04/02/18 21:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Печен агнешки бут и хрупкави билкови картофи

В сезона на агнешкото месо, отново изпробвам рецепти от всички краища на света, но това, което ще остане за мен винаги любимо е печенето на голямо парче месо с кокал. Този път настроението ми е за съвсем семпло овкусено месо – само със сол, черен пипер и зехтин. Чесънът и розмаринът, които по подразбиране му се полагат, добавям чрез гарнитурата към този печен агнешки бут – смачкани сварени картофи, които се запичат с чесън, билки и зехтин, докато не станат златисти и хрупкави. Вкусни сами по себе си и идеално допълващи деликатното агнешко месо.

Печен агнешки бут и хрупкави билкови картофи

Дългото задушаване на месо във вино и бульон му дава възможност месото толкова да се сготви, че да пада само от кокала. Несъмнено това е любимо за много хора и е показател за напълно готово месо. Аз предпочитам варианта с изпичане на месото, при което то се готви без течности или с минимално количество такива, както е в случая и с тази рецепта.

Печен агнешки бут и хрупкави билкови картофи

Месото се сготвя добре, остава с розов цвят във вътрешността и лично за мен то е по-вкусно и крехко. Желанието ми този път да не добавям билки, чесън и други подправки освен сол и черен пипер, е за да усещам нежния вкус на агнешкото месо. На Даниел също много му харесва.

Дребни картофи, билки, чесън и зехтин за хрупкави печени картофи

Харесва му и да намачква картофите, които споделям като гарнитура към агнешкото. Те могат да се приготвят самостоятелно или да се предложат като гарнитура към друго ястие, но точно тук ги смятам за най-подходящи, тъй като допълват чистия вкус на месото.

Даниел смачква сварените картофи

Самите картофи първо се сваряват, а след това се запичат от двете страни в силна фурна, така че повърхността им да стане хрупкава и златиста, докато вътрешността е все още мека.

Овкусените картофи преди да се запекат

Докато се готвят, картофите попиват ароматите на зехтина, чесъна и билките, а кората им, която умишлено не се обелва дава още по-интензивен вкус. Накрая се завършват с пармезан, чиито солен умами вкус е още по-хубавото допълнение към семпло изпечения агнешки бут.

Запечените от едната страна картофи

Запечените от другата страна картофи и поръсени с пармезан за финално запичане

Единственото нещо, което липсва на снимките към това хубаво месо и прекрасни картофи е голяма купа със зелена салата.  Сигурна съм, че ще се справиш с това и без рецепта. И не забравяй, винаги може да погледнеш тук за още идеи за Великден.

Светли великденски празници и до скоро с нови пролетни рецепти!

Печен агнешки бут и хрупкави билкови картофи

Печен агнешки бут и хрупкави билкови картофи

Идеята за агнешкия бут е от книгата Cooking to Share. Рецептата за хрупкавите билкови картофи е по идея от natashaskitchen.com и cafedelites.com.

Ако искаш да приготвиш само агнешкото бутче и имаш друга идея за гарнитура, чувствай се свободно да го направиш. Ако предпочиташ, може да приготвяш само картофите като предложение за вечеря през седмицата. А ако решиш да приготвиш и двете, може да ги съчетаеш така, че да се сервират топли едновременно. Инструкции за това прочети в самата рецепта.

За 4-6 порции.

За агнешкия бут:

  • 1 агнешки бут, около 2 кг
  • зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 200 мл сухо бяло вино

За хрупкавите билкови картофи:

  • 1 кг дребни картофи
  • 1 супена лъжица нарязана прясна мащерка
  • 1 супена лъжица нарязан пресен розмарин
  • 3-4 скилидки чесън, пресовани
  • 4 супени лъжици зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 30 г настърган пармезан
  • нарязан пресен копър или магданоз

Печен агнешки бут и хрупкави билкови картофи

Приготвяне на агнешкия бут

Фурната се нагрява на 170ºC. Агнешкият бут се почиства от ципи и излишна мазнина. Измива се под студена течаща вода и се подсушава хубаво.

В месото се втриват зехтин, сол и черен пипер

Поставя се в тавата, в която ще се пече и се намазва обилно със зехтин от всички страни. Зехтинът се втрива в месото заедно със сол и прясно смлян черен пипер. Тавата с бутчето се покрива с алуминиево фолио и се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Пече се 1 1/2 часа. След това фурната се усилва на 190ºC, фолиото се отстранява и в тавата се сипва виното. Бутчето се пече още един час, докато повърхността му стане златиста. Месото във вътрешността трябва да бъде стегнато, розово и при пробождане с дървено шишче да излизат чисти сокове. Докато бутчето се пече, се подготвят картофите като се сваряват. Виж в инструкциите за приготвяне на хрупкавите билкови картофи.

Когато е готово, бутчето се изважда от фурната, покрива се хлабаво с алуминиево фолио и се оставя да отлежи 30 минути преди да се нареже. През това време се запичат картофите.

Изпечените хрупкави картофи

Приготвяне на хрупкавите билкови картофи

Картофите се измиват хубаво, без да се белят. Сваряват се в леко подсолена вода за 20-30 минути, в зависимост от големината им. Трябва да бъдат сварени напълно, но да останат цели и стегнати. Отцеждат се хубаво и се подреждат в тава (може да се използва хартия за печене). Докато са топли се притискат с преса за картофи, така че да останат с дебелина около 1,5 см.

Сварените картофи се притискат леко с преса за картофи

В купа се смесват мащерката, розмаринът, чесънът и зехтинът. Картофите се посоляват със сол и прясно смлян черен пипер. Върху всеки се разпределя по малко от зехтина с билките и чесъна. Картофите може да се подготвят до този етап, докато се пече агнешкия бут. След като агнешкото се извади от фурната, тя се нагрява на 230ºC. Картофите се слагат на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се запичат 15 минути. Внимателно се обръщат с шпатула и се запичат от другата страна още 10-15 минути докато станат златисти и хрупкави по краищата. Накрая се обръщат още един път, така че билките с чесъна да бъдат отгоре и се поръсват с настърган пармезан. Запичат се с включен вентилатор на фурната или под грила за 2 минути докато пармезанът се запече леко. Изваждат се от фурната и се поръсват с пресен копър или магданоз. Сервират се веднага, докато са хрупкави.

Печен агнешки бут и хрупкави билкови картофи

Още рецепти с агнешко

Други предложения с картофи

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Печен агнешки бут и хрупкави билкови картофи е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/02/18 21:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/CZMhar4BYRI/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване