Депутатите обсъждат къде да впишат приходите от новия данък върху ВЕИ

Очакваните приходи от новия данък върху ВЕИ сектора се превърнаха в обект на спор между управляващи и опозиция по време на днешното заседание на парламента, на което се приема Закона за държавния бюджет през 2014 година. Както е добре известно, ВЕИ-секторът най-вероятно ще бъде обложен с данък от 20% върху приходите. Това означава около 160 млн. лева приход за хазната. Менда Стоянова от ГЕРБ предложи заложените приходи от 160 млн. лв. да се отразят в член първи на Закона за бюджета. Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че тези приходи не са отразени в общия размер на приходите на бюджета, което не е законосъобразно, пише Агенция "Фокус". „Тези 160 млн. лв. са предполагаема сума и във всички текстове от закона има заложени предполагаеми приходи”, обясни Алиосман ...

Путин определи безредиците в Киев като "погром"

По думите на руския президент опозицията в Украйна се опитва да разклати легитимната власт в страната

    


Руски фонд ще строи балнеокомплекс за 18 млн. лв. в Сапарева баня


Руският фонд "Закон, справедливост и милосърдие" ще инвестира в голям балнеокомплекс в Сапарева баня. Инвестицията е за 18 млн. лв. и строителството се очаква да започне до края на годината върху терен, осигурен от общината.

Капацитетът на балнеокомплекса се предвижда да е за около 2 хил. души и да заработи след две години, съобщава "Капитал daily".

В комплекса ще има център за рехабилитация, профилактика и генетични изследвания. Базата за настаняване ще е с 400 легла,...

Първи депутат напуска парламентарната група на ГЕРБ


Депутатът Георги Марков ще напусне парламентарната група ГЕРБ и ще стане независим, съобщи днес вестник "Преса". Когато това стане факт, партията на Бойко Борисов ще има 96 народни представители.

Георги Марков напуска групата, недоволен от стила на ръководене, и смята, че и други негови колеги могат да го последват. Той е категоричен, че няма да се присъединява към нито една друга парламентарна група. Марков смята да подкрепя разумните предложения и да отхвърля неразумните.
...

КАТ глобява по снимка и за паркиране

/КРОСС/ Нов, по-прост и ясен текст, предложен в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), избягва казуса с "фаталната запетайка", заради който съдът отменя електронните фишове на КАТ. Това стана ясно вчера, след като на сайта на парламента бе публикуван проекта за промени в ЗДвП, внесен от Министерския съвет, пише „Труд". Бъдещият текст изключва присъствието или отсъствието на контролен орган и на нарушител на мястото на заснетото нарушение. По действащата сега норма електронните фишове от мобилните камери падат при обжалване в съда, тъй като тези устройства са монтирани в коли на КАТ, в които има полицаи. Съдиите не приемат, че изразът "в отсъствието на контролен орган и на нарушител" е вметнат, защото след него няма запетая. Освен избягването на тази двусмислицата в проекта са изяснени още два спорни казуса. Първо - че не е нужно електронният фиш да е подписан от длъжностно лице. И второ - че снимката може да не е само от засичане с радар на превишена скорост, а също и за неправилно изпреварване, паркиране, минаване на червен сигнал на светофара, движение в BUS лента или в аварийно платно на магистрала. Законопроектът цели също да ограничи далаверата на румънците, които регистрират у нас коли и ги карат в родината си. Такива случаи имало засечени и с граждани от Италия и Франция

10 министри от три правителства давали най-големи хонорари

10 министри от трите правителства, управлявали през 2013 г., са най-щедри при плащането на хонорари. (Кои са те - виж таблицата.)
Рекордният хонорар е 33 393, 91 лв., който е изплатило еднократно Министерството на правосъдието по граждански договор през юли тази година. Това става ясно от справка за платените от оглавяваното от вицепремиера 10 министри от трите правителства, управлявали през 2013 г., са най-щедри при плащането на хонорари. (Кои са те - виж таблицата.) Рекордният хонорар е 33 393, 91 лв., който е изплатило еднократно Министерството на правосъдието по граждански договор през юли тази година. Това става ясно от справка за платените от оглавяваното от вицепремиера

Коледна украса вкъщи с дърво, високо 1,50 м

Гирлянди, шишарки и десетки шарени играчки са окичени на елхата, висока над 1,50 м, в дома на Таня Петрунова. Върху покривката на масата в трапезарията е нарисуван Дядо Коледа. Нашата читателка е сред първите, които показаха на снимка празничната коледна украса в дома си. Тя се включи в традиционния коледен фотоконкурс на Гирлянди, шишарки и десетки шарени играчки са окичени на елхата, висока над 1,50 м, в дома на Таня Петрунова. Върху покривката на масата в трапезарията е нарисуван Дядо Коледа. Нашата читателка е сред първите, които показаха на снимка празничната коледна украса в дома си. Тя се включи в традиционния коледен фотоконкурс на "24 часа".

Акула уби рибар край Хавай

Американецът Патрик Брайни /57/ от щата Вашингтон загина, след като беше атакуван от акула край хавайски остров, съобщи Би Би Си.

Гръцки дракон измести шарана

Морски дракон от гръцко е последният хит в дните преди Никулден на рибната борса във Варна. Народът сега масово опитва от екзотичния внос, който върви по 7-8 лева килото. Морският дракон се пържи, а гръцката лястовица, която е деликатес, върви по 22 лв./кг и се задушава, обясняват търговците. Те предлагат и звездоброец - по 6-7 лв. на кг, който се яде след добро почистване на вредните шипове, съобщава "Стандарт". Ако поскъпне шаранът, ще празнуваме с рибата на народа - цацата, заканват се хората край морето. Ако трябва...

Д-р Малек Насер: Мъже от терористични организации навлизат с бежанската вълна

Има цели групи мъже, които са воювали за терористични организации и заедно с бежанската вълна навлизат в Турция и оттам в България. Това заяви пред Дарик председателят на сирийската общност д-р Малек Насер.  50 % от бежанците в България в момента не са сирийци, казва още Насер. Той уточни, че който знае арабски, лесно може да различи акцента на чужденците, които не са от Сирия. Има реална опасност, тези, които изповядват радикален ислям, да бъдат лесно активирани от техните водачи извън страната, каза още Насер. Това, че говоря по национални ме...

Божидар Димитров: Македонистките лъжи са чиста истина пред помашката "теория" на Моллов

В сравнение с „теориите" на Ефрем Моллов македонистките лъжи са си направо кристална истина, каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, пред „Фокус".

По думите му партия „Помак" се образува въз основа на една доктрина за произхода на помаците, изложена в книга фантастичен пасквил с автор Ефрем Моллов "Има ли бъдеще В В сравнение с „теориите" на Ефрем Моллов македонистките лъжи са си направо кристална истина, каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, пред „Фокус". По думите му партия „Помак" се образува въз основа на една доктрина за произхода на помаците, изложена в книга фантастичен пасквил с автор Ефрем Моллов "Има ли бъдеще В

Alfa Romeo подменя гамата си от модели

Компанията разработва седани и купета със задно задвижване, както и няколко кросовъра

    


Сигнал за бомба в пловдивско училище

Пловдив/КРОСС/ Сигнал за бомба доведе до евакуацията на Националната търговска гимназия в Пловдив. По данни на полицията в 9,25 часа на телефон 112 е мъжки глас е сигнализирал за наличието на взривно устройство. Сградата веднага е освободена, специалисти проверяват всички помещения.  

Хиляди около парламента в Киев, депутатите гледат искането за вот на недоверие

Тази сутрин край Върховната Рада - парламента на Украйна, са се събрали около 3000 души и продължават да се стичат още хора. Протестиращите започват да запълват площад „Независимост", съобщават украинските агенции. Множеството скандира лозунги и настояват полицията да прекрати произвола. Недоволните са около барикадите. Тази сутрин край Върховната Рада - парламента на Украйна, са се събрали около 3000 души и продължават да се стичат още хора. Протестиращите започват да запълват площад „Независимост", съобщават украинските агенции. Множеството скандира лозунги и настояват полицията да прекрати произвола. Недоволните са около барикадите.

ТПК-та искат гаранционен фонд

Създаването на гаранционен фонд за трудово-производителните кооперации, в които работят хора с увреждания, са поискали на срещата с премиера Пламен Орешарски от Националния съюз на трудо-производителните кооперации.

Сирийски бежанци задържани на Дунав мост

23 сирийци опитали да преминат нелегално ГКПП Дунав мост, скрити в тежкотoварен камион с турска регистрация. Това съобщиха от “Гранична полиция” в Русе.

Камионът, който превозвал алуминиеви профили за Германия, спрял на граничния пункт за проверка. При огледа станало ясно, че въжето, което се използва за пломбиране на ремаркето, било срязано. По тази причина камионът, с двама турски шофьори, бил изпратен за проверка с митническия рентген. Така станало ясно, че между профилите се укривали сирийците – четири непълнолетни момчета и 19 мъже. Те били натоварени в камиона от България. Шофьорите и пълнолетните сирийци са задържани за 72 часа в ареста.

От “Гранична полиция” уточниха, че преди десетина дни в камион на граничния пункт били открити други 21 сирийци, сред които и две жени.

Продължава тенденцията за намаляване на имигрантите на българо-турската граница след предприетите мерки за ограничаване на миграционния натиск, съобщават от МВР. За периода от 6.00 часа на 30 ноември до 6.00 часа на 3 декември 2013 г. на българо-турската граница са задържани 35 души, от които 12 от Сирия.

Статията "Сирийски бежанци задържани на Дунав мост" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Божидар Димитров: Помашката "теория" на Моллов е чиста фантазия

В сравнение с „теориите В сравнение с „теориите" на Ефрем Моллов македонистките лъжи са си направо кристална истина, каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, пред „Фокус". По думите му партия „Помак" се образува въз основа на една доктрина за произхода на помаците, изложена в книга фантастичен пасквил с автор Ефрем Моллов "Има ли бъдеще В

Топъл обяд за 85 ученици от община „Тунджа”

Ученици от началните училища „Васил Левски”, с. Завой и „Св. Климент Охридски”, с. Крумово, община „Тунджа” ще имат топъл обяд в безплатни трапезарии, които отвориха врати на 2 декември. Безплатен топъл обяд се предлага на 85 ученици в неравностойно социално положение от начален етап на обучение. Община „Тунджа”, като партньор на Областния съвет на Българския червен кръст – гр. Ямбол, осигурява 50 на сто от средствата. Целева...

10 души чакат милост в Къщата на дупките

"И министър да дойде да ни заповядва да се махнем от къщата, ще стоим! Полиция да дойде насила да ни извежда, няма да излезем този път! Къщата ни е опасна, но веднъж се мре." 42-годишният Здравко Петров нарежда гневно, докато баща му, майка му и жена му бършат очи край него. 
Напук на всичко фамилията от 10 души се върна да живее в напуканата си и "И министър да дойде да ни заповядва да се махнем от къщата, ще стоим! Полиция да дойде насила да ни извежда, няма да излезем този път! Къщата ни е опасна, но веднъж се мре." 42-годишният Здравко Петров нарежда гневно, докато баща му, майка му и жена му бършат очи край него. Напук на всичко фамилията от 10 души се върна да живее в напуканата си и

Родни певци в новогодишната нощ в София

Дует "Ритон", Мария Илиева и Николина Чакърдъкова сред звездите

    


Хормонът на любовта помага на аутистичния мозък

"Хормонът на любовта" окситоцин променя мозъчната активност при децата с аутизъм и ги прави по-социални.

И част от кв. "Аспарухово" остава без вода

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии днес без вода ще останат абонатите в кв. "Аспарухово" в района на ул. "Моряшка" до 15 часа. Припомняме, че по-рано днес без вода остана горната зона на кв.

Данчо Савов: Инвестициите в ново строителство са най-изгодни

Все повече хора избират ипотечните заеми, вместо да плащат наем, твърди експертът от Българската камара на агенциите за недвижими имоти. „В момента са най-изгодни покупките на жилища ново строителство. Предприемачите, които строят сега, са най-гъвкави по отношение на цените“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Данчо Савов от Българската камара на агенциите за недвижими имоти.

Задържаха двама от нападателите на арабите в столицата

Има задържани за нападението над двамата сирийци и ливанеца, което стана на бул. "Сливница" на 1 декември. Разследващите са арестували двама души, които са криминално проявени и издирват трети. В хода на разследването, по повод съмненията, че нападението над чужденците е провокирано от расистки подбуди, зам.-директорът на СДВР Христо Терзийски коментира за Дарик, че основната версия, по която криминалистите работят е нападение с цел грабеж, тъй като от тримата мъже са отнети големи суми пари в евро. ...

Български баскетболист играе в Италия с надпис "Оставка"


Баскетболистът Калоян Иванов се превърна в най-изявения действащ български спортист, който демонстрира подкрепа за протестиращите в София. 

Играещият в италианския "Авелино" Иванов излезе с надпис "Оставка" върху кецовете си в мача срещу "Кремона", което си личи от публикувана в профила му във "Фейсбук" снимка. 

В последната половин година спортната общественост в България е относително неутрална по отношение на случващото се в страната.

До момента нито един...

Продава се имението във Вирджиния на сем. Кенеди

Джаклин Кенеди се оттегля в къщата след смъртта на съпруга си, но я продава само година по-късно

    


Хиляди украинци се събират пред парламента преди дебатите по вота на недоверие


Хиляди украинци се събраха на протест пред сградата на парламента в Киев, докато депутатите се готвеха да обсъдят вот на недоверие към правителството заради отказа от споразумение с Европейския съюз, предаде "Франс прес".

Опозицията поиска вотa на недоверие към правителството на премиера Микола Азаров на фона на масови протести заради отказа от историческото споразумение. Това са най-големите протести в бившата съветска държава след Оранжевата революция през 2004 г., отбелязва...

Номерът на Бареков с Украйна не мина

/КРОСС/Украинската опозиционна партия УДАР (Украински демократичен алианс за реформи) на световния шампион по бокс Виталий Кличко се разграничи от изявленията на българския политик Николай Бареков, че от движението "България без цензура" смятат да изпратят доброволци в подкрепа на украинските протести и по-специално на партията на Кличко УДАР. "Ние считаме за наш политически двойник в Украйна прозападната, демократична и центристка формация на Виталий Кличко УДАР и обмисляме действия в нейна подкрепа", заявиха от "България без цензура" вчера. "Независимо от някои съобщения в български медии, нито Виталий Кличко, нито партията УДАР имат каквито и да е връзки с политическото формирование "България без цензура" на Николай Бареков. При никакви обстоятелства нито УДАР, нито Виталий Кличко не са обсъждали или планирали предприемането на общи действия с организацията на г-н Бареков", се казва в официално изявление на украинската опозиционна партия. Изявлението е в контекста на благодарността на Кличко "към българските политически структури в Европейската народна партия, които подкрепиха гражданския протест и европейското бъдеще на Украйна".  

Повече пари за хората с увреждания

Около 170 млн. лева от Бюджет 2014 ще бъдат предвидени за тяхната интеграция

Доказаха, че Петър Петров е убил Ралица

ДНК, открита под ноктите на удушената Ралица, доказва категорично, че Петър Петров е убиецът на момичето. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева


19-годишната девойка се е борила яростно до последния си дъх, сочат още данните от патоанатомичната експертиза. 

По трупа на Петър също са открити ДНК-следи от Рали ДНК, открита под ноктите на удушената Ралица, доказва категорично, че Петър Петров е убиецът на момичето. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 19-годишната девойка се е борила яростно до последния си дъх, сочат още данните от патоанатомичната експертиза. По трупа на Петър също са открити ДНК-следи от Рали

Откриха нова детска площадка в Хасково в кампания за разделното събиране на отпадъци

Малчуганите от хасковския кв. “Изгрев” вече имат нова детска площадка. Придобивката е реализирана от хасковска фирма по поръчка на ЕКОПАК България.  Детският кът за отдих и игра бе официално открит днес, в рамките на съвместна с община Хасково информационно-образователна кампания за насърчаване на разделното събиране на отпадъци от опаковки и правилното им изхвърляне в трицветните контейнери. С тази инициатива детските площадки в град Хасково наброяват вече 90, от които 53 са новоизградени през последните години.

Детска площадка е на стойност 15 000 лева. Тя се намира на кръстовището на ул. “Младежка” и ул. “Подем” в квартал „Изгрев”. Новата придобивка  бе официално открита от заместник кметът на община Хасково Недялка Станева и изпълнителният директор на ЕКОПАК България, Тодор Бургуджиев.

“Радостна съм да открия поредната детска площадка в Хасково. Това е една инициатива на  ЕКОПАК България , която община Хасково приветства. Надяваме се и в бъдеще гражданите на областния град да бъдат активни в опазването на околната среда, като събират разделно отпадъците”, сподели зам.-кметът на общината Недялка Станева.

Община Хасково и ЕКОПАК България си сътрудничат успешно от  2007 г.  От началото на тази година до края на октомври, благодарение на разделно събраните и предадени за рециклиране отпадъци от опаковки бяха спасени от изсичане над 1400 дървета, спестени 300 хил. квч. електроенергия, 3,3 млн. литра питейна вода и намален обема на депонираните отпадъци със 400 куб.м.

Репортаж от събитието гледайте в емисията Новини на сайта.

Димитър Димитров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Минимални отклонения за индексите на БФБ в началото на сесията*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 11/9, а при 4 позиции няма промяна

    


Видео: Оуен Уилсън и Хари Дийн Стантън в новия коледен сингъл на The Killers


Американският актьор Оуен Уилсън, познат от ролите си във филми като "Полунощ в Париж" и "Кланът Тененбаум", участва във видеото към новия коледен сингъл на The Killers. Подобно на предишните им песни в тази посока, всички приходи от продажбите на Christmas In LA ще отидат в подкрепа на борбата със болестта на СПИН.

В иронично поглеждащия към амбициите на младите актьори в Бевърли Хилс клип участва и 87-годишният Хари Дийн Стантън. В него холивудският ветеран, чиято дълга кариера...

Старият бряст оживява и в изложба на детски рисунки

Изложба на детски рисунки на Старият бряст бе открита днес в зала „Май”. Детските рисунки са от пленер, който се проведе по време на гласуването в конкурса „Дърво на годината 2013”, в който символът на Сливен спечели първо място. 88 деца на възраст от 3 до 17 години взеха участие в пленера. Изложбата няма конкурсен характер. Младите художници на най-добрите рисунки ще бъдат поощрени.   Старият бряст ще представи страната ни в европейския конкурс за Дърво на Еврoпа догодина. Победителят ще бъде...

Италианският държавен фонд за дялов капитал иска парче от Versace

Подкрепата на дружеството е добър вариант за семейство Версаче, което си търси партньор за осъществяването на плановете за международна експанзия

    


Задържани са двама мъже за нападение в столицата

Столичните полицаи продължават работата за установяване и задържане и на други съпричастни към извършеното престъпление

Хиляди около парламента в Киев, депутатите гледат искането за вот на недоверие (гледай на живо)

Тази сутрин край Върховната Рада - парламента на Украйна, са се събрали около 3000 души и продължават да се стичат още хора. Протестиращите започват да запълват площад „Независимост Тази сутрин край Върховната Рада - парламента на Украйна, са се събрали около 3000 души и продължават да се стичат още хора. Протестиращите започват да запълват площад „Независимост", съобщават украинските агенции. Множеството скандира лозунги и настояват полицията да прекрати произвола. Недоволните са около барикадите.

Община Пловдив спечели делото за 30-милионния заем

Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на областния управител Венцислав Каймаканов за тегленето на 30-милионния заем за Пловдив, научи Дарик. Оспорваното и пред Административния съд в Пловдив решение на местния парламент касае  поемането на дългосрочен общински дълг в размер до 14 200 000 евро, от Европейската банка за възстановяване  и развитие за финансирането на проекти за възстановяване на пътната инфраструктура на Община Пловдив. През септември областният управител Венцислав Каймаканов спря изпълнението на решението с мотиви за...

Категорично: Петър Петров е убиецът на Ралица

ДНК, открита под ноктите на удушената Ралица, доказва категорично, че Петър Петров е убиецът на момичето. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева


19-годишната девойка се е борила яростно до последния си дъх, сочат още данните от патоанатомичната експертиза. 

По трупа на Петър също са открити ДНК-следи от Рали ДНК, открита под ноктите на удушената Ралица, доказва категорично, че Петър Петров е убиецът на момичето. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 19-годишната девойка се е борила яростно до последния си дъх, сочат още данните от патоанатомичната експертиза. По трупа на Петър също са открити ДНК-следи от Рали

Убиецът на Ралица спял с ловна пушка пред блока

Убиецът на Ралица Ценова от монтанското село Смоляновци е спял с ловна пушка пред блока на момичето в столичния квартал "Надежда".

Съдът поряза делото на граждани срещу скобите

Върховният административен съд (ВАС) отряза опита на граждани и неправителствени организации да отменят правото на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да слага скоби на неправилно паркиралите коли в столицата. Той прекрати делото им, което беше и срещу други текстове от Наредбата за организацията на движението в София - например за винетката ... Върховният административен съд (ВАС) отряза опита на граждани и неправителствени организации да отменят правото на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да слага скоби на неправилно паркиралите коли в столицата. Той прекрати делото им, което беше и срещу други текстове от Наредбата за организацията на движението в София - например за винетката ...

Разбиха касата на кабелна телевизия СКАТ

Бургас/КРОСС/ Рабиха касата на кабелна телевизия СКАТ. Взломът в сградата на бул."Демокрация" №82 е извършен рано тази сутрин. Охранителните камери са заснели двамата крадци - мъже с качулки, които проникват в помещението с професионална техника. Мъжете са действали бързо и са били отлично ориентирани в обстановката, което означава, че са планирали добре акцията си. Веднага е задействала алармата, но патрулите на охранителната фирма само са констатирали наглата кражба. Това е поредно посегателство срещу собственост на ТВ СКАТ. Медията често е обект на нападки заради твърдата си позиция по много важни обществени теми и патриотичната си насоченост в програмната схема. Често прицел на платени криминални типове стават и автомобил и офиси на телевизията. Тези посегателства няма да спрат журналистите на медията да изпълняват своята обществена мисия, категорични са от СКАТ.

В Средец заработи "коледна работилничка"

В детска коледна работилница се превърна Зала 2 на Община Средец. Възпитаници от детските градини в града рисуваха коледни картички и писаха коледни и новогодишни послания. В ролята на помощници на децата влязоха бивши и настоящи учители и служители на общинска администрация. Произведенията на децата ще бъдат продадени, а събраната сума дарена за кампанията „Дари усмивка за Рождество"....

За ''затлъстяването'' на партиите

На колко да възлизат субсидиите за българските партии - през последните дни този въпрос се превърна в една от най-дискутираните теми. Вече има и резултат: намаляват ги с лев и двайсет за глас. Малко или много е това? Вече втора седмица из интернет броди едно по-скоро тъжно, отколкото смешно анекдотично обобщение: българските партии са в състояние да постигнат единодушие единствено по въпроса за партийните субсидии. Да, дни наред това е една от най-дискутираните теми и в Народното събрание, и в Боровец, където управляващите се събраха, за да съгласуват бъдещи позиции и действия. Споровете, доста по-откровено, се водят и на най-неочаквани публични места. Партиите и парите Депутатът от БСП Георги Кадиев предложи категорично намаляване на партийните субсидии: "Има много ясна тенденция в обществото: то иска намаляване на субсидиите. Просто трябва да се съобразим с това, след като твърдим, че го представляваме". Съпартиецът му Емил Костадинов, който е ковчежник на БСП, опонира остро, наричайки предложението „популизъм". Според анализатора Иво Христов от "Солидарна България", „предложението на Кадиев е уместно, защото благодарение на субсидиите политиката у нас е вид легален бизнес. 12 лева на глас са висока тарифа. Бихме могли да въведем прагове: определена сума за всяка партия над определен брой гласове. Партиите поддържат малък организационен и експертен апарат и финансирането трябва да е съобразено с тази даденост

Днес решават как ще накажат професорите

Напрежение има тези дни в Софийския университет, след като миналата седмица “ранобудните студенти” качиха в интернет клип, който показва как двама професори пият. Видеото с проф. Драгомир Драганов и проф. Костадин Рабаджиев от Историческия факултет, заснето на 26 ноември, излъчи и bTV. 
Днес деканският съвет на факултета ще разгледа обясненията... Напрежение има тези дни в Софийския университет, след като миналата седмица “ранобудните студенти” качиха в интернет клип, който показва как двама професори пият. Видеото с проф. Драгомир Драганов и проф. Костадин Рабаджиев от Историческия факултет, заснето на 26 ноември, излъчи и bTV. Днес деканският съвет на факултета ще разгледа обясненията...

Варненци могат да помогнат на дете, като дарят старите си мобилни телефони

КНСБ, Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов" и СНЦ „Младежки форум 21 век", организират коледна благотворителна кампания в подкрепа на деца, чиито родители са загинали на работното място. Дарителската акция се организира по програма за набиране на средства чрез предаване на стари и ненужни мобилни устройства.

Борим се за 1-во място по корупция в ЕС

България е почти най-корумпираната държава в Европейския съюз, като в класацията на корумпираните страни след нас се нарежда единствено Гърция. Това обаче не е новина, тъй като и през изминалата 2012 година българите сме се поддавали отново на същото високо ниво на изкушение от корупция.

Прозрачни лихви или игра с огъня

От четири месеца управляващите се хвалят, че готвят коледен подарък на хората с кредити - нови правила, които ще озаптят банките. То не бяха идеи за опрощаване на част от заема на нередовните длъжници, "прозрачни" лихви, нулеви такси и пр., и пр. До момента депутатите не са предложили само да се раздават кредити, които не трябва да се връщат. Но и това сигурно биха направили, за да се харесат на електората. В резултат една иначе нужна мярка - да се повиши защитата на потребителите на финансови услуги, се превърна в надпревара по популизъм. Игрите с огъня обаче са опасни и големият въпрос е кой ще бъде опареният. Първо, въвеждането на задължение лихвата по всеки заем - от фирмения и жилищния до потребителския, да се определя като сбор от международен пазарен индекс плюс фиксирана надбавка, ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. Не може да се отрече, че идеята да се избегне субективизмът при изчисляването на лихвите по кредитите, така че да не бъде възможно банките да вдигат цената на заема заради независещи от пазара причини като например лош мениджмънт, е добра. Тя обаче може да се осъществи по много по-рационален начин. Например чрез стриктно и изчерпателно записване в договора за заем на показателите, чиято промяна води до вдигане или сваляне на лихвения процент на клиента. В общите условия на повечето банки вече беше направена промяна в тази посока, но контрактите могат да се подобрят още

Жътвата на националистите

ВСЕКИ по-сериозен проблем в държавата в последна сметка се стоварва върху медиите. Така напоследък беше с протестите, така е сега и с бежанската вълна. Обвиняваш за нея тези, които я отразяват, искаш да бъдат наказани и получаваш… катарзис. Очакването за санкция е насочено главно към електронните медии просто защото само те си имат регулатор, който ВСЕКИ по-сериозен проблем в държавата в последна сметка се стоварва върху медиите. Така напоследък беше с протестите, така е сега и с бежанската вълна. Обвиняваш за нея тези, които я отразяват, искаш да бъдат наказани и получаваш… катарзис. Очакването за санкция е насочено главно към електронните медии просто защото само те си имат регулатор, който

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване