Mortgages reach highest levels in 2 years

Mortgage rates spiked again this week and reached their highest levels in two years, ruining refinancing plans for many homeowners while anxious homebuyers try to beat the clock. The benchmark 30-year fixed-rate mortgage rose to 4.66 percent, compared with 4.48 percent last week, according to the Bankrate.com national survey of large lenders. The mortgages in this week’s survey had an average total of 0.28 discount and origination points. One year ago, that rate stood at 3.79 percent. Four weeks ago, it was 4.14 percent. The benchmark rate on the 30-year fixed has risen ...

БСП не отказва диалог с ГЕРБ

/Поглед.инфо/ БСП не отказва диалог с ГЕРБ, но само ако партията се върне в парламента, коментира говорителят на партията и военен министър Ангел Найденов пред БНТ.

Валери Жаблянов-депутат от БСП: Протестите са платени!

/Поглед.инфо/ Протестите в София са организирани с платени и зависими хора, “включително и представители на интелигенцията”, а неправителствените организаиции трябва да бъдат с ясна роля в политиката, защото те в голямата си част са “добре организирани групи за натиск”. Такива тези в стила на руския президент Владимир Путин, изказа в понеделник в Сливен народният представител от БСП Валери Жаблянов, цитиран от БТА, съобщава Медиапул.

Дясната ръка на Алексей Петров е на важен пост в държавата. Притеснен съм!

/Поглед.инфо/ "Боян Чуков е бил дясната ръка на Алексей Петров. Работил е в "Лев корпорация". Меко казано съм притеснен от едно такова назначение. Г-н Чуков многократно се изказва и в подкрепа на евразийския проект на г-н Путин. Нека да си даваме сметка, какви назначения се случват пред очите на цялата нация". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след откриването на автомагистрала "Тракия".

32-и ден не стихват протестите срещу правителството

/Поглед.инфо/ 32-и ден не стихват протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Недоволните са категорични, че няма да спрат с протестните действие, докато кабинетът не подаде оставка. В София отново протестиращите се събират от 18.30 часа на площад „Независимост" от 18.30 часа. Блокирано е движението по булевард "Ал. Дондуков" и "Цар Освободител".

Отворено писмо до Едвин Сугарев и Николай Генов

Група български университетски преподаватели, писатели, режисьори са изпратили до Едвин Сугарев и Николай Генов Отворено писмо, в което ги призовават да не гладуват докрай и излагат мотивите за този свой призив. Препубликуваме това Отворено писмо от сайта gladnastachka.wordpress.com - където и нашите читатели могат, ако искат, да оставят свои коментари. (“Всеки, който желае да се присъедини към този наш призив – пишат инициаторите на писмото – може да го направи с коментар и личното си име под текста“.)

Нахлупиха ни руска ушанка с чук

Не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя, каза премиерът Пламен Орешарски по повод коментарите на президента за назначението на Боян Чуков за шеф на Съвета по сигурност към МС.

Аз мисля, че не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя, каза той.

При откриването на автомагистрала “Тракия” президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти: “Ако говорим за скандални назначения, след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, няма да скрия моето голямо притеснение от назначението на г-н Чуков за шеф на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

По отношение на назначението на Чуков, президентът отбеляза, че неговата позиция е „нещо като шеф на службите и определя техните приоритети.

Единственото, което се знае за него, е, че е дясна ръка на Алексей Петров в годините, в които „Левинс” е развил бизнеса си. Г-н Чуков многократно се изказва и в подкрепа на евразийския проект на г-н Путин, заяви още президентът Плевнелиев.

Чуков бе съветник по външнополитическите въпроси и националната сигурност на Сергей Станишев по време на Тройната коалиция .В края на мандата на Тройната коалиция Чуков беше предложен за посланик в Скопие, но правителството на Бойко Борисов спря назначенията.

След това Чуков оглави отдела “Публични дейности” в централата на БСП. ( Kafene.net)

Понеже в статията си от 4 юли тази година „Вдигайте си Чуков” казах „а”, време е днес да кажа и „б” . Защото се сбъдна прогнозата за намерението този „експерт” да бъде нахлузен като руска ушанка върху българските служби за сигурност.

В случаи, като този, не е грях да се обобщи преди „подробностите”: взели са си поука от неуспеха на своя цар-другар Симеон Сакскобургготски, следен или контролиран(?) навремето в Испания от щатния офицер под дипломатическо прикритие Боян Чуков.

През септември 2007 година премиерът монархо-социалист Сакскобургготски се опита да нахлупи съветския каскет Бригадир Аспарухов върху специалните служби на току-що приетата в ЕС България под формата на свой съветник по въпросите на сигурността. Не успя само защото се размечта по въпроса на глас и западните съюзници му попречиха да осъществи нещо като миниатюрен, но все пак коварен вариант за пробив в съюзническата сигурност- почти кат опита на Русия да обезсмисли цялата операция на НАТО в Косово със завземането на летище Слатина в Прищина с помощта на руски „умиротворители”, преминали от Босна през контролираната през юни 1999-та все още от Милошевич Сърбия.

Днес също толкова независимият премиер Орешарски назначи още по-печения експерт по въпросите на тероризма (като го разбира Русия) Боян Чуков. Този път намерението на Русия да си има троянски кон в една официално членуваща в НАТО и ЕС държава се превърна във факт и последиците за отношението на западните съюзници към България тепърва ще се усетят.

Никаква идеология няма в този пейзаж- рисуван е (не)чисто и просто от ръката на Кремъл- същата, която създаде и партия „Атака”. Ето колко уважително представят Боян Чуков в едноименния вестник още в далечния януари тази година, когато нито имаше протести, нито се знаеше за някакъв „експертен” кабинет Орешарски:

В. „Атака” 14 януари 2013 г.

ВИЗИТКА
Инж. Боян Чуков е дипломат и експерт в борбата с тероризма. Роден е през 1952 г. Завършил е ТУ в София. Специализирал е в Института за политически науки в Париж. Бил е главен редактор на в. „Балкански диалог“, секретар в българското посолство във Франция и Испания и съветник по външна политика и национална сигурност на премиера от 2008 до 2009 г”.

Няма да съм аз този, който ще помага на президента Плевнелиев, оплакал се днес от малкото информация по въпроса, за да научи повечко за Чуков. Но една от възможностите, достъпни в публичното пространство, е да се види някой щрих от пейзажа, рисуван от познавача по темата Красимир Райдовски. Ето какво казва той пред сайта БЛИЦ доста преди Чуков да се издигне до сегашното си (пагубно за имиджа на България в демократичния свят) високо място.

Боян Чуков го познавам от години. Беше мой колега от Първо главно управление. Чуков ще остане в историята като последен председател на някаква партийка на едрия капитал. През 1996 г. срещу обещана подкрепа за нашия кандидат Пирински на президентските избори му бях осигурил финансова помощ от няколко хиляди долара. Общо-взето, оттогава не сме се виждали, защото при втория си опит да получи пари разбра, че повече няма да има и оттогава престана да контактува с мен. Чуков беше добър разузнавач и една от задачите му, когато беше в Испания, бе да придобива информация за обкръжението на величеството – нещо, което ние сме правили в продължение на много години. Ако това са им кадрите на НДСВ и другите партии, ебати държавата, както каза навремето Иво Беров от националния ефир, за което си плати глоба от джоба”!

Чуков е страстен почитател на руската евразийска антлнантическа реторика, която при първа възможност би превърнал в практика. В навечерието на прословутото посещение на руския президент Путин в София през януари 2008 г., когато руски урналит описа визитата като „пазаруване на България”, Чуков написа възторжена статия в един от (все още) тиражните тогава вестници. В нея той с нескрит възторг описваше как в самолета на Путин пътували богаташи на обща стойност от стотици милиарди евро ( т.е. с такива капитали разполагали)- и как не, та нали Русия е най-богатата „ресурсно” държава в света, възклицаваше той.

Не искам да отклонявам темата с разсъждения за отклоняването на България от хипотетичното й дори енергйно еманципиране от Русия, но тук такива като Чуков наложиха нашата държава да стане първата в света, която да си забрани да знае дори, дали разполага с шистов газ. Така искат началниците от Газпром, такъв закон изковаха чуковете върху изстрадалата българска наковалня с помощта на Бойко Борисов, когото никой никога не би нарекъл русофоб поради доказателствата за обратното.

Скромната персона, чийто текст четете в момента,заслужи обаче персонални нападки от богатир, като Чуков – щатен офицер от ДС и РУМНО ( но не разкрит към момента на това излияние). Твърдейки, че съм „отглеждан” от ДС още като студент ( когато всъщност направих нещо твърде нетипично за времето на комунизма, отказвайки се писмено от „услугите” на тази кантора- видно от документ в досието ми и от резолюцията, че Иво Инджев не може да работи по тази причина в органите на МВР ), Чуков доносничи следното в сайта „Експерт” в статия, озаглавена

ВСИЧКО Е ГЕОПОЛИТИКА

Автор Боян Чуков
Четвъртък, 07 Юли 2011”

„Сега да се спрем и на поругаването на Паметника на Съветската армия в навечерието на 22 юни. Забележете следното! Преди случката имаше активна „артилерийска подготовка”. Депутат на ДСБ още преди месеци постави „неочаквано” и отново въпроса за премахването на паметника. Друга една личност, отгледана от студентски години от ДС, която е известна със своята патологична русофобия, написа даже книга за „течната” българо-съветска дружба (б.р., става дума за “Течна дружба” на Иво Инджев). Накратко, общественото мнение се обработва методично от началото на годината в ускорен режим по посока изграждане на тежка русофобия. Тук основната цел е да се изкопае огромен негативен емоционален ров между двата братски народа. Все пак руският и българският народи са от една и съща цивилизационна група, а именно-славянската православна цивилизация. По този въпрос са се изказали недвусмислено Арнолд Тойнби, Освалд Шпенглер, Николай Данилевски и Самюел Хънтингтън. Точно това българските русофоби избягват да коментират. Когато народите по света се обединяват (в момента това е водеща тенденция в регионален план) на чисто цивилизационен принцип, у нас група добре платени провокатори ни тласкат в обратна посока. Защо?”

Като истинска рожба на КГБ Чуков не може да си представи друга мотивация за един българин да се изправи срещу руската пета колона, чиито виден ( вече в цял ръст, изваден от окопа и произведен в нещо като генерал), е той- освен материалната изгода.

Едно е ясно- и без Чуков нямаше съмнение доколко Кремъл е налазил върха на държавицата ни. Но с тази нахлупена ушанка посред горещото протестно лято в София проруските кадровици на България на практика заявяват, че смятат да лекуват настиналата ни от вековния сибирски вятър демокрация с още студ от онзи, който вееше по времето на студената война.

Динозаврите се завръщат

/Поглед.инфо/ Ако глобално затопляне продължава, е напълно възможно съвременните крокодили, гущери и костенурки да увеличат значително размерите си.

Заспало божество

Идете си! То явно, че не чува или му е омразен буден глас. А може би със страшен яд ви псува и вижда шепа лумпени във вас. Народна мъка толкоз му е чужда, че няма смисъл ничий шум отвън. Заспало божество не се събужда. Витае то в мъртвешкия си сън.

Наемници съсичат зловещо строителя на съвременна България

Още докато е премиер, Стамболов е поръчан да бъде убит, но тогава атентатът завършва неуспешно. Нещата се променят, след като пада от власт на 18 май 1894 г. Управлявал е с твърда ръка, почти диктаторски в продължение на седем години и си е спечелил много врагове. Доста от тях мечтаят да си уредят сметките с него. На 7 март 1895 г. бившият главен секретар на МВР Илия Луканов разкрива пред Стамболов подготвения заговор за убийството му. На другия ден експремиерът разказва за конспирацията на кореспондента на немския вестник „Кьолнише цайтунг” Рихард фон Мах. На 14 април 1895 г. му поверява запечатано писмо с дата 16 март 1895 г., наречено „Кроежа за убиването ми”, с молба да го отвори и публикува след смъртта му.

Малко сиеста за добро здраве

Тази година горещините не причиняват особени проблеми у сърдечноболните българи за разлика от друг път, когато спешните случаи са били повече, успокои столичен лекар. Причината за това изглежда очевидна – това лято трите дни, отбелязвани в народния календар като най-горещите, съвсем не се отличават с екстремно високи температури, за каквито преди по-малко от месец синоптиците ни предупреждаваха. Времето обаче реши да ни изненада и според по-краткосрочните прогнози в близките дни такива не се очертават, даже напротив. Но стресът, на който са подложени хората, си остава и носи своите негативни последици не само за сърдечноболните, така че може би не е зле да се замислим дали да не се върнем към традициите и да се погрижим за доброто си здраве. И както предците ни в миналото не са работели по време на горещниците, така и ние да си въведем няколко почивни дни. Е, те тогава са ходели на нивата, а сега почти не останаха българи, които да се занимават със земеделска работа, но това е друг...

Райнхард Лопатка: Хърватия ще се застъпва за влизането и на други балкански страни в ЕС

Райнхард Лопатка е държавен секретар (първи зам.-министър) в министерството на външните работи на Австрия. Той е един от най-активните и динамични австрийски дипломати и политици (Австрийска народна партия). Завършил е право и теология в Грац. През 2003 г. става депутат в австрийския парламент и генерален секретар на Народната партия. От 2007 г. е държавен секретар и член на правителството. - Как оценявате влизането на Хърватия в ЕС? - За Австрия като съседка приемането на Хърватия в ЕС бе краят на едно дълго пътуване. Съвсем в началото имаше много противоречия - в процеса на отделянето й от Югославия, в постигането на независимостта, а по-късно и в периода на приемането й в ЕС. През всичките тези години Австрия и най-вече тогавашният ни външен министър Алоис Мок много активно подкрепяха Хърватия на международната сцена. Сега, когато страната вече е член на ЕС, за нас е много важно започнатите реформи да бъдат доведени докрай, най-вече борбата с корупцията. За създаването на...

ДАНСwithme Global – Българският 14-ти юли

В подкрепа на антиправителствените демонстрации на гражданското общество в България, представители на българската диаспора се обединиха в неделя, 14 юли, в обща глобална демонстрация под надслов #ДАНСwithme Global. Месец след началото на протестите в България паралелни демонстрации на българските общности се проведоха в 30 града и 16 държави по света. Единни, българи по целия свят - от Сидни през София до Сан Франциско протестираха заедно с тези в Ню Йорк, Нантъкет, Вашингтон, Лос Анджелис, Мекиско сити, Торонто, Монтреал, Лондон, Париж, Брюксел, Мадрид, Барселона, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Фрайбург, Хамбург, Карлсруе, Манхайм, Магдебург, Грьонинген, Берлин, Амстердам, Осло, Виена, Цюрих и Сеул.

Из делниците на един луд (8-12 юли)

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер е принуден да подаде оставка след 18 г. на поста. Социалистите, коалиционният му партньор в кабинета, се оттеглиха заради скандал със службите. Един приятел вика: „Къде го чукаш, къде се пука”. Пък друг пресметна, че това е вторият премиер, който се оттегля от поста откакто са почнали протестите в София. Но ние се съмняваме, че има чак такава директна връзка.

Репликите, с които в различните държави искат подкуп

Как в различните държави от света може да разберете, че някой ви иска подкуп - от Би Би Си са събрали обичайните фрази в доста страни, чрез които съответните държавни служители си правят устата да получат някой лев. Какво общо могат да имат помежду си фрази като „боб за децата” в Киншаса, „чаша вино” в Париж и „малки шаранчета” в Прага, освен че звучат като свързани с местната кухня? Всъщност това са евфемизми за подкуп. Макар езикът на корупцията да се различава в различните страни, в някои от тях има поразителна прилика, установили Дейвид Хениг от Университета в Кент и Николет Макопички от Университета в Оксфорд. Ако например в Турция катаджия заговори за „чорба парасъ”, т.е. пари за супа, иде реч обектът на щението да се бръкне. В страните в Северна Африка пък съответният катаджия може да пожелае да спонсорирате поредната му чаша „кааве” без изобщо да има намерение да пие кафе. В Кения има известна вариация само в напитката. Там ще трябва да "подкрепите финансово"...

Ами ако Дьолакроа още имаше права?

Image: La Liberte guidant le peuple @ #ДАНСwithme
by Emil A. Georgiev on Flickr
La Libert? guidant le peuple @ #ДАНСwithme

На 29-ия ден от протеста #ДАНСwithme групата зевзеци, свързвана с публикуващия пародийни вести сайт Не!Новините, за пореден път прояви завидно въображение и се погрижи не само за доброто настроение на протеста, но и за много сериозното му отразяване в чуждите (най-вече френските) медии (тук, тук и тук).

Новинарските шегаджии пресъздадоха познатата картина „Свободата води народа“ на френския художник Йожен Дьолакроа (Eugene Delacroix) и по този начин за малко възобновиха популярната през XIX век европейска купонджийска традиция, позната като tableau vivant.

Безмислено е да споменавам, че така декорираната групичка се радваше на огромното внимание на всякакви любители и професионални фотографи, голяма част от които впоследствие сподели снимките си в социалните медии.

С това, обаче, започнаха и проблемите.

Оказа се, че някой много внимателно следи кой какво споделя във Фейсбук и изобщо не си поплюва да го докладва на назначените в тази компания блюстители на морала. Последните пък, вероятно без много-много да му мислят, почнали да раздават банове наред. От приятелите и познатите ми, с такива се сдобиха Комитата и Крис Георгиев.

Забраните за ползване са с основание violation of the public morality and decency, но я само за момент се замислете, че към него се добавеха и потенциални претенции, почиващи върху твърдението за нарушени авторски права?

В миналото въпросът дали и доколко такива tableaux vivants нарушават авторските права върху картини е бил предмет не само на академични дискусии, но и на съдебни спорове.

Българското съвремие пък ни показва, че когато съдържание с определена политическа релевантност е достъпно някъде в мрежата и същият достъп не е угоден за някой явен или задкулисен играч, то съдържанието мигновено бива свалено заради твърдяно нарушение на авторски права.

Така че, другарки и другари, да се поблагодарим на zhelyo & cie, че се спряха на произведение, авторските права върху което са погаснали отдавна, защото в противен случай вие нямаше да се разминете само с 48-часов бан да ползвате Фейсбук, а за мен щеше да е много трудно да отбивам молбите ви да ви помагам pro bono -).

Все пак в цялата работа има и нещо положително, а то е видимото обществено въздействие от заснетия по-горе пърформанс.

Защото кой каквото ще да казва, но когато Свободата поведе народа, никой не може да го спре.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInShare

"Френският безработен" министър Иван Данов се оплете в лъжи

Capture_2013-07-15_a_17.04.15

В последните дни министър Иван Данов разви няколко неправодоподобни версии за получените неправомерно помощи за безработица във Франция в периода 2004 - 2005 г., за които писа Биволъ.

В предаването "Лице в Лице" по bTV миналия вторник Данов обясни, че е получил документ от френските социални служби, който го оневинява:

"Значи тези... осигуровки, или помощи, те не са помощи, те са осигуровки. Аз бях подал документ, взел съм официален документ от службите по труда, който доказва, че няма нарушение, не е констатирано такова, и че аз тези пари всъщност изобщо не съм ги ползвал."

Потърсена за коментар, пресслужбата на френското бюро по труда (Pôle Emploi) отрече министър Данов да се е обръщал официално към нея, за да получи такъв документ. "Ако той е взел такъв документ, той не идва от нас" - каза по телефона Ан-Солен Рудел от отдела за връзка с медиите.

Френската служба по труда изплаща обезщетение за безработица по банков път един път месечно. Сумата и сметката, на която се превеждат парите са описани в разписки, които безработният получава, и които му служат за доказателство пред данъчните и други власти. След банковия превод няма начин службата по труда да знае дали тези пари са похарчени, тъй като те са на лична банкова сметка, върху която тя няма контрол. Съответно не е възможно да бъде получен официален документ от службата по труда, в който да се твърди, че Данов не е похарчил парите, показа проверка на Биволъ.

Французите са виновни?

Днес по БНТ министър Данов разви друга версия. Най-напред той призна, че е напуснал Франция и е работил като проектант в България, като в същото време е получавал помощи във Франция. Освен това уточни, че до 2005 не е преподавал в УАСГ, а е бил в неплатен отпуск, като мястото му се е пазило. Това означава, че когато е подавал документи, за да се обяви за безработен във Франция, той се е водел на щат в България.

Според министъра обаче грешката била във френските служби по труда. Те не регистрирали неговото заявление, че напуска страната и не се нуждае от подпомагане, а продължили да му плащат - разясни министърът. Така в сметката му за няколко месеца се натрупали около 15 000 евро, които той не похарчил и имал готовност да върне.

От пресслужбата на Pôle Emploi разясниха, че е абсолютно невъзможно някой да получава автоматично помощи ако не декларира всеки месец писмено, че е на разположение и си търси активно работа. "Ако търсещият работа пропусне да декларира дори един месец, неговата регистрация автоматично бива заличена и парите му се спират" - категорични са французите. Това опровергава версията на Данов, че парите са текли към сметката му поради немарливост на бюрото по труда.

Нещо повече, декларациите, които е подавал Данов и личните му явявания в бюрото по труда на интервюта за търсене на работа са документи, които го уличават в деклариране на неверни данни, с цел извличане на облага. По френския, а и по българския закон, това е престъпление, което се наказва с голяма глоба и със затвор. Така че дори ако Данов върне парите, това не го оневинява автоматично по наказателния състав.

"Влезли са в една банкова сметка, но не са ползвани от мен. Даже не знаех с тази сметка какво става с нея, не съм ги търсил", каза още Данов.

Банковата сметка, на която са получавани парите за безработица е отбелязана на документите, които Биволъ публикува. Дали това е текущата сметка на Данов, в която е получавал заплатите си докато е работил, или е отделна сметка само за помощите, предстои да се установи.

Факт е, обаче, че на тази сметка има издадена валидна и в момента златна карта VISA.

Готов ли е г-н Данов да покаже разпечатките от банковата си сметка за периода септември 2004 - май 2005, за да се види дали наистина не е харчил тези пари? Защо не покаже официалния отговор от френските служби по труда, който уж бил поискал и получил? Отговорите на тези въпроси ще изяснят казуса докато чакаме отговор на официалното запитване на Биволъ, отправено към Службата за борба с измамите на френското Бюро по труда.

Очаква се и другарката Р. Овч. да се включи в протестите?

Като казвам другарката Р. Овч. имам предвид съпругата на дългия Инкасатор Ваня Овчарова. И не се шегувам, че няма да се изненадам, ако в близките дни се сблъскам с нея на площад „Независимост”, в центъра на София, или по няко...

Чай

Жена пита болната си приятелка: - Какво предпочиташ - да пиеш горещ чай или да спиш с мъж? Приятелката отговаря: - Каквото и да е, важното е да се изпотя. Усмихни се, България! Чаят е хубаво нещо (даже задължително според англичаните), но злоупотребата с него може да има дори фатални последици (виж стр. 17). Изводът е, че вместо да наблягаме само на чай, трябва да внесем и малко разнообразие: Един студент дълго уговарял своя колежка да му дойде на гости. - Ела у нас да пийнем чай! - Не искам. След някой и друг ден пак: - Ела у нас да пийнем чай! - Не искам. Най-накрая един ден колежката се съгласила. Тръгнали към квартирата на студента и минали покрай една аптека. Колежката казала: - Я дай да влезем за малко в аптеката? - Защо? - Ами да купим нещо за чая...

На какво се дължи това?

По улиците и пътищата на България се излива тонове агресия. И понякога тя ескалира дотам, че ние седим пред телевизорите и гледаме разхвърляни по асфалта обувки… Да. Разхвърляните по асфалта обувки. Една от най-ужасните картини от мирно време. Те са били на краката на някого, който е изхвърчал така, че обувките му са останали празни на земята. Този някой, ако е жив, със сигурност не е добре. Обувките на блъснатите, сгазените, пометените - от някоя кола с побеснял шофьор. А шофьорът може даже и да не е побеснял. Ние го гледаме след това. Редом с разхвърляните обувки, останали от неговото безчинство. Той често е измъчен и засрамен човек с наведена глава. Започваме да се чудим – дали да не съжалим и него заедно с жертвите му. Той не е бесен. Той просто е или пиян, или оглупял от умора, или озлобен до безумие човек. Българин. Какво стана с българите? – питаме се тогава, когато се нагледаме на локвите лепкава кръв и разкъсаните обувки. – Откъде се взе това безумие у тях?...

Рейтингите на Борисов и Сидеров паднаха

/Поглед.инфо/ Бойко Борисов и Волен Сидеров са загубили сериозна част от рейтинга си в месеците от април до юли. Лютви Места успява да го повиши, а Сергей Станишев запазва одобрението към себе си без промяна.

Ако изборите бяха днес, според НЦИОМ: ГЕРБ - 23%, БСП - 20%, ДПС - 7%

/Поглед.инфо/ Протестите все още не раждат достатъчно значими политически алтернативи, различни от статуквото. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Намериха български правителствен сървър, способен да шпионира компютри чрез вирус

Български правителствен сървър е способен да шпионира свободно избран компютър чрез вирус. Програмата за шпиониране "Фин Спай" е била открита на сървъра на закритото преди години министерството на държавната администрация и административната реформа. Разкритието се прави в специален доклад на изследователи от университета в Торонто. Софтуерът, разработен и продаван от германската компания Gamma International, дава възможност да бъде шпиониран практически всеки един личен компютър чрез вирус, който се изпраща по имейл и се инсталира незабелязано.

"В Америка все още е твърде черно и бяло"

"В Америка все още е твърде черно и бяло"

За да не се повтаря трагедията на Савита

За да не се повтаря трагедията на Савита

Българи в 11 страни се обединяват в глобален протест

Българи в 11 страни се обединяват в глобален протест

Кметът на Анкара ще заклеймява протестиращите с музей на вандализма

Кметът на Анкара ще заклеймява протестиращите с музей на вандализма

Аник ван Калстер: Концентрацията на медиите в ръцете на неколцина буди притеснение

Аник ван Калстер: Концентрацията на медиите в ръцете на неколцина буди притеснение

Ръководството на прокуратурата не желае да се заеме със сериозните проблеми

Ръководството на прокуратурата не желае да се заеме със сериозните проблеми

Магистрати ще се обучават по прилагане на конвенцията за защита правата на човека

Магистрати ще се обучават по прилагане на конвенцията за защита правата на човека

За вечни векове…

Звучи ли ви идиотски подобно заглавие? Естествено, че звучи абсурдно. Обаче на 14 юли, тридесет и първия ден от Протеста, думите на атрактивна буля с внушителна капела бяха: "Туй правителство трябва да управлява не четири, а осем години… да остане за вечни векове!...”. Те прозвучаха поне четири пъти от различни телевизионни канали. Това е „обобщеният глас” на групичката пред НДК, подхранвана от рейсове, тръгнали от Бобов дол и от къде ли не към „контра протеста” в подкрепа на правителството. Доколкото разбрах, „общината плаща”.

Прерязаха официално лентата на АМ „Тракия“

/Поглед.инфо/ Президентът Росен Плевнелиев и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева прерязаха официално лентата на АМ „Тракия“ 10 минути преди 11 часа.

Не сме обсъждали възможност за второ правителство с този парламент

/Поглед.инфо/ Не сме обсъждали възможност в рамките на този парламент да бъде избрано ново правителство. Аз виждам като нормално такава промяна да иска, ако прецени, министър-председателят и то за хора от кабинета. А какво точно е имал предвид г-н Христо Бисеров, може би ще го развие във времето.

Посланикът на Белгия: Демокрацията не е само математика

От гледна точка на математиката демокрацията работи, но дори и математическите сметки да излизат, правителство или парламент могат да почувстват, че вече не са легитимни, казва Аник ван Калстер в интервю за "Капитал". Запитана дали, според нея, парламентът и правителството могат да функционират пълноценно в настоящата ситуация, тя казва:

Назначението на Боян Чуков е скандал. А какво правим с ген. Стоименов, г-н Президент?

Като голям скандал определи президентът Плевнелиев назначението на Боян Чуков за шеф на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Така е, скандалът е голям, защото Чуков е ченге на ДС, откровен привърженик на путинската евразийска доктрина и близък с Алексей Петров - Трактора. Назначението му не е съвместимо с европейския курс на България и е откровена подигравка с протестиращите, които искат държавата да скъса връзките с мафията.

Но принципите важат за всеки. Президентът Плевнелиев не се притесни ни най-малко, че кариерата на неговия собствен съветник по национална сигурност, ген. Стоимен Стоименов също е с дълбоки корени в червената номенклатура, за която СССР беше "като слънцето и въздуха". Освен това Биволъ разкри, че Стоименов е семейно свързан с фигури от ъндърграунда. Неговият зет Самир Искандер Франсис е бил бизнес съдружник с такива видни фигури на престъпния свят като Бойко Борисов - Буда, Златко Баретата и шефът на групировката "Уралмаш" Константин Циганов, експулсиран от България като опасен за националната сигурност.

След публикацията на Биволъ ген. Стоименов изпрати право на отговор, което публикувахме.

Попитан за отношението му към тези скандални факти преди 6 месеца Плевнелиев отговори с едно смутено: "Ще се запозная и ще помисля".

Още чакаме да научим какво е измислил.

Обновено:  Ген. Стоимен Стоименов от един месец официално е освободен като съветник на Президента по въпросите на националната сигурност, информираха по телефона от прессекретариата на Дондуков 1.

На сайта www.president.bg липсва каквато и да било информация за освобождаването на ген. Стоименов. Не е подавана иинформация и до медиите. Вчера Биволъ писа, че той все още е съветник на Президента, за което представяме извинения.

ЗЕТЯТ НА ГЕН. СТОИМЕНОВ - СЪДРУЖНИК С БОРИСОВ, БАРЕТАТА И ЦИГАНОВ

публикувана на 21 януари 2013 г.

stoimenov-scheme

Съветникът по национална сигурност на президента Плевнелиев е ген. Стоимен Стоименов. Той трябва да подготви отложения за 5 февруари Консултативен съвет по национална сигурност, на който ще бъдат обсъдени важни не само за България въпроси като разследването на атентата в Бургас.

Преди няколко дни в предаването Неудобните по Канал 3, политологът Антон Тодоров показа архивни документи, според които ген. Стоименов при комунизма е бил на партиен пост, заместник на ген. Велко Палин във военно-административния отдел на ЦК на БКП. В ефир Стоименов отрече това и каза, че бил "обикновен инструктор". Той обаче призна, че е работил в ДАНС преди да бъде назначен като съветник при президента, заедно със зет си Борис.

Покрай ген. Стоименов излиза един друг факт от голям обществен интерес, който оправдава журналистическо изследване на семейните му връзки*. Неговата дъщеря Таня, родена през 1971 г. е омъжена за натурализирания иракчанин Самир Искандер Франсис. Франсис (известен също като Ибрахим) е бивш съдружник на Бойко Борисов и има общи фирми както с осъдения за наркотрафик Златко Баретата, така и с изгонения като заплаха за националната сигурност руски мафиотски бос Константин Циганов. По оперативна информация от службите, Самир Франсис е разработван като перач на парите на Златко Баретата и на ТИМ.

"Прайхим" и "Праймхим"

През 1997 г. Бойко Борисов, иракчанинът Самир Искандер Ибрахим, Пламен Тачев Петров, Николай Нинов Костов, Веселин Нинов Костов и Венцислав Христов Божилов основават в Червен бряг фирмата "Прайхим" ООД, която се занимава с производство на сапуни. Съдбата на съдружниците от тази фирма е подробно разгледана в разследването на Биволъ - Бойко Борисов от Червен Бряг до Ирак.

В публикация за неизвестни подробности около атентата срещу Цветелина Бориславова през 1997 г., изследвахме съдбата на една друга фирма свързана с приятелката на Борисов - "Праймхим" (с М), регистрирана на Раковски 209, същия адрес като охранителната фирма на Борисов "Ипон". "Праймхим" се оказа част от обширна мрежа от фирми, свръзани с "ТС Банк". Към тази мрежа, макар и индиректно, може да се причисли и червенбрягската "Прайхим". След като Борисов става главен секретар на МВР през 2001 г., той прехвърля собствеността на "Ипон" на Надка Петрова Маринова. Същата година Пламен Тачев от "Прайхим" (без М), регистрира фирмата "Би енд Пи комерс" заедно с Надка Маринова. Тачев, който е от Червен Бряг, в момента е депутат от ГЕРБ. Той успя да се прочуе с класическа шуробаджанащина, назначавайки дъщеря си на работа в парламента.

Други двама съдружници на Борисов от "Прайхим" са попаднали на радара на правосъдието покрай аферите с Държавния резерв. Веселин Нинов Костов е близък до Мирчо Циганина и днес е подсъдим по делото за източване на резерва чрез сделки с горива и зърно. Брат му Николай също е замесен в схемата и е подсъдим за участие в ОПГ и документни измами.

Самир, Баретата, Циганов

Най-интересен обаче е Самир Ибрахим - Франсис, който напуска фирмата "Прайхим" заедно с Борисов в края на 1998 г. Той е иракчанин, натурализиран българин и зъботехник по образование. Има впечатляваща физика, но се слави като интелигентен и умен човек, далеч от общоприетата представа за "мутра".

През март и август 1998 г. Самир Франсис регистрира две фирми със Златомир Иванов Иванов - Златко Баретата: "Бинго Нова", което се намира в подлеза на Централна гара и "З.Е.С.", в която Ибрахим е управител. З.Е.С. в момента е със запорирано имущество заради делото срещу Баретата, който беше осъден на първа инстанция на 8 години затвор.

След като Бойко Борисов става кмет на София, за бизнеса на иракчанина като имотен и строителен предприемач настъпва период на възход. Той печели милиони с фирмите си "Строй Комерс 2004" и "Билдко", бенефициенти на скандални заменки срещу обезщетения, направени от Софийска община. 

Зетят на ген. Стоименов има и обща фирма с известния руски гангстер Константин Циганов, шеф на криминалната групировка Уралмаш, който през 2011 г. беше изгонен от България като опасен за националната сигурност. Руснакът нашумя и покрай общите снимки с Бойко Борисов на благотворителен мач. Фирмата на Самир Франсис и Циганов се казва СИТ-1 и е действаща. Циганов, който движи бизнеса си от Белград, се явява съсобственик и в момента. 

Супругата на Самир Таня Франсис притежава на свое име единствено медико-техническата лаборатория ТМФ Смайл, която се занимава със зъботехнически услуги, показва справка в Търговския регистър.

Братът на Самир и ортак на сина на Аню Ангелов купили военно летище

Братът на Самир Францис се казва Салар. Още през 1998 г. той регистрира фирмата "Селим Ко" ООД в съдружие с Владимир Петров Ненчев. По същото време Ненчев е съдружник с Пламен Ангелов, син на настоящия военен министър Аню Ангелов, във фирмата "Централно-европейска финансова компания". Ангелов е управител на компанията и до момента, но през 2000 г. собствеността е прехвърлена на фирмата "Владимир Дистилърс Къмпани", която пък е собственост на американска фирма от офшорен щат.

През 2011 г. "Селим Ко" ООД участва в търг за военното летище в село Кондофрей и го печели с оферта от 1 250 000 лева. Продажбата е подписана от министър Аню Ангелов, който вероятно по чисто съвпадение е и баща на дългогодишния ортак на шефа на печелившата фирма.

След като се сдобива с летището, "Селим Ко" се преименува на "София Уест Еърпорт", а Салар прехвърля собствеността си на холандската офшорка "Ориол Инвестмънтс Кооперати". Ненчев продължава да е управител и държи половината собственост през фирмата "Випи Капитал". През следващата година в летището се наливат милиони, то е ремонтирано и вече може да приема карго полети, а в перспектива и чартърни. Въпрос на въобръжение е какво може да съдържа каргото, което ще пристига и заминава от летището.

Така фамилията Франсис се оказва свързващо звено между едни "добри хора" от подземния свят, предприемачи с реален бизнес и върха на държавните институции. Днес разработките срещу Самир Францис са замразени, а спокойствието на иракчанина е гарантирано от високо място. Ако сте се изгубили в зависимостите, нека припомним: Самир Франсис може да разчита на своя тъст: ген. Стоимен Стоименов - съветник по национална сигурност на Президента на България.

Capture_decran_2013-01-21_a_11.56.21

* Биволъ се обърна към пресцентъра на президента за коментар от ген. Стоименов. До момента на публикацията отговор не беше получен.

Свободата поведе народа – 25 ти месидор (30-ти ден от протестите)

На 30-тия ден от протестите (25-ти месидор), Свободата поведе народа за традиционната соросоида (кривата описвана от кръга „Капитал“ при търкялането си по софийските улици).

Но, преди това, народът беше подготвил посланията си.

Светла Енчева, най отляво. Автор на текстовете: Иван Димитров  (третият отдясно)

Любимото ми послание:


Виждаха се още много послания:


Косматите в атака!

Оставката вече виси във въздуха!

Дай отпор на този пор!


Стигнахме до пл. Народно събрание и паметника на Цар Освободител, а там ни чакаше - Свободата!

Картината се отнася за революцията през 1830г., но това не я прави по-малко адекватна.

Която поведе народа, както е известно от картината на Дьолакроа, към френското посолство.


Емил Иванов, новият областен управител на Софийска област – новият Пеевски. След като правителството видя, че залозите са „всичко или нищо“, защо да не набутат още няколко подобни фигури в управлението, дето се вика, ако корабът оцелее, ще оцелее заедно с плъховете.

След кръг през „Евлоги Георгиев“ и „Оборище“ и аплодисметни за френското посолство (френският посланик, заедно с немския, беше един от тези, които се опитаха да осъществят връзка на правителството с реалността), Свободата доведе народа отново пред Парламента.


Имаше ефектна мултимедия в подкрепа на протеста:


Кампания срещу събирането на отменена такса “заверка на подписа на преводача” в българските дипломатически мисии

Горното съобщение е част от широкомащабна информационна кампания, започнала на 27.06.2013 г. Целта е да бъдат уведомени колкото се може повече хора на отговорни позиции, организации, учреждения, институции и партии в България, че договорът на МВнР е фиктивен и че в системата на МВнР има нередности, свързани с преводите на документи. Нещо като “Цар Мидас има магарешки уши!” Кампанията ще завърши, когато в Държавен вестник се обнародва съобщение, че се отменя основанието за сключването на договорите от този тип: Правилникът за легализациите, заверките и преводите от 1958 г., посл. изм. 1990 г. – нещо, което се обещава от много години, но все се отлага.

Емил Иванов е бивш застраховател на ВИС-2 в Своге

/Поглед.инфо/ Правителството не успя в постигането на позитивни публични цели. Това каза пред Нова телевизия политологът Антон Тодоров. По думите му всяко едно от спорните назначения на кабинета „Орешарски" до момента е основание за оставка. Според Тодоров същото ще стане и с назначенията във втория ешелон на властта.

Мини град от оцветени камъчета

  Радвам се да сподела с вас идеята на нашите приятели от детска занималня “Фантазия” ( София, Младост...

Кои са те? Генерация “Питър Пан”.

Генерация "Питър Пан"

Генерация "Питър Пан"

В своята кратка, но пълноцена кариера като маркетинг специалист, винаги съм имал желанието да разгледам различните типове генерации. Говоря именно за онези хора наречени генерация X, Y и Z. Ако сте от хората родени преди 1960-та година, то вие също спадате в рамките на тези три групи. Но за да не ги наричам с безлични латински букви ще хвърля малко светлина върху профила на тези генариции, които са изиграли и играят основни роли в света на маркетинга и бизнеса като цяло.

Генерация X са родените приблизително в периода 1960 – 1976 г. Това са хора, които са се появили на бял свят малко след добре познатия ни “Baby boom”, който се характеризира с голям брой новородени след края на Втората световна война. До ден днешен тази група се счита за най-добре образованите и културно обогатени хора в цял свят. Те разбира се, се определят като по-консервативни и зрели.

Генерация Y на своя страна са родени приблизително в периода 1977 – 1994 г. Спокойно бихме могли да кажем, че тези деца са били свидетели не само на множество политически преходи, като тези в България, но и на технологични. Имунизирани към традициония маркетинг те са трудно уловими от бизнеса и до ден днешен. Можем да кажем, че тяхното “консуматорско поведение” има основна заслуга за развитието на новите и иновативни технологии.

Последната генерация, която можем да определим са родените приблизително от 1995 г. насам – генерация Z. Деца и тинейджъри, които не познават света на игрите по градинки и паркове, определящи себе си като самостоятелни единици още от ранна детска възраст и толкова динамично развиващи се, че са трудни за следване от всеки един от нас. 

Накратко бихме могли да обобщим, че са обособени три основни групи хора или както ги наричаме в маркетинга, потребители. Съществува обаче и четвърта група, която бе описана от авторката в авторитетното онлайн издание Daily Mail, Мариан Пауър, като генерация “Питър Пан”. Според нейните изчисления това са хора намиращи се на възраст между 25 и 40 години. При приблизителни изчисления можем да заключим, че това са хора родени между 1970 – 1985 г. Самата авторка спада към тази група, което я прави силно уязвима и искрена в нейните думи.

Без да навлизаме в подробности относно ”Питър Пан” ние ще обрисуваме един кратък профил. Това са хора идващи от средната класа. Млади, талантливи и будни. Доходите на които са достатъчни, за да съществуват по един нормален начин. Те обаче не желаят да приемат обществените норми, обичаи и закони, които движат всички останали. Тяхното желание е да останат независими от заобикалящия ги свят. Думи като ипотека, женитба, деца и кариера са в основата на всички, което те биха искали да избегнат. На практика това са “непораснали деца” или както Мариан Пауър ги определя, генерация ”Питър Пан”.

Приемайки генерация ”Питър Пан” за реална и съществена единица от нашата човешка история, то тези хора, към които приспадаме и част от нас, могат да бъдат определени като сериозен постулат за всичко случващо се в модерния маркетинг. Всички ние виждаме как все повече кампании на брандове се обръщат директно към това поколение чрез дълбоки емоционални апели. Телевизионни спотове, принт визии, онлайн рич медии и всякакви други канали предават посланията на различни марки, които искат да достигнат до тях по един изключително емоционален начин, а именно да ги направят още по-независими. Те не ги свързват по никакъв начин с гореизброените табута за генерация ”Питър Пан”. Напротив, дават им възможност да бъдат още по-свободни без да се обвързват с нищо и никого. 

Но какво трябва да означава всичко това? Нима тези хора са единствено и само бунтари борещи се за собствената си вътрешно-духовна свобода? Ако трябва да съм честен все още нямам точен отговор на този въпрос. Допускам обаче, че когато говорим на генерация ”Питър Пан”, маркетинг специалистите, рекламистите и PR-ите, би трябвало да уважаваме техния избор. Да осъзнаем, че те, както и ние, правим това, което ни прави истински щастливи. Тази свобода, която е правото на избор е незаменима и ние няма как да я отнемем. Това са хора намерили нещото, което ги прави истински щастливи и те не искат да падат в капана на обществената догма за “правилен начин на живот”. Работят това, което ги кефи, харесват музиката, която на тях им звучи добре, обличат се по начин, който за тях е правилен и стилен, обичат тези, които смятат, че заслужават и към които има истински и силни чувства. Те променят парадигми и въртят света като са истински щастливи. 

Дали това са непораснали деца или просто хора, които искат да запазят детското в себе си? Това няма как да знаем със сигурност. Факт е обаче, че виждаме все повече хора, които поглеждат изплашени назад към отминаващата икономическа криза и не желаят да поемат рискове на свой гръб. Не желаят да се обвързват чрез женитба, защото това може да ги нарани дълбоко някой ден. Чувстват се несигурни за своите работни места и това ги прави неподготвени за кариеризъм. Всички тези, до ден днешен добре познати принципи, движещи света биват заличени от гласът на генерация ”Питър Пан”. Като, че ли се заражда едно по-независимо поколения, генерация, която се откроява на общия фон и все повече хора искат да и подражават. Но дали бизнесът ще може да разбере всичко това и да се възползва по максимален начин … тепърва предстои да видим.

Народните представители излизат в отпуск - протестите продължават

/Поглед.инфо/ Парламентът е пред дилема - да си ползва ли цял месец лятна отпуска. Народните избраници започнаха работа само преди два месеца, а от месец работят в условия на протести.

301 плажни награди във Фейсбук играта VIVA Beach от VIVACOM

301 плажни награди във Фейсбук играта VIVA Beach от VIVACOM

301 плажни награди във Фейсбук играта VIVA Beach от VIVACOM

От днес VIVACOM стартира гореща лятна игра на своята Facebook страница. Участвайки в кампанията VIVA Beach, феновете на телекома в социалната мрежа ще имат възможността да се борят за спечелването на 301 плажни награди, сред които луксозни плажни раници и специални плажни хавлии-чанти. Специалните хавлии са изработени от българската компания, която шие и юбилейните кърпи за чай на английската кралица Елизабет Втора. Голямата награда, която VIVACOM е подготвил за един от участниците, е хитовия таблет Samsung Galaxy Tab 2 10.1.

Играта VIVA Beach ще продължи 5 седмици – до средата на август, като всяка седмица в нея ще се раздават 60 награди. Участниците от съответната седмица ще участват в томбола за 20 раници и 40 плажни хавлии, а сред всички регистрирали се в играта за цялото лято, ще бъде определен късметлията, който ще получи  таблета.

Кампанията VIVA Beach ще протече под мотото „Сподели лятото“ и най-активният участник, който сподели играта с най-голям брой свои приятели, ще получи специална награда – пълен комплект плажни аксесоари. Всяка седмица, наградените ще бъдат обявявани на официалната Facebook страницата на VIVACOM.

Всяка една дестабилизация помага на олигархията

/Поглед.инфо/ На Пламен Орешарски не му е лесно. Отказът на ГЕРБ да комуникират с настоящите управляващи също усложнява положението.

Улови Вълната! Сърфирай безплатно с Prestigio

Улови Вълната! Сърфирай безплатно с Prestigio

Улови Вълната! Сърфирай безплатно с Prestigio

Prestigio осигурява безплатен достъп до интернет на плажуващите в 4 курорта по Южното Черноморие и най-посещаваните паркове и градини в столицата.

В разгара на летния сезон IT производителят Prestigio се погрижи за бурното сърфиране на стотици туристи и столичани, но не в морето, а в интернет. Технологичният бранд осигури безплатен достъп до интернет на 5 плажа, в 4 курорта по Южното Черноморие и на най-оживените места в София.

Плажуващите ще имат възможността да споделят още и още от своето незабравимо лято в социалните мрежи чрез безплатния интернет. Свободно ще сърфират туристите на плажовете в Созопол, Китен, Приморско и Лозенец като точните локации са:

  • Созолол – плаж Харманите, до бар Мохито
  • Приморско – Южен плаж, до водната пързалка
  • Китен – Северен и Южен плаж
  • Лозенец – Централен плаж

Връзката се осъществява чрез отговор на въпрос: „Какви продукти произвежда Prestigio?” Възможностите са три, а при правилен отговор потребителят е препратен на уебсайта на Prestigio и може свободно да използва e-mail услугата, както и да браузва в World Wide Web.

Prestigio се погрижи и за летния сърф на столичани, осигурявайки им безплатен интернет достъп на най-оживените места в София:

  • Входа на Южен парк,
  • езерото Ариана, 
  • Пилоните на НДК, 
  • Парка Заимов, 
  • Градината пред Народния театър.

Наред с Free Wi-Fi зоните от Prestigio са подготвили и множество изненади за плажуващите като им препоръчват да се оглеждат за Prestigio Beach Team

Как възприемате България

Няма реалност. Има само начин, по който възприемате това, което наричате реалност. Ето резултати от проучването „Кой и как възприема България?”: Първо попитали бейове и аги, като Златев, Божков, Минев, Фотев и други техни колеги. Оказало се, че за тях България е много специална дойна крава. Само я доят, без да я хранят. Е, случвало се от време на време да се сдърпат помежду си за цицка, но в крайна сметка винаги успявали да се договорят кой, кога и откъде да смуче.

Стив Ханке: Корупцията в България прелива

/Поглед.инфо/ Българите имат дефицит на надежда, затова протестират, защото корупцията прелива. Това каза по БиТиВи бащата на валутния борд у нас проф. Стив Ханке, който днес ще стане доктор хонорис кауза на БАН.

Всяко правителство трябва да има възможност да прекрои бюджета си

/Поглед.инфо/ Всяко правителство трябва да има възможност да прекрои бюджета политическата линия, която води. Това обяви пред БНТ финансистът Емил Хърсев. Всеки кабинет, така или иначе, актуализира бюджета си - това е една обществена тайна. Аз предпочитам това да става явно, с дискусия. Трябва да се преразпределят разходите спрямо приоритетите на властта, смята той.

Борисов не декларирал доходи

/Поглед.инфо/ Над 100 000 лева обезщетения е взело правителството на ГЕРБ, заради натрупани неплатени отпуски. Общо 505 дни е почивката, която депутатите не са ползвали. Фаворит е бившият премиер Бойко Борисов с близо 17 000 лв., които не са посочени като доход в декларацията му пред Сметната палата.

Сноудън разполага със схеми за национална сигурност на САЩ

/Поглед.инфо/ Бившият американски разузнавач Едуард Сноудън разполага със секретни документи, съдържащи подробни схеми на дейността на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), предаде радио „Ехото на Москва"

ДАНСwithme Лондон: “Олигарсите вън от България, емигрантите обратно в Родината”

"Да си сменим местата - олигарсите вън от България, емигрантите обратно в Родината", пише на един от плакатите от вчерашния ден на протест на българите в Лондон. Както и "Българийо, Лондон е с вас!". Британската столица бе един от десетките градове в различни страни по света, където представители на българската диаспора протестираха вчера в знак на солидарност с продължилите вече месец протести в България.

Приходи от акцизи през 2013

Приходите от акцизи показват постоянно подобрение от януари насам. Ако тази тенденция се запази, заложените в бюджета приходи са напълно изпълними. Съответно, прогнозата за 450 млн. лв. неизпълнение на акцизите, с която се аргументира актуализацията на бюджета, е по-скоро необоснована. Важният въпрос е дали тенденцията на подобрение ще продължи при новото правителство (и евентуалния нов шеф на митниците)?

Източник: Министерство на финансите



Блогът за икономика 2013

Салата Айсберг, киви и пъпеш

Продукти за 4 порции:
1 салата Айсберг
2 кивита
половин пъпеш
1 оранжева чушка
1с.л. лимонов сок
1с.л. зехтин
200г синьо сирене

Приготвяне:
Салатата Айсберг се измива листо по листо. Останалите продукти без сиренето се измиват и почистват. Плодовете се режат на дребно. Листата на Айсберга се късат на малки късчета. Чушката се реже на колелца, а сиренето – на кубченца. Продуктите се смесват в обща купа. Поливат се с лимонов сок и зехтин. Объркват се и се оставят в хладилник. Салатата се разпределя в четири квадратни чинии.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Малките градчета на Тоскана

Красота, казвам ви, красота! Вили ще ни води из почти напълно неизвестни градчета на Тоскана. Е, не съвсем неизвестни, но таман сега е времето да разберете :)   Приятно четене:  

Малките градчета на Тоскана

Италия е един изключително приятен микс от разнообразна природа, история и традиции, архитектура и изкуство, храна и вино, симпатични хора. Но може би една от най-впечатляващите и най-запомнящите се представи за Италия е образът на Тоскана с нейните красиви пасторални пейзажи, селскостопански ферми и накацалите едва ли не на всеки хълм малки средновековни градчета. Само че повечето от туристите, които идват тук, са привлечени от това, че Тоскана е люлката на Ренесанса и целта им е най-вече Флоренция. Но всеки, който се "излъже" да се разходи из провинцията, остава  очарован. Да допуснем, че вече сте видели Флоренция, Пиза, Сиена и Сан Джиминяно. Е, сeга ви каня на много кратичка разходка в три малки и по-неизвестни градчета на Тоскана. Но това в никакъв случай не ги прави по-безинтересни :)

Кортона

Кортона е едно от най-старите средновековни градчета в района. Чентро сторико, или старата част на градчето, е кацнала на един хълм, от който се разкрива чудесна панорама, която стига дори чак до езерото Тразимено. Новата част се е разпростряла около жп гарата под хълма. Старата Кортона обаче е интересна. Мога да я определя като  едно романтично и сладко градче и мисля, че си струва човек да се отбие от пътя си заради него. [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Кортона, Тоскана Кортона[/caption]   И какво да прави там? О, нищо изискващо специални усилия  -  разходка из живописните тесни улички, зазяпване по арки, врати, прозорци и фасади, да се наслади на панорамите към околността. После да пийне едно кафенце или да обядва в някоя тратория. Например на пиацата с Кметството, хем докато си хапваш, можеш и да наблюдаваш какво правят хората в тосканската провинция  ;) После какво? Ами, няколко снимки,  с големи усмивки хем пред магазинчето с надпис "Капели и омбрели" /шапки и чадъри/ в единия край на пиацата :D   А защо не и една бутилка местно вино да си купите от енотеката до траторията?   [caption id="" align="aligncenter" width="480"]Кортона, Тоскана Из уличките на Кортона[/caption] А кортонци се гордеят и с това, че преди десетина години в тяхното градче е сниман романтичният филм "Под слънцето на Тоскана". Има го с превод в zamunda ... E, на мен ми се видя по-скоро драма с леека романтика. Става за гледане, обаче, хич не е досаден. Впрочем, във филма има по някой кадър и от Тоскана, Позитано и Рим.   [caption id="" align="aligncenter" width="640"]Кортона, Тоскана Кортона - В далечината се вижда малко от езерото Тразимено[/caption]   За разлика от повечето други градчета Кортона си има

Театър и Музео Диочезано

 Вярно, малък музей с малка колекция, в която обаче има творби и на ренесансовите майстори Синьорели и Фра Анджелико. Всъщност, грешка, има и още един музей -

Музео дел Академия Етруска,

който е разположен в бивше палацо и има смесена колекция от разнообразни картини, етруски артефакти, бижута и... египетски мумии, моля ви се!

Колоди

На около 15-20км от Монтекатини Терме в посока Лука, се намира градчето Колоди. Навява ли ви някаква асоциация това име? :D  Да? Ето го и него!  :D [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Колоди, Тоскана В Колоди ви посреща ви един огромен Пинокио[/caption]   Да, то е родното място на дървеното човече Пинокио. По-точно е родното място на майката на автора, Карло Колоди (това е псевдонима му). Благодарение на хитовата детска книжка "Приключенията на Пинокио", малкото сбутано далеч от главния път градче днес е известно. Всъщност за неговата известност допринася и специално създаденият

Парк Пинокио

И, ако сте с деца, или детето у вас все още е налице, спокойно можете да се отбиете в него и да се позабавлявате. Защото навсякъде из парка има фигури на героите от детската приказка, езерца, въртележки, атракции... Мисля, че поне един час в този парк би бил доста запомняща се емоция за малчуганите (от 2 до 102 г. ;) А защо Пинокио е Пинокио, знаете ли? Ееми, щото е дървен! :D Наистина, името му идва от "pino", което е "бор" на италиански. Но в руския превод на приказката дървеното човече се казва Буратино. Е, може да се каже, че и това име е вярно, понеже Пинокио е дървена кукла, марионетка. А на италиански тези кукли се казват "буратини". Та, тé така, тé :) [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Ако пък вече сте пораснали и "по-възвишени", пак няма да ви е скучно в Колоди,  защото тук има и една чудесна ренесансова вила

Палацо Гарцони

с хубави барокови градини: много цветя, фонтани, статуи, интересни стълби, басейни, птици, пеперудки... [caption id="" align="aligncenter" width="640"]Палацо Гарцони, Колоди Из градините на Палацо Гарцони - палацото е онази голяма сграда на високото[/caption]   Ако искате, накрая може да се изкачите и до кастелото на баира и да се насладите на панорамата долу. [caption id="" align="aligncenter" width="640"]Колоди, Тоскана Малко от най-старата част на Колоди - кулата отзад е от крепостта[/caption] Паркът Пинокио и Палацо Гарцони са един срещу друг. Наблизо има и голям паркинг (платен). А преди да си продължите по пътя, що да не си купите някоя дреболийка за спомен от магазинчето La bottega di Geppetto  (Работилницата на Джепето)  :) Тя е точно там, на центъра е, до барчето La brocca della fata /Стомната на феята/ Пък и защо да не пийнете по кафенце и с една топла Focaccia alla pinocchio (фокача ала пинокио) със солчица и розмаринче - спокойно бе, не е дървена :D Напротив, хапнете си я, ей така, без нищо друго, като топъл геврек с кафенцето - мноого е добре. Гаранция! ;) Мда, като цяло май всичко тук е в синхрон с приказката :)   [caption id="" align="aligncenter" width="640"]Колоди, Тоскана Да изплакнем още веднъж очи в градините на Палацо Гарцони[/caption]

Сансеполкро

Сансеполкро е също неголям град и е едно от най-старите селища в Тоскана. Той е с богата история, интересен, спокоен и приятен, без тълпи от туристи. Освен това се гордее, че е родно място на известни личности от Ренесанса, сред които художникът Пиеро дела Франческа. Неговият шедьовър Възкресение /Resurrection/ понастоящем се намира в общинския музей Чивико. [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Сансеполкро Пиеро дела Франческа - увековечен с четка и палитра[/caption] Името Сансеполкро означава "Свят гроб" /Божи/. Селището е наречено така още от основаването си, защото хората, които са го създали, били поклонници, дошли от Светите земи и донесли със себе си камък от църквата при Божи гроб. Така че може да се смята, че сюжетът на картината на Пиеро дела Франческа е като препратка към името на града. Освен, че се смята за много ценна, картината се прочула още и с това, че по време на II св. война един британски офицер от окупационните войски, Антъни Кларк, по време на сражение, когато получил заповед да обстреля и разруши града, ненадейно си спомнил, че няколко години преди това бил чел една книга за Сансеполкро и ренесансовата картина "Възкресение". Човекът по принцип не бил кръвожаден и не одобрявал отнемането на човешки живот, и изобщо воденето на войни. Освен това бил и достатъчно интелигентен, за да се светне, че въпросната картина е един от световните шедьоври. И наредил на своя глава прекратяване на сражението. Впоследствие се разбрало, че заради приближаването на група италиански партизани немската войска се била оттеглила. В крайна сметка Сансеполкро не пострадал, както и шедьовърът, а благодарното население впоследствие обявило офицера за герой и кръстило една улица в града на името на Антъни Кларк. [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Сансеполкро, Тоскана Из уличките на Чентро сторико[/caption] Макар и не голям град, в Сансеполкро има няколко музея: Общински музей, Музеят Балестра, Музей на стъклописа, Музей по естествена история, Музеят на дантелата и

Музеят Авока

Този, последният, е малко необичаен, в смисъл, че по-рядко се срещат подобни музеи, но е много интересен и приятен музей. Има колекция от растителни артефакти и проследява развитието на медицината и фармацията. Освен това разполага със стари книги и справочници /от преди векове/, стари аптекарски съдове и инструменти, както и колекции от лечебни растения. Има и една малка секция "Отрови", която, разбира се, е под ключ и има достъп само с гид. [caption id="" align="aligncenter" width="640"]Сансеполкро, Тоскана В музея Авока[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="640"]Сансеполкро, Тоскана Витрини със стари хербарии, стари фармакопеи, стари книги[/caption]   Към музея има и магазин за билкова козметика и билкови лекарства, тоалетни принадлежности и литература. Работно време: април-септември: всеки ден с почивка по обед от 13 до 15 ч. октомври-март: затворен в понеделник вход 8 евро; групи от поне 5 човека - евро [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Сансеполкро, Тоскана Из Сансеполкро[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Сансеполкро, Тоскана Из Сансеполкро[/caption]   Не е задължително непременно да знаете езика на местните. Те са добронамерени и ще се постараят да ви упътят. А доста от по-младите хора могат да говорят разбираем английски. Удобно е, да, но не необходимо непременно да разполагате с кола. ЖП мрежата в Италия е много добре развита, както и автобусният транспорт. Няма проблем и с нощуването - има хотели от всякакъв калибър, къщи/вили/ферми, предлагащи нощувки. Достатъчно е да имате малко време и пари, и много повече желание за приключения (в добрия смисъл)  ;) И малко гледки и пейзажи от Тоскана за ценителите, ето  тук   Автор и снимки: Вили     Автор: Вили Снимки: авторът и Анжело Други разкази свързани с Тоскана – на картата: За подробности кликайта на ЗАГЛАВИЕТО горе!

да не се държим предизборно преди да сме свалили правителството

изобщо не ме интересува кой какво мисли за мен, мисля, че съм го доказала хиляди пъти с поведението си. интересуват ме шепа хора, които обичам, и на които вярвам. 
седмицата започва зле, в смисъл, че вече съм ядосана в 10 сутринта в понеделник. 
събирам два поста от фейсбук от тази сутрин. ясно ми е, че няма да се харесат на повечето протестиращи, ясно ми е, че ако не сме с потока, сме срещу него, но това съм го живяла около два живота, докато доста от протестиращите не са били родени, и винаги съм имала проблем с това, че не съм казвала "да" и "браво" на това, което се смята за правилно, а всъщност не е. в момента отново нямам причина да го правя. 
та така:


моят приятел асен асенов призовава да се вземем в ръце, защото били минати всички граници. това му отговорих:

"в какъв смисъл точно да се вземем в ръце, асене? с пърформанси, живи картини и прожекции ли?! може и ревю да направим, може театър пред народното събрание да основем, може да се въргаляме голи по жълтите павета, но това няма да трогне никой от хората вътре. започва да ми писва мирния протест. с мир ще си останат всички по местата. 
гледам много внимателно какво се случва. единственият момент в който имаше някакво нажежаване и раздвижване, беше вечерта след като прескачахме оградата, на следващия ден утроиха охраната и разшириха периметъра. само жестове на неподчинение имат шанс, но желаещи да се жертват, нестрахливи хора, няма. а и няма кой да организира подобни неща, това става с яснотата, че може да бъдеш арестуван и съден. протестиращите масово имаме удобен живот, който не ни се напуска в името на истинската революция, а не тази с която се потупваме по рамото, защото се разхождаме крещейки между 7 и 9 вечерта.
приятен ден иначе."


втори пост по темата, вече много по-ядосана;)

"ама ако очаквате истината да ви бъде спестявана от хората на които им пука, и които не хейтват, а са критични и скептични, защото имат може би по-ясна представа за случващото си, какво си въобразявате, че ще постигнете? как мислите, че ще вземете която и да е власт? как мислите, че ще се случи успеха ви? как ще се задържите там, за където сте се запътили? това Е поведението на депутатите в момента. ако вече сте влезли в предизборна кампания, и това ще е начинът да действате, бъдете сигурни, че успехът ви ще е толкова временен, че няма смисъл да бъдете подкрепяни. поне от мен. а това не е добра новина за вас:)"

Осемте безсмъртни: Ли с желязната тояга

— Мама каза, че можем да вземем този хубав фенер в спалнята си, господарю.
Когато баща му кимна, детето затегли едно кресло към колоната. Покатери се на високата облегалка, пресегна се нагоре и откачи от стряхата големия фенер от шарена коприна. После скочи на пода, запали с огниво поставената вътре свещ и вдигна фенера високо над главата си, за да го покаже на баща си.
— Правихме го с кака цели два дни, господарю. — гордо каза то. — Затова не искахме Акуей да го повреди. Ние обичаме безсмъртния Ли, той е едно такова миличко грозно старче!
Като посочи рисунката, която децата бяха направили върху фенера, съдията попита:
— А знаете ли историята му? — и когато момчето поклати отрицателно глава, бащата продължи: 
— Преди много, много години Ли бил приказно красив млад алхимик, който бил изчел всички книги и владеел всички магьоснически изкуства. Можел да отделя душата от тялото си и да се рее на воля между облаците, като оставял празното тяло на земята, а когато се върнел, влизал обратно в него. Веднъж обаче, когато Ли най-безгрижно зарязал тялото си на една нива, стопаните й го намерили. Помислили го за изоставен труп и го заровили в земята. Когато Ли се върнал, видял, че красивото му тяло е изчезнало. Отчаян, той трябвало да влезе в трупа на един стар, грозен и куц просяк издъхнал край пътя… И останал завинаги в неговото тяло. Макар че по-късно успял да изнамери еликсир да безсмъртието, така и не могъл да поправи сторената грешка и се присъединил към Осмината безсмъртни в този вид: Ли с тоягата, безсмъртният просяк…
Момчето остави фенера на пода.
— Не го харесвам повече! — презрително рече то. — Ще кажа на кака, че Ли е бил глупак, който е получил, каквото си е заслужил. 
То коленичи, пожела на баща си и Хун лека нощ и изприпка навън.


-----------------
Осмината безсмъртни образуват една от най-популярните групи божества в китайската митология и често са обект на художествено пресъздаване. Те олицетворяват обществото в напречен разрез: от богат до беден, от старец до младеж и прочее. В настоящия разказ става дума за един от тях — Ли Тиегуай (в превод: Ли с желязната тояга), като съдбата му е описана в един от многото митологични варианти. — Б.пр.
-----------------

из "Двамата просяци" на Р.В.Хюлик от серията "Китайски загадки"

От осемте безсмъртни двама поне съм представила в течение на времето в блога. Думите "често" и "много", употребени в бележките на преводача за пресъздаването и митологичните варианти, са твърде скромни. Само за този светец знам още поне два варианта, в които изоставеното му тяло било разкъсано от тигър/ненавременно изгорено от ученика му, който бил натоварен със задачата да го охранява за точно определен период от време, etc. Дали собственото му тяло му е липсвало впоследствие, повечето истории не разказват. Само в една се споменава, че бил отвратен от това, в което се видял принуден да се засели, но бил убеден да го запази от Лао Дзъ, който за утешение му подарил златна лента за коса и златна тояга. (А защо в името му е желязна, нямам никаква идея, не попаднах на упоменавания.) Но може да се направи извод, да се внимава с литкането из небесата (независимо кои). Защото оставяш ли "на земята" неща, на които държиш или още те ползват, може и да не ги завариш ... и да се сърдиш единствено на себе си.

“Lean marketing” или как да постигнете незабавни резултати от вашия маркетинг

capt2

“Lean marketing” или как да постигнете незабавни резултати от вашия маркетинг

Представяме ви инструмент за бърза и лесна реализация на ваши маркетинг идеи в социалните мрежи. 

След като света на предприемачеството бе обърнат с главата надолу от философията на lean startup, сега и пред дигиталния маркетинг се очертават бурни дни. До скоро теорията на маркетинга диктуваше да се прави задълбочено проучване на потребителите и техните нужди и реакции, след това да се изгради стратегия на базата на тези данни и тя да се изпълни. Този модел е доказал себе си през времето като сигурния и изпитан подход, но също така е доказал своята висока цена и повече необходимо време.

Lean marketing подходът включва бързо експериментиране с различни подходи и послания на минимална цена, докато се открие най-ефективният маркетингов подход и след това максимизиране на инвестицията в успешния/те модели.

В практиката ни като една от най-големите дигитални агенции в България, виждаме как световни брандове като Bacardi, Kraft (Mondelez) и други вече използват платформи (BuddyMedia, Shoutlet) за бързо изграждане на мини кампании и пускането им в макретинг арсенала.

С цел да постигнат много по-голяма динамичност на маркетинговото поведение в социалните мрежи, големите брандове се фокусират във все по-микро формати за промоции и ангажираност. Активности и игри, които траят само дни или седмица и бързо прерастват в други, нови забавления.

Революционен модел прави достъпни инструмените на най-големите за всеки бизнес от 10 лв на ден.

След като търсихме из целия свят платформа, която да позволи на нашия social екип да развива и разнообразява онлайн присъствието на нашите клиенти, ние се принудихме да създадем сами такава плафрома.

Capt’n Social е платформа. в която всеки бизнес може да стартира различни социални игри, без да се налага никакво програмиране. Заплаща се само за времето, за което се използва приложението. Игрите на платформата започват от само 10 лв на ден и докато за сега са трите най-успешни от световната практика, скоро ще добавим и много нови.

Рецептата за успешна кампания въс Facebook:

За да направите една успешна кампания във Facebook се иска да сте подсигурили трите най-важни елемента:

1. Интересна и забавна интеракция (игра)

2. Забавни и желани награди за вашата аудитория. Важно е винаги да имате две група награди. Едните по-лесни за спечелване и повече, за да поддържате положителния дух на кампаняита си и другата голяма награда, като мотивацията на най-добрите.

3. Стратегия, за да доведете трафик към промоцията/играта си. Ако сте във Facebook можете да използвате рекламите на Facebook на цена от 10-20ст на клик. Но ако имате и други канали да достигате до клиентите си на по-ниска цена, не изпускайте да ги използвате. Ако плакат над магазина ви ще свърши работа е грехота да не го ползвате.

Най-важното е да знаете, че добрата промоци/игра във Facebook в комбинация със страхотни награди е една машина за лоялни фенове. Колкото повече фенове докарате в нея, толкова повече ще ви доведе вирусния механизъм, но ако няма достатъчно начален трафик, резултатът може да ви разочарова.

Опитайте няколко неща. докато намерите какво работи, не струва много…

Със старта на captnsocial.com, aко имате идея на какво биха се зарадвали вашите потенциали клиенти и искате да я проверите на практика – предлагаме ви да не харчите пари за скъпи маркетингови изследвания, а просто да опитате. С промо кода 7plus7: YQWbAeKg  можете да получите игра за 14 дни на цената на 7. Този промо код е валиден до края на август. Виж повече на captnsocial.com

Поробеният разум

FreiheitМилен Радев

Има едно нещо, което при цялата вдъхновяваща подкрепа, симпатия и тревога за Едвин, пристигащи тези дни от всички страни, действа потискащо.

Това е заявеното съпричастие само на отделни симпатизанти и гръмогласното мълчание на познатите имена из редовете на т.н. “сини партии” (особено на една от тях).

Схемата на мислене и по-точно на поведение на партийно-васалния човек му пречи явно да вникне до чисто човешкото, да оцени непредвзето стойностите, заплахите и перспективите – както за една необикновена личност, така и за страната България като цяло…

Нужно ли е да казвам, че горните редове са породени не от озлобление или злорадство, а преди всичко от огорчение…?


Протестът снощи беше още по-шумен

/Поглед.инфо/ Протестът снощи се отличава с техническа новост. За да се произведе още по-голям шум от дясната страна на входа на БНБ бе донесена отнякъде сирена, която създаваше невъобразим шум, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращият върху комина на ТЕЦ „Земляне" остана в ареста

/Поглед.инфо/ Игор Шабов, който днес се качи върху комин на ТЕЦ „Земляне" в столицата в знак на протест, е арестуван.

Протестиращите се обявиха и против новия областен управител на Софийска област

/Поглед.инфо/ Демонстрантите срещу правителството в София си имат нов антигерой. Това е назначеният за управител на София област депутат от ДПС Емил Иванов.

Говори Пловдив: МОРАЛ И ДРУГИ НЕПРАВДОПОДОБИЯ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Свободата води народа – хубаво. Но дебилите продължават да го управляват.

- Лошо! – викат в Пловдив.

Дълго време се чудех защо ли не се изненадвам от кошмарната наглост и всички други наистина впечатляващо отвратителни качества, които управляващата комунистическа банда демонстрира. И изведнъж се сетих – просто този манталитет, този начин на мислене и действие, е описан съвършено точно в книгата ми „Оксиморонният свят”. Поради ограничения тираж малко хора са я чели, затова ще кажа, че в нея не само се случва, но и се приема за най-нормално всичко онова, което не би трябвало изобщо да е възможно да се случи. Трупането на абсурд върху абсурда; абсурд на втора, прегърнат с абсурд на трета степен, пеят пиянски песни; мозъци и мисли, за които абсурдът е родина, естествена хранителна среда, не заплаха, която дебне иззад ъгъла – това са призраци, за които ми е трудно да реша дали съм ги описал в книгата, в която и мен някой ме е описал, че живея или те, веднъж описани, са наизлезли оттам и вият зловещото си хоро наоколо, насред реалността.

Която и от двете квантови опции да е реализирана в случая обаче, поне вече със сигурност знам защо не съм изненадан от възможността свободата да води народа, а дебилите да продължават да го управляват.

Например кой можеше да си представи, че онова, дето само си вика Ваше величество, `щото никой друг, дори иронично, вече не му вика така, пак ще пролази из канавката и ще захване публично да дрънка глупости. Без някой да го пита, онзи ден каза, че не вижда защо правителството трябва да подаде оставка, само защото някои си му я иска. Първо, възпитаните хора не правят така – те никога не отговарят гласно на въпрос в момент, когато никой не ги пита нищо. Иначе излизат от категорията на учтивите и влизат в категорията на хаховците.

Второ – умните хора никога не се изказват неподготвени. А ако го направят, значи или не са умни, или някой техен управител, отговорник или обикновен кукловод, ги е накарал да прибързат с приказките.

Трето – да прескочи дебилът този до Люксембург да пита Жан-Клод Юнкер как и защо става подаването на оставка в цивилизования свят, пък тогава да идва да ни дава акъл на нас, местните простаци със сбъркан чип.

Винаги срещу пари и имоти ни дава акъла си обаче, никога безплатно – напомнят паметливи от Пловдив.

И потропват с пръсти в игрив фолклорен ритъм по приготвеното газено тенеке, колкото да докажат, че добрата литература, веднъж сътворена, често се превръща в история от най-чиста проба.

Не мога да се начудя също на другаря Цветлин Йовчев. Уж вицепремиер, а се държи като цял премиер. Да не би той всъщност таковънка, а? Имам предвид – да не би по един добре познат ченгеджийски маниер всъщност той в момента да е първият човек в управлението на държавата, който за пред публиката играе втори? Големи съмнения ме глождят напоследък в тази посока, граждани. Като го слушам какво говори, как го говори, кога го говори и т.н. все повече имам чувството, че нещо повече има в този човек, отколкото на нас ни се струва.

И друго – уж вътрешен министър, а се държи като назначен от протестиращите за управител на протеста. Онзи ден се изтъпани пред телевизионните камери и с цялата загриженост в гласа, на която е способен, каза, че за съжаление протестът вече се организира и губи спонтанния си характер. Имало там някакви си хора с велосипеди, които насочвали протестиращите откъде и накъде да минават, не знам си още какво имало като организация, което не било добре.

Напротив, добре е, но от друга гледна точка. От тази на другаря Йовчев очевидно няма как да е добре.

Поне е спонтанно честен, човекът. Обаче протестиращите, другарю Йовчев, не искат от вас акъл как спонтанно да протестират, докато вие спонтанно си седите на власт. Те искат нарочно да си ходите. И отдавна беше време да се организират, за да се реализира това искане. Забравихте ли – вие сте от другата страна на барикадата, не от тази, та да давате оценки на протеста и да казвате какво е добре и какво не е добре да прави той.

Така де, умните хора понякога, като `почнат с раздаването на акъл, не могат да се спрат – викат патили в Пловдив, които знаят нещата с умните как стоят.

Но пък може и да се меси другарят Йовчев в протеста, защото съвсем по човешки му симпатизира – а само клетвата пред народа и силното чувство за дълг към нещо извън него и по-голямо от него, да го притискат да стои изправен срещу хората от народа с настръхнала полиция и да пази безчинстващите в Парламента.

Кой да ти каже. Пък и смееш ли да питаш.

Цял оксиморонен водопад текна към ушите ни, граждани, от милата сценка, която се разигра наскоро между главния прокурор Цацаров и главния депутат Сидеров. Първият вика – ако не слушкаш, ще ти дърпаме ушенцето. А вторият отговаря – да, ама аз пък няма повече да си играя с вас. И, както си седи кукнал на детската площадка – бам, една лопатка политически пясък в очите на закона.

„Кукнал” в този случай не е каквото знам, че масово си мислите за Волен, граждани. Означава клекнал, не изкукал. Поне в нашата детска градина така викаше другарката в началото на 60-те – `айде сега да кукнем на кръгчето, деца. И ние куквахме, къде ще ходим.

Пък някои от нас и досега си живеят кукнали, макар уж свободата да ги води.

Напоследък много интересни са ми и родилните мъки на десния реформаторски блок. Първата от тези мъки е да се разбере защо се нарича десен, след като в него е набутано НДСВ, което трудно различава левия от десния крачол на гащите си, а обикновено се мъчи да пъхне и двата крака на едно място. Задно с прилежащия им, нецензурен за назоваване, но използван широко инструмент за полово удоволствие.

В един крачол – така е по дефиниция. Нали никой не е забравил как в силен хор царят и царедворците пееха мантрата за лошите партии и вредния двуполюсен модел, който трябва да бъде изкоренен, а на негово място да има еднополюсен. Или многополюсен, то е все едно. И верно, още по тяхно време се изтреби до крак всичко, което и малко наподобява нещо политически нормално, останаха да вилнеят из българската политика само такива като тях, готови на всичко безпринципно.

Втората мъка с реформаторския блок е по въпроса как ДБГ на Меглена Кунева ще се съгласи с позицията на ДСБ против изграждането на АЕЦ „Белене”, което е ключова тема, свързана и с отношенията с Русия изобщо. Меленето на брашно по тази тема между тях изглежда изключено. Още по-неясно е как вторият човек в партията на Кунева, Даниел Вълчев, ще се раздели с рефлекса си да разтурва седенки, като тази сегашната, дето се вихри по улиците, заедно със своя приятел, колега и съмишленик Пламен Орешарски. Голямо политическо кълбо назад се иска за тази цел.

Не казвам, че Вълчев не е способен да го направи, но как останалите партии от блока, а най-вече избирателите, ще припознаят тази стара политическа повратливост като нов модел в българската политика, свързан с морал и други неправдоподобия, това си остава голяма загадка.

Третата загадка е как „Зелените” ще хармонизират с ДСБ визиите си за проучването и добива на шистов газ в България. Наистина, сега, докато комунистическият блок е на власт, този въпрос не е на дневен ред. Но утре? Ами ако утре десният реформаторски блок случайно вземе, та вземе властта? И едните от правителството започнат да протестират улично срещу другите от правителството…..

Четвъртият въпрос с неясен отговор е какво точно се кани да реформира този десен блок. Радан Кънев засега не поглежда към досегашното дясно като евентуален подходящ за реформиране обект, а твърдо държи на реформа в съдебната система, която трябва да осигури спокойствие на бизнеса и оттам – благоденствие на хората и държавата. ОК, но лошото е, че само това повтаря. Да, реформата в съдебната система е изключително важна, но ако беше само тя – с мед да я намажеш.

Мен обаче повече ме притеснява друго – когато го питат как хората ще припознаят десния блок,  Кънев не говори за нова дясна политическа визия в развитието на страната, не споменава платформа, която ще се изработи, не казва нищо за /връщане към? или припознаване най-после на/ базисните десни принципи и прочие важни неща. Като всеки среден популист той казва, че ето сега вече предстои да се сложат начело на десния реформаторски блок едни нови, светли лица на интелектуалци и други уважавани от цялото общество хора, та така всички българи ясно ще разберат за какво реформаторите се борят. Не казва Кънев къде се крият досега тези ангели небесни и как ще ги подмами да се измъкнат оттам, но разбираемо е, де – страхува се някой да не ги открадне под носа му.

Е, няма такъв филм. Това или е проява на абсолютна наивност, или е поредният съзнателен опит да се вкара българското общество в заблуда относно реалните  стойностите и истинските механизми на нормалния политически живот.

И тъкмо смятах да завърша с нещо весело относно Борисов и напъна му да пуска магистрали дори без да им пререже лентата, ето, че ГЕРБ-веселбата се появи в доста трагична форма – излезе информация за готовността на Борисов да седне на преговори и да обсъжда националните приоритети с БСП.

Това вече изби всичката риба в блатото България. По-голяма политическа простотия, казана в по-неподходящ политически момент, отдавна не бях чувал. Как ти, уж основна опозиционна сила, ще тръгнеш да легитимираш комунистите и да ги стабилизираш във властта, когато те са само на стъпка да паднат оттам – трябва да си абсолютно луд, абсолютно политически неграмотен или абсолютно политически и личностно зависим, за да го направиш.

А в този случай може би и трите – смятат на пръсти в Пловдив.

Чудя се обаче защо на мен толкова ми пука за всичко това, след като абсолютно не ми пука от всичко това.

Забележка: Правителството да си ходи веднага, за да не се случи нещо с Еди. Те си знаят какво ще им се случи на тях после.


Запитване относно приходите от мита в държавния бюджет

Публикацията съдържа Запитване до финансовия министър, председателя на БАН, изпълнителния директор на Българската стопанска камера, Института за икономически изследвания, КТ "Подкрепа" и други адресати, в което става дума за финансовата политика на страната и за изпълнението на приходите от консолидираната фискална програма на Р. България. В запитването се казва, че "е важно да бъде информирано обществото, че е заложено в бюджета на Република България като „стандарт” събираемостта от ДДС и АКЦИЗ да бъде около 50% . От друга страна, представлява интерес – защо (от дълго време насам) приходите от МИТА в бюджета на държавата да са в рамка под 1%, като същевременно обществото ни отчита заобиколеност от стоки с НЕвропейски произход. За същите не става ясно под какъв митнически режим са внесени."

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване