Граждани излизат на мирно шествие под надслов "Внимание! Фашизъм!"


В София днес от 12 ч. от пилоните на НДК ще тръгне шествие срещу фашизма, насилието, езика на омразата.

"Нека се съберем на мирно шествие под мотото "Внимание! Фашизъм!" и да покажем, че нацистките движения нямат място и бъдеще в българското общество. Шествието ще тръгне в НЕДЕЛЯ в 12.00 часа от пилоните на НДК, ще премине по бул." Витоша" и ще завърши пред Съдебната палата", пишат организаторите на събитието във "Фейсбук".

Те припомнят, че в Съдебната палата се помещава...

120 години от смъртта на Александър І Батенберг

Музеят за история на София ще отбележи с почести 120-ата годишнина от кончината на княз Александър I Батенберг, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието ще започне от 11:00 ч. при гробницата на княза на бул. „Васил Левски” 81.

Порно ветеранка се връща пред камерата заради пари

Порнозвездата Джена Джеймсън обяви, че поради финансови причини е принудена да се върне в „индустрията за възрастни” и да наруши така обещанието, което някога бе дала на децата.Това решение тя взела след няколкото загубени съдебни дела, спада на печалбите на компанията и загубата на дома си в Холивуд, съобщават сайтовете TMZ и „Бизнес инсайдър”. 39-годишната Джена заяви също, че нарушава обещанието си пред децата в името на самите деца. Преди пет години една от най-успешните изпълнителки в порноиндустрията спря да се снима. Тя опита да се реали...

Проф. Димитров: За да получиш властта, ти трябват 10 млн. лева, TV, вестник и подкрепата на велика сила

"Националистическа партия на България" се цели във властта, смята да управлява и ако получи отказ да бъдe регистриранa, то това значи, че съдебната система е зависима.
Това коментира пред bTV един от тримата лидери в националния изпълнителен комитет на новата партия Симеон Костадинов.
"За да я вземеш властта е публична тайна, че са ти "Националистическа партия на България" се цели във властта, смята да управлява и ако получи отказ да бъдe регистриранa, то това значи, че съдебната система е зависима. Това коментира пред bTV един от тримата лидери в националния изпълнителен комитет на новата партия Симеон Костадинов. "За да я вземеш властта е публична тайна, че са ти

Пентагонът приветства отмяната на извънредното положение в Египет

Пентагонът приветства отмяната на извънредното положение в Египет, предаде ДПА, позовавайки се на представителя на ведомството Карл Ууг. Това е станало в телефонен разговор между министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл и египетския му колега ген. Абдел Фатах ас Сиси.„Министър Хейгъл е приветствал отмяната на извънредното положение и полицейския час в Египет и е повторил, че САЩ ценят правата на всички хора да изразяват спокойно своите мнения”, заяви Карл Ууг. Двамата министри са изтъкнали значението на придвижването на Египет към „всеобхватна ...

Проф. Димитров: За да вземеш властта, са нужни 10 млн. лева, TV, вестник и подкрепата на велика силa

"Националистическа партия на България" се цели във властта, смята да управлява и ако получи отказ да бъдe регистриранa, то това значи, че съдебната система е зависима. Това коментира пред bTV един от тримата лидери в националния изпълнителен комитет на новата партия Симеон Костадинов. "За да я вземеш властта е публична тайна, че са ти

Алонсо: Имам проблеми след инцидента в Абу Даби

Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо призна, че има проблеми след инцидента в състезанието за Гран При на Абу Даби, което се състоя на 3-ти ноември. Испанецът пострада, след като премина с над 240 км през бордюрите на пистата при опит да избегне удар с Жан-Ерик Верн. При инцидента Алонсо получи удар във врата и гърба, а веднага след състезанието постъпи в болница. Въпреки че бе изписан бързо, пилотът заяви, че оттогава страда от постоянно главоболие. „Цяла седмица след състезанието имах постоянно главоболие, тъй като имам прещипан нерв и нямам дос...

Наводнения в Рияд, затворени училища

Властите на Саудитска Арабия затвориха училищата и факултетите в столицата Рияд и околностите й заради обилните дъждове, които предизвикаха покачване на водите в някои квартали.

Христос Стергиоглу, актьор: "Отчуждение" е на първо място чувствителен


Христос Стергиоглу е един от най-успешните гръцки актьори, а кариерата му включва заглавия като Dogtooth (2009), който печели специална награда на журито на кинофестивала в Кан, тазгодишните September, направил премиерата си в Карлови вари, и The Eternal Return of Antonis Paraskevas, прожектиран на фестивала в Торонто.

Но носителят на две награди за най-добър актьор на фестивала в Солун е (и ще бъде) най-добре познат на аудиторията в България с драмата на Милко Лазаров "Отчуждение",...

Компютърни ентусиасти искат да създадат първия NFC чип, който да може се имплантира в тялото


Един от може би страничните ефекти на бързото развитие на технологиите са странните идеи на някои по-запалени ентусиасти. Като такава може да бъде определен и проектът на хората от компанията Dangerous Things, които разработват първия NFC чип, който да може да се имплантира в тялото.

Те дори твърдят, че вече имат четири работещи прототипа, които са имплантирани в телата на служители на компанията и вече изпълняват различни функции. Чипът се казва xNT и е с размери 2 х 12 мм, като...

Протести в София срещу фашизма и за земята

В 12.00 ч. от пилоните на НДК граждани ще издигнат глас срещу опасността от разпалване на расова омраза под мотото „Внимание! Фашизъм”

Непозната терористична организация пое отговорността за двойното убийство в Нео Ираклио

Полицаите отбелязват 12 ключови моменти във възванието на новопоявилата се организация, които са сходни с текстове на въоръжени групировки, действали през изминалите десетилетия

прочети повече

Преподаватели към медиите: Не подхранвайте неофашизма

Бежанци. Снимка: Сергей Антонов

Университетски преподаватели се обърнаха с отворено писмо към медиите, за да ги призоват да отразяват внимателно надигащата се националистическа и неофашистка вълна в България, свързана с кризата с бежанците.

Това е опит за отклоняване на вниманието от по-съществените проблеми  - компрометирания в очите на гражданите и неработещ парламент, категорични са преподавателите.

По думите им националистите отправят заплахи за саморазправа и провокират насилие над чужди и български граждани.

Преподавателите призовават медиите да не стават трибуна на представители на неофашистки националистически формации, защото в основата на тяхната идеология е заложено насилието над етнически и социални групи и насаждане на нетърпимост към различните.

Ето и целият текст на отвореното писмо, изпратено до медиите от преподавателите:

Уважаеми дами и господа журналисти,

В последните няколко месеца в страната се наблюдава тревожно надигане на националистическа и неофашистка вълна, свързано с изострянето на проблемите с бежанската криза. Този бум на езика на омразата всъщност е добре замаскиран опит за отклоняване на общественото внимание от други съществени проблеми на обществото: нерегламентираното преплитане между държавен апарат и икономически интереси, компрометирания в очите на гражданите и неработещ парламент и марионетното правителство на Пламен Орешарски. Хорът от “националисти” сее семената на човеконенавистна идеология, отправя заплахи за саморазправа и провокира реални посегателства върху живота на пребиваващи в страната чужденци и български граждани, на които сме свидетели в последните дни. 

Дълг на всички нас е да ограничим разпространението на вируса на насилието и омразата. Затова призоваваме всички български медии, и особено електронните, които достигат до най-много български граждани, да не се превръщат в трибуна на представители на неофашистки “националистически” формации, тъй като в основата на тяхната идеология лежи груповото насилие над етнически и социални групи и разпространяването на ненавист и нетърпимост към различните. Подобна идеология руши устоите на правовата държава и демократичното общество, които се основават на свободата и равноправието.

Отговорната журналистика изисква отразяване на противоречивите и тревожни процеси в обществото. Но медийното внимание към неофашистки организации не представлява проява на свободата на словото. Даването на трибуна на езика на омразата с мотива за представяне на “всички гледни точки” съзнателно или несъзнателно подпомага разпространяването на опасна обществена зараза, която вече прераства в открито насилие и саморазправа.

Призоваваме отново: 
НЕ ХРАНЕТЕ НЕОФАШИЗМА – ПЛОДОВЕТЕ МУ УБИВАТ!

Университетски преподаватели,
подписали Отвореното писмо до българските електронни медии до този момент: 

1. Албена Танева, доц. д-р, ФФ, СУ
2. Албена Хранова, проф. дфн., ФИФ, ПУ.
3. Александра Соскова, доц. д-р, ФМИ, СУ
4. Александър Кънев, проф. дфн, ФФ, СУ
5. Амелия Личева, проф. д-р, ФСлФ, СУ
6. Ангел Ангелов, проф. дн, ФИ, ЮЗУ
7. Антоан Божинов, хон. ас., ФЖМК, СУ; НБУ 
8. Антони Стоилов, доц. д-р, ФлФ, ЮЗУ
9. Антоанета Дончева, ас. д-р, ИФФ, ПУ
10. Атанас Терзийски, гл. ас. д-р, ХФ, ПУ
11. Божидар Кунчев, проф. д-р, ФСлФ, СУ
12. Борис Вунчев, доц. д-р, ФКНФ, СУ
13. Валентина Георгиева, гл.ас. д-р, ФФ, СУ
14. Велислава Петрова, гл.ас. д-р, ФФ, СУ
15. Весела Чергова, гл.ас. д-р, ФКНФ, СУ
16. Веселин Тончев, доц. д-р, ИФХ – БАН, хон. преп. ФХФ, СУ
17. Виолета Дечева, проф. д-р, НБУ
18. Владислав Господинов, доц. д-р, ФП, СУ
19. Георги Димитров, проф. дсн, ФФ, СУ
20. Георги Каприев, проф. дфн, ФФ, СУ
21. Георги Няголов, гл. ас. д-р, ФКНФ, СУ
22. Георги Фотев, проф. дфн, НБУ
23. Гергана Динева, ас. д-р, ФФ, СУ
24. Делчо Илчев, гл.ас., департамент Спорт, СУ
25. Диана Върголомова, ас., ФКНФ, СУ
26. Дилян Николчев, доц., БгФ, СУ
27. Елена Джамбазова, доц., ФНПП, СУ
28. Елица Дубарова-Петкова, гл.ас. д-р, НБУ
29. Емилия Славова, гл. ас. д-р, ФКНФ, СУ
30. Жюстин Томс, хон. преп., Масови комуникации, НБУ
31. Иван Билярски, проф. дин, БАН; ВСУ
32. Иван Станев, гл. ас., Ф-тет Природни науки и образование, Русенски у-тет
33. Иван Чалъков, доц. д-р, ФИФ, СУ
34. Илиана Мирчева, доц. д-р, ФНПП, СУ
35. Калин Янакиев, проф. дфн, ФФ, СУ
36. Кольо Коев, проф. дсн, НБУ
37. Лилия Илиева, проф., ЮЗУ; Университет Любляна
38. Лиляна Деянова, проф. дсн, ФФ, СУ 
39. Лиляна Табакова, гл.ас., ФКНФ, СУ
40. Майя Грекова, проф. дсн, ФФ, СУ 
41. Майя Стойнева, проф. д-р, БиоФ, СУ
42. Мария Ендрева, гл.ас. д-р, ФКНФ, СУ 
43. Мария Стамболиева, доц. д-р, НБУ
44. Мила Минева, гл.ас., ФФ, СУ
45. Милена Миленова, гл.ас., ФКНФ, СУ
46. Миряна Янакиева, доц. д-р, ИЛ, БАН; ФСлФ, СУ
47. Митко Новков, хон. преп., НАТФИЗ; СУ
48. Невена Панова, доц. д-р, ФКНФ, СУ
49. Нели Огнянова, проф дпн, ФФ, СУ
50. Нели Христова, проф., ГГФ, СУ
51. Нора Голешевска, хон.ас. д-р, ФФ, СУ; ФИ, ЮЗУ
52. Олег Георгиев, проф. дфн, ФФ, СУ
53. Петя Кабакчиева, доц. д-р, ФФ, СУ
54. Пламен Цветков, проф. дин, ФБО, НБУ
55. Росица Градева, доц. д-р, департамент История и Цивилизация, АУБ; БАН 
56. Ружа Смилова, гл.ас. д-р, ФФ, СУ
57. Слава Янакиева, хон.ас., ФФ, СУ
58. Светлана Иванова, доц. д-р, ИФ, СУ
59. Стефан Иванчев, хон. ас., ФКНФ, СУ; ПУ
60. Татяна Дронзина, проф., ФФ, СУ
61. Теодора Цанкова, хон.ас. д-р, ФСлФ, СУ
62. Яна Шишкова, хон.ас., ФКНФ, СУ

В 12 часа днес започва шествие с призив “Внимание! Фашизъм!”, което ще тръгне от пилоните на НДК и ще достигне до Съдебната палата.

Статията "Преподаватели към медиите: Не подхранвайте неофашизма" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Candy Crush достигна 500 милиона инсталации

/КРОСС/ Candy Crush Saga остава феномен в мобилния гейминг: една от най-бързо нарастващата по популярност игра в Apple App Store и Android Google Play.Издателят на играта, King, разкри, че са достигнали 500 милиона инсталации на Candy Crush Saga сред мобилните устройства и Facebook. Играта беше представена в социалната мрежа през април 2012-а година, а през ноември беше представена нейната мобилна версия.Цифрата от 500 милиона сваляния беше обявена по време на отпразнуването на годишнината от мобилния дебют на играта. От King обаче не представиха колко активни потребители играят Candy Crush Saga или колко пари прави играта.Според Think Gaming, Candy Crush Saga генерира 875 000 долара дневно от покупките в играта и то само версията за iOS в САЩ. Тези цифри са базирани на 5,4 милиона активни потребители. Според изпълнителния директор на Mind Candy, Майкъл Смит, играта е направила "180 милиона долара през последните шест месеца".През септември, King заявиха, че Candy Crush Saga се играе по 700 милиона пъти на ден и то само от мобилните устройства. Candy Crush Saga се очаква да стане една от най-популярните мобилни игри в света.Вчера от Rovio обявиха, че игрите Angry Birds са били свалени над 2 милиарда пъти. Въпреки това за цялата 2012 година приходите на Rovio са 152,2 милиона евро, пише www.kaldata.com.

Рок опера и звездна сватба за оперната Коледа във Варна

Най-новите оперни продукции ще бъдат представени в рамките на XIV Коледен музикален фестивал. Акцентът ще е върху премиерната постановка – операта „Исус Христос Супер звезда”, Форумът, който започна на 14 ноември и ще продължи до 20 декември, е под знака на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019. Оперната Коледа стартира с великолепен спектакъл на „Бохеми”, в който на световноизвестния тенор и наш съгражданин Калуди Калудов партнира изисканото полско сопрано Анна Дитри. Сватбата на звездната двойка в края на ноември във ...

Mercedes връща редовите двигатели в следващата E-класа

/КРОСС/ Следващото поколение Mercedes E-класа ще предлага 6-цилиндров редови агрегат. Компанията връща след близо 20 години този вид двигатели в употреба. Той ще е част от нова модулна архитектура за агрегати и най-вероятно ще го видим в следващата E-класа още през 2016 г. Година по-късно ще се появи фейслифт на новата C-класа, който също ще използва такъв двигател, но с 3 цилиндъра.Както новата E-класа, така и фейслифтът на C-класата ще получат иновативна система Autobahn Pilot, която ще представлява автономен асистент за шофиране с функция за изпреварване.Също така стана ясно, че предстоящият C63 AMG, който ще се задвижва от 4-литров битурбо V8 агрегат, ще бъде куплиран със 7-степенна Speedshift автоматична трансмися, а опционално ще се предлага система AWD. За фейслифта на този модел, предвиден да се появи през 2017 г., се очаква нова 9-степенна Speedshift трансмисия. Плановете на производителя предвиждат и плъг-ин хибрид, който ще се присъедини към моделната линия на C-клас и ще изразходва вредни емисии от само 60 г/км CO2, пише autobild.bg.

Правят шествие против ислямизацията и за удължаване на мораториума

В 16:00 часа днес ще се проведе шествие „За удължаване на мораториума и прекратяване на ислямизацията“, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Участниците ще се съберат пред главния вход на Министерството на земеделието и храните на бул. „Христо Ботев“ № 55.
Шествието ще се проведе от 16:00 до 19:00 часа





В 16:00 часа днес ще се проведе шествие „За удължаване на мораториума и прекратяване на ислямизацията“, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Участниците ще се съберат пред главния вход на Министерството на земеделието и храните на бул. „Христо Ботев“ № 55. Шествието ще се проведе от 16:00 до 19:00 часа

„Газпром” вдигна печалбите от Европа

„Газпром” е увеличил продажбите и печалбите от европейския пазар. „Ако се съди по публикувания отчет на руската енергийна компания „Газпром”, работят й вървят превъзходно. Всеки случай толкова добре те не са били вече няколко години”, твърди австрийският в. „Ди Пресе”. През второто тримесечие печалбата се е увеличила с 26% и представлява 4,67 млрд. евро. За първото полугодие тя е 13,5 млрд. евро, което е с 11% повече от съответния период на 2012 г. Общо пък приходите за този период са 58,4 млрд. Добрите европейски печалби на концерна изданието ...

Янев намекна за конфликт между Бисеров и Пеевски

София /КРОСС/ Христо Бисеров е стара лисица, един от най-изпечените фигури на прехода. Смятам също, че е имало и вътрешен конфликт в ДПС. Това коментира пред Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев. Бисеров е създавал и закони, които са осигурявали комфорт около Иван Костов. Сега аз допускам хипотезата да е имало конфликт между Бисеров и Делян Пеевски. Пеевски е могъщ както в държавата, така и в ДПС. Депутати от ДПС, с които аз имам контакт, казаха, че Бисеров и Пеевски не са си говорили. Бисеров е бил категорично против предлагането на Пеевски за шеф на ДАНС. Ако Пеевски беше останал за малко повече време шеф на ДАНС, освен Бисеров, щяха да изгърмят още цяла кохорта от политици около него, посочи Янев. Случилото се с Бисеров в ДАНС беше едно форсмажорно събитие. Това послужи като отдушник за едно напрежение.Откакто е създадена ДАНС, продължават нерегламентирани срещи между службата и политици. Нападнах Цветанов не лично, а нападнах действията на поредното правителство, което не реформира посткомунистическата структура МВР. В МВР никога не е провеждана истинска лустрация. В МВР администрацията е изключително старомодна, задръстена, неадекватна, заяви лидерът на РЗС. Той коментира и проблемите в съдебната система. Според него в съдебната власт трябва да има ново преструктуриране и всички длъжности да се избират. Това е много важно. Системата е сбъркана. БСП и ДПС не искат нова българска Конституция. Всички други партии трябва да са в един блок, който иска промяна

САЩ осъдиха изблика на насилие в Либия

САЩ осъдиха избухналото в Либия насилие, предаде ИТАР-ТАСС. „Дълбоко сме обезпокоени от гибелта на хора при неотдавнашните сблъсъци в Триполи. Осъждаме употребата на насилие във всичките му форми и призоваваме всички страни да проявят сдържаност и да възстановят спокойствието”, посочва държавният секретар на САЩ Джон Кери в изявление, разпространено от Държавния департамент. „Либийците рискуваха живота си в революцията от 2011 г. не заради това, насилието в страната да продължи”, а заради изграждане на демократична система, при която ще бъде чу...

510 загинали и над 7 хил. ранени при катастрофи у нас през 2013-та

Световният ден на жертвите при катастрофи се отбелязва

Диета с корсет вталява за дни

Първото нещо, което прави Каролин сутрин, веднага след като сложи крема на лицето си, е да извади от чекмеджето с бельо корсета. После извършва ритуал, станал вече неразделна част от сутрешното приготовление преди закуската. 
54-годишната жена е една от стотиците британки, които вече са си купили тази доста остаряла форма на долно бельо в Първото нещо, което прави Каролин сутрин, веднага след като сложи крема на лицето си, е да извади от чекмеджето с бельо корсета. После извършва ритуал, станал вече неразделна част от сутрешното приготовление преди закуската. 54-годишната жена е една от стотиците британки, които вече са си купили тази доста остаряла форма на долно бельо в

Има ли място органичната революция в селското стопанство на България?

Площите с органични култури у нас са 25 хил. хектара към 2011 година, показват данни от доклад на ЕС

    


Денят на тринадесетте епископи


Тридесет епархийски избиратели от петте околии, управлявани от Варненската и Великопреславска митрополия, ще започнат днес процедурата по избора на нов владика на мястото на покойния Кирил.

В единственото пестеливо съобщение на Светия синод на БПЦ по този повод се казва, че избирателите ще трябва да посочат двама от общо 13 кандидати. Седмица по-късно, т.е. на 24 ноември, членовете на синода ще посочат единия от двамата като предстоятел на Варненската и Великопреславска епархия. В...

Денят на тринадесетте епископа


30 епархийски избиратели от петте околии, управлявани от Варненската и Великопреславска митрополия ще започнат днес процедурата по избора на нов владика на мястото на покойния Кирил.

В единственото пестеливо съобщение на Светия Синод на БПЦ по този повод се казва, че избирателите ще трябва да посочат двама от общо 13 кандидати. Седмица по-късно т.е. на 24 ноември, членовете на Синода ще посочат единия от двамата като предстоятел на Варненската и Великопреславска епархия. В...

20 години по-късно: Уникални кадри от победата над Франция на "Парк де пренс"




Всички помнят кадрите на Българската национална телевизия от 17 ноември 1993 г, гласът на коментаторите Петър Василев и Николай Колев-Мичмана, репликата "Господ е българин".

Мнозина вероятно си спомнят и как са лудували в онзи магически момент в 90-ата минута на двубоя Франция - България, когато Емил Костадинов прониза Бернар Лама на стадион "Парк де пренс" и изпрати националите на световното първенство в САЩ. 

Но едва ли сте предполагали, че е възможно да...

Операта „Дон Карлос” отново на старозагорска сцена

11 години след последното представление едно от най-популярните произведения на Джузепе Верди - „Дон Карлос" отново ще бъде показано на старозагорска сцена. Спектакълът ще се играе на 20 ноември в Държавна опера-Стара Загора. Режисьор е Нина Найденова, сценограф Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова. В ролята на Дон Карлос ще бъде Даниел Дамянов - вече утвърден солист на Софийската опера. В ролята на Кралица Елизабет е Йоана Железчева - сопрано, солист на Бургаската опера. В ролята на Монаха влиза Димитър Райков- студе...

Пожар гори на товарен кораб с 32 души на борда в Северно море

Пожар гори на товарен кораб с 32 души на борда в Северно море, а лошото време пречи хората да бъдат евакуирани, предаде АП, позовавайки се на норвежката спасителна служба. Говорител на службата заяви, че 20 души екипаж и 12 военнослужещи на борда на „Британия сиуейз” се борят с огъня, който възникнал в контейнер. Никой не е пострадал, а пожарът изглежда не се разраства, докато корабът плава в посока на норвежкия град Флурьо, ескортиран от спасителни кораби и хеликоптери, добави говорителят, отбелязва БТА. По информация на въоръжените сили кораб...

Нови сблъсъци между въоръжени групи в Триполи; властите обявиха тридневна стачка

Сблъсъците между въоръжени групи в Триполи се възобновиха с настъпването на нощта, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на украински лекари, работещи в страната. След известно затишие в небето над града отново се чуват изстрели, от време на време прогърмяват взривове, казаха лекарите. По думите им в болниците са постъпили голям брой убити и ранени. „Официално се съобщава за над 40 загинали в резултат на стълкновенията в Триполи през последните два дни, но по наши сведения, в действителност жертвите на конфликта са много повече”, посочват още цитира...

Днес почитаме загиналите по пътищата


От началото на годината 510 души са загинали в произшествия по българските пътища. Други 7 538 са били ранени. Всеки месец над 700 души претърпяват пътни злополуки, като 55 от тях умират на място или от усложнения скоро след това, показва справка на МВР.

На днешния ден, 17 ноември, почитаме паметта на жертвите на пътя. Датата не е фиксирана, а е определена от ООН като третата неделя от ноември всяка година. У нас денят ще се отбележи със запалени свещи пред таблото брояч на...

Новата националистическа партия се цели във властта

София /КРОСС/ Новото формирование, поставящо се в сферата на националистическите партии "Националистическа партия на България", заяви, че се цели във властта, смята да управлява и ако получи отказ да бъдат регистрирани, то това значи, че съдебната система е зависима. Такава позиция зае пред bTV Симеон Костадинов - един от тримата лидери в националния изпълнителен комитет на Националистическата партия. Управленските му амбиции получиха силен отпор и историкът Божидар Димитров му посочи формулата на властта в България: "За да я вземеш властта е публична тайна, че са ти нужни 10 млн. лв. свободни, една телевизия, един вестник и подкрепата на една велика сила."В спор за терминологията и изясняване на понятията както е нацизъм, расизъм, фашизъм и национализъм Костадинов зае твърдата позиция, че формированието искало да пази българите от „другите" и смята да облече „железния си юмрук" в закони. „Не смазване на циганите, смазване на циганския терор с железен юмрук. Това е по-силен израз на програмата ни да има наказания и по-високи санкции за борба с битовата престъпност", обясни намеренията на партията, в която влизат части от Българска национално-радикална партия, организацията "Кръв и чест". При учредяването й една от заявките им към общността беше "Циганският терор ще бъде смазан с железен юмрук, защото няма друг начин

Музеят за история на София отбелязва годишнина от кончината на Александър Първи Батенберг

Музеят за история на София ще отбележи 120 години от кончината на Александър Първи Батенберг, съобщават организаторите. Това ще стане от 11.00 ч. при гробницата на княза на бул. „Васил Левски” 81.Кратката церемония включва тържествено слово и поднасяне на венец. Предвидена е и ученическа програма в рамките на честването. Тя ще се състои в попълването на въпросник, посветен на новата българска история и адаптирана беседа за ученици. Александър Първи Батенберг е първият владетел на Третата българска държава след Освобождението (1878 г). Днес се н...

Проверяват „димящите“ заведения

Още 100 заведения, в които се нарушава пълната забрана за тютюнопушене, са включени в списък, изготвен от сдружение „Зелени инициативи”. Той вече е изпратен в Министерство на здравеопазването.
Първата „партида” от черния списък, която също съдържаше около 100 търговски обекта, беше пусната през октомври. От министерството уведомиха, че във връзка с първия списък е разпоредена проверка до почти всички регионални здравни инспекции, като властите се ангажират да съобщят за резултатите от нея и предприетите действия.
В резултат от кампанията част от заведенията вече прибраха пепелниците, малките чашки с вода и вазичките за тръскане на цигари. Обяснението, което клиентите получават е, че очакват проверка, защото са станали част от списъка, изтъкват от сдружението.
Имената на заведенията-нарушители се събират в рамките на кампанията „Черен списък на димящите заведения”. Тя се провежда в интернет, а сигналите се подават от граждани по електронната поща на „Зелени инициативи” и чрез Фейсбук. От там изтъкват, че постоянно получават сигнали от цялата страна, съобщава КРОСС.

Сърдечно-съдовите заболявания са основния убиец у нас

София /КРОСС/ Сърдечно-съдовите заболявания са основния убиец у нас. Това е най-големия медико-социалне проблем на страната ни. Това каза пред Нова телевизия кардиологът доц. Иво Петров. По думите му у нас съществуват всички фактори, които водят до ранното развитие на сърдечно-съдовите заболявания - това са тютюнопушене, високо артериално налягане, неправилен начин на хранене, обездвижване. „Всички тези неща не могат да останат безнаказани", добави той.Специалистът сподели, че от време на време пуши, но ако трябва да бъде честен подкрепя забраната за пушене на обществени места. „Това е едно от най-позитивните решения в областта на медико-социалната политика в България", каза той и добави, че в никакъв случай не трябва да се връща стария модел. Относно ситуацията в здравеопазването и липсата на пари доц. Петров каза, че предстоят тежки времена. „Постоянните упреци към държавата и Здравната каса не са изцяло обосновани, защото те всъщност толкова могат", каза експертът. Според него това, което може да се коригира, е да се каже на хората докъде са средствата. „тезата, че всичко може да се покрие от държавата е неиздържана. В тази ситуация трябва да се търсят алтернативни методи, но официални", добави специалистът.

"Ранобудните студенти" правят акция пред парламента за Международния ден на студента

"Ранобудните студенти" ще почетат Международния ден на студента с акция пред парламента, съобщиха те на страницата си във фейсбук
Акцията ще започне в 11 часа.
През 1939 г. хитлеристките части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага. 9 студенти са убити, а 1200 са изпратени в концентрационни лагери. По-късно тази дата е "Ранобудните студенти" ще почетат Международния ден на студента с акция пред парламента, съобщиха те на страницата си във фейсбук Акцията ще започне в 11 часа. През 1939 г. хитлеристките части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага. 9 студенти са убити, а 1200 са изпратени в концентрационни лагери. По-късно тази дата е

Грозде с вкус на … захарен памук

В Калифорния създадоха нов сорт грозде, чийто вкус и аромат наподобява захарен памук.
Сортът е получен чрез селекция. Ботаникът Дейвид Кейн е направил около 100 000 опити за кръстосване на различни сортове грозде в епруветка, за да получите уникалния сорт.
Сега гроздето с аромат на захарен памук може да бъде закупено в много магазини в САЩ. Въпреки сравнително високата му цена – 12 долара за килограм, гроздето не се залежава по рафтовете на магазините, съобщава КРОСС.

Видео: 20 години от паметния гол на Емил Костадинов срещу Франция


Днес, на 17 ноември, се навършват двадесет години от паметната победа на България срещу Франция с 2:1 на стадион "Парк де Френс" в квалификациите за световното първенство в САЩ през 1994 г.

Успехът, дошъл след две попадения на Емил Костадинов, класира селекцията на Димитър Пенев за шампионата вместо "петлите" и поставя началото на най-паметния момент в историята на българския футбол.

Ерик Кантона дава предимство на домакините в 31-ата минута, но шест по-късно Костадинов...

"Ранобудните студенти" с акция пред парламента за Международния ден на студента

"Ранобудните студенти" ще почетат Международния ден на студента с акция пред парламента, съобщиха те на страницата си във фейсбук Акцията ще започне в 11 часа. През 1939 г. хитлеристките части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага. 9 студенти са убити, а 1200 са изпратени в концентрационни лагери. По-късно тази дата е

Снежни писти по Коледа, дори да не вали

София /КРОСС/ Въпреки летните температури допреди седмица, зимата не е отменена и за Коледните и новогодишни празници сняг ще има, обещават синоптиците. А защо е важно? Защото тази зима съвсем легално може да си направите поне 5-дневна почивка, без да хабите от годишната си отпуска. Преди два дни правителството определи 5 последователни празнични дни за Коледа - от 22 до 26 декември включително.А ако има възможност да си вземете отпуск на 27 и 30 декември, ваканцията между старата и новата година ще ви стане цели 11 дни - като на учениците.Така че, ако и парите са налице - нарамвайте ските и шейните и тръгвайте към планината. Или към спа курорта. Или на вила с приятели - вариации много и за всеки джоб.В българските ски комплекси, които откриват туристическия сезон официално всяка година на 15 декември, по принцип са подготвени за всякакви ситуации и изненади на времето.В Боровец, Пампорово, Банско и другите зимни курорти десетки стационарни и мобилни оръдия за сняг при нужда ще осигуряват покривка за пистите.Така любителите на белите спортове ще могат да използват активно почивните дни за ски спускания и други забавления. Лифтовите съоръжения и влековете също са готови за старта на зимата.Трите най-големи зимни курорти у нас все още не са обявявали какви ще са тазгодишните им цени на ски картите. Само в Пампорово вече предлагат на промоция сезонна лифт карта - ако се платена до 25 ноември, тя ще струва 856 лева вместо 1007 лв., или 15% по-евтино

Избират наследник на митрополит Кирил

Ще бъде направен избор между 13 епископи

Длъжниците остават без технически преглед

Шофьорите с неизплатени глоби към КАТ няма да могат да минават през технически прегледи. Тази мярка за събиране на стари задължения обмисля министърът на транспорта Данаил Папазов.

"България без цензура" изпревари Реформаторите

14,7% от анкетираните в проучване на Института за модерна политика са посочили подкрепа за "България без цензура", а 12,5 на сто са заявили такава за реформаторите. Формацията на Бареков влиза като пета политическа сила в парламента заедно с ВМРО с 6,1%, а БСП и ГЕРБ са с изравнени проценти - по 26,2 на сто.

Над 100 археологически обекта лежат под "Южен поток"

/КРОСС/ Над 100 археологически обекта има по трасето, откъдето ще минава "южен поток". Тяхната съдба обаче, все още е неясна. Газопроводът "Южен поток" ще премине през 540 км от територията на България. Още преди една година наши археолози са проучили цялото трасе и са установили, че по него има над сто археологически обекта. Откритията са впечатляващи.Обектите са набелязани с максимална точност. Представени са и на инвеститора на "Южен поток" в лицето на "Газпром" и Българския енергиен холдинг. Работата по археологическите обекти обаче, все още не е започнала, макар че първата копка на газопровода беше направена на 31 октомври. Причината е тривиална.По думите на директора на Националния археологически институт, който е и един от изследователите на разкопките при Набуко, законът задължава инвеститора да предостави финансирането. В конкретния случай това означава, че парите за археологическите разкопки при "Южен поток" трябва да дойдат от "Газпром" и Българския енергиен холдинг. Потърсихме ги за коментар. Получихме писмено становище, в което те потвърждават, че ще спазят задълженията си без обаче да уточняват конкретен срок. Първият газ, подаден по газопровода се очаква да пристигне в България през 2015 г

Връчиха на Анджелина Джоли почетен „Оскар” за хуманитарна дейност

Американската киноакадемия връчи почетен „Оскар” за особени заслуги в кинематографията на актрисата Анджела Лансбъри, комика Стив Мартин и художника по костюми Пиеро Този.Освен това холивудската актриса, режисьор и сценарист Анджелина Джоли получи специалната награда „Джийн Хершолт” за личния си принос в хуманитарни дейности. Церемонията по награждаването с най-престижните в света на киното златни статуетки се състоя в увеселителния център „Холивуд енд Хайленд”.Джоли пристигна на награждаването придружена от Брад Пит и сина си Мадок...

Инвазията на чуждите хипермаркети увеличи заетостта в търговията на дребно

Увеличават се фирмите, които се занимават с търговия чрез поръчки по телефона, пощата и интернет, сочи анализ

    


"Господ е Българин": 20 години от митичния 17 ноември

17 ноември е! Датата е фундаментална във футболната митология на България. В този есенен ден на 1993 лъвовете победиха Франция насред Париж и се класираха за Световното в САЩ. Кинжалният удар на Емил Костадинов в последната минута даде началото на всенародни тържества.

Шествие против ислямизацията и за удължаване на мораториума

В 16:00 часа днес ще се проведе шествие „За удължаване на мораториума и прекратяване на ислямизацията“, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Участниците ще се съберат пред главния вход на Министерството на земеделието и храните на бул. „Христо Ботев“ № 55.
Шествието ще се проведе от 16:00 до 19:00 часа





В 16:00 часа днес ще се проведе шествие „За удължаване на мораториума и прекратяване на ислямизацията“, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Участниците ще се съберат пред главния вход на Министерството на земеделието и храните на бул. „Христо Ботев“ № 55. Шествието ще се проведе от 16:00 до 19:00 часа

В Чили гласуват за парламент и президент

/КРОСС/ В Чили се провеждат президентски и парламентарни избори. Фаворит в президентския вот е бившият държавен глава Мишел Бачелет от лявата коалиция „Ново мнозинство", управлявала от 2006 до 2010 година. Очаква се тя да спечели още на първия тур.Тя ще се състезава на изборите с още осем кандидати. Другата жена в надпреварата и на второ място в проучванията е Евелин Матей от десния блок "Алианса".Бачелет и Матей са дъщери на генерали, но единият е противник, а другия поддръжник на режима на бившия държавен глава Аугусто Пиночет.62-годишната Бачелет обещава на избирателите да проведе редица социални реформи, с които да се бори с неравенството в обществото.Ако спечели, тя ще бъде поредният ляв президент в Латинска Америка, подобно на държавните глави на Бразилия, Венецуела, Перу, Уругвай, Еквадор и Боливия.Чили избира днес и членове на Сената и Конгреса. Избирателите са 13 млн. души.

В Сирия е убит високопоставен член на „Хизбула”

/КРОСС/ В Сирия е убит високопоставен член на ливанското движение "Хизбула", съобщава „Ал Арабия". Според наличната информация, първоначално той е бил ранен и отведен в една от най-полевите болници, но няколко дни по-късно е починал от раните си.В същото време, няма информация в коя част от Сирия се е случило. По-рано лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала обеща да изпрати още бойци в Сирия.

28 загинали от наводненията във Виетнам

Най-малко 28 души са загинали в резултат на наводненията, предизвикани от проливните дъждове, изсипали се над централните райони на Виетнам. Над 80 00 души са напуснали родните си места. По-рано беше съобщено за 19 жертви на природната стихия. Равнището на водата в наводнените региони започна бързо да расте, след като 15 местни ВЕЦ-а бяха принудени да изпуснат водата, за да освободят наводнените си резервоари.Най-сложната е ситуацията в провинция Куангнгай, където почти 65 000 души са напуснали домовете си и са настанени във временни лагери. По...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване