Имамбаялдъ

Имамбаялдъ е постно ядене, типично за балканската, и по-специално турската кухня. Името на ястието означава на турски „имамът припадна“ (от възхищение). Легендата разказва за един висш духовен сановник (имам), който припаднал от възхищение, когато вкусил за първи път гозбата. Необходими продукти: 4 патладжана 2 – 3 глави кромид лук 4 домата 2 зелени чушки 2 червени чушки 1 морков 3 – 4 скилидки чесън 3 с.л. зехтин (или олио) 1 връзка магданоз щипка кимион щипка кориандър Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват тънко и се нарязват на ивици, около 1 см дебели. Слагат се в купа и се заливат със студена вода за 30 мин за да си пуснат горчивия вкус; Лукът се нарязва на шайби, чесъна на ситно, моркова и чушките на ситно. Доматите се бланшират, обел...

Мюфтийства даряват лекарства на бежанците в Пъстрогор

На втория ден от празника Курбан Байрам мюфтийствата в Кърджали и Крумовград ще дарят лекарства за 1 100 лева на бежанците в център в свиленградското село Пъстрогор. Мюфтийството в Кърджали е осигурило 700 лв., а останалата част от парите мюфтийството в Крумовград, предаде Стандарт нюз. В списъка са включени медикаменти за простудни заболявания, алергии, успокоителни, антибиотици, сухо мляко, спринцовки, спирт, памук и превързочни материали. Необходимите лекарства са уточнени предварително с обитателите на дома в Пъстрогор. „Хората от нашия регион са много добронамерени. Те искат да помогнат на бежанците и затова даряват още дрехи, но явно ще ги предадем на някои социален дом в страната, защото бежанците в Пъстрогор имат нужда най-вече от хранителни продукти и лекарс...

Русия изключва тезата на отравянето на Арафат с полоний

Руската експертиза, направена с проби от останките на бившия палестински лидер Ясер Арафат, изключва тезата на отравяне с полоний 210, тъй като такова вещество не е открито в пробите, предаде БГНЕС. Това заяви ръководителят на агенцията за биологични анализи, цитиран от Интерфакс. "Той не е отровен с полоний. Руските експерти, които са направили анализи /на пробите"/, не са открили следи от такава субстанция", заяви Владимир Уйба. Британското списание "Лансет" публикува статия, в която се цитират резултатите от изследване на швейцарски експерти, които били открили следи от полоний 210 /високотоксичен радиоактивен елемент/. По този начин бе подновена тезата за отравянето на палестинския лидер, починал през 2004 г. във френска военна болница край Париж.

Спасиха живота на 5-годишно дете чрез уникална операция в Пирогов

Хирурзи от "Пирогов" спасиха живота на 5-годишно момче чрез уникална операция, съобщиха от болницата.Интервенцията извърши екипът на доц. Олег Чолаков. Миналата седмица в "Пирогов" постъпва по спешност дете, пострадало при катастрофа на "Цариградско шосе", което е с разкъсан панкреас. Веднага се събира екип от едни от най-добрите хирурзи у нас. Съхраняващата операция, която извършват доц. Чолаков и екипът му продължава цяла нощ. По време на нея пироговските хирурзи правят органносъхраняваща сегментна резекция на панкреаса на детето. Детето вече е в стабилно състояние и е преведено от Детска реанимация в Детска хирургия.Досега такава операция не е извършвана у нас, както на възрастни, така и на деца.

Митинг в подкрепа на проекта за тунел под Шипка

Импровизиран митинг за публична подкрепа на проекта за изграждането на тунел под Шипка започва от 11 часа днес на околовръстния път край Поповци, в района на моста по пътя Габрово- Севлиево. Митингът е организиран от депутати от ГЕРБ от Старозагорски и Габровски райони. По време на срещата на открито те ще представят направеното от правителството на ГЕРБ за този важен обект. Повод за днешното събиране е опасността проектът да бъде спрян и факта, че изграждането на тунела не е сред приоритетите на кабинета Орешарски.Тунелът под Шипка е ...

Отбори от Русия и Турция искали Любослав Пенев за треньор


Селекционерът на националния отбор Любослав Пенев е искан за треньор в отбори от Русия и Турция, пише "24 часа". С добрата си работа начело на България той е привлякъл интереса на няколко клуба, сред които единият е от Москва.

Според информацията става дума за "Динамо". Руснаците подготвили добро финансово предложение към Пенев, но той бил категоричен, че няма да го разглежда преди да мине последният мач с Чехия.

Селекционерът има договор с БФС за 2+2 години. За да бъде...

Глобиха с 1500 лв. атакист за обида “мръсен комунист”

Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Окръният съд в Кюстендил наложи глоба в размер на 1500 лв. заради определението „мръсен комунист“, което магистратите са счели за обида, съобщава вестник „Труд“.

Съдебната драма се е разиграла между двама бивши членове на „Атака“ в областта. Ищец по делото е бил Гроздан Грозданов. На събрание преди две години колегата му Владислав Лехчански, който в момента е лидер на партията в Кюстендил, нарекъл Грозданов „мръсен комунист и доносник на „Държавна сигурнст“.

Магистратите приемат, че първата част от обръщението е обидна. Окръжният съд е втора инстанция по случая и решението му е окончателно. На първа инстанция Лехчански е наказан по-сурово, като първоначално е трябвало да заплати 3000 лв. глоба и 1000 обезщетение на ищеца.

„Грозданов доката петима кошаревски свидетели, които изопачиха нещата. Това е несправедлива присъда“, защитава се Лехчански.

Лидерът на „Атака“ има още една присъда – пробация. Тя е наложена, защото на международен събор през 2010 г. Лехчански е свалил показно сръбския флаг, счупил е дръжката му, а самото знаме е подпалил със свещи от намиращ се в близост храм.

Статията "Глобиха с 1500 лв. атакист за обида “мръсен комунист”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Полицай на месец септември стана Пламен Диков от “Криминална полиция”- Несебър

На поредната церемония „Полицай на месец Септември” провела се пред личния състав на Районно управление „Полиция” – Несебър, Директорът на ОДМВР – Бургас Комисар Милен Димитров отличи инспектор Пламен Диков – разузнавач в „Криминална полиция” към крайморското управление, за това че благодарение на инициативността и професионализма му се е стигнало до разпознаването и задържането на група от извършители на множество грабежи на дамски чанти от жени, осъществени на територията на курортен комплекс „Слънчев бряг” и Несебър.

Сред задържаните шестима младежи / всички криминално проявени от с. Градец, общ. Котел/ са : 21 годишния Г.К., 25 годишния А.В., 21 годишния С.Б., 16 годишния Д.Д., 25 годишния В.В. и 16 годишния Д.К.

Установено е, че лицата в различна степен на съучастие са извършители на следните престъпления :

- кражба на вещи и парична сума от хотелска стая в Слънчев бряг, осъществена на 07.09.т.г.

- кражба на пари от дамска чанта от хотелска стая в Слънчев бряг, осъществена през незатворената балконска врата

- кражба на сумата от 4 500 лева и лаптоп, собственост на 73 годишен старозагорец, осъществена на 10.09.т.г. през незатворения прозорец на жилището му в Свети влас

- грабеж на дамска чанта, собственост на 20 годишна жена от Сухиндол, осъществена на 29.08.т.г. около 01.45 ч. в с. Равда на около 60 м. от хотел «Бижу» / в чантата се съдържали два мобилни телефон, банкова карта, лични документи, сумата от 110 лева и други дамски принадлежности/

- други пет грабежа, осъществени в края на август :

• на 29.08.т.г. около 15.30 ч. в Районно управление «Полиция» – Несебър е получено съобщение от 50 годишна руска туристка, отседнала в Слънчев бряг, за това че около 07.45 ч. на същата дата, докато преминавала по дървена пътека по пясъка зад х-л «Бургас» е застигната от непознат мъж, който чрез издръпване й отнел златен синджир, тежащ 10 грама.

• на 29.08.т.г. около 23.10 ч. в Районно управление «Полиция» – Несебър е получено съобщение от 44 годишна жена от Разград, за това че около 22.45 ч. на същата дата при излизане от магазин «Пени» в Несебър, тръгвайки към военнопочивния дом в района на кръстовището за комплекс «Черно море», чрез издърпване й е отнета дамската чанта, съдържаща : портфейл със сумата от 35 лева, лична карта, банкова карта, два мобилни телефона и фотоапарат. Потърпевшата заявила, че грабежа й е извършена от двама младежи, които побягнали и се скрили в тъмнината.

• На 30.08.т.г. около 10.30 ч. в Районно управление «Полиция» – Несебър е получено съобщение от 25 годишна бургазлийка, за това че около 23.30 ч. предния ден, докато стояла на спирката срещу ресторант «Варвари» в с. Равда, е нападната от няколко непознати, един от които взел от ръцете й мобилния й телефон «Самсунг Галакси S 2+”.

• На 30.08.т.г. около 13.45 ч. в Районно управление «Полиция» – Несебър е получено съобщение от 42 годишна жена от Попово, за това че около 23.15 ч. предния ден в с. Равда в района на лагер «Олимпийски надежди», е нападната първоначално от един мъж, а после от още трима, при което след използване на сила непознатите й отнели дамската чанта, съдържаща : портмоне със сумата 70 лв., личната карта и два мобилни телефона.

• На 30.08.т.г. около 11.30 ч. в Районно управление «Полиция» – Несебър е получено съобщение от 51 годишна руска туристка, отседнала в Слънчев бряг, за това че на 29.08.т.г. около 23.35 ч., докато се разхождала между с. Равда и Несебър, видяла двама мъже да дърпат момиче на спирката до р-т «Варвари» – в този момент един от непознатите се спуснал към рускинята, дръпнал чантата от рамото й и побягнал. В чантата се съдръжали : сумата от 50 евро, 40 лв. и мобилен телефон.

Част от вещите предмет на престъпленията са намерени и иззети. Извършени са множество процесуално-следствени действия по разпознаване, очни ставки, следствени експерименти и др. Работата по изясняването на цялостната престъпна дейност на лицата продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Несебър.

Инспектор Пламен Диков бе отличен лично от Директора на ОДМВР – Бургас – Комисар Милен Димитров, който му връчи почетна грамота и го награди с “обявяване на благодарност” и индивидуална парична награда в размер на 100 лв.

Комисар Димитров подчерта високата степен на професионализъм, демонстрирана от полицейския служител, която допринесла за разкриването на множество тежки престъпления, характерни за почивната зона около Несебър и Слънчев бряг, осъществени в разгара на летния сезон. От своя страна инспектор Диков благодари за полученото отличие, изтъквайки че то не е за индивидуален принос, а като признание за цялостната работа на служителите от Районно управление „Полиция” – Несебър, ръководено от главен инспектор Стайко Манев.

 

КНСБ: Няма да допуснем съкращения в приходната администрация

/КРОСС/ Не сме съгласни със съкращенията в администрацията, къде е как те ще бъдат уволнени. Това са 14 000 души, заяви пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров. За да се правят съкращения е необходимо електронното правителство да работи. Няма да допуснем съкращения в приходната администрация, тези които работят на терен и контролните агенции - ГИТ и РИОКОЗ. Необходимо е тези служби да се укрепват, категоричен е синдикалистът. Според президента на КТ „Подкрепа" няма никакъв план, това е направено от зор, защото парите не стигат. Държавната администрация в действителност е раздута, но оптимизация е необходима да се прави според определен план. Сигурен съм, че никой не знае какво правят в Агенцията за българите в чужбина, каза Тренчев.Той разкритикува партиите, че не са обявили намеренията си за съкращения в предизборните програми, а и не уведомяват синдикатите за готвените уволнения. Във всички 49 структури на администрацията са разпратени писмата от Министерството на финансите и до вчера трябваше да пратят информация за намаляването на работниците. Недопустимо е това да се прави без мнението на синдикатите, отсече Пламен Димитров. Той изрази надежда, че МС ще представи и макрорамката на бюджета. Досега кабинетът не е представил на синдикатите разчетите. Искам да видя дали правителството ще предложи нова философия на бюджета, каза Димитров. Актуализацията е бюджета на Дянков, но по-лош. Ако това се повтори ние сме против, добави президентът на КНСБ

"Най-шумната група в Ню Йорк" излиза на сцената на Mixtape 5 тази вечер


Американската нойз рок група A Place To Bury Strangers, често описвана от музикалните медии в САЩ като "най-шумната група в Ню Йорк", излиза тази вечер на сцената на клуб Mixtape 5 за първата си среща с българската публика. Гостуването им е по покана на проекта за алтернативна музика Indioteque и е част от актуалното европейско турне на триото, което завършва с вече разпродаден концерт в Лондон.

A Place To Bury Strangers са създадени през 2002 г., а не след дълго прескачат бариерите...

Който дъвче, за реклами не мисли

Яденето на пуканки в кино салона може да е дразнещо не само околните зрители, но и за рекламодателите. В епохално изследване, достойно за...

Дизел и бензин с равни цени

Цената на дизлеовото гориво у нас се изравни с тази на бензина. В момента по бензиностанциите литър А 95 се продава за 2,57 лв., колкото струва и дизеловото гориво. Това е много добра новина за собствениците на дизелови автомобили, тъй като от доста време насам традиционно в България нафтата за коли струва малко по-скъпо от бензина.

Плевнелиев и Йосипович откриват бизнес форум

/КРОСС/ Президентите на Хърватия Иво Йосипович и на България Росен Плевнелиев ще открият двустранен бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата и Икономическата камара на Хърватия. Изложението ще представи икономическите условия и бизнес перспективи в най-новата страна - членка на Европейския съюз.Ще бъдат обсъдени възможностите за дългосрочно сътрудничество и партньорство в областта на европроектите. България и Хърватия традиционно си партнират в търговията с нефтени продукти. Страната ни изнася мед и медни сплави, стоманени изделия, нефтени масла, тестени и сладкарски продукти. Внасяме хартия, електропроводници, селскостопанска техника.

Фестивалът Frieze Week привлича фенове на изкуството в Лондон

Phillips, Sotheby's и Christie's International ще предлагат над 900 произведения на изкуството, оценявани на над 245 млн. долара

    


Община „Тунджа” се подготвя за зимата

Кметовете и кметските наместници на населените места, ръководителите на фирми, учреждения и ведомства да извършат необходимата дейност по подготовката и окомплектоването на хората и техниката, които ще работят при усложнени зимни условия, като създадат съответната организация за своевремнното им оповестяване, събиране и изготвят график за посменната им работа, това разпореди кметът на община „Тунджа”. Трябва също да бъде осигурен по места резерв от гориво-смазочни материали, пясък и топло облекло. Хранителните магазини (заведения) да осигурят н...

Патриарх Неофит празнува рожден ден

Негово Светейшество навършва 68 години днес

    


Синдикати: Съкращават администрацията заради изчерпаните финансови ресурси

Дебатът ще бъде основно за броя на работещите в НАП и митниците

    


Цонев и Пеевски внасят законопроект за офшорките и медиите

"Винаги, когато има някакви подозрения към ДПС по отношение на обръчи от медии и офшорки, ние винаги отговаряме с конкретни действия". Това заяви пред Нова телевизия депутатът от Движението за права и свободи Йордан Цонев. Той отбеляза, че работи по темата в продължение на повече

Стоянович: Закон за меценатство през март догодина

/КРОСС/ Законът за меценатство ще бъде факт през март догодина, обеща министърът на културата Петър Стоянович. Другата новина е, че България най-накрая ще се сдобие и със стратегия за популяризирането на българската култура по света. В интервю за сутрешния блок на ТВ7 той заяви още, че е поискал допълнително 19 млн. лв. повече в бюджета за 2014-та спрямо тазгодишния, който е 123 млн., но дали ведомството ще ги получи ще зависи от общата макрорамка. Ако парите останат на нивото от 2013-та, това ще е санитарният минимум за културата, призна Стоянович. По повод слуховете, които се носят в театралните среди, министърът отрече да има намерения да сменя директора на Народния театър - Павел Васев, а относно конкурса в Сатиричния театър Стоянович се закани оттук нататък да задължи всички конкурсни комисии да се мотивират писмено, когато избират един кандидат за шеф на институция пред друг. Това му намерение дойде като реакция след подмяната на временно изпълняващия длъжността директор на театъра Калин Сърменов с проф. Задравко Митков, която промяна, според мълвата, е станала под натиска на Стефан Данаилов.

Пеевски и Цонев внасят закон срещу офшорките

Депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев подготвят законопроект, с който се ограничават дейности на фирми регистрирани в офшорни зони. Той ще влезе в сила от 30 юни 2014 г.

Политолог: Свързани с Държавна сигурност атакуват президента

Политологът Румяна Коларова заяви, че атаката срещу президента за имоти и финансови сделки идва от среди, свързани с Държавна сигурност. От БСП и ДПС поискаха разследване, само от ГЕРБ защитиха Росен Плевнелиев.

Пеевски чисти офшорките от медии, банки и футбол

Законопроектът на Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС забранява на офшорни фирми да притежават банки, медии и футболни клубове. Той трябва да влезе в сила от 30 юни 2014 г.

Център за равнопоставеност на хората с увреждания в РУ

Център за равнопоставеност на хората с увреждания се основава в Русенския университет. Инициативата е по проект MIS-ETC Code 543 „Създаване на партньорска мрежа от равнопоставени центрове за хора с увреждания”, финансиран от Програмата за Трансгранично сътредничество Румъния – България 2007 – 2013, в който активен участник е студентският клуб на русенското висше училище „Различни, но равни“. По проекта в Русе са проведени вече три събития, на две от които Русенският университет беше домакин, тъй като е една от малкото публични институции, която...

Радина Чурката - щерката на зам.областния управител от ДПС мрази Перник

Младата щерка на зам.областната управителка от ДПС Галина Никодимова - Радина Чурката мина всякакви нормални граници. От момиче, което беше симпатично с оригиналните си снимки, тя се превърна в озлобена, високомерна, груба и агресивна, хулеща града си хейтърка. На двата позитивни и откровено смешни статии на снимки, които самата Радина е направила – как пипа чурката на пикаещото момче в Брюксел, и как бърка в дупето на слонче, същата...

Продължава

Вече се знае как ще изглежда извитият смартфон на LG

След като преди време от LG обявиха, че производството на "извити и нечупливи" дисплей за смартфони е започнало, сега настъпва моментът и за първите новини в тази насока.

Те са свързани именно с визията на новите модели. Така първия мобилен телефон с такава технология ще е G Flex.

Той ще разполага с 6-инчов извит дисплей. Разликата му с Galaxy Round е, че екранът ще е малко по-различен от този на Samsung. Вместо да е извит от ляво надясно, G Flex ще бъде извит от горе на долу.

Вижте как ще изглежда G Flex в Econ.bg.


Колко струва отопление с климатик

Може да избирате между колонни, стенни, подови, канални и касетъчни климатици в зависимост от вашите потребности. Касетъчните са скрити в окачен таван. Видими остават само решетките. Каналните също се разполагат в окачен таван, но е нужно изграждането и на вентилационна система, която да осигурява приток на свеж въздух. Може да избирате между колонни, стенни, подови, канални и касетъчни климатици в зависимост от вашите потребности. Касетъчните са скрити в окачен таван. Видими остават само решетките. Каналните също се разполагат в окачен таван, но е нужно изграждането и на вентилационна система, която да осигурява приток на свеж въздух.

Адемов: Съкращенията няма да обхванат цялата администрация

/КРОСС/ Няма механично съкращение на администрацията. Тези 10%, за които се казва в писмото на министъра на финансите, предизвикаха напрежение, но никой не е казал, че във всяка една от администрациите механично ще се режат щатовете. Такъв бе коментарът на социалният министър Адемов пред bTV за очакваното намаление на държавната администрация. "Дори и да има съкращения, няма как да има ползи за бюджета, защото в рамките на тази година има обезщетения, отпуски, неползвани отпреди 2009 г. Въпросът е от гледна точка на това можем ли да се опитаме за пореден път да реформираме администрацията, защото в този вид тя не изпълнява предназначението, за което е структурирана", допълни още Адемов. Той уточни, че идеята е там, където има дублиращи структури, да се направи оптимизация. Той каза, че близо 8,1 млрд. са заделени само за пенсии и обезщетения за следващата година. "Ако имаме по-голям БВП, по-голяма заетост, по-малък сив сектор, ще разчитаме и на по-високо оценяване. В противен случай можем да увеличим пенсиите с 15-20% сега, но после означава фалит", категоричен е Адемов. По повод въпроса за ранното пенсиониране Адемов заяви, че това е проблем на осигурителната система. "Трябва да се предприемат мерки за ограничаване на това пенсиониране. Основният въпрос е в секторите за сигурност. Пенсиите в България са пенсиите за осигурителен стаж и възраст. В една от системите - МВР, ДАНС, следователи, дознатели и др

Крадци и шпиони на лов в Силициевата долина

Кражбата на интелектуална собственост е проблем в региона още от началото на 90-те

    


Продажбите на H&M растат

Компанията за дрехи и обувки отбелязва ръст на общите продажби

    


Продажбите на H&M растат

Компанията за дрехи и обувки отбелязва ръст на общите продажби

    


Продажбите на H&M продължават да растат

Компанията за дрехи и обувки отбелязва ръст на общите продажби

    


Кадиев: Няма да допуснем монопол в продажбите на цигари

Депутатът от БСП Георги Кадиев, който е член на бюджетната комисия в парламента, заяви, че мнозинството в парламента няма да позволи монополизиране на продажбите на цигари.

iPhone 5S с пореден голям гаф

Няма да ви учудим с информацията за пореден гаф на iPhone.

Вече се появиха нередности със сензора за пръстови отпечатъци, както и някои неточности в сензора му за местоположение и движение.

Според проучване мобилните приложенията, които биват стартирани през новия iPhone 5S, крашват два пъти по-често от стартираните през предния модел iPhone 5.

Новото проучване е проведено през платформата за управление на мобилни управления Crittercism, като са взети предвид милиони стартирания на приложения. Резултатите сочат, че програмите върху iPhone 5S се сриват при около 2% от случаите, като при iPhone 5 и iPhone 5C подобно нещо е забелязано при по-малко от 1% от стартиранията.

Разберете още информация, както и отговора на компанията в Econ.bg.


Григор Димитров: Надявам се да завърша сезона със стил

Ракета номер 1 на България Григор Димитров се надява да успее да се представи на ниво на турнира в Стокхолм. Хасковлията стартира участието си в надпреварата тази вечер с мач срещу представителя на Румъния Мариуш Копил, който се намира под номер 137 в мъжката ранглиста. Двубоят трябва да стартира след 21.00 часа наше време. „Колкото по-далеч стигна, толкова по-добре. Хубаво е, че отново съм тук, имам чудесни спомени от Стокхолм. Хубав турнир, един от най-добрите през годината и винаги съм щастлив, когато дойда в Швеция. Тук има страхотна атмосф...

Фермери чакат 600 000 лв. обезщетение след взривовете на Петолъчката

Делото за взривовете край Петолъчката ще се гледа по съкратената процедура по искане на обвиняемите. Фермери, претърпели загуби заради експлозиите, искат обезщетение от 600 000 лева.

Културен афиш

Театрална къща „Мариета и Марионета” от София гостува на детските градини в Добрич с кукления спектакъл „Дядо вади ряпа”. От 10.30 часа куклен театър „Дора Габе” ще представи на своята сцена спектакъла „Принцесата и свинарят”. Музикална лектория за духовите инструменти ще изнесе пред деца от ЦДГ №9 диригентът на Духов орекстър – Добрич Стоян Монов. В регионална библиотека „Дора Габе” от 10.30 часа е началото на прожекцията на филма „Пипи Дългото чорапче”. В библиотеката на Народно читалище „Йордан Йовков” е експонирана ...

Делян Пеевски с дейно участие в писането на законопроект за медиите

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е предложил въвеждането на ограничения за офшорни компании да притежават дялове в медии, съобщи във вторник пред ”Нова телевизия” депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. Пеевски лично е написал ”двадесетината члена” в закона, които засягат медиите, за да отговори на обществените очаквания, обясни Цонев. Това ще е първият законопроект, в който участва бившият шеф на ДАНС, въпреки че е втори мандат депутат. Преди ден Цонев съобщи, че предстои внасянето на бъдещ Закон за икономическите и финансови взаимоотношения, в който се дава решение и на проблема с неясната собственост в медиите. Проектът предвижда ограничения за участие на офшорни фирми в 20 различни области от икономиката. Йордан Цонев съобщи, че по проекта се работи от 6 месеца, а в последните седмици за ограниченията за медиите се е включил Пеевски, който ще бъде и сред вносителите.  Причината Пеевски да се включи в писането на антимонополното законодателство, което в момента се подготвя, са ценния му опит и знания като юрист. Депутатът има опит от едва няколко месеца в столичното следствие, а юридическото му образование е придобито в Югозападния университет. От интервюто на Йордан Цонев не стана ясно какво точно предлага Пеевски за медиите и срещу монополите, освен че е против офшорни компании да са собственици на вестници. Той обаче изрази увереност, че колегата му ще дойде лично да представи идеите си в пленарна зала. Участието на Пеевски в писането на тези текстове хвърля сянка на съмнение за конфликт на интереси върху проекта, защото майката му Ирена Кръстева е пряко заинтересована. Те се води собственик на много медии и разпространителски фирми, а самият Пеевски доскоро бе член на ръководствата на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания и на Българския медиен съюз. В отговор на въпрос кои са медиите, които са с неясна собственост, председателят на бюджетната комисия каза, че ДПС винаги се опитва да отговори на подозренията и обвиненията с конкретни действия. Цонев отказа да коментира дали колегата му ще бъде на работа в парламента тази сряда, след като обеща да се държи отговорно пред избирателите си. През миналия си мандат Пеевски почти не се вясваше в парламента и нямаше законодателни инициативи. "Аз по този законопроект в офиса и в кабинета съм работил с него (с Пеевски)", каза Йордан Цонев. Той допълни, че Пеевски участва и в разработката на няколко антимонополни законопроекта.

Делян Пеевски с дейно участие в писането на законопроект за собствеността в медиите

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е предложил въвеждането на ограничения офшорни компании да притежават дялове в медии, съобщи във вторник пред Нова телевизия депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. Пеевски лично е написал ”двадесетината члена” в закон, които засягат медиите, за да отговори на обществените очаквания, обясни Цонев. Това ще е първият законопроект, в който участва бившият шеф на ДАНС, въпреки че е втори мандат депутат. Преди ден Цонев съобщи, че предстои внасянето на проект на закон за икономическите и финансови взаимоотношения, в който се дава решение и на проблема с неясната собственост в медиите. Проектът предвижда ограничения за участие на офшорни фирми в 20 различни области от икономиката. Йордан Цонев съобщи, че по проекта се работи от 6 месеца, а в последните седмици за ограниченията за медиите се е включил Пеевски, който ще бъде и сред вносителите.  Причината Пеевски да се включи в писането на антимонополното законодателство, което в момента се подготвя, са ценният му опит и знания като юрист. Депутатът е работил няколко месеца в столичното следствие, а юридическото му образование е придобито в Югозападния университет. От интервюто на Йордан Цонев не стана ясно какво точно предлага Пеевски за медиите и срещу монополите, освен че е против офшорни компании да са собственици на вестници. Той обаче изрази увереност, че колегата му ще дойде лично да представи идеите си в пленарна зала. Участието на Пеевски в писането на тези текстове хвърля сянка на съмнение за конфликт на интереси, защото майката му Ирена Кръстева е пряко свързана с медийната индустрия и пазар. Тя е официален собственик на много медии и разпространителски фирми, а самият Пеевски доскоро бе член на ръководствата на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания и на Българския медиен съюз. В отговор на въпрос кои са медиите, които са с неясна собственост, председателят на бюджетната комисия каза, че ДПС винаги се опитва да отговори на подозренията и обвиненията с конкретни действия. Цонев отказа да коментира дали колегата му ще бъде на работа в парламента тази сряда, след като обеща да се държи отговорно пред избирателите си. През миналия си мандат Пеевски почти не се вясваше в парламента и нямаше законодателни инициативи. "Аз по този законопроект в офиса и в кабинета съм работил с него (с Пеевски)", каза Йордан Цонев. Той допълни, че Пеевски участва и в разработката на няколко антимонополни законопроекта.

U2 ще зарадват феновете си с нов албум

U2 ще издадат 13-ия си студиен албум в началото на следващата година, съобщи Contactmusic.

Албумът ще съдържа 12 песни и ще събере на едно място различни ери от кариерата на групата, каза баскитаристът Адам Клейтън. Той уточни, че U2 привършват записите.

"Мисля, че това е нещо като завръщане на U2 към старото, но със зрелостта, така да се каже, на U2 от последните 10 години. Това е комбинация на тези две неща и е наистина интересен хибрид" - каза Клейтън пред ирландското радио 98FM.

Китаристът Едж разказа пред ирландския в. Herald, че групата експериментира в студиото, допълва БТА. "Винаги се опитваме да постигнем нещо различно, когато сме в студио. Феновете обаче ще кажат дали това е така" - каза той.















Contactmusic


Областният управител на Варна: Трябва да помогнем на най-бедните

„Трябва да успеем да помогнем на най-бедните хора, които не могат сами да си помогнат, а защо не и на част от останалите, които работят, да преживеят тази тежка социална криза“, заяви обласният управител на Варна Иван Великов. Той направи коментара в сутрешния блок на тв „Черно море“.

По 1 случай на коклюш и бактериален менингит в областта

14 заразени с ентероколити са регистрирани в РЗИ Кюстендил за периода 07.10- 13.10, отчитат от инспекцията.За предходният отчетен период заразените са били 16.По 1 са случаите на бактериален менингит, коклюш, варицела, аскаридоза.За периода не са регистрирани епидемични взривове от заразни болести....

Шефът на порта стана областен на БСП

Изпълнителният директор на "Пристанище Бургас" - Николай Тишев е новият областен председател на БСП. Той бе избран на Областен съвет на партията, който се проведе в централата на ул. "Фердинандова " 60 в Бургас. Съгласно устава на БСП, досегашният председател Атанас Зафиров се оттегли, тъй като няма право да бъде едновременно народен представител и областен лидер. Номинирани от членовете на областния съвет бяха двама кандидати за председател - Аргир Бояджиев и Николай Тишев. Николай Тишев бе избран с 26 гласа след тайно гласуване, в което учас...

Какъв е шансът на България за бараж?

Българският национален отбор по футбол все още има шанс да се класира за баражите за участие на Мондиал 2014, въпреки че това изглеждаше немислимо след загубата от Армения в скандален двубой, в който "лъвовете" завършиха с човек по-малко.

След изчисленията, които нашият екип успя да направи, реалният шанс за България идва от развитието на група "Е". Именно там развоят на двубоите изглежда най-реален за това "лъвовете" да получат златния си шанс.

В тази група са отборите на Швейцария, Исландия, Словения, Норвегия, Албания и Кипър. Швейцария вече се класира на първото място, а Исландия и Словения ще спорят за втората позиция, като първият тим има 16 точки, а втория - 15.

Норвегия е 4-а в момента с актив от 11 точки и приема Исландия у дома, като тук победата за домакините е абсолютно задължителна. В същото време Швейцария трябва да удържи в Базел тима до равенство, като 0:0 е оптималният вариант.

При това развитие Словения ще се класира на второ място в групата и ще има същият актив от 10 точки, какъвто ще има и България при победа над Чехия. Исландия, ако остане със 16 точки и запази втората си позиция при загуба на Словения, то България отпада от сметките, тъй като исландците ще имат 13 точки след изваждането на точковия актив от срещите с последния класиран в групата (съотвенто Кипър).

Тук вече идва ролята на головата разлика, като тази на Словения е по-добра - +1 при равен срещу Швейцария, а България е -1 преди двубоя с Чехия. Това автоматично означава, че България трябва да спечели срещата с 3:0, 4:1 или резултат от 5:3, за да се надява на класиране за баражите.

Съществува и втори вариант, който обаче е в сферата на абсурда. Той идва от група "D", като Холандия трябва да бие като гост Турция, Румъния да загуби като домакин на Естония, а в същото време Унгария не трябва да бие Андора, и то у дома. Сами се досещате, че това е 99.99% невъзможно.


















iNews.bg

Йордан Цонев: Заедно с Пеевски внесохме закона за медиите

Законопроектът за ограничаване на участието на офшорни фирми в медиите е изготвен и внесен в Народното събрание от мен и Делян Пеевски.

Съдът намали наполовина гаранцията на Богомил Манчев

Обвиненията за подстрекателство срещу собственика на "Риск Инженеринг" остават

    


Младеж в реанимация след катастрофа

21-годишен младеж е приет на 14 октомври в отделението по реанимация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен след катастрофа. Той е получил съчетана травма, като водеща е черепно-мозъчната. Тази сутрин е контактен. При друг пътен инцидент са пострадали двама младежи. Оказана им е лекарска помощ, не се е наложила хоспитализация.   На 11,12,13 и 14 октомври спешна помощ в болницата са потърсили 174 души, хоспитализирани са 64 от тях. Извършени са 28 операции и 9 раждания....

УАДА ще проверява антидопниговата агенция в Ямайка


Световната антидопингова агенция (УАДА) ще направи проверка в Ямайка през 2014 година. Целта е да се инспектират програмите за подготовка на спортисти.

Решението за посещението идва след думите на бившия директор в местната антидопингова агенция Рене Ан Шърли. Тя твърди, че състезателите от олимпийския отбор не са били проверявани по необходимия начин преди Лондон 2012.

Поканата към УАДА е дошла от министър-председателят на Ямайка Поша Симпсън-Милър.
...

Въздухът в България е най-мръсен в Европа

Четири от петте европейски градове с най-мръсен въздух са у нас

    


Български медии в чужбина подвеждат сънародници с обяви

Български издания в чужбина заблуждават сънародници с неверни публикации и обяви. В резултат доста нашенци ставали жертва. Това разкриха главните редактори на в. Български издания в чужбина заблуждават сънародници с неверни публикации и обяви. В резултат доста нашенци ставали жертва. Това разкриха главните редактори на в. "Български новини" за Кипър и Гърция Бранислава Бобанац и Иван Петрински на Деветата световна среща на българските медии, чието първо заседание бе вчера в Пловдив. Нашенка, живееща в

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване