Пожарът на Витоша е потушен

Засегнати от огъня са около 100 декара сухи треви и храсти, няма материални щети

Пожарът на Витоша е овладян

Няма огън, но все още има пушек, работата по погасяването продължава

В храм „Св. Атанасий” във Варна ще се проведе Коледно тържество и благотворителен базар

Днес, 25 декември от 11 ч. след празничната св. Литургия във варненския храм "Св. Атанасий" ще се проведе рождественски концерт с участието на църковния хор при храма и детски хор ''Ангели''. В тържествената програма със стихотворения ще се включат деца от неделното училище и школата по актьорско майсторство.

Министрите на вътрешните работи и на икономиката на Турция подадоха оставка


Турският министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер, опетнен от мащабен корупционен скандал, обяви днес, че подава оставка. Малко преди това аналогично изявление направи министърът на икономиката Зафер Чаглаян, предаде Франс прес.

Синовете на двамата влиятелни министри от ислямско-консервативното правителство на Реджеп Тайип Ердоган са обвинени и арестувани в рамките на голямо дело за корупция заедно с още 22-ма души, включително бизнесмени и генералният директор на държавната банка...

Морените спрели разрастването на пожара на Витоша

Пожарът на Витоша е потушен. Огънят се е самоизгасил, а морените на Танчовица и Сива грамада са ограничили разпространението му.

България през 2013 година: Цецо с големите уши

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от еврейската общност заради смелите си тезиси относно човешката душа (според него тя не е безсмъртна) и законът като творение на Бог и обвързан с евреите (според Спиноза това не е така) следва да бъдат помнени много добре. Защото е редно да си спомняме миналото, за да не го повтаряме отново и отново в бъдещето. Какво се случи през изминалата година? Actualno.com събра за Вас, уважаеми читатели, девет събития, които белязаха годината и развитието на България. Тези събития е много вероятно да влязат в учебниците по история, но докато това стане, можем да им направим един съвременен прочит – така, както ги видя екипът ни. Както Ви информирахме в предн...

Развод заплашва семейство Обама, твърди американска медия

Американското издание "The Nation" съобщи, че скоро президентското семейство Обама може да бъде сполетяно от развод. Журналисти от вестника твърдят, че президентът Барак Обама и първата дама Мишел вече спели в отделни спални, предаде БГНЕС. Според журналистите Барак Обама и Мишел все още са заедно главно заради децата и политическата кариера на президента. Съпругата обаче вече е обсъждала бъдещия развод с юристи и се готвела да се изнесе от Белия дом. "The Nation" твърди, че отношенията между съпрузите са се влошили след гафа на американския лидер по време на поклонението пред Нелсън Мандела, когато той се снима с министър-председателката на Дания Хеле Торнинг-Шмит.

Паметник на Димитър Благоев осъмна като Дядо Мраз /снимка/

/КРОСС/ Паметникът на Димитър Благоев, символът на Благоевград осъмна нарисуван, безбожници са превърнали монумента на Дядото в Дядо Мраз, съобщи struma.com. На шокиращата гледка се натъкнаха тази сутрин благоевградчани, които се поздравяваха с рождество Христово. Вандалският акт, е извършен в най-тихата и свята нощ от годината, по време на най-светлите християнски празници. Прави впечатление, че паметникът е изрисуван целия и "Дядо Коледа" има всичко необходимо, което предполага, че вандалите са рисували, необезпокоявани от никого. Рано тази сутрин за вандалската проява, бе информиран кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Той бе шокиран. Информирана е и полицията. Подобна гавра носи наказателни последствия за авторите му, които се издирват.  

Роналдо - най-резултатен за 2013 година

/КРОСС/ Кристиано Роналдо е най-резултатният играч на изминалата година в световния футбол. През 2013-та португалецът е реализирал най-много попадения във всички турнири - 69, съобщи испанското издание Marca. От януари до декември Роналдо, с екипа на Реал Мадрид, вкара 38 гола в Примера дивисион, 15 в Шампионската лига и още 6 за Купата на краля. За националния отбор на Португалия той има записани 10 попадения. В актива на Златан Ибрахимович за 2013 година има 47 гола, Лионел Меси се е разписвал 45 пъти, а Луис Суарес 42, Единсон Кавани - 41 пъти.    

Облачно с мъгли

Добри условия за туризъм в планините, възможно е да прехвърчи сняг в Рила и Пирин

Федерер чака трето дете

"Мила и Шарлен ще стават каки", написа швейцарецът в Туитър

    


Да очакваме ли изненади при златото през 2014 г.?

Дефлационните очаквания и паричната политика на ключовите централни банки може и да подкрепят цената на благородния метал

    


EurActiv: България може да се намеси при преговорите на Сърбия с ЕС

/КРОСС/ Не е изключено България да предяви определени искания по време на преговорите на Сърбия с ЕС, свързани с положението на българското малцинство, това се посочва в проучването „Практическата политика на българите и сърбите", публикувано от фондациите ISAC и „Фридрих Еберт", съобщи EurActiv. В документа се посочва, че българите са една от най-интегрираните общности в Сърбия и имат права и политическо влияние съгласно дяла си в обществото. В доклада се казва още, че има определени проблеми от миналото, както в отношението към българското малцинство, така и към междудържавните отношения.  

Протече покривът на най-скъпия стадион в Бразилия


Покривът на най-скъпия от 12-те стадиона за световното първенство в Бразилия е протекъл, обяви операторът на съоръжението.

Това се случва по-малко от осем месеца, след като националният стадион "Мане Гаринча" в столицата Бразилия беше завършен.

Агенцията "Секопа", която управлява стадиона, ще поиска обяснения от строителната компания защо по време на женския мач между Бразилия и Чили миналия уикенд от покрива е текла вода.

Местните медии съобщиха, че почти целия...

Паметникът на Димитър Благоев осъмна като Дядо Мраз

Символът на Благоевград - паметникът на Димитър Благоев, осъмна нарисуван като Дядо Мраз, съобщи struma.com.

На шокиращата гледка се натъкнаха тази сутрин благоевградчани, които се поздравяваха с рождество Христово. 

Вандалският акт е извършен в най-тихата и свята нощ от годината, по време на най-светлите християнски празници. 

Целият паме Символът на Благоевград - паметникът на Димитър Благоев, осъмна нарисуван като Дядо Мраз, съобщи struma.com. На шокиращата гледка се натъкнаха тази сутрин благоевградчани, които се поздравяваха с рождество Христово. Вандалският акт е извършен в най-тихата и свята нощ от годината, по време на най-светлите християнски празници. Целият паме

Превърнаха паметника на Димитър Благоев в Дядо Мраз

Символът на Благоевград - паметникът на Димитър Благоев, осъмна нарисуван като Дядо Мраз, съобщи struma.com.

На шокиращата гледка се натъкнаха тази сутрин благоевградчани, които се поздравяваха с рождество Христово. 

Вандалският акт е извършен в най-тихата и свята нощ от годината, по време на най-светлите християнски празници. 

Целият паме Символът на Благоевград - паметникът на Димитър Благоев, осъмна нарисуван като Дядо Мраз, съобщи struma.com. На шокиращата гледка се натъкнаха тази сутрин благоевградчани, които се поздравяваха с рождество Христово. Вандалският акт е извършен в най-тихата и свята нощ от годината, по време на най-светлите християнски празници. Целият паме

Двама турски министри с оставка заради корупция

/КРОСС/ Министърът на вътрешните работи на Турция Муамер Гюлер подаде оставка, заради разследването за корупция, което засегна редица лица от правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, предаде Агенция Франс Прес. Малко преди Гюлер своята оставка подаде и министърът на икономиката Зафер Чаглаян. Синовете на двамата министри са сред обвинените над двайсет души в рамките на разследването за даване на подкупи по високите етажи на властта.  

Лидерът на Северна Корея: Гответе се за война

/КРОСС/ В рамките на тържествата по случай поредната годишнина от назначаването на Ким Чен Ир за върховен главнокомандващ Ким Чен Ун, лидерът на Северна Корея, призова въоръжените сили на страната да се подготвят за война, която може да започне без предупреждение, съобщи BBC. Лидерът на Северна Корея бе съпроводен от ръководителя на политбюро на севернокорейската армия Чхве Рен Хе, който след екзекуцията на чичото на Ким Чен Ун е смятан за втория човек в държавната йерархия. През миналата седмица Пхенян изпрати факс до южнокорейското министерство на отбраната, в който заплаши, че ще нанесе безпощаден удар без предупреждение.    

Мед срещу махмурлук

Какъв прекрасен празник е Нова година. С приятни хора, хубава музика, вкусна храна и напитки. Алкохолът обаче май става малко повече в течение на вечерта, а сметката се плаща на сутринта: главоболие, тежест в стомаха, треперещи ръце.

Папа Франциск отправи молитва за мир в Сирия и Южен Судан

В коледното си послание Urbi et Orbi папа Франциск отправи молба към всички враждуващи страни да осигурят достъп на хуманитарна помощ до милионите пострадали от войната в Сирия. ”Конфликтът в Сирия разби напоследък живота на премного хора, подбуждайки омраза и желание за мъст. Нека продължим молитвите си към Господа, за да избави от нови страдания обичния сирийски народ, а враждуващите страни да спрат всякакво насилие и да осигурят достъп за хуманитарната помощ”, каза папата от балкона на базиликата ”Свети Петър”. Той отправи моление да се възцари мир в Централна Африка и Южен Судан. Освен това папата се помоли божествена помощ за спасяването на децата-войници, ”чието детство се ограбва”. По-рано Франциск оглави за първи път коледната меса като епископ на Рим в базиликата Свети Петър и в своята проповед призова хората да отхвърлят гордостта и егоизма и да отворят сърцата си към Бога и своите ближни. Франциск, който през март стана първият папа неевропеец от 1300 години, отслужи пред хиляди вярващи в препълнената базилика тържествена Рождественска меса, като службата беше наблюдавана и на огромни екрани на площада отвън. Богослужението започна с коледни песнопения и обявяване на вестта за раждането на Младенеца. След уводната процесия и изпълнението на химна ”Слава” забиха камбаните на катедралата, съпровождани от орган. В унисон с тезата за смирението, която бе централна в неговата проповед, папата носеше сам статуя на Младенеца вместо някой от помощниците му и целуна коляното на фигурата на новородения Христос. Проповедта на папа Франциск бе кратка, а основното й послание бе, че човек може да избира между тъмнината и светлината. ”При хората има светли времена, както и времена на тъмнина, на вяра и неверие, на покорност и метеж, времена на поклонничество и загуба на пътя”, посочи папата.  ”В нашата история също е имало ярки и тъмни моменти, моменти на светлина и тъмнина. Ако обичаме Бога, своите братя и сестри, тогава ние вървим към светлината, но ако нашите сърца са затворени, ако ни завладяват гордост, лукавство и корист, тогава тъмнина се възцарява вътре в нас и около нас”, каза той. За месата бяха дошли богомолци от целия свят. 

Папа Франциск призова да отхвърлим гордостта и егоизма

Папа Франциск оглави за първи път коледната меса като епископ на Рим в базиликата Свети Петър и в своята проповед призова хората да отхвърлят гордостта и егоизма и да отворят сърцата си към Бога и своите ближни. Франциск, който през март стана първият папа неевропеец от 1300 години, отслужи пред около 10 000 вярващи в препълнената базилика ”Свети Петър” тържествена Рождественска меса, като службата беше наблюдавана и на огромни екрани на площада отвън. Богослужението започна с коледни песнопения и обявяване на вестта за раждането на Младенеца. След уводната процесия и изпълнението на химна ”Слава” забиха камбаните на катедралата, съпровождани от орган. В унисон с тезата за смирението, която бе централна в неговата проповед, папата носеше сам статуя на Младенеца вместо някой от помощниците му и целуна коляното на фигурата на новородения Христос. Проповедта на папа Франциск бе кратка, а основното й послание бе, че човек може да избира между тъмнината и светлината. ”При хората има светли времена, както и времена на тъмнина, на вяра и неверие, на покорност и метеж, времена на поклонничество и загуба на пътя”, посочи папата. ”В нашата история също е имало ярки и тъмни моменти, моменти на светлина и тъмнина. Ако обичаме Бога, своите братя и сестри, тогава ние вървим към светлината, но ако нашите сърца са затворени, ако ни завладяват гордост, лукавство и корист, тогава тъмнина се възцарява вътре в нас и около нас”, каза той. За месата бяха дошли богомолци от целия свят. В четвъртък Франциск ще произнесе коледното си послание Urbi et Orbi и ще благослови вярващите.

Хиляди посрещнаха Коледа в Светите земи

Тълпи от местни хора и гости от цял свят посрещнаха Коледа във Витлеем. Множеството изпълни площада пред малката църква "Рождество", където се смята, че е роден Божият син Христос.

Благодат, мир и радост пожела патриарх Неофит на миряните

Негово Светейшество отслужи празнична литургия

    


Папа Франциск за пръв път отслужи коледна служба

/КРОСС/ Папа Франциск за първи път оглави коледната меса като епископ на Рим в базиликата Св. Петър. Богослужението започна с коледни песни, обявяващи вестта за раждането на Младенеца. След уводната процесия и изпълнението на химна „Слава" забиха камбаните на катедралата, съпровождани от орган. Папата положи фигурата на младенеца-Христос в ясла. Десет деца от различни континенти поставиха цветя в купола. Папа Франциск в своята първа коледна проповед в качеството си на понтифик призова хората да отхвърлят гордостта и егоизма и да отворят сърцата си към Бога и своите ближни. В храма „Св. Петър" в Рим се събраха десет хиляди души. В същото време събралите се пред храма наблюдаваха месата на огромни екрани, които бяха монтирани на площада. „При хората има светли времена, както и времена на тъмнина, на вяра и неверие, на покорност и метеж, времена на поклонничество и загуба на пътя", посочи папата. „В нашата история също е имало ярки и тъмни моменти, моменти на светлина и тъмнина. Ако обичаме Бога, своите братя и сестри, тогава ние вървим към светлината, но ако нашите сърца са затворени, ако ни завладяват гордост, лукавство и корист, тогава тъмнина се възцарява вътре в нас и около нас", подчерта Франциск.  

ООН удвои мироопазващите сили в Южен Судан

Бан Ки-мун се закани, че международната организация ще разследва всеки опит за убийство и всяко престъпление срещу човечеството

    


Нека да проявяваме повече обич, състрадание и милосърдие към нашите ближни, които са в нищета, болест и скърби

Заръката на патриарх Неофит, казана по време на благословията на българския патриарх за Рождество Христово.

Германските коледни базари - бизнес за милиарди

Традиционните германски коледни базари печелят популярност и във Великобритания. Британците вече нямат нужда да пътуват до Германия за чаша греяно вино и вурст преди Бъдни вечер, защото вече си "внасят" коледен уют от Германия, пише ДПА, цитирана от БГНЕС. В наши дни британците умират за светлинни гирлянди, дървени павилиони или пък лешникотрошачки. В павилионите в огромни тигани цъцрят ароматни лакомства, на входа - старовремска детска въртележка. Ухае на греяно вино и канела, навалицата пред щандовете е огромна, всеки иска да си купи вурстче и захаросани бадеми. С други думи: типичен германски коледен базар... стига да не се намираше на брега на Темза, и ако на отсрещния бряг не се очертаваха познатите силуети на Биг Бен и Уестминстърското абатство. Традиционният ко...

Обстановката около ГКПП

/КРОСС/ Нормално се осъществява движението по гранично контролно-пропускателните пунктове в зимни условия. През коледните и новогодишните празници се въвежда временна организация за движението на тежкотоварни превозни средства с тегло над 10 тона както следва: на 1 януари 2014 г. (сряда) от 12.00 часа до 20.00 часа и на 5 януари 2014 г. (неделя) от 12.00 часа до 20.00 часа. Ограничението важи за път I-1 Мездра - ГКПП „Кулата"; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 Пловдив - Свиленград; път I-9 Варна - Бургас. Забраната не се отнася за МПС, които извършват превози на опасни товари (ADR), бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни. На територията на област Благоевград във връзка с изграждане на автомагистрала „Струма" ЛОТ 4 в участъка „Марикостиново - Кулата" е затворено движението по път І-1 в участъка от км 436+745 до км 437+665. Движението ще се осъществява по обходни маршрути: Маршрут в посока София - Кулата и обратно: Път І-1 при км 436+745 - Пътна връзка с Път ІІІ-198 - Триклонно кръстовище - Път ІІІ-198 - Път І-1 при км 442+200 (Марикостиново-Марино поле-Чучулигово-Кулата). На сръбско-българската граница и българо-македонската граница движението е нормално

Опасността от наводнения в Англия нараства

Река Моул е на ръба да прелее. Над 75 000 домакинства нямат електричество и посрещнаха коледните празници на тъмно

    


Един работен ден на Дядо Коледа

ТЕОДОРА ДЕМИРЕВАДядо Коледа носи много радости на всички хора по света и най-вече на децата. “Труд” реши да го проследи и да разбере как прекарва деня си, какво обича да похапва, какви деца среща и дали похърква вечер.Дядо Коледа ни разказа, че става от сън в 8 часа сутринта. Измива си очите, за да вижда по-добре, после си ... ТЕОДОРА ДЕМИРЕВАДядо Коледа носи много радости на всички хора по света и най-вече на децата. “Труд” реши да го проследи и да разбере как прекарва деня си, какво обича да похапва, какви деца среща и дали похърква вечер.Дядо Коледа ни разказа, че става от сън в 8 часа сутринта. Измива си очите, за да вижда по-добре, после си ...

Митрополит Дометиан: Бог да пази България

/КРОСС/ Нека си пожелаем през следващата 2013 година Бог да бъде милостив към нас, към родната наша българска земя и нашия прекрасен български народ, каза Митрополит Дометиан. „Човешката душа по природа е християнка, тя търси Слънцето на правдата - Господ Исус Христос, за да освети пътищата на живота му, да облагодати сърцата, душите и мислите на човечеството за по-добър и светъл живот в бъдещите дни и векове", допълни още той. „През настъпващата 2014 година, нека си пожелаем Бог да бъде милостив към нас, към родната наша българска земя и нашия прекрасен български народ. Да ни ощедри със Своите плодове, за да живеем достойно в единство и сговор, като едно всебългарско семейство на любовта и прогреса и да спрат всякакви недоразумения, които разделят човека. Нека да се прегърнем в името на любовта Господна и в името на доброто, за да бъдем щастливи лично, семейно и обществено. Бог да пази България, добрия ни народ и любимото наше Отечество - Майка България", добави митрополитът.  

Ню Йорк таймс: Протестиращите в България откриха, че промяната е трудна

"Протестиращите в България откриха колко трудно може да бъде да предизвикаш промяна, дори в страна, която от 6 години е член на ЕС. (...) Безкрайната политическа блокада тук засилва дълбокото разочарование сред обезсърчените българи, които се надяваха еврочленството да означава път към една по-просперираща, балансираща и прозрачна система.

Почти овладяха пожара на Витоша

Локализиран е пожарът в местността „Танчовица” на Витоша; на място дежури екип на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението” - Перник, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Вече няма огън, но все още има пушек. На място на пожара освен екипа на пожарната са и доброволци от с. Кладница, представители на лесничейството. В момента Локализиран е пожарът в местността „Танчовица” на Витоша; на място дежури екип на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението” - Перник, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Вече няма огън, но все още има пушек. На място на пожара освен екипа на пожарната са и доброволци от с. Кладница, представители на лесничейството. В момента

Пожарът на Витоша е почти овладян

Локализиран е пожарът в местността „Танчовица” на Витоша; на място дежури екип на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението” - Перник, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Вече няма огън, но все още има пушек. На място на пожара освен екипа на пожарната са и доброволци от с. Кладница, представители на лесничейството. В момента Локализиран е пожарът в местността „Танчовица” на Витоша; на място дежури екип на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението” - Перник, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Вече няма огън, но все още има пушек. На място на пожара освен екипа на пожарната са и доброволци от с. Кладница, представители на лесничейството. В момента

Дежурни екипи на Топлофикация в София

/КРОСС/ В „Топлофикация София" ЕАД е създадена организация за дежурство на екипи с оглед поддържане на нормално топлоподаване и отстраняване на аварии по топлопреносната мрежа през празничните дни. По време на всички почивни и празнични дни ще се осъществява 24-часово дежурство с аварийни екипи.  

Милиарди загуби от спрения внос на месо от САЩ в Русия

Компании от САЩ са загубили по-малко от година насам между 5 и 6 милиарда долара поради забраната за внос на американско месо в Русия, заяви посланикът на САЩ в Москва в публикувано днес интервю.

Най-добрата подправка към храната е гладът

/КРОСС/ Сократ, древногръцки философ, един от най-важните символи на западната философска традиция: Най-добрата подправка към храната е гладът

Очаква ни годината на „разминаването“

Възходящият тренд на западните пазари има още потенциал, но само докато дългосрочните лихвени проценти останат на тези ниски нива

    


Телевизионно утро

/КРОСС/ Нова Телевизия „Здравей, България" Живот в руини - как се посреща Коледа в разрушена от земетресението в Перник къща? Репортаж на Вероника Димитрова.На живо от Центъра за настаняване на хора без дом в София.Годината в образи - България 2013 в карикатури и снимки.Отец Васил на живо от храма в село Железница за вярата в смутни времена.Протести, бежанци и бедност. С какво ще запомним 2013-та? Очаквайте дискусия в студиото.На живо от дома на тригодишната Стефи , чиято съдба трогна стотици българи.Китайска играчка открадна българска музика. Хит в мрежата - възпяха новите градски автобуси на Варна. TV7, „Добро утро, България" Тема: Празничната литургия в храм паметника „Св. Александър Невски" - пряко включване Тема: Какво означава силата на вярата и как двама пенсионери се грижат за църква в софийско село    

Ким Чен Ун се готви за внезапна война

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призова въоръжените сили на страната да бъдат в максимална бойна готовност, така че да започнат война без предупреждение. Заповедта беше направена в рамките на визитата си в 526-та част на Корейската армия в град Нампхо по случай тържествата за годишнината от назначаването на неговия баща за върховен главнокомандващ.

Днес новите автобуси на Варна ще возят безплатно

Днес - 25 декември - Коледа, всички автобуси на "Градски транспорт" ЕАД Варна ще превозват пътниците си безплатно. Това е подарък за варненци от общинската фирма по препоръка на кмета Иван Портних, съобщиха от пресслужбата на Община Варна.

Дядо Коледа не е само за послушните хлапета

Константин Икономов в ролята на белобрадия старец

    


Пожарът на Витоша е изгасен

Има тлеещи места и пожарната бригада заедно с около

25 декември в историята

/КРОСС/ 800 г. - Състои се коронацията на Карл Велики в Рим.1000 г. - Основана е Унгария, като християнско кралство от Стефан I.1066 г. - Провежда се коронация на Уилям Завоевателя като крал на Англия в Уестминстърското абатство, Лондон.1599 г. - Основан е град Натал в Бразилия.1818 г. - В нощта на 24 срещу 25 декември е изпълнена за първи път коледната песен Тиха нощ, свята нощ (Silent Night) (в църквата Свети Никола в Оберндорф край Залцбург).1896 г. - Излиза първият брой на италиански всекидневник Аванти в Рим.1914 г. - Първата световна война: Точно след полунощ на Коледа, германските и британските войници на Западния фронт прекратяват стрелбите и започват да пеят коледни песни.1926 г. - Хирохито става император на Япония.1932 г. - Земетресение с магнитуд 7,6 в Гансу, Китай причинява смъртта на 70 000 души.1939 г. - Коледна песен (A Christmas Carol) на Чарлз Дикенс е прочетена за първи път в ефира на радио CBS.1941 г. - Втората световна война: Хонконг, дотогава британска колония, се предава на Япония след 18 дни кървава съпротива.1947 г. - Влиза в сила конституцията на република Китай.1973 г. - Компютърната мрежа ARPANET, предшественик на Интернет, се срива, когато програмен бъг кара целия трафик да се рутира през сървъра на Харвардския университет и да блокира сървъра.1974 г. - Циклонът Трейси опустошава северния австралийски град Даруин.1977 г. - Израелският министър председател Менахем Бегин и египетският президент Ануар Садат си дават среща в Египет.1978 г

Посрещаме Коледа с облачно време и без сняг

На Коледа до обяд времето над страната ще бъде предимно облачно. По-значително разкъсване и намаление на облачността ще има по-късно през деня над Източна България. Мъглите в западната половина на Дунавската равнина и Тракия ще се задържат почти през целия ден, докато в по-източните райони още около обяд видимостта ще се подобри. Такава ... На Коледа до обяд времето над страната ще бъде предимно облачно. По-значително разкъсване и намаление на облачността ще има по-късно през деня над Източна България. Мъглите в западната половина на Дунавската равнина и Тракия ще се задържат почти през целия ден, докато в по-източните райони още около обяд видимостта ще се подобри. Такава ...

Посрещаме Коледа без сняг

На Коледа до обяд времето над страната ще бъде предимно облачно. По-значително разкъсване и намаление на облачността ще има по-късно през деня над Източна България. Мъглите в западната половина на Дунавската равнина и Тракия ще се задържат почти през целия ден, докато в по-източните райони още около обяд видимостта ще се подобри. Такава ... На Коледа до обяд времето над страната ще бъде предимно облачно. По-значително разкъсване и намаление на облачността ще има по-късно през деня над Източна България. Мъглите в западната половина на Дунавската равнина и Тракия ще се задържат почти през целия ден, докато в по-източните райони още около обяд видимостта ще се подобри. Такава ...

Папа Франциск отслужи коледна служба

Папа Франциск оглави за първи път коледната меса като епископ на Рим в базиликата Св. Петър. Богослужението започна с коледни песнопения и обявяване на вестта за раждането на Младенеца. След уводната процесия и изпълнението на химна „Слава” забиха камбаните на катедралата, съпровождани от орган. Папата се приближи към оградата на олтара, Папа Франциск оглави за първи път коледната меса като епископ на Рим в базиликата Св. Петър. Богослужението започна с коледни песнопения и обявяване на вестта за раждането на Младенеца. След уводната процесия и изпълнението на химна „Слава” забиха камбаните на катедралата, съпровождани от орган. Папата се приближи към оградата на олтара,

Папа Франциск отслужи първата си коледна служба

Папа Франциск оглави за първи път коледната меса като епископ на Рим в базиликата Св. Петър. Богослужението започна с коледни песнопения и обявяване на вестта за раждането на Младенеца. След уводната процесия и изпълнението на химна „Слава” забиха камбаните на катедралата, съпровождани от орган. Папата се приближи към оградата на олтара, Папа Франциск оглави за първи път коледната меса като епископ на Рим в базиликата Св. Петър. Богослужението започна с коледни песнопения и обявяване на вестта за раждането на Младенеца. След уводната процесия и изпълнението на химна „Слава” забиха камбаните на катедралата, съпровождани от орган. Папата се приближи към оградата на олтара,

Паметникът на Димитър Благоев в Благоевград осъмна като Дядо Мраз с подарък "Оставка"

Паметникът на Димитър Благоев в Благоевград осъмна в сряда сутринта боядисан като Дядо Мраз. Монументът бе  боядисан в червено с нарисувана бяла брада на Благоев, а под името му  пише "Дядо Мраз". Часове по-късно  до него бе оставен голям червен чувал с надпис "Оставка”, а върху главата на монумента - коледна шапка. В сряда следобед полицията задържа трима души за 24 часа по подозрение, че са автори на новия облик на паметника.  Единият от задържаните -  Калоян Х. е бил втори в листата на ДСБ в Първи МИР-Благоевград на последните парламентарни избори. Тримата са ”хванати” от охранителни камери как пристигат с автомобил и се отправят към паметника на Димитър Благоев. В сряда служители на общинското дружество "Биострой” се заеха да паметника. На място  пристигна  и областният ръководител на БСП Юлиян Гошев, който определи постъпката като "кощунство”. Според него актът не е политически. "Появиха се предположения, че постъпката е дело на ГЕРБ, но аз не вярвам. Нали всеки празник БСП и ГЕРБ заставаме едни до други и поднасяме цветя пред паметника”, допълни Гошев. Случайни минувачи изразиха, цитирани от Дарик, възмущение от боядисването на паметника. "На това ли ще научим децата си”, "Подиграваме се с историята” и "Простащина” са най-честите коментари на благоевградчани, когато минат покрай монумента. Акцията бе осъдена и от депутата от Коалиция за България Спас Панчев. "За мен това, което се е случило в Благоевград, е много лош знак за времето, в което живеем", каза Панчев, цитиран от "Фокус". Паметникът, който е създаден от скулптора Борис Гондов през 1971 г., се намира между Драматичния театър и сградата на общината в Благоевград. По-рано тази година паметникът пред централата на БСП в София бе боядисан в синьо и розово, а паметникът на Альоша в Пловдив осъмна с огромно червено наметало и черна кърпа върху очите. Преди това пък Паметникът на съветската армия в София бе оцветен в розово и отдолу беше изписано "България се извинява" на чешки и български език, по повод 45 годишнината от инвазията в Чехословакия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване