Азербайджанец е заподозрян в убийството на руснака в Бирюльово

Заподозреният вече се издирва за друго убийство в Азербайджан

    


ОУ „Проф.Марин Дринов” чества 105 години от създаването си и 175 –годишнината на своя патрон

С различни културно-образователни инициативи , обмяна на добри педагогически практики и тържествен концерт в театъра, ще посрещне своя празник едно от най-старите училища в Кюстендил- ОУ „Проф.М.Дринов". В петък на 18 октомври училището , дало образование и просперитет на няколко поколения кюстендилци, ще събере бивши учители и възпитаници, колеги от други училища в страната, официални гости , много родители. През деня учениците от началния етап и подготвителните групи ще поднесат цветя и венци на паметната плоча на М.Дринов, ще гледат театра...

МВФ: Бюджетните проблеми на САЩ не оказват влияние върху Русия

Бюджетните проблеми на САЩ няма да окажат значително въздействие върху икономиката на Русия, заяви постоянният представител на Международния валутен фонд (МВФ) в Русия Бикас Джоши.

Идва застудяване

И през следващото денонощие времето ще се задържи сравнително топло, влажно, на места в низините в предобедните часове - с мъгли, от които е възможно слабо да преръмява. Облачността ще е значителна, след обяд от северозапад ще се вплътнява и от запад ще завали, като през нощта ще превалява предимно в западната половина на страната, ще има и гръмотевична дейност.През деня вятърът ще е слаб, от изток, вечерта - ориентирайки се от северозапад, в Дунавската равнина ще се усили и с него ще започне да прониква студен въздух. Все още без съществена пр...

13 години затвор за кражба на 200 хил. лв.

Служителка присвоила парите от работодателя си

    


Анна: Ако хората искат майка ми да остане в Къщата, така да е

Нямаше накъде да се развие историята ми, сподели поредният изгонен от VIP Brother

    


Плевнелиев: Зад кампанията срещу мен стои задкулисен играч

Ожесточената кампания срещу президента има за цел да го направи удобен и да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч или в противен случай максимално да го дискридитира, заяви държавният глава Росен Плевнелиев във вторник.   Той коментира, че в кампанията, която шест месеца се води срещу него, няма нищо случайно и опроверга поредните обвинения – този път, че е закупил с пари в брой къща в Гърция.   "Тя (кампанията - бел. ред.) цели две основни неща - държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен, да му бъде "затворен" гласът и послушно да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч. Няма да стане. Българският народ може да разчита на мен, че моят глас няма да бъде заглушен и аз ще продължавам да действам по съвест и спрямо това, което народът ми задава като приоритети и като задачи, и в бъдещите си действия, както и в миналото съм го доказал", посочи държавният глава.   По думите му втората цел на кампанията е, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, да бъде максимално дискредитиран, дори с цената на това да се вкара държавата в хаос.   Атаките срещу Плевнелиев започнаха още след назначението на служебното правителство и продължиха, след като той подкрепи гражданските протести срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.   Преди ден кандидат-политикът Николай Бареков обяви, че президентът е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност, и е внесъл сигнал до Главна прокуратура срещу него за търговия с влияние и пране на пари. Паралелно с това в някои медии бе разпространена информация, че като предприемач Плевнелиев е закупил къща за 700 000 евро на полуостров Халкидики с пари в брой.   "Ще дам пример на българските граждани за това как човек може да защити правата си срещу лъжите и манипулациите по правилата на правовата държава - в съда", заяви Плевнелиев във вторник.   Той опроверга твърденията, че си е закупил къща в Гърция с пари в брой, като ги определи като "абсолютни лъжи".   Президентът посочи, че къщата му в Гърция е закупена през 2007 г. по банков път и той разполага със съответните доказателства за това - самият той е превел парите по банков път и те са пристигнали в банката.   "Разполагам с доказателствата за това. Посочил съм имота в данъчната си декларация още през 2007 година, посочил съм приходите си, платил съм данъците си, декларирал съм имота пред Сметната палата", заяви Плевнелиев.   Още в понеделник от президентството съобщиха, че "невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава Росен Плевнелиев и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от президента позиции" и обявиха, че държавният глава е готов да си защити името в съда.   Във вторник Плевнелиев и хърватският му колега Иво Йосипович откриха в София българо-хърватски бизнес форум.

Връщат на пенсионерите левчето за доктор

Връщат намалението за пенсионерите при посещение при личния лекар и от догодина те ще плащат отново по 1 лев, обяви здравната министърка Таня Андреева.

Почина писателят и депутат Николай Петев

След тежко боледуване почина 62-годишният председател на Съюза на българските писатели и депутат от Коалиция за България Николай Петев.

Недостиг на модерни индустриални и логистични площи

Производители и логистични компании се сблъскват с недостиг на качествени индустриални площи в България. При липсата на големи проекти, в които се отдават площи, те се насочват към строителството на собствени сгради или наемат предварително помещения, които да бъдат изградени и оборудвани по техни изисквания, съобщи консултанската компания Forton Производители и логистични компании се сблъскват с недостиг на качествени индустриални площи в България. При липсата на големи проекти, в които се отдават площи, те се насочват към строителството на собствени сгради или наемат предварително помещения, които да бъдат изградени и оборудвани по техни изисквания, съобщи консултанската компания Forton

Патриарх Неофит празнува рожден ден в Русе

Скромно, по монашески, Негово Светейшество българският патриарх Неофит отбеляза 68-ия си рожден ден, съобщава сайтът http://ruse-news.com И още: "За най-личния празник Негово Светейшество избра Русе, епархията, която бе последното стъпало по дългия му път към патриаршеския престол. Здраве и дълъг живот за благоденствието на Българската православна църква му пожелаха областното и общинското ръководство на Русе и десетки миряни. Областният управител Венцислав Калчев подари на Негово светейшество колекция маркови вина от местна винарна, а кметът н...

Дунав мост 2 „се пропука”

До 30 ноември трябва да бъдат поправени дефектите

Гръцкото правителство преговаря с уволнените журналисти

/КРОСС/ Уволнените журналисти от държавните медии в Гърция продължават окупацията на сградата на телевизионната компания в Атина. Правителството търси път за споразумение, защото ако те не напуснат сградата, Гърция ще се окаже председател на Евросъюза от януари догодина без нормално работещи обществени медии, съобщава БНР.Темата за няколкомесечните протести на гръцките журналисти от държавните медии отново се обсъжда в парламента. Заместник-министърът Панделис Капсис, който е отговорен за реорганизация в държавните медии, прикани журналистите да прекратят окупацията на сградата. Ако протестите продължат, Атина не може да поеме председателството на Евросъюза от началото на следващата година.Всички събития по време на председателството се излъчват от нормално работещи държавни медии, поясни пред депутатите бившият журналист и настоящ заместник-министър. В момента програмата на държавната телевизия се излъчва от частно студио само по един от трите канала. Част от журналистите са назначени на временни договори. Все още не е проведен конкурс за новата форма на държавните медии. Не излъчват и регионалните радиостанции. Журналистите отказват да напуснат сградата на телевизионната компания от юни, когато правителството закри обществения телевизионен оператор.Атина трябва за кратко време да възстанови нормалното излъчване на медиите, за да не блокира гръцкото председателство на Евросъюза от януари следващата година.  

6 месеца условно за сирийците, преминали незаконно северната ни граница

С определение от 14 октомври 2013 г. на Районен съд - Никопол е одобрено споразумение между Районна прокуратура - Никопол и обвиняемите лица А.М., Д.А., Ж.С., М.О., и Ш.А. - и петимата сирийски граждани, по отношение на които е повдигнато обвинение за това, че на 10 октомври 2013 г. в град Никопол в района на „Фериботен комплекс„ са излезли през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта, което представлява престъпление по чл.279 ал.1 от НК. На всеки един от сирийските граждани е наложено наказание лишаване от свобода...

Дениел Нанков от Варна впечатли и румънците като подобри 2 техни рекорда

3 национални рекорда за Дениел Нанко в 6 старта (4 златни и 2 сребърни медала) в завършилия румънски шампионат Cupa MB Distribution, проведен в Олимпийски център Изворани – Букурещ на 12-13 октомври 2013 г. Шампионатът събра 475 състезателя от 31 плувни клуба от Румъния и България.

Ние вече крачим или за пътят ни към храма (лирико-граждански тежнения)

Юрий Йорданов

Помните ли как ви кръщаваха в храма? Помните ли сълзите от студа на водата в металния купел и кънтящия винаги студен храм със светците по стените и купола над вас? Помните ли лицето на свещеника? Тогава, когато ви посвещаваха в Христовата вяра?

Там някъде, преди храма, по пътя, при сълзите, при безверието в себе си и Господ сме ние, Българите, днес. Нерешителни, малки, слаби, не искащи другото, непознатото.

Този момент от живота за всеки от нас е миг на спряло време. Картина, която стои в мислите ни като спрял, замръзнал кадър от филм. Там сме.

Сигурно често мислите за това, което става около нас и скоростта на ставащото. Последните месеци от живота на България са доста различни от привичното, познатото до сега и са очевиден публичен отказ от явно нежеланото минало. Покрай гражданската съпротива и постоянните избухвания на несъгласия нашето вътрешно усещане за време се наруши, преформулира се като накъсаност, нервност и миризма на тревога. Несигурност и гняв. Чувства, които никоя душа не може да „складира“ на големи обеми вътре в себе си. Няма как да се очаква, че днешното ни „вътрешно налягане“ на несъгласието ще бъде завинаги само вътрешно и само затихващо.

Промяната като процес на обществено, публично ниво живее през вътрешните ни изживяания и трансформации на представите ни за „общото“ добро. Колизията на това всеобщо, публично усещане за разместеност, разбърканост и безсилие се среща с другото – онова, което става в душите на Българите. Привидното, „балансирано“ (според властниците и пропагандата им) днешно статукво гледано от очите на „анонимния“ гражданин продължава да напуска „нормалността“ и по най-ниските критерии за цивилизованост.

Животът ни в паралелен на официалния, „обществения“ свят създава у мнозинството българи усещане на спрялост, замрялост на времето и с всеки изминат ден това усещане се задълбочава. Въпреки условностите на на понятието нормалност, здравия смисъл, около който групираме себе си в целия си живот, ни притиска. Принуждава ни да се замислим и да търсим изход.

Днешна България е един болен пациент, които все още не е осъзнал истински дълбоко и искрено своята зависимост от „лошото“ старо, от удобното някога, но не и сега минало. Отделни части от колективния ум на обществото се бунтуват, други – „по-централни“ подтискат желанието за промяна и напускане на болестта. Тази раздвоеност, борби и съпротиви в колективното съзнание на днешна България е онова усещане за (поне) двете Българии, за двете исторически времена в които живеем, за обърканост, безмислие, гняв и нестихваща съпротива и вътрешно безсилие.

Раздвоеността и общественото усещане за нестабилност не е трайно състояние на ничие съзнание, „Самодоволството“ на болестта не е безкрайно. Дълбоко някъде в колективното То се случва нещо, което науката психология е описала. Политологията и политическите теории описват същото, но на на мащаба на обществото. Няма как ние, днешните Българи, да сме прецедент в световната история. И ако през науката ние имаме сигурността за добрия „финал“ на объркността ни в мащаба на обществото – в душите ни е буря, мрак, трескави чуества и много въпроси.

Въпроси, които се завихрят, потъват към дъното на душите ни – погледнато от вън – ставащото в нас ни напомня онези черни дупки, които стоят във Вселената и които астрономите описват.

Двойнственият живот на болното ни общество се „трансформира“ в публично говорене на лъжи, подмяна на действителността с измамна реалност. Процесът се вижда в говоренето ни – думата погнуса става все по-масова форма на описване на света ни. Тихото и убеждаващо слово е заменено с крясъци, лъжи и истерия.

България „пътува“ към последните детайли от диагнозата си „обществено самоблокиране“. Обществена неспособност да фунционира като „нормална“ държава и обшество. Засилващата се „двойнственост“ на времето е най-добрия симптом на най-новата ни история – от „времето е наше“ до „времето е тяхно“. Двете публични илюзии сякаш ограждат един исторически период от живота на България, в които ние, Българите, „строихме“ „капитализма“ по някакви наши, уникални пътища, със средства които от Запад иглеждаха приелмиви, дори формално легитимни, а отвътре – „разумен“, местен компромис. Цената на тази „уникалост“ е сметката, която днес ни идва да плащаме колективно.

И ако трябва да избираме кои учени най-добре могат и трябва да опишат състоянието на днешна България – за мен – това не са политолозите, не са и икономистите. Дълбочината на истинките обществени болести могат да бъдат „разбрани“ от психиатри, психолози и социолози. Водещи в „разгадаването“ на днешна България трябва да бъдат тези, които разбират страховете и мащаба на проблемите на днешните Българи. Това не са и днешните журналисти – те са се превърнали в мнозинството си в микрофони на властниците, а разказите им за „малкия“ човек са с една единствена цел – да го натиснат там, където е за да не иска Промяна, с проста цел – да събуди и „укрепи“ дълбокия вътрешен страх и се засили „радостта“, че има и други, живеещи много по-зле от неговия, „малкия“ му живот..

Ако добавим към двете дисхармонични скорости на времето в нас и около нас, и засилващото се вътрешно усещане за изплъзващ се личен контрол над живота ни – картината „България днес“ вътре в нас добива форма на лична житейска катастрофа. Тези думи не са самоцелни, те са „видими“ в света, който ни заобикаля и който оставя следи в медиите като складове на днешните думи, които и да са те, медиите и думите. Те са видими в разцепването, атомизирането на всичко публично на (поне) два свята. Въпрос на недълго време е процесът да се „визуализира“ в популярната дума „катарзис“. Думата от която започнахме и с която ще завършим този мини исторически цикъл, когато в името „тяхното „наше“ добро“, дойде едно наше събуждане.

Това събуждане напомня едно своебразно нашето кръщение, което всеки правослаевен е изживял – в студения купел, в студената църква, сред малкото близки, под купола на църквата с образите на светиите, които са неми за невярващия и неучения във Вярата. На което неочаквано за малките бъдещи християни винаги се плаче от студ и страх. Възрастните сами са минали своя път до храма и сами са намерили своите основания да искат Светото кръщение. Те не плачат, знаейки защо го правят.

Ние, днешните Българи, сме сякаш едно невръстно дете, отглежадано от лоши родители, оженили се по сметка. Създали дете, което не обичат. Но нужно им, за да (им) работи – на нивата, от която за детето остават само сълзите и чувството за безсилие. Сираци на самите себе си.

По пътя към храма, през сълзи и страхове – ние крачим, объркани и търсещи Вярата и Надеждата, вероятно и Любовта. Пътят към храма е личен избор… Днес е времето за изборите ни, които са били отлагани десетилетия.

Ние крачим плачейки, питащи се, питащи, объркани …

Но крачим. Вече крачим….

The post Ние вече крачим или за пътят ни към храма (лирико-граждански тежнения) appeared first on Noresharski.com.

Григор тръгва към титлата в Стокхолм

Във вторник вече е първият мач на Григор Димитров в Стокхолм.

Откриха най-голямата част от метеорита от Челябинск

Най-голямото парче от метеорита от Челябинск бе открито, съобщават от пресцентъра на Министерството на радиационната и екологическа безопасност на Русия. Метеоритът се взриви в небето над града на 15 февруари тази година.

Водолази са открили парчето на дъното на езерото Чебаркул край Челябинск. Намереният отломък е най-голям от всички 12, Най-голямото парче от метеорита от Челябинск бе открито, съобщават от пресцентъра на Министерството на радиационната и екологическа безопасност на Русия. Метеоритът се взриви в небето над града на 15 февруари тази година. Водолази са открили парчето на дъното на езерото Чебаркул край Челябинск. Намереният отломък е най-голям от всички 12,

Акция #ОСТАВКА готвят протестиращи на мача България-Чехия


Протестиращи готвят акция #ОСТАВКА по време на мача между България и Чехия довечера, който ще се играе на стадион "Васил Левски", съобщиха организаторите на инициативата чрез страницата във Фейсбук NOрешарски.

"Да използваме публичността на големия мач, за да поискаме отново оставката на Орешарски - така както го направихме в Италия и Малта, така както го направихме на концерта на великия Роджър Уотърс, така както го правим всеки ден на площада и в Интернет! Нека в продължение на...

Близо 60% от европейците купуват чрез интернет, в България - 17 на сто

Онлайн се пазарува повече облекло и пътувания, отколкото хранителни продукти

    


Близо 60% от европейците купуват чрез интернет, в България - 17 на сто

Онлайн се пазарува повече облекло и пътувания, отколкото хранителни продукти

    


Пускат водата на Омуртаг за 3 часа

Очаква се тази вечер да бъде пусната вода за около три часа в Омуртаг, където преди няколко дни бе обявено бедствено положение заради липса на вода в карстовия водоизточник край село Кипилово, съобщи БНР.

Още в неделя специалистите очакваха водата да бъде пусната, но намеренията им не се сбъднаха и това предизвика протести на гражданите... Очаква се тази вечер да бъде пусната вода за около три часа в Омуртаг, където преди няколко дни бе обявено бедствено положение заради липса на вода в карстовия водоизточник край село Кипилово, съобщи БНР. Още в неделя специалистите очакваха водата да бъде пусната, но намеренията им не се сбъднаха и това предизвика протести на гражданите...

Пускат водата на Омуртаг за 3 часа

Очаква се тази вечер да бъде пусната вода за около три часа в Омуртаг, където преди няколко дни бе обявено бедствено положение заради липса на вода в карстовия водоизточник край село Кипилово, съобщи БНР.

Още в неделя специалистите очакваха водата да бъде пусната, но намеренията им не се сбъднаха и това предизвика протести на гражданите... Очаква се тази вечер да бъде пусната вода за около три часа в Омуртаг, където преди няколко дни бе обявено бедствено положение заради липса на вода в карстовия водоизточник край село Кипилово, съобщи БНР. Още в неделя специалистите очакваха водата да бъде пусната, но намеренията им не се сбъднаха и това предизвика протести на гражданите...

Масимо Морати продаде Интер

Президентът на италианския гранд "Интер" Масимо Морати потвърди, че е стигнал до споразумение с бизнесменът от Индонезия Ерик Тохир за продажбата на 70% от акциите на клуба, предаде football24.bg. Разговори между двете страни имаше от няколко месеца насам като Тохир настояваше да закупи изцяло "Интер", но Морати беше против. В крайна сметка двамата са се споразумели и азиатския бизнесмен ще бъде собственик на близо три четвърти от клуба. „Документите са подписани. Трудно ми е да намеря точните думи, за да опиша как се чувствам. Нещата се случиха много бързо, но Интер е в добри ръце. Нещата сигурно ще се променят в бъдеще, но важното е, че уважението е в основата на всичко. Дали ще продължа да съм президент? Ще видим какво ще стане…“, коментира Морати, който ...

Само 17% от българите пазаруват онлайн

Британците (82%), датчаните и шведите са европейците, които пазаруват най-много онлайн, а румънците (11%), българите (17%) и естонците и италианците (29%) са най-малко изкушени от покупките в интернет, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, предаде Стандарт нюз. 11% от българите, пазаруващи в интернет, купуват дрехи и спортни стоки, 5% - екскурзии и ваканционни пакети, 4% - книги, списания и онлайн учебни материали, а 2% - храни и подправки. Близо 60% от европейските интернет потребители са пазарували онлайн в последните 12 месеца, като са купували повече дрехи и екскурзии, отколкото хранителни продукти. В 28-те държави-членки на ЕС една трета от потребителите на интернет са пазарували онлайн дрехи и спортни стоки, резервации за пътувания или ва...

340 хил. лева са вдигнали обирджиите в Горубляне от "Спийди"

Наглият грабеж на централния офис на „Спийди” в „Горубляне” е нанесъл щети за 340 хил. лева на компанията. От фирмата уточняват, че нямат застраховка „Грабеж”. За щастие няма сериозно пострадали служители на „Спийди” – само една жена е леко пострадала и заради стресиращото събитие и е даден отпуск. Касовите дейности са реорганизирани и дейността на дружеството е възстановена в рамките на стандарта за обслужване на клиентите, като е направено необходимото инцидента да няма отражение върху нормалната работа с партньори и доставчици, уверяват от компанията. Днес „Спийди” празнува 15-ия си рожден ден.

Зловещ тайфун се насочва към АЕЦ "Фукушима"

Tайфун, за който се прогнозира, че ще е "най-силният през последните 10 години", се е насочил към Япония и застрашава пострадалата атомна електроцентрала Фукушима, предаде АФП, цитирайки Националната метеорологична служба. Очаква се стихията да достигне североизточното крайбрежие на страната рано в сряда. В момента Уифа, 26-ият тайфун за годината в Тихия океан, се намира на 260 километра от Южна Япония и се движи към архипелага с 25 км/ч. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 216 км/ч, посочва Франс прес. Вихърът ще премине над района на АЕЦ "Фукушима-1" и това предизвиква опасения от нови инциденти в авариралата японска атомна електроцентрала. "Това е най-силният тайфун за последните 10 години, който ще премине през региона Канто (Токио и околностите му)", заяви Хироюки Учида, гла...

Побойници извадиха рамото на дървен бос в Крупник

Известният дървен бос Димитър Велев е бил пребит зверски в симитлийското село Крупник през нощта, съобщи сайтът zapernik.com.

Няколко лица са нападнали неочаквано Велев и са го обезобразили. След това го захвърлили в безпомощно състояние. Пристигнала на мястото линейка откарала навреме Велев в болница.

Известният дървен бос Димитър Велев е бил пребит зверски в симитлийското село Крупник през нощта, съобщи сайтът zapernik.com. Няколко лица са нападнали неочаквано Велев и са го обезобразили. След това го захвърлили в безпомощно състояние. Пристигнала на мястото линейка откарала навреме Велев в болница.

Борисов във фейсбук: Разбрах защо Реформаторският блок е зазидал вратата си за ГЕРБ

Вчера ми стана ясно защо Реформаторският блок е зазидал вратата си за ГЕРБ и за кого е отворена. Това е написал лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

Видях как Иван Костов се ръкува с вътрешния министър на тройната коалиция, който е бил негов специален гост на лекция. И това пред попивателния поглед на Радан Кънев. Интересно Вчера ми стана ясно защо Реформаторският блок е зазидал вратата си за ГЕРБ и за кого е отворена. Това е написал лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук. Видях как Иван Костов се ръкува с вътрешния министър на тройната коалиция, който е бил негов специален гост на лекция. И това пред попивателния поглед на Радан Кънев. Интересно

Почина Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели

След тежко боледуване днес почина председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев. 62-годишният Петев бе и депутат от „Коалиция за България”.Писателят и литературен критик Николай Петев е роден през 1951 г. Завършил е институт в Лвов, СССР. Автор е на книгите „Тук, във времето” (1982 г.), „Поезия и позиция” (1984 г.), „Фарът и неговият пазач” (1989 г.), „Зад завесата на политическия театър” (1997 г.), „Не ме ли помниш” (2011 г.)Носител е на Националната Ботевска награда, на сръбския приз „Арка” на едноименното издателство в западна...

Човек, който желае настойчиво нещо, ще принуди съдбата да отстъпи

Михаил Лермонтов (1814 - 1841), руски писател и поет: Човек, който желае настойчиво нещо, ще принуди съдбата да отстъпи.

Водещ британски пистов пилот загина при тестове в Австралия


Лидерът във временното класиране на поддържащия Формула 1 шампионат "Порше Суперкъп" Шон Едуардс загина в катастрофа по време на частни тестове на писта в Австралия.

26-годишният британец е бил пасажер в сериен автомобил "Порше 996", който е ударил с висока скорост предпазната стена от гуми на пистата "Куинсленд рейсуей" край Бризбейн във вторник.

Едуардс е загинал на място при сблъсъка от външната страна на шести завой, идващ в края на дълга права. Свидетели на инцидента...

Контролът на Здравната каса вече е довел до санкции

Вече са наложени санкции заради случаи, при които здравноосигурени пациенти доплащат за услуги, на които имат право. Това стана ясно от изказване на...

Спасиха дете с разкъсан панкреас

Хирурзи от „Пирогов” спасиха живота на 5-годишно момче чрез уникална операция, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Умиращ баща със сетни сили придружи дъщеря си до олтара

Неизлечимо болен мъж от Охайо пристигна на сватбата на дъщеря си с линейка и от болнична носилка предаде дъщеря си на новия й съпруг, съобщава Хъфингтън Поуст.

Гостите пляскали и плачели от радост и удивление, когато разбрали, че Скот Наги ще участва в сватбата на дъщеря си Сара. 

Екип от доброволци и медицински специалисти помогнали на Скот Неизлечимо болен мъж от Охайо пристигна на сватбата на дъщеря си с линейка и от болнична носилка предаде дъщеря си на новия й съпруг, съобщава Хъфингтън Поуст. Гостите пляскали и плачели от радост и удивление, когато разбрали, че Скот Наги ще участва в сватбата на дъщеря си Сара. Екип от доброволци и медицински специалисти помогнали на Скот

Мария Силвестър в третото издание на Classic In The Jazz

Джаз и барок се срещат в новия проект на двама млади виртуози

    


ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРИЗНАВА ЗА ИМОТА В ГЪРЦИЯ

 „Давам само едно, но ясно и категорично изявление, което се надявам да бъде достатъчно, за да се разбере размерът на лъжата и на манипулацията, която се извършва пред очите на цялата нация. Моята къща в Гърция е закупена през 2007-ма година, по банков път.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Разполагам със съответните доказателства за това, самият аз съм превел парите по банков път, и те са пристигнали в банката, която след това е разплатила с всички останали по веригата. Аз съм посочил тази къща още 2007-ма в своята данъчна декларация, посочил съм проходите си, платил съм данъците си.

Тя е от първия ден, в който аз съм в политиката в моята декларация пред Сметната палата. Това, което в момента се тиражира, са абсолютни лъжи. Същевременно планирам да защитя правата си по правилата на правовата държава, тоест в съда, каза президентът Росен Плевнелиев.

„Ще дам пример на българските граждани за това – как човек може да защити правата си срещу лъжите и манипулациите по правилата на правовата държава“, посочи още той пред журналисти след откриването на българо-хърватски бизнес форум с хърватския президент Иво Йосипович.

Кампанията срещу държавния глава цели той да бъде поставен в зависимост, каза Плевнелиев.

„Искам още веднъж категорично да заявя своята позиция, че в кампанията, която шест месеца се води ожесточено срещу държавния глава, няма нищо случайно. Казах много пъти, повтарям пак – тя цели две основни неща.

Първо, тя цели държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен държавен глава, да му бъде затворен гласът, и той просто послушно да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч. Няма да стане. Казах го много пъти, българският народ може да разчита на мен, че моят глас няма да бъде заглушен, и аз ще продължавам да действам по съвест, и спрямо това, което народът ми задава като приоритети и като задачи, включително и в бъдещите си действия, както и в миналото съм го доказал.

Второ, тази кампания цели, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, той да бъде максимално дискредитиран.

Дори и с цената на това, да вкараме държавата в хаос. Една от най-стабилните институции в трудни времена, ще бъде максимално разклатена, и вкарана в невъзможност да изпълнява функциите си“, каза Росен Плевнелиев.

Обществен съвет към областния управител заработи в Шумен

Обществен съвет към областния управител бе учреден днес в Шумен. В структурата му влизат областният управител Венцислав Венков, заместник-областните управители и представители на 9 организации от областта. Съставът може да бъде попълван и няма пречка в консултативния орган да влизат и нови членове. На днешното заседание единодушно беше приет Правилник за дейността на Обществения съвет, който ще заседава поне веднъж на 2 месеца. По време учредяването беше насрочена и дата за следващото заседание на съвета-10 декември. По време на него ще се обсъ...

Намалиха наполовина гаранцията на Богомил Манчев

/КРОСС/ Рекордно високата гаранция от 1 млн. лв., която съдът определи на Богомил Манчев, беше намалена наполовина с решение на Софийски градски съд. Гаранцията бе най-високата, давана досега от държавното обвинение. Преди това рекордът се държеше от Гриша Ганчев и Огнян Донев - 300 000 и 500 000 лева. Определението на съда е окончателно, не подлежи на обжалване или протест. Сумата е вносима в 15-дневен срок (след връчване на определението на страните).  В началото на месеца на Манчев бяха повдигнати обвинения във връзка с разследването за длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене". Той бе обвинен, че е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари.  

Задържаха 55 000 евро на граничен пункт Малко Търново

Парите са открити при проверка на чужд гражданин

    


Прокуратурата не откри престъпление в сделката за печатницата на БНБ

Софийската градска прокуратура (СГП) не откри престъпление при сделката за създаване на съвместно дружество между печатницата на БНБ и френската компания производител на банкноти "Франсоа Шарл Обертюр Груп", съобщи вестник "Труд" във вторник.   Говорителката на Софийската градска прокуратурата Зорница Таскова обясни, че все още сделката между двете дружества не е завършена изцяло и заради това няма начин да се търси наказателна отговорност. Държавното обвинение не е открило и доказателства, че сделката представлява скрита приватизация на печатницата на БНБ.   "Отказът за образуване на дело не е индулгенция", обяснява Зорница Таскова и уточни, че прокуратурата ще продължи да следи развитието на случая.   В средата на юни стана ясно, че дружеството "Печатница на Българската народна банка” АД се е договорило за създаване на съвместна фирма с "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Френската компания, основана през 1842 година, произвежда банкноти за 70 държави и е една от най-големите в света.   Печатницата на БНБ ще участва в съвместното дружество чрез непарична вноска под формата на старо оборудване за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала. Чрез дъщерното си дружество "Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал" С.А., Белгия, пък френската компания ще инвестира в новото българско дружество над 22 милиона евро за осигуряване на бъдещата дейност и разрастване, срещу които ще придобие 70% от капитала.   Сделката предизвика вълнения в средите на левицата. Бившият червен депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков призова да се свика извънредно заседание на парламента по темата и да се наложи вето върху сделката. Това не се случи. Според Петков става дума за скрита приватизация и заплаха за националната сигурност.   БНБ отговори на съмненията със съобщение, че твърдението за каквато и да е "приватизация” категорично не отговаря на истината.   Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти, аргументираха се от централната банка. От БНБ напомниха, че компанията за първи път в своята над 170-годишна история ще започне производство на банкноти извън територията на Франция, което само по себе си е голям успех за България.   От БНБ изрично подчертаха, че новото дружество ще бъде изключително насочено към производство на банкноти. А всички други производства (високозащитени ценни книжа и други документи) нямат отношение към новата компания и остават, както и досега, в "Печатница на Българската народна банка" АД.   До приключването на прокурорската проверка повечето от работниците в печатницата бяха пуснати в принудителен отпуск.

Дания може да реши с референдум дали да се включи в патентния съд на ЕС


Дания може да проведе референдум за патентния съд на Европейския съюз, каза политик от опозицията, цитиран от "Франс прес". Евентуалното неприсъединяване на Дания към Европейския патентен съд обаче няма да попречи на създаването му.

Референдумът изглежда все по-вероятен сценарий, след като Датската народна партия не успя да получи отстъпки за политиката към имигрантите от премиера Хеле Торнинг-Шмит в замяна на подкрепата на партията за членство на страната в съда.

"Не...

НАП уведомява с имейл за постъпления по данъчно-осигурителната сметка

Агенцията изпраща съобщенията до всички, които ползват електронните услуги с електронен подпис или с персонален идентификационен код

    


Разходите за научна дейност растат

През 2012 г. разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) са 495.9 млн. лв., което е с 15.5% повече в сравнение с...

Идва застудяване

Прогноза за 16 октомври, сряда И през следващото денонощие времето ще се задържи сравнително топло, влажно, на места в низините в предобедните часове - с мъгли, от които е възможно слабо да преръмява. Облачността ще е значителна, след обяд от северозапад ще се вплътнява и от запад ще завали, като през нощта ще превалява предимно в западната половина на страната, ще има и гръмотевична дейност.През деня вятърът ще е слаб, от изток, вечерта - ориентирайки се от северозапад, в Дунавската равнина ще се усили и с него ще започне да прониква студен въ...

Клисарова: Борим се за 4% от БВП

Професионалното образоване вече е доказало своето значение за борбата с младежката безработица. Там, където има дуална система, младежката безработица е най-малка. Това обобщение от вчерашната конференция направи тази сутрин в студиото на БНТ Анелия Клисарова, министърът на образованието, младежта и науката.

Манолова: Ще гледаме епизод 2 на сагата "Вотове на ГЕРБ"

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова коментира, че тази седмица в парламента ще гледаме епизод 2 на сагата Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова коментира, че тази седмица в парламента ще гледаме епизод 2 на сагата "Вотове на ГЕРБ". "Като си спомням излагацията им от първия вот, предполагам, че това ще е епизод 2 от сагата "Вотове на ГЕРБ", което е в жанра комедия. Хората са изпратили и нас, и тях да защитаваме техните интереси, и да

Мая Манолова: Ще гледаме епизод 2 от "Вотове на ГЕРБ" - в жанра комедия

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова коментира, че тази седмица в парламента ще гледаме епизод 2 на сагата "Вотове на ГЕРБ".
"Като си спомням излагацията им от първия вот, предполагам, че това ще е епизод 2 от сагата "Вотове на ГЕРБ", което е в жанра комедия. Хората са изпратили и нас, и тях да защитаваме техните интереси, и да Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова коментира, че тази седмица в парламента ще гледаме епизод 2 на сагата "Вотове на ГЕРБ". "Като си спомням излагацията им от първия вот, предполагам, че това ще е епизод 2 от сагата "Вотове на ГЕРБ", което е в жанра комедия. Хората са изпратили и нас, и тях да защитаваме техните интереси, и да

Почина Николай Петев

62-годишният председател на Съюза на българските писател издъхна след години борба с рака.

Почина писателят Николай Петев

/КРОСС/ След тежко боледуване на 62 години почина председателят на Съюза на българските писатели Николай Пете. Писателят и литературен критик Николай Петев е роден през 1951 г. Завършил е институт в Лвов, СССР. Автор е на книгите: „Тук, във времето" (1982 г.), „Поезия и позиция" (1984 г.), „Фарът и неговият пазач" (1989 г.), „Зад завесата на политическия театър" (1997 г.), „Не ме ли помниш" (2011 г.) Носител е на Националната Ботевска награда, на сръбския приз „Арка" на едноименното издателство в западната ни съседка /2007 г./, на руския - „Имперска култура" /2008 г./ Негови книги са преведени в Русия, Италия, Сърбия, Македония, Украйна, Азербайджан, Полша. Трети мандат е председател на Съюза на българските писатели. В едно от последните си интервюта по повод борбата с коварното онкологично заболяване Николай Петев сподели: „Битката с рака е борба на духа. В това „канадско надделяване" вярвам, че ние ще победим. Научих, че не трябва да се предаваме. Някаква болка? Хората са ги ранявали, а те са се сражавали... Ние да не сме слабохарактерни. Когато ти кажат, че имаш живот само месец, душата ти пораства... Или поне така си мисля."

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване