Ирландия излиза от антикризисната програма

Ирландската икономика уверено се възстановява и страната ще излезе от антикризисната програма на ЕС и МВФ на 15 декември тази година. Точната дата на прекратяване на външна подкрепа за първи път бе посочена в телевизионно обръщение към гражданите на републиката от премиера Енда Кени.

"Това обаче не означава, че нашите финансови проблеми остават в миналото. Чакат ни трудни времена, все още има много да се направи, но най-сетне се слага край на извънредната финансова помощ", каза правителственият ръководител. Кени заяви, че "независимо от сложната международна обстановка, националната икономика започна да бележи ръст. Износът достигна рекордно високо ниво и надхвърли 180,000 милиарда евро. Лихвените проценти по държавните облигации падна от 15 на сто до по-малко от 4 на сто". Според Кени, "репутацията на страната на международната сцена е напълно възстановена". Министър-председателят обеща, че към 2015 г. ще има излишък в държавния бюджет и правителството ще започне да намалява тежестта на държавния дълг.
Дъблин кандидатства за финансова помощ през 2010 г., когато лихвените проценти по ДЦК скочи до 14 на сто . Страната получи 45 милиарда евро от ЕС и 22,50 милиарда евро от МВФ.














БГНЕС

"Тойота" се готви да пусне в продажба кола с автопилот

Автомобилният концерн „Тойота Мотър Корпорейшън” обяви, че възнамерява да пусне на пазара коли с автопилот. Автомобилите от новата серия ще могат да сменят скоростта си без помощта на шофьора. Смята се, че това ще спомогне за предотвратяването на катастрофи.

11 загинаха в процесия в чест на Дева Мария в Бразилия

Единадесет души загинаха в събота, след като корабчето им потъна в северната част на Бразилия по време на традиционна религиозна процесия по река Амазонка в чест на Дева Мария. Други четирима все още не са открити.

На борда на кораба са се намирали 100 души, въпреки че капацитетът му е за 40, посочват огнеборци, които придружавали процесията. Инцидентът станал когато лодките се връщали в пристанищата им.
"Корабчето участваше в процесията, която продължи около два часа в щата Амапа и вероятно се е преобърнала след като се е ударила в пясъчен нанос", заяви командир Мигел Розарио от противопожарната служба.






















АФП

Топло

В неделя времето над почти цялата страна ще бъде мъгливо, на отделни места с ниска облачност и ще преръмява. Жълт код с предупреждение за образуването на мъгли е обявен в областите Монтана, Враца, Плевен Ловеч, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.В следобедните часове, главно над Южна България и Предбалкана, видимостта ще се подобри, облачността разкъса. Ще духа съвсем слаб източен вятър. Максималните температури, в ...

230 000 богати българи отказват да плащат за здраве

230 000 богати български граждани отказват да плащат здравните си осигуровки, тъй като са демотивирани от здравната система у нас. Те предпочитат да плащат на частно.

Трус с магнитуд над 6 разтърси остров Крит

Много силно земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер по данни на Американския геоложки институт бе регистрирано днес в Средиземно море на 70 километра на запад от гръцкия остров Крит, причинявайки материални щети.

Трусът, регистриран в 16,11 часа местно време e бил усетен силно на остров Крит и на цялата територия на Гърция.

Според гръцката Обсерватория на земетресенията в Атина трусът е бил с магнитуд най-малко 6,2 по Рихтер. Първоначално бе съобщено, че магнитудът на труса е 6,7 по Рихтер. По най-нови данни епицентърът на земетресението е бил на 23 километра под морското дъно и на 68 км западно от град Ханя на остров о-в Крит.

Засега няма информация за пострадали хора. Има щети на къщи и магазини на остров Крит

"Земетресението бе много силно и продължи дълго", заяви заместник кметът на Ханя Манусос Лионакис за Асошиейтед прес.

"За щастие няма сериозни щети. Най-лошото, което чух, бе за паднала скала на пътя в дефилето западно от града. Блокиран е автобус, но няма ранени. Разчистихме камъните. Сега служители проверяват сградите в стария град, но освен напукани стени тук-там, няма нищо", добави той.

Местен вестник съобщи за леко ранен жител на Ханя, който в паника скочил от балкона си на първия етаж върху автомобил.

Местните медии съобщиха, че разтревожени хора в Ханя и Ираклион са излезли на улиците. В петък земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер разтърси северна Гърция, но нямаше щети.

Гърция се намира на две тектонични плочи, което я прави една от най-земетръсните страни в Европа. При повечето трусове няма жертви и ранени, но при земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер през 1999 г. бяха убити 143-ма души, отбелязва Ройтерс.

БГНЕС    

Стрелба по време на веселба в САЩ, петима ранени

Неизвестен стрелец откри огън по време на новогодишно тържество на представители на общността хмонг в американския град Тулса, щат Оклахома. Ранени са най-малко петима, посочва електронното издание Tulsa World.

Полицията е арестувала предполагаемия стрелец. Самоличността му не е разкрита. Не са известни и мотивите му. От своя страна, Асошиейтед прес съобщава за двама задържани.
Инцидентът е станал в събота вечер в един от културните центрове на град Тулса. Там се били събрали около 400 представители на местната общност хмонг - етническа група, родом от планинските райони на полуостров Индокитай, за да празнуват Нова година в съответствие с традициите им.
В резултат на стрелба петима души получили наранявания с различна тежест. Всички жертви са били откарани в местна болница. Единият е в критично състояние.

В САЩ арестуваха убиеца на дете, намерено мъртво през 1991 г.

Полицията в Ню Йорк арестува след разследване, продължило над две десетилетия, убиеца на дете, чието убийство потресе САЩ, предадоха световните агенции. Убитото дете беше кръстено с прякора Бебето Надежда от детективите, открили трупа му в хладилна чанта за пикник край магистрала в Манхатън през 1991 г. По време на разпит братовчедът на 4-годишното момиче е признал, че го е убил, след като го е изнасилил. Името на детето и обстоятелствата около смъртта му останаха мистерия повече от две десетилетия. По-рано тази седмица обаче полицията обяви, ч...

Мъглата и облаците се задържат и в неделя

В неделя в повечето райони от Източна България отново ще преобладава облачно и мъгливо време, съобщават от НИМХ. На отделни места е възможно и да преръми. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Преобладаващи максимални температури ще са между 16 и 21 градуса, за Варна - около 18 градуса. Вълнение ще е 1-2 бала, а температура на морската вода от 14 до 17 градуса. Заради мъгли в неделния ден е обявен жълт код в 20 области на България. Предупреждението за намалена видимост е в сила за Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разг...

ЧЕЗ предупреждава, че ще прекъсва тока в десетки населени места

ЧЕЗ планира прекъсвания на електрозахранването на територията на десетки населени места от Кюстендилска област, за периода 14 - 18 октомври 2013 г. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва: За периода 14-18.10.2013 г. /09.00-16.00/ - Общ...

Йонко Грозев: Ново решение на КС би оправило кашата с Пеевски

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Едно ново решение на Конституционния съд (КС) за Делян Пеевски ще бъде важно не само, за да каже ясно, че той не може да е депутат, но и също би могло да оправи кашата, която парламентът създаде, опитвайки се да спаси мандата на Пеевски.

Това коментира адвокат Йонко Грозев от “Движение България на гражданите” в предаването “Неделя 150″ на БНР по повод внесеното в петък от Реформаторския блок искане до президента да сезира наново Конституционния съд по казуса с депутата от ДПС.

В опита си да спаси Пеевски след гражданското недоволство и да запази депутатското му място, парламентът на практика извършва нарушаване на Конституцията, отменяйки първоначалното си решение за избора му като председател на ДАНС. Към онзи момент Делян Пеевски е бил избран, подал е оставка като народен представител и е положил клетва като шеф на ДАНС. С тези си действия той вече представлява изпълнителната власт и Народното събрание няма конституционни правомощия да отмени решението си за избор, без да наруши принципа за разделение на властите, мотирива се Грозев. Това е сблъсък между властите и узурпиране на правомощия от страна на Народното събрание, смята той.

Според Грозев самото решение на КС не дава абсолютна яснота за статута на Пеевски. “Понеже знаят колко е абсурдно е решението им, КС е замазал становището си така, че да не може да бъде разбрано”, коментира още Йонко Грозев.

Грозев обясни, че ако президентът или другите институции решат да сезират съда за ново гледане по казуса, очакванията са той просто да каже дали едно решение на парламента е противоконституционно или не, а не да взима управленски решения като това кой и как да е председател на ДАНС. Според него КС може да излезе с решение в рамките на два месеца. 

Статията "Йонко Грозев: Ново решение на КС би оправило кашата с Пеевски" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Синоптиците очакват опасни мъгли в 20 области

Жълт код заради мъгли и намалена видимост е обявен за 20 области в страната за утре, сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Почти през целия ден ще има мъгла в северната част на страната – областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич.

Преди обяд мъгла ще има в областите Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кърджали, Кюстендил, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол.

През нощта времето над страната ще бъде почти тихо и видимостта в низините, равнините и котловините ще започне да намалява. В отделни райони ще се образува ниска облачност.

Очакваните минимални температури са между 9 и 14 градуса, в София - около 10 градуса.

На отделни места с ниска облачност и ще преръмява.

В следобедните часове, главно над Южна България и Предбалкана, видимостта ще се подобри, облачността ще се разкъса. Ще духа съвсем слаб източен вятър.

Максималните температури, в по-голямата част от страната, ще са между 18 и 23 градуса, в Югозападна България до 25-26 градуса, в София - около 23 градуса. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месец октомври и през деня слабо ще се понижи.

Над планините ще бъде слънчево и топло. През деня ще се появи висока облачност. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е 18 градуса, на 2000 метра 11-12 градуса.

Над Черноморието ще има ниска слоеста облачност и намалена видимост. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури - 16-18 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg

  Агенция "Фокус"    

Жълт код за мъгли в 20 области на страната

Заради мъгли в неделния ден е обявен жълт код в 20 области на България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението за намалена видимост е в сила в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Силистра. В областите Ловеч, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Над отделни места в страната ще има ниска облачност и ще прегърми. В следобедните часове видимостта ще се подобри, облачността разкъса. Максималните температури ще...

Британският шампион Дейвид Прайс иска мач с Кубрат Пулев

Кубрат Пулев може да се изправи срещу британския шампион Дейвид Прайс в края на ноември съобщава „The Boxing Observer”. Британският боксов контролен борд (асоциацията по професионален бокс на Острова), търси нов съперник на своя шампион в тежка категория Дейвид Прайс. Първоначалният вариант бе друг британец - Дерек Чисора, който наследи Пулев като шампион на Европейския боксов съюз. Шансовете за подобен двубой обаче значително намаляват и според специализираното боксово издание "на 30 ноември в "Копър Бокс Арена" в Лондон Дейвид Прайс вероятно ще се изправи срещу Кубрат Пулев". Бронзовият медалист от Олимпийските игри в Пекин при аматьорите – Прайс, започна 2013-а като непобеждаван на професионалния ринг, но през тази година се изправи на два пъти срещу Томпсън и в дват...

Фандъкова: Здравното министерство трябва да предприеме спешни мерки за бежанския център във "Враждебна"

Министерство на здравеопазването и здравната инспекция трябва да предприемат спешни мерки по отношение на условията, в които живеят настанените бежанци в центъра в квартал „Враждебна”. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по отношение на бежанския проблем в София, предаде Фокус. По думите на Фандъкова още от първия ден след отварянето на този център е ясно, че условията не са подходящи за настаняване на бежанци, като доказателство за това са направените репортажи и констатираните сериозни проблеми от лекари. „Говори се дори за бедствено положение и за опасност от зарази, като тази опасност е както за хората вътре, така и за хората извън бежанския център”, отбеляза столичният кмет. Тя обясни, че е провела разговори по тази тема с председателя на ...

Още 412 жилища продава армията

Армията е продала 236 жилища от ведомствения си фонд в периода август 2009 - март 2013 г., съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Приходите от сделките са 2 926 418 лв.

Читателски Дневник: Добрият Вальо Ловджиев


"– The question isn’t why should you work for the NSA? The question is: why shouldn’t you?
– Why shouldn’t I work for the NSA? It’s a tough one but I’ll take a shot. "

( - Въпросът не е защо би работил за АНС (Агенция за национална сигурността)? Въпросът е: защо не би работил?
- Защо не бих работил за АНС? Трудничък въпрос, но ще се пробрам да отговоря.)

Така започва един от най-добрите монолози, създавани в Холивуд, в последните години на 20ти век. Сцената се...

Боинг ще прати в неплатен отпуск свои служители заради фискалната криза в САЩ

Американският авиоконструктор Боинг предупреди, че може да изпрати служителите си в неплатен отпуск, ако фискалната безизходица в САЩ продължи, предаде Франс прес. Засега застрашени от неплатения отпуск служители са от клона по отбраната, космоса и сигурността на Боинг. Базираната в Чикаго компания засега не пояснява колко служители точно ще бъдат засегнати от мярката. В този клон на Боинг обаче работят 59 000 души, разпределени в офиси по целия свят, предава БТА. Стотици хиляди американски чиновници са в отпуск от 1 октомври заради липсата на ...

Лондон плаща 1.5 млрд. лири за здравето на имигрантите

Броят на имигрантите от Европа е нараснал драстично за 5 години. Над 600 хиляди от тях са без работа, пише британският всекидневник "Дейли Телеграф".

Орешарски ще участва в годишната среща на общините в Албена


Премиерът Пламен Орешарски ще участва в дискусия от първия ден на Деветата годишна среща на местната власт, която тази година ще се проведе в Албена, съобщиха от организацията.

Заеднос с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов премиерът ще участва в дискусията "Приоритети на взаимодействие между централна и местна власт". В края на събитието се очаква да бъде подписано и Споразумение за сътрудничество между Министерския съвет и Националното сдружение на общините в...

Победителите от "Танцова феерия под Хисарлъка"

Приключи Третият национален фестивал „Танцова феерия под Хисарлъка". Журито реши и най- добрите, в отделните категории вече са ясни. Над 400 участници се събраха за танцовия фестивал в Кюстендил, като на сцената на читалище „Братство" бяха показани над 80 танца.Победителите, публикуваме ги без редакция, както ги получихме от организаторите и художествения ръководител Десислава Камчева. Категория «Характерни танци»Групи /до 10 човека/ - до 12 г.Първо място - «Каубойски танц» - КСТ «Велбъжданс» НЧ «Братство 1869» гр. КюстендилВторо място - «Ва...

Варна се включи в Световния марш против Монсанто

Тази година във Варна се състоя част от поредния Световен марш против Монсанто, който тръгва от глобалните граждански движения Милиони против Монсанто (Millions Against Monsanto) и Окупирай Монсанто (Occupy Monsanto). Световния марш срещу Монсанто, се състоя вчера, в хиляди градове по света.

Албена събира министри и кметове за годишна среща на местните власти

Курортът „Албена” е домакин на Годишната среща на местните власти. Организатор на проявата за девети пореден път е Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Всяка година форумът събира над 1000 общински лидери – председатели на общински съвети, съветници, кметове  и  експерти, които дискутират тенденциите в развитието на местното самоуправление в България. По традиция на срещата присъстват и представители на централната власт – министър-председателят, много министри, представители на партньорски асоциации на общините от ц...

Среднощна стрелба в заведение в Ихтиман

Полиция,Снимка: БГНЕС

Стрелба в заведение в Ихтиман вдигна на крак полицията тази нощ.

Огънят открил клиент на заведението, който ранил охранител, а после избягал. Започнало е преследване. В операцията участват служителите на ОДМВР- София и СОБТ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По-късно днес на брифинг в село Живково в 13.00 часа главният секретар на МВР и окръжният прокурор на София-област ще предоставят информация за специализираната операция след стрелбата в нощното заведение в Ихтиман.

Статията "Среднощна стрелба в заведение в Ихтиман" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Черно море порт Варна победи ИУ в последната си контрола

Черно море порт Варна спечели последната си контрола преди старта на шампионата в НБЛ. Възпитаниците на Денисла Коцев се наложиха над тима на Икономическия университет, воден от Петко Делев с 84-64 (в отделните четвъртини - 22-17, 23-14,19-14, 20-19) Срещата се игра в зала "Христо Борисов" в комплекс Черно море. Треньорът използва всички налични 11 състезатели. В игра не се включи единствено Пламен Алексиев, който продължава възстановяването си по специална програма. Най-резултатен в контролата бе Асен Великов с 21 точки. Симеон Илиев реализира...

Призовават СИРИЗА да изолира екстремистите си

Министърът на обществения ред Никос Дендиас отхвърли обвиненията, че се подслушват лидерът и депутатите от СИРИЗА, от СИРИЗА призоваха министъра да поеме отговорност за нацистките престъпления

прочети повече

"Велбъжд" гостува на "Чепинец" и "Литекс"

Кюстендилският „Велбъжд" гостува на „Чепинец" във Велинград, в мач за оттласкване от дъното на класирането на Югозападната „В" група. Двата отбора имат по 5 точки, заедно с „Ботев"- Ихтиман и делят 12- 14 място. На последните две места са „Спортист"- Своге и „Септември"- София, с по 3 точки. Под въпрос за кюстендилци е участието в мача на контузените Жорж Георгиев и Фидел Куаме, но „Велбъжд" тръгва за победа в този мач, коментира треньорът Юлиян Кръстев.„Германея" посреща един от претендентите за първото място „Миньор"- Перник.Дерби мача на тоз...

Какво струваше на България пропускането на 7 години реформи?

Ключова част от плана Ран-Ът е реформата на паричната система

    


Нов протест срещу продажбата на земя на чужденци

Пред Министерството на земеделието ще се проведе пореден протест с искане за удължаване на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци. Премиерът Пламен Орешарски допусна единствено теоретична възможност той да бъде удължен.

Частници пазят Румен Петков

Бившият вътрешен министър и депутат от левицата Румен Петков, категорично отрече твърденията, че все още ползва гардове на НСО.

Армията продала 236 жилища за 3 млн. лв

Армията е продала 236 жилища от ведомствения си фонд в периода август 2009 - март 2013 г., съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Приходите от сделките са 2 926 418 лв., съобщава в. „Труд". Апартаментите са продадени на цени от 7000 до 15 000 лв. От ведомството не дадоха примери за продажба на конкретни жилища според местоположението и квадратурата им, за да се прецени дали цената е много по-ниска от пазарната. "Според методиките продажната цена на жилищните имоти се формира от данъчна оценка, завишена с коефициент от 5 до 20%, в зависим...

Фандъкова призова МЗ за спешни мерки за бежанците във “Враждебна”

Спалните на бежанците. Снимка: БХК

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че здравните власти трябва да вземат спешни мерки заради условията, в които живеят бежанците във “Враждебна”.

Според кметицата мизерията, в която са поставени стотиците бежанци, създава опасност от зарази както за тях, така и за околните.  „Говори се дори за бедствено положение и за опасност от зарази, като тази опасност е както за хората вътре, така и за хората извън бежанския център”, отбеляза тя в интервю за агенция “Фокус”. По думите на Фандъкова още от първия ден след отварянето на този център е ясно, че условията не са подходящи за настаняване на бежанци, като доказателство за това са направените репортажи и констатираните сериозни проблеми от лекари.

Тя обясни, че е провела разговори по тази тема с председателя на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, в които е настояла да се спре настаняването на бежанци в този център, и е получила уверението, че това вече е факт. Според Йорданка Фандъкова – напрежението в бежанските центрове създава напрежение и извън тях и именно заради това трябва да се предприемат незабавни мерки по отношение на ситуацията в бежанския център във „Враждебна”.

„Условията във фургоните във военните поделения, където също са настанени бежанци, са доста по-добри и нормални за живот, отколкото тези в бежанския център. Когато се поеме грижата за настаняване на бежанците, това не трябва да е само за отбиване на номера, но тези хора трябва да бъдат настанени при едни адекватни и нормални условия”, коментира още Йорданка Фандъкова.

Статията "Фандъкова призова МЗ за спешни мерки за бежанците във “Враждебна”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

83 тийнейджърки от Варна са станали майки, прокуратурата се занимава с 5 от случаите

83 непълнолетни и малолетни момичета от Варненска област са станали майки от началото на годината, като броят им само за морската столица е 37, показват данните на Агенцията за закрила на детето. Те отчитат спад на броя на родилките под 14-годишна възраст, но при тези между 16 и 18 години няма тенденция за намаляване. „Повече от тях са прекъснали училище и виждат своята реализация в създаване на семейство”, коментира за Дарик директорът на агенцията във Варна Анна Конукова. По нейни наблюдения 99 % от малолетните и непълнолетни родилки са от ро...

Уебър изпусна победата в Япония

Грешна стратегия на австралиеца подари успеха на Себастиан Фетел

    


Над 700 души се оплакали на енергийния омбудсман на ЧЕЗ

Енергийният омбудсман на ЧЕЗ получи 714 сигнала от клиенти на компанията през първите шест месеца от встъпването си в длъжност. Отчетът от дейността на омбудсмана показва, че най-много са сигналите, свързани с отчитането на електромерите - 69 (близо 10%), и за месечните фактури за електроенергия - 55 (близо 8%), от които само един сигнал е бил основателен. Въпросите за присъединяване на нови обекти са били едва 44 (6%), а за качеството на електроенергията - 39 (5,5%) от постъпилите сигнали. „През изминалите шест месеца институцията „Енергиен омбудсман" се утвърди като независим и обективен арбитър в споровете между дружествата на ЧЕЗ и клиентите. Пожелавам на г-н Димитров да продължи да работи все така усърдно за подобряване на обслужването и повишаване на доверието на клиенти...

Медици на нож заради ваксините

Финансирането на ваксините няма да се върне в здравно министерство, а ще остане в касата. Това стана ясно при отчета на д-р Румяна Тодорова за състоянието на фонда пред депутатите от здравната комисия. Новината изправи на нокти медиците и постави в риск подписването на новия рамков договор с фонда, предаде Стандарт нюз. От 2013 г. НЗОК пое плащането на интензивните грижи, ваксините и ин витрото. Преди това те бяха ангажимент на здравното министерство. Според специалистите прехвърлянето им беше грешка и лекарският съюз отказа да подпише рамков договор с касата за 2013 г. Преди няколко месеца новата власт обеща, че ще върне и трите дейности в министерството за 2014 г. Първо обаче управляващите заявиха, че интензивните грижи няма да се пипат. Сега се оказа, че ваксините също ще ост...

Агенцията за бежанците: Ако имате празна къща, дайте я за сирийците

Българите, които имат възможност да предоставят свой неизползван имот за настаняване на бежанци, да го направят. Това призова в Харманли шефът на Агенцията за бежанците към Министерски съвет Николай Чирпанлиев. Апелът му бе провокиран от кризата с местата за настаняване на имигрантите, съобщава „Стандарт“. Въпреки новооткритите през последните седмици центрове, капацитетът на бежанските лагери е на нула. Чирпанлиев обясни, че дори да получат статут на бежанец, чужденците имат право да останат в центровете за временно настаняване. Както и много от тях правели. Чирпанлиев обясни, че властта има договорка с българския патриарх Неофит бежанците християни да бъдат настанявани в манастири, но за останалите все още агенцията няма идея къде ще бъдат подслонени, ако не искат самостоят...

Част от Варна остава без вода днес

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода през днешния ден ще е районът над бул."Христо Смирненски" в участъка от "Вятърна мелница" до пътя за кв.Виница. Аварията се очаква да бъде отстранена привечер, а водоподаването възстановено до 18 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Циклон евакуира 1 милион в Индия

Подготвяхме се за супребуря, но „Файлин” се превърна в суперциклон, коментираха от Агенция по бедствията.Според техните данни последната много голяма евакуация в Индия е била в щата Андра Прадеш през 1990 година, при друг циклон. Сегашната обаче е много по-голяма.

Мъглива неделя

Неделният ден се очертава мъглив. Заради това е обявен жълт код в 20 области на България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Севлиевци изядоха рекордно дългия 249 метров тиквеник

Тиквеник дълъг 249 метра приготвиха и изядоха в Севлиево. Кулинарното изделия бе раздадено на жителите и гостите на града след откриването на изложба – конкурс „Тиквени изкушения“, която е експонирана в централното фоайе на Община Севлиево. За рекордните 249 метра на тиквеника са използвани 110 броя кори за баница, 88 кг. тиква, 14 кг. орехи, 15 л. олио, 15 кг. захар, 0.160 кг. ванилия и 0.400 кг. канела. Вкусният сладкиш бе наръсен с 3 кг. пудра захар. Приготвянето му отне 3 дни, а в направата му се включиха ресторантите „Севлиево Плаза“, „Хе...

Особености на националния туризъм

Злополучният за нас  филм на Би Би Cи “Пиячка, претъпкани барове, България” очаквано събуди яростта на интернет патриотите. Дремещий балканский лев се надигна у тях и сътвори група във фейсбук, оазглавена “Аз НЯМА да позволя да се гаврят с България”. Аферим, но и машалла (простете ми турцизмите в този британски казус). Как точно се брани национално Злополучният за нас филм на Би Би Cи “Пиячка, претъпкани барове, България” очаквано събуди яростта на интернет патриотите. Дремещий балканский лев се надигна у тях и сътвори група във фейсбук, оазглавена “Аз НЯМА да позволя да се гаврят с България”. Аферим, но и машалла (простете ми турцизмите в този британски казус). Как точно се брани национално

Луксозен ски-курорст за бедна Северна Корея

Тоталитарната държава се опълчва на планираните за 2018 година Зимни олимпийски игри в Южна Корея

    


714 се оплакаха на омбудсмана на ЧЕЗ за 6 месеца

Най-много са сигналите, свързани с отчитането на електромерите

    


Над 600 000 неработещи имигранти от страни от ЕС живеят във Великобритания

Над 600 000 неработещи мигранти от страни от ЕС живеят във Великобритания и са бреме за британската здравна система, посочва нов доклад на ЕС, който ще бъде представен идната седмица от европейския комисар по заетостта и социалните грижи Ласло Андор, пише в. "Дейли телеграф". В последните години броят на имигрантите без работа във Великобритания е нараснал рязко, се отбелязва в документа, съдържащ 291 страници. Растежът е от 42% в периода 2006 г. - 2012 г., предава БТА. Във Великобритания има 611 779 неработещи европейски мигранти. Преди ш...

Оз зз зззиии… Принцът на мрака

In Ozz We Trust - за един концерт в Чикаго…

Ози. Снимка: официален сайт

Нощта се спускаше тихо, но щеше да завърши с гробовен гръм и трясък. Нали знаех какво предстои! От три месеца я чакам тази нощ; майката на всички нощи. Есента вече се обаждаше и прословутият вятър на Чикаго удряше сърдито по прозореца ми. Приятелят ми И. се обади и каза, че взема колата и до половин час е при мен. Имах предостатъчно време. Взех си една зелена кутия с бира от хладилника и я надигнах изтръпнал в очакване. След час и половина щях да бъда на 20 метра от Принца на Мрака. Щях да чуя онзи глас. Усещането започваше да се прокрадва бавно в тялото ми. Пазех се. Все още бе рано. Адреналинът в комбинация с тестостерона, понякога можеше да бъде прекрасен наркотик. Прибрах билета на топло в портфейла. Облякох си любимият идиотски тишърт с щампата, на която Той е облечен във военен камуфлаж, козируващ с онази дяволита усмивка, а за фон му служи американския флаг. Надписа над него беше: “In Ozz We Trust”. Тъкмо довършвах втората холандска бира, когато фаровете на И. проблеснаха през прозореца. Заключих и излязох. Тръшнах се в кожената седалка и потеглихме. Трябваше преди това да се отбием и да вземем Т. и съпругата му Р. Прекрасни хора, а и гранд фенове, също като нас. С И. запалихме по цигара. Включих радиото. Освен мексиканските станции, всички други въртяха музиката на нашият човек. Чикаго тази нощ беше центърът на хард-рок вселената, а Той беше последния проРок. Това беше истината. Заговорихме се с И. на странични теми, някакви нашенски си, емигрантски, само поне малко да усмирим вибриращите ни от вълнение тела. На магистралата беше учудващо спокойно. Тогава И. се обърна към мен и каза:

- Знаеш ли, че ние двамата сме големи щастливци. Огромни при това!

- Защо? - попитах го аз.

- Ами замисли се, каза ми той - от 60-те години досега всеки музикант, който се е превръщал в рок легенда е мъртъв. Хендрикс, Морисън, Ленън, всички. А нашият все още рита като луд, и ние ще го видим тази вечер - завърши той и ръцете му сграбчиха силно волана на шведската машина.

Само кимнах в отговор. Прав беше, естествено. Усилих радиото. Потънахме в металния поток на магистралата. Фаровете на автомобилите се свиваха в една непрекъсната бяла линия, която потъваше в хоризонта. Сякаш всички отиваха там. След половин час паркирахме пред къщата. Т. и Р. вече бяха готови, и двамата облечени в тениски на “Блек Сабат”. Пропуснах да спомена, че Р. беше бременна в петия месец, но не се отказа да дойде с нас. Естествено, ние като джентълмени обещахме да я пазим, тъй като знаехме какви мелета се очакват. Изпихме по една бира и тръгнахме. Зала “Олстейт Арина” е съвсем близо. След петнайсетина минути започнахме да маневрираме между препълнения паркинг. Заваля лек дъжд. И тогава от нищото, срещу нас изскочи едно ченге облечено в електриково-зелена мушама и размахващо червено светеща палка, която разрязваше тъмнината пред лицето му на дебели, червени филии. “Какво ли пък иска този Анакин Скайуокър?”, помислих си. Смъкнах прозореца и полицая ни обясни, че тази част на паркинга е препълнена вече и трябва да паркираме от другата страна. Това означаваше още около 20 минути обикаляне, поради огромните размери на залата и паркинга. Не успяхме да го омилостивим с падащия силно дъжд.
Това ми напомни и една друга история за ченгета.

Имах почивен ден и не исках да вися цял ден пред телевизора или да обикалям баровете в Даунтаун. Отидох до цеха на един приятел, който работеше, ...

"Сити" търси заместник на вратаря на Англия

Треньорът на "Манчестър Сити" Мануел Пелегрини е недоволен от националния ватар на Англия Джо Харт и вече му е намерил заместник. Чилийският наставник иска да привлече през зимата своя бивш възпитаник Уили Кабалеро от "Малага". 

"Говорих с Пелегрини, преди да замине за "Сити" и знам, че ме иска", каза аржентинският страж.

След няколко грешки Треньорът на "Манчестър Сити" Мануел Пелегрини е недоволен от националния ватар на Англия Джо Харт и вече му е намерил заместник. Чилийският наставник иска да привлече през зимата своя бивш възпитаник Уили Кабалеро от "Малага". "Говорих с Пелегрини, преди да замине за "Сити" и знам, че ме иска", каза аржентинският страж. След няколко грешки

Циклонът Файлин продължава да бушува в Индия

Циклонът Файлин продължава да бушува в Индия и е нанесъл големи щети, но оценки не се очакват до края на деня, предаде Асошиейтед прес прес. Вече беше съобщено за 6 загинали още в началото на стихията, която е най-силната от 14 години насам в района. Покриви на къщи са отнесени, крайбрежните зони са залети от вода, в Бубанешвар, столицата на щата Ориса билбордове бяха повалени, а дървета изкоренени. Телефонни кабели и електропроводи бяха прекъснати. Поривите на вятъра достигат 240 километра в час, но силата на стихията намаля, когато връхлетя с...

Продават България в eBay на шега за няколко часа

България бе обявена за продажба в един от най-популярните сайтове за интернет търговия ebay.
С шегата се протестира срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя у нас. Тя е дело на българин с потребителско име brownbanjo777.
Той пусна държавата за продан в четвъртък вечерта, търгът почва от 9 500 000 паунда. В описанието написал, че про България бе обявена за продажба в един от най-популярните сайтове за интернет търговия ebay. С шегата се протестира срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя у нас. Тя е дело на българин с потребителско име brownbanjo777. Той пусна държавата за продан в четвъртък вечерта, търгът почва от 9 500 000 паунда. В описанието написал, че про

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване