Епископите Игнатий и Борис са двамата кандидати за варненски митрополит

Покойният митрополит Кирил

Проватският епископ Игнатий и Агатонийския епископ Борис са двамата кандидати, между които ще бъде избран новият Варненски и Великопреславски митрополит, съобщи bTV.

В избора на двамата кандидати участваха 30 епархийски избиратели – по 6 души от петте духовни околии.

Епископ Борис получи 17 гласа, а епископ Игнатий – 16 гласа.

Кандидатите да заемат поста на починалия митрополит Кирил бяха общо 13, като от тях с тайно гласуване бяха избрани двама.

Около 20 миряни изразиха съмнение, че изборите са проведени честно и издигнаха плакати, призоваващи гласуването по съвест.

Във вторник протоколът от избора, както и бюлетините, ще бъдат представени пред Светия синод.

Заседание на синода е насрочено за събота, за да премине тридневния срок за възражения. Тогава документите ще бъдат приети официално.

Ако няма възражения, на 24 ноември от двамата кандидати ще бъде избран един, който ще бъде провъзгласен за новия Варненски и Великопреславски митрополит, обясни Доростолкия митрополит Амвросий.

Не вярвам дядо Кирил, царство му небесно, да допусне да дойде заместник някой недостоен човек, коментира митрополит Амвросий.

Статията "Епископите Игнатий и Борис са двамата кандидати за варненски митрополит" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Протестиращи от Телиш срещу бежански лагер затвориха за кратко главен път

Главният път София-Плевен днес бе затворен за около 30 минути от протестиращи жители на плевенското село Телиш.

ГЕРБ и БСП с изравнени сили, Бареков влиза в НС

Пет формации влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това става ясно от социологическо проучване на политическите нагласи, проведено през месец ноември от Института за модерна политика.

Равенство между БСП и ГЕРБ, и общо пет формации в парламента при 60.6% гласуващи. Така изглежда парламентарната конфигурация според декларираните политически предпочитания на респондентите към момента на проучването. На базата на тази избирателна активност (преизчислени през 60,6% гласуващи), нагласите регистрирани от електоралния въпрос „За кого бихте гласували, ако изборите са днес?”, показват, че пет политически сили биха получили парламентарно представителство – БСП – 26.2 %; ГЕРБ – 26.2 %; Реформаторски блок – 8.2% ; ДПС -8.1 % ; „България без цензура”, ВМРО – 6.1 %. В последните изследвания неизменно беше регистрирана малка преднина на БСП пред бившите управляващи от ГЕРБ.

Данните от настоящето изследване обаче сочат на практика изравнени позиции между двете водещи политически сили. Това се дължи не толкова на ръст на ГЕРБ, колкото на лек спад в доверието към БСП.

Факторите, обуславящи този спад, вероятно са свързани с разразилия се по време на провеждане на изследването корупционен скандал с Христо Бисеров, хвърлил сянка върху управляващата конфигурация, както и цялостното обществено напрежение и ескалацията на антиправителствените протести.

Във всички случаи трябва да се има предвид, че „моментната снимка”, която представлява изследването, и силната поляризация на общественото мнение, на този етап не могат да бъдат основание да се твърди, че има устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

Резултатите от проучването сочат, че две от формациите, които понастоящем не са представени в парламента, биха получили депутатски места, ако изборите се провеждаха към момента на изследването. Това са Реформаторският блок и новосъздаденото движение на Николай Бареков „България без цензура” заедно с ВМРО (двете формации публично заявиха общи позиции и единодействие). От сегашните парламентарни партии под границата на парламентарното представителство към момента на провеждане на изследването остава „Атака” – 1.3% от респондентите. Извънпарламентарната НФСБ пък получава подкрепата на 1.9 % от респондентите. И двете националистически формации обаче запазват шансове да преодолеят изборната бариера.

От останалите политически формации, които се явиха в последните парламентарни избори, изследването регистрира наличието на електорална подкрепа за непартийното Движение „Модерна България” – 0.9 % и партията на Светльо Витков „Глас народен” – 0.8 % от анкетираните.

Като цяло наблюдаваме ерозия на партийния модел на прехода и липсата все още на ясна алтернатива на статуквото.

Повече от половината от анкетираните – 51.2% смятат, че президентът на републиката Росен Плевнелиев не изпълнява отредената му от Конституцията роля на обединител на нацията. На обратното мнение са 42,8%, а 6 на сто не могат да преценят. В условията на подчертано обществено разделение по основни политически въпроси на деня, хипотезата е, че активната съпричастност на държавния глава към антиправителствените протести и липсата на достатъчно знаци за еманципирането му от партията, която го номинира за президентския пост – ГЕРБ, са факторите, които определят доминиращите нагласи, че Росен Плевнелиев не съумява да изпълни със съдържание основната конституционна функция на държавния глава да олицетворява единството на нацията, т.е. да бъде надпартиен институционален фактор, който е в състояние да генерира търсене на национално съгласие по основните проблеми на нацията.

Повече от половината анкетирани – 54.1%, посочват, че одобряват действията на протестиращите студенти. А 35,5% е делът на респондентите, които заемат противоположната позиция, тоест не одобряват окупацията на университета.

Данните свидетелстват, от една страна, за наличието на висока обществена подкрепа за крайните протестни форми, предприети от част от студентите, окупирали Ректората на СУ. От друга страна те показват, че окупацията се е превърнала в един от въпросите, които разделят и поляризират общественото мнение.

Друг съществен въпрос, който се дискутира и полага разделителна линия спрямо подкрепящите протеста на студентите и хората, които не са съгласни с него, е въпросът дали протестът е режисиран. На твърдението: „ Протестите на студентите са режисирани” 37.9 % от анкетираните смятат, че окупацията е дирижирана от външни за студентската общност фактори, докато 48 % смятат действията на студентите, включили се в окупацията, за самостойни и неповлияни от външни сили и среди.

Висок е процентът на колебаещите се между тези две крайни позиции – 14.1 % от анкетираните не могат да преценят какво стои зад действията на студентите. /КРОСС/

 

 

Хората на граждански договор може да платят два пъти данък

Има вероятност хиляди българи, които работят на граждански договор да доплащат данъци два пъти, алармират данъчни.

Причината се крие в промяна в Закона за доходите, според която работодателите не трябва да удържат данък за последните три месеца на годината. Работникът ще ползва отстъпка, ако плати до 10 февруари 2014-та. Масово обаче служителите не знаят, че от следващата година ще доплащат и едва ли ще подадат декларации до този срок. Данъчни експерти коментират, че има и по-голям проблем. Много работодатели също не знаят за промените. Така – има вероятност данъкът да бъде взет два пъти – и от работадателя, и от държавата.

Въпреки опитите на данъчните да информират работодателите вече много от тях за удържали парите за ноември. Ако счетоводителите вече са ви удържали парите и са покрити собствените им задължения, а не вашите – вече е въпрос на добра воля дали ще извадят от джоба си, за да ви ги върнат.

Не е ясно ако целта е да се даде възможност на хората на граждански договор да ползват отстъпка защо това да не важи за всички месеци. А и при положение, че хората не са наясно че ще имат да доплащат данък дали ще отидат до данъчното в срок така че да си спестят онези 8 лева например.

За работещите на граждански договори – проверете – прибрал ли е данък за октомври работодателя ви или не. Ако получавате ревни месечни суми – то за октомври в сметката ви трябва да са постъпили малко повече пари. Ако не е така – вече имате проблем – обърнете се към счетоводството на фирмата – поне за следващите 2 месеца да не ви прибират данък, който така или иначе ще трябва да платите и вие догодина, съобщава КРОСС.

 

 

Държавните разходи и дългът на САЩ

Америка се върти в омагьосан кръг на покриване на старите си задължения чрез създаване на нови, но по всичко изглежда, че това работи

    


Продават на търг древен скелет на динозавър

/КРОСС/ Скелет на динозавър, открит в американския щат Монтана през 2012 година, ще бъде изложен за продажба на търг. Организаторите на аукциона в Ню Йорк очакват древното влечуго да бъде продадено от 700 000 до 900 000 долара. 8 -метровата скелет, чиято ширина е 3 метра, принадлежи на динозавър, живял преди 68 милиона година."Съхранени са 70% от костите на скелета на трицератопса. Черепът му е почти 2 метра. Това, разбира се, е доста голям размер за този вид динозаври, но в практиката си сме срещали и по-големи екземпляри. Този скелет е уникален, защото е съхранен в голямата си част", каза представител на аукционната къща Bonhams Томас Линдгрен. Преди търга от къщата са показали и скелет на тиранозавър Рекс, дълъг 370 см. "Скелетът на тиранозавъра също е открит в щата Монтана през лятото на 2012 г. Процентът на истинските кости в този скелет е 40. За сравнение, най-пълният скелет на костите на Рекс е 73%.Има предположения, че сензация на търга ще бъде лот, представен от скелета на два динозавъра, загинали при битка помежду си. Тази двойка скелети може да бъде продадена за сумата от 9 милиона щатски долараТъргът, на който ще бъдат изложени останките от динозаври, ще се проведе в Ню Йорк на 19 ноември .    

Възрастен мъж от Велики Преслав е измамен с 3400 лв.

Измамниците обещали да санират жилището му

    


Студенти играха „Мъртвешко хоро” пред парламента

Около 120 младежи отбелязаха с пърформанс пред парламента Международния ден на студента. Играха "Мъртвешко хоро" и почетоха паметта на загиналите си колеги през 1939 и 1973 г. в Чехия и Гърция.

Протест преди избора на нов варненски митрополит

Варна /КРОСС/ Протестиращи окупириха сградата на Варненска и Великопреславска митрополия преди избора на нов митрополит. Те изразяват съмнения в честността на избора.В момента се провежда света литургия преди епархийски избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит. Епархийският избор ще се проведе по-късно и ще продължи няколок часа. Кандидати са следните епископи: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Провадски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим, съобщава местният сайт petel.bg.   Снимки: Булфото, всички права запазени

ГЕРБ: МВР работи като министерство на пропагандата

Пресцентърът на деполитизираното МВР в последните дни играе ролята на ПР агенция на БСП и ДПС. То започна да разпростравява невярна информация за антиправителствените протести още от самото им начало, за да ги омаловажи. В последните си съобщения обаче МВР премина границата на допустимото и вече ни залива с откровенни лъжи.

Плащат коледните добавки с пенсиите за декември

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.

Коледните добавки ще бъдат изплатени с пенсиите за декември. Това заяви социалният министър Хасан Адемов.

Право на коледна пенсия имат всички възрастни хора с пенсии до 251 лева. Това са малко повече от 1 млн. души, обясни Адемов.

Раздаването на пенсиите за декември с коледните добавки ще започне на 7 декември.

За да бъдат изплатени добавките от бюджета ще бъдат заделени около 53 млн. лева, припомни социалният министър.

Пенсионерите не са получавали коледни добавки от четири години, затова те сега са толкова чакани от тях. За съжаление няма да има добавки за всички възрастни, тъй като това са възможностите на бюджета в условията на криза, коментира Адемов.

Социалният министър посети Цар Калоян, където беше открит Център за настаняване от семеен тип с капацитет 20 души и Център за социална рехабилитация и интеграция с капацитет също от 20 души. За тях ще се грижи персонал от 12 души, посочи Хасан Адемов.

Статията "Плащат коледните добавки с пенсиите за декември" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Страх и омраза в Русия

Животът на хомосексуалните в Русия става все по-тежък. Докато хората, направили положителни изказвания за еднополовата любов, трябва да плащат солени глоби, хомофобските престъпления остават ненаказани. В Русия винаги е било рисковано да говориш открито за хомосексуалността. "Днес обаче това вече е истински опасно", казват от различните руски сдружения на хомо-, би- и транссексуалните. Гласуваният през юни 2013-та закон за забрана на хомосексуалната пропаганда утежнява и без това нелекото положение на гейовете и лесбийките в Русия. Достатъчно е дори само да възникне подозрението, че си хомосексуален и веднага попадаш на мушката на хомофобите. Международната общност остро критикува руския закон. Той предвижда наказания за хората, направили изказвания пред малолетни лица, свързани с "нетрадиционните сексуални ориентации". В законовия текст се казва, че наказвани ще бъдат всички онези, които се опитват да представят в положителна светлина еднополовата любов и да обясняват на руските деца и младежи, че любовта между двама мъже или две жени има "същата социална стойност" както тази между мъж и жена. Предвидените от закона парични глоби за гореспоменатите прегрешения варират между 100 евро за частни лица и 23 000 евро и повече за фирми и организации. Ако за целите на "хомосексуалната пропаганда" са използвани и медии, паричните глоби се увеличават до 20 пъти

Нелсън Мандела не може да говори

/КРОСС/ След боледуването си бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела не може да говори. Това съобщи „Франс прес", позовавайки се на думите на съпругата на бившия политик - Уини Мандела.По думите й това се е случило заради дългото време, в което той е бил свързан към системата за изкуствено поддържане на живота.В същото време, лекарите все още се надяват, че Мандела отново ще може да говори.Припомняме, че бившият президент на ЮАР бе изписан от болницата през септември тази година.

ГЕРБ: МВР ни кара да не вярваме на очите си

Преброяването на митингите е утешително занимание на ръководствата на БСП и ДПС

"Ранобудните" отбелязаха Международния ден на студента

Младите хора бяха пред парламента с тениски, оцапани с "кръв"

    


Местни избори в БПЦ

Днес Българската православна църква избира двама претенденти за наследник на Варненския митрополит Кирил, както и наместник на Неврокопския митрополит Натанаил; свещеници плашат с протести ако не бъдат приети техните кандидати

До 70 нови молби за статут на бежанец на ден

София /КРОСС/ Между 50 и 70 нови молби за статут на бежанец у нас постъпват всеки ден в Агенцията по бежанците.Бежанците в България вече са около 10 хиляди и броят им непрекъснато се увеличава. За да придобият статут обаче, процедурата е дълга и сложна. Преценява се дали в собствената си държава са били преследвани поради някой от петте признака - раса, религия, етнос националност и политика.Една от най-честите лъжи, с които се сблъскват интервюиращите е откъде идват бежанците и колко време са пътували. „Много често хората идват без документи, нелегално влизат, опитват се да се представят с друга самоличност и нашата работа е точно това - да установим самоличността", обясни Елеонира Йорданова.За да установят дали човекът не лъже, експертите питат за десетки неща - населено място, диалекти, географски и исторически забележителности, дори дали са ходили в казарма. Така нареченото кратко "дъблинско интервю" е първата стъпка.„Дойде един човек и през цялото интервю плачеше че семейството му е в неизвестност, когато получи закрила той каза че иска събиране със семейството си, което е в Халеб", добави тя.„Интервюиста на място трябва да решава понякога трябва да решава дали това отговаря на истината или не. например много трудно мога да повярвам, че един човек е минал пеша 500 километра", смята Пламен Стоянов.Възможните статути, които нашата държава предоставя са два - хуманитарен и на бежанец

Студент: Вчера останахме в университета в знак на протест

София /КРОСС/ Вчера не искахме да намесваме в политическите мерения на две партии. Това заяви пред БНР Ивайло Динев, студент от Софийския университет, който участва в окупацията на Ректората. Останахме в университета в знак на протест. Освен това получихме сигнали от граждани, че ще има атаки на университета. Не става въпрос за паника, а за съвсем рационално решение, категоричен бе той. Динев добави, че в момента студентите са тръгнали към парламента, а довечера ще бъде обсъдено по какъв начин да продължи окупацията следващата седмица. Снимка: Булфото, всики права запазени

Трасето по "Южен поток" пълно с археология

Над 100 археологически обекта има по трасето, откъдето ще минава "Южен поток". Тяхната съдба обаче, все още е неясна. Газопроводът "Южен поток" ще премине през 540 км от територията на България. Още преди една година наши археолози са проучили цялото трасе и са установили, че по него има над сто археологически обекта. Откритията са впечатляващи.

Борисов: БЕХ взе заем от 1,3 млрд. лева, за да държи изкуствено цената на тока ниска

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг взе тихомълком заем от 1,3 млрд. лева, за да поддържа изкуствено ниска цената на тока. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с кметовете от ГЕРБ от страната, съобщи БНР.

Бяха взети още 1,2 млрд. лева за бюджета, но уравляващите пропускат да обяснят, че с лихвите общата сума достига 3 млрд. лева, а следващото правителство да му мисли как ще ги връща, посочи Борисов.

Това е катастрофа във финансово отношение, понеже тези пари потъват в черна дупка и няма да има възвращаемост.

Борисов присъства на семинар за местните политики и възможностите за европейско финансиране. На форума присъстваха и 95 общински кметове на ГЕРБ.

От вчера вече има писмо на Европейската комисия за частично спиране на пари по програмата за екология, което означава, че няма да имаме голяма възможност да усвоим всички средства, които са предвидени за този програмен период и за следващия, допълни зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Надяваме се, че след промяната на сегашното правителство, което няма визия как да работи по европейски фондове, да увеличим възможността на всички кметове в страната да използват европейски средства, подчерта Цветанов.

Статията "Борисов: БЕХ взе заем от 1,3 млрд. лева, за да държи изкуствено цената на тока ниска" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Дядо Николай: Никога не съм заплашвал митрополит Кирил

София /КРОСС/ Никога не съм заплашвал митрополит Кирил. Това каза пред Нова телевизия пловдивският митрополит Николай. Имах съображения, за да не отида на погребението на дядо Кирил. Не крия, че с него имахме спорове в Светия синод, но нищо повече, добави той. А на онези, които продължават да хулят, ще кажа: "Боже, не им зачитай този грях, защото не знаят на кого служат", каза още пловдивският митрополит. На въпрос дали има съмнения в причините за кончината на Кирил, той отвърна, че вярва на българските институции. Каквото са описали те, това е. Не искам да правя каквито и да било догатки. Вярваме на българските институции, заяви той. „Съществува един смс, в който дядо Кирил пише, че Варна е апетитно място и много ръце ще се протягат към Варна. И още: „Получих заплаха от меките китки", разказа от своя страна отец Димитър Амбарев от Пловдив и уточни, че Светият Синод разпознава в „меките китки" митрополит Николай.Варненският митрополит почина от удавяне преди няколко месеца. Това потвърди и доктор Добринка Радойнова, участвала в аутопсията на отеца. "Удавяне - това е причината. Рана на главата, за каквато се писа, няма. Има ожулване, но това не може да има връзка със смъртта. Дядо Кирил е имал проблем кръвното и сърцето. Пиел си е редовно хапчетата. Става въпрос за високо кръвно и диабет", обясни Радойнова

Дани Уелбек ляга под ножа?

/КРОСС/ Нападателят на Манчестър Юнайтед Дани Уелбек може да легне под ножа. Според Daily Mail, решението за операцията ще бъде взето, ако лечението на контузията в коляното му, която се провежда в момента, не доведе до желания ефект. Заради проблеми с коляното Уелбек пропусна последните мачове на „червените дяволи". Ако нападателят бъде опериран, той ще пропусне още пет седмици.

ГЕРБ: Пресцентърът на МВР играе ролята на ПР агенция на БСП и ДПС

 Пресцентърът на деполитизираното МВР в последните дни играе ролята на ПР агенция на БСП и ДПС.
Това се посочва в позиция на ГЕРБ по отношение на информация на вътрешното министерство за броя на участниците в митингите в София и Пловдив, съобщиха от пресцентъра на партията.
В позицията на ГЕРБ се посочва още: Пресцентърът на деполитизираното МВР в последните дни играе ролята на ПР агенция на БСП и ДПС. Това се посочва в позиция на ГЕРБ по отношение на информация на вътрешното министерство за броя на участниците в митингите в София и Пловдив, съобщиха от пресцентъра на партията. В позицията на ГЕРБ се посочва още: "То започна да разпростравява невярна

Официално: Коледни надбавки по 50 лв. за хора с пенсия до 251 лв.

Ще ги получат малко над 1 млн. души заедно с декемврийските пенсии

    


Студентите в Хасково: “България каза: Орешарски, върви си!”

Хасковските студенти излязоха на протест срещу правителството. Близо 50 души днес издигнаха лозунги против управляващите и развяха трибагреници на площад „Свобода”. С викове „Оставка!” и плакати „Вдигайте си чуковете и сърповете!”, „България каза: Орешарски, върви си!”, „Протестираме, за да не емигрираме!”, „Вън боклуците от парламента!”, скандираха студентите.

Протестът бе организират в социалната мрежа, където получи подкрепа от над 500 души. Малцина обаче излязоха в обявения час, да изразят позицията си.

Имахме два дни за организация. Следващата седмица очаквам повече млади хора да се присъединят към протеста, сподели един от организаторите студент по право в УНСС – София Румен Койнов.

01:04 „Подкрепям протеста, защото е справедлив. Това е протеста на хората, на които им пука. Също и на тези, които искат да видят промяна в политическата система. Искаме незабавно оставка на правителството. То не е представител на народната воля”, сподели за Хасково Новини студентът по право Румен Койнов.

Сред протестиращите е младата майка Илияна Добромирова. Тя е завършилата магистратура в УНСС, специалност „Човешки ресурси”. „Тук съм да дам своята подкрепа на студентите. Настояваме правителството да подаде оставка. Ние сме за промяна. Студентите трябва да останат в България, а не да емигрират”, каза Илияна. Тя настоява да бъде вдигнато майчитството, също да има работа за завършилите студенти.

Към протеста се присъединиха и бъдещи студенти от областния град. Сред тях бе и Таня Панайотова, която сподели че не вижда смисъл да продължи образованието си,  тъй като след това няма да може да се реализира. На протеста е, защото иска промяна, работа за младите, които напускат страната ни.

Освен студенти протестът подкрепиха и пенсионери. „Заедно с младите сме на протеста, защото искаме да се защитят правата на пенсионерите. На студентите ще кажа да не се очакват. Предадат ли сега фронта с тях е свършено, свършено е и с България, защото сега е момента тези мошеници да си отидат. Ние нямаме нито правителство, нито народни представители”, сподели хасковлията хаджи Йордан Петров.

Студентите се заканиха да протестират и другата неделя на площад „Свобода”.

Репортаж от протеста гледайте във видео новините на сайта в понеделник.

Димитър Димитров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Защо мобилните устройства все още не са интересни за хакерите

Те обикновено нямат администраторски права, сравнително изолирани са и се използват рядко за интернет банкиране, пише Economist

    


Специалист: Сърдечно-съдовите заболявания са основен убиец у нас

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртността в България. „Това е най-големият медико-социален проблем на страната ни", съобщи кардиологът доц. Иво Петров пред Нова телевизия.
Тютюнопушенето, нездравословното хранене, липса на движение, високото артериално налягане са все фактори, които водят до Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртността в България. „Това е най-големият медико-социален проблем на страната ни", съобщи кардиологът доц. Иво Петров пред Нова телевизия. Тютюнопушенето, нездравословното хранене, липса на движение, високото артериално налягане са все фактори, които водят до

Откъс от "Готланд" на Мариуш Шчигел


Този уикенд в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви представяме част от "Готланд" на полския писател, журналист и преподавател в Института по репортаж във Варшава Мариуш Шчигел, който гостува по-рано тази седмица в София и Пловдив по покана на изд. "Парадокс". Очаквайте утре и интервю с Мариуш Шчигел, който пред "Дневник" разказва повече около философията си за литературата и журналистиката.

"Готланд", в която репортажът и разказът се смесват, е една от неговите шест книги, преведени на...

ГЕРБ не вярва на МВР, иска международни наблюдатели на изборите

ГЕРБ коментира в съобщение до медиите, че "пресцентърът на деполитизираното МВР в последните дни играе ролята на ПР агенция на БСП и ДПС". От партията не вярват на МВР и поискаха международни наблюдатели на изборите.

Крадци задигнали и четката за зъби от дома на Константин

Крадци задигнаха четката за зъби от дома на фолк певеца Константин, това разкри самият той пред Би Ти Ви, след като през ноември неизвестни лица нахлули в дома му.
В къщата е била съпругата му Надя и малката им дъщеричка. 
Певецът разчитал на кучето - пазач, но то явно не е реагирало по време на кражбата. Странно, според него, е, че Крадци задигнаха четката за зъби от дома на фолк певеца Константин, това разкри самият той пред Би Ти Ви, след като през ноември неизвестни лица нахлули в дома му. В къщата е била съпругата му Надя и малката им дъщеричка. Певецът разчитал на кучето - пазач, но то явно не е реагирало по време на кражбата. Странно, според него, е, че

Димитров: За властта са нужни 10 млн. лв, TV, вестник и подкрепа на велика сила

"Националистическа партия на България" се цели във властта, смята да управлява и ако получи отказ да бъдe регистриранa, то това значи, че съдебната система е зависима.

Фрейзър-Прайс и Юсейн Болт бяха избрани за най-добри атлети в света


Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Юсейн Болт бяха определени за най-добри атлети за годината. Благодарение на световните си титли от първенството в Москва двамата заслужиха престижните отличия.

Болт получи наградата за пети път в последните шест години. Световният рекордьор спечели приза в конкуренцията на украинския състезател в скока на височина Богдан Бондаренко и британския бегач на дълги разстояния Мо Фара.

Спринтьорът заяви, че се надява през новия сезон да е готов да...

"Газпром" отчете ръст на печалбата от европейския пазар

/КРОСС/ „Газпром" е увеличил продажбите и печалбите от европейския пазар. „Ако се съди по публикувания отчет на руската енергийна компания „Газпром", работят й вървят превъзходно. Всеки случай толкова добре те не са били вече няколко години", твърди австрийският в. „Ди Пресе".През второто тримесечие на годината печалбата се е увеличила с 26% и представлява 4,67 млрд. евро. За първото полугодие тя е 13,5 млрд. евро, което е с 11% повече от съответния период на 2012 г. Общо пък приходите за този период са 58,4 млрд. Добрите европейски печалби на концерна изданието обяснява така: „Освен високите цени на газа трябва да се отчете, че конкурентите на „Газпром" от Норвегия и Северна Африка този път доставиха на европейския пазар по-малко синьо гориво и „Газпром" запълни нишата".„Газпром" заяви, че тази година трябва да достави на Европа максимално след 2008 г. обеми газ", пише на свой ред „Уолстрийт джърнъл". „Търсенето на газ от газопроводите му нарасна, тъй като намаляха доставките на втечнен газ, пренасян с танкери", пояснява изданието. То припомня, че през 2012 г. доходите на „Газпром" паднаха, тъй като в Европа нарасна конкуренцията на газовия пазар и падна търсенето

Две кражби през последните 24 часа в областта

Две кражби са станали през последните 24 часа в областта. Дамска чанта е била открадната от аптека в Дупница. В нея е имало документи, пари и мобилен телефон. При другата кражба е откраднат телевизор с неустановена марка от къща в село Долистово, община Бобов дол, съобщиха от ОД на МВР- Кюстендил.  ...

Шествие на студентите под мотото "Внимание! Фашизъм!"

На Международния ден на студента, ще се проведе мирно шествие „Внимание! Фашизъм!“, това съобщиха студентите във facebook групата на „Ранобудните студенти

“Засилването на мигрантския поток към България отключи страха от неизвестното и недоверието в българското общество, а това дава тласък на вълна на нетолерантност, расизъм и ксенофобия.... На Международния ден на студента, ще се проведе мирно шествие „Внимание! Фашизъм!“, това съобщиха студентите във facebook групата на „Ранобудните студенти “Засилването на мигрантския поток към България отключи страха от неизвестното и недоверието в българското общество, а това дава тласък на вълна на нетолерантност, расизъм и ксенофобия....

Zara, модната империя, основана на нетрадиционна бизнес идея

Бързите доставки и малките партиди са ключът към успеха на компанията

    


Избират нов Варненски и Великопреславски митрополит

Днес във Варна ще се избира нов Варненски и Великопреславски митрополит, съобщават от пресслужбата на Светия синод на Българската православна църква. В епархийските избори участват следните епископи: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски... Днес във Варна ще се избира нов Варненски и Великопреславски митрополит, съобщават от пресслужбата на Светия синод на Българската православна църква. В епархийските избори участват следните епископи: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски...

Спипаха двама пияни шофьори

Двама пияни шофьора са заловени от полицията да управляват леките си автомобили след употребата на алкохол. Единият на 32 години е спрян за проверка в Кюстендил. Той е управлявал МПС с 1, 54 промила алкохол. Другият пиян шофьор е спрян за проверка на главен път Е-79. Дрегерът е отчел 1, 76 промила, съобщават от ОД на МВР- Кюстендил.    ...

Проверяват "димящите" заведения

София /КРОСС/ Още 100 заведения, в които се нарушава пълната забрана за тютюнопушене, са включени в списък, изготвен от сдружение „Зелени инициативи". Той вече е изпратен в Министерство на здравеопазването. Първата „партида" от черния списък, която също съдържаше около 100 търговски обекта, беше пусната през октомври. От министерството уведомиха, че във връзка с първия списък е разпоредена проверка до почти всички регионални здравни инспекции, като властите се ангажират да съобщят за резултатите от нея и предприетите действия. В резултат от кампанията част от заведенията вече прибраха пепелниците, малките чашки с вода и вазичките за тръскане на цигари. Обяснението, което клиентите получават е, че очакват проверка, защото са станали част от списъка, изтъкват от сдружението. Имената на заведенията-нарушители се събират в рамките на кампанията „Черен списък на димящите заведения". Тя се провежда в интернет, а сигналите се подават от граждани по електронната поща на „Зелени инициативи" и чрез Фейсбук. От там изтъкват, че постоянно получават сигнали от цялата страна.

Проверяват „димящите“ заведения

София /КРОСС/ Още 100 заведения, в които се нарушава пълната забрана за тютюнопушене, са включени в списък, изготвен от сдружение „Зелени инициативи". Той вече е изпратен в Министерство на здравеопазването. Първата „партида" от черния списък, която също съдържаше около 100 търговски обекта, беше пусната през октомври. От министерството уведомиха, че във връзка с първия списък е разпоредена проверка до почти всички регионални здравни инспекции, като властите се ангажират да съобщят за резултатите от нея и предприетите действия. В резултат от кампанията част от заведенията вече прибраха пепелниците, малките чашки с вода и вазичките за тръскане на цигари. Обяснението, което клиентите получават е, че очакват проверка, защото са станали част от списъка, изтъкват от сдружението. Имената на заведенията-нарушители се събират в рамките на кампанията „Черен списък на димящите заведения". Тя се провежда в интернет, а сигналите се подават от граждани по електронната поща на „Зелени инициативи" и чрез Фейсбук. От там изтъкват, че постоянно получават сигнали от цялата страна.

Двадесет и шест са жертвите на наводненията във Виетнам


Двадесет и шест са жертвите през последните три дни от наводненията в централен Виетнам, а шестима души се водят за изчезнали, предаде ДПА.

Наводненията са следствие от проливния дъжд, паднал в провинция Бин Дин и околните райони в петък и събота.

Хиляди къщи са наводнени, а няколко области са откъснати. Властите са евакуирали около 70 хиляди души, но хиляди други са в бедствено положение. Армията е мобилизирала хеликоптери, за да помогне.

В град Хой Ан...

Резултати от НБА

Резултати от срещите, играни в НБА тази нощ: Голдън Стейт - Юта 102:88 Ел Ей Клипърс - Бруклин Нетс 110:103 Милуоки - Оклахома 79:92 Ню Йорк Никс - Атланта 90:110 Чикаго - Индиана 110:94 Хюстън-Денвър 122:111 Минесота - Бостън 106:88 Ню Орлийнс - Филаделфия 135:98 Чарлът - Маями 81:97 Орландо - Далас 100:108 Уошингтън - Кливлънд 96:103. /БГНЕС...

Откриха два трупа на жени. Единият в Кюстендил, другият в Грамаждано

91- годишна жена е намерена обесена в Грамаждано. Следи от насилие не са открити, съобщават от ОД на МВР- Кюстендил. Жената е жителка на селото. По случая е образувано досъдебно производство. Трупът на 73- годишна жена е открит в дома и в Кюстендил. Тя е била с психично заболяване, следи от насилие не са открити. Жената е живеела сама. Образувано е досъдебно производство.  ...

Драгомир Стойнев заминава на работно посещение в САЩ

София /КРОСС/ Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще посети САЩ в периода 19 - 22 ноември 2013 г. В рамките на работното му посещение ще бъдат обсъдени развитието и перспективите за задълбочаване на двустранните търговско-икономически отношения между България и САЩ. Министър Стойнев ще бъде придружен от Изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов, от Изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев, от Изпълнителния директор на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов и от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов.Във визитата са предвидени срещи с висши представители на американската администрация от Държавния департамент и Департамента по търговия. Министър Стойнев ще участва в работни разговори в Департамента по енергетика, в рамките на които ще обсъди възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката, темите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки със заместник-секретаря по енергетика Даниел Понеман.„САЩ са един от значимите партньори на нашата страна, с който ние поддържаме активен диалог за по-нататъшното разширяване на ползотворното сътрудничество в областта на търговията, инвестициите и енергетиката", заяви преди отпътуването министър Стойнев

Смъртта не съществува

Въпреки че повечето учени са склонни да твърдят, че не вярват в задгробния живот, един експерт твърди, че е в състояние да докаже съществуването на живот след смъртта

Професор Робърт Ланц твърди, че доказателството е в квантовата физика. Според теорията на биоцентризма, смъртта е илюзия, създадена от нашия ум. “Ние вярваме, че животът се състои в активността на въглерода и молекулите и докато те са активни – ние живеем, а след това гнием в земята”, заявява ученият в своя уеб сайт.

Специалистът от университета в Северна Каролина казва, че хората вярват в смъртта, защото ги учат на това или защото човешкото съзнание асоциира живота с работата на вътрешните органи. Неговата теория на биоцентризма обаче обяснява, че смъртта може да не е това, което човек е свикнали да разбира под това понятие, пише Kross.bg. Биоцентризмът се класифицира като теория на всичко и произхожда от гръцкото „център на живот”. Професорът предполага, че животът и биология са в основата на реалността и че животът създава вселената, а не обратното. Това от своя страна означава, че човешкият ум определя формата и големината на обектите във Вселената.

Ланц използва за пример това как ние възприемаме света около нас. Човек вижда небето и определя цвета му от това, което вижда, но ако клетките в мозъка му се променят, той ще възприема небето не синьо, а зелено или червено. “В крайна сметка всичко, което виждаме, не може да съществува без вашето съзнание. Смисълът на Вселената е в нашето съзнание”, казва Ланц.

Разглеждането на Вселената от гледна точка на теорията за биоцентризма също така означава, че пространството и времето се явяват “прости инструменти на ума”. Веднага след като човечеството приеме тази теория, ще стане очевидно, че смъртта не съществува.

Освен това физиците-теоретици смятат, че има безкраен брой вселени с различни варианти на хора и ситуации , които се случват по едно и също време. Ланц казва, че всичко, което може да се случи, се случва в някакъв момент между тези вселени, което означава, че смъртта не може да съществува като такъв.

По думите на Ланц човешкият живот прилича на многогодишно цвете, което се завръща, за да цъфтят в мултивселената.

 

 

 

Нов протест на Телиш срещу бежанците блокира за кратко пътя София-Плевен

Бежанци.

Жители на плевенското село Телиш излязоха отново на протест срещу настаняването на бежанци в бежански лагер край селото.

Те блокираха за около 30 минути главния път София – Плевен – между 10.50 и 11.20 часа, уточни регионалният говорител на МВР в Плевен Мариана Цветкова.

Протестът е преминал при засилено полицейско присъствие. Демонстрацията е минала без инциденти, допълни Цветкова, цитирана от bTV.

На шосето излязоха между 150 и 250 души, които настояват да не бъдат настанявани бежанци край града, а оборудването за бежанския лагер, докарано в бившото военно поделение, да бъде изнесено.

Жителите на Телиш все още не са получили отговор на въпросите, които изпратиха до правителството. Основните им притеснения са за настаняването на около 4000 бежанци в лагер от затворен тип, обясни председателят на инициативния комитет на протестите Марин Шкодров.

Ние не сме против бежанците, но смятаме, че такива лагери трябва да се правят извън населените места, а бежанците в тях да са на малки групи. Опасно е да се настаняват толкова много хора на едно място, защото сред тях може да има опасни елементи, категоричен е Шкодров.

Жителите на Телиш очакват отговор от правителството до 20 ноември. След това ще бъде решено какво действия ще бъдат предприети, коментира той.

Статията "Нов протест на Телиш срещу бежанците блокира за кратко пътя София-Плевен" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване