"Уолстрийт джърнал": Готвеният в България НК напомня руските и украинските закони

/КРОСС/ Подготвяният от българското правителство нов Наказателен кодекс напомня законодателството, прието от Русия и Украйна, пише авторитетният американски всекидневник "Уолстрийт джърнал" като отбелязва, че според критиците кодексът може да ограничи свободата на словото и събиранията в страната, разклатена от непрестанни социални вълнения.Проектът за Наказателен кодекс, който беше приет от българското правителство и в момента подлежи на обсъждане от депутатите, би дал на полицията правото да действа по свое усмотрение, "за да предотвратява престъпна дейност и публични безредици на определени обществени места".Той би забранил на държавните служители да критикуват правителствени политики, както и да участват в протести, а също и ще попречи на гражданите да подават анонимни жалби за дребни кражби и други нарушения на обществения ред.Новият проект заплашва и представителите на неправителствени организации със затвор, ако дейността им се окаже в полза на чужда държава или чуждестранна организация.Клауза от новия кодекс, криминализираща снимането на хора без тяхно съгласие, бе отменена след публично недоволство.Според критиците, новите текстове ще отслабят демократичните устои на България. Консервативното правителство на страната падна през февруари 2013 г. вследствие на национални протести срещу корупцията и ниския стандарт на живот. Служебният кабинет и избраната след него социалистическа коалиция обаче не успяха да се справят с публичното недоволство

През тази година обявяват 140 000 работни места

През 2014 г. в бюрата по труда ще бъдат обявени 140 000 работни места. Тази информация изнесе днес в кулоарите на парламента социалният министър Хасан Адемов. Той каза, че става дума за позиции в реалния бизнес.
Работните места били с около 6000-7000 повече от 2013 г. според статистиката.
Парите за детски надбавки са заложени в бюджета и всички, През 2014 г. в бюрата по труда ще бъдат обявени 140 000 работни места. Тази информация изнесе днес в кулоарите на парламента социалният министър Хасан Адемов. Той каза, че става дума за позиции в реалния бизнес. Работните места били с около 6000-7000 повече от 2013 г. според статистиката. Парите за детски надбавки са заложени в бюджета и всички,

Пенсионираха шефа на Пернишката полиция

Вътрешният министър Цветлин Йовчев назначи за 1 година нов шеф на ОДМВР-Перник - комисар Станислав Теофилов. Досегашният директор главен инспектор Георги Бонев излиза в пенсия.

Оправдаха Христо Ковачки за данъчни престъпления

Софийският апелативен съд оправда бизнесмена Христо Ковачки по обвинението, че е ощетил хазната с над 16 милиона лева чрез данъчни престъпления.

Полицията залови кон без водач

/КРОСС/ Множество сигнали за впрегнат в двуколка кон без водач, обикалящ пловдивските булеварди, са били получени на телефон 112 в четвъртък, научи Дарик. Според очевидци, минути преди да бъде заловен, конят е препускал по ул. „Авксентий Велешки", където едното колело на двуколката е ударило паркиран автомобил. След като животното е било заловено, полицията е издирила собственика му, на който е съставен акт.  

Бареков: Мними емисари предлагат пари за утрешния конгрес

София /КРОСС/ Емисари лъжат, като предлагат пари от името на "България без цензура", за присъствие на утрешния учредителен конгрес на партията. Това каза Николай Бареков по време на пресконференция в столицата. Хора, представящи се като Цецо Чолев и Боби Денчев, са предлагали на хора от големите софийски квартали Люлин и Надежда да дойдат на конгреса на "България без цензура" с уговорката в понеделник или вторник лично от офиса ни да си вземат парите. Подобна информация е била засечена и в Шумен, Пловдив и Лом.Николай Бареков определи случаите като провокация. "Провокациите идват от две политически сили. Онзи, който се изкуши от предложението, нека иде и си вземе парите или от "Позитано" 20, или от Банкя. На нито един от хората, които ще дойдат утре, не се предлагат пари. Това, което сме поели като ангажимент, е само кетъринг и транспорт за някои населени места", каза Бареков. Той помоли симпатизантите на "България без цензура" да не се поддават на тези провокации, зад които категорично стоят партии конкуренти.По информация на Николай Бареков на жителите в провинцията са били предлагани по 5 лева, а в София - по 50 лв. Бареков допълни, че има достатъчно данни, които ще предаде на МВР със собствения си подпис."В БСП има само един център, който може да мисли мръсотии - Моника, а другият център е Борисов. Те са един и същи образ и не случайно давамата приказват постоянно един за друг. Способни са на всякакви мръсни игрички

Валутни курсове на БНБ за 27 януари 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 27 януари 2014 година.

Изготвят дългосрочна визия за развитието на Поморие /видео/

В залата на  Община Поморие се състоя пресконференция във връзка по проект „Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Поморие”. Проектът е на стойност 200 000 лева, от които 170 000 лв. е безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие. „За мен като кмет на Община Поморие това е документ, който ще даде генералната визия и е изключително важен за бъдещото развитие на града ни.  Аз и цялото ръководство сме горди, че успяхме да защитим, пред Управляващия орган, необходимостта от интегриран план. Приемам този документ повече като философия, а не само като възможност за финансиране”, заяви кметът Иван Алексиев.

До края на 2014 г. трябва да бъде изработен стратегическият документ на третия по големина град на  българското Черноморие, който ще определи визията и ще планира източниците на финансиране чрез Оперативните програми до 2020 г., възможните публично – частни партньорства, собствената инвестиционна програма на местната администрация.

Интегрираният план ще бъде разработен от екипите на ДЗЗД „ВАМОС И СЪНИ“, а необходимостта от Екологична оценка ще бъде осъществена от  „Екоенергопроект“ ООД.

“Изработването на документа ще бъде публично, защото това е документ, който се отнася за бъдещето на хората от този град”, каза кметът Иван Алексиев. Предвидени са редица експертни срещи, обществени обсъждания, консултативни съвети за анализиране и предлагане на решения на проблемите, които днес администрацията на Поморие трябва да реши.

“Това, което мен ме дразнеше и го заявявах винаги е, че в Поморие се работеше на парче и това беше основната ми цел. Ние трябва да дадем една генерална визия за този град и неговото развитие. Тази визия ще бъде одобрена и съгласувана с всички жители на този град”, каза още Алексиев. Той съобщи, че на 27.01. /понеделник/от 16.00 часа ще свика първото заседание на консултативния съвет за икономическо развитие и разтеж на гр. Поморие, в който са включени представители на всички бизнес организации, туризъм, рибарство, екология, социални дейности, спорт, култура. В него ще участват и двама професори. Имена обаче не бяха съобщени.

Според арх. Николай Симеонов – ръководител на екипа на ДЗЗД „ВАМОС И СЪНИ“, приоритетно ще се работи в посока на подобряване на градската среда и нейната достъпност, нови транспортни решения, изграждане на зелените системи, спортни обекти и др. Акцент ще бъде поставен върху образователната и социалната инфраструктура, за да може младите хора да намерят в града  по-добро място за живеене.

Бананите подпомагат стомаха

Предпазват от стомашни язви

    


Скрининговите прегледи по проекта „СПРИ и се прегледай“ във Варна продължават до октомври 2014г.

Скрининговите прегледи за рак на маточната шийка, на млечната жлеза и колоректален рак с покани от от Министерството на зравеопазването по проекта „СПРИ и се прегледай“ продължават до октомври 2014 година, припомнят от Регионалната здравна инспекция – Варна.

Площадът на Перник се изпълни с млади сурвакари, които дефилираха под дъжда

Почти всички основни училища на територията на Община Перник, заедно с училище „Петър Берон” и младежките състави от Обединен детски комплекс се включиха в провелото се този следобед младежко сурвакарско дефиле „Сурвакариада” на площад „Кракра”, предаде репортер на zaPernik.com. Дори дъжда не можа да попречи на събитието.

Всяко училище си имаше сурвакарска група, която според това какви персонажи участват в групата изиграваха...

Продължава

Обявяват 140 000 работни места тази година

През 2014 г. в бюрата по труда ще бъдат обявени 140 000 работни места. Тази информация изнесе днес в кулоарите на парламента социалният министър Хасан Адемов. Той каза, че става дума за позиции в реалния бизнес.
Работните места били с около 6000-7000 повече от 2013 г. според статистиката.
Парите за детски надбавки са заложени в бюджета и всички, През 2014 г. в бюрата по труда ще бъдат обявени 140 000 работни места. Тази информация изнесе днес в кулоарите на парламента социалният министър Хасан Адемов. Той каза, че става дума за позиции в реалния бизнес. Работните места били с около 6000-7000 повече от 2013 г. според статистиката. Парите за детски надбавки са заложени в бюджета и всички,

Румен Петков съди Патрашкова заради записите

Румен Петков съди главния редактор на вестник „Галерия” Кристина Патрашкова заради твърденията й за записан разговор с него и Бойко Борисов. Сумата, която очаква да вземе от журналистката, е 50 000 лева.

Орешарски оцени като плюс, че в евродоклада няма нови области за критика


Премиерът Пламен Орешарски смята, че мониторинговият доклад на Европейската комисия дава обективна оценка на ситуацията  в страната. Пред медиите в Стара Загора, където се срещна с бизнеса, той изтъкна и че "няма нови области, в които да има отворени критики", съобщи "Фокус". 

Докладът на Брюксел оцени напредъка на страната по механизма за сътрудничество и проверка като все още недостатъчен и крехък, а в частта за  съдебната система отчете слаби резултати при...

Сергей Станишев: Природен парк „Странджа" трябва да бъде защитен

Искам да кажа на тези млади хора, които абсолютно искрено протестират, защитавайки българската природа, че тяхната кауза е важна за мен, за БСП. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Стара Загора, помолен да коментира протестите срещу общоустройствения план на Царево, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

„Ние ще изискаме
Искам да кажа на тези млади хора, които абсолютно искрено протестират, защитавайки българската природа, че тяхната кауза е важна за мен, за БСП. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Стара Загора, помолен да коментира протестите срещу общоустройствения план на Царево, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Ние ще изискаме

Станишев: Природен парк „Странджа" трябва да бъде защитен

Искам да кажа на тези млади хора, които абсолютно искрено протестират, защитавайки българската природа, че тяхната кауза е важна за мен, за БСП. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Стара Загора, помолен да коментира протестите срещу общоустройствения план на Царево, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

„Ние ще изискаме
Искам да кажа на тези млади хора, които абсолютно искрено протестират, защитавайки българската природа, че тяхната кауза е важна за мен, за БСП. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Стара Загора, помолен да коментира протестите срещу общоустройствения план на Царево, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Ние ще изискаме

Кулезич в SMS: Не ни предавай, действай бързо, Бойко!

Нова порция есемеси на Люба Кулезич, част от кореспонденцията й със силните на деня по времето на кабинета "Борисов", се появиха и днес в нета. Преди два дни в. "Галерия" публикува няколко броя, които говорят за сърдечните отношения на журналистката с Борисов и Цветанов, а вчера на бял свят излязоха и откъси от SMS общуването й с уволнения прокурор Светлозар Костов.

Ранобудните студенти с акция „Депутати обявени за не!издирване“ (галерия)

Тази сутрин по време на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски Ранобудните студенти сътвориха акцията „Депутати обявани за не!издирване“. По-долу може да разгледате галерия.

Снимките на на Ранобудните студенти

Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти
Ранобудните студенти

The post Ранобудните студенти с акция „Депутати обявени за не!издирване“ (галерия) appeared first on Noresharski.com.

Бабикян за Борисов: Комедия с елементи на трагедия

Експертът по политически пиар с анализ на днешното интервю на лидера на ГЕРБ

Взривове в Кайро убиха петима и раниха 70 ден преди годишнината от революцията (видео)


Петима души, сред които трима полицаи, са загинали и близо 70 са били ранени след три взрива, избухнали в Кайро днес и насочени срещу органите на реда, предадоха световните медии. Това стана ден преди третата годишнина от избухването на бунта, свалил диктатора Хосни Мубарак.

Сутринта мощна кола бомба експлодира пред главната сграда на полицията в центъра на египетската столица и уби четирима и рани 51 души. Според държавната телевизия след това мъже са открили огън в района. През...

АПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия

Поради очакваните през нощта и утре валежи от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

"168 часа": Истинските истории на героите номинирани за "Оскар"

"Американска схема" разказва за истинската операция под прикритие "Абскам" на ФБР за залавяне на корумпирани политици. С помощта на измамника Мелвин Уейнбърг, вербуван да сътрудничи на бюрото за разследвания, са заловени сенатор, конгресмени и кмет. Първоначално целта на агент Бойл била да хванат хора от подземния свят, които се занимавали с

Орешарски: Работим за стабилност и предвидимост

Стара Загора /КРОСС/ Министър-председателят Пламен Орешарски запозна представителите на бизнеса в Стара Загора с основни акценти от работата на правителството през изминалите седем месеца и с част от приоритетите за настоящата година. Премиерът Орешарски изтъкна, че една от първите задачи в началото на мандата е била да се разработи стратегия за укрепването на фискалната и макроикономическата стабилност, както и да се разработят политики в подкрепа на най-уязвимите групи в обществото. Министър-председателят постави акцент върху значението на икономическия растеж и на стопанската активност. Според него силното разслоение в обществото, което се засили през последните години, има опасност да стане пречка и за нормалната стопанска дейност. Премиерът Орешарски отбеляза и необходимостта от ефективна конкуренция, като важно условие за правене на бизнес.Министър-председателят подчерта усилията на правителството за намаляване на административната тежест. Според него проблемът се е задълбочил дотолкова, че е необходимо да се преправят или да се пишат цели нови закони. Г-н Орешарски отбеляза, че ако не се вземат мерки в тази посока, българският БВП ще остане на дъното в Европа. Премиерът даде пример със Закона за публично-частното партньорство, който според него на практика прави почти невъзможна тази дейност

УЕФА потвърди - в четвърта урна сме за жребия на европейското

Въпреки доброто си представяне в световните квалификации за първенството в Бразилия, националният ни отбор по футбол попадна чак в четвърта урна преди жребия за квалификациите за европейското първенство през 2016 г., стана ясно след като УЕФА обяви окончателното разпределение на държавите на своя сайт. 

53 отбора ще се борят за 23 места за шампи Въпреки доброто си представяне в световните квалификации за първенството в Бразилия, националният ни отбор по футбол попадна чак в четвърта урна преди жребия за квалификациите за европейското първенство през 2016 г., стана ясно след като УЕФА обяви окончателното разпределение на държавите на своя сайт. 53 отбора ще се борят за 23 места за шампи

Денят в снимки

Цъфнали дръвчета в Хасково и тенис страсти от Мелбърн

    


ЕНП: Нямаме нищо общо с Бареков, лъжлива спекулация е, че го каним на конгреса

Никой от споменатите в публикации в български медии имена на членове на Европейската народна партия (ЕНП) няма да присъства на основаването на политическата партия на журналиста Николай Бареков. Това ...

"Газпром" си поиска 2,7 млрд. долара от Украйна

Представител на руската компании "Газпром" заяви, че за Украйна дължи за газови доставки през миналата година 2.7 млрд. долара, предадоха информационните агенции. Зам.-шефът на външноиконом...

АПИ строи 3000 машини, чакат снега!

Снегорините вече са строени и готови да посрещнат новия сняг, който се очаква да падне тази събота и неделя след нетипични топлите два зимни месеца.

Снегопочистващите фирми чакат снега

София /КРОСС/ Във всички 27 областни пътни управления и в ангажираните със снегопочистването фирми се работи на 24-часов режим, заявиха от агенция "Пътна инфраструктура". За поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци са осигурени около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и др.Във връзка с очакваните тази нощ и през почивните дни валежи от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, АПИ там напомнят шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание.Актуална информация за пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да се намери на интернет страницата на Агенцията www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Готвеният Наказателен кодекс в България напомня руските и украинските закони

Подготвяният от българското правителство нов Наказателен кодекс напомня законодателството, прието от Русия и Украйна, пише авторитетният американски всекидневник "Уолстрийт джърнал" като отбелязва, че според критиците кодексът може да ограничи свободата на словото и събиранията в страната, разклатена от непрестанни социални вълнения. Проектът за Наказателен кодекс, който беше приет от българското правителство и в момента подлежи на обсъждане от депутатите, би дал на полицията правото да действа по свое усмотрение, "за да предотвратява престъпна дейност и публични безредици на определени обществени места". Той би забранил на държавните служители да критикуват правителствени политики, както и да участват в протести, а също и ще попречи на гражданите да подават анонимни жалби за дребни кражби и други нарушения на обществения ред. Новият проект заплашва и представителите на неправителствени организации със затвор, ако дейността им се окаже в полза на чужда държава или чуждестранна организация. Клауза от новия кодекс, криминализираща снимането на хора без тяхно съгласие, бе отменена след публично недоволство. Според критиците, новите текстове ще отслабят демократичните устои на България. Консервативното правителство на страната падна през февруари 2013 г. вследствие на национални протести срещу корупцията и ниския стандарт на живот. Служебният кабинет и избраната след него социалистическа коалиция обаче не успяха да се справят с публичното недоволство. Протести продължават да се организират всеки ден в столицата на страната. "Определено (тези) промени не са насочени към подсилването на демокрацията, а към нейното ограничаване, както и към замяна на демократичното право за обмен на информация с някакъв вид цензура. Тенденцията е очевидна", коментира проекта за нов кодекс Александър Кашъмов, главен юридически съветник на програмата Достъп до информация, НПО за граждански права в София. Според Кашъмов, спорните елементи в проекта са в разрез с Европейската конвенция за правата на човека и в частност нарушават правото на изразяване. Представители на ЕС не бяха открити за коментар, но от българското правосъдно министерство отрекоха проектът да има отрицателно влияние върху свободата на словото. "Министерството на правосъдието няма да направи политическа оценка на документа. Уверени сме, че новият проект за Наказателен кодекс, в сегашната му форма, е професионалното и експертно мнение на водещи български юристи", казаха от там. Нови ограничения на свободата на пресата, както и на свободата на сдружаване и събиране, се наблюдават в някои европейски страни от бившия комунистически изток. Русия въведе строги антипротестни закони, когато президентът Владимир Путин навлезе в третия си мандат през 2012 г., а украинският му колега Виктор Янукович прие регулации против протестите, след като хиляди граждани се събраха в края на м.г. да протестират срещу решението му да остане близък с Москва, вместо да подпише споразумението с ЕС. "Европейският съюз няма нито силата, нито лидерската воля, нито е в позиция да настоява за демократични реформи", каза Аманда Пол, политически анализатор от Центъра за европейска политика в Белгия.

Станишев спасява природата, обяви Странджа за лична кауза

„Приемам природен парк „Странджа” като моя кауза и като кауза на БСП да защитим българската природа в Странджа планина”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Стара Загора.

Danny Levan вилнее с гореща гъркиня по клубовете

Българският изпълнител е засечен да палува на дансинга в компанията на една от най-популярните певици в Гърция, артист към Universal Music Greece - Marina Sazi.

Попаднахме чак в четвърта урна за жребия на европейското

Въпреки доброто си представяне в световните квалификации за първенството в Бразилия, националният ни отбор по футбол попадна чак в четвърта урна преди жребия за квалификациите за европейското първенство през 2016 г., стана ясно след като УЕФА обяви окончателното разпределение на държавите на своя сайт. 

53 отбора ще се борят за 23 места за шампи Въпреки доброто си представяне в световните квалификации за първенството в Бразилия, националният ни отбор по футбол попадна чак в четвърта урна преди жребия за квалификациите за европейското първенство през 2016 г., стана ясно след като УЕФА обяви окончателното разпределение на държавите на своя сайт. 53 отбора ще се борят за 23 места за шампи

72 заявления за достъп до обществена информация са постъпили през 2013г. в Басейнова дирекция

72 заявления по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) са постъпили през 2013 г. в Басейнова дирекция за Черноморски район. 51 са издадените решения за предоставяне на достъп до исканата информация. Няма издадени решения за отказ за предоставяне на същата.

Лидерът на сирийската опозиция напусна Женева

/КРОСС/ Лидерът на основната сирийска опозиционна група Ахмад Джарба е напуснал Женева, предаде ИТАР-ТАСС. Председателят на НКОРС в Сирия е упълномощил генералния секретар Бадр Джамус да води преговорите от името на опозицията, като той е получил разрешение да прекрати преговорите във всеки един момент. НКОРС вече обяви, че няма да започне преки преговори със сирийското правителството, докато то не се съгласи официално на политически преход в страната. Сега сирийската опозиция поиска от режима писмено потвърждение, че той е готов да преговаря на базата на Женевското комюнике. Представителят на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили на Сирия Луай Сафи заяви, че всичко останало би било загуба на време и без писмено потвърждение няма как да бъде започнат диалог. Срещата между специалния пратеник на ООН, Арабската лига за Сирия и делегацията на сирийската опозиция бе насрочена за 17 ч. българско време.  

"Американска схема" за успех

На фокус в Холивуд - спретнатите мошеници, продаващи скъпо лъжливи надежди

    


С понижение стартира петъчната сесия на Wall Street*

Масирани разпродажби на валути на развиващите се пазари изплашиха инвеститорите въпреки някои добри корпоративни отчети

    


Скопие има по-голям проблем със София, отколкото с Атина

"Спорът за името, който Гърция е наложила на Македония, е много по-малък от идеологическия проблем, който има с България". Това е заявил гръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос пред френския Сенат, цитиран от агенция МИА. "Има един идеологически проблем за изкуствената национална идентичност между Скопие и София. Нашият проблем с името е малък в сравнение с големите езикови и исторически въпроси. Никой не говори гръцки в Бивша югославска република Македония (БЮРМ), посочил Венизелос. След това той в ролята на лингвист дава дефиниция на македонския език и смята, че македонският език е "псевдо-македонски". Има също и псевдо-македонски език, който според българското правителство и българската научна общност е български език, казал още Венизелос. Изказването му е станало ясно от протокола на Комисията за външни работи и отбрана на френския Сенат, пред която Евангелос Венизелос при закрити врата представи преди една седмица приоритетите на гръцкото председателство на Европейския съюз. Така на практика Венизелос е прехвърлил отговорността за бавното придвижване на Македония към ЕС на България, въпреки че преговорният процес от години е блокиран от спора за името. След като в първите три години от мандата си правителството на ГЕРБ поддържаше евроинтеграцията на Македония, в решителния за съседката ни момент България отказа подкрепа за начало на преговорите за членство в ЕС. София обяви, че няма да даде "зелена светлина", докато не бъде подписан договор за добросъседство, като тази позиция бе потвърдена и от кабинета "Орешарски". До момента обаче няма такъв договор. Сред спорните въпроси са на какъв език да бъде подписан документът, искането на България за гаранции, че конституцията на Македония не е основание за намеса във вътрешните ни работи и историческите спорове. Венизелос е коментирал още, че в зоната на Западните Балкани гръцката политика е ясна. "Ние се застъпваме за европейска и евроатлантическа перспектива на всички страни от региона", заявил той, цитиран от БТА. Началото на преговорите е много позитивно за Сърбия и Косово. Ние имаме тесни връзки с Албания, чийто нов премиер е близък с нашите политически възгледи. Случаят с Черна гора не представлява проблем, но институционалната форма на Босна и Херцеговина е проблематична, заявил гръцкият външен министър. Що се отнася до Македония, ръководителят на гръцката дипломация заявил пред френските сенатори, че Гърция е готова да приеме компромис. Гърция е първият инвеститор в Скопие, което също е наш първи туристически пазар. Значи, ние можем да приближим тази страна до перспективите за членство в ЕС и НАТО, заявил Венизелос. Попитан от сенатора Емери дьо Монтескьо за това какви са отношенията на Атина със Скопие и дали в Македония се говори гръцки, Венизелос заявил: "С БЮРМ трябва да бъде намерен компромис за преименуване на страната, тъй като много територии носят вече това име - централна Македония със Солун като столица, откъдето съм депутат вече 25 години, западна Македония, българска Македония, албанска Македония. Ние предлагаме един окончателен компромис, който се отнася за името, за всеобща употреба (ерга омнес)". Във втората част на отговора на въпроса на френския сенатор Венизелос оценява, че "големият проблем на тази страна са отношенията между етническите общности". В края на отговора си по отношение на Македония Венизелос посочва, че гръцките позиции и тези на албанската общност в Македония са сходни. Албанската общност е цялостно отворена, тя е съгласна с нас за името, което е по-незначителен въпрос от идеологическия и историческия проблем, заявил Венизелос пред френския Сенат, посочва МИА.

Кола на земеделското министерство излетя от пътя

София /КРОСС/ Кола на земеделското министерство претърпя пътнотранспортно произшествие. Лек автомобил "Опел", в който са пътували трима човека, е излетял от опасен завой в близост до „Черния кос". Колата се е ударила в насипа, но не се е спряла и се е превъртяла в дерето. При инцидента са пострадали и тримата пътници - двама мъже и една жена. Жената е с по-тежки наранявания и е откарана в института "Пирогов". По непотвърдена информация автомобилът е на Министерството на земеделието и храните. Снимки: Булфото, всички права запазени  

30 000 лв. отпуска Общината за ин витро

 

30 000 лв. да бъдат заложени в Общинския бюджет за 2014-та за процедури “ИН ВИТРО и ИН  ВИВО” е предложил с докладна общинският съветник Евгени Колев. Тя ще бъде обсъдена на предстоящото заседание на местния парламент, което ще се проведе на 31  - ви януари.
Общинският съветник Евгени Колев предлага Правилник за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на Общината. Мотивът му е , че поради липса на такъв до момента нито една от двойките не се е възползвала от Общинската програма за асистирана репродукция.
Идеята на местния парламентарист била продиктувана от големия брой бездетни семейства в национален мащаб. Според проучвания техният брой варира от 250 000 до 300 000, уточни Евгени Колев. В Община Хасково броят на семействата с проблеми също бил значително висок – 2500 – 4500.
Кандидатите за финансов подкрепва за ИН ВИТРО и ИН ВИВО трябва да отговарят на критерии като първо – да бъдат български граждани и да са живели през последните три година на територията на Община Хасково. Освен това да нямат парични задължения към администрацията. Те трябва да бъдат зряно осигурени. Необходимо е удостоверяване на статуса на лицата и двойките- семейните и тези, които живеят на семейни начала. Освен това те трябва да удостоверят с медицински документи, че е налице доказан стерилитет.
Евгени Колев
Евгени Колев
5- членна комисия, като трима от нея ще бъдат общински съветници, ще разглежда кандидатите за финансово подпомагане. Тя ще дава и указания относно процедурите и разпределянето на средствата. Сумата , определена от комисията , ще се отпуска на лечебни заведения за асистирана репродукция, които имат подписан договор с Националния фонд ин витро.
Репортаж гледайте в новините
                   Анжелина Янева

Един килограм хероин откриха при проверка на автомобил до бензиностанция "Лукойл" в Радомир

Вчера, под наблюдението на Окръжна прокуратура-Перник, служители от Главна дирекция „Национална полиция” и колегите им от ОДМВР – Перник провели специализирана полицейска операция на територията на Радомир и Перник, в близост до бензиностанция „Лукойл”.

В района на Радомир полицаите спрели лек автомобил „Фолксваген Голф”, собственост и управляван от местния жител Д.Г. /33 г./.

Последвала проверка, при която в колата бил открит плик...

Продължава

Приятен апетит с втори сезон на "Ханибал"

В края на февруари отново идва време да настроите вкусовите си рецептори за най-качествената кулинарна поредица “Ханибал”. Първият сезон на сериала, вдъхновен от бруталните бестселъри на Томас Харис за изтъчнения психопат д-р Ханибал Лектър, надскочи дори най-високите очаквания и се оказа сред най-успешните тв продукти в последно време. Летвата за В края на февруари отново идва време да настроите вкусовите си рецептори за най-качествената кулинарна поредица “Ханибал”. Първият сезон на сериала, вдъхновен от бруталните бестселъри на Томас Харис за изтъчнения психопат д-р Ханибал Лектър, надскочи дори най-високите очаквания и се оказа сред най-успешните тв продукти в последно време. Летвата за

Религиозен календар за 24 януари

Преп. Ксения Римлянка. Блаж. Ксения Петербургска
Преп. Ксения Римлянка носела името Евсевия (благочестива). Когато станала девойка, решила да посвети живота си на Христос, затова напуснала тайно родителския дом, преоблечена в мъжки дрехи, заедно с две от верните си служителки. Установила се на остров Коа и помолила да я наричат Ксения (странница). Преп. Ксения Римлянка. Блаж. Ксения Петербургска Преп. Ксения Римлянка носела името Евсевия (благочестива). Когато станала девойка, решила да посвети живота си на Христос, затова напуснала тайно родителския дом, преоблечена в мъжки дрехи, заедно с две от верните си служителки. Установила се на остров Коа и помолила да я наричат Ксения (странница).

Лъжите на „Галерия” помагат на Борисов и БСП ръководството, убеден Петков

Някои медии обслужват нечистоплътни интереси, заяви бившият вътрешен министър

Снегът идва тази нощ, носи и виелици

През следващото денонощие в страната се създава валежна обстановка. През нощта в Северозападна България, по поречието на Дунав и Предбалкана ще превалява сняг, като до сутринта и по високите полета на Западна дъждът ще премине в сняг. В останалата част от страната преваляванията ще са от дъжд. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по През следващото денонощие в страната се създава валежна обстановка. През нощта в Северозападна България, по поречието на Дунав и Предбалкана ще превалява сняг, като до сутринта и по високите полета на Западна дъждът ще премине в сняг. В останалата част от страната преваляванията ще са от дъжд. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по

Центърът на София със "златни павета", без "синя" улица

Авторът на "златната линия" на София спечели две от четирите първи места в архитектурния конкурс на Столична община за обновлението на центъра на града. Останалите взеха "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" и "Никонконсулт“. Това съобщи председателят на 15-членното жури арх.Георги Бакалов, който е шеф на Съюза на архитектите в България. В надпреварата на Столичната община се включиха 19 архитектурни студия и техни обединения с 40 проекта за четирите градски зони.  За обновлението им са планирани около 100 млн. лв. от оперативна програма "Региони в растеж". С победителите Столичната община ще сключи договори за изработването на инвестиционни проекти на обща стойност 900 хил. лв.   Главният архитект на София Петър Диков се надява да няма обжалвания, за да може проектите да са готови до средата на лятото. През втората половина се планират търговете за изпълнители, а от следващата година се очаква да започне и пълната промяна на сърцето на София. Целта е четирите зони да бъдат напълно обновени до 2019 г., когато София се готви да стане европейска столица на културата. Първа зона – Перловската река от Орлов мост до бул.“Драган Цанков“ "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" печели надпреварата за първа зона със 78.1 точки. Втори се нареждат "Ситиарх" със 74 точки, а трети ДЗЗД "Форум Консултанти" – със 71.6 точки. Решаващо за избора на победител е било предложеното решение за увеличаване с по една лента на двете платна за движение, както и Перловската река да не бъде покривана и да остане част от градската система, каза арх.Бакалов. Първа зона обхваща протежението на Перловската река по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и бул."Драган Цанков" с Моста на дружбата. За тази зона бяха подадени най-много архитектурни проекта – 14. Победителят "Стефан Добрев Архитектура и дизайн" залага коритото на Перловската река  да бъде запълнено с вода, като за тази цел ще бъде повдигнато нивото й с около метър чрез разполагането на три малки савака. Те автоматично се вдигат и свалят според притока на дъждовната вода. Това е широко разпространена практика и в други европейски столици, като например канала "Сен Мартен" в Париж, посочва арх.Добрев. Транспортният проблем пред националния стадион е решен с кръгово кръстовище и разширяване пътните ленти с още една във всяка посока от 90 см за сметка на тротоарите. Така в най-натоварената си част бул. "Евлоги и Христо Георгиеви“ преминава от две на три ленти. Кръстовището на Орлов мост се оптимизира с още една лента за ляв завой откъм бул. "Цариградско шосе".  Движението по Моста на дружбата е подобрено чрез добавянето на още едно платно в двете посоки по бул."Евлоги и Христо Георгиеви“ пред техникума "Христо Ботев“.   В проекта на арх.Добрев има и Алеята на спортната слава от Орлов мост до Моста на дружбата, която ще е свързана с тематични площади на атлетиката, футбола, гимнастиката, волейбола, бокса и борбата. Акцентът е централният площад пред Националния стадион "Васил Левски", който става "Площад на спорта". Пред главния вход на стадиона се поставят 28 високи пилона със знамената на страните от Европейския съюз и осемте съществуващи бронзови скулптури.  На мястото могат да се провеждат  манифестации и спортни мероприятия. Стефан Добрев препоръчва да се направи и подземен паркинг със 120 места на едно ниво с достъп от ул."Гурко". Прогнозната стойност на целия проекта е около 2 млн. лв. без ДДС, но в нея не са включени предвидените подземни паркинги. Втора зона – ул. "Граф Игнатиев" и площадите край него "А.Д.А." на арх.Иво Панталеев печели първото място за втора зона със 73 точки. Втори остават ДЗЗД „Група Център“ – с  68.2 точки, а трети са "Амфион" – с 64.5 точки. Втора зона обхваща улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "6-ти септември", "Ген. Паренсов" и "Цар Шишман", както и площадите "Славейков", "Гарибалди", "Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Св. Седмочисленици". За нея бяха подадени най-малко архитектурни предложения – само 7 проекта. За ул. "Граф Игнатиев" високо оценени са били предложенията, предвиждащи изграждането на т.нар. споделени пространства, както и запазването на трамвайното трасе, каза арх.Георги Бакалов. Архитектите на "А.Д.А." залагат на превръщането на ул."Граф Игнатиев" в пешеходна зона както бул."Витоша“.  Компромисно остават само една линия, по която ще се движи трамвай тип совалка с 10 км/ч, както и ретро трамвай. Маршрутът е от Съдебната палата до пл."Журналист". Мотрисите ще минават рядко, а през останалото време ще се ползват като велоалеи като в австрийския град Грац. Проектът на "А.Д.А." предлагат ул."Шишман" да бъде пешеходна през почивните дни, а в работните да се намали скоростта за движение, както и да се ограничат местата за паркиране. Не се предвижда затилането на улицата със син асфалт, каквото беше оргиналното хрумване на "Група Център". В неизползваната част към ул."Граф Игнатиев" от страната на 6-то училище да се обособи зона за отдих с кафене, предлагат още "А.Д.А.". Пазарите за книги на пл. "Славейков" и за плодове и зеленчуци до църквата "Св. Седмочисленици" да се пренаредят. За целия район е заложено подмяна на осветлението, като на местата, където се събират повече хора, то да бъде по-силно, а приглушено около витрините на магазините. Короните на дърветата на пл."Славейков" да бъдат осветени отдолу, а фонтанът да бъде заменен с чешма, е заложено още в проекта на "А.Д.А.". Третата зона - между президентството и Руската черква "Никонконсулт" е победителят на трета зона със 72 точки. Втори остават "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн"- с 58.2 точки, а трети са ДЗЗД "Форум Консултанти" – с 56.5 т. В тази зона попадат Градската градина, площадите "Александър І" и "Николай Гяуров", жълтите павета на бул. "Цар Освободител", части от улиците "Георги С. Раковски", "Ген. Гурко", "Дякон Игнатий" и "Московска". В надпреварата се включиха 12  архитектурни проекта. Запазването на историческия облик е било водещото при определянето на победителите в зони три и четири, посочи арх.Георги Бакалов. Проектът на "Никонконсулт" предвижда  Градската градина да стигне до Националната художествена галерия, както е било навремето. За целта автомобилният трафик слиза под земята. На следващ етап архитектите предлагат  тунелът да бъде продължен до кръстовището на улиците "Георги Сава Раковски" и "Цар Освободител". Така цялото пространство отгоре остава само за пешеходци. Пред Националната художествена галерия е предвидено изграждането на фонтан. Четвърта зона – около храма "Александър Невски" За четвърта зона победителят отново е "А.Д.А." със 78.9 точки. Втори остават "Ярд БГ" – със 61.5 точки, а трети са "Амфион" – със 59.4 точки. Седем бяха архитуктурните предложения за района около Народното събрание и градината "Кристал", малките улички около Столична община и част от ул. "Московска". Символните "златни" плочки и "златната" туристическа линия заложени в архитуктурния проект на "А.Д.А." изглежда са впечатлили за втори път 15-членното жури, като този проект печели с най-голяма преднина спрямо втория в четирите зони. Идеята на арх. Панталеев е "златни" плочки да бъдат инкрустирани в паважа на площад "Александър Невски". Те ще изразяват признателност към личности от миналото и настоящето свързани с историята на София и страната. Предвижда се да бъдат направени от масивен бронз. "Златната линия" ще бъде очертана с цветни павета с инкрустиран в тях знака на София. Те ще се монтират в тротоарите, а имената на улиците ще са на бронзови табели. Така ще бъде очертан туристическият маршрут, който ще обхваща и четирите зони, като по линията ще има система от информационни пунктове и табели. Канонада от светлина пък трябва да огрее храм-паметника "Александър Невски". Тя ще е по подобие на осветлението монтирано по площадите "Св.Петър" в Рим и Казанският събор в Петербург. Паркингът с депутатските лимузини се премахва и слиза под земята около храма. Следващата седмица в Съюза на архитектите ще се проведе изложба и обществено обсъждане на оценените проекти, обяви арх. Бакалов.

"Златната линия" на София обра наградите в архитектурния конкурс

Авторът на "златната линия" на София спечели две от четирите първи места в архитектурния конкурс на Столична община за обновлението на центъра на града. Останалите взеха "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" и "Никонконсулт“. Това съобщи председателят на 15-членното жури арх.Георги Бакалов, който е шеф на Съюза на архитектите в България. В надпреварата на Столичната община се включиха 19 архитектурни студия и техни обединения с 40 проектаза четирите градски зони.  За обновлението им са планирани около 100 млн. лв. от оперативна програма "Региони в растеж". С победителите Столичната община ще сключи договори за изработването на инвестиционни проекти на обща стойност 900 хил. лв.   Главният архитект на София Петър Диков се надява да няма обжалвания, за да може проектите да са готови до средата на лятото. През втората половина се планират търговете за изпълнители, а от следващата година се очаква да започне и пълната промяна на сърцето на София. Целта е четирите зони да бъдат напълно обновени до 2019 г., когато София се готви да стане европейска столица на културата. Първа зона – Перловската река от Орлов мост до бул.“Драган Цанков“ "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" печели надпреварата за първа зона със 78.1 точки. Втори се нареждат "Ситиарх" със 74 точки, а трети ДЗЗД "Форум Консултанти" – със 71.6 точки. Решаващо за избора на победител е било предложеното решение за увеличаване с по една лента на двете платна за движение, както и Перловската река да не бъде покривана и да остане част от градската система, каза арх.Бакалов. Първа зона обхваща протежението на Перловската река по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и бул."Драган Цанков" с Моста на дружбата. За тази зона бяха подадени най-много архитектурни проекта – 14. Победителят "Стефан Добрев Архитектура и дизайн" залага коритото на Перловската река  да бъде запълнено с вода, като за тази цел ще бъде повдигнато нивото й с около метър чрез разполагането на три малки савака. Те автоматично се вдигат и свалят според притока на дъждовната вода. Това е широко разпространена практика и в други европейски столици, като например канала "Сен Мартен" в Париж, посочва арх.Добрев. Транспортният проблем пред националния стадион е решен с кръгово кръстовище и разширяване пътните ленти с още една във всяка посока от 90 см за сметка на тротоарите. Така в най-натоварената си част бул. „Евлогии Христо Георгиеви“ преминава от две на три ленти. Кръстовището на Орлов мост се оптимизира с още една лента за ляв завой откъм бул. "Цариградско шосе".  Движението по Моста на дружбата е подобрено чрез добавянето на още едно платно в двете посоки по бул. „Евлогии Христо Георгиеви“ пред техникума „Христо Ботев“.   В проекта на арх.Добрев има и Алеята на спортната слава от Орлов мост до Моста на дружбата, , която ще е свързана с тематични площади на атлетиката, футбола, гимнастиката, волейбола, бокса и борбата. Акцентът е централният площадпред Националния стадион „Васил Левски“, който става „Площад на спорта“. Пред главния вход на стадиона се поставят 28 високи пилона със знамената на страните от Европейския съюз и осемте съществуващи бронзови скулптури.  На мястото могат да се провеждат  манифестации и спортни мероприятия. Стефан Добрев препоръчва да се направи и подземен паркинг със 120 места на едно ниво с достъп от ул. „Гурко“. Прогнозната стойност на целия проекта е около 2 млн. лв. без ДДС, но в нея не са включени предвидените подземни паркинги. Втора зона – ул. "Граф Игнатиев" и площадите край него „А.Д.А.“ на арх.Иво Панталеев печели първото място за втора зона със 73 точки. Втори остават ДЗЗД „Група Център“ – с  68.2 точки, а трети са „Амфион“ – с 64.5 точки. Втора зона обхваща улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "6-ти септември", "Ген. Паренсов" и "Цар Шишман", както и площадите "Славейков", "Гарибалди", "Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Св. Седмочисленици".За нея бяха подадени най-малко архитектурни предложения – само 7 проекта. За ул. "Граф Игнатиев" високо оценени са били предложенията, предвиждащи изграждането на т.нар. споделени пространства, както и запазването на трамвайното трасе, каза арх.Георги Бакалов. Архитектите на  „А.Д.А." залагат на превръщането на ул. „Граф Игнатиев“ в пешеходна зонакакто бул. „Витоша“.  Компромисно остават само една линия, по която ще се движи трамвай тип совалка с 10 км/ч, както и ретро трамвай. Маршрутът е от Съдебната палата до пл.“Журналист“. Мотрисите ще минават рядко, а през останалото време ще се ползват като велоалеи като в австрийския град Грац. Проектът на „А.Д.А.“ предлагат ул. „Шишман“ да бъде пешеходна през почивните дни, а в работните да се намали скоростта за движение, както и да се ограничат местата за паркиране. В неизползваната част към ул.„Граф Игнатиев“  от страната на 6-то училище да се обособи зона за отдих с кафене. Пазарите за книги на пл. „Славейков“ и за плодове и зеленчуци до църквата „Св. Седмочисленици“ да се пренаредят. За целия район е заложено подмяна на осветлението, като на местата, където се събират повече хора, то да бъде по-силно, а приглушено около витрините на магазините.Короните на дърветата на пл.„Славейков“ да бъдат осветени отдолу,а фонтанът да бъде заменен с чешма, е заложено още в проекта на „А.Д.А.“. Третата зона - между президентството и Руската черква „Никонконсулт“ е победителят на трета зона със 72 точки. Втори остават „Стефан Добрев Архитектура и Дизайн"- с 58.2точки, а трети са ДЗЗД"Форум Консултанти" – с 56.5 т. В тази зона попадат Градската градина, площадите "Александър І" и "Николай Гяуров", жълтите павета на бул. "Цар Освободител", части от улиците "Георги С. Раковски", "Ген. Гурко", "Дякон Игнатий" и "Московска".В надпреварата се включиха 12  архитектурни проекта. Запазването на историческия облик е било водещото при определянето на победителите в зони три и четири, посочи арх.Георги Бакалов. Проектът на "Никон консулт" предвижда  Градската градина да стигне до Националната художествена галерия, както е било навремето. За целта автомобилния трафик слиза под земята. На следващ етап архитектите предлагат  тунелът да бъде продължен до кръстовището наулиците„Г. С. Раковски“ и „Цар Освободител“. Така цялото пространство отгоре остава само за пешеходци. Пред Националната художествена галерияе предвидено изграждането на фонтан. Четвърта зона – около храма "Александър Невски" За четвърта зона победителят отново е „А.Д.А.“ със 78.9 точки. Втори остават „Ярд БГ“ – със 61.5 точки, а трети са „Амфион“ – със 59.4 точки. Седем бяха архитуктурните предложения за района около Народното събрание и градината "Кристал", малките улички около Столична община и част от ул. "Московска". Символните „златни“ плочки и „златната“ туристическа линия заложени в архитуктурния проект на „А.Д.А.“ изглежда са впечатлили за втори път 15-членното жури, като този проект печели с най-голяма преднина спрямо втория в четирите зони. Идеята на арх. Панталеев е „златни“ плочки да бъдат инкрустирани в паважа на площад „Александър Невски“. Те ще изразяват признателност към личности от миналото и настоящето свързани с историята на София и страната. Предвижда се да бъдат направени от масивен бронз. С цветни павета с инкрустиран в тях знака на София пък ще се монтират в тротоарите и бронзови табели с имената на улиците ще бъде маркирана „златната линия“. Това ще е туристически маршрут, който ще обхваща и четирите зони, като по линията ще има система от информационни пунктове и табели. Канонадата от светлина пък трябва да огрее храм-паметника „Александър Невски“. Тя ще е по  подобие на осветлението монтирано по площадите „Св.Петър“ в Рим и Казанският събор в Петербург. Паркингът с депутатските лимузини се премахва и слиза под земята около храма. Следващата седмица в Съюза на архитектите ще се проведе изложба и обществено обсъждане на оценените проекти, обяви арх. Бакалов.

Откриха благотворителен базар за сурвачки в Перник

/КРОСС/ В Мемориалния комплекс на миньорите в Перник е подреден базар на сурвачки, изработени от децата в детските градини и местните читалища. С парите, събрани от продажбата им, се слага началото на създаването на фонд за направата на Музей на маската в Перник, съобщи БНР. Предложени за продажба са около 300 сурвачки, като те нямат цени, а всеки, който желае да си купи, пуска в дарителска кутия колкото може и колкото прецени. Купувачите-дарители получават картичка със сурвакарско послание. Идеята за създаването на Музей на маската е на кмета Росица Янакиева.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване