#дансwithme #идетеси ден 5

през петия ден купувахме и раздавахме минерална вода на полицаите. те са с нас. и те се умориха покрай всичко случващо се. пети ден. протестът отново успя да се запази мирен. #ignorevolen проработи. мисля, че днес бяхме най-много. още снимки от вечерната разходка: наистина съмнителни типове раздаваха по 40 лева на човек! децата отново бяха ...

Татяна Дончева – шеф ДАНС

/Поглед.инфо/ Такава група бе сформирана във Фейсбук. След като днес по bTV Татяна Дончева намачка правителството на Орешарски и коментира, че за съжаление Орешарски има проблем с характера и се държи като пластелин в ръцете на ДПС и БСП, феновете и във Фейсбук категорично предлагат тя да оглави ДАНС. „Цветлиновци, писанчевци…”, така определи Дончева печално известните от „Драшковия кръг” Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев.

Цензурираха Интернет

От 2008 година се опитват, 3 правителства подред, 2013-та най-сетне успяха. Вече има черен списък със сайтове, в който попадат избрани сайтове за хазарт и някой разширява списъка и дава 3-дневни срокове за изпълнение на филтрирането.

Имам чувството, че няма никакво значение кой е на власт. Всяко следващо правителство е също толкова мракобесно, колкото предишното и натискат в една и съща посока – да няма свободен Интернет, да няма малък и среден бизнес, да няма независимо образование, частно здравеопазване, или пък независими журналисти.

Докато рипаме по площадите срещу Орешарски, някъде разни хазартни, медийни и енергийни монополисти сигурно вече планират законодателните промени в следващия парламент.

Списъка при Манякса

"Атака" ще каже кога ще има избори

/Поглед.инфо/ "Атака" ще каже кога ще има избори. Парламентът трябва да заработи нормално още утре и да не се поддава на никакви повокации." Това каза Волен Сидеров пред симпатизантите си, събрали се пред партийната централа.

Десните нямат път с ГЕРБ

/Поглед.инфо/ Нашият път е съвсем друг – да се търси широка дясна алтернатива, заяви Радан Кънев

Въоражени провокатори се появиха на протеста

/Поглед.инфо/ След началото на днешния протест в столицата до 20.00 часа 9 души са отведени в столичното пето Районно управение "Полиция", съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Мафия" - викаха демонстрантите пред централата на ГЕРБ

/Поглед.инфо/ "Мафия" - това скандираха протестиращите пред централата на ГЕРБ в Малкото НДК. Някои носеха лика на Бойко Борисов в клетка и го размахваха под партийните прозорци.

Лютви Местан вика “Оставка” на БСП и Държавна сигурност!

Когато дойде демокрацията Лютви беше противник на ДПС и членуваше в СДС. Даже на изборите за Велико народно събрание беше кандидат за депутат от СДС. Всъщност тогава бяхме една не малка група турци в района, които смятаха, че мястото ни е в сините редици. Доста по-късно Доган проведе специална политика и с постове и власт приобщи всички турци и мюсюлмани към ДПС.

През 2012 независимостта на медиите в България още повече се влоши

/Поглед.инфо/ Ситуацията с медиите в България през 2012 продължава да се влошава. Това се казва в годишния доклад "Страни в преход" на "Фрийдъм Хаус".

Хора прииждат от всички краища на София за петия ден от протестите

/Поглед.инфо/ Хиляди са се събрали пред Министерския съвет в момента в петия ден за протести. Хора прииждат от всички краища на София и постепенно се събират за митинг.

Излизаме от парламента

/Поглед.инфо/ Ние няма да се явяваме в Народното събрание. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на парламентарната група на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Вътрешно напрежението в БСП

/Поглед.инфо/ В четвъртък ще заседава Националният съвет на БСП. Изпълнителното бюро и аз лично имаме готовност да поискаме вот на доверие, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на партията, на което е било обсъдено вътрешнопартийното напрежение, предаде репортер на БГНЕС.

Червените депутати били задължени със SMS да са на работа заради Пеевски

/Поглед.инфо/ "Връщането на Делян Пеевски като народен представител ще доведе до криза. Надявам се това да не стане", заяви преди минути Георги Кадиев по Канал 3.

Бедността не е оправдание за оскотяване

35-годишен мъж пребил баща си за пореден път след скандал за пари. Побоят над родителя в Гоце Делчев определено не е сред новините, които ще привлекат вниманието ни. На фона на всички проблеми в държавата ни той спокойно може да бъде включен в графата частен случай или обикновен битов инцидент. Анализатори и експерти може да видят в такъв род случки симптоматика и да намерят обяснение в масовото обедняване и всекидневната битка за оцеляване, в която повечето българи сме вкарани. И сигурно ще бъдат прави. Само че донякъде. Защото, независимо от безумните условия, в които всички сме поставени, истината е, че всеки от нас има правото на избор. Него поне никой не ни е отнел. Какво ще направиш от живота си, какво ще бъде отношението ти към близките ти и към хората около теб, е нещо, за което всеки отговаря. Това, на което в последните години се нагледахме, са хора, които категорично отказват да носят отговорност за постъпките и действията си и намират оправдание за всичко,...

Сексапил

Командирът на ротата нарежда на старшината: - За утре всички войници да си сменят ризите! - Това е невъзможно, господин капитан. - В армията няма невъзможни неща! - Но войниците имат само по една риза?! - Тогава нека ги сменят помежду си - пак ще бъдат сменени. Усмихни се, България! Времената се менят, а армиите по света, включително и нашата, определено имат по-красиво лице, откакто на служба се приемат и представителки на нежния пол. В публикувана във Великобритания класация по сексапил на дамите в униформи първи са румънките (виж стр. 17), следвани от рускини и полякини. И все пак мъжете под пагон са много повече, както и съпътстващите ги проблеми: Звъни телефонът на директора на военно училище: - Ваш курсант е задържан при опит за изнасилване. - При опит или при изнасилване? - При опит. - Това не е наш курсант.

Приятната Купа на Конфедерациите

Във футболно скучния месец юни традиционно се концентрираме около треньорски назначения, чистки на играчи, потенциални трансфери, лицензи и т.н. Благодарение на предстоящото Световно първенство в Бразилия през 2014 г. обаче можем да гледаме истински футбол, различен от съмнителните голови спектакли в контроли в турски и кипърски курорти и мултимилионните екзотични пътувания на грандовете в Азия и Северна Америка. Да, Купата на Конфедерациите – турнирът, организиран една година преди световно първенство в страната домакин, върви с всички негативи на комерсиалните турнири, а и звучи малко екзотично, пресилено дори. Но определено националните отбори, които са представени в тазгодишното издание, не подценяват участието си там. За това говорят съставите им – фаворитите Бразилия, Испания и Италия са с най-добрите си играчи и те не пестят сили на терена. Изразяването на радостта при отбелязването на голове също е показател за залога на състезанието. А пълните трибуни, например на...

Протестите ще върнат поне за малко политическата класа в час

/Поглед.инфо/ Безспорно днешните протести имат някои различия от предходните, но дълбоката мотивация остава сходна.

В офшорка ли се намират сметките на Плевнелиев?

/Поглед.инфо/ Господин Плевнелиев трябва да излезе днес и да каже истината. Интересно е и каква ще е реакцията на гражданските организации, които протестираха срещу новия председател на ДАНС. Трябва да се стигне до край в исканията за прозрачност. С тези думи журналистът Николай Бареков коментира новината на деня за откритите офшорни сметки на държавния глава Росен Плевнелиев в кипърски банки.

Иван Хиновски: Посоката за енергийни реформи е правилна

Иван Хиновски е председател на Българския енергиен форум. Той е бивш член на Съвета на директорите на НЕК, бивш експерт към парламентарната комисия по енергетика и бивш член на съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй”. Хиновски е първият управител на „Атоменергопроект”. - Г-н Хиновски, как ще коментирате заявените намерения на министър Драгомир Стойнев след срещата му с представители на енергийните дружества, да намали цената на тока с 5%? - Моментът е политически напрегнат и очевидно това правителство е твърдо решено да отвори всички резерви на отрасъла, така щото да облекчи хората. Начисляването на цената на електроенергията до потребителя е свързана с разходи на много дружества по веригата. Или простичко казано, тези разходи ще се преразглеждат и намаляват. Става въпрос за редукция на експлоатационни разходи, ремонтни, амортизации и др. Ще се преглежда прецизно структурата на всички харчове, на ценообразуващите елементи от електропроизводството – от изкопаването на...

Село опустело

Винаги съм се чудел на пенсионерите, които се бутат в градския транспорт, за да стигнат до Женския пазар или до някой магазин от веригата "Кауфланд", да речем. Питам се защо тези възрастни хора не си вдигнат шапките и не отидат да живеят в някое малко населено място, където динамиката на живот ще отговаря далеч повече на не особено високата им жизнена активност. Нали същите не спират да ни проглушават ушите, че един от най-големите плюсове на "онази" система бил, че всеки е можел да си купи апартамент в града и да си построи виличка на село. Сякаш в потвърждение на горните ми думи наскоро излезе една класация, според която у нас 96 процента от хората имали собствено жилище, а в "бедната" Швейцария собствениците на жилищни имоти били някакви си 5 на сто. Кой ли е по-щастлив и живее по-добре, си задавам логичния въпрос аз. Но нейсе, важното е, че и пенсионерите започнаха да влизат в крак с постиженията на модерното общество. Направо си го сторват буквално, като ги гледам как...

Манолова: Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс

Предварителна регистрация на избирателите, машинно гласуване вместо с бюлетина или наблюдение на отпечатването и разпространението на бюлетините, връщане на преференциалния вот и мажоритарния избор. Тези правила могат да залегнат в новия изборен закон. Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс заради големия брой предложения от граждански организации, коментира пред журналисти зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Вторник, 18 Юни 2013

Докато хората протестират на площадите, бизнеса тихомълком смазва правилните места, за да върви всичко по мед и масло.

Резултатът е следното разпореждане (razporezhdane_za_spirane.pdf (788K)), което задължава интернет доставчиците да започнат да филтрират достъпа до следния списък от домейни (spisak_stranici.pdf (68K)).

Днес хазарта, утре и други неща. На печелившите честито.

Анонимно писмо свързва Борисов, Доган и Цветан Василев в таен сценарий

В сайта worldtodaybg.com, както и в КРОСС, е публикувано анонимно писмо, в което се твърди, че назначението на Пеевски е планиран ход и резултат от сделка между Борисов и Доган. Въпреки че автентичността и достоверността на подобно анонимно писмо е повече от съмнителна, публикуваме съдържанието му като тема за размисъл.

Офшорлийкс: Тайфуни със славянски имена

Capture_2013-06-18_a_16.13.00

В публичното пространство се тиражират недостоверни инфомации за имена на богати българи в Offshoreleaks, база данни с офшорни фирми и техните собственици, публикувана от Международния консорциум за разследваща журналистика ICIJ.

В публикациите обаче се пропуска, че голяма част от наличните данни са публични и се намират на специално създаден за целта сайт на ICIJ.

Публични са около 2,5 млн записа от 10 офшорни юрисдикции: British Virgin Islands, Cayman Islands, Cook Islands, Singapore, Hong Kong, Samoa, Seychelles, Mauritius, Labuan и Malaysia. Информацията идва от следните офшорни фирми: Singapore-based Portcullis TrustNet and BVI-based Commonwealth Trust Limited (CTL). Част от данните за China, Hong Kong, Taiwan и Denmark още са в процес на обработка. Не се афишират лични данни и банкови сметки, които са на разположение на ICIJ.

Биволъ предлага на читателите си списък с всички имена с български окончания и програмата за отсяване на списъка от първичните данни, публикувани на сайта на ICIJ. Окончанията на имената са взети от Wikipedia. Към този списък са добавени и всички адреси на фирми, регистрирани в България. Разбираемо, по-голямата част от имената са на руски граждани, или такива от Украйна, Македония и Сърбия.

При първия повърностен преглед на данните не открихме известни публични личности и скандални фирми. Ето защо предлагаме на нашите читатели да допринесат за разкодирането на информацията в Offshoreleaks, като търсят, проучват и споделят наблюденията си на обща черна дъска. Ще публикуваме най-интересните разкрития с позоваване на авторите им.

Първичната база данни е тук.

Програмата за пресяване на имената с български суфикси е тук. Програмата е дело на наш читател, който не желае да бъде цитиран, но с когото редакцията е в контакт. 

Споделената черна дъска е тук.

Следва списъкът с имената и адресните регистрации в България. Списъкът ще се актуализира с постъпването на нови първични данни в сайта на ICIJ.

Пеевски не може да бъде нито депутат, нито магистрат

/Поглед.инфо/ Няма ясна процедура, по която парламентът избира или назначава различни длъжности, каза за БНР ръководителят на Правната програма на „Отворено общество" Иванка Иванова.

Орешарски да започне да се изживява като истински център на управлението

/Поглед.инфо/ За мен важното в момента е запазване на правителството и на политическата стабилност в страната.

Има хора, които ще се опитат да oкървавят протестите

/Поглед.инфо/ "Протестите са удобни за наркобизнеса, който предпочита политически хаос пред ясно изразеното "дясно" и "ляво". Това каза по ТВ 7 Петър Якимов от легия "Антимафия".

Разумна версия за нелепия избор на Пеевски

Още една възможна версия за светкавичния и странен избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Голяма част от фактите са от немското списание „Der Spiegel“. Защо беше това с Делян Пеевски? Тази седмица в Европейският парламент, Европейския съвет и Еврокомисията се обсъжда т.нар. Европейска наредба за разследване. Какво означава това?

Турция на мотор (1): От Гелиболу до Инеболу

От днес започваме една обиколка на Турция с мотора на Златомир. Днес ще се опитаме да стигнем от София до Синоп  – докъде ще стигнем? Ще видим :) Приятно четене:

Турция на мотор

част първа

От Гелиболу до Инеболу

 

Започвам естествено с

главните герои в това начинание

  • На първо място най-главният - вярната кобила Брус Лий дето този път лееееееко ми скъса нервите

Турция на мотор

   
  • Поли
 

Турция на мотор

  и разбира се
  • аз в най-характерната поза за тези десет дни - с прическа тип Айнщайн, безумен поглед и гледащ невярващо в картата

Турция на мотор

 

И ето кратката история в картинки...

Като всяка история по нашите земи, тя започва така...на маса

Турция на мотор

  Умуването тук е основно защо всичкият багаж дето сме го наизвадили за накачулване по мотора хич и не иска да знае, че трябва да влезе в трите куфара и една чанта дето сме му отредили. Тук некакъв тъмен балкански субект с гоуем корем гледа с мътен поглед резултата от обагажването на кобилата

Турция на мотор

  Сухата тренировка за къмпиране в стил мила родна пасторална картинка - опната палатка насред двор (главната сцена на всички снимки оттук нататък, останалото е фотошоп и крадени снимки от нета, не се залъгвайте!), маса с кибапча'ата и гордостта на съветската автомобилна индустрия - лек автомобил ВАЗ 21013, или иначе казано Жигула, при това бяла

Турция на мотор

Тръгването е традиционно среднощно! Изгрева посрещаме някъде по пътя между Пловдив и Хасково. До Свиленград – нищо интересно. Пием кафе, зареждаме и право към ГКПП Капитан Петко войвода към съседна

Гърция

По скучният и пуст гръцки път срещаме надъхана групичка български колоездачи (много им се кефя на такива, най-вече щото аз какъвто съм мързел никога няма да тръгна на такова педаловъртене! Затова съм и с мотор разбира се) Подминаваме някакви с нищо незапомнящи се гръцки градчета. Забавляваме се като се смеем на огромните табели за изход, които гърците са наболи на всяко кръстовище и са като за чичаци с 13 диоптъра! Прави впечатление, че за разлика от нас, у фалирала Гърция земеделските площи са засяти и се поливат обилно Има няма след час и половина лежерно мързеливо каране у лятната жега по гръцко сме вече в Турция, където пътя разбира се стана по-друскащ и жегата по-голяма... Гоним Кешан и Гелиболу откъдето ще се качим на някой ферибот за нанякъде на отсрещния бряг И тук са едни полета, едни посеви...мани, мани

Турция

Скоростта е колкото да не заспим и паднем от мотора, че с тея ограничения тука (апропо, оказа се, че турците са си оправили ограниченията за мотори и те в момента са съвсем човешки - магистрала 120, автомобилен път 110, обикновен път - 90, ама ние това го разбрахме към края на пътуването си естествено). Естествено и половината пътна мрежа традиционно се ремонтира, което на моменти е супер изнервящо...и прашно Между Кешан и Гелиболу от един баир се откри ето тази гледка

 Край Гелиболу (Галиполи) – Турция на мотор

    В първият момент се заблудих, че това са Дарданелите, които странно защо изплуваха отдясно вместо отляво, но бързо се светнах откъде точно минаваше пътя.  

На ферибота...

Малко отмора, глътка традиционен турски чай и малко хладен полъх, че като слязохме в

Чардак

на слънце показваше 46, а на сянка 36 градуса! Еееей го къде е мотора! Комай заема място точно колкото малка кола

Фериботът при Гелиболу (Галиполи) – Турция на мотор

...и изглежда като трансконтинентален лайнер От Чардак гонехме

посока Бандърма и Бурса

И от тази страна на Дарданелите си имат ремонти, да не повярваш...

Турция на мотор

  Започнаха да се появяват и наченки на някакви планини, които в тази жега си бяха като манна небесна - поне лъжеха окото, че нещо по-хладно се случва около нас... А пътя прав, прав, прав...та чак до хоризонта

Пътят за Бурса – Турция на мотор

  Колкото повече

наближавахме Бурса,

толкова по-читав ставаше пътя и толкова по-големи планините околовръст. Тук-таме започнахме да срещаме и леко странни и нетипични за нашите земи превозни средства като това например

Пътят за Бурса – Турция на мотор

  Гледката се разнообразяваше от надничащото зад хълмовете Мраморно море Ето такива са голяма част от турските "обикновени" междуградски пътища! На подобен път ограничението за скорост на мотори е станало вече 110 км/ч., скорост, която законово погледнато във БГ нямаме дори на магистрала

Пътят за Бурса – Турция на моторВ Турция горното не е магистрала, а национален път, означен с D-XXX. - бел.Ст.

    Бурса се оказа, че се е сдобила с чисто нова околовръстна магистрала! Някъде към 50-60 км истинска магистрала с по три платна плюс едно аварийно във всяка посока! С кисел привкус избутвам в съзнанието си аналогиите със вечно строящото се мизерно софийско околовръстно... Бурса в далечината... Прилича на София, но всичко е някак...по-голямо и по-мащабно- и околовръстното, и града, и планината зад града

Пътят за Бурса – Турция на мотор

 

B град Йенишехир,

където трябваше поради някакви мои приумици да кривнем от главния път и да сечем по някакъв пряк незнаен през планините се набихме по някакви странно изглеждащи сокаци... След няколко почетни обиколки на Йенишехир, докато налучкаме точната отбивка, хващаме път като слънце в посока планините! Е, лявата му част е малко ремонтираща си, но кой го брига лявата част като ние си се движехме в дясната

Край Йенишехир – Турция на мотор

  ...докато не настана часът на истината - тесен, друскащ стар път катереше нагоре в планината, а по него пъплеха със скоростта на престарял охлюв традиционно претоварените турски камиони

Камион – Край Йенишехир – Турция на мотор

  Асфалтът традиционно на места направо си го нямаше! Беше се оттекъл при жегите и оставил само едрите камъчета, които доста неприятно мяткаха задницата на мотора на места, а на места превозните средства пред нас направо ни засипваха... Мисля, че тук някъде коварно камъче ми строши фара, което беше и първото нещо дало фира по мотора за това пътуване...

 Път – Край Йенишехир – Турция на мотор

    Гледката тъй да се каже започна да придобива вид на изглед. Много мразя скучни и еднообразни пътища, а след с нищо незапомнящите се 700-800 км за деня до тук, просто жадувах за малко зеленинка, хладен повей и повечко завои. Естествено след всичкото това друскане нямаше как да се разминем без спиране за наместване на багажа Мдааа...тук оглеждам критично щета номер две по мотора за това пътуване - поради тежестта или поради не знам и аз какво стойките на куфарите бяха "виснали" и натиснали задния спойлер, съответно му бяха спукали ушите на закрепване към рамата, а като бонус имаше и една прилично голяма пукнатина в лявата част на опашката встрани от фара

Път – Турция на мотор

    Свечеряваше се... Пътя освен смотан и тесен, стана и натоварен. За сметка на това гледките към долината бяха разкошни   Най-накрая след дълго митарстване по разни пътчета и пътченца, излязохме на "царския" път! Вече ни беше пределно ясно, че набелязаната крайна точка за деня - град Сафранболу си остава цел недостижима Около 22 часа слязохме от магистралата Истанбул-Анкара в първият ни попаднал град и така се озовахме в града с трудното за произнасяне име

Дюздже

и се набихме право на мегдана в едноименният хотел "Дюздже" Нямахме никакви сили да обърнем внимание на мястото, в което сме попаднали, но за сметка на това на сутринта, когато бодри и отпочинали занапускахме града, се оказа, че сме попаднали в немалък и доста спретнат и подреден град. Отново, макар и за кратко, подгонихме магистралата, където се озъртахме за отбивка за град Гереде.

Целта ни беше Гереде, Карабюк,

така бленуваният през вчерашния ден Сафранболу, след което на Амасра трябваше да излезем на Черно море Ей, такива пътища много обичам - макар и сами по себе си скучни - дълги, прави, с перфектна настилка чааааак до безкрая

 Път – край Дюздже – Турция на мотор

  Тея хора, всеки път, когато ходя в Турция, се убеждавам, че извършват уникално пътно строителство - все нещо се разширява, преасфалтира, копат се тунели, строят се мостове... И то надали е с еврофондове...

Тунел – край Дюздже – Турция на мотор

   

Карабюк -

смотан, прашен индустриален град... Но за сметка на това университета им (и прилежащите му площи) беше като слънце! Именно оттук започна да ни прави впечатлението старанието (или не знам какво точно) на турците към университетите в градовете, през които минахме - такова внимание и старание към всеки детайл, че да ти е драго да учиш си мисля...

Карабюк – Турция на мотор

 

Тук някъде се появи технически проблем номер три за това пътуване - нагорялата бушониера... Казано иначе- бушоните ми се стапяха от нещо... Започнах да карам без светлини, за да не се запалим някъде! Реално фарът си ми беше най-големият консуматор на ток! Ма пък е красиво, мамка му! Може ли човек при таквиз природни красоти да си трови нервите с някакви си стопени бушончета...

Турция на мотор

      И тъй като сме пишман мотористи... И тъй като още в самото начало се разбрахме, че при нас всичко се свежда до сядането на маса и фотошоп и теглене на локуми за заблуда на врага, поседнахме в ей това крайпътно заведение! Ми така де- време беше за обяд... За никъде не бързахме! Цялото време беше пред нас!

Ресторант – Турция на мотор

  Гледката от масата ни

Планини – Турция на мотор

  Час по-късно

излязохме на Черно море!

Предстоеше ни каране по крайбрежието му в следващите 600-700 км... Но...първо ни предстоеше главозамайващото спускане в Амасра! Който е бил по тези земи знае за уникално стръмните и остри завои на влизане и излизане в града! Направо имах чувството, че ще се прекатурим през кормилото

Амасра

се оказа добро попадение.... Хубаво крайбрежно градче със съответната гръцка история и добра съвременна визия

Амасра – Турция на мотор

    Естествено по-голяма част от времето ни в Амасра отново изкарваме "на маса", щотооо "muskarac bez trbuha je kao nebo bez zvijezda"

Амасра – Турция на мотор

  Всъщност, времето, което си бяхме отделили за размотаване и зяпане из Амасра, го усвоихме в приятни разговори с един австралиец от турски произход (или австралийски турчин ако щете) - изключително приятен и забавен човек! В крайна сметка логиката ни беше, че Амасра си е все тук и ще дойдем догодина да я разгледаме по-подробно, ама човекът повече я го видим някъде, я не.... Не, че нещо, ама Сидни е маааалко далеч от наше село... На паркинга, където бяхме оставили мотора се заприказвахме с човекът там за каски, мотори, откъде сме, закъде сме...стандартните работи. И тъй като стрелката на бензина беше отчайващо клюмнала и не помръдваше, реших да се осведомя къде по пътя ни има бензиностанция, че не ми се връщаше обратно да зареждаме и човекът каза "кърк" и аз викам на Поли "Ееее, човекот казА седем-осем килиметъра", щото отде да знам колко точно е това "кърк" ама не ми се видя да е много далеч... Щото преди това като го питахме колко часа е пътя до Синоп ни отговори "ейт" показвайки седем пръста, та значи тук всичко беше относително с две думи.... Тук караме

по пътя за Синоп,

а аз вместо да се любувам на гледката усилено се мъча да съзра въпросната бензинджийница и се моля мотора да не угасне на някой стръмен баир нагоре (а такива тук дал Господ), че нямаше да мога да го удържа така натоварен и можеше набързо да отидем при рибите в морето. Кой да ти каже, че "кърк" било 40 километра и че до Синоп наистина се пътува 8 часа щото пътя е такъв

Път – Турция на мотор

    и преобладаващо такъв

Път – Турция на мотор

  Тази част от

турското черноморие

се оказа наистина много дива! Пътчето се виеше по безкрайни баири като в общи линии повтаряше едно и също - стръмно изкачване с много остри завои, последващо от още по-стръмно спускане с още повече завои докато слезеше при някое от немногото селца в дерето на някоя река и отново нагоре към следващото селце след десетина километра... В общи линии планините си бяха сериозни и на места направо си влизаха във водата, а пътя беше изкопан някакси в склона Слънцето лека полека вървеше към залез, което не вещаеше нищо добро за нас! Нещо не се виждах да замръкнем по тея чукари, където дори място за палатка реално беше трудно да се намери! А споменах ли, че криво ляво стигнахме до заветното село с бензиностанция (и то не една, а две!)? Споменах? А споменах ли, че тук открихме и технически проблем номер четири - осветлението на таблото беше дало фира... За сметка на това пътя се минаваше през приказни места - гора, планина и море - три в едно - неочаквано добра комбинация с почти нулевото движение! Е, на места имаше участъци в ремонт и (твърде) много неравности), ноооо... си струваше

 Път – Турция на мотор

  Та... Тук и отбелязахме и проблем номер 5 - сцепеният на няколко места преден спойлер - явно друскавиците по пътя му дойдоха малко в повече Мен естествено никой не беше в състояние да ми наруши душевното спокойствие, пък камо ли някакъв си спукан спойлер... Така като се замисля май голяма част от пътуването прекарах именно в подобни занимания - изпускайки кълба дим, докато се зверя в картата на Турция и гледайки объркано и озадачено, щото туй дето е еееей тук по картата се оказваше в най-добрия случай на половин ден каране! Ееееей, ма много голяма тая Турция бре!

Край Черно море – Турция на мотор

    Пътят отново взе да придобива вид и изглед на археологически разкопки, а слънцето вече направо си беше залязло

Край Черно море – Турция на мотор

  А уеуеееее, ма колко бързо караме не е истина :lol: Това не е снимка от онея скъпите, снимани с полицейска камера....Споко! Логично, на първото изпречило ни се по-читаво населено място – в случая градчето

Инеболу

се бухнахме в първият ни се изпречил пансион/хотел/хостел или нещо ставащо за спане, щото така и не мога да определя какво точно беше мястото, в което спахме, но беше чисто...и тихо...и с тротоар, на който необезпокояван да си паркирам мотора [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   Те такава беше гледката от терасата ни

Инеболу на Черно море – Турция на мотор

  Отделихме един час на градчето и по светло. Приятно място се оказа, наистина! След като решихме, че повече няма какво да правим тук, а и нямаше къде едно кафе да изпие човек (все пак беше неделя сутрин),

отново хванахме пътя

А пътят беше пуст и следващ бреговата линия. Естествено, тъй като лайтмотива на пътуването ни беше да се местим от маса на маса, не пропуснахме след "цели" 20 км каране да спрем в центъра на някакво доста китно селце да наваксаме с кафето

Кафене край Черно море – Турция на мотор

  Но...път ни чакаше. А той пък взе, че зачезна от брега и дръпна навътре сред зелените хълмове В интерес на истината карахме точно един ден след някакви грандиозни дъждове, които на много места бяха отнесли де що има нещо по пътя им! На много места пътя беше заринат с кал, пръст и дървета, имаше изровени павета по улиците, съборени мостове и всякаква друга гадост. В първият момент си помислих, че това е поредният ремонт, нооо....всичкият този камънак водата си го беше довлякла отнякъде си. Водата беше все още буйна и сърдита

Порой – Турция на мотор

Именно водата, която беше отнесла някакъв мост, беше и причинната да ни отклонят от главният път за Синоп по ей това пътче виещо се насред горите тилилейски

Път – Турция на мотор

  Малко беше изнервящо тясно и с нулева видимост по завоите, но за сметка на това какви гледки откриваше само... Слава Богу, най-накрая излязохме на царския път Синоп-Самсун-Трабзон... Вече наистина ми се щеше да покарам малко на пета, по широк, равен и бърз път.... Очаквайте продължението Автор: Златомир Попов Снимки: авторът   Други разкази, свързани с [geo_mashup_category_name map_cat="1906"] – на картата: [geo_mashup_map height="450" width="570" zoom="auto" map_content="global" map_cat="1906" auto_info_open="false" marker_select_highlight="true" marker_select_center="true"]

Осем пострадали при сблъсъци пред централата на “Атака”

Осем души пострадаха при снощните сблъсъци между симпатизанти на "Атака" и протестиращи. Един е арестуван, съобщи БНР. Седем часа продължиха антиправителствените демонстрации в София, в които се включиха над 10 000 души.

Биволъ: Нескопосен фалшификат срещу Плевнелиев оголи деградацията на българските медии

Късно снощи в сайта с гръмкото име silnabulgaria.com беше публикуван текст, в който се твърди, че Плевнелиев имал офшорки в Кипър, в които криел 1 млн. лева. В текста има позовавания на Offshoreleaks и са приложени три pdf файла, които били доказателство за написаното. Почти веднага това беше препечатано от варненския сайт Афера (според бившия собственик Данов, сайтът е 50% собственост на престъпната групировка ТИМ). Днес вече пълзи по контролираните от Делян Пеевски пропагандни клоаки. Междувременно публикацията изчезна от сайта, където се появи първоначално, заедно с приложените документи, но Google помни.

Разкриха милиони на Плевнелиев в офшорни зони

/Поглед.инфо/ Росен Плевнелиев притежава огромни суми в офшорни сметки в Кипър. Това стана ясно късно снощи след като бяха публикувани факсимилета от документи, включително и личният му паспорт.

Стоящият човек - нова форма на протеста в Истанбул

Стоящият човек - нова форма на протеста в Истанбул

8 души са пострадали при сблъсъци пред централата на Атака

8 души са пострадали при сблъсъци пред централата на Атака

Българското общество се безпокои за върховенството на закона

Българското общество се безпокои за върховенството на закона

Съдът в Гърция: Държавните медии да се пуснат

Съдът в Гърция: Държавните медии да се пуснат

Турските юристи и лекари искат международна намеса за полицейското насилие

Турските юристи и лекари искат международна намеса за полицейското насилие

Защо Ердоган не схваща за какво става дума

Защо Ердоган не схваща за какво става дума

Станишев е закачен като куче за каишка, действията му нямат логично обяснение

/Поглед.инфо/ Без да премахнем куклите и кукловодите, не става. Това заяви пред bTV лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева.

Повярвайте на Местан ( поне веднъж)

Гледах и най-вече слушах интервюто по БНТ на дубльора на Ахмед Доган, назначения от него за шеф на ДПС Лютви Местан и ми дожаля за човека толкова, че ми се прииска на тази дуплика в политиката да вметна една реплика в политическия си коментар.

Вече защитих от провокативни посегателства забележителната фигура на Делян Пеевски, който в никак случай не бива да напуска скоро публичността, ако искаме да имаме обединяващ дразнител за гражданското общество. Сега съм готов да застана и на страната на официалния му партиен ментор Местан, пък дано да чуе и неофициалният му началник Доган.

В интервюто си Местан искрено се оплака, че му се присмели на една пресконференция, когато декларирал, че не познава мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка ( КТБ) Цветан Василев.

Не е честно да му се подсмихват!

Аз вярвам на г-н Местан. Напълно в реда на нещата е да не познаваш началник, който работи няколко етажа над парламентарната работилница, където изпълняват поръчките му.

Началникът си има отделен асансьор към скъпия офис, който го отделя от потните труженици в подземието на политиката, които се чудят как да изпълнят неизпълнимите нареждания- като това, да „продадат” на българската публика Пеевски като херувим с челичена воля за бора с престъпността.

Тружениците се опитаха да предизвикат инфаркт сред престъпността, с очакването тя да се парализира само от снимката на Пеевски. Вместо това разгневиха народа и разочароваха мутрите заради краткия валс на техния събрат на ДАНСинга

Почти съм убеден например, че и Цветан Василев не познава лично Владимир Владимирович Путин ( което не значи, че не носи снимката му до сърцето си). Владимир Владимирович е твърде зает да въвежда ред в по-важни провинции на империята му, като Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, за да се занимава персонално с някакъв си наместник в някакъв си Булгаристан.

Друга класа е Станишев. Макар Местан да е важен в Булгаристан и в днешно време да му е началник в коалиционния партер (или бартер, изберете българското!), Станишев е по-близо до началството от Кремъл. Той се познава (от)лично с Владимир Владимирович. Беше поканен от него чак във вилата му в Сочи, където самодържецът ясно му посочи къде е мястото на премиера на Булгаристан, карайки го да чака с часове в предверието на височайшия си кабинет докато си свърши по-важната работа по време на почивката в резиденцията си.

Както се вижда, личното познанство не е ключ към обяснението за унижението, на което един политик е готов, за да оцелява.

Да не говорим, че по правилата на мафията, от която болшевиките са се учили на конспиративност, отделните звена и босове не трябва да се познават, за да се намали риска от цялостен провал при частичен срив на системата.

Пловдив протестира против назначения областен управител

/Поглед.инфо/ Десетки пловдивчани се събраха да протестират за втора поредна сутрин срещу встъпването в длъжност на областния управител Венцислав Каймаканов.

Процедурни хватки: Нямало решение на НС за прекратяване мандата на Пеевски

/Поглед.инфо/ Статутът на Делян Пеевски като член на 42-ото Народно събрание е въпрос на Конституция и от тази гледна точка бих искал да поставим точка на спекулациите.

Готова ли е най-сетне властта за нов Изборен кодекс?

Коментар на участник в протестите: "Парламентът да седи там. Затова е изпратен, мамка им, и да промени Изборния кодекс, но само с широко обсъждане, и всеки ден протестиращите и НПО-та - по комисиите в парламента, докато не се стигне до текст, после - бой по главите да го гласуват - 100 % мнозинство, мамка им, и да се запомни кой е бил против. 34 препоръки имаха от ОССЕ за нашия Изборен кодекс, 34!!!"

Ние си прочетохме урока с номинацията на Пеевски - повече право на грешки нямаме

/Поглед.инфо/ "Номинацията на Делян Пеевски е тежък урок за нас и за цялата политическа класа. Не говоря за личните му качества.

Социалистите от Ковачевци искат главата на Станишев

/Поглед.инфо/ Общинският съвет на БСП в Ковачевци иска оставката на лидера на партията Сергей Станишев, но твърдо застава зад премиера Пламен Орешарски. Това съобщи общинският председател на столетницата Венцислав Тодоров.

Партийната организация на Първанов иска оставката на Станишев

/Поглед.инфо/ Оставката на Станишев искат социалистите от родното село на Георги Първанов. Бившият президент членува в местната организация на БСП. Очаква се и той да гласува "За" поставката на лидера.

ДПС няма претенции и амбиции

/Поглед.инфо/ ДПС няма претенции и амбиции. Ние не се чувстваме като партия, която е в управленска коалиция. Това заяви пред БНТ лидерът на ДПС Лютви Местан. Ние сме партия, която подкрепя кабинета "Орешарски", добави Местан.

“Казусът Пеевски” е римейк на “по-добре танковете да дойдат”

Изваждането на показ на Пеевски се доказа като неволна услуга в полза на гражданското общество чрез такъв мастит обединяващ детонатор на протестите. Тя обаче не е без прецедент в новата ни история.

Участваме в повторение на случая с фразата „По-добре танковете да дойдат”, произнесена от Петър Младенов малко след като БКП си свали началника Тодор Живков със самочувствието, че ще може да контролира напълно последиците- твърде дълго и без съпротива бяха управлявали, поради което си бяха повярвали, че всичко им е позволено.

Обществото беше чувствително през онази 1989-та по въпроса за танковете. Те бяха символ на съветската бруталност, която газеше със стоманени вериги народи, дръзнали да поискат комунизъм с „човешко лице”. В този смисъл др. Петър Младенов импулсивно, но категорично бръкна в ранената психика на българите, които тогава още не знаеха, че близо четвърт век по-късно ще допуснат да бъдат управлявани от „патриотизъм” със съветско лице.

Натрупания гняв от абсурдите направи от Пеевски нещо като танк, насъскан да мачка, на чийто път обаче се изправиха гражданите- почти като онзи китайски самотник от знаменитата снимка на протестиращ, застанал пред танкова колона, изпратена да смаже порива към свобода на площад Тянанмън в Пекин на 3-ти срещу 4-ти юни 1989 г.

Ако продължа още малко аналогията, днешното управление на „патриотите” със съветско лице събуди истинския български патриотизъм. Реших да проверя дали го има. Застанах с лозунга „Свобода или СССР” пред паметника на съветската окупация в центъра на София край шествието на демонстрантите и той получи хиляди адмирации.

Толкова голям митинг срещу основополагащия символ на нашата мълчалива благосклонност към лъжата над главите ни не бях виждал. За което благодаря на организаторите от Позитано и от сараите на Доган, които с решаващата кворумна подкрепа на „патриота” със съветско лице, лицето Сидеров, направиха възможно да се обединим и да си върнем вярата в масовата съпротива срещу натрапеното ни робско търпение спрямо корените на злото в днешна България.

Защото все повече хора показват, че разбират същината на избора между свободата и СССР (Синдрома на Силовия Социалистически Реваншизъм).

Пътеводител на политическия оптимист

В България „мъдростта“ на циника винаги ще е по-голяма от плахия оптимизъм на неговия противоположен образ. След един от най-контролираните и грозни преходи в Източна Европа няма как да е другояче. Затова и в момента всяка конспиративна теория продължава да има привидна стойност, лесно пасва на съвременната ни история.

Управляващите все повече и повече осъзнават, че те не са господари

/Поглед.инфо/ В настоящата ситуация има два пътя - пътят на новите избори, които вероятно идват, и пътят на разума. Това коментира пред Нова телевизия социологът Кольо Колев. Навън са всички хора, които искат избори, каза още Колев, предвиждайки политическа дестабилизация и нови избори.

Шистовият газов бум в САЩ е неустойчив

Добивът на шистов газ е една от най-емоционалните теми в момента, твърди австрийският консервативен всекидневник "Ди пресе". Еколози, консултативни фирми и енергийни концерни се надпреварват да представят изследвания и доклади на тази тема. В зависимост от това кой ги заплаща те са кой от кого по-противоречиви: едните възхваляват настъпването на ерата на евтиния газ, другите края на света, трети подклаждат покачването на акциите, за да противодействат на финансовата криза. Все повече експерти са на мнение, че ако се абстрахираме от изкуствено създаваната масова психоза, бъдещето на американския енергиен бум е доста нереалистично. Една от основните причини е много по-бързото изчерпване на запасите от първоначално предвиденото. Само 5 месеца след началото на разработването на дадено находище продукцията спада наполовина. След две години добивът спада до една пета. По този начин доста бързо се затваря цикълът, в който добивът на шистов газ може да бъде рентабилен. Сами по себе си...

"добрите, лошите и грозните" - заглавие на класически уестърн


нека да не създаваме разделения определяйки протеста като на "знаещите, можещите и красивите". нямаме абсолютно никаква сметка от подобно разделение, защото е лесно да се почувстваш "незнаещ, неможещ и грозен". особено "красиви" ме смущава. окей, тук там има и такива, ама чак пък такава красота да се шири, не забелязвам. 
и нека да не отделяме хората с леви убеждения, които са на площада като узурпираме протеста като "новото дясно", те в момента са сираци:))) 
новото дясно ще трябва доста да се потруди за да се случи. на този етап е мокър сън, който сънуваме на площада. 
по-важното е да не се отстъпва, а тези, които имат инструментите да възстановят "новото" дясно, защото не можем да се заблуждаваме, че те не са изобщо нови, за пореден път да разберат, че за пореден път имат шанс да поведат народа в правилна посока, и дано за пореден път да не го издънят. 
уви, това е доста по-вероятно.

Преглед на печата - 18 юни

/Поглед.инфо/ Срив на чуждите инвестиции с 60% за първите четири месеца на годината

Варени картофки и варени яйчица на салатка

Продукти за 4 порции:
500г пресни малки картофки
4 варени яйчица
зелени перца лук
2- 3с.л. зехтин
половин връзка копър
сокът от половин лимон
сол
сирене за поръсване
200г обезкостени маслини

Приготвяне:
Картофките се почистват и измиват. Варят се в подсолена вода. Зелените перца лук се измиват и режат на малки колелца. Копърът се измива и надребнява. Сварените картофки се охлаждат. Белят се и режат на кубченца. Слагат се в пластмасов съд. Зехтинът и лимоновият сок се наливат в купичка. Разбиват се с бъркалка. Добавя се сол. С дресинга се полива салатата. Поръсва се лук и копър. Яйчицата трябва да са твърдо сварени. Рендосват се. Добавят се при картофите. Салатата се обърква. Слага се в хладилник. Поднася се в купички на столче. Порциите се поръсват с настъргано сирене. По средата се аранжират обезкостени маслини.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Орешарски може без двете партии, но те без него не могат!

/Поглед.инфо/ "Протестират срещу правителството на Пламен Орешарски. Демонстрациите започнаха с основание – като протест срещу политическия непотизъм. Пеевски се отказа. Не и протестиращите", пише в блога си евродепутатът Ивайло Калфин.

Източници потвърдиха, че изборите ще бъдат касирани

/Поглед.инфо/ Няколко изключително сериозни източника потвърдиха, че изборите ще бъдат касирани.

Писанчев ли ще поеме ДАНС?

/Поглед.инфо/ Временно изпълняващият длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев заяви, че може да поеме поста председател на агенцията, но това е само една възможност.

Нямало проблем Пеевски да се върне в парламента

/Поглед.инфо/ Ние ще внесем проект за решение на 42-то НС за създаване на Проектна комисия за изработването на Изборен кодекс. Сегашно действащият ИК е несъстоятелен. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция.

Взеха държавните пари от Кооперативна банка

/Поглед.инфо/ Министър-председателят Пламен Орешарски вади парите на държавата от Корпоративна търговска банка.

Станишев обезличава структурите на партията - Пловдив на бунт!

/Поглед.инфо/ На Председателския съвет на БСП, свикан спешно тази вечер, червените в Пловдив излязоха с декларация към националния си лидер Сергей Станишев и към Изпълнителното бюро на столетницата. На заседанието всички членове и депутатите от 16-и и 17-и МИР дадоха ултиматум към централното ръководство, че искат областния управител Венцислав Каймаканов да бъде сменен.

а след #дансwithme накъде?

много хора са скептични "е какво, ще свалим тези, ще направим избори и пак ще изберем същите". разбирам ги. обезверени са. дори на протестите не идват. четат вестници, гледат телевизия. мрънкат. промяна, обаче е възможна. и тя няма да дойде от другаде, освен от нас. и съм сигурна, че след тези ...

Орешарски на конци

zx450y250_2081578Министър-председателят Пламен Орешарски прави все по-странни и нелогични движения. Този път дори няма старание да се прикрият въжетата, с които се управляват куклите на конци. Това ражда освен срамно-комични ситуации за самия премиер, така и непредвидимост за управлението на държавата – правителството може да падне след 5 минути, но може и да изкара пълен мандат. Задкулисието вече не се съобразява с елементарната политическа логика. Тече пренареждане.

Държавата е като закрит държавен завод, който не произвежда нищо, но все още представлява интерес, тъй като има какво да се плячкосва. Официално имотът си има ограда. Неофициално едните мутри са се разбрали с другите мутри кой да открадне желязото, кой – тухлите. Официално обектът си има пазач, даже са го нарекли министър-председател. Неофициално той нито пази, нито иска да опази нещо. От Пламен Орешарски нищо не зависи – знае го и той, знаем го и ние.

Това отдавна си е мое

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС определено е най-яркият скандал и като такъв той успя да отклони вниманието от ускореното превземане на ключови позиции и изпълзяването на разни олигархични схеми. Премиерът назначи 17 заместник-министри и 9 областни управители. В близките дни се очакват и останалите. Голяма част от тези хора се завръщат на работните си места след един мандат пауза. Абсолютно същите хора на абсолютно същите места.

Само три примера: Бюрхан Абазов, замесен в скандални продажби на държавни имоти в защитени територии по морето, отново ще бъде заместник на земеделския министър. Чавдар Георгиев отново ще бъде втори в министерството на екологията, след като негов подпис стана една от причините Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България във връзка с Общия устройствен план на Царево. А Анна Янева, дясната ръка на Румен Овчаров, отново ще ръководи енергетиката.

Всички тези назначения са направени с подписа на Пламен Орешарски, но нито едно от тях не е негов избор. Дори министрите не са имали правото сами да посочат своите заместници. Тази привилегия е запазена единствено за централите на БСП и ДПС. Няма политическа логика двете партии да предложат лица, които са очевадно свързани с конкретни олигарси. Няма политическа логика и областните управители на Пловдив и Варна да са излъчени от ДПС. Няма логика, но няма и премиер, който да обясни тези назначения.

Не бях аз…

Бягството от отговорност е на път да се превърне в етикет на това правителство. Случаят с Пеевски е показателен. Предложението било лично на премиера Орешарски. После се оказа, че било на двете партии – БСП и ДПС. А кой го е предложил на двете партии? Кой е поискал изборът му да е под формата на блицкриг? Дори изразената готовност за избор на нов шеф на ДАНС идва от нищото. Пеевски бил готов за това, премиерът пък одобрявал. Червени депутати пишат във Фейсбук, че се срамуват, но иначе гласуваха за този избор. Отдавна български политици не са изглеждали толкова жалки. Засега единственият печеливш е Георги Първанов, чието триумфално завръщане на „Позитано“ изглежда само въпрос на време.

Колкото повече Пламен Орешарски се държи като отсъстващ, толкова повече безобразия ще се случват и толкова по-нестабилна ще става държавата. Елементарната логика изисква той да си пожелае повече власт. И повече да зависи от него. Все пак лицето и подписът му стоят зад всяко действие на правителството. В противен случай той би трябвало да пожелае успех на БСП и ДПС и да си тръгне.

Орешарски обаче не демонстрира неудобство от ролята си на подписвач на решения. Не демонстрира и срам от това, което се случва. Засега ролята на отсъстващ му помага, защото многохилядните протести не се фокусират лично срещу него. Но преди да е побързал да се зарадва на това, някой трябва да му каже, че задкулисието много по-лесно ще пожертва него, отколкото някого от доказаните анонимни схемаджии, които сега го принуждават да назначава.

DW

снимка: Анелия Николова, Дневник

Няколко хитринки за запомнящо се видео

video_socialEvo

 

 Няколко хитринки за запомнящо се видео

Продължаваме със следващата стъпка от чек листа за страхотно видео: писането на сценарий. Няма да ви развиваме теории. Има много. В тази статия ще посочим няколко дребни, но ключови елемента, които ще направят вашето видео професионално, атрактивно и запомнящо се.

 Видеото има силата да представи вашия бизнес за 60 секунди. Това може да се случи, когато отделите време за качествен сценарий. Мислите, че е сложно? Добре, признаваме: сложно е, но пък точно за това ние ще ви помогнем :) .

Кратък сценарий. Дължината на вашия сценарий зависи от аудиторията, през която ще показвате видеото. При всички положения обаче ще го качите в Youtube. Ако искате да задържите вниманието на потенциалните си клиенти, помислете за най-краткия вариант на вашата идея. Въпреки че обичаме идеите си, не е нужно да ги представяме в детайли.

Важното послание: в първите 40 секунди. Обобщете посланието от цялото си видео в едно изречение и го кажете в самото начало. Това насочва клиентите ви към същността и ги концентрира.

Директно говорене. Какво казвате с вашето видео? Не използвайте дълги словосъчетания и не философствайте много. Целта на видеото е да бъдете разбрани. Говорете директно. След като потенциалният ви клиент гледа видеото, не трябва да остава с въпроса: „Какво искат да ми кажат?“, а да е наясно: „Те ми казаха!“. Не губете времето, за да припомняте на аудиторията си неща, които те вече знаят. Фокусирайте се върху това, което казвате за себе си с цел да спечелите тяхното доверие. Както често обичаме да казваме: кратко, точно и ясно.

Точно звучене. С какъв тон говорите на аудиторията си? Съветвате ли ги? Назидавате ли ги? Споделяте ли? За да определите точния тон, е нужно да имате добра и ясна представа на кого говорите. Ако вашите клиенти имат нужда от съвет, а вие ги поучавате, бързо ще изгубите вниманието им. Напишете си в едно изречение какво точно казвате с видеото си и как искате да постъпи зрителя след като го гледа: да коментира, да купи, да препоръча.

Истории, истории, истории. Историите са един от най-силните подходи за атрактивност, запомняне и идентифициране. Обикновено решавате някакъв проблем. Опишете го така, за да е възможно най-близък до предварително проучените ви потенциални клиенти.

 Имате ли още идеи за атрактивно видео? Споделете ги с нас!

 

Екипът на Media start подготвя още много теми, свързани с видео маркетинга. Тепърва предстои да навлизаме в дълбочините на видео маркетинга. Ще търсим отговори на много въпроси. Как да подготвите съдържанието за видеата си? Как да включите маркетинга с видеа в цялостната си комуникационна стратегия? Кои са добрите и лошите практики при създаването на видеа? Кои са задължителните елементи на доброто видео? Как протичат процесите около създаването на качественото видео? Какво е поредица от маркетингови видеа и как да я планирате? Как да оптимизирате видеото си? Коя е тайната зад вирусните видеа?

Темите не задаваме само ние, очакваме ги и от вас. Ако има нещо, свързано с видео маркетинга, което искате да прочетете, или имате конкретен казус, питайте и споделяйте. Заедно ще търсим отговорите.

Още статии от поредицата:

Как да изградите концепцията за страхотно видео

За маркетолози: Чек лист за страхотно видео (част 2)

За маркетолози: Чек лист за страхотно видео
Видеото – неоспорим маркетингов инструмент
Как да включите видео в маркетинговата си стратегия?
Как да почерпите идеи за своите видеа?
Последни тенденции за социалното видео

Най-новият таблет Iconia A1 на Acer с рекордни стартови продажби

Най-новият таблет Iconia A1 на Acer с рекордни стартови продажби

Най-новият таблет Iconia A1 на Acer с рекордни стартови продажби

Най-новият таблет на Acer Iconia A1 постави рекорд по стартови продажби в България. Още преди появата си на нашия пазар устройството предизвика изключителен интерес. Седмица след пускането му в магазинната мрежа Iconia A1 бележи знаменитите над 500 продадени броя, което е абсолютен рекорд за таблет Acer.

След официалната му премиера в Ню Йорк, интересът на локално ниво нарасна. Представянето на Iconia A1 в България привлече вниманието на водещи медии и журналисти, които не пропуснаха да го споделят със своите читатели. Търсенето се повиши, а началните рекордни продажби доказват наложеното му определение на съвършено балансиран таблет.

Iconia A1 е първият първият компактен и пълнофункционален 20,1-сантиметров (7.9“) таблет на Acer. Определян като идеалния спътник в ежедневието, той е подходящ за модерните хора, авантюристите, дигиталните ентусиасти и заетите, винаги в движение, мениджъри. Има красив дизайн и тънък профил. Това го прави удобен за ползване с една ръка и позволява лесно да се събере в дамска чанта. Новият Acer Iconia A1 предоставя на хората забавление и свързаност с плавната и бърза навигация. Сърфирането в интернет и възпроизвеждането на мултимедия стават мигновено благодарение на бързия четириядрен процесор.

Основните качества, които го правят предпочитания таблет са:

• С елегантния дизайн и тънъкия профил той е идеален за работа само с една ръка.

• Четириядрен процесор за мигновенно възпроизвеждане на всякакво съдържание.

• Живи и детайлни изображения на 20,1–сантиметровия екран (7,9 “) с LED подсветка, IPS технология и 5-мегапикселова камера.

• 7-часовият живот на батерията е необходимост, която той притежава.

Допълнителните функции, които Iconia A1 предоставя на потребителите, го правят предпочитан и желан от клиентите. Навигацията на таблета е изключително бърза, благодарение на Acer Touch WakeApp. С него потребителите преминават директно от спящ режим към любимото им приложение само с едно движение на пръстите. Също така могат да настройват жестовете, за да пропускат търсенето из менютата и директно да стартират избраното от тях приложение.

Двете камери, с които разполага Iconia A1, дават свобода на потребителите да записват вдъхновяващи моменти със задната камера и да се наслаждават на видео разговори с предната. С приложението Acer Life Image притежателите на Iconia A1 улавят и споделят моменти, които превръщат в красиви блог истории и споделят с когото пожелаят.

 

 

7-инчовият Fonepad на ASUS – таблет и телефон на конкурентна цена

Fonepad_Champagne_Gold_03

7-инчовият Fonepad™ на ASUS предлага перфектното съчетание на таблет и телефон на конкурентна ценаСъвременните смартфони се използват все по-малко за разговори и все повече за работа и забавления, като в тези случаи размерът на екрана става от съществено значение. ASUS Fonepad е идеалното устройство за всички, които имат нужда от постоянна телефонна връзка, но в същото време искат да се възползват от предимствата на работа и забавление на голям екран само с едно устройство. Fonepad на ASUS обединява в едно 7-инчов таблет и смартфон, а в допълнение се предлага и на конкурентна цена – за България цената на устройството с 16GB е 459 лева. Задвижван от новия процесор Intel® Atom Z2420 с Android 4.1, Fonepad притежава HD дисплей с IPS технология за широк зрителен ъгъл и жива картина.

 Прекрасен алуминиев корпус и процесор Intel® Atom™

ASUS Fonepad е удобен и компактен таблет с алуминиев корпус, който може удобно да бъде държан с една ръка, тъй като теглото му е едва 340 грама, а профилът – 10,4 мм. С последния Intel® Atom Z2420 процесор с пълна Android съвместимост, Fonepad притежава перфектен баланс между представяне и енергийна ефективност и разполага с хардуерно оптимизирана 1080p Full HD картина и до 9 часа живот на батерията.

7-инчовият екран е с 10-точков мултитъч и 1280 x 800 HD резолюция за кристална картина, лесно четим текст и детайлни изображения. IPS технологията осигурява пъстри цветове със 178-градусов зрителен ъгъл и изображения, които се виждат ясно дори на открито.

Вграден 3G за мобилен трафик и гласови повиквания

Вграденият 3G с HSPA+ превръща ASUS Fonepad в мобилно устройство с постоянна връзка с мрежата за безпроблемно сърфиране, бързо изтегляне на приложения от Google Play Store и плавен стрийминг на аудио и видео. Благодарение на пълната поддръжка на 3G телефония, Fonepad™ може също така да бъде използван и за гласови повиквания с използването на вградения шумоподтискащ микрофон или чрез опционално външно Bluetooth устройство. Плащайки само за един мобилен план, разходите за трафик падат драстично в сравнение с комбинацията от смартфон и 3G таблет.

Fonepad се предлага в България във версията с 16GB, със слот за SD карта за увеличаване на паметта с до 32GB, и има 1.2-мегапикселова камера за улеснен видео чат. Технологията ASUS SonicMaster с MaxxAudio 3 осигурява чист и обемен звук.

Ексклузивни приложения от ASUS и аксесоари за повишена продуктивност

ASUS Fonepad пристига с редица ексклузивни приложения от ASUS: Floating App за улеснено управление на приложенията и multi-tasking; SuperNote lite за водене на ръкописни бележки и рисуване; и WebStorage Office Online за работа с документи, съвместими с Microsoft Office. Fonepad™ осигурява на притежателите си и доживотно пространство от 5GB в ASUS WebStorage за синхронизиране и споделяне на съдържание между различни компютри.

Налице са и два допълнителни аксесоара към Fonepad™. Предлагани в четири цвята, калъфите VersaSleeve 7 едновременно защитават таблета и служат за стойка на устройството в 2 различни позиции – за писане и за гледане на видео. Turn Case представлява олекотен твърд калъф за Fonepad™, който разполага с мека вътрешност, която запазва екрана чист, и вградена стойка, която позиционира таблета на перфектния ъгъл за гледане на видео.

Спецификации:

Операционна система Android 4.1 Jelly Bean

Процесор Intel® Atom™ Z2420 (1.2GHz) с PowerVR SGX540 GPU

Модем IMC XMM6265

Дисплей 7-inch HD (1280 x 800) LED-подсветка с IPS технология

10-точков мултитъч

Камера Предна:1.2 MP

Оперативна памет и съхранение 1GB RAM

16GB свободно пространство със слот за microSD (до 32GB)

Мрежи WCDMA 850, 900, 1900, 2100MHz

GSM/EDGE 850, 900, 1800, 1900MHz

HSPA+ (21Mbit/s download, 5.76Mbit/s upload)

Wireless 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0

Изходи Micro-USB порт, 3.5мм жак за слушалки

Сензори GPS с GLONASS, акселометър, proximity сензор, сензор за светлина, e-compass

Други Шумоподтискащ дигитален микрофон, говорител, Micro-SIM слот

Батерия Li-polymer 16Wh (4270mAh) издържа до 9 часа 2 с едно зареждане

Цветове Titanium Gray / Champagne Gold

Размер 196.4 x 120.1 x 10.4мм

Тегло 340 г

 

 

HP разширява портфолиото си на Конвергиран сторидж

HP разширява портфолиото си на Конвергиран сторидж

HP разширява портфолиото си на Конвергиран сториджПо време на премиерното клиентско събитие за Северна и Южна Америка – HP Discover, HP представи иновации към своето портфолио на Конвергиран сторидж, а именно solid-state оптимизирана all-flash HP 3PAR StoreServ система, която осигурява висока производителност и ниско закъснение без компромис в корпоративната гъвкавост или усложняване на дейтацентъра.

 HP също така разшири и шестгодишното си лидерство в софтуерно базираното съхранение на данни с новата система HP StoreOnce Virtual Storage Appliance (VSA), която намалява до 65 процента разходите по бекъп на малки масиви.(1)

 “За организациите е невъзможно да се справят с непредвидени натоварвания, ако работят с несиметрични масиви за съхранение.”,

посочва Дейвид Скот, старши вицепрезидент и главен мениджър на Storage Division, HP.

“С иновациите в 3PAR StoreServ и StoreOnce, потребителите получават най-добрите в класа си, целенасочено разработени решения, за да се справят с критични нови изисквания, като в същото време да поддържат опростена схема на работа, която се осигурява благодарение на управлението на  множество нужди без създаване на нови масиви за съхранение”,

допълни още той.

Максимизиране на корпоративната гъвкавост с изцяло flash, solid-state оптимизиран масив

Системата HP 3PAR StoreServ 7450 Storage осигурява повече от 550,000 I/O операции в секунда при по-малко от 0.7 милисекунди време за реакция.(2) Кеширащи алгоритми, специфични за flash, динамично управляват раздробяването на блоковете за четене/писане с цел намаляване на закъснението и ускоряване на транзакциите. Нещо повече, софтуерът HP 3PAR Priority Optimization гарантира запазване на производителността при специфични натоварвания, за да се подобри общата продуктивност.

За осигуряване на светкавична възвръщаемост от инвестициите системата HP 3PAR StoreServ 7450 Storage има хардуерно ускорена компресия на данни, която намалява нуждите от пространство до 50 процента без спад в призводителността.(3) Синхронен stripe запис, който автоматично пише данни във всички налични ресурси, увеличава пропускливостта, балансира натоварването в системата и увеличава живота на медията като премахва горещите точки. За разлика от предложенията на startup компаниите, HP 3PAR StoreServ 7450 осигурява бизнес приемственост от традиционните технологии, което означава постоянен достъп до приложенията в случай на локални хардуерни проблеми или срив в няколко точки.

HP е единственият доставчик, предлага единна продуктова архитектура, която обхваща платформи от среден ценови клас, изцяло flash базирани високопроизводителни платформи и корпоративни платформи от няколко петабайта.(4) Конкуренти със стандартното си портфолио не биха могли да направят скока от традиционните носители към flash оптимизирани системи без да започнат от нулата или да работят с отделни масиви с носители.(1) Оперативната опростеност на HP 3PAR StoreServ осигурява защита на инвестициите, намалява разходите и ускорява внедряването – всичко това е реалност единствено с модерната архитектура на 3PAR StoreServ. Използвайки архитектура със същото ядро, всички системи могат да споделят съвместни процеси по работа с данни, като например софтуера за управление на данни HP 3PAR Peer Motion, за разпределяне на натоварването без прекъсванае на достъпа до данните..

 Нов софтуер и SAN инфраструктура за цялата HP 3PAR StoreServ серия

Нови характеристики в HP 3PAR StoreServ подсилва корпоративната сигурност с модерно криптиране в услуга на потребителите в сферата на здравеопазването, финансите и правителствените услуги за удовлетворяване нуждите от съвместимост.

За разлика от конкуренти, които изискват отделна отчетност на всяко устройство, HP 3PAR Peer Persistence е синхронно разтеглящ се масив, който осигурява прозрачно прехвърляне на дейтацентър натоварването, за да се избегнат прекъсвания в работния процес.(1)

HP обяви също така новата HP StoreFabric 16-gigabit (Gb) SAN инфраструктура, която елиминира тесните места в пропускливостта и максимизира производителността на флаш базирани системи.

Софтуерно базирано съхранение от второ поколение за по-ефективна защита на данни

HP StoreOnce VSA стартира като виртуална машина върху съществуващите традиционни за индустрията сървъри, премахвайки необходимостта потребителите да купуват специално хардуер. Тя активира предложението за бекъп като услуга към хостинг доставчиците и намалява разходите за корпоративна защита на отдалечените офиси. В допълнение HP StoreOnce VSA намалява изискванията откъм физически хардуер до 50 процента и разходите за електроенергия до 70 процента.(5) HP StoreOnce VSA съчетава софтуерно базирана мрежа, сървъри и съхранение на данни като част от портфолиото HP Конвергирана инфраструктура.

За разлика от фрагментираната сложност на конкурентните решения, само HP StoreOnce отговаря на корпоративните нужди от дисков бекъп в рамките на единна архитектура за съхранение.(1) Решението може да се имплементира върху приложения и бекъп сървъри, както и на физически и виртуални носители. Това дава възможност на потребителите да прехвърлят компресирани данни между всяка HP StoreOnce система без допълнителни изисквания към капацитет и управление на по същество различни системи.

Осигуряване на най-добрата в класа си скалируемост за поддръжка на бързо разрастващи се структури

Лентовата библиотека HP StoreEver MSL6480 притежава характеристики от корпоративен клас за дългосрочна защита на данни в средния ценови клас. Тя започва с малки размери и се разширява лесно за постигане на водеща в сферата си производителност, мащаб и наситеност – до 60.4 TB/час и 3.5 PB—в една единствена библиотека.

Портфолиото HP Конвергиран сторидж се интегрира и с новия софтуер за бекъп и възстановяване на данни HP Data Protector 8. Потребителите могат да защитят структури с до 1 трилион уникални файлови имена, над 100 пъти повече от конкурентните приложения за бекъп.(1)

 Всички предложения са достъпни в цял свят от HP и оторизираните търговски партньори.

 Повече информация за новите Converged Storage решения на HP е достъпна на www.hp.com/go/storage/nextera.

 Запис на прес конференцията HP Discover Las Vegas е достъпен на:

http://hpbroadband.com/program.aspx?key=18399StorageTues830

Снимки: HP

Хартиена лодка за оцветяване – и замириса на море..

Това е морското  кътче, което са направили прекрасните деца, вече  4 група в ОДЗ”Пролет” гр.Севлиево. Благодарим за снимките...

Още няколко дни за Google Reader и още повече “браво” на Feedly!

feedly

Още няколко дни за Google Reader и още повече "браво" на Feedly!

Покрай предстоящия край на Google Reader за пореден път се убедих, че малките компании имат наистина златната възможност да се превърнат в любими за своите клиенти. Когато стана ясно, че RSS агрегаторът на Google ще затвори login екрана си за нас, бях много недоволен. Сега само Feedly ми напомня за него, като днес ми каза, че скоро (почти) цялата ми читателска информация ще се помещава в техния облак.

RSS няма да умре скоро. Колкото и да разчитаме на социалните мрежи като източник на информация, винаги ще развиваме особена любов към някой сайт и ще искаме да четем всеки един нов ред на някой блогър. Да, Flipboard е там, но Feedly e някак много по-личен. Той си е нашата собствена голяма стая с големи рафтове, отрупани с книги. Нашите си книги.

Точно такива са и постовете в блога им. Горното например е снимка от 16 май. Показват кашоните с нови сървъри, върху които стъпват нашите удобство, любопитство и жажда за информация. Feedly се променя с всеки изминал ден – изчистват малки детайли, добавят нови възможности. По всяка вероятност съвсем скоро ще предложат и платен абонамент за онези от нас, които искат да участват в групи по интереси например или искат да пазят по-дълга история на прочетеното например, както и да си правят архиви по различни теми.

Между другото, на 1 юли Google Reader спира. Повод за абонатите на старата услуга на Google да се притесняват няма – ако скоро са отваряли своя Feedly профил, всичко вече е прехвърлено. Предстои да започнем да използваме изцяло тяхната инфраструктура, което ще се случи през следващите няколко дни. За целта е добре да обновите приложенията си за iPhone и Android. Ако ползвате разширението за Chrome, влезте в chrome://extensions/, включете “Developer mode” и натиснете върху “Update extensions now”. Под Safari и Firefox премахнете добавката и я инсталирайте наново от магазина. Това обясняват в последния си блог пост, с който ни подготвят за предстоящата миграция.

Единственото неудобство, изглежда, е, че ще загубим потискащата, поне в моя случай, история – брой прочетени и непрочетени статии например. Твърде голяма като обем информация, а явно не е толкова полезна, че да си струва усилията. Разбирам ги. И хвърлете един поглед на блога им. Харесва ми колко искрен и приятелски е. Няма го рационалното мълчание. Има го допитването, споделянето и работата – точно нещата, които биха те накарали да си платиш, за да им бъдеш клиент.

Снимка: Feedly

Facebook май ни готвят Instagram видео

Instagram

Facebook май ни готвят Instagram видео

Наскоро Facebook поканиха журналисти на предстоящо събитие, планирано за 20 юни. Бързо тръгнаха слухове за възможния повод. Един от тях насочи вниманието към евентуален Facebook Reader – RSS агрегатор, който да задържа още повече внимание в социалната мрежа, силен канал за разпространение на информация. Имайки предвид, че Digg също са работили по подобно нещо през цялото време и предстои да го покажат публично скоро, не е изключено наистина да видим Facebook Reader след два дни. Само след дни спира Google Reader, така че се освобождава малко място на пазара.

TechCrunch обаче говорят и за нещо ново покрай Instagram. Статистиката, която показват за Vine и Instagram, ясно сочи, че краткото видео се е превърнало в новите квадратни снимки, преминали през филтър. С оглед на това донякъде е логично да очакваме Instagram, собственост на Facebook, да започне да “филтрира” и видео, въпреки че все още всичко е просто непотвърден слух. В същото време подобно решение би усложнило Instagram, който спечели хората именно с простотата си. Тя е отличителна черта и на Vine.

Снимка: Instagram

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване