Свършват седящите места за Scorpions

Музикантите ще се срещнат с финалистите от X Factor преди концерта им

    


Границата трябва да бъде управлявана така, че търсещите закрила, да могат да я получат


"Дневник" публикува едно към едно обръщението, което Венсан Коштел, директор за Европа на Върховния комисариат за бежанците, направи към журналисти на брифинг във вторник. Това е второто посещение на Коштел  у нас. Той ще се срещне със заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов и директора на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Коштел заяви, че целта на посещението му е да изясни какви са плановете на управляващите, защото "не са ми много ясни към този момент". Той...

60 тона препарати за растителна защита с изтекъл срок в Пазарджишко

Препаратите за растителна защита с изтекъл срок на годност в област Пазарджик се съхраняват в 13 склада и 3 „Б-Б” куба, съобщиха от екоинспекцията. По експертна оценка те са около 60 тона, в твърдо и течно състояние. Екоинспекцията провежда ежегоден мониторинг на състоянието им. Контролните проверки за 2013 г. са приключили преди дни и констатираните нарушения и пропуски са отстранени по предписания на експертите на РИОСВ в определените срокове. По инструкция на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) допълнително се извърши заснемане на ге...

Задържани са двама младежи за нападение над сирийци в София

Столични полицаи задържаха двама младежи, заподозрени в нападение над чужди граждани на 1 декември вечерта, на бул. "Сливница" в София, при което от тях бе отнета голяма сума пари, съобщиха от МВР.

Местността "Салтанат" е част от Морската градина, сочат документи

Те бяха предоставени от неправителствени организации на среща с кмета на Варна

    


Марков: Нямам проблем с Борисов и Цветанов, а с „дружинните ръководители"

/КРОСС/ С г-н Борисов не съм говорил, че напускам. В 11:00 часа вчера занесох заявлението за напускане. Това каза в интервю за БНР депутатът Георги Марков, който напусна Парламентарната група на ГЕРБ и стана независим народен представител. С напускането на свищовския народен представител групата на ГЕРБ остава с 96 души. Към г-н Борисов, г-н Цветанов нямам нищо, аз имам проблеми с тези хора, които ръководят Парламентарната група - „дружинните ръководители", каза той. Марков не ги назова, но обясни: „По-известните, да речем. На първия ред". Трябва да има партийна дисциплина, каза Марков. Това, което съм направил, смятам, че е един сигнал към г-н Борисов и към г-н Цветанов, каза Марков. Не съм подстрекавал и не съм карал никой от групата да напуска. Това решение съм си го взел сам. Вчера се обадих на най-близките си приятели и им казах, каза Марков. На въпрос за това - защо не напусне парламента, а напуска Парламентарната група, както казват колегите му, Марков каза - на Томислав искам да му кажа, че съм донесал малко повече гласове за тази партия. Ако някой се е надявал аз да бъда този един глас, който ще помогне на управляващата коалиция, не съм аз този един глас, каза Марков. В отговор замeстник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заявин: "Човек, ако реши нещо да направи, той от девет кладенеца вода ще извади. Не е имало никакви предварителни разговори

Перничанин блъсна дядо и внуче в подлеза на НДК в София

В неделя сутринта шофьор от Перник блъсна с автомобила си дядо и внуче, които чакали на спирката в подлеза на НДК в София.

Лекият автомобил с пернишка регистрация не е успял да вземе завоя при слизането си в подлеза и е блъснал възрастния мъж и 15-годишния му внук. Пострадалите бяха откарани в болница, но след преглед бяха освободени.

От удара бяха избити 9 бетонни колчета, които са поставени, за да пазят хората, които чакат на спирката в подлеза на НДК.

Премиерът на Украйна се извини за потушаването на протестите

Украинският премиер Микола Азаров се извини за потушаването на протестите. Очаквайте подробности!  ...

Ограничение на строежите и движението по Алея I искат природозащитници

Автомобилното движение по Алея I да бъде ограничено, ако не се осигури спокоен пешеходен достъп. Това мнение изразиха пред медии представители на гражданските сдружения „Варна диша“, „Зелена Варна“ и велоклуб „Устрем“. Алея 1 има платно, което фигурира като алея в кадастъра, което предполага там да не се движат коли.

Прекъсване на тока в Каракас и околните венецуелски градове

Прекъсване в електрозахранването потопи в мрак тази нощ венецуелската столица Каракас и други околни градове, предаде Ройтерс. От години Венецуела страда периодично от спирания на тока в страната, но досега столицата бе пощадена. Прекъсванията на електрозахранването, често дължащи се на режим или аварии, не са засегнали рафинериите в страната, която членка на ОПЕК, защото работят с отделни генератори, уточни Ройтерс. През септември, когато в няколко града в страната токът спря, президентът Николас Мадуро каза, че вероятно зад тези затруднения стоят неговите политически опоненти. В понеделник Мадуро обяви, че ще определи лимити за цените на колите. Правителството му се опитва за затвори популярна в страната вратичка, използвана от венецуелците, за да защитят спестяванията си на фона на най-високата инфлация от две десетилетия от близо 50 процента, предаде Асошиейтед прес. В Туитър Мадуро изпрати послание, обещавайки да издаде президентски декрет, с който ще се определят цените на колите и частите за автомобили. Цената на използвана кола няма да може да превишава 90 процента от цената на нова. Мадуро разширява контрола си върху цените във венецуелската промишленост и преследва бизнеса, когото обвинява, че води икономическа война срещу правителството му. През ноември той конфискува домакински уреди и намали цените на хладилници, телевизори и други трайни стоки, припомня АП.

В МБАЛ-Бургас спасиха двумесечно бебе от задушаване

Лекарите от МБАЛ-Бургас спасиха от задушаване двумесечно бебе. Детето е родено през септември в град Сливен, в седмия месец от бременността, и е било с тегло от 1800 грама. Майката на детето е 16-годишно момиче от Сунгурларе. На 22 ноември малката пациентка постъпва в Първо детско отделение на МБАЛ-Бургас, с тегло от два килограма и десет грама, в изключително тежко здравословно състояние и с оплакване от майката, че бебето посинява като плаче. На 2 декември състоянието на бебето рязко започва да се влошава. В този момент то и майката са в о...

Заловиха български контрабандни анаболи

/КРОСС/ Голямо количество контрабандни анаболни стероиди откриха митническите служители на Капитан Андреево в излизащ от страната камион с българска регистрация. По метода на анализ на риска камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в три сака, в шофьорската кабина са открити общо 50 000 таблетки и 1050 ампули с анаболни стероиди.Най-много са таблетките „Clenbuterol", намиращи се в 800 броя кутии по 50 таблетки, които според фабричните надписи са произведени в България. Медикаментът е предназначен за качване на мускулна маса и изгаряне на мазнини, но е много опасен за хора със сърдечни проблеми. Другите общо 10 000 таблетки, произведени в Молдова и Украйна, са анаболни стероиди : „Stanover" и „Naposim" , който е определян като един от най-популярните сред атлетите. Открити са и контрабандни ампули с инжекционен разтвор „Aquatest" - 500 броя, с „Testosterona" - 350 броя и „Testolic" - 200 броя. Приложението им освен за натрупване на мускулна маса е и за повишаване на мъжката потeнтност.Шофьорът на камиона признал, че получил лекарствата от приятел, за да ги пренесе до Турция. Съставен му е акт по Закона за митниците.Стойността на задържаните лекарства е 16 106 лева.Анаболните стероиди са много опасни за здравето ако не се приемат по лекарско предписание, както и при продължителна употреба, при което има не само физиологични, но и психични последици.

Теодор Елмазов, актьор: Колкото повече хората са мачкани, толкова по-силен отпор ще дават


Актьорът Теодор Елмазов, познат от многобройните си роли в театъра, често може да бъде срещнат на протестите срещу правителството още от първите дни. Пред "Дневник" и в близост до загражденията пред парламента той разказва повече за позицията си по време на вчерашния пърформънс, в който Народното събрание и моралът на политиците беше "погребан".

Теодор Елмазов, участващ в някои от най-актуалните спектакли в момента като "Животът е прекрасен" и "Хамлет", е също така една от...

Европейските съседи на Украйна наблюдават с тревога кризата в страната


Кризата в Украйна събуди безпокойство сред европейските й съседи, особено сред онези бивши комунистически държави, които в миналото също са били в хватката на Москва и сега се страхуват, че Киев ще се отдалечи от Европейския съюз, предаде "Франс прес".

Полският президент Бронислав Коморовски отмени планирана среща в понеделник с украинския си колега Виктор Янукович, за да проведе вместо това разговори на високо ниво за ситуацията в Украйна.

Полша, която бе силен застъпник...

Браво, Янакиева! Възстановяват ски пистата в Голо бърдо

 Община Перник дава на концесия терен на ски пистата в местността Цоцевица в Голо бърдо. Предложението е заложено в проекта на програмата за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост, за 2014 г., съобщава БТА.

Общината планира подновяване на експлоатацията на пистата, която била уникална и се е ползвала в миналото целогодишно. Съоръжението е просъществувало в периода между 1976 и 1989 г.

Ски пистата била направена от специални полиетиленови отливки,...

Продължава

Париж позволи частни компании да пазят френските кораби от пирати

Великобритания, Германия и САЩ позволяват да се изпраща екип

Българите не са втора ръка европейски граждани

Категорично не можем да допуснем българските граждани да бъдат втора ръка граждани и разменна монета за вътрешно-политическите проблеми в някои европейски държави. Това заяви социалният министър хасан Адемов по време на дискусията "Мобилност и миграция", организрана от КНСБ във връзка с падане на органиченията за българите за работа в ЕС след 1 януари 2014 г.

Японска художничка крие котенца в джоба на ризи (снимки)

Японската художничка Хироко Кубота наскоро представи пред световната мрежа на най-очарователния арт проект, пише „Хъфингтън поуст Японската художничка Хироко Кубота наскоро представи пред световната мрежа на най-очарователния арт проект, пише „Хъфингтън поуст". Кубота украсява ризи с реалистични графики на котки, перфектно зашити, за да изглеждат така, сякаш изскачат вашия джоб или ревер. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Тя започва

Чужденците мислели, че в България няма хора с увреждания

Според чужденците в България нямало хора с увреждания. Това каза в ефира на Дарик Даниела Тодорова, регионален представител на Центъра за психологически изследвания. По думите й, има много случаи, при които гостуващи лектори от чужбина се учудват от това, че в страната ни  не виждат хора с увреждания. „Трябва да обясняваме, че ни има, но рядко можем да бъдем сред обществото или на улицата и причина за това е липсата на достъпна архитектурна среда“, каза Тодорова. Като градове с достъпна сред за хората с двигателни и зрителни увреждания тя даде ...

Не е за хора със слаби нерви: Разкрити са 16 нелегални казана за ракия

16 нерегистрирани казани за производство на алкохол откриха служителите на отдел „Митническо разузнаване и разследване".В резултат на проверката бяха иззети 27 съоръжения за изваряване и цялото налично количество нелегално произведен алкохол. 7 от затворените нелегално работещи казани са на територията на бургаските селища Сунгурларе, Гълъбец, Лозарево, Равадиново, Ябълчево, Екзарх Антимово и Поморие. Установени са и други пет случая на оборудвани и нерегистрирани казани за варене, които не са функционирали по време на проверките. Паралелно с к...

Изумителна рисунка на Mорган Фрийман върху iPad Air

Вярвате или не, тази невероятно реалистична рисунка на холивудския актьор Морган Фрийман е създадена единствено с помощта на пръста, с който...

Как Путин си направи грешно сметката в битката за Украйна

За Москва "цветните революции" бяха нещо зловещо, което застрашава сферата й на влияние.   През последното десетилетие няма събитие, което да е стреснало Кремъл повече от Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. Сега изглежда, че най-тежкият момент за Владимир Путин е на път да се превърне в повтарящ се кошмар след като демонстранти отново запълниха площад "Независимост" с искане страната им да се приближи към ЕС и да се отдалечи от Русия.   Демонстрациите в Украйна са както унижение, така и заплаха за Путин. Руският президент може и да хвали силните културни и исторически връзки между Украйна и Русия, но открива, че десетки хиляди украинци биха предпочели да се борят с мразовитите температури и размахваните палки, отколкото да бъдат въвлечени още по-навътре в руската сфера на влияние.   Нещо повече, ако едно народно въстание може отново да заплаши да свали корумпираното и на моменти деспотично държавно управление на Украйна, потенциалният урок за Русия е ясен. Все пак няма и две години откакто демонстранти изпълниха улиците на Москва, за да протестират срещу връщането на Путин на президентския пост и да нарекат партията му "Единна Русия" "партия на крадци и мошеници".   Бунтът в Украйна в подкрепа на ЕС също така застрашава визията на Путин за мястото на Русия в света. Главната му външнополитическа цел е изграждането на сфера на влияние на Русия, която да обхваща по-голямата част от бившия Съветски съюз. Украйна със своите 45 милиона жители, обширна територия, икономически ресурси и отколешни връзки с Русия е предназначена да е перлата в короната. Тя е много по-ценна от Молдова или Беларус. Ако украинците се насочат на запад, а не на изток, външната политика на Путин се разпада.   Руското правителство обаче може да се сърди само на себе си за начина, по който се развиха събитията. То наложи грубо противоборство с ЕС за съдбата на съседа си, забравяйки очевидния урок от първоначалната Оранжева революция - че ако се опитваш да решиш бъдещето на Украйна през главата на жителите й, те могат да излязат на улицата толкова масово, че да променят политическия курс на страната си.   В опит да убедят Украйна да се ориентира към Москва, а не към Брюксел, руснаците подходиха към правителството на Янукович с пачка в едната ръка и палка в другата. През лятото бяха наложени търговски ограничения на украински стоки, за да се внуши, че страната може да плати тежка цена ако обърне гръб на Русия.   В същото време руснаците се позоваха на финансовите интереси на Украйна, и по-важното, тези на украинския елит.   Две срещи в последно време между Путин и президента Виктор Янукович изглежда са били решаващи да убедят украинския лидер, че интересите му, както и тези на семейството му и близките му сътрудници, са да застане на страната на Москва.   В Украйна досегът до властта често е път към забогатяване. Синът на президента Александър, който е завършил стоматология, сега е много богат бизнесмен със солидни връзки.   Моментът, в който украинският лидер обяви, че няма да подписва споразумение за асоцииране с ЕС, трябва да е бил почувстван като сладка победа в Москва. Триумфът обаче бе краткотраен.   Дори ако бруталната полиция на Янукович успее да затвори устата на опозицията чрез насилие, украинското правителство ще бъде тежко ранено, а идеята за Евразийски съюз ще пострада.   Путин може да си е направил грешно сметката, защото е повярвал в собствената си пропаганда за Оранжевата революция.   Според него това далеч не е било народно въстание, а събитие, подготвено от западни разузнавателни служби, които са използвали като маша финансирани от САЩ и ЕС неправителствени организации.   За Путин т.нар. "цветни революции" са двойно зловещи. Първо, те заплашват да изтеглят държави извън естествената руска сфера на влияние и да ги прикачат в орбитата на Запада. Второ, те може да се използват като образец за подобни въстания в самата Русия.   Факт е, че когато избухнаха протести срещу съмнителни изборни резултати в Русия през зимата на 2011-2012 г., реакцията на Кремъл бе да вземе крути мерки срещу западни неправителствени организации, които според него подстрекавали вълненията.   Правителството на Путин изглежда се затруднява да приеме мисълта, че едно народно въстание наистина може да е народно, а не да е продукт на задкулисна манипулация. (Това в известен смисъл е странно, предвид собствената история на Русия, макар и може би не чак толкова странно, ако погледнем ролята, която игра заговорниченето при вземането на властта от болшевиките през октомври 1917 г.)   Този ограничен и конспиративен поглед върху първоначалните цветни революции може да е направил Москва уязвима за друга неприятна изненада по улиците на Украйна, където обикновените хора решават да разтрогнат сделки, сключени през главите им от лидери, които за тях са корумпирани и нелегитимни.   Като руски националист Путин обича да изтъква, че Русия е уникална "цивилизация", различна от европейската. В резултат на това борбата за Украйна за него не е само заради богатства или власт - тя е цивилизационна.   Схващането, че украинската средна класа, поне в столицата и в по-развитата западна част на страната, се чувства по-привлечена към цивилизациите на Варшава, Берлин и Лондон, вместо към тази на Москва, е оскърбително за руските националисти в и извън Кремъл.   Всъщност обаче перспективата за приближаване на Украйна към останалата част от Европа, при което да стане по-богата и по-добре управлявана, в крайна сметка би било в интерес на Русия. То би могло да послужи за образец за бъдещото развитие на самата Русия. Точно по тази причина обаче събитията в Украйна силно застрашават личните интереси и идеология на Путин и хората около него.   По БТА.

Как Путин си направи грешно сметката в борбата за Украйна

За Москва "цветните революции" бяха нещо зловещо, което застрашава сферата й на влияние.   През последното десетилетие няма събитие, което да е стреснало Кремъл повече от Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. Сега изглежда, че най-тежкият момент за Владимир Путин е на път да се превърне в повтарящ се кошмар след като демонстранти отново запълниха площад "Независимост" с искане страната им да се приближи към ЕС и да се отдалечи от Русия.   Демонстрациите в Украйна са както унижение, така и заплаха за Путин. Руският президент може и да хвали силните културни и исторически връзки между Украйна и Русия, но открива, че десетки хиляди украинци биха предпочели да се борят с мразовитите температури и размахваните палки, отколкото да бъдат въвлечени още по-навътре в руската сфера на влияние.   Нещо повече, ако едно народно въстание може отново да заплаши да свали корумпираното и на моменти деспотично държавно управление на Украйна, потенциалният урок за Русия е ясен. Все пак няма и две години откакто демонстранти изпълниха улиците на Москва, за да протестират срещу връщането на Путин на президентския пост и да нарекат партията му "Единна Русия" "партия на крадци и мошеници".   Бунтът в Украйна в подкрепа на ЕС също така застрашава визията на Путин за мястото на Русия в света. Главната му външнополитическа цел е изграждането на сфера на влияние на Русия, която да обхваща по-голямата част от бившия Съветски съюз. Украйна със своите 45 милиона жители, обширна територия, икономически ресурси и отколешни връзки с Русия е предназначена да е перлата в короната. Тя е много по-ценна от Молдова или Беларус. Ако украинците се насочат на запад, а не на изток, външната политика на Путин се разпада.   Руското правителство обаче може да се сърди само на себе си за начина, по който се развиха събитията. То наложи грубо противоборство с ЕС за съдбата на съседа си, забравяйки очевидния урок от първоначалната Оранжева революция - че ако се опитваш да решиш бъдещето на Украйна през главата на жителите й, те могат да излязат на улицата толкова масово, че да променят политическия курс на страната си.   В опит да убедят Украйна да се ориентира към Москва, а не към Брюксел, руснаците подходиха към правителството на Янукович с пачка в едната ръка и палка в другата. През лятото бяха наложени търговски ограничения на украински стоки, за да се внуши, че страната може да плати тежка цена ако обърне гръб на Русия.   В същото време руснаците се позоваха на финансовите интереси на Украйна, и по-важното, тези на украинския елит.   Две срещи в последно време между Путин и президента Виктор Янукович изглежда са били решаващи да убедят украинския лидер, че интересите му, както и тези на семейството му и близките му сътрудници, са да застане на страната на Москва.   В Украйна досегът до властта често е път към забогатяване. Синът на президента Александър, който е завършил стоматология, сега е много богат бизнесмен със солидни връзки.   Моментът, в който украинският лидер обяви, че няма да подписва споразумение за асоцииране с ЕС, трябва да е бил почувстван като сладка победа в Москва. Триумфът обаче бе краткотраен.   Дори ако бруталната полиция на Янукович успее да затвори устата на опозицията чрез насилие, украинското правителство ще бъде тежко ранено, а идеята за Евразийски съюз ще пострада.   Путин може да си е направил грешно сметката, защото е повярвал в собствената си пропаганда за Оранжевата революция.   Според него това далеч не е било народно въстание, а събитие, подготвено от западни разузнавателни служби, които са използвали като маша финансирани от САЩ и ЕС неправителствени организации.   За Путин т.нар. "цветни революции" са двойно зловещи. Първо, те заплашват да изтеглят държави извън естествената руска сфера на влияние и да ги прикачат в орбитата на Запада. Второ, те може да се използват като образец за подобни въстания в самата Русия.   Факт е, че когато избухнаха протести срещу съмнителни изборни резултати в Русия през зимата на 2011-2012 г., реакцията на Кремъл бе да вземе крути мерки срещу западни неправителствени организации, които според него подстрекавали вълненията.   Правителството на Путин изглежда се затруднява да приеме мисълта, че едно народно въстание наистина може да е народно, а не да е продукт на задкулисна манипулация. (Това в известен смисъл е странно, предвид собствената история на Русия, макар и може би не чак толкова странно, ако погледнем ролята, която игра заговорниченето при вземането на властта от болшевиките през октомври 1917 г.)   Този ограничен и конспиративен поглед върху първоначалните цветни революции може да е направил Москва уязвима за друга неприятна изненада по улиците на Украйна, където обикновените хора решават да разтрогнат сделки, сключени през главите им от лидери, които за тях са корумпирани и нелегитимни.   Като руски националист Путин обича да изтъква, че Русия е уникална "цивилизация", различна от европейската. В резултат на това борбата за Украйна за него не е само заради богатства или власт - тя е цивилизационна.   Схващането, че украинската средна класа, поне в столицата и в по-развитата западна част на страната, се чувства по-привлечена към цивилизациите на Варшава, Берлин и Лондон, вместо към тази на Москва, е оскърбително за руските националисти в и извън Кремъл.   Всъщност обаче перспективата за приближаване на Украйна към останалата част от Европа, при което да стане по-богата и по-добре управлявана, в крайна сметка би било в интерес на Русия. То би могло да послужи за образец за бъдещото развитие на самата Русия. Точно по тази причина обаче събитията в Украйна силно застрашават личните интереси и идеология на Путин и хората около него.   По БТА.

Георги Марков: Имам проблем с "дружинните ръководители" в ГЕРБ, а не с Борисов и Цветанов

С г-н Борисов не съм говорил, че напускам. В 11:00 часа вчера занесох заявлението за напускане. Това каза в интервю за БНР депутатът Георги Марков, който напусна Парламентарната група на ГЕРБ, и стана независим народен представител. Към г-н Борисов, г-н Цветанов нямам нищо, аз имам проблеми с тези хора, които ръководят Парламентарната група ... С г-н Борисов не съм говорил, че напускам. В 11:00 часа вчера занесох заявлението за напускане. Това каза в интервю за БНР депутатът Георги Марков, който напусна Парламентарната група на ГЕРБ, и стана независим народен представител. Към г-н Борисов, г-н Цветанов нямам нищо, аз имам проблеми с тези хора, които ръководят Парламентарната група ...

Деца "мулета" вкарват бомбички и факли на стадионите

/КРОСС/ Деца от осемгодишна възраст са използвани като "мулета", за да вмъкват бомбички и факли по време на мачовете от Висшата лига, информира BBC Sport. Разследване показва, че една трета от феновете по стадионите са били засегнати от пиротехниките по време на двубоите, а 86 процента се страхуват за сигурността си. Притежанието и използването на подобни съоръжения може да доведе до забрана за посещение на мачове и дори до затвор. В първите три месеца от началото на сезона в Англия е имало 96 инциденти с пиротехника както в мачове от Висшата лига, така и от другите ешалони на английския футбол. За целия сезон 2012-2013 тази цифра е 172, което бележи значителен прираст в сравнение с кампанията преди това - 72. Изследване на полицията показва, че засегнатите се оплакват от вдишване на дим и изгаряния от хвърлени бомбички. Притеснителна за полицията е и тенденцията да се използват деца, за да се внася пиротехниката на стадионите. Цитира се случай, в който миналата година осемгодишно дете е внесло бомбичките в раницата си, след което ги е предало на друг фен от агитката.  

Американският регулатор одобри сделката за придобиване на Нокиа от Майкрософт

Министерството на правосъдието на САЩ одобри изкупуването от американската компания Майкрософт (Microsoft) на Нокиа (Nokia) при сделка за 7 милиарда долара, премахвайки основната пречка за придобиването, предаде ДПА. Сега сделката може да бъде приключена, след като и регулаторите на ЕС й дадат зелена светлина. Майкрософт обяви през септември, че купува подразделението на Нокиа за производство на мобилни телефони и портфолиото й от патенти и услуги в опит да отправи по-сериозно предизвикателство към Епъл (Apple) и Гугъл (Google), тъй като все повече технологични операции се вършат чрез мобилни устройства, а не чрез персонални компютри. Сделката за 5,44 милиарда евро или 7,2 милиарда долара бележи огромна стъпка в усилията на Майкрософт да се преобрази от производител на софтуер, съсредоточен върху създаването на операционни системи и приложения за компютри, в по-разнородна и гъвкава компания, която предоставя услуги за всякакви устройства, свързани с интернет. Нокиа и Майкрософт се опитват да пробият на пазара на смартфони чрез партньорство, договорено през 2011 година. Според това споразумение смартфоните Лумиа (Lumia 920) на Нокиа работят със софтуера на Майкрософт Уиндоус (Windows), но устройствата не успяха да станат популярна алтернатива на ай Фон на Епъл или на устройствата, работещи с Андроид (Android) на Гугъл, начело със смартфоните и таблетите на Самсунг (Samsung). Майкрософт е на мнение, че ще има по-добри шансове, ако получи пълния контрол върху това как мобилните устройства работят с неговия софтуер Уиндоус. Над 30 000 служители на Нокиа ще преминат към Майкрософт. Централата на Нокиа ще остане във Финландия, а 32 000 души ще преминат на работа към Майкрософт, включително 4700 от Финландия. Изпълнителният директор на Нокиа Стивън Елоп ще напусне поста си, за да се избегне конфликт на интереси. След продажбата Нокиа ще се съсредоточи върху три основни направления - развитие на Нокиа сълушънс енд нетуъркс (Nokia Solutions and Networks), навигационната услуга Ейч И Ар И (HERE) и Адванст текнолъджис (Advanced Technologies), включително "облачни" и сензорни технологии. Очаква се сделката да бъде приключена през първото тримесечие на 2014 година и втората по големина през 38-годишната история на Майкрософт след придобиването за 8,5 милиарда долара на услугата за телефонни и видеовръзки по интернет Скайп (Skype).

Парламентът на Украйна отказа вот на недоверие на кабинета

Премиерът Азаров се извини за полицейското насилие в Киев

    


Metallica и Iron Maiden - хедлайнери на фестивала Sonisphere

/КРОСС/ Metallica и Iron Maiden ще бъдат хедлайнери на фестивала Sonisphere през 2014 г. Събитието в Knebworth не се проведе през последните две години, но догодина се завръща с метал гигантите. „Всички ние сме израснали в Англия и сме добре запознати с важността на легендарните концерти в Knebworth. Без да звучи като клише, за нас наистина е чест и привилегия да се върнем да свирим там, за да отпразнуваме някои от най-великите моменти в британската рок история от вдъхновяващи банди като Pink Floyd, The Who, Zeppelin, The Stones и Genesis", заяви вокалистът на Iron Maiden Брус Дикинсън. Междувременно барабанистът на Metallica Ларс Улрих сподели: „Това работи на всички фронтове: Metallica и Knebworth, Metallica по избор, Metallica и Iron Maiden". „Какво може да бъде по-подходящо за нашето трето гостуване в Knebworth от това да изпълним сет, изцяло избран от феновете? Страшно се вълнуваме от необятните възможности на това, че нашите приятели ще решат какво да свирим от всичките близо 140 песни, които сме записали досега. Кой знае какви луди предизвикателства ще има? Може би песен, която никога не сме изпълнявали на живо? Може би няколко позабравени парчета, които не сме свирили от години? Неизвестен кавър? Каквото и да се случи, ще бъде уникално, ще бъде специално и всички зависи от вас", допълни той. Sonisphere 2014 ше се проведе в Knebworth Park между 4 и 6 юли

ГЕРБ Стара Загора отбеляза седем години от учредяването на партията

Седем години от учредяването на ПП ГЕРБ отбеляза общинската структура на партията в Стара Загора. „Когато виждам толкова приятели на едно място това означава, че сме работили добре, че сме създали нещо повече от партия - един задружен екип, който е съпричастен с идеите на ГЕРБ, който работи заедно и е от знаещи и можещи хора. Най-важното е да усещаме своето място в държавата и да търсим промяната, защото тя ни е необходима. В една партия винаги има проблеми и неща, които може да се случват по-добре и ние сме хората, които трябва да постигнат то...

Садим зеленчук с вносни семена

Научните институти в земеделието трябва да бъдат преструктурирани, смята земеделският министър Димитър Греков.

Европейският социален съвет предлага минимален доход от 400 до 1000 евро в ЕС

Трябва да се отчетат реалностите в по-бедните страни-членки, коментира социалният министър Хасан Адемов

    


Пачки в ЦСКА при бой над Ботев

Футболистите ще приберат по 2000 лева за три точки в Пловдив

    


В BG хипермаркетите продават от хляб до гвоздеи

Възкръсва ли легендарният нармаг? Идеята за създаване на магазин само за български стоки се лансира от няколко страни през последните дни. Първо го поиска шефът на сдружение "Произведено в България" Лукан Луканов при подписване на споразумение с икономическия министър Драгомир Стойнев, а ден по-късно и лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви, че ще работи за връщане на народните магазини от типа "Нармаг", в които да се продават храни и дрехи без надценка.

Белгийската принцеса Астрид заплашена с отвличане

В писмо са били отправени остри критики към краля за политиката спрямо чужденците, посочена като причина за тежкото икономическо състояние на страната

Засякоха Коце Маца в Петрич

Костадин Хаджииванов бил забелязан на територията на страната, пише в.’’Вяра’’. Скандалният бизнесмен, издирван в цял свят заради участието му в черно тото, бе засечен в Петрич.

Коце Маца е бил видян не от един или двама негови съграждани. Той пирувал в механа на именит мултимилионер, с когото отдавна поддържат топли взаимоотношения. Костадин Хаджииванов бил забелязан на територията на страната, пише в.’’Вяра’’. Скандалният бизнесмен, издирван в цял свят заради участието му в черно тото, бе засечен в Петрич. Коце Маца е бил видян не от един или двама негови съграждани. Той пирувал в механа на именит мултимилионер, с когото отдавна поддържат топли взаимоотношения.

Георги Марков: Няма проблем с Борисов и Цветанов, а с „дружинните ръководители“ в ГЕРБ

С г-н Борисов не съм говорил, че напускам. В 11:00 часа вчера занесох заявлението за напускане. Това каза в интервю за БНР депутатът Георги Марков, който напусна Парламентарната група на ГЕРБ, и стана независим народен представител. Към г-н Борисов, г-н Цветанов нямам нищо, аз имам проблеми с тези хора, които ръководят Парламентарната група ... С г-н Борисов не съм говорил, че напускам. В 11:00 часа вчера занесох заявлението за напускане. Това каза в интервю за БНР депутатът Георги Марков, който напусна Парламентарната група на ГЕРБ, и стана независим народен представител. Към г-н Борисов, г-н Цветанов нямам нищо, аз имам проблеми с тези хора, които ръководят Парламентарната група ...

Сириец е задържан за нападение над продавачка в столично кафене

Имигрант от сирийски произход на 34 години е задържан за нападение над продавачка в столично кафене, съобщиха от МВР във вторник. По данни на полицията сириецът влязъл в заведение на бул. "Сливница" около 18.30 часа в понеделник, приближил касата и ударил 19-годишното момиче. Веднага след това мъжът е бил спрян от клиент, а след това и арестуван от пристигналите на мястото униформени. След това пострадалата е била приета в "Пирогов", където е прегледана и след това изписана, тъй като отказала да бъде хоспитализирана. Момичето е било с контузия на таза, със съмнения за счупване на срамната кост, със сътресение на единия бъбрек и с две рани на показалците на ръцете от ухапване, съобщават от болницата.

30 милиона, събрани от здравни вноски, отиват за болниците

30 милиона лева, които са били събрани в повече от здравноосигурителните ни вноски през годината ще бъдат прибавени към плащанията на болниците за месец ноември, реши Надзорният съвет на Здравната каса.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 


От съвета припомниха, че лечебните заведения ще получат в пълен 30 милиона лева, които са били събрани в повече от здравноосигурителните ни вноски през годината ще бъдат прибавени към плащанията на болниците за месец ноември, реши Надзорният съвет на Здравната каса. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева От съвета припомниха, че лечебните заведения ще получат в пълен

Камикадзе се взриви и уби най-малко четирима в Дамаск

/КРОСС/Няколко жертви и ранени има при самоубийствен атентат в центъра на Дамаск, предадоха световните агенции. Загинали са най-малко четирима души, а 17 са ранени, но броят им може и да нарастне. Атентаторът е носил шахидски пояс с експлозиви. Според данни на сирийска правозащитна организация целта на атаката е била правителствена сграда в сирийската столица.  

Берлускони ще се кандидатира от България за евроизборите, твърдят италиански медии

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони планира да се кандидатира в България на изборите за евродепутати. Тъй като е осъден в Италия и лишен от право да заема държавна служба, според италианските медии планирал да се представи на вота от името на България или Унгария, твърди италианският вестник „Либеро”, цитиран от БТВ. За евроизборите европейски гражданин може да се кандидатира в която и да страна от ЕС. Медиите в Италия коментират, че ако бъде избран, Берлускони ще си осигури защита от арест и съдебно преследване. В. „Либеро” отбелязва, че Кавалера е в добри отношения с бившия министър-председател Бойко Борисов. Изданието уточнява, че за да се кандидатира у нас, Берлускони трябва да има българско гражданство. Политикът все още е италиански...

Първанов няма информация да е бил подслушван

Георги Първанов няма информация да е бил подслушван, както обяви по-рано финансистът Кольо Парамов. Предишният президент обаче призна, че е имал такива съмнения, при това нерядко. „Аз нямам такава информация и никак не бих искал да влизам в една схема на българската политика, по която тя се движи вече година-две, а може би и повече, с тези непрекъснати обвинения за подслушвания и от едната, и от другата страна. Аз търся сериозен политически дебат по ключовите теми на България и на българина. Това никак не ме интересува и не го приемам като добър тон, не искам да се внася като елемент от вътрешнопартийните или пък от отношенията между политиците и лидерите", коментира президентът (2002 - 2012 г.) пред агенция "Фокус". Георги Първанов, президент 2002 - 2012 г., зая...

Наказват пилите професори от СУ със "забележка"

Съветът на деканите на Историческия факултет на Софийския университет разгледа обясненията на професорите Драгомир Драганов и Костадин Рабаджиев за нетрезвото им състояние, което стана достояние чрез клипа на "Ранобудните стденти". Деканите решиха: "Като отчитаме характера на провинението, но съобразявайки се с начина на неговото преекспониране в публичното пространство и обстоятелството, че двамата преподаватели нямат налагани досега административни наказания, предлагаме на Ректорското ръководство те да бъдат наказани в съответствие с Правилника на Софийския университет със „Забележка" (чл. 128 от ПУД на СУ). Повдигнатият от авторите на видеоклипа въпрос за т.нар. режим на окупация поставя логично проблема за неговата същност и срок на действие. ...

Пирати окупират столичния куклен театър

Столичен куклен театър за пореден път ще изненада своите зрители  - този път с дългоочакваното продължение на спектакъла „РАЗКАЗИ ОТ БЪЧВАТА 2 – ЖЕНАТА С ГЛАВНО М”.Задава се война, война която ще се води не само на бойните полета, но и в сърцата на хората! Има само един човек който може да я спре!Капитан Джак се впуска в най-голямото приключение на живота си, за да намери любовта. Но този път той не е сам. Съветът е свикан и всички ние трябва да се явим. „Разкази от бъчвата 2” е спектакъл за любов, приятелство, пиратски живот, морски приключения, русалки, замъци... „Разкази от бъчвата 2 – Жената с главно М” е спектакъл, реализиран със съдействието на АКТ – УНИМА България и Програма &...

Спасиха бебе с кърпичка в дихателните пътища

Лекари в Бургас спасиха от задушаване двумесечно бебе, което е било с напъхана мокра кърпичка в горните дихателни пътища. Това съобщиха от болницата в морския град. Детето се е родило в седмия месец от бременността на 16-годишна майка от Сунгурларе. Тежало е 1 800 грама. Бебето е постъпило в болницата на 22 ноември с оплакване от майката, че като плаче посинява. Изследванията показали, че бебето е с пневмония. Лекари са започнали лечение, на 2-ри декември обаче състоянието на детето рязко се влошава. Медиците установили, че в горните дихателни пътища на бебето има натикана мокра кърпичка. След изваждането й, състоянието на детето се е подобрило. За случая болницата е уведомила полицията и Агенцията за закрила на детето в Бургас. Към момента майката е отделена от бебето си. То се намир...

Местят коледния базар пред Стоматологията

Коледният базар ще бъде преместен на паркинга пред Стоматологията, съобщи за Дарик зам.-кметът Иван Колев. Причината е, че търговците са недоволни от избраното от общината място тази година – зад т.н. „коопчета”. По думите на Колев преместването на дървените къщички трябва да започне днес и да приключи за ден-ден и половина, като пред Стоматологията е осигурено необходимото ел.захранване. През 2012 година коледният базар бе разположен на пл.”Свобода”, но с цел да се щади настилката от плочки на площада, тази година от кметството решиха мястото ...

Украинското правителство оцеля

Парламентът в Киев отхвърли вота на недоверие, внесен от опозицията

    


Отцепникът от ГЕРБ: Няма да дам гласа си на управляващите

Депутатът Георги Марков, който напусна ГЕРБ, обяви, че няма да осигури на управляващите този глас, който им е необходим за кворума в НС. Той бе категоричен, че не е подстрекавал и други народни представители да се отцепят. От БСП заявиха, че не мислят да привличат Марков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване