Да запалим свещичка в памет на загиналите при катастрофи

Гражданите да запалят свещичка на прозореца си в 19,00 ч. тази вечер в памет на загиналите при пътни произшествия. Призивът е на Областната дирекция на МВР във В. Търново по повод днешния Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи, който с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември. "Нараняванията и убийствата по пътищата нанасят огромни загуби на хората, на техните семейства и обществото като цяло. Всеки участник в тежко произшествие за части от секундата губи живота си, здравето си и...

Том и Жизел – живот на високо!

Вижте новия апартамент на Бюндхен и Брейди, който се намира на 47-ия етаж

    


Очите издават състоянието на организма

Очите са огледало не само да душевното състояние на човек, но и на цялостния му здравословен статус. Измененията понякога са симптом за заболявания. 

Изпъкнали очи. Това е характерен сигнал за Базедова болест - автоимунно заболяване, при което щитовидната жлеза произвежда антитела. То води до подуване на очния мускул, както и на мастната... Очите са огледало не само да душевното състояние на човек, но и на цялостния му здравословен статус. Измененията понякога са симптом за заболявания. Изпъкнали очи. Това е характерен сигнал за Базедова болест - автоимунно заболяване, при което щитовидната жлеза произвежда антитела. То води до подуване на очния мускул, както и на мастната...

На 17 ноември рожден ден имат

Проф. Александър Кьосев, културолог, преподавател в СУ

Проф. Виктор Паунов, художник, зам.-ректор на Националната художествена академия

Акад. Георги Марков, историк, бивш директор на Института по история при БАН

Проф. Георги Танев, министър на земеделието в правителството на Любен Беров

О.р. ген. Йордан Мутафчиев, министър на отбраната Проф. Александър Кьосев, културолог, преподавател в СУ Проф. Виктор Паунов, художник, зам.-ректор на Националната художествена академия Акад. Георги Марков, историк, бивш директор на Института по история при БАН Проф. Георги Танев, министър на земеделието в правителството на Любен Беров О.р. ген. Йордан Мутафчиев, министър на отбраната

Максималните температури днес ще са между 10° и 15°

Над планините ще има разкъсана облачност

    


Институционалните реформи определят съдбите на държавите в дългосрочен план

Или как Аржентина не може бързо да се превърне във Венецуела. Засега

    


11 убити при нападение срещу полицейски участък в Китай

Инцидентът е станал в размирния Синцзян-Уйгурски автономен район

    


Повторно гласуване за местни органи на властта в 3 секции в Косовска Митровица

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич призова сърбите да гласуват

    


"Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"

"Тайм": Правителството не може да им осигури храна и облекло

    


Багери гиганти ще заработят в "Мини Марица изток"

Стойнев е договорил това с донорите на Международния фонд "Козлодуй"

    


Здравословен крем “Тиквелина”

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви

Маргарита Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Маргарита

148 години от рождението на Луи Айер – българският швейцарец

Луи Айер

На този ден през 1865 година в далечна Швейцария е роден Луи Айер. Неговата история преплита по един необикновен начин спортния дух, военния кураж и смелостта и любовта към България. С право можем да наречем швейцареца сновоположник на спорта в България, а още по-интересното е, че той губи живота си край Дойран, биейки се за България срещу народ, говорещ майчиния му език.

Луи Айер е роден в Хомберг, кантон Берн, Швейцария, през 1865 година. Получава добро образование в Лозана, Женева и Ньошател, след което сам започва да преподава спортни дисциплини в град Вьове. Повратна точка в живота му се оказва 1893 година. Тогава по покана на българският просветен министър Георги Живков, Луи Айер, заедно с още девет други швейцарски педагози, е поканен в България, за да положи основните на спорта и спортното образование в страната. Едва ли тогава самият Луй Айер е предполагал, че това решение ще предопредели живота му и ще направи така, че името му да остане завинаги в историята на България и да звучи далеч по-българско, от което и да е българско име.

За останалите деветима се знае, че Даниел Бланшу е бил изпратен в Кюстендил, Алоис Бюнтер – в Търново, Жак Фардел – в Казанлък, Шарл Шампо – в София, Август Бехер – в Пловдив, Виктор Роберти – в Силистра, Емил Кюпфер – в Габрово, Шарл Дюванел – в Русе. Има сведения, че на 14 май същата година Жорж де Режибюс демонстрира за първи път играта футбол в двора на Мъжката гимназия във Варна, откъдето тръгва и становището, че най-популярния спорт в България тръгва от морето.

Луй Айер се отнася изключително сериозно към дадената му задача и скоро след пристигането му в България се основават и първите Юнашки дружества – местата, в които българите спортували. Може да се каже, че тези дружества са предвестниците на днешните спортни клубове. Официалното им наименование било клубове “Юнак”, а при избухването на Балканската война през 1912 година тези спортисти доброволно образуват “Юнашки легион” от 205 човека, който се включва активно в бойните действия. Командир на тази част е Луи Айер, който след началото на военните действия веднага изявява желание да се включи в армията и именно по негово усмотрение е организиран и този “Юнашки легион”. За проявения героизъм в хода на войната Луи Айер е произведен в български офицерски чин подпоручик и два пъти е награждаван с кръст “За храброст”.е е бил чужденец, при обявяването на 

След края на Междусъюзническата война Луи Айер не се отказва от желанието си да помогне всячески на България.Той използва целия си авторитет на известен в цяла Европа спортен деятел и издава на френски книгата “Pro Bulgaria” (от латински “За България”). В нея той защитава яростно българските интереси и заклеймява пропагандата на тогавашните български съседи, които по всякакъв начин се опитват да злепоставят България и да и изградят образ на агресор. Всички приходи от книгата пък, Луи Айер дарява на българските ветерани от войната.

При началото на Първата световна война швейцарецът отново изявява желание да се включи като доброволец в българската армия. Осъзнали важността му и искайки всячески да запазят живота му обаче, българското командване го зачислява към обоза. Луи Айер яростно протестира срещу това и в крайна сметка отново се включва активно в бойните действия като офицер в редовете на 33 пехотен полк. Именно тази му постъпка и желанието му да застане редом до българите срещу французите, които говорят майчиния му език, е последното доказателство за огромната любов на Луи Айер към България. Последното, защото именно по време на боевете край Дойран Луи Айер губи живота си на 2 септември 1916 година. Погребан е в село Чаушли (днес Македония, без жители).

Разказахме ви тази история с надеждата името на този швейцарец да стане малко по-известно на всички нас и когато чуем, че някоя улица се казва Луи Айер или посетим стадиона в Силистра, който също носи неговото име, да си спомним за този храбър човек, отдал живота си в името не на неговата родина, а на нашата. Нека всички ние се поучим от този урок по родолюбие дошъл не от нашата страна, а от далечна Швейцария. Направим ли го, смъртта на Луи Айер няма да да е била напразна.

Статията "148 години от рождението на Луи Айер – българският швейцарец" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

170 котки от 10 страни на изложба в София

Всяка сутрин бърсане с бебешки мокри кърпички, чистене с клечки за уши на очите и ушите. И често подрязване на ноктите. Такива грижи са нужни за котката сфинкс, ако тя ходи по фелиноложки изложби.

Всяка сутрин бърсане с бебешки мокри кърпички, чистене с клечки за уши на очите и ушите. И често подрязване на ноктите. Такива грижи са нужни за котката сфинкс, ако тя ходи по фелиноложки изложби. "Грижата много зависи от породата на котките. Ако са дългокосмести, трябва вчесване, къпане със специални шампоани", разказва Милкана Баева. Тя е

"Газпром" вдигна печалбите от Европа

"Газпром" е увеличил продажбите и печалбите от европейския пазар.

Чехия посяга към купа "Дейвис"

При двойките във финала на световното отборно по тенис за мъже Томаш Бердих и Радек Степанек отнесоха 6:2, 6:4, 7:6 (7:4) Ненад Зимонич и Илия Божоляц.
Така в ролята на спасител поне за изравняване ще влезе Новак Джокович. Вторият в ранглистата, който е в серия от 23 мача победи поединично, среща Бердих в първия сингъл. При двойките във финала на световното отборно по тенис за мъже Томаш Бердих и Радек Степанек отнесоха 6:2, 6:4, 7:6 (7:4) Ненад Зимонич и Илия Божоляц. Така в ролята на спасител поне за изравняване ще влезе Новак Джокович. Вторият в ранглистата, който е в серия от 23 мача победи поединично, среща Бердих в първия сингъл.

Черен бизнес с кучешко месо върти милиони във Виетнам

Нгуен Тиен Тънг е точно човекът, който очаквате да командва кланицата на Ханой - жилав, енергичен и мръсен. Тениската му е в кървави петна, носи къси дънкови панталони и пластмасови сандали. Металната маса, на която работи, е разположена в двор на открито в индустриалната зона на столицата на Виетнам. 
Близо до Нгуен на куки висят труповете Нгуен Тиен Тънг е точно човекът, който очаквате да командва кланицата на Ханой - жилав, енергичен и мръсен. Тениската му е в кървави петна, носи къси дънкови панталони и пластмасови сандали. Металната маса, на която работи, е разположена в двор на открито в индустриалната зона на столицата на Виетнам. Близо до Нгуен на куки висят труповете

Весела Тотева крие пола на бебето

Емблематичният футболист на Левски Елин Топузаков и неговата нежна половинка Весела Тотева очакват своята първородна рожба. Двойката упорито пазеше в тайна щастливата новина, но вече наруши мълчанието и съобщи това в предаването “Жените говорят” по TV7.

Лидери на студентските протести влизат в парламента

Франс прес

Предизборен плакат на Камила Вайехо

Те бяха начело на най-масовите студентски демонстрации от последните години в Чили, но вече искат да се борят отвътре срещу системата: бившите емблематични лидери на движението, Камила Вайехо и Хорхио Джаксън са почти сигурни, че в неделя ще станат депутати.

“Политическият момент е различен, Чили се промени и това ни помага да преценим какви решения са нужни, за да отговорим на социалните искания”, обяснява Камила Вайехо пред Франс прес.

Знакова фигура на студентското движение, станала знаменитост отвъд границите на Чили, бившата заместник-председателка на влиятелната Федерация на студентите в Университета на Чили (ФСУЧ) и активистка на Комунистическата младеж на Чили, вече е кандидат за депутат от района Ла Флорида в предградието на Сантяго, където е родена.

На последната среща с гласоподаватели в рамките на кампанията си изкусителната и харизматична 25-годишна Камила Вайехо, която през 2011 г. беше избрана за “Личност на годината” в страната си, призова жителите на района да гласуват в неделя, като увери, че изборите са “началото на нова пролет, на нов политически цикъл в Чили”.

Нейната подкрепа за социалистката Мишел Бачелет, която почти сигурно отново ще стане президент на Чили след първия си мандат в периода 2006 - 2010 г., се възприе като предателство от някои от бившите й другари.

През януари 2012 г. музата на студентското движение, определена от “Ню Йорк таймс” като “най-бляскавата революционерка на планетата”, беше заявила, че “никога няма да й хрумне да подкрепи Бачелет, нито да призове младите хора да гласуват за нея”.

Днес, обосновавайки обрата в позицията си, тя говори пред Франс прес за “едно политическо решение, което взехме, за да може исканията на улицата да влязат в програмата на бъдещото правителство”.

Опозиционното студентско движени в Чили критикува неуморно държавно-частната образователна система на две скорости като от 2011 г. организира над 40 от най-масовите демонстрации след възстановяването на демокрацията през 1990 г.

След свалянето на диктатурата (1973 - 1990) в страната няма друго подобно движение. Стачките предизвикаха серия от кризи в дясното правителство на Себастиан Пинера и три министерски промени.

Днес Камила Вайехо се кандидатира за Конгреса под знамето на комунистическата партия на Чили, която се възроди от пепелта, за да се присъедини към лявата коалиция около Мишел Бачелет.

Хорхио Джаксън, 26-годишен млад човек с брада и бивш председател на федерацията на студентите в Католическия университет, пое по друг път, сформирайки собствено политическо движение “Демократична революция”.

Той се кандидатира за независим депутат в един от централните райони на Сантяго, тъй като не успя да постигне споразумение с “Ново мнозинство” на Бачелет по време на първичните избори.

Но заради личното решение на бившата социалистическа президентка да не издига други кандидати на лявата коалиция на негова територия Джаксън, който има инженерска диплома, е почти сигурен, че ще стане депутат.

“Не искам да бъда зрител, а действащо лице. Да бъдеш действащо лице означава отговорности и правомощия за действие”, обяснява той пред Франс прес след среща с пенсионери и домакини в парти зала в Сантяго.

Неговото движение привлича предимно млади професионалисти, които са избрали да не подкрепят Бачелет на първи тур.

Макар самите те вече да се изявяват като лидери на улични демонстрации, Камила и Хорхио смятат, че пред тях се откриват нови предизвикателства и други битки.

“Образованието беше моят лайтмотив за влизане в парламента, но имаме напредък и по други теми - пенсиите, здравеопазването, околната среда, където ...

Разкъсана облачност

Прогноза за 17 ноември, неделя Времето ще е тихо, с минимални температури между 0° и 5°, на отделни места до минус 2°, в София около нулата, съобщиха от НИМХ. През деня ще има разкъсана висока и средна облачност с повече слънчеви часове над западните райони от страната. В Североизточна България и по Черноморието ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максимални температури - между 10° и 15°, в София - около 11°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще се задържи по-високо от средното за месеца. Над планините ще има разкъсана облачност,...

Здрав болен носи

Близо милион българи не си плащат здравните осигуровки, тук обаче не влизат сънародниците ни в чужбина, които на книга са милион. Какъв е социалният профил на тези, които на практика нарушават Закона за здравно осигуряване, който задължава всички български граждани да плащат здравни осигуровки, ако искат да имат достъп до ефективна лекарска помощ.

„Кучето, което не знаеше да лае”

Спектакълът „Кучето, което не знаеше да лае”  по забавен начин ще разходи малките ни приятели в света на животни, а големите зрители ще могат да обсъдят с децата алегориите в приказките и човешките взаимоотношения. Постановката ще се играе днес в Куклен театър Сливен от 11 часа. Режисьор е Злати Златев, сценография – Коста Ортодоксов, а музиката е на Владимир Джамбазов. Участват – Мария Райчева, Диляна Иванова, Атанас Махнев и Иван Кордов.   ...

Лумпени пратиха играчи на „Лудогорец” в болница

Група от 30-40 ултраси на „Берое” осъществиха ужасен вандалски акт и нападнаха играчите на „Лудогорец” в Стара Загора. Малко преди официалната тренировка на шампионите вчера следобед те били атакувани от побеснелите привърженици. Както е ясно, днес трябва да се играе срещата реванш от купата на България между „Берое” и „Лудогорец”.

Ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия в Ямбол

Заупокойна панахида в памет на жертвите от пътно-транспортни произшествия ще бъде отслужена днес от 11.30 ч. в църквата "Свети Николай Чудотворец" в Ямбол. Инициативата е на ръководството на Областната дирекция на МВР Ямбол, областния управител и Областно управление “ПБЗН”. На панахидата ще присъстват и пътни полицаи, пожарникари и спасители. Регистрираните пътни инциденти в областта от началото на годината до сега са 305,  от тях 48 тежки, при които трима човека са загинали, а други 59 са ранени. Сравнението на показателите със същият период н...

Над 800 катастрофи с 22-ма убити в Сливенска област

853 пътно-транспортни произшествия са станали на територията на Сливенска област от началото на годината до сега. От тях тежките инциденти са 156 с 22 убити и 197 ранени. Само по пътищата в Община Сливен са станали 645 пътни произшествия, от тях 104 тежки с 9 убити и 137 ранени. Най често пътни инциденти възникват на път   І-6  / Казанлък- Сливен-„Петолъчка” / ,   път ІІ-53 ( Сливен-Ямбол) и ІІ-66 (Сливен-Н.Загора-Ст.Загора)/, съобщиха от Областна дирекция на МВР Сливен . Двулентовите пътища остават едни от най-опасните ...

Световен ден за възпоменание на жертвите на пътя

С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 година се призовават правителствата и международната общественост да отбелязват всяка трета неделя от месец ноември като ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. На 17 ноември за поредна година отдаваме почит на жертвите при пътно-транспортни произшествия. На този ден почитаме паметта на хилядите загинали без време по пътищата на нашата страна. Нараняванията и убийствата по пътищата нанасят огромни загуби на отделния човек, на семействата и на обществото кат...

Сан Франциско се превърна в града на Батман

12 хиляди жители на Сан Франциско сбъднаха мечтата на петгодишното болно от рак момче Майлс Скот. Той страда от левкемия, но за един ден се превърна в Баткид – хлапето-прилеп от световния филмов феномен, а Сан Франциско – в града на Батман Готъм сити. Представлението бе организирано от благотворителната фондация Make a Wish (пожелай си нещо, от англ.),

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване