Промени предвиждат банките да таксуват само определени услуги

Правителството предвижда различни мерки за борба с монопола при банките. Сред тях е въвеждането на регистър, в който да се описват банковите такси, а такива да се налагат само при извършване на опреде...

Левандовски се брани от ултраси на Дортмунд - ударил фен

След като стана ясно, че Роберт Левандовски преминава в "Байерн Мюнхен" през лятото, феновете на "Борусия Дортмунд" откровено го намаразиха. Малко след решението на поляка, което б...

Без жертви при катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 15 тежки катастрофи с 18 ранени, съобщиха от пресцентъра на СБА.

Калин Георгиев става свидетел по делото срещу Цветанов

Бившият главен секретар е призован в процеса за трите "Не"-та

    


Опозицията в Украйна призовава за продължаване на примирието


Опозиционни лидери призоваха демонстрантите в Киев да запазят крехкото примирие с полицията, след като най-малко трима демонстранти бяха убити при сблъсъци тази седмица, предаде "Асошиейтед прес".

След четиричасова среща на опозиционни лидери с президента на Украйна Виктор Янукович вчера, Арсений Яценюк, един от водачите на украинската опозиция, заяви, че има голям шанс да бъде сложен край на кръвопролитията. Оценката му беше разтълкувана като първи знак за напредък в разрешаването...

За самотата, имиграцията и красотата на живота с Юнис ал Азауи


Истинските герои. Отново. Надяваме се, че и за вас тези срещи са удоволствие. С тази с един художник в Германия завършваме празничната ни поредица.

Самота vs. фантазия

Самотата е много важна част от живота. Само когато останеш сам, можеш да се завърнеш към себе си, към истинския ти и да преоткриеш онова нещо, което си е само твое. Но има и друг вид самота – когато си изгубен в нея и не можеш да намериш мястото си... тогава вече си загазил.

Съвсем лежерно и...

Жилищата поевтиняха с 1%

До края на септември жилищата поевтиняват с 3% на годишна база, показват данните на Евростат. Българите и румънците с най-много собствени жилища , но и с риск да ги загубят поради изпадане в бедност.

„Атака" пита Йовчев за полицая, който пострада след скандала във Варна

/КРОСС/ В рамките на петъчния парламентарен контрол от „Атака" ще питат вътрешния министър Цветлин Йовчев за полицая, който пострада след скандала с лидера на националистите Волен Сидеров. По програма депутатът Десислав Чуколов ще пита за „взетите мерки по отношение на непристойното и неправомерно поведение на полицай Костадин Колев в инцидента на летище Варна от 6 януари". Освен вицепрчмиера Цветлин Йовчев на депутатски въпроси ще отговарят още петима министри от кабинета. За безработицата в страната ще отговаря социалният министър д-р Хасан Адемов. След него на парламентарната трибуна ще отговарят и министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, външният министър Кристиян Вигенин, както и министърът на културата Петър Стоянович. В началотона парламентарния контрол обаче заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще отговори на въпрос на Страхил Ангелов.  

Неврокопски митрополит Серафим официално ще бъде въдворен в епархията си

/КРОСС/ Новият Неврокопски митрополит Серафим официално ще бъде въдворен в епархията си. Той беше избран след каноничен избор от членовете на Светия синод миналата неделя. Митрополит Серафим ще бъде посрещнат първо в Благоевград, а след това в Разлог и Банско. Това са част от населените места, които влизат в Неврокопската епархия. След Банско владиката ще отпътува за Гоце Делчев, където се намира и седалището на митрополията. Още утре дядо Серафим ще отслужи първата си света литургия в епархията в качеството си на Неврокопски митрополит.  

Какво една жена не трябва да прави заради един мъж

Винаги има компромиси, но те не трябва да са с най-важните неща

    


Днес да почерпят

Проф. Георги Чапкънов, скулптор, става на 71 г. 

Дончо Донев, бивш футболист, президент на Асоциацията на българските футболисти, 47 г. 

Емануела Спасова, депутат от в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ. 

Чл.-кор. Иван Илиев, икономист, 89 г. 

Ирена Соколова, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ.

Полк. Красимир Стоянов, летец-космонавт, дубльор Проф. Георги Чапкънов, скулптор, става на 71 г. Дончо Донев, бивш футболист, президент на Асоциацията на българските футболисти, 47 г. Емануела Спасова, депутат от в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ. Чл.-кор. Иван Илиев, икономист, 89 г. Ирена Соколова, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ. Полк. Красимир Стоянов, летец-космонавт, дубльор

Украинската опозиция излиза от преговорите с властта, заваляха оставки в провинцията

Лидерът на опозиционната фракция „Свобода" Олег Тягинбок не успя да убеди събралите се на киевския площад „Независимост" протестиращи да се съгласят с условията, които им предлагат украинските власти и да прекратят блокадата на правителствения квартал в Киев, предаде УНИАН.

Тягинбок съобщи на протестиращите за постигнатите договорености ... Лидерът на опозиционната фракция „Свобода" Олег Тягинбок не успя да убеди събралите се на киевския площад „Независимост" протестиращи да се съгласят с условията, които им предлагат украинските власти и да прекратят блокадата на правителствения квартал в Киев, предаде УНИАН. Тягинбок съобщи на протестиращите за постигнатите договорености ...

БСП готви ново административно устройство в София, Пловдив и Варна

/КРОСС/ Софийските депутати на БСП са готови с допълнения в Изборния кодекс (ИК) още в деня, когато той мина на първо четене в пленарната зала. Предложенията ще бъдат внесени в началото на идната седмица и засягат реформа в общините с административно делене - София, Пловдив и Варна. Според тях към районните кметства ще има районни общински съвети, обясни общинарят от БСП в столицата Калоян Паргов. Това ще доведе до лавина от промени в други закони, за да се промени административното делене и се осигури финансиране, пише "Сега".  "В ИК освен пряко избиране на районни кметове да има и избор на районни съветници. За да може това да бъде ефективно, трябва да има редица промени, свързани с финансова децентрализация, административно деление", обясни Паргов. Идеята е тези съветници да могат да правят политики на най-ниско равнище. Но оттук нататък започват неяснотите - например колко ще са съветниците. Броят им може да се определи допълнително в закона за местната власт и ще зависи от населението и други критерии. "Това ще върви паралелно с намалението на общинските съветници, като минималният брой е 31", допълни червеният съветник. Промяната ще засегне и данъчните закони. "Идеята е от данъците, които постъпват в държавата, да се отделят пари за бюджетите на районите. Така кметовете ще имат много по-голямо влияние върху решаването на проблемите", допълни Паргов

Част от "Виница" остава без вода

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в ниската зона на кв.Виница. Водоподаването в района ще бъде възстановено до 12 часа, уточняват от дружеството.

Пенсионната система - “дал Кольо-взел Кольо”

Адемов: Разходите за пенсии за първи път прехвърлят 8 млрд. лева

    


Фирмите за бързи кредити оценяват всеки втори заем като лош

С таван на лихвите няма да бъдат намалени злоупотребите в сектора, смята експерт

    


"Пежо" приключи миналата година с 8.7% спад на продажбите


"Пежо" отчита 1 553 000 продажби в цял свят през миналата година, което е с 8.7% по-слабо постижение от 2012 г., съобщиха днес от компанията. Спадът се дължи изцяло на спирането на доставките на комплекти с елементи за асемблиране за Иран през април 2012 година.

С 673 000 произведени автомобила, процентът на продажбите на "Пежо" извън Европа скочи от 39 на 43%, което е в унисон с целта на марката до 2015 да достигне до реализиране на 50% от продажбите си извън Стария континент....

Бивш надзирател осъди държавата

/КРОСС/ Бивш главен надзирател от сливенския затвор осъди държавата, съобщи Sliveninfo. Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията" при Министерство на правосъдието трябва да изплати на Й.В.М. 5063,13 лева за положен извънреден труд през периода 15.11.2010 г. до 31.08.2012 г. като „Главен надзирател" в Затвора - гр. Сливен. Към сумата има и прибавени лихви. Екснадзирателят трябва да получи от държавата още 495 лева разноски по делото. Стана известно, че съдебни искове към Главната дирекция са отправили и действащи надзиратели. Припомняме, миналата година за първи път имаше протест на работещи в сливенския женски затвор. Междувременно вече повече от половин година затворът в Сливен няма директор, след пенсионирането на Маргарита Петрова. Няма и обявен конкурс за такъв.  

Терминаторът стана фитнес инструктор

Актьорът влезе в ролята на фитнес инструктор, като участва в кампания в подкрепа на спорта.

Преглед на печата - 24 януари

Петъчните вестници проследяват реакциите на критичния доклад на ЕК за България. „Висшият съдебен съвет оценява доклада на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка като обективен и балансиран.

Руска компания влиза в "Химко"

Руска фирма е потенциалният инвеститор за "Химко-Враца". Това стана ясно на форум за реиндустриализацията на страната.

Млад мъж заплашва да се самоубие пред Бялата кула в Солун

30-годишният мъж заплашва да се самовзриви с ръчна граната, полицията е на мястото на събитието

прочети повече

Джамбуре с Камелия Тодорова

Певицата празнува още веднъж рожден ден с концерт

    


БНР издава собствено списание

/КРОСС/ В навечерието на 79-та си годишнина, Българското национално радио вече има собствено списание. Издател на ZOOM BULGARIA e Радио България - БНР. Списанието, чийто пилотен брой ще се появи в края на януари, ще бъде пълноцветно месечно издание на английски език във формат 32 страници.  „Броевете на ZOOM BULGARIA ще се разпространяват в големите хотели и основните туристически комплекси, както и на летищата (София, Пловдив, Варна, Бургас)", посочи Антоанета Ковачка, главен редактор на Радио България. „Списанието е насочено към англоговорящите  гости и туристи в страната ни,  на които ще бъде предложена разнообразна информация и новини. На страниците на уникалното издание на БНР ще бъдат публикувани излъчените материали в звуковите файлове на световната интернет програма на обществената медия - Радио България. Имаме амбицията да изработваме броеве на различни езици и да правим специални броеве, когато по света предстоят да се случат значими събития и форуми с международен отзвук", обобщава Антоанета Ковачка.  През 1936 г. от България към света започват първите пробни излъчвания на радиопрограми. Опитите са сполучливи и откриват пътя към предаванията за чужбина на тогавашното Радио София. „Това радио изглеждаше невероятно - споделя приживе Петър Увалиев, който работи в предаванията на италиански език

Зимата се завръща

Синоптиците обаче успокояват, че все пак не се очакват твърде големи студове

Украинската опозиция излиза от преговорите с властта, заваляха оставки в провинцията (видео)

Лидерът на опозиционната фракция „Свобода Лидерът на опозиционната фракция „Свобода" Олег Тягинбок не успя да убеди събралите се на киевския площад „Независимост" протестиращи да се съгласят с условията, които им предлагат украинските власти и да прекратят блокадата на правителствения квартал в Киев, предаде УНИАН. Тягинбок съобщи на протестиращите за постигнатите договорености ...

Временно примирие в Киев

Лидерите на украинската опозиция се договориха с президента за примирие. Късно снощи президентът Виктор Янукович предложи да се прекрати употребата на сила и да бъдат освободени задържаните по време на масовите безредици. Той обясни, че за арестуваните може да се осигури смекчаване на мярката за неотклонение, ако протестиращите си тръгнат от ул. "Грушевски", на която вчера се случиха сблъсъци между демонстранти и полицията. Това съобщи късно снощи РИА "Новости".

БСП и ДПС стягат редици за евровота

БСП и ДПС ще стягат редиците за предстоящите избори за Европейски парламент. Двете управляващи партии събират на семинари депутати и областни ръководства, научи "Труд".
Изпълнителното бюро на левицата, депутати и червени кметове ще заседават утре във Велико Търново. Формалният повод за срещата е децентрализацията на местната власт. Затова на БСП и ДПС ще стягат редиците за предстоящите избори за Европейски парламент. Двете управляващи партии събират на семинари депутати и областни ръководства, научи "Труд". Изпълнителното бюро на левицата, депутати и червени кметове ще заседават утре във Велико Търново. Формалният повод за срещата е децентрализацията на местната власт. Затова на

Кола-бомба отне живота на трима и рани 45 души в Кайро

Трима души са загинали, а други 45 души са ранени при взрив от кола-бомба пред полицейско управление в центъра на Кайро, предаде БГНЕС. Според получена информация колата е взривена от атентатор - са...

Новата стара вражда

Макар Турция и Армения принципно да се стремят да подобрят сложните отношения помежду си и да сключат споразумение за отваряне на границата, позициите остават непроменени. В Кавказ старият спор плам...

Няма начин да плащаме детски надбавки на всички, каза Адемов

Пари за надбавки за всички деца до навършването им на 20 години няма. За да е възможно такъв разход да бъде покрит, са нужни 1 млрд. лева - толкова, с колкото разполага социалното министерство за цяла...

НС избра нови членове на КФН в извънредна точка в дневния си ред

Ралица Агайн бе избрана за заместник-председател на регулатора с ресор „Застрахователен надзор“

    


Протестът плъзна из цяла Украйна

Протестите заразиха и други украински градове. Губернаторът на Лвов подаде оставка под натиска на демонстранти, които нахлуха в офиса му.

Как да си пазим лекарите и сестрите

В здравната си стратегия държавата предвижда мерки, за да се обучават повече млади хора за лекари и медицински сестри, защото липсата им започва да се усеща все по-остро. (Виж 6-а стр.)
Това, от една страна, е добре, защото само подобни мерки могат да гарантират, че и в бъдеще ще има кой да лекува болните българи. От друга страна обаче, държавата В здравната си стратегия държавата предвижда мерки, за да се обучават повече млади хора за лекари и медицински сестри, защото липсата им започва да се усеща все по-остро. (Виж 6-а стр.) Това, от една страна, е добре, защото само подобни мерки могат да гарантират, че и в бъдеще ще има кой да лекува болните българи. От друга страна обаче, държавата

Разходите за пенсии за първи път прехвърлят 8 млрд. лева

Пенсионната система е финансова система, за която важи принципа “дал Кольо – взел Кольо”, коментира социалният министър Хасан Адемов

    


Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско готови да продължат протеста

/КРОСС/ Тютюнопроизводителите от района на Гоце Делчев остават в готовност да продължат протестите си заради ниската изкупна цена на продукцията им.  Вчера от сдружението на производителите на ориенталски тютюн обявиха, че прекратяват блокадите на пътищата, след като получиха уверения от ДПС за увеличаване на националните доплащания до над 8,50 лв./кг.  Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че няма да остане неизкупен тютюн. В началото на седмицата Националната асоциация на тютюнопроизводителите насрочи за днес протести на граничните пунктове в Свиленград, Гоце Делчев и Русе, но отложи плановете си до среща с министъра на земеделието Димитър Греков. Асоциацията настоява за увеличаване на доплащанията до 160 млн. лв. и законодателни промени, които да съкратят сроковете за изкупуване, припомня БНР.

Първокласничка смая Шеф Петров

Талантливото момиченце изпратило на популярния готвач клип, в който показва уменията си да готви.

Бойко Борисов: За проекта "Белене" няма мнозинство в НС

ГЕРБ би подкрепил проекта, ако се намери инвеститор, който да изгради АЕЦ "Белене" без България да поема ангажимент

    


Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" няма осигурени 200 гласа в НС

ГЕРБ би подкрепил проекта ако се намери инвеститор, който да изгради АЕЦ "Белене" без България да поема ангажимент

    


Ученици се изнудват със секстинг

/КРОСС/ Ученици в тийнейджърска възраст се злепоставят или изнудват със секстинг. Това е ново явление, което набира скорост сред младежите в САЩ, но вече има и случаи в България. При него влюбените двойки си изпращат снимки, видео или текст с еротично или сексуално съдържание. При раздяла обаче една от страните качва интимното съдържание в интернет или го разпространява сред връстници за отмъщение. За това предупредиха вчера от МВР в изготвен наръчник за родители, чиято основна цел е да предпази децата от най-честите престъпления. Секстингът е характерен за младежи, които вече водят полов живот и са между девети и дванадесети клас. Обикновено влюбените си обменяли кадрите през мобилните телефони или през определени сайтове като лични съобщения, пише "Монитор". Засега има 8 случая на изнудване или разпространение на еротичната кореспонденция за последната година. Терминът секстинг идва от комбинацията на sex и texting (изпращане на текстови съобщения). От МВР съветват родителите, ако разберат, че детето им е предоставило на друг свои не много прилични снимки или видеоматериали, спокойно да поговорят с него за уважението към собственото тяло и личност, както и за границите на доверието. Жертвата не бива да остава с усещането за вина, тъй като виновен е човекът, който е предал чуждото доверие. „Това са инцидентни случаи

Взрив пред главно управление на полицията в Кайро

Най-малко един човек е убит в петък сутринта при атака с кола-бомба, опустошила предната част на главното управление на полицията в центъра на Кайро, съобщиха официални източници в египетската столица. Последиците от взрива са сериозни.

"Фолксваген" направи пясъчна костенурка


Прототип на популярния "Фолксваген" костенурка, насочен към хората с активен начин на живот, демонстрира германският концерн на продължаващия в Детройт автосалон. Автомобилът е кръстен "Дюн" (Dune) и изглежда достатъчно "нормално", за да се роди от него съвсем скоро сериен модел.

Колата е с 5 см по-дълга от стандартния "Бийтъл" (4.29 м.). Ширината е увеличена леко и е 1.86 м. Височината е 1.56 м.

Въпреки че прилича на малко джипче, моделът е само с предно предаване, но...

Избраха Ралица Агайн за зам.-шеф на КФН

НС избра и Владимир Савов за член на комисията

    


Един район без ток днес във Варна

От Енерго про съобщават, че поради ремонт и реконструкция на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 24 януари - петък, без ток ще бъде в района на: гр.Варна - ул."Студентска" бл.11,14, ул."Васил Петлешков", фирма "Мустанг Фуд" ЕООД.

Калин Георгиев ще свидетелства по делото срещу Цветан Цветанов

/КРОСС/ Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е призован като свидетел по делото срещу Цветан Цветанов, предаде БНР.Бившият министър на вътрешните работи е подсъдим за престъпления срещу правосъдието.Делото за трите „Не!!!", които Цветанов сложил под разрешено от съдия искане за прилагане на СРС по отношение на съдения за рекет и изнудвания Орлин Тодоров е първото стигнало до съд след сравнително кратко разследване. Следващата седмица се очакат обвинителните актове за незаконното подслушване и длъжностно присвояване, посочиха от прокуратурата. Процесът се гледа от втори съдия след отвода на Димитрина Ангелова, обвързана, според медийни публикации, в интимна връзка с адвоката на Цветанов Менко Менков.  От няколко дни обаче върви нова интрига - за старо познанство на бившия вътрешен министър с бащата на настоящия съдия Тони Гетов. Главният прокурор Сотир Цацаров отклони въпроса смущава ли го този факт. „На главния прокурор му е много лесно да каже пред всичките тези микрофони „Смущаващо е" или „Не, не е смущаващо". Но главният прокурор няма да влезе в тази зала. Ще влязат двама прокурори в тоги. Решението е тяхно. Както бе и тяхно решението за първия отвод. Тактиката по делото е изцяло в техните ръце", каза Цацаров

Калин Георгиев ще свидетелства по делото срещу Цветан Цветанов

/КРОСС/ Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е призован като свидетел по делото срещу Цветан Цветанов, предаде БНР.Бившият министър на вътрешните работи е подсъдим за престъпления срещу правосъдието.Делото за трите „Не!!!", които Цветанов сложил под разрешено от съдия искане за прилагане на СРС по отношение на съдения за рекет и изнудвания Орлин Тодоров е първото стигнало до съд след сравнително кратко разследване. Следващата седмица се очакат обвинителните актове за незаконното подслушване и длъжностно присвояване, посочиха от прокуратурата. Процесът се гледа от втори съдия след отвода на Димитрина Ангелова, обвързана, според медийни публикации, в интимна връзка с адвоката на Цветанов Менко Менков.     

2,5 млн. българи работят навън, а тук - 2,2 млн.

/КРОСС/ Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн. За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, обяви в интервю за "Стандарт" шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят нашенците в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".  

Къде ще бъдат днес камерите на столичния КАТ


Всеки ден столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. За удобство на читателите си "Дневник" публикува местата, където днес ще бъдат камерите.
 
Мобилни камери:
бул. "Вл. Вазов" – стадион "Г. Аспарухов"
 
бул. "Симеоновско шосе" – ловен парк
 
бул. "Рожен" – надлез...

Започват преговорите за интерконекторна газова връзка с Турция

/КРОСС/ Започват преговорите за изграждане на интерконекторната газова връзка с Турция, съобщава БНР. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще се срещне тази сутрин в София с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Двамата ще обсъдят създаването на работна група за реализиране на проекта. С изграждането на интерконектора страната ни ще получи достъп до находищата в Азербайджан - алтернатива на доставките от Русия.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване