корея на двустранна основа въведоха различни санкции срещу Корейската народно-демократична република. В Пхенян смятат санкциите за "неефективни", защото икономиката на страната била "самодостатъчна", отбелязва ТАСС.

СКАНДАЛ! Турция издържа училища у нас. Вижте кои!

http://www.bnews.bg/article-147770

Над 80% от учениците избират след завършването светския живот, а 20% стават имами

Над 15 км е опашката от тирове на ГКПП „Кулата“

https://www.24chasa.bg/Article/5284618

Над 15 км е опашката от тежкотоварни автомобили от българска страна, достигаща до ГКПП „Кулата“, съобщи радио „Фокус“, позовавайки се на информация от свой слушател. По думите му, колоната от автомобили достига до село Над 15 км е опашката от тежкотоварни автомобили от българска страна, достигаща до ГКПП „Кулата“, съобщи радио „Фокус“, позовавайки се на информация от свой слушател. По думите му, колоната от автомобили достига до село

Вдигнаха блокадата на "Кулата"

http://petel.bg/Vdignaha-blokadata-na-Kulata__144176

кадър: Нова тв Възстановено е движението на всички превозни средства през пункта "Кулата-Промахон",предаде Гранична полиция. Очаква ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване