Пелегрини дебне за Иско

Младият полузащитник на Реал Мадрид не е щастлив от ролята си на резерва

    


Касим Дал: Агитация на турски език се води от 25 години

В населените места със 100% турско говорящо население от 25 години предизборната агитация тече на майчиния език на хората. Това подчерта лидерът на Народна партия „Свобода и достойнство” и бивш член на ДПС Касим Дал пред bTV.
По думите му, разразилия се бурен скандал около агитацията на чужд език и посветения й текст в Изборния кодекс, В населените места със 100% турско говорящо население от 25 години предизборната агитация тече на майчиния език на хората. Това подчерта лидерът на Народна партия „Свобода и достойнство” и бивш член на ДПС Касим Дал пред bTV. По думите му, разразилия се бурен скандал около агитацията на чужд език и посветения й текст в Изборния кодекс,

СДС дължи 429 531 лева на държавата

/КРОСС/ Партии, фирми и граждани дължат на държавата близо 1 млн. лв. за наеми и такса смет за имоти в столицата. Това показва справка на Областната управа на София-град към 31 декември 2013 г. За м.г. областната администрация е платила над 2,6 млн. лв. на общината за смет за държавните сгради. А губернаторът Росен Малинов е предприел действия тя да бъде възстановена от наемателите, както изисквали договорите с тях, пише Труд. Най-много дължи централата на СДС на ул. "Раковски" 134. Според справката сините имат да дават за наем 125 148 лв. от октомври 2012 г. до декември 2013 г. Според данните те не плащали и такса смет от 2006 г. и дължат 303 750 лв. Така дълговете на СДС стават общо 429 531 лв. с лихвата от 632 лв. Областният управител изпратил покана за издължаване или преговори. Договорът за имота предвиждал при 3 неплатени наема той да се счита за прекратен и можело да се стартира процедура за освобождаване на имота. "Това е законовото изискване", каза Малинов. От СДС оспориха сумите. Главният секретар на партията Филип Кирев заяви, че данъчна партида за сградата на ул. "Раковски" била открита от областната управа в общината едва през 2011 г. и тогава кметството е начислило суми за 5 г. назад. СДС не дължало тези такси, тъй като нямало вина за процедурните неуредици. Сумата за наемите също била спорна. На централата бил направен капитален ремонт. Разходите били признати и приспаднати от наем. Непризнатите - около 36 000 лв

Дупничанин загина след удар в дърво

34-годишен дупничанин е загинал тази нощ на главен път Е- 79 района на Дупница в посока Благоевград, след като автомобилът му се блъснал в крайпътно дърво.

Агрегат задуши трима иманяри в пещера

Един мъж загина, а други двама пострадаха в пещера на пътя Банско – Гоце Делчев. Мъжете, които злато в пещера, се задушили след като запалили агрегат.

СИЕСАЙЕФ вдигна цената в търговото за Пампорово до 7,58 лв. на акция

Предложителят възнамерява да поиска отписване на туристическата компания от регистъра на публичните дружества

    


Народна социология

/КРОСС/ Защо „България без цензура" качва, а РБ губи доверие? В лудница като българската неуморно се спекулира с понятието „народ". Накъдето и да се обърнеш - всички са „народни"! На първо място това се отнася за политиците. Така неизбежно се обезценява висшата мярка за почтеност и достоверност. Добре, че от време на време суверенът удря по масата и поставя всеки на мястото му. Понякога чрез социологически анкети, друг път на площада, а най-често - пред урните... Слава богу, все пак мъждука и нещо като обществено мнение, материализирано в сондажи, дебати и неписани нагласи в „Ганковото кафене". А според всички сигнали от „народната социология" напоследък излиза, че „България без цензура" печели два пъти по-голямо обществено доверие в сравнение с Реформаторския блок. И то от несравними стартови позиции. Бракът по сметка между Костовите комсомолци и снахата на Политбюро тръгна през лятото на 2013-та с всички възможни бонуси като зестра. Истерията „Пеевски", уличното брожение срещу Орешарски, носталгията по ранната младост на СДС плюс вече утвърдени публични физиономии като Кунева-Пръмова, Мартин Димитров, Петър Москов, Радан Кънев, Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски и т.н. И не на последно място - нежен медиен уют. Откъдето и да го погледнеш - нарисувани електорални дивиденти за близкото бъдеще

"Нищо" напомня, че нямаме нужда от всичко


Живеем в ерата на свръхпотреблението, знайно е. Знайно е и до колко разнообразни вреди води това. А какво се случва, когато изтощен от до голяма степен безсмислената си работа копирайтър започне да се чуди как да промени нещата?

Едно нищо. Ама с кавички, защото "Нищо" е името на създадената от Пим да Грааф провокация към всички, които са се затрупали с вещи, но продължават да купуват нови и нови неща, от които имат точно никаква нужда. Пим е холандец, работи като фриленс копирайтър...

Джоко Росич в едно от последните си интервюта: "Вече не ми пука от нищо"

Едно от последните си интервюта обичаният български актьор от сръбски произход Джоко Росич даде пред Sofialive.bg. С него разговаря Мартин Дончев. Интервюто е публикувано на 10 април (вторник) 2012 година, преди Джоко Росич да загуби любимата си Лиляна, която напусна този свят през миналото лято.

Ревнив Марадона беснее срещу ас на "Юнайтед"

Диего Марадона е побеснял от флирт на годеницата му Росия Олива. Двамата посетиха лагера на "Манчестър Юнайтед" в Дубай, а там 23-годишната хубавица се сближила с вратаря Давид де Хеа. В Аржентина твърдят, че Росия и стражът не спирали да си говорят с лични съобщения по социалните мрежи. А това влудило Марадона. "Няколко пъти Диего изригна - твърди Диего Марадона е побеснял от флирт на годеницата му Росия Олива. Двамата посетиха лагера на "Манчестър Юнайтед" в Дубай, а там 23-годишната хубавица се сближила с вратаря Давид де Хеа. В Аржентина твърдят, че Росия и стражът не спирали да си говорят с лични съобщения по социалните мрежи. А това влудило Марадона. "Няколко пъти Диего изригна - твърди

Журналист: Няма орган, който да се произнесе по случая с Моника Станишева

/КРОСС/ "Договорите на фирмата „Active Group" на Моника Станишева не са ясни. Искаме да видим какъв точно е предметът на дейност. Рано или късно ще предизвикаме този дебат на европейско ниво". Това заяви за предаването „Тази събота" на бТВ журналистът от сайта „Бивол" Асен Йорданов. Журналистът Атанас Чобанов добави: „Дадени са около 30 000 евро аванс за проект за популяризиране на ЕП в България, но проектът е спрян и парите са върнати. От една страна, тези, които са дали парите, казват - няма конфликт на интереси. Това е обяснимо, защото те ще бъдат първите, които трябва да си подадат оставките, ако се докаже такъв конфликт. И от друга страна евродепутатите, които контролират евросредствата, казват - има крещящ конфликт на интереси. Ние обаче установихме, че няма орган, няма контролна етична комисия, която да се произнесе по този случай. Това е една празнина в европейската институция ЕП. Оказва се, че те може да са над всичко и да не се контролират самите те", обясни Чобанов. „Скандалът в тази история е в това, че човекът, който трябва да популяризира Европарламентът, е съпруга на лидера на най-голямата европейска партия, може и да не са били съпрузи по това време, но са имали дете", каза Асен Йорданов.  

Културното министерство отказа безвъзмездното предоставяне на Кукления театър на Община Хасково

Министерство на културата отказа безвъзмездното предоставяне  сградата на бившия Куклен театър в областния град на  Община Хасково, която е недвижим имот – публична държавна собственост с писмо от 19 февруари .

Със свое Решение от 31 януари тази година Общински съвет-Хасково отправи искане към Министерски съвет на Република България да предостави за безвъзмездно управление на Община Хасково въпросния недвижим имот.

Искането на Община Хасково в тази посока има своята дълга предистория и е отправяно многократно. В процеса на кореспонденция със съответните компетентни държавни институции е посочена като основен мотив възможността сградата на бившия Куклен театър, след  като се ремонтира да стане допълнителна сцена за репетиции и постановки, което ще задоволи потребностите на Драматично-куклен театър „Иван Димов”, както и на ансамбли, състави, оркестри, студия и хорови формации.

Община Хасково изразява своето голямо разочарование от липсата на съпричастност на ресорното Министерство на културата към потребностите на културните институции в Хасково.

 

Хасково Новини

При безредиците в Киев са пострадали над 600 души

Според данни на здравното министерство жертвите на сблъсъците в Киев са 77 души

Цветанов на съд по трето дело

/КРОСС/ Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще застане на подсъдимата скамейка за трети път. Депутатът от ГЕРБ е обвиняем за длъжностно присвояване на 50 000 лв, пише "Монитор". Според прокуратурата ексшефът на МВР е ужилил ведомството в полза на бившия началник на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Освен това Цветанов е извършил и престъпление по служба. Първото заседание по това дело дори вече е насрочено за 26 март. Докладчик е съдия Десислав Любомиров от СГС. В същото време стана ясно, че второто дело, по което предстоеше Цветанов да се изправи пред съда, е върнато на държавното обвинение. Решението е взето от съдия Петър Гунчев от Софийския градски съд. Делото е по обвинение за допустителство по служба срещу Цветанов. Прокуратурата твърди, че бившият вътрешен министър не е упражнил контрол върху бившата служба СДОТО към МВР. Така е допуснал тримата ? бивши директори да не изпълнят законовите си задължения и с това били създадени условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани. По това дело заедно с Цветанов са обвинени и трима ексдиректори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.  

Петър "лекува" виното в Калифорния

Петър Кирилов не е доктор, но лекува. Не хора или животни, а вино. Не къде да е, а в Калифорния, САЩ - там в долината Напа се произвеждат реномирани американски вина.
“Когато едно вино е почнало да се вкисва, т.е. да е “болно”, както казват старите хора в България, или има някакъв неприятен вкус и аромат, трябва да се лекува”, Петър Кирилов не е доктор, но лекува. Не хора или животни, а вино. Не къде да е, а в Калифорния, САЩ - там в долината Напа се произвеждат реномирани американски вина. “Когато едно вино е почнало да се вкисва, т.е. да е “болно”, както казват старите хора в България, или има някакъв неприятен вкус и аромат, трябва да се лекува”,

Почина Джоко Росич

/КРОСС/ На 81-годишна възраст си отиде големият актьор Джоко Росич. Той е починал в петък вечерта в болница "Лозенец". В края на януари Джоко Росич претърпя тежка операция за отстраняване на туморни образувания от главата. В началото на седмицата той бе преместен от "Пирогов" в бившата Правителствена болница. Джоко Росич е роден на 29 февруари 1932 година. Майка му е българка, а баща му сърбин. Роден е в бившата република Югославия, но от 1951 г. живее в България. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР. Снима се в български, унгарски и сръбски филми. Понякога е наричан "легендарният каубой". Носител е на орден "Кирил и Меодий" първа степен. Джоко Росич е любител и колекционер на оръжия, най-вече ножове. Участвал е в над 110 филма. Едни от най-известните филми в които е участвал са "Осмият", "Езоп", "Демонът на империята", "Михаил Строгов", "На всеки километър", "Гоя", "Антихрист", "Баща ми бояджията", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Камионът" и "Време разделно". През февруари 2010 година получава наградата „Златен век" на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино

Почина Джоко Росич

/КРОСС/ На 81-годишна възраст си отиде големият актьор Джоко Росич. Той е починал в петък вечерта в болница "Лозенец". В края на януари Джоко Росич претърпя тежка операция за отстраняване на туморни образувания от главата. В началото на седмицата той бе преместен от "Пирогов" в бившата Правителствена болница. Джоко Росич е роден на 29 февруари 1932 година. Майка му е българка, а баща му сърбин. Роден е в бившата република Югославия, но от 1951 г. живее в България. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР. Снима се в български, унгарски и сръбски филми. Понякога е наричан "легендарният каубой". Носител е на орден "Кирил и Меодий" първа степен. Джоко Росич е любител и колекционер на оръжия, най-вече ножове. Участвал е в над 110 филма. Едни от най-известните филми в които е участвал са "Осмият", "Езоп", "Демонът на империята", "Михаил Строгов", "На всеки километър", "Гоя", "Антихрист", "Баща ми бояджията", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Камионът" и "Време разделно". През февруари 2010 година получава наградата „Златен век" на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино.  

Пътуваме повече в чужбина

Средният разход на едно лице за лично пътуване у нас излиза 218,66 лева, докато в чужбина това струва 389,32 лева. 28,8% от личните пътувания у нас са били организирани от туристическа агенция или туроператор.

Новият кабинет на Италия полага клетва днес пред президента

Парламентът ще му гласува вот на доверие в понеделник

    


Кличко иска президентски избори в Украйна преди 25 май

Виталий Кличко отправи призив към парламента на страната да приеме резолюция, която призовава президента Виктор Янукович „незабавно” да подаде оставка заради използването на сила с...

Протестиращи поеха контрола над президентството в Киев

Украински протестиращи съобщиха, че са превзели контрола върху сградата на президентската администрация в центъра на Киев, предаде Ройтерс. „Той не е тук, няма никой от неговите служители и...

Съветът за сигурност на ООН гласува днес хуманитарна резолюция за Сирия

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН гласува днес резолюция за разширяване на достъпа за хуманитарна помощ в Сирия. Вотът е планиран за 18:00 часа българско време. Според организацията около 9.3 милиона души в раздираната от конфликт страна се нуждаят от помощ. Не е ясно обаче дали Русия и Китай ще подкрепят или ще блокират проектодокумента. Резолюцията включва искания за трансграничен достъп до хуманитарна помощ и прекратяването на обстрла и въздушните бомбардировки, включително и с варелни бомби и предвижда "допълнителни стъпки", ако Сирия не се съобрази, предаде Дневник. Агенция "Ройтерс" припомня, че Русия заедно с Китай блокира три резолюции в Съвета за сигурност, които осъждаха режима на сирийския президент Башар ал Асад и заплашва Дамаск със санкции. Дипломати казват пред агенцията, че гласуването беше изместено от петък за събота, тъй като Русия е заявила, че има нужда от повече време. "Делегация поиска повече време, за да получи инструкции от столицата", казва посланика на Франция в ООН Жерар Аро, без обаче да назовава конкретна държава. В понеделник външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва ще блокира резолюция, която позволява влизането на хуманитарни конвои в Сирия без разрешенията на правителството в Дамаск. Дипломатите от западните държави в Съвета за сигурност обмислят хуманитарна резолюция от близо една година

Икономиката се засили в края на 2013 г.

ИКОНОМИКАТА е успяла отново да засили своя растеж през последното тримесечие на 2013 г., ако се съди от експресната оценка на НСИ, която беше публикувана преди дни. Сезонно изгладените данни за БВП показват реален растеж от 1% на годишна база през последното тримесечие, което го прави най-силното за икономиката тримесечие на 2013 г. ИКОНОМИКАТА е успяла отново да засили своя растеж през последното тримесечие на 2013 г., ако се съди от експресната оценка на НСИ, която беше публикувана преди дни. Сезонно изгладените данни за БВП показват реален растеж от 1% на годишна база през последното тримесечие, което го прави най-силното за икономиката тримесечие на 2013 г.

КАТ ще глобява по снимки от камерите на пътя

КАТ няма да спре мобилните си камери и да ги бракува, но нарушителите няма да получават електронен фиш по пощата, а ще бъдат спирани на пътя и ще получават актове.

Днес награждават лауреатите в конкурса „Любовта в нас”, Варна 2014

Днес, 22.02.2014 г. от 11:00 ч. в Пленарна зала на Община Варна ще се проведе тържественото награждаване на лауреатите от Седемнадесетия национален конкурс „Любовта в нас”, Варна 2014. Конкурсът „Любовта в нас” е включен в Националния календар на МОН за извънучилищни дейности и се организира и осъществява от Общински детски комплекс – Варна, под патронажа на Кмета на гр.

Купените стоки менте онлайн ще бъдат унищожавани

Нов европейски регламент, който влезе в сила от 1 януари 2014 г. и улеснява унищожаването на фалшификатите

България е в златната среда по златни резерви

Класацията на World Gold Council ни поставя в средата както сред страните от Централна и Източна Европа, така и в света

    


Алексиев от ГЕРБ: Надявам се обиска на имотите ми да няма връзка с политиката

/КРОСС/ Ще ми се да няма политическа връзка. Това заяви пред "Дневник" общинският съветник от ГЕРБ в София Орлин Алексиев във връзка с обиска на имотите му. По неофициална информация проверките са свързани с акцията, при която българската и френската полиция са пресекли канал за трафик на наркотици и задържали рекордно количество от 1400 кг чист кокаин на стойност 273 млн. лева. Оказва се, че наркотикът е пренесен с кораб, който е превозвал и автомобили от рали "Дакар", в което участва и Алексиев. Той заяви, че е разбрал за акцията първо от журналист за случващото се, а след това и от написаното от медиите за пресконференцията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР), провела се в 13 ч. "След това започна обиска и аз помагах с всичко на органите на реда", допълни той. Според него е странно, че никой друг човек у нас не е обискиран. "Надявам се акцията да няма връзка с политиката", посочи Алексиев и добави, че това ще стане известно през следващите дни с развитието на акцията на полицията. На въпрос възможно ли е да участва в наркоканал, той заяви: "Трябва ли да участвам в рали "Дакар", за да организирам такова нещо". По думите му наркотикът е открит в резерни гуми за камион. В четвъртък вечерта стана известно, че се провежда полицейска акция в хотелски комплекс също на булевард "Симеоновско шосе"

Радослав Янков отпадна в квалификациите на паралелния слалом


Българският сноубордист Радослав Янков отпадна в квалификациите на паралелния слалом на зимните олимпийски игри в Сочи.

Състезателят завърши с общо време 1:00,24 минути от двата манша, което му отреди 21-о място в класирането от 27 завършили участници.

За осминафиналите в дисциплината продължиха първите 16 сноубордисти. Янков, който в последните дни лекуваше вирусна инфекция, подобри класирането си от паралелния гигантски слалом преди три дни. Тогава българинът завърши на...

Днес е Голяма Задушница

/КРОСС/ Днес е голямата Задушница преди Великия пост. В съботния ден срещу Неделя Месопустна /Месни заговезни/ всички българи извършват помен в памет на мъртвите - на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите. На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Иисус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обикновено Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден

Касим Дал: Пеевски и Цветанов управляваха заедно

Христо Бисеров изпълни една последна поръчка – като шеф на комисията направи възможно назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Бисеров беше свален от всички длъжности, и днес го разследват като личността Христо Бисеров – човек, който беше зам.- шеф на НС. Така действа задкулисието. И всички казват – аз нищо не знам по случая.

Касим Дал: Пеевски и Цветанов управляваха заедно

/КРОСС/ "Делян Пеевски и Цветан Цветанов управляваха заедно. Тази теза се потвърждава от изявлението и на Цветанов, и на Пеевски". Това заяви за предаването „Тази събота" на бТВ Касим Дал, председател на Народна партия "Свобода и достойнство". „Мен не са ме викали 40 пъти в кабината на вътрешния министър - те управляваха заедно, и назначения, и всичко се правеха чрез Пеевски", добави той. Докато преди ДПС и Пеевски беше „малкият партньор" на ГЕРБ, сега е „големият партньор. В момента ДПС и Пеевски управляват заедно с БСП и „Атака". Нищо няма да се промени", заяви Касим Дал. "Грешките на ГЕРБ се направиха заедно с Пеевски и Сие", каза още той. Той не скри, че е близък с премиера на Турция:„От 94-та година съм близък с премиера на Турция. Ние до ден днешен поддържаме срещи. Това явно пречи на някои хора и затова съм атакуван. Ще съдим тези хора, които застанаха с имената си зад тезата, че едва ли не ние и Реформаторският блок се финансираме от турци", съобщи Дал. За зависимостта „избори - криза с изкупуването на тютюна" Касим Дал коментира: „Такава е голяма кризата в малките населени места - има страх от кмета на населеното място, от големия бизнесмен, който е в този регион, такава е зависимостта".  

Голяма Задушница е, да си спомним за мъртвите

Днес е голямата Задушница преди Великия пост. В съботния ден срещу Неделя Месопустна /Месни заговезни/ всички българи извършват помен в памет на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името “Задушница” показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Наред с молитвите, за помен за сродниците и близките ни е добре да вършим дела на милосърдие, да проявим милост, която винаги Господ иска и очаква от нас: да подпомогнем болни, страдащи или изнемогващи, да раздадем дрехи на нуждаещи се, да дарим средства, икона или нещо друго, необходимо на Църквата. Та като кажем “Бог да прости покойните ми сродници” /и споменем имената им/, този, който приема, също да се помоли за него. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Задушница.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

За една календарна година задушниците са 4 – съботата преди Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и в съботата преди Архангеловден.

Рейтинговата агенция S&P намали рейтинга на НЕК

Рейтинговата агенция S&P намали кредитния рейтинг на Националната електрическа компания от "ВВ-" на "B+" с негативна прогноза. Дългосрочната перспектива пред компанията също остава негативна. Основната причина за понижението на рейтинга са влошените кредитни показатели на НЕК през изминалата година, а дълговете й са се увеличили с около 2.

Ти си това, което вярваш че си

/КРОСС/ Паулу Коелю, известен бразилски писател: Ти си това, което вярваш че си

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си ...

"Майнц" продължава без Неделев

Тодор Неделев отново не намери място в групата на "Майнц". Без него отборът завърши 0:0 при гостуването на "Шалке" в Бундеслигата. 

Така отборът на българския национал остава в горната половина на таблицата и заема 7-о място с добри шансове да спечели участие в евротурнирите.

Неделев все още очаква дебюта си в официален мач Тодор Неделев отново не намери място в групата на "Майнц". Без него отборът завърши 0:0 при гостуването на "Шалке" в Бундеслигата. Така отборът на българския национал остава в горната половина на таблицата и заема 7-о място с добри шансове да спечели участие в евротурнирите. Неделев все още очаква дебюта си в официален мач

Председателят на украинския парламент подаде оставка

Кличко поиска предсрочни избори до края на април

    


Предстоящи събития

/КРОСС/ Във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците по повод първата голяма задушница за годината - Месопустна (Месни заговезни). Бургас.От 12:30 часа Николай Бареков ще присъства на събранието на управителния съвет на ЗНС в хотел „България". Бургас.От 14:00 часа в зала "Капитанска" в х-л „България" ще се проведе пресконференция по повод напускането на Румен Йончев на "Коалиция за България". Ще присъстват лидерът на ПП "България без цензура" Николай Бареков, председателя на ЗНС Румен Йончев и представители на двете партии. Сливен.От 10:30 ч. в Клуба на дейците на културата ще бъде представен гражданският съвет на Реформаторския блок. Президентът Росен Плевнелиев заминава за Зимните олимпийски игри в Сочи.  

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ Нова ТВ, "Събуди се..." Тема: След общото събрание на ГЕРБГост: Йорданка Фандъкова, кмет на София, нов заместник-председател на ГЕРБТема: Думата ще има и Главното мюфтийство в коментар за напрежението, което се създаде около вакъфските имоти БНТ1, "Животът и други неща" Тема: Мистични създания бродят из българското интернет пространство - нормално ли е партиите да си имат свои тролове? Тема: Борбата на средния бизнес срещу големите супермаркети. bTV, "Тази събота" Тема: Анализ на събитията от седмицата в 30 минутиГости: Георги Милков, журналист, Стояна Георгиева, главен редактор на „Медиапул", Милена Фучеджиева, писател и публицист Тема: Сред темите и събеседниците на Антон Хекимян ще бъдат Касим Дал, президентът Георги Първанов, в откровен разговор за войната на розите- АБВ, БСП и митологията на 97-ма, скандала около дадените и върнатите европари на фамилия Станишеви, мистерии около гроба на Апостола, в спор - историци, изследователи и роднини

Обискираха автокъщата и дома на Орлин Алексиев заради кокаина, намерен на кораб

Oбщинският съветник от ГЕРБ и участник в рали „Декар” Орлин Алексиев коментира пред Нова телевизия обиска на дома и автокъщата му във връзка с международен канал за кокаин, ударен ...

Рождениците днес

/КРОСС/ Алекси Сокачев, спортен редактор и коментатор, 37 г. Божана Димитрова, радиожурналистика. Валери Йорданов, актьор, 40г. Виктор Михайлов, адвокат, министър на вътрешните работи в правителството на Любен Беров, 70 г. Красимир Дачев. бизнесмен, собственик на завод „Свилоза" - Свищов, 64 г. Милен Добрев, олимпийски шампион по вдигане на тежести от Атина 2004, 34 г. Милко Ковачев, енергиен експерт, министър на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, 57 г. Пламен Кралев, автомобилен състезател и бизнесмен, 41 г. Христо Карастоянов, писател, поет и драматург, 64 г.  

Руснаците ще избират между 1 г. набор и 2 г. наемници в армията

/КРОСС/ Правителството на Русия е внесло в Държавната Дума законопроект, според който гражданите ще могат да избират, дали да служат в редовете на Въоръжените сили една година като наборници или две като наемни войници, предаде руското издание „Интерфакс".Законопроектът е разгледан и одобрен на правителствено заседание. В информацията се уточнява, че този законопроект ще помогне за повишаване на нивото на социална защита на военнослужещите, преминаващи военна служба като наемници.interfax.ru

22 февруари в историята

/КРОСС/ 1358 г. - По време на Парижкото въстание граждани превземат кралския дворец.1540 г. - Мари дьо Гиз е официално коронована за кралица на Шотландия.1635 г. - Създадена е Френската академия по заповед на кардинал Ришельо.1825 г. - Русия и Великобритания определят границата между Аляска и Канада.1831 г. - Мария-Анна Савойска и Фердинанд I се венчават във Виена в катедралата на кардинала на Оломоуц.1840 г. - Град Форт Уейн получава статут на град.1848 г. - С антиправителствен митинг в Париж започва Френската революция.1887 г. - Екзекутирани са участниците в Офицерския бунт в България.1892 г. - За първи път е изнесена комедийната пиеса на Оскар Уайлд "Ветрилото на лейди Уиндърмиър".1897 г. - Държавата въвежда задължителен депозит от всички печатни произведения в народните библиотеки в София и Пловдив.1899 г. - Статутът на българското дипломатическо представителство в Белград е изравнен с този на независимите държави.1901 г. - Открито е 11-то Обикновено Народно събрание.1911 г. - Канада гласува да остане в състава на Британската империя.1928 г. - Със спектакъла Копелия се поставя началото на българския балет.1932 г. - Нацистите избират Хитлер за кандидат-президент.1943 г. - Холокостът и България: България сключва договор с Германия за поетапна депортация на българските евреи в концентрационни лагери.1945 г. - Вселенската патриаршия в Цариград отменя схизмата против Българската православна църква и провъзгласява автокефалността ѝ.1952 г

Орлин Алексиев след обиска: Търсеха дрога, но не намериха нищо

След като полиция прерови автокъщата и дома му във връзка с международен канал за кокаин, ударен вчера във Франция, общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев проговори в тв ефир.
„Нито съм наркотрафикант, нито някога съм се занимавал с подобно нещо”, подчерта Алексиев. Той беше категоричен, че не е обвиняем, След като полиция прерови автокъщата и дома му във връзка с международен канал за кокаин, ударен вчера във Франция, общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев проговори в тв ефир. „Нито съм наркотрафикант, нито някога съм се занимавал с подобно нещо”, подчерта Алексиев. Той беше категоричен, че не е обвиняем,

Св. преподобни Таласий и Варадат

/КРОСС/ Преподобният Таласий си построил жилище на една планина и се поселил в него още в юношеска възраст. Като се отличавал по природа с чистосърдечие и смиреномъдрие, той скоро почувствал влечение към монашески подвизи. Отдалечил се към върха на планината, разположена близо до селището Таргала, и прекарал там в подвизи 38 години, при което нямал никакво жилище - килия, палатка или какъвто и да е навес. Само си направил малка ограда от камъни и като имал за покрив небето, през цялото време пребъдвал в нея. Заради тези подвизи Господ удостоил светия подвижник с благодат на чудеса. Преподобният Таласий изгонвал бесове, изцелявал различни болести и по силата на чудодействения си дар се уподобявал на светите апостоли. Веднъж го нападнала голяма змия и поискала да го умъртви, но той се помолил и с молитва спасил себе си от смърт. Друг път го нападнала стомашна болест, която му причинявала жестоки страдания, но той призовал името Божие и с това се изцелил от мъчителния недъг. При преподобния винаги се стичал много народ, за да види подвизите му, а мнозина от идващите го молели да ги приеме в числото на сподвижниците си. Преподобният не се противил на такива молби. Като построил килии за желаещите да се подвизават заедно с него, той им позволил да живеят в тях и при това им раздавал храната, която му донасяли от разни места. Като прекарал в такива подвизи живота си, преподобният Таласий починал в мир. Преподобният Варадат бил родом от Антиохия

КАТ няма да спира мобилните си камери

Решението на ВАС позволява на катаджиите да работят с мобилните камери, но когато засекат кола с превишена скорост, трябва да я спрат и да санкционират шофьора, както това се правеше преди 2011 г., когато още не бе въведен електронният фиш

2170 евро на час за Руни

Уейн Руни удължи договора си с "Манчегстър Юнайтед" до 2019 година срещу седмична заплата 300 000 лири (364 620 евро). Това означава, че нападателят ще печели на час по 2170 евро или по 36 евро на минута. Американският президент Барак Обама заработва за цяла година по-малко пари, отколкото Руни само за седмица.

Преподписването на контрак Уейн Руни удължи договора си с "Манчегстър Юнайтед" до 2019 година срещу седмична заплата 300 000 лири (364 620 евро). Това означава, че нападателят ще печели на час по 2170 евро или по 36 евро на минута. Американският президент Барак Обама заработва за цяла година по-малко пари, отколкото Руни само за седмица. Преподписването на контрак

Завещанието на прехода …

Автор: Веселин Ханджиев, frujin.com

Иван Костов се разлюти наскоро в едно предаване по bTV, че как можело, видите ли, обществото да казва простичкото “Е*ах тоя преход!”, вместо сложното и според него коректно: “Имаше редица светли моменти в прехода, като революцията от 1997, управлението на ОДС, членството ни в НАТО и ЕС”. Ами оказва се, че може. За младото поколение, харесването на “светлите моменти” в прехода, е като харесването на оркестъра на “Титаник”, който свири чудесно, … докато корабът потъва.

Светли моменти действително имаше и управлението на ОДС, да речем, е един такъв момент. Но това не променя факта, че голяма част от т.нар. “младо поколение” е супер гневно. И на прехода, и на политиците му, че и на останалите българи …

“Какво направихме? Едно голямо лайно направихме, ето какво!”
из “Приключенията на добрия войник Швейк”

По обясними причини, десницата беше тази, която в началото на прехода трябваше да дефинира три основни задачи пред себе си и обществото – и то в този ред на важност:

  • Възстановяване на морала, традиционните ценности, родолюбието и самоуважението в народа.
  • Пълна декомунизация и премахване на тежката форма на русофилия от мисленето и културата.
  • Реформи, реформи, реформи! Налагане върховенството на закона. Преминаване от държавна към частна собственост, приватизация …

Това обаче не се случи. Т.е., то се е случвало в главите на отделни хора, вероятно и в главата на самия г-н Костов, но резултатът е никакъв. От трите исторически най-важни неща, се случи само една малка част – тук там реформа и държавната собственост стана частна. Туй то, нищо друго!

Можеше ли да е по-различно? Всъщност, отговорът на този въпрос е без значение (особено за младите!), защото, какъвто и да е той, неизбежно минава през факта, че каквото е трябвало, не се е случило.

Младото поколение има сериозни основания да е гневно. Де факто в България такова чудо като “крах на комунизма” просто нямаше. Случи се обикновен дворцов преврат. Червената върхушка и свързаните с нея кръгове отмъкнаха всичко, което можеше да се обърне във валута, награбиха тонове невъзвръщаеми кредити и бетонираха статуса си на “управници“.

Да, ама стана така, че сега сме член на Европейския Съюз и НАТО. Демокрацията, колкото и фасадна да е, започна да произвежда образовани, свободомислещи хора. Вярно е, че твърде голяма част от тях просто си хващат дипломите и се изнасят на Запад. Но все пак, някои остават и намират реализация тук. Освен това, влизането ни в ЕС съвпадна и с нахлуването на Интернет в живота на хората, появи се и Facebook като мощна форма на социално общуване. Стандартът на живот в големите градове и най-вече в София бавничко взе да се покачва. Ей-така се зароди въпросното “младо поколение”. То се събуди, отвори очи… и какво видя??

Една отровна обществена атмосфера, където демагогията и лъжата са всекидневна норма, а злобата и омразата са насаждани от най-висока инстанция. Застояла смрад на работническо-селски комунизъм от ерата на миналия век, повсеместно овчедушие, робска русофилия, и ужасяващ балкански провинциализъм от най-ретрограден тип. Една България, замръзнала някъде във времето от края 80-те на двадесети век… и като мислене, и като норми, и като ценности. Ей това видя младото поколение!

Още в момента на раждането си, това младо поколение започна да се чувства не на място. То е гневно, защото не може да намери лицеприятно обяснение за нещата изброени по-горе – такова просто не съществува. Както и за дупките по пътищата, панелките, чалгата, за абсолютно прогнилата здравна система, за деградиралата държавност и за отчайващата липса на желание в народа да заживее по-добре. Ще спра до тук, защото е невъзможно да се изброят всички онези неща, които тласкат младите към “терминала”…

За капак, дойде този парламент с цялата си арогантна неморалност. После протестите, #ДАНСwithme,#ОСТАВКА, ден след ден, месец след месец… и г-н Костов, който казва така:

“Вашето поколение няма със какво да се похвали!”
Иван Костов, bTV

Де факто г-н Костов е прав – нямаме с какво да се похвалим. Марионетката Орешарски още е на власт и България си е все същата. От друга страна пък, младото поколение, зарязано съвсем самичко,  започна бавно да осъзнава къде е истинският проблем – комунизмът и милионите изсушени от него човешки мозъци, миналият век, Москва, БСП/БКП, техните креатури и “бетонираните” олигарси. Героите на прехода ни “завещаха” едно голямо лайно… с малко светли моменти. Мерси!

Започнахме и да разбираме как се стигна до тук. Пропускайки онези три, най-важни неща изредени по-горе, и то когато им беше времето – в началото на Прехода. Неща, за които е нужен широк консенсус… в цялото общество. Но първо в десницата! По-ясно ли е вече защо сме толкова гневни?? Иначе – мерси за светлите моменти!

*Текстът е публикуван първо в блога на автора.

The post Завещанието на прехода … appeared first on Noresharski.com.

Донецкият клан на Янукович си отива

ВАСИЛ ЖУКИВСКИ*

Във вторник и четвъртък Украйна преживя най-трагичния ден в съвременната си история. В Киев се проля много кръв - по последни данни има почти 80 загинали. Досега Украйна оставаше единствена от републиките от бившия СССР, където преходът към независимостта през 1991 г. премина безкръвно. 
В четвъртък към полунощ Върховната Рада ВАСИЛ ЖУКИВСКИ* Във вторник и четвъртък Украйна преживя най-трагичния ден в съвременната си история. В Киев се проля много кръв - по последни данни има почти 80 загинали. Досега Украйна оставаше единствена от републиките от бившия СССР, където преходът към независимостта през 1991 г. премина безкръвно. В четвъртък към полунощ Върховната Рада

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване