Спадът на населението на България обявен за “най-печалното събитие на 2012 г.”

Центърът за демографска политика в Русе разпространи в четвъртък класация на "десетте най-печални събития в България” за 2012-а година. За анализа са използвани данни на Националния статистически институт, Агенцията по заетостта и международни изследвания. На първо място в печалните събития е фактът, че населението на България е под седем милиона жители. С това страната е заела първо място в света по скорост на намаляване на населението.

да си сапунка е правилно:)



много интересно! "даунтън аби" е най-рейтинговия английски сериал в америка. продуцентът му казва, че елементите, които го правят такъв са "сапунените елементи", и че зрителите не бива да се възмущават на това, че сериалът е сапунка, защото той всъщност e точно това:) 
също много интересна информация за актьорите в сериалите. американските актьори са с ШЕСТГОДИШНИ договори когато са в сериал, а английските с четири.
когато обяснявах на някои от главните ни актьори, че "7 часа разлика" е вечерна сапунка, те се сърдеха. "даунтън аби" е класи над нашия сериал като направа, актьори и драматургия, и продуцентът не се срамува от това да го нарече сапунка. 
в българия трябва да разберат, че за да има висок рейтинг даден сериал, той не може да бъде друго. аз лично също не се срамувам от тази дума, напротив, искам максимално много зрители и знам, че само това е начина. арт и рейтинг са 2 несъвместими неща. само дейвид линч е успял и само за 1 сезон. вторият е рейтингов провал.

Да протестираш пред огледалото

Вече е лято. Ден след като премиерът е открил последния участък от магистрала “Тракия”, малко преди Бургас вицепремиерът я затваря. Цветан Цветанов лично идва да подкрепи протестите на инициативния комитет, съставен от инвеститори в хотели и комплекси с апартаменти. Върху големи транспаранти е изписано “Не на рекета на къмпингарите”, “Вземете си Натура-та в Брюксел” и “Слънчев бряг е наш”.

“Срамота е! Не може в Гърция да има 13 хиляди километра плажни ивици, в Турция да са 8 хиляди, а ние тук да мизерстваме с по-малко от 130 километра плажове”, казва пред телевизионните камери кметът.

“Имаме 300 хиляди легла, а на плажа отдавна няма място за толкова хора. Искаме да изсечем съседната гора и да я засипем с пясък. Така ще има хляб за всички и ще си продадем празните апартаменти”, обясняват протестиращите.

“Нямаше как да не се присъединя към вас, защото аз искам европейска и световна слава за Слънчев бряг”, казва председателят на парламента Цецка Цачева още преди да е слязла от служебната лимузина.

“Аман от вас! Вие ли ще ни храните?”, провиква се пред една камера протестиращ, а въпросът му е отправен към природозащитниците, които настояват правителството да опази гората.

Местният полицейски шеф се чуди как да разчисти пътя. Спомня си думите на министър Цветан Цветанов по повод протестите на Орлов мост:

“Има нарушаване на обществения ред с блокиране на пътни артерии и затова полицията прави всичко възможно, за да изтласка тези хора”. Това му дава кураж. После вижда началника си начело на блокадата и куражът му изчезва.

Много е тъпо, нали? Даже абсурдно! След случката в Банско обаче, всичко това е напълно възможно да се повтори. Управляващите протестират срещу самите себе си, заради необходимостта да спазват законите, които самите те приемат. Трудно им е. Но те очевидно нямат проблем с идентификацията и успешно протестират срещу образа в огледалото. Или поне така изглежда.

Удобно е тази случка да бъде представяна като противопоставяне между скиори и природозащитници. Но тя не е това, най-малкото защото първите и вторите често са едни и същи хора. Става дума за непродадени апартаменти. И според някои изходът от тази ситуация е мегаполисът Банско да стане още по-мега.

На пътя на този план стоят нормативните актове, които защитават природата. Протестиращите на Орлов мост и на много други места настояваха единствено законите да се спазват. Нищо повече. Затова честната позиция на управляващите е открито да заявят какво им пречи и да го променят, като разбира се понесат цялата отговорност за това. А не да протестират срещу протестиращите.

Управляващите дори не крият своята ненавист към онези няколко хиляди човека, които през лятото на миналата година ги принудиха временно да се откажат от намерението си да променят Закона за горите в полза на конкретен инвеститор. Тези няколко хиляди човека са врагът. Срещу тях бяха протестите в Банско, които управляващите подкрепиха.

През лятото Цветан Цветанов обвини протестите на Орлов мост, че били “в услуга на организираната престъпност”, през зимата вече протестира срещу тях, на пролет кой знае… Затова случката в Банско само изглежда като протест пред огледалото, а всъщност властта започна протести срещу гражданите.

Vesti.bg

снимка: БГНЕС

ЕС поставя началото на Европейската година на гражданите

ЕС поставя началото на Европейската година на гражданите

Пациентите се оплакват от лошо отношение и нерегламентирани плащания

Пациентите се оплакват от лошо отношение и нерегламентирани плащания

Журналистите в България си налагат автоцензура, защото са сплашвани, смята американският посланик

Журналистите в България си налагат автоцензура, защото са сплашвани, смята американският посланик

Белгия отчита повишаване на имигрантите, доброволно напускащи страната

Белгия отчита повишаване на имигрантите, доброволно напускащи страната

Бивш главнокомандващ на турската армия ще свидетелства за преврата от 1997 г.

Бивш главнокомандващ на турската армия ще свидетелства за преврата от 1997 г.

ЕС: Оправдателната присъда по "Магнитски" ще навреди на репутацията на Русия

ЕС: Оправдателната присъда по "Магнитски" ще навреди на репутацията на Русия

Марси Рийс: Чувала съм за сплашване на журналисти

Темата за медиите е от голямо значение от гледна точка на демократичните институции. Това казва американският посланик в България Марси Рийс в интервю за българското списание Vagabond, излизащо на английски език.

Индипендънт: Защо Великобритания дискриминира българските студенти

Индипендънт: Защо Великобритания дискриминира българските студенти

Образованите българи са по-склонни към дискриминация на ромите

Образованите българи са по-склонни към дискриминация на ромите

Ройтерс: Корупцията и липсата на реформи спъват България

Ройтерс: Корупцията и липсата на реформи спъват България

ООН: Жертвите в Сирия са най-малко 60 000

ООН: Жертвите в Сирия са най-малко 60 000

Мишката ще изяде книжката

„Ще изяде ли мишката книжката? - това беше една от темите на кандидатстудентския изпит по журналистика за Софийския университет преди години. 11 лета по-късно този въпрос сякаш вече загуби остроумния си блясък, тъй като битката почти приключи. Колкото и романтично да изглеждат хората с книга в ръка, трябва да признаем, че се срещат все по-рядко. За сметка на тези, които разнасят електронни устройства, от които четат всевъзможни неща. Поредното доказателство за това е появата на видеосайтове, разясняващи уроците на учениците по-добре, отколкото старите прашни учебници, които по ред причини вече са по-скоро герои от една отминала епоха. На всички им става свидно, като си спомнят първия буквар, което наистина не може да се замени с онлайн вариант на учебник, пък бил той и свръхинтересен. Истината е обаче, че светът се развива много бързо и точно тийнейджърите са мерило за това. Те трудно ще бъдат накарани да четат „сух” текст, при положение че всичко им е обяснено по-човешки....

Първото новогодишно слово на Плевнелиев не мина без гаф

Тази година администрацията на държавния глава реши да разчупи иначе сухите президентски обръщения, като речта бе заснета на фона на книгите в библиотеката на Софийския университет, а различни снимки онагледяваха събитията, на които Плевнелиев се спираше в словото си. До тук добре, само че когато държавният глава говореше за красотата на страната ни и нейната впечатляваща история, на малкия екран след снимката на хълма Царевец се появи не някоя красива българска планина, а прочутите Скалисти планини в Колорадо.

МОСВ лъже, че не се изисква контрол за съдържанието на диоксини и фурани

След получения отказ от Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство относно канцерогенни диоксини и фурани, отделени при четиридневното от 02.05.2012 г. обгазяване на гр. Враца и околните села, след запалване на пластмасите от депо със софийски отпадъци в жилищен район на гр. Враца, от Национално движение „Екогласност” са изпратили писмо до Мартин Шулц - председател на Европейския парламент, Жозе Барозу - председател на Европейската комисия, както и до българската прокуратура, с искане да не се зачитат обясненията на Министерството на околната среда и водите, поради скриване на истината.

„Демократи” за смърт на България (ДСБ) „къртят мивки”.

След като миналата седмица показах, как инициативния комитет на ДСБ, за предстоящия „референдум” пледира за удвояване на ядрените отпадъци, които да се завещаят на десетките хиляди бъдещи поколения на България, в социалната м...

За медийната (не)свобода:досега ми приписваха, сега направо ме преписват

Някои български журналисти са сплашвани, което налага автоцензура, казва в интервю новата посланичка на САЩ Марси Рийс.

Тя е в София от три месеца, но вече е говорила с много журналисти.

В интервю за за излизащото на английски език българско списание Vagabond тя не скрива, че изучаването на медийната свобода в България е един от основните й приоритети.

Журналистите трябва да са отговорни, обективни и точни. Другото е, че те трябва да са свободни да пишат по каквато тема изберат, казва Марси Рийс.

Американската посланичка посочва, че медиите са известни като четвъртата власт и са от огромно значение за демократичното общество, но не е тайна, че “България почти е “ударила дъното” що се отнася до свободата на словото”.

Друго важно нещо е разследващата журналистика. Трябва да видим отговорна журналистика, основана на разследването на теми като корупция, посочва още Рийс.

Като втори свой приоритет дипломатът посочва улесняването на бизнеса между български и американски компании. Тук проблемите изглежда са по-малко.

България е добра дестинация за правене на бизнес. Тя има благоприятно географско положение, важно е да работим за създаването на добра атмосфера за предприемачите в България, отбелязва Марси Рийс. ( Каfene.net)

 

А сега, след като сте прочели резюмето за казаното от г-жа Рийс, позволете един малък автошарж на домакина на блога ivo.bg в стила, който в края на миналото хилядолетие наложиха т.н. „часови вестници“ и лично сайбията им (когото напоследък непрекъснато гледаме да говори авторитетно от всякакви телевизионни трибуни по всякакви теми). Със специфичното чувство за хумор на въпросната журналистика, наложена като еталон за куцащия и до днес на опашката на европейския керван медиен обоз на властта , нека ми е позволено по аналогия да кажа: „Публикувам горното поради историческото му значение…“за мен!

Получавал съм комплимента, че „дърпам конците“ на …американското посолство. Ако искате вярвайте, но в. „Монитор“ ми посвети неподписан коментар преди 12 години, в който най-сериозно се твърдеше точно това. И ето че вече тяхната конспиративна теория за моята величава роля се потвърждава от интервюто на Марси Рийс, която повтаря най-важното от онова, което твърдя от доста години: че най-големият проблем на България е НЕсвободата на българската журналистика, защото чрез контрола над медиите управляващите от поредното правителство „препират“ безобразията си и дори често ги поднасят за консумация с аплодисменти, макар срокът им на гадност да е безкраен.

Ето че сега става ясно кой на кого плаща. Получи се най-сетне отговор на въпроса, който често ми задават (слово)б(л)удни граждани за „платените“ ми от американското посолство публикации. Както виждате, от американското посолство, смея да твърдя за първи път ( най-после!) си признават косвено, че ме „преписват“. Възприели са изцяло моята теза за значението на пискалната скала, над която отдавна се е надвесила българската журналистика и за необходимостта да бъде предотвратена следващата й крачка по този път.

А за това, колко плащам на американското посолство, за да пише онова, което му диктувам, засега ще запазя (търговска) тайна. Напук на онези с петолъчките и жлъчките, които ще се спукат от завист и яд, че такъв могъщ спонсор, като мен, не е потърсил техните услуги по ценоразпис, който явно е достатъчно апетитен, за да зариби самата американска дипломация.

Кирил Стойчев: През 2013 г. основен проблем ще е безработицата

Кирил Стойчев е завършил Икономическия университет във Варна, но се занимава с астрология. Има над 10-годишна практика в тази област. Председател е на Българската астрологична асоциация. Основател е на Българската астрологична школа АСТРОЛОГОС. Стойчев издава и списание АУРА. - Господин Стойчев, какво бе характерно за разположението на планетите през миналата година? - От астрологична гледна точка 2012-а бе интересна с факта, че планетата Нептун окончателно влезе в собствения си зодиакален знак Риби. Това събитие се случва веднъж на 165 години. И друга тежка планета – Уран, бе в първите градуси на знака Овен, което ознаменува началото на новия й цикъл през зодиака. Тези астрологични позиции носят в себе си заряда на промяната (Уран в Овен) и на духовността – (Нептун в Риби) или, казано с други думи, 2012-а бе годината, в която човечеството трябваше да започне един прелом в начина си на мислене - от материално към духовно. Тази промяна ще продължи и ще става все по-осезаема...

Новата

Къде отиват годините, след като свършат? Един Господ знае… В края на краищата историческите времена свършиха. И слава Богу! Винаги под понятието Човешка История някак глупаво, зловещо и нечовешки, се е разбирало само едно: войни, войни, войни! Падане на империи, въздигане на империи, революции, кланета, клади, походи и обсади, политика, власт, насилие и безобразие! Като казах: историческите времена свършиха! - естествено, аз се усмихнах под мустак. Просто - на мен ми се ще да са свършили. А те всъщност може и да не са. Освен това – аз като всеки един съвременен глупак – гледам само в пъпа си. Само при мен – в моята паница, в моята махала, в моята малка България – само тук няма войни и падащи империи. Само тук някак Историята вече е приключила. Може би някъде по света все още громоли това мръсно допотопно чудовище… Около мен последната империя падна, когато бях на 20. Съветският съюз. После се въздигна нещо като нова – Европейският съюз. Но това вече не прави впечатление на...

Квартал

Двама тийнейджъри, запалени по астрономията, спорели в парка: - Това там, горе, е Слънцето! - Ти луд ли си? Това не е Слънцето. Това е Луната! - Не, Слънцето е, сигурен съм! - Не, Луната е! Спорили, спорили, но накрая толкова се изнервили от това, че никой не отстъпва, че спрели първия минаващ покрай тях минувач и го попитали директно: - Извинете, господине, това там, горе, Слънцето ли е или Луната? - Ъ-ъ-ъ, много съжалявам, момчета, но аз не съм от този квартал! Усмихни се, България! Съветник от Общинския съвет в Стара Загора предлага дългосрочно вложение на средствата на местния бюджет. Той предлага общината да си купи 50 декара на Луната - нещо като бели пари за черни дни. Общинарят набързо дал пример с икономиките гиганти, които вече наляха маса пари в терени на Луната. Звезди от Холивуд пък дори се похвалиха, че са успели да удвоят и утроят инвестициите си, като са продали купените декари на Луната след няколко години. Хрумването на общинаря от Стара Загора е...

Женска окупация на наградите Costa 2012

Пет жени спечелиха наградите в отделните категории на британския литературен приз Costa 2012, съобщи Гардиън. Обявяването на победетелите в пет категории по традиция изпреварва с няколко седмици анонсирането на голямата годишна награда Costa Книга на годината.

Донякъде очаквано, в категорията за роман бе отличена Хилари Мантел за "Bring up the Bodies", няколко месеца след като книгата й взе Booker за фикшън. Така тя се превърна в първия автор, който печели и двете награди за художествена литература.

Изненадата на вечерта според специалистите обаче беше в биографичната секция, където отличието отиде при семейството Мери и Брайън Талбът за графичната биография "Dotter of Her Father's Eyes" - историята на дъщерята на Джеймс Джойс Лучия, разказана от Мери и илюстрирана от Брайън, който е ветеран в комисовия жанр.

Франческа Сийгъл бе отличена в категорията за дебютен роман с "The Innocents", а "Maggot Moon" на Сали Гарднър бе обявена за детска книга на годината. Шотландската поетеса Катлийн Джейми пък спечели Costa за поезия за "The Overhaul", нейната първа поетична колекция след "The Tree House", която й донесе Forward Prize през 2004 година. 

Всяка от победителките в отделните категории получава чек на стойност £5,000 и правото да се състезава за голямата награда Книга на годината на Costa. Името на носителя на приза ще стане ясно на 29 януари, а засега букмейкърската къща William Hill дава голямо предимство за Мантел със залог 5/4, следвана от Сийгъл (3/1) и семейство Талбът (4/1). В началото на миналата година "Pure" на Андрю Милър бе обявена за Книга на Costa за 2011 година.

Nokia Lumia 920 и 820 официално с цени в България

Nokia Lumia 920 и 820 официално с цени в България

От днес в каталога на Germanos можете да намерите двата топ модела от Nokia, които са с Windows Phone 8. Това са топ моделите Nokia Lumia 920 и Nokia Lumia 820. Все още няма цена за модела Nokia Lumia 620. Въпреки че има обявена цена за двата модела от Germanos заедно с пакет от Globul, те все още не се предлагат, но ще се появят до края на месеца вероятно и при другите мобилни оператори.

Nokia Lumia 920 се предлага на изплащане с 2-годишен договор от Globul за 34.90 лв. месечно. Може да се вземе и за 837.60 лв. с абонаментна програма Globul United.

Nokia Lumia 920 се предлага на изплащане с 2-годишен договор от Globul за 34.90 лв. месечно.

Nokia Lumia 820 се предлага на изплащане с 2-годишен договор от Globul за 24.90 лв. месечно. Може да се вземе и за 597.60 лв. с абонаментна програма Globul United.

Nokia Lumia 820 се предлага на изплащане с 2-годишен договор от Globul за 24.90 лв. месечно.

Както вече ви информирахме, това са моделите на Nokia Lumia 920 и Lumia 820, които се очакваха да бъдат пуснати на пазара и в България в началото на 2013 година. Вече ви информирахме за наличните модели с Windows Phone 8, които се предлагат в България – HTC 8X и HTC 8S, както и Samsung Ativ S. Ето че сега вече имаме и цените на очакваните с нетърпение модели от Nokia Lumia 920 и Lumia 820.

Какви други модели с операционна система Windows Phone 8 ще се появят до края на годината ще разберем от провеждащото се CES 2013 в Лас Вегас другата седмица, а по-вероятно от Mobile World Congress (MWC) 2013 в Барселона през февруари.

Снимка: Germanos, Nokia

Дивен провал

Gotov li si?Заклевам се - опитах се! Търсих оправдания и обяснения на случващото се, намирах нови доводи, които да ме спрат да напиша този текст, но не се получи.

Признавам си - провалих се в опита си да издържа на безхаберието. Безразличността към българската граматика и нейни сравнително лесни правила ме съсипа. Блъсна се в мен със скоростта на междуградски автобус и ме размаза по шосето. Както и да е, преживях тази лична драма, но когато днес чух едно малко момиче в магазина да си припява тази песен, просто се счупих повторно.

Езикът ни позволява компромиси с цел запазването на ритъма, но... хора, наистина ли слушаме това?!:

“Аз тук съм, тук съм, тук съм .
Ти готов ли си за мене?

Тук съм, тук съм, тук съм.
Ти готов ли си за мене?
Искаш ли аз и ти? Без много въпроси ...
Само ми кажи, тук за мене ти готов ли си ?

Да, да, да
Какво ще правиме?
Когато имаме това, което искаме ...
Да, да, да ..
Ще се намериме, без да се търсиме, кой къде защо?
Ще съм момичето, което си мечтал да познаваш,
да имаш, с мен да спираш да дишаш!
Ще те накарам само мен да обичаш, само мен да обичаш,
само мен да желаеш, докато осъзнаеш, че аз ...

Аз тук съм, тук съм, тук съм.
Ти готов ли си за мене?
Тук съм, тук съм, тук съм.
Ти готов ли си за мене?
Искаш ли аз и ти? Без много въпроси ...
Само ми кажи, тук за мене ти готов ли си?”

Наистина ли сме ОК с тази брутално неграмотна песен, която се върти навсякъде, само защото Дивна е протеже на Криско*? Нещо не съм съгласна.

Преди месец случайно се озовах на рожден ден с младежи на средна възраст 17 години. Изключително вълнуващо преживяване, по време на което слушахме 9 часа Спенс и Гумени глави”. На сутринта не се сдържах и ги попитах “Защо, по дяволите, сте толкова вманиачени в тази музика?”. Очаквах да чуя някоя вдъхновена тирада, че рапът пее за истинския живот и други подобни, но се оказа, че пичове “са расли с тази музика”. Муха-ха-ха на квадрат! 

Първия албум на “Гумени глави” “гепих” от моя съученик Влади в 7 клас. Събитието се разви преди има, няма 13 години и това означава, че малките ми приятели са били на 4 годинки и са слушали Спенс? Сериозно?!

Така или иначе, аз не съм най-голямата фенка на Преслава и в стаята си нямам закачен календар за 2013 година с усмихната Анелия, но моля ви, толкова ли е сложно да има готин текст някоя рап песен? Толкова ли е необходимо да казваме “мене” вместо “мен”, защото това звучи мега-ново и различно и така Дивна ще пробие? Дивна е сладка, малка и ще се върти по радиостанциите не заради чудния си глас, а защото зад нея стои Криско, но нужно ли е да набиваме в малките, сладки главички на “различните” тийнеджъри, че граматически неправилното говорене е готино?

Хайде, малко намалете бийта с грешните думички и се съвземете от превземките, че готините неща са само онези извън правилата. Никак не е задължително да слушате глупости, за да ви е топло на душите.

„С други думи, Криско beats e хит, bitch, I have that shit”

Факт е, голям shit правите. Стегнете се малко!

*Текстът на песента е ужасяващо плашещ, предвид факта, че през лятото не кой да е, а именно Криско беше лице на БНТ в кампанията за насърчаване на грамотността "Пиши на кирилица" (б.ред).

Не бийте президента, той си е ваш!

Прекрасно е, че много хора миналата нощ са гледали телевизия, вместо да си пият ракията и да си ядат прасето. Браво! Това говори за висока комуникационна култура и за нестихващ интерес към официалните изяви на институциите. Правя това заключение, защото днес навсякъде се занимават с речта на президента. Толкова активно се занимават, че чак ми стана интересно и се запознах с нея, защото, признавам, бях пропуснал да я изслушам на живо, зает с други упадъчни занимания. Будното обществено мнение е скандализирано от това, че при думите на г-н Плевнелиев за красотата на българската природа, режисьорът ги илюстрирал с популярна снимка на Скалистите планини в Колорадо, където, между другото, се развива голяма част от действието  в забележителния роман на Айн Ранд „Атлас повдигна рамене“. Представяте ли си? Първо се появява Царевец, а после – Скалистите планини. Гаф! Страшен гаф!

Хубаво, де! Гаф е. Наистина е гаф. Но нали не мислите, че президентът сам си е подбирал картинките от интернет, с които да се илюстрират мъдрите слова на речта му? Не го е направил, както и не си е избрал сам мизансцена, на който да се появи и да заприлича на професор Дъмбълдор в някоя приказна история за Хари Потър. Ако президентът има грях или заслуга за речта си, то според мен те нямат нищо общо с картинките, които някой е подлагал под думите му. Грехът за това е на пиарите на ГЕРБ, които очевидно продължават да се грижат и за президента си. Грехът на президента пък е, че поне веднъж годишно би могъл да се опита сам да си напише изказването и да се поинтересува как ще му го режисират. Иначе е много прав като припомня на хората значението на обективните морални ценности. Ако нямаш обективни критерии за добро и зло, нищо не може да те спаси – поне така мисля аз. Ние сме като балерини. Когато балерината се върти, погледът ѝ винаги трябва да бъде закован в една и съща точка. Иначе ще падне. Тази точка са нашите морални ценности, те са извън нас и не зависят от никаква обществена договорка, каквото и да ви разправят. Дано г-н Плевнелиев наистина мисли така, а не да се окаже, че това са поредните кухи фрази на спийчрайтърите му. Ако президентът искрено вярва в определящото значение на нравствените ценности, печели аплодисментите ми. Между другото, не помня дали в речта си президентът каза нещо за позицията си по тъй драстично променената външна политика на България спрямо Македония. Ако не е казал – голям пропуск от негова страна. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Пиле обвито с прошуто и пълнено със сирене

Продукти:
1 охладено пиле
200г Прошуто / бекон/
1ч.ч. натрошено сирене
1/4 стрък праз
250г коприва
1ч.л. сол
1ч.л. мащерка
2- 3с.л. олио
1 лимон

Приготвяне:
Копривата се мие листо по листо. Празът се почиства. Скълцва се на дребно. След това копривата се къса на малки парченца. Взема се тиган. Наливат се 2- 3с.л. олио. Съдът се поставя на включен котлон. Добавят се лукът и копривата. Запържват се за 10 минути. Съдът се оттегля. Добавя се натрошеното сирене. Поръсва се суха стрита мащерка. Плънката се обърква. Пилето се измива. Пълни се със запържените продукти. Зашива се. Натрива се със сол. Увива се в ленти Прошуто. Слага се в гювеч. Полива се с една бира и половин чаена чаша опрясно мляко. Съдът се похлупва.Пилето се пече на умерена фурна, час и половина. Поднася се порция месо, гарнирана с плънка и кръг лимон.

Най-добрите коледни реклами за 2012

john_lewis_journey_snowman

В желание да запазят празничния дух, хората правят странни неща. Някои си държат окичена елха в хола до март, други наблягат на греяна ракия или вино. Аз пък, като типичен маркетолог, гледам коледни реклами. Тази година реших да направя една кратка и напълно неизчерпателна колекция от коледните реклами и кампании, които успяха да ме предразположат за коледно настроение. Приятно гледане!

Cartier: Winter Tale

Приключението на малките пантери е магическо, музиката и начинът на визуализация ми напомянт за Нарния. Едно красиво пътуване по празниците, благодарение на Cartier.

John Lewis: The Journey

Продължаваме мотива за пътуването, но този път в по-романитчна светлина. Рекламата е много емоционална (като за момиченца). Това е една от малкото коледни реклами, които ме държаха на ръба на стола и няколко пъти се уплаших за добруването на смелия снежен човек.

WestJet: Christmas Flash Mob

Дами и господа, много е гадно да пътуваш през зимата насам-натам, особено ако идва Коледа и вече нямаш никакво желание да чакаш да прегърнеш тези, които ще те чакат в зала “Пристигащи”. Но пък един чудесен екип може да създаде коледно настроение само за 60 секунди. Рецептата ще ви дадат WestJet в следващото видео.

ASDA: Christmas doesn’t just happen by magic

От тази година и аз съм в гордата група на жените, които цял следобяд готвят с единственото вдъхновение да накарат хора да преядат на Коледа. Приятно и стресиращо е. И въпреки че ми е рано да се тревожа за цяла серия роднини, много харесах тази коледна реклама на ASDA. “Зад всяка чудесна Коледа стои по една Майка”, казва таглайнът. Във Великобритания е имало сериозен спор дали това не подсилва половите стереотипи, но това не ме интересува – важното е, че рекламата е забавна, празнична по особен, напрегнат начин, а и много истинска. Вдигам един тост за майките!

Churches Advertising Network: Godbaby

И преди съм хвалила църквата за богоугодни като творческа сила кампании. Миналата година те ме изненадаха с осветен билборд и снимки от видеозон, а сега са тук с най-добрия подарък за Коледа: Godbaby. Пародийната играчка е чудесен начин да се напомни, че празниците не са свързани само с подаръците.godbaby_billboard

BMW: The Road Home

Страхотен ход от страна на BMW! Вместо да заложи на продуктова реклама, марката представя нещо съкровено и много скъпо – онзи момент, в който пътуваш към най-близките си за коледната вечеря. Тук не говорим само за пътуване с автомобил – виждаме самолети, влакове и какво ли не. Идеално нашепване, че най-важното е да стигнеш вкъщи (а BMW ти дава най-комфортното решение за това). Рекламата не залага на пълна история, а на фрагменти, почти без лица, за да се припознаем по-добре в героите. Музиката е уникална и ми напомня много на темата от любимия Love Actually.

Coca-Cola: Sing for Me Vending Machine

Разбира се, няма как да минем без марката, наложила пълна хегемония върху Коледа. От червения костюм до празничните камиони – всичко в този сезон принадлежи на Coca-Cola. Тук обаче не разглеждам приповдигнатата реклама, която се въртя по телевизиите у нас, а една по-забавна идея – вендинг-машина, която ти дава напитка, ако й попееш. Мисля, че вендинг-машините на Coca-Cola вече са се превърнали в странни същества със собствен живот и каквото и да направят, няма да ми мигне окото. Имахме машина на приятелството, а сега има и машина за коледни песни. Предполагам, че ви е ясно какво прави тя и предупреждавам: пуснете видеото по-долу, само ако сте готови да чуете много ентусиазирано фалшиво пеене!

AKQA: Carol of the Bells

Ето едно включване и от страна на дигитална агенция: имам предвид поздравът на AKQA с нестандартна мобилна версия на Carol of the Bells. В началото не знаех дали да включа това видео, но се загледах в други видеа на агенцията и осъзнах, че това е доказателство – идеята е успешна, щом привлича други маркетинг-специалисти :)

Ами какво друго да кажа освен това: да ви е коледно през цялата нова година! :)

 

The post Най-добрите коледни реклами за 2012 appeared first on Васи ли?!.

Всичко за новите Series 7 Chronos и Series 7 Ultra лаптопи от Samsung преди CES 2013

Всичко за новите Series 7 Chronos и Series 7 Ultra лаптопи от Samsung преди CES 2013

С наближаването на Computer Electronic Show (CES) 2013 в Лас Вегас през следващата седмица започнаха да излизат съобщения за новите продукти, които ще бъдат показани от водещите производители.

Днес от Samsung обявиха официално два нови модела от своята популярна Series 7 продуктовата линия, които ще бъдат показани на Computer Electronic Show (CES) 2013 следващата седмица. Обявените от Samsung модели са лаптопът Samsung Series 7 Chronos (770Z5E) и ултрабукът Samsung Series 7 Ultra (730U3E). И двата модела са допълнение към Windows 8 гамата на компанията и интересното при тях е, че разполагат със специално разработен софтуер, наречен “RAM Accelerator”, увеличаващ до 150% бързината при интернет сърфирането и работа с програми.

Новият подобрен модел Samsung Series 7 Chronos е професионален лаптоп със 17.5-инчов мултитъч екран с резолюция 1920×1080 (Full HD), тънък и изключително лек. Тежи 2.35 кг и е с процесор 2.4 GHz Intel Core i7 (2.40 Ghz, 6MB L3 ) и графична карта AMD Radeon HD 8870M. Той ще разполага с 4 или 8 GB RAM с възможност да се инсталира до 16 GB RAM. Може да се инсталира хард диск с до 1 ТВ. Батерията издържа до 11 часа.

Новият подобрен модел Samsung Series 7 Chronos е професионален лаптоп със 17.5-инчов мултитъч екран с резолюция 1920x1080 (Full HD), тънък и изключително лек.

Samsung Series 7 Ultra e тънък и лек ултрабук с 13.3-инчов мултитъч екран с резолюция 1920×1080 (Full HD), тънък и изключително лек. Тежи 1.46 кг и е с възможност за избор на процесора – между Intel Core i7 или i5. Идва с графична карта AMD Radeon HD 8570M. Може да се инсталира до 16 GB RAM и разполага със SSD 256 GB. Той ще разполага с възможност за 4G LTE. Батерията издържа до 8 часа.

Samsung Series 7 Ultra e тънък и лек ултрабук с 13.3-инчов мултитъч екран с резолюция 1920x1080 (Full HD), тънък и изключително лек.

С нетърпение очакваме CES 2013, за да разберем какво друго ново ни очаква от Samsung Electronics.

Снимка: Samsung Electronics

Родени лъжци

Да сме наясно – каквото и мнение да имате за себе си, знайте, че всички сме родени лъжци. (Вероятно с едно изключение – аутистите.) Не можем да живеем без да мамим – себе си и другите, волно или неволно. Измамата е заложена в човешката природа. Лъжем когато отговаряме на традиционни въпроси в общуването. Мамим, за да направим изобщо възможен социалния живот.

Лъжат и децата, като особено умели стават около четвъртата си година. Как се научават на това при положение, че обикновено не ги учим на това (дори напротив)? Защо лъжата се възприема като нещо укорително и нежелано и така ли е във всички общества? Има ли бяла лъжа?

В информативната и забавна книга „Родени лъжци” на Йън Лезли можете да научите доста за хилядолетната любовна връзка на човешкия род с лъжата. И както във всяка връзка и тук има драми, противоречия, тайни и опити за раздяла. Истината е, че не можем без нея, защото тя е част от човешката същност, но и не можем да я приемем с морална безусловност.

Йън Лезли не се ограничава само с вербалната лъжа. Разглежда и измамата, заблудата, самозаблудата, лъжата като болестно състояние в двете крайности – невъзможността да лъжеш и невъзможността да не лъжеш. А най-изпеченият лъжец се крие в самата ни същност. За кого става дума? За човешкия мозък. Изследванията през последните сто години недвусмислено показват, че умът не ни предоставя вярна и обективна картина на реалността, а само едно доста правдоподобно обяснение на фактите събрани чрез сетивата. А това и при най-добронамерено отношение означава, че умът ни заблуждава.

Ще се запознаете дори с философските аспекти на измамата. Аз доста се забавлявах с развитието на становището на християнската църква по въпроса за лъжата, а „доктрината на мълчаливата уговорка” ме потресе. Вие знаехте ли например, че дълго време според църквата е било допустимо да изречеш лъжа, ако наум направиш уточнението, че изреченото не е истина?!

Книгата е ценна с многобройните си примери за всякакви случаи на измама, позовавания на безброй когнитивни и социологически изследвания с крайно интригуващи резултати. Плацебо ефектът, възстановените спомени от детството, надеждността на свидетелските показания, периодично избуяващите религиозни култове, „лечението” на Месмер, синдромът на „чуждата ръка” – зад всички тях наднича измамата. А за разкош в края на книгата авторът щедро е препоръчал и допълнителни заглавия по темите в отделните глави.

Това ревю започна с твърдението, че сме родени лъжци, затова не бих могла да ви карам да ми вярвате за достойнствата на „Родени лъжци”. Ще трябва да проверите сами, но можете да ми вярвате, че лъжата е невероятно интересна тема.

Вземи тази книга с отстъпка!

 

 

 

 

 

Коя храна е най-хубава?

Господарят на дома минавал край кухнята и видял как готвачът, докато месел хляба, изтрил потното си лице с ръка и с потта по ръката продължил да меси тестото. Господарят се отдалечил, без да каже нищо, но когато станало време за ядене и наредили трапезата, извикал готвача и като посочил ястията по масата, го попитал:
- Коя храна е най-хубава?
Готвачът бил досетлив, разбрал каква е работата и отвърнал:
- Тази, която не си видял как се приготвя.

А в днешно време и която не си видял от какво се приготвя, бих допълнила аз. :)




Hyundai и Kia скоро ще си имат бордови Google Maps и Places

Hyundai и Kia скоро ще си имат бордови Google Maps и Places

Напоследък Hyundai и Kia наистина впечатляват с дизайн и подход към технологиите. От автомобили, нахално копиращи елементи от други четириколесни красавици, се превърнаха в собствена порода превозни средства, със собствен чар и визия за бъдещето. Така те са следващите, които след Daimler, Audi и Tesla Motor ще вкарат Google в колите.

Както оповестяват Google, скоро можем да очакваме автомобил под марката на Hyundai и Kia, чиято навигация ще разчита на невероятно богатата на информация дигитална карта на Google. Освен това зад красивия екран на вградената навигация ще е скрита и услугата Google Places – един чудесен приятел на пътешественика. Водачите на превозните средства ще могат да се възползват от интересната функция да синхронизират POI (Points of interest) от мобилното си устройство с навигацията в колата. Правите плана вкъщи, сядате зад волана и директно тръгвате към набелязаната цел. Междувременно пък ще можете да прочетете мненията на други хора за хотела, в който сте решили да отседнете.

Преди време ви разказахме за една идея на BMW, превръщаща ключа за колата в ключ за целия ви свят. С NFC технологията всичко става сякаш с една идея по-интересно, бързо и удобно. Да видим какво ще покажат и Hyundai и Kia. TechCrunch намекват, че можем да очакваме нововъведенията с Kia Sorento 2014.

Снимка: Google

Портативна енергия, създадена от водата

Портативна енергия, създадена от водата

Източници на енергия – едно от най-важните неща в живота на човека. Досега сме представяли няколко алтернативи за зареждане на технологичните ни джаджи в движение. Лошото на всички алтернативни средства за захранване е, че рано или късно и те губят енергия. А какво ще кажете за почти неизчерпаем източник на захранване за вашите устройства?

А какво ще кажете за почти неизчерпаем източник на захранване за вашите устройства?

PowerTrekk е уникално по рода си зарядно, което произвежда енергия с помощта на вода. Представете си само, да разнасяте със себе си мини ВЕЦ. Звучи смешно, но е факт. Всеки от нас – особено хора, които са в движение и най-вече любителите на планините и къмпингуването – е изпадал в ситуация, в която усторйства, нуждаещи се от електричество, са оставали без батерия. Ако сте в движение, бъдете сигурни, че скоро няма да се доберете до контакт, а ако сте в гората… е, по-добре намерете най-близката хижа.

PowerTrekk може да ви осигури незабавна мощност, където и да се намирате, използвайки технологията на горивните клетки, които чисто и ефективно превръщат водорода в електричество. Това, което трябва да направите, е да налеете вода в контейнера и да включите устройството, нуждаещо се от захранване. Предимството на този тип зарядно пред слънчевите зарядни устройства е в това, че мощност на горивната клетка се генерира бързо и не се влияе от климатичните условия. В комплекта имате 3 броя PowerPukk – контейнер с гориво, което вазимодейства с водата, за да произведе енергия. PowerTrekk използва технология, базирана на чисто гориво, за да превърне водородния газ в електричество. За тази цел водородът трябва да достигне до клетките гориво, които на свой ред до въздух. Остатъчният продукт е просто малко водна пара. Има и  алтернативен вариант – резервна батерия, която може да поддържа за известно време енергия, но не и такава, на която да разчитате постоянно. Контейнерчето с гориво (PowerPukk) е рециклируемо и направено от материал, който предотвратява корозия и изтичане на химикали. PowerTrekk и PowerPukk отговарят на стандартите за безопасност и могат да се вземат на борда на самолет. Може да бъде използван със всички устройства, които имат USB изход за зареждане.

В комплекта имате 3 броя PowerPukk - контейнер с гориво, което вазимодейства с водата, за да произведе енергия.

За късмет този продукт е наличен и на бългаския пазар. Цената му е 389.00 лв., а всеки отделен контейнер извън комплекта е 10 лв. Като цяло може да ви се стори доста солена цена, но в крайна сметка понякога е по-добре да платим повече, за да си осигурим енергия, още повече че говорим за енергия, щадяща природата.

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване